-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

.  

Shunga -:                                     Εισαγωγ

     Το παρν ρθρο, αφορ στη τολμηρ και παλι ερωτικ ζωγραφικ, που πει ως πολ πσω στο χρνο. Θερησα σκπιμο πως εναι κτι που δεν πρπει να λεπει απ το Στκι. Στην αρχ λοιπν ξεκιν με το τ εναι και σε τι αφορ η Σονγκα, πειτα, παραπμπω στη ρζα της που εναι το Ουκγιο-ε, και τλος παρουσιζω 2 απ τους κορυφαους και στα 2 εδη, γιαπωνζους ζωγρφους, που αφσαν αριστουργματα.
     Ελπζω να το απολασετε σο κι εγ σο το ψαχνα και το στηνα. Π. Χ.


====================


     
Σονγκα (Shunga, 春画) εναι νας Ιαπωνικς ρος για τις εικνες ερωτικν περιπτξεων. Η τχνη αυτ χει τις ρζες της στη Κνα. Οι περισστερες εικνες σονγκα εναι τπου ουκγιο-ε, σχεδιασμνες σε ξυλογραφα. Παρτι εναι εξαιρετικ σπνιες υπρχουν εικνες σονγκα που προηγονται του κινματος τχνης ουκγιο-ε. Η λξη σονγκα σημανει στα Ιαπωνικ Εικνα της νοιξης. Η νοιξη εναι νας κοινς ευφημισμς για τον ρωτα στην Ιαπωνικ κουλτορα. Το καλλιτεχνικ ρεμα ουκγιο-ε επιδωκε να ιδανικοποισει τη καθημεριν σγχρονη Γιαπωνζικ ζω. Οι εικνες σονγκα της περιδου ντο επιδωκαν να εκφρσουνε τις σεξουαλικς ανγκες των αστν σ' λες τις πιθανς μορφς. Απεικνιζαν ετεροφυλοφιλικ κι ομοφυλοφιλικ ρωτα, νευς κι ηλικιωμνους εραστς, πως επσης και κθε μορφ φετχ. Τη περοδο ντο οι σονγκα απολαμβνονταν απ πλοσιους και φτωχος, ιδιατερα απ τη μεσαα τξη τσνιν και παρτι δεν εχαν την ευμνεια των κυβερνντων σογκον δεν θεωρονταν ταμπο και δεν στιγματιζαν τους κατχους των. Σχεδν λοι οι μεγλοι καλλιτχνες ουκγιο-ε σε κποια φση της καρριρας τους δημιοργησαν αφσες σονγκα, γεγονς που δεν κηλδωσε καθλου τη φμη τους.     Υπρχει μια χρνια διαμχη μεταξ των αναλυτν τχνης, γρω απ τη καλλιτεχνικ ταξινμηση του εδους Σονγκα. Κποιοι ισχυρζονται πως η ερωτικ φση των παραστσεων κατατσσει το εδος αυτ ζωγραφικς στη πορνογραφα εν λλοι ισχυρζονται πως αποτελε αναπσπαστο τμμα του καλλιτεχνικο ρεματος ουκγιο-ε κι τι δημιουργονταν απ τους διους καλλιτχνες. Σε αντιδιαστολ με τις σονγκα, οι εικνες Μπιτζνγκα περιεχαν εικνες γυναικν ενδεδυμνες σε παραδοσιακς Ιαπωνικς ενδυμασες, σε μη ερωτικς φσεως στσεις και δεν θα πρπει να συγχζονται με αυτς.

=========================

     Ουκγιο-ε κιο-ε ( 浮世絵  εικνα-ες του επιπλοντος κσμου) εναι να εδος ξυλογραφας και ζωγραφικς που γνρισε νθηση τον 17ο ως τον 20ο αι. στην Ιαπωνα. Το Ουκγιο παραπμπει στη νεανικ παρορμητικ κουλτορα που νθισε στα αστικ κντρα του ντο (σημεριν Τκυο), Κυτο κι Οζκα. Το νομα παραπμπει ειρωνικ στην ομηχη λξη Θλιβερς κσμος (憂き世), ο τπος απ' που ο θνατος κι η ανσταση γλυτνουνε τον νθρωπο σμφωνα με τη βουδδιστικ θεολογα.

     Η τχνη αυτ γνωρισε ιδιατερη νθιση στο ντο (σημεριν Τκυο) το 2ο μισ του 17ου αι., εμπνευσμνη απ τα μονχρωμα ργα του Χισικουα Μορονμπου στα 1670. Αρχικ μνο ινδικ μελνι χρησιμοποιονταν, αργτερα οι τυπωμνες αφσες ζωγραφιζταν αλλ τον 18ο αινα ο Σουζοκι Χαρουνμπου εξλιξε τη τεχνικ της πολχρωμης τυπογραφας σ' να νο ιδος το νισκι-ε (nishiki-e).     Τα Ουκγιο-ε ργα τανε προσιτ στο ευρ κοιν γιατ μποροσαν να παραχθον μαζικ. Προοριζταν αρχικ γι' αστος που δεν ταν αρκετ πλοσιοι για να αγορσουν ναν αυθεντικ πνακα. Τα αρχικ θματα τανε παραστσεις απ τη ζω της πλης, σκηνς διασκδασης, αθλητς του σομο και φημισμνοι ηθοποιο. Αργτερα, η θεματολογα επικεντρθηκε στα τοπα. Το σεξ δεν ταν επιτρεπμενο θμα αλλ παρουσιαζταν συχν σα θμα στα ουκγιο-ε. Συχν οι εκδτες κι οι δημιουργο τιμωροταν για τη δημιουργα των σεξουαλικν ουκγιο-ε σονγκα.
     Η εκτπωση των ργων ουκγιο-ε γινταν με την ακλουθη διαδικασα:

 * Ο καλλιτχνης παργαγε το κριο ργο σε μελνι.

 * Οι τεχντες κολλοσανε τη ζωγραφι σε μια ξλινη επιφνεια κβωντας τις περιοχς που το χαρτ ταν λευκ.

 * Το ξλο στη συνχεια καλπτοταν με μελνι και τυπωντανε σε χαρτ.

 * Οι εκτυπσεις στη συνχεια κολλνταν σε ξλο στις επιφνειες του σχεδου με το συγκεκριμνο χρμα μελανιο.

 * Η διαδικασα επαναλαμβανταν για λα τα χρματα που χρησιμοποιονταν στη σνθεση και κποιες φορς περισστερες απ μα φορ, τσι στε το τελικ ργο να χει το επιθυμητ χρμα.=========================

                                      3 Καλλιτχνες

     O Κατσουσκα Χοκουσι (葛飾北斎‎, 31 Οκωβρη 1760 / 10 Μη 1849) ταν Ιπωνας καλλιτχνης, χαρκτης και σκιτσογρφος της περιδου ντο. Στην εποχ του ταν ο κορυφαος Ιπωνας καλλιτχνης στη Κινζικη ζωγραφικ Ουκγιο-ε.


     Γεννημνος στο ντο (σημεριν Τκυο) εναι ιδιατερα γνωστς για τη σειρ ξυλογραφιν σε στιλ ουκγιο-ε 36 απψεις του ρους Φοτζι (36 Views of Mount Fuji, 1831), που περιλαμβνει την ιδιατερα δημοφιλ στο Δυτικ κσμο, διεθνς αναγνωρισμνη του σνθεση Το Κμα ξω απ τη Καναγκουα.(η 1η φωτογραφα πνω-πνω) Ο Χοκουσι δημιοργησε τη σειρ αυτ λγω της νθισης των ταξιδιν στην Ιαπωνα και της προσωπικς εμμονς για το ρος Φοτζι. Τα ργα του Το μεγλο Κμα (The Great Wave) και το Φοτζι με καθαρ καιρ (Fuji in Clear Weather), του εξασφαλσανε παγκσμια φμη πρα απ τα σνορα της Ιαπωνας. Αν και το ργο του πριν τη σειρ αυτ τανε πραγματικ σημαντικ, ταν η σειρ αυτ που επηρασε βαθι τη παγκσμια τχνη. Μχρι το τος 1795 περπου δημιοργησε πορτρατα ωραων κοριτσιν (Μπιτζν-γκα), τα οποα ταν επηρεασμνα απ το στυλ των μεγλων τεχντων του εδους Κιγιονγκα και Ουταμρο, καθς επσης και διακοσμσεις ποιητικν εκδσεων και μικρς ευχετριες κρτες (σουριμνο). Απ το τος 1798 ασχολθηκε με ξυλογραφες σε απομμηση ευρωπακν χαλκογραφιν. Απ το 1800 περπου, αυτ τα σχδια τοπων και παραστσεων απκτησαν το ιδιτυπο στυλ του καλλιτχνη. ταν νας απ τους πιο πολπλευρους καλλιτχνες του στιλ ουκγιο-ε (εικνες του επιπλοντος κσμου) με ιδιοφυ λεγχο της σνθεσης και της τεχνικς. Μετ το 1820 δημιοργησε τα πλον ριμα ργα του, ανμεσ τους περισστερα απ 30.000 σχδια και διακοσμσεις σε πνω απ 500 βιβλα, καθς επσης πλθος απ σειρς ξυλοτυπιν με τοπα, πουλι, νθη κλπ.     Ο Χοκουσι, του οποου το παιδικ νομα ταν Τoκιταρ (Tokitarō), γεννθηκε στο ντο (σημεριν Τκυο) την 23η μρα του 9ου μνα του 10ου τους της περιδου Χορκι (Hōreki) (Oκτβρης-Nομβρης 1760) απ οικογνεια καλλιτεχνν. Πιστεεται τι πατρας του ταν ο δημιουργς καθρεπτν Ναγκασμα σε. Στα 14 (1779) ως 18 μαθτευσε κι εργστηκε στο εργαστριο του ξυλογρφου Σουνς, του οποου τη τεχνικ αρχικ μιμθηκε στα ργα του, ξυλογραφες και διακσμηση βιβλων. Στη συνχεια μαθτευσε στο στοντιο του Κατσουκουα Σουνσ (Katsukawa Shunshō), ενς καλλιτχνη ουκγιο-ε (ukikyo-e) κι ιδρυτ της σχολς Κατσουκουα.
     λλαζε τ' νομ του συχν, ανλογα με τη καλλιτεχνικ του ενασχληση. Τα διφορα ονματ του εναι χρσιμα στο να διαιρσουμε τη ζω του σε καλλιτεχνικς περιδους. Μαθτευσε 19 χρνια στη σχολ του Κατσουκουα. Φμες ισχυρζονται τι αποβλθηκε απ τη σχολ λγω παρλληλων σπουδν στην αντπαλη σχολ Καν (Kanō). Το 1795, αλλζει το καλλιτεχνικ του νομα σε Σουνρ (Shunrō). Η περοδος αυτ κατ τον διο ταν εμπνευσμνη: "Αυτ που αποτλεσε το κνητρο για την καλλιτεχνικ μου εξλιξη ταν η ντροπ που νιωθα στα χρια του Σουνκ (Shunkō)". Ο Σουνκ ταν ο διευθυντς της σχολς. Το ργο του Πυροτεχνματα στη γφυρα Ριογκκου (1790) προρχεται απ τη περοδο αυτ.


                              Το νειρο της γυνακας του ψαρ

     Η επμενη περοδς του ταν με την σχολ Ταουρουα (Tawaraya) και την υιοθτηση του ονματος Ταουριγια Σρι. Τη περοδο αυτ ζωγρφισε πολλος πνακες για ευχετριες κρτες σουριμνο (surimono), και διακοσμσεις κουκα-χον (kyōka ehon). Το 1798, δνεισε τ' νομ του σ' να μαθητ και ξεκνησε την ανεξρτητη καλλιτεχνικ του καρριρα υιοθετντας τ' νομα Χοκουσι Τομσα (Hokusai Tomisa). Τ' νομα αυτ κρτησε μχρι το 1811 οπτε, σε ηλικα 51 ετν, το λλαξε σε Τιτο (Taito). Τη περδο αυτ δημιοργησε ργα σε στυλ Χοκουσι Manga, εχον και βιβλα τχνης.
     Το 1820 λλαξε το νομ του σε Ιτσου (Iitsu) αρχζοντας μα περοδο που του δωσε μεγλη φμη στην Ιαπωνα,αν και παγκσμια η φμη του εξαπλθηκε μνο μετ τον θνατ του. ταν την περοδο αυτ που δημιοργησε την ευρως γνωστ σειρ συνθσεων του 36 απψεις του ρους Φοτζι. Επσης παργαγε τις σειρς ξυλογραφιν Μια περιγηση στους καταρρκτες της επαρχας και Ασυνθιστες απψεις των γεφυριν της επαρχας. Την επμενη περοδο που ξεκιν το 1834, ο Χοκουσι υιοθτησε το νομα Gakyō Rōjin Manji (Ο γρος ντρας που τρελανεται για τχνη). Τη περοδο αυτ δημιοργησε τη σειρ Εκατ απψεις του ρους Φοτζι και λλες σημαντικς παραστσεις τοπων.
              Η Υπογραφ του

=========================

     Ο Κιταγκουα Ουταμρο (喜多川歌麿‎), (~1753 / ~1806) ταν Ιπωνας ζωγρφος κι νας απ τους μεγαλτερους καλλιτχνες της παραδοσιακς ξυλογραφας ουκγιο-ε. Εναι γνωστς ιδιατερα για τις δεξιοτεχνικ συντιθεμνες σπουδς γυναικν γνωστς ως μπιτζνγκα. Δημιοργησε επσης πολλ ργα με θματα απ τη φση ιδιατερα εικονογραφημνα βιβλα εντμων. Τα ργα του γνανε γνωστ στην Ευρπη στα μσα του 19ου αι. κι ταν ιδιατερα δημοφιλ στη Γαλλα. Επηρεσανε δε βαθι τους Ευρωπαους ιμπρεσσιονιστς, ιδιατερα η τεχνικ μφασης στο φως και στη σκι.


                                                     νθη

     Βιογραφικς λεπτομρειες για τη ζω του εναι ιδιατερα περιορισμνες και κθε αναφορ δνει διαφορετικ ποψη. Διαφορετικς πηγς ισχυρζονται τι γεννθηκε στο ντο (σημεριν Τκυο), στο Κυτο στην Οζκα γρω στο 1753 (αν κι η ακριβς ημερομηνα δεν εναι σαφς). Το αρχικ νομ του ταν Κιτιγκουα Ιτσιτρο. Εναι γενικ αποδεκτ πως ταν μαθητς του ζωγρφου Τοριγιμα Σκιεν ταν ταν ακμα παιδ, αλλ διφορες πηγς ισχυρζονται τι ταν γιος του. Μεγλωσε στο σπτι του Σκιεν και παρμεινε εκε ακμα και μετ το θνατ του δασκλου του, το 1788. Ο Σκιεν ταν εκπαιδευμνος στην αριστοκρατικ σχολ Καν ζωγραφικς αλλ στο ενδιμεσο της καρριρας του επηρεστηκε πιτερο απ τη δημοφιλ ουκγιο-ε. Ο Ουταμρο, πως ταν σνηθες με τους Γιαπωνζικους καλλιτχνες του καιρο του, λλαξε το νομ του ταν ωρμασε σαν καλλιτχνης. Πρε επσης και το νομ του σε Ιτσιτρο Γιουσοκε. Παντρετηκε μα φορ αλλ ποτ δεν κανε παιδι.
     Η 1η του επαγγελματικ δουλει στην ηλικα των 22 το 1775 τανε για το εξφυλλο ενς καταλγου για το θατρο Καμποκι με το γκ Τογιοκι. Απ την νοιξη του 1752 λλαξε το νομ του σε Utamaro κι ρχισε να σχεδιζει ργα που απεικνιζαν γυνακες μπιτζνγκα. Σε κποιο σημεο στα μσα των 1780 (σως το 1783) ζησε μαζ με τον ανερχμενο εκδτη Τσουτγια Τζουζμπουρο για 5 συνεχ χρνια. ταν τα χρνια αυτ, ο κριος καλλιτχνης της εκδοτικς εταιρας του Τσουτγια. Παργαγε πολλ ργα τη περοδο αυτ πολλς εικονογραφσεις για βιβλα κικα.


                                                    3 καλλονς

     Το 1791 ρχισε να σχεδιζει θματα δημοφιλ για τους καλλιτχνες ουκγιο-ε. Το 1793 ταν δη νας καταξιωμνος καλλιτχνης κι ρχισε να σχεδιζει τις δισημες σειρς ργων του με θμα την περιοχ Γιοσιγουρα. Το 1797 που πθανε ο Τσουτγια Τζουζαμπορο αναστατθηκε ιδιατερα και μετ τα ργα του ποτ πια δεν φτασαν το εππεδο τελειτητας πως τα περασμνα ργα του.
     Με τη προδο των ετν παργαγε μεγλον αριθμ ερωτικς φσεως ργα, γνωστ στην Ιαπωνα ως σονγκα (shunga). Τα ερωτικ αυτ χαρακτικ του αποτελονε δοξολογα της σεξουαλικς απλαυσης. Η ωραιτερη σειρ του με χαρακτικ σονγκα εναι Το Τραγοδι του Μαξιλαριο (1788), με γκροτσκες σκηνς ερωτικς συνερεσης, μεταξ των οποων συγκαταλγονται Η κρη του ψαρ αποπλανεται απ τα πνεματα της θλασσας, Νεαρ κοπλα αποπλανεται απ τριχωτ τρας, Ζευγρι σε ερωτικ συνερεση κ. . Απ την περφημη σειρ με χαρακτικ Το λμπουμ των Πρσινων Σπιτιν ξεχωρζει, μεταξ λλων Η παλλακδα της Γιοσιγουρα κι ο εραστς της.
     Το 1804 στο απγειο της καρριρας του, εχε μεγλα νομικ προβλματα ταν εκτπωσε σειρ εντπων που σχετιζταν με να ιστορικ μυθιστρημα. Το ργο του Χιντεγισι κι οι 5 παλλακδες του που απεικνιζε τον στρατιωτικ ηγτη Τογιοτμι Χιντεγισι με τη γυνακα και τις ερωμνες του, θεωρθηκε τι προσβαλλε την τιμ του. Καταδικστηκε να φρει χειροπδες για 50 μρες. Σμφωνα με κποιες πηγς η εμπειρα αυτ τον συνθλιψε συναισθηματικ και σντομα μετ τερμτισε την καρριρα του. Πθανε 2 χρνια μετ, το 1806 σε ηλικα 53 χρνων, στο ντο (σημεριν Τκυο). Μετ το θνατο του, ο μαθητς του Κοικαγουα Σουντσ συνχισε να παργει ργα στο στυλ του δασκλου του κι εναι σμερα γνωστς ως Ουταμρο Β'.=========================

     Ο Σουζοκι Χαρουνμπου (鈴木春信‎, 1724 - 7 Ιουλου 1770) ταν Ιπωνας καλλιτχνης της παραδοσιακς τχνης της ξυλογραφας ουκγιο-ε. τανε πρωτοπρος στο εδος του αφο κατφερε να δημιουργσει μια ειδικ αυτοματοποιημνη τεχνικ πολχρωμων ξυλογραφιν, τη νισκι-ε, που φερε επανσταση στον τρπο παραγωγς αφισν ουκγιο-ε, καθιστντας τσι λες τις παλις δχρωμες τρχρωμες τεχνικς παρωχημνες. χρησιμοποησε πολλς ειδικς τεχνικς με θεματολογα που ποικλλει, απ κλασσικ ποιματα ως απεικονσεις καλλονν της εποχς του. πως λλοι καλλιτχνες της εποχς του δημιοργησε πολλ ργα σονγκα. Πολλο καλλιτχνες κατ τη διρκεια της ζως του και μετ το θνατ του αντγραψαν τις τεχνικς και τα ργα του.     Παρτι πολλο ιστορικο τχνης εικζουν τι ταν απ το Κυτο, το μεγαλτερο μρος της δουλεις του εναι στο στυλ του ντο (σημεριν Τκυο). Η δουλει του δεχνει επιρρος απ πολλος καλλιτχνες πως ο Τριι Κιγιομτσου, ο Ισικγουα Τογιονμπου, απ τη Σχολ Καγουαμτα και τη σχολ Καν. μως η μεγαλτερη επιρρο στο ργο του ταν ο ζωγρφος Νισικουα Σουκενμπου που ταν ο δσκαλς του.
Ο Χαρουνμπου ξεκνησε τη σταδιοδρομα του στη Σχολ Τριι, που δημιοργησε πολλ ργα που, παρ το τι ταν ντεχνα, δεν ταν καινοτμα αρκετ και δεν ξεχρισαν. Η ανμιξ του με μα ομδα διανοομενων σαμουρι ταν ο καταλτης για να καταπιαστε με νες τεχνικς κι εδη τχνης.
     Το 1764, υποβοηθομενος απ τις κοινωνικς του συνδσεις επιλχθηκε να βοηθσει κποιους σαμουρι στη παραγωγ ενς ερασιτεχνικο ε-γκογιμι (δηλαδ αναμνηστικο ημερολογου). Τα ημερολγια αυτ που εχανε τους υπολογισμος του σεληνιακο ημερολογου στις εικνες τους τανε τα πρτα νισκι-ε (υφασμτινα ντυπα). Χρη στη γενναιοδωρα των σαμουρι προστατν, μπρεσε να δημιουργσει τα ημερολγια αυτ με τα καλλτερα υλικ που μποροσε να βρει. Χρησιμοποησε ξλο κερασις αντ για κατλπα, τα πιο ακριβ χρματα σε μεγλες ποστητες για να προσδσει τη ψευδασθηση της διαφνειας στα ργα του. Τα ργα νισκι-ε σε αντθεση με προηγομενα ργα λλων καλλιτεχνν τανε πλρως γχρωμα.     Στα τλη της 10ετας του 1760, ταν ο κριος παραγωγς εντπων για ηθοποιος Καμποκι στο ντο. Κποιες φορς το νομα του πτρων του εμφανιζτανε δπλα απ το δικ του, πργμα που αποτελοσε νεωτερισμ για την εποχ του. Μεταξ του 1765-70 δημιοργησε πνω απ 20 εικονογραφημνα βιβλα και πνω απ 1.000 γχρωμα ντυπα μαζ μ' να μεγλο αριθμ πινκων. Στο τλος της καρριρας του θεωρεται σαν ο δσκαλος του ουκγιο-ε και τα ργα του μιμθηκαν καλλιτχνες για πολλ χρνια μετ το θνατ του πως ο Χιροστζε. Το στυλ του ξεπερστηκε μνο απ καλλιτχνες πως ο Κατσουκουα Σουνσ κι ο Τριι Κιγιονγκα
     Το προσωπικ φος του Χαρουνμπου ταν μοναδικ απ πολλς απψεις. Οι φιγορες του εναι πολ λεπτς και φωτεινς, κποιοι κριτικο ισχυρζονται τι μοιζουν σαν παιδιν. Ο Ρτσαρντ Λιν (Richard Lane) αναφρει τι "Ο Χαρουνμπου κατφερε ν' αποτυπσει την αινια κοριτσστικη φση σε ασυνθιστα και ποιητικ μοτβα". Σε λες του τις συνθσεις εναι το συνολικ αποτλεσμα που ενδιφερε το Χαρουνμπου και ποτ οι λεπτομρειες που μπορε να επισκαζαν το καλλιτεχνικ αποτλεσμα.     Θεωρεται επσης νας απ τους καλλιτχνες που απεικνισαν καλλτερα τη καθημεριν ζω στο ντο. Τα θματ του δεν τανε περιορισμνα στους παλαιστς του σομο, τους ηθοποιος και τους καλλιτχνες, αλλ περιελμβαναν πωλητς του δρμου, παιδι για τα θελματα και πολλος λλους που βοηθοσανε τη περιγραφ της εποχς εκενης. Πολλ απ' τα ργα του χουν να καμπτο μονχρωμο φντο, μια τεχνικ που ονομζεται τσουμποσι. Με τη τεχνικ αυτ, το χρωματικ φντο δνει τον τνο για λη την εικνα. Παρτι πολλο λλοι καλλιτχνες χρησιμοποισανε τη τεχνικ αυτ, ο Χαρουνμπου μως θεωρεται σαν αυτς που τη χρησιμοποησε με τη μεγαλτερη αποτελεσματικτητα και τα καλλτερα αισθητικ αποτελσματα.========================

                               ργα Σονγκα Σκρπια

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers