ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Öáíôáóôéêü 

Roanoke: H ×áìÝíç Áðïéêßá

                                                       Πρüλογος

     ΠΡΟΣΟΧ¹! Αυτü δεν εßναι κεßμενο, διÞγημα, οýτε φαντασßα, επιστημονικÞ Þ απλÞ! Αυτü το Üρθρο εßναι μια σκληρÞ κι ανεξερεýνητη ακüμα πραγματικüτητα, δηλαδÞ συνÝβη στ' αλÞθεια κι ακüμα δεν Ýχουμε καταλÜβει τß ακριβþς. Και μιλÜμε απü τον 16ο αι. μÝχρι και σÞμερα με τα τüσα μÝσα...
     ΑλλÜ φλυαρþ τþρα... σας αφÞνω να δεßτε μüνοι σας τß και πως:


   Ιστορßα

     Η Αποικßα Ροανüουκ (Roanoke Colony) Þτανε προσπÜθεια του Sir Walter Raleigh να ιδρýσει τον 1ο μüνιμο αγγλικü οικισμü στις ΗΠΑ. Το Ýκανε το 1585, αλλÜ üταν τον επισκÝφθηκε πλοßο το 1590, οι Üποικοι εßχαν εξαφανιστεß ανεξÞγητα. ¸χει γßνει γνωστÞ ως ΧαμÝνη Αποικßα κι η μοßρα των 112 ως 121 αποßκων παραμÝνει ανεξÞγητη. Πιστεýεται ευρÝως üτι οι Üποικοι αφομοιþθηκαν με τους αυτüχθονες.
Η Αποικßα Roanoke ιδρýθηκε απü τον κυβερνÞτη Ralph Lane το 1585 στο νησß Roanoke στη σημερινÞ κομητεßα Dare της Β. Καρολßνας. Η αποικßα του Lane Þτανε προβληματικÞ απ' την Ýλλειψη προμηθειþν και τις κακÝς σχÝσεις με μερικÝς απü τις τοπικÝς φυλÝς ιθαγενþν της ΑμερικÞς. ΑποστολÞ ανεφοδιασμοý απü τον Sir Richard Grenville καθυστÝρησε, οπüτε ο Lane εγκατÝλειψε την αποικßα κι επÝστρεψε στην Αγγλßα με τον Sir Francis Drake* το 1586. Ο ΓκρÝνβιλ Ýφτασε 2 βδομÜδες μετÜ κι επÝστρεψε επßσης στο σπßτι του, αφÞνοντας πßσω του μικρü απüσπασμα για να προστατεýσει τον ισχυρισμü του ΡÜλεú. 2η αποστολÞ μ' επικεφαλÞς τον John White αποβιβÜστηκε στο νησß το 1587 και δημιοýργησε Üλλον οικισμü. Ο Sir Walter Raleigh τον εßχε στεßλει να ιδρýσει τη Cittie of Raleigh στο Chesapeake Bay. ΑυτÞ η προσπÜθεια Ýγινε γνωστÞ ως η ΧαμÝνη Αποικßα λüγω της ανεξÞγητης εξαφÜνισης του πληθυσμοý της.
_____________________________________________________
* Ο ΦρÜνσις ΝτρÝικ (~1540 - 28 ΓενÜρη 1596) Þταν ¢γγλος εξερευνητÞς και κουρσÜρος, γνωστüς για τον περßπλου του κüσμου σε μßα αποστολÞ μεταξý 1577-80. Αυτüς Þταν ο 1ος αγγλικüς περßπλους κι ο 3ος περßπλους συνολικÜ. Εßναι επßσης γνωστüς για τη συμμετοχÞ του στα πρþτα αγγλικÜ ταξßδια σκλÜβων του ξαδÝλφου του, John Hawkins και John Lovell. ¸χοντας ξεκινÞσει ως πειρατÞς σεσημασμÝνος, μετÜ ως απλüς ναυτικüς και το 1588 συμμετεßχε στον αγþνα κατÜ της ισπανικÞς αρμÜδας ως αντιναýαρχος...


                                         O Sir
Francis Drake to 1591
-----------------------------------------------------------------------------

     Στη διÜρκεια στÜσης για να ελÝγξει τους Üνδρες του Grenville, ο πιλüτος της ναυαρχßδας, Simon Fernandes, ανÜγκασε τον White και τους αποßκους του να παραμεßνουν στο Roanoke. Ο ΓουÜιτ επÝστρεψε στην Αγγλßα με τον ΦερνÜντες, σκοπεýοντας να φÝρει περισσüτερες προμÞθειες το 1588. Ο αγγλο-ισπανικüς πüλεμος καθυστÝρησε την επιστροφÞ του στο Roanoke μÝχρι το 1590, βρÞκε τον οικισμü οχυρωμÝνο μα εντελþς Üδειο. Η αινιγματικÞ λÝξη CROATOAN βρÝθηκε χαραγμÝνη στο palisade, που ο White ερμÞνευσε πως σημαßνει üτι οι Üποικοι εßχαν μετεγκατασταθεß στο κροατικü νησß. Πριν προλÜβει ν' ακολουθÞσει αυτü το παρÜδειγμα, η θαλασσοταραχÞ και χαμÝνη Üγκυρα ανÜγκασαν την αποστολÞ να επιστρÝψει στην Αγγλßα. Η τýχη των περßπου 112-121 αποßκων παραμÝνει Üγνωστη. Εικασßες üτι εßχαν αφομοιωθεß με τις κοντινÝς κοινüτητες ιθαγενþν εμφανßζονται σε γραπτÜ Þδη απü το 1605. Οι Ýρευνες απü τους αποßκους του Jamestown παρÞγαγαν αναφορÝς üτι οι Üποικοι Roanoke εßχανε σφαγιαστεß κι υπÞρχαν ιστορßες ανθρþπων μ' ευρωπαúκÜ χαρακτηριστικÜ που βλÝπονταν στα χωριÜ των ιθαγενþν, αλλÜ δε βρÝθηκαν πειστικÜ στοιχεßα.
     Το ενδιαφÝρον για το θÝμα εξασθενου\σε  το 1834, üταν ο George Bancroft δημοσßευσε την αφÞγησÞ του στο A History of the United States. Η περιγραφÞ του για τους αποßκους, ιδιαßτερα για τη νεογÝννητη εγγονÞ του White, Virginia Dare, τους παρουσßασε ως θεμελιþδεις φιγοýρες της αμερικανικÞς κουλτοýρας κι αιχμαλþτισε τη φαντασßα του κοινοý. Ο Dawson εßναι πεπεισμÝνος üτι η χαμÝνη αποικßα Ýφυγε για το Hatteras με την αποικßα των Κροατþν κι Üκμασε στη διÜρκεια του χρüνου τους εκεß. Οι εξωτερικÝς üχθες εξερευνÞθηκαν το 1524 απü τον Giovanni da Verrazzano, που μπÝρδεψε το Pamlico Sound με τον Ειρηνικü και κατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι τα νησιÜ φρÜγματος Þταν ισθμüς. Αναγνωρßζοντας αυτü ως πιθανÞ συντüμευση προς τη Κßνα, παρουσßασε τα ευρÞματÜ του στον βασιλιÜ Φραγκßσκο Α' της Γαλλßας και στον βασιλιÜ Ερρßκο Η' της Αγγλßας, μα κανεßς τους δεν ασχολÞθηκε με το θÝμα.


                                       Η μυστηριþδης επιγραφÞ

     Το 1578, η βασßλισσα ΕλισσÜβετ Α' χορÞγησε χÜρτη στον Σερ ΧÜμφρεú Γκßλμπερτ για να εξερευνÞσει και ν' αποικßσει εδÜφη αζÞτητα απü τα χριστιανικÜ βασßλεια. Ο Γκßλμπερτ εßχε βοηθÞσει να συντρßψει τη 1η απü τις εξεγÝρσεις του ΝτÝσμοντ στην επαρχßα Μοýνστερ της Ιρλανδßας στις αρχÝς της 10ετßας του 1570. Οι üροι του χÜρτη που χορηγÞθηκε απ' τη βασßλισσα Þταν ασαφεßς, αν κι ο Γκßλμπερτ κατÜλαβε üτι του 'δινε δικαιþματα σ' üλα τα εδÜφη του ΝÝου Κüσμου βüρεια της ισπανικÞς Φλüριντα. Μ' επικεφαλÞς τον Γκßλμπερτ, οι ¢γγλοι διεκδßκησαν εν συντομßα το Σαιντ Τζονς, ΝÝα Γη, το 1583 ως το 1ο αγγλικü Ýδαφος στη Β. ΑμερικÞ στο βασιλικü προνüμιο της βασßλισσας ΕλισσÜβετ Ι, αλλÜ ο Γκßλμπερτ χÜθηκε στη θÜλασσα στο ταξßδι επιστροφÞς στην Αγγλßα. ΜετÜ το θÜνατü του το 1583, η ΕλισσÜβετ μοßρασε το καταστατικü μεταξý του αδελφοý του ¢ντριαν και του ετεροθαλοýς αδελφοý του Σερ Γουüλτερ ΡÜλεú. Ο χÜρτης του Adrian του 'δωσε το δßπλωμα ευρεσιτεχνßας για τη ΝÝα Γη κι üλα τα σημεßα βüρεια, üπου οι γεωγρÜφοι περßμεναν τελικÜ να βροýνε πολυπüθητο βορειοδυτικü πÝρασμα στην Ασßα. Στο ΡÜλεú απονεμÞθηκαν τα εδÜφη στα νüτια, αν και μεγÜλο μÝρος τους εßχε Þδη διεκδικηθεß απü την Ισπανßα. Ο Richard Hakluyt, ωστüσο, εßχε Þδη λÜβει γνþση του ισθμοý του Verazzano -που βρßσκεται εντüς της αξßωσης του Raleigh- κι Ýκανε εκστρατεßα για την Αγγλßα να επωφεληθεß απü την ευκαιρßα.
     Ο χÜρτης του Raleigh, που εκδüθηκε στις 25 ΜÜρτη 1584, διευκρßνιζε üτι Ýπρεπε να ιδρýσει αποικßα μÝχρι το 1591, διαφορετικÜ θα 'χανε το δικαßωμÜ του στον αποικισμü. Επρüκειτο να ανακαλýψει, να ψÜξει, να ερευνÞσει και να δει τÝτοιες απομακρυσμÝνες ειδωλολατρικÝς και βÜρβαρες χþρες κι εδÜφη. Αναμενüταν üτι ο Raleigh θα δημιουργοýσε βÜση που θα 'στελνε κουρσÜρους σ' επιδρομÝς εναντßον των στüλων θησαυρþν της Ισπανßας. ΠαρÜ τις ευρεßες εξουσßες που παραχωρÞθηκαν στο Raleigh, του απαγορεýτηκε να εγκαταλεßψει το πλευρü της βασßλισσας. Αντß να διευθýνει προσωπικÜ ταξßδια στην ΑμερικÞ, ανÝθεσε τις αποστολÝς στους συνεργÜτες του κι επÝβλεπε τις επιχειρÞσεις απü το Λονδßνο. ΟργÜνωσε γρÞγορα αποστολÞ για να διερευνÞσει τον ισχυρισμü του. Αναχþρησε απü την Αγγλßα στις 27 Απρßλη 1584. Ο στüλος αποτελεßτο απü δýο barques. Ο Philip Amadas Þτανε καπετÜνιος του μεγαλýτερου σκÜφους, με τον Simon Fernandes ως πιλüτο, ενþ ο Arthur Barlowe Þταν επικεφαλÞς του Üλλου. ΥπÜρχουν ενδεßξεις üτι ο Thomas Harriot και ο John White μπορεß να συμμετεßχαν στο ταξßδι, αλλÜ δεν σþζονται αρχεßα που να επιβεβαιþνουν Üμεσα τη συμμετοχÞ τους.


                                    ΧÜρτης της ευρýτερης περιοχÞς

     Η αποστολÞ χρησιμοποßησε τυπικÞ διαδρομÞ για υπερατλαντικÜ ταξßδια, πλÝοντας νüτια για να πιÜσει εμπορικοýς ανÝμους, που τους μετÝφεραν δυτικÜ στις ΔυτικÝς Ινδßες, üπου συνÝλεξαν γλυκü νερü. Τα 2 πλοßα Ýπλευσαν βüρεια μÝχρι τις 4 Ιουλßου, üταν εßδαν τη στεριÜ σ' αυτü που τþρα ονομÜζεται Cape Fear. Ο στüλος Ýφτασε στη ξηρÜ στις 13 Ιουλßου σε εßσοδο βüρεια της νÞσου ΧÜτορασκ, που ονομÜστηκε Πορτ ΦερδινÜντο απü τον ΦερνÜντες, που την ανακÜλυψε. Οι ιθαγενεßς στη περιοχÞ πιθανüτατα εßχανε συναντÞσει, Þ τουλÜχιστον παρατηρÞσει, Ευρωπαßους απü προηγοýμενες αποστολÝς. Οι ΣεκοτÜνοι, που Ýλεγχαν το νησß Roanoke και την ηπειρωτικÞ χþρα μεταξý του Albemarle Sound και του ποταμοý Pamlico, σýντομα Þρθαν σ' επαφÞ με τους ¢γγλους και καθιÝρωσαν φιλικÝς σχÝσεις. Ο ΣεκοτÜνος οπλαρχηγüς, Wingina, εßχε πρüσφατα τραυματιστεß σε πüλεμο με τους Pamlico, οπüτε ο αδελφüς του Granganimeo εκπροσþπησε τη φυλÞ στη θÝση του.
     Στην επιστροφÞ τους στην Αγγλßα φθινüπωρο του 1584, ο Amadas και ο Barlowe μßλησαν μ' εγκωμιαστικÜ λüγια για τη φιλοξενßα των φυλþν και τη στρατηγικÞ θÝση του Roanoke. ¸φεραν πßσω 2 ντüπιους: τον Wanchese, Ýναν ΣεκοτÜνο, και τον Manteo, Ýναν ΚροÜτη που η μητÝρα Þταν ο αρχηγüς του κροατικοý νησιοý. Οι αναφορÝς της αποστολÞς περιÝγραψαν τη περιοχÞ ως ευχÜριστη κι Üφθονη γη, παραπÝμποντας στη ΧρυσÞ ΕποχÞ και τον ΚÞπο της ΕδÝμ, αν κι αυτÝς οι αναφορÝς μπορεß να Ýχουν διακοσμηθεß απü τον Raleigh. Η βασßλισσα ΕλισσÜβετ εντυπωσιÜστηκε με τα αποτελÝσματα της αποστολÞς του ΡÜλεú. Το 1585, στη διÜρκεια μιας τελετÞς για τον ιππüτη Raleigh, ανακÞρυξε τη γη που του παραχωρÞθηκε Virginia και τον ανακÞρυξε Knight Lord and Governor of Virginia. Ο Raleigh προχþρησε στην αναζÞτηση επενδυτþν για χρηματοδüτηση αποικßας.
     Για τη 1η αποικßα στη Βιρτζßνια, ο Raleigh σχεδßασε μια κυρßως στρατιωτικÞ επιχεßρηση επικεντρωμÝνη σ' εξερεýνηση κι αξιολüγηση των φυσικþν πüρων. Ο προβλεπüμενος αριθμüς αποßκων Þταν 69, αλλÜ περßπου 600 Üνδρες στÜλθηκαν στο ταξßδι, με περßπου τους μισοýς να προορßζονται να παραμεßνουν στην αποικßα, για να ακολουθÞσει 2ο κýμα μετÜ. Ο Ραλφ ΛÝιν διορßστηκε κυβερνÞτης της αποικßας κι ο Φßλιπ ΑμÜντας θα υπηρετοýσε ως ναýαρχος, αν κι ο διοικητÞς του στüλου Σερ Ρßτσαρντ ΓκρÝνβιλ ηγÞθηκε της συνολικÞς αποστολÞς. Οι πολιτικοß συνοδοß Þταν οι Joachim Gans, μεταλλουργüς, Thomas Harriot, επιστÞμονας και John White, καλλιτÝχνης. Ο Manteo κι ο Wanchese, επιστρÝφοντας στην πατρßδα τους απü την επßσκεψÞ τους στην Αγγλßα, Þταν επßσης επιβÜτες στο ταξßδι. Ο στüλος αποτελεßτο απü 7 πλοßα: το γαλιüνι Tiger (ναυαρχßδα του Grenville, με κυβερνÞτη τον Fernandes), η γαλÝρα Roebuck (με καπετÜνιο τον John Clarke), το Red Lion (με κυβερνÞτη τον George Raymond), την Elizabeth (με καπετÜνιο τον Thomas Cavendish), το Dorothy (το προσωπικü πλοßο του Raleigh, ßσως με καπετÜνιο τον Arthur Barlowe) και 2 μικρÝς φρεγÜτες. Το Πλýμουθ του ΝτÝβον Þταν το αναπτυσσüμενο λιμÜνι του ΝτρÝικ, του Γκßλμπερτ, του ΓκρÝνβιλ και του ΡÜλεú.


                                           ΧÜρτης του ΛÝιν

     Στις 9 Απρßλη 1585, ο στüλος αναχþρησε απü το Πλýμουθ, κατευθυνüμενος νüτια μÝσω του Βισκαúκοý Κüλπου. ΣφοδρÞ καταιγßδα στα ανοιχτÜ των ακτþν της Πορτογαλßας χþρισε τον Τßγρη απü τον υπüλοιπο στüλο και βýθισε τη μια απ' τις φρεγÜτες. Ευτυχþς, ο Fernandes εßχε σχÝδιο για τÝτοιο περιστατικü, üπου τα πλοßα θα συναντιüντουσαν στο Mosquetal, στη νüτια ακτÞ του ΠουÝρτο Ρßκο. Προχωρþντας μüνος του, ο Τßγρης Ýκανε καλÞ ταχýτητα για τη ΚαραúβικÞ, φτÜνοντας στο σημεßο συνÜντησης στις 11 ΜÜη, μπρος απü τ' Üλλα πλοßα. Ενþ περßμενε τον στüλο, ο Grenville δημιοýργησε στρατüπεδο βÜσης, üπου το πλÞρωμÜ του θα μποροýσε να ξεκουραστεß και να υπερασπιστεß τον εαυτü του απü τις ισπανικÝς δυνÜμεις. Οι Üνδρες του Lane χρησιμοποßησαν την ευκαιρßα ως πρακτικÞ για κατασκευÞ οχυρþσεων που θα χρειÜζονταν στη νÝα αποικßα. Το πλÞρωμα ξεκßνησε επßσης ν' αντικαθιστÜ τη χαμÝνη φρεγÜτα, να σφυρηλατεß καρφιÜ και να πριονßζει τοπικÞ ξυλεßα για να κατασκευÜσει το νÝο πλοßο. Το Elizampeth Ýφτασε στις 19 ΜÜη, λßγο μετÜ την ολοκλÞρωση του φρουρßου και της φρεγÜτας.
     Ο υπüλοιπος στüλος δεν Ýφτασε ποτÝ στο ΤζαμπατÜλ. ΤουλÜχιστον Ýνα απü τα πλοßα αντιμετþπισε δυσκολßες κοντÜ στην ΤζαμÜικα και ξÝμεινε απü προμÞθειες, αναγκÜζοντας τον καπετÜνιο του να στεßλει 20 απü το πλÞρωμÜ του στη ξηρÜ. ΤελικÜ ο Roebuck, ο Red Lion κι η Dorothy συνÝχισαν προς τις ΕξωτερικÝς ¼χθες, φτÜνοντας στα μÝσα Ιουνßου. Το Κüκκινο ΛιοντÜρι Üφησε περßπου 30 Üνδρες στο νησß της Κροατßας και αναχþρησε για κουρσÜρους στη ΝÝα Γη. Εν τω μεταξý, ο Grenville Þρθε σ' επαφÞ με τις τοπικÝς ισπανικÝς αρχÝς, με την ελπßδα ν' αποκτÞσει νÝες προμÞθειες. ¼ταν οι Ισπανοß απÝτυχαν να παραδþσουνε τις προμÞθειες που εßχαν υποσχεθεß, ο ΓκρÝνβιλ υποψιÜστηκε üτι σýντομα θα επιτεθοýν, οπüτε αυτüς και τα πλοßα του εγκατÝλειψαν το προσωρινü φροýριο. Ο Grenville κατÝλαβε 2 ισπανικÜ πλοßα στο πÝρασμα Mona, προσθÝτοντÜς τα στο στüλο του. Ο Lane πÞρε 1 απ' αυτÜ τα πλοßα στον κüλπο Salinas, üπου κατÝλαβε αναχþματα αλατιοý που συνÝλεξαν οι Ισπανοß. ¸χτισε και πÜλι οχυρþσεις για να προστατÝψει τους Üντρες του καθþς Ýφερναν το αλÜτι στο πλοßο. Τα πλοßα του Grenville Ýπλευσαν στη συνÝχεια στη La Isabela, üπου οι Ισπανοß παραμÝρισαν τις εχθροπραξßες για να κÜνουν εμπüριο με τον καλÜ οπλισμÝνο αγγλικü στüλο. Στις 7 Ιουνßου, ο ΓκρÝνβιλ Ýφυγε απü την Ισπανιüλα για να συνεχßσει στις ΕξωτερικÝς ¼χθες.


                                                  Φορτ ΡÜιλι

     Ο στüλος Ýπλευσε μÝσα απü εßσοδο στο νησß Wococon (κοντÜ στο σημερινü Ocracoke Inlet) στις 26 Ιουνßου. Ο Τßγρης Ýπαθε ζημιÝς, καταστρÝφοντας τις περισσüτερες προμÞθειες τροφßμων και σχεδüν καταστρÝφοντας το πλοßο. ΥπÜρχουν ενδεßξεις üτι ο στüλος του Grenville Ýπρεπε να περÜσει το χειμþνα με τη νÝα αποικßα, ßσως για να αρχßσει αμÝσως να τη χρησιμοποιεß σα βÜση κουρσÜρων. Το ναυÜγιο, ωστüσο, το Ýκανε αδýνατο. Οι υπüλοιπες διατÜξεις δεν μποροýσαν να υποστηρßξουνε διευθÝτηση τüσο μεγÜλη üσο εßχε προγραμματιστεß. ΕπιπλÝον, οι ρηχοß κολπßσκοι των Εξωτερικþν ¼χθων καθιστοýσανε τη περιοχÞ ακατÜλληλη σα βÜση για μεγÜλα πλοßα. Η 1η προτεραιüτητα της αποικßας θα 'τανε τþρα να εντοπßσει καλýτερο λιμÜνι. ΜετÜ απü επισκευÝς, ο Tiger συνÝχισε με τον υπüλοιπο στüλο στο Port Ferdinando, üπου επανενþθηκαν με το Roebuck και το Dorothy. Οι Üντρες που Üφησε πßσω του το Κüκκινο ΛιοντÜρι πιθανüτατα εντοπßστηκαν επßσης στη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου. Στις 5 Αυγοýστου, ο John Arundell ανÝλαβε τη διοßκηση ενüς απü τα ταχýτερα πλοßα κι απÝπλευσε για την Αγγλßα, για ν' αναφÝρει την ασφαλÞ Üφιξη της αποστολÞς.
     Η απþλεια προμηθειþν απü τον Τßγρη σÞμαινε πως η αποικßα θα υποστÞριζε πολý λιγüτερους εποßκους απ' ü,τι εßχε αρχικÜ προγραμματιστεß. Ο ΓκρÝνβιλ αποφÜσισε üτι μüνο περßπου 100 Üνδρες θα 'μÝνανε στη ΛÝιν, κÜτι που θα 'ταν αρκετü για να εκπληρþσει τους στüχους της αποικßας ως üτου Üλλος στüλος, προγραμματισμÝνος να εγκαταλεßψει την Αγγλßα τον Ιοýνιο του 1585, θα μποροýσε να παραδþσει 2ο κýμα αποßκων και προμηθειþν. Ωστüσο δεν μποροýσε να γνωρßζει üτι αυτÞ η αποστολÞ εßχε ανακατευθυνθεß στη ΝÝα Γη, για να ειδοποιÞσει τους αλιευτικοýς στüλους üτι οι Ισπανοß εßχαν αρχßσει να κατÜσχουν αγγλικÜ εμπορικÜ πλοßα σε αντßποινα για επιθÝσεις απü ¢γγλους κουρσÜρους. ΜÝχρι να οργανωθεß αποστολÞ ανεφοδιασμοý, η αποικßα θα εξαρτιüτανε σε μεγÜλο βαθμü απü τη γενναιοδωρßα των ιθαγενþν.


                                               ΧÜρτης του 1584

     Ενþ το Τßγρης Þταν υπü επισκευÞ, ο Grenville οργÜνωσε αποστολÞ για να εξερευνÞσει το Pamlico Sound και τα χωριÜ Secotan, Aquascogoc, Pamlico και Secotan. Το κüμμα του Þρθε σ' επαφÞ με τους ντüπιους, δßνοντας στους Harriot και White την ευκαιρßα να μελετÞσουν εκτενþς τη κοινωνßα των ιθαγενþν. Αν και μεγÜλο μÝρος της ÝρευνÜς τους δεν επÝζησε απü την εκκÝνωση της αποικßας το 1586, η εκτεταμÝνη Ýρευνα του Harriot για τους κατοßκους και τους φυσικοýς πüρους της Βιρτζßνια δημοσιεýθηκε το 1588, με χαρακτικÜ των εικονογραφÞσεων του White που περιλαμβÜνονται στην Ýκδοση του 1590. ΜετÜ απ' αυτÞ την αρχικÞ εξερεýνηση, αναφÝρθηκε üτι Ýλειπε Ýνα ασημÝνιο κýπελλο. Πιστεýοντας üτι το αντικεßμενο εßχε κλαπεß, ο Grenville Ýστειλε τον Amadas να οδηγÞσει απüσπασμα πßσω στο Aquascogoc για να απαιτÞσει την επιστροφÞ της χαμÝνης περιουσßας. ¼ταν οι χωρικοß δεν Ýφεραν το κýπελλο, οι ¢γγλοι αποφÜσισαν üτι Þταν απαραßτητη η αυστηρÞ τιμωρßα για να μη δεßξουν αδυναμßα. Ο Amadas κι οι Üντρες του κÜψαν ολÜκερη τη πüλη και τις καλλιÝργειÝς της, τρÝποντας τους ντüπιους σε φυγÞ.
     Ο Manteo κανüνισε συνÜντηση για τον Grenville και τον Lane με τον Granganimeo, για να παρÜσχει γη για τον αγγλικü οικισμü στο νησß Roanoke. Κι οι δýο πλευρÝς συμφþνησαν üτι το νησß Þτανε στρατηγικÜ τοποθετημÝνο για πρüσβαση στον ωκεανü και για να αποφευχθεß ο εντοπισμüς απü τις ισπανικÝς περιπολßες. Ο Lane Üρχισε τη κατασκευÞ φρουρßου στη βüρεια πλευρÜ του νησιοý. Δεν υπÜρχουν σωζüμενες εικüνες του φρουρßου Roanoke, αλλÜ Þτανε πιθανþς παρüμοιο σε δομÞ με αυτü στο Mosquetal. Ο ΓκρÝνβιλ απÝπλευσε για την Αγγλßα με το Tiger στις 25 Αυγοýστου 1585. ΜÝρες αργüτερα, στις Βερμοýδες, επιτÝθηκε σε μεγÜλη ισπανικÞ γαλÝρα, τη Santa Maria de San Vicente, που εßχε διαχωριστεß απü τον υπüλοιπο στüλο της. Το εμπορικü πλοßο, που ο ΓκρÝνβιλ πÞρε πßσω στην Αγγλßα ως Ýπαθλο, φορτþθηκε με αρκετü θησαυρü για να κÜνει ολüκληρη την αποστολÞ Roanoke κερδοφüρα, προκαλþντας ενθουσιασμü στην αυλÞ της βασßλισσας ΕλισσÜβετ για τις προσπÜθειες αποικισμοý του ΡÜλεú. Το Roebuck Ýφυγε απü το Roanoke 8 ΣεπτÝμβρη 1585, αφÞνοντας πßσω τις κορυφÝς υπü τη διοßκηση του Amadas.Τα αρχεßα δεßχνουν üτι 107 Üνδρες παρÝμειναν με τον Lane στην αποικßα. Ωστüσο, οι ιστορικοß διαφωνοýν ως προς το αν ο White επÝστρεψε στην Αγγλßα με τον Grenville Þ πÝρασε το χειμþνα στο Roanoke παρÜ την απουσßα του απü τον κατÜλογο των αποßκων.


                                    Η επßθεση στο χωριü Aquascogoc

     Πολλοß απü τους αποßκους εßχαν ενταχθεß στην αποστολÞ περιμÝνοντας ν' ανακαλýψουν πηγÝς χρυσοý κι αργýρου. ¼ταν δεν εντοπßστηκαν τÝτοιες απογοητεýτηκαν κι αποφÜσισαν üτι üλη επιχεßρηση Þταν χÜσιμο χρüνου. Οι ¢γγλοι ερεýνησαν επßσης απü ποý οι ντüπιοι ιθαγενεßς παßρνανε το χαλκü τους, αλλÜ τελικÜ ποτÝ δε βρÞκανε το που. Οι Üποικοι πÝρασαν το φθινüπωρο του 1585 παßρνοντας καλαμπüκι απü τα γειτονικÜ χωριÜ, για να αυξÞσουνε τις περιορισμÝνες προμÞθειες. Η αποικßα προφανþς Ýλαβε αρκετü καλαμπüκι (μαζß μ' ελÜφια, ψÜρια και στρεßδια) για να τα διατηρÞσει στη διÜρκεια του χειμþνα. Λßγες πληροφορßες σþζονται, ωστüσο, για το τι συνÝβη στην αποικßα μεταξý ΣεπτÝμβρη 1585 - ΜÜρτη 1586, καθιστþντας αδýνατη τη πλÞρη εκτßμηση του χειμþνα. Πιθανüτατα εξÜντλησαν τις αγγλικÝς προμÞθειες και το αμερικανικü καλαμπüκι μÝχρι τον Οκτþβρη, κι η προκýπτουσα μονοτονßα των υπüλοιπων πηγþν τροφßμων συνÝβαλε αναμφßβολα στο χαμηλü ηθικü των αντρþν.

     Ο Amadas πÝρασε το χειμþνα εξερευνþντας τον κüλπο Chesapeake, ταξιδεýοντας μÝχρι το ακρωτÞρι Henry και τον ποταμü James. Ενþ Þταν εκεß, το κüμμα του Þρθε σ' επαφÞ με τα χωριÜ Chesapeake Chesepioc και Skicóak. Οι Secotans εßχανε περιγρÜψει το Skicóak ως τη μεγαλýτερη πüλη της περιοχÞς, οδηγþντας πιθανþς τους ¢γγλους να περιμÝνουν κÜτι σαν τα πλοýσια βασßλεια των ºνκας και των ΑζτÝκων που αντιμετþπισαν οι Ισπανοß. Αντßθετα, ο Amadas βρÞκε πιο μετριοπαθÞ οικισμü, αν κι εντυπωσιÜστηκε απü το κλßμα και τη ποιüτητα του εδÜφους της περιοχÞς. Ο Harriot κι ο Gans εξερεýνησαν τη περιοχÞ της Βιρτζßνια, συναντþντας φυλÝς ιθαγενþν και κÜνοντας απολογισμü των φυσικþν πüρων. Στη διÜρκεια των ταξιδιþν του, ο Harriot κι οι βοηθοß του συλλÝξανε δεδομÝνα που τελικÜ θα χρησιμοποιηθοýνε για τη παραγωγÞ του χÜρτη La Virginea Pars του White.
     Αν κι η επιστÞμη του 16ου αι. δεν μποροýσε να εξηγÞσει το φαινüμενο, ο Harriot παρατÞρησε üτι κÜθε πüλη που επισκÝφθηκαν οι Üποικοι υπÝστη γρÞγορα μια θανατηφüρα επιδημßα, που μπορεß να Þτανε γρßππη Þ ευλογιÜ. Μερικοß απü τους Secotan υποψιÜζονταν üτι η ασθÝνεια προκλÞθηκε απü υπερφυσικÝς δυνÜμεις που εξαπÝλυσαν οι ¢γγλοι. ¼ταν ο Wingina αρρþστησε, οι δικοß του Üνθρωποι δεν μποροýσαν να τον θεραπεýσουν, αλλ' ανÜρρωσε αφοý ζÞτησε προσευχÝς απü τους ¢γγλους. ΕντυπωσιασμÝνος, ζÞτησε απü τους αποßκους να μοιραστοýν αυτÞ τη δýναμη με Üλλες πληγεßσες κοινüτητες, γεγονüς που επιτÜχυνε μüνο την εξÜπλωση των ασθενειþν. Η επιδημßα πιθανüτατα εßχε σοβαρü αντßκτυπο στη φθινοπωρινÞ συγκομιδÞ, σ' εποχÞ που η αποικßα του Lane θα εξαρτιüτανε σε μεγÜλο βαθμü απü τους γεßτονÝς της για να συμπληρþσει τη περιορισμÝνη προσφορÜ τροφßμων.


                           Το ταξßδι του ΝτρÝικ για τον 1ο αγγλικü περßπλου

     ΜÝχρι την Üνοιξη, οι σχÝσεις μεταξý του Secotan και της αποικßας Þταν τεταμÝνες, πιθανüτατα λüγω της υπερβολικÞς εξÜρτησης της αποικßας απü τα τρüφιμα τους. Ο θÜνατος του Granganimeo, που Þταν ισχυρüς υποστηρικτÞς της αποικßας, προφανþς βοÞθησε να στραφεß ο Wingina εναντßον των. ¢λλαξε τ' üνομÜ του σε Pemisapan (αυτüς που παρακολουθεß), υποδηλþνοντας πρüσφατα προσεκτικÞ  πολιτικÞ κι ßδρυσε νÝα προσωρινÞ φυλετικÞ πρωτεýουσα στο νησß Roanoke. Οι ¢γγλοι δεν αναγνþρισαν αρχικÜ üτι αυτÝς οι εξελßξεις Þταν απειλÞ στα συμφÝροντÜ τους.
     Το ΜÜρτη, ο Lane συμβουλεýτηκε τον Pemisapan σχετικÜ με σχÝδιο εξερεýνησης της ηπειρωτικÞς χþρας πÝρα απü τη Secotan. Ο Pemisapan υποστÞριξε το σχÝδιο κι ενημÝρωσε τον Lane üτι ο ηγÝτης του Chowanoke Menatonon συναντÞθηκε με τους συμμÜχους του για να σχεδιÜσει μια επßθεση στους ¢γγλους κι üτι 3000 πολεμιστÝς εßχαν συγκεντρωθεß στο Choanoac. Ταυτüχρονα, Ýστειλε μÞνυμα στον Menatonon üτι οι ¢γγλοι θα Ýρχονταν, διασφαλßζοντας üτι κι οι δýο πλευρÝς θα περßμεναν εχθροπραξßες. ¼ταν η καλÜ οπλισμÝνη ομÜδα του Lane Ýφτασε στο Choanoac, βρÞκε εκπροσþπους των Chowanoke, Mangoak, Weapemeoc και Moratuc. ΔεδομÝνου üτι αυτÞ η συγκÝντρωση δεν σχεδßαζε επßθεση, ο Lane τους αιφνιδßασε. ΣυνÝλαβε εýκολα τον Μενατüνον, που τον πληροφüρησε üτι Þταν ο ΠεμισαπÜν που εßχε ζητÞσει το συμβοýλιο εξαρχÞς. Ο Menatonon κÝρδισε γρÞγορα την εμπιστοσýνη του Lane προσφÝροντας πληροφορßες σχετικÜ με προσοδοφüρες ευκαιρßες σε χþρες που οι ¢γγλοι δεν εßχαν ακüμη ανακαλýψει. ΠεριÝγραψε πλοýσιο κι ισχυρü βασιλιÜ στα βορειοανατολικÜ (πιθανþς τον ηγÝτη του Powhatan), προειδοποιþντας üτι ο Lane θα 'πρεπε να φÝρει σημαντικÞ δýναμη αν προσπαθοýσε να Ýρθει σε τριβÞ. Ο Menatonon επιβεβαßωσε επßσης τις φÞμες üτι ο Lane εßχε ακοýσει για θÜλασσα λßγο πÝρα απü το κεφÜλι του ποταμοý Roanoke, προφανþς επιβεβαιþνοντας τις αγγλικÝς ελπßδες να βροýνε πρüσβαση στον Ειρηνικü. Ο γιος του αρχηγοý Skiko περιÝγραψε μÝρος στα δυτικÜ που ονομÜζεται Chaunis Temoatan πλοýσιο σε πολýτιμο μÝταλλο, που ο Lane πßστευε üτι θα μποροýσε να 'ναι χαλκüς Þ ßσως ακüμη και χρυσüς.


                 Γραμματüσημο με τη βÜφτιση της Βιρτζßνια ΝτÝαρ

     Με βÜση αυτÝς τις πληροφορßες, ο Lane Ýστησε λεπτομερÝς σχÝδιο που οι δυνÜμεις του θα χωρßζονταν σε 2 ομÜδες -1 ταξιδεýοντας βüρεια μÝχρι τον ποταμü Chowan κι 2η κατÜ μÞκος της ακτÞς του Ατλαντικοý- για να εγκατασταθεß στον κüλπο Chesapeake. Ωστüσο, αποφÜσισε ν' αναβÜλλει αυτÞ την αποστολÞ ως üτου η αποικßα λÜβει νÝες προμÞθειες, που ο Grenville εßχε υποσχεθεß üτι θα 'φταναν μÝχρι το ΠÜσχα. Εν τω μεταξý, ο ΛÝιν λευτÝρωσε τον ΜενÜτονον κι Ýστειλε τον Σκικü πßσω στο Ρüανοκε ως üμηρο. Προχþρησε με 40 Üντρες περßπου 100 μßλια (160 χιλιüμετρα) μÝχρι τον ποταμü Roanoke σε αναζÞτηση του Chaunis Temotan, αλλÜ βρÞκαν μüνο Ýρημα χωριÜ και πολεμιστÝς που βρßσκονταν σ' ενÝδρα. Ο Lane περßμενε απü τον Moratuc να του παρÜσχει προμÞθειες στη διαδρομÞ, αλλÜ ο Pemisapan εßχε στεßλει μÞνυμα üτι οι ¢γγλοι Þταν εχθρικοß κι οι χωρικοß Ýπρεπε να αποσυρθοýν απü τον ποταμü με τα τρüφιμÜ τους.
     Ο Lane κι η ομÜδα του επιστρÝψανε στην αποικßα λßγο μετÜ το ΠÜσχα, μισοπεινασμÝνοι και με Üδεια χÝρια. Στη διÜρκεια της απουσßας τους, εßχανε διαδοθεß φÞμες üτι εßχανε σκοτωθεß κι ο Pemisapan ετοιμαζüταν να αποσýρει το Secotan απü το νησß Roanoke και ν' αφÞσει την αποικßα να λιμοκτονÞσει. Δεν υπÞρχε κανÝνα σημÜδι του στüλου ανεφοδιασμοý του ΓκρÝνβιλ, που δεν εßχε ακüμη φýγει καν απü την Αγγλßα. Σýμφωνα με τον Lane, ο Pemisapan Þτανε τüσο Ýκπληκτος που ο Lane επÝστρεψε ζωντανüς απü την αποστολÞ του ποταμοý Roanoke που αναθεþρησε τα σχÝδιÜ του. Ο Ensenore, πρεσβýτερος στο συμβοýλιο του Pemisapan, επιχειρηματολüγησε υπÝρ των ¢γγλων. Αργüτερα, απεσταλμÝνος για το Menatonon πληροφüρησε τον Lane üτι ο ηγÝτης των Weapemeoc Okisko εßχε υποσχεθεß πßστη στη βασßλισσα ΕλισσÜβετ και τον Sir Walter Raleigh. ΑυτÞ η μετατüπιση της ισορροπßας δυνÜμεων στη περιοχÞ απÝτρεψε περαιτÝρω τον Pemisapan απü το να ακολουθÞσει τα σχÝδιÜ του εναντßον της αποικßας. Αντßθετα, διÝταξε τους ανθρþπους του να σπεßρουνε καλλιÝργειες και να κατασκευÜσουνε φρÜγματα αλιεßας για τους εποßκους. Η ανανεωμÝνη συμφωνßα μεταξý ¢γγλων και ΣεκοτÜν Þτανε βραχýβια. Στις 20 Απρßλη ο Ensenore πÝθανε, στερþντας απü την αποικßα τον τελευταßο υποστηρικτÞ της στον εσωτερικü κýκλο του Pemisapan. Ο Wanchese εßχε γßνει ανþτερος σýμβουλος κι ο χρüνος του ανÜμεσα στους ¢γγλους τον εßχε πεßσει üτι αποτελοýσαν απειλÞ. Ο Pemisapan εκκÝνωσε τους Secotan απü το Roanoke, κατÝστρεψε τους ψαρÜδες και τους διÝταξε να μη πουλÞσουνε τρüφιμα στους ¢γγλους. ΑφημÝνοι στη τýχη τους, οι ¢γγλοι δεν εßχανε τρüπο να παρÜγουν αρκετÜ τρüφιμα για να διατηρÞσουνε την αποικßα. Ο ΛÝιν διÝταξε τους Üντρες του να χωριστοýνε σε μικρÝς ομÜδες για να συλλÝξουνε τροφÞ και να ικετÝψουνε για φαγητü στις ΕξωτερικÝς ¼χθες και στηνηπειρωτικÞ χþρα.


                                       Ο Ρßτσαρντ ΓκρÜνβιλ

     Ο Lane συνÝχισε να κρατÜ üμηρο τον Skiko. Αν κι ο Pemisapan συναντιüτανε τακτικÜ με τον Skiko και τον πßστευε üτι συμπαθοýσε τον αντιαγγλικü σκοπü, ο Skiko προσπÜθησε να τιμÞσει τη πρüθεση του πατÝρα του να διατηρÞσει σχÝσεις με την αποικßα. ΕνημÝρωσε τον Lane üτι ο Pemisapan σχεδßαζε να οργανþσει συνεδρßαση του πολεμικοý συμβουλßου στις 10 Ιουνßου με διÜφορες περιφερειακÝς δυνÜμεις. Με τον χαλκü που εßχανε κερδßσει οι Secotan απü το εμπüριο με την αποικßα, ο Pemisapan Þτανε σε θÝση να προσφÝρει σημαντικÜ κßνητρα σε Üλλες φυλÝς να συνταχθοýν μαζß του σε τελικÞ επßθεση εναντßον των ¢γγλων. Η Oksiko αρνÞθηκε να εμπλακεß, αν κι επιτρÜπη σε μεμονωμÝνους Weapemeocs να συμμετÜσχουνε. Το σχÝδιο επßθεσης Þταν να στÞσουν ενÝδρα στον Lane και σ' Üλλους βασικοýς ηγÝτες καθþς κοιμüντουσαν στην αποικßα και στη συνÝχεια να σηματοδοτÞσουνε γενικÞ επßθεση στους υπüλοιπους. Με βÜση αυτÝς τις πληροφορßες, ο Lane Ýστειλε παραπληροφüρηση στο Secotan αναφÝροντας üτι αγγλικüς στüλος εßχε φτÜσει, για να αναγκÜσει το χÝρι του Pemisapan.
     ΑναγκασμÝνος να επιταχýνει το πρüγραμμÜ του απü τη πιθανüτητα αγγλικþν ενισχýσεων, ο Pemisapan συγκÝντρωσε üσους περισσüτερους συμμÜχους μποροýσε για συνÜντηση στις 31 ΜÜη στο Dasamongueponke. Κεßνο το βρÜδυ, ο Lane επιτÝθηκε στους πολεμιστÝς που βρßσκονταν στο Roanoke, ελπßζοντας να τους εμποδßσει να ειδοποιÞσουν την ηπειρωτικÞ χþρα το επüμενο πρωß. 1η Ιουνßου, ο Lane, οι ανþτατοι αξιωματικοß του κι 25 Üντρες επισκεφθÞκανε το Dasamongueponke με πρüσχημα üτι συζητοýσανε προσπÜθεια των ΣεκοτÜν να απελευθερþσουνε τον Skiko. Μüλις Ýγιναν δεκτοß στο συμβοýλιο, ο Lane Ýδωσε το σýνθημα στους Üντρες του να επιτεθοýν. Ο Pemisapan πυροβολÞθηκε και διÝφυγε στο δÜσος, αλλÜ οι Üνδρες του Lane τονε προλÜβανε και φÝρανε πßσω το κομμÝνο κεφÜλι του. Το κεφÜλι κρεμÜστηκε Ýξω απ' το φροýριο της αποικßας. Τον Ιοýνιο, οι Üποικοι Þρθανε σ' επαφÞ με τον στüλο του Σερ ΦρÜνσις ΝτρÝικ, στην επιστροφÞ του στην Αγγλßα απü επιτυχημÝνες εκστρατεßες στον ¢γιο Δομßνικο, τη ΚαρθαγÝνη και τον ¢γιο Αυγουστßνο. Στη διÜρκεια αυτþν των επιδρομþν, ο Drake εßχε αποκτÞσει πρüσφυγες, σκλÜβους κι υλικü με σκοπü να τους παραδþσει στην αποικßα του Raleigh. Μüλις Ýμαθε για τις κακοτυχßες της αποικßας, ο Drake συμφþνησε ν' αφÞσει πßσω 4 μÞνες προμηθειþν κι Ýνα απü τα πλοßα του, το Francis. Ωστüσο, τυφþνας χτýπησε τις ΕξωτερικÝς ¼χθες, παρασýροντας τον ΝτρÝικ στη θÜλασσα.


                                              Σερ Γουþλτερ ΡÜλει

     ΜετÜ τη καταιγßδα, ο Lane Ýπεισε τους Üντρες του να εκκενþσουνε την αποικßα κι ο Drake συμφþνησε να τους πÜρει πßσω στην Αγγλßα. Ο Manteo κι Ýνας συνεργÜτης, ο Towaye, ενþθηκαν μαζß τους. 3 απü τους αποßκους του Lane μεßνανε πßσω και δεν τους ξανÜδανε ποτÝ ξανÜ. ΕπειδÞ η αποικßα εγκαταλεßφθηκε, δεν εßναι σαφÝς τι απÝγιναν οι σκλÜβοι κι οι πρüσφυγες που ο Drake σκüπευε να τοποθετÞσει εκεß. Δεν υπÜρχει καμμßα καταγραφÞ üτι φτÜσανε στην Αγγλßα με τον στüλο κι εßναι πιθανü ο Drake να τους Üφησε στο Roanoke με μερικÜ απü τα αγαθÜ που 'χε προηγουμÝνως βÜλει στην Üκρη για το Lane. Ο στüλος του Drake, μαζß με τους αποßκους του Lane, Ýφτασε στην Αγγλßα Ιοýλιο του 1586. Στην Üφιξη, οι Üποικοι εισÞγαγαν καπνü, καλαμπüκι και πατÜτες στην Αγγλßα. ¸να μüνο πλοßο ανεφοδιασμοý, σταλμÝνο απü το Raleigh, Ýφτασε στο Roanoke λßγες μÝρες μετÜ την εκκÝνωση της αποικßας απü τον Drake. Το πλÞρωμα δεν μπüρεσε να βρει κανÝνα ßχνος των αποßκων κι Ýφυγε. 2 βδομÜδες μετÜ, ο στüλος αρωγÞς του ΓκρÝνβιλ Ýφτασε τελικÜ με προμÞθειες 1 Ýτους κι ενισχýσεις 400 αντρþν. Ο ΓκρÝνβιλ διεξÞγαγε εκτεταμÝνη Ýρευνα κι ανÝκρινε 3 ντüπιους, που Ýνας τους τελικÜ αφηγÞθηκε την εκκÝνωση. Ο στüλος επÝστρεψε στην Αγγλßα, αφÞνοντας πßσω μικρü απüσπασμα 15 αντρþν για να διατηρÞσει την αγγλικÞ παρουσßα και για να προστατÝψει την αξßωση του Raleigh στο νησß Roanoke.
     Σýμφωνα με τον ΚροÜτη, αυτü το απüσπασμα δÝχθηκε επßθεση απü συμμαχßα φυλþν της ηπειρωτικÞς χþρας λßγο μετÜ την αποχþρηση του στüλου του ΓκρÝνβιλ. 5 απü τους ¢γγλους Ýλειπαν μαζεýοντας στρεßδια, üταν 2 απü τους επιτιθÝμενους, εμφανιζüμενοι Üοπλοι, πλησßασαν το στρατüπεδο και ζÞτησαν να συναντηθοýν ειρηνικÜ με 2 ¢γγλους. ¸νας απü τους ιθαγενεßς Ýκρυψε ξýλινο σπαθß, που το χρησιμοποßησε για να σκοτþσει Ýναν ¢γγλο. ¢λλοι 28 επιτιθÝμενοι αποκαλýφθηκαν, αλλÜ ο Üλλος διÝφυγε για να προειδοποιÞσει τη μονÜδα του. Οι ντüπιοι επιτÝθηκαν με φλεγüμενα βÝλη, βÜζοντας φωτιÜ στο σπßτι üπου οι ¢γγλοι διατηροýσανε τις αποθÞκες τροφßμων τους κι αναγκÜζοντας τους Üντρες να πÜρουν ü,τι üπλα Þτανε βολικÜ. 2ος ¢γγλος σκοτþθηκε. Οι υπüλοιποι 9 υποχωρÞσανε στην ακτÞ κι εγκαταλεßψανε το νησß με τη βÜρκα τους. ΒρÞκανε τους 4ς συμπατριþτες τους να επιστρÝφουν απü το ρυÜκι, τους πÞρανε και συνεχßσανε στο Port Ferdinando. Οι 13 επιζþντες δεν ξαναφανÞκανε ποτÝ.
     ΠαρÜ την εγκατÜλειψη της αποικßας Lane, ο Raleigh πεßστηκε να κÜνει Üλλη μια προσπÜθεια απü τους Hakluyt, Harriot και White. Ωστüσο, το νησß Roanoke δε θα 'τανε πλÝον ασφαλÝς για τους αποßκους, μετÜ τις εχθροπραξßες μεταξý των αντρþν του Lane και του Sectan και το θÜνατο του Wingina. Ο Hakluyt συνÝστησε τον κüλπο Chesapeake ως τοποθεσßα για νÝα αποικßα, εν μÝρει επειδÞ πßστευε üτι η ακτÞ του Ειρηνικοý βρισκüταν ακριβþς πÝρα απü τις εξερευνημÝνες περιοχÝς της επικρÜτειας της Βιρτζßνια. Στις 7 ΓενÜρη 1587, ο ΡÜλεú ενÝκρινε εταιρικü καταστατικü για την ßδρυση της Cittie of Raleigh με τον White ως κυβερνÞτη και 12 βοηθοýς. Περßπου 115 Üτομα συμφþνησαν να ενταχθοýνε στην αποικßα, συμπεριλαμβανομÝνης της εγκýου κüρης του White, Eleanor και του συζýγου της Ananias Dare. Οι Üποικοι Þτανε σε μεγÜλο βαθμü ΛονδρÝζοι της μεσαßας τÜξης, ßσως επιδιþκοντας να γßνουν ευγενεßς γαιοκτÞμονες. Ο Manteo κι ο Towaye, που εßχαν εγκαταλεßψει την αποικßα Lane με το στüλο του Drake, μεταφÝρθηκαν επßσης. ΑυτÞ τη φορÜ, το κüμμα περιελÜμβανε γυναßκες και παιδιÜ, αλλÜ üχι οργανωμÝνη στρατιωτικÞ δýναμη.


                      Το κÜψιμο του χωριοý Aquascogoc το 1585

     Η αποστολÞ αποτελοýνταν απü 3 πλοßα: Τη ναυαρχßδα Lion, με καπετÜνιο τον White με πλοßαρχο και πιλüτο τον Fernandes, μαζß με μßα γαλÝρα (υπü τη διοßκηση του Edward Spicer) και μια πλÞρως εξοπλισμÝνη φρεγÜτ (με κυβερνÞτη τον Edward Stafford). Ο στüλος αναχþρησε στις 8 ΜÜη. Στις 22 Ιουλßου, η ναυαρχßδα κι η γαλÝρα αγκυροβολÞσανε στο νησß της Κροατßας. Ο White σχεδßαζε να πÜρει 40 Üντρες στο Roanoke, üπου θα συμβουλευüταν τους 15 που στÜθμευαν εκεß απü το Grenville, πριν συνεχßσει για τον κüλπο Chesapeake. Μüλις επιβιβÜστηκε στη γαλÝρα, ωστüσο, Ýνας κýριος στη ναυαρχßδα που αντιπροσþπευε τον ΦερνÜντες διÝταξε τους ναýτες να εγκαταλεßψουνε τους αποßκους στο Roanoke. Το επüμενο πρωß, η ομÜδα του White εντüπισε τη τοποθεσßα της αποικßας του Lane. Το φροýριο εßχε κατεδαφιστεß, ενþ τα σπßτια Þταν Üδεια και κατÜφυτα απü πεπüνια. Δεν υπÞρχε κανÝνα σημÜδι üτι οι Üνδρες του Grenville εßχανε πÜει ποτÝ εκεß, εκτüς απü ανθρþπινα οστÜ που ο White πßστευε üτι Þταν τα λεßψανα ενüς απü αυτοýς, που σκοτþθηκαν απü ιθαγενεßς. ΜετÜ την Üφιξη της γαλÝρας στις 25 Ιουλßου, üλοι οι Üποικοι αποβιβαστÞκανε. Λßγο μετÜ, ο Üποικος George Howe σκοτþθηκε απü ντüπιο ενþ Ýψαχνε μüνος για καβοýρια στο Albemarle Sound.
     Ο ΓουÜιτ Ýστειλε τον ΣτÜφορντ ν' αποκαταστÞσει τις σχÝσεις με τους ΚροÜτες, με τη βοÞθεια του ΜαντÝο. Ο ΚροÜτης περιÝγραψε πþς Ýνας συνασπισμüς ηπειρωτικþν φυλþν, μ' επικεφαλÞς τον Wanchese, εßχε επιτεθεß στο απüσπασμα του Grenville. Οι Üποικοι προσπÜθησαν να διαπραγματευτοýν ανακωχÞ μÝσω των Κροατþν, αλλÜ δε λÜβανε καμμßαν απÜντηση. Στις 9 Αυγοýστου, ο White οδÞγησε προληπτικü χτýπημα στο Dasamongueponke, αλλÜ ο εχθρüς (φοβοýμενος αντßποινα για το θÜνατο του Howe) εßχε αποσυρθεß απü το χωριü κι οι ¢γγλοι επιτεθÞκανε κατÜ λÜθος σε ΚροÜτες πλιατσικολüγους. Ο ΜαντÝο εξομÜλυνε πÜλι τις σχÝσεις μεταξý αποßκων και Κροατþν. Για την υπηρεσßα του στην αποικßα, ο Manteo βαφτßστηκε κι ονομÜστηκε "Lord of Roanoke and Dasamongueponke". Στις 18 Αυγοýστου 1587, η Eleanor Dare γÝννησε κüρη, που βαφτßστηκε Βιρτζßνια προς τιμÞν του üτι Þταν ο 1ος χριστιανüς που γεννÞθηκε στη Βιρτζßνια. Τα αρχεßα δεßχνουν üτι η Margery Harvye γÝννησε λßγο μετÜ, αν και τßποτε Üλλο δεν εßναι γνωστü για το παιδß της.


                               Το δÝντρο με τη 2 επιγραφÞ

     ΜÝχρι τη στιγμÞ που ο στüλος ετοιμαζüταν να επιστρÝψει στην Αγγλßα, οι Üποικοι εßχαν αποφασßσει να μετεγκατασταθοýν 50 μßλια μÝχρι το Albemarle Sound. Οι Üποικοι Ýπεισαν τον κυβερνÞτη White να επιστρÝψει στην Αγγλßα για να εξηγÞσει την απελπιστικÞ κατÜσταση της αποικßας και να ζητÞσει βοÞθεια. Ο ΓουÜιτ συμφþνησε απρüθυμα κι αναχþρησε με το στüλο στις 27 Αυγοýστου 1587. ΜετÜ απü δýσκολο ταξßδι, ο ΓουÜιτ επÝστρεψε στην Αγγλßα στις 5 ΝοÝμβρη 1587. ΜÝχρι κεßνη τη στιγμÞ οι αναφορÝς για τη κινητοποßηση της ισπανικÞς αρμÜδας για επßθεση εßχανε φτÜσει στο Λονδßνο κι η βασßλισσα ΕλισσÜβετ εßχε απαγορεýσει σε οποιοδÞποτε ικανü πλοßο να φýγει απü την Αγγλßα, þστε να μπορÝσουν να συμμετÜσχουν στην επερχüμενη μÜχη.
     Στη διÜρκεια του χειμþνα, ο ΓκρÝνβιλ Ýλαβε Üδεια να οδηγÞσει Ýνα στüλο στη ΚαραúβικÞ για να επιτεθεß στους Ισπανοýς κι ο ΓουÜιτ εßχε τη δυνατüτητα να τον συνοδεýσει με πλοßο ανεφοδιασμοý. Ο στüλος επρüκειτο να ξεκινÞσει ΜÜρτη του 1588, μα δυσμενεßς Üνεμοι τους κρατÞσανε στο λιμÜνι ως üτου ο ΓκρÝνβιλ Ýλαβε νÝες διαταγÝς να παραμεßνει και να υπερασπιστεß την Αγγλßα. 2 απü τα μικρüτερα πλοßα του στüλου τουe, το Brave και το Roe, κρßθηκαν ακατÜλληλα για μÜχη κι επετρÜπη στον White να τα πÜει στο Roanoke. Τα πλοßα αναχþρησαν στις 22 Απρßλη μα οι καπετÜνιοι των πλοßων προσπÜθησαν να συλλÜβουν αρκετÜ ισπανικÜ πλοßα στο ταξßδι προς τα Ýξω (προκειμÝνου να βελτιþσουν τα κÝρδη τους). Στις 6 ΜÜη δÝχτηκαν επßθεση απü ΓÜλλους ναυτικοýς (Þ πειρατÝς) κοντÜ στο Μαρüκο. Σχεδüν 2 12δες απ' το πλÞρωμα σκοτωθÞκανε κι οι προμÞθειες που προορßζονταν για το Roanoke λεηλατÞθηκαν, αφÞνοντας τα πλοßα να επιστρÝψουνε στην Αγγλßα. ΜετÜ την Þττα της ισπανικÞς αρμÜδας τον Αýγουστο, η Αγγλßα διατÞρησε την απαγüρευση της ναυτιλßας προκειμÝνου να επικεντρþσει τις προσπÜθειÝς της στην οργÜνωση ΑντιαρμÜδας για να επιτεθεß στην Ισπανßα το 1589. Ο ΓουÜιτ δεν θα 'παιρνε Üδεια να κÜνει Üλλη προσπÜθεια ανεφοδιασμοý μÝχρι το 1590.


                                     ¸νας Αρχηγüς Χερüουαν

     Η ΙσπανικÞ Αυτοκρατορßα συγκÝντρωνε πληροφορßες για τις αποικßες Roanoke απü τη κατÜληψη της Santa Maria de San Vicente απü τον Grenville το 1585. Φοβüντουσαν üτι οι ¢γγλοι εßχανε δημιουργÞσει καταφýγιο για πειρατεßα στη Β. ΑμερικÞ, αλλÜ δεν μπüρεσαν να εντοπßσουνε τÝτοια βÜση. Δεν εßχανε κανÝνα λüγο να υποθÝσουν üτι η αποικßα του Lane εßχε εγκαταλειφθεß Þ üτι ο White θα τοποθετοýνταν στην ßδια θÝση. ΠρÜγματι, οι Ισπανοß υπερεκτßμησαν κατÜ πολý την επιτυχßα των ¢γγλων στη Βιρτζßνια. ΦÞμες Ýλεγαν üτι οι ¢γγλοι εßχαν ανακαλýψει βουνü απü διαμÜντια και διαδρομÞ προς τον Ειρηνικü Ωκεανü. ΜετÜ απü αποτυχημÝνη αναγνωριστικÞ αποστολÞ το 1587, ο Φßλιππος Β'  της Ισπανßας διÝταξε τον ΒισÝντε ΓκονζÜλες να ερευνÞσει τον κüλπο ΤσÝσαπικ το 1588. Ο González δε βρÞκε τßποτα στο Chesapeake, αλλÜ στο δρüμο της επιστροφÞς Ýτυχε ν' ανακαλýψει το Port Ferdinando κατÜ μÞκος των Outer Banks. Το λιμÜνι φαινüταν εγκαταλελειμμÝνο. Ο González Ýφυγε χωρßς να διεξαγÜγει ενδελεχÞ Ýρευνα. Αν κι οι Ισπανοß πßστευαν üτι ο ΓκονζÜλες εßχε εντοπßσει τη μυστικÞ αγγλικÞ βÜση, η Þττα της ισπανικÞς αρμÜδας εμπüδισε τον Φßλιππο να διατÜξει αμÝσως επßθεση εναντßον της. Το 1590, φÝρεται να 'γινε σχÝδιο για τη καταστροφÞ της αποικßας Roanoke και τη δημιουργßα μιας ισπανικÞς αποικßας στον κüλπο Chesapeake, αλλÜ αυτü Þταν απλþς παραπληροφüρηση που σχεδιÜστηκε για ν' αποπροσανατολßσει τις αγγλικÝς μυστικÝς υπηρεσßες.
     ΤελικÜ, ο Raleigh κανüνισε το πÝρασμα για τον White σε ιδιωτικÞ αποστολÞ που οργανþθηκε απü τον John Watts. Ο στüλος των 6 πλοßων θα περνοýσε το καλοκαßρι του 1590 μ' επιδρομÝς σε ισπανικÜ φυλÜκια στη ΚαραúβικÞ, αλλÜ η ναυαρχßδα Hopewell και το Moonlight θ' αποσχßζονταν για να μεταφÝρουνε τον White στην αποικßα του. Ταυτüχρονα, ωστüσο, ο Raleigh βρισκüταν στη διαδικασßα παρÜδοσης της επιχεßρησης σε νÝους επενδυτÝς. Το Hopewell και το Moonlight αγκυροβüλησαν στο κροατικü νησß στις 12 Αυγοýστου, αλλÜ δεν υπÜρχει καμμßα Ýνδειξη üτι ο White χρησιμοποßησε το χρüνο για να επικοινωνÞσει με τον ΚροÜτη για πληροφορßες. Το βρÜδυ της 15ης Αυγοýστου, ενþ Þταν αγκυροβολημÝνο στο βüρειο Üκρο του κροατικοý νησιοý, τα πληρþματα εßδανε στÞλες καπνοý στο νησß Roanoke. Το επüμενο πρωß, ερεýνησαν Üλλη στÞλη καπνοý στο νüτιο Üκρο της Κροατßας, αλλÜ δε βρÞκανε τßποτα. Η ομÜδα απüβασης του White πÝρασε τις επüμενες 2 μÝρες προσπαθþντας να διασχßσει το Pamlico Sound με σημαντικÞ δυσκολßα κι απþλεια ζωÞς. Στις 17 Αυγοýστου εßδανε φωτιÜ στο βüρειο Üκρο του Roanoke και κωπηλατÞσανε προς το μÝρος της, αλλÜ φτÜσανε στο νησß μετÜ το σοýρουπο κι αποφÜσισαν να μη διακινδυνεýσουν να βγοýνε στη ξηρÜ. Οι Üνδρες πÝρασαν τη νýχτα στα αγκυροβολημÝνα σκÜφη τους, τραγουδþντας αγγλικÜ τραγοýδια με την ελπßδα üτι οι Üποικοι θ' ακοýσουνε.


                           Η βÜφτιση της Βιρτζßνια ΝτÝαρ

     Ο White κι οι Üλλοι φτÜσανε στη ξηρÜ πρωß 18ης Αυγοýστου (τα 3α γενÝθλια της εγγονÞς του). Το κüμμα βρÞκε φρÝσκα κομμÜτια στην Üμμο, αλλÜ δεν Þρθε σ' επαφÞ με κανÝναν. ΑνακÜλυψαν επßσης τα γρÜμματα "CRO" σκαλισμÝνα σε δÝντρο. ΦτÜνοντας στη τοποθεσßα της αποικßας, ο White σημεßωσε üτι η περιοχÞ εßχε οχυρωθεß με palisade. ΚοντÜ στην εßσοδο της περßφραξης, η λÝξη "CROATOAN" Þτανε χαραγμÝνη σε στýλο. Ο White Þτανε βÝβαιος üτι αυτÝς οι 2 επιγραφÝς σÞμαιναν üτι οι Üποικοι εßχαν μετεγκατασταθεß ειρηνικÜ στο κροατικü νησß, δεδομÝνου üτι εßχανε συμφωνÞσει το 1587 üτι οι Üποικοι θ' Üφηναν "μυστικü σýμβολο" που θα 'δειχνε τον προορισμü τους, Þ σταυρü pattée ως κþδικα απειλÞς. Μες στο περßβολο, η ομÜδα Ýρευνας διαπßστωσε üτι τα σπßτια εßχαν αποσυναρμολογηθεß κι οτιδÞποτε μποροýσε να μεταφερθεß εßχε αφαιρεθεß. ΑρκετÜ μεγÜλα μπαοýλα (συμπεριλαμβανομÝνων 3 που ανÞκανε στον ΓουÜιτ, που περιεßχανε τα υπÜρχοντα που Üφησε πßσω του το 1587) εßχανε σκαφτεß και λεηλατηθεß. ΚανÝν απü τα σκÜφη της αποικßας δεν μποροýσε να βρεθεß κατÜ μÞκος της ακτÞς.
     Το κüμμα επÝστρεψε στο Hopewell εκεßνο το βρÜδυ και γßνανε σχÝδια για να επιστρÝψει στα κροατικÜ την επüμενη. Ωστüσο, η μπαροýμα της Üγκυρας του Hopewell Ýσπασε, αφÞνοντας το πλοßο με μüνο μßα εργασßας κι Üγκυρα. Η αποστολÞ Ýρευνας δεν μποροýσε να συνεχιστεß δεδομÝνου του σημαντικοý κινδýνου ναυαγßου. Το Moonlight ξεκßνησε για την Αγγλßα, αλλÜ το πλÞρωμα του Hopewell προσÝφερε συμβιβασμü με τον White, που θα περνοýσαν το χειμþνα στη ΚαραúβικÞ και θα επιστρÝφανε στις Outer Banks Üνοιξη του 1591. Αυτü το σχÝδιο απÝτυχε, üμως, üταν το Hopewell βγÞκε εκτüς πορεßας, αναγκÜζοντÜς τους να σταματÞσουνε για προμÞθειες στις Αζüρες. ¼ταν οι Üνεμοι εμπüδισαν τη προσεδÜφιση εκεß, το πλοßο αναγκÜστηκε πÜλι ν' αλλÜξει ρüτα για την Αγγλßα, φτÜνοντας 24 Οκτþβρη 1590.

     Αν κι ο White απÝτυχε να εντοπßσει τους αποßκους του το 1590, η ÝκθεσÞ του πρüτεινε üτι εßχαν απλþς μετεγκατασταθεß και θα μποροýσαν ακüμα να βρεθοýν ζωντανοß. Ωστüσο, εξυπηρετοýσε τους σκοποýς του Raleigh να κρατÞσει το ζÞτημα υπü αμφισβÞτηση. ¼σο οι Ýποικοι δεν μποροýσαν να αποδειχθοýν νεκροß, μποροýσε νüμιμα να διατηρÞσει την αξßωσÞ του στη Βιρτζßνια. Παρ' üλα αυτÜ, το 1594 Ýγινε αßτηση για να κηρυχθεß ο  ΝτÝαρ νομικÜ νεκρüς, þστε ο γιος του, Τζων, να κληρονομÞσει τη περιουσßα του. Η αßτηση Ýγινε δεκτÞ το 1597.


                                               Φορτ ΛÝιν

     Στη διÜρκεια του 1ου υπερατλαντικοý ταξιδιοý του Raleigh το 1595, ισχυρßστηκε üτι αναζητοýσε τους χαμÝνους αποßκους του, αν και μετÜ παραδÝχτηκε üτι αυτü Þτανε παραπληροφüρηση για να καλýψει την αναζÞτησÞ του για το El Dorado. Στο ταξßδι της επιστροφÞς, Ýπλευσε πÝρα απü τις ΕξωτερικÝς ¼χθες και μετÜ ισχυρßστηκε πως ο καιρüς τον εμπüδισε ν' αποβιβαστεß. ΜετÜ προσπÜθησε να επιβÜλλει το μονοπþλιü του στη Βιρτζßνια -βÜση τη πιθανÞ επιβßωση των αποßκων του Roanoke- üταν η τιμÞ του sassafras εκτοξεýτηκε στα ýψη. Χρηματοδüτησε αποστολÞ του 1602 στις ΕξωτερικÝς ¼χθες, με δηλωμÝνο στüχο την επανÜληψη της Ýρευνας. Μ' επικεφαλÞς τον Samuel Mace, αυτÞ διÝφερε απü τα πριν ταξßδια στο üτι αγüρασε δικü του πλοßο κι εγγυÞθηκε τους μισθοýς των ναυτικþν, Ýτσι þστε να μην αποσπÜται η προσοχÞ τους απü την ιδιþτευση. Ωστüσο, το δρομολüγιο και το δηλωτικü του πλοßου δεßχνουν üτι η κορυφαßα προτεραιüτητÜ του Þταν η συγκομιδÞ sassafras πολý νüτια του κροατικοý νησιοý. ΜÝχρι τη στιγμÞ που ο Mace πλησßασε το Hatteras, οι κακÝς καιρικÝς συνθÞκες τους εμπüδισαν να παραμεßνουν στη περιοχÞ. Το 1603, ενεπλÜκη στη κýρια συνωμοσßα και συνελÞφθη για προδοσßα εναντßον του βασιλιÜ James, τερματßζοντας ουσιαστικÜ τον χÜρτη της Βιρτζßνια. ΥπÞρξε τελευταßα αποστολÞ το 1603 μ' επικεφαλÞς τον Bartholomew Gilbert με σκοπü να βρεθοýν οι Üποικοι Roanoke. Ο προορισμüς τους Þταν ο κüλπος Chesapeake, αλλÜ οι κακÝς καιρικÝς συνθÞκες τους ανÜγκασαν ν' αποβιβαστοýνε σε απροσδιüριστη τοποθεσßα κοντÜ εκεß. Η ομÜδα αποβßβασης, συμπεριλαμβανομÝνου του ßδιου του Gilbert, σκοτþθηκε απü ιθαγενεßς για Üγνωστους λüγους στις 29 Ιουλßου. Το υπüλοιπο πλÞρωμα αναγκÜστηκε να επιστρÝψει στην Αγγλßα με Üδεια χÝρια.
     ΜετÜ την ßδρυση του οικισμοý Jamestown το 1607, ο John Smith συνελÞφθη απü τους Powhatan και συναντÞθηκε με τον ηγÝτη τους Wahunsenacawh (συχνÜ αναφÝρεται ως "Chief Powhatan") και με τον αδελφü του Opechancanough. Του περιÝγραψαν μÝρος που ονομÜζεται "Ocanahonan", üπου οι Üνδρες φοροýσαν ροýχα ευρωπαúκοý τýπου. και το "Anone", που διÝθετε περιτοιχισμÝνα σπßτια. ΜετÜ, αφοý ο Σμιθ επÝστρεψε στην αποικßα, Ýκανε συμφωνßες με τον Wowinchopunk, τον βασιλιÜ των Paspahegh, για να ερευνÞσει το "Panawicke", Üλλο μÝρος που φÝρεται να κατοικεßται απü Üνδρες με ευρωπαúκÞ ενδυμασßα. Η αποικßα παρÞγαγε πρüχειρο χÜρτη της περιοχÞς με ετικÝτες γι' αυτÜ τα χωριÜ. Ο χÜρτης περιεßχε επßσης Ýνα μÝρος που ονομÜζεται "Pakrakanick" με σημεßωμα που Ýδειχνε, "Εδþ remayneth 4 Üντρες ντυμÝνοι που Þρθαν απü το Roonocok στο Ocanahawan". Το καλοκαßρι του 1608, ο Σμιθ Ýστειλε επιστολÞ σχετικÜ μ' αυτÝς τις πληροφορßες, μαζß με το χÜρτη, πßσω στην Αγγλßα. Ο αρχικüς χÜρτης Ýχει πλÝον χαθεß, αλλÜ Ýν αντßγραφο αποκτÞθηκε απü τον Pedro de Zúñiga, τον Ισπανü πρεσβευτÞ στην Αγγλßα, που τονε παρÝδωσε στο Φßλιππο Γ' της Ισπανßας. Το αντßγραφο, που τþρα συνÞθως αναφÝρεται ως "ΧÜρτης Zúñiga", ανακαλýφθηκε ξανÜ το 1890. Ο Smith σχεδßαζε να εξερευνÞσει το Pakrakanick, αλλÜ μια διαφωνßα με τον Paspahegh τερμÜτισε την αποστολÞ πριν ξεκινÞσει. ¸στειλε επßσης 2 ομÜδες αναζÞτησης, πιθανþς για να ψÜξουνε τ' Üλλα χωριÜ που του αναφÝρθηκαν, με οδηγßες να βροýνε "τη χαμÝνη εταιρεßα του Sir Walter Rawley". Καμμßα ομÜδα δεν μπüρεσε να βρει κανÝνα σημÜδι των αποßκων Roanoke που ζοýσανε στη περιοχÞ. ΜÝχρι τον ΜÜη του 1609, η εßδηση εßχε φτÜσει στο Βασιλικü Συμβοýλιο της Αγγλßας για τη Βιρτζßνια üτι οι Üποικοι του 1587 εßχαν σφαγιαστεß απü τον Wahunsenacawh. Η πηγÞ αυτοý του ισχυρισμοý εßναι Üγνωστη. Ο Machumps, κουνιÜδος του Wahunsenacawh, εßναι γνωστü üτι παρεßχε πληροφορßες για τη Βιρτζßνια κι εßχε φτÜσει πρüσφατα στην Αγγλßα. ¸χει υποτεθεß üτι το ßδιο ταξßδι θα μποροýσε επßσης να 'χει παραδþσει επιστολÞ απü τον Smith, αν και δεν υπÜρχουνε στοιχεßα γι' αυτü.


                                            O χÜρτης Zuniga 1608

     ΒÜσει αυτþν των πληροφοριþν, καθþς και τη προηγοýμενη Ýκθεση του Smith, το Συμβοýλιο συνÝταξε εντολÝς για τη μετεγκατÜσταση της αποικßας Jamestown. ΑυτÝς οι εντολÝς συνιστοýσανε το "Ohonahorn" (Þ "Oconahoen"), κοντÜ στις εκβολÝς του ποταμοý Chowan, σα νÝα βÜση. Μεταξý των υποτιθÝμενων πλεονεκτημÜτων της Þταν η γειτνßαση με τα "ορυχεßα χαλκοý Riche του Ritanoc" και το "Peccarecamicke", üπου 4ς απü τους αποßκους του Raleigh υποτßθεται üτι κρατοýνταν απü Ýναν οπλαρχηγü που ονομαζüταν Gepanocon. ΑυτÝς οι εντολÝς, μαζß με τον νÝο κυβερνÞτη, Thomas Gates, καθυστερÞσανε λüγω του ναυαγßου του Sea Venture στις Βερμοýδες. Ο ΓκÝιτς Ýφτασε στο ΤζÝιμσταουν ΜÜη του 1610, αρκετοýς μÞνες μετÜ την ΕποχÞ της Πεßνας. Η κρßση μπορεß ν' απÝτρεψε τους αποßκους απü το να επιχειρÞσουνε τη προτεινüμενη μετεγκατÜσταση. ΑποστολÞ στÜλθηκε στον ποταμü Chowan, αλλÜ δεν υπÜρχει καταγραφÞ των ευρημÜτων της. Ο William Strachey Ýφτασε στο Jamestown, μαζß με τους Gates και Machumps, ΜÜη του 1610. ΜÝχρι το 1612, εßχε επιστρÝψει στην Αγγλßα, üπου Ýγραψε την Ιστορßα του Travaile στη Virginia Britannia, επισκüπηση της επικρÜτειας της Βιρτζßνια. ΠεριÝγραψε τα "Peccarecamek", "Ochanahoen", "Anoeg" και "Ritanoe" με τρüπο σýμφωνο με το χÜρτη του Smith και τις εντολÝς του Συμβουλßου της Βιρτζßνια προς τον Gates. Ωστüσο, ο Strachey εισÞγαγε πρüσθετες λεπτομÝρειες σχετικÜ με τη σφαγÞ στο Roanoak.
     Ο Strachey πρüτεινε πως οι χαμÝνοι Üποικοι εßχανε περÜσει 20 Ýτη ζþντας ειρηνικÜ με φυλÞ πÝρα απ τη περιοχÞ Powhatan. Ο Wahunsenacawh, ισχυρßστηκε, πως πραγματοποßησε την απρüκλητη επßθεση μετÜ απü σýσταση των ιερÝων του, λßγο πριν απü την Üφιξη των αποßκων του Jamestown. Με βÜση αυτÞ την αφÞγηση, 7 ¢γγλοι -4 Üντρες, 2 αγüρια και 1 γυναßκα- επÝζησαν της επßθεσης κι Ýφυγαν μÝχρι τον ποταμü Chowan. ΜετÜ τÝθηκαν υπü την προστασßα ενüς οπλαρχηγοý ονüματι Eyanoco, για τον οποßο Ýψαχναν χαλκü στο Ritanoe. Η ιστορßα του Travaile δεν προσδιορßζει ποτÝ Üμεσα τη φυλÞ που υποτßθεται üτι φιλοξÝνησε τους αποßκους Roanoke. Ωστüσο, ο Strachey περιÝγραψε επßθεση εναντßον των Chesepians, που οι ιερεßς του Wahunsenacawh τονε προειδοποßησαν üτι Ýθνος θα αναδυüτανε στον κüλπο Chesapeake για να απειλÞσει τη κυριαρχßα του. ¸χει συναχθεß πως οι Üποικοι εßχαν μετεγκατασταθεß στο Chesapeake κι οι 2 ομÜδες σφαγιÜστηκαν στην ßδια επßθεση.  Ο Strachey πßστευε üτι η θρησκεßα Powhatan Þταν εγγενþς σατανικÞ και üτι οι ιερεßς θα μποροýσαν κυριολεκτικÜ να βρßσκονται σε κοινωνßα με τον ΣατανÜ. ΥποστÞριξε üτι η Αγγλßα πρÝπει να διευκολýνει τη μεταστροφÞ των Powhatans στον Χριστιανισμü. Για το σκοπü αυτü, συνÝστησε σχÝδιο που ο βασιλιÜς ΙÜκωβος θα 'δειχνε Ýλεος στον λαü Powhatan για τη σφαγÞ των αποßκων του Roanoke, αλλÜ θα απαιτοýσε εκδßκηση απü τους ιερεßς. Ωστüσο, η Εταιρεßα Λονδßνου δε δημοσßευσε την Ιστορßα του Travaile, που Ýπεσε στην αφÜνεια μÝχρι το 1849. Δεν υπÜρχει καμμßα Ýνδειξη üτι γßναν ενÝργειες εναντßον του Wahunsenacawh Þ των ιερÝων του σε αντßποινα για την υποτιθÝμενη σφαγÞ.


                                  Η ΚατεστραμμÝνη Αποικßα Ροανüουκ

     ΜετÜ την επßθεση των Powhatan στο Jamestown το 1622, υπÞρξε μια δραματικÞ αλλαγÞ στα σχüλια για τους ιθαγενεßς, καθþς οι συγγραφεßς αμφισβÞτησαν üλο και περισσüτερο την ανθρωπιÜ τους. Η Εταιρεßα Λονδßνου χρηματοδüτησε τη προπαγÜνδα υποστηρßζοντας üτι η σφαγÞ εßχε δικαιολογÞσει γενοκτονικÜ αντßποινα, προκειμÝνου να διαβεβαιþσει τους πιθανοýς υποστηρικτÝς üτι η επÝνδυσÞ τους στην αποικßα θα Þταν ασφαλÞς. Σε αυτü το πλαßσιο, ο Samuel Purchas Ýγραψε το Verger της Βιρτζßνια το 1625, υποστηρßζοντας το δικαßωμα της Αγγλßας να κατÝχει και να εκμεταλλεýεται τη διεκδßκησÞ της στη Β. ΑμερικÞ. ΥποστÞριξε üτι οι ιθαγενεßς, ως φυλÞ, εßχανe χÜσει το δικαßωμÜ τους στη γη μÝσω αιματοχυσßας, αναφÝροντας την ενÝδρα της φρουρÜς του ΓκρÝνβιλ το 1586, υποτιθÝμενη επßθεση στους αποßκους του ΓουÜιτ και τη σφαγÞ του ΤζÝιμσταουν το 1622. Ο Purchas δεν προσÝφερε κανÝνα αποδεικτικü στοιχεßο για τον ισχυρισμü του σχετικÜ με την αποικßα του 1587 εκτüς απü το να δηλþσει: "Ο Powhatan ομολüγησε στον Cap. Smith, üτι Þτανε στη σφαγÞ τους...".
     Εßναι πιθανü ο Smith να συσχÝτισε την ιστορßα της ομολογßας του Wahunsenacawh με τον Purchas, καθþς εßναι γνωστü üτι μßλησαν μαζß. Τα γραπτÜ του ßδιου του Smith, ωστüσο, δεν αναφÝρουνε την ομολογßα, αφÞνοντας τον ισχυρισμü του Purchas, να σταθεß μüνος σ' αυτü που η ιστορικüς Helen Rountree απορρßπτει ως αντι-ινδικÞ πολεμικÞ. Ακüμη κι αν ληφθεß τοις μετρητοßς, η υποτιθÝμενη ομολογßα δεν εßναι πειστικÞ, καθþς ο Wahunsenacawh μπορεß να την εφηýρε στη προσπÜθεια να εκφοβßσει τον Smith. Τα ευρωπαúκÜ τεχνουργÞματα που υποτßθεται üτι προσφÝρθηκαν ως απüδειξη επιδρομÞς στους αποßκους του Roanoke θα μποροýσαν εξ ßσου εýκολα να ληφθοýν απü Üλλες πηγÝς, üπως το Ajacán. Η θαλÜσσια κυκλοφορßα μÝσω του νησιοý Roanoke Ýπεσε σε παρακμÞ τον 17ο αι., λüγω των επικßνδυνων υδÜτων των Outer Banks. Το 1672, η εßσοδος μεταξý Hatorask και κροατικþν νησιþν Ýκλεισε κι η προκýπτουσα ξηρÜ Ýγινε γνωστÞ ως νησß Hatteras. Στη διÜρκεια της εξερεýνησης της Β. Καρολßνας απü τον John Lawson το 1701-09, επισκÝφθηκε το νησß Hatteras και συνÜντησε τους κατοßκους. Αν κι υπÜρχουν ενδεßξεις ευρωπαúκÞς δραστηριüτητας στις εξωτερικÝς üχθες καθ 'üλη τη διÜρκεια του 17ου αι., ο Lawson Þταν ο 1ος ιστορικüς που διερεýνησε τη περιοχÞ απü τüτε που Ýφυγε ο White το 1590. Ο Lawson εντυπωσιÜστηκε με την επιρροÞ του αγγλικοý πολιτισμοý στους Hatteras. ΑνÝφεραν üτι αρκετοß απü τους προγüνους τους Þτανε λευκοß και μερικοß απ' αυτοýς εßχανε γκρßζα μÜτια, υποστηρßζοντας αυτüν τον ισχυρισμü. Ο Lawson θεþρησε üτι τα μÝλη της αποικßας του 1587 εßχαν αφομοιωθεß σε αυτÞ τη κοινüτητα αφοý χÜσανε την ελπßδα ν' ανακτÞσουνε την επαφÞ με την Αγγλßα. ΚατÜ την επßσκεψÞ του στο ßδιο το νησß Roanoke, ο Lawson ανÝφερε üτι βρÞκε τα ερεßπια ενüς φρουρßου, καθþς κι αγγλικÜ νομßσματα, πυροβüλα üπλα κι Ýνα κÝρατο πυρßτιδας.


                                               Το Ροανüουκ

     Η Ýρευνα για την εξαφÜνιση των αποßκων του 1587 Ýληξε σε μεγÜλο βαθμü με την Ýρευνα του Lawson το 1701. Το ανανεωμÝνο ενδιαφÝρον για τη ΧαμÝνη Αποικßα στη διÜρκεια του 19ου αι. οδÞγησε τελικÜ σ' ευρý φÜσμα επιστημονικþν αναλýσεων.

  1. 1800s–1950: ΔιατÞρηση τοποθεσßας
     Τα ερεßπια που συνÜντησε ο Lawson το 1701 Ýγιναν τελικÜ τουριστικü αξιοθÝατο. Ο πρüεδρος των ΗΠΑ ΤζÝιμς Μονρüε επισκÝφθηκε τη περιοχÞ στις 7 Απρßλη 1819. Στη διÜρκεια της 10ετßας του 1860, οι επισκÝπτες περιγρÜψανε το κατεστραμμÝνο φροýριο ως κÜτι πιüτερο απü  χωματουργικü Ýργο σε σχÞμα μικροý προμαχþνα κι αναφÝρανε τρýπες που σκαφτÞκανε κοντÜ σε αναζÞτηση πολýτιμων κειμηλßων. Η παραγωγÞ της βωβÞς ταινßας του 1921 The Lost Colony κι η ανÜπτυξη δρüμων καταστρÝψανε περαιτÝρω τη περιοχÞ. Στη 10ετßα του 1930, ο J.C. Harrington υποστÞριξε την αποκατÜσταση και διατÞρηση των χωματουργικþν εργασιþν. Η υπηρεσßα εθνικþν πÜρκων Üρχισε τη διοßκηση της περιοχÞς το 1941, χαρακτηρßζοντÜς την εθνικÞ ιστορικÞ τοποθεσßα Οχυροý Raleigh. Το 1950, οι χωματουργικÝς εργασßες ανακατασκευαστÞκανε σε προσπÜθεια ν' αποκατασταθεß το αρχικü μÝγεθος και σχÞμα του.

  2. 1887–σÞμερα: ΑρχαιολογικÜ στοιχεßα
     Η αρχαιολογικÞ Ýρευνα στο νησß Roanoke ξεκßνησε μüνο üταν ο Talcott Williams ανακÜλυψε τüπο ταφÞς ιθαγενþν το 1887. ΕπÝστρεψε το 1895 για ν' ανασκÜψει το φροýριο, αλλÜ δε βρÞκε τßποτα σημαντικü. Ο Ivor Noël Hume θα βρει μετÜ αρκετÜ συναρπαστικÜ ευρÞματα στη 10ετßα του 1990, αλλÜ κανÝνα που θα μποροýσε να συνδεθεß θετικÜ με την αποικßα του 1587, σε αντßθεση με το φυλÜκιο του 1585. Αφοý ο τυφþνας Emily αποκÜλυψε σειρÜ απü αντικεßμενα ιθαγενþν κατÜ μÞκος του Cape Creek στο Buxton της Β. Καρολßνας, ο ανθρωπολüγος David Sutton Phelps Jr. οργÜνωσε ανασκαφÞ το 1995. Ο Phelps κι η ομÜδα του ανακαλýψανε δαχτυλßδι το 1998, που αρχικÜ φαινüταν να 'ναι χρυσü σφραγιστικü δαχτυλßδι που 'φερε την εραλδικÞ οικογÝνειας Kendall τον 16ο αι. Το εýρημα γιορτÜστηκε ως ανακÜλυψη ορüσημο, αλλÜ ο Φελπς δε δημοσßευσε ποτÝ Ýγγραφο σχετικÜ με τα ευρÞματÜ του κι αμÝλησε να δοκιμÜσει σωστÜ το δαχτυλßδι. Η ανÜλυση ακτßνων Χ το 2017 απÝδειξε πως ο δακτýλιος Þταν ορεßχαλκος, üχι χρυσüς κι οι ειδικοß δεν μποροýσαν να επιβεβαιþσουν την υποτιθÝμενη σýνδεση με την εραλδικÞ Kendall. Η χαμηλÞ αξßα κι η σχετικÞ ανωνυμßα του δαχτυλιδιοý καθιστοýνε πιο δýσκολη την οριστικÞ συσχÝτιση με οποιοδÞποτε συγκεκριμÝνο Üτομο απü τα ταξßδια του Roanoke, γεγονüς που με τη σειρÜ του αυξÜνει τη πιθανüτητα üτι θα μποροýσε να μεταφερθεß στον ΝÝο Κüσμο αργüτερα.


                                          Η επισκευÞ της ΦρεγÜτας

     ΣημαντικÞ πρüκληση για τους αρχαιολüγους που αναζητοýνε πληροφορßες σχετικÜ με τους αποßκους του 1587 εßναι üτι πολλÜ κοινÜ αντικεßμενα θα μποροýσαν εýλογα να προÝρχονται απü την αποικßα του 1585 Þ απü ιθαγενεßς που εμπορεýονταν με Üλλους ευρωπαúκοýς οικισμοýς την ßδια εποχÞ. Ο Andrew Lawler προτεßνει üτι παρÜδειγμα οριστικοý ευρÞματος θα Þτανε γυναικεßα λεßψανα (δεδομÝνου üτι η αποικßα του 1585 Þταν αποκλειστικÜ αρσενικÞ) θαμμÝνα σýμφωνα με τη χριστιανικÞ παρÜδοση (ýπτια, σε προσανατολισμü ανατολÞς-δýσης) που μποροýν να χρονολογηθοýν πριν απü το 1650 (οπüτε οι Ευρωπαßοι θα εßχαν εξαπλωθεß σ' üλη τη περιοχÞ). Ωστüσο, λßγα ανθρþπινα λεßψανα οποιουδÞποτε εßδους Ýχουν ανακαλυφθεß σε τοποθεσßες που σχετßζονται με τη χαμÝνη αποικßα. Μια πιθανÞ εξÞγηση για την ακραßα Ýλλειψη αρχαιολογικþν στοιχεßων εßναι η διÜβρωση της ακτογραμμÞς. Η βüρεια ακτÞ του νησιοý Roanoke, üπου βρßσκονταν οι αποικßες Lane και White, Ýχασε 928 πüδια (283 m) μεταξý 1851-1970. Προεκτεßνοντας απ' αυτÞ τη τÜση πßσω στη 10ετßα του 1580, εßναι πιθανü üτι τμÞματα των οικισμþν εßναι τþρα υποβρýχια, μαζß με τυχüν αντικεßμενα Þ σημÜδια ζωÞς.

  3. 2011–2019: Ιστüτοπος X
     Το ΝοÝμβη του 2011, ερευνητÝς στο First Colony Foundation παρατÞρησαν 2 διορθωτικÜ μπαλþματα στον χÜρτη La Virginea Pars του 1585 του White. Κατüπιν αιτÞματüς τους, το Βρεττανικü Μουσεßο εξÝτασε τον αρχικü χÜρτη μ' ελαφρý τραπÝζι. ¸να απ' τα μπαλþματα, στη συμβολÞ των ποταμþν Roanoke και Chowan, βρÝθηκε να καλýπτει σýμβολο που αντιπροσωπεýει φροýριο. Καθþς το σýμβολο δεν πρüκειται να κλιμακωθεß, καλýπτει περιοχÞ στο χÜρτη που αντιπροσωπεýει χιλιÜδες στρÝμματα στη κομητεßα Bertie της Β. Καρολßνας. Ωστüσο, η τοποθεσßα εικÜζεται üτι βρßσκεται μÝσα Þ κοντÜ στο χωριü Weapemeoc του 16ου αι. του Mettaquem. Το 2012, üταν ομÜδα προετοιμÜστηκε ν' ανασκÜψει üπου Ýδειχνε το σýμβολο, ο αρχαιολüγος Nicholas Luccketti πρüτεινε να ονομÜσουν την τοποθεσßα "Site X". Σε δÞλωση του Οκτþβρη 2017, το ºδρυμα 1ης Αποικßας ανÝφερε την εýρεση θραυσμÜτων κεραμικÞς κι üπλων Tudor στο Site X και κατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι αυτÜ δεßχνουν μικρÞ ομÜδα αποßκων που κατοικοýν ειρηνικÜ στη περιοχÞ. Η πρüκληση γι' αυτÞ την Ýρευνα εßναι ν' αποκλειστεß πειστικÜ η πιθανüτητα üτι τÝτοια ευρÞματα μεταφÝρθηκαν στη περιοχÞ απü την αποικßα Lane του 1585 Þ τον εμπορικü σταθμü που ιδρýθηκε απü τον Nathaniel Batts στη 10ετßα του 1650. Το 2019, το ºδρυμα ανακοßνωσε σχÝδια για την επÝκταση της Ýρευνας σε γη που 'χει δωρηθεß στη Β. Καρολßνα ως φυσικÞ περιοχÞ Salmon Creek State.


                                    ΙσπανικÞ ΑρμÜδα 7-8-1588

  4. 1998: ¸ρευνα για το κλßμα
     Το 1998, ομÜδα μ' επικεφαλÞς τον κλιματολüγο David W. Stahle (Πανεπιστημßου ΑρκÜνσας) και τον αρχαιολüγο Dennis B. Blanton (Κολλεγßου William & Mary) κατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι ακραßα ξηρασßα συνÝβη στο Tidewater μεταξý 1587-89. Η μελÝτη τους μÝτρησε δακτυλßους ανÜπτυξης απü δßκτυο φαλακρþν κυπαρισσιþν, παρÜγοντας δεδομÝνα που κυμαßνονται απü το 1185 ως το 1984. ΣυγκεκριμÝνα, το 1587 μετρÞθηκε ως η χειρüτερη καλλιεργητικÞ περßοδος σ' üλη τη περßοδο των 800 ετþν. Τα ευρÞματα θεωρÞθηκαν συνεπÞ με τις ανησυχßες που εξÝφρασε ο ΚροÜτης σχετικÜ με τον εφοδιασμü τους σε τρüφιμα.

  5. 2005–2019: ΓενετικÞ ανÜλυση
     Απü το 2005, η επιστÞμονας υπολογιστþν Roberta Estes Ýχει ιδρýσει αρκετοýς οργανισμοýς για ανÜλυση DNA και γενεαλογικÞ Ýρευνα. Το ενδιαφÝρον της για την εξαφÜνιση της αποικßας του 1587 παρακßνησε διÜφορα Ýργα για τη δημιουργßα γενετικοý δεσμοý μεταξý των αποßκων και των πιθανþν ιθαγενþν απογüνων. Η εξÝταση του αυτοσωματικοý DNA για το σκοπü αυτü εßναι αναξιüπιστη, καθþς τüσο λßγο απü το γενετικü υλικü των αποßκων θα παραμεßνει μετÜ απü 5-6 γενιÝς. Ωστüσο, ο Ýλεγχος των χρωμοσωμÜτων Υ και του μιτοχονδριακοý DNA εßναι πιο αξιüπιστος σε μεγÜλα χρονικÜ διαστÞματα. Η κýρια πρüκληση αυτÞς της εργασßας εßναι ν' αποκτÞσει γενετικü σημεßο σýγκρισης, εßτε απü τα λεßψανα ενüς χαμÝνου αποßκου εßτε απü τους απογüνους του. Ενþ εßναι πιθανü να αλληλουχηθεß το DNA απü οστÜ ηλικßας 430 ετþν, -δεν υπÜρχουν ακüμη οστÜ απü τη χαμÝνη αποικßα για να εργαστοýνε. Κι, απü το 2019, το Ýργο δεν εßχε ακüμη εντοπßσει κανÝναν ζωντανü απüγονο.

Εικασßες για την εξαφÜνιση της αποικßας

     Εßναι η «ΠεριοχÞ 51» της αποικιακÞς ιστορßας.
--- Adrian Masters (ιστορικüς, ΠανεπιστÞμιου ΤÝξας)

     Χωρßς στοιχεßα για τη μετεγκατÜσταση Þ τη καταστροφÞ της ΧαμÝνης Αποικßας, οι εικασßες για τη τýχη της Ýχουνε διαρκÝσει απ' τη 10ετßα του 1590. Το θÝμα Ýχει αναπτýξει φÞμη μεταξý των ακαδημαúκþν για τη προσÝλκυση εμμονÞς κι εντυπωσιασμοý με μικρü σχολικü üφελος. Οι εικασßες για τους ΧαμÝνους Αποßκους συνÞθως ξεκινοýν με τα γνωστÜ γεγονüτα σχετικÜ με την υπüθεση. ¼ταν ο White επÝστρεψε στην αποικßα το 1590, δεν υπÞρχε κανÝνα σημÜδι μÜχης Þ απüσυρσης υπü πßεση, αν κι η τοποθεσßα Þταν οχυρωμÝνη. Δεν αναφÝρθηκαν ανθρþπινα λεßψανα Þ τÜφοι στη περιοχÞ, γεγονüς που υποδηλþνει üτι üλοι Þτανε ζωντανοß üταν Ýφυγαν. Το μÞνυμα "CROATOAN" εßναι συνεπÝς με τη συμφωνßα με τον White να υποδεßξει ποý να τους ψÜξει, υποδηλþνοντας üτι περßμεναν απü τον White να τους ψÜξει κι Þθελαν να βρεθοýνε.
     Ο David Beers Quinn κατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι οι Üποικοι 1587 προσπÜθησαν να μετεγκατασταθοýνε στον αρχικü προορισμü τους -τον κüλπο Chesapeake- χρησιμοποιþντας τη φρεγÜτα κι Üλλα μικρÜ σκÜφη για να μεταφερθοýνε με τα υπÜρχοντÜ τους. ΜικρÞ ομÜδα θα 'χε σταθμεýσει στα κροατικÜ, για να περιμÝνει την επιστροφÞ του White και να τον κατευθýνει στην νÝα αποικßα. ΜετÜ την αποτυχßα του White να εντοπßσει κÜποιον απü τους αποßκους, το κýριο σþμα των αποßκων θα 'χε αφομοιωθεß γρÞγορα με τους Chesepians, ενþ οι παρατηρητÝς των Κροατþν θα εßχαν αναμειχθεß με τη κροατικÞ φυλÞ. Ο Quinn πρüτεινε üτι το ταξßδι του Samuel Mace το 1602 θα μποροýσε να 'χε αποτολμÞσει στο Chesapeake και να 'χε απαγÜγει τον Powhatan για να τονε φÝρει πßσω στην Αγγλßα. Απü 'κεß, αυτοß οι απαχθÝντες θα μποροýσαν να επικοινωνÞσουν με τον Thomas Harriot και θα μποροýσαν να αποκαλýψουν üτι οι Ευρωπαßοι ζοýσανε στη περιοχÞ. Προφανþς πßστευε üτι περιστÜσεις üπως αυτÝς Þταν απαραßτητες για να εξηγÞσουνε την αισιοδοξßα για την επιβßωση των αποßκων μετÜ το 1603.


                                      Νüμισμα μισοý δολλαρßου για το θÝμα

     Αν κι ο Strachey κατηγüρησε τον Wahunsenacawh για τη σφαγÞ των αποßκων και των Chesepians σε ξεχωριστÜ αποσπÜσματα, ο Quinn αποφÜσισε üτι αυτÜ τα γεγονüτα συνÝβησαν σ' ενιαßα επßθεση σε ολοκληρωμÝνη κοινüτητα, τον Απρßλη του 1607. ΥπÝθεσε üτι ο Wahunsenacawh θα μποροýσε να ζητÞσει εκδßκηση για τις κερδοσκοπικÝς απαγωγÝς απü τον Mace. Στην εκτßμηση του Κουßν, ο Τζον Σμιθ Þτανε 1ος που 'μαθε για τη σφαγÞ, αλλÜ για πολιτικοýς λüγους την ανÝφερε Þσυχα απευθεßας στον βασιλιÜ ΙÜκωβο αντß να την αποκαλýψει στα δημοσιευμÝνα γραπτÜ του. ΠαρÜ τη φÞμη του Quinn για το θÝμα, οι συνομÞλικοß του εßχαν επιφυλÜξεις σχετικÜ με τη θεωρßα του, που βασßζεται σε μεγÜλο βαθμü στις αφηγÞσεις των Strachey και Purchas.
     Η πιθανüτητα üτι οι αγνοοýμενοι Üποικοι θα μποροýσαν να Ýχουν αφομοιωθεß σε κοντινÝς φυλÝς ιθαγενþν Ýχει προταθεß τουλÜχιστον απü το 1605. Aν αυτÞ η ενσωμÜτωση Þταν επιτυχÞς, οι αφομοιωμÝνοι θα εξαντλοýσανe σταδιακÜ τις ευρωπαúκÝς προμÞθειες τους (πυρομαχικÜ, ρουχισμü) και θ' απÝρριπταν τον ευρωπαúκü πολιτισμü (γλþσσα, στυλ Ýνδυσης, γεωργßα) καθþς ο τρüπος ζωÞς των Algonquian Ýγινε πιο βολικüς. Οι Ευρωπαßοι της αποικιακÞς εποχÞς παρατÞρησαν üτι πολλοß Üνθρωποι που απομακρýνθηκαν απü την ευρωπαúκÞ κοινωνßα απü τους ιθαγενεßς για σημαντικÝς χρονικÝς περιüδους -ακüμη κι αν αιχμαλωτßστηκαν Þ υποδουλþθηκαν- Þταν απρüθυμοι να επιστρÝψουνe. Το αντßθετο σπÜνια ßσχυε. ¸τσι εßναι λογικü να υποθÝσουμε üτι, αν οι Üποικοι αφομοιþνονταν, αυτοß Þ οι απüγονοß τους δεν θα επεδßωκαν επανÝνταξη με τους επüμενους ¢γγλους αποßκους.
     Μερικοß ιστορικοß σÞμερα πιστεýουν üτι αυτü εßναι το πιο πιθανü σενÜριο για τη μοßρα των επιζþντων αποßκων. Ωστüσο αφÞνει ανοιχτü το ερþτημα σε ποια φυλÞ, Þ φυλÝς, αφομοιþθηκαν οι Üποικοι. Εßναι ευρÝως αποδεκτü üτι οι ΚροÜτες Þτανε πρüγονοι των Hatteras του 18ου αι., αν και τα στοιχεßα γι' αυτü εßναι περιστασιακÜ. Η σημερινÞ φυλÞ Hatteras προσδιορßζεται ως απüγονος των Κροατþν και των ΧαμÝνων Αποßκων μÝσω των Hatteras. ΟρισμÝνοι χÜρτες του 17ου αι. χρησιμοποιοýνε τη λÝξη "κροατικÜ" για να περιγρÜψουνε τοποθεσßες στην ηπειρωτικÞ χþρα, απÝναντι απü το Pamlico Sound απü το Roanoke και το Hatteras. ΜÝχρι το 1700, αυτÝς οι περιοχÝς συνδÝθηκαν με το Machapunga. ΠροφορικÝς παραδüσεις και θρýλοι σχετικÜ με τη μετανÜστευση των Κροατþν μÝσω της ηπειρωτικÞς χþρας επικρατοýνε στην ανατολικÞ Β. Καρολßνα. Π.χ., ο "Θρýλος του Coharie" στη κομητεßα Sampson μεταγρÜφηκε απü τον Edward M. Bullard το 1950.


                               ΜÜζεμα αλατιοý στη ΧαμÝνη Αποικßα

     Πιο διÜσημο, στη 10ετßα του 1880, ο πολιτειακüς νομοθÝτης Hamilton McMillan πρüτεινε üτι η ιθαγενÞς αμερικανικÞ κοινüτητα στην κομητεßα Robeson (τüτε θεωροýνταν ελεýθεροι Ýγχρωμοι) διατÞρησε επþνυμα και γλωσσικÜ χαρακτηριστικÜ απü τους αποßκους του 1587. Οι προσπÜθειÝς του Ýπεισαν το νομοθετικü σþμα της Βüρειας Καρολßνας να απονεßμει φυλετικÞ αναγνþριση στην κοινüτητα το 1885, με τη νÝα ονομασßα "Κροατικüς". Η φυλÞ ζÞτησε να μετονομαστεß το 1911, καταλÞγοντας τελικÜ στο üνομα Lumbee το 1956.
¢λλες φυλÝς που υποτßθεται üτι συνδÝονται με τους αποßκους Roanoke περιλαμβÜνουν τους Catawba και τους Coree. Σ. Α'Γ. Ο Ashe Þταν πεπεισμÝνος üτι οι Üποικοι εßχαν μετεγκατασταθεß δυτικÜ στις üχθες του ποταμοý Chowan στην κομητεßα Bertie και ο Conway Whittle Sams ισχυρßστηκε üτι μετÜ την επßθεση απü τους Wanchese και Wahunsenacawh, διασκορπßστηκαν σε πολλÝς τοποθεσßες: τον ποταμü Chowan και νüτια στους ποταμοýς Pamlico και Neuse.
ΑναφορÝς συναντÞσεων με ανοιχτüχρωμους, ξανθοýς ανθρþπους μεταξý διαφüρων φυλþν ιθαγενþν της ΑμερικÞς εμφανßζονται Þδη απü το 1607. Αν και αυτü συχνÜ αποδßδεται στους αφομοιωμÝνους χαμÝνους αποßκους, μπορεß πιο εýκολα να εξηγηθεß απü τα δραματικÜ υψηλüτερα ποσοστÜ αλμπινισμοý στους ιθαγενεßς Αμερικανοýς απü ü, τι στους ανθρþπους ευρωπαúκÞς καταγωγÞς. Ο Dawson πρüτεινε üτι οι Üποικοι συγχωνεýθηκαν με τον κροατικü λαü. Ισχυρßζεται: «Δεν χÜθηκαν ποτÝ. ¹ταν φτιαγμÝνο. Το μυστÞριο τελεßωσε». Ωστüσο, το συμπÝρασμα αυτü Ýχει τεθεß υπü αμφισβÞτηση. Ο Alain Outlaw, αρχαιολüγος και μÝλος του διδακτικοý προσωπικοý στο ΠανεπιστÞμιο Christopher Newport, χαρακτÞρισε το συμπÝρασμα του Dawson ως «αφÞγηση, üχι πληροφορßες που βασßζονται σε αποδεικτικÜ στοιχεßα», ενþ ο αρχαιολüγος Nick Luccketti Ýγραψε: «Δεν Ýχω δει κανÝνα στοιχεßο στα κροατικÜ απü αντικεßμενα που να δεßχνουν üτι ζοýσαν εκεß ¢γγλοι». ΕπιπλÝον, το πραγματικü κεßμενο του βιβλßου του Dawson του 2020 The Lost Colony and Hatteras Island παραδÝχτηκε üτι δεν υπÞρχε «üπλο καπνßσματος» αποδεικτικþν στοιχεßων üτι οι Üποικοι εßχαν αφομοιωθεß με τη φυλÞ. Το βιβλßο επßσης δεν υποβλÞθηκε σε αξιολüγηση απü ομοτßμους, αφÞνοντας το ερþτημα ανοιχτü παρÜ τους εντυπωσιακοýς τßτλους που συνüδευαν τη δημοσßευσÞ του.
Οι Üποικοι θα μποροýσαν να εßχαν αποφασßσει να διασωθοýν πλÝοντας για την Αγγλßα στην κορυφÞ, που Üφησε πßσω της η εκστρατεßα του 1587. Αν γινüταν μια τÝτοια προσπÜθεια, το πλοßο θα μποροýσε να εßχε χαθεß με üλα τα χÝρια στη θÜλασσα, εξηγþντας την απουσßα τüσο του πλοßου üσο και οποιουδÞποτε ßχνους των αποßκων. Εßναι εýλογο üτι η αποικßα περιελÜμβανε ναυτικοýς που εßχαν τα προσüντα να επιχειρÞσουν το ταξßδι της επιστροφÞς. Λßγα εßναι γνωστÜ για την κορυφÞ, αλλÜ τα πλοßα του μεγÝθους της Þταν ικανÜ να κÜνουν το ταξßδι, αν και συνÞθως το Ýκαναν μαζß με Üλλα σκÜφη.


                                         Powhatan & John Smith

     Οι Üποικοι μπορεß να φοβüντουσαν üτι η λÞψη μιας τυπικÞς διαδρομÞς στον Ατλαντικü, με στÜση στη ΚαραúβικÞ, θα τους Ýθετε σε κßνδυνο ισπανικÞς επßθεσης κι Ýτσι επÝλεξε να επιχειρÞσει μια Üμεση πορεßα προς την Αγγλßα αντ' αυτοý. Η πραγματοποßηση τÝτοιου ταξιδιοý δεν Þταν ανÝφικτη το 1563, ΓÜλλοι Üποικοι στην αποτυχημÝνη αποικßα Charlesfort σε αυτü που εßναι τþρα το νησß Parris της Ν..Kαρολßνας κατασκεýασαν ακατÝργαστο πλοßο κι επÝστρεψαν επιτυχþς (αν κι απεγνωσμÝνα) στην Ευρþπη. ΕναλλακτικÜ, οι Üποικοι Roanoke θα μποροýσαν να πλεýσουνε βüρεια κατÜ μÞκος της ακτÞς, με την ελπßδα να 'ρθουνε σ' επαφÞ με τους αγγλικοýς αλιευτικοýς στüλους στον κüλπο του Maine.
Η γαλÝρα δεν θα 'ταν αρκετÜ μεγÜλη για να μεταφÝρει üλους τους αποßκους. ΕπιπλÝον, οι διατÜξεις που απαιτοýνται για υπερατλαντικü ταξßδι θα περιüριζαν κι Üλλο τον αριθμü των επιβατþν. Μπορεß να διαθÝτανε τους πüρους για να κατασκευÜσουν Üλλο αξιüπλοο σκÜφος, χρησιμοποιþντας τοπικÞ ξυλεßα κι ανταλλακτικÜ απü τη γαλÝρα. ΛαμβÜνοντας υπ' üψιν üτι τα πλοßα κατασκευÜστηκαν απü επιζþντες του ναυαγßου του Sea Venture το 1609, εßναι τουλÜχιστον πιθανü üτι οι ΧαμÝνοι ¢ποικοι θα μποροýσαν να παρÜγουνε 2ο πλοßο που θα μποροýσε να μεταφÝρει το μεγαλýτερο μÝρος της ομÜδας. Ακüμη και σ' αυτÝς τις ιδανικÝς συνθÞκες, ωστüσο, τουλÜχιστον ορισμÝνοι Üποικοι θα παραμεßνανε στη Βιρτζßνια, αφÞνοντας ανοιχτü το ερþτημα τι απÝγιναν αυτοß.
     Ο ανθρωπολüγος Lee Miller πρüτεινε üτι ο Sir Francis Walsingham, ο Simon Fernandes, ο Edward Strafford κι Üλλοι συμμετεßχανε σε συνωμοσßα για να μαυρßσουνε τους αποßκους του 1587 στο Roanoke. Ο σκοπüς αυτÞς της συνωμοσßας, υποστÞριξε, Þταν να υπονομεýσει τον Walter Raleigh, που οι δραστηριüτητες υποτßθεται üτι παρενÝβησαν στις συγκεκαλυμμÝνες μηχανορραφßες του Walsingham για να κÜνει την Αγγλßα προτεσταντικÞ παγκüσμια δýναμη, εις βÜρος της Ισπανßας κι Üλλων καθολικþν λαþν. ΑυτÞ η συνωμοσßα θα εμπüδιζε τους Raleigh και White να στεßλουν αποστολÞ ανακοýφισης μÝχρι το θÜνατο του Walsingham το 1590. Ο Μßλερ πρüτεινε επßσης üτι οι Üποικοι μπορεß να Þταν αυτονομιστÝς, αναζητþντας καταφýγιο στις ΗΠΑ απü θρησκευτικÝς διþξεις στην Αγγλßα. Ο Raleigh εξÝφρασε συμπÜθεια για τους αυτονομιστÝς, ενþ ο Walsingham τους θεþρησε απειλÞ που πρÝπει να εξαλειφθεß. Σýμφωνα με τον Μßλερ, οι Üποικοι χωρßστηκαν, με μικρÞ ομÜδα να μετεγκαθßσταται στα κροατικÜ, ενþ το κýριο σþμα αναζÞτησε καταφýγιο στους Chowanoke. Θα εßχαν εξαπλþσει γρÞγορα τις ευρωπαúκÝς ασθÝνειες μεταξý των ξενιστþν τους, αποδεκατßζοντας το Chowanoke κι αποσταθεροποιþντας Ýτσι ισορροπßα δυνÜμεων στη περιοχÞ. Απü κεß υποστÞριξε üτι οι Τσοουανüουκ δÝχτηκαν επßθεση, με τους επιζþντες αιχμαλþτους, απü τους Μαντüαγκ, ισχυρü Ýθνος στα δυτικÜ που οι Üποικοι του ΤζÝιμσταουν γνþριζαν μüνο απü τις αüριστες αφηγÞσεις των γειτüνων. ΚατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι οι Mandoag Þταν οι Eno, που ανταλλÜξανε τους αιχμÜλωτους επιζþντες χαμÝνους αποßκους ως σκλÜβους, διασκορπßζοντÜς τους σ' üλη τη περιοχÞ. Η θεωρßα του Μßλερ αμφισβητÞθηκε βÜσει τη σημαντικÞ οικονομικÞ υποστÞριξη του Γουüλσινγκχαμ στις αποστολÝς του ΡÜλεú και τη προθυμßα του ΦερνÜντες να φÝρει τον Τζον ΓουÜιτ πßσω στην Αγγλßα, αντß να τον εγκαταλεßψει μαζß με τους Üλλους αποßκους.


                           ΟρμητÞριο ΛιμÜνι Πλýμουθ 1540

     Οι τοπικοß θρýλοι στη κομητεßα Dare αναφÝρονται σ' εγκαταλελειμμÝνο οικισμü που ονομÜζεται "Beechland", που βρßσκεται σ' αυτü που 'ναι τþρα το Εθνικü Καταφýγιο ¢γριας ΖωÞς του ποταμοý Alligator. Η περιοχÞ εßχε αναφορÝς για μικρÜ φÝρετρα, μερικÜ με χριστιανικÜ σημÜδια, ενθαρρýνοντας εικασßες για σýνδεση με τη ΧαμÝνη Αποικßα. ΒÜσει αυτþν των θρýλων, ο μηχανικüς Phillip McMullan κι ο ερασιτÝχνης αρχαιολüγος Fred Willard κατÝληξαν στο συμπÝρασμα üτι ο Walter Raleigh Ýστειλε τους αποßκους του 1587 να συλλÝξουνε sassafras κατÜ μÞκος του ποταμοý Alligator. ¼λα τ' αρχεßα που υποδηλþνουν üτι ο προορισμüς της αποικßας Þταν ο κüλπος ΤσÝσαπικ κι üτι η Αγγλßα εßχε χÜσει την επαφÞ με την αποικßα, υποτßθεται üτι πλαστογραφÞθηκαν για να αποκρýψουνε την επιχεßρηση απü Ισπανοýς πρÜκτορες κι Üλλους πιθανοýς ανταγωνιστÝς. Σýμφωνα με τον McMullan, ο Raleigh αποκατÝστησε Þσυχα την επαφÞ με την αποικßα μÝχρι το 1597 κι οι αποστολÝς του sassafras απλþς μÜζευαν τις σοδειÝς των αποßκων. Σýμφωνα μ' αυτÞ την Üποψη, η αποικßα δεν εγκαταλεßφθηκε πραγματικÜ μÝχρι που το μυστικü της τοποθεσßας της αποικßας πÝθανε με το Raleigh το 1618. ΜετÜ απ' αυτü το σημεßο, υποστÞριξε ο McMullan, οι Üποικοι θα 'χαν αρχßσει ν' αφομοιþνονται με τους ΚροÜτες στο Beechland.
     ΑυτÞ η υπüθεση εξαρτÜται σε μεγÜλο βαθμü απü προφορικÝς παραδüσεις κι αβÜσιμες αναφορÝς για το Beechland, καθþς κι απü χÜρτη του 1651 που απεικονßζει δÝντρο sassafras κοντÜ στον ποταμü Alligator. Σημαντικü πρüβλημα στην υπüθεση εßναι üτι ο Raleigh υποτßθεται üτι σχεδßαζε αγρüκτημα sassafras το 1587, για να επωφεληθεß απü δραματικÞ αýξηση των τιμþν των καλλιεργειþν, Ýτσι þστε να μπορÝσει γρÞγορα ν' αντισταθμßσει τη μεγÜλη δαπÜνη της αποτυχημÝνης αποικßας του 1585. Το προτεινüμενο οικονομικü κßνητρο παραβλÝπει το γεγονüς üτι ο κουρσÜρος του Richard Grenville ανÝκτησε το κüστος της αποστολÞς του 1585. ΕπιπλÝον, οι τιμÝς sassafras δεν ανÝβηκαν στα ýψη σε αξßα μÝχρι τα τÝλη της 10ετßας του 1590, πολý μετÜ την ßδρυση της αποικßας του 1587.
     Ο Paul Green, ενþ συγκÝντρωνε υλικü για θεατρικü του 1937, παρατÞρησε üτι τα ισπανικÜ αρχεßα απü τη περßοδο περιεßχαν Üφθονες αναφορÝς στο Raleigh και τους οικισμοýς του. Οι ισπανικÝς δυνÜμεις γνþριζαν τα αγγλικÜ σχÝδια για τη δημιουργßα νÝας βÜσης της Βιρτζßνια το 1587 και την Ýψαχναν πριν καν φτÜσουν οι Üποικοι. Η ΙσπανικÞ Αυτοκρατορßα εßχε συμπεριλÜβει το μεγαλýτερο μÝρος της Β. ΑμερικÞς στην αξßωσÞ της στη Φλüριντα και δεν αναγνþρισε το δικαßωμα της Αγγλßας να αποικßσει το Roanoke Þ το Chesapeake Bay. ΔεδομÝνης της ισπανικÞς λεηλασßας του Fort Caroline το 1565, οι Üποικοι πιθανüτατα αναγνþρισαν την απειλÞ που αντιπροσþπευαν. Ωστüσο, οι Ισπανοß εξακολουθοýσαν να ψÜχνουνε για την αποικßα στον κüλπο ΤσÝσαπικ μÝχρι το 1600, γεγονüς που υποδηλþνει üτι αγνοοýσαν επßσης τη τýχη της.
     Το 2006, ο συγγραφÝας Scott Dawson πρüτεινε üτι νüτια ζωντανÞ βελανιδιÜ στο νησß Hatteras, που φÝρει την αμυδρÞ επιγραφÞ "CORA" στο φλοιü της, θα μποροýσε να συνδεθεß με τη χαμÝνη αποικßα. Το δÝντρο εßχε Þδη αποτελÝσει αντικεßμενο τοπικþν θρýλων, κυρßως ιστορßας για μÜγισσα με το üνομα "Cora" που Ýγινε δημοφιλÞς σε βιβλßο του 1989 απü τον Charles H. Παρ' üλ' αυτÜ, υποστÞριξε üτι η επιγραφÞ μπορεß να αντιπροσωπεýει Üλλο μÞνυμα απü τους αποßκους, παρüμοιο με την επιγραφÞ "CROATOAN" στο Roanoke. Αν ναι, το "CORA" μπορεß να υποδηλþνει üτι οι Üποικοι εγκατÝλειψαν το κροατικü νησß για να εγκατασταθοýν με το Coree (επßσης γνωστü ως Coranine) στην ηπειρωτικÞ χþρα κοντÜ στη λßμνη Mattamuskeet. ΜελÝτη του 2009 για τον προσδιορισμü της ηλικßας του δÝντρου CORA Þταν ασαφÞς. Η ζημιÜ στο δÝντρο που προκλÞθηκε απü κεραυνü και φθορÜ κατÝστησε αδýνατη τη λÞψη Ýγκυρου δεßγματος πυρÞνα για χρονολüγηση δακτυλßων. Ακüμα κι αν το δÝντρο χρονολογεßται απü τον 16ο αιþνα, η καθιÝρωση της ηλικßας της επιγραφÞς θα 'ταν Üλλο θÝμα.



     Απü το 1937 ως το 1941, ανακαλýφθηκε σειρÜ απü ενεπßγραφες πÝτρες που ισχυρßστηκαν üτι γρÜφτηκαν απü την Eleanor Dare, μητÝρα της Virginia. Μßλοýσανε για τα ταξßδια των αποßκων και τον τελικü θÜνατü τους. Οι περισσüτεροι ιστορικοß σÞμερα πιστεýουν üτι πρüκειται γι' απÜτη, επειδÞ οι Ýρευνες συνÝδεσαν üλους εκτüς απü Ýνα με τον λιθοξüο Bill Eberhardt. Το 1ο θεωρεßται μερικÝς φορÝς διαφορετικü απü τα υπüλοιπα, βασισμÝνο σε γλωσσικÞ και χημικÞ ανÜλυση,κι ως πιθανþς γνÞσιο.
     Ο ΡÜλεú επικρßθηκε δημüσια για προφανÞ αδιαφορßα για τη τýχη της αποικßας του 1587, κυρßως απü τον Σερ ΦρÜνσις ΜπÝικον. "Εßναι το πιο αμαρτωλü πρÜγμα στον κüσμο", Ýγραψε το 1597, "να εγκαταλεßψεις Þ να στερÞσεις μια φυτεßα μια φορÜ. Γιατß εκτüς απü την ατßμωση, εßναι κι η ενοχÞ του αßματος πολλþν δυστυχισμÝνων ανθρþπων". Η κωμωδßα του 1605 Eastward Hoe παρουσιÜζει χαρακτÞρες που προορßζονται για τη Βιρτζßνια, που εßναι βÝβαιοι üτι οι χαμÝνοι Üποικοι Ýχουν μÝχρι εκεßνη τη στιγμÞ επιμειχθεß με τους ιθαγενεßς για να δημιουργÞσουν "ολÜκερη αγγλικÞ χþρα".
     Οι ιστορικοß των ΗΠΑ σε μεγÜλο βαθμü παρÝβλεψαν Þ ελαχιστοποßησαν τη σημασßα των οικισμþν Roanoke μÝχρι το 1834, üταν ο George Bancroft σκÜλισε τους αποßκους του 1587 στο A History of the United States. Τüνισε την ευγÝνεια του Raleigh, τη προδοσßα του Fernandes, την απειλÞ των Secotan, το θÜρρος των αποßκων και τη παρÜξενη τραγωδßα της απþλειÜς τους. ¹τανε 1ος μετÜ τον White που Ýγραψε για τη Virginia Dare, εφιστþντας τη προσοχÞ στην ιδιüτητÜ της ως το 1ο αγγλικü παιδß που γεννÞθηκε σ' αυτü που θα γινüταν αμερικανικü Ýδαφος και το πρωτοποριακü πνεýμα που επÝδειξε το üνομÜ της. ΓοÞτευσε το αμερικανικü κοινü. ¼πως το θÝτει ο Andrew Lawler, "Η χþρα Þτανε πεινασμÝνη για μια ιστορßα προÝλευσης πιο μαγευτικÞ απü τα κακομαθημÝνα του Jamestown Þ τους στενοýς Πουριτανοýς του Plymouth... Το Roanoke, με τους ιππüτες και τους κακοýς του και τους γενναßους αλλÜ λιγüτερους λßγους που αντιμετωπßζουν εξωγÞινη κουλτοýρα, παρεßχε üλα τα στοιχεßα για Ýναν εθνικü μýθο".
     Η 1η γνωστÞ χρÞση της φρÜσης "Η χαμÝνη αποικßα" για να περιγρÜψει τον οικισμü Roanoke του 1587 Þταν απü την Eliza Lanesford Cushing σε ιστορικü ειδýλλιο του 1837, Virginia Dare. Þ, η χαμÝνη αποικßα. Φαßνεται επßσης να εßναι η 1η που επÝλεξε την εγγονÞ του White ν' ανατρÜφηκε απü ιθαγενεßς, μετÜ τη σφαγÞ των Üλλων αποßκων και να επικεντρωθεß στις περιπÝτειÝς της ως üμορφη νεαρÞ γυναßκα. Το 1840, η Cornelia Tuthill δημοσßευσε παρüμοια ιστορßα, εισÜγοντας την Ýπαρση της Βιρτζßνια που φορÜ το δÝρμα μιας λευκÞς ελαφßνας. Η σειρÜ Raleigh Register του 1861 απü τη Mary Mason χρησιμοποιεß την υπüθεση üτι η Βιρτζßνια μεταμορφþθηκε μαγικÜ σε μια λευκÞ ελαφßνα. Η ßδια Ýννοια χρησιμοποιÞθηκε πιο διÜσημα στο The White Doe, ποßημα του 1901 απü τον Sallie Southall Cotten.



     Η δημοτικüτητα του Lost Colony και της Virginia Dare τον 19ο κι αρχÝς του 20ου αι. συνÝπεσε με τις αμερικανικÝς διαμÜχες σχετικÜ με τον αυξανüμενο αριθμü καθολικþν και μη Βρεττανþν μεταναστþν, καθþς και τη μεταχεßριση των Αφροαμερικανþν και των ιθαγενþν Αμερικανþν. Η αποικßα κι ο ενÞλικος χαρακτÞρας της Βιρτζßνια αγκαλιÜστηκαν ως σýμβολα του λευκοý εθνικισμοý. Ακüμη κι üταν η Βιρτζßνια τολμÜ επικαλÝστηκε στο üνομα του δικαιþματος ψÞφου των γυναικþν στη 10ετßα του 1920, Þτανε για να πεßσει τους νομοθÝτες της Β. Καρολßνας üτι η χορÞγηση ψÞφου στις λευκÝς γυναßκες θα εξασφÜλιζε τη λευκÞ υπεροχÞ. ΜÝχρι τη 10ετßα του 1930 αυτÞ η ρατσιστικÞ χροιÜ προφανþς υποχþρησε, αν κι η οργÜνωση VDARE, που ιδρýθηκε το 1999, Ýχει καταγγελθεß για προþθηση λευκþν ρατσιστþν.
     Εορτασμοß της ΧαμÝνης Αποικßας, στα γενÝθλια της Βιρτζßνια ΝτÝαρ, διοργανþνονται στο Ροανüουκ απ' τη 10ετßα του 1880. Για να επεκταθεß το τουριστικü αξιοθÝατο, το Ýργο του Πολ Γκριν Η ΧαμÝνη Αποικßα Üνοιξε το 1937 και παραμÝνει σε παραγωγÞ μÝχρι σÞμερα. Ο Πρüεδρος Franklin D. Roosevelt παρακολοýθησε το Ýργο στις 18 Αυγοýστου 1937 -τα 350α γενÝθλια της Virginia Dare.
     ΑπογυμνωμÝνο απü το πλÞρες πλαßσιü του, το αραιü μÞνυμα των αποßκων ΚΡΟΑΤΟΑΝ Ýχει αποκτÞσει παραφυσικÞ ποιüτητα στο διÞγημα Croatoan του Harlan Ellison το 1975 και στην τηλεοπτικÞ μßνι σειρÜ Storm of the Century του Stephen King το 1999. Εßναι επßσης το üνομα ενüς ανθρþπινου κακοý (που απεικονßζεται απü τον William Shatner) στην 5η σεζüν του King Haven, βασισμÝνο στο μυθιστüρημÜ του The Colorado Kid. Ο ΚροÜτης εμφανßζεται επßσης στην τηλεοπτικÞ σειρÜ Supernatural του 2005. Στο graphic novel του 1994 Batman-Spawn: War Devil, "Croatoan" εßναι το üνομα ενüς ισχυροý δαßμονα που, τον 20ü αι., προσπαθεß να θυσιÜσει ολüκληρη τη Gotham City στον ΣατανÜ.
     Το επεισüδιο American Horror Story του 2011 "Birth" αφηγεßται Ýναν φανταστικü μýθο που οι ΧαμÝνοι ¢ποικοι πÝθαναν μυστηριωδþς και τα φαντÜσματÜ τους στοßχειωναν τους ντüπιους ιθαγενεßς Αμερικανοýς μÝχρι που Ýνας γηραιüτερος της φυλÞς τους εξüρισε με τη λÝξη "ΚροÜτης". ΑυτÞ η υπüθεση επεκτεßνεται στην 6η σεζüν της σειρÜς, Roanoke, που παρουσιÜζει μια σειρÜ φανταστικþν τηλεοπτικþν προγραμμÜτων που τεκμηριþνουν συναντÞσεις με τους αποßκους φαντÜσματα. Η ηγÝτις των απÝθαντων αποßκων, ΧασÜπισσα απεικονßζεται ως σýζυγος του John White Thomasin, αν και δεν υπÜρχουν ιστορικÜ στοιχεßα üτι Þταν μια απ' τους αποßκους.
     Στο μυθιστüρημα του 2015 The Last American Vampire, οι Üποικοι εßναι θýματα ενüς βαμπßρ που ονομÜζεται "Crowley". Η επιγραφÞ "CRO" Þταν επομÝνως μια ατελÞς προσπÜθεια να τον εμπλÝξει.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers