Blake William (1757-1827) Romanticism
Αν θες να δεις τον κüσμο σ' Ýνα κüκκο Üμμου
και τον παρÜδεισο σ' Ýνα αγριολοýλουδο,
κρÜτησε τ' Üπειρο στη παλÜμη του χεριοý σου
και την αιωνιüτητα σε μιαν þρα.
Γουßλιαμ ΜπλÝηκ: Auguries Οf Innocence (Οιωνοß Της Αθωüτητας)
MεγÜλη μορφÞ στην ιστορßα της ΑγγλικÞς τÝχνης. ΥπÞρξε ποιητÞς, ζωγρÜφος, χαρÜκτης κι εκφρÜστηκε με μεγÜλη πρωτοτυπßα, μ' Ýνα περÞφανο κι αντισυμβατικü πνεýμα. Απü μικρüς οραματßστηκε και προσπÜθησε να προσεγγßσει το πνεýμα πιüτερο, παρÜ την υλικÞ πραγματικüτητα. ΘεωρÞθηκε εκκεντρικüς κι ßσως-ßσως παρÜφρων. Εßχε πολλÜ οικονομικÜ προβλÞματα. ¸ναν αιþνα μετÜ τον θÜνατü του, αναγνωρßστηκεν ως Ýνας εκ των πιο ευφυþν καλλιτεχνþν.
Ο Ουßλιαμ ΜπλÝικ Þταν απü τους σημαντικüτερους ¢γγλους ποιητÝς και παρÜλληλα ζωγρÜφος, χαρÜκτης, εικονογρÜφος, μυστικιστÞς κι οραματιστÞς. Ως μια απü τις κορυφαßες μορφÝς του Ρομαντισμοý, τον περßφημο αυτü Βρεττανü δεν τονε κατÜλαβαν οι σýγχρονοß του, γι' αυτü και τονε χαρακτÞρισαν εκκεντρικü, ακüμα και τρελü. ΣÞμερα, στις απαρχÝς του 21ου αι., ο ΜπλÝικ παρüτι εßναι Ýνας απü τους πιο διÜσημους ποιητÝς της Ευρþπης, εξακολουθεß να παραμÝνει στη λογοτεχνικÞ περßμετρο, Þ μοιÜζει να περισσεýει, μ’ Ýνα πρÜγματι παρÜδοξο τρüπο: οι αναγνþστες του εßναι αμÝτρητοι μα η ποιητικÞ του επßδραση μοιÜζει σχεδüν ανýπαρκτη. Πρωτßστως γιατß συστÞνεται απλÜ σαν Ýνας μεταφυσικüς και παρÜδοξος οραματιστÞς που εξÝφρασε Ýνα σημαντικü κομμÜτι του πνεýματος της γοτθικÞς κουλτοýρας. Ο ΜπλÝικ üμως δεν Þτανε τßποτε Üλλο απü Ýνας μελλοντικüς ποιητÞς, και τÝτοιος παραμÝνει. Πρüκειται λοιπüν, üταν μιλÜμε για τα ποιÞματÜ του, για μßα ανÜγνωση μÝλλοντος. Το üνομα εßναι τυπωμÝνο, αλλÜ οι στßχοι επισýρουν τη φýση του μελλοýμενου. Εκεßνοι που πραγματικÜ τον ασπÜζονται εßναι ελÜχιστοι κι ßσως εν τÝλει να εßναι κι αυτοß παρÜφρονες üπως Þταν κι ο δημιουργüς στην εποχÞ του. Κι üμως, ο ßδιος Þταν νεωτεριστÞς και το πολýπλευρο Ýργο του σýντομα θα γινüτανε προÜγγελος των εξελßξεων που θα γνþριζε ο χþρος της τÝχνης, με την ιστορßα της αισθητικÞς να του επιφυλÜσσει την τιμÞ του «προφÞτη» των βρετανικþν γραμμÜτων. ΠÝρα απü τη βαθιÜ επßδραση που Üσκησε στους Ρομαντικοýς του 19ου αι., η φÞμη του συνÝχισε να μεγαλþνει κατÜ τη διÜρκεια του 20ου αι., με τα καταραμÝνα ζωγραφικÜ κυρßως Ýργα του να Ýχουνε χρησιμοποιηθεß κατÜ κüρον στον ποπ πολιτισμü μας, κοσμþντας εξþφυλλα δßσκων και βιβλßων. ¼ταν τα πρÜγματα Ýχουν εξÜλλου να κÜνουν με μεταφυσικÞ, Βßβλο, Κüλαση κ.λπ., το üνομα του ΜπλÝικ κι οι ζοφερÝς του παραστÜσεις Ýρχονται πρþτα στο μυαλü! Ο παραγνωρισμÝνος στην εποχÞ του καλλιτÝχνης κι οραματιστÞς συγκαταλÝγεται σÞμερα ανÜμεσα στους μεßζονες ποιητÝς της παγκüσμιας λογοτεχνßας και τους μεγÜλους δασκÜλους της ζωγραφικÞς. Χαρακτηρßζεται συχνÜ επßσης, ως ΠροφÞτης της αγγλικÞς λογοτεχνßας κι υπÞρξε αναμφισβÞτητα απü τους πλÝον εκκεντρικοýς και πολýπλευρους καλλιτÝχνες.
Ο Ουßλιαμ ΜπλÝικ γεννιÝται στις 28 ΝοÝμβρη 1757 στο Λονδßνο ως το 3ο απü τα 5 παιδιÜ μιας μεσοαστικÞς οικογÝνειας εμπüρων. Ο πατÝρας του ΤζÝiμς ΜπλÝικ Þταν αξιοσÝβαστος Ýμπορος και μητÝρα του Þταν η Catherine Hermitage. Οι γονεßς του συνειδητοποßησαν απü νωρßς πως διÝθετε Ýντονη καλλιτεχνικÞ κλßση και προσπÜθησαν να το βοηθÞσουν προς αυτÞ τη κατεýθυνση. ΕπÝτρεψαν μÜλιστα να εγκαταλεßψει το συμβατικü σχολεßο στα 10 þστε να αρχßσει να παρακολουθεß μαθÞματα σε σχολÞ ζωγραφικοý σχεδßου. Απü μικρüς, üπως ομολογοýσε ο ßδιος βυθιζüταν σε εκστατικÜ ορÜματα. Ο μικρüς εγκαταλεßπει το σχολεßο για να αφιερωθεß στο σχÝδιο, δεßχνοντας τη κλßση του απü τρυφερÞ ηλικßα. Με τις ευλογßες μÜλιστα των γονιþν του, το παιδß εκπαιδεýεται στο σπßτι απü τη μητÝρα του, την ßδια στιγμÞ που μελετÜ τη Βßβλο, η οποßα θα Ýχει κολοσσιαßα επßδραση τüσο στον ψυχισμü üσο και το Ýργο του: θα αποτελεß ισüβια πηγÞ Ýμπνευσης, δßνοντας στη καλλιτεχνικÞ του ματιÜ την αßσθηση της πνευματικüτητας. Στην ßδια νεαρÞ ηλικßα, αρχßζει να βιþνει τα περßφημα εκστατικÜ ορÜματÜ του: σε ηλικßα 4 ετþν, βλÝπει το πρüσωπο του θεοý να εμφανßζεται στο παρÜθυρο του σπιτιοý του. Αργüτερα θα δει τον προφÞτη ΙεζεκιÞλ κÜτω απü Ýνα δÝντρο, στο üραμα του δÝντρου γεμÜτου με αγγÝλους. Τα ορÜματα του αγοριοý, που θα συνεχιστοýν για το υπüλοιπο της ζωÞς του, θα Ýχουνε σημαντικüν αντßκτυπο τüσο στη ζωγραφικÞ üσο και την ποßησÞ του.
Το καλλιτεχνικü του δαιμüνιο φανερþθηκε απü πολý νεαρÞ ηλικßα: στα 10 αρχßζει να γρÜφει τα πρþιμα ποιÞματÜ του. Τον Αýγουστο του 1772, ο χαρÜκτης James Basire του προσÝφερε θÝση μαθητευüμενου, γεγονüς που θεωρεßται σημαντικü στη μετÝπειτα εξÝλιξÞ του. ΣυνολικÜ μαθÞτευσε 7 χρüνια και στο διÜστημα αυτü εκπαιδεýτηκε σε üλες τις διαφορετικÝς χαρακτικÝς μεθüδους και τεχνικÝς. ΠαρÜ τη κατÜρτιση του, αποφÜσισε να μαθητεýσει και στη σχολÞ ζωγραφικÞς της ΒασιλικÞς Ακαδημßας, το 1779. ¸να χρüνο αργüτερα, παρουσιÜστηκε δημüσια Ýνα υδατογρÜφημÜ του, στην ετÞσια Ýκθεση της Ακαδημßας.ενþ λßγον αργüτερα γρÜφεται στη σχολÞ ζωγραφικÞς Henry Pars, με την εκπαßδευσÞ του στο σχÝδιο και τη χαρακτικÞ να μετρÜ αρκετÜ χρüνια μαθητεßας δßπλα σε χαρÜκτες και γνωστοýς κολορßστες, αλλÜ και σε περßφημες ακαδημßες τÝχνης. Την ßδια εποχÞ, αρχßζει να συγκεντρþνει μανιωδþς αντßτυπα πινÜκων καλλιτεχνþν που δεν Þτανε πια στη μüδα, üπως του ΡαφαÞλ και του ΜιχαÞλ ΑγγÝλου, κατηγορþντας τους σýγχρονοýς του που εßχανε γυρßσει πλÜτη στους μεγÜλους δασκÜλους κι αναζητοýσαν νÝα ýφη στην απεικüνιση. Στο ßδιο μοτßβο, απορρßπτει τις λογοτεχνικÝς ακροβασßες του 18ου αι. και προτιμÜ τους Ελισαβετιανοýς (Jonson, Spenser και ΣÝξπιρ).
Την επüμενη χρονιÜ, συλλαμβÜνει σε üραμα νÝα μÝθοδο τυπþματος των βιβλßων του, την οποßα ονομÜζει πεφωτισμÝνη εκτýπωση, την οποßα θα χρησιμοποιεß πλÝον σε üλα του τα Ýργα απü τη στιγμÞ που την επινüησε: καθÝνα απü τα φωτισμÝνα βιβλßα του αποτελοýσε αυτüνομο Ýργο τÝχνης! Με τη νÝα τεχνικÞ στο πλευρü του, ο καλλιτÝχνης αναπτýσσει το ιδιαßτερο ýφος που θα τον κÜνει αργüτερα σπουδαßο, επιτρÝποντÜς του να Ýχει τον πλÞρη Ýλεγχο σε κÜθε βÞμα της τÝχνης του. ¼ντας Þδη αναγνωρισμÝνος χαρÜκτης, σýντομα θα Ýπαιρνε τις πρþτες παραγγελßες του για υδατογραφßες, σταθερÜ προσηλωμÝνος στα Ýργα του Μßλτον, του ΔÜντη, του ΣÝξπιρ και στη Βßβλο φυσικÜ.
Το 1779, στα 21 ολοκλÞρωσε την 7ετÞ μαθητεßα του κι Ýγινε Ýτσι ειδικευμÝνος τεχνßτης στη χαρακτικÞ, αναλαμβÜνοντας τις πρþτες του δουλειÝς σε βιβλßα κι Üλλες εκτυπωτικÝς διαδικασßες. Αεικßνητος και διψασμÝνος για ζωγραφικÞ γνþση, γρÜφεται στη ΒασιλικÞ Ακαδημßα Τεχνþν και Σχεδßου και τον επüμενο χρüνο αρχßζει να εκθÝτει δικÜ του Ýργα (1780). Το δημιουργικü ταλÝντο του ΜπλÝικ αρχßζει να αποκαλýπτεται στη πλÞρη ÝκτασÞ του την εποχÞ αυτÞ, με τον ßδιο να εκδßδει -με τη βοÞθεια του προστÜτη του- τη 1η του ποιητικÞ συλλογÞ: τα ΠοιητικÜ ΣχεδιÜσματα (Poetical Sketches - 1783) συγκεντρþνουν τη δουλειÜ του των προηγοýμενων 14 ετþν και φανερþνουν την ιδιαßτερη λογοτεχνικÞ του ματιÜ, αλλÜ και την ιδιοφυÀα του φυσικÜ.
Η ΠατρικÞ του Οικßα στο Σüχο
Αýγουστο του 1782 νυμφεýεται τη φτωχÞ κι αναλφÜβητη Catherine Sophia Boucher, και της διδÜσκει üχι μüνο γραφÞ κι ανÜγνωση, αλλÜ και σχÝδιο και ζωγραφικÞ. Ταυτοχρüνως, τη μυεß στα εκστατικÜ ορÜματα και σýντομα η νεαρÞ σýζυγος θα βιþνει αντßστοιχα üνειρα, αναγνωρßζοντας τη μεγαλοφυÀα του συζýγου της. Για τα επüμενα 45 χρüνια, μÝχρι τον θÜνατο του δηλαδÞ, η σýζυγüς του θα στÝκεται αρωγüς και συμπαραστÜτης, βοηθþντας τον üπως μποροýσε στη δουλειÜ του. Εκεßνη την περßοδο, ο George Cumberland, Ýνας απü τους ιδρυτÝς της εθνικÞς πινακοθÞκης του Λονδßνου, Þρθε σε επαφÞ με τα Ýργα του ΜπλÝiκ τα οποßα και θαýμασε. Η 1η συλλογÞ ποιημÜτων του, Poetical Sketches (ΠοιητικÜ ΣχεδιÜσματα), δημοσιεýτηκε το 1783 με τη χρηματικÞ ενßσχυση του Flaxman και του αιδεσιμüτατου A. S. Mathew. Ο Ρüμπερτ Σßλιμαν Χßλiερ αναφÝρει για τα ποιÞματα της συλλογÞς αυτÞς: "...εßναι αποκαλυπτικÜ üχι μüνο της ιδιοφυÀας του αλλÜ και των επιδρÜσεων του απü τη λυρικÞ ποßηση της ΕλισαβετιανÞς εποχÞς, απü το Ουßλιαμ ΣÝξπιρ|ΣαιξπÞρειο δρÜμα, απü το Γοτθικü ýφος, απü τον Οσσιανü, απü τη δßχως ρßμες "ΩδÞ προς την ΕσπÝρα" του Κüλινς και απü την υψηλÞ ρητορικÞ του καιροý του".
ΜετÜ απü το θÜνατο του πατÝρα του, το 1784, λειτοýργησε Ýνα κατÜστημα ειδþν σχεδßου και ζωγραφικÞς, μαζß με τον αδερφü του Ρüμπερτ. ΣυνεργÜστηκαν με τον εκδüτη Joseph Johnson, γεγονüς που επÝτρεψε στον ΜπλÝηκ να Ýρθει σε επαφÞ με σημαντικοýς εκπροσþπους της αγγλικÞς διανüησης, üπως τον επιστÞμονα Joseph Priestley, τον φιλüσοφο Richard Price, τον ζωγρÜφο John Henry Fuseli, με τον οποßο συνδÝθηκε φιλικÜ, την φεμινßστρια Mary Wollstonecraft, αλλÜ και τον αμερικανü θεωρητικü και επαναστÜτη Tom Paine. Ο ΜπλÝικ Ýτρεφε μεγÜλες ελπßδες για την αμερικανικÞ και γαλλικÞ ΕπανÜσταση αλλÜ αργüτερα απελπßστηκε με την Üνοδο του ΡοβεσπιÝρου. Η Mary Wollstonecraft Ýγινε επßσης στενÞ φßλη του και το 1788 ο ΜπλÝικ εικονογρÜφησε το Ýργο της Original Stories from Real Life. ΜοιρÜζονταν ακüμη παρüμοιες απüψεις σχετικÜ με τη σεξουαλικÞ ισüτητα των δýο φýλων και το θεσμü του γÜμου. Ο ΜπλÝηκ καταδßκαζε ανοιχτÜ την επιβεβλημÝνη αγνüτητας της γυναßκας και τον προκαθορισμÝνο γÜμο.
¸να τραυματικü γεγονüς στη ζωÞ του θα στιγματßσει τον βßο του το 1787: ο πολυαγαπημÝνος του αδερφüς Ρüμπερτ πεθαßνει απü φυματßωση, στα 24. Ο ΜπλÝικ βλÝπει υποτßθεται τη ψυχÞ του νÝου καθþς εγκαταλεßπει το σþμα του και γßνεται μÜρτυρας του πνεýματüς του καθþς εισβÜλει μÝσα του: το γεγονüς θα σφραγßσει Ýκτοτε τη ποßηση του μεγÜλου λογοτÝχνη. Το 1788 Üρχισε να πειραματßζεται πÜνω στη μÝθοδο που θα χρησιμοποιοýσε για να δημοσιεýσει τα ποιÞματα του, üντας δýσπιστος απÝναντι στους εκδüτες της εποχÞς. ΤελικÜ υιοθÝτησε μια πρωτüτυπη τεχνικÞ εκτýπωσης συνδυÜζοντας την ιδιüτητα του χαρÜκτη και ζωγρÜφου με αυτÞ του ποιητÞ. Ιδιαßτερες λεπτομÝρειες για την τεχνικÞ του δεν εßναι γνωστÝς. Η εκτýπωση αυτÞ περιελÜμβανε σýμφωνα με εκτιμÞσεις την εξÞς διαδικασßα: αρχικÜ το γρÜψιμο των στßχων πÜνω σε πλÜκες χαλκοý με τη βοÞθεια μελανιοý και πινÝλων, χρησιμοποιþντας παρÜλληλα Ýνα ανθεκτικü στα οξÝα μÝσο. Στη συνÝχεια οι πλÜκες εμβαπτßζονταν σε οξý προκειμÝνου να διαλυθεß ο μη επεξεργασμÝνος χαλκüς. Στο τελικÜ στÜδιο, οι πλÜκες χρωματßζονταν με υδατοχρþματα και τοποθετοýνατν μαζß þστε να αποτελÝσουν Ýναν ενιαßο τüμο.
Η Οικßα της ΟικογÝνειας Στο ΣÜσσεξ
Η μÝθοδος αυτÞ ονομÜστηκε απü τον ΜπλÝικ, ΠεφωτισμÝνη εκτýπωση (Illuminated printing) και συχνÜ τα Ýργα αυτÞς της μορφÞς αναφÝρονται κι ως ΠεφωτισμÝνα βιβλßα. Χρησιμοποßησε τη φωτισμÝνη εκτýπωση για üλα τα του τα Ýργα απü τη στιγμÞ που την επινüησε. ΚÜθε Ýνα απ’ αυτÜ αποτελοýσε Ýνα μοναδικü Ýργο τÝχνης. Θεωροýσε üτι η αυτüνομη δημοσßευση των βιβλßων θα μποροýσε να ελευθερþσει τον καλλιτÝχνη απü τη τυραννßα της λογοκρισßας απü την εκκλησßα και το κρÜτος. Ο μελετητÞς του Ýργου του ΜπλÝικ Geofrey Keynes, αναφÝρει πως τα φωτισμÝνα βιβλßα του ΜπλÝικ εμφανßζουν ομοιüτητες με μεσαιωνικÜ χειρüγραφα που περιεßχαν επßσης διακüσμηση. Σε μια επιστολÞ, ο ΜπλÝικ αναφÝρει ακüμα πως τη μÝθοδο αυτÞ του την αποκÜλυψε ο νεκρüς αδελφüς του Ρüμπερτ üταν πρüβαλε μπροστÜ του σε Ýνα νυχτερινü üραμα.
Το 1790 μετακüμισε με τη γυναßκα του στο Lambeth, üπου θα παραμεßνει την επüμενη 10ετßα συνεχßζοντας να κατασκευÜζει χαρακτικÜ για τα ποιÞματÜ του και να εξελßσσει τις θεματικÝς του. Εßναι μια ιδιαßτερη γüνιμη περßοδος για τον καλλιτÝχνη: εκδßδει -πÜντα με δικÜ του Ýξοδα, για να αποφýγει τη λογοκρισßα του κρÜτους και της εκκλησßας- Ýργα üπως Το βιβλßο του Οýριζεν (1794), Ευρþπη: μια Προφητεßα (1794), Το Τραγοýδι του Λος (1795) και Το βιβλßο του Λος την ßδια χρονιÜ. Και βÝβαια την ßδια εποχÞ (1790-1793) ολοκληρþνει τους μνημειþδεις ΓÜμους του Ουρανοý και της Κüλασης, üλα τους τυπωμÝνα με τη μÝθοδο της πεφωτισμÝνης εκτýπωσης
Το 1800, ο ΜπλÝικ αποδÝχτηκε τη πρüσκληση του ποιητÞ William Hayley να μετακομßσει στο ΣÜσσεξ και να γßνει προστατευüμενüς του, βοηθþντας τον οικονομικÜ. Απü το 1800 εως το 1803, το ζεýγος ΜπλÝικ Ýζησε στο χωριü ΦÝλπχαμ (Felpham) του ΣÜσσεξ. Σε αυτü το διÜστημα, συντηροýνταν οικονομικÜ απü τον ΧÝιλι του οποßου Ýργα εικονογραφοýσε. ΕπιπλÝον, τη περßοδο αυτÞ, συνελÞφθη με αστÞρικτες κατηγορßες πως σε καιρü πολÝμου ενεργοýσε ενÜντια στη χþρα του. Εßναι γεγονüς πως Þτανε πολÝμιος των αξιþν της ΒρετανικÞς Αυτοκρατορßας, κÜτι που αποτýπωσε σαφþς και στα ποιÞματÜ του, ωστüσο ποτÝ δεν προÝβη σε αντιεξουσιαστικÝς ενÝργειες. Η παραμονÞ στο ΦÝλπχαμ σημαδεýτηκε και απü την ολοκλÞρωση του ποιÞματος Μßλτον (1803-1808). Αξßζει να αναφερθεß πως τονε θεωροýσε ως τον μεγαλýτερο των ποιητþν, αν και παρÜλληλα πßστευε πως εßχε υποπÝσει και σε ολÝθρια σφÜλματα. Αýγουστο του 1803 ωστüσο θα κατηγορηθεß Üδικα üτι ενεργοýσε ενÜντια στη χþρα του üταν επιτÝθηκε κι εκδßωξε στρατιþτη που βρÞκε στην ιδιοκτησßα του ποιητÞ. Ο πραγματικüς λüγος Þταν ωστüσο οι φιλελεýθερες ιδÝες του: πßστευε στην ΑμερικανικÞ και ΓαλλικÞ ΕπανÜσταση, Þταν υπÝρμαχος της ισüτητας των δýο φýλων κι εßχε διαρκþς στο στüχαστρο τüσο τη ΒρετανικÞ Αυτοκρατορßα üσο και το θεσμü της εκκλησßας. ΠαρÜ τις δικαστικÝς περιπÝτειες, αθωþθηκε ΓενÜρη του 1804 κι επÝστρεψε τÜχιστα με τη σýζυγü του στο Λονδßνο.
Το επüμενο σημαντικü του Ýργο Þταν οι εικονογραφÞσεις του για μια Ýκδοση του ΤÜφου του Ρüμπερτ Μπλαιρ (Robert Blair) που εκδüθηκε το 1808 και συγκÝντρωσε μεγαλýτερη προσοχÞ απü üλα τα υπüλοιπα ποιητικÜ του Ýργα. Ωστüσο οι κριτικοß της εποχÞς δεν αντιμετþπισαν θετικÜ τις εικονογραφÞσεις αλλÜ περισσüτερο με διÜθεση καχýποπτη και χλευαστικÞ. ΠαρÜ το σημαντικü του Ýργο και τις μνημειþδεις εικονογραφÞσεις τüσο σε δικÜ του ποιÞματα üσο και σε αναγνωρισμÝνους ποιητÝς της εποχÞς (Μßλτον, Μπλερ κ.Ü.), οι κριτικοß συνÝχισαν να μη τον εκτιμοýνε. Το 1804, Üρχισε να γρÜφει και να εικονογραφεß τη περßφημη και προφητικÞ ΙερουσαλÞμ (1804-20), το πλÝον φιλüδοξο Ýργο του, που Ýμελλε να εßναι και το τελευταßο του. Ταυτοχρüνως, αρχßζει να εκθÝτει με μεγαλýτερη συχνüτητα ζωγραφικοýς πßνακες, üπως τον ΣατανÜ που καλεß τις στρατιÝς του, οι οποßοι ωστüσο εßτε περιβÜλλονται απü εκκωφαντικÞ ησυχßα απü πλευρÜς κριτικÞς εßτε φÝρνουν αντιθÝτως σφοδρÝς επικρßσεις, κατηγορþντας τον δημιουργü τους ως κακüτυχο παρÜφρονα! ΣυντετριμμÝνος απü τις κακÝς κριτικÝς και την Ýλλειψη προσοχÞς στο Ýργο του, Üρχισε προοδευτικÜ να αποσýρεται απü το προσκÞνιο, θεωρþντας πια κÜθε προσπÜθεια μÜταιη. Απü το 1809-1818, φιλοτÝχνησε ελÜχιστα χαρακτικÜ, τα οποßα δεν αποπειρÜθηκε καν να πουλÞσει, με τον ßδιο να μαστßζεται πια απü φτþχεια και παρÜνοια.
Την περßοδο 1809-15 ολοκλÞρωσε το τελευταßο και μακροσκελÝς προφητικü του βιβλßο, την ΙερουσαλÞμ, ενþ αργüτερα δημιοýργησε και μια σειρÜ εικονογραφÞσεων για το Βιβλßο του Ιþβ (Book of Job), που θεωροýνται ως η σημαντικüτερη καλλιτεχνικÞ παραγωγÞ του ΜπλÝικ. Το Ýργο του αυτü αποτÝλεσε παραγγελßα στις αρχÝς του 1820 του Τζον Λßννελ (John Linnell), μÝλους μιας ομÜδας καλλιτεχνþν που αυτοαποκαλοýνταν "Αρχαßοι". Η ομÜδα αυτÞ θαýμαζε το Ýργο του και τονε στÞριξαν οικονομικÜ κι ηθικÜ στα τελευταßα χρüνια της ζωÞς του. ΜετÜ την ολοκλÞρωση της ΙερουσαλÞμ Ýγραψε ελÜχιστη ποßηση αλλÜ αφοσιþθηκε στη ζωγραφικÞ και τη χαρακτικÞ. Εξαßρεση αποτελεß το Αιþνιο ΕυαγγÝλιο (The Everlasting Gospel) που ολοκληρþθηκε το 1818.
Το 1819 ωστüσο αρχßζει να φιλοτεχνεß για σειρÜ απü κεφÜλια οραμÜτων, ισχυριζüμενος üτι οι ιστορικÝς και φανταστικÝς μορφÝς που ενσÜρκωσε εμφανßστηκαν πρÜγματι ενþπιüν του! ΜÝχρι το 1825, ο ζωγρÜφος εßχε σχεδιÜσει περισσüτερα απü 100 τÝτοιες κεφαλÝς, ανÜμεσα στις οποßες περιλαμβÜνονταν ο βασιλιÜς Σολομþν, ο μÜγος ΜÝρλιν, ο «Üνθρωπος που Ýφτιαξε τις πυραμßδες» κ.Ü. Ακüμα και στο τÝλος της ζωÞς του παρÝμενε ακμαßος κι ιδιαßτερα οξυδερκÞς. Χαρακτηριστικü εßναι το γεγονüς πως προσπÜθησε να μÜθει ιταλικÜ με σκοπü να διαβÜσει ΔÜντη. Σχεδßαζε επßσης να εικονογραφÞσει τη Θεßα Κωμωδßα, Ýργο που ξεκßνησε περßπου το 1825 αλλÜ δεν πρüλαβε να ολοκληρþσει. ΠαρÜ την Ýλλειψη καταξßωσης και τη φτþχεια, δημιουργεß 21 μνημειþδεις εικονογραφÞσεις για το βιβλικü Βιβλßο του Ιþβ αλλÜ και τη Κüλαση του ΔÜντη. Το 1824 αρχßζει να δημιουργεß Üλλα 102 υδατογραφÞματα για τη Θεßα Κωμωδßα του ΔÜντη, Ýργο που δεν θα ολοκληρþσει καθþς τονε πρüλαβε ο θÜνατος. Στα τελευταßα αυτÜ χρüνια της ζωÞς του, ο Ουßλιαμ ΜπλÝικ μαστιζüταν απü Üγνωστη ασθÝνεια, την οποßα αποκαλοýσε «η αρρþστια στην οποßα δεν υπÜρχει üνομα», με τα ξεσπÜσματÜ της να τον αφÞνουν ανÞμπορο. Ο κορυφαßος καλλιτÝχνης πÝθανε στις 12 Αυγοýστου 1827, πÜμπτωχος και ξεχασμÝνος, σ' ηλικßα 70 ετþν, στο Λονδßνο. αφÞνοντας ατελεßς δουλειÝς, üπως τη βιβλικÞ ΓÝνεση.
¼πως και στη ζωÞ Ýτσι και στο θÜνατο, δεν Ýλαβε την αναγνþριση που του Ýπρεπε, με τους επικÞδειους να παραεßναι φειδωλοß στις φιλοφρονÞσεις. Η Literary Chronicle, για παρÜδειγμα, περιορßστηκε να τον σκιαγραφÞσει ως «Ýναν απü τους ευφυεßς αυτοýς ανθρþπους ... οι εκκεντρικüτητες των οποßων Þταν πιο μνημειþδεις απü τα επαγγελματικÜ τους κατορθþματα». ΠαραγνωρισμÝνος στη ζωÞ, θα Ýπαιρνε αργüτερα τη θÝση που του Üξιζε στο πÜνθεο της τÝχνης ως Ýνας απü τους γßγαντες λογοτεχνßας και ζωγραφικÞς, το üραμα του οποßου για τη ποßηση, τη ζωγραφικÞ και την ÝνωσÞ τους θα πυροδοτοýσε αναρßθμητες μελÝτες για το Ýργο του και θα επηρÝαζε φυσικÜ στρατιÝς ολüκληρες μελλοντικþν καλλιτεχνþν.
Ο ΜπλÝικ, που ισχυριζüταν üτι συνομιλοýσε με αγγÝλους και προφÞτες, εßναι Ýνας απü τους κυριüτερους εκφραστÝς του Ρομαντικοý πνεýματος. Περιφρονεß τον κοινü νου και το καθαρü μυαλü του Νεοκλασικισμοý, ενþ αποθεþνει τη Φαντασßα, το Αιþνιο Σþμα του Ανθρþπου, την υπÝρτατη αρχÞ του Ποιητικοý Δαιμονßου: «αν δε υπÞρχε το Ποιητικü Þ το Προφητικü στοιχεßο», δηλαδÞ το Ποιητικü Δαιμüνιο, γρÜφει, «το Φιλοσοφικü και το Πειραματικü θα Þταν ο κοινüς παρονομαστÞς üλων των πραγμÜτων, και τοýτα θα Þταν ανßκανα για κÜθε τι, εκτüς απü το να κÜνουν τον ßδιο βαρετü κýκλο, πÜλι και πÜλι». Το Ποιητικü Δαιμüνιο, που το ταυτßζει με τον αληθινü ¢νθρωπο, εßναι η πηγÞ κÜθε θρησκεßας, τÝχνης και φιλοσοφßας. Αντßθετα με τον Dante (Inferno) Þ τον Milton (Paradise Lost), ο ΜπλÝικ αρνεßται τον τιμωρητικü χαρακτÞρα της Κüλασης, καθþς απορρßπτει την μανιχαúκÞ πßστη στις ανταγωνιστικÝς αρχÝς του καλοý και του κακοý και παρουσιÜζει ενοποιημÝνη εικüνα της ζωÞς και του Κüσμου, καθþς η ýλη κι η φυσικÞ επιθυμßα εßναι κι αυτÝς μÝρος της ßδιας θεúκÞς κατÜστασης.
Η διαλεκτικÞ του μας θυμßζει τη δημιουργικÞ σýζευξη των αντιθÝτων στη φιλοσοφικÞ αλχημεßα Þ στη ΓιουνγκιανÞ ψυχολογßα: «Δßχως τα Αντßθετα», γρÜφει», «δεν υπÜρχει κßνηση… ¸λξη και ¢πωση, ΛογικÞ και ΕνÝργεια… εßναι απαραßτητα για την ανθρþπινη ýπαρξη». ¹, üπως παρατηρεß ο David Daiches , δεν υπÜρχει δρüμος που να μας οδηγεß στη σοφßα Þ «πßσω, στην αθωüτητα∙ υπÜρχει μονÜχα Ýνας δρüμος που μας οδηγεß… προς Ýνα ολοκληρωμÝνο üραμα, διαμÝσου της εμπειρßας». Κι ο δρüμος αυτüς «περνÜ απü τη θλßψη και την παραμüρφωση». Οι παρÜδοξες και διαβολικÝς Παροιμßες, (υπÜρχουνε παρακÜτω αποσπÜσματα), Ýρχονται σε αντßθεση με τις συμβατικÝς αντιλÞψεις της εποχÞς, καθþς προτεßνουνε την απελευθÝρωση του ανθρþπου απü τα δεσμÜ της θρησκευτικÞς και πολιτικÞς καταπßεσης.
Ωστüσο, ο ριζοσπÜστης ΜπλÝικ, ο σκληρüς κοινωνικüς κριτικüς, ο θεωροýμενος ως εßδος λογοτεχνικοý προδρüμου του Μαρξισμοý και μÝγας αντßπαλος της οργανωμÝνης θρησκεßας, γρÜφει στον William Hayley: «μεθýσκομαι, πληροýμαι δια του πνεýματος… Ευχαριστþ τον Θεü που τρÜβηξα το δρüμο μου χωρßς να μου λεßψει το θÜρρος» (23 Οκτ. 1804). Και στις 4 ΔεκÝμβρη της ßδιας χρονιÜς συμπληρþνει: «θα συνεχßσω το ταξßδι μου με τη βοÞθεια του Κυρßου και Θεοý». ΑλλÜ ο Θεüς του αιρετικοý ΜπλÝικ εßναι ερωτευμÝνος με το εφÞμερο κι εκφρÜζεται μÝσω του ανθρþπου, του ποιητÞ, του δημιουργοý, με τη βοÞθεια του Ποιητικοý Δαιμονßου: «γßνεται üπως εßμαστε, για να γßνουμε üπως εßναι». ¸τσι, στο Ýργο αυτü δε γρÜφει διαβολικü μανιφÝστο αλλÜ δοξÜζει την ιερüτητα της ζωÞς: «¼,τι ζει εßναι ιερü» γρÜφει στους ΓÜμους. Κι αναρωτιÝται, γρÜφοντας για Ýνα κüσμο üπου «Το Θηρßον κι η Πüρνη κυβερνοýν ασýδοτα»: «Τß εννοοýν αυτοß οι Απατεþνες üταν μιλοýν για ΑρετÞ; ΜÞπως τον Πüλεμο και τη φρßκη του και τους Ηρωικοýς του Παλιανθρþπους»;
Η στÜση των κριτικþν απÝναντι στον Ουßλιαμ ΜπλÝικ, την εποχÞ που Ýζησε, κυμÜνθηκε απü την καχυποψßα και την επιφýλαξη ως την απüλυτη εχθρüτητα. Ακüμα, οι οραματισμοß του εκλαμβÜνονταν απü την πλειοψηφßα ως δεßγμα παραφροσýνης του. Ο ΜπλÝικ συχνÜ απογοητευüταν καθþς Ýβλεπε πως η δουλειÜ του αντιμετωπιζüταν με χλεýη. Το 1809 διοργÜνωσε μια ιδιωτικÞ Ýκθεση των πινÜκων του με σκοπü να δημοσιοποιÞσει το Ýργο του αλλÜ και να το υπερασπιστεß. Η Ýκθεση αυτÞ Ýτυχε ωστüσο πολý ψυχρÞς υποδοχÞς. ΕνδεικτικÞ εßναι η κριτικÞ που Üσκησε η εφημερßδα The Examiner:
"...ο Ουßλιαμ ΜπλÝικ, Ýνας δυστυχÞς παρÜφρων, ακßνδυνος κατÜ τα Üλλα και γι' αυτü Ýξω απü το Üσυλο, θα περνοýσε εντελþς απαρατÞρητος αν δεν διακÞρυσσαν δημüσια τον θαυμασμü τους για αυτüν πολλοß διακεκριμÝνοι καθηγητÝς και ερασιτÝχνες. Οι Ýπαινοι τους οποßους οι κýριοι αυτοß επεφýλαξαν πÝρυσι στις εικονογραφÞσεις του ΤÜφου (του Robert Blair) που φιλοτÝχνησε ο δυστυχÞς, κατüρθωσαν να τον ωθÞσουν να δημοσιοποιÞσει την τρÝλα του και Ýτσι να τον εκθÝσουν και πÜλι αν üχι στη χλεýη, στον οßκτο του κοινοý".
Ο ßδιος ο ΜπλÝικ, υπερασπιζüμενος κÜποτε το Ýργο του, παρατÞρησε:
"Το Υψηλü παραμÝνει κατ' ανÜγκη σκοτεινü για τους Αδýναμους ανθρþπους. Αυτü που μπορεß να εßναι σαφÝς για Ýναν ηλßθιο δεν εßναι Üξιο της προσοχÞς μου".
ΣÞμερα αναγνωρßζεται ως ο αυθεντικüτερος και πιο εκλεκτüς απü τους ρομαντικοýς ποιητÝς και θεωρεßται μια απü τις σημαντικüτερες μορφÝς της παγκüσμιας λογοτεχνßας. Εßναι κοινÞ διαπßστωση των μελετητþν του, πως η αξßα του ΜπλÝικ δεν περιορßζεται μüνο στο γεγονüς πως αποτÝλεσε Ýναν αξιüλογο ρομαντικü ποιητÞ αλλÜ κυρßως στο üτι κατüρθωσε παρÜλληλα να δημιουργÞσει και να απεικονßσει Ýνα εξαιρετικÜ πολýπλοκο προσωπικü μυθολογικü σýστημα.
=====================================
ΚÜιν
Ο Λωτ & Οι ΘυγατÝρες Του
Η ΕκÜτη & Οι 3 ΧÜριτες
Ο Θεüς ΠλÜθει Τον ΑδÜμ
Ο Μινþταυρος
Ο ΣατανÜς Καλεß Τις ΣτρατιÝς Του
2 μορφÝς απü τις 100 που οραματßστηκε
Ερημßτης
Αρχαßες ΗμÝρες ΚρεμασμÝνος ΝÝγρος
ΘÜνατος
ΜορφÝς
Πτþσεις
'Αγγελος ΙκÝτης Μßλτον & Ποßηση
Αγγελικü Τραγοýδι Βουκολικü ΙερουσαλÞμ
Το Δßχτυ Της Θρησκεßας Σαμψþν
Χαροýμενη ΜÝρα ΠροσευχÞ
Θυσßα Του ΑβραÜμ
¼μπερον, ΤιτÜνια & Πουκ Χορεýουν Με Τα ΞωτικÜ
ΒλÜσφημος
Ναβουχοδεινüσαυρος
Ο ΔιÜβολος Τιμωρεß Τον Ιωβ Με Φλýκταινες Στο Κορμß
¾μνος Φεγγαριοý
Τα Φßδια Του Ποσειδþνα ΚατασπαρÜσσουν Τους Γιους Του Λαοκüοντα
ΠÜπας-Νυχτερßδα
Ανεμοστρüβιλοι Εραστþν Κüλαση ΔÜντη
Ο Νεýτων ΚÜνει Υπολογισμοýς
Η Βεατρßκη Οδηγεß Τον ΔÜντη
Ο Τßγρης Της ΟργÞς