Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Ινφ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Πινακοθήκη 

Alma-Tadema

Alma-Tadema Sir Lawrence (1836-1912)
Victorian Art

     Υπήρξεν από τους πιο γνωστούς, επιτυχημένους και δημοφιλείς καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, καταμεσίς της Βικτωριανής Τέχνης. Η φήμη του κράτησε όσο ζούσε και λίγα χρόνια μετά το θάνατό του, αλλά όχι και για πολύ, γιατί ξεχάστηκε κατόπιν.
     Γεννήθηκε σ' ένα μικρό χωριό το Ντρένριπ, 3 μίλια μόλις δυτικά του Λεεουβάρντεν, στην Ολλανδία, στις 8 Γενάρη, 6ο παιδί του Πίετερ Γίλτες Ταντέμα, γραφιά. Μας είναι άγνωστο το πως, πότε και γιατί προστέθηκε το 'Αλμα, στο επίθετό του και πιθανολογούμε, πως ήτανε του παππού του. Οι γονείς του θέλανε διακαώς, ο γιος τους να σπουδάσει δικηγόρος και για τούτο το λόγο, τονε στείλανε στο σχολείο της περιοχής. Μολονότι ήτανε καλός μαθητής, ήθελε να γίνει καλλιτέχνης και προσπάθησε με φιλότιμο κι ενθουσιασμό να πετύχει και τους δυο στόχους, πράμα που επέδρασε δυσμενώς στην υγεία του κι οι γιατροί είπανε πως δε του μένει και πολλή ζωή. Η μητέρα του λοιπόν τότε, σκέφτηκε να του επιτρέψει να ξοδέψει το λίγο χρόνο που του ...απέμενε, σ' ότι εκείνος επιθυμούσε. Αλλά... ευτυχώς, μετά τούτο, ο ασθενής ανάνηψεν αμέσως.
     Αυτό σηματοδότησε την αρχή της νέας του ζωής κι έτσι το 1851, πηγαίνει στην Αμβέρσα για να σπουδάσει στην εκεί Ακαδημία, πρώτα υπό του Γκούσταφ Βάπερς κι έπειτα υπό του Νικέηζ Ντε Κάϊζερ. 'Αφησε την Ακαδημία, 5 χρόνια αργότερα, μα συνέχισε να μαθαίνει, ενώ παράλληλα διδασκότανε την ιστορία Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου, κάτω από τη καθοδήγηση του Καθηγητή Αρχαιολογίας της Αρχαιολογικής Ακαδημίας Αμβέρσας, Λουΐ Ντε Ταγιέ. Αποτέλεσμα τούτων των ιδιαίτερων σπουδών ήταν ο πίνακας "Φάουστ & Μαργαρίτα", το 1857 και λίγο αργότερα, το 1859, πηγαίνει μαθητής στο ατελιέ του Χένρικ Λέης, πάντα στην Αμβέρσα.
     Το 1861 φιλοτέχνησε τον πίνακα: "Εκπαίδευση Των Παιδιών Του Κλοβί" που το 1868 του 'φερε τη πρώτη μεγάλη επιτυχία. Το 1862 άφησε και το ατελιέ του Λέης κι άρχισε δική του προσωπική καριέρα. Η περίοδος 1862-70 χαρακτηρίστηκε ως Περίοδος Continental και τον καθιέρωσε στο καλλιτεχνικό στερέωμα μεταξύ των άλλων πατριωτών κι Ευρωπαίων συναδέλφων του. Η κεντρική του παρουσία όμως ήτανε κυρίως κλασσική κι αρχίζει μετά το 1870 κι αφορά στην Αρχαία Αίγυπτο, πρώτα, το 1872 με το έργο "Αιγύπτια Χήρα" κι έπειτα Αρχαία Ελληνική & Ρωμαϊκή Ιστορία με τα έργα: "Ρωμαϊκή Οικογένεια" (1878) & "Ακρόαση Στον Αγρίππα" (1876).
     Το 1870 εν τω μεταξύ μεταβαίνει στη Βρετανία, όπου θα περάσει όλο τον υπόλοιπο βίο. Έτυχε της πλατιάς αναγνώρισης, τόσον από τους φίλους και συναδέλφους καλλιτέχνες, όσο κι από τις κυβερνήσεις όλων των Ευρωπαϊκών κρατών κι ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ζωγράφος της εποχής του. Το 1879 εκλέγεται πλήρες μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας και το 1899, χρίζεται Ιππότης (Σερ), από τη Βασίλισσα Βικτώρια. Το 1912 πεθαίνει και θάβεται στο Λονδίνο, σ' ηλικία 76 ετών, πλούσιος και διάσημος.
---------------------------------------------------------------------------------------------


                                  Aυτοπροσωπογραφία                             Ρωμαικός Χορός      Τελετή Ανθέων Από Βακχίδες          Ρωμαϊκά Λουτρά Του Καρακάλλα                                Στο Κολοσιαίο                            Στο Ατελιέ Μου                                            Στο Ανάκλιντρο                          Σκίαστρο Της Αφροδίτης                          Ασημί Ομορφιές              Ανθοστόλιστη Σημαία                                             Αλκαίος & Σαπφώ                            Ρωμαϊκή Οικογένεια                                      Τα Ρόδα Του Ηλιογάβαλου                         Ονειρεμένο Μέρος                       Οικογενειακή Συγκέντρωση                                              Αγαπημένος Ποιητής                                              Διδαχή Ομήρου                                                        Ένα Φιλί             Δε Σας Φώναξε Κανείς, Κύριε                           Στα Αποδυτήρια Θερμών Λουτρών                                            Γυναίκες Της 'Αμφισσας


 Ένας Έλληνας                         Γκαλερί Ζωγραφικής                                     Φάουστ & Μαργαρίτα                                        Ερωτική Αναπόληση                      Διαφορετική 'Αποψη                             Με Τον Ήλιο & Το Γαλάζιο Του Ιονίου                                               Βακχίς                            Εκπαίδευση Των ΠαιδιώνΤου Κλοβί                                     Η Εύρεση Του Μικρού Μωϋσή                                   Μη Μου Ζητάτε Τίποτε 'Αλλο                                       Αντώνιος & Κλεοπάτρα                                          Ανοιξιάτικη Προσφορά


 'Ανοιξη                    Αγώνες Στο Κολοσιαίο Επί Καρακάλλα                  Αγαπημένη Ενασχόληση                                             'Αδικη Σύγκριση

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers