Βιογραφικü
H Χßλμα Αφ Κλιντ (Hilma af Klint, 26 Οκτþβρη 1862 - 21 Οκτþβρη 1944) Þτανε ΣουηδÞ καλλιτÝχνις και μυστικιστÞς που οι πßνακÝς της θεωροýνται απü τα πρþτα αφηρημÝνα Ýργα γνωστÜ στην ιστορßα της δυτικÞς τÝχνης. Σημαντικü μÝρος του Ýργου της προηγεßται των πρþτων καθαρÜ αφηρημÝνων συνθÝσεων των Kandinsky, Malevich και Mondrian. ΑνÞκε σε ομÜδα που ονομαζüταν Οι ΠÝντε, αποτελοýμενη απü κýκλο γυναικþν εμπνευσμÝνων απü τη Θεοσοφßα, που μοιρÜζονταν τη πßστη στη σημασßα της προσπÜθειας επαφÞς με τους λεγüμενους Υψηλοýς ΔασκÜλους -συχνÜ μÝσω σεÜνς. Οι πßνακÝς της, που μερικÝς φορÝς μοιÜζουν με διαγρÜμματα, Þταν οπτικÞ αναπαρÜσταση σýνθετων πνευματικþν ιδεþν.
Η Hilma Þταν το 4ο παιδß της Mathilda Sonntag και του καπετÜνιου Victor af Klint, Σουηδοý ναυτικοý διοικητÞ και περνοýσε τα καλοκαßρια με την οικογÝνειÜ της στο αρχοντικü τους, Hanmora, στο νησß Adelsö στη λßμνη Mälaren. Σ' αυτü το ειδυλλιακü περιβÜλλον Þρθε σε επαφÞ με τη φýση σε πρþιμο στÜδιο της ζωÞς της και μια βαθειÜ σχÝση με τις φυσικÝς μορφÝς Ýμελλε ν' αποτελÝσει Ýμπνευση για το Ýργο της. Αργüτερα στη ζωÞ της, Ýζησε μüνιμα στο Munsö, Ýνα νησß δßπλα στο Adelsö. Απü την οικογÝνειÜ της, κληρονüμησε μεγÜλο ενδιαφÝρον για τα μαθηματικÜ και τη βοτανικÞ. ¸δειξε μια πρþιμη ικανüτητα στις εικαστικÝς τÝχνες κι, αφοý η οικογÝνεια μετακüμισε στη Στοκχüλμη, σποýδασε στη Tekniska skolan (τþρα Konstfack) στη Στοκχüλμη, üπου Ýμαθε προσωπογραφßα και ζωγραφικÞ τοπßου.
¸γινε δεκτÞ στη ΒασιλικÞ Ακαδημßα Καλþν Τεχνþν στα 20. Μεταξý 1882-87 σποýδασε κυρßως σχÝδιο, ζωγραφικÞ πορτραßτων, βοτανικÜ σχÝδια και ζωγραφικÞ τοπßου. Αποφοßτησε με Üριστα και της δüθηκε υποτροφßα με τη μορφÞ ενüς στοýντιο στο λεγüμενο Atelier Building (Ateljébyggnaden), που ανÞκει στην Ακαδημßα Καλþν Τεχνþν μεταξý Hamngatan και Kungsträdgården στο κÝντρο της Στοκχüλμης. Αυτüς Þταν ο κýριος πολιτιστικüς κüμβος στη σουηδικÞ πρωτεýουσα κεßνη την εποχÞ. Στο ßδιο κτßριο στεγÜζονταν επßσης το Blanch's Café και η Blanch's Art Gallery, üπου υπÞρχε σýγκρουση μεταξý της συμβατικÞς καλλιτεχνικÞς Üποψης της Ακαδημßας Καλþν Τεχνþν και του αντιπολιτευτικοý κινÞματος της Art Society (Konstnärsförbundet), εμπνευσμÝνο απü τους ΓÜλλους ζωγρÜφους plein air. ¢ρχισε να εργÜζεται εκεß, κερδßζοντας αναγνþριση για τα τοπßα, τα βοτανικÜ σχÝδια και τα πορτραßτα της.
Η συμβατικÞ ζωγραφικÞ της Ýγινε πηγÞ του εισοδÞματüς της, αλλÜ το Ýργο ζωÞς της παρÝμεινε αρκετÜ ξεχωριστÞ πρακτικÞ. Το 1880 πÝθανε η μικρüτερη αδελφÞ της Ερμßνα κι αυτÞ τη στιγμÞ Üρχισε να αναπτýσσεται η πνευματικÞ διÜσταση της ζωÞς της. Το ενδιαφÝρον της για την αφαßρεση και τον συμβολισμü προÞλθε απü τη συμμετοχÞ στον πνευματισμü, πολý στη μüδα τÝλη του 19ου και στις αρχÝς του 20οý αι.. Τα πειρÜματÜ της στη πνευματικÞ Ýρευνα ξεκßνησαν το 1879. ¢ρχισε να ενδιαφÝρεται για τη Θεοσοφßα της ΜαντÜμ ΜπλαβÜτσκυ και τη φιλοσοφßα του Christian Rosencreutz. Το 1908 γνþρισε τον Rudolf Steiner, ιδρυτÞ της ΑνθρωποσοφικÞς Εταιρεßας, που επισκεπτüταν τη Στοκχüλμη. Ο ΣτÜινερ την εισÞγαγε στις δικÝς του θεωρßες σχετικÜ με τις τÝχνες και θα εßχε κÜποια επιρροÞ στους πßνακÝς της αργüτερα στη ζωÞ της. ΑρκετÜ χρüνια μετÜ, το 1920, τον συνÜντησε ξανÜ στο Goetheanum στο Dornach της Ελβετßας, την Ýδρα της ΑνθρωποσοφικÞς Εταιρεßας. Μεταξý 1921 και 1930 πÝρασε μεγÜλες περιüδους στο Goetheanum.
Το Ýργο της μπορεß να γßνει κατανοητü στο ευρýτερο πλαßσιο της μοντερνιστικÞς αναζÞτησης νÝων μορφþν σε καλλιτεχνικÜ, πνευματικÜ, πολιτικÜ και επιστημονικÜ συστÞματα στις αρχÝς του 20οý αι.. ΥπÞρξε παρüμοιο ενδιαφÝρον για τη πνευματικüτητα απü Üλλους καλλιτÝχνες στην ßδια περßοδο, συμπεριλαμβανομÝνων των Wassily Kandinsky, Piet Mondrian, Kazimir Malevich, Fidus και των ΓÜλλων Nabis, που πολλοß, üπως η ßδια, εμπνεýστηκαν απü το Θεοσοφικü Κßνημα. Τα Ýργα της εßναι κυρßως πνευματικÜ και το καλλιτεχνικü της Ýργο εßναι συνÝπεια αυτοý. ¸νιωθε üτι το αφηρημÝνο Ýργο και το νüημα μÝσα της Þτανε τüσο πρωτοποριακÜ που ο κüσμος δεν Þταν Ýτοιμος να το δει και ευχÞθηκε το Ýργο να παραμεßνει αüρατο για 20 χρüνια μετÜ το θÜνατü της.
Στην Ακαδημßα Καλþν Τεχνþν γνþρισε την Anna Cassel, τη 1η απü τις 4 γυναßκες με τις οποßες αργüτερα συνεργÜστηκε στο The Five (De Fem), ομÜδα καλλιτεχνþν που μοιρÜστηκαν τις ιδÝες της. Τα Üλλα μÝλη Þταν η Cornelia Cederberg, η Sigrid Hedman κι η Mathilda Nilsson. Ξεκßνησαν τη σýνδεσÞ τους ως μÝλη της Εταιρεßας Edelweiss, που αγκÜλιασε συνδυασμü των Θεοσοφικþν διδασκαλιþν της ¸λενας ΜπλαβÜτσκυ και του πνευματισμοý. Κι οι ΠÝντε ενδιαφÝρονταν για τις παραφυσικÝς και τακτικÜ οργανωμÝνες πνευματιστικÝς σεÜνς. ¢νοιγαν κÜθε συνÜντηση με προσευχÞ, ακολουθοýμενη απü διαλογισμü, χριστιανικü κÞρυγμα κι ανασκüπηση κι ανÜλυση ενüς κειμÝνου απü τη ΚαινÞ ΔιαθÞκη. Θ' ακολουθοýσε η σεÜνς. ΚατÝγραψαν σε βιβλßο εντελþς νÝο σýστημα μυστικιστικÞς σκÝψης, με τη μορφÞ μηνυμÜτων απü ανþτερα πνεýματα που ονομÜζονται Οι Ανþτεροι ΔÜσκαλοι (Höga Mästare). ¸νας, ο ΓκρÝγκορ, ανακοßνωσε: "¼λη η γνþση που δεν εßναι των αισθÞσεων, οýτε της διÜνοιας, οýτε της καρδιÜς, αλλÜ εßναι η ιδιüτητα που ανÞκει αποκλειστικÜ στη βαθýτερη πτυχÞ της ýπαρξÞς σας... τη γνþση του πνεýματüς σου".
ΜÝσα απü τη δουλειÜ της με τους ΠÝντε, δημιοýργησε πειραματικü αυτüματο σχÝδιο Þδη απü το 1896, οδηγþντας τη προς εφευρετικÞ γεωμετρικÞ οπτικÞ γλþσσα ικανÞ να συλλÜβει αüρατες δυνÜμεις του εσωτερικοý και του εξωτερικοý κüσμου. Εξερεýνησε τις παγκüσμιες θρησκεßες, τα Üτομα και τον κüσμο των φυτþν κι Ýγραψε εκτενþς για τις ανακαλýψεις της. Δημιοýργησε μεταφορÝς για να εκφρÜσει τα μηνýματα που λÜμβανε απü τους Ανþτερους ΔασκÜλους, τα πνεýματα που η καλλιτÝχνις πßστευε üτι τη χρησιμοποιοýσαν ως αγωγü. Καθþς εξοικειþθηκε πιüτερο μ' αυτÞ τη μορφÞ Ýκφρασης, της ανατÝθηκε απü τους Ανþτατους ΔασκÜλους να δημιουργÞσει τους πßνακες για τον Ναü - ωστüσο ποτÝ δε κατÜλαβε σε τι αναφερüταν αυτü. ¸νιωθε üτι κατευθυνüταν απü δýναμη που θα καθοδηγοýσε κυριολεκτικÜ το χÝρι της. ¸γραψε στο σημειωματÜριü της:
"Οι εικüνες ζωγραφßστηκαν απευθεßας μÝσα απü μÝνα, χωρßς προκαταρκτικÜ σχÝδια και με μεγÜλη δýναμη. Δεν εßχα ιδÝα τι Ýπρεπε να απεικονßζουν οι πßνακες. Παρ 'üλα αυτÜ, δοýλεψα γρÞγορα και σßγουρα, χωρßς να αλλÜξω οýτε μια πινελιÜ". Το 1906, σε ηλικßα 44 ετþν, ζωγρÜφισε τη 1η της σειρÜ αφηρημÝνων πινÜκων.
Οι εργασßες για το Ναü δημιουργÞθηκαν μεταξý 1906-15, πραγματοποιÞθηκαν σε 2 φÜσεις με διακοπÞ μεταξý 1908-12. Καθþς ανακÜλυψε τη νÝα της μορφÞ οπτικÞς Ýκφρασης, ανÝπτυξε νÝα καλλιτεχνικÞ γλþσσα. Η ζωγραφικÞ της Ýγινε πιο αυτüνομη και πιο σκüπιμη. Η πνευματικÞ θα συνÝχιζε να 'ναι η κýρια πηγÞ δημιουργικüτητας σ' üλη την υπüλοιπη ζωÞ της. Η συλλογÞ για το Ναü εßναι 196 πßνακες, ομαδοποιημÝνοι σε διÜφορες υποσειρÝς. Οι σημαντικüτεροι πßνακες, που χρονολογοýνται απü το 1907, εßναι εξαιρετικÜ μεγÜλοι: κÜθε πßνακας Ýχει διαστÜσεις περßπου 240 x 320 εκ. ΑυτÞ η σειρÜ, που ονομÜζεται The Ten Largest, περιγρÜφει τις διαφορετικÝς φÜσεις της ζωÞς, απ' τη πρþιμη παιδικÞ ηλικßα ως το γÞρας. ΠÝρα απü τον διαγραμματικü σκοπü τους, οι πßνακες Ýχουνε φρεσκÜδα και σýγχρονη αισθητικÞ διστακτικÞς γραμμÞς και βιαστικÜ αποτυπωμÝνης εικüνας: κατακερματισμÝνος κýκλος, Ýλικα διχοτομημÝνη και χωρισμÝνη σε φÜσμα ελαφρþς ζωγραφισμÝνων χρωμÜτων. Ο καλλιτεχνικüς κüσμος της εßναι εμποτισμÝνος με σýμβολα, γρÜμματα και λÝξεις. Οι πßνακες συχνÜ απεικονßζουνε συμμετρικÝς δυαδικüτητες Þ αμοιβαιüτητες: πÜνω και κÜτω, μÝσα κι Ýξω, γÞινα κι εσωτερικÜ, αρσενικÜ και θηλυκÜ, καλÜ και κακÜ. Η επιλογÞ χρþματος εßναι μεταφορικÞ: το μπλε αντιπροσωπεýει το γυναικεßο πνεýμα, το κßτρινο το αρσενικü και το ροζ / κüκκινο τη σωματικÞ / πνευματικÞ αγÜπη. Ο Κýκνος και Το ΠεριστÝρι, ονüματα 2 σειρþν ΠινÜκων για το Ναü, εßναι επßσης συμβολικÜ, αντιπροσωπεýοντας αντßστοιχα την υπÝρβαση και την αγÜπη. Κατανοητοß ως πýλες σε Üλλες διαστÜσεις, οι πßνακÝς της απαιτοýν ερμηνεßα σε αφηγηματικü, εσωτερικü και καλλιτεχνικü επßπεδο, ενþ προκαλοýν αρχÝγονη γεωμετρßα κι ανθρωπιστικÜ μοτßβα.
¼ταν ολοκλÞρωσε τις εργασßες για τον Ναü, η πνευματικÞ καθοδÞγηση τελεßωσε. Ωστüσο, συνÝχισε να ασχολεßται με την αφηρημÝνη ζωγραφικÞ, ανεξÜρτητη πλÝον απü οποιαδÞποτε εξωτερικÞ επιρροÞ. Οι πßνακες για το Ναü Þταν κυρßως ελαιογραφßες, αλλÜ τþρα χρησιμοποιοýσε και ακουαρÝλες. Οι μεταγενÝστεροι πßνακÝς της εßναι σημαντικÜ μικρüτεροι σε μÝγεθος. ΖωγρÜφισε, μεταξý Üλλων, σειρÜ που απεικονßζει τις απüψεις διαφορετικþν θρησκειþν σε διÜφορα στÜδια της ιστορßας, καθþς και αναπαραστÜσεις της δυαδικüτητας μεταξý του φυσικοý üντος και της ισοδυναμßας του σε εσωτερικü επßπεδο. Καθþς συνÝχισε τη καλλιτεχνικÞ κι εσωτερικÞ της Ýρευνα, εßναι δυνατüν να αντιληφθοýμε ορισμÝνη Ýμπνευση απü τις καλλιτεχνικÝς θεωρßες που αναπτýχθηκαν απü την ΑνθρωποσοφικÞ Εταιρεßα απü το 1920 και μετÜ. Μες απ' τη ζωÞ της, προσπαθοýσε να κατανοÞσει τα μυστÞρια που εßχε Ýρθει σ' επαφÞ μÝσω της δουλειÜς της. Δημιοýργησε περισσüτερα απü 150 σημειωματÜρια με τις σκÝψεις και τις μελÝτες της.
Το 1908 συνÜντησε το Rudolf Steiner 1η φορÜ. Απü τις λßγες επιστολÝς που εßχαν απομεßνει, ζÞτησε απü τον ΣτÜινερ να την επισκεφθεß στη Στοκχüλμη και να δει το τελικü μÝρος της σειρÜς Πßνακες για τον Ναü, 111 πßνακες συνολικÜ. Ο ΣτÜινερ εßδε τους πßνακες, αλλÜ ως επß το πλεßστον δεν εντυπωσιÜστηκε, δηλþνοντας üτι ο τρüπος εργασßας της Þταν ακατÜλληλος για θεüσοφο. Σýμφωνα με την Ε.Π.ΜπλαβÜτσκυ, το μÝντιουμ Þταν ελαττωματικÞ πρακτικÞ, οδηγþντας τους μýστες του στο λÜθος μονοπÜτι του αποκρυφισμοý και της μαýρης μαγεßας. ¼μως, στη διÜρκεια της συνÜντησÞς τους, ο ΣτÜινερ δÞλωσε üτι οι σýγχρονοß της δεν θα Þταν σε θÝση να δεχτοýν και να κατανοÞσουν τους πßνακÝς της και θα χρειαστοýν Üλλα 50 χρüνια για να τους αποκρυπτογραφÞσουν. Απ' üλους τους πßνακες που του παρουσιÜστηκαν, Ýδωσε ιδιαßτερη προσοχÞ μüνο στην ΟμÜδα του ΑρχÝγονου ΧÜους, σημειþνοντας τους ως τους καλýτερους συμβολικÜ. ΜετÜ τη συνÜντηση, Þταν συντετριμμÝνη απü την απÜντησÞ τους και, προφανþς, σταμÜτησε να ζωγραφßζει 4 χρüνια. Ο ΣτÜινερ κρÜτησε φωτογραφßες μερικþν απü τα Ýργα τÝχνης, μερικÜ απ' αυτÜ ακüμη και χρωματισμÝνα στο χÝρι. Αργüτερα την ßδια χρονιÜ γνþρισε τον Kandinsky, που δεν εßχε ακüμη Ýρθει στην αφηρημÝνη ζωγραφικÞ. Μερικοß ιστορικοß τÝχνης υποθÝτουν üτι θα μποροýσε να Ýχει δει τις φωτογραφßες κι ßσως επηρεÜστηκε απ' αυτÝς, αναπτýσσοντας το δικü του αφηρημÝνο μονοπÜτι.
Αργüτερα στη ζωÞ της, πÞρε την απüφαση να καταστρÝψει üλη την αλληλογραφßα της. ¢φησε συλλογÞ με περισσüτερους απü 1200 πßνακες ζωγραφικÞς κι 125 ημερολüγια στον ανιψιü της, Erik af Klint. Μεταξý των τελευταßων Ýργων της που Ýγιναν τη 10ετßα του 1930, υπÜρχουν 2 υδατογραφßες που προβλÝπουν τα γεγονüτα του Β' 'Παγκ. Πολ., με τßτλο The Blitz και The Fight in the Mediterranean.
ΠαρÜ τη δημοφιλÞ πεποßθηση üτι εßχε επιλÝξει να μην εκθÝσει ποτÝ τα αφηρημÝνα Ýργα της στη διÜρκεια της ζωÞς της, τα τελευταßα χρüνια ιστορικοß τÝχνης üπως η Julia Voss Ýχουν αποκαλýψει στοιχεßα üτι προσπÜθησε να δεßξει το Ýργο της. Γýρω στο 1920 στο Dornach της Ελβετßας, συνÜντησε την ΟλλανδÞ eurythmist Peggy Kloppers-Moltzer, που Þταν επßσης μÝλος της ΑνθρωποσοφικÞς Εταιρεßας. Αργüτερα, η καλλιτÝχνης ταξßδεψε στο ¢μστερνταμ, üπου μαζß με τη Kloppers συζÞτησαν πιθανÞ Ýκθεση με τους συντÜκτες του περιοδικοý τÝχνης κι αρχιτεκτονικÞς Wendingen. Αν κι οι συνομιλßες του ¢μστερνταμ δεν Þταν επιτυχεßς, τουλÜχιστον Ýκθεση αφηρημÝνων Ýργων της πραγματοποιÞθηκε στο Λονδßνο αρκετÜ χρüνια μετÜ, το 1928 στο Παγκüσμιο ΣυνÝδριο για την ΠνευματικÞ ΕπιστÞμη στο Λονδßνο, που η Kloppers Þταν μÝλος της οργανωτικÞς επιτροπÞς. ΑρχικÜ, αποκλεßστηκε, αλλÜ μετÜ απü επιμονÞ της Kloppers, προστÝθηκε στη λßστα των συμμετεχüντων. Τον Ιοýλιο του 1928, απÝπλευσε απü τη Στοκχüλμη στο Λονδßνο, μαζß με μερικοýς απü τους μεγÜλους πßνακÝς της. Στη καρτ ποστÜλ της προς την Anna Cassel (ανακαλýφθηκε μüλις το 2018) Ýγραψε üτι δεν Þταν μüνη στη διÜρκεια αυτοý του 4Þμερου ταξιδιοý. ΠαρÜ το γεγονüς üτι δεν Ýχει ονομÜσει τον συνταξιδιþτη της, η Julia Voss προτεßνει üτι πιθανüτατα Þταν η Thomasine Andersson, παλιÜ φßλη απü τις μÝρες του De Fem. Η Voss προτεßνει επßσης üτι εßναι πιθανü üτι τα Ýργα να Þταν απü τη σειρÜ Paintings for the Temple.
21 Οκτþβρη του 1944, η Hilma af Klint πÝθανε στα 81 της στο Djursholm της Σουηδßας, μετÜ απü τροχαßο ατýχημα. Εßχε εκθÝσει το Ýργο της μüνο λßγες φορÝς, ως επß το πλεßστον σε πνευματικÜ συνÝδρια και συγκεντρþσεις. Εßναι θαμμÝνη στο Galärvarvskyrkogården στη Στοκχüλμη.
Η αφηρημÝνη τÝχνη της ýστερης περιüδου της (1906-1920) εμβÜθυνε στον συμβολισμü με συνδυασμü γεωμετρßας, παραστατικüτητας, επιστημονικÞς Ýρευνας και θρησκευτικþν πρακτικþν. Οι μελÝτες της για την οργανικÞ ανÜπτυξη, συμπεριλαμβανομÝνων των κοχυλιþν και των λουλουδιþν, τη βοÞθησαν να απεικονßσει τη ζωÞ μÝσα απü Ýνα πνευματικü πρßσμα. Το προσωπικü Þ χαρακτηριστικü της στυλ χαρακτηρßστηκε επßσης απü εντυπþσεις απü τις επιστημονικÝς ανακαλýψεις του τÝλους του 19ου και των αρχþν του 20ου αι., καθþς κι επηρεασμÝνο απü σýγχρονα πνευματικÜ κινÞματα üπως η θεοσοφßα κι η ανθρωποσοφßα. Η ιδÝα της υπÝρβασης του φυσικοý κüσμου και των περιορισμþν της παραστατικÞς τÝχνης εßναι ορατÞ στους αφηρημÝνους πßνακÝς της.
Η συμβολικÞ οπτικÞ της γλþσσα Ýχει μια διατεταγμÝνη εξÝλιξη που αντικατοπτρßζει τη κατανüησÞ της για πλÝγματα, κýκλους, σπεßρες και μορφÝς που μοιÜζουν με πÝταλα -μερικÝς φορÝς διαγραμματικÝς, μερικÝς φορÝς βιομορφικÝς. Οι πßνακÝς της διερεýνησαν επßσης τη διχοτüμηση του κüσμου. Σπειροειδεßς μορφÝς εμφανßζονται συχνÜ στη τÝχνη της, üπως συμβαßνει στα αυτüματα σχÝδια της De Fem. Ενþ κÜθε τÝτοια γεωμετρικÞ μορφÞ, σ' αυτÞ τη περßπτωση, η σπεßρα υποδηλþνει ανÜπτυξη, πρüοδο κι εξÝλιξη, οι επιλογÝς χρωμÜτων εßναι επßσης μεταφορικÞς φýσης. Ως απü τις πρωτοφεμινßστριες καλλιτÝχνιδες, το στυλ της αντιπροσωπεýει το μεγαλειþδες στη τÝχνη.
Η Hilma af Klint δεν παντρεýτηκε ποτÝ, Ýζησε μüνο με γυναßκες κι Ýδωσε προτεραιüτητα στις βαθειÝς φιλßες μαζß τους. Δεν Ýχει αφÞσει ημερολüγια, επιστολÝς Þ φÞμες για ρομαντικÝς σχÝσεις. Αυτü οδÞγησε σε σýγχρονες θεωρßες üτι Þταν queer Þ συγκεκριμÝνα λεσβßα, υποστηρßζοντας επιπλÝον üτι οι πßνακες κι οι απüψεις της για το ανδρüγυνο και τη ρευστüτητα των φýλων δεßχνουν queer ευαισθησßα, καθþς και συγκρßνοντας την απüφασÞ της να κρατÞσει τη δουλειÜ της μυστικÞ για 20 χρüνια μετÜ το θÜνατο με την Emily Dickinson. Στη διαθÞκη της, Üφησε üλους τους αφηρημÝνους πßνακÝς της στον ανιψιü της, αντιναýαρχο Erik af Klint του Βασιλικοý Σουηδικοý Ναυτικοý. Διευκρßνισε üτι το Ýργο της θα πρÝπει να κρατηθεß μυστικü για τουλÜχιστον 20 χρüνια μετÜ το θÜνατü της. ¼ταν τα κουτιÜ Üνοιξαν στα τÝλη της δεκαετßας του 1960, πολý λßγοι Üνθρωποι γνþριζαν τι θα αποκαλυφθεß.
Το 1970 οι πßνακÝς της προσφÝρθηκαν ως δþρο στο Moderna Museet i Stockholm, αλλÜ η δωρεÜ απορρßφθηκε. Στη συνÝχεια, ο ¸ρικ αφ Κλιντ δþρισε χιλιÜδες σχÝδια και πßνακες σε ßδρυμα που Ýφερε το üνομα του καλλιτÝχνη τη 10ετßα του 1970. ΧÜρη στον ιστορικü τÝχνης Åke Fant, η τÝχνη της παρουσιÜστηκε σε διεθνÝς κοινü τη 10ετßα του 1980, üταν τη παρουσßασε σε Ýνα συνÝδριο Nordik στο Ελσßνκι το 1984. Η συλλογÞ αφηρημÝνων Ýργων ζωγραφικÞς περιλαμβÜνει περισσüτερα απü 1200 κομμÜτια. ΑνÞκει και διοικεßται απü το ºδρυμα Hilma af Klint στη Στοκχüλμη. Το 2017, το νορβηγικü αρχιτεκτονικü γραφεßο Snøhetta παρουσßασε σχÝδια για Ýνα εκθεσιακü κÝντρο αφιερωμÝνο στον af Klint στη Järna, νüτια της Στοκχüλμης, με εκτιμþμενο κüστος κατασκευÞς απü 6 Ýως 7,5 εκατομμýρια ευρþ. Το ΦλεβÜρη του 2018, το ºδρυμα υπÝγραψε μακροπρüθεσμη συμφωνßα συνεργασßας με το Moderna Museet, επιβεβαιþνοντας Ýτσι την αιþνια αßθουσα Hilma af Klint Room, δηλαδÞ Ýναν ειδικü χþρο στο μουσεßο üπου εκτßθενται δþδεκα Ýργα του καλλιτÝχνη σε συνεχÞ βÜση.
* Η Hilma και το Ýργο της παρουσιÜζονται στη ταινßα Personal Shopper του 2016, που ο κýριος χαρακτÞρας που υποδýεται η Kristen Stewart, ερευνÜ τη τÝχνη εμπνευσμÝνη απü πνεýματα.
* Το Ýργο της Hilma af Klint αναφÝρεται απü την Jane Weaver ως Ýμπνευση για το Modern Kosmology (2017).
* Το Af Klint Þταν το θÝμα ενüς ντοκιμαντÝρ μεγÜλου μÞκους του 2019 απü τη Γερμανßδα σκηνοθÝτιδα Halina Dyrschka, με τßτλο Beyond the Visible-Hilma af Klint.
* Hilma-an Opera about Hidden Art (2019) εßναι üπερα δωματßου που συνÝθεσε ο Σουηδüς συνθÝτης Benjamin Staern σε λιμπρÝτο και σκηνοθεσßα Mira Bartov και παρουσιÜστηκε στο Moderna Museet, Stockholm and Solomon R. Guggenheim Museum στη ΝÝα Υüρκη, üπου η üπερα ασχολεßται με τη περßπλοκη σχÝση μεταξý της Hilma και του Rudolf Steiner.
* Το Ýργο της παρουσιÜζεται στη ταινßα μικροý μÞκους του 2020 Point and Line to Plane, σε σενÜριο και σκηνοθεσßα της Sofia Bohdanowicz. Η ταινßα μικροý μÞκους παρουσιÜζει την Ýκθεση του Μουσεßου Solomon R. Guggenheim του 2018 Hilma Af Klint: Paintings for the Future, που εμφανßζεται στη μÝση της εγκατÜστασης.
* Το Ýργο της μπορεß να δει κανεßς στο επεισüδιο 4, σεζüν 1 (2021) του The Madame Blanc Mysteries.
* Hilma (2022) εßναι μια αγγλüφωνη σουηδικÞ βιογραφικÞ ταινßα σε σκηνοθεσßα Lasse Hallström και με πρωταγωνιστÝς τη σýζυγü του Lena Olin και τη κüρη τους Tora Hallström ως Hilma.
* Το Ýργο της παρουσιÜζεται στη ταινßα του Amazon Prime του 2024 Upgraded, σε σκηνοθεσßα Carlson Young. Ο κýριος χαρακτÞρας, που τον υποδýεται η Camila Mendes, εßναι αγνοημÝνη αλλÜ φιλüδοξη ασκοýμενη στον κüσμο της τÝχνης της ΝÝας Υüρκης, που η ζωÞ κι η καρριÝρα της αλλÜζουν üταν, τυχαßα, αναβαθμßζεται στη πρþτη θÝση σε μια πτÞση προς το Λονδßνο.
* Η Hilma, üπερα του 2024 της λιμπρετßστας Kate Scelsa και του συνθÝτη Robert M. Johanson σε σκηνοθεσßα Morgan Green που Ýκανε πρεμιÝρα στη ΦιλαδÝλφεια.
* Hilma af Klint: The Secret Paintings, Ýκθεση City Gallery Wellington 2021.
* Hilma af Klint και Wassily Kandinsky. ¼νειρα για το μÝλλον». Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Ντßσελντορφ, Γερμανßα. 2024.
========================
Aυτοπροσωπογραφßα