ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ðáãê. ÈÝáôñï 

×áôæÞ-ÁóëÜíçò (ÂõæÜíôéïò) Êùíóôáíôßíïõ ÄçìÞôñéïò: Ï ÓéíÜíçò


                                          Βιογραφικü

     Ο ΔημÞτριος ΒυζÜντιος (ΔημÞτριος Κωνσταντßνου ΧατζÞ-ΑσλÜνης, αναφερüταν κι ως Δ. Κ. Χ. ΑσλÜνης ΒυζÜντιος) Þτανε κωμωδιογρÜφος κι αγιογρÜφος. Το δημοφιλÝστερο θεατρικü του Ýργο υπÞρξεν η Βαβυλωνßα. ¼ντας μορφωμÝνος και γλωσσομαθÞς, ανÝλαβε πολλÝς και διÜφορες θÝσεις εργασßας εκ των οποßων οι κυριüτερες Þταν η θÝση του ως διερμηνÝας του ΜπÝη της Τýνιδας κι ως γραμματÝας της ΠελοποννησιακÞς Γερουσßας. Στη διÜρκεια του Αγþνα το 1821 υπηρÝτησε σε διÜφορες κρατικÝς υπηρεσßες, προπÜντων üμως Ýγινε γνωστüς ως κωμωδιογρÜφος κι αγιογρÜφος (κυρßως στον καθεδρικü ναü του Αγßου ΑνδρÝα Πατρþν). Τα 1α Ýτη της ΟθωνικÞς Βασιλεßας, δυσαρεστÞθηκε απü τη πολιτικÞ κατÜσταση της χþρας κι αποσýρθηκε στην ΠÜτρα, üπου εργÜστηκε ως αγιογρÜφος. Απεβßωσε εκεß, το 1853.



     ΓεννÞθηκε στη Πüλη το 1790 και πÞρε τη προσωνυμßα ΒυζÜντιος απü τη καταγωγÞ του. Εκεß μεγÜλωσε και μυÞθηκε στην αγιογραφßα. ¢σκησε το επÜγγελμα του αγιογρÜφου ως το 1812, οπüτε διορßστηκε διερμηνÝας στην ΑυλÞ του μπÝη της Τýνιδας. Με το ξÝσπασμα της ΕπανÜστασης Ýφυγε για την Κυπαρισσßα κι αγωνßστηκε στο μεσσηνιακü στρατüπεδο. ΥπÞρξε αναπληρωτÞς γραμματÝας της ΠελοποννησιακÞς Γερουσßας, γραμματÝας της επαρχßας Τριφυλßας κι Ýπαρχος Κορþνης και Γαστοýνης, ενþ διετÝλεσε επßσης γραμματÝας του Α' Εγκληματικοý Δικαστηρßου που συστÜθηκε απü τους Ýλληνες αγωνιστÝς το 1826 και γραμματÝας επß των Πολεμικþν. ΜετÜ το θÜνατο του Καποδßστρια απομακρýνθηκε απü τις δημüσιες θÝσεις λüγω διαφωνιþν του με τη κυβερνητικÞ πολιτικÞ κι αναγκÜστηκε να επιστρÝψει στην αγιογραφικÞ δρÜση


.
      ΓνωστÞ εßναι η αγιογρÜφησÞ του στο ναü του Αγßου ΑνδρÝου στην ΠÜτρα, ενþ Ýργα του σþζονται και στους ναοýς της ΥπαπαντÞς και του Προδρüμου στην ΚαλαμÜτα. ΠÝθανε το 1853 στην ΠÜτρα.
     Στο χþρο της νεοελληνικÞς λογοτεχνßας ο ΒυζÜντιος εντÜχτηκε με τα θεατρικÜ Ýργα του και κυρßως την κωμωδßα του Βαβυλωνßα (1836), ενþ Ýγραψε επßσης τις κωμωδßες ΣινÜνης (1838), Γυναικοκρατßα (1841) και Κüλαξ (1858). Η Βαβυλωνßα αποτÝλεσε τη 1η νεοελληνικÞ κωμωδßα που παραστÜθηκε στο ελεýθερο ελληνικü Βασßλειο. Πρωτοεκδüθηκε στο Ναýπλιο το 1836 κι επανεκδüθηκε το 1840 σε 5πρακτη μορφÞ (η 1η Þταν 4πρακτη), γνþρισε πολλÝς εκδüσεις και παραστÜσεις τüσο στον ελλαδικü χþρο ( πρεμιÝρα το 1837), üσο και στις παροικßες του εξωτερικοý. Με τη Βαβυλωνßα ο ΒυζÜντιος συνÝβαλε αποφασιστικÜ στη διαμüρφωση της φυσιογνωμßας της ελληνικÞς κωμωδιογραφßας του περασμÝνου αιþνα, βασισμÝνος στην απεικüνιση της ΒαβÝλ της σýγχρονÞς του ελληνικÞς γλωσσικÞς πραγματικüτητας. Επßσης διακüσμησε εκκλησßες στη Πελοπüννησο, μεταξý Üλλων και την οροφÞ του παλαιοý Αγßου ΑνδρÝα στην ΠÜτρα με μεγÜλες συνθÝσεις, σýμφωνα με γλυκερÜ κι απü τüτε ξεπερασμÝνα ιταλικÜ πρüτυπα. Αυτü ανταποκρινüταν στην επαρχιακÞ νοοτροπßα της εποχÞς.



     Το Ýργο του Βαβυλωνßα διαδραματßζεται σε Ýνα πανδοχεßο στο Ναýπλιο κι αφηγεßται μια ιστορßα ΕλλÞνων απü διαφορετικÜ μÝρη της ΕλλÜδας, που γιορτÜζουν τη νßκη των συμμαχικþν δυνÜμεων στη Ναυμαχßα του Ναυαρßνου (1827). Το Ýργο μεταφÝρει, με κωμικü τρüπο, την ασυνεννοησßα μεταξý των χαρακτÞρων που δημιουργεßται λüγω των τοπικþν ιδιωμÜτων και γλωσσþν του καθενüς. Εßναι το 1ο θεατρικü Ýργο της ελληνικÞς λογοτεχνßας μετÜ την απελευθÝρωση απü την ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα. Στην αρχÞ εßχε γραφτεß σε 4 πρÜξεις αλλÜ αργüτερα ο συγγραφÝας πρüσθεσε και 5η. Εκδüθηκε 1η φορÜ στο Ναýπλιο το 1836, ενþ το 1970 μεταφÝρθηκε στον κινηματογρÜφο σε σενÜριο και σκηνοθεσßα του Γιþργου Διζικιρßκη.
     Η κωμωδßα αυτÞ εßναι εμπνευσμÝνη απü την αναγγελßα της εßδησης για τη συντριβÞ του αιγυπτιακοý στüλου στο Ναβαρßνο το 1827, σατιρßζει τη σýγχυση απü τις πολλÝς τοπικÝς διαλÝκτους κι εßναι η 1η ελληνικÞ κωμωδßα που γρÜφτηκε και παρουσιÜστηκε στη σκηνÞ μετÜ την απελευθÝρωση. Το Ýργο, αν και χαρακτηρßζεται πρωτüγονο, Ýχει θεατρικÜ προσüντα και γι' αυτü Üντεξε στο χρüνο. Ο ΡοÀδης επισημαßνει "σειρÜν αστειοτÜτων παρατηρÞσεων και λογοπαιγνßων" κι ειδικÜ τη προβολÞ του "λογιωτÜτου γελοßου".



     Στη Γυναικοκρατßα τα ιστορικÜ στοιχεßα εßναι: 1841: Τη χρονιÜ που γρÜφεται το Ýργο, στην ΕλλÜδα επικρατεß η απüλυτη μοναρχßα με βασιλιÜ τον ¼θωνα και τη σýζυγü του Αμαλßα. Εßναι περßοδος της μισητÞς για τον Ελληνικü Λαü, Βαυαροκρατßας. Η ΕλλÜδα, ταλαιπωρημÝνη απü τüσους χρüνους σκλαβιÜς κι Ýχοντας δþσει νικηφüρα τον απελευθερωτικü της Αγþνα με την ΕπανÜσταση του 1821, αριθμεß 651.233 κατοßκους. Το 1ο ελεýθερο ελληνικü κρÜτος περιλαμβÜνει τη Πελοπüννησο, τη Ροýμελη, την Εýβοια και τα γýρω νησιÜ. Ο ΒυζÜντιος, μÝσα στο γενικü πνεýμα της αντßδρασης εναντßον των ξÝνων, στη κωμωδßα του στηλιτεýει το νεοπλουτισμü, τον Üκριτο μιμητισμü των ευρωπαúκþν ηθþν, την εγκατÜλειψη πατροπαρÜδοτων ηθικþν αξιþν.
   "Ποιος θα μπορÝσει να βρει μια γυναßκα με ανδρεßα στην ψυχÞ; Μια τßμια γυναßκα εßναι πÜντα πιο πολýτιμη κι απü διαμÜντι", λÝει ο θαυμÜσιος Σολομþν επαινþντας τις σωστÝς γυναßκες και κατηγορþντας τις φαýλες. ΛÝει επßσης "Μια γυναßκα τρελλÞ και θρασεßα Þ γßνεται ζητιÜνα Þ δεν γνωρßζει ντροπÞ" και ακüμα "ο θρüνος της ατιμßας μισεß τη δßκαιη γυναßκα". ΔιαβÜζοντας την ιστορßα ανÜ τους αιþνες βλÝπουμε πολλοýς επαßνους σε Üξιες γυναßκες üπως εßναι η ΣÜρρα, η ΕσθÞρ, η Σεμßραμις κ.Ü., πολλÝς δε Üξιες να κατακριθοýν üπως η ΙεζÜβελ, η ΚλυταιμνÞστρα κι οι λοιπÝς θεωροýμε üτι δεν υπÞρξε εποχÞ που να μη μπÞκανε στο προσκÞνιο κι αξιÝπαινες κι αξιοκατÜκριτες γυναßκες.



     Μες στο θÝατρο του ποικßλου τοýτου κüσμου περνþντας και διαβÜζοντας το μÝγα βιβλßο της ανθρþπινης κοινωνßας, δεν δýναται να βρεθοýν οýτε üλες οι γυναßκες γενικÜ αγαθÝς οýτε üλοι οι Üνδρες κι αυτü φαßνεται κοινü μεταξý üλων των εθνþν, πεφωτισμÝνων και μη. Αναπολþντας τους προ της ΕπαναστÜσεþς μας χρüνους και θÝτοντας υπüψιν μας την ηθικÞ των τüτε γυναικþν, συγκρßνοντας δε τη σημερινÞν εποχÞ με κεßνη θεωροýμε üτι η διαφθορÜ Ýχει πÜρει μεγÜλη Ýκταση στη κοινωνßα μας. ΑυτÞ η διαφθορÜ δεν Þτο ουρανοκατÝβατη, αλλÜ προÝκυψε απü τη λανθασμÝνη κατανüηση του ευρωπαúκοý εξευγενισμοý. Δεν Þτο καιρüς να διεισδýσει ο ευρωπαúκüς τρüπος ζωÞς των εκεß γυναικþν στον τρüπο ζωÞς των Ελληνßδων, διüτι πολλαß γυναßκες απü το εν Üκρο της παρελθοýσης εποχÞς της αμÜθειας και του περιορισμοý, μετεφÝρθησαν στο Üλλο του κακþς εκλαμβανομÝνου εξευγενισμοý.
     Η Ýννοια κι ο σκοπüς του συγγρÜμματος τοýτου δεν αποβλÝπει προς κατηγορßαν των γυναικþν εν γÝνει οýτε προς εκφαýλισην εκεßνων αλλÜ αποβλÝπει προς Ýλεγχον εκεßνων μüνον üσαι αναμιγνýουν αυτüν με την δικιÜ τους διαφθορÜν, με την αναßδειαν και την αναισχυντßαν. Λοιπüν επειδÞ ουδεßς λüγος, ουδεμßα προσβολÞ γßνεται κατÜ φρονßμων κι ευγενþν γυναικþν δεν πιστεýω να κατηγορηθεß η κωμωδßα αυτÞ απü κανÝναν.


Εργογραφßα

Ι.ΘÝατρο
 ,  Η Βαβυλωνßα· Þ Η κατÜ τüπους διαφθορÜ της ελληνικÞς γλþσσης · Κωμωδßα. Ναýπλιο, τυπ. Κ.Τ.ΚυδωνιÝως και Κ.Ι.Σμυρναßου, 1836 (κι Ýκδοση Β’, ΑθÞνα, τυπ.Κ.Καστüρχη, 1840).
 ,  Ο ΣινÜνης · Κωμωδßα εις πÝντε πρÜξεις. ΑθÞνα, τυπ.Ν.Παπαδüπουλου, 1838.
 ,  Η γυναικοκρατßα. ΑθÞνα, τυπ. Ν.Παππαδüπολου, 1841.
 ,  Ο Κüλαξ. ΠÜτρα, τυπ. Μ.ΓεωργιÜδου, 1856.

ΙΙ.Πεζογραφßα
 ,  Μýθοι μυθιστορßαι και διηγÞματα. ΑθÞνα, τυπ. Βιτüρια, 1839.
 ,  Μýθοι μυθιστορßαι και διηγÞματα2. ΑθÞνα, τυπ.Δ.ΚαρακατσÜνη, 1861.

ΡητÜ

 * ΔιÜ να εßναι Þσυχος κανεßς Þ πρÝπει να κÜμει τα θελÞματα της γυναικüς του, Þ αλλÝως πρÝπει να τραβÜ κÜθε στιγμÞν τον διÜβολüν του.

 * ΑυτÜ τα οφφßτζια αυτÝς τζι σκοτοýρες Ýχουνε... και για μικρÜ πρÜματα ξεπÝφτει τ’ ονüρ τ’ ανθρþπου.

 
==========================



                                         Ο ΣινÜνης



                            Προς Τους Αναγινþσκοντας

     Καθ' ην Ýδωκα υπüσχεσιν εις το προοßμιον της εκδοθεßσης κωμωδßας μου, Βαβυλωνßα, εξÝδωκα Þδη την παροýσαν κωμωδßαν, Ο ΣινÜνης, Þτις, ελπßζω, üτι θÝλει φανÞ ευÜρεστος. Δεν επροοιμßασα εις αυτÞν ουδÝν τι, καθüτι η υπüθεσις εξ αυτοý του ιδßου δρÜματος διαδηλοýται. Παρακαλþ τους αναγινþσκοντας να μοι παρÝξωσι συγγνþμην δια τας ελλεßψεις της, υπισχνοýμενος να τους ευχαριστÞσω Ýτι μÜλλον με Üλλας ακολοýθως εκδοθησομÝνας αστειοτÝρας κωμωδßας.

                                                                                                                    Ο Συγγραφεýς
                                                                                        Δ. Κ. ΒυζÜντιος
_________________________________________________________________

ΠΡΟΣΩΠΑ:

ΣΙΝΑΝΗΣ, γÝρων πλοýσιος και φιλÜργυρος
ΜΟΥΖΑΝΑΣ, υπηρÝτης του ΣινÜνη
ΡΟΔΑΝΗΣ, εμπορομεσßτης
ΚΑΛΑΜΠΑΚΟΣ, τραπεζßτης
ΦΟΝΤΑΝΕΛΛΗΣ, ιατρüς
ΑΝΘΗ, νÝα Üσωτος και σýζυγος του ΣινÜνη
ΧΑÚΔΩ, υπηρÝτρια της ΑνθÞς
ΒΙΤΩΡΙΑ, αδελφÞ της ΑνθÞς
ΓΙΟΡΔΑΝΗΣ, αδελφüς της ΑνθÞς
ΜΠΑΛΑΣΗΣ, θεßος της ΑνθÞς
ΝΑΡΚΙΣΣΙΔΗΣ, εραστÞς της Βιτþριας
Φαρμακοπþλης, μπαρπÝρης και τÝκτων (Ýξωθεν)

Φßλαι της ΑνθÞς Ýξωθεν
ΕΛΕΝΗ
ΑIΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΑΡΩ
ΧΡΥΣΗ.
ΑΡΓΥΡΩ
ΤΖΑΤΖΑ ΚΑΣΣΟΥ

Φßλοι της ΑνθÞς Ýξωθεν

ΜΑΧΙΔΗΣ
ΑΝΤΙΟΧΙΔΗΣ
ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ
ΧΑΙΡΕΙΑΔΗΣ
ΠΑΤΖΙΔΗΣ

Η σκηνÞ διαδραματßζεται εν Σοπολßοις των Αθηνþν

                                           Π Ρ Α Ξ I Σ  Α'

Σ Κ Η Ν Η  Α'
(Ο ΣινÜνης λογαριÜζει την κατÜστασßν του μüνος)

Σιν. Τüσα χρüνια πολεμþ απÜνου κÜτου για να καζαντÞσω πÝντε παρÜδες· ü,τι μπüρεσα Ýκαμα, Üμμα λογαριασμü ακüμα δεν εßδα πüσο βιος Ýχω· τþρα πγια αλισβερßσι κüπηκε, κανÝνας ντεν Ýρχεται να πÜρη δανεικÜ, και να γυρÝψη κιüλας ποιος τ δßνει, γιατß δßνει με χÝργια του και πÝρνει με ποδÜργια του …. απ' Ýκει πρÝπει να τρÝξη στα δικαστÞρια, να γυρεýη συνηγüρους μηνηγüρους, και για να πÜρη δÝκα, πρÝπει να ξοδιÜση εκατü…...üχι, üχι... πγια δε δανεßζω· θα κυττÜξω λογαριασμü μου, να δγιω ποý περπατþ· (λογαριÜζει). ΒενÝτικα …... 400,000, ΜαντζÜρικα …. 150,000, Ντοπλüνια …. 20,000 ΤÜλλαρα …...60,000, Λουßτζια, Μουßτζια. Σοφορßνια Μοφορßνια, ΡουπιÝδες ΜαχμουτιÝδες τÜλαρα, φηλÜν φαλÜν, ουφÜκ τεφÝκια, Ýμεν Ýν μιλιοýνι βενÝτικα κοντεýει … Ýχ' ο Τεüς … ακüμη τα καζαντÞσουμε…. Üμμα κÜτα Üτρωπο δε δανεßζω πγια, να σκÜση…...

Σ Κ Η Ν Η  Β'
(Ο ΜουζÜνας ακοýων üλα αυτÜ Ýξωθεν, κτυπÜ την θýραν με βßαν) και ΣινÜνης

Μουζ. (κτυπþν την θýραν). ΑφÝντη, αφÝντη!!
Σιν. ΚÜρναξι κιοπüγλου…...
Μουζ. ΑφÝντη αφÝντη, Üνοιξαι ….
Συν. ¸ι μπρε, τι τÝλεις; (ανοßγει).
Μουζ. Δεν τρþτε σÞμερα τßποτες;
Σιν. Εγþ τρεις μÝραις τþρα νηστεýω· δε ξÝρεις εσý;
Μουζ. Το ξεýρω αφÝντη· μα γιατß νηστεýτε;
Σιν. ΜισÝ ΡοδÜνη τα κÜμη εμÝνα σÞμερα ζιαφÝτι … ντεν Þρτε ακüμα; Ýχει εκατü λογιοý φαγιÜ, εγþ μαξοýς νηστεýω τρεις μÝραις για να φÜγω, που να μην πεινÜσω δεκατρεßς.
Μουζ. (Καθ' εαυτüν). Κακüς περßδρομος να σε κüψη μπρε διαβüλου φιλÜργυρε. Μα αφÝντη εγþ πεινþ, τρεις ημÝραις δεν Ýφαγα κι εγþ...
Σιν. ΑμÝ ξερÜ ψωμιÜ Þτανε ζεμπßλι μÝσα, τι γενÞκανε για;
Μουζ. Τ' Üφαγα.
Σιν. Οýλα; καλÜ που δεν Ýσκασες ….
Μουζ. Εκεßνα δυο κομματÜκια Þτανε μουλχιασμÝνα …. πεινþ αφÝντη, πεινþ ….
Σιν. ¸να σουρß ψωμιÜ Ýφαγες, κι ακüμα πεινÜς; να δυο παρÜδες να πÜρης ενοý παρÜ ψωμß, κι ενοý παρÜ τυρß να φας.
Μουζ. ΑφÝντη δε με φτÜνει….
Σιν. ¸ι, τÝλεις να φας κι εμÝνα; Üιδε πÞγαινε ….
Μουζ. Η πüρτα χτυπÜει ….
Σιν. Ανοιξε να δγιοýμε ποιος εßναι ….
Μουζ. Ο μισÝ ΡοδÜνης ….
Σιν. ΦÝρε μπινßσι μου γλßγορα…...

Σ Κ Η Ν Η  Γ'

ΡοδÜνης, ΣινÜνης και ΜουζÜνας.

Ροδ. Δοýλος σας αφÝντη ….
Σιν. Δοýλος σας, μισÝ ΡοδÜνη …
Ροδ. ΞÝρετεν ßντ' Üρτα να σας πω;
Σιν. ¼γιεσκαι….
Ροδ. Θυμοýστεν π' οýπαμεν την προχθÝς να φÜμεν σÞμερις αντÜμα;
Σιν. ¸ι!!
Ροδ. Κι Ýν ηξÝρετεν ….
Σιν. Τι;
Ροδ. ΣÞμερις το πουρνü η σκλÜβα σας ανημπüρεψεν, κι απüμεινεν το τραπÝζι… κι ßντα φαγιÜ σας εßχα να σας χαρþ … ßντα πρÜματα, που στη ζÞσι σας Ýν τα φÜγετεν.
Σιν. ¸ι ýστερα; τþρα Üρρωστη εßναι νοικοκαιρÜ σου;
Ροδ. ¢ρρωστη, κι Üρρωστη …
Σιν. Ντε φþναζες Ýνα γιατρü; Üδαμ…...
Ροδ. Κι Ýν Þφερα τρεις, κι Ýν Þκαμαν τßποτις;
Σιν. Δικü μας γιατρü να στεßλουμε... μουσιοý ΦουντανÝλα, μÜνη μÜνη να γιατρÝψη …
Ροδ. ¸ν εßν πρÜμα …. Ýν ηξÝρει τßποτις …. και τοýτη Ýν εßν' αρρþστια απü εκεßναις που ξÝρετεν …
Σιν. Και τþρα ντε τα φÜμε σÞμερα;
Ροδ. ¼σκαι … Üλλη καμμßα μÝρα να δγιοýμεν.
Σιν. Κρßμας και γþ κÜτουμαι νηστικü τρεις μÝραις, και καρτερþ ζιαφÝτι … τþρα αρτßκ τ' üπατα που τ' üπατα… Ýι... τßποτες φαγιÜ μισοψημÝνα μισοφκιασμÝνα ντεν εßναι να φκιÜσουμε εδþ;
Ροδ. ¼σκαι να σας χαρþ... σαν ανημπüρεψεν πλια η σκλÜβα σας, πομεßνανε üλα Ýρημα….
Σιν. Ας κουρεýεται πγια, τι τα κÜμουμε τþρα για;
Ροδ. Ας πομεßνη γι Üλλη μÝρα … δοýλος σας (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  Δ'

ΣινÜνης και ΜουζÜνας.

Σιν. (καθ' εαυτüν). ΜισÝ ΡοδÜνη Ýφκιασε παιχνßδι …. τρεις μÝραις Üφηκε νηστικü …. πÝτανα πγια απÝ την πεßνα …. τρßω μερþ φαγß μια κοπανιÜ τα φÜγω τþρα …. χÜιδε πγια, γÝνηκε που γÝνηκε …….(προς τον ΜουζÜναν). ΜουζÜνα!
Μουζ. Τι ορßζετε;
Σιν. ΤρÝχα να πÜρης γλÞγορα δυω παραδιþ πατζÜ και δυων παραδþ ντζιγιÝρι τηγανητü, γιατß πÝτανα απÝ την πεßνα … τρÝχα …
Μουζ. Δüμτε παρÜδες ….
Σιν. Αßδε τþρα βερεσιÝ πÜρε, δεν Ýχω χαλασμÝνα …. ακüμη, εδþ εßσαι;
Μουζ. Δε με δßνουν, αφÝντη…. (καθ' εαυτüν). Του διαβüλου ο φιλÜργυρος· ποτÝ δεν τον εßδα να χαλÜση γερÜ. προσμÝνει να τον φÝρουν ψιλοýς παρÜδες απü τα διÜφορα να ξοδεýση … να, να πÜρ' ο διÜβολος τη φιλαργυρßα σου!!! (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Ε'
ΣινÜνης

Σιν. Τι καλü εßναι να τρþη κανεßς χÜρισμα!! Üμα τþρα γÝνηκε αρτßκ … üχι Üλλο … (περιπατþν πλησιÜζει εις Ýνα παλαιüν καθρÝπτην) üλαν !!! μουστÜκια μου γÝνεια μου παμπÜκι κοπÞκανε, πüτε ασπρßσανε για; εγþ ταροýσα νιüς εßμαι ακüμα… μπρε μπρε, μπρε οýλα Üσπρα εßναι, αδÜμ μια τρßχα μπιλÝμ μαýρη δεν Ýχω …ýστερα; (πüρτα χτυπÜει ΜουζÜνας εßναι πατζÜ Ýφερε).

Σ Κ Η Ν Η   ς'
ΣινÜνης, ΚαλαμπÜκος και ΜουζÜνας.

Καλ. ΑφÝντη σας προσκυνþ.
Σιν. ΒÜι κýριο ΚαλαμπÜκο … ¢δαμ, τι γÝνηκες; πολýν καιρü Ýχω να σε δγιω...
Καλ. Εßχαμαν παραδÝρματα αυταßς της μÝραις, τρÝχαμαν απÜν κÜτ' και χαλεýγαμαν τζουροýτκα, κι Þρτα να δγιω μπα και ν' Üχαταν καμπüσα να μας δüσεταν
Σιν. Τι τα πη τζουροýκικα; σÜπια πρÜματα;
Καλ. ¼γιεσκαι … γρüσια κÜλπικα, φλουργιÜ ξßκκικα, σαν τÝτοια …
Σιν. Εγþ οýλα σωστÜ φλουργιÜ Ýχω, κÜλπικο ντεν Ýχω … οýλα γερÜ εßναι…
Καλ. ΓερÜ δε θÝλω … αλÞθεια, αφÝντη …. θα σας ρωτÞσω χωρßς να σας κακοφανÞ;
Σιν. Ορßστε …
Καλ. ΚÜτ' στον καθρÝφτ' εκυττÜζαταν … τι τρÝχει;
Σιν. Κýτταξα τρßχες μου βαμπÜκι κοπÞκανε μια κοπανιÜ, και με φÜνηκε παρÜξενο που γÝρασα Üξαιφνα …
Καλ. Και πüσω χρονþν εßστε;
Σιν. ΤριÜντα πÝντε, εχ, εχ, τριανταÝξη …
Καλ. (χωρßς τα καλοκαßρια). Τι λÝτε; εγþ σας θυμοýμαι π' ουρχÝστανε στον παραφÝντη μ', και εßχαταν Üσπραις τρßχες, κι εγþ εßμνα πδι …
Σιν. Γιαγνßσι Ýχεις...
Καλ. ας εßναι δα … θα σας ρωτÞσω ακüμα Ýνα…
Σιν. Ρþταμε, (καθ' εαυτüν). ΠÝτανα απ' την πεßνα … ΜουζÜνα δε φÜνηκε· στα μÜτια Ýκαμα σαν Üλογο...
Καλ. Δεν παντρευτÞκαταν ακüμα;
Σιν. ¼χι …
Καλ. Αμ γιατß;
Σιν. ¸τζι … (καθ' εαυτüν). Πεßνασα, κιαυτüς παντρειÜ με λÝγει...
Καλ. Και δε θα παντρευτÞτε;
Σιν. Αν εýρω νοικοκαιρÜ …
Καλ. Και χÜθηκι ο κüσμος;
Σιν. Δε χÜθηκε, Üμμα εκεßνο που τÝλω γω, ντε βρßσκω...
Καλ. και πως την θÝλεταν;
Σιν. ¼μορφη σαν το μÜλαμα, ζαρßφισσα, αρχüντισσα, νοικοκαιρÜ, Ýνα παρÜ δÝκα να κÜμη.
Καλ. Και δε σας εφÝρανε ως τþρα καμμιÜ τÝτοια;
Σιν. Ου!! πολλαßς!!! εγþ ντεν ετÝλησα … (καθ' εαυτüν) Ýτζι ιψÝματα το λÝω…
Καλ. Εγþ να σας βρω καμμßα καλÞ, την πÝρνεταν;
Σιν. (βλÝπει τον ΜουζÜναν ερχüμενον). ΙστÝκα να φÜω πρþτα, γιατß πεινþ σα σκυλß.
Μουζ. ΑφÝντη πατζÜ δεν ηýρα, και σας πÞρα σκιεμπÝ...
Σιν. Καλü εßναι … φÝρε τþρα φÝρε ….
Καλ. Την ομιλßαν μας ….
Σιν. ΙστÝκα να φÜω πρþτα, κι ýστερα …
Καλ. Τþρα πηγÝνω κι Ýρχομαι μÜτα … δοýλος σας … (αναχωρεß).
Σιν. Στο καλü … αýριο καρτερþ …

Σ Κ Η Ν Η  Ζ'
ΣινÜνης εσθßων και ΜουζÜνας

Σιν. Μπρε τοýτος καλÜ λÝει να πανδρευτþ …αμÝ που τ' αýρη γυναßκα σαν εκεßνη που τÝλω γω; τοýτος κüσμο γυρßζει οýλη μÝρα, Ýλμπετ' κÜτι τ' αýρη … αν εýρη καμμιÜ καλÞ, αρτßκ παντρεýουμαι, κι ü,τι γÝν' ας γÝνη … Ýνα κακü μοναχÜ, π' οýναι τρßχες μου Üσπραις κατÜσπραις …. Üτζαμπα να μπογιαδßσω δεν γÝνεται; … μπογιÜ ποιος να φκιÜση για; … χαχ... Þρτε στο νου μου … γιατρü δικü μου σινιüρ ΦουτανÝλλα, τζαρÝς ντεν εßναι, τα ξÝρει μπÝλκιμ, να φωνÜξω … (προς τον ΜουζÜναν). ΜουζÜνα!
Μουζ. Ορßστε;
Σιν. ΠÞγενε να φωνÜξης γιατρü δικü μας ν' Üρτη τþρα Ýμεν γλßγωρα·
Μουζ. Και τι Ýχετε! σε καλü· εßστε Üρρωστος;
Σιν. ¸μεν φÝρτονα εσý, κι ü,τι τÝλεις πÝστονα Üιδε τþρα …. τρÝχα …
Μουζ. Ευθýς τþρα … (αναχωρεß, καθ' εαυτüν). Τι διÜβολο Ýπαθε τοýτος; αυτüς εßναι σαν γουροýνι· τον ιατρüν τι τον θÝλει; φαßνεται κανÝνας κολυκüπονος τον Ýπιασε απü την νηστεßαν, Üφευκτα Üφευκτα · τοýτο εßναι...

Σ Κ Η Ν Η  Η'
(Ο ΜουζÜνας εξερχüμενος απαντÜ τον ΦοντανÝλλην)

Μουζ. Εξοχþτατε, σας προσκυνþ …
Φον. ω φßλο δικü μου ΜουζÜνα, και πþς; και πþς; Ýκω πολý καιρü κε ντεν εßδα εσÝνα!! — τι κÜνει; καλÜ;
Μουζ. ΚαλÜ εßμαι, μüνον ο αφÝντης μου δεν μπορεß, και σας ζητεß να κοπιÜσετε να τον ιδÞτε.
Φον. Και ποιο εßναι αφÝντη δικü σου τþρα;
Μουζ. Ο ΧωτζÜ ΣινÜνης ο σαρÜφης…
Φον. Ου, εκεßνο το αβÜρο ντιÜβολο ακüμα κε εßναι αφÝντη ντικü σου; για κεßνο και ντεν Ýχει εσÝνα φßλο δικü μου, νιÜνκα Ýνα καμßζα, νιÜνκα Ýνα πανταλüνε … κε τι Ýκει αφÝντη δικü σου;
Μουζ. Δε ξÝρω … Ýτρωγε, και στο φαγß επÜνω μ' εφþναξε με βßαν, και με εßπε να σας πÜρω να πÜμε …
Φον. α … κατÜλαβα, κüλπο και Ýπεσε αφÝντη δικü σου...
Μουζ. ΜακÜρι, δεν ξÝρω εξοχþτατε, γιατß εßχε να φÜγη τρεις μÝραις.
Φον. Τρßα μÝραις κε δεν Ýφαγε; δοýνκε εßναι Üρρωστο καλÜ ….
Μουζ. ¼χι … δεν Ýφαγε τρεις ημÝραις διüτι τον εßχαν καλεσμÝνον να τον κÜμουν το γεýμα και δεν Ýφαγε.
Φον. Α τþρα κατÜλαβα, Ýφαγε πολý, κε ντεν ευγÞκε δι κüρπο τρßα μÝραις; ε δοýνκε εßναι κακÜ… ε και να φωνÜζης Ýνα σπετζιÜλε να το πÝρνη Ýνα σερβιτζιÜλε, κι Ýνα μπαρμπιÝρο να το πÝρνη εßκοσι αβδÝλλα και το λαντζÝτα κε πρÝπει να πÜρουμε μαζÞ, φßλο δικü μου, κε αφÝντη δικü σου δεν παγαßνει καλÜ.
Μουζ. Ορισμüς σας· εγþ πηγαßνω να ετοιμÜσω αυτÜ, κι η εξοχüτης σας κοπιÜστε στο σπßτη. (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Θ'
(Ο ιατρüς εισÝρχεται εις επßσκεψιν) ΦοντανÝλλης και ΣινÜνης

Φον. Αδßο αφÝντη δικü μου, κωτζÜ ΣινÜνη, τι κÜνει; καλÜ;
Σιν. ΒÜι, βÜι, σινιüρ ΦουντανÝλλα, εξοχþτατε, καλþς ορßσετε, καλþς ορßσετε.
Φον. (καθ' εαυτüν). Και πολý κομπλιμÝντι, πολý κατεργαρßα εßναι … τοýτο αβÜρο διÜβολο σÜνκε Ýκει μπιζüνιο üλο εßναι γιομÜτο κομπλιμÝντι … (προς τον ΣινÜνη). Ω φßλο δικü μου, ýστερα κε Ýνα κρüνο κε δε γλÝπω εσÝνα, εßναι καλÜ;
Σιν. ΚαλÜ, καλÜ …
Φον. (Καθ' εαυτüν) ε κε διÜβολο … τοýτο βεραμÝντε κε δεν Ýκει τßποτες, εßναι σαν κε σßδερο … κοσπÝτο δι πÜκκο … þ πÝρ διÜνα … κι εγþ
ορδινÜρισα σερβιτσιÜλε, και μπαρμπιÝρο … ντε σÝρω τι να πω σαν και Ýρτη τþρα … μπιζüνιο να το αραντζÜρω το δουλειÜ … (προς τον ΣινÜνην) ε
δοýνκουε αφÝντη δικü μου, τι Ýκει οýνα βüλτα κε δεν εßναι Üρρωστο;
Σιν. Σε τÝλω να με δþκης μια πογιÜ, να βÜψω μουστÜκια μου που ασπρßσανε μια κοπανιÜ…
Φον. α τÝλει δοýνκουε κολüρο, κε να κÜμη μουστÜτζιο δικü σου νÝρο;
Σιν. Ναßσκε.
Φον. Και τþρα τυμÞτηκε φßλο δικü μου σÜνκε το γÝρασε πολý πολý; βÜρδα και τα παντρεýεται φßλο δικü μου;
Σιν. ¸να τÝτοιο πρÜμα …
Φον. Ω εγþ και να το κÜμνω Ýνα κολüρο να γÝνεται μουστÜτζιο δικü σου σαν παλλικÜρι· μα πüι κοστÜρει· πολý το κολüρο …
Σιν. Ως πüσα;
Φον. ΕικοσιπÝντε τζικßνια βενετζιÜνικο…
Σιν. Ω πολý, πολý!!
Φον. Ε δοýνκουε σαν και τα τÝλει να γÝνεται τζοβενüτο, μπιζüνια και να σοδιÜζη τζικßνια … (καθ' εαυτüν) τþρα εßναι καιρü και να κÜνω φουρτοýνα
απÝ τοýτο το αβÜρο διÜβολο …
Σιν. Με δυο βενÝτικα δε γÝνεται;
Φον. Δßο γκουÜρδι ….
Σιν. ΑμÝ με πüσα το κÜτου κÜτου;
Φον. ΣÜνκε τÝλει μια φορÜ, για κατÞρι δικü σου, εßκοσι τζικßνια παρακÜτου δε γÝνετε …
Σιν. ΦκιÜστο δα, και να δγιοýμε …
Φον. Και να το δßνη τζικßνια, και να το φκιÜνω πüι …
Σιν. Να πÝντε βενÝτικα, και πÜλαι …
Φον. ΑλμÝνο, αλμÝνο δÝκα τζικßνια να το δßνη καπÜρο και τ' Üλλα ýστερα …
Σιν. (καθ' εαυτüν). Ωχ!! πολý ακριβÜ γυρεýει ο διÜβολος!!!... Üμα τι να κÜμω; τα δþσω δÝκα, ýστερα δε δßνω τßποτες … (προς τον ιατρüν). Ορßστε
σινιüρ ΦουντανÝλλα δÝκα βενÝτικα, Üμμα να σε δγιω πγια τι μπογιÜ τα με φκιÜσης...
Φον. Ω μη σε κüφτει αφÝντη δικü μου, και να το φκιÜνω Ýνα κολüρο σαν και καρπüνε … αδßο (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Ι'
(Ο ΜουζÜνας εισÝρχεται συνoδευμÝνος με τον φαρμακοπþλην και τον μπαρμπÝρην και ΣινÜνης)

Μουζ. ΣταθÞτε εδþ να δγιω αν Þναι Ýτοιμος … (προς τον ΣινÜνην) αφÝντη, εßσθε Ýτοιμος;
Σιν. Τι; να φÜγω κι Üλλο;
Μουζ. ¼χι· να σας βÜνουμαι το σερβιτζÜλι, και της αβδÝλαις που παρÜγγειλεν ο ιατρüς.
Σιν. Τι λες μπρε κιοπüγλου; τι σερβιτζιÜλι, και αβδÝλες με λες;
Φαρ. (παρουσιÜζεται με το σερβιτζιÜλι εις τας χεßρας). Εκρýωσε το σερβετζÜλι αφÝντη, ετοιμαστÞτε …
Σιν. ¼ξου, üξου … εγþ ντεν Ýχω σφßξι να με βÜνης γλυστÞρι …
Φαρ. Ο ιατρüς σας Ýτζι επρüσταξε …
Σιν. Φεýγ' απ' εδþ λÝω … (προς τον ΜουζÜναν) μπρε Þτ' ογλοý, εγþ γλυστÞρι σε παρÜγγειλα να φÝρης, γιüξαμ γιατρü να φωνÜξης;
Μουζ. ¸τζι με εßπε ο γιατρüς …
Μπαρ. (παρουσιÜζεται με τας αβδÝλλας εις τας χεßρας). Κοντεýουν να ψοφßσουν η αβδÝλλαις, Ýλα, ποιανοý θα της κολλÞσουμε; βιÜζουμαι, γιατß τ'
αργαστÞρι μου τ' Üφηκα μονÜχο …
Σιν. Τοýτος τι εßναι πÜλαι; εσý τι τÝλεις μπρε;
Μπαρ. Να σας βÜλω της αβδÝλλαις üπου εßπεν ο γιατρüς σας …
Σιν. Ποιüνα να της βÜνης;
Μπαρ. Της αφεντιÜς σου …
Σιν. Εγþ εßμαι καλÜ … üξου, üξου, βÜι κιοπüγλου ΜουζÜνα … οýλα εσý τα κÜμεις … (προς Φαρμακοπþλην και ΜπαρμπÝρην). ¢ιδε τζÜνουμ …
κüπιασε στο καλü, εγþ καλÜ εßμαι, σαν το ρεπÜνι γερüς εßμαι... μηδÝ γλυστÞρι τÝλω, μηδÝ αβδÝλαις … Üιδε στο καλü …
Φαρ.,- Μπαρ.  (με μια φωνÞ).
 Πληρþστε μας…
Σιν. Εγþ δε σας φþναξα· (προς τον ΜουζÜναν) βρε κιοπüγλου ντε μιλÜς; ντε βγÜνεις üξου; τι κυττÜζεις σα βüδι;
Μουζ. ΠληρωμÞ θÝλουνε ….
Σιν. ΠλÝρωσε ντε … απ' τη σακκοýλα σου τα πλερþσης.
Μουζ. (Καθ' εαυτüν). Απü τα πολλÜ που με δßνεις … (προς τους δýο) κοπιÜστε και τþρα Ýρχομαι στα εργαστÞρια σας …
Φαρ. Εγþ πßσω δεν το πηγαßνω το σερβιτζιÜλι … εδþ θα το χýσω … (σφßγγει την σýριγγα).
Σιν. ¼ξου, üξου … εφ … βρþμισες κüσμο, βÜι!! γιατß Ýχυσες Üδαμ; εφ …. οýλα ΜουζÜνας Ýκαμε τοýτα …Ýννοια σου κιοπüγλου... εγþ σε φκιÜνω·
Μπαρ. Κι εγþ της αβδÝλαις πßσω δεν της πηγαßνω…... (τας χýνει).
Σιν. Μη, μη, μη … τον κüσμο τα πιÜσουνε τþρα … μÜζωξε τζανοýμ, μÜζωξε...
Μπαρ. Με πλερþνεις;
Σιν. ΑμÜν, μÜζωξε, πλερüνω … να να να, μια στα ποδÜργια μου κοντÜ περπατεß· (φεýγει ολßγον) πιÜσαι πιÜσαι· να Ýνα γρüσι, πιÜσαι και την Üλλη...
Μπαρ. Ε τþρα της μαζþνω (τας συνÜζει).

Σιν. ΚοπιÜστε στο καλü, φταßξιμο ντικü σας ντεν εßναι … εγþ ηξÝρω ποιος φταßει … μπελÜ μου ηýρα σÞμερα … (προς τον ΜουζÜναν). Βρε ΜουζÜνα, φýγανε;
Μουζ. Φýγανε, φýγανε …
Σιν. Βρε μασκαρÜ, εγþ γιατρü σε εßπα να φÝρης, γιüξαμ ΣπετζιÜρη, ΜπερμπÝρη, συρßγγες αβδÝλλαις; Ýννοια σου κιοπüγλου κιοπÝκ!
Μουζ. Εγþ δε φταßγω … ο γιατρüς σας.
Σιν. ΔιÜβολος να πÜρη και σÝνα και γιατρü μαζÞ …. Üιδε γκρεμßσου, να μη δγιοýνε μÜτια μου εσÝνα πγια.
Μουζ. Ορισμüς σας αφÝντη (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΑ'
ΣινÜνης, Ýπειτα ΚαλαμπÜκος

Σιν. ΚεφÜλι μου καζÜνι κüπηκε... ΜπερπÝρι, ΣπετζιÜρη Ýφερε ΜουζÜνας· Ýδιωχνα εγþ τþρα, Üμμα πιο φτεινü δοýλο δε βρßσκω … τþρα μπογιÜ παρÜγγειλα... κομμÜτι ακριβü εßναι αμÜ τι τα κÜμω πγια... Üλλα γρüσια δε δßνω γιατρü.
Καλ. (εισÝρχεται αιφνιδßως). ΑυθÝντα δοýλος σας.
Σιν. Πολý Üργησες Üδαμ, τι γÝνηκες; μÜτγια μου στο δρüμο απομεßνανε.
Καλ. ΠαρÜδερνα χαλεýωντας για να σ' οýβρω γυναßκα.
Σιν. Ηýρες; Üφεριμ. λÝγε να δγιω.
Καλ. Σ' οýβρικα μια καλÞ, üμορφη, φτωχοýλα.
Σιν. ¼χι üχι... φτωχÞ δε τÝλω, συκüνει μýτη της απÜνου.
Καλ. ¢λλη μια αρχοντοποýλα εýμορφη μα ψýχα, ψýχα της πονοýν τα μÜτια.
Σιν. Σακßν μπας κι εßναι τζιμπλοý; ντε τÝλω.
Καλ. ¢λλη μια καλÞ, μα ψýχα μεγÜλη.
Σιν. Πüσω χρονþ εßναι;
Καλ. ΣαρÜντα πÝντε απ' αýτου κι απ' αýτου:
Σιν. ΓριÜ εßναι Üδαμ... üχι τζÜνουμ. üχι! τÝλω νια, üμορφη, νοικοκαιρÜ, αρχüντισσα
Καλ. Αμ Üφκε να παραδεßρω κι αλλοý σιÜ κεßθε κατÜ τον αρχοντομαχλÜ
Σιν. Χα … ναι εκεß που εßναι οýλο ψιλολογιÜ.
Καλ. ΠÜγω τþρα… Üμ' δε μ' δßνεις ψßχα ψλοýρα;
Σιν. Τι τα πη ψιλοýρα;
Καλ. ΠαρÜδες.
Σιν. Σαν εýρης γυναßκα κι ýστερα, δßνω
Καλ. (καθ' εαυτüν). Αι βρε διαβüλου τζιμποýρ … χαντÜκωμα π' οýθελες να σε ξερÜχιαζε κανεßς κεßθε κατÜ τα μÝρη μας, να σ' κÜμ' να δγης τ' Üστρ' ανÜποδα· (προς τον ΣινÜνην). Δοýλος σας αφÝντη … και ταχιÜ σ' οýρχομαι. (αναχωρεß).
Σιν. Στο καλü, στο καλü.

Σ Κ Η Ν Η   ΙΒ'
ΣινÜνης, Ýπειτα ΡοδÜνης.

Σιν. ΚαλαμπÜκος γυναßκα ντε τα μ' εýρη... Üλλη πüρτα να χτυπÞσω· τÝτοιαις δουλειαßς γυναßκες της κÜμουνε … εγþ γυναßκα καμμιÜ τÝτοια δε γνωρßζω... τι να κÜμω αρτßκ; πγια ü,τι εßναι κισμÝτι τα γÝνει.
Ροδ. (εισÝρχεται αιφνιδßως). Κι Ýν ιξÝρω τι þρα ν' Üναι για να σας χαιρετÞσω.
Σιν. ΜεσημÝρι κοντεýει.
Ροδ. ΕπεινÜσετεν μοιÜζει.
Σιν. Πεßνασα για!!! δικü σου ζιαφÝτι πüτε τα φÜμε;... να ΜουζÜνα κÜκιωσε, ντεν Ýρχεται πγια.
Ροδ. Μπα και τον διþξετεν;
Σιν. Ντεν Ýδιωξα, μÜλωσα κομμÜτι.
Ροδ. Και τον Ýχετεν πολýν καιρü;
Σιν. ΤριÜντα δýω χρüνια.
Ροδ. ΓÝρασεν ο κακüσορτος να σας δουλεýγη.
Σιν. Εγþ Ýστειλα γιατρü φωνÜξη ΦουντανÝλλα, κεßνος Ýφερε ΣπετζιÜρη με συρßγγα, ΜπερπÝρη με αβδÝλλαις, λοÞς μασκαραλßκια Ýκαμε σÞμερα.
Ροδ. κι Þσασταν Üρρωστος Üματις;
Σιν. ¼χι.
Σοδ. Αμ' ßντα τον εθÝλατεν το γιατρü;
Σιν. Αλλο πρÜμα Þτελα.
Ροδ. Κι Ýμου το λÝτεν;
Σιν. Σε το λÝω (με χαμηλωτÝραν φωνÞν) Üδαμ, κομμÜτι μπογιÜ παρÜγγειλα που βÜφουνε μουστÜκια.
Ροδ. Και θα βÜφτεν τþρη τα μουστÜκια σας;
Σιν. Ασπρßσανε … ντε γλÝπεις;
Ροδ. Μπα κι ηβÜλετεν στο νου σας να βλογηθÞτεν καμμιÜ;
Σιν. ¸να τÝτοιο πρÜμα.
Ροδ. ΕλÜστεν στο νου σας... τþρη πλια θα παντρευτÞτεν;
Σιν. ΑμÝ τι να κÜμω; ακüμα νιος εßμαι, τι κυττÜζεις; μουστÜκια μου ασπρßσανε; σüι μας τ' üχει.
Ροδ. Κι εßστεν πολλþ χρονþ;
Σιν. Ως τριανταπÝντε.
Ροδ. Τριþ χρονþν Þσαστε μαθÝς üντας πÞρετεν το ΜουζÜνα;
Σιν. (καθ' εαυτüν). Μ' Ýπιασε χιþτη (προς τον ΡοδÜνην). Τι τÝλεις τþρα ψιλü λογαριασμü! τριÜντα πÝντε χρονþ εßμαι, ΜουζÜνα ξεμουζÜνα πüτε πÞρα μη γυρεýης αρτßκ.
Ροδ. Ας κουυρεýγιεται δα τþρη!!! Ýχετεν καμμιÜ στο χÝρι;
Σιν. Δεν Ýχω, Üμμα κοντεýω ν' αýρω.
Ροδ. Και που κυττÜξετεν;
Σιν. ¸νας φßλος Ýταξε να μ' εýρη μια κατþς τη τÝλω.
Ροδ. Και πþς τη θÝτεν; νια, γρα, μεσüκοπη;
Σιν. ¼χι γριγιÜ!!! τÝλω νια, üμορφη, αρχοντοποýλα, νοικοκαιρÜ.
Ροδ. Κι εγþ πÞρα φÜλλος … να με συμπαθÞστεν! και πρÝπει σας στην πßστι μου τÝτοια νια σαν τον Þλιο, καθþς εßστεν κι εσεßς, κι αρχοντοποýλα, και νοικοκιουρÜ … και ξÝρετεν ßντα πρÜμα θ' Üστεν; ο κüσμος εσÜς θα κυττÜζει για θÜμα … να χαρþ την τζÜτζα μου … θÝτεν Üματις να κυττÜξω κι εγþ μπα και σας βρω καμμιÜν απü τÝτοια σüρτε;
Σιν. Τι σüρτε;
Ροδ. Απ' εκεßνην π' οýπατεν … νια, γυαλιστÞρα, αρχüντισσα, και νοικοκιουρÜ … ε μ' οýπετεν Ýτζι μαθÝς;
Σιν. Ναßσκε …. αμμÜ κομμÜτι γλßγωρα … κι Üλλος φßλος τα κυττÜξει, να ντγιοýμε ποιανοý τε ν' Üναι καλÞτερη.
Ροδ. ¸ννοια σας, κι εγþ θα βÜλω τα γυαλλιÜ μου να σας βρω 'ναν πρÜμα που να μην τ' üδατε ποτÝ σας.
Σιν. Καλü; ε!
Ροδ. ºντα λÝτεν καλÝ; και να δγÞτεν που μ' üρχεται στο νου μου Ýνα … (συλλογßζεται ολßγον) Ýνοια σας... αφÞτεν... και πÜγω τþρη ßσα κει· Ýχετε για. (αναχωρεß βιαßως).
Σιν. Να σε δγιω μισÝ ΡοδÜνη … να μη κÜμη σα ζιαφÝτι, κι Üφηκες τρεις μÝραις νηστικü, κι ýστερα βγÞκε κοýφιο!!!
Ροδ. (κινþν την χεßρα). ¼σκαι … Üλλ' ον τοýτο, κι Üλλ' ον 'κεßνο.

Σ Κ Η Ν Η   ΙΓ'
ΡοδÜνης

Ροδ. (καθ' εαυτüν). ΚαλÝ γλÝπετεν μια βολÜ του διαβüντρου το γÝρω ΣινÜνη που θε να παντρευτÞ, και γυρεýγει και νια, και γυαλιστÞρα κι aρχüντισσα; για τα γαροýφαλα τον Ýχω … κι ßντα üμορφα που θα του τα φορεß!!! Ýν ηξÝρω ποý να του βρω καμμιÜ που να του φα και το βιος, να του πιπιλÞση και το νου!!! τοýτος κουζουλλÜθηκεν, πρÝπει ν' Üναι και ογδüντα εννιÜ χρονþ … ε γλÝπετεν; γυρεýγει και μπογιÜ να βÜψη τα μουστÜκια του … εδþ 'ναι δουλειÜ να φα κανεßς üσα θε, μα που να του τη βρη; πÜγω Üματις να γυρßσω μια βüλτα, μπα και λÜχει στη σüρτε μου καμμιÜ λουλοýδα … Ýλα ΧριστÜκι μου, ν' ανοßξ' η σüρτε των παιδιþ μου. (αναχωρεß).

ΤÝλος Α' ΠρÜξεως

                               Π Ρ Α Ξ Ι Σ  Β'

Σ Κ Η Ν Η   Α'
(Η ΑνθÞ εξυπνþσα απü τον ýπνον περß την μεσημβρßαν· Ýπειτα η ΧÜιδω).

Ανθ. (Καθ' εαυτÞν· ξýουσα ενßοτε την κεφαλÞν, και ενßοτε το σþμα της). Ω καúμÝνη εγþ… μεσημÝρι γÝνηκε... για τοýτο πεßνασα… και τι να φÜγω σÞμερα; παραδÜκι δε φυσþ… πþς θα γÝνει το χÜλι μου δεν μπορþ να καταλÜβω… καταχρεωστþ τον κüσμον… δεν μ' Ýμεινε Üλλο τßποτε, ειμÞμüνον αυτü το ρημÜδι το σπÞτι… αν το πουλÞσω κι αυτü, θα Ýλθω ßσια ßσια με το χρÝος μου, και ßσως δεν θα με φθÜση… Ýπειτα το κακüν εßναι, που δεν το ορßζω μονÜχη μου, εßναι το μισü εκεßνης της καρακÜξας της αδελφÞς μου, και ποý να στρÝξη εκεßνη να το πουλÞσουμε; (συλλογßζεται ολßγον) ε… ü,τι γÝν' ας γÝνη… θα σκÜσω τþρα; εγþ δýω þραις να τα συλλογισθþ αυτÜ, χτικιÜζω και ξεμπερδεýω· τη δουλειÜ μου… το ζεýκι μου… τοις μüδαις μου… κι Ýννοια μου· üτι θÝλ' η τýχη μου ας κÜμη… Ýπειτα μÞπως με γυρεýει και κανεßς πλοýσιος να παντρευτþ, για ν' αλωνßζω üπως θÝλω, και να μην τραβþ αυτÜ τα βÜσανα; με τρογυρßζουν κÜτι ψειριδινδßνιδες με ταις μüδαις τους, κι εßναι κι εκεßνοι πνιγμÝνοι ως το λαιμü ς' το χρÝος… ψüφιαις ψεßραις, χειρüτερα απ' εμÝνα, κι η τζÝπαις τους εßναι γεμÜταις τζαγανοπüδαρα… ωφ!!. ας κουρεýωνται αυτÜ…τþρα 'ποý πεινþ, τßνα φÜγω; (κτυπþσα τας χεßρας κρÜζει). ΧÜιδω, ε, ΧÜιδω… (κουφÜθηκε…). ΧÜιδω…
ΧÜι. Ορßστ', τþρα για.
Ανθ. ¸λα δα καúμÝνη, μεσημÝρι γÝνηκε…
ΧÜι. ΜηγÜρ 'γþ σ' γεßπα να σκωθÞς τþρ' απÝ το γýπνο;
Ανθ. Πολý εκαθÞσαμε απüψε…
ΧÜι. Αμ' κεßν' τα διαβλüχαρτα, κι η μπριλßνες, τα γÝλοια, και τα σφαλßκια ποý σας 'φßνουν να κοιμθÞτε; γþ μοναχÜ κÜθουμ' οýλ' τη νýχτα και
μαργþνω σαν το σκλ'… σεις τι ντÝρτ' εχÝτε!...
Ανθ. ¢φησαß τα τþρ' αυτÜ… πεινþ… τι μ' Ýχεις να φÜγω;
ΧÜι. Τßπτα….
Ανθ. ¾στερα;
ΧÜι. ¾στρα σαν και πρþτα… φÝρ' τÜλλαρ' να σ' φÝρ' να φας…
Ανθ. ΠαραδÜκι δεν Ýχω καúμÝνη, μüνε πÜρε τßποτε βερεσιÝ...
ΧÜι. Δεν πÜγ' να σ' φÝρ πγια βιρισγιÝ, βιρισγιÝ… δε μ' δßν' πγια κανεßς… και πÜσα γÝνας γυρεý' το δκü του.
Ανθ. ¸λα τþρα, πÞγαινε να με πÜρης μισÞ οκÜ μπογÜτζα, και εκατü δρÜμια ζÜχαρι, και πες τους αýριο τους πληρüνω…
ΧÜι, Ωχ…. δε μ' δßνουν…. για γþ παγαßν'…
Ανθ. ΠÞγαινε ΧÜιδω μου, να σε χαρþ…
ΧÜι. Τι να μ' χαρÞς, και να σ' χαρþ; μ' Ýφκιασες ρüιδο, 'φτÜ χρüνια τþρ'…
Ανθ. Αßδε τþρα, κι Ýχει ο Θεüς…

ΧÜι. ¸χ' Üμ' τÜχ' για λüγ' του. (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Γ'
ΑνθÞ και ΧÜιδω.

Ανθ. Εßδες καúμÝνη ΧÜιδω, ο Θεüς πþς ανοßγη την τýχη του καθ' ενüς καλÜ το λÝνε… "εγþ κÜθουμαι, κι η μοßρα μου δουλεýει", εßδες; εßδες;
ΧÜι. Τι γεßδα; τßπτα δε γεßδα… για, σÞμρα περπατþ ξεκοýτρουλ' γιατ' Ýβανα το γεμνßμ' αμανÝτ, κεßνο γεßδα για, 'που μαργþν' το κεφÜλ' μου…
Ανθ. Εγþ σε δßνω Ýνα μανδÞλι καινοýργιο…
ΧÜι. Δüμ' ντε!!!
Ανθ. (τη δßδει Ýν μανδÞλιον). Να το φορÝσης ς' την υγιÜ του γαμπροý…
ΧÜι. Ποιανοý γαμπροý; Ýχουμε κανεß γαμπρü;
Ανθ. Δεν Ýχουμε, μα θα κÜμουμε…
ΧÜι. Νια Þμνα και γÝρασα!!! ωχ κυρÜ μ', κÜμ' τη δλειÜ σ', κι αν παντχαßνης απ' αυτνοýς τους γιαλελßδες π' ουρχÝνται, και σου σιÝνται και σ' λιγιÝνται, αλοßμνο!! και τοýτ' σαν κι’ μας εßναι ψþρα και τω γνÝγων , παρÜ τÞραξ να πÜρς τßπτα ψλοýρα, να πληρþσης και το ντουνιÜ που μας πνßξαν, να μ' δþκης κι ημÝν τßπτα απ' τη ρüγα μ' για να καμ' Ýνα σκτß που μ' Ýφαγ' η ψεßρα κι η λÞγδα με τοýτ' για (δεικνýει το φüρεμÜ της).
Ανθ. Ω καúμÝνη ΧÜιδω, εßσαι τρελÞ … σε κÜμποσαις μÝραις γλÝπεις τα βενÝτικα και της δοýπιαις.
ΧÜι. Οποý πνα ψωμιÜ θωρεß κι ο διψασμÝνος βρýσαις … θωρεß κι ο αξπüλτος παποýτζια με της μýταις … μπα και τα γεßδες στο γýπνο σ';
Ανθ. ΑυτÜ λÝγε συ κι αýριο γλÝπεις.
ΧÜι. ΜακÜρ … μα ντεúμεντÝ, λεν σ' τον τüπ' μας … Üφκε με κι εμÝνα κομÜτ' μπγÜτζα,
Ανθ. Να, φÜγε, και συγýρισε ως που να κÜμω την ντουαλÝτα μου (αναχωρεß).
ΧÜι. Ω καúμÝν' 'γþ!! (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Δ'
ΣινÜνης, ΡοδÜνης και ΜουζÜνας.

Σιν. (καθ' εαυτüν). ΜÞτε ΚαλαμπÜκος φÜνηκε, μÞτε ΡοδÜνης μÞτε ΦουντανÝλλας... εκεßνος πÞρε φλουργιÜ να κÜμη μπογιÜ, Üλλα αλÝμ Ýφαγε φλουργιÜ, και μηδÝ μπογιÜ μηδÝ τßποτα…. ΚαλαμπÜκος περπατεß να εýρη καμμιÜ τζιμπλοý, καμμιÜ γριγιÜ πÜλαι, ΡοδÜνης τρÝχει απÜνου κÜτου, αμμÜ εκεßνο χιþτη εßναι, τα κÜμει δουλειÜ…...(προς τον ΜουζÜνα). ΜουζÜνα….
Μουζ. Ορßστε….
Σιν. ΚαλαμπÜκο μαλαμπÜκο, ΡοδÜνη μοδÜνη, ΦουντανÝλλα μουντανÝλλα, Þρτε κανÝνα;
Μουζ. (με θυμüν). Δεν Þρτε κανεßς, üχι….
Σιν. Δεν πας να δγης τι γενÞκανε;
Μουζ. Στο γιατρü δεν πηγαßνω…
Σιν. Γιατß μπρε;
Μουζ. Γιατß πλÝρωσα πÝντε γροσÜκια, ßσια ßσια Ýνα μηνιÜτικο πÜει στο διÜβολο…
Ροδ (εισÝρχεται ασθμαßνων). ¸φαγα την μπßστι μου τüσαις μÝραις, απÜνου κÜτου για σας…
Σιν. Τι παιδß Ýκαμες; σερνικü, γιüξαμ τηλυκü;
Ροδ. Σερνικü, κι ε θε και ρþτημα … μüν' αφÞτε με να ξεκουραστþ… ε μου φÝρνετεν μια λεμονÜδα 'που Þσκασα αφ' την κÜψα;
Σιν. Δßκιο Ýχεις, αμμÜ λεμüνια ντεν Ýχουμε.
Ροδ. Αφ' τον καφφενÝ φÝρτε μια…
Σιν. Μην πßνης καφφενÝ λεμονÜδα, Ýχει σκοýληκαις… Ýι πες με τþρα τι Ýκαμες;
Ροδ. ¹καμÜ σας πρÜμα που θα μ' ευκιοýσαστε για πÜντα σας.
Σιν. Αν αγαπÜς το τεü;!!! αμÜν λÝγε.
Ροδ. ¹σκασα ως που ν' αýρω Ýναν πωρικü που στον κüσμο Ýν εßν' Üλλο…
Σιν. ΑμÜν, τζÜνουμ…
Ροδ. ΒρÞκα σας μßαν κοπελλιÜ που στην μπßστι μου μηδÝ στο Παρßσι, μηδÝ στη ΒενετιÜ, μηδÝ στης Χßντιαις δε βρßσκεται… üμορφη σαν τον Þλιο…
Σιν. Ωχ, ωχ, ωχ, αμÜν μισÝ ΡοδÜνη, λÝγε.
Ροδ. ΠροκομμÝνη 'που η δουλειÜ αφ' τα χÝργια της Ýν πÝφτει μÝρα νýχτα…
Σιν. Ωχ!! Üφεριμ μισÝ ΡοδÜνη…
Ροδ. ΝοικοκιουρÜ, üσον μπορεß να βÜν' ο νους σας, üλα τα κÜμει μονÜχη της, και παρÜ ποýπετις ε δßνει…
Σιν. Εßναι αρχüντισσα;
Ροδ. Και ποιÜ Üλλη Ýχει τα καλÜ της; απ' οýλα τα πρÜματα Ýχει αμπÜρι, αν μπÞτεν γρüσα, ε μπÝνουνε στο κοντÞλι… να μπÞτεν στο σπÞτι της, στουπßρ ο νους σας τι να δÞτεν!...
Σιν. ΜουζÜνα.
Ροδ. Με φωνÜζετε αφÝντη;
Σιν. Ναι, τρÝχα ΦουντανÝλλα γιατρü γλßγωρα να πης ν' Üρτη… Üιντε… ακüμα εδþ εßσαι;
Ροδ. κι ßντα πÜθετεν; μπα και σας Þρτε λιγοθυμιÜ γι' αυτÜ π' ακοýτεν;
Σιν. ¼χι, μüνε τÝλω… αλητεßα λες οýλα τοýτα; γιüξαμ χορατεýεις!
Ροδ. Να με δÞτεν με τ' üνα, α σας γελþ…
Σιν. Μην κÜμης üρκο, Üνταμ, πßστεψα… αμÝ τι φορεß για;
Ροδ. Καπελßνο της μüδας, και βÝσταις αλλÜ φρÜγκα…
Σιν. Σαν κοκüναις που γλÝπω üξου;
Ροδ. κι αμÝ;
Σιν. Ωχ! τÝτοια τÝλω κι εγþ!... μÜνα, κýρη Ýχει;
Ροδ. ¼σκαι… μιαν αδρεφÞ, κι Ýναν αδρεφü… Üμ' αυτοß τρþνε χþργια τως, και κοιμοýνται χþργια τως…
Σιν. ΤαμÜμ, κι εγþ εκεßνο τÝλω, να μην Ýχουμε μπελÜδες….
Ροδ. Τßποτις να σας χαρþ… εσεßς τα πασουμÜκια σας μüνε να βγÜλτεν, και να μπÞτεν στο σπÞτι μÝσα… τßποτις Ýξοδα θα μην κÜμετεν, κι üλα üτοιμα θα τα βρÞτεν.
Σιν. κι εγþ αυτü τÝλω… πüτε τα πÜμε να την δγιω;
Ροδ. Την κυριακÞ…
Σιν. Πολý εßναι… την πÝφτη.
Ροδ. Καλü, μüνε νÜστεν üτοιμος, να μπαρμπεριστÞτεν, και να βÜλετεν τα σκολλιÜτικÜ σας, για νÜστεν üμορφος…
Σιν. ¸λμπετ… ζαχÝρ!... αμ' Ýτζ τα πÜγω; τα φορÝσω καλÜ μου ροýχα…
Ροδ. Ναι, ναι, να μη με ντροπιÜστεν να σας χαρþ… ε με δßνετεν τþρη τßποτις να πÜγω της νýφης, για να καταλÜβη 'ποýν' αλÞθεια, να δγη π' οýμαστεν κι Üρχοντες;
Σιν. Τι να δþκω για;
Ροδ. ΚαμμιÜν κοσαργιÜ δοýπιαις.
Σιν. Εßναι πολλαßς… τι λες Üνταμ;
Ροδ. ΚÜμτÝ της πÝντε, κι Ýννοια σας… εκεßναις πÜλι εßν' δικαßς σας… εν ταις χαλνÜει…
Σιν. Σαν εßπες π' οýναι νοικοκαιρÜ, ζαÝρ δεν χαλνÜει…
Ροδ. (καθ' εαυτüν). Ýλα ΧριστÜκι μου κι Üγια ΚιουρÜ μου, να βγουν τ' αποκρÜτικα (προς τον ΣινÜνην). ΚαλÝ ßντα θα πη; νοικοκιουρÜ, και νοικοκιουρÜ… οχωνοýς εκεßνη στο διÜφορο να της βÜνη θε …
Σιν. (φÝρει πÝντε δοýπιαις). Να, δþσεταις στο χÝρι της. κýτταξαι καλÜ, γιατß θα ρωτÞξω…
Ροδ. κι ε με πιστευγοýστεν μαθÝς;
Σιν. Σε πιστεýω… Ýτζη χορατÜ εßπα…
Ροδ. Αμ' εμÝνα ε με δßνετεν καμμιÜ;
Σιν. Την πÝφτη που τα πÜμε στη νýφη…
Ροδ. Και δüμουτεν τþρη, και την πÝφτη μη μου δßνετεν.
Σιν. ΑφεντιÜ σου να δþκω αρτßκ Ýνα βενÝτικο… κüπο Ýκαμες… και πÜλαι σα δγιω νýφη, τüτες αρτßκ δßνω Ýνα ντοπλüνι. (τω δßδει Ýν βενÝτικον).
Ροδ. Ας ην πλια κι Ýνα βενÝτικο (το λαμβÜνει). ΕτοιμαστÞτεν για τη πÝφτη.
Σιν. Σε καρτερþ.
Ροδ. ¸ννοια σας, (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  Ε'
ΡοδÜνης μüνος καθ' οδüν

Ροδ. Ηýγαλα τ' αποκρÜτικα… απ' εκεßνη τη παρÜλυτη τη σκορποπαραδοý θα βγÜλω τßποτις, κι απÝ τοýτος εßναι ακριβοτζÜτζαλος... βρÜδιασεν, πÜγω να τη βρω να της πιπιλÞσω το νου… ο Θιüς μου την Þφεξεν αυτÞν τη δουλειÜ… ε και να την τÝλειωνα μßαν þρα μπροστÞτερις, πÜγω, πÜγω…

Σ Κ Η Ν Η  ΣΤ'
ΣινÜνης, Ýπειτα ΜουζÜνας και ΦουντανÝλλης

Σιν. (καθ' εαυτüν). Χιþτη, και πÜλαι χιþτη! ατζανοýμ Üντρωπο εßναι… δουλειÜ του κυττÜζει σÜγικα… τρÝχει απÜνου κÜτου… ντεν εßναι σαν ΚαλαμπÜκο κεφÜλι ψημÝνο… ιστÝ Üντρωπος, μÜνη μÜνη ηýρε üμορφη, νοικοκαιρÜ, αρχüντισσα, οýλα τα καλÜ… ΚαλαμπÜκο, üχι Ýνα εßναι τζιμπλοý, Üλλο εßναι μιμπλοý, Üλλο γρια, Üλλο φτωχÞ… μισÝ ΡοδÜνη Ýνα ηýρε και καλü… Üφεριμ μισÝ ΡοδÜνη, χαλÜλι να γÝνη βενÝτικο π' üδωκα, σα μÜνας μου γÜλα… αρτßκ πγια λακιρντß τε τÝλει… μüνε αρραβþνα και χαρÜ… αρραβþνα και χαρÜ… αρραβþνα και χαρÜ…. (σηκþνεται üρθιος και πηδÜ) αρραβþνα (πηδÜ) χαρÜ (πηδÜ).
Μουζ. (εισÝρχεται αιφνιδßως). ¸ρχεται ο ιατρüς αφÝντη.
Σιν. Αρραβþνα και χαρÜ (πηδÜ, προς τον ΜουζÜναν) πÞδα ντε και συ κιοπüγλου…
Μουζ. Γιατß;
Σιν. Αρραβþνα και χαρÜ, ητ ογλοý Þτ…
Μουζ. Πüτε;
Σιν. Την πÝφτη, πÞδα ντε;
Μουζ. ¸ι… στÜσου… αρραβþνα και χαρÜ ητ ογλοý, την πÝφτη…
Σιν. ¼χι μπρε…
Μουζ. ΑμÝ πþς;
Σιν. Αρραβþνα και χαρÜ. (πηδÜ).
Φοντ. (εισÝρχεται αιφνιδßως). Ε, και τι καλÜ μπαλλÜρει αφÝντη 'δικü μου…
Σιν. Αρραβþνα και χαρÜ, πÞδα κι εσý ντετüρο μου;
Φον. Ε, κε δεν Ýκω γκοýστο, κε να σπÜνω ποδÜρι μου… ε κε γιατß μπαλλÜρει;
Σιν. Ηýρα νýφη… Ýφερες μπογιÜ;
Φον. Το Ýκω στο πουριφικατζιüνε…
Σιν. Ντεν Ýφκιασες ακüμα;
Φον. ¸φκιασα επüι τ' üβανα κε να πουριφικÜρη…
Σιν. ¢νταμ… φικÜρει μικÜρει, τι τα πη; μπογιÜ Ýφκιασες;
Φον. Να καταρßση…
Σιν. Ωχ!... ας μη καταρßση Üνταμ… Ýτζι φÝρτο … αρραβþνα και χαρÜ, πÝφτη τÝλω;
Φον. ΤρελλÜτηκε αφÝντη δικü μου, üλο σαλτÜρει, αρραβþνα και καρÜ… τι Ýκει; κÜτζε και να μην Ýρκεται, κανÝνα κüλπο απÝ το καρÜ σου…
Σιν. (κÜθεται). ΚαλÜ με λες ντετüρο μου,... Ýι μπογιÜ; σακßν τÝλεις κι Üλλα βενÝτικα;
Φον. (καθ' εαυτüν). ΚÜσπιτα!!! τοýτο αβÜρο διÜβολο για το γυναßκα κε γÝνεται τζενερüζο… τþρα να πÜρω, γιατß Ýκει δελßριο… (προς τον ΣινÜνη). ΤÝλω, τÝλω, κε Ýκω μπιζüνιο.
Σιν. (τω δßδει Üλλα πÝντε βενÝτικα). Να ντετüρο μου; πÜρτα με γεια σου, με χαρÜ σου…
Φον. Κολüρο πüτε κε να το φÝρνω;
Σιν. ΠÝφτη χωρßς Üλλο καρτερþ.

Φον. Δοýνκε μπον þρα, κε φÝρνω, και κολορßρουμαι μουστÜτζιο δικü σου…
Σιν. Ναι ντετüρο μου…
Φον. Κε να Ýρκουμαι, αδßο. (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Ζ'
ΜουζÜνας μüνος

Μουζ. (καθ' εαυτüν). Τον βλÝπεις του διαβüλου τον φιλÜργυρο; μια βοýκα ψωμÜκι κανενüς δε δßνει, και για τη μπογιÜ τα πÝταξε τα βενÝτικα, Ýνα να του γýρευε κανεßς, δεν τον Ýδινε αν τον Ýβλεπε στο σκοινß να κρεμαστÞ, για την γυναßκα üμως ευθýς τ' Üδωκε χωρßς ακüμι να την ιδÞ… να ο διÜβολος πþς τους Ýχει βουλωμÝνους αυτοýς τους φιλÜργυρους… κýτταξε τον αναθεματισμÝνο τüσα χρüνια τον δουλεýω, και μ' Ýχει χωρßς πουκÜμισο και χωρßς βρακß, και ποτÝ δεν εßπε να μου δþση Ýνα βενÝτικο… αχ! ο διÜβολος να μου τον Ýριχνε σε καμμιÜ σκορπαλευροý να τον κÜμη σ' Ýνα χρüνο σαν κι εμÝνα… εγþ üμως θα καλοπερÜσω, γιατß αυταßς η σκορπαλευροýδαις βγαßνουν και σπλαγχνικαßς…. αχ! και να την Þξευρα, να πÜγω να την εýρω… το ΡοδÜνη θα πιÜσω απü κοντÜ να με την μÜθη… πÜγω να τον εýρω… (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Η’
ΡοδÜνης, ΑνθÞ, Ýπειτα ΧÜιδω

Ροδ. (εισÝρχεται εις τον κοιτþνα της ΑνθÞς). ΚαλÝ π' οýσεν κοκονßτζα;
Ανθ. Εδþ…
Ροδ. Εßναι σκοτÜδι… κι Ýν Üφτετεν Ýνα φως;
Ανθ. ΠÜει να φÝρ' η ΧÜιδω…
Ροδ. ¸ννοια σας τþρη πλια, η σüρτα σας Þνοιξεν, κι εγελÜτεν; Ýν ακοýτεν; (κτυπÜ τας δοýπιας).
Ανθ. Τι εßν' εκεßνα;
Ροδ. Δοýπιαις, δοýπιαις.
Ανθ. Με περιπαßζεις…
Ροδ. Τþρη που να φÝρη το φως της γλÝπετεν.
Ανθ. ΚαλÝ με τα σωστÜ σας το λÝτε; με τα üλα σας;
Ροδ. κι αμÝ;
(ΕισÝρχεται η ΧÜιδω με το φως εις τας χεßρας).
Ροδ. (δεßχνει τας δοýπιας). Ορßστε… δγÞτεν ταις, το πιστÝψετεν τþρη;
Ανθ. ΛÝγετε λοιπüν…
Ροδ. (καθ' εαυτüν). Εδþ χρειÜζεται μαργιολιÜ τþρη, να την καταφÝρω να στρÝξη να πÜρη το γÝρω ΣινÜνη… (προς την ΑνθÞ). Να σας πω… εγþ ÞγλεπÜ σας που δυστυχοýσετεν, και καιγοýνταν η καρδιÜ μου, κι Ýν Þξερα ßντα να κÜμω για να μη σας γλÝπω Ýτζι… και σα μ' οýπετεν πως παντρευγοýσαστε, σα να μ' οýπεν κανεßς κι ηýρα σας Ýνα γαμπρü 'που για λüγου σας εßν' καλüς… μα Ýν ηξÝρω τη γνþμη σας αν τον θÝτενε, γιατ' εßν' κομμÜτι γÝρως.
Ανθ. Τüσο πολý γÝρως εßναι; ως πüσω χρονþν;
Ροδ. Αν τον ρωτÞξετεν, εßναι τριÜντα πÝντε, μα τ' αληθινü εßναι αφ' της ογδüντα κι απÜνου…
Ανθ. ΚαλÜ! τα χρüνια του τα μÜθαμε… απü κατÜστασι τι μαντÜτα;
Ροδ. Σας κÜμω üρκο π' üχει απÜν' αφ' το μιλλιοýνι βενÝτικα…
Ανθ. Πολý χοντρü τ' üκοψες…
Ροδ. Στην πßστι μου, ε σας χορατεýγω, και θα το δγÞτεν… Δüστε μου το λüγο σας πως τον πÝρνετεν, κι εγυρßζετεν το λüγο σας πßσου…
Ανθ. Με τüση κατÜστασι, καθþς με λÝτε, τον πÝρνω, ας Þναι και εκατüν ογδüντα χρονþν, και στη ψυχÞ της νενÝς μου, δε γυρßζω το λüγο μου…
Ροδ. Εßναι ο χωντζÜ ΣινÜνης ο σαρÜφης…
Ανθ. Τον ξÝρω, τον ξÝρω… εκεßνος εßναι φιλÜργυρος! και πþς θα ζÞσω μαζÞ του; ω δυστυχßα μου…
Ροδ. κι Ýν ηξÝρετεν εσεßς πÜλι να τον παßξετεν;
Ανθ. ΦθÜνει ν' Üχω τα γρüσια του στο χÝρι μου, κι εγþ εßμαι καλÞ να τον κÜμω να με προσκυνÜη…
Ροδ. (καθ' εαυτüν). Καλüβολη εßναι. (προς την ΑνθÞ). Αυτü στÝκεται στη μαργιολιÜ σας να τον καταφÝρετεν μüνε πÞτεν τþρη το ναι…
Ανθ. Ναι, τον πÝρνω! μüνε τα γρüσια του στα χÝργια μου…
Ροδ. Εßπα σας το, σταθÞτεν καλÞ να τον κÜμετεν üπως θÝτεν… πÜρτεν τþρη της δοýπιαις που μ' οýδωκε να σας δþκω.(τη δßδει τρεις μüνον).
Ανθ. ΑμÝ της Üλλαις δýω;
Ροδ. Της κρÜτησα για τη σιμσαριÜ μου.
Ανθ. Πολλαßς εßναι δα! κρατÞστε τη μßα, και πÜλαι… σαν πÜρω το ΣινÜνη, σας δßνω πολλαßς…
Ροδ. Στεκοýσαστεν στο λüγο σας;
Ανθ. Να με κüψ' η πανοýκλα, αν σας γελÜσω… μüνε να γÝν' κεßνο που θÝλω…
Ροδ. ¸ννοια σας γÝνεται, μüν' üσο μπορεßτεν μαργιολιÜ, την πÝφτη θ' Üρτη να σας δγη, και να σας δω πλια πþς θα του πιπιλßστεν το νου του, γιατ εßναι οýριος.
Ανθ. Μπρε να μη τον αφßσω μυαλü! Ýννοια σου, μοναχÜ το κακü εßναι οποý δεν Ýχω μüμπιλα, και καλÜ φορÝματα.
Ροδ. Μüμπιλα 'γþ φÝρνω σας, κι Ýν Ýχετεν εσεßς φορÝματα;
Ανθ. Π' οýντα; üλα τα χÜλασα...
Ροδ. κι εμÝ λÝτεν πως εßστεν παρÜλυτη; και πüτε της χαλÜστεν τüσαις φορεσιαßς π' οýχετεν;
Ανθ. Ε! απ' αυτü το φουστανÜκι που φορþ μηδ' Üλλο, μηδ' Üλλο…
Ροδ. Κüφτεν Üματις μια φορεσιÜ…
Ανθ. ¸τζι θα κÜμω … φÝρτε μου Ýναν καλü κρουαζÝ, Ýνα σπαλÝτο, μια φÜσα, φιοýμπα, κÜλτζαις τρυπηταßς, παποýτζια της ΦρÜντζας, γκÜντια, κι Ýνα καπελßνο της μüδας.
Ροδ. Δüτε μου Üματις της δοýπιας να πα να σας τα φÝρω.
Αν. (τω δßδει δýω). Ορßστε δýω …
Ροδ. Εν σþνουνε … δüμτε και της Üλλαις;
Ανθ. Μια να σας δþσω, γιατß την Üλλη την θÝλω. (τω δßδει Üλλην μßαν).
Ροδ. Την αυγÞ φÝρνω σας τα üλα.
Ανθ. Δεν θα κοιμηθþ απüψε.
Ροδ. ¸ννοια σας. (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Θ'
ΑνθÞ, Ýπειτα ΧÜιδω

Ανθ. (καθ' εαυτÞν). Ωχ Θε μου! Üνοιξ η τýχη μου… μα πþς εßναι γÝρως τι πειρÜζει; δοýπιαις, τÜλλαρα, βενÝτικα, να τρþγω καλÜ, να πßνω καλÜ, να φορþ καλÜ, και ας εßναι μακÜρι κοýφταλο, δεν γλÝπεις üσαις Ýχουνε νοιους; η περισσüτεραις ψοφοýνε απ' την πεßνα, εγþ τüτες θα κÜμω φορεσιαßς στης φορεσιαßς, μüδαις στης μüδαις, διαμαντικÜ, λαχοýρια, ασημικÜ, τι ναι, και τι üχι … το κακüν εßναι που εßναι φιλÜργυρος ο διÜβολος... μολαταýτα τον καταφÝρνω, εγþ εßμαι καλÞ να γελÜσω και τον διÜβολο με την υποκρισßα μου. στην αρχÞ θα καμωθþ που εßμαι πγιο φιλÜργυρη, ως που να με πιστευθÞ να με δþση το βιος του στα χÝργια μου, κι ýστερα τον φκιÜνω καλÜ, ας αφßσουμε τþρα αυτü, εßναι υστερινÞ δουλειÜ. απüψε θ' Üχω κανÝνα σουαρÝ Üφευκτα, να φροντßσω λοιπüν τßποτις για φαγß. ΧÜιδω! ε ΧÜιδω!
ΧÜι. Ορßστ'.
Ανθ. Να, πÜρ' αυτÞ τη δοýπια, και πÞγαινε να την χαλÜσης... Ýχει δεκÜξη ρεγγßναις.
ΧÜι. Τι δοýπια; τοýτ' εßν' κÜλπικο τÜλλαρο.
Ανθ. Τον κακü σου τον καιρü … της εßχες πιστεýω και στον τüπο σου! χωριÜτισσα!! πÞγαινε να την χαλÜσης!
ΧÜι. ΦÝρτη.
Ανθ. Να, και γλßγωρα (τη δßδει την δοýπιαν).
ΧÜι. ¼σ' να κÜμς' φτοý, Ýφταξα. (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Ι'
ΑνθÞ, Ýπειτα ΓιορδÜνης

Ανθ. (καθ' εαυτÞν). Τη γλÝπεις τη χωριÜτισσα που δε γνωρßζει την δοýπια; αγκαλÜ τι να κÜμη; που της εßδε η κακομοßρα, ε, ας Ýλθουμε στον τζελεπÞ ΣινÜνη. ακοýς ν' Üχη Ýνα μιλλιοýνι βενÝτικα ο κερατÜς; τι βιος! τι κακü! σαν πüσα σεντοýκια θ' Üχη γεμÜτα!! ε και να πÝφτανε στα χερÜκια μου μια φορÜ, θα κÜμω πρÜγματα που να θαμÜξ ο κüσμος, τüτες να δγιοýνε μερικαßς που κορδüνουνται τþρα, μπρε καμμιÜ σαν κι εμÝνα δε θε ν' Üναι.
Γιορ. (εισÝρχεται κρυφßως ακοýων την αδελφÞν του ομιλοýσαν μüνην). Κα κα κα λÝ, καλÝ τρε τρε τρε τρελÜθηκες και λαλεßς μο μο μο μονÜχη σου, μονÜχη σου;
Ανθ. Δεν τρελλÜθηκα ΓιορδÜνη μου … κÜτζαι να σε πω να χαρÞς.
Γιορ. Τι τι τß; τι, τß;
Ανθ. Παντρεýουμαι!! το ξÝρεις;
Γιορ. Και και και, και με ποιüνα με ποιüνα!
Ανθ. Να μην το πης κανενοý.
Γιορ. Τρε τρε τρε, τρελλÜθηκα, τρελλÜθηκα;
Ανθ. Με τον τζελεμπÞ ΣινανÜκη τον σαρÜφη.
Γιορ. (με θυμüν) Το γε γε γε γε σι σι σι σι σι, το γÝρω ΣινÜνη; το κου κου κοý, το κοýφταλο; που που που που ποý τον ψου ψου ψου ψου ψοý, τον ψοýνισες.
Ανθ. ΚαλÜ τον ψοýνησα …. μεθαýριο να δγης βßος με τα σεντοýκια.
Γιορ. Π, π, π, π, ποιος Ýκαμε της προ προ προ προ της προξενιαßς;
Ανθ. Ο μισÝ ΡοδÜνης.
Γιορ. ¼ ο ο ο, üφκαιραις κανÜταις, πορδαßς γιο γιο γιο γιομÜταις … ο Σι σι σι σι ΣινÜνης δεν παντρεýεται.
Ανθ. Θα παντρευτÞ και να το δγης, και την πÝμτη θÜρθη εδþ να με κÜμη το ραντεβοý.
Γιορ. Του του του του, τοýτην την πε πε πε την πÝφτη;
Ανθ. Ναι μεθαýριο.
Γιορ. Να να να να να το δγιω, και να μην το πι πι πι πιστÝψω.
Ανθ. ΒÜστα την καρδιÜ σου, και την πÝμπτη γλÝπης.
ΧÜι. (εισÝρχεται φÝρουσα τα τÜλλαρα εις τας χεßρας). ΚυρÜ πÜρ' τα τÜλλαρα.
Ανθ. Αι, πÜρε τÝσσερα τÜλλαρα, και να πÜρης δυω τρεις üρνιθες, Ýνα δυω πÝρδικες, αν εýρης ψÜρια μεγÜλα, βοýτυρο, ρýζι, μÝλι, πισκüτα … να, Üλλα δυω, να πÜρης μαντολÜτο, καταÀφι, φροýτα, γιατß Ýχω απüψα μουσαφιρÝους. γλßγωρα ΧÜιδω μου... εγþ θα σε παντρÝψω πγια.
ΧÜι. ΠαντρÝψ' δα πρþτα γι' ευγενßγια σ', κι ας μεßνω γþ: … (αναχωρεß).
Γιορ. Να κα κα, να κÜτζω κι εγþ να φα φα φα να φÜγω;
Ανθ. ΚÜτζαι.
Γιορ. Πα πα πα, πÜγω κι Ýρχουμαι... (αναχωρεß).
Ανθ. Ας πÜγω κι εγþ να ετοιμαστþ για το σουαρÝ (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΑ'
ΡοδÜνης Ýπειτα ΜουζÜνας

Ροδ. (καθ' εαυτüν). ¼που πορπατεß κατ' ηýρεν κι Þφα, κι üπου κÜθεται κατÞς τον Þφα … ÞφεξÝ μου καλÜ... κι ακüμη θα μου φÝξη θε … κατÜφερÜ τη του διαβüντρου την τζαρταλλοýδα να πÜρη το γÝρω… κι Üμ' αν Ýλειπαν οι στραβοß αφ' τον κüσμο, κεßνοι π' üχουν μÜτια πþς θε να ζοýσανε; μερικοß βρßσκουν βßος κÜτ' αφ' τη γης, εγþ απÜν' αφ' τη γης τ' üβρα, Ýννοια μου, γλßγωρις γÝνουμ' εγþ ΣινÜνης, αν πÝση το βιος του στα χÝργια της παρÜλυτης εκεßνης, Ýτζι θεν τοýτοι.
Μουζ. (εισÝρχεται αιφνιδßως). ΚαλÞ σπÝρα σας
Ροδ. Ω μισÝ ΜουζÜνα, και πþς Þταν και τοýτο, και μας θυμηθÞκετεν; Μουζ. ¹λθα να σας πω τον πüνον μου, να σας ξεμολογηθþ σαν αδελφüς
την καρδιÜ μου, τι περνþ απ' εκεßνον, τον αλιτÞριο, το βερζεβοýλη, το σατανÜ, το διÜβολο των διαβüλων, τον αφεντικü μου... δεν ψοφÜ ο καταραμÝνος, ο θεοÞλατος, ο βρωμισμÝνος, για να γλυτþσω κι εγþ κι ο κüσμος απü Ýνα τÝτοιο σκυλλοπÝτζι γεμÜτο φλουρß, κι αχαÀρευτο!!!
Ροδ. κι ßντα σας κÜμει;
Μουζ. ΤριÜντα πÝντε χρüνια, τον δουλεýω τον θεοκατÜρατο, φαγß δε βλÝπω, φüρεμα δεν Ýχω, δυω παρÜδες την ημÝρα με δßνει να τρþγω ψωμüτυρο, πÝντε γρüσια τον μÞνα, τι να με κÜμουνε!! βλÝπω τα καλÜ του κüσμου, και τα λαχταρþ.
Ροδ. Και γιατß Ýν τον αφßνετεν, να βρÞτεν Üλλονε;
Μουζ. Με τÜζει να με κÜμη τζιρÜκι, και καρτερþ τüσα χρüνια … τþρα γÝρασα, ποý να πÜγω πγια; (κλαßει).
Ροδ. ¸ννοια σας μισÝ ΜουζÜνα, κι η τýχη σας τþρη ν' αλλÜξη θε… αυτüς θα βλογηθÞ, και πÝρνει μιαν καλÞ κοπελλιÜ, και θα καλοπερÜστεν, μüνε να την Ýχετεν καλÜ, κι ü,τι σας λÝγει να κÜμνετεν.
Μουζ. Ναι το Ýμαθα … μα που δεν την ξÝρω.
Ροδ. Εγþ πÜγω σας και τη γλÝπετεν καμμßαν Üλλη þρα.
Μουζ. Σας παρακαλþ … δοýλος σας (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΒ'
Βιτþρια, ΑνθÞ και ΧÜιδω, Ýπειτα ΓιορδÜνης

Βιτ. Στη ψυχÞ της νενÝς, üτι γλýτωσα απ' τη δουλειÜ … τþρα τ' Üφηκα το βελüνι απ' τα χÝρια μου. . . καταζαλßστηκα σÞμερα μ' εκεßναις της μπιμπßλαις.
Ανθ. Πþς να το μπαλþσης που δεν Þρτες να με δγης σÞμερα, κι ηýρες πρüφασι της μπιμπßλαις … ας της Ýπερνες στο χÝρι σου, κι ας ερχüσουνα μιαν ωρßτζα να με δγης … αγκαλÜ η αφεντιÜ σου πολλÜ ολßγον ζαλßζεσαι διÜ εμÝνα.
Βιτ. ¼σο ζαλßζεσαι κι η ευγενßα σου … κÜτι βλÝπω συγυρßσματα, τι τρÝχει;
Ανθ. Ναι, καμþσου το πως δεν τ' üμαθες, Þ πως δεν το κατÜλαβες!
Βιτ. Δεν Ýχω εßδησιν, να με κüψη ο Θεüς.
Ανθ. Και δε σε εßπε κανεßς τßποτες;
Βιτ. Μα σαν τι;
Ανθ. Πως αρραβωνιÜστηκα.
Βιτ. (γελþσα). Ο ΓιορδÜνης με εßπε κÜτι, μα δεν επßστεψα, γιατß εκεßνος τα κüβγει τα ψÝματα χωρßς κουμÝρκι.
Ανθ. Και τι σε εßπε;
Βιτ. Πως θ' αρραβωνιασθÞς την πÝμπτη με τον ΣινÜνη τον σαρÜφη … αληθινÜ;
Ανθ. (με χαρÜν). ΑληθÝστατα.
Βιτ. Και εις τα τÝλεια. (γελþσα).
Ανθ. Με περιπαßζεις;
Βιτ. Τι τεργιÜζει καιρÜ μου! εßναι κανÝνα παρÜξενον;
Ανθ. Σε γλÝπω που γελÜς.
Βιτ. Γελþ διÜ το ατÝργιαστο.
Ανθ. Και δε με τεργιÜζει καιρÜ μου, να πÜρω Ýνα τÝτοιον πλοýσιον; Þ ζοýλεψες και σε τοýτο!!!
Βιτ. ¼χι αδελφÞ, δεν εζοýλεψα… αλλÜ εßπα ατÝργιαστο διüτι αυτüς εßναι πολλÜ γÝρως, κι η ευγενßα σου πολλÜ νÝα … Ýπειτα τι με μÝλλει!!! ü,τι αγαπÜς κÜμε.
Ανθ. (με θυμüν). Και πως εßναι ολßγον περασμÝνος τι πειρÜζει; δε βλÝπεις εσý οποý κυττÜζεις να πÜρης παλλικαρÜκι; να δγιω της προκοπαßς σου … πÜρ' τον να μην Ýχ' η τζÝπη του, για να δουλεýης να τον θρÝφης, και να τον ντýνης … Üμ' ο τζελεμπÞ ΣινανÜκης Ýχει μιλλιοýνια … δεν εßναι ψüφια ψεßρα... üχι.
Βιτ. Χα χα χα. (γελþσα) πþς τον εßπες; τζελεμπÞ ΣινανÜκη; χα χα χα.
Ανθ. Ναßσκε καιρÜ μου, πþς σε φαßνεται; και τζελεμπÞς εßναι και ΣινανÜκης, και.
Βιτ. ¢λλος τüσος αν Þτον … δε λες κωτζÜ μου ΣινÜναρος χοντροειδÝστατος ανατολßτης, βÜρβαρος, γÝρως, σαλιÜρης, μυξÞς, φαφοýτης, μüνε τον Ýκαμες και τζελεμπÞ και ΣινανÜκη;
Ανθ. Ακüμα τι θα πης; (με θυμüν) να ξÝρης καιρÜ μου, και τζελεμπÞς εßναι, και ευγενÞς, κι ακüμ' ακüμα κι απ' τα εφτÜ σκαμνιÜ της Πüλις … Ýχει βενÝτικα με της ουραßς, δοýπιαις, και τÜλλαρα να κουκουλþση τους δικοýς σου τους ευγενεßς ψειρßδες… καλÜ το λÝγω ζοýλεψες.
Βιτ. Τι θα ζουλÝψω; καθ' Ýνας με την τýχη του, τα υστερνÜ να δγιοýμε … σε ξÝρω... μη ξιπÜσθηκες απü τα πλοýτη του, γιατß η ευγενßα σου εßσαι καλÞ να πελεκÞσης κÜστρα, και να φκαιρþσης βασιλικοýς χαζνÝδες κατÜ το χερÜκι π' üχεις … ω!!! γλÞγωρα θα τον κÜμεις τον ΣινανÜκη σου σουγλß παλληκÜρι.
ΧÜι. ΚυρÜ κοκüνα.
Ανθ. (με θυμüν). Τι εßναι μωρÞ;
ΧÜι. Τþρα για φÝραν κατ' ψÜργια μγÜλα σαν πδιÜ, και τα χαλεýνε δυω τÜλλαρα τη ζγÞ, τι μ' λες; να παρ;
Ανθ. Και στÝκεσαι; τρÝχα γλÞγωρα, πριχοý τ' αρπÜξουνε … να, δυω τÜλλαρα.
ΧÜι. Για, πÜγ' για (αναχωρεß).
Ανθ. (προς την Βιτþριαν). Κι Ýτζι καιρÜ μου, ζουλεýεις ζουλεýεις... σκÜσαι, σκÜσαι. (κτυπþσα τας χεßρας της).
Γιορ. (εισÝρχεται αιφνηδßως). Δα δα δα δα δαρτÞτε, και και και και μη μαλüνετε.
Ανθ. (με θυμüν) ΚαλÝ δεν τη γλÝπεις τη ζουλιαρüκατα, την καρακÜξα; αντßς να χαρÞ, να με ζουλεýη, και να λÝγη τüσα κακÜ για τον τζελεμπÞ ΣινανÜκη; üλα üσα κÜμω εγþ ανÜποδα της φαßνονται… τα δικÜ της εßναι καλÜ … (προς την Βιτþριαν). ¸ννοια σου αδερφÞ, ü,τι θÝλω θα κÜμω … τον εαυτüν σου κýτταξε.
Γιορ. (προς την Βιτþριαν). Κα κα κα, καλÜ σε λÝγει ζου ζου ζου ζουλεýεις, ζουλεýεις.
Βιτ. Δεν πας να ξýνης κοιλιαßς και συ βρε χοβαρδÜ, σαρδανÜπαλε … ως εχθÝς το βρÜδυ Ýλεγες τüσα εναντßον της, τþρα τα γýρισες… Üκουσες τα βενÝτικα, και ξιππÜσθηκες … τα υστερνÜ σας ν' Üν' καλÜ, (αναχωρεß γελþσα).
Γιορ. ΓÝ γÝ γÝ γÝλα, γÝλα … αποý μακρυÜ θα θα θα θα γλÝπης.
Ανθ. Τη γλÝπεις την καρακÜξα ζοýλια; μπα! το χÜρω μου üλπιζα, κι αυτü δεν τ' üλπιζα.
Γιορ. Μη χο χο χο μη χολοσκÜνης … πα πα πα παγαßνω και γυ γυ γυ, γυρßζω … (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΓ'
ΡοδÜνης κι ΑνθÞ

Ροδ. (εισÝρχεται ασθμαßνων). Κι εγþ Þλεγα μπα και κοιμοýστεν, κι Ýν πρüφταινα να σας μιλÞσω.
Ανθ. (Ýντρομος). Τι τρÝχεις μπας και χÜλασ' η αρραβþνα;
Ροδ. ¼σκαι δα και σεις… κÜτι πρÜμα αστüχησα να σας πω, και τþρη π' üτρωγα το θυμÞθηκα, κι Þτρεχα να σας προφτÜξω.
Ανθ. Πες με το, γιατß θα λειγοθυμÞσω τþρα … υστερικü μ' Ýπιασε … σπασμοß με πιÜνουνε... (τρÝμει).
Ροδ. Και μην κÜμετεν Ýτζι... βαστÜτεν να σας το πω... Ýχετεν δαχτυλßδι για να δþκουμ' αρραβþνα;
Ανθ. Αυτü Þτανε; ωχ!! Ýσκασα … η καρδιÜ μου τρÝμει τρüμαξα να μην εχÜλασ' η αρραβþνα!! δεν Ýχω δαχτυλßδι κανÝνα, μüνε φροντßσετε Ýνα καλü.
Ροδ. Ως πüσω ταλλÜρω ν' Üναι
Ανθ. Ως πεντακüσιων.
Ροδ. Πολý εßναι … ως διακοσßων εßναι καλü… κι Ýχει Ýνας … πα να το πÜρω με διωρßα... Ýχετεν καλÞ νýχτα (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΔ'
ΑνθÞ, Ýπειτα ΧÜιδω

Ανθ. (καθ' εαυτÞν). Τι θεüτρελλος … δεν μποροýσε να με το πη το πουρνü, μüνε Þρτε σοýρτου σοýρτου τα μεσÜνυκτα να με κÜμη να παραλογιÜσω … κüπηκι η καρδιÜ μου … κüντεψα να τρελλαθþ … ακüμα τρÝμω … κüντεψε να με κατÝβη ταμλÜς, μπας και χÜλασε η αρραβþνα, και τι Þθελα να γÝνω η καûμÝνη … τα λüγια του κüσμου Þθελα να υποφÝρω, και το μασκαραλßκι, Þ εκεßνης της καρακÜξας της αδελφÞς μου τα περιγÝλοια … Ýπρεπε ν' αφÞσω τον κüσμο, και να πÜρω τα βουνÜ.
ΧÜι. (εισÝρχεται αιφνιδßως). ΚυρÜ, üλα χαζÞρ εßναι, να βαν τραπÝζ;
Ανθ. ¼χι …ακüμη...δεν Þρτε καμμιÜ απüψε;
ΧÜι. Τι της θÝλς ν' αρχιÝντ εκεßναις η παστρικαßς και να σ' τρων, και να βγαßν να σ' πομπολογÜν; δεν κÜθσαι πγια μοναχοýλα σ' να φας το φαγÜκι σου, και να μÜσης το νου σ' στο κεφÜλ σ'; για πως σε κÜμαν κεßναις γ' η καλοπλυμÝναις!! μηγÜρ ερχÝνται για καλü;
Ανθ. Σþπα και κÜποιος Ýρχεται.
ΧÜι. (ΣτρÝφουσα προς την θýραν). Για που της πθýμησες … για ερχÝνται … (με θαυμασμüν) μπα τρανü κακü!! τοýταις ερχÝνται κοπÜδ … η Λεν, η Κατρßνη, η ΜÜρ…για για … φÝρνε και την ΤζÜτζα Κασσοý.
Ανθ. ΤρÝχα να βÜνης τραπÝζι μÝσα.
ΧÜι. Παγ … (καθ' εαυτÞν αναχωροýσα) να, βογÞ να σας γ' εýρ' για καλü δεν ερχÝστε . . . να γιομßστε την παραδαρμÝν σας, και να βγαßνετ να λετ χßλια πομπολογÞματα üξ στο ντουνιÜ … (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΕ'
ΕλÝνη, Αικατερßνα, ΜÜρω, ΧρυσÞ, Αργýρω, ΣταμÜτα, ΤζÜτζα Κασσοý κι ΑνθÞ.

¼λαι: (εισÝρχονται). ΚαλÞ σπÝρα σας κοκονßτζα!! Ανθ. Καλþς ορßσετε … πολý αργÞσετε απüψα;
Ελ. ¸τζι καιρÜ μου, μονÜχη σας εßχατε σκοπü να φÜτε κεßνα τα φοβερÜ τα ψÜρια;
Αικα. Και τι χρεßα μας εßχε; μÞπως εßχαμε καμμιÜ συντροφιÜ μαζÞ;
ΜÜρ. ¼χι δα! üλα κι üλα, η κοκονßτζα δεν εßναι μοναχοφαγοý.
Χρυ. Εγþ πÜντα Ýλεγα, τþρα θα μας καλÝση.
Αργ. Εγþ αφ' ου Ýπεσε το κανüνι απελπßσθηκα πγια, κι üτι Þθελα να πλαγιÜσω Þρτε η ΤζατζÜ Κασσοý, και με βοýρλισε.
Σταμ. Τþρα πγια μην καμþνεστε... εγþ θα πω την αλÞθεια … η ΤζατζÜ Κασσοý Þρτε και μας εßπε π' üχετε κÜτι ψÜρια δεσποτικÜ, και μαζωχτÞκαμε üλαις για να σας πατÞσουμαι Üξαιφνα.
Ανθ. Και μüνε ψÜργια; Ýχω τüσα καλÜ και που τα εßδε η ΤζατζÜ Κασσοý τα ψÜρια;
Κασ. Αμ' εγþ παιδÜκι μου εßμαι το κουδοýνι της γειτονιÜς ü,τι γÝνεται κι ü,τι δε γÝνεται το μαθαßνω …. ποια παντρεýεται, ποια χωρßζει τον Üνδρα της, ποια αγορÜζει, ποια πουλεß, ποια μαλüνει με τον αγαπητικü της, ποια βÜνει φκιασßδι, τι τρþει, τι πßνει πÜσα μια, και πüτε κοιμοýνται ακüμα, το ξÝρω κι εκεßνο.
Ανθ. Και δε με λες που πρÝπει να σε φοβοýμαστε;
Κασ. Και κοτÜτε να μη με φοβÜστε, που σας κÜμω ρεζßλι; ξÝρεις πþς με λÝγανε εμÝνα μια φορÜ;
Ανθ. Πþς;
Κασ. Με λÝγανε (με συχþρεσι τριαντÜφυλλα στα μουτζουνÜ σας)... ΧουλιÜρα... κουδοýνι του μαχαλÜ, μ' ελÝγανε ΣουσουρÜδα, και ΚÜργα Ζαρßφα... αμ' εγþ ανακÜτωνα τον κüσμο... üπου καυγÜς κι εγþ μÝσα, μÝρα νýχτα στου κüσμου τα σπÞτια ν' ανακατþνω τη μια με την Üλλη… πÝντε φοραßς μ' εδεßρανε στην κολüνα, εφτÜ φοραßς με καθßσανε στο γαúδοýρι, με φυλακüνανε üλη μÝρα, τρεις φοραßς μ' εξορßσανε, ως που εßδε πγια ο Üντρας μου ο συχωρεμÝνος το κακü το μεγÜλο, και με εχþρισε.
Σταμ. (καθ' αυτÞν). ΤρομÜρα να σ' Ýρτη, μÞπως και τþρα δεν κÜμεις τα ßδια; (προς την Κασσοý). Τþρα τι κÜμεις;
Κασ. Τþρα γÝρασα πγια, δεν εßμ' η πρþτη… μοναχÜ εδþ τρουγýρου ü,τι γÝνεται üλα τα μαθαßνω... ε καμμιÜ φορÜ κÜμω και τßποτες ψυχικü.
Σταμ. Σαν τι ψυχικü.
Κασ. Προξενιαßς παιδÜκι μου …παντρεýω καμμιÜ φτωχοποýλα … εχ... τι να κÜμω;
Ανθ. Ας τ' αφßσουμαι αυτÜ, πÜμε να φÜμε, και να παßξουμε τη μπερλßνα...
¼λαι:  Ορισμüς σας … (εισÝρχονται üπου η τρÜπεζα).

ΤÝλος Β' ΠρÜξεως

                                           Π Ρ Α Ξ Ι Σ   Γ'

Σ Κ Η Ν Η Α'
Βιτþρια μüνη λυπουμÝνη, κλαßουσα, Ýπειτα & ΜπαλÜσης.

Βιτ. (καθ' εαυτÞν) Αχ πüσον δεινüν πρÜγμα εßναι το να μη γνωρßζωνται τα αισθÞματα των ευγενþν ανθρþπων, αλλÜ να καταφρονþνται μÜλλον απü ανüητα κι αναßσθητα üντα!!! πüσον βαρý και λυπηρüν εßναι το να υπÜρχη μεταξý δýω αδελφþν μßα ανομοιüτης ηθικÞς εκ διαμÝτρου εναντßα!!! εγþ η δυστυχÞς σεβομÝνη την αυταδÝλφην μου, και επιθυμοýσα ανÝκαθεν την ευτυχßαν της, πολλÜκις (μ' üλον üτι μικροτÝρα αυτÞς εις την ηλικßαν) την ενουθÝτησα üσον εμπüρεσα, επεχειρßσθην να την αποσπÜσω απü τüσα και τüσα φυσικÜ κι επεßσακτα ελαττþματα, και πολý περισσüτερον απü το σκαιüν και ολÝθριον ελÜττωμα της ασωτßας, αλλ' εστÜθη αδýνατον να την μετατρÝψω απü αυτü, το οποßον εστÜθη αßτιον να φθαρÞ τüση πατρικÞ μας περιουσßα … Αντß να λÜβουν πρüοδον κι συμβουλαß μου, εξ' εναντßας μισοýμαι απ' αυτÞν, εξυβρßζομαι, και το χεßριστον υποβλÝπομαι πÜντοτε ως φθονοýσα την ευτυχßαν της … κι αφοý η σκληρÜ αδελφÞ με μετεχειρßσθη πολλÜκις με τους πλÝον βαρβÜρους και θηριþδεις τρüπους, εσχÜτως με εßπεν üτι την φθονþ διÜ την ελπιζομÝνην ευτυχßαν της απü την μετÜ του ΣινÜνη συζυγßαν αυτÞς, εγþ; εγþ φθονþ την αδελφÞ μου; ω ΘεÝ!!! (κλαßει).
Μπαλ. (εισÝρχεται και ευρßσκει κλαßουσαν την Βιτωρßαν). Γιατß κλαις Βιτωρßτζα μου; τι Ýπαθες πÜλαι;
Βιτ. Ωχ θεßε μου, επιθυμοýσα σÞμερον τον θÜνατüν μου παρÜ üσα Þκουσα.
Μπαλ. Τι Ýπαθες;
Βιτ. ΕπεπλÞχθην κι υβρßσθην σÞμερον τüσον σκληρÜ απü την αδελφÞν μου ως φθονοýσα την ευτυχßαν της.
Μπα. Και τι ευτυχßαις Ýχει και ταις φθονεßς; εκεßνη απü την ασωτßαν της εκατÜντησε να μην Ýχη πουκαμισÜκι να φορÝση … Και πþς ελογοφÝρατε;
Βιτ. Αχ! τι να σας ειπþ … την καρδιÜν μου την Ýχει καûμÝνην εις πολλÜ … και καταντþ να φýγω πλÝον απü το σπßτι, διüτι δεν υποφÝρω πλÝον . . . ποßον να ειπþ, και ποßον ν' αφßσω … τας ασωτßας της; τας αχρεßας συναναστροφÜς, τας οποßας Ýχει κÜθε εσπÝρας με γυναßκας μηδαμινÜς, τας νυχτερινÜς διασκεδÜσεις διαφüρων διεφθαρμÝνων νÝων, οßτινες την κατεδυσφÞμησαν πανταχοý ως να Þτον η πλÝον αναßσχυντος...; αφ' οý δι üλα αυτÜ την ενουθÝτησα να παýση πλÝον, και δεν εκατüρθωσα τßποτε, τελευταßον σÞμερον υπÞγα να την επισκεφθþ ολßγον, και με ανÝφερεν, üτι θα υπανδρευθÞ τον γÝρω ΣινÜνη, τον πλοýσιον εκεßνον και φυλÜργυρον σαρÜφην, εγþ την εßπα, διατß να πÜρη Ýνα γÝροντα τοιοýτον με ανομοßαν üλως δι üλου ηθικÞν; αλλ' αυτÞ ενüμισεν, üτι την φθονþ, και με επεσþρευσε τα εξ αμÜξης.
Μπα. Και τω üντι καλÜ την εßπες … εχÜθηκαν τüσοι νÝοι ευγενεßς, πεπαιδευμÝνοι, (και μÜλιστα τþρα üπου ο κüσμος εßναι γεμÜτος), μüνε πÞγε και διÜλεξε το παλιü κοýρταλο, π' οýναι και τα δυω του ποδÜρια μεσ' το λÜκο; τι ζωÞ θα κÜμει με κεßνον που τρÝμει για Ýναν παρÜ; τον εßδες καμμιÜ φορÜ;
Βιτ. ΠοτÝ μου.
Μπα. Για τον δγης, θα φτýσης τον κüρφο σου… ας αφßσουμε τα γερÜματÜ του, και τα λοιπÜ, αμÝ η αδελφÞ σου εßναι σκορποχÝρα, θÝλει να τρþγη εκατü λογιοý φαγιÜ, πωρικÜ, χαλβÜδες, ραχÜτ λοκοýμια, θÝλει να φορÞ μüδαις στης μüδαις, ü,τι δγη το μÜτι της το θÝλει, και που θα την χαριτþνει εκεßνος παρÜ; καλÜ, αν κÜμη παιδß, και ψοφÞσ' εκεßνος, υπομονÞ, θα υποφÝρη ολßγον αλÞθεια, Ýπειτα üμως τον κληρονομÞ … αμ' αν ψοφÞση Üτεκνος, πþς θα τα ξεμπερδεýσει μ' εκεßνους τους ταγκαλÜκιδες τους συγγενεßς του; τι θα γÝνει το χÜλι της;
Βιτ. ΑυτÜ προβλÝπω κι εγþ, δια τοýτο την εßπα να πÜρη Ýνα Üνδρα νÝον, ολßγον πλοýσιον, και να Ýχη τας αναπαýσεις της με μετριüτητα, παρÜ να περÜση την πλÝον βδελυρÜν ζωÞν μ' Ýνα σαπογÝροντα εις το Üνθος της ηλικßας της, και ýστερον απü ολßγον καιρüν αι πικρßαι να την απομεßνουν κÝρδος, μα üταν δεν αισθÜνεται μüνη της και την ετýφλωσε τüσον η ασωτßα με την ιδÝαν, üτι θα εξοδεýει τον πλοýτον του ΣινÜνη αυτÞ, χωρßς να γνωρßζη üτι οι φιλÜργυροι υστεροýνται τα πÜντα, οι φιλÜργυροι οýτε καν γÜταν δεν τρÝφουν εις τας οικßας των, τι να την ειπÞ Üλλος; αλλ' εγþ ολßγον ζαλßζομαι εις ü,τι την συμβÞ κι ü,τι αγαπÜ ας κÜμη, το χρÝος μου το Ýκαμα.
Μπα. Η ευγενεßα σου εßσαι γνωστικÞ και κýτταξε τη δουλειÜ σου κι Üφισ' την εκεßνην γιατß εßναι και κομμÜτι τρελλοýτζικη, να μη μας κÜμη χειρüτερα, θα πÜγω να τÞνε δγιω και να καταλÜβω τα νουμερÜ της. (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  Β'
ΣινÜνης μüνος, Ýπειτα ΜουζÜνας

Σιν. (καθ' εαυτüν) ΑποψεσινÞ νýχτα Ýνας χρüνος μ' εφÜνηκε. … μεγÜλος Üστρος δεν Þτανε βγαλμÝνος üντας ξýπνησα …μετÜ τζεγκÝλια τα τραβÞξω την πÝφτη. …. τι μÝρα εßναι σÞμερα;
Μουζ. (εισÝρχεται) Σε καλü αφÝντη, πολý νýχτα σηκþθηκες … τι þρα εßναι;
Σιν. ¿ρα ντε τÝλω να ξÝρω … τι μÝρα εßναι σÞμερα;
Μουζ. Τρßτη.
Σιν. ΤετρÜδη, κιοπüγλου!!
Μουζ. ¼χι αφÝντη … τρßτη.
Σιν. ΤετρÜδη μπρε!!
Μουζ. Τρßτη.
Σιν. Εγþ τÝλω τετρÜδη!! ακüμα τι τα πης!!!
Μουζ. Σαν το θÝλεις Ýτζι, ας εßναι … οι φρÜγκοι λÝνε, λÝγκα ιλ πατρüνε δüβε βουüλε λ' Üζινο.
Σιν. Και τα πη αυτü!!
Μουζ. (με ταχýτητα). ΔÝσαι τον αφÝντη εκεß που θÝλ' ο γÜιδαρος, τÜχα ü,τι σου ειπÞ ο αφÝντης σου, εκεßνο κÜμε.
Σιν. ΖαÝρ Ýτζι εßναι … φρÜγκοι Ýχουνε γνþσι πολλÞ... εγþ τετρÜδη λÝω εßναι σÞμερα, και συ τετρÜδη πες, τι σε κüφτει; παρÜδες δε θα δþκης για !!!
Μουζ. ΒÝβαια.
Σιν. ΡοδÜνης μοδÜνης, τßποτα δεν εφÜνηκε;
Μουζ. Νýχτα εßν ακüμα, πÞγαινε να κοιμηθÞς.
Σιν. ΠÜγω, Üμμα κουκοýτζι ýπνο ντεν Ýχω (αναχωρεß).
Μουζ. Κι εγþ θα πÜγω να πÝσ' ακüμα (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  Γ'
ΑνθÞ, Ýπειτα ΡοδÜνης

Ανθ. (καθ' εαυτÞν) ΕξημÝρωσε… ας σηκωθþ να ετοιμασθþ … τþρα θ' Üρτη ο μισÝ ΡοδÜνης να φÝρη τα πρÜγματα που τον παρÜγγειλα... ως τüσο, καλÜ εγλεντßσαμε απüψα … Ýτζι θα τ' Üχω κÜθε βρÜδυ üντας θα παντρευτþ… αχ! πüτε θα στεφανωθþ!!! εßχα δεν εßχα τ' üκρυψα απ' της κυρßαις… εκεßνη η πετζομÝνη η ΤζÜτζα Κασσοý μυρßστηκε, κι üλο πετριαßς μ' Ýριχνε… τßποτης δεν της γλυτüνει, üλα τα μαθαßνει, κακÞ σουσουρÜδα εßναι τω üντι…
Ροδ. (εισÝρχεται) ¸ν Ýχετεν πλια να πÞτεν τßποτις! Þφερα σας τα οýλα… μüνε καλοροßζικα και στα βλογÞματα.
Ανθ. Να ζÞσης μισÝ ΡοδÜνη μου … ωχ τι ωραßος κρουαζÝς!!!
Ροδ. Της υστερινÞς μüδας … και καμμßα Ýν Þκοψεν ακüμη.
Ανθ. Τι ωραßο καπελßνο!!
Ροδ. ¸να καρÜβι αφ' το ΤριÝστι Ýφερε χτες δýο χιλλιÜδες, κι αυτüτανε μοναχÜ απÝ τοýτην την σüρτε…. αφÞτεντα κεßνα, δÝστεν το δαχτυλßδι.
Ανθ. Ω χαρÜστο... ΜπιρλÜντι εßναι;
Ροδ. ¼σκαι … φατζÝτα φιαμÝγκικη … ιδÝτεν πρÜμα;
Ανθ. (θεωροýσα εις τας χεßρας της το δακτυλßδι). Εßδα πολλÜ, μα τÝτοιο δεν εßχα ιδÞ … τι φκιÜσι!!! πþς στρÜφτει!! και πüσα Ýχει;
Ροδ. Πεντακüσια τÜλλαρα πÞρα σας το με χßλλια στανιÜ.
Ανθ. Τ' αχρÞζει αληθινÜ.
Ροδ. Και γυρßστεν το στον Þλιο, να δγÞτεν ßντα φωτιαßς πετÜ.
Ανθ. Ωραßο... ωραßο, τα λογαριÜσετε üλα;
Ροδ. ¸ννοια σας, κι ÝγραψÜτα στο κατÜστιχο … μüνε με για (καθ' εαυτüν). Αν πÜμεν Ýτζι διαβüντρου λουλοýδα, ως του χρüνου γÝνουμ' εγþ ΣινÜνης... (προς την ΑνθÞν). Το βρÜδυ φÝρνω σας και τα μüμπιλα (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  Δ'
ΑνθÞ και ΓιορδÜνης

Γιορ. (θεωρþν τα φορÝματα). Κρου, κρου κρου, κρουαζÝς εßναι αυτüς; τι τι τι τι θα τüνε κÜ κÜ κÜ κÜμεις;
Ανθ. ΒÝστα.
Γιορ. Θα θα θα, θα με κüψεις κι εμÝνα Ýνα α α α αντερß απÝ του του του, απÝ τοýτο;
Ανθ. ΚομμÜτι παρακÜτου μÜτια μου.
Γιορ. (θεωρþν το καπελßνον). Αμ' ε του του του τοýτο το κα κα κα το καπελßνο, τι üμορφο εßναι; να δγιω με πια πια πια, με πιÜνει; (το φορεß).
Ανθ. ΒγÜλτο και θα με το ψειριÜσης.
Γιορ. Ψει ψει ψει, ψεßραις δεν Ýχω … να να νÜ ξυ ξυ ξυ, ξυπασμÝνη, τ' üβγαλα … σι σι σι σικιÜρι εγþ φ φ φ φκιÜνω καλÞτερο.
Ανθ. Ναßσκε μπουταλÜ, που θα φκιÜσης καλÞτερο.
Γιορ. Πε πε πε πÝρνω μια μπονÝτα, βÜ βÜ βα βα βÜνω και τζανφÝσι και κο κο κο κορδÝλαις, και γÝνεται καλÞτερο.
Ανθ. Γκρεμßσου ζεβζÝκι, χÜχα … τον γλÝπεις με τι το παρÜμοιαξε ο μπουταλÜς; φεýγα να μη σε δγιουν τα μÜτια μου.
Γιορ. Σε σε σε χορατεýω … τε τε τε τÝρας εßναι τÝρας … πο πο πο πüτε θα φÜμε της αρραβþναις;
Ανθ. Γκρεμßσου σε λÝγω.
Γιορ. Φε φε φε φεýγω σαν εκα κα κα κÜ κιοσες (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  Ε'
ΑνθÞ με θυμüν

Ανθ. (καθ' εαυτÞν). Τι μπουταλÜς!!! τι ζευζÝκης!!! τι ανüητος!!! ακοýς εκεß τον μασκαρÜ να παρομοιÜζη τα καπελλßνα με της μπονÝταις;... τα καπελλßνα, που üποια τα φορεß μοιÜζει σαν Üγγελος; Ýννοια του. και να τον δεßξω τον ανüητο … ας πÜγω να ετοιμÜσω τþρα, να φÝρω και τη μοδßστρα να μου κüψη τη βÝστα (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  ς'
ΣινÜνης, Ýπειτα ΜουζÜνας, χωρßς να φαßνωνται

Σιν. (καθ’ εαυτüν). Ωχ! ξημÝρωσε … αμÜν, οýλη νýχτα απüψα ντεν κοιμÞτηκα … πÝφτη, πÝφτη, Þρτε και πÝφτη … τζÜμπα να μην τýχη και δεν εßναι και σÞμερα πÝφτη; ιστÝκα να ρωτÞξουμε ΜουζÜνα … (προς τον ΜουζÜνα) ΟλÜν ΜουζÜνα! ΜουζÜνα, ω ΜουζÜνα, μπρε!!! ντεν ακοýς; Üι κιοπüγλου, σαν Üλογο ψüφιο κοιμÜται … ΜουζÜνα λÝω.
Μουζ. (αφανÞς). Ορßστε.
Σιν. Τρεις þραις φωνÜζω, δε ξυπνÜς πγια;
Μουζ. ΑφÝντη εßναι νýχτα.
Σιν. ΞημÝρωσε … να, σαλεπτζÞς φωνÜζει … τι μÝρα εßναι σÞμερα;
Μουζ. ΠÝμπτη.
Σιν. ΑλÞτεια;
Μουζ. Και δε θυμÜστε οποý φÜγεται εχτÝς το βρÜδυ ψωμß ελιαßς, και σκüρδο;
Σιν. Ναι, καλÜ λες … Üιδε να φÝρης ΜπερπÝρη μου, να οτοιμÜσης καλÜ μου ροýχα, γιατß τ' αλλÜξω σÞμερα.
Μουζ. Ο ΜπαρπÝρης ακüμα δεν Üνοιξε … τα ροýχα σας να ετοιμÜσω; ποια φορÝματα θÝλετε;
Σιν. Τα καλÜ μου.
Μουζ. Δεν τα γνωρßζω.
Σιν. ¼λαν!! αντερß μου σαμ αλατζÜ... τζιουπÝ μου μπαρουτß, κοντογοýνη μου γκιοτζÝνι, τζασκßρι μου τζοχÝνιο, παμπρß μου ζουνÜρι να δÝσω κεφÜλι μου, χασÝ μαýρο να δÝσω ζουνÜρι.
Μουζ. ΑφÝντη, ο τζουμπÝ σας εßναι κüσκινο …. τον Ýφαγ' η βοτρßδα.
Σιν. ΤριÜντα εφτÜ χρüνια τον Ýχω, νισÜφι.
Μουζ. Και τ' αντερß σας εßναι καταλυομÝνο.
Σιν. ΜαζÞ τ' Üκοψα.
Μουζ. Και το τζαχτζßρι σας σε κακü χÜλι.
Σιν. Ντε φαßνεται... αντερß μου σκεπÜζει.
Μουζ. Και το παμπρß σας σκισμÝνο.
Σιν. Τυλßζω μÝσα, και ντε φαßνεται.
Μουζ. Κι ο χασÝς που λÝτε για ζουνÜρι, εßναι κομμÜτια κομμÜτια.
Σιν. Σα βÜλω στη μÝση μου, δε γνωρßζεται.
Μουζ. ¼λα λοιπüν εßναι Ýτοιμα.
Σιν. ΤρÝχα να φÝρης ΜπερμπÝρη.
Μουζ. Ευθýς τþρα.

Σ Κ Η Ν Η  Ζ'
ΑνθÞ και ΡοδÜνης

Ανθ. Πολý αργÞσετε, μισÝ ΡοδÜνη!!
Ροδ. ºντα να σας κÜμω, που Ýν ηýρα μüμπιλα της χρÞσις, κι ÞφερÜ σας πλια αυτÜ, ως που να κÜμουμεν καλÞτερα.
Ανθ. ¼χι για αυτü, μüνε που πÝρασ' η þρα, και πüτε θα συγυρßσω... πιστεýω τþρα τþρα θ' Üρτη ο τζελεμπÞ ΣινανÜκης.
Ροδ. ¸ννοια σας κι εγþ τον αργοπορþ λιγÜκι, þστε που να συγυριστÞτεν.
Ανθ. ΚρÜτησαß τον πßσω κομμÜτι, να ζης.
Ροδ. Ορισμüς σας … εγþ πÜγω κι εσεßς συγυριστÞτεν... να σας δω πλια ßντα θα κÜμετεν … εσεßς αφ' τη μια πÜντα, κι εγ' αφ' την Üλλη, να μην τ' αφßσουμε μυαλü, σα θÜρτουμε, να μην Þστεν μÝσ' την κÜμαρÜ σας.
Ανθ. (τον αποκüπτει). ¸ννοια σου … . Üφσαι να κÜμω, απü τÝτοια δα, μη σε μÝλλει.
Ροδ. ΠÜγω … (αναχωρεß).
Ανθ. (καθ' εαυτÞν) ο μισÝ ΡοδÜνης ζητεß να με μÜθη τÝχναις, και δεν ξÝρει οποý εγþ εßμαι τετραπÝρατη, ξεσκολισμÝνη … (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  Η'
ΣινÜνης, Ýπειτα ΡοδÜνης και ΜουζÜνας

Σιν. (καθ' εαυτüν). Εγþ μπερπερßστηκα, Üλλαξα, στολßστικα, ακüμα μισÝ ΡοδÜνη δεν εφÜνηκε … βρÜδυασε … πüτε τα πÜμε; ωφ σφßχτηκα …. αμÜν μισÝ ΡοδÜνη, αν θε ν' Üρτης, Ýλα… Ýριφ... νÜτος νÜτος (προς τον ΡοδÜνην). ¸λα Üδαμ, Ýλα … στα μÜτια Ýκαμα …
Ροδ. κι ßντα; Üλογον εßστε μαθÝς που κÜμετεν στα μÜτια;
Σιν. ΓÜιδαρος μπιλÝμ κοντεýω να γÝνω … σεβτÜς εßναι τοýτος, δεν εßναι τζιορμπÜς.
Ροδ. Κι Ýχετε σεβτÜ πουθενÜ;
Σιν. Στην κοκονßτζα που τα πÜμε τþρα.
Ροδ. Κι εσεßς ακüμη Ýν την εßδετεν.
Σιν. Οýλη νýχτα στον ýπνο μου την Ýβλεπα.
Ροδ. Στον ýπνο σας την εßδετεν και κουζουλαθÞκετεν … αμ' αν την δÞτε και στο ξýπνο σας, ßντα θα κÜμετε;
Σιν. Τüτες αρτßκ τα τρελλατþ.
Ροδ. ¸χετεν κανÝνα φυλαχτü; πÜρτε το μαζÞ σας να μην πÜθετεν τßποτις, και σας χÜσουμε.
Σιν. ΠÜμε τþρα.
Ροδ. Κι Ýν αλλÜζετεν να βÜλετεν τα σκολλιατικÜ σας; μ' αυτÜ θα πÜτεν;
Σιν. ΑυτÜ εßναι τα καλÞτερÜ μου.
Ροδ. Κι Ýν Ýχετεν Üλλα;
Σιν. ¼χι,... και τι Ýχουνε αυτÜ;
Ροδ. ΑυτÜ 'ναι αφ' του κατÜ ΛουκÜ τον καιρü, και μ' αυτÜ τα πασοýμια θα πÜτεν;
Σιν. Τι εßναι πασοýμια;
Ροδ. Παποýτσια που λÝτεν εσεßς.
Σιν. Με τοýτα ζαÝρ.
Ροδ. κι Ýν Ýχετεν τζαγκιÜ;
Σιν. Τι τα πη τζαγκιÜ;
Ροδ. ΣτιβÜλλια, ποδÞματα.
Σιν. ¸χω, εκεßνα να βÜνω; ΜουζÜνα! φÝρε τζιζμÝδια μου.
Μουζ. ΜηδÝ βρÝχει, μηδÝ λÜσπες εßναι Ýξω … Ýπειτα εκεßνα εßναι καταμπαλωμÝνα, και τρýπια πÜλαι.
Σιν. Εσý φÝρτα, τι σε κüφτει; εγþ προχθÝς εμπÜλωσα.
Μουζ. ΕχτÝς; εßναι Ýνας χρüνος αφÝντη, τι λÝτε; (φÝρει τα υποδÞματα γελþν) ορßστ' αφÝντη.
Ροδ. κι Ýν Ýχετεν Üλλα πλιο παλιÜ απÝ τοýτα;
Σιν. ¼χι … οýλα αυτÜ εßναι.
Ροδ. (καθ' εαυτüν). Στην πßστι μου μηδ' οι οβριγοß του μπαλατÜ ε φοροýνε τÝτοια τζαγκιÜ διαβüντρου ακριβοτζÜντζαλε, Ýννοια σου δα, και γλßγωρις θα δης θες τ' Üστρη (προς τον ΣινÜνη). Πα να σας φÝρω Üματις τα δικÜ μου... (αναχωρεß).
Σιν. ¸χεις; τρÝχα … γλßγωρα … καρτερþ.

Σ Κ Η Ν Η  Θ'
ΣινÜνης, Ýπειτα, ΜουζÜνας και ΦοντανÝλλης

Σιν. (καθ' εαυτüν). Φτου! εßδες εκεß πÝρα ντουλειÜ π' üπατα; γιατρüς ξÝχασε να φÝρη μπογιÜ… ýστερα; μασκαραλßκια Üδαμ... σαν παμπÜκι εßναι τρßχες μου μαýρη ποýπετα ντεν Ýχω … ωφ! τι να κÜμω για; (προς τον ΜουζÜναν). ΜουζÜνα! τρÝχα να φωνÜξης γιατρü γλßγωρα, να φÝρη μπογιÜ, εγþ πεσßνι πλÝρωσα… μασκαραλßκια.
Μουζ. ΑφÝντη, τþρα τον εßδα στο δρüμο κι ερχüτανε ο γιατρüς.
Σιν. Εσý προφÞτη εßσαι, και ξÝρεις που τ' Üρτη εδþ πÝρα; τρÝχα λÝω, γιατß üλα του κÜκου εßναι … τßποτα δε τα κÜμουμαι.
Μουζ. Να, Ýφθασε ο γιατρüς σας.
Σιν. Ποýντος Þρτε;
Φον. Ω. αφÝντη δικü μου, σÝκασα και εßναι σÞμερα πÝφτη μα ιντÜτο κε Ýφερα κολüρο.
Σιν. ¢φεριμ σινιüρ ΦουντανÝλα, Üφεριμ … Ýλα, εξοχüτη σου να βÜψης.
Φον. (βÜφει τας τρßχας του ΣινÜνη). Ε και αφÝντη ντικü μου, και γÝνηκε σαν το καρπüνε … (τον δßδει Ýνα μικρüν καθρÝπτην) Ýκο, να το γλÝπη.
Σιν. (βλÝπων εις τον καθρÝπτην). Ωχ, ωχ, ωχ,. Üλειψαι και φρßδια μου κομμÜτι.
Φον. (βÜφει τα οφρýδια του ΣινÜνη πλατειÜ) Ýκο και φρýδια νÝρο νÝρο.
Σιν. Ωχ, ωχ, ωχ, ωχ, σαμοýρι κüπηκε πια μουστÜκια μου Üφεριμ …
Φον. Ε δοýνκουε, αδßο … (αναχωρεß).
Σιν. Στο καλü, στο καλü.

Σ Κ Η Ν Η  Ι'
ΡοδÜνης, ΜουζÜνας και ΣινÜνης

Ροδ. (με Ýν ζευγÜρι υποδÞματα εις τας χεßρας). ΚαλÝ σεις ΜουζÜνα, Ýν εßν τοýτος αφÝντης σας;
Μουζ. ¼λος üλος.
Ροδ. Και ποιος τον Þκαμε σα μουντζαλωμÝνο γÜτη; εσεßς διαβüντρου γυιÝ του τα κÜμετεν τοýτα τα μουσκαραλßκια;
Μουζ. ¼χι. ο γιατρüς ο ΦοντανÝλλης.
Σιν. ¹ρτες μισÝ ΡοδÜνη;
Ροδ. ¹ρτα και σας Þφερα τα τζαγκιÜ, κι Ý σας γρþνισα... κι εσεßς αλλÜξετεν τα μοýτρα σας, εσεßς γενÞκετεν παλλικαρÜκη … Þθελα ν' Üμπω, κι απÝ Þλεγα σα ποιος ν' Üν αυτüς, σα ποιος ν' Üν αυτüς και σαν εßδα το κεφÜλι σας, κοπαννιÜ σας γρþνισα.
Σιν. (τρßβων το μουστÜκι του). Εßδες; ΦουντανÝλλα γιατρü Ýφκιασε Ýτζι, Üμμα Ýδωκα δεκαπÝντε βενÝτικα.
Ροδ. Ας παν σαν παν … εσεßς ν' Üστεν καλÜ... κι ßντ' αχρÞζει π' οýστεν τþρη νιος!!! να σας δη η κοκονßτζα, να κατουρηθÞ θÝν πÜνου της.
Σιν. ¸ι, πÜμε πγια.
Ροδ. ΠÜμε… (οδεýουν).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΑ'
ΚαλαμπÜκος, ΣινÜνης και ΡοδÜνης (καθ' οδüν)

Καλ. (καθ' εαυτüν). Δεν εßν κεßνος ο ΣινÜνης; κεßνος εßναι Ýβαψε τα μουστÜκια του και τα φρýδια του, και μοιÜζει σα διÜβολος ξυδÜτος … που να παγαßνουν!! να τους χαιρετÞσω... Üρχοντες þραις καλαßς.
Σιν. ΠολλÜ τα Ýτη … (προς τον ΡοδÜνην) τρÝχα.
Καλ. ΑφÝντη σας εýρηκα Ýνα καλü κουμÜσι.
Σιν. Αλλουνοý ποýλησ' το... δικü σου κουμÜσι ξÝρω εγþ.
Καλ. Μα δε ξÝρετε.
Σιν. ΞÝρω … τζιμπλοý μιμπλοý, γριγιÜ μιγιÜ.
Καλ. ¼χι αφÝντη.
Σιν. ¼χι μüχι δεν Ýχει… δουλειÜ μου μπßτισε πγια... μÜτια της να Þναι μπιλÝμ μεγÜλα σα βüδι, ντε τÝλω.
Καλ. Να μη μετανοÞσετε!!!
Σιν. ¼χι, üχι, τßποτα τßποτα … (προς τον ΡοδÜνην) περπÜτειε Üδαμ να φýγουμαι, þρα πÝρασε.
Καλ. Δοýλος σας.
Σιν. Δοýλος σας.
Ροδ. Τι τρÝχει; ε με λÝτεν; ßντα κουμÜσια σας λÝγει;
Σιν. ¢φσ' το Üδαμ, ας λÝη … πÜμε.
Ροδ. ΦυλαχτÞτεν μπα και σας μπλÝξη σε καμμιÜ λασπιÜ, κι ýστερα Ýν ξελασπονοýστεν πλια.
Σιν. Μη φοβÜσαι … πÜμε... πÜμε.

Σ Κ Η Ν Η  ΙΒ'
ΑνθÞ και ΧÜιδω

ΧÜι. ΚυρÜ κοκüνα, κυρÜ κοκüνα.
Ανθ. Τι εßναι; (εξÝρχεται).
ΧÜι. Ο ΡοδÜνης Ýρχεται και φÝρν' κι Ýνα μασκαρÜ.
Ανθ. Γκρεμßσου βρþμα … εκεßνος εßν' ο αφÝντης σου.
ΧÜι. Κεßνος εßν' ο γαμπρüς; τρανü κακü … σα μασκαρÜς με φÜνκε που γενοýνται τς' απüκριγιαις.
Ανθ. Γκρεμßσου σε λÝγω … Ýβγα μπροστÜ τους και πες τους να Ýμβουν στη μεγÜλη σÜλα … κι αν σε ρωτÞσουν π' οýναι η καιρÜ σου, πες τους, αλλÜζει… τ' Üκουσες; (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΓ'
ΣινÜνης, ΡοδÜνης, ΧÜιδω κι ΑνθÞ

Σιν. (εισÝρχεται εις την οικßαν της ΑνθÞς). Αυτü εßναι σπÞτι της;
Ροδ. Ναßσκε.
Σιν. Και τι üμορφο.
Ροδ. Και τ' εßδετεν ακüμι; να στουπßρη θε ο νους σας ακüμ' ακüμι.
Σιν. (βλÝπων την Χαßδω). Τοýτη εßναι η κοκονßτζα;
Ροδ. ¼σκαι, τοýτη εßναι η κοπÝλλα της.
Σιν. ΚοπÝλλα εßναι Ýτζι, αμÝ καιρÜ τι λογιÜ εßναι για;
Ροδ. Σαν την δÞτεν, γλÝπετεν... (προς τη ΧÜιδω). Π'ουν' η κυρÜ σου;
ΧÜι. ΜÝσα για ς' τον ντÜ της... ντÝνεται, ορßστ' δω μÝσα.
Σιν. (θαυμÜζων τον στολισμüν). Μπρε, μπρε, μπρε… τι πρÜματα εßν' αυτÜ; τοýτο σαμ σαφß Παρßσι κüπηκε... Ýι μισÝ ΡοδÜνη; τι λες;
Ροδ. Κι ε σας τ' üλεγα μαθÝς; κι ßντ' Üδετεν ακüμι, αμÝ να δÞτε κι εκεßνη;
Σιν. Π' ουν τηνε για;
Ροδ. Τþρ' Üρχεται.

Σ Κ Η Ν Η  ΙΔ'
ΑνθÞ πÜρουσιÜζεται μακρüθεν ερχομÝνη προς αυτοýς). ΣινÜνης & ΡοδÜνης

Ροδ. ΔÞτεν, δÞτεν τη … Ýρχεται.
Σιν. Τοýτη εßναι;
Ροδ. Ναßσκε.
Σιν. ΑμÜν αμÜν αμÜν!!! μισÝ ΡοδÜνη!!! χÝργια μου ποδÜρια μου τρÝμουνε ÞπατÜ μου κοπÞκανε... κρýωσα, πÜγωσα, μποýζι κüπηκα... αμÜν, πγιÜσαι με, τα πÝσω κÜτου … τα λειγοτυμÞσω … καρδιÜ μου σα ρωλüι εγκλÝζικο χτυπÜει … τοýτη εßναι σαν Üγγελος … τοýτη εßναι σαν εßδωλο στα καρÜβια βÜνουνε … αμÜν αμÜν αμÜν... παραξυμüς μ' Ýπιασε.
Ροδ. Και μην κÜμνετεν δα Ýτζι … εδþ κανεßς ν' Üχη θε καρδιÜ σιδερÝνια.
Σιν. ¼σο Ýρχεται πγιο κοντÜ, δε ξÝρω πþς γÝνουμαι... Ιστεκα κοντÜ μου τζÜνουμ… Þρτε, τþρα τι να κÜμω; (τρÝμων).
Ροδ. Σηκþστεν πÜνου.
Σιν. (σηκþνεται üρθιος και την χαιρετÜ με διÜφορα σχÞματα κατÜ το τουρκικüν Ýθος, διπλþνων τα κρÜσπεδα των φορεμÜτων του, και προς τον ΡοδÜνην μυστικÜ). Τι να κÜμω ακüμα;
Ροδ. ΑφÞτεν να σας χαιρετÞση πρþτα.
Ανθ. Δοýλος σας.
Σιν. Δοý... (ξηροκαταπßνει). Δοý …Δοýλος σας κοκονßτζα μου. (κÜμων σχÞματα διÜ της χειρüς του).
Ανθ. Καλþς ορßσετε.
Σιν. ΠολλÜ τα (ξηροκαταπßνει) τα Ýτη.
Ανθ. Σ' την υγßαν σας.
Σιν. Δüξα σοι ο Τεüς, καλÜ εßμαστε... ευγενßα σας τι κÜμετε;
Ανθ. Προσκυνþ σας... με συγχωρεßτε οποý Üργησα, διüτι Þμουνα απ' το πουρνü νεγκλιζÝ.
Σιν. ¸χετε νεζιλÝ, καταρροÞ; κομμÜτι ζÜχαρι καπνιστÞτε, μÜνι μÜνι περνÜει… κατÞστε.
Ανθ. Δεν κÜθουμαι τζελεμπß μου, διüτι χαλνþ τα φορÝματÜ μου.
Σιν. Κι οýλο ολüρτη στÝκεστε;
Ανθ. ¼γεσκαι... κÜθουμαι, μα σηκüνω τα φορÝματÜ μου.
Σιν. (καθ' εαυτüν) ΤαμÜμ νοικοκαιρÜ... εγþ τüσω χρονþ γÝνηκα, τοýτο ντεν Þξερα... (προς την ΑνθÞ) ΚατÞστε, κι üπως τÝλετε κατÞστε.
Ανθ. (σηκüνει το φüρεμÜ της üπισθεν, και κÜθεται) Τι νÝα Ýχετε;
Σιν. Τßποτα … εχτÝς το βρÜδυ γÝνηκε γιανγκßνι και καàκανε πÝντε σπÞτια, και εßκοσι αγραστÞρια οβρÝκα·
Ανθ. (καθ' εαυτÞν). Τον ηýρα τον μπουταλÜ... (προς τον ΣινÜνην). Ναßσκε, το Üκουσα... πþς περνÜτε;
Σιν. ΑπÜνου κÜτου τυραγνιοýμαστε... κüσμος Ýτσι εßναι... ευγενßα σας τι δουλειÜ κÜμετε για;
Ανθ. Εγþ; üλη μÝρα κι üλη νýχτα δεν αδειÜζω... ρÜφτω, κεντþ, μπιμπßλαις φκιÜνω, Ýχω και τον μπελÜ που λογαριÜζω τα διÜφορα που μας χρουστοýνε.
Σιν. Κι üλα τοýτα μια κοπανιÜ τα κÜμετε;
Ανθ. ¼λα, (καθ' εαυτÞν). Ωχ καûμÝνε, ν' Üξερες τεμπελιÜ που δουλεýει; üλη μÝρα φαγß, ýπνος, γÝλοια, τραγοýδια, της νýχταις σουαρÝδες, χαρτιÜ, μπερλßναις, üχι ρüκαις, και ραψßματα, και κουρÝματα και ψαλλßδια... (προς τον ΣινÜνη). η ευγενεßα σας;
Σιν. Σαραφλßκι.
Ανθ. Εγþ τον Ýνα τον παρÜ, αν Þτανε τρüπος, τον Ýκαμνα εκατü.
Σιν. (προς τον ΡοδÜνην μυστικÜ). ΚατÜ πως τα τÝλω νοικοκαιρÜ... ωχ.
Ροδ. (προς τον ΣινÜνην μυστικÜ). κι Ý σας τ' üλεγα εγþ ψüματα θαρεßτεν που σας Þλεγα;
Σιν. Πιστεýω τþρα.
Ανθ. Γιατß δε φορεßτε φρÜγκικα;
Σιν. ΦρÜγκικα τÝλουνε πολλÜ πρÜματα.
Ανθ. Σαν τι;
Σιν. ΜαλιÜ.
Ανθ. Περοýκα.
Σιν. Τζακßσματα.
Ανθ. Τα κÜμετε.
Σιν. Ντε ξÝρω. Ανθ. Μαθαßνετε.
Σιν. Ποιος να με μÜτη για; με ματαßνετε ευγενßα σας;
Ανθ. ΜÜλιστα... και χορü ακüμη.
Σιν. Ναßσκε... ü,τι τÝλετε ματαßνω.
Ανθ. Μοναχüς σας εßστε;
Σιν. Εγþ και δοýλος μου.
Ανθ. ¸χετε κανÝνα καλüν δοýλον;
Σιν. ¸τζι κι Ýτζι, κομμÜτι γουρσοýζι εßναι.
Ανθ. Και πüσα τον δßνετε;
Σιν. ΠÝντε γρüσια τον μÞνα... παποýτζια, μπερμπεριστικÜ·
Ανθ. ΚαλÝ τι λÝτε; πολλÜ πολλÜ... εγþ τη δοýλα π' üχω, την εστοßχησα χßλια γρüσια για εκατü χρüνια … τα φορÝματα που φορεß της εορταßς και της βßζιταις εßναι δικÜ μου... της Üλλαις ημÝραις σιχαινüσαστε να φτýσετε απÜνου της.
Ροδ. (καθ' εαυτüν). Του διαβüντρου η λουλοýδα, ÞκατζÝν τüνε στα βρüχια.
Σιν. (προς την ΑνθÞν). Εßστε πολý νοικοκαιρÜ.
Ανθ. Σας ευχαριστþ... εßστε πολλÜ ζαντß.
Σιν. (προς τον ΡοδÜνην μυστικÜ). Τι τα πη ζαντß;
Ροδ. Εßναι φραντζÝζικο, κι Ýν το ξÝρω.
Σιν. Και ιξÝρει φραντζÝζικα;
Ροδ. Και φραντζÝζικα, και ταλλιÜνικα, κι ßντα Ýν ιξÝρει ως και τα κορακιστικÜ ακüμη ξÝρει τα.
Σιν. ΚορακιστικÜ τι εßναι; πουλιοý γλþσσα;
Ροδ. Ναßσκε.
Σιν. Ωχ ωχ ωχ! δραγουμÜνο ντε τÝλουμε αρτßκ.
Ροδ. ºντα ρωτÜτεν πλια, ε θε πολý λεμüνι· πÝρνετεν γυναßκα, που σ' τον κüσμο Ýν εßν' Üλλη. (καθ' εαυτüν). Κι Ýν εßν κι üλας Üλλη παρÜλυτη στην πßστι μου.
Σιν. Στην εκκλησιÜ παγαßνετε καμμιÜ φορÜ, κοκονßτζα μου;
Ανθ. Απü λαμπρÞ σε λαμπρÞ.
Σιν. Γιατß;
Ανθ. Απ' τους πολλοýς δßσκους, και τους ζητιÜνους.
Σιν. Ευγενßα σου χρüνια Ýχεις λßγα, αμμÜ εβδομÞντα χρονοý ανθρþπου γνþσι Ýχεις... εγþ πÜσα κυριακÞ παγαßνω, και ταμÜμ που θ' αýγουνε δßσκοι, το κüφτω παραλßκι... (γελÜ). Χα χα χα! δεν κÜμω καλÜ;
Ανθ. Αξιüλογα …
Σιν. Λουτρü παγαßνεις;
Ανθ. ΠοτÝ μου σπÞτι λοýγουμαι...(καθ' εαυτÞν). Ω καûμÝνε μπουταλÜ, κÜθε δýω ημÝραις κοπÜδι πηγαßνουμε. (προς τον ΣινÜνη). Η ευγενßα σας πÜτε;
Σιν. ΚÜτα μεγÜλο σαββÜτω τη νýχτα, και δßνω εßκοσι παρÜδες οýλο οýλο.
Ανθ. ΑκριβÜ… η γυναßκες δßνουνε πÝντε παρÜδες το κεφÜλι, και πÜλαι δεν πÜγω.
Σιν. Εγþ πολý σας Üρεσα.
Ανθ. Και εγþ ομοßως.
Ροδ. Δüτεν Üματις τα δακτυλßδια, να τελεßωση η δουλειÜ.
Σιν. (τη δßδει Ýν δακτυλλßδιον). Ορßστε.
Ανθ. (τω δßδει ομοßως). Ορßστε.
Ροδ. Και πüτες Ýχουμε τα βλογÞματα;
Σιν. ¼ποτε τÝλει η κοκονßτζα.
Ανθ. ¼ποτε η ευγενßα σας.
Σιν. Εγþ μακÜρι τþρα.
Ροδ. Πα να φÝρω τον παπÜ;
Σιν. ¢φστο την ΚυργιακÞ.
Ανθ. Τοýτην, Þ την Üλλη;
Σιν. ¼ποια τÝλετε.
Ανθ. Την Üλλην καλÞτερα.
Σιν. (καθ' εαυτüν). ΕμÝνα και τþρα καρντιÜ μου Þτελε αμμÜ ας κουρεýεται... ως που ν' Üρτη Üλλη ΚυργιακÞ η ψυχÞ μου τ' αýγει.
Ροδ. ΠÜμεν πλια.
Ανθ. Καθßστε ολßγον... (κτυπÜ τας χεßρας). ΧÜιδω. (ΠαρουσιÜζει η ΧÜιδω γλυκü και καφφÝ).
Σιν. Τι τα Þτελε; να ξοδιÜζεσαι;
Ανθ. Τßποτα Ýξοδα … το γλυκü εßναι απü της αρραβþναις της γιαγιÜς μου, και της νενÝς μου, τþρα αρρεβωνιÜζουμαι κι εγþ, κι ακüμα και τα εγκüνια μας ν' αρραβωνιαστοýνε.
Σιν. (τρþγων το γλυκü). ΑμÞν.
Ανθ. Τον καφφÝ τον Ýχω απ' του παπποý μου τον καιρü.
Σιν.
ΚαλÜ βÜσταξε τüσα χρüνια;
Ανθ. Η νενÝ μου μ' Ýμαθε, και Ýβανα κομμÜτι σαποýνι, και βÜσταξε.
Σιν. Τεüς σχωρÝστηνα … (καθ' εαυτüν). Οýλαις σüι τους νοικοκαιραßς εßναι.
Ροδ. ΠÜμεν τþρη.
Σιν. (σηκþνεται üρθιος, προς την ΑνθÞν). Σ' αφßνω για, πολλÜ τα Ýτη, δοýλος σας.
Ανθ. Προσκυνþ σας... (προς τον ΡοδÜνην κυφßως). Γýρισε τþρα σε ολßγον.

Σ Κ Η Ν Η  ΙΕ'
ΑνθÞ, Ýπειτα ΜπαλÜσης

Ανθ. (πηδþσα). ΛαμπÜδες, παρÜκλησες... το κατüρθωσα... ü,τι γÝν' ας γÝνη... για δÝσιμο τον Ýχω τον καûμÝνο το γÝρω... τþρα τι θα γÝνη; φορεσιαßς, μüδαις, φλουριÜ, τÜλλαρα, δοýπιαις, μα πως εßναι γÝρος τι πειρÜζει; ξÝρεις δα … εκεßναις π' üχουν τους νÝους κι εßναι ψþραις και των γονÝων; εγþ θα περνþ καλÜ, θα κÜμω καμπüσαις καρακÜξαις να σκÜσουνε, και σ' το μÜτι τους, αν θα λÝνε τον Üνδρα μου γÝρω.
Μπα. (ακοýων αρκετÞν þραν Ýξωθεν την ομιλßαν της ΑνθÞς εισÝρχεται). ΚαλÝ με ποιüν ελαλοýσες τüση þρα;
Ανθ. ΜανÜχη μου.
Μπα. Και κÜτι χαροýμενη; τι τρÝχει;
Ανθ. ΑρραβωνιÜστηκα.
Μπαλ. Και εις τα τÝλεια … με ποιüνα;
Ανθ. Με τον ΤζελεπÞ ΣινανÜκη π' üχει τα φλουργιÜ με το φυκιÜρη.
Μπαλ. Το γÝρω ΧωτζÜ ΣινÜνη να μη λες; το φιλÜργυρο;
Ανθ. (με θυμüν) ΚαλÝ, τι κακü εßν' αυτü με σας; γιατß τον λÝτε γÝρω τον Üνδρα μου; τι σας κüφτει; εσεßς θα τον στεφανωθÞτε;
Μπαλ. Μη θυμþνης παιδÜκι μου... Üκουσαι και τους μεγαλητÝρους σου.
Ανθ. Τßποτα τßποτα …κανÝνα κανÝνα δεν ακοýω σε τοýτο.
Μπα. Και χÜθηκε τüσος κüσμος, μüνε θα πÜρης τον παποý σου;
Ανθ. Ας Þναι μακÜρι και προσπÜπους μου … εκεßνον θα πÜρω … δεßξαι με Üλλον καλÞτερον ντε!!
Μπαλ. ¸ναν Γραμματικü, Ýνα ΔιοικητÞ, Ýνα Επßτροπον.
Ανθ. Το διüρθωσες ….σþπα σþπα... αμ' αυτοß που λες τι Ýχουνε απ' Ýνα μισθü ξερü ξερü …... Ýπειτα σαν τους βγÜλουν απü τας θÝσεις των, ξýνουνται απ' τους τοßχους, και ρßχνουνε τ' αυτιÜ τους σαν της βρεμμÝναις γÜταις.
Μπαλ. ¸να Στρατιωτικü.
Ανθ. Το σκüτωσες … κι εκεßνοι το ßδιο εßναι, Þ σε ξυπÜζουν τα σπαθιÜ, τα γαλλüνια, και τα χρυσÜ κουμπιÜ!!! ο μισθüς ßσια ßσια δεν τους φθÜνει... τßποτε, οι υπÜλληλοι στρατιωτικοß και πολιτικοß üλοι εßναι πτωχοß με μßαν ξερÞν επιφÜνειαν.
Μπαλ. ¸ναν πραματευτÞ πÜρε.
Ανθ. Αν μουφλουζÝψη, τι να κÜμω;
Μπαλ. ¸ναν τεχνßτη.
Ανθ. ¼,τι βγÜζει την ημÝρα ßσια ßσια δε σþνουνε για το βρÜδυ.
Μπαλ. ¸ναν Γιατρü.
Ανθ. Αν εßναι ο κüσμος Üρρωστος... αμ' αν δεν Ýχη κοýραις; … Ýπειτα τþρα οι γιατροß δεν Ýχουν υπüληψιν σαν και πρþτα.
Μπαλ. ¸ναν ΣυνÞγορο πÜρε.
Ανθ. ¼σο Ýχουνε τα κριτÞρια δουλειαßς πÜει καλÜ κÜτι ψωροπερνοýνε... αýριο μεθαýριο σαν παýσουν η κρßσες; τßποτα … κι εκεßνοι σαν τους Üλλους και χειρüτερα … μÜλιστα αυτοß που κυνηγοýν αÝρα… τßποτις θεßε μου, τßποτις... καλÜ τον διÜλεξα εγþ, και κανÝνας Üλλος δε με χορταßνει, παρÜ ο τζελεπÞ ΣινανÜκης, για να χορτÜσω φαγιÜ, φορÝματα, διαμαντικÜ, κι ü,τι θÝλω και δε θÝλω.
Μπαλ. Μα π' οýναι φιλÜργυρος, πþς θα κÜμης;
Ανθ. Εγþ τον καταφÝρνω και πÝρνω το βßος του στο χÝρι μου, και να το δγης.
Μπαλ. ΜακÜρι … και κανÝνας Üλλος πγια δε σ' αρÝσει;
Ανθ. Εγþ üλους σ' τους αρÜδιασα... οι μπακÜλιδες απομεßνανε, οι ψωμÜδες, οι χαμÜλιδες... θÝλεις να πÜρω κανÝνα τÝτοιον;
Μπαλ. ¼χι … να Þτανε κομμÜτι νιος Ýμοιαζε.
Ανθ. (με θυμüν). Κουριüζο πρÜμα … τι σας κüφτει π' οýναι γÝρως; μην το κÜμης κι η ευγενßα σου σαν την αδελφÞ μου την καρακÜξα που πÜει να σκÜση απ' τη ζοýλια της.
Μπαλ. ¼χι δα την τζαμÝνη, την αδικÜς· εκεßνη σ' αγαπÜ.
Ανθ. Σαν το χιüνι στον κüρφο.
Μπαλ. Και πüτε θα στεφανωθÞς;
Ανθ. Την ερχομÝνη κυριακÞ.
Μπαλ. Καλοροßζικα, κι ü,τι εßναι της μοßρας σου (αναχωρεß).
Ανθ. (μüνη). Και συ δεν πας να φας χαλβÜ και κουρκοýτη μπρε ζεβζÝκι!!! (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  Ις'
Μαχßδης, Αντιοχßδης, Λαμπρßδης, ΧαιρειÜδης, και Πατζßδης.

Μαχ. ΕμÜθετε τα νÝα;
Αντ. ¼χι … τι;
Μαχ. Καμþνεστε.
Λαμ. ¼χι τη αληθεßα.
Μαχ. Η δικÞ μας δα, η παστρικοθοδþ … χα χα χα χα.
Πατ. Μη γελÜς δα.
Χαιρ. Εκεßνος Ýτζι το συνειθßζει.
Μαχ. Η παστρικοθοδþρα μας δα, αρραβωνιÜστηκε.
Λαμ. ΚαλÝ η ΑνθÞ;
Μαχ. Ναι.
Λαμ. Και ποßον πÝρνει;
Μαχ. Το, χα χα χα χα (θα σκÜσ' απ τα γÝλοια) το γÝρω ΣινÜνη.
¼λοι: Χα χα χα χα χα χα χα.
Χαιρ. Μπρε τη βρωμοýσα.
Αντ. Γιατß; εκεßνος της αρÝσει … τι σας κüφτει;
Μαχ. Ωχ! σιþπα δα και συ... εκεßνον το γÝρω, το σαλιÜρη, τον ματοýρη, τον τενεκÝ; χÜθηκαν οι Üνδρες;
Χαιρ. ΚαλÜ σας λÝγει…... να εψοφοýσα απÝ την πεßνα τÝτοιον μασκαρÜ δεν τον Ýπερνα.
Πατ. Ου να χαθÞ η παραλυμÝνη … πþς θα τον βλÝπη … εγþ συχαßνουμαι üταν τον απαντþ στον δρüμον, και γυρßζω Üλλο σοκÜκι.
Παχ. ΠÜμε να την χαιρετÞσουμε;
¼λοι: Αφοý τον πÜρη, να πÜμε. ¼λοι μαζÞ;
Παχ. ΒÝβαια! και που ν' ανταμωθþμεν;
¼λοι: Στο συνειθισμÝνον μÝρος.
Μαχ. Α παρüλ δ' ονüρ;
¼λοι: ΜÜλιστα, μÜλιστα … αδιοý . . (αναχωροýν).

ΤÝλος Γ' ΠρÜξεως

                                               ΠΡΑΞΙΣ  Δ'

Σ Κ Η Ν Η   Α'
ΑνθÞ, Ýπειτα ΧÜιδω

Ανθ. ΠÝντε μÝραις Ýμειναν ακüμη Ýως την κυριακÞν, και τßποτε δεν Ýχω Ýτοιμον … ο μισÝ ΡοδÜνης με εßπε üτι ο γαμπρüς θα με στεßλει γρüσια, και Ýως τþρα τßποτα δεν εßδα … θα μεßνω εντροπιασμÝνη εις τους καλεσμÝνους, και δε με νοιÜζει για τους Üνδρας, üσο με καßει που θα με περιγελοýν εκεßναις η καρακÜξαις … ο ΡοδÜνης δεν εφÜνηκε, και πÜγω να χÜσω το νου μου· ας στεßλω να τον μιλÞσω... ΧÜιδω πÞγαινε να φωνÜξης το ΡοδÜνη.
ΧÜι. Οýλη μÝρα το ΡοδÜν, το ΡοδÜν, το ΡοδÜν; τι τον θÝλεις το ΡοδÜν;
Ανθ. ΠÞγαινε συ και τι σε κüφτει;
ΧÜι. Γþ πÜγ' για μα δεν Ýρχεται … (αναχωρεß).
Ανθ. (καθ' εαυτÞν). ¼ταν δεν εßναι χρÞματα κι οι δοýλοι βαρετοß γÝνουνται.

Σ Κ Η Ν Η  Β'
ΑνθÞ και ΡοδÜνης

Ανθ. Στα μÜτια Ýκαμα μισÝ ΡοδÜνη.
Ροδ. Κι εγþ γλÝπω σας κι εßστεν καλÜ.
Ανθ. ΚαλÜ εßμαι, μα.
Ροδ. ºντα μα, και ξεμÜ; βÜλτεν τη σκοýφια σας στραβÜ.
Ανθ. ΚαλÝ τι λες; των φρονßμων τα παιδιÜ πριχοý πεινÜσουν μαγερεýουνε … η ημÝραις φτÜξανε και τßποτα δεν Ýχω Ýτοιμα... θα μεßνω με τα μαýρα μοýτζουνα.
Ροδ. Μη λυποýστεν, κι εγþ σας τα κÜμω üλα üτοιμα.
Ανθ. Στο λαιμü σας κρÝμουμαι.
Ροδ. Συγυρßστεν το σπÞτι και τþρη γλÝπετεν (αναχωρεß).
Ανθ. ΠÜγω να συγυρßσω το σπÞτι, τι κÜθουμαι; (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η    Γ'
ΡοδÜνης, ΣινÜνης Ýπειτα ΜουζÜνας

Σιν. ΚυργιακÞ κοντεýει... σφßχτηκα... κÜτα μια μÝρα Ýνα χρüνο με φαßνεται.
Ροδ. (με βßαν) ΚαλÝ ßντα καθοýστενε μαθÝς; κι Ý στÝρνετεν τα πρÜματÜ σας στο σπÞτι της νýφης πλια! τι καρτερεßτεν;
Σιν. Τι πρÜματα να στεßλω για;
Ροδ. ¼,τ' Ýχετεν, κι ü,τι Ýν Ýχετεν· την þραν που θα βλογηθÞτεν θα στÝρνετεν κασÝλαις και στρþματα;
Σιν. Να στεßλω και κασÝλαις με γρüσια;
Ροδ. Κι αμÝ; ºντα τα φυλÜτεν εδþ; ε φοβοýστεν να μη σας τα κλÝψουν κι üλας;
Σιν. ΚαλÜ λες … Ýκει κοκονßτζα φυλÜει καλÜ, κüσμος εßναι σπÞτι της, παζÜρι κοντÜ εßναι, κλÝφτη κολÜι κολÜι ντεν παγαßνει.
Ροδ. ¸τζι κÜμετεν, να σας χαρþ.
Σιν. Να πÜγω κι εγþ μαζÞ με χαμÜλιδες, να κÜμω τεσλßμη κασÝλαις μου κοκονßτζας χÝργια, και να γυρßσω;
Ροδ. ¸τζ' εßν' καλÜ, κι εßστεν πλιο σßγουρος.
Σιν. (φωνÜζει τον ΜουζÜνα). ΜουζÜνα πÜνε να φÝρης χαμÜλιδες να κουβανßσουμε πρÜματÜ μας οýλα κοκονßτζας ισπÞτι.
Μουζ. Ορισμüς σας … (καθ' εαυτüν). Τþρα σε διορθþσανε διαβüλου φιλÜργυρε … η γυναßκα θα σε κÜμει σουγλß παλληκÜρι. (αναχωρεß).
Σιν. ¢ιδε να φορτþσουμε, και να πÜμε μαζÞ, σακßν χαμÜλιδες να μην κÜμουνε χουνÝρι.
Ροδ. ΠÜμεν (αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η   Δ'
Βιτþρια, Ýπειτα ΜπαλÜσης

Βιτ. (καθ' εαυτÞν) Η αδελφÞ μου Ýχασε τον νουν της πλÝον … ετοιμÜζει το σπÞτι χωρßς να Ýχη τßποτε να το στρþση … δεν ημπορþ να καταλÜβω τι τρüπον ζωÞς ακολουθεß, και ποßον δρüμον τρÝχει …. εßμαι περßεργη να ιδþ το τÝλος αυτÞς της σκηνÞς … αγκαλÜ αι τοιαýται γυναßκες ξεýρουν και τα ευγÜνουν εις το κεφÜλι … και βÝβαια üταν συστολÞ δεν υπÜρχη, üταν κρßσις δεν υπÜρχη, üταν μüνη η θÝλησις φθÜση να κινÞ την μηχανÞν ενüς ανθρþπου, üλα ευκολýνονται, και ουδÝν αισχρüν κατÜ την παροιμßαν. Αχ!!! πüσον θα μετανοÞσει η τρισαθλßα! üσον πλοýτον και αν Ýχη, ο γÝρω ΣινÜνης, αυτÞ εßναι καλÞ εντüς ολßγου διαστÞματος να τον κÜμη γυαλιÜ καρφιÜ, και πÜλιν να υποπÝση εις την ιδßαν δυστυχßαν, ßσως και χειροτÝραν, διüτι τüτε θα Ýχει τον γÝρω διÜβολον εμπρüς της κÜθε στιγμÞν, θα χÜσει την ελευθερßαν της, και κýριος οßδεν, εις πüσα ατοπÞματα θα εξωκεßλει, αχ!!! πüσον πικρüν και λυπηρüν εßναι εις μßαν γυναßκα το να μην Ýχη εις τον εαυτüν της φιλοτιμßαν!! αν εσυλλογßζετο ολßγον η δυστυχÞς, αν εμετροýσε τα εναντßα, αν Ýφερεν εις τον νουν της τα παρελθüντα, üσην πατρικÞν περιουσßαν μας Ýφθειρε, και εις ποßαν περßστασιν Ýφθασεν Ýνεκα της ασωτßας της, βÝβαια Þθελε φÝρεται εις το εξÞς με περισσοτÝραν μετριüτητα, τþρα μÜλιστα üταν πρüκηται ÝμπροσθÝν της μßα τοιαýτη τýχη, με την διαφορÜν μüνην, üτι διÜ την τýχην αυτÞν, την οποßαν προκαλεß η ασωτßα της, θυσιÜζει την τρυφερüτητα και το Üνθος της ηλικßας της εις την χρÞσιν ενüς πλουσßου βαρβÜρου, ενüς γÝροντος φιλαργýρου, ενüς τÝλος πÜντων βδελυροý üντος … τι κüσμος παρÜξενος!!! τι κüσμος μηδαμινüς!!! υπομονÞ δι üλα τ' Üλλα … τουλÜχιστον ας εßχε και ολßγην πρüνοιαν διÜ τα μÝλλοντα, αλλÜ και τοýτο, βλÝπω, εßναι μακρÜν απü του να το συλλογισθÞ... ας κÜμη ü,τι θÝλει, εγþ εßμαι αμÝτοχος, εγþ Ýχω καθαρÜν την συνεßδησßν μου· αδιαφορþ πλÝον … το Þμισυ του οσπητßου με ανÞκει, το εκτιμþμεν, και αφοý πλουτÞσει, το αγορÜζει, τüτε και εγþ διαθÝτω την ζωÞν μου εις τÜξιν, και με την οποßαν Ýχω ολßγην χρηματικÞν κατÜστασιν ζω ευτυχÞς, εÜν η τýχη αποφασßση να συζευχθþ με τον σωφρονÝστατον εραστÞν μου, ο πλοýτος εßναι φýσει ευüλισθον πρÜγμα και μÜλιστα üταν πÝση εις ασþτους χεßρας, τüτε γßνεται ευολισθþτερος. Δεν επιθυμþ πλοýτον ασþτως δαπανþμενον, αρκεß η κατÜστασßς μου να με ζÞση ησýχως, τις εστßν ο πλοýσιος ο εν τω ολßγω αναπαυüμενος.
Μπαλ. (ακοýσας τους τελευταßους λüγους, εισÝρχεται). Εýγε σου!!! εýγε σου, φρονιμωτÜτη μου ανεψιÜ!!! μακÜρι να εßχα και εγþ τη γνþσι σου, τι Ýχεις πÜλαι; να μην εμÜλωσες με την αδελφÞ σου;
Βιτ. ¼χι Θεßε μου! μüνη μου κÜμω διαφüρους συμπερασμοýς, και εσυλλογßσθην πþς να διαθÝσω τον εαυτüν μου, επειδÞ βλÝπω την ηθικÞν κατÜστασιν της αδελφÞς μου πολλÜ ασýμφωνον με την ιδικÞν μου κι απεφÜσισα να ζÞσω μακρÜν απü αυτÞν.
Μπαλ. ΚαλÜ το συλλογßστηκες, αμÝ το σπÞτι;
Βιτ. Το εκτιμþμεν, και με πληρüνει το αναλογüν μου. ΑυτÞ θα πλουτÞσει αýριον.
Μπαλ. Εýγε σου!!! φρüνιμα... μüνε μιαν þρα προτÞτερα, πριχοý τα κÜμει πÜστρα τα γρüσια του γÝρω ΣινÜνη.
Βιτ. ΜετÜ τρεις ημÝραις αφοý στεφανωθÞ, θα το προτεßνω αυτü … πλην σας παρακαλþ να με συδρÜμετε αν προκýψη περßστασις.
Μπαλ. Τι λüγος … εßμαι Ýτοιμος.
Βιτ. Σας ευχαριστþ... υπÜγω μÞπως Ýλθη και μας εýρει, κι αρχßσει τα συνειθισμÝνα της (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Ε'
ΣινÜνης, ΡοδÜνης κι ΑνθÞ

Σιν. (προς τους βαστÜζους). Εδþ, εδþ… σ' αυτü ισπÞτι.
Ανθ. (καθ' εαυτÞν). Τα γρüσια φÝρνουνε (τρÝχει προς τον ΣινÜνην). Εδþ τζελεμπÞ μου, εδþ στο γκιαυγκßρι.
Σιν. ΙσπÞτι σας Ýχει γκιαυγκßρι;
Ανθ. ΜÜλιστα.
Σιν. Δε φοβÜται γιαγκßνι… σßγουρα τα βÜνουμαι σεντοýκια μας μÝσα.
Ανθ. Τι τεργιÜζει! και αμφιβÜλλετε;
Σιν. Οýλα οýλα σεντοýκια ογδüντα δυω εßναι... απÜνου γραμμÝνο πÜσα Ýνα τι Ýχει μÝσα.
Ανθ. ΠολλÜ καλÜ … τα κλειδιÜ τους τα Ýχετε;
Σιν. ¸να κλειδß ανοßγει οýλα.
Ανθ. (καθ' εαυτÞν). Τüσο καλýτερα, δε θα χρειαστþ πολλÜ αντικλεßδια… (κλεßει την θýραν, και δßδει το κλειδß εις τον ΣινÜνη). Ορßστε τζελεμπÞ μου το κλειδß του γκιαυγκιριοý.
Σιν. Ας στÝκεται στα χÝργια σας.
Ροδ. ¼σκαι δα, πÜρτεν το εσεßς, και σα βλογηθÞτεν της το δßνετεν.
Σιν. ΚαλÜ λες, ας πÜρω… (το λαμβÜνει).
Ροδ. (προς τον ΣινÜνην μυστικÜ). Κι Ýν της δßνετεν Üματις τßποτις Ýξοδα για τη χαρÜ;
Σιν. (μυστικÜ). ΑφεντιÜ σου δεν εßπες να βγÜνω παποýτζια μου ν' Üμπω μÝσα;
Ροδ. Ναι… εßπα δα … σα δε θÝτεν, ας λεßψη· Ýν Ýχ' εκεßνη ανÜγκη αφ' τα δικÜ της, ας ην καλÜ τα δικÜ σας.
Σιν. Τι εßπες;
Ροδ. ΦαλλÜρισα … Ýν Ýχ εκεßνη ανÜγκη αφ' τα δικÜ σας, ας ην καλÜ τα δικÜ της που Ýν Ýχει να σας χþση... ßντα θαρεßτεν καλÝ; εγþ σας τ' üπα για να φανÞτεν γαλαντüρμπος σα δε θÝτεν πÜλι, ας στÝκι η δουλλειÜ μπερδεμÝνη.
Σιν. ¼χι, παζÜρι μας Ýτζι εßναι.
Ροδ. ΣυμπαθÞστε με αστüχησα … πÜμεν τþρη... . . δοýλος σας.
Σιν. Δ
οýλος σας κοκονßτζα μου.
Ανθ. Σας προσκυνþ τζελεπÞ μου … στο καλü μισÝ Ροδανη... σε καρτερþ.
Ροδ. ¸ρχουμαι (αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η   ς'
ΑνθÞ, Ýπειτα ΡοδÜνης

Ανθ. (καθ' εαυτÞν). Τα γρüσια τ' Üχουμε στο χÝρι (πηδÜ). Θε μου! να ψοφÞσ' απüψα... να του κατÝβη αποπληξßα … λαμπÜδες θ' ανÜψω … ογδüντα δυω κασÝλαις, δεν εßναι πÝξαι γÝλασαι … θα πετÜξω απ' τη χαρÜ μου… (πηδÜ).
Ροδ. (εισÝρχεται αιφνιδßως). Τþρη σαρτÝρνετεν! το ξÝρω κι εγþ … η δουλλειÜ σας μπßτισε ßντα ντÝρτι Ýχετεν … το βιος του ΣινÜνη στο σπÞτι σας τ' üχετεν τþρη …
Ανθ. ¸λα να σε φιλÞσω μισÝ ΡοδÜνη μου.
Ροδ. Ε θÝλω γþ φιλλιÜ, μοννιοýς μοννιοýς να δοýμεν τþρη.
Ανθ. Να, τ' αντικλεßδι τ' üχω Ýτοιμο, την νýχτα θα τ' ανοßξω τρÝξε τþρα για τα χρειαζοýμενα του γÜμου.
Ροδ. ¼τοιμα τ' Üχω, και το βραδý βραδý φÝρνω σας τα. (αναχωρεß, μüνος καθ' οδüν) ¸ννοια σου διαβüντρου λοýλουδα, και θα φας και να πγης θες.
Ανθ. ΠÜγω κι εγþ να προετοιμασθþ (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  Ζ'
ΣινÜνης και ΜουζÜνας

Σιν. (καθ' εαυτüν). ¸ι οýλα αρτßκ γενÞκανε, την κυργιακÞ χαρÜ … εγþ κανÝνα ντεν εκÜλεσα για; ποιüνα να καλÝσω, ποιüνα να καλÝσω!!! α… χανοýμ ογλοý, Ýνα, χουρμοýζ ογλοý, δυω, χατζÞ μουρÜτ' ογλοý, τρια... αραúτζ' üγλου, τÝσσερα, χαδοýμ ογλοý, πÝντε, δουμ δουμ ογλοý Ýξη … φτÜνουνε … πολλοß εßναι μπιλÝμ.
Μουζ. (ακοýων τον ΣινÜνη). ΑφÝντη;
Σιν. Τι εßναι μπρε;
Μουζ. ΑμÝ τον καúμÝνο τον ΕσκιτζÞ ΚασπÜρη που σε μπαλüνει τα παποýτζια, κÜθε μÝρα, τον πατζατζÞ Μικιρδßτζι που πÝρνουμε πατζÜ, τον τζοπτζÞ Μαρτυρüζη που μας σηκüνει τα σκουπßδια, αυτοýς δε θα τους καλÝσεις.
Σιν. Αυτοß εßναι κιουλχανßδες μπρε … χιτζ τετοιανοýς ανθρþπους καλνοýνε;
Μουζ. Κιουλχανßδες, αμμÜ σε δουλεýουνε τüσα χρüνια.
Σιν. ¢ιδε γκρεμßσου, κοκονßτζα ντε τÝλει.
Μουζ. Αμ εγþ με τι ροýχα ν' Üρθω στο γÜμο;
Σιν. Μ' εκεßνα π' üχεις.
Μουζ. Εßναι παλιÜ.
Σιν. ΤηγÜρις δικÜ μου καινοýρια εßναι; γιüξαμ εσý τα γÝνης καλÞτερο απ' εμÝνα, κüσμος να ταρÞ που εßσαι γαμπρü εσý; ροýχα σου καλÜ εßναι.
Μουζ. Αμ' ετοιμÜστηκες;
Σιν. Οýλα üτοιμα εßναι …. Ýμεν παπουτζÜκια μου τα βγÜνω ν' Üμπω μÝσα... Ýτζι εßπε μισÝ ΡοδÜνη.
Μουζ. (καθ' εαυτüν). ΤρομÜρα στα βρακιÜ σου... . σε λßγαις ημÝραις θα δγης τον Þλιο ανÜποδα.
Σιν. Τι μουρμουρßζεις, μπρε;
Μουζ. Τßποτες αφÝντη, ζουλεýω την τýχη σου.
Σιν. Ζουλεýεις για; αμÝ τι ταρεßς; αντρþπου κισμÝτι στα υστερνÜ Ýρχεται.
Μουζ. Ναι αφÝντη, ναι... να σε χαρþ τοýμπανο.
Σιν. ¢ιτε τþρα κεφÜλι μου ζÜλισες … εγþ κοκονßτζα συλλογιοýμαι τþρα.
Μουζ. Την ΚυργιακÞ την πÝρνεις πγια, και γλÝπεις τη μοßρα σου (αναχωρεß).
Σιν. (Καθ' εαυτüν). Ζοýλεψε ΜουζÜνα, ζοýλεψε … δßκιο Ýχει … καρδιÜ του παντριÜ τÝλει... δοýλα να δþκω αρτßκ, να κÜμω τζιρÜκι κακüμοιρο ΜουζÜνα.

Σ Κ Η Ν Η   Η'
ΣινÜνης και ΡοδÜνης

Ροδ. Εßστεν üτοιμος; παρÜγγειλα του παπÜ ΤρÝχα να σας βλογÞση την ΚυργιακÞ, και ν' Üστεν κι οι δυω σας στην ΕκκλησÜ.
Σιν. Τ' Üρτη κι η κοκονßτζα;
Ροδ. Κι αμÝ μοναχüς σας θα βλογηθÞτεν; εßπα της το κι εκεßνης ν' Üν' üτοιμη … πρÝπει ν' Üστεν καλÜ στολισμÝνος παστρεμÝνος, α θÝτεν να βÜλτε και κομμÜτι σουλουμÜ, και κοκκινÜδι για να γυαλßζετεν, να σας δþσω… (τον δßδει δýω μικρÜ αγγεßα).
Σιν. Τ' εßν' αυτÜ;
Ροδ. Τ' Üσπρο αλεßφετÝν το στη μουσοýδα σας, και το κüκκινο στα μÜγουλÜ σας.
Σιν. Και γÝνουμαι üμορφος;
Ροδ. Σαν τον Þλιο, και σαν τ' Üστρη της αυγÞς (καθ' εαυτüν). ¹στρεξÝν τα ουγοý κι ε θα φαßνεται σα διÜβολος μαρινÜτος; (προς τον ΣινÜνη). Πα να φýγω τþρη (αναχωρεß).
Σιν. Στο καλÜ … την κυργιακÞ οýλα τα γÝνουνε … (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  Θ'
ΓιορδÜνης κι ΑνθÞ

Γιορ. Τη τη τη, την κυργιακÞ πγια, χα χα χα ρÜ χαρÜ; ποý που που ποý ν' η κουφÝταις;
Ανθ. Ξεφορτþσουμε, γιατß εßμαι σκασμÝνη.
Γιορ. Τι τι τι;
Ανθ. Τι ξυνüς και ξερüς.
Γιορ. Πε πε πε περιφανεýτηκες;
Ανθ. Ναßσκε μοýρη μου, περιφανεýτηκα … ξεφορτþσουμε μπουταλÜ.
Γιορ. Ποý ποý ποý π' ουν τα ροýχα μου;
Ανθ. Αν Ýχης φüρεσαι.
Γιορ. Και και και και δε θα με κü κü κü κüψης;
Ανθ. Να σε κüψη.
Γιορ. Π π π π, ποιüς;
Ανθ. Ο περßδρομος.
Γιορ. Κα κα κα καλÜ στο εßπα πε πε πε περιφανεýτηκες.
Ανθ. Ναι. πε πε πε, χα χα, χÜχα! δεßξαι με την ρÜχη σου.
Γιορ. φε φε φεýγω φεýγω.

Σ Κ Η Ν Η  Ι'
ΑνθÞ και ΡοδÜνης

Ροδ. ¹φερÜ σας τα üσα χρειαζοýτενε, και μüνε ετοιμαστÞτεν πλια.
Ανθ. Τ' Üφερες üλα;
Ροδ. Ναßσκε … μüν' εσεßς εβγÜλετεν τßποτις; Ανθ.
Μια κασÝλα Üδειασα.
Ροδ. Δüτε μου Üματις κÜμποσα βενÝτικα.
Ανθ. ΠÜμε να σε δþσω… (εισÝρχονται εις τον κοιτþνα Ýσωθεν). Πüσα Ýχει üλο το σεντουκÜκι;
Ροδ. ΠενÞντα χιλλιÜδες.
Ανθ. Πüσα θα πÜρετε;
Ροδ. ΔÝκα χιλλιÜδες.
Ανθ. ¼χι πÜρετε εßκοσι.
Ροδ. ΚαλÜ τ' üπετεν, μα πüτε θα τα μετρÞσουμεν τüσα; ßντα λÝτεν; να τα πÜρω με τη ζυγαριÜ;
Ανθ. Και πþς θ' αýρετε το λογαριασμü;
Ροδ. ¼φκολο εßναι… κÜθε βενÝτικο εßν' Ýνα δρÜμι, δυω χιλλιÜδες βενÝτικα κÜμουν 5 οκÜδες, κι η εßκοσι χιλλιÜδες κÜμνουν 50 οκκÜδες.
Ανθ. ΖυγιÜστε λοιπüν πενÞντα οκÜδες. χα χα χα, καλÜ τη συλλογßστηκες τη ζυγαριÜ.
Ροδ. Κι αμÝ; Ýν το ξÝρετεν που οι συμιακοß περπατοýνε δυω δυω, κι üσα δε σþνει του νου ο νους, του τα λÝγ' ο Üλλος; πÜγω τþρη να φÝρω Ýνα χαμÜλη.
Ανθ. Και δεν μπορεßτε να τα πÜρετε μοναχüς σας;
Ροδ. Κι Ýν μπορþ να τα σηκþσω μια κοπανιÜ.
Ανθ. Απü λßγα λßγα.
Ροδ. ΚαλÜ τ' üπετεν … Ý θÝτεν πλια τßποτις Üλλο.
Ανθ. Το πουρνü ν' Üρθης
Ροδ. ¸ρχουμαι (εξÝρχεται με μßαν σακκοýλαν εις τας χεßρας, καθ' εαυτüν). ¸λα ΧριστÜκη μου! πρþτα πρþτα εσÜς θα χρουσþσω… (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΕ'
ΑνθÞ και ΡοδÜνης

Ανθ. (καθ' εαυτÞν, παρατηροýσα üσα Ýφερεν ο ΡοδÜνης). Αυτüς τßποτα δεν Ýφερε … ω κρßμα σ' εμÝνα!!! και τι θα φτÜξουν αυτÜ που Ýφερε; τι με θÜρεψε; καμμια κερατζßτζα εßμ' εγþ να παντρευτþ με δυω πατσαβοýραις, με τρßα παλιüξυλα, και με εκατü δρÜμια κουφÝταις; αυτüς εßναι τρελλüς … αν δεν τα κýτταζα, Þθελα να πÜθω το μασκαραλßκι… τþρα ν' Üρτη, και να τον κÜμω ασπροý.
Ροδ. (εισÝρχεται αιφνιδßως) ºντα πÜθετεν κι εßστε θυμωμÝνη τüσο;
Ανθ. ΚαλÝ τι μ' Ýκαμες; κατζιβÝλα, Þ καμμιÜ κερατζßτζα για να παντρευτþ με οβρÝκαις πραγματειαßς;
Ροδ. κι ßντα τα θÝτεν τþρη τα πολλÜ; ýστερις τα κÜμετεν.
Ανθ. Τßποτα... στη ψυχÞ της νενÝς μου, δε βÜνω τα στÝφανα στο κεφÜλι μου, αν δε με τα φÝρης üλα, üσα θÝλω.
Ροδ. ΠÞτεν τα μαθÝς, και φÝρνω σας τα.
Ανθ. ΘÝλω πÝντε κομοýς, 15 δουζßναις καρÝγλαις, 15 καθρÝφταις μεγÜλους χρυσοýς, πÝντε τραπÝζια, 5 καναπÝδαις üλα δομüγκανο, 10 λουσÝρναις φßναις, 120 πορτιÝραις, και üλα τα στολßδια των ονδÜδων μου. θÝλω 365 κουμÜσια διÜ βÝσταις ν' αλÜζω μßαν κÜθε ημÝρα, απü σαλιÜ, τουλπÜνια, μεταξωτÜ, λαχοýρια και λοιπÜ, ΘÝλω Üλλα 365 διÜ τους μπÜλους … 365 λαχοýρια φßνα διÜ ταις πλÜταις... 365 καπελßνα διαφüρων λογιþν, 20 δουζßναις μανδÞλια του χεργιοý, και Üλλα τüσα του λαιμοý … 10 δουζßναις σÜλπαις … 20 δουζßναις πουκÜμισα απü τÝλα μπατßστα … 100 δουζßναις κÜλτζαις τρυπηταßς, και 100 φιορßταις …. 365 ζευγÜρια παποýτζια της ΦρÜντζας, και Üλλα 365 μεταξωτÜ διÜ τους μπÜλους… 750 ζευγÜρια γκÜντια, 200 πÞχες τοýλι, 200 πÞχες σανκουλß, 500 πÞχες ταντÝλαις 1000 πÞχες κορδÝλαις λογιþν λογιþν, 50 πÝτζαις μαδÜμ πολÜμ, 5 κρεββÜτια με ταις κουρτßναις τους, 15 στρþματα, 10 κουβÝρταις κ τ λ. ¸πειτα θÝλω 100 μισκÜλια μαργαριτÜρι, 5 Üστρα διαμαντÝνια βαρειÜ, 10 ζευγÜρια βραχιüλια διαμαντÝνια, δÝκα ζευγÜρια σκουλαρßκια διαμαντÝνια, 10 φιοýμπαις διαμαντÝνιαις, εßκοσι χρυσαßς και 20 σμαλτÜταις … πÝντε χτÝνια διαμαντÝνια 5 χρυσÜ, και 20 μικρÜ διÜ τα σγουρÜ μου… 50 δαχτυλßδια διαμαντÝνια, και Üλλων ειδþν φßνα… 10 δουζßναις ομπρÝλαις μικραßς, και δÝκα μεγÜλαις φßναις… 5 σερβßτζια του καφφÝ της τελευταßας μüδας, 5 σερβßτζια του τραπεζιοý ομοßως, 5 σερβßτζια της φρουταρßας απü πορτζολÜνα χρυσωμÝνη … μßα δοζßνα γκαντιÝραις ασημÝνιας, και δýω δοζßναις απü ταις Üλλαις φßναις… 500 βÜζα πομÜταις απü γιασεμß, και μαγκασÜρι... 500 μποτßλιαις λεβÜντα και Üλλαις τüσαις κολüνια… και πÝντε κασÝλαις φßναις της τουαλÝτας… 150 πÝτζαις σκÝπαις λογιþν λογιþν… ¸πειτα θÝλω ψυχÞ μου και διÜ τη δισπÝντζα μου 1000 ζευγÜρια λοκÜνικα, Üλλα τüσα χοιρομÝρια, 500 κεφÜλια τυρß της ΟλÜνδας, Üλλα τüσα πιαζεντß, και Üλλα τüσα Üλλων ειδþν… 1000 μποτßλιας μπορδþ, 1000 τζýπρε, 1000 μÜλιγα και 5000 σαμπÜνια, γιατß πολý μ' αρÝσει, 5 καντÜρια κουφÝταις, 5 καντÜρια ζÜχαρι, 5 καντÜρια καφφÝ γιεμÝνικο, γιατß ο φρÜγκικος με βρωμÜει... 108 οκÜδες πισκüτα. Üλλαις τüσαις κüντιτα, Ýπειτα… 100 κουτιÜ σýκα της Σμýρνης, Üλλα τüσα σταφßδα ψιλÞ, Üλλα τüσα ραζακÞ, 500 κουτιÜ ραχÜτ' λουκοýμια της Πüλις, γιατß του ΤριαντÜφυλλου δε μ' αρÝσουνε, 500 μποτßλιαις ορτζÜταις, Üλλαις τüσαις ροζÜλια, Üλλαις τüσαις ρουμ, Ýπειτα αμýγδαλα, φουντοýκια, καρýδια, κÜστανα, απü πÝντε καντÜρια το ολιγþτερον, και τüσα Üλλα… ποý να τα θυμοýμαι Ýνα Ýνα… αυτÜ üλα 'τα θÝλω χωρßς Üλλο.
Ροδ. (ακουμβισμÝνος εις το χÝρι του και βλÝπων ασκαρδαμυκτß την ΑνθÞν). ΚαλÝ σεις!!! μου τον μπιπιλßσετεν τον νου μου… κι ε σας σþνουνε üλα τα σεντοýκια του γÝρω ΣινÜνη.
Ανθ. Σε εßπα, μην τον λες γÝρω ΣινÜνη.
Ροδ. Αστüχησα, συμπÜθησÝ με.
Ανθ. ¢ρα σþσουνε και μη σþσουνε… τα θÝλω üλα, που να μη λεßψη τρßχα …τι σε κüφτει; γρüσια φοβÜσαι;
Ροδ. Ε φοβοýμαι, μüν Ýν προφταßνουνε üλα.
Ανθ. ¼σα προφταßνουνε, και τ' Üλλα στην αντßχαρα.
Ροδ. ΚÜμτε μου Üματις μια λßστα, μπα και φαλλÜρω... δüμτεν κι Üλλαις πενÞντα χιλλιÜδες βενÝτικα.
Ανθ. ¸μβα μÝσα και πÜρε üσο να κÜμω τον κατÜλογον. (Ο ΡοδÜνης εισÝρχεται εις τον κοιτþνα). Και μßα καρüτζα θÝλω, γιατß τη ΔευτÝρα θ' αýγω σ' τον περßπατο.
Ροδ. (Ýσωθεν). Μ' Ýνα Üλογο θÝτεν τη, Þ με δυω;
Ανθ. ΚαλÝ, κερÜτζα εßμ' εγþ να πÜγω με δýω αλüγατα; με τÝσσερα αδελφÝ!!! ωχ! μη με χολοσκÜνης … δε σε λÝγω τßποτες πγια.
Ροδ. ΑφÞτεν να κÜμω γω, μον εσεßς αδειÜστεν κι Üλλα δυω τριÜ κασελλÜκια, γιατß ε σþνουνε αυτÜ.
Ανθ. Μη σε μÝλλη· αυτü εßναι δικÞ μου δουλειÜ... (καθ' εαυτÞν) Με χωλüσκασες... δε ξÝρω τι με θÜρρεψε; και δεν Ýχει ιδÝα ο καûμÝνος τι κουμÜσι εßμαι!!! ας πηγαßνω τþρα (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΒ'
ΡοδÜνης

Ροδ. Εßδα κι Üλλαις παρÜλυταις, μ' αυτÞ ξεπερνÜ ταις üλαις …. τÝτοια σκορποπαραδοý ε μ' οýλαχε να δω ποτÝς μου... γλßγωρις να τα ξεπατþση θε, και να φτωχýνη πÜλι … ως τα προχτÝς Ýν εßχεν ψωμß να φα, και πουκÜμισο ν' αλλÜξη, και τþρη μßα κοπανιÜ δγÞτεν πüσα πρÜματα γýρεψεν … Ýννοια μου... εγþ θα κÜμω τη σüρτε μου, γιατß τÝτοια τýφλα Ýν τη γλÝπω στη ζÞσι μου πλια, κι εßν κουζουλλüς οποý βρη κι ε φα... κι ßντα λÝγω; μüνε χαμαλλιÜτικα ε θα σþσουνε χßλλια βενÝτικα… κι Ýν Ýχη χορτασμοýς, Üδης εßν, Üδης... ο Θεüς να φυλÜ τον Üθρωπο απü παρÜλυτη γυναßκα · εμÜς η γυναßκες μας Ýν εßν Ýτζι παρÜλυταις, ποτÝς! καλÜ το λÝνε, "παποýτζ' απÝ τον τüπο σου, κι Üθρωπο του σπητιοý σου", να το πÜθη θε ο γÝρω ΣινÜνης… κι Ýν εßν π' οýναι παρÜλυτη μοναχÜ, εßν και λουλλοýδα, κι εν ηξÝρει τι της γÝνεται... πα να τα πÜρω πια, κι Ýννοια μου (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΓ'
ΑνθÞ, ΧÜιδω, Ýπειτα ΡοδÜνης

Ανθ. (καθ' εαυτÞν). Ολαις η κÜμαραις εßναι Ýτοιμαις· τα πρÜγματα προσμÝνω τþρα … η καρακÜξα η αδελφÞ μου δε μ' Ýδωκε της κÜμαραις της … ας Þναι … Ýσκασε απ' τη ζοýλια της η φαρμακομýτα … μÜλιστα τþρα που θα δγη να κουβανιστοýνε τüσα πρÜγματα, θα πλαντÜξη … αλÞθεια, τη μοδßστρα !!! ΧÜιδω, ε ΧÜιδω... τρÝχα να φωνÜξης τη Μοδßστρα γλßγωρα.
ΧÜι. Δεν Ýρχεται, γιατß δεν την πλÝρωσες, και μ' γÞπε θα σε κραξ' στο ρηνοδßκ.
Ανθ. Να δüσ' της πÝντε βενÝτικα, και πες την ν' Üρτη, γιατß θα κüψη ως πεντακοσßαις βÝσταις της τωρινÞς μüδας, και θα την πλερþσω ευθýς.
ΧÜι. Τþρα παγαßν' (αναχωρεß).
Ροδ. (εισÝρχεται βιαßως). ¹φερÜ σας τα üλα· ßντα θα πÞτεν τþρη πλια;
Ανθ. Να ζÞσης μισÝ ΡοδÜνη... δε ξÝρω με τι να ξεπληρþσω της καλωσýναις σου.
Ροδ. (καθ' εαυτüν). ¸ννοια σας, κι α δεν της ξεπληρþστεν, της ξεπληρþνω μοναχüς μου… (προς την ΑνθÞν). ΟτοιμαστÞτεν πλια για την κυργιακÞ το πουρνü εßπα το και του παπÜ ΤρÝχα να σας βλογÞση.
Ανθ. Τον παπÜ ΤρÝχα; τον παπÜ ΤρÝχα; ακοýς εκεß; μπρÜβο σου μισÝ ΡοδÜνη … απ' εκεßνα που γλÝπω, κερατζßτζα μ' Ýκαμες να με στεφανþση ο παπÜ ΤρÝχας... . ω χαρÜς το.
Ροδ. ¸ννοια σας και καλνοýμεν üλη την ενορßα... κατÜλαβα τþρη, που τα θÝτεν üλα αρχοντικÜ.
Ανθ. Και βÝβαια, σαν ευγενÞς και αρχοντοποýλα που εßμαι … την ΚυργιακÞ δε θα εßσαι μαζÞ μου;
Ροδ. ¼σκαι … ε μοιÜζει, θ' Üμαι με το γαμπρü . … πα να φýγω πλια (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΔ'
ΑνθÞ

Ανθ. ΚαλÝ γλÝπετε μασκαραλßκι που Þθελε να με κÜμη, να βÜλη τον παπÜ ΤρÝχα να με στεφανþση, σα να Þμουνα κατζιβÝλα, Þ καμμιÜ κερατζßτζα; υπομονÞ... καλÜ που με το εßπε, ει δε μη Þθελα να πÜθω το μασκαραλßκι … α... üχι Üλλο, ας πÜγω τþρα να βÜλω τα πρÜγματÜ μου σε τÜξι, να στεßλω να καλÝσω, για να πÜγω και στο λουτρü με της καλεσμÝναις… (αναχωρεß).

ΤÝλος Δ’ ΠρÜξεως

                                                ΠΡΑΞΙΣ  Ε'

Σ Κ Η Ν Η  Α'
(Ο ΣινÜνης με την ΑνθÞν παρουσιÜζονται στεφανωμÝνοι, και συνωδευμÝνοι με μουσικÜ üργανα, και με αρκετοýς καλεσμÝνους… Ο ΣινÜνης εßναι αλειμμÝνος με φυκιασßδι και με κοκκινÜδι· η ΑνθÞ κÜμει σχÞματα, ο δε ΣινÜνης την επιπλÞττει). ΣινÜνης, ΑνθÞ, ΡοδÜνης και λοιποß.

Σιν. ¢δαμ, γιατß τζακßζεσαι Ýτζι; δεν καμαρþνεις σα νýφη;
Ανθ. Εßναι ρεβερÝντζαις.
Σιν. ΠρεφερÝντζαις μεφερÝντζαις ýστερα παßζεις, τþρα καμÜρωσαι· νýφη εßσαι … ντροπÞ εßναι  (εξακολουθεß τα σχÞματα). ΤζÜνουμ, δεν ακοýς λüγιας μην τζακßζεσαι Ýτζι λÝω.
Ανθ. ¸τζι εßναι η μüδα τþρα … (εξακολουθεß).
Σιν. Μüδα ξεμüδα Üφστο τþρα … τüπου μας αδÝτι ντεν εßν' Ýτζι … νýφαις καμαρþνουνε.
Ανθ. ΑμÝ τþρα που θα χορÝψουμαι, τι θα πης;
Σιν. Τα χορÝψεις κι ευγενßα σου;
Ανθ. Κι εγþ, κι ευγενßα σου, κι üλοι μας.
Σιν. Εγþ ντε ξÝρω χορü.
Ανθ. ¼σο ξÝρεις.
Σιν. ¸ι, α δε χορÝψουμαι ντε γÝνεται;
Ανθ. ¼χι. Ýτζι εßναι η μüδα… (προς τους μουσικοýς). Παßξετε Ýνα βÜλς. (μεταξý της ομιλßας η μουσικÞ παßζει πολý χαμηλÜ, διÜ να ακοýεται ο διÜλογος, η ΑνθÞ χορεýει μετÜ του ΣινÜνη, üστις φωνÜζει).
Σιν. Ζαλßστηκα, ζαλßστηκα· τα πÝσω …Üφσαι με πγια. τι χορüς εßναι τοýτος; Ýπεσα, Ýπεσα.
Ανθ. ΦρÜγκικος (εξακολουθεß τον χορüν).
Σιν. ¢φσαι με λÝω, κÜτζαι στον τüπο σου πγια, τα με ρßξεις κÜτου. Üδαμ… φτÜνει σε λÝω… (προς τον ΡοδÜνην). ¸λα γλýτωσαß με τζÜνουμ μισÝ ΡοδÜνη, τα πÝσω κÜτου, ζαλßστηκα.
Ροδ. (προς την ΑνθÞν). Κι αφÞτεν πλια το γαμπρü να ησυχÜση.
Ανθ. Εγþ θÝλω να χορÝψω, (αφßνει τον ΣινÜνη κι αρπÜζει Ýνα νÝον με τον οποßον χορεýει).
Σιν. ΤαμÜμ... να νýφη φρüνιμη … Üφησε εμÝνα, Üρπαξε Üλλονα και ζιρπ ζιρπ πηδÜει σαν κατζßκι.
Ροδ. Κι Ýν πρÝπει να παραξενεβοýσαστε, γιατß Ýτζι εßναι τþρη η μüδα.
Σιν. Τι μüδα λες Üδαμ!!! να, μοýρη της με τη μοýρη του κüλλησε … να, να, Üγγιξε βυζιÜ της... να να αγκÜλιασε... ωφ … τα σκÜσω... εγþ ακüμα χÝρι της ντεν Ýπιασα, εκεßνο αγκÜλιασε … βÜι... να τü ξερα, χαρÜ ντεν Ýκαμνα.
Ροδ. Και μην κÜμνετεν Ýτζι, γιατß σας λÝνε σκουργιασμÝνους.
Σιν. Ας με ποýνε μπιλÝμ και λερωμÝνο … εγþ ιξÝρω Üντρες χορεýουνε χþργια τους, γυναßκες χορεýουνε χþργια τους, πιÜνουνε χÝρι με χÝρι· κι αν πιÜση μπιλÝμ κανÝνας γυναßκα, μαντÞλι της πιÜνει, ντεν πιÜνει χÝρι της… τüπου μας αδÝτι Ýτζι εßναι.
Ροδ. Εκεßνα τþρη περÜσανε … ο κüσμος Þλλαξεν.
Σιν. Εγþ τα πω κοκονßτζα να κÜτζη πγια.
Ροδ. ΑφÞτεν και γþ της το λÝγω.
Σιν. Πες το τζÜνουμ, πες το, γιατß ιψυχÞ μου σφßχτηκε, τα σκÜσω.

Σ Κ Η Ν Η   Β'
ΣινÜνης, ΑνθÞ και ΡοδÜνης (ΠροσφÝρονται γλυκýσματα και ποτÜ στους παρανýμφους ο ΣινÜνης αγανακτεß)

Σιν. Τ' εßναι τοýτα πÜλαι;
Ανθ. ΤραταμÝντα.
Σιν. ¢ιδε, ακüμα τι τα δγιω … ταραμÝντα μαραμÝντα· αμμÜ, αυτοß τ' αρπÜζουνε με της φοýχταις σα να Þναι κüλυβα … να, να, να, Ýνας γιüμισε φοýχταις του κι ο στüμας του εßναι γιομÜτος, δγιÝτονα δγιÝτονα.
Ανθ. ΑυτÜ δεν τα κυττÜζουνε τþρα, σηκωθÞτε γιατß θα φýγουνε οι καλεσμÝνοι και πρÝπει να τους χαιρετÞσουμε…
(οι παρÜνυμφοι εýχονται ανÜ εßς, λÝγοντες "να ζÞσετε να γερÜσετε" η ΑνθÞ κÜμει τα σχÞματα, ο δε ΣινÜνης αποβλÝπων με αγανÜκτησιν την ΑνθÞν, αποκρßνεται με την χεßρα εις το στÞθος "πολλÜ τα Ýτη… πολλÜ τα Ýτη").
Ροδ. Και γιατß τους αφßνετεν και φεýγουν; Ýν τους καλνÜτεν ν' Üρτουνε στο τραπÝζι;
Ανθ. ΚÜλεσαß τους απü μÝρος μας, να ζης. Σιν. Ολουνοýς; πολλοß εßναι.
Ροδ. (προς τους παρανýμφους με μεγÜλην φωνÞν). "Απü μÝρος του γαμπροý και της νýφης"...
Σιν. (τον αντικüπτει). Σþπα, μη.
Ανθ. ΑφÞστε καλÝ να καλÝση... μασκαραλßκια! λÝγε, λÝγε, μισÝ ΡοδÜνη.
Ροδ. κι Ýν ιξÝρω ποιονοý ν' ακοýσω… (εξακολουθεß). "...Απü μÝρος του γαμπροý και της νýφης εßστεν Κýριοι, και Κυρßαις, καλεσμÝνοι με üλαις σας της παρÝγιαις, με παιδιÜ σας, με σκυλλιÜ σας το βραδý-βραδý στο τραπÝζι".
Σιν. ΚαλÜ καλÜ, εκεßνους εκÜλεσες... γιατß να πης να φÝρουνε μαζß παιδιÜ τους, ισκυλλιÜ τους; τι το Þτελες Üδαμ τüσο γκιουρουλτß, τüσο καλαμπαλßκι;
Ροδ. Η κοκονßτζα μου τ'üπε, κι Ýτζ' εßν' και συνÞθεια.
Σιν. ¸ξοδο τα γÝνη πολý.
Ροδ. Και λυποýστεν; (προς την ΑνθÞν). ΚαλÝ, ε γλÝπετεν που λυπÜτεν βιος ο τζελεμπÞ ΣινανÜκης;
Ανθ. Τι ξÝρ' ακüμα; και τι εßδε; Ýχει δßκαιον … (προς τον ΣινÜνην). Ορßστε πÜμε μÝσα… (χαιρετοýν με σχÞμα, κι αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η  Γ'
(ΑνθÞ και ΡοδÜνης χωρßς να φαßνωνται δεßχνουν εις τον ΣινÜνην τα πλοýτη της ΑνθÞς)

Ανθ. Ορßστε τζελεμπÞ εις αυτüν τον ονδÜ … εßδετε üλα αυτÜ τα μüμπιλα, τους καθρÝφταις, τους μποροýς και λοιπÜ;
Σιν. Εßδα … ωχ, ωχ, ωχ, φραγκιÜ κοπÞκανε οýλα.
Ανθ. ΠÜμε και στους Üλλους … εßδετε και αυτÜ üλα;
Σιν. Εßδα τζÜνουμ' εßδα.
Ανθ. ΠÜμε τþρα και στη δισπÝντζα, σ' το κελλÜρι μου... το εßδετε κι αυτü; πþς σας φαßνεται;
Σιν. Καλü καλü … οýλα τοýτα σουτζοýκια παστουρμÜδες τι τα τα κÜμετε;
Ανθ. Θα τα φÜμε.
Σιν. ΑμÝ τοýτα μπουκÜλια τι Ýχουνε μÝσα;
Ανθ. ΚρασιÜ, μπορδþ, μÜλιγα, τζýπρε, σιαμπÜνιαις, ροζüλια, ρουμ, κλπ.
Σιν. Εγþ απÝ τοýτα ποτÝς μου δεν ßπια.
Ανθ. (προς τον ΡοδÜνην) ¢νοιξαι μιαν σαμπÜνια μισÝ ΡοδÜνη. (Ο ΡοδÜνης ανοßγει μßαν, Þτις κÜμει κρüτον).
Σιν. Τ' εßν' αυτü Üδαμ; τÜπα του σαν πιστüλα βρüντηξε.
Ροδ. ΓλÝπετεν; ορßστε, πγÞτεν κι üλας.
Σιν. Τοýτο οýλο αφρüς εßναι. (πßνει). ¢μμα κρασß!! Üτζαμπα πüσα Ýχει οκκÜ.
Ροδ. Δυω τÜλλαρα το μπουκÜλι.
Σιν. ¸να μπουκÜλι δυω τÜλλαρα;
Ροδ. Ναßσκε.
Σιν. Εγþ τÜρεψα üλα μπουκÜλια δυω τÜλλαρα… τüπο μας πουλοýνε ΜουσελλÝζι κρασß μια οκÜ Ýναν παρÜ.
Ροδ. ¸ν εßν' πλια του τüπου σας αυτü το κρασß.
Σιν. Κι Ýδωσε κοκονßτζα τüσα τÜλλαρα για;
Ροδ. ¼σκαι, της τα φÝρανε πεσκÝσι.
Σιν. Σαν εßναι πεσκÝσι, εßναι καλü … χÜρισμα ιξýδι πγιο γλυκü απ' το μÝλι εßναι.
Ανθ. Τα εßδετε üλα τζελεμπÞ μου;
Σιν. Εßδα, α τζανοýμ, εßδα.
Ανθ. Να μην πÞτε αýριο μεθαýριο που με πÞρετε γυμνÞ, και ψüφια της πεßνας!
Σιν. Χιτζ ποτÝς εγþ τÝτοιο πρÜμα λÝω;
Ανθ. ΜισÝ ΡοδÜνη, να Þστε μÜρτυρας.
Ροδ. ΜÜλιστα, (προς την ΑνθÞν μυστικÜ). ΚαλÜ το συλλογιστÞκετεν τοýτο Ýν τ' üβαλ' ο νους μου.
Ανθ. (μυστικÜ). Ακüμα ποý εßσαι; αγÜλια αγÜλια να δγης και να θαμÜξης τι κουμασÜκι εßμ' εγþ... (προς τον ΣινÜνη). Ορßστε πÜμε να ησυχÜσουμε τþρα, και μεθαýριο να σας δεßξω τα ροýχα μου, τα διαμαντικÜ μου τα γρüσια μου, για να μην πÞτε πως Þμουνα φτωχÞ.
Σιν. Εγþ κι Ýτζι πιστεýω.
Ανθ. ¼χι, üχι, εγþ θα σας κÜμω και προικοσýμφωνον, για να μην Ýχουμε καμμιÜ φορÜ μπερδεψιαßς.
Σιν. Τι τα τÝλεις αυτÜ τþρα!!
Ροδ. Μα Ýτζ' εßναι της τÜξις. (καθ' εαυτüν). Του διαβüντρου την κüρη!! πÜει, τον Þσβυσεν τον ΣινÜνη.
Σιν. Καλü, ü,τι κÜμετε στρÝγω, αρτßκ πÜμε. (αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η  Δ'.
ΣινÜνης, Ýπειτα ΦοντανÝλλης κι ΑνθÞ

Σιν. (καθ' εαυτüν). ΕμÝνα νους μου κοντεýει να πετÜξη... Üργησα να παντρευτþ, αμμÜ πÞρα γυναßκα που στον κüσμο ντε βρßσκεται τÝρι της… μικρÞ, üμορφη, τζελεμπßδισσα … ßλλεμ η αρχοντιαßς της... αρτßκ μÜντια μου ταμπüνουνε üντας την κυττÜζω... διαμÜντια απÜνου της παρßλ παρßλ στρÜφτουνε... α τζανοýμ, Þ Ýτζι πρÝπει ν' Üναι, Þ να λεßπη... ßλλεμ νÜζι της … αμÝ τζιλβÝδες της; αρτßκ κουσοýρι ντεν Ýχει... οýλο γελÜει, τρþει, γελÜει, κοιμÜται, γελÜει, παßζει, γελÜει, λαλεß, γελÜει … αχ... üλα καλÜ εßναι· αμμÜ που γÝρασα, αυτü εßναι μπελÜς... ν' αýρισκα γιατρικü να γÝνω νιος, βßος μου ξüδιαζα.
Φον. (εισÝρχεται αιφνιδßως). Ω αφÝντη ντικü μου κε παντρεýτηκε κι ακüμα πενσÜρει;
Σιν. Καλþς ορßσετε εξοχþτατε... αρτßκ παντρεýτηκα τþρα πγια …!
Φον. Ω και καρÜ Ýκαμε το αφεντιÜ σου, και ντεν ινβιτÜρησε νιÜνκα ΦοντανÝλλη γιατρü δικü σου;
Σιν... ΕξÝχασα … να με συχωρÝσης … κι Ýλεγα ποιο λεßπει, ποιο λεßπει, μÝγιερ σινιüρ ΦουντανÝλλα Ýλειπε … ας κουρεýεται πγια.
Φον. Ε και σινιüρα δικü σας, καιρÜ δικü μου ποý εßναι, και να το χαιρετßζω κι εκεßνο;
Σιν. Κοκονßτζα; ακüμα κοιμÜται... Üφστο, μικρü εßναι ακüμα τα κοιμητÞ.
Φον. Δοýνκουε κε δικü σας κοκüνα εßναι πολý μικρü;
Σιν. Ναßσκε … καρδιÜ μου Ýτσι μικρü γýρεψε...
Φον. Ε κε ντεν εßναι τζιοýστο, αφεντιÜ σου κε εßναι γÝρω και σινιüρα δικü σου και εßναι μικρü;
Σιν. Τþρα πγια γÝνηκε... εξοχüτη σου δε ξÝρεις κανÝνα γιατρικü να γÝνω νιος;
Φον. ΣÝρω σÝρω, μα κε τÝλει πολλÞ φατßκα, αλμÝνο αλμÝνο σαρÜντα μÝρα κοýρα, επüι γÝνεται νιο, αφÝντη δικü μου…
Σιν. Πþς θα γÝνη για;
Φον. Μπιζüνια κε εγþ να το κÜμω Ýνα ελετουÜριο στιμολÜντε, σαρÜντα δεκüτα τüνικα, να πÝρνη üλα αυτÜ, επüι να γÝνεται παλλικÜρι... σÝρω ακüμα Ýνα μανιÝρα, μα ντεν λÝγω, γιατß κε δεν να το κÜμη αφεντιÜ σου, και αλτραμÝντε ντε γÝνεται καλü νιο περφεταμÝντε…
Σιν. ¼,τι με πης το κÜμω, μüνε νιος να γÝνω … αμÜν τζÜνουμ εξοχþτατε, στο λαιμü σου τα κρεμαστþ πγια· αμÜν σινιüρ ΦουντανÝλλα, πες με το.
Φον. Μπιζüνια κε να βÜνουμε αφεντιÜ σου στο κοýνα φασσιÜτο, κε να γÝνεται σα μικρü παιδß… επüι σαν κε τÝλει το αφεντιÜ σου να τρþη, να λÝγη μα μα, σαν και τÝλει να πßνη, να λÝγη μπουÜ, σαν και τÝλει να κατουρÞση, να λÝη "τζßσ'" … επüι μπιζüνια κε να τρþη γÜλα, ρßζο, σαρÜντα μÝρα, ε κε να κουνοýνε εσÝνα αφÝντη δικü μου κε μÝρα κε νýχτα· ε κε σαν περÜση σαρÜντα μÝρα, γÝνεται παλλικÜρι κÜμει αφÝντη δικü μου τοýτο κε εßπα εγþ;
Σιν. ΚÜμω εξοχþτατÝ μου, κÜμω … να ποýμε και κοκονßτζα τοýτα οýλα.
Ανθ. (εισÝρχεται αιφνιδßως). ¼σα εßπετε, üλα τ' Üκουσα.
Σιν. (προς τον ΦοντανÝλλην). Κοκονßτζα εßναι.
Φον. Ω σιννιüρα δικü μου! Ýκω, Ýκω, Ýκω το τιμÞ (κÜμει διÜφορα σχÞματα). ¸κω το τιμÞ να το γκνωρßσω και να το καιρετÞσω το αφεντιÜ σου.
Ανθ. Σας ευχαριστþ … εßστε ο κýριος ΦοντανÝλλης δεν αμφιβÜλλω!!!
Φον. ¼λο üλο για να δουλÝψω το αφεντιÜ σου, καιρÜ δικü μου.
Ανθ. Και τι ελÝγετε με τον τζελεμπÞ; να τον κÜμετε νÝον;
Φον. Ναßσκε, και εßπα με να το κÜμω εγþ κε ü,τι κρειÜζεται…
Ανθ. (υπομειδιþσα). Τ' Üκουσα, εýκολο εßναι να γÝνη, λοιπüν να φκιÜσουμε την κοýνια, η εξοχüτη σας τα γιατρικÜ και τα επßλοιπα τα τελειüνω εγþ.
Σιν. ¸ι!! δουλειÜ μας μπßτησε. (Η ΑνθÞ φιλοδωρεß τον ιατρüν).
Φον. Ω καιρÜ δικü μου, εßμαι οπλιγÜτος στο τζεντιλÝτζα σας.
Ανθ. Εßστε πολλÜ ευγενÞς... (αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η   Ε'
ΕλÝνη, Αικατερßνα, ΜÜρω, ΧρυσÞ, Αργýρω, ΣταμÜτα και ΤζÜτζα Κασσοý

Ελ. Θε μου!!! δεν μπορþ να βαστÜξω τα γÝλοια … üλο γελþ...
Αικ. Με το καινοýριο ανδρüγυνο;
Μαρ. Και δεν εßναι για γÝλοια;
Χρ. Ακüμη τÝτοια μασκαρÜτα δεν εßχα δγη ποτÝς μου.
Αργ. Σα διÜβολος ξυδÜτος με φαινüτανε ο γαμπρüς… εκατü χρüνια να καθοýμουνα ανýπανδρη, τÝτοιο σαλιÜρη δεν τον Ýπερνα.
Σταμ. Και τα καλÜ τι καλÜ που εßναι!!! εßδες αρχοντιαßς και καλÜ;
Κασ. ΚαλÜ λÝει … εγþ πÞγα κι εßδα τα καλÜ και της χÜραις … κεßν' τα λουκÜνικα! κεßν' τα τυργιÜ!! κεßν' τα κρασιÜ! σÜστισα η καûμÝνη … κεßν' οι καθρÝφταις! κεßν' τα μπüμπολα! κεßν τα ροýχα! κεßν' τα διαμÜντια!!!
Ελ. ΦωτιÜ να τα κÜψη üλα üντας ο Üνδρας δεν εßναι νιος, και δεν Ýχει χÜραις… εκεßνα üλα χÜνουνται, κι η ρετσινιÜ τ' απομÝνει τ' ανθρþπου για πÜντα.
Αικ. Με τη γνþμη σου εßμαι κι εγþ, μα κÜτι ν' Üχη κι ο Üνδρας.
Μαρ. Εγþ, üμορφος ας ην ο Üνδρας μου κι ευγενÞς, κι ας τρþγω λÜχανα ανÜλατα.
Ελ. Αμ' εσý χρυσÞ, τι λες;
Χρυσ. ¢νδρας ας Þναι, κι ας Þναι κι απü ξýλο, δε με νοιÜζει … η Αργýρω θÝλει νιο.
Αργ. ¼χι αδελφÞ!!! ας με κουβαλÜ να τρþγω να πßνω, και να ξαπλþνουμαι, κι ας Þναι μακÜρι και γýφτος.
Κασ. ΣωπÜτε σεις, και δε ξÝρετε τον κüσμο … εγþ πÞρα τρεις … ο Ýνας Þτανε νιος, ο Üλλος μισüκοπος κι ο Üλλος γÝρως … μα σαν του νιου της χÜραις, ας μη ν' Üχουνε οι Üλλοι.
Αργ. Λüγια εßν' αυτÜ· τα υστερνÜ του καθ' ενοý ν'αν καλÜ.
Μαρ. Να δγιοýμε δα και τα υστερνÜ της φιλινÜδας μας.!!
Κασ. Αμ' εκεßνη για τα καλÜ τον πÞρε.
Μαρ. Να χαθÞ κι εκεßνος και τα καλÜ του, που τον Þθελα εγþ τÝτοιον τενεκÝ.
Κασ. Πüτε να πÜμε να τÞνε χαιρετÞσουμε, και να την αρμÝξουμαι και τßποτις;
¼λαι: Μεθαýριο.
Κασ. Να μαζωχτÞτε üλαις στο σπÞτι μου, και να πÜμε να την πατÞσουμε Üξαιφνα. (αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η  ς'
ΑνθÞ, ΧÜιδω, Ýπειτα ΡοδÜνης

Ανθ. (μüνη). Κι ο γιατρüς γλÝπω με τα μυαλÜ μας περπατεß... χÜ χα χα χÜ … αυτü εßναι που λÝνε "ξαναμþραμα"! Τι κουργιüζο που θα φαßνεται, κωτζÜ μου Üνθρωπος ογδüντα πÝντε χρονþν, να τον φασκιþνουνε, και να τον βÜνουνε στην κοýνια!!! ω θε μου!!! τι γÝλοια που θα κÜμ' ο κüσμος üντας θα τ' ακοýσει; το νüστιμο εßναι που το θÝλει ο ßδιος. εγþ πρÝπει σε üλα ν' ακολουθÞσω τη γνþμη του, κι Ýνοια μου … να στεßλω να φÝρω Ýνα μÜστορη να φκιÜση την κοýνια … (γελþσα). ΧÜιδω, ε ΧÜιδω.
ΧÜι. Ορßστε κοκüνα.
Ανθ. ΠÞγαινε να φÝρης Ýνα μÜστορη να μας φκιÜση μια κοýνια.
ΧÜι. Και κÜμτε δα πρþτα το πδι, κι απÝ κι υστερνÜς φκιÜντε και την κοýνια.
Ανθ. Το παιδß, χα, χα, χα, χα, εßναι Ýτοιμο, ω Θε μου! θα σκÜσ' απ' τα γÝλοια.
ΧÜι. Και ποýντο για;
Ανθ. Τι σε κüφτει; σα θα το κουνÜς αýριο μεθαýριο το γλÝπεις.
ΧÜι. Γþ δεν κνω πδι … πÜρ' μια τÜγια.
Ανθ. ΠÞγαινε τþρα για την κοýνια, κι ýστερα γλÝπουμε.
ΧÜι. ΠÜγ' για... (καθ' εαυτÞν). Τοýτ' με στÝλνει για κοýνια, και πδι δε γλÝπω. τι διÜτανος ν' Üν' τοýτος πÜλ'!
Ροδ. (απαντÜ τη ΧÜιδω). Ποý πας ΧÜιδω;
ΧÜι. ΠÜγ' για κοýνια … η κοκüνα μ' Ýκαμ' πδι, και θα το κνÜμε για.
Ροδ. Κι ÞκαμÝν το αληθινÜ;
ΧÜι. Γþ δεν το γεßδα, κεßν' μ' τ' üπε... (αναχωρεß).
Ροδ. (προς την ΑνθÞν). ΚαλÝ να σας ευκηθþ καλορßζικο, Þ ακüμη;
Ανθ. Γιατß;
Ροδ. ΑπÜντησα τþρη τη δοýλα σας, κι Þτρεχε για κοýνια κι εßπε μου που κÜμετεν παιδß.
Ανθ. (γελÜ) Χα, χα, χα, χα χα χα χα.
Ροδ. ºντα γελÜτεν; πÞτε μου μαθÝς κι εμÝνα να γελÜσω.
Ανθ. Τι να σε πω; ο τζελεμπÞς μου Ýβανε στο νου του να γÝνη νÝος, κι ο ιατρüς τον εßπε να τον βÜνουμε στην κοýνια, να τον φασκιþνουμε, και να κÜμη σαρÜντα μÝραις σαν μωρü παιδß, για να γÝνη νÝος, και τþρα το θÝλει χωρßς Üλλο.
Ροδ. ΚÜμετεν τοýτο κι εσεßς πÜλι, ßντα θα χÜσετεν... κι Ýν το χαιροýστεν; καλÞτερα να τον ζεμυαλßστε μßαν þρα προτÞτερα.
Ανθ. Εγþ απ' το Θεü το θÝλω, για να κÜμω τον σκοπü μου …. Ýννοια σου μισÝ ΡοδÜνη, ü,τι γλÝπεις καμþσου.
Ροδ. ¸ννοια μου … μοννιοýς να γλÝπουμε, κι ßντα θÝμεντα τα σýρτα και τα φÝρτα, κÜμτεν ü,τι σας βολÝσει.
Σιν. (εισÝρχεται αιφνιδßως). ΒÜι! μισÝ ΡοδÜνη, εδþ εßσαι;
Ροδ. Η κοκονßτζα με φþναξε να πα να της μαζÝψω τα διαφüρετα.
Σιν. Κι Ýχει πολλÜ στο διÜφορο;
Ροδ. Κι Ýχουν μετρημοýς; ßντα θαρÞτεν καλÝ; ονειρεýγεστε; (προς την ΑνθÞν). ΚαλÜ του τα κüβγω;
Ανθ. Αξιüλογα … δε θÝλει λüγον... Ýτζι πρÝπει βÝβαια, ο Ýνας να τα κüφτη, κι ο Üλλος να τα ρÜφτη.

Σ Κ Η Ν Η  Ζ'
ΤÝκτων εισÝρχεται αιφνιδßως και ζητεß να λÜβη μÝτρον δια την κοýνιαν) Κι ΑνθÞ, ΣινÜνης, ΡοδÜνης

ΤÝκ. Σκιαβ' αφÝνταις.
¼λοι. Καλþς þρισες.
ΤÝκ. ΓιαμÜ, και ποýθε θα πÜρουμε τον Üξαμο, για να φκιÜσουμε την κοýνια; πüσω χρονþ ναι το παιδß σας γιαμÜ;
Ανθ. Τι θÝλετε;
ΤÝκ. Να πÜρω τον Üξαμο τζη κοýνιας που μ' αβιζÜρισε η φαντÝσκα σας … και που 'ναι το παιδß σας;
Ανθ. (δεικνýουσα τον ΣινÜνη και γελþσα). Της ευγενßας του εßναι η κοýνια, και πÜρ' το μÝτρος... (στρÝφει το πρüσωπüν της, και γελÜ).
ΤÝκ. Και δε με λÝτε γιαμÜ που με μπαρτζολετÜρετε; και δε με λÝτε να του φκιÜξω τη λατÝρα του, μοναχÜ με λÝτε κοýνια; (προς τον ΣινÜνη). Ας σημþσω κοντÜ να σας πÜρω τον Üξαμο … μα αφÝντη, ολüρτος δεν πρÝπει να στÝκεστε, γιατß δεν μπορþ να σας μιζουρÜρω καλÜ … πρÝπει να ξαπλωθÞτε γιαμÜ στο πιÜνο, και να μαζþχτε τα χÝργια σας, για να μην κÜμουμε κανÝνα ζμπÜλιο.
Σιν. Ολüρτος δε γÝνεται;
ΤÝκ. ¼σκαι αφÝντη, üσκαι.
Σιν. (εξαπλþνεται). ¸λα τþρα, πÜρε μÝτρος καλÜ.
ΤÝκ. (καθ' εαυτüν). Ακüμα δεν τ' üδα τοýτο μα τζ' Üγιους ΠÜντες … και γιαμÜ πþς θα τüνε φασσÜρουνε; μουρÝ στην πßστι μου γÝλοια μ' üρχουνται! κι εßναι πλιο ρεδßκολο απÝ τοýτο; μα γιαμÜ θα ρωτÞξω γιατß θα τον κουνÜνε; μοιÜζ' αφ τα γÝρατα δεν μπορεß να κοιμηθÞ… (προς τον ΣινÜνην εν þ πÝρνει το μÝτρον). ΠÜμ' αφÝντη, δε με λες, γιατß θα σε κουνÜνε; μπα και δεν μπορεßς να κοιμηθÞς; και δεν πÝρνεις γιαμÜ κομμÜτι üπιο, γη κομμÜτι λαοýδανο;
Σιν. Εσý δουλειÜ σου κÜμε, και μη σε κüφτει, κοýνια σε φωνÜξανε να φκιÜσης, φκιÜσαι κοýνια, πÜρε παρÜδες, και μη ρωτÜς τι κÜμνει κÜτα Ýνας.
ΤÝκ. Μα αφÝντη, πολý ρεδßκολο με φαßνεται, και γιαμÜ θαρþ που σας πÝρνω τον Üξαμο, για να σας φκιÜξω τη λατÝρα σας.
Σιν. ΚÜμε δουλειÜ σου, Üδαμ … μη σε κüφτει λÝω … Ýι, πÞρες μÝτρος; σακßν στενü να μη φκιÜσης, Üκουσες; μπüλικο να γÝνη.
ΤÝκ. Σ' τζη ορισμοýς σου αφÝντη.
Ροδ. Κι αφÞτεν κομμÜτι τüπο απÜ ν' αφ' το κεφÜλι, και κÜτ' αφ' τα ποδÜρια.
ΤÝκ. ΑπÜ σ' τζη κολüναις τη θÝλετε ν' Üναι;
Ανθ. ¼χι, üχι, κÜτου.
ΤÝκ. ΚατÜλαβα γιαμÜ, σα λατÝρα.
Ανθ. Ναßσκε.
ΤÝκ. Την θÝλετε ν' Üχη και φüντο; βÜθος, για στρωμÜτζο;
Ανθ. ΜÜλιστα... αýριο την προσμÝνω.
ΤÝκ. ΚυρÜ μου, σας παρακαλþ, γιατß θα τüνε βÜλετε τον πατÝρα σας στην κοýνια;
Ανθ. Δεν εßναι πατÝρας μου.
ΤÝκ. Κι αμÝ;
Ανθ. Εßναι Üνδρας μου.
ΤÝκ. Ω συφορÜ μου!! ας Þναι δα... και γιατß στην κοýνια; να πÜρω δüνκα τον Üξαμο για τζη δυω σας.
Ανθ. ¼χι, üχι, εγþ δεν Ýχω ανÜγκη να γßνω νÝα.
ΤÝκ. Ω, να με πÜρουν οι διαüλλοι! τþρα το κατÜλλαβα. δüνκα για να γÝνη νιος θα τüνε βÜλετε στην κοýνια;
Ανθ. Ναι.
ΤÝκ. Και δεν τüνε βÜνετε γιαμÜ στο λαμπßκο να τüνε λαμπικÜρετε ν' αýγη μια μοýμια; (καθ' εαυτüν) Να μουρÝ παλιüγερε, ξαφνικü να σ' οýρτη … κι Üμ' αν Þναι να του δþκη κανεßς μια στελετßα να πÜη κατÜ διαüλλου, και να του πÜρη γιαμÜ ετοýτην τη ΘεÜ … ναι στην πßστι μου... (προς την ΑνθÞν).Τι κολüρο να τζη δþκουμε τζη κοýνιας;
Ανθ. ΠρÜσινο, και ρßγαις κüκιναις.
ΤÝκ. Κι αμÜ δεν εßναι καλÞτερα να τζη δþκουμε μαýρο, και ρßγαις Üσπραις;
Ανθ. (γελþσα). ¾στερα απü ολßγον καιρüν και κεßνο μπορεß να γÝνη... τελειþσετÝ την γλßγωρα, σας παρακαλþ.
ΤÝκ. Ντελüγκο· πÜγω να την καταχειρßσω (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   Η'
ΑνθÞ και ΡοδÜνης

Ροδ. Κι Ýν εßναι να σπαρταρÜ κανεßς αφ' τα γÝλλοια;
Ανθ. ΕμÝνα με πονÝσανε τα φυλλοκÜρδια μου. ας κουρεýουνται τþρα αυτÜ … ξÝρεις τι συλλογßστηκα;
Ροδ. Για πÞτεν το να τ' ακοýσω.
Ανθ. Δε ξÝρεις πþς τα φÝρν' ο διÜβολος... τþρα π' üχω τον καιρüν να φκαιρþσω της κασÝλαις üλαις, και να της γιομßσω τζακμακüπετραις και στρυδüτζεφλα... τα φλουργιÜ και τα τÜλλαρα· να τα βÜλω στα φορτζÝργια, και να του τα δεßξω πως εßναι δικÜ μου … να τον κÜμω κι Ýνα προικοσýμφωνο να το υπογρÜψη, κι ýστερα τον χορεýω üπως θÝλω... τι λες;
Ροδ. ΚαλÜ τ' üβρετεν και τοýτο.
Ανθ. Και τþρα που θα τον βÜνουμε στην κοýνια, τüτες Ýχω καιρü... καμπüσαις τζακμακüπετραις μüνε, και στρυδüτζεφλα να με προβλÝψης…και Ýνα δυω παλιÜ φορτζÝρια.
Ροδ. ¼φκολα ναι τοýτα … μοναχÜ να με πλερþστεν το λογαριασμü π' οýν' ως τα τþρη, γιατß τα πÞρα βερεσιÝ.
Ανθ. Το πουρνü σε τα πλερþνω.
Ροδ. (καθ' εαυτüν). Κι ßντα Ýν ηξÝρουν να κÜμουν του διαβüντρου η γυναßκες üντας θÝνε … αλοß του που πÝση σε τετοιωνþν χÝργια... (προς την ΑνθÞν). ΠÜγω Üματις να σας οτοιμÜσω της τζακμακüπετραις, και τα παλιÜ φορτζÝρια… μα ε θÝτεν πολλÜ, γιατß τα γρüσια θα σωθοýνε αφοý και με πλερþστεν το λογαριασμü.
Ανθ. ¼σα πÜνε, κι üσα μεßνουνε … ξÝρεις δα, μηγÜρι; με τ' Üδωκε με το μÝτρος; Ýννοια σου... (αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η   Θ'

Μαχßδης, Αντισχßδης, Λαμπρßδης, ΧαιρειÜδης, Πατζßδης, ΧÜιδω κι ΑνθÞ

ΧÜι. ΚυρÜ κοκüνα, κυρÜ κοκüνα!!
Ανθ. (Ýσωθεν αφανÞς). Τι θÝλεις;
ΧÜι. Κεßν' οι γιαλελßδες ερχÝνται για!!!
Ανθ. ΚÜμ' τους αντικÜμαρα.
ΧÜι. Δε ξÝρω πþς την κÜμνε.
Ανθ. ΒÜλ τους να καθÞσουνε στην Üλλη κÜμαρα, βγÜλ τους γλυκü και καφφÝ, και πες τους να με συγχωρÝσουνε γιατß δεν μπορþ κομμÜτι.
¼λοι. (απαντþντες την ΧÜιδω). Π' οýν η καιρÜ σου ΧÜιδω;
ΧÜι. Να τη σχωρÝστε, γιατ' Ýναι ψýχα ζαμποýνσα.
¼λοι. ΠÜμε να τÞνε δγιοýμε.
ΧÜι. ¼χι! μπÜτ' δω για, σ' τοýτον το νοντÜ.
¼λοι. Εμεßς θ' Üμπουμε εκεß που εßναι.
ΧÜι. ¼χι üχι … γιατß κεßν' μ' γεßπε να σας κÜμ' ντικÜμρα, και να βγαν καφφÝ και γλυκü, και να κÜτζ δω για.
¼λοι. Τι σε εßπε; αντικÜμαρα να μας κÜμης;
ΧÜι. ¸τζ' μ' γεßπ', ναι.
¼λοι. ΠÞγαινε να της πης, να το βÜνη σκουλαρßκι στ' αυτß της. "Ýκαμε κι ο κασιδιÜρης σκοýφια" να της πης ακüμα, να πη κι αλεýρι.
ΧÜι. (προς την ΑνθÞν). ΚυρÜ, τοýτ' οι γιαλιλßδες με γεßπαν να σ' πω, να βÜνς' τα σκλαρßκια στ' αυτιÜ σ' και τη σκοýφγια τ' κασδιÜρη, και να πης κι αλεýρ'.
Ανθ. (Ýσωθεν). Πες τους και συ, να μ' αδειÜσουν τη γωνιÜ.
ΧÜι. Μ' γεßπε να διÜστε τη γνια.
¼λοι. Την επÜθαμε.
Μαχ. Εγþ το επρüβλεπα.
Αντ. Εγþ δεν το Þλπιζα.
Λαμ. Αυτü Þτον επüμενον, διüτι αι τοιαýται κυρßαι το Ýχουν ιδßωμα, üταν Þναι εις δεινÜς περιστÜσεις κολακεýουν και τους πλÝον μηδαμινοýς, Ýπειτα üταν η τýχη των λÜβη μεταβολÞν, καθþς της πατζαβοýρας αυτÞς, τüτε λησμονοýν και φιλßας, και χÜριτας, και, και, και, και.
Χαιρ. ΚαλÜ να τα πÜθωμεν … Ýτζι μας πρÝπει, διüτι δεν βαστþμεν βαρýτητα εις τον εαυτüν μας, αλλÜ ανακατωνüμεθα με τοιαýτα σκýβαλα … τας τοιαýτας üχι μüνον δεν πρÝπει να τας συναναστρÝφεται τινÜς, αλλÜ πρÝπει και να τας καταφρονÞ ακüμη.
Πατζ. Τω üντι … Ýπρεπε να το κÜμωμεν απ' αρχÞς, αλλÜ τι να ειπþ; οι κ.κ. Μαχßδης και Αντιοχßδης μας παρεκßνησαν.
Μαχ. Ναßσκε κýριε, η δικÞ σας η καρδßτζα τÜχα δεν εκτυποýσε για να την δγÞτε; τþρα ημεßς πταßομεν.
Χαιρ. Δεν τη μουντζþνετε τη βρþμα, την Üσωτη, την παραλυμÝνην, την ξιππασμÝνην;
Πατζ. ΚαλÜ λÝγει, τι στεκüμεθα ακüμη; για να μας κÜμη κι Üλλο φρüντε;
¼λοι. Ας φýγωμεν λοιπüν (αναχωροýν).
ΧÜι. ΚυρÜ, αυτοß μουρμοýρσαν, μουρμοýρσαν, κι Ýφγαν.
Ανθ. ¿ρα τους καλÞ … Ýλα εσý μÝσα, γιατß Ýχουμε δουλειÜ.

Σ Κ Η Ν Η   Ι'
(Ο ΡοδÜνης κι ο ΜουζÜνας φÝρουν τον ΣινÜνη εις κοýνιαν φασκιομÝνον και τον αφßνουν Ýμπροσθεν της ΑνθÞς)
ΡοδÜνης, ΜουζÜνας, ΑνθÞ, ΧÜιδω, ΣινÜνης και ΦοντανÝλλης

Μουζ. Απ' το κεφÜλι βÜστα καλÜ.
Ροδ. ΒαστÜτεν εσεßς καλÜ αφ' τα ποδÜρια να μη σας γλυστρÞση.
Μουζ. ΤÝσσερις χαμÜλιδες θÝλει, και πÜλαι να δγιοýμε . . (προς τον ΣινÜνη). ΑφÝντη, τ' εßν αυτÜ τα χÜλια;
Σιν. (μυστικÜ). Σþπα τþρα... δεν μπορþ να λαλÞσω, γιατß χαλνοýνε γιατρικÜ μου.
Ροδ. Εμεßς θα τον πÜμεν πλια … βαστÜτεν καλÜ… (προς την ΑνθÞν). ΠÜρτε τον το γυιü σας τþρη.
Ανθ. Σας ευχαριστþ.
Σιν. (κλαßει) ΟυÜ, ουÜ, ουÜ!!
Ανθ. Σκασμüς παστÜρδικο!! (γελÜ) χα, χα, χα, χα.
Σιν. ΟυÜ, ουÜ, ουÜ.
Ανθ. Τι θÝλεις;
Σιν.
ΜαμÜ, νιανιÜ.
Ανθ. ΧÜιδω!! Ýλα ταγßσης το παιδß.
ΧÜι. (εισÝρχεται, και βλÝπουσα αιφνιδßως τον ΣινÜνη εις την κοýνιαν, θαυμÜζει). Μπα … τρανü κακü γυιÝ μ!!! τοýτο ν' το πδß; μπα, μπα, μπα... τοýτος εßν' αφÝντης μας, και γÝνκε χαζü.
Σιν. ΝιανιÜ.
ΧÜι. Τι να τ' δþκω να φÜη;
Ανθ. ΓÜλα, ριζüγαλο.
ΧÜι. ΠÜγ' να φÝρω... (αναχωρεß).
Σιν. ΝιανιÜ, μπουÜ.
ΧÜι. (επιστρÝφει με Ýν πιÜτον να ταγßση τον ΣινÜνη). ¸λ' να σ' δþκω νιανιÜ·… τρανü κακü γυιÝ μ', και τοýτ' δεν το γεßδα στη ζÞση μ' … (ταγßζει τον ΣινÜνη).
Σιν. ΜπουÜ.
ΧÜι. ΣÞκω το κεφÜλ' σ' πÜνου να σ' δþκω να πγης... (τον ποτßζει).
Σιν. Τζις.
ΧÜι. Αυτü για δεν τ' ακοýγ' … ας σε βÜν' η κοκüνα να τα κÜμς'.
Σιν. Τζις.
Ανθ. ΒÜλτο καλÝ το παιδß, να κÜμη τα τζßσγια του.
ΧÜι. (με θυμüν). Τι πδß;. τι πδß; γδüντα χρονþ Üθρωπο τον κÜμτε χαζü; βÜλτον γ' η αφεντιÜ σ' να κÜμ'... (φεýγει με αγανÜκτησιν).
Ανθ. ¸λα να τον κουνÞσης.
ΧÜι. (φεýγουσα). ΜηδÝ τον κνÜγω, μÞδ' τον ταγßζω, μÞδ' να δγιω θÝλ' χαζü ποτÝς μ' … για, πιÜσ' μια βÜγια … (αναχωρεß).
Σιν. ΝιανιÜ, μπουÜ, τζις.
Φον. (εισÝρχεται φÝρων ιατρικÜ εις τας χεßρας του). ΚοσπÝτο δι μπÜκκο!!! üλο Ýνα βüλτα μαμÜ, τζις, μπουÜ; ε κε αφÝντη δικü μου, τþρα κε να γÝνεται νιο σÝντζα δοýπιο … μα μπιζüνια και να πÝρνη πüκο ελετουÜριο, και να πßνη κε δεκüτο, (τω δßδει ολßγον) ε σαρÜντα μÝρα, επüι γÝνεται νιο. (προς την ΑνθÞν). Δοýνκουε καιρÜ δικü μου, το κοýρα και το γιατρικü; πιο και να πλερþνη;
Ανθ. ΜÜλιστα εξοχþτατε, εγþ. (τω δßδει Ýν χαρτßον με νομßσματα).
Φον. ΣπολÜτη, καιρÜ δικü μου, σπολÜτη …. (κÜμει διÜφορα σχÞματα, και αναχωρεß).
Ανθ. (κτυπþσα τας χεßρας). ΧÜιδω, ΜουζÜνα!!
Μουζ. Ορßστε.
Ανθ. ΠιÜστε να πÜτε το παιδß στην Üλλη σÜλα, γιατß κρυüνει εδþ.
ΧÜι. Δεν μποροýμ' οι δυω.
Ανθ. Φþναξε και το μισÝ ΡοδÜνη.
Ροδ. (παρουσιÜζεται αßφνης). ¹ξερÜ το κι Ýν Þφυγα.
¼λοι: (μεταφÝρουν τον ΣινÜνη φωνÜζοντα). ΟυÜ, μπουÜ, νιανιÜ, τζις.

Σ Κ Η Ν Η   ΙΑ'
ΡοδÜνης & ΑνθÞ

Ροδ. ¹φερÜ σας τα παλλιÜ φορτζÝρια, της τζακμακüπετραις, και τα στρυδüτζεφλα, πÜμεν τþρη να με πληρþστεν.
Ανθ. ¸καμα και το προικοσýμφωνο … για δγιÝτο, σ' αρÝσει; (τω δßδει).
Ροδ. (αναγινþσκων το προικοσýμφωνον). ΚαλÝ σεις τον ησβýσετεν αφ' τον κüσμο τον κακüσορτο, ßντ' αν' τοýτα; και λÝτεν να τ' απογρÜψη;
Ανθ. Τον καταφÝρνω εγþ, Ýννοια σου... πÜμε τþρα.
Ροδ. ΠÜμε … (αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΒ'
ΑνθÞ, ΧÜιδω, Ýπειτα ΡοδÜνης

Ανθ. ΧÜιδω, πÞγαινε γλßγωρα να με φωνÜξης τον μισÝ ΡοδÜνη.
ΧÜι. Εκεßνος Ýρχεται, γιÜτος για.
Ανθ. (προς τον ΡοδÜνην). ¼τι κι Ýστελνα τη ΧÜιδω να σε φωνÜξη.
Ροδ. ΤρÝχει τßποτις;
Ανθ. Τι θα τρÝξη; αυτüς ο ξαναμωραμÝνος απüψε üλη νýχτα ελογÜριαζε Üμα σηκωθÞ να κυττÜξη της κασÝλαις του, για τοýτο σ' εφþναξα να προλÜβουμε να του δεßξω üλα τα καλÜ μου, να τον βÜνουμε να υπογρÜψη το προικοσýμφωνον, κι ýστερα να τον χορÝψω καλÜ … πÜμε λοιπüν μÝσα να σε δþσω κι Üλλα γρüσια, και Ýναν κατÜλογο να με πÜρης ακüμι πρÜγματα, γιατß δε ξÝρεις πþς τα φÝρν' ο διÜβολος… εντοσοýτω τι θα φÜμε σÞμερα;
Ροδ. Εßναι σαρακοστÞ.
Ανθ. Δεν κÜμεις τη δουλειÜ σου... σκουργιασμÝναις ιδÝαις.
Ροδ. Και τρþτεν σÞμερις πασκαλινü;
Ανθ. ΑμÝ τι; θα νηστεýω; κÜθησαι να φÜμε εδþ!
Ροδ. ¸ν τρþγω πασχαλινü.
Ανθ. Εγþ σας πÝρνω θαλασσινÜ.
Ροδ. Η σουπιαßς Ýχουνε 20 γρüσα η οκÜ σÞμερις.
Ανθ. Ας Ýχουν κι εκατü... ωχ, κýτταξε τι λογαριÜζεις!! πÜμε πÜμε να σε δþσω τα γρüσια (αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΓ'
ΣινÜνης, ΑνθÞ και ΡοδÜνης Ýσωθεν αφανÞς

Σιν. (καθ' εαυτüν). ΣÞμερα σωτÞκανε σαρÜντα μÝραις, ξανÜνιοσα κομμÜτι, γιατρικÜ και κοýνια καλü με κÜμανε, κüκκαλÜ μου σφßξανε, ρÜχη μου πüνεσε κομμÜτι κεßττωντας, αμμÜ δε βλÜφτει περνÜει, κοκονßτζα δεν Þρτε σÞμερα να δγη, ας ντυθþ ν' αýγω üξου, να δγιω τι γÝνεται κüσμος, (εξÝρχεται, και βλÝπει τον ΡοδÜνην και την ΑνθÞν καθημÝνους). Τι λÝτε οι δυω σας;
Ανθ. Τßποτα, üτι καθÞσαμε.
Σιν. ΑμÝ μισÝ ΡοδÜνη, εδþ πÝρα Þσουνα; γιατß ντεν Þρτες μÝσα για;
Ροδ. Κοιμοýσασταν.
Σιν. ¼χι! κειτοýμουνα.
Ροδ. ΓενÞκετεν πλια τþρη νηüς;
Σιν. Εχ!! κομμÜτι ξανÜνιωσα· κοýνια ßλλεμ πολý καλÜ μ' Ýκαμε…
Ροδ. Μπα και γουστÜρετεν... ακüμι να κÜμετε Üλλαις σαρÜντα μÝραις στα σπÜργανα;
Σιν. ¼χι... αρτßκ τα σηκωτþ, γιατß Ýχω δουλειαßς.
Ανθ. (προς τον ΡοδÜνην μυστικÜ). Επρüλαβα και την Ýφκιασα τη γαλλιÜρδα μου.
Ροδ. (μυστικÜ). Κι ßντα καλüβολλα π' οýρτεν!! μοναχÜ που σþσετεν τα γρüτα, γιατß πÞρετεν πολý πρÜμα.
Ανθ. Τα πουλþ … πÜντα τη μισÞ τιμÞ θα πιÜσω…. Ýχω κι Ýνα φüρτζÝρι με γρüσια.
Ροδ. ΚατÜ πþς τα πÜτεν εσεßς, γλßγωρις θα το ξεπατþσετεν κι εκεßνο.
Ανθ. ΚÜμε χÜζι τþρα τι θα κÜμω … (προς τον ΣινÜνη). ΑλÞθεια τζελεμπÞ, δεν εßδετε την προßκα μου και το βßος μου ακüμα.
Σιν. Τι τÝλω να δγιω.
Ανθ. ¼χι üχι, πρÝπει να τα δγÞτε, και να υπογρÜψετε και το προικοσýμφωνο … ορßστε λοιπüν, πÜμε να τα δγÞτε. μισÝ ΡοδÜνη, Ýλα μαζÞ μας (αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΔ'
ΣινÜνης, ΑνθÞ και ΡοδÜνης, χωρßς να φαßνωνται κατÜ πρþτον, εßτα εξÝρχονται, Ýπειτα ΚαλαμπÜκος

Ανθ. Εδþ κýτταξε τζελεμπÞ!! üλα αυτÜ εßναι φουστÜνια! δγιες και τα λαχοýρια, γλÝπεις κι αυτÜ τα κουτιÜ;
Σιν. ΓλÝπω· τι Ýχουνε μÝσα για;
Ανθ. Καπελλßνα... αυτÞ η κασÝλα Ýχει γκÜντια, κÜλτζαις, και κορδÝλαις. αυτÞ Ýχει μανδÞλια, σπαλÝτα, σÜλπαις, τοýλια, κτλ. αυτÞ Ýχει üλο παποýτζια.
Σιν. Και τι τα τα κÜμεις τüσα παποýτζια;
Ανθ. Θα τα φορÝσω, τι, πολλÜ εßναι; Ýνα την εβδομÜδα, και κÜθε μπÜλο δυω τρßα ζευγÜρια.
Σιν. Μπρε μπρε μπρε!! οýλα αγραστÞρια Üδειασες, και κουβÜνησες εδþ πÝρα. Στα παπουτζßδικα παποýτζι δεν απÝμεινε πγια.
Ανθ. Και ποý εßσ' ακüμα;
Σιν. Τα πÜρης κι Üλλα;
Ανθ. Η ευγενßα σου θα μ' αγορÜσεις.
Σιν. ΧÜλασε πρþτα αυτÜ, κι ýστερα γλÝπουμε (καθ' εαυτüν). ΠενÞντα χρüνια αυτÜ δε χαλνοýνε.
Ανθ. ΔγιÝς τþρα και τα διαμαντικÜ μου.
Σιν. Οýλα δικÜ σου εßναι;
Ανθ. ΜÜλιστα.
Σιν. Τζεβαερικü ντεν Üφηκες στο πεζεστÝνι … οýλα εδþ Ýφερες.
Ανθ. ΔγιÝς και τα γρüσια μου.
Σιν. Λßγα εßναι.
Ροδ. Τ' Üλλα τ' Üχει στο διÜφορο.
Σιν. κι εßναι πολλÜ;
Ροδ. ¸ν πÝνουνε στο κονδÞλι.
Ανθ. Τα εßδετε üλα αυτÜ, το κελλÜρι μου, τ' ασημικÜ μου, και τα λοιπÜ;
Σιν. Ναßσκε, οýλα εßδα.
Ανθ. ΠλÝον λüγος δεν μÝνει (εξÝρχονται). Ημπορεßτε να πÞτε üτι με πÞρετε πτωχÞ; üτι εψοφοýσα της πεßνας, üτι δεν εßχα κανÝναν παρÜ να ξýσω το δüντι μου;
Σιν. ¼χι. στραβüς εßμαι; ντε γλÝπω;
Ανθ. Δε ξÝρω!!! γιατß καμμιÜ φορÜ τα πρÜγματα γενοýνται ανÜποδα.
Σιν. ¼χι, üχι, Ýνα πρÜμα μοναχÜ, του κüσμου πρÜματα οýλα εδþ εκουβÜνισες.
Ανθ. Τι σας κüφτει; υπογρÜψετε λοιπüν το προικοσýμφωνον (το παρουσιÜζει).
Σιν. Γιατß;
Ανθ. ¸ζ' εßναι νüμος, ζωÞ και θÜνατος εßναι. μÞτε οι συγγενεßς σου να με τραβοýνε, μÞτε οι συγγενεßς μου να σε τραβοýνε.
Σιν. Εγþ γεννιαßς ντεν Ýχω.
Ανθ. Τι κÜμει; Ýχω εγþ … υπογρÜψετε.
Ροδ. ΚαλÜ σας λε, κι Ýχει δßκιο, κι Ýτζι εßν' της τÜξις.
(Ο ΣινÜνης υπογρÜφει το προικοσýμφωνον).
Ανθ. (προς τον ΡοδÜνην). ΥπογραφτÞτε μÜρτυρας.
Ροδ. (υπογρÜφει). ΘÝμεν κι Üλλον Ýνα.
Ανθ. ΦωνÜζουμε αυτüν που περνÜει …Κýριε, Κýριε.
Σιν. Τι τÝλεις εκεßνονα; εßναι ΚαλπÜκος.
Ανθ. Τι με κüφτει; ας Þναι μακÜρι και ΚαλπÜκος.
Καλ. Τι προστÜζετε κυρÜ μ';
Ανθ. Να υπογραφτÞτε μÜρτυρας εις αυτü το προικοσýμφωνο.
Καλ. ΥπογραφτÞκαταν οι Üλλ';
Σιν. ΜÜλιστα.
(Ο ΚαλπÜκος υπογρÜφει κι αναχωρεß).
Ανθ. (κρατοýσα το προικοσýμφωνον εις χεßρας). Εγþ χαλεπÞ μου το Þθελα αυτü, για να μην Ýχουμε ζÜλαις.
Σιν. ΚÝφι σου γÝνηκε τþρα; πÜγω κι εγþ να κυττÜξω δουλειÜ μου, γιατß πολý χασομÝρησα... (αναχωρεß).
Ροδ. ΚαλÜ του την εφτιÜξετεν...ε θε πλια τßποτις Üλλο … πα φýγω τþρη.
Ανθ. Ανασκουμπþσου, γιατß θ' Üχουμε φωναßς τþρα τþρα.
Ροδ. ΜηνýσετÝ με, κι Þφταξα... (αναχωρεß).
Ανθ. ΠÜγω κι εγþ να δγιω τι θα κÜμει τþρα.

Σ Κ Η Ν Η  ΙΕ'
ΧÜιδω, ΑνθÞ, Ýπειτα ΜουζÜνας

ΧÜι. (εισÝρχεται τρÝχουσα να φθÜση την κυρßαν της). ΚυρÜ κοκüνα, κυρÜ κοκüνα.
Ανθ. Τι θÝλεις;
ΧÜι. Αυτüνα το φτωχοýλ' δεν τ' δßνεις τßπτα, για να σχωρνÜει τοις γνειοýς σου;
Ανθ. Ποιον;
ΧÜι. Το Μζαν.
Ανθ. Ναι τον καúμÝνο... να τον κυβερνÞσω (στρÝφει προς τον ΜουζÜνα). ¸λα κοντÜ, Ýλα … να, πÜρ' αυτÞν τη σακκουλßτζα με 200 βενÝτικα κι οικονομÞσου … θÝλω üμως να Þσαι δικüς μου, κι ü,τι μ' εýρει να Þσαι με το μÝρος μου.
Μουζ. (λαμβÜνων την σακκουλßτζαν). Κοκονßτζα μου, ο Θεüς να σας το πλερþση ü,τι εκÜματε σ' μÝνα τον πτωχü· εßμαι Ýτοιμος και στη θÜλασσα να πÝσω, και το αßμα μου να χýσω διÜ την ευγενßαν σας, και εις πυρ και εις θÜνατον τÝλος πÜντων.
Ανθ. Εýγε σου... Ýτζι σε θÝλω … πηγαßνετε τþρα στη δουλειÜ σας... (αναχωρεß).
ΧÜι. (προς τον ΜουζÜναν) Γεßδες; γιÜ, Üρπαξες τη σακκλßτζα με τα βενιÝτικα.
Μουζ. Ευχαριστþ … πÜμε τþρα. ΧÜι. ΠÜμ', πÜμ' … (αναχωροýν).

Σ Κ Η Ν Η   Ις'
(Ο ΣινÜνις εισÝρχεται εις το θησαυροφυλÜκιüν του, ανοßγει τα κιβþτια, και ευρþν αυτÜ γεμÜτα  τζακματüπετραις και στρυδüφλοιδαις, εξÝρχεται τρÝμων και φωνÜζωνΣινÜνης, ΑνθÞ, ΧÜιδω και ΡοδÜνης

Σιν. ΤρεχÜτε γειτüνοι!! τρεχÜτε!! κλÝφταις με ξεγυμνþσανε!!! ωχ … τι τα γÝνω τþρα, κακοροßζικο; οýλο βιος μου πÞρανε, σεντοýκια γιομßσανε τζακμακüπετρα, και στρυδüτζεφλα … ωφ... αμÜν... τι να γÝνω; (τρÝμων πßπτει, και λειποθυμεß).
ΧÜι. (εξÝρχεται, και βλÝπουσα τον ΣινÜνη, κρÜζει την κυρßαν της). ΚυρÜ κοκüνα, κυρÜ κοκüνα, αφÝντης για, μπαγßλδισ' üξου, δεν Ýρχεσαι να τον σκþσουμε;
Ανθ. (εξÝρχεται, και πλησιÜζει με απορßαν εις τον ΣινÜνη). Τι Ýπαθες τζελεμπÞ; (τον κινεß). Δεν ακοýς τζελεπÞ; τι Ýπαθες; ΧÜιδω! φÝρε κομμÜτι θειÜφι να τον ξελειγοθυμßσουμε.
ΧÜι. (τη προσφÝρει ολßγον θειÜφι) Να κυρÜ.
Ανθ. ¸λα και συ κοντÜ.
Σιν. (ανανÞφων ολßγον) ΚλÝφταις … κλÝφταις … με ξεγυμνþσανε.
Ανθ. ΚαλÝ τι κλÝφταις λες; π' οýν οι κλÝφταις;
Σιν. (βλÝπων την ΑνθÞν). Εσý κλÝφτρα Ýκλεψες βιος μου, … Üδειασες σεντοýκια, κι Ýβανες τζακμαχüπετρα, και στρυδüτζεφλα … σÞκι απÝ κοντÜ μου... κλÝφτρα.
Ανθ. Τοýτος τρελλÜθηκε … καλÝ με τα σωστÜ σου με βρßζεις, και με λες κλÝφτρα;
Σιν. Ναι· εσý Ýκλεψες βιος μου … αμÜν …. νους μου τα πετÜξει τþρα … φεýγα λÝω.
Ανθ. Τον γλÝπεις εκεß το βÜρβαρο, τον ασυνεßδητο, να με λÝγη κλÝφτρα, κι üτι Ýκλεψα το βιος του; (με θυμüν). ΣÞκι απÜνου κýριε! την υπüληψßν μου θÝλω, κι αυταßς εßναι μüμολαις … εγþ δεν πÝρνω απü τÝτοια … (με θυμüν). σÞκω δε, στα ποδÜργγια σου... ολüρτος, ολüρτος … α … πιÜστον μωρÞ ΧÜιδω να σηκωθÞ. (απομακρýνεται η ßδια ολßγον).
Σιν. Βιος μου οýλο Ýκλεψες μπρε καλοπλυμÝνη, μπρε σεξÝν τοκοýζ.
Ανθ. Να τ' αποδεßξης παλιüγερε, σαπημÝνε, φαφοýτη, τενεκÝ.
Σιν. Τþρα ζαÝρ παλιüγερω γÝνηκα, φαφοýτη γÝνηκα, τενεκÝ γÝνηκα, δουλειÜ σου Ýκαμες γιÜ; ü,τι τÝλεις πες το.
Ανθ. Τßποτα, την τιμÞ μου θÝλω … και ποý το ηýρες το βιος και πιος σε τ' üκλεψε;
Σιν. Ογδüντα δυω σεντοýκια Ýφερα γιομÜτα βενÝτικα, ντομπλüνια, τÜλλαρα και λοÞς κοπÞς μονÝδα.
Ανθ. ¸φερες σεντοýκια βουλωμÝνα … ποιος τα εßδε τι εßχανε μÝσα; εσý τα γιüμισες τζακμακüπετραις, και και στρυδüτζεφλα, τα βοýλωσες, και λες τþρα που Þτανε βενÝτικα, και δοýπιαις … ποιος τα εßδε; Ýνα παλιοσÝπετο εßδα μüνε, π' üχεις μÝσα κÜτι τζÜντζαλα, και τßποτις Üλλο δεν εßδα να φÝρης... τþρα λες φλουργιÜ, αýριο θα πης διαμÜντια … μÜλιστα την ημÝρα που Ýφερες τα σεντοýκια που Þτανε βουλωμÝνα, τα εßδε κι ο μισÝ ΡοδÜνης, κι εßναι καλüς μÜρτυρας.
Σιν. ΤαμÜμ! κÜπηλα εßπανε μια φορÜ, φÝρε μÜρτυρα, επÞγε κι Ýφερε μποζατζÞ … τþρα κι εσý φÝρνεις μισÝ ΡοδÜνη μÜρτυρα … (με θυμüν). Κι εσý κι εκεßνος τα κλÝψετε.
Ανθ. Τι εßχες; και τι σε κλÝψανε;
Σιν. ¸να μιλλιοýνι βενÝτικα.
Ανθ. Μπορεßς να πης και δÝκα … ποιος σε πιστεýει; φÝρε μÜρτυρες.
Σιν. Οýλος κüσμος ξÝρει.
Ανθ. ¸νανε φÝρε, και φτÜνει … σε ποιüνα μπροστÜ με παρÜδωσες βενÝτικα και δοýπιαις, και τþρα λες που τα κλÝψαμε;
Σιν. Μη τυμþνεις και φωνÜζεις... ταμÜμ! βγÜζει κλÝφτη φωνÞ του, να φοβητÞ νοικοκýρης … ξÝνο ικλÝφτη ανοßγει σεντοýκι, πÝρνει γρüσια, φεýγει… τζακμακüπετρα δε βÜζει … τοýτο ικλÝφτη σπητικü Þτανε.
Ανθ. Σπητικü, παζαρßσιο δε ξÝρω... αυτÜ εßναι μüμολαις … δε λες πως Þσουνα ψüφια ψεßρα, κι Ýκαψες το κεφÜλι μου, που σε πÞρα γÝρω, σαλιÜρη, μυξÞ, ξαναμωραμÝνο, βÜρβαρο, χοντροειδÝστατο; και δεν τρÝπεσαι ακüμα να με λες και κλÝφτρα; ω χαρÜς την ανθρωπιÜ σου!! δεν το υποφÝρω … (με φωνÜς). Την υπüληψß μου θÝλω... κýριε... κüπιασε στο κριτÞριο.
Σιν. Εσý τα τραβÞξης εμÝνα κριτÞριο, γιüξαμ εγþ; μπρε γκιδß κλÝφτρα.
Ανθ. ΚλÝφτης, ψεýτης, και κατεργÜρης εßσαι συ, ποý γÝμισες τα σεντοýκια σου τζακμακüπετραις, κι Ýκαψες το κεφÜλι μου... απ' το Θεü να τ' üβρης. (προς την ΧÜιδω μυστικÜ). ΠÞγαινε να φωνÜξης το ΡοδÜνη γλÞγωρα.
ΧÜι. ΠÜγ' για.
Ανθ. Ναßσκε ναßσκε κýριε... ο πλοýσιος φαßνεται απü τα καλÜ του . . αμ' εσý τι εßχες; Ýνα παλιοσÝπετο με τζÜντζαλα και με πατζαβοýρες.
Σιν. ΒενετικÜ, ντοπλüνια Ýφερα μωρÞ!
Ανθ. ΜωρÞ; χαρÜ ς' το μωρÞ! την κοπÝλα του πατÝρα σου λες μωρÞ; τον γλÝπετεν το βÜρβαρο; Üκουσε κýριε... τα Ýξοδα του γÜμου, τα νυφιÜτικα και την προγαμιαßα δωρεÜ θα με πληρþσης, και φþναζε üσο θÝλεις και τζιλεποýρδα μακÜρι σαν κατζßκι. . μ' Üκουσες; δυω και δυω κÜμουν τÝσσαρα… το κριτÞριο θα μας ξεχωρÞση και πÜρ' τα μÝτρα σου.
Σιν. Οýλα ΡοδÜνη τ' Üκαμε αχ κιοπüγλου ΡοδÜνη... αχ Þ τ' ογλοý ΡοδÜνη, εσý Ýφερες μπελÜ στο κεφÜλι μου.
Ροδ. (εισÝρχεται αιφνιδßως). ΚαλÝ ßντα σας Þκαμεν ο ΡοδÜνης πÜλι;
Σιν. ¼ξου κιοπüγλου . . οýλα εσý τ' Üκαμες, κλÝφτη!
Ροδ. Κι αφ' το σπÞτι του πÜη σας με διþχνετεν μαθÝς;
Ανθ. Σε λÝγω δα! τþρα γλÝπει ο ξεδοντιÜρης, ο σαπημÝνος, ο μιαρüς, που θα τον διþξω εγþ.
Ροδ. κι ßντα σας Þκαμα; ε μιλÜτεν ξÜστερα;
Σιν. Βιος μου Ýκλεψες . . ακüμα τι τα κÜμης;
Ροδ. Και κλÝφτης εßμ' εγþ; την τιμÞν μου θÝλω.
Ανθ. Κι εγþ την τιμÞν μου και την υπüληψß μου, (προς τον ΣινÜνην). ¸ξω απ' το σπÞτι μου… τþρα να φýγης… βγÜλτον Ýξω μισÝ ΡοδÜνη.
Ροδ. ¼ξου παλλιÜνθρωπε (τον σπρþχνει).
Ανθ. (αρπÜζει Ýν ρüπαλον εις χεßρας της). ¸ξω, ¸ξω… α. . ακüμα στÝκεσαι; θα σπÜσω το κεφÜλι σου.
Ροδ. (τον κρατεß απü το φüρεμα). Την τιμÞ μου θÝλω… ποý θα μου πας διαβüντρου γυιÝ. . . στο κριτÞριο θα πÜμεν.
Ανθ. (σηκþνει το ρüπαλον). Ακüμα στÝκεσε;
Σιν. ¸ι, φεýγω, φεýγω, . . βιος μου οýλο εδþ μÝσα αφßνω … να δγÞτε τþρα τι σας κÜμω, μπρε κλÝφταις.
(ΑνθÞ και ΡοδÜνης τον σπρþχνουν, τον ευγÜζουν Ýξω κλεßουν την θýραν).

Ανθ. ¸ι πþς σε φαßνεται; καλÜ το κατüρθωσα;
Ροδ. Του την φτιÜξετε δα αλÜ μπουρνÝζικι . . κι αν' πα στο κριτÞριο;
Ανθ. Τß θα κÜμη· μÜρτυρες αφ'ου δεν εßναι ας φωνÜζη üσο θÝλει . . μη σε ξισπÜζουνε αυτÜ.
Ροδ. ΠÜγω Üμματις να 'δþ ßντα θα κÜμη τþρη (αναχωρεß).
Ανθ. (πηδþσα). Το κατüρθωσα, το κατüρθωσα! ας πÜη τþρα üποια πÝτρα εýρει μεγÜλη να χτυπÜ το κεφÜλι του, οι τÝτοιοι τÝτοια πρÝπει να παθαßνουν κι Üλλα χειρüτερα … (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΖ’
Βιτþρια, Ýπειτα Ναρκισßδης

Bιτ. Τι αναισχυντßα! τι αφιλοτιμßα! τι ασυνειδησßα! εις ποßον βαθμüν φαυλüτητας Ýφθασε να υποπÝση η αθλßα αυτÞ αδελφÞ μου τελευταßον εξαιτßας της ασωτßας της! αφοý κατεδαπÜνησε τüσην περιουσßαν,αφοý κατεδÝχθη και τα πλÝον αßσχιστα, δεν εξηρκÝσθη εις αυτÜ, αλλÜ προεχþρησε να πρÜξη τα μεγαλÞτερα μετÜ την υπανδρεßαν της. Δεν εμÝτρησε ποσþς τον εαυτüν της!!! δεν ενθυμÞθη τας παρελθοýσας δυστυχßας της, δεν εφαντÜσθη, οýτε ποσþς εσυλλογßσθη üτι η τýχη την κατεπλοýτησε διÜ να ζÞση λαμπρþς τüσον αυτÞ καθþς και οι απüγονοß της, αλλ' αφοý εντüς ολßγου κατεχρÜσθη τüσην υπÝρογκον χρηματικÞν ποσüτητα, θυσιÜσασα αυτÞν εις την Üπληστον πολυτÝλειÜν της, εις χοροýς, συναναστροφÜς και συμπüσια, και εις τας κολακεßας του μεν και του δε, και αφαιρÝσασα με τον κακουργικþτερον τρüπον üλον τον πλοýτον του συζýγου της, τελευταßον χωρßς να σεβασθÞ τους üρους της συζυγßας, τους üρους της τιμιüτητος, της γυναικεßας σεμνüτητος, της πολιτικÞς κοινωνßας, χωρßς καμμßαν συστολÞν απÝβαλε κακÞν κακþς τον Üθλιον γÝροντα σýζυγüν της, με τας πλÝον αναιδεßς ýβρεις εξυβρßζουσα αυτüν, και με απειλÜς ξυλισμοý, προσκαλοýσα αυτüν ακüμη και ενþπιον των δικανικþν νüμων. Ποßα ψυχÞ ευαßσθητος να μη λυπηθÞ τον τρισÜθλιον οýτον γÝροντα, üστις ως παρÜφρων περιφÝρεται Þδη, μη Ýχων ποý την κεφαλÞν κλßναι; ω δυστυχßα της ανθρωπüτητος!! εις πüσων ειδþν δεινÜ υπüκειται!! αγκαλÜ και οι τοιοýτοι μοχθηροß φιλÜργυροι δεν εßναι αξιοσυμπÜθητοι δι' üσα και αν πÜθουν, μ' üλα ταýτα ο τρüπος της αδελφÞς μου εßναι αξιοκατÜκριτος, και κινεß εις οßκτον τον θεατÞν του γÝρω ΣινÜνη, καßτοι μοχθηροý και βδελυροý φιλαργýρου … και εÜν απλþς δεν Þτο ßδιον εντßμου και φιλοτßμου γυναικüς το να μεταχειρισθÞ με τοιοýτον απÜνθρωπον τρüπον Ýνα ξÝνον Üνθρωπον εμπιστευθÝντα την περιουσßαν του εις την οικßαν της, πολλþ μÜλλον δεν Ýπρεπε να μεταχειρισθεß τοιουτωτρüπως Ýνα σýζυγον με τον οποßον ü,τε πολιτικüς και θρησκευτικüς νüμος, και η ανθρωπßνη κοινωνßα την συνÝζευξαν; αχ!! πüσον λυποýμαι, και κατακρßνω την αδελφÞν μου, η οποßα προσÝβαλε δυνατÜ την αξιοπρÝπειαν üλης της οικογενεßας μας ! ευχαριστþ την τýχην Þτις με απÞλλαξε προ πολλοý απ' αυτÞν, και ζω εντßμως με την μετριüτητÜ μου.
Ναρ. (εισÝρχεται αßφνης). ΚυρÜ μου σας προσκυνþ.
Βιτ. Και εγþ σας αντιπροσκυνþ.
Ναρ. ΠολλÜ τεταραγμÝνην σας βλÝπω.
Βιτ. Δεν εμÜθετε τα Üθλα της αδελφÞς μου;
Ναρ. ΑυτÜ τα νÝα τουλÜχιστον λÝγονται εις üλην την πüλιν.
Βιτ. Πιστεýω üτι εις üλας τας συναναστροφÜς με αυτÜ διασκεδÜζουν.
Ναρ. Και εις τα καφφενεßα, και εις τα χαμαιτυπεßα ακüμη.
Βιτ. Ω δυστυχßα μου... πüσον δυσφημοýμαι και εγþ!!
Ναρ. Τßποτε κυρßα μου, η ευγενßα σας μÜλιστα χαßρετε την μεγαλητÝραν υπüληψιν διÜ την μετριüτητÜ σας.
Βιτ. Να το πιστεýσω;
Ναρ. Εις την τιμÞν μου. και εßθε να με ηξßωνεν η τýχη να σας απολαýσω νüμιμον σýζυγüν μου, Þθελα κατÜ τοýτο εßσθαι ο μüνος ευτυχÞς.
Βιτ. Κι εγþ Þθελα ζÞσει ευτυχþς, αν με ηξßωνεν η τýχη να συζÞσω με την ευγενßαν σας.
Ναρ. Τι περιμÝνομεν λοιπüν; να γερÜσωμεν ωσÜν νÜνη; (γελþν).
Βιτ... ¼χι δα … (γελþσα).
Ναρ. Ας δþσωμεν τας χεßρας... (δßδουν τας χεßρας). ΣτÝκεσθε εις τον λüγον σας;
Βιτ. ΜÜλιστα, εÜν και η ευγενßα σας σταθÞτε.
Ναρ. Εγþ εßμαι σταθερüς.
Βιτ. Και εγþ σταθερÜ.
Ναρ. Σας προσκυνþ... (αναχωρεß).
Βιτ. Και εγþ ομοßως. (αναχωρεß).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΗ'
ΣινÜνης μüνος ολοφυρüμενος, εßτα ΡοδÜνης

Σιν. Απ' ü,τι φοβοýμουνα ως τα υστερνÜ δε γλýτωσα κακορßζικο … τι να γÝνω τþρα; Ýναν παρÜ τσακισμÝνο δεν Ýχω να πÜρω ψωμß …üσα καζÜντησα σε μια þρα Ýχασα … χαρÜμι δεν εκýτταξα, χαλÜλι δεν εκýτταξα, σαρÜντα οχτþ τα εκατü στο διÜφορο Ýδινα, εκατü τα εκατü, ως και χßλια τα εκατü, διÜφορο του διαφüρου Ýπερνα, Ýμεν μÜζωνα, οýλο φλουργιÜ Ýκαμνα … üποιος Ýπεφτε χÝργια μου, σικüτι του ξερßζονα, ινσÜφι ντεν Ýκαμα ποτÝς μου … Ýνα Üσπρο κανενοý δεν Ýδινα, δεν Ýτρωγα, δεν Ýπινα, δεν εφοροýσα … τþρα οýλα μια καπανιÜ πετÜξανε απ' τα χÝργια μου. Αχ τζανοýμ ντοπλüνια, σα φεγγÜρια Þτανε πÜσα Ýνα … αχ γκιοζοýμ βενÝτικα!! σαν κλÝφτη μÜτια γυαλßζανε … ßλλεμ εκεßνα τÜλλαρα, σαν πÝταλα παρßλ παρßλ στρÜφτανε … τþρα πγια τι να δγιω; σεντοýκια μου τζακμακüπετραις και στρυδüτζεφλα εßναι γιομÜτα … παντριÜ γýρεψα, μπελÜ μου ηýρα με δýω χÝργια μου … κιÝσκε να μην παντρευοýμουνα… νοικαιρÜ τÜρεψα εßναι, μÝγερ εκεßνη Þτανε καλοπλυμÝνη, σεξÝν τοκοýζ, οýλα κακÜ Ýχει απÜνου της… αχ! μ' εγÝλασε … ως τα χτες Ýλεγε τζελεμπÞ, τþρα λÝει βÜρβαρο, τενεκÝ, γÝρω, ιψüφια ιψεßρα, … προßκα γυρεýει, ροýχα γυρεýει, με δεßχνει και κριτÞριο … οýλα ΡοδÜνης Ýκαμε, οýλα... (ο ΡοδÜνης εν τω μεταξý κýπτων την κεφαλÞν του απü την θýραν, εμφανßζεται εις τον ΣινÜνην, και πÜλιν σýρεται οπßσω). ΡοδÜνης, απ' το Τεü να τ' üβρη … αχ... (κλαßει). ΣÜστισα... τι να κÜμω; κριτÞριο να πÜγω, μÜρτυρα γυρεýει, ποý ν' αýρω μÜρτυρα; αχ σαν κοýκο απüμεινα ολομüναχο … ποιανοý να πω δÝρτι μου; αχ ΡοδÜνη, κýτταξε, κýτταξε, κρυφÜ βγÜνει κεφÜλι του, κυττÜζει σαν κλÝφτη, και τραβγιÝται μÝσα. Αχ κιοπüγλου ΡοδÜνη!!! εσý Ýσβυσες οντζÜκι μου.
Ροδ. (εισÝρχεται αιφνιδßως). ΚαλÝ σεις, ßντ' Üχετεν πÜλι μ' εμÝνα; ßντα σας Þκαμα; Ýν τρεποýστεν μαθÝς; καλÝ διαβüντρου γυιÝ, ßντα κακü ÞκαμÜ σας και με βλασφημÜτεν; ε μιλλÜτεν;
Σιν. Ακüμα τι τα κÜμεις; οντζÜκι μου Ýσβυσες. πÜει λÝωντας.
Ροδ. Κι εßχετεν εσεßς ποτÝ σας οντζÜκι αναμμÝνο και σας το Þσβυσα; εσεßς ετρþγετεν αφ' τον πατζατζÞ κι αφ' το μÜγερη.
Σιν. Εκεßνο λÝω οντζÜκι, γιüξαμ βιος μου οýλο που Ýκλεψες εσý κι η γυναßκα που μ' Ýδωκες;
Ροδ. κι εγþ σας την Þδωκα;, καλÝ διαβüντρου κουλλοýκι, κι Ýν ετρÝμετεν σαν την ßδετεν; κι Ýν τα μιλÞσετεν εσεßς; κι Ýν ηβÜνετεν σουλουμÜ και κοκκινÜδι στη μουσοýδα σας; κι Ýν εξαναμωραθÞκετεν; κι Ý σας Þβανε στην κοýνια; και ποý να σας τα θυμοýμε; Ýν τα κÜμετεν üλα για χατÞρι της; ßντα σας φταßγω γþ τþρη, και λÝτεν που σας Þκλεψα το βιος σας; και ποý τ' üδα; κι εßχετεν εσεßς βιος; εσεßς ακüμη μου χρουστÞτεν και τη σιμσαρßα που σας Þκαμα τα προξενιÜ, και πÞρετεν τÝτοια γυναßκα.
Σιν. Ω … σικιÜρι πρÜμα.
Ροδ. Κι α θε τη μυριζüσαστε.
Σιν. Και τι; πεπüνι Þτανε να τη μυρßσω; πεπüνια μυρßζουνε üντας τα πÜρουνε, γυναßκες ντε μυρßζουνε … κιÝσκε να μην Ýπερνα.
Ροδ. Κι üντας με περικαλοýσετεν, κι ημÝρα σας φαινοýντανε χρüνος, κι ηλÝγετεν αμÜν αμÜν, ωχ ωχ ωχ, κι ητρþγετεν, και πßνετεν της σαμπÜνιαις, κι ηλÝγετεν σαν πιστüλι βρüντιξεν, καλÜτανε, και τþρη που σας βγÞκεν στραβü τ' αγγοýρι εγþ φταßγω σας, και με λÝτεν και κλÝφτη; την υπüληψß μου θÝλω… και σας καλνþ στα κριτÞριο.
Σιν. Και συ κριτÞριο; εγþ τα τραβÞξω εσÝνα.
Ροδ. Γιατß;
Σιν. Δεν εßπες εσý να βγÜνω παπουτζÜκια μου και ν' Üμπω μÝσα;
Ροδ. Κι Ýν τα βγÜλετεν κι Þμπετεν;
Σιν. Τ' Üβγανα και μπÞκα μÝσα, αμμÜ τ' Üβανα και βγÞκα üξου τζßτζιδος.
Ροδ. ºντα σας φταßγω; εγþ ÞβγαλÜ σας üξου; την τιμÞ μου θÝλω, και τη σιμσαρßα μου, κι ü,τι θÝτεν κÜμτεν, τα θÝλω με ντÜνα, σπÝζα, ιντερÝσσα.
Σιν. ΜÞτε σιμσαρßα δßνω, μÞτε ντÜναις μÜναις ξÝρω... Ýκαψες κεφÜλι μου, Ýσβυσες οντζÜκι μου, εκεßνο ιξÝρω, βÝσσελαμ.
Ροδ. Τη σιμσαρßα μου, κι εßναι ντροπÞς σας.
Σιν. Και μ' αφÞσετε παρÜ τζακισμÝνο;
Ροδ. Κι Ýν ηξÝρετεν που λÝνε μαθÝς, "τ' ακριβοý το τßποτες σε χαροκüπου χÝργια";

                           ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers