ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

ÐéíáêïèÞêç ÉÉ

 
 

Ãëõðô./Áñ÷éô. 

â). ÔÅ×ÍÉÊÝÓ

 

   ΤεχνικÝς Ιμπρεσιονισμοý Ο Iμπρεσιονισμüς ζωγραφικÜ χαρακτηρßζεται απü τις παρακÜτω βασικÝς τεχνικÝς:

 *ΜικρÝς και συχνÜ εμφανεßς πινελιÝς που δημιουργοýν χαρακτηριστικÜ παχý στρþμα μπογιÜς στον καμβÜ. Μ' αυτü το τρüπο δε μποροýν ν' αποτυπωθοýν πολλÝς λεπτομÝρειες του θÝματος αλλÜ γενικÜ χαρακτηριστικÜ του.

 *ΧρÞση κυρßως των βασικþν χρωμÜτων, με μικρÞ ανÜμιξη μεταξý τους (η διαδικασßα της ανÜμειξης αυτÞς γßνεται απü τον ßδιο τον θεατÞ του Ýργου).

 *ΣπÜνια χρÞση του μαýρου χρþματος, μüνο στις περιπτþσεις που αποτελεß μÝρος του θÝματος. Δε χρησιμοποιοýσαν το μαýρο χρþμα προκειμÝνου να επιτýχουν σκιÜσεις οýτε το αναμßγνυαν με τα βασικÜ χρþματα.

 *Απουσßα διαδοχικþν επιστρþσεων χρþματος. ΖωγρÜφιζαν πιο γρÞγορα, χωρßς να περιμÝνουν απαραßτητα το χρþμα να στεγνþσει.

 *¸μφαση στο τρüπο που το φως ανακλÜται πÜνω στα αντικεßμενα, αποτýπωση του θÝματος μ' Ýνα εßδος επιστημονικοý ενδιαφÝροντος.

 *ΖωγραφικÞ κυρßως σ' ανοιχτοýς χþρους, συνÞθως με φωτεινÜ κι Ýντονα χρþματα.

     Θα πρÝπει να τονßσουμε πως οι τεχνικÝς αυτÝς συναντþνται και σε προγενÝστερους ζωγρÜφους, üμως οι ΙμπρεσιονιστÝς τις χρησιμοποßησαν συστηματικÜ. Αξßζει ακüμα να σημειωθεß πως ευνοÞθηκαν κι απü την ανακÜλυψη των προ-επεξεργασμÝνων χρωμÜτων (παρüμοια μ' αυτÜ που χρησιμοποιοýνται και σÞμερα), γεγονüς που εκμεταλλεýτηκαν για να ζωγραφßζουν σ' ανοιχτοýς χþρους. Παλαιüτερα κÜθε ζωγρÜφος Þταν αναγκασμÝνος να δημιουργÞσει ο ßδιος τα χρþματα αναμιγνýοντας τα διÜφορα υλικÜ.

   Πουαντιγισμüς (γαλλ.pointillisme) προÝρχεται απü τη γαλλικÞ «point» που σημαßνει τελεßα. Εßναι καλλιτεχνικü ρεýμα που ξεκßνησε στη Γαλλßα το 19ο αιþνα. ΕισηγητÞς του υπÞρξε ο ΓÜλλος μετα-ιμπρεσσιονιστÞς ζωγρÜφος, Ζωρζ-Πιερ ΣερÜ (Georges-Pierre Seurat, 1859-91). Στηρßζεται στη θεωρßα του Σεβραßν που βασßζεται στην ψευδαßσθηση του ματιοý üταν επηρεÜζεται απü τα γειτονικÜ χρþματα. Σýμφωνα με τον πουαντιγισμü üλα τα πρÜγματα στη φýση πρÝπει να διατηροýν την καθαρüτητÜ τους και να μην επεμβαßνουμε με την üρασÞ μας. Το φως και το χρþμα, που χρησιμοποιοýνται και αποτελοýν το μÝσο, πρÝπει να εßναι καθαρÜ þστε να επιτυγχÜνεται ο στüχος, δηλαδÞ Ýνα αποτÝλεσμα που διαθÝτει σταθερü φως. Τα χρþματα δεν αναμειγνýονται στην παλÝτα αλλÜ τοποθετοýνται μεμονωμÝνα, κουκßδα κουκßδα, και απευθεßας πÜνω στον καμβÜ. Το αποτÝλεσμα εßναι να συγχωνεýονται οι λεπτομÝρειες των χρωμÜτων ως σýνολο με τη βοÞθεια του εγκεφÜλου και üχι της üρασης, üταν κοιτÜ κανεßς τον πßνακα απü απüσταση. Βασßζεται στη τεχνοτροπßα κατÜ την οποßα απορρßπτεται η χρÞση γραμμþν και γεννÜται αποτÝλεσμα απü κουκßδες βασικþν χρωμÜτων (π.χ. κüκκινο κι Üσπρο).
     Ο πουαντιγισμüς αφορÜ τη τεχνικÞ που τοποθετοýνται οι τελεßες πÜνω στον καμβÜ ενþ ο ντιβιζιονισμüς, αναφÝρεται στον τρüπο που διαχωρßζεται το χρþμα απü τα διÜφορα οπτικÜ εφÝ. Η διαφορÜ τους Ýγκειται πως οι ντιβιζιονιστÝς χρησιμοποιοýν μεγαλýτερες πινελιÝς, κÜτι σαν μικρü κüμμα, παρÜ μικρÝς τελεßες. Οι οπαδοß του ντιβιζιονισμοý επιθυμοýν να μεταφÝρουν το φως με τη μεγαλýτερη δυνατÞ ακρßβεια π.χ. φως ηλιοβασιλÝματος, αντανακλÜσεις φωτüς, ακτινοβολßα. ¼σον αφορÜ τη θεματολογßα οι ντιβιζιονιστÝς προτιμοýν κοινωνικÜ θÝματα ενþ οι πουαντιγιστÝς εικüνες απü την αστικÞ Þ κοσμικÞ ζωÞ. (Σημ δικÞ μου: Μπορεß να θεωρηθεß και τεχνοτροπßα και τεχνικÞ ζωγραφικÞς, προτßμησα να τη βÜλω εδþ γιατß Ýχει λιγüτερα λÞμματα, απü το να φορτþσω τις τεχνοτροπßες. Ωστüσο να ξÝρετε πως κÜλλιστα εßναι κι απ' τα δυο. Π. Χ.)

 

   ΑσαμπλÜζ: (Ερνστ) Ο Ερνστ υπÞρξε και γλýπτης, üχι με τη καθιερωμÝνη, αλλÜ με τοýτη τη τεχνικÞ. ΔηλαδÞ συνÝθεσε γλυπτÜ "νταντÜ" και σουρεαλιστικÜ, μα με χρησιμοποßηση μεταχειρισμÝνων αντικειμÝνων πιüτερο, παρÜ με Üμεση παρÝμβαση διαμορφþνοντας και λαξεýοντας το υλικü του.

   ΚολÜζ: Η πλÝον δυναμικÞ συμβολÞ του Ερνστ στη προσπÜθεια των ντανταúστþν να πλÞξουνε τις παραδοσιακÝς καλλιτεχνικÝς αξßες. Με τη τεχνικÞ αυτÞ, κατÜφερε να επεξεργαστεß οικεßες εικüνες και να δημιουργÞσει παρÜξενες αινιγματικÝς συνθÝσεις που προκαλοýνε κι αποσυντονßζουνε τη λογικÞ. Η αρχικÞ του þθηση σε τοýτο, üπως εξηγεß ο ßδιος, προÞλθεν απü την επιθυμßα του να δημιουργÞσει διδακτικü κατÜλογο, με τüσον ετερüκλητα στοιχεßα, þστε να μπερδÝψουνε το μυαλü, να παρÜγουνε παραισθÞσεις και να προσδþσουνε στ' αντικεßμενα της εικüνας, νÝες συστÜσεις μÝσα απü τη γοργÞ εναλλαγÞ. Το πιο σημαντικü τελικÜ Þτανε η ποιητικÞ σπßθα που προÝκυψε απü το συνδυασμü ετερογενþν στοιχεßων, παρÜ το ßδιο το κολÜζ.

   ΦροτÜζ: Η εμμονÞ του Ερνστ με το υποσυνεßδητο, εισÞγαγε στο σοýρεαλ ιδßωμα τη τεχνικÞ του φροτÜζ. ΠροÝκυψε κÜποια στιγμÞ, που παρατηροýσε τις φθαρμÝνες γραμμÝς των ξýλινων σανßδων ενüς δαπÝδου, σ' Ýνα μικρü ξενοδοχεßο στο ΠορνÜν της Γαλλßας, στις üχθες του Ατλαντικοý, τον Αýγουστο του 1925. "¼πως βλÝπουνε στα ορÜματÜ τους οι υπνοβÜτες", οι γραμμÝς δημιουργοýσαν εικüνες π' αλλÜζανε, συνεχþς μεταβÜλλονταν και με στüχο να οδηγÞσει σ' οξεßα μορφÞ τα στοιχεßα του διαλογισμοý και της παραßσθησης, Üντλησεν απü το πÜτωμα μια σειρÜ εικüνων. 'Απλωσε χαρτß πÜνω στο δÜπεδο και πÝρασε την επιφÜνειÜ του με μαλακü μολýβι, διαδικασßα που επανÝλαβε και σ' Üλλες επιφÜνειες, απü φýλλα, χαρτß συσκευασßας και μεταλλικÜ πλÝγματα. Στο ανÜγλυφο που δημιουργÞθηκε, συνÝθεσε νÝες ποιητικÝς εικüνες, πιο ελεýθερες παραλλαγÝς της τεχνικÞς του κολÜζ. Το 1926 συγκÝντρωσε κι εξÝδοσε 34 φροτÜζ με τßτλο "ΦυσικÞ Ιστορßα" που σαφþς αναφερüτανε στο φυσικü κüσμο.

   ΓκρατÜζ: Αναζητþντας νÝες αυτüματες τεχνικÝς, βασισμÝνες σ' Ýμμεσες μεθüδους χειραγþγησης του υλικοý, πÜλι ο Ερνστ, υιοθÝτησε τη τεχνικÞ του φροτÜζ και στην ελαιογραφßα και τη βÜφτισε γκρατÜζ. Τοποθετοýσε τον καμβÜ πÜνω σε ξýλινα αντικεßμενα, -χτÝνι, μυστρß, επεξεργασμÝνο γυαλß- κι ýστερα μ' Ýνα φτυαρÜκι, Üπλωνε το χρþμα, δουλεýοντας με την ßδια τεχνικÞ και δημιουργικÞν ελευθερßα που του προσÝφερε και το φροτÜζ. Πρüκειται για πιο αφηρημÝνα Ýργα, μεγÜλων διαστÜσεων, που ωστüσο διαθÝτουν εντονüτερη δραματικüτητα και ξεχωριστÞν ατμüσφαιρα, που κυριαρχεß κλßμα βßας κι εχθρüτητας.

   Ντεκαλκομανß: ΧÜρη σ' αυτÞ τη τεχνικÞ, με το μελÜνι να ρÝει ανÜμεσα σε δυο φýλλα χαρτß, σχεδßαζε πÜνω στη ζωγραφικÞν επιφÜνεια, υποβλητικÝς γραμμÝς. Οι σοýρεαλ ποιητÝς, εßχανε δοκιμÜσει τη τεχνικÞ κατÜ το 2ο μισü της 10ετßας του '30, αλλÜ o Ερνστ την εφÜρμοσε στην ελαιογραφßα, üπως και στο γκρατÜζ. ΖωγρÜφισε πÜνω στην αυτüματην επιφÜνεια, αν και κÜποιες φορÝς χρησιμοποßησεν Ýνα λεπτομερÝς ιλουζιονιστικü στυλ. Σε μερικοýς πßνακες, οι δυο αυτÝς τεχνικÝς ερχüντανε σε πλÞρη αντßθεση μεταξý τους, ενþ σ' Üλλους, εμφανιζüντανε πλÞρως εναρμονισμÝνες και δýσκολα διαχωριζüτανε που τÝλειωνε η μια κι Üρχιζεν η Üλλη.

 

   ΠαπιÝ-ΚολλÝ: (Μπρακ, ΠικÜσο, Γκρις): ΤεχνικÞ του κολÜζ που εισÜγει στους πßνακες κομÜτια απü εφημερßδες, διακοσμητικÜ χαρτιÜ, χαρακτικÜ, υφÜσματα Þ καναβüπανο συχνÜ κερωμÝνο. ΟυσιαστικÜ δε χρωματßζανε κÜποιο τμÞμα του πßνακα, αλλ' αντικαθιστοýσανε το χρþμα μ' üλ' αυτÜ τα Þδη Ýτοιμα στοιχεßα.

   Ντρßπινγκ: (dripping τεχνικÞ του σταξßματος: Πüλλοκ): Απü το 1947 ο καλλιτÝχνης εγκατÝλειψε τη τεχνικÞ της εφαρμογÞς του χρþματος στο καμβÜ με πινÝλο κι Üρχισε να στÜζει το βερνßκι απευθεßας απü το δοχεßο. Επßσης δοκßμασε να βουτÞξει το πινÝλο Þ μια βÝργα στο χρþμα και να πιτσιλßσει μ' αυτü τον πßνακα. Απü τη προσπÜθεια τοýτη, προÝκυψεν ο üρος ντρßπινγκ. Κι Üλλοι ζωγρÜφοι, μεταξý των οποßων οι ΣουρεαλιστÝς ΑντρÝ Μανσüν και ΜÜξ Ερνστ, εßχανε χρησιμοποιÞσει την ßδια τεχνικÞ για να προσδþσουνε τüνον αυθορμητισμοý στα Ýργα τους, μα κανεßς δεν εßχε σκεφτεß και τολμÞσει να ζωγραφßσει Ýναν ολüκληρο πßνακα μ' αυτü το τρüπο. Τ' αποτελÝσματα Þταν εντυπωσιακÜ και κορυφωθÞκανε σε μια σειρÜ αριστουργÞματα που φιλοτεχνηθÞκανε μ' αυτÞ τη τεχνικÞ και μÜλιστα σε σýντομο χρονικü διÜστημα. ΑντιπροσωπευτικÝς δημιουργßες που του χαρßσανε μια θÝση στην αιωνιüτητα.

 

   Papier-Decoupes: (Mατßς): Πρþτα συνδýαζε κατÜλληλα τα χρþματα, þστε να πετýχει τη κατÜλληλη κι επιθυμητÞ απüχρωση, με μεγÜλην επικαλυπτικÞν ικανüτητα (ΓκουÜς). ¸πειτα γÝμιζε μ' αυτÜ ολÜκερα φýλλα χαρτιοý, -κÜθενα ξεχωριστü φýλλο κι Ýνα ξεχωριστü χρþμα- κι ýστερα με το ψαλßδι στο χÝρι, Ýκοβε κατÜλληλα τα φýλλα, þστε να σχηματßσει το σχÝδιο. ΠαρÜδειγμα ΠαπιÝ-ΝτεκουπÝ, εßν' ο πßνακας "Το ΜπλÝ Γυμνü", που υπÜρχει στο ΣτÝκι, σ' üλες του τις φÜσεις.

 

   Μποδεγκüν: (ΒελÜσκεθ): Στα ισπανικÜ σημαßνει: λαúκÞ ταβÝρνα, αλλÜ στη συνÝχεια, Üρχισε να χρησιμοποιεßται για πßνακες που απεικονßζανε σκηνÝς απü τη ζωÞ των απλþν ανθρþπων και που υπÞρχεν επßσης και φαγοπüτι, καθþς επßσης και νεκρÝς φýσεις με φαγητü, ποτü και φροýτα. 'Αλλες εικüνες απü ταβÝρνες, απü πανδοχεßα, απü κουζßνες Þ τραπεζαρßες Þ κι απü χþρους που δε προσδιορßζονταν με σαφÞνεια. ΚατÜ τη νεανικÞ του φÜση, ο ΒελÜσκεθ (1617-'23), ζωγρÜφισε πολλÜ τÝτοια κι Ýχουνε διασωθεß καμμιÜ δεκαριÜ. Θεωροýνταν ελÜσσον εßδος τÝχνης, μα κεßνος κατÜφερε να του προσδþσει πλοýτο και βÜθος, στοχαστικüτητα κι απÝδειξεν Ýτσι την ικανüτητÜ του στη ΝατουραλιστικÞν απüδοση, αναδεικνýοντας με μοναδικÞ τÝχνη, αυτÞ τη "ζωγραφικÞ των φτωχþν"! Απü τα καλýτερÜ του, εßναι "Ο ΝερουλÜς" κι η "ΜαυριτανÞ Παραμαγεßρισσα" -στο ΣτÝκι υπÜρχει το, "Η Γρια-Μαγεßρισσα" κι εßναι απü τα πιο εκφραστικÜ του-, τüσο μÜλιστα, þστε το πρþτο, το 'χε μαζß του πÜντα, σαν κÜρτα επισκεπτηρßου, για να δεßχνει διαπßστευση, περß του ποιος και τι καλλιτÝχνης εßναι, μιας κι αναδεικνýει ολο το εýρος της δεξιοτεχνßας του.

 

   Νωπογραφßα: (πολλοß με κýριοτερο εκπρüσωπο τον Φρα ΑντζÝλικο): Η διαδικασßα εßν' η εξÞς: Ο καλλιτÝχνης προετοιμÜζει τον τοßχο με μια στρþση ακατÝργαστου αμμοκονιÜματος (σοβÜ), που περιÝχει ασβÝστη, Üμμο και νερü. ¾στερα μπαßνει το "αρßτσιο", κονßαμα με τρßα μÝρη Üμμου κι Ýνα ασβÝστη. ΠÜνω κει φιλοτεχνεßται το προσχÝδιο της σýνθεσης με σινωπικÞ, χρωστικÞ ουσßα με βÜση το κοκκινüχωμα, που τüτε εισαγüταν απü τη Σινþπη. Κατüπιν ο καλλιτÝχνης, διαμüρφωνε το τελικü λεπτü και λεßο στρþμα κονιÜματος, απü Üμμο Þ μαρμαρüσκονη κι ασβÝστη σε ßσα μÝρη που ονομαζüταν "ιντονÜκο". Το χρþμα διαλυμÝνο με νερü, εφαρμοζüτανε πÜνω στο τελευταßο αυτü στρþμα, ενþ το κονßαμα Þταν ακüμα νωπü (εξ ου κι η ονομασßα: νωπογραφßα), Ýτσι þστε να στερεοποιηθεß πÜνω στον τοßχο, üσον αυτüς στÝγνωνε. ΕπειδÞ το χρþμα κι το κονßαμα στεγνþνανε γρÞγορα, δεν υπÞρχε περιθþριο και δυνατüτητα διüρθωσης των λαθþν. Ως εκ τοýτου, ο καλλιτÝχνης Ýπρεπε να 'χει σταθερü χÝρι και την ικανüτητα να εργαστεß με μεγÜλη ταχýτητα. Εýλογα προτιμüταν ο καλοκαιρινüς ξηρüς καιρüς.

 

    ΣφουμÜτο: Þ sfumato (Ντα Βßντσι):  Επιδιδüταν σε πειρÜματα με τις μπογιÝς και τα βερνßκια της εποχÞς. Στο πλαßσιο αυτþν των μελετþν, επινüησε τη μÝθοδο αυτÞ, απλþνοντας διαδοχικÝς στρþσεις απü ημιδιαφανÝς βερνßκι και δημιουργþντας Ýτσι Ýν' ευρý φÜσμα απü σκιÜσεις, απÜλυνε μÝχρι και διαλýσεως το περßγραμμα των μορφþν, δημιουργþντας αινιγματικÝς σκιÝς γýρω απü τις γωνßες των ματιþν και του στüματος, του προσþπου που ζωγρÜφιζε. Αυτü εßναι που δßνει τη δýναμη υποβολÞς κατÜ Ýνα μÝρος, που κρýβεται στους πßνακÝς του. Χαρακτηριστικü δεßγμα αυτÞς της τεχνικÞς αποτελεß ο πßνακας του "ΙωÜννης ΒαπτιστÞς".

 

   ΧαρακτικÜ: (Ντýρερ): Χαρακτικüν αντßτυπο Þ εγχÜραξη επß πλÜκας μαλακοý μετÜλλου (κυρßως χαλκοý). Ο τεχνßτης χÜραζε το σχÝδιο με το καλÝμι και δημιουργοýσεν επιφανειακÝς γραμμÝς που πÜνω τους θα συγκρατιüταν το μελÜνι. Παρ' üλο που η διαδικασßα Þτανε γραμμικÞ, πετýχαιναν απüδοση διαφüρων τüνων με τη προσθÞκη παραλλÞλων γραμμþν σε μικρÞν απüσταση μεταξý τους. Ο Ντýρερ Þτανε δεξιοτÝχνης και τα χÝρια του ανÜδειξαν αμÝτρητες σκιÜσεις κι ιδιαßτερα πλοýσιαν υφÞ, üπως και σ' Ýνα πßνακα ζωγραφικÞς. Αργüτερα, η μÝθοδος αυτÞ χρησιμοποιÞθηκε κυρßως γι' αναπαραγωγÞ Þδη υπαρχüντων πινÜκων, παρÜ γι' αυτüνομα χαρακτικÜ.

   ΑκουαρÝλα: (υδατογραφßα) ΑφορÜ συγκεκριμÝνον εßδος ζωγραφικÞς που τα τριμÝνα χρþματα, διαλýονται σε νερü κι αναμιγνýονται με μια μικρÞ ποσüτητα στερεωτικοý υλικοý, üπως Þτανε τüτε το αραβικü κüμμι. ΤεχνικÞ δημοφιλÞς στους τοπιογρÜφους του 18ου αιþνα. Ο Ντýρερ Þτανε δεξιοτÝχνης κι εδþ. Σε μερικÜ Ýργα, χρησιμοποßησε ακουαρÝλα για ν' απλþσει χρþμα στα σχÞματα που 'χεν Þδη δημιουργÞσει με μελÜνι, ενþ σ' Üλλα τη διαχειρßστηκε πιο ελεýθερα. Τα χρþματα της υδατογραφßας πρÝπει να 'ναι διÜφανα, για να διακρßνεται το χαρτß, κÜτω απü τη ζωγραφικÞν επιφÜνεια, στοιχεßο που βοηθÜ στη δημιουργßα λεπτþν αποχρþσεων και την επιτυχημÝνην απüδοση των ατμοσφαιρικþν συνθηκþν. Τα χρþματα üμως μποροýν να χρησιμοποιηθοýν κι ως επικαλυπτικÜ (γκουÜς), με προσθÞκη κιμωλßας Þ Üλλων ουσιþν, στις χρωστικÝς. Ο Ντýρερ, συχνÜ εφÜρμοσε κι υδατογραφßα και γκουÜς στο ßδιο Ýργο, üπως π. χ. στον "Λαγü" και τη "ΝεκρÞ Φýση" ("Χλüη"), που υπÜρχουνε στο ΣτÝκι κι εßναι απü τα καλýτερα του εßδους.

   ΤÝμπερα: εßναι τεχνικÞ στη ζωγραφικÞ που σýμφωνα με αυτÞν, αντß για λÜδι, ως συγκολλητικÞ ουσßα των χρωμÜτων, χρησιμοποιεßται ζωικÞ κüλλα, αυγü, ιχθυüκολλα, γÜλα, γüμα διαλυμÝνη σε νÝφτι, κερß κλπ. Αν η συγκολλητικÞ ουσßα εßναι το αυγü τüτε ονομÜζεται αυγοτÝμπερα. Για την παρασκευÞ της αυγοτÝμπερας χρειÜζεται Ýνας κρüκος φρÝσκου αυγοý κüτας, που αφοý καθαριστεß καλÜ απü το ασπρÜδι που εßναι κολλημÝνο πÜνω του, αναμειγνýεται με μια Þ δυο κουταλιÝς της σοýπας κρýο νερü και δυο Þ τρεις σταγüνες ξßδι. Αυτü δρα ως συντηρητικü και καθιστÜ το μεßγμα λιγüτερο λιπαρü, με αποτÝλεσμα να γßνεται πιο εýκολο στη χρÞση. Η τÝμπερα πρωτοεμφανßζεται στις διακοσμητικÝς τοιχογραφßες ετρουσκικþν τÜφων του 6ου αι. π.Χ. (κυρßως στη Ταρκυνßα, üπου εικüνες με τÝμπερα συναντþνται πÜνω σε πυρüλιθο). Αργüτερα, στη ρωμαúκÞ εποχÞ, συναντÜται μια παραλλαγÞ της, που συνδυÜζεται με τη νωπογραφßα. Ευρýτερη χρÞση της τÝμπερας Üρχισε το 2ο αι. μ.Χ. Ως συγκολλητικÞ ουσßα χρησιμοποιοýσαν Ýνα μεßγμα αυγοý και γÜλακτος. Η τÝμπερα σε ολüκληρη τη διÜρκεια του Μεσαßωνα αποτελοýσε το κýριο ζωγραφικü υλικü, μÝχρι την αντικατÜστασÞ της απü το ελαιüχρωμα τον 15ο αι., που πρωτοχρησιμοποßησαν ο ΣÜντρο ΜποτιτσÝλι κι ο ΑντρÝα ΜαντÝνια, με ρητßνη και βερνßκι πÜνω σε καμβÜ. Ο Τζüρτζιο ΒαζÜρι αναφÝρει üτι ο Τσιμαμποýε, δÜσκαλος του Τζιüτο, Ýμαθε τη τÝχνη της χρÞσης αβγοτÝμπερας απü ¸λληνες. ΣÞμερα η τÝμπερα βασßζεται στη ζωικÞ κüλλα. Το κýριο πλεονÝκτημÜ της βρßσκεται στην ευκολßα της εκτÝλεσης, παρüτι με τον καιρü αλλοιþνονται οι αποχρþσεις. Τþρα üμως κι αυτü το μειονÝκτημα Ýχει αντιμετωπιστεß απü τη σýγχρονη βιομηχανßα χρωμÜτων.

    Ξυλογραφßες: ΤεχνικÞ εκτýπωσης απ' ανÜγλυφην επιφÜνεια, που κατÜγεται απü τη Κßνα, του 5ου αιþνα κι εισÞχθη στην Ευρþπη τον 14ο. Στην εποχÞ του Ντýρερ, Ýγινεν η προσφιλÝστερη μÝθοδος εικονογρÜφησης βιβλßων αλλÜ και μεμονωμÝνων χαρακτικþν. Ο τεχνßτης παßρνει Ýνα κομμÜτι μαλακοý ξýλου και με σκαρπÝλο, χαρÜζει το σχÝδιο, αφαιρþντας κομμÜτια εκεß, üπου το σχÝδιο της στÜμπας, θα παραμεßνει λευκü κι αφÞνωντας ανÜγλυφα τα σημεßα, üπου θα 'παιρναν χρþμα για τη στÜμπα. Ο Ντýρερ υπÞρξε πρωτοπüριακüς, ως προς τις διαστÜσεις, την ολοκληρωμÝνη σýνθεση και τον ζωγραφικü πλοýτο.

 

   ΖωγραφικÞ Σε ΣμÜλτο: (Stubbs): ΠÜντα δοκßμαζε νÝες τεχνικÝς κι Üρχισε να ζωγραφßζει πÜνω στο σμÜλτο, το 1770. Στην αρχÞ χρησιμοποßησε ως ζωγραφικÞν επιφÜνεια, οκταγωνικÝς χÜλκινες πλÜκες.

   Καπρßτσια: Þ fancy pictures (Reignolds, Gainsborough
): Þταν πßνακες με μαγικÞ συναισθηματικÞν ατμüσφαιρα που δε λεßπαν οι διÜφορες μορφÝς και κυρßως αυτÝς Þτανε μικρÜ παιδιÜ. ΛÝνε πως ο ΡÝινολντς ζωγρÜφιζε τÝτοιους πßνακες, στο διÜλειμμÜ του Þ μεταξý δυο πορτρÝτων.

   Υαλογραφßα (υαλογρÜφημα-"βιτρþ" vitrail/vitraux, γαλλιστß) εßναι: ΧρωματισμÝνο γυαλß που χρησιμοποιεßται για να κατασκευÜσει κανεßς διακοσμημÝνα παρÜθυρα Þ Üλλα αντικεßμενα, τα οποßα διαπερνÜ το φως. Επßσης, μια μορφÞ ζωγραφικÞς σε γυαλß που επιτρÝπει στο φως να το διαπερνÜ -αντßθετα με το σχÝδιο Þ τη ζωγραφικÞ σε μια επιφÜνεια που αντανακλÜ το φως- το βιτρþ stained glass ξεχωρßζει απü σχεδüν üλες τις Üλλες μορφÝς τÝχνης σε δýο διαστÜσεις. Η τÝχνη αυτÞ συγγενεýει με τη ζωγραφικÞ και τα ψηφιδωτÜ. ΧαρακτηριστικÜ δεßγματα υαλογραφßας αποτελοýν οι πολýχρωμοι φεγγßτες των καθεδρικþν ναþν της Ευρþπης. Ως τεχνικÞ, διαθÝτει μακρÜ ιστορßα, στη διÜρκεια της οποßας επÞλθαν σημαντικÝς διαφοροποιÞσεις, τüσον ως προς την ßδια τη τεχνικÞ üσο κι ως προς τη θεματολογßα. Ειδικüτερα οι αλλαγÝς που επÝφερε η βιομηχανικÞ επανÜσταση του 19ου αιþνα, καθþς κι οι κοινωνικÝς τριβÝς που προÝκυψαν, απομυθοποßησαν, μεταξý Üλλων, σε μεγÜλο βαθμü και τη πανÜρχαιη αυτÞ τÝχνη. Εßναι σÞμερα γνωστü üτι στην αρχαßα Αßγυπτο επεξεργÜζονταν το γυαλß με επιδεξιüτητα κι üτι οι ¢ραβες Ýφτιαχναν τζαμιλßκια, συνδεδεμÝνα με γýψο ενισχυμÝνο με φυτικÝς ßνες και σßδερο, "κλþστρα" üπως αναφÝρονται, πολý πριν επιδρÜμουν οι ΦρÜγκοι, με πρüφαση το ¢γιο Δισκοπüτηρο, και τα οικειοποιηθοýν.
     Απü τους ¢ραβες Üλλωστε, λüγω και των εμπορικþν σχÝσεων, εμπνεýστηκαν οι τεχνßτες στο ΠÞλιο, τη ΣιÜτιστα, τη ΚαστοριÜ κι Üλλες πüλεις της ΚεντρικÞς και Β. ΕλλÜδας και φτιÜξανε σε αρχοντικÜ τα περßφημα "υαλοστÜσια", με καθαρüν Ελληνικü χαρακτÞρα. Οι Σταυροφüροι φÝρανε στην Ευρþπη τα "υαλοστÜσια", γýρω στο 10ο αι. κι αμÝσως επÝφεραν επαναστατικÞ καινοτομßα, το μολýβι ως συνδετικü υλικü μεταξý των κομματιþν του γυαλιοý. Ο ενισχυμÝνος γýψος Þτανε πολý παχýς σα συνδετικü υλικü των χρωματιστþν γυαλιþν και παρüλο που οι ¢ραβες Ýκαναν "αραβουργÞματα" μ' αυτüν για να του δþσουν χÜρη κι αλαφρÜδα, Þτανε περιοριστικüς στη δημιουργßα κομψþν παραστÜσεων. Ο λüγος που Þταν απαραßτητο κÜποιο υλικü να συνδÝει τα χρωματιστÜ Þ/και ζωγραφισμÝνα γυαλιÜ μεταξý τους Þταν üτι δεν μποροýσαν να παρÜγουν παρÜ μüνο μικρÜ κομμÜτια γυαλιοý. ¸να απü τα χαρακτηριστικüτερα δεßγματα της τÝχνης των υαλογραφημÜτων αποτελεß ο καθεδρικüς ναüς της ΣÜρτρ και της Ρενς. Στη διÜρκεια του 20οý αιþνα, η τεχνολογßα στα χÝρια πρωτοπüρων σαν τον Λοýις Κüμφορτ Τßφανι (Louis Comfort Tiffany), τον Τζον Λα Φαρτζ (John La Farge), τον Ουßλιαμ Μüρρις (William Morris) κι Üλλους, απελευθÝρωσε ολοκληρωτικÜ την τÝχνη αυτÞ απü στοιχεßα üπως τα υλικÜ, οι τεχνικÝς, η φιλοσοφßα και γενικüτερα κÜθε τι που αποτελοýσε μÝρος της διαδικασßας, απεγκλωβßζοντας τα βιτρþ απü Ýνα φορμαλισμü που δεν Üφηνε περιθþρια στην αυθεντικÞ δημιουργßα. ΜετÜ τον Β' Παγκ. Πüλ. τα μοντÝρνα υλικÜ εισÝβαλαν ορμητικÜ στο χþρο της διÜφανης δημιουργßας εντÜσσοντας αυτÞ τη τÝχνη στον ευρýτερο χþρο της Art Glass. ¸τσι ατσÜλι, μπετüν, ξýλο, πλεξιγκλÜς, φÜιμπεργκλας, οξÝα, ψυχρÜ σμÜλτα, ακτινογραφßες και φωτογραφικÜ φßλμ, ψηφιακÜ επεξεργασμÝνες διαφÜνειες, beveled glass, αναγλυφοτυπßες, εγχÜραξη (etching) κι αμμοβολÝς Ýγιναν μεταξý Üλλων τα υλικÜ και τα μÝσα που υπηρÝτησαν αυτÞ τη τÝχνη.

   Κιαροσκοýρο (φωτεινü-σκοτεινü -chiaroscuro), ιταλιστß, εßναι μια κλασσικÞ τεχνικÞ που επικρατεß στους παλιοýς πßνακες (πορτραßτα και τοπßα) απü την ΑναγÝννηση και λüγω αυτοý του κοντρÜστ κι απü τις σκιÝς δßνει μια ωραßα υφÞ, πλαστικüτητα και φαßνεται üμορφα η κßνηση Þ η στÜση του σþματος και τονßζεται η αßσθηση του βÜθους με το φüντο. Οι βασικÝς τεχνικÝς εßναι τρεßς: Εßναι φωτεινü το θÝμα και σκοýρο το φüντο, σκοτεινü το θÝμα και φωτεινü το φüντο, το φüντο εßναι Ýνα μÝρος σκοτεινü και το υπüλοιπο φωτισμÝνο. Και στις 3 τεχνικÝς το κοντρÜστ εßναι μεγÜλο και σε μεγÜλο üγκο του καρρÝ λεßπουν οι ενδιÜμεσοι τüνοι, ενþ η προσοχÞ δßνεται στο να ξεχωρßζει και να τονßζεται το βασικü θÝμα με λßγο Þ ελÜχιστο ενδιαφÝρον για το γýρω χþρο και τις λεπτομÝρειες του.
     Η τεχνικÞ αυτÞ στη φωτογραφßα εßναι απλÞ κι εýκολη αν υπÜρχει μια πηγÞ φωτισμοý (πχ Þλιος Þ ακüμα κι αν το θÝμα εßναι κοντÜ σε παρÜθυρο Þ πüρτα κλπ) και το αποτÝλεσμα αρκετÜ ωραßο (σε üποιον αρÝσει αυτü το στýλ). Οι πιü καλÝς üμως φωτογραφßες, αλλÜ και πιο δýσκολες εßναι üταν οι πηγÝς φωτισμοý εßναι περισσüτερες. Δýσκολες με την Ýννοια οτι δεν βρßσκει πÜντα κÜποιος Ýτοιμο τον φωτισμü αυτü και συνÞθως τον δημιουργεß κÜποιος με πρüσθετο.
     Το κιαροσκοýρο εßναι ιταλικüς üρος που χρησιμοποιεßται στη ζωγραφικÞ Þ τη χαρακτικÞ για να περιγραφεß η χρÞση Ýντονων αντιθÝσεων μεταξý φωτεινþν και σκοτεινþν Þ φωτοσκιασμÝνων σημεßων ενüς πßνακα. Με τη τεχνικÞ αυτÞ, οι μορφÝς της σýνθεσης δεν οριοθετοýνται με κÜποιο περßγραμμα αλλÜ διακρßνονται μÝσα απü την αντιπαρÜθεση των φωτεινþν και σκοτεινþν επιφανειþν. ΣυχνÜ επιχειρεßται να ενισχυθεß με αυτü τον τρüπο ο δραματικüς χαρακτÞρας της σýνθεσης. Ο üρος ταυτßζεται συνÞθως με ζωγρÜφους του 17ου αιþνα, ειδικüτερα με τους ΚαραβατζιστÝς και τον ΡÝμπραντ, ωστüσο ο ΛεονÜρντο ντα Βßντσι υπÞρξε πρωτοπüρος του.
     Το νατουραλιστικü ýφος του κι η ανÜδειξη της ανθρþπινης φýσης στα Ýργα, διαμoρφþνει Ýνα ρεαλιστικü ýφος στη ζωγραφικÞ, μ' Ýντονα στοιχεßα δραματοποßησης και θεατρικüτητας, ενισχýει το δραματικü στοιχεßο και το μυστηριακü χαρακτÞρα της πßστης, ενþ συνολικÜ η επαναστατικÞ τεχνικÞ των δραματικþν φωτοσκιÜσεων του τενεμπρισμοý, üπως την εισÞγαγε ο ΚαραβÜτζιο, σφρÜγισε τη μπαρüκ σχολÞ της ζωγραφικÞς.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers