Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Tanning

Tanning Dorothea (1910-) Surrealism

                                       Βιογραφικό

     Ελεύθερον, επαναστατικό πνεύμα και πολυτάλαντη Αμερικανίδα καλλιτέχνις -γλύπτρια, συγγραφέας, ποιήτρια και ζωγράφος-, που 'μαθε να ζωγραφίζει κυρίως από τις πολλές επισκέψεις της σε μουσεία και γκαλερί. Γεννήθηκε στο Γκέηλσμπουργκ Ιλλινόϊς, στις 25 Αυγούστου 1910 και παράτησε τις σπουδές στο εκεί Κολέγιο Νοξ.  Αφού φοίτησε για 2 βδομάδες στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Σικάγου, το 1930, αναχώρησε μόνη της για να επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη και ν' ανακαλύψει το κόσμο της ζωγραφικής. Εκεί γοητεύτηκε από τη σημαντικήν έκθεση "Φανταστική Τέχνη, Νταντά, Σουρεαλισμός" το 1936, που 'χε διοργανώσει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Το 1939 ταξίδεψε με πλοίο στην Ευρώπη, για να επισκεφτεί πινακοθήκες και μουσεία. Όταν επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, εξέθεσε τα σουρρεαλιστικά έργα της στη Julian Levy Gallery. Το 1942 γνώρισε τον Ερνστ και συνάψανε δεσμό που 'μελλε να κρατήσει, για τον άστατο Γερμανό καλλιτέχνη.



     Το 1943 εγκατασταθήκανε στην Αριζόνα, παντρευτήκανε το 1946 και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις πολλών κοινών γνωστών και φίλων τους, η σχέση αυτή ήταν ευτυχήςμ μέχρι το θάνατό του, το 1976. Συνέχισε να ζωγραφίζει μ' εξαιρετικό και σχολαστικό στυλ, ως τα μέσα της 10ετίας του '50. Έκτοτε τα έργα της άρχισαν να γίνονται πιο αφηρημένα και μυστηριώδη. Επίσης έχει δημοσιεύσει βιβλία με ποιήματά της.
     Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη κι ακόμα όπως λέει: εργάζεται κι ερωτεύεται χωρίς να νιώθει τύψεις γι' αυτό.
     Δυστυχώς μας άφησε στις 31 Γενάρη 2012, στο σπίτι της στο Μανχάτταν, σε ηλικία 102 ετών, έχοντας κρατήσει τη τέχνη της ως τα βαθιά της γεράματα και μπράβο της!

      Παραλειπόμενα και ρηθέντα της:

     Σε συνέντευξή της στο Salon.com το 2002, απαντώντας στην ερώτηση: "Τι προσπάθησες να επικοινωνήσεις ως καλλιτέχνις; Ποιοι ήταν οι στόχοι σου και τους έχεις πετύχει;" Απάντησε κάνοντας χιούμορ: "Θα ήμουν ικανοποιημένη αν είχα δείξει πως υπάρχουνε περισσότερα από όσα βλέπει το μάτι". Και στο: "Τι πιστεύεις για τα έργα τέχνης που δημιουργούνται σήμερα;" απάντησε: "Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό χωρίς να θυσιάσω τον κόσμο της τέχνης, αρκεί να πω ότι το μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται κατευθείαν από το dada του 1917. Έχω την εντύπωση ότι η ιδέα είναι να σοκάρει ... Τόσοι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ξεπεράσουν το ουρητήριο του Duchamp, δεν είναι ακόμη συγκλονιστικό, απλά λυπηρό ". Όταν μίλησε για τη σχέση της με τον Ernst σε συνέντευξη, η Tanning είπε: "Ήμουν μοναχική, είμαι μια μοναχική, ευτυχώς Θεέ μου, γιατί είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να με φανταστώ ότι δουλεύω. Κι όταν συνδέθηκα με τον Max, ήτανε σαφώς το μόνο άτομο που χρειαζόμουνα και σας διαβεβαιώ, ποτέ δεν μιλήσαμε για τέχνη".

   Αν δεν ήτανε γνωστό ότι ήμουνα σουρρεαλίστρια, δεν νομίζω ότι θα ήταν εμφανές σε αυτά που κάνω τώρα, αλλά είμαι όντως.

   Γυναίκες καλλιτέχνες; Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα ή πρόσωπο, είναι εξίσου μια αντίφαση σε όρους "καλλιτέχνης άνθρωπος" ή "καλλιτέχνης ελέφαντας". Μπορείς να είσαι γυναίκα και μπορείς να είσαι καλλιτέχνης, αλλά το ένα είναι δεδομένο και το άλλο είσαι εσύ".

   Η τέχνη ήτανε πάντα η σχεδία πάνω στην οποία ανεβαίνουμε για να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας.

============================


                    Φωτογραφίες Με Τον Ερνστ


  Σκάκι

-----------------------------------------------------------------------------------------

Αυτοπροσωπογραφία Με Πόρτες
        

































































                               Μικρή Νυχτερινή Μουσική









Crepuscula Glacialia


Evivia



Καιόμενη Γέφυρα



Η Μυστική Πορεία Του Ρενέ Κρεβέλ



Merrillium Τrovatum



Σημείωσεις Για Μιαν Αποκάλυψη



Μερικά Ρόδα & Τα Φαντάσματά Τους



Λουλούδια








'Ατιτλο


'Ατιτλο Ι



Ύπνος


Ιπτάμενες Αιχμές


Παλαίστρα


Ξενώνας


Κεφαλή


Κονσέρτο Φεγγαριού





Μητρότητα


Μονόκλ


                                       Γλυπτά























 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers