ΕισαγωγÞ
Το παρüν Üρθρο, αφορÜ στη τολμηρÞ και παλιÜ ερωτικÞ ζωγραφικÞ, που πÜει ως πολý πßσω στο χρüνο. Θεþρησα σκüπιμο πως εßναι κÜτι που δεν πρÝπει να λεßπει απü το ΣτÝκι. Στην αρχÞ λοιπüν ξεκινþ με το τß εßναι και σε τι αφορÜ η Σοýνγκα, Ýπειτα, παραπÝμπω στη ρßζα της που εßναι το Ουκßγιο-ε, και τÝλος παρουσιÜζω 2 απü τους κορυφαßους και στα 2 εßδη, γιαπωνÝζους ζωγρÜφους, που αφÞσαν αριστουργÞματα.
Ελπßζω να το απολαýσετε üσο κι εγþ üσο το Ýψαχνα και το Ýστηνα. Π. Χ.
====================
Σοýνγκα (Shunga, 春画) εßναι Ýνας Ιαπωνικüς üρος για τις εικüνες ερωτικþν περιπτýξεων. Η τÝχνη αυτÞ Ýχει τις ρßζες της στη Κßνα. Οι περισσüτερες εικüνες σοýνγκα εßναι τýπου ουκßγιο-ε, σχεδιασμÝνες σε ξυλογραφßα. Παρüτι εßναι εξαιρετικÜ σπÜνιες υπÜρχουν εικüνες σοýνγκα που προηγοýνται του κινÞματος τÝχνης ουκßγιο-ε. Η λÝξη σοýνγκα σημαßνει στα ΙαπωνικÜ Εικüνα της ¢νοιξης. Η ¢νοιξη εßναι Ýνας κοινüς ευφημισμüς για τον Ýρωτα στην ΙαπωνικÞ κουλτοýρα. Το καλλιτεχνικü ρεýμα ουκßγιο-ε επιδßωκε να ιδανικοποιÞσει τη καθημερινÞ σýγχρονη ΓιαπωνÝζικÞ ζωÞ. Οι εικüνες σοýνγκα της περιüδου ¸ντο επιδßωκαν να εκφρÜσουνε τις σεξουαλικÝς ανÜγκες των αστþν σ' üλες τις πιθανÝς μορφÝς. Απεικüνιζαν ετεροφυλοφιλικü κι ομοφυλοφιλικü Ýρωτα, νεüυς κι ηλικιωμÝνους εραστÝς, üπως επßσης και κÜθε μορφÞ φετßχ. Τη περßοδο ¸ντο οι σοýνγκα απολαμβÜνονταν απü πλοýσιους και φτωχοýς, ιδιαßτερα απü τη μεσαßα τÜξη τσüνιν και παρüτι δεν εßχαν την ευμÝνεια των κυβερνþντων σογκοýν δεν θεωροýνταν ταμποý και δεν στιγματιζαν τους κατüχους των. Σχεδüν üλοι οι μεγÜλοι καλλιτÝχνες ουκßγιο-ε σε κÜποια φÜση της καρριÝρας τους δημιοýργησαν αφßσες σοýνγκα, γεγονüς που δεν κηλßδωσε καθüλου τη φÞμη τους.
ΥπÜρχει μια χρüνια διαμÜχη μεταξý των αναλυτþν τÝχνης, γýρω απü τη καλλιτεχνικÞ ταξινüμηση του εßδους Σοýνγκα. ΚÜποιοι ισχυρßζονται πως η ερωτικÞ φýση των παραστÜσεων κατατÜσσει το εßδος αυτü ζωγραφικÞς στη πορνογραφßα ενþ Üλλοι ισχυρßζονται πως αποτελεß αναπüσπαστο τμÞμα του καλλιτεχνικοý ρεýματος ουκßγιο-ε κι üτι δημιουργοýνταν απü τους ßδιους καλλιτÝχνες. Σε αντιδιαστολÞ με τις σοýνγκα, οι εικüνες Μπιτζßνγκα περιεßχαν εικüνες γυναικþν ενδεδυμÝνες σε παραδοσιακÝς ΙαπωνικÝς ενδυμασßες, σε μη ερωτικÞς φýσεως στÜσεις και δεν θα πρÝπει να συγχýζονται με αυτÝς.
=========================
Ουκßγιο-ε Þ üκιο-ε ( 浮世絵 εικüνα-ες του επιπλÝοντος κüσμου) εßναι Ýνα εßδος ξυλογραφßας και ζωγραφικÞς που γνþρισε Üνθηση τον 17ο ως τον 20ο αι. στην Ιαπωνßα. Το Ουκßγιο παραπÝμπει στη νεανικÞ παρορμητικÞ κουλτοýρα που Üνθισε στα αστικÜ κÝντρα του ¸ντο (σημερινü Τüκυο), Κυüτο κι ΟζÜκα. Το üνομα παραπÝμπει ειρωνικÜ στην ομüηχη λÝξη Θλιβερüς κüσμος (憂き世), ο τüπος απ' üπου ο θÜνατος κι η ανÜσταση γλυτþνουνε τον Üνθρωπο σýμφωνα με τη βουδδιστικÞ θεολογßα.
Η τÝχνη αυτÞ γνωρισε ιδιαßτερη Üνθιση στο ¸ντο (σημερινü Τüκυο) το 2ο μισü του 17ου αι., εμπνευσμÝνη απü τα μονüχρωμα Ýργα του ΧισικÜουα Μορονüμπου στα 1670. ΑρχικÜ μüνο ινδικü μελÜνι χρησιμοποιοýνταν, αργüτερα οι τυπωμÝνες αφßσες ζωγραφιζüταν αλλÜ τον 18ο αιþνα ο Σουζοýκι Χαρουνüμπου εξÝλιξε τη τεχνικÞ της πολýχρωμης τυπογραφßας σ' Ýνα νÝο Ýιδος το νισßκι-ε (nishiki-e).
Τα Ουκßγιο-ε Ýργα Þτανε προσιτÜ στο ευρý κοινü γιατß μποροýσαν να παραχθοýν μαζικÜ. Προοριζüταν αρχικÜ γι' αστοýς που δεν Þταν αρκετÜ πλοýσιοι για να αγορÜσουν Ýναν αυθεντικü πßνακα. Τα αρχικÜ θÝματα Þτανε παραστÜσεις απü τη ζωÞ της πüλης, σκηνÝς διασκÝδασης, αθλητÝς του σοýμο και φημισμÝνοι ηθοποιοß. Αργüτερα, η θεματολογßα επικεντρþθηκε στα τοπßα. Το σεξ δεν Þταν επιτρεπüμενο θÝμα αλλÜ παρουσιαζüταν συχνÜ σα θÝμα στα ουκßγιο-ε. ΣυχνÜ οι εκδüτες κι οι δημιουργοß τιμωροýταν για τη δημιουργßα των σεξουαλικþν ουκßγιο-ε Þ σοýνγκα.
Η εκτýπωση των Ýργων ουκßγιο-ε γινüταν με την ακüλουθη διαδικασßα:
* Ο καλλιτÝχνης παρÞγαγε το κýριο Ýργο σε μελÜνι.
* Οι τεχνßτες κολλοýσανε τη ζωγραφιÜ σε μια ξýλινη επιφÜνεια κüβωντας τις περιοχÝς üπου το χαρτß Þταν λευκü.
* Το ξýλο στη συνÝχεια καλýπτοταν με μελÜνι και τυπωνüτανε σε χαρτß.
* Οι εκτυπþσεις στη συνÝχεια κολλþνταν σε ξýλο στις επιφÜνειες του σχεδßου με το συγκεκριμÝνο χρþμα μελανιοý.
* Η διαδικασßα επαναλαμβανüταν για üλα τα χρþματα που χρησιμοποιοýνταν στη σýνθεση και κÜποιες φορÝς περισσüτερες απü μßα φορÜ, Ýτσι þστε το τελικü Ýργο να Ýχει το επιθυμητü χρþμα.
=========================
3 ΚαλλιτÝχνες
O Κατσουσßκα ΧοκουσÜι (葛飾北斎, 31 Οκþωβρη 1760 / 10 ΜÜη 1849) Þταν ΙÜπωνας καλλιτÝχνης, χαρÜκτης και σκιτσογρÜφος της περιüδου ¸ντο. Στην εποχÞ του Þταν ο κορυφαßος ΙÜπωνας καλλιτÝχνης στη ΚινÝζικη ζωγραφικÞ Ουκßγιο-ε.
ΓεννημÝνος στο ¸ντο (σημερινü Τüκυο) εßναι ιδιαßτερα γνωστüς για τη σειρÜ ξυλογραφιþν σε στιλ ουκßγιο-ε 36 απüψεις του ¼ρους Φοýτζι (36 Views of Mount Fuji, 1831), που περιλαμβÜνει την ιδιαßτερα δημοφιλÞ στο Δυτικü κüσμο, διεθνþς αναγνωρισμÝνη του σýνθεση Το Κýμα Ýξω απü τη ΚαναγκÜουα.(η 1η φωτογραφßα πÜνω-πÜνω) Ο ΧοκουσÜι δημιοýργησε τη σειρÜ αυτÞ λüγω της Üνθισης των ταξιδιþν στην Ιαπωνßα και της προσωπικÞς εμμονÞς για το ¼ρος Φοýτζι. Τα Ýργα του Το μεγÜλο Κýμα (The Great Wave) και το Φοýτζι με καθαρü καιρü (Fuji in Clear Weather), του εξασφαλßσανε παγκüσμια φÞμη πÝρα απü τα σýνορα της Ιαπωνßας. Αν και το Ýργο του πριν τη σειρÜ αυτÞ Þτανε πραγματικÜ σημαντικü, Þταν η σειρÜ αυτÞ που επηρÝασε βαθιÜ τη παγκüσμια τÝχνη. ΜÝχρι το Ýτος 1795 περßπου δημιοýργησε πορτραßτα ωραßων κοριτσιþν (Μπιτζßν-γκα), τα οποßα Þταν επηρεασμÝνα απü το στυλ των μεγÜλων τεχνßτων του εßδους ΚιγιονÜγκα και ΟυταμÜρο, καθþς επßσης και διακοσμÞσεις ποιητικþν εκδüσεων και μικρÝς ευχετÞριες κÜρτες (σουριμüνο). Απü το Ýτος 1798 ασχολÞθηκε με ξυλογραφßες σε απομßμηση ευρωπαúκþν χαλκογραφιþν. Απü το 1800 περßπου, αυτÜ τα σχÝδια τοπßων και παραστÜσεων απÝκτησαν το ιδιüτυπο στυλ του καλλιτÝχνη. ¹ταν Ýνας απü τους πιο πολýπλευρους καλλιτÝχνες του στιλ ουκßγιο-ε (εικüνες του επιπλÝοντος κüσμου) με ιδιοφυÞ Ýλεγχο της σýνθεσης και της τεχνικÞς. ΜετÜ το 1820 δημιοýργησε τα πλÝον þριμα Ýργα του, ανÜμεσÜ τους περισσüτερα απü 30.000 σχÝδια και διακοσμÞσεις σε πÜνω απü 500 βιβλßα, καθþς επßσης πλÞθος απü σειρÝς ξυλοτυπιþν με τοπßα, πουλιÜ, Üνθη κλπ.
Ο ΧοκουσÜι, του οποßου το παιδικü üνομα Þταν Τoκιταρü (Tokitarō), γεννÞθηκε στο ¸ντο (σημερινü Τüκυο) την 23η μÝρα του 9ου μÞνα του 10ου Ýτους της περιüδου ΧορÝκι (Hōreki) (Oκτþβρης-NοÝμβρης 1760) απü οικογÝνεια καλλιτεχνþν. Πιστεýεται üτι πατÝρας του Þταν ο δημιουργüς καθρεπτþν Ναγκασßμα ºσε. Στα 14 (1779) ως 18 μαθÞτευσε κι εργÜστηκε στο εργαστÞριο του ξυλογρÜφου Σουνς, του οποßου τη τεχνικÞ αρχικÜ μιμÞθηκε στα Ýργα του, ξυλογραφßες και διακüσμηση βιβλßων. Στη συνÝχεια μαθÞτευσε στο στοýντιο του ΚατσουκÜουα Σουνσü (Katsukawa Shunshō), ενüς καλλιτÝχνη ουκßγιο-ε (ukikyo-e) κι ιδρυτÞ της σχολÞς ΚατσουκÜουα.
¢λλαζε τ' üνομÜ του συχνÜ, ανÜλογα με τη καλλιτεχνικÞ του ενασχüληση. Τα διÜφορα ονüματÜ του εßναι χρÞσιμα στο να διαιρÝσουμε τη ζωÞ του σε καλλιτεχνικÝς περιüδους. ΜαθÞτευσε 19 χρüνια στη σχολÞ του ΚατσουκÜουα. ΦÞμες ισχυρßζονται üτι αποβλÞθηκε απü τη σχολÞ λüγω παρÜλληλων σπουδþν στην αντßπαλη σχολÞ Κανü (Kanō). Το 1795, αλλÜζει το καλλιτεχνικü του üνομα σε Σουνρü (Shunrō). Η περßοδος αυτÞ κατÜ τον ßδιο Þταν εμπνευσμÝνη: "Αυτü που αποτÝλεσε το κßνητρο για την καλλιτεχνικÞ μου εξÝλιξη Þταν η ντροπÞ που Ýνιωθα στα χÝρια του Σουνκü (Shunkō)". Ο Σουνκü Þταν ο διευθυντÞς της σχολÞς. Το Ýργο του ΠυροτεχνÞματα στη γÝφυρα Ριογκüκου (1790) προÝρχεται απü τη περßοδο αυτÞ.
Το üνειρο της γυναßκας του ψαρÜ
Η επüμενη περßοδüς του Þταν με την σχολÞ ΤαουρÜουα (Tawaraya) και την υιοθÝτηση του ονüματος ΤαουρÜιγια Σüρι. Τη περßοδο αυτÞ ζωγρÜφισε πολλοýς πßνακες για ευχετÞριες κÜρτες σουριμüνο (surimono), και διακοσμÞσεις κουüκα-Ýχον (kyōka ehon). Το 1798, δÜνεισε τ' üνομÜ του σ' Ýνα μαθητÞ και ξεκßνησε την ανεξÜρτητη καλλιτεχνικÞ του καρριÝρα υιοθετþντας τ' üνομα ΧοκουσÜι Τομßσα (Hokusai Tomisa). Τ' üνομα αυτü κρÜτησε μÝχρι το 1811 οπüτε, σε ηλικßα 51 ετþν, το Üλλαξε σε ΤÜιτο (Taito). Τη περßδο αυτÞ δημιοýργησε Ýργα σε στυλ ΧοκουσÜι Manga, εχον και βιβλßα τÝχνης.
Το 1820 Üλλαξε το üνομÜ του σε Ιßτσου (Iitsu) αρχßζοντας μßα περßοδο που του Ýδωσε μεγÜλη φÞμη στην Ιαπωνßα,αν και παγκüσμια η φÞμη του εξαπλþθηκε μüνο μετÜ τον θÜνατü του. ¹ταν την περßοδο αυτÞ που δημιοýργησε την ευρÝως γνωστÞ σειρÜ συνθÝσεων του 36 απüψεις του üρους Φοýτζι. Επßσης παρÞγαγε τις σειρÝς ξυλογραφιþν Μια περιÞγηση στους καταρρÜκτες της επαρχßας και ΑσυνÞθιστες απüψεις των γεφυριþν της επαρχßας. Την επüμενη περßοδο που ξεκινÜ το 1834, ο ΧοκουσÜι υιοθÝτησε το üνομα Gakyō Rōjin Manji (Ο γÝρος Üντρας που τρελαßνεται για τÝχνη). Τη περßοδο αυτÞ δημιοýργησε τη σειρÜ Εκατü απüψεις του üρους Φοýτζι και Üλλες σημαντικÝς παραστÜσεις τοπßων.
Η ΥπογραφÞ του
=========================
Ο ΚιταγκÜουα ΟυταμÜρο (喜多川歌麿), (~1753 / ~1806) Þταν ΙÜπωνας ζωγρÜφος κι Ýνας απü τους μεγαλýτερους καλλιτÝχνες της παραδοσιακÞς ξυλογραφßας ουκßγιο-ε. Εßναι γνωστüς ιδιαßτερα για τις δεξιοτεχνικÜ συντιθεμÝνες σπουδÝς γυναικþν γνωστÝς ως μπιτζßνγκα. Δημιοýργησε επßσης πολλÜ Ýργα με θÝματα απü τη φýση ιδιαßτερα εικονογραφημÝνα βιβλßα εντüμων. Τα Ýργα του γßνανε γνωστÜ στην Ευρþπη στα μÝσα του 19ου αι. κι Þταν ιδιαßτερα δημοφιλÞ στη Γαλλßα. ΕπηρεÜσανε δε βαθιÜ τους Ευρωπαßους ιμπρεσσιονιστÝς, ιδιαßτερα η τεχνικÞ Ýμφασης στο φως και στη σκιÜ.
¢νθη
ΒιογραφικÝς λεπτομÝρειες για τη ζωÞ του εßναι ιδιαßτερα περιορισμÝνες και κÜθε αναφορÜ δßνει διαφορετικÞ Üποψη. ΔιαφορετικÝς πηγÝς ισχυρßζονται üτι γεννÞθηκε στο ¸ντο (σημερινü Τüκυο), στο Κυüτο Þ στην ΟζÜκα γýρω στο 1753 (αν κι η ακριβÞς ημερομηνßα δεν εßναι σαφÞς). Το αρχικü üνομÜ του Þταν ΚιτιγκÜουα ΙτσιτÜρο. Εßναι γενικÜ αποδεκτü πως Þταν μαθητÞς του ζωγρÜφου ΤοριγιÜμα ΣÝκιεν üταν Þταν ακüμα παιδß, αλλÜ διÜφορες πηγÝς ισχυρßζονται üτι Þταν γιος του. ΜεγÜλωσε στο σπßτι του ΣÝκιεν και παρÝμεινε εκεß ακüμα και μετÜ το θÜνατü του δασκÜλου του, το 1788. Ο ΣÝκιεν Þταν εκπαιδευμÝνος στην αριστοκρατικÞ σχολÞ Κανü ζωγραφικÞς αλλÜ στο ενδιÜμεσο της καρριÝρας του επηρεÜστηκε πιüτερο απü τη δημοφιλÞ ουκßγιο-ε. Ο ΟυταμÜρο, üπως Þταν σýνηθες με τους ΓιαπωνÝζικους καλλιτÝχνες του καιροý του, Üλλαξε το üνομÜ του üταν ωρßμασε σαν καλλιτÝχνης. ΠÞρε επßσης και το üνομÜ του σε ΙτσιτÜρο Γιουσοýκε. Παντρεýτηκε μßα φορÜ αλλÜ ποτÝ δεν Ýκανε παιδιÜ.
Η 1η του επαγγελματικÞ δουλειÜ στην ηλικßα των 22 το 1775 Þτανε για το εξþφυλλο ενüς καταλüγου για το θÝατρο Καμποýκι με το γκü ΤογιοÜκι. Απü την Üνοιξη του 1752 Üλλαξε το üνομÜ του σε Utamaro κι Üρχισε να σχεδιÜζει Ýργα που απεικüνιζαν γυναßκες μπιτζßνγκα. Σε κÜποιο σημεßο στα μÝσα των 1780 (ßσως το 1783) Ýζησε μαζß με τον ανερχüμενο εκδüτη ΤσουτÜγια ΤζουζÜμπουρο για 5 συνεχÞ χρüνια. ¹ταν τα χρüνια αυτÜ, ο κýριος καλλιτÝχνης της εκδοτικÞς εταιρßας του ΤσουτÜγια. ΠαρÞγαγε πολλÜ Ýργα τη περßοδο αυτÞ πολλÝς εικονογραφÞσεις για βιβλßα κιüκα.
3 καλλονÝς
Το 1791 Üρχισε να σχεδιÜζει θÝματα δημοφιλÞ για τους καλλιτÝχνες ουκßγιο-ε. Το 1793 Þταν Þδη Ýνας καταξιωμÝνος καλλιτÝχνης κι Üρχισε να σχεδιÜζει τις διÜσημες σειρÝς Ýργων του με θÝμα την περιοχÞ ΓιοσιγουÜρα. Το 1797 που πÝθανε ο ΤσουτÜγια Τζουζαμποýρο αναστατþθηκε ιδιαßτερα και μετÜ τα Ýργα του ποτÝ πια δεν Ýφτασαν το επßπεδο τελειüτητας üπως τα περασμÝνα Ýργα του.
Με τη πÜροδο των ετþν παρÞγαγε μεγÜλον αριθμü ερωτικÞς φýσεως Ýργα, γνωστÜ στην Ιαπωνßα ως σοýνγκα (shunga). Τα ερωτικÜ αυτÜ χαρακτικÜ του αποτελοýνε δοξολογßα της σεξουαλικÞς απüλαυσης. Η ωραιüτερη σειρÜ του με χαρακτικÜ σοýνγκα εßναι Το Τραγοýδι του Μαξιλαριοý (1788), με γκροτÝσκες σκηνÝς ερωτικÞς συνεýρεσης, μεταξý των οποßων συγκαταλÝγονται Η κüρη του ψαρÜ αποπλανεßται απü τα πνεýματα της θÜλασσας, ΝεαρÞ κοπÝλα αποπλανεßται απü τριχωτü τÝρας, ΖευγÜρι σε ερωτικÞ συνεýρεση κ. Ü. Απü την περßφημη σειρÜ με χαρακτικÜ Το ¢λμπουμ των ΠρÜσινων Σπιτιþν ξεχωρßζει, μεταξý Üλλων Η παλλακßδα της ΓιοσιγουÜρα κι ο εραστÞς της.
Το 1804 στο απüγειο της καρριÝρας του, εßχε μεγÜλα νομικÜ προβλÞματα üταν εκτýπωσε σειρÜ εντýπων που σχετιζüταν με Ýνα ιστορικü μυθιστüρημα. Το Ýργο του Χιντεγιüσι κι οι 5 παλλακßδες του που απεικüνιζε τον στρατιωτικü ηγÝτη Τογιοτüμι Χιντεγιüσι με τη γυναßκα και τις ερωμÝνες του, θεωρÞθηκε üτι προσÝβαλλε την τιμÞ του. ΚαταδικÜστηκε να φÝρει χειροπÝδες για 50 μÝρες. Σýμφωνα με κÜποιες πηγÝς η εμπειρßα αυτÞ τον συνÝθλιψε συναισθηματικÜ και σýντομα μετÜ τερμÜτισε την καρριÝρα του. ΠÝθανε 2 χρüνια μετÜ, το 1806 σε ηλικßα 53 χρüνων, στο ¸ντο (σημερινü Τüκυο). ΜετÜ το θÜνατο του, ο μαθητÞς του Κοικαγουα Σουντσü συνÝχισε να παρÜγει Ýργα στο στυλ του δασκÜλου του κι εßναι σÞμερα γνωστüς ως ΟυταμÜρο Β'.
=========================
Ο Σουζοýκι Χαρουνüμπου (鈴木春信, 1724 - 7 Ιουλßου 1770) Þταν ΙÜπωνας καλλιτÝχνης της παραδοσιακÞς τÝχνης της ξυλογραφßας ουκßγιο-ε. ¹τανε πρωτοπüρος στο εßδος του αφοý κατÜφερε να δημιουργÞσει μια ειδικÞ αυτοματοποιημÝνη τεχνικÞ πολýχρωμων ξυλογραφιþν, τη νισßκι-ε, που Ýφερε επανÜσταση στον τρüπο παραγωγÞς αφισþν ουκßγιο-ε, καθιστþντας Ýτσι üλες τις παλιÝς δßχρωμες Þ τρßχρωμες τεχνικÝς παρωχημÝνες. χρησιμοποßησε πολλÝς ειδικÝς τεχνικÝς με θεματολογßα που ποικßλλει, απü κλασσικÜ ποιÞματα ως απεικονßσεις καλλονþν της εποχÞς του. ¼πως Üλλοι καλλιτÝχνες της εποχÞς του δημιοýργησε πολλÜ Ýργα σοýνγκα. Πολλοß καλλιτÝχνες κατÜ τη διÜρκεια της ζωÞς του και μετÜ το θÜνατü του αντÝγραψαν τις τεχνικÝς και τα Ýργα του.
Παρüτι πολλοß ιστορικοß τÝχνης εικÜζουν üτι Þταν απü το Κυüτο, το μεγαλýτερο μÝρος της δουλειÜς του εßναι στο στυλ του ¸ντο (σημερινü Τüκυο). Η δουλειÜ του δεßχνει επιρροÝς απü πολλοýς καλλιτÝχνες üπως ο Τüριι Κιγιομßτσου, ο ΙσικÜγουα Τογιονüμπου, απü τη ΣχολÞ ΚαγουαμÜτα και τη σχολÞ Κανü. ¼μως η μεγαλýτερη επιρροÞ στο Ýργο του Þταν ο ζωγρÜφος ΝισικÜουα Σουκενüμπου που Þταν ο δÜσκαλüς του.
Ο Χαρουνüμπου ξεκßνησε τη σταδιοδρομßα του στη ΣχολÞ Τüριι, üπου δημιοýργησε πολλÜ Ýργα που, παρÜ το üτι Þταν Ýντεχνα, δεν Þταν καινοτüμα αρκετÜ και δεν ξεχþρισαν. Η ανÜμιξÞ του με μßα ομÜδα διανοοýμενων σαμουρÜι Þταν ο καταλýτης για να καταπιαστεß με νÝες τεχνικÝς κι εßδη τÝχνης.
Το 1764, υποβοηθοýμενος απü τις κοινωνικÝς του συνδÝσεις επιλÝχθηκε να βοηθÞσει κÜποιους σαμουρÜι στη παραγωγÞ ενüς ερασιτεχνικοý ε-γκογιüμι (δηλαδÞ αναμνηστικοý ημερολογßου). Τα ημερολüγια αυτÜ που εßχανε τους υπολογισμοýς του σεληνιακοý ημερολογßου στις εικüνες τους Þτανε τα πρþτα νισßκι-ε (υφασμÜτινα Ýντυπα). ΧÜρη στη γενναιοδωρßα των σαμουρÜι προστατþν, μπüρεσε να δημιουργÞσει τα ημερολüγια αυτÜ με τα καλλßτερα υλικÜ που μποροýσε να βρει. Χρησιμοποßησε ξýλο κερασιÜς αντß για κατÜλπα, τα πιο ακριβÜ χρþματα σε μεγÜλες ποσüτητες για να προσδþσει τη ψευδαßσθηση της διαφÜνειας στα Ýργα του. Τα Ýργα νισßκι-ε σε αντßθεση με προηγοýμενα Ýργα Üλλων καλλιτεχνþν Þτανε πλÞρως Ýγχρωμα.
Στα τÝλη της 10ετßας του 1760, Þταν ο κýριος παραγωγüς εντýπων για ηθοποιοýς Καμποýκι στο ¸ντο. ΚÜποιες φορÝς το üνομα του πÜτρωνÜ του εμφανιζüτανε δßπλα απü το δικü του, πρÜγμα που αποτελοýσε νεωτερισμü για την εποχÞ του. Μεταξý του 1765-70 δημιοýργησε πÜνω απü 20 εικονογραφημÝνα βιβλßα και πÜνω απü 1.000 Ýγχρωμα Ýντυπα μαζß μ' Ýνα μεγÜλο αριθμü πινÜκων. Στο τÝλος της καρριÝρας του θεωρεßται σαν ο δÜσκαλος του ουκßγιο-ε και τα Ýργα του μιμÞθηκαν καλλιτÝχνες για πολλÜ χρüνια μετÜ το θÜνατü του üπως ο Χιροσßτζε. Το στυλ του ξεπερÜστηκε μüνο απü καλλιτÝχνες üπως ο ΚατσουκÜουα Σουνσü κι ο Τüριι ΚιγιονÜγκα
Το προσωπικü ýφος του Χαρουνüμπου Þταν μοναδικü απü πολλÝς απüψεις. Οι φιγοýρες του εßναι πολý λεπτÝς και φωτεινÝς, κÜποιοι κριτικοß ισχυρßζονται üτι μοιÜζουν σαν παιδιþν. Ο Ρßτσαρντ ΛÝιν (Richard Lane) αναφÝρει üτι "Ο Χαρουνüμπου κατÜφερε ν' αποτυπþσει την αιþνια κοριτσßστικη φýση σε ασυνÞθιστα και ποιητικÜ μοτßβα". Σε üλες του τις συνθÝσεις εßναι το συνολικü αποτÝλεσμα που ενδιÝφερε το Χαρουνüμπου και ποτÝ οι λεπτομÝρειες που μπορεß να επισκßαζαν το καλλιτεχνικü αποτÝλεσμα.
Θεωρεßται επßσης Ýνας απü τους καλλιτÝχνες που απεικüνισαν καλλßτερα τη καθημερινÞ ζωÞ στο ¸ντο. Τα θÝματÜ του δεν Þτανε περιορισμÝνα στους παλαιστÝς του σοýμο, τους ηθοποιοýς και τους καλλιτÝχνες, αλλÜ περιελÜμβαναν πωλητÝς του δρüμου, παιδιÜ για τα θελÞματα και πολλοýς Üλλους που βοηθοýσανε τη περιγραφÞ της εποχÞς εκεßνης. ΠολλÜ απ' τα Ýργα του Ýχουν Ýνα Üκαμπτο μονüχρωμο φüντο, μια τεχνικÞ που ονομÜζεται τσουμποýσι. Με τη τεχνικÞ αυτÞ, το χρωματικü φüντο δßνει τον τüνο για üλη την εικüνα. Παρüτι πολλοß Üλλοι καλλιτÝχνες χρησιμοποιÞσανε τη τεχνικÞ αυτÞ, ο Χαρουνüμπου üμως θεωρεßται σαν αυτüς που τη χρησιμοποßησε με τη μεγαλýτερη αποτελεσματικüτητα και τα καλλßτερα αισθητικÜ αποτελÝσματα.
========================
¸ργα Σοýνγκα Σκüρπια