ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Öáíôáóôéêü 

Ţepeş Vlad Dracul (Ï ÐáëïõêùôÞò): Ìýèïé & Áðïñßåò



                                      Πρüλογος

     Το παρüν Üρθρο, σκοπüν Ýχει να φωτßσει τις 2 ακραßες üψεις ενüς... νομßσματος και να καταδεßξει πλÞρως -üσον αυτü εßναι εφικτüν, εννοεßται- μιαν ιδιαιτÝρως αμφιλεγüμενη προσωπικüτητα του 15ου αι. μ. Χ., γεννÞθηκε, Ýζησε κι Ýδρασε, κυρßως στη -τüτε- Βλαχßα, Τρανσυλβανßα και σÞμερα Ρουμανßα. Οι λüγοι που με ωθÞσανε να το κÜμω αυτü, θα φανοýνε και παρακÜτω, κατÜ την εξιστüρηση, αλλÜ η αφορμÞ υπÞρξε συνειρμικÜ, σε διÜφορα σημερινÜ -λÝγοντας σημερινÜ εννοþ üλα τα τελευταßα χρüνια ακüμα και μετÜ τον Βλαντ ΤσÝπες κι εντεýθεν, ως και σÞμερα- γεγονüτα, σε σχÝση με προκατÜληψη, βßα, νοθεßα, προπαγÜνδα, συμβολισμü, -üσον αφορÜ σε κινÞσεις και δρÜσεις κι üχι τον της ΤÝχνης- και φυσικÜ την Üρση της γενικÞς ισορροπßας.
     Αυτü λοιπüν το Üρθρο, το δηλþνω εξ αρχÞς, θα 'ναι εκτεταμÝνο κι üσο πιο λεπτομερÝς γßνεται, πλην üμως αρκετÜ ενδιαφÝρον και θα δεßτε το πως και το γιατß. Αν üμως, λÝω αν, δεν σας ενδιαφÝρει διüλου η σφαιρικÞ Üποψη σε σημαντικÜ πρÜγματα και μÜλιστα ιδιαιτÝρως ýποπτη αυτÞ η πολλαπλüτητα των πληροφοριþν, σας το λÝω απü τþρα μη το συνεχßσετε. Εγþ πÜντα θα κÜνω ü,τι καλλßτερο μπορþ, ξÝρω πως αυτü δεν εßναι πÜντα εφικτü, αλλÜ... Ý... Ýστω θα το παλεýω, εσεßς δεν Ýχετε κανÝνα λüγο να παιδεýεστε τζÜμπα και βερεσÝ. Εκεßνοι που πραγματικÜ θÝλουν ας μελετÞσουνε κι αυτοß τους δυο πüλους αυτοý του παγκüσμιου... μαγνÞτη Βλαντ Ντρακοýλα κι ας κρßνουνε μüνοι τους καθþς εγþ θα παραθÝσω τους 2 μýθους üσο πιο αμερολÞπτα και στεγνÜ μπορþ. Στο τÝλος δε, θα προσθÝσω τη καθαρÜ προσωπικÞ μου γνþμη και τßποτε παραπÜνω, Þτις μπορεß και να μη ληφθεß καν υπüψιν, καθþς δεν εßναι δα κι υποχρεωτικü.
     ΑυτÜ και πÜμε παρÝα üσοι μεßνετε μÝχρι το τÝλος του.
Π. Χ
.



                                       ΕισαγωγÞ

     Ο βασιλιÜς Sigismund της Ουγγαρßας, που Ýγινε αυτοκρÜτορας της ρωμαúκÞς αυτοκρατορßας το 1410, ßδρυσε Ýνα μυστικü τÜγμα ιπποτþν για την υπερÜσπιση της χριστιανοσýνης απ' τις επιθÝσεις τον Οθωμανþν. Το ΤÜγμα Του ΔρÜκου γεννÞθηκε κι ο Βλαντ ΙΙ, ηγÝτης της Βλαχßας και πατÝρας του Βλαντ, εντÜχθηκε στις τÜξεις του το 1431, εξαιτßας της αποφασιστικüτητας που επÝδειξε στη μÜχη με τους Τοýρκους. Η ρουμανικÞ λοιπüν λÝξη για τον δρÜκο εßναι drac, ενþ το «ul» εßναι το οριστικü Üρθρο. Ο Βλαντ ΙΙ Ýμεινε λοιπüν γνωστüς ως «Vlad Dracul», ενþ ο γιος του θα Ýμενε στην Ιστορßα ως «Vlad Dracula», που σÞμαινε «ο γιος του ΔρÜκου (Dracul)». Να σημειþσουμε πως σε κεßνα τα χρüνια αλλÜ και στα μετÝπειτα, ηγÝτης των Οθωμανþν Τοýρκων Þταν ο ΜωÜμεθ ο Β', ο ΠορθητÞς, που λßγα χρüνια μετÜ, το 1453 πÞρε τη Πüλη.
     Η Ουγγαρßα τüτε Þταν μεν σαν ουδÝτερη σε σχÝση με την ΟθωμανικÞν Αυτοκρατορßα, η Βλαχßα üμως Þταν υποτελÞς κι αναγκασμÝνη να πληρþνει φüρο τüσο σε υλικÜ κι αγαθÜ πλοýτου, üσο και σε νεαρÜ παιδιÜ, που προαλεßφονταν σα γενßτσαροι κι ο μýθος λÝει πως Ýπρεπε να στÝλνει και χρυσü και περß τα 500 νεαρÜ παιδιÜ. Ο πατÝρας του, Βλαντ Β', Þθελε να απαλλαγεß κι ο ηγÝτης της Ουγγαρßας, Σιγισμοýνδος, Þθελε να κρατÞσει τη τοýρκικη απειλÞ Ýξω κι üσο μακρυÜ γßνεται, απü τα σýνορÜ του. Η Βλαχßα εßχε σα θρÞσκευμα την Ορθοδοξßα κι οι ιερεßς με τη βοÞθεια των ευγενþν της, εßχανε τον κýριο λüγο κι αφοý βüλευε τους Τοýρκους αυτü -καθþς και τους προαναφερομÝνους, üσο διαρκοýσεν υπÞρχεν ησυχßα και μüνον ο φüρος υποτελεßας Ýμενε. Οι μεν Τοýρκοι κρατοýσανε καλÜ τα ηνßα, τη βοηθεßα αυτþν, οι δε τρþγανε και πßνανε και κανεßς δεν τους ενοχλοýσε κι Üρα üλα Þτανε θαυμÜσια. Ο Σιγισμοýνδος εßχε την υποστÞριξη του ΠÜπα και της ΡωμαιοκαθολικÞς Εκκλησßας και... των δικþν του αλλÜ και των γειτονικþν ευγενþν κι εφüσον κι αυτüς δεν ενοχλοýνταν üλα κι εκεß μια χαρÜ. Ωστüσο εßχε και το νου του να κüψει τυχüν προÝλαση των Τοýρκων προς τη μεριÜ του κι Ýτσι κρυφÜ μεριμνοýσε üσο μποροýσε και γι' αυτü, εξ ου κι η ßδρυση του τÜγματος.


ΕδÜφη που κυβερνοýσε γýρω στα 1390 ο παπποýς του ΒλÜντ, Ο ΜιρτσÝα Α´ της Βλαχßας
(τα εδÜφη στη δεξιÜ πλευρÜ του Δοýναβη εßχαν απωλεσθεß στους Οθωμανοýς πριν απü τη βασιλεßα του Βλαντ)

     Στα τÝλη του 1436 ο ΒλÜντ ΝτρÜκουλ Ýγινε ηγεμüνας της Βλαχßα. Τη κατÝλαβε μετÜ το θÜνατο του αδελφοý του ΑλεξÜνδρου Α´ ΑλδÝα το 1436. ¸να απü τα διατÜγματÜ του (που εκδüθηκε στις 20 Ιανουαρßου 1437) Ýκανε τη πρþτη αναφορÜ στο Βλαντ και το μεγαλýτερο αδελφü του MιρτσÝα, αναφÝροντÜς τους ως «πρωτüτοκους γιους» του πατÝρα τους. ΑναφÝρονται σε 4 ακüμη Ýγγραφα μεταξý 1437 και 1439. Το τελευταßο απü αυτÜ ανÝφερε επßσης το μικρüτερο αδελφü τους Ραντοý. Η επικρÜτειÜ του üμως ανÞκε στη σφαßρα επιρροÞς της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας. Ο νÝος ηγεμüνας δÝχθηκε σε 1η φÜση να καταβÜλλει φüρο υποτÝλειας στον σουλτÜνο (10.000 χρυσÜ νομßσματα και την υποχρÝωση να στÝλνει 500 νεαρÜ αγüρια για να υπηρετÞσουν στην ΑυλÞ του ΣουλτÜνου Þ να ενταχθοýν στο επßλεκτο σþμα των γενßτσαρων). Τα οθωμανικÜ στρατεýματα üμως εισÝβαλαν στη χþρα και τον ανÜγκασαν να δηλþσει πλÞρη υποταγÞ. Το 1438 συμμετεßχε ως υποτελÞς στον οθωμανικü στρατü εισβολÞς στη Τρασυλβανßα, üπου προσπÜθησε να μην εμπλακεß σε μÜχες και να προστατεýσει τον τοπικü πληθυσμü απü τις λεηλασßες των επιδρομÝων, προκαλþντας Ýτσι την καχυποψßα του σουλτÜνου ΜουρÜτ Β´. Το 1442 κλÞθηκε στην Αδριανοýπολη. Ο σουλτÜνος τον φυλÜκισε στην Καλλßπολη με την κατηγορßα üτι κατÜ την εκστρατεßα του 1438 Þταν «διπρüσωπος». Ο ΒλÜχος ηγεμüνας απελευθερþθηκε με αντÜλλαγμα την ομηρßα των γιων του ΒλÜντ και ΡÜντου.


ΜεσαιωνικÝς Ýδρες (Þ διοικητικÝς ενüτητες) των Σαξüνων Τρανσυλβανßας

     Ο Βλαντ Β’ κι ο πρωτüτοκος γιος του ΜιρτσÝα, σκοτþθηκαν σε μια μÜχη εναντßον της επανÜστασης των Οýγγρων ευγενþν. Ο πατÝρας κι ο μεγαλýτερος αδελφüς του Βλαντ, ΜιρτσÝα, δολοφονÞθηκαν üταν ο ΙωÜννης ΟυνιÜδης, ΑντιβασιλÝας-ΚυβερνÞτης της Ουγγαρßας, εισÝβαλε στη Βλαχßα το 1447. Ο ΟυνιÜδης εγκατÝστησε το δεýτερο ξÜδερφο του ΒλÜντ, ΒλÜντισλαβ Β', ως νÝο βοεβüδα. Κυρßως üμως με προδοσßα, γιατß ο πατÝρας Þτανε κατÜ της πληρωμÞς φüρου υποτελεßας κι εκεßνη τη χρονιÜ εßχεν αποφασßσει να μη στεßλει, μιας κι Ýνιωθε πιο δυνατüς στο να αντιταχθεß. Η επανÜσταση αυτÞ των... Ευγενþν, -τη βοηθεßα της εγχþριας Ορθüδοξης Εκκλησßας- συνÝβη ακριβþς γιατß υποκινÞθηκε εξ αιτßας αυτοý του τολμÞματος και φοβÞθηκαν πως και θα μπει ο Τοýρκος μÝσα με Üγριες διαθÝσεις, αλλÜ και πως θα χÜσουνε το λουφÝ που τüσα χρüνια απομυζοýσανε, με τυχüν θυμü των Τοýρκων κι αντßποινα Þ με επικρÜτηση Üλλου μη βολικοý προς αυτοýς ιγÝτη, üπως εßχανε κüψει πως Þτανε ο Βλαντ Β'. ΜετÜ δþσανε την υποτÝλεια αλλÜ ο ΜωÜμεθ Ýστειλε και πÞρε τους 2 γιους του σκοτωμÝνου Βοεβüδα Βλαντ Β', Βλαντ Γ' και ΡÜντου, 15 κι 9 ετþν αντßστοιχα, ΑποκαταστÜθηκε η τÜξη κι üλα συνÝχισαν σαν και πριν.
     Τþρα που Ýχουμε σχηματßσει μια πιο σφαιρικÞν εικüνα της εποχÞς, των συνüρων, των ηγετþν και των τÜσεþν των, μποροýμε να πÜρουμε τα πρÜματα απü την αρχÞ.

                                     Βιογραφικü

     Ο Βλαντ ΤσÝπες (Vlad Ţepeş) Þτανε λοιπüν Ýνας απü τους ηγεμüνες (βοεβüδες-πρßγκηπες, και μÜλιστα 3 φορÝς στη 45ετÞ μüλις ζωÞ του) της Βλαχßας στα μÝσα του 15ου αι.μ.Χ., επßσης γνωστüς ως Βλαντ Γ', Βλαντ ΝτρÜκουλα, Βλαντ ο ΠαλουκωτÞς Þ ΑνασκολοπιστÞς. Στα χρüνια που Ýδρασε, υπολογßζεται üτι παλοýκωσε 40.000-100.000 (!!!) ανθρþπους. Το περßφημο προσωνýμιο του αποδüθηκε για την περιþνυμη ροπÞ που εßχε να τιμωρεß τα θýματÜ του παλουκþνοντÜς τα σε ξýλα και κατüπιν να τα εκθÝτει δημüσια, για να τρομÜζει τους εχθροýς και να προειδοποιεß τους λογÞς καταπατητÝς για τις αμεßλικτες διαθÝσεις του.



     Η ιστορικÞ φιγοýρα του ΔρÜκουλα εßναι κυρßως γνωστÞ σÞμερα για την απÜνθρωπη σκληρüτητα και τη στυγνüτητα της διακυβÝρνησÞς του, με το παλοýκωμα να μετατρÝπεται στην αγαπημÝνη του μÝθοδο βασανισμοý και τιμωρßας, μια αποτρüπαιη πρακτικÞ αργοý κι επþδυνου θανÜτου. Ο ευφÜνταστος νους του Βλαντ ωστüσο δεν Ýμεινε μüνο στο «παραδοσιακü» παλοýκωμα. Μια προσφιλÞς του τακτικÞ Þταν να παλουκþνει τα παιδιÜ με τις μανÜδες τους, ενþ αναφορÝς υπÜρχουνε και για ανÜποδα παλουκþματα, με το σþμα να κρÝμεται ανÜποδα στο ξýλο. ΣχημÜτιζε με τα παλοýκια γεωμετρικÜ σχÞματα, καθþς εßχε δαικρßνει πως αυτü τρüμαζε περισσüτερο τους εχθροýς του! Η περßφημη χωροθÝτηση με τα παλοýκια να σχηματßζουν ομüκεντρους κýκλους γýρω απü τα τεßχη της πüλης-στüχου Ýσπερναν τον πανικü στους πολßτες που κατοικοýσαν εντüς, με τα πτþματα να αφÞνονται σε αποσýνθεση για μπüλικους μÞνες μετÜ το παλοýκωμα.

     ¸να περßφημο περιστατικü, δηλωτικü του αντßκτυπου που εßχε η πρακτικÞ του παλουκþματος του Βλαντ, σημειþθηκε üταν τμÞμα του τουρκικοý στρατοý που εισÝβαλε στη Βλαχßα οπισθοχþρησε πανικüβλητο, εξαιτßας της θÝας χιλιÜδων πτωμÜτων σε αποσýνθεση που Þταν διÜσπαρτα κατÜ μÞκος του Δοýναβη! Το 1461 μÜλιστα, ο ßδιος ο ΜωÜμεθ Β', ο κατακτητÞς της Κωνσταντινοýπολης, Ýνας Üντρας που δεν Þταν γνωστüς για την ευαισθησßα του, αναγκÜστηκε να εγκαταλεßψει τα σχÝδιÜ του για κατÜληψη της Βλαχßας üταν αντßκρισε 20.000 παλουκωμÝνους τοýρκους αιχμαλþτους του Βλαντ Ýξω απü την πρωτεýουσα Tirgoviste. Η αποκρουστικÞ αυτÞ εικüνα Ýμεινε στην Ιστορßα ως «το δÜσος των παλουκωμÝνων».


ΓερμανικÞ ξυλογραφßα 1499 παρουσιÜζει το Βλαντ να παßρνει το δεßπνο του
      εν μÝσω των ανασκολοπισμÝνων σωμÜτων των θυμÜτων του

     Η φρικιαστικÞ πρακτικÞ του να παλουκþνει τους εχθροýς κατÜ χιλιÜδες αποδεßχτηκε αρκετÜ αποτελεσματικÞ, ενþ δεν στρεφüταν μüνο κατÜ των εχθρþν του βασιλεßου του, αφοý Ýπρεπε να επιβÜλει την τρομακτικÞ του ηγεμονßα και στους πολßτες της χþρας του: χιλιÜδες κÜτοικοι της Βλαχßας Ýπεσαν θýματα της ßδιας μεθüδου, γυναßκες και παιδιÜ, χωρικοß και ευγενεßς, Ýμποροι, πρÝσβεις και απεσταλμÝνοι ξÝνων αυλþν. Και παρüλο που το παλοýκωμα Þταν η λατρεμÝνη μÝθοδος βασανισμοý του Βλαντ, διÝθετε στη φαρÝτρα του και μια σειρÜ απü εξßσου ευφÜνταστες πρακτικÝς, που θα Ýκαναν την κüλαση να φαντÜζει παιδικÞ χαρÜ: νýχια ζþων στο κεφÜλι, ακρωτηριασμüς Üκρων, τýφλωση, στραγγαλισμüς, καýση ενþ ο Üνθρωπος Þταν ακüμη ζωντανüς, ακρωτηριασμüς γεννητικþν οργÜνων (ειδικÜ στις γυναßκες), αφαßρεση του δÝρματος του κρανßου, Ýκθεση στα καιρικÜ στοιχεßα Þ βορÜ σε Üγρια ζþα. Κι ο κατÜλογος πραγματικÜ δεν Ýχει τÝλος, με τα εργαλεßα του αποτροπιασμοý να γßνονται ολοÝνα και φρικιαστικüτερα.
     Κι Þταν μÜλιστα το μÝλημα του Βλαντ για την αγνüτητα της γυναßκας και τη τÞρηση της ηθικÞς τÜξης που ευθýνεται για τη στροφÞ της αιμοβορßας του προς το εσωτερικü: κüρες που Ýχαναν την παρθενßα τους, μοιχαλßδες σýζυγοι κι Üσεμνες χÞρες μπÞκανε στο στüχαστρο του αιμοσταγοýς ηγεμüνα, με τη κακοποßηση και το βασανισμü τους να ξεπερνÜ κÜθε εσκαμμÝνο: Ýκοβε τα γεννητικÜ üργανα και τα στÞθη των γυναικþν, πριν τις παλουκþσει απü το αιδοßο σε πυρακτωμÝνα παλοýκια. ΣυχνÜ μÜλιστα αφαιροýσε το δÝρμα και το Üφηνε πλÜι στο παλουκωμÝνο σþμα.


             Ο πατÝρας του, Βλαντ Ντρακοýλ

     Ο Βλαντ Γ'γεννÞθηκε 25 ΝοÝμβρη 1431 στη ΣιγκισοÜρα της Τρανσυλβανßας (Sighisoara), επαρχßα που τüτε ανÞκε στη Βλαχßα (η γενÝτειρÜ του εßναι γνωστÞ και με το üνομα ΣÜσμπουργκ -Schassburg- απü την εποχÞ της ΑυστροουγγρικÞς κυριαρχßας). Καταγüταν απü τον ευγενÞ οßκο του ΒασÜραβα Α', θεμελιωτÞ του Βλαχικοý κρÜτους κι Þταν γιος του προηγοýμενου βοεβüδα Βλαντ Β´ ΝτρÜκουλ και της πριγκßπισσας ΤσÝνια. Κληρονüμησε τον τßτλο του μÝλους του μυστικοý ΤÜγματος του ΔρÜκου (μια οργÜνωση η οποßα Þθελε να προστατεýσει την ΑνατολικÞ Ευρþπη απο τους Οθωμανοýς) που παραχωρÞθηκε στον πατÝρα του απü τον βασιλÝα της Αγßας ΡωμαúκÞς Αυτοκρατορßας Σιγισμüνδο (Sigismund).
     ¹ταν ο 2ος νüμιμος γιος του ΒλÜντ Β´ ΝτρÜκουλ, που Þταν εξþγαμος γιος του ΜιρτσÝα Α της Βλαχßας. ΔεδομÝνου üτι το 1448 Þταν αρκετÜ μεγÜλος για να εßναι υποψÞφιος για το θρüνο της Βλαχßας , ο χρüνος γÝννησÞς του πρÝπει να Þταν μεταξý 1428 και 1431. Ο Βλαντ πιθανüτατα γεννÞθηκε μετÜ την εγκατÜσταση του πατÝρα του στη Τρανσυλβανßα το 1429. Ο ιστορικüς ΡÜντου ΦλορÝσκου γρÜφει üτι ο Βλαντ γεννÞθηκε στη ΣιγκισοÜρα (τüτε στην Τρανσυλβανßα του Βασßλειου της Ουγγαρßας) üπου ο πατÝρας του ζοýσε σε 3ροφο πÝτρινο σπßτι απü το 1431 Ýως το 1435. Οι σýγχρονοι ιστορικοß προσδιορßζουνε τη μητÝρα του Βλαντ εßτε ως κüρη εßτε ως συγγενÞ του ΑλεξÜνδρου Α' της Μολδαβßας Þ ως την Üγνωστη 1η γυναßκα του πατÝρα του. Εßχε Ýνα μεγαλýτερο αδερφü, τον Μßρτσεα Β' (1427-47) κι Ýνα μικρüτερο, το Ραντοý (1437/1439-75).


   Το Οικüσημο των ¼πλων της ΟικογÝνειας Βλαντ Δρακοýλ, Βλαχßα

     Ο Βλαντ τις πρþτες του γνþσεις τις πÞρε απü τη μητÝρα του και την οικογÝνειÜ της. Για τα παιδικÜ του χρüνια δεν εßναι και πολλÜ γνωστÜ, ενþ η εκπαßδευση που Ýλαβε Þταν η τυπικÞ για τους γιους των ευγενþν της Ευρþπης, ενþ στο σπαθß εκπαιδευüταν απü τον πατÝρα του, μαζß με το μικρüτερο αδερφü του ΡÜντου, καθþς εκεßνος Þταν εξαιρετικüς πολεμιστÞς, μεταξý Üλλων. üμως οι πραγματικÝς του σπουδÝς ξεκßνησαν το 1436, οπüτε και διδÜχτηκε τη τÝχνη του πολÝμου και της ειρÞνης, που Þταν απαραßτητη για Ýνα Χριστιανü ιππüτη. Το 1438 ο πατÝρας του συνüδευσε τον ΣουλτÜνο ΜουρÜτ Β' στην εκστρατεßα του στη Τρανσυλβανßα, üπου προσπÜθησε να προστατÝψει τον τοπικü πληθυσμü απü τις λεηλασßες των επιδρομÝων, κÜτι που προκÜλεσε την καχυποψßα του ΣουλτÜνου. ΜετÜ απü μια συνÜντηση με τον ΙωÜννη ΟυνιÜδη, Βοεβüδα της Τρανσυλβανßας, ο Βλαντ Ντρακοýλ δεν υποστÞριξε μια ΟθωμανικÞ εισβολÞ στη Τρανσυλβανßα το ΜÜρτη του 1442. Ο Οθωμανüς ΣουλτÜνος ΜουρÜτ Β´ τον διÝταξε να Ýρθει στη Καλλßπολη για να δεßξει τη νομιμοφροσýνη του. Ο Βλαντ κι ο ΡÜντου συνüδευσαν τον πατÝρα τους στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα, üπου φυλακßστηκαν üλοι. Ο Βλαντ Ντρακοýλ απελευθερþθηκε πριν το τÝλος του χρüνου με αντÜλλαγμα την ομηρßα των γιων του, που φυλακßστηκαν στο φροýριο του Εγκριγκüζ, σýμφωνα με ΟθωμανικÜ χρονικÜ της εποχÞς. Η ζωÞ τους βρÝθηκε ιδιαßτερα σε κßνδυνο üταν ο πατÝρας τους υποστÞριξε το ΒλÜντισλαβ, ΒασιλιÜ της Πολωνßας και της Ουγγαρßας κατÜ της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας κατÜ τη Σταυροφορßα της ΒÜρνας το 1444. Ο Βλαντ Ντρακοýλ Þταν πεπεισμÝνος üτι οι δυο γιοß του "σφαγιÜστηκαν για το καλü της ΧριστιανικÞς ειρÞνης", αλλÜ οýτε δολοφονÞθηκαν οýτε ακρωτηριÜστηκαν μετÜ την επανÜσταση του πατÝρα τους.
     ΠαρÜ την αντι-ισλαμικÞ στÜση του, ο Βλαντ Β’ συμμÜχησε με τους Οθωμανοýς, για να γßνει ηγεμüνας της Βλαχßας. Τα κατÜφερε, μετÜ απü μια σειρÜ διαμαχιþν.  Οι Οθωμανοß, üμως, ζÞτησαν να τους δþσει τους δυο γιους του ως ομÞρους, για να αποτρÝψουν τυχüν «ατασθαλßες» του φιλüδοξου ηγεμüνα. ¸τσι κι Ýγινε. Ο Βλαντ μαζß με τον μικρüτερο αδερφü του, Ραντοý, «φυλακßστηκαν» στην ΟθωμανικÞ αυτοκρατορßα, σε ηλικßα 14 ετþν, ο Βλαντ κι ο αδερφüς του Radu 8, στÜλθηκαν στην Ανδριανοýπολη ως üμηροι του σουλτÜνου, για να κατευνÜσει ο Βλαντ Β' το μÝνος του οθωμανοý αυτοκρÜτορα. ΠαρÝμεινε εκεß ως το 1448, πριν τον απελευθερþσουν οι Τοýρκοι, οι οποßοι και τον υποστÞριξαν ως υποψÞφιο για το θρüνο της Βλαχßας. Ο Radu θα παρÝμενε στην οθωμανικÞ αυτοκρατορßα και θα στελνüταν αργüτερα στη Βλαχßα ως αντßπαλος του Βλαντ, üταν τα σχÝδια των Οθωμανþν για τον προστατευüμενü τους δεν καρποφüρησαν.


Ο ΜωÜμεθ Β' ο ΠορθητÞς, εισÝβαλε στη Βλαχßα επß της βασιλεßας του Βλαντ

     Ο νεαρüς ΒλÜντ παρÝμεινε στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα Ýως το 1448. Εννοεßται ως «φιλοξενοýμενος» κι üχι φυλακισμÝνος σε κÜποιο ανÞλιαγο μπουντροýμι στα βüρεια της χþρας. Οι Οθωμανοß δεν θα διακινδýνευαν τη ζωÞ ενüς πρßγκιπα, ο οποßος αποτελοýσε εγγýηση για την υποταγÞ του πατÝρα του. ΕπιπλÝον κατÜ τη πÜγια οθωμανικÞ τακτικÞ, οι üμηροι πρßγκιπες εκπαιδεýονταν προκειμÝνου να αναλÜβουνε διοßκηση στις επικρÜτειÝς τους στο μÝλλον και ταυτüχρονα να 'ναι πιστοß στον σουλτÜνο. Ο ΒλÜντ λοιπüν, κατÜ τη διÜρκεια της ομηρßας του, Ýμαθε τη τουρκικÞ γλþσσα κι απÝκτησε εξαιρετικÞ επιπλÝον στρατιωτικÞν εκπαßδευση. Το πολυτιμüτερο μÜθημα, üμως, που θα αξιοποιοýσε στο μÝλλον κατÜ των «οικοδεσποτþν» του, Þτανε πως γνþρισεν Üριστα τις τεχνικÝς διοßκησης, την οργÜνωση και τη δýναμη του οθωμανικοý κρÜτους, αλλÜ και τα τρωτÜ του σημεßα. Αν και ζοýσαν με τιμÝς, που αρμüζανε σ' ευγενεßς, τα 2 αγüρια Þταν υπü συνεχÞ παρακολοýθηση. Ο Ραντοý προσαρμüστηκε πολý εýκολα στον οθωμανικü τρüπο ζωÞς, αλλÜ δεν ßσχυε το ßδιο και για το Βλαντ. Δεν ξÝχασε ποτÝ üτι Þτανε φυλακισμÝνος απü εχθροýς κι αντιδροýσε στις εντολÝς των ανþτερων με κÜθε ευκαιρßα. Τιμωροýνταν συχνÜ και μ' εξαιρετικÞν αγριüτητα, καθþς οι Οθωμανοß δε διστÜζανε καθüλου να χρησιμοποιÞσουνε το μαστßγιο, ακüμη και στον γιο του ξÝνου ηγεμüνα.
     Ο Βλαντ Ντρακοýλ αναγνþρισε ξανÜ την επικυριαρχßα του σουλτÜνου κι υποσχÝθηκε να του αποδßδει ετÞσιο φüρο το 1446 Þ το 1447. Ο ΙωÜννης ΟυνιÜδης (που 'χε γßνει αντιβασιλÝας της Ουγγαρßας το 1446) εισÝβαλε στη Βλαχßα το ΝοÝμβρη του 1447. Ο Βυζαντινüς ιστορικüς ΜιχαÞλ Κριτüβουλος Ýγραψε üτι ο Βλαντ κι ο ΡÜντου διÝφυγαν στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα, γεγονüς που υποδηλþνει üτι ο σουλτÜνος τους επÝτρεψε να επιστρÝψουν στη Βλαχßα μετÜ τη κßνηση υποτÝλειας του πατÝρα τους. Ο Βλαντ Ντρακοýλ κι ο μεγαλýτερος γιος του ΜιρτσÝα δολοφονÞθηκαν. ΑναφÝρθηκε πριν για τον ΙωÜννη ΟυνιÜδη και το 1447. Την επüμενη üμως χρονιÜ, ξεκßνησε μια στρατιωτικÞ εκστρατεßα εναντßον των Οθωμανþν (φθινüπωρο του 1448) και τον συνüδεψε ο ΒλÜντισλαβ. Ο ΟυνιÜδης Ýκανε το ΒλÜντισλαβ Β´ (γιο του ξαδÝλφου του Βλαντ Ντρακοýλ, Νταν Β´), ηγεμüνα της Βλαχßας.


             Το ΚÜστρο του Βλαντ στα ΚαρπÜθια

     ΚατÜ τη διÜρκεια της ομηρßας του üπως ανεφÝρθη, ο Βλαντ Ýμαθε τα τουρκικÜ κι απÝκτησε εξαιρετικÞ στρατιωτικÞ εκπαßδευση. ΚατÜ πÜσα πιθανüτητα το γεγονüς αυτü επηρÝασε τη ψυχικÞ υγεßα του. ΑναφÝρεται ως μια εξαιρετικÜ ανισüρροπη, με διÜφορες περßεργες ιδÝες και συνÞθειες, προσωπικüτητα. Επßσης η φυλÜκισÞ του τον þθησε να μισÞσει τους Οθωμανοýς. Σε ηλικßα 17 ετþν Ýμαθε για τη δολοφονßα του πατÝρα και του μεγαλýτερου αδερφοý του. ΜετÜ το θÜνατο του πατÝρα του και του μεγαλýτερου αδελφοý του, ο Βλαντ Ýγινε δυνÜμει διεκδικητÞς της Βλαχßας. Ο ΒλÜντισλαβ Β' της Βλαχßας συνüδευσε τον ΙωÜννη ΟυνιÜδη, που ξεκßνησε μια εκστρατεßα εναντßον της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας το ΣεπτÝμβριο του 1448. Εκμεταλλευüμενος την απουσßα του αντιπÜλου του, ο ΒλÜντ εισÝβαλε στη Βλαχßα επικεφαλÞς Οθωμανικοý στρατοý στις αρχÝς Οκτþβρη. ¸πρεπε να δεχτεß πως οι Οθωμανοß εßχανε καταλÜβει το φροýριο του Τζιοýρτζιου στο Δοýναβη και το ενßσχυαν.
     Οι Οθωμανοß αφÜνισαν το στρατü του ΟυνιÜδη στη ΜÜχη του Κοσσυφοπεδßου απü τις 17 μÝχρι τις 18 Οκτωβρßου 1448. Ο υπαρχηγüς του ΟυνιÜδη, Νßκολας ΒιζÜκναú, προÝτρεψε το Βλαντ να πÜει να τονε συναντÞσει στη Τρανσυλβανßα, αλλÜ ο Βλαντ αρνÞθηκε. Ο ΒλÜντισλαβ Β' επÝστρεψε στη Βλαχßα, επικεφαλÞς των υπολειμμÜτων του στρατοý του. Ο Βλαντ αναγκÜστηκε να καταφýγει στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα πριν απü τις 7 Δεκεμβρßου 1448.

   Σας φÝρνουμε νÝα που μας γρÜφει [ο Νßκολας Βßζακναú] και μας ζητÜ να εßμαστε τüσο ευγενικοß þστε να Ýρθουμε σε αυτüν μÝχρι που ο [ΙωÜννης ΟυνιÜδης] ... επιστρÝψει απü τον πüλεμο. Δεν μποροýμε να το κÜνουμε αυτü επειδÞ Þρθε σε μας Ýνας απεσταλμÝνος απü τη Νικüπολη ... και εßπε με μεγÜλη βεβαιüτητα üτι [ο ΜουρÜτ Β´ εßχε νικÞσει τον ΟυνιÜδη]... Αν Ýρθουμε τþρα [στο Βßζακναú], [οι Οθωμανοß] θα μποροýσαν να Ýρθουν και να σκοτþσουν τüσο εσÜς üσο και μας. ΕπομÝνως σας ζητÜμε να Ýχετε υπομονÞ μÝχρι να δοýμε τι του [ΟυνιÜδη] Ýχει συμβεß... Αν επιστρÝψει απü τον πüλεμο θα τον συναντÞσουμε και θα κÜνουμε ειρÞνη μαζß του. ΑλλÜ αν τþρα εßστε εχθροß μας και συμβεß κÜτι ... θα πρÝπει να απαντÞσετε γι 'αυτü ενþπιον του Θεοý.
 -ΕπιστολÞ του Βλαντ προς τους συμβοýλους του Μπρασüβ-.


               Η ΠριγκιπικÞ ΑυλÞ στοΤιργκüβιστε üπως εßναι σÞμερα


     ΜετÜ τη μÜχη του Κοσσυφοπεδßου το 1448, ο ΜουρÜτ Β' επÝλεξε τον νεαρü ΒλÜντ ως ηγεμüνα της Βλαχßας. Οι Οθωμανοß Þτανε σßγουροι üτι εßχανε βρει στο πρüσωπü του Ýνα πειθÞνιο üργανο. ΜερικÜ χρüνια αργüτερα θα μετÜνιωναν πικρÜ γι’ αυτÞ τους την επιλογÞ. Ο ΒλÜντ Ýχοντας αφεθεß ελεýθερος, εισÝβαλε στη Βλαχßα με ΟθωμανικÞ υποστÞριξη τον Οκτþβρη, αλλÜ ο ΒλÜντισλαβ επÝστρεψε κι ο Βλαντ προσπÜθησε να καταφýγει στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα πριν απü το τÝλος του Ýτους.
     ΜετÜ τη πτþση του πρþτα εγκαταστÜθηκε στην Αδριανοýπολη της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας. Λßγον αργüτερα μετακüμισε στη Μολδαβßα, üπου ο Μπüγκνταν Β' εßχε ανÝβει στο θρüνο με την υποστÞριξη του ΙωÜννη ΟυνιÜδη το φθινüπωρο του 1449. ΜετÜ τη δολοφονßα του Μπüγκνταν απü τον ΠÝτρο Αρον τον Οκτþβριο του 1451, ο γιος του Μπüγκνταν ΣτÝφανος κατÝφυγε στην Τρανσυλβανßα με το Βλαντ για να ζητÞσει βοÞθεια απü τον ΟυνιÜδη. Ωστüσο ο ΟυνιÜδης συνÞψε μια τριετÞ εκεχειρßα με την ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα στις 20 Νοεμβρßου 1451, αναγνωρßζοντας το δικαßωμα των ΒλÜχων βογιÜρων να εκλÝξουν το διÜδοχο του ΒλÜντισλαβ Β´, üταν θα πÝθαινε.
     Ο Βλαντ ισχυρßστηκε üτι Þθελε να εγκατασταθεß στο Μπρασüβ (που Þταν κÝντρο των ΒλÜχων βογιÜρων που εκδιþχτηκαν απü το ΒλÜντισλαβ Β´), αλλÜ ο ΟυνιÜδης απαγüρευσε στους προýχοντες να του παρÝχουν Üσυλο στις 6 ΦλεβÜρη 1452. Ο Βλαντ επÝστρεψε στη Μολδαβßα üπου ο ΑλεξαντρÝλ εßχε εκθρονßσει τον ΠÝτρο Αρον. Τα γεγονüτα της ζωÞς του κατÜ τα επüμενα χρüνια εßναι Üγνωστα. ΠρÝπει να επÝστρεψε στην Ουγγαρßα πριν απü τις 3 Ιουλßου 1456, επειδÞ κεßνη τη μÝρα ο ΟυνιÜδης ενημÝρωσε τους κατοßκους του Μπρασüφ üτι εßχε αναθÝσει στο Βλαντ την υπερÜσπιση των Τρανσυλβανικþν συνüρων,
     ΕισÝβαλε στη Βλαχßα με υποστÞριξη της Ουγγαρßας το 1456. Ο ΒλÜντισλαβ σκοτþθηκε πολεμþντας εναντßον του κι ο Βλαντ ξεκßνησεν εκκαθÜριση μεταξý των ΒλÜχων βογιÜρων για να ενισχýσει τη θÝση του. ¹ρθε σε σýγκρουση με τους ΣÜξονες της Τρανσυλβανßας, που υποστÞριζαν τους αντιπÜλους του Νταν και BασÜραβα Λαúüτα (που Þταν αδελφοß του ΒλÜντισλαβ ) και τον εξþγαμο ετεροθαλÞ αδελφü του, Βλαντ το Μοναχü. Ο Βλαντ λεηλÜτησε τα χωριÜ τοων Σαξüνων, παßρνοντας τους αιχμαλþτους στη Βλαχßα, üπου τους ανασκολüπισε (εξ ου και το προσωνýμιü του).
     Το 1456, με την υποστÞριξη του βασιλεßου της Ουγγαρßας, ο Βλαντ στÝφεται ηγεμüνας της Βλαχßας κι αναγορεýει πρωτεýουσα του κρατιδßου του το Tirgoviste. Χτßζει ωστüσο το κÜστρο του στα γειτονικÜ βουνÜ, για να προστατεýεται απü τις επιδρομÝς. Η ειρÞνη αποκαταστÜθηκε το 1460.



     Οι συνθÞκες και η στιγμÞ της επιστροφÞς του Βλαντ στη Βλαχßα εßναι αβÝβαιες. ΕισÝβαλε στη Βλαχßα με ΟυγγρικÞ υποστÞριξη εßτε τον Απρßλιο, τον Ιοýλιο εßτε τον Αýγουστο του 1456. Ο ΒλÜντισλαβ Β' πÝθανε κατÜ την εισβολÞ. Ο Βλαντ Ýστειλε τη 1η του επιστολÞ ως βοεβοδας της Βλαχßας στους προýχοντες του Μπρασüβ στις 10 ΣεπτÝμβρη. ΥποσχÝθηκε να τους προστατεýσει σε περßπτωση ΟθωμανικÞς εισβολÞς στην Τρανσυλβανßα, αλλÜ ζÞτησε επßσης τη βοÞθειÜ τους αν οι Οθωμανοß καταλÜμβαναν τη Βλαχßα. Στην ßδια επιστολÞ, δÞλωσε πως "üταν Ýνας Üνθρωπος Þ Ýνας πρßγκιπας εßναι ισχυρüς και δυνατüς μπορεß να κÜνει ειρÞνη üπως θÝλει, αλλÜ üταν εßναι αδýναμος, Ýνας ισχυρüτερος θα Ýρθει και θα του κÜνει ü, τι θÝλει", φανερþνοντας την αυταρχικÞ προσωπικüτητÜ του.
     ΠολλÝς πηγÝς (συμπεριλαμβανομÝνου του χρονικοý του Λαονßκου Χαλκοκονδýλη) κατÝγραψαν üτι εκατοντÜδες Þ χιλιÜδες Üνθρωποι εκτελÝστηκαν κατÜ διαταγÞ του Βλαντ στην αρχÞ της βασιλεßας του. Ξεκßνησε μια εκκαθÜριση ενÜντια στους βογιÜρους, που εßχαν συμμετÜσχει στη δολοφονßα του πατÝρα του και του μεγαλýτερου αδελφοý του Þ που υποψιαζüταν üτι συνομωτοýσαν εναντßον του. Ο Χαλκοκονδýλης δÞλωσε üτι ο Βλαντ "προκÜλεσε γρÞγορα μια μεγÜλη αλλαγÞ κι απüλυτη ανατροπÞ στις υποθÝσεις της Βλαχßας, δßνοντας χρÞματα, περιουσßες κι Üλλα αγαθÜ" των θυμÜτων του στους δικοýς του. Οι κατÜλογοι των μελþν του πριγκιπικοý συμβουλßου κατÜ τη βασιλεßα του δεßχνουν επßσης üτι μüνο 2 απü αυτοýς κατÜφεραν να διατηρÞσουν τις θÝσεις τους μεταξý 1457 και 1461. ΚατÜ την Ýναρξη της βασιλεßας του ο λαüς του αριθμοýσε περßπου 500 χιλιÜδες Üτομα, ενþ το κρÜτος της Βλαχßας βρισκüταν σε κατÜσταση μαρασμοý ýστερα απü χρüνια πολÝμου. Ο Βλαντ προþθησε το εμπüριο και ενδυνÜμωσε το στρατü. Αγωνßστηκε με τους βογιÜρους για τη συγκÝντρωση της κρατικÞς εξουσßας. ¼πλισε τους ελεýθερους αγρüτες και κÜτοικους για τη καταπολÝμηση της εσωτερικÞς κι εξωτερικÞς απειλÞς (την απειλÞ της κατÜκτησης των εδαφþν της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας).
     Ο Βλαντ Ýστειλε τον κανονισμÝνο φüρο στο σουλτÜνο. ΜετÜ το θÜνατο του ΙωÜννη ΟυνιÜδη στις 11 Αυγοýστου 1456 ο μεγαλýτερος γιος του Λαδßσλαος ΟυνιÜδης Ýγινε ηγεμüνας της Ουγγαρßας. Κατηγüρησε το Βλαντ üτι «δεν εßχε την πρüθεση να παραμεßνει πιστüς» στο βασιλιÜ της Ουγγαρßας σε επιστολÞ προς τους προýχοντεςτου Μπρασüβ, παραγγÝλλοντÜς τους επßσης να υποστηρßξουν τον αδελφü του ΒλÜντισλαβ Β, τον Νταν Γ´, ενÜντια στο Βλαντ. Οι κÜτοικοι του Σιμπßου υποστÞριζαν Ýναν Üλλο υποψÞφιο, "Ýναν ιερÝα των ΡουμÜνων που αυτοαποκαλεßται γιος Πρßγκιπα". Ο τελευταßος (που αναγνωρßστηκε ως εξþγαμος αδελφüς του Βλαντ, ο Βλαντ ο Μοναχüς) κατÝλαβε το Αμλας, που εθιμικÜ κατεßχαν οι ηγεμüνες της Βλαχßας στην Τρανσυλβανßα.
     Ο Λαδßσλαος Ε´ της Ουγγαρßας εκτÝλεσε το Λαδßσλαο ΟυνιÜδη στις 16 Μαρτßου 1457. Η μητÝρα του ΟυνιÜδη, Αρσεμπετ Σßλαγκι κι ο αδελφüς της, Μßχαελ Σßλαγκι, προκÜλεσαν εξÝγερση εναντßον του βασιλιÜ. Αξιοποιþντας τον εμφýλιο πüλεμο στην Ουγγαρßα, ο Βλαντ βοÞθησε το ΣτÝφανο, γιο του ΜπογκντÜν Β' της Μολδαβßας, στη προσπÜθειÜ του να καταλÜβει τη Μολδαβßα τον Ιοýνιο του 1457. Ο Βλαντ εισÝβαλε επßσης στη Τρανσυλβανßα και λεηλÜτησε τα χωριÜ γýρω απü το Μπρασüβ και το Σιμπßου. Οι 1ες γερμανικÝς ιστορßες για τον Βλαντ διηγοýνταν üτι εßχε μεταφÝρει Üνδρες, γυναßκες, παιδιÜ απü Ýνα χωριü των Σαξüνων στη Βλαχßα και τους εßχε ανασκολοπÞσει. Απü τη στιγμÞ που οι ΣÜξονες της Τρανσυλβανßας παρÝμεναν πιστοß στο βασιλιÜ, η επßθεση του Βλαντ εναντßον τους ενßσχυσε τη θÝση των Σßλαγκι. Οι εκπρüσωποι του Βλαντ συμμετεßχανε στις ειρηνευτικÝς διαπραγματεýσεις μεταξý του Μßχαελ Σßλαγκι και των Σαξüνων. Σýμφωνα με τη συνθÞκη τους, οι προýχοντες του Μπρασüβ συμφþνησαν να εκδιþξουνε τον Νταν απ' τη πüλη τους. Ο Βλαντ υποσχÝθηκε οι Ýμποροι του Σιμπßου να μποροýν ελεýθερα να αγορÜζουνε και να πωλοýν αγαθÜ στη Βλαχßα με αντÜλλαγμα την ßδια μεταχεßριση των ΒλÜχων εμπüρων στη Τρανσυλβανßα. Ο Βλαντ αναφερüταν στο Μßχαελ Σßλαγκι ως τον Κýριο του κι αδελφü του σε επιστολÞ του την 1η ΔεκÝμβρη 1457.
     Ο μικρüτερος αδερφüς του Λαδßσλαο ΟυνιÜδη, Ματθαßος Κορβßνος, εξελÝγη βασιλιÜς της Ουγγαρßας στις 24 Ιανουαρßου 1458. ¸δωσε εντολÞ στους προýχοντες του Σιμπßου να διατηρÞσουνε την ειρÞνη με το Βλαντ στις 3 ΜÜρτη. Ο Βλαντ αυτοανακηρýχτηκε "Κýριος και ηγεμüνας üλης της Βλαχßας και των δουκÜτων Αμλας και Φßγκιρας" στις 20 ΣεπτÝμβρη 1459, δεßχνοντας üτι εßχε πÜρει υπü τη κατοχÞ του και τα δýο αυτÜ παραδοσιακÜ ΤρανσυλβανικÜ φÝουδα των ηγεμüνων της Βλαχßας. Ο Μßχαελ Σßλαγκι επÝτρεψε στο βογιÜρο ΜιχαÞλ (αξιωματοýχο του ΒλÜντισλαβ Β´ της Βλαχßας) και σε Üλλους ΒλÜχους βογιÜρους να εγκατασταθοýν στη Τρανσυλβανßα στα τÝλη ΜÜρτη του 1458. Λßγον αργüτερα ο Βλαντ σκüτωσε το βογιÜρο ΜιχαÞλ. Το ΜÜη ζÞτησε απü τους προýχοντες του Μπρασüβ να στεßλουνε τεχνßτες στη Βλαχßα, αλλÜ η σχÝση του με τους ΣÜξονες επιδεινþθηκε πριν απü το τÝλος του Ýτους. Σýμφωνα με μια θεωρßα η σýγκρουση προÝκυψε üταν ο Βλαντ απαγüρευσε στους ΣÜξονες να εισÝλθουνε στη Βλαχßα, αναγκÜζοντÜς τους να πουλÞσουνε τα προúüντα τους στους ΒλÜχους εμπüρους σε υποχρεωτικÝς εμποροπανηγýρεις στα σýνορα. Οι τÜσεις προστατευτισμοý του Βλαντ Þ οι εμποροπανηγýρεις στα σýνορα πÜντως δεν τεκμηριþνονται. Αντßθετα το 1476 ο Βλαντ τüνιζε üτι ανÝκαθεν προÞγαγε το ελεýθερο εμπüριο κατÜ τη βασιλεßα του.
     Οι ΣÜξονες κατÝσχεσαν το χÜλυβα που εßχε αγορÜσει Ýνας ΒλÜχος Ýμπορος στο Μπρασüβ χωρßς να του πληρþσουν την αξßα του. Αντιδρþντας ο Βλαντ λÞστεψε και βασÜνισε μερικοýς ΣÜξονες εμπüρους, σýμφωνα με επιστολÞ που Ýγραψε ο ΒασÜραβα Λαúüτα (γιος του Νταν Γ´ της Βλαχßας) στις 21 ΓενÜρη 1459. Ο ΒασÜραβα εßχε εγκατασταθεß στη ΣιγκισοÜρα κι εßχε αξιþσεις επß της Βλαχßας. Ωστüσο ο Ματθαßος Κορβßνος υποστÞριξε το Νταν Γ´ (που Þτανε και πÜλι στο Μπρασüβ) κατÜ του Βλαντ. Ο Νταν Γ´ δÞλωσε üτι ο Βλαντ εßχε ανασκολοπÞσει Þ κÜψει ζωντανοýς τους ΣÜξονες εμπüρους και τα παιδιÜ τους στη Βλαχßα.

   "Γνωρßζετε üτι με Ýστειλε ο βασιλιÜς Ματθαßος κι üταν Þρθα στη ΤÜρα ΜπαρσÝι, οι αξιωματοýχοι κι οι σýμβουλοι του Μπρασüβ κι οι γÝροντες της ΤÜρα ΜπαρσÝι μας φþναζαν αγανακτισμÝνοι για τα Ýργα του εχθροý μας, του ΔρÜκουλα. Πþς δεν παρÝμεινε πιστüς στον Κýριü μας, το βασιλιÜ, κι εßχε συμμαχÞσει με τους [Οθωμανοýς] ... ΣυνÝλαβε üλους τους εμπüρους του Μπρασüβ και της ΤÜρα ΜπαρσÝι, που εßχανε πÜει ειρηνικÜ στη Βλαχßα και πÞραν üλο τον πλοýτο τους. ΑλλÜ δεν Þταν ικανοποιημÝνος μüνο με τον πλοýτο αυτþν των ανθρþπων, αλλÜ τους φυλÜκισε και τους ανασκολüπισε, 41 συνολικÜ. ΑλλÜ οýτε αυτü του Þταν αρκετü. ¸γινε ακüμη βαναυσüτερος και συγκÝντρωσε 300 αγüρια απü το Μπρασüβ και την ΤÜρα ΜπαρσÝι που βρÞκε στη ... Βλαχßα. Απü αυτÜ Üλλα ανασκολüπησε κι Üλλα Ýκαψε".
-ΕπιστολÞ του ΒασÜραβα Λαúüτα προς τους συμβοýλους του Μπρασüβ και της ΤÜρα ΜπαρσÝι-.

     Ο Νταν Γ' εισÝβαλε στη Βλαχßα, αλλÜ ο Βλαντ τον νßκησε και τον εκτÝλεσε πριν απü τις 22 Απρßλη 1460. Ο ΒλÜντ εισÝβαλε στη νüτια Τρανσυλβανßα και κατÝστρεψε τα προÜστια του Μπρασüβ, διατÜσσοντας τον ανασκολοπισμü üλων των ανδρþν και γυναικþν που εßχανε συλληφθεß. ΚατÜ τις διαπραγματεýσεις που ακολοýθησαν, ο Βλαντ απαßτησε την απÝλαση Þ την τιμωρßα üλων των ΒλÜχων προσφýγων απü το Μπρασüβ. Η ειρÞνη εßχε αποκατασταθεß πριν απü τις 26 Ιουλßου 1460, üταν ο ΒλÜντ απευθýνθηκε στους προýχοντεςτου Μπρασüφ ως αδÝλφια και φßλους του. ΕισÝβαλε στη περιοχÞ γýρω απü το Αλμας και το Φßγκιρας στις 24 Αυγοýστου για να τιμωρÞσει τους ντüπιους κατοßκους που εßχαν υποστηρßξει το Νταν Γ'.
     Ο Κωνσταντßνος ΜιχαÀλοβιτς (που υπηρÝτησε ως γενßτσαρος στο στρατü του σουλτÜνου) κατÝγραψε üτι ο ΒλÜντ αρνÞθηκε να πληρþσει φüρο στο σουλτÜνο Ýνα απροσδιüριστο Ýτος. Ο ιστορικüς της ΑναγÝννησης ΤζιοβÜνι Μαρßα ΑντζιολÝλο Ýγραψεν επßσης üτι ο Βλαντ δεν πλÞρωσε φüρο στον σουλτÜνο για 3 χρüνια. Κι οι 2 αναφορÝς δεßχνουν üτι ο Βλαντ αγνüησε την επικυριαρχßα του Οθωμανοý ΣουλτÜνου ΜωÜμεθ Β' Þδη το 1459, αλλÜ και τα 2 Ýργα γρÜφτηκαν 10ετßες μετÜ τα γεγονüτα. Ο Τουρσοýν Μπεγκ (γραμματÝας στην αυλÞ του σουλτÜνου) ανÝφερε üτι ο ΒλÜντ στρÜφηκε κατÜ της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας μüνον üταν ο σουλτÜνος ​​"Þταν μακριÜ στη μεγÜλη εκστρατεßα στην Αυτοκρατορßα της Τραπεζοýντας/Τραπεζοýντα" το 1461. Σýμφωνα με τον Τουρσοýν Μπεγκ ο Βλαντ ξεκßνησε νÝες διαπραγματεýσεις με το Ματαθαßο Κορβßνο, αλλÜ ο σουλτÜνος ​​ενημερþθηκε σýντομα απü τους κατασκüπους του. Ο ΜωÜμεθ Ýστειλε τον απεσταλμÝνο του, τον ¸λληνα ΘωμÜ Καταβολινü, στη Βλαχßα, διατÜσσοντας το Βλαντ να Ýρθει στη Πüλη. ¸στειλε επßσης μυστικÝς οδηγßες στο ΧÜμζα, μπÝη της Νικüπολης (βüρεια Βουλγαρßα), να συλλÜβει το Βλαντ μετÜ τη διÝλευση του Δοýναβη. Ο Βλαντ ανακÜλυψε την απÜτη και την κατεργαριÜ του σουλτÜνου, συνÝλαβε το ΧÜμζα και τον Καταβολινü και τους εκτÝλεσε.

   ...Τοýρκοι αγγελιοφüροι Þρθαν στο Βλαντ να υποβÜλουν τα σÝβη τους, αλλÜ αρνÞθηκαν να βγÜλουν τα τουρμπÜνια τους, σýμφωνα με το αρχαßο ÝθιμÜ τους, οπüτε εκεßνος ενßσχυσε το ÝθιμÜ τους, καρφþνοντας τα τουρμπÜνια στα κεφÜλια τους με τρεις πρüκες, þστε να μην μποροýν να τα βγÜλουν.
   -Αντüνιο Μπονφßνι: Historia Pannonica-.


Theodor Aman: Ο Βλαντ κι οι Τοýρκοι απεσταλμÝνοι, πßνακας (ΤÝοντορ ΑμÜν)

     Ο ΜωÜμεθ Β', παρÞγγειλε στο Βλαντ να τονε προσκυνÞσει προσωπικÜ, αλλÜ εκεßνος σταμÜτησε κÜθε επικοινωνßα με την ΟθωμανικÞ αυτοκρατορßα. ¸δωσε πολý ξεκÜθαρη απÜντηση στους Οθωμανοýς απεσταλμÝνους, που εßχαν Ýρθει για να ζητÞσουν φüρο υποτελεßας: ΚÜρφωσε τα τουρμπÜνια πÜνω τους επειδÞ αρνÞθηκαν ν' αποκαλýψουνε τα κεφÜλια τους μπροστÜ του, αλλÜ οýτως Þ Üλλως την ßδιαν... απÜντηση θα 'δινε. ΜετÜ την εκτÝλεση των Οθωμανþν αξιωματοýχων, ο ΒλÜντ Ýδωσε εντολÝς σε Üπταιστα τοýρκικα στο διοικητÞ του φρουρßου του Τζοýρτζιου να ανοßξει τις πýλες, επιτρÝποντας στους στρατιþτες της Βλαχßας να εισβÜλλουνε στο φροýριο και να το καταλÜβουν. ΕισÝβαλε στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα, καταστρÝφοντας τα χωριÜ κατÜ μÞκος του Δοýναβη. ΕνημÝρωσε το Ματαθαßο Κορβßνο σχετικÜ με τη στρατιωτικÞ του δρÜση με επιστολÞ του στις 11 ΦλεβÜρη 1462. ΑνÝφερε üτι περισσüτεροι απü 23.884 Τοýρκοι και Βοýλγαροι εßχανε σκοτωθεß κατÜ διαταγÞ του κατÜ την εκστρατεßα. ΖÞτησε στρατιωτικÞ βοÞθεια απü τον Κορβßνο δηλþνοντας üτι εßχε ανατρÝψει την ειρÞνη με το σουλτÜνο για την τιμÞ του βασιλιÜ και το ¢γιο ΣτÝμμα της Ουγγαρßας και για τη διαφýλαξη του Χριστιανισμοý και την ενßσχυση της ΚαθολικÞς πßστης. Η σχÝση μεταξý Μολδαβßας και Βλαχßας εßχε καταστεß τεταμÝνη απü το 1462, σýμφωνα με επιστολÞ του ΓενοβÝζου του KαφφÜ.
   Τον χειμþνα του 1462 που Ýσπειρε τον θÜνατο σε üλη τη περιοχÞ, μεταξý Σερβßας και Μαýρης ΘÜλασσας, σε γρÜμμα του, στο ΒασιλιÜ της Ουγγαρßας, ο Βλαντ Ýγραφε:

   «Σκοτþσαμε 23.884 Τοýρκους, πÝρα απü αυτοýς που κÜψαμε μες στα σπßτια τους, Þ τους Τοýρκους που σκüτωσαν οι στρατιþτες… Τþρα ξÝρετε, Μεγαλειüτατε, üτι δεν υπÜρχει πια ειρÞνη μεταξý εμÝνα και του ΣουλτÜνου».

     Εχοντας μÜθει για την εισβολÞ του Βλαντ, ο ΜωÜμεθ Β´ συγκÝντρωσε Ýνα στρατü Üνω των 150.000 ανδρþν, που λεγüταν üτι Þταν 2ο σε μÝγεθος μüνο μετÜ απü κεßνο που κατÝλαβε τη Πüλη το 1453, σýμφωνα με το Χαλκοκονδýλη. Το μÝγεθος του στρατοý υποδηλþνει üτι ο σουλτÜνος ​​Þθελε να καταλÜβει τη Βλαχßα, σýμφωνα με πολλοýς ιστορικοýς (συμπεριλαμβανομÝνων των Φραντς ΜπÜμπιγκερ, ΡÜντου ΦλορÝσκου και ΝικολÜε ΣτοúτσÝσκου). Απü την Üλλη üμως ο εßχε παραχωρÞσει τη Βλαχßα στον αδελφü του ΒλÜντ, ΡÜντου, πριν απü την εισβολÞ της Βλαχßας, δεßχνοντας üτι ο κýριος σκοπüς του σουλτÜνου Þταν μüνο η αλλαγÞ του ηγεμüνα της Βλαχßας.
     Ο Οθωμανικüς στüλος προσÜραξε στη ΒραÀλα(που Þταν το μοναδικü λιμÜνι της Βλαχßας στο Δοýναβη) το ΜÜη. Ο κýριος Οθωμανικüς στρατüς διÝσχισε το Δοýναβη υπü τη διοßκηση του σουλτÜνου στη Νικüπολη στις 4 Ιουνßου 1462. Υστερþντας αριθμητικÜ απü τον εχθρü, ο Βλαντ υιοθÝτησε τη πολιτικÞ της καμÝνης γης κι υποχþρησε προς το Τιργκüβιστε, τη πρωτεýουσα της Βλαχßας κι Ýδρα της ΠριγκιπικÞς αυλÞς. ΚατÜ τη διÜρκεια της νýχτας 16-17 Ιουνßου εισÝβαλε στο Οθωμανικü στρατüπεδο σε μια προσπÜθεια να συλλÜβει Þ να σκοτþσει το σουλτÜνο. Εßτε η φυλÜκιση εßτε ο θÜνατος του σουλτÜνου θα εßχανε προκαλÝσει πανικü στους Οθωμανοýς, γεγονüς που θα μποροýσε να επιτρÝψει στο Βλαντ να νικÞσει τον Οθωμανικü στρατü. Ωστüσο, οι ΒλÜχοι δεν πÝτυχαν την αυλÞ του ßδιου του σουλτÜνου κι επιτεθÞκανε στις σκηνÝς των βεζßριδων Μαχμοýτ ΠασÜ κι ΙσαÜκ. Αφοý δεν κατÜφεραν να επιτεθοýν στο στρατüπεδο του σουλτÜνου, εγκαταλεßψανε την αυγÞ το Οθωμανικü στρατüπεδο, αφοý εßχανε σκοτþσει 15.000 Τοýρκους. Ο ΜωÜμεθ εισÞλθε στο Τιργκüβιστε στα τÝλη Ιουνßου.Η πüλη εßχε μεßνει Ýρημη, αλλÜ οι Οθωμανοß Ýνιωσαν φρßκη, ανακαλýπτωντας Ýνα δÜσος ανασκολοπισμÝνων (χιλιÜδες πασσÜλους με τα κουφÜρια των εκτελεσθÝντων), σýμφωνα με το Χαλκοκονδýλη.

   "Ο στρατüς του σουλτÜνου μπÞκε στη περιοχÞ των ανασκολοπισμþν, που 'χε μÞκος 17 στÜδια και πλÜτος 7. ΥπÞρχαν μεγÜλοι πÜσσαλοι στους οποßους, üπως ειπþθηκε, περßπου 23.000 Üνδρες, γυναßκες και παιδιÜ εßχανε σουβλιστεß, φοβερü θÝαμα για τους Τοýρκους και τον ßδιο το σουλτÜνο. Ο σουλτÜνος καταλÞφθηκε απü Ýκπληξη κι εßπε üτι δεν Þταν δυνατüν να στερηθεß απü τη χþρα του Ýνας Üνθρωπος που εßχε κÜνει τÝτοιες μεγÜλες πρÜξεις, ο οποßος εßχε μια τüσο διαβολικÞ αντßληψη για το πþς να κυβερνÞσει το βασßλειü του και τους ανθρþπους του. Κι εßπε üτι Ýνας Üνθρωπος που εßχε κÜνει τÝτοια πρÜγματα αξßζει πολý. Οι υπüλοιποι Τοýρκοι Ýμειναν εμβρüντητοι üταν εßδαν το πλÞθος των ανθρþπων στυς πασσÜλους. ΥπÞρχανε βρÝφη τελεßως προσκολλημÝνα στις μητÝρες τους στους πασσÜλους και πουλιÜ εßχανε κÜνει τις φωλιÝς τους στα σπλÜχνα τους".
   -Λαüνικος Χαλκοκονδýλης : Αποδεßξεις Ιστοριþν-

     Ο Τουρσοýν Μπεγκ κατÝγραψε üτι οι Οθωμανοß υπÝφεραν απü τη καλοκαιρινÞ ζÝστη και δßψα κατÜ τη διÜρκεια της εκστρατεßας. Ο σουλτÜνος ​​αποφÜσισε να υποχωρÞσει απü τη Βλαχßα και να ακολουθÞσει πορεßα προς τη ΒραÀλα. Ο ΣτÝφανος Γ' της Μολδαβßας Ýσπευσε στη Κßλια (στη σημερινÞ Ουκρανßα) να καταλÜβει το σημαντικü φροýριο üπου εßχε τοποθετηθεß μια ΟυγγρικÞ φρουρÜ. Ο Βλαντ αναχþρησε επßσης για τη Κßλια, αφÞνοντας πßσω του Ýνα στρατü 6.000 ανδρþν για να προσπαθÞσει να εμποδßσει τη πορεßα του στρατοý του ΣουλτÜνου, αλλÜ οι Οθωμανοß νßκησαν τους ΒλÜχους. Ο ΣτÝφανος της Μολδαβßας τραυματßστηκε κατÜ τη διÜρκεια της πολιορκßας της Κßλια κι επÝστρεψε στη Μολδαβßα πριν ο Βλαντ Ýρθει στο φροýριο.
     Ο κýριος οθωμανικüς στρατüς εγκατÝλειψε τη Βλαχßα, μα ο αδελφüς του Βλαντ, ΡÜντου και τα ΟθωμανικÜ στρατεýματα του παραμεßνανε πßσω στη ΠεδιÜδα ΜπιριγκÜν. Ο ΡÜντου Ýστειλε αγγελιοφüρους στους ΒλÜχους, υπενθυμßζοντας τους üτι ο σουλτÜνος ​​θα μποροýσε να εισβÜλλει ξανÜ στη χþρα τους. Αν κι ο Βλαντ νßκησε το ΡÜντου και τους Οθωμανοýς συμμÜχους του σε 2 μÜχες κατÜ τους επüμενους μÞνες, üλο και περισσüτεροι ΒλÜχοι λιποτακτοýσαν προς τον ΡÜντου. Ο Βλαντ αποχþρησε στα ΚαρπÜθια ¼ρη, ελπßζοντας üτι ο Ματθαßος Κορβßνος θα τον βοηθÞσει να ξανακερδßσει το θρüνο του. Ωστüσο, ο Aλμπερτ του ΙστενμÝζο, αναπληρωτÞς του Κüμη του ΣÝκελι, εßχε συστÞσει στα μÝσα Αυγοýστου στους Σαξονες να αναγνωρßσουν το ΡÜντου. Ο ΡÜντου Ýκανε επßσης προσφορÜ στους προýχοντες του Μπρασüβ να επιβεβαιþσει τα εμπορικÜ τους προνüμια και να τους καταβÜλλει αποζημßωση 15.000 δουκÜτων. Ο Ματθαßος Κορβßνος Þρθε στη Τρανσυλβανßα το ΝοÝμβρη του 1462. Οι διαπραγματεýσεις μεταξý Κορβßνου και Βλαντ διÞρκεσαν για εβδομÜδες, αλλÜ ο Κορβßνος δεν Þθελε να διεξÜγει πüλεμο ενÜντια στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα. Με διαταγÞ του βασιλιÜ, ο ΤσÝχος μισθοφüρος διοικητÞς του, Γιαν Τζßσκρα του ΜπρÜντι, συνÝλαβε το Βλαντ κοντÜ στο Ρουτσßρ στη Βλαχßα.
     Για να δþσει μιαν εξÞγηση για τη φυλÜκιση του Βλαντ στον ΠÜπα Πßο Β' και στους Βενετοýς (που εßχανε στεßλει χρÞματα για να χρηματοδοτÞσουν εκστρατεßα εναντßον της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας), ο Κορβßνος παρουσßασε 3 επιστολÝς που φÝρεται να Ýγραψε ο Βλαντ στις 7 ΝοÝμβρη 1462 στον ΜωÜμεθ Β', τον Μαχμοýτ ΠασÜ και τον ΣτÝφανο της Μολδαβßας. Σýμφωνα με τις επιστολÝς, ο Βλαντ πρüτεινε να ενþσει τις δυνÜμεις του με το στρατü του σουλτÜνου ενÜντια στην Ουγγαρßα αν ο σουλτÜνος ​​τον αποκαθιστοýσε στο θρüνο του. Οι περισσüτεροι ιστορικοß συμφωνοýν üτι τα Ýγγραφα Þτανε χαλκευμÝνα για να δικαιολογÞσουνε τη φυλÜκισÞ του. Ο αυλικüς ιστορικüς του Κορβßνου, Aντüνιο Μπονφßνι, παραδÝχθηκε πως ο λüγος για τη φυλÜκιση δεν αποσαφηνßστηκε ποτÝ. Ο ΦλορÝσκου γρÜφει: "Το ýφος της γραφÞς, η ρητορικÞ της εýθραυστης υποταγÞς (που εßναι ελÜχιστα συμβατÞ με αυτü που γνωρßζουμε για το χαρακτÞρα του ΔρÜκουλα), η αδÝξια διατýπωση και τα φτωχÜ λατινικÜ" εßναι απüδειξη üτι οι επιστολÝς δεν μποροýσαν να γραφτοýνε κατÜ διαταγÞ του και ταυτßζει το γραφÝα της πλαστογραφßας μ' Ýνα ΣÜξονα ιερÝα του Μπρασüβ.


ΑναγεννησιακÜ ανÜκτορα του Ματθαßου Κορβßνου της θερινÞς του κατοικßας
           στο Βßσεγκραντ (Ουγγαρßα) (χαρακτικü 10ετßας του 1480)

     Ο Βλαντ φυλακßστηκε αρχικÜ στη πüλη του Βελιγραδßου (σημερινÞ ¢λμπα Ιοýλια στη Ρουμανßα), σýμφωνα με το Χαλκοκονδýλη. Λßγο αργüτερα μεταφÝρθηκε στο Βßσεγκραντ (Ουγγαρßα), üπου κρατÞθηκε για 14. Δεν σþζονται Ýγγραφα που να αναφÝρονται στο Βλαντ μεταξý 1462 και 1475. Το καλοκαßρι του 1475 ο ΣτÝφανος Β' της Μολδαβßας Ýστειλε τους απεσταλμÝνους του στο Ματθαßο Κορβßνο, ζητþντας του να στεßλει το Βλαντ στη Βλαχßα εναντßον του ΒασÜραβα Λαúüτα, που 'χε υποταχθεß στους Οθωμανοýς. Ο ΣτÝφανος Þθελε να εξασφαλßσει τη Βλαχßα για Ýνα κυβερνÞτη που να Þταν εχθρüς της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας, επειδÞ «οι ΒλÜχοι [Þταν] σαν τους Τοýρκους» προς τους Μολδαβοýς, σýμφωνα με επιστολÞ του. Σýμφωνα με τις ΣλαβικÝς ιστορßες για το Βλαντ, απελευθερþθηκε μüνον αφοý προσηλυτßστηκε στον Καθολικισμü.
     Ο πολυμÞχανος Βλαντ θα καταφÝρει λοιπüν να κερδßσει την εýνοια του βασιλιÜ να παντρευτεß Ýνα μÝλος της βασιλικÞς οικογÝνειας (πιθανüτατα την αδερφÞ του Corvinus), με την οποßα θα κÜνει και 2 παιδιÜ. ¼ταν ο μεγÜλος του γιος Ýφτανε στην ηλικßα των 10 ετþν, ο Βλαντ θα ξαναγινüταν ηγεμüνας της Βλαχßας, περß το 1476. ΚατÜ τη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου τα ανÝκδοτα για τη σκληρüτητα του Üρχισαν να εξαπλþνονται στη Γερμανßα και την Ιταλßα. Απελευθερþθηκε κατüπιν αιτÞματος του ΣτÝφανου Γ'της Μολδαβßας το καλοκαßρι του 1475. Αγωνßστηκε στο στρατü του Κορβßνου εναντßον των Οθωμανþν στη Βοσνßα στις αρχÝς του 1476, üταν αφÝθηκε ελεýθερος. ΚατÜφερε ν' αρπÜξει για ακüμη μßα φορÜ το θρüνο της Βλαχßας, τον ΝοÝμβρη του 1476. Τα στρατεýματα της Ουγγαρßας και της Μολδαβßας τον βοÞθησαν να αναγκÜσει το BασÜραβα Λαúüτα (που εßχε εκθρονßσει τον αδελφü του, ΡÜντου) να φýγει απü τη Βλαχßα, αλλÜ ο BασÜραβα επÝστρεψε με ΟθωμανικÞ υποστÞριξη πριν απü το τÝλος του Ýτους.
     Ο Ματθαßος Κορβßνος αναγνþρισε το Βλαντ σα νüμιμο Üρχοντα της Βλαχßας, αλλÜ δεν του προσÝφερε στρατιωτικÞ βοÞθεια για να ανακτÞσει το πριγκιπÜτο του. ¸τσι, εγκαταστÜθηκε σε Ýνα σπßτι στη ΠÝστη. ¼ταν μια ομÜδα στρατιωτþν εισÝβαλε στο σπßτι αναζητþντας Ýνα κλÝφτη που 'χε προσπαθÞσει να κρυφτεß εκεß, ο ΒλÜντ εκτÝλεσε το διοικητÞ τους επειδÞ δεν εßχανε ζητÞσει την ÜδειÜ του πριν μποýνε στο σπßτι του, σýμφωνα με τις ΣλαβικÝς ιστορßες για τη ζωÞ του. Ο Βλαντ μετακüμισε στη Τρανσυλβανßα τον Ιοýνιο του 1475. ¹θελε να εγκατασταθεß στο Σιμπßου κι Ýστειλε τον απεσταλμÝνο του στη πüλη στις αρχÝς Ιουνßου για να κανονßσει Ýνα σπßτι γι' αυτüν. Ο ΜωÜμεθ αναγνþρισε το ΒασÜραβα Λαúüτα ως νüμιμο ηγÝτη της Βλαχßας. Ο Κορβßνος διÝταξε τους προýχοντες του Σιμπßου να δþσουν 200 χρυσÜ φλωρßνια στο Βλαντ απü τα βασιλικÜ Ýσοδα στις 21 ΣεπτÝμβρη, αλλÜ ο Βλαντ Ýφυγε απü τη Τρανσυλβανßα για τη Βοýδα τον Οκτþβρη.
     Ο Βλαντ αγüρασε Ýνα σπßτι στο Πετς, που Ýγινε γνωστü ως Drakwlya haza ("σπßτι του ΔρÜκουλα" στα ουγγρικÜ). ΓενÜρη του 1476 ο ΙωÜννης ΠογκρÜτς του ΝτενγκÝγκ, Boεβüδας της Τρανσυλβανßας, προÝτρεψε τους κατοßκους του Μπρασüβ να στεßλουνε στο Βλαντ üλους τους υποστηρικτÝς του που εßχαν εγκατασταθεß στη πüλη, επειδÞ ο Κορβßνος κι ο ΒασÜραβα Λαúüτα εßχανε συνÜψει συνθÞκη. Οι σχÝσεις μεταξý των Σαξüνων της Τρανσυλβανßας και του ΒασÜραβα παραμεßνανε τεταμÝνες κι οι ΣÜξονες δþσανε καταφýγιο στους αντιπÜλους του ΒασÜραβα κατÜ τους επüμενους μÞνες. Ο Κορβßνος απÝστειλε το Βλαντ και το ΣÝρβο Βουκ Γκργκοýτεβιτς να πολεμÞσουν εναντßον των Οθωμανþν στη Βοσνßα στις αρχÝς του 1476. ΚατÝλαβαν τη ΣρεμπρÝνιτσα κι Üλλα φροýρια το ΦλεβÜρη και τον ΜÜρτη του 1476.
Ο ΜωÜμεθ Β' εισÝβαλε στη Μολδαβßα και νßκησε το ΣτÝφανο Γ' στη ΜÜχη της ΒÜλεα Αλμπα στις 26 Ιουλßου 1476. Ο ΣτÝφανος ΜπÜτορι κι ο Βλαντ εισβÜλανε στη Μολδαβßα, αναγκÜζοντας το σουλτÜνο να Üρει τη πολιορκßα του φρουρßου στο Tßργκου ΝÝαμτς στα τÝλη Αυγοýστου, σýμφωνα με επιστολÞ του Ματθαßου Κορβßνου. Η ταυτüχρονη εξÝγερση του ΓιÜκομπ οδÞγησε στη συμμετοχÞ του Βουκ Γκργκοýρεβιτς κι ενüς μÝλους της οικογÝνειας ευγενþν ΓιÜκσιτς να συμμετÜσχουνε στον αγþνα ενÜντια στους Οθωμανοýς στη Μολδαβßα.
     Ο Ματθαßος Κορβßνος διÝταξε τους ΣÜξονες της Τρανσυλβανßας να υποστηρßξουν τη προγραμματισμÝνη εισβολÞ του ΜπÜτορι στη Βλαχßα στις 6 ΣεπτÝμβρη 1476, ενημερþνοντÜς τους επßσης üτι ο ΣτÝφανος της Μολδαβßας θα εισÝβαλε επßσης στη Βλαχßα. Ο Βλαντ Ýμεινε στο Μπρασüβ κι επιβεβαßωσε τα εμπορικÜ προνüμια των ντüπιων προυχüντων στη Βλαχßα στις 7 Οκτωβρη 1476. Οι δυνÜμεις του ΜπÜτορι καταλÜβανε το Τιργκüβιστε στις 8 ΝοÝμβρη. Ο ΣτÝφανος της Μολδαβßας κι ο ΒλÜντ επιβεβαιþσανε τελετουργικÜ τη συμμαχßα τους και καταλÜβανε το ΒουκουρÝστι, αναγκÜζοντας το ΒασÜραβα Λαúüτα να αναζητÞσει καταφýγιο στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα στις 16 ΝοÝμβρη. Ο ΒλÜντ ενημÝρωσε τους εμπüρους του Μπρασüβ για τη νßκη του, προτρÝποντÜς τους να Ýρθουνε στη Βλαχßα. ΣτÝφθηκε πριν απü τις 26 ΝοÝμβρη.
     Ο ΒασÜραβα Λαúüτα επÝστρεψε στη Βλαχßα με ΟθωμανικÞ υποστÞριξη κι ο Βλαντ πÝθανε πολεμþντας εναντßον του στα τÝλη ΔεκÝμβρη 1476 Þ στις αρχÝς ΓενÜρη 1477. Σ' επιστολÞ του, που γρÜφτηκε στις 10 ΓενÜρη 1477, ο ΣτÝφανος Γ' της Μολδαβßας ανÝφερε üτι η ακολουθßα Μολδαβþν του Βλαντ εßχεν επßσης σφαγεß. Σýμφωνα με τον ΛεονÜρντο Μπüττα, πρεσβευτÞ του ΜιλÜνου στη Βοýδα, οι Οθωμανοß τεμαχßσανε το πτþμα του. Ο Μπüνφινι Ýγραψε üτι το κεφÜλι του εστÜλη στον ΜωÜμεθ. Στη νÝα εισβολÞ των Τοýρκων την ßδια χρονιÜ, το μεγαλýτερο μÝρος του στρατοý του τον εγκατÝλειψε μüνο κι αβοÞθητο: ο Βλαντ αντιμετþπισε τον τερÜστιο οθωμανικü στρατü με 4.000 Üντρες. Το ΔεκÝμβρη του 1476 Þ ΓενÜρη 1477, θα σκοτωνüτανε στην ýστατη μÜχη, λßγο Ýξω απü το ΒουκουρÝστι. Οι Τοýρκοι αποκεφαλßσανε το πτþμα του και στεßλανε το κεφÜλι του «πεσκÝσι» στο σουλτÜνο, ο οποßος το παλοýκωσε στη Κωνσταντινοýπολη και το εξÝθεσε σε δημüσια θÝα: ο ΠαλουκωτÞς Þταν επιτÝλους νεκρüς!
     Ο Βλαντ δολοφονÞθηκε πριν απü τις 10 ΓενÜρη 1477.


              Ο ΒασÜραβα Λαúüτα, που μπüρεσε να εξασφαλßσει το θρüνο του
         κατÜ του Βλαντ με ΟθωμανικÞ υποστÞριξη (κσι με το σταυρü στο χÝρι

     Ο τüπος της ταφÞς του εßναι Üγνωστος. Σýμφωνα με τη λαúκÞ παρÜδοση (που καταγρÜφηκε 1η φορÜ στα τÝλη του 19ου αι.), ο Βλαντ ετÜφη στη ΜονÞ Σναγκüβ. Οι ανασκαφÝς που πραγματοποßησε ο Ντßνου Β. ΡοζÝτι το 1933 Ýδειξαν üτι δεν υπÞρχε τÜφος κÜτω απü την υποτιθÝμενη "ανεπßγραφη επιτýμβια στÞλη" του Βλαντ στην εκκλησßα της μονÞς. Ο ΡοζÝτι ανÝφερε: «ΚÜτω απü την επιτýμβια στÞλη που αποδßδεται στο Βλαντ δεν υπÞρχε τÜφος, μüνο πολλÜ οστÜ και σαγüνια αλüγων». Ο ιστορικüς Κονσταντßν Ρεζατσεβßτσι προτεßνει üτι πιθανüτατα ετÜφη στη 1η εκκλησßα της ΜονÞς ΚομÜνας, που εßχε ιδρυθεß απü τον ßδιο.
     Ο Βλαντ εßχε δýο συζýγους, σýμφωνα με τους σýγχρονους ειδικοýς. Η 1η σýζυγüς του μπορεß να Þταν εξþγαμη κüρη του ΙωÜννη ΟυνιÜδη, σýμφωνα με τον ιστορικü AλεξÜντρου Σιμüν. Η 2η σýζυγος Þταν η Τζουστßνα Σßλαγκι, που Þταν εξαδÝλφη του Ματθαßου Κορβßνου. ¹τανε χÞρα του ΒÝντσελ Πüγκρατς του Σεντμßκλος üταν παντρεýτηκε το Λαδßσλαο ΝτρÜγκουλια, πιθανüτατα το 1475. ΕπÝζησε του Βλαντ Ντρακοýλ και παντρεýτηκε πρþτα τον Παλ Σοýκι και στη συνÝχεια το ΓιÜνος Ερντελι.
     Ο μεγαλýτερος γιος του ΒλÜντ, ΜινÝα, γεννÞθηκε το 1462. Ο Üγνωστος 2ος γιος του σκοτþθηκε πριν απü το 1486. Ο 3ος Βλαντ Ντρακοýλια, διεκδßκησε ανεπιτυχþς τη Βλαχßα γýρω στο 1495. ¹ταν ο προπÜτορας της οικογÝνειας ευγενþν Ντρακοýλια. ¸μβλημÜ τους υπÞρξεν ο δρÜκος κρεμασμÝνος απü Ýνα σταυρü. Ο Βλαντ Γ' επονομÜστηκε ΔρÜκουλας (Draculea), που σημαßνει γιος του ΔρÜκου και κατÜ Üλλη εκδοχÞ γιος του διαβüλου.
     Ιστορßες για τις μοχθηρÝς πρÜξεις του Βλαντ Üρχισαν να κυκλοφοροýν κατÜ τη διÜρκεια της ζωÞς του. ΜετÜ τη σýλληψÞ του οι αυλικοß του Ματθαßου Κορβßνου προþθησαν την εξÜπλωσÞ τους. Ο παπικüς αντιπρüσωπος, Nικολü ΜοντρουσιÝνσε, εßχε Þδη γρÜψει για τÝτοιες ιστορßες στον ΠÜπα Πßο Β' το 1462. 2 χρüνια μετÜ, ο ΠÜπας τις συμπεριÝλαβε στα Σχüλια του.
     Ο λυρικüς αοιδüς Mßχαελ ΜπεχÜιμ Ýγραψε μακρý ποßημα για τα Ýργα του Βλαντ, που φÝρεται να βασßζεται στη συνομιλßα του με καθολικü μοναχü που εßχε καταφÝρει να δραπετεýσει απü τη φυλακÞ του Βλαντ. Το ποßημα, που ονομÜζεται Von ainem wutrich der heis Trakle waida von der Walachei (Ιστορßα ενüς Αιμοδιψοýς ΠαρÜφρονα ονüματι ΔρÜκουλα της Βλαχßας) παρουσιÜστηκε στην αυλÞ του Φρειδερßκου Γ' της Αγßας ΡωμαúκÞς Αυτοκρατορßας στο Βßνερ Νüυστατ το χειμþνα του 1463. Σýμφωνα με μßα απü τις ιστορßες του ΜπεχÜιμ ο Βλαντ εßχε ανασκολοπÞσει δýο μοναχοýς για να τους βοηθÞσει να πÜνε στον παρÜδεισο, διατÜζοντας επßσης τον ανασκολοπισμü του γαúδÜρου τους επειδÞ Üρχισε να γκαρßζει μετÜ το θÜνατü τους. Ο ΜπεχÜιμ κατηγüρησε επßσης το Βλαντ για διπροσωπßα, αναφÝροντας πω εßχεν υποσχεθεß υποστÞριξη τüσο στον Ματθαßο Κορβßνο üσο και στο ΜωÜμεθ, αλλÜ δεν εκπλÞρωσε την υπüσχεσÞ του.
     Το 1475 ο ΓκαμπριÝλε Ρανγκüνι, Επßσκοπος του ¸γκερ (και πρþην παπικüς αντιπρüσωπος), κατÜλαβε üτι ο Βλαντ εßχε φυλακιστεß λüγω της σκληρüτητÜς του. Ο Ρανγκüνι κατÝγραψε επßσης τη φÞμη üτι üντας στη φυλακÞ ο Βλαντ Ýπιανε αρουραßους και τους τεμÜχιζε Þ να τους κολλοýσε σε μικρÜ κομμÜτια ξýλου, επειδÞ δεν κατÜφερε να... ξεχÜσει τη μοχθηρßα του. Ο Αντüνιο Μπονφßνι κατÝγραψε επßσης ανÝκδοτα για το Βλαντ στην Historia Pannonica περß το 1495. Ο Μπονφßνι Þθελε να δικαιολογÞσει τüσο την απομÜκρυνση üσο και την αποκατÜσταση του Βλαντ απü το Ματθαßο. ΠεριÝγραψε το Βλαντ ως "Üνθρωπο ανÞκουστης σκληρüτητας και δικαιοσýνης". Οι ιστορßες του Μπονφßνι για το Βλαντ επαναλÞφθηκαν στη Κοσμογραφßα του ΣεμπÜστιαν Μýνστερ. Ο Μýνστερ κατÝγραψε επßσης τη "φÞμη για τυραννικÞ δικαιοσýνη" του Βλαντ.
     ¸ργα που περιεßχαν τις ιστορßες για τη σκληρüτητα του Βλαντ δημοσιεýτηκαν στα ΓερμανικÜ στην Αγßα ΡωμαúκÞ Αυτοκρατορßα πριν απü το 1480. Οι ιστορßες φÝρονται να Ýχουνε γραφτεß στις αρχÝς της 10ετßας του 1460, επειδÞ περιγρÜφουν την εκστρατεßα του Βλαντ στο Δοýναβη στις αρχÝς του 1462, αλλÜ δεν αναφÝρονται στην εισβολÞ του ΜωÜμεθ Β´ στη Βλαχßα τον Ιοýνιο του ßδιου Ýτους. ΠαρÝχουν μια λεπτομερÞ αφÞγηση των συγκροýσεων μεταξý του Βλαντ και των ΣÜξονων της Τρανσυλβανßας, δεßχνοντας να προÝρχονται απü τα λογοτεχνικÜ μυαλÜ των Σαξüνων.
     Οι ιστορßες για τις επιδρομÝς-λεηλασßες του Βλαντ στην Τρανσυλβανßα βασßζονταν σαφþς στη περιγραφÞ ενüς αυτüπτη μÜρτυρα, επειδÞ περιÝχουν ακριβεßς λεπτομÝρειες (συμπεριλαμβανομÝνων των καταλüγων των εκκλησιþν που καταστρÜφηκαν απü το Βλαντ και τις ημερομηνßες των επιδρομþν). ΠεριγρÜφουν το Βλαντ ως «παρανοúκü ψυχοπαθÞ, σαδιστÞ, φρικιαστικü δολοφüνο, μαζοχιστÞ», χειρüτερο απü τον Καλιγοýλα και το ΝÝρωνα. Ωστüσο οι ιστορßες που υπογραμμßζουν τη σκληρüτητα του Βλαντ πρÝπει να αντιμετωπßζονται με περßσκεψη επειδÞ οι κτηνþδεις πρÜξεις του πιθανüτατα μεγαλοποιÞθηκαν (Þ ακüμα και εφευρÝθηκαν) απü τους Σαξονες.
Η εφεýρεση της τυπογραφßας συνÝβαλε στη δημοφιλßα των ιστοριþν για το Βλαντ, καθιστþντας τες Ýνα απü τα πρþτα "ευπþλητα" στην Ευρþπη. Για να ενισχýσουν τις πωλÞσεις, δημοσιεýονταν σε βιβλßα με ξυλογραφßες στα εξþφυλλÜ τους, που απεικüνιζαν τρομακτικÝς σκηνÝς. Για παρÜδειγμα, οι εκδüσεις που δημοσιεýτηκαν στη ΝυρεμβÝργη το 1499 και στο Στρασβοýργο το 1500 απεικονßζουν το Βλαντ να να παßρνει το δεßπνο του σε Ýνα τραπÝζι που περιβÜλλεται απü νεκροýς Þ ετοιμοθÜνατους ανθρþπους σε πασσÜλους.

   ... [Ο Βλαντ] Ýφτιαξε Ýνα μεγÜλο χÜλκινο καζÜνι και Ýβαλε πÜνω του Ýνα καπÜκι απü ξýλο με τρýπες. ¸βαλε τους ανθρþπους στο καζÜνι και τα κεφÜλια τους στις τρýπες και τα πρüσδεσε εκεß. ¸πειτα το γÝμισε με νερü και Ýβαλε απü κÜτω του φωτιÜ και Üφησε τους ανθρþπους να βρÜσουν μÝχρι θανÜτου. Και τüτε εφεýρε τρομακτικü, τρομερü, ανÞκουστο βασανιστÞριο. ¸δωσε εντολÞ στις γυναßκες να ανασκολοπισθοýν μαζß με τα θηλÜζοντα μωρÜ τους στον ßδιο πÜσσαλο. Τα μωρÜ αγωνßζονταν να ζÞσουν στο στÞθος της μητÝρας τους μÝχρι να πεθÜνουν. Τüτε Ýκοψε τα στÞθη των γυναικþν και Ýβαλε τα μωρÜ στο κεφÜλι και τα ανασκολüπησε μαζß.

     ΥπÜρχουνε περισσüτερα απü 20 χειρüγραφα (γραμμÝνα μεταξý του 15ου και του 18ου αι.), που διÝσωσαν το κεßμενο του Skazanie o Drakule voievode (Η Ιστορßα του Βοεβüδα ΔρÜκουλα). Τα χειρüγραφα γρÜφτηκαν στα ρωσικÜ, αλλÜ αντιγρÜφουν Ýνα κεßμενο που εßχε αρχικÜ γραφτεß σε μια Νüτια ΣλαβικÞ γλþσσα, επειδÞ περιÝχουν εκφρÜσεις ξÝνες στη ρωσικÞ γλþσσα, που üμως χρησιμοποιοýνται σε Νüτιους Σλαβικοýς ιδιωματισμοýς (üπως ντιαβüλ για το "κακü"). Το αρχικü κεßμενο γρÜφτηκε στη Βοýδα μεταξý 1482 & 1486.
     Οι 19 ανÝκδοτες ιστορßες του Skazanie εßναι μεγαλýτερες απü τις ΓερμανικÝς ιστορßες για το Βλαντ.Εßναι Ýνα μεßγμα γεγονüτων και μυθοπλασßας, σýμφωνα με τον ιστορικü ΡÝιμοντ Τ. ΜακνÝιλι. Σχεδüν οι μισÝς απü αυτÝς υπογραμμßζουν, üπως και οι ΓερμανικÝς ιστορßες, την κτηνωδßα του Βλαντ, αλλÜ υπογραμμßζουν επßσης üτι η σκληρüτητÜ του του επÝτρεψε να ενισχýσει την κεντρικÞ κυβÝρνηση της Βλαχßας. Για παρÜδειγμα το Skazanie αναφÝρει για Ýνα χρυσü κýπελλο που κανεßς δεν τüλμησε να κλÝψει απü μια κρÞνη επειδÞ ο ΒλÜντ "μισοýσε την κλοπÞ τüσο βßαια ... που üποιος Ýκανο κακü Þ ληστεßα ... δε ζοýσε για πολý", προÜγοντας Ýτσι τη δημüσια τÜξη και η ΓερμανικÞ ιστορßα για την εκστρατεßα του ΒλÜντ κατÜ της ΟθωμανικÞς επικρÜτειας υπογρÜμμιζε τις απÜνθρωπες πρÜξεις του ενþ το Skazanie τüνιζε την επιτυχημÝνη διπλωματßα του. Απü την Üλλη, το Skazanie επÝκρινε Ýντονα το Βλαντ για τον προσηλυτισμü του στον Καθολικισμü, αποδßδοντας το θÜνατü του σε αυτÞ την αποστασßα.ΚÜποια στοιχεßα των ιστοριþν προστÝθηκαν αργüτερα στις ΡωσικÝς ιστορßες για τον ΙβÜν τον Τρομερü της Ρωσßας.
     Το Χρονικü του Καντακουζηνοý Þταν το 1ο ρουμανικü ιστορικü Ýργο που κατÝγραψε μια ιστορßα για το Βλαντ τον ΑνασκολοπιστÞ, αφηγοýμενη τον ανασκολοπισμü των παλαιþν βογιÜρων του Tιργκοβßστε για τη δολοφονßα του αδελφοý του, Νταν. Το χρονικü προσθÝτει üτι ο Βλαντ ανÜγκασε τους νÝους βογιÜρους και τις συζýγους και τα παιδιÜ τους να χτßσουν το κÜστρο του ΠοúενÜρι. Η ιστορßα για το ΚÜστρο ΠοúενÜρι αναφÝρθηκε το 1747 απü το Νεüφυτο Α', Μητροπολßτη Ουγγαροβλαχßας, που τη συμπλÞρωσε με την ιστορßα του Meşterul Manole (ΠρωτομÜστορα Μανüλη), που φÝρεται να εντοßχισε τη νιüπαντρη γυναßκα του για να αποτρÝψει την κατÜρρευση των τειχþν του κÜστρου, üταν κατασκευαζüταν. Στις αρχÝς του 20οý αιþνα ο Κονσταντßν ΡιντουλÝσκου-Κοντßν, δÜσκαλος στην επαρχßα ΜουσÝλ üπου βρισκüταν το κÜστρο, δημοσßευσε Ýνα τοπικü μýθο σχετικÜ με τη δωρητÞρια επιστολÞ του Βλαντ "γραμμÝνη σε δÝρμα κουνελιοý" για τους χωρικοýς που τον βοÞθησαν να διαφýγει απü το ΚÜστρο ΠοúενÜρι στην Τρανσυλβανßα κατÜ την ΟθωμανικÞ εισβολÞ στη Βλαχßα. Σε Üλλα χωριÜ της περιοχÞς η δωρεÜ αποδßδεται στο θρυλικü ΡÜντου ΝÝγκρου.
     Ο ΡιντουλÝσκου-Κοντßν κατÝγραψε και Üλλους τοπικοýς θρýλους, μερικοß απü τους οποßους εßναι επßσης γνωστοß απü τις ΓερμανικÝς και ΣλαβικÝς ιστορßες για το Βλαντ, υποδηλþνοντας üτι οι τελευταßες ιστορßες διατÞρησαν την προφορικÞ παρÜδοση. Για παρÜδειγμα οι ιστορßες για το κÜψιμο των τεμπÝληδων, των φτωχþν και των κουτσþν κατÜ διαταγÞ του Βλαντ και η εκτÝλεση της γυναßκας που εßχε κÜνει για τον Üντρα της πολý κοντü Ýνα πουκÜμισο μποροýν επßσης να βρεθοýν ανÜμεσα στις ΓερμανικÝς και ΣλαβικÝς ιστορßες. Οι αγρüτες που Ýλεγαν τις ιστορßες γνþριζαν üτι το προσωνýμιο του Βλαντ συνδεüταν με τους συχνοýς ανασκολοπισμοýς κατÜ τη βασιλεßα του, αλλÜ Ýλεγαν üτι μüνο τÝτοιες σκληρÝς πρÜξεις θα μποροýσαν να εξασφαλßσουν τη δημüσια τÜξη στη Βλαχßα.

     Οι περισσüτεροι ΡουμÜνοι καλλιτÝχνες Ýχουν θεωρÞσει το Βλαντ ως δßκαιο κυβερνÞτη και ρεαλιστÞ τυρÜννο που τιμωροýσε τους εγκληματßες και εκτελοýσε του μη πατριþτες βογιÜρους για να ενισχýσει την κεντρικÞ κυβÝρνηση. Ο Ioν ΜπουντÜι-ΝτελεÜνου (1760-1820) Ýγραψε το πρþτο Ρουμανικü επικü ποßημα που εστιÜζεται σ' αυτüν. Η ΤσιγγανιÜδα (ΤσιγγÜνικο Επος) του ΝτελεÜνου (που δημοσιεýτηκε μüλις το 1875, σχεδüν Ýνα αιþναςμετÜ τη σýνθεσÞ του) παρουσßαζε το Βλαντ ως Þρωα που αγωνßζεται εναντßον των βογιÜρων, των Οθωμανþν, των στριγκþν (Þ βαμπßρ) και Üλλων κακþν πνευμÜτων, επικεφαλÞς ενüς στρατοý τσιγγÜνων και αγγÝλων. Ο ποιητÞς Ντιμßτριε ΜπολιντινεÜνου υπογρÜμμισε τους θριÜμβους του Βλαντ στις ΜÜχες των ΡουμÜνων στα μÝσα του 19ου αιþνα. Θεþρησε το Βλαντ μεταρρυθμιστÞ του οποßου οι πρÜξεις βßας Þταν απαραßτητες για να αποτρÝψουν τονδεσποτισμü των βογιÜρων. ¸νας απü τους μεγαλýτερους ΡουμÜνους ποιητÝς, ο ΜιχαÞλ ΕμινÝσκου, αφιÝρωσε μια ιστορικÞ μπαλÜντα, το Τρßτο ΓρÜμμα, στους γενναßους πρßγκιπες της Βλαχßας, συμπεριλαμβανομÝνου του Βλαντ. ΠροτρÝπει τον Βλαντ να επιστρÝψει απü τον τÜφο και να εξοντþσει τους εχθροýς του Ρουμανικοý Ýθνους. Στις αρχÝς της 10ετßας του 1860 ο ζωγρÜφος TÝοντορ Αμαν απεικüνισε τη συνÜντηση του Βλαντ και των Οθωμανþν απεσταλμÝνων, δεßχνοντας το φüβο των απεσταλμÝνων για τον ηγεμüνα της Βλαχßας.

   ΠρÝπει να Ýλθεις, ω τρομερÝ ΑνασκολοπιστÞ,
   να τους κατατροπþσεις με την Ýννοια σου.
   ΧþρισÝ τους στα δýο , εδþ οι ανüητοι, οι παλιÜνθρωποι εκεß
   Σπρþξε τους σε δýο περιβλÞματα απü το λαμπρü φως της ημÝρας...
   Τüτε, βÜλε φωτιÜ στη φυλακÞ και στο Üσυλο των παραφρüνων.
ΜιχαÞλ ΕμινÝσκου:  Το Τρßτο ΓρÜμμα

     Απü τα μÝσα του 19ου αι. οι ΡουμÜνοι ιστορικοß Ýχουν αντιμετωπßσει το Βλαντ ως Ýνα απü τους μεγαλýτερους ΡουμÜνους ηγεμüνες, τονßζοντας τον αγþνα του για την ανεξαρτησßα των Ρουμανικþν εδαφþν. Ακüμη και οι πρÜξεις σκληρüτητÜς του συχνÜ παρουσιÜζονταν ως ορθολογικÝς πρÜξεις που εξυπηρετοýσαν το εθνικü συμφÝρον. Ο AλεξÜντρου Ντιμßτριε ΞÝνοπολ Þταν Ýνας απü τους πρþτους ιστορικοýς που τüνισαν üτι ο Βλαντ μποροýσε να σταματÞσει τις εσωτερικÝς διαμÜχες των φατριþν των βογιÜρων μüνο με την τρομοκρατßα του. Ο Κονσταντßν ΤζουρÝσκου παρατÞρησε: «Τα βασανιστÞρια και οι εκτελÝσεις που [ο Βλαντ] διÝταζε δεν Þταν απü καπρßτσιο, αλλÜ πÜντα εßχαν Ýναν λüγο και πολý συχνÜ Ýναν κρατικü λüγο». Ο ΙοÜν ΜπογκντÜν Þταν Ýνας απü τους λßγους ΡουμÜνους ιστορικοýς που δεν δÝχτηκε αυτÞ την ηρωικÞ εικüνα. Στο Ýργο του που δημοσιεýθηκε το 1896, Ο Bλαντ ΤσÝπες και τα ΓερμανικÜ και ΡωσικÜ αφηγÞματα, κατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι οι ΡουμÜνοι πρÝπει να ντρÝπονται για το ΒλÜντ, αντß να τον παρουσιÜζουν ως «πρüτυπο θÜρρους και πατριωτισμοý». Σýμφωνα με δημοσκüπηση που διεξÞχθη το 1999, το 4,1% των συμμετεχüντων επÝλεξε το Βλαντ ως μια απü τις "σημαντικüτερες ιστορικÝς προσωπικüτητες που επηρÝασαν τη μοßρα των ΡουμÜνων προς το καλýτερο".
     Οι ιστορßες για το ΒλÜντ τον κατÝστησαν το γνωστüτερο μεσαιωνικü ηγεμüνα των Ρουμανικþν περιοχþν στην Ευρþπη. Ωστüσο ο ΔρÜκουλας του Μπραμ Στüκερ, που δημοσιεýθηκε το 1897, Þταν το πρþτο βιβλßο που συνÝδεε το ΔρÜκουλα με τα βαμπßρ. Ο Στüκερ Ýστρεψε την προσοχÞ του στα αιμοβüρα βαμπßρ της ΡουμανικÞς λαογραφßας απü το Üρθρο του Εμιλυ ΤζÝραρντ σχετικÜ με τις ΤρανσυλβανικÝς δεισιδαιμονßες (που δημοσιεýτηκε το 1885) κι οι γνþσεις του για τη μεσαιωνικÞ ιστορßα της Βλαχßας προÝρχονται απü το βιβλßο του Ουßλιαμ Ουßλκινσον {ΑναφορÜ στα ΠριγκιπÜτα Βλαχßας και Μολδαβßας με ΠολιτικÝς ΠαρατηρÞσεις ΣχετικÜ με ΑυτÜ), που δημοσιεýθηκε το 1820. Αποδεχüμενος την αξιοπιστßα των Γερμανικþν ιστοριþν, ο Ουßλκινσον χαρακτÞρισε το Βλαντ ως κακü Üνθρωπο. Γνωρßζοντας τüσο τις καταστρεπτικÝς εκστρατεßες του Αττßλα και την υποτιθÝμενη ΟυννικÞ προÝλευση των ΣÝκελι, ο Στüκερ Ýγραψε üτι ο ΔρÜκουλας καταγüταν απü αυτοýς.
     Ο απεσταλμÝνος του ΠÜπα Πßου Β', Nικολü Μοντροýσα, ζωγρÜφισε τη μοναδικÞ υπÜρχουσα περιγραφÞ του Βλαντ, που τον γνþρισε στη Βοýδα. ¸να αντßγραφο του πορτρÝτου του Βλαντ υπÜρχει στην «πινακοθÞκη πορτρÝτων των τερÜτων» στο κÜστρο ΑμπρÜς στο ºνσμπρουκ. Ο πινακας απεικονßζει "Ýναν ισχυρü, σκληρü και κÜπως βασανισμÝνο Üνθρωπο" με "μεγÜλα, βαθιÜ, σκοýρα πρÜσινα και διεισδυτικÜ μÜτια", σýμφωνα με το ΦλορÝσκου. Το χρþμα των μαλλιþν του Βλαντ δεν μπορεß να προσδιοριστεß, επειδÞ ο Μοντροýσα αναφÝρει üτι ο Βλαντ Þταν μαυρομÜλης, ενþ το πορτρÝτο φαßνεται να δεßχνει üτι εßχε ξανθÜ μαλλιÜ. Ο πινακας απεικονßζει το Βλαντ με μεγÜλο κÜτω χεßλος.

   [Ο Βλαντ] δεν Þταν πολý ψηλüς, αλλÜ πολý σωματþδης και δυνατüς, με κρýα και τρομερÞ εμφÜνιση, δυνατÞ και αετßσια μýτη, διογκωμÝνα ρουθοýνια, λεπτü και κοκκινωπü πρüσωπο στο οποßο οι πολý μακριÝς βλεφαρßδες πλαισιþνονταν απü μεγÜλα ανοιχτÜ πρÜσινα μÜτια, που τα σκοýρα μαýρα φρýδια τα Ýκαναν να φαßνονται απειλητικÜ. Το πρüσωπο και το πηγοýνι του Þταν ξυρισμÝνα, εκτüς απü το μουστÜκι. Οι διογκωμÝνοι κρüταφοι αýξαναν τον üγκο του κεφαλιοý του. ¸να ταυρßσιος λαιμüς συνÝδεε [με] το κεφÜλι του απü το οποßο κρÝμονταν μαýρες μποýκλες στο πρüσωπο και τους φαρδεßς þμους του.
  -Η περιγραφÞ του Βλαντ ου ΑνασολοπιστÞ απü το Nικολü Μοντροýσα-.

     Η κακÞ φÞμη του Βλαντ στα γερμανüφωνα εδÜφη μπορεß να ανιχνευθεß σε Ýναν αριθμü αναγεννησιακþν Ýργων. Απεικονßστηκε ανÜμεσα στους μÜρτυρες του μαρτυρßου του Αγßου ΑνδρÝα σε πßνακα του 15ου αι., που εκτßθεται στο ΜπελβεντÝρε της ΒιÝννης. Μια μορφÞ παρüμοια με το Βλαντ εßναι Ýνας απü τους μÜρτυρες του Χριστοý στο ΓολγοθÜ σε Ýνα παρεκκλÞσι του Καθεδρικοý του Αγßου ΣτεφÜνου στη ΒιÝννη.

                                 Μýθοι & ΑλÞθειες

     ¼ταν ο Βλαντ αφÝθηκε ελεýθερος απ' τους Οθωμανοýς εκεßνη τη περßοδο και γýρισε πßσω στη Βλαχßα, εßχε να αντιμετωπßσει πολλÜ ανοιχτÜ μÝτωπα. Αν Þθελε να πÜρει τη θÝση του πατÝρα του, ως ηγεμüνας της Βλαχßας, Ýπρεπε να δþσει πολλοýς αγþνες. ΧρειÜστηκε μßα 10ετßα, για να κατατροπþσει τους εχθροýς του, αλλÜ το 1456 κατÜφερε να κερδßσει το θρüνο του πατÝρα του και να ονομαστεß Βλαντ Γ', ηγεμüνας της Βλαχßας.



     ΕισαγωγικÜ εδþ αξßζει να αναφερθεß -χωρßς να 'ναι και σßγουρο Üλλωστε- πως στη περιοχÞ υπÞρχε Ýνας θρýλος που Ýλεγε περßληπτικÜ, περßπου τα εξÞς: Η χþρα θα καταληφθεß απü Üγριους κι ανßκητους σχεδüν εχθροýς και πως κÜποια χρονικÞ στιγμÞ, θα εμφανιστεß Ýνας ηγÝτης, ιδιαßτερος, εκπαιδευμÝνος, δυναμωμÝνος, ικανüς και δυνατüς και θα τη σþσει. Το μüνο που δεν διακρßνοτανε στο θρýλο αυτü, Þταν αν αυτüς ο "Μεσσßας" -ας τονε ποýμε Ýτσι- θα 'ταν Üγιος Þ δαßμονας. Δεν διευκρινιζüταν αυτü. Επßσης, üπως αναφÝρθηκε στα εισαγωγικÜ, στην ευρýτερη περιοχÞ των 2 μεγÜλων αυτοκρατοριþν, εßχαν επικρατÞσει και βαστοýσανε τα ηνßα του πλοýτου, οι ευγενεßς, οßτινες, πÜντα και σε κÜθε κατÜσταση, καταφÝρνουνε κι επιπλÝουνε με τα αγαθÜ τους αμεßωτα. Απü την Üλλη μεριÜ, υπÞρχε πÜντα η Εκκλησßα, η üποια εκκλησßα, εßτε αυτÞ λÝγεται ΠαπικÞ εßτε -üπως εν προκειμÝνω- η Ορδüδοξη. ΑυτÞ μÜλιστα καταφÝρνει, χρησιμοποιþντας μια λογικÞ πειθþ, να ενσωματþνεται σε κÜθε καταχτητÞ, ακüμα κι αν αυτüς εßναι αλληνÞς εκκλησßας Þ και βÜρβαρος ακüμα. Διüτι μπορεß να μη συμφωνοýν οι εκÜστοτε εφορμþντες με τα καλιμαýχια Þ τις τιÜρες, αλλÜ σου λÝν απü μÝσα τους: "Ας τÜχω καλÜ μαζß τους καθþς δεν με απειλοýν, δεν με θßγουν, οπüτε τους αφÞνω να κραßνουν κι Ýχω το κεφαλÜκι μου Þσυχο και το κατακτημÝνο λαü, Þρεμο κι ευπειθÞ". ΠροσÝξτε τþρα, γιατß αυτü μπορεß να μοιÜζει εικασßα, Þ Ýνα... συμπÝρασμα μÝσες-Üκρες, αλλÜ δεν εßναι οýτε μýθος, οýτε θρýλος, αλλÜ μια πραγματικüτητα αιþνων.
     ¸τσι εßχεν η διαμορφωμÝνη κατÜσταση στην εποχÞ του Βλαντ κι αυτüς Ýπρεπε να σýμμαχÞσει και με τους Ευγενεßς αλλÜ και με τους ΠαππÜδες. Θα παßρνανε το μοιρÜδι τους αυτοß, üπως τüοοοσα και τüσα χρüνια, θα 'κανε κι αυτüς το βασιλιÜ-βοεβüδα, οι Τοýρκοι θα κÜθονταν στ' αυγÜ τους κι üλα θα 'ταν ευτυχισμÝνα κι üμορφα. Ερωτþ τþρα εγþ ο ηλßθιος: Γιατß τÜχα δε γßναν Ýτσι, üμορφα κι απλÜ και ξεκοýραστα και κερδοφüρα για τις... μεγÜλες δυνÜμεις, παρÜ Ýγινε της ... το κηγκλßδωμα; Α ναι Ýχετε δßκιο... Þτανε κακüς, παλουκωτÞς, ο ΔιÜβολος ο ßδιος επß γηςκι üχι Üγιος που 'ρθε να σþσει τη χþρα του. Γιατß τη χþρα του, τη... σωνανε καιρü τþρα οι προκÜτοχοß του. Αυτüς προφανþς δεν εßχε καμμιÜ θÝση. Η χþρα του Þτανε μια χαρÜ με τους Τοýρκους στη κεφÜλα της, με τα τüσα χρυσÜ ετÞσιο φüρο υποτελεßας και τα 500 παιδÜκια-γενßτσαρους, προσφορÜ στους Τοýρκους. Δεν Ýχουμε χρεßα κýριε Βλαντ ΤσαμπουκÜ κι ΑνασκολοπιστÞ, απü σÝνα... παλουκþνουμε κι εμεßς μια χαρÜ. Συγγνþμη για τη παρÝνθεση και συνεχßζω με τη παρÜθεση των... φρικαλεοτÞτων του... ΠαλουκωτÞ.


             Βλαντ στη ΠινακοθÞκη των Προγüνων του Οßκου των ΕστερχÜζι
                                  17ος αιþνας, ΚÜστρο ΦορχτενστÜιν

     Βιβλßα που περιγρÜφουν τις σκληρÝς πρÜξεις του Βλαντ Þταν μεταξý των 1ων μπεστ-σÝλλερς στα γερμανüφωνα εδÜφη. Στη Ρωσßα δημοφιλεßς ιστορßες ανÝφεραν üτι ο Βλαντ Þτανε σε θÝση να ενισχýσει τη κεντρικÞ κυβÝρνηση μüνο με την εφαρμογÞ βßαιων ποινþν και μια παρüμοια Üποψη υιοθετÞθηκε απü τους περισσüτερους ρουμÜνους ιστορικοýς το 19ο αι.. Η φÞμη του Βλαντ για τη σκληρüτητα και το πατρüνυμü του Ýδωσαν το üνομα του βαμπßρ "Κüμης ΔρÜκουλας" Ýγινε θρýλος και τροφοδüτησε τη πÝνα του Μπραμ Στüκερ (Bram Stoker), ο οποßος δημιοýργησε τον αιμοδιψÞ χαρακτÞρα ΔρÜκουλα στο ομþνυμο μυθιστüρημα του, το 1897. ΣÞμερα πλÝον η λÝξη, εßναι πρωτßστως γνωστÞ ως το üνομα ενüς βαμπßρ απü τη Λογοτεχνßα του Φανταστικοý.  ΔιπλωματικÝς αναφορÝς και λαúκÝς ιστορßες αναφÝρονταν σε αυτüν ως ΔρÜκουλα Þ Ντρακοýλια Þδη το 15ο αι.. Ο ßδιος υπÝγραψε τις δýο επιστολÝς του ως "Ντραγκοýλια" Þ "Ντρακοýλια" στα τÝλη της 10ετßας του 1470. ΝτρÜκουλα εßναι η ΣλαβονικÞ γενικÞ πτþση του ΝτρÜκουλ, που σημαßνει «ο γιος του ΝτρÜκουλ (Þ του ΔρÜκου)». Στη σýγχρονη ΡουμανικÞ, dracul σημαßνει "διÜβολος", που οφεßλει τον ορισμü της στη κακÞ φÞμη του Βλαντ. ΞεκινÜμε με το τß Ýχει κυκλοφορÞσει ευρÝως:
     Η σχÝση του Βλαντ με τον λαü του Þτανε τυπικÞ σχÝση ηγεμüνα- υπηκüων κατÜ τη διÜρκεια του Μεσαßωνα:  το παραμικρü παρÜπτωμα επÝσυρε σκληρüτατες ποινÝς. ΕνδεικτικÞ για τη σχÝση αυτÞ εßναι η διαμÜχη του με τους κατοßκους της πρωτεýουσας Τιργκüβιστε. ΠηγÝς της εποχÞς θεωροýνε τους κατοßκους της πüλης υπεýθυνους για το θÜνατο του πρßγκιπα Μßρτσεα, αδελφοý του Βλαντ. Για να εκδικηθεß, ο τελευταßος εξαπÝλυσε τους σωματοφýλακÝς του στη πüλη, τη μÝρα του ΠÜσχα και συνÝλαβαν üλους τους κατοßκους. Οι ηλικιωμÝνοι κι οι μεσÞλικες ανασκολοπßστηκαν, ενþ οι νÝοι οδηγÞθηκαν στο ΠοενÜρι, üπου εργÜστηκαν για την ανÝγερση του φρουρßου της περιοχÞς, «þσπου Ýλιωσαν τα ροýχα πÜνω τους κι Ýμειναν γυμνοß». Η απßστευτη αυτÞ ιστορßα (τουλÜχιστον üσον αφορÜ τον αριθμü των ανασκολοπισμÝνων και των αιχμαλþτων, καθþς Þταν μÜλλον αδýνατο να συλληφθοýν üλοι οι κÜτοικοι), χÜρισε στον Βλαντ το προσωνýμιο ΤσÝπες (ανασκολοπιστÞς). Και πÜμε παρακÜτω:


                 Ερεßπια του ΚÜστρου ΠοúενÜρι

     ΠηγÝς, οι οποßες επßσης δεν μποροýν να επιβεβαιωθοýν (χμμ...) απüλυτα, αναφÝρουν üτι ο Βλαντ συνÝλαβε το αποκρουστικü σχÝδιο, να αφανßσει απü τη κοινωνßα της Βλαχßας üλους τους Üπορους πολßτες. ¸δωσε λοιπüν εντολÞ να συγκεντρþσουν üλους τους φτωχοýς, τους ηλικιωμÝνους και τους αρρþστους. ΠρÜγματι, συγκεντρþθηκε με ευκολßα Ýνα πολý μεγÜλο πλÞθος αναξιοπαθοýντων ανθρþπων, με την ελπßδα της ευεργεσßας απü τον ηγεμüνα τους. Εκεßνος, αφοý τους παρÝθεσε Ýνα πλουσιοπÜροχο γεýμα, τους ρþτησε αν επιθυμοýσαν να μην Ýχουν Ýγνοιες σε αυτüν τον κüσμο και να μην εßναι βÜρος σε κανÝναν. Μüλις αυτοß του απÜντησαν καταφατικÜ, Ýδωσε εντολÞ να τους κÜψουν ζωντανοýς! Ενþ ακοýγονταν τα ουρλιαχτÜ των δυστυχισμÝνων εκεßνων απüκληρων της ζωÞς, ο Βλαντ Ýλεγε στους αυλικοýς του: «Επιθυμεßτε να μÜθετε γιατß το Ýκανα αυτü; Πρþτα απ’ üλα, για να μην εßναι βÜρος στην κοινωνßα και κανεßς να μην εßναι φτωχüς στη χþρα μου, αλλÜ üλοι πλοýσιοι. ΚατÜ δεýτερον, τους απÜλλαξα απü τη φτþχεια και τη δυστυχßα σε τοýτο τον κüσμο». Και... πÜμε παρακÜτω:
     Στη προσπÜθειÜ του επßσης για απρüσκοπτη ανÜπτυξη του εμπορßου, εντÜσσονται και τα σκληρüτατα μÝτρα κατÜ της ληστεßας. Αυτοß που συλλαμβÜνονταν να ληστεýουνε καραβÜνια μ' εμπορεýματα, θα τιμωροýνταν με τον πιο ανþδυνο και γρÞγορο θÜνατο που μποροýσαν να περιμÝνουν, δηλαδÞ τον ανασκολοπισμü! Ο Βλαντ μισοýσε τüσο πολý τους ληστÝς, þστε «üποιος Ýκανε κÜποια ατιμßα, μια ληστεßα, Ýκλεβε Þ ψευδομαρτυροýσε, δεν εßχε γλυτωμü». Ως αποτÝλεσμα της τακτικÞς του αυτÞς, η Βλαχßα θεωρÞθηκε ως ο πλÝον ασφαλÞς τüπος για το εμπüριο. Οι ποινÝς που επιβÜλλονταν στους κλÝφτες, ανεξÜρτητα απü το μÝγεθος της κλοπÞς, Þταν εξßσου εξοντωτικÝς με εκεßνες των ληστþν. ΛαúκÝς παραδüσεις αναφÝρουνε τον πολý συνηθισμÝνο ανασκολοπισμü, τον απαγχονισμü, το βρÜσιμο Þ το ψÞσιμο του δρÜστη! Στη καλλßτερη περßπτωση, κÜποιος μποροýσε να γλιτþσει τη ζωÞ του με ακρωτηριασμü των χεριþν. Λßγο αργüτερα üμως, θα συλλαμβανüτανε με τη κατηγορßα της επαιτεßας (αφοý λüγω της κατÜστασÞς του δε θα μποροýσε να εξασκÞσει κÜποιο επÜγγελμα) και θα εκτελοýνταν. Το βρÜσιμο σε τερÜστια καζÜνια, Þταν η κλασσικÞ τιμωρßα και για üσους αποκρýπτανε κÜποια κλοπÞ, Þ τα προúüντα αυτÞς. Και πÜμε... παρακÜτω:
     ΚÜποτε απεßλησε τους κατοßκους μιας πüλης, üτι θα τους Ýβραζε ομαδüν, αν δεν του παρÝδιδανε συμπολßτη τους, που 'χε διαπρÜξει κλοπÞ. Σýμφωνα με τη παρÜδοση, υπü τον φüβο των φρικτþν αυτþν τιμωριþν οι Üνθρωποι εßχανε γßνει τüσον ενÜρετοι, þστε κανεßς δεν τολμοýσε να κλÝψει Ýνα χρυσü κýπελλο, που ‘χεν αφÞσει επιδεικτικÜ ο Βλαντ δßπλα σ’ Ýνα πηγÜδι, σε κÜποιο ερημικü μÝρος. ¼ποιος διαβÜτης διψοýσε, Ýπινε νερü με αυτü και μετÜ το Üφηνε στη θÝση του. Αυτü το τελευταßο εßναι καρατσεκαρισμÝνο, καθþς το απÜντησα και στις δυο Üκρες τοýτου του... μαγνÞτη και πÜμε παρακÜτω...


                Το σπßτι στη κεντρικÞ πλατεßα της ΣιγκισοÜρα, üπου Ýζησεν
                           ο πατÝρας του ΒλÜντ απü το 1431 Ýως το 1435

     Τß παρακÜτω; ΠαρακÜτω δεν Ýχει που λÝνε. ¼σα εßχανε τα χþσανε, σκαρφιστÞκαν Þ Þταν üντως Ýτσι... πλÝον δε μÝνει κÜτι απü κεß μεριÜ. Καιρüς να επιστρÝψουμε στην Üλλη τþρα. Και στην αρχÞ, θα ξεκινÞσω μιαν ατÜκα, και ζητþ εκ των προτÝρων συγγνþμη. καθþς εßναι καθαρÜ ρητορικÞς φýσεως κι üχι πως απευθýνεται σε σας τους αγαπημÝνους μου πιστοýς -üσοι εßναι- αναγνþστες. ΘÝλω να τονßσω λοιπüν φιλε (τυχαßο πρüσωπο το ξαναλÝω) πως σýμφωνα με πληροφορßες, που ωστüσο εßναι ανεπιβεβαßωτες, μαθαßνουμε... üχι και πÜλι δε μου πÜει η καρδιÜ... θα ρßξω τα ψεýτικα πυρÜ σε φανταστικü πρüσωπο: Φßλε μου ΒαγγελÜκη Χατζητσεκοýρα, λοιπüν, μαθαßνουμε απü... γερÝς πληροφορßες, απü ψηλÜ μÜλιστα ιστÜμενες, πλην üμως üχι εντελþς... επιβεβαιωμÝνες. πως η αγαπημÝνη σας μαννοýλα γαμιÝται ασυστüλως μüλις πÝσει η νýχτα. Την εßδε κι ο μπατζανÜκης μου ο ψεýτης... μÜλιστα εßχε πÜρει 5 Üτομα ταυτüχρονα...
     ΠιÜνετε τι θÝλω να πω Ýτσι; (το πρüσωπο εßναι προúüν φαντασßας μου).
     Λοιπüν να δοýμε μαζß τα σßγουρα. Ποιüς ηγÝτης, πριν και μετα τους 2 Βλαντ Β' & Γ', Þρθε σε ρÞξη με τους κατακτητÝς, αποδεδειγμÝνα, με σκοπü να εκπληρþσει το διακαÞ του πüθο, να λευτερþσει τη πατρßδα του απü το ζυγü, και παρÜλληλα να σταματÞσει την αφαßμαξη σε πλοýτο και σε Ýμψυχο παιδικü υλικü; Ποιüς ερωτþ; Να το πÜρει το ποτÜμι; Κανεßς! ΜÜλιστα κανεßς. ΕιδικÜ μÜλιστα να δþσει και τη ζωÞ του γι' αυτü το σκοπü;;;; Χα χα !!! Ποιüς ηγÝτης πριν απü τους 2 αυτοýς που εßπα, κατηγορÞθηκε για κÜτι απü τους γηγενÞς ευγενεßς Þ την Εκκκλησßα; Κανεßς! ΜÜααλιστα κανεßς. Παναπεß, για κεßνους, μια χαρÜ κÜνανε τη δουλειÜ τους οι πριν κι οι μετÜ, καθþς δεν ηκοýστη τßποτις, Ýτσι δεν εßναι; ΜÜαααστα. Και... πÜμε παρακÜτω...
     Παντρεýτηκε απü Ýρωτα τη πρþτη φορÜ και στη πρþτη του θητεßα σαν ηγÝτης, εßχεν Þδη κι Ýνα παιδÜκι. Ο πεθερüς του ανÞκε στους ευγενεßς, κι üμως üταν σφßξανε τα γÜλατα, προτßμησε τη συντεχνßα του παρÜ το αßμα του κι αυτüς και τονε πρüδωσε, ελαφρÜ τη καρδßα. ¼χι τιποτις Üλλο, μα για να δεßτε τη δýναμη της... συνÞθειας.
     Απü τα συμφραζüμενα των Üνω, ακüμα ναι και των κακþν του, τß εφÜνη ευκρινÝστερα κι απü διÜφανον υαλßον, üσον αφορÜ στη δρÜση του; Εγþ εκεßνο που διÝκρινα αμÝσως και δßχως κüπο μÜλιστα, Þταν η λýσσα του να κυβερνÞσει τη πατρßδα του και να τη λευτερþσει απü το ζυγü. Προς το παρüν μη κοιτÜτε το πως λÝνε πως το 'κανε, καθþς ακüμα δεν Ýχουμε φτÜσει στη διακυβÝρνησÞ του, μεßνετε απλÜ, μÝχρι τη λαχτÜρα κι εßναι δüξω τω Θεþ, ευκρινεστÜτη αυτÞ. Ποιüς Üλλος... συγγενÞς εßχε τον ßδιο διακαÞ πüθο; ο Αδερφüς του ΡÜντου; ¼οοοοοχι... ξαναπροσπαθÞστε. Ο ετεροθαλÞς του αδερφüς ΜιρτσÝα κι ο πατÝρας του Βλαντ Β'. ΜÜστα. ¸να μυστÞριο πρÜμα ρε παιδß μου, αυτοß σκοτωθÞκανε νÝοι κι αμÝσως σχεδüν με το που το ξεκινÞσανε. Δε μου λÝτε τþρα, κοιτÜτε πÜνω αλλÜ σας προκαλþ κιüλας να κοιτÜξετε κι αλλοý: εßδατε πουθενÜ να κατηγοροýν τον ΡÜντου; ¼οοοοχι! Γιατß τÜχα; Ποýλησε τη πατρßδα του, τον αδελφü του κι ü,τι εßχε και δεν εßχε κρατþντας μÜλιστα ενÜντια στÜση στην απελευθÝρωση της πατρßδας του. Τþρα θα μου πεßτε, μα αφοý οο αδελφüς του Þτανε δρÜκουλας, δεν Ýπρεπε να σþσει τη... πατρßδα του απü αυτüν το δαßμονα; Αααα ναι το χα ξεχÜσει αυτü. Την Ýσωσε απü τα χÝρια του αλλÜ üχι να υλοποιÞσει τ' üνειρü του, περß μιας Βλαχßας ελεýθερης, αλλÜ να τη δþσει πßσω στους Τοýρκους χωρßς να θÝλει Þ να 'χει Ýστω στο πßσω μÝρος του μυαλοý του κÜτι τÝτοιο. Περßεργο üμως ε; Δεν κατηγορÞθηκε για τßποτα.


                                     Η ΥπογραφÞ Του!

     ΞÝρουμε επßσης απü τα ßδια τα ανωτÝρω, πως Þθελε να 'ναι δßκαιος και τιμωρüς. ¹θελε η χþρα του να μην Ýχει κλÝφτες και προσπÜθησε να ατσαλþσει το δρüμο του εμπορßου. ¹ξερε πως χωρßς αυτü το δρüμο δεν εßχε μÝλλον η χþρα και μÝχρι στα χρüνια του γινüντανε πολλÝς αρπαγÝς κι υποθÝτω.... στοχοποιημÝνα... ¼χι μην ανησυχεßτε... ανεπιβαιþτες πληροφορßες Ýχω κι εγþ, δεν Þμουνα δα και μπροστÜ. Επßσης γεγονüς, τουλÜχιστον στην αρχÞ, ο λαüς του τονε λÜτρευε. Τþρα σκÝφτομαι το εξÞς: Αν σε μια χþρα, Ýνας ηγÝτης τη λευτερþνει και χτυπÜ αλýπητα τους κλÝφτες, γιατß να μη προσαρμοστþ στα θÝλω του και να μη ξανακλÝψω; Δε γßνεται ε; Χμμ... Και πþς φτÜσαμε στο θÝμα του χρυσοý κýπελλου στη κρÞνη; Αυτü δεν εßναι ανεπιβεβαßωτο, καθþς το βρÞκα παντοý και το παραδÝχονται üλοι. Οι μεν λÝνε πως εßχεν επικρατÞσει πανικüς και για τοýτο δεν το Ýκλεβε κανεßς, -δηλαδÞ μιας κι εßχαν εκλεßψει τα τσουρνÝματα, θα 'χανε σταματÞσει και τα παλουκþματα και θα χεν επικρατÞσει επιτÝλους ηρεμßα, σα να λÝμε. Οι δε ισχυρßζονται πως, üταν μια ξÝνη περαστικÞ εßδε το κýπελλο και ρþτησε πως και μÝνει αυτü εκεß, Ýλαβε την εξÞς απÜντηση: "Ποιüς ο λüγος να το κλÝψουμε; Αφοý αυτü ανÞκει σε üλους μας και μας εξυπηρετεß". Γιατß να μην Ýλεγε: "¢σε ρε κολλητÞ, Ýχουμε μπλÝξει μ' Ýνα μαλÜκα πρωθυπουργü, που Ýτσι και κλÝψεις σε περνÜ στο παλοýκι κι Üντε μετÜ να καθαρßσεις"!
     ΥπÜρχει κι Ýν Üλλο δραματικü κομμÜτι, που επßσης εßναι ανεπιβεβαιþτο: σε κÜποια μÜχη, üλοι θÜρρεψαν πως σκοτþθηκε, -καθþς ναι μÜλιστα, Ýπαιρνε μÝρος κι ο ßδιος στις μÜχες του, δεν τις Üφηνε γι' Üλλους. Οι δικοß του λυπηθÞκανε πολý κι οι οχτροß του πανηγυρßσανε και λÝγανε μεταξý τους: "ΠÜει τþρα, τους φÜγαμε!". ¼λως περιÝργως üμως και πραγματικÜ ανεξÞγητα, ο Βλαντ Γ' προς το βραδÜκι σηκþθηκε και συνÝχισε να μÜχεται, απü το κρεβÜτι που τον εßχανε. Αυτü ταρακοýνησε τους αντιπÜλους και τους Ýτρεψε σε φυγÞ. καθþς σκεφτÞκανε και το μýθο που μιλοýσε για δαßμονα μεσσßα. Οι δε δικοß του καταχαρÞκανε βÝβαια, πλην üμως Üρχισε να φωλιÜζει μÝσα τους και μια υποψßα, για να λÝμε και του στραβοý το δßκιο δηλαδÞ. ΥποιÝτω, αν üντως αληθεýει αυτü, πως κÜτι δεν εßχανε καταλÜβει καλÜ, ßσως εßχε χÜσει τις αισθÞσεις του. ¢λλωστε, τß καλλßτερη απüδειξη πως δεν Þτανε μÜγος Þ δαßμονας, απü το ü,τι πÝθανε σαν το σκυλß προδομÝνος, στα 45 του, πÜνω στη προσπÜθεια να ξαναλευτερþσει τη πατρßδα του. Οι αρχαßοι ημþν πρüγονοι λÝγανε, πως üποιος πεθαßνει για τη πατρßδα, μεγÜλη κι απÝραντη δüξα σε αυτüν και στους συγγενεßς του. Ο δικüς μας ποιητÞς αναφÝρει: "Εßναι γλυκýς ο θÜνατος σαν κοιμþμεθα εις την πατρßδα"! ΑναρωτιÝμαι γιατß δεν ßσχυσε και σε αυτüν αυτü;
     ΚαλÜ τþρα, υπÜρχει Üνθρωπος να πιστÝψει το... απßστευτο, üτι ξεκλÞρισε τους φτωχοýς μιας ολÜκερης πüλης, ενþ απü την Üλλη Þθελε να αναδεßξει το εμπüριο της χþρας και να σταματÞσει τις κλεψιÝς; ΔηλαδÞ γιατß να σταματÞσει τις κλεψιÝς αν üχι να ανεβεß το βιωτικü επßπεδο της χþρας; Μπας και τα σþρευε ο ßδιος; ΓρÜφτηκε πουθενÜ πως μÜζευε χρυσü στον ελεýθερο χρüνο του; Αν üντως Þταν Ýτσι, ποιüς ο λüγος να κοντρÜρει τους Ιερεßς και τους Ευγενεßς και τον ßδιο το ΣουλτÜνο; Θα τοý 'λεγε μüρτικα και ντρÝτα: "¢κου να δεις μαγκÜκο, γουστÜρω τη φτιαξη σου, θα σε στηρßξω στο εσαεß που λÝνε, αρκεß να τσιμπþ κι εγþ τις μιζοýκλες μου και μαγκιÜ μας και τüκα πÝντε"! ¸τσι κÜνουν οι ξηγημÝνοι, üχι να πÜνε κüντρα στο μαχαßρι. Εξüν κι αν διαβÜζετε αλλουνοý παπÜ ΒαγγÝλη! ¸πειτα εßναι το Üλλο: Αμ το Üλλο; ΞÝρεις τι εßναι να σου παßρνουνε τα παιδιÜ σου γενßτσαρους κÜθε χρüνο κι αντß να βÜλλλεται ο παßρνων, να βÜλλεται ο αμυνüμενος αυτοý; ΕμÝνα αν τυχüν κÜτι τÝτοιο, ευχαρßστως θα τονε παλοýκωνα αν μποροýσα αυτüνε που θα πεßραζε τα παιδιÜ μου, και μÜλιστα με ιερÞ χαρÜ και χαιρεκακßα!
     Τß θα λÝγατε να σοβαρευτοýμε λοιπüν λιγÜκι, να τελειþσει και το Üρθρο να πÜμε üλοι σπßτια μας να ξεκουραστοýμε; Λοιπüν υποθετικÜ και σοβαρüτατα, -δεν αστειεýομαι διüλου τþρα- λÝω: Αν Ýνας βλÜκας, Ýλθει üψιμα και γουσταρßσει να μου κüψει το λουφÝ, να Üρει το Þδη βολευτικü προς εμÝ κατεστημÝνο, αλλÜ ρε γαμþτη μου, Ýχει δýναμη το λαü, Ýχει κÜνει μεγÜλα πρÜματα, εγþ πþς πρÝπει να τον αντιμετωπßσω, τþρα μÜλιστα που ακüμα δεν Ýχει ανακαλυφθεß το Ασοσιεντεντ Πρες, το Ρþυτερ και το Διαδßκτυο; ¸νας μüνο τρüπος υπÜρχει, να ρßξω λÜσπη και κüπρια, και φυσικÜ θÝλω και συμμÜχους σε αυτü. Ο λαüς Üλλωστε, που καλÜ-καλÜ μÞτε γρÜμματα ξÝρει, και τρþει αμÜσητο κι ü,τι του πεις, ειδικÜ μÜλιστα αν του φορÝσεις ιερü μανδýα Þ χρυσü. ¢λλωστε και να ψυλλιαστεß κÜτι, απü φüβο θα το καταπιεß. Εγþ λοιπüν ως ιερÝας, Þ ευγενÞς, με πλοýτο και εξουσßα στα χÝρια μου, μπορþ με υπομονÞ κι επιμονÞ να στÞσω Ýνα μýθο τÝτοιο, που να στονε κÜνω αυτüνε να μη ξÝρει που να σταθεß και να μη βρßσκει μαντÞλι να κλÜψει. ΞεκινÜω στην αρχÞ με το μýθο του Δαßμονα, μετÜ εκμεταλλεýομαι κÜτι θανατικÝς καταδßκες, -επιβεβλημÝνες μεν αλλÜ σιγÜ, ποιüς χÝστηκε;- και στρþνω τη κουρελοý κατÜ το πρεπü! Κι üσο περνÜ ο καιρüς, εßναι υπÝρ μας αυτü, τüσο θα μεγαλþνω το μýθο, τις καταδßκες, τα παλοýκια, κλπ... κι αυτü το τελευταßο; Αυτü ντε που πÝθανε κι αναστÞθηκε; Θαýμα; Ε üχι και δα, μüνον ο Θεüς κÜνει θαýματα κι ο ΔιÜολος Üμα θÝλει να σε τουμπÜρει.
     Να μη πολυλογþ, ξÝρετε πολý καλÜ πως μεθοδεýευαι μια τÝτοια φÜση και δεν εßναι καθüλου παλιü και καθüλου ασυνÞθιστο, συμβαßνει και σÞμερα κÜτι τÝτοιο, που Ýχουμε και τα ρωυτÝρια και τα δßχτυα και τα ρÝστα. ΜÜλιστα ισχýει πως του κÜνανε συστÜσεις, πως τÜχαμου τη μια φορÜ παλοýκωσε Üτομα και θα τον αφορßσουνε και μια 2η φορÜ, επειδÞ εßχε χρησιμοποιÞσει βοÞθεια απü τη παπικÞ ρωμαιοκαθολικÞν εκκλησßα, λÝγανε πÜλι πως θα τον αφορßσουνε αν δεν την αποτÜξει δημοσßως. ΔηλαδÞ δεν του ζητÜγανε δα και τßποτε σπουδαßο. Να αποτÜξει αυτοýς που τονε βοηθÞσανε, να τονε παρατÞσουνε σýξυλο και να ξανÜρθειι ο Τοýρκος πÜλιιιιιιι! Ωραßα πρÜματα Ýτσι; Α μη το ξεχÜσω... δε θυμÜμαι να του... κÜνανε μÞνυση üταν πÞρε το στÝμμα με τη βοÞθεια των Τοýρκων, τη 1η φορÜ. Γιατß Üραγε; Α ναι... δεν εßχανε δει ακüμα τα... παλοýκια, το ξÝχασα και με το παρδüν.


Το θρυλικü κÜστρο του ΔρÜκουλα στα ΚαρπÜθια, üπως το 'δε η φαντασßα του τρüμου

     ΠÜντως για την ιστορßα και μüνο, βÜσει επßσης ανεπιβεβαßωτων πληροφοριþν, τη πρþτη φορÜ απÜντησε πως οι εχθροß του υπερβÜλλουνε, καθþς απλÜ τιμþρησε κÜποιους ασεβεßς (γιατß Þτανε χριστιανüς ορθüδοξος και πßστευε μÜλιστα) και κλÝφτες και κÜποιους ευγενεßς που λυμαßνονταν με το χειρüτερο τρüπο τη πατρßδα και το λαü του. Τη δεýτερη φορÜ απÜντησε, πως επειδÞ δεν εßχε πουθενÜ αλλοý κÜποιο σýμμαχο, αναγκÜστηκε να συνÜψει συμφωνßα με τον ΠÜπα (Üλλη λÝρα κι αυτÞ εν τω μεταξý) κι üτι δεν μετανιþνει καθþς θα συμμαχοýσε και με το διÜβολο τον ßδιο (τß το θελες αυτü ρε πουλÜκι μου; Λßγα εßχες στη κρÜνα σου κι Þθελες κι Üλλα;) φτÜνει να λευτÝρωνε τη χþρα του απü τους Τοýρκους Τη πρþτη φορÜ τον αφÞσανε με... απειλÝς. Τη δεýτερη τον αφορßσανε! και φυσικÜ τονε προδþσανε και λßγες μÝρες αργüτερα -τþρα πüσες ακριβþς δε ξÝρουμε, γενικÜ τßποτα δεν ξÝρουμε με ασφÜλεια- τονε δολοφονÞσανε.
     Η ιστορßα λÝνε, επαναλαμβÜνεται πÜντα. Τα ονüματα μüνον αλλÜζουνε, χωρþν, ηγετþν και... φατριþν. ¸να μüνο δεν αλλÜζει: η μÜχη του κÝρδους και του συμφÝροντος, κι επ' ονüματß της, μποροýνε να γßνουνε πολλÜ. Θα μποροýσα να λÝω ακüμα επß πολλÞν þρα, μα ουσιαστικÜ δεν ωφελεß. ΥποθÝτω πως Ýγινε αντιληπτüς ο λüγος και το νüημα του Üρθρου με üοοοοολες τοýτες τις... ανεπιβεβαßωτες πληροφορßες και μÜλιστα και μερικþν διασÞμων ρουμÜνων ιστορικþν. Θα κλεßσω λοιπüν τοýτο τον προβληματισμü -κυρßως, κι üχι Üρθρο ουσιαστικÜ- με μια φρÜση παρμÝνη απü Ýνα λαúκü μýθο. Στη δßκη του Λýκου, ο Γýφτος φωνÜζει πιüτερο απ' üλους παρüλο που δεν Ýχει ΚοπÜδια να φυλÜ και να φοβÜται κι ο λüγος εßναι απλüς: με το δÝρμα του κÜνει θαυμÜσια Τοýμπανα!
     Συγγνþμη αν σας κοýρασα! Κι αν υπÜρχουνε σε μερικÜ σημεßα, αλληλοκαλυπτüμενες περιγραφÝς Þ διπλüειπωμÝνες, εßναι γιατß πÜσχισα να βÜλω üλα τα αυγÜ στο καλÜθι, χωρßς να ξεδιαλÝξω τß αλÞθευε πιüτερο και τß üχι. ¼,τι κι üπως τα βρÞκα κι υποθÝτω πως με μια πιο ενδελεχÞ μελÝτη θα βρεθοýνε κι Üλλα, αλλÜ σε γενικÝς γραμμÝς θεωρþ πως κÜλυψα το γενικü κλßμα.

                                              Τ   Ε   Λ   Ο   Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers