ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ 

Rolland Romain: Áðáëüò Äñïóåñüò Ê' Óïöüò



  Βιογραφικü

     Ο Ρομαßν ΡολλÜν (Romain Rolland) Þτανε ΓÜλλος συγγραφÝας, μυθιστοριογρÜφος, δραματουργüς, δοκιμιογρÜφος κι ιστορικüς της τÝχνης, γνωστüτερος για το πολýτομο μυθιστüρημÜ του Ζαν Κριστüφ και βραβευμÝνος με το Βραβεßο Νüμπελ Λογοτεχνßας το 1915. ΓεννÞθηκε στο Κλαμεσý (Clamecy) του νομοý ΝιÝβρ της Γαλλßας, στις 29 ΓενÜρη του 1866. Οι γονεßς του Þτανε συμβολαιογρÜφοι κι οι πρüγονοß του αγρüτες κι αστοß. Ο ßδιος γρÜφει στο Εσωτερικü Ταξßδι του (Voyage intérieur, 1942), üτι θεωρεß τον εαυτü του ως απüγονο κι αντιπρüσωπο ενüς αρχαßου εßδους.
     Ο Ρομαßν Ýγινε δεκτüς στην Εκüλ ΝορμÜλ το 1886, üπου σποýδασε αρχικþς φιλοσοφßα, αλλÜ η ανεξαρτησßα του πνεýματüς του τον οδÞγησε στο να εγκαταλεßψει αυτÝς τις σπουδÝς, þστε να μη προσχωρÞσει στην κυρßαρχη ιδεολογßα. ΠÞρε πτυχßο ιστορßας το 1889 και μετÜ πÝρασε 2 χρüνια στη Ρþμη, üπου η συνÜντησÞ του με τη Μαλβßδα φον ΜÝυζενμπουγκ -φßλη των Νßτσε και Ρßχαρντ ΒÜγκνερ- κι η ανακÜλυψÞ των ιταλικþν αριστουργημÜτων Þταν αποφασιστικÞς σημασßας για την ανÜπτυξη της σκÝψης του. ΕπιστρÝφοντας στη Γαλλßα το 1895, πÞρε διδακτορικü με τη διατριβÞ του Ιστορßα της üπερας στην Ευρþπη προ των Lully και Scarlatti. Το 1ο του βιβλßο εκδüθηκε το 1902, üταν Þτανε 36 ετþν. Με την επιχειρηματολογßα του υπÝρ ενüς "θεÜτρου του λαοý" Ýμελλε να συνεισφÝρει σημαντικÜ προς τον εκδημοκρατισμü του θεÜτρου. Ως ανθρωπιστÞς εξÜλλου αγκÜλιασε την ινδικÞ φιλοσοφßα (ΣυζητÞσεις με τον ΡαμπιντρανÜθ Ταγκüρ και τον ΜαχÜτμα ΓκÜντι), πρÜγμα που πιθανþς εξηγεß και το üτι Þτανε χορτοφÜγος. ΔÝχθηκε ισχυρÝς επιδρÜσεις απü τη φιλοσοφßα ΒεδÜντα (ΒεντÜντα), κυρßως μÝσα απü τα Ýργα του ΣουÜμι ΒιβεκανÜντα.



     Η σημαντικüτερη συνεισφορÜ του στο θÝατρο Ýγκειται στην υπερÜσπιση ενüς "λαúκοý θεÜτρου" με το δοκßμιü του Το θÝατρο του λαοý (Le Théâtre du peuple, 1902). "ΥπÜρχει μüνο μßα αναγκαßα συνθÞκη για την εμφÜνιση ενüς νÝου θεÜτρου", Ýγραψε, "να 'ναι η σκηνÞ κι η πλατεßα του θεÜτρου ανοιχτÝς στις λαúκÝς μÜζες, να εßναι ικανÝς να χωρÝσουν Ýνα λαü και τις πρÜξεις ενüς λαοý". Το βιβλßο αυτü εκδüθηκε αργüτερα, το 1913, αλλÜ το μεγαλýτερο μÝρος των περιεχομÝνων του εßχεν Þδη δημοσιευθεß στην Επιθεþρηση ΔραματικÞς ΤÝχνης (Revue d'Art Dramatique) ανÜμεσα στο 1900 και στο 1903. ΠροσπÜθησε να κÜνει πρÜξη τη θεωρßα του με τα μελοδρÜματÜ του με θÝμα τη ΓαλλικÞ επανÜσταση, τα Δαντþν (1900) κι Η 14η του Ιοýλη (1902), αλλÜ Þτανε κυρßως οι ιδÝες του που θα αποτελοýσαν Ýνα μεßζον σημεßο αναφορÜς για τους μελλοντικοýς θεατρÜνθρωπους.
Το δοκßμιο αποτελεß μÝρος ενüς γενικüτερου κινÞματος της εποχÞς για τον εκδημοκρατισμü του θεÜτρου. Η Επιθεþρηση εßχε προκηρýξει διαγωνισμü και προσπÜθησε να οργανþσει Ýνα "Παγκüσμιο ΣυνÝδριο για το ΘÝατρο του Λαοý", ενþ Ýνας αριθμüς απü "ΘÝατρα του Λαοý" εßχαν Þδη ανοßξει σε üλη την Ευρþπη. ΥπÞρχε το κßνημα Freie Volksbühne (Ελεýθερο ΘÝατρο του Λαο") στη Γερμανßα και το Théâtre du Peuple του Μωρßς ΠοτεσÝ στη Γαλλßα. Ο ΡολλÜν Þταν μαθητÞς του ΠοτεσÝ κι αφιÝρωσε το δοκßμιü του σε αυτüν.



     Ωστüσο, η προσÝγγισÞ του εßναι πιο επιθετικÞ απü το ποιητικü üραμα του ΠοτεσÝ για Ýνα θÝατρο ως υποκατÜστατο μιας "κοινωνικÞς θρησκεßας" που θα φÝρνει ενüτητα στο Ýθνος. Ο ΡολλÜν εγκαλεß τη μπουρζουαζßα για πολιτιστικü σφετερισμü του θεÜτρου, που προκαλεß την ολßσθησÞ του στη παρακμÞ με τα επιβλαβÞ αποτελÝσματα της ιδεολογικÞς της κυριαρχßας. Προτεßνοντας κατÜλληλο ρεπερτüριο για το λαúκü του θÝατρο, απορρßπτει το κλασσικü δρÜμα πιστεýοντας üτι εßναι υπερβολικÜ δýσκολο Þ στατικü για να 'χει ενδιαφÝρον για τις μÜζες. Αντλþντας απü τις ιδÝες του Ζαν Ζακ Ρουσσþ, προτεßνει στη θÝση του "Ýνα επικü ιστορικü θÝατρο με χαρÜ, δýναμη κι ευφυßα, που θα υπενθυμßζει στο λαü την επαναστατικÞ του κληρονομιÜ και θα ξαναζωντανεýει τις δυνÜμεις που εργÜζονται για μια νÝα κοινωνßα". Ο ΡολλÜν πßστευε üτι ο λαüς θα βελτιωνüταν βλÝποντας ηρωικÝς εικüνες απü το παρελθüν του. Η επιρροÞ του Ρουσσþ μπορεß ν' ανιχνευθεß στη σýλληψη του ΡολλÜν για το θÝατρο ως γιορτÞ, προτßμηση που αποκαλýπτει κατÜ τους ΜπρÜντμπυ και Μακκüρμικ μια θεμελιþδη αντιθεατρικÞ προκατÜληψη: üτι "το θÝατρο προûποθÝτει ζωÝς φτωχÝς και ταραγμÝνες, Ýνα λαü που ψÜχνει στα üνειρα Ýνα καταφýγιο. Αν Þμασταν πιο ευτυχισμÝνοι και πιο ελεýθεροι, δεν θα Ýπρεπε να αισθανüμαστε πεινασμÝνοι για θÝατρο. [...] Λαüς που εßναι χαροýμενος και ελεýθερος χρειÜζεται γιορτÝς περισσüτερο απü θÝατρα. Ο λαüς Ýχει βαθμιαßα κατακτηθεß απü τη μπουρζουαζßα, Ýχει διαποτιστεß απü τη σκÝψη της και το μüνο που θÝλει τþρα εßναι να της μοιÜσει. Αν ποθεßς μια τÝχνη του λαοý, Üρχισε δημιουργþντας Ýνα λαü"!
 -Ρομαßν ΡολλÜν, Le Théâtre du peuple (1903).


     Τα δρÜματα του ΡολλÜν Ýχουν παρουσιαστεß σε σκηνοθεσßα κÜποιων απü τους σημαντικüτερους θεατρικοýς σκηνοθÝτες του εικοστοý αιþνα, üπως εßναι οι Μαξ ΡÜινχαρντ και ¸ρβιν ΠισκÜτορ. Ο ΠισκÜτορ σκηνοθÝτησε την παγκüσμια πρεμιÝρα του ειρηνιστικοý δρÜματος του ΡολλÜν Θα Ýρθει η þρα (Le Temps viendra, 1903) στο Κεντρικü ΘÝατρο του Βερολßνου, με 1η παρÜσταση στις 17 ΝοÝμβρη 1922, με μουσικÞ του K. Pringsheim και σκηνικÜ των O. Schmalhausen και M. Meier. Το Ýργο αυτü Ýχει ως θÝματα τη σχÝση ανÜμεσα στον ιμπεριαλισμü και στον καπιταλισμü, τη μεταχεßρηση των πολιτþν του εχθροý και τη χρÞση στρατοπÝδων συγκÝντρωσης, üλα δραματοποιημÝνα μÝσα σ' Ýνα επεισüδιο απü τον Πüλεμο των Μπüερς. Ο ßδιος ο σκηνοθÝτης περιÝγραψε το ανÝβασμÜ του ως "επιμελþς νατουραλιστικü, κι üχημα για την "επßτευξη του μÝγιστου ρεαλισμοý στην ηθοποιßα και τα σκηνικÜ". ΠαρÜ το ρητορικü στιλ του Ýργου, η παραγωγÞ απÝσπασε θετικÝς κριτικÝς.
     Το γνωστüτερο το μυθιστüρημÜ του εßναι το 10τομο μυθιστüρημα-ποταμüς (roman-fleuve) Ζαν Κριστüφ (Jean-Christophe, 1903–1912), το οποßο "συγκεντρþνει üλα τα ενδιαφÝροντα και τα ιδανικÜ του στην ιστορßα ενüς Γερμανοý-μουσικÞς ιδιοφυßας που κÜνει τη Γαλλßα 2η πατρßδα του και γßνεται Ýνα üχημα για τις απüψεις του ΡολλÜν πÜνω στη μουσικÞ, τα κοινωνικÜ ζητÞματα και την κατανüηση μεταξý των εθνþν". Τα υπüλοιπα μυθιστορÞματÜ του εßναι τα Colas Breugnon (1919), Clérambault (1920), Pierre et luce (1920) και το 2ο μυθιστüρημα-ποταμüς του, το 7τομο L'âme enchantée (Η μαγεμÝνη ψυχÞ, 1922–1933).
     Ο ΡολλÜν Ýγινε καθηγητÞς της ιστορßας στο Λýκειο Ερρßκος Δ', μετÜ στο Λýκειο Λουδοβßκος ο ΜÝγας και μÝλος της ΓαλλικÞς ΣχολÞς της Ρþμης και τÝλος, ως πανεπιστημιακüς, καθηγητÞς της Ιστορßας της ΜουσικÞς στη Σορβüννη και της Ιστορßας στην Εκüλ ΝορμÜλ. Ως νÝος καθηγητÞς Þταν απαιτητικüς αλλÜ συνεσταλμÝνος και δεν του Üρεσε η διδασκαλßα. Δεν αδιαφοροýσε για τα νιÜτα: οι Ζαν Κριστüφ, ΟλιβιÝ και οι φßλοι τους, οι Þρωες των μυθιστορημÜτων του, εßναι νεαροß. ΑλλÜ με τους ανθρþπους στη πραγματικÞ ζωÞ, νεαροýς κι þριμους, ο ΡολλÜν διατηροýσε μüνο απüμακρες σχÝσεις. Πρþτα και κýρια Þταν Ýνας συγγραφÝας. Μüλις διαπßστωσε πως η συγγραφÞ θα του εξασφÜλιζε Ýνα Ýστω και μÝτριο εισüδημα, παραιτÞθηκε απü το πανεπιστÞμιο, το 1912.



     Το 1915 του απονεμÞθηκε το Βραβεßο Νüμπελ Λογοτεχνßας και το 1923 πρωτοστÜτησε στην ßδρυση της επιθεþρησης Ευρþπη. ¹τανε σ' üλη του τη ζωÞ ειρηνιστÞς. ΔιαμαρτυρÞθηκε ενÜντια στον Α' Παγκ. Πüλ. στο Ýργο του Au-dessus de la Mêlée (ΠÜνω Στη ΜÜχη, 1915). Το 1924, το βιβλßο του για τον ΜαχÜτμα ΓκÜντι συνεισÝφερε στη φÞμη του Ινδοý ηγÝτη της "μη-βßας" κι οι δυο τους συναντÞθηκαν το 1931. Αργüτερα μετακüμισε στο ΒιλνÝβ, στις ακτÝς της Λßμνης της Γενεýης, για ν' αφοσιωθεß στη συγγραφÞ. Η καθημερινÞ ζωÞ του διακοπτüταν μüνον απü προβλÞματα υγεßας κι απü ταξßδια σ' εκθÝσεις τÝχνης. Το ταξßδι του στη Μüσχα το 1935, μετÜ απü πρüσκληση του Γκüρκυ, υπÞρξε μßα ευκαιρια για να συναντηθεß με τον ΣτÜλιν. ¸παιξε ανεπßσημα τον ρüλο του πρεσβευτÞ των ΓÜλλων καλλιτεχνþν στη ΣοβιετικÞ ¸νωση. Ωστüσο, ως ειρηνιστÞς, δεν αισθανüταν Üνετα με τη κτηνþδη καταπßεση των αντιπολιτευüμενων απü τον ΣτÜλιν. Επεχεßρησε να συζητÞσει τις ανησυχßες του αυτÝς με τον ßδιο, συμμετεßχε στην εκστρατεßα για την απελευθÝρωση του αριστεροý ακτιβιστÞ και συγγραφÝα Victor Serge κι Ýγραψε στον ΣτÜλιν ζητþντας Ýλεος για τον ΝικολÜι ΜπουχÜριν. ΚατÜ τη φυλÜκιση του Σερζ (1933–1936), εßχε συμφωνÞσει να επιβλÝπει τις εκδüσεις των κειμÝνων του στη Γαλλßα, παρÜ τη πολιτικÞ του διαφωνßα με αυτÜ.


                                          Το Clamesy

     Το 1937 επÝστρεψε στη Γαλλßα κι Ýζησε στο ΒεζελÝ. Τη περßοδο της γερμανικÞς κατοχÞς απεμüνωσε τον εαυτü του ζþντας χωρßς καμμιÜν επαφÞ με τον Ýξω κüσμο. Το 1940 ολοκλÞρωσε τα απομνημονεýματÜ του και τη μουσικÞ του Ýρευνα πÜνω στη ζωÞ του Μπετüβεν. Λßγο πριν τον θÜνατü του Ýγραψε το Péguy (1944), στο οποßο εξετÜζει τη θρησκεßα και τον σοσιαλισμü μÝσα απü τις αναμνÞσεις του.
     ΠÝθανε στο ΒεζελÝ στις 30 ΔεκÝμβρη του 1944.
     Το 1921 ο Αυστριακüς συγγραφÝας και φßλος του ΡολλÜν, ΣτÝφαν ΤσβÜιχ Ýγραψε τη βιογραφßα του με τον τßτλο Ο Üνδρας και τα Ýργα του. Θαýμαζε βαθιÜ τον ΡολλÜν, που τονε χαρακτÞρισε κÜποτε ως "την ηθικÞ συνεßδηση της Ευρþπης" στα Ýτη των πολÝμων και της αναταραχÞς στην Þπειρο. Το 1928, μαζß με τον Οýγγρο διανοοýμενο, φιλüσοφο κι οπαδü και πειραματιστÞ της φυσικÞς ζωÞς ¸ντμουντ ΣÝκελυ, ßδρυσε τη ΔιεθνÞ ΒιογενικÞ Εταιρεßα για τη προαγωγÞ και την εξÝλιξη των ιδεþν τους σχετικÜ με την αλληλολοκλÞρωση του νου, του σþματος και του πνεýματος. Ο ¸ρμαν ¸σσε αφιÝρωσε το μυθιστüρημÜ του, ΣιντÜρτα,"στο ΡολλÜν, τον αγαπητü μου φßλο".



     Το 1923 Üρχισε αλληλογραφßα με τον πατÝρα της ψυχανÜλυσης Σßγκμουντ Φρüιντ, üπου διακρßνεται ο αμοιβαßος θαυμασμüς του ενüς για τον Üλλο (ο Φρüιντ γρÜφει σ' Ýνα γρÜμμα προς τον ΡολλÜν: "Το üτι μου επιτρÜπηκε ν' ανταλλÜξω χαιρετισμοýς μ' εσÜς θα παραμεßνει μια ευχÜριστη ανÜμνηση ως το τÝλος της ζωÞς μου"). Μες απ' αυτÞ την αλληλογραφßα ο Φρüιντ γνþρισε την Ýννοια του "ωκεανικοý αισθÞματος" που 'χεν αναπτýξει ο ΡολλÜν μÝσα απü τη μελÝτη του ανατολικοý μυστικισμοý. Ο Φρüιντ Üρχισε το επüμενο βιβλßο του, το Ο πολιτισμüς πηγÞ δυσφορßας (1929) με μια συζÞτηση γýρω απü τη φýση αυτοý του αισθÞματος, που το αναφÝρει πως εßχε σημειþσει απü Ýναν ανþνυμο "φßλο". Αυτüς ο φßλος Þταν ο ΡολλÜν, που παρÝμεινε μßα σημαντικÞ επßδραση πÜνω στο Ýργο του πατÝρα της ψυχανÜλυσης, συνεχßζοντας την αλληλογραφßα μαζß του μÝχρι το θÜνατο του Φρüιντ το 1939.
     ΜÝγας δραματουργüς, μυθιστοριογρÜφος, δοκιμιογρÜφος, ιστορικüς τÝχνης και μυστικιστÞς που τιμÞθηκε με το Νüμπελ Λογοτεχνßας το 1915 ως αφιÝρωμα στον ιδεαλισμü. τη λογοτεχνικÞ του παραγωγÞ και στη συμπÜθεια και την αγÜπη για την αλÞθεια που Ýχει περιγρÜψει διαφορετικοýς τýπους ανθρþπων». ΥπÞρξε κορυφαßος υποστηρικτÞς του ΣτÜλιν στη Γαλλßα κι εßναι επßσης γνωστüς για την αλληλογραφßα του και την επιρροÞ του στον Σßγκμουντ Φρüιντ. ΓεννÞθηκε στο Clamecy του Nièvre σε μια οικογÝνεια που 'χε στη γενεαλογßα της τüσο πλοýσιους κατοßκους της πüλης üσο κι αγρüτες. ΓρÜφοντας εσωτερικÜ στο Voyage intérieur του (1942), βλÝπει τον εαυτü του ως εκπρüσωπο ενüς "εßδους αντßκα". Θα 'βαζε αυτοýς τους προγüνους στο Colas Breugnon (1919).
     ¸γινε δεκτüς στην École normale supérieure το 1886, σποýδασε αρχικÜ φιλοσοφßα, αλλÜ η ανεξαρτησßα του πνεýματος τον οδÞγησε να την εγκαταλεßψει για να μην υποταχθεß στη κυρßαρχη ιδεολογßα. ¸λαβε το πτυχßο του στην ιστορßα το 1889 και πÝρασε 2 χρüνια στη Ρþμη, üπου η συνÜντησÞ του με τη Malwida von Meysenbug -που Þτανε φßλη του Νßτσε και του ΒÜγκνερ- κι η ανακÜλυψη των ιταλικþν αριστουργημÜτων Þταν καθοριστικÞ για την ανÜπτυξη της σκÝψης του. ¼ταν επÝστρεψε στη Γαλλßα το 1895, Ýλαβε το διδακτορικü του δßπλωμα με τη διατριβÞ Les origines du théâtre lyrique moderne. Histoire de l’opéra en Europe avant Lulli et Scarlatti. Για τις επüμενες 2 10ετßες, δßδαξε σε διÜφορα λýκεια στο Παρßσι πριν διευθýνει τη νεοσýστατη μουσικÞ σχολÞ της École des Hautes Études Sociales απü το 1902 ως το 1911. Το 1903 διορßστηκε στη 1η Ýδρα μουσικÞς ιστορßας στη Σορβüννη. διηýθυνε για λßγο το 1911 το μουσικü τμÞμα στο Γαλλικü Ινστιτοýτο Φλωρεντßας.



     Το 1ο του βιβλßο εκδüθηκε το 1902, üταν Þταν 36 ετþν. Μες απü την υπερÜσπιση του λαúκοý θεÜτρου, συνÝβαλε σημαντικÜ στον εκδημοκρατισμü του. Ως ανθρωπιστÞς, αγκÜλιασε το Ýργο των φιλοσüφων της Ινδßας (Συνομιλßες με τον ΡαμπιντρανÜθ Ταγκüρ και τον ΜαχÜτμα ΓκÜντι). ΕπηρεÜστηκε Ýντονα απü τη φιλοσοφßα Vedanta της Ινδßας, κυρßως μÝσω των Ýργων του Swami Vivekananda. Απαιτητικüς, αλλÜ συνεσταλμÝνος νÝος, δεν του Üρεσε η διδασκαλßα. Δεν Þταν αδιÜφορος για τη νεολαßα: ο Ζαν-Κριστüφ, ο ΟλιβιÝ κι οι φßλοι τους, οι Þρωες των μυθιστορημÜτων του, εßναι νÝοι Üνθρωποι. ΑλλÜ με πρüσωπα της πραγματικÞς ζωÞς, νÝους καθþς κι ενÞλικες, ο ΡολλÜν διατηροýσε μüνο μια μακρινÞ σχÝση. ¹τανε πρωτßστως συγγραφÝας. Με τη βεβαιüτητα üτι η λογοτεχνßα θα του παρεßχε Ýνα μÝτριο εισüδημα, παραιτÞθηκε απü το πανεπιστÞμιο το 1912.
     ¹ταν Ýνας ισüβιος ειρηνιστÞς, Ýνας απü τους λßγους σημαντικοýς ΓÜλλους συγγραφεßς που διατÞρησε τις ειρηνιστικÝς διεθνιστικÝς αξßες του και μετακüμισε στην Ελβετßα. ΔιαμαρτυρÞθηκε για τον Α' Παγκ. Πüλ. στο Au-dessus de la mêlée (1915), Above the Battle (ΣικÜγο, 1916). Το 1924, το βιβλßο του για τον ΓκÜντι συνÝβαλε στη φÞμη του Ινδοý μη βßαιου ηγÝτη κι οι 2 Üντρες συναντÞθηκαν το 1931. ¹τανε χορτοφÜγος. Τον ΜÜη του 1922 παρακολοýθησε το ΔιεθνÝς ΣυνÝδριο Προοδευτικþν Καλλιτεχνþν κι υπÝγραψε την «ΙδρυτικÞ ΔιακÞρυξη της ¸νωσης Προοδευτικþν Διεθνþν Καλλιτεχνþν». Το 1928 με τον Οýγγρο μελετητÞ, φιλüσοφο και πειραματιστÞ της φυσικÞς διαβßωσης Edmund Bordeaux Szekely ßδρυσαν τη ΔιεθνÞ ΒιογενικÞ Εταιρεßα για να προωθÞσουν και να επεκτεßνουν τις ιδÝες τους για την ενοποßηση του νου, του σþματος και του πνεýματος. Το 1932 Þταν απü τα πρþτα μÝλη της Παγκüσμιας ΕπιτροπÞς κατÜ του ΠολÝμου και του Φασισμοý, που οργανþθηκε απü τον Willi Münzenberg. ΕπÝκρινε τον Ýλεγχο που ανÝλαβε ο Münzenberg επß της επιτροπÞς κι Þτανε κατÜ της Ýδρας του στο Βερολßνο.


                                       Το σπßτι του

     Μετακüμισε στο Villeneuve, στις üχθες της λßμνης της Γενεýης για να αφοσιωθεß στη συγγραφÞ. Η ζωÞ του διακοπτüταν απü προβλÞματα υγεßας κι απü ταξßδια σ' εκθÝσεις τÝχνης. Η επßσκεψÞ του στη Μüσχα (1935), μετÜ απü πρüσκληση του Γκüρκι, Þταν μια ευκαιρßα να γνωρßσει τον ΙωσÞφ ΣτÜλιν, τον οποßο θεωροýσε τον μεγαλýτερο Üνθρωπο της εποχÞς του. ΥπηρÝτησε ανεπßσημα ως πρεσβευτÞς των ΓÜλλων καλλιτεχνþν στη ΣοβιετικÞ ¸νωση. Αν και θαýμαζε τον ΣτÜλιν, προσπÜθησε να παρÝμβει ενÜντια στις διþξεις των φßλων του. ΠροσπÜθησε να συζητÞσει τις ανησυχßες του μαζß του και συμμετεßχε στην εκστρατεßα για την απελευθÝρωση του ακτιβιστÞ και συγγραφÝα της ΑριστερÞς Αντιπολßτευσης Βßκτορ Σερζ κι Ýγραψε στον ΣτÜλιν ζητþντας επιεßκεια για τον ΝικολÜι ΜπουχÜριν. Στη διÜρκεια της φυλÜκισης του Σερζ (1933–1936), ο ΡολλÜν εßχε συμφωνÞσει να χειρßζεται τις δημοσιεýσεις των γραπτþν του στη Γαλλßα, παρÜ τις πολιτικÝς τους διαφωνßες. Το 1937 επÝστρεψε για να ζÞσει στο Vézelay, που, το 1940, καταλÞφθηκε απü τους Γερμανοýς. Στη διÜρκεια της κατοχÞς απομονþθηκε σε απüλυτη μοναξιÜ. Χωρßς να σταματÞσει ποτÝ το Ýργο του, το 1940, τελεßωσε τα απομνημονεýματÜ του. ¸βαλε επßσης τις τελευταßες πινελιÝς στη μουσικÞ του Ýρευνα για τη ζωÞ του Λοýντβιχ φον Μπετüβεν. Λßγο πριν απü το θÜνατü του, Ýγραψε το Péguy (1944), που εξετÜζει τη θρησκεßα και τον σοσιαλισμü μες απü το πλαßσιο των αναμνÞσεþν του.
     Το 1921, ο στενüς του φßλος, ο Αυστριακüς συγγραφÝας Stefan Zweig δημοσßευσε τη βιογραφßα του (στα αγγλικÜ Romain Rolland: The Man and His Works). Ο ΤσβÜιχ θαýμαζε βαθιÜ τον ΡολλÜν, τον οποßο κÜποτε περιÝγραψε ως "ηθικÞ συνεßδηση της Ευρþπης", στα χρüνια της αναταραχÞς και του πολÝμου στην Ευρþπη. Ο Zweig Ýγραψε εκτενþς για τη φιλßα του με τον Rolland στην αυτοβιογραφßα του (στα αγγλικÜ The World of Yesterday), συζητþντας, για παρÜδειγμα, τις αποτυχημÝνες προσπÜθειÝς τους να οργανþσουν Ýνα συνÝδριο αντιπολεμικþν διανοουμÝνων κι απü τα δýο αντιμαχüμενα στρατüπεδα στην ουδÝτερη Ελβετßα. Ο Βßκτορ Σερζ εκτιμοýσε τις παρεμβÜσεις του ΡολλÜν εκ μÝρους του, αλλÜ τελικÜ απογοητεýτηκε βαθιÜ απü την Üρνηση του ΡολλÜν να Ýρθει σε ρÞξη δημüσια με τον ΣτÜλιν και το καταπιεστικü σοβιετικü καθεστþς. Το λÞμμα για τις 4 ΜαÀου 1945, λßγες εβδομÜδες μετÜ το θÜνατο του ΡολλÜν, στο Serge's Notebooks: 1936-1947 σημειþνει με οξýτητα: "Σε ηλικßα 70 ετþν, ο συγγραφÝας του Jean-Christophe επÝτρεψε στον εαυτü του να καλυφθεß με το αßμα που χýθηκε απü μια τυραννßα της οποßας Þτανε πιστüς θαυμαστÞς".



     Η προσÝγγιση του ΡολλÜν εßναι, ωστüσο, πιο επιθετικÞ απü το ποιητικü üραμα του Pottecher για το θÝατρο ως υποκατÜστατο της κοινωνικÞς θρησκεßας που φÝρνει ενüτητα στο Ýθνος. Εκεß κατηγορεß την αστικÞ τÜξη για την οικειοποßηση του θεÜτρου, προκαλþντας τη παρακμÞ και τις καταστροφικÝς συνÝπειες της ιδεολογικÞς κυριαρχßας της. Προτεßνοντας Ýνα κατÜλληλο ρεπερτüριο για το λαúκü του θÝατρο απορρßπτει το κλασσικü δρÜμα με τη πεποßθηση üτι εßναι εßτε πολý δýσκολο εßτε πολý στατικü για να ενδιαφÝρει τις μÜζες. Βασιζüμενος στις ιδÝες του Jean-Jacques Rousseau, προτεßνει αντ' αυτοý Ýνα επικü ιστορικü θÝατρο χαρÜς, δýναμης κι ευφυÀας, που θα υπενθυμßζει στο λαü την επαναστατικÞ του κληρονομιÜ και θα αναζωογονεß τις δυνÜμεις που εργÜζονται για μια νÝα κοινωνßα» (κατÜ τα λüγια του Bradby και McCormick, παραθÝτοντας τον ΡολλÜν). Ο οποßος πßστευε üτι οι Üνθρωποι θα βελτιþνονταν βλÝποντας ηρωικÝς εικüνες του παρελθüντος τους. Η επιρροÞ του Rousseau μπορεß να ανιχνευθεß στην αντßληψη του ΡολλÜν για το θÝατρο ως γιορτÞ, μια Ýμφαση που αποκαλýπτει μια θεμελιþδη αντιθεατρικÞ προκατÜληψη: "Το θÝατρο υποθÝτει ζωÝς φτωχÝς και ταραγμÝνες, Ýνα λαü που ψÜχνει στα üνειρÜ του Ýνα καταφýγιο απü τη σκÝψη. πιο ευτυχισμÝνοι κι ελεýθεροι δεν πρÝπει να πεινÜμε για θÝατρο [...] ¸νας λαüς που εßναι χαροýμενος και ελεýθερος Ýχει περισσüτερο ανÜγκη απü γλÝντια παρÜ απü θÝατρα· θα βλÝπει πÜντα απü μüνος του το ωραιüτερο θÝαμα".



     Τα δρÜματα του Rolland Ýχουν ανÝβει απü μερικοýς απü τους πιο σημαντικοýς θεατρικοýς σκηνοθÝτες του 20οý αι. συμπεριλαμβανομÝνων των Max Reinhardt κι Erwin Piscator. Ο Piscator σκηνοθÝτησε τη παγκüσμια πρεμιÝρα του ειρηνιστικοý δρÜματος του Rolland, The Time Will Come (Le Temps viendra, που γρÜφτηκε το 1903) στο Central-Theatre του Βερολßνου, το οποßο Üνοιξε στις 17 Νοεμβρßου 1922 με μουσικÞ του K. Pringsheim και σκηνικü σχÝδιο των O. Schmalhausen και M. Meier. Το Ýργο πραγματεýεται τις συνδÝσεις μεταξý ιμπεριαλισμοý και καπιταλισμοý, τη μεταχεßριση των εχθρþν αμÜχων και τη χρÞση στρατοπÝδων συγκÝντρωσης, τα οποßα δραματοποιοýνται üλα μÝσω ενüς επεισοδßου στον πüλεμο των Μπüερ. Ο ΠισκÜτορ περιÝγραψε την αντιμετþπισÞ του στο Ýργο ως "εντελþς φυσιοκρατικÞ", με την οποßα επιδßωξε να πετýχει τον μεγαλýτερο δυνατü ρεαλισμü στην υποκριτικÞ και τη διακüσμηση. ΠαρÜ το υπερβολικÜ ρητορικü ýφος του Ýργου, η παραγωγÞ αξιολογÞθηκε θετικÜ. Το πιο διÜσημο μυθιστüρημα του Rolland εßναι η 10-τüμη ακολουθßα μυθιστορημÜτων Jean Christophe (1904-12), που συγκεντρþνει τα ενδιαφÝροντα κι τα ιδανικÜ του στην ιστορßα μιας γερμανικÞς μουσικÞς ιδιοφυÀας που κÜνει τη Γαλλßα δεýτερο σπßτι του και γßνεται üχημα για τις απüψεις του για μουσικÞ, κοινωνικÜ θÝματα και κατανüηση μεταξý των εθνþν. ¢λλα μυθιστορÞματÜ του εßναι τα Colas Breugnon (1919), Clérambault (1920), Pierre et Luce (1920) και το δεýτερο roman-fleuve του, το 7 τüμο L'âme enchantée (1922–1933). ¸γινε καθηγητÞς ιστορßας στο Lycée Henri IV, στη συνÝχεια στο Lycée Louis le Grand, και μÝλος της École française de Rome, κατüπιν καθηγητÞς της Ιστορßας της ΜουσικÞς στη Σορβüννη και καθηγητÞς Ιστορßας στην École Normale Supérieure.



     Το 1899 ο Rolland ξεκßνησε μια ογκþδη αλληλογραφßα με τον Γερμανü συνθÝτη Richard Strauss (η αγγλικÞ μετÜφραση, που επιμελÞθηκε ο Rollo Myers, Ýχει 239 σελßδες, συμπεριλαμβανομÝνων κι ορισμÝνων εγγραφþν ημερολογßου). Εκεßνη την εποχÞ, ο ΣτρÜους Þταν διÜσημος μαÝστρος Ýργων των ΒÜγκνερ, Λιστ, Μüτσαρτ και δικþν του ποιημÜτων. Το 1905, ο ΣτρÜους εßχε ολοκληρþσει την üπερα του Σαλþμη, βασισμÝνη στο Ýργο στßχων του ¼σκαρ ΟυÜιλντ, που αρχικÜ γρÜφτηκε στα γαλλικÜ. Ο ΣτρÜους βÜσισε την εκδοχÞ της στη γερμανικÞ μετÜφραση του ΧÝντβιχ ΛÜχμαν που εßχε δει να εκτελεßται στο Βερολßνο το 1902. Σεβüμενος τον ΟυÜιλντ, ο ΣτρÜους Þθελε να δημιουργÞσει μια παρÜλληλη γαλλικÞ εκδοχÞ, þστε να εßναι üσο το δυνατüν πιο κοντÜ στο αρχικü κεßμενο του ΟυÜιλντ κι Ýγραψε στον Rolland ζητþντας τη βοÞθειÜ του σε αυτü το Ýργο. Ο Rolland Þταν αρχικÜ απρüθυμος, αλλÜ ακολοýθησε μια μακρÜ ανταλλαγÞ, που καταλÜμβανε 50 σελßδες της Ýκδοσης Myers και στο τÝλος ο Rolland Ýκανε 191 προτÜσεις για τη βελτßωση του λιμπρÝτου Strauss/Wilde. Η γαλλικÞ εκδοχÞ της Salome που προÝκυψε Ýλαβε τη πρþτη της παρÜσταση στο Παρßσι το 1907, δýο χρüνια μετÜ τη γερμανικÞ πρεμιÝρα. Στη συνÝχεια, τα γρÜμματα του Rolland συζητοýσαν τακτικÜ τις üπερες του Strauss, συμπεριλαμβανομÝνης της περιστασιακÞς κριτικÞς στον λιμπρετßστα του Strauss, Hugo von Hoffmannsthal: "ΛυπÜμαι μüνο που ο μεγÜλος συγγραφÝας που σου δßνει τüσο λαμπρÜ λιμπρÝτα πολý συχνÜ στερεßται την αßσθηση του θεÜτρου".
     Ο Rolland Þταν ειρηνιστÞς και συμφþνησε με τον Strauss üταν ο τελευταßος αρνÞθηκε να υπογρÜψει το ΜανιφÝστο των Γερμανþν καλλιτεχνþν και διανοουμÝνων που υποστÞριζαν τον γερμανικü ρüλο στον Α' Παγκ. Πüλ. Ο Rolland σημεßωσε την απÜντηση του Strauss στο ημερολüγιü του για τον Οκτþβρη του 1914: "Οι δηλþσεις για τον πüλεμο και τη πολιτικÞ δεν αρμüζουνε σ' Ýνα καλλιτÝχνη, που πρÝπει να δþσει τη προσοχÞ του στις δημιουργßες του και στα Ýργα του." (Myers σελ. 160)



     Το 1923 ξεκßνησε αλληλογραφßα με τον ψυχαναλυτÞ Sigmund Freud, üπου διαπßστωσε üτι ο θαυμασμüς που Ýδειξε για τον Φρüιντ ανταποκρινüταν εξßσου (ο Φρüυντ διακηρýσσει σε μια επιστολÞ του: "¼τι μου επÝτρεψαν να ανταλλÜξω Ýνα χαιρετισμü μαζß σου θα μεßνει μια χαροýμενη ανÜμνηση μÝχρι το τÝλος των ημερþν μου".). ΑυτÞ η αλληλογραφßα εισÞγαγε τον Φρüιντ στην Ýννοια του "ωκεÜνιου συναισθÞματος" που εßχε αναπτýξει ο Rolland μÝσω της μελÝτης του για τον ανατολικü μυστικισμü. Ο Φρüιντ Üνοιξε το επüμενο βιβλßο του Πολιτισμüς και οι δυσαρÝσκειες του (1929) με μια συζÞτηση για τη φýση αυτοý του συναισθÞματος, το οποßο ανÝφερε üτι του εßχε σημειþσει Ýνας ανþνυμος φßλος. Αυτüς ο φßλος Þταν ο Rolland. Ο Rolland θα παραμεßνει μια σημαντικÞ επιρροÞ στο Ýργο του Freud, συνεχßζοντας την αλληλογραφßα τους μÝχρι το θÜνατο του Freud το 1939.

ΡΗΤΑ

"Για την ελεýθερη σκÝψη υπÜρχει κÜτι ακüμα πιο αφüρητο στα üσα υποφÝρουν τα ζþα απü τα üσα υποφÝρουν οι Üνθρωποι. Γιατß με τους δεýτερους εßναι τουλÜχιστον παραδεκτü üτι το να υποφÝρουν εßναι κÜτι το κακü και üτι το πρüσωπο που το προκαλεß εßναι εγκληματßας. ΑλλÜ χιλιÜδες ζþα σφÜζονται χωρßς λüγο κÜθε μÝρα χωρßς υποψßα τýψεων. Αν κÜποιος αναφερüταν σε αυτÞ την κατÜσταση, θα σκεφτüμαστε üτι εßναι γελοßος. Και αυτü εßναι το ασυγχþρητο Ýγκλημα. Αυτü και μüνο θα αρκοýσε για να δικαιολογÞσει üλα τα βÜσανα των ανθρþπων. ΦωνÜζει για εκδßκηση πÜνω στο ανθρþπινο γÝνος." (Ζαν Κριστüφ)
"Αν υπÜρχει Ýνας τüπος πÜνω στη Γη üπου üλα τα üνειρα του ανθρþπινου γÝνους Ýχουν βρει Ýνα σπßτι απü τις πρþτες Þδη ημÝρες που ο Üνθρωπος Üρχισε το υπαρξιακü του üνειρο, αυτü εßναι η Ινδßα... Για πÜνω απü τριÜντα αιþνες, το δÝνδρο του ορÜματος με üλες τις χιλιÜδες των κλαδιþν του... ...Ýχει φυτρþσει σε αυτÞ τη γη, την καιüμενη μÞτρα των θεþν. Και αυτοανανεþνεται ακοýραστα χωρßς να δεßχνει σημÜδια φθορÜς." [20] (Η ζωÞ του Ραμακρßσνα)
"Το αληθινü βενταντικü πνεýμα δεν αρχßζει με Ýνα σýστημα προκατασκευασμÝνων ιδεþν. ΚατÝχει απüλυτη ελευθερßα και απαρÜμιλλο θÜρρος ανÜμεσα στις θρησκεßες ως προς τα δεδομÝνα και τις ποικßλες υποθÝσεις που Ýχει διατυπþσει για τον συντονισμü τους. Μη Ýχοντας παρεμποδιστεß απü μßα τÜξη ιερατεßου, ο κÜθε Üνθρωπος Þταν εντελþς ελεýθερος να αναζητÞσει οπουδÞποτε Þθελε για την πνευματικÞ εξÞγηση του θεÜματος του Σýμπαντος." (Η ζωÞ του ΒιβεκανÜντα)
"-ΥπÜρχουν μερικοß νεκροß που εßναι πιο ζωντανοß απü τους ζωντανοýς. -`Οχι, üχι! Θα Þταν σωστüτερο να πεις üτι υπÜρχουν μερικοß ζωντανοß που εßναι πιο νεκροß απü τους νεκροýς. -Πιθανüν. Σε κÜθε περßπτωση υπÜρχουν παλαιÜ πρÜγματα που εßναι ακüμα νÝα. -Τüτε, αν εßναι ακüμα νÝα, μποροýμε να τα ανακαλýψουμε για τον εαυτü μας... ΑλλÜ δεν το πιστεýω. Αυτü που υπÞρξε καλü κÜποτε, δεν εßναι ποτÝ καλü και πÜλι." (Ζαν Κριστüφ).



"Αυτοß üλοι οι νεαροß εκατομμυριοýχοι Þταν αναρχικοß, φυσικÜ: üταν Ýνας Üνθρωπος κατÝχει τα πÜντα, αποτελεß την υπÝρτατη πολυτÝλεια γι' αυτüν να αρνηθεß την κοινωνßα, επειδÞ με τον τρüπο αυτü μπορεß να αποφýγει τις ευθýνες του απÝναντß της." (Ζαν Κριστüφ)
Εßναι αδýνατη η συζÞτηση με κÜποιον που προσποιεßται πως δεν ψÜχνει την αλÞθεια αλλÜ τη κατÝχει Þδη.
Ευτυχßα εßναι να ξÝρεις τα üριÜ σου και να σου αρÝσουν.
Βρßσκω τον πüλεμο αποκρουστικü, αλλÜ αυτοß που τον εγκωμιÜζουν χωρßς να συμμετÝχουν σ’ αυτüν, εßναι ακüμα περισσüτερο.
¹ρωας εßναι αυτüς που κÜνει ü,τι μπορεß.
Μοιρολατρßα εßναι η δικαιολογßα των ψυχþν που δεν Ýχουν θÝληση.
ΤελικÜ Ýμαθα τι ξεχωρßζει τον Üνθρωπο απü τα ζþα: οικονομικÜ προβλÞματα.
¸να ελÜττωμα ομολογημÝνο και Þδη αναγνωρισμÝνο εßναι κατÜ το μισü διορθωμÝνο.
Η ευημερßα δεν φÝρνει χαρÜ και δεν γοητεýει παρÜ μüνον εκεßνους για τους οποßους εßναι καινοýρια.
Ο ασßγαστος πüθος για μια νÝα ζωÞ, για περισσüτερη δικαιοσýνη και για ανθρωπιÜ, ποτÝ δεν θα καταπνßγει. Χßλιες φορÝς κι αν συντριφτεß, θα ξαναγεννηθεß απü τις φλüγες, χßλιες και μßα.
¼που υπÜρχει ο θÜνατος, εκεß δεν υπÜρχει καθüλου τÝχνη. ΤÝχνη εßναι η ζωÞ.
ΣÞμερα, η αλÞθεια εκφρÜζεται καλýτερα απ' τους ανθρþπους της επιστÞμης. Αυτοß εßναι οι μεγÜλοι ποιητÝς.


ΕΡΓΑ

Amour d'enfants (Παιδικοß Ýρωτες, 1888)
Les Baglioni (Οι Μπαλιüνι, 1891), ανÝκδοτο μÝχρι τον θÜνατο του ΡολλÜν
Empédocle (ΕμπεδοκλÞς, 1891), ανÝκδοτο μÝχρι τον θÜνατο του ΡολλÜν
Orsino (1891), ανÝκδοτο μÝχρι τον θÜνατο του ΡολλÜν
Le Dernier Procès de Louis Berquin (Η τελευταßα δßκη του Λουß ΜπερκÝν, 1892)
Les Origines du théâtre lyrique moderne (Οι απαρχÝς του σýγχρονου λυρικοý θεÜτρου, 1895), εμπεριστατωμÝνη πραγματεßα βραβευμÝνη απü τη ΓαλλικÞ Ακαδημßα
Histoire de l'opéra avant Lully et Scarlatti (Ιστορßα της üπερας στην Ευρþπη προ των Λοýλλυ και ΣκαρλÜττι, 1895), ΔιατριβÞ για το διδακτορικü του της φιλολογßας
Cur ars picturae apud Italos XVI saeculi deciderit (Γιατß παρÞκμασε η ζωγραφικÞ των Ιταλþν τον 16ο αιþνα, 1895)
Saint-Louis (¢γιος Λουδοβßκος, 1897)
Aërt (1897), ιστορικü-φιλοσοφικü δρÜμα
Les Loups (Οι λýκοι, 1898), ιστορικü-φιλοσοφικü δρÜμα
Le Triomphe de la raison (Ο θρßαμβος της λογικÞς, 1899), ιστορικü-φιλοσοφικü δρÜμα
Georges Danton ( Ζωρζ Νταντüν, 1899), ιστορικü-φιλοσοφικü δρÜμα
Le Poison idéaliste (Το ιδεαλιστικü δηλητÞριο, 1900)
Les Fêtes de Beethoven à Mayence (Οι γιορτÝς του Μπετüβεν στο ΜÜιντς, 1901)
Le Quatorze Juillet (Η ΔεκÜτη ΤετÜρτη Ιουλßου, 1902), ιστορικü-φιλοσοφικü δρÜμα
Jean-François Millet (Ζαν ΦρανσουÜ ΜιγÝ, 1902)
Vie de Beethoven (Η ζωÞ του Μπετüβεν, 1903)
Le temps viendra (Θα Ýρθει η þρα, 1903), δρÜμα
Le Théâtre du peuple (Το ΘÝατρο του λαοý, 1903), δοκßμιο για τον εκδημοκρατισμü της τÝχνης του θεÜτρου
La Montespan ( Η ΜοντεσπÜν, 1904), ιστορικü-φιλοσοφικü δρÜμα
Jean-Christophe (Ζαν Κριστüφ, 1904 - 1912), δεκÜτομο μυθιστüρημα διαιροýμενο σε τρεις "σειρÝς": Jean-Christophe, Jean-Christophe à Paris, και Fin du voyage μτφ. Γ.ΠρÜτσικας (εκδ. "Γκοβüστης")



Α. Jean-Christophe
1. L'Aube (Η ΑυγÞ, 1904)
2. Le Matin (Το πρωß, 1904)
3. L'Adolescent (Ο Ýφηβος, 1904)
4. La Révolte (Η εξÝγερση, 1905)
Β. Jean-Christophe à Paris
1. La Foire sur la place (Το πανηγýρι στην πλατεßα, 1908)
2. Antoinette (ΑντουανÝτα, 1908)
3. Dans la maison (ΜÝσα στο σπßτι, 1908)
Γ. Fin du voyage
1. Les Amies (Οι φßλες, 1910)
2. Le Buisson ardent (Η φλεγομÝνη βÜτος, 1910)
3. La Nouvelle Journée (Η νÝα ημÝρα, 1912)
Vie de Michel-Ange (Η ζωÞ του ΜιχαÞλ ΑγγÝλου, 1907)
Musiciens d'aujourd'hui (Σýγχρονοι μουσικοß, 1908)
Musiciens d'autrefois (Μουσικοß του παρελθüντος, 1908)
Haendel (Χαßντελ, 1910)
La Vie de Tolstoï (Η ζωÞ του Τολστüι, 1911)
L'Humble Vie héroïque (Η ταπεινÞ ζωÞ του Þρωα, 1912)
Au-dessus de la mêlée (ΠÜνω απü τη μÜχη, 1915), πασιφιστικü μανιφÝστο
Salut à la révolution russe (Χαιρετισμüς στη ΡωσικÞ ΕπανÜσταση, 1917)
Pour l'internationale de l'Esprit (Για την ΔιεθνÞ του Πνεýματος, 1918)
L'Âge de la haine (Η εποχÞ του μßσους, 1918)



Colas Breugnon (ΚολÜ Μπρενιüν, 1919), μια ιστορßα απü τη Βουργουνδßα
—μτφ. ΚοσμÜς Πολßτης (εκδ. "Κραναüς")
Liluli (1919), θεατρικü Ýργο
Déclaration de l'indépendance de l'Esprit (ΔιακÞρυξη της ανεξαρτησßας του πνεýματος, 1919)
Les Précurseurs (Οι πρüδρομοι, 1919)
Clérambault (1920), αντιμιλιταριστικü μυθιστüρημα
Pierre et Luce(1920), μυθιστüρημα
Pages choisies (ΕπιλεγμÝνες σελßδες, 1921)
La Révolte des machines (Η επανÜσταση των μηχανþν, 1921)
L'Âme enchantée (Η μαγεμÝνη ψυχÞ, 1922-1933), μυθιστüρημα
—μτφ. Νικηφüρος ΒρεττÜκος (εκδ. "Σýψα")
1. Annette et Sylvie (ΑννÝτα και Σýλβια, 1922)
2.L'Été (Το καλοκαßρι, 1924)
3. Mère et fils (ΜητÝρα και γιος, 1927)
4. L'Annonciatrice (Η Ευαγγελßστρια, 1933)
Les Vaincus (Οι νικημÝνοι, 1922)
Mahatma Gandhi (1924)
Le Jeu de l'amour et de la mort (Το παιχνßδι του Ýρωτα και του θανÜτου, 1925) - μτφ. ΤÜκης ΜπÜρλας - εκδ. Γκοβüστης χ.χ
Pâques fleuries (ΚυριακÞ των ΒαÀων, 1926)
Léonides (1928)


                                     Η Τελευταßα Κατοικßα

De l'Héroïque à l'Appassionata (Απü την Eroica στην Appassionata, 1928)
Essai sur la mystique de l'action (ΜελÝτη του μυστικισμοý της δρÜσης, 1929)
L'Inde vivante (Η ζωντανÞ Ινδßα, 1929), δοκßμια
Vie de Ramakrishna (Η ζωÞ του Ραμακρßσνα, 1929), δοκßμια
Vie de Vivekananda (Η ζωÞ του ΒιβεκανÜντα, 1930), δοκßμια
L'Évangile universel (Το παγκüσμιο ΕυαγγÝλιο, 1930), δοκßμια
Goethe et Beethoven (Γκαßτε και Μπετüβεν , 1930), δοκßμια
Quinze Ans de combat (ΔεκαπÝντε χρüνια μÜχης, 1935)
Compagnons de route (Συνοδοιπüροι, 1936)
Le Chant de la Résurrection (Το Τραγοýδι της ΑνÜστασης)
Valmy (Βαλμý, 1938)
Les Pages immortelles de J.-J.Rousseau (Οι αθÜνατες σελßδες του Ζαν Ζακ Ρουσσþ, 1938)
Robespierre (ΡοβεσπιÝρος, 1939), ιστορικü-φιλοσοφικü δρÜμα
Le Voyage intérieur (Το εσωτερικü ταξßδι, 1942)
La Cathédrale interrompue (Ο ημιτελÞς Καθεδρικüς)
1. La Neuvième Symphonie (Η ΕνÜτη Συμφωνßα, 1943)
2. Les Derniers Quatuors (Τα τελευταßα κουαρτÝτα, 1943)
3. Finita Comœdia (Η κωμωδßα τÝλειωσε, 1945, μεταθαν.)
Péguy (Πεγκý, 1945, μεταθαν.)


========================


                               To XÜραμα  (L' Aube)

       (σκüρπια αποσπ. απü το 1ο βιβλßο του, Ζαν Κριστüφ)

Η αηδßα που του προκÜλεσαν οι παλιÝς συνθÝσεις του, ποý 'χαν γραφτεß χωρßς πÜθος, τον ανÜγκασε με τη συνηθισμÝνη υπερβολÞ του ν' αποφασßσει να μη γρÜψει τßποτα πια αν δεν τον πιÝσει μια βαθιÜ ανÜγκη για να το γρÜψειˑ και, παρατþντας το κυνÞγημα των ιδεþν, ορκßστηκε να παραιτηθεß για πÜντα απ' τη μουσικÞ, αν η δημιουργßα δεν του επιβαλλüταν με κεραυνοýς.
Μιλοýσε Ýτσι, γιατß Þξερε καλÜ πως η καταιγßδα ερχüταν. Ο κεραυνüς πÝφτει üπου θÝλει κι üταν θÝλει. ΥπÜρχουν üμως κορφÝς που τον τραβÜνε. ΚÜποιοι τüποι -κÜποιες ψυχÝς- εßναι εστßες καταιγßδων: τις δημιουργοýν Þ τις τραβÜνε απ' üλα τα σημεßα του ορßζονταˑ και το ßδιο κÜποιοι μÞνες του Ýτους, κÜποιες ηλικßες της ζωÞς, εßναι τüσο κορεσμÝνοι απü ηλεκτρισμü, που οι κεραυνοß ξεσπÜνε πÜνω τους, αν üχι θεληματικÜ, τουλÜχιστον στην þρα που τους περιμÝνεις.
ΟλÜκερο το εßναι τεντþνεται. ΣυχνÜ, μÝρες και νýχτες, η καταιγßδα ετοιμÜζεται. ¸να καυτερü, λευκü νεφÝλωμα σκεπÜζει τον ουρανü. Οýτε πνοÞ. Ο ακßνητος αÝρας κοχλÜζει, φαßνεται να βρÜζει. Η γη σωπαßνει, τσακισμÝνη απü νÜρκη. Το μυαλü βουßζει απü πυρετü: ολÜκερη η φýση περιμÝνει την Ýκρηξη της δýναμης που μαζεýεται, το χτýπημα του σφυριοý που σηκþνεται βαριÜ για να ξαναπÝσει μεμιÜς στο αμüνι των σýγνεφων. ΜεγÜλες, σκοτεινÝς και θερμÝς σκιÝς περνοýνˑ Ýνας πýρινος Üνεμος υψþνεται! τα νεýρα ανατριχιÜζουν σ' üλο το κορμß, σαν φýλα... ¾στερα η σιωπÞ απλþνεται πÜλι. Ο ουρανüς εξακολουθεß να κλωσÜει τον κεραυνü.
ΥπÜρχει σ' αυτÞ την αναμονÞ μια ηδονικÞ αγωνßα. Μ' üλη τη στεναχþρια που σας πιÝζει, νιþθετε να περνÜει στις φλÝβες σας η φωτιÜ που καßει το σýμπαν. Η ψυχÞ μεθυσμÝνη βρÜζει μες στο καμßνι, σαν το σταφýλι στο πατητÞρι. ΧιλιÜδες σπüροι ζωÞς και θανÜτου τη βασανßζουν. Τι θα 'βγει απ' αυτü; Οýτε το ξÝρει. Σαν την γκαστρωμÝνη γυναßκα, σωπαßνει, με το βλÝμμα χαμÝνο μÝσα της, αφουγκρÜζεται üλο ανησυχßα, το σκßρτημα των σπλÜχνων της και σκÝφτεται: "Τι θα γεννηθεß απü μÝνα;"...
ΚÜποτε,η αναμονÞ εßναι μÜταιη. Η καταιγßδα διαλýεται χωρßς να ξεσπÜσει, και ξυπνÜς με το κεφÜλι βαρý, απογοητευμÝνος, νευριασμÝνος, αηδιασμÝνος. Δεν εßναι παρÜ μια αναβολÞ: πÜντα θα ξεσπÜσειˑ αν δεν εßναι σÞμερα, θα 'ναι αýριο üσο πιο πολý θα 'χει αργÞσει, τüσο θα 'ναι πιο ορμητικÞ.
ΝÜτη!... Τα σýννεφα ξεπετÜχτηκαν απ' üλα τα καταφýγια τοý εßναι, μÜζες πυκνÝς, μαυρογÜλαζες, που τις ξεσκßζουν οι φρενιτικοß σπασμοß των αστραπþνˑ προχωροýν με ιλιγγιþδες και βαρý πÝταγμα, κυκλþνοντας τον ορßζοντα της ψυχÞς, κλεßνοντας ξαφνικÜ τα δυο τους φτερÜ πÜνω στον πνιγμÝνο ουρανü και σβÞνοντας το φως. ¿ρα τρÝλας!...
Τα στοιχεßα αγριεμÝνα, ξαπολυμÝνα απ' το κλουβß üπου τα κρατοýν κλεισμÝνα οι Νüμοι που ασφαλßζουν την ισορροπßα του πνεýματος και την ýπαρξη των πραγμÜτων, βασιλεýουν Üμορφα και κολοσσιαßα, μÝσα στη νýχτα της συνεßδησης.
Νιþθεις την αγωνßα. Δεν ποθεßς πια να ζÞσεις. Δεν ποθεßς παρÜ το τÝλος, τον θÜνατο που λυτρþνει...
Και ξαφνικÜ, να η λÜμψη!
Ο Κριστüφ οýρλιαζε απü χαρÜ.
ΧαρÜ, φρÝνιασμα χαρÜς, Þλιος που φωτßζει κÜθε τι που εßναι και θα εßναι, θεßα χαρÜ να δημιουργεßς! Δεν υπÜρχει Üλλη χαρÜ παρÜ στη δημιουργßα. Δεν υπÜρχει ýπαρξη παρÜ για κεßνους που δημιουργοýν. ¼λοι οι Üλλοι εßναι σκιÝς που κυματßζουν πÜνω στη γη, ξÝνοι στη ζωÞ. ¼λες οι χαρÝς στη ζωÞ εßναι χαρÝς δημιουργßας: Ýρωτας, μεγαλοφυÀα, δρÜση - αναλαμπÝς δýναμης που βγαßνουν απ' το ßδιο μοναδικü καμßνι. Ακüμα κι εκεßνοι που δεν μποροýνε να βροýνε θÝση γýρω απü τη μεγÜλη εστßα - οι φιλüδοξοι, οι εγωιστÝς και οι στεßροι ακüλαστοι, πασκßζουν να ζεσταθοýν στις ξεθωριασμÝνες αντιφεγγιÝς της.
Να δημιουργεßς στο πεδßο της σÜρκας Þ στο πεδßο του πνεýματος, εßναι να βγαßνεις απ' τη φυλακÞ του κορμιοý, εßναι να ορμÜς μÝσα στη θýελλα της ζωÞς, εßναι να ´σαι Εκεßνος που Εßναι. Να δημιουργεßς, εßναι να σκοτþνεις το θÜνατο.
Αλßμονο στο Üγονο πλÜσμα που μÝνει μονÜχο και χαμÝνο στη γη, ατενßζοντας το ξεραμÝνο του κορμß και τη νýχτα που εßναι μÝσα του, απ' üπου καμιÜ φλüγα ζωÞς δεν θα ξεπεταχτεß ποτÝ! Αλßμονο στην ψυχÞ που δε νοιþθει τον εαυτü της γüνιμο, βαρý απü ζωÞ κι αγÜπη, σα λουλουδιασμÝνο δÝντρο την Üνοιξη! Ο κüσμος μπορεß να τη γεμßσει με τιμÝς κι ευτυχßες: στεφανþνει Ýνα πτþμα.
¼ταν ο Κριστüφ Üστραφτε απ' την αχτßδα του φωτüς, μια ηλεκτρικÞ εκκÝνωση διαπερνοýσε το κορμß τουˑ Ýτρεμε απü κατÜπληξη. ¹ταν σÜμπως, μÝσα στην απÝραντη θÜλασσα, μÝσα στη βαθιÜ νýχτα, ν' αντßκριζε ξαφνικÜ τη γη. ¹, σÜμπως, περνþντας ανÜμεσα απü πλÞθος, να δεχüταν το τρÜνταγμα δυο βαθιþν ματιþν. ΣυχνÜ, αυτü τýχαινε ýστερα απü þρες κατÜπτωσης, üπου το μυαλü του βολüδερνε, απελπιστικÜ μες στο κενü. Μα πιο συχνÜ ακüμα σε στιγμÝς üπου σκεφτüταν κÜτι Üλλο, μιλþντας με τη μητÝρα του Þ περπατþντας στο δρüμο. Αν βρισκüταν στο δρüμο, η ευπρÝπεια τον εμπüδιζε να εκδηλþσει πÜρα πολý ζωηρÜ τη χαρÜ του. Μα στο σπßτι τßποτα δεν τον συγκρατοýσε πια. Χτυποýσε τα πüδια τουˑ σÜλπιζε μια φανφÜρα θριÜμβου. Η μÜνα του το γνþριζε καλÜ και στο τÝλος εßχε μÜθει τι σÞμαινε αυτü. ¸λεγε στον Κριστüφ πως Ýμοιαζε με κüτα που 'χε γεννÞσει. [...]
[...] Δεν Þταν παρÜ μια αστραπÞˑκÜποτε, ερχüντανε κι Üλλες, η μια πßσω απ' την Üλλη: και καθεμιÜ φþτιζε κι Üλλες γωνιÝς της νýχτας. Μα συνÞθως, η ιδιüτροπη δýναμη, αφοý εßχε εκδηλωθεß μια φορÜ, Ýτσι ξαφνικÜ, εξαφανιζüταν για πολλÝς μÝρες στα μυστηριακÜ της καταφýγια, αφÞνοντας πßσω της μια φωτεινÞ γραμμÞ. [...]
ΞαφνικÜ, üπως ανοßγει Ýνα φρÜγμα, πßσω του, στην αυλÞ, Ýνας καταρρÜκτης νεροý, μια βροχÞ πυκνÞ, πλατιÜ, κÜθετη, κατρακýλησε. Ο ακßνητος αγÝρας αναρρßγησε. Το ξερü και σκληρü χþμα αντÞχησε σαν καμπÜνα. Και το απÝραντο Üρωμα της φλογισμÝνης και θερμÞς σαν Ýνα κτÞνος, γης, η μυρουδιÜ των λουλουδιþν, των φροýτων και της ερωτευμÝνης σÜρκας, υψþθηκε σ' Ýνα σπασμü μανßας και ηδονÞς. Ο Κριστüφ, μÝσ' στη φρεναπÜτη του, τÝντωσε üλο του το εßναι και ρßγησε ως τα σπλÜχνα του. Τρεμοýλιασε... Ο πÝπλος σκßστηκε. ¹ταν Ýνα θÜμπωμα. Μες στη λÜμψη της αστραπÞς, εßδε στο βÜθος της νýχτας, εßδε -Ýγινε θεüς. Ο θεüς μÝσα τουˑ ο θεüς Ýσπαζε το ταβÜνι της κÜμαρας, τους τοßχους του σπιτιοýˑ ο θεüς Ýκανε να τρßζουν τα üρια του üντος· γÝμιζε τον ουρανü, το σýμπαν, το μηδÝν. Ο κüσμος ορμοýσε μÝσα σ' Αυτüν, σαν καταρρÜκτης. Μες στην φρßκη και στην Ýκσταση αυτοý του γκρεμßσματος, ο Κριστüφ Ýπεφτε κι αυτüς παρασυρμÝνος απ' το στρüβιλο που σÜρωνε και σýντριβε σαν Üχερα τους νüμους της φýσης. ¸χανε την ανÜσα, μεθοýσε απ' την πτþση αυτÞ μÝσα στο θεü... Ο θεüς Üβυσσος! Ο θεüς βÜραθρο! Φλüγα τοý εßναι! Θýελλα της ζωÞς! ΤρÝλα να ζεις -Üσκοπα, ξÝφρενα, παρÜλογα- για τη μανßα της ζωÞς!...


 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers