Φριτς ΛÜιμπερ
Βιογραφικü
¼ταν ρωτÞσανε τον πολý ΧÜρλαν ¸λισον, στις αρχÝς του 1980, πως φανταζüτανε τη πορεßα της ΕπιστημονικÞς Φαντασßας, κατÜ την επερχüμενη 10ετßα, απÜντησε μüνο μ' Ýνα üνομα: Φριτς ΛÜιμπερ! Αυτü Þταν Ýμφαση, στην εκπληκτικÞ πορεßα, παραγωγικüτητα και δημιουργικüτητα του, γιατß ενþ Üλλοι διÜσημοι συγγραφεßς, σε τüσο μεγÜλη ηλικßα, θα κÜθονταν πÜνω στις δÜφνες τους επαναπαυμÝνοι, εκεßνος συνÝχισε μÝχρι λßγο πριν τον θÜνατü του να γρÜφει θαυμÜσιες ιστορßες.
ΓεννÞθηκε 24 ΔεκÝμβρη 1910, απ' τον Φριτς και τη Βιρτζßνια (Μπρüνσον) ΛÜιμπερ, στο ΣικÜγο, Ιλλινüις. Σποýδασε στο εκεß ΠανεπιστÞμιο, Φιλοσοφßα & Βιολογßα. ΔιετÝλεσε ΛÝκτορας του ΠανεπιστÞμιου Σαν Φρανσßσκο και μÝλος της ΟμÜδας ΣυγγραφÝων ΕπιστημονικÞς Φαντασßας & Φανταστικοý. 'Αλλα ενδιαφÝροντÜ του: τÜβλι, σκÜκι (εξπÝρ), γÜτες, επιστÞμες, μεταφυσικü και ποßηση. Χρησιμοποßησεν επßσης, κατÜ καιροýς, το ψευδþνυμο, ΦρÜνσις ΛÜθροπ (Francis Lathrop). ΚÝρδισε πÜνω απü 25 βραβεßα και καμμιÜ 10αριÜ διακρßσεις, για τα Ýργα του, στη 30ετßα 1958-88.
¸κανε 2 γÜμους: με τη Τζüνκιλ ΣτÝφενς (16-1-1936) -του χÜρισε το μοναδικü παιδß του, τον ΤζÜστιν, 2 χρüνια μετÜ-, μα πÝθανε τον ΣεπτÝμβρη του 1969, και με τη ΜÜργκο Σκßνερ (15-3-1992, λßγους μÞνες πριν πεθÜνει κι ο ßδιος).
Πρωτοδημοσιεýσε το 1943 και το μυθιστüρημα τοýτο "Weird Woman" (Conjure Wife), σε συνÝχειες παßχτηκε στο ρÜδιο μετÜ και γυρßστηκε ταινßα. ΥπÞρξε για μεγÜλο διÜστημα, δÝσμιος του αλκοüλ -σε κÜποια χρονικÞ στιγμÞ και των βαρβιτουρικþν-, πρÜμα που του δημιοýργησε πολλÜ προβλÞματα. Με μεγÜλη δýναμη, κατüρθωσε ν' απεμπλακεß και να περιγρÜψει αυτÞ του τη προσπÜθεια σε κεßμενÜ του, þστε να ενδυναμþσει και να βοηθÞσει κι Üλλους με παρüμοια προβλÞματα.
¼ταν πληροφορÞθηκε πως Ýχει καρκßνο, παντρεýτηκε την, απü 20ετßας φßλη του, ΜÜργκο, Ýγραψε -λßγες βδομÜδες πριν πεθÜνει- Ýνα θαυμÜσιο συγκινητικü διÞγημα και πÝρασε το τελευταßο διÜστημα της ζωÞς του, ταξιδεýοντας μαζß της με τραßνο. Ο θÜνατος τονε πρüλαβε στο Σαν Φρανσßσκο, της Καλιφüρνια, στις 5 ΣεπτÝμβρη 1992, σ' ηλικßα 82 ετþν. ¸φυγε σαν Ýνας απü τους καλýτερους συγγραφεßς ΕΦ üλων των εποχþν, δοξασμÝνος και τιμημÝνος.
========================
Νηπιαγωγεßο
(Τι συμβαßνει αν πρoσεγγßζει κανεßς Ýνα σοβαρü θÝμα üπως η εκπαßδευση, χωρßς τη δÝουσα βαρýτητα).
Μερικοß δÜσκαλοι Ýχουν τη δικιÜ τους μαγεßα. Aσκοýν την ßδια γοητεßα σε διαβολÜκια που απαγγÝλλουν κατÜρες σε πÜνινες κοýκλες και σ' αγγελοýδια που παßζουνε παιχνßδια με τα φωτοστÝφανÜ τους. ¸τσι και το βÜλουνε σκοπü μποροýνε και τις γÜτες να τις μÜθουν να μιλÜνε.
Η Μις Γουßλαρντ σÞμανε λÞξη της Γεωγραφßας τραβþντας τη κουρτßνα μπροστÜ απü τη τÝλεια ανÜγλυφη σφαßρα της Γης, μ' Ýνα ζωηρü:
-"Δυτικü Ημισφαßριο σε μιÜμιση μÝρα", ýστερα τεντþθηκε στην Ýδρα σα φþκια Þ μÜλλον σαν μανεκÝν. "Και τþρα ΦυσικÞ" ανακοßνωσε. "Οι τρεις Νüμοι του Νεýτωνα".
-"Αυτοýς τους Ýχει ανασκευÜσει ο ΑúνστÜιν" τη πληροφüρησε ο Μπιπ.
-"Ισχýουν üμως σαν ειδικÞ περßπτωση" πληροφüρησε κι αυτüν ο Μπüυση.
-"ΑλεσμÝνο φαγητü ειδικÜ για να τους καταλαβαßνουν κÜποιοι σαν κι εσÜς" εßπε η ΜπÝτυ-Ανν πλαδαρÞ σα πÜντα.
Η Μις Γουßλαρντ Ýκανε μια γκριμÜτσα και στους τρεις, μποýκωσεν Ýνα μπαλÜκι του πινγκ-πονγκ και το φýσηξε στÝλνοντÜς το να περÜσει σýρριζα πÜνω απü το κεφÜλι του Μπιπ και να διασχßσει το δωμÜτιο, þσπου αναπÞδησε στον τοßχο απü αλουμßνιο και γýρισε ακολουθþντας ακριβþς αντßστροφη πορεßα σα να 'χε αφÞσει μια τροχιοδεικτικÞ γραμμÞ στον αÝρα. Ο Κßκι, σκελετþδης σαν αραχνοπßθηκος, Üπλωσε να το αρπÜξει χωρßς επιτυχßα. Η Μις Γουßλαρντ ýψωσε το κεφÜλι της -μια κßνηση πολý παραπλÞσια με φþκιας- και την Ýπιασε με τα χεßλια της.
-"ΚουνηθÞκατε" την επÝκρινε ο Μπιπ.
-"ΔÝκα πüντους μüνο" τη παρηγüρησε ο Μπüυση. Η Μις Γουßλαρντ φÜνηκε να μασουλÜει το μπαλÜκι του πινγκ-πονγκ και να το καταπßνει.
-"ΜÝντα!" ανακοßνωσε μ' Ýνα Ýξαλλο χαμüγελο. ¾στερα:
"Πρþτος Νüμος: Ýνα σþμα κινεßται σ' ευθεßα γραμμÞ Þ παραμÝνει ακßνητο", εμφÜνισε απüτομα το μπαλÜκι, με λßγο κραγιüν επÜνω του, το Üφησε να σταθεß για λßγο ακßνητο στον αÝρα κι ýστερα το 'κρυψε στη παλÜμη της, "εκτüς Üν ασκηθεß πÜνω του κÜποια δýναμη". 'Ανοιξε τη παλÜμη που κρατοýσε μια μπÜλα μπιλιÜρδου, τη μετακßνησεν ελαφρÜ μπρος-πßσω με δεßκτη κι αντßχειρα για να φανεß η Ýλξη που ασκοýσε στον καρπü της, ýστερα την Üφησε να σταθεß στον αÝρα και τη σκαμπßλισε με μια κüλλα χαρτß διπλωμÝνη στα τÝσσερα για να δεßξει το βÜρος της (ßσα που κουνÞθηκε).
"Δεýτερος Νüμος: Ýνα σþμα αλλÜζει τη κινητικÞ του κατÜσταση ανÜλογα με το μÝγεθος της δýναμης που ασκεßται πÜνω του και κατÜ τη φορÜ της δýναμης αυτÞς". Δßπλωσε το χÝρι της φÝρνοντας τη παλÜμη στον þμο και σα να 'κανε βολÞ αμüλησε τη μπÜλα του μπιλιÜρδου, που ακολοýθησε την ßδια πορεßα με το μπαλÜκι, λες κι η αüρατη τροχιοδεικτικÞ γραμμÞ εßχε διατηρηθεß στον αÝρα και κυβερνοýσε τη τροχιÜ. Ο Κßκι κατÜφερε να την αγγßξει και τρÜβηξε απüτομα Ýξι πονεμÝνα κι ελαφρþς γδαρμÝνα δÜχτυλα. Η Μις Γουßλαρντ εßπε τεμπÝλικα:
"Στον Εμφýλιο, οι στρατιþτες που το κÜνανε αυτü με τις μπÜλες των κανονιþν χÜνανε τα χÝρια τους". Μ' Ýνα μπονγκ μεσαßο ντο, η κρεμ σφαßρα Üφησε λακÜκι στον τοßχο απü αλουμßνιο και γýρισε πßσω. Το λακÜκι επανÞλθε στη θÝση του μ' Ýνα πολý πιο δυνατü μπονγκ.
-"Τþρα θα τ' ακοýσετε απü τον κ. ΦλÝμινγκ" ενημÝρωσε η ΜπÝτυ-Ανν με συνομωτικü ýφος τη Μις Γουßλαρντ, η οποßα σοýφρωσε τη μýτη σα κουνÝλι, ýστερα μÝτρησε προσεκτικÜ με το μÜτι και φýσηξε δυνατÜ το μπαλÜκι του πινγκ-πονγκ, που βρÞκε την Üλλη μπÜλα στα μισÜ της διαδρομÞς της και μ' Ýνα πινγκ τινÜχτηκε πÝρα σε αμβλεßα γωνßα. Η Μις Γουßλαρντ Ýπιασε τη μπÜλα του μπιλιÜρδου, αφÞνοντÜς τη να της λυγßσει το χÝρι προς τα πßσω. Το Üλλο χÝρι της εμφανßστηκε πßσω απü την Ýδρα κρατþντας οπλισμÝνο πιστüλι του πινγκ-πονγκ. Το Üφησε να σταθεß ακßνητο στον αÝρα με την κÜννη να δεßχνει στο πλÜι, εßπε:
-"Τρßτος Νüμος: δρÜση κι αντßδραση εßναι ßσες κι αντßθετες" και χÜιδεψε τη σκανδÜλη. Με το που το μπαλÜκι τινÜχτηκε απü τη κÜννη, το πιστüλι απü μαγνÞσιο κινÞθηκε αντßθετα, με τη λαβÞ μπροστÜ, μαγευτικÜ, σα διαστημüπλοιο την þρα της πρüσδεσης. Ο Μπιπ χασμουρÞθηκε.
-"ΑυτÜ τα ξÝρει üλος ο κüσμος" εßπε.
-"Οχι αυτοß που πÞγανε σχολεßο στη ΣελÞνη" εßπεν η Μις Γουßλαρντ. Η ματιÜ της πλανÞθηκε πÝρα απü τον Μπιπ σε κÜποιον μ' Ýξη εýκαμπτα δÜχτυλα. "Και στον 'Αρη";
Ο Κßκι κατÝνευσε με τις σκουρüχρωμες κεραßες του. Η θυρßδα Üνοιξε. ¸νας Üνδρας με μαλλιÜ που αραιþνανε και πολý σοβαρÞν Ýκφραση, Ýχωσε το πÜνω μÝρος του σþματüς του πÜνω στην þρα για ν' ανοιγοκλεßσει τα μÜτια του και να πιÜσει το πιστüλι που ταξßδευε προς το μÝρος του.
-"Μις Γουßλαρντ" Üρχισεν ο κ. ΦλÝμινγκ "αυτοß οι θÜλαμοι δεν εßναι οýτε για σκουüς οýτε για εξÜσκηση σε βολÝς οýτε-" συνειδητοποßησε πως ανÝμιζε τ' üπλο με τη κÜννη προς τη τÜξη κι üλοι τους εßχανε σηκþσει τα χÝρια ψηλÜ και σταμÜτησε μ' Ýνα στεναγμü απογοÞτευσης.
¸να κουδοýνι ακοýστηκε. Τα παιδιÜ τιναχτÞκανε προς τον κ. ΦλÝμινγκ σα ψÜρια που τ' αμολÞσανε ξαφνικÜ και πλημμυρßσανε τον διÜδρομο τριγýρω του, üπου, απü τα πολωμÝνα φινιστρßνια, φαινüταν η ΓÞινη σφαßρα, με φüντο τ' αστÝρια και τη σκοτεινιÜ του διαστÞματος. ΠÜνω απü τη θυρßδα, μια πινακßδα Ýγραφε:
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΚΟΝΤΑΡ
ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΓΑΜΜΑ
Ναι, μερικοß δÜσκαλοι Ýχουνε τη δικÞ τους μαγεßα καθþς και μερικÜ σχολεßα.
___________________________
Fritz Leiber (Lieber)
KinderGarden (1963)
Μτφρ.: Γιþργος Γοýλας
---------------------------------------------------------
ΜαριÜνα
Η ΜαριÜνα ζοýσε στη μεγÜλην Ýπαυλη. Εδþ και μιαν αιωνιüτητα, üπως της φαινüταν, απεχθανüτανε τα ψηλÜ πεýκα που υπÞρχαν ολüγυρα. ΜÝχρι που κÜποτε ανακÜλυψε το μυστικü κÜλυμμα στον κεντρικü πßνακα ελÝγχου του σπιτιοý. Το μυστικü κÜλυμμα Þταν απλþς μια στενÞ σκÝτη πλακÝτα απü αλουμßνιο, ανÜμεσα στους διακüπτες κλιματισμοý κι ελÝγχου βαρýτητας. Ως τüτε νüμιζε πως απλÜ Ýκρυβε κÜποιο κενü χþρο για τυχüν πρüσθετους διακüπτες -αν Þτανε δυνατü!- που πιθανü να χρειÜζονταν. Βρισκüτανε πÜνω απü τους διακüπτες της τρισδιÜστατης τηλεüρασης, αλλÜ κÜτω απü κεßνους του ρομποτικοý υπηρετικοý προσωπικοý.
Ο Τζüναθαν της εßχε πει να μη παßζει με τους διακüπτες του πßνακα κεντρικοý ελÝγχου, üσον αυτüς αποýσιαζε στη πüλη, γιατß μπορεß να 'κανε ζημιÜ σ' üλα τα ηλεκτρικÜ συστÞματα. ¸τσι, üταν το μυστικü κÜλυμμα ξεκüλλησε τυχαßα απü τα δÜχτυλÜ της, καθþς το πασπÜτευε κι Ýπεσε στο πÜτωμα του αιθρßου μ' Ýνα ντινγκ, η πρþτη της αντßδραση Þταν ο φüβος. ¾στερα εßδε πως Þτανε μüνον Ýνα μικρü, αλουμινÝνιο καπÜκι, αυτü που 'χε πÝσει κι üτι πßσω του Ýκρυβε Ýξι μικροýς διακüπτες. Μüνον ο πÜνω-πÜνω Ýφερε κÜποιαν Ýνδειξη για τον σκοπü που εξυπηρετοýσε. Δßπλα του υπÞρχανε μικροσκοπικÜ φωτεινÜ γρÜμματα που σχηματßζανε τη λÝξη ΔΕΝΤΡΑ κι Þταν ανοιχτüς.
¼ταν ο Τζüναθαν γýρισε σπßτι απü τη πüλη, κεßνο το βρÜδι, η ΜαριÜνα συγκÝντρωσε κουρÜγιο και του 'κανε λüγο για το εýρημÜ της. Δεν Ýδειξε μÞτε να θυμþνει ιδιαßτερα, μÞτε να εντυπωσιÜζεται.
-"Ασφαλþς κι υπÜρχει διακüπτης για τα δÝντρα", τη πληροφüρησεν αδιÜφορα κι Ýγνεψε στο ρομπüτ-υπηρÝτη να του κüψει τη μπριζüλα. "Δε το 'ξερες πως Þτανε ραδιο-δÝντρα; Δεν Þθελα να περιμÝνω εßκοσι χρüνια για να μεγαλþσουνε τ' αληθινÜ, που Ýτσι κι αλλιþς δε θα μποροýσαν να φυτρþσουν σε τοýτο τον ξερü βρÜχο. ¸νας σταθμüς στη πüλη, εκπÝμπει Ýνα πρüτυπο πεýκου κι οι δÝκτες σαν τον δικü μας, συλλαμβÜνουνε το σÞμα και το προβÜλλουνε γýρω απü το σπßτι. Εßναι λιγÜκι κακüγουστο, αλλÜ πρακτικü". ¾στερα απü μερικÝς στιγμÝς τονε ρþτησε δειλÜ:
-"Τζüναθαν, εßναι Üυλα αυτÜ τα ραδιοδÝντρα üταν τα διασχßζεις με το αμÜξι σου";
-"¼χι βÝβαια! Εßναι απτÜ üσο και τοýτο το σπßτι κι ο βρÜχος που 'ναι χτισμÝνο. ¼χι μüνο μπορεßς να τα δεις αλλÜ και να τ' αγγßξεις. Θα μποροýσε κανεßς και να σκαρφαλþσει πÜνω τους αν Þθελε. Αν Ýβγαινες ποτÝ και λßγο παραÝξω, θα τα 'ξερες αυτÜ τα πρÜματα. Ο σταθμüς της πüλης εκπÝμπει κýματα εναλλασσüμενης ýλης στους εξÞντα κýκλους το δευτερüλεπτο. ΑλλÜ δεν εßναι για το νου σου η επιστÞμη του πρÜματος". Εκεßνη αποτüλμησεν Üλλην ερþτηση:
-"Γιατß εßχανε σκεπασμÝνο τον διακüπτη των δÝντρων";
-"Για να μη παßζεις μαζß του -το ßδιο που ισχýει και για τους διακüπτες μικρορρýθμισης της τηλεüρασης. ¸τσι þστε να μην Ýχεις εμπνεýσεις κι αρχßσεις ν' αλλÜζεις τα δÝντρα. ΚÜτι τÝτοιο θα με πεßραζε πολý, στο λÝω. Δε θα 'θελα να 'ρχομαι σπßτι και να βρßσκω βαλανιδιÝς τη μια μÝρα και σημýδες την Üλλη. Μου αρÝσει η σταθερüτητα και μου αρÝσουνε τα πεýκα". Γýρισε και κοßταξε τα δÝντρα απü το παρÜθυρο κι Üφησε Ýνα γρýλισμα ικανοποßησης.
¹θελε να του εξηγÞσει πως απεχθανüτανε τα πεýκα, αλλÜ τα λüγια του την αποθÜρρυναν και προτßμησε να σωπÜσει. ¼μως γýρω στο μεσημÝρι της Üλλης μÝρας, πÞγε στο μυστικü ταμπλü κι Ýκλεισε τον διακüπτη των δÝντρων. ¾στερα γýρισε γοργÜ το κεφÜλι προς τα κει για να δει το αποτÝλεσμα. Στην αρχÞ δεν Ýγινε τßποτε κι εßχε αρχßσει να υποθÝτει πως ο Τζüναθαν εßχε κÜνει λÜθος, κÜτι που συνÝβαινε συχνÜ, Ýστω κι αν ο ßδιος δε το παραδεχüταν. ΑλλÜ την Üλλη στιγμÞ τα δÝντρα αρχßσανε να τρεμουλιÜζουνε και πρÜσινες φωτεινÝς κουκßδες αρχßσανε να στροβιλßζονται πÜνω τους. ¾στερα σβÞσανε και χαθÞκαν, αφÞνοντας πßσω τους μονÜχα μιαν εκτυφλωτικÜ φωτεινÞ κουκßδα -üπως ακριβþς η τηλεüραση üταν τη κλεßνεις. Αυτü το αστρÜκι Ýμεινεν ακßνητο για κÜμποσο και μετÜ Üρχισε ν' απομακρýνεται με ιλιγγιþδη ταχýτητα προς τον ορßζοντα.
Τþρα που τα δÝντρα εßχανε πÜψει να της κρýβουνε τη θÝα, η ΜαριÜνα μποροýσε να δει το πραγματικü τοπßο πßσω τους. ¹ταν επßπεδος γκρßζος βρÜχος, ατÝλειωτα χιλιüμετρα απü δαýτον, ακριβþς σαν αυτüν üπου πÜνω του Þτανε χτισμÝνο το σπßτι και που σχημÜτιζε το δÜπεδο του αιθρßου. Προς üποια κατεýθυνση κι αν κοßταζε, δεν Üλλαζε τßποτα. Μüνον Ýνας μαýρος ασφαλτüδρομος με δυο λουρßδες κυκλοφορßας διÝσχιζε σ' ευθεßα γραμμÞ τη γυμνÞ πÝτρα, -τßποτ' Üλλο.
ΑντιπÜθησε τη θÝα σχεδüν απü τη πρþτη ματιÜ -Þτανε φοβερÜ ερημικÞ και καταθλιπτικÞ. Για να το ξεπερÜσει, μεßωσε τη βαρýτητα στο σεληνιακü επßπεδο κι Üρχισε να χορεýει ανÜλαφρα σαν σε üνειρο, πετþντας πÜνω απü τη βιβλιοθÞκη και το πιÜνο και βÜζοντας ακüμα και τις υπηρÝτριες-ρομπüτ να χορÝψουνε μαζß της. ΑλλÜ οýτε κι αυτü της Ýφτιαξε τη διÜθεση. Γýρω στις δýο πÞγε ν' ανοßξει πÜλι τον διακüπτη των δÝντρων, κÜτι που Ýτσι κι αλλιþς σκüπευε να κÜνει πριν επιστρÝψει ο Τζüναθαν και θυμþσει μαζß της. ¼μως παρατÞρησε πως κÜτι εßχεν αλλÜξει στη στÞλη με τους Ýξι μικροýς διακüπτες. Ο διακüπτης ΔΕΝΤΡΑ δεν εßχε πια καμιÜ φωτεινÞν Ýνδειξη. Θυμüτανε πως Þταν ο πÜνω-πÜνω στη σειρÜ, αλλÜ τþρα ο διακüπτης αυτüς αρνιüτανε να δουλÝψει. ΠροσπÜθησε να τονε μετακινÞσει με το ζüρι στη θÝση λειτουργßας, αλλÜ κεßνος Ýμεινεν ακλüνητος εκεß που βρισκüταν.
¼λο το υπüλοιπον απüγευμα το 'βγαλε καθισμÝνη στα σκαλοπÜτια μπροστÜ στη πüρτα, παρακολουθþντας το μαýρο ασφαλτüδρομο με τις δυο λουρßδες κυκλοφορßας. Δεν εßδε μÞτ' Ýνα αυτοκßνητο μÞτ' Ýναν Üνθρωπο, ως τη στιγμÞ που φÜνηκε στο βÜθος το αμÜξι του Τζüναθαν. Στην αρχÞ φαινüταν ακßνητο στον ορßζοντα. ¾στερα πλησßασεν αργÜ σα μικροσκοπικü σαλιγκÜρι, αν κι η ΜαριÜνα Þξερε πως εκεßνος Ýτρεχε πÜντα με το γκÜζι πατημÝνο τÝρμα -αυτüς Þταν Ýνας απü τους λüγους που ποτÝ δεν Ýμπαινε στο αμÜξι του. Δε φρÝνιασε μαζß της, üπως το φοβüταν:
-"Εσý φταις που πας και τα σκαλßζεις", Þτανε το μüνο που της εßπε ξερÜ. "Τþρα πρÝπει να καλÝσουμε τεχνßτη. Να πÜρει η ευχÞ, δε μ' αρÝσει να κÜθομαι να τρþω και να βλÝπω μüνο κεßνα τα βρÜχια! Μου φτÜνει που 'μαι αναγκασμÝνος να τα διασχßζω δυο φορÝς τη μÝρα". Τονε ρþτησε δειλÜ γι' αυτÞ τη γýμνια του τοπßου και την απουσßα κÜθε γεßτονα.
-"Ε εσý Þθελες να μεßνουμε κÜπου απüμακρα", της απÜντησε. "ΑλλÜ οýτε που θα το 'χες πÜρει χαμπÜρι αν δεν Ýσβηνες κεßνα τα δÝντρα.
-"ΥπÜρχει και κÜτι Üλλο που θÝλω να σε ρωτÞσω Τζüναθαν", του 'πε. "Κεßνος ο δεýτερος διακüπτης, -ο δεýτερος στη σειρÜ- Ýχει μια φωτεινÞν Ýνδειξη πλÜι του. ΛÝει απλÜ ΣΠΙΤΙ. Εßναι ανοιχτüς -δε τον Üγγιξα εγþ. Λες να ..."
-"Θα 'θελα να το δω αυτü", της φþναξεν αμÝσα, χτυπþντας δυνατÜ το ποτÞρι με το κοκτÝιλ στο τραπÝζι, τüσο που η υπηρÝτρια-ρομπüτ τραντÜχτηκε ολÜκερη. "Αγüρασα τοýτο το σπßτι με την εγγýηση πως εßναι συμπαγÝς, αλλÜ γßνονται κι απÜτες. ΦυσιολογικÜ θα διÝκρινα στη στιγμÞ Ýνα εκπεμπüμενο ρÜδιο-σπßτι, αλλÜ μπορεß να μου πασÜρανε κανÝνα που εκπÝμπεται απü Üλλο πλανÞτη Þ ηλιακü σýστημα. Θα γινüμαστε ρεζßλι, εγþ και πενÞντα Üλλοι πολυεκατομμυριοýχοι, αν μας Ýβλεπαν με πανομοιüτυπα σπßτια, ενþ Ýκαστος πιστεýει πως Ýχει κÜτι μοναδικü".
-"Μα αν το σπßτι στηρßζεται σε συμπαγÞ βρÜχο, üπως αυτü..."
-"¸τσι θα 'τανε πιο εýκολο να μας εξαπατÞσουν, ανüητη!" ΦτÜσανε μπροστÜ στο κεντρικü ταμπλü ελÝγχου.
-"Ορßστε" του 'πε. Στη βιÜση της να βοηθÞσει, τßναξε νευρικÜ το δÜχτυλο της προς τον διακüπτη που Ýγραφε ΣΠΙΤΙ και τον ...Ýκλεισε κατÜ λÜθος. Για μια στιγμÞ δεν Ýγινε τßποτε. ΜετÜ, Ýνας λευκüς αναβρασμüς Üρχισε ν' απλþνεται στο ταβÜνι, τους τοßχους και τα Ýπιπλα, φουσκþνοντας κι αφρßζοντας σα κρýα λÜβα. Μια στιγμÞ αργüτερα βρεθÞκανε μüνοι στο γυμνüν επßπεδο βρÜχο, πλατý üσο τρßα γÞπεδα του τÝνις. Ακüμα κι ο κεντρικüς πßνακας ελÝγχου εßχεν εξαφανιστεß. Το μüνο που απüμενε Þτανε μια λεπτÞ βÝργα που 'βγαινε απü τον γκρßζο βρÜχο στα πüδια τους κι εßχε στη κορφÞ της, σα μηχανικü φροýτο, το μικρü πλαßσιο με τους Ýξι διακüπτες, -αυτü, καθþς κι Ýν' αβÜσταχτα λαμπρü αστρÜκι που στεκüταν μετÝωρο κει που Þταν η μεγÜλη κρεβατοκÜμαρα.
Η ΜαριÜνα ξαναπÜτησε μ' απüγνωση τον διακüπτη ΣΠΙΤΙ, αλλÜ Þταν εντελþς κλειστüς τþρα, κλειδωμÝνος στη θÝση μη λειτουργßας, Ýστω κι αν προσπÜθησε μ' üλη της τη δýναμη να τον επαναφÝρει στην αρχικÞ του θÝση. Το εκτυφλωτικü Üστρο, που 'χεν απομεßνει στη θÝση του πÜνω πατþματος, Üρχισε τþρα ν' απομακρýνεται σα τροχιοδεικτικÞ σφαßρα. Στη τελευταßα λÜμψη του, η ΜαριÜνα πρüλαβε να δει το μανιασμÝνο πρüσωπο του Τζüναθαν. Τα χÝρια του σηκþνονταν απειλητικÜ, με τα δÜχτυλα γαμψÜ.
-"Ηλßθια!" βρυχÞθηκε ορμþντας κατÜ πÜνω της.
-"¼χι Τζüναθαν, üχι!" του φþναξεν Ýντρομη, πισωπατþντας. ΑλλÜ κεßνος συνÝχισε να πλησιÜζει. Τüτε συνειδητοποßησε πως απü το τρÜβηγμα, το πλαßσιο με τους διακüπτες εßχε σπÜσει στα χÝρια της. Δßπλα στον τρßτο διακüπτη Ýλαμπε τþρα Ýν' Üλλο üνομα: ΤΖΟΝΑΘΑΝ. Το 'κλεισε.
Καθþς τα δÜχτυλÜ του δρÜχνανε το γυμνü της þμο, τα 'νιωσε να γßνονται πρþτα μαλακÜ σαν αφρüς και μετÜ σαν αγÝρας. Το πρüσωπο και το γκρßζο κοστοýμι του γßναν Ýνα χÜος ιριδισμþν και σαν ασπρουλιÜρικο φÜντασμα, λιþσανε κι αρχßσανε να ρÝουν. Το δικü του Üστρο, μικρüτερο απü κεßνο του σπιτιοý, αλλÜ πολý πιο κοντινü, σχεδüν της τýφλωσε τα μÜτια. ¼ταν τ Üνοιξε πÜλι, το μüνο που 'χεν απομεßνει απü τ' Üστρο Þ τον Τζüναθαν, Þταν Ýνα σκοτεινü μετεßκασμα στον αμφιβληστροειδÞ της, που χüρευε μπροστÜ της σα μαýρο μπαλÜκι του τÝνις. ¹τανε μüνη τþρα σε μιαν απÝραντη πεδιÜδα επßπεδου βρÜχου, κÜτω απü Ýνα δßχως σýννεφα, αστροφωτισμÝνον ουρανü. Ο τÝταρτος διακüπτης εßχε το δικü του φωτεινü üνομα τþρα: ΑΣΤΡΑ.
¹τανε σχεδüν αυγÞ, σýμφωνα με τους φωσφορικοýς δεßχτες του ρολογιοý της κι Ýνιωθε το κρýο να τη περονιÜζει ως το κüκαλο, üταν τελικÜ αποφÜσισε να κλεßσει και τον διακüπτη των Üστρων. Δεν Þθελε να το κÜνει -η αργÞ περιστροφÞ τους στον ουρÜνιο θüλο, Þτανε το τελευταßο σημÜδι κÜποιας πειθαρχημÝνης πραγματικüτητας- αλλÜ της φÜνηκε σαν η μοναδικÞ κßνηση που μποροýσε να κÜνει. ΑναρωτÞθηκε τι θα 'γραφε ο πÝμπτος διακüπτης. ΒΡΑΧΟΣ; ΑΕΡΑΣ; ¹ μÞπως και;...
Με μιαν αποφασιστικÞ κßνηση Ýκλεισε και τον διακüπτη των αστεριþν. Ο Γαλαξßας σα μεγαλüπρεπης αψßδα στον ουρανü, Üρχισε ν' αναβρÜζει και τ' Üστρα του να τινÜζονται πÝρα-δþθε σαν Ýντομα στο φως μιας λÜμπας. Σýντομα, μüνον Ýνα εßχεν απομεßνει, πολý πιο λαμπερü απü τον Σεßριο Þ την Αφροδßτη -μÝχρι ν' αρχßσει να ρουφιÝται κι αυτü προς το χÜος, σβÞνοντας στο Üπειρο.
Ο πÝμπτος διακüπτης Ýγραφε ΓΙΑΤΡΟΣ και δεν Þταν ανοιχτüς, αλλÜ κλειστüς. ¸νας ανεξÞγητος τρüμος θÝριεψε στο στÞθος της ΜαριÜνας. Δεν Þθελε μÞτε ν' αγγßξει καν αυτü τον πÝμπτο διακüπτη. Ακοýμπησε το πλαßσιο με τους διακüπτες κÜτω, στο γυμνü βρÜχο και πισωπÜτησε μακριÜ τους. ΑλλÜ δε τολμοýσε ν' απομακρυνθεß πολý στην Ýναστρη νýχτα. ΖÜρωσε κÜτω κι Ýμεινεν Ýτσι περιμÝνοντας την αυγÞ. Απü καιροý σε καιρü, κοßταζε το ρολüι της και στην απαλÞ λÜμψη του διακüπτη, καμιÜ δεκαριÜ μÝτρα πιο πÝρα. Το κρýο γινüταν ολοÝνα και πιο τσουχτερü. Συμβουλεýτηκε πÜλι το ρολüι της. ¸πρεπε να 'χει χαρÜξει εδþ και δυο þρες. ¾στερα θυμÞθηκε πως στο σχολεßο της εßχανε μÜθει πως ο Þλιος δεν Þτανε παρÜ Ýν' ακüμη Üστρο μÝσα στα τüσα. Γýρισε πßσω και κÜθισε δßπλα στο πλαßσιο με τους διακüπτες, ýστερα το πÞρε στα χÝρια της κι Üνοιξε τον πÝμπτο διακüπτη. Ο βρÜχος Ýγινε μαλακüς και δροσερÜ αρωματισμÝνος κÜτω απü το κορμß και πÜνω απü τα πüδια της, πριν γßνει σιγÜ-σιγÜ, λευκüς.
¹ταν ανακαθισμÝνη σ' Ýνα κρεβÜτι νοσοκομεßου, σε κÜποιο μικρü, γαλÜζιο θÜλαμο με λευκÝς ρßγες. Μια μελωδικÞ φωνÞ ακοýστηκε να βγαßνει απü τον τοßχο, λÝγοντας:
-"Διακüψατε με δικÞ σας πρωτοβουλßα, τη θεραπεßα πραγματοποßησης επιθυμιþν. Αν συνειδητοποιÞσατε τþρα τη νοσηρüτητα της κατÜθλιψÞς σας κι επιθυμεßτε ν' αποδεχτεßτε βοÞθεια, ο γιατρüς θα 'ρθει να σας δει. Αν üχι, εßστε λεýτερη να επιστρÝψετε στη θεραπεßα πραγματοποßησης επιθυμιþν και να την ακολουθÞσετε ως την Ýσχατη κατÜληξÞ της". Η ΜαριÜνα κοßταξε στο χÝρι της. Κρατοýσεν ακüμα το πλαßσιο με τους διακüπτες κι ο πÝμπτος εξακολουθοýσε να γρÜφει ΓΙΑΤΡΟΣ. "Απü τη σιωπÞ σας" συνÝχισεν ο τοßχος, "υποθÝτω πως αποδÝχεστε την ιατρικÞ θεραπεßα. Ο γιατρüς θα 'ρθει αμÝσως κοντÜ σας".
Ο ανεξÞγητος τρüμος επÝστρεψε πÜλι στη ΜαριÜνα, με ψυχαναγκαστικÞν Ýνταση, αυτÞ τη φορÜ. ¸κλεισε τον διακüπτη του γιατροý.
Βρισκüτανε πÜλι πßσω στο Üναστρο σκοτÜδι. Ο βρÜχος εßχε γßνει τþρα πολý πιο παγερüς. Μποροýσε να νιþσει παγωμÝνες νιφÜδες να πÝφτουνε στο πρüσωπü της, -χιüνι.
ΣÞκωσε το πλαßσιο με τους διακüπτες κι εßδε, μ' ανεßπωτην ανακοýφιση, πως ο Ýκτος και τελευταßος διακüπτης, Ýγραφε τþρα με μικροσκοπικÜ φωτεινÜ γραμματÜκια: ΜΑΡΙΑΝΑ.
_________________________
Fritz Lieber
Mariana (1967)
Μτφρ.: Γιþργος ΜπαλÜνος