Πεζά

Ποίηση

Παραμύθια

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Ο Dali & Εγώ

Διαδικτύου

Εκδοθέντες

Κλασσικά

Λαογραφικά

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκόσμιο Θέατρο

Σχόλια/Επικοινωνία

Φανταστικό

Ερωτική Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Φανταστικό 

Μπαλάνος Γιώργος: Εκδήλωση Φιλίας

                                              Βιογραφικό

     Ο πρώτος κι ο σημαντικότερος συγγραφέας, μεταφραστής κι εξερευνητής του χώρου της ΕΦ στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1944 στη Πλάκα και μεγάλωσε στο Παγκράτι. Πέρασε από κάμποσες ανώτερες κι ανώτατες σχολές, χωρίς να τελειώσει καμία (Σιβιτανίδειος, Πάντειος) γιατί καμία δε βρήκε αρκετά ενδιαφέρουσα, δε χρησιμοποίησε την υποτροφία φυσικής από το Ίδρυμα Φουλμπράιτ, εργάστηκε για μερικά χρόνια ως φωτογράφος, πήρε κατά λάθος ένα δίπλωμα αγγλικής κι εργάστηκε για λίγα χρόνια ως καθηγητής ξένων γλωσσών, πριν τα εγκαταλείψει όλα για ν' ασχοληθεί αποκλειστικά με την έρευνα και το γράψιμο.
     Συγγραφέας-παρουσιαστής στην τηλεοπτική σειρά (1995) "Τα Αινίγματα Της Ελλάδας".
     Διεθνές βραβείο μετάφρασης έργων Επιστημονικής Φαντασίας
     Κarel (1984) από την World Science Fiction Association.
     Εκατοντάδες άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά κι εφημερίδες.
     Δεκάδες συνεντεύξεις σε τηλεόραση κι εφημερίδες.
     Πολλές διαλέξεις σε συλλόγους, σεμινάρια κ.λπ.
     Συγγραφέας πολλών βιβλίων Έρευνας του Αγνώστου, πολλά από τα οποία έχουν γίνει μπεστ-σέλερ, αλλά κι αρκετών άλλων υπό έκδοση.
     Συγγραφέας αρκετών βιβλίων φαντασίας, αλλά κι άλλων υπό έκδοση.
     Μεταφραστής περισσότερων από εκατό βιβλίων έρευνας του αγνώστου, επιστημονικής κι ηρωικής φαντασίας, τρόμου κ.λπ., αλλά κι αρκετών άλλων υπό έκδοση.
     Αποφεύγει να μιλά για τον εαυτό του, καθώς και τις δημόσιες εμφανίσεις. Πιστεύει πως τα βιβλία του μιλούν καλύτερα γι' αυτόν. Παρ' όλ' αυτά, έχει γράψει μιαν αυτοβιογροφία που αξίζει να παρατεθεί:
     "Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, γεννήθηκα την περασμένη χιλιετία στην Αθήνα και μάλιστα ακριβώς μόλις λίγα μέτρα από τη βάση του βράχου κάτω από την Ακρόπολη, στην Πλάκα. Δεν είναι απόλυτα διαπιστωμένο ότι για εκεί με προόριζε ο πελαργός, επειδή μόλις συνειδητοποίησα ότι σκόπευε να με αφήσει κάπου στην Αθήνα τον δάγκωσα άγρια στο πόδι -και σίγουρα θα ήταν κουτσός μέχρι σήμερα, αν δεν τύχαινε να μην έχω ακόμη δόντια τότε, λόγω ηλικίας. Τώρα έχω, μέχρι να τα χάσω πάλι λόγω ηλικίας.
     Όπως και 'να χει, γεννήθηκα εντελώς απρόθυμα -γκρινιάζοντας, γρυλίζοντας και μουρμουρίζοντας- συνήθειες που τις έχω ακόμη. Την αρχαία εκείνη εποχή που συνέβη το παραπάνω δραματικό επεισόδιο με τον πελαργό, η Αθήνα ήταν ακόμη υπό γερμανική κατοχή -οι Γερμανοί κατακτητές είχανε τραβήξει πολλά κατά τη διαμονή τους στη χώρα μας, αλλ' άντεχαν ακόμη. Μετά -αν και δε το ανακοίνωσε η τηλεόραση γιατί, ευτυχώς, δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη- μάθανε τι είχε φέρει ο πελαργός και, πλέον, δεν άντεξαν άλλο. Έφυγαν άρον-άρον από την Ελλάδα. Μπορεί, μάλιστα και να προλάβανε και τον πελαργό, που απομακρυνόταν κούτσα-κούτσα και δεν μπορούσε να πετάξει γρήγορα... 
     Mετά μεγάλωσα και μεταξύ άλλων κακών συνηθειών, έμαθα να διαβάζω. Μην έχοντας αρκετά χρήματα για να συχνάζω σε νυχτερινά κέντρα και μεζεδάδικα, άρχισα να συχνάζω σε βιβλιοθήκες. Εκεί, δυστυχώς, δε μπορούσα να τσιμπώ τις κοπέλες που τυχόν βρίσκονταν στο χώρο -επειδή στις βιβλιοθήκες επιβάλλεται η σιωπή κι οι κοπέλες θα τσίριζαν. Έτσι, αναγκαστικά, άρχισα να διαβάζω τα βιβλία.
     Πάντως, μόλις κατάλαβα ότι μεγάλωσα, άρχισα να γκρινιάζω, να γρυλίζω και να μουρμουρίζω, σας είπα: μου είχε γίνει συνήθεια, την οποία και διατηρώ ακόμη.
     Δεν είχα καλά-καλά μεγαλώσει κι εξαιτίας των κακών συνηθειών που είχα αποκτήσει με το διάβασμα, άρχισα να γράφω. Και κάποιοι από σας να με διαβάζετε, μια νέα λαμπρή σελίδα άνοιξε στην Ιστορία... Η σειρά σας τώρα να αρχίσετε να γκρινιάζετε, να γρυλίζετε και να μουρμουρίζετε. Μη το κάνετε, γιατί, σίγουρα, όλ' αυτά θα γραφτούνε κάποτε με χρυσά γράμματα στην Ιστορία.
   Τέλος πάντων μπορεί κι επίχρυσα ή και με μαρκαδόρο στις τουαλέτες της
".

  (Σημ Δική Μου: Εύχομαι να τον έχει ο Θεός καλά και να μας χαρίζει έτσι όπως μας ...κακόμαθε για χρόνια, τόσα θαυμαστά πετράδια. Εγώ προσωπικά τον ευχαριστώ από τη καρδιά μου και του εύχομαι καλή δύναμη!                                     Π.Χ.     )
____________________________________________________________

     Ήταν μια ιστορική μέρα για τον πλανήτη Ζορίλ. Ο Υπέρτατος Συντονιστής Μπριλ ήταν στη μεγάλη αίθουσα των ακροάσεων, μαζί με τους διασημότερους επιστήμονες του πλανήτη, καθώς και τους Συντονιστές όλων των μεγάλων περιοχών. Παρά την παροιμιώδη ψυχραιμία και φλεγματικότητα των Ζοριλίων, η μεγάλη αίθουσα βούιζε από τις πυρετώδεις συζητήσεις των εκπροσώπων. Σ' οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αυτό θα προκαλούσε σκάνδαλο, γιατί ήταν ασυγχώρητη απρέπεια να μιλούν όλοι μαζί μπροστά στο πρόσωπο του Μεγάλου Συντονιστή. Σήμερα όμως δεν ήταν οποιαδήποτε περίπτωση κι ο Μπριλ δεν έδειξε κανένα σημείο ενόχλησης. Ήταν όμως φανερά αναστατωμένος. Σήκωσε προειδοποιητικά τις κεραίες του, και σχεδόν αμέσως οι κουβέντες σταμάτησαν.
 -"Κύριοι!" φώναξε. "Η ώρα περνά κι οι ξένοι θα φτάσουν σήμερα το απόγευμα. Δεν έχουμε πολύ καιρό στη διάθεσή μας και θα πρέπει να σας εξηγήσω πως έχει η κατάσταση. Προσέξτε, γιατί ένα στραβό βήμα εκ μέρους μας μπορεί να σημάνει διαπλανητικό πόλεμο, μ' άγνωστες συνέπειες και για τους δυο λαούς. Επειδή πολλοί από σας δε γνωρίζετε τα γεγονότα στο σύνολό τους, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω με λίγα λόγια, πως έχουν τα πράγματα.
 "Όπως γνωρίζετε, πριν λίγους μήνες οι επιστήμονές μας μπόρεσαν να τελειοποιήσουν μια ειδική κατηγορία διαστημικών ανιχνευτικών δορυφόρων, που στάλθηκαν σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με σκοπό να εντοπίσουν αν κάποιος από αυτούς έχει πάνω του ζωντανά όντα. Γρήγορα μάθαμε ότι ο τρίτος πλανήτης από τον ήλιο έχει όχι μόνο ζωή, αλλά κι ότι οι κάτοικοί του έχουν αναπτύξει έναν πολιτισμό ανάλογο με το δικό μας, αν και πολύ διαφορετικό, ταυτόχρονα. Τα πλάσματα που τον κατοικούν μοιάζουν σε μας σε γενικές γραμμές, αλλά, από όσο μπορέσαμε να κρίνουμε, διαφέρουν σε όλα τα άλλα. Στάθηκε αδύνατο στους ψυχοκοινωνιολόγους μας να καταλάβουν την ψυχολογία τους και τα κοινωνικά τους συστήματα. Δεν γνωρίζουμε αν ανήκουν σε ένα ενιαίο σύνολο όπως εμείς, ή σε μικρές κοινωνικές ομάδες.
 "Ο χαρακτήρας τους θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετικός από το δικό μας, αν σκεφτούμε ότι διαθέτουν δύο μόνο φύλα, ένα από τα οποία εκτελεί χρέη γεννήτορα. Δε διαθέτουν τρίτο φύλο, που γονιμοποιείται από τα άλλα δύο, όπως συμβαίνει σε μας. Αυτή η διαφορά και μόνο θα ήταν αρκετή, για να δημιουργήσει δυσκολίες στην κατανόηση της ψυχολογίας τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
"Δυστυχώς, δεν είναι αυτή η μόνη δυσκολία στις προσπάθειες μας να καταλάβουμε πως σκέπτονται. Το βασικό πρόβλημα είναι άλλο. Η γλώσσα τους είναι σε πολύ διαφορετικά επίπεδα συχνότητας από τη δική μας. Εμείς μιλάμε σε πολύ υψηλές συχνότητες κι εκείνοι σε πολύ χαμηλές. Δεν μπορούμε, όχι μόνο να μιμηθούμε τους ήχους ο ένας του άλλου, αλλά ούτε καν να τους ακούσουμε.
 "Πιστεύουμε ότι μετά από αρκετό χρόνο θα μπορέσουμε να σπάσουμε το γλωσσικό φράγμα και να βρούμε τρόπο συνεννόησης. Το δυστύχημα είναι ότι δεν διαθέτουμε αυτό το χρόνο. Εντελώς συμπτωματικά και πριν μερικούς μήνες, οι κάτοικοι του τρίτου πλανήτη εκτόξευσαν  ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο με προορισμό το δικό μας πλανήτη. Όπως ξέρετε, αυτό το διαστημόπλοιο θα πρέπει να προσεδαφιστεί σήμερα.
 "Η πρώτη επαφή θα έχει τρομακτική σημασία. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε για τις συνήθειες και τα έθιμα των ξένων, και ίσως μια αθώα μας κίνηση μπορεί να μεταφραστεί σαν εχθρική, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Πρέπει, με κάθε θυσία να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είμαστε φίλοι κι ότι αποβλέπουμε σε μια αμοιβαία συνεργασία . Δεν πρέπει να επιστρέψουμε η άγνοια μας να οδηγήσει σε κάποια σοβαρή παρεξήγηση.
 "Ευτυχώς, οι τροχιακοί ανιχνευτές που στείλαμε γύρω από το πλανήτη τους, μπόρεσαν και μας έστειλαν μια σειρά εικόνων από τη ζωή στο πλανήτη. Αντί να χρησιμοποιήσουμε δικά μας κινηματογραφικά όργανα, μπορέσαμε και συλλάβαμε δικές τους εκπομπές, που προβάλλονται σε κάτι μικρές συσκευές με οθόνη. Από τις εικόνες που είδαμε, προσπαθήσαμε να συμπεράνουμε ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος - και συνεπώς κι ο πιο φιλικός - υποδοχής ξένων στον τρίτο πλανήτη. Βάσει των στοιχείων αυτών, ετοιμάσαμε την πιο φιλική υποδοχή που μπορούσαμε, έτσι όπως την είδαμε να συνηθίζεται στις μικρές οθόνες του τρίτου πλανήτη.
 "Το διαστημόπλοιο, που θα φτάσει σήμερα στον πλανήτη μας ξεκίνησε από μια περιοχή του τρίτου πλανήτη, που οι κάτοικοί της την αναφέρουν με τα εξής γραμμικά σύμβολα - στην οθόνη πίσω από τον Μπριλ φάνηκαν κάτι περίεργες γραμμές στην εξής σειρά: ΑΜΕΡΙΚΑ -αλλά κανείς δεν ξέρει τον ήχο της ονομασίας.
 "Αυτά είναι τα ελάχιστα που προλάβαμε να μάθουμε. Τώρα πριν φύγετε, θα πάρετε γραμμένες τις οδηγίες σας για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας, όταν φτάσουν οι ξένοι μας. Ευτυχώς που οι τηλεοπτικές τους εκπομπές μας έδωσαν μια ιδέα για το τι συνηθίζεται στον τρίτο πλανήτη. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο
".
     Το διαστημόπλοιο με τα διακριτικά της ΝΑΣΑ είχε μπει ήδη σε τροχιά γύρω από το πλανήτη. Η φωνή του κυβερνήτη Γκάρνερ έδωσε μέσω του Ιντερκόμ τις απαραίτητες οδηγίες για την προσεδάφιση. Οι άντρες ήταν έτοιμοι για την πρώτη επαφή. Η Γη γνώριζε από καιρό ότι ο πλανήτης ήταν κατοικημένος από νοήμονα όντα, χάρη στα ανιχνευτικά σκάφη-ρομπότ, που 'χανε προηγηθεί της επανδρωμένης αποστολής. Οι πληροφορίες τους έδειχναν ότι επρόκειτο για έναν φιλειρηνικό πολιτισμό κι ο κυβερνήτης δεν ανησυχούσε καθόλου. Είχε επαναλάβει πολλές φορές δοκιμαστικά τη στιγμή της πρώτης επαφής. Αυτός κι οι άντρες του θα κατέβαιναν από το σκάφος τους φανερά άοπλοι. Ο ίδιος θα έκανε τρία βήματα μπροστά και θα σήκωνε το δεξί του χέρι σε μια παγκόσμια -όπως έλπιζαν οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ- χειρονομία φιλίας.
     Παρ' όλη τη ψυχολογική προετοιμασία ο κυβερνήτης Γκάρνερ δε μπορούσε να μη νιώσει έντονη ταραχή, όταν λίγες ώρες αργότερα, το σκάφος του ακουμπούσε απαλά στο έδαφος του ξένου πλανήτη. Ο ιδρώτας έτρεχε ήδη στο πρόσωπό του, πίσω από το κράνος, καθώς άνοιγε η πόρτα του σκάφους. Η φαρδιά σκάλα κατέβηκε αργά, μεγαλόπρεπα, σαν να ένιωθε κι αυτή τη σοβαρότητα της ιστορικής στιγμής. Ο κυβερνήτης προχώρησε, και με όσο μεγαλύτερη αξιοπρέπεια μπορούσε, κατέβηκε τη σκάλα. Πίσω του, με την ίδια αξιοπρέπεια, ακολουθούσε και το πλήρωμα. Έκανε τρία βήματα μπροστά, κοίταξε το πλήθος που περίμενε και σήκωσε το δεξί χέρι, σε ένδειξη φιλίας. Μια στιγμή αργότερα, με το ίδιο χέρι, προσπαθούσε να προφυλάξει το κεφάλι του κάτω από τη σκάλα μαζί με τους άντρες του, μέσα σε μια βροχή από πέτρες και κοκτέιλ Μολότωφ.
 -"Αναρωτιέμαι μόνο, που διάβολο μάθαν αγγλικά;", ψιθύρισε.
     Πίσω τους, μέσα στο πλήθος, τα πλακάτ έγραφαν καθαρά και με κεφαλαία γράμματα: «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ» και «ΓΙΑΝΚΙΣ ΓΚΟΟΥ ΧΟΟΥΜ» και «ΝΑΤΟ-ΣΙΑ-ΠΡΟΔΟΣΙΑ» ... και...
     Ήταν η μόνη χαρακτηριστική υποδοχή που δε θα δειχναν ποτέ οι τηλεοράσεις πίσω στη Γη.
____________________________________________________________________

     Το παρόν διήγημα, όπως κι άλλα πολλά, ανήκει στη προσωπική συλλογή του, που κυκλοφορήσε από τις Εκδόσεις Π. Τσαμουρή, με τίτλο: "Οι Ονειρότοποι Της Γης".

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers