Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Ινφ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Πινακοθήκη 

AertsenAertzen Pieter, (1508-1575) Late Renaissance

     Ολλανδός ζωγράφος που έζησε κι εργάστηκε στο 'Αμστερνταμ και στην Αμβέρσα κατά το 16ο αιώνα. Ένας πιονιέρος της νεκρής φύσης και των αγροτικών σκηνών, μιας κι έζησε ο ίδιος τέτοιες, αλλά και μ' αρκετά θρησκευτικά έργα, στο ενεργητικό του. Πίνακες λουλουδιών, τροφής, αλλά και σκηνών καθημερινότητας, τον έθεσαν επι κεφαλής στη σειρά των Ολλανδών ζωγράφων, -έκανε δυο γιούς, επίσης ζωγράφους- από τους οποίους κυρίως αναδείχτηκε το ταλέντο του ανηψιού και μαθητή του, Γιοακίμ Μπέκελερ. Είναι ο άνθρωπος-καλλιτέχνης που συνδύασε Φλαμανδική κι Ολλανδική σχολή κι επονομάστηκε Πέτρος Ο Μέγας.
     Γεννήθηκε στο 'Αμστερνταμ και το 1542 μετακόμισεν οριστικά στην Αμβέρσα, όπου φιλοξενήθηκε από τον Γιάν Μαντάϊν, έναν ένθερμο μαθητή-ακόλουθο του Μπος. Τα πρώτα χρόνια του στην Αμβέρσα, φιλοτέχνησε κυρίως διακοσμήσεις σε Ναούς, αλλά πριν περάσει πολύς καιρός, άρχισε να ζωγραφίζει τις νεκρές του φύσεις κι απέκτησε μεγάλη φήμη για τούτο. Σήμερα τα έργα του ξανανακαλυφτήκανε κι επανεξεταστήκανε, τοποθετώντας τον στη θέση που το άξιζε, να συνυπολογίζεται δηλαδή εφάμιλλος του Μπρίγκελ.
     Πέθανε στην Αμβέρσα το 1575, σ' ηλικία 67 ετών.                                                     Χασάπικο                           
Αγορά              
Το Τραπέζι Του Αγρότη                      
ΜαγείρισσαΈνας Μη-Αναγνωρισμένος Επίσκοπος Μοιράζει Συσσίτιο                                                                 Ο Χορός Του Αβγού                                 Στο Φτωχικό Του Χωρικού                          Καλάθι Με Καλούδια

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers