-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

.  

Sade Marquis de: 120

                     
                                        Μαρκσιος Ντε Σαντ

                                                Βιογραφικ

     O Donatien Alphonse François le Marquis de Sade γεννθηκε στις 2 Ιουνου 1740 και πθανε στις 2 Δεκμβρη 1816. Εναι ν' αναρωτιται κανες πως περσανε τσα χρνια χωρς η ανθρωπτητα να τολμσει να ονοματσει το πιο αρχαο, το πιο διαδεδομνο, το πιο προσφιλς βτσιο της: το να τυρανν τον λλο. Χρειστηκαν η ακματη δραστηριτητα κι η πνα του περφημου μαρκσιου για να εμφανιστε για πρτη φορ, μλις το 1841, σε λεξικ της εποχς η λξη "σαδισμς". Στη περπτωση του ο μθος εναι το διο μεγλος σο και το ργο του.
     Γεννθηκε 49 χρνια πριν απ τη Γαλλικ Επανσταση απ γονες ευγενες. Απ πολ νος γρφει κι ασχολεται με το θατρο. 4 χρνια μετ τον γμο του φυλακζεται για πρτη φορ για "ελευθεριασμ, βλασφημα και βεβλωση της εικνας του Χριστο". Με τη ζω του αλλ και με τα βιβλα του "Ζυστν", "Ζυλιτ" κ.. χτζει τον μθο του, που εναι της απλυτης κι νευ ορων παρβασης, της συνντησης της διαστροφς με την αθωτητα και της χαρς της διαφθορς. Η δναμη του εντοπζεται στο τι η ηδον δνεται με μια πρκληση του Κακο προς το Καλ. Αυτ που συμβανει στο σμα εναι κτι που συμβανει κυρως στον νου.
     Το γεγονς που θα σημαδψει τη ζω του εναι ο θνατος του πατρα. Οι ψυχαναλυτς λνε πολλ γι' αυτ την αδυναμα στη πατρικ μορφ που αγγζει τα ρια της ψχωσης. Ο γιος δε θα δεχτε ποτ αυτ τον θνατο ­ μιλ συνχεια μαζ του σα να 'ναι ζωντανς κι πως λει ο Ντελζ, θα κουβαλ πντα μσα του το "πτμα" του πατρα. Η οργιδης ζω του συνεχζεται και τα σκνδαλα ξεσπνε τνα μετ τλλο. Η γυνακα του θα μενει κοντ του σ' λες τις περιπτειες, πιστ κι αφοσιωμνη. Η φυλκισ του στη Βαστλη εναι η πιο οδυνηρ εμπειρα. Τα γρμματ του απ κε, τα διαπερν να εδος παρνοιας. Θεωρε υπεθυνη για λα τη πεθερ του, με την οποα παλαιτερα εχε μια πολ τρυφερ σχση.
     Η επανσταση θα τον απελευθερσει. Θα βρεθε στο πλευρ των επαναστατν κι αρχζει να υπογρφει απλ "Σαντ" απαρνομενος τον ττλο του. Στα χρνια της τρομοκρατας, ταν ξεσπνε μεγαλτερες φρικαλετητες, ταν κορμι τεμαχζονται στο δρμο, ταν οι επανασττες περιφρουν θριαμβευτικ τα κομμνα κεφλια των ευγενν, ο Ντε Σαντ δεν εναι μσα στους χιλιδες σαδιστς που ιστορικς συγκυρες χουν παρακινσει στη δρση. Αντθετα, αψηφντας τον κνδυνο, κηρσσει την επιεκεια και τη μεγαλοθυμα και μιλ κενη την εποχ για κατργηση της ποινς του θαντου. Το θαμα της γκιλοτνας που απολαμβνει ο λας, τον αρρωστανει. Σζει με κνδυνο της διας του της ζως τη μισητ πεθερ του και τον πεθερ του! Αυτ την εποχ χουμε λλη μιαν νδειξη των ανθρωπιστικν αισθημτων του δαιμονικο συγγραφα. Οταν θα γνει Υπουργς Υγεας θα ψηφσει διταγμα που απαγορεει στα νοσοκομεα να βζουν 2-3 ανθρπους στο διο κρεβτι κι τσι θα 'χει κθε ρρωστος το δικ του.
     Στα τελευταα χρνια του θα ξαναβρεθε πολιτικς κρατομενος με το πρσχημα της προστασας της ηθικς. Θα τον φυλακσει ο Μγας Ναπολων18 μνες φυλακισμνος στην Αγα Πελαγα, οργαννει λογοτεχνικ δεπνα! Θα μεταφερθε στο περφημο συλο του Σαραντν. Ο αυτοκρτορας δεν θλει τη ρετσινι του δικτη συγγραφων και καταφεγει στη διαδεδομνη τακτικ του εγκλεισμο τους σε φρενοκομεο. Εναι σως η πιο γνωστ περοδος της ζως του. Οι παραστσεις του με τους ψυχοπαθες, η απαγρευση να του προμηθεουν οτιδποτε που θα του επτρεπε να γρψει κι η τρομερ δυστυχα μες στην οποα τελεινει μια εφιαλτικ ζω εξπτουνε τη φαντασα συγγραφων και σκηνοθετν.
     Στη διαθκη του αφνει ακριβες οδηγες για τη ταφ του. Το φρετρ του θα το πρει μ' να κρο νας ξυλουργς και θα το μεταφρει στο δσος της Μαλμεζν. Θα φροντσει να ταφε χωρς τελετ. Ο τφος θα καλυφθε εντελς απ τη βλστηση του δσους. Θλει να εξαφανιστε απ τη μνμη των ανθρπων, μως θα 'χει τερστιαν επιρρο στους επιγνους του. Κθε εποχ κι ο σαδισμς της. Εναι ο μαρος γγελος των ρομαντικν, ο εξερευνητς της "απαγορευμνης περιοχς" των υπερρεαλιστν, ο προφτης της λογοτεχνας του κακο του Μπατιγ. Οι ψυχατροι με κορυφαο τον Φριντ θα εντρυφσουνε στον βο και στο ργο του.
     Μεγλο μρος του πλοσιου συγγραφικο του ργο καταστρφηκε απ τις αρχς του Διευθυντηρου της μετπειτα Αυτοκρατορας. Μλις στα μσα του 20ου αινα το ργο του αποκαταστθηκε κι επανεκτιμθηκε απ εκδτες πως ο Ζαν-Ζακ Πωβρ και συγγραφες πως οι Πιερ Κλοσφσκι, Ζωρζ Μπατιγ, Μορς Μπλανσ. Γρφονται σημαντικτατα βιβλα για τον σαδισμ. Αναρωτιται κανες αν τα βιβλα που ενπνευσε ο Σαντ δεν εναι πολ πιο ενδιαφροντα απ τα μλλον λησμονημνα δικ του. Ο σαδισμς αποδεχθηκε πιο δυνατς απ' αυτν.
     Ο Donatien-Alfonse-Francois De Sade γεννθηκε στο Παρσι στις 2 Ιουνου 1740. Γνος μεγλης αριστοκρατικς οικογνειας της Προβηγκας (γιος της Marie-Eleonore De Maille De Carman και του Jean-Baptiste-Joseph Francios De Sade, Λρδου του Saumane και της La Coste), εισγεται στα 10 του στο κολγιο του Μεγλου Λουδοβκου των Ιησουτν. Μαθητεει απ τα 14 σ' αντατη στρατιωτικ σχολ και συμμετχει, να χρνο αργτερα, στον Επταετ Πλεμο της Γαλλας εναντον της Πρωσας. Τον Γενρη του 1757, βρσκεται στο σνταγμα τυφεκιοφρων της ταξιαρχας του 'Αγιου Ανδρα, που επιδεικνει σημαντικ γενναιτητα. Διακρνεται για την ανδρεα του αλλ και την ορμ του για κθε εδους ελευθεριτητα. Το 1959 εναι πια λοχαγς στο σνταγμα Βουργουνδν Ιππων.
     Επιστρφοντας απ τον πλεμο, τον Φλεβρη του 1763, συνπτει δεσμ ταυτχρονα, με τη Λρα Ντε Λωρς και τη Ρεν-Πελαζ Ντε Μοντριγ. Τον Μρτη του διου χρνου, απολεται απ τον στρατ και προσπαθε να πρει την δεια του πατρα για να παντρευτε τη Λρα, μα η οικογνεια τονε παντρεει τον Μη, με τη δετερη, για να τον απομακρνει απ τις συναναστροφς του με ηθοποιος και γυνακες ελευθερων ηθν. Θα αποκτσει τσι δυο γιους. Τον διο χρνο του γμου του, 29 Οκτβρη 1763, φυλακζεται στη Βενσν με βασιλικ διαταγ, με τη κατηγορα εκλτων ηθν, για ργια σ' να πορνεο. Φυλκιση που θα εγκαινισει μια μακρ σειρ εγκλεισμν σε φυλακς φρενοβλαβικ συλα που θα διαρκσει 30 απ τα 74 χρνια του βου του. Αποφυλακζεται 1 μνα αργτερα μα τθεται σε περιορισμ.
     Το 1765 συνδεται με την "ελαφρι" ηθοποι, δδα Μποβουαζν. 2 χρνια μετ γεννιται ο πρτος του γιος. Τον επμενο χρνο δχεται καταγγελα για βιαιοπραγα της Ροζ Κλερ, στη βλα του Αρκιγ. Λγους μνες αργτερα η Ροζ αποσρει τη καταγγελα δεχμενη 2400 λβρες απ τη κυρα Ντε Σαντ. Φυλακζεται στο Σομρ και σε λγες μρες μεταφρεται στις αυστηρτερες φυλακς της Λιν. Στην ανκριση αποδχεται τη κατηγορα κι 6 μνες μετ αποφυλακζεται και τθεται υπ περιορισμ στη Λα Κοστ. Τον Αγουστο του 1770 γνεται διοικητς των Βουργουνδν Ιππων και τον επμενο χρνο παρνει τον βαθμ του συνταγματρχη. Την επμενη χρονι τον Γενρη, ανεβζει μια κωμωδα, στο θατρο της Λα Κοστ.
     Τον Ιονιο με τον υπηρτη του Λατορ, οργαννουν ργιο με 4 πρνες που τις ποτζουν κανθαριδνη κι αργτερα την δια μρα, δνουνε και στη Μαργαρτα Κοστ που παθανει δηλητηραση. Επ 2 μνες κρατν ανακρσεις κι ο Σαντ εξαφανζεται. Εκδδεται νταλμα σλληψης. 2 απ τις πρνες αναιρον τις καταθσεις τους. Καταδικζεται για πρτη φορ σε θνατο μαζ με τον Λατορ, στη Μασσαλα, με τη κατηγορα της δολοφονας με δηλητριο. Συλλαμβνονται, εκτελονται συμβολικ και δραπετεουν. Συνεχζει τη δρση του κι η πεθερ του καταφρνει να εξασφαλσει νον νταλμα σλληψης. Φυλακζεται ξαν για 5 χρνια στο κστρο της Βενσν κι ο Λατορ τον ακολουθε οικειοθελς. Δραπετεουν μαζ κι επιστρφουν στη Λα Κοστ, που τους καλπτει η σζυγς του με την αδερφ της. Η πεθερ του επιτυγχνει να διαταγ σλληψης κι τσι ο Σαντ εξαφανζεται εκ νου. Κρυμμνος ζει με τη γυνακα του και την αδερφ της.
     Οι υπηρτριες του ζεγους καταγγλλουν τον Σαντ κι η σζυγς του προσπαθε να καλψει το πργμα, στα 1775. ντονες φμες θλουν τον μαρκσιο να συνεχζει τα ργια με νεαρ αγρια και κορτσια που απγει απ τη Λιν. Ο θεος του ζητ τη σλληψη και τον εγκλεισμ του σε ψυχιατρεο. Η δε καμαριρα του, Νανν στη Λα Κοστ, καταγγλλει πως το παιδ που γννησε εναι δικ του. Η κυρα Σαντ καταφρνει τη σλληψη και φυλκισ της για υποτιθμενη κλοπ. Φυγ στη Ρμη. Το 1776 επιστρφει στη Λα Κοστ. Την επμενη χρονι ο Τριγι, πατρας μιας καμαριρας στη Λα Κοστ, ονματι Ζυστν, επιχειρε να πρει τη κρη του πσω και πυροβολε τον Σαντ. Αρχζουν ανακρσεις. τσι οι τρεις τους, κριος και κυρα Σαντ μαζ με τη Ζυστν, φτνουν στο Παρσι κι κυρα Σαντ ειδοποιε τη μητρα της. τσι ο Σαντ συλλαμβνεται ξαν και κλενεται στη Βενσν. Η κυρα Σαντ κι η μητρα της ζητον ακρωση της καταδκης του 1772. Την επμενη χρονι τη ζητ κι ο διος στο Εφετεο της Προβηγκας.
     Τον Ιολιο του 1778, το Εφετεο τον θεωρε απλς νοχο οργων κι υπερβολικς ελευθεριτητας, τον απαλλσσει απ τη κατηγορα της φαρμακας και της σοδομας και του επιβλλει πειθαρχημνη διαβωση κι απαγρευση εισδου στη Μασαλα, για 3 χρνια. Επιστρφει στη Βενσν μα παρ την αθωσ του φυλακζεται ξαν με βση το lettre de cachet της 13/2/1777. Δραπετεει ξαν και γυρζει στη Λα Κοστ, μα μετ 2 μνες συλλαμβνεται πλι και φυλακζεται στη Βενσν, στο κελ αρ. 6. Αφιερνεται στη συγγραφ θεατρικν ργων και μυθιστορημτων. Τελεινει τον "Διλογο Μεταξ Ενς Ιερα Κι Ενς Κρατουμνου", τον Ιολιο του 1782. Του στερον τα βιβλα, επειδ τον εξπτουν και τον κνουν να γρφει ..."απαρδεκτα πργματα", τον Αγουστο του διου χρνου.
     Το 1874 μεταφρεται στη φυλακ της Βαστλης. Εκε λγα χρνια πριν την κρηξη της Γαλλικς Επανστασης, αρχζει τη συγγραφ των "120 Μερν Στα Σδομα" (1785) -πως το ξρουμε σμερα-, πνω σ' να ρολ χαρτ μκους 12 μτρων. Πρτη γραφ των "Ατυχιν Της Αρετς" κι εν η σζυγς του διαπιστνει πως ο ντρας της χει παχνει πολ. Το 1788 αρχζει και τελεινει μσα σε 6 μρες, την "Ευγενα Ντε Φρανβλ". Στη Βαστλη, απ' που θα μεταφερθε στο συλο του Σαρεντν δκα ημρες πριν τη πτση της, -καλε τον λα απ το παρθυρο, να τον ελευθερσει-, θα εγκαταλεψει τη πλοσια βιβλιοθκη του, 600 τμων και τα χειργραφ του. Στις 14 Ιουλου 1789 εισβολ στη Βαστλη της Επανστασης και λεηλασα λων των υπαρχντων του, πιπλα, βιβλα, χειργραφα, που η κυρα Σαντ δεν εχε προλβει να πρει. Η Επανσταση, στην οποα διαδραμτησε ενεργ ρλο, δεσμεει ολκληρη τη περιουσα του στη Προβηγκα, η γυνακα του τον εγκαταλεπει, οι γιοι του φεγουν απ τη Γαλλα.
     Απελευθερνεται με διταγμα της Συντακτικς, βσει του οποου κανες δε κρατεται δχως δικαστικς αποφσεις, το 1790. Η κυρα Σαντ χει καταφγει στη Μον Σαιν Ορ κι αρνεται να δει τον σζυγ της, υποβλλει μλιστα ατηση διαζυγου και το κερδζει. Ο Σαντ αποκτ ταυττητα "ενεργο πολτη" του τομα της Πλας Βαντμ. Το Ιταλικ Θατρο δχεται ν' ανεβσει το μονπρακτ του "Le Suborneur". Συνδεται με νεαρ ηθοποι, τη Μαρ-Κονστνς Ρενλ, πρην κυρα Κεν, που θα του μενει πιστ μχρι το τλος της ζως του. Η Κομεντ Φρανσζ δχεται ομφωνα το πεντπρακτο ργο του "Μισνθρωπος Απ ρωτα" "Σολ & Ντεφρνκ". Δημοσιεει, ανωνμως, το 1791 τη "Ζυστν" "Οι Ατυχες Της Αρετς". Στο Θατρο Μολιρου ανεβανει το ργο "Οξτιρν" "Οι Συνπειες Της Ελευθεριτητας". Μια παρσταση στις 4 Νομβρη 1791 προκαλε επεισδια κι αναστλλει τις παραστσεις του. Τον επμενο χρνο ο γιος του Ντονατιν-Κλοντ-Αρμν, λιποτακτε και λγο μετ ο Σαντ για να σωθε. τον αποκυρσσει.
     Κατ τη διρκεια των σφαγν στις 3 Σεπτμβρη 1791 ο Σαντ εναι για πρτη φορ Γραμματας του Τομα του. Λγες μρες αργτερα, το πλθος λεηλατε τη Λα Κοστ. Απ λθος συκοφαντα ο Σαντ με λαθεμνο νομα Λου-Αλφνς-Ντονατιν Σαντ, εγγρφεται στον κατλογο των εμιγκρδων του διαμερσματος. Στις 13 Απρλη 1793 διορζεται Ειρηνοδκης και 3 μνες μετ, Πρεδρος του Τομα του. Στο τλος της χρονις εκδδεται νταλμα σλληψης για μιαν επιστολ που 'χε γρψει προ 2ετας στον Δοκα Ντε Μπρισκ, διοικητ της φρουρς του Λουδοβκου 16ου. Φυλακζεται στη Μαντελοντ. Μεταφρεται στη Φυλακ Καρμηλιτισσν κι απο κε στο Σαιν Λαζρ. Καταδικζεται για 2η φορ σε θνατο, αυτ τη φορ απ την Επανσταση, γλιτνει παρ τρχα τη γκιλοτνα, απ γνωστες αιτες κι ελευθερνεται το 1794. Εν λγες μρες μετ εκτελεται ο Ροβεσπιρ.
     Επιβινοντας μνο με τα εισοδματα που του αποφρει η συγγραφ, δημοσιεει το 1795 τα ργα του: "Φιλοσοφα Του Μπουντουρ", "Αλν & Βαλκορ", η να "Ζυστν"  "Ατυχες Της Αρετς" ακολουθομενη απ την "Ιστορα της Ζυλιτ, Της Αδελφς Της", "Η Προκοπ Της Διαφθορς". Η απαρθμηση και περιγραφ στα ργα αυτ κθε μορφς ερωτικς συμπεριφορς, που συλλαμβνει ως δκαιη επανσταση του ατμου απναντι στη κοινωνα και στον θε, καταδικζεται για λλη μια φορ απ τον τπο και τις αρχς. Πουλ τη Λα Κοστ το 1796. Το 1799 ξαναπαζεται ο "Οξτιρν" κι ο διος κρατ να μικρ ρλο. Ο κριτικς Βιλτρκ επιτθεται βαια εναντα στο "Εγκλματα Απ ρωτα" που μλις χουν εκδοθε το 1800 και στο διο ρθρο του αποδδεται η πατρτητα της "Ζυστν".
     Η αστυνομα κατσχει το ργο του στο τυπογραφεο το 1801, ανακρσεις και σλληψη του μαζ και του Μασ, εκδτη του, που αποκαλπτει που εναι αποθηκευμνη η "Ζυλιτ". Ο Σαντ αρνεται τη πατρτητα της "Ζυστν". Ο Διοικητς Αστυνομας κι ο Υπουργς Ασφαλεας αποφασζουν πως μια δκη θα προκαλοσε μγα σκνδαλο και δε θα το απλυνε μια παραδειγματικ τιμωρα. τσι χωρς δκη, συμφωνον τον εγκλεισμ του στη φυλακ της Αγας Πελαγας σα διοικητικ ποιν. 2 χρνια μετ μεταφρεται στη Μπιστρ. Απο κε, με σμφωνη γνμη και της οικογνεις του, οδηγεται και πλι στο συλο Φρενοβλαβν του Σαρεντν. Ο Διευθυντς Ντιμπου τον χαρακτηρζει αδιρθωτο που ζει μια κατσταση σταθερς φιλδονης διαταραχς και συνιστ τη συνχιση της κρτησς του, το 1804. Το 1806 συντσσει τη διαθκη του. Την επμενη χρονι τελεινει το 10τομο ργο: "Τα Ταξδια Της Φλορμπλ" που κατσχει αμσως η αστυνομα και το κανε μετ τον θνατ του, οι κληρονμοι του.
     Το 1810 πεθανει η κυρα Σαντ κι ο Υπουργς Εσωτερικν δνει οδηγες για μεγαλτερη αυστηρτητα ενντια στον κρατομενο. Την επμενη χρονι το Υπουργικ Συμβολιο με πρεδρο τον Μγα Ναπολοντα, αποφασζει τη συνχιση της κρτησς του κι απαγορεει τις θεραπευτικς θεατρικς παραστσεις στο 'Ασυλο, που ο Σαντ κρατοσε τον κριο ρλο. Το 1813 τελεινει το "H Κρυφ Ιστορα Της Ισαβλας Της Βαυαρας" κι εκδδεται αννυμα το μυθιστρημα "La Marquise De Ganges".
     Εκε, στο συλο Σαρεντν, σε πλρη πνευματικν ενργεια, θα πεθνει στις 2 Δεκμβρη του 1814 σε ηλικα 74 ετν.
_________________________________________________________

                                                 (...)
δευτερη μερα

     Σηκθηκαν τη κανονικ ρα. Ο επσκοπος που εχε τελεις συνλθει απ τις ακρτητς του, εχε ξυπνσει στις τσσερεις το πρω και θερησε σκανδαλδες το γεγονς να τον αφσουν να κοιμηθε μνο. Χτπησε το κουδονι για ναρθουν στην ορισμνη θση τους η Ιουλα κι ο γαμις που του αντιστοιχοσε. Φτσανε σχεδν αμσως και στα χρια τους ο ακλαστος βυθστηκε ξαν μσα σε νες ασωτεες. ταν τλειωσε το πρωιν μες στο διαμρισμα των κοριτσιν, κατ τη συνθει του, ο Ντυρσ ρχισε να τις επιθεωρε και παρλα σα εχανε πει, διαπστωσε καινοριες παραβσεις. Η Μισλ ταν νοχη για κτι κι η Αυγουστνα, παρλο που ο Κυρβλ της εχε μηνσει να κρατηθε λη μρα σε μια ορισμνη κατσταση, εχε κνει το ακριβς αντθετο: το εχε ξεχσει, ζητοσε να τη συχωρσουν κι υποσχτανε πως δε θα ξανασυμβε κτι ττοιο. Η τετραρχα μως ταν αδυσπητη και τις γρψανε και τις δυο στον κατλογο για να τιμωρηθονε το πρτο Σββατο. Τα κοριτσκια τους εχαν ιδιαιτρως δυσαρεστσει με την αδεξιτητ τους στη τχνη του αυνανισμο κι ο τρπος που χανε δοκιμσει τη παραμον τους εχεν εκνευρσει. Ο Ντυρσ πρτεινε να ορσουν μιαν ρα κθε πρω για να τους κνουν μθημα, τσι ο καθνας με τη σειρ του θα σηκωνταν μιαν ρα νωρτερα. Η ρα για την εξσκηση ορστηκε απ τις εννι μχρι τις δκα. Αποφασσαν να κθεται αυτς με την ησυχα του σε μια πολυθρνα, στο κντρο του χαρεμιο. Κθε κοριτσκι που θα τ' οδηγοσε και θα το βοηθοσε η Ντυκλ, η καλτερη αυνανστρια του πργου, θα δοκιμαζτανε πνω του. Η Ντυκλ θα οδηγοσε τις κινσεις του χεριο του, θα του μθαινε τη ταχτητα που πρεπε να δσει στους παλμος, ανλογα με τη κατσταση του ρχοντα, θα του δειχνε τη στση και τη θση που πρεπε να χει σο κρατοσεν η επιχερηση, θα ορζανε τλος τιμωρα για ποια, μετ το πρτο δεκαπενθμερο, δε θα τα χε καταφρει τλεια σ' αυτ τη τχνη, χωρς να χει ανγκη απ λλα μαθματα. Τους συστσανε, σμφωνα με τις αρχς του φραγκισκανο, να κρατονε συνχεια, σο διαρκε η επιχερηση, τη κεφαλ ξεσκπαστη. Το δετερο χρι που θα μενε λετερο, θα πρεπε ασταμτητα, λην αυτ την ρα, να χαδεει τα περχωρα, ανλογα με τις διφορες ιδιοτροπες του κυρου. Αυτ το σχδιο του τραπεζτη, ρεσε σ' λους.
     Η Ντυκλ ειδοποιθηκε και δχτηκε να χουνε στο διαμρισμ τους να πσαλο για να μπορον να εξασκονε συνχεια τη παλμη τους και να διατηρονε την απαρατητη δεξιοτεχνα. Αναθσανε στον Ηρακλ την δια δουλει με τ' αγρια. Αυτ εναι πιο επιδξια απ τα κορτσια γιατ δεν χουνε παρ να κνουνε στους λλους αυτ που κνουνε στον εαυτ τους. τσι δε χρειαστκανε περισστερον απ μια βδομδα για να γνουν οι απολαυστικτεροι μαλακιστς που τανε δυνατ να βρεθον. Δε βρθηκε κανες παραβτης μεταξ τους, εκενο το πρω. Το παρδειγμα του Νρκισου, τη παραμον, τους κανε ν' αρνηθον λες τις δειες κι τσι στο παρεκλσι πγαν μνο, η Ντυκλ, δυο γαμιδες, η Ιουλα, η Τερζα, ο Ερωτιδας κι η Ζελμρα.
     Ο Κυρβλ κβλωσε πολ. Τον εχεν ανψει εξαιρετικ το πρω ο 'Αδωνις, στην επσκεψη των αγοριν και νμισαν τι θα χσει, βλποντας τη Τερζα και τους δυο γαμιδες να ενεργονται, αλλ συγκρατθηκε. Το γεμα γινε πως συνθως, μνο που ο αγαπητς μας πρεδρος, χοντας πιει και πορνψει ιδιαιτρως σο τργανε, ναψε και πλι στον καφ, που το σερβρισαν η Αυγουστνα κι η Μιστ, ο Ζελαμρ κι ο Ερωτιδας. Τους διεθυνε η γρια Φανσν κι απ ιδιοτροπα της εχανε παραγγελει ναναι γυμν σα τα παιδι. Αυτ η αντθεση προκλεσε τη να λγνα μανα του Κυρβλ, που αφθηκε σε ορισμνες εκλεκτς παρεκτροπς με τη γρια και τον Ζελαμρ, τσι χυσεν επιτλους.
     Ο δοκας με τη ψωλ σηκωμνη, σφιγγε πνω του την Αυγουστνα, κραγαζε, βριζε, παραληροσε κι η δλια η μικρολα τρεμε ολκερη κι λο τραβιτανε πσω, σα τη περιστρα μπρος στο αρπακτικ πουλ που ενεδρεει κι εναι τοιμο να την αρπξει. Αρκστηκε παρολαυτ σ' ορισμνα σωτα φιλι και της κανε να πρτο μθημα προκαταβολ γι'αυτ που θ' ρχιζε την επομνη. Οι λλοι δυο, λιγτερο ζωηρο, εχανε κιλας αρχσει τον απογευματιν τους πνο. Οι δυο πρωταθλητς μας τους μιμηθκανε και ξυπνσανε πια στις ξι για να περσουνε στο σαλνι των αφηγσεων. λες οι τετρδες της παραμονς εχαν αλλξει. Τσο τα πρσωπα σο κι οι φορεσις. ταν λα ετοιμστηκαν, η Ντυκλ ανβηκε στο βμα και συνχισε τη διγησ της:
    "Η μητρα μου εχε να εμφανιστε στο σπτι τρεις μρες, σπου ο ντρας της, που ανησυχοσε περισστερο για το κομπδεμα και το χρμα της παρ για την δια, αποφσισε να μπει στο δωμτιο που συνηθζαν να μαζεουν ,τι πιο πολτιμο εχαν. Οποα μως υπρξεν η κπληξ του ταν, αντ γι' αυτ που ψαχνε, βρκε σημεωμα της μητρας μου που του λεγε να το πρει απφαση για ,τι χει χσει. Αποφασισμνη να τονε χωρσει οριστικ και μην χοντας καθλου χρματα, ταν αναγκασμνη να πρει ,τι εχε. 'Αλλωστε φταιγεν αυτς που τον εγκατλειψε γιατ τη κακομεταχειριζτανε. Του φηνε δυο κορτσια που αξζανε και με το παραπνω τα χρματα που του πρε. Ο ανθρωπκος μως δεν εχε την δια γνμη για την αξα μας, τσι μας διωξε ευγενικ και μας παρακλεσε μλιστα να μη κοιμηθομε σπτι, δεχνοντας τσι πως δε λογριαζε καν τη μητρα μου.
     χι και τσο στεναχωρημνες απ τη καλωσνη του, που μας χριζε, στην αδελφ μου κι εμνα, λη την ελευθερα που χρειαζμασταν ν' αφεθομε με την ησυχα μας στο εδος ζως που τσον εχεν αρχσει να μας αρσει, το μνο που κναμε τανε να προυμε τα λιγοστ μας πρματα και να φγουμε γργορα απ τον καλ μας πατρι. Αποτραβηχτκαμε αμσως σ' να μικρ δωμτιο κει κοντ, περιμνοντας ν' αποφασσουμε τη μορα μας. Εκε οι πρτες μας σκψεις αφοροσανε στη τχη της μητρας μας. Δεν αμφιβλλαμε στιγμ πως βρισκτανε στο μοναστρι, αποφασισμνη να ζσει κρυφ με κποιον παπ να συντηρεται απ' αυτν σε κποια γωνι εκε γρω. Αυτ τη γνμην εχαμε ταν νας Αδελφς απ το μοναστρι ρθε και μας φερε να σημεωμα που λλαξε τα συμπερσματ μας. Το σημεωμα γραφε με λγα λγια, πως το καλτερο που χαμε να κνουμε, ταν να πμε, μλις βρδιαζε στο μοναστρι του Πατρα-φλακα, του διου που γραφε το σημεωμα. Θα μας περμενε στην εκκλησα ως τις δκα το βρδυ και θα μας πγαινε στο μρος που βρισκταν η μητρα μας. τσι, θα μποροσαμε να μοιραστομε και ν' απολασουμε μαζ της τη τωριν της ευτυχα κι ηρεμα. Μας παρτρυνε μλιστα να μη λεψουμε και κυρως να το κρψουμε σο καλτερα μποροσαμε, γιατ τανε βασικ να το κρατσουμε μυστικ απ τον πατρι μας, ,τι κνανε για τη μητρα μας και για μας. Η αδελφ μου ττε εχε φτσει πια τα δεκαπντε, τανε συνεπς πιο ξυπνη και πιο λογικ απ μνα, που μουν μλις εννι. τσι αφο φησε τον αγγελιαφρο να φγει απαντντας πως θα τα σκεφτε λα τοτα, δε μπρεσε να κρψει την κπληξ της.
 -'Φρανσν', μου επε, 'να μη πμε. Κτι κρβεται πσω απ' λα τοτα. Αν η πρταση ταν ειλικρινς, η μητρα μου θαχε γρψει κι να δικ της σημεωμα θαχεν υπογρψει τοτο δω. Και με ποιν μπορε να βρσκεται στο μοναστρι; Ο πτερ Αδριανς ο καλτερς της φλος, χει φγει εδ και δυο-τρα χρνια σχεδν. Απ κενη την εποχ, πηγανει μνο σα περαστικ και δεν χει καμι κανονικ σχση με καννα... Τι την κανε να διαλξει αυτ το καταφγιο; Ο Πτερ-φλακας δεν εναι, οτε κι υπρξε ποτ, εραστς της. Ξρω πως τον χει διασκεδσει δυο-τρεις φορς, δεν εναι μως απ τους ντρες που δεσμεονται απ γυνακα γι' αυτ και μνο. Γιατ εναι κι ο διος και πολ ασταθς και πολ σκληρς με τις γυνακες, μλις του περσει το κφι. Απ που κι ως που λοιπν δεχνει τσον ενδιαφρον για τη μητρα μας; 'Ακου με που σου λω, κτι κρβεται πσω απ' λα τοτα. Ποτ δε τονε συμπθησα τον γρο-φλακα. Εναι κακς, σκληρς και βαιος. Μ' εχε παρασρει μια φορ στο δωμτι του που ταν μαζ με τρεις λλους και μετ απ' αυτ που μου συνβη, ορκστηκα να μη ξαναπατσω κει μσα. Αν θες να μ' ακοσεις, ας τους αφσουμε λους αυτος τους κερατδες τους καλγερους. Δε χρειζεται πια να στο κρβω, Φρανσν, χω μια γνωριμα και μλιστα τολμ να πω, μια καλ φλη, τη κυρα Γκερν. Εδ και δυο χρνια τη συναντ κι απ την εποχ κενη δε πρασε μια βδομδα χωρς να μου κλεσει μια καλ δουλει. χι μως φτηνοδουλεις σαν αυτς που κναμε στο μοναστρι. Δεν υπρξε οτε μια που να μη μου απφερε τρα σκοδα. Να μλιστα η απδειξη', συνχισεν η αδελφ μου, δεχνοντς μου να πουγκ που υπρχανε πνω απ δκα λουδοβκια, 'βλπεις πως μου φτνουνε για να ζσω. Ε! λοιπν αν θες τη συμβουλ μου, να κνεις ,τι κι εγ. Η Γκερν θα σε δεχτε, εμαι σγουρη, σε εδε πριν οχτ μρες ταν εχεν ρθει να με ζητσει για δουλει και μου ανθεσε να στο προτενω. σο κι αν εσαι να, κπου θα βρει να σε βλει. Κνε πως εγ, σου λω, και σε λγο θα κνουμε χρυσς δουλεις. Κατ τ' λλα δεν χω τι λλο να σου πω, γιατ εκτς απ απψε που θα σου κνω τα ξοδα, μην υπολογζεις λλο σε μνα μικρ μου. Σ' αυτ τον κσμο ο καθνας για τον εαυτ του. Αυτ τα κρδισα με τα χρια και το κορμ μου, κνε κι εσ το διο. Κι αν σ' εμποδζει η ντροπ να πας στο διολο και κυρως μην ρθεις να με βρεις, γιατ μετ απ' σα σου λω, ακμα κι αν σε δω με τη γλσσα να σρνεται στο χμα, δε θα σου δσω μητ' να ποτρι νερ. σο για τη μητρα, δε μ' ενδιαφρει η τχη της ποια κι αν εναι. Σου δηλνω πως εμαι ικανοποιημνη κι τι η μνη ευχ που κνω για τη πουτνα, εναι να βρσκεται αρκετ μακρι για να μη τη ξαναδ σ' λη μου τη ζω. Ξρω πσο μ' εμπδισε στο επγγελμ μου και τι καλς συμβουλς μουδινε τη στιγμ που η κυρτσα κανε τρεις φορς χειρτερα. Να τη πρει ο διολος χρυσ μου, και κυρως μη τη ξαναφρει. Τποτ' λλο δεν εχομαι'.
     Επειδ, για ναμαι ειλικρινς, οτε η καρδι μου τανε πιο τρυφερ, οτε κι ο δρμος της ψυχς μου πιο ορθς απ της αδελφς μου, συμφνησα μ' λες τις βρισις που φρτωσε την εξαιρετικν αυτ μητρα. Αφο ευχαρστησα την αδελφ μου για σα μουμαθε, της υποσχθηκα να την ακολουθσω σ' αυτ τη γυνακα. τσι απ τη στιγμ που θα με υιοθετοσε, θαπαυα να της εμαι βρος. σο για την ρνησ της να πει στο μοναστρι, συμφνησα κι εγ."
                                                 (...)

  ...Η αντικατασττρια της Ευγενας ταν η Λουσλ, συνχισε η Ντυκλ. Πρε τη θση της στη καρδι μου και στο κρεβτι μου, αλλ χι και στις λλες δραστηριτητες του σπιτιο, γιατ της λειπαν το φρνιμο θος κι η υποτακτικτητα. πως και να ‘ναι ωστσο, στα χρια της εμπιστετηκα σε λγες ημρες τον ηγομενο των Βενεδικτνων, που ερχταν να μ’ επισκεφτε απ καιρ σε καιρ και που τον διασκδαζε συνθως η Ευγενα. Ο γιος αυτς πατρας, αφο κανε γλειφομονι για κμποση ρα και βζαινε για καλ το στμα του κοριτσιο, το βαζε να του μαστιγνει ελαφρι τον ποτσο και τα αρχδια με κτι λεπτς βργες κι εκσπερμτωνε χωρς να μαλακζεται, αρκομενος απλς στο γγιγμα και στη τριβ που καναν οι βργες πνω σ' αυτ τα ργανα. Η μεγαλτερη ηδον του ττε ταν να βλπει το κορτσι να τινζει στον αρα με τις βργες του τις σταγνες του σπρματος που βγαινε απ τη ψωλ του. Ο δοκας, που εχε ανψει παρακολουθντας το θαμα, ρπαξε την Αυγουστνα και βλθηκε να της γλεφει τη κλειτορδα, με αποτλεσμα  να τη κνει να χσει δυο-τρεις φορς, πργμα που η μικρ κενη κατεργρα, γεμτη φλγα και καυλιρα πως τανε, το πτυχε μσα σε λγα λεπτ. Την ρα που ο δοκας βεβλωνε με αυτν τον τρπο την Αυγουστνα δεν υπρχε πιο ευχριστο θαμα απ το να βλπεις τον Ντυρσ να δρπει τα προντα της απλαυσης που προκαλοσε κποιος λλος, φιλντας αχρταγα το στμα αυτς της μορφης παιδολας και καταπνοντας, οτως ειπεν, την ηδον που ο φλος του διοχτευε μσα στις αισθσεις της.

_________________________________________________________________

    Το μικρ αυτ απσπασμα βρσκεται στο βιβλο των Εκδσεων Εξντας, (1980) κι εναι 2 τμοι. Τη μετφραση χουνε κνει οι Τκης Θεοδωρπουλος & Πτρος Παπαδπουλος.

   Σημ: Εκτς λων σων αναφρονται στο εισαγωγικ σημεωμα-βιογραφικ θα πρπει να προστεθε κι τι, ο Σαντ γρφοντας αυτ το βιβλο, περιγραψε στις σελδες του εξακσιες σεξουαλικς διαστροφς, που αργτερα, πολ αργτερα, ψυχολγοι και ψυχατροι, τις ονομτισαν σαν ττοιες. 'Αρα θαπρεπε να του αποδοθε και το θρρος του να μιλσει δημσια και με στιβαρ φων για ττοιες σκοτεινς γωνις του ανθρπινου μυαλο. Τλος θα πρπει να προσθσω, σαν εντελς προσωπικ γνμη τοτη τη φορ, πως χοντας διαβσει αρκετ απ τη λεγμενην Ερωτικ Λογοτεχνα, χοντας γρψει κι ο διος μερικ σκαμπρζικα κομμτια, τολμ να πω πως εναι το μνο απ τ' αναγνσματ μου, που δεν ανιχνεω, το ...αδιρατο και πονηρ χαμογελκι, του συγγραφα. Πσω απ κθε ττοιο κεμενο, κρβεται μια τση του να ... ερεθιστε και λιγκι ο αναγνστης, αν και πολλο καταφρνουν να το συγκαλψουν. Ο Σαντ δε γρφει γι' αυτ και τοτο εναι ξεκθαρο! Γρφει για να πει, για να θξει, για να μαρτυρσει. Σε καννα σημεο δεν εναι ερωτικς, σο κι αν οι λξεις, οι ννοιες και τα ...σημεα σπρχνουνε προς τα κει. Ο Σαντ γρφει για να μαρτυρσει, να ξεσκεπσει κι σως να φωτσει. Εκτς κι αν ...   Π.Χ.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers