ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η αρχαúκÞ εποχÞ, στην οποßα Ýζησε και δημιοýργησε η Σαπφþ, χαρακτηρßζεται απü σημαντικÝς ανακατατÜξεις που προκÜλεσαν τα μεγÜλα μεταναστευτικÜ ρεýματα ανÜμεσα στο 1200 και το 1000 π.Χ. Στη μεγÜλη αυτÞ μετακßνηση λαþν, γνωστÞ ως αιγιακÞ Þ δωρικÞ μετανÜστευση, Ýγινε ο εποικισμüς απü ελληνικÜ φýλα των δυτικþν ακτþν της Μ. Ασßας και των νησιþν του ανατολικοý Αιγαßου. Η σημαντικ¿τερη πολιτικÞ συνÝπεια της μεταναστευτικÞς αυτÞς κßνησης Þταν η μετÜβαση απü τη μοναρχßα στη κυριαρχßα των αριστοκρατικþν οßκων. Οι αριστοκρÜτες ιδιοποιÞθηκαν τη γη στις περιοχÝς που αποßκισαν, εδραßωσαν την εξουσßα τους ισχυριζüμενοι üτι κατÜγονταν απü θεοýς κι Þρωες κι επιβÜλανε το θεσμü της προστασßας που τους υποχρÝωνε να βρßσκονταν σε συνεχÞ πολεμικÞ ετοιμüτητα και να συνÜπτουνε στρατιωτικÝς συμμαχßες κι üλα αυτÜ στα μÝσα του 8ου π.Χ. αι..
Η αριστοκρατßα καλλιÝργησε τις δικÝς της ηθικÝς αξßες: την αρετÞ, δηλαδÞ τη πολεμικÞ ανδρεßα, τη ταξικÞ αλληλεγγýη, αλλÜ και την Üμιλλα και τον ατομικισμü στον πüλεμο, στον αθλητισμü, στη πολιτιστικÞ παραγωγÞ, στη πολυτÝλεια στην ενδυμασßα και στον τρüπο ζωÞς. ¼μως ο ανταγωνισμüς ανÜμεσα στα αριστοκρατικÜ γÝνη, η εχθρικÞ ενδοχþρα, η δημογραφικÞ Ýκρηξη, οδÞγησαν σε νÝο αποικισμü περßπου στο 750 π.Χ. μ' επικεφαλÞς και πÜλι τους αριστοκρÜτες που πλÝον τους ακολουθοýσαν Ýμποροι και βιοτÝχνες που αναζητοýσαν νÝες αγορÝς, ιδιαßτερα μετÜ την υιοθÝτηση της χρηματικÞς οικονομßας που δημιοýργησαν πρþτοι οι Λυδοß τον 7ο αιþνα π.Χ.. Οι οικονομικÝς μεταβολÝς φυσικÜ συνεπÜγονταν και πολιτικÝς αλλαγÝς: τα κοινωνικÜ στρþματα των εμπüρων και των βιοτεχνþν αναζητοýσαν να ανατρÝψουνε τις αριστοκρατικÝς οικογÝνειες και να πÜρουνε την εξουσßα στις πüλεις θÝτοντας τις βÜσεις για το καθεστþς της τυραννßδας που επικρÜτησε. ¼λα αυτÜ οδÞγησαν και στην ανÜδυση για 1η φορÜ στον δυτικü πολιτισμü της φωνÞς του ατüμου, της Ýκφρασης του «εγþ» που επιτεýχθηκε μÝσω της ανÜπτυξης της λυρικÞς ποßησης.
Η ΛÝσβος, εýφορο νησß του Ανατολικοý Αιγαßου, αποικÞθηκε στη διÜρκεια της παραπÜνω περιüδου απü Αιολεßς. Σýντομα δημιουργÞθηκε στο νησß μια ισχυρÞ τÜξη αριστοκρατþν-γαιοκτημüνων στην οποßα ανÞκε κι οικογÝνεια της Σαπφοýς, που εγκαταστÜθηκε σε παραθαλÜσσιες περιοχÝς δημιουργþντας λιμÜνια (ΜυτιλÞνη που Ýγινε και πρωτεýουσα, ΜÞθυμνα, Πýρρα, Ερεσüς -απ' üπου και κατÜγονταν η Σαπφþ, κι αλλοý.). Οι Μυτιληνιοß απÝκτησαν εμπορικÝς και κοινωνικÝς σχÝσεις με τη Λυδßα, λüγω της κοντινÞς τους απüστασης, με τη ΘρÜκη, τον ΕλλÞσποντο, τον Πüντο και την Αßγυπτο, ιδιαßτερα μετÜ την ßδρυση της ΝαυκρατÝως στο ΔÝλτα του Νεßλου. Χαρακτηρßζονταν δε απü τους σýγχρονοýς τους ως αλαζüνες, φιλοχρÞματοι κι ελευθÝρων ηθþν, που αγαπÜνε τη πολυτÝλεια, τη διασκÝδαση και τον Ýρωτα. Ωστüσο ο τρüπος ζωÞς τους δεν τους Üφησε να ξεφýγουν απü τις κοινωνικÝς και πολιτικÝς εξελßξεις που περιγρÜφησαν ανωτÝρω.
Τýραννοι στην εποχÞ της Σαπφοýς Þταν ο ΜÝλαγχρος, ο Μýρσιλος και φυσικÜ ο Πιττακüς ο σημαντικþτερος απ' üλους κι Ýνας απü τους ΕπτÜ Σοφοýς της αρχαιüτητας. Παντρεýτηκε μιαν αριστοκρÜτισσα για να κερδßσει την εýνοια των γαιοκτημüνων. Εßχε μεγÜλες διοικητικÝς και στρατιωτικÝς ικανüτητες και κυβÝρνησε περßπου 10 Ýτη (590/589 - 580/579). Οι συμπατριþτες του τον εμπιστευτÞκανε και τονε χαρακτηρßσανε μÜλιστα σαν ΑισυμνÞτηρ που θα πει ΣωτÞρας, ΜÝγας ΔιαιτητÞς, Θεßος ΚυβερνÞτης.
Βιογραφικü
Η Σαπφþ, ΨÜπφω Þ ΨÜπφα λατρεýτηκε σαν η 10η μοýσα, μ' üλο που Þτανε μικροκαμωμÝνη και μαυριδερÞ. Ο φιλüσοφος ΜÜξιμος ο Τýριος (2ο μισü του 2ου μ.Χ. αι.), τη περιγρÜφει ως μικρüσωμη και μελαχρινÞ μικρÜ και μÝλαινα μα κακοφτιαγμÝνη κι Üσχημη. Στη πραγματικüτητα λßγα εßναι γνωστÜ για τη ζωÞ της και πολλÜ απ' αυτÜ αμφισβητοýνται απü διÜφορες πηγÝς, ενþ τα υποστηρßζουνε θερμÜ Üλλες. Το αυθεντικü της üνομα Þτανε ΨÜπφω στη τοπικÞ αιολικÞ διÜλεκτο. Αργüτερα θα ακουστεß και το Σαφ(φ)þ. Σε νομßσματα της Ερεσσοý θα βροýμε ωστüσο το Σαπφþ, με το οποßο ταξιδεýει κι η φÞμη της μÝχρι σÞμερα.
ΓεννÞθηκε στην Ερεσσü της ΛÝσβου γýρω στα 630-620 π. Χ. (αλλÜ δε ξλερουμε ακριβþς) κι Þτανε σýγχρονη του Αλκαßου και του τυρÜννου της ΛÝσβου κι ενüς εκ των 7 σοφþν της αρχαιüτητας, Πιττακοý. ΟρφÜνεψε μικρÞ απü πατÝρα (6 ετþν λÝνε), κüρη αριστοκρατικÞς οικογÝνειας και συγκεκριμÝνα του Σκαμανδρþνυμου (τη πατρüτητÜ της διεκδικοýν επßσης οι Σßμωνας, Ευνüμινος, ΣÞμος, ΚÜμωνας κι ¸ταρχος) και της ΚλεÀδας, εßχε 3 αδελφοýς, το ΛÜριχο, το ΧÜραξο και τον Ευρýγιο -που πιθανüτατα τον Ýχασε νωρßς. Ο ΛÜριχος Þταν οινοχüος στο πρυτανεßο της πüλης, ενþ ο ΧÜραξος Ýφυγε στην Αßγυπτο για εμπüριο, ερωτεýτηκε την üμορφη Δωρßχα και της εξαγüρασε την ελευθερßα αρκετÜ ακριβÜ. Τον μαλλþνει γι' αυτü σε κÜποιο τραγοýδι της γιατß τη ντρüπιασε ιδιαßτερα. ¸λαβεν ωστüσο πολý καλÞ μüρφωση κι αναδεßχθηκε δεξιοτÝχνις στη λýρα.
Παντρεýτηκε τον Κερκýλα, για πολιτικοýς λüγους και με το ζüρι, πλοýσιο, üμορφο, ευγενικÞς καταγωγÞς αλλÜ μεγαλýτερü της και μÝθυσο, απü την ¢νδρο κι απÝκτησε μια κüρη, τη ΚλεÀδα (ΣουÀδα), δßνοντας τ' üνομα της γιαγιÜς της, σýμφωνα με το Ýθιμο της εποχÞς. Λüγω πολιτικþν αναταραχþν στη ΛÝσβο που οδηγÞσανε την αριστοκρατßα του νησιοý σ' εξορßα απü τη πρωτεýουσα ΜυτιλÞνη, κατÝφυγε αρχικÜ στη Πýρρα της ΛÝσβου, γýρω στο 604 π.Χ και λßγο μετÜ, το 598 π.Χ. στη Σικελßα. Ωστüσο, αν και πολιτικÜ ενεργÞ πολßτης για γυναßκα και για τα δεδομÝνα της εποχÞς της, πουθενÜ στα Ýργα της δεν υπÜρχουν ßχνη πολιτικÞς δρÜσης, οýτε καν χλιαροý πολιτικοý ενδιαφÝροντος. ¹τανε δýσκολα τα πρÜγματα τüτε (600 π. Χ.) στη ΛÝσβο, παρ' üλο που εκεß η θÝση της γυναßκας Þτανε σε πολý καλλßτερη μοßρα απ' üλη την ΕλλÜδα. 10 Ýτη σχεδüν μετÜ, με τη κατÜλυση της τυραννßας, απü τον Πιττακü, επÝστρεψε στο νησß της, συγκÝντρωσε γýρω της νεαρÝς üμορφες φßλες και δημιοýργησε μια φημισμÝνη σχολÞ μουσικÞς και ποßησης, στην υπηρεσßα της Αφροδßτης, της θεÜς προστÜτιδÜς της και των Μουσþν üπου μαθητεýανε τα κορßτσια απü την αριστοκρατßα του νησιοý και των μικρασιατικþν πüλεων. Μαρτυρεßται üτι κι Üλλες γυναßκες της εποχÞς διατηροýσανε τÝτοιου εßδους ωδεßα.
¸δινε ιδιαßτερη μνεßα και στη κοινωνικÞ μüρφωση των κοριτσιþν προετοιμÜζοντÜς τες για τον Ýγγαμο βßο τους. Στη ΛÝσβο υπÞρχαν επßσης οι σχολÝς της Γοργþς, της ΑνδρομÝδας και της Μßκας κι υπÞρχε μεγÜλος ανταγωνισμüς ανÜμεσα τους χωρßς ωστüσο καμμßα να μπορÝσει να νικÞσει τη φÞμη της Σαπφοýς. ΥπÜρχουν μελετητÝς ωστüσο που υποστηρßζουν üτι δεν εßχε κÜποια σχολÞ για κορßτσια στη ΜυτιλÞνη αλλÜ Ýγραψε τα ποιÞματÜ της για τις γυναßκες και τα κορßτσια που λÜτρευαν, üπως εκεßνη, την Αφροδßτη. Προετοßμαζε μÝσω αυτþν τα κορßτσια για τα μεγÜλα ορüσημα της γυναικεßας φýσης: την εφηβεßα, το γÜμο και τον τοκετü. Τα παραπÜνω μας πληροφοροýν üτι οι γυναßκες μετεßχανε στη πολιτικÞ και κοινωνικÞ ζωÞ της πüλης και λÜμβαναν αγωγÞ και παιδεßα αντßστοιχη των ανδρþν. ΠαρÜλληλα, στη ΛÝσβο Üνθιζε η μουσικÞ κι η ποßηση, καθþς ο ΤÝρπανδρος, διÜσημος κιθαρωδüς, Þταν αυτüς που ßδρυσε στο νησß τη 1η σχολÞ -Þ ρεýμα- λυρικÞς ποßησης (1ο βραβεßο στην 7χορδη λýρα στα 1α ΚÜρνεια και σε 4 Πυθικοýς αγþνες και δημιουργüς μουσικÞς γραφÞς, για την ομοιüμορφη εκτÝλεση διαφüρων μουσικþν κομματιþν).
Σ’ αυτü το πλαßσιο ßδρυσε τη φημισμÝνη της ΣχολÞ, παρÝχοντας ταυτüχρονα με τις μουσικÝς γνþσεις και κοινωνικÞ μüρφωση. Ως "αντßτεχνÝς" της, δηλαδÞ γυναßκες που κÜνανε το ßδιο, αναφÝρονται η Γοργþ, η ΑνδρομÝδα κι η Μßκα. ΣυγκÝντρωσε γýρω της νεαρÝς απü την αριστοκρατßα του νησιοý, των Μικρασιατικþν πüλεων, της Σαλαμßνας, της ΑττικÞς κι Üλλες περιοχÝς του Ελλαδικοý χþρου, για να τους διδÜξει τη τÝχνη της μουσικÞς και της ποßησης. Η αφοσßωση στις Μοýσες, üπως διαφαßνεται στη ποßησÞ της, εßναι η μüνη σταθερÞ αξßα των ανθρþπων, γιατß μÝσα απü τις τÝχνες που προστατεýουν, η ψυχÞ μετουσιþνεται, αναπτερþνεται κι αγγßζει το ýψιστο νüημα, τον ¸ρωτα, που συνοδεýει πÜντα τη θεÜ Αφροδßτη.
Σε φωνÜζω Γογγýλα
Ýλα πÜλι κοντÜ μου
τον λευκü σου σα γÜλα
χιτþνα αν φορÜς,
μüνο νÜ 'ξερες πüθους
που σε τριγυρßζουν, κοýκλα
και πþς χαßρω που δεν εßμαι
εγþ, μα ßδια η Αφροδßτη
Þ, που τþρα σε μαλλþνει.
ΑυτÞ η σχÝση, που 'ταν εμπνευσμÝνη απü θρησκευτικÝς ιδÝες, θεωρÞθηκε αργüτερα απρεπÞς, επειδÞ εßχε κι ερωτικÝς διαστÜσεις, γι' αυτü Ýμεινε στην ιστορßα ως "λεσβιακüς Ýρωτας". Η ßδια παρÝμεινε ως το τÝλος της ζωÞς της μια γυναßκα που πßστευε στον Ýρωτα και στις λεγüμενες θηλυκιÝς αξßες, πÜνω απ' üλα üμως παρÝμεινε αριστοκρÜτισσα στο πνεýμα και στη ψυχÞ κι Þτανε δÝσμια της κοινωνικÞς ηθικÞς της τÜξης και της εποχÞς της. Θεωροýσε πολý σημαντικÞ επßσης την υστεροφημßα της. 'Οπως προαναφÝρθηκε ανωτÝρω, χαρακτηριστικÜ οργßστηκε ιδιαßτερα με τη συμπεριφορÜ του αδελφοý της ΧÜραξου, που στην ελληνικÞ αποικßα Ναýκρατη, στην Αßγυπτο, ερωτεýτηκε τη δοýλα εταßρα Δωρßχα, την εξαγüρασε απü τον κýριü της κι Üρχισε να ξοδεýει τη περιουσßα του για χÜρη της. Αυτüς ο κοινωνικÜ αταßριαστος Ýρωτας προκÜλεσε την οργÞ της, Ýτσι σε ποßημÜ της απευθýνει μια προσευχÞ προς τις Νηρηßδες για να προστατÝψουνε τον αδελφü της στο θαλασσινü του ταξßδι:
Και μακÜρι να επιθυμεß να αποκτÞσει
η αδελφÞ του την εκτßμηση που πρÝπει.
¼σο για τα σκληρÜ και θυμωμÝνα λüγια
με τα οποßα κατÜ την αναχþρηση του,
εκνευρισμÝνος πολý απü τις κατηγορßες μου,
προσπÜθησε μες στη σκοτοýρα να προσβÜλλει τη ψυχÞ μου,
στις ευχαριστÞριες γιορτÝς συμπολιτþν του,
δεν θα τεθεß πλÝον θÝμα, σαν επιστρÝψει σε καιρü
και θα βρει μια σýζυγο, αν το επιθυμεß,
ανÜμεσα σε δεσποινßδες ευπρεπεßς.
Κι üσο για σÝ, κακιÜ κι απαßσια λýκαινα,
φýγε και Üρχισε να ψÜχνεις γι' Üλλη λεßα.
Ο πιο Üμεσος τρüπος Ýκφρασης της ανωτερüτητας των αριστοκρατþν και των 2 φýλων, κυρßως üμως των γυναικþν, Þτανε στην ενδυμασßα και στον καλλωπισμü. Εκεßνο που ξεχþριζε την αριστοκρÜτισσα απü τη λαúκÞ γυναßκα Þταν η πολυτÝλεια στην ενδυμασßα, αλλÜ η αριστοκρÜτισσα ξεχþριζε κι απü τη κακüγουστη νεüπλουτη με τη χÜρη και τη φινÝτσα της ενδυμασßας αλλÜ και της κινησιολογßας της. Η Σαπφþ ειρωνεýεται τις νεüπλουτες αντιπÜλους της, χρησιμοποιþντας üμως πÜντα μια λεπτÞ ειρωνεßα και κüσμιο λεξιλüγιο:
Μα ποιÜ ειν' αυτÞ
που σε ξετρÝλλανε,
η χωρικιÜ που μÞτε
πþς να κρατÞσει καν
απ' τον αστρÜγαλο επÜν'
τη φοýστα της δε ξÝρει;
Η Σαπφþ τοποθετÞθηκε απÝναντι στην ομηρικÞ παρÜδοση που Þθελε την εξýμνηση του πολÝμου και των γενναßων ηρþων ν' αποτελοýνε τη μοναδικÞ πηγÞ Ýμπνευσης για τη ποßηση. Για κεßνη, κανÝνας στρατüς δεν μποροýσε να επισκιÜσει την ομορφιÜ της αγαπημÝνης της.
Μερικοß λÝνε üτι το λαμπρüτερο πρÜγμα
πÜνω στη μαýρη γη
εßναι Ýνας στρατüς καβαλÜρηδων
κι Üλλοι Ýνας στρατüς πεζþν
-εγþ üμως λÝω üτι το λαμπρüτερο εßναι
ü,τι τυχαßνει να αγαπÜ ο καθÝνας…
Θα προτιμοýσα περισσüτερο να δω
το αγαπημÝνο περπÜτημα της Ανακτορßας
και το σπινθηροβüλο βλÝμμα στο πρüσωπü της,
παρÜ τ' Üρματα των Λυδþν
και τους πολεμιστÝς να μÜχονται πεζοß.
Θεωρεßται με τη ποιÞσÞ της, που Þτανε γραμμÝνη στην αιολικÞ διÜλεκτο, ως η σημαντικüτερη λυρικÞ ποιÞτρια της αρχαιüτητας. Ο ΠλÜτων την ονομÜζει "σοφÞ" και "10η μοýσα", ο ΑνακρÝων "ηδυμελÞ" (αυτÞ που τραγουδÜ γλυκÜ, αρμονικÜ, η γλυκýφθογγη, η μελωδικÞ), ο Λουκιανüς "μελιxρüν καýχημα Λεσβßων", οι Ιουλιανüς κι Αντßπατρος "θηλυκüν ¼μηρο" και "τιμÞ Λεσβßων γυναικþν" αντßστοιχα, ενþ ο ΣτρÜβων "θαυμαστüν τÝρας". Ο ΟρÜτιος στη 2η ωδÞ του μας λÝει πως ακüμα κι οι νεκροß στον ¢δη ακοýνε τα τραγοýδια της με θαυμασμü σ' ιερÞ σιγÞ.
Ο κýκλος της Σαπφοýς Þτανε πλοýσιος με πολý αξιüλογες κοπÝλες με μüρφωση και προσωπικüτητα μεγÜλη. Εθεωρεßτο ποιÞτρια üπως κι ο ¼μηρος κι ÜγαλμÜ της υπÞρχε στις Συρακοýσες, ενþ η μορφÞ της χαρÜχτηκε σε νομßσματα της Ερεσσοý και της ΜυτιλÞνης. ¼λα τα ποιÞματÜ της υμνοýνε το κÜλλος, τον Ýρωτα με αξεπÝραστη ευαισθησßα και χÜρη και πολλοß μετÝπειτα ποιητÝς επηρεÜστηκαν απ' αυτÞν. Εßχε στÞσει δε το δικü της ποιητικü μÝτρο (Σαπφικü μÝτρο) που Þτανε της μορφÞς:
1ος στßχος: - υ - ý - υυ - υ - ý
2ος στßχος: - υ - ý - υυ - υ - ý
3ος στßχος: - υ - ý - υυ - υ - ý
4ος στßχος: - υυ - ý
ΠρÝπει να πÝθανε σε μεγÜλη για την εποχÞ ηλικßα, γýρω στα 50 της χρüνια, κÜπου δηλαδÞ μεταξý 580-570 π.Χ.. Η παρÜδοση αποδßδει το θÜνατü της στον Üτυχον Ýρωτα της για το ΦÜωνα, τον μυθικü βαρκÜρη της ΛÝσβου, που 'τανε προικισμÝνος απü την Αφροδßτη με νεüτητα κι ομορφιÜ περισσÞ. ΑπογοητευμÝνη δßνει τÝλος στη ζωÞ της, πÝφτοντας στο Ιüνιο πÝλαγος απü το ακρωτÞρι ΛευκÜτας στη ΛευκÜδα, πλÜι στο ναü του Απüλλωνα. Επßσης üμως δεν Ýχει ξεκαθαρßσει αν Þταν Üντρας Þ γυναßκα, γιατß παßζει να Þτανε κι Η ΦÜον, μια πανÝμορφη κοπÝλα που απÝρριψε τον ÝρωτÜ της. ΠÜντως κι οι 2 εßναι θρýλοι και τßποτε το σßγουρο δε μας Ýχει σωθεß. Πιθανüτατα πρüκειται για παρερμηνεßα κÜποιου ποιÞματüς της, üπου εξυμνεß την ομορφιÜ του ΦÜονα, ακüλουθου της Αφροδßτης. ΜετÜ το θÜνατü της στη πατρßδα της ΛÝσβο κüψαν νüμισμα με τη μορφÞ της. Στις Συρακοýσες και στη ΠÝργαμο στÞθηκαν αγÜλματÜ της, ενþ στις Συρακοýσες κατασκευÜστηκε κενοτÜφιο σ' ανÜμνησÞ της.
Σε μεταγενÝστερη üμως εποχÞ, οι Αττικοß κωμωδιογρÜφοι τη δυσφÞμησαν για ομοφυλοφιλικÝς τÜσεις (εξ ου και ο üρος λεσβßα). ΑφορμÞ για τις φÞμες υπÞρξε πιθανüν το üτι η Σαπφþ εκδÞλωνε Ýντονο συναισθηματισμü προς τις μαθÞτριÝς της. Μολονüτι κανεßς απü τους συγγραφεßς δεν αναφÝρει κÜτι σχετικü μÝχρι την εποχÞ του ΑριστοτÝλη, οι κρßσεις αυτÝς για τη Σαπφþ επικρÜτησαν. ΜÜλιστα αναφÝρεται πως εßχε ερωτευθεß την Ατθßδα, τη ΤελÝσιππα και τη ΜεγÜρα. Σýγχρονοß μας μελετητÝς εκφρÜζουν αμφιβολßες για το αν η Σαπφþ Þταν üντως λεσβßα.
Καθþς τον 7ο αι. μ.Χ. τα ποιÞματα της Σαπφοýς εξακολουθοýσαν ακüμη να διαβÜζονται στην Αßγυπτο κι αργüτερα στην εποχÞ των Κομνηνþν, η ΠατριαρχικÞ ΣχολÞ περιελÜμβανε στην ýλη της ποιητÝς üπως η Σαπφþ κι ο Πßνδαρος, μÜλλον δεν υπÞρξε κÜποια επßσημη επιβολÞ λογοκρισßας απü την ΧριστιανικÞ Εκκλησßα. Εßναι üμως πιθανü, πολλÜ απü τα Ýργα της να χαθÞκανε λüγω της μη αντιγραφÞς τους, εξαιτßας της χαμηλÞς ζÞτησης που ßσως εßχαν μετÜ την επικρÜτηση του Χριστιανισμοý και στα πλαßσια μιας πιο αυστηρÞς Üποψης για την ηθικÞ. Αυτü βÝβαια δε στÝρησε τη δυνατüτητα στους χριστιανοýς ηθικολüγους ν' αναθεματßσουνε τη ποßησÞ της, την ßδια þρα που οι εκδüτες του Ýργου της Ýκοβαν κι Ýραβαν τους ερωτικοýς της στßχους κατÜ βοýληση, εξαλεßφοντας αποσπÜσματα Þ αλλÜζοντας λÝξεις που θεωροýσαν üτι το κοινü της εκÜστοτε εποχÞς θα Ýβρισκε πιπερÜτες.
Η ßδια η ιστορßα της υποδοχÞς του λογοτεχνικοý της Ýργου εßναι αναπüσπαστο μÝρος της σημαντικüτητÜς της ως ποιÞτριας. Οι χριστιανοß λογοκριτÝς της ΑλεξÜνδρειας, της Ρþμης και της Πüλης δεν δßστασαν να απαγορεýσουν τα Ýργα της σε διÜφορες ιστορικÝς εποχÝς, με το Γρηγüριο τον Ναζιανζηνü και τον ΠÜπα Γρηγüριο Ζ' να παραγγÝλνουν ακüμα και το κÜψιμο των ποιητικþν της συλλογþν. Η καταστροφικÞ πυρκαγιÜ, που αφÜνισε τη ΒιβλιοθÞκη της ΑλεξÜνδρειας, η ανθελληνικÞ νομοθεσßα του Θεοδüσιου και τα μßση που ξεσÞκωσε, αποδεκÜτισαν την Αρχαßα ΕλληνικÞ Γραμματεßα. Ωστüσο, τον 7ο αι. μ,Χ. τα ποιÞματÜ της εξακολουθοýσαν ακüμη να διαβÜζονται στην Αßγυπτο. Το 1073 οι εκκλησιαστικÝς αρχÝς του Βυζαντßου και της Ρþμης διÝταξαν να καοýν üλες οι κλασσικÝς ΒιβλιοθÞκες της Ρþμης και της Πüλης και βÝβαια κι üλα τα βιβλßα που εßχαν απομεßνει με τα ερωτικÜ ποιÞματÜ της, με συνÝπεια τα ελÜχιστα αποσπÜσματα (τυχαßα ευρÞματα αρχαιολογικþν ανασκαφþν το 1897 κι αργüτερα παλßμψηστες περγαμηνÝς που βρÝθηκαν να γεμßζουνε φτωχÝς μοýμιες στις αρχÝς του 21ου αι. κι ακüμα δεν Ýχουν μελετηθεß πλÞρως), που σþζονται σÞμερα, να καλýπτουνε πολý μικρü ποσοστü του συνολικοý της Ýργου. Οι Αλεξανδρινοß γραμματικοß εßχανε κατατÜξει τα ποιÞματÜ της σε 9 βιβλßα, κυρßως με βÜση το μÝτρο τους.
Ο επßσης Μυτιληνιüς σýγχρονος ποιητÞς Ελýτης τη περιÝγραψε σαν μια "μακρυνÞ εξαδÝλφη" με την οποßα μεγαλþσανε παßζοντας "στους ßδιους κÞπους, γýρω απü τις ßδιες ροδιÝς, πÜνω απ' τις ßδιες στÝρνες" και της αφιÝρωσε Ýν απü τα μικρÜ του ¸ψιλον. ΧαρακτηριστικÜ, γρÜφει ο ποιητÞς:
"ΤÝτοιο πλÜσμα ευαßσθητο και θαρρετü συνÜμα, δε μας παρουσιÜζει συχνÜ η ζωÞ. ¸να μικροκαμωμÝνο βαθυμελÜχροινο κορßτσι, Ýνα μαυροτσοýκαλο, üπως θα λÝγαμε σÞμερα, που ωστüσο Ýδειξε πως εßναι σε θÝση να υποτÜξει Ýνα ρüδο, να ερμηνÝψει Ýνα κýμα Þ Ýνα αηδüνι και να πει σ' αγαπþ, για να συγκινηθεß η υφÞλιος".
Το 1986 κυκλοφüρησε στην ΕλλÜδα ο δßσκος Σαπφþ σε μουσικÞ του Σπýρου Βλασσüπουλου και παραγωγÞ του Σαββüπουλου, με μελοποιÞσεις 12 ποιημÜτων της σε μετÜφραση του ΣωτÞρη Κακßση κι ερμηνεßα της ΑλÝκας Κανελλßδου. Επßσης η ΑγγελικÞ ΙονÜτου στο δßσκο Sappho de Mytilene, σ' ερμηνεßα της ΝÝνας ΒενετσÜνου, η Μαρßζα Κωχ στο δßσκο Στον κÞπο της Σαπφοýς, ενþ ποιÞματα, σε δßσκους τους Ýχουνε συμπεριλÜβει ο Νßκος ΞυδÜκης, σ' ερμηνεßα της Ελευθερßας ΑρβανιτÜκη, ο ΔημÞτρης Παπαδημητρßου, σ' ερμηνεßα της ΛιζÝττας ΚαλημÝρη (Σαπφþ-ΚαβÜφης) κι ο ΜÜνος ΧατζηδÜκις στο ΜεγÜλο Ερωτικü.
Στα νεþτερα χρüνια προς τιμÞ της, ο αστεροειδÞς 80 (ανÞκει στη κýρια Ζþνη των αστεροειδþν, περιοχÞ ανÜμεσα στις τροχιÝς του ¢ρη και του Δßα) που ανακαλýφθηκε το 1864 απü τον Νüρμαν Ρüμπερτ Πüγκσον, üταν παρατηροýσε τον Ουρανü, απü το ΜαντρÜς της Ινδßας, πÞρε το üνομÜ της: 80 Σαπφþ (80 Sappho).
Οι αρχαßοι ¸λληνες εßχανε κατανοÞσει τη γοητεßα της αποπλÜνησης: στην αγγειοπλαστικÞ τους συχνÜ εμφανßζανε λÜγνους θεοýς κυριολεκτικÜ να κυνηγοýν ανθρþπους. Η Σαπφþ εξÝφρασε την ιδÝα του κυνηγιοý με μοναδικÞ ικανüτητα. ¸γραψε για την ακüρεστη φýση της επιθυμßας, τη φýση που μας θÝλει τη στιγμÞ που Ýχει επιτευχθεß ο στüχος του ÝρωτÜ μας, να επιθυμοýμε κÜτι -Þ κÜποιαν Üλλη. Θεωρεßται με τη ποßησÞ της, που Þτανε γραμμÝνη στην αιολικÞ διÜλεκτο, ως η σημαντικþτερη λυρικÞ ποιÞτρια της αρχαιüτητας κι Ýγινε πολý σýντομα διÜσημη τüσο στο νησß, üσο κι Ýξω απ' αυτü. Εßναι η ποιÞτρια που ýμνησε τον Ýρωτα με τη σοβαρüτητα και το πÜθος μεγαλοφυÀας. Που μετÝπλασε σε ποßηση το θαυμασμü για τη γυναßκα και μας παρÝδωσε τη διαχρονικÞ περιγραφÞ του ερωτικοý πüθου πριν απü 2.600 χρüνια. Που 1η απαρßθμησε τα σωματικÜ συμπτþματα της επιθυμßας. ΜιλÜ για τη ζÝστη και το κρýο, το βουητü στ' αυτιÜ, τον ιδρþτα, τις αισθÞσεις που 'ναι τüσον Ýντονες που νομßζει üτι μπορεß να πεθÜνει. ΜιλÜ ακüμα για παρÜλυση απ' τον πüθο:
…Σ' ακοýω να γλυκομιλÜς
και τüσο ωραßα να γελÜς,
νιþθω τη καρδιÜ στ' αλÞθεια
να σκιρτÜ μÝσα στα στÞθια.
Γιατß, üταν σε κοιτþ
Ýστω μüνο Ýνα λεπτü,
δεν ξεμυτÜ λÝξη στα χεßλη,
κολλÜ η γλþσσα στη σιωπÞ,
λεπτÞ μια φλüγα ξεκινÜ
κÜτ' απ' το δÝρμα να κυλÜ
τα μÜτια μου δεν βλÝπουν πια
και μου βουßζουνε τ' αυτιÜ.
Στον ιδρþτα πλημμυρßζω
και τρεμοýλα με κρατÜ,
κι απ' τη πÜχνη πιο χλωμÞ
με σκοτισμÝνη λογικÞ,
να! θαρρþ πως ξεψυχßζω…"
Ο σýγχρονüς της νομοθÝτης, φιλüσοφος και ποιητÞς Σüλων ο Αθηναßος, üταν Üκουσε 1η φορÜ Ýνα απü τα ποιÞματÜ της, εßπε üτι αυτü θα μεßνει στους αιþνες. Ο σπουδαßος ελληνιστÞς, καθηγητÞς στην Οξφüρδη Cecil Bowra Ýχει γρÜψει για τη Σαπφþ: "Η απüλυτη ειλικρßνειÜ της, η üλο πÜθος δýναμÞ της, ακüμα και οι εκρÞξεις της οργÞς και του θυμοý της, εßναι οι συνιστþσες ενüς χαρακτÞρα προικισμÝνου απü τις Μοýσες και τις ΧÜριτες, πιο πÜνω απü το μÝτρο που μπορεß να λÜχει σε Ýναν θνητü. Η τÝρψη που προκαλεß η τελειüτητα της γραφÞς της, υπερκερÜζεται απü τη συναισθηματικÞ δýναμη και τη φαντασßα του Ýργου της, που αποκρυσταλλþνουν μια παθιασμÝνη ψυχÞ κι üχι απλÜ μßα Üριστη τεχνÞτρα του ποιητικοý λüγου..."
Η Σαπφþ Ýγραψε ερωτικÜ ποιÞματα, ýμνους στους θεοýς κι επιθαλÜμια (τραγοýδια του γÜμου). Αν και πουθενÜ στα ποιÞματÜ της δεν εκφρÜζει πολιτικü λüγο, εξÝφρασε την αριστοκρατικÞ της ιδεολογßα με Ýνα καθαρÜ γυναικεßο τρüπο κÜνοντας ειρωνικÝς και σκληρÝς επιθÝσεις σε γυναßκες της αντßπαλης παρÜταξης καθþς και στην εταßρα Δωρßχα που ξεμυÜλισε Ýναν απü τους αδελφοýς της και σπατÜλησε τη περιουσßα του, üπως προανεφÝρθη. Η ποßησÞ της δονεßται απü αυθορμητισμü κι Ýντονα αισθÞματα. Αρκετοß απü τους στßχους της μαρτυροýν Ýντονο ερωτισμü και λυρισμü. ΕκφρÜζουν αισθητικÜ εσωτερικÝς καταστÜσεις, μÝσα απü επιβλητικÝς εικüνες και μεταφορÝς, αντιθÝσεις και παρομοιþσεις. ºσως να μη φανεß υπερβολικü αν ειπωθεß üτι κανεßς ποιητÞς δεν μπορεß να συγκριθεß μ' αυτÞ στην ομορφιÜ της σκÝψης, στο μελωδικü της στßχο και στην Ýνταση των αισθημÜτων της. Ο ΧαμελÝων, Ýνας απü τους βιογρÜφους της αναφÝρει επßσης üτι συνÞθιζε ν' ανταλλÜσει αυτοσχÝδια ερωτικÜ και περιπαικτικÜ 2στιχα με τους λυρικοýς ποιητÝς ΑνακρÝοντα κι Αλκαßο, τα γνωστÜ σκüλια (λιανοτρÜγουδα του κρασιοý, παροßνια Üσματα) που θεωροýνται οι πρüδρομοι της δημοτικÞς μας ποßησης.
ΠροÞγαγε τη τοπικÞ καλλιτεχνικÞ παρÜδοση και μÜλιστα αναφÝρεται üτι εφηýρε τη πηκτßδα* και τη μειξολυδιστß αρμονßα (θρηνητικÞ, λυπητερÞ μελωδßα μ' Ýναν απ' τους 8χορδους τρüπους τοý διατονικοý γÝνους), ο δε στßχος της εßναι μετρικÞ μορφÞ που καλλιεργÞθηκε κι επιβλÞθηκε απü την ßδια. Σαν üργανü της επßσης θεωρεßται κι η βÜρβιτος, Η ποßησÞ της εßναι καθαρÜ λυρικÞ κι εκφρÜζει αισθητικÜ εσωτερικÝς καταστÜσεις, μες απü επιβλητικÝς εικüνες και μεταφορÝς, αντιθÝσεις και παρομοιþσεις. Τα επßθετα που χρησιμοποιεß, δßνουνε περισσÞν ενÝργεια στην Ýννοια που συνοδεýουν: η αλμυρÞ θÜλασσα, η πολýωτος νýχτα, το ιμερüφωνο αηδüνι κι ο λυσιμελÞς κι αλγεσßδωρος Ýρως. ºσως κανÝνας Üλλος λογοτÝχνης δεν μπορεß να συγκριθεß με τη Σαπφþ στην ομορφιÜ της σκÝψης, στο μελωδικü της στßχο και στην Ýνταση των αισθημÜτων της. Η ιδιαßτερη τοπικÞ διÜλεκτος που χρησιμοποιεß, κÜνει τα κεßμενÜ της πολý μελωδικÜ και κÜποιοι λüγιοι υποστηρßζουν üτι γι' αυτü την εßπαν μοýσα, αλλ' üποιος Ýχει ακοýσει πþς σχεδüν τραγουδÜν ακüμα τις καθημερινÝς τους κουβÝντες οι παλιüτεροι, σßγουρα θα καταλÜβει πως τüσους αιþνες, η μουσικÞ και ποιητικÞ παρÜδοση στο νησß, καλÜ κρατεß.
______________________
* πηκτßς: Αἰολ. καὶ Δωρ. πακτßς, -ßδος, ἡ, ἀρχαῖον τι εἶδος ἅρπης, τὸ πλεῖστον ἐν χρÞσει παρὰ τοῖς Λυδοῖς καὶ διαφÝρουσα ὀλßγον ἂν μὴ οὐδüλως τοῦ ὀργÜνου τοῦ καλουμÝνου μÜγαδις.
Πρüκειται για πολýχορδο üργανο με ανισομÞκεις χορδÝς. Ο Þχος της Þτανε γλυκüς, αιθÝριος κι αισθησιακüς. Αποτελοýνταν απü Ýνα ξýλινο στÝλεχος που Ýφερε τις χορδÝς και τα στοιχεßα τεζαρßσματος των χορδþν. Οι χορδÝς Þταν ανισομερεßς καταλÞγοντας στον οριζüντιο βραχßονα. Ο καθιστüς εκτελεστÞς (σχεδüν πÜντα γυναßκα που αποκαλοýνταν "ψÜλτρια") κρατοýσε τη πηκτßδα οριζοντιωμÝνη πÜνω απü το αριστερü μηρü δßπλα στο σþμα του. Με τα δÜχτυλα και των δυο χεριþν του Ýπαλλε τις χορδÝς που ποßκιλαν απü 9 ως 22. (φωτ.)
Πηκτßς με 4 χορδÝς
______________________________
Απü τα ποιÞματÜ της, που συνÝλεξαν οι Αλεξανδρινοß και δημοσßευσαν σε 9 βιβλßα, τα πιο διÜσημα Þταν οι ¾μνοι και τα ΕπιθαλÜμια. Εκτüς απü μικρÜ αποσπÜσματα, Ýχουνε διασωθεß ολüκληρα μüνο Ýνας ¾μνος στην Αφροδßτη (Ποικιλüθρον' αθÜνατ' Αφρüδιτα), η ΩδÞ "¼τωι τις Ýραται" κι Ýνα αναφερüμενο στο μýθο της Ηοýς (ΑυγÞς) και του Τιθωνοý, που ανακαλýφθηκε απü αποκατÜσταση παπýρου της Οξυρρýγχου κι εκδüθηκε το 2005. ΣυνολικÜ σþζονται περßπου 650 στßχοι απ' τη ποßησÞ της και τα περισσüτερα αφοροýν σε μικρÜ αποσπÜσματα με μια μüνο λÝξη Þ φρÜση. Το μεγαλýτερο μÝρος της ποßησÞς της σþζεται σε χειρüγραφα Üλλων αρχαßων συγγραφÝων, αλλÜ μÝρος ενüς ποιÞματος σþζεται σε θραýσμα αγγεßου. Τα παλιüτερα σωζüμενα χειρüγραφÜ της, περιλαμβανομÝνου του πÜπυρου της Κολωνßας ο οποßος περιÝχει το ποßημα του Τιθωνοý κι αυτοý στο θραýσμα αγγεßου, χρονολογοýνται στον 3ο αιþνα π.Χ., κι Ýτσι προηγοýνται χρονικÜ της ΑλεξανδρινÞς Ýκδοσης.
Τα τελευταßα σωζüμενα αντßγραφα των ποιημÜτων της Σαπφοýς που προÝρχονται κατευθεßαν απü τους αρχαßους χρüνους εßναι γραμμÝνα σε σελßδες κωδßκων απü τον 6ο και 7ο αι. μ.Χ., κι εßναι σßγουρα αναπαραγωγÝς απü αρχαßους πÜπυρους σÞμερα χαμÝνους. Το 1879, Ýγινε νÝα ανακÜλυψη αποσπÜσματος της Σαπφοýς στο Φαγιοýμ της Αιγýπτου. ΑποσπÜσματα του Ýργου της συνεχßζουν να ανακαλýπτονται και στη σýγχρονη εποχÞ. üπως το 2004 και το 2014 που βρÝθηκαν ο πÜπυρος της Κολωνßας κι αποσπÜσματα απü 9 ποιÞματα, 5 γνωστþν αλλÜ και με νÝο περιεχüμενο και 4, περιλαμβανüμενο και το Ποßημα των Αδελφþν, που δεν Þτανε γνωστÜ πριν. ΠÜντως πολλÜ υπÜρχουν μεταφρασμÝνα στις περισσüτερες ευρωπαúκÝς γλþσσες. 3 επιγρÜμματα με τ' üνομÜ της απü τον ΣτÝφανο του ΜελÝαγρου, υπÜρχουν στη ΠΑ, εντονüτατα αμφισβητοýμενα.
Στον 9ο αι. η ποßησÞ της φαßνεται πως Ýχει εξαφανιστεß και στο 12ο αι., ο ΙωÜννης ΤζÝτζης, βυζαντινüς λüγιος, συγγραφÝας και ποιητÞς, αναφÝρει πως "το πÝρασμα του χρüνου Ýχει καταστρÝψει τη Σαπφþ και τα Ýργα της". Αυτοß οι θρýλοι φαßνεται üτι εßχαν αρχÞ στην ΑναγÝννηση -περß το 1550, ο Τζερüλαμο ΚαρντÜνο, ιταλüς λüγιος, Ýγραψε πως ο Γρηγüριος Ναζιανζηνüς (339-390) κατÝστρεψε δημοσßως τα Ýργα της Σαπφοýς, και κατÜ το τÝλος του 16ου αι. ο ΙωσÞφ ΣκÜλιγκερ, γÜλλος ουμανιστÞς, ισχυρßστηκε πως τα Ýργα της καÞκανε στη Ρþμη και τη Πüλη το 1073 με διαταγÞ του ΠÜπα Γρηγüριου Ζ". Σßγουρα επßσης üμως τα Ýργα της μÜλλον χαθÞκανε καθþς η ζÞτηση γι' αυτÜ δεν Þταν επαρκÞς για να αντιγραφοýν üταν οι κþδικες αντικατÝστησαν ως κýρια μορφÞ βιβλßου τους πÜπυρους. Ακüμα Ýνας παρÜγοντας που συνÝβαλε στην εξαφÜνιση των ποιημÜτων της μπορεß να Þταν η απαρχαιωμÝνη μορφÞ της αιολικÞς της διαλÝκτου, που περιÝχει πολλοýς αρχαúσμοýς και καινοτομßες που δεν υπÜρχουνε σ' Üλλες Αρχαßες ελληνικÝς διαλÝκτους. Στη ΡωμαúκÞ περßοδο, üπου επικρατοýσε η ΑττικÞ διÜλεκτος πολλοß βρßσκανε τη διÜλεκτο της Σαπφοýς δýσκολη στη κατανüηση.
Ο μýθος του Üλματος απü το ΛευκÜτα üπως σε üλους τους μýθους εßναι πολý δýσκολο να καταλÜβει κανεßς ποý σταματÜ το παραμýθι και που ξεκινÜ η αλÞθεια. Ο μýθος θÝλει τη Σαπφþ, σε μεγÜλη πια ηλικßα, λüγω του ανεκπλÞρωτου ÝρωτÜ της για τον üμορφο νÝο ΦÜωνα, που την απÝρριψε και την εγκατÝλειψε, να πÝφτει απü τα βρÜχια του ακρωτηρßου ΛευκÜτας στη θÜλασσα. Στον μýθο που παρουσιÜζει ο Αιλιανüς, στο Ýργο του Ποικßλου Ιστορßα τüμος 12 παρÜγραφος 18, ο ΦÜων εμφανßζεται ως Üσχημος και γÝρος βαρκÜρης στη ΜυτιλÞνη, που μετÝφερε τους κατοßκους στην απÝναντι ακτÞ της Μ. Ασßας. ΚÜποια μÝρα εμφανßστηκε στη βÜρκα του, η Αφροδßτη μεταμφιεσμÝνη σε γριÜ. Ο ΦÜων τη μετÝφερε στην απÝναντι ακτÞ και δεν δÝχθηκε αμοιβÞ. Σε αντÜλλαγμα, η Αφροδßτη του Ýδωσε μια αλοιφÞ, που üταν τη χρησιμοποßησε μεταμορφþθηκε σε üμορφο νÝο και γοÞτευσε πολλÝς γυναßκες με την ομορφιÜ του. Η Σαπφþ τον ερωτεýθηκε. Γßναν εραστÝς, αλλÜ ο ΦÜων την εγκατÝλειψε. Η Σαπφþ, απογοητευμÝνη αυτοκτüνησε πÝφτοντας απü Ýνα βρÜχο στη θÜλασσα. Ωστüσο κι ο ΦÜων εßχε Üσχημο τÝλος, σýμφωνα με τον Αιλιανü, καθþς δολοφονÞθηκε απü Ýναν απατημÝνο σýζυγο. Η μεταμüρφωση του ΦÜωνα ενÝπνευσε το Λουκιανü και τον Οβßδιο.
Ο μýθος αυτüς εßναι μια απü τις χαρακτηριστικÝς λαúκÝς μυθοπλασßες, που απαντþνται απü τους πανÜρχαιους χρüνους στην αναζÞτηση της αιþνιας νεüτητας και του κÜλλους, που αργüτερα οι αλχημιστÝς το αποκÜλεσαν ελιξßριο της ζωÞς. Στον μýθο αυτü φÝρεται να ικανοποιεß η Αφροδßτη τον καημü του ΦÜωνα, αλλÜ και το τÝλος της Σαπφοýς για να μη δει το γÞρας της. ΚατÜ Üλλους ο μýθος του Üλματüς της Þταν Ýνα κατασκεýασμα των συγγραφÝων της ΝÝας Κωμωδßας, το οποßο πρüβαλε ο Χριστιανισμüς για να δεßξει τη τιμωρßα üσων παρασýρονται απü τα πÜθη του Ýρωτα. Για τη ΝÝα Κωμωδßα Þταν ειρωνεßα να πεθαßνει για Ýναν Üντρα η γυναßκα που μεγαλοýργησε υμνþντας τον Ýρωτα των γυναικþν. Για το Χριστιανισμü Þταν θÝμα ηθικÞς τÜξης. Και για τους 2 üμως, Þταν απλÜ κατασκευÞ κι üχι πραγματικüτητα.
Στο Üλμα της Σαπφοýς απü το ΛευκÜτα αναφÝρεται και το λεξικü του ΣουÀδα:
"ΛÝσβια εκ ΜυτιλÞνης ψÜλτρια δ’ Ýρωτας ΦÜωνος του Μυτιληναßου εκ του ΛευκÜτου κατεπüντησαν εαυτÞν".
Στο θεατρικü Ýργο του ΜÝνανδρου "ΛευκÜδια", σωζüμενο απü τον ΣτρÜβωνα, αναφÝρεται επßσης η πτþση της. Το ακρωτÞριο του, Ýχει πλοýσιο ιστορικü πτþσεων απü τα βρÜχια του εßτε για λατρευτικοýς λüγους, εßτε για ερωτικοýς, εßτε και για Üλλους. Οπüτε το Üλμα της απü κει εßναι κÜτι το σýνηθες και για το τüπο αλλÜ και την εποχÞ της. Η 1η Üλλωστε που θÝλει ο μýθος του τοπωνυμßου να Ýπεσε στα κοφτερÜ βρÜχια του για ερωτικοýς λüγους, Þταν η θεÜ προστÜτιδα της ποιÞτριας η Αφροδßτη για να ξεπερÜσει τη θλßψη της απü το θÜνατο του ¢δωνη. ΒÝβαια η Αφροδßτη εßναι θεÜ κι Üρα αθÜνατη. Με τη πτþση της πιθανüν κι η Σαπφþ να προσπαθεß να προβÜλλει τη ταυτüτητÜ της στην ßδια την αγαπημÝνη της θεÜ. Ερωτεýεται τον ΦÜωνα, που θεωρεßται ακüλουθος κι εραστÞς της Αφροδßτης κι αφοý την απορρßπτει, πÝφτει απü το βρÜχο, απü τον οποßο κι η θεÜ της Ýπεσε για να ξεπερÜσει την απüρριψη. Μüνο που εκεßνη εßναι μια θνητÞ ηλικιωμÝνη γυναßκα και πεθαßνει.
Το αν τþρα το γεγονüς αυτü εßναι πραγματικü Þ üχι κανεßς δεν ξÝρει. Η αναφορÜ της Σαπφοýς στην ομορφιÜ του ΦÜωνα, ως ακüλουθου της Αφροδßτης πιθανüν να δημιοýργησε το μýθο που τη θÝλει να πεθαßνει για την αγÜπη του. Δεν υπÜρχει κÜποια απüδειξη üτι τον ερωτεýτηκε. Ακüμα κι η σχÝση του με την Αφροδßτη εßναι δημιοýργημα της αττικÞς κωμωδßας. ΑλλÜ κι η αγγειογραφßα πολλÝς φορÝς Ýλαβε ως θÝμα της τον μýθο αυτü, κÜτι που σημαßνει üτι Þταν ιδιαßτερα διαδεδομÝνος και αγαπητüς. Στη ΛευκÜδα πολý βολεýει πÜντως αυτüς ο μýθος αν κι εκεß για μια μüνο δυστυχþς φορÜ πραγματοποιηθÞκανε το 2009 τα ΣÜπφεια.
Η σχÝση της Σαπφοýς με τις μαθÞτριÝς της λÝγεται üτι πολý συχνÜ εßχε κι ερωτικÝς διαστÜσεις δημιουργþντας τον üρο "λεσβιακüς Ýρως", αν κι üπως μÜλλον καταλαβαßνουμε απü τα Þθη της εποχÞς στο νησß, δεν Þταν οýτε απρεπÝς, οýτε και σπÜνιο ως φαινüμενο, üχι μüνο για τις γυναßκες αλλÜ και το αντßστοιχο για τους Üντρες. Η φÞμη της που σχετßζεται με το "λεσβιακü Ýρωτα" πÞρε μεγÜλες διαστÜσεις μÝσω των ειρωνικþν και περιπαικτικþν αναφορþν των αττικþν κωμικþν ποιητþν ΑντιφÜνη, ¸φιππου, ΤιμοκλÞ, Δßφιλου στο üνομÜ της. Επßσης ο λυρικüς ποιητÞς ΑνακρÝων ο ΤÞιος (μεταγενÝστερος της εποχÞς της) τη σÜρκαζε ως λεσβßα. Σýγχρονοß μελετητÝς ωστüσο εκφρÜζουν αμφιβολßες για το αν Þταν üντως λεσβßα με τη σημερινÞ Ýννοια της λÝξης. ΠαρÜ τον σαφÞ συναισθηματισμü που εκδÞλωνε προς τις μαθÞτριÝς της, σε καμμßα πηγÞ δεν αναφÝρεται κÜτι σχετικü, με τη λεσβιακÞ ρητορεßα ωστüσο να την ακολουθεß πιστÜ. ΣÞμερα οι μελετητÝς του Ýργου της αμφισβητοýν εν πολλοßς την ομοφυλοφιλικÞ της διÜσταση: την þρα που η φýση των ερωτικþν της πüθων εßναι αναντßρρητη, δεν υπÜρχει καμμßα απüδειξη üτι διατηροýσε ερωτικÝς σχÝσεις με γυναßκες!
Η Σαπφþ μπορεß σÞμερα ν' αντιμετωπßζεται ως σýμβολο της λεσβιακÞς κοινüτητας, η ßδια üμως εßχε γρÜψει για την ερωτικÞ επιθυμßα τüσο προς τις γυναßκες üσο και προς τους Üντρες. ¢λλωστε η εκδÞλωση της ομüφυλης ερωτικÞς επιθυμßας στην Αρχαßα ΕλλÜδα δεν σÞμαινε την αυτüματη τοποθÝτηση των ανθρþπων σε Ýναν συγκεκριμÝνο σεξουαλικü προσανατολισμü. Η τüσο προσωπικÞ πÜντως και με πÜθος Ýκφραση της ερωτικÞς επιθυμßας απü τη Σαπφþ, ενÝπνευσε αμÝτρητους λογοτÝχνες ν' ακολουθÞσουνε το παρÜδειγμÜ της. Η μεγÜλη ποιÞτρια του ¸ρωτα συνεχßζει να επηρεÜζει με τους στßχους της το ψυχισμü κÜθε ανθρþπινου üντος, με τις οικουμενικÝς αξßες που τραγοýδησε να Ýχουν αντßκτυπο σε κÜθε Üνθρωπο, üποιες κι αν εßναι οι σεξουαλικÝς του προτιμÞσεις. Και πÝρα βÝβαια απü το θÝμα του Ýρωτα, συνÝβαλε στη λυρικÞ ποßηση με πολλοýς ακüμα τρüπους: η Ýμφαση στο συναßσθημα, την υποκειμενικÞ εμπειρßα και την ατομικÞ πρÜξη σηματοδοτεß ορüσημο στη στροφÞ της ποßησης απü το επικü και το δραματικü στο βαθýτατα λυρικü. Κι εδþ ακριβþς εδρÜζεται η μεγÜλη συνεισφορÜ της στη παγκüσμια λογοτεχνßα, πρÜγμα που Ýχουν απü καιρü αποκρυσταλλþσει οι θεωρητικοß της λογοτεχνßας: βοÞθησε üσο κανεßς να εγκαθιδρυθεß το λογοτεχνικü εßδος της λυρικÞς ποßησης, κÜνοντας το συναßσθημα να κυριαρχÞσει στη λογοτεχνßα κατÜ τις χιλιετßες που θα ακολουθοýσαν το σπουδαßο Ýργο της.
=========================
¾μνος Στην Αφροδßτη
Κýπρις, εσý που κÜθεσαι σε θρüνο στολισμÝνη
κι αθÜνατη να πλÝκεις συνεχþς δολοπλοκßες,
λυπÞσου τη ψυχοýλα μου, τη πλιο βασανισμÝνη
κι Ýλα εδþ σαν Üλλοτε, που 'ρθες στις ικεσßες,
το κÜλεσμÜ μου ακοýγοντας και το παλÜτι αφÞκες
του Δßα, και καλüζεψες τ' αμÜξι το χρυσü σου.
ΓοργÜ μα κι üμορφα φτεροκοπþντας τ' Üτια,
ψηλÜθε και ολüγυρα στης μαýρης γης, αιθÝρα,
σαν φτÜσαν, συ μακÜρια γελοýσες με τα μÜτια
και ρþτησες αθÜνατη, τß τρÝχει εδþ πÝρα;
ΤÜχα γιατß σε φþναξα; Τι λαχταρÜ η καρδιÜ μου
η ξÝφρενη, τüσο πολý, Þ την Πειθþ γυρεýω,
να φÝρει την αγÜπη μου, που λεßπει μου και ρεýω;
ΤÜχα ποιÜ με αδßκησε, Φεýγει; Θαρθεß ταχιÜ μου.
Τα δþρα μου αρνÞθηκε; ΓοργÜ αυτÞ θα δþσει.
Δε μ' αγαπÜ; ΤαχιÜ-ταχιÜ μüνον εμÝ θα θÝλει.
Η θεúκÞ σου Üφιξη πÜλι θα με γλυτþσει
και η βαρειÜ η Ýγνοια μου, γοργÜ θα γßνει μÝλι.
Τη χÜρη κÜνε μου ΘεÜ, üσα ποθεß η ψυχÞ μου
συμβοýλεψε, διαφÝντεψε, γλýκανε το κορμß μου.
*
Θα θνÞξεις και θα κεßτεσαι, γοργÜ θα ξεχαστεßς,
μÞτε καημüς, μητ' Ýρωτας, γιατß της Πιερßας
οι Μοýσες, σου αρνÞθηκαν τα ρüδα τους ευθýς.
¸τσι στου ¢δη τα σκοτÜδια, ΨÜπφα, θα βρεθεßς,
ασÞμαντη, με τις λοιπÝς σκιÝς των πεθαμÝνων.
Ατθßδα
Σαν Üνεμος μου τßναξε
ο Ýρωτας τη σκÝψη
σαν Üνεμος που σε βουνü,
βελανιδιÝς θα στρÝψει.
¹ρθες, καλÜ που Ýκαμες,
που τüσο σε ζητοýσα
δρüσισες τη ψυχοýλα μου,
φωτιÜ σε λαχταροýσα.
Απü το γÜλα πιο λευκÞ
απ' το νερü πιο δροσερÞ
κι απü το πÝπλο το λεπτü,
πιο απαλÞ.
Απü το ρüδο πιο αγνÞ
απ' το χρυσÜφι πιο ακριβÞ
κι απü τη λýρα πιο γλυκειÜ,
πιο μουσικÞ...
ΠÜλι και πÜλι ο Ýρωτας`
ο Ýρωτας με παιδεýει
και πþς να τον παλÝψω
Ατθßδα μου, που αυτüς
με τα φαρμÜκια του
το τÝρας και τις γλýκες
τα Þπατα μου κüβει;
Κι εσý πια με βαρÝθηκες,
κÜνεις φτερÜ το ξÝρω,
κι η ΑνδρομÝδα χαßρει.
Μα ποιÜ ειν' αυτÞ
που σε ξετρÝλλανε,
η χωρικιÜ που μÞτε
πþς να κρατÞσει καν
απ' τον αστρÜγαλο επÜν'
τη φοýστα της δε ξÝρει;
.............
Στ' αλÞθεια, να πεθÜνω θÝλω.
Με Üφησε με δÜκρυα πολλÜ
και τοýτο μου 'πε μüνο:
"Αλß μου, πüσο θλιβερü
εßν' το δικü μας ριζικü.
Σαπφþ, σ' αφÞνω, αληθινα
Üθελα και με τüσο πüνο".
Κι εγþ της αποκρßθηκα απλÜ:
"¢ει στο καλü και τις στιγμÝς
τις üμορφες, γλυκειÝς και τρυφερÝς
που μοιραστÞκαμ' üλες, να θυμÜσαι.
ΣτεφÜνια κληματüφυλλα πολλÜ,
με ρüδα και βιολÝττες στα μαλλιÜ
φüραγες στο πλευρü μου πλαγιασμÝνη
και ανθοπεριδÝραια üλο χρþματα
κρÝμαγες στον απαλü λαιμü σου
και με πολλÜ βασιλικÜ αρþματα,
απ' üμορφα Üνθη, -σε καλü σου-
ρÜντιζες τρυφερÜ παντοý και νÜ 'σαι,
πÜνω σε κλßνη μαλακÞ,
απüδιωχνες με μιας, τüσο απαλÞ,
κÜθ' Üλλο πüθο, ΛατρεμμÝνη!"
.........
Κι εßν' η αγÜπη μου η καλÞ
üπως το μÞλο το γλυκü
που Üκρη-Üκρη κρÝμεται
απü το πιο ψηλü κλαρß.
Και που το λησμονÞσαν
οι εργÜτες στο χωριü
üταν κορφολογÞσαν
τη μηλιÜ τη δροσερÞ.
........
Γýρω απ' την ωραßα σελÞνη
τ' Üστρα κρýβουν το λαμπρü
πρüσωπü τους, σαν εκεßνη
πλημμυρÜ üλη τη γη
με το φως της τ' αργυρü.
......
¸χω μια κüρη Ýμορφη,
μια κüρη λατρεμμÝνη
που τηνε λÝνε Κληßδα.
Το πρüσωπü της üμοιο
μ' Üνθη του Παραδεßσου.
Δε θα την Üλλαζα εγþ
ακüμα κι αν μου δßνανε
τα πλοýτη üλα του Κροßσου.
.......
Με κυριεýει ξαφνικÜ
μια, θανÜτου πεθυμιÜ.
ΘÝλω Ýστω και για λßγο
τις γεμÜτες λωτοýς
και δροσερÝς, να δω,
τ' ΑχÝροντα τις üχθες.
.........
ΜεσÜνυχτα και δýσανε, Ποýλια κι αχνü ΦεγγÜρι.
Η Νýχτα το κοστοýμι της, το μαýρο, μου προβÜρει.
Οι ¿ρες παιχνιδßζοντας, φεýγουνε μακριÜ μου
και τ' Üδειο το προσκÝφαλο μονÜχη συντροφιÜ μου.
(ΠÜτροκλος στη μετρορριμικÞν απüδοση)
****************************************
ΥπηρÝτησα την ομορφιÜ.
¹ταν το καλλßτερο
που μποροýσα να κÜνω.
Κακü πρÜγμα ο ΘÜνατος.
¸τσι το 'κριναν οι Θεοß,
αλλιþς θα πÝθαιναν κι οι ßδιοι.
Ο üμορφος Üνθρωπος
εßναι üμορφος σÞμερα
κι üχι αýριο.
Ο καλüς Üνθρωπος εßναι καλüς
και σÞμερα κι αýριο.
Στον ýπνο μου
χθες η Αφροδßτη
Þρθε. μιλÞσαμε...
.....
Απü της ΚρÞτης τα μÝρη στην ιερÞ κοιλÜδα, Ýλα
στ' üμορφο το τÝμενος με τις μηλιÝς
και τους βωμοýς π' αχνßζουνε λιβÜνι.
Νερü καθÜριο αχομανÜει μÝσα απ' των δÝντρων τα κλαριÜ
και ρüδα σκιÜζουνε το μÝρος,
απü το λßκνισμα των φýλλων κατεβαßνει ο ýπνος.
ΥπÜρχει εδþ Ýνα λιβÜδι αλογοτρüφο,
που απ' τους ανθοýς της Üνοιξης πλαντÜζει
και το γλυκÜνισο, πüσο üμορφα μυρßζει!
Απü παντοý γλυκοφυσÜν αγÝρια.
Αχ Ýλα, Κýπριδα, τα γιορτινÜ εσý στεφÜνια πÜρε
και στους χρυσοýς τους κÞλικες το νÝκταρ κÝρνα.