Agasse Jacques-Laurent (1767-1849) Classicism
Γεννήθηκε στη Γενεύη, στην Ελβετία, τις 24 Μάρτη 1767 και πέρασε τη παιδική του ηλικία σ' ένα κτήμα, στο Crevin, όπου και λάτρεψε την εξοχή και φυσικά τα ζώα, τα οποία ζωγράφισε κατά κόρον. Γιος του Φιλίπ, έμπορου και της Κατρίν Οντιού. Έλαβε τη στοιχειώδην εκπαίδευση σπούδασε στη δημόσια σχολή τέχνης της πόλης, στη Γενεύη και 19 ετών (1876) μεταβαίνει στο Παρίσι για να σπουδάσει σε κτηνιατρική σχολή για να εξοικειωθεί πλήρως με την ανατομία και τη χειρουργική των αλόγων κι άλλων ζώων κι αυτό τονε βοήθησε ή τον έστρεψε στο να αντλήσει τα θέματα του κυρίως από τα ζώα και με τόση μεγάλην επιτυχία. Γράφεται ωστόσο και στο ατελιέ του Νταβίντ, για να λάβει μαθήματα ζωγραφικής. Στη ροπή του προς τη ζωγραφική των ζώων, συνέβαλε κι ο δύσκολος χαρακτήρας του.
Λόγω της Γαλλικής Επανάστασης, το 1789, επιστρέφει στη Γενεύη κι εκεί γνωρίζεται και συνδέεται με φιλία, με τον μετέπειτα Λόρδο Τζωρτζ Πιτ. Ο Tübinger Morgenblatt (1808, σελ. 876) λέει ότι ο Agasse, ο διάσημος ζωγράφος ζώων τώρα στην Αγγλία, χρωστούσε τη περιουσία του σε ένα ατύχημα. Πριν από περίπου 8 χρόνια, ήταν τότε στην Ελβετία, ένας πλούσιος ’γγλος (George Pitt, αργότερα Λόρδος Ρίβερς) του ζήτησε να ζωγραφίσει τον αγαπημένο του σκύλο (λαγωνικό) που είχε πεθάνει. Ο ’γγλος ήταν τόσο ευχαριστημένος με το έργο του που πήρε μαζί του τον ζωγράφο στην Αγγλία .Ταξιδεύουνε μαζί στην Αγγλία κι ανακαλύπτει τη βρεττανική ζωγραφική. Αποφασίζει (1800) να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, μαγεμένος από τα μελαγχολικά καταπράσινα τοπία, -γιατί υπήρξε κι έξοχος τοπιογράφος- αλλά σε τούτο βοήθησε κι η πτώχευση της οικογενειακής επιχείρησης του πατέρα του.
Από το 1801 κι έπειτα, φιλοτεχνεί έργα για τη Βασιλική Ακαδημία με την υποστήριξη φυσικά και του φίλου του Πιτ. Γρήγορα γίνεται διάσημος για τα σκυλιά και τ' άλογα που ζωγραφίζει, ενώ παράλληλα βοηθά και την επιστήμη της βιολογίας με τις εργασίες του. Μπορεί να μην έγινε ποτέ πλούσιος μα κέρδισεν άνετα τα προς το ζην, με την εργασία του, σχεδόν όσο ζούσε. Ο Nagler λέει ότι ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αι. Στο Neue Miscellaneen του Johann Georg Meusel, συγκρίνει τους Agasse και Wouwermans, υπέρ του πρώτου. Σε κείνο το μικρό άρθρο, πολλά λέγονται για την εξαιρετική αφοσίωσή του στη τέχνη, για τις θαυμάσιες γνώσεις του για την ανατομία, για την ιδιαίτερη αγάπη του για τους ’γγλους ιπποδρόμους και την αριστεία του στην απεικόνισή τους.
Εμφανίζεται για πρώτη φορά στους καταλόγους της Ακαδημίας το 1801 ως εκθέτης του Πορτραίτου Ενός Αλόγου και συνέχισε να εκθέτει λίγο πολύ μέχρι το 1845 (αντίθετα με τη δήλωση του Nagler ότι πέθανε περίπου το 1806). Στους καταλόγους το όνομά του δίνεται ως J.L. Agasse ή Agassé. Ο αριθμός των αλλαγών της διεύθυνσης του Αγκασέ επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του Ρέντγκρεϊβ ότι έζησε φτωχός και πέθανε φτωχός. Ο συγγραφέας του πανηγυρικού που παρατέθηκε ήδη, λέει, ωστόσο, ότι δεν εργάστηκε για χρήματα, αλλά ότι τον ώθησε μπροστά η ανθεκτική δύναμη της φυσικής ιδιοφυΐας του.
Παρέμεινε στην Αγγλία μέχρι το τέλος της ζωής του, χωρίς επίσης, να νυμφευτεί ποτέ. Πέθανε στο Λονδίνο, 27 Δεκέμβρη 1849 και θάφτηκεν εκεί, σε βαθιά γεράματα, σ' ηλικία 82 ετών. Μετά τον θάνατό του, τα έργα του παραμείνανε στην Ακαδημία, για να καλυφθούνε τα έξοδα της κηδείας του και πωλήθηκαν από τον Οίκο Κρίστι. Η επιτυχία που είχε στην αρχή της βρεττανικής του καρριέρας, είχε μειωθεί σαφέστατα και σταδιακά, μέχρι τα τελευταία του χρόνια κι ουσιαστικά πέθανε πάμπτωχος και ξεχασμένος.
Συμμετέχει επίσης στο γαλλικό θρίλερ L'Antiquaire, με μερικά έργα να του αποδίδονται -ένας πίνακας δύο Λεοπαρδάλων, μεταξύ άλλων.
¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦
'Aτιτλο
Γκρίζος Αραβικός Επιβήτωρ Στο Λιβάδι
Ζευγάρι Λιονταριών
Λεοπαρδάλεις Παίζουν
Φοράδα Στο Δάσος
Ανθοπώλης
Έμμα Πόουλς Με ’λογο & Σκυλί
Λευκός Επιβήτορας
Λόρδος Οδηγεί Τ' 'Αλογό Του
Μαύρη Φοράδα
Νουβία Καμηλοπάρδαλη
Παιχνίδι
Λόρδος Σε Κυνήγι
Σταχτής Αραβικός Επιβήτορας
Νούβιος Λευκός Επιβήτορας Στην Έρημο
Επιμειξία
Δύσκολη Ανάγνωση
SmithField Market
Εδιμβούργο-Λονδίνο Ταχυδρομείο
Κάτω Από Τη Γέφυρα Ουεστμίνστερ
Έντουαρντ Γκρος
Τελευταία Στάση Για Το Πόρτσμουθ