ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ 

Hugo Victor Marie Vicomte: Óõãêëïíéóôéêüò & ÁãáðçìÝíïò

     Βιογραφικü

     O Βικτþρ Ουγκþ (Victor Marie Vicomte Hugo), ΓÜλλος μυθιστοριογρÜφος, ποιητÞς, δραματουργüς αλλÜ και ζωγρÜφος, ο πιο σημαντικüς εκπρüσωπος του γαλλικοý ρομαντισμοý.
¸φηβος μüλις, αντιλÞφθηκε το ταλÝντο του στη λογοτεχνßα κι ασχολÞθηκε με μεταφρÜσεις Ýργων απü τα λατινικÜ και με τη συγγραφÞ πρωτüτυπων ποιητικþν εργασιþν. Στα 14 Ýγραψε σε μßα εφημερßδα της εποχÞς: "Je veux être Chateaubriand ou rien" (Επιθυμþ να γßνω Þ ΣατωβριÜνδος Þ τßποτα). Ο ΣατωμπριÜν τον αποκÜλεσε εξαιρετικÞ φυσιογνωμßα, προφητεýοντας Ýτσι το μεγÜλο μÝλλον του νεαροý συγγραφÝα. ΕπαλÞθευσε τη πρüβλεψη κι Ýγινε μßα απü τις μεγαλýτερες λογοτεχνικÝς φυσιογνωμßες της Γαλλßας. Θεωρεßται απü τους ηγÝτες της ρομαντικÞς κßνησης στη γαλλικÞ λογοτεχνßα καθþς επßσης κι Ýνας απü τους πλÝον παραγωγικοýς και πολýπλευρους συγγραφεßς της. Παρüλο που εκτüς Γαλλßας εßναι γνωστüς κυρßως για τα μυθιστορÞματα: Η Παναγßα Των Παρισßων και Οι ¢θλιοι, στη χþρα του διακρßνεται πρþτιστα για τη συνεισφορÜ του ως ρομαντικüς ποιητÞς. ΕγκατÝλειψε τον ποιητικü τýπο της εποχÞς του που, αν και ρομαντικüς, Þταν Ýντονος, ρηχüς κι επιτηδευμÝνος κι εγκαινßασε νÝα ποιητικÞ τÝχνη με το λυρισμü του. Οι ΩδÝς & ΜπαλλÜντες (Odes et Ballades), Þταν η 1η του ποιητικÞ συλλογÞ (1826) που τονε καθιÝρωσε. Το θεατρικü Κρüμγουελ (Cromwell) που λßγο μερÜ ακολοýθησε (1827), του χÜρισε τον τßτλο του επαναστÜτη του ρομαντισμοý και του ηγÝτη των νεωτεριστικþν τÜσεων της τÝχνης.
     Α
σχολÞθηκε ταυτüχρονα με τη πολιτικÞ περνþντας βαθμιαßα απü τον φιλομοναρχισμü στη δημοκρατßα. Ως μÝλος της ¢νω ΒουλÞς το 1845 εκφþνησε λüγους ενÜντια στη θανατικÞ καταδßκη και τη κοινωνικÞ αδικßα ενþ υποστÞριξε την ελευθερßα του Τýπου και την αυτοδιÜθεση της Πολωνßας. Στις 30 ΓενÜρη 1876 ονομÜστηκε ισüβιος ΓερουσιαστÞς απü τη ΓαλλικÞ Δημοκρατßα κι Ýγινε το εßδωλο της ριζοσπαστικÞς αριστερÜς. Ο ßδιος Þτανε πλÝον οπαδüς ενüς ουτοπικοý σοσιαλισμοý. Τη τελευταßα περßοδο της ζωÞς του γνþρισε τη λατρεßα του γαλλικοý Ýθνους, ταυτιζüμενος με την ßδια τη Γαλλßα, üπως ο ßδιος Ýλεγε στο ποßημÜ του Lettre à une femme (ΓρÜμμα σε μßα γυναßκα): "Je ne sais plus mon nom, je m'appelle Patrie!" (Δε γνωρßζω πλÝον το üνομÜ μου, ονομÜζομαι Πατρßς). Προ πÜντων, üμως, Þταν ο ποιητÞς του νÝου κüσμου, ο προφητικüς, παραισθησιακüς φιλüσοφος και μυθοπλÜστης μιας ριζικÜ νÝας εποχÞς.



    ΓεννÞθηκε 26 Φλεβαρη 1802 στη Μπεζανσüν του Νομοý Φρανς-ΚοντÝ (Franche-Comté) της ανατολικÞς Γαλλßας κι Þταν ο νεþτερος γιος του ΙωσÞφ Ουγκþ και της Σοφß ΤρεμπισÝ. Ο πατÝρας Þτανε στρατιωτικüς (στρατηγüς της Αυτοκρατορßας απü το 1809) του ΝαπολÝοντα κι ιδεολογικÜ τοποθετημÝνος στους δημοκρατικοýς ενþ θρησκευτικÜ δÞλωνε αθεúστÞς. Στο Üλλο Üκρο η μητÝρα, προερχüμενη απü παλιÜ αριστοκρατικÞ οικογÝνεια, Þτανε φιλομοναρχικÞ κι ευσεβÞς ρωμαιοκαθολικÞ. Ως αποτÝλεσμα της ασυμφωνßας πεποιθÞσεων του ζεýγους Þρθε το 1803 ο σýντομος χωρισμüς του κι η μετακßνηση της Σοφß και των παιδιþν στο Παρßσι. Το 1807 η οικογÝνεια επανενþθηκε για 2 Ýτη με την απüφαση της Σοφß να μεταβεß στην Ιταλßα, üπου ο σýζυγüς της υπηρετοýσε ως κυβερνÞτης επαρχßας. Το 1809 φεýγουνε πÜλι και παραμÝνουνε 2 Ýτη στη κωμüπολη Φεγιαντßν (Feuillantines). Η οριστικÞ διÜσταση φτÜνει το 1813, οπüτε κι εγκαθßσταται με τη μητÝρα του οριστικÜ στο Παρßσι, üπου μüλις που τα βγÜζανε πÝρα. Ο Βικτþρ διÝμεινε απü το 1815 ως το 1818 στο οικοτροφεßο Pension Cordier ενþ παρακολουθοýσε μαθÞματα στο περßφημο ΚολλÝγιο του ΜεγÜλου Λουδοβßκου (Collège Louis-le Grand).
     Απü πολý νωρßς ξεκßνησε να γρÜφει ποιÞματα και να μεταφρÜζει κλασσικοýς Λατßνους ποιητÝς üπως ο Βιργßλιος. Η πρþιμη φιλοδοξßα του τον Ýσπρωξε να γρÜψει σε ηλικßα μüλις 14 ετþν σε μßα εφημερßδα της εποχÞς: "Je veux être Chateaubriand ou rien" (Επιθυμþ να γßνω Þ ΣατωμπριÜν Þ τßποτα). Στα 1817 βραβεýτηκε απü τη ΓαλλικÞ Ακαδημßα για κÜποιο ποßημÜ του και το 1819 βραβεýτηκε απü τα ΑνθεστÞρια της Τουλοýζης (Académie des Jeux floraux de Toulouse). Ο ΣατωμπριÜν αποκÜλεσε τον Ουγκþ, εξαιρετικÞ φυσιογνωμßα, προφητεýοντας Ýτσι το μεγÜλο μÝλλον του νεαροý συγγραφÝα. ΑυτÜ τα γεγονüτα Ýπεισαν τον πατÝρα του να τον αφÞσει να αφιερωθεß στη λογοτεχνßα παρÜ τα σχÝδιÜ του να φοιτÞσει ο γιος του στη ΠολυτεχνικÞ ΣχολÞ. Λßγο καιρü αργüτερα θα εγκαταλεßψει και τις σπουδÝς του στη ΝομικÞ ΣχολÞ. ¢λλωστε τα βραβεßα ποßησης που κÝρδισε, του δþσανε θÜρρος να συνεχßσει. Αν και επß Ýνα Ýτος Þταν αναγκασμÝνος να μÝνει σε μßα σοφßτα επß της οδοý Ντι Ντραγκüν, παρÝα με ποντßκια, Ýγραφε ωστüσο με μεγÜλη επιμÝλεια, επιμονÞ κι αυτοπεποßθηση, αρετÝς που δεν του Ýλειψαν ποτÝ στη ζωÞ του.


                                              Ο πατÝρας του

    Το 1819 ιδρýει μαζß με τους αδερφοýς του το περιοδικü Conservateur Littéraire üπου υποστηρßζει τις θÝσεις του ΣατωμπριÜν. Στις 27 Ιουνßου 1821 πεθαßνει η μητÝρα του κι Ýνα μÞνα, περßπου, μετÜ στις 20 Ιουλßου ο πατÝρας του ξαναπαντρεýεται. Το 1822, δημοσιεýει τη 1η του ποιητικÞ συλλογÞ Nouvelles Odes et Poésies Diverses, που προσÞλκυσε τη προσοχÞ και την εýνοια του βασιλιÜ κι Ýτσι Ýλαβε μßα βασιλικÞ επιχορÞγηση απü το Λουδοβßκο. Την ßδια εποχÞ συνεργÜζεται με το περιοδικü Muse Française και συχνÜζει στο λογοτεχνικü σαλüνι του Καρλ ΝοντιÝ (Charles Nodier), üπου συναναστρÝφεται με τον ΑλφρÝ Ντε Βινý (Alfred de Vigny) και το ΛαμαρτÝν (Lamartine). Στις 20 Οκτþβρη 1822 νυμφεýεται την ΑντÝλ ΦουσÝ (Adèle Foucher). ¸νας γÜμος, που üπως κι αυτüς των γονιþν του, χαρακτηρßζεται απü δυσαρμονßα μεταξý συζýγων κι οδηγεß τον συγγραφÝα σε μßα μακροχρüνια σχÝση με τη μοýσα και ερωμÝνη του ηθοποιü ΖυλιÝτ ΝτρουÝ (Juliette Drouet) μÝχρι το θÜνατü της το 1882. Πλην αυτοý, üμως, ο γÜμος του υποκρýπτει και μßα τραγωδßα, μιας κι ο μικρüτερος αδερφüς του ΕυγÝνιος, üντας κρυφÜ ερωτευμÝνος με την ΑντÝλ, χÜνει τα λογικÜ του τη μÝρα του γÜμου και παραμÝνει μÝχρι το τÝλος της ζωÞς του σε ßδρυμα.
     Το 1823 κÜνει το λογοτεχνικü του ντεμποýτο με το μυθιστüρημα Χαν Της Ισλανδßας (Han d'Islande), που το κυκλοφüρησε με ψευδþνυμο σε 4 μικροýς τüμους. Η ποιητικÞ συλλογÞ, που τον καθιερþνει εκδßδεται το 1826 κι εßναι οι ΩδÝς & ΜπαλÜντες (Odes et Ballades), με την οποßα αναγνωρßζεται σαν αξιüλογος λυρικüς ποιητÞς και τεχνßτης του στßχου. Ακολουθεß τον ßδιο χρüνο το μυθιστüρημα Μπυγκ ΖαργκÜλ (Bug-Jargal) και το 1827 το θεατρικü Ýργο Κρüμγουελ (Cromwell). Στο μνημειþδη πρüλογο του Κρüμγουελ (Préface de Cromwell) προτεßνει στους συγχρüνους του δραματουργοýς ν\ απαλλαγοýν απü τις φüρμες, που επÝβαλλε ο γαλλικüς θεατρικüς κλασσικισμüς, εισÜγοντας στη θεατρικÞ τÝχνη το ρομαντικü δρÜμα. ¸χοντας Þδη γνωρßσει το σαιξπηρικü Ýργο, τη γερμανικÞ θεατρογραφßα και τη δραματουργßα του ΣλÝγκελ (Schlegel) με τον πρüλογü του δßνει το Ýναυσμα μßας πολýχρονης διαμÜχης μεταξý γαλλικοý κλασσικισμοý και ρομαντισμοý. ΕπιπλÝον με τον Κρüμβελ εισηγεßται Ýνα υπüδειγμα σýγχρονου ιστορικοý δρÜματος, που υπακοýει στη σαιξπηρικÞ τεχνικÞ. Εν τω μεταξý στις 29 ΓενÜρη 1828 πεθαßνει ο πατÝρας του κι απü κεßνη τη στιγμÞ αρχßζει να αυτοαποκαλεßται βαρþνος.



     Το 1829 εξÝδωσε τα Ανατολßτικα, Ýνα απü τα πιο αξιüλογα Ýργα του, εμπνευσμÝνο απü την ΕλληνικÞ ΕπανÜσταση του 1821. Ο φιλελληνισμüς του, που φανερþνεται με το Ýργο αυτü, παρÝμεινε θερμüς κι αγνüς και δεν Üφησε ευκαιρßα, απü το 1821 μÝχρι τη ΚρητικÞ ΕπανÜσταση του 1866, να εκδηλþνεται σαν ιερü σýμβολο της θρησκεßας του που λεγüταν Ελευθερßα. Η περßοδος των ετþν 1830-43 αποτελεß διÜστημα καταξßωσης του ΓÜλλου λογοτÝχνη με πλοýσια παραγωγÞ Ýργων. Το 1830 ανεβαßνει με μεγÜλη επιτυχßα το θεατρικü του Ýργο ΕρνÜνης (Hernani). Το 1831, κυκλοφορεß το διÜσημο μυθιστüρημÜ του Η Παναγßα Των Παρισßων (Notre-Dame de Paris), που σýντομα μεταφρÜστηκε σε πολλÝς ξÝνες γλþσσες. ΠαρÜλληλα δημοσιεýει Ýργα λυρικÞς ποßησης, εμπνευσμÝνα απü το ειδýλλιü του με τη ΖυλιÝτ ΝτρουÝ. Στα 1841, Ýπειτα απü δýο Üκαρπες υποψηφιüτητες, εκλÝγεται μÝλος της ΓαλλικÞς Ακαδημßας (Académie française). Η ζωÞ του, εν τοýτοις, θα σημαδευτεß μÝχρι τÝλους απü μßα προσωπικÞ τραγωδßα, το θÜνατο απü πνιγμü της νεüνυμφης κüρης του Λεοπολδßνης (Léopoldine) και του συζýγου της Καρüλου Βακερß (Charles Vacquerie) στις 4 ΣεπτÝμβρη 1843. Κεßνες τις μÝρες βρισκüτανε σε ταξßδι στα Πυρηναßα και πληροφορÞθηκε το γεγονüς διαβÜζοντας τυχαßα κÜποια εφημερßδα. Η καταλυτικÞ επßδρασÞ του συμβÜντος πÜνω του φÜνηκε απü το üτι δεν δημοσßευσε κανÝνα Ýργο του τουλÜχιστον μßα 10ετßα.
     Το ενδιαφÝρον του τþρα κερδßζει η πολιτικÞ κι αρχικÜ υποστηρßζει με θÝρμη το βασιλιÜ Λουδοβßκο Φßλιππο (Louis-Philippe) ενþ λßγο αργüτερα συνδÝεται φιλικÜ με τη θερμÞ θαυμÜστρια του Ýργου του, δοýκισσα της ΟρλεÜνης, προσδοκþντας την ανÜθεση κÜποιου υπουργεßου στη περßπτωση που ο σýζυγüς της αναλÜμβανε την εξουσßα. Ο θÜνατος του δοýκα της ΟρλεÜνης, üμως ακυρþνει τις üποιες φιλοδοξßες του συγγραφÝα. Στα 1845 ο Λουδοβßκος Φßλιππος τον ονüμασε Pair de France, μÝλος δηλαδÞ της ¢νω ΒουλÞς. Εκεß εκφþνησε λüγους ενÜντια στη θανατικÞ καταδßκη και τη κοινωνικÞ αδικßα ενþ υποστÞριξε την ελευθερßα του Τýπου και την αυτοδιÜθεση της Πολωνßας. ΜετÜ την ΕπανÜσταση του 1848 και την ανακÞρυξη της Β' ΓαλλικÞς Δημοκρατßα εκλÝγεται, με τη βοÞθεια του ΛÝοντος ΓαμβÝτα, βουλευτÞς Παρισßων στη ΣυντακτικÞ κι ακüλουθα στη ΝομοθετικÞ ΣυνÝλευση. Τüτε αναδεικνýεται σε θερμü υποστηρικτÞ του ΝαπολÝοντα Γ', ανηψιοý του ΝαπολÝοντα Α' ΒοναπÜρτη, συντασσüμενος ενεργÜ με τη προþθηση της υποψηφιüτητÜς του για τη Προεδρßα της Δημοκρατßας.


                                  Η Ντρουε, μοýσα κι ερωμÝνη του

     Η πραξικοπηματικÞ κατÜλυση της δημοκρατßας απü τον ΝαπολÝοντα Γ' το 1851 κι η ανÜδειξÞ του σε ΑυτοκρÜτορα κÜνει τον Ουγκþ να αλλÜξει τις φιλοβοναπαρτικÝς του αντιλÞψεις και να στραφεß με μÝνος εναντßον του. Η επικεßμενη δßωξÞ του, μετÜ απü αυτü, τον αναγκÜζει να διαφýγει στις ΒρυξÝλλες. Ξεκßνησε η μακρÜ περßοδος αυτοεξορßας του, που θα διαρκÝσει περßπου 20 χρüνια. Στη διÜρκειÜ της δημοσßευσε 2 πολιτικÜ μανιφÝστα ενÜντια στον ΝαπολÝοντα Γ’, το ΝαπολÝων Ο Μικρüς (Napoléon le Petit, 1852) και ΕπιστολÝς Στο Λουδοβßκο ΒοναπÜρτη (Lettres à Louis Bonaparte, 1855), που διαδüθηκαν ευρÝως παρÜνομα στη Γαλλßα, ενþ αργüτερα συνÝγραψε αναφορικÜ με τα γεγονüτα της εποχÞς το Ýργο Η Ιστορßα Ενüς ΕγκλÞματος (Histoire d'un crime, Α’ μÝρος 1877 και Β’ μÝρος 1878). Το 1853 κυκλοφορεß και τη ποιητικÞ του συλλογÞ Τιμωρßες (Les Châtiments) üπου με λυρισμü επαγγÝλλεται το θρßαμβο της παγκüσμιας δημοκρατßας.
     ΑρχικÜ εγκαταστÜθηκε στις ΒρυξÝλλες, το 1852 üμως, μετÝβη στο βρεττανικü νησß ΤζÝρσεû, που η ανησυχßα των τοπικþν αρχþν για τη δρÜση του τον ανÜγκασε να εγκαταλεßψει το 1855 για να μεταβεß στο γειτονικü νησß ΓκÝρνσεû. Εν τω μεταξý το ΣεπτÝμβρη 1853 μυεßται απü τη Ντελφßν Ντε ΖιραρντÝν (Delphine de Girardin) που τον επισκÝπτεται, στον πνευματισμü, την επικοινωνßα δηλαδÞ με πνεýματα νεκρþν μÝσω περιστρεφüμενων κι ομιλοýντων τραπεζιþν. Στη 2ετßα της παραμονÞς του εκεß κατατρýχεται απü την εμμονÞ του θανÜτου και τον απασχολοýνε τα μυστÞρια της ψυχÞς και του κüσμου. Τüτε συγγρÜφει τα Ýργα Το ΤÝλος Του ΣατανÜ (La fin de Satan) και Θεüς (Dieu), στο 1ο πραγματεýεται το πρüβλημα του Κακοý και στο 2ο το πρüβλημα του Απεßρου. Και τα 2 εκδüθηκαν μεταθανÜτια κι Ýχουνε τη μορφÞ αποκαλυπτικþν οραμÜτων κινοýμενα απü τη λανθÜνουσα τÜση του Ουγκþ για ποßηση σε φüρμα ενüρασης.


                                            Με το γιο του

     Στο νησß ΓκÝρνσεû διαμÝνει στο Hauteville-House απ' üπου Ýχει τη δυνατüτητα να παρατηρεß τη θÜλασσα και τις απÝναντι γαλλικÝς ακτÝς. Εκεß, στρεφüμενος απü τη μεταφυσικÞ αναζÞτηση στην ανθρþπινη εποποιßα, συγγρÜφει τη ποιητικÞ συλλογÞ Ο Θρýλος Των Αιþνων (La Légende des Siècles, 1859) κι ολοκληρþνει το αριστοýργημÜ του Οι ¢θλιοι (Les Misérables, 1862). ¢μα τη εκδüσει τους σαγÞνευσαν τα λαúκÜ στρþματα, θεωρÞθηκαν ως το 1ο μοντÝρνο μυθιστüρημα. Σε αυτü το Ýργο, το οποßο δουλεýει περßπου απü το 1828, αποτυπþνει μισüν αιþνα γαλλικÞς ιστορßας. Αποτελεß μßα επικÞ τοιχογραφßα των μεγÜλων γεγονüτων της Γαλλßας συνδυαζüμενων με την ιστüρηση ενüς μεγÜλου Ýρωτα. Το βιβλßο δεν ενθουσßασε τον κýκλο των διανοουμÝνων κριτικþν, ενþ περιελÞφθη απü τον ΠÜπα Πßο ΙΔ’ στον κατÜλογο των απαγορευμÝνων. Εν τοýτοις, το Ýργο αυτü εξÜπλωσε σε üλο τον κüσμο τη φÞμη του.
     Το 1859 ο ΝαπολÝων Γ' προσφÝρει αμνηστßα σε üλους τους πολιτικοýς εξüριστους αλλÜ ο Ουγκþ αρνεßται να επιστρÝψει μην επιθυμþντας να κÜνει οποιαδÞποτε παραχþρηση Ýναντι του μονÜρχη. Το 1863 κυκλοφορεß βιογραφßα του απü τη γυναßκα του ΑντÝλ, που πÝθανε 5 χρüνια μετÜ. Το ξÝσπασμα του Γαλλοπρωσικοý ΠολÝμου τον οδηγεß πßσω στη Γαλλßα τον Αýγουστο του 1870, λßγο μετÜ την ανακÞρυξη της 3ης ΓαλλικÞς Δημοκρατßας. Ως βουλευτÞς της ΕθνοσυνÝλευσης ψηφßζει κατÜ της ειρÞνης κι αμÝσως παραιτεßται. Ακολουθοýν η πολιορκßα των Παρισßων κι η Þττα της Γαλλßας. Απομακρýνεται και πÜλι απü τη πατρßδα το 1871 στη διÜρκεια της επικρÜτησης της ΠαρισινÞς Κομμοýνας και παραμÝνει στις ΒρυξÝλλες και το Λουξεμβοýργο. Το ßδιο Ýτος πεθαßνει ο γιος του ΚÜρολος (Charles) και το επüμενο η κüρη του ΑντÝλ εισÜγεται στο Üσυλο ψυχικÜ ασθενþν Saint-Mandé. Στα 2 προηγοýμενα οικογενειακÜ δρÜματα προστßθεται το 1873 κι ο θÜνατος του γιου του Φραγκßσκου-Βßκτωρα (François-Victor).


                                                   Η ΑντÝλ

     Στις 30 ΓενÜρη 1876 ο Ουγκþ ονομÜζεται ισüβιος ΓερουσιαστÞς απü τη ΓαλλικÞ Δημοκρατßα. Την τελευταßα αυτÞ πολιτικÞ περßοδο της ζωÞς του γßνεται το εßδωλο της ριζοσπαστικÞς αριστερÜς. Ο ßδιος εßναι πλÝον οπαδüς ενüς ουτοπικοý σοσιαλισμοý πιστεýοντας στη κοινωνικÞ συμφιλßωση και την ειρηνικÞ επßλυση των κοινωνικþν προβλημÜτων, σε σχÝση με την επαναστατικÞ βßα. Θεωρεß üτι ο ατομικüς δρüμος προς την ηθικÞ τελεßωση, προς τη καλωσýνη οδηγεß στη σωτηρßα του ατüμου και της κοινωνßας. Το ΦλεβÜρη του 1881 οργανþνεται Ýνας πανεθνικüς εορτασμüς προκειμÝνου να τιμηθεß η εßσοδüς του στην 9η 10ετßα της ζωÞς του. Οι εκδηλþσεις ξεκινÞσανε 25 ΦλεβÜρη με την απüδοση ενüς βÜζου Σεβρþν, παραδοσιακοý δþρου προς ηγεμüνες και την 27η ΦλεβÜρη Ýγινε προς τιμÞ του μßα απü τις μεγαλýτερες παρελÜσεις στη γαλλικÞ ιστορßα.
     Ο Βßκτωρ Ουγκþ πÝθανε στις 22 ΜÜη 1885 στα 83 του Ýχοντας λÜβει εν ζωÞ σπÜνια δüξα για πνευματικü δημιουργü. Στη Γαλλßα κηρýχθηκε εθνικü πÝνθος. Τη μÝρα της κηδεßας (1η Ιουνßου) περßπου 2.000.000 Üνθρωποι συνοδεýσανε τον επιφανÞ νεκρü απü την Αψßδα του ΘριÜμβου στο ΠÜνθεον, το οποßο ορßστηκε ως τελευταßα του κατοικßα.
     Ο στßχος του Ουγκþ Ýχει συγκριθεß με τα Ýργα του Σαßξπηρ, του ΔÜντη και του ΟμÞρου κι Ýχει επηρεÜσει διαμετρικÜ αντßθετους ποιητÝς üπως ο Μπωντλαßρ, ο ΤÝννυσον κι ο Ουßτμαν. Η τεχνικÞ δεξιοτεχνßα, ο υφολογικüς πειραματισμüς, η ραγδαßα κλιμÜκωση των συναισθημÜτων, η ποικιλßα κι η καθολικüτητα των θεμÜτων του üχι μüνο τον καθιÝρωσαν ως ηγÝτη της γαλλικÞς ρομαντικÞς σχολÞς αλλÜ κι ως προπομπü της σýγχρονης ποßησης. ¸φερε μια νÝα αßσθηση της ομορφιÜς των λÝξεων, επÝκτεινε τους λυρικοýς πüρους του γαλλικοý στßχου κι ενδυνÜμωσε τον αλεξανδρινü στßχο με εντυπωσιακÜ μετρικÜ διασκελßσματα και τοποθετÞσεις της τομÞς του στßχου. Η παραγωγÞ του Þταν απÝραντη κι η ποικιλομορφßα της ακüμα καταπλÞσσει. Ακüμα Ýσπασε τη παρÜδοση, που η ποιητικÞ γλþσσα θεωροýνταν ως μια εξειδικευμÝνη μορφÞ γλþσσας μεταξý των διÜφορων Üλλων τεχνικþν γλωσσþν. Η ποßηση Þτανε για αυτüν, τüσον ελεýθερη και κυρßαρχη üσο οι ßδιοι οι Üνθρωποι.



     Στη θεατρικÞ του γραφÞ αντιτÜχθηκε στις φüρμες του κλασσικοý δρÜματος üπως το μÝτρο, η επιλογÞ συγκεκριμÝνων θεμÜτων, οι περιορισμοß στη χρÞση λÝξεων, εισÜγοντας πρþτος στη γαλλικÞ θεατρικÞ παραγωγÞ το ρομαντικü ýφος γραφÞς. Στα 26 του χρüνια, συγγρÜφοντας τον Πρüλογο του Κρüμγουελ, γßνεται ο γεννÞτορας ενüς νÝου θεατρικοý εßδους, του ρομαντικοý δρÜματος. Σ' αυτü το κεßμενο ο νεαρüς συγγραφÝας αμφισβητεß το παραδοσιακü θεατρικü εßδος κι εισÜγει στη σκηνÞ τη ρομαντικÞ θεματολογßα. Εν τοýτοις το ßδιο το Ýργο θεωρÞθηκε αντιθεατρικü κι αδýνατο να ανÝβει στη σκηνÞ λüγω της ÝκτασÞς του και των πολλþν χαρακτÞρων του. ΧÜρη στον ΕρνÜνη üμως το 1830 καταφÝρνει να καταξιωθεß σα θεατρικüς συγγραφÝας. Στη πορεßα θα συναντÞσει μεγÜλες επιτυχßες, üπως η παρÜσταση του Ýργου του Λουκρητßα Βοργßα αλλÜ κι αποτυχßες, με το ανÝβασμα π.χ. του Ο ΒασιλιÜς ΔιασκεδÜζει, προτοý αποφασßσουν μαζß με τον ΑλÝξανδρο ΔουμÜ πατÝρα να ιδρýσουν Ýνα χþρο αποκλειστικÜ αφιερωμÝνο στο ρομαντικü θÝατρο. Αυτüς θα εßναι το Théâtre de la Renaissance, που θα εγκαινιÜσει τη σκηνÞ του με το Ýργο Ρουß Μπλας.
     ΣυνολικÜ συνÝγραψε 9 μυθιστορÞματα, που το πρþτο στα 16 και το τελευταßο 72 ετþν. Το μυθιστüρημα καλýπτει üλες τις περιüδους της ζωÞς του συγγραφÝα, üλες τις μορφÝς και τα λογοτεχνικÜ ρεýματα της εποχÞς του δßχως ποτÝ να ταυτßζεται απüλυτα με κανÝνα. Η πορεßα του ως μυθιστοριογρÜφου χωρßζεται σε 2 περιüδους με κομβικü σημεßο την εξορßα του απü τη Γαλλßα. Η περßοδος πριν την εξορßα Ýχει σχεδüν πειραματικü χαρακτÞρα περιÝχοντας 5 μυθιστορÞματα με ποικßλη Ýκταση και διαφορετικÞ Ýμπνευση. Κορυφαßο δημιοýργημα αυτÞς της πειραματικÞς φÜσης εßναι Η Παναγßα Των Παρισßων, Ýνα ιστορικü μυθιστüρημα τοποθετημÝνο στα 1482 με πρωταγωνιστÞ το δýσμορφο κωδωνοκροýστη του ναοý, Κουασιμüδο, που αποτελεß προσωποποßηση του μεσαιωνικοý πνεýματος.
     Τη περßοδο της εξορßας του και της επακüλουθης επιστροφÞς του ανακαλýπτει τον πραγματικü μυθιστορηματικü του δρüμο συγγρÜφοντας το πλουσιüτερο και διασημüτερο μÝρος του Ýργου του. Η μυθιστορηματικÞ του φüρμα βασßζεται στην εξιστüρηση μßας απλÞς ανθρþπινης ιστορßας, στην οποßα παρεμβÜλλονται μεγÜλες περιγραφÝς και προσωπογραφßες καθþς και παρεκβÜσεις σχετικÝς με τα αιþνια ανθρþπινα προβλÞματα και αναζητÞσεις. Το θεωροýμενο ως αριστοýργημÜ του, Οι ¢θλιοι, ακολουθεß ακριβþς αυτÞ τη διηγηματικÞ μορφÞ συνδυÜζοντας Ýρωτα, καταδßωξη και την αθλιüτητα των ανθρωπßνων πλασμÜτων με την εξιστüρηση κορυφαßων ιστορικþν στιγμþν.



     Οι θρησκευτικÝς, üπως και οι πολιτικÝς, πεποιθÞσεις του Üλλαξαν ριζικÜ στη διÜρκεια της ζωÞς του. Στη νεüτητÜ του, προσδιοριζüταν ως καθολικüς και δÞλωνε αφοσßωση στην ιεραρχßα και την εκκλησιαστικÞ εξουσßα. Αργüτερα εξελßχθηκε σε μη ενεργü καθολικü εκφρÜζοντας üλο και περισσüτερο αντιπαπικÝς κι αντικληρικÝς απüψεις. Τη περßοδο της εξορßας του μυÞθηκε στον πνευματισμü ενþ τα τελευταßα χρüνια της ζωÞς του υιοθÝτησε Ýναν ορθολογικü ντεúσμü, üμοιο με αυτü του Βολταßρου. ¼ταν Ýνας απογραφÝας τον ρþτησε το 1872 αν Þτανε καθολικüς, απÜντησε: "¼χι. Ελευθερüφρονας".
     Δεν ελÜττωσε ποτÝ την αντιπÜθειÜ του προς τη ΚαθολικÞ Εκκλησßα, οφειλüμενη κατÜ Ýνα μεγÜλο μÝρος στην αδιαφορßα της εκκλησßας για τη δýσκολη θÝση της εργατικÞς τÜξης στη μοναρχßα αλλÜ και στη συχνüτητα που τα Ýργα του εμφανßζονταν στις λßστες του Βατικανοý απαγορευμÝνα. Στους θανÜτους των γιων του Καρüλου και Φραγκßσκου-Βßκτωρα, επÝμεινε να ταφοýν δßχως σταυρü και τη παρουσßα ιερÝα και τον ßδιο üρο Ýθεσε για τη δικÞ του κηδεßα. Εν τοýτοις, αν και θεωροýσε το καθολικü δüγμα ξεπερασμÝνο και νεκρü, δεν επιτÝθηκε ποτÝ Üμεσα στον ßδιο το θεσμü. ΠαρÝμεινε επßσης βαθιÜ θρησκευüμενο Üτομο που πßστευε Ýντονα στη δýναμη και την ανÜγκη της προσευχÞς.
     Ο ορθολογισμüς του μπορεß να επισημανθεß σε ποιÞματα üπως το Torquemada (1869, για το θρησκευτικü φανατισμü), το Le Pape (1878, Ýντονα αντικληρικü), το Religion et Religions (1880, αρνοýμενος τη χρησιμüτητα των εκκλησιþν) και, τα δημοσιευμÝνα μεταθανÜτια, La fin de Satan και Dieu (1886 και 1891 αντßστοιχα, στα οποßα περιγρÜφει το χριστιανισμü ως γρýπα και τον ορθολογισμü ως Üγγελο). Η ζωγραφικÞ ξεκßνησε σαν Ýνα ευχÜριστο πÜρεργο, εξελισσüμενη σταδιακÜ σε σημαντικÞ πνευματικÞ ενασχüληση ειδικüτερα το διÜστημα πριν την εξορßα του, üταν σταμÜτησε προσωρινÜ τη συγγραφÞ με σκοπü να αναμιχθεß στη πολιτικÞ. Το διÜστημα των ετþν 1848-52 υπÞρξε η μοναδικÞ δημιουργικÞ διαφυγÞ του. Τα Ýργα του εßναι δουλεμÝνα αποκλειστικÜ σε χαρτß και σε μικρÞ κλßμακα, συνÞθως με σκοýρα καφÝ Þ μαýρη μελÜνη, παρεμβÜλλοντας ορισμÝνες φορÝς λευκÝς πινελιÝς και σπανιüτερα Üλλα χρþματα. Οι σωζüμενες ζωγραφιÝς του εßναι εξαιρετικÜ ολοκληρωμÝνες και μοντÝρνες σε ýφος κι εκτÝλεση, προοιωνßζοντας τις πειραματικÝς τεχνικÝς του σουρεαλισμοý και του αφηρημÝνου εξπρεσιονισμοý.


                                          Δια χειρüς Βικτþρ

     Ο ΝτελακρουÜ εßχε γρÜψει για τον Ουγκþ πως αν αποφÜσιζε να γßνει ζωγρÜφος αντß συγγραφÝας, θα εßχε επισκιÜσει üλους τους καλλιτÝχνες του αιþνα του. Στα σωζüμενα Ýργα του αναγνωρßζεται η δεξιοτεχνßα, η τüλμη στην εκτÝλεση και μßα αßσθηση ισχυρÞς δημιουργικüτητας. ΜελÝτησε τα χαρακτηριστικÜ των υλικþν και των μÝσων του υπü üλες τις πιθανÝς προοπτικÝς. Υψþθηκε πÜνω απü τις σýγχρονες συμβÜσεις και δε δßστασε να επεξεργαστεß τυχαßες φüρμες üταν αυτÝς ικανοποιοýσανε την αισθητικÞ του. ΚρÜτησε τη ζωγραφικÞ του δημιουργßα μακρυÜ απü τη δημοσιüτητα, φοβοýμενος üτι θα επισκßαζε το λογοτεχνικü του Ýργο. ¼μως απολÜμβανε να μοιρÜζεται τα σχÝδιÜ του με την οικογÝνεια και τους φßλους του, συχνÜ υπü μορφÞ περßτεχνων χειροποßητων καρτþν επικοινωνßας, πολλÝς απü τις οποßες δßνονταν ως δþρα στους επισκÝπτες üταν Þταν εξüριστος.
     ΑναφορικÜ με το ελληνικü ζÞτημα υπÞρξε απü τους πλÝον üψιμους Ευρωπαßους διανοοýμενους, που λÜβανε φιλελληνικÞ στÜση. Παρüτι, üμως, εισÝρχεται αργÜ στον κýκλο των φιλελλÞνων παραμÝνει ο συνεπÝστερος των υποστηρικτþν του νεüτευκτου ελληνικοý κρÜτους. Οι πρþτες του ποιητικÝς αναφορÝς σχετικÜ με τον αγþνα των ΕλλÞνων εμφανßζονται το 1826 με τη δημοσßευση στο γαλλικü Τýπο του ποιÞματος Τα ΚεφÜλια Του Σεραγιοý (Les têtes du serail), εμπνευσμÝνου απü την ¸ξοδο του Μεσολογγßου, üπου εμφανßζονται μεταξý των 6000 κεφαλþν, που εßχαν αποσταλεß στο σερÜι να συνομιλοýν μεταξý τους τα 3 κεφÜλια του ΜÜρκου Μπüτσαρη, του Επισκüπου Ρωγþν ΙωσÞφ και του Κωνσταντßνου ΚανÜρη. Το 1827 συνθÝτει τα ποιÞματα Ναβαρßνο (Navarin) και Ενθουσιασμüς (Enthousiasme) και την επüμενη χρονιÜ τα ΚανÜρης (Canaris), ΛαζÜρα (Lazzara) καθþς και το περßφημο Ελληνüπουλο (L' enfant). ¼λα τα παραπÜνω ποιÞματα περιελÞφθησαν στη συλλογÞ Τα Ανατολßτικα. Το 1829 ο κορυφαßος των ΕλλÞνων διαφωτιστþν ΚοραÞς δηλþνει την αντßθεσÞ του προς το ρομαντικü κßνημα, που αρχηγÝτης εßναι ο Ουγκþ. ΠαρÜ ταýτα στην ΑθÞνα τα μÝλη του λογοτεχνικοý ρεýματος της ΑθηναúκÞς ΣχολÞς στρÝφονται προς το ρομαντισμü. Ο Νικüλαος Σοýτσος εßναι ο 1ος που μεταφρÜζει ποιÞματα του Ουγκþ το 1842.

     Τη 10ετßα του 1850 πραγματοποιοýνται αρκετÝς μεταφρÜσεις θεατρικþν Ýργων του στην ελληνικÞ, αρχÞς γενομÝνης με το Angelo tyran de Padoue και μÝσω αυτþν καθßσταται γνωστüς στο ελληνικü κοινü κυρßως σα δραματικüς συγγραφÝας. Το 1862 Ýρχεται η μετÜφραση των Αθλßων απü τον ΙωÜννη Ισιδωρßδη-Σκυλßτση σχεδüν αμÝσως μετÜ τη κυκλοφορßα τους στα γαλλικÜ. Το μυθιστüρημα ενθουσßασε τους ¸λληνες αναγνþστες κι επηρÝασε πολλοýς εγχþριους λογοτÝχνες. Το ενδιαφÝρον του για την ελεýθερη πλÝον ΕλλÜδα φÜνηκε ιδιαßτερα σε σχÝση με το κρητικü ζÞτημα. Το διÜστημα της ΚρητικÞς ΕπανÜστασης του 1866-9 δημοσιεýει 3 επιστολÝς υπÝρ των Κρητþν στον ευρωπαúκü τýπο το ΔεκÝμβρ 1866, το ΦλεβÜρη του 1867 και του 1869, παρÜ το γενικüτερο αρνητικü για τα ελληνικÜ ζητÞματα, κλßμα της εποχÞς. Εκτüς της συμπαρÜστασης προς τους ΚρÞτες Ýδειξε ενδιαφÝρον και για την αρπαγÞ των μαρμÜρων του Παρθενþνα κατηγορþντας τον ¸λγιν γι' αυτÞ τη πρÜξη, στη βÜση της αντßληψÞς του üτι η πολιτιστικÞ κληρονομιÜ ενüς λαοý δεν πρÝπει να γßνεται κτÞμα ενüς Üλλου.
     Ο θÜνατüς του, τÝλος, εßχε μεγÜλο αντßκτυπο στην ΕλλÜδα και στο σýνολü του σχεδüν ο ελληνικüς Τýπος κÜλυψε το γεγονüς της απþλειας του διακεκριμÝνου φιλÝλληνα συγγραφÝα. ΜÜλιστα πραγματοποιÞθηκαν τελετÝς προκειμÝνου να τιμηθεß ο μεγÜλος νεκρüς αντßστοιχες με αυτÝς, που Ýλαβαν χþρα στη Γαλλßα. ΦÝτος συμπληρþθηκαν 218 χρüνια απü τη γÝννησÞ του. Η μεγÜλη αυτÞ προσωπικüτητα -η ζωντανÞ συνεßδηση της εποχÞς του- στα 200 χρüνια του θανÜτου της (2002) τιμÞθηκε σ' üλο τον κüσμο με ποικßλες εκδηλþσεις. Το Μεταπτυχιακü Πρüγραμμα ΜετÜφρασης-Μεταφρασεολογßας του Πανεπιστημßου Αθηνþν συμμετεßχε στον εορτασμü με την Ýκδοση σε νÝα μετÜφραση 2 Ýργων του: Κλοντ Γκε και Η Τελευταßα ΜÝρα Ενüς Καταδßκου. Κοινü θÝμα των 2 αυτþν Ýργων εßναι η θανατικÞ ποινÞ. Εßναι αλÞθεια πως αφιÝρωσε σημαντικü μÝρος της ζωÞς και του Ýργου του στην υπερÜσπιση των ανθρωπßνων δικαιωμÜτων κι αγωνßστηκε με πÜθος για τον εκσυγχρονισμü του Κοινοβουλßου, την εξυγßανση της Δικαιοσýνης, τη κατÜργηση της θανατικÞς ποινÞς, τη δωρεÜν εκπαßδευση, τα δικαιþματα των γυναικþν, εßτε αναφερüμενος σε γενικÝς θεωρÞσεις, εßτε σε ιδιαßτερες και συγκεκριμÝνες περιπτþσεις. Αγωνßστηκε δηλαδÞ για üλα τα καßρια ζητÞματα του 19ου αι. που εξακολουθοýν να εßναι και σÞμερα επßκαιρα. 
ΣχετικÜ με τη κατÜργηση της θανατικÞς ποινÞς, πρüκειται για μια επßμονη στρÜτευση σ' üλη τη μακρÜ διÜρκεια του βßου του που απÝρρευσε απü προσωπικÜ βιþματα κι εμπειρßες που Ýχουνε σχÝση με τις δημüσιες εκτελÝσεις και τη φρßκη που αυτÝς προκαλοýν. Εßναι πολλÝς οι προσωπικÝς μαρτυρßες που θα καθορßσουνε την εσωτερικÞ του διαδρομÞ σχετικÜ με το θÝμα αυτü. Η κüρη του Adele Hugo στο βιβλßο της Ο Βικτþρ Ουγκþ, üπως τον παρουσιÜζει Ýνας μÜρτυρας της ζωÞς του μας θυμßζει üλες τις δημüσιες εκτελÝσεις που παρευρÝθη και τη μεγÜλη επßδραση που αυτÝς εßχανε πÜνω του.



     Απü τα παιδικÜ ακüμη και τα εφηβικÜ του χρüνια θα πληγωθεß βαθýτατα απü τÝτοιες εμπειρßες τις οποßες οι μελετητÝς του θα χαρακτηρßσουν τραυματικÝς. Εικüνες τρüμου και φωνÝς πüνου θα τον συνοδεýουνε χωρßς Ýλεος. Το 1811 διασχßζοντας τα Πυρηναßα με τη μητÝρα του και τον αδελφü του, πηγαßνοντας στη Μαδρßτη για να συναντÞσουνε τον πατÝρα του, στρατηγü της ΣτρατιÜς του Μ. ΝαπολÝοντα, στο Burgos, θα δει την εκτÝλεση ενüς καταδßκου κι η φρßκη της σκηνÞς θα τον διαποτßσει. Το 1828 -στα 16 σχεδον- θα παρακολουθÞσει στη πλατεßα του μεγÜρου των Δικαστηρßων, του Palais de Justice, τον στιγματισμü με πυρωμÝνο σßδερο μιας κοπÝλας που εßχε κατηγορηθεß για κλοπÞ. Εκεßνη τη μÝρα πÞρε üρκο να αγωνιστεß χωρßς δισταγμü. Η γκιλοτßνα, η μηχανÞ που επινüησε ο ΓκιγιοτÝν, εßναι για τον Ουγκþ πρþτα-πρþτα ισχυρÞ συγκßνηση κι οπτικÞ φαντασßα. Αργüτερα θα αναπτýξει μια στÝρεη επιχειρηματολογßα που βασßζεται στη κοινÞ λογικÞ για το απüλυτο αγαθü, που εßναι η ανθρþπινη ζωÞ. Απü τη θÝση του δημοσßου ανδρüς, φορτωμÝνος τιμÝς και διακρßσεις απü τη πολιτεßα (βουλευτÞς, γερουσιαστÞς, μÝλος της ΒουλÞς των Ομοτßμων, μÝλος της ΓαλλικÞς Ακαδημßας), δεν θα πÜψει να στηλιτεýει τη κοινωνικÞ αδικßα και να διεκδικεß για τον Üνθρωπο τη θÝση που του αρνεßται η κοινωνßα. Η επανÜσταση του 1830 κι ο νÝος βασιλιÜς-πολßτης Λουδοβßκος Φßλιππος θÝτουν επß τÜπητος τα κοινωνικÜ ζητÞματα που θα Ýχουνε προτεραιüτητα Ýναντι των πολιτικþν. Μεταξý αυτþν και τη θανατικÞ ποινÞ. Η επανÜσταση αυτÞ, καθþς και του 1848, επιταχýνει τη προσχþρησÞ του στις φιλελεýθερες δυνÜμεις, που μÝσα στα ιστορικÜ συμφραζüμενα της εποχÞς χαρακτηρßζονται προοδευτικÝς.
     Ως βουλευτÞς της ΔεξιÜς στη ΣυντακτικÞ ΣυνÝλευση τον Ιοýνιο του 1848 καταφÝρεται εναντßον της εξÝγερσης των εργατþν και στις 15 Σεπτεμβρßου θα εκφωνÞσει λüγο στην ßδια ΣυνÝλευση και θα ψηφßσει τη καθαρÞ, απλÞ κι οριστικÞ κατÜργηση της θανατικÞς ποινÞς υπü τις επευφημßες της ΑριστερÜς και τις διαμαρτυρßες της δεξιÜς παρÜταξης. Την ßδια χρονιÜ, το ΔεκÝμβρη, υποστηρßζει το Λουδοβßκο ΝαπολÝοντα ΒοναπÜρτη για Πρüεδρο της Δημοκρατßας αλλÜ Ýνα χρüνο μετÜ συγκαταλÝγεται στους εχθροýς του. Καταλυτικü στÜθηκε το εξÞς περιστατικü: Στις 9 Ιουνßου 1849 εκφωνεß συγκλονιστικü λüγο για την εξαθλßωση του λαοý και την εξÜλειψη της φτþχειας, που προκαλεß τη χλεýη των δεξιþν ομοúδεατþν του. Ο Ουγκþ θα αλλÜξει παρÜταξη οριστικÜ πλÝον. Το 1851 γßνεται η δßκη του γιου του Σαρλ, δημοσιογρÜφου στην εφημερßδα Evenement, που εßχε καταγγεßλει μια δημüσια εκτÝλεση στο ΠουατιÝ. ΣυνÞγορüς του, μεταξý Üλλων, Þτανε κι ο Βικτþρ Ουγκþ. Στο δικαστÞριο θα καυτηριÜσει τον ειδεχθÞ νüμο της θανατικÞς ποινÞς που το Κοινοβοýλιο εßχε καταδικÜσει Þδη απü το 1830. Ο Σαρλ θα καταδικαστεß 6 μÞνες φυλÜκιση.
     Με το πραξικüπημα του ΝαπολÝοντα, στις 11 ΔεκÝμβρη 1851, εγκαταλεßπει τη Γαλλßα με ψεýτικο üνομα. Εξüριστος πλÝον στα νησιÜ Jersey και Guernesey της Αγγλßας θα συνεχßσει τη πολεμικÞ του θÝτοντÜς τη στο επßκεντρο των πολιτικþν του στüχων. Το 1854 στο Guernesey παßρνει θÝση στην υπüθεση Tapner, ληστÞ δολοφüνου κι εμπρηστÞ. ΜÜζεψε υπογραφÝς των κατοßκων για τη σωτηρßα του και μετÜ την εκτÝλεση Ýστειλε επιστολÞ στο λüρδο ΠÜλμερστον, υφυπουργü Εσωτερικþν, καταγγÝλλοντας τα κοινÜ συμφÝροντα της Γαλλßας και της Αγγλßας, που εμπüδισαν να ακουστεß η φωνÞ ενüς προγραμμÝνου.

      ΓρÜφει στην επιστολÞ του: "Πρüκειται για κοινωνικü ζÞτημα πιο σημαντικü απü το πολιτικü… Εμεßς οι αναρχικοß, εμεßς οι δημαγωγοß, εμεßς που ρουφÜμε το αßμα δηλþνουμε σ' εσÜς τους συντηρητικοýς και σωτÞρες üτι η ελευθερßα του ανθρþπου εßναι σεβαστÞ, η ανθρþπινη νοημοσýνη Üγια, η ανθρþπινη ζωÞ ιερÞ, η ανθρþπινη ψυχÞ θεßα. Τþρα κρεμÜστε! Οταν προφÝρουμε τις λÝξεις πρüοδος, επανÜσταση, ελευθερßα, ανθρωπιÜ, εσεßς, δýστυχοι Üνθρωποι, χαμογελÜτε και μας δεßχνετε το σκοτÜδι, üπου ζοýμε και ζεßτε. ΜÜθετε üμως τοýτο: Σε λßγο οι ιδÝες θα γιγαντωθοýνε και θα λÜμψουν. Χθες η Γαλλßα Þταν η Δημοκρατßα, αýριο θα εßναι η Ευρþπη".
Να προσθÝσουμε εδþ μια λεπτομÝρεια που μας αφορÜ Üμεσα: Στις 26 Οκτþβρη 1846 παρατηρεß: "Πολιτισμüς της ΕλλÜδας. Η γκιλοτßνα εγκαταστÜθηκε στην ΕλλÜδα. Ο λαüς την αποστρεφüταν, η κυβÝρνηση νßκησε την αποστροφÞ του λαοý. ΚατÜφεραν, τελικÜ, μετÜ απü 16 Ýτη δισταγμοý να καρατομÞσουνε 5 Üντρες στον ΠειραιÜ. Τις πρþτες μÝρες του Οκτþβρη 1846 ο Þλιος της ΕλλÜδας φþτισε 2 πρÜγματα, το Ýνα αντßκρυ στο Üλλο: τον Παρθενþνα και τη γκιλοτßνα".
     
Ο απüλυτος τρüπος ποy αντιλαμβανüτανε τη κατÜργηση της θανατικÞς ποινÞς φαßνεται απü την επιστολÞ του (1867) στον Μπενßτο ΧουαρÝζ, πρüεδρο του ΜÝξικο και σýμβολο της Ελευθερßας, για να υπερασπιστεß αφενüς τον Μπερεζüφσκι και τους Üλλους ρþσους αναρχικοýς, τους επαναστÜτες Ιρλανδοýς και τους αγωνιστÝς της ΚρÞτης κι αφετÝρου τον πρþην αυτοκρÜτορα Μαξιμιλιανü: "Δεßξτε σ’ αυτοýς τους βασιλιÜδες που γεμßζουνε τις φυλακÝς κι εξαιτßας τους βÜφονται με αßμα τα ικριþματα, στους βασιλιÜδες της κρεμÜλας, της εξορßας, των φρουρßων και των Σιβηριþν, σ’ αυτοýς που κατÝχουνε τη Πολωνßα, την Ιρλανδßα, την ΑβÜνα και τη ΚρÞτη, σ' αυτοýς τους πρßγκηπες που οι δικαστÝς τοýς υπακοýουν, τους δικαστÝς που τους υπακοýουν οι δÞμιοι, στους δημßους που τους υπακοýει ο θÜνατος, σ' αυτοýς τους αυτοκρÜτορες που τüσο εýκολα κüβουνε το κεφÜλι ενüς ανθρþπου, δεßξτε τους πþς σþζουμε το κεφÜλι ενüς αυτοκρÜτορα… Ο Μαξιμιλιανüς θα ζÞσει χÜρη στη Δημοκρατßα".
     Η στρÜτευση αυτÞ του Ουγκþ διατρÝχει üλο του το Ýργο: ΠοιÞματα, πεζÜ, προλüγους -μανιφÝστα, επιστολÝς, σημειþσεις, λüγους κτλ. ΑνατρÝχοντας στα κεßμενα αυτÜ, απü το 1820 και μετÜ, απü το Μπουγκ-ΖαργκÜλ, το Χαν της Ισλανδßας, τη Παναγßα των Παρισßων, ως τη Τελευταßα μÝρα ενüς καταδßκου και το Κλοντ Γκε, που προαναγγÝλλουν το θεμελιþδες Ýργο του Οι Αθλιοι, διαπιστþνουμε üτι üλες οι πλευρÝς της ζωÞς του σφραγßζονται απü την αρχÞ üτι "η ανθρþπινη ζωÞ δεν βιÜζεται" (L’ inviolabilite de la vie humaine). Ο ποιητÞς Ýχει τη πεποßθηση üτι οι αρχÝς της επανÜστασης πρÝπει να βρουν τον τρüπο να συνδυαστοýν με τις αιþνιες αξßες του ανθρþπου και η κοινωνßα οφεßλει να κÜνει για τον Üνθρωπο üσα κÜνει η φýση, διαφορετικÜ, ανÜλγητη κι εκδικητικÞ, θα επιβεβαιþνει την ισχý της μÝσω της θανατικÞς ποινÞς.
     Απü τον Βολταßρο και τη πραγματεßα του Περß ανεξιθρησκßας, τα Ýργα και τους αγþνες του Ουγκþ, τον Εμßλ ΖολÜ και το Κατηγορþ, μÝσα απü τον Σαρτρ και τους αγþνες του κατÜ των βασανιστηρßων στην Αλγερßα, τη δρÜση και τον στοχασμü του Καμý για τη θανατικÞ ποινÞ, Þταν μακρýς ο δρüμος þσπου η Ευρþπη να οδηγηθεß στην κατÜργησÞ της και να εκπληρωθεß Ýνα μÝρος των οραμÜτων του ποιητÞ. Η θανατικÞ ποινÞ καταργÞθηκε στη Γαλλßα στις 17 Σεπτεμβρßου 1981 με την Üνοδο του ΦρανσουÜ ΜιτερÜν στη Προεδρßα της ΓαλλικÞς Δημοκρατßας. ΕισηγητÞς Þταν ο υπουργüς Δικαιοσýνης ΡομπÝρ ΜπαντεντÝρ που Ýβαλε τη γκιλοτßνα στο μουσεßο της Ιστορßας. Το 1985 ο ßδιος θα εκφωνÞσει στη Σορβüννη εγκþμιο για τον Εθνικü ΠοιητÞ.

ΡητÜ του:

Η πρωτüγονη εποχÞ Þταν λυρικÞ, η κλασικÞ επικÞ και η σýγχρονη δραματικÞ.
Δεν εßναι τßποτα να πεθαßνεις: φριχτü εßναι να μη ζεις!
Για τις μεγÜλες λýπες της ζωÞς μας χρειÜζεται θÜρρος, για τις μικρÝς υπομονÞ.
Οι καλλßτερες αλÞθειες εßναι οι πιο απλÝς.
Οι απαισιüδοξοι βαδßζουνε πÜντα στην οπισθοφυλακÞ κα üχι στην εμπροσθοφυλακÞ της προüδου.
Αν αγαπÜς κι υποφÝρεις, αγÜπα περισσüτερο.
Η ζωÞ εßναι Ýνα λουλοýδι κι ο Ýρωτας το μÝλι του.
Η φτþχεια οδηγεß στην επανÜσταση, η επανÜσταση στη φτþχεια.
Εκεß üπου αναγεßρεται Ýνα σχολεßο, κλεßνει μια φυλακÞ.
Η μεγαλýτερη ευτυχßα στη ζωÞ εßναι η πεποßθηση üτι μας αγαποýν.

Εργα του:

θεατρικÜ

Inez de Castro, 1820 (ΙνÝς ντε Καστρü)
Cromwell, 1827 (Κρüμγουελ)
Hernani, 1830 (ΕρνÜνης)
Marion Delorme, 1831 (Μαριüν Ντελüρμ)
Le Roi s'amuse, 1832 (Ο ΒασιλιÜς διασκεδÜζει)
Lucrèce Borgia, 1833 (Λουκρητßα Βοργßα)
Marie Tudor, 1833 (Μαρßα Τυδþρ)
Angelo, tyran de Padoue, 1835 (¢γγελος, ο τýραννος της ΠÜδουας)
Ruy Blas, 1838 (Ρουß Μπλα)
Les Burgraves, 1843 (Οι ΜπουργκρÜβοι)
Torquemada, 1882 (ΤορκουεμÜδα)
Théâtre en liberté (Το ΘÝατρο στην ελευθερßα). 10 Ýργα που γρÜφηκαν στην εξορßα στα νησιÜ της ΜÜγχης και δημοσιεýτηκαν μεταθανÜτια 1886.

μυθιστορÞματα

Bug-Jargal, 1826 (Μπυγκ ΖαργκÜλ)
Han d'Islande, 1823 (Ο Χαν της Ισλανδßας)
Le Dernier Jour d'un condamné, 1829 (Η Τελευταßα ΜÝρα ενüς ΚατÜδικου)
Notre-Dame de Paris, 1831 (Η Παναγßα των Παρισßων)
Claude Gueux, 1834 (Κλοντ Γκε)
Les Misérables, 1862 (Οι ¢θλιοι)
Les Travailleurs de la mer, 1866 (Οι ΕργÜτες της ΘÜλασσας)
L'Homme qui rit, 1869 (Ο ¢νθρωπος που γελÜ)
Quatre-vingt-treize, 1874 (ΕνενÞντα τρßα)

ποιητικÝς συλλογÝς

Odes et poésies diverses, 1822 (ΔιÜφορες ΩδÝς και ποιÞματα)
Nouvelles Odes, 1824 (ΝÝες ΩδÝς)
Odes et Ballades, 1826 (ΩδÝς και ΜπαλÜντες)
Les Orientales, 1829 (Τα Ανατολßτικα)
Les Feuilles d’automne, 1831 (ΦθινοπωρινÜ Φýλλα)
Les Chants du crépuscule, 1835 (Τραγοýδια του Λυκüφωτος)
Les Voix intérieures, 1837 (Οι ΕσωτερικÝς ΦωνÝς)
Les Rayons et les ombres, 1840 (Οι Ακτßνες και οι ΣκιÝς)
Les Châtiments (Οι Τιμωρßες, 1853)
Les Contemplations, 1856 (Ενατενßσεις)
La Légende des Siècles, 1859 (Ο Θρýλος των Αιþνων), πρþτη σειρÜ
Les Chansons des rues et des bois, 1865 (Τα Τραγοýδια των δρüμων και των δασþν)
L'Année terrible, 1872 (Το Φοβερü ¸τος)
L'Art d'être grand-père, 1877 (Η ΤÝχνη να εßσαι παπποýς)
La Légende des Siècles, 1877 (Ο Θρýλος των Αιþνων)
Le Pape, 1878 (Ο ΠÜπας)
Religions et religion (Θρησκεßες και Θρησκεßα, 1880)
L'Âne, 1880 (Ο ΓÜιδαρος)
Les Quatre Vents de l'esprit, 1881 (Οι ΤÝσσερις ¢νεμοι του Πνεýματος)
La Légende des Siècles, 1883 (Ο Θρýλος των Αιþνων), συμπληρωματικÞ σειρÜ
La Fin de Satan, 1886 (Το ΤÝλος του ΣατανÜ)
Toute la Lyre, 1888,, 1893 (συλλογÞ αδημοσßευτων ποιημÜτων)
Dieu, 1891 (Θεüς)
Les Années funestes, 1898 (Τα ΟλÝθρια Χρüνια)
Dernière Gerbe 1902 (Τελευταßα ΔÝσμη)
Océan. Tas de pierres 1942 (Ωκεανüς. ΠÝτρινος Σωρüς)

Üλλα κεßμενα

Étude sur Mirabeau, 1834 (ΣπουδÞ στον Μιραμπþ)
Littérature et philosophie mêlées, 1834 (Λογοτεχνßα και Φιλοσοφßα)
Le Rhin, 1842 (Ο ΡÞνος)
Napoléon le Petit, 1852 (ΝαπολÝων ο Μικρüς)
Lettres à Louis Bonaparte, 1855 (ΕπιστολÝς στο Λουδοβßκο ΒοναπÜρτη)
William Shakespeare, 1864 (Ουßλιαμ Σαßξπηρ)
Paris-Guide, 1867 (Οδηγüς των Παρισßων)
Mes Fils, 1874 (Οι γιοß μου)
Actes et paroles - Avant l'exil, 1875 (Λüγοι και ΠρÜξεις – Πριν την Εξορßα)
Actes et paroles - Pendant l'exil, 1875 (Λüγοι και ΠρÜξεις – ΚατÜ την Εξορßα)
Actes et paroles - Depuis l'exil, 1876 (Λüγοι και ΠρÜξεις – ΜετÜ την Εξορßα)
Histoire d'un crime - 1re partie, 1877 (Η Ιστορßα ενüς ΕγκλÞματος– Α’ ΜÝρος)
Histoire d'un crime - 2e partie, 1878 (Η Ιστορßα ενüς ΕγκλÞματος –Β’ ΜÝρος)
L'Archipel de la Manche, 1883 (Το ΑρχιπÝλαγος της ΜÜγχης)

μεταθανÜτιες δημοσιεýσεις

Choses vues - 1re série (1887ΘεωρÞσεις – Α’ ΣειρÜ)
Alpes et Pyrénées, 1890 (¢λπεις και Πυρηναßα)
France et Belgique, 1892 (Γαλλßα και ΒÝλγιο)
Correspondances - Tome I, 1896 (Αλληλογραφßα – Α’ Τüμος)
Correspondances - Tome II, 1898 (Αλληλογραφßα – Β’ Τüμος)
Choses vues - 2e série 1900 (ΘεωρÞσεις – Β’ ΣειρÜ)
Post-scriptum de ma vie 1901 (Υστερüγραφο της ζωÞς μου)
Pierres 1951 (Λßθοι)
¸ργα του Ουγκü στην üπερα
Λουκρητßα Βοργßα : ΝτονιτσÝττι Lucrezia Borgia (1833)
¢γγελος, ο τýραννος της ΠÜδουας :
ΜερκαντÜντε Il Giuramento (1837)
ΠονκιÝλλι La Gioconda (1876)
ΕρνÜνης : ΒÝρντι Εrnani (1844)
Ο ΒασιλιÜς διασκεδÜζει : ΒÝρντι Rigoletto (1851)
Μαριüν Ντελüρμ : ΠονκιÝλλι Marion Delorme (1885)
ΤορκουεμÜδα : Νßνο Ρüτα Torquemada (1943)


================


                    Αýριο Tην AυγÞ

Αýριο την αυγÞ, üταν η εξοχÞ παßρνει χρþμα λευκü,
Θα ξεκινÞσω. ΒλÝπεις, το ξÝρω πως με περιμÝνεις.
Θα φýγω για το δÜσος, θα περÜσω στο βουνü.
¢λλο μακριÜ δεν γßνεται να μÝνω και να μÝνεις.

Θα περπατÞσω με τα μÜτια μου σε σκÝψεις καρφωμÝνα,
Χωρßς ν' ακοýω θορýβους, οýτε τßποτα να βλÝπω πÝρα,
Μüνος και Üγνωστος, σκυφτüς, με χÝρια σταυρωμÝνα,
ΘλιμμÝνος και σαν νýχτα θÜ’ ναι πια για μÝνα η μÝρα.

Της νýχτας το χρυσÜφι θ' αψηφÞσω,
Και στα καρÜβια του ΑρφλÝρ τα ιστßα δεν θα δω,
Μüνο üταν φτÜσω, στο δικü σου μνÞμα θ' ακουμπÞσω
¸να μπουκÝτο απü γκι και αγριολοýλουδων ανθü.
                                                           (μτφρ: Λητþ ΣεúζÜνη)

                   ¸κσταση

Μüνος κοντÜ στα κýματα, των αστεριþν μια νýχτα.
Στον ουρανü οýτε σýννεφο, στα πÝλαγα πανß.
Απ’ την αλÞθεια βýθιζα μακρýτερα το βλÝμμα.
Και τα βουνÜ, τα σýδεντρα, κι ολüκληρη η πλÜση,
Με θρüισμα ακατÜληπτο Ýμοιαζαν να ρωτοýσαν
Τα κýματα της θÜλασσας, τα φþτα του ουρανοý.

Και τ’ Üστρα τα ολüχρυσα, ατÝλειωτες λεγεþνες
Με βροντερÞ, Þ χαμηλÞ φωνÞ, με αρμονßες χιλιÜδες,
¸λεγαν, καθþς Ýγερναν τις φλογερÝς κορþνες.
Και τα γαλÜζια κýματα, που δεν τα ορßζει τßποτα οýτε και σταματÜ,
¸λεγαν, üπως Üφριζαν στο αποκορýφωμÜ τους:
- Εßναι αυτüς ο Κýριος, ο Κýριος ο Θεüς!

                Νýχτες Του Ιοýνη

Το καλοκαßρι, σαν η μÝρα Ýχει μισÝψει, σκεπασμÝνη με λουλοýδια
ΣκορπÜ η πεδιÜδα απü μακριÜ Üρωμα μεθυστικü .
ΜÜτια κλειστÜ, μισÜνοιχτο σε Þχους το αυτß,
Μüλις που κοιμÜσαι μ’ Ýναν ýπνο διαυγÞ.

Πιο λαμπερÜ εßναι τ’ αστÝρια, μοιÜζει καλλßτερη η σκιÜ.
¸να αüριστο ημßφως βÜφει τον αιþνιο θüλο.
Κι η αυγÞ χλωμÞ, γλυκιÜ, την þρα της üπως προσμÝνει,
ΧαμηλÜ στον ουρανü σÜμπως üλο το βρÜδυ ταξιδεýει.

                   Χτες Τη Νýχτα

Χτες, Üνεμος νυχτερινüς, που η πνοÞ του Ýμοιαζε με χÜδι,
Το Üρωμα Ýφερνε των λουλουδιþν που ανοßγουν πιο αργÜ.
¸πεφτε η νýχτα. το πουλß κοιμüταν στο βαθý σκοτÜδι.
Η Üνοιξη ευωδßαζε, απü τη νιüτη σου πιο λßγο.
Λιγüτερο απü το βλÝμμα σου, φεγγοβολοýσαν τ’ Üστρα.

Εγþ, μιλοýσα σιγανÜ. Επßσημη εßναι η þρα
¼που να ψÜλει η ψυχÞ τον πιο γλυκü της ýμνο λαχταρÜ.
Τη νýχτα βλÝποντας τüσο αγνÞ κι εσÝνα τüσο ωραßα,
ΑδειÜστε πÜνω της τον ουρανü! εßπα στα αστÝρια τα χρυσÜ
Κι ορμÞνεψα τα μÜτια σου: Ρßξτε την αγÜπη σας σε μÝνα!

                ΠαρÜθυρα ΑνοιχτÜ

Το πρωß - ΚοιμισμÝνος
Ακοýω φωνÝς. ΜÝσα απü τα βλÝφαρα λÜμψεις.
Στο ναü του Αγßου ΠÝτρου μια καμπÜνα αρχßζει να χτυπÜ.
ΦωνÝς κολυμβητþν. Πιο κοντÜ ! πιο μακριÜ ! üχι, απü εδþ !
¼χι, απü εκεß ! Τιτιβßζουν τα πουλιÜ, το ßδιο κι η ΙωÜννα.
Ο Γιþργος την καλεß. Των πετεινþν τραγοýδι. ΣπÜτουλα
Ξýνει μια στÝγη. ¢λογα περνοýν στη δημοσιÜ.
Τρüχισμα δρεπανιοý που το γρασßδι θερßζει.
ΧτυπÞματα. Βουητü. ΚεραμιδÜδες βαδßζουν επÜνω στο σπßτι.
¹χοι λιμανιοý. Σφýριγμα μηχανþν που θερμαßνονται.
ΣτρατιωτικÞ μουσικÞ κατÜ κýματα φτÜνει.
Στην αποβÜθρα οχλαγωγßα. ΦωνÝς γαλλικÝς. Ευχαριστþ.
ΚαλημÝρα. Αντßο. Δßχως Üλλο εßναι αργÜ, γιατß να
Που κοντÜ μου ο κοκκινολαßμης Ýρχεται να κελαηδÞσει.
Κρüτος μακρινþν σφυριþν σε κÜποιο σιδερÜδικο.
Παφλασμüς νεροý. ¸να ατμüπλοιο ακοýγεται να λαχανιÜζει.
ΕισβÜλει μια μýγα. ΑνÜσα της θÜλασσας βαθειÜ.

                       Πρωß

Moriturus moriturae!

ΠÝπλο πρωινü απλþνεται επÜνω στα βουνÜ.
Τον παλιü πýργο, δες, μια νιογÝννητη ακτßνα πþς λευκαßνει.
Και στα ουρÜνια Þδη με αγÜπη ενþνεται,
¼πως η δüξα δÝνεται με τη χαρÜ,
Των δασþν το πρþτο τραγοýδι με της μÝρας το πρþτο σπινθÞρισμα.

Ναι, χαμογÝλα στη λÜμψη, που τα ουρÜνια στολßζει! -
Θα δεις, αν με καταβροχθßσει το φÝρετρο αýριο,
Στην απελπισßα σου Ýνας Þλιος το ßδιο ωραßος θα λÜμψει,
Και τα ßδια πετεινÜ θα κελαηδÞσουν ξανÜ την αυγÞ,
Στον μαýρο και σιωπηλü μου τÜφο επÜνω!

¼μως τüτε η ψυχÞ εßναι ευχαριστημÝνη στον Üλλον ορßζοντα.
Το μÝλλον ανοßγεται στην απεραντοσýνη ατελεßωτο.
Στο πρωινü της αιωνιüτητας
ΞυπνÜς απü τη ζωÞ,
Σαν απü νýχτα σκοτεινÞ Þ απü κÜποιο ανÞσυχο üνειρο.


 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers