-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Howard Robert Erwin: O '

Βιογραφικ 

     Ο Ρμπερτ ργουιν Χουαρντ γεννθηκε στο Peaster του Τξας στις 22 Γενρη 1906, απ τον γιατρ Ισακ Μορντεκι Χουαρντ και την στερ Τζιν ρβιν Χουαρντ στο Πστερ του Τξας. Λγω της δουλεις του πατρα του, ταξδευε συχν σε διφορα μρη της πολιτεας. Η μητρα του παιξε σημαντικ ρλο στο να αγαπσει τη λογοτεχνα και τη ποηση, αν κι ο διος απφευγε τη παρακολοθηση των σχολικν μαθημτων. Απ τα 9 του χρνια ξεκνησε να γρφει σντομα ιστορικ μυθιστορημτα, εν παρλληλα ταν οπαδς της πυγμαχας, κι ασχολθηκε ερασιτεχνικ. Η μητρα θα 'ναι αυτ που θα τον μυσει στην επικ ποηση και στους θρλους της γης των προγνων της (το 2ο νομ του, Erwin εναι το επθετο της μητρας του). ζησε στη μικρ πλη Cross Plains. Στα 18 του πρωτοεμφανζεται σαν επαγγελματας συγγραφας γρφοντας σε λακ περιοδικ, περιπετειδη διηγματα, τα λεγμενα pulps. γινε μως πασγνωστος κυρως ως ο δημιουργς του Κναν Του Βρβαρου.
     Η 1η του επαγγελματικ προσπθεια ταν για το περιοδικ Weird Tales, με την ιστορα Spear and Fang να του αποδδει το ποσ των 16 δολαρων. Το 1926, ξεκνησε τη συγγραφ ενς απ τα καλλτερα ργα του, του The Shadow Kingdom, εν τον Αγουστο του 1928 δημοσιεθηκε στο προαναφερθν περιοδικ το διγημα Red Shadows, που αργτερα μετονομστηκε σε Σλομον Κιν. Το The Shadow Kingdom δημοσιεθηκε να χρνο αργτερα. Μες στο 1929, το περιοδικ Ghost Series δημοσευσε το The Apparition in the Prize Ring, εν το περιοδικ Argosy εξδωσε το Crowd-Horror.
     Γνρισε μεγλη επιτυχα ταν το περιοδικ Fight Stories ξεκνησε να δημοσιεει τις Ιστορες Του Νατη Στιβ Κστιγκαν, που παρουσαζε τον πρωταγωνιστ σε 1ο πρσωπο και συμπεριλαβε πολλ κωμικ στοιχεα. Μετ το 1930, οι ιστορες του επηρεστηκαν απ στοιχεα ανατολτικου πολιτισμο κι ιστορικ γεγοντα. Το Φλεβρη του 1932, δημοσευσε το ποημα με ττλο Κιμμερα, που ονομστηκε απ τη φανταστικ χρα απ την οποα προερχταν ο Κναν ο βρβαρος. Στα τλη της διας χρονις, γινε γνωστς για 1η φορ ο Κναν μσω του Weird Tales κι απ το 1933 ως το 1936 γραψε 17 διηγματα με το βρβαρο πρωταγωνιστ.
      Ευγενικς, φιλζωος, αυτς ο ξανθς γγαντας με τα γαλζια μτια, μελετ και γρφει πολ. φτασε να γρψει σε περπου 12 χρνια πνω απ 500 ργα μαζ με κενα που μεναν ατελεωτα. Ασχολεται μως και με τη πυγμαχα και την ιππασα, ταξιδεει στις περιοχς των ινδινων, χει συχν αλληλογραφα με το Loνecraft  κι επηρεζεται απ τα θματα των διηγημτων του.
     Ο Χουαρντ εχε σχση με τη Νβαλαν Πρις, που αργτερα κανε σχση και με τον καλλτερο του φλο, Τροετ Βνσον. Ο διος, υπφερε απ κατθλιψη κι απ οιδιπδειο σμπλεγμα, εν φοβταν το γρας, κτι που εναι φανερ απ την "αινια νετητα" πολλν απ τους πρωταγωνιστς του. ταν μαθε τι η μητρα του βρσκεται σε κμα και δεν θα επανλθει, αυτοπυροβολθηκε στις 11 Ιουνου 1936, σε ηλικα μλις 30 ετν. Πλον, το σπτι του στο Κρος Πλινς του Τξας χει μετατραπε σε μουσεο.

              

     Τα "λμουρικ, Ο γριος Πλαντης", κι "Ο Τελευταος Λευκς νθρωπος" εναι τα μοναδικ ργα φανταστικς λογοτεχνας που 'γραψε. 0 τελευταος βρδος -πως τονε χαρακτηρσανε- βασικ θεωρεται συγγραφας αρχγονων αβυσσαλεοττων, μαχν και κυκλικν χρονικ καταστροφν, προγενστερων της εμφνισης των Αρεων Υιν, των λευκν σπορων του πολιτισμο μας. Κατ τον Howard, υπρξε να μεσοδιστημα συγκροσεων ανμεσα στις σκοτεινς δυνμεις του κακο και της μαγεας και μια σειρ απ βρβαρους ρωες που μχονταν ενντια στους δαμονες του χους.
     Ο συγγραφας διακρνει εmβισαντα στοιχεα του πανθου του κακο, των μεγλων παλαιν του Σεθ και του αρχαου φεως να προεκτενονται ιστορικ και να συγκροονται εδ με τα mστεω του ρωα. Ο οποος εναι πντα λευκς, κλτικης καταγωγς κι ρειος στο πνεμα. ρειος στο πνεμα, ο Howard εννοε τον αινιο πολεμιστ, την ρεια αντιιστορικ και μυθικ θερηση του κσμου και του σμπαντος και την ιδα -ννοια του αγνα και της νκης.
     Η σντομη ζω του φανεται πυρετδης, καταδιωκμενη απ το πθος της μνμης του αματος του κλτη πολεμιστ, που απλνεται στη λογοτεχνικ του δημιουργα. Η καταγραφ της φυλετικς μνμης του αναπτσσεται διαμσου μιας διαδοχς απ εmστροφς ενς αρχακο τπου ηθικ και σωματικ Αρεου, που μχεται στην αυγ των κσμων εναντον προανθρωπνων κι υπανθρωπνων μορφν ζως, πρωτγονων φυλν, συμβλων υλικς και ζωδους αγριτητας πως mθηκοειδ ντα ενσαρκσεις του Σεθ του Θεο-φεως, εχθρο του ανθρπου.


                Εδ ο διος με τους γονες του!

     Στην ιεραρχα των σχσεων ανμεσα σε φυλετικς μορφς και πνευματικτητα, θτει στη κορυφ τον ρειο ρωα χαρακτηριζμενο απ υψηλ ηθικ καθαρτητα κι απ αδμαστη ανδρεα. Στους μελαμψος σημτες ο συγγραφας διακρνει τον τπο του ανατολτη, το ραδιοργο και προδτη, τον αφιερωμνο σε απαγορευμνες λατρεες. Αντθετα οι νγροι εναι υπηρτες του Σεθ και των μεγλων παλαιν (βλ. Lovecraft). Αυτο συνεχζουν την απ μρους τους λατρεα του φεως και της μαρης μαγεας, εν ο αγνας τους εναντον των λευκν τενει στη μεταφυσικ παλινρθωση του κακο.
     Επσης στο "Skull Face" διηγεται τη προσπθεια κτρινων και μαρων υπ την ηγεσα ενς ιερα μαρης μαγεας της Ατλαντδος, να διαφθερουνε τους λευκος με τη διδοση των ναρκωτικν (προφητικς), νικντας τους μετ διαμσου μιας βαιης εξεγρσεως των μαρων. Η προσπθεια μως αυτ θα αποτχει χρη στον Stephen Costigan αποτοξινωμνο πρην ναρκομαν, σ' να Λονδνο που σημαδεεται απ την αλαζονεα των βιομηχανιν και απ' τους εργατικος αγνες.
     Το πνεμα ενντια στον σγχρονο κσμο εναι αυτ που διαπνει τους νδρες της φυλς που περιγρφει. Αρνεται την ννοια της προδου και δχεται την ιδα της ιστορας σα κυκλικς διαγραφς του εαυτο της, σε διαδοχικ κματα τελικν καταστροφν κι αρχικν γεννσεων. Η βαρβαρτητα -τρπος παρξης, η ηθικ του βαρβρου- εναι για τον Howard κφραση της χρυσς αρχγονης εποχς της καθαρτητας, της αρχς του κσμου.
     Στην αρχ κθε ιστορικο κκλου, εναι οι βρβαροι που δημιουργον την ιστορα. Ο δε ηρωικς νθρωπος διαμορφνεται απ' τις απλς δυνμεις που ο βρβαρος φυλ στη ψυχ του. Αλλ και στο τλος του κκλου του χρνου, πλι οι βρβαροι εναι αυτο που προκαλον την αντεξλιξη και βοηθον με την ττα της ιστορας, την επιστροφ στη μυθικ εποχ του επμενου κκλου. λες οι εποχς διαγρφουν κλενοντας τον ζωτικ τους κκλο. πως η εποχ του Κναν, πως η προηγομενη της Ατλαντδας η αρχακ της Λεμουρας. Μνον η μυθικ μορφ του πολεμιστ δε διαλεται κι οτε διασπται.
     Αδικοπα φυλαγμνη στη μνμη του αματος.

-----------------------------------------------------

                   Ο Τελευταος Λευκς νθρωπος

     Η υγρασα του πρωινο διαπρασε τον ντρα σα ργος. Για να ξαλαφρσει τους αγκνες του απ' το βρος, μετακνησε το σμα του. Προσεκτικ, ριξε μια ματι προς τα πνω πρα απ' μεγλο βρχο που στεκτανε μπρος του κι στερα στη πλαγι του βουνο. Εκε φεγγοβολοσαν μερικς φωτις κι ο ντρας βρισε θυμωμνος. Οι κατρες του γνανε πιο βαρις, καθς φτνανε στ' αυτι του οι ντες ενς ξεδιντροπου σματος. Το σμα αυτ εχε μιαν απχρωση χθνια και λαρυγγικ.
     Η σωματικ διπλασ του τανε κτι το εξαιρετικ. τανε πολ  ψηλς  κι  εχε  θρακα και πλτες  γγαντα. ταν βδιζε, το βαρ σμα του που ζγιζε πνω απ διακσιες λμπρες, δινε την εντπωση τι χιδευε τη γη ελικοειδς. Η ψη του δειχνε σκληρ κι γρια, σχεδν προστορικ, εν μικρ μαρα μτια ακτινοβολοσαν ανμεσα στα ξανθ κυματιστ μαλλι του. Στα χρια του σφιγγε το πλο. Στη μση του εχε κρεμασμνο να δρεπανοειδς σπαθ μεγλων διαστσεων.
     Αυτς ο ντρας τανε το τελευταο υπροχο πρτυπο μιας υπροχης αντερης φυλς: μιας φυλς, που αφο πρτα φτασε στη φυσικ τελειτητα, στη συνχεια κατρακλησε στις αβσσους της παρακμς, ξανακερδζοντας τις κορυφς λγο πριν να εξαφανιστε.
     Προσπαθοσε να θυμηθε το λγο που τον κανε να βρσκεται εκε και να παρακολουθε το στρατπεδο του εχθρο. Σε ποι μεγαλεο εχε φτσει η φυλ του προτο η φιληδονα, η νωθρτητα, οι ηδονς καταστρψουν αργ-αργ την ενεργητικτητ της και πριν αυτ καταλξει να γνει μια μζα απ παρακμασμνους; Ο ντρας βλαστμησε ασθμανοντας. Υπρξεν εποχ που η φυλ του κυριαρχοσε στον κσμο. Οι πλεις των λευκν σημαδεαν τους εφορους κμπους. Τα πλοα τους διασχζαν τις θλασσες μεταφροντας πλοτη απ κθε μρος της γης. Οι στρατο τους, μια πλημμυρδα που κατελμβανε κι υπτασσε. Στους πιο σημαντικος αθλητικος αγνες κανες δε τολμοσε να ελπζει τι θα τους νικσει: οι λευκο αθλητς νικοσαν εκολα λους τους λλους. Οι λευκο ταν γγαντες, στο σμα και στο πνεμα. Μετ ρθε η καταστροφ. Τα πρτα σημδια φνηκανε στον αθλητισμ, ειδικ στον κλασσικ. Στους αποφασιστικος αγνες ταν λο και πιο σπνιοι οι εκπρσωποι της λευκς φυλς που φτνανε στη νκη, εν οι εκπρσωποι των λλων φυλν που νικοσαν ταν λο και περισστεροι. Η φυλ των αρστων ξχασε τη τχνη του πολμου, ξχασε τα πντα εκτς απ την κρατη αναζτηση ηδονν λο και πιο εξαντλητικν, κατρακυλντας τσι στον εξευτελισμ της παρακμς.
     Σε κενο το σημεο εμφανστηκε μια να φθαρτη φυλ. Ο ντρας συλλογιζτανε σκεπτμενος τους θρλους των αρχαων, για τις γνωστς μεγλες αυτοκρατορες πως Ελλδα, Ρμη, Νινευ, Σουμερα. Εμφανστηκε λοιπν ξαφνικ μια φυλ προικισμνη με ζωτικ δναμη: μια φυλ που τανε σκλβα για αινες. Δυνατ και παραγωγικ σε παιδι, αυτ η φυλ εν αρχ σκπασε σα πλημμυρδα λη της την πειρο. Εξεγρσεις κι επαναστσεις σημειθηκαν σ' λη την Αφρικ. Οι νγροι απθησαν τα αραβικ φλα προς το βορρ. τσι ραβες κι ευρωπαοι κατακρεουργηθκανε μεταξ τους μχρι που απ' τη μιαν κρη της Αφρικς ως την λλη, οι μνοι εναπομεναντες κυραρχοι ταν οι μαροι. Σντομα οι λευκο θα καταλβαιναν τι δε μπορον να τους αντιμετωπσουν. Η μαρη φυλ διπλασιζεται σε αριθμ σε σαρντα χρνια, η μελαμψ σ' εξντα, η λευκ σε ογδντα. Οι λευκο, εξαντλημνοι κι εξασθενημνοι απ' τη μαλθακτητα δε παρουσιζανε πια καμι δημογραφικ αξηση. Επιπρσθετα, αποδεκατζονταν απ γριους εμφλιους πολμους, οπου λευκς πολεμοσε εναντον λευκο.
     Οι λευκο εχαν διδξει στους νγρους την υγιειν κι εχανε βλει τλος στις σφαγς και στους πολμους των μαρων φυλν. Η αξηση των νγρων γινε αδικοπη. Αφο κατατχθηκαν στις στρατις των λευκν εθνν κατ τη διρκεια των πολμων που κναν αυτς χωρς σχεδν διακοπ, οι μαροι διδχτηκαν την τχνη του πολμου, εξγοντς τη μετ στη γενθλι τους γη για να διδξουν στους λλους μαρους πως πολεμοσε ο λευκς νθρωπος.
     Μλις εχε αρχσει η εποχ της νεανικς και ρωμαλας αυτς φυλς. Της λειπε μνον ο ηγτης. Μετ εμφανστηκε κι αυτς: νας ραβας μιγς με απραντη φιλοδοξα. Μια σατανικ ιδιοφυα. Αυτς νωσε τους μαρους σε μεγλες μζες. Τους δωσε πλα που τους προμθευσαν αμερικνοι κι ευρωπαοι, που θα πουλοσαν ακμα και τις αδελφς τους -ψυχ τε και σματι, λα μες στη χρηματικ τιμ- αν η τιμ ταν αρκετ ψηλ και τους οδγησε στη γενοκτονα των λλων φυλν.
     Στην αρχ η λευκ φυλ διατρησε τις στρατηγικς της θσεις αλλ δεν ντεξε για πολ. Γιγντιοι και προικισμνοι με δυνατ κορμι για τη μχη σμα με σμα, οι μαροι διακατχονταν απ' την επιθυμα για φνο και λεηλασα, που αποτελοσαν γι' αυτος και τη πιo υψηλ επιδωξ τους. Εκενος ο πλεμος κρτησε ναν αινα. Ο ντρας ργησε απ γρια υπερηφνεια καθς θυμθηκε το απαρμιλλο πος που ζσαν οι λευκο υπολειπμενοι αριθμητικ απ' τους λλους. Αναλογα, νας εναντον εκατ. Αν τουλχιστον παρμενε αμτοχη η Ασα, αλλ δεν παρμεινε συχη. Απ' τη Καμτσιτκα ως τη Κωνσταντινοπολη τη συγκλνισαν σφοδρς εξεγρσεις. Η Ιαπωνα επκτεινε την κυριαρχα της προς ανατολς μαχμενη για την ελευθερα, τη λεα και τα πρωτεα. Οι ανατολικο ξεσηκωθκανε σα μια αγλη τγρεων κι η Ιαπωνα ανκανη να σταματσει τη παλρροια που η δια εχε ξεσηκσει, ταν η πρτη στην οποα λαχε ο κλρος να βουλιξει. Οι ανατολικο συμμχησαν με τους νγρους για να κατασφξουν τους μισητος λευκος.
     Δεν επανασττησαν μνον οι Σιχ κι οι Γκχορκα της Ινδας αλλ κι οι Σαν της Βιρμανας. Στη πρτη επθεση, Ισπανα, Πορτογαλα, Ιταλα και Βαλκνια υπερνικθηκαν. Οι μαρες ορδς πλημμρισαν τα πντα. Εξαπλωμνες πια απ' το Γιβραλτρ ως το Σιμ, οι εμπροσθοφυλακς αυτς της στρατις της μεγλης σαν ωκεαν, πσανε πνω στην Ευρπη σα τερστιο κμα. Μια τρομερ σγκρουση κατκαιγε την Αμερικ, της οποας οι μαροι κτοικοι -σχεδν οι μισο απ' ολκερο τον πληθυσμ της- εχαν επαναστατσει. Στο τλος φτασε απ' τη πλευρ του ωκεανο ο αφρικανς εισβολας. Σε λιγτερο απ δκα χρνια αυτ που χαρακτηρστηκε σα πλεμος ανμεσα σε δυο φυλς, κατληξε να 'ναι κυνγι για την εξολθρευση των περιπλανμενων μαχητν: των διασωθντων της αντερης λευκς φυλς, να καιρ κυραρχης του κσμου. λ' αυτ τα γεγοντα δε πραγματοποιηθκανε ββαια χωρς δυσκολες. Κτω απ να γριο κι επμονο κυνγι, οι διασωθντες λευκο επανκτησαν τη σκληρ ιδιοσυγκρασα των μακρινν προγνων τους, γνοντας γγαντες, ακριβς πως ο ντρας που χοντας φωλισει ανμεσα στους βρχους συνχισε να βλαστημ.
     Αφο διαλσανε στρατιωτικ τη λευκ φυλ, οι μαροι προδσανε τους συμμχους τους ανατολικος και τους εξολθρευσαν εντελς. Οι ανατολικο πολεμοσανε συνεχς μεταξ τους και δεν ταν ενωμνοι στε να καθστανται ισχυρο, εν οι μαροι παραμνανε συμπαγς δναμη κτω απ' τη σιδηρ πυγμ του ραβα κυρου τους. Οι Σιχ, οι Γκχορκα κι οι Σαν εχαν ηττηθε μαζ με τους λευκος. Οι Γκχορκα ντεξαν πιτερο απ' λους ενντια στους μαρους. Μετ τη πτση της Αγγλας, αποσυρθκανε στα βουν του Νεπλ κρατντας τους μαρους μακρι για σχεδν εκατ χρνια. Ακμη υπρξε και μια μακρ περοδος ανταρτοπλεμου στα βουν, βρεια του περσματος του Κχμπερ που οι Αφγανο θηριδεις και μαχητικο σο οι μαροι, κρατσανε γερ πιτερο απ κθε λλη φυλ της Ασας.
     Ακολοθησαν χρνια σφαγν κι οπισθοχωρσεων. Σε κθε μρος της γης, μικρς ομδες απ λευκος κι ανατολικος, κρυβντουσαν, κνανε εφδους κι επιδρομς στα στρατπεδα των κατακτητν τους για να σκοτσουν και να κψουν. Οι παρνομοι λευκο οπισθοχωροσαν, κναν επιθσεις, σκοτωνντουσαν μαχμενοι και φονεοντας τους εχθρος μχρι το τλος. Ο τελευταος λευκς ντρας ξαναζοσε την ιστορα εν γριες βρισις βγαναν απ' τα σκεπασμνα απ' τα μουστκια χελη του. Εχανε περσει πνω απ εκατ χρνια απ ττε που οι μαρες ορδς ξεχυθκαν απ' το Κονγκ. Εκατ χρνια μαχν, σφαγν, λεηλασιν κι επιδρομν.
     Τρα σε κενο το σμπαν -που ο ανατλλων λιος θα φτιζε σε λγο για να ξυπνσει τους μαρους που εχαν στρατοπεδεσει στο βουν- ο μοναδικς λευκς νθρωπος ταν αυτς. νας κσμος που αποτελονταν μνον απ μαρους ανθρπους. Καθλου πια πρσωπα λευκ, οτε μελαψ οτε κτρινα. Κανες μιγς. Οι γυνακες των λλων φυλν αυτοκτνησαν προκειμνου να μη γεννσουνε παιδι προερχμενα απ' το βιασμ τους και το εναντον τους μσος.
     Ο μοναδικς λευκς νθρωπος σ' λη τη γη.
     Σκεφτταν τι θα χρειαζταν να περσουνε πολλ χρνια ακμη πριν μπορσουν ο λκος και το τσακλι να περιπλανηθον ανενχλητα στη γη. Εξντα εννα χρνια κρτησε ενωμνους τους μαρους ο σατανικς δεσποτικς ραβας. Μετ μως απ τη δολοφονα του ρχισαν οι ριδες μεταξ τους εν αναρρθμητοι
αρχηγσκοι ρχιζαν πλεμο για τα πρωτεα. Ο τελευταος λευκς ντρας γλασε μ' ευχαρστηση, μια ευχαρστηση βαρβαρικ, δυσοωνη. Η μαρη φυλ τανε καταδικασμνη. Μια φυλ χι δημιουργν αλλ καταστροφων. Απ' τη στιγμ που τελεωσε η εξντωση της λευκς φυλς, σταμτησε η προδος. Οι μαροι οπισθοδρμησαν στη πρτερη πρωτγον τους κατσταση. Δεν εξσκησαν ποτ την τχνη της κατασκευς των πλων. Και τρα που εχαν καταστρψει, δε μποροσαν να ξαναδημιουργσουν, Οπισθοδρομοσανε σ' να στδιο ζωδους εκφυλισμο, σε μιαν αλληλοεξντωση που οτε η ζωδης πληθυσμιακ τους αξηση μποροσε να σταματσει.
     ρχισε να χαρζει. Ο τελευταος λευκς μζεψε τα πλα του και κοταξε γρω του. Σε λγο θα του κναν επθεση. Ξαφνικ να γριο ουρλιαχτ, νας χορς απ φωνασκες, μια αστραπ απ δρατα κι νας κρτος παλιν πλων γμισαν τον ουραν καθς οι μαροι διβολοι ανβαιναν με δρασκελις τη πλαγι του βουνο. Ανκανοι να κατασκευζουν πλα οι μαροι, εχανε πργματι ξαναγυρσει στις συνθκες ζως των προγνων τους. Δεν ταν πια οι μαροι γγαντες που εχαν εκμηδενσει τους στρατος της Ευρπης, της Αμερικς και της ανατολς. Η δια παρακμ που 'χε καταστρψει τους λευκος, τρα στρεφταν εναντον των μαρων. Ο λευκς μρφασε σαν αγρμι, πρταξε το στμιο του πλου του κι ρχισε να πυροβολε. Αν και δεν εχε πολλς σφαρες, δε σπατλησε καμι. Το μοναχικ του πλο σπασε την φοδο μια-δυο φορς, πεθοντας τους επιζσαντες μαρους ν' αποτραβηχτονε σε σγουρο μρος. Αλλ ταν ο λευκς ντρας σηκθηκε ρθιος και πταξε το σφαιρο πια πλο του καταπνω τους, το κμα των επιτιθεμνων ρχισε να ανεβανει τη πλαγι.
     Για μια στιγμ μως αυτο σταμτησαν, κοιτζοντας αμλητοι γεμτοι τρμο εκενον τον λευκ γγαντα που τους αντιμετπιζε, σιωπηλ με σηκωμνο ψηλ το δρεπανοειδς σπαθ του. Πντε απ' αυτος μαζ δε θα 'ταν ικανο να τον νικσουν αλλ εκε τανε χιλιδες. Αρχσανε την φοδο χοντας στα χρια καλογυαλισμνα δρατα και πηδντας ανμεσα στις μεγλες πτρες. Ο λευκς ντρας ρμησε εναντον τους στριφογυρζοντας το σπαθ του ανμεσα στα δρατ τους, τραυματζοντας κι αποκεφαλζοντας τους επιτιθμενους. Ττε αυτο οπισθοχρησαν και για μια στιγμ μεινε κι αυτς ακνητος, ελεθερος. τσι περικυκλωμνος απ' τους εχθρος του, μεινε ρθιος ο τελευταος λευκς ντρας χνοντας αμα απ εκατ πληγς απ δρυ, ανμεσα σε ψηλος σωρος απ νεκρος αντιπλους.
     Για μια στιγμ στθηκε αγρωχος υπερχοντας απ' λους με τη τιτνια μεγαλοπρπει του, με τα μτια καρφωμνα στο μακριν ουραν, με το σπαθ υψωμνο σα να 'θελε να χαιρετσει τις σκις των ενδξων προγνων του, αυτν που κατφερε να διακρνει. Εκατ δρατα σφυρξανε στον αρα.
     Ανατλλοντας πρα απ' τις ψηλς βουνοκορφς, ο λιος ακτινοβολοσε πνω απ' τον κσμο της μιας και μοναδικς εναπομνουσας φυλς.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers