ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÐéíáêïèÞêç 

Valadon


  Βιογραφικü

     Η Suzanne Valadon (ΣουζÜν Βαλαντüν), Þτανε Γαλλßδα ζωγρÜφος και μοντÝλο καλλιτεχνþν, γνωστÞ ως μßα απü τις πιο επιτυχημÝνες γυναßκες καλλιτÝχνιδες της γενιÜς της. ΓεννÞθηκε ως Μαρß-Κλεμεντßν Βαλαντüν στις 23 ΣεπτεÝμβρη 1865, στο Bessines-sur-Gartempe, Haute-Vienne. Η μητÝρα της Þταν ανýπαντρη πλýστρα κι ο πατÝρας της Þταν πιθανþς Ýνας νεαρüς Üνδρας που εργαζüταν στον κοντινü μýλο και σκοτþθηκε λßγο μετÜ τη γÝννηση της Marie. Η Madeleine, η μητÝρα της, μετακüμισε με το μωρü στη ΜονμÜρτρ για να ξεφýγει απü το σκÜνδαλο. Εκεß εργÜστηκε ως char-woman κι η Marie μεγÜλωσε πολý μüνη της. Ενþ Þταν στην αρχÞ της εφηβεßας της, μαθÞτευσε σε μια μοδßστρα στο Παρßσι και σýντομα εντÜχθηκε σε ομÜδα ακροβατικþν. ¹ταν χαροýμενη εκεß, αλλÜ μετÜ απü μια πτþση που παραλßγο να την σκοτþσει, Ýπρεπε να σταματÞσει να παßζει με το συγκρüτημα.
     Το 1894, Þτανε 1η γυναßκα ζωγρÜφος που 'γινε δεκτÞ στη Société Nationale des Beaux-Arts. ¸ζησε στη γειτονιÜ ΜονμÜρτρ στο Παρßσι, Üρχισε να εργÜζεται ως μοντÝλο για καλλιτÝχνες του καμπαρÝ Lapin Agile, üπως ο Pierre Puvis de Chavannes, ο Pierre-Auguste Renoir και ο Jean-Louis Forain. Εßχε μÜθει να ζωγραφßζει γýρω στα 9. ΣυνÜδελφοι καλλιτÝχνες, συμπεριλαμβανομÝνων των Renoir, Edgar Degas κι Henri de Toulouse-Lautrec, ανταποκρßθηκαν ενθαρρυντικÜ στο Ýργο της. ΠÝρασε σχεδüν 40 χρüνια της ζωÞς της ως καλλιτÝχνης, Þταν επßσης μητÝρα του ζωγρÜφου Maurice Utrillo.

     Τα θÝματα των σχεδßων και των πινÜκων της, üπως Η ΧαρÜ της ΖωÞς (1911), περιελÜμβαναν κυρßως γυναικεßα γυμνÜ, πορτραßτα γυναικþν, νεκρÝς φýσεις και τοπßα. Δεν φοßτησε ποτÝ στην Ακαδημßα και ποτÝ δεν περιορßστηκε σε καθορισμÝνη παρÜδοση Þ στυλ τÝχνης. ΠαρÜ το γεγονüς αυτü, συγκλüνισε τον καλλιτεχνικü κüσμο ζωγραφßζοντας ανδρικÜ γυμνÜ καθþς και λιγüτερο εξιδανικευμÝνες εικüνες γυναικþν σε σýγκριση με κεßνες των ανδρþν ομολüγων της. ΥπÞρξε πρüτυπο για πολλοýς διÜσημους καλλιτÝχνες. Μεταξý αυτþν, εμφανßστηκε σε πßνακες üπως Ο Χορüς Στο Bougival (1883) κι Ο Χορüς Στη Πüλη του Renoir (1883), η Suzanne Valadon (1885) και το The Hangover (Suzanne Valadon) (1887-89) του Lautrec.


                                  Πορτραßτο του Ουτριλü

     ΜεγÜλωσε μες στη φτþχεια με τη μητÝρα της, ανýπαντρη πλýστρα στη ΜονμÜρτρη. Δεν γνþριζε τον πατÝρα της. ΓνωστÞ ως αρκετÜ ανεξÜρτητη κι επαναστατικÞ, παρακολοýθησε το δημοτικü σχολεßο μÝχρι τα 11, üταν Üρχισε να εργÜζεται. Εßχε σειρÜ απü δουλειÝς που περιελÜμβαναν εργασßα σε εργαστÞριο μιλινÝρ, σε εργοστÜσιο κατασκευÞς στεφÜνων κηδεßας, πþληση λαχανικþν κι σερβιτüρα. Στα 15, βρÞκε δουλειÜ στον πιο επιθυμητü τομÝα της: παßζοντας στο τσßρκο ως ακροβÜτης. Μπüρεσε να εργαστεß στο τσßρκο λüγω σýνδεσÞς της με τον κüμη Antoine de La Rochefoucauld και τον Thèo Wagner, συμβολιστÝς ζωγρÜφους, που συμμετεßχαν στη διακüσμηση τσßρκου που ανÞκε στον Medrano. Το τσßρκο επισκÝπτονταν συχνÜ καλλιτÝχνες üπως ο Lautrec κι η Berthe Morisot κι εικÜζεται üτι αυτÞ Þταν η Ýμπνευση για πßνακÜ της απü τον Morisot. Μια πτþση απü Ýνα τραπÝζι που τραυμÜτισε τη πλÜτη της εßναι αυτü που τελικÜ τελεßωσε τη καρριÝρα της στο τσßρκο μετÜ απü Ýνα χρüνο. Πιστεýεται ευρÝως üτι Ýμαθε να ζωγραφßζει στα 9, στη ΜονμÜρτρ στο Παρßσι, συνÝχισε το ενδιαφÝρον της για τη τÝχνη, αρχικÜ δουλεýοντας ως μοντÝλο και μοýσα για καλλιτÝχνες, παρατηρþντας και μαθαßνοντας τις τεχνικÝς τους, καθþς δεν μποροýσε ν' αντÝξει οικονομικÜ μαθÞματα τÝχνης η ßδια. ΠαρατÞρησε και Ýμαθε απü καλλιτÝχνες, üπως ο Chavannes, ο Lautrec κι ο Renoir, πριν γßνει αξιοσημεßωτη κι επιτυχημÝνη ζωγρÜφος απü μüνη της.
     Στη τρυφερÞ ηλικßα των 15 πÞγε στη Place Pigalle, üπου την εßχε οδηγÞσει Ýνας γεßτονας, για να γßνει μοντÝλο καλλιτÝχνη. Ο καθιερωμÝνος καλλιτÝχνης, Puvis de Chavannes, την εντüπισε αμÝσως -Þταν Ýνας απü τους πολλοýς καλλιτÝχνες της ΜονμÜρτρ που πÞγαιναν εκεß για να επιλÝξουν δεκÜδες Üθλιους Üνδρες, γυναßκες και παιδιÜ που συγκεντρþνονταν κÜθε ΚυριακÞ ελπßζοντας να γßνουν μοντÝλα. Ο 56χρονος καλλιτÝχνης Ýλκεται δικαιολογημÝνα απü τη νεαρÞ κοπÝλα, Þταν πρüωρα ηδονικÞ, με μαλλιÜ στο χρþμα του κονιÜκ, εκπληκτικÜ μπλε μÜτια και μια μολυσματικÞ αßσθηση διασκÝδασης. Ο Puvis τη χρησιμοποßησε ως μοντÝλο για τις νεοκλασικÝς ηρωßδες του κι ως ερωμÝνη του, αλλÜ üταν εßδε μερικÜ απü τα πρþτα της σχÝδια, εßπε "Εßσαι μοντÝλο, üχι καλλιτÝχνης!" Η αδßστακτη συμπεριφορÜ του Þτανε γνωστÞ σ' üλη τη ΜονμÜρτρ κι ως πλοýσιος, μποροýσε ν' αγορÜσει οποιοδÞποτε απü τα απελπισμÝνα μοντÝλα σε οποιαδÞποτε τιμÞ. ΑυτÞ η σχÝση μεταξý μοντÝλου και καλλιτÝχνη Þτανε κατÜσταση της ζωÞς στη ΜονμÜρτρ εκεßνη την εποχÞ.
    Αφοý απορρßφθηκε απü τον Chavannes, Ýγινε μοντÝλο για τον Renoir, για τον οποßο απεικüνισε την üμορφη αθþα σε μερικÜ απü τα πιο αξιοσημεßωτα Ýργα του, üπως ο Χορüς στο Bougival του 1883 και οι Λουüμενοι. Η Valadon δεν συμπαθοýσε τον Renoir καλýτερα απü τον Puvis, περιγρÜφοντÜς τον ως "üλα βοýρτσες και χωρßς καρδιÜ", αλλÜ εξακολουθοýσε να διατηρεß σχÝση μαζß του. ¸μεινε Ýγκυος εκεßνο το Ýτος στα 17 ετþν και παρüλο που ο ΡενουÜρ Þταν ýποπτος, υπÞρχαν πολλοß Üλλοι, συμπεριλαμβανομÝνου ενüς Üγνωστου ντιλετÜντη κι ενüς Βοημοý που ονομαζüταν Boissy. Το μωρü ονομαζüταν Maurice Valadon, αλλÜ αργüτερα Ýγινε γνωστü ως Maurice Utrillo. Η Valadon Üρχισε να 'ναι πρüτυπο για τον Toulouse-Lautrec μετÜ τη γÝννηση του Maurice. ¹τανε διαφορετικüς. Πιο ευγενικüς απü τους Üλλους, εßδε τις ζωγραφιÝς της και την ενθÜρρυνε να κÜνει κι Üλλες. Της εßπε επßσης üτι πρÝπει ν' αλλÜξει το üνομÜ της απü Marie-Clémentine σε Suzanne, üνομα που θα μποροýσε να γßνει σεβαστü και να το θυμÜται.
     Το 1893 κατÜφερε να συναντÞσει και να εντυπωσιÜσει τον ΝτεγκÜ. Με τη συμβουλÞ του Lautrec, πÞρε τα σχÝδιÜ της και τα Ýδειξε στην απομονωμÝνη ιδιοφυÀα. ΛÝγεται üτι ο Degas Ýριξε μια ματιÜ στις ζωγραφιÝς της για τον μικρü Maurice κα εßπε, "Εßσαι Ýνας απü μας!" Στη συνÝχεια αγüρασε 17 απü αυτÜ τα σχÝδια και τα κρÝμασε ανÜμεσα στους ΣεζÜν, ΓκωγκÝν και Βαν Γκογκ.      ΕργÜστηκε ως μοντÝλο για πÜνω απü 10 χρüνια για πολλοýς διαφορετικοýς καλλιτÝχνες, συμπεριλαμβανομÝνων των Berthe Morisot, Chavannes, Théophile Steinlen, Renoir, Jean-Jacques Henner και Lautrec. ¸κανε μüντελινγκ με το üνομα Maria πριν της δοθεß το παρατσοýκλι Suzanne απü τον Lautrec, απü τη βιβλικÞ ιστορßα της Susanna and the Elders, καθþς Ýνιωθε üτι προτιμοýσε ιδιαßτερα το μüντελινγκ για παλαιüτερους καλλιτÝχνες. ¹ταν ερωμÝνη του Lautrec για 2 χρüνια, που Ýληξαν üταν αποπειρÜθηκε να αυτοκτονÞσει το 1888.
Η Valadon Ýμαθε και προþθησε τη τÝχνη της παρατηρþντας τις τεχνικÝς των καλλιτεχνþν που πüζαρε. ΘεωρÞθηκε πολý εστιασμÝνη, φιλüδοξη, επαναστατικÞ, αποφασιστικÞ, με αυτοπεποßθηση και πÜθος γυναßκα. ΑρχÝς της 10ετßας του 1890, Ýγινε φßλη με τον Degas, που εντυπωσιÜστηκε απü τα τολμηρÜ γραμμικÜ σχÝδια και τους ωραßους πßνακÝς της. Αγüρασε τη δουλειÜ της και την ενθÜρρυνε. ΠαρÝμεινε απü τις στενüτερες φßλες του μÝχρι το θÜνατü του το 1917. Η ιστορικüς τÝχνης Heather Dawkins πßστευε üτι η εμπειρßα της Valadon ως μοντÝλου πρüσθεσε βÜθος στις δικÝς της εικüνες γυμνþν γυναικþν, που Ýτειναν να 'ναι λιγüτερο εξιδανικευμÝνες απü τις αναπαραστÜσεις των γυναικþν απü τους Üνδρες μετα-ιμπρεσιονιστÝς.


                                Hector Leroux: Βαλαντüν 1892

     Το σχÝδιο της Morisot του 1880 της Valadon ως σχοινοβÜτη προηγÞθηκε, αλλÜ η πιο αναγνωρßσιμη πρþιμη εικüνα της εßναι στο Dance at Bougival του Renoir απü το 1883, την ßδια χρονιÜ που του πüζαρε για το Dance in the City. Το 1885, ο ΡενουÜρ ζωγρÜφισε ξανÜ το πορτραßτο της ως κορßτσι που πλÝκει τα μαλλιÜ της. ¸να Üλλο απü τα πορτραßτα της το 1885, η Suzanne Valadon, εßναι το κεφÜλι κι οι þμοι της σε προφßλ. Η Valadon σýχναζε στα μπαρ και τις ταβÝρνες του Παρισιοý με τους συναδÝλφους της ζωγρÜφους κι Þτανε το θÝμα του Lautrec στην ελαιογραφßα του The Hangover. ¹ταν αναγνωρισμÝνη ζωγρÜφος της εποχÞς της, σεβαστÞ κι υποστηριζüμενη απü σýγχρονους üπως ο Degas κι ο Renoir. ¸γινε δεκτÞ σε επαγγελματικÝς ενþσεις και τα Ýργα της Ýγιναν δεκτÜ σε κριτικÝς επιτροπÝς. ¸ζησε μποÝμικη ζωÞ με επαναστατικü üραμα. Το παλαιüτερο σωζüμενο υπογεγραμμÝνο και χρονολογημÝνο Ýργο της εßναι αυτοπροσωπογραφßα απü το 1883, σχεδιασμÝνη σε κÜρβουνο και παστÝλ. ΠαρÞγαγε κυρßως σχÝδια μεταξý 1883 και 1893 κι Üρχισε να ζωγραφßζει το 1892. Τα 1α της μοντÝλα Þταν μÝλη της οικογÝνειας, ειδικÜ ο γιος, η μητÝρα κι η ανιψιÜ της.
     ¢ρχισε να ζωγραφßζει σε πλÞρη απασχüληση το 1896. ΖωγρÜφισε νεκρÝς φýσεις, πορτραßτα, λουλοýδια και τοπßα που διακρßνονται για την ισχυρÞ σýνθεση και τα ζωντανÜ χρþματα τους. ¹ταν, ωστüσο, περισσüτερο γνωστÞ για τα ειλικρινÞ γυναικεßα γυμνÜ της. Το Ýργο της τρÜβηξε τη προσοχÞ εν μÝρει επειδÞ, ζωγραφßζοντας μη εξιδανικευμÝνα γυμνÜ, ανÝτρεψε τις κοινωνικÝς νüρμες της εποχÞς που δημιουργÞθηκαν απü Üνδρες καλλιτÝχνες. Το παλαιüτερο γνωστü γυναικεßο γυμνü της εκτελÝστηκε το 1892. Το 1895, ο Ýμπορος τÝχνης Paul Durand-Ruel εξÝθεσε ομÜδα 12 χαρακτικþν της Valadon που δεßχνουνε γυναßκες σε διÜφορα στÜδια των τουαλετþν τους. Αργüτερα, εμφανιζüταν τακτικÜ στη Galerie Bernheim-Jeune στο Παρßσι. ¹ταν η 1η γυναßκα ζωγρÜφος που 'γινε δεκτÞ ως εκθÝτης στο Salon de la Nationale το 1894, που εßναι αξιοσημεßωτο δεδομÝνου üτι ο ανταγωνισμüς γι' αποδοχÞ Þτανε σκληρüς.


                                 ΜιγκÝλ Ουτριλü: Βαλαντüν 1891

     ΕξÝθεσε στο Salon d'Automne το 1909, στο Salon des Independants το 1911 και στο Salon des Femmes Artistes Modernes τη περßοδο 1933-1938. Αξßζει να σημειωθεß üτι ο ΝτεγκÜ Þταν ο 1ος Üνθρωπος που αγüρασε σχÝδια απ' αυτÞν και τη σýστησε σε Üλλους συλλÝκτες, συμπεριλαμβανομÝνων των Paul Durand-Ruel και Ambroise Vollard. Ο Degas της δßδαξε επßσης την ικανüτητα της χÜραξης μαλακοý πßνακος. ΜετÜ το γÜμο της με τον ευκατÜστατο τραπεζßτη Paul Mousis, το 1896 Ýγινε ζωγρÜφος πλÞρους απασχüλησης. ¸κανε στροφÞ απü το σχÝδιο στη ζωγραφικÞ το 1909. Τα 1α μεγÜλα λÜδια της για το Salon αφοροýσανε σεξουαλικÝς απολαýσεις κι Þταν μερικÜ απü τα 1α παραδεßγματα στη σýγχρονη ζωγραφικÞ με Üνδρα να εßναι αντικεßμενο πüθου απü γυναßκα παρüμοια με κεßνη την εξιδανικευμÝνη μεταχεßριση των γυναικþν απü Üνδρες καλλιτÝχνες. Αυτοß οι αξιοσημεßωτοι πßνακες περιλαμβÜνουν τον ΑδÜμ και την Εýα (Adam et Eve) (1909), τη χαρÜ της ζωÞς (La Joie de vivre) (1911) και το Casting the Net (Lancement du filet) (1914). Στη διÜρκεια της ζωÞς της, παρÞγαγε περßπου 273 σχÝδια, 478 πßνακες και 31 χαρακτικÜ, εξαιρουμÝνων των κομματιþν που δüθηκαν Þ καταστρÜφηκαν. 
     ¹τανε γνωστÞ εν ζωÞ της, ειδικÜ προς το τÝλος της καρριÝρας της, τη 10ετßα του 1920 πιο συγκεκριμÝνα, καθþς βοÞθησε να μεταμορφωθεß το γυναικεßο γυμνü που απεικüνιζε την Ýκφραση μÝσα απü την εμπειρßα μιας γυναßκας. ¸ργα της βρßσκονται στη συλλογÞ του Centre Georges Pompidou στο Παρßσι, του Μουσεßου Γκρενüμπλ και του Μητροπολιτικοý Μουσεßου ΤÝχνης στη ΝÝα Υüρκη, μεταξý Üλλων. Ο πßνακÜς της με  ακροβÜτη, L' Acrobate ou La Roue, πωλÞθηκε το 2017 για 75.000 λßρες απü τον οßκο δημοπρασιþν Christie's. Δεν περιορßστηκε σε συγκεκριμÝνο ýφος, αλλÜ τüσο η συμβολιστικÞ üσο κι η μετα-ιμπρεσιονιστικÞ αισθητικÞ καταδεικνýονται σαφþς στο Ýργο της. ΕργÜστηκε κυρßως με λαδομπογιÜ, μολýβια λαδιοý, παστÝλ και κüκκινη κιμωλßα. Δεν χρησιμοποßησε μελÜνι Þ ακουαρÝλα επειδÞ αυτÜ τα μÝσα Þτανε πολý ρευστÜ για τη προτßμησÞ της. Οι πßνακÝς της διαθÝτουνε πλοýσια χρþματα και τολμηρÜ, ανοιχτÜ πινÝλα που συχνÜ διαθÝτουνε σταθερÝς μαýρες γραμμÝς για να καθορßσουνε και να σκιαγραφÞσουνε τις φιγοýρες της.


                            Henri de Toulouse Lautrec: Valadon

     Οι αυτοπροσωπογραφßες, τα πορτραßτα, τα γυμνÜ, τα τοπßα κι οι νεκρÝς φýσεις της παραμÝνουν αποκομμÝνα απü τις τÜσεις και τις σýγχρονες πτυχÝς της ακαδημαúκÞς τÝχνης. Τα θÝματα των πινÜκων της συχνÜ επανεφευρßσκουν τα παλιÜ κýρια θÝματα: γυναßκες που κÜνουνε μπÜνιο, ξαπλωμÝνα γυμνÜ κι εσωτερικÝς σκηνÝς. Προτιμοýσε να ζωγραφßζει μοντÝλα της εργατικÞς τÜξης. Η ιστορικüς τÝχνης Patricia Mathews προτεßνει üτι η θÝση της στην εργατικÞ τÜξη κι η εμπειρßα της ως μοντÝλου επηρÝασε την οικεßα παρατÞρησÞ της γι' αυτÝς τις γυναßκες και τα σþματÜ τους. Απ' αυτÞ την Üποψη διÝφερε απü τη Morisot και τη Mary Cassatt, που ζωγρÜφιζαν κυρßως γυναßκες, αλλÜ παρÝμειναν εντüς των ορßων της ευπρÝπειας στο θÝμα τους λüγω της θÝσης τους στην ανþτερη μεσαßα τÜξη στη γαλλικÞ κοινωνßα. Η περιθωριοποιημÝνη θÝση της επÝτρεψε να εισÝλθει στον σýγχρονο ανδροκρατοýμενο τομÝα της τÝχνης μÝσω του μüντελινγκ κι η Ýλλειψη επßσημης ακαδημαúκÞς κατÜρτισης μπορεß να την επηρÝασε λιγüτερο απü τις ακαδημαúκÝς συμβÜσεις. ¸χει σημειωθεß γι' αυτÞ τη διαφορÜ στους πßνακÝς της με γυμνÝς γυναßκες. ΑντιστÜθηκε στις τυπικÝς απεικονßσεις των γυναικþν, δßνοντας Ýμφαση στις ταξικÝς παγßδες και τη σεξουαλικÞ ελκυστικüτητÜ τους, μÝσω της ρεαλιστικÞς απεικüνισης μη εξιδανικευμÝνων κι ιδιοτελþν γυναικþν που δεν εßναι υπερβολικÜ σεξουαλικοποιημÝνες. ΖωγρÜφισε επßσης πολλÝς γυμνÝς αυτοπροσωπογραφßες στη διÜρκεια της καρριÝρας της, που η τελευταßα Ýδειξε ρεαλιστικÜ το γερασμÝνο σþμα της.
     Η Valadon τüνισε τη σημασßα της σýνθεσης των πορτραßτων της Ýναντι τεχνικþν üπως η ζωγραφικÞ εκφραστικþν ματιþν. Τα μεταγενÝστερα Ýργα της, üπως το Blue Room (1923), εßναι πιο φωτεινÜ στο χρþμα και δεßχνουν νÝα Ýμφαση στα διακοσμητικÜ υπüβαθρα και τα υλικÜ με σχÝδια. Το 1883, στα 18, γÝννησε Ýναν γιο, τον Maurice Utrillo. Η μητÝρα της φρüντιζε τον Maurice ενþ επÝστρεφε στο μüντελινγκ. Αργüτερα, ο φßλος της Miquel Utrillo υπÝγραψε Ýγγραφα που αναγνþριζαν τον Maurice ως γιο του, αν κι η πραγματικÞ πατρüτητα δεν αποκαλýφθηκε ποτÝ. Το 1893, ξεκßνησε βραχýβια σχÝση με τον συνθÝτη Erik Satie, μετακομßζοντας σε δωμÜτιο δßπλα του στην οδü Cortot. Ο Satie Ýπαθε εμμονÞ μαζß της, αποκαλþντας τη Biqui του, γρÜφοντας παθιασμÝνες σημειþσεις για «ολüκληρη την ýπαρξÞ της, υπÝροχα μÜτια, απαλÜ χÝρια και μικροσκοπικÜ πüδια. ΜετÜ απü 6 μÞνες Ýφυγε, αφÞνοντÜς τον συντετριμμÝνο. 


                          Pierre Auguste Renoir: Suzanne Valadon 1885

     Η Valadon παντρεýτηκε τον χρηματιστÞ Paul Mousis το 1895.  Το 1896, ο γÜμος της επÝτρεψε ν' αφÞσει πßσω τη καρριÝρα της ως μοντÝλο καλλιτÝχνη και μÝχρι το 1909, ζωγρÜφιζε κι εργαζüταν ως καλλιτÝχνης πλÞρους απασχüλησης. Για 13 χρüνια, Ýζησε μαζß του σε διαμÝρισμα στο Παρßσι και σε σπßτι στα προÜστεια. Η 1η της ατομικÞ Ýκθεση πραγματοποιÞθηκε το 1911 κι Ýφτασε στο απüγειο της διασημüτητας και της επιτυχßας της στη διÜρκεια της 10ετßας του 1920. ΖωγρÜφιζε συχνÜ ανακλινüμενες φιγοýρες σε περßτεχνα διακοσμημÝνους εσωτερικοýς χþρους, üπως στο Blue Room (1923). ¸ργα της Valadon περιλαμβÜνονται στις συλλογÝς του Μουσεßου ΜοντÝρνας ΤÝχνης ΝÝας Υüρκης, του Εθνικοý Μουσεßου Γυναικþν στις ΤÝχνες ΟυÜσιγκτον, του Centre Georges Pompidou στο Παρßσι και του Art Institute of Chicago, μεταξý Üλλων. Το 1909, ξεκßνησε σχÝση με τον ζωγρÜφο André Utter, Ýναν 23χρονο φßλο του γιου της. ¸γινε μοντÝλο για κεßνη κι εμφανßζεται ως ΑδÜμ στο Adam et Eve, που ζωγραφßστηκε κεßνη τη χρονιÜ. Χþρισε απü τον Μουσßς το 1913, παντρεýτηκε τüτε τον Utter το 1914. Αυτüς διαχειρßστηκε τη καρριÝρα της καθþς και κεßνη του γιου της. Παρουσßαζαν τακτικÜ Ýργα μαζß μÝχρι που χωρßσανε το 1934, üταν αυτÞ Þτανε σχεδüν 70. ΣυνÝχισαν ωστüσο σχÝση μÝχρι το θÜνατü της και θÜφτηκαν μαζß στο νεκροταφεßο Saint Ouen στο Παρßσι. Η Suzanne Valadon πÝθανε απü εγκεφαλικü επεισüδιο στις 7 Απρßλη 1938, στα 72 της και θÜφτηκε στον τομÝα 13 του Cimetière de Saint-Ouen, στο Παρßσι. Μεταξý εκεßνων που παρευρÝθηκαν στη κηδεßα Þταν οι φßλοι και συνÜδελφοß της André Derain, Pablo Picasso και Georges Braque.
     Ως μßα απü τις καλýτερα τεκμηριωμÝνες Γαλλßδες καλλιτÝχνιδες των αρχþν του 20οý αι., το Ýργο της Ýχει μεγÜλο ενδιαφÝρον για τις φεμινßστριες ιστορικοýς τÝχνης, ειδικÜ δεδομÝνης της εστßασÞς της στη γυναικεßα μορφÞ. Το Ýργο της Þταν ειλικρινÝς και περιστασιακÜ αμÞχανο, συχνÜ χαρακτηριζüμενο απü Ýντονες γραμμÝς κι η αντßστασÞ της στις ακαδημαúκÝς και στις πρωτοποριακÝς συμβÜσεις για την αναπαρÜσταση του γυναικεßου γυμνοý ενθÜρρυνε το ενδιαφÝρον για το Ýργο της: ¸χει υποστηριχθεß üτι πολλÝς απü τις εικüνες των γυναικþν σηματοδοτοýν μορφÞ αντßστασης σε μερικÝς απü τις κυρßαρχες αναπαραστÜσεις της γυναικεßας σεξουαλικüτητας στη δυτικÞ τÝχνη των αρχþν του 20οý αι.. ΠολλÜ απ' τα γυμνÜ της ζωγραφισμÝνα στη 10ετßα του 1910 και μετÜ Ýχουν μεγÜλες αναλογßες και μερικÝς φορÝς αμÞχανες πüζες. Οι φεμινßστριες κριτικοß ισχυρßζονται üτι Ýρχονται εμφανþς σε αντßθεση με τον λυγερü, θηλυκü τýπο που βρßσκεται στις εικüνες τüσο της λαúκÞς üσο και της υψηλÞς τÝχνης. Η αυτοπροσωπογραφßα της απü το 1931, üταν Þταν 66 ετþν, ξεχωρßζει ως απü τα 1α παραδεßγματα γυναßκας ζωγρÜφου που καταγρÜφει τη δικÞ της σωματικÞ παρακμÞ.


                    ΡενουÜρ: Κορßτσι Που Τυλßγει Τα ΜαλλιÜ Του (Σ. Β.)

     ¼πως πολλÝς Üλλες ταλαντοýχες γυναßκες καλλιτÝχνιδες, αν κι εßναι γνωστü üτι Þτανε σημαντικÞ σýγχρονη καλλιτÝχνιδα, δεν εßχε κÜνει ποτÝ ατομικÞ Ýκθεση σε ßδρυμα τÝχνης των ΗΠΑ. Η 1η της θεσμικÞ ατομικÞ Ýκθεση εκεß, στο ºδρυμα Barnes στη ΦιλαδÝλφεια, εßχε προγραμματιστεß να ανοßξει τον ΣεπτÝμβρη του 2021.
     ¸νας αστεροειδÞς (6937 Valadon) κι Ýνας κρατÞρας στην Αφροδßτη ονομÜζονται προς τιμÞ της.
     Η μικρÞ πλατεßα στη βÜση του τελεφερßκ της ΜονμÜρτρ στο Παρßσι ονομÜζεται Place Suzanne Valadon.
     Στη κορφÞ του τελεφερßκ και λιγüτερο απü 50 μÝτρα ανατολικÜ, βρßσκονται τα σκαλοπÜτια που ονομÜζονται rue Maurice Utrillo απü το γιο της καλλιτÝχνη.

     Μυθιστüρημα βασισμÝνο στη ζωÞ της γρÜφτηκε απü την Elaine Todd Koren και δημοσιεýθηκε το 2001, με τßτλο Suzanne: of Love and Art.
     ¸να προηγοýμενο μυθιστüρημα της Sarah Baylis, Utrillo's Mother, δημοσιεýθηκε πρþτα στην Αγγλßα κι αργüτερα στις ΗΠΑ.
     Το θεατρικü Ýργο του Timberlake Wertenbaker, The Line (2009), ανιχνεýει τη σχÝση μεταξý Valadon και Degas.
     Αρκετοß Ýχουν υποθÝσει üτι η Valadon Þταν η βÜση για το χαρακτÞρα Suzanne Rouvier στο μυθιστüρημα του Somerset Maugham του 1944 The Razor's Edge. ΥπÞρχαν πολλοß παραλληλισμοß μεταξý της ζωÞς της και κεßνης του χαρακτÞρα της ΡουβιÝ.

     Οι σχÝσεις της Valadon με τον Degas και τον Lautrec περιγρÜφονται στα δýο ιστορικÜ μυθιστορÞματα φαντασßας του R.w. Meek, The Dream Collector, Book I, Sabrine &; Sigmund Freud  και The Dream Collector, Book II, Sabrine &; Vincent van Gogh.

     Η Suzanne Valadon εßχε μια περßπλοκη ζωÞ. Ο γιος της Ýγινε επßσης λαμπρüς ζωγρÜφος -δυστυχþς, Þταν επßσης Ýνας απü τους πιο διαβüητους μÝθυσους της ΜονμÜρτρ. ΜετÜ απü μια μακρÜ και ταραχþδη σχÝση, η Valadon παντρεýτηκε τον Paul Mousis, Ýναν ευκατÜστατο δικηγüρο με πολλÝς διασυνδÝσεις στη ΜονμÜρτρη. Δεν επρüκειτο να διαρκÝσει κι üταν Þταν 44, ο Maurice τη σýστησε στον φßλο του André Utter, Ýναν Üλλο επßδοξο ζωγρÜφο. ¹ταν 23 ετþν και παρÜ τη διαφορÜ ηλικßας, σχημÜτισαν σχÝση που θα της προκαλοýσε μεγÜλη ευτυχßα και θλßψη για το υπüλοιπο της ζωÞς της. Ο Maurice, επßσης, τη ταλαιπωροýσε, μπαινüβγαινε συνεχþς σε ιδρýματα για ψυχικÞ ασθÝνεια και πιο συχνÜ, μÝθη. Μες σ' üλ' αυτÜ Ýχουμε ακüμα αßσθηση του πνεýματüς της. Αν και δεν Þταν η καλýτερη μητÝρα, Þτανε πραγματικÜ ταλαντοýχα καλλιτÝχνιδα. Οι πßνακÝς της εßναι βÜναυσα ειλικρινεßς, μας αναγκÜζουν ν' αντιδρÜσουμε στη τüλμη και την απαßδευτη ÝντασÞ τους. Ακüμα δεν μπορεß να ταξινομηθεß σε ομÜδα Þ ως οπαδüς κÜποιου συγκεκριμÝνου καλλιτÝχνη. Δßδαξε τον εαυτü της κι Ýτσι διαμüρφωσε Ýνα δικü της στυλ. Δεν Ýζησε εýκολη ζωÞ και μüνο τþρα κερδßζει τον σεβασμü που τüσο πλοýσια αξßζει ως μια απü τους μεγÜλους ζωγρÜφους του 20οý αι.. Δυστυχþς, η ζωÞ κι η φÞμη του γιου της Ýχουν, με πολλοýς τρüπους, επισκιÜσει τη δικÞ της, αλλÜ απü ü,τι Ýχουμε μÜθει για τη προσωπικüτητÜ της, πιθανüτατα δεν θα την δυσαρεστοýσε ακüμη κι αυτü. Η δουλειÜ της εκτßθεται σε πολλÜ απü τα καλýτερα μουσεßα και γκαλερß σ' üλο τον κüσμο


                               
      ΡενουÜρ: Σουζαν Βαλαντüν

ΕΚΘ¸ΣΕΙΣ:

ΟμαδικÝς
1894, Société Nationale des Beaux-Arts, Παρßσι
1907, Galerie Eugène Blot, Παρßσι
1909, Salon d'Automne, Grand Palais, Παρßσι
1910, Salon d'Automne, Grand Palais, Παρßσι
1911, Salon d'Automne, Grand Palais, Παρßσι
1911 - συνεχßζεται, Salon des Indépendants, Παρßσι
1917, Utrillo, Valadon, Utter, Galerie Berthe Weill, Παρßσι
1920, Δεýτερη Ýκθεση νεανικÞς γαλλικÞς ζωγραφικÞς, Galerie Manzy Joyant, Παρßσι
1921, ΝεαρÞ ζωγραφικÞ, Palais d'Ixelles
1926, (αναδρομικÞ), Salon des Indépendants, Παρßσι
1927, Salon des Tuileries, Παρßσι
1928, Salon des Tuileries, Παρßσι
1933-1938, Salon des Femmes Artistes Modernes, Παρßσι

ΜετÜ το θÜνατü της
1940, 22η Biennale Internationale des Beaux-Arts, Παρßσι
1949, ΜεγÜλες τÜσεις στη σýγχρονη ζωγραφικÞ απü τον ΜανÝ μÝχρι τις μÝρες μας, Musée des Beaux-Arts, Λυþν. 1961, Maurice Utrillo V. Suzanne Valadon, Haus der Kunst, Μüναχο
1964, Documenta, ΚÜσελ
1969, ΔÝκατο τÝταρτο Salon de Montrouge
1976, Γυναßκες ΚαλλιτÝχνες (1550-1950), Los Angeles County Museum of Art
1979, Maurice Utrillo, Suzanne Valadon, Μουσεßο Τουλοýζης-Lautrec
1991, Albi: Utrillo, Valadon, Utter, Chateau Constant, Bessines
1991, Utrillo, Valadon, Utter: la Trilogie Maudite, Ακρüπολη, Νßκαια


                                  ΛωτρÝκ: ΣουζÜν Βαλαντüν

ΑτομικÝς
1911, η πρþτη ατομικÞ Ýκθεση του Ýργου της Suzanne Valadon, στην Galerie Clovis Sagot
1915, Galerie Berthe Weill, Παρßσι
1919, Galerie Berthe Weill, Παρßσι
1922, Galerie Bernheim-Jeune, Παρßσι
1923, Galerie Bernheim-Jeune, Παρßσι
1927, αναδρομικÞ, Galerie Berthe Weill, Παρßσι
1928, Galerie des Archers, Λυþν
1928, Galerie Berthe Weill, Παρßσι
1929, Galerie Bernheim-Jeune, Παρßσι
1929, Galerie Bernier, Παρßσι
1931, Galerie Le Portique, Παρßσι
1931, Galerie Le Centaure, ΒρυξÝλλες
1932, Galerie Le Portique, Παρßσι
1932, αναδρομικÞ Ýκθεση με πρüλογο του Édouard Herriot, Galerie Georges Petit, Παρßσι
1937, Galerie Bernier, Παρßσι
1938, Galerie Pétridès, Παρßσι
1939, Galerie Bernier, Παρßσι
1942, Galerie Pétridès, Παρßσι
1947, Galerie Bernier, Παρßσι
1947, Galerie Pétridès, Παρßσι
1948, ΑφιÝρωμα στη Suzanne Valadon, Musée National d'Art Moderne, Παρßσι
1956, The Lefevre Gallery, Λονδßνο
1959, Galerie Pétridès, Παρßσι
1962, Galerie Pétridès, Παρßσι
1967, Musée National d'Art Moderne, Παρßσι
1996, Suzanne Valadon, ºδρυμα Pierre Gianada, Martigny
2021, Barnes Foundation, 26 Σεπτεμβρßου 2021 Ýως 9 Ιανουαρßου 2022, πρþτη μεγÜλη ατομικÞ Ýκθεση του Ýργου του ΒÜλαντον στις ΗΠΑ
2022, Glyptoteket, ΚοπεγχÜγη

                            Πορτραßτο Του Γιου Μου
Μüνιμες συλλογÝς
ΟλμπρÜιτ-Νοξ, ΜπÜφαλο
Βρετανικü Μουσεßο, Λονδßνο
Μουσεßο ΤÝχνης Carnegie, Πßτσμπουργκ
Μουσεßο ΤÝχνης του ΝτÜλας, ΝτÜλας
Ινστιτοýτο τεχνþν του Ντιτρüιτ
Μουσεßα καλþν τεχνþν του Σαν Φρανσßσκο
Μουσεßα τÝχνης του ΧÜρβαρντ, ΚÝιμπριτζ
Μουσεßο ΤÝχνης της ΙνδιανÜπολης
Μητροπολιτικü Μουσεßο ΤÝχνης
Ινστιτοýτο ΤÝχνης της ΜινεÜπολης
Musée d'Unterlinden, ΚολμÜρ
Musée des beaux-arts de Λυþν
Μουσεßο Καλþν Τεχνþν, Χιοýστον
Μουσεßο ΜοντÝρνας ΤÝχνης, ΝÝα Υüρκη
Εθνικü Μουσεßο Γυναικþν στις ΤÝχνες
Μουσεßο τÝχνης Nelson-Atkins, πüλη του ΚÜνσας
Petit Palais, Γενεýη
Μουσεßο ΤÝχνης Ρüουζ, Waltham
¸ξυπνο Μουσεßο ΤÝχνης, ΣικÜγο
Μουσεßο ΤÝχνης του Πανεπιστημßου του Μßσιγκαν, Ann Arbor


                                      Βαλαντüν: Μωρßς Ουτριλü
  

========================

.


                                           Αυτοπροσωπογραφßα


                                            Αυτοπροσωπογραφßα


                                               ΑδÜμ & Εýα


                                       Το Μπλε ΔωμÜτιο


                                        Πορτραßτο Του Ερßκ Σωτß


                                                     Γýμνια


                                                    Γυναßκες


                                                  Το Λουτρü


                                           ΝεαρÞ Στο Λουτρü


                                       Γυμνü Σε Μπλε Σεντüνι


                                                      ΓυμνÜ


                                    ΝεαρÞ Δßπλα Στο ΠαρÜθυρο


                                          Λουλοýδια 1920


                                            ΜπουκÝτο Σε ΒÜζο


                                        ΜπουκÝτο ΤριαντÜφυλλα


                               ΝεκρÞ Φýση Με ¢νθη & ΜÞλα


                            ΝεκρÞ Φýση Με Τουλßπες & Φροýτα

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers