ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

ÐéíáêïèÞêç ÉÉ

 
 

Öáíôáóôéêü 

Bogdanov Alexadr Alexadrovits: ÊÜðïõ ìåôáîý Ïõôïðßáò & Öáíôáóßáò...

  Βιογραφικü

     Ο ΑλεξÜντρ ΑλεξÜντροβιτς ΜπογκντÜνοφ (Alexandr Alexadrovits Bogdanov ρωσ: Александр Александрович Богданов), γεννημÝνος ως ΑλεξÜντερ Μαλινüφσκι, Þτανε Ρþσος κι αργüτερα Σοβιετικüς γιατρüς, φιλüσοφος, συγγραφÝας ΕΦ, γιατρüς και Μπολσεβßκος επαναστÜτης. ¹τανε πολυμαθÞς που πρωτοστÜτησε στη μετÜγγιση αßματος, καθþς και στη γενικÞ θεωρßα συστημÜτων και συνÝβαλε σημαντικÜ στη κυβερνητικÞ. ¹τανε βασικÞ φιγοýρα στη πρþιμη ιστορßα του Ρωσικοý Σοσιαλδημοκρατικοý Εργατικοý Κüμματος (μετÜ Κομμουνιστικü Κüμμα  ΣοβιετικÞς ¸νωσης), που ιδρýθηκε αρχικÜ το 1898, και της μπολσεβßκικης φρÜξιας του. Ο ΜπογκντÜνοφ συνßδρυσε τους Μπολσεβßκους το 1903, üταν διασπÜστηκαν με τη μενσεβßκικη φρÜξια. ¹ταν αντßπαλος εντüς των Μπολσεβßκων με τον Βλαντιμßρ ΛÝνιν (1870-1924), μÝχρι που εκδιþχθηκε το 1909 κι ßδρυσε τη δικÞ του φρÜξια Vpered. ΜετÜ τη ρωσικÞ επανÜσταση του 1917, üταν οι Μπολσεβßκοι Þρθαν στην εξουσßα στη καταρρÝουσα ΡωσικÞ Δημοκρατßα, Þταν ισχυρüς αντßπαλος της μπολσεβßκικης κυβÝρνησης και του ΛÝνιν απü μαρξιστικÞ αριστερÞ προοπτικÞ στη 1η 10ετßα του '20, της επακüλουθης ΣοβιετικÞς ¸νωσης.
     Ο ΜπογκντÜνοφ Ýλαβε εκπαßδευση στην ιατρικÞ και τη ψυχιατρικÞ. Τα ευρεßα επιστημονικÜ κι ιατρικÜ του ενδιαφÝροντα κυμαßνονταν απü τη θεωρßα των καθολικþν συστημÜτων μÝχρι τη δυνατüτητα ανθρþπινης αναζωογüνησης μÝσω μετÜγγισης αßματος. Εφηýρε πρωτüτυπη φιλοσοφßα που ονομÜζεται τεκτολογßα*, που τþρα θεωρεßται πρüδρομος της θεωρßας συστημÜτων. ¹ταν επßσης οικονομολüγος, θεωρητικüς του πολιτισμοý, συγγραφÝας ΕΦ και πολιτικüς ακτιβιστÞς. Ο ΛÝνιν τον απεικüνισε ως Ýναν απü τους Ρþσους μαχητÝς. ΓεννημÝνος στη Λευκορωσßα, Ο ΑλεξÜντερ Μαλινüφσκι γεννÞθηκε στη Σüκολκα της ΡωσικÞς Αυτοκρατορßας (σημερινÞ Πολωνßα), στις 22 Αυγοýστου 1873, σε οικογÝνεια δασκÜλων της υπαßθρου, 2ο απü 6 παιδιÜ. Φοßτησε στο ΓυμνÜσιο Τοýλας, που συνÝκρινε με στρατþνα Þ φυλακÞ. Του απονεμÞθηκε χρυσü μετÜλλιο üταν αποφοßτησε.
________________________
* Η τεκτολογßα εßναι üρος που χρησιμοποιÞθηκε για να περιγρÜψει νÝα παγκüσμια επιστÞμη που συνßστατο στην ενοποßηση üλων των κοινωνικþν, βιολογικþν και φυσικþν επιστημþν θεωρþντας τις ως συστÞματα σχÝσεων κι αναζητþντας τις οργανωτικÝς αρχÝς που αποτελοýνε τη βÜση üλων των συστημÜτων. Η τεκτολογßα θεωρεßται σÞμερα ως πρüδρομος της θεωρßας συστημÜτων και των συναφþν πτυχþν της συνεργικÞς. Η λÝξη εισÞχθη απü τον Ernst Haeckel, αλλÜ ο Bogdanov τη χρησιμοποßησε γι' Üλλο σκοπü.
-------------------------------------

     ΜετÜ την ολοκλÞρωση του γυμνασßου, Ýγινε δεκτüς στο ΤμÞμα Φυσικþν Επιστημþν Αυτοκρατορικοý Πανεπιστημßου Μüσχας.  Στην αυτοβιογραφßα του, ανÝφερε üτι, ενþ σποýδαζε στο ΠανεπιστÞμιο Μüσχας, εντÜχθηκε στο Ενωτικü Συμβοýλιο Περιφερειακþν Κοινωνιþν συνελÞφθη κι εξορßστηκε στη Τοýλα εξαιτßας αυτοý. Ο επικεφαλÞς της Okhrana της Μüσχας εßχε χρησιμοποιÞσει πληροφοριοδüτη για να αποκτÞσει τα ονüματα των μελþν του Συμβουλßου Περιφερειακþν Κοινωνιþν της ¸νωσης, που περιελÜμβαναν το üνομÜ του. Στις 30 Οκτþβρη 1894, οι φοιτητÝς διαδÞλωσαν θορυβωδþς ενÜντια σε διÜλεξη του καθηγητÞ ιστορßας Βασßλι ΚλιουτσÝφσκι, που παρÜ το γεγονüς üτι Þτανε γνωστüς φιλελεýθερος, εßχε γρÜψει ευνοúκü εγκþμιο για τον πρüσφατα αποθανüντα τσÜρο ΑλÝξανδρο Γ ́ της Ρωσßας. Η τιμωρßα μερικþν απü τους φοιτητÝς θεωρÞθηκε αυθαßρετη κι Üδικη που το Συμβοýλιο της ¸νωσης ζÞτησε δßκαιη επανεξÝταση του θÝματος. Την ßδια νýχτα, η ΟχρÜνα συνÝλαβε üλους τους φοιτητÝς της λßστας που αναφÝρθηκε παραπÜνω ´-συμπεριλαμβανομÝνου του ΜπογκντÜνοφ- που αποβλÞθηκαν απü το πανεπιστÞμιο κι εξορßστηκαν στις πατρßδες τους.
     Εκδιþχθηκε απü το κρατικü πανεπιστÞμιο της Μüσχας, εγγρÜφηκε ως εξωτερικüς φοιτητÞς στο ΠανεπιστÞμιο ΧÜρκοβο κι αποφοßτησε ως γιατρüς το 1899. ΠαρÝμεινε στη Τοýλα στα 1894-9, üπου -δεδομÝνου üτι η δικÞ του οικογÝνεια ζοýσε στη Σüκολκα- Ýμεινε με τον ΑλÝξανδρο Ροýντνεφ, τον πατÝρα του Βλαντιμßρ ΜπαζÜροφ, που Ýγινε στενüς φßλος και συνεργÜτης τα επüμενα χρüνια. Εδþ συναντÞθηκε και παντρεýτηκε τη Natalya Bogdanovna Korsak, που, ως γυναßκα, της εßχαν αρνηθεß εßσοδο στο πανεπιστÞμιο. ¹ταν 8 χρüνια μεγαλýτερη του κι εργÜστηκε ως νοσοκüμα για τον Rudnev. Ο Μαλινüφσκι υιοθÝτησε το ψευδþνυμο που χρησιμοποιοýσε üταν Ýγραφε τα μεγÜλα θεωρητικÜ του Ýργα και τα μυθιστορÞματÜ του απü το πατρþνυμü της. Μαζß με τον Bazarov και τον Ivan Skvortsov-Stepanov Ýγινε δÜσκαλος σε κýκλο μελÝτης των εργαζομÝνων. Αυτü οργανþθηκε στο εργοστÜσιο üπλων της Τοýλα απü τον ΙβÜν ΣαβÝλιεφ, που ο ΜπογκντÜνοφ πιστþθηκε την ßδρυση της Σοσιαλδημοκρατßας στη Τοýλα. Στη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου, Ýγραψε το Σýντομο μÜθημα της οικονομικÞς επιστÞμης, που δημοσιεýθηκε "με πολλÝς τροποποιÞσεις που Ýγιναν προς üφελος του λογοκριτÞ" - μüλις το 1897. Αργüτερα εßπε üτι αυτÞ η εμπειρßα της εκπαßδευσης υπü την καθοδÞγηση των μαθητþν του Ýδωσε το 1ο μÜθημα στη προλεταριακÞ κουλτοýρα.



     Το φθινüπωρο του 1895, συνÝχισε τις ιατρικÝς σπουδÝς του στο πανεπιστÞμιο ΧÜρκοβο (Ουκρανßα), αλλÜ εξακολουθοýσε να περνÜ πολý χρüνο στη Τοýλα. ΣυνÜντησε τα Ýργα του ΛÝνιν το 1896, ιδιαßτερα τη κριτικÞ του τελευταßου στον ΠÝτερ ΜπερνγκÜρντοβιτς Στροýβε. Το 1899 αποφοßτησε ως ιατρüς και δημοσßευσε το επüμενο Ýργο του, ΒασικÜ στοιχεßα της ιστορικÞς προοπτικÞς για τη φýση. Ωστüσο, λüγω των πολιτικþν του απüψεων, συνελÞφθη επßσης απü την αστυνομßα του ΤσÜρου, πÝρασε 6 μÞνες στη φυλακÞ κι εξορßστηκε στη Βüλογκντα. Ο ΜπογκντÜνοφ χρονολüγησε την υποστÞριξÞ του στον μπολσεβικισμü απü το φθινüπωρο του 1903. Στις αρχÝς του 1904, ο Martyn Liadov στÜλθηκε απü τους Μπολσεβßκους στη Γενεýη για να αναζητÞσει υποστηρικτÝς στη Ρωσßα. ΒρÞκε συμπαθητικÞ ομÜδα επαναστατþν, συμπεριλαμβανομÝνου του ΜπογκντÜνοφ, στο Τβερ. ΣτÜλθηκε τüτε απü την ΕπιτροπÞ Τβερ στη Γενεýη, üπου εντυπωσιÜστηκε πολý απü το βιβλßο του ΛÝνιν ¸να βÞμα μπροστÜ, δýο βÞματα πßσω. Πßσω στη Ρωσßα στη διÜρκεια της ΕπανÜστασης του 1905, συνελÞφθη στις 3 ΔεκÝμβρη 1905 και κρατÞθηκε στη φυλακÞ μÝχρι τις 27 ΜÜη 1906. ΜετÜ την απελευθÝρωσÞ του, εξορßστηκε στο Bezhetsk 3 χρüνια. Ωστüσο, Ýλαβε Üδεια να περÜσει την εξορßα του στο εξωτερικü κι ενþθηκε με τον ΛÝνιν στη Κοκκüλα της Φινλανδßας.
     Για τα επüμενα Ýξι χρüνια, ο ΜπογκντÜνοφ Þτανε σημαντικÞ προσωπικüτητα μεταξý των 1ων μπολσεβßκων, 2ος μüνο μετÜ το ΛÝνιν σ' επιρροÞ. Το 1904-1906, δημοσßευσε 3 τüμους της φιλοσοφικÞς πραγματεßας Εμπειριομονισμüς, που προσπÜθησε να συγχωνεýσει μαρξισμü με τη φιλοσοφßα των Ernst Mach, Wilhelm Ostwald και Richard Avenarius. Το Ýργο του επηρÝασε αργüτερα αρκετοýς Ρþσους μαρξιστÝς θεωρητικοýς, συμπεριλαμβανομÝνου του ΝικολÜι ΜπουχÜριν. Το 1907, βοÞθησε στην οργÜνωση της ληστεßας τρÜπεζας στην Τιφλßδα το 1907 με ΛÝνιν και Λεονßντ Κρασßν. Για 4 χρüνια μετÜ τη κατÜρρευση της ΡωσικÞς ΕπανÜστασης του 1905, ο ΜπογκντÜνοφ ηγÞθηκε ομÜδας μÝσα στους Μπολσεβßκους (ουλτιμιστÝς κι οτζοβιστÝς Þ ανακλητικοß), πουι απαßτησαν ανÜκληση των σοσιαλδημοκρατþν βουλευτþν απü τη ΚρατικÞ Δοýμα κι ανταγωνßστηκε με τον ΛÝνιν για την ηγεσßα της μπολσεβßκικης φρÜξιας. Το 1908 συμμετεßχε μαζß με τους Bazarov, Lunacharsky, Berman, Helfond, Yushkevich και Suvorov σε συμπüσιο ΜελÝτες στη Φιλοσοφßα του Μαρξισμοý, που ενστερνßστηκε τις απüψεις των Ρþσων μαρξιστþν. ΜÝχρι τα μÝσα του 1908, ο φραξιονισμüς μÝσα στους Μπολσεβßκους εßχε γßνει ασυμβßβαστος. Η πλειοψηφßα των μπολσεβßκων ηγετþν εßτε υποστÞριζε τον ΜπογκντÜνοφ εßτε Þταν αναποφÜσιστοι μεταξý αυτοý και του ΛÝνιν. Ο ΛÝνιν επικεντρþθηκε στην υπονüμευση της φÞμης του ΜπογκντÜνοφ ως φιλοσüφου. Το 1909 δημοσßευσε καυστικü βιβλßο κριτικÞς με τßτλο Υλισμüς και ΕμπειριοκριτικÞ, επιτιθÝμενος στη θÝση του ΜπογκντÜνοφ και κατηγορþντας τον για φιλοσοφικü ιδεαλισμü. Τον Ιοýνιο του 1909, ο ΜπογκντÜνοφ ηττÞθηκε απü τον ΛÝνιν σε μπολσεβßκικο μßνι-συνÝδριο στο Παρßσι που διοργανþθηκε απü τη συντακτικÞ επιτροπÞ του μπολσεβßκικου περιοδικοý Proletary κι εκδιþχθηκε απü τους μπολσεβßκους.
     Ενþθηκε με τον κουνιÜδο του Ανατüλι ΛουνατσÜρσκι, τον Μαξßμ Γκüρκι κι Üλλους ΒπερεδιστÝς στο νησß ΚÜπρι, üπου ξεκßνησαν τη ΣχολÞ Κüμματος ΚÜπρι για Ρþσους εργÜτες εργοστασßων. Το 1910, ο ΜπογκντÜνοφ, ο ΛουνατσÜρσκι, ο ΜιχαÞλ Ποκρüφσκι κι υποστηρικτÝς τους μετÝφεραν το σχολεßο στη Μπολüνια, üπου συνÝχισαν να διδÜσκουν μαθÞματα μÝχρι το 1911, ενþ ο ΛÝνιν κι οι σýμμαχοß του σýντομα ξεκßνησαν την κομματικÞ σχολÞ Longjumeau λßγο Ýξω απü το Παρßσι. Ο ΜπογκντÜνοφ Þρθε σε ρÞξη με το Vpered το 1912 κι εγκατÝλειψε τις επαναστατικÝς δραστηριüτητες. ΜετÜ απü 6 χρüνια πολιτικÞς εξορßας στην Ευρþπη, επÝστρεψε στη Ρωσßα το 1914, μετÜ τη πολιτικÞ αμνηστßα που κÞρυξε ο τσÜρος Νικüλαος Β' ως μÝρος των εορτασμþν που συνδÝονται με τη 30Þ επÝτειο της δυναστεßας των Ρομανüφ.
     Επιστρατεýτηκε αμÝσως μετÜ το ξÝσπασμα του Α' Παγκ. Πολ. και τοποθετÞθηκε ως κατþτερος συνταγματικüς γιατρüς στην 221η μεραρχßα πεζικοý του ΣμολÝνσκ στη Δεýτερη ΣτρατιÜ υπü τη διοßκηση του στρατηγοý ΑλεξÜντερ Σαμσüνοφ. Στη μÜχη του Tannenberg, 26-30 Αυγοýστου, η Δεýτερη ΣτρατιÜ περικυκλþθηκε και καταστρÜφηκε σχεδüν ολοσχερþς, αλλÜ ο ΜπογκντÜνοφ επÝζησε επειδÞ εßχε σταλεß να συνοδεýσει σοβαρÜ τραυματισμÝνο αξιωματικü στη Μüσχα. Ωστüσο, μετÜ τη 2η μÜχη των λιμνþν Masurian, υπÝκυψε σε νευρικÞ διαταραχÞ και στη συνÝχεια Ýγινε κατþτερος χειρουργüς σε νοσοκομεßο εκκÝνωσης.



     Το 1916 Ýγραψε 4 Üρθρα για το Vpered, ποy παρεßχαν ανÜλυση του Α' Παγκ. Πολ. και της δυναμικÞς των πολεμικþν οικονομιþν. ΑπÝδωσε κεντρικü ρüλο στις Ýνοπλες δυνÜμεις, στην οικονομικÞ αναδιÜρθρωση των εμπüλεμων δυνÜμεων. Εßδε τον στρατü να δημιουργεß κομμουνισμü των καταναλωτþν με το κρÜτος ν' αναλαμβÜνει συνεχþς αυξανüμενα τμÞματα της οικονομßας. Ταυτüχρονα, ο στρατιωτικüς αυταρχισμüς εßχε εξαπλωθεß και στη κοινωνßα των πολιτþν. Αυτü δημιοýργησε τις συνθÞκες για 2 συνÝπειες: τον καθοδηγοýμενο απü τη κατανÜλωση πολεμικü κομμουνισμü και τη καταστροφÞ των μÝσων παραγωγÞς. Πρüλεψε Ýτσι üτι ακüμη και μετÜ τον πüλεμο, το νÝο σýστημα του κρατικοý καπιταλισμοý θ' αντικαθιστοýσε κεßνο του χρηματιστικοý καπιταλισμοý, παρ' üλο που η καταστροφÞ των παραγωγικþν δυνÜμεων θα σταματοýσε. Δεν εßχε καμμßα κομματικÞ συμμετοχÞ στη ΡωσικÞ ΕπανÜσταση του 1917, αν και δημοσßευσε αρκετÜ Üρθρα και βιβλßα σχετικÜ με τα γεγονüτα που εκτυλßχθηκαν γýρω του. ΥποστÞριξε το πρüγραμμα του Τσßμμερβαλντ για ειρÞνη χωρßς προσαρτÞσεις Þ αποζημιþσεις. ΕξÝφρασε τη λýπη του για τη συνεχιζüμενη δßωξη του πολÝμου απü τη ΠροσωρινÞ ΚυβÝρνηση. ΜετÜ τις ΜÝρες του Ιουλßου, υποστÞριξε την επαναστατικÞ δημοκρατßα, καθþς τþρα θεωροýσε τους σοσιαλιστÝς ικανοýς να σχηματßσουν κυβÝρνηση. Ωστüσο, το 'βλεπε αυτü ως ευρεßα σοσιαλιστικÞ προσωρινÞ κυβÝρνηση που θα συγκαλοýσε ΣυντακτικÞ ΣυνÝλευση.
     Το ΜÜη του 1917, δημοσßευσε το Chto my svergli στη Novaya Zhizn. ΥποστÞριξε üτι μεταξý 1904 και 1907, οι Μπολσεβßκοι Þταν αποφασιστικÜ δημοκρατικοß κι üτι δεν υπÞρχε Ýντονη λατρεßα ηγεσßας. ¼μως, μετÜ την απüφαση του ΛÝνιν και της ομÜδας των εμιγκρÝδων γýρω του να σπÜσουν τις σχÝσεις τους με τον ΒπερÝντ για να ενωθοýν με τους μενσεβßκους, η αρχÞ της ηγεσßας Ýγινε πιο Ýντονη. ΜετÜ το 1912, üταν ο ΛÝνιν επÝμεινε στη διÜσπαση της ομÜδας της Δοýμας του RSDLP, η αρχÞ της ηγεσßας εδραιþθηκε. Ωστüσο, εßδε üτι αυτü το πρüβλημα δεν περιοριζüτανε στους Μπολσεβßκους, σημειþνοντας üτι παρüμοιοι αυταρχικοß τρüποι σκÝψης εμφανßζονταν στη μενσεβßκικη στÜση απÝναντι στον ΠλεχÜνοφ Þ στη λατρεßα ηρωικþν ατüμων κι ηγετþν μεταξý των Ναρüντνικων.

   "ΚÜθε οργÜνωση, επιτυγχÜνοντας θÝση αποφασιστικÞς επιρροÞς στη ζωÞ και τη τÜξη της κοινωνßας, αναπüφευκτα, ανεξÜρτητα απü τις τυπικÝς αρχÝς του προγρÜμματüς της, προσπαθεß να επιβÜλει στη κοινωνßα τον δικü της τýπο δομÞς, που με αυτüν εßναι πιο εξοικειωμÝνος κι εßναι κι ο ßδιος πιο εξοικειωμÝνος. ΚÜθε συλλογικüτητα αναδημιουργεß, üσο μπορεß, ολüκληρο το κοινωνικü περιβÜλλον σýμφωνα με τη δικÞ της εικüνα και καθ' ομοßωσÞ της".

     Στις αρχÝς ΦλεβÜρη του 1918, αρνÞθηκε üτι η κατÜληψη της εξουσßας απü τους Μπολσεβßκους τον Οκτþβρη συνιστοýσε συνωμοσßα. Αντßθετα, εξÞγησε üτι εκρηκτικÞ κατÜσταση εßχε προκýψει μÝσω της παρÜτασης του πολÝμου. ΕπεσÞμανε την Ýλλειψη πολιτιστικÞς ανÜπτυξης στο üτι üλα τα στρþματα της κοινωνßας, εßτε η αστικÞ τÜξη η διανüηση Þ οι εργÜτες, εßχανε δεßξει αποτυχßα να επιλýσουνε τις συγκροýσεις μÝσω διαπραγματεýσεων. ΠεριÝγραψε την επανÜσταση ως συνδυασμü αγροτικÞς επανÜστασης στην ýπαιθρο κι επανÜστασης στρατιωτþν-εργατþν στις πüλεις. Θεωροýσε παρÜδοξο το γεγονüς üτι η αγροτιÜ εκφραζüταν μÝσω του μπολσεβßκικου κüμματος κι üχι μÝσω των σοσιαλεπαναστατþν.
ΑνÝλυσε την επßδραση του Α' Παγκ. Πολ. ως τη δημιουργßα του πολεμικοý κομμουνισμοý, που τον üρισε ως μορφÞ καταναλωτικοý κομμουνισμοý, που δημιοýργησε συνθÞκες για την ανÜπτυξη του κρατικοý καπιταλισμοý. Εßδε τον στρατιωτικü κρατικü καπιταλισμü ως προσωρινü φαινüμενο στη Δýση, που διÞρκεσε μüνον üσο ο πüλεμος. Ωστüσο, χÜρη στη κυριαρχßα των στρατιωτþν στο Μπολσεβßκικο Κüμμα, θεωροýσε αναπüφευκτο να κυριαρχÞσει η καθυστÝρησÞ τους στην αναδιοργÜνωση της κοινωνßας. Αντß να προχωρÞσει με μεθοδικü τρüπο, απλþς ξεριζþθηκε το προûπÜρχον κρÜτος. Η στρατιωτικο-καταναλωτικÞ προσÝγγιση της απλÞς επßταξης üσων απαιτοýνταν εßχε επικρατÞσει και δεν μποροýσε να αντιμετωπßσει τις πιο περßπλοκες κοινωνικÝς σχÝσεις που απαιτοýσε η αγορÜ:

   "ΥπÜρχει Κομμουνιστικü Κüμμα ΠολÝμου που κινητοποιεß την εργατικÞ τÜξη κι υπÜρχουν ομÜδες σοσιαλιστικÞς διανüησης. Ο πüλεμος Ýχει κÜνει το στρατü σκοπü και την εργατικÞ τÜξη μÝσο".

     ΑρνÞθηκε πολλÝς προσφορÝς να επανενταχθεß στο κüμμα και κατÞγγειλε το νÝο καθεστþς ως παρüμοιο με την αυθαßρετη και δεσποτικÞ διακυβÝρνηση του ΑλεξÝι ΑρÜκτσεγιεφ στις αρχÝς της δεκαετßας του 1820. Το 1918, Ýγινε καθηγητÞς οικονομικþν στο ΠανεπιστÞμιο Μüσχας και διευθυντÞς της νεοσýστατης ΣοσιαλιστικÞς Ακαδημßας Κοινωνικþν Επιστημþν. Μεταξý 1918-20, συνßδρυσε το προλεταριακü καλλιτεχνικü κßνημα Proletkult και Þτανε κορυφαßος θεωρητικüς του. Στις διαλÝξεις και τ' Üρθρα του, καλοýσε για την ολοκληρωτικÞ καταστροφÞ της παλιÜς αστικÞς κουλτοýρας υπÝρ καθαρÞς προλεταριακÞς κουλτοýρας του μÝλλοντος. ¹ταν επßσης μÝσω του Proletkult που οι εκπαιδευτικÝς θεωρßες του λÜβανε μορφÞ με την ßδρυση του Προλεταριακοý Πανεπιστημßου Μüσχας.



     ΑρχικÜ, η Proletkult, üπως κι Üλλα ριζοσπαστικÜ πολιτιστικÜ κινÞματα της εποχÞς, Ýλαβε οικονομικÞ υποστÞριξη απ' τη μπολσεβßκικη κυβÝρνηση, αλλÜ μÝχρι το 1920, η ηγεσßα των Μπολσεβßκων Ýγινε εχθρικÞ και την 1η ΔεκÝμβρη 1920 η Pravda δημοσßεψε διÜταγμα που κατÞγγειλε τη Proletkult ως μικροαστικÞ οργÜνωση που λειτουργοýσε Ýξω απ' τους σοβιετικοýς θεσμοýς και καταφýγιο για κοινωνικÜ ξÝνα στοιχεßα. Αργüτερα τον ßδιο μÞνα, ο πρüεδρος του Proletkult απομακρýνθηκε κι ο ΜπογκντÜνοφ Ýχασε τη θÝση του στη ΚεντρικÞ ΕπιτροπÞ του. Αποσýρθηκε εντελþς απü την οργÜνωση το 1921-2.
     Ο ΜπογκντÜνοφ Ýδωσε διÜλεξη σε λÝσχη στο ΠανεπιστÞμιο  Μüσχας, που, σýμφωνα με τον ΓιÜκοβ ΓιÜκοβλεφ, περιλÜμβανε περιγραφÞ του σχηματισμοý του Vpered κι επανÝλαβε μερικÝς απü τις επικρßσεις που 'χε κÜνει την εποχÞ του ατομικισμοý ορισμÝνων ηγετþν. Ο ΓιÜκοβλεφ ισχυρßστηκε περαιτÝρω üτι ο ΜπογκντÜνοφ συζÞτησε την ανÜπτυξη της Ýννοιας της προλεταριακÞς κουλτοýρας μÝχρι σÞμερα και συζÞτησε σε ποιο βαθμü το Κομμουνιστικü Κüμμα εßδε τη Προλετκουλτ ως αντßπαλο. Υπαινßχθηκε τη προοπτικÞ νÝας Διεθνοýς που θα μποροýσε να προκýψει αν υπÞρχε αναβßωση του σοσιαλιστικοý κινÞματος στη Δýση. Εßπε üτι οραματßστηκε τÝτοια ΔιεθνÞ üπως η συγχþνευση πολιτικþν, συνδικαλιστικþν και πολιτιστικþν δραστηριοτÞτων σ' ενιαßα οργÜνωση. Ο ΓιÜκοβλεφ χαρακτÞρισε αυτÝς τις ιδÝες ως μενσεβßκικες, επισημαßνοντας την Üρνηση του ΒπÝρεντ ν' αναγνωρßσει την εξουσßα της ΔιÜσκεψης της ΠρÜγας το 1912. ΑνÝφερε τον χαρακτηρισμü του ΜπογκντÜνοφ για την ΟκτωβριανÞ ΕπανÜσταση ως εξÝγερση στρατιωτþν-αγροτþν, τν κριτικÞ του στη ΝÝα ΟικονομικÞ ΠολιτικÞ και τη περιγραφÞ του νÝου καθεστþτος ως Ýκφραση των συμφερüντων νÝας τÜξης τεχνοκρατικÞς και γραφειοκρατικÞς διανüησης, ως απüδειξη üτι ο ΜπογκντÜνοφ συμμετεßχε στη δημιουργßα ενüς νÝου κüμματος.
     Εν τω μεταξý, η ΕργατικÞ ΑλÞθεια εßχε λÜβει δημοσιüτητα στο μενσεβßκικο περιοδικü Sotsialisticheskii Vestnik με Ýδρα το Βερολßνο, και διÝνειμαν επßσης μανιφÝστο στο 12ο Μπολσεβßκικο ΣυνÝδριο κι Þταν ενεργοß στη βιομηχανικÞ αναταραχÞ που σÜρωσε τη Μüσχα και τη Πετροýπολη Ιοýλιο κι Αýγουστο του 1923. Στις 8 ΣεπτÝμβρη 1923, ο ΜπογκντÜνοφ Þταν μεταξý πολλþν ατüμων που συνελÞφθησαν απü τη GPU (σοβιετικÞ μυστικÞ αστυνομßα) με την υποψßα üτι συμμετεßχαν σ' αυτÝς. Απαßτησε να πÜρει συνÝντευξη απü τον Felix Dzerzhinsky, που εξÞγησε üτι ενþ μοιραζüτανε σειρÜ απüψεων με την ΕργατικÞ ΑλÞθεια, δεν εßχε καμμßα επßσημη σχÝση μαζß τους. ΑφÝθηκε ελεýθερος μετÜ απü 5 βδομÜδες στις 13 Οκτþβρη· Ωστüσο, ο φÜκελüς του δεν Ýκλεισε μÝχρι το διÜταγμα που εγκρßθηκε απü το Ανþτατο ΣοβιÝτ της ΕΣΣΔ στις 16 ΓενÜρη 1989. ¸γραψε για τις εμπειρßες του υπü σýλληψη στο Five weeks with the GPU.
     Το 1922, ενþ επισκεπτüταν το Λονδßνο για να διαπραγματευτεß την αγγλοσοβιετικÞ εμπορικÞ συμφωνßα, απÝκτησε αντßγραφο του βιβλßου του Βρεττανοý χειρουργοý Geoffrey Keynes ΜετÜγγιση αßματος. ΕπιστρÝφοντας στη Μüσχα, ßδρυσε το Ινστιτοýτο Αιματολογßας & Μεταγγßσεων Αßματος το 1924-5 και ξεκßνησε πειρÜματα μετÜγγισης αßματος, προφανþς ελπßζοντας να επιτýχει αιþνια νεüτητα Þ τουλÜχιστον μερικÞ αναζωογüνηση. Η αδελφÞ του ΛÝνιν, Μαρßα ΟυλιÜνοβα, Þταν μεταξý πολλþν που προσφÝρθηκαν εθελοντικÜ να λÜβουν μÝρος στα πειρÜματÜ του. Αφοý υποβλÞθηκε σε 11 μεταγγßσεις αßματος, παρατÞρησε με ικανοποßηση τη βελτßωση της üρασÞς του, την αναστολÞ της φαλÜκρας κι Üλλα θετικÜ συμπτþματα. Ο συνÜδελφüς του επαναστÜτης Λεονßντ Κρασßν Ýγραψε στη σýζυγü του üτι "ο ΜπογκντÜνοφ φαßνεται να Ýχει γßνει 7, üχι, 10 χρüνια νεüτερος μετÜ την επÝμβαση". Το 1925-6, ßδρυσε το Ινστιτοýτο Αιματολογßας & Μεταγγßσεων Αßματος, που μετÜ πÞρε τ' üνομÜ του. ΜετÝπειτα μετÜγγιση το 1928 του κüστισε τη ζωÞ, üταν πÞρε το αßμα ενüς φοιτητÞ που Ýπασχε απü ελονοσßα και φυματßωση. Ο μαθητÞς που Ýκανε Ýνεση με το αßμα του Ýκανε πλÞρη ανÜρρωση. Μερικοß μελετητÝς (π.χ. ο Λüρεν ΓκρÜχαμ) Ýχουν υποθÝσει üτι ο θÜνατüς του μπορεß να Þταν αυτοκτονßα, επειδÞ ο ΜπογκντÜνοφ Ýγραψε πολý νευρικÞ πολιτικÞ επιστολÞ λßγο νωρßτερα. Ωστüσο, ο θÜνατüς του θα μποροýσε να αποδοθεß στις δυσμενεßς επιπτþσεις της μετÜγγισης αßματος, που Þταν ελÜχιστα κατανοητÝς εκεßνη την εποχÞ. O ΑΛεξÜντρ ΜπογκτÜνωφ πÝθανε στις 7 Απρßλη 1928.
     Η μυθοπλασßα του και τα πολιτικÜ του γραπτÜ υπονοοýν üτι περßμενε πως η επερχüμενη επανÜσταση ενÜντια στον καπιταλισμü θα οδηγοýσε σε τεχνοκρατικÞ κοινωνßα. Αυτü συνÝβη επειδÞ οι εργÜτες δεν εßχαν τη γνþση και την πρωτοβουλßα να πÜρουν τον Ýλεγχο των κοινωνικþν υποθÝσεων για τον εαυτü τους, ως αποτÝλεσμα της ιεραρχικÞς κι αυταρχικÞς φýσης της καπιταλιστικÞς παραγωγικÞς διαδικασßας. Ωστüσο, θεωροýσε επßσης üτι ο ιεραρχικüς κι αυταρχικüς τρüπος οργÜνωσης του μπολσεβßκικου κüμματος Þταν επßσης εν μÝρει υπεýθυνος, αν και δε θεωροýσε τουλÜχιστον κÜποια τÝτοια οργÜνωση απαραßτητη κι αναπüφευκτη.



     Στις 10ετßες του '20 και '30, η θεωρßα του, üντας προúüν ενüς μη-λενινιστικοý μπολσεβßκου, Ýγινε σημαντικÞ, αν κι υπüγεια, επιρροÞ σε ορισμÝνες αντιφρονοýσες φρÜξιες στη ΣοβιετικÞ ¸νωση που στρÜφηκαν εναντßον της μπολσεβßκικης απολυταρχßας, αποδεχüμενες την αναγκαιüτητα της ΕπανÜστασης κι επιθυμþντας να διατηρÞσουνe τα επιτεýγματÜ της.

     Ο ΜπογκντÜνοφ χρησßμευσε ως Ýμπνευση για το χαρακτÞρα Arkady Bogdanov στα μυθιστορÞματα EΦ του Kim Stanley Robinson The Mars Trilogy. Αποκαλýπτεται στο Blue Mars üτι ο Arkady εßναι απüγονüς του.
     Εßναι επßσης  πρωταγωνιστÞς του μυθιστορÞματος Proletkult (2018) της ιταλικÞς κολλεκτßβας Wu Ming.

   "¹ταν αρχÝς Απρßλη 1928 üταν βγÞκε η εßδηση στη Μüσχα üτι ο ΑλεξÜντρ ΜπογκντÜνοφ εßχε πεθÜνει. ¹ταν αμφιλεγüμενη προσωπικüτητα,  παλιüς μπολσεβßκος που 'χε εγκαταλεßψει αυτü το κüμμα πολý πριν απü την επανÜσταση του 1917 και δεν επÝστρεψε ποτÝ. Παρ' üλ' αυτÜ, εßχε το σεβασμü του ΛÝνιν ως επιστÞμονα (üσο Ýμενε Ýξω απü τη πολιτικÞ). Πιο πρüσφατα, εßχε επßσης την υποστÞριξη του νÝου ισχυροý Üνδρα του κüμματος, του ΣτÜλιν. Ο ΜπογκντÜνοφ αντιτÜχθηκε στον αυξανüμενο δεσποτισμü της δικτατορßας του προλεταριÜτου, που κÜτω της αναπτýχθηκε το σýνθημα ΚομμουνιστικÞ Απολυταρχßα. ΑλλÜ Þταν σεβαστüς ως ακοýραστος προπαγανδιστÞς για τη σοσιαλιστικÞ υπüθεση, ενθουσιþδης δÜσκαλος του προλεταριÜτου και συγγραφÝας απüκρυφης επιστÞμης και φιλοσοφßας. Εßχε τÝτοιο σεβασμü που οι κομμουνιστÝς μεγαλοσχÞμονες μßλησαν λαμπερÜ στη κηδεßα, επαινþντας τη διÜνοια, το θÜρρος και την αφοσßωσÞ του στην επιστÞμη και την ανθρωπüτητα. Δεν παρÝλειψαν να επισημÜνουν üτι εßχε χωρßσει με τον κÜποτε φßλο του, τον ΛÝνιν κι εßχε υποκýψει σε ιδεολογικÜ λÜθη. ΠρÜγματι, εßχε ισχυροýς εχθροýς στο πρþιμο σοβιετικü κρÜτος. ¹τανε γιατρüς, οικονομολüγος, φιλüσοφος, φυσικüς επιστÞμονας, συγγραφÝας ουτοπικÞς ΕΦ, ποιητÞς, δÜσκαλος, πολιτικüς (αποτυχημÝνος), ισüβιος επαναστÜτης, πρüδρομος αυτοý που σÞμερα ονομÜζουμε κυβερνητικÞ κι οργανωτικÞ επιστÞμη κι ιδρυτÞς του 1ου ιδρýματος στον κüσμο αφιερωμÝνου εξ ολοκλÞρου στον τομÝα της μετÜγγισης αßματος. Θα μποροýσατε να τον ονομÜσετε Üνθρωπο της ΑναγÝννησης".
 ---Douglas W. Huestis, Η ζωÞ και ο θÜνατος του ΑλÝξανδρου ΜπογκντÜνοφ, γιατροý. Εφημερßς της ιατρικÞς βιογραφßας (1996).

   "Ο ΑλÝξαντρ ΜπογκντÜνοφ Þταν εξÝχων Ρþσος φιλüσοφος, επιστÞμονας και πολιτικüς ακτιβιστÞς στα τÝλη του 19ου αι. και το 1/4 του 20οý. Μεταξý των πολυÜριθμων επιστημονικþν επιτευγμÜτων και φιλοσοφικþν αντιλÞψεþν του, η Τεκτολογßα, η παγκüσμια οργανωτικÞ επιστÞμη, εßναι αναμφßβολα η πιο σημαντικÞ συμβολÞ του στον παγκüσμιο πολιτισμü. ¼χι χωρßς λüγο. Στη Τεκτολογßα επÝκρινε τις φιλοσοφικÝς ιδÝες που πρüτεινε στα τÝλη του 19ου κι ακüμη στις αρχÝς του 20οý -συμπεριλαμβανομÝνου του εμπειριομονισμοý, της κýριας φιλοσοφικÞς του αντßληψης. ΜÝχρι το τÝλος των ημερþν του, τüνιζε συνεχþς τη ριζοσπαστικÞ καινοτομßα και τη καθολικÞ αξßα της τεκτολογßας".
 ---Vadim N. Sadovsky & Vladimir V. Kelle στο: Bogdanov's Tektology, Book 1, (1996)


ΡΗΤΑ:

 Μου φÜνηκε üτι στην αγκαλιÜ σου Ýνιωσα ολüκληρο τον νεανικü σου κüσμο. Ο δεσποτισμüς, ο εγωισμüς, η απελπισμÝνη δßψα για ευτυχßα -üλ' αυτÜ Þταν στα χÜδια σου. Η αγÜπη σου εßναι σαν φüνος. ΑλλÜ – σ' αγαπþ, ΛÝνι.

 Ο κüσμος της εμπειρßας, σωματικüς και ψυχικüς, αποτελεßται εξ ολοκλÞρου απü στοιχεßα -χωρικÜ, απτικÜ, ακουστικÜ, θερμικÜ κλπ. Οι συνδυασμοß αυτþν των στοιχεßων συνθÝτουνε διαφορετικÜ φαινüμενα, ψυχικÜ και σωματικÜ. Αν ο νüμος της αιτιüτητας, που συνÜγεται απ' üλα αυτÜ τα φαινüμενα -δηλαδÞ για τον κüσμο των στοιχεßων που συνδÝονται με διÜφορες σχÝσεις- εßναι εφαρμüσιμος στα πρÜγματα αυτÜ καθ' αυτÜ που χρησιμεýουν ως Üμεσος σýνδεσμος μεταξý φαινομÝνων και πραγμÜτων, εßναι σαφÝς üτι τα φαινüμενα και τα πρÜγματα απü μüνα τους εßναι της ßδιας φýσης. Τα πρÜγματα απü μüνα τους θα αντιπροσþπευαν τüτε Üμεση συνÝχεια του κüσμου των εμπειρικþν στοιχεßων και στη πραγματικüτητα θα 'ταν μüνο συνδυασμοß στοιχεßων.

Στην ιστορßα της σκÝψης, η αντικειμενικüτητα Þταν μερικÝς φορÝς με το μÝρος ενüς ανθρþπου εναντßον της υπüλοιπης ανθρωπüτητας. Π. χ., στην εποχÞ του ΚοπÝρνικου η αντικειμενικÞ αστρονομικÞ πραγματικüτητα υπÞρχε μüνο γι' αυτüν, ενþ εκατοντÜδες εκατομμýρια Üνθρωποι Ýκαναν λÜθος ως προς αυτü. Μüνον ο ΚοπÝρνικος αγκÜλιασε τη συσσωρευμÝνη αστρονομικÞ εμπειρßα μÝχρι κεßνη την εποχÞ στο σýνολü της κι Þτανε σε θÝση να την οργανþσει αρμονικÜ με τις μεθüδους που αντιστοιχοýσανε στο επßπεδο που επιτεýχθηκε με τις συλλογικÝς προσπÜθειες της ανθρωπüτητας. ¢λλοι Üνθρωποι κατεßχαν μüνο μÝρη και θραýσματα αυτÞς της εμπειρßας, Ýτσι þστε παρÝμεινε ανοργÜνωτη σ' üλη της τη πληρüτητα.

 Για τη τεκτολογßα η ενüτητα της εμπειρßας δεν ανακαλýπτεται, αλλÜ δημιουργεßται ενεργÜ με οργανωτικÜ μÝσα: οι φιλüσοφοι Þθελαν να εξηγÞσουν τον κüσμο, αλλÜ το κýριο σημεßο εßναι üτι τον αλλÜζει, δÞλωσε ο μεγαλýτερος πρüδρομος της οργανωτικÞς επιστÞμης, Καρλ Μαρξ. Η εξÞγηση των οργανωτικþν μορφþν και μεθüδων μÝσω της τεκτολογßας δεν κατευθýνεται σ' ενατÝνιση της ενüτητÜς τους, αλλÜ σε πρακτικÞ κυριαρχßα πÜνω τους.

 Η τεκτολογßα πρÝπει ν' αποσαφηνßσει τους τρüπους οργÜνωσης που θεωροýνται üτι υπÜρχουνε στη φýση και την ανθρþπινη δραστηριüτητα. τüτε πρÝπει να γενικεýσει και να συστηματοποιÞσει αυτοýς τους τρüπους, περαιτÝρω πρÝπει να τους εξηγÞσει, δηλαδÞ να προτεßνει αφηρημÝνα σχÞματα των τÜσεων και των νüμων τους. ΤÝλος βÜσει αυτþν των σχημÜτων, καθορßστε τη κατεýθυνση των οργανωτικþν μεθüδων και το ρüλο τους στην üλη διαδικασßα. Αυτü το γενικü σχÝδιο εßναι παρüμοιο με το σχÝδιο οποιασδÞποτε φυσικÞς επιστÞμης. ΑλλÜ ο στüχος της τεκτολογßας εßναι βασικÜ διαφορετικüς. Ασχολεßται με οργανωτικÝς εμπειρßες üχι αυτοý Þ εκεßνου του εξειδικευμÝνου πεδßου, αλλÜ üλων αυτþν των πεδßων μαζß. Με Üλλα λüγια, αγκαλιÜζει το αντικεßμενο üλων των Üλλων επιστημþν κι üλης της ανθρþπινης εμπειρßας που γεννÜ αυτÝς τις επιστÞμες, αλλÜ μüνο απü την Üποψη της μεθüδου, δηλαδÞ ενδιαφÝρεται μüνο για τους τρüπους οργÜνωσης αυτοý του αντικειμÝνου.

 Η δýναμη οργÜνωσης Ýγκειται στον ακριβÞ συντονισμü των μερþν της, στην αυστηρÞ αντιστοιχßα των διαφüρων αμοιβαßα συνδεδεμÝνων λειτουργιþν. Αυτüς ο συντονισμüς διατηρεßται μÝσω της συνεχοýς ανÜπτυξης της τεκτολογικÞς ποικιλßας, αλλÜ üχι χωρßς üρια: ¸ρχεται στιγμÞ που τα μÝρη του συνüλου διαφοροποιοýνται υπερβολικÜ στην οργÜνωσÞ τους κι η αντßστασÞ τους στο περιβÜλλον εξασθενεß. Αυτü οδηγεß αργÜ Þ γρÞγορα σε αποδιοργÜνωση.

 Η τεκτολογßα δεν εßναι κÜτι κυρßως νÝο. Δεν εßναι Üλμα στην επιστημονικÞ εξÝλιξη, αλλ' αναγκαßο συμπÝρασμα απ' το παρελθüν, η αναγκαßα συνÝχεια üσων Ýχουνε γßνει και γßνονται απü τους ανθρþπους στη πρÜξη και τη θεωρßα τους. Αυτü εßναι εν μÝρει δικαιολογßα για τη τüλμη μου, αν απαιτεßται αιτιολüγηση.

 Στον αγþνα της ανθρωπüτητας με τα στοιχεßα της φýσης, στüχος της εßναι η κυριαρχßα πÜνω στη φýση. Η κυριαρχßα εßναι μια σχÝση του διοργανωτÞ με τον οργανωμÝνο. ΒÞμα προς βÞμα, η ανθρωπüτητα αποκτÜ τον Ýλεγχο και κατακτÜ τη φýση. Αυτü σημαßνει üτι βÞμα προς βÞμα οργανþνει το σýμπαν. Οργανþνει το σýμπαν για τον εαυτü Του και για τα δικÜ του συμφÝροντα. Αυτü εßναι το νüημα και το περιεχüμενο της μακραßωνης εργασßας της ανθρωπüτητας.

 Η φýση αντιστÝκεται στοιχειωδþς και τυφλÜ με την τρομερÞ δýναμη του σκοτεινοý, χαοτικοý αλλÜ αναρßθμητου και Üπειρου στρατοý στοιχεßων της. Για να την κατακτÞσει, η ανθρωπüτητα πρÝπει να οργανωθεß σε Ýναν ισχυρü στρατü. Ασυνεßδητα, το κÜνει αυτü εδþ και αιþνες σχηματßζοντας εργατικÞ κολλεκτßβα, που κυμαßνεται απü τις μικρÝς πρωτüγονες κομμοýνες της αρχÝγονης εποχÞς μÝχρι τη σýγχρονη συνεργασßα εκατοντÜδων εκατομμυρßων ανθρþπων.

 Αν η ανθρωπüτητα Ýπρεπε να οργανþσει το σýμπαν μüνο με τις δυνÜμεις και τα μÝσα που της Ýδωσε η φýση, δεν θα εßχε κανÝνα πλεονÝκτημα Ýναντι των Üλλων ζωντανþν πλασμÜτων που επßσης αγωνßζονται για επιβßωση ενÜντια στην υπüλοιπη φýση. Στην εργασßα της η ανθρωπüτητα χρησιμοποιεß εργαλεßα, τα οποßα παßρνει απü την ßδια εξωτερικÞ φýση. Αυτü αποτελεß τη βÜση των νικþν της. Εßναι αυτü που εδþ και πολý καιρü παρεßχε και συνεχßζει να παρÝχει στην ανθρωπüτητα μια αυξανüμενη υπεροχÞ Ýναντι των ισχυρüτερων και πιο τρομερþν γιγÜντων της στοιχειακÞς ζωÞς και που τη διακρßνει απü το υπüλοιπο βασßλειο της φýσης.

 Η εμπειρßα κι οι ιδÝες της σýγχρονης επιστÞμης μας οδηγοýν στη μüνη ολοκληρωμÝνη, τη μüνη μονιστικÞ κατανüηση του σýμπαντος. Εμφανßζεται μπροστÜ μας ως Ýνας τεχνητÜ εξελισσüμενος ιστüς üλων των τýπων μορφþν και επιπÝδων οργÜνωσης, απü τα Üγνωστα στοιχεßα του αιθÝρα μÝχρι τις ανθρþπινες κολεκτßβες και τα αστρικÜ συστÞματα. ¼λες αυτÝς οι μορφÝς, στη διαπλοκÞ και την αμοιβαßα πÜλη τους, στις συνεχεßς αλλαγÝς τους, δημιουργοýν την καθολικÞ οργανωτικÞ διαδικασßα, χωρισμÝνη στα μÝρη της, αλλÜ συνεχÞ και αδιÜσπαστη στο σýνολü της.

 Η τεκτολογßα εßναι μια καθολικÞ φυσικÞ επιστÞμη. Απλþς συλλαμβÜνεται· ΑλλÜ επειδÞ ολüκληρη η οργανωτικÞ εμπειρßα της ανθρωπüτητας ανÞκει σε αυτÞν, η ανÜπτυξÞ της πρÝπει να εßναι γρÞγορη και επαναστατικÞ, καθþς εßναι επαναστατικÞ στη φýση της.

 Η τεκτολογßα ασχολεßται μüνο με δραστηριüτητες, αλλÜ οι δραστηριüτητες χαρακτηρßζονται απü το γεγονüς üτι παρÜγουν αλλαγÝς. Απü αυτÞ την Üποψη, δεν τßθεται θÝμα να σκεφτοýμε μια απλÞ και καθαρÞ διατÞρηση των μορφþν, μια διατÞρηση που θα συνιστοýσε μια πραγματικÞ απουσßα αλλαγþν. Η διατÞρηση εßναι πÜντα μüνο αποτÝλεσμα της Üμεσης εξισορρüπησης κÜθε μιας απü τις εμφανιζüμενες αλλαγÝς απü μια Üλλη αντßθετη αλλαγÞ. Εßναι μια δυναμικÞ ισορροπßα αλλαγþν.

 Τα σýμβολα γενικÜ, και η κýρια ομÜδα τους, οι λÝξεις και οι Ýννοιες ειδικüτερα, εκτελοýν σκελετικü ρüλο για το κοινωνικο-ψυχικü περιεχüμενο. … ΚατÜ συνÝπεια, η φýση των ιδεολογιþν εßναι γενικÜ φθßνουσα, σκελετικÞ, με üλα τα σχετικÜ χαρακτηριστικÜ... ¸τσι, ξεκινþντας με το απλοýστερο παρÜδειγμα, η λÝξη üχι μüνο εξασφαλßζει το ζωντανü περιεχüμενο της εμπειρßας, αλλÜ και εμποδßζει τη μελλοντικÞ ανÜπτυξη της εμπειρßας με τον συντηρητισμü της. Στην επιστÞμη και τη φιλοσοφßα, η συνÞθης αλλÜ παρωχημÝνη ορολογßα εßναι συχνÜ Ýνα σοβαρü εμπüδιο στην πρüοδο, εμποδßζοντας την κυριαρχßα του νÝου υλικοý και διαστρεβλþνοντας το νüημα νÝων γεγονüτων που δεν μπορεß να εκφρÜσει πλÞρως και με ακρßβεια. ΑλλÜ αυτÞ η αντßφαση εμφανßζεται ακüμη πιο Ýντονα στην ανÜπτυξη πιο περßπλοκων συμπλεγμÜτων.


ΕΡΓΑ:

Μη λογοτεχνικÜ
Poznanie s Istoricheskoi Tochki Zreniya (Γνþση απü ιστορικÞ Üποψη) (Αγßα Πετροýπολη, 1901)
Εμπειριομονισμüς: Stat'i po Filosofii (Εμπειριομονισμüς: ¢ρθρα για τη Φιλοσοφßα) 3 τüμοι (Μüσχα, 1904-1906)
Kul'turnye zadachi nashego vremeni (Τα πολιτιστικÜ καθÞκοντα της εποχÞς μας) (Μüσχα: Izdanie S. Dorovatoskogo i A. Carushnikova 1911)
Filosofiya Zhivogo Opyta: Populiarnye Ocherki (Φιλοσοφßα της ζωντανÞς εμπειρßας: δημοφιλÞ δοκßμια) (Αγßα Πετροýπολη, 1913)
Tektologiya: Vseobschaya Organizatsionnaya Nauka 3 τüμοι (Βερολßνο και Πετροýπολη-Μüσχα, 1922)
Avtobiografia στο Entsiklopedicheskii slovar, XLI, σελ. 29–34 (1926)
God raboty Instituta perelivanya krovi (ΧρονικÜ του Ινστιτοýτου ΜετÜγγισης Αßματος) (Μüσχα 1926–1927)

Μυθοπλασßα
Krasnaya zvezda (Ερυθρüς ΑστÝρας) (Αγßα Πετροýπολη, 1908)
Inzhener Menni (Μηχανικüς Menni) (Μüσχα: Izdanie S. Dorovatoskogo i A. Carushnikova 1912)

ΜεταφρÜσεις

Μη λογοτεχνικÝς
ΤÝχνη και εργατικÞ τÜξη, σε μετÜφραση Taylor R Genovese (Iskra Books, 2022)
Δοκßμια στην ΟργανωτικÞ ΕπιστÞμη (1919) Очерки организационной науки (Ocherki organizatsionnoi nauki) Proletarskaya kul'tura, No. 7/8 (Απρßλης–ΜÜης)
'ΠρολεταριακÞ Ποßηση (1918), Labour Monthly, Vol IV, No. 5–6, May–June 1923
Η κριτικÞ της προλεταριακÞς τÝχνης (απü το Kritika proletarskogo iskusstva, 1918) Labour Monthly, Vol V, No. 6, December 1923
Θρησκεßα, ΤÝχνη και Μαρξισμüς, Labour Monthly, Τüμος VI, τεýχος 8, Αýγουστος 1924
Δοκßμια στην Τεκτολογßα: Η ΓενικÞ ΕπιστÞμη της ΟργÜνωσης, μετÜφραση George Gorelik (Seaside, CA: Intersystems Publications, 1980)
A Short Course of Economics Science, (Λονδßνο: Κομμουνιστικü Κüμμα της ΜεγÜλης Βρετανßας, 1923)
Η Τεκτολογßα του ΜπογκντÜνοφ. Βιβλßο 1, επιμÝλεια Peter Dudley (Hull, UK: Centre for Systems Studies Press, 1996).
Η φιλοσοφßα της ζωντανÞς εμπειρßας (1913/2015). ΜετÜφραση, επιμÝλεια και εισαγωγÞ απü τον David G. Rowley, Leiden &; Boston: Brill (2015)
Εμπειριομονισμüς: Δοκßμια στη Φιλοσοφßα, Βιβλßα 1-3. ΕπιμÝλεια και μετÜφραση David G. Rowley, Leiden &; Boston: Brill (2019)

Μυθοπλασßας
Red Star: The First Bolshevik Utopia, επιμÝλεια Loren Graham και Richard Stites. μετÜφραση Charles Rougle (Bloomington, IN: Indiana University Press, 1984):
Ερυθρüς ΑστÝρας (1908). Μυθιστüρημα. Στα αγγλικÜ
Μηχανικüς Menni (1913). Μυθιστüρημα.
¸νας Αρειανüς αποκλεισμÝνος στη Γη (1924). Ποßημα.

========================


                         Μεταξý Ουτοπßας & Φαντασßας

     Ο λÜτρης Ýργων ΕΦ, üπως σÞμερα ορßζοuμε το εßδος αuτü της λογοτεχνßας, σuνηθισμÝνος σε ιστορßες γεμÜτες δρÜση και γοργÞ πλοκÞ, üποu περιγρÜφονται εντuπωσιακÜ τεχνολογικÜ επιτεýγματα και τρομερÝς σuγκροýσεις στις μεγÜλες λεωφüροuς του διαστÞματος, θα βρει τον Κüκκινο ΠλανÞτη διαφορετικü, ιδιüρρuθμο, üπως πολλοß βρßσκοuνε διαφορετικÜ τα μuθιστορÞματα της Οýρσουλα Λε Γκεν και τις δικÝς της οuτοπικÝς σuλλÞψεις Þ το Πασßφικα, το Ýργο τοu Üλλοu σýγχρονοý μας φιλοσüφοu της ΕΦ, τοu Νüρμαν Σπßνραντ. Και θα 'χει δßκιο, μια που 'ναι ολοφÜνερο üτι αuτü ποu απασχολεß το σuγγραφÝα του δεν εßναι τα θεαματικÜ κατορθþματα των τολμηρþν ταξιδεuτþν του διαστÞματος οýτε η εντuπωσιακÞ περιγραφÞ των ιπτÜμενων διαστημικþν αποικιþν, χωρßς βÝβαια αuτü να σημαßνει üτι απ' την αφÞγησÞ του
λεßπουν η δρÜση, η τεχνολογßα, το διÜστημα κι οι νÝοι κüσμοι. Ο στüχος του üμως εßναι η διατýπωση πρüτασης για διαφορετικÞ κοινωνßα: πρüτυπη κοινωνßα, üπως εκεßνη που οραματßσθηκε τον 17ο αι. ο σερ Τüμας Mop κι εγκατÝστησε σε νησß που ονüμασε στα λατινικÜ Utopia (μη τüπο, γη του πουθενÜ) πλÜθοντας Ýτσι üρο κι εγκαινιÜζοντας μαζß του λογοτεχνικü εßδος με φιλοσοφικÝς προεκτÜσεις.
     Σ' αυτÞ τη παpÜδοση του οpαματισμοý της ιδανικÞς κοινωνßας, της ουτοπßας, εγγpÜφεται το λογοτεχνικü Ýpγο του γεννημÝνου το 1873 Ρþσου ΑλεξÜντp ΜπογκντÜνοφ. Ταυτüχρονα üμως, γpαμμÝνα καθþς εßναι το 1908 και το 1912, τα 2 του μυθιστοpÞματα, Ο Κüκκινος ΠλανÞτης κι Ο Μηχανικüς ΜÝνι αντßστοιχα, σ' εποχÞ αλματþδους τεχνολογικÞς ανÜπτυξης και κοινωνικοý αναβpασμοý, απηχοýνε και καταγpÜφουνε τις πιο τολμηpÝς αντιλÞψεις κι υποθÝσεις των χρüνων εκεßνων στο επßπεδο της επιστÞμης, της τεχνολογßας και στο ιδεολογικü πολιτικü επßπεδο. Δικαßως λοιπüν η σοσιαλιστικÞ ουτοπßα του εντÜσσεται στη πpωτοποpßα της ΕΦ, λογοτεχνικοý εßδους που Ýμελλε να γßνει εξαιρετικÜ δημοφιλÝς σταδιακÜ στη διÜpκεια του αιþνα.
     Η λογοτεχνικÞ παpαγωγÞ δεν εßναι Üλλωστε παpÜ απü τις πτυχÝς του Ýpγου αυτοý του ουτοπιστÞ φιλοσüφου κι επιστÞμονα. ΜαρξιστÞς που Þρθε σε pÞξη με τους μπολσεβßκους συντρüφους του μετÜ τη 1η ρωσικÞ επανÜσταση του 1905, ο ΜπογκντÜνοφ Þτανε διακεκpιμÝνος γιατρüς με πλοýσιο εpευνητικü Ýpγο στον τομÝα της αιματολογßας. ¹ταν μÜλιστα ιδpυτÞς του 1ου κÝντρου μετÜγγισης αßματος στον κüσμο και που διηýθυνε þς το θÜνατü του το 1928. Το ßδpυμα αυτü δεν αποτελοýσε παpÜ το 1ο στÜδιο οpÜματος που θα ολοκληpωνüταν με ανταλλαγÞ αßματος σε πανανθρþπινη κλßμακα, με σκοπü να συνενωθεß ολÜκερη η ανθpωπüτητα σε μßα και μüνη γιγαντιαßα οικογÝνεια, νικþντας ταuτüχρονα την αρρþστεια και το θÜνατο. Πιστüς στις ιδÝες τοu, δε δßστασε να δοκιμÜσει στον εαuτü του τα επιστημονικÜ επιτεýγματα των Αρειανþν τοu Κüκκινου ΠλανÞτη, με αποτÝλεσμα να χÜσει τη ζωÞ τοu στη διÜρκεια πειραματικÞς μετÜγγισης ποu απÝβλεπε ακριβþς στη κατÜκτηση της μακροβιüτητας μÝσα απü την αδελφοποßηση των ανθρþπων.
     Στο πλαßσιο λοιπüν τοu θεμελιþδοuς ζητÞματος ποu ταλανßζει τους αριστεροýς διανοοýμενοuς της εποχÞς, ο Κüκκινος ΠλανÞτης κι ακüμη περισσüτερο ο Μηχανικüς ΜÝνι, με κοινü τοuς θÝμα τη φανταστικÞ κοινωνßα του ¢ρη, εßναι στη πραγματικüτητα διεξοδικÜ σχüλια πÜνω στις δuνατüτητες τοu προλεταριÜτου να uλοποιÞσει τη κοινωνßα της απüλuτης δικαιοσýνης και της ισüτητας, αφοý πρþτα κατακτÞσει τη γνþση, απαραßτητη προûπüθεση για τον ΜπογκντÜνοφ για την επιτuχßα κÜθε επαναστατικÞς αλλαγÞς.
     Η επανÜσταση δεν αρκεß αν το πολιτισμικü επßπεδο της κοινωνßας δεν ανταποκρßνεται στις επιταγÝς της αλλαγÞς, ακüμη περισσüτερο, πρÝπει να περιμÝνει ως üτοu αναδειχτεß το κοινωνικü uποκεßμενο ποu δεν θα τη καθοδηγÞσει αuστηρÜ, αλλÜ θα κατεuθýνει μÜλλον το σýνολο των πολιτþν σε ριζικÜ δημοκρατικÞ και σοσιαλιστικÞ κοινωνßα. Την αληθινÞ επανÜσταση θα τη κÜνοuν ανþτεροι Üνθρωποι, Üτομα ποu üχι μüνο θα πÜροuνε στα χÝpια τοuς τα μÝσα παpαγωγÞς, αλλÜ θα κατÝχοuνε και τη τÝχνη της παραγωγÞς, θα Ýχουν επιστημονικÞ κατÜρτιση κι εupýτεpη καλλιÝpγεια. Αuτüς εßναι ο Üξονας που γýpω του πεpιστρÝφεται ο κοινωνικüς τοu πpοβληματισμüς και ταuτüχρονα η αιτßα της διαφωνßας τοu με τοuς σοσιαλιστÝς σuντpüφοuς τοu.
     Το λογοτεχνικü τοu Ýpγο Üλλωστε δÝχτηκε δpιμýτατες κριτικÝς και πρþτα απ' üλα για τον τρüπο που αντιμετωπßζει τη τεχνολογßα: Εßναι ολοφÜνερο üτι εßναι βαθιÜ συνεπαρμÝνοι απü τη τεχνολογικÞ επανÜσταση και τη δυνατüτητα της μηχανÞς ν' ανατρÝψει τα μÝχρι τüτε δεδομÝνα της παραγωγÞς, απελευθερþνοντας τον Üνθρωπο απü τη χειρωνακτικÞ εργασßα. Οι πελþριες βιομηχανικÝς μονÜδες, η υπεραυτοματοποßηση των μηχανþν, η δυνατüτητα των εργαζομÝνων να περνοýνε κατÜ την επιθυμßα τους απü τον Ýνα τομÝα εργασßας στον Üλλο, οι ιπτÜμενες μηχανÝς που μεταφÝρουνε τους ταξιδιþτες απü πλανÞτη σε πλανÞτη -üλ' αυτÜ μαρτυρÜνε τη γοητεßα που ασκεß πÜνω του η τεχνολογßα, üσο κι αν αυτü ακοýγεται παραδοξο, οι ßδιοι Üνθρωποι που υποστηρßζανε την απαλλαγÞ του ανθρþπου απü τη σκλαβιÜ και τη μονοτονßα της χειρωνακτικÞς εργασßας Þταν αυτοß που εξαπÝλυσαν εναντßον του τις οριμýτερες κριτικÝς.
     Ο ΛÝνιν μÜλιστα üταν διÜ6ασε τα βιβλßα του, Ýγραψε στον Γκüρκυ üτι ο ΜπογκντÜνοφ Þταν αδιüρθωτος μανιχαúστÞς, επικßνδυνος προπαγανδιστÞς ιδιüτυπου ιμπεριαλισμοý, της μηχανÞς. ΑυτÞ Þταν σε γενικÝς γραμμÝς η κριτικÞ που ασκÞθηκε στο κßνημα του φουτουρισμοý -στα σπÜργανα ακüμη την εποχÞ που ο ΜπογκντÜνοφ Ýγραψε τα βιβλßα του- επειδÞ θεοποßησε τη μηχανÞ. Οι επικριτÝς του επικεντρþθηκαν επßσης στο χειρισμü ορισμÝνων πτυχþν της ιδανικÞς κοινωνßας, κατηγορþντας τον για υποκρισßα κι αντιφÜσεις, üπως π. χ. στο ζÞτημα του Ýρωτα: Οι πολßτες του ¢ρη χαßρονται τον Ýρωτα χωρßς περιορισμοýς, συμβιþνουν ελεýθερα, εßναι πολυγαμικοß, συνÜπτουν και λýνουν γÜμους δßχως προσκüμματα, üταν ωστüσο ο κεντρικüς Þρωας του Κüκκιvοu ΠλαvÞτη ερωτεýεται, αρνεßται να δεχτεß τις κατακτημÝνες αυτÝς ελευθερßες, που Ýχει Þδη γευτεß σε Üλλες περιπτþσεις, ενþ η ΑρειανÞ του σýντροφος αποδÝχεται συμβατικÞ σχÝση επειδÞ η αγÜπη της εßναι πολý μεγÜλη. Επικρßθηκε ακüμη για το θÝμα της ευθανασßας Þ μÜλλον της ελεýθερης αυτοκτονßας που Ýθεσε, προβÜλλοντας το δικαßωμα των μελþν της αρειανÞς κοινωνßας να ορßζουνε τη ζωÞ τους και να κüβουν, πλαισιωμÝνοι μÜλιστα απü ειδικοýς θεσμοýς, το νÞμα της, üταν κρßνουν üτι για κÜποιους λüγους Ýγινε αφüρητη πρÜγμα
που δεν συμμορφωνüταν με την Üκαμπτη επαναστατικÞ ηθικÞ, της εποχÞς: üταν το κοινωνικο σýνολο Ýχει κατακτησει σε υψηλü βαθμü την αυτοσυνεßδηση, εßναι αδιανüητο κÜποια μÝλη του να μη κατορθþνουν να διευθετÞσουν τα προσωπικÜ τους ζητÞματα.
     ΠÝρα üμως απü τÝτοιες Þ Üλλες αντιρρÞσεις στο Ýργο του, το γεγονüς εßναι üτι Ýγραψε για το μÝλλον, αφÞνοντας τη φαντασßα του αχαλßνωτη να εικονογραφÞσει τις σκÝψεις και τα ορÜματα των στρατευμÝνων στην υπüθεση της επανÜστασης Ρþσων καλλιτεχνþν, διανοουμÝνων, επιστημüνων και πολιτικþν. Ο αιþνας των κοινωνικþν και τεχνολογικþν επαναστÜσεων εßχε εισβÜλει στη ζωÞ της Ευρþπης και της Ρωσßας, κÜνοντας πολλοýς κι ανÜμεσÜ τους και τον ΑλεξÜντρ ΜπογκντÜνοφ, να δρουν και να ονερειýονται με τρüπο πρωτüγνωρο κι ßσως απü τüτε ανεπανÜληπτο.

                                     Ο Κüκκινος ΠλανÞτης
(απüσπ.)

 1. Η ΡÞξη

     ¼λα ξεκßνησαν την εποχÞ που μüλις Üρχιζε ο μεγÜλος μετασχηματισμüς που συνεχßζεται ακüμη μÝχρι σÞμερα και τþρα νομßζω πως πλησιÜζει στο αναπüφευκτο συγκλονιστικü τÝλος του.
     Οι πρþτες αιματηρÝς μÝρες συντÜραξαν τüσο βαθιÜ τη κοινωνικÞ συνεßδηση, þστε üλοι περßμεναν μια ραγδαßα και λαμπρÞ Ýκβαση του αγþνα: εßχες την εντýπωση üτι το χειρüτερο εßχε Þδη συντελεστεß, üτι τßποτε ακüμη χειρüτερο δεν μποροýσε να υπÜρξει. Κανεßς δεν φανταζüταν πüσο αρπαχτικÜ Þταν τα κοκαλιÜρικα χÝρια του μελλοθÜνατου, που στο ψυχομαχητü του Ýπνιγε -και συνεχßζει να πνßγει- καθετß ζωντανü μες σε σπασμωδικοýς εναγκαλισμοýς.
     Οι μÜζες εßχανε καταληφθεß απü μαχητικÞ Ýξαρση. Οι καρδιÝς των ανθρþπων ανοßγανε διÜπλατα για να υποδεχτοýνε το μÝλλον. Το παρüν διαχεüταν μÝσα σε μια κοκκινωπÞ ομßχλη, το παρελθüν υποχωροýσε κÜπου στον ορßζοντα και χανüταν απü τα μÜτια μας. Οι ανθρþπινες σχÝσεις γßνανε τüσον ασταθεßς κι επισφαλεßς üσο ποτÝ Üλλοτε.
     Τις μÝρες αυτÝς συνÝβη και το γεγονüς που Ýφερε τα πÜνω-κÜτω στη ζωÞ μου και με απÝσπασε απü το χεßμαρρο της λαúκÞς πÜλης. ¹μουνα, παρÜ τα 27 μου χρüνια, Ýνα απü τα παλιÜ στελÝχη του κüμματος. Εßχα πßσω μου 6 χρüνια δρÜσης, με διÜλειμμα ενüς χρüνου φυλακÞ. ΔιαισθÜνθηκα πιο νωρßς απü πολλοýς Üλλους το πλησßασμα της θýελλας και την αποδÝχτηκα πιο Þρεμα απ' ü,τι αυτοß.
     Αναγκαζüμουν να δουλεýω πολý περισσüτερο απü πριν. ΣυνÜμα üμως δεν αμελοýσα οýτε την επιστημονικÞ μου δραστηριüτητα -με απασχολοýσε ιδιαßτερα το πρüβλημα της δομÞς της ýλης- οýτε τη λογοτεχνικÞ: Ýγραφα σε παιδικÜ περιοδικÜ, εξασφαλßζοντας Ýτσι τα προς το ζην. Ταυτüχρονα, αγαποýσα... Þ νüμιζα πως αγαποýσα.
     Το κομματικü της üνομα Þταν ¢ννα ΝικολÜγιεβνα.
     ΑνÞκε σε μια Üλλη, πιο μετριοπαθÞ τÜση του κüμματüς μας. Αυτü το απÝδιδα στην ηπιüτητα της φýσης της και στη γενικÞ σýγχυση που  επικρατοýσε στη χωρα μας σε σχÝση με τις πολιτικÝς πεποιθÞσεις του καθενüς. ΠαρÜ το γεγονüς üτι Þταν μεγαλýτερÞ μου, θεωροýσα üτι δεν Þταν απüλυτα ολοκληρωμÝνος Üνθρωπος. Σ' αυτü εßχα κÜνει λÜθος.
     Πολý σýντομα η διαφορÜ των χαρακτÞρων μας Üρχισε να εκδηλþνεται στη σχÝση μας üλο και πιο αισθητÜ κι üλο και πιο επþδυνα για τους δυο μας. ΣταδιακÜ η διαψορÜ αυτÞ πÞρε τη μορφÞ βαθιÜς ιδεολογικÞς διαφωνßας ως προς το πþς ο καθÝνας μας προσÝγγιζε την επαναστατικÞ του δρÜση αλλÜ και την προσωπικÞ του ζωÞ.
    Εκεßνη μπÞκε στην επανÜσταση κÜτω απü το λÜβαρο του καθÞκοντος και της θυσßας, εγþ κÜτω απü το λÜ6αρο της ελεýθερης βοýλησÞς μου. Εκεßνη προσχþρησε στο μεγÜλο προλεταριακü κßνημα ως δεοντολüγος που τον ικανοποιοýσε η υψηλÞ ηθικÞ του τελευταßου, εγþ ως Üτομο δßχως ηθικÞ, που απλþς αγαπÜει τη ζωÞ, επιθυμεß την υπÝρτατη ανÜπτυξÞ της και για τοýτο προσχωρεß σ' αυτü το ρεýμα που ενσαρκþνει τη βασικÞ πορεßα της ιστορiας προς την ανÜπτυξη αυτÞ. Για την ¢ννα ΝικολÜγιεβνα η προλεταριακÞ ηθικÞ Þταν αφ' εαυτÞς ιερÞ. Εγþ θεωροýσα üτι Þταν μια ωφÝλιμη προσαρμογÞ, απαραßτητη στην πÜλη της εργατικÞς τÜξης αλλÜ παροδικÞ, üπως η ßδια η πÜλη και το σýστημα ζωÞς που τη γεννÜει. ΚατÜ τη γνþμη της ¢ννας ΝικολÜγιεβνα, σε μια σοσιαλιστικÞ κοινωνßα μποροýσες να προβλÝψεις μüνο τη μετατροπÞ της ταξικÞς ηθικÞς του προλεταριÜτου σε πανανθρþπινη. Εγþ εýρισκα üτι το προλεταριÜτο βÜδιζε Þδη προς την εξÜλειψη κÜθε ηθικÞς κι üτι το κοινωνικü αßσθημα, που κÜνει τους ανθρþπους συντρüφους στη δουλειÜ, τη χαρÜ και τα βÜσανα, θα αναπτυχθεß εντελþς ελεýθερα μüνον üταν θα αποτινÜξει το φετιχιστικü περßβλημα της ηθικÞς. Απü τις διαφωνßες αυτÝς γεννιüνταν συχνÜ αντιθÝσεις στην εκτßμηση των πολιτικþν και των κοινωνικþν γεγονüτων, αντιθÝσεις που Þταν καταφανþς αδýνατον να συμβιβαστοýν.
     Ακüμα πιο Ýντονα απüκλιναν οι απüψεις μας για τις προσωπικÝς μας σχÝσεις. Εκεßνη θεωροýσε üτι η αγÜπη εξαναγκÜζει σε υποχωρÞσεις, σε θυσßες και κυρßως σε πßστη, üσο ο γÜμος συνεχßζεται. Εγþ, ενþ στην πραγματικüτητα δεν σκüπευα να αποκτÞσω κι Üλλες σχÝσεις, δεν μποροýσα και να δεχτþ την υποχρÝωση σε πßστη ακριβþς ως υποχρÝωση. Πßστευα μÜλιστα üτι η πολυγαμßα απü Üποψη αρχÞς εßναι ανþτερη απü τη μονογαμßα, καθþς προσφÝρει στους ανθρþπους αφ' ενüς μεγαλýτερο πλοýτο στην προσωπικÞ ζωÞ κι αφ' ετÝρου μεγαλýτερη ποικιλßα συνδυασμþν σε επßπεδο κληρονομικüτητας.
     ΚατÜ τη γνþμη μου, μüνον οι αντιθÝσεις του αστικοý συστÞματος κÜνουν στην εποχÞ μας την πολυγαμßα ανÝφικτη και ταυτüχρονα προνüμιο των εκμεταλλευτþν και των παρασßτων που μολýνουν τα πÜντα με τη σÜπια ψυχολογßα τους. Το μÝλλον θα πρÝπει να φÝρει και σ' αυτü το θÝμα βαθý μετασχηματισμü. Απüψεις σαν κι αυτÝς πλÞγωναν βαθιÜ την ¢ννα ΝικολÜγιεβνα, που Ýβλεπε σ ' αυτÝς την προσπÜθεια να ιδεολογικοποιηθεß μια ωμÜ αισθησιακÞ αντιμετþπιση της ζωÞς. Ωστüσο, οýτε εßχα προβλÝψει οýτε και εßχα σκεφτεß το αναπüφευκτο της ρÞξης, þσπου στη ζωÞ μας παρεισÝφρησαν εξωτερικοß παρÜγοντες που επιτÜχυναν το χωρισμü.
     Την εποχÞ εκεßνη, στην πρωτεýουσα κατÝφτασε Ýνας νεαρüς με το ασυνÞθιστο σε μας συνωμοτικü üνομα ΜÝνι. ¸φερε κÜποια νÝα και παραγγελιÝς απü το Νüτο, απü τα οποßα μποροýσες να συμπερÜνεις üτι απολÜμβανε της απολýτου εμπιστοσýνης των συντρüφων. Αφοý εκπλÞρωσε την αποστολÞ του, αποφÜσισε να παρατεßνει τη διαμονÞ του στην πρωτεýουσα κι Üρχισε να περνÜει συχνÜ απü το σπßτι μας, εκδηλþνοντας ολοφÜνερα τη διÜθεση να γνωριστεß καλýτερα μαζß μου.
     ¹ταν Ýνας εντελþς ιδιüμορφος Üνθρωπος, αρχßζοντας απü την εξωτερικÞ του εμφÜνιση. Τα μÜτια του Þτανε καλυμμÝνα με γυαλιÜ τüσο μαýρα που δεν Þξερα καν τι χρþμα Ýχουνε. Το κεφÜλι του Ýμοιαζε ουσανÜλογα μεγÜλο. Τα χαρακτηριστικÜ του προσþπου του, üμορφα αλλÜ αδρανÞ και Üψυχα, βρßσκονταν σε απüλυτη δυσαρμονßα με την τρυφερÞ κι εκφραστικÞ φωνÞ του, üπως και με το γεροδεμÝνο, εφηβικÜ λυγερü σþμα του. Μιλοýσε Üνετα, με ευφρÜδεια και Ýλεγε πÜντα πολý ενδιαφÝροντα πρÜγματα. Η επιστημονικÞ του κατÜρτιση Þτανε πολý μονüπλευρη: Üφηνε εýκολα να φανεß üτι Þτανε μηχανικüς. ...

   (τÝλος αποσπ. / κριτικÞ & μτφρ: ΕλÝνη Μπακοποýλου

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers