Βιογραφικü
Η Pōmare IV (28 ΦλεβÜρη 1813 - 17 ΣεπτÝμβρη 1877) Þτανε βασßλισσα της ΤαúτÞς, της ΜουρÝας, των Τουαμüτου της ΔυτικÞς Τουαμüτου και των ΡαúβαβÜε και ΤουμπουÜι στις ΝÞσους ΑυστρÜλ απü το 1827 ως το 1877, πρþτα υπü την επιρροÞ Βρεττανþν ιεραποστüλων και στη συνÝχεια υπü το γαλλικü προτεκτορÜτο . Η μüνη γυναßκα βασßλισσα της ΤαúτÞς, ανÞκε στη ταúτινÞ δυναστεßα των Pōmare και βασßλεψε για 50 χρüνια, τη μεγαλýτερη βασιλεßα στην ιστορßα του νησιοý. Το πλÞρες πολυνησιακü της üνομα, ως βασßλισσα, εßναι 'Aimata Pōmare IV Vahine-o-Punuateraʻitua.
ΠολÝμησε μÜταια ενÜντια στη γαλλικÞ επÝμβαση, γρÜφοντας στον βασιλιÜ Λουδοβßκο-Φßλιππο Α ́ της Γαλλßας και στη βασßλισσα Βικτþρια, ζητþντας μÜταια τη βρεττανικÞ παρÝμβαση κι εξορßστηκε στη ΡαúÜτεια σ' Ýνδειξη διαμαρτυρßας. Αυτü που ακολοýθησε Þταν ο αιματηρüς πüλεμος Γαλλο-ΤαúτÞς που διÞρκεσε απü το 1843 ως το 1847, με τη συμμετοχÞ üλων των Üλλων γειτονικþν βασιλεßων της ΤαúτÞς. Οι Ταúτινοß υπÝστησαν πολλÝς απþλειες, αλλÜ κι οι γαλλικÝς Þταν επßσης σημαντικÝς. Αν κι οι Βρεττανοß δεν βοÞθησαν ποτÝ τους Ταúτινοýς, καταδßκασαν ενεργÜ τη Γαλλßα και σχεδüν ξÝσπασε πüλεμος μεταξý των δýο δυνÜμεων του Ειρηνικοý. ΑυτÝς οι συγκροýσεις Ýληξαν με την Þττα των δυνÜμεων της ΤαúτÞς στο φροýριο της ΦατÜουα. Οι ΓÜλλοι νßκησαν, αλλÜ δεν μπüρεσαν να προσαρτÞσουν το νησß λüγω διπλωματικÞς πßεσης απü τη Βρεττανßα. Ως εκ τοýτου, η ΤαúτÞ κι η ΜουρÝα συνÝχισαν να κυβερνþνται απü τη Pōmare υπü το γαλλικü προτεκτορÜτο. Μια ρÞτρα στον πολεμικü διακανονισμü üριζε üτι οι σýμμαχοι της βασßλισσας Pōmare, δηλαδÞ τα βασßλεια Huahine, Ra'iatea και Bora Bora, θα επιτρεπüταν να παραμεßνουν ανεξÜρτητοι. Το γαλλικü προτεκτορÜτο επιβεβαιþθηκε το 1847 με τη γαλλοαγγλικÞ σýμβαση του Jarnac. ΤελικÜ υποχþρησε και κυβÝρνησε υπü γαλλικÞ διοßκηση απü το 1847 μÝχρι το θÜνατü της. Εßναι θαμμÝνη στο βασιλικü μαυσωλεßο, Papa'oa, Arue. Ο γιος της, Pōmare V, τη διαδÝχθηκε ως βασιλιÜς της ΤαúτÞς το 1877.

Το üνομα γÝννησÞς της, Aimata (ai =τρþω, mata =μÜτι και προφÝρεται ΙμÜτα) προÝρχεται, σýμφωνα με τη Teuira Henry, απü τον Alexandre Juster, απü το αρχαßο Ýθιμο της παρουσßασης του ματιοý ενüς ανθρþπινου θýματος στον ηγεμüνα με την ευκαιρßα θρησκευτικþν τελετþν στις marae. Το üνομα Pōmare δεν εßναι üνομα, οýτε πατρþνυμο, αλλÜ τßτλος της δυναστεßας Pōmare. ΟνομÜστηκε Aimata στη γÝννηση, Þταν επßσημα κüρη του Pōmare II, βασιλιÜ της ΤαúτÞς και της πριγκÞπισσας Teremoemoe Tamatoa, κüρης του Tamatoa III, βασιλιÜ της Raiatea. Ωστüσο, ο πατÝρας της απÝρριψε αυτÞ την εκδοχÞ στη διÜρκεια της ζωÞς του, περιγρÜφοντÜς τη μαζß με τους ιεραποστüλους ως κüρη μοιχεßας Þ κüρη παλλακßδας.
Η γÝννησÞ της Ýλαβε χþρα σε κοινωνßα σε πλÞρη μετÜβαση που καλωσüριζε νÝες θρησκευτικÝς αντιλÞψεις. Ο Pōmare II Þταν αυταρχικüς και δεσποτικüς βασιλιÜς που εποφθαλμιοýσε τα συμφÝροντα προσÝγγισης με τους Βρεττανοýς. Ξεκßνησε αυτÞ τη πολιτικÞ μÝσω των ιεραποστüλων που τονε βÜπτισαν το 1812. Εßχε την Aimata να διδÜσκεται αγγλικÜ απü τα 2 της. Το 1819, θÝσπισε κþδικα νüμου σχετικÜ με τις ενδεßξεις των ιεραποστüλων. Οι τελευταßοι αποδßδουν μικρÞ σημασßα στην εκπαßδευσÞ της κι επικεντρþνονται σε κεßνη του Pōmare III. ΑυτÝς οι αλλαγÝς Ýθεσαν τÝλος σε πολλÝς παραδüσεις, προκÜλεσαν την Üρση του tapu των πολυνησιακþν λατρειþν. Στα 9 της, κανονßστηκε γÜμος με τον Tapoa, 16χρονο αρχηγü της, ο γÜμος τους Ýγινε το 1822.
Στις 7 ΔεκÝμβρη 1821 Ο Pōmare II πÝθανε, ο γιος του Pōmare III Þταν μüλις 1 Ýτους. Η θεßα του Τεριταρßα, ο θεßος του κι οι μοναχοß εξασφÜλισαν τüτε την αντιβασιλεßα, μÝχρι τις 21 ΜαÀου 1824, την ημερομηνßα στην οποßα οι ιεραπüστολοι προχþρησαν στη στÝψη του, τελετÞ Üνευ προηγουμÝνου στην ΤαúτÞ. Εκμεταλλευüμενοι την αδυναμßα του, οι τοπικοß αρχηγοß ανÝκτησαν μÝρος της δýναμÞς τους και πÞρανε τον κληρονομικü τßτλο Tavana (απü τον ¢γγλο κυβερνÞτη). Οι ιεραπüστολοι εκμεταλλεýτηκαν επßσης την κατÜσταση για να τροποποιÞσουνε την οργÜνωση των εξουσιþν και να φÝρουν τη βασιλικÞ μοναρχßα της ΤαúτÞς πιο κοντÜ σε συνταγματικÞ μοναρχßα πιο κοντÜ στο αγγλικü μοντÝλο. Δημιοýργησαν Ýτσι τη νομοθετικÞ συνÝλευση της ΤαúτÞς, που συνεδρßασε 1η φορÜ στις 23 ΦλεβÜρη 1824. Το 1827, ο νεαρüς Pōmare III πÝθανε ξαφνικÜ. Η ετεροθαλÞς 13Üχρονη αδελφÞ του, ΙμÜτα, το μüνο επιζþν παιδß του βασιλιÜ, τονε διαδÝχθηκε και πÞρε τον τßτλο του ΠομαρÝ Δ'. Ωστüσο, η νομιμüτητÜ της εßναι αμφισβητÞσιμη αφοý, στη διÜρκεια της ζωÞς του, ο Pōmare II ισχυρßζεται üτι Þτανε κüρη Üλλου Üνδρα. Εξαιτßας αυτοý, η στÝψη της Ýγινε διακριτικÜ.

Τα 1α χρüνια, φαßνεται üτι Þθελε ν' απομακρυνθεß απü τη προτεσταντικÞ θρησκεßα, που εßχε γßνει επßσημη στη βασιλεßα του πατÝρα της, ευνοþντας τοπικÞ λατρεßα, την αßρεση Mamaia. Ο Jacques-Antoine Moerenhout δεßχνει üτι επανενσωματþνει πολλοýς χοροýς και μουσικÞ της ΤαúτÞς που οι ιεραπüστολοι θεωροýν Üσεμνα. Συμμετεßχε ενεργÜ στις διÜφορες πρακτικÝς, καθþς και στη σεξουαλικÞ ασυδοσßα αυτþν των τελετουργιþν, τüσο πολý þστε οι ιεραπüστολοι πßστευαν üτι προσβλÞθηκε απü σýφιλη. Απü την αρχÞ της βασιλεßας της, Þταν επßσης εχθρικÞ προς τους νÝους νüμους που θÝσπισε ο πατÝρας της το 1819, μερικÝς φορÝς βρÝθηκε κοντÜ στο να προκαλÝσει σýγκρουση με τους αρχηγοýς που Ýσπευσαν να ενισχýσουν την εξουσßα τους μÝσω του To'ohitu. Η συμμετοχÞ της σε απαγορευμÝνους χοροýς προκÜλεσε την οργÞ 2 μελþν του δικαστηρßου, που επικαλÝστηκαν την απειλÞ δημüσιας δßκης.
Το 1830, στη διÜρκεια επßσκεψης στη Raiatea, απαßτησε τη διεξαγωγÞ παραδοσιακÞς τελετÞς που διακüπηκε το 1819 απü τον Pōmare II. Οι ιεραπüστολοι της πρüτειναν να απαιτÞσει ετÞσια συνδρομÞ αντß να εκτελÝσει αυτÞ τη τελετÞ, αλλÜ κεßνη αρνÞθηκε. Η επιρροÞ των ιεραποστüλων που ζοýσανε στον κüλπο της Papeete απü το 1818 εßχε αναπτυχθεß αρκετÜ þστε αρκετοß αρχηγοß αντιτÜχθηκαν στην απüφαση της βασßλισσας και την απεßλησαν με απüλυση. Επικαλοýμενος εξÝγερση αυτÞ θεþρησε στρατιωτικÞ καταστολÞ, αλλÜ οι ιεραπüστολοι κατÜφεραν να την αποτρÝψουν και να βροýνε συμβιβασμü μεταξý των αρχηγþν, συμφωνþντας στη διεξαγωγÞ της παραδοσιακÞς τελετÞς.
Το 1832, η κατÜσταση εσωτερικÞς σýγκρουσης þθησε τον σýζυγü της Tapoa να οδηγÞσει τους αρχηγοýς της Bora Bora σε Üστοχη επßθεση στον Tamatoa IV της Raiatea. Θεωροýμενη ως προδüτρια, υπÝβαλε αßτηση διαζυγßου και παντρεýτηκε τον Ariifaaite Tenani'a, τον μεγαλýτερο αδελφü του Tamatoa IV. ΑυτÞ η Ýνωση του επιτρÝπει να ενισχýσει τις συνδÝσεις στα ΥπÞνεμα ΝησιÜ. Ωστüσο, οι διÜφοροι ηγÝτες που αντιτÜχθηκαν στη πολιτικÞ εξουσßα της επικαλÝστηκαν τους ιεραποστüλους και τους νüμους σχετικÜ με τους γÜμους για να την ακυρþσουν. ¼μως οι τελευταßες δεν Þταν ομüφωνες. Ταυτüχρονα, οι οπαδοß της λατρεßας της Mamaia Üδραξαν την ευκαιρßα να διογκþσουν τη σýγκρουση απαιτþντας τη κατÜργηση του νομικοý κþδικα του 1819. Οι δυνÜμεις της Pōmare επικρÜτησαν κι οι ηγÝτες εχθρικοß προς τη βασßλισσα εξορßστηκαν απü τη ΤαúτÞ.

Στη διÜρκεια αυτÞς της σýγκρουσης, η Pōmare πλησßασε ορισμÝνους ιεραποστüλους που Þταν ευνοúκοß γι 'αυτÞ, προκειμÝνου να νομιμοποιÞσει τις ενÝργειÝς της και να ενισχýσει την κατÜστασÞ της ως Ari'i Ahi (μονÜρχης της ΤαúτÞς). Ωστüσο, βρÝθηκε αντιμÝτωπη με αυξανüμενη παρÝμβαση απü τους διÜφορους Ευρωπαßους που διÞλθαν απü το νησß και δεν Þταν σε θÝση να επιβÜλει τους νüμους στους ναυτικοýς. Ο William Ellis αναφÝρει üτι τα αμερικανικÜ πλοßα διαστρÝφουν τους ντüπιους πουλþντας ροýμι σε χαμηλÝς τιμÝς. Υπü τη συμβουλÞ των ιεραποστüλων και με τη σýμφωνη γνþμη των πολυνησιακþν δικαστþν, απαγüρευσε τη πþληση αλκοüλ το 1834. ΠαρÜ το γεγονüς αυτü üμως, πολλοß Ýμποροι αψηφοýν την απαγüρευση χωρßς να διþκονται. Η κατÜσταση εßναι τÝτοια που θεωρεßται μορφÞ ξÝνης επιθετικüτητας.
ΜετÜ απü μια εχθρικÞ πρþιμη βασιλεßα εναντßον του Χριστιανισμοý, αποφÜσισε να αλλαξοπιστÞσει το 1836 με την ελπßδα της προσÝγγισης με τη ΒρεττανικÞ Αυτοκρατορßα. Στη 10ετßα του 1830, βασικü ρüλο διαδραμÜτισε ο πÜστορας George Pritchard, ο κýριος σýμβουλüς της, που πρüτεινε στη βασßλισσα να κÜνει αυτü το βÞμα ως μÝρος της δημιουργßας ευεργετικþν σχÝσεων. Στη πραγματικüτητα, η Üφιξη του ΒÝλγου ιερÝα Jacques-Antoine Moerenhout, που προσλÞφθηκε απü τους Αμερικανοýς, παρακßνησε τις προθÝσεις του να επιταχýνει αυτÞ τη μετατροπÞ, ακüμη κι αν Þταν μüνο πρüσοψη. ΕπομÝνως η επιλογÞ Προτεσταντισμοý Ýγινε σ' αντßθεση με τη παρÝμβαση των νεοαφιχθÝντων ΓÜλλων Καθολικþν ιεραποστολþν. Η δýναμÞ της Ýγινε πιüτερο συμβολικÞ παρÜ πραγματικÞ και σε αρκετÝς περιπτþσεις ζÞτησε μÜταια το προτεκτορÜτο της Αγγλßας. Το 1839, ο Πρßτσαρντ πρüτεινε στον ΠÜλμερστον να γßνει η ΤαúτÞ βρεττανικü προτεκτορÜτο, αλλÜ ο ΠÜλμερστον αρνÞθηκε. Το ΝοÝμβρη του 1835, ο ΚÜρολος Δαρβßνος επισκÝφθηκε την ΤαúτÞ, με το HMS Beagle (Captain Robert FitzRoy). Το 1842, η Wilkes Expedition, United States Exploring Expedition επισκÝφθηκε την Πολυνησßα. Οι Charles Wilkes, James Dwight Dana και Alfred Thomas Agate παρεßχαν πολýτιμες πληροφορßες με τις παρατηρÞσεις τους.

Το 1834, μια γαλλικÞ καθολικÞ ιεραποστολÞ (ΤÜγμα των ΠατÝρων του Πßκπου) ιδρýθηκε στα νησιÜ Gambier. Το 1836, η αποστολÞ Ýφτασε στη ΤαúτÞ κι η Pōmare απαßτησε την απüσυρσÞ τους σýμφωνα με τους νüμους της ΤαúτÞς, οι οποßοι δεν εßχαν ακüμη αποφανθεß για την Ýγκριση του κηρýγματος του καθολικισμοý. Ταυτüχρονα, ο Pritchard Ýπεισε την αμερικανικÞ κυβÝρνηση να αποσýρει τον Moerenhout απü την αποστολÞ του. ΠροσκλÞθηκε να υπηρετÞσει στο γαλλικü προξενεßο. Εκεßνη την εποχÞ, αναπτυσσüταν μια γαλλικÞ πολιτικÞ στον Ειρηνικü, με στüχο τον περιορισμü της επÝκτασης της βρεττανικÞς κυριαρχßας, η οποßα εßχε εγκατασταθεß στην Αυστραλßα και πÞρε τον Ýλεγχο της ΝÝας Ζηλανδßας το 1840.
Σε απÜντηση, το 1838 η Γαλλßα Ýστειλε τον ναýαρχο Abel Aubert du Petit-Thouars να διερευνÞσει τη μεταχεßριση και τους λüγους για την απÝλαση των ΓÜλλων ιερÝων και να εγγυηθεß την ασφÜλεια των ΓÜλλων κατοßκων στο νησß. Ο Moerenhout σημεßωσε μια σειρÜ καταχρÞσεων εναντßον των ΓÜλλων, στις οποßες βασßστηκε ο ναýαρχος για να απαιτÞσει αποζημßωση. Η Pōmare συμφþνησε να πληρþσει την αποζημßωση και να υπογρÜψει μια συνθÞκη για τη προστασßα των ΓÜλλων πολιτþν υπü την απειλÞ ναυτικοý βομβαρδισμοý απü τον ναýαρχο.
Το 1841, ο Cyrille Pierre Théodore Laplace Ýφτασε στο νησß κι οργÜνωσε με τον Moerenhout την υπογραφÞ μιας συνθÞκης που καταργοýσε τους νüμους που απαγüρευαν την Üσκηση του καθολικισμοý. Εκμεταλλεýτηκαν την απουσßα της Pōmare, η οποßα βρισκüτανε στη διαδικασßα τοκετοý στο νησß Moorea, και του Pritchard για να πεßσουνε τους αρχηγοýς και τους δικαστÝς του πολυνησιακοý νüμου. Ο τελευταßος συμφþνησε να υπογρÜψει Ýνα γαλλικü Ýγγραφο προτεκτορÜτου. ¼ταν το αντιλÞφθηκε, η Pōmare κατÞγγειλε το απαρÜδεκτο του εγγρÜφου, προκαλþντας την επιστροφÞ το 1842 του ναυÜρχου Petit-Thouars, ο οποßος την ανÜγκασε να υπογρÜψει υπü την απειλÞ ναυτικοý βομβαρδισμοý.

Στο πλαßσιο αυτÞς της συνθÞκης, η Γαλλßα αναγνωρßζει τη κυριαρχßα του κρÜτους της ΤαúτÞς. Η βασßλισσα εßναι υπεýθυνη για τις εσωτερικÝς υποθÝσεις, ενþ η Γαλλßα διευθýνει τις εξωτερικÝς σχÝσεις και διασφαλßζει την υπερÜσπιση και τη διατÞρηση της τÜξης. Με την υπογραφÞ της συνθÞκης του προτεκτορÜτου, ξεκßνησε Ýνας αγþνας για επιρροÞ μεταξý ¢γγλων Προτεσταντþν και ΓÜλλων αντιπροσþπων, ο οποßος πυροδüτησε μια γαλλοαγγλικÞ διπλωματικÞ κρßση, γνωστÞ ως "υπüθεση Πρßτσαρντ".
ΠρÜγματι, η Pōmare δεν αναγνþρισε τη συνθÞκη και, με τη συμβουλÞ του πÜστορα Pritchard, αποφÜσισε να υψþσει τη σημαßα της ΤαúτÞς και να ζητÞσει το προτεκτορÜτο της βασßλισσας Βικτωρßας. Σε αντßποινα, ο ναýαρχος Du Petit-Thouars απÝκλεισε το νησß και τα παραρτÞματα στις 6 ΝοÝμβρη 1843. Καθαßρεσε τη βασßλισσα κι εγκατÝστησε τον κυβερνÞτη Armand Joseph Bruat ως επικεφαλÞς της νÝας αποικßας. Η προσÜρτηση στη συνÝχεια πυροδüτησε την εξορßα της βασßλισσας το 1844, καταφεýγοντας πρþτα σε Ýνα αγγλικü πλοßο, τον Βασιλßσκο, και στη συνÝχεια στη Raiatea στα ΥπÞνεμα ΝησιÜ. Απü τüτε, αρνÞθηκε οποιαδÞποτε διαπραγμÜτευση κατÜ τη διÜρκεια του Γαλλο-Ταúτινοý ΠολÝμου, ο οποßος Ýλαβε χþρα απü το 1844 Ýως το 1846, μεταξý γαλλικþν στρατευμÜτων και αγγλüφιλων ανταρτþν της ΤαúτÞς.
Στη διÜρκεια της σýγκρουσης, μια ομÜδα ανταρτþν κατÝφυγε στο φροýριο Fautaua, στα υψþματα του Pirae. Εκδιþχθηκαν απü τη κοιλÜδα απü τα στρατεýματα του ΜπρουÜ που στÜλθηκαν απü τη μοναρχßα του Ιουλßου για να καταστεßλουν την εξÝγερση. Τον Απρßλη του 1844, η αντßσταση της ΤαúτÞς μεγÜλωσε κι ο κυβερνÞτης Bruat αποφÜσισε να αντεπιτεθεß μαζικÜ στÝλνοντας üλα τα στρατεýματÜ του στη Mahaena. ¹τανε στη διÜρκεια αυτþν των μαχþν που ο υπολοχαγüς Nansouty σκοτþθηκε. Ο πüλεμος τελεßωσε στις 17 ΔεκÝμβρη 1846 με τη κατÜληψη της ΦατÜουα απü τα γαλλικÜ στρατεýματα.

Στη διÜρκεια της εξορßας της κινητοποßησε διπλωματικÝς προσπÜθειες με τη βασßλισσα Βικτþρια για να προστατεýσει την ανεξαρτησßα της ΤαúτÞς. Βασßζεται στους ιστορικοýς δεσμοýς μεταξý των δýο χωρþν, επικαλοýμενη επιχειρÞματα που βασßζονται στην αλληλεγγýη μεταξý των βασιλισσþν, τη χριστιανικÞ πßστη και τις αρχÝς της κυριαρχßας. ¹ταν επßσης επικριτικÞ στις επιστολÝς της για τη βρεττανικÞ σιωπÞ και παρüτρυνε την αυτοκρατορßα να ολοκληρþσει την αποστολÞ που ξεκßνησε απü τους ΠροτεστÜντες. Ταυτüχρονα, προσπÜθησε να κερδßσει τη συμπÜθεια του Louis-Philippe I, χωρßς επιτυχßα. Υπερασπßζεται την εξουσßα της κραδαßνοντας το κυριαρχικü της δικαßωμα και ζητþντας σεβασμü για τη θÝση της ως βασßλισσας και μητÝρας.
ΑυτÜ τα αιτÞματα μετατρÜπηκαν σε διαπραγματεýσεις των μÝσων ενημÝρωσης στις οποßες η εικüνα της αποτÝλεσε αντικεßμενο πολλþν διαστρεβλþσεων ανÜλογα με το αν κÜποιος Þτανε στο βρεττανικü Þ τον γαλλικü Τýπο. Η ΤαúτÞ Þτανε στα πρωτοσÝλιδα πολλþν ευρωπαúκþν εφημερßδων κι η Pōmare μεταμορφþθηκε σε μια ρομαντικÞ αντιαποικιοκρατικÞ φιγοýρα Þ, αντßθετα, μια μεθυσμÝνη βασßλισσα που συνεργÜστηκε με τους ¢γγλους.
ΑυτÝς οι εκκλÞσεις παραμÝνουν αναπÜντητες. Ωστüσο, οι επιστολÝς της που δημοσιεýθηκαν στους Times του Λονδßνου προκÜλεσαν τη συγκßνηση του πληθυσμοý. Οι στρατηγικÝς και διπλωματικÝς εκτιμÞσεις αυτþν των δýο μεγÜλων δυνÜμεων δεν οδÞγησαν σε καμμßα επßσημη παρÝμβαση, εκτüς απü την επßσημη συγγνþμη του Λουδοβßκου-Φιλßππου Α ́ για τις ενÝργειες που ενορχÞστρωσε ο ναýαρχος Du Petit-Thouars.
Ο πüλεμος τελεßωσε το ΔεκÝμβρη του 1846 με τη νßκη των ΓÜλλων. Απü τüτε, η Pōmare Þτανε σε θÝση να επιστρÝψει στη Papeete στις 9 ΦλεβÜρη 1847 και να ανακτÞσει τη θÝση της στο θρüνο αποδεχüμενη το προτεκτορÜτο που επιβεβαιþθηκε απü τη γαλλοαγγλικÞ σýμβαση του Jarnac. Ο τελευταßος μειþνει σημαντικÜ τις εξουσßες του υπÝρ εκεßνων του επιτρüπου.

Αυτü το νÝο καθεστþς παρεßχε στη βασßλισσα εκτελεστικÞ εξουσßα, αλλÜ Ýπρεπε να μοιραστεß τις περισσüτερες απü τις σημαντικÝς λειτουργßες με τον εκπρüσωπο της Γαλλßας, ο οποßος στη συνÝχεια ορßστηκε ως Επßτροπος (βασιλικüς, τüτε αυτοκρατορικüς): σýγκληση της νομοθετικÞς συνÝλευσης, διορισμüς αρχηγþν και περιφερειακþν δικαστþν, Ýκδοση νüμων. ¼λες οι Ýνοπλες δυνÜμεις κι οι αστυνομικÝς δυνÜμεις τÝθηκαν υπü τις διαταγÝς του επιτρüπου. Ως εκ τοýτου, βασßλεψε υπü τον Ýλεγχο της γαλλικÞς διοßκησης απü το 1847 ως το 1877. Αν κι οι κυβερνÞτες προσπÜθησαν να περιορßσουν την επιρροÞ της, η Pōmare βασßστηκε στα δικαιþματα γης της, στις σχÝσεις της με τους τοπικοýς αρχηγοýς και στις γαμÞλιες συμμαχßες για να εδραιþσει και να διατηρÞσει τις θÝσεις της οικογÝνειÜς της.
Η επßσημη αποκατÜστασÞ της πραγματοποιÞθηκε στις 6 ΦλεβÜρη 1847 στη διÜρκεια τελετÞς. ¹ρθε με ετÞσιο επßδομα 5.000 δολαρßων και ενοßκιο 3.000 δολαρßων για τα εδÜφη της, υπü την επßβλεψη του κυβερνÞτη Armand Joseph Bruat. Οι πρÜξεις κι οι κινÞσεις της ελÝγχονται σχολαστικÜ, οι εκπαιδευτικÝς επιλογÝς για τα παιδιÜ αμφισβητοýνται κι η εγχþρια επιρροÞ της σταδιακÜ διαβρþνεται. ¹δη απü το 1851, Ýγραψε στο ΓÜλλο πρüεδρο Λουδοβßκο-ΝαπολÝοντα ΒοναπÜρτη καταγγÝλλοντας τη περιθωριοποßησÞ της, υποστηρßζοντας üτι εßχε γßνει ξÝνη στην ßδια της τη χþρα» κι üτι ο λüγος της δεν εßχε καμßα αξßα.
Η βασßλισσα εßναι υπεýθυνη για τις εσωτερικÝς υποθÝσεις, αλλÜ οι αποφÜσεις της πρÝπει να γßνονται αποδεκτÝς απü τον κυβερνÞτη. Η διοßκηση της ΤαúτÞς περιλαμβÜνει, εκτüς απü τη βασιλικÞ αυλÞ, mutoi (αστυνομικοýς) και toohitu (δικαστÝς υποθÝσεων γης). Στα νησιÜ, οι κληρονομικοß αρχηγοß επαρχιþν (tavana) διατηρÞθηκαν αρχικÜ, αλλÜ λßγα χρüνια αργüτερα αντικαταστÜθηκαν απü περιφερειακÜ συμβοýλια. Το προτεκτορÜτο αφοροýσε τüτε τα νησιÜ Windward, τα νησιÜ Tuamotu και τα νησιÜ Tubuai και Raivavae στα νησιÜ Austral. Αντßθετα, οι ΥπÞνεμες ΝÞσοι αποκλεßστηκαν ρητÜ απü το προτεκτορÜτο. Οι ΝÞσοι ΓκÜμπιερ Þτανε τυπικÜ ανεξÜρτητοι, αλλÜ κυβερνÞθηκαν υπü τον Ýλεγχο των ιεραποστüλων του ΤÜγματος των ΠατÝρων του Πßκπου.

Η Ýκφραση "ΓαλλικÜ Ιδρýματα της Ωκεανßας" (EFO) Üρχισε να εμφανßζεται σε επßσημα κεßμενα το 1843. Η διαχεßριση του προτεκτορÜτου εξασφαλιζüταν απü Ýναν Επßτροπο (αστυνομßα αλλοδαπþν, εξωτερικÝς υποθÝσεις, στρατüς), επικουροýμενοι απü διοικητικοýς υπαλλÞλους, τον διατÜκτη (οικονομικÜ), τον γενικü γραμματÝα Þ διευθυντÞ εσωτερικþν (αυτüχθονες υποθÝσεις) και τους επικεφαλÞς τομÝων (βασßλειο της ΤαúτÞς, νÞσοι Marquesas κι απü το 1853 ως το 1860, ΝÝα Καληδονßα). Απü τις 28 Ιουνßου 1860, σýμφωνα με εντολÞ του Υπουργοý Ναυτικþν & Αποικιþν, η οργÜνωση που προβλεπüταν για τη ΓουιÜνα με τα διατÜγματα της 27ης Αυγοýστου 1828 και της 22ας Αυγοýστου 1833 κηρýχθηκε εφαρμοστÝα στις γαλλικÝς εγκαταστÜσεις στην Ωκεανßα.
Οι ΓÜλλοι κυριαρχοýσαν πλÝον στο βασßλειο της ΤαúτÞς. Το 1863, Ýθεσαν τÝλος στη βρεττανικÞ επιρροÞ αντικαθιστþντας τις βρεττανικÝς προτεσταντικÝς ιεραποστολÝς με την Εταιρεßα Ευαγγελικþν Αποστολþν του Παρισιοý. Το 1865, ο κυβερνÞτης προσπÜθησε να ευθυγραμμßσει τους τοπικοýς νüμους με τις πρακτικÝς Üλλων γαλλικþν αποικιþν, περιορßζοντας παρÜλληλα την αυτονομßα της ΤαúτÞς. Η Pōmare διαμαρτυρÞθηκε για τη μεßωση της δικαιοδοσßας των δικαστηρßων της ΤαúτÞς και τη σταδιακÞ μεταφορÜ των υποθÝσεων γης στα γαλλικÜ δικαστÞρια. Την ßδια χρονιÜ, η πρþτη ομÜδα κινÝζων εργατþν απü το Γκουανγκντüνγκ (επαρχßα της Καντüν) εισÞχθη κατüπιν αιτÞματος ενüς καλλιεργητÞ της ΤαúτÞς, του William Stewart, για μια φυτεßα βαμβακιοý. Η εταιρεßα του χρεοκüπησε το 1873 και μερικοß ΚινÝζοι εργÜτες επÝστρεψαν στη χþρα τους, αλλÜ μια μεγÜλη ομÜδα παρÝμεινε στο νησß.
Το 1866 δημιουργÞθηκαν εκλεγμÝνα περιφερειακÜ συμβοýλια, στα οποßα δüθηκαν οι εξουσßες των κληρονομικþν παραδοσιακþν αρχηγþν (tavana). Στο πλαßσιο της δημοκρατικÞς αφομοßωσης, αυτÜ τα συμβοýλια προσπÜθησαν ωστüσο να προστατεýσουν τον παραδοσιακü τρüπο ζωÞς των τοπικþν πληθυσμþν. ΑλλÜ γενικÜ, η παραδοσιακÞ κοινωνßα της ΤαúτÞς υπÝφερε απü μια διαρκÞ κρßση, οι παλιÝς κοινωνικÝς δομÝς εßχανε καταρρεýσει υπü την επιρροÞ των ιεραποστüλων και στη συνÝχεια των δημοκρατικþν.

Στα τελευταßα του χρüνια, η Pōmare παρÝμεινε ενεργüς στη πολιτικÞ σκηνÞ, αλλÜ περιθωριοποιÞθηκε üλο και περισσüτερο. ΣυχνÜ αποσýρθηκε στις επαρχßες για να αφιερωθεß σε θρησκευτικÝς δραστηριüτητες, μαζß με μÝλη της προτεσταντικÞς κοινüτητας. ΠαρÜ τις αποσýρσεις αυτÝς, παρÝμεινε προσεκτικÞ στη μετÜδοση της δυναστικÞς κληρονομιÜς της. Ωστüσο, προÝκυψαν εντÜσεις με τους διαδüχους της, κυρßως τον γιο του Ari'iaue, του οποßου η αμφιλεγüμενη συμπεριφορÜ αποδυνÜμωσε περαιτÝρω τη βασιλικÞ εξουσßα. Το τÝλος της βασιλεßας της χαρακτηρßστηκε απü προσωπικÝς και πολιτικÝς δυσκολßες. ΑποδυναμωμÝνη απü ασθÝνειες και δοκιμασμÝνη απü οικογενειακÝς τραγωδßες, η ηγεμþν αντιμετωπßζει σταδιακÞ απþλεια επιρροÞς κι επαναλαμβανüμενες οικονομικÝς πιÝσεις. Η εýθραυστη υγεßα της την οδÞγησε να βασßζεται τüσο στη παραδοσιακÞ ιατρικÞ üσο και στην εμπειρογνωμοσýνη των ευρωπαßων γιατρþν. Ο θÜνατος της εγγονÞς της επÝτεινε τη θρησκευτικÞ απüσυρση στα τελευταßα της χρüνια.
Η Pōmare πÝθανε απü καρδιακÞ προσβολÞ στις 17 ΣεπτÝμβρη 1877, τερματßζοντας μια 50ετÞ βασιλεßα που της χÜρισε το παρατσοýκλι "Βασßλισσα Βικτþρια των Νüτιων Θαλασσþν". Σýμφωνα με τα απομνημονεýματα του Marau Ta'aroa, η βασßλισσα Ýχασε τις αισθÞσεις της μετÜ τη πρωινÞ της Ýκπλυση και, παρÜ την Üμεση παρÝμβαση του βασιλικοý γιατροý, δεν μποροýσε να ανανÞψει. Το σþμα της ταριχεýεται χρησιμοποιþντας σýγχρονες τεχνικÝς για την εποχÞ. ΤοποθετημÝνο σε Ýνα αεροστεγÝς μολýβδινο φÝρετρο, στη συνÝχεια σε Ýνα 2ο φÝρετρο απü ξýλο tamanu, εκτßθεται στη μεγÜλη αßθουσα του παλατιοý, για να επιτρÝψει στους κατοßκους της ΤαúτÞς και του γειτονικοý αρχιπελÜγους να αποτßσουνε φüρο τιμÞς στην ηγεμüνα τους. Η κηδεßα, η οποßα πραγματοποιÞθηκε στις 22 ΣεπτÝμβρη 1877, χαρακτηρßστηκε απü μεγÜλο πλÞθος κι εκδηλþσεις πÝνθους σýμφωνα με τις παραδüσεις της ΤαúτÞς. Οι κÜτοικοι των περιοχþν της ΤαúτÞς και της ΜουρÝα, με τýμπανα και ντυμÝνοι στα μαýρα, εκφρÜζουνε τα συλλυπητÞριÜ τους στη βασιλικÞ οικογÝνεια.

Η νεκρικÞ πομπÞ Ýφυγε απü τη Papeete το πρωß, με το φÝρετρο της βασßλισσας να τοποθετεßται σε μια οπλισμÝνη Üμαξα και να συνοδεýεται απü στρατιωτικÜ στρατεýματα κι Ýνα συμπαγÝς πλÞθος. Η πομπÞ, συνοδευüμενη απü ορειχÜλκινες μπÜντες και κανονιοβολισμοýς, φτÜνει στο βασιλικü τÜφο στη Papaoa κÜτω απü Ýνα μαυσωλεßο στο Outu'ai'ai Point (κοινüτητα Arue). Ο γιος της τη διαδÝχθηκε στο θρüνο. 2 χρüνια αργüτερα, ο τελευταßος τελικÜ συναßνεσε στη προσÜρτηση του βασιλεßου απü τη ΓαλλικÞ Δημοκρατßα με αντÜλλαγμα να διατηρÞσει τους τßτλους του και τις κατοικßες της βασιλικÞς οικογÝνειας και να γßνει αξιωματικüς της Λεγεþνας της ΤιμÞς.
Τα παιδιÜ της:
¸να αγüρι (1833), πÝθανε νÝος απü δυσεντερßα.
Ο πρßγκηπας Henri Pōmare (1835), πÝθανε νÝος απü δυσεντερßα.
Ο Πρßγκηπας Ariʻiaue Pōmare (1838-1855): προφανÞς κληρονüμος του Pōmare IV, αλλÜ πÜσχοντας απü φυματßωση, πÝθανε την παραμονÞ των 18ων γενεθλßων του.
Πρßγκηπας Teratane Pōmare (1839-1891): Pōmare V, βασιλιÜς της ΤαúτÞς 1877-80.
ΠριγκÞπισσα Teriʻimaevarua Pōmare (1841–1873): Teriimaevarua II, βασßλισσα της Bora Bora.
Η πριγκÞπισσα Victoria Pōmare (1844–1845) πÝθανε σε ηλικßα ενüς Ýτους.
Πρßγκηπας Tamatoa Pōmare (1842-1881): Tamatoa V, βασιλιÜς της Raiatea.
Πρßγκηπας Punuariʻi Teriʻitapunui Pōmare (1846–1888);
Πρßγκηπας Teriʻitua Tuavira Joinville Pōmare (1847-1875);
Ο Tevahitua Pōmare (1850-1852) πÝθανε νÝος.
Τα παιδιÜ της βασßλισσας Pōmare IV και του πρßγκηπα Ariʻifaaite φÝρουν τον τιτλο τιμÞς της ΒασιλικÞς Υψηλüτητας.

Ο Θυρεüς
Η Pōmare βρßσκεται στο επßκεντρο μιας σýνθετης διαδικασßας πολιτιστικÞς και λογοτεχνικÞς περßπτωσης σε ευρωπαúκÜ κεßμενα του 19ου αι.. Η φιγοýρα του διαμορφþνεται απü Ýναν αποικιακü λüγο που εναλλÜσσεται μεταξý εξωτικÞς γοητεßας και σÜτιρας. ΠαρουσιÜστηκε με τη σειρÜ της ως προστατευτικÞ μητÝρα, χριστιανÞ μÜρτυρας Þ αποδυναμωμÝνη ηγεμüνας, μια αντανÜκλαση των εντÜσεων μεταξý αποικιοκρατþν κι ιεραποστüλων. ¸γινε με τη σειρÜ της αντικεßμενο κοροúδßας και ρομαντισμοý στις αφηγÞσεις των ναυτικþν, στην αποικιακÞ λογοτεχνßα και στον Τýπο. ΑυτÝς οι περιγραφÝς αποτελοýν μÝρος μιας λογοτεχνικÞς παρÜδοσης που χαρακτηρßζεται απü το φαντασιακü των παραδεισÝνιων νησιþν που κληρονüμησε απü το Μπουγκαινβßλ, συχνÜ αναμεμειγμÝνο με στερεüτυπα για τις αυτüχθονες γυναßκες, τον αισθησιασμü τους και την υποτιθÝμενη ανικανüτητÜ τους να κυβερνÞσουν. Η üμορφη ΤαúτÞ δßνει Ýτσι τη θÝση της σε μια πιο αμφßσημη φιγοýρα, συχνÜ υποτιμημÝνη στα γαλλικÜ φυλλÜδια, üπου γελοιοποιεßται ως γκροτÝσκα Þ ξεπεσμÝνη φιγοýρα.
¸γινε επßσης ρομαντικüς χαρακτÞρας απü τη πÝννα του Alexandre Dumas Þ του Pierre Loti, üπου σκηνοθετÞθηκε ως μελαγχολικÞ ηγεμüνας, μÜρτυρας της παρακμÞς του βασιλεßου της ενüψει της αποικιοκρατßας. Αυτοß οι συγγραφεßς εκμεταλλεýονται τη μακροζωßα της βασιλεßας της και τη θÝση της ως βασßλισσας για να τη κÜνουνε σýμβολο ενüς εξιδανικευμÝνου παρελθüντος, ενþ αποκρýπτουνε το πραγματικü πολιτικü διακýβευμα της αντßθεσÞς της στο γαλλικü προτεκτορÜτο. Η εικüνα της, συνυφασμÝνη με αυτÞ του νησιοý του, θυμßζει μια γη που παραβιÜστηκε απü αποικιακÝς δυνÜμεις, Ýνα παραλληλισμü φορτισμÝνο με μια ισχυρÞ πνευματικÞ και συναισθηματικÞ διÜσταση.
Η Pōmare IV δεν Þταν η μüνη γυναßκα που κυβÝρνησε υπü την πßεση των αποικιακþν δυνÜμεων τον 19ο αι.. Προσωπικüτητες üπως η Lalla Fatma N'Soumer Þ η Ranavalona I μας επιτρÝπουν να τοποθετÞσουμε τη Pōmare σε μια συγκριτικÞ προοπτικÞ. Σε αντßθεση με αυτÝς τις πολεμικÝς φιγοýρες, εκεßνη υιοθÝτησε μια στÜση διπλωματικÞς αντßστασης, χρησιμοποιþντας αλληλογραφßα και διεθνεßς συμμαχßες για να προστατεýσει το βασßλειü της. Ωστüσο, üπως κι οι σýγχρονοß της, αντιμετωπßζει την Ýμφυλη περιθωριοποßηση στις ευρωπαúκÝς αφηγÞσεις, üπου ο πολιτικüς της ρüλος συχνÜ υποβαθμßζεται Þ χλευÜζεται.
ΠαρÜ αυτÝς τις προκατειλημμÝνες σκÝψεις, επιβεβαßωσε τον εαυτü της ως πραγματικÞ ηγÝτις. Οι κυμαινüμενες συμμαχßες του -πρþτα με προτεστÜντες ιεραποστüλους και στη συνÝχεια με τις γαλλικÝς αρχÝς- αντικατοπτρßζουν μια Ýντονη αßσθηση στρατηγικÞς. Δεßχνει Ýτσι τη δυσκολßα μιας μη Ευρωπαßας γυναßκας να επιβληθεß σε αρσενικÝς κι αποικιακÝς ιεραρχßες. Η 50ετÞς βασιλεßα της επιδεικνýει αξιοσημεßωτη ανθεκτικüτητα απÝναντι στη ξÝνη κυριαρχßα κι η ιστορßα της, αν και διαστρεβλωμÝνη απü τις ευρωπαúκÝς αφηγÞσεις, εßναι αυτÞ μιας βασßλισσας που Þξερε πþς να χειριστεß τους πüρους που εßχε στη διÜθεσÞ της.

Το 2022, τον ρüλο της Pōmare IV υποδýεται η ΤαúτινÞ ηθοποιüς Tuheï Adams στη γαλλικÞ τηλεοπτικÞ ταινßα The Last Queen of Tahiti, σε σκηνοθεσßα Adeline Darraux.
Η ζωÞ της βρßσκεται στο επßκεντρο του ντοκιμαντÝρ Tahiti, a Queen in Legacy των Fabrice Gardel και Alexia Klingler (2022).
Εκτüς απü τη φωτογραφßα που απεικονßζει αυτü το Üρθρο, γνωρßζουμε Ýνα χαρακτικü που αντιπροσωπεýει τη Pōmare IV. ΑυτÞ η εικονογρÜφηση εμφανßζεται στο Ýργο του Duperrey, Voyage autour du monde exécution par ordre du roi, sur la corvette de Sa Majesté, La Coquille, του τüμου Histoire du voyage. ΠιÜτο Νο 13, με τη λεζÜντα: Γυναßκες του νησιοý της ΤαÀτης. (ΝÞσοι της Κοινωνßας). 1 Po-maré Vahiné, αντιβασιλÝας. 2. Téré-moémoé· χÞρα του Po-maré II. Lejeune και Chazal delt. De l'Impre de Rémond. Ambroise Tardieu, γλýπτης.
Οι τßτλοι που κατεßχε στη διÜρκεια της ýπαρξÞς της εßναι:
1813-1815: Η Αυτοý Υψηλüτητα ΠριγκÞπισσα 'Aimata;
1815-1821: Η ΒασιλικÞ Υψηλüτητα ΠριγκÞπισσα 'Aimata Pōmare;
1821-1827: Η ΒασιλικÞ Υψηλüτητα η ΠριγκÞπισσα της ΤαúτÞς.
1827-1877: Η ΑυτÞς Μεγαλειüτης η Βασßλισσα της ΤαúτÞς και των λοιπþν περιοχþν.
¸τσι, η εποχÞ της βασßλισσας Pomaré περιλαμβÜνει το τÝλος της ΠαλινüρθωσÞς, τη βασιλεßα του Λουδοβßκου-Φιλßππου, τη σýντομη Δεýτερη Δημοκρατßα, ολüκληρη τη Δεýτερη Αυτοκρατορßα και τα 7 χρüνια που εßδαν τον Πρüεδρο Thiers και τον στρατÜρχη Mac-Mahon στο ΜÝγαρο των Ηλυσßων περισσüτερο απü μισü αιþνα.
Μισüς αιþνας κατÜ τον οποßο αυτÞ η πριγκßπισσα των Νüτιων Θαλασσþν κÝντρισε το ενδιαφÝρον κι εξÝπληξε τους ναυτικοýς, προκÜλεσε σοβαρÝς διπλωματικÝς διαφορÝς μεταξý Γαλλßας κι Αγγλßας κι Ýγινε πρωτοσÝλιδο, τüσο στη ΤαúτÞ üσο και στην Ευρþπη. Οι ποιητÝς Ýχουνε τραγουδÞσει για αυτÞ τη γοητευτικÞ κυρßαρχο. ¹ταν η Aïmata, η βασßλισσα με τα üμορφα μÜτια που θυμÞθηκε τη Meaha, εικονογραφημÝνη απü τον Byron. Οι παριζιÜνικοι chansonniers δεν Þταν οι τελευταßοι που διασκÝδασαν, υπü τη μοναρχßα του Ιουλßου και τη Δεýτερη Αυτοκρατορßα, απü αυτÞ την εξωτικÞ βασßλισσα, η οποßα δεν ισοφÜρισε τη Βικτþρια για üλη τη διÜρκεια της βασιλεßας της, αλλÜ τη ξεπÝρασε σε δημοτικüτητα των υπηκüων της!
Η βασßλισσα Pomare της ΤαúτÞς κυριÜρχησε στην ιστορßα της ΓαλλικÞς Πολυνησßας το 19ο αιþνα. Αυτü το βιβλßο ανασταßνει αυτüν την υπÝροχη ηγεμüνα της ΤαúτÞς, αντιμÝτωπη με την Üφιξη στο βασßλειü της ιεραποστüλων και στη συνÝχεια δυτικþν κυβερνητþν: η ιστορßα εμψυχþνεται απü πολλÜ κεßμενα και νüστιμες επιστολÝς, πολλÝς απü αυτÝς αδημοσßευτες, απü τους πρωταγωνιστÝς.
