ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ó÷üëéá-Áñèñá 

×áôæçáëåîÜíäñïõ ÐÜôñïêëïò (Ýóôçóå): Bathory Elizabeth ÁëçèéíÞ Âéïãñáößá

                     

                                             ΕισαγωγÞ

     ¼ταν ο Bram Stoker Ýκανε Ýρευνες για τη συγγραφÞ του ΔρÜκουλα, Ýπεσε στα χÝρια του Ýνα βιβλßο, το «Βιβλßο Των Λυκανθρþπων» της Sabine Baring-Gould στο οποßο αναφερüταν τα εγκλÞματα της «ΜατωμÝνης Πριγκßπισσας», üπως την αποκαλοýσαν στην Ευρþπη. ΜετÜ απü το θÜνατο του συζýγου της, φοβοýμενη για το δικü της θÜνατο, Ýγινε σαδßστρια απÝναντι στους υπηρÝτες της, (πιθανþς να προÝβαινε στην πρÜξη αυτÞ γιατß πßστευε üτι θα της Ýφερνε αθανασßα Þ μακροζωßα), δßνοντας τροφÞ στην φαντασßα των χωρικþν, ο οποßοι πßστευαν üτι αυτü εßναι Ýργο κÜποιου βαμπßρ. Επßσης, κÜποιοι συγγραφεßς πιστεýουν üτι η ΜατωμÝνη Κüμισσα Þτανε συγγενÞς με τον Dracula απü την ΟυγγαρÝζικη πλευρÜ της οικογÝνειÜς του.
     ΓεννÞθηκε, περßπου, 100 χρüνια μετÜ το θÜνατο του Βλαντ του ΑνασκολοπιστÞ. ¸νας απü τους προγüνους της, ο Πρßγκιπας Steven Bathory, υπÞρξε αξιωματικüς του Vlad Dracula το 1546, üταν διεκδßκησε εκ νÝου το θρüνο της Βλαχßας. Το βιβλßο του Dracula λÝγεται πως εßναι βασισμÝνο στο ΡουμÜνο πρßγκιπα Vlad Dracula. Ο Raymond T. McNally που 'χει γρÜψει 4 βιβλßα για τον Dracula (στην ιστορßα, στην λογοτεχνßα, αλλÜ και στον βαμπιρισμü) αναφÝρει σε 5ο πως ο Dracula Þτανε γυναßκα. Στο βιβλßο τεκμηριþνει την ÜποψÞ του πως ο Stoker επηρεÜστηκε Ýντονα απü τον μýθο της κüμισσας Bathory. Και δßνει το παρακÜτω παρÜδειγμα: πως γßνεται οι Οýγγροι να κÜνουν πρßγκιπα ΡουμÜνο; Γιατß εßπανε πως ο Vlad Ýπινε αßμα, üπως ο Dracula του Stoker, το οποßο τον Ýκανε νεüτερο ýστερα απü κÜθε πüση; Και γιατß αφοý γßνεται νεüτερος συνεχßζει; Οι απαντÞσεις βρßσκονται στη ζωÞ της Bathory. ΑλλÜ σε αντßθεση με τον Þρωα του Stoker, αυτÞ υπÞρξε στη πραγματικüτητα.
     Στη Τρανσυλβανßα ακüμα δεν Ýχει ξεχαστεß το üνομÜ της. ¢λλες φορÝς αποκαλþντας της ΟυγγρικÞ πüρνη, ενþ üταν θÝλουν να χλευÜσουν το κÜστρο που Ýζησε το αποκαλοýν: Csejthe. ¼μως υπÜρχουν κι εκεßνοι που ισχυρßζονται πως τα βρÜδυα βλÝπουνε τη Bathory στη πατρßδα της, στα ΚαρπÜθια, να πλανιÝται στη περιοχÞ, να αναζητÜ ακüμα παρθÝνο αßμα...
     Μια Φραγκογιαννοý της μεσαιωνικÞς ανατολικÞς Ευρþπης.

--------------------------------------

                                     Βßος & Πολιτεßα                 

     Στις 7 Αυγοýστου του 1560 ( 1561 κατÜ πολλοýς) γεννÞθηκε στο Nyirbator, στην σημερινÞ Ουγγαρßα, η πιο αιμοδιψÞς γυναßκα δολοφüνος-βαμπßρ. Tο üνομα του πραγματικοý τρüμου στην μεσαιωνικÞ Ευρþπη. Το üνομα το οποßο κατÜφερε να επισκιÜσει ακüμα και τον μÝγα Κüμη Dracula με τις σατανικÝς πρÜξεις του. Το üνομα που αναβßωσε στις καρδιÝς των ανθρþπων τον τρüμο του βαμπßρ üσο κανÝνα Üλλο! Τα εγκλÞματα της ΟυγγαρÝζας κüμισσας Elizabeth Bathory (Báthory Erzsébet στα ΟυγγρικÜ Þ Alžbeta Bátoriová-Nádašdy στα ΣλοβÜκικα,) Þταν σατανικÜ πÝρα απü κÜθε ανθρþπινη φαντασßα. Η «ευγενικÞ» οικογÝνεια των Bathory, Þτανε παρακλÜδι της οικογÝνειας των Hun Gutkeled, η ισχýς των οποßων εξαπλωνüταν σε πολλÝς περιοχÝς της κεντρο-ανατολικÞς Ευρþπης, (που σÞμερα απαρτßζουν τα εδÜφη της Πολωνßας, Ουγγαρßας, Σλοβακßας και Ρουμανßας) και διαδραμÜτισε κυρßαρχο ρüλο κατÜ το πρþτο μισü του 13ου αιþνα.
     Εγκαταλεßποντας το üνομα της οικογÝνειας, υιοθÝτησαν το üνομα μιας απü τις ιδιοκτησßες τους ως οικογενειακü üνομα (Bátor σημαßνει «ανδρεßος»). Η ισχýς τους Ýφτασε στο ζενßθ κατÜ τα μÝσα του 16ου αιþνα, αλλÜ ακολοýθησε η κατÜπτωση και τελικÜ ο «θÜνατος» το 1658. Σπουδαßοι βασιλιÜδες, πρßγκιπες, δικαστικοß λειτουργοß, Üρχοντες σε εκκλησιαστικü και κοινωνικü επßπεδο, συγκαταλÝγονταν στην οικογÝνεια των Bathory. ΑλλÜ δεν Ýλειψαν και οι «παρÜξενοι» συγγενεßς. Η συνÞθεια των γÜμων ενδοοικογενεικþς, για τη προστασßα του «αßματος» αφενüς και για τη διατÞρηση του πλοýτου και της δýναμης αφετÝρου, εßχε σαν αποτÝλεσμα τα συνÞθη φαινüμενα που Ýπονται τÝτοιων πρακτικþν. ¸τσι, κÜποιο απüγονοι της οικογÝνειας, παρουσßασαν ιδιαßτερα περßεργη συμπεριφορÜ. ΥπÜρχει μεγÜλο ιστορικü ενασχüλησης μελþν της οικογÝνειας με τη Μαýρη Μαγεßα και το Σατανισμü.
     Οι γονεßς της Elizabeth, George κι Anna, ανÞκαν κι οι δýο στο γÝνος των Bathorys. Αυτüς Þταν μÝλος του κλÜδου των Ecsed της οικογÝνειας κι εκεßνη αυτοý του Somlyo. ΤÝτοιες αιμομιξßες δεν δεν Þταν ασυνÞθιστες στην αριστοκρατßα της ΑνατολικÞς Ευρþπης του 16ου αιþνα, καθþς η διατÞρηση της «καθαρüτητας» της γενιÜς Þταν ζÞτημα υψßστης σημασßας, üπως εßπαμε. Τα αποτελÝσματα αναμενüμενα: Ýνας θεßος πιστεýεται üτι Þταν λÜτρης του ΣατανÜ κι Üλλα μÝλη της οικογÝνειας Þταν νοητικÜ ασταθÞ Þ ψυχασθενεßς. ¸τσι, πολλÝς εγκληματικÝς ιδιοφυÀες εμφανßστηκαν στους κüλπους της οικογÝνειας. Η οικογÝνεια της Elizabeth Bathory Þτανε πολý ισχυρÞ κι απü τις παλιüτερες στην Τρανσυλβανßα. Εßχε περισσüτερη ιδιοκτησßα ακüμα κι απü το βασιλιÜ. Εßχε συγγενεßς Ýναν καρδινÜλιο, πρßγκιπες κι ο ξÜδελφος της Þταν πρωθυπουργüς της Ουγγαρßας. ¼μως ο πιο ισχυρüς συγγενÞς της Þταν ο Istvan Bathory (1533-1586) που Þταν πρßγκιπας της Τρανσυλβανßας και βασιλÝας της Πολωνßας απü το 1575 μÝχρι και τον θÜνατü του, το 1586.
     Η Elizabeth πÝρασε τα παιδικÜ της χρüνια στο Ecsed Castle. Για την εποχÞ που Ýζησε, η Bathory εßχε πολý καλÞ μüρφωση και δει για γυναßκα. Σε ηλικßα üμως, 4 με 5 χρονþν Üρχισαν τα πρþτα σημÜδια του μετÝπειτα σαδιστικοý εαυτοý της. Πιστεýεται üτι η νεαρÞ Elizabeth υπÝφερε απü κρßσεις, οι οποßες συνοδεýονταν απü απþλεια ελÝγχου του εαυτοý της κι απü εκρÞξεις οργÞς, οι οποßες εßναι πιθανüν να οφεßλονταν σε επιληψßα, οφειλüμενη στην αιμομιξßα των γονιþν της Þ σε κÜποιο Üλλο ψυχολογικü νüσημα. Μερικοß σýγχρονοι μελετητÝς [αλλÜ και της γενιÜ της] εßπαν πως η κοντÝσα Þταν παρÜφρων, κÜτι που Ýδινε λογικÞ στα üσα Ýκανε. ¼μως με μια γρÞγορη ματιÜ στο παρελθüν της μποροýμε να δοýμε πως Þταν μια γυναßκα με πλÞρη Ýλεγχο της ζωÞς της.
     Αντßθετα απü τα Üλλα κορßτσια της γενιÜ της, η Elizabeth εκπαιδεýτηκε καλÜ και σωστÜ, ενþ εκτüς απü την μητρικÞ της γλþσσα, γνþριζε λατινικÜ, ελληνικÜ και γερμανικÜ… σε μια εποχÞ που οι περισσüτεροι δεν μποροýσαν να συλλαβßσουν σωστÜ τα ΟυγγρικÜ. Επßσης κÜτι που, πιθανüτατα, Ýπαιξε ρüλο στη μετÝπειτα εξÝλιξη και στις πρÜξεις της Elizabeth, εßναι το γεγονüς πως üταν Þταν μικρÞ Ýγινε μÜρτυρας μιας εκτÝλεσης ενüς πλανüδιου γýφτου, που Ýκλεψε Üλογο απü τους βασιλικοýς στÜβλους και για να μην τον ανακαλýψουν αργüτερα το σκüτωσε…Ο γýφτος συνελÞφθη κι η εκτÝλεση του Ýγινε σε δημüσια θÝα ενþ παρüντες Þταν πολλοß αριστοκρÜτες. Ο μαρτυρικüς θÜνατος του νεαροý Üντρα και το μηδαμινü ßχνος μεταμÝλειας στα πρüσωπα των εκτελεστþν του, Ýπεισαν τη νεαρÞ Elizabeth üτι, οι αριστοκρÜτες σαν αυτÞ, μποροýσαν να σκοτþνουν τους κοινοýς θνητοýς υπηκüους τους χωρßς να φοβοýνται τιμωρßα…
     Στα 14 της γÝννησε παρÜνομα Ýνα κορßτσι, την Anastasia Bathory, πατÝρας της οποßας Þταν Ýνας Ýφηβος υπηρÝτης του κÜστρου. Για το λüγο αυτü, αλλÜ και για πολιτικü κÝρδος και θÝση, η μητριÜ της, Countess Ursula Nadasdy, την ανÜγκασε να παντρευτεß με τον 26χρονο τüτε γιο της, Count Ferencz Nadasdy, με τον οποßο Þταν αρραβωνιασμÝνη απü τα 11 της. Ο γÜμος Ýγινε στις 8 Μαßου του 1575 στο Vranov nad Toplouin, üταν η Elizabeth Þταν 15 χρονþν. Η μητÝρα του Ferencz, πßστευε üτι αυτüς ο γÜμος θα Ýδινε κýρος στην οικογÝνεια Nadasdy. Για το γÜμο διοργÜνωσε Ýνα gala στο οποßο Þταν καλεσμÝνος κι ο ΑυτοκρÜτορας της Ρουμανßας Maximillian ο 2ος, που üμως δεν παρευρÝθηκε. Στην ευχετÞρια κÜρτα που Ýστειλε μαζß με το δþρο του για να απολογηθεß προÝβαλλε σαν δικαιολογßα üτι Þταν επικßνδυνο να ταξιδÝψει σε μια τüσο ταραχþδη χρονικÞ στιγμÞ. ΑλλÜ εýκολα μποροýμε να υποθÝσουμε üτι επιδßωκε να αποφýγει τις δýο οικογÝνειες!
     Τα πρþτα 10 χρüνια του γÜμου της η Elizabeth δε μπüρεσε να κρατÞσει παιδß. ΚατÜφερε, üμως, να γεννÞσει το 1585 την Anna και στα επüμενα 9 χρüνια τις Ursula (Orsolya Þ Orsika) και Katherina (Katalin), ενþ το 1598 γÝννησε τον μοναδικü και πολυπüθητο, γιο της, τον Paul, των οποßων üμως την κηδεμονßα, για πολιτικÝς σκοπιμüτητες, ανÝλαβαν νοσοκüμες μακριÜ απü το κÜστρο. Απü τις επιστολÝς που Ýγραφε στους συγγενεßς της, παραδüξως, κρßνεται ως μια στοργικÞ σýζυγος και μητÝρα που αν κι αγνοοýσε τα παιδιÜ της δεν τα συμπεριÝλαβε ποτÝ στα βασανιστÞριÜ της.
     Παρüλη τη δομÞ της τüτε κοινωνßας, η Elizabeth κρÜτησε το επþνυμο της, þστε να μπορÝσει να κρατÞσει το üνομα των προγüνων της, που απü τüτε πÞρε κι ο σýζυγος της. Απü τüτε εγκαταστÜθηκε στο κÜστρο του Csejthe, [στα σλοβακικÜ το κÜστρο αυτü, ονομÜζεται και Cachtice κι υπÜρχει σφοδρÞ αντιπαρÜθεση μεταξý των δýο λαþν] σπßτι του Nadasdy, που Þταν το γαμÞλιο δþρο του προς την Elizabeth. Το κÜστρο αυτü βρισκüτανε στο Sarvar κοντÜ στο Trencin στη σημερινÞ Σλοβακßα κι Þταν μακριÜ απü αστικÜ κÝντρα, βαθιÜ κρυμμÝνο στα ΚαρπÜθια, μοναχικü και περιτριγυρισμÝνο απü πολλÜ δÜση. Απü τüτε και μÝχρι το θÜνατο της το κÜστρο αυτü Þταν η κατοικßα της.
     Ο σýζυγüς της Þταν Ýνας Üφοβος και γενναßος πολεμιστÞς , αρχιστρÜτηγος του Ουγγρικοý στρατοý και μεγÜλος μαχητÞς στον πüλεμο με τους Τοýρκους κι Ýτσι του δþσανε το üνομα ο «Μαýρος Þρωας της Τρανσυλβανßας», εξαιτßας του φριχτοý τρüπου με τον οποßο αντιμετþπιζε τους αιχμÜλωτους πολÝμου. ΛÝγεται üτι ο Ferencz Þταν κι ο ßδιος Ýνας πολý σκληρüς Üνθρωπος κι üτι αυτüς εßχε δεßξει στη γυναßκα του μερικοýς απü τους αγαπημÝνους του τρüπους για να βασανßζει τους υπηρÝτες του και τους Τοýρκους αιχμÜλωτους πολÝμου καθþς επßσης κι üτι Üφηνε στο κÜστρο ορισμÝνα üργανα βασανισμοý τα οποßα στη συνÝχεια χρησιμοποιοýσε η Elizabeth πÜνω στα θýματα της. ΥπÜρχουν ακüμη θρýλοι για το ζευγÜρι, εμπλοκÞς του σε σατανιστικÝς τελετÝς και πατροναρßσματος αποκρυφιστþν. Δεν εßναι δυνατüν να ισχυριστεß κÜποιος üτι ο Ferencz δεν γνþριζε για τις διαστροφÝς της συζýγου του.
     ¼σο ο Ferencz Ýλειπε στον πüλεμο σε στρατιωτικÝς εκστρατεßες για μεγÜλα χρονικÜ διαστÞματα, καθ’ üλη τη διÜρκεια των 25 χρüνων που Þτανε παντρεμÝνοι, η ζωÞ της Elizabeth πολý σýντομα Üρχισε να γßνεται üλο και πιο βαρετÞ. ¸τσι Üρχισε να επισκÝπτεται πολý τακτικÜ την αμφιφυλüφιλη θεßα της Countess Karla Bathory κι Ýπαιρνε μÝρος σε ομαδικÜ λεσβιακÜ üργια με την ßδια και τις φßλες της. Απü την εποχÞ αυτÞ λοιπüν συνειδητοποßησε τις αληθινÝς της φιλοδοξßες, δηλαδÞ να βασανßζει και να σκοτþνει νεαρÜ, üμορφα κορßτσια. Εκεßνη την εποχÞ, με την βοÞθεια της Ilona Joo (προσωπικÞ νοσοκüμα της Elizabeth στο επÜγγελμα) Üρχισε να βασανßζει τα κορßτσια των υπαλλÞλων της. Συνεργοß της, τüτε Þταν: η Anna Darvula, που φημολογεßται πως Þταν κι ερωμÝνη της, ο Johannes Ujvary o οικονüμος του σπιτιοý κι η μÜγισσα Dorottva Sventes ,επßσης γνωστÞ με το üνομα Dorka.
     ΑλλÜ αυτü δεν Þταν το μüνο της πÜθος. Εκεßνη την εποχÞ η κοντÝσα Ýψαχνε τον Ýρωτα σε διÜφορους Üντρες. Ο αρχιυπηρÝτης του κÜστρου της Elizabeth, που ονομαζüταν Thorko, την μýησε στον αποκρυφισμü και της δßδαξε τη Μαýρη Μαγεßα με την οποßα Üρχισε επßσης να ασχολεßται üλο και περισσüτερο.

   "O Thorko μου Ýμαθε Ýνα καινοýριο", Ýγραφε η Elizabeth σε γρÜμμα προς τον Üντρα της, "ΠιÜνεις μια μαýρη χÞνα και την χτυπÜς μÝχρι θανÜτου με Ýνα Üσπρο κüκαλο. ΚρατÜς το αßμα της και αλεßφεις λßγο απ’ αυτü στο σþμα του εχθροý σου. Αν δεν μπορεßς να το κÜνεις ο ßδιος, δωροδοκεßς Ýναν απü τους υπηρÝτες σου να το κÜνει..."

     ¼σο ασχολιüταν με τη Μαýρη Μαγεßα η Elizabeth δÝχτηκε μια επßσκεψη απü Ýναν περßεργο και σκοτεινü Üντρα με παραδüξως κοφτερÜ δüντια. ¾στερα απü σýντομο ταξßδι με τον ξÝνο προς Üγνωστη κατεýθυνση η Elizabeth επÝστρεψε μüνη και πολλοß απü τους χωρικοýς υποστÞριξαν üτι εßδαν ßχνη αßματος στα χεßλη της… Οι γýρω χωρικοß, που πßστευαν στα βαμπßρ, εßχαν Ýναν λüγο περισσüτερο να φοβοýνται το κÜστρο του Csejthe. ºσως κατÜ τη λαúκÞ φαντασßα, ο παρÜξενος ξÝνος,να Þταν ο ßδιος ο Dracula, ο οποßος γýρισε απü τον τÜφο του! ¼ταν o Κüμης Nadasdy επÝστρεψε απü μια εκστρατεßα του στο κÜστρο, η πεθερÜ της Elizabeth φρüντισε να μÜθει ο σýζυγüς της το παρÜπτωμα της γυναßκας, που üμως συγχþρεσε γρÞγορα.
     Σε ηλικßα 51 ετþν (το 1602 Þ το 1604) ο Ferencz πεθαßνει. Οι εκδοχÝς για το θÜνατο του εßναι οι εξÞς:

     1) μαχαιρþθηκε απü πüρνη στο ΒουκουρÝστι, που χρωστοýσε, υπÝκυψε στις πληγÝς του που μολýνθηκαν

     2) πÝθανε απü αρρþστια στα χÝρια μιας πüρνης

     3) χÜθηκε στη μÜχη

     4) δολοφονÞθηκε απü τον Giorgio Basta, του οποßου η τρομοκρατικÞ δρÜση στην Τρανσυλβανßα εκεßνη την εποχÞ, οδÞγησε σε ραγδαßα πτþση της ισχýος της οικογÝνειας των Bathory

     5) απü δηλητηρßαση

     6) πολλοß εßναι κι εκεßνοι που πιστεýουν üτι ο θÜνατος του οφεßλεται στη Μαýρη Μαγεßα.

     Τüτε η Elizabeth αρχικÜ Ýδιωξε μακριÜ της μισητÞ πεθερÜ της κι Üρχισε να παßρνει μÝρος σε τελετÝς μαýρης μαγεßας που θανατþνονταν Üλογα κι Üλλα ζþα. Απü τüτε σταμÜτησε να βγαßνει απü το κÜστρο της. Με τη βοÞθεια του Thorko, της Joo , των μαγισσþν Szentes και Darvulia και του Ujvary, Üρχισε το διαβολικü της Ýργο.
     H Elizabeth Þταν μια γυναßκα üμορφη. Δεßτε πως περιγρÜφεται σε Ýνα κεßμενο:

   «Η Elizabeth Bathory Þτανε γυναßκα εκπληκτικÞς ομορφιÜς. Τα μακριÜ, κατÜμαυρα μαλλιÜ της, δημιουργοýσαν Ýντονη αντßθεση με το πÜλλευκο της επιδερμßδας της. Τα κεχριμπαρÝνια της μÜτια μοιÜζανε με γÜτας, το κορμß της Þταν αισθησιακü. ¹ταν ιδιαßτερα ματαιüδοξη κι ο ναρκισσισμüς της Þταν αυτüς που την Ýσπρωξε σε βÜθη διαστροφÞς».




     ΑσυνÞθιστο για την κοινωνικÞ της τÜξη, η Elizabeth Þταν Ýνα παιδß γυμνασμÝνο και δραστÞριο. ΜεγÜλωσε και ανατρÜφηκε σαν μÝλος της ΟυγγρικÞς βασιλικÞς οικογÝνειας και σαν νεαρÞ κοπÝλα Þταν αρκετÜ üμορφη, εßχε κομψÜ χαρακτηριστικÜ, καλü σþμα και Þταν ψηλÞ για την εποχÞ της αλλÜ η προσωπικüτητÜ της δεν Ýτυχε ανÜλογης καλλιÝργειας, ανÜπτυξης και εκλεπτυσμοý! ΚατÜ τη γνþμη της το πιο ξεχωριστü κι αξιοπρüσεκτο χαρακτηριστικü της Þταν το Üσπρο και üμορφο δÝρμα της για το οποßο Ýλεγε πως συχνÜ της Ýκαναν κομπλιμÝντα, αν και κÜτι τÝτοιο δεν ισχýει, αφοý οι Üλλοι δεν εντυπωσιÜζονταν και τüσο απü την μÜλλον συνηθισμÝνη επιδερμßδα της και της Ýκαναν κομπλιμÝντα μüνο αν γνþριζαν πως θα Þταν προς üφελüς τους, μια κι η Elizabeth δεν δεχüταν με ενθουσιασμü τα μÝτρια σχüλια!
     ΑλλÜ üσο ο καιρüς περνοýσε, η Elizabeth μεγÜλωνε κι Üρχισε να χÜνει την ομορφιÜ της. ΠροσπÜθησε να καλýψει τις ατÝλειες της αγορÜζοντας και φορþντας πανÜκριβα ροýχα και κοσμÞματα, αλλÜ τßποτα δε μποροýσε να κρýψει το πÝρασμα του χρüνου απü πÜνω της. Τüτε Þταν που τα αποτρüπαια βασανιστÞρια γßνανε üλο και πιο πολλÜ. ¹ταν η εποχÞ που εßχε φτÜσει στα 40 κι η ματαιοδοξßα της, την Ýκανε να πιστεýει πως η ομορφιÜ της εßχε φθαρεß και χανüταν ενþ Ýπαιρναν την θÝση τους, πÜνω της, τα γηρατειÜ.
     ¼λα Üρχισαν üταν Ýνα κορßτσι που την χτÝνιζε, της τρÜβηξε κατÜ λÜθος μια τρßχα απü τα μαλλιÜ της. Τüτε η ευÝξαπτη κοντÝσα της τρýπησε τη μýτη μ' Ýνα μηχÜνημα και το αßμα Ýσταξε στο χÝρι της. (ΚατÜ μια Üλλη εκδοχÞ τη χτýπησε τüσο δυνατÜ που το δαχτυλßδι της Ýσκισε το δÝρμα στο μÜγουλο του κοριτσιοý Þ üτι απü το χτýπημα το αßμα πετÜχτηκε απü τη μýτη του κοριτσιοý στο πρüσωπü της)... ¼ταν πÞγε να ξεπλυθεß, απü αυτü, κοßταξε τον εαυτü της στον καθρÝφτη και τüτε με Ýκπληξη παρατÞρησε, κÜτι που Þταν ορατü μüνο στα δικÜ της μÜτια, πως το χÝρι της στο σημεßο που εßχε καλυφθεß με αßμα εßχε πÜρει κÜτι απü την νεüτητα του κοριτσιοý, Ýδειχνε πιο νÝο, πιο απαλü και πιο üμορφο. ΖÞτησε λοιπüν τη γνþμη της Darvulia για το φαινüμενο αυτü. ¸φερε επßσης στο κÜστρο της χημικοýς και φυσικοýς για να δþσουν μιαν επιστημονικÞ εξÞγηση πÜνω στο θÝμα... Αυτοß επειδÞ καλοπερνοýσαν και δεν Þθελαν να χÜσουν τις θÝσεις τους αποφÜσισαν να μη χαλÜσουν το χατßρι και τη διÜθεση της κοντÝσας τους και της εßπαν üτι για την αλλαγÞ του δÝρματος της ευθυνüταν το αßμα του μικροý παρθÝνου κοριτσιοý. ΜÜλιστα της εßπαν πως θυμüντουσαν üτι κÜτι αντßστοιχο εßχε ξαναγßνει στο παρελθüν σε κÜποιο μακρινü τüπο, üταν το αßμα μιας νεαρÞς παρθÝνας Ýφερε ανÜλογα αποτελÝσματα σε μια γερασμÝνη αλλÜ γενναιüδωρη και καλÞ προσωπικüτητα με πολλÝς χÜρες!
     ΜετÜ απü τüσο καθαρÝς αποδεßξεις στο χÝρι, η Elizabeth πεßστηκε üτι αυτÞ Þτανε θαυμÜσια ανακÜλυψη! Μια μÝθοδος πρüληψης του γÞρατος και διατÞρησης της αιþνιας νεüτητας! ¹ τουλÜχιστον η ßδια βρÞκε αυτü που χρειαζüταν! Η γνþμη της... συμβοýλου ομορφιÜς της, μιας γυναßκας που ονομαζüταν Katarina, της επιβεβαßωσε την ιδÝα üτι η Ýξυπνη ανακÜλυψη της Þταν σωστÞ.Η Darvulia επßσης της εßπε οτι μπορεß να ανακτÞσει τη χαμÝνη της νιüτη κÜνοντας μπÜνιο στο αßμα των κοριτσιþν και πßνοντας το αßμα, ιδιαßτερα, των πιο üμορφων. Τüτε διÝταξε τους υπαλλÞλους της Ujvary και Dorka να γδýσουνε το κορßτσι και κρατþντας τα χÝρια της πÜνω απü Ýνα βαρÝλι, να κüψουν τις αρτηρßες της, να τη σκοτþσουν και να αφαιμÜξουνε το αßμα της σε μια μεγÜλη δεξαμενÞ για να μπει και να κÜνει το μπÜνιο της σε αυτü.
     ¹ταν πλÝον σßγουρη οτι εßχε βρεß το μυστικü για την αιþνια νεüτητα με αυτÞ τη διαδικασßα. ΑνακÜλυψε πως το αßμα εßναι ζωÞ κι απü τüτε αυτü Ýγινε μια απü τις πιο κρυφÝς της επιθυμßες!...Η δßψα της για αßμα Þταν τüσο μεγÜλη που ακüμα κι üταν κÜποια στιγμÞ στη ζωÞ της αρρþστησε δε κατÜφερε να κρατηθεß μακριÜ απü τους φüνους. ΕπειδÞ Þταν τüσο αδýναμη που δε μποροýσε να σηκωθεß απ’ το κρεβÜτι και δεν εßχε τη δýναμη να βασανßζει η ßδια τα θýματÜ της, Ýβαζε τους πιστοýς της, να φÝρνουνε τα κορßτσια στο κρεβÜτι της þστε να μπορεß να τις δαγκþσει. Ταυτüχρονα Ýδωσε εντολÞ σε σιδηρουργοýς απο την Γερμανßα, να της ετοιμÜσουν καινοýρια üργανα βασανισμοý, που κýριο σκοπü τους εßχαν τη συλλογÞ αßματος απü τις παρθÝνες.
     ¸τσι, γρÞγορα στο κÜστρο Ýφτασαν διÜφορα üργανα βασανισμοý, Ýνα απü τα οποßα Þταν η ΣιδηρÜ ΠαρθÝνα (Iron Maiden) που Þταν κι απü τα πιο γνωστÜ. Αυτü Þταν μια μεγÜλη μεταλλικÞ σαρκοφÜγος σε ανθρþπινο ýψος, μες στην οποßα υπÞρχανε καρφιÜ κι απü τις δýο πλευρÝς και λßγος χþρος για να χωρÜει η παρθÝνα, Ýτσι þστε üταν Ýκλεινε τα καρφιÜ να ξεσκßσουν τη σÜρκα της. Στο κÜτω μÝρος της σαρκοφÜγου υπÞρχε μια δßοδος üπου μαζευüταν το αßμα üταν Üρχιζε να τρÝχει.


                                         Η ΣιδηρÜ ΠαρθÝνα (Iron Maiden)

     Με τη βοÞθεια αυτÞς λοιπüν της ομÜδας απÞγαγε πολλÜ κορßτσια απü τις γýρω περιοχÝς, τα Ýφερνε στο κÜστρο και τα φυλÜκιζε σ' Ýνα υπüγειο μυστικü δωμÜτιο που Þταν γνωστü ως "ο θÜλαμος βασανιστηρßων της ΕξοχüτητÜς της", κÜνοντας τους τα χειρüτερα βασανιστÞρια που μποροýσε να φανταστεß. Τις κÜρφωνε με καρφßτσες στα γεννητικÜ τους üργανα και σ' Üλλα ευαßσθητα σημεßα του σþματος üπως κÜτω απü τα νýχια. Τους Ýκοβε τα δÜχτυλα Þ τις χτυποýσε στο πρüσωπο μÝχρι που Üκουγε τα κüκαλα να σπÜνε. Προτιμοýσε μÜλιστα να Ýχει το θýμα της γυμνü μπροστÜ της και να τα χτυπÜ απü τη μπροστινÞ πλευρÜ κι üχι απü πßσω. Αυτü το Ýκανε για να μπορεß να βλÝπει πως διαγραφüταν ο πüνος στα πρüσωπα των θυμÜτων της üταν τα βασÜνιζε.
     Χρησιμοποßησε νÝες τεχνικÝς βασανισμοý... Μια απü τις εφευρÝσεις της Þταν να γδýνει Ýνα κορßτσι, να το αλεßφει ολüκληρο με μÝλι και μετÜ να το δÝνει μüνο του στο δÜσος, αφÞνοντας το στο Ýλεος των πεινασμÝνων εντüμων... Επßσης το χειμþνα, Ýγδυνε Ýνα κορßτσι και το Ýβγαζε Ýξω απü το κÜστρο üπου του Ýριχνε νερü μÝχρι να παγþσει ζωντανü και να πεθÜνει απü το τσουχτερü κρýο που υπÜρχει στα ΚαρπÜθια. Για να βασανßζει τα θýματα και να βγÜζει το αßμα τους η Elizabeth χρησιμοποιοýσε σφυριÜ, καυτÜ καρφιÜ, μαχαßρια, ψαλßδια, διπλοýς πÝλεκες, πυρωμÝνα σßδερα κι Üλλα. ΤÝλος οι υπηρÝτες τις κρεμοýσαν ανÜποδα με αλυσßδες γýρω απü τους αστραγÜλους απü Ýνα κλουβß και τους Ýκοβαν το λαιμü για να χυθεß το αßμα üσο Þταν ακüμα ζεστü, Ýτσι þστε να παßρνει το ντους της η Elizabeth μες στην ασημÝνια μπανιÝρα της... ΒασÜνιζε επß βδομÜδες Þ ακüμα και μÞνες τα κορßτσια, μÝχρι που τις Ýσφαζε. ΓρÞγορα επιτιθüτανε στα θýματÜ της με γυμνÜ δüντια, κüβοντας μεγÜλα κομμÜτια σÜρκας απü τα χεßλη, τα μÜγουλα, τους þμους, τα στÞθη τους κ.λ.π.



     H Elizabeth Ýπαιρνε νÝες παρθÝνες απü γειτονικÜ χωριÜ με τη δικαιολογßα οτι Þθελε να τις προσλÜβει ως υπηρÝτριες. Μια μεγÜλη ευκαιρßα της παρουσιÜστηκε στις αρχÝς του 17ου αι. στη Transylvania, που οι γονεßς των κατþτερων τÜξεων εýχονταν οι κüρες τους να μορφþνονταν με τους κατÜλληλους τρüπους και να εßχαν μια ευκαιρßα να ανÝβουν κοινωνικÜ. ¢ρπαξε την ευκαιρßα και το 1609, ßδρυσε μες στο κÜστρο της ακαδημßα, που υποσχüταν να παßρνει κÜθε φορÜ 25 νÝα κορßτσια και να τα μορφþνει κατÜλληλα. Μüνο που στη πραγματικüτητα οι σπουδÝς τους τελεßωναν...για πÜντα... Με τη βοÞθεια της Dorotta Szentes αυτÝς οι δýστυχες μαθÞτριες καταναλþθηκαν üπως ακριβþς κι üλες οι προηγοýμενες τους... ¼ταν üμως τα αιματοκυλισμÝνα πτþματα βρεθÞκανε στο δÜσος γýρω απü το κÜστρο, φÞμες κυκλοφüρησαν üτι στο κÜστρο του Csejthe μαζß με την Elizabeth υπÞρχε μια τερÜστια ομÜδα απü βαμπßρ, που σκüτωνε ασταμÜτητα δßνοντας Ýτσι τροφÞ στη φαντασßα και στις ιστορßες των χωρικþν που εßχανε τþρα Ýνα παραπÜνω λüγο να αποφεýγουνε το κÜστρο.
     ¼σον ο καιρüς περνοýσε κι η Darvulia πÝθανε, η Elizabeth παρατÞρησε üτι συνÝχιζε να μεγαλþνει παρüλα τα μπÜνια που Ýκανε και το αßμα που Ýπινε. Τüτε, μια Üλλη μÜγισσα, η Erzsi Majorova, της εßπε üτι Ýπρεπε τα κορßτσια που σκοτþνει να 'τανε βασιλικÞς γενιÜς. Γι' αυτü Üρχισε να σκοτþνει και κορßτσια της υψηλÞς κοινωνßας που πÞγαιναν ανυποψßαστα για επßσκεψη στο κÜστρο της. ΑλλÜ ακüμα κι αν σκüτωνε κορßτσια αριστοκρατικÞς καταγωγÞς η κατÜσταση της δεν βελτιωνüτανε και δε μποροýσε να πÜρει πßσω τη χαμÝνη της ομορφιÜ. Για παραπÜνω απü μια 10ετßα, εßχε βασανßσει, σκοτþσει, πÜρει και πιει το αßμα σε πÜνω απü 650 παρθÝνες.
     Οι μπρÜβοι της κοντÝσσας συνÝχισαν να φÝρνουν νεαρÜ κορßτσια που στραγγιζüντουσαν απü το αßμα τους, για να μπορÝσει να πλυθεß σε αυτü. Οι κηδεßες αρχικÜ γινüντουσαν απü τον πÜστορα Andras Berthoni, Ýνα Λουθηρανü ιερÝα, αλλÜ καθþς τα πτþματα των νεκρþν κοριτσιþν αυξÜνονταν εκεßνος αρνÞθηκε να τις κηδÝψει λÝγοντας πως o θÜνατüς τους Þταν: αγνþστων και μυστηριωδþν αιτιþν. ΤÝτοιες δηλþσεις üμως δεν περνοýσαν στη κοντÝσσα και με την απειλÞ της να αιωρεßται, ο πÜστορας, συνÝχισε τη ταφÞ των νεκρþν κοριτσιþν. Ο ιερÝας ανακÜλυψε την αλÞθεια για το τι συμβαßνει στο κÜστρο του Csejthe, üταν η Εlizabeth τον διÝταξε να θÜψει Ýνα μεγÜλο μÝρος των πτωμÜτων. Ο ιερÝας Ýγραψε τις υποψßες του γι' αυτÞ σ' Ýνα σημεßωμα λßγο πριν πεθÜνει. Τα εγκλÞματα της κι ο τερÜστιος αριθμüς των πτωμÜτων, Þτανε πλÝον τüσο μεγÜλος που δε μποροýσε να συγκαλυφθεß.
     Λßγο πριν τη κατÜρρευση του καλÜ κρυμμÝνου μυστικοý, Üρχισαν να βρßσκονται πτþματα σε διÜφορα σημεßα του κÜστρου και του δÜσους γýρω απü αυτü, üπως σε ρÝματα Þ στον κÞπο της κουζßνας! ΝεκρÜ κορßτσια που ýστερα απü βδομÜδες βασανισμοý αφÝθηκαν να σαπßσουνε και να φαγωθοýν απü τους λýκους. ΑυτÞ η καινοýρια τακτικÞ Ýδειξε πως η κοντÝσα εßχε πια κουραστεß και πως δεν Ýδινε τη πρÝπουσα σημασßα για να καλýψει τα ßχνη της. ¸γινε απρüσεκτη 1η φορÜ στη μακÜβρια καρριÝρα της. ΜετÜ απü φρενßτιδα οργßων, 4 αποστραγγισμÝνα απü το αßμα τους πτþματα, πετÜχτηκαν απü τα τεßχη του κÜστρου. Το σφÜλμα συνειδητοποιÞθηκε αλλÜ Þταν Þδη αργÜ, γιατß οι χωρικοß εßχανε δει και περισυλλÝξει τα πτþματα κι εßχαν αναγνωρßσει τα κορßτσια. Οι αναρßθμητες εξαφανßσεις κοριτσιþν εßχαν αρχßσει να επιλýονται. Το μυστικü αποκαλýφθηκε και το μυστÞριο Ýφθασε στο τÝλος του.
     ¸ν ακüμα μεγÜλο λÜθος της Þτανε που Üρχισε ν' αναζητÜ θýματα στην αριστοκρατßα κι üχι στις κüρες των σκλÜβων της. ¸να κορßτσι απü την αριστοκρατßα Þτανε που δραπÝτευσε κι εßπε στις αρχÝς üλα üσα συμβαßνανε στο κÜστρο Cahtice. ¼μως λÝνε πως υπÜρχει ακüμα Ýνας λüγος, που ßσως να 'ναι κι ο βασικüτερος για τη σýλληψη της κοντÝσσας. Τα λεφτÜ που ξüδευε σ' üλες αυτÝς τις δολοφονßες Þτανε τüσα πολλÜ που αναγκÜστηκε να πÜρει δÜνεια. Ο βασιλÝας δεν της ακýρωσε κÜποιο απλÞρωτο χρÝος κι Ýτσι βρÝθηκε στη φυλακÞ. (Ειρωνεßα: για τα εγκλÞματÜ της δεν μπÞκε ποτÝ στη φυλακÞ, αλλÜ αυτü θα το δοýμε παρακÜτω).
     Ο βασιλÝας Mátvás της Ουγγαρßας διÝταξε τον ξÜδερφο της κοντÝσας, Κüμη György Thurzo, κυβερνÞτη της επαρχßας, μαζß με τον Επßσκοπο Janos Ponikenusz, ο οποßος βρÞκε το σημεßωμα του ιερÝα κι Ýνα μικρü αριθμü στρατιωτþν που τους εßχε παραχωρÞσει, να επιτεθοýνε στο κÜστρο του Csejthe, κÜτι που Ýγινε στις 30 ΔεκÝμβρη 1610. Τα üσα βρÞκαν εκεß, σüκαραν ακüμα και τους πιο σκληροýς Üντρες. Στο κýριο δωμÜτιο, βρισκüταν Ýνα ζωντανü κι Ýνα νεκρü κορßτσι που στραγγßζονταν απü το αßμα τους. Στο μπουντροýμι, στο υπüγειο δωμÜτιο βασανιστηρßων, βρÝθηκαν αρκετÜ κορßτσια που εßχανε τρυπηθεß με κÜποιο μηχÜνημα, Ýναν απßστευτα μεγÜλο αριθμü πτωμÜτων των νεαρþν κοριτσιþν, αλλÜ και την αιματοκυλισμÝνη Elizabeth. Ενþ κÜτω απü το κÜστρο μετρηθÞκανε περßπου στα 50 θαμμÝνα θýματα. Οι συνεργοß της Dorothea, Anna, και Katarina συνελÞφθηκαν, αλλÜ η Elizabeth κρατÞθηκε στο κÜστρο! ¹τανε Χριστοýγεννα, το Ουγγρικü Κοινοβοýλιο Þτανε κλειστü κι ο Βασιλικüς Εκπρüσωπος γλßτωσε την Elizabeth απü την ταπεßνωση της φυλÜκισης.
     ¸να χρüνο αργüτερα, το 1611, Üρχισε η δßκη. Η κοντÝσσα αρνÞθηκε να κÜνει οποιαδÞποτε δÞλωση, ακüμα και για την αθωüτητα Þ την ενοχÞ της και δεν παρευρÝθηκε ποτÝ στο δικαστÞριο. Δεν διατýπωσε ποτÝ οýτε μια λÝξη μετÜνοιας Þ συγγνþμης. ΦÞμες λÝνε πως δεν της επιτρÜπηκε να εμφανιστεß Þ üτι δεν παρουσιÜστηκε ποτÝ στη δßκη της για πολιτικοýς λüγους. ΔικÜστηκε στο κÜστρο του Csejthe. Οι κατηγορßες που τη βÜραιναν Þταν βαμπιρισμüς, βασανιστÞρια, μαýρη μαγεßα, σαδισμüς και μαζικÝς δολοφονßες.
     ΚατÜ τη διÜρκεια της δßκης, ο Johannes Vjary ομολüγησε τη θανÜτωση 37 ανýπαντρων κοριτσιþν, 6 εκ των οποßων στρÜγγισε ο ßδιος απü το αßμα τους. Προσπαθþντας να σþσει τη τιμÞ του Þ ακüμα και να γλιτþσει απü τη καταδßκη δÞλωσε πως αυτüς Þταν ο μüνος τρüπος για να μπορÝσει να κρατÞσει τη θÝση του στο κÜστρο, σαν αρχιυπηρÝτης. ΚÜποιες κοπÝλλες τις βασÜνισαν οι δýο μÜγισσες, ενþ κÜποιες Üλλες η ßδια η κοντÝσσα. Η νοσοκüμα στην απολογßα της μßλησε για 40 περßπου θανατþσεις, αλλÜ η αλÞθεια εßναι üτι στο κÜστρο βρÞκανε φρικτü θÜνατο 612 κορßτσια. ΚÜτι που αποδεικνýεται κι απü το ημερολüγιο της Elizabeth. Στο ημερολüγιü της, επßσης εßχανε γραφτεß τα παρακÜτω λüγια:

   "Εßναι το καθÞκον μου να εßμαι καλÞ για τον σýζυγü μου και να κρατηθþ üμορφη γι' αυτüν. Ο Θεüς μου παρουσßασε πþς να το κÜνω… θα Þμουν παρÜλογη αν δεν εκμεταλλευüμουν την ευκαιρßα αυτÞ".

     Και κÜπου αλλοý Ýγραψε:

     "…εßμαι χÞρα και πρÝπει να μεßνω üμορφη þστε να μπορÝσω να βρω Ýνα δεýτερο σýζυγο".

     ¸νας Üλλος υπÜλληλüς της δÞλωσε πως η κοντÝσα καθüταν με τις þρες μπροστÜ στον καθρÝφτη της και προσπαθοýσε να υλοποιÞσει το ξüρκι της αιþνιας νιüτης.
ΚÜτι που την φÝρνει πολý κοντÜ στον μýθο της κακιÜς μÜγισσας [Η ΧιονÜτη κι οι ΕφτÜ ΝÜνοι]. Η βασßλισσα στην ματαιοδοξßα της πÜνω, ζÞτησε τη καρδιÜ Þ το συκþτι και τους πνεýμονες της ΧιονÜτης, ο κυνηγüς γυρνÜ στο κÜστρο Ýχοντας πÜνω του τα üργανα που του ζÞτησε,  μüνο που Þταν ενüς ελαφιοý. Η βασßλισσα, γεμÜτη απü ματαιοδοξßα, χωρßς να το γνωρßζει βÜζει τους μÜγειρÝς της να της ετοιμÜσουν Ýνα πλοýσιο δεßπνο απü τα üργανα αυτÜ. Ο κανιβαλισμüς εßναι αυτüς που συνδÝει τις δýο γυναßκες. Κι η τιμωρßα της βασßλισσας; ΚÜψανε τις σιδερÝνιες παντüφλες και üταν πυρþσανε αναγκÜσανε την βασßλισσα να τις φορÝσει και να χορÝψει με αυτÝς, μÝχρι που Ýπεσε νεκρÞ.
     Πολý αυστηρüτερη απü την τιμωρßα της Elizabeth.
     Η τιμωρßα που επÝβαλε το δικαστÞριο Þταν αποκεφαλισμüς κι αποτÝφρωση στους συνεργÜτες της Elizabeth και σε üσους πÞραν μÝρος σε αυτÜ τα εγκλÞματα, εκτüς απü τις μÜγισσες Ilona Joo και Dorottya Szentes, στις οποßες πρþτα ξερßζωσαν τα δÜχτυλα και στη συνÝχεια τις Ýκαψαν ζωντανÝς.
     ΑυτÜ Ýγιναν στη Bytča στις 17 Ιανουαρßου του 1611. Η Katarina, με κÜποιο τρüπο θεωρÞθηκε ως Ýνα Üλλο θýμα κι αφÝθηκε ελεýθερη.
     Το δικαστÞριο δεν επÝβαλε üμως την ßδια τιμωρßα και για την κοντÝσα.
     Ο νüμος στην Ουγγαρßα Þταν κατηγορηματικüς. Δε μποροýσε να θανατωθεß, επειδÞ προερχüταν απü αριστοκρατικÞ οικογÝνεια. ¸τσι η δικÞ της τιμωρßα Þταν η εξÞς: ισüβια φυλÜκιση στην αßθουσα βασανιστηρßων, του ßδιου της του κÜστρου, που χτßστηκε ολüκληρη ζωντανÞ αφÞνοντας μüνο μια μικρÞ τρýπα για να μποροýν οι φýλακες να της δßνουν φαγητü.
     Ο βασιλιÜς Mátvás II, προσπÜθησε για την θανÜτωση της κοντÝσας, αλλÜ μπÞκε μπροστÜ του ο ξÜδερφüς της (πρωθυπουργüς της χþρας) κι Ýτσι η ποινÞ Ýγινε: κατ' οßκον περιορισμüς.
     Η αλÞθεια üμως εßναι πως η κοντÝσα Elizabeth Bathory ποτÝ δε δικÜστηκε και καταδικÜστηκε, πραγματικÜ, για τα εγκλÞματÜ της. Τα πρακτικÜ της δßκης κρýφτηκαν μακριÜ απü το κÜστρο του Csejthe, σε κεßνο του ξαδÝρφου της Elizabeth, Κüμητα Thurzo. Απü εκεß, μυστυριωδþς, χÜθηκαν και βρÝθηκαν ξανÜ, αιþνες αργüτερα. ΣÞμερα βρßσκονται στην Ουγγαρßα.
     Στις 31 Ιουλßου του 1614 , περßπου 4 χρüνια μετÜ τη δßκη, η Elizabeth υπαγüρευσε για τελευταßα φορÜ την διαθÞκη της σε δυο ιερεßς καθεδρικþν ναþν της επισκοπÞς Ezstergom. Επιθυμοýσε οι οικογενειακÝς μετοχÝς να μοιρασθοýν εξßσου στα παιδιÜ της, αν κι ο γιος της Paul κι οι απüγονοß του Þταν οι βασικοß κληρονüμοι της.
     Στις 21 Αυγοýστου, του ßδιου Ýτους, Ýνας δεσμοφýλακας της κοντÝσας που θÝλησε να τη κρυφοκοιτÜξει μÝσα απü το μικρü Üνοιγμα επειδÞ βρÞκε το φαγητü της απÝιραχτο, (Þ επειδÞ εκεßνη συνÝχιζε ακüμα να εßναι γοητευτικÞ κι απü τις πιο üμορφες γυναßκες της Ουγγαρßας) εßδε την κοντÝσα με το κεφÜλι πεσμÝνο.
     Η Elizabeth Bathory, ΜατωμÝνη Πριγκßπισσα της Τρανσυλβανßας, εßχε πια πεθÜνει σε ηλικßα 54 ετþν, στο ßδιο κÜστρο, στον ßδιο χþρο που εßχε θανατþσει 650 περßπου κορßτσια.
     Το σþμα της προορßστηκε να θαφτεß στην εκκλησßα της πüλης Cachtice, αλλÜ οι κÜτοικοι αντÝδρασαν. Δεν Þθελαν και δεν θα επÝτρεπαν ποτÝ η διαβολικÞ γυναßκα να θαφτεß στον τüπο τους και στο καθαγιασμÝνο χþμα. ¸τσι μιας κι Þταν απü τους τελευταßους Bathory του Ecsed, θÜφτηκε στην βοριοανατολικÞ πüλη, στον οικογενειακü τους τÜφο.

                                  η αληθεια μες απ' το μυθο

     Ο ιστορικüς Raymond T. McNally, θÝλησε να μελετÞσει τη ζωÞ της κοντÝσσας κι Ýτσι ψÜχνοντας μÝσα απü τα αρχεßα του δικαστηρßου δεν βρÞκε καμßαν αναφορÜ σε λßμνες αßματος Þ ακüμα σε πüσην αυτοý. ΒρÞκεν üμως εκθÝσεις που λÝγανε πως η κοντÝσσα σε κÜποιους παροξυσμοýς της δÜγκωνε τα θýματÜ της κι Ýτσι Ýτρωγε σÜρκα μαζß με αßμα. Αυτü εßναι üμως Ýνα δεßγμα που οδηγεß σε λυκανθρωπßα Þ ακüμα και σε κανιβαλισμü, πÜντως σßγουρα üχι, στο βαμπιρισμü.
     Πως γεννÞθηκε ο μýθος;
     Σε μια προσπÜθεια του βασιλÝα, αλλÜ και της αριστοκρατßας þστε να ξεχαστοýνε τα εγκλÞματÜ κι οι βαναυσüτητες της Elizabeth, σφραγßστηκαν και κλειδþθηκαν τα αρχεßα της. Εκτüς απü αυτü üμως, απαγορεýθηκε ρητÜ η συζÞτηση γýρω απü το Üτομü της, üπως ακüμα κι η εκφþνηση του ßδιου της, του ονüματος. ΦυσικÜ αυτü Þτανε κÜτι που 'γινε μüνο σε δημüσιους χþρους, γιατß κανεßς δεν μποροýσε να ξεχÜσει τα αποτρüπαια εγκλÞματα κι ακüμη πιüτερο οι ßδιοι οι αγρüτες που εßχανε χÜσει τις κüρες και τις συγγενεßς τους εξ αιτßας της.
     ¼ταν ο πατÝρας Laszlo Turoczy Ýγραψε το compendion regibus suis Ungaria cum, το 1720, η κοντÝσσα Þταν 106 χρüνια νεκρÞ κι Ýτσι μπüρεσε να βρει τα στοιχεßα της δßκης. ¸λαβε τα αντßγραφα αλλÜ βασßστηκε στις ιστορßες των αγροτþν. Κι Ýτσι, μÝσα σ' Ýνα χρüνο η Ευρþπη επισκιÜστηκε απü το βαμπßρ.
     Ο καθηγητÞς McNally πιστεýει πως ο πατÝρας Þθελε να δþσει μια νÝα ερμηνεßα για τον μýθο των βαμπßρ. Η δολοφονßα κι ειδικüτερα η χαρÜ της δολοφονßας Þταν μÝχρι τüτε αντρικü προνüμιο, η ματαιοδοξßα, γυναικεßο. Η πüση αßματος δε θα μποροýσε να Þταν οι επþδυνες χειρουργικÝς επεμβÜσεις της εποχÞς; Ταυτüχρονα η ματαιοδοξßα (κÜτι που Ýχουν οι βρικüλακες) θα μποροýσε να 'ναι η κινητÞρια δýναμη για τους φüνους. ΜÜλιστα ταιριÜζει και με τη παρακÜτω δÞλωση: μια γυναßκα θα 'κανε φüνο για να 'χει Ýνα νÝο σýζυγο Þ ακüμα για να κρατÞσει τον παρüντα.
     ¸νας 3ος παρÜγοντας εßναι η υποτιθÝμενη πßστη της στο παρθÝνο αßμα. Με αυτü τον τρüπο μποροýμε να εξηγÞσουμε και το φýλο των θυμÜτων της Bathory γιατß σε üλες τις περιüδους της καταγεγραμμÝνης δυτικÞς ιστορßας η φρÜση female virgin εßναι περιττÞ. Το παραπÜνω üμως φÝρνει και το εξÞς ερþτημα. Γιατß σκüτωνε μüνο κορßτσια; Θεωρητικολογεßται πως οι δολοφüνοι ωθοýνται απü την ανÜγκη για κυριαρχßα. Για τον Ýλεγχο του Üλλου ανθρþπου, δηλαδÞ του θýματος. ¼λα πηγÜζουν απü τη σεξουαλικÞ ταυτüτητα. ΚατÜ συνÝπεια, μßα ετερüφυλη γυναßκα σκοτþνει Üντρες, μßα λεσβßα, σκοτþνει γυναßκες. ¸νας ακüμα θεωρητικüς παρÜγοντας αναφÝρει πως οι δολοφüνοι προσελκýονται απü τις επιθυμßες τους.
     ΠαρÜδειγμα: η δολοφονßα μßας γυναßκας απü Ýναν ομοφυλüφιλο Üντρα, προÝρχεται απü την ανÜγκη του Üντρα για θηλυπρÝπεια. ΔηλαδÞ και πÜλι ερχüμαστε στη σεξουαλικüτητα, τη καταπιεσμÝνη, üμως, αυτÞ τη φορÜ. Απ' αυτÞ την θεωρεßα προκýπτει πως η κοντÝσσα Þταν αμφισεξουαλικÞ κι üχι λεσβßα.
     Γιατß, üμως, σκüτωνε μüνο γυναßκες;
     Εδþ Ýρχεται η περßπτωση της καταπßεσης της σεξουαλικüτητÜς της. Με τη θανÜτωση των κοριτσιþν ßσως να προσπÜθησε να «σβÞσει» κÜθε τι που της ξýπναγε τη πραγματικÞ της ταυτüτητα. ΕπιπλÝον σα γυναßκα μποροýσε να ξÝρει τη ταπεßνωση του να στÝκεσαι γυμνÞ μπρος σε Ýναν Üντρα και με αυτü το βασανιστÞριο, ßσως να Ýπαιρνε μßα ακüμα ειδικÞ συγκßνηση.
     Η κοντÝσσα Þτανε σεξουαλικÜ σαδßστρια, σε μεγÜλη κλßμακα. Το FBI εξετÜζοντας το εßδος του σαδιστÞ δολοφüνου Ýχει με τρεις λÝξεις καταγρÜψει το κßνητρο: χειρισμüς, κυριαρχßα, Ýλεγχος. ΑυτÜ εßναι τα στοιχεßα που δßνουνε στο δρÜστη την ýψιστη ικανοποßηση, που δεν μπορεß να επιτýχει με κανÝναν Üλλο τρüπο στη ζωÞ του.
     Μια τελευταßα θεωρßα θÝλει τη Bathory πÝρα απü σατανικÞ και στοργικÞ. Δýο Ýννοιες που μπορεß να εßναι εκ δια μÝτρου αντßθετες, δßνουν üμως και μια λογικÞ στα εγκλÞματÜ της. ΒασÜνιζε τα θýματÜ της σαν τιμωρßα που γεννηθÞκανε γυναßκες και τις σκüτωνε για να γλιτþσουν απü το μαρτýριο της θηλυκüτητÜς τους.
     Μια Φραγκογιαννοý της μεσαιωνικÞς ανατολικÞς Ευρþπης;

                      -------------------------------

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers