ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ Á9: Óåìßñáìéò, ÊáëëïíÞ ê' Ðïëåìßóôñéá Âáóßëéóóá

Βιογραφικü

     Στην αρχαιüτητα, üταν ο θρýλος κι ο μýθος τοποθετεßτο στα üρια της πραγματικüτητας, συχνÜ υποδηλþνοντας μια Üυλη αλÞθεια, υπÜρχει μια ιστορßα που στÝκεται μüνη της κρυμμÝνη βαθιÜ στα αρχεßα της ιστορικÞς αφÜνειας. ΣπÜνια υπÜρχει στη λαúκÞ λογοτεχνßα των μεγÜλων επþν της παλιÜς εποχÞς, üπως η Οδýσσεια, ο ΗρακλÞς, η ΕλÝνη της Τροßας κι οýτω καθεξÞς. οýτ' Ýχει λÜβει ποτÝ σημαντικÞ αναγνþριση ως Ýνας απü τους μεγÜλους κλασσικοýς εγκλωβισμÝνους στα üρια μιας εμπεριστατωμÝνης μελÝτης για μελλοντικÝς λογοτεχνικÝς αποστολÝς. Ωστüσο, κÜτω απü τη δομÞ του κρýβεται Ýνα μυστÞριο Þ ßσως, περισσüτερο μια παρεκκλßνουσα αφÞγηση που συνυφαßνεται με τüσα Üλλα Ýπη της εποχÞς που θα μπερδευτεß κανεßς ως προς το ποιος εßναι πραγματικÜ αυτü το Üτομο.
     Αυτü το Üρθρο γρÜφτηκε για να ρßξει φως στο Ýπος της μυστηριþδους, αλλÜ συναρπαστικÞς βασßλισσας Σεμιραμßδος, του αρχαßου ομοιþματος της ΑσσυριακÞς αυτοκρατορßας. ΦημισμÝνη για την ομορφιÜ, τη δýναμη, τη σοφßα, την ηδονßα και τη σαγÞνη της, λÝγεται πως Ýχτισε τη Βαβυλþνα με τους κρεμαστοýς κÞπους της, Ýχτισε πολλÝς Üλλες πüλεις, κατÝκτησε την Αßγυπτο και μεγÜλο μÝρος της Ασßας, συμπεριλαμβανομÝνης της Αιθιοπßας, πολÝμησε κατÜ των ΜÞδων και των Χαλδαßων, που τελικÜ οδÞγησαν σε μιαν ανεπιτυχÞ επßθεση στην Ινδßα üπου παραλßγο να χÜσει τη ζωÞ της. ¼πως εßπε ο G.J. ο Whyfe-Melville δηλþνει στο μυθιστüρημÜ του Sarchedon: A Legend of the Great Queen, "¹ταν üμορφη χωρßς αμφιβολßα, με την ανþνυμη ομορφιÜ που κερδßζει, üχι λιγüτερο απü την υψηλÞ ομορφιÜ που επιβÜλλει. Η μορφÞ της Þταν απαρÜμιλλη σε συμμετρßα, Ýτσι þστε κÜθε της χειρονομßα, στη σÝλα Þ στο θρüνο, Þταν γυναικεßα, αξιοπρεπÞς και χαριτωμÝνη, ενþ κÜθε φüρεμα που φοροýσε, απü βασιλικÞ ρüμπα και κοσμÞματα με τιÜρα μÝχρι ατσÜλινο στÞθος και χρυσü κÜλυμμα, Ýμοιαζε αυτü με το οποßο φαινüταν καλýτερα. Με τη δýναμη του σþματος ενüς Üνδρα, διÝθετε κÜτι περισσüτερο απü τη δýναμη του νου και τη δýναμη της θÝλησÞς του.
     Η Σεμßραμις (γενικÞ: Σεμιραμßδος) Þταν μια θρυλικÞ βασßλισσα της Ασσυρßας, γνωστÞ κι ως Shamiram στα αραμαúκÜ. ΠολλÝς ιστορßες υπÜρχουν γýρω απü τη προσωπικüτητÜ της, ενþ Ýχουνε γßνει προσπÜθειες ταýτισÞς της με αληθινÜ πρüσωπα. Το üνομα "Σεμßραμις" εßναι εξελληνισμÝνη μορφÞ του ακκαδικοý ονüματος "Sammur-amat"
Σýμφωνα με το θρýλο, Þτανε κüρη ενüς θνητοý, του Σýρου, και της θαλÜσσιας θεüτητας Δερκετοýς, η οποßα την εγκατÝλειψε μωρü κι Ýπεσε και πνßγηκε στη θÜλασσα. Η Σεμßραμις ανατρÜφηκε με τη βοÞθεια περιστεριþν, μÝχρι που τη βρÞκε και ανÝλαβε την ανατροφÞ της ο Σßμμας, βασιλικüς βοσκüς. Αργüτερα, παντρεýτηκε τον ¼ννη, στρατηγü του Νßνου, κυβερνÞτη της Συρßας. ΓÝννησε τον ΥαπÜτη και τον ΥδÜσπη. ΒοÞθησε στη κατÜληψη της ΒακτριανÞς κι ο Νßνος εντυπωσιÜστηκε τüσο, þστε τη παντρεýτηκε, προκαλþντας Ýτσι την αυτοκτονßα του ¼ννη. ΜετÜ το θÜνατο του Νßνου, ανÞλθε ως βασßλισσα της Συρßας στην εξουσßα και κατÝλαβε μεγÜλο τμÞμα των εδαφþν της Ασßας.



     ¸νας οξυδερκÞς παρατηρητÞς θα εßχε εντοπßσει σε αυτÜ τα λαμπερÜ μÜτια, παρÜ τις χοντρÝς βλεφαρßδες και τη στοργικÞ τους ματιÜ, την ιδιοφυÀα που μπορεß να διοικÞσει Ýνα στρατü και να βρει μια αυτοκρατορßα. Σ' αυτü το λεπτü, εξαßσια λαξευμÝνο πρüσωπο, οι γραμμÝς που μιλοýν για την αδÝσμευτη περηφÜνεια και την ακλüνητη ανÜλυση. στις γεμÜτες καμπýλες αυτοý του ροδαλοý στüματος, στο καθαρü σαγüνι και στη προεξοχÞ του üμορφα διαμορφωμÝνου πηγουνιοý, μια ψυχρÞ απερισκεψßα που θα μποροýσε να σκληρýνει περιστασιακÜ σε αδυσþπητη σκληρüτητα -αυστηρÞ, ανÝφικτη, αεικßνητη üπως η μοßρα. Η φÞμη πως η βασßλισσα Μαργαρßτα της Δανßας, της Σουηδßας και της Νορβηγßας (1353-1412 μ.Χ.) κι η Αικατερßνη Β' η ΜεγÜλη της Ρωσßας (1729-1796) χαρακτηρßστηκαν κι οι δýο ως "Σεμßραμις του ΒορρÜ".
     Η μüνη πλÞρης σημαντικÞ ανÝπαφη τεκμηρßωση για τη Σεμßραμιδα καταγρÜφεται στα ιστορικÜ γραπτÜ του Διüδωρου Σικελιþτη (ΒιβλιοθÞκη της Ιστορßας), ενüς ¸λληνα ιστορικοý περßπου την ßδια εποχÞ με τον Ιοýλιο Καßσαρα. Αν και περιλαμβÜνεται στη κατηγορßα των ειδικþν της αρχαßας ιστορßας, πολλοß μελετητÝς Ýχουνε καταλÞξει στο συμπÝρασμα üτι πολλÜ απü τα γραπτÜ του, ειδικÜ εκεßνα των αφηγÞσεων της ΣεμιρÜμεως, εßναι λογοκλοπÞ και βασßζονται σε ιστορικοýς θρýλους χρωματισμÝνα μ' επεξεργασßες σκÝψης και μεταμφιεσμÝνες φαντασßες κι ως εκ τοýτου δεν μπορεß να αναγνωριστεß ως υπαρξιακÞ απτÞ αλÞθεια Þ γεγονüς.
     Καθþς η ιστορßα εξελßσσεται, ξεκινÜ με το βασιλιÜ Νßνους (ελλ.: δοκ. Ramman-Nirari) της Ασσυρßας, ο οποßος χτßζει μια μεγÜλη πüλη προς τιμÞ του ονüματüς του κι η πüλη γßνεται η ΝινευÞ (ρωμ.: Ninus) η πρωτεýουσα της ασσυριακÞς αυτοκρατορßας. ¹τανε μεγÜλος πολεμιστÞς που υπÝταξε τα μεγαλýτερα εδÜφη της Ασßας, Ýγινε ο πρþτος μεγÜλος βασιλιÜς και κατακτητÞς του αρχαßου κüσμου της εποχÞς του κι üπως γρÜφει ο Διüδωρος, δεν υπÞρχε Üλλος πριν απü αυτüν, που να το ξÝρει αυτüς. Αν αυτü αληθεýει, τüτε ορισμÝνοι μελετητÝς θα τον τοποθÝτησαν περßπου το 2182 π.Χ., το οποßο θα Þταν κοντÜ στον Νεμρþδ της Βßβλου, κυβερνÞτη της γης ΣινÜρ, üπως περιγρÜφεται στη Γεν.10:10-11. Η ετυμολογßα του Νιμρþδ εßναι αρκετÜ αβÝβαιη κι η Βßβλος δεν δßνει περισσüτερες λεπτομÝρειες γι' αυτüν εκτüς απ' αυτÝς τις λßγες γραμμÝς που γρÜφτηκαν στη ΓÝνεση, εκτüς απ' üτι Þταν ιδρυτÞς της ΝινευÞ μαζß με μια σειρÜ απü Üλλες γνωστÝς αρχαßες πüλεις.
     Ο Εβραßος ιστορικüς ΦλÜβιος Ιþσηπος, στις Αρχαιüτητες των Εβραßων, απεικονßζει τον Νεμρþδ ως τυραννικü ηγÝτη, που απαιτεß πλÞρη κυριαρχßα κι Ýλεγχο του λαοý.
¼πως γρÜφει ο Ιþσηπος: "Τους Ýπεισε να μην το αποδßδουν στον Θεü, λες και με τα μÝσα του Þταν ευτυχισμÝνοι, αλλÜ να πιστÝψουν üτι Þταν το δικü τους θÜρρος που απÝφερε αυτÞ την ευτυχßα. ΣταδιακÜ Üλλαξε τη διακυβÝρνηση σε τυραννßα -βλÝποντας üχι Üλλους τρüπους ν' απομακρýνει τους ανθρþπους απü το φüβο του Θεοý, αλλÜ να τους φÝρει σε μια συνεχÞ εξÜρτηση απü τη δýναμÞ του".



     Πιθανüτατα ανÝβηκε στην εξουσßα üντας Ýνας πανßσχυρος προστÜτης της γης με το ατρüμητο χÜρισμÜ του να κυνηγÜ και να σκοτþνει αρπακτικÜ Üγρια ζþα που αποτελοýσαν απειλÞ για τον ανθρþπινο πολιτισμü, λαμβÜνοντας επομÝνως τον τßτλο "ισχυρüς κυνηγüς ενþπιον του Κυρßου" (ΓÝν. 10:9). Στις μεταβιβλικÝς παραδüσεις, ο Nimrod, ο υποκινητÞς της εξÝγερσης που κυβÝρνησε τη ΒαβÝλ, συχνÜ προσδιοριζüταν ως γßγαντας, Þ Νεφελßμ (Γεν. 6:4), ισοδýναμο με τον ΑναÀμ τους Δευτερονομßου (ΝτουÝτ. 2:21-20; 9:2) ¹ταν ο κýριος υποκινητÞς του πýργου της ΒαβÝλ. ΑυτÞ Þταν μια εξÝγερση που οδÞγησε να χτßσει Ýναν πýργο στη διÜρκεια της εκδßκησης εναντßον του Θεοý, μÞπως πλημμυρßσει ξανÜ τον κüσμο.

     Ο πýργος Þτανε σýμβολο λατρεßας και προστασßας κι Ýγινε γνωστüς απü πολλοýς ως το ζιγκουρÜτ του ΕτεμενÜνκι, προς τιμÞ του ανþτατου θεοý της Βαβυλþνας Μαρντοýκ. Ýνα κυρßαρχο κεντρικü σημεßο λατρεßας που εξαπλþθηκε σε πολλÜ Üλλα Ýθνη που επρüκειτο να Ýρθουν (34 απ' αυτοýς τους χτισμÝνους πýργους βρßσκονται τþρα σε 27 αρχαßες πüλεις της ΜÝσης ΑνατολÞς -ο μεγαλýτερος αυτþν Þτανε στη Βαβυλþνα). Αν το üνομα εßναι αρχικÜ εβραúκü, κÜτι που εßναι πολý απßθανο, τüτε θα σÞμαινε, επαναστατþ και συνδÝθηκε με το ακκαδικü Amarutuk τελικÜ εξελßχθηκε στο θεü Marduk, που στη συνÝχεια θα οδηγοýσε στο βασßλειο της λατρεßας των ηγεμüνων.
     Ωστüσο, εßναι πιθανþς η Mεσοποταμßα ο τüπος καταγωγÞς της και προτεßνεται πιο συχνÜ ως ισοδýναμο με τη λÝξη Ninurta, αν κι αυτü δεν εßναι χωρßς φιλολογικÞ δυσκολßα Þ αντßθεση. Το Ninurta, που διαβÜζεται προφανþς Nimurta στη σουμεριακÞ διÜλεκτο, εßναι πιθανþς μια πολεμικÞ παραμüρφωση της προÝλευσης του ονüματος Nimrod, του διÜσημου κυνηγοý της εβραúκÞς μυθολογßας, που ενσωματþνεται σ' Ýνα απü τα παλαιüτερα εβραúκÜ Ýγγραφα. Αν η μορφÞ Ninurta γßνει αποδεκτÞ υποθετικÜ, θ' αναφερüταν αυστηρÜ σ' Ýνα μυθικü θεü και θα 'δειχνε τη βαβυλωνιακÞ θεüτητα, το θεü του πολÝμου που ονομÜζεται "το βÝλος, ο πανßσχυρος Þρωας", που η λατρεßα απÝκτησε ευρεßα σημασßα στη Μεσοποταμßα στα τÝλη της χιλιετßας π.Χ. Ο Nimrod θα προσÝγγιζε τüτε πιüτερο με τη συνολικÞ Ýννοια της μυθολογßας. Αν αναφÝρεται σ' Ýνα ιστορικü πρüσωπο, ο Ασσýριος βασιλιÜς Tukulti-Ninurta I (1246-1206 π.Χ.) θα μποροýσε να εßναι μια ακριβÞς επιλογÞ, καθþς Þταν ο 1ος Ασσýριος μονÜρχης που κυβÝρνησε τη Βαβυλþνα κι εßχε λατρευτικÜ κÝντρα στη ΒαβÝλ, το ΚÜλεχ κι Üλλες γνωστÝς πüλεις αυτÞς της εποχÞς.
     Σýμφωνα με τον Speiser (1924-1946), μια κορυφαßα αυθεντßα σε βιβλικÝς περιοχÝς, πολιτισμοýς κι ανασκαφÝς σημαντικþν τελετουργιþν των Σουμερßων στο ΙρÜκ, αισθÜνθηκε üτι ο Tukulti-Ninurta I χρησßμευσε ως πρωτüτυπο για τον σýνθετο ¸λληνα Þρωα Ninus, που σχετßζεται με τη ΝινευÞ, που Þταν ο χαρακτÞρας ενωμÝνος με τη Σεμιραμßδα των Αρχαßων της Ασßας του Διüδωρου Σικελοý. ωστüσο, ο G.J. Ο Whyfe-Melville στο βιβλßο του, Sarchedon: A Legend of the Great Queen, σημειþνει üτι ο Ninus εßναι μια προγονικÞ γενεαλογßα 13 γενεþν απü τον ιστορικü Nimrod. Ακολοýθησε επßσης Ýνα διÜστημα υποταγÞς στους σημιτüφωνους ΑκκÜδιους (2300-2150 π.Χ.), που ονομÜστηκε Ýτσι απü τη πüλη του ΑκκÜδ, που οι μεγαλýτεροι ηγεμüνες, ο Σαργüν κι ιδιαßτερα ο εγγονüς του ΝαρÜμ-Σιν, μπορεß να παρεßχαν το πρüτυπο για τον Νιμρüδ και τον Ασοýρ. στην ιστορßα της ΓÝνεσης. Ωστüσο, εÜν διατηρηθεß η ΚουσιτικÞ καταγωγÞ του Nimrod που παρατßθεται απü τη ΓÝνεση,, ο Αιγýπτιος μονÜρχης Amenophis III (1411-1375) θα Þτανε κατÜλληλος σýμφωνα με τον von Rad. Στην ιστορßα της σουμεριακÞς λογοτεχνßας θα μποροýσε επßσης να καταταχθεß ως ο ΕτÜνα, βασιλιÜς του Κις (2800 π.Χ.), ο Üνθρωπος που σταθεροποßησε üλη τη γη, που Þταν επßσης θεüτητα, Þ ο Þρωας ΓκιλγκαμÝς απü το Βαβυλωνιακü ¸πος του ΓκιλγκαμÝς. ΑνεξÜρτητα απü τη καταγωγÞ, ο Nimrod πρÝπει να εßχε γßνει μια φιγοýρα θρυλικþν διαστÜσεων στον αρχαßο πολιτισμü της Εγγýς ΑνατολÞς, που οι ιστορßες Þταν εξαιρετικÜ ρευστÝς.



     ΥιοθετÞθηκε κι προσαρμüστηκε σε τüσους πολλοýς τßτλους, που πολλÝς φÜσεις των αρχαßων πολιτισμþν Ýζησαν ακüμη και στα μεσαιωνικÜ χρονικÜ. ¢φησε τÝτοια επιρροÞ που ο προφÞτης Μιχαßας αποκαλεß την Ασσυρßα "γη Νεμρþδ" (Μιχ. 5:6). Το κýριο μειονÝκτημα σ' αυτü το θαýμα ως κατακτητÞ Þρωα της Ασσυρßας που σχετßζεται με τη Σεμιραμßδα και τις γýρω περιοχÝς εßναι η Ýλλειψη φÞμης που δüθηκε σε μια βασßλισσα Þ σýζυγο που θα βοηθοýσε τον κυρßαρχο σýζυγü της στη διÜρκεια αυτþν των πρþιμων κατακτÞσεων. γιατß σημειþνεται πως üλοι οι κατακτητÝς Þρωες αυτÞς της αρχαßας εποχÞς Þταν κυρßως ανδρικÞς καταγωγÞς. Στη πραγματικüτητα, ο κυρßαρχος κανüνας που ισχýει για την ηγεσßα εßναι: "Καμμßα γυναßκα δεν μπορεß να βασιλεýει στους γιους του Ασοýρ, οφεßλουμε πßστη μüνο σ' Ýνα βασιλιÜ. Εßναι το προνüμιü μας κι ο νüμος μας". ΕβραúκÜ Ýγγραφα Þ ΒιβλικÜ κεßμενα. ΠρÝπει να εßναι λογικü üτι η τοποθÝτηση της Σεμιραμßδος πρÝπει σßγουρα να Ýρθει σε πολý μεταγενÝστερη ημερομηνßα, μια στιγμÞ που θα Þταν πιο οικεßα στον Διüδωρο, καθþς η Ýλλειψη ασσυριακÞς ιστορßας του εßναι πιθανþς σκοτεινÞ για να Ýχει πλÞρη γνþση üλων των γεγονüτων.
     ΠρÝπει να γßνει κατανοητü üτι σχεδüν üλες οι αρχαßες μαρτυρßες για την Ασσυρßα και τη γýρω περιοχÞ δεν αναφÝρονται στις προηγοýμενες πρωτüγονες πüλεις και τον πολιτισμü της, αλλÜ στην μετÝπειτα πρωτεýουσα και κατοικßα του βασιλιÜ Ναβουχοδονüσορα. Ακüμη κι ο Ηρüδοτος, Ýνας Üλλος ¸λληνας ιστορικüς συγγραφÝας, απü προσωπικÞ του παρατÞρηση περιγρÜφει αυτÞ την αφÞγηση στο 1ο βιβλßο των ιστοριþν του. Η Σεμßραμις, απü πολλÝς απüψεις, πιστεýεται πως εßναι εντελþς πλασματικÞ και δεν υπÞρξε ποτÝ στη πραγματικüτητα, ωστüσο, παραμÝνει Ýνας τρßπλευρος τοßχος ανÜμεσα στο αρχαßο παλιü και το νÝο ανÜκτορο, üπου υπÜρχει μια λεπτομερÞς χÜραξη ενüς περßεργου κυνηγιοý, üπου η Σεμßραμις, Ýφιππη ρßχνει το ακüντιü της σε μια λεοπÜρδαλη, ενþ ο σýζυγüς της, ο Νßνους τρυπÜ Ýνα λιοντÜρι. ΚοντÜ σ' αυτü το τελευταßο παλÜτι Þταν οι περßφημοι Κρεμαστοß ΚÞποι και γιορτÜζονταν τüσο συχνÜ τüσον απü τους ¸λληνες üσο κι απü τους Ιταλοýς.

     Ο θρυλικüς βασιλιÜς Ninus, Ýνα üνομα που προÝρχεται ßσως απü το ασσυριακü nunu, που σημαßνει "ψÜρι", Þταν ο γιος του Belus, γνωστüς κι ως Κρüνος (Belus, προÝρχεται απü το βαβυλωνιακü Bel, το οποßο εξελßχθηκε στον Χανανßτη ΒÜαλ, κι αργüτερα ταυτßστηκε με τον ¸λληνα θεü Κρüνο). Ο Ηρüδοτος μας δßνει μια Üλλη γενεαλογßα για το βασιλιÜ Νßνο, που τον κÜνει απüγονο του ΗρακλÞ (ΗρακλÞ) μÝσω του παπποý του ΑλκÝα που Þτανε γιος του ΗρακλÞ και της ΟμφÜλης, αλλ' αυτü θα Ýκανε τον Νßνο πολλÝς γενιÝς σε νÝο για την ιστορικÞ χρονικÞ περßοδο που σημειþθηκε απü Üλλους ¸λληνες. συγγραφεßς. Σε κÜθε περßπτωση, Þταν Ýνας ορμητικüς ηγεμüνας, ο εφευρÝτης του πολÝμου κι ο 1ος που συγκÝντρωσε τερÜστιους στρατοýς για να πετýχει τις κατακτÞσεις του για την εξουσßα. ¸λαβε για σýμμαχü του τον Αρßαιο βασιλιÜ της Αραβßας και μαζß του κατÝκτησε üλη την Ασßα εκτüς απü την Ινδßα. Στη πολιορκßα της Βακτρßας, αντιμετþπισε αντßσταση, ωστüσο με τη βοÞθεια μιας γυναßκας του βεζßρη, μπüρεσε να υποτÜξει αυτÞ τη περιοχÞ και τελικÜ να νυμφευτεß αυτÞ τη γυναßκα που αργüτερα Ýγινε η ΜεγÜλη Βασßλισσα.



     Αυτüς ο θρýλος που Ýχει διακλαδιστεß σε πολλοýς Üλλους πολιτισμοýς και που Ýχει βρει τη κυριαρχßα του σε διαφορετικÝς μυθικÝς μεταμφιÝσεις, φαßνεται τþρα να διατηρεßται στη συριακÞ εκδοχÞ απü τον Διüδωρο Σικελü, που την Üντλησε σε μεγÜλο βαθμü απü τον Κτησßα της Κνßδης. Μας λÝει üτι στο Ασκαλüν, Ýνα μÝρος της Συρßας, λÝγεται üτι ζοýσε μια θεÜ στη λßμνη κοντÜ στη πüλη. ΑυτÞ η θεÜ, η Derceto, μερικÝς φορÝς γνωστÞ κι ως Atargatis, εßχε το πÜνω μÝρος μιας γυναßκας αλλÜ το κÜτω μÝρος της Þταν αυτü ενüς ψαριοý (σε Üλλες εκδοχÝς Þταν απλþς μια üμορφη ιÝρεια-κüρη, -ολüκληρη γυναßκα).
     Ειπþθηκε πως η Αφροδßτη (ασσυριακÜ: Ashtaroth), η θεÜ του Ýρωτα, που της Ýφερνε μνησικακßα, την Ýκανε να ερωτευτεß βßαια Ýνα νεαρü Σýριο που ονομαζüταν Caystrus, απü τον οποßο γÝννησε μια κüρη. ΜετÜ τη γÝννηση της τελευταßας, η ΝτερτσÝτο μÝσα στη ντροπÞ και τις ενοχÝς της εξÝθεσε το παιδß της, Ýφυγε απü τον πατÝρα και κρýφτηκε στον πÜτο της λßμνης. Με μια πρÜξη θαýματος, τα περιστÝρια βρÞκαν το βρÝφος και μεγÜλωσαν το παιδß, κλÝβοντας το γÜλα κι αργüτερα, το τυρß που χρειαζüταν απü τους βοσκοýς της περιοχÞς.
Οι βοσκοß ανακÜλυψαν τελικÜ τη μικρÞ, που Þταν εξαιρετικÞς ομορφιÜς, κρυμμÝνη ανÜμεσα στους θÜμνους της Ακακßας και την Ýφεραν στον αρχηγü τους Σßμμα των βασιλικþν κοπαδιþν, που τþρα την πÞρε σαν δικÞ του για να την μεγαλþσει. Της Ýδωσε το üνομα Σεμßραμις, που σημαßνει στα συριακÜ, "αυτÞ που προÝρχεται απü τα περιστÝρια [Σοýματς]". Καθþς μεγÜλωνε στην εφηβεßα, Ýνας απü τους συμβοýλους και στρατηγüς του βασιλιÜ, ο Onnes, (Üλλοι τßτλοι χρησιμοποιοýν τον Menon) διατÜχθηκε να επιθεωρÞσει το κοπÜδι üταν παρατÞρησε την εκπληκτικÞ ομορφιÜ της. ΣυνεπαρμÝνος απü το μεγαλεßο, την αθωüτητα και τη γοητεßα της, τη πÞρε πßσω μαζß του στη ΝινευÞ και την νυμφεýτηκε αμÝσως. Εßχαν δýο παιδιÜ, δßδυμα..Hyapate κι Hydaspe. ¸δειχναν πολý χαροýμενοι κι η Σεμßραμις, üντας πολý Ýξυπνη, εßχε δþσει τüσο καλÝς συμβουλÝς στον Üντρα της που πÝτυχε σε üλες του τις προσπÜθειÝς.
     Την ßδια περßπου εποχÞ ο βασιλιÜς Νßνος που Þταν ηγεμüνας στην Ασσυρßα, οργÜνωσε κι εκστρÜτευσε εναντßον της γειτονικÞς Βακτρßας. Γνωρßζοντας üτι αυτÞ δεν θα Þταν εýκολη κατÜκτηση συγκÝντρωσε και μεγÜλο στρατü. ΜετÜ απü μια αρχικÞ οπισθοχþρηση κατÜφερε να συντρßψει τη χþρα απü τον τερÜστιο αριθμü των στρατευμÜτων του και μüνον η πρωτεýουσα, η ΒÜκτρα, Üντεξε. Χρειαζüμενος τον βοηθü του Onnes, Ýστειλε να τον βρουν, ωστüσο ο Onnes, καθþς Ýλειπε η αγαπημÝνη του σýζυγος, της ζÞτησε να Ýρθει μαζß του. Καθþς παρακολουθοýσε τη μÜχη και μετÜ απü προσεκτικÞ μελÝτη Ýκανε αρκετÝς παρατηρÞσεις για τον τρüπο που διεξαγüταν η πολιορκßα. Παρατηρþντας üτι η επßθεση κατευθυνüταν απü τη πεδιÜδα, ενþ τüσον οι επιτιθÝμενοι üσο κι οι υπερασπιστÝς αγνοοýσαν την ακρüπολη, ζητÜ να αναλÜβει μια ομÜδα στρατιωτþν, να τους βÜλει να σκαρφαλþσουν στα βρÜχια που υπερασπßζονταν την τοποθεσßα και να γυρßσουν τη πλευρÜ της εχθρικÞς Üμυνας.. Οι πολιορκημÝνοι στρατιþτες τρομοκρατÞθηκαν και παραδüθηκαν πανηγυρικÜ. Ο Νßνους θαýμασε το θÜρρος και την επιδεξιüτητα που επÝδειξε η Σεμßραμις. Απü την πρþτη στιγμÞ που ο Νßνους παρατÞρησε το εντυπωσιακü πρüσωπü της και την εκπληκτικÞ ομορφιÜ της, βρÞκε μÝσα της μια γοητεßα που η καρδιÜ του Þταν αδýναμη ν' αντισταθεß κι Þταν Þδη μισü υποταγμÝνος να αποφασßσει αμÝσως να την Ýχει γυναßκα και βασßλισσα του. ΠροσφÝρθηκε να δþσει στον Onnes τη δικÞ του κüρη Sosana με αντÜλλαγμα τη Semiramis αλλÜ ο Onnes αρνÞθηκε. Τüτε ο Νßνους απεßλησε να καταστρÝψει τον ¼ννες βγÜζοντας τα μÜτια του, οπüτε με φüβο, απüγνωση κι αγωνßα, παραδüθηκε στην απαßτηση των βασιλιÜδων του και δυστυχþς Ýβαλε τÝλος στη ζωÞ του με απαγχονισμü. Στη συνÝχεια ο Νßνους κατÜφερε να νυμφευτεß τη Σεμιραμßδα χωρßς δυσκολßα κι απÝκτησαν Ýναν γιο που ονüμασαν Νßνυα.



     Ο Νßνους, Ýνας πολý μεγαλýτερος εραστÞς κι εξαιρετικÜ υποταγμÝνος, θα Ýκαιγε απü μια τερÜστια ζηλιÜρικη οργÞ, αν τýχαινε να κοιτÜξει κατÜ τýχη τη παρουσßα της, μÞπως μüνον Ýνας ιερÝας ευνοýχος δει το πρüσωπü της ακÜλυπτο. "Στην Ασσυρßα üλες οι γυναßκες εßναι üμορφες· αλλÜ στο πλευρü της ΜεγÜλης Βασßλισσας οι πιο üμορφες απü αυτÝς φαßνονται σαν μαργαριτÜρια ενÜντια σε Ýνα διαμÜντι. ¼ταν στρÝφει τα μÜτια της πÜνω σου, εßναι σαν τη χρυσÞ λÜμψη του μεσημεριοý και το χαμüγελü της εßναι πιο λαμπερü και πιο Ýνδοξο απü το ηλιοβασßλεμα στην Ýρημο. Πιο γλυκειÜ, πιο απαλÞ, πιο üμορφη απü το βραδινü αερÜκι ανÜμεσα στους φοßνικες. Το να δεßχνεις το πρüσωπü της ακÜλυπτο σημαßνει να εßσαι η σκλÜβα της ΜεγÜλης Βασßλισσας για πÜντα! Θα τον αφÞσω ζωντανü που θα μου το πει", Þταν η Üμεση εντολÞ του. "¸χω πÜψει να αγαπþ τα περισσüτερα πρÜγματα τþρα, απü το βρυχηθμü της μÜχης στη φοýσκα ενüς φλυτζανιοý κρασιοý. ΑλλÜ ας καþ σα κοýτσουρο κÝδρου στη φωτιÜ του Belus üταν πÜψω να αγαπþ τη βασßλισσÜ μου". Εßχε παιδιÜ που απÝκτησε απü τον Onnes, αλλÜ Þτανε σßγουρο üτι διαδÝχθηκε το θρüνο ως βασßλισσα.
     Η βασιλεßα της διÞρκεσε περßπου 42 χρüνια, ενþ Üλλες μαρτυρßες υποθÝτουν üτι αυτÞ η κυριαρχßα μοιραζüταν εξßσου, εκ των οποßων μüνο τα τελευταßα 5 χρüνια -μετÜ τον θÜνατο του βασιλιÜ Νßνου- η Σεμßραμις κυβÝρνησε μüνη της ως βασßλισσα ως üτου ο γιος της Νßνυας συνεργÜστηκε με το σκÞπτρο και πÞρε το θρüνο απο αυτη. Σýμφωνα με μια Üλλη αφÞγηση, η Σεμßραμις μπορεß να Ýγινε πικρÞ κι εκδικητικÞ, ξεγÝλασε το σýζυγü της παßρνοντας Üδεια να κυβερνÞσει την Ασßα για 5 μÝρες μüνο και μüνο για να εκμεταλλευτεß την ευκαιρßα να ρßξει τον βασιλιÜ σ' Ýνα μπουντροýμι Þ üπως επßσης αναφÝρεται, να τον θανατþσει κι Ýτσι να αποκτÞσει τη κυρßαρχη εξουσßα για τον εαυτü της. ¼πως ο Whyfe-Melville δηλþνει στο Sarchedon: "¸νας θρýλος της ΜεγÜλης Βασßλισσας, üτι κρατοýσε για πÜντα Ýνα φυλαχτü στο στÞθος της (σε σχÞμα περιστεριοý σε μορφÞ βÝλους) που της δüθηκε απü τον Onnes και τιμÜται διαρκþς ως προς τη μνÞμη του. ¢λλοι καταλÞγουνε στο συμπÝρασμα üτι Þταν ο Πρßγκηπας Ninyas που εßχε φυλακιστεß λßγο μετÜ το θÜνατο των ΒασιλÝων επειδÞ μεταμφιÝστηκε σε βασßλισσα δημüσια και προκαλοýσε κοινωνικÞ αναταραχÞ και ντροπÞ (για την ομοιüτητÜ τους, Þταν εντυπωσιακÜ παρüμοιοι). ¼πως και να 'χει, η φÞμη της Ýριξε στη σκιÜ αυτÞ του Νßνου κι οι μετÝπειτα γενιÝς λÜτρεψαν να διηγοýνται για τις θαυμÜσιες πρÜξεις της και τα ηρωικÜ της επιτεýγματα.
     ¢ρχισε τη βασιλεßα της χτßζοντας Ýνα υπÝροχο μαυσωλεßο προς τιμÞ του Νßνου στην ßδια τη ΝινευÞ στη πεδιÜδα του ΕυφρÜτη, üπως περιγρÜφεται στην Ýκδοση του Πýραμου και της Θßσβης (Ηρüδοτος). ¸πειτα ξεκßνησε με üλη της τη δýναμη μιαν εποικοδομητικÞ εκστρατεßα κι αποφÜσισε να φτιÜξει μια μεγÜλη, πεντακÜθαρη πüλη για τον εαυτü της üχι μακριÜ απü τη ΝινευÞ. ΑυτÞ Þταν η νÝα πüλη Βαβυλþνα. Χαρακτηρßστηκε Ýφιππος στην üχθη του ποταμοý του ΕυφρÜτη και σýμφωνα με τον Διüδωρο, απασχολοýσε περßπου δýο εκατομμýρια εργÜτες που συγκÝντρωσε απ' üλα τα μÝρη του αυτοκρατορικοý της βασßλειου για να ολοκληρþσει αυτü το Ýργο. Μüνο η περßμετρος των τειχþν εßχε μÞκος 66 χιλιüμετρα και το πλÜτος Þτανε τüσον ευρý που 6 Üρματα μποροýσαν να οδηγοýν πλÜι-πλÜι σ' αυτÜ τα τεßχη. Εßχαν ýψος περßπου 100 μÝτρα, αν κι ορισμÝνοι ιστορικοß δÞλωσαν üτι το ýψος τους Þτανε πολý υπερβολικü, -Þταν πολý μικρüτερο. Η πüλη υπερασπιζüταν απü 250 πýργους κι ο ΕυφρÜτης, που διÝσχιζε τη μÝση της πüλης, διÝσχιζε μια γÝφυρα μÞκους 900 μÝτρων που Þτανε πλαισιωμÝνη με φοβερÝς αποβÜθρες για 30 χιλιüμετρα.



     Σε κÜθε Üκρο της γÝφυρας Þταν χτισμÝνο Ýνα οχυρü κÜστρο κι η κατοικßα της βασßλισσας. ΣυνδÝονταν με Ýνα υπüγειο πÝρασμα κÜτω απü το ποτÜμι, που εκτρÜπηκε για να γßνει αυτü. ¹ταν στην ακρüπολη του δυτικοý κÜστρου που η βασßλισσα Ýχτισε τους περßφημους κρεμαστοýς κÞπους της. Ωστüσο, σýμφωνα με τη πραγματικÞ ιστορικÞ αφÞγηση, αυτüς ο κÞπος χτßστηκε μετÜ απü αßτημα μιας πολý μεταγενÝστερης βασßλισσας περσικÞς καταγωγÞς, που ζÞτησε απü τον σýζυγü της, τον Χαλδαßο ηγεμüνα Ναβουχοδονüσορα, μια αναπαρÜσταση των παραδεßσων, μια επανÜληψη της τερÜστιας ευχαρßστησης-κÞπους της πατρßδας της στη Περσßα. Ο Διüδωρος μας λÝει üτι δημιουργÞθηκαν με την υπÝρθεση τετρÜγωνων αναβαθμßδων το Ýνα πÜνω στο Üλλο, üπως τα σκαλοπÜτια και το αμφιθÝατρο. ΚαθÝνα απ' αυτÜ τα πεζοýλια στηριζüταν σε θολωτÝς στοÝς απü ελεýθερο λßθο, καλυμμÝνο με παχý στρþμα μολýβδου, που στη κορφÞ του Ýβαζε πλοýσιο χþμα. ΜÝσα σε αυτÝς τις στοÝς, σαν μια σειρÜ απü στοÝς που ανοßγουν σε μια βερÜντα, τα βασιλικÜ διαμερßσματα εßχανε διαμορφωθεß. ¸να σýστημα υδραυλικþν μηχανþν Ýφερνε το νερü απü το ποτÜμι για να τροφοδοτÞσει τους κÞπους.
     Αργüτερα ταξßδεψε περαιτÝρω στη γη της Ασßας κι Ýχτισε Ýνα τερÜστιο πÜρκο απÝναντι απü το üρος ΜπαγιστÜν, μια σειρÜ απü περßτεχνα σιντριβÜνια στα ΕκβÜτανα και μια φÞμη που ξεπÝρασε κατÜ πολý κÜθε Üλλη γυναßκα πολεμßστρια για κεßνη τη περßοδο. ΛÝγεται üτι η Σεμßραμις Þταν υπεýθυνη για πολλÝς αρχαßες πüλεις στις üχθες του ΕυφρÜτη και του Τßγρη, καθþς και για την ανÝγερση πολλþν απü τα πιο μοναδικÜ κι υπÝροχα μνημεßα και τοποθεσßες σ' üλη την Ασßα. ΑρκετÜ απü αυτÜ τα μεγÜλα εξαιρετικÜ Ýργα στη ΜÝση ΑνατολÞ, Þτανε κÜπως ακραßα κι εκπληκτικÜ για Ýνα μüνο Üτομο, κÜτι που Ýγινε επßκαιρο στις επüμενες εποχÝς κι οι συγγραφεßς üντας Üγνωστοι, αποδüθηκε απü τη λαúκÞ παρÜδοση να αποδßδουν αυτÜ τα κατορθþματα σε αυτÞ τη μυστηριþδη βασßλισσα. Εκτüς απü τη κατÜκτηση της Μηδßας, υπÝταξε την Αßγυπτο κι Ýνα μεγÜλο μÝρος της Αιθιοπßας και μετÜ αρκετÜ κουρασμÝνη οπισθοχþρησε στη ΒÜκτρα, τον τüπο του πρþτου της κατορθþματος. Ενþ βρισκüτανε στην Αßγυπτο συμβουλεýτηκε Ýνα μαντεßο του ¢μμωνα -εξερευνþντας τη πρüγνωση του μÝλλοντüς της. Αντßθετα, ο χρησμüς της Ýδωσε τη πρüβλεψη για την þρα της ασυνÞθιστης αναχþρησÞς της. Ο χρησμüς απÜντησε üτι θα Ýφτανε στο τÝλος της üταν ο γιος της Νßνυας θα συνωμοτοýσε εναντßον της και θα προσπαθοýσε να της αφαιρÝσει τη ζωÞ.
     ¼ταν επÝστρεψε στη ΒÜκτρα, Üρχισε να κÜνει σχÝδια για να εισβÜλει στην Ινδßα και για αρκετÜ χρüνια Ýκανε περßπλοκες προετοιμασßες, μüνο για να γßνει το πιο τραγικü λÜθος της περιβüητης αλλÜ επιδεικτικÞς βασιλεßας της. ΣυγκÝντρωσε Ýναν γιγαντιαßο στρατü και κατÜφερε να διασχßσει τον Ινδü, αλλÜ τα στρατεýματÜ της Ýπεσαν σýντομα σε φυγÞ κι η ßδια υπÝστη Ýναν τραυματισμü που σχεδüν της κüστισε τη ζωÞ. ¹ταν πολý ýπουλο αυτÞς της στρατηγικÞς να ταιριÜζουν Üλογα κι Üρματα στη μÜχη με το μÝγεθος των Üγριων, θυμωμÝνων πολεμικþν ελεφÜντων. Στη διÜρκεια της μÜχης τραυματßστηκε βαριÜ στο Ýνα χÝρι απü Ýνα βÝλος κι Ýνα ακüντιο που διαπÝρασε τη πλÜτη της απü τον πανßσχυρο βασιλιÜ ΣταβροβÜτη της Ινδßας. Μüλις και μετÜ βßας κατÜφερε να ξεφýγει διασχßζοντας τον ποταμü Ινδü, τραβþντας το σπαθß της και καταστρÝφοντας τη γÝφυρα που εßχε διατÜξει να συναρμολογηθεß, αφοý οι εχθροß της δεν τολμοýσαν να τη κυνηγÞσουνε πÝρα απü το ποτÜμι.



     Δεν πÝρασε πολýς καιρüς μετÜ την ανÜρρωσÞ της που ο γιος της Νινýας μαζß με τους ευνοýχους του παλατιοý συνωμüτησαν εναντßον της. Ο Νßνυας Þτανε πÜντα Ýνα ενοχλητικü βÜρος για τη βασßλισσα, καθþς στην ομολογßα της αναφÝρει üτι εßχε κÜνει τüσα πολλÜ γι' αυτüν και δεν Ýλαβε τßποτα σε αντÜλλαγμα. "¹μουν καλÞ μητÝρα γι' αυτüν, üπως κÜθε ηλιοκαμÝνη αγρüτισσα που φÝρνει το μωρü της στο αμπÝλι στη πλÜτη της και θα το πιστÝψεις, νοιαζüταν περισσüτερο για Ýναν πρüχειρο λüγο Þ Ýνα αγενÝς αστεßο του ΜεγÜλου ΒασιλιÜ παρÜ για το αγαπημÝνο μου το χÜδι, το χαμüγελü μου, τα δÜκρυα μου. ¼ταν τον παρακÜλεσα, ακüμα και προς üφελüς του, μου γýρισε τη πλÜτη και γÝλασε ευθÝως. Αγαποýσε το πιο Üθλιο κορßτσι που χορεýει απü την αγορÜ καλýτερα απü τη μητÝρα στην οποßα üφειλε τη ζωÞ του, την ομορφιÜ του, την εýνοιÜ του με τον ΜεγÜλο ΒασιλιÜ".  ¼πως ακολουθεß ο θρýλος, η Σεμßραμις βασßλεψε περßπου 42 χρüνια, στη συνÝχεια παρÝδωσε τη κυριαρχßα της στο γιο της Νßνυα κι εξαφανßστηκε (σε ηλικßα περßπου 62 ετþν). ΛÝγονταν θρýλοι κι Üκμασαν ανÜ τους αιþνες üτι πÝταξε προς τον ουρανü με τη μορφÞ περιστεριοý απü το οποßο φαßνεται η υπÝροχη φýση αυτÞς της αφÞγησης. ¼τι η Σεμßραμις συνδÝθηκε με τη ΣυριακÞ θεÜ που σχετßζεται με το üνομα της ΑστÜρτης της ΑσκÜλων, της ΑναÀτης της Περσßας Þ της Αστüρεθ της ΧαναÜν, που παραδüθηκαν απü τις προηγοýμενες παραδüσεις του σημιτικοý ΙστÜρ της Βαβυλþνας. που προÝρχεται απü το προγενÝστερο προφßλ της θεÜς Innana των Σουμερßων -στην οποßα το περιστÝρι Þταν ιερü. Μια Üλλη ιστορßα που Üρχισε να κυκλοφορεß στην Αρμενßα σχετικÜ με τους "θεοýς Khaldis" Þταν η μυστηριþδης Saris, μια συντομευμÝνη μορφÞ του παλιοý Βαβυλωνιακοý Ishtar, γιατß λÝγεται üτι ο Saris μεταμφιÝζεται ως Semiramis στους πρþιμους θρýλους της Ινδο-Αρμενßας.
     Ο ΜωυσÞς της ΧορηνÞς μας λÝει πþς ο ΑρμÝνιος βασιλιÜς ¢ρα γοητεýτηκε απü την Ασσýρια βασßλισσα Σεμßραμις. Ο ¢ρα αρνÞθηκε τις προσφορÝς της και τελικÜ η Σεμßραμις βÜδισε στην Αρμενßα επικεφαλÞς στρατοý για να τον αναγκÜσει να τη δεχτεß. ¸γινε μια σκληρÞ μÜχη, στην οποßα ο ¢ρα σκοτþθηκε κι η βασßλισσα των Ασσυρßων Ýπεσε κλαßγοντας στο πτþμα σε μια αγωνιþδη θλßψη καλþντας τους θεοýς να τονε ξαναφÝρουνε στη ζωÞ. Κι η ιστορßα γρÜφει πως οι θεοß του Aralez αποκατÝστησαν τη ζωÞ του. ΑυτÞ η ιστορßα μοιÜζει πολý με τον ΣουμÝριο ΓκιλγκαμÝς που αρνεßται τη στοργÞ της ΙστÜρ στο ¸πος του ΓκιλγκαμÝς Þ τη δολοφονßα, το θÜνατο και την ανÜσταση του Ταμοýζ και τη παρÝμβαση της ΙστÜρ για να τονε σþσει απü το θÜνατο στη ΒαβυλωνιακÞ ελεγεßα. Μια ιστορßα που προÞλθε απü τις πρþιμες τελετουργßες γονιμüτητας και τη λατρεßα του θρÞνου της Innana και του Damuzi απü τον αρχαßο θρýλο των Σουμερßων.
     Αν κι η Σεμßραμις μπορεß να Ýχει παρüμοια χαρακτηριστικÜ με τις αρχαßες θεÝς αυτþν των προηγοýμενων λατρειþν, εßναι γνωστü üτι ο θρýλος της πρÝπει να τοποθετηθεß χωριστÜ, στη πραγματικüτητα δεν εßναι μυθικÞ θεÜ, καθþς η ιστορßα της δεν την αναφÝρει ποτÝ ως εικüνα λατρεßας. Η Σεμßραμις Þτανε ντυμÝνη με τÝτοια μεγαλοπρÝπεια που ενßσχυε τη δικÞ της ασυναγþνιστη ομορφιÜ που φαινüταν να αντιμετωπßζει το μεγαλεßο της ως κÜτι περισσüτερο απü απλÞ ανθρþπινη, αλλÜ ταυτüχρονα η φÞμη της απεικονιζüταν περισσüτερο ως μια ισχυρÞ, Σýρια ημι-θεúκÞ/ανθρþπινη ηρωßδα... Ýνα γυναικεßο πρωτüτυπο του ΗρακλÞ. Σε αντßθεση με τον ΗρακλÞ και τον Νßνο κι οι δýο πλασματικοß χαρακτÞρες που προÝρχονται απü το μυαλü της ελληνικÞς λαογραφßας... Σεμßραμις, εßναι το ελληνικü üνομα, που προÝρχεται απü μια πραγματικÞ αγιοποιημÝνη βασßλισσα "Σαμοý-ραμÜτ", που Þταν η μητÝρα του Ασσýριου βασιλιÜ. Ο Adad-Nirari III (βασßλεψε 810-783 π.Χ.) και σýζυγος του Shamshi-Adad V (823-811 π.Χ.) που Þταν γιος του Shalmaneser III (859-824 π.Χ.). Η στÞλη της (αναμνηστικüς λßθινος Üξονας) Ýχει βρεθεß στο Ασοýρ, ενþ μια επιγραφÞ στο ΚαλÜχ (Νιμροýντ) τη δεßχνει üτι κυριαρχοýσε εκεß μετÜ το θÜνατο του συζýγου της, πριν απü τη διακυβÝρνηση του γιου της. Η αντιβασιλεßα της αναλÞφθηκε περßπου μεταξý 810-805 π.Χ., στη μειονüτητα του γιου της Adad-Nirari III.



     Αυτü αποδεικνýεται απü την επιγραφÞ που περιγρÜφεται λεπτομερþς στο Cambridge Ancient History, μÝρος 3, The Assyrian Empire που λÝει: "Το 818 π.Χ., ο Shamshi-Adad ξεκßνησε Ýναν πüλεμο με τον Marduk-Balatsu-Ikbi, βασιλιÜ της Βαβυλþνας, ο οποßος διÞρκεσε κατÜ διαστÞματα για οκτþ χρüνια. Εßναι πιθανü üτι η αιτßα της διαμÜχης Þταν το Ýδαφος του Gannanate, γιατß οι Ασσýριοι ακολοýθησαν την ανατολικÞ üχθη του Τßγρη στη γειτονιÜ αυτÞς της πüλης, καταλαμβÜνοντας με επßθεση το Me-Turnat, το Di'bina, το Date-ebir και το Isduya. Οι κÜτοικοι της περιοχÞς κατÝφυγαν σε Ýνα φροýριο που Üντεξε μüνο σε μια σýντομη πολιορκßα.Το Shamshi-Adad Ýπεσε στο Dur-Papsukal, μια νησιωτικÞ πüλη που υπερασπιζüταν ο Bau-Akh-Iddin. Η κατÜληψη αυτÞς της πüλης Ýφερε τερÜστια λÜφυρα, αλλÜ ο Marduk -Ο ΜπαλÜτσου-Ικμπι εßχε συγκεντρþσει σημαντικÝς δυνÜμεις για να αντιμετωπßσει τον εισβολÝα κι εßχε ενωθεß με στρατεýματα απü τη Χαλδαßα, το ΕλÜν και το Ναμρß, καθþς κι απü τις ΑραμανικÝς φυλÝς στην ανατολικÞ üχθη του Τßγρη. Μια μÜχη δüθηκε κÜτω απü τα τεßχη του Ντουρ-Papsukal κι εßχε ως αποτÝλεσμα την αποτυχßα των Bαβυλωνιακþν δυνÜμεων με απþλειες 5000 νεκρþν και 2000 αιχμαλþτων. Απü τις εκστρατεßες που διεξÞχθησαν το 812 και το 811, οι ανακοινþσεις στον Επþνυμο Κανüνα κατÜ της Χαλδαßας και κατÜ Βαβυλþνα, παρÝχουν τη μοναδικÞ καταγραφÞ, αλλÜ πρÝπει να υποτεθεß üτι η Σαμσß-ΑντÜντ εισÞλθε στη πρωτεýουσα του εχθροý τον τελευταßο χρüνο, γιατß η Σýγχρονη Ιστορßα μιλÜ για τις θυσßες του στη Βαβυλþνα, τη ΚουθÜ και τη Βορσßππα".
     Η επÝκταση, λοιπüν, των ασσυριακþν συνüρων συνεχßστηκε στα 13 χρüνια της βασιλεßας του Shamshi-Adad, προς τα ανατολικÜ και νοτιοανατολικÜ. εßναι σαφÝς üτι ο Adad-Nirari III πÝτυχε το 811 μια εξουσßα που δεν πλÞττεται απü τις εμφýλιες διαμÜχες που εßχαν σημαδÝψει τα τελευταßα χρüνια του Shalmaneser IV (783-774 π.Χ.). Η κυβÝρνηση της Ασσυρßας απü το 811 Ýως το 808 διηýθυνε στη πραγματικüτητα η βασßλισσα, η Σαμου-ραμÜτ. Η επιγραφÞ δεßχνει üτι κατεßχε εξαιρετικÞ θÝση στην αρχαßα ιστορßα. Σε μια στÞλη που βρÝθηκε σε μια γωνßα του τεßχους της πüλης Ashur, üπου υπÞρχαν δýο σειρÝς πλακþν που καταγρÜφουν τα ονüματα μοναρχþν και βασιλικþν αξιωματοýχων, το üνομÜ της εßναι καταγεγραμμÝνο ως σýζυγος του Shamshi-Adad V, της μητÝρας του Adad-Nirari. ΙΙΙ, η νýφη του ΣαλμανεσÝρ Γ'. Στα ερεßπια του ναοý της Ninurta στο Kalakh, δýο αγÜλματα του θεοý Nabu (γιος του θεοý της Βαβυλþνας Marduk) ανακαλýφθηκαν σε ακρωτηριασμÝνη κατÜσταση. αλλÜ οι επιγραφÝς πÜνω τους δεßχνουν üτι αφιερþθηκαν απü τον κυβερνÞτη της πüλης, Bel-Tarsi-Iluma, με μια αßτηση για τη διατÞρηση του βασιλιÜ Adad-Nirari, της βασßλισσας Sammu-ramat και του ßδιου και μια μεταγενÝστερη επιγραφÞ του Adad-Ο ΝιρÜρι δεßχνει üτι τα τρßα πρþτα χρüνια δεν θεωρÞθηκαν μÝρος της βασιλεßας του. Εßναι προφανþς εýλογο να πιστεýουμε üτι το üνομα Sammu-ramat εßναι το αρχÝτυπο του Semiramis, του ελληνικοý θρýλου κι εßναι στη πραγματικüτητα, οι υπερβολικÝς αφηγÞσεις για τα επιτεýγματα της Semiramis και του Ninus. μπορεß να υπÜρχει Ýνας απüηχος της εποχÞς της αντιβασιλεßας της Σαμου-ραμÜτ και της βασιλεßας του γιου της.



     ΥπÜρχει επßσης Ýνα παρÜρτημα σε αυτÞν την ιστορßα και για να αναφερθοýμε περαιτÝρω σε αυτÜ τα γεγονüτα το ΕικονογραφημÝνο Λεξικü & Συμφωνßα της Βßβλου. η Jerusalem Publishing house Ltd. Μας δßνει Ýναν δßκαιο ορισμü των ιστοριþν του "ΣαλμανεσÝρ". Εßναι το üνομα πÝντε βασιλιÜδων που κυβÝρνησαν την Ασσυρßα, μüνο δýο τους φαßνεται να συνδÝονται με την ΕβραúκÞ ΠαλαιÜ ΔιαθÞκη. Ο ΣαλμανεσÝρ Α', γιος του ΑντÜντ-ΝιρÜρι Β', κυβÝρνησε απü το 1274-1245 π.Χ. Ο ΣαλμανεσÝρ Β', Þταν ο διÜδοχος του ΤιγλÜθ-ΠιλεσÝρ Β', κυβÝρνησε 1031-1020 π.Χ. Ο ΣαλμανεσÝρ Γ', γιος του ΑσουρνασιρπÜλ, κυβÝρνησε το 859-824 π.Χ. ΣυνÝχισε την επεκτατικÞ πολιτικÞ του πατÝρα του, επεκτεßνοντας τα σýνορα της Ασσυρßας απü τον ΟυρÜρτου στη Περσßα, απü τη Μηδßα Ýως τις ακτÝς της Μεσογεßου, συμπεριλαμβανομÝνης της ΜικρÜς Ασßας. ΕισÝβαλε στη Βαβυλþνα κι εξασφÜλισε τη πλÞρη υποταγÞ της. Εδραßωσε τη κυριαρχßα των Ασσυρßων στις κατακτÞσεις του ιδρýοντας μια εκλεπτυσμÝνη αυτοκρατορικÞ δομÞ, υποτελεßς, ετÞσιους φüρους, αυτονομßα, εμπορικÝς σχÝσεις, συμμαχßες και στρατιωτικÝς εκστρατεßες, θÝτοντας Ýτσι τα θεμÝλια για τη νεοασσυριακÞ αυτοκρατορßα.
     ¹ταν ο πρþτος Ασσýριος βασιλιÜς που Þρθε σε επαφÞ με τους βασιλεßς του ΙσραÞλ, το 853 π.Χ. πολÝμησε στο Karkar στον ποταμü Orontes ενÜντια σ' Ýνα τρομερü αντιασσυριακü συνασπισμü 12 βασιλιÜδων με επικεφαλÞς τον Ben-Hadad του ΑρÜμ-Δαμασκοý. Ενþ η Βßβλος δεν αναφÝρει αυτü το περιστατικü, η "Μονüλιθια ΕπιγραφÞ" του μαρτυρεß την εξÝχουσα θÝση του ΑχαÜβ, του βασιλιÜ του ΙσραÞλ, που Ýφερε τη μεγαλýτερη δýναμη τεθωρακισμÝνων αρμÜτων -2000, καθþς και 10.000 πεζοýς. Αν κι ο ΣαλμανεσÝρ ισχυρßζεται μια μεγÜλη νßκη, το γεγονüς üτι απÝφυγε τη Συρßα για αρκετÜ χρüνια μετÜ, υποδηλþνει üτι η νßκη του Þταν αμφιλεγüμενη.
Ο "Μαýρος Οβελßσκος" που βρÝθηκε στο Nimrud καταγρÜφει τα στρατιωτικÜ του επιτεýγματα εναντßον των δυτικþν βασιλιÜδων κι απεικονßζει τη καταβολÞ φüρου απü τον Jehu, βασιλιÜ του ΙσραÞλ, να υποκλßνεται ταπεινÜ μπροστÜ του -Ýνα περιστατικü επßσης που πÝρασε σιωπηλÜ στη Βßβλο. ΠαρÜ τα καυχÞματα του ως ο πανßσχυρος βασιλιÜς, ο κυρßαρχος του σýμπαντος, πÝθανε εν μÝσω εξεγÝρσεων που ξεσπÜσανε σ' üλη την αυτοκρατορßα, που με τον αδελφüς και διÜδοχü του Ýπρεπε να αντιπαρατεθοýνε. Σε αυτü το λογαριασμü ο αδελφüς θα 'πρεπε να εßναι ο Shamshi-Adad V, σýζυγος της Sammu-ramat, μητÝρας του Adad-Nirari III.
     Ο ΣαλμανεσÝρ Δ', γιος του ΑντÜντ-ΝιρÜρι Γ', κυβÝρνησε το 783-774 π.Χ. τüτε ο ΣαλμανεσÝρ Ε', διÜδοχος του ΤιγλÜθ-ΠιλεσÝρ Γ', κυβÝρνησε το 727-722 π.Χ. Πολιüρκησε για τρßα χρüνια τη ΣαμÜρεια üταν ο ΩσηÝ, ο βασιλιÜς του ΙσραÞλ, με την υποστÞριξη της Αιγýπτου, στασßασε κατÜ της Ασσυρßας. Στο τÝλος της πολιορκßας, η ΣαμÜρεια συνθηκολüγησε κι ο ΩσηÝ αιχμαλωτßστηκε (2 Βασιλ. 17:1-6· 18:9-10). Προφανþς ο ΣαλμανεσÝρ Ε' πÝθανε Þ δολοφονÞθηκε στη διÜρκεια της πολιορκßας κι ο διÜδοχüς του Σαργκüν ολοκλÞρωσε τη κατÜκτηση της πüλης.



     Αν υπÞρχαν διÜσημα ταξßδια Þ κατορθþματα της βασßλισσας Σαμου-ραμÜτ στη σýντομη βασιλεßα της, θα φαινüταν πιθανü πως οι ιστορικοß κι οι μελετητÝς θα ενισχýανε τη φÞμη της περισσüτερο απ' ü,τι γνωρßζουμε για αυτÞ στην εποχÞ μας. Ως προς αυτü το γεγονüς, δεν υπÜρχει οýτε Ýνα ßχνος αποδεικτικþν στοιχεßων σχετικÜ με την επιρροÞ της δýναμη, οýτε την Ýκταση της κληρονομιÜς της που οποιοσδÞποτε, συμπεριλαμβανομÝνου του Διüδωρου, θα μποροýσε να φÝρει στο φως ως τεκμηριωμÝνη. πüσο μÜλλον να δημιουργÞσει μιαν αρχαιüτητα αρκετÜ στÝρεη þστε να επεκταθεß στη τολμηρÞ αφÞγηση αυτοý του επεισοδßου της Semiramis. Κι αν εξεταστοýνε πολý προσεκτικÜ τα γραπτÜ του στη Σεμιραμßδα, φαßνεται üτι ταιριÜζουν με τις κατακτητικÝς περιπÝτειες του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου και του βασιλιÜ Ναβουχοδονüσορα, σε συνδυασμü με τα κατορθþματα του ΣαλμανεσÝρ Γ', του Σαμσß-ΑντÜντ Ε' και της συζýγου του, τα οποßα με τη σειρÜ τους διαπλÝκονται με πολλÜ μυστÞρια των αρχαßων θεοτÞτων της γονιμüτητας. κι εφαρμüζοντας τον ενθουσιασμü και τη μεγαλοπρÝπεια της ελληνικÞς ρητορικÞς σýνθεσης για να διαμορφþσει αυτü το αντßστοιχο της Ασσýριας.
     ¼λα αυτÜ για να δþσουν στον αναγνþστη το Ýντονο δρÜμα του μυστηρßου, των κινουμÝνων σχεδßων και της γοητεßας, γιατß εßναι Ýνα οριστικü ενδεχüμενο πως η Sammu-ramat θα μποροýσε να εßχε μια ομοιüτητα με τις ιδιüτητες της ομορφιÜς, της εξυπνÜδας και της γοητεßας για να εξηγÞσει αυτüν τον ελληνικü μýθο σ' αυτü το αποτÝλεσμα. Εßναι Ýνα μπερδεμÝνο ερþτημα üτι Ýνας αρχαßος ιστορικüς αναστÞματος και προσüντων, üπως ο Διüδωρος, θα Ýγραφε Ýνα Ýγγραφο που βασßζεται σε Ýναν μÜλλον πλασματικü και λιτü χαρακτÞρα με πολý λßγη, Þ εν προκειμÝνω, καμßα αυθεντικÞ εκμεταλλεýσιμη δομÞ, εκτüς κι αν εßχε χαθεß κÜτι, στον κατακερματισμü των γραπτþν του που προς το παρüν δεν γνωρßζουμε.

     Εßναι δυνατüν να βρισκüταν στην Ýλευση της δημιουργßας ενüς ντοκουμÝντου, Þ μÜλλον ενüς μυθιστορÞματος με üλα τα θνητÜ χαρακτηριστικÜ που συνδυÜζουν üλα τα χαρακτηριστικÜ της σýνθετης ανθρþπινης φýσης; αυτü της ομορφιÜς, της αθωüτητας, του ρομαντισμοý, της επιθυμßας και της αγÜπης, μαζß με τη σαγηνευτικÞ δýναμη, τη λαγνεßα, τη χειραγþγηση, την αποπλÜνηση, την απληστßα, τη προδοσßα και τελικÜ μια ηθικÞ ανατροπÞ που οδηγεß σε Ýνα θλιβερü τÝλος; Σε κÜθε περßπτωση, η Σεμßραμις, η πιο üμορφη αγνÞ κοπÝλα που προÝκυψε για να γßνει η πανßσχυρη, μονÜρχις στη μυστηριþδη Χþρα του ΣινÜρ, εßναι Ýνα πολý συναρπαστικü, θαρραλÝα Ýπος που θα Ýπρεπε να απολαýσουν πολλοß. Πþς τελειþνουμε λοιπüν αυτÞ την ακρßβεια; Στο ευφÜνταστο μυαλü μας, η Semiramis μπορεß να ανυψωθεß ως το τÝλειο üνειρο ομορφιÜς και θαυμασμοý, σε μια εικüνα υπεροχÞς για τρüμο και περιφρüνηση. Πþς τελειþνουμε λοιπüν αυτÞ την ακρßβεια;
     Μüνο με το üμορφο üνομα "Semiramis", γιατß φαßνεται να Ýχει μια αßσθηση ακαταμÜχητου που κουβαλÜ μαζß του τη πρüσκρουση της κρυπτικÞς εμφÜνισης, μεταμφιεσμÝνης σε ομορφιÜ κι επιθυμßα, που οδηγεß αναμφισβÞτητα στην επακüλουθη καταστροφÞ για την αλλοßωση των απαγορευμÝνων φροýτων. ΥπÜρχουν γυναßκες που εßναι πολý επικßνδυνο να αγαπÜς, καθþς στην ΕδÝμ στεκüταν Ýνα δÝντρο που Þταν θÜνατος για γεýση. Ωστüσο, ο απαγορευμÝνος καρπüς εδρÜπη κι αυτÝς οι ομορφιÝς φαßνεται να γοητεýουνε περισσüτερο απü το μερßδιü τους στα θýματÜ τους, να κερδßζουν περισσüτερα απü το φυσικü τους θρßαμβο.
Σýμφωνα με τους θρýλους,τüσο κατÜ τη γÝννηση üσο και την εξαφÜνισÞ της απü προσþπου γης, η Σεμßραμις εμφανßζεται σα θεüτητα, κüρη της θαλÜσσιας θεüτητας ΑταργÜτης, που συνδÝεται με τα περιστÝρια της ΙστÜρ-ΑστÜρτης. Η γοητεßα κι η θελκτικüτητÜ της, στοιχεßα που εßναι εμφανÞ σε üλους τους σχετικοýς με αυτÞ μýθους, υποδεικνýουν πως αρχικÜ μÜλλον Þταν Ýκφανση της θεÜς ΑστÜρτης κι αργüτερα εξελßχθηκε σε μεγÜλη βασßλισσα της Ασσυρßας.



     Εßναι το ελληνικü üνομα της Ασσýριας βασßλισσας Sammuramat. ¹τανε κüρη-προσωποποßηση της ΜεγÜλης θεÜς Μαρι-Ισταρ Þ ¢ννα. ΛÝγεται πως Ýζησε εßκοσι δυο γενιÝς πριν απü τον Τρωúκü πüλεμο. Στη Συρßα, στην πüλη ΑσκÜλωνα, τιμοýσαν, μας λÝει ο Διüδωρος ο Σικελιþτης μια θεÜ τη Δερκετþ που ζοýσε σε μια λßμνη κοντÜ στη πüλη. Εßχε πρüσωπο γυναßκας, αλλÜ το υπüλοιπο σþμα της εßχε μορφÞ ψαριοý. ΑλλÜ η Δερκετþ, ενüχλησε την Αφροδßτη, που τη τιμþρησε κÜνοντÜς την να ερωτευθεß Ýνα νεαρü Σýριο τον ΚÜυστρο που θυσßαζε στο ναü του. Απü την ÝνωσÞ της μαζß του η Δερκετþ, απÝκτησε μια κüρη. ΜετÜ τη γÝννησÞ της üμως, σκüτωσε τον νεαρü κι αφοý εγκατÝλειψε το παιδß της κρýφτηκε στα βÜθη της λßμνης. ΠεριστÝρια ανÝθρεψαν με τρüπο θαυμαστü το παιδß, κλÝβοντας απü τους βοσκοýς της περιοχÞς το γÜλα κι Ýπειτα το τυρß που Þταν αναγκαßα για τη διατροφÞ του. ¼ταν Þταν ενüς Ýτους, το βρÞκαν κÜποιοι κτηνοτρüφοι της περιοχÞς και θαýμασαν την ομορφιÜ του. Το πÞραν τüτε μαζß τους και το παρÝδωσαν στο Σßμμα, τον προúστÜμενο των βασιλικþν κοπαδιþν κι ο Σßμας μεγÜλωσε το κοριτσÜκι σαν να Þταν δικü του παιδß και του Ýδωσε το üνομα Σεμßραμη που στη συριακÞ γλþσσα σÞμαινε περιστερÜ. Ο ¼ννης, Ýνας σýμβουλος του βασιλιÜ, επιθεωροýσε τις στÜνες, üταν εßδε τη Σεμßραμη και την ερωτεýτηκε.
     ΕγκαταστÜθηκαν στη ΝινευÞ και απÝκτησαν δυο παιδιÜ, τον ΥαπÜτη και τον ΥδÜσπη. Η Σεμßραμις Þταν πολý Ýξυπνη κι οι συμβουλÝς της στον Üντρα της Þταν πολýτιμες. Αργüτερα, ο σýζυγüς της ακολοýθησε το βασιλιÜ των Ασσυρßων Νßνο στον πüλεμο κατÜ των Βακτρßων κι üταν πολιορκοýσαν τα ΒÜκτρα κι η πολιορκßα τραβοýσε σε μÜκρος, ζÞτησε να του τη φÝρουνε κοντÜ του. Η Σεμßραμις πÞγε πρüθυμα, φορþντας μÜλιστα Ýνα ροýχο δικÞς της επινüησης για να μπορεß να κινεßται Üνετα, Ýνα ροýχο που Üρεσε τüσο πολý, þστε στα κατοπινÜ χρüνια υιοθετÞθηκε ως ανδρικÞ ενδυμασßα απü ΜÞδους και ΠÝρσες. ¼ταν Ýφτασε στο στρατüπεδο η Σεμßραμις μελÝτησε τη κατÜσταση κι Ýκρινε üτι, ενþ οι δικοß τους πολεμοýσαν στη πεδιÜδα υπÞρχε η δυνατüτητα να διεισδýσει στην ακρüπολη. ΠÞρε Ýναν αριθμü στρατιωτþν, ικανþν στην αναρρßχηση και τη κατÝλαβε. ΔημιουργÞθηκε τüσος πανικüς þστε Ýπεσε κι η πüλη των ΒÜκτρων. Η επιτυχημÝνη στρατηγικÞ της Ýκανε τüση εντýπωση στο βασιλιÜ ο οποßος üχι μüνο τη τßμησε αλλÜ και την ερωτεýτηκε. Πρüτεινε στον Üντρα της να την κÜνει δικÞ του γυναßκα και γι' αντÜλλαγμα θα του Ýδινε ως σýζυγο τη κüρη του ΣωσÜνη. Ο ¼ννης, üμως, αρνÞθηκε και προτßμησε να αυτοκτονÞσει κι Ýτσι η Σεμßραμις παντρεýτηκε τον Νßνο. Απü το Νßνο απÝκτησε Ýνα γιο τον Νινýα, κι üταν πÝθανε ο βασιλιÜς την Üφησε διÜδοχü του στο θρüνο. Σýμφωνα με Üλλη εκδοχÞ, η Σεμßραμις Þταν μια απλÞ εταßρα την οποßα ο ερωτευμÝνος Νßνος παντρεýτηκε. Τον Ýπεισε να της δþσει τη βασιλεßα για λßγες μÝρες και τüτε Ýβαλε να τονε σκοτþσουν για να τονε διαδεχτεß.



     Τα χρüνια της βασιλεßας της σηματοδοτοýν θαυμÜσια δημüσια Ýργα. ¸χτισε λαμπρü μαυσωλεßο στη μνÞμη του Νßνου κι Ýχτισε μια πüλη στη πεδιÜδα της Βαβυλþνας. Η νÝα πüλη χαρÜκτηκε με Üλογο. Η περßμετρüς της Þταν εξÞντα Ýξι χιλιüμετρα και πÜνω στα τεßχη της μποροýσαν να περÜσουν Ýξι ζεμÝνα Üρματα το Ýνα δßπλα στο Üλλο. Τα τεßχη εßχαν εκατü μÝτρα ýψος. ΥπÞρχαν διακüσιοι πενÞντα πýργοι για την υπερÜσπιση του συγκροτÞματος. Τον ΕυφρÜτη διÝσχιζε μια γÝφυρα μÞκους εννιακοσßων μÝτρων και κατÜ μÞκο του σε Ýκταση τριÜντα χιλιομÝτρων υπÞρχαν μεγÜλες προβλÞτες. Σε κÜθε Ýξοδο της γÝφυρας κατασκεýασαν δυο ενισχυμÝνους πýργους, κατÜλυμα της βασßλισσας. Η Σεμßραμις Ýνωσε τους πýργους με Ýνα υπüγειο πÝρασμα κÜτω απü το ποτÜμι και για τη κατασκευÞ του εßχαν αλλÜξει τη κοßτη του ποταμοý. Στην ακρüπολη ενüς απü τους πýργους, στα δυτικÜ, δημιοýργησε η βασßλισσα τους φημισμÝνους κρεμαστοýς κÞπους της Βαβυλþνας. Μια Üλλη παρÜδοση, ωστüσο, θÝλει Üλλη βασßλισσα μεταγενÝστερη της Σεμιραμßδος που καταγüταν απü τη Περσßα, ζÞτησε απü τον Üντρα της να της ξαναδþσει την εικüνα των παραδεßσων, δηλαδÞ των μεγÜλων κÞπων της πατρßδας της. Τη περιγραφÞ των κÞπων μας τη δßνει ο Διüδωρος: Σχηματßζονταν απü τετρÜγωνους εξþστες, τον Ýναν επÜνω στον Üλλο, üμοια με βαθμßδες αμφιθÝατρου. ΚαθÝνας τους Þταν τοποθετημÝνος πÜνω σε θολωτÝς στοÝς με σμιλεμÝνες πÝτρες, καλυμμÝνες με παχý στρþμα μολυβιοý. ΠÜνω στη στρþση αυτÞ εßχανε βÜλει φυτικü λßπασμα. Στο εσωτερικü αυτþν των στοþν εßχανε διευθετÞσει βασιλικÜ διαμερßσματα κι ισÜριθμες πýλες που Üνοιγαν προς Ýνα κÞπο. ¸να σýστημα υδραυλικþν μηχανισμþν αντλοýσε νερü απü το ποτÜμι κι εξασφÜλιζε την Üρδευση του συγκροτÞματος.
     Κατüπιν επικεφαλÞς σημαντικÞς στρατιÜς αναχþρησε για τη Μηδßα. Στο δρüμο δημιοýργησε Ýνα μεγÜλο κÞπο απÝναντι στο βουνü Βαγßστανο. ¾στερα Ýναν Üλλο κÞπο κοντÜ σε βρÜχο με περßεργο σχÞμα, λßγο μακρýτερα. ΣυνÝχισε το δρüμο της, σημαδεýοντÜς τον με κÜθε εßδους καλλιτεχνÞματα, κυρßως στα ΕκβÜτανα που τα γÝμισε με κρÞνες. Θεωροýσαν πως ανÞκαν στα Ýργα της üλοι οι γÞλοφοι κι üλοι οι αρχαßοι δρüμοι, των οποßων δεν μποροýσαν πια να εξηγÞσουν τη προÝλευση. Με αυτü τον τρüπο διÝσχισε την Ασßα κι Ýφτασε στην Αßγυπτο για να συμβουλευτεß το μαντεßο του ¢μμωνα. Το μαντεßο της απÜντησε πως αναληφθεß απü τον κüσμο των ζωντανþν, üταν ο γιος της Νινýας συνωμοτÞσει εναντßον της. Στη συνÝχεια θÝλησε να κατακτÞσει την Ινδßα αλλÜ νικÞθηκε. Λßγο καιρü αργüτερα ο γιος της πρÜγματι συνωμüτησε με τους ευνοýχους του παλατιοý εναντßον της. Η Σεμßραμις θυμÞθηκε τüτε το χρησμü στο Μαντεßο του ¢μμωνα, δεν τιμþρησε κανÝνα κι εξαφανßστηκε παραδßνοντας τα ηνßα του κρÜτους στο γιο της. Εßπαν πως μεταμορφþθηκε σε περιστερÜ κι αναλÞφθηκε στον ουρανü για να θεοποιηθεß κι Ýτσι εξηγεßται γιατß οι Ασσýριοι τιμοýσαν τις περιστερÝς σα θεÝς.



     Φßλες και φßλοι, εßτε κüρη της κυρÜς της λßμνης, εßτε Ýκφανση της ΑστÜρτης, εßτε μια ευφυÞς εταßρα που κατüρθωσε να γßνει βασßλισσα των Ασσυρßων, η μυθικÞ Σεμßραμις -που αμφισβητεßται ως ιστορικü πρüσωπο- πÝρασε στην αχλý του μýθου μÝσα απü τα Ýργα της. Νικηφüρες εκστρατεßες, θαυμÜσια δημüσια Ýργα, η ßδρυση της Βαβυλþνας οι κρεμαστοß κÞποι, δεßχνουν Üνθρωπο ευφυÞ, οραματιστÞ, δημιουργικü κι εργατικü. ΧαρακτηριστικÜ που στην εποχÞ της μüνο μια θεÜ θα μποροýσε να Ýχει, σßγουρα üχι μια γυναßκα ακüμα κι αν Þταν κüρη Þ σýζυγος ενüς βασιλιÜ. Τη θεúκÞ της ιδιüτητα, θÝλει ο μýθος, να σφραγßζουνε τρÝφοντÜς τη κυριολεκτικÜ τα περιστÝρια, πουλιÜ της ΑστÜρτης και της Αφροδßτης που την ακολουθοýν και τον θÜνατü της. Η πεποßθηση των σκλÜβων σε πανÜρχαια χρüνια, Þτανε πως η ψυχÞ μετÜ το θÜνατο παßρνει τη μορφÞ περιστεριοý και χÜνεται στα ουρÜνια. Στη περßπτωση της Σεμιραμßδος, το επικυρþνει ο χρησμüς του ¢μμωνα, τον οποßο ακολουθεß η βασßλισσα, Þ ο θÜνατüς της, αφÞνοντας αναßμακτα την εξουσßα στο γιο της, δεßχνει επιπλÝον τη σοφßα της;
     Αν κι υπÜρχουν αμφιβολßες σχετικÜ με το αν υφßσταται ως ιστορικü πρüσωπο Þ üχι, σýμφωνα με ασσυριακÝς πηγÝς η Σεμßραμις μπορεß να σχετßζεται με τη ΣαμουραμÜτ, τη Βαβυλþνια σýζυγο του Σαμσß ΑντÜντ του 5ου, η οποßα μετÜ το θÜνατο του συζýγου της βασßλεψε αντß του γιου της, ΑντÜντ Νιραρß, για αρκετÜ χρüνια. Η ταýτιση αυτÞ ωστüσο αμφισβητεßται.

                                             Τ Ε Λ Ο Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers