-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

--. 

     Ξεκιν απ σμερα μια να σελδα με ττλο "Βιβλιο-Προτσεις", που θα βζω κθε μνα κι απ μια. Σκοπ χω να προτενω βιβλα χι και τσο γνωστ βιβλα πολ κλασικ που σως δεν χουνε τχει ιδιαιτρας προσοχς, ειδικ σμερα που μπορε κανες να υποστηρξει, πως τα "σκουπδια" κοντεουν να μας πνξουνε.

     
Πτροκλος Χατζηαλεξνδρου                             Οκτβρης 2007
---------------------------------------------------------------------------------------------

                                                Ιονιος '08

χωρς εξφυλλο
                             «Χωρς Τη Ντελρες» Σρα Σολμαν

Ττλος πρωτοτπου: «After Delores» Sarah-Miriam Schulman
Εκδσεις:                  Aquarius
τος 1ης κδοσης:       1988
μετφραση:               Κατερνα Ρεμονδου
σελδες:                        160

     Τοτη τη φορ θα ξεκινσω κπως ανποδα τη πρταση μου. Ρωτ, πς μπορε να βιβλο να ‘ναι ερωτικ, χωρς απαρατητα να ‘ναι; Να ‘ναι τραχ και κοφτερ σα μαχαρι, αλλ ταυτχρονα να ‘ναι βαθι τρυφερ και συναισθηματικ; Πς μπορε να δεχνει τσον αδιφορο περ των γρω τεκταινομνων, αλλ παρλληλα να δεχνει πως ακμα και κτι φαινομενικ σχετο, να πρπει να περιγραφε, ν' αγγιχτε με ιδιατερο ζλο και προσλωση; Πς μπορε κανες να πει τσα πολλ, σε πολ λγες σελδες; λα τοτα τ' απθανα ρωτματα, φανονται να βρσκουν απντηση στις λιγοστς σελδες του απθανου βιβλου, που ‘χω τη τχη, τη τιμ και τη χαρ, να σας προτενω σμερα.
     Η γνωστη κι αννυμη -δε μαθανουμε ποτ νομα κι ακριβ ηλικα- ηρωδα, εναι γκι χωρς να το κραυγζει. Επσης -παρλο που η συγγραφας ανκει στο φεμινιστικ κνημα- δε διακρνουμε πουθεν φεμινιστικος φετφδες. Μια απλ σερβιτρα σε ημιαπασχληση, ευασθητη, ερωτικ και τρυφερ σα μσχος λουλουδιο, αλλ παρλληλα σκληρ και ψυχρ σα παγωμνο κρσταλλο, αδιαφορε και παθιζεται. Χνει το ταρι της και χνει το κσμο και το ρμα της. Πφτει σε μια περεργη, ενδιμεση κατσταση, που θυμζει τη νρκωση, που εξακολουθε να υπρχει, λγο μετ το ξπνημα. Εκε, λα μπορον να συμβον.
     Η γραφ θαυμσια -με την εξαιρετικ υποστριξη της μεταφρστριας-, λιτ, καρια, περιγραφικ που πρπει, αφαιρετικ που απαιτεται, αιφνιδιζει, καθηλνει και μαγεει. Μας... «αναγκζει» να δομε την λη ιστορα με τα μτια της και στο τλος, αφο συμμετχουμε νοερ, αναγκαζμαστε να συμφωνσουμε με την ηρωδα. Και ξρουμε λοι πσο δσκολο εναι για ναν ντρα αναγνστη να περπατσει στα χνρια μιας γυνακας-ηρωδας, κι αυτ εγ προσωπικ, το θεωρ μεγλο επτευγμα της συγγραφως. να πραγματικ βιβλο-κπληξη.
     Φυλω για το τλος λγα λγια για την Εκδοτικ Aquarius, που πια δεν υπρχει αυτοσια, -θαρρ χει ενσωματωθε στον Εξντα, επσης εξαιρετικ εκδοτικ εταιρεα- που πριν μερικ χρνια, μας σστησε τον μεγλο κι ασγκριτο Τομ Ρμπινς. Ποις μπορε να ξυπνσει απ το «ρωμα Του Ονερου» ν' αποχωριστε την «Αμντα: Το Κορτσι Της Γης»; Ε λοιπν δεν εναι μνον ο Ρμπινς, στη τως Aquarius και νυν Εξντας. σα βιβλα τυχε ν' αποκτσω κι φεραν τη σφραγδα της, καταφραν να με κερδσουνε, χωρς να ‘ναι απαρατητα, μεγλοι ττλοι, απ μετρ της λογοτεχνας. Αυτ μου δεχνει, πως εκε στην Aquarius, οι ιθνοντες, ξρανε πολ καλ το αντικεμεν τους, επιλγανε πολ καλος μεταφραστς, προσχανε πολ το προν κι τσι δε μπορ παρ να τους δσω τα συγχαρητρι μου.

                  

     Πρκειται για να εξαιρετικ προικισμνο, μαχητικ και ταλαντοχο κορτσι, που εργστηκε σο κανες λλος για να σωρ θματα: για τους γκι, τους αστγους, τους φορες του AIDS, δικαιματα κι αποδοχ στη κοινωνα. Ιδιατερα πσχισε και κατφερε να στσει μια γκι προσωπικτητα και να υποστηρξει μια ταυττητα ττοια, στε να χαρει πλον παγκσμιας αναγνρισης. Τλος, τα ρθρα κι οι συνεργασες της πολλς, σε διφορα περιοδικ κι εφημερδες.
     Η Sarah-Miriam Schulman γεννθηκε στις 28/7/1958, στη Ν. Υρκη κι εναι Αμερικανοεβραα 2ης γενις στη καταγωγ-, μυθιστοριογρφος, ιστορικς και θεατρικ συγγραφας. Υπρξε πρτη χρονικογρφος της κρσης του AIDS  και τα κοινωνικ ζητματα που αυτ δημιουργε, δημοσιεοντας ρθρα στις αρχς της 10ετας του '80, συμπεριλαμβνοντας σ' αυτ και τους αστγους. χει εκδσει 12 βιβλα: 9 μυθιστορματα, 2 βιβλα non-fiction κι να θεατρικ. Τα πρτα μυθιστορματ της ξεχωρζανε για το ψυχρ φος τους, μιας κι ανκε στη καλλιτεχνικ, μπομ, γκι ομδα της ανατολικς πλευρς του Μανχταν. Βιβλα πως: "The Sophie Horowitz Story", "Girls", "Visions" & "Everything", εκδθηκαν απ μικρος εκδοτικος οκους σε μικρ τιρζ, μως καταφρανε να τη καθιερσουνε. Το "After Delores" εκδθηκε απ τον E. P. Dutton το 1988 λαβε ευνοκ κριτικ στους New York Times, μεταφρστηκε σε 8 γλσσες και της απφερε το American Library Association Stonewall Book Award, το 1989.
     Το επμενο μυθιστρημα της, το 1990, "People In Trouble" τανε το 1ο ργο τχνης που μιλοσε για τους φορες του AIDS. Το 1992 δημοσιεει το "Empathy", πειραματικ μυθιστρημα για τον ομοφυλοφιλικ ρωτα και κρδισεν παινο απ τις φεμινστριες συγγραφες: Fay Weldon & Kate Millet, μεταξ λλων. To "Rat Bohemia" (1995), νουβλα, μπκε στη λστα των 100 καλυτρων ομοφυλοφιλικν μυθιστορημτων απ' το The Publishing Triangle. Το ιστορικ μυθιστρημα, "Shimmer" (1998), διαδραματζεται στη Ν. Υρκη την εποχ του McCarthy. Πρωταγωνιστς, νας μαρος και μια λευκ ομοφυλφιλη, που στανται σαν εμβληματικο Αμερικανο και μες απ' τη ματι τους, επαναξιολογεται η μεταπολεμικ εποχ.
     Τα 2 non-fiction της βιβλα μχρι σμερα εναι: "My American History": ομοφυλοφιλικ ζω κατ τη διρκεια των ετν των Reagan & Bush (Rutledge, 1995). Πρκειται για συλλογ δημοσιογραφικν ρθρων που ξεκιν πριν απ την εκλογ Ργκαν το 1980 και καλπτει και το ξεκνημα της κρσης του AIDS. Περιλαμβνει επσης κποιες πολ σπνιες πληροφορες για τις πρτες μρες της κρσης του AIDS, που γραφτκανε για εφημερδες και περιοδικ. Στο βιβλο της "Stage Struck" (1998), θατρο, AIDS και μρκετινγκ της γκι Αμερικς, ανακατεονται με θαυμαστ τρπο, -πλοκ βασισμνη στην περα "La Boehm"- απ τη Σολμαν και κερδζει ξαν το American Library Association Stonewall Book Award. Το 1999 τλειωσε το 8ο μυθιστρημ της, "Τhe Child". Με τη μεσολβηση της συνθτιδας Diamanda Galas, εκδθηκε απ τους Carroll & Graf  το 2007 κι λαβεν λλη μια φορ παινετικς κριτικς. Το "The Mere Future" θα δημοσιευθε την νοιξη του 2009. Το φουτουριστικ αυτ μυθιστρημα διαδραματζεται στη Ν. Υρκη, που η μνη εργασα που 'χει απομενει εναι το Μρκετινγκ.
     Απ το 1979-1982, ταν μλος της CARASA (επιτροπ για τα δικαιματα μβλωσης κι ενντια στη κατχρηση στερωσης) και συμμετεχε σε μια δισημη πλον ενργεια, που αυτ και 5 λλες, αποκαλομενες The Women's Liberation Zap Action Brigade (Γυναικεα Ακτιβιστικ Απελεθερωτικ Ταξιαρχα), αναστατσανε μιαν ακραση αντι-μβλωσης σε συνδριο που 'τανε σε ζωνταν ραδιοφωνικ και τηλεοπτικ μετδοση. Το 1987, μαζ με τον παραγωγ ταινιν Jim Hubbard δρυσαν το The New York Lesbian & Gay Experimental Film Festival, -τρα λγεται MIX- και που βρσκεται πια στο 21ο τος του. Την δια χρονι μπκε στο ACT UP κι ταν ενεργ μλος για 5 τη. Συμμετεχε σε πολλς μικρς μεν αλλ δημσιες δραστηριτητες κι λαβε μρος στην δρυση του Οκου Εργασας. Συνελφθη ταν αυτ κι η οργνωσ της κατλαβαν τον Grand Central Station, διαμαρτυρμενοι για τον 1ο πλεμο του Κλπου, με σνθημα: "Χρματα για το AIDS κι χι για πλεμο". Το 1992, μαζ με 5 λλες δρυσαν το Lesbian Avengers, μια δραστρια οργνωση. Στη περιοδεα για το πλασσρισμα του βιβλου της "Εμπθεια", το 1992, επισκφθηκε τα γκι βιβλιοπωλεα του Ντου για να ξεκινσει συνεργασες.
     Ζει ακμα στην ανατολικ πλευρ του Μανχταν, που διαμρφωσε και διαμορφνει τον καμβ των ιστοριν που γρφει. να ισβιο ενεργ πολιτικ στλεχος, που αρκετς ημρες εβδομαδιαως κατ τη διρκεια του σχολικο τους, παρνει τον υπγειο, πορθμεο και 2 λεωφορεα και πηγανει στο Ιστ Βλατζ σε μια περιορισμνη τξη στο College Οf Staten Island, που εναι μνιμη καθηγτρια αγγλικν. Οι σπουδαστς της κθε 6μηνο μπορον να 'ναι: Ιταλοαμερικανοι, Αφροαμερικανοι, Υεμνιοι, Δομινικανο, Ατινο, Λιβανζοι, Αζροι, απ το Μπαγκλαντς, Κινζοι, Κορετες, Ρσοι, Αλβανο, Κοσοβροι κλπ.
     "Μερικο μλις μπορον να διαβσουν μεγαλφωνα και μερικο ξρουν 5 γλσσες", λει η δια. Εν πση περιπτσει, μαθανει τα ονματ τους απ τη βδομδα κι επσης τι σημανουν. Εργζεται τσο σκληρ μα πντα νομζει πως δε κνει κτι σημαντικ. Νομζει πως δεν εναι και τσο πετυχημνη, σο πιστεει πως της αξζει. Κι μως χει βραβευθε πολλκις.

                                                          Πτροκλος Χατζηαλεξνδρου

-------------------------------------------------------------------------------------------

                                                 Απρλης '08

     "Γαλαξιακ Αυτοκρατορα"

Συγγραφας: Ισακ Ασμοφ
Ττλος πρωτοτπου: "Foundation Series" 6 τμοι 1951
Εκδσεις:  ΚΑΚΤΟΣ 1978 κι εντεθεν
Μεταφραστς: Α. Ρικκης, Χ. Ξενολης, Μ. Ζουμπουλκη, Σ. Κωνσταντινα

     Πριν προχωρσω στη παρουσαση αυτς της σειρς βιβλων του θαυμσιου αυτο συγγραφα και για πρτη φορ απ ττε που ξεκνησα τοτες τις παρουσισεις, θα πιαστ απ κτι αρνητικ. Οι μεταφρσεις εναι μλλον απασιες, ο ορθογραφικς λεγχος και κατ' επκταση κι η επιμλεια, θα μποροσανε να χαρακτηριστονε φρικτς κι ευτυχς που το ργο αυτ εναι εξαιρετικ, ειδεμ θα 'χε καταποντιστε στα ρηχ λασπνερα της λθης, στη χρα μας. Επειδ μως εναι ργο καταπληκτικ αναγκζομαι να παρακμψω αυτς τις ...κακς λεπτομρειες και να μιλσω γι' αυτ σα να το διβασα στο πρωττυπο.
     Με τοτο το ργο, ο Ασμοφ ξαναχτζει, σαν λλος Δημιουργς, ολκερο τον κσμο, την ανθρωπτητα, το σμπαν, ξαναπεριγρφει τη πορεα απ το ακατργαστο, στο κατεργασμνο, ξαναστνει την λη φιλοσοφα κι ξαναπομυθοποιε, με πολ βαθις τομς, ,τι πολλο αγαπονε, ,τι πολλο μισσανε. Στο βιβλο του "Ακμα Κι Οι Θεο", που επσης συνιστ ανεπιφλακτα, οικοδομοσε τη τρισυπστατη φση των ανθρπων, μ' να μοναδικ μθο κι επειδ συνβη να το διαβσω πρτο, εχα μενει με κομμνη την ανσα. Αλλ ταν διβαζα τη "Γαλαξιακ Αυτοκρατορα" οι αντιδρσεις μου ταν απεργραπτες. Ριγοσα ολκερος με κθε σελδα, με κθε παργραφο, με κθε κεφλαιο και σε κθε τμο του. Ερωτετηκα πραγματικ, αυτ το πνημα και θαμασα στο πακρο τον δημιουργ του.
     Σκεφτετε λει, να γιντανε, μαθηματικ, να μπορε κανες να υπολογσει τις ενργειες της πλειοψηφας του κσμου, με πολ μεγλη προσγγιση, σε μιαν εξελιγμνη κοινωνα του μλλοντος. Σκεφτετε τον νθρωπο που θα μποροσε να φρει σε πρας να ττοιο ργο, μια ττοια ιδα και φυσικ σκεφτετε τις αλληλεπιδρσεις απ κυβερνντες, επανασττες, σφετεριστς κι υποψφιους ...διαδχους θρνων... Σκεφτετε επσης να κσμο τλειο, κομμνο μως σε πολλ μικρτερα κομμτια. Σκεφτετε, τα κομμτια αυτ, που αντ να θλουν να ενωθον στε να δημιουργσουν μιαν σο πιο καλ τελειοττα, να θλουν να εξαλεψουν τα υπλοιπα, στε να μενουνε μνα. Τλος σκεφτετε τ ρλο θα μπορε να παξει η Εκκλησα, σε λα τοτα και πως. Ε λοιπν ,τι και να σκεφτετε, σο και να σκεφτετε, ο Ασμοφ το 'χει καλψει, το 'χει μελετσει και σαν λλος προφτης γρφει, πριν πνω απ 50 χρνια, πρματα που βρκαμε, βρσκουμε και θα βρσκουμε μπρος μας. Γιατ μπορε ν' αλλξεις τον κσμο, αλλ χι και την ανθρπινη αδυναμα. Αυτ εναι προπντων και περπου πανομοιτυπη.
     Πριν κλεσω, θα 'θελα να κνω μνεα και σε δυο ακμα μοναδικ του ργα: Τη "Νχτα" και τον "Δισεκατονταετ 'Ανθρωπο". Το πρτο εναι το πιο πολυβραβευμνο κεμενο ΕΦ και θεωρεται πλον απ τα κορυφαα διηγματα του εδους και το δετερο γινε -μεταξ λλων- μια πολ καλ ταινα στον κινηματογρφο. Η ΕΦ, μπορε να 'χει φανατικος φλους φανατικος εχθρος, εγ, που δε μπορ να πω πως συγκαταλγομαι μτε στους μεν στους δε, δηλνω πως εναι κι αυτ να λογοτεχνικ εδος, που στις τξεις του μπορε κανες να βρει διαμντια πανκριβα. Γι' αυτ λοιπν πριν απορρψει κανες κτι, καλν εναι να το δοκιμσει χωρς καμμι προκατληψη. Τλος, επανρχομαι σ' αυτ που επα στην αρχ. Σκεφτετε αυτ το ργο να 'χε τχει καλτερης αντιμετπισης απ τον εκδοτικ... Κρμα κι ειλικριν λυπμαι.

     Ο Ισακ Ασμοφ (Isaac Asimov) γεννθηκε περπου 2 Γενρη 1920 -ακριβς ημερομηνα, για τεχνικος και γραφειοκρατικος λγους, δεν εναι σγουρη- στο Petrovichi of Smolensk Oblast της Ρωσας, απ την Anna Rachel Berman και τον Judah Asimov, εβρακ φαμλια υφαντουργν. Μετακομσανε στις ΗΠΑ, ταν τανε 3 ετν και καθς οι γονιο του μιλοσαν εβρακ κι αγγλικ στο σπτι, ο μικρς δεν μαθε ποτ ρσικα. Μεγλωσε στο Μπροκλιν της Νας Υρκης και κατφερε ν' αρχζει να διαβζει απ τα 5 και στις 2 γλσσες.
     Οι γονες του ανοξανε ψιλικατζδικο και περιμνανε πως ο γιος τους θ' ασχοληθε με το μαγαζ σα μεγαλσει. Πργματι, ξεκνησε μικρς, μα μια μρα, εδε στο μαγαζ να περιοδικ ΕΦ κι ρχισε να το διαβζει. Αυτ ταν. Η καριρα του ως ψιλικατζ εχε τελεισει. Στην εφηβεα, ρχισε να γρφει δικς του ιστορες και γργορα μλιστα ρχισε να τις πουλ σε παρμοια περιοδικ.
     Αποφοτησε απ το Πανεπιστμιο Κολομπια το 1939 και πρε ττλο Δρα στη χημεα το 1948. Στο μεταξ πρασε 3 χρνια, κατα τη διρκεια του 2ου Παγκ. Πολ., δουλεοντας στο Philadelphia Navy Yard's Naval Air Experimental Station. ταν τλειωσεν ο πλεμος, παραιτθηκε απ το στρατ, 9 μνες πριν λβει τη τιμητικ, τσι κι αλλις, αποστρτευση. Κατ τη διρκεια της συνολικς στρατιωτικς του σταδιοδρομας, φτασε στο βαθμ του δεκανα, επειδ ξερε γραφομηχαν. Απφυγεν επιμελς τις ατομικς δοκιμς του 1946 στην Ατλη Βikini.
     Γρφτηκε στο Πανεπιστμιο Βοστνης για να πρει διδακτορικ και παρμεινε κει, αλλ' χι ως εκπαιδευτικς. Το Πανεπιστμιο παψε να τον πληρνει το 1958. Παρμεινε στη σχολ ως Επκουρος Καθηγητς, προγεται το 1979 σε Πλρη Καθηγητ και τα προσωπικ γραπτ του απ' το 1965 και μετ αρχειοθετονται στην αναμνηστικ βιβλιοθκη Mugar του Πανεπιστημου, πινοντας 464 κιβτια, σε ρφια 71 μτρων συνολικ! Το 1985, γινε Πρεδρος της Αμερικανικς νωσης Ανθρωπιστν και παρμεινε σε κενη τη θση μχρι το θνατ του. Διδοχς του ταν ο φλος του κι επσης συγγραφας, Kurt Vonnegut. Παντρετηκε τη Γερτροδη Blugerman στις 26 Ιουλου 1942, με την οποα απκτησε 2 παιδι, τον David (1951) και τη Robyn Joan (1955). Μετ απ παρατεταμνη δισταση, χρισαν οριστικ το 1973 και παντρετηκε ξαν, την επμενη χρονι, τη Janet Ο. Jeppson.
     ταν νας claustrophile δηλαδ απολμβανε το κλεσιμ του σε μικρος χρους, μισοσε τα αεροπλνα κι τσι δεν κανε μεγλα ταξδια. Στον α' τμο αυτοβιογραφας του, αναφρει επιθυμα της παιδικς του ηλικας να 'χει δικ του πγκο πλησης περιοδικν, σε σταθμ Μετρ της Νας Υρκης και μσα κει φαντστηκεν τι θα μποροσε να κλειστε και ν' ακοει το βοισμα των τρανων. Τα επμενα τη, βρκε απλαυση στα κρουαζιερπλοια και σε πολλς περιπτσεις γινε μρος της ψυχαγωγας των κρουαζιερν, με συζητσεις για την ΕΦ. Η φυσικ επιδεξιτητ του τανε πολ φτωχ. Δεν μαθε ποτ να κολυμπ να οδηγε ποδλατο, αν κι μαθε να οδηγε αυτοκνητο και να το βρσκει απολαυστικ. Περιγραψε μλιστα, στο "Asimov Jokebook" του, την οδγηση στη Βοστνη, ως... "αναρχα στις ρδες".
     Πθανε 6 Απριλου 1992, κοντ στη σζυγ του, Janet και τα παιδι του απ τον πρτο γμο. 10 χρνια μετ, η κδοση της Janet Asimov, της αυτοβιογραφας του, "Αυτ Εναι Μια Καλ Ζω", αποκλυψε πως ο θνατς του προκλθηκε απ AIDS. Αξζει ν' αναφερθε πως εναι απ τους κορυφαους και πολυβραβευμνους συγγραφες του εδους, παγκοσμως.

--------------------------------------------------------------------------------------------


                                       Μρτης '08

  Μργκαρετ 'Ατγουντ: «Η Κλφτρα Κσσα»

Ττλος Πρωτοτπου:     «
The Robber Bride»
Συγγραφας:                
Margaret Eleanor "Peggy" Atwood
Μετφραση:                φη Καλλιφατδη
Εκδσεις:                     ΩΚΕΑΝΔΑ
Α' κδοση:                   1993
Α' κδοση Ελλδα:        1/1996
Σελδες:                        599
Τιμ:                           14-15
Euro

     Πριν καμμι δεκαρι χρνια, εχα την ευχαρστηση, τη τχη κι .τι λλο βλει ο νους, να γνωρσω προσωπικ την φη Καλλιφατδη. Πρκειται για ικαντατο, ευφυστατο κι εκπληκτικ κορτσι με δουλει εντυπωσιακτατη, καθς μετρ πλον τσες και τσες μεταφρσεις. Μεταξ αυτν, εκενες τις θαυμσιες, των ργων του Ουμπρτο κο (νομα Του Ρδου, Εκκρεμς Του Φουκ κ.λπ). Μια σπινθηροβλα παρουσα, που 'χει συμβλλει τα μγιστα στο να προγει τη λογοτεχνα, απ το πστο του μεταφραστ. πως χω ξαναπε και παλιτερα, ο μεταφραστς εναι σα να ξαναγρφει το βιβλο. Δεν εναι δικ του η ιδα, αλλ μεταφρει να κεμενο απ τη μια γλσσα στην λλη κι εκτς των δυσχερειν που 'χει αυτ η εργασα, θα πρπει και να μπορε να περαστε επιτυχς και στην λλη μερι και να μη χσει μτε την ουσα, μτε την αξα του.
     Τρα που κλησε πολ νερ στο αυλκι απ ττε, η τχη το 'φερε να πισω στα χρια μου μιαν λλη δουλει της, το βιβλο για το οποο θα μιλσω τρα. θελα λοιπν πριν αναφερθ σ' αυτ, να εξρω τη προσφορ της στα νεοελληνικ γρμματα κι ευκαιρας δοθεσης να ξανασυγχαρ τις Εκδσεις Ωκεανδα, για λλη μια πολ προσεγμνη δουλει τους. φη μου, να 'σαι καλ, σε χαιρετ.
     Η «Κλφτρα Κσσα» της Μργκαρετ 'Ατγουντ εναι παρξενο βιβλο και πολ διαφορετικ, απ τα συνηθισμνα. Αν εκτυλισστανε μλιστα σ' ανλογο περιβλλον θα μποροσε να χαρακτηριστε εξωτικ. Η συγγραφας, αναλει με μαστορι κι εκπληκτικν ακρβεια τους ρως της, στνει θαυμσια τον ιστ της ιστορας, βυθζει το νυστρι-πνα της αρκετ βαθι στην ανθρπινη προσωπικτητα κι τσι τα πρσωπα βγανουνε στο φως, σε μιαν πλετη οπτικ κθεση. Δεν εναι υπερβολ να πω, πως το μεγαλτερο μρος του βιβλου, εκτυλσσεται κυρως μσα στις ηρωδες, -τσσερις φλες. Διαφορς των δυο φλων, σχσεις, μχια συναισθματα καλ κακ, διαπλκονται λα μαζ και το καθνα ξεχωριστ. Η πορεα δυνατ, σφριγηλ κι ακαταμχητη, ευρηματικ και συναρπαστικ, καθηλνει τον αναγνστη.
     Η λεπτομερς κι χι κουραστικ, ανατομα των ηρων σε καθησυχζει κι εκε που λες πως σ' χει πρει απ το χρι να σε οδηγσει προς το ασφαλς λιμνι της λσης, εκε ακριβς σε αφνει, σου τραβ και το χαλ κτω απ τα πδια. τσι οι αμφιβολες σ' ελεθερη πτση θα προσγειωθον ανμαλα, κνοντας να επανεξεταστε λη η κατσταση απ την αρχ. Μπως τχα... Αν κι εφσον...
     Πργματι, μοναδικ μπνευση και πλοκ, πολ καλ και βαθι ματι. Δικαως θεωρεται η συγγραφας, ,τι καλτερο χει να επιδεξει ο Καναδς στη Παγκσμια Λογοτεχνα, -μαζ με τον Ματ Κον φυσικ. Δε χρειζεται να προσθσω τποτ' λλο, οι συντελεστς του βιβλου εγγυνται για την ποιτητ του.
------------------------------------------------------------------
  Η Μργκαρετ Ελανορ "Πγκυ" 'Ατγουντ εναι συγγραφας, ποιτρια, κριτικς λογοτεχνας και μια εκ των πρωτοπρων Καναδν γυναικν συγγραφων. Γεννθηκε στην Οττβα του Οντριο, στις 18 Νομβρη 1939. Πρασε τα παιδικ της χρνια στο βρειο Οντριο και το Κεμπκ κι ρχισε να γρφει σ' ηλικα 5 ετν "διδακτικ θεατρικ ργα, ποιματα, εικονογραφημνες ιστορες κι να ημιτελς μυθιστρημα". Σποδασε στο Κολγιο Βικτρια κι αργτερα στο πανεπιστμιο του Τορντο πρε το πτυχο της, κατπιν πρε Master στο Radcliff College, για να χρνο μεταπτυχιακ και μετ λλα 3 χρνια στο Χρβαρντ.
     ζησε κατ καιρος σε διφορα μρη της Β. Αμερικς αλλ και του υπλοιπου κσμου, μχρι να επιστρψει στο Τορντο που και ζει αυτ τη στιγμ. Ταξδεψε πολ κι λλαξε διφορα επαγγλματα: ταμας, σερβιτρα, σμβουλος κατασκηνσεων, λκτορας της αγγλικς λογοτεχνας και τλος, συγγραφας. Εκτς απ καθιερωμνη ποιτρια, εναι σμερα η διασημτερη πεζογρφος και κριτικς του Καναδ. Πεζογραφματ της χουν μεταφραστε σε περισστερες απ 20 γλσσες. Αν κι εναι ευρως γνωστ για τα μυθιστορματ της, εκδδει επσης συνεχς ποηση. Τα ποιματ της εναι συνθως επιγρμματα. Εναι παντρεμνη με τον μυθιστοριογρφο Γκρεμε Γκμπσον, εν το 1976 απκτησε κρη, τη Τζες 'Ατγουντ Γκμπσον.
     Τα γραπτ της εστιζονται συχν σε φεμινιστικ θματα κι ενδιαφροντα, τα οποα μελετ κνοντας χρση διαφρων καλλιτεχνικν υφν. Μερικο κριτικο πιστεουν πως το πρτο της μυθιστρημα, «The Edible Woman» (Η Φαγσιμη Γυνακα), που μελετοσε τη γυναικεα δυσαρσκεια, προμηνει θματα φεμινισμο δετερου κματος. Επσης χει τη φμη ατμου με μεγλο ενδιαφρον για τον Καναδ και τη καναδικ μυθοπλασα, να θμα που εμφανζεται και στα σκηνικ και την ατμσφαιρα του μυθοπλαστικο και μη, ργου της. Στα '60ς  & '70ς συνδθηκεν επσης με τον καναδικ εθνικισμ.

     «Η Φαγσιμη Γυνακα», το πρτο της μυθιστρημα, κυκλοφρησε το 1969 (ελλ.: εκδ. Γρμματα). Ακολοθησε το «Surfacing» (Ανδυση, εκδ. Εστα) το 1972 κι «Η Διπλ Ζω Της Τζαν Φστερ» το 1976 (εκδ. Γρμματα). Στη χρα μας κυκλοφορον επσης τα μυθιστορματα: «Η Ιστορα Της Πορφυρς Δολης», «Μτι Γτας», "To 'Αλλο Πρσωπο Της Γκρις», "Ο Τυφλς Δολοφνος» (Βραβεο Booker 2000), «ρυξ & Κρικ», η εκ νου διγηση του μθου της Πηνελπης και του Οδυσσα με ττλο «Πηνελοπειδα» και το αυτοβιογραφικ δοκμιο "Συνομιλντας Με Τους Νεκρος».
------------------------------------------------------------------------------------------

                                    Φλεβρης '08

Ματ Κον:               "Και Το Λγο Φως Τη Νχτα Φτνει..."
Ττλος πρωτοτπου:    "Elizabeth And After…"
Εκδοτικς Οκος:          ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
Μετφραση:
                Βκυ Σταματκη
τος A' κδοσης:         09/2000
Σελδες:                      320
Τιμ:                          14-15 Euro

     Οι διακοπς τελεισανε και ξαναγυρνμε φρσκοι πσω στη ρουτνα της πλης, ρουτνα μως που μπορε να μετριζεται και να ξεχνιται τελεως ταν διαβζει κανες να καλ βιβλο. Τοτο τον μνα λοιπν χω τη χαρ να παρουσιζω να απ τα καλτερα βιβλα που διβασα ποτ, -με νεση θα το εντασσα στα εκοσι κορυφαα αναγνσματ μου. Πρκειται για το «...Και Το Λγο Φως Τη Νχτα Φτνει...» του Ματ Κον.
     Αρπζω την ευκαιρα να ξεκαθαρσω πως δρω εντελς παρορμητικ κι αυθρμητα, μιας κι χω την απλυτη ελευθερα της επιλογς του εκστοτε προς παρουσαση βιβλου, απ το σνολο των αγαπημνων αναγνωσμτων μου κι τσι, φυσικ και μου αρσουν λα σα παρουσασα και θα παρουσισω στο μλλον. Απλ, μερικ τα ξεχωρζω λιγκι περισστερο. Θα κλεσω τοτη τη παρνθεση λγοντας πως ο αρχικς μου σκοπς ταν να παρουσισω κλασσικος συγγραφες και ττλους κι η αρχ με τον Ονορ Ντι Μπαλζκ και το "'Αγνωστον Αριστοργημ" του, το μαρτυρ. Μα στερα σκφτηκα πως λοι μας λγο-πολ, χουμε ακοσει στω και κτι, για τους Φλωμπρ, Σταντλ, Ντοστογιφσκη κ.λπ. εν π.χ. για τον καημνο -εκπληκτικ- Ματ Κον, εμαι ββαιος πως αρκετο απ μας -κι εγ πρτος απ' λους- δεν εχαμε πρει καν μυρωδι πως υπρξε κι γραψε. τσι αποφσισα να παρουσιζω σε τοτο τον πρτο κκλο, μερικ απ κενα τα βιβλα που βρσκονται καθ' οδν -κατ τη προσωπικ μου γνμη- προς τα μελλοντικ κλασσικ αναγνσματα.
     Ε λοιπν ο Ματ Κον υπρξε κι γραψε μεταξ λλων το "Elizabeth And After" -προσωπικ θα το προτιμοσα σα ττλο, απ την ελληνικ εκδοχ- που το διβασα και μαγετηκα. Πρκειται για να χρονικ οδοιπορικ με κεντρικν ξονα μια γυνακα, την Ελζαμπεθ και μια σειρ λεπτοπλκων ιστοριν που στνονται τριγρω, πνω και μσα της και που ταν αυτ αφνει τοτο τον κσμο, θαρρες και χνεται το κοντρι σ' αυτ το γατανκι κι οι ιστορες τενουν να διασπαστονε φυγοκεντρικ, αλλ χι αμσως, μιας κι η δναμη της συνθειας και της γυνακας αυτς, τις κρατ ακμα κοντ. ταν μως πια διασπνται σχηματζουν νους μικρος καμβδες, μικρτερης μως ισχος.
     Η ηρωδα, που απ την αρχ γνωρζουμε πως χει πια χαθε, εναι μια ικαν, δυνατ, ερωτικ και μαχητικ γυνακα, παγιδευμνη κι η δια στον διο τον καμβ της, επιδρ στους γρω της σο ζει και μλιστα θετικ κυρως κι ταν χνεται, ο κσμος γρω της αναζητ απεγνωσμνα, να βρει το χαμνο κντρο του, να νο επκεντρο. Ο συγγραφας αγωνζεται σθεναρ να κρατηθε ουδτερος κι αρατος παρατηρητς-οφθαλμς ος τα πανθ' ορ- δχως να μεροληπτε φανερ και τελικ το καταφρνει. Επσης καταφρνει να στσει και να υποστηρξει τους χαρακτρες του -και στνει πρα πολλος χαρακτρες με μεγλη γκμα σ' αποχρσεις/εκφνσεις. Εκε ακριβς εναι να μεγλο μρος της μαγεας του βιβλου. Η τση διασπορ ...δυνμεων σε τσους πολλος χαρακτρες δεν αποδυναμνει το βιβλο, μτε κποιος εξ αυτν εμφανζεται πρχειρα, αντθετα, απογεινει την απλαυση της ανγνωσης.
     Η μετφραση εξαιρετικ, η δουλει του εκδοτικο θαυμσια κι αυτ επσης εναι μρη της μαγεας του και θα πρπει να τα πω. ν λλο μεγλο μρος της μαγεας του, τλος, εναι η δναμη της διας της ιστορας, που φυσικ οφελεται στο μεγλο ταλντο και την μπνευση του πρωρα χαμνου αυτο μεγλου Καναδο συγγραφα. Εμαι ββαιος πως σε λγα χρνια το βιβλο αυτ θα ‘ναι κλασικ στο εδος του.

        Matt Cohen

     Γεννθηκε στις 30 Δεκμβρη 1942 στο Κνγκστον του Οντριο, Καναδ. Πρε πτυχο και μεταπτυχιακ στη πολιτικ φιλοσοφα απ το πανεπιστμιο του Τορντο και προς το τλος της 10ετας του '60, δδαξε στο Πανεπιστμιο McMaster. Στα 26 του εξδωσε τη πρτη του νουβλα. Μεταξ 1969-99, χει δημοσιεσει περισστερα απ 20 βιβλα, συμπεριλαμβανομνων μυθιστορημτων, διηγημτων, ποιητικν συλλογν και 2 βιβλα για παιδι, εντυπωσιακ ργο που του πρσφερε τον διεθν θαυμασμ και το Βραβεο Τεχνν Τορντο.
     τανε 2 χρονις νικητς του National Magazine Award  για τα διηγματ του και νικητς του John Glassco Translation Prize. Κατεχε μνιμην δρα σε διφορα καναδικ πανεπιστμια κι επσης ταν επκουρος καθηγητς στο Πανεπιστμιο της Μπολνια, στην Ιταλα το 1985. Δδαξε στα εργαστρια διφορων συγγραφων, διβασε απ την εργασα του κι δωσε διαλξεις σ' λο τον κσμο. Ιδρυτικ μλος της νωσης Συγγραφων Καναδ, υπηρτησε κι εκε εξαιρετικ για πολλ χρνια τη.
     Ο Ματ Κον πθανε στις 2 Δεκμβρη 1999, μετ απ σντομη μχη με τον καρκνο των πνευμνων, σ' ηλικα 57 ετν μα πρλαβε να τιμηθε και με το Κρατικ Βραβεο Καναδικς Λογοτεχνας, απ το τελευταο του βιβλο με ττλο "Elizabeth And After…" Το ργο του μεταφρστηκε σε λο τον κσμο, εν ο διος θεωρεται νας απ τους σημαντικτερους συγγραφες του Καναδ.
                                                                                            Π. Χ.
-----------------------------------------------------------------------------------------


                                     Γενρης '08

Ττλος: "Σαν Νερ Για Ζεστ Σοκολτα"       

Συγγραφας:  Laura Esquivel

Εκδσεις:  ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Α' Ελληνικ κδοση:  1994

Μετφραση:  Κλατη Σωτηριδου-Μπαρχας

Σελδες:  260

Ττλος πρωτοτπου:  "Like Water For Chocolate"

     Καιρς διακοπν πλον (σσ. εχε γραφτε για παρουσαση Αυγοστου) κι εναι ρα για κτι ευχριστο, δροσερ, γλυκ και γευστικ. Εναι καιρς για λγη ζεστ σοκολτα, απ τα μαγικ χρια της Λουρα. Ξρω πως κυκλοφορονε πολλ βιβλα μαγειρικς, γκουρμ λλως πως. Ξρω πως κυκλοφορονε πολλ ερωτικ βιβλα. Θαυμσια, καλ, μτρια... Κενο που δεν ξερα κι σως κι εσες, εναι πως κυκλοφορε να βιβλο που 'ναι κι απ τα δυο, χωρς να 'ναι κι απαρατητα, μα... τλος πντων.

     'Ανοιξα μ' ντονο σκεπτικισμ το πνημα τοτο, προετοιμασμνος να ...φω στη μπα κτι σνηθες, γλυκανλατο κι ακμα-ακμα προετοιμασμνος να το παρατσω στη πρτην ευκαιρα, να πισω κτι λλο και μετ να φροντσω να το φρει η τχη, να μη το ξαναπισω ποτ ξαν. χει συμβε, σας τ' ορκζομαι, αυτ στο παρελθν. Ε λοιπν σας πληροφορ πως τη πτησα! Το βιβλο αυτ κατφερε να με καθηλσει και μλιστα με πολλος τρπους.

     Φανταστετε μια πολυπλκαμη σειρνα που στην αρχ αφνεσαι να ενδσεις στα θλγητρ της απ περιργεια και μνο. Μετ, -πλοκμι το πλοκμι- σε κερδζει και μνεις κοντ της. στερα δε θες με τποτα να ξεκολλσεις και να τελεισει κι ταν αυτ συμβανει, δυστυχς, -γιατ ναι... δυστυχς τελεινει κποια στιγμ, σως το μνο εμφανς ...μειονκτημ του- γυρνς σα χαμνος τις λιγοστς, τελευταες, σχεδν δειες σελδες μπας κι χει ξεμενει κτι ακμα να γευτες απ τη μαγεα, εκε που αναγρφει το που, το πς, το γιατ και το πτε τυπθηκε -μχρι και ποιος τανε βρδια νυχτοφλακας στον εκδοτικ ταν παραδθηκε- και τα διαβζεις ακμα μαγεμνος, γιατ σε κρατ το τελευταο ρωμα αυτς της ακμα ζεστς σοκολτας. Σε γοητεουν ακμα κι αυτς οι ...χρηστες πληροφορες, πως σηκνεις την δεια πια κοπα για να στραγγξεις και τις τυχν τελευταες ρουφηξις της. Κι ταν κλενεις με βαρι καρδι το εξφυλλο, ξαναγυρνς στην αρχ, πυρετωδς, για να ξανακοιτξεις μπας και σου ξφυγε τποτε, τποτε τελευταα στοιχεα για τη συγγραφα και πει λγοντας.

     τσι κανα και ττε πρσεξα τ' νομα της μεταφρστριας: Κλατη Σωτηριδου-Μπαρχας! Μια θαυμσια μεταφρστρια εξειδικευμνη στις λατνικες γλσσες και κρια μεταφρστρια του λατρεμνου μου Γκαμπριλ Γκαρσα Μρκες. Η γυνακα καταφρνει θαυμσια πρματα στις δουλεις που 'χει κνει, -κι χω διαβσει μχρι σμερα- και βρσκω την ευκαιρα να τη συγχαρ και δημσια. Επσης να εξρω τη προσεγμνη κδοση απ την Ωκεανδα. Μπρβο τους!

     Κλενω τη παρνθεση κι επανρχομαι στο βιβλο. Πρκειται για να ξοχο βιβλο εξωτικς μαγειρικς, να ερωτικτατο βιβλο με πμπολλους, ντονους και κομψος τνους αισθησιασμο και παρλληλα χρονικ μιας εποχς, παλις και κπως ... πρωτγονης. να βιβλο θηλυκ, απ μια γυνακα ταλαντοχα, λατνικο κι απολαυστικ μχρι τη τελευταα ...σταγ... εεε σελδα, -ναι! ναι... κι αυτ με τις χρηστες πληροφορες.

     χι, μην αναζητσετε αβυσσαλα βθη κι υψηλ φιλοσοφικ σκψη. 'Αλλωστε ποις ξρει αν αυτ η μαστορι στο να φτιχνει κανες μιαν εξασια ζεστ σοκολτα, δε κρβει μεγλη δση σοφας. ταν κποτε ρωτσαν οι μαθητς, να κινζο σοφ δσκαλο για το μυστικ της ευτυχας, επε: «Να φτιχνεις τσι το σπτι σου, στε τον χειμνα να φαντζει ζεστ, το καλοκαρι δροσερ και να φτιχνεις το τσι σωστ, παραδοσιακ, τσι στε να το απολαμβνεις πλρια». Οι μαθητς εξανστησαν: «Αυτ εναι Δσκαλε το μυστικ της Ευτυχας; Σιγ, και ποις δε το ξρει»; Ττε ο δσκαλος απντησεν συχα: «Δεξτε μου στω κι να που να κνει λα σα επα κι εγ θα πω να καθσω στα γνατ του να γνω μαθητς του»!

     Αναζητστε λοιπν την ευτυχα του ν' απολασετε μιαν μορφη ζεστ σοκολτα τα δειλιν των διακοπν σας, γιατ λα μαζ τα στοιχεα του βιβλου αυτο το καθιστον μια θαυμσια επιλογ γι' αυτς.

  Η Λουρα Εσκιβλ γεννθηκε στις 30 Σεπτμβρη 1950 στη Πλη Του Μεξικο, που και ζει με τον ντρα και τη κρη της. 'Αρχισε τη σταδιοδρομα της διδσκοντας και γρφοντας θεατρικ ργα για παιδι. γραψεν επσης πολλ κινηματογραφικ σενρια. Το πρτο της μυθιστρημα, "Σαν Νερ Για Ζεστ Σοκολτα" (1989), γνρισε πρωτοφαν επιτυχα. Μεταφρστηκε σε 35 γλσσες, ταν πνω απ χρνο στη λστα των best-sellers στους New York Times και πολησε πνω απ 3.000.000 ανττυπα!

     Το βιβλο γυρστηκε κινηματογραφικ ταινα σε σενριο της διας με σκηνοθτη τον Αλφνσο Αρου, τον σζυγ της. Γι' αυτ το σενριο κρδισε το 1992, το Βραβεο Αριλ, που απονμει η Ακαδημα Επιστημν & Κινηματογραφικν Τεχνν του Μεξικο, το Βραβεο Σλβερ Ογκο (στο 28ο Διεθνς Φεστιβλ Κινηματογρφου του Σικγου) και το 1993 το Βραβεο Διεθνος Φεστιβλ Κινηματογρφου του Χιοστον. Το 1994 της απονεμθηκε το γνωστ Βραβεο Βιβλου Της Χρονις των Αμερικανικν Βιβλιοπωλεων -πρτη φορ σε ξνο συγγραφα! Το 1995 εκδθηκε το μυθιστρημ της "Ο Νμος Της Αγπης" κι στερα τα ργα: "Intimas Suculentias", "Tratato Historico De Cocina" (1998) κι "El Libro De Las Emociones" (2000). Το μυθιστρημα "Γργορος Σαν Τον Πθο" εκδθηκε το 2001.
                   Καλ Χρονι Σ' λο Τον Κσμο     Πατ. Χατ.

-------------------------------------------------------------------------------------------

                                       Δεκμβρης 2007

Ττλος: "Χινια Πνω Στους Κδρους"                         

Συγγραφας: Ντιβιντ Γκοτερσον
Εκδσεις: Ψυχογις 1997

Μετφραση: Τρακγλου Μαρα-Ρζα

Σελδες: 480

Ττλος πρωτοτπου: David Guterson's "Snow Falling On Cedars"

     ταν μια μικρ κοινωνα βρσκεται σε κατστασην ηρεμας, μπορε να μη φανεται τποτε κι λα να βανουνε καλς. Αν μως συμβε κτι και σπσει το -τελικ- εθραυστο περβλημα αυτς της ηρεμας, ρχονται στην επιφνεια, να σωρ πργματα που καλτερα θα 'ταν να μνανε κρυμμνα. Κατ' λλους, καλτερα να σπζει το σπυρ και να τινζεται το πον, στε η αποθεραπεα των πσχοντων ιστν ν' αποκαθσταται καλτερα, πληρστερα, καθαρτερα κι ασφαλστερα.

     Τελικ ποι εναι το καλτερο; Το βιβλο αυτ επιχειρε ν' ανατμσει μια ττοια περπτωση, -που δυστυχς υπρξε πραγματικτητα, σε μια πολ δσκολη περοδο της παγκσμιας ιστορας. Ο συγγραφας καταφρνει να κρατηθε εκπληκτικ ουδτερος, θαυμαστ τμιος και να μας επιτρψει, εμς τους αναγνστες, να καταχωρσουμε στο νου μας, στηριγμνοι στα ιδανικ και τα πιστεω μας, το καθετ. Καταφρνει να παραμενει φαινομενικ απαθς ακμα κι ταν περιγρφει-εξιστορε, περιπτσεις προκαταλψεων και ρατσισμο, καταφρνει να μη παρασυρθε στο μελ, ακμα κι ταν μιλ για να μεγλο ρωτα και σαν παρατηρητς-ξεναγς μας συνοδεει στο κσμο που στνει στις σελδες του. Φυσικ, στο τλος, εναι ορατ να πικρ κλεσιμο του ματιο, ταν μας αποχαιρετ με τον επλογ του.

     Τα χινια ταν ρχονται, πφτουνε παντο. Πνω στους κδρους μπορε να λυσουν ταν ρχεται η νοιξη. Τα χινια που καλπτουνε τις ψυχς μας μως, μπορε να μη λωσουνε ποτ. Ττε το κρο εναι αφρητο...

     Συγχαρητρια λλη μια φορ και στις Εκδσεις Ψυχογις, πως και στη μεταφρστρι του, για τη θαυμσια δουλει και σ' αυτ το βιβλο. (Υπενθυμζω τη προηγομεν μου παρουσαση στο βιβλο "Λευκ Χαμγελο Σε Μαρο Φντο" των διων εκδσεων). Πραγματικ χρηκα τη συναρπαστικν αυτν ανγνωση σ' αυτ το εξαιρετικ βιβλο απ τη πρτη μχρι και τη τελευταα σελδα του.


 Ο Ντηβιντ Γκοτερσον (David Guterson) γεννθηκε στο Σιτλ στις 4 Μη 1956, γιος του διακεκριμνου δικηγρου για ποινικ κι εγκληματολογικ θματα, Murray Guterson. Σποδασε στο Πανεπιστμιο Ουσιγκντον, που υπρξε μαθητς του συγγραφα Charles Johnson. ταν εκε που ανπτυξε τις ιδες του για την ηθικ λειτουργα της λογοτεχνας: Οι "συγγραφες δε πρπει να υπαγορεουν στους ανθρπους την ηθικ τους και πως πρπει να εναι. Πιστεω πως πρπει να θτουν τα ηθικ ερωτματα κι αυτ το θεωρ σημαντικ τους υποχρωση. Ακμα, λγοι συγγραφες το κνουν αυτ",  επε σε μια πρσφατη συνντευξη.

     Αργτερα μετακμισε στο νησ Bainbridge στο Puget Sound, δδαξε αγγλικ στο τοπικ γυμνσιο κι ρχισε την αθλητικ δημοσιογραφα και μχρι σμερα εναι συμβαλλμενος συντκτης στο περιοδικ Harper. Τα βιβλα του περιλαμβνουν μια συλλογ διηγημτων: "Η Χρα Μπροστ Μας", "Η Χρα Πσω Μας", (προερχμενο απ το "Τργο Την 'Ανοιξη", 1996), οικογενειακ θματα: "Γιατ Η Διδασκαλα Σπτι χει Νημα" και "Χινια Πνω Στους Κδρους", που μεταφρθηκε στον κινηματογρφο και που με τ' οποο κρδισε το 1995 το PEN/Faulkner Award.

                         Χρνια Πολλ Σ' λο Τον Κσμο!!!    Χατ. Πατ.

--------------------------------------------------------------------------------------------


                                     Νομβρης 2007

     Τοτη τη φορ λω να ξεκινσω κπως διαφορετικ... τσι σα παραμθι...

Ας υποθσουμε λοιπν πως να ζευγρι απ τη Τζαμικα, ρχεται να εγκατασταθε στη Βρετανα. Ποιοι λγοι θα τους καμαν να προυν αυτ την απφαση; Πολλο και διφοροι. Κυρως πιστεω, η αναζτηση μιας καλτερης τχης, μιας καλτερης ζως. Στο μεταξ σο αναζητοσαν αυτ τη τχη σκεφτκανε πως θα 'τανε καλ να κνουν να παιδκι, να κοριτσκι για την ακρβεια. Το κοριτσκι αυτ ταν μεγλωσε, γνωρστηκε συμπτωματικ, κτω απ εντελς τυχαες συνθκες, μ' ναν ντρα βρεταν κι επσης κτω απ περεργες συνθκες, παντρευτκανε και κνανε κι αυτο να κοριτσκι. Πριν φτσουμε στο κοριτσκι μως, ας σκεφτομε παρακαλ πολ, τ βρκαν αυτο οι μετανστες στη να τους πατρδα; Τ κερδσανε και τ χσανε, τ ξεχσανε και τ βισανε; Πς γινε η ζω τους και πς, μες απ τις ανθρπινες κι επαγγελματικς σχσεις που συνψανε, καταφρανε να πορευτονε στο βο τους; Τ αντιμετωπσανε κι ως ποι βαθμ αλλοτριθηκαν επιδρσανε στον περγυρ τους.

     Το κοριτσκι αυτ λοιπν μεγαλνοντας, κατφερε να μπει στο πανεπιστμιο και στο πρτο κιλας τος, χι μνο κατφερε να συντξει προσχδιο μυθιστορματος, μ' αλθειες και φανταστικ κομμτια, αλλ και να το μοσχοπουλσει σε κποιον εκδοτικ οκο. πειτα απ λγα χρνια κατφερε να το φρει σε πρας και να το κμει να best-seller  που λγο αργτερα κατφερε να της αποφρει ευρεα αναγνριση και πρσφατα, πολ μεγλη βρβευση! Μχρις εδ χουμε παραμυθικ πραγματικτητα κι να βιβλο.

     Το θμα του βιβλου; Ε φυσικ λα τοτα τα ερωτηματικ, που σας θεσα στη πρτη παργραφο, που τα εντοπζει και τα επεξεργζεται με τρπο θαυμαστ. Το θαυμαστ, δε βρσκεται στο πως ξεδιπλνει να προς να, τοτα τα ερωτματα, μσω ενς θαυμσιου αληθινο μθου, δε βρσκεται μτε στη μεγλη επιτυχα του βιβλου, οτε καν στο νεαρ της ηλικας της και στην ωριμτητ της, μνο. Βρσκεται στο σνολο λων αυτν και στο εξαιρετικ στσιμο. Πργματι, στνει αριστοτεχνικ κι αριστουργηματικ το δμημ της χρησιμοποιντας στοιχεα απ την δια τη ζω της. Αν δεν τανε θαυμσιο μυθιστρημα, θα μποροσε να 'ναι εκπληκτικ δοκμιο για τη πολυπληθυσμικτητα στη Βρετανα, αλλ κι αλλο. χι! Δεν εναι να κουραστικ επιστημονικ δοκμιο. Ναι! Εναι να θαυμσιο, ευχριστο μυθιστρημα-ρευνα, γραμμνο μλιστα με πρα πολ καλ χιομορ, πργμα που το απογεινει ακμα πιτερο και μας χαρζει μοναδικς αναγνωστικς στιγμς.

     Κυρες και κριοι, χω τη μεγλη τιμ κι ευχαρστηση να σας παρουσιζω τη Ζιντι Σμιθ και το βιβλο της: "Λευκ Χαμγελο Σε Μαρο Φντο", απ τις Εκδσεις Ψυχογις, που πρσεξαν ιδιατερα κι επιτυχημνα τη δουλει της μικρς αυτς κοπλας. Πολ καλ, προσεγμνη μετφραση και στσιμο κι αξζει να μεγλο μπρβο στον εκδοτικ οκο.

 Η Ζιντι Σμιθ (Zadie Smith) γεννθηκε τον Οκτβρη του 1975  στο Λονδνο που και ζει μχρι σμερα. Σποδασε αγγλικ φιλολογα στο Κμπριτζ. Το 2003 συμπεριλφθηκε στη λστα των 20 καλτερων νων συγγραφων του περβλεπτου λογοτεχνικο περιοδικο Granta. Το 1ο της μυθιστρημα, "Λευκ Χαμγελο Σε Μαρο Φντο" τιμθηκε με τα βραβεα Guardian for first book, Whitbread First Novel, Whitbread Book of the Year, James Tait Black Memorial, British Book Awards Newcomer of the Year, FrankfurteBook Award και Commonwealth Writer's First Book εν και το δετερο της βιβλο, "Συλλκτης Αυτογρφων", δε πρασε απαρατρητο. Τιμθηκε με το βραβεο Jewish Quarterly Wingate Literary Prize for Fiction, εν ταν υποψφιο για τα βραβεα Orange και Booker. Το "Στην Ομορφι Που Χνεται" εναι το αποτλεσμα των προσπαθειν και της συγγραφικς ωριμτητς της, αφο τιμθηκε το 2006 με τα βραβεα Orange (βραβεο καλτερης γυνακας λογοτχνιδας), Somerset Maugham  και Commonwealth Writer's Regional Award εν ταν υποψφιο για τα βραβεα Booker κι IMPAC.

 Τρα πια το κορτσι αυτ εναι 32 ετν και ζει με τον σζυγ της, επσης λογοτχνη, Νικ Λερντ (Nick Laird), απ το 2004.

        Ττλος: «Λευκ Χαμγελο Σε Μαρο Φντο»

                        Συγγραφας: Ζιντι Σμιθ

                            Εκδσεις: Ψυχογις

              Α' Ελληνικ κδοση: 2001

                        Μετφραση: Ρνα Χατχοτ

                              Σελδες: 541

             Ττλος πρωτοτπου: Zadie Smith "White Teeth"

----------------------------------------------------------------------------------------------

                                     Οκτβρης 2007

     Να σας πω την αλθεια, εχα προγραμματσει τοτο το μνα να μιλσω για κποιο λλο βιβλο, -δεν χει επ του παρντος σημασα να πω ποι μιας και θα το δετε προσεχς-, αλλ η τχη το 'φερε να πσει στα χρια μου το σημεριν... θμα μου, να με κερδσει τσο και σε τσους τομες, στε να παρακμψω τη σειρ. Αλλ δεν εναι μνον αυτ. Υπρχανε κι λλοι αποτρεπτικο παργοντες, απ μιαν απλ κι ηλθια στοχιση κι εξηγ αμσως. Απ να σημεο κι στερα, στη ζω μου αντιπθησα τους ψυχολγους και γενικτερα δεν χω τη καλτερην εντπωση για τη ψυχανλυση. Πστε με μεροληπτικ, προκατειλημμνο, μα τοτο δεν λλαξε ακμα κι ταν σχετστηκα, εκτς ιατρεων, με τη "φρα" αυτ. Επσης, για να κλεσω το αρνητικ κλμα που 'χε σωρευτε πριν ανοξω το βιβλο τοτο, χοντας διαβσει σε πολ μικρ ηλικα το «Τδε φη Ζαρατοστρας» του Φ. Ντσε και μην χοντας καταφρει να εισχωρσω -πως τανε μλλον φυσικ- στον τρπο σκψης και γραφς του μεγλου αυτο φιλοσφου, εχα επσης αναπτξει, ναν αρνητισμ, εξσου μεροληπτικ και προκατειλημμνο.
     'Ανοιξα λοιπν μ' λον αυτ τον αρνητισμ να με διακατχει, το βιβλο του ρβιν Γιλομ με ττλο: «ταν κλαψε Ο Ντσε» μνο και μνο απ τρομερ περιργεια, αλλ και για να διασταυρσω τυχν στοιχεα που θα περιεχε, για τη τρομερ Λου Σαλομ, μιας και στο Στκι μου χω στσει να εκτεταμνο βιογραφικ της. Ε λοιπν χρειαστκανε λγες μνο σελδες για να γυρσουνε τα πντα, ανποδα. Το βιβλο με κρδισε γοργ και βρθηκα ν' αγωνι για τη συνχεια και να μη μπορ να σταματσω το διβασμα. Ο φρτος μως πολς, ο κματος επσης κι οι ρες της μρας μνον εικοσιτσσερις, τσι, κθε φορ που αναγκαζμουν με κπο να διακψω, νιωθα λπη και λαχτρα μχρι να ξαναβρ χρνο να συνεχσω. Τρα σας επα λη την αλθεια κι ευτυχς που η περιργει μου με βοθησε να κερδσω κτι τσο πολτιμο, σο τοτη η ανγνωση.
     Κυρες και κριοι, σε τοτο το βιβλο, ο χαρισματικς Γιλομ, ξεδιπλνει θαυμσια μιας καταπληκτικς ευφυας ιδα! Στνει να φανταστικ δημιοργημα, απ αληθινος ρωες, απ πολλ ψγματα αληθινν περιστατικν κι που εισρχεται η φαντασα, γνεται με αληθοφαν τρπο, βσει των βιογραφικν, του τρπου ζως και σκψης των ηρων και των συνηθειν τους. Υπαρκτ πρσωπα: ο Ντσε, η Σαλομ, ο Δρ Μπργιερ, ο Φριντ, μια ασθενς με το κωδικ νομα 'Αννα Χ. κι οι συν αυτ, με χρονικ καμβ περπου ξι μνες του 1882 (!), που ο Ντσε χει μαλσει με τη Σαλομ, 'εγκυμονε' τον «Ζαρατοστρα» κι χει προβλματα υγεας και προσανατολισμο σκψης, ο Φριντ δεν χει ακμα γνωρσει τη Σαλομ, δεν χει ακμα 'επινοσει' τη ψυχανλυση κι εναι νας νεαρς, φτωχς φοιτητς, προστατευμενος του Μπργιερ, που κι αυτς περν τη δικ του κρση, αυτ της ηλικας των σαρντα, μ' αποτλεσμα να κινδυνεει η οικογενειακ και ψυχικ του γαλνη. Αυτ εναι γεγοντα διαπιστευμνα.
     Πνω κει λοιπν ο Γιλομ, χοντας σαφστατα μεγλην μπνευση, στνει το δικ του παρλληλο δμημα με πολλαπλος στχους. Πρτα-πρτα, εναι Ψυχαναλυτς ο διος κι επιχειρε να παραθσει, υπ μορφν ιστορας, μια θαυμσια κι ανθρπινη τεχνικ, της παρεξηγημνης σως απ αρκετος, σωστς κι αποτελεσματικς αυτς ψυχικς θεραπεας. Δε σταματ εκε μως, γιατ εναι και Λογοτχνης κι επιχειρε να προσφρει να λογοτεχνικ ρτιο κεμενο. Και συνεχζοντας την εκπληκτικν αυτν 'επθεση' προχωρ κι λλο: εναι και βαθι σκεπτμενος Φιλσοφος κι επιχειρε να προβληματιστε και να προβληματσει και τους αναγνστες με μερικς μεγλες φιλοσοφικς αγωνες της σγχρονης σκψης και διανησης. Τλος, στω κι απ πολ μεγλη χρονικν απσταση, μας προσφρει μερικς πτυχς, ιστορας πλον και μερικς αφτιστες πλευρς του Ντσε, αλλ και τη γνεση της ψυχανλυσης.
     Ε λοιπν, κυρες και κριοι, η γνμη μου εναι πως τα καταφρνει θαυμσια σ' λους τους τομες που προανφερα. Η μεθοδολογα, η τακτικ, η πλοκ κι οι ντριγκες των ηρων, αλλ και το απογμνωμα ακμα και των πιο μχιων σκψεν τους, εμφανζει τον υπ γνεσην ρο 'Ψυχανλυση' τσον εγλωττα και τσο κατανοητ, χωρς επιστημονικος ρους και... χασμουρητ, στε να χαρακτηριστε ακμα και 'ψυχαναλυτικ διδασκαλα'. Λογοτεχνικ δε, πετυχανει να δημιουργσει ν ευχριστο ανγνωσμα, με πολ μορφη πλοκ, που ρει δχως να σκαλνει να κνει τον αναγνστη να πλττει. Γιατ, μπορε νας λογοτχνης να μην εναι υποχρεωμνος και καλ, να εμφανζει αληθοφνεια στα ργα του, αλλ εναι... υποχρεωμνος να ψυχαγωγε, να προβληματζει, να διδσκει, να κεντρζει, να ερεθζει το κοιν στο οποο αναφρεται.
     Χρησιμοποιντας αυτος τους ρωες, μ' αυτ τη συγκεκριμνη πλοκ, πετυχανει και τον τρτο στχο του. Φρεσκρει μερικς απ τις ιδες του Ντσε, τις περν απ διφορες κρισρες, πως εκενη του Μπργιερ π.χ., του Φριντ αλλ και τη δικ του, προσθτει προβληματισμος κι απλοποιε κπως τα δσκολα κι ενδεχομνως ακαταλαβστικα, που τυχν εμπεριχονταν μσα κει. Το πιο εκπληκτικ μως που με κνει κι ανατριχιζω, ακμα και τρα, πολλς μρες μετ την ανγνωση τοτου του υπροχου βιβλου, εναι πως ουσιαστικ και τυπικ, οι ρως του, εναι νας: ο διος ο ρβιν Γιλομ, που μως διαθλται μοναδικ κι εκπληκτικ σε πολλαπλ κομμτια και το κνει τσο πειστικ που θαρρε κανες πως πραγματικ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΛΑΝΕ κι αυτς απλ, απομαγνητοφωνε τις... συνεντεξεις τους. Αυτ την εντπωση σχημτισα εγ διαβζοντς το.
     Φυσικ θα εξρω, λλη μια φορ τις Εκδσεις ΑΓΡΑ, για την εξαιρετικ δουλει τους. Η κδοση προσεγμνη μχρι κεραας, οι μεταφραστς θαυμσιοι και πραγματικ να μεγλο, -το πιο μεγλο-, μπρβο που θα τους πω τρα δημσια, μλλον δεν εναι αρκετ για να εκφρσει αυτ που τους αξζει. Συγχαρητρια ακμα μια φορ. (Υπενθυμζω πως η προηγομενη παρουσασ μου, τανε, «Το 'Αγνωστο Αριστοργημα» του Ονορ Ντι Μπαλζκ, επσης απ την ΑΓΡΑ κι εκε τους εχα ξανασυγχαρε). (Δετε πιο κτω, στη παρουσαση του Οκτβρη '07).
     Με μια φρση, να απ τα πιο ενδιαφροντα, μεστ, 'ζουμερ' κι ευχριστα βιβλα που διβασα τη τελευταα δεκαετα. Με γοτεψε και με συγκνησε τσο, που αν θα 'δινα να δικ μου ττλο σε τοτο δω το ρθρο, να 'στε σγουρες/οι πως θα το 'λεγα, «ταν κλαψε Ο Πτροκλος».

  Ο ρβιν Γιλομ (Irvin Yalom) γεννθηκε 13 Ιονη 1931 στη Washington D.C. απ γονες μετανστες απ τη Ρωσα και μεγλωσε στη συνοικα των μαρων. Σποδασεν εκε λες τις βαθμδες της εκπαδευσης. Σμερα εναι Επτιμος Καθηγητς Ψυχιατρικς στην Ιατρικ Σχολ του Πανεπιστημου Στνφορντ των ΗΠΑ. Μαθητς και συνεργτης του Rollo May, θεωρεται νας απ τους σημαντικτερους, εν ζω, εκπροσπους της Υπαρξιακς Σχολς στη Ψυχιατρικ κι εναι συγγραφας του εγκυρτερου και πληρστερου εγχειριδου υπαρξιακς ψυχοθεραπεας. Στον επιστημονικ χρο εναι ιδιατερα γνωστ το κλινικ κι ερευνητικ ργο του στην ομαδικ ψυχοθεραπεα.
     Το πρτο του βιβλο, «Theory & Practice
Of Group Psychotherapy», χει μεταφραστε σε 12 γλσσες κι αποτελε βασικ διδακτικ εγχειρδιο σε πολλς σχολς ψυχιατρικς και ψυχοθεραπεας. χει γρψει πολλ ακμα επιστημονικ βιβλα κι ρθρα.
     Το λογοτεχνικ του ργο αρχζει ψιμα και περιλαμβνει 2 συλλογς διηγημτων και 2 μυθιστορματα, που λα χουνε γνει
best-sellers σε πολλς χρες. λα του τα λογοτεχνικ βιβλα εναι ιστορες ψυχοθεραπεας κι ο διος τα θεωρε προκταση του διδακτικο του ργου, που πως λει, βρθει οτως λλως ιστοριν και διηγσεων.

 "ταν κλαψε Ο Ντσε"   ρβιν Γιλομ
                                         432 σελ. 18-19 ευρ
                               Μετφραση: Γιννης Ζρβας, Ανδριτσνου Ευαγγελα
                               Εκδσεις ΑΓΡΑ                1η κδοση στην Ελλδα: 2001

-------------------------------------------------------------------------------

                                         Σεπτμβρης 2007

     Πρτος σταθμς λοιπν σε τοτη τη περιπλνηση στη βιβλιοθκη μου, εναι να... Αριστοργημα. χι μη βιζεστε! Εναι αριστοργημα, μα εναι... 'Αγνωστο. Για να μη τα πολυλογ, πρκειται για το «'Αγνωστο Αριστοργημα» του μεγλου και πολ, Ονορ Ντι Μπαλζκ. Πρτη κδοση στα ελληνικ τον Ιονιο του 1983, απ τις Εκδσεις ΑΓΡΑ, σε μετφραση Δημτρη Δημητριδη κι εικονογρφηση απ τον Πμπλο Πικσο.

                Honore Du Balzac (20/5/1799-18/8/1850). νας απ τους πολυγραφτερους συγγραφες λων των εποχν. Πστευε πως ταν μεγαλοφυα, πως τα ργα του θα τον καθιρωναν στον πνευματικ κσμο λης της Ευρπης κι τι η πνα θα του χριζε μεγλη περιουσα. Το τελευταο το χαμνη ψευδασθηση. ζησε πνιγμνος στα χρη και δολευε λο και περισστερο για να απαλλαγε απ' αυτ. Εργαζταν τουλχιστον 18-20 ρες το 24ωρο καταναλνοντας τερστιες ποστητες καφ για να διατηρε διαγεια. Δημιοργησε 2.504 (!) ρωες και κατκτησε το κοιν της εποχς.
     Ο υποτυπδης σκελετς των ργων που παρδιδε στο τυπογραφεο, γινταν αριστοργημα μσα απ αλλεπλληλες τυπογραφικς διορθσεις, σημαδεμνες απ χος προσθηκν, διαγραφν κι αλλαγν. Φβος και τρμος των τυπογρφων, μποροσε να γρψει βιβλο σε 72 ρες (!) και να του δσει την οριστικ του μορφ, σε 60 γρυπνες νχτες. χι ιδιατερα καλς μαθητς, αλλ καταβρχθισε τη σχολικ βιβλιοθκη. Απκτησε τις ποιες γνσεις του περ Νομικς εμπειρικ, σαν βοηθς σε δικηγορικ γραφεο και στα 20 του χρνια κιλας, πεισε τον πατρα του πως δε θα γιντανε τποτε λλο, παρ συγγραφας.
  
 "Κθε γενι εναι δρμα με 4-5 εκατομμρια πρωταγωνιστς. Αυτ το δρμα εναι το βιβλο μου!" επε κποτε. Επλεξε μλλον τον ττλο του προσχεδιασμνου ργου του «Ανθρπινη Κωμωδα» σ' αντιδιαστολ με το ργο του Δντη «Θεα Κωμωδα». Απ το ργο αυτ που 'χε προσχεδισει να γρψει 120 βιβλα, πρλαβε να γρψει τα 97! Τονε σταμτησε ο πρωρος θνατος, σ' ηλικα 51 ετν. Τλος να προσθσω, πως εναι απ τους αγαπημνους μου συγγραφες κι εναι απ τους κυριτερους εκπροσπους του Νατουραλισμο.
     Το πθος για τη τχνη του καθς επσης πθος για την τελειτητα στη φρμα, ταν απ τα κρια χαρακτηριστικ του κι μως τελικ...
     Το βιβλο αυτ μιλ για κποιο μεγλο και τραν ζωγρφο, που υπρξε -υποτθεται- μαθητς του Mabuse (Gossaert Jan, (1478-1532 High Renaissance), που χει θσει σαν στχο ζως, να παρουσισει να πνακα αριστουργηματικ και μοναδικ. Στην προσπθεια τοτη, -μη μνοντας φυσικ ικανοποιημνος απ τα αποτελσματ της κι επεμβανει σχεδν σε καθημεριν βση στο ργο του-, ξοδεει (!) χρνο, σκψη, προβληματισμος, κπους κι αγωνα, με αποτελσματα πολλ κι αρκετ ενδιαφροντα, που αξζει κανες να παρακολουθσει βμα-βμα, λξη-λξη, φρση-φρση, τσι καταπς τα 'στησε ο μαστρος Μπαλζκ. Η πλη ενς δημιουργο με τον διο του τον εαυτ -κριτ/αναγνστη/ακροατ/θεατ, το δυσκολτερο λων- και πσον αυτ αγγζει και ξεπερν τα ρια της λογικς, της φαντασας, του φβου... Η κυρα -δεσποινς τχα;- Φρμα, γυμν. Η κυρα Φρμα ντυμνη ελαφρ, ντυμνη βαργδουπα και λαμπερ, κοιτζει τον δημιουργ, πτε ηδυπαθς, πτε βγζοντς του τη γλσσα, πτε τρομαγμνα, πτε παγερ κι αδιφορα. πως ακριβς θα κοιτοσε το μοντλο που ποζρει, τον καλλιτχνη του. Μια ξφρενη σχση, μια μοιραα σχση, μια δυνατ κι ανεξλεγκτη παθιασμνη σχση, η σχση Δημιουργο και Φρμας.
     Ο maitre Frenhofer, εναι φυσικ πρσωπο ανπαρκτο, γεννημνο απ τη γονιμτερη φαντασα, ωστσο, εκτς του Mabuse, εισρχονται στην ιστορα και δυο λλα υπαρκτ πρσωπα, σε τελεως φανταστικ πλοκ ββαια: Ο Nicolas Poussin (1594-1665 Classicism) κι ο Franz Pourbus (1570-1622 Classicism).    
Για το βιβλο αυτ, που εκδθηκε πρτη φορ το 1831, χουνε γραφτε πολλ κι λα καλ. Εγ πρσθεσα και τη δικ μου γνμη, χωρς να σας πω πολλ για την υπθεση. Σα πρσθετα στοιχεα που συνηγορονε στο να διαβσετε και ν' αποκτσετε αυτ το βιβλο πρπει να σας πω πως το 'χει εικονογραφσει ο Πμπλο Πικσο, με μερικ απ τα -κατ γενικν ομολογα- καλτερα χαρακτικ του, μα εκτς αυτο, ντνει θαυμσια το ργο. Στο βιβλο επσης περιλαμβνονται μερικς σημεισεις πολ σημαντικς, που αξζει να διαβσει κανες. Η μετφραση του κριου Δημτρη Δημητριδη μας προσφρει πολ δυνατς συγκινσεις, αξιοποιντας εξασια λες τις δυναττητες της ελληνικς γλσσας. Η επιμλεια εναι αριστουργηματικ, πως συνθως στην ΑΓΡΑ -και το καλ να λγεται.
     λα τοτα τα στοιχεα που παρθεσα, μαζ μ' ν απ τα πιο δυνατ κεμενα της παγκσμιας λογοτεχνας, συνθτουν να μικρ βιβλο 113 σελδων και με 9,5 ευρ μπορε κανες να αποκτσει να κομψοτχνημα, συλλεκτικς αξας. να γνωστ «'Αγνωστο Αριστοργημα», ενς μεγλου καλλιτχνη.
     Προσοχ μως στην παγδα που στνει ο Μπαλζκ!

                                               Πτροκλος Χατζηαλεξνδρου
____________________________________________________________________

     Μια ιδα του Μετωρου 'Αγγελου που μου ρεσε πρα πολ και την υιοθετ: Σε λγες μρες... λστα 20 προτσεων για βιβλα, ταινες, δσκους και γενικ ποιες ιδες, απψεις, που εναι κοινοποισιμες, απαιτντας χι τη συμμετοχ σας.
     Να ξρετε: πντα η συμμετοχικ προσπθεια, χει λιγτερα περιθρια σφαλμτων...
     Ξεκιν με μερικς προτσεις του εμπνευστ τοτης της ιδας κι αφορ στον χρο της ξνης λογοτεχνας, πρα απ τα διφορα εδη αυτς:

Μετωρος 'Αγγελος: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

"Middlesex"                                                                 Jeffrey Eugenides
"Ο Προφτης/Ο Κπος Του Προφτη"                     Halil Gibran
"'Ακου Ανθρωπκο"                                                   Wilhelm Reich
"Η Βερνικα Αποφασζει Να Πεθνει"                      Paulo Coelho
"O Γλρος Ιωνθαν"                                                  Richard Bach
"Η Φρμα Των Ζων"                                               George Orwell
"Ο Mικρς Πργκιπας"                                                 Antoine Exupery
"ταν κλαψε Ο Ντσε"                                             Irwin Yalom
"Ο Φρουρς"                                                               Arthur C. Clarke

           ...
ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Mulholland Drive                                                                  (by David Lynch)
Clockwork Orange                                                          (by Stanley Kubrick)
The Return                                                                (by Andrei Zvyagintsev)
Donnie Darko                                                                      (by Richard Kelly)
The Machinist                                                                   (by Brad Anderson)
American History X                                                                  (by Tony Kaye)
Requiem For A Dream                                                    (by Darren Aronofsky)
Twelve Monkeys                                                                    (by Terry Gilliam)
Brazil                                                                                     (by Terry Gilliam)
Oldboy                                                                           (by Chan-Wook Park)
Blade Runner                                                                         (by Ridley Scott)
Pulp Fiction                                                                  (by Quentin Tarantino)
Memento                                                                     (by Christopher Nolan)
American Beauty                                                                  (by Sam Mendes)
Apocalypse Now                                                     (by Francis Ford Coppola)
The Godfather                                                        (by Francis Ford Coppola)
The 7th Seal                                                                  (by Ingmar Bergman)
Nuovo Cinema Paradiso                                           (by Giuseppe Tornatore)
Three Colors:Red                                                     (by Krzysztof Kieslowski)
The last Temptation of Christ                                         (by Martin Scorsese)
___________________________________________________________

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers