Πεζά

Ποίηση

Παραμύθια

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Ο Dali & Εγώ

Διαδικτύου

Εκδοθέντες

Κλασσικά

Λαογραφικά

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκόσμιο Θέατρο

Σχόλια/Επικοινωνία

Φανταστικό

Ερωτική Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Πινακοθήκη 

Matisse

Matisse Henry (1869-1954) Fauvismus  

     Γεννήθηκε το 1869 στο Λε Σατό-Καμπρεσσί, της Βόρειας Γαλλίας και σ' ηλικία μόλις 19 ετών παίρνει το πτυχίο της Νομικής κι επισκέπτεται το Σεν Κεντέν για να κάνει τη πρακτική του σε κάποιο δικηγορικό γραφείο. Το 1892 πηγαίνει στο Παρίσι, όπου ο Μορό τον δέχεται σα μαθητή του και γνώρίζει στο ατελιέ του, τον Ζωρζ Ρουό. Το 1894 γεννιέται η νόθα κόρη του Μαργκερίτ-Ετιέν. Το 1898 παντρεύεται την Αμελί Παρέρ και πηγαίνουνε ταξίδι μέλιτος στο Λονδίνο, όπου γνωρίζει και θαυμάζει τους πίνακες του Τέρνερ, στη Εθνική Πινακοθήκη. Ένα χρόνο μετά, δημιουργεί τα πρώτα γλυπτά του και γεννιέται κι ο γιός του Ζαν. Το 1900 αποκτά και δεύτερο γιό, τον Πιέρ κι  η σύζυγός του ανοίγει ένα κατάστημα μόδας.
     Το 1905 χαρακτηρίζεται ως Φωβιστής και γνωρίζει τη Γερτρούδη και τον Λεό Στάϊν. Το 1909 ο Σούκιν του παραγγέλνει τα έργα "Χορός" & "Μουσική" και μετακομίζει στο Ισί-Λι-Μολινό. Το 1912 περνά περίπου 3 μήνες στο Μαρόκο κι επιστρέφει στο Παρίσι. Την επόμενη χρονιά, ο Στραβίνσκι κι ο Ντιαγκίλεφ, του αναθέτουνε τη δημιουργία των σκηνικών και των κοστουμιών της παράστασης "Το Τραγούδι Του Αηδονιού".
     Το 1930 πάει στη Ταϊτή για να διακοσμήσει το  Ίδρυμα Μπαρνς. Το 1941 προσβάλλεται από καρκίνο του εντέρου, αλλά γλυτώνει τον θάνατο, χάρη σ' έγκαιρη επέμβαση. Το 1948 δουλεύει εντατικά, για τον σχεδιασμό του παρεκκλησιού του Ροζάριο, στη Βαρνς.
     Πεθαίνει το 1954 σε ηλικία 85 ετών. Υπήρξε πατέρας της τεχνικής του παπιέ-ντεκουπέ.
----------------------------------------------------------------------------------------------


                            Αυτοπροσωπογραφία                        Καρμελίνα Γυμνή                                      Φυτό                                                                 Οδαλίσκη                                                          Σκεπτική                                                    Φυτά            Γυάλα Με Χρυσόψαρα                                 Μωβ Ρόμπα                    Όλες   Οι Φάσεις Του Μπλε Γυμνού                               Φρουτιέρα                                                   Τοπίο                  Χρωματικοί Συνδυασμοί Φύλλων                                      Υπαίθριος Χορός                      'Αποψη Τοπίου                                 Γυναίκα Με Αμφορέα                                  Μαντήλι                               Γυμνό Με Πορτοκάλια                                                                Οδαλίσκη Ι                                          Ροζ Γυμνό                                       Βάζο Με Ανεμώνες                               Συνδυασμός Οπτασιών                                           Νεκρή Φύση              Παράθυρο Με Θέα Στο Λιμάνι                          Μελέτη Μουσικής                                     Μουσικός Διάλογος                         Η Θάλασσα Της Πολυνησίας                                                Νεκρή Φύση Με Γεράνια                                       Φυτό                                        Οπτασία                      Μαροκινό Τοπίο                                           Νεκρή Φύση                                 Κολυμβητές Στο Ποτάμι                            Λουόμενοι Με Χελώνα                                            Μπλε Γυμνό                        Κορίτσι Με Πράσινα Μάτια


 Κορίτσι Με Πράσινο Γιακά                                           Ευτυχισμένη Ζωή


 Λουόμενοι


 Νοτρ Νταμ                                          Οδαλίσκη Με Μανόλιες                                Σπουδή Για Αντεστραμμένο Γυμνό                Δυο Κορίτσια Σε Κόκκινο & Κίτρινο

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers