Πεζά

Ποίηση

Παραμύθια

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Ο Dali & Εγώ

Διαδικτύου

Εκδοθέντες

Κλασσικά

Λαογραφικά

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκόσμιο Θέατρο

Σχόλια/Επικοινωνία

Φανταστικό

Ερωτική Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Πινακοθήκη 

Tissot

Tissot Jacques Joseph, (1836-1902) Victorian Art *
*
To πορτραίτο αυτό φιλοτέχνησε ο Ντεγκά.

     Γεννήθηκε στη Ναντ, στη Γαλλία, από οικογένεια εμπόρων και στα 20 του, πήγε στο Παρίσι με τον πόθο να γίνει ζωγράφος. Μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και μαθήτευσε στο ατελιέ των Ενγκρ & Φλαντρίν. Γνωρίστηκε κι επηρεάστηκε με τους, Μανέ, Ντεγκά & Χουΐστλερ. Ειδικά μετά τη γνωρίμια του με τον τελευταίο, βρετανοποίησε το μικρό του όνομα σε Τζέημς (μπορεί να τον συναντήσετε και σαν James Tissot). Με τον Ντεγκά μάλιστα γίνανε φίλοι, μα τελικά αρνήθηκε να προσχωρήσει στο Ιμπρεσσιονιστικό κίνημα.
     Το 1870 με το ξέσπασμα του Γαλλο-Πρωσσικού Πολέμου κι αμέσως μετά του Εμφύλιου της Κομμούνας, αποφασίζει να διαφύγει στο Λονδίνο, ως συμπαθών τους κινηματίες, και να παραμείνει εκεί 12 χρόνια. Το 1875, δέχεται μαζική κριτική επίθεση μεταξύ άλλων κι από τους, Όσκαρ Ουάϊλντ, Χένρι Τζέημς και Τζόε Ράσκιν, ότι ζωγραφίζει χρωματιστές φωτογραφίες χωρίς τίποτε το σπουδαίο. Αυτό όμως δε σταμάτησε τους αγοραστές του.
     Το 1876 γνωρίζει τη Κάθλην Νιούτον, διαζευγμένη κι όμορφη κοπέλα, που τη κάνει ερωμένη και μοντέλο του, απαθανατίζοντάς τη σε πάρα πολλούς πίνακές του. Το 1882 εκείνη πεθαίνει από φυματίωση κι εκείνος επιστρέφει στο Παρίσι. Δεν έχει πια κέφι για ζωγραφική και στρέφεται προς τη θρησκεία. Έλαβε και σχετική εκπαίδευση κι ασχολήθηκε με υδατογραφίες, με θέματα της Βίβλου, οι οποίες φυλάσσονται στο Μουσείο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
     Πεθαίνει στο Μπουϊγιόν της Γαλλίας, στις 3 Αυγούστου 1902, σ' ηλικία 66 ετών.                                    'Ανοιξη                                      Βεντάλια                                                 Κάθλην Νιούτον                              Δυο Νοσοκόμες  Δυο Γυναίκες Κοιτάζουνε Γιαπωνέζικα Είδη                               Μυστικό                                          Το Λιλλάκ                  Επισκέπτες Του Λονδίνου                   Επιστροφή Του Ασώτου                       Επιστροφή                     Στο Φέρι Με Βροχή                Γυναίκα Με Κόκκινο Γιλέκο                                  Η Κόρη Του Καπετάνιου                                     Η Μαργαρίτα Στον Ναό                                                  Ηρεμία                       Ησυχία                                    Νεαρή Χήρα                                   Ο Καπετάνιος & Η Κόρη                    Μάνα & Παιδί Στον Κήπο                                  Νεαρή Γυναίκα Στη Βάρκα                                    Βαρκάδα & Πτήση                                                      Ονειρευομένη                         Περιμένοντας Το Πλοίο                                                 Πολύ Νωρίς Ακόμα                Ταβέρνα Στο Τραφφάλγκαρ                                           Η Τελευταία Βραδιά                           Χρυσανθεμένια                                                  Υπνάκος                                Κρυφτό: Αναζήτηση


  Οκτώβριος

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers