Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Γλυπτ./Αρχιτ. 

Sinding

Sinding Stephan (1846-1922Romanticism  

                                  Βιογραφικό

     Ο Στέφαν Σίντινγκ (Stephan Sinding) γεννήθηκε
4 Αυγούστου του 1846, στο Τροντχάιμ (Trondheim), στη Νορβηγία και πέθανε 23 Γενάρη του 1922, στο Παρίσι, σ' ηλικία 76 ετών. Ήτο Νορβηγο-Δανός γλύπτης, αδελφός του μουσικού συνθέτη Κρίστιαν (Christian Sinding) και του καλλιτέχνη Όττο-Λούντβιχ (Otto-Ludvig Sinding). Απ' αυτό και μόνον έστω το στοιχείο, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πως μεγάλωσε σε μια καλλιτεχνικήν οικογένεια. Στην εργασία του κυριαρχεί η θαυμαστή, εύγλωττη κι εκπληκτική απεικόνιση του συναισθήματος ή των συναισθημάτων, των ηρώων που εμφανίζει.



     Διέκοψε τη Νομική για να γραφτεί στο Royal School of Drawing στη τότε Χριστιανία (Christiania, σημερινό Όσλο), στη Νορβηγία, το 1870 και πήγε στο Βερολίνο να γίνει μαθητής του κλασσικιστή γλύπτη Albert Wolff, μέχρι το 1872. 2 χρόνια μετά, επισκέφθηκε το Παρίσι, όπου επηρεάστηκε βαθιά από το γαλλικό νατουραλισμό και τα γλυπτά, στην επίδειξη του Salon. Επιστρέφοντας στη Christiania ξεκινά να δουλεύει σε μάρμαρο τον "Σκλάβο" μια δραματική μελέτη ενός ατόμου γονατισμένου με δεμένα πίσω τα χέρια του.



     Στη Ρώμη βρέθηκε για 3 περίπου χρόνια, από το 1880 ως το 1883 για να μελετήσει τους κλασικούς κι εκεί φιλοτεχνεί τη "Βάρβαρη Μητέρα" μια γυναίκα βαρβαρικής καταγωγής εμφανώς, που σέρνει το κορμί του γιου της μακριά από το πεδίο μάχης, μια συγκινησιακή και πλήρως συναισθηματική σύνθεση κι αυτή σε μάρμαρο. Με το γλυπτό αυτό καθορίζει -κατά κάποιο τρόπο- πως καμμιά σχέση δεν έχει η καταγωγή του ατόμου όσον αφορά στον πόνο και στον αγώνα που δίνει για να τονε παλέψει. Έν εξαιρετικό γλυπτό, έν εύγλωττο μήνυμα! Αυτή η σύνθεση συνδυάζει το δράμα με τη πρωτόγονη συγκίνηση.
     Από το 1883 εγκαθίσταται στη Κοπεγχάγη και γίνεται Δανός πολίτης. 4 χρόνια μετά, φιλοτεχνεί άλλο θαυμάσιο γλυπτό σε μάρμαρο, τη "Δέσμια Μητέρα" (
1887), που απεικονίζει μια γονατισμένη γυναίκα δεμένη πισθάγκωνα, αλλά παρολαυτά θηλάζει το παιδί της. Το έργο επίσης σε μάρμαρο, "Εραστές" έρχεται να προστεθεί το 1891 και δείχνει δυο γυμνούς νέους -έναν άντρα και μια γυναίκα- σ' ένα στενό και περιπαθή εναγκαλισμό. Αυτό το γλυπτό έκανε μεγάλην αίσθηση όταν εκτέθηκε στο Salon, στο Παρίσι, το 1891. Στο επόμενο έργο του, αυτή τη φορά σε χαλκό, το 1892, "Ξαφνικά Χήρα", συνδυάζονται αγάπη και θάνατος: η γυναίκα σέρνει ένα νεκρό σώμα και στο πρόσωπό της διαγράφεται ευκρινώς ο θυμός κι ο πόνος.



     Η "Μητέρα-Γη", σε μάρμαρο και σκαλισμένη πέτρα, έργο του 1906, είναι μια γιγαντιαία γυναίκα με δυο κοιμισμένα παιδιά στην αγκαλιά της: έν αγόρι κι ένα κορίτσι, αρμονικότατο δημιούργημα με συμβολιστικούς τόνους. Εντούτοις ποτέ δε κατάφερε να ξεκολλήσει απ' το ρομαντισμό καθώς κι από το ρεπερτόριο των μεγάλων νορβηγικών θεμάτων. Η "Έφιππη Βαλκυρία" (Valkyrie, σε χαλκό, 1910) είναι μια γυμνή γυναίκα στη ράχη ενός αλόγου, σε γρήγορη κίνηση, ώστε ανεμίζει η κάπα και τα μαλλιά της, άγρια στον άνεμο. Οι ανήσυχες διαγώνιες γραμμές της σύνθεσης δημιουργούνε δραματικήν αίσθηση θύελλας.
     Ο Sinding έγινε επίτιμος καθηγητής και δίδαξε ιδιωτικά σπουδαστές στη Κοπεγχάγη, αλλά εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1910. Αν και δεν ήτανε καινοτόμος, η εργασία του απεικονίζει τις ανησυχίες του καιρού του και πέτυχε μ' αυτό, ιδιαίτερην αναγνώριση κι έγινε αρκετά δημοφιλής εν ζωή.
------------------------------------------------------------------

  Προσκύνημα


  Βάρβαρη Μητέρα



         Μπγιόρνστερν Μαρτίνιους Μπγιόρνσον







                                        Δέσμια Μητέρα



                                   Ένοπλος 'Αγγελος


  Έρωτας




  Ερρίκος Ίψεν


 Ξαφνικά Χήρα


 Εραστές


  Μητέρα-Γη


      Ηλικιωμένη


         Νεαρή


        Μικρό Παιδί



                                             Νύχτα


       Σκλάβος


Βαλκυρία Μπρούτζο


Έφιππη Βαλκυρία



                                          Ζευγάρι



               Γλυπτό στο Μνήμα της Οικ. Λάχμαν

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers