-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

.  

- () :


                                          Βιογραφικ

     Ο Δημτριος Βυζντιος (Δημτριος Κωνσταντνου Χατζ-Ασλνης, αναφερταν κι ως Δ. Κ. Χ. Ασλνης Βυζντιος) τανε κωμωδιογρφος κι αγιογρφος. Το δημοφιλστερο θεατρικ του ργο υπρξεν η Βαβυλωνα. ντας μορφωμνος και γλωσσομαθς, ανλαβε πολλς και διφορες θσεις εργασας εκ των οποων οι κυριτερες ταν η θση του ως διερμηνας του Μπη της Τνιδας κι ως γραμματας της Πελοποννησιακς Γερουσας. Στη διρκεια του Αγνα το 1821 υπηρτησε σε διφορες κρατικς υπηρεσες, προπντων μως γινε γνωστς ως κωμωδιογρφος κι αγιογρφος (κυρως στον καθεδρικ να του Αγου Ανδρα Πατρν). Τα 1α τη της Οθωνικς Βασιλεας, δυσαρεστθηκε απ τη πολιτικ κατσταση της χρας κι αποσρθηκε στην Πτρα, που εργστηκε ως αγιογρφος. Απεβωσε εκε, το 1853.     Γεννθηκε στη Πλη το 1790 και πρε τη προσωνυμα Βυζντιος απ τη καταγωγ του. Εκε μεγλωσε και μυθηκε στην αγιογραφα. σκησε το επγγελμα του αγιογρφου ως το 1812, οπτε διορστηκε διερμηνας στην Αυλ του μπη της Τνιδας. Με το ξσπασμα της Επανστασης φυγε για την Κυπαρισσα κι αγωνστηκε στο μεσσηνιακ στρατπεδο. Υπρξε αναπληρωτς γραμματας της Πελοποννησιακς Γερουσας, γραμματας της επαρχας Τριφυλας κι παρχος Κορνης και Γαστονης, εν διετλεσε επσης γραμματας του Α' Εγκληματικο Δικαστηρου που συστθηκε απ τους λληνες αγωνιστς το 1826 και γραμματας επ των Πολεμικν. Μετ το θνατο του Καποδστρια απομακρνθηκε απ τις δημσιες θσεις λγω διαφωνιν του με τη κυβερνητικ πολιτικ κι αναγκστηκε να επιστρψει στην αγιογραφικ δρση


.
      Γνωστ εναι η αγιογρφησ του στο να του Αγου Ανδρου στην Πτρα, εν ργα του σζονται και στους ναος της Υπαπαντς και του Προδρμου στην Καλαμτα. Πθανε το 1853 στην Πτρα.
     Στο χρο της νεοελληνικς λογοτεχνας ο Βυζντιος εντχτηκε με τα θεατρικ ργα του και κυρως την κωμωδα του Βαβυλωνα (1836), εν γραψε επσης τις κωμωδες Σιννης (1838), Γυναικοκρατα (1841) και Κλαξ (1858). Η Βαβυλωνα αποτλεσε τη 1η νεοελληνικ κωμωδα που παραστθηκε στο ελεθερο ελληνικ Βασλειο. Πρωτοεκδθηκε στο Ναπλιο το 1836 κι επανεκδθηκε το 1840 σε 5πρακτη μορφ (η 1η ταν 4πρακτη), γνρισε πολλς εκδσεις και παραστσεις τσο στον ελλαδικ χρο ( πρεμιρα το 1837), σο και στις παροικες του εξωτερικο. Με τη Βαβυλωνα ο Βυζντιος συνβαλε αποφασιστικ στη διαμρφωση της φυσιογνωμας της ελληνικς κωμωδιογραφας του περασμνου αινα, βασισμνος στην απεικνιση της Βαβλ της σγχρονς του ελληνικς γλωσσικς πραγματικτητας. Επσης διακσμησε εκκλησες στη Πελοπννησο, μεταξ λλων και την οροφ του παλαιο Αγου Ανδρα στην Πτρα με μεγλες συνθσεις, σμφωνα με γλυκερ κι απ ττε ξεπερασμνα ιταλικ πρτυπα. Αυτ ανταποκρινταν στην επαρχιακ νοοτροπα της εποχς.     Το ργο του Βαβυλωνα διαδραματζεται σε να πανδοχεο στο Ναπλιο κι αφηγεται μια ιστορα Ελλνων απ διαφορετικ μρη της Ελλδας, που γιορτζουν τη νκη των συμμαχικν δυνμεων στη Ναυμαχα του Ναυαρνου (1827). Το ργο μεταφρει, με κωμικ τρπο, την ασυνεννοησα μεταξ των χαρακτρων που δημιουργεται λγω των τοπικν ιδιωμτων και γλωσσν του καθενς. Εναι το 1ο θεατρικ ργο της ελληνικς λογοτεχνας μετ την απελευθρωση απ την Οθωμανικ Αυτοκρατορα. Στην αρχ εχε γραφτε σε 4 πρξεις αλλ αργτερα ο συγγραφας πρσθεσε και 5η. Εκδθηκε 1η φορ στο Ναπλιο το 1836, εν το 1970 μεταφρθηκε στον κινηματογρφο σε σενριο και σκηνοθεσα του Γιργου Διζικιρκη.
     Η κωμωδα αυτ εναι εμπνευσμνη απ την αναγγελα της εδησης για τη συντριβ του αιγυπτιακο στλου στο Ναβαρνο το 1827, σατιρζει τη σγχυση απ τις πολλς τοπικς διαλκτους κι εναι η 1η ελληνικ κωμωδα που γρφτηκε και παρουσιστηκε στη σκην μετ την απελευθρωση. Το ργο, αν και χαρακτηρζεται πρωτγονο, χει θεατρικ προσντα και γι' αυτ ντεξε στο χρνο. Ο Ροδης επισημανει "σειρν αστειοττων παρατηρσεων και λογοπαιγνων" κι ειδικ τη προβολ του "λογιωττου γελοου".     Στη Γυναικοκρατα τα ιστορικ στοιχεα εναι: 1841: Τη χρονι που γρφεται το ργο, στην Ελλδα επικρατε η απλυτη μοναρχα με βασιλι τον θωνα και τη σζυγ του Αμαλα. Εναι περοδος της μισητς για τον Ελληνικ Λα, Βαυαροκρατας. Η Ελλδα, ταλαιπωρημνη απ τσους χρνους σκλαβις κι χοντας δσει νικηφρα τον απελευθερωτικ της Αγνα με την Επανσταση του 1821, αριθμε 651.233 κατοκους. Το 1ο ελεθερο ελληνικ κρτος περιλαμβνει τη Πελοπννησο, τη Ρομελη, την Εβοια και τα γρω νησι. Ο Βυζντιος, μσα στο γενικ πνεμα της αντδρασης εναντον των ξνων, στη κωμωδα του στηλιτεει το νεοπλουτισμ, τον κριτο μιμητισμ των ευρωπακν ηθν, την εγκατλειψη πατροπαρδοτων ηθικν αξιν.
   "Ποιος θα μπορσει να βρει μια γυνακα με ανδρεα στην ψυχ; Μια τμια γυνακα εναι πντα πιο πολτιμη κι απ διαμντι", λει ο θαυμσιος Σολομν επαινντας τις σωστς γυνακες και κατηγορντας τις φαλες. Λει επσης "Μια γυνακα τρελλ και θρασεα γνεται ζητινα δεν γνωρζει ντροπ" και ακμα "ο θρνος της ατιμας μισε τη δκαιη γυνακα". Διαβζοντας την ιστορα αν τους αινες βλπουμε πολλος επανους σε ξιες γυνακες πως εναι η Σρρα, η Εσθρ, η Σεμραμις κ.., πολλς δε ξιες να κατακριθον πως η Ιεζβελ, η Κλυταιμνστρα κι οι λοιπς θεωρομε τι δεν υπρξε εποχ που να μη μπκανε στο προσκνιο κι αξιπαινες κι αξιοκατκριτες γυνακες.     Μες στο θατρο του ποικλου τοτου κσμου περνντας και διαβζοντας το μγα βιβλο της ανθρπινης κοινωνας, δεν δναται να βρεθον οτε λες οι γυνακες γενικ αγαθς οτε λοι οι νδρες κι αυτ φανεται κοιν μεταξ λων των εθνν, πεφωτισμνων και μη. Αναπολντας τους προ της Επαναστσες μας χρνους και θτοντας υπψιν μας την ηθικ των ττε γυναικν, συγκρνοντας δε τη σημερινν εποχ με κενη θεωρομε τι η διαφθορ χει πρει μεγλη κταση στη κοινωνα μας. Αυτ η διαφθορ δεν το ουρανοκατβατη, αλλ προκυψε απ τη λανθασμνη κατανηση του ευρωπακο εξευγενισμο. Δεν το καιρς να διεισδσει ο ευρωπακς τρπος ζως των εκε γυναικν στον τρπο ζως των Ελληνδων, διτι πολλα γυνακες απ το εν κρο της παρελθοσης εποχς της αμθειας και του περιορισμο, μετεφρθησαν στο λλο του κακς εκλαμβανομνου εξευγενισμο.
     Η ννοια κι ο σκοπς του συγγρμματος τοτου δεν αποβλπει προς κατηγοραν των γυναικν εν γνει οτε προς εκφαλισην εκενων αλλ αποβλπει προς λεγχον εκενων μνον σαι αναμιγνουν αυτν με την δικι τους διαφθορν, με την αναδειαν και την αναισχυνταν. Λοιπν επειδ ουδες λγος, ουδεμα προσβολ γνεται κατ φρονμων κι ευγενν γυναικν δεν πιστεω να κατηγορηθε η κωμωδα αυτ απ κανναν.


Εργογραφα

Ι.Θατρο
 ,  Η Βαβυλωνα· Η κατ τπους διαφθορ της ελληνικς γλσσης · Κωμωδα. Ναπλιο, τυπ. Κ.Τ.Κυδωνιως και Κ.Ι.Σμυρναου, 1836 (κι κδοση Β’, Αθνα, τυπ.Κ.Καστρχη, 1840).
 ,  Ο Σιννης · Κωμωδα εις πντε πρξεις. Αθνα, τυπ.Ν.Παπαδπουλου, 1838.
 ,  Η γυναικοκρατα. Αθνα, τυπ. Ν.Παππαδπολου, 1841.
 ,  Ο Κλαξ. Πτρα, τυπ. Μ.Γεωργιδου, 1856.

ΙΙ.Πεζογραφα
 ,  Μθοι μυθιστοραι και διηγματα. Αθνα, τυπ. Βιτρια, 1839.
 ,  Μθοι μυθιστοραι και διηγματα2. Αθνα, τυπ.Δ.Καρακατσνη, 1861.

Ρητ

 * Δι να εναι συχος κανες πρπει να κμει τα θελματα της γυναικς του, αλλως πρπει να τραβ κθε στιγμν τον διβολν του.

 * Αυτ τα οφφτζια αυτς τζι σκοτορες χουνε... και για μικρ πρματα ξεπφτει τ’ ονρ τ’ ανθρπου.

 
==========================                                         Ο Σιννης                            Προς Τους Αναγινσκοντας

     Καθ' ην δωκα υπσχεσιν εις το προομιον της εκδοθεσης κωμωδας μου, Βαβυλωνα, εξδωκα δη την παροσαν κωμωδαν, Ο Σιννης, τις, ελπζω, τι θλει φαν ευρεστος. Δεν επροοιμασα εις αυτν ουδν τι, καθτι η υπθεσις εξ αυτο του ιδου δρματος διαδηλοται. Παρακαλ τους αναγινσκοντας να μοι παρξωσι συγγνμην δια τας ελλεψεις της, υπισχνομενος να τους ευχαριστσω τι μλλον με λλας ακολοθως εκδοθησομνας αστειοτρας κωμωδας.

                                                                                                                    Ο Συγγραφες
                                                                                        Δ. Κ. Βυζντιος
_________________________________________________________________

ΠΡΟΣΩΠΑ:

ΣΙΝΑΝΗΣ, γρων πλοσιος και φιλργυρος
ΜΟΥΖΑΝΑΣ, υπηρτης του Σιννη
ΡΟΔΑΝΗΣ, εμπορομεστης
ΚΑΛΑΜΠΑΚΟΣ, τραπεζτης
ΦΟΝΤΑΝΕΛΛΗΣ, ιατρς
ΑΝΘΗ, να σωτος και σζυγος του Σιννη
ΧΑΔΩ, υπηρτρια της Ανθς
ΒΙΤΩΡΙΑ, αδελφ της Ανθς
ΓΙΟΡΔΑΝΗΣ, αδελφς της Ανθς
ΜΠΑΛΑΣΗΣ, θεος της Ανθς
ΝΑΡΚΙΣΣΙΔΗΣ, εραστς της Βιτριας
Φαρμακοπλης, μπαρπρης και τκτων (ξωθεν)

Φλαι της Ανθς ξωθεν
ΕΛΕΝΗ
ΑIΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΑΡΩ
ΧΡΥΣΗ.
ΑΡΓΥΡΩ
ΤΖΑΤΖΑ ΚΑΣΣΟΥ

Φλοι της Ανθς ξωθεν

ΜΑΧΙΔΗΣ
ΑΝΤΙΟΧΙΔΗΣ
ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ
ΧΑΙΡΕΙΑΔΗΣ
ΠΑΤΖΙΔΗΣ

Η σκην διαδραματζεται εν Σοπολοις των Αθηνν

                                           Π Ρ Α Ξ I Σ  Α'

Σ Κ Η Ν Η  Α'
(Ο Σιννης λογαριζει την κατστασν του μνος)

Σιν. Τσα χρνια πολεμ απνου κτου για να καζαντσω πντε παρδες· ,τι μπρεσα καμα, μμα λογαριασμ ακμα δεν εδα πσο βιος χω· τρα πγια αλισβερσι κπηκε, καννας ντεν ρχεται να πρη δανεικ, και να γυρψη κιλας ποιος τ δνει, γιατ δνει με χργια του και πρνει με ποδργια του …. απ' κει πρπει να τρξη στα δικαστρια, να γυρεη συνηγρους μηνηγρους, και για να πρη δκα, πρπει να ξοδιση εκατ…...χι, χι... πγια δε δανεζω· θα κυττξω λογαριασμ μου, να δγιω πο περπατ· (λογαριζει). Βεντικα …... 400,000, Μαντζρικα …. 150,000, Ντοπλνια …. 20,000 Τλλαρα …...60,000, Λουτζια, Μουτζια. Σοφορνια Μοφορνια, Ρουπιδες Μαχμουτιδες τλαρα, φηλν φαλν, ουφκ τεφκια, μεν ν μιλιονι βεντικα κοντεει … χ' ο Τες … ακμη τα καζαντσουμε…. μμα κτα τρωπο δε δανεζω πγια, να σκση…...

Σ Κ Η Ν Η  Β'
(Ο Μουζνας ακοων λα αυτ ξωθεν, κτυπ την θραν με βαν) και Σιννης

Μουζ. (κτυπν την θραν). Αφντη, αφντη!!
Σιν. Κρναξι κιοπγλου…...
Μουζ. Αφντη αφντη, νοιξαι ….
Συν. ι μπρε, τι τλεις; (ανογει).
Μουζ. Δεν τρτε σμερα τποτες;
Σιν. Εγ τρεις μραις τρα νηστεω· δε ξρεις εσ;
Μουζ. Το ξερω αφντη· μα γιατ νηστετε;
Σιν. Μισ Ροδνη τα κμη εμνα σμερα ζιαφτι … ντεν ρτε ακμα; χει εκατ λογιο φαγι, εγ μαξος νηστεω τρεις μραις για να φγω, που να μην πεινσω δεκατρες.
Μουζ. (Καθ' εαυτν). Κακς περδρομος να σε κψη μπρε διαβλου φιλργυρε. Μα αφντη εγ πειν, τρεις ημραις δεν φαγα κι εγ...
Σιν. Αμ ξερ ψωμι τανε ζεμπλι μσα, τι γενκανε για;
Μουζ. Τ' φαγα.
Σιν. Ολα; καλ που δεν σκασες ….
Μουζ. Εκενα δυο κομματκια τανε μουλχιασμνα …. πειν αφντη, πειν ….
Σιν. να σουρ ψωμι φαγες, κι ακμα πεινς; να δυο παρδες να πρης ενο παρ ψωμ, κι ενο παρ τυρ να φας.
Μουζ. Αφντη δε με φτνει….
Σιν. ι, τλεις να φας κι εμνα; ιδε πγαινε ….
Μουζ. Η πρτα χτυπει ….
Σιν. Ανοιξε να δγιομε ποιος εναι ….
Μουζ. Ο μισ Ροδνης ….
Σιν. Φρε μπινσι μου γλγορα…...

Σ Κ Η Ν Η  Γ'

Ροδνης, Σιννης και Μουζνας.

Ροδ. Δολος σας αφντη ….
Σιν. Δολος σας, μισ Ροδνη …
Ροδ. Ξρετεν ντ' ρτα να σας πω;
Σιν. γιεσκαι….
Ροδ. Θυμοστεν π' οπαμεν την προχθς να φμεν σμερις αντμα;
Σιν. ι!!
Ροδ. Κι ν ηξρετεν ….
Σιν. Τι;
Ροδ. Σμερις το πουρν η σκλβα σας ανημπρεψεν, κι απμεινεν το τραπζι… κι ντα φαγι σας εχα να σας χαρ … ντα πρματα, που στη ζσι σας ν τα φγετεν.
Σιν. ι στερα; τρα ρρωστη εναι νοικοκαιρ σου;
Ροδ. ρρωστη, κι ρρωστη …
Σιν. Ντε φναζες να γιατρ; δαμ…...
Ροδ. Κι ν φερα τρεις, κι ν καμαν τποτις;
Σιν. Δικ μας γιατρ να στελουμε... μουσιο Φουντανλα, μνη μνη να γιατρψη …
Ροδ. ν εν πρμα …. ν ηξρει τποτις …. και τοτη ν εν' αρρστια απ εκεναις που ξρετεν …
Σιν. Και τρα ντε τα φμε σμερα;
Ροδ. σκαι … λλη καμμα μρα να δγιομεν.
Σιν. Κρμας και γ κτουμαι νηστικ τρεις μραις, και καρτερ ζιαφτι … τρα αρτκ τ' πατα που τ' πατα… ι... τποτες φαγι μισοψημνα μισοφκιασμνα ντεν εναι να φκισουμε εδ;
Ροδ. σκαι να σας χαρ... σαν ανημπρεψεν πλια η σκλβα σας, πομενανε λα ρημα….
Σιν. Ας κουρεεται πγια, τι τα κμουμε τρα για;
Ροδ. Ας πομενη γι λλη μρα … δολος σας (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  Δ'

Σιννης και Μουζνας.

Σιν. (καθ' εαυτν). Μισ Ροδνη φκιασε παιχνδι …. τρεις μραις φηκε νηστικ …. πτανα πγια απ την πενα …. τρω μερ φαγ μια κοπανι τα φγω τρα …. χιδε πγια, γνηκε που γνηκε …….(προς τον Μουζναν). Μουζνα!
Μουζ. Τι ορζετε;
Σιν. Τρχα να πρης γλγορα δυω παραδι πατζ και δυων παραδ ντζιγιρι τηγανητ, γιατ πτανα απ την πενα … τρχα …
Μουζ. Δμτε παρδες ….
Σιν. Αδε τρα βερεσι πρε, δεν χω χαλασμνα …. ακμη, εδ εσαι;
Μουζ. Δε με δνουν, αφντη…. (καθ' εαυτν). Του διαβλου ο φιλργυρος· ποτ δεν τον εδα να χαλση γερ. προσμνει να τον φρουν ψιλος παρδες απ τα διφορα να ξοδεση … να, να πρ' ο διβολος τη φιλαργυρα σου!!! (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Ε'
Σιννης

Σιν. Τι καλ εναι να τρη κανες χρισμα!! μα τρα γνηκε αρτκ … χι λλο … (περιπατν πλησιζει εις να παλαιν καθρπτην) λαν !!! μουστκια μου γνεια μου παμπκι κοπκανε, πτε ασπρσανε για; εγ ταροσα νις εμαι ακμα… μπρε μπρε, μπρε ολα σπρα εναι, αδμ μια τρχα μπιλμ μαρη δεν χω …στερα; (πρτα χτυπει Μουζνας εναι πατζ φερε).

Σ Κ Η Ν Η   ς'
Σιννης, Καλαμπκος και Μουζνας.

Καλ. Αφντη σας προσκυν.
Σιν. Βι κριο Καλαμπκο … δαμ, τι γνηκες; πολν καιρ χω να σε δγιω...
Καλ. Εχαμαν παραδρματα αυτας της μραις, τρχαμαν απν κτ' και χαλεγαμαν τζουροτκα, κι ρτα να δγιω μπα και ν' χαταν καμπσα να μας δσεταν
Σιν. Τι τα πη τζουροκικα; σπια πρματα;
Καλ. γιεσκαι … γρσια κλπικα, φλουργι ξκκικα, σαν ττοια …
Σιν. Εγ ολα σωστ φλουργι χω, κλπικο ντεν χω … ολα γερ εναι…
Καλ. Γερ δε θλω … αλθεια, αφντη …. θα σας ρωτσω χωρς να σας κακοφαν;
Σιν. Ορστε …
Καλ. Κτ' στον καθρφτ' εκυττζαταν … τι τρχει;
Σιν. Κτταξα τρχες μου βαμπκι κοπκανε μια κοπανι, και με φνηκε παρξενο που γρασα ξαιφνα …
Καλ. Και πσω χρονν εστε;
Σιν. Τριντα πντε, εχ, εχ, τριανταξη …
Καλ. (χωρς τα καλοκαρια). Τι λτε; εγ σας θυμομαι π' ουρχστανε στον παραφντη μ', και εχαταν σπραις τρχες, κι εγ εμνα πδι …
Σιν. Γιαγνσι χεις...
Καλ. ας εναι δα … θα σας ρωτσω ακμα να…
Σιν. Ρταμε, (καθ' εαυτν). Πτανα απ' την πενα … Μουζνα δε φνηκε· στα μτια καμα σαν λογο...
Καλ. Δεν παντρευτκαταν ακμα;
Σιν. χι …
Καλ. Αμ γιατ;
Σιν. τζι … (καθ' εαυτν). Πενασα, κιαυτς παντρει με λγει...
Καλ. Και δε θα παντρευττε;
Σιν. Αν ερω νοικοκαιρ …
Καλ. Και χθηκι ο κσμος;
Σιν. Δε χθηκε, μμα εκενο που τλω γω, ντε βρσκω...
Καλ. και πως την θλεταν;
Σιν. μορφη σαν το μλαμα, ζαρφισσα, αρχντισσα, νοικοκαιρ, να παρ δκα να κμη.
Καλ. Και δε σας εφρανε ως τρα καμμι ττοια;
Σιν. Ου!! πολλας!!! εγ ντεν ετλησα … (καθ' εαυτν) τζι ιψματα το λω…
Καλ. Εγ να σας βρω καμμα καλ, την πρνεταν;
Σιν. (βλπει τον Μουζναν ερχμενον). Ιστκα να φω πρτα, γιατ πειν σα σκυλ.
Μουζ. Αφντη πατζ δεν ηρα, και σας πρα σκιεμπ...
Σιν. Καλ εναι … φρε τρα φρε ….
Καλ. Την ομιλαν μας ….
Σιν. Ιστκα να φω πρτα, κι στερα …
Καλ. Τρα πηγνω κι ρχομαι μτα … δολος σας … (αναχωρε).
Σιν. Στο καλ … αριο καρτερ …

Σ Κ Η Ν Η  Ζ'
Σιννης εσθων και Μουζνας

Σιν. Μπρε τοτος καλ λει να πανδρευτ …αμ που τ' αρη γυνακα σαν εκενη που τλω γω; τοτος κσμο γυρζει ολη μρα, λμπετ' κτι τ' αρη … αν ερη καμμι καλ, αρτκ παντρεουμαι, κι ,τι γν' ας γνη … να κακ μοναχ, π' οναι τρχες μου σπραις κατσπραις …. τζαμπα να μπογιαδσω δεν γνεται; … μπογι ποιος να φκιση για; … χαχ... ρτε στο νου μου … γιατρ δικ μου σινιρ Φουτανλλα, τζαρς ντεν εναι, τα ξρει μπλκιμ, να φωνξω … (προς τον Μουζναν). Μουζνα!
Μουζ. Ορστε;
Σιν. Πγενε να φωνξης γιατρ δικ μας ν' ρτη τρα μεν γλγωρα·
Μουζ. Και τι χετε! σε καλ· εστε ρρωστος;
Σιν. μεν φρτονα εσ, κι ,τι τλεις πστονα ιδε τρα …. τρχα …
Μουζ. Ευθς τρα … (αναχωρε, καθ' εαυτν). Τι διβολο παθε τοτος; αυτς εναι σαν γουρονι· τον ιατρν τι τον θλει; φανεται καννας κολυκπονος τον πιασε απ την νηστεαν, φευκτα φευκτα · τοτο εναι...

Σ Κ Η Ν Η  Η'
(Ο Μουζνας εξερχμενος απαντ τον Φοντανλλην)

Μουζ. Εξοχτατε, σας προσκυν …
Φον. ω φλο δικ μου Μουζνα, και πς; και πς; κω πολ καιρ κε ντεν εδα εσνα!! — τι κνει; καλ;
Μουζ. Καλ εμαι, μνον ο αφντης μου δεν μπορε, και σας ζητε να κοπισετε να τον ιδτε.
Φον. Και ποιο εναι αφντη δικ σου τρα;
Μουζ. Ο Χωτζ Σιννης ο σαρφης…
Φον. Ου, εκενο το αβρο ντιβολο ακμα κε εναι αφντη ντικ σου; για κενο και ντεν χει εσνα φλο δικ μου, νινκα να καμζα, νινκα να πανταλνε … κε τι κει αφντη δικ σου;
Μουζ. Δε ξρω … τρωγε, και στο φαγ επνω μ' εφναξε με βαν, και με επε να σας πρω να πμε …
Φον. α … κατλαβα, κλπο και πεσε αφντη δικ σου...
Μουζ. Μακρι, δεν ξρω εξοχτατε, γιατ εχε να φγη τρεις μραις.
Φον. Τρα μραις κε δεν φαγε; δονκε εναι ρρωστο καλ ….
Μουζ. χι … δεν φαγε τρεις ημραις διτι τον εχαν καλεσμνον να τον κμουν το γεμα και δεν φαγε.
Φον. Α τρα κατλαβα, φαγε πολ, κε ντεν ευγκε δι κρπο τρα μραις; ε δονκε εναι κακ… ε και να φωνζης να σπετζιλε να το πρνη να σερβιτζιλε, κι να μπαρμπιρο να το πρνη εκοσι αβδλλα και το λαντζτα κε πρπει να προυμε μαζ, φλο δικ μου, κε αφντη δικ σου δεν παγανει καλ.
Μουζ. Ορισμς σας· εγ πηγανω να ετοιμσω αυτ, κι η εξοχτης σας κοπιστε στο σπτη. (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Θ'
(Ο ιατρς εισρχεται εις επσκεψιν) Φοντανλλης και Σιννης

Φον. Αδο αφντη δικ μου, κωτζ Σιννη, τι κνει; καλ;
Σιν. Βι, βι, σινιρ Φουντανλλα, εξοχτατε, καλς ορσετε, καλς ορσετε.
Φον. (καθ' εαυτν). Και πολ κομπλιμντι, πολ κατεργαρα εναι … τοτο αβρο διβολο σνκε κει μπιζνιο λο εναι γιομτο κομπλιμντι … (προς τον Σιννη). Ω φλο δικ μου, στερα κε να κρνο κε δε γλπω εσνα, εναι καλ;
Σιν. Καλ, καλ …
Φον. (Καθ' εαυτν) ε κε διβολο … τοτο βεραμντε κε δεν κει τποτες, εναι σαν κε σδερο … κοσπτο δι πκκο … πρ δινα … κι εγ
ορδινρισα σερβιτσιλε, και μπαρμπιρο … ντε σρω τι να πω σαν και ρτη τρα … μπιζνιο να το αραντζρω το δουλει … (προς τον Σιννην) ε
δονκουε αφντη δικ μου, τι κει ονα βλτα κε δεν εναι ρρωστο;
Σιν. Σε τλω να με δκης μια πογι, να βψω μουστκια μου που ασπρσανε μια κοπανι…
Φον. α τλει δονκουε κολρο, κε να κμη μουσττζιο δικ σου νρο;
Σιν. Νασκε.
Φον. Και τρα τυμτηκε φλο δικ μου σνκε το γρασε πολ πολ; βρδα και τα παντρεεται φλο δικ μου;
Σιν. να ττοιο πρμα …
Φον. Ω εγ και να το κμνω να κολρο να γνεται μουσττζιο δικ σου σαν παλλικρι· μα πι κοστρει· πολ το κολρο …
Σιν. Ως πσα;
Φον. Εικοσιπντε τζικνια βενετζινικο…
Σιν. Ω πολ, πολ!!
Φον. Ε δονκουε σαν και τα τλει να γνεται τζοβεντο, μπιζνια και να σοδιζη τζικνια … (καθ' εαυτν) τρα εναι καιρ και να κνω φουρτονα
απ τοτο το αβρο διβολο …
Σιν. Με δυο βεντικα δε γνεται;
Φον. Δο γκουρδι ….
Σιν. Αμ με πσα το κτου κτου;
Φον. Σνκε τλει μια φορ, για κατρι δικ σου, εκοσι τζικνια παρακτου δε γνετε …
Σιν. Φκιστο δα, και να δγιομε …
Φον. Και να το δνη τζικνια, και να το φκινω πι …
Σιν. Να πντε βεντικα, και πλαι …
Φον. Αλμνο, αλμνο δκα τζικνια να το δνη καπρο και τ' λλα στερα …
Σιν. (καθ' εαυτν). Ωχ!! πολ ακριβ γυρεει ο διβολος!!!... μα τι να κμω; τα δσω δκα, στερα δε δνω τποτες … (προς τον ιατρν). Ορστε
σινιρ Φουντανλλα δκα βεντικα, μμα να σε δγιω πγια τι μπογι τα με φκισης...
Φον. Ω μη σε κφτει αφντη δικ μου, και να το φκινω να κολρο σαν και καρπνε … αδο (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Ι'
(Ο Μουζνας εισρχεται συνoδευμνος με τον φαρμακοπλην και τον μπαρμπρην και Σιννης)

Μουζ. Σταθτε εδ να δγιω αν ναι τοιμος … (προς τον Σιννην) αφντη, εσθε τοιμος;
Σιν. Τι; να φγω κι λλο;
Μουζ. χι· να σας βνουμαι το σερβιτζλι, και της αβδλαις που παργγειλεν ο ιατρς.
Σιν. Τι λες μπρε κιοπγλου; τι σερβιτζιλι, και αβδλες με λες;
Φαρ. (παρουσιζεται με το σερβιτζιλι εις τας χερας). Εκρωσε το σερβετζλι αφντη, ετοιμασττε …
Σιν. ξου, ξου … εγ ντεν χω σφξι να με βνης γλυστρι …
Φαρ. Ο ιατρς σας τζι επρσταξε …
Σιν. Φεγ' απ' εδ λω … (προς τον Μουζναν) μπρε τ' ογλο, εγ γλυστρι σε παργγειλα να φρης, γιξαμ γιατρ να φωνξης;
Μουζ. τζι με επε ο γιατρς …
Μπαρ. (παρουσιζεται με τας αβδλλας εις τας χερας). Κοντεουν να ψοφσουν η αβδλλαις, λα, ποιανο θα της κολλσουμε; βιζουμαι, γιατ τ'
αργαστρι μου τ' φηκα μονχο …
Σιν. Τοτος τι εναι πλαι; εσ τι τλεις μπρε;
Μπαρ. Να σας βλω της αβδλλαις που επεν ο γιατρς σας …
Σιν. Ποινα να της βνης;
Μπαρ. Της αφεντις σου …
Σιν. Εγ εμαι καλ … ξου, ξου, βι κιοπγλου Μουζνα … ολα εσ τα κμεις … (προς Φαρμακοπλην και Μπαρμπρην). ιδε τζνουμ …
κπιασε στο καλ, εγ καλ εμαι, σαν το ρεπνι γερς εμαι... μηδ γλυστρι τλω, μηδ αβδλαις … ιδε στο καλ …
Φαρ.,- Μπαρ.  (με μια φων).
 Πληρστε μας…
Σιν. Εγ δε σας φναξα· (προς τον Μουζναν) βρε κιοπγλου ντε μιλς; ντε βγνεις ξου; τι κυττζεις σα βδι;
Μουζ. Πληρωμ θλουνε ….
Σιν. Πλρωσε ντε … απ' τη σακκολα σου τα πλερσης.
Μουζ. (Καθ' εαυτν). Απ τα πολλ που με δνεις … (προς τους δο) κοπιστε και τρα ρχομαι στα εργαστρια σας …
Φαρ. Εγ πσω δεν το πηγανω το σερβιτζιλι … εδ θα το χσω … (σφγγει την σριγγα).
Σιν. ξου, ξου … εφ … βρμισες κσμο, βι!! γιατ χυσες δαμ; εφ …. ολα Μουζνας καμε τοτα …ννοια σου κιοπγλου... εγ σε φκινω·
Μπαρ. Κι εγ της αβδλαις πσω δεν της πηγανω…... (τας χνει).
Σιν. Μη, μη, μη … τον κσμο τα πισουνε τρα … μζωξε τζανομ, μζωξε...
Μπαρ. Με πλερνεις;
Σιν. Αμν, μζωξε, πλερνω … να να να, μια στα ποδργια μου κοντ περπατε· (φεγει ολγον) πισαι πισαι· να να γρσι, πισαι και την λλη...
Μπαρ. Ε τρα της μαζνω (τας συνζει).

Σιν. Κοπιστε στο καλ, φταξιμο ντικ σας ντεν εναι … εγ ηξρω ποιος φταει … μπελ μου ηρα σμερα … (προς τον Μουζναν). Βρε Μουζνα, φγανε;
Μουζ. Φγανε, φγανε …
Σιν. Βρε μασκαρ, εγ γιατρ σε επα να φρης, γιξαμ Σπετζιρη, Μπερμπρη, συργγες αβδλλαις; ννοια σου κιοπγλου κιοπκ!
Μουζ. Εγ δε φταγω … ο γιατρς σας.
Σιν. Διβολος να πρη και σνα και γιατρ μαζ …. ιδε γκρεμσου, να μη δγιονε μτια μου εσνα πγια.
Μουζ. Ορισμς σας αφντη (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΑ'
Σιννης, πειτα Καλαμπκος

Σιν. Κεφλι μου καζνι κπηκε... Μπερπρι, Σπετζιρη φερε Μουζνας· διωχνα εγ τρα, μμα πιο φτειν δολο δε βρσκω … τρα μπογι παργγειλα... κομμτι ακριβ εναι αμ τι τα κμω πγια... λλα γρσια δε δνω γιατρ.
Καλ. (εισρχεται αιφνιδως). Αυθντα δολος σας.
Σιν. Πολ ργησες δαμ, τι γνηκες; μτγια μου στο δρμο απομενανε.
Καλ. Παρδερνα χαλεωντας για να σ' οβρω γυνακα.
Σιν. Ηρες; φεριμ. λγε να δγιω.
Καλ. Σ' οβρικα μια καλ, μορφη, φτωχολα.
Σιν. χι χι... φτωχ δε τλω, συκνει μτη της απνου.
Καλ. λλη μια αρχοντοπολα εμορφη μα ψχα, ψχα της πονον τα μτια.
Σιν. Σακν μπας κι εναι τζιμπλο; ντε τλω.
Καλ. λλη μια καλ, μα ψχα μεγλη.
Σιν. Πσω χρον εναι;
Καλ. Σαρντα πντε απ' ατου κι απ' ατου:
Σιν. Γρι εναι δαμ... χι τζνουμ. χι! τλω νια, μορφη, νοικοκαιρ, αρχντισσα
Καλ. Αμ φκε να παραδερω κι αλλο σι κεθε κατ τον αρχοντομαχλ
Σιν. Χα … ναι εκε που εναι ολο ψιλολογι.
Καλ. Πγω τρα… μ' δε μ' δνεις ψχα ψλορα;
Σιν. Τι τα πη ψιλορα;
Καλ. Παρδες.
Σιν. Σαν ερης γυνακα κι στερα, δνω
Καλ. (καθ' εαυτν). Αι βρε διαβλου τζιμπορ … χαντκωμα π' οθελες να σε ξερχιαζε κανες κεθε κατ τα μρη μας, να σ' κμ' να δγης τ' στρ' ανποδα· (προς τον Σιννην). Δολος σας αφντη … και ταχι σ' ορχομαι. (αναχωρε).
Σιν. Στο καλ, στο καλ.

Σ Κ Η Ν Η   ΙΒ'
Σιννης, πειτα Ροδνης.

Σιν. Καλαμπκος γυνακα ντε τα μ' ερη... λλη πρτα να χτυπσω· ττοιαις δουλειας γυνακες της κμουνε … εγ γυνακα καμμι ττοια δε γνωρζω... τι να κμω αρτκ; πγια ,τι εναι κισμτι τα γνει.
Ροδ. (εισρχεται αιφνιδως). Κι ν ιξρω τι ρα ν' ναι για να σας χαιρετσω.
Σιν. Μεσημρι κοντεει.
Ροδ. Επεινσετεν μοιζει.
Σιν. Πενασα για!!! δικ σου ζιαφτι πτε τα φμε;... να Μουζνα κκιωσε, ντεν ρχεται πγια.
Ροδ. Μπα και τον διξετεν;
Σιν. Ντεν διωξα, μλωσα κομμτι.
Ροδ. Και τον χετεν πολν καιρ;
Σιν. Τριντα δω χρνια.
Ροδ. Γρασεν ο κακσορτος να σας δουλεγη.
Σιν. Εγ στειλα γιατρ φωνξη Φουντανλλα, κενος φερε Σπετζιρη με συργγα, Μπερπρη με αβδλλαις, λος μασκαραλκια καμε σμερα.
Ροδ. κι σασταν ρρωστος ματις;
Σιν. χι.
Σοδ. Αμ' ντα τον εθλατεν το γιατρ;
Σιν. Αλλο πρμα τελα.
Ροδ. Κι μου το λτεν;
Σιν. Σε το λω (με χαμηλωτραν φωνν) δαμ, κομμτι μπογι παργγειλα που βφουνε μουστκια.
Ροδ. Και θα βφτεν τρη τα μουστκια σας;
Σιν. Ασπρσανε … ντε γλπεις;
Ροδ. Μπα κι ηβλετεν στο νου σας να βλογηθτεν καμμι;
Σιν. να ττοιο πρμα.
Ροδ. Ελστεν στο νου σας... τρη πλια θα παντρευττεν;
Σιν. Αμ τι να κμω; ακμα νιος εμαι, τι κυττζεις; μουστκια μου ασπρσανε; σι μας τ' χει.
Ροδ. Κι εστεν πολλ χρον;
Σιν. Ως τριανταπντε.
Ροδ. Τρι χρονν σαστε μαθς ντας πρετεν το Μουζνα;
Σιν. (καθ' εαυτν). Μ' πιασε χιτη (προς τον Ροδνην). Τι τλεις τρα ψιλ λογαριασμ! τριντα πντε χρον εμαι, Μουζνα ξεμουζνα πτε πρα μη γυρεης αρτκ.
Ροδ. Ας κουυρεγιεται δα τρη!!! χετεν καμμι στο χρι;
Σιν. Δεν χω, μμα κοντεω ν' αρω.
Ροδ. Και που κυττξετεν;
Σιν. νας φλος ταξε να μ' ερη μια κατς τη τλω.
Ροδ. Και πς τη θτεν; νια, γρα, μεσκοπη;
Σιν. χι γριγι!!! τλω νια, μορφη, αρχοντοπολα, νοικοκαιρ.
Ροδ. Κι εγ πρα φλλος … να με συμπαθστεν! και πρπει σας στην πστι μου ττοια νια σαν τον λιο, καθς εστεν κι εσες, κι αρχοντοπολα, και νοικοκιουρ … και ξρετεν ντα πρμα θ' στεν; ο κσμος εσς θα κυττζει για θμα … να χαρ την τζτζα μου … θτεν ματις να κυττξω κι εγ μπα και σας βρω καμμιν απ ττοια σρτε;
Σιν. Τι σρτε;
Ροδ. Απ' εκενην π' οπατεν … νια, γυαλιστρα, αρχντισσα, και νοικοκιουρ … ε μ' οπετεν τζι μαθς;
Σιν. Νασκε …. αμμ κομμτι γλγωρα … κι λλος φλος τα κυττξει, να ντγιομε ποιανο τε ν' ναι καλτερη.
Ροδ. ννοια σας, κι εγ θα βλω τα γυαλλι μου να σας βρω 'ναν πρμα που να μην τ' δατε ποτ σας.
Σιν. Καλ; ε!
Ροδ. ντα λτεν καλ; και να δγτεν που μ' ρχεται στο νου μου να … (συλλογζεται ολγον) νοια σας... αφτεν... και πγω τρη σα κει· χετε για. (αναχωρε βιαως).
Σιν. Να σε δγιω μισ Ροδνη … να μη κμη σα ζιαφτι, κι φηκες τρεις μραις νηστικ, κι στερα βγκε κοφιο!!!
Ροδ. (κινν την χερα). σκαι … λλ' ον τοτο, κι λλ' ον 'κενο.

Σ Κ Η Ν Η   ΙΓ'
Ροδνης

Ροδ. (καθ' εαυτν). Καλ γλπετεν μια βολ του διαβντρου το γρω Σιννη που θε να παντρευτ, και γυρεγει και νια, και γυαλιστρα κι aρχντισσα; για τα γαροφαλα τον χω … κι ντα μορφα που θα του τα φορε!!! ν ηξρω πο να του βρω καμμι που να του φα και το βιος, να του πιπιλση και το νου!!! τοτος κουζουλλθηκεν, πρπει ν' ναι και ογδντα εννι χρον … ε γλπετεν; γυρεγει και μπογι να βψη τα μουστκια του … εδ 'ναι δουλει να φα κανες σα θε, μα που να του τη βρη; πγω ματις να γυρσω μια βλτα, μπα και λχει στη σρτε μου καμμι λουλοδα … λα Χριστκι μου, ν' ανοξ' η σρτε των παιδι μου. (αναχωρε).

Τλος Α' Πρξεως

                               Π Ρ Α Ξ Ι Σ  Β'

Σ Κ Η Ν Η   Α'
(Η Ανθ εξυπνσα απ τον πνον περ την μεσημβραν· πειτα η Χιδω).

Ανθ. (Καθ' εαυτν· ξουσα ενοτε την κεφαλν, και ενοτε το σμα της). Ω καμνη εγ… μεσημρι γνηκε... για τοτο πενασα… και τι να φγω σμερα; παραδκι δε φυσ… πς θα γνει το χλι μου δεν μπορ να καταλβω… καταχρεωστ τον κσμον… δεν μ' μεινε λλο τποτε, ειμμνον αυτ το ρημδι το σπτι… αν το πουλσω κι αυτ, θα λθω σια σια με το χρος μου, και σως δεν θα με φθση… πειτα το κακν εναι, που δεν το ορζω μονχη μου, εναι το μισ εκενης της καρακξας της αδελφς μου, και πο να στρξη εκενη να το πουλσουμε; (συλλογζεται ολγον) ε… ,τι γν' ας γνη… θα σκσω τρα; εγ δω ραις να τα συλλογισθ αυτ, χτικιζω και ξεμπερδεω· τη δουλει μου… το ζεκι μου… τοις μδαις μου… κι ννοια μου· τι θλ' η τχη μου ας κμη… πειτα μπως με γυρεει και κανες πλοσιος να παντρευτ, για ν' αλωνζω πως θλω, και να μην τραβ αυτ τα βσανα; με τρογυρζουν κτι ψειριδινδνιδες με ταις μδαις τους, κι εναι κι εκενοι πνιγμνοι ως το λαιμ ς' το χρος… ψφιαις ψεραις, χειρτερα απ' εμνα, κι η τζπαις τους εναι γεμταις τζαγανοπδαρα… ωφ!!. ας κουρεωνται αυτ…τρα 'πο πειν, τνα φγω; (κτυπσα τας χερας κρζει). Χιδω, ε, Χιδω… (κουφθηκε…). Χιδω…
Χι. Ορστ', τρα για.
Ανθ. λα δα καμνη, μεσημρι γνηκε…
Χι. Μηγρ 'γ σ' γεπα να σκωθς τρ' απ το γπνο;
Ανθ. Πολ εκαθσαμε απψε…
Χι. Αμ' κεν' τα διαβλχαρτα, κι η μπριλνες, τα γλοια, και τα σφαλκια πο σας 'φνουν να κοιμθτε; γ μοναχ κθουμ' ολ' τη νχτα και
μαργνω σαν το σκλ'… σεις τι ντρτ' εχτε!...
Ανθ. φησα τα τρ' αυτ… πειν… τι μ' χεις να φγω;
Χι. Τπτα….
Ανθ. στερα;
Χι. στρα σαν και πρτα… φρ' τλλαρ' να σ' φρ' να φας…
Ανθ. Παραδκι δεν χω καμνη, μνε πρε τποτε βερεσι...
Χι. Δεν πγ' να σ' φρ πγια βιρισγι, βιρισγι… δε μ' δν' πγια κανες… και πσα γνας γυρε' το δκ του.
Ανθ. λα τρα, πγαινε να με πρης μισ οκ μπογτζα, και εκατ δρμια ζχαρι, και πες τους αριο τους πληρνω…
Χι, Ωχ…. δε μ' δνουν…. για γ παγαν'…
Ανθ. Πγαινε Χιδω μου, να σε χαρ…
Χι. Τι να μ' χαρς, και να σ' χαρ; μ' φκιασες ριδο, 'φτ χρνια τρ'…
Ανθ. Αδε τρα, κι χει ο Θες…

Χι. χ' μ' τχ' για λγ' του. (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Γ'
Ανθ και Χιδω.

Ανθ. Εδες καμνη Χιδω, ο Θες πς ανογη την τχη του καθ' ενς καλ το λνε… "εγ κθουμαι, κι η μορα μου δουλεει", εδες; εδες;
Χι. Τι γεδα; τπτα δε γεδα… για, σμρα περπατ ξεκοτρουλ' γιατ' βανα το γεμνμ' αμαντ, κενο γεδα για, 'που μαργν' το κεφλ' μου…
Ανθ. Εγ σε δνω να μανδλι καινοργιο…
Χι. Δμ' ντε!!!
Ανθ. (τη δδει ν μανδλιον). Να το φορσης ς' την υγι του γαμπρο…
Χι. Ποιανο γαμπρο; χουμε κανε γαμπρ;
Ανθ. Δεν χουμε, μα θα κμουμε…
Χι. Νια μνα και γρασα!!! ωχ κυρ μ', κμ' τη δλει σ', κι αν παντχανης απ' αυτνος τους γιαλελδες π' ουρχνται, και σου σινται και σ' λιγινται, αλομνο!! και τοτ' σαν κι’ μας εναι ψρα και τω γνγων , παρ τραξ να πρς τπτα ψλορα, να πληρσης και το ντουνι που μας πνξαν, να μ' δκης κι ημν τπτα απ' τη ργα μ' για να καμ' να σκτ που μ' φαγ' η ψερα κι η λγδα με τοτ' για (δεικνει το φρεμ της).
Ανθ. Ω καμνη Χιδω, εσαι τρελ … σε κμποσαις μραις γλπεις τα βεντικα και της δοπιαις.
Χι. Οπο πνα ψωμι θωρε κι ο διψασμνος βρσαις … θωρε κι ο αξπλτος παποτζια με της μταις … μπα και τα γεδες στο γπνο σ';
Ανθ. Αυτ λγε συ κι αριο γλπεις.
Χι. Μακρ … μα ντεμεντ, λεν σ' τον τπ' μας … φκε με κι εμνα κομτ' μπγτζα,
Ανθ. Να, φγε, και συγρισε ως που να κμω την ντουαλτα μου (αναχωρε).
Χι. Ω καμν' 'γ!! (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Δ'
Σιννης, Ροδνης και Μουζνας.

Σιν. (καθ' εαυτν). Μτε Καλαμπκος φνηκε, μτε Ροδνης μτε Φουντανλλας... εκενος πρε φλουργι να κμη μπογι, λλα αλμ φαγε φλουργι, και μηδ μπογι μηδ τποτα…. Καλαμπκος περπατε να ερη καμμι τζιμπλο, καμμι γριγι πλαι, Ροδνης τρχει απνου κτου, αμμ εκενο χιτη εναι, τα κμει δουλει…...(προς τον Μουζνα). Μουζνα….
Μουζ. Ορστε….
Σιν. Καλαμπκο μαλαμπκο, Ροδνη μοδνη, Φουντανλλα μουντανλλα, ρτε καννα;
Μουζ. (με θυμν). Δεν ρτε κανες, χι….
Σιν. Δεν πας να δγης τι γενκανε;
Μουζ. Στο γιατρ δεν πηγανω…
Σιν. Γιατ μπρε;
Μουζ. Γιατ πλρωσα πντε γροσκια, σια σια να μηνιτικο πει στο διβολο…
Ροδ (εισρχεται ασθμανων). φαγα την μπστι μου τσαις μραις, απνου κτου για σας…
Σιν. Τι παιδ καμες; σερνικ, γιξαμ τηλυκ;
Ροδ. Σερνικ, κι ε θε και ρτημα … μν' αφτε με να ξεκουραστ… ε μου φρνετεν μια λεμονδα 'που σκασα αφ' την κψα;
Σιν. Δκιο χεις, αμμ λεμνια ντεν χουμε.
Ροδ. Αφ' τον καφφεν φρτε μια…
Σιν. Μην πνης καφφεν λεμονδα, χει σκοληκαις… ι πες με τρα τι καμες;
Ροδ. καμ σας πρμα που θα μ' ευκιοσαστε για πντα σας.
Σιν. Αν αγαπς το τε;!!! αμν λγε.
Ροδ. σκασα ως που ν' αρω ναν πωρικ που στον κσμο ν εν' λλο…
Σιν. Αμν, τζνουμ…
Ροδ. Βρκα σας μαν κοπελλι που στην μπστι μου μηδ στο Παρσι, μηδ στη Βενετι, μηδ στης Χντιαις δε βρσκεται… μορφη σαν τον λιο…
Σιν. Ωχ, ωχ, ωχ, αμν μισ Ροδνη, λγε.
Ροδ. Προκομμνη 'που η δουλει αφ' τα χργια της ν πφτει μρα νχτα…
Σιν. Ωχ!! φεριμ μισ Ροδνη…
Ροδ. Νοικοκιουρ, σον μπορε να βν' ο νους σας, λα τα κμει μονχη της, και παρ ποπετις ε δνει…
Σιν. Εναι αρχντισσα;
Ροδ. Και ποι λλη χει τα καλ της; απ' ολα τα πρματα χει αμπρι, αν μπτεν γρσα, ε μπνουνε στο κοντλι… να μπτεν στο σπτι της, στουπρ ο νους σας τι να δτεν!...
Σιν. Μουζνα.
Ροδ. Με φωνζετε αφντη;
Σιν. Ναι, τρχα Φουντανλλα γιατρ γλγωρα να πης ν' ρτη… ιντε… ακμα εδ εσαι;
Ροδ. κι ντα πθετεν; μπα και σας ρτε λιγοθυμι γι' αυτ π' ακοτεν;
Σιν. χι, μνε τλω… αλητεα λες ολα τοτα; γιξαμ χορατεεις!
Ροδ. Να με δτεν με τ' να, α σας γελ…
Σιν. Μην κμης ρκο, νταμ, πστεψα… αμ τι φορε για;
Ροδ. Καπελνο της μδας, και βσταις αλλ φργκα…
Σιν. Σαν κοκναις που γλπω ξου;
Ροδ. κι αμ;
Σιν. Ωχ! ττοια τλω κι εγ!... μνα, κρη χει;
Ροδ. σκαι… μιαν αδρεφ, κι ναν αδρεφ… μ' αυτο τρνε χργια τως, και κοιμονται χργια τως…
Σιν. Ταμμ, κι εγ εκενο τλω, να μην χουμε μπελδες….
Ροδ. Τποτις να σας χαρ… εσες τα πασουμκια σας μνε να βγλτεν, και να μπτεν στο σπτι μσα… τποτις ξοδα θα μην κμετεν, κι λα τοιμα θα τα βρτεν.
Σιν. κι εγ αυτ τλω… πτε τα πμε να την δγιω;
Ροδ. Την κυριακ…
Σιν. Πολ εναι… την πφτη.
Ροδ. Καλ, μνε νστεν τοιμος, να μπαρμπερισττεν, και να βλετεν τα σκολλιτικ σας, για νστεν μορφος…
Σιν. λμπετ… ζαχρ!... αμ' τζ τα πγω; τα φορσω καλ μου ροχα…
Ροδ. Ναι, ναι, να μη με ντροπιστεν να σας χαρ… ε με δνετεν τρη τποτις να πγω της νφης, για να καταλβη 'πον' αλθεια, να δγη π' ομαστεν κι ρχοντες;
Σιν. Τι να δκω για;
Ροδ. Καμμιν κοσαργι δοπιαις.
Σιν. Εναι πολλας… τι λες νταμ;
Ροδ. Κμτ της πντε, κι ννοια σας… εκεναις πλι εν' δικας σας… εν ταις χαλνει…
Σιν. Σαν επες π' οναι νοικοκαιρ, ζαρ δεν χαλνει…
Ροδ. (καθ' εαυτν). λα Χριστκι μου κι για Κιουρ μου, να βγουν τ' αποκρτικα (προς τον Σιννην). Καλ ντα θα πη; νοικοκιουρ, και νοικοκιουρ… οχωνος εκενη στο διφορο να της βνη θε …
Σιν. (φρει πντε δοπιαις). Να, δσεταις στο χρι της. κτταξαι καλ, γιατ θα ρωτξω…
Ροδ. κι ε με πιστευγοστεν μαθς;
Σιν. Σε πιστεω… τζη χορατ επα…
Ροδ. Αμ' εμνα ε με δνετεν καμμι;
Σιν. Την πφτη που τα πμε στη νφη…
Ροδ. Και δμουτεν τρη, και την πφτη μη μου δνετεν.
Σιν. Αφεντι σου να δκω αρτκ να βεντικο… κπο καμες… και πλαι σα δγιω νφη, ττες αρτκ δνω να ντοπλνι. (τω δδει ν βεντικον).
Ροδ. Ας ην πλια κι να βεντικο (το λαμβνει). Ετοιμασττεν για τη πφτη.
Σιν. Σε καρτερ.
Ροδ. ννοια σας, (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  Ε'
Ροδνης μνος καθ' οδν

Ροδ. Ηγαλα τ' αποκρτικα… απ' εκενη τη παρλυτη τη σκορποπαραδο θα βγλω τποτις, κι απ τοτος εναι ακριβοτζτζαλος... βρδιασεν, πγω να τη βρω να της πιπιλσω το νου… ο Θις μου την φεξεν αυτν τη δουλει… ε και να την τλειωνα μαν ρα μπροσττερις, πγω, πγω…

Σ Κ Η Ν Η  ΣΤ'
Σιννης, πειτα Μουζνας και Φουντανλλης

Σιν. (καθ' εαυτν). Χιτη, και πλαι χιτη! ατζανομ ντρωπο εναι… δουλει του κυττζει σγικα… τρχει απνου κτου… ντεν εναι σαν Καλαμπκο κεφλι ψημνο… ιστ ντρωπος, μνη μνη ηρε μορφη, νοικοκαιρ, αρχντισσα, ολα τα καλ… Καλαμπκο, χι να εναι τζιμπλο, λλο εναι μιμπλο, λλο γρια, λλο φτωχ… μισ Ροδνη να ηρε και καλ… φεριμ μισ Ροδνη, χαλλι να γνη βεντικο π' δωκα, σα μνας μου γλα… αρτκ πγια λακιρντ τε τλει… μνε αρραβνα και χαρ… αρραβνα και χαρ… αρραβνα και χαρ…. (σηκνεται ρθιος και πηδ) αρραβνα (πηδ) χαρ (πηδ).
Μουζ. (εισρχεται αιφνιδως). ρχεται ο ιατρς αφντη.
Σιν. Αρραβνα και χαρ (πηδ, προς τον Μουζναν) πδα ντε και συ κιοπγλου…
Μουζ. Γιατ;
Σιν. Αρραβνα και χαρ, ητ ογλο τ…
Μουζ. Πτε;
Σιν. Την πφτη, πδα ντε;
Μουζ. ι… στσου… αρραβνα και χαρ ητ ογλο, την πφτη…
Σιν. χι μπρε…
Μουζ. Αμ πς;
Σιν. Αρραβνα και χαρ. (πηδ).
Φοντ. (εισρχεται αιφνιδως). Ε, και τι καλ μπαλλρει αφντη 'δικ μου…
Σιν. Αρραβνα και χαρ, πδα κι εσ ντετρο μου;
Φον. Ε, κε δεν κω γκοστο, κε να σπνω ποδρι μου… ε κε γιατ μπαλλρει;
Σιν. Ηρα νφη… φερες μπογι;
Φον. Το κω στο πουριφικατζινε…
Σιν. Ντεν φκιασες ακμα;
Φον. φκιασα επι τ' βανα κε να πουριφικρη…
Σιν. νταμ… φικρει μικρει, τι τα πη; μπογι φκιασες;
Φον. Να καταρση…
Σιν. Ωχ!... ας μη καταρση νταμ… τζι φρτο … αρραβνα και χαρ, πφτη τλω;
Φον. Τρελλτηκε αφντη δικ μου, λο σαλτρει, αρραβνα και καρ… τι κει; κτζε και να μην ρκεται, καννα κλπο απ το καρ σου…
Σιν. (κθεται). Καλ με λες ντετρο μου,... ι μπογι; σακν τλεις κι λλα βεντικα;
Φον. (καθ' εαυτν). Κσπιτα!!! τοτο αβρο διβολο για το γυνακα κε γνεται τζενερζο… τρα να πρω, γιατ κει δελριο… (προς τον Σιννη). Τλω, τλω, κε κω μπιζνιο.
Σιν. (τω δδει λλα πντε βεντικα). Να ντετρο μου; πρτα με γεια σου, με χαρ σου…
Φον. Κολρο πτε κε να το φρνω;
Σιν. Πφτη χωρς λλο καρτερ.

Φον. Δονκε μπον ρα, κε φρνω, και κολορρουμαι μουσττζιο δικ σου…
Σιν. Ναι ντετρο μου…
Φον. Κε να ρκουμαι, αδο. (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Ζ'
Μουζνας μνος

Μουζ. (καθ' εαυτν). Τον βλπεις του διαβλου τον φιλργυρο; μια βοκα ψωμκι κανενς δε δνει, και για τη μπογι τα πταξε τα βεντικα, να να του γρευε κανες, δεν τον δινε αν τον βλεπε στο σκοιν να κρεμαστ, για την γυνακα μως ευθς τ' δωκε χωρς ακμι να την ιδ… να ο διβολος πς τους χει βουλωμνους αυτος τους φιλργυρους… κτταξε τον αναθεματισμνο τσα χρνια τον δουλεω, και μ' χει χωρς πουκμισο και χωρς βρακ, και ποτ δεν επε να μου δση να βεντικο… αχ! ο διβολος να μου τον ριχνε σε καμμι σκορπαλευρο να τον κμη σ' να χρνο σαν κι εμνα… εγ μως θα καλοπερσω, γιατ αυτας η σκορπαλευροδαις βγανουν και σπλαγχνικας…. αχ! και να την ξευρα, να πγω να την ερω… το Ροδνη θα πισω απ κοντ να με την μθη… πγω να τον ερω… (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Η’
Ροδνης, Ανθ, πειτα Χιδω

Ροδ. (εισρχεται εις τον κοιτνα της Ανθς). Καλ π' οσεν κοκοντζα;
Ανθ. Εδ…
Ροδ. Εναι σκοτδι… κι ν φτετεν να φως;
Ανθ. Πει να φρ' η Χιδω…
Ροδ. ννοια σας τρη πλια, η σρτα σας νοιξεν, κι εγελτεν; ν ακοτεν; (κτυπ τας δοπιας).
Ανθ. Τι εν' εκενα;
Ροδ. Δοπιαις, δοπιαις.
Ανθ. Με περιπαζεις…
Ροδ. Τρη που να φρη το φως της γλπετεν.
Ανθ. Καλ με τα σωστ σας το λτε; με τα λα σας;
Ροδ. κι αμ;
(Εισρχεται η Χιδω με το φως εις τας χερας).
Ροδ. (δεχνει τας δοπιας). Ορστε… δγτεν ταις, το πιστψετεν τρη;
Ανθ. Λγετε λοιπν…
Ροδ. (καθ' εαυτν). Εδ χρειζεται μαργιολι τρη, να την καταφρω να στρξη να πρη το γρω Σιννη… (προς την Ανθ). Να σας πω… εγ γλεπ σας που δυστυχοσετεν, και καιγονταν η καρδι μου, κι ν ξερα ντα να κμω για να μη σας γλπω τζι… και σα μ' οπετεν πως παντρευγοσαστε, σα να μ' οπεν κανες κι ηρα σας να γαμπρ 'που για λγου σας εν' καλς… μα ν ηξρω τη γνμη σας αν τον θτενε, γιατ' εν' κομμτι γρως.
Ανθ. Τσο πολ γρως εναι; ως πσω χρονν;
Ροδ. Αν τον ρωτξετεν, εναι τριντα πντε, μα τ' αληθιν εναι αφ' της ογδντα κι απνου…
Ανθ. Καλ! τα χρνια του τα μθαμε… απ κατστασι τι μανττα;
Ροδ. Σας κμω ρκο π' χει απν' αφ' το μιλλιονι βεντικα…
Ανθ. Πολ χοντρ τ' κοψες…
Ροδ. Στην πστι μου, ε σας χορατεγω, και θα το δγτεν… Δστε μου το λγο σας πως τον πρνετεν, κι εγυρζετεν το λγο σας πσου…
Ανθ. Με τση κατστασι, καθς με λτε, τον πρνω, ας ναι και εκατν ογδντα χρονν, και στη ψυχ της νενς μου, δε γυρζω το λγο μου…
Ροδ. Εναι ο χωντζ Σιννης ο σαρφης…
Ανθ. Τον ξρω, τον ξρω… εκενος εναι φιλργυρος! και πς θα ζσω μαζ του; ω δυστυχα μου…
Ροδ. κι ν ηξρετεν εσες πλι να τον παξετεν;
Ανθ. Φθνει ν' χω τα γρσια του στο χρι μου, κι εγ εμαι καλ να τον κμω να με προσκυνη…
Ροδ. (καθ' εαυτν). Καλβολη εναι. (προς την Ανθ). Αυτ στκεται στη μαργιολι σας να τον καταφρετεν μνε πτεν τρη το ναι…
Ανθ. Ναι, τον πρνω! μνε τα γρσια του στα χργια μου…
Ροδ. Επα σας το, σταθτεν καλ να τον κμετεν πως θτεν… πρτεν τρη της δοπιαις που μ' οδωκε να σας δκω.(τη δδει τρεις μνον).
Ανθ. Αμ της λλαις δω;
Ροδ. Της κρτησα για τη σιμσαρι μου.
Ανθ. Πολλας εναι δα! κρατστε τη μα, και πλαι… σαν πρω το Σιννη, σας δνω πολλας…
Ροδ. Στεκοσαστεν στο λγο σας;
Ανθ. Να με κψ' η πανοκλα, αν σας γελσω… μνε να γν' κενο που θλω…
Ροδ. ννοια σας γνεται, μν' σο μπορετεν μαργιολι, την πφτη θ' ρτη να σας δγη, και να σας δω πλια πς θα του πιπιλστεν το νου του, γιατ εναι οριος.
Ανθ. Μπρε να μη τον αφσω μυαλ! ννοια σου, μοναχ το κακ εναι οπο δεν χω μμπιλα, και καλ φορματα.
Ροδ. Μμπιλα 'γ φρνω σας, κι ν χετεν εσες φορματα;
Ανθ. Π' οντα; λα τα χλασα...
Ροδ. κι εμ λτεν πως εστεν παρλυτη; και πτε της χαλστεν τσαις φορεσιας π' οχετεν;
Ανθ. Ε! απ' αυτ το φουστανκι που φορ μηδ' λλο, μηδ' λλο…
Ροδ. Κφτεν ματις μια φορεσι…
Ανθ. τζι θα κμω … φρτε μου ναν καλ κρουαζ, να σπαλτο, μια φσα, φιομπα, κλτζαις τρυπητας, παποτζια της Φρντζας, γκντια, κι να καπελνο της μδας.
Ροδ. Δτε μου ματις της δοπιας να πα να σας τα φρω.
Αν. (τω δδει δω). Ορστε δω …
Ροδ. Εν σνουνε … δμτε και της λλαις;
Ανθ. Μια να σας δσω, γιατ την λλη την θλω. (τω δδει λλην μαν).
Ροδ. Την αυγ φρνω σας τα λα.
Ανθ. Δεν θα κοιμηθ απψε.
Ροδ. ννοια σας. (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Θ'
Ανθ, πειτα Χιδω

Ανθ. (καθ' εαυτν). Ωχ Θε μου! νοιξ η τχη μου… μα πς εναι γρως τι πειρζει; δοπιαις, τλλαρα, βεντικα, να τργω καλ, να πνω καλ, να φορ καλ, και ας εναι μακρι κοφταλο, δεν γλπεις σαις χουνε νοιους; η περισστεραις ψοφονε απ' την πενα, εγ ττες θα κμω φορεσιας στης φορεσιας, μδαις στης μδαις, διαμαντικ, λαχορια, ασημικ, τι ναι, και τι χι … το κακν εναι που εναι φιλργυρος ο διβολος... μολατατα τον καταφρνω, εγ εμαι καλ να γελσω και τον διβολο με την υποκρισα μου. στην αρχ θα καμωθ που εμαι πγιο φιλργυρη, ως που να με πιστευθ να με δση το βιος του στα χργια μου, κι στερα τον φκινω καλ, ας αφσουμε τρα αυτ, εναι υστεριν δουλει. απψε θ' χω καννα σουαρ φευκτα, να φροντσω λοιπν τποτις για φαγ. Χιδω! ε Χιδω!
Χι. Ορστ'.
Ανθ. Να, πρ' αυτ τη δοπια, και πγαινε να την χαλσης... χει δεκξη ρεγγναις.
Χι. Τι δοπια; τοτ' εν' κλπικο τλλαρο.
Ανθ. Τον κακ σου τον καιρ … της εχες πιστεω και στον τπο σου! χωριτισσα!! πγαινε να την χαλσης!
Χι. Φρτη.
Ανθ. Να, και γλγωρα (τη δδει την δοπιαν).
Χι. σ' να κμς' φτο, φταξα. (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Ι'
Ανθ, πειτα Γιορδνης

Ανθ. (καθ' εαυτν). Τη γλπεις τη χωριτισσα που δε γνωρζει την δοπια; αγκαλ τι να κμη; που της εδε η κακομορα, ε, ας λθουμε στον τζελεπ Σιννη. ακος ν' χη να μιλλιονι βεντικα ο κερατς; τι βιος! τι κακ! σαν πσα σεντοκια θ' χη γεμτα!! ε και να πφτανε στα χερκια μου μια φορ, θα κμω πργματα που να θαμξ ο κσμος, ττες να δγιονε μερικας που κορδνουνται τρα, μπρε καμμι σαν κι εμνα δε θε ν' ναι.
Γιορ. (εισρχεται κρυφως ακοων την αδελφν του ομιλοσαν μνην). Κα κα κα λ, καλ τρε τρε τρε τρελθηκες και λαλες μο μο μο μονχη σου, μονχη σου;
Ανθ. Δεν τρελλθηκα Γιορδνη μου … κτζαι να σε πω να χαρς.
Γιορ. Τι τι τ; τι, τ;
Ανθ. Παντρεουμαι!! το ξρεις;
Γιορ. Και και και, και με ποινα με ποινα!
Ανθ. Να μην το πης κανενο.
Γιορ. Τρε τρε τρε, τρελλθηκα, τρελλθηκα;
Ανθ. Με τον τζελεμπ Σινανκη τον σαρφη.
Γιορ. (με θυμν) Το γε γε γε γε σι σι σι σι σι, το γρω Σιννη; το κου κου κο, το κοφταλο; που που που που πο τον ψου ψου ψου ψου ψο, τον ψονισες.
Ανθ. Καλ τον ψονησα …. μεθαριο να δγης βος με τα σεντοκια.
Γιορ. Π, π, π, π, ποιος καμε της προ προ προ προ της προξενιας;
Ανθ. Ο μισ Ροδνης.
Γιορ. ο ο ο, φκαιραις κανταις, πορδας γιο γιο γιο γιομταις … ο Σι σι σι σι Σιννης δεν παντρεεται.
Ανθ. Θα παντρευτ και να το δγης, και την πμτη θρθη εδ να με κμη το ραντεβο.
Γιορ. Του του του του, τοτην την πε πε πε την πφτη;
Ανθ. Ναι μεθαριο.
Γιορ. Να να να να να το δγιω, και να μην το πι πι πι πιστψω.
Ανθ. Βστα την καρδι σου, και την πμπτη γλπης.
Χι. (εισρχεται φρουσα τα τλλαρα εις τας χερας). Κυρ πρ' τα τλλαρα.
Ανθ. Αι, πρε τσσερα τλλαρα, και να πρης δυω τρεις ρνιθες, να δυω πρδικες, αν ερης ψρια μεγλα, βοτυρο, ρζι, μλι, πισκτα … να, λλα δυω, να πρης μαντολτο, καταφι, φροτα, γιατ χω απψα μουσαφιρους. γλγωρα Χιδω μου... εγ θα σε παντρψω πγια.
Χι. Παντρψ' δα πρτα γι' ευγενγια σ', κι ας μενω γ: … (αναχωρε).
Γιορ. Να κα κα, να κτζω κι εγ να φα φα φα να φγω;
Ανθ. Κτζαι.
Γιορ. Πα πα πα, πγω κι ρχουμαι... (αναχωρε).
Ανθ. Ας πγω κι εγ να ετοιμαστ για το σουαρ (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΑ'
Ροδνης πειτα Μουζνας

Ροδ. (καθ' εαυτν). που πορπατε κατ' ηρεν κι φα, κι που κθεται κατς τον φα … φεξ μου καλ... κι ακμη θα μου φξη θε … κατφερ τη του διαβντρου την τζαρταλλοδα να πρη το γρω… κι μ' αν λειπαν οι στραβο αφ' τον κσμο, κενοι π' χουν μτια πς θε να ζοσανε; μερικο βρσκουν βος κτ' αφ' τη γης, εγ απν' αφ' τη γης τ' βρα, ννοια μου, γλγωρις γνουμ' εγ Σιννης, αν πση το βιος του στα χργια της παρλυτης εκενης, τζι θεν τοτοι.
Μουζ. (εισρχεται αιφνιδως). Καλ σπρα σας
Ροδ. Ω μισ Μουζνα, και πς ταν και τοτο, και μας θυμηθκετεν; Μουζ. λθα να σας πω τον πνον μου, να σας ξεμολογηθ σαν αδελφς
την καρδι μου, τι περν απ' εκενον, τον αλιτριο, το βερζεβολη, το σαταν, το διβολο των διαβλων, τον αφεντικ μου... δεν ψοφ ο καταραμνος, ο θεολατος, ο βρωμισμνος, για να γλυτσω κι εγ κι ο κσμος απ να ττοιο σκυλλοπτζι γεμτο φλουρ, κι αχαρευτο!!!
Ροδ. κι ντα σας κμει;
Μουζ. Τριντα πντε χρνια, τον δουλεω τον θεοκατρατο, φαγ δε βλπω, φρεμα δεν χω, δυω παρδες την ημρα με δνει να τργω ψωμτυρο, πντε γρσια τον μνα, τι να με κμουνε!! βλπω τα καλ του κσμου, και τα λαχταρ.
Ροδ. Και γιατ ν τον αφνετεν, να βρτεν λλονε;
Μουζ. Με τζει να με κμη τζιρκι, και καρτερ τσα χρνια … τρα γρασα, πο να πγω πγια; (κλαει).
Ροδ. ννοια σας μισ Μουζνα, κι η τχη σας τρη ν' αλλξη θε… αυτς θα βλογηθ, και πρνει μιαν καλ κοπελλι, και θα καλοπερστεν, μνε να την χετεν καλ, κι ,τι σας λγει να κμνετεν.
Μουζ. Ναι το μαθα … μα που δεν την ξρω.
Ροδ. Εγ πγω σας και τη γλπετεν καμμαν λλη ρα.
Μουζ. Σας παρακαλ … δολος σας (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΒ'
Βιτρια, Ανθ και Χιδω, πειτα Γιορδνης

Βιτ. Στη ψυχ της νενς, τι γλτωσα απ' τη δουλει … τρα τ' φηκα το βελνι απ' τα χρια μου. . . καταζαλστηκα σμερα μ' εκεναις της μπιμπλαις.
Ανθ. Πς να το μπαλσης που δεν ρτες να με δγης σμερα, κι ηρες πρφασι της μπιμπλαις … ας της περνες στο χρι σου, κι ας ερχσουνα μιαν ωρτζα να με δγης … αγκαλ η αφεντι σου πολλ ολγον ζαλζεσαι δι εμνα.
Βιτ. σο ζαλζεσαι κι η ευγενα σου … κτι βλπω συγυρσματα, τι τρχει;
Ανθ. Ναι, καμσου το πως δεν τ' μαθες, πως δεν το κατλαβες!
Βιτ. Δεν χω εδησιν, να με κψη ο Θες.
Ανθ. Και δε σε επε κανες τποτες;
Βιτ. Μα σαν τι;
Ανθ. Πως αρραβωνιστηκα.
Βιτ. (γελσα). Ο Γιορδνης με επε κτι, μα δεν επστεψα, γιατ εκενος τα κβγει τα ψματα χωρς κουμρκι.
Ανθ. Και τι σε επε;
Βιτ. Πως θ' αρραβωνιασθς την πμπτη με τον Σιννη τον σαρφη … αληθιν;
Ανθ. (με χαρν). Αληθστατα.
Βιτ. Και εις τα τλεια. (γελσα).
Ανθ. Με περιπαζεις;
Βιτ. Τι τεργιζει καιρ μου! εναι καννα παρξενον;
Ανθ. Σε γλπω που γελς.
Βιτ. Γελ δι το ατργιαστο.
Ανθ. Και δε με τεργιζει καιρ μου, να πρω να ττοιον πλοσιον; ζολεψες και σε τοτο!!!
Βιτ. χι αδελφ, δεν εζολεψα… αλλ επα ατργιαστο διτι αυτς εναι πολλ γρως, κι η ευγενα σου πολλ να … πειτα τι με μλλει!!! ,τι αγαπς κμε.
Ανθ. (με θυμν). Και πως εναι ολγον περασμνος τι πειρζει; δε βλπεις εσ οπο κυττζεις να πρης παλλικαρκι; να δγιω της προκοπας σου … πρ' τον να μην χ' η τζπη του, για να δουλεης να τον θρφης, και να τον ντνης … μ' ο τζελεμπ Σινανκης χει μιλλιονια … δεν εναι ψφια ψερα... χι.
Βιτ. Χα χα χα. (γελσα) πς τον επες; τζελεμπ Σινανκη; χα χα χα.
Ανθ. Νασκε καιρ μου, πς σε φανεται; και τζελεμπς εναι και Σινανκης, και.
Βιτ. λλος τσος αν τον … δε λες κωτζ μου Σινναρος χοντροειδστατος ανατολτης, βρβαρος, γρως, σαλιρης, μυξς, φαφοτης, μνε τον καμες και τζελεμπ και Σινανκη;
Ανθ. Ακμα τι θα πης; (με θυμν) να ξρης καιρ μου, και τζελεμπς εναι, και ευγενς, κι ακμ' ακμα κι απ' τα εφτ σκαμνι της Πλις … χει βεντικα με της ουρας, δοπιαις, και τλλαρα να κουκουλση τους δικος σου τους ευγενες ψειρδες… καλ το λγω ζολεψες.
Βιτ. Τι θα ζουλψω; καθ' νας με την τχη του, τα υστερν να δγιομε … σε ξρω... μη ξιπσθηκες απ τα πλοτη του, γιατ η ευγενα σου εσαι καλ να πελεκσης κστρα, και να φκαιρσης βασιλικος χαζνδες κατ το χερκι π' χεις … ω!!! γλγωρα θα τον κμεις τον Σινανκη σου σουγλ παλληκρι.
Χι. Κυρ κοκνα.
Ανθ. (με θυμν). Τι εναι μωρ;
Χι. Τρα για φραν κατ' ψργια μγλα σαν πδι, και τα χαλενε δυω τλλαρα τη ζγ, τι μ' λες; να παρ;
Ανθ. Και στκεσαι; τρχα γλγωρα, πριχο τ' αρπξουνε … να, δυω τλλαρα.
Χι. Για, πγ' για (αναχωρε).
Ανθ. (προς την Βιτριαν). Κι τζι καιρ μου, ζουλεεις ζουλεεις... σκσαι, σκσαι. (κτυπσα τας χερας της).
Γιορ. (εισρχεται αιφνηδως). Δα δα δα δα δαρττε, και και και και μη μαλνετε.
Ανθ. (με θυμν) Καλ δεν τη γλπεις τη ζουλιαρκατα, την καρακξα; αντς να χαρ, να με ζουλεη, και να λγη τσα κακ για τον τζελεμπ Σινανκη; λα σα κμω εγ ανποδα της φανονται… τα δικ της εναι καλ … (προς την Βιτριαν). ννοια σου αδερφ, ,τι θλω θα κμω … τον εαυτν σου κτταξε.
Γιορ. (προς την Βιτριαν). Κα κα κα, καλ σε λγει ζου ζου ζου ζουλεεις, ζουλεεις.
Βιτ. Δεν πας να ξνης κοιλιας και συ βρε χοβαρδ, σαρδανπαλε … ως εχθς το βρδυ λεγες τσα εναντον της, τρα τα γρισες… κουσες τα βεντικα, και ξιππσθηκες … τα υστερν σας ν' ν' καλ, (αναχωρε γελσα).
Γιορ. Γ γ γ γλα, γλα … απο μακρυ θα θα θα θα γλπης.
Ανθ. Τη γλπεις την καρακξα ζολια; μπα! το χρω μου λπιζα, κι αυτ δεν τ' λπιζα.
Γιορ. Μη χο χο χο μη χολοσκνης … πα πα πα παγανω και γυ γυ γυ, γυρζω … (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΓ'
Ροδνης κι Ανθ

Ροδ. (εισρχεται ασθμανων). Κι εγ λεγα μπα και κοιμοστεν, κι ν πρφταινα να σας μιλσω.
Ανθ. (ντρομος). Τι τρχεις μπας και χλασ' η αρραβνα;
Ροδ. σκαι δα και σεις… κτι πρμα αστχησα να σας πω, και τρη π' τρωγα το θυμθηκα, κι τρεχα να σας προφτξω.
Ανθ. Πες με το, γιατ θα λειγοθυμσω τρα … υστερικ μ' πιασε … σπασμο με πινουνε... (τρμει).
Ροδ. Και μην κμετεν τζι... βασττεν να σας το πω... χετεν δαχτυλδι για να δκουμ' αρραβνα;
Ανθ. Αυτ τανε; ωχ!! σκασα … η καρδι μου τρμει τρμαξα να μην εχλασ' η αρραβνα!! δεν χω δαχτυλδι καννα, μνε φροντσετε να καλ.
Ροδ. Ως πσω ταλλρω ν' ναι
Ανθ. Ως πεντακσιων.
Ροδ. Πολ εναι … ως διακοσων εναι καλ… κι χει νας … πα να το πρω με διωρα... χετεν καλ νχτα (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΔ'
Ανθ, πειτα Χιδω

Ανθ. (καθ' εαυτν). Τι θετρελλος … δεν μποροσε να με το πη το πουρν, μνε ρτε σορτου σορτου τα μεσνυκτα να με κμη να παραλογισω … κπηκι η καρδι μου … κντεψα να τρελλαθ … ακμα τρμω … κντεψε να με κατβη ταμλς, μπας και χλασε η αρραβνα, και τι θελα να γνω η καμνη … τα λγια του κσμου θελα να υποφρω, και το μασκαραλκι, εκενης της καρακξας της αδελφς μου τα περιγλοια … πρεπε ν' αφσω τον κσμο, και να πρω τα βουν.
Χι. (εισρχεται αιφνιδως). Κυρ, λα χαζρ εναι, να βαν τραπζ;
Ανθ. χι …ακμη...δεν ρτε καμμι απψε;
Χι. Τι της θλς ν' αρχιντ εκεναις η παστρικας και να σ' τρων, και να βγαν να σ' πομπολογν; δεν κθσαι πγια μοναχολα σ' να φας το φαγκι σου, και να μσης το νου σ' στο κεφλ σ'; για πως σε κμαν κεναις γ' η καλοπλυμναις!! μηγρ ερχνται για καλ;
Ανθ. Σπα και κποιος ρχεται.
Χι. (Στρφουσα προς την θραν). Για που της πθμησες … για ερχνται … (με θαυμασμν) μπα τραν κακ!! τοταις ερχνται κοπδ … η Λεν, η Κατρνη, η Μρ…για για … φρνε και την Τζτζα Κασσο.
Ανθ. Τρχα να βνης τραπζι μσα.
Χι. Παγ … (καθ' εαυτν αναχωροσα) να, βογ να σας γ' ερ' για καλ δεν ερχστε . . . να γιομστε την παραδαρμν σας, και να βγανετ να λετ χλια πομπολογματα ξ στο ντουνι … (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΕ'
Ελνη, Αικατερνα, Μρω, Χρυσ, Αργρω, Σταμτα, Τζτζα Κασσο κι Ανθ.

λαι: (εισρχονται). Καλ σπρα σας κοκοντζα!! Ανθ. Καλς ορσετε … πολ αργσετε απψα;
Ελ. τζι καιρ μου, μονχη σας εχατε σκοπ να φτε κενα τα φοβερ τα ψρια;
Αικα. Και τι χρεα μας εχε; μπως εχαμε καμμι συντροφι μαζ;
Μρ. χι δα! λα κι λα, η κοκοντζα δεν εναι μοναχοφαγο.
Χρυ. Εγ πντα λεγα, τρα θα μας καλση.
Αργ. Εγ αφ' ου πεσε το καννι απελπσθηκα πγια, κι τι θελα να πλαγισω ρτε η Τζατζ Κασσο, και με βορλισε.
Σταμ. Τρα πγια μην καμνεστε... εγ θα πω την αλθεια … η Τζατζ Κασσο ρτε και μας επε π' χετε κτι ψρια δεσποτικ, και μαζωχτκαμε λαις για να σας πατσουμαι ξαιφνα.
Ανθ. Και μνε ψργια; χω τσα καλ και που τα εδε η Τζατζ Κασσο τα ψρια;
Κασ. Αμ' εγ παιδκι μου εμαι το κουδονι της γειτονις ,τι γνεται κι ,τι δε γνεται το μαθανω …. ποια παντρεεται, ποια χωρζει τον νδρα της, ποια αγορζει, ποια πουλε, ποια μαλνει με τον αγαπητικ της, ποια βνει φκιασδι, τι τρει, τι πνει πσα μια, και πτε κοιμονται ακμα, το ξρω κι εκενο.
Ανθ. Και δε με λες που πρπει να σε φοβομαστε;
Κασ. Και κοττε να μη με φοβστε, που σας κμω ρεζλι; ξρεις πς με λγανε εμνα μια φορ;
Ανθ. Πς;
Κασ. Με λγανε (με συχρεσι τριαντφυλλα στα μουτζουν σας)... Χουλιρα... κουδονι του μαχαλ, μ' ελγανε Σουσουρδα, και Κργα Ζαρφα... αμ' εγ ανακτωνα τον κσμο... που καυγς κι εγ μσα, μρα νχτα στου κσμου τα σπτια ν' ανακατνω τη μια με την λλη… πντε φορας μ' εδερανε στην κολνα, εφτ φορας με καθσανε στο γαδορι, με φυλακνανε λη μρα, τρεις φορας μ' εξορσανε, ως που εδε πγια ο ντρας μου ο συχωρεμνος το κακ το μεγλο, και με εχρισε.
Σταμ. (καθ' αυτν). Τρομρα να σ' ρτη, μπως και τρα δεν κμεις τα δια; (προς την Κασσο). Τρα τι κμεις;
Κασ. Τρα γρασα πγια, δεν εμ' η πρτη… μοναχ εδ τρουγρου ,τι γνεται λα τα μαθανω... ε καμμι φορ κμω και τποτες ψυχικ.
Σταμ. Σαν τι ψυχικ.
Κασ. Προξενιας παιδκι μου …παντρεω καμμι φτωχοπολα … εχ... τι να κμω;
Ανθ. Ας τ' αφσουμαι αυτ, πμε να φμε, και να παξουμε τη μπερλνα...
λαι:  Ορισμς σας … (εισρχονται που η τρπεζα).

Τλος Β' Πρξεως

                                           Π Ρ Α Ξ Ι Σ   Γ'

Σ Κ Η Ν Η Α'
Βιτρια μνη λυπουμνη, κλαουσα, πειτα & Μπαλσης.

Βιτ. (καθ' εαυτν) Αχ πσον δεινν πργμα εναι το να μη γνωρζωνται τα αισθματα των ευγενν ανθρπων, αλλ να καταφροννται μλλον απ ανητα κι ανασθητα ντα!!! πσον βαρ και λυπηρν εναι το να υπρχη μεταξ δω αδελφν μα ανομοιτης ηθικς εκ διαμτρου εναντα!!! εγ η δυστυχς σεβομνη την αυταδλφην μου, και επιθυμοσα ανκαθεν την ευτυχαν της, πολλκις (μ' λον τι μικροτρα αυτς εις την ηλικαν) την ενουθτησα σον εμπρεσα, επεχειρσθην να την αποσπσω απ τσα και τσα φυσικ κι επεσακτα ελαττματα, και πολ περισστερον απ το σκαιν και ολθριον ελττωμα της ασωτας, αλλ' εστθη αδνατον να την μετατρψω απ αυτ, το οποον εστθη ατιον να φθαρ τση πατρικ μας περιουσα … Αντ να λβουν προδον κι συμβουλα μου, εξ' εναντας μισομαι απ' αυτν, εξυβρζομαι, και το χεριστον υποβλπομαι πντοτε ως φθονοσα την ευτυχαν της … κι αφο η σκληρ αδελφ με μετεχειρσθη πολλκις με τους πλον βαρβρους και θηριδεις τρπους, εσχτως με επεν τι την φθον δι την ελπιζομνην ευτυχαν της απ την μετ του Σιννη συζυγαν αυτς, εγ; εγ φθον την αδελφ μου; ω Θε!!! (κλαει).
Μπαλ. (εισρχεται και ευρσκει κλαουσαν την Βιτωραν). Γιατ κλαις Βιτωρτζα μου; τι παθες πλαι;
Βιτ. Ωχ θεε μου, επιθυμοσα σμερον τον θνατν μου παρ σα κουσα.
Μπαλ. Τι παθες;
Βιτ. Επεπλχθην κι υβρσθην σμερον τσον σκληρ απ την αδελφν μου ως φθονοσα την ευτυχαν της.
Μπα. Και τι ευτυχαις χει και ταις φθονες; εκενη απ την ασωταν της εκατντησε να μην χη πουκαμισκι να φορση … Και πς ελογοφρατε;
Βιτ. Αχ! τι να σας ειπ … την καρδιν μου την χει καμνην εις πολλ … και καταντ να φγω πλον απ το σπτι, διτι δεν υποφρω πλον . . . ποον να ειπ, και ποον ν' αφσω … τας ασωτας της; τας αχρεας συναναστροφς, τας οποας χει κθε εσπρας με γυνακας μηδαμινς, τας νυχτερινς διασκεδσεις διαφρων διεφθαρμνων νων, οτινες την κατεδυσφμησαν πανταχο ως να τον η πλον ανασχυντος...; αφ' ο δι λα αυτ την ενουθτησα να παση πλον, και δεν εκατρθωσα τποτε, τελευταον σμερον υπγα να την επισκεφθ ολγον, και με ανφερεν, τι θα υπανδρευθ τον γρω Σιννη, τον πλοσιον εκενον και φυλργυρον σαρφην, εγ την επα, διατ να πρη να γροντα τοιοτον με ανομοαν λως δι λου ηθικν; αλλ' αυτ ενμισεν, τι την φθον, και με επεσρευσε τα εξ αμξης.
Μπα. Και τω ντι καλ την επες … εχθηκαν τσοι νοι ευγενες, πεπαιδευμνοι, (και μλιστα τρα που ο κσμος εναι γεμτος), μνε πγε και διλεξε το παλι κορταλο, π' οναι και τα δυω του ποδρια μεσ' το λκο; τι ζω θα κμει με κενον που τρμει για ναν παρ; τον εδες καμμι φορ;
Βιτ. Ποτ μου.
Μπα. Για τον δγης, θα φτσης τον κρφο σου… ας αφσουμε τα γερματ του, και τα λοιπ, αμ η αδελφ σου εναι σκορποχρα, θλει να τργη εκατ λογιο φαγι, πωρικ, χαλβδες, ραχτ λοκομια, θλει να φορ μδαις στης μδαις, ,τι δγη το μτι της το θλει, και που θα την χαριτνει εκενος παρ; καλ, αν κμη παιδ, και ψοφσ' εκενος, υπομον, θα υποφρη ολγον αλθεια, πειτα μως τον κληρονομ … αμ' αν ψοφση τεκνος, πς θα τα ξεμπερδεσει μ' εκενους τους ταγκαλκιδες τους συγγενες του; τι θα γνει το χλι της;
Βιτ. Αυτ προβλπω κι εγ, δια τοτο την επα να πρη να νδρα νον, ολγον πλοσιον, και να χη τας αναπασεις της με μετριτητα, παρ να περση την πλον βδελυρν ζων μ' να σαπογροντα εις το νθος της ηλικας της, και στερον απ ολγον καιρν αι πικραι να την απομενουν κρδος, μα ταν δεν αισθνεται μνη της και την ετφλωσε τσον η ασωτα με την ιδαν, τι θα εξοδεει τον πλοτον του Σιννη αυτ, χωρς να γνωρζη τι οι φιλργυροι υστερονται τα πντα, οι φιλργυροι οτε καν γταν δεν τρφουν εις τας οικας των, τι να την ειπ λλος; αλλ' εγ ολγον ζαλζομαι εις ,τι την συμβ κι ,τι αγαπ ας κμη, το χρος μου το καμα.
Μπα. Η ευγενεα σου εσαι γνωστικ και κτταξε τη δουλει σου κι φισ' την εκενην γιατ εναι και κομμτι τρελλοτζικη, να μη μας κμη χειρτερα, θα πγω να τνε δγιω και να καταλβω τα νουμερ της. (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  Β'
Σιννης μνος, πειτα Μουζνας

Σιν. (καθ' εαυτν) Αποψεσιν νχτα νας χρνος μ' εφνηκε. … μεγλος στρος δεν τανε βγαλμνος ντας ξπνησα …μετ τζεγκλια τα τραβξω την πφτη. …. τι μρα εναι σμερα;
Μουζ. (εισρχεται) Σε καλ αφντη, πολ νχτα σηκθηκες … τι ρα εναι;
Σιν. ρα ντε τλω να ξρω … τι μρα εναι σμερα;
Μουζ. Τρτη.
Σιν. Τετρδη, κιοπγλου!!
Μουζ. χι αφντη … τρτη.
Σιν. Τετρδη μπρε!!
Μουζ. Τρτη.
Σιν. Εγ τλω τετρδη!! ακμα τι τα πης!!!
Μουζ. Σαν το θλεις τζι, ας εναι … οι φργκοι λνε, λγκα ιλ πατρνε δβε βουλε λ' ζινο.
Σιν. Και τα πη αυτ!!
Μουζ. (με ταχτητα). Δσαι τον αφντη εκε που θλ' ο γιδαρος, τχα ,τι σου ειπ ο αφντης σου, εκενο κμε.
Σιν. Ζαρ τζι εναι … φργκοι χουνε γνσι πολλ... εγ τετρδη λω εναι σμερα, και συ τετρδη πες, τι σε κφτει; παρδες δε θα δκης για !!!
Μουζ. Ββαια.
Σιν. Ροδνης μοδνης, τποτα δεν εφνηκε;
Μουζ. Νχτα εν ακμα, πγαινε να κοιμηθς.
Σιν. Πγω, μμα κουκοτζι πνο ντεν χω (αναχωρε).
Μουζ. Κι εγ θα πγω να πσ' ακμα (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  Γ'
Ανθ, πειτα Ροδνης

Ανθ. (καθ' εαυτν) Εξημρωσε… ας σηκωθ να ετοιμασθ … τρα θ' ρτη ο μισ Ροδνης να φρη τα πργματα που τον παργγειλα... ως τσο, καλ εγλεντσαμε απψα … τζι θα τ' χω κθε βρδυ ντας θα παντρευτ… αχ! πτε θα στεφανωθ!!! εχα δεν εχα τ' κρυψα απ' της κυραις… εκενη η πετζομνη η Τζτζα Κασσο μυρστηκε, κι λο πετριας μ' ριχνε… τποτης δεν της γλυτνει, λα τα μαθανει, κακ σουσουρδα εναι τω ντι…
Ροδ. (εισρχεται) ν χετεν πλια να πτεν τποτις! φερα σας τα ολα… μνε καλοροζικα και στα βλογματα.
Ανθ. Να ζσης μισ Ροδνη μου … ωχ τι ωραος κρουαζς!!!
Ροδ. Της υστερινς μδας … και καμμα ν κοψεν ακμη.
Ανθ. Τι ωραο καπελνο!!
Ροδ. να καρβι αφ' το Τριστι φερε χτες δο χιλλιδες, κι αυττανε μοναχ απ τοτην την σρτε…. αφτεντα κενα, δστεν το δαχτυλδι.
Ανθ. Ω χαρστο... Μπιρλντι εναι;
Ροδ. σκαι … φατζτα φιαμγκικη … ιδτεν πρμα;
Ανθ. (θεωροσα εις τας χερας της το δακτυλδι). Εδα πολλ, μα ττοιο δεν εχα ιδ … τι φκισι!!! πς στρφτει!! και πσα χει;
Ροδ. Πεντακσια τλλαρα πρα σας το με χλλια στανι.
Ανθ. Τ' αχρζει αληθιν.
Ροδ. Και γυρστεν το στον λιο, να δγτεν ντα φωτιας πετ.
Ανθ. Ωραο... ωραο, τα λογαρισετε λα;
Ροδ. ννοια σας, κι γραψτα στο κατστιχο … μνε με για (καθ' εαυτν). Αν πμεν τζι διαβντρου λουλοδα, ως του χρνου γνουμ' εγ Σιννης... (προς την Ανθν). Το βρδυ φρνω σας και τα μμπιλα (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  Δ'
Ανθ και Γιορδνης

Γιορ. (θεωρν τα φορματα). Κρου, κρου κρου, κρουαζς εναι αυτς; τι τι τι τι θα τνε κ κ κ κμεις;
Ανθ. Βστα.
Γιορ. Θα θα θα, θα με κψεις κι εμνα να α α α αντερ απ του του του, απ τοτο;
Ανθ. Κομμτι παρακτου μτια μου.
Γιορ. (θεωρν το καπελνον). Αμ' ε του του του τοτο το κα κα κα το καπελνο, τι μορφο εναι; να δγιω με πια πια πια, με πινει; (το φορε).
Ανθ. Βγλτο και θα με το ψειρισης.
Γιορ. Ψει ψει ψει, ψεραις δεν χω … να να ν ξυ ξυ ξυ, ξυπασμνη, τ' βγαλα … σι σι σι σικιρι εγ φ φ φ φκινω καλτερο.
Ανθ. Νασκε μπουταλ, που θα φκισης καλτερο.
Γιορ. Πε πε πε πρνω μια μποντα, β β βα βα βνω και τζανφσι και κο κο κο κορδλαις, και γνεται καλτερο.
Ανθ. Γκρεμσου ζεβζκι, χχα … τον γλπεις με τι το παρμοιαξε ο μπουταλς; φεγα να μη σε δγιουν τα μτια μου.
Γιορ. Σε σε σε χορατεω … τε τε τε τρας εναι τρας … πο πο πο πτε θα φμε της αρραβναις;
Ανθ. Γκρεμσου σε λγω.
Γιορ. Φε φε φε φεγω σαν εκα κα κα κ κιοσες (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  Ε'
Ανθ με θυμν

Ανθ. (καθ' εαυτν). Τι μπουταλς!!! τι ζευζκης!!! τι ανητος!!! ακος εκε τον μασκαρ να παρομοιζη τα καπελλνα με της μπονταις;... τα καπελλνα, που ποια τα φορε μοιζει σαν γγελος; ννοια του. και να τον δεξω τον ανητο … ας πγω να ετοιμσω τρα, να φρω και τη μοδστρα να μου κψη τη βστα (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  ς'
Σιννης, πειτα Μουζνας, χωρς να φανωνται

Σιν. (καθ’ εαυτν). Ωχ! ξημρωσε … αμν, ολη νχτα απψα ντεν κοιμτηκα … πφτη, πφτη, ρτε και πφτη … τζμπα να μην τχη και δεν εναι και σμερα πφτη; ιστκα να ρωτξουμε Μουζνα … (προς τον Μουζνα) Ολν Μουζνα! Μουζνα, ω Μουζνα, μπρε!!! ντεν ακος; ι κιοπγλου, σαν λογο ψφιο κοιμται … Μουζνα λω.
Μουζ. (αφανς). Ορστε.
Σιν. Τρεις ραις φωνζω, δε ξυπνς πγια;
Μουζ. Αφντη εναι νχτα.
Σιν. Ξημρωσε … να, σαλεπτζς φωνζει … τι μρα εναι σμερα;
Μουζ. Πμπτη.
Σιν. Αλτεια;
Μουζ. Και δε θυμστε οπο φγεται εχτς το βρδυ ψωμ ελιας, και σκρδο;
Σιν. Ναι, καλ λες … ιδε να φρης Μπερπρη μου, να οτοιμσης καλ μου ροχα, γιατ τ' αλλξω σμερα.
Μουζ. Ο Μπαρπρης ακμα δεν νοιξε … τα ροχα σας να ετοιμσω; ποια φορματα θλετε;
Σιν. Τα καλ μου.
Μουζ. Δεν τα γνωρζω.
Σιν. λαν!! αντερ μου σαμ αλατζ... τζιουπ μου μπαρουτ, κοντογονη μου γκιοτζνι, τζασκρι μου τζοχνιο, παμπρ μου ζουνρι να δσω κεφλι μου, χασ μαρο να δσω ζουνρι.
Μουζ. Αφντη, ο τζουμπ σας εναι κσκινο …. τον φαγ' η βοτρδα.
Σιν. Τριντα εφτ χρνια τον χω, νισφι.
Μουζ. Και τ' αντερ σας εναι καταλυομνο.
Σιν. Μαζ τ' κοψα.
Μουζ. Και το τζαχτζρι σας σε κακ χλι.
Σιν. Ντε φανεται... αντερ μου σκεπζει.
Μουζ. Και το παμπρ σας σκισμνο.
Σιν. Τυλζω μσα, και ντε φανεται.
Μουζ. Κι ο χασς που λτε για ζουνρι, εναι κομμτια κομμτια.
Σιν. Σα βλω στη μση μου, δε γνωρζεται.
Μουζ. λα λοιπν εναι τοιμα.
Σιν. Τρχα να φρης Μπερμπρη.
Μουζ. Ευθς τρα.

Σ Κ Η Ν Η  Ζ'
Ανθ και Ροδνης

Ανθ. Πολ αργσετε, μισ Ροδνη!!
Ροδ. ντα να σας κμω, που ν ηρα μμπιλα της χρσις, κι φερ σας πλια αυτ, ως που να κμουμεν καλτερα.
Ανθ. χι για αυτ, μνε που πρασ' η ρα, και πτε θα συγυρσω... πιστεω τρα τρα θ' ρτη ο τζελεμπ Σινανκης.
Ροδ. ννοια σας κι εγ τον αργοπορ λιγκι, στε που να συγυρισττεν.
Ανθ. Κρτησα τον πσω κομμτι, να ζης.
Ροδ. Ορισμς σας … εγ πγω κι εσες συγυρισττεν... να σας δω πλια ντα θα κμετεν … εσες αφ' τη μια πντα, κι εγ' αφ' την λλη, να μην τ' αφσουμε μυαλ, σα θρτουμε, να μην στεν μσ' την κμαρ σας.
Ανθ. (τον αποκπτει). ννοια σου … . φσαι να κμω, απ ττοια δα, μη σε μλλει.
Ροδ. Πγω … (αναχωρε).
Ανθ. (καθ' εαυτν) ο μισ Ροδνης ζητε να με μθη τχναις, και δεν ξρει οπο εγ εμαι τετραπρατη, ξεσκολισμνη … (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  Η'
Σιννης, πειτα Ροδνης και Μουζνας

Σιν. (καθ' εαυτν). Εγ μπερπερστηκα, λλαξα, στολστικα, ακμα μισ Ροδνη δεν εφνηκε … βρδυασε … πτε τα πμε; ωφ σφχτηκα …. αμν μισ Ροδνη, αν θε ν' ρτης, λα… ριφ... ντος ντος (προς τον Ροδνην). λα δαμ, λα … στα μτια καμα …
Ροδ. κι ντα; λογον εστε μαθς που κμετεν στα μτια;
Σιν. Γιδαρος μπιλμ κοντεω να γνω … σεβτς εναι τοτος, δεν εναι τζιορμπς.
Ροδ. Κι χετε σεβτ πουθεν;
Σιν. Στην κοκοντζα που τα πμε τρα.
Ροδ. Κι εσες ακμη ν την εδετεν.
Σιν. Ολη νχτα στον πνο μου την βλεπα.
Ροδ. Στον πνο σας την εδετεν και κουζουλαθκετεν … αμ' αν την δτε και στο ξπνο σας, ντα θα κμετε;
Σιν. Ττες αρτκ τα τρελλατ.
Ροδ. χετεν καννα φυλαχτ; πρτε το μαζ σας να μην πθετεν τποτις, και σας χσουμε.
Σιν. Πμε τρα.
Ροδ. Κι ν αλλζετεν να βλετεν τα σκολλιατικ σας; μ' αυτ θα πτεν;
Σιν. Αυτ εναι τα καλτερ μου.
Ροδ. Κι ν χετεν λλα;
Σιν. χι,... και τι χουνε αυτ;
Ροδ. Αυτ 'ναι αφ' του κατ Λουκ τον καιρ, και μ' αυτ τα πασομια θα πτεν;
Σιν. Τι εναι πασομια;
Ροδ. Παποτσια που λτεν εσες.
Σιν. Με τοτα ζαρ.
Ροδ. κι ν χετεν τζαγκι;
Σιν. Τι τα πη τζαγκι;
Ροδ. Στιβλλια, ποδματα.
Σιν. χω, εκενα να βνω; Μουζνα! φρε τζιζμδια μου.
Μουζ. Μηδ βρχει, μηδ λσπες εναι ξω … πειτα εκενα εναι καταμπαλωμνα, και τρπια πλαι.
Σιν. Εσ φρτα, τι σε κφτει; εγ προχθς εμπλωσα.
Μουζ. Εχτς; εναι νας χρνος αφντη, τι λτε; (φρει τα υποδματα γελν) ορστ' αφντη.
Ροδ. κι ν χετεν λλα πλιο παλι απ τοτα;
Σιν. χι … ολα αυτ εναι.
Ροδ. (καθ' εαυτν). Στην πστι μου μηδ' οι οβριγο του μπαλατ ε φορονε ττοια τζαγκι διαβντρου ακριβοτζντζαλε, ννοια σου δα, και γλγωρις θα δης θες τ' στρη (προς τον Σιννη). Πα να σας φρω ματις τα δικ μου... (αναχωρε).
Σιν. χεις; τρχα … γλγωρα … καρτερ.

Σ Κ Η Ν Η  Θ'
Σιννης, πειτα, Μουζνας και Φοντανλλης

Σιν. (καθ' εαυτν). Φτου! εδες εκε πρα ντουλει π' πατα; γιατρς ξχασε να φρη μπογι… στερα; μασκαραλκια δαμ... σαν παμπκι εναι τρχες μου μαρη ποπετα ντεν χω … ωφ! τι να κμω για; (προς τον Μουζναν). Μουζνα! τρχα να φωνξης γιατρ γλγωρα, να φρη μπογι, εγ πεσνι πλρωσα… μασκαραλκια.
Μουζ. Αφντη, τρα τον εδα στο δρμο κι ερχτανε ο γιατρς.
Σιν. Εσ προφτη εσαι, και ξρεις που τ' ρτη εδ πρα; τρχα λω, γιατ λα του κκου εναι … τποτα δε τα κμουμαι.
Μουζ. Να, φθασε ο γιατρς σας.
Σιν. Ποντος ρτε;
Φον. Ω. αφντη δικ μου, σκασα και εναι σμερα πφτη μα ινττο κε φερα κολρο.
Σιν. φεριμ σινιρ Φουντανλα, φεριμ … λα, εξοχτη σου να βψης.
Φον. (βφει τας τρχας του Σιννη). Ε και αφντη ντικ μου, και γνηκε σαν το καρπνε … (τον δδει να μικρν καθρπτην) κο, να το γλπη.
Σιν. (βλπων εις τον καθρπτην). Ωχ, ωχ, ωχ,. λειψαι και φρδια μου κομμτι.
Φον. (βφει τα οφρδια του Σιννη πλατει) κο και φρδια νρο νρο.
Σιν. Ωχ, ωχ, ωχ, ωχ, σαμορι κπηκε πια μουστκια μου φεριμ …
Φον. Ε δονκουε, αδο … (αναχωρε).
Σιν. Στο καλ, στο καλ.

Σ Κ Η Ν Η  Ι'
Ροδνης, Μουζνας και Σιννης

Ροδ. (με ν ζευγρι υποδματα εις τας χερας). Καλ σεις Μουζνα, ν εν τοτος αφντης σας;
Μουζ. λος λος.
Ροδ. Και ποιος τον καμε σα μουντζαλωμνο γτη; εσες διαβντρου γυι του τα κμετεν τοτα τα μουσκαραλκια;
Μουζ. χι. ο γιατρς ο Φοντανλλης.
Σιν. ρτες μισ Ροδνη;
Ροδ. ρτα και σας φερα τα τζαγκι, κι σας γρνισα... κι εσες αλλξετεν τα μοτρα σας, εσες γενκετεν παλλικαρκη … θελα ν' μπω, κι απ λεγα σα ποιος ν' ν αυτς, σα ποιος ν' ν αυτς και σαν εδα το κεφλι σας, κοπαννι σας γρνισα.
Σιν. (τρβων το μουστκι του). Εδες; Φουντανλλα γιατρ φκιασε τζι, μμα δωκα δεκαπντε βεντικα.
Ροδ. Ας παν σαν παν … εσες ν' στεν καλ... κι ντ' αχρζει π' οστεν τρη νιος!!! να σας δη η κοκοντζα, να κατουρηθ θν πνου της.
Σιν. ι, πμε πγια.
Ροδ. Πμε… (οδεουν).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΑ'
Καλαμπκος, Σιννης και Ροδνης (καθ' οδν)

Καλ. (καθ' εαυτν). Δεν εν κενος ο Σιννης; κενος εναι βαψε τα μουστκια του και τα φρδια του, και μοιζει σα διβολος ξυδτος … που να παγανουν!! να τους χαιρετσω... ρχοντες ραις καλας.
Σιν. Πολλ τα τη … (προς τον Ροδνην) τρχα.
Καλ. Αφντη σας ερηκα να καλ κουμσι.
Σιν. Αλλουνο πολησ' το... δικ σου κουμσι ξρω εγ.
Καλ. Μα δε ξρετε.
Σιν. Ξρω … τζιμπλο μιμπλο, γριγι μιγι.
Καλ. χι αφντη.
Σιν. χι μχι δεν χει… δουλει μου μπτισε πγια... μτια της να ναι μπιλμ μεγλα σα βδι, ντε τλω.
Καλ. Να μη μετανοσετε!!!
Σιν. χι, χι, τποτα τποτα … (προς τον Ροδνην) περπτειε δαμ να φγουμαι, ρα πρασε.
Καλ. Δολος σας.
Σιν. Δολος σας.
Ροδ. Τι τρχει; ε με λτεν; ντα κουμσια σας λγει;
Σιν. φσ' το δαμ, ας λη … πμε.
Ροδ. Φυλαχττεν μπα και σας μπλξη σε καμμι λασπι, κι στερα ν ξελασπονοστεν πλια.
Σιν. Μη φοβσαι … πμε... πμε.

Σ Κ Η Ν Η  ΙΒ'
Ανθ και Χιδω

Χι. Κυρ κοκνα, κυρ κοκνα.
Ανθ. Τι εναι; (εξρχεται).
Χι. Ο Ροδνης ρχεται και φρν' κι να μασκαρ.
Ανθ. Γκρεμσου βρμα … εκενος εν' ο αφντης σου.
Χι. Κενος εν' ο γαμπρς; τραν κακ … σα μασκαρς με φνκε που γενονται τς' απκριγιαις.
Ανθ. Γκρεμσου σε λγω … βγα μπροστ τους και πες τους να μβουν στη μεγλη σλα … κι αν σε ρωτσουν π' οναι η καιρ σου, πες τους, αλλζει… τ' κουσες; (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΓ'
Σιννης, Ροδνης, Χιδω κι Ανθ

Σιν. (εισρχεται εις την οικαν της Ανθς). Αυτ εναι σπτι της;
Ροδ. Νασκε.
Σιν. Και τι μορφο.
Ροδ. Και τ' εδετεν ακμι; να στουπρη θε ο νους σας ακμ' ακμι.
Σιν. (βλπων την Χαδω). Τοτη εναι η κοκοντζα;
Ροδ. σκαι, τοτη εναι η κοπλλα της.
Σιν. Κοπλλα εναι τζι, αμ καιρ τι λογι εναι για;
Ροδ. Σαν την δτεν, γλπετεν... (προς τη Χιδω). Π'ουν' η κυρ σου;
Χι. Μσα για ς' τον ντ της... ντνεται, ορστ' δω μσα.
Σιν. (θαυμζων τον στολισμν). Μπρε, μπρε, μπρε… τι πρματα εν' αυτ; τοτο σαμ σαφ Παρσι κπηκε... ι μισ Ροδνη; τι λες;
Ροδ. Κι ε σας τ' λεγα μαθς; κι ντ' δετεν ακμι, αμ να δτε κι εκενη;
Σιν. Π' ουν τηνε για;
Ροδ. Τρ' ρχεται.

Σ Κ Η Ν Η  ΙΔ'
Ανθ προυσιζεται μακρθεν ερχομνη προς αυτος). Σιννης & Ροδνης

Ροδ. Δτεν, δτεν τη … ρχεται.
Σιν. Τοτη εναι;
Ροδ. Νασκε.
Σιν. Αμν αμν αμν!!! μισ Ροδνη!!! χργια μου ποδρια μου τρμουνε πατ μου κοπκανε... κρωσα, πγωσα, μποζι κπηκα... αμν, πγισαι με, τα πσω κτου … τα λειγοτυμσω … καρδι μου σα ρωλι εγκλζικο χτυπει … τοτη εναι σαν γγελος … τοτη εναι σαν εδωλο στα καρβια βνουνε … αμν αμν αμν... παραξυμς μ' πιασε.
Ροδ. Και μην κμνετεν δα τζι … εδ κανες ν' χη θε καρδι σιδερνια.
Σιν. σο ρχεται πγιο κοντ, δε ξρω πς γνουμαι... Ιστεκα κοντ μου τζνουμ… ρτε, τρα τι να κμω; (τρμων).
Ροδ. Σηκστεν πνου.
Σιν. (σηκνεται ρθιος και την χαιρετ με διφορα σχματα κατ το τουρκικν θος, διπλνων τα κρσπεδα των φορεμτων του, και προς τον Ροδνην μυστικ). Τι να κμω ακμα;
Ροδ. Αφτεν να σας χαιρετση πρτα.
Ανθ. Δολος σας.
Σιν. Δο... (ξηροκαταπνει). Δο …Δολος σας κοκοντζα μου. (κμων σχματα δι της χειρς του).
Ανθ. Καλς ορσετε.
Σιν. Πολλ τα (ξηροκαταπνει) τα τη.
Ανθ. Σ' την υγαν σας.
Σιν. Δξα σοι ο Τες, καλ εμαστε... ευγενα σας τι κμετε;
Ανθ. Προσκυν σας... με συγχωρετε οπο ργησα, διτι μουνα απ' το πουρν νεγκλιζ.
Σιν. χετε νεζιλ, καταρρο; κομμτι ζχαρι καπνισττε, μνι μνι περνει… κατστε.
Ανθ. Δεν κθουμαι τζελεμπ μου, διτι χαλν τα φορματ μου.
Σιν. Κι ολο ολρτη στκεστε;
Ανθ. γεσκαι... κθουμαι, μα σηκνω τα φορματ μου.
Σιν. (καθ' εαυτν) Ταμμ νοικοκαιρ... εγ τσω χρον γνηκα, τοτο ντεν ξερα... (προς την Ανθ) Κατστε, κι πως τλετε κατστε.
Ανθ. (σηκνει το φρεμ της πισθεν, και κθεται) Τι να χετε;
Σιν. Τποτα … εχτς το βρδυ γνηκε γιανγκνι και κακανε πντε σπτια, και εκοσι αγραστρια οβρκα·
Ανθ. (καθ' εαυτν). Τον ηρα τον μπουταλ... (προς τον Σιννην). Νασκε, το κουσα... πς περντε;
Σιν. Απνου κτου τυραγνιομαστε... κσμος τσι εναι... ευγενα σας τι δουλει κμετε για;
Ανθ. Εγ; λη μρα κι λη νχτα δεν αδειζω... ρφτω, κεντ, μπιμπλαις φκινω, χω και τον μπελ που λογαριζω τα διφορα που μας χρουστονε.
Σιν. Κι λα τοτα μια κοπανι τα κμετε;
Ανθ. λα, (καθ' εαυτν). Ωχ καμνε, ν' ξερες τεμπελι που δουλεει; λη μρα φαγ, πνος, γλοια, τραγοδια, της νχταις σουαρδες, χαρτι, μπερλναις, χι ρκαις, και ραψματα, και κουρματα και ψαλλδια... (προς τον Σιννη). η ευγενεα σας;
Σιν. Σαραφλκι.
Ανθ. Εγ τον να τον παρ, αν τανε τρπος, τον καμνα εκατ.
Σιν. (προς τον Ροδνην μυστικ). Κατ πως τα τλω νοικοκαιρ... ωχ.
Ροδ. (προς τον Σιννην μυστικ). κι σας τ' λεγα εγ ψματα θαρετεν που σας λεγα;
Σιν. Πιστεω τρα.
Ανθ. Γιατ δε φορετε φργκικα;
Σιν. Φργκικα τλουνε πολλ πρματα.
Ανθ. Σαν τι;
Σιν. Μαλι.
Ανθ. Περοκα.
Σιν. Τζακσματα.
Ανθ. Τα κμετε.
Σιν. Ντε ξρω. Ανθ. Μαθανετε.
Σιν. Ποιος να με μτη για; με ματανετε ευγενα σας;
Ανθ. Μλιστα... και χορ ακμη.
Σιν. Νασκε... ,τι τλετε ματανω.
Ανθ. Μοναχς σας εστε;
Σιν. Εγ και δολος μου.
Ανθ. χετε καννα καλν δολον;
Σιν. τζι κι τζι, κομμτι γουρσοζι εναι.
Ανθ. Και πσα τον δνετε;
Σιν. Πντε γρσια τον μνα... παποτζια, μπερμπεριστικ·
Ανθ. Καλ τι λτε; πολλ πολλ... εγ τη δολα π' χω, την εστοχησα χλια γρσια για εκατ χρνια … τα φορματα που φορε της εορτας και της βζιταις εναι δικ μου... της λλαις ημραις σιχαινσαστε να φτσετε απνου της.
Ροδ. (καθ' εαυτν). Του διαβντρου η λουλοδα, κατζν τνε στα βρχια.
Σιν. (προς την Ανθν). Εστε πολ νοικοκαιρ.
Ανθ. Σας ευχαριστ... εστε πολλ ζαντ.
Σιν. (προς τον Ροδνην μυστικ). Τι τα πη ζαντ;
Ροδ. Εναι φραντζζικο, κι ν το ξρω.
Σιν. Και ιξρει φραντζζικα;
Ροδ. Και φραντζζικα, και ταλλινικα, κι ντα ν ιξρει ως και τα κορακιστικ ακμη ξρει τα.
Σιν. Κορακιστικ τι εναι; πουλιο γλσσα;
Ροδ. Νασκε.
Σιν. Ωχ ωχ ωχ! δραγουμνο ντε τλουμε αρτκ.
Ροδ. ντα ρωττεν πλια, ε θε πολ λεμνι· πρνετεν γυνακα, που σ' τον κσμο ν εν' λλη. (καθ' εαυτν). Κι ν εν κι λας λλη παρλυτη στην πστι μου.
Σιν. Στην εκκλησι παγανετε καμμι φορ, κοκοντζα μου;
Ανθ. Απ λαμπρ σε λαμπρ.
Σιν. Γιατ;
Ανθ. Απ' τους πολλος δσκους, και τους ζητινους.
Σιν. Ευγενα σου χρνια χεις λγα, αμμ εβδομντα χρονο ανθρπου γνσι χεις... εγ πσα κυριακ παγανω, και ταμμ που θ' αγουνε δσκοι, το κφτω παραλκι... (γελ). Χα χα χα! δεν κμω καλ;
Ανθ. Αξιλογα …
Σιν. Λουτρ παγανεις;
Ανθ. Ποτ μου σπτι λογουμαι...(καθ' εαυτν). Ω καμνε μπουταλ, κθε δω ημραις κοπδι πηγανουμε. (προς τον Σιννη). Η ευγενα σας πτε;
Σιν. Κτα μεγλο σαββτω τη νχτα, και δνω εκοσι παρδες ολο ολο.
Ανθ. Ακριβ… η γυνακες δνουνε πντε παρδες το κεφλι, και πλαι δεν πγω.
Σιν. Εγ πολ σας ρεσα.
Ανθ. Και εγ ομοως.
Ροδ. Δτεν ματις τα δακτυλδια, να τελεωση η δουλει.
Σιν. (τη δδει ν δακτυλλδιον). Ορστε.
Ανθ. (τω δδει ομοως). Ορστε.
Ροδ. Και πτες χουμε τα βλογματα;
Σιν. ποτε τλει η κοκοντζα.
Ανθ. ποτε η ευγενα σας.
Σιν. Εγ μακρι τρα.
Ροδ. Πα να φρω τον παπ;
Σιν. φστο την Κυργιακ.
Ανθ. Τοτην, την λλη;
Σιν. ποια τλετε.
Ανθ. Την λλην καλτερα.
Σιν. (καθ' εαυτν). Εμνα και τρα καρντι μου τελε αμμ ας κουρεεται... ως που ν' ρτη λλη Κυργιακ η ψυχ μου τ' αγει.
Ροδ. Πμεν πλια.
Ανθ. Καθστε ολγον... (κτυπ τας χερας). Χιδω. (Παρουσιζει η Χιδω γλυκ και καφφ).
Σιν. Τι τα τελε; να ξοδιζεσαι;
Ανθ. Τποτα ξοδα … το γλυκ εναι απ της αρραβναις της γιαγις μου, και της νενς μου, τρα αρρεβωνιζουμαι κι εγ, κι ακμα και τα εγκνια μας ν' αρραβωνιαστονε.
Σιν. (τργων το γλυκ). Αμν.
Ανθ. Τον καφφ τον χω απ' του παππο μου τον καιρ.
Σιν.
Καλ βσταξε τσα χρνια;
Ανθ. Η νεν μου μ' μαθε, και βανα κομμτι σαπονι, και βσταξε.
Σιν. Τες σχωρστηνα … (καθ' εαυτν). Ολαις σι τους νοικοκαιρας εναι.
Ροδ. Πμεν τρη.
Σιν. (σηκνεται ρθιος, προς την Ανθν). Σ' αφνω για, πολλ τα τη, δολος σας.
Ανθ. Προσκυν σας... (προς τον Ροδνην κυφως). Γρισε τρα σε ολγον.

Σ Κ Η Ν Η  ΙΕ'
Ανθ, πειτα Μπαλσης

Ανθ. (πηδσα). Λαμπδες, παρκλησες... το κατρθωσα... ,τι γν' ας γνη... για δσιμο τον χω τον καμνο το γρω... τρα τι θα γνη; φορεσιας, μδαις, φλουρι, τλλαρα, δοπιαις, μα πως εναι γρος τι πειρζει; ξρεις δα … εκεναις π' χουν τους νους κι εναι ψραις και των γονων; εγ θα περν καλ, θα κμω καμπσαις καρακξαις να σκσουνε, και σ' το μτι τους, αν θα λνε τον νδρα μου γρω.
Μπα. (ακοων αρκετν ραν ξωθεν την ομιλαν της Ανθς εισρχεται). Καλ με ποιν ελαλοσες τση ρα;
Ανθ. Μανχη μου.
Μπα. Και κτι χαρομενη; τι τρχει;
Ανθ. Αρραβωνιστηκα.
Μπαλ. Και εις τα τλεια … με ποινα;
Ανθ. Με τον Τζελεπ Σινανκη π' χει τα φλουργι με το φυκιρη.
Μπαλ. Το γρω Χωτζ Σιννη να μη λες; το φιλργυρο;
Ανθ. (με θυμν) Καλ, τι κακ εν' αυτ με σας; γιατ τον λτε γρω τον νδρα μου; τι σας κφτει; εσες θα τον στεφανωθτε;
Μπαλ. Μη θυμνης παιδκι μου... κουσαι και τους μεγαλητρους σου.
Ανθ. Τποτα τποτα …καννα καννα δεν ακοω σε τοτο.
Μπα. Και χθηκε τσος κσμος, μνε θα πρης τον παπο σου;
Ανθ. Ας ναι μακρι και προσππους μου … εκενον θα πρω … δεξαι με λλον καλτερον ντε!!
Μπαλ. ναν Γραμματικ, να Διοικητ, να Επτροπον.
Ανθ. Το διρθωσες ….σπα σπα... αμ' αυτο που λες τι χουνε απ' να μισθ ξερ ξερ …... πειτα σαν τους βγλουν απ τας θσεις των, ξνουνται απ' τους τοχους, και ρχνουνε τ' αυτι τους σαν της βρεμμναις γταις.
Μπαλ. να Στρατιωτικ.
Ανθ. Το σκτωσες … κι εκενοι το διο εναι, σε ξυπζουν τα σπαθι, τα γαλλνια, και τα χρυσ κουμπι!!! ο μισθς σια σια δεν τους φθνει... τποτε, οι υπλληλοι στρατιωτικο και πολιτικο λοι εναι πτωχο με μαν ξερν επιφνειαν.
Μπαλ. ναν πραματευτ πρε.
Ανθ. Αν μουφλουζψη, τι να κμω;
Μπαλ. ναν τεχντη.
Ανθ. ,τι βγζει την ημρα σια σια δε σνουνε για το βρδυ.
Μπαλ. ναν Γιατρ.
Ανθ. Αν εναι ο κσμος ρρωστος... αμ' αν δεν χη κοραις; … πειτα τρα οι γιατρο δεν χουν υπληψιν σαν και πρτα.
Μπαλ. ναν Συνγορο πρε.
Ανθ. σο χουνε τα κριτρια δουλειας πει καλ κτι ψωροπερνονε... αριο μεθαριο σαν πασουν η κρσες; τποτα … κι εκενοι σαν τους λλους και χειρτερα … μλιστα αυτο που κυνηγον αρα… τποτις θεε μου, τποτις... καλ τον διλεξα εγ, και καννας λλος δε με χορτανει, παρ ο τζελεπ Σινανκης, για να χορτσω φαγι, φορματα, διαμαντικ, κι ,τι θλω και δε θλω.
Μπαλ. Μα π' οναι φιλργυρος, πς θα κμης;
Ανθ. Εγ τον καταφρνω και πρνω το βος του στο χρι μου, και να το δγης.
Μπαλ. Μακρι … και καννας λλος πγια δε σ' αρσει;
Ανθ. Εγ λους σ' τους αρδιασα... οι μπακλιδες απομενανε, οι ψωμδες, οι χαμλιδες... θλεις να πρω καννα ττοιον;
Μπαλ. χι … να τανε κομμτι νιος μοιαζε.
Ανθ. (με θυμν). Κουριζο πρμα … τι σας κφτει π' οναι γρως; μην το κμης κι η ευγενα σου σαν την αδελφ μου την καρακξα που πει να σκση απ' τη ζολια της.
Μπαλ. χι δα την τζαμνη, την αδικς· εκενη σ' αγαπ.
Ανθ. Σαν το χινι στον κρφο.
Μπαλ. Και πτε θα στεφανωθς;
Ανθ. Την ερχομνη κυριακ.
Μπαλ. Καλοροζικα, κι ,τι εναι της μορας σου (αναχωρε).
Ανθ. (μνη). Και συ δεν πας να φας χαλβ και κουρκοτη μπρε ζεβζκι!!! (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  Ις'
Μαχδης, Αντιοχδης, Λαμπρδης, Χαιρειδης, και Πατζδης.

Μαχ. Εμθετε τα να;
Αντ. χι … τι;
Μαχ. Καμνεστε.
Λαμ. χι τη αληθεα.
Μαχ. Η δικ μας δα, η παστρικοθοδ … χα χα χα χα.
Πατ. Μη γελς δα.
Χαιρ. Εκενος τζι το συνειθζει.
Μαχ. Η παστρικοθοδρα μας δα, αρραβωνιστηκε.
Λαμ. Καλ η Ανθ;
Μαχ. Ναι.
Λαμ. Και ποον πρνει;
Μαχ. Το, χα χα χα χα (θα σκσ' απ τα γλοια) το γρω Σιννη.
λοι: Χα χα χα χα χα χα χα.
Χαιρ. Μπρε τη βρωμοσα.
Αντ. Γιατ; εκενος της αρσει … τι σας κφτει;
Μαχ. Ωχ! σιπα δα και συ... εκενον το γρω, το σαλιρη, τον ματορη, τον τενεκ; χθηκαν οι νδρες;
Χαιρ. Καλ σας λγει…... να εψοφοσα απ την πενα ττοιον μασκαρ δεν τον περνα.
Πατ. Ου να χαθ η παραλυμνη … πς θα τον βλπη … εγ συχανουμαι ταν τον απαντ στον δρμον, και γυρζω λλο σοκκι.
Παχ. Πμε να την χαιρετσουμε;
λοι: Αφο τον πρη, να πμε. λοι μαζ;
Παχ. Ββαια! και που ν' ανταμωθμεν;
λοι: Στο συνειθισμνον μρος.
Μαχ. Α παρλ δ' ονρ;
λοι: Μλιστα, μλιστα … αδιο . . (αναχωρον).

Τλος Γ' Πρξεως

                                               ΠΡΑΞΙΣ  Δ'

Σ Κ Η Ν Η   Α'
Ανθ, πειτα Χιδω

Ανθ. Πντε μραις μειναν ακμη ως την κυριακν, και τποτε δεν χω τοιμον … ο μισ Ροδνης με επε τι ο γαμπρς θα με στελει γρσια, και ως τρα τποτα δεν εδα … θα μενω εντροπιασμνη εις τους καλεσμνους, και δε με νοιζει για τους νδρας, σο με καει που θα με περιγελον εκεναις η καρακξαις … ο Ροδνης δεν εφνηκε, και πγω να χσω το νου μου· ας στελω να τον μιλσω... Χιδω πγαινε να φωνξης το Ροδνη.
Χι. Ολη μρα το Ροδν, το Ροδν, το Ροδν; τι τον θλεις το Ροδν;
Ανθ. Πγαινε συ και τι σε κφτει;
Χι. Γ πγ' για μα δεν ρχεται … (αναχωρε).
Ανθ. (καθ' εαυτν). ταν δεν εναι χρματα κι οι δολοι βαρετο γνουνται.

Σ Κ Η Ν Η  Β'
Ανθ και Ροδνης

Ανθ. Στα μτια καμα μισ Ροδνη.
Ροδ. Κι εγ γλπω σας κι εστεν καλ.
Ανθ. Καλ εμαι, μα.
Ροδ. ντα μα, και ξεμ; βλτεν τη σκοφια σας στραβ.
Ανθ. Καλ τι λες; των φρονμων τα παιδι πριχο πεινσουν μαγερεουνε … η ημραις φτξανε και τποτα δεν χω τοιμα... θα μενω με τα μαρα μοτζουνα.
Ροδ. Μη λυποστεν, κι εγ σας τα κμω λα τοιμα.
Ανθ. Στο λαιμ σας κρμουμαι.
Ροδ. Συγυρστεν το σπτι και τρη γλπετεν (αναχωρε).
Ανθ. Πγω να συγυρσω το σπτι, τι κθουμαι; (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η    Γ'
Ροδνης, Σιννης πειτα Μουζνας

Σιν. Κυργιακ κοντεει... σφχτηκα... κτα μια μρα να χρνο με φανεται.
Ροδ. (με βαν) Καλ ντα καθοστενε μαθς; κι στρνετεν τα πρματ σας στο σπτι της νφης πλια! τι καρτερετεν;
Σιν. Τι πρματα να στελω για;
Ροδ. ,τ' χετεν, κι ,τι ν χετεν· την ραν που θα βλογηθτεν θα στρνετεν κασλαις και στρματα;
Σιν. Να στελω και κασλαις με γρσια;
Ροδ. Κι αμ; ντα τα φυλτεν εδ; ε φοβοστεν να μη σας τα κλψουν κι λας;
Σιν. Καλ λες … κει κοκοντζα φυλει καλ, κσμος εναι σπτι της, παζρι κοντ εναι, κλφτη κολι κολι ντεν παγανει.
Ροδ. τζι κμετεν, να σας χαρ.
Σιν. Να πγω κι εγ μαζ με χαμλιδες, να κμω τεσλμη κασλαις μου κοκοντζας χργια, και να γυρσω;
Ροδ. τζ' εν' καλ, κι εστεν πλιο σγουρος.
Σιν. (φωνζει τον Μουζνα). Μουζνα πνε να φρης χαμλιδες να κουβανσουμε πρματ μας ολα κοκοντζας ισπτι.
Μουζ. Ορισμς σας … (καθ' εαυτν). Τρα σε διορθσανε διαβλου φιλργυρε … η γυνακα θα σε κμει σουγλ παλληκρι. (αναχωρε).
Σιν. ιδε να φορτσουμε, και να πμε μαζ, σακν χαμλιδες να μην κμουνε χουνρι.
Ροδ. Πμεν (αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η   Δ'
Βιτρια, πειτα Μπαλσης

Βιτ. (καθ' εαυτν) Η αδελφ μου χασε τον νουν της πλον … ετοιμζει το σπτι χωρς να χη τποτε να το στρση … δεν ημπορ να καταλβω τι τρπον ζως ακολουθε, και ποον δρμον τρχει …. εμαι περεργη να ιδ το τλος αυτς της σκηνς … αγκαλ αι τοιαται γυνακες ξερουν και τα ευγνουν εις το κεφλι … και ββαια ταν συστολ δεν υπρχη, ταν κρσις δεν υπρχη, ταν μνη η θλησις φθση να κιν την μηχανν ενς ανθρπου, λα ευκολνονται, και ουδν αισχρν κατ την παροιμαν. Αχ!!! πσον θα μετανοσει η τρισαθλα! σον πλοτον και αν χη, ο γρω Σιννης, αυτ εναι καλ εντς ολγου διαστματος να τον κμη γυαλι καρφι, και πλιν να υποπση εις την ιδαν δυστυχαν, σως και χειροτραν, διτι ττε θα χει τον γρω διβολον εμπρς της κθε στιγμν, θα χσει την ελευθεραν της, και κριος οδεν, εις πσα ατοπματα θα εξωκελει, αχ!!! πσον πικρν και λυπηρν εναι εις μαν γυνακα το να μην χη εις τον εαυτν της φιλοτιμαν!! αν εσυλλογζετο ολγον η δυστυχς, αν εμετροσε τα εναντα, αν φερεν εις τον νουν της τα παρελθντα, σην πατρικν περιουσαν μας φθειρε, και εις ποαν περστασιν φθασεν νεκα της ασωτας της, ββαια θελε φρεται εις το εξς με περισσοτραν μετριτητα, τρα μλιστα ταν πρκηται μπροσθν της μα τοιατη τχη, με την διαφορν μνην, τι δι την τχην αυτν, την οποαν προκαλε η ασωτα της, θυσιζει την τρυφερτητα και το νθος της ηλικας της εις την χρσιν ενς πλουσου βαρβρου, ενς γροντος φιλαργρου, ενς τλος πντων βδελυρο ντος … τι κσμος παρξενος!!! τι κσμος μηδαμινς!!! υπομον δι λα τ' λλα … τουλχιστον ας εχε και ολγην πρνοιαν δι τα μλλοντα, αλλ και τοτο, βλπω, εναι μακρν απ του να το συλλογισθ... ας κμη ,τι θλει, εγ εμαι αμτοχος, εγ χω καθαρν την συνεδησν μου· αδιαφορ πλον … το μισυ του οσπητου με ανκει, το εκτιμμεν, και αφο πλουτσει, το αγορζει, ττε και εγ διαθτω την ζων μου εις τξιν, και με την οποαν χω ολγην χρηματικν κατστασιν ζω ευτυχς, εν η τχη αποφασση να συζευχθ με τον σωφρονστατον εραστν μου, ο πλοτος εναι φσει ευλισθον πργμα και μλιστα ταν πση εις αστους χερας, ττε γνεται ευολισθτερος. Δεν επιθυμ πλοτον αστως δαπανμενον, αρκε η κατστασς μου να με ζση ησχως, τις εστν ο πλοσιος ο εν τω ολγω αναπαυμενος.
Μπαλ. (ακοσας τους τελευταους λγους, εισρχεται). Εγε σου!!! εγε σου, φρονιμωττη μου ανεψι!!! μακρι να εχα και εγ τη γνσι σου, τι χεις πλαι; να μην εμλωσες με την αδελφ σου;
Βιτ. χι Θεε μου! μνη μου κμω διαφρους συμπερασμος, και εσυλλογσθην πς να διαθσω τον εαυτν μου, επειδ βλπω την ηθικν κατστασιν της αδελφς μου πολλ ασμφωνον με την ιδικν μου κι απεφσισα να ζσω μακρν απ αυτν.
Μπαλ. Καλ το συλλογστηκες, αμ το σπτι;
Βιτ. Το εκτιμμεν, και με πληρνει το αναλογν μου. Αυτ θα πλουτσει αριον.
Μπαλ. Εγε σου!!! φρνιμα... μνε μιαν ρα προττερα, πριχο τα κμει πστρα τα γρσια του γρω Σιννη.
Βιτ. Μετ τρεις ημραις αφο στεφανωθ, θα το προτενω αυτ … πλην σας παρακαλ να με συδρμετε αν προκψη περστασις.
Μπαλ. Τι λγος … εμαι τοιμος.
Βιτ. Σας ευχαριστ... υπγω μπως λθη και μας ερει, κι αρχσει τα συνειθισμνα της (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Ε'
Σιννης, Ροδνης κι Ανθ

Σιν. (προς τους βαστζους). Εδ, εδ… σ' αυτ ισπτι.
Ανθ. (καθ' εαυτν). Τα γρσια φρνουνε (τρχει προς τον Σιννην). Εδ τζελεμπ μου, εδ στο γκιαυγκρι.
Σιν. Ισπτι σας χει γκιαυγκρι;
Ανθ. Μλιστα.
Σιν. Δε φοβται γιαγκνι… σγουρα τα βνουμαι σεντοκια μας μσα.
Ανθ. Τι τεργιζει! και αμφιβλλετε;
Σιν. Ολα ολα σεντοκια ογδντα δυω εναι... απνου γραμμνο πσα να τι χει μσα.
Ανθ. Πολλ καλ … τα κλειδι τους τα χετε;
Σιν. να κλειδ ανογει ολα.
Ανθ. (καθ' εαυτν). Τσο καλτερα, δε θα χρειαστ πολλ αντικλεδια… (κλεει την θραν, και δδει το κλειδ εις τον Σιννη). Ορστε τζελεμπ μου το κλειδ του γκιαυγκιριο.
Σιν. Ας στκεται στα χργια σας.
Ροδ. σκαι δα, πρτεν το εσες, και σα βλογηθτεν της το δνετεν.
Σιν. Καλ λες, ας πρω… (το λαμβνει).
Ροδ. (προς τον Σιννην μυστικ). Κι ν της δνετεν ματις τποτις ξοδα για τη χαρ;
Σιν. (μυστικ). Αφεντι σου δεν επες να βγνω παποτζια μου ν' μπω μσα;
Ροδ. Ναι… επα δα … σα δε θτεν, ας λεψη· ν χ' εκενη ανγκη αφ' τα δικ της, ας ην καλ τα δικ σας.
Σιν. Τι επες;
Ροδ. Φαλλρισα … ν χ εκενη ανγκη αφ' τα δικ σας, ας ην καλ τα δικ της που ν χει να σας χση... ντα θαρετεν καλ; εγ σας τ' πα για να φαντεν γαλαντρμπος σα δε θτεν πλι, ας στκι η δουλλει μπερδεμνη.
Σιν. χι, παζρι μας τζι εναι.
Ροδ. Συμπαθστε με αστχησα … πμεν τρη... . . δολος σας.
Σιν. Δ
ολος σας κοκοντζα μου.
Ανθ. Σας προσκυν τζελεπ μου … στο καλ μισ Ροδανη... σε καρτερ.
Ροδ. ρχουμαι (αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η   ς'
Ανθ, πειτα Ροδνης

Ανθ. (καθ' εαυτν). Τα γρσια τ' χουμε στο χρι (πηδ). Θε μου! να ψοφσ' απψα... να του κατβη αποπληξα … λαμπδες θ' ανψω … ογδντα δυω κασλαις, δεν εναι πξαι γλασαι … θα πετξω απ' τη χαρ μου… (πηδ).
Ροδ. (εισρχεται αιφνιδως). Τρη σαρτρνετεν! το ξρω κι εγ … η δουλλει σας μπτισε ντα ντρτι χετεν … το βιος του Σιννη στο σπτι σας τ' χετεν τρη …
Ανθ. λα να σε φιλσω μισ Ροδνη μου.
Ροδ. Ε θλω γ φιλλι, μοννιος μοννιος να δομεν τρη.
Ανθ. Να, τ' αντικλεδι τ' χω τοιμο, την νχτα θα τ' ανοξω τρξε τρα για τα χρειαζομενα του γμου.
Ροδ. τοιμα τ' χω, και το βραδ βραδ φρνω σας τα. (αναχωρε, μνος καθ' οδν) ννοια σου διαβντρου λολουδα, και θα φας και να πγης θες.
Ανθ. Πγω κι εγ να προετοιμασθ (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  Ζ'
Σιννης και Μουζνας

Σιν. (καθ' εαυτν). ι ολα αρτκ γενκανε, την κυργιακ χαρ … εγ καννα ντεν εκλεσα για; ποινα να καλσω, ποινα να καλσω!!! α… χανομ ογλο, να, χουρμοζ ογλο, δυω, χατζ μουρτ' ογλο, τρια... αρατζ' γλου, τσσερα, χαδομ ογλο, πντε, δουμ δουμ ογλο ξη … φτνουνε … πολλο εναι μπιλμ.
Μουζ. (ακοων τον Σιννη). Αφντη;
Σιν. Τι εναι μπρε;
Μουζ. Αμ τον καμνο τον Εσκιτζ Κασπρη που σε μπαλνει τα παποτζια, κθε μρα, τον πατζατζ Μικιρδτζι που πρνουμε πατζ, τον τζοπτζ Μαρτυρζη που μας σηκνει τα σκουπδια, αυτος δε θα τους καλσεις.
Σιν. Αυτο εναι κιουλχανδες μπρε … χιτζ τετοιανος ανθρπους καλνονε;
Μουζ. Κιουλχανδες, αμμ σε δουλεουνε τσα χρνια.
Σιν. ιδε γκρεμσου, κοκοντζα ντε τλει.
Μουζ. Αμ εγ με τι ροχα ν' ρθω στο γμο;
Σιν. Μ' εκενα π' χεις.
Μουζ. Εναι παλι.
Σιν. Τηγρις δικ μου καινορια εναι; γιξαμ εσ τα γνης καλτερο απ' εμνα, κσμος να ταρ που εσαι γαμπρ εσ; ροχα σου καλ εναι.
Μουζ. Αμ' ετοιμστηκες;
Σιν. Ολα τοιμα εναι …. μεν παπουτζκια μου τα βγνω ν' μπω μσα... τζι επε μισ Ροδνη.
Μουζ. (καθ' εαυτν). Τρομρα στα βρακι σου... . σε λγαις ημραις θα δγης τον λιο ανποδα.
Σιν. Τι μουρμουρζεις, μπρε;
Μουζ. Τποτες αφντη, ζουλεω την τχη σου.
Σιν. Ζουλεεις για; αμ τι ταρες; αντρπου κισμτι στα υστερν ρχεται.
Μουζ. Ναι αφντη, ναι... να σε χαρ τομπανο.
Σιν. ιτε τρα κεφλι μου ζλισες … εγ κοκοντζα συλλογιομαι τρα.
Μουζ. Την Κυργιακ την πρνεις πγια, και γλπεις τη μορα σου (αναχωρε).
Σιν. (Καθ' εαυτν). Ζολεψε Μουζνα, ζολεψε … δκιο χει … καρδι του παντρι τλει... δολα να δκω αρτκ, να κμω τζιρκι κακμοιρο Μουζνα.

Σ Κ Η Ν Η   Η'
Σιννης και Ροδνης

Ροδ. Εστεν τοιμος; παργγειλα του παπ Τρχα να σας βλογση την Κυργιακ, και ν' στεν κι οι δυω σας στην Εκκλησ.
Σιν. Τ' ρτη κι η κοκοντζα;
Ροδ. Κι αμ μοναχς σας θα βλογηθτεν; επα της το κι εκενης ν' ν' τοιμη … πρπει ν' στεν καλ στολισμνος παστρεμνος, α θτεν να βλτε και κομμτι σουλουμ, και κοκκινδι για να γυαλζετεν, να σας δσω… (τον δδει δω μικρ αγγεα).
Σιν. Τ' εν' αυτ;
Ροδ. Τ' σπρο αλεφετν το στη μουσοδα σας, και το κκκινο στα μγουλ σας.
Σιν. Και γνουμαι μορφος;
Ροδ. Σαν τον λιο, και σαν τ' στρη της αυγς (καθ' εαυτν). στρεξν τα ουγο κι ε θα φανεται σα διβολος μαριντος; (προς τον Σιννη). Πα να φγω τρη (αναχωρε).
Σιν. Στο καλ … την κυργιακ ολα τα γνουνε … (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  Θ'
Γιορδνης κι Ανθ

Γιορ. Τη τη τη, την κυργιακ πγια, χα χα χα ρ χαρ; πο που που πο ν' η κουφταις;
Ανθ. Ξεφορτσουμε, γιατ εμαι σκασμνη.
Γιορ. Τι τι τι;
Ανθ. Τι ξυνς και ξερς.
Γιορ. Πε πε πε περιφανετηκες;
Ανθ. Νασκε μορη μου, περιφανετηκα … ξεφορτσουμε μπουταλ.
Γιορ. Πο πο πο π' ουν τα ροχα μου;
Ανθ. Αν χης φρεσαι.
Γιορ. Και και και και δε θα με κ κ κ κψης;
Ανθ. Να σε κψη.
Γιορ. Π π π π, ποις;
Ανθ. Ο περδρομος.
Γιορ. Κα κα κα καλ στο επα πε πε πε περιφανετηκες.
Ανθ. Ναι. πε πε πε, χα χα, χχα! δεξαι με την ρχη σου.
Γιορ. φε φε φεγω φεγω.

Σ Κ Η Ν Η  Ι'
Ανθ και Ροδνης

Ροδ. φερ σας τα σα χρειαζοτενε, και μνε ετοιμασττεν πλια.
Ανθ. Τ' φερες λα;
Ροδ. Νασκε … μν' εσες εβγλετεν τποτις; Ανθ.
Μια κασλα δειασα.
Ροδ. Δτε μου ματις κμποσα βεντικα.
Ανθ. Πμε να σε δσω… (εισρχονται εις τον κοιτνα σωθεν). Πσα χει λο το σεντουκκι;
Ροδ. Πενντα χιλλιδες.
Ανθ. Πσα θα πρετε;
Ροδ. Δκα χιλλιδες.
Ανθ. χι πρετε εκοσι.
Ροδ. Καλ τ' πετεν, μα πτε θα τα μετρσουμεν τσα; ντα λτεν; να τα πρω με τη ζυγαρι;
Ανθ. Και πς θ' αρετε το λογαριασμ;
Ροδ. φκολο εναι… κθε βεντικο εν' να δρμι, δυω χιλλιδες βεντικα κμουν 5 οκδες, κι η εκοσι χιλλιδες κμνουν 50 οκκδες.
Ανθ. Ζυγιστε λοιπν πενντα οκδες. χα χα χα, καλ τη συλλογστηκες τη ζυγαρι.
Ροδ. Κι αμ; ν το ξρετεν που οι συμιακο περπατονε δυω δυω, κι σα δε σνει του νου ο νους, του τα λγ' ο λλος; πγω τρη να φρω να χαμλη.
Ανθ. Και δεν μπορετε να τα πρετε μοναχς σας;
Ροδ. Κι ν μπορ να τα σηκσω μια κοπανι.
Ανθ. Απ λγα λγα.
Ροδ. Καλ τ' πετεν … θτεν πλια τποτις λλο.
Ανθ. Το πουρν ν' ρθης
Ροδ. ρχουμαι (εξρχεται με μαν σακκολαν εις τας χερας, καθ' εαυτν). λα Χριστκη μου! πρτα πρτα εσς θα χρουσσω… (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΕ'
Ανθ και Ροδνης

Ανθ. (καθ' εαυτν, παρατηροσα σα φερεν ο Ροδνης). Αυτς τποτα δεν φερε … ω κρμα σ' εμνα!!! και τι θα φτξουν αυτ που φερε; τι με θρεψε; καμμια κερατζτζα εμ' εγ να παντρευτ με δυω πατσαβοραις, με τρα παλιξυλα, και με εκατ δρμια κουφταις; αυτς εναι τρελλς … αν δεν τα κτταζα, θελα να πθω το μασκαραλκι… τρα ν' ρτη, και να τον κμω ασπρο.
Ροδ. (εισρχεται αιφνιδως) ντα πθετεν κι εστε θυμωμνη τσο;
Ανθ. Καλ τι μ' καμες; κατζιβλα, καμμι κερατζτζα για να παντρευτ με οβρκαις πραγματειας;
Ροδ. κι ντα τα θτεν τρη τα πολλ; στερις τα κμετεν.
Ανθ. Τποτα... στη ψυχ της νενς μου, δε βνω τα στφανα στο κεφλι μου, αν δε με τα φρης λα, σα θλω.
Ροδ. Πτεν τα μαθς, και φρνω σας τα.
Ανθ. Θλω πντε κομος, 15 δουζναις καργλαις, 15 καθρφταις μεγλους χρυσος, πντε τραπζια, 5 καναπδαις λα δομγκανο, 10 λουσρναις φναις, 120 πορτιραις, και λα τα στολδια των ονδδων μου. θλω 365 κουμσια δι βσταις ν' αλζω μαν κθε ημρα, απ σαλι, τουλπνια, μεταξωτ, λαχορια και λοιπ, Θλω λλα 365 δι τους μπλους … 365 λαχορια φνα δι ταις πλταις... 365 καπελνα διαφρων λογιν, 20 δουζναις μανδλια του χεργιο, και λλα τσα του λαιμο … 10 δουζναις σλπαις … 20 δουζναις πουκμισα απ τλα μπατστα … 100 δουζναις κλτζαις τρυπητας, και 100 φιορταις …. 365 ζευγρια παποτζια της Φρντζας, και λλα 365 μεταξωτ δι τους μπλους… 750 ζευγρια γκντια, 200 πχες τολι, 200 πχες σανκουλ, 500 πχες ταντλαις 1000 πχες κορδλαις λογιν λογιν, 50 πτζαις μαδμ πολμ, 5 κρεββτια με ταις κουρτναις τους, 15 στρματα, 10 κουβρταις κ τ λ. πειτα θλω 100 μισκλια μαργαριτρι, 5 στρα διαμαντνια βαρει, 10 ζευγρια βραχιλια διαμαντνια, δκα ζευγρια σκουλαρκια διαμαντνια, 10 φιομπαις διαμαντνιαις, εκοσι χρυσας και 20 σμαλτταις … πντε χτνια διαμαντνια 5 χρυσ, και 20 μικρ δι τα σγουρ μου… 50 δαχτυλδια διαμαντνια, και λλων ειδν φνα… 10 δουζναις ομπρλαις μικρας, και δκα μεγλαις φναις… 5 σερβτζια του καφφ της τελευταας μδας, 5 σερβτζια του τραπεζιο ομοως, 5 σερβτζια της φρουταρας απ πορτζολνα χρυσωμνη … μα δοζνα γκαντιραις ασημνιας, και δω δοζναις απ ταις λλαις φναις… 500 βζα πομταις απ γιασεμ, και μαγκασρι... 500 μποτλιαις λεβντα και λλαις τσαις κολνια… και πντε κασλαις φναις της τουαλτας… 150 πτζαις σκπαις λογιν λογιν… πειτα θλω ψυχ μου και δι τη δισπντζα μου 1000 ζευγρια λοκνικα, λλα τσα χοιρομρια, 500 κεφλια τυρ της Ολνδας, λλα τσα πιαζεντ, και λλα τσα λλων ειδν… 1000 μποτλιας μπορδ, 1000 τζπρε, 1000 μλιγα και 5000 σαμπνια, γιατ πολ μ' αρσει, 5 καντρια κουφταις, 5 καντρια ζχαρι, 5 καντρια καφφ γιεμνικο, γιατ ο φργκικος με βρωμει... 108 οκδες πισκτα. λλαις τσαις κντιτα, πειτα… 100 κουτι σκα της Σμρνης, λλα τσα σταφδα ψιλ, λλα τσα ραζακ, 500 κουτι ραχτ' λουκομια της Πλις, γιατ του Τριαντφυλλου δε μ' αρσουνε, 500 μποτλιαις ορτζταις, λλαις τσαις ροζλια, λλαις τσαις ρουμ, πειτα αμγδαλα, φουντοκια, καρδια, κστανα, απ πντε καντρια το ολιγτερον, και τσα λλα… πο να τα θυμομαι να να… αυτ λα 'τα θλω χωρς λλο.
Ροδ. (ακουμβισμνος εις το χρι του και βλπων ασκαρδαμυκτ την Ανθν). Καλ σεις!!! μου τον μπιπιλσετεν τον νου μου… κι ε σας σνουνε λα τα σεντοκια του γρω Σιννη.
Ανθ. Σε επα, μην τον λες γρω Σιννη.
Ροδ. Αστχησα, συμπθησ με.
Ανθ. ρα σσουνε και μη σσουνε… τα θλω λα, που να μη λεψη τρχα …τι σε κφτει; γρσια φοβσαι;
Ροδ. Ε φοβομαι, μν ν προφτανουνε λα.
Ανθ. σα προφτανουνε, και τ' λλα στην αντχαρα.
Ροδ. Κμτε μου ματις μια λστα, μπα και φαλλρω... δμτεν κι λλαις πενντα χιλλιδες βεντικα.
Ανθ. μβα μσα και πρε σο να κμω τον κατλογον. (Ο Ροδνης εισρχεται εις τον κοιτνα). Και μα καρτζα θλω, γιατ τη Δευτρα θ' αγω σ' τον περπατο.
Ροδ. (σωθεν). Μ' να λογο θτεν τη, με δυω;
Ανθ. Καλ, κερτζα εμ' εγ να πγω με δω αλγατα; με τσσερα αδελφ!!! ωχ! μη με χολοσκνης … δε σε λγω τποτες πγια.
Ροδ. Αφτεν να κμω γω, μον εσες αδειστεν κι λλα δυω τρι κασελλκια, γιατ ε σνουνε αυτ.
Ανθ. Μη σε μλλη· αυτ εναι δικ μου δουλει... (καθ' εαυτν) Με χωλσκασες... δε ξρω τι με θρρεψε; και δεν χει ιδα ο καμνος τι κουμσι εμαι!!! ας πηγανω τρα (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΒ'
Ροδνης

Ροδ. Εδα κι λλαις παρλυταις, μ' αυτ ξεπερν ταις λαις …. ττοια σκορποπαραδο ε μ' ολαχε να δω ποτς μου... γλγωρις να τα ξεπατση θε, και να φτωχνη πλι … ως τα προχτς ν εχεν ψωμ να φα, και πουκμισο ν' αλλξη, και τρη μα κοπανι δγτεν πσα πρματα γρεψεν … ννοια μου... εγ θα κμω τη σρτε μου, γιατ ττοια τφλα ν τη γλπω στη ζσι μου πλια, κι εν κουζουλλς οπο βρη κι ε φα... κι ντα λγω; μνε χαμαλλιτικα ε θα σσουνε χλλια βεντικα… κι ν χη χορτασμος, δης εν, δης... ο Θες να φυλ τον θρωπο απ παρλυτη γυνακα · εμς η γυνακες μας ν εν τζι παρλυταις, ποτς! καλ το λνε, "παποτζ' απ τον τπο σου, κι θρωπο του σπητιο σου", να το πθη θε ο γρω Σιννης… κι ν εν π' οναι παρλυτη μοναχ, εν και λουλλοδα, κι εν ηξρει τι της γνεται... πα να τα πρω πια, κι ννοια μου (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η  ΙΓ'
Ανθ, Χιδω, πειτα Ροδνης

Ανθ. (καθ' εαυτν). Ολαις η κμαραις εναι τοιμαις· τα πργματα προσμνω τρα … η καρακξα η αδελφ μου δε μ' δωκε της κμαραις της … ας ναι … σκασε απ' τη ζολια της η φαρμακομτα … μλιστα τρα που θα δγη να κουβανιστονε τσα πργματα, θα πλαντξη … αλθεια, τη μοδστρα !!! Χιδω, ε Χιδω... τρχα να φωνξης τη Μοδστρα γλγωρα.
Χι. Δεν ρχεται, γιατ δεν την πλρωσες, και μ' γπε θα σε κραξ' στο ρηνοδκ.
Ανθ. Να δσ' της πντε βεντικα, και πες την ν' ρτη, γιατ θα κψη ως πεντακοσαις βσταις της τωρινς μδας, και θα την πλερσω ευθς.
Χι. Τρα παγαν' (αναχωρε).
Ροδ. (εισρχεται βιαως). φερ σας τα λα· ντα θα πτεν τρη πλια;
Ανθ. Να ζσης μισ Ροδνη... δε ξρω με τι να ξεπληρσω της καλωσναις σου.
Ροδ. (καθ' εαυτν). ννοια σας, κι α δεν της ξεπληρστεν, της ξεπληρνω μοναχς μου… (προς την Ανθν). Οτοιμασττεν πλια για την κυργιακ το πουρν επα το και του παπ Τρχα να σας βλογση.
Ανθ. Τον παπ Τρχα; τον παπ Τρχα; ακος εκε; μπρβο σου μισ Ροδνη … απ' εκενα που γλπω, κερατζτζα μ' καμες να με στεφανση ο παπ Τρχας... . ω χαρς το.
Ροδ. ννοια σας και καλνομεν λη την ενορα... κατλαβα τρη, που τα θτεν λα αρχοντικ.
Ανθ. Και ββαια, σαν ευγενς και αρχοντοπολα που εμαι … την Κυργιακ δε θα εσαι μαζ μου;
Ροδ. σκαι … ε μοιζει, θ' μαι με το γαμπρ . … πα να φγω πλια (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΔ'
Ανθ

Ανθ. Καλ γλπετε μασκαραλκι που θελε να με κμη, να βλη τον παπ Τρχα να με στεφανση, σα να μουνα κατζιβλα, καμμι κερατζτζα; υπομον... καλ που με το επε, ει δε μη θελα να πθω το μασκαραλκι … α... χι λλο, ας πγω τρα να βλω τα πργματ μου σε τξι, να στελω να καλσω, για να πγω και στο λουτρ με της καλεσμναις… (αναχωρε).

Τλος Δ’ Πρξεως

                                                ΠΡΑΞΙΣ  Ε'

Σ Κ Η Ν Η  Α'
(Ο Σιννης με την Ανθν παρουσιζονται στεφανωμνοι, και συνωδευμνοι με μουσικ ργανα, και με αρκετος καλεσμνους… Ο Σιννης εναι αλειμμνος με φυκιασδι και με κοκκινδι· η Ανθ κμει σχματα, ο δε Σιννης την επιπλττει). Σιννης, Ανθ, Ροδνης και λοιπο.

Σιν. δαμ, γιατ τζακζεσαι τζι; δεν καμαρνεις σα νφη;
Ανθ. Εναι ρεβερντζαις.
Σιν. Πρεφερντζαις μεφερντζαις στερα παζεις, τρα καμρωσαι· νφη εσαι … ντροπ εναι  (εξακολουθε τα σχματα). Τζνουμ, δεν ακος λγιας μην τζακζεσαι τζι λω.
Ανθ. τζι εναι η μδα τρα … (εξακολουθε).
Σιν. Μδα ξεμδα φστο τρα … τπου μας αδτι ντεν εν' τζι … νφαις καμαρνουνε.
Ανθ. Αμ τρα που θα χορψουμαι, τι θα πης;
Σιν. Τα χορψεις κι ευγενα σου;
Ανθ. Κι εγ, κι ευγενα σου, κι λοι μας.
Σιν. Εγ ντε ξρω χορ.
Ανθ. σο ξρεις.
Σιν. ι, α δε χορψουμαι ντε γνεται;
Ανθ. χι. τζι εναι η μδα… (προς τους μουσικος). Παξετε να βλς. (μεταξ της ομιλας η μουσικ παζει πολ χαμηλ, δι να ακοεται ο διλογος, η Ανθ χορεει μετ του Σιννη, στις φωνζει).
Σιν. Ζαλστηκα, ζαλστηκα· τα πσω …φσαι με πγια. τι χορς εναι τοτος; πεσα, πεσα.
Ανθ. Φργκικος (εξακολουθε τον χορν).
Σιν. φσαι με λω, κτζαι στον τπο σου πγια, τα με ρξεις κτου. δαμ… φτνει σε λω… (προς τον Ροδνην). λα γλτωσα με τζνουμ μισ Ροδνη, τα πσω κτου, ζαλστηκα.
Ροδ. (προς την Ανθν). Κι αφτεν πλια το γαμπρ να ησυχση.
Ανθ. Εγ θλω να χορψω, (αφνει τον Σιννη κι αρπζει να νον με τον οποον χορεει).
Σιν. Ταμμ... να νφη φρνιμη … φησε εμνα, ρπαξε λλονα και ζιρπ ζιρπ πηδει σαν κατζκι.
Ροδ. Κι ν πρπει να παραξενεβοσαστε, γιατ τζι εναι τρη η μδα.
Σιν. Τι μδα λες δαμ!!! να, μορη της με τη μορη του κλλησε … να, να, γγιξε βυζι της... να να αγκλιασε... ωφ … τα σκσω... εγ ακμα χρι της ντεν πιασα, εκενο αγκλιασε … βι... να τ ξερα, χαρ ντεν καμνα.
Ροδ. Και μην κμνετεν τζι, γιατ σας λνε σκουργιασμνους.
Σιν. Ας με πονε μπιλμ και λερωμνο … εγ ιξρω ντρες χορεουνε χργια τους, γυνακες χορεουνε χργια τους, πινουνε χρι με χρι· κι αν πιση μπιλμ καννας γυνακα, μαντλι της πινει, ντεν πινει χρι της… τπου μας αδτι τζι εναι.
Ροδ. Εκενα τρη περσανε … ο κσμος λλαξεν.
Σιν. Εγ τα πω κοκοντζα να κτζη πγια.
Ροδ. Αφτεν και γ της το λγω.
Σιν. Πες το τζνουμ, πες το, γιατ ιψυχ μου σφχτηκε, τα σκσω.

Σ Κ Η Ν Η   Β'
Σιννης, Ανθ και Ροδνης (Προσφρονται γλυκσματα και ποτ στους παρανμφους ο Σιννης αγανακτε)

Σιν. Τ' εναι τοτα πλαι;
Ανθ. Τραταμντα.
Σιν. ιδε, ακμα τι τα δγιω … ταραμντα μαραμντα· αμμ, αυτο τ' αρπζουνε με της φοχταις σα να ναι κλυβα … να, να, να, νας γιμισε φοχταις του κι ο στμας του εναι γιομτος, δγιτονα δγιτονα.
Ανθ. Αυτ δεν τα κυττζουνε τρα, σηκωθτε γιατ θα φγουνε οι καλεσμνοι και πρπει να τους χαιρετσουμε…
(οι παρνυμφοι εχονται αν ες, λγοντες "να ζσετε να γερσετε" η Ανθ κμει τα σχματα, ο δε Σιννης αποβλπων με αγανκτησιν την Ανθν, αποκρνεται με την χερα εις το στθος "πολλ τα τη… πολλ τα τη").
Ροδ. Και γιατ τους αφνετεν και φεγουν; ν τους καλντεν ν' ρτουνε στο τραπζι;
Ανθ. Κλεσα τους απ μρος μας, να ζης. Σιν. Ολουνος; πολλο εναι.
Ροδ. (προς τους παρανμφους με μεγλην φωνν). "Απ μρος του γαμπρο και της νφης"...
Σιν. (τον αντικπτει). Σπα, μη.
Ανθ. Αφστε καλ να καλση... μασκαραλκια! λγε, λγε, μισ Ροδνη.
Ροδ. κι ν ιξρω ποιονο ν' ακοσω… (εξακολουθε). "...Απ μρος του γαμπρο και της νφης εστεν Κριοι, και Κυραις, καλεσμνοι με λαις σας της παργιαις, με παιδι σας, με σκυλλι σας το βραδ-βραδ στο τραπζι".
Σιν. Καλ καλ, εκενους εκλεσες... γιατ να πης να φρουνε μαζ παιδι τους, ισκυλλι τους; τι το τελες δαμ τσο γκιουρουλτ, τσο καλαμπαλκι;
Ροδ. Η κοκοντζα μου τ'πε, κι τζ' εν' και συνθεια.
Σιν. ξοδο τα γνη πολ.
Ροδ. Και λυποστεν; (προς την Ανθν). Καλ, ε γλπετεν που λυπτεν βιος ο τζελεμπ Σινανκης;
Ανθ. Τι ξρ' ακμα; και τι εδε; χει δκαιον … (προς τον Σιννην). Ορστε πμε μσα… (χαιρετον με σχμα, κι αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η  Γ'
(Ανθ και Ροδνης χωρς να φανωνται δεχνουν εις τον Σιννην τα πλοτη της Ανθς)

Ανθ. Ορστε τζελεμπ εις αυτν τον ονδ … εδετε λα αυτ τα μμπιλα, τους καθρφταις, τους μπορος και λοιπ;
Σιν. Εδα … ωχ, ωχ, ωχ, φραγκι κοπκανε ολα.
Ανθ. Πμε και στους λλους … εδετε και αυτ λα;
Σιν. Εδα τζνουμ' εδα.
Ανθ. Πμε τρα και στη δισπντζα, σ' το κελλρι μου... το εδετε κι αυτ; πς σας φανεται;
Σιν. Καλ καλ … ολα τοτα σουτζοκια παστουρμδες τι τα τα κμετε;
Ανθ. Θα τα φμε.
Σιν. Αμ τοτα μπουκλια τι χουνε μσα;
Ανθ. Κρασι, μπορδ, μλιγα, τζπρε, σιαμπνιαις, ροζλια, ρουμ, κλπ.
Σιν. Εγ απ τοτα ποτς μου δεν πια.
Ανθ. (προς τον Ροδνην) νοιξαι μιαν σαμπνια μισ Ροδνη. (Ο Ροδνης ανογει μαν, τις κμει κρτον).
Σιν. Τ' εν' αυτ δαμ; τπα του σαν πιστλα βρντηξε.
Ροδ. Γλπετεν; ορστε, πγτεν κι λας.
Σιν. Τοτο ολο αφρς εναι. (πνει). μμα κρασ!! τζαμπα πσα χει οκκ.
Ροδ. Δυω τλλαρα το μπουκλι.
Σιν. να μπουκλι δυω τλλαρα;
Ροδ. Νασκε.
Σιν. Εγ τρεψα λα μπουκλια δυω τλλαρα… τπο μας πουλονε Μουσελλζι κρασ μια οκ ναν παρ.
Ροδ. ν εν' πλια του τπου σας αυτ το κρασ.
Σιν. Κι δωσε κοκοντζα τσα τλλαρα για;
Ροδ. σκαι, της τα φρανε πεσκσι.
Σιν. Σαν εναι πεσκσι, εναι καλ … χρισμα ιξδι πγιο γλυκ απ' το μλι εναι.
Ανθ. Τα εδετε λα τζελεμπ μου;
Σιν. Εδα, α τζανομ, εδα.
Ανθ. Να μην πτε αριο μεθαριο που με πρετε γυμν, και ψφια της πενας!
Σιν. Χιτζ ποτς εγ ττοιο πρμα λω;
Ανθ. Μισ Ροδνη, να στε μρτυρας.
Ροδ. Μλιστα, (προς την Ανθν μυστικ). Καλ το συλλογιστκετεν τοτο ν τ' βαλ' ο νους μου.
Ανθ. (μυστικ). Ακμα πο εσαι; αγλια αγλια να δγης και να θαμξης τι κουμασκι εμ' εγ... (προς τον Σιννη). Ορστε πμε να ησυχσουμε τρα, και μεθαριο να σας δεξω τα ροχα μου, τα διαμαντικ μου τα γρσια μου, για να μην πτε πως μουνα φτωχ.
Σιν. Εγ κι τζι πιστεω.
Ανθ. χι, χι, εγ θα σας κμω και προικοσμφωνον, για να μην χουμε καμμι φορ μπερδεψιας.
Σιν. Τι τα τλεις αυτ τρα!!
Ροδ. Μα τζ' εναι της τξις. (καθ' εαυτν). Του διαβντρου την κρη!! πει, τον σβυσεν τον Σιννη.
Σιν. Καλ, ,τι κμετε στργω, αρτκ πμε. (αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η  Δ'.
Σιννης, πειτα Φοντανλλης κι Ανθ

Σιν. (καθ' εαυτν). Εμνα νους μου κοντεει να πετξη... ργησα να παντρευτ, αμμ πρα γυνακα που στον κσμο ντε βρσκεται τρι της… μικρ, μορφη, τζελεμπδισσα … λλεμ η αρχοντιας της... αρτκ μντια μου ταμπνουνε ντας την κυττζω... διαμντια απνου της παρλ παρλ στρφτουνε... α τζανομ, τζι πρπει ν' ναι, να λεπη... λλεμ νζι της … αμ τζιλβδες της; αρτκ κουσορι ντεν χει... ολο γελει, τρει, γελει, κοιμται, γελει, παζει, γελει, λαλε, γελει … αχ... λα καλ εναι· αμμ που γρασα, αυτ εναι μπελς... ν' αρισκα γιατρικ να γνω νιος, βος μου ξδιαζα.
Φον. (εισρχεται αιφνιδως). Ω αφντη ντικ μου κε παντρετηκε κι ακμα πενσρει;
Σιν. Καλς ορσετε εξοχτατε... αρτκ παντρετηκα τρα πγια …!
Φον. Ω και καρ καμε το αφεντι σου, και ντεν ινβιτρησε νινκα Φοντανλλη γιατρ δικ σου;
Σιν... Εξχασα … να με συχωρσης … κι λεγα ποιο λεπει, ποιο λεπει, μγιερ σινιρ Φουντανλλα λειπε … ας κουρεεται πγια.
Φον. Ε και σινιρα δικ σας, καιρ δικ μου πο εναι, και να το χαιρετζω κι εκενο;
Σιν. Κοκοντζα; ακμα κοιμται... φστο, μικρ εναι ακμα τα κοιμητ.
Φον. Δονκουε κε δικ σας κοκνα εναι πολ μικρ;
Σιν. Νασκε … καρδι μου τσι μικρ γρεψε...
Φον. Ε κε ντεν εναι τζιοστο, αφεντι σου κε εναι γρω και σινιρα δικ σου και εναι μικρ;
Σιν. Τρα πγια γνηκε... εξοχτη σου δε ξρεις καννα γιατρικ να γνω νιος;
Φον. Σρω σρω, μα κε τλει πολλ φατκα, αλμνο αλμνο σαρντα μρα κορα, επι γνεται νιο, αφντη δικ μου…
Σιν. Πς θα γνη για;
Φον. Μπιζνια κε εγ να το κμω να ελετουριο στιμολντε, σαρντα δεκτα τνικα, να πρνη λα αυτ, επι να γνεται παλλικρι... σρω ακμα να μανιρα, μα ντεν λγω, γιατ κε δεν να το κμη αφεντι σου, και αλτραμντε ντε γνεται καλ νιο περφεταμντε…
Σιν. ,τι με πης το κμω, μνε νιος να γνω … αμν τζνουμ εξοχτατε, στο λαιμ σου τα κρεμαστ πγια· αμν σινιρ Φουντανλλα, πες με το.
Φον. Μπιζνια κε να βνουμε αφεντι σου στο κονα φασσιτο, κε να γνεται σα μικρ παιδ… επι σαν κε τλει το αφεντι σου να τρη, να λγη μα μα, σαν και τλει να πνη, να λγη μπου, σαν και τλει να κατουρση, να λη "τζσ'" … επι μπιζνια κε να τρη γλα, ρζο, σαρντα μρα, ε κε να κουνονε εσνα αφντη δικ μου κε μρα κε νχτα· ε κε σαν περση σαρντα μρα, γνεται παλλικρι κμει αφντη δικ μου τοτο κε επα εγ;
Σιν. Κμω εξοχτατ μου, κμω … να πομε και κοκοντζα τοτα ολα.
Ανθ. (εισρχεται αιφνιδως). σα επετε, λα τ' κουσα.
Σιν. (προς τον Φοντανλλην). Κοκοντζα εναι.
Φον. Ω σιννιρα δικ μου! κω, κω, κω το τιμ (κμει διφορα σχματα). κω το τιμ να το γκνωρσω και να το καιρετσω το αφεντι σου.
Ανθ. Σας ευχαριστ … εστε ο κριος Φοντανλλης δεν αμφιβλλω!!!
Φον. λο λο για να δουλψω το αφεντι σου, καιρ δικ μου.
Ανθ. Και τι ελγετε με τον τζελεμπ; να τον κμετε νον;
Φον. Νασκε, και επα με να το κμω εγ κε ,τι κρειζεται…
Ανθ. (υπομειδισα). Τ' κουσα, εκολο εναι να γνη, λοιπν να φκισουμε την κονια, η εξοχτη σας τα γιατρικ και τα επλοιπα τα τελεινω εγ.
Σιν. ι!! δουλει μας μπτησε. (Η Ανθ φιλοδωρε τον ιατρν).
Φον. Ω καιρ δικ μου, εμαι οπλιγτος στο τζεντιλτζα σας.
Ανθ. Εστε πολλ ευγενς... (αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η   Ε'
Ελνη, Αικατερνα, Μρω, Χρυσ, Αργρω, Σταμτα και Τζτζα Κασσο

Ελ. Θε μου!!! δεν μπορ να βαστξω τα γλοια … λο γελ...
Αικ. Με το καινοριο ανδργυνο;
Μαρ. Και δεν εναι για γλοια;
Χρ. Ακμη ττοια μασκαρτα δεν εχα δγη ποτς μου.
Αργ. Σα διβολος ξυδτος με φαιντανε ο γαμπρς… εκατ χρνια να καθομουνα ανπανδρη, ττοιο σαλιρη δεν τον περνα.
Σταμ. Και τα καλ τι καλ που εναι!!! εδες αρχοντιας και καλ;
Κασ. Καλ λει … εγ πγα κι εδα τα καλ και της χραις … κεν' τα λουκνικα! κεν' τα τυργι!! κεν' τα κρασι! σστισα η καμνη … κεν' οι καθρφταις! κεν' τα μπμπολα! κεν τα ροχα! κεν' τα διαμντια!!!
Ελ. Φωτι να τα κψη λα ντας ο νδρας δεν εναι νιος, και δεν χει χραις… εκενα λα χνουνται, κι η ρετσινι τ' απομνει τ' ανθρπου για πντα.
Αικ. Με τη γνμη σου εμαι κι εγ, μα κτι ν' χη κι ο νδρας.
Μαρ. Εγ, μορφος ας ην ο νδρας μου κι ευγενς, κι ας τργω λχανα ανλατα.
Ελ. Αμ' εσ χρυσ, τι λες;
Χρυσ. νδρας ας ναι, κι ας ναι κι απ ξλο, δε με νοιζει … η Αργρω θλει νιο.
Αργ. χι αδελφ!!! ας με κουβαλ να τργω να πνω, και να ξαπλνουμαι, κι ας ναι μακρι και γφτος.
Κασ. Σωπτε σεις, και δε ξρετε τον κσμο … εγ πρα τρεις … ο νας τανε νιος, ο λλος μισκοπος κι ο λλος γρως … μα σαν του νιου της χραις, ας μη ν' χουνε οι λλοι.
Αργ. Λγια εν' αυτ· τα υστερν του καθ' ενο ν'αν καλ.
Μαρ. Να δγιομε δα και τα υστερν της φιλινδας μας.!!
Κασ. Αμ' εκενη για τα καλ τον πρε.
Μαρ. Να χαθ κι εκενος και τα καλ του, που τον θελα εγ ττοιον τενεκ.
Κασ. Πτε να πμε να τνε χαιρετσουμε, και να την αρμξουμαι και τποτις;
λαι: Μεθαριο.
Κασ. Να μαζωχττε λαις στο σπτι μου, και να πμε να την πατσουμε ξαιφνα. (αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η  ς'
Ανθ, Χιδω, πειτα Ροδνης

Ανθ. (μνη). Κι ο γιατρς γλπω με τα μυαλ μας περπατε... χ χα χα χ … αυτ εναι που λνε "ξαναμραμα"! Τι κουργιζο που θα φανεται, κωτζ μου νθρωπος ογδντα πντε χρονν, να τον φασκινουνε, και να τον βνουνε στην κονια!!! ω θε μου!!! τι γλοια που θα κμ' ο κσμος ντας θα τ' ακοσει; το νστιμο εναι που το θλει ο διος. εγ πρπει σε λα ν' ακολουθσω τη γνμη του, κι νοια μου … να στελω να φρω να μστορη να φκιση την κονια … (γελσα). Χιδω, ε Χιδω.
Χι. Ορστε κοκνα.
Ανθ. Πγαινε να φρης να μστορη να μας φκιση μια κονια.
Χι. Και κμτε δα πρτα το πδι, κι απ κι υστερνς φκιντε και την κονια.
Ανθ. Το παιδ, χα, χα, χα, χα, εναι τοιμο, ω Θε μου! θα σκσ' απ' τα γλοια.
Χι. Και ποντο για;
Ανθ. Τι σε κφτει; σα θα το κουνς αριο μεθαριο το γλπεις.
Χι. Γ δεν κνω πδι … πρ' μια τγια.
Ανθ. Πγαινε τρα για την κονια, κι στερα γλπουμε.
Χι. Πγ' για... (καθ' εαυτν). Τοτ' με στλνει για κονια, και πδι δε γλπω. τι διτανος ν' ν' τοτος πλ'!
Ροδ. (απαντ τη Χιδω). Πο πας Χιδω;
Χι. Πγ' για κονια … η κοκνα μ' καμ' πδι, και θα το κνμε για.
Ροδ. Κι καμν το αληθιν;
Χι. Γ δεν το γεδα, κεν' μ' τ' πε... (αναχωρε).
Ροδ. (προς την Ανθν). Καλ να σας ευκηθ καλορζικο, ακμη;
Ανθ. Γιατ;
Ροδ. Απντησα τρη τη δολα σας, κι τρεχε για κονια κι επε μου που κμετεν παιδ.
Ανθ. (γελ) Χα, χα, χα, χα χα χα χα.
Ροδ. ντα γελτεν; πτε μου μαθς κι εμνα να γελσω.
Ανθ. Τι να σε πω; ο τζελεμπς μου βανε στο νου του να γνη νος, κι ο ιατρς τον επε να τον βνουμε στην κονια, να τον φασκινουμε, και να κμη σαρντα μραις σαν μωρ παιδ, για να γνη νος, και τρα το θλει χωρς λλο.
Ροδ. Κμετεν τοτο κι εσες πλι, ντα θα χσετεν... κι ν το χαιροστεν; καλτερα να τον ζεμυαλστε μαν ρα προττερα.
Ανθ. Εγ απ' το Θε το θλω, για να κμω τον σκοπ μου …. ννοια σου μισ Ροδνη, ,τι γλπεις καμσου.
Ροδ. ννοια μου … μοννιος να γλπουμε, κι ντα θμεντα τα σρτα και τα φρτα, κμτεν ,τι σας βολσει.
Σιν. (εισρχεται αιφνιδως). Βι! μισ Ροδνη, εδ εσαι;
Ροδ. Η κοκοντζα με φναξε να πα να της μαζψω τα διαφρετα.
Σιν. Κι χει πολλ στο διφορο;
Ροδ. Κι χουν μετρημος; ντα θαρτεν καλ; ονειρεγεστε; (προς την Ανθν). Καλ του τα κβγω;
Ανθ. Αξιλογα … δε θλει λγον... τζι πρπει ββαια, ο νας να τα κφτη, κι ο λλος να τα ρφτη.

Σ Κ Η Ν Η  Ζ'
Τκτων εισρχεται αιφνιδως και ζητε να λβη μτρον δια την κονιαν) Κι Ανθ, Σιννης, Ροδνης

Τκ. Σκιαβ' αφνταις.
λοι. Καλς ρισες.
Τκ. Γιαμ, και ποθε θα προυμε τον ξαμο, για να φκισουμε την κονια; πσω χρον ναι το παιδ σας γιαμ;
Ανθ. Τι θλετε;
Τκ. Να πρω τον ξαμο τζη κονιας που μ' αβιζρισε η φαντσκα σας … και που 'ναι το παιδ σας;
Ανθ. (δεικνουσα τον Σιννη και γελσα). Της ευγενας του εναι η κονια, και πρ' το μτρος... (στρφει το πρσωπν της, και γελ).
Τκ. Και δε με λτε γιαμ που με μπαρτζολετρετε; και δε με λτε να του φκιξω τη λατρα του, μοναχ με λτε κονια; (προς τον Σιννη). Ας σημσω κοντ να σας πρω τον ξαμο … μα αφντη, ολρτος δεν πρπει να στκεστε, γιατ δεν μπορ να σας μιζουρρω καλ … πρπει να ξαπλωθτε γιαμ στο πινο, και να μαζχτε τα χργια σας, για να μην κμουμε καννα ζμπλιο.
Σιν. Ολρτος δε γνεται;
Τκ. σκαι αφντη, σκαι.
Σιν. (εξαπλνεται). λα τρα, πρε μτρος καλ.
Τκ. (καθ' εαυτν). Ακμα δεν τ' δα τοτο μα τζ' γιους Πντες … και γιαμ πς θα τνε φασσρουνε; μουρ στην πστι μου γλοια μ' ρχουνται! κι εναι πλιο ρεδκολο απ τοτο; μα γιαμ θα ρωτξω γιατ θα τον κουννε; μοιζ' αφ τα γρατα δεν μπορε να κοιμηθ… (προς τον Σιννην εν πρνει το μτρον). Πμ' αφντη, δε με λες, γιατ θα σε κουννε; μπα και δεν μπορες να κοιμηθς; και δεν πρνεις γιαμ κομμτι πιο, γη κομμτι λαοδανο;
Σιν. Εσ δουλει σου κμε, και μη σε κφτει, κονια σε φωνξανε να φκισης, φκισαι κονια, πρε παρδες, και μη ρωτς τι κμνει κτα νας.
Τκ. Μα αφντη, πολ ρεδκολο με φανεται, και γιαμ θαρ που σας πρνω τον ξαμο, για να σας φκιξω τη λατρα σας.
Σιν. Κμε δουλει σου, δαμ … μη σε κφτει λω … ι, πρες μτρος; σακν στεν να μη φκισης, κουσες; μπλικο να γνη.
Τκ. Σ' τζη ορισμος σου αφντη.
Ροδ. Κι αφτεν κομμτι τπο απ ν' αφ' το κεφλι, και κτ' αφ' τα ποδρια.
Τκ. Απ σ' τζη κολναις τη θλετε ν' ναι;
Ανθ. χι, χι, κτου.
Τκ. Κατλαβα γιαμ, σα λατρα.
Ανθ. Νασκε.
Τκ. Την θλετε ν' χη και φντο; βθος, για στρωμτζο;
Ανθ. Μλιστα... αριο την προσμνω.
Τκ. Κυρ μου, σας παρακαλ, γιατ θα τνε βλετε τον πατρα σας στην κονια;
Ανθ. Δεν εναι πατρας μου.
Τκ. Κι αμ;
Ανθ. Εναι νδρας μου.
Τκ. Ω συφορ μου!! ας ναι δα... και γιατ στην κονια; να πρω δνκα τον ξαμο για τζη δυω σας.
Ανθ. χι, χι, εγ δεν χω ανγκη να γνω να.
Τκ. Ω, να με προυν οι διαλλοι! τρα το κατλλαβα. δνκα για να γνη νιος θα τνε βλετε στην κονια;
Ανθ. Ναι.
Τκ. Και δεν τνε βνετε γιαμ στο λαμπκο να τνε λαμπικρετε ν' αγη μια μομια; (καθ' εαυτν) Να μουρ παλιγερε, ξαφνικ να σ' ορτη … κι μ' αν ναι να του δκη κανες μια στελετα να πη κατ διαλλου, και να του πρη γιαμ ετοτην τη Θε … ναι στην πστι μου... (προς την Ανθν).Τι κολρο να τζη δκουμε τζη κονιας;
Ανθ. Πρσινο, και ργαις κκιναις.
Τκ. Κι αμ δεν εναι καλτερα να τζη δκουμε μαρο, και ργαις σπραις;
Ανθ. (γελσα). στερα απ ολγον καιρν και κενο μπορε να γνη... τελεισετ την γλγωρα, σας παρακαλ.
Τκ. Ντελγκο· πγω να την καταχειρσω (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   Η'
Ανθ και Ροδνης

Ροδ. Κι ν εναι να σπαρταρ κανες αφ' τα γλλοια;
Ανθ. Εμνα με πονσανε τα φυλλοκρδια μου. ας κουρεουνται τρα αυτ … ξρεις τι συλλογστηκα;
Ροδ. Για πτεν το να τ' ακοσω.
Ανθ. Δε ξρεις πς τα φρν' ο διβολος... τρα π' χω τον καιρν να φκαιρσω της κασλαις λαις, και να της γιομσω τζακμακπετραις και στρυδτζεφλα... τα φλουργι και τα τλλαρα· να τα βλω στα φορτζργια, και να του τα δεξω πως εναι δικ μου … να τον κμω κι να προικοσμφωνο να το υπογρψη, κι στερα τον χορεω πως θλω... τι λες;
Ροδ. Καλ τ' βρετεν και τοτο.
Ανθ. Και τρα που θα τον βνουμε στην κονια, ττες χω καιρ... καμπσαις τζακμακπετραις μνε, και στρυδτζεφλα να με προβλψης…και να δυω παλι φορτζρια.
Ροδ. φκολα ναι τοτα … μοναχ να με πλερστεν το λογαριασμ π' ον' ως τα τρη, γιατ τα πρα βερεσι.
Ανθ. Το πουρν σε τα πλερνω.
Ροδ. (καθ' εαυτν). Κι ντα ν ηξρουν να κμουν του διαβντρου η γυνακες ντας θνε … αλο του που πση σε τετοιωνν χργια... (προς την Ανθν). Πγω ματις να σας οτοιμσω της τζακμακπετραις, και τα παλι φορτζρια… μα ε θτεν πολλ, γιατ τα γρσια θα σωθονε αφο και με πλερστεν το λογαριασμ.
Ανθ. σα πνε, κι σα μενουνε … ξρεις δα, μηγρι; με τ' δωκε με το μτρος; ννοια σου... (αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η   Θ'

Μαχδης, Αντισχδης, Λαμπρδης, Χαιρειδης, Πατζδης, Χιδω κι Ανθ

Χι. Κυρ κοκνα, κυρ κοκνα!!
Ανθ. (σωθεν αφανς). Τι θλεις;
Χι. Κεν' οι γιαλελδες ερχνται για!!!
Ανθ. Κμ' τους αντικμαρα.
Χι. Δε ξρω πς την κμνε.
Ανθ. Βλ τους να καθσουνε στην λλη κμαρα, βγλ τους γλυκ και καφφ, και πες τους να με συγχωρσουνε γιατ δεν μπορ κομμτι.
λοι. (απαντντες την Χιδω). Π' ον η καιρ σου Χιδω;
Χι. Να τη σχωρστε, γιατ' ναι ψχα ζαμπονσα.
λοι. Πμε να τνε δγιομε.
Χι. χι! μπτ' δω για, σ' τοτον το νοντ.
λοι. Εμες θ' μπουμε εκε που εναι.
Χι. χι χι … γιατ κεν' μ' γεπε να σας κμ' ντικμρα, και να βγαν καφφ και γλυκ, και να κτζ δω για.
λοι. Τι σε επε; αντικμαρα να μας κμης;
Χι. τζ' μ' γεπ', ναι.
λοι. Πγαινε να της πης, να το βνη σκουλαρκι στ' αυτ της. "καμε κι ο κασιδιρης σκοφια" να της πης ακμα, να πη κι αλερι.
Χι. (προς την Ανθν). Κυρ, τοτ' οι γιαλιλδες με γεπαν να σ' πω, να βνς' τα σκλαρκια στ' αυτι σ' και τη σκοφγια τ' κασδιρη, και να πης κι αλερ'.
Ανθ. (σωθεν). Πες τους και συ, να μ' αδεισουν τη γωνι.
Χι. Μ' γεπε να διστε τη γνια.
λοι. Την επθαμε.
Μαχ. Εγ το επρβλεπα.
Αντ. Εγ δεν το λπιζα.
Λαμ. Αυτ τον επμενον, διτι αι τοιαται κυραι το χουν ιδωμα, ταν ναι εις δεινς περιστσεις κολακεουν και τους πλον μηδαμινος, πειτα ταν η τχη των λβη μεταβολν, καθς της πατζαβορας αυτς, ττε λησμονον και φιλας, και χριτας, και, και, και, και.
Χαιρ. Καλ να τα πθωμεν … τζι μας πρπει, διτι δεν βαστμεν βαρτητα εις τον εαυτν μας, αλλ ανακατωνμεθα με τοιατα σκβαλα … τας τοιατας χι μνον δεν πρπει να τας συναναστρφεται τινς, αλλ πρπει και να τας καταφρον ακμη.
Πατζ. Τω ντι … πρεπε να το κμωμεν απ' αρχς, αλλ τι να ειπ; οι κ.κ. Μαχδης και Αντιοχδης μας παρεκνησαν.
Μαχ. Νασκε κριε, η δικ σας η καρδτζα τχα δεν εκτυποσε για να την δγτε; τρα ημες πταομεν.
Χαιρ. Δεν τη μουντζνετε τη βρμα, την σωτη, την παραλυμνην, την ξιππασμνην;
Πατζ. Καλ λγει, τι στεκμεθα ακμη; για να μας κμη κι λλο φρντε;
λοι. Ας φγωμεν λοιπν (αναχωρον).
Χι. Κυρ, αυτο μουρμορσαν, μουρμορσαν, κι φγαν.
Ανθ. ρα τους καλ … λα εσ μσα, γιατ χουμε δουλει.

Σ Κ Η Ν Η   Ι'
(Ο Ροδνης κι ο Μουζνας φρουν τον Σιννη εις κονιαν φασκιομνον και τον αφνουν μπροσθεν της Ανθς)
Ροδνης, Μουζνας, Ανθ, Χιδω, Σιννης και Φοντανλλης

Μουζ. Απ' το κεφλι βστα καλ.
Ροδ. Βασττεν εσες καλ αφ' τα ποδρια να μη σας γλυστρση.
Μουζ. Τσσερις χαμλιδες θλει, και πλαι να δγιομε . . (προς τον Σιννη). Αφντη, τ' εν αυτ τα χλια;
Σιν. (μυστικ). Σπα τρα... δεν μπορ να λαλσω, γιατ χαλνονε γιατρικ μου.
Ροδ. Εμες θα τον πμεν πλια … βασττεν καλ… (προς την Ανθν). Πρτε τον το γυι σας τρη.
Ανθ. Σας ευχαριστ.
Σιν. (κλαει) Ου, ου, ου!!
Ανθ. Σκασμς παστρδικο!! (γελ) χα, χα, χα, χα.
Σιν. Ου, ου, ου.
Ανθ. Τι θλεις;
Σιν.
Μαμ, νιανι.
Ανθ. Χιδω!! λα ταγσης το παιδ.
Χι. (εισρχεται, και βλπουσα αιφνιδως τον Σιννη εις την κονιαν, θαυμζει). Μπα … τραν κακ γυι μ!!! τοτο ν' το πδ; μπα, μπα, μπα... τοτος εν' αφντης μας, και γνκε χαζ.
Σιν. Νιανι.
Χι. Τι να τ' δκω να φη;
Ανθ. Γλα, ριζγαλο.
Χι. Πγ' να φρω... (αναχωρε).
Σιν. Νιανι, μπου.
Χι. (επιστρφει με ν πιτον να ταγση τον Σιννη). λ' να σ' δκω νιανι·… τραν κακ γυι μ', και τοτ' δεν το γεδα στη ζση μ' … (ταγζει τον Σιννη).
Σιν. Μπου.
Χι. Σκω το κεφλ' σ' πνου να σ' δκω να πγης... (τον ποτζει).
Σιν. Τζις.
Χι. Αυτ για δεν τ' ακογ' … ας σε βν' η κοκνα να τα κμς'.
Σιν. Τζις.
Ανθ. Βλτο καλ το παιδ, να κμη τα τζσγια του.
Χι. (με θυμν). Τι πδ;. τι πδ; γδντα χρον θρωπο τον κμτε χαζ; βλτον γ' η αφεντι σ' να κμ'... (φεγει με αγανκτησιν).
Ανθ. λα να τον κουνσης.
Χι. (φεγουσα). Μηδ τον κνγω, μδ' τον ταγζω, μδ' να δγιω θλ' χαζ ποτς μ' … για, πισ' μια βγια … (αναχωρε).
Σιν. Νιανι, μπου, τζις.
Φον. (εισρχεται φρων ιατρικ εις τας χερας του). Κοσπτο δι μπκκο!!! λο να βλτα μαμ, τζις, μπου; ε κε αφντη δικ μου, τρα κε να γνεται νιο σντζα δοπιο … μα μπιζνια και να πρνη πκο ελετουριο, και να πνη κε δεκτο, (τω δδει ολγον) ε σαρντα μρα, επι γνεται νιο. (προς την Ανθν). Δονκουε καιρ δικ μου, το κορα και το γιατρικ; πιο και να πλερνη;
Ανθ. Μλιστα εξοχτατε, εγ. (τω δδει ν χαρτον με νομσματα).
Φον. Σπολτη, καιρ δικ μου, σπολτη …. (κμει διφορα σχματα, και αναχωρε).
Ανθ. (κτυπσα τας χερας). Χιδω, Μουζνα!!
Μουζ. Ορστε.
Ανθ. Πιστε να πτε το παιδ στην λλη σλα, γιατ κρυνει εδ.
Χι. Δεν μπορομ' οι δυω.
Ανθ. Φναξε και το μισ Ροδνη.
Ροδ. (παρουσιζεται αφνης). ξερ το κι ν φυγα.
λοι: (μεταφρουν τον Σιννη φωνζοντα). Ου, μπου, νιανι, τζις.

Σ Κ Η Ν Η   ΙΑ'
Ροδνης & Ανθ

Ροδ. φερ σας τα παλλι φορτζρια, της τζακμακπετραις, και τα στρυδτζεφλα, πμεν τρη να με πληρστεν.
Ανθ. καμα και το προικοσμφωνο … για δγιτο, σ' αρσει; (τω δδει).
Ροδ. (αναγινσκων το προικοσμφωνον). Καλ σεις τον ησβσετεν αφ' τον κσμο τον κακσορτο, ντ' αν' τοτα; και λτεν να τ' απογρψη;
Ανθ. Τον καταφρνω εγ, ννοια σου... πμε τρα.
Ροδ. Πμε … (αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΒ'
Ανθ, Χιδω, πειτα Ροδνης

Ανθ. Χιδω, πγαινε γλγωρα να με φωνξης τον μισ Ροδνη.
Χι. Εκενος ρχεται, γιτος για.
Ανθ. (προς τον Ροδνην). τι κι στελνα τη Χιδω να σε φωνξη.
Ροδ. Τρχει τποτις;
Ανθ. Τι θα τρξη; αυτς ο ξαναμωραμνος απψε λη νχτα ελογριαζε μα σηκωθ να κυττξη της κασλαις του, για τοτο σ' εφναξα να προλβουμε να του δεξω λα τα καλ μου, να τον βνουμε να υπογρψη το προικοσμφωνον, κι στερα να τον χορψω καλ … πμε λοιπν μσα να σε δσω κι λλα γρσια, και ναν κατλογο να με πρης ακμι πργματα, γιατ δε ξρεις πς τα φρν' ο διβολος… εντοσοτω τι θα φμε σμερα;
Ροδ. Εναι σαρακοστ.
Ανθ. Δεν κμεις τη δουλει σου... σκουργιασμναις ιδαις.
Ροδ. Και τρτεν σμερις πασκαλιν;
Ανθ. Αμ τι; θα νηστεω; κθησαι να φμε εδ!
Ροδ. ν τργω πασχαλιν.
Ανθ. Εγ σας πρνω θαλασσιν.
Ροδ. Η σουπιας χουνε 20 γρσα η οκ σμερις.
Ανθ. Ας χουν κι εκατ... ωχ, κτταξε τι λογαριζεις!! πμε πμε να σε δσω τα γρσια (αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΓ'
Σιννης, Ανθ και Ροδνης σωθεν αφανς

Σιν. (καθ' εαυτν). Σμερα σωτκανε σαρντα μραις, ξαννιοσα κομμτι, γιατρικ και κονια καλ με κμανε, κκκαλ μου σφξανε, ρχη μου πνεσε κομμτι κεττωντας, αμμ δε βλφτει περνει, κοκοντζα δεν ρτε σμερα να δγη, ας ντυθ ν' αγω ξου, να δγιω τι γνεται κσμος, (εξρχεται, και βλπει τον Ροδνην και την Ανθν καθημνους). Τι λτε οι δυω σας;
Ανθ. Τποτα, τι καθσαμε.
Σιν. Αμ μισ Ροδνη, εδ πρα σουνα; γιατ ντεν ρτες μσα για;
Ροδ. Κοιμοσασταν.
Σιν. χι! κειτομουνα.
Ροδ. Γενκετεν πλια τρη νης;
Σιν. Εχ!! κομμτι ξαννιωσα· κονια λλεμ πολ καλ μ' καμε…
Ροδ. Μπα και γουστρετεν... ακμι να κμετε λλαις σαρντα μραις στα σπργανα;
Σιν. χι... αρτκ τα σηκωτ, γιατ χω δουλειας.
Ανθ. (προς τον Ροδνην μυστικ). Επρλαβα και την φκιασα τη γαλλιρδα μου.
Ροδ. (μυστικ). Κι ντα καλβολλα π' ορτεν!! μοναχ που σσετεν τα γρτα, γιατ πρετεν πολ πρμα.
Ανθ. Τα πουλ … πντα τη μισ τιμ θα πισω…. χω κι να φρτζρι με γρσια.
Ροδ. Κατ πς τα πτεν εσες, γλγωρις θα το ξεπατσετεν κι εκενο.
Ανθ. Κμε χζι τρα τι θα κμω … (προς τον Σιννη). Αλθεια τζελεμπ, δεν εδετε την προκα μου και το βος μου ακμα.
Σιν. Τι τλω να δγιω.
Ανθ. χι χι, πρπει να τα δγτε, και να υπογρψετε και το προικοσμφωνο … ορστε λοιπν, πμε να τα δγτε. μισ Ροδνη, λα μαζ μας (αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΔ'
Σιννης, Ανθ και Ροδνης, χωρς να φανωνται κατ πρτον, ετα εξρχονται, πειτα Καλαμπκος

Ανθ. Εδ κτταξε τζελεμπ!! λα αυτ εναι φουστνια! δγιες και τα λαχορια, γλπεις κι αυτ τα κουτι;
Σιν. Γλπω· τι χουνε μσα για;
Ανθ. Καπελλνα... αυτ η κασλα χει γκντια, κλτζαις, και κορδλαις. αυτ χει μανδλια, σπαλτα, σλπαις, τολια, κτλ. αυτ χει λο παποτζια.
Σιν. Και τι τα τα κμεις τσα παποτζια;
Ανθ. Θα τα φορσω, τι, πολλ εναι; να την εβδομδα, και κθε μπλο δυω τρα ζευγρια.
Σιν. Μπρε μπρε μπρε!! ολα αγραστρια δειασες, και κουβνησες εδ πρα. Στα παπουτζδικα παποτζι δεν απμεινε πγια.
Ανθ. Και πο εσ' ακμα;
Σιν. Τα πρης κι λλα;
Ανθ. Η ευγενα σου θα μ' αγορσεις.
Σιν. Χλασε πρτα αυτ, κι στερα γλπουμε (καθ' εαυτν). Πενντα χρνια αυτ δε χαλνονε.
Ανθ. Δγις τρα και τα διαμαντικ μου.
Σιν. Ολα δικ σου εναι;
Ανθ. Μλιστα.
Σιν. Τζεβαερικ ντεν φηκες στο πεζεστνι … ολα εδ φερες.
Ανθ. Δγις και τα γρσια μου.
Σιν. Λγα εναι.
Ροδ. Τ' λλα τ' χει στο διφορο.
Σιν. κι εναι πολλ;
Ροδ. ν πνουνε στο κονδλι.
Ανθ. Τα εδετε λα αυτ, το κελλρι μου, τ' ασημικ μου, και τα λοιπ;
Σιν. Νασκε, ολα εδα.
Ανθ. Πλον λγος δεν μνει (εξρχονται). Ημπορετε να πτε τι με πρετε πτωχ; τι εψοφοσα της πενας, τι δεν εχα κανναν παρ να ξσω το δντι μου;
Σιν. χι. στραβς εμαι; ντε γλπω;
Ανθ. Δε ξρω!!! γιατ καμμι φορ τα πργματα γενονται ανποδα.
Σιν. χι, χι, να πρμα μοναχ, του κσμου πρματα ολα εδ εκουβνισες.
Ανθ. Τι σας κφτει; υπογρψετε λοιπν το προικοσμφωνον (το παρουσιζει).
Σιν. Γιατ;
Ανθ. ζ' εναι νμος, ζω και θνατος εναι. μτε οι συγγενες σου να με τραβονε, μτε οι συγγενες μου να σε τραβονε.
Σιν. Εγ γεννιας ντεν χω.
Ανθ. Τι κμει; χω εγ … υπογρψετε.
Ροδ. Καλ σας λε, κι χει δκιο, κι τζι εν' της τξις.
(Ο Σιννης υπογρφει το προικοσμφωνον).
Ανθ. (προς τον Ροδνην). Υπογραφττε μρτυρας.
Ροδ. (υπογρφει). Θμεν κι λλον να.
Ανθ. Φωνζουμε αυτν που περνει …Κριε, Κριε.
Σιν. Τι τλεις εκενονα; εναι Καλπκος.
Ανθ. Τι με κφτει; ας ναι μακρι και Καλπκος.
Καλ. Τι προστζετε κυρ μ';
Ανθ. Να υπογραφττε μρτυρας εις αυτ το προικοσμφωνο.
Καλ. Υπογραφτκαταν οι λλ';
Σιν. Μλιστα.
(Ο Καλπκος υπογρφει κι αναχωρε).
Ανθ. (κρατοσα το προικοσμφωνον εις χερας). Εγ χαλεπ μου το θελα αυτ, για να μην χουμε ζλαις.
Σιν. Κφι σου γνηκε τρα; πγω κι εγ να κυττξω δουλει μου, γιατ πολ χασομρησα... (αναχωρε).
Ροδ. Καλ του την εφτιξετεν...ε θε πλια τποτις λλο … πα φγω τρη.
Ανθ. Ανασκουμπσου, γιατ θ' χουμε φωνας τρα τρα.
Ροδ. Μηνσετ με, κι φταξα... (αναχωρε).
Ανθ. Πγω κι εγ να δγιω τι θα κμει τρα.

Σ Κ Η Ν Η  ΙΕ'
Χιδω, Ανθ, πειτα Μουζνας

Χι. (εισρχεται τρχουσα να φθση την κυραν της). Κυρ κοκνα, κυρ κοκνα.
Ανθ. Τι θλεις;
Χι. Αυτνα το φτωχολ' δεν τ' δνεις τπτα, για να σχωρνει τοις γνειος σου;
Ανθ. Ποιον;
Χι. Το Μζαν.
Ανθ. Ναι τον καμνο... να τον κυβερνσω (στρφει προς τον Μουζνα). λα κοντ, λα … να, πρ' αυτν τη σακκουλτζα με 200 βεντικα κι οικονομσου … θλω μως να σαι δικς μου, κι ,τι μ' ερει να σαι με το μρος μου.
Μουζ. (λαμβνων την σακκουλτζαν). Κοκοντζα μου, ο Θες να σας το πλερση ,τι εκματε σ' μνα τον πτωχ· εμαι τοιμος και στη θλασσα να πσω, και το αμα μου να χσω δι την ευγεναν σας, και εις πυρ και εις θνατον τλος πντων.
Ανθ. Εγε σου... τζι σε θλω … πηγανετε τρα στη δουλει σας... (αναχωρε).
Χι. (προς τον Μουζναν) Γεδες; γι, ρπαξες τη σακκλτζα με τα βενιτικα.
Μουζ. Ευχαριστ … πμε τρα. Χι. Πμ', πμ' … (αναχωρον).

Σ Κ Η Ν Η   Ις'
(Ο Σιννις εισρχεται εις το θησαυροφυλκιν του, ανογει τα κιβτια, και ευρν αυτ γεμτα  τζακματπετραις και στρυδφλοιδαις, εξρχεται τρμων και φωνζωνΣιννης, Ανθ, Χιδω και Ροδνης

Σιν. Τρεχτε γειτνοι!! τρεχτε!! κλφταις με ξεγυμνσανε!!! ωχ … τι τα γνω τρα, κακοροζικο; ολο βιος μου πρανε, σεντοκια γιομσανε τζακμακπετρα, και στρυδτζεφλα … ωφ... αμν... τι να γνω; (τρμων ππτει, και λειποθυμε).
Χι. (εξρχεται, και βλπουσα τον Σιννη, κρζει την κυραν της). Κυρ κοκνα, κυρ κοκνα, αφντης για, μπαγλδισ' ξου, δεν ρχεσαι να τον σκσουμε;
Ανθ. (εξρχεται, και πλησιζει με αποραν εις τον Σιννη). Τι παθες τζελεμπ; (τον κινε). Δεν ακος τζελεπ; τι παθες; Χιδω! φρε κομμτι θειφι να τον ξελειγοθυμσουμε.
Χι. (τη προσφρει ολγον θειφι) Να κυρ.
Ανθ. λα και συ κοντ.
Σιν. (ανανφων ολγον) Κλφταις … κλφταις … με ξεγυμνσανε.
Ανθ. Καλ τι κλφταις λες; π' ον οι κλφταις;
Σιν. (βλπων την Ανθν). Εσ κλφτρα κλεψες βιος μου, … δειασες σεντοκια, κι βανες τζακμαχπετρα, και στρυδτζεφλα … σκι απ κοντ μου... κλφτρα.
Ανθ. Τοτος τρελλθηκε … καλ με τα σωστ σου με βρζεις, και με λες κλφτρα;
Σιν. Ναι· εσ κλεψες βιος μου … αμν …. νους μου τα πετξει τρα … φεγα λω.
Ανθ. Τον γλπεις εκε το βρβαρο, τον ασυνεδητο, να με λγη κλφτρα, κι τι κλεψα το βιος του; (με θυμν). Σκι απνου κριε! την υπληψν μου θλω, κι αυτας εναι μμολαις … εγ δεν πρνω απ ττοια … (με θυμν). σκω δε, στα ποδργγια σου... ολρτος, ολρτος … α … πιστον μωρ Χιδω να σηκωθ. (απομακρνεται η δια ολγον).
Σιν. Βιος μου ολο κλεψες μπρε καλοπλυμνη, μπρε σεξν τοκοζ.
Ανθ. Να τ' αποδεξης παλιγερε, σαπημνε, φαφοτη, τενεκ.
Σιν. Τρα ζαρ παλιγερω γνηκα, φαφοτη γνηκα, τενεκ γνηκα, δουλει σου καμες γι; ,τι τλεις πες το.
Ανθ. Τποτα, την τιμ μου θλω … και πο το ηρες το βιος και πιος σε τ' κλεψε;
Σιν. Ογδντα δυω σεντοκια φερα γιομτα βεντικα, ντομπλνια, τλλαρα και λος κοπς μονδα.
Ανθ. φερες σεντοκια βουλωμνα … ποιος τα εδε τι εχανε μσα; εσ τα γιμισες τζακμακπετραις, και και στρυδτζεφλα, τα βολωσες, και λες τρα που τανε βεντικα, και δοπιαις … ποιος τα εδε; να παλιοσπετο εδα μνε, π' χεις μσα κτι τζντζαλα, και τποτις λλο δεν εδα να φρης... τρα λες φλουργι, αριο θα πης διαμντια … μλιστα την ημρα που φερες τα σεντοκια που τανε βουλωμνα, τα εδε κι ο μισ Ροδνης, κι εναι καλς μρτυρας.
Σιν. Ταμμ! κπηλα επανε μια φορ, φρε μρτυρα, επγε κι φερε μποζατζ … τρα κι εσ φρνεις μισ Ροδνη μρτυρα … (με θυμν). Κι εσ κι εκενος τα κλψετε.
Ανθ. Τι εχες; και τι σε κλψανε;
Σιν. να μιλλιονι βεντικα.
Ανθ. Μπορες να πης και δκα … ποιος σε πιστεει; φρε μρτυρες.
Σιν. Ολος κσμος ξρει.
Ανθ. νανε φρε, και φτνει … σε ποινα μπροστ με παρδωσες βεντικα και δοπιαις, και τρα λες που τα κλψαμε;
Σιν. Μη τυμνεις και φωνζεις... ταμμ! βγζει κλφτη φων του, να φοβητ νοικοκρης … ξνο ικλφτη ανογει σεντοκι, πρνει γρσια, φεγει… τζακμακπετρα δε βζει … τοτο ικλφτη σπητικ τανε.
Ανθ. Σπητικ, παζαρσιο δε ξρω... αυτ εναι μμολαις … δε λες πως σουνα ψφια ψερα, κι καψες το κεφλι μου, που σε πρα γρω, σαλιρη, μυξ, ξαναμωραμνο, βρβαρο, χοντροειδστατο; και δεν τρπεσαι ακμα να με λες και κλφτρα; ω χαρς την ανθρωπι σου!! δεν το υποφρω … (με φωνς). Την υπληψ μου θλω... κριε... κπιασε στο κριτριο.
Σιν. Εσ τα τραβξης εμνα κριτριο, γιξαμ εγ; μπρε γκιδ κλφτρα.
Ανθ. Κλφτης, ψετης, και κατεργρης εσαι συ, πο γμισες τα σεντοκια σου τζακμακπετραις, κι καψες το κεφλι μου... απ' το Θε να τ' βρης. (προς την Χιδω μυστικ). Πγαινε να φωνξης το Ροδνη γλγωρα.
Χι. Πγ' για.
Ανθ. Νασκε νασκε κριε... ο πλοσιος φανεται απ τα καλ του . . αμ' εσ τι εχες; να παλιοσπετο με τζντζαλα και με πατζαβορες.
Σιν. Βενετικ, ντοπλνια φερα μωρ!
Ανθ. Μωρ; χαρ ς' το μωρ! την κοπλα του πατρα σου λες μωρ; τον γλπετεν το βρβαρο; κουσε κριε... τα ξοδα του γμου, τα νυφιτικα και την προγαμιαα δωρε θα με πληρσης, και φναζε σο θλεις και τζιλεπορδα μακρι σαν κατζκι. . μ' κουσες; δυω και δυω κμουν τσσαρα… το κριτριο θα μας ξεχωρση και πρ' τα μτρα σου.
Σιν. Ολα Ροδνη τ' καμε αχ κιοπγλου Ροδνη... αχ τ' ογλο Ροδνη, εσ φερες μπελ στο κεφλι μου.
Ροδ. (εισρχεται αιφνιδως). Καλ ντα σας καμεν ο Ροδνης πλι;
Σιν. ξου κιοπγλου . . ολα εσ τ' καμες, κλφτη!
Ροδ. Κι αφ' το σπτι του πη σας με διχνετεν μαθς;
Ανθ. Σε λγω δα! τρα γλπει ο ξεδοντιρης, ο σαπημνος, ο μιαρς, που θα τον διξω εγ.
Ροδ. κι ντα σας καμα; ε μιλτεν ξστερα;
Σιν. Βιος μου κλεψες . . ακμα τι τα κμης;
Ροδ. Και κλφτης εμ' εγ; την τιμν μου θλω.
Ανθ. Κι εγ την τιμν μου και την υπληψ μου, (προς τον Σιννην). ξω απ' το σπτι μου… τρα να φγης… βγλτον ξω μισ Ροδνη.
Ροδ. ξου παλλινθρωπε (τον σπρχνει).
Ανθ. (αρπζει ν ρπαλον εις χερας της). ξω, ξω… α. . ακμα στκεσαι; θα σπσω το κεφλι σου.
Ροδ. (τον κρατε απ το φρεμα). Την τιμ μου θλω… πο θα μου πας διαβντρου γυι. . . στο κριτριο θα πμεν.
Ανθ. (σηκνει το ρπαλον). Ακμα στκεσε;
Σιν. ι, φεγω, φεγω, . . βιος μου ολο εδ μσα αφνω … να δγτε τρα τι σας κμω, μπρε κλφταις.
(Ανθ και Ροδνης τον σπρχνουν, τον ευγζουν ξω κλεουν την θραν).

Ανθ. ι πς σε φανεται; καλ το κατρθωσα;
Ροδ. Του την φτιξετε δα αλ μπουρνζικι . . κι αν' πα στο κριτριο;
Ανθ. Τ θα κμη· μρτυρες αφ'ου δεν εναι ας φωνζη σο θλει . . μη σε ξισπζουνε αυτ.
Ροδ. Πγω μματις να 'δ ντα θα κμη τρη (αναχωρε).
Ανθ. (πηδσα). Το κατρθωσα, το κατρθωσα! ας πη τρα ποια πτρα ερει μεγλη να χτυπ το κεφλι του, οι ττοιοι ττοια πρπει να παθανουν κι λλα χειρτερα … (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΖ’
Βιτρια, πειτα Ναρκισδης

Bιτ. Τι αναισχυντα! τι αφιλοτιμα! τι ασυνειδησα! εις ποον βαθμν φαυλτητας φθασε να υποπση η αθλα αυτ αδελφ μου τελευταον εξαιτας της ασωτας της! αφο κατεδαπνησε τσην περιουσαν,αφο κατεδχθη και τα πλον ασχιστα, δεν εξηρκσθη εις αυτ, αλλ προεχρησε να πρξη τα μεγαλτερα μετ την υπανδρεαν της. Δεν εμτρησε ποσς τον εαυτν της!!! δεν ενθυμθη τας παρελθοσας δυστυχας της, δεν εφαντσθη, οτε ποσς εσυλλογσθη τι η τχη την κατεπλοτησε δι να ζση λαμπρς τσον αυτ καθς και οι απγονο της, αλλ' αφο εντς ολγου κατεχρσθη τσην υπρογκον χρηματικν ποστητα, θυσισασα αυτν εις την πληστον πολυτλειν της, εις χορος, συναναστροφς και συμπσια, και εις τας κολακεας του μεν και του δε, και αφαιρσασα με τον κακουργικτερον τρπον λον τον πλοτον του συζγου της, τελευταον χωρς να σεβασθ τους ρους της συζυγας, τους ρους της τιμιτητος, της γυναικεας σεμντητος, της πολιτικς κοινωνας, χωρς καμμαν συστολν απβαλε κακν κακς τον θλιον γροντα σζυγν της, με τας πλον αναιδες βρεις εξυβρζουσα αυτν, και με απειλς ξυλισμο, προσκαλοσα αυτν ακμη και ενπιον των δικανικν νμων. Ποα ψυχ ευασθητος να μη λυπηθ τον τρισθλιον οτον γροντα, στις ως παρφρων περιφρεται δη, μη χων πο την κεφαλν κλναι; ω δυστυχα της ανθρωπτητος!! εις πσων ειδν δειν υπκειται!! αγκαλ και οι τοιοτοι μοχθηρο φιλργυροι δεν εναι αξιοσυμπθητοι δι' σα και αν πθουν, μ' λα τατα ο τρπος της αδελφς μου εναι αξιοκατκριτος, και κινε εις οκτον τον θεατν του γρω Σιννη, κατοι μοχθηρο και βδελυρο φιλαργρου … και εν απλς δεν το διον εντμου και φιλοτμου γυναικς το να μεταχειρισθ με τοιοτον απνθρωπον τρπον να ξνον νθρωπον εμπιστευθντα την περιουσαν του εις την οικαν της, πολλ μλλον δεν πρεπε να μεταχειρισθε τοιουτωτρπως να σζυγον με τον οποον ,τε πολιτικς και θρησκευτικς νμος, και η ανθρωπνη κοινωνα την συνζευξαν; αχ!! πσον λυπομαι, και κατακρνω την αδελφν μου, η οποα προσβαλε δυνατ την αξιοπρπειαν λης της οικογενεας μας ! ευχαριστ την τχην τις με απλλαξε προ πολλο απ' αυτν, και ζω εντμως με την μετριτητ μου.
Ναρ. (εισρχεται αφνης). Κυρ μου σας προσκυν.
Βιτ. Και εγ σας αντιπροσκυν.
Ναρ. Πολλ τεταραγμνην σας βλπω.
Βιτ. Δεν εμθετε τα θλα της αδελφς μου;
Ναρ. Αυτ τα να τουλχιστον λγονται εις λην την πλιν.
Βιτ. Πιστεω τι εις λας τας συναναστροφς με αυτ διασκεδζουν.
Ναρ. Και εις τα καφφενεα, και εις τα χαμαιτυπεα ακμη.
Βιτ. Ω δυστυχα μου... πσον δυσφημομαι και εγ!!
Ναρ. Τποτε κυρα μου, η ευγενα σας μλιστα χαρετε την μεγαλητραν υπληψιν δι την μετριτητ σας.
Βιτ. Να το πιστεσω;
Ναρ. Εις την τιμν μου. και εθε να με ηξωνεν η τχη να σας απολασω νμιμον σζυγν μου, θελα κατ τοτο εσθαι ο μνος ευτυχς.
Βιτ. Κι εγ θελα ζσει ευτυχς, αν με ηξωνεν η τχη να συζσω με την ευγεναν σας.
Ναρ. Τι περιμνομεν λοιπν; να γερσωμεν ωσν ννη; (γελν).
Βιτ... χι δα … (γελσα).
Ναρ. Ας δσωμεν τας χερας... (δδουν τας χερας). Στκεσθε εις τον λγον σας;
Βιτ. Μλιστα, εν και η ευγενα σας σταθτε.
Ναρ. Εγ εμαι σταθερς.
Βιτ. Και εγ σταθερ.
Ναρ. Σας προσκυν... (αναχωρε).
Βιτ. Και εγ ομοως. (αναχωρε).

Σ Κ Η Ν Η   ΙΗ'
Σιννης μνος ολοφυρμενος, ετα Ροδνης

Σιν. Απ' ,τι φοβομουνα ως τα υστερν δε γλτωσα κακορζικο … τι να γνω τρα; ναν παρ τσακισμνο δεν χω να πρω ψωμ …σα καζντησα σε μια ρα χασα … χαρμι δεν εκτταξα, χαλλι δεν εκτταξα, σαρντα οχτ τα εκατ στο διφορο δινα, εκατ τα εκατ, ως και χλια τα εκατ, διφορο του διαφρου περνα, μεν μζωνα, ολο φλουργι καμνα … ποιος πεφτε χργια μου, σικτι του ξερζονα, ινσφι ντεν καμα ποτς μου … να σπρο κανενο δεν δινα, δεν τρωγα, δεν πινα, δεν εφοροσα … τρα ολα μια καπανι πετξανε απ' τα χργια μου. Αχ τζανομ ντοπλνια, σα φεγγρια τανε πσα να … αχ γκιοζομ βεντικα!! σαν κλφτη μτια γυαλζανε … λλεμ εκενα τλλαρα, σαν πταλα παρλ παρλ στρφτανε … τρα πγια τι να δγιω; σεντοκια μου τζακμακπετραις και στρυδτζεφλα εναι γιομτα … παντρι γρεψα, μπελ μου ηρα με δω χργια μου … κισκε να μην παντρευομουνα… νοικαιρ τρεψα εναι, μγερ εκενη τανε καλοπλυμνη, σεξν τοκοζ, ολα κακ χει απνου της… αχ! μ' εγλασε … ως τα χτες λεγε τζελεμπ, τρα λει βρβαρο, τενεκ, γρω, ιψφια ιψερα, … προκα γυρεει, ροχα γυρεει, με δεχνει και κριτριο … ολα Ροδνης καμε, ολα... (ο Ροδνης εν τω μεταξ κπτων την κεφαλν του απ την θραν, εμφανζεται εις τον Σιννην, και πλιν σρεται οπσω). Ροδνης, απ' το Τε να τ' βρη … αχ... (κλαει). Σστισα... τι να κμω; κριτριο να πγω, μρτυρα γυρεει, πο ν' αρω μρτυρα; αχ σαν κοκο απμεινα ολομναχο … ποιανο να πω δρτι μου; αχ Ροδνη, κτταξε, κτταξε, κρυφ βγνει κεφλι του, κυττζει σαν κλφτη, και τραβγιται μσα. Αχ κιοπγλου Ροδνη!!! εσ σβυσες οντζκι μου.
Ροδ. (εισρχεται αιφνιδως). Καλ σεις, ντ' χετεν πλι μ' εμνα; ντα σας καμα; ν τρεποστεν μαθς; καλ διαβντρου γυι, ντα κακ καμ σας και με βλασφημτεν; ε μιλλτεν;
Σιν. Ακμα τι τα κμεις; οντζκι μου σβυσες. πει λωντας.
Ροδ. Κι εχετεν εσες ποτ σας οντζκι αναμμνο και σας το σβυσα; εσες ετργετεν αφ' τον πατζατζ κι αφ' το μγερη.
Σιν. Εκενο λω οντζκι, γιξαμ βιος μου ολο που κλεψες εσ κι η γυνακα που μ' δωκες;
Ροδ. κι εγ σας την δωκα;, καλ διαβντρου κουλλοκι, κι ν ετρμετεν σαν την δετεν; κι ν τα μιλσετεν εσες; κι ν ηβνετεν σουλουμ και κοκκινδι στη μουσοδα σας; κι ν εξαναμωραθκετεν; κι σας βανε στην κονια; και πο να σας τα θυμομε; ν τα κμετεν λα για χατρι της; ντα σας φταγω γ τρη, και λτεν που σας κλεψα το βιος σας; και πο τ' δα; κι εχετεν εσες βιος; εσες ακμη μου χρουσττεν και τη σιμσαρα που σας καμα τα προξενι, και πρετεν ττοια γυνακα.
Σιν. Ω … σικιρι πρμα.
Ροδ. Κι α θε τη μυριζσαστε.
Σιν. Και τι; πεπνι τανε να τη μυρσω; πεπνια μυρζουνε ντας τα προυνε, γυνακες ντε μυρζουνε … κισκε να μην περνα.
Ροδ. Κι ντας με περικαλοσετεν, κι ημρα σας φαινοντανε χρνος, κι ηλγετεν αμν αμν, ωχ ωχ ωχ, κι ητργετεν, και πνετεν της σαμπνιαις, κι ηλγετεν σαν πιστλι βρντιξεν, καλτανε, και τρη που σας βγκεν στραβ τ' αγγορι εγ φταγω σας, και με λτεν και κλφτη; την υπληψ μου θλω… και σας καλν στα κριτριο.
Σιν. Και συ κριτριο; εγ τα τραβξω εσνα.
Ροδ. Γιατ;
Σιν. Δεν επες εσ να βγνω παπουτζκια μου και ν' μπω μσα;
Ροδ. Κι ν τα βγλετεν κι μπετεν;
Σιν. Τ' βγανα και μπκα μσα, αμμ τ' βανα και βγκα ξου τζτζιδος.
Ροδ. ντα σας φταγω; εγ βγαλ σας ξου; την τιμ μου θλω, και τη σιμσαρα μου, κι ,τι θτεν κμτεν, τα θλω με ντνα, σπζα, ιντερσσα.
Σιν. Μτε σιμσαρα δνω, μτε ντναις μναις ξρω... καψες κεφλι μου, σβυσες οντζκι μου, εκενο ιξρω, βσσελαμ.
Ροδ. Τη σιμσαρα μου, κι εναι ντροπς σας.
Σιν. Και μ' αφσετε παρ τζακισμνο;
Ροδ. Κι ν ηξρετεν που λνε μαθς, "τ' ακριβο το τποτες σε χαροκπου χργια";

                           ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers