ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÐéíáêïèÞêç 

Holbein

Holbein d. J. Hans (1497-1543) Late Renaissance

                                   Βιογραφικü

     Ο Χανς Χüλμπαúν ο νεüτερος (Hans Holbein der Jüngere), Þτανε Γερμανüς ζωγρÜφος, σχεδιαστÞς και χαρÜκτης της ΑναγÝννησης. Θεωρεßται απü τους μεγαλýτερους προσωπογρÜφους του 16ου αι. Επßσης φιλοτÝχνησε Ýργα θρησκευτικοý περιεχομÝνου, σÜτιρας και μεταρρυθμιστικÞς προπαγÜνδας, ενþ σπουδαßα Þτανε κι η συνεισφορÜ του στο σχεδιασμü βιβλßων. ΑναφÝρεται ως ο νεüτερος þστε να διακρßνεται απü τον πατÝρα του, Χανς Χüλμπαúν τον πρεσβýτερο, διακεκριμÝνο ζωγρÜφο της ¾στερης ΓοτθικÞς τεχνοτροπßας.
     ΕργÜστηκε κυρßως στη Βασιλεßα στα 1α χρüνια της καριÝρας του. ΑρχικÜ ζωγρÜφιζε τοιχογραφßες και θρησκευτικÜ Ýργα, ενþ παρÜλληλα σχεδßαζε υαλογραφßες κι Ýντυπα βιβλßα. ΑναλÜμβανε, ακüμη, πορτραßτα, κÜνοντας αßσθηση διεθνþς με προσωπογραφßες του ¸ρασμου, ουμανιστÞ φιλοσüφου απü το Ρüττερνταμ. ¼ταν η Μεταρρýθμιση Ýφτασε στη Βασßλεια, ο Χüλμπαúν εργÜστηκε για πελÜτες κι απü τις 2 αντιμαχüμενες θρησκευτικÝς παρατÜξεις. Η μÝχρι τüτε γοτθικÞ τεχνοτροπßα του εμπλουτßστηκε απü νÝες καλλιτεχνικÝς τÜσεις στην Ιταλßα, τη Γαλλßα και τις ΚÜτω Χþρες, καθþς κι απü τον Αναγεννησιακü Ουμανισμü. Το αποτÝλεσμα Þταν μικτÞ αισθητικÞ καθαρÜ προσωπικοý στυλ και χαρακτÞρα.
      ΓεννÞθηκε στην ελεýθερη αυτοκρατορικÞ πüλη του ¢ουγκσμπουργκ της Νüτιας Γερμανßας κατÜ τη διÜρκεια του χειμþνα του 1497-98. ¹τανε γιος του ζωγρÜφου και σχεδιαστÞ Χανς Χüλμπαúν του πρεσβýτερου, του οποßου κι ακολοýθησε το επÜγγελμα απü κοινοý με το μεγαλýτερο αδελφü του, τον Αμβρüσιο. Ο Χüλμπαúν ο πρεσβýτερος διατηροýσε μεγÜλο και πολυσýχναστο εργαστÞρι εκεß, üπου βοηθοýσε ορισμÝνες φορÝς κι ο αδερφüς του επßσης ζωγρÜφος, Σιγισμοýνδος.
     ΜÝχρι το 1515 o Χανς κι ο Αμβρüσιος μετακüμισανε πλανüδιοι καλλιτÝχνες στη πüλη της Βασιλεßας, κÝντρο μÜθησης ζωγραφικÞς αλλÜ και της χαρακτικÞς. Εκεß μαθητεýσανε κοντÜ στον εξÝχοντα ζωγρÜφο της πüλης, τον Χανς ΧÝρμπστερ. Τα αδÝρφια βρÞκαν εργασßα στη πüλη ως σχεδιαστÝς ξυλογραφιþν και κüφτες μετÜλλων για τυπογρÜφους. Το 1515, ο κÞρυκας και θεολüγος ¼σβαλντ Μυκüνιους (1488-1552) τους προσκÜλεσε να προσθÝσουνε σχÝδια με μελÜνι στο περιθþριο αντιγρÜφου του Ýργου Μωρßας Εγκþμιον του ουμανιστÞ λογßου ¸ρασμου (1466-1536) απü τη πüλη του Ρüτερνταμ. Τα σχÝδια αποτελοýνε πρþιμη απüδειξη της ευστροφßας και της ουμανιστικÞς εκπαßδευσης του Χüλμπαúν. Τ’  Üλλα του νεανικÜ Ýργα, περιλαμβανομÝνου του 2πλοý πορτραßτου του δημÜρχου της Βασιλεßας, Jakob Meyer zum Hasen και της συζýγου του ΔωροθÝας, ακολουθοýνε το στυλ του πατÝρα του.


     Δια Χειρüς Χüλμπαúν Πρεσβýτερου 2 αδÝλφια: Αμβρüσιος & Χανς

     Το 1517, πατÝρας και γιος ξεκινÜνε κοινü Ýργο στη ΛουκÝρνη, ζωγραφßζοντας εσωτερικÝς κι εξωτερικÝς τοιχογραφßες για τον Ýμπορο Jakob von Hertenstein. Ενþ βρισκüτανε στη ΛουκÝρνη σχεδßαζεν επßσης προσχÝδια για υαλογραφßες. Τα αρχεßα της πüλης μαρτυροýν πως στις 10 ΔεκÝμβρη 1517, Ýλαβε πρüστιμο για 5 λßβρες επειδÞ ξεκßνησε καυγÜ σε δημüσιο χþρο μ' Ýνα χρυσοχüο που ονομαζüτανε ΚÜσπαρ, ο οποßος τιμωρÞθηκε επßσης με το ßδιο ποσü. Το χειμþνα εκεßνο, ο Χüλμπαúν επισκÝφτηκε πιθανþς τη Βüρεια Ιταλßα, αν και δεν διασþζεται κανÝνα αποδεικτικü στοιχεßο του ταξιδιοý. Πολλοß μελετητÝς υποστηρßζουν πως εκεß μελÝτησε τις τοιχογραφßες μεγÜλων καλλιτεχνþν της περιοχÞς, üπως ο ΑντρÝα ΜαντÝνια, προτοý επιστρÝψει στη ΛουκÝρνη. ΚÜλυψε δýο επιφÜνειες στην οικßα του Hertenstein με αντßγραφα Ýργων του ΜαντÝνια, συμπεριλαμβανομÝνων των ΘριÜμβων του Καßσαρα. Το 1519, μετακüμισε πßσω στη Βασιλεßα. Τα ßχνη του αδερφοý του χÜνονται τη περßοδο αυτÞ κι η επικρατοýσα υπüθεση εßναι πως απεβßωσε. Ο Χüλμπαúν ανÝκτησε τη θÝση του στους καλλιτεχνικοýς κýκλους της πüλης, διατηρþντας Ýνα σταθερÜ απασχολημÝνο εργαστÞρι. ΕισÞλθε στη συντεχνßα των ζωγρÜφων κι Ýλαβε τα δικαιþματα δημüτη της πüλης. Παντρεýτηκε την ¸λσμπεθ Σμιντ, μια χÞρα ελÜχιστα μεγαλýτερη απü κεßνον, η οποßα μεγÜλωνε Þδη Ýνα βρÝφος, το ΦρÜντζ και διατηροýσε το βυρσοδεψεßο του αποθανüντος συζýγου της. ΧÜρισε στο Χüλμπαúν επßσης Ýνα γιο, το Φßλιπ, κατÜ το 1ο Ýτος  του γÜμου τους. ΣυνολικÜ απÝκτησε 4 παιδιÜ.
     ΥπÞρξε παραγωγικüς στη διÜρκεια της περιüδου στη Βασιλεßα, που συνÝπεσε με την Üφιξη του Λουθηρανισμοý. ΑνÝλαβε σýνολο σημαντικþν Ýργων, üπως οι εξωτερικÝς τοιχογραφßες του Οßκου του Χοροý κι οι εσωτερικÝς τοιχογραφßες της αßθουσας συνεδριÜσεων του Δημαρχεßου της πüλης. Για τις 1ες ξÝρουμε απ’ τα προπαρασκευαστικÜ τους σχÝδια. Απü κεßνες του Δημαρχεßου σþζονται μüνο κακοδιατηρημÝνα τμÞματα. ΦιλοτÝχνησεν επßσης σειρÜ απü θρησκευτικοýς πßνακες, καθþς και σχÝδια για υαλογραφßες. Σε μιαν επαναστατικÞ για την εικονογρÜφηση βιβλßων περßοδο, εργÜστηκε για τον εκδüτη Johann Froben. Στα χαρακτικÜ της περιüδου αυτÞς συναντοýμε το Χορü του ΘανÜτου, τις Εικüνες (με θÝματα απü την ΠαλαιÜ ΔιαθÞκη) και τη σελßδα που Ýφερε τον τßτλο της Βßβλου του Μαρτßνου ΛουθÞρου. ΜÝσω της χαρακτικÞς, ο Χüλμπαúν απÝκτησε πιο εκλεπτυσμÝνη αντßληψη των τεχνικþν απüδοσης της Ýκφρασης και του χþρου.
     ΑσχολÞθηκε στη Βασιλεßα επßσης με αναμνηστικÜ πορτραßτα, ανÜμεσα στα οποßα και το διπλü πορτραßτο των Jakob και Dorothea Meyer, και το 1519, εκεßνο του νεαροý ακαδημαúκοý Boniface Amerbach. Σýμφωνα με τον ιστορικü της τÝχνης Πωλ Γκανζ, το πορτραßτο του Amerbach σηματοδοτεß πρüοδο στη τεχνικÞ του, κυρßως με τη χρÞστη αδιÜσπαστων χρωμÜτων. Για τον Meyer ζωγρÜφισε Ýνα ρετÜμπλ με τη Παναγßα, που περιλÜμβανε πορτραßτα του δωρητÞ, της συζýγου και της κüρης του. Το 1523 ζωγρÜφισε τα 1α του πορτραßτα του εξÝχοντος λογßου της ΑναγÝννησης, ¸ρασμου, που απαιτοýσανε πιστüτητα προκειμÝνου ο τελευταßος να τα στεßλει σε φßλους και θαυμαστÝς του σε ολüκληρη την Ευρþπη. ΑυτÜ κατÝστησαν τον Χüλμπαúν καλλιτÝχνη διεθνοýς εμβÝλειας. ΕπισκÝφτηκε τη Γαλλßα το 1524, πιθανþς σε αναζÞτηση δουλειÜς στην αυλÞ του Φραγκßσκου Α'. ¼ταν αποφÜσισε να κÜνει το ßδιο στην Αγγλßα το 1526, ο ¸ρασμος τον συνÝστησε στο φßλο του, Τüμας Μορ, λüγιο και πολιτικü. «Οι τÝχνες παγþνουν στο μÝρος αυτü του κüσμου», Ýγραψε, «κι αυτüς εßναι ο μüνος τρüπος þστε να αποκτÞσει η Αγγλßα μερικοýς αγγÝλους».
     ΚατÜ τη διÜρκεια του ταξιδιοý του, πραγματοποßησε μια στÜση στην ΑμβÝρσα. Εκεß αγüρασε καμβÜδες απü βελανιδιÜ κι ßσως συνÜντησε το ζωγρÜφο Quentin Matsys (1466-1569). Ο Σερ Τüμας Μορ τον υποδÝχτηκε στην Αγγλßα και του εξασφÜλισε Ýνα σýνολο παραγγελιþν. «Ο ζωγρÜφος σου, αγαπητÝ μου ¸ρασμε,» Ýγραψε, «εßναι θαυμÜσιος καλλιτÝχνης». Ο Χüλμπαúν φιλοτÝχνησε μια διÜσημη προσωπογραφßα του Μορ, καθþς κι Ýνα πορτραßτο με το σýνολο της οικογÝνειÜς του. Το ομαδικü αυτü πορτραßτο, πρωτüτυπης σýλληψης, εßναι σÞμερα μελετÞσιμο μüνο απü Ýνα προπαρασκευαστικü σχÝδιο καθþς κι απü αντßγραφα Üλλων καλλιτεχνþν. Σýμφωνα με τον ιστορικü τÝχνης Andreas Beyer, «προσÝφερε το πρελοýδιο ενüς εßδους που δε γνþρισε πραγματικÞ αποδοχÞ παρÜ μÝσω της δανÝζικης ζωγραφικÞς του 17ου αι.».
     ΚατÜ τη 1η παραμονÞ του στην Αγγλßα, ο Χüλμπαúν εργÜστηκε κυρßως για Ýνα κýκλο ουμανιστþν που διατηροýσανε σχÝσεις με τον ¸ρασμο. ΑνÜμεσα στις παραγγελιοδüχους του συναντοýμε τον Γουßλιαμ Γουüρχαμ (περ.1450-1532), Αρχιεπßσκοπο του ΚαντÝρμπουρυ, που ‘χε στη κατοχÞ του Ýν απü τα πορτραßτα του ¸ρασμου που εßχε στο παρελθüν δημιουργÞσει ο Χüλμπαúν. Επßσης τον Βαυαρü αστρονüμο και μαθηματικü Nicholas Kratzer (1487-1550), που εργαζüταν ως δÜσκαλος για την οικογÝνεια του Μορ και του οποßου οι σημειþσεις διακρßνονται στο προπαρασκευαστικü σχÝδιο της ομαδικÞς προσωπογραφßας της οικογÝνειας. Παρüλο που ο ζωγρÜφος δεν εργÜστηκε για το βασιλιÜ κατÜ τη διÜρκεια της 2ετοýς αυτÞς παραμονÞς στην Αγγλßα, δημιοýργησε πορτραßτα αυλικþν, για παρÜδειγμα του Σερ ΧÝνρι Γκßλντφορντ (1489-1532) και της συζýγου του Λαßδης Μαßρη, üπως και της Ανν Λüβελλ, τα χαρακτηριστικÜ της οποßας αναγνωριστÞκανε πρüσφατα στο Ýργο Λαßδη με σκßουρο και ψαρüνι. Το ΜÜη του 1527 ζωγρÜφισε Ýνα πανüραμα της πολιορκßας της ΤερουÜν (γαλλικÜ: Thérouanne) για την επßσκεψη πρεσβεßας απü τη Γαλλßα. Απü κοινοý με τον Kratzer, επινüησαν Ýνα ταβÜνι με πλανητικÜ σýμβολα, κÜτω απü το οποßο δεßπνησαν οι επισκÝπτες. Ο χρονικογρÜφος ¸ντουαρντ Χωλ (1498-1547) περιÝγραψε το θÝαμα ως απεικüνιση «ολüκληρης της Γης, περιτριγυρισμÝνης απü τη θÜλασσα, σα χÜρτη».
     Στις 29 Αυγοýστου 1528, ο Χüλμπαúν αγüρασε οßκημα στη Βασιλεßα, στο St Johanns-Vorstadt. ΥποθÝτουμε πως επÝστρεψε στην Ýδρα του προκειμÝνου να διατηρÞσει την ιδιüτητα του δημüτη, καθþς εßχε εξασφαλßσει Üδεια διετοýς απουσßας και μüνο. ¸χοντας αυξÞσει τη προσωπικÞ του περιουσßα στην Αγγλßα, αγüρασε και 2ο οßκημα το 1531. ΚατÜ τη περßοδο αυτÞ στη Βασιλεßα, ζωγρÜφισε την ΟικογÝνεια του ΚαλλιτÝχνη, που απεικονßζει την ¸λσμπεθ, με τα 2 μεγαλýτερα παιδιÜ του ζεýγους, το Φßλιπ και την Κατερßνα, θυμßζοντας αμυδρÜ τη ΠαρθÝνο με το Θεßο ΒρÝφος και το ΒαπτιστÞ. Ο ιστορικüς της τÝχνης Τζον Ρüουλαντς χαρακτηρßζει το Ýργο ως «Ýνα απü τα συγκινητικüτερα πορτραßτα στην ιστορßα της τÝχνης».
     Η Βασιλεßα πÝρασε ταραγμÝνη περßοδο στη διÜρκεια της απουσßας του Χüλμπαúν. ΜεταρρυθμιστÝς, συνεπαρμÝνοι με τις ιδÝες του Ζβßγγλιου (1484-1531), επεδεßκνυαν εικονοκλαστικÞ συμπεριφορÜ απαγορεýοντας τις εικüνες στους ναοýς. Τον Απρßλη του 1529, ο ελεýθερα σκεπτüμενος ¸ρασμος Ýνιωσε υποχρεωμÝνος να εγκαταλεßψει το καταφýγιü του για το ΦρÜιμπουργκ ιμ ΜπρÜισγκαου. Οι εικονοκλÜστες πιθανþς κατÝστρεψαν ορισμÝνα απü τα θρησκευτικÜ Ýργα του Χüλμπαúν, ωστüσο οι λεπτομÝρειες παραμÝνουν Üγνωστες. Οι γνþσεις μας για τις θρησκευτικÝς πεποιθÞσεις του Χüλμπαúν εßναι αποσπασματικÝς κι ασαφεßς. «Η θρησκευτικÞ πλευρÜ των Ýργων ζωγραφικÞς του υπÞρξε πÜντα διφοροýμενη», υποστηρßζει ο ιστορικüς τÝχνης Τζον Νορθ, «κι Ýτσι παρÝμεινε». Σýμφωνα με μητρþο που δημιουργÞθηκε þστε να επιβεβαιωθεß πως üλοι οι εξÝχοντες πολßτες ασπÜζονταν τα νÝα δüγματα: «ο ΔÜσκαλος Χανς Χüλμπαúν, ο ζωγρÜφος, λÝει πως πρÝπει να εßμαστε καλýτερα πληροφορημÝνοι για την (Αγßα) ΤρÜπεζα πριν την πλησιÜσουμε». Το 1530, οι αρχÝς κÜλεσαν το Χüλμπαúν να δικαιολογÞσει την απουσßα του απü τη λειτουργßα των μεταρρυθμιστþν. Λßγο αργüτερα, ωστüσο, συμπεριελÞφθη στον κατÜλογο κεßνων «που δεν Ýχουνε σοβαρÝς ενστÜσεις κι επιθυμοýν να συνυπÜρχουν με Üλλους Χριστιανοýς».
     Ο Χüλμπαúν εμφανþς διατÞρησε την εýνοια που απολÜμβανε και με το καινοýριο καθεστþς. Το συμβοýλιο των μεταρρυθμιστþν του κατÝβαλε το ποσü των 50 φλορινιþν και του ανÝθεσε να συνεχßσει τις τοιχογραφßες του Δημαρχεßου. Ωστüσο επÝλεξαν αυτÞ τη φορÜ θÝματα απü τη ΠαλαιÜ ΔιαθÞκη σε αντßθεση με το παρελθüν οπüτε κι εßχε επιλÝξει θÝματα απü την κλασικÞ ιστορßα και τις αλληγορßες. Οι τοιχογραφßες του ΡοβοÜμ και της ΣυνÜντησης ανÜμεσα στο Σαοýλ και το ΣαμουÞλ εßχαν απλοýστερο σχÝδιο σε σχÝση με τις παλαιüτερες. Την ßδια περßοδο εργÜστηκε και για τους παραδοσιακοýς του πελÜτες. Ο παλαιüς του εργοδüτης Jakob Meyer του ανÝθεσε να συμπληρþσει πρüσωπα και λεπτομÝρειες στο οικογενειακü παρεκκλÞσι που φιλοτÝχνησε το 1526. Η τελευταßα παραγγελßα προς τον καλλιτÝχνη τη περßοδο αυτÞ Þταν η διακüσμηση της üψης 2 ρολογιþν στην πýλη της πüλεως το 1531. Η Ýλλειψη χρηματοδοτþν στη Βασιλεßα οδÞγησε ßσως στην απüφαση να επιστρÝψει στην Αγγλßα στις αρχÝς του επüμενου Ýτους.
     ΜετÜ τη Βασιλεßα, συνÝχισε τη δραστηριüτητÜ του στην Αγγλßα το 1532. ΕπÝστρεψε μÜλιστα σε μια εποχÞ üπου το πολιτικü και θρησκευτικü περιβÜλλον Üλλαζε με δραματικοýς ρυθμοýς. Το 1532 ο Ερρßκος ο Η' προετοιμαζüταν να λÜβει διαζýγιο απü την Αικατερßνη της Αραγωνßας και να παντρευτεß την ¢ννα ΜπολÝυν, αψηφþντας τον ΠÜπα. ΑνÜμεσα σε κεßνους που δηλþνανε την αντßθεσÞ τους στις πρÜξεις του βασιλιÜ Þταν κι ο παλαιüς οικοδεσπüτης και προστÜτης, Σερ Τüμας Μορ, που παραιτÞθηκε απü Λüρδος ΚαγκελÜριος το ΜÜη του 1532. ΚατÜ τα φαινüμενα ο Χüλμπαúν κρÜτησε τις αποστÜσεις του απü τον κýκλο του Μορ στη παραμονÞ του αυτÞ, και, σýμφωνα με τον ¸ρασμο, «εξαπÜτησε εκεßνους στους οποßους εßχε πÜει με συστÜσεις».
     ΑυτÞ τη φορÜ εργÜστηκε για 2 νÝου χρηματοδüτες. ΒρÞκε εýνοια ανÜμεσα στους ριζοσπαστικοýς νÝους κýκλους εξουσßας της οικογÝνειας ΜπολÝυν και του Τüμας Κρüμγουελ. Ο τελευταßος Ýγινε γραμματÝας του βασιλÝως το 1534, ελÝγχοντας üλες τις πτυχÝς της διακυβÝρνησης, συμπεριλαμβανομÝνης της καλλιτεχνικÞς προπαγÜνδας. Ο Μορ εκτελÝστηκε το 1535, üπως κι ο Τζον Φßσερ, του οποßου το πορτραßτο εßχε επßσης κατασκευÜσει ο Χüλμπαúν. Δημιοýργησε τα πορτραßτα διÜφορων αυλικþν, γαιοκτημüνων κι επισκεπτþν κατÜ την εποχÞ αυτÞ. Το διασημüτερο κι ßσως το πιο αριστουργηματικü Ýργο της περιüδου Þταν Οι ΠρÝσβεις. Αυτü το πορτραßτο σε φυσικü μÝγεθος απεικονßζει το Ζαν ντε Ντιντεβßλ, πρÝσβη του Φραγκßσκου Α' της Γαλλßας το 1533, και το Ζþρζ ντε Σελβ, επßσκοπο του Λαβþρ, που επισκÝφτηκε το Λονδßνο την ßδια χρονιÜ. Στο Ýργο Ýχουν ενσωματωθεß σýμβολα και παρÜδοξα, συμπεριλαμβανομÝνου ενüς παραμορφωμÝνου κρανßου. Σýμφωνα με τους μελετητÝς σε αυτÜ εßναι κωδικοποιημÝνες αινιγματικÝς αναφορÝς στη μÜθηση, τη θρησκεßα, τη θνητüτητα και τη παραßσθηση, κατÜ τη παρÜδοση της ΒορειοευρωπαúκÞς ΑναγÝννησης. Οι ιστορικοß της τÝχνης, Oskar Bätschmann και Pascal Griener, υποστηρßζουν πως στον πßνακα «επιστÞμες και τÝχνες, αντικεßμενα πολυτελεßας και δüξας, αναμετρþνται με το μεγαλεßο του ΘανÜτου».
     Οι παραγγελßες του στα 1α στÜδια της 2ης παραμονÞς του στην Αγγλßα περιλαμβÜνουνε πορτραßτα Λουθηρανþν εμπüρων της ΧανσεατικÞς ¸νωσης. Οι Ýμποροι κατοικοýσαν και συναλλÜσσονταν στο Στßλγιαρντ (Steelyard), Ýνα σýμπλεγμα απü αποθÞκες, γραφεßα και κατοικßες στη βüρεια üχθη του ΤÜμεση. Ο Χüλμπαúν νοßκιασε Ýνα σπßτι στη κοντινÞ ΜÝιντεν ΛÝιν (Maiden Lane). Απεικüνισε ποικιλοτρüπως τους πελÜτες του. Το πορτραßτο του Georg Gisze απ’ το Γκντανσκ παρουσιÜζει τον Ýμπορο να περιβÜλλεται απü εξαßσια ζωγραφισμÝνα σýμβολα της δουλειÜς του. Του Derich Berck απü την Κολωνßα, απü την Üλλη, εßναι κλασικÜ απλü, πιθανþς εμπνευσμÝνο απü τον ΤιτσιÜνο. Για την Ýδρα της συντεχνßας στο Στßλγιαρντ ζωγρÜφισε 2 μνημειþδεις αλληγορßες, το Θρßαμβο του Πλοýτου και το Θρßαμβο της Φτþχειας, αμφüτερα χαμÝνα σÞμερα. Οι Ýμποροι παραγγεßλανε στον καλλιτÝχνη μιαν απεικüνιση του Παρνασσοý για τη πομπÞ της παραμονÞς της στÝψης της ¢νν ΜπολÝυν στις 31 ΜÜη 1533.
     ΕπιβεβαιωμÝνα πορτραßτα της Ανν ΜπολÝυν απü τον Χüλμπαúν δε σþζονται σÞμερα, ßσως επειδÞ η μνÞμη της καταδιþχθηκε μετÜ την εκτÝλεσÞ της για προδοσßα, αιμομιξßα και μοιχεßα το 1536. Το üτι ο καλλιτÝχνης εργÜστηκε απευθεßας για την Ανν και τον κýκλο της εßναι, ωστüσο, ξεκÜθαρο. Σχεδßασε Ýνα κýπελλο στο οποßο χÜραξε Ýνα σχÝδιο δικÞς της Ýμπνευσης με Ýνα γερÜκι που στÝκεται ανÜμεσα σε τριαντÜφυλλα, καθþς και κοσμÞματα και βιβλßα που συνδÝονται με εκεßνη. Επßσης σκιτσÜρισε αρκετÝς γυναßκες απü το περιβÜλλον της, üπως την ΤζÝιν ΠÜρκερ, κουνιÜδα της βασßλισσας. Την ßδια περßοδο, ο Χüλμπαúν εργÜστηκε για τον Τüμας Κρüμγουελ που εργαζüταν πυρετωδþς για τις μεταρρυθμßσεις του Ερρßκου. Ο Κρüμγουελ παρÞγγειλε στο Χüλμπαúν εικüνες σχετικÝς με τη Μεταρρýθμιση και τη βασιλεßα, üπως μια σειρÜ απü ξυλογραφßες που στρÝφονταν κατÜ του κλÞρου, και τη σελßδα που φιλοξενεß τον τßτλο της αγγλικÞς μετÜφρασης της Βßβλου απü τον ΜÜιλς Κüβερντεúλ. Ο Ερρßκος ο Η' εßχε παρÜλληλα ξεκινÞσει Ýνα μεγαλειþδες πρüγραμμα χρηματοδüτησης καλλιτεχνþν. Οι προσπÜθειÝς του να αποδþσει δüξα στον καινοýριο του ρüλο ως ΚεφαλÞ της Εκκλησßας κορυφþθηκε με την κατασκευÞ του Ανακτüρου Νüνσατς (Nonsuch Palace), που ξεκßνησε το 1538.


                               Το ΕργαστÞρι του

     Το 1535 εßχεν εξελιχθεß σε Βασιλικü ΖωγρÜφο στην αυλÞ του Ερρßκου Η' της Αγγλßας. Απü τη θÝση αυτÞ, σχεδßασε üχι μüνο πορτραßτα κι εορταστικÝς διακοσμÞσεις, αλλÜ και κοσμÞματα, πιÜτα κι Üλλα πολυτελÞ αντικεßμενα. Τα πορτραßτα του της βασιλικÞς οικογÝνειας και διÜφορων ευγενþν αποτελοýνε ζωντανÞ ανÜμνηση μιας λαμπρÞς αυλÞς στη βαρυσÞμαντη εποχÞ που ο Ερρßκος εδραßωνε τη κυριαρχßα του πÜνω στην Εκκλησßα της Αγγλßας. Το 1536 κÜνει τα πορτραßτα üλων των αυλικþν του Παλατιοý. Το 1539 πÜει στο ΝτιρÝν για να ζωγραφßσει την ¢ννα της ΚλÝβης, την οποßα παντρεýεται ο ΒασιλιÜς Ερρßκος το 1540. Η ακριβÞς ημερομηνßα θανÜτου δεν μας Ýγινε γνωστÞ, αλλÜ πÜντως φαßνεται πως πÝθανε κÜπου μεταξý 7 Οκτþβρη και 29 ΝοÝμβρη 1543, σε ηλικßα 45-46 ετþν, σε σχετικÜ μικρÞν ηλικßα, απü πανþλη.
     Η τÝχνη του Χüλμπαúν εκτιμÞθηκε απü νωρßς στη καριÝρα του. Ο ΓÜλλος ποιητÞς και μεταρρυθμιστÞς ΝικολÜ Μπουρμπüν (~ 1503-1550) τον αποκÜλεσε ΑπελλÞ της εποχÞς, Ýνα χαρακτηριστικü δεßγμα αναγνþρισης απü τους συγχρüνους του. ¸χει περιγραφεß επßσης ως φαινüμενο που συνÝβη μοναχÜ μια φορÜ στην ιστορßα της τÝχνης, καθþς δε δημιοýργησε σχολÞ. ΜετÜ το θÜνατü του, ορισμÝνα απü τα Ýργα του χÜθηκαν, αλλÜ τα περισσüτερα μπÞκαν σε συλλογÝς και μÝχρι το 19ο αι. εßχεν αναγνωριστεß σαν Ýνας απü τους μεγÜλους δεξιοτÝχνες της προσωπογραφßας. Πρüσφατες εκθÝσεις τονßσανε τη ποικιλομορφßα στο Ýργο του. ΑφιÝρωσε την ενεργητικüτητÜ του σε σχÝδια που κυμαßνονται απü περßτεχνα κοσμÞματα μÝχρι μνημειþδεις τοιχογραφßες. Η τÝχνη του Ýχει αποκαλεστεß ρεαλιστικÞ, καθþς σχεδßαζε και ζωγρÜφιζε με σπÜνιαν ακρßβεια. Τα πορτραßτα του Þταν φημισμÝνα στην εποχÞ τους για την ομοιüτητα με τα πραγματικÜ πρüσωπα κι εßναι μÝσα απü τα μÜτια του Χüλμπαúν που πολλÝς διÜσημες μορφÝς των ημερþν του üπως οι ¸ρασμος και Μορ, εξακολουθοýν «να παßρνουν εικüνα». Αυτüς ωστüσο, δεν Þτανε ποτÝ ικανοποιημÝνος απλÜ με την εξωτερικÞ εμφÜνιση. ΕνσωμÜτωνε στρþματα συμβολισμοý, αλληγορßας και παρÜδοξου στη τÝχνη του, που εξακολουθοýν να γοητεýουνε τους μελετητÝς. Σýμφωνα με την Üποψη του ιστορικοý τÝχνης ¸λλις Γουüτερχαους (1905-1985), οι προσωπογραφßες του «παραμÝνουν αξεπÝραστες για τη σιγουριÜ και την οικονομßα της δÞλωσης, τη διεßσδυση στο χαρακτÞρα και Ýνα συνδυασμÝνο πλοýτο στην καθαρüτητα της τεχνοτροπßας».

==============================



                         Αυτοπροσωπογραφßα


















                                        Οι ΠρεσβευτÝς


                                         ¢μερμπαχ



                                   Η ¢ννα Της ΚλÝβης









                                             Κρüμγουελ






                                         Ο Ερρßκος ο 8ος



            προσχÝδιο για ολüσωμο πορτραßτο Ερρßκου 8ου



                                             ΜελÜγχθων



                                       ¸ρασμος



                        ΛαÀς Η Κορινθßα












                                   Το Ζεýγος ¸λλιοτ Üνω οι πßνακες


                                     Μαρßα, Μη Μου ¢πτου



           Η ΟικογÝνεια Του ΚαλλιτÝχνη (σýζυγος & 2 πρþτα τÝκνα τους)



               προσχÝδιο για πßνακα της οικογÝνειας του Μορ







                    3 πßνακες απü το "Χορü Του ΘανÜτου"



                       Λαßδη Με Σκßουρο & Ψαρüνι  (Ανν Λüβελ)



       Ντüροθυ ΜÝγιερ σýζυγος του ΔημÜρχου της Βασιλεßας ΓιÜκομπ



                                                  Ο Μορ



                                                 Ο ¸ρασμος









                                  Βωμüς Του ΠÜθους


                                 Ο Ιησοýς Χριστüς Στο ΤÜφο

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers