Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Ερ. Λογοτεχνία 

Avril Édouard-Henri: Με Το... Μάτι Του Φακού


                                  Édouard-Henri Avril (Paul Avril)

                                                Βιογραφικό

     Ο Édouard-Henri Avril (Ανρύ Εντουάρ Αβρίλ) ήτανε Γάλλος ζωγράφος κι εμπορικός καλλιτέχνης, εργάστηκε κι ως εικονογράφος ερωτικής λογοτεχνίας. Στη καρριέρα του γνώρισε συνεργασία με ανθρώπους με επιρροή που τους εικονογράφησε βιβλία τους, όπως ο Octave Uzanne, ο Henry Spencer Ashbee, ο Friedrich Karl Forberg ο Γκυστάβ Φλωμπέρ κι ο Θεόφιλος Γκωτιέ. Ή
τανε στρατιώτης πριν ξεκινήσει τη καρριέρα του στη τέχνη. Τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας Της Τιμής για τη δράση του στο Γαλλοπρωσσικό πόλεμο.



     Γεννήθηκε 21 Μάη του 1849 στο Αλγέρι. Σπούδασε ζωγραφική σε διάφορα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Παρισιού. Από το 1874 ως το 1878, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux Arts) του Παρισιού. Αναλαμβάνοντας τη παραγγελία να εικονογραφήσει το μυθιστόρημα Φορτούνιο του Θεόφιλου Γκωτιέ, χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Πωλ Αβρίλ (Paul Avril). Έκτοτε, η φήμη του διαδόθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους κι ανέλαβε πλήθος παραγγελιών για την εικονογράφηση έργων μεγάλων συγγραφέων, αλλά και έργων της λεγόμενης χαρωπής λογοτεχνίας (galante literature), μ' ερωτικό περιεχόμενο. Τα εικονογραφημένα αυτά βιβλία εκδίδονταν σε μικρό αριθμό αντιτύπων και διατίθονταν με συνδρομή σε συλλέκτες, μετά από προηγούμενη εγγραφή τους.



     Έγινε ευρύτατα γνωστός με τις περίφημες εικονογραφήσεις λογοτεχνικών έργων, όπως τα Ασελγή Σοννέττα του Πιέτρο Αρετίνο, Σαλαμπώ του Γκυστάβ Φλωμπέρ, Ο Βασιλιάς Κανδαύλης του Θεόφιλου Γκωτιέ, Φάνυ Χιλ του Τζων Κλήλαντ, Η Μαντάμ του Ζυλ Μισελέ, αλλά κυρίως με το De Figuris Veneris: Εγχειρίδιο Κλασσικής Ερωτολογίας του Γερμανού φιλοσόφου Φρήντριχ Καρλ Φόρμπεργκ (Friedrich Karl Forberg, 1770 – 1848), με ομοφυλοφιλικές και λεσβιακές απεικονίσεις, όπως αυτές με τις ερωτικές συνευρέσεις του Σωκράτη με τον Αλκιβιάδη και του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού με τον Αντίνοο ή της Σαπφούς με τις φιλενάδες της.



     Ο πατέρας του ήτανε συνταγματάρχης της χωροφυλακής. Ο ίδιος πολέμησε και τραυματίστηκε στον Γαλλοπρωσσικό Πόλεμο πριν ξεκινήσει τις σπουδές του στη τέχνη. Του απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στις 31 Μάη του 1871 για τραυματισμούς που υπέστη στη διάρκεια του πολέμου. Οι τραυματισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τη αποχώρηση από τη στρατιωτική του καρριέρα στις 23 Γενάρη του 1872.


                                     Henry Spencer Ashbee

     Το βιογραφικό υλικό της ζωής του είναι λιγοστό λόγω της άσεμνης φύσης της δουλειάς του κι επειδή εργαζόταν με το ψευδώνυμο Paul Avril. Το ψευδώνυμό του μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση με τον αδελφό του, που ονομαζόταν Paul-Victor Avril κι ήταν επίσης καλλιτέχνης και εργαζόταν ως χαράκτης.


       Εξώφυλλο L'Ombrelle - Le Gant - Le Manchon εικον. Avril (1883)

     Εργάστηκε επίσης για το εικονογραφημένο ειδησεογραφικό περιοδικό Le Monde illustré το 1882.
Η φήμη του σύντομα εδραιώθηκε ωστόσο ως εμπορικού εικονογράφου μυθιστορημάτων πριν αρχίσει να εικονογραφεί τη πιο υπόγεια ερωτική λογοτεχνία. Αυτά τα βιβλία πωλούνταν συνήθως σε μικρές εκδόσεις με συνδρομή, οργανωμένα από συλλέκτες. Το Erotica εκείνης της εποχής λάμβανε πολύ περιορισμένες εκτυπώσεις και μερικές φορές περιορίζονταν μόνο σε 100 περίπου αντίτυπα ή πωλούνταν μόνο σ' αποκλειστικούς κύκλους συλλεκτών.


                                              Μανόν Λεσκώ

     Λόγω της αντιληπτής χαλαρότητας κόντρα στα ήθη της εποχής του Avril και των έργων του, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να είχε η τέχνη του στον πολιτισμό της εποχής. Το σημαντικότερο έργο του Avril ήταν οι εικονογραφήσεις το 1906 για το De Figuris Veneris: A Manual of Classical Erotica. Ένα άλλο σημαντικό έργο που εικονογραφήθηκε από τoν Avril ήταν το Fanny Hill του John Cleland (γνωστό κι ως Memoirs of a Woman of Pleasure), το οποίο ήταν μια σημαντική κι αμφιλεγόμενη έκδοση της εποχής του καθώς ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που έφερε τον ερωτικό χαρακτήρα στην αγγλική λογοτεχνία. Η έκδοση του βιβλίου που εικονογραφήθηκε από τον Avril περιλαμβάνει το Les charmes de Fanny exposés που είναι μια από τις πιο γνωστές του εικόνες. Εικονογράφησε έργα όπως το Salammbô του Gustave Flaubert, το Le Roi Caundale του Gautier, το Adventures of the Chevalier de Faublas του Jean Baptiste Louvet de Couvray, το Mon Oncle Barbassou του Mario Uchard (σκηνές σε ένα χαρέμι), του Jules Michelet Haarshishod He Madam, , τα γραπτά του Pietro Aretino, και το ανώνυμο λεσβιακό μυθιστόρημα Gamiani. (Λέγεται πως είναι του Alfred de Musset, και της γκέυ ερωμένης του George Sand).



     Κλασσικά έργα που εικονογραφήθηκαν από τον Avril περιλαμβάνουν τα Oeuvres d'Horace (1887), Une nuit de Cléopâtre (1894), Daphnis et Chloé (1898) και Les sonnets luxurieux de l'Aretin (1904). Ο Avril μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για τις σαπφικές, ή λεσβιακές, εικονογραφήσεις του.



     Ο παραγωγικός ερωτικός συλλέκτης Henry Spencer Ashbee ανέθεσε στον Avril να σχεδιάσει μια βιβλιοθήκη για αυτόν. Ο Avril συνεργάστηκε με τον Octave Uzanne, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από τη Société des Amis des Livres, (Κοινωνία Των Φίλων Των Βιβλίων) την οποία βρήκε πολύ συντηρητική και πολύ ενδιαφέρουσα για την επανέκδοση παλαιών έργων, ίδρυσε δύο νέες βιβλιογραφικές εταιρείες. Η Société des Bibliophiles Contemporaines (Κοινωνία Σύγχρονων Βιβλιοφίλων, 1889–1894) αποτελούνταν από 160 άτομα από λογοτεχνικούς κύκλους, συμπεριλαμβανομένου του Avril.



     Ο Édouard-Henri Avril πέθανε στις 28 Ιουλίου του 1928 στο Λε Ραινσύ (Le Raincy), στ' ανατολικά προάστια του Παρισιού, σε ηλικία 85 ετών.


============================



                                      Μια Νύχτα Με Τη Κλεοπάτρα






                                                   3 Μαίρη



                              Εικονογράφηση του "Falli" 1



                                                     ...και 2



                                        Αδριανός & Αντίνοος



                                                Ερωτικό Τρίο



                                       Αυνανισμός με πίνακα κι άρπα



                                                   Φελλάτιον



                                    Δυο Κοπέλλες με... βοήθεια



                                Η Σαπφώ κι οι φίλες της



                                                Αιδοιολειχία



                                         Λεσβιακή έκπληξη



                                      Σαδο-μαζό... εμπειρίες



                                    Εικονογράφηση Πιέτρο Αρετίνο









                                          Ρωμαϊκό όργιο 1



                                                 ...και 2



                                                     ...και 3






                                   Έρωτας, Αφροδίτη κι ’ρης



                                          ...Μπακ Ντορ









                                         Σωκράτης & Αλκιβιάδης









                                  Εικονογράφηση "Φάννυ Χιλλ"






                                                      Μπάνιο
























 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers