-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Holbein

Holbein d. J. Hans (1497-1543) Late Renaissance

                                   Βιογραφικ

     Ο Χανς Χλμπαν ο νετερος (Hans Holbein der Jüngere), τανε Γερμανς ζωγρφος, σχεδιαστς και χαρκτης της Αναγννησης. Θεωρεται απ τους μεγαλτερους προσωπογρφους του 16ου αι. Επσης φιλοτχνησε ργα θρησκευτικο περιεχομνου, στιρας και μεταρρυθμιστικς προπαγνδας, εν σπουδαα τανε κι η συνεισφορ του στο σχεδιασμ βιβλων. Αναφρεται ως ο νετερος στε να διακρνεται απ τον πατρα του, Χανς Χλμπαν τον πρεσβτερο, διακεκριμνο ζωγρφο της στερης Γοτθικς τεχνοτροπας.
     Εργστηκε κυρως στη Βασιλεα στα 1α χρνια της καριρας του. Αρχικ ζωγρφιζε τοιχογραφες και θρησκευτικ ργα, εν παρλληλα σχεδαζε υαλογραφες κι ντυπα βιβλα. Αναλμβανε, ακμη, πορτρατα, κνοντας ασθηση διεθνς με προσωπογραφες του ρασμου, ουμανιστ φιλοσφου απ το Ρττερνταμ. ταν η Μεταρρθμιση φτασε στη Βασλεια, ο Χλμπαν εργστηκε για πελτες κι απ τις 2 αντιμαχμενες θρησκευτικς παρατξεις. Η μχρι ττε γοτθικ τεχνοτροπα του εμπλουτστηκε απ νες καλλιτεχνικς τσεις στην Ιταλα, τη Γαλλα και τις Κτω Χρες, καθς κι απ τον Αναγεννησιακ Ουμανισμ. Το αποτλεσμα ταν μικτ αισθητικ καθαρ προσωπικο στυλ και χαρακτρα.
      Γεννθηκε στην ελεθερη αυτοκρατορικ πλη του ουγκσμπουργκ της Ντιας Γερμανας κατ τη διρκεια του χειμνα του 1497-98. τανε γιος του ζωγρφου και σχεδιαστ Χανς Χλμπαν του πρεσβτερου, του οποου κι ακολοθησε το επγγελμα απ κοινο με το μεγαλτερο αδελφ του, τον Αμβρσιο. Ο Χλμπαν ο πρεσβτερος διατηροσε μεγλο και πολυσχναστο εργαστρι εκε, που βοηθοσε ορισμνες φορς κι ο αδερφς του επσης ζωγρφος, Σιγισμονδος.
     Μχρι το 1515 o Χανς κι ο Αμβρσιος μετακμισανε πλανδιοι καλλιτχνες στη πλη της Βασιλεας, κντρο μθησης ζωγραφικς αλλ και της χαρακτικς. Εκε μαθητεσανε κοντ στον εξχοντα ζωγρφο της πλης, τον Χανς Χρμπστερ. Τα αδρφια βρκαν εργασα στη πλη ως σχεδιαστς ξυλογραφιν και κφτες μετλλων για τυπογρφους. Το 1515, ο κρυκας και θεολγος σβαλντ Μυκνιους (1488-1552) τους προσκλεσε να προσθσουνε σχδια με μελνι στο περιθριο αντιγρφου του ργου Μωρας Εγκμιον του ουμανιστ λογου ρασμου (1466-1536) απ τη πλη του Ρτερνταμ. Τα σχδια αποτελονε πριμη απδειξη της ευστροφας και της ουμανιστικς εκπαδευσης του Χλμπαν. Τ’  λλα του νεανικ ργα, περιλαμβανομνου του 2πλο πορτρατου του δημρχου της Βασιλεας, Jakob Meyer zum Hasen και της συζγου του Δωροθας, ακολουθονε το στυλ του πατρα του.


     Δια Χειρς Χλμπαν Πρεσβτερου 2 αδλφια: Αμβρσιος & Χανς

     Το 1517, πατρας και γιος ξεκιννε κοιν ργο στη Λουκρνη, ζωγραφζοντας εσωτερικς κι εξωτερικς τοιχογραφες για τον μπορο Jakob von Hertenstein. Εν βρισκτανε στη Λουκρνη σχεδαζεν επσης προσχδια για υαλογραφες. Τα αρχεα της πλης μαρτυρον πως στις 10 Δεκμβρη 1517, λαβε πρστιμο για 5 λβρες επειδ ξεκνησε καυγ σε δημσιο χρο μ' να χρυσοχο που ονομαζτανε Κσπαρ, ο οποος τιμωρθηκε επσης με το διο ποσ. Το χειμνα εκενο, ο Χλμπαν επισκφτηκε πιθανς τη Βρεια Ιταλα, αν και δεν διασζεται καννα αποδεικτικ στοιχεο του ταξιδιο. Πολλο μελετητς υποστηρζουν πως εκε μελτησε τις τοιχογραφες μεγλων καλλιτεχνν της περιοχς, πως ο Αντρα Μαντνια, προτο επιστρψει στη Λουκρνη. Κλυψε δο επιφνειες στην οικα του Hertenstein με αντγραφα ργων του Μαντνια, συμπεριλαμβανομνων των Θριμβων του Κασαρα. Το 1519, μετακμισε πσω στη Βασιλεα. Τα χνη του αδερφο του χνονται τη περοδο αυτ κι η επικρατοσα υπθεση εναι πως απεβωσε. Ο Χλμπαν ανκτησε τη θση του στους καλλιτεχνικος κκλους της πλης, διατηρντας να σταθερ απασχολημνο εργαστρι. Εισλθε στη συντεχνα των ζωγρφων κι λαβε τα δικαιματα δημτη της πλης. Παντρετηκε την λσμπεθ Σμιντ, μια χρα ελχιστα μεγαλτερη απ κενον, η οποα μεγλωνε δη να βρφος, το Φρντζ και διατηροσε το βυρσοδεψεο του αποθανντος συζγου της. Χρισε στο Χλμπαν επσης να γιο, το Φλιπ, κατ το 1ο τος  του γμου τους. Συνολικ απκτησε 4 παιδι.
     Υπρξε παραγωγικς στη διρκεια της περιδου στη Βασιλεα, που συνπεσε με την φιξη του Λουθηρανισμο. Ανλαβε σνολο σημαντικν ργων, πως οι εξωτερικς τοιχογραφες του Οκου του Χορο κι οι εσωτερικς τοιχογραφες της αθουσας συνεδρισεων του Δημαρχεου της πλης. Για τις 1ες ξρουμε απ’ τα προπαρασκευαστικ τους σχδια. Απ κενες του Δημαρχεου σζονται μνο κακοδιατηρημνα τμματα. Φιλοτχνησεν επσης σειρ απ θρησκευτικος πνακες, καθς και σχδια για υαλογραφες. Σε μιαν επαναστατικ για την εικονογρφηση βιβλων περοδο, εργστηκε για τον εκδτη Johann Froben. Στα χαρακτικ της περιδου αυτς συναντομε το Χορ του Θαντου, τις Εικνες (με θματα απ την Παλαι Διαθκη) και τη σελδα που φερε τον ττλο της Ββλου του Μαρτνου Λουθρου. Μσω της χαρακτικς, ο Χλμπαν απκτησε πιο εκλεπτυσμνη αντληψη των τεχνικν απδοσης της κφρασης και του χρου.
     Ασχολθηκε στη Βασιλεα επσης με αναμνηστικ πορτρατα, ανμεσα στα οποα και το διπλ πορτρατο των Jakob και Dorothea Meyer, και το 1519, εκενο του νεαρο ακαδημακο Boniface Amerbach. Σμφωνα με τον ιστορικ της τχνης Πωλ Γκανζ, το πορτρατο του Amerbach σηματοδοτε προδο στη τεχνικ του, κυρως με τη χρστη αδισπαστων χρωμτων. Για τον Meyer ζωγρφισε να ρετμπλ με τη Παναγα, που περιλμβανε πορτρατα του δωρητ, της συζγου και της κρης του. Το 1523 ζωγρφισε τα 1α του πορτρατα του εξχοντος λογου της Αναγννησης, ρασμου, που απαιτοσανε πισττητα προκειμνου ο τελευταος να τα στελει σε φλους και θαυμαστς του σε ολκληρη την Ευρπη. Αυτ κατστησαν τον Χλμπαν καλλιτχνη διεθνος εμβλειας. Επισκφτηκε τη Γαλλα το 1524, πιθανς σε αναζτηση δουλεις στην αυλ του Φραγκσκου Α'. ταν αποφσισε να κνει το διο στην Αγγλα το 1526, ο ρασμος τον συνστησε στο φλο του, Τμας Μορ, λγιο και πολιτικ. «Οι τχνες παγνουν στο μρος αυτ του κσμου», γραψε, «κι αυτς εναι ο μνος τρπος στε να αποκτσει η Αγγλα μερικος αγγλους».
     Κατ τη διρκεια του ταξιδιο του, πραγματοποησε μια στση στην Αμβρσα. Εκε αγρασε καμβδες απ βελανιδι κι σως συνντησε το ζωγρφο Quentin Matsys (1466-1569). Ο Σερ Τμας Μορ τον υποδχτηκε στην Αγγλα και του εξασφλισε να σνολο παραγγελιν. «Ο ζωγρφος σου, αγαπητ μου ρασμε,» γραψε, «εναι θαυμσιος καλλιτχνης». Ο Χλμπαν φιλοτχνησε μια δισημη προσωπογραφα του Μορ, καθς κι να πορτρατο με το σνολο της οικογνεις του. Το ομαδικ αυτ πορτρατο, πρωττυπης σλληψης, εναι σμερα μελετσιμο μνο απ να προπαρασκευαστικ σχδιο καθς κι απ αντγραφα λλων καλλιτεχνν. Σμφωνα με τον ιστορικ τχνης Andreas Beyer, «προσφερε το πρελοδιο ενς εδους που δε γνρισε πραγματικ αποδοχ παρ μσω της δανζικης ζωγραφικς του 17ου αι.».
     Κατ τη 1η παραμον του στην Αγγλα, ο Χλμπαν εργστηκε κυρως για να κκλο ουμανιστν που διατηροσανε σχσεις με τον ρασμο. Ανμεσα στις παραγγελιοδχους του συναντομε τον Γουλιαμ Γουρχαμ (περ.1450-1532), Αρχιεπσκοπο του Καντρμπουρυ, που ‘χε στη κατοχ του ν απ τα πορτρατα του ρασμου που εχε στο παρελθν δημιουργσει ο Χλμπαν. Επσης τον Βαυαρ αστρονμο και μαθηματικ Nicholas Kratzer (1487-1550), που εργαζταν ως δσκαλος για την οικογνεια του Μορ και του οποου οι σημεισεις διακρνονται στο προπαρασκευαστικ σχδιο της ομαδικς προσωπογραφας της οικογνειας. Παρλο που ο ζωγρφος δεν εργστηκε για το βασιλι κατ τη διρκεια της 2ετος αυτς παραμονς στην Αγγλα, δημιοργησε πορτρατα αυλικν, για παρδειγμα του Σερ Χνρι Γκλντφορντ (1489-1532) και της συζγου του Λαδης Μαρη, πως και της Ανν Λβελλ, τα χαρακτηριστικ της οποας αναγνωριστκανε πρσφατα στο ργο Λαδη με σκουρο και ψαρνι. Το Μη του 1527 ζωγρφισε να πανραμα της πολιορκας της Τερουν (γαλλικ: Thérouanne) για την επσκεψη πρεσβεας απ τη Γαλλα. Απ κοινο με τον Kratzer, επινησαν να ταβνι με πλανητικ σμβολα, κτω απ το οποο δεπνησαν οι επισκπτες. Ο χρονικογρφος ντουαρντ Χωλ (1498-1547) περιγραψε το θαμα ως απεικνιση «ολκληρης της Γης, περιτριγυρισμνης απ τη θλασσα, σα χρτη».
     Στις 29 Αυγοστου 1528, ο Χλμπαν αγρασε οκημα στη Βασιλεα, στο St Johanns-Vorstadt. Υποθτουμε πως επστρεψε στην δρα του προκειμνου να διατηρσει την ιδιτητα του δημτη, καθς εχε εξασφαλσει δεια διετος απουσας και μνο. χοντας αυξσει τη προσωπικ του περιουσα στην Αγγλα, αγρασε και 2ο οκημα το 1531. Κατ τη περοδο αυτ στη Βασιλεα, ζωγρφισε την Οικογνεια του Καλλιτχνη, που απεικονζει την λσμπεθ, με τα 2 μεγαλτερα παιδι του ζεγους, το Φλιπ και την Κατερνα, θυμζοντας αμυδρ τη Παρθνο με το Θεο Βρφος και το Βαπτιστ. Ο ιστορικς της τχνης Τζον Ρουλαντς χαρακτηρζει το ργο ως «να απ τα συγκινητικτερα πορτρατα στην ιστορα της τχνης».
     Η Βασιλεα πρασε ταραγμνη περοδο στη διρκεια της απουσας του Χλμπαν. Μεταρρυθμιστς, συνεπαρμνοι με τις ιδες του Ζβγγλιου (1484-1531), επεδεκνυαν εικονοκλαστικ συμπεριφορ απαγορεοντας τις εικνες στους ναος. Τον Απρλη του 1529, ο ελεθερα σκεπτμενος ρασμος νιωσε υποχρεωμνος να εγκαταλεψει το καταφγι του για το Φριμπουργκ ιμ Μπρισγκαου. Οι εικονοκλστες πιθανς κατστρεψαν ορισμνα απ τα θρησκευτικ ργα του Χλμπαν, ωστσο οι λεπτομρειες παραμνουν γνωστες. Οι γνσεις μας για τις θρησκευτικς πεποιθσεις του Χλμπαν εναι αποσπασματικς κι ασαφες. «Η θρησκευτικ πλευρ των ργων ζωγραφικς του υπρξε πντα διφορομενη», υποστηρζει ο ιστορικς τχνης Τζον Νορθ, «κι τσι παρμεινε». Σμφωνα με μητρο που δημιουργθηκε στε να επιβεβαιωθε πως λοι οι εξχοντες πολτες ασπζονταν τα να δγματα: «ο Δσκαλος Χανς Χλμπαν, ο ζωγρφος, λει πως πρπει να εμαστε καλτερα πληροφορημνοι για την (Αγα) Τρπεζα πριν την πλησισουμε». Το 1530, οι αρχς κλεσαν το Χλμπαν να δικαιολογσει την απουσα του απ τη λειτουργα των μεταρρυθμιστν. Λγο αργτερα, ωστσο, συμπεριελφθη στον κατλογο κενων «που δεν χουνε σοβαρς ενστσεις κι επιθυμον να συνυπρχουν με λλους Χριστιανος».
     Ο Χλμπαν εμφανς διατρησε την ενοια που απολμβανε και με το καινοριο καθεστς. Το συμβολιο των μεταρρυθμιστν του κατβαλε το ποσ των 50 φλορινιν και του ανθεσε να συνεχσει τις τοιχογραφες του Δημαρχεου. Ωστσο επλεξαν αυτ τη φορ θματα απ τη Παλαι Διαθκη σε αντθεση με το παρελθν οπτε κι εχε επιλξει θματα απ την κλασικ ιστορα και τις αλληγορες. Οι τοιχογραφες του Ροβομ και της Συνντησης ανμεσα στο Σαολ και το Σαμουλ εχαν απλοστερο σχδιο σε σχση με τις παλαιτερες. Την δια περοδο εργστηκε και για τους παραδοσιακος του πελτες. Ο παλαις του εργοδτης Jakob Meyer του ανθεσε να συμπληρσει πρσωπα και λεπτομρειες στο οικογενειακ παρεκκλσι που φιλοτχνησε το 1526. Η τελευταα παραγγελα προς τον καλλιτχνη τη περοδο αυτ ταν η διακσμηση της ψης 2 ρολογιν στην πλη της πλεως το 1531. Η λλειψη χρηματοδοτν στη Βασιλεα οδγησε σως στην απφαση να επιστρψει στην Αγγλα στις αρχς του επμενου τους.
     Μετ τη Βασιλεα, συνχισε τη δραστηριτητ του στην Αγγλα το 1532. Επστρεψε μλιστα σε μια εποχ που το πολιτικ και θρησκευτικ περιβλλον λλαζε με δραματικος ρυθμος. Το 1532 ο Ερρκος ο Η' προετοιμαζταν να λβει διαζγιο απ την Αικατερνη της Αραγωνας και να παντρευτε την ννα Μπολυν, αψηφντας τον Ππα. Ανμεσα σε κενους που δηλνανε την αντθεσ τους στις πρξεις του βασιλι ταν κι ο παλαις οικοδεσπτης και προσττης, Σερ Τμας Μορ, που παραιτθηκε απ Λρδος Καγκελριος το Μη του 1532. Κατ τα φαινμενα ο Χλμπαν κρτησε τις αποστσεις του απ τον κκλο του Μορ στη παραμον του αυτ, και, σμφωνα με τον ρασμο, «εξαπτησε εκενους στους οποους εχε πει με συστσεις».
     Αυτ τη φορ εργστηκε για 2 νου χρηματοδτες. Βρκε ενοια ανμεσα στους ριζοσπαστικος νους κκλους εξουσας της οικογνειας Μπολυν και του Τμας Κρμγουελ. Ο τελευταος γινε γραμματας του βασιλως το 1534, ελγχοντας λες τις πτυχς της διακυβρνησης, συμπεριλαμβανομνης της καλλιτεχνικς προπαγνδας. Ο Μορ εκτελστηκε το 1535, πως κι ο Τζον Φσερ, του οποου το πορτρατο εχε επσης κατασκευσει ο Χλμπαν. Δημιοργησε τα πορτρατα διφορων αυλικν, γαιοκτημνων κι επισκεπτν κατ την εποχ αυτ. Το διασημτερο κι σως το πιο αριστουργηματικ ργο της περιδου ταν Οι Πρσβεις. Αυτ το πορτρατο σε φυσικ μγεθος απεικονζει το Ζαν ντε Ντιντεβλ, πρσβη του Φραγκσκου Α' της Γαλλας το 1533, και το Ζρζ ντε Σελβ, επσκοπο του Λαβρ, που επισκφτηκε το Λονδνο την δια χρονι. Στο ργο χουν ενσωματωθε σμβολα και παρδοξα, συμπεριλαμβανομνου ενς παραμορφωμνου κρανου. Σμφωνα με τους μελετητς σε αυτ εναι κωδικοποιημνες αινιγματικς αναφορς στη μθηση, τη θρησκεα, τη θνηττητα και τη παρασθηση, κατ τη παρδοση της Βορειοευρωπακς Αναγννησης. Οι ιστορικο της τχνης, Oskar Bätschmann και Pascal Griener, υποστηρζουν πως στον πνακα «επιστμες και τχνες, αντικεμενα πολυτελεας και δξας, αναμετρνται με το μεγαλεο του Θαντου».
     Οι παραγγελες του στα 1α στδια της 2ης παραμονς του στην Αγγλα περιλαμβνουνε πορτρατα Λουθηρανν εμπρων της Χανσεατικς νωσης. Οι μποροι κατοικοσαν και συναλλσσονταν στο Στλγιαρντ (Steelyard), να σμπλεγμα απ αποθκες, γραφεα και κατοικες στη βρεια χθη του Τμεση. Ο Χλμπαν νοκιασε να σπτι στη κοντιν Μιντεν Λιν (Maiden Lane). Απεικνισε ποικιλοτρπως τους πελτες του. Το πορτρατο του Georg Gisze απ’ το Γκντανσκ παρουσιζει τον μπορο να περιβλλεται απ εξασια ζωγραφισμνα σμβολα της δουλεις του. Του Derich Berck απ την Κολωνα, απ την λλη, εναι κλασικ απλ, πιθανς εμπνευσμνο απ τον Τιτσινο. Για την δρα της συντεχνας στο Στλγιαρντ ζωγρφισε 2 μνημειδεις αλληγορες, το Θραμβο του Πλοτου και το Θραμβο της Φτχειας, αμφτερα χαμνα σμερα. Οι μποροι παραγγελανε στον καλλιτχνη μιαν απεικνιση του Παρνασσο για τη πομπ της παραμονς της στψης της νν Μπολυν στις 31 Μη 1533.
     Επιβεβαιωμνα πορτρατα της Ανν Μπολυν απ τον Χλμπαν δε σζονται σμερα, σως επειδ η μνμη της καταδιχθηκε μετ την εκτλεσ της για προδοσα, αιμομιξα και μοιχεα το 1536. Το τι ο καλλιτχνης εργστηκε απευθεας για την Ανν και τον κκλο της εναι, ωστσο, ξεκθαρο. Σχεδασε να κπελλο στο οποο χραξε να σχδιο δικς της μπνευσης με να γερκι που στκεται ανμεσα σε τριαντφυλλα, καθς και κοσμματα και βιβλα που συνδονται με εκενη. Επσης σκιτσρισε αρκετς γυνακες απ το περιβλλον της, πως την Τζιν Πρκερ, κουνιδα της βασλισσας. Την δια περοδο, ο Χλμπαν εργστηκε για τον Τμας Κρμγουελ που εργαζταν πυρετωδς για τις μεταρρυθμσεις του Ερρκου. Ο Κρμγουελ παργγειλε στο Χλμπαν εικνες σχετικς με τη Μεταρρθμιση και τη βασιλεα, πως μια σειρ απ ξυλογραφες που στρφονταν κατ του κλρου, και τη σελδα που φιλοξενε τον ττλο της αγγλικς μετφρασης της Ββλου απ τον Μιλς Κβερντελ. Ο Ερρκος ο Η' εχε παρλληλα ξεκινσει να μεγαλειδες πργραμμα χρηματοδτησης καλλιτεχνν. Οι προσπθεις του να αποδσει δξα στον καινοριο του ρλο ως Κεφαλ της Εκκλησας κορυφθηκε με την κατασκευ του Ανακτρου Ννσατς (Nonsuch Palace), που ξεκνησε το 1538.


                               Το Εργαστρι του

     Το 1535 εχεν εξελιχθε σε Βασιλικ Ζωγρφο στην αυλ του Ερρκου Η' της Αγγλας. Απ τη θση αυτ, σχεδασε χι μνο πορτρατα κι εορταστικς διακοσμσεις, αλλ και κοσμματα, πιτα κι λλα πολυτελ αντικεμενα. Τα πορτρατα του της βασιλικς οικογνειας και διφορων ευγενν αποτελονε ζωνταν ανμνηση μιας λαμπρς αυλς στη βαρυσμαντη εποχ που ο Ερρκος εδραωνε τη κυριαρχα του πνω στην Εκκλησα της Αγγλας. Το 1536 κνει τα πορτρατα λων των αυλικν του Παλατιο. Το 1539 πει στο Ντιρν για να ζωγραφσει την ννα της Κλβης, την οποα παντρεεται ο Βασιλις Ερρκος το 1540. Η ακριβς ημερομηνα θαντου δεν μας γινε γνωστ, αλλ πντως φανεται πως πθανε κπου μεταξ 7 Οκτβρη και 29 Νομβρη 1543, σε ηλικα 45-46 ετν, σε σχετικ μικρν ηλικα, απ πανλη.
     Η τχνη του Χλμπαν εκτιμθηκε απ νωρς στη καριρα του. Ο Γλλος ποιητς και μεταρρυθμιστς Νικολ Μπουρμπν (~ 1503-1550) τον αποκλεσε Απελλ της εποχς, να χαρακτηριστικ δεγμα αναγνρισης απ τους συγχρνους του. χει περιγραφε επσης ως φαινμενο που συνβη μοναχ μια φορ στην ιστορα της τχνης, καθς δε δημιοργησε σχολ. Μετ το θνατ του, ορισμνα απ τα ργα του χθηκαν, αλλ τα περισστερα μπκαν σε συλλογς και μχρι το 19ο αι. εχεν αναγνωριστε σαν νας απ τους μεγλους δεξιοτχνες της προσωπογραφας. Πρσφατες εκθσεις τονσανε τη ποικιλομορφα στο ργο του. Αφιρωσε την ενεργητικτητ του σε σχδια που κυμανονται απ περτεχνα κοσμματα μχρι μνημειδεις τοιχογραφες. Η τχνη του χει αποκαλεστε ρεαλιστικ, καθς σχεδαζε και ζωγρφιζε με σπνιαν ακρβεια. Τα πορτρατα του ταν φημισμνα στην εποχ τους για την ομοιτητα με τα πραγματικ πρσωπα κι εναι μσα απ τα μτια του Χλμπαν που πολλς δισημες μορφς των ημερν του πως οι ρασμος και Μορ, εξακολουθον «να παρνουν εικνα». Αυτς ωστσο, δεν τανε ποτ ικανοποιημνος απλ με την εξωτερικ εμφνιση. Ενσωμτωνε στρματα συμβολισμο, αλληγορας και παρδοξου στη τχνη του, που εξακολουθον να γοητεουνε τους μελετητς. Σμφωνα με την ποψη του ιστορικο τχνης λλις Γουτερχαους (1905-1985), οι προσωπογραφες του «παραμνουν αξεπραστες για τη σιγουρι και την οικονομα της δλωσης, τη διεσδυση στο χαρακτρα και να συνδυασμνο πλοτο στην καθαρτητα της τεχνοτροπας».

==============================                         Αυτοπροσωπογραφα


                                        Οι Πρεσβευτς


                                         μερμπαχ                                   Η ννα Της Κλβης

                                             Κρμγουελ


                                         Ο Ερρκος ο 8ος            προσχδιο για ολσωμο πορτρατο Ερρκου 8ου                                             Μελγχθων                                       ρασμος                        Λας Η Κορινθα
                                   Το Ζεγος λλιοτ νω οι πνακες


                                     Μαρα, Μη Μου πτου           Η Οικογνεια Του Καλλιτχνη (σζυγος & 2 πρτα τκνα τους)               προσχδιο για πνακα της οικογνειας του Μορ                    3 πνακες απ το "Χορ Του Θαντου"                       Λαδη Με Σκουρο & Ψαρνι  (Ανν Λβελ)       Ντροθυ Μγιερ σζυγος του Δημρχου της Βασιλεας Γικομπ                                                  Ο Μορ                                                 Ο ρασμος

                                  Βωμς Του Πθους


                                 Ο Ιησος Χριστς Στο Τφο

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers