-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Roanoke: H

                                                       Πρλογος

     ΠΡΟΣΟΧ! Αυτ δεν εναι κεμενο, διγημα, οτε φαντασα, επιστημονικ απλ! Αυτ το ρθρο εναι μια σκληρ κι ανεξερενητη ακμα πραγματικτητα, δηλαδ συνβη στ' αλθεια κι ακμα δεν χουμε καταλβει τ ακριβς. Και μιλμε απ τον 16ο αι. μχρι και σμερα με τα τσα μσα...
     Αλλ φλυαρ τρα... σας αφνω να δετε μνοι σας τ και πως:


   Ιστορα

     Η Αποικα Ροανουκ (Roanoke Colony) τανε προσπθεια του Sir Walter Raleigh να ιδρσει τον 1ο μνιμο αγγλικ οικισμ στις ΗΠΑ. Το κανε το 1585, αλλ ταν τον επισκφθηκε πλοο το 1590, οι ποικοι εχαν εξαφανιστε ανεξγητα. χει γνει γνωστ ως Χαμνη Αποικα κι η μορα των 112 ως 121 αποκων παραμνει ανεξγητη. Πιστεεται ευρως τι οι ποικοι αφομοιθηκαν με τους αυτχθονες.
Η Αποικα Roanoke ιδρθηκε απ τον κυβερντη Ralph Lane το 1585 στο νησ Roanoke στη σημεριν κομητεα Dare της Β. Καρολνας. Η αποικα του Lane τανε προβληματικ απ' την λλειψη προμηθειν και τις κακς σχσεις με μερικς απ τις τοπικς φυλς ιθαγενν της Αμερικς. Αποστολ ανεφοδιασμο απ τον Sir Richard Grenville καθυστρησε, οπτε ο Lane εγκατλειψε την αποικα κι επστρεψε στην Αγγλα με τον Sir Francis Drake* το 1586. Ο Γκρνβιλ φτασε 2 βδομδες μετ κι επστρεψε επσης στο σπτι του, αφνοντας πσω του μικρ απσπασμα για να προστατεσει τον ισχυρισμ του Ρλε. 2η αποστολ μ' επικεφαλς τον John White αποβιβστηκε στο νησ το 1587 και δημιοργησε λλον οικισμ. Ο Sir Walter Raleigh τον εχε στελει να ιδρσει τη Cittie of Raleigh στο Chesapeake Bay. Αυτ η προσπθεια γινε γνωστ ως η Χαμνη Αποικα λγω της ανεξγητης εξαφνισης του πληθυσμο της.
_____________________________________________________
* Ο Φρνσις Ντρικ (~1540 - 28 Γενρη 1596) ταν γγλος εξερευνητς και κουρσρος, γνωστς για τον περπλου του κσμου σε μα αποστολ μεταξ 1577-80. Αυτς ταν ο 1ος αγγλικς περπλους κι ο 3ος περπλους συνολικ. Εναι επσης γνωστς για τη συμμετοχ του στα πρτα αγγλικ ταξδια σκλβων του ξαδλφου του, John Hawkins και John Lovell. χοντας ξεκινσει ως πειρατς σεσημασμνος, μετ ως απλς ναυτικς και το 1588 συμμετεχε στον αγνα κατ της ισπανικς αρμδας ως αντινααρχος...


                                         O Sir
Francis Drake to 1591
-----------------------------------------------------------------------------

     Στη διρκεια στσης για να ελγξει τους νδρες του Grenville, ο πιλτος της ναυαρχδας, Simon Fernandes, ανγκασε τον White και τους αποκους του να παραμενουν στο Roanoke. Ο Γουιτ επστρεψε στην Αγγλα με τον Φερνντες, σκοπεοντας να φρει περισστερες προμθειες το 1588. Ο αγγλο-ισπανικς πλεμος καθυστρησε την επιστροφ του στο Roanoke μχρι το 1590, βρκε τον οικισμ οχυρωμνο μα εντελς δειο. Η αινιγματικ λξη CROATOAN βρθηκε χαραγμνη στο palisade, που ο White ερμνευσε πως σημανει τι οι ποικοι εχαν μετεγκατασταθε στο κροατικ νησ. Πριν προλβει ν' ακολουθσει αυτ το παρδειγμα, η θαλασσοταραχ και χαμνη γκυρα ανγκασαν την αποστολ να επιστρψει στην Αγγλα. Η τχη των περπου 112-121 αποκων παραμνει γνωστη. Εικασες τι εχαν αφομοιωθε με τις κοντινς κοιντητες ιθαγενν εμφανζονται σε γραπτ δη απ το 1605. Οι ρευνες απ τους αποκους του Jamestown παργαγαν αναφορς τι οι ποικοι Roanoke εχανε σφαγιαστε κι υπρχαν ιστορες ανθρπων μ' ευρωπακ χαρακτηριστικ που βλπονταν στα χωρι των ιθαγενν, αλλ δε βρθηκαν πειστικ στοιχεα.
     Το ενδιαφρον για το θμα εξασθενου\σε  το 1834, ταν ο George Bancroft δημοσευσε την αφγησ του στο A History of the United States. Η περιγραφ του για τους αποκους, ιδιατερα για τη νεογννητη εγγον του White, Virginia Dare, τους παρουσασε ως θεμελιδεις φιγορες της αμερικανικς κουλτορας κι αιχμαλτισε τη φαντασα του κοινο. Ο Dawson εναι πεπεισμνος τι η χαμνη αποικα φυγε για το Hatteras με την αποικα των Κροατν κι κμασε στη διρκεια του χρνου τους εκε. Οι εξωτερικς χθες εξερευνθηκαν το 1524 απ τον Giovanni da Verrazzano, που μπρδεψε το Pamlico Sound με τον Ειρηνικ και κατληξε στο συμπρασμα τι τα νησι φργματος ταν ισθμς. Αναγνωρζοντας αυτ ως πιθαν συντμευση προς τη Κνα, παρουσασε τα ευρματ του στον βασιλι Φραγκσκο Α' της Γαλλας και στον βασιλι Ερρκο Η' της Αγγλας, μα κανες τους δεν ασχολθηκε με το θμα.


                                       Η μυστηριδης επιγραφ

     Το 1578, η βασλισσα Ελισσβετ Α' χοργησε χρτη στον Σερ Χμφρε Γκλμπερτ για να εξερευνσει και ν' αποικσει εδφη αζτητα απ τα χριστιανικ βασλεια. Ο Γκλμπερτ εχε βοηθσει να συντρψει τη 1η απ τις εξεγρσεις του Ντσμοντ στην επαρχα Μονστερ της Ιρλανδας στις αρχς της 10ετας του 1570. Οι ροι του χρτη που χορηγθηκε απ' τη βασλισσα ταν ασαφες, αν κι ο Γκλμπερτ κατλαβε τι του 'δινε δικαιματα σ' λα τα εδφη του Νου Κσμου βρεια της ισπανικς Φλριντα. Μ' επικεφαλς τον Γκλμπερτ, οι γγλοι διεκδκησαν εν συντομα το Σαιντ Τζονς, Να Γη, το 1583 ως το 1ο αγγλικ δαφος στη Β. Αμερικ στο βασιλικ προνμιο της βασλισσας Ελισσβετ Ι, αλλ ο Γκλμπερτ χθηκε στη θλασσα στο ταξδι επιστροφς στην Αγγλα. Μετ το θνατ του το 1583, η Ελισσβετ μορασε το καταστατικ μεταξ του αδελφο του ντριαν και του ετεροθαλος αδελφο του Σερ Γουλτερ Ρλε. Ο χρτης του Adrian του 'δωσε το δπλωμα ευρεσιτεχνας για τη Να Γη κι λα τα σημεα βρεια, που οι γεωγρφοι περμεναν τελικ να βρονε πολυπθητο βορειοδυτικ πρασμα στην Ασα. Στο Ρλε απονεμθηκαν τα εδφη στα ντια, αν και μεγλο μρος τους εχε δη διεκδικηθε απ την Ισπανα. Ο Richard Hakluyt, ωστσο, εχε δη λβει γνση του ισθμο του Verazzano -που βρσκεται εντς της αξωσης του Raleigh- κι κανε εκστρατεα για την Αγγλα να επωφεληθε απ την ευκαιρα.
     Ο χρτης του Raleigh, που εκδθηκε στις 25 Μρτη 1584, διευκρνιζε τι πρεπε να ιδρσει αποικα μχρι το 1591, διαφορετικ θα 'χανε το δικαωμ του στον αποικισμ. Επρκειτο να ανακαλψει, να ψξει, να ερευνσει και να δει ττοιες απομακρυσμνες ειδωλολατρικς και βρβαρες χρες κι εδφη. Αναμενταν τι ο Raleigh θα δημιουργοσε βση που θα 'στελνε κουρσρους σ' επιδρομς εναντον των στλων θησαυρν της Ισπανας. Παρ τις ευρεες εξουσες που παραχωρθηκαν στο Raleigh, του απαγορετηκε να εγκαταλεψει το πλευρ της βασλισσας. Αντ να διευθνει προσωπικ ταξδια στην Αμερικ, ανθεσε τις αποστολς στους συνεργτες του κι επβλεπε τις επιχειρσεις απ το Λονδνο. Οργνωσε γργορα αποστολ για να διερευνσει τον ισχυρισμ του. Αναχρησε απ την Αγγλα στις 27 Απρλη 1584. Ο στλος αποτελετο απ δο barques. Ο Philip Amadas τανε καπετνιος του μεγαλτερου σκφους, με τον Simon Fernandes ως πιλτο, εν ο Arthur Barlowe ταν επικεφαλς του λλου. Υπρχουν ενδεξεις τι ο Thomas Harriot και ο John White μπορε να συμμετεχαν στο ταξδι, αλλ δεν σζονται αρχεα που να επιβεβαινουν μεσα τη συμμετοχ τους.


                                    Χρτης της ευρτερης περιοχς

     Η αποστολ χρησιμοποησε τυπικ διαδρομ για υπερατλαντικ ταξδια, πλοντας ντια για να πισει εμπορικος ανμους, που τους μετφεραν δυτικ στις Δυτικς Ινδες, που συνλεξαν γλυκ νερ. Τα 2 πλοα πλευσαν βρεια μχρι τις 4 Ιουλου, ταν εδαν τη στερι σ' αυτ που τρα ονομζεται Cape Fear. Ο στλος φτασε στη ξηρ στις 13 Ιουλου σε εσοδο βρεια της νσου Χτορασκ, που ονομστηκε Πορτ Φερδινντο απ τον Φερνντες, που την ανακλυψε. Οι ιθαγενες στη περιοχ πιθαντατα εχανε συναντσει, τουλχιστον παρατηρσει, Ευρωπαους απ προηγομενες αποστολς. Οι Σεκοτνοι, που λεγχαν το νησ Roanoke και την ηπειρωτικ χρα μεταξ του Albemarle Sound και του ποταμο Pamlico, σντομα ρθαν σ' επαφ με τους γγλους και καθιρωσαν φιλικς σχσεις. Ο Σεκοτνος οπλαρχηγς, Wingina, εχε πρσφατα τραυματιστε σε πλεμο με τους Pamlico, οπτε ο αδελφς του Granganimeo εκπροσπησε τη φυλ στη θση του.
     Στην επιστροφ τους στην Αγγλα φθινπωρο του 1584, ο Amadas και ο Barlowe μλησαν μ' εγκωμιαστικ λγια για τη φιλοξενα των φυλν και τη στρατηγικ θση του Roanoke. φεραν πσω 2 ντπιους: τον Wanchese, ναν Σεκοτνο, και τον Manteo, ναν Κροτη που η μητρα ταν ο αρχηγς του κροατικο νησιο. Οι αναφορς της αποστολς περιγραψαν τη περιοχ ως ευχριστη κι φθονη γη, παραπμποντας στη Χρυσ Εποχ και τον Κπο της Εδμ, αν κι αυτς οι αναφορς μπορε να χουν διακοσμηθε απ τον Raleigh. Η βασλισσα Ελισσβετ εντυπωσιστηκε με τα αποτελσματα της αποστολς του Ρλε. Το 1585, στη διρκεια μιας τελετς για τον ιππτη Raleigh, ανακρυξε τη γη που του παραχωρθηκε Virginia και τον ανακρυξε Knight Lord and Governor of Virginia. Ο Raleigh προχρησε στην αναζτηση επενδυτν για χρηματοδτηση αποικας.
     Για τη 1η αποικα στη Βιρτζνια, ο Raleigh σχεδασε μια κυρως στρατιωτικ επιχερηση επικεντρωμνη σ' εξερενηση κι αξιολγηση των φυσικν πρων. Ο προβλεπμενος αριθμς αποκων ταν 69, αλλ περπου 600 νδρες στλθηκαν στο ταξδι, με περπου τους μισος να προορζονται να παραμενουν στην αποικα, για να ακολουθσει 2ο κμα μετ. Ο Ραλφ Λιν διορστηκε κυβερντης της αποικας κι ο Φλιπ Αμντας θα υπηρετοσε ως νααρχος, αν κι ο διοικητς του στλου Σερ Ρτσαρντ Γκρνβιλ ηγθηκε της συνολικς αποστολς. Οι πολιτικο συνοδο ταν οι Joachim Gans, μεταλλουργς, Thomas Harriot, επιστμονας και John White, καλλιτχνης. Ο Manteo κι ο Wanchese, επιστρφοντας στην πατρδα τους απ την επσκεψ τους στην Αγγλα, ταν επσης επιβτες στο ταξδι. Ο στλος αποτελετο απ 7 πλοα: το γαλινι Tiger (ναυαρχδα του Grenville, με κυβερντη τον Fernandes), η γαλρα Roebuck (με καπετνιο τον John Clarke), το Red Lion (με κυβερντη τον George Raymond), την Elizabeth (με καπετνιο τον Thomas Cavendish), το Dorothy (το προσωπικ πλοο του Raleigh, σως με καπετνιο τον Arthur Barlowe) και 2 μικρς φρεγτες. Το Πλμουθ του Ντβον ταν το αναπτυσσμενο λιμνι του Ντρικ, του Γκλμπερτ, του Γκρνβιλ και του Ρλε.


                                           Χρτης του Λιν

     Στις 9 Απρλη 1585, ο στλος αναχρησε απ το Πλμουθ, κατευθυνμενος ντια μσω του Βισκακο Κλπου. Σφοδρ καταιγδα στα ανοιχτ των ακτν της Πορτογαλας χρισε τον Τγρη απ τον υπλοιπο στλο και βθισε τη μια απ' τις φρεγτες. Ευτυχς, ο Fernandes εχε σχδιο για ττοιο περιστατικ, που τα πλοα θα συναντιντουσαν στο Mosquetal, στη ντια ακτ του Πουρτο Ρκο. Προχωρντας μνος του, ο Τγρης κανε καλ ταχτητα για τη Καραβικ, φτνοντας στο σημεο συνντησης στις 11 Μη, μπρος απ τ' λλα πλοα. Εν περμενε τον στλο, ο Grenville δημιοργησε στρατπεδο βσης, που το πλρωμ του θα μποροσε να ξεκουραστε και να υπερασπιστε τον εαυτ του απ τις ισπανικς δυνμεις. Οι νδρες του Lane χρησιμοποησαν την ευκαιρα ως πρακτικ για κατασκευ οχυρσεων που θα χρειζονταν στη να αποικα. Το πλρωμα ξεκνησε επσης ν' αντικαθιστ τη χαμνη φρεγτα, να σφυρηλατε καρφι και να πριονζει τοπικ ξυλεα για να κατασκευσει το νο πλοο. Το Elizampeth φτασε στις 19 Μη, λγο μετ την ολοκλρωση του φρουρου και της φρεγτας.
     Ο υπλοιπος στλος δεν φτασε ποτ στο Τζαμπατλ. Τουλχιστον να απ τα πλοα αντιμετπισε δυσκολες κοντ στην Τζαμικα και ξμεινε απ προμθειες, αναγκζοντας τον καπετνιο του να στελει 20 απ το πλρωμ του στη ξηρ. Τελικ ο Roebuck, ο Red Lion κι η Dorothy συνχισαν προς τις Εξωτερικς χθες, φτνοντας στα μσα Ιουνου. Το Κκκινο Λιοντρι φησε περπου 30 νδρες στο νησ της Κροατας και αναχρησε για κουρσρους στη Να Γη. Εν τω μεταξ, ο Grenville ρθε σ' επαφ με τις τοπικς ισπανικς αρχς, με την ελπδα ν' αποκτσει νες προμθειες. ταν οι Ισπανο απτυχαν να παραδσουνε τις προμθειες που εχαν υποσχεθε, ο Γκρνβιλ υποψιστηκε τι σντομα θα επιτεθον, οπτε αυτς και τα πλοα του εγκατλειψαν το προσωριν φροριο. Ο Grenville κατλαβε 2 ισπανικ πλοα στο πρασμα Mona, προσθτοντς τα στο στλο του. Ο Lane πρε 1 απ' αυτ τα πλοα στον κλπο Salinas, που κατλαβε αναχματα αλατιο που συνλεξαν οι Ισπανο. χτισε και πλι οχυρσεις για να προστατψει τους ντρες του καθς φερναν το αλτι στο πλοο. Τα πλοα του Grenville πλευσαν στη συνχεια στη La Isabela, που οι Ισπανο παραμρισαν τις εχθροπραξες για να κνουν εμπριο με τον καλ οπλισμνο αγγλικ στλο. Στις 7 Ιουνου, ο Γκρνβιλ φυγε απ την Ισπανιλα για να συνεχσει στις Εξωτερικς χθες.


                                                  Φορτ Ριλι

     Ο στλος πλευσε μσα απ εσοδο στο νησ Wococon (κοντ στο σημεριν Ocracoke Inlet) στις 26 Ιουνου. Ο Τγρης παθε ζημις, καταστρφοντας τις περισστερες προμθειες τροφμων και σχεδν καταστρφοντας το πλοο. Υπρχουν ενδεξεις τι ο στλος του Grenville πρεπε να περσει το χειμνα με τη να αποικα, σως για να αρχσει αμσως να τη χρησιμοποιε σα βση κουρσρων. Το ναυγιο, ωστσο, το κανε αδνατο. Οι υπλοιπες διατξεις δεν μποροσαν να υποστηρξουνε διευθτηση τσο μεγλη σο εχε προγραμματιστε. Επιπλον, οι ρηχο κολπσκοι των Εξωτερικν χθων καθιστοσανε τη περιοχ ακατλληλη σα βση για μεγλα πλοα. Η 1η προτεραιτητα της αποικας θα 'τανε τρα να εντοπσει καλτερο λιμνι. Μετ απ επισκευς, ο Tiger συνχισε με τον υπλοιπο στλο στο Port Ferdinando, που επανενθηκαν με το Roebuck και το Dorothy. Οι ντρες που φησε πσω του το Κκκινο Λιοντρι πιθαντατα εντοπστηκαν επσης στη διρκεια αυτς της περιδου. Στις 5 Αυγοστου, ο John Arundell ανλαβε τη διοκηση ενς απ τα ταχτερα πλοα κι αππλευσε για την Αγγλα, για ν' αναφρει την ασφαλ φιξη της αποστολς.
     Η απλεια προμηθειν απ τον Τγρη σμαινε πως η αποικα θα υποστριζε πολ λιγτερους εποκους απ' ,τι εχε αρχικ προγραμματιστε. Ο Γκρνβιλ αποφσισε τι μνο περπου 100 νδρες θα 'μνανε στη Λιν, κτι που θα 'ταν αρκετ για να εκπληρσει τους στχους της αποικας ως του λλος στλος, προγραμματισμνος να εγκαταλεψει την Αγγλα τον Ιονιο του 1585, θα μποροσε να παραδσει 2ο κμα αποκων και προμηθειν. Ωστσο δεν μποροσε να γνωρζει τι αυτ η αποστολ εχε ανακατευθυνθε στη Να Γη, για να ειδοποισει τους αλιευτικος στλους τι οι Ισπανο εχαν αρχσει να κατσχουν αγγλικ εμπορικ πλοα σε αντποινα για επιθσεις απ γγλους κουρσρους. Μχρι να οργανωθε αποστολ ανεφοδιασμο, η αποικα θα εξαρτιτανε σε μεγλο βαθμ απ τη γενναιοδωρα των ιθαγενν.


                                               Χρτης του 1584

     Εν το Τγρης ταν υπ επισκευ, ο Grenville οργνωσε αποστολ για να εξερευνσει το Pamlico Sound και τα χωρι Secotan, Aquascogoc, Pamlico και Secotan. Το κμμα του ρθε σ' επαφ με τους ντπιους, δνοντας στους Harriot και White την ευκαιρα να μελετσουν εκτενς τη κοινωνα των ιθαγενν. Αν και μεγλο μρος της ρευνς τους δεν επζησε απ την εκκνωση της αποικας το 1586, η εκτεταμνη ρευνα του Harriot για τους κατοκους και τους φυσικος πρους της Βιρτζνια δημοσιεθηκε το 1588, με χαρακτικ των εικονογραφσεων του White που περιλαμβνονται στην κδοση του 1590. Μετ απ' αυτ την αρχικ εξερενηση, αναφρθηκε τι λειπε να ασημνιο κπελλο. Πιστεοντας τι το αντικεμενο εχε κλαπε, ο Grenville στειλε τον Amadas να οδηγσει απσπασμα πσω στο Aquascogoc για να απαιτσει την επιστροφ της χαμνης περιουσας. ταν οι χωρικο δεν φεραν το κπελλο, οι γγλοι αποφσισαν τι ταν απαρατητη η αυστηρ τιμωρα για να μη δεξουν αδυναμα. Ο Amadas κι οι ντρες του κψαν ολκερη τη πλη και τις καλλιργεις της, τρποντας τους ντπιους σε φυγ.
     Ο Manteo καννισε συνντηση για τον Grenville και τον Lane με τον Granganimeo, για να παρσχει γη για τον αγγλικ οικισμ στο νησ Roanoke. Κι οι δο πλευρς συμφνησαν τι το νησ τανε στρατηγικ τοποθετημνο για πρσβαση στον ωκεαν και για να αποφευχθε ο εντοπισμς απ τις ισπανικς περιπολες. Ο Lane ρχισε τη κατασκευ φρουρου στη βρεια πλευρ του νησιο. Δεν υπρχουν σωζμενες εικνες του φρουρου Roanoke, αλλ τανε πιθανς παρμοιο σε δομ με αυτ στο Mosquetal. Ο Γκρνβιλ αππλευσε για την Αγγλα με το Tiger στις 25 Αυγοστου 1585. Μρες αργτερα, στις Βερμοδες, επιτθηκε σε μεγλη ισπανικ γαλρα, τη Santa Maria de San Vicente, που εχε διαχωριστε απ τον υπλοιπο στλο της. Το εμπορικ πλοο, που ο Γκρνβιλ πρε πσω στην Αγγλα ως παθλο, φορτθηκε με αρκετ θησαυρ για να κνει ολκληρη την αποστολ Roanoke κερδοφρα, προκαλντας ενθουσιασμ στην αυλ της βασλισσας Ελισσβετ για τις προσπθειες αποικισμο του Ρλε. Το Roebuck φυγε απ το Roanoke 8 Σεπτμβρη 1585, αφνοντας πσω τις κορυφς υπ τη διοκηση του Amadas.Τα αρχεα δεχνουν τι 107 νδρες παρμειναν με τον Lane στην αποικα. Ωστσο, οι ιστορικο διαφωνον ως προς το αν ο White επστρεψε στην Αγγλα με τον Grenville πρασε το χειμνα στο Roanoke παρ την απουσα του απ τον κατλογο των αποκων.


                                    Η επθεση στο χωρι Aquascogoc

     Πολλο απ τους αποκους εχαν ενταχθε στην αποστολ περιμνοντας ν' ανακαλψουν πηγς χρυσο κι αργρου. ταν δεν εντοπστηκαν ττοιες απογοητετηκαν κι αποφσισαν τι λη επιχερηση ταν χσιμο χρνου. Οι γγλοι ερενησαν επσης απ πο οι ντπιοι ιθαγενες παρνανε το χαλκ τους, αλλ τελικ ποτ δε βρκανε το που. Οι ποικοι πρασαν το φθινπωρο του 1585 παρνοντας καλαμπκι απ τα γειτονικ χωρι, για να αυξσουνε τις περιορισμνες προμθειες. Η αποικα προφανς λαβε αρκετ καλαμπκι (μαζ μ' ελφια, ψρια και στρεδια) για να τα διατηρσει στη διρκεια του χειμνα. Λγες πληροφορες σζονται, ωστσο, για το τι συνβη στην αποικα μεταξ Σεπτμβρη 1585 - Μρτη 1586, καθιστντας αδνατη τη πλρη εκτμηση του χειμνα. Πιθαντατα εξντλησαν τις αγγλικς προμθειες και το αμερικανικ καλαμπκι μχρι τον Οκτβρη, κι η προκπτουσα μονοτονα των υπλοιπων πηγν τροφμων συνβαλε αναμφβολα στο χαμηλ ηθικ των αντρν.

     Ο Amadas πρασε το χειμνα εξερευνντας τον κλπο Chesapeake, ταξιδεοντας μχρι το ακρωτρι Henry και τον ποταμ James. Εν ταν εκε, το κμμα του ρθε σ' επαφ με τα χωρι Chesapeake Chesepioc και Skicóak. Οι Secotans εχανε περιγρψει το Skicóak ως τη μεγαλτερη πλη της περιοχς, οδηγντας πιθανς τους γγλους να περιμνουν κτι σαν τα πλοσια βασλεια των νκας και των Αζτκων που αντιμετπισαν οι Ισπανο. Αντθετα, ο Amadas βρκε πιο μετριοπαθ οικισμ, αν κι εντυπωσιστηκε απ το κλμα και τη ποιτητα του εδφους της περιοχς. Ο Harriot κι ο Gans εξερενησαν τη περιοχ της Βιρτζνια, συναντντας φυλς ιθαγενν και κνοντας απολογισμ των φυσικν πρων. Στη διρκεια των ταξιδιν του, ο Harriot κι οι βοηθο του συλλξανε δεδομνα που τελικ θα χρησιμοποιηθονε για τη παραγωγ του χρτη La Virginea Pars του White.
     Αν κι η επιστμη του 16ου αι. δεν μποροσε να εξηγσει το φαινμενο, ο Harriot παρατρησε τι κθε πλη που επισκφθηκαν οι ποικοι υπστη γργορα μια θανατηφρα επιδημα, που μπορε να τανε γρππη ευλογι. Μερικο απ τους Secotan υποψιζονταν τι η ασθνεια προκλθηκε απ υπερφυσικς δυνμεις που εξαπλυσαν οι γγλοι. ταν ο Wingina αρρστησε, οι δικο του νθρωποι δεν μποροσαν να τον θεραπεσουν, αλλ' ανρρωσε αφο ζτησε προσευχς απ τους γγλους. Εντυπωσιασμνος, ζτησε απ τους αποκους να μοιραστον αυτ τη δναμη με λλες πληγεσες κοιντητες, γεγονς που επιτχυνε μνο την εξπλωση των ασθενειν. Η επιδημα πιθαντατα εχε σοβαρ αντκτυπο στη φθινοπωριν συγκομιδ, σ' εποχ που η αποικα του Lane θα εξαρτιτανε σε μεγλο βαθμ απ τους γετονς της για να συμπληρσει τη περιορισμνη προσφορ τροφμων.


                           Το ταξδι του Ντρικ για τον 1ο αγγλικ περπλου

     Μχρι την νοιξη, οι σχσεις μεταξ του Secotan και της αποικας ταν τεταμνες, πιθαντατα λγω της υπερβολικς εξρτησης της αποικας απ τα τρφιμα τους. Ο θνατος του Granganimeo, που ταν ισχυρς υποστηρικτς της αποικας, προφανς βοθησε να στραφε ο Wingina εναντον των. λλαξε τ' νομ του σε Pemisapan (αυτς που παρακολουθε), υποδηλνοντας πρσφατα προσεκτικ  πολιτικ κι δρυσε να προσωριν φυλετικ πρωτεουσα στο νησ Roanoke. Οι γγλοι δεν αναγνρισαν αρχικ τι αυτς οι εξελξεις ταν απειλ στα συμφροντ τους.
     Το Μρτη, ο Lane συμβουλετηκε τον Pemisapan σχετικ με σχδιο εξερενησης της ηπειρωτικς χρας πρα απ τη Secotan. Ο Pemisapan υποστριξε το σχδιο κι ενημρωσε τον Lane τι ο ηγτης του Chowanoke Menatonon συναντθηκε με τους συμμχους του για να σχεδισει μια επθεση στους γγλους κι τι 3000 πολεμιστς εχαν συγκεντρωθε στο Choanoac. Ταυτχρονα, στειλε μνυμα στον Menatonon τι οι γγλοι θα ρχονταν, διασφαλζοντας τι κι οι δο πλευρς θα περμεναν εχθροπραξες. ταν η καλ οπλισμνη ομδα του Lane φτασε στο Choanoac, βρκε εκπροσπους των Chowanoke, Mangoak, Weapemeoc και Moratuc. Δεδομνου τι αυτ η συγκντρωση δεν σχεδαζε επθεση, ο Lane τους αιφνιδασε. Συνλαβε εκολα τον Μενατνον, που τον πληροφρησε τι ταν ο Πεμισαπν που εχε ζητσει το συμβολιο εξαρχς. Ο Menatonon κρδισε γργορα την εμπιστοσνη του Lane προσφροντας πληροφορες σχετικ με προσοδοφρες ευκαιρες σε χρες που οι γγλοι δεν εχαν ακμη ανακαλψει. Περιγραψε πλοσιο κι ισχυρ βασιλι στα βορειοανατολικ (πιθανς τον ηγτη του Powhatan), προειδοποιντας τι ο Lane θα 'πρεπε να φρει σημαντικ δναμη αν προσπαθοσε να ρθει σε τριβ. Ο Menatonon επιβεβαωσε επσης τις φμες τι ο Lane εχε ακοσει για θλασσα λγο πρα απ το κεφλι του ποταμο Roanoke, προφανς επιβεβαινοντας τις αγγλικς ελπδες να βρονε πρσβαση στον Ειρηνικ. Ο γιος του αρχηγο Skiko περιγραψε μρος στα δυτικ που ονομζεται Chaunis Temoatan πλοσιο σε πολτιμο μταλλο, που ο Lane πστευε τι θα μποροσε να 'ναι χαλκς σως ακμη και χρυσς.


                 Γραμματσημο με τη βφτιση της Βιρτζνια Νταρ

     Με βση αυτς τις πληροφορες, ο Lane στησε λεπτομερς σχδιο που οι δυνμεις του θα χωρζονταν σε 2 ομδες -1 ταξιδεοντας βρεια μχρι τον ποταμ Chowan κι 2η κατ μκος της ακτς του Ατλαντικο- για να εγκατασταθε στον κλπο Chesapeake. Ωστσο, αποφσισε ν' αναβλλει αυτ την αποστολ ως του η αποικα λβει νες προμθειες, που ο Grenville εχε υποσχεθε τι θα 'φταναν μχρι το Πσχα. Εν τω μεταξ, ο Λιν λευτρωσε τον Μεντονον κι στειλε τον Σκικ πσω στο Ρανοκε ως μηρο. Προχρησε με 40 ντρες περπου 100 μλια (160 χιλιμετρα) μχρι τον ποταμ Roanoke σε αναζτηση του Chaunis Temotan, αλλ βρκαν μνο ρημα χωρι και πολεμιστς που βρσκονταν σ' ενδρα. Ο Lane περμενε απ τον Moratuc να του παρσχει προμθειες στη διαδρομ, αλλ ο Pemisapan εχε στελει μνυμα τι οι γγλοι ταν εχθρικο κι οι χωρικο πρεπε να αποσυρθον απ τον ποταμ με τα τρφιμ τους.
     Ο Lane κι η ομδα του επιστρψανε στην αποικα λγο μετ το Πσχα, μισοπεινασμνοι και με δεια χρια. Στη διρκεια της απουσας τους, εχανε διαδοθε φμες τι εχανε σκοτωθε κι ο Pemisapan ετοιμαζταν να αποσρει το Secotan απ το νησ Roanoke και ν' αφσει την αποικα να λιμοκτονσει. Δεν υπρχε καννα σημδι του στλου ανεφοδιασμο του Γκρνβιλ, που δεν εχε ακμη φγει καν απ την Αγγλα. Σμφωνα με τον Lane, ο Pemisapan τανε τσο κπληκτος που ο Lane επστρεψε ζωντανς απ την αποστολ του ποταμο Roanoke που αναθερησε τα σχδι του. Ο Ensenore, πρεσβτερος στο συμβολιο του Pemisapan, επιχειρηματολγησε υπρ των γγλων. Αργτερα, απεσταλμνος για το Menatonon πληροφρησε τον Lane τι ο ηγτης των Weapemeoc Okisko εχε υποσχεθε πστη στη βασλισσα Ελισσβετ και τον Sir Walter Raleigh. Αυτ η μετατπιση της ισορροπας δυνμεων στη περιοχ απτρεψε περαιτρω τον Pemisapan απ το να ακολουθσει τα σχδι του εναντον της αποικας. Αντθετα, διταξε τους ανθρπους του να σπερουνε καλλιργειες και να κατασκευσουνε φργματα αλιεας για τους εποκους. Η ανανεωμνη συμφωνα μεταξ γγλων και Σεκοτν τανε βραχβια. Στις 20 Απρλη ο Ensenore πθανε, στερντας απ την αποικα τον τελευταο υποστηρικτ της στον εσωτερικ κκλο του Pemisapan. Ο Wanchese εχε γνει αντερος σμβουλος κι ο χρνος του ανμεσα στους γγλους τον εχε πεσει τι αποτελοσαν απειλ. Ο Pemisapan εκκνωσε τους Secotan απ το Roanoke, κατστρεψε τους ψαρδες και τους διταξε να μη πουλσουνε τρφιμα στους γγλους. Αφημνοι στη τχη τους, οι γγλοι δεν εχανε τρπο να παργουν αρκετ τρφιμα για να διατηρσουνε την αποικα. Ο Λιν διταξε τους ντρες του να χωριστονε σε μικρς ομδες για να συλλξουνε τροφ και να ικετψουνε για φαγητ στις Εξωτερικς χθες και στηνηπειρωτικ χρα.


                                       Ο Ρτσαρντ Γκρνβιλ

     Ο Lane συνχισε να κρατ μηρο τον Skiko. Αν κι ο Pemisapan συναντιτανε τακτικ με τον Skiko και τον πστευε τι συμπαθοσε τον αντιαγγλικ σκοπ, ο Skiko προσπθησε να τιμσει τη πρθεση του πατρα του να διατηρσει σχσεις με την αποικα. Ενημρωσε τον Lane τι ο Pemisapan σχεδαζε να οργανσει συνεδραση του πολεμικο συμβουλου στις 10 Ιουνου με διφορες περιφερειακς δυνμεις. Με τον χαλκ που εχανε κερδσει οι Secotan απ το εμπριο με την αποικα, ο Pemisapan τανε σε θση να προσφρει σημαντικ κνητρα σε λλες φυλς να συνταχθον μαζ του σε τελικ επθεση εναντον των γγλων. Η Oksiko αρνθηκε να εμπλακε, αν κι επιτρπη σε μεμονωμνους Weapemeocs να συμμετσχουνε. Το σχδιο επθεσης ταν να στσουν ενδρα στον Lane και σ' λλους βασικος ηγτες καθς κοιμντουσαν στην αποικα και στη συνχεια να σηματοδοτσουνε γενικ επθεση στους υπλοιπους. Με βση αυτς τις πληροφορες, ο Lane στειλε παραπληροφρηση στο Secotan αναφροντας τι αγγλικς στλος εχε φτσει, για να αναγκσει το χρι του Pemisapan.
     Αναγκασμνος να επιταχνει το πργραμμ του απ τη πιθαντητα αγγλικν ενισχσεων, ο Pemisapan συγκντρωσε σους περισστερους συμμχους μποροσε για συνντηση στις 31 Μη στο Dasamongueponke. Κενο το βρδυ, ο Lane επιτθηκε στους πολεμιστς που βρσκονταν στο Roanoke, ελπζοντας να τους εμποδσει να ειδοποισουν την ηπειρωτικ χρα το επμενο πρω. 1η Ιουνου, ο Lane, οι αντατοι αξιωματικο του κι 25 ντρες επισκεφθκανε το Dasamongueponke με πρσχημα τι συζητοσανε προσπθεια των Σεκοτν να απελευθερσουνε τον Skiko. Μλις γιναν δεκτο στο συμβολιο, ο Lane δωσε το σνθημα στους ντρες του να επιτεθον. Ο Pemisapan πυροβολθηκε και διφυγε στο δσος, αλλ οι νδρες του Lane τονε προλβανε και φρανε πσω το κομμνο κεφλι του. Το κεφλι κρεμστηκε ξω απ' το φροριο της αποικας. Τον Ιονιο, οι ποικοι ρθανε σ' επαφ με τον στλο του Σερ Φρνσις Ντρικ, στην επιστροφ του στην Αγγλα απ επιτυχημνες εκστρατεες στον γιο Δομνικο, τη Καρθαγνη και τον γιο Αυγουστνο. Στη διρκεια αυτν των επιδρομν, ο Drake εχε αποκτσει πρσφυγες, σκλβους κι υλικ με σκοπ να τους παραδσει στην αποικα του Raleigh. Μλις μαθε για τις κακοτυχες της αποικας, ο Drake συμφνησε ν' αφσει πσω 4 μνες προμηθειν κι να απ τα πλοα του, το Francis. Ωστσο, τυφνας χτπησε τις Εξωτερικς χθες, παρασροντας τον Ντρικ στη θλασσα.


                                              Σερ Γουλτερ Ρλει

     Μετ τη καταιγδα, ο Lane πεισε τους ντρες του να εκκενσουνε την αποικα κι ο Drake συμφνησε να τους πρει πσω στην Αγγλα. Ο Manteo κι νας συνεργτης, ο Towaye, ενθηκαν μαζ τους. 3 απ τους αποκους του Lane μενανε πσω και δεν τους ξανδανε ποτ ξαν. Επειδ η αποικα εγκαταλεφθηκε, δεν εναι σαφς τι απγιναν οι σκλβοι κι οι πρσφυγες που ο Drake σκπευε να τοποθετσει εκε. Δεν υπρχει καμμα καταγραφ τι φτσανε στην Αγγλα με τον στλο κι εναι πιθαν ο Drake να τους φησε στο Roanoke με μερικ απ τα αγαθ που 'χε προηγουμνως βλει στην κρη για το Lane. Ο στλος του Drake, μαζ με τους αποκους του Lane, φτασε στην Αγγλα Ιολιο του 1586. Στην φιξη, οι ποικοι εισγαγαν καπν, καλαμπκι και παττες στην Αγγλα. να μνο πλοο ανεφοδιασμο, σταλμνο απ το Raleigh, φτασε στο Roanoke λγες μρες μετ την εκκνωση της αποικας απ τον Drake. Το πλρωμα δεν μπρεσε να βρει καννα χνος των αποκων κι φυγε. 2 βδομδες μετ, ο στλος αρωγς του Γκρνβιλ φτασε τελικ με προμθειες 1 τους κι ενισχσεις 400 αντρν. Ο Γκρνβιλ διεξγαγε εκτεταμνη ρευνα κι ανκρινε 3 ντπιους, που νας τους τελικ αφηγθηκε την εκκνωση. Ο στλος επστρεψε στην Αγγλα, αφνοντας πσω μικρ απσπασμα 15 αντρν για να διατηρσει την αγγλικ παρουσα και για να προστατψει την αξωση του Raleigh στο νησ Roanoke.
     Σμφωνα με τον Κροτη, αυτ το απσπασμα δχθηκε επθεση απ συμμαχα φυλν της ηπειρωτικς χρας λγο μετ την αποχρηση του στλου του Γκρνβιλ. 5 απ τους γγλους λειπαν μαζεοντας στρεδια, ταν 2 απ τους επιτιθμενους, εμφανιζμενοι οπλοι, πλησασαν το στρατπεδο και ζτησαν να συναντηθον ειρηνικ με 2 γγλους. νας απ τους ιθαγενες κρυψε ξλινο σπαθ, που το χρησιμοποησε για να σκοτσει ναν γγλο. λλοι 28 επιτιθμενοι αποκαλφθηκαν, αλλ ο λλος διφυγε για να προειδοποισει τη μονδα του. Οι ντπιοι επιτθηκαν με φλεγμενα βλη, βζοντας φωτι στο σπτι που οι γγλοι διατηροσανε τις αποθκες τροφμων τους κι αναγκζοντας τους ντρες να προυν ,τι πλα τανε βολικ. 2ος γγλος σκοτθηκε. Οι υπλοιποι 9 υποχωρσανε στην ακτ κι εγκαταλεψανε το νησ με τη βρκα τους. Βρκανε τους 4ς συμπατριτες τους να επιστρφουν απ το ρυκι, τους πρανε και συνεχσανε στο Port Ferdinando. Οι 13 επιζντες δεν ξαναφανκανε ποτ.
     Παρ την εγκατλειψη της αποικας Lane, ο Raleigh πεστηκε να κνει λλη μια προσπθεια απ τους Hakluyt, Harriot και White. Ωστσο, το νησ Roanoke δε θα 'τανε πλον ασφαλς για τους αποκους, μετ τις εχθροπραξες μεταξ των αντρν του Lane και του Sectan και το θνατο του Wingina. Ο Hakluyt συνστησε τον κλπο Chesapeake ως τοποθεσα για να αποικα, εν μρει επειδ πστευε τι η ακτ του Ειρηνικο βρισκταν ακριβς πρα απ τις εξερευνημνες περιοχς της επικρτειας της Βιρτζνια. Στις 7 Γενρη 1587, ο Ρλε ενκρινε εταιρικ καταστατικ για την δρυση της Cittie of Raleigh με τον White ως κυβερντη και 12 βοηθος. Περπου 115 τομα συμφνησαν να ενταχθονε στην αποικα, συμπεριλαμβανομνης της εγκου κρης του White, Eleanor και του συζγου της Ananias Dare. Οι ποικοι τανε σε μεγλο βαθμ Λονδρζοι της μεσαας τξης, σως επιδικοντας να γνουν ευγενες γαιοκτμονες. Ο Manteo κι ο Towaye, που εχαν εγκαταλεψει την αποικα Lane με το στλο του Drake, μεταφρθηκαν επσης. Αυτ τη φορ, το κμμα περιελμβανε γυνακες και παιδι, αλλ χι οργανωμνη στρατιωτικ δναμη.


                      Το κψιμο του χωριο Aquascogoc το 1585

     Η αποστολ αποτελονταν απ 3 πλοα: Τη ναυαρχδα Lion, με καπετνιο τον White με πλοαρχο και πιλτο τον Fernandes, μαζ με μα γαλρα (υπ τη διοκηση του Edward Spicer) και μια πλρως εξοπλισμνη φρεγτ (με κυβερντη τον Edward Stafford). Ο στλος αναχρησε στις 8 Μη. Στις 22 Ιουλου, η ναυαρχδα κι η γαλρα αγκυροβολσανε στο νησ της Κροατας. Ο White σχεδαζε να πρει 40 ντρες στο Roanoke, που θα συμβουλευταν τους 15 που στθμευαν εκε απ το Grenville, πριν συνεχσει για τον κλπο Chesapeake. Μλις επιβιβστηκε στη γαλρα, ωστσο, νας κριος στη ναυαρχδα που αντιπροσπευε τον Φερνντες διταξε τους νατες να εγκαταλεψουνε τους αποκους στο Roanoke. Το επμενο πρω, η ομδα του White εντπισε τη τοποθεσα της αποικας του Lane. Το φροριο εχε κατεδαφιστε, εν τα σπτια ταν δεια και κατφυτα απ πεπνια. Δεν υπρχε καννα σημδι τι οι νδρες του Grenville εχανε πει ποτ εκε, εκτς απ ανθρπινα οστ που ο White πστευε τι ταν τα λεψανα ενς απ αυτος, που σκοτθηκαν απ ιθαγενες. Μετ την φιξη της γαλρας στις 25 Ιουλου, λοι οι ποικοι αποβιβαστκανε. Λγο μετ, ο ποικος George Howe σκοτθηκε απ ντπιο εν ψαχνε μνος για καβορια στο Albemarle Sound.
     Ο Γουιτ στειλε τον Στφορντ ν' αποκαταστσει τις σχσεις με τους Κροτες, με τη βοθεια του Μαντο. Ο Κροτης περιγραψε πς νας συνασπισμς ηπειρωτικν φυλν, μ' επικεφαλς τον Wanchese, εχε επιτεθε στο απσπασμα του Grenville. Οι ποικοι προσπθησαν να διαπραγματευτον ανακωχ μσω των Κροατν, αλλ δε λβανε καμμαν απντηση. Στις 9 Αυγοστου, ο White οδγησε προληπτικ χτπημα στο Dasamongueponke, αλλ ο εχθρς (φοβομενος αντποινα για το θνατο του Howe) εχε αποσυρθε απ το χωρι κι οι γγλοι επιτεθκανε κατ λθος σε Κροτες πλιατσικολγους. Ο Μαντο εξομλυνε πλι τις σχσεις μεταξ αποκων και Κροατν. Για την υπηρεσα του στην αποικα, ο Manteo βαφτστηκε κι ονομστηκε "Lord of Roanoke and Dasamongueponke". Στις 18 Αυγοστου 1587, η Eleanor Dare γννησε κρη, που βαφτστηκε Βιρτζνια προς τιμν του τι ταν ο 1ος χριστιανς που γεννθηκε στη Βιρτζνια. Τα αρχεα δεχνουν τι η Margery Harvye γννησε λγο μετ, αν και τποτε λλο δεν εναι γνωστ για το παιδ της.


                               Το δντρο με τη 2 επιγραφ

     Μχρι τη στιγμ που ο στλος ετοιμαζταν να επιστρψει στην Αγγλα, οι ποικοι εχαν αποφασσει να μετεγκατασταθον 50 μλια μχρι το Albemarle Sound. Οι ποικοι πεισαν τον κυβερντη White να επιστρψει στην Αγγλα για να εξηγσει την απελπιστικ κατσταση της αποικας και να ζητσει βοθεια. Ο Γουιτ συμφνησε απρθυμα κι αναχρησε με το στλο στις 27 Αυγοστου 1587. Μετ απ δσκολο ταξδι, ο Γουιτ επστρεψε στην Αγγλα στις 5 Νομβρη 1587. Μχρι κενη τη στιγμ οι αναφορς για τη κινητοποηση της ισπανικς αρμδας για επθεση εχανε φτσει στο Λονδνο κι η βασλισσα Ελισσβετ εχε απαγορεσει σε οποιοδποτε ικαν πλοο να φγει απ την Αγγλα, στε να μπορσουν να συμμετσχουν στην επερχμενη μχη.
     Στη διρκεια του χειμνα, ο Γκρνβιλ λαβε δεια να οδηγσει να στλο στη Καραβικ για να επιτεθε στους Ισπανος κι ο Γουιτ εχε τη δυναττητα να τον συνοδεσει με πλοο ανεφοδιασμο. Ο στλος επρκειτο να ξεκινσει Μρτη του 1588, μα δυσμενες νεμοι τους κρατσανε στο λιμνι ως του ο Γκρνβιλ λαβε νες διαταγς να παραμενει και να υπερασπιστε την Αγγλα. 2 απ τα μικρτερα πλοα του στλου τουe, το Brave και το Roe, κρθηκαν ακατλληλα για μχη κι επετρπη στον White να τα πει στο Roanoke. Τα πλοα αναχρησαν στις 22 Απρλη μα οι καπετνιοι των πλοων προσπθησαν να συλλβουν αρκετ ισπανικ πλοα στο ταξδι προς τα ξω (προκειμνου να βελτισουν τα κρδη τους). Στις 6 Μη δχτηκαν επθεση απ Γλλους ναυτικος ( πειρατς) κοντ στο Μαρκο. Σχεδν 2 12δες απ' το πλρωμα σκοτωθκανε κι οι προμθειες που προορζονταν για το Roanoke λεηλατθηκαν, αφνοντας τα πλοα να επιστρψουνε στην Αγγλα. Μετ την ττα της ισπανικς αρμδας τον Αγουστο, η Αγγλα διατρησε την απαγρευση της ναυτιλας προκειμνου να επικεντρσει τις προσπθεις της στην οργνωση Αντιαρμδας για να επιτεθε στην Ισπανα το 1589. Ο Γουιτ δεν θα 'παιρνε δεια να κνει λλη προσπθεια ανεφοδιασμο μχρι το 1590.


                                     νας Αρχηγς Χερουαν

     Η Ισπανικ Αυτοκρατορα συγκντρωνε πληροφορες για τις αποικες Roanoke απ τη κατληψη της Santa Maria de San Vicente απ τον Grenville το 1585. Φοβντουσαν τι οι γγλοι εχανε δημιουργσει καταφγιο για πειρατεα στη Β. Αμερικ, αλλ δεν μπρεσαν να εντοπσουνε ττοια βση. Δεν εχανε καννα λγο να υποθσουν τι η αποικα του Lane εχε εγκαταλειφθε τι ο White θα τοποθετονταν στην δια θση. Πργματι, οι Ισπανο υπερεκτμησαν κατ πολ την επιτυχα των γγλων στη Βιρτζνια. Φμες λεγαν τι οι γγλοι εχαν ανακαλψει βουν απ διαμντια και διαδρομ προς τον Ειρηνικ Ωκεαν. Μετ απ αποτυχημνη αναγνωριστικ αποστολ το 1587, ο Φλιππος Β'  της Ισπανας διταξε τον Βισντε Γκονζλες να ερευνσει τον κλπο Τσσαπικ το 1588. Ο González δε βρκε τποτα στο Chesapeake, αλλ στο δρμο της επιστροφς τυχε ν' ανακαλψει το Port Ferdinando κατ μκος των Outer Banks. Το λιμνι φαινταν εγκαταλελειμμνο. Ο González φυγε χωρς να διεξαγγει ενδελεχ ρευνα. Αν κι οι Ισπανο πστευαν τι ο Γκονζλες εχε εντοπσει τη μυστικ αγγλικ βση, η ττα της ισπανικς αρμδας εμπδισε τον Φλιππο να διατξει αμσως επθεση εναντον της. Το 1590, φρεται να 'γινε σχδιο για τη καταστροφ της αποικας Roanoke και τη δημιουργα μιας ισπανικς αποικας στον κλπο Chesapeake, αλλ αυτ ταν απλς παραπληροφρηση που σχεδιστηκε για ν' αποπροσανατολσει τις αγγλικς μυστικς υπηρεσες.
     Τελικ, ο Raleigh καννισε το πρασμα για τον White σε ιδιωτικ αποστολ που οργανθηκε απ τον John Watts. Ο στλος των 6 πλοων θα περνοσε το καλοκαρι του 1590 μ' επιδρομς σε ισπανικ φυλκια στη Καραβικ, αλλ η ναυαρχδα Hopewell και το Moonlight θ' αποσχζονταν για να μεταφρουνε τον White στην αποικα του. Ταυτχρονα, ωστσο, ο Raleigh βρισκταν στη διαδικασα παρδοσης της επιχερησης σε νους επενδυτς. Το Hopewell και το Moonlight αγκυροβλησαν στο κροατικ νησ στις 12 Αυγοστου, αλλ δεν υπρχει καμμα νδειξη τι ο White χρησιμοποησε το χρνο για να επικοινωνσει με τον Κροτη για πληροφορες. Το βρδυ της 15ης Αυγοστου, εν ταν αγκυροβολημνο στο βρειο κρο του κροατικο νησιο, τα πληρματα εδανε στλες καπνο στο νησ Roanoke. Το επμενο πρω, ερενησαν λλη στλη καπνο στο ντιο κρο της Κροατας, αλλ δε βρκανε τποτα. Η ομδα απβασης του White πρασε τις επμενες 2 μρες προσπαθντας να διασχσει το Pamlico Sound με σημαντικ δυσκολα κι απλεια ζως. Στις 17 Αυγοστου εδανε φωτι στο βρειο κρο του Roanoke και κωπηλατσανε προς το μρος της, αλλ φτσανε στο νησ μετ το σορουπο κι αποφσισαν να μη διακινδυνεσουν να βγονε στη ξηρ. Οι νδρες πρασαν τη νχτα στα αγκυροβολημνα σκφη τους, τραγουδντας αγγλικ τραγοδια με την ελπδα τι οι ποικοι θ' ακοσουνε.


                           Η βφτιση της Βιρτζνια Νταρ

     Ο White κι οι λλοι φτσανε στη ξηρ πρω 18ης Αυγοστου (τα 3α γενθλια της εγγονς του). Το κμμα βρκε φρσκα κομμτια στην μμο, αλλ δεν ρθε σ' επαφ με κανναν. Ανακλυψαν επσης τα γρμματα "CRO" σκαλισμνα σε δντρο. Φτνοντας στη τοποθεσα της αποικας, ο White σημεωσε τι η περιοχ εχε οχυρωθε με palisade. Κοντ στην εσοδο της περφραξης, η λξη "CROATOAN" τανε χαραγμνη σε στλο. Ο White τανε ββαιος τι αυτς οι 2 επιγραφς σμαιναν τι οι ποικοι εχαν μετεγκατασταθε ειρηνικ στο κροατικ νησ, δεδομνου τι εχανε συμφωνσει το 1587 τι οι ποικοι θ' φηναν "μυστικ σμβολο" που θα 'δειχνε τον προορισμ τους, σταυρ pattée ως κδικα απειλς. Μες στο περβολο, η ομδα ρευνας διαπστωσε τι τα σπτια εχαν αποσυναρμολογηθε κι οτιδποτε μποροσε να μεταφερθε εχε αφαιρεθε. Αρκετ μεγλα μπαολα (συμπεριλαμβανομνων 3 που ανκανε στον Γουιτ, που περιεχανε τα υπρχοντα που φησε πσω του το 1587) εχανε σκαφτε και λεηλατηθε. Κανν απ τα σκφη της αποικας δεν μποροσε να βρεθε κατ μκος της ακτς.
     Το κμμα επστρεψε στο Hopewell εκενο το βρδυ και γνανε σχδια για να επιστρψει στα κροατικ την επμενη. Ωστσο, η μπαρομα της γκυρας του Hopewell σπασε, αφνοντας το πλοο με μνο μα εργασας κι γκυρα. Η αποστολ ρευνας δεν μποροσε να συνεχιστε δεδομνου του σημαντικο κινδνου ναυαγου. Το Moonlight ξεκνησε για την Αγγλα, αλλ το πλρωμα του Hopewell προσφερε συμβιβασμ με τον White, που θα περνοσαν το χειμνα στη Καραβικ και θα επιστρφανε στις Outer Banks νοιξη του 1591. Αυτ το σχδιο απτυχε, μως, ταν το Hopewell βγκε εκτς πορεας, αναγκζοντς τους να σταματσουνε για προμθειες στις Αζρες. ταν οι νεμοι εμπδισαν τη προσεδφιση εκε, το πλοο αναγκστηκε πλι ν' αλλξει ρτα για την Αγγλα, φτνοντας 24 Οκτβρη 1590.

     Αν κι ο White απτυχε να εντοπσει τους αποκους του το 1590, η κθεσ του πρτεινε τι εχαν απλς μετεγκατασταθε και θα μποροσαν ακμα να βρεθον ζωντανο. Ωστσο, εξυπηρετοσε τους σκοπος του Raleigh να κρατσει το ζτημα υπ αμφισβτηση. σο οι ποικοι δεν μποροσαν να αποδειχθον νεκρο, μποροσε νμιμα να διατηρσει την αξωσ του στη Βιρτζνια. Παρ' λα αυτ, το 1594 γινε ατηση για να κηρυχθε ο  Νταρ νομικ νεκρς, στε ο γιος του, Τζων, να κληρονομσει τη περιουσα του. Η ατηση γινε δεκτ το 1597.


                                               Φορτ Λιν

     Στη διρκεια του 1ου υπερατλαντικο ταξιδιο του Raleigh το 1595, ισχυρστηκε τι αναζητοσε τους χαμνους αποκους του, αν και μετ παραδχτηκε τι αυτ τανε παραπληροφρηση για να καλψει την αναζτησ του για το El Dorado. Στο ταξδι της επιστροφς, πλευσε πρα απ τις Εξωτερικς χθες και μετ ισχυρστηκε πως ο καιρς τον εμπδισε ν' αποβιβαστε. Μετ προσπθησε να επιβλλει το μονοπλι του στη Βιρτζνια -βση τη πιθαν επιβωση των αποκων του Roanoke- ταν η τιμ του sassafras εκτοξετηκε στα ψη. Χρηματοδτησε αποστολ του 1602 στις Εξωτερικς χθες, με δηλωμνο στχο την επανληψη της ρευνας. Μ' επικεφαλς τον Samuel Mace, αυτ διφερε απ τα πριν ταξδια στο τι αγρασε δικ του πλοο κι εγγυθηκε τους μισθος των ναυτικν, τσι στε να μην αποσπται η προσοχ τους απ την ιδιτευση. Ωστσο, το δρομολγιο και το δηλωτικ του πλοου δεχνουν τι η κορυφαα προτεραιτητ του ταν η συγκομιδ sassafras πολ ντια του κροατικο νησιο. Μχρι τη στιγμ που ο Mace πλησασε το Hatteras, οι κακς καιρικς συνθκες τους εμπδισαν να παραμενουν στη περιοχ. Το 1603, ενεπλκη στη κρια συνωμοσα και συνελφθη για προδοσα εναντον του βασιλι James, τερματζοντας ουσιαστικ τον χρτη της Βιρτζνια. Υπρξε τελευταα αποστολ το 1603 μ' επικεφαλς τον Bartholomew Gilbert με σκοπ να βρεθον οι ποικοι Roanoke. Ο προορισμς τους ταν ο κλπος Chesapeake, αλλ οι κακς καιρικς συνθκες τους ανγκασαν ν' αποβιβαστονε σε απροσδιριστη τοποθεσα κοντ εκε. Η ομδα αποββασης, συμπεριλαμβανομνου του διου του Gilbert, σκοτθηκε απ ιθαγενες για γνωστους λγους στις 29 Ιουλου. Το υπλοιπο πλρωμα αναγκστηκε να επιστρψει στην Αγγλα με δεια χρια.
     Μετ την δρυση του οικισμο Jamestown το 1607, ο John Smith συνελφθη απ τους Powhatan και συναντθηκε με τον ηγτη τους Wahunsenacawh (συχν αναφρεται ως "Chief Powhatan") και με τον αδελφ του Opechancanough. Του περιγραψαν μρος που ονομζεται "Ocanahonan", που οι νδρες φοροσαν ροχα ευρωπακο τπου. και το "Anone", που διθετε περιτοιχισμνα σπτια. Μετ, αφο ο Σμιθ επστρεψε στην αποικα, κανε συμφωνες με τον Wowinchopunk, τον βασιλι των Paspahegh, για να ερευνσει το "Panawicke", λλο μρος που φρεται να κατοικεται απ νδρες με ευρωπακ ενδυμασα. Η αποικα παργαγε πρχειρο χρτη της περιοχς με ετικτες γι' αυτ τα χωρι. Ο χρτης περιεχε επσης να μρος που ονομζεται "Pakrakanick" με σημεωμα που δειχνε, "Εδ remayneth 4 ντρες ντυμνοι που ρθαν απ το Roonocok στο Ocanahawan". Το καλοκαρι του 1608, ο Σμιθ στειλε επιστολ σχετικ μ' αυτς τις πληροφορες, μαζ με το χρτη, πσω στην Αγγλα. Ο αρχικς χρτης χει πλον χαθε, αλλ ν αντγραφο αποκτθηκε απ τον Pedro de Zúñiga, τον Ισπαν πρεσβευτ στην Αγγλα, που τονε παρδωσε στο Φλιππο Γ' της Ισπανας. Το αντγραφο, που τρα συνθως αναφρεται ως "Χρτης Zúñiga", ανακαλφθηκε ξαν το 1890. Ο Smith σχεδαζε να εξερευνσει το Pakrakanick, αλλ μια διαφωνα με τον Paspahegh τερμτισε την αποστολ πριν ξεκινσει. στειλε επσης 2 ομδες αναζτησης, πιθανς για να ψξουνε τ' λλα χωρι που του αναφρθηκαν, με οδηγες να βρονε "τη χαμνη εταιρεα του Sir Walter Rawley". Καμμα ομδα δεν μπρεσε να βρει καννα σημδι των αποκων Roanoke που ζοσανε στη περιοχ. Μχρι τον Μη του 1609, η εδηση εχε φτσει στο Βασιλικ Συμβολιο της Αγγλας για τη Βιρτζνια τι οι ποικοι του 1587 εχαν σφαγιαστε απ τον Wahunsenacawh. Η πηγ αυτο του ισχυρισμο εναι γνωστη. Ο Machumps, κουνιδος του Wahunsenacawh, εναι γνωστ τι παρεχε πληροφορες για τη Βιρτζνια κι εχε φτσει πρσφατα στην Αγγλα. χει υποτεθε τι το διο ταξδι θα μποροσε επσης να 'χει παραδσει επιστολ απ τον Smith, αν και δεν υπρχουνε στοιχεα γι' αυτ.


                                            O χρτης Zuniga 1608

     Βσει αυτν των πληροφοριν, καθς και τη προηγομενη κθεση του Smith, το Συμβολιο συνταξε εντολς για τη μετεγκατσταση της αποικας Jamestown. Αυτς οι εντολς συνιστοσανε το "Ohonahorn" ( "Oconahoen"), κοντ στις εκβολς του ποταμο Chowan, σα να βση. Μεταξ των υποτιθμενων πλεονεκτημτων της ταν η γειτναση με τα "ορυχεα χαλκο Riche του Ritanoc" και το "Peccarecamicke", που 4ς απ τους αποκους του Raleigh υποτθεται τι κρατονταν απ ναν οπλαρχηγ που ονομαζταν Gepanocon. Αυτς οι εντολς, μαζ με τον νο κυβερντη, Thomas Gates, καθυστερσανε λγω του ναυαγου του Sea Venture στις Βερμοδες. Ο Γκιτς φτασε στο Τζιμσταουν Μη του 1610, αρκετος μνες μετ την Εποχ της Πενας. Η κρση μπορε ν' απτρεψε τους αποκους απ το να επιχειρσουνε τη προτεινμενη μετεγκατσταση. Αποστολ στλθηκε στον ποταμ Chowan, αλλ δεν υπρχει καταγραφ των ευρημτων της. Ο William Strachey φτασε στο Jamestown, μαζ με τους Gates και Machumps, Μη του 1610. Μχρι το 1612, εχε επιστρψει στην Αγγλα, που γραψε την Ιστορα του Travaile στη Virginia Britannia, επισκπηση της επικρτειας της Βιρτζνια. Περιγραψε τα "Peccarecamek", "Ochanahoen", "Anoeg" και "Ritanoe" με τρπο σμφωνο με το χρτη του Smith και τις εντολς του Συμβουλου της Βιρτζνια προς τον Gates. Ωστσο, ο Strachey εισγαγε πρσθετες λεπτομρειες σχετικ με τη σφαγ στο Roanoak.
     Ο Strachey πρτεινε πως οι χαμνοι ποικοι εχανε περσει 20 τη ζντας ειρηνικ με φυλ πρα απ τη περιοχ Powhatan. Ο Wahunsenacawh, ισχυρστηκε, πως πραγματοποησε την απρκλητη επθεση μετ απ σσταση των ιερων του, λγο πριν απ την φιξη των αποκων του Jamestown. Με βση αυτ την αφγηση, 7 γγλοι -4 ντρες, 2 αγρια και 1 γυνακα- επζησαν της επθεσης κι φυγαν μχρι τον ποταμ Chowan. Μετ τθηκαν υπ την προστασα ενς οπλαρχηγο ονματι Eyanoco, για τον οποο ψαχναν χαλκ στο Ritanoe. Η ιστορα του Travaile δεν προσδιορζει ποτ μεσα τη φυλ που υποτθεται τι φιλοξνησε τους αποκους Roanoke. Ωστσο, ο Strachey περιγραψε επθεση εναντον των Chesepians, που οι ιερες του Wahunsenacawh τονε προειδοποησαν τι θνος θα αναδυτανε στον κλπο Chesapeake για να απειλσει τη κυριαρχα του. χει συναχθε πως οι ποικοι εχαν μετεγκατασταθε στο Chesapeake κι οι 2 ομδες σφαγιστηκαν στην δια επθεση.  Ο Strachey πστευε τι η θρησκεα Powhatan ταν εγγενς σατανικ και τι οι ιερες θα μποροσαν κυριολεκτικ να βρσκονται σε κοινωνα με τον Σαταν. Υποστριξε τι η Αγγλα πρπει να διευκολνει τη μεταστροφ των Powhatans στον Χριστιανισμ. Για το σκοπ αυτ, συνστησε σχδιο που ο βασιλις Ικωβος θα 'δειχνε λεος στον λα Powhatan για τη σφαγ των αποκων του Roanoke, αλλ θα απαιτοσε εκδκηση απ τους ιερες. Ωστσο, η Εταιρεα Λονδνου δε δημοσευσε την Ιστορα του Travaile, που πεσε στην αφνεια μχρι το 1849. Δεν υπρχει καμμα νδειξη τι γναν ενργειες εναντον του Wahunsenacawh των ιερων του σε αντποινα για την υποτιθμενη σφαγ.


                                  Η Κατεστραμμνη Αποικα Ροανουκ

     Μετ την επθεση των Powhatan στο Jamestown το 1622, υπρξε μια δραματικ αλλαγ στα σχλια για τους ιθαγενες, καθς οι συγγραφες αμφισβτησαν λο και περισστερο την ανθρωπι τους. Η Εταιρεα Λονδνου χρηματοδτησε τη προπαγνδα υποστηρζοντας τι η σφαγ εχε δικαιολογσει γενοκτονικ αντποινα, προκειμνου να διαβεβαισει τους πιθανος υποστηρικτς τι η επνδυσ τους στην αποικα θα ταν ασφαλς. Σε αυτ το πλασιο, ο Samuel Purchas γραψε το Verger της Βιρτζνια το 1625, υποστηρζοντας το δικαωμα της Αγγλας να κατχει και να εκμεταλλεεται τη διεκδκησ της στη Β. Αμερικ. Υποστριξε τι οι ιθαγενες, ως φυλ, εχανe χσει το δικαωμ τους στη γη μσω αιματοχυσας, αναφροντας την ενδρα της φρουρς του Γκρνβιλ το 1586, υποτιθμενη επθεση στους αποκους του Γουιτ και τη σφαγ του Τζιμσταουν το 1622. Ο Purchas δεν προσφερε καννα αποδεικτικ στοιχεο για τον ισχυρισμ του σχετικ με την αποικα του 1587 εκτς απ το να δηλσει: "Ο Powhatan ομολγησε στον Cap. Smith, τι τανε στη σφαγ τους...".
     Εναι πιθαν ο Smith να συσχτισε την ιστορα της ομολογας του Wahunsenacawh με τον Purchas, καθς εναι γνωστ τι μλησαν μαζ. Τα γραπτ του διου του Smith, ωστσο, δεν αναφρουνε την ομολογα, αφνοντας τον ισχυρισμ του Purchas, να σταθε μνος σ' αυτ που η ιστορικς Helen Rountree απορρπτει ως αντι-ινδικ πολεμικ. Ακμη κι αν ληφθε τοις μετρητος, η υποτιθμενη ομολογα δεν εναι πειστικ, καθς ο Wahunsenacawh μπορε να την εφηρε στη προσπθεια να εκφοβσει τον Smith. Τα ευρωπακ τεχνουργματα που υποτθεται τι προσφρθηκαν ως απδειξη επιδρομς στους αποκους του Roanoke θα μποροσαν εξ σου εκολα να ληφθον απ λλες πηγς, πως το Ajacán. Η θαλσσια κυκλοφορα μσω του νησιο Roanoke πεσε σε παρακμ τον 17ο αι., λγω των επικνδυνων υδτων των Outer Banks. Το 1672, η εσοδος μεταξ Hatorask και κροατικν νησιν κλεισε κι η προκπτουσα ξηρ γινε γνωστ ως νησ Hatteras. Στη διρκεια της εξερενησης της Β. Καρολνας απ τον John Lawson το 1701-09, επισκφθηκε το νησ Hatteras και συνντησε τους κατοκους. Αν κι υπρχουν ενδεξεις ευρωπακς δραστηριτητας στις εξωτερικς χθες καθ 'λη τη διρκεια του 17ου αι., ο Lawson ταν ο 1ος ιστορικς που διερενησε τη περιοχ απ ττε που φυγε ο White το 1590. Ο Lawson εντυπωσιστηκε με την επιρρο του αγγλικο πολιτισμο στους Hatteras. Ανφεραν τι αρκετο απ τους προγνους τους τανε λευκο και μερικο απ' αυτος εχανε γκρζα μτια, υποστηρζοντας αυτν τον ισχυρισμ. Ο Lawson θερησε τι τα μλη της αποικας του 1587 εχαν αφομοιωθε σε αυτ τη κοιντητα αφο χσανε την ελπδα ν' ανακτσουνε την επαφ με την Αγγλα. Κατ την επσκεψ του στο διο το νησ Roanoke, ο Lawson ανφερε τι βρκε τα ερεπια ενς φρουρου, καθς κι αγγλικ νομσματα, πυροβλα πλα κι να κρατο πυρτιδας.


                                               Το Ροανουκ

     Η ρευνα για την εξαφνιση των αποκων του 1587 ληξε σε μεγλο βαθμ με την ρευνα του Lawson το 1701. Το ανανεωμνο ενδιαφρον για τη Χαμνη Αποικα στη διρκεια του 19ου αι. οδγησε τελικ σ' ευρ φσμα επιστημονικν αναλσεων.

  1. 1800s–1950: Διατρηση τοποθεσας
     Τα ερεπια που συνντησε ο Lawson το 1701 γιναν τελικ τουριστικ αξιοθατο. Ο πρεδρος των ΗΠΑ Τζιμς Μονρε επισκφθηκε τη περιοχ στις 7 Απρλη 1819. Στη διρκεια της 10ετας του 1860, οι επισκπτες περιγρψανε το κατεστραμμνο φροριο ως κτι πιτερο απ  χωματουργικ ργο σε σχμα μικρο προμαχνα κι αναφρανε τρπες που σκαφτκανε κοντ σε αναζτηση πολτιμων κειμηλων. Η παραγωγ της βωβς ταινας του 1921 The Lost Colony κι η ανπτυξη δρμων καταστρψανε περαιτρω τη περιοχ. Στη 10ετα του 1930, ο J.C. Harrington υποστριξε την αποκατσταση και διατρηση των χωματουργικν εργασιν. Η υπηρεσα εθνικν πρκων ρχισε τη διοκηση της περιοχς το 1941, χαρακτηρζοντς την εθνικ ιστορικ τοποθεσα Οχυρο Raleigh. Το 1950, οι χωματουργικς εργασες ανακατασκευαστκανε σε προσπθεια ν' αποκατασταθε το αρχικ μγεθος και σχμα του.

  2. 1887–σμερα: Αρχαιολογικ στοιχεα
     Η αρχαιολογικ ρευνα στο νησ Roanoke ξεκνησε μνο ταν ο Talcott Williams ανακλυψε τπο ταφς ιθαγενν το 1887. Επστρεψε το 1895 για ν' ανασκψει το φροριο, αλλ δε βρκε τποτα σημαντικ. Ο Ivor Noël Hume θα βρει μετ αρκετ συναρπαστικ ευρματα στη 10ετα του 1990, αλλ καννα που θα μποροσε να συνδεθε θετικ με την αποικα του 1587, σε αντθεση με το φυλκιο του 1585. Αφο ο τυφνας Emily αποκλυψε σειρ απ αντικεμενα ιθαγενν κατ μκος του Cape Creek στο Buxton της Β. Καρολνας, ο ανθρωπολγος David Sutton Phelps Jr. οργνωσε ανασκαφ το 1995. Ο Phelps κι η ομδα του ανακαλψανε δαχτυλδι το 1998, που αρχικ φαινταν να 'ναι χρυσ σφραγιστικ δαχτυλδι που 'φερε την εραλδικ οικογνειας Kendall τον 16ο αι. Το ερημα γιορτστηκε ως ανακλυψη ορσημο, αλλ ο Φελπς δε δημοσευσε ποτ γγραφο σχετικ με τα ευρματ του κι αμλησε να δοκιμσει σωστ το δαχτυλδι. Η ανλυση ακτνων Χ το 2017 απδειξε πως ο δακτλιος ταν ορεχαλκος, χι χρυσς κι οι ειδικο δεν μποροσαν να επιβεβαισουν την υποτιθμενη σνδεση με την εραλδικ Kendall. Η χαμηλ αξα κι η σχετικ ανωνυμα του δαχτυλιδιο καθιστονε πιο δσκολη την οριστικ συσχτιση με οποιοδποτε συγκεκριμνο τομο απ τα ταξδια του Roanoke, γεγονς που με τη σειρ του αυξνει τη πιθαντητα τι θα μποροσε να μεταφερθε στον Νο Κσμο αργτερα.


                                          Η επισκευ της Φρεγτας

     Σημαντικ πρκληση για τους αρχαιολγους που αναζητονε πληροφορες σχετικ με τους αποκους του 1587 εναι τι πολλ κοιν αντικεμενα θα μποροσαν ελογα να προρχονται απ την αποικα του 1585 απ ιθαγενες που εμπορεονταν με λλους ευρωπακος οικισμος την δια εποχ. Ο Andrew Lawler προτενει τι παρδειγμα οριστικο ευρματος θα τανε γυναικεα λεψανα (δεδομνου τι η αποικα του 1585 ταν αποκλειστικ αρσενικ) θαμμνα σμφωνα με τη χριστιανικ παρδοση (πτια, σε προσανατολισμ ανατολς-δσης) που μπορον να χρονολογηθον πριν απ το 1650 (οπτε οι Ευρωπαοι θα εχαν εξαπλωθε σ' λη τη περιοχ). Ωστσο, λγα ανθρπινα λεψανα οποιουδποτε εδους χουν ανακαλυφθε σε τοποθεσες που σχετζονται με τη χαμνη αποικα. Μια πιθαν εξγηση για την ακραα λλειψη αρχαιολογικν στοιχεων εναι η διβρωση της ακτογραμμς. Η βρεια ακτ του νησιο Roanoke, που βρσκονταν οι αποικες Lane και White, χασε 928 πδια (283 m) μεταξ 1851-1970. Προεκτενοντας απ' αυτ τη τση πσω στη 10ετα του 1580, εναι πιθαν τι τμματα των οικισμν εναι τρα υποβρχια, μαζ με τυχν αντικεμενα σημδια ζως.

  3. 2011–2019: Ισττοπος X
     Το Νομβη του 2011, ερευνητς στο First Colony Foundation παρατρησαν 2 διορθωτικ μπαλματα στον χρτη La Virginea Pars του 1585 του White. Κατπιν αιτματς τους, το Βρεττανικ Μουσεο εξτασε τον αρχικ χρτη μ' ελαφρ τραπζι. να απ' τα μπαλματα, στη συμβολ των ποταμν Roanoke και Chowan, βρθηκε να καλπτει σμβολο που αντιπροσωπεει φροριο. Καθς το σμβολο δεν πρκειται να κλιμακωθε, καλπτει περιοχ στο χρτη που αντιπροσωπεει χιλιδες στρμματα στη κομητεα Bertie της Β. Καρολνας. Ωστσο, η τοποθεσα εικζεται τι βρσκεται μσα κοντ στο χωρι Weapemeoc του 16ου αι. του Mettaquem. Το 2012, ταν ομδα προετοιμστηκε ν' ανασκψει που δειχνε το σμβολο, ο αρχαιολγος Nicholas Luccketti πρτεινε να ονομσουν την τοποθεσα "Site X". Σε δλωση του Οκτβρη 2017, το δρυμα 1ης Αποικας ανφερε την ερεση θραυσμτων κεραμικς κι πλων Tudor στο Site X και κατληξε στο συμπρασμα τι αυτ δεχνουν μικρ ομδα αποκων που κατοικον ειρηνικ στη περιοχ. Η πρκληση γι' αυτ την ρευνα εναι ν' αποκλειστε πειστικ η πιθαντητα τι ττοια ευρματα μεταφρθηκαν στη περιοχ απ την αποικα Lane του 1585 τον εμπορικ σταθμ που ιδρθηκε απ τον Nathaniel Batts στη 10ετα του 1650. Το 2019, το δρυμα ανακονωσε σχδια για την επκταση της ρευνας σε γη που 'χει δωρηθε στη Β. Καρολνα ως φυσικ περιοχ Salmon Creek State.


                                    Ισπανικ Αρμδα 7-8-1588

  4. 1998: ρευνα για το κλμα
     Το 1998, ομδα μ' επικεφαλς τον κλιματολγο David W. Stahle (Πανεπιστημου Αρκνσας) και τον αρχαιολγο Dennis B. Blanton (Κολλεγου William & Mary) κατληξε στο συμπρασμα τι ακραα ξηρασα συνβη στο Tidewater μεταξ 1587-89. Η μελτη τους μτρησε δακτυλους ανπτυξης απ δκτυο φαλακρν κυπαρισσιν, παργοντας δεδομνα που κυμανονται απ το 1185 ως το 1984. Συγκεκριμνα, το 1587 μετρθηκε ως η χειρτερη καλλιεργητικ περοδος σ' λη τη περοδο των 800 ετν. Τα ευρματα θεωρθηκαν συνεπ με τις ανησυχες που εξφρασε ο Κροτης σχετικ με τον εφοδιασμ τους σε τρφιμα.

  5. 2005–2019: Γενετικ ανλυση
     Απ το 2005, η επιστμονας υπολογιστν Roberta Estes χει ιδρσει αρκετος οργανισμος για ανλυση DNA και γενεαλογικ ρευνα. Το ενδιαφρον της για την εξαφνιση της αποικας του 1587 παρακνησε διφορα ργα για τη δημιουργα γενετικο δεσμο μεταξ των αποκων και των πιθανν ιθαγενν απογνων. Η εξταση του αυτοσωματικο DNA για το σκοπ αυτ εναι αναξιπιστη, καθς τσο λγο απ το γενετικ υλικ των αποκων θα παραμενει μετ απ 5-6 γενις. Ωστσο, ο λεγχος των χρωμοσωμτων Υ και του μιτοχονδριακο DNA εναι πιο αξιπιστος σε μεγλα χρονικ διαστματα. Η κρια πρκληση αυτς της εργασας εναι ν' αποκτσει γενετικ σημεο σγκρισης, ετε απ τα λεψανα ενς χαμνου αποκου ετε απ τους απογνους του. Εν εναι πιθαν να αλληλουχηθε το DNA απ οστ ηλικας 430 ετν, -δεν υπρχουν ακμη οστ απ τη χαμνη αποικα για να εργαστονε. Κι, απ το 2019, το ργο δεν εχε ακμη εντοπσει κανναν ζωνταν απγονο.

Εικασες για την εξαφνιση της αποικας

     Εναι η «Περιοχ 51» της αποικιακς ιστορας.
--- Adrian Masters (ιστορικς, Πανεπιστμιου Τξας)

     Χωρς στοιχεα για τη μετεγκατσταση τη καταστροφ της Χαμνης Αποικας, οι εικασες για τη τχη της χουνε διαρκσει απ' τη 10ετα του 1590. Το θμα χει αναπτξει φμη μεταξ των ακαδημακν για τη προσλκυση εμμονς κι εντυπωσιασμο με μικρ σχολικ φελος. Οι εικασες για τους Χαμνους Αποκους συνθως ξεκινον με τα γνωστ γεγοντα σχετικ με την υπθεση. ταν ο White επστρεψε στην αποικα το 1590, δεν υπρχε καννα σημδι μχης απσυρσης υπ πεση, αν κι η τοποθεσα ταν οχυρωμνη. Δεν αναφρθηκαν ανθρπινα λεψανα τφοι στη περιοχ, γεγονς που υποδηλνει τι λοι τανε ζωντανο ταν φυγαν. Το μνυμα "CROATOAN" εναι συνεπς με τη συμφωνα με τον White να υποδεξει πο να τους ψξει, υποδηλνοντας τι περμεναν απ τον White να τους ψξει κι θελαν να βρεθονε.
     Ο David Beers Quinn κατληξε στο συμπρασμα τι οι ποικοι 1587 προσπθησαν να μετεγκατασταθονε στον αρχικ προορισμ τους -τον κλπο Chesapeake- χρησιμοποιντας τη φρεγτα κι λλα μικρ σκφη για να μεταφερθονε με τα υπρχοντ τους. Μικρ ομδα θα 'χε σταθμεσει στα κροατικ, για να περιμνει την επιστροφ του White και να τον κατευθνει στην να αποικα. Μετ την αποτυχα του White να εντοπσει κποιον απ τους αποκους, το κριο σμα των αποκων θα 'χε αφομοιωθε γργορα με τους Chesepians, εν οι παρατηρητς των Κροατν θα εχαν αναμειχθε με τη κροατικ φυλ. Ο Quinn πρτεινε τι το ταξδι του Samuel Mace το 1602 θα μποροσε να 'χε αποτολμσει στο Chesapeake και να 'χε απαγγει τον Powhatan για να τονε φρει πσω στην Αγγλα. Απ 'κε, αυτο οι απαχθντες θα μποροσαν να επικοινωνσουν με τον Thomas Harriot και θα μποροσαν να αποκαλψουν τι οι Ευρωπαοι ζοσανε στη περιοχ. Προφανς πστευε τι περιστσεις πως αυτς ταν απαρατητες για να εξηγσουνε την αισιοδοξα για την επιβωση των αποκων μετ το 1603.


                                      Νμισμα μισο δολλαρου για το θμα

     Αν κι ο Strachey κατηγρησε τον Wahunsenacawh για τη σφαγ των αποκων και των Chesepians σε ξεχωριστ αποσπσματα, ο Quinn αποφσισε τι αυτ τα γεγοντα συνβησαν σ' ενιαα επθεση σε ολοκληρωμνη κοιντητα, τον Απρλη του 1607. Υπθεσε τι ο Wahunsenacawh θα μποροσε να ζητσει εκδκηση για τις κερδοσκοπικς απαγωγς απ τον Mace. Στην εκτμηση του Κουν, ο Τζον Σμιθ τανε 1ος που 'μαθε για τη σφαγ, αλλ για πολιτικος λγους την ανφερε συχα απευθεας στον βασιλι Ικωβο αντ να την αποκαλψει στα δημοσιευμνα γραπτ του. Παρ τη φμη του Quinn για το θμα, οι συνομλικο του εχαν επιφυλξεις σχετικ με τη θεωρα του, που βασζεται σε μεγλο βαθμ στις αφηγσεις των Strachey και Purchas.
     Η πιθαντητα τι οι αγνοομενοι ποικοι θα μποροσαν να χουν αφομοιωθε σε κοντινς φυλς ιθαγενν χει προταθε τουλχιστον απ το 1605. Aν αυτ η ενσωμτωση ταν επιτυχς, οι αφομοιωμνοι θα εξαντλοσανe σταδιακ τις ευρωπακς προμθειες τους (πυρομαχικ, ρουχισμ) και θ' απρριπταν τον ευρωπακ πολιτισμ (γλσσα, στυλ νδυσης, γεωργα) καθς ο τρπος ζως των Algonquian γινε πιο βολικς. Οι Ευρωπαοι της αποικιακς εποχς παρατρησαν τι πολλο νθρωποι που απομακρνθηκαν απ την ευρωπακ κοινωνα απ τους ιθαγενες για σημαντικς χρονικς περιδους -ακμη κι αν αιχμαλωτστηκαν υποδουλθηκαν- ταν απρθυμοι να επιστρψουνe. Το αντθετο σπνια σχυε. τσι εναι λογικ να υποθσουμε τι, αν οι ποικοι αφομοινονταν, αυτο οι απγονο τους δεν θα επεδωκαν επαννταξη με τους επμενους γγλους αποκους.
     Μερικο ιστορικο σμερα πιστεουν τι αυτ εναι το πιο πιθαν σενριο για τη μορα των επιζντων αποκων. Ωστσο αφνει ανοιχτ το ερτημα σε ποια φυλ, φυλς, αφομοιθηκαν οι ποικοι. Εναι ευρως αποδεκτ τι οι Κροτες τανε πργονοι των Hatteras του 18ου αι., αν και τα στοιχεα γι' αυτ εναι περιστασιακ. Η σημεριν φυλ Hatteras προσδιορζεται ως απγονος των Κροατν και των Χαμνων Αποκων μσω των Hatteras. Ορισμνοι χρτες του 17ου αι. χρησιμοποιονε τη λξη "κροατικ" για να περιγρψουνε τοποθεσες στην ηπειρωτικ χρα, απναντι απ το Pamlico Sound απ το Roanoke και το Hatteras. Μχρι το 1700, αυτς οι περιοχς συνδθηκαν με το Machapunga. Προφορικς παραδσεις και θρλοι σχετικ με τη μετανστευση των Κροατν μσω της ηπειρωτικς χρας επικρατονε στην ανατολικ Β. Καρολνα. Π.χ., ο "Θρλος του Coharie" στη κομητεα Sampson μεταγρφηκε απ τον Edward M. Bullard το 1950.


                               Μζεμα αλατιο στη Χαμνη Αποικα

     Πιο δισημο, στη 10ετα του 1880, ο πολιτειακς νομοθτης Hamilton McMillan πρτεινε τι η ιθαγενς αμερικανικ κοιντητα στην κομητεα Robeson (ττε θεωρονταν ελεθεροι γχρωμοι) διατρησε επνυμα και γλωσσικ χαρακτηριστικ απ τους αποκους του 1587. Οι προσπθεις του πεισαν το νομοθετικ σμα της Βρειας Καρολνας να απονεμει φυλετικ αναγνριση στην κοιντητα το 1885, με τη να ονομασα "Κροατικς". Η φυλ ζτησε να μετονομαστε το 1911, καταλγοντας τελικ στο νομα Lumbee το 1956.
λλες φυλς που υποτθεται τι συνδονται με τους αποκους Roanoke περιλαμβνουν τους Catawba και τους Coree. Σ. Α'Γ. Ο Ashe ταν πεπεισμνος τι οι ποικοι εχαν μετεγκατασταθε δυτικ στις χθες του ποταμο Chowan στην κομητεα Bertie και ο Conway Whittle Sams ισχυρστηκε τι μετ την επθεση απ τους Wanchese και Wahunsenacawh, διασκορπστηκαν σε πολλς τοποθεσες: τον ποταμ Chowan και ντια στους ποταμος Pamlico και Neuse.
Αναφορς συναντσεων με ανοιχτχρωμους, ξανθος ανθρπους μεταξ διαφρων φυλν ιθαγενν της Αμερικς εμφανζονται δη απ το 1607. Αν και αυτ συχν αποδδεται στους αφομοιωμνους χαμνους αποκους, μπορε πιο εκολα να εξηγηθε απ τα δραματικ υψηλτερα ποσοστ αλμπινισμο στους ιθαγενες Αμερικανος απ , τι στους ανθρπους ευρωπακς καταγωγς. Ο Dawson πρτεινε τι οι ποικοι συγχωνεθηκαν με τον κροατικ λα. Ισχυρζεται: «Δεν χθηκαν ποτ. ταν φτιαγμνο. Το μυστριο τελεωσε». Ωστσο, το συμπρασμα αυτ χει τεθε υπ αμφισβτηση. Ο Alain Outlaw, αρχαιολγος και μλος του διδακτικο προσωπικο στο Πανεπιστμιο Christopher Newport, χαρακτρισε το συμπρασμα του Dawson ως «αφγηση, χι πληροφορες που βασζονται σε αποδεικτικ στοιχεα», εν ο αρχαιολγος Nick Luccketti γραψε: «Δεν χω δει καννα στοιχεο στα κροατικ απ αντικεμενα που να δεχνουν τι ζοσαν εκε γγλοι». Επιπλον, το πραγματικ κεμενο του βιβλου του Dawson του 2020 The Lost Colony and Hatteras Island παραδχτηκε τι δεν υπρχε «πλο καπνσματος» αποδεικτικν στοιχεων τι οι ποικοι εχαν αφομοιωθε με τη φυλ. Το βιβλο επσης δεν υποβλθηκε σε αξιολγηση απ ομοτμους, αφνοντας το ερτημα ανοιχτ παρ τους εντυπωσιακος ττλους που συνδευαν τη δημοσευσ του.
Οι ποικοι θα μποροσαν να εχαν αποφασσει να διασωθον πλοντας για την Αγγλα στην κορυφ, που φησε πσω της η εκστρατεα του 1587. Αν γινταν μια ττοια προσπθεια, το πλοο θα μποροσε να εχε χαθε με λα τα χρια στη θλασσα, εξηγντας την απουσα τσο του πλοου σο και οποιουδποτε χνους των αποκων. Εναι ελογο τι η αποικα περιελμβανε ναυτικος που εχαν τα προσντα να επιχειρσουν το ταξδι της επιστροφς. Λγα εναι γνωστ για την κορυφ, αλλ τα πλοα του μεγθους της ταν ικαν να κνουν το ταξδι, αν και συνθως το καναν μαζ με λλα σκφη.


                                         Powhatan & John Smith

     Οι ποικοι μπορε να φοβντουσαν τι η λψη μιας τυπικς διαδρομς στον Ατλαντικ, με στση στη Καραβικ, θα τους θετε σε κνδυνο ισπανικς επθεσης κι τσι επλεξε να επιχειρσει μια μεση πορεα προς την Αγγλα αντ' αυτο. Η πραγματοποηση ττοιου ταξιδιο δεν ταν ανφικτη το 1563, Γλλοι ποικοι στην αποτυχημνη αποικα Charlesfort σε αυτ που εναι τρα το νησ Parris της Ν..Kαρολνας κατασκεασαν ακατργαστο πλοο κι επστρεψαν επιτυχς (αν κι απεγνωσμνα) στην Ευρπη. Εναλλακτικ, οι ποικοι Roanoke θα μποροσαν να πλεσουνε βρεια κατ μκος της ακτς, με την ελπδα να 'ρθουνε σ' επαφ με τους αγγλικος αλιευτικος στλους στον κλπο του Maine.
Η γαλρα δεν θα 'ταν αρκετ μεγλη για να μεταφρει λους τους αποκους. Επιπλον, οι διατξεις που απαιτονται για υπερατλαντικ ταξδι θα περιριζαν κι λλο τον αριθμ των επιβατν. Μπορε να διαθτανε τους πρους για να κατασκευσουν λλο αξιπλοο σκφος, χρησιμοποιντας τοπικ ξυλεα κι ανταλλακτικ απ τη γαλρα. Λαμβνοντας υπ' ψιν τι τα πλοα κατασκευστηκαν απ επιζντες του ναυαγου του Sea Venture το 1609, εναι τουλχιστον πιθαν τι οι Χαμνοι ποικοι θα μποροσαν να παργουνε 2ο πλοο που θα μποροσε να μεταφρει το μεγαλτερο μρος της ομδας. Ακμη και σ' αυτς τις ιδανικς συνθκες, ωστσο, τουλχιστον ορισμνοι ποικοι θα παραμενανε στη Βιρτζνια, αφνοντας ανοιχτ το ερτημα τι απγιναν αυτο.
     Ο ανθρωπολγος Lee Miller πρτεινε τι ο Sir Francis Walsingham, ο Simon Fernandes, ο Edward Strafford κι λλοι συμμετεχανε σε συνωμοσα για να μαυρσουνε τους αποκους του 1587 στο Roanoke. Ο σκοπς αυτς της συνωμοσας, υποστριξε, ταν να υπονομεσει τον Walter Raleigh, που οι δραστηριτητες υποτθεται τι παρενβησαν στις συγκεκαλυμμνες μηχανορραφες του Walsingham για να κνει την Αγγλα προτεσταντικ παγκσμια δναμη, εις βρος της Ισπανας κι λλων καθολικν λαν. Αυτ η συνωμοσα θα εμπδιζε τους Raleigh και White να στελουν αποστολ ανακοφισης μχρι το θνατο του Walsingham το 1590. Ο Μλερ πρτεινε επσης τι οι ποικοι μπορε να ταν αυτονομιστς, αναζητντας καταφγιο στις ΗΠΑ απ θρησκευτικς διξεις στην Αγγλα. Ο Raleigh εξφρασε συμπθεια για τους αυτονομιστς, εν ο Walsingham τους θερησε απειλ που πρπει να εξαλειφθε. Σμφωνα με τον Μλερ, οι ποικοι χωρστηκαν, με μικρ ομδα να μετεγκαθσταται στα κροατικ, εν το κριο σμα αναζτησε καταφγιο στους Chowanoke. Θα εχαν εξαπλσει γργορα τις ευρωπακς ασθνειες μεταξ των ξενιστν τους, αποδεκατζοντας το Chowanoke κι αποσταθεροποιντας τσι ισορροπα δυνμεων στη περιοχ. Απ κε υποστριξε τι οι Τσοουανουκ δχτηκαν επθεση, με τους επιζντες αιχμαλτους, απ τους Μανταγκ, ισχυρ θνος στα δυτικ που οι ποικοι του Τζιμσταουν γνριζαν μνο απ τις αριστες αφηγσεις των γειτνων. Κατληξε στο συμπρασμα τι οι Mandoag ταν οι Eno, που ανταλλξανε τους αιχμλωτους επιζντες χαμνους αποκους ως σκλβους, διασκορπζοντς τους σ' λη τη περιοχ. Η θεωρα του Μλερ αμφισβητθηκε βσει τη σημαντικ οικονομικ υποστριξη του Γουλσινγκχαμ στις αποστολς του Ρλε και τη προθυμα του Φερνντες να φρει τον Τζον Γουιτ πσω στην Αγγλα, αντ να τον εγκαταλεψει μαζ με τους λλους αποκους.


                           Ορμητριο Λιμνι Πλμουθ 1540

     Οι τοπικο θρλοι στη κομητεα Dare αναφρονται σ' εγκαταλελειμμνο οικισμ που ονομζεται "Beechland", που βρσκεται σ' αυτ που 'ναι τρα το Εθνικ Καταφγιο γριας Ζως του ποταμο Alligator. Η περιοχ εχε αναφορς για μικρ φρετρα, μερικ με χριστιανικ σημδια, ενθαρρνοντας εικασες για σνδεση με τη Χαμνη Αποικα. Βσει αυτν των θρλων, ο μηχανικς Phillip McMullan κι ο ερασιτχνης αρχαιολγος Fred Willard κατληξαν στο συμπρασμα τι ο Walter Raleigh στειλε τους αποκους του 1587 να συλλξουνε sassafras κατ μκος του ποταμο Alligator. λα τ' αρχεα που υποδηλνουν τι ο προορισμς της αποικας ταν ο κλπος Τσσαπικ κι τι η Αγγλα εχε χσει την επαφ με την αποικα, υποτθεται τι πλαστογραφθηκαν για να αποκρψουνε την επιχερηση απ Ισπανος πρκτορες κι λλους πιθανος ανταγωνιστς. Σμφωνα με τον McMullan, ο Raleigh αποκατστησε συχα την επαφ με την αποικα μχρι το 1597 κι οι αποστολς του sassafras απλς μζευαν τις σοδεις των αποκων. Σμφωνα μ' αυτ την ποψη, η αποικα δεν εγκαταλεφθηκε πραγματικ μχρι που το μυστικ της τοποθεσας της αποικας πθανε με το Raleigh το 1618. Μετ απ' αυτ το σημεο, υποστριξε ο McMullan, οι ποικοι θα 'χαν αρχσει ν' αφομοινονται με τους Κροτες στο Beechland.
     Αυτ η υπθεση εξαρτται σε μεγλο βαθμ απ προφορικς παραδσεις κι αβσιμες αναφορς για το Beechland, καθς κι απ χρτη του 1651 που απεικονζει δντρο sassafras κοντ στον ποταμ Alligator. Σημαντικ πρβλημα στην υπθεση εναι τι ο Raleigh υποτθεται τι σχεδαζε αγρκτημα sassafras το 1587, για να επωφεληθε απ δραματικ αξηση των τιμν των καλλιεργειν, τσι στε να μπορσει γργορα ν' αντισταθμσει τη μεγλη δαπνη της αποτυχημνης αποικας του 1585. Το προτεινμενο οικονομικ κνητρο παραβλπει το γεγονς τι ο κουρσρος του Richard Grenville ανκτησε το κστος της αποστολς του 1585. Επιπλον, οι τιμς sassafras δεν ανβηκαν στα ψη σε αξα μχρι τα τλη της 10ετας του 1590, πολ μετ την δρυση της αποικας του 1587.
     Ο Paul Green, εν συγκντρωνε υλικ για θεατρικ του 1937, παρατρησε τι τα ισπανικ αρχεα απ τη περοδο περιεχαν φθονες αναφορς στο Raleigh και τους οικισμος του. Οι ισπανικς δυνμεις γνριζαν τα αγγλικ σχδια για τη δημιουργα νας βσης της Βιρτζνια το 1587 και την ψαχναν πριν καν φτσουν οι ποικοι. Η Ισπανικ Αυτοκρατορα εχε συμπεριλβει το μεγαλτερο μρος της Β. Αμερικς στην αξωσ της στη Φλριντα και δεν αναγνρισε το δικαωμα της Αγγλας να αποικσει το Roanoke το Chesapeake Bay. Δεδομνης της ισπανικς λεηλασας του Fort Caroline το 1565, οι ποικοι πιθαντατα αναγνρισαν την απειλ που αντιπροσπευαν. Ωστσο, οι Ισπανο εξακολουθοσαν να ψχνουνε για την αποικα στον κλπο Τσσαπικ μχρι το 1600, γεγονς που υποδηλνει τι αγνοοσαν επσης τη τχη της.
     Το 2006, ο συγγραφας Scott Dawson πρτεινε τι ντια ζωνταν βελανιδι στο νησ Hatteras, που φρει την αμυδρ επιγραφ "CORA" στο φλοι της, θα μποροσε να συνδεθε με τη χαμνη αποικα. Το δντρο εχε δη αποτελσει αντικεμενο τοπικν θρλων, κυρως ιστορας για μγισσα με το νομα "Cora" που γινε δημοφιλς σε βιβλο του 1989 απ τον Charles H. Παρ' λ' αυτ, υποστριξε τι η επιγραφ μπορε να αντιπροσωπεει λλο μνυμα απ τους αποκους, παρμοιο με την επιγραφ "CROATOAN" στο Roanoke. Αν ναι, το "CORA" μπορε να υποδηλνει τι οι ποικοι εγκατλειψαν το κροατικ νησ για να εγκατασταθον με το Coree (επσης γνωστ ως Coranine) στην ηπειρωτικ χρα κοντ στη λμνη Mattamuskeet. Μελτη του 2009 για τον προσδιορισμ της ηλικας του δντρου CORA ταν ασαφς. Η ζημι στο δντρο που προκλθηκε απ κεραυν και φθορ κατστησε αδνατη τη λψη γκυρου δεγματος πυρνα για χρονολγηση δακτυλων. Ακμα κι αν το δντρο χρονολογεται απ τον 16ο αινα, η καθιρωση της ηλικας της επιγραφς θα 'ταν λλο θμα.     Απ το 1937 ως το 1941, ανακαλφθηκε σειρ απ ενεπγραφες πτρες που ισχυρστηκαν τι γρφτηκαν απ την Eleanor Dare, μητρα της Virginia. Μλοσανε για τα ταξδια των αποκων και τον τελικ θνατ τους. Οι περισστεροι ιστορικο σμερα πιστεουν τι πρκειται γι' απτη, επειδ οι ρευνες συνδεσαν λους εκτς απ να με τον λιθοξο Bill Eberhardt. Το 1ο θεωρεται μερικς φορς διαφορετικ απ τα υπλοιπα, βασισμνο σε γλωσσικ και χημικ ανλυση,κι ως πιθανς γνσιο.
     Ο Ρλε επικρθηκε δημσια για προφαν αδιαφορα για τη τχη της αποικας του 1587, κυρως απ τον Σερ Φρνσις Μπικον. "Εναι το πιο αμαρτωλ πργμα στον κσμο", γραψε το 1597, "να εγκαταλεψεις να στερσεις μια φυτεα μια φορ. Γιατ εκτς απ την ατμωση, εναι κι η ενοχ του αματος πολλν δυστυχισμνων ανθρπων". Η κωμωδα του 1605 Eastward Hoe παρουσιζει χαρακτρες που προορζονται για τη Βιρτζνια, που εναι ββαιοι τι οι χαμνοι ποικοι χουν μχρι εκενη τη στιγμ επιμειχθε με τους ιθαγενες για να δημιουργσουν "ολκερη αγγλικ χρα".
     Οι ιστορικο των ΗΠΑ σε μεγλο βαθμ παρβλεψαν ελαχιστοποησαν τη σημασα των οικισμν Roanoke μχρι το 1834, ταν ο George Bancroft σκλισε τους αποκους του 1587 στο A History of the United States. Τνισε την ευγνεια του Raleigh, τη προδοσα του Fernandes, την απειλ των Secotan, το θρρος των αποκων και τη παρξενη τραγωδα της απλεις τους. τανε 1ος μετ τον White που γραψε για τη Virginia Dare, εφιστντας τη προσοχ στην ιδιτητ της ως το 1ο αγγλικ παιδ που γεννθηκε σ' αυτ που θα γινταν αμερικανικ δαφος και το πρωτοποριακ πνεμα που επδειξε το νομ της. Γοτευσε το αμερικανικ κοιν. πως το θτει ο Andrew Lawler, "Η χρα τανε πεινασμνη για μια ιστορα προλευσης πιο μαγευτικ απ τα κακομαθημνα του Jamestown τους στενος Πουριτανος του Plymouth... Το Roanoke, με τους ιππτες και τους κακος του και τους γενναους αλλ λιγτερους λγους που αντιμετωπζουν εξωγινη κουλτορα, παρεχε λα τα στοιχεα για ναν εθνικ μθο".
     Η 1η γνωστ χρση της φρσης "Η χαμνη αποικα" για να περιγρψει τον οικισμ Roanoke του 1587 ταν απ την Eliza Lanesford Cushing σε ιστορικ ειδλλιο του 1837, Virginia Dare. , η χαμνη αποικα. Φανεται επσης να εναι η 1η που επλεξε την εγγον του White ν' ανατρφηκε απ ιθαγενες, μετ τη σφαγ των λλων αποκων και να επικεντρωθε στις περιπτεις της ως μορφη νεαρ γυνακα. Το 1840, η Cornelia Tuthill δημοσευσε παρμοια ιστορα, εισγοντας την παρση της Βιρτζνια που φορ το δρμα μιας λευκς ελαφνας. Η σειρ Raleigh Register του 1861 απ τη Mary Mason χρησιμοποιε την υπθεση τι η Βιρτζνια μεταμορφθηκε μαγικ σε μια λευκ ελαφνα. Η δια ννοια χρησιμοποιθηκε πιο δισημα στο The White Doe, ποημα του 1901 απ τον Sallie Southall Cotten.     Η δημοτικτητα του Lost Colony και της Virginia Dare τον 19ο κι αρχς του 20ου αι. συνπεσε με τις αμερικανικς διαμχες σχετικ με τον αυξανμενο αριθμ καθολικν και μη Βρεττανν μεταναστν, καθς και τη μεταχεριση των Αφροαμερικανν και των ιθαγενν Αμερικανν. Η αποικα κι ο ενλικος χαρακτρας της Βιρτζνια αγκαλιστηκαν ως σμβολα του λευκο εθνικισμο. Ακμη κι ταν η Βιρτζνια τολμ επικαλστηκε στο νομα του δικαιματος ψφου των γυναικν στη 10ετα του 1920, τανε για να πεσει τους νομοθτες της Β. Καρολνας τι η χοργηση ψφου στις λευκς γυνακες θα εξασφλιζε τη λευκ υπεροχ. Μχρι τη 10ετα του 1930 αυτ η ρατσιστικ χροι προφανς υποχρησε, αν κι η οργνωση VDARE, που ιδρθηκε το 1999, χει καταγγελθε για προθηση λευκν ρατσιστν.
     Εορτασμο της Χαμνης Αποικας, στα γενθλια της Βιρτζνια Νταρ, διοργαννονται στο Ροανουκ απ' τη 10ετα του 1880. Για να επεκταθε το τουριστικ αξιοθατο, το ργο του Πολ Γκριν Η Χαμνη Αποικα νοιξε το 1937 και παραμνει σε παραγωγ μχρι σμερα. Ο Πρεδρος Franklin D. Roosevelt παρακολοθησε το ργο στις 18 Αυγοστου 1937 -τα 350α γενθλια της Virginia Dare.
     Απογυμνωμνο απ το πλρες πλασι του, το αραι μνυμα των αποκων ΚΡΟΑΤΟΑΝ χει αποκτσει παραφυσικ ποιτητα στο διγημα Croatoan του Harlan Ellison το 1975 και στην τηλεοπτικ μνι σειρ Storm of the Century του Stephen King το 1999. Εναι επσης το νομα ενς ανθρπινου κακο (που απεικονζεται απ τον William Shatner) στην 5η σεζν του King Haven, βασισμνο στο μυθιστρημ του The Colorado Kid. Ο Κροτης εμφανζεται επσης στην τηλεοπτικ σειρ Supernatural του 2005. Στο graphic novel του 1994 Batman-Spawn: War Devil, "Croatoan" εναι το νομα ενς ισχυρο δαμονα που, τον 20 αι., προσπαθε να θυσισει ολκληρη τη Gotham City στον Σαταν.
     Το επεισδιο American Horror Story του 2011 "Birth" αφηγεται ναν φανταστικ μθο που οι Χαμνοι ποικοι πθαναν μυστηριωδς και τα φαντσματ τους στοχειωναν τους ντπιους ιθαγενες Αμερικανος μχρι που νας γηραιτερος της φυλς τους εξρισε με τη λξη "Κροτης". Αυτ η υπθεση επεκτενεται στην 6η σεζν της σειρς, Roanoke, που παρουσιζει μια σειρ φανταστικν τηλεοπτικν προγραμμτων που τεκμηρινουν συναντσεις με τους αποκους φαντσματα. Η ηγτις των απθαντων αποκων, Χασπισσα απεικονζεται ως σζυγος του John White Thomasin, αν και δεν υπρχουν ιστορικ στοιχεα τι ταν μια απ' τους αποκους.
     Στο μυθιστρημα του 2015 The Last American Vampire, οι ποικοι εναι θματα ενς βαμπρ που ονομζεται "Crowley". Η επιγραφ "CRO" ταν επομνως μια ατελς προσπθεια να τον εμπλξει.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers