-

Dali &

-


-








.

--.


.

./.


 
 

 

7: ...

       Προσπθησε να γνεις ουρνιο τξο στο σννεφο κποιου λλου.
                                            λα στο σμπαν χουν να ρυθμ, λα χορεουν.
                                                   Οι ανγκες της κοινωνας ορζουνε την ηθικ της.
 Βιογραφικ

     Αφροαμερικανδα πεζογρφος και ποιτρια, ενεργ μλος του κινματος για τα πολιτικ δικαιματα των αφροαμερικνων στις 10ετες '50 κι '60. Στο ργο της, που τυγχνει σημαντικς αναγνρισης στην Αμερικ, κυριαρχε το αυτοβιογραφικ στοιχεο. Χαρακτηρστηκε ως μια απ τις πιο σπουδαες Αμερικανδες ποιτριες και συγγραφες, μα απ τις σημαντικτερες καλλιτεχνικς μορφς της Αμερικς τη τελευταα 50ετα και μια απ τις σημαντικτερες μεγαλτερες μορφς της παγκσμιας λογοτεχνας. Στη διρκεια της ζως της εχε μια ασυνθιστη ποικιλα απ εμπειρες. Στα 9 της χρνια βιστηκε απ το σντροφο της μητρας της. ταν επε για το βιασμ στη μητρα της, αυτς οδηγθηκε στις φυλακς, αλλ ταν αποφυλακστηκε δολοφονθηκε, πιθαντατα απ τους θεους της. Νιθοντας τι ταν υπεθυνη για το θνατ του, επειδ μλησε για το βιασμ, αποφσισε να μη ξαναμιλσει κι μεινε σιωπηλ για τα επμενα 5 χρνια. Το νομα Μγια, προλθε γιατ τσι την αποκαλοσε ο αδελφς της ταν τανε πολ μικρς και το Αγγλου απ τον ελληνικς καταγωγς, 1ο σζυγ της, Tosh Angelos (Αnastasios Angelou). Μετ το χωρισμ τους το 1954, αποφσισε να κρατσει το νομ του.

     Η Μγια Αγγλου (Maya Angelou, πραγματικ νομα: Marguerite Annie Johnson) ταν Αμερικανδα ποιτρια, τραγουδστρια, πεζογρφος, ακτιβστρια για τα δικαιματα των πολιτν και καθηγτρια πανεπιστημου. Κυκλοφρησε 7 αυτοβιογραφες, 3 μελτες, αρκετς ποιητικς συλλογς καθς και μια λστα απ θεατρικς παραστσεις, ταινες και τηλεοπτικ προγρμματα μσα σε 50 χρνια. λαβε δεκδες βραβεα και πνω απ 50 τιμητικς διακρσεις. Η Αγγλου εναι περισστερο γνωστ για τις 7 αυτοβιογραφες της, που επικεντρνονται στη παιδικ της ηλικα και στα 1α τη της ενλικης ζως της. Η 1η αυτοβιογραφα της με ττλο I Know Why the Caged Bird Sings (1969) περιγρφει τη ζω της μχρι τα 17 και της χρισε τη διεθν αναγνριση.
     γινε ποιτρια και συγγραφας αφ' του ανλαβε μια σειρ απ δουλεις ως νεαρ ενλικας, συμπεριλαμβανομνων των μαγερισσα, πρνη, χορετρια σε νυχτεριν μαγαζι, τραγουδστρια, ηθοποις στην περα Porgy and Bess, συντονστρια σε συνδρια της βρειο-χριστιανν και δημοσιογρφος στην Αγυπτο και τη Γκνα στη διρκεια της αποικιοκρατας της Αφρικς. τανε σκηνοθτις, ηθοποις, συγγραφας και παραγωγς παραστσεων, ταινιν και τηλεοπτικν προγραμμτων. Το 1982 γινε η 1η καθηγτρια στο Τμμα Αμερικανικν Σπουδν στο Wake Forest University της Βρειας Καρολνα. ταν ενεργ μλος του Κινματος των Δικαιωμτων των Πολιτν κι εργστηκε μαζ με τον Μρτιν Λοθερ Κινγκ και τον Μλκολμ Χ. Ξεκινντας τη 10ετα του '90, κανε περπου 80 εμφανσεις αν τος ως επισκπτρια καθηγτρια σε διφορα πανεπιστμια, κτι που το συνχισε μχρι τα 80 της. Το 1993, αφηγθηκε το ποημ της On the Pulse of Morning στην ορκωμοσα του Προδρου Μπιλ Κλντον κι γινε η 1η ποιτρια που απγγειλε ποημ της σε ορκωμοσα Προδρου των ΗΠΑ μετ τον Robert Frost στην ορκωμοσα του Προδρου John F. Kennedy το 1961.



     Στο βιβλο της, I Know Why the Caged Bird Sings, παρουσασε διφορα θματα της προσωπικς της ζως. ταν εκπρσωπος των μαρων και των γυναικν της Αμερικς και τα ργα της θεωρονται πως υπερασπζονται τον πολιτισμ των μαρων. Τα ργα της χρησιμοποιονται ευρως στα σχολεα και στα πανεπιστμια λου του κσμου παρ' λο που χουνε γνει προσπθειες ν' αποσυρθονε τα βιβλα της απ κποιες βιβλιοθκες των ΗΠΑ. Τα γνωσττερα ργα της κατατσσονται στη κατηγορα των αυτοβιογραφικν μυθιστορημτων, ωστσο πολλο κριτικο λογοτεχνας τα θεωρον αυτοβιογραφες. κανε προσπθεια ν' αμφισβητσει τη κοιν δομ της αυτοβιογραφας μσω της κριτικς, της αλλαγς και της επκτασης του εδους. Τα βιβλα της επικεντρνονται σε θματα πως ο ρατσισμς, η ταυττητα, η οικογνεια και τα ταξδια. Η Αγγλου ανδειξε την εμπειρα το να εναι κανες αφρικανικς καταγωγς στις ΗΠΑ. Θεωρεται απ τις πιο σπουδαες Αμερικανδες ποιτριες και συγγραφες, ως μια απ τις σημαντικτερες καλλιτεχνικς μορφς της Αμερικς τη τελευταα 50ετα και μια απ τις μεγαλτερες μορφς της παγκσμιας λογοτεχνας.
     Γεννθηκε στο Σαιντ Λοις του Μιζορι, στις 4 Απρλη 1928. ταν το 2ο παιδ του Bailey Johnson, διατροφολγου στο ναυτικ, και της Vivian Johnson, νοσοκμας. Ο μεγαλτερος αδερφς της, Bailey Jr, της εχε δσει το ψευδνυμο Μγια, που προερχταν απ το "My" το "Mya Sister". ταν τανε 3 κι ο αδερφς της 4, ο γμος των γονιν τους ληξε κι ο πατρας τους στειλε στο Αρκνσας, μνους τους με το τρανο, στε να ζσουν με τη γιαγι απ τη πλευρ του πατρα, Annie Henderson. Παρ' λο που τα οικονομικ των αφροαμερικανν εκενης της εποχς ταν αρκετ περιορισμνα, η γιαγι της εχε οικονομικ ευημερα στη Μεγλη φεση και τον Β' Παγκ. Πλ., δεδομνου τι το κατστημα που διηθυνε πωλοσε τα αναγκαα προντα κι η δια κανε σοφς κι ειλικρινες επενδσεις.



     4 τη μετ, ο πατρας της επστρεψε την δια και τον αδερφ της στη μητρα τους στο St. Louis. Σε ηλικα 8 ετν, εν μενε με τη μητρα της, κακοποηθηκε σεξουαλικ απ τον φλο της μητρας της, ναν νδρα με το νομα Freeman. Η Αγγλου ανφερε το γεγονς στον αδερφ της, ο οποος το επε στην υπλοιπη οικογνεια. Ο Freeman καταδικστηκε ως νοχος αλλ μπκε στη φυλακ για μλις μια μρα. 4 μρες μετ την αποφυλκισ του, δολοφονθηκε, προφανς απ τους θεους της. Η Αγγλου γινε κωφλαλη για σχεδν 5 χρνια: "Πστευα πως η φων μου τους σκτωσε; Σκτωσα αυτν τον νδρα επειδ επα τ' νομ του και ττε σκφτηκα τι δεν θα μποροσα ποτ να ξαναμιλσω επειδ η φων μου θα σκτωνε τον οποιονδποτε ..." Σμφωνα με τη Marcia Ann Gillespie και τους συνεργτες της, που γρψανε τη βιογραφα της, τανε στη διρκεια κενης της περιδου που η Αγγλου ανπτυξε την εξαιρετικ της μνμη, την αγπη της για τα βιβλα και τη λογοτεχνα και την ικαντητ της ν' ακοει και να παρατηρε τον κσμο γρω της.
     Λγο μετ τη δολοφονα του Freeman, η Αγγλου και ο αδερφς της στλθηκαν πσω στη γιαγι τους. Η Αγγλου ευχαρστησε τη δασκλα και φλη της οικογνεις της Bertha Flowers, που τη βοθησε να ξαναμιλσει. Διβασε συγγραφες πως ο Ντκενς, ο Σαξπηρ, ο Poe, ο Douglas Johnson κι ο James Weldon Johnson - συγγραφες που επηρασαν τη ζω και τη καρριρα της, αλλ και μαρες γυνακες καλλιτχνιδες πως οι Frances Harper, Anne Spencer και Jessie Fauset. ταν τανε 14 ετν, η δια κι ο αδερφς της μετακμισαν μαζ με τη μητρα τους στο κλαντ της Καλιφρνια. Τον Β' Παγκ. Πλ., η Αγγλου φοτησε στο Labor School της Καλιφρνια. Πριν την αποφοτησ της, εργστηκε ως οδηγς τρλε στο Σαν Φρανσσκο κι ταν η 1η μαρη γυνακα οδηγς. 3 εβδομδες μετ την αποφοτησ της, στα 17, γννησε τον γιο της Κλντ που αργτερα λλαξε το νομ του σε Guy Johnson.



     Το 1951 παντρετηκε τον λληνα ηλεκτρολγο, πρην ναυτικ και μουσικ Tosh Angelos, παρ τη καταδκη των διαφυλετικν σχσεων εκενη την εποχ και την αποδοκιμασα της μητρας της. Την δια εποχ λαβε μαθματα σγχρονου χορο και συνντησε τους χορευτς και χορεογρφους Alvin Ailey και Ruth Beckford. Η Αγγλου κι ο Ailey γνανε χορευτικ ζευγρι κι αποκαλονταν "Al & Rita", κνοντας εμφανσεις μοντρνου χορο σε διφορα σωματεα σ' λο το Σαν Φρανσσκο αλλ χωρς ποτ να γνουν επιτυχημνοι. Η Αγγλου, ο σζυγς της κι ο γιος της μετακμισαν στη Να Υρκη στε να μπορσει να σπουδσει αφρικανικ χορ με τον χορευτ απ το Τρινιδδ, Pearl Primus αλλ επστρεψαν στο Σαν Φρανσσκο να χρνο μετ. Μετ το χωρισμ της, το 1954, ρχισε να χορεει επαγγελματικ σε διφορα κλαμπ του Σαν Φρανσσκο, συμπεριλαμβανομνου του Purple Onion, που τραγουδοσε και χρευε ταυτχρονα. Μχρι κενη τη περοδο χρησιμοποιοσε τ' νομα "Marguerite Johnson" "Rita", αλλ με προτροπ των μνατζρ της λλαξε το επαγγελματικ της νομα σε "Maya Angelou". Απ το 1954 ως το 1955, κανε περιοδεα στην Ευρπη με τη παραγωγ της περας Porgy & Bess. Ξεκνησε να μαθανει τη γλσσα της κθε χρας που επισκεπτταν και μσα σ' ελχιστα χρνια απκτησε ριστη γνση σε αρκετς γλσσες. Το 1957, ηχογρφησε το 1ο της λμπουμ, Miss Calypso, σε φος μουσικς φολκ, κντρυ και ργκε, που κυκλοφρησε σε CD το 1996. To 1969 εξδοσε το δσκο The Poetry οf Maya Angelou, με απαγγελες ποιημτων της.
     Σ
υνντησε τον μυθιστοριογρφο John Oliver Killens το 1959 και, με τη παρτρυνσ του, μετακμισε στην Να Υρκη για να επικεντρωθε στη συγγραφικ καρριρα της. γινε μλος του Harlem Writers Guild, που συνντησε αρκετος σημαντικος αφροαμερικανος συγγραφες, συμπεριλαμβανομνων των John Henrik Clarke, Rosa Guy, Paule Marshall και Julian Mayfield κι εξδωσε το 1ο της μυθιστρημα. Το 1960, αφο συνντησε τον Μρτιν Λοθερ Κινγκ κι κουσε μια ομιλα του, η δια κι ο Killens οργνωσαν το θρυλικ Cabaret for Freedom προκειμνου να ενισχσουν το Southern Christian Leadership Conference (SCLC), που ορστηκε συντονστρια.



     Σμφωνα με τον Lyman Hagen, η συνεισφορ της στα πολιτικ δικαιματα τανε πετυχημνη κι αρκετ αποτελεσματικ, -την δια περοδο ξεκνησε τον ακτιβισμ.
Το 1961 συμμετεχε στην παρσταση του Ζαν Ζεν, The Blacks, μαζ με τους Abbey Lincoln, Roscoe Lee Brown, James Earl Jones, Louis Gossett, Godfrey Cambridge και Cicely Tyson. Την δια χρονι γνωρστηκε κι κανε σχση, με τον βορειοαφρικαν Vusumzi Make, -δεν παντρετηκαν μως ποτ επσημα. Η δια, ο γιος της Guy κι ο Make μετακμισαν στο Κιρο, που η Αγγλου εργστηκε ως εκδτρια στην εβδομαδιαα αγγλικ εφημερδα The Arab Observer. Το 1962, η σχση της με τον Make ληξε κι η δια με το γιο της μετακμισαν στη Γκνα στε ο τελευταος να μπορσει να φοιτσει στο πανεπιστμιο, ωστσο εχε να σοβαρ ατχημα με το μηχανκι. Η Αγγλου παρμεινε στη Γκνα για την ανρρωσ του και τελικ μεινε στην χρα μχρι το 1965. γινε διευθντρια στο Πανεπιστμιο της Γκνα κι ταν ενεργ μλος στην αφροαμερικανικ κοιντητα της χρας. ταν εκδτρια και συντκτης στην εφημερδα The African Review, περιοδικ συγγραφας στην εφημερδα Ghanaian Times, γραψε κεμενα κι κανε εκπομπς στο Radio Ghana εν παρλληλα εργστηκε στο Εθνικ Θατρο της Γκνα. Συμμετεχε στην αναβωση της παρστασης The Blacks στη Γενεη και το Βερολνο.
     Στη Γκνα γινε στεν φλη με τον Μλκολμ Χ. στη διρκεια της επσκεψς του στις αρχς της 10ετας του 1960. Επστρεψε στις ΗΠΑ το 1965 για να βοηθσει τον Μλκολμ Χ. να δημιουργσει ναν οργανισμ για τα πολιτικ δικαιματα, την Organization of Afro-American Unity -ο οποος δολοφονθηκε λγο μετ. Καταρρακωμνη, επισκφθηκε τον αδελφ της στη Χαβη, που κυνγησε καρριρα στο τραγοδι κι πειτα επστρεψε στο Λος ντζελες για να επικεντρωθε στη συγγραφ της. Εργστηκε ως ερευντρια και κατγραψε τις ταραχς που σημειθηκαν στην Χαβη το 1965. γραψε θεατρικ ργα, που πρωταγωνστησε κι επστρεψε στη Να Υρκη το 1967. Συνντησε τη Rosa Guy κι ανανωσε τη φιλα της με τον James Baldwin, που εχε συναντσει στο Παρσι τη 10ετα του 1950 και τον οποο αποκαλοσε αδερφ εκενη την εποχ. Ο φλος της Jerry Purcell της παρεχε επιχοργηση για να συνεχσει το γρψιμο.



     Το 1968 ο Μρτιν Λοθερ Κινγκ της ζτησε να διοργανσει μια πορεα. Η δια συμφνησε αλλ την ανβαλλε ξαν και μετ απ μια μακβρια στροφ της μορας, ο Μλκολμ Χ. δολοφονθηκε στα 40α της γενθλια (4 Απρλη). Καταρρακωμνη ξαν, ο φλος της James Baldwin την ενθρρυνε ξαν και την βγαλε απ τη κατθλιψη. πως αναφρει ο Gillespie: "Μπορε το 1968 να ταν να τος μεγλου πνου, απλειας και θλψης, ωστσο ταν επσης το τος που η Αμερικ συνειδητοποησε για 1η φορ το μγεθος του πνεματος και της ιδιοφυας της Μγιας Αγγλου". Παρλο που δεν εχε σχεδν καθλου εμπειρα, γραψε, κανε τη παραγωγ κι αφηγθηκε το Blacks, Blues, Black!, μια σειρ ντοκιμαντρ 10 επεισοδων που 'χανε θμα τη σνδεση μεταξ της μπλουζ μουσικς και της αφρικανικς κληρονομις των αφροαμερικανν. γραψε κι αφηγθηκε επιπλον την σειρ ντοκιμαντρ "οι Αφρικανισμο που υφστανται ακμα στις ΗΠΑ" για την Εθνικ Εκπαιδευτικ Τηλεραση, τον προγγελο του PBS. Το 1968 λαβε μπνευση στη διρκεια ενς δεπνου με τον Μπλντουιν, τον καρτουνστα Jules Feiffer και τη σζυγ του Judy και με τη προτροπ του εκδτη Robert Loomis, γραψε τη 1η της αυτοβιογραφα, I Know Why the Caged Bird Sings, που δημοσιετηκε το 1969 και της απφερε διεθν αναγνριση και δικριση.
     Το ργο της Georgia, Georgia, σε παραγωγ μιας σουηδικς εταιρεας κινηματογρφου και με τα γυρσματα να γνονταν στη Σουηδα, το 1ο σενριο που γρφτηκε απ μια μαρη γυνακα, κυκλοφρησε το 1972. γραψε επσης το τραγοδι ττλων της ταινας παρ' λο που 'χε ελχιστη συμμετοχ στη ταινα. Η Αγγλου παντρετηκε τον Ουαλλ ξυλουργ και πρην σζυγο της Germaine Greer, Paul du Feu, στο Σαν Φρανσσκο το 1973. Τα επμενα 10 χρνια, πως αναφρει ο Gillespie: "Η Αγγλου εχε κνει περισστερα πργματα απ σα λπιζαν οι περισστεροι καλλιτχνες να πετχουν σε λη την διρκεια της ζως τους". Εργστηκε ως συνθτις, γρφοντας στχους για τη τραγουδστρια Roberta Flack και συνθτοντας μουσικ για ταινες. γραψε ρθρα, μικρς ιστορες, σενρια για τη τηλεραση, ντοκιμαντρ, αυτοβιογραφες και ποηση, κανε την παραγωγ σε θεατρικ ργα κι ταν επισκπτρια καθηγτρια σε αρκετ κολλγια και πανεπιστμια. ταν μια "απρθυμη ηθοποις" κι ταν υποψφια για Βραβεο Tony το 1973 για το ρλο της στη ταινα Look Away. Ως θεατρικ σκηνοθτις, το 1988 ανλαβε ν' ανεβσει το ργο του Errol John Moon on a Rainbow Shawl στο θατρο Almeida στο Λονδνο.



     Το 1977 η Αγγλου εμφανστηκε στη τηλεοπτικ μνι-σειρ Roots. λαβε πληθρα βραβεων στη διρκεια αυτς της περιδου, συμπεριλαμβανομνων πνω απ 30 τιμητικν διακρσεων απ κολλγια και πανεπιστμια λου του κσμου. Στα τλη της 10ετας του 1970, συνντησε την πρα Γουνφρε ταν εργαζταν στη τηλεραση στη Βαλτιμρη του Μριλαντ ; αργτερα η Αγγλου θα γινταν η στεν φλη και μντορας της Γουνφρε. Το 1981 η Αγγλου και ο du Feu χρισαν. Επστρεψε στις ντιες ΗΠΑ το 1981 επειδ νιωθε τι πρεπε να συμβιβαστε με το παρελθν της εκε και παρ' λο που δεν κατεχε κποιο πτυχο, δχτηκε τη θση της καθηγτριας στο Τμμα Αμερικανικν Σπουδν στο Πανεπιστμιο Wake Forest στο Winston-Salem της Βρειας Καρολνα, που ταν απ τους ελχιστους καθηγητς πλρους απασχλησης. Απ τη στιγμ εκενη κι πειτα, θεωροσε τον εαυτ της ως "μια καθηγτρια που γρφει". Δδαξε μια ποικιλα απ μαθματα που αντανακλοσαν τα ενδιαφροντ της πως ταν η φιλοσοφα, η ηθικ, η θεολογα, η επιστμη, το θατρο κι η συγγραφ. Η εφημερδα The Winston-Salem Journal ανφερε τι παρ' λο που κανε αρκετος φλους στο πανεπιστμιο, "ποτ δεν απογοητετηκε απ την κριτικ που της σκησαν νθρωποι οι οποοι θεωροσαν τι ταν περισστερο μια διασημτητα παρ μια δινοια". Το τελευταο μθημα που δδαξε στο Πανεπιστμιο Wake Forest ταν το 2011 αλλ σχεδαζε να διδξει ακμα μια φορ στα τλη του 2014. Η τελευταα της εμφνιση ως καθηγτρια στο πανεπιστμιο ταν στα τλη του 2013. Ξεκινντας απ τη 10ετα του 1990, συμμετεχε ενεργ στις διαλξεις υπ τη μορφ ξεναγσεων, κτι που συνχισε μχρι την ηλικα των 80 ετν.



     Το 1993 η Αγγλου αφηγθηκε το ποημα On the Pulse of Morning στην ορκωμοσα του Προδρου Μπιλ Κλντον κι γινε η 1η ποιτρια που αφηγθηκε ποημ της σε τελετ ορκωμοσας μετ τον Robert Frost στην ορκωμοσα του Προδρου John F. Kennedy το 1961. Η αφγησ της οδγησε σε μεγαλτερη φμη κι αναγνριση του προηγομενου ργου της κι επκτεινε τα ενδιαφροντ της πρα απ φυλετικ, οικονομικ κι εκπαιδευτικ ρια. Η ηχογρφηση του ποιματος της χρισε να Βραβεο Γκρμμυ. Τον Ιονιο του 1995, κυκλοφρησε το δετερο 'δημσιο' ποημ της, πως το αποκλεσε ο Richard Long, με τον ττλο A Brave and Startling Truth, που μνημνευε την 50η επτειο των Ηνωμνων Εθνν.
     Η Αγγλου πτυχε τον στχο της και το 1996 σκηνοθτησε τη ταινα Down in the Delta, που συμμετεχαν οι ηθοποιο Alfre Woodard και Wesley Snipes. Συνεργστηκε την δια χρονι με τους καλλιτχνες Ashford & Simpson στα 7 απ τα 11 κομμτια του λμπουμ τους Been Found. Το λμπουμ της χρισε 3 εμφανσεις στο Billboard. Το 2000 δημιοργησε πετυχημνη συλλογ προντων για τηνHallmark, συμπεριλαμβανομνων των ευχετριων καρτν και διακοσμητικν αντικειμνων για το σπτι. Απντησε στους κριτικος που τη κατηγρησαν πως γινε υπερβολικ εμπορικ αναφροντας τι η εταιρεα διατρησε το ρλο της ως η ποιτρια του λαο. Πνω απ 30 τη μετ, ξεκνησε να γρφει την ιστορα της ζως της και το 2002 ολοκλρωσε την 6η αυτοβιογραφα της A Song Flung Up to Heaven.
     Η Αγγλου οργνωσε μια εκστρατεα για το Δημοκρατικ Κμμα στις προεδρικς εκλογς του 2008, δνοντας δημσια υποστριξη στη Χλαρυ Κλντον. Στο 1ο ντιμπιτ στη Βρεια Καρολνα, η εκστρατεα της Κλντον εξδωσε διαφημσεις που φιγουρριζε να απσπασμα της Αγγλου. Οι διαφημσεις αυτς αποτελοσαν μρος της προσπθειας της Κλντον να υποστηρξει την μαρη κοιντητα, ωστσο ο Ομπμα κρδισε στη Βρεια Καρολνα με 29 επιπλον ψφους και λαμβνοντας το 80% των ψφων των μαρων. ταν η εκστρατεα της Κλντον ολοκληρθηκε, η Αγγλου υποστριξε τον Μπαρκ Ομπμα που κρδισε στις εκλογς κι γινε ο 1ος αφρο-αμερικανς πρεδρος των ΗΠΑ. Η δια δλωσε: "Μεγαλνουμε πρα απ τα στερετυπα των ρατσισμο και του σεξισμο".
     Στα τλη του 2010, η Αγγλου δρισε τα προσωπικ της γγραφα κι αναμνηστικ της καρριρας της στο Schomburg Center για την ρευνα πνω στον Πολιτισμ των Μαρων στο Χρλεμ. Αποτελονταν απ περισστερα απ 340 κουτι μ' γγραφα που περιλμβαναν τις χειργραφες σημεισεις της για το βιβλο I Know Why the Caged Bird Sings, τηλεγρφημα του 1982 απ τον Coretta Scott King, μηνματα θαυμαστν αλλ και προσωπικ κι επαγγελματικ αλληλογραφα απ συναδλφους της πως ο εκδτης της Robert Loomis. Το 2013, στα 85 της, κυκλοφρησε την 7η αυτοβιογραφα της σειρς, με ττλο Mom & Me & Mom, που επικεντρνεται στη σχση με τη μητρα της. To 2014, λγο πριν το θνατ της, κυκλοφρησε να μουσικ αφιρωμα στη ποηση της, με ττλο Caged Bird Songs. Πρκειται γι' απαγγελες τις ποιτριας, με μουσικ επνδυση σε φος χιπ-χοπ και τζαζ, σε παραγωγ των Σων Ριβρα (Shawn Rivera) και RoccStar (Leon "Roccstar" Youngblood Jr.).



     Η Μγια Αγγλου λαβε δημσιες θσεις, πως στη Bicentennial Commission, που διορστηκε απ τον πρεδρο Τζραλντ Φορντ τo 1970, στη Commission for International Woman of the Year, που διορστηκε απ τον πρεδρο Τζμυ Κρτερ και πολλς τιμητικς βραβεσεις και διακρσεις. To 1993 απγγειλε το ποημα On the Pulse of the Morning στη τελετ ανληψης της Προεδρας των ΗΠΑ απ τον Μπιλ Κλντον και το 2000 λαβε, για τη συνολικ προσφορ της στην ποηση το Εθνικ Μετλλιο Τεχνν (National Medal of Arts). Συνθεσε, επιπλον, το ποημα Amazing Peace για τη τελετ φωτισμο του χριστουγεννιτικου δντρου του Λευκο Οκου το 2005. Το 2010 λαβε απ τον πρεδρο Ομπμα το Μετλλιο της Ελευθερας (Presidential Medal of Freedom), την ψιστη πολιτικ δικριση που προβλπεται απ το αμερικανικ κρτος. Στις 7 Απριλου 2015 η αμερικανικ ταχυδρομικ υπηρεσα (United States Postal Service -USPS) κυκλοφρησε προς τιμ της ειδικ γραμματσημο, στη σειρ Forever. Τις απονεμθηκε 3 φορς το Βραβεο Γκρμμυ για Μη Μουσικ λμπουμ Προφορικο Λγου (Best Spoken Word οr Non-Musical Album). Επσης εχε ανακηρυχτε, στη διρκεια της ζως της, "επτιμη διδκτωρ" πνω απ 50 φορς.
     Η Μγια Αγγλου πθανε το πρω στις 28 Μη 2014. Τη βρκε η νοσοκμα της. Παρλο που εχε δημοσιοποισει την σχημη κατσταση της υγεας της κι εχε ακυρσει προγραμματισμνες εμφανσεις της, εργαζτανε πνω σ' να νο βιβλο, μια αυτοβιογραφα με θμα τις εμπειρες της με τους εθνικος και παγκσμιους ηγτες. Στη τελετ βρβευσς της στο Wake Forest University, ο γιος της Guy Johnson ανφερε τι παρ' λο που 'χε να συνεχ πνο εξαιτας της καρριρας της ως χορετριας, γραψε 4 βιβλα στα τελευταα 10 τη της ζως της. Αφιερματα και συλλυπητρια μηνματα της αποδθηκαν απ καλλιτχνες και παγκσμιους ηγτες, συμπεριλαμβανομνων των Μπιλ Κλντον και Μπαρκ Ομπμα, του οποου η αδερφ πρε το νομα της Αγγλου. Ο Harold Augenbraum, απ το Εθνικ δρυμα Βιβλου, δλωσε πως "η κληρονομι της Αγγλου εναι αυτ που οι συγγραφες κι οι αναγνστες σ' λο τον κσμο μπορον να θαυμσουν και να εμπνευστον". Τη 1η βδομδα μετ το θνατ της, το βιβλο I Know Why the Caged Bird Sings ανβηκε στο νο1 στη λστα με τα μπεστ-σλερ στο Amazon.
     Στις 29 Μη 2014, η εκκλησα Mount Zion Baptist στο Winston-Salem, που η Αγγλου ταν μλος για 30 χρνια, πραγματοποησε να δημσιο μνημσυνο για να τη τιμσει. Στις 7 Ιουνου 2014, ιδιωτικ μνημσυνο πραγματοποιθηκε στο Παρεκκλσι Wait Chapel στη πανεπιστημιοπολη του Wake Forest University. Το μνημσυνο ταν σε ζωνταν μετδοση στους τοπικος σταθμος του Winston-Salem και προβλθηκε ζωνταν στην ιστοσελδα του πανεπιστημου. Ομιλα βγαλαν ο γιος της, η πρα Γουνφρε, η Μισλ Ομπμα και ο Μπιλ Κλντον. Στις 15 Ιουνου 2014, να μνημσυνο πραγματοποιθηκε στην εκκλησα Glide Memorial στο Σαν Φρανσσκο, που η Αγγλου ταν μλος για πολλ χρνια. Το 2015 να γραμματσημο των ταχυδρομεων των ΗΠΑ κυκλοφρησε προς τιμ της με το απσπασμα της Joan Walsh Anglund "να πουλ δεν τραγουδ επειδ χει μια απντηση, τραγουδ επειδ χει να τραγοδι", παρλο που το γραμματσημο λανθασμνα αποδδει το απσπασμα στην Αγγλου. Το εν λγω απσπασμα προρχεται απ την συλλογ ποιημτων της Anglund A Cup of Sun (1967).



     Η Αγγλου γραψε συνολικ 7 αυτοβιογραφες. Σμφωνα με τη Mary Jane Lupton, η 3η αυτοβιογραφα της Singin' and Swingin' and Gettin' Merry Like Christmas σημδεψε τη 1η φορ που μια αρκετ γνωστ αφροαμερικανδα αυτοβιογρφος εχε γρψει να 3ο τμο για τη ζω της. Τα βιβλα της εκτενονται στο χρνο και τον τπο, απ το Αρκνσας μχρι την Αφρικ και πσω στις ΗΠΑ και λαμβνουν χρα απ την ναρξη του Β' Παγκ. Πολ. μχρι τη δολοφονα του Μρτιν Λοθερ Κινγκ. Κυκλοφρησε την 7η αυτοβιογραφα της Mom & Me & Mom το 2013, στα 85 της. Οι κριτικο τενουν ν' ασκον κριτικ στις επμενες αυτοβιογραφες της με βση τη 1η, με το Caged Bird να λαμβνει τους μεγαλτερους επανους. Επσης, γραψε 5 συλλογς απ μελτες, που ο συγγραφας Hilton Als αποκλεσε βιβλα σοφας της. Εμπιστετηκε τον διο εκδτη στη συγγραφικ της καρριρα, Robert Loomis, των εκδσεων Random House -ο τελευταος συνταξιοδοτθηκε το 2011, επε για τον Loomis: "χουμε μια σχση που εναι σχεδν μεταξ διασμων ανμεσα στους εκδτες".
     Η μεγλη κι εντατικ καρριρα της περιλμβανε επσης ποηση, θατρο, σενρια για τη τηλεραση και τον κινηματογρφο, σκηνοθεσα κι υποκριτικ. Υπρξε μια παραγωγικ ποιτρια, ο τμος Just Give Me a Cool Drink of Water 'fore I Diiie (1971) ταν υποψφιος για Βραβεο Πολιτζερ κι επιλχθηκε απ τον Πρεδρο Μπιλ Κλντον για να αφηγηθε το ποημ της On the Pulse of Morning στην ορκωμοσα του το 1993. Η πετυχημνη υποκριτικ καρριρα της περιλμβανε πλθος παραστσεων, ταινιν και τηλεοπτικν προγραμμτων, συμπεριλαμβανομνης της εμφνισς της στη μνι σειρ Ρζες το 1977. Το σενρι της, Georgia, Georgia (1972), ταν το 1ο αυθεντικ σενριο μιας μαρης γυνακας στο οποο γινε η παραγωγ για τον κινηματογρφο κι η δια ταν η πρτη αφροαμερικανδα γυνακα που σκηνοθτησε τη ταινα Down in the Delta το 1998.



Χρονολογα των αυτοβιογραφιν

I Know Why the Caged Bird Sings (1969): Up to 1944 (age 17)
Gather Together in My Name (1974): 1944–48
Singin' and Swingin' and Gettin' Merry Like Christmas (1976): 1949–55
The Heart of a Woman (1981): 1957–62
All God's Children Need Traveling Shoes (1986): 1962–65
A Song Flung Up to Heaven (2002): 1965–68
Mom & Me & Mom (2013): overview

Ελληνικς μεταφρσεις

Τα δυνατ πουλι της επαγγελας. Μτφρ: Κστια Κοντολων. Αθνα: Εκδσεις Πατκη, 1995.
Ξρω γιατ κελαηδει το πουλ στο κλουβ. Μτφρ.: Ιωννα Καρατζαφρη. Αθνα: Εκδσεις Πατκη, 1993.

Ποηση

     Η Αγγλου, αν κι εναι περισστερο γνωστ για τις 7 αυτοβιογραφες της, ωστσο υπρξε μια παραγωγικ και πετυχημνη ποιτρια. Την αποκλεσαν "η βραβευμνη μαρη γυνακα ποιτρια" και τα ποιματ της θεωρονται οι μνοι των αφροαμερικανν. Σποδασε και ξεκνησε να γρφει ποηση απ μικρ ηλικα, εν χρησιμοποησε τη ποηση κι λλα λογοτεχνικ εδη για να αντιμετωπσει τον βιασμ που υπστη σε νεαρ ηλικα, πως περιγρφεται στο Caged Bird. Σμφωνα με τη Yasmin DeGout, η λογοτεχνα επηρασε τις ευαισθησες της για να γνει η ποιτρια και συγγραφας που κατληξε να γνει, ειδικτερα τον "απελευθερωμνο λγο που θα εξελισσταν στον ατομικ της ποιητικ λγο".
     Πολλο κριτικο της λογοτεχνας θεωρον τις αυτοβιογραφες της περισστερο σημαντικς απ τη ποησ της. Παρ' λο που λα τα βιβλα της χουν γνει μπεστ-σλλερ, η ποησ της δεν γνεται αντιληπτ στον διο σημαντικ βαθμ πως η πρζα της και δεν χει μελετηθε αρκετ. Τα ποιματ της ταν περισστερο ενδιαφροντα ταν τα αφηγονταν και πολλο κριτικο δωσαν μφαση στην δημσια μορφ της ποησς της. Η λλειψη κριτικς αναγνρισης της χει αποδοθε τσο στη δημσια φση των ποιημτων της και στην επιτυχα της αλλ και στο γεγονς τι οι κριτικο προτιμον τη ποηση ως μια γραπτ μορφ κι χι ως μια προφορικ αφηγηματικ. Η Zofia Burr καταδκασε τους κριτικος του ργου της Αγγλου για το τι δεν λαβαν υπψη τους υψηλτερους σκοπος των γραπτν της: "να εσαι αντικειμενικς αντ για προσωπικς, να εσαι αυθεντικς αντ για εξομολογητικς".


Στυλ & μορφ των αυτοβιογραφιν

     Η χρση αφηγηματικν τεχνικν πως ο διλογος κι η ανπτυξη του θματος, του σκηνικο, της πλοκς και της γλσσας χει οδηγσει συχν τους κριτικος να θεωρον τα βιβλα της ως αυτοβιογραφικ μυθιστορματα. Η Αγγλου κανε μια προσπθεια να αμφισβητσει τη κοιν δομ της αυτοβιογραφας μσω της κριτικς, της αλλαγς και της επκτασης του θματος. Η Mary Jane Lupton υποστηρζει πως λες οι αυτοβιογραφες της συμμορφνονται με τη βασικ μορφ αυτο του λογοτεχνικο εδους: εναι γραμμνες απ να μνο συγγραφα, εναι σε χρονολογικ σειρ και περιλαμβνουν τα στοιχεα του χαρακτρα και του θματος. Η Αγγλου αναγνωρζει ως υπρχουν αφηγηματικ στοιχεα στα βιβλα της, η Lupton αναφρει τι συνθιζε να "απομακρνεται απ τη συμβατικ μορφ της αυτοβιογραφας ως αλθειας", η οποα παραλληλζει τις συμβσεις αρκετν αφροαμερικανικν αυτοβιογραφιν που γρφτηκαν καθ' λη τη πολιτικ ιστορα των ΗΠΑ, ταν τσο η Lupton σο κι ο αφροαμερικανς Crispin Sartwell υποστηρζουνε πως η αλθεια λογοκρθηκε απ την ανγκη για αυτοπροστασα. Ο Lyman B. Hagen τοποθετε την Αγγλου στην μεγλη λιστα των αφροαμερικανν αυτοβιογρφων αλλ ισχυρζεται πως δημιοργησε μια μοναδικ ερμηνεα της μορφς της αυτοβιογραφας.

ΡΗΤΑ:

• Οι νθρωποι μπορε να μη θυμονται τι κανες τι τους επες, αλλ πντα θα θυμονται πς τους κανες να αισθανθον.
• Αν δεν σου αρσει κτι, λλαξ το. Αν δεν μπορες να το αλλξεις, λλαξε τον τρπο που το αντιμετωπζεις. Μη παραπονισαι.
• Επιτυχα εναι να σ' αρσει ο εαυτς σου, να σ' αρσει αυτ που κνεις και να σ' αρσει ο τρπος που το κνεις.
• Ζτα αυτ που θλεις και να 'σαι προετοιμασμνος να το αποκτσεις.
• Η ζω γουστρει να τη βουτνε απ το πτο και να της λνε: "Εμαι μαζ σου μικρ μου, φγαμε".
• Δεν πρπει ποτ να κνεις πρτη σου προτεραιτητα κποιον που σε βλπει απλ σαν μια εναλλακτικ λση.
• Θα πρπει να ξρουμε λοι πως η διαφορετικτητα κεντ να πλοσιο χαλ, και πρπει να καταλβουμε πως λοι οι κμποι του χουν ιστιμη αξα, ανεξρτητα απ το χρμα τους.



• Νομζω πως το πιο σημαντικ πργμα, πρα απ τη πειθαρχα και τη δημιουργικτητα, εναι η τλμη να τολμς.
• λα στο σμπαν χουν να ρυθμ, λα χορεουν.
• Θα γνωρσεις πολλς ττες στη ζω σου, αλλ ποτ μην επιτρψεις στον εαυτ σου να νικηθε.
• Η ζω εναι πρνη. Πρπει να βγεις ξω και να της αλλξεις τα φτα.
• Αν εγ δεν εμαι καλς με τον εαυτ μου, πς μπορ να περιμνω να εναι οι λλοι καλο μαζ μου;
• Η μρφωση βοηθ κποιον να πψει να φοβται παρξενες καταστσεις.
• Τποτε δεν δουλεει αν δεν δουλψεις εσ.
• H πκρα εναι σαν τον καρκνο. Τρει το σμα που τη φιλοξενε. Αλλ ο θυμς εναι σαν τη φωτι. Τα εξαγνζει λα.
• Δεν υπρχει μεγαλτερη αγωνα απ το να 'χεις μσα σου μιαν ιστορα ανεπωτη.
• Τα παιδι χουν ταλντο να υπομνουν, που πηγζει απ την γνοια εναλλακτικν λσεων.
• Να φυλγεσαι απ τον γυμν νθρωπο που σου χαρζει το πουκμισ του.
• ταν οι νθρωποι σου δεχνουν ποιοι πραγματικ εναι, να τους πιστεεις, τη πρτη φορ.
• H προκατληψη εναι να βαρ φορτο που θολνει το παρελθν, απειλε το μλλον και κνει το παρν απρσιτο.
• Μην φρνεις τποτε αρνητικ στη πρτα μου.
• Δεν εναι δυνατ να ξοδψεις λη σου τη δημιουργικτητα. σο περισστερη χρησιμοποιες, τσο περισστερη χεις.
• Οι ανγκες της κοινωνας προσδιορζουν την ηθικ της.
• Εναι πολ λεπτ η γραμμ ανμεσα στο να αγαπμε τη ζω και να εμαστε πληστοι για αυτν.
• Επιτυχα εναι να σ’ αρσει ο εαυτς σου, να σ’ αρσει αυτ που κνεις και να σ’ αρσει ο τρπος που το κνεις.
• Κνε ,τι καλτερο μπορες μχρι να μθεις. Μετ ταν μθεις καλτερα, καν' το καλτερα.
• λα τα μεγλα επιτεγματα απαιτον χρνο.



• Το θρρος εναι το πιο σημαντικ απ λα τα προσντα, γιατ χωρς θρρος δεν μπορες να χρησιμοποιες με συνπεια καννα λλο προσν.
• Οι λξεις σημανουν περισστερα απ αυτ που διατυπνεται γραπτ. Χρειζεται η ανθρπινη φων για να τις διαποτσει με να βαθτερο μνυμα.
* Οι νθρωποι μπορε να μη θυμονται τι κανες τι τους επες, αλλ πντα θα θυμονται πς τους κανες να αισθανθον.
* Αν δεν σου αρσει κτι, λλαξ το. Αν δεν μπορες να το αλλξεις, λλαξε τον τρπο που το αντιμετωπζεις. Μην παραπονισαι.
* Εναι πολ λεπτ η γραμμ ανμεσα στο να αγαπμε τη ζω και να εμαστε πληστοι για αυτν.
* Ζτα αυτ που θλεις και να εσαι προετοιμασμνος να το αποκτσεις.
* H προκατληψη εναι να βαρ φορτο που θολνει το παρελθν, απειλε το μλλον και κνει το παρν απρσιτο.
* λα τα μεγλα επιτεγματα απαιτον χρνο.
* Το θρρος εναι το πιο σημαντικ απ λα τα προσντα, γιατ χωρς θρρος δεν μπορες να χρησιμοποιες με συνπεια καννα λλο προσν.
* Οι λξεις σημανουν περισστερα απ αυτ που διατυπνεται γραπτ. Χρειζεται η ανθρπινη φων για να τις διαποτσει με να βαθτερο μνυμα.
* Προσπθησε να γνεις το ουρνιο τξο στο σννεφο κποιου λλου.
* Δεν υπρχει τποτα πιο θλιβερ απ ναν νο που εναι κυνικς, γιατ χει περσει απ το να μη ξρει τποτα στο να μη πιστεει τποτα.
* Οι νθρωποι μπορε να μη θυμονται τι κανες τι τους επες, αλλ πντα θα θυμονται πς τους κανες να αισθανθον.


========================


Μπορετε να με γρψετε στην ιστορα

Με τα πικρ, στρεβλ σας ψματα
Μπορετε να με σρετε στην δια τη βρωμι
Αλλ ακμα, σαν τη σκνη, θ’ ανεβανω ψηλ.

Σας αναστατνει η ευφορα μου;
Γιατ με περιβλλετε με σκοτδι;
Μπως γιατ περπατ σαν να κατχω πετρελαιοπηγς
Που ξεχειλζουν απ’ το σαλνι μου;

Ακριβς πως τα φεγγρια και πως οι λιοι
Mε τη βεβαιτητα της παλρροιας
Ακριβς πως οι ελπδες που πηγζουν απ ψηλ
Ακμα θ’ ανατλλω.

Θλατε να με δετε να σπω;
Καλυμμνο κεφλι και χαμηλωμνα μτια;
μους που πφτουν κτω σαν δκρυα
Aδναμη απ τις οργισμνες μου κραυγς;

Μπως το αγρωχ μου ανστημα σας προσβλλει;
Δεν σας ρχεται πολ δσκολο
Που γελ σαν να χω ορυχεα χρυσο
Σκβοντας στην πσω αυλ μου;

Μπορετε να με πυροβολσετε με τις λξεις σας
Μπορετε να με σφξετε με τη ματι σας
Μπορετε να με δολοφονσετε με το μσος σας
Αλλ ακμα, σαν αρας, θα ανεβανω ψηλ.

Μπως η σεξουαλικτητ μου σας ενοχλε;
Εκπλσσεστε
Που χορεω σαν να φορ διαμντια
Tη στιγμ που σμγουν οι μηρο μου;

Πρα απ τις καλβες της ντροπς της ιστορας
Ανατλλω
Πνω απ να παρελθν που ρζωσε στον πνο
Ανατλλω
Εμαι νας μαρος ωκεανς, κυματιστς και ανοιχτς
Εκπνοντας γιγαντνομαι κι αντχω στην παλρροια

Aφνοντας πσω νχτες φβου και τρμου
Ανατλλω
Σε να ηλιοβασλεμα που εναι θαυμαστ ξστερο
Ανατλλω
Κουβαλντας τα χαρσματα που οι πργονοι μο κληροδτησαν
Εμαι το νειρο και η ελπδα του σκλβου.
Ανατλλω
Ανατλλω
Ανατλλω

Φυλακισμνο Πουλ

Το ελεθερο πουλ κνει λμα
στην πλτη του ανμου
και αιωρεται κατεβανοντας
μχρι την κρη του ρεματος
βουτ τα φτερ του
στις πορτοκαλις ηλιαχτδες
και τολμ να διεκδικσει τον ουραν

Μα να πουλ που πηγαινορχεται
μες στο στεν κλουβ του
σπνια μπορε να δει πρα
απ τα κγκελα της οργς
τα φτερ του εναι ψαλιδισμνα και
τα πδια του δεμνα
τσι ανογει το στμα του και τραγουδ

Το φυλακισμνο πουλ τραγουδ
με ναν φοβισμνο σκοπ
για πργματα γνωστα
μα επιθυμητ απ καιρ
και η μελωδα του ακογεται
στο μακριν βουν
γιατ το φυλακισμνο πουλ
τραγουδ την ελευθερα

Το ελεθερο πουλ στοχζεται λλο να αερκι
τους αληγες ανμους να περνον απαλ μσα απ δντρα που στενζουν
τα παχι σκουλκια να το περιμνουν σε να λιβδι καθς χαρζει
και αποκαλε τον ουραν δικ του.

Μα να φυλακισμνο πουλ στκει πνω απ τον τφο των ονερων
Η σκι του ουρλιζει πνω στου εφιλτη την κραυγ
τα φτερ του εναι ψαλιδισμνα και
τα πδια του δεμνα
τσι ανογει το στμα του και τραγουδ

Το φυλακισμνο πουλ τραγουδ
με ναν φοβισμνο σκοπ
για πργματα γνωστα
μα επιθυμητ απ καιρ
και η μελωδα του ακογεται
στο μακριν βουν
γιατ το φυλακισμνο πουλ
τραγουδ την ελευθερα.

(μτφρ.: Ασημνα Ξηρογιννη)

       Για Τα Γηρατει

ταν με βλπεις να κθομαι συχα
Σαν να τσουβλι αφημνο στο ρφι
Τον εαυτ μου αφουγκρζομαι
Η φλυαρα σου πηγανει στρφι.
Σταμτα! Μη με λυπσαι!
Στοπ! Μη με συμπονς!
Κατανηση, ναι, να την χω
Αλλ και χωρς αυτν αντχω!
ταν τα κκαλ μου τρζουν και ποννε
Και τα πδια μου στη σκλα δεν πνε
Θα σου ζητσω μνο μια χρη
Στην πολυθρνα κανες να μη με βλει
Κι ταν με βλπεις να σκοντφτω
Μη με παρεξηγες
Κουρστηκα, δεν τεμπελιζω
Εμαι σχετικ υγις
Εμαι η δια που μουνα παλι
Κπως λιγτερη ανσα και πνευμνια
Λιγτερο σαγνι και μαλλι
Μα τυχερ που αναπνω ακμα.

Αγγιγμνοι Απ ναν γγελο

Εμες, ασυνθιστοι στο θρρος
εξριστοι απ την απλαυση
ζντας μαζεμνοι
σε κουκολια μοναξις
μχρι ν’ αφσει η αγπη
τον ιερ να της
και να εμφανιστε λυτρωτικ
μπροστ μας
Να μας σπρξει στη ζω.
Η αγπη φτνει
και την ακολουθε η κσταση
με παλις αναμνσεις ευχαρστησης
αρχαες ιστορες πνου.
Αν εμαστε τολμηρο,
η αγπη σπει τα δεσμ του φβου
απ’ τις ψυχς μας.
Αποκοβμαστε απ’ την ντροπ μας
Και κτω απ’ τη λμψη τους φωτς της
Τολμομε να φανομε γενναοι
σπου ξαφνικ βλπουμε
τι η αγπη κοστζει
,τι εμαστε και ,τι θα γνομε.
Ωστσο, εναι μνο η αγπη,
Που μπορε να μας απελευθερσει.

        Οταν ρχεσαι

ταν ρχεσαι σε μνα, απρσκλητος,
Νεοντς μου
Σε αλλοτιν δωμτια,
που στκονται οι αναμνσεις,
Προσφροντς μου,
πως σε παιδ, μια σοφτα
με συναντσεις λιγοστν ημερν,
Μπιχλιμπδια κλεμμνων φιλιν,
Ψετικα κοσμματα
απ δανεικς αγπες,
Μπαολα μυστικν λξεων,
Εγ κλαω.

Ενα Παραδοξολγημα

Δσε μου το χρι σου
Κνε χρο και για μνα
Για να οδηγσω
και να σ’ ακολουθσω
Πρα απ’ αυτ τη λσσα της ποησης.
σε τους λλους να ’χουν
Την ιδιωτικτητα
Των συγκινησιακν λξεων
Και την αγπη
Για την απλεια της αγπης.
Για μνα,
Δσε μου το χρι σου.

        υπνη

Εναι κι αυτς οι νχτες
που ο πνος με περιγελ
ακατδεχτος, απμακρος.
Κι ,τι πονηρι κι αν σκεφτ
προσδοκντας
τη συντροφι του και μνο,
πφτει θαρρες στο κεν
σαν τον πληγωμνο μου εγωισμ
αφνοντας πσω τσο πνο.

Περνντας Ο Χρνος

Το δρμα σου σαν αυγ
Το δικ μου σαν μοσχοκρυδο
Ο νας ζωγραφζει την αρχ
Ενς ββαιου τλους
Ο λλος, το τλος
Μιας σγουρης αρχς

Ξρω Γιατ Τραγουδνε Τα Πουλι Στο Κλουβ

Το ελεθερο πουλ χοροπηδει
Πνω στου ανμου τη πλτη
Κι απ’ την ορμ του παρασρεται
σπου το ρεμα του να τελεισει
Και βυθζει τα φτερ του
στις πορτοκαλις ηλιαχτδες
τολμντας να ζητσει
τον ουραν δικ του.
Μα να πουλ που νευρικ βαδζει
Μες στο στεν κλουβ του
Σπνια μπορε να δει παραπρα
Απ’ της οργς του τα κγκελα
Τα φτερ του εναι κομμνα
και Τα πδια του δεμνα
Οπτε ανογει το λαιμ του
Να κελαηδσει.
Στο κλουβ, το πουλ κελαηδει
Μ’ να τιτβισμα φοβισμνο
Για κενα, τ’ γνωστα
Που ακμα τσο λαχταρ.
Κι η μελωδα του ακογεται
Στο μακριν το λφο
Γιατ το πουλ στο κλουβ
τραγουδει για την ελευθερα.
Το ελεθερο πουλ συλλογζεται
Το επμενο αερκι που θα φτσει
Και τους ανμους να γλυκανουν
Μσα απ την ανσα των δντρων
Και τα παχι σκουλκια να καρτερον
Πνω στο φωτειν της αυγς γρασδι
Και αποκαλε πια
λον τον ουραν
Δικ του.
Μα στο κλουβ, να πουλ στκει
πνω στον τφο των ονερων
Η σκι του φωνζει
σε να εφιαλτικ ρεμα
Τα φτερ του εναι κομμνα
και τα πδια του δεμνα
Οπτε ανογει το λαιμ του
Να κελαηδσει.
Στο κλουβ, το πουλ κελαηδει
Μ’ να τιτβισμα φοβισμνο
Για κενα, τ’ γνωστα
Που ακμα τσο λαχταρ.
Κι η μελωδα του ακογεται
Στο μακριν το λφο
Γιατ το πουλ στο κλουβ
τραγουδει για την ελευθερα.

  Γυναικεα Δουλει

χω να κοιτξω τα παιδι
Να μαντρω ροχα μια αγκαλι
Το πτωμα να σφουγγαρσω
Στα μαγαζι να πω να ψωνσω
στερα το κοτπουλο να ψσω
Το μωρ να καθαρσω
Μια παρα να τραπεζσω
Πουκμισα να σιδερσω
Τον κπο να βοτανσω
Και τα μικρ να ντσω
Την κονσρβα να ανοξω
Το αχορι να τακτοποισω
Τους αρρστους να γιατροπορψω
Και τα βαμβκια να μαζψω

Λμψε πνω μου, λιε
Βρξε με, βροχ
Πσετε απαλ δροσοσταλδες
Το μτωπ μου να δροσιστε.

Θελλα, πρε με απ εδ
Με τον νεμο τον πιο δυνατ
σε με να αιωρομαι στον ουραν
Μχρι να ξεκουραστ.

Πσετε απαλ, χιονονιφδες
Με λευκ παγωμνα
Φιλι καλψτε με και
Αφστε με να κοιμηθ μια βραδι.

λιε, βροχ, ανγλυφε ουραν
Βουν, ωκεαν, πτρα και φλλο
Αστρι λμψε, φεγγρι γλα
Μνο εσς χω για φλο.

Ξυπνντας Στη Να Υρκη

Κουρτνες ζορζοντας τη θλησ τους
Ενντια στον νεμο,
Παιδι που κοιμονται,
Ανταλλσσοντας νειρα με Σεραφεμ.
Η πλη σρνεται αφυπνισμνη
Πνω σε υπγειους ιμντες · κι εγ,
νας συναγερμς, ξπνια
Σαν φμη πολμου,
Ξαπλωμνη τεντνομαι στην αυγ,
Αυθρμητη κι αγνοημνη.

(μτφρ.: Χριστνα Λιναρδκη)

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers