Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Gericault

Gericault Jean-Louis-Thiodore (1791-1824) Romanticism

     Kαθοριστική μορφή του Γαλλικού Ρομαντισμού. Στη διάρκεια της σύντομης ζωής του, που έληξε με τραγικό τρόπο, κράτησε αποστάσεις από τη παράδοση και με τη τέχνη του προσπάθησε ν' ανατρέψει τους κανόνες του Σαλόν και της Ακαδημίας. Ο διασημότερος πίνακάς του, "Η Σχεδία Της Μέδουσας" προκάλεσε αμηχανία, για το μοντερνισμό του θέματος και τους αιχμηρούς πολιτικούς υπαινιγμούς του.
     Συναρπαζότανε με τ' άλογα κι ήτανε το συνηθέστερο θέμα του, η σύγκρουση ανάμεσα στον άνθρωπο και στο ζώο αυτό. Εκφράζει δε και τη δική του εσώτερη πάλη, στη προσπάθεια να τιθασεύσει το θυελλώδες ταμπεραμέντο του.
     Παρ' όλο που καταγόταν από πολύ πλούσια οικογένεια, πράγμα που του εξασφάλιζε τη δυνατότητα να ζωγραφίζει χωρίς να τον απασχολούν έγνοιες βιοπορισμού, δεν έζησε μιαν εύκολη ζωή. Κατατάχτηκε στο Βασιλικό Στρατό και κάποια στιγμή, αναγκάστηκε να κρύβεται από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα. Είχ' έναν αμφιλεγόμενο δεσμό με θεία του και τραυματίστηκε πολλάκις, πέφτοντας απ' άλογο, ατυχήματα που επιταχύνανε το θάνατό του.
     Γεννήθηκε στις 26 Σεπτέμβρη, στη Ρουέν, γόνος εύπορης οικογένειας. 4 ετών, μετακομίζουνε στο Παρίσι και φοιτά στο Αυτοκρατορικό Λύκειο, 13 χρόνια. Το 1808, αρχίζει να φοιτά στο ατελιέ του Καρλ Βερνέ, ζωγράφου ειδικευμένου σε σκηνές μάχης, κυνηγιού κι ιπποδρομιών. 2 χρόνια μετά, γίνεται μαθητής του Πιέρ Ναρσίς-Γκερέν, επιτυχημένου ζωγράφου της εποχής.
     1812, εκθέτει στο Σαλόν το έργο "Αξιωματικός Έφιππων Κυνηγών Αυτοκρατορικής Φρουράς, Εφορμά" και κερδίζει το χρυσό μετάλλιο. Σε 2 χρόνια, εκθέτει εκεί το "Τραυματισμένος Θωρακοφόρος Αποσύρεται Από Τη Μάχη" κι αντιμετωπίζεται με ψυχρότητα. Την επόμενη χρονιά, συνάπτει ερωτικό δεσμό με την Αλεξαντρίν-Μοντέστ Καρτέλ και κατατάσσεται για 8 μήνες στο σώμα της Βασιλικής Φρουράς. Το επόμενο έτος, συμμετέχει στο διαγωνισμό για το βραβείο της Ρώμης, μα αποτυγχάνει. Όταν δε, γίνεται γνωστός ο δεσμός του, η οικογένεια τον υποχρεώνει να μετακομίσει στη Ρώμη.
     Επιστρέφει στη Γαλλία το Σεπτέμβρη της επόμενης χρονιάς και τον επόμενο Αύγουστο, η Αλεξαντρίν του χαρίζει ένα γιό. Για ν' αποφύγει το σκάνδαλο ο πατέρας του, την υποχρεώνει να εγκατασταθεί στην εξοχή. Το 1819, ο πίνακας "Η Σχεδία Της Μέδουσας" περνά σχεδόν απαρατήρητος από το Σαλόν. Την επόμενη χρονιά όμως, τον εκθέτει στο Egyptian Hall Of London, όπου και διαμένει για ένα περίπου χρόνο. Επιστρέφει τον Δεκέμβρη της επόμενης χρονιάς, στο Παρίσι, με κλονισμένη υγεία.
     1823, μετά από ένα ακόμα ατύχημα με τ' άλογο, η κατάστασή του επιδεινώνεται άσχημα και ταχύτατα. Πεθαίνει 26 Γενάρη 1824 κι ενταφιάζεται στο Κοιμητήρι Πιέρ Λασέζ του Παρισιού, σε ηλικία μόλις 33 ετών!


  Αυτοπροσωπογραφία



Στρατιώτες Σε Ανάπαυλα Μάχης



Σκηνή Από Τον Πόλεμο Της Ελλάδας Για Ανεξαρτησία



Σπουδή Πάνω Σε Ανδρικά Γυμνά



Σπουδή Σε 'Αλογα



Μεταφορά Πυροβόλου



Καφετής Επιβήτορας



Το Ντέρμπυ Του 'Επσομ



H Σχεδία Της Μέδουσας



Βολές Πυροβολικού



         Προς
Καραβάτζιο: Αποκαθήλωση



        Ψαράδες                            Έφιππος Αξιωματικός



                           Αποκεφαλισμοί



                                    Ηρεμία



                                 Γηραιά



                      Τοπίο Με Ρωμαϊκο Πύργο



                           Μαρία Των Μεδίκων



                 Το Μαρτύριο Του Απ. Πέτρου



          Στρατιώτες Στο Κάρρο


                             Νεκρή Γάτα

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers