Bruegel Pieter (1525-1569) Late Renaissance
Υπήρξεν από τους μεγαλύτερους Ολλανδούς ζωγράφους της εποχής του, εξέχουσα μορφή της Βορειοευρωπαϊκής Αναγέννησης. Κατά τη σύντομη σταδιοδρομία του, γνώρισε τεράστια επιτυχία κι ώς χαράκτης, προκάλεσε επανάσταση στη τέχνη της τοπιογραφίας κι εξασφάλισεν αιώνια δόξα, χάρη στις γραφικές σκηνές του, με θέμα την αγροτική ζωή. Παρά τη δημοτικότητα του έργου του, οι λεπτομέρειες της ζωής του μας είν' άγνωστες. Τα ηθικοπλαστικά θέματα κυριαρχήσανε στους πίνακές του. Μετά την εγκατάσταση του στη Βενετία, το στυλ του έγινε πιο εξεζητημένο κι η πολιτική κρίση στη χώρα του, προσέδωσε μια μελαγχολική νότα και την αίσθηση επικείμενης καταστροφής, στην ομορφιά των έργων του.
Γεννιέται στις Κάτω Χώρες, πιθανά στη Μπρέντα ή στα περίχωρά της. 20 ετών ξεκινά μαθητεία στο ατελιέ του Πίτερ Κέκε Βαν 'Ααλστ. 5 χρόνια μετά συνεργάζεται με τον Πίτερ Μπάλτενς σ' ένα έργο για την Αγία Τράπεζα, στο ναό Σαν Ρομπούτς του Μέχελεν και τον επόμενο χρόνο γίνεται δεκτός στη Συντεχνία Ζωγράφων Αμβέρσας. Το 1552 ταξιδεύει στην Ιταλία: Ρώμη, Νάπολη, Ρέτζιο Καλάβρια, Μεσίνα & Παλέρμο. Την επόμενη χρονιά επιστρέφει στη Ρώμη και συνεργάζεται με τον μικρογράφο Τζούλιο Κλόβιο.
Το 1555 ο χαράκτης κι εκδότης Ιερόνιμους Κοκ, εκδίδει 12 γνωστές "Απόψεις" του, με τίτλο "Μεγάλες Σειρές Τοπίων". Το 1557 ο Κοκ εκδίδει χαρακτικό του, με τίτλο "Τα Μεγάλα Ψάρια Τρώνε Τα Μικρά" και βάζει από κάτω, τ' όνομα του Ιερόνιμους Μπος. Την επόμενη χρονιά φιλοτεχνεί τη σειρά "Κακίες" και τον επόμενο χρόνο ξεκινά τις "Αρετές", ενώ παράλληλα τελειώνει μια σειρά έργων με τίτλο "Μάχη Του Καρναβαλιού Με Τη Σαρακοστή" & "Παροιμίες Των Κάτω Χωρών". Το 1560 τελειώνει τις "Αρετές" και τα "Παιδικά Παιχνίδια".
Το 1653 παντρεύεται τη κόρη του δασκάλου Κέκε, Μαρία κι εγκαθίστανται στην Αμβέρσα. Την επόμενη χρονιά γεννιέται ο γιος του Πίτερ* (o νεότερος). Το 1568 αρχίζει η επανάσταση των Ολλανδών ενάντια στην Ισπανική κατοχή. Γεννιέται ο 2ος γιος του Γιάν**. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1569, πεθαίνει στις Βρυξέλλες και θάβεται στη Νοτρ Νταμ Ντε Λα Σαπέλ, σ' ηλικία μόλις 44 ετών.
=================
Χιονισμένο Τοπίο
Η Φανταστική Σπηλιά Οδυσσέα & Καλυψούς
Τοπίο Με Τη Πτώση Του Ικάρου
Ο Πύργος Της Βαβέλ
Θάνατος Της Παρθένου
Μάζεμα Των Καρπών
Θερισμός
Θρίαμβος Θανάτου
Ανήμποροι
Έκλυτοι
Επιστροφή Κοπαδιών
Φλαμανδικές Παροιμίες
Γάμος Χωρικού
Κόλπος Νάπολης
Κυνήγι Στο Χιόνι
Μάχη Μεταξύ Καρναβαλιού & Σαρακοστής
Μισάνθρωπος
Παιδικά Παιχνίδια
Παραβολή Του Τυφλού
Πειρασμός Αγίου Αντωνίου
Προσκύνημα
Πτώση Αγγέλων
Σφαγή Των Αθώων
Τοπίο
Μάργκο Η Λυσσασμένη
Χορός Χωρικού
Η Υπογραφή του
............................
* Brueghel Pieter ο Νεότερος (1564-1638) Mannerism
Aκολούθησε τα χνάρια του πατέρα του (αλλά πρόσθεσε ένα h στο όνομά του, όπως κι ο αδερφός του: βλ. παρακάτω) και φιλοτέχνησε πολλούς πίνακες αγροτικών σκηνών, ωστόσο, ζωγράφισε και σκηνές από δαιμονικές μάχες κι έτσι επονομάστηκεν ο "Κολασμένος" Μπρέγκελ. Υπήρξεν επίσης καλός αντιγραφέας.
Γάμος Χωρικού
Καλοκαίρι
Κήρυγμα Ιωάννη Βαπτιστή
Προσκύνημα Των Μάγων
Χιονισμένο Τοπίο
** Brueghel Jan (1568-1625) Mannerism
Διέθετε μεγαλύτερο ταλέντο και πρωτοτυπία. Κατά το 1590 ταξίδεψε στην Ιταλία και μπήκεν υπό τη προστασία του Καρδινάλιου Φεντερίκο Μπορομέο. Το 1596 επέστρεψε στη πατρίδα του Αμβέρσα κι έγινεν επίσημος ζωγράφος στην Αυλή του Αρχιδούκα Αλβέρτου και της συζύγου του, Ισαβέλας, Αντιβασιλέων των Κάτω Χωρών. Το 1610 γνώρισε κι έγινε φίλος -και συνεργάτης, σε μερικούς πίνακες-, τον Ρούμπενς. Ειδικεύτηκε σε πίνακες με λουλούδια και πολύχρωμα εξωτικά τοπία. Πασίγνωστος για τη δεξιοτεχνία του στην απόδοση των πολυτελών υφασμάτων και της υφής τους κι ως εκ τούτου επονομάστηκεν ο "Βελούδινος" Μπρέγκελ (ή ο "Λουλουδένιος" Μπρέγκελ). Τα χνάρια του ακολούθησε κι ο γιος του Γιάν Ο Νεότερος (βλ. παρακάτω).
Αδάμ & Εύα Στο Κήπο Της Εδέμ
Φλαμανδικόν Ιδίωμα
Μάχη Της Ισσού
Ο Ορφέας Στον 'Αδη
Τοπίο
Νεκρή Φύση
Καλάθι Με Λουλούδια
Βάζο Με Λουλούδια
Βάζο Με Λουλούδια Ι
Νεκρή Φύση Με Φρούτα & 'Ανθη
Νεκρή Φύση
(σε συνεργασία με τον Ρούμπενς οι 2 επόμενοι πίνακες)
Αλληγορία Του Ερωτικού Καλλιτεχνικού ..."Αγγίγματος"
Μαντόνα & Βρέφος Ανθοστεφανωμένοι
Brueghel Jan Ο Νεότερος (1601-1678) Mannerism
Συνέχισε το έργο του πατέρα του και γενικά τη Φλαμανδική παράδοση προς τον 18ο αιώνα, χωρίς όμως να 'χει και το μεγάλο ταλέντο της οικογένειας, μαζί με τον αδερφό του Αμβρόσιο. Συνεργάστηκε κι αυτός με τον Ρούμπενς.
Φυγή Στην Αίγυπτο
Παναγία Στον Παράδεισο
"Μη Μου 'Απτου"
Παράδεισος
(σε συνεργασία με τον Ρούμπενς ο τελευταίος πίνακας)
Ιησούς Στο Σπίτι Της Μάρθας & Μαρίας