ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÅíäéáöÝñïíôåò 

ÐÜôñïêëïò (Ýóôçóå): Áóìáôá & Éóôïñßåò 4ï ÌÝñïò

     ΣÞμερα το... μενοý Ýχει ελληνικÝς επιτυχßες, που üμως Ýχουνε και μιαν ιστορßα πßσω τους. Δεν υπÜρχει χρονικÞ σειρÜ Þ αλφαβητικÞ, η μüνη σειρÜ που υπÜρχει εßναι αυτÞ που τα 'στησα Ýνα-Ýνα. ΠÜμε λοιπüν...
----------------------------------------------------

Οι Ιστορßες

   1η). ΚÜθεσαι αμÝριμνος και πßνεις το καφεδÜκι σου, τραβÜς αρειμÜνιες τζοýρες απü τη τσιγαριÜ σου, βλÝπεις Ýνα επεισοδιÜκι απü μια καλÞ, δημοφιλÞ σειρÜ, αλλÜ κÜπου λες, να ρßξεις μια ματιÜ στο ΦΜ, μπας κι Ýβαλε λÜικ κανεßς σε καμμιÜ πατÜτα, Þ χλεýασε καμμιÜ μαγκιÜ κι εκεß που διαπιστþνεις, üτι δεν Ýγινε αυτü που φοβÞθηκες και ξεκινÜς να επιστρÝψεις πßσω, Ýνας φßλος πετÜ Ýνα τραγοýδι. Αυτü το τραγοýδι, κουδουνßζει στα αυτιÜ σου μια νοσταλγßα, ορμÜς και βÜζεις Ýνα λÜικ και ξαφνικÜ, δακρýζεις. Γιατß στ' αυτιÜ σου Ýρχεται η φωνÞ του πατÝρα που το σιγοτραγουδοýσε, üταν Þσουνα παιδÜκι, Ýνα τραγοýδι, που ωστüσο δεν εßναι γνωστü. ΑμÝσως λες να τρÝξεις στο Γιουτοýμπι να το ψÜξεις, πεπεισμÝνος Þδη πως θα το βρεις. ΜÜταια üμως, δυστυχþς, προς το παρüν, δεν υπÜρχει. ΑπογοÞτευση! Κι εκεß που λες να κλεßσεις, το μÜτι σου αρπÜζει Ýν Üλλο Üσμα, που δεν το Þξερες, αλλÜ Þξερες το στιχουργü του. Το πατÜς, απü περιÝργεια, και τσουπ, ακοýγεται ο Þχος μιας κλειδωνιÜς, που σου ανοßγει μιαν ιστορßα, Ýτσι απλÜ.
     Πριν ξεκινÞσω να λÝω, πρÝπει να πω πως Üκουγα στο ρÜδιο μικρüς με πολλÞν ευχαρßστηση το στιχουργü-κομφερανσιÝ, γιατß Þταν ευφυÝστατος, εßχε πολý χιοýμορ, εßχε θαυμÜσια φωνÞ και τον απολÜμβανα πραγματικÜ. (Επßσης το βιογραφικü δεν το Ýφτιαξα εγþ, οπüτε δεν φταßω για üτι υπÜρχει εκεß.) Κι Þμουνα κÜτω απü 10 ετþν τüτε.
     ¹ταν Η ΚυριακÞ και το ΠρüγραμμÜ της:
   10-11 τα τραγοýδια της Λýρα (μουσικÞ τßτλων, ΒαγγÝλη Παπαθανασßου "Το Ρολüι" Γιþργος Ρωμανüς) με τραγοýδια του ΝÝου κýματος
   11-12 τα τραγοýδια της Columbia, με τα λαúκÜ της εποχÞς
   12-13 ΝÝα ΤαλÝντα, με το Γιþργο Οικονομßδη
     Μεσολαβοýσανε κÜτι περßεργα που βαριüμουνα, μÝχρι την εκπομπÞ της κυρßας Μαρßας ΔημητρÝα-ΖαχαριουδÜκη, με νÝα απü το θεατρικü χþρο, με συνεντεýξεις ηθοποιþν, σκηνοθετþν κλπ και φυσικÜ με σκηνÝς απü θεατρικÜ που παßζονταν κεßνη την εποχÞ -πρÜμα που περßμενα εξ αρχÞς, εδþ που τα λÝμε, το τι παρÝλασε απü το αυτß μου τüτε, δε λÝγεται...
     Και φυσικÜ μετÜ... η μανßα με τη μπÜλα! Τα ματς τüτε αρχßζανε 2.30-3.00 μ.μ. το πολý. ΕνδÝχεται να μη θυμÜμαι καλÜ το ακριβÝς πρüγραμμα, αλλÜ μÝσες Üκρες Ýτσι περßπου Þτανε και δεν αναφÝρω καν τα πρωινÜ με τη Θεßα ΛÝνα, γιατß τις ΚυριακÝς δεν εßχε Θεßα ΛÝνα (Αντιγüνη ΜεταξÜ), -üταν πÝθανε κεßνη, ανÝλαβαν οι ΛÞδα ΚροντηρÜ κι η ¢ντα Γεωργßου.
     Τþρα πÜμε να γνωρßσουμε τους πρωταγωνιστÝς της ιστορßας, με 1ο το στιχουργü:
     ºσως η μεγαλýτερη προσωπικüτητα του καλλιτεχνικοý κüσμου της χþρας, υπÞρξε ο μεγÜλος Γιþργος Οικονομßδης. ¹ταν ο πιο γνωστüς κονφερανσιÝ (παρουσιαστÞς εκδηλþσεων κι εκπομπþν, διασκεδαστÞς) επßσης ηθοποιüς, τραγουδιστÞς, θεατρικüς συγγραφÝας, σεναριογρÜφος ,στιχουργüς και «κυνηγüς ταλÝντων. ¹ταν ο πρþτος (ßσως κι ο τελευταßος) που συνÝβαλε αποφασιστικÜ στη ποιüτητα του θεÜματος-ακροÜματος. ¸γραψε στßχους σε εκατοντÜδες τραγοýδια απü τα οποßα πÜρα πολλÜ Ýγιναν μεγÜλες επιτυχßες. ΣυνεργÜστηκε σχεδüν με üλους τους μεγÜλους συνθÝτες του ελαφροý τραγουδιοý (Σουγιοýλ, ΜωρÜκης, ΜουζÜκης, Γοýναρης, ΜαρκÝας, ΣπÜθης, ΠλÝσσας, ΖαχÜ, Καπνßσης, Κατσαρüς κλπ) αλλÜ και σχεδüν üλους τους μεγÜλους τραγουδιστÝς της εποχÞς.
     ΓεννÞθηκε στην ΑθÞνα το 1916 κι Þταν το μεγαλýτερο παιδß απü τα 3 του ΣοφοκλÞ και της Μαρßας. Τα Üλλα του αδÝλφια λÝγονταν Νßκος και Νßκη. Σποýδασε νομικÜ αλλÜ γρÞγορα τονε τρÜβηξε η ”παρουσßαση”. ΜυÞθηκε κι «εκπαιδεýτηκε» ως κονφερανσιÝ στη περßφημη «ΜÜντρα» του Αττßκ üπου και κÝρδισε τα πρþτα του χειροκροτÞματα. Ξεκßνησε τις παρουσιÜσεις σε θÝατρα, σε διÜφορα κÝντρα διασκεδÜσεως κι αναψυκτÞρια Þ σε εκδηλþσεις στα τÝλη της 10ετßας του '30ς. Το 1940 Ýγραψε τους στßχους στο τραγοýδι «Στη Ρþμη» (Κορüúδο Μουσολßνι) που üπου ακουγüταν, αναπτÝρωνε το ηθικü üλων των ΕλλÞνων κατÜ τη διÜρκεια του ελληνοúταλικοý πολÝμου (οι στßχοι του δημοσιεýτηκαν στην εφημερßδα «ΒραδυνÞ»). Το τραγοýδι Þταν ιταλικü με τßτλο «Reginella Campagnola (η χωριατοποýλα ΡετζινÝλα) και τη μουσικÞ του την εßχε γρÜψει ο Eldo di Lazzaro.
     ΣυνεργÜστηκε με τον Κþστα ΠρετεντÝρη και μαζß γρÜψανε πληθþρα θεατρικþν επιθεωρÞσεων που γßνανε μεγÜλες επιτυχßες. Στις αρχÝς του 1950 ο Οικονομßδης, εκτüς απü πολý δημοφιλÞς στα βαριετÝ και στις πßστες, Þταν κι ο πιο επιτυχημÝνος και δημοφιλÞς Üνθρωπος του ραδιοφþνου, ο 1ος πραγματικüς σταρ που Ýβγαλε αυτü το μÝσο στην ΕλλÜδα, κυρßως με τα νÝα ταλÝντα του κι üχι μüνο. Ξεκßνησε τις εκπομπÝς του στο ραδιüφωνο (Ε.Ι.Ρ.) και κÜθε ΚυριακÞ στις 12 το μεσημÝρι η φωνÞ του Ýδινε μÝσω της εκπομπÞς του «Χαροýμενα ΤαλÝντα»την ευκαιρßα σε νÝα παιδιÜ με φωνÞ, φιλοδοξßες κι üνειρα να τραγουδÞσουνε μπρος στο κοινü και ν' αναδεßξουν το ταλÝντο τους! Η περßφημη φρÜση του üταν Üνοιγε τις εκπομπÝς του ”Φßλοι μου αγαπημÝνοι, γεια σας και χαρÜ σας", Þταν το σÞμα κατατεθÝν του. Απü τις ραδιοφωνικÝς του εκπομπÝς ανεδεßχθησαν πÜρα πολλοß τραγουδιστÝς üπως η ΝÜνα Μοýσχουρη, ο ΧÜρρυ Κλυνν, η ΤζÝνη ΒÜνου, ο ΠÜνος ΤζανετÞς, ο ΓιÜννης ΒογιατζÞς, ο Κþστας ΧατζÞς, η Πüπη ΑστεριÜδη, ακüμα κι η Καßτη ΓαρμπÞ με τη ΛιÜνα τüτε, που συμμετεßχαν ως «ΑδερφÝς ΓαρμπÞ». Αναδεßχθηκε ο πιο δημοφιλÞς και ταλαντοýχος παρουσιαστÞς του ραδιοφþνου και χαρακτηριστικü εßναι üτι την þρα της εκπομπÞς του υπÞρχε τερÜστια κοσμοσυρροÞ σε πεζοδρüμια, καφενεßα κι üπου υπÞρχαν ραδιüφωνα! Επßσης üταν Þρθε η τηλεüραση, Þταν για 7-8 χρüνια το πιο δημοφιλÝς πρüσωπü της.
     ¹τανε φßλαθλος του ΠΑΟ και το 1958 Ýγραψε τους στßχους του ýμνου της ομÜδας ενþ κατηφüριζε τη Λεωφ. ΑλεξÜνδρας με τον Γιþργο ΜουζÜκη που Ýγραψε τüτε τη μουσικÞ, μετÜ απü νßκη της ομÜδας τους επß του Απüλλωνα. Επßσης Ýγραψε τους στßχους στον «¾μνο της 21 Απριλßου 1967» σε μουσικÞ του Γιþργου Κατσαροý και τον τραγοýδησαν σε 1η εκτÝλεση ο «αριστερüς» και τραγουδιστÞς της «Ρωμιοσýνης» και του «Αξιον Εστß» Γρηγüρης Μπιθικþτσης κι η Βßκυ Μοσχολιοý. Η φÞμη του αμαυρþθηκε απü το γεγονüς αυτü κι απü τ' ü,τι μετεßχε σε διÜφορες εκδηλþσεις της τüτε κυβÝρνησης ως παρουσιαστÞς στο Παναθηναúκü ΣτÜδιο , ενþ Üλλοι καλλιτÝχνες που μετεßχαν κι αυτοß, üπως η ΜαρινÝλλα, ο Τüλης Βοσκüπουλος, η Βßκυ Μοσχολιοý, ο Γρηγüρης Μπηθικþτσης, η ΤζÝνη ΒÜνου, ο ΓιÜννης Πουλüπουλος, η ΖωÞ Κουροýκλη, η Κλειþ ΔενÜρδου,η ΡÝνα Βλαχοποýλου, ο ΓιÜννης ΒογιατζÞς, ο Νßκος Σταυρßδης, ο Ντßνος Ηλιüπουλος, ο Γιþργος ΖαμπÝτας, ο Κþστας ΒουτσÜς, ο Τþνης Μαροýδας, η ΝÜντια Κωνσταντοποýλου, η ΡÝνα Ντορ, η Βßκυ ΛÝανδρος, η Σοφßα ΒÝμπο, ο Σþτος Παναγüπουλος, ο ΣταμÜτης Κüκοτας -και τüσοι Üλλοι- σÞμερα εßναι στο απυρüβλητο.
     Ο αδελφüς του Νßκος Þταν στÝλεχος του Κ.Κ.Ε. κι Þταν συντÜκτης στην εφημερßδα ”ΡιζοσπÜστης” Ýχοντας τη στÞλη ”¸μμετρος Ρßζος”. Διþχθηκε για τις πολιτικÝς του πεποιθÞσεις στα χρüνια του Εμφυλßου και της Δικτατορßας. ¸λαβε μÝρος σε αρκετÝς ελληνικÝς ταινßες, παρουσßασε ”Üπειρες” φιλανθρωπικÝς εκδηλþσεις χωρßς ποτÝ να ζητÞσει Ýστω μια δραχμÞ κι Ýκανε ο ßδιος μεγÜλες δωρεÝς σε διÜφορα φιλανθρωπικÜ ιδρýματα. Επßσης βÜφτισε αρκετÜ ορφανÜ παιδÜκια, αναλαμβÜνοντας τα ÝξοδÜ τους Ýως üτου υιοθετηθοýν.
     ΠÝθανε στις 22 Απριλßου 1985 σε ηλικßα 69 ετþν. ¹ταν παντρεμÝνος με την ΛιÜνα Βιτσþρη (στιχουργüς κι ηθοποιüς που αποσýρθηκε πολý νωρßς απü το θÝατρο -κüρη των ηθοποιþν, Νßτσας ΤσαγανÝα και Γ. Βιτσþρη) που πÝθανε το 1996. Η κüρη του ΜαριλÝνα, εßναι επßσης συνθÝτρια και τραγουδßστρια. ΑσχολÞθηκε απü πολý μικρÞ με τη μουσικÞ και το τραγοýδι και στη συνÝχεια χÜραξε «μοναχικÞ» πορεßα στον καλλιτεχνικü χþρο, την οποßα Ýχουν επαινÝσει καταξιωμÝνοι μουσικοß, üπως οι ΣταμÜτης ΣπανουδÜκης, ΣτÝφανος ΚορκολÞς, ΒλÜσης ΜπονÜτσος, Λßα Βßσση και πολλοß Üλλοι με τους οποßους Ýχει συνεργαστεß. Σε δÞλωσÞ της ανÝφερε:

   «Η ζωÞ της οικογÝνειÜς μου μοιÜζει με το φινÜλε της ταινßας “Ενας Þρωας με παντοýφλες”: ο Βασßλης Λογοθετßδης βλÝπει το ÜγαλμÜ του λουσμÝνο στα φþτα, ενþ ο ßδιος ζει χωρßς φως στο σπßτι του. Στη ταινßα παßζει κι η γιαγιÜ μου Νßτσα ΤσαγανÝα -υποδýεται τη γυναßκα του. Η γιαγιÜ μου Ýφυγε με παρÜπονα, καθþς την εßχανε ξεχÜσει. Ομοßως κι ο πατÝρας μου, που βοÞθησε πολλοýς καλλιτÝχνες και δεν του Üξιζε τÝτοια συμπεριφορÜ. Θα σας πω για τον ΧÜρρυ Κλυνν, που ο πατÝρας μου βÜφτισε Κλυνν -απü το üνομα ενüς σαπουνιοý της εποχÞς. Ο πατÝρας μου τον στÞριξε στα πρþτα του βÞματα. ΜÜλιστα, ο Κλυνν Ýμενε και στο σπßτι μας. ¼ταν üμως αρρþστησε και του ζÞτησε τη βοÞθειÜ του για να εμφανιστεß στο “Αλσος”, εκεßνος Ýδειξε αχÜριστη συμπεριφορÜ. Για να Ýρθει του Ýβγαλε τη ψυχÞ. Κι η ΝÜνα Μοýσχουρη, που ξεκßνησε απü τον πατÝρα μου -τüτε ο Οικονομßδης εßχε αγορÜσει üργανα στους μουσικοýς της- δεν Ýχει αναφερθεß ποτÝ στον πατÝρα μου! Ο Οικονομßδης δεν Þταν μüνον ο παρουσιαστÞς που Üφησε εποχÞ με την ατÜκα “Φßλοι μου αγαπημÝνοι, γεια σας και χαρÜ σας”, αλλÜ και στιχουργüς μεγÜλων επιτυχιþν -εßχε γρÜψει μÜλιστα και τον ýμνο του Παναθηναúκοý. Βοηθοýσε πλειÜδα καλλιτεχνþν και απü τα ραδιοφωνικÜ του “ΤαλÝντα” κι απü τις παραστÜσεις του στο “Αλσος” χωρßς να εßναι μÜνατζÝρ τους. Μüνον üμως η Μαρßα Φαραντοýρη εßπε “πÝρασα απü τα ΤαλÝντα του Οικονομßδη και “με βοÞθησε πολý ο πατÝρας σου”».

     Κι αφοý τελειþσαμε με τον Ýνα, ας πÜμε και στην Üλλη, το Üλλο σκÝλος αυτÞς της ιστορßας. Μια τραγουδßστρια, που την ανακÜλυψεν αυτüς, την Ýκανε σταρ αλλÜ δεßτε παρακÜτω... μüνο να ξÝρετε, λιγüτερα υπÜρχουνε γι' αυτÞν στοιχεßα και πÜλι δεν ευθýνομαι εγþ...
     Η ΜÜριον Σßβα (Ζαχαροýλα Μποýρμπουλα, ΜυτιλÞνη 1939 - ΑθÞνα 15 Αυγοýστου 1981) Þταν Ελληνßδα τραγουδßστρια κι ηθοποιüς. To 1962 αναδεßχθηκε νικÞτρια στο διαγωνισμü τραγουδιοý του ΔÞμου Αθηναßων, με το τραγοýδι του ΜωρÜκη "ΑθÞνα, ¢νθρωποι & Θεοß". Ακολοýθησε η συμμετοχÞ της στο ΦεστιβÜλ Τραγουδιοý Θεσσαλονßκης. ΣυνεργÜστηκε με πολλÜ διÜσημα ονüματα της εποχÞς της, üπως την Καßτη Μπελßντα, το Γιþργο Οικονομßδη (ο οποßος την ανακÜλυψε στη Θεσσαλονßκη) και τη ΜαρινÝλλα. Εξαιτßας κÜποιου Üτυχου Ýρωτα Ýφυγε απü την ΕλλÜδα κι εγκαταστÜθηκε στην ΑμερικÞ τη δεκαετßα του '70.
     Στα τραγοýδια που ερμÞνευσε, συμπεριλαμβÜνονται τα "Αν δεις στον ýπνο σου ερημιÜ" (με το Σταýρο ΚουγιουμτζÞ), "¼ταν Þμουνα παιδß", "¸ρχεσαι και φεýγεις", "Η ΚυριακÞ", "Το γαúδουρÜκι", "¸χω απüψε ραντεβοý" κι Üλλα.
     Αυτοκτüνησε πÝφτοντας απü το μπαλκüνι του σπιτιοý της στην ΑθÞνα, στις 15 Αυγοýστου 1981. ¹ταν παντρεμÝνη με Ýναν ελληνοαμερικανü. Η κηδεßα της Ýγινε στις 17 Αυγοýστου στο νεκροταφεßο του Κüκκινου Μýλου.
     ΠÜει κι αυτüοοοο. Λοιπüν ο μεγÜλος Ýρωτας που της στοßχισε τüσο πολý, Þταν ο ανωτÝρω κονφερανσιÝ. Που ενþ αγαπηθÞκανε τρελλÜ, -υπÞρξε η μοýσα του, κι αυτüς Þταν ο μÝντορÜς της-, παντρεýτηκε Üλλην. ΤελικÜ üλοι οι Ýρωτες δεν εßναι για τραγοýδια, αλλÜ üλα τα τραγοýδια εßναι Ýρωτας. Την ανÜγκασε να φýγει στις ΗΠΑ, να παντρευτεß κι αυτÞ κÜποιον, αλλÜ ουσιαστικÜ ποτÝ δε τονε ξεπÝρασε. ΒαρÝθηκε, γýρισε ΕλλÜδα και κÜποια στιγμÞ, εßδε κι απüειδε και πÞδησε κÜτω...
     Θα κλεßσω το στüρυ λÝγοντÜς σας πως το τραγοýδι που τρÜβηξε τη προσοχÞ μου στο Γιουτοýμπι, üσο Ýψαχνα το Üλλο, Þταν αυτü του ΚουγιουμτζÞ: "Αν Δεις Στον ¾πνο Σου ΕρημιÜ", που μÝχρι σÞμερα νüμιζα Þτανε 1η εκτÝλεση ΝταλÜρα κι απü περιÝργεια το πÜτησα και ξετυλßχτηκε üλο αυτü το κουβÜρι. Ωστüσο δε διÜλεξα αυτü, για να το βÜλω εδþ, αλλÜ Ýν εξαιρετικÜ θαυμÜσιο, μελωδικü ντουÝτο του μοιραßου -ας πω- ζεýγους, μεσοýσης της σχÝσης και του μεσουρανÞματüς των. Δþστε βÜση πως δÝνουνε τα δυο και πως κÜνει μπαμ ο Ýρωτας üταν υπÜρχει.
ΠÜμε παρεοýλα...

Και Περπατþ

Στßχοι: Γιþργος Οικονομßδης
ΜουσικÞ: ΓιÜννης Κανελλßδης
1η εκτ.: ΜÜριον Σßβα & Γιþργος Οικονομßδης 1963 (45αρÜκι)
2η εκτ.: ΑλÝκα Κανελλßδου

Τα παραθýρια Ýχουν κλεßσει απü νωρßς
Þ με τον Þλιο συντροφιÜ μου Þ χωρßς
Και περπατþ
και περπατþ χωρßς εσÝνα
και σε ζητþ
και σε ζητþ στα περασμÝνα

Στην ερημιÜ μ’ Ýχεις αφÞσει πονεμÝνο
κι Üλλη καμιÜ αγÜπη πια δεν περιμÝνω
Μια στιγμÞ δεν πÝρασε για μÝνα
Μια στιγμÞ χωρßς να σε σκεφτþ
Και περπατþ
και περπατþ χωρßς εσÝνα
και σε ζητþ
και σε ζητþ στα περασμÝνα

ΦτωχÞ ψυχÞ, τι θα ωφελÞσει λßγο φως
στη μοναξιÜ μου το σκοτÜδι ειν' αδελφüς
Μια στιγμÞ δεν πÝρασε για μÝνα
Μια στιγμÞ χωρßς να σε σκεφτþ
Και περπατþ
και περπατþ χωρßς εσÝνα
και σε ζητþ
και σε ζητþ στα περασμÝνα

Και Περπατþ
==========================

   2η.) Τß ιστορßα να πεις γι' αυτü το Üσμα, που εßναι μια ιστορßα μüνο του. ΓρÜφτηκε απü τον Νßκο ΓκÜτσο, μελοποιÞθηκε απü τον Σταýρο ΞαρχÜκο, για τις ανÜγκες της κÜργα επιτυχημÝνης σειρÜς "ΡεμπÝτικο" κι Ýτυχε μιας σπÜνιας ερμηνεßας απü τη καταπληκτικÞ Σωτηρßα ΛεονÜρδου. Η ιστορßα αναφÝρει:

   "Στις αρχÝς της δεκαετßας του '80 ο σκηνοθÝτης Κþστας ΦÝρρης κι ο παραγωγüς ΤÜκης ΖερβουλÜκης σχεδιÜζουν τη δημιουργßα μιας ταινßας που να διατρÝχει την ιστορßα του ρεμπÝτικου λαúκοý τραγουδιοý. Πρüκειται για μßα απü τις πλÝον ενδιαφÝρουσες ταινßες του νεþτερου ελληνικοý κινηματογρÜφου, με θÝμα το οδοιπορικü μιας τραγουδßστριας του ρεμπÝτικου, με στοιχεßα απü τη ζωÞ της Μαρßκας Νßνου, απü τη γÝννησÞ της στη Σμýρνη, ως το θÜνατü της στην ΑθÞνα. ¼πως προκýπτει και απü το θÝμα της ταινßας, η μουσικÞ παßζει πρωταγωνιστικü ρüλο και συνοδεýει, υπογραμμßζει και διαπερνÜ üλη την υπüθεση. Διüλου τυχαßα, λοιπüν η συνεργασßα με δýο κορυφαßους εκπροσþπους του ελληνικοý τραγουδιοý, τον ΞαρχÜκο και τον ΓκÜτσο. Οι δýο δημιουργοß Ýχουν συμπρÜξει κατÜ το παρελθüν, στους δßσκους " ¸να ΜεσημÝρι " (1966), " Νυν και Αεß " (1974) και σε κÜποια τραγοýδια για τη φωνÞ του Νßκου Ξυλοýρη, Ýχουν üμως να συνεργαστοýν σχεδüν μια 10ετßα.
     ΣυνθÝτης και στιχουργüς παραλαμβÜνουν το σενÜριο του ΦÝρρη και στηρßζουνε σ' αυτü τη θεματολογßα των τραγουδιþν τους. Ο ΞαρχÜκος δßνει μελωδßες στον ΓκÜτσο κι εκεßνος γρÜφει τους στßχους στα μÝτρα των μελωδιþν. ¸τσι, προκýπτουν τα τραγοýδια: ΜÜνα μου ΕλλÜς, Στης πßκρας τα ξερüνησα, ΜπουρνοβαλιÜ, ΕμÝνα λüγια μη μου λες, Στην ΑμφιÜλη, Το δßχτυ, Στη Σαλαμßνα και Το Πρακτορεßο. Κατ´ εξαßρεσιν, Ýνα τραγοýδι ξεκινÜ απü στßχο του ΓκÜτσου. Πρüκειται για το Καßγομαι-Καßγομαι, το οποßο ο στιχουργüς γρÜφει δοκιμÜζοντας μια γραφομηχανÞ για να δει αν αποτυπþνεται καλÜ το μελÜνι στο χαρτß και δεν το βρßσκει καθüλου σημαντικü! ΠαρÜ ταýτα, αποφασßζει να δþσει το τραγοýδι στον ΞαρχÜκο για μελοποßηση, λÝγοντÜς του:
 -"Να δεις πüσο θα αρÝσει στον κüσμο αυτü το τραγοýδι, που στιχουργικÜ εßναι Ýνα τßποτα".
     Το τραγοýδι συμπεριλαμβÜνεται στο συνολικü υλικü, το οποßο συμπληρþνουν δýο διασκευÝς παραδοσιακþν τραγουδιþν: Τα παιδιÜ της ¢μυνας και Ιμιτλερßμ, Ýνα τραγοýδι σε στßχους Κþστα ΦÝρρη: Στου ΘωμÜ και 3 ορχηστικÜ θÝματα.
     Τα τραγοýδια αποδßδουν ο ΤÜκης Μπßνης απü τα παλιÜ, με τη χαρακτηριστικÞ φωνÞ του (Στη Σαλαμßνα και το συγκλονιστικü Δßχτυ, για το οποßο üμως ο συνθÝτης επικρßθηκε, üτι βασßστηκε στο παλιü αρχοντορεμπÝτικο του Μ. Σουγιοýλ, Το ΜονοπÜτι)˙ ο Κþστας Τσßγκος (Στου ΘωμÜ, ΕμÝνα λüγια μη μου λες, Στην ΑμφιÜλη)˙ εκ των πρωταγωνιστþν της ταινßας, ο Νßκος ΔημητρÜτος (ΜÜνα μου ΕλλÜς, Τα παιδιÜ της ¢μυνας και Στης πßκρας τα ξερüνησα) κι η πρωτοεμφανιζüμενη Σωτηρßα ΛεονÜρδου (μοναδικÞ στο Καßγομαι-Καßγομαι και στην ΜπουρνοβαλιÜ)˙ τÝλος ο ßδιος ο Σταýρος ΞαρχÜκος σε μια υπÝροχη ερμηνεßα στο Πρακτορεßο.
     Ταινßα και δßσκος βγαßνουν στην αγορÜ παρÜλληλα, τον χειμþνα του 1983 και δημιουργοýν αßσθηση. Ο δßσκος εßναι τüσο σημαντικüς þστε αμÝσως αυτονομεßται απü την εικüνα και διαγρÜφει εντυπωσιακÞ πορεßα. Τα τραγοýδια του δßσκου üλα σχεδüν, γνωρßζουνε τερÜστιαν απÞχηση κι απανωτÝς επανεκτελÝσεις. Πρüκειται για τραγοýδια με σαφεßς αναφορÝς στο ρεμπÝτικο, τüσο μουσικÜ üσο στιχουργικÜ, που, ωστüσο, διαμορφþνουνε πολý προσωπικÞ πρüταση. Νομßζω üτι δßκαια τα τραγοýδια αυτÜ κι ο δßσκος συνολικÜ, μποροýν να χαρακτηριστοýν κλασικÜ, απü τα ελÜχιστα της τελευταßας 20ετßας και βÜλε.
     ΤÝλος, να αναφÝρουμε üτι την ενορχÞστρωση και τη διεýθυνση της ορχÞστρας αναλαμβÜνει ο ßδιος ο ΞαρχÜκος κι üτι η ζωγραφιÜ στο εξþφυλλο του δßσκου εßναι του Γ. Τσαροýχη."

     ΔιÜλεξα κι εδþ την εκδοχÞ της σειρÜς. Για να ακοýσουμε αυτü το... τßποτα, κατÜ τ' Üλλα αλÜνθαστε, κýριε Νßκο:

Καßγομαι-Καßγομαι

Στßχοι: Νßκος ΓκÜτσος
ΜουσικÞ: Σταýρος ΞαρχÜκος
1η εκτ.: Σωτηρßα ΛεονÜρδου 1983
¢λμπουμ: "ΡεμπÝτικο" 1983

¼ταν γεννιÝτ' ο Üνθρωπος
Ýνας καημüς γεννιÝται
üταν φουντþνει ο πüλεμος
το αßμα δε μετριÝται

Καßγομαι-καßγομαι
ρßξε κι Üλλο λÜδι στη φωτιÜ
πνßγομαι-πνßγομαι
πÝτα με σε θÜλασσα βαθειÜ

Ορκßστηκα στα μÜτια σου
που τα ‘χα σα βαγγÝλιο
τη μαχαιριÜ που μου ‘δωκες
να σου τη κÜμω γÝλιο

Καßγομαι-καßγομαι
ρßξε κι Üλλο λÜδι στη φωτιÜ
πνßγομαι-πνßγομαι
πÝτα με σε θÜλασσα βαθειÜ

Μα συ βαθιÜ στη κüλαση
την αλυσßδα σπÜσε
κι αν με τραβÞξεις δßπλα σου
ευλογημÝνος να ‘σαι

Καßγομαι-καßγομαι
ρßξε κι Üλλο λÜδι στη φωτιÜ
πνßγομαι-πνßγομαι
πÝτα με σε θÜλασσα βαθειÜ

Καßγομαι - Καßγομαι

Απο την "Ιστορßα του ρεμπÝτικου τραγουδιοý" σε σκηνοθεσßα Κþστα ΦÝρρη. ¸ρευνα και μουσικÞ επιμÝλεια: ΘÝσια Παναγιþτου, Üλλο Ýνα κομμÜτι.

ΒαριÜ Χτυποýν Τα ΣÞμαντρα

Τραγουδοýν: Χρυσοýλα Χριστοποýλου Γιþργος ΞηντÜρης
Νßκος Μαραγκüπουλος Γιþργος Μπαγιþκας
Στßχοι: Βασßλης ΤσιτσÜνης, ΒλÜχος
ΜουσικÞ: Βασßλης ΤσιτσÜνης, ΒλÜχος
1η εκτÝλεση: Πρüδρομος ΤσαουσÜκης

ΒαριÜ χτυποýν τα σÞμαντρα
πÝρα στα παραπÞγματα
κι Ýνας κατÜδικος γεμÜτος πüνο
μες στο τραγοýδι του ζητÜει παρηγοριÜ

Εßναι τα λüγια του πικρÜ
για την αγÜπη που μιλÜ
πως εγκλημÜτησε για μια κακοýργα
üταν τη βρÞκε αγκαλιασμÝνη μια βραδιÜ

ΒαριÜ χτυποýν τα σÞμαντρα
κι ακοýς τα παραπÞγματα
Ýνα γλυκü σκοπü κÜποιας αγÜπης
που για χατßρι της εγßνηκε φονιÜς

ΒαριÜ Χτυποýν Τα ΣÞμαντρα
====================================

   3η). Καιρüς και για μιαν ιστορßα ενüς Üλμπουμ, παρÜ Üσματος καλλßτερα, απü τα πιο θαυμÜσια που Ýβγαλε η ελληνικÞ δισκογραφßα, στη πιο αγαπημÝνη μου 10ετßα: τα 70'ς!
     Εßναι 1974 κι ο ΧρÞστος ΛεοντÞς, διαλÝγει Ýνα κýκλο ποιημÜτων απü τον εξαιρετικο κι ερωτικüτατο Φεντερßκο Γκαρθßα Λüρκα, τα δßνει στο μεγÜλο μας στιχουργü ΛευτÝρη Παπαδüπουλο να τα μεταφÝρει σε μÝτρο και ρßμα, διαλÝγει 2 μοναδικÝς φωνÝς της εποχÞς: Μανþλη ΜητσιÜ και ΤÜνια Τσανακλßδου, βÜζει τη μουσικÞ του και φτιÜχνει το δßσκο "Αχ ¸ρωτα". Συνεπικουροýμενης και της εξαßρετης ενορχÞστρωσης, μας δßνει Ýνα δßσκο που Ýχει περÜσει στο ΠÜνθεον της ΕλληνικÞς Δισκογραφßας...
     Ο Παπαδüπουλος εßναι αυτüς ποý πÜλι το 1969 Ýχει τη ποιητικÞ απüδοση στα ΕλληνικÜ και του δßσκου "12 Τραγοýδια Του Λüρκα" κι εßναι αυτüς που Ýχει φÝρει πολý κοντÜ τον συγκεκριμÝνο παγκüσμιο ποιητÞ στο Ελληνικü κοινü κι η βασικÞ αιτßα για τη γνωριμßα μαζß του απü τον πολý τον κüσμο!
     Στο συγκεκριμÝνο τραγοýδι που ακοýγεται, καθþς και σ' Ýνα Üλλο, το "ΑβÜσταχτο Να Σ´ Αγαπþ", εßναι φανερü το πεσιμιστικü νüημα που απορρÝει απü το ποßημα και προφανþς αναφÝρεται σε κÜποιον δýσκολο, πολý δýσκολο, στην εκπλÞρωσÞ του, Ýρωτα, πολý πιθανüν εμπνευσμÝνο απü προσωπικü ÝρωτÜ του.
     Κι αν ακοýστηκε üτι οι απüγονοι απü το σüι του Λüρκα εßχαν εγεßρει αξιþσεις πνευματικþν δικαιωμÜτων Þ κÜτι ανÜλογο, αναφÝρω üτι ολüκληρο το σüι του δεν εßναι Üξιο να αναφÝρεται σε αυτüν, το πιο αποστολικü πλÜσμα που γνþρισε ποτÝ ο Σαλβαντüρ Νταλß. Εßναι γνωστüς πλÝον εδþ και περßπου 20 Ýτη, ο σκοτεινüς ρüλος, που 'παιξαν üλοι οι συγγενεßς Α´ Βαθμοý και στη σýλληψη, αλλÜ και στο θÜνατο του ποιητÞ και στην εξαφÜνιση της σοροý του, εκεß στου "ΒυθνÜρ Το ΡÝμα", αλλÜ και στις μετÝπειτα Ýρευνες που γßνανε, üχι μüνο για τα γεγονüτα της φυγÞς του, αλλÜ και σε οτιδÞποτε εßχε να κÜνει με τον ßδιο τον ποιητÞ.
     Στο δßσκο αυτüν υπÜρχει επßσης κι Ýνα τραγοýδι που δεν Ýχει να κÜνει με τον τßτλο του δßσκου, το "ΜÝρα ΓεμÜτη Θλßψη", πολý μεγÜλο τραγοýδι και ποý η απüδοσÞ του στα ΕλληνικÜ δεν Ýγινε απü τον Παπαδüπουλο λÝνε.
     Να αναφÝρω επßσης üτι ο δßσκος αυτüς Þταν απü τους πολý λßγους δßσκους του 1974 (απü τους πολλοýς αξιüλογους δßσκους που εκδüθηκαν απ' üλες τις εταιρßες τη χρονιÜ κεßνη) που διασωθηκανε κι Ýγιναν αμÝσως γνωστοß στον κüσμο, καθþς τα τραγοýδια του μεταδßδονταν ανελλιπþς απü το ραδιüφωνο (ßσως üχι üλα αλλÜ Ýστω κι Ýτσι), ενþ κι οι ΜητσιÜς και Τσανακλßδου δεν παρÝλειπαν ν' αναφÝρονται συχνÜ στη κορυφαßα αυτÞ συμμετοχÞ τους. (ΚατÜ τη γνþμη μου κι απü πÜσαν Üποψη, δεν απÝχω πολý να το θεωρþ αν üχι το πιο Κορυφαßο, τουλÜχιστον απü τα πιο κορυφαßα ελληνικÜ τραγοýδια.
     ΑλλÜ πüλλÜ εßπα και για το Λüρκα θα μιλÞσω πÜλι, Üλλη φορÜ. Τþρα ας πÜμε να το ακοýσουμε απαλÜ... ξημÝρωμα ΚυριακÞς... παρεοýλα...

Στου Βελονιοý Την ¢κρη

Ποßηση: Federico Garcia Lorca.
Απüδοση: ΛευτÝρης Παπαδüπουλος.
ΜουσικÞ: ΧρÞστος ΛεοντÞς.
1η εκτ.: Μανþλης ΜητσιÜς,
¢λμπουμ: "Αχ ¸ρωτα" 1974.

Στον αγÝρα - στον αγÝρα παν'
της αγÜπης μου οι στεναγμοß
στον αγÝρα - στον αγÝρα παν'
και στα μÜτια μου φÝρνουν βροχÞ.

ΣταλαγματιÜ το δÜκρυ
κι εσý που καρτερþ
στου βελονιοý την Üκρη
στης νýχτας το φτερü.

Στον αγÝρα - στον αγÝρα παν
οι ελπßδες μου σαν τα πουλιÜ
στον αγÝρα - στον αγÝρα παν
μα δε βρßσκουν να χτßσουν φωλιÜ.

Στου Βελονιοý Την ¢κρη
================================

   4η). ¸να πολý εýστοχα διατυπωμÝνο τραγοýδι για την ΑθÞνα της εποχÞς εκεßνης. 18 ετþν Ýσπευσα ν αγορÜσω τις κασÝτες, (διπλüς δßσκος αφοý), και μου Üρεσε πÜρα πολý. Ο ΝταλÜρας δηλαδÞ κυρßως και τονε συνÝλεγα. Τþρα, 40 χρüνια μετÜ, θαρρþ μπορεß να ξανατραγουδηθεß το ßδιο Üσμα και γι' αυτü το ρßχνω στο ΣτÝκι μου. ¢λλωστε εßναι απü τη 10ετßα που αγαπþ πιüτερο... ('70-'79)!

ΑθÞνα

Στßχοι: Σþτια Τσþτου
ΜουσικÞ: ΧρÞστος ΓκÜρτζος
1η εκτ.: Γιþργος ΝταλÜρας
¢λμπουμ: "Οι ΜÜηδες Οι ¹λιοι Μου" 1978

ΞÝρω μια πüλη που η Üσφαλτος καßει
και δÝντρου σκιÜ δε θα βρεις,
μεγÜλη ιστορßα, προγüνοι σπουδαßοι,
λυχνÜρι και τÜφος της γης

Θυμßζεις ΑθÞνα γυναßκα που κλαßει
γιατß δεν τη θÝλει κανεßς.
ΑθÞνα, ΑθÞνα, πεθαßνω μαζß σου,
πεθαßνεις μαζß μου κι εσý.

ΞÝρω μια πüλη στη νÝα ΣαχÜρα
μιαν Ýρημο üλο μπετü,
οι ξÝνοι οι στüλοι λαθραßα τσιγÜρα,
παιδιÜ που δεν ξÝρουν κρυφτü.

Θυμßζεις ΑθÞνα γυναßκα που κλαßει
γιατß δεν τη θÝλει κανεßς.
ΑθÞνα, ΑθÞνα, πεθαßνω μαζß σου,
πεθαßνεις μαζß μου κι εσý.

ΞÝρω μια πüλη στη γη της Αβýσσου,
κουρσÜρων κι ανÝμων νησß,
στης ΠλÜκας τους δρüμους πουλÜς το κορμß σου
για Ýνα ποτÞρι κρασß.

Θυμßζεις ΑθÞνα γυναßκα που κλαßει
γιατß δεν τη θÝλει κανεßς.
ΑθÞνα, ΑθÞνα πεθαßνω μαζß σου,
πεθαßνεις μαζß μου κι εσý.

ΑθÞνα
================================

   5η). Θα βÜλω Ýνα αγαπημÝνο Üσμα απü Ýνα αγαπημÝνο ντουÝτο, ενüς αγαπημÝνου ποιητÞ...
     Ο δßσκος "Νßκος Καββαδßας S/S IONION 1934" κυκλοφüρησε το 1986 απü τους ΞÝμπαρκους (Ηλßας Αριþτης & Νüτης ΧασÜπης) 2 ερασιτÝχνες μουσικοß απü το Ναýπλιο, με τη παρþτρυνση της Δ. ΓαλÜνη, προτεßνουν Ýναν καινοýργιο και καθαρü Þχο.

   «ΠÞραν δυο κιθÜρες κι απÜγγειλαν μελωδικÜ τα ποιÞματα του Καββαδßα. ¸τσι, σαν ν' ακοýς δυο φωνÝς μÝσα απü την κουκÝτα ενüς φορτηγοý στ´ ανοιχτÜ κÜποιας μεγÜλης θÜλασσας», σημειþνει χαρακτηριστικÜ η Δ. ΓαλÜνη.

     ¼πως κι ο Μικροýτσικος εντÜσσουν τα ποιÞματα στη μουσικÞ φüρμα της μπαλÜντας κι üπως η Κωχ καταφÝρνουν να «ζωγραφßσουν» με χρþματα ζωηρÜ κι Ýντονα Ýνα τοπßο θαλασσινü. Και προσθÝτω πως μüνο σ' Ýνα τραγοýδι ακοýεται ντραμ. Μαντολßνο, κιθÜρα κυρßως...

William George Allum

Στßχοι: Νßκος Καββαδßας
ΜουσικÞ: ΞÝμπαρκοι
1η εκτ.: ΞÝμπαρκοι (Ηλßας Αριþτης, Νüτης ΧασÜπης)
¢λμπουμ: "Νßκος Καββαδßας S/S IONION 1934" 1986

Εγνþρισα κÜποια φορÜ σ' Ýνα καρÜβι ξÝνο
Ýνα πολý παρÜξενο ΕγγλÝζο θερμαστÞ,
üπου δε μßλαγε ποτÝ κι οýτε ποτÝ εßχε φßλους
και μüνο πÜντα εκÜπνιζε μια πßπα σκαλιστÞ.

¼λοι 'λεγαν μια θλιβερÞ πως εßχε ιστορßα
κι üσοι εßχανe στο στüκολο με δαýτον εργαστεß
Ýλεγαν üτι κÜποτες, απ' το λαιμü ως τα νýχια,
εßχε σε κÜποιο μακρινü τüπο στιγματιστεß.

Εßχε στα μπρÜτσα του σταυροýς, σπαθιÜ ζωγραφισμÝνα,
μια μπαλαρßνα στη κοιλιÜ, που χüρευε γυμνÞ
κι απÜ στο μÝρος της καρδιÜς στιγματισμÝνην εßχε
με στßγματ' ανεξÜλειπτα μιαν Üγρια καλλονÞ...

Και λÝγαν üτι τη γυναßκα αυτÞ εßχεν αγαπÞσει
μ' Üγριαν αγÜπη, ακρÜτητη, βαθιÜ κι αληθινÞ
κι εκεßνη τον απÜτησε με κÜποιο ναýτη ΑρÜπη
γιατß Þτανε αναßσθητη γυναßκα και κοινÞ.

Τüτε προσπÜθησε αυτüς να διþξει απü το νου του
τη ξωτικÞ που αγÜπησε, τüσο βαθιÜ, ομορφιÜ
κι απü κοντÜ του εξÜλειψεν ü,τι δικü της εßχε,
Ýμεινεν üμως στης καρδιÜς τη θÝση η ζωγραφιÜ.

ΠολλÝς φορÝς στα σκοτεινÜ, τον εßδανε τα βρÜδια
με βüτανα στο στÞθος του να τρßβει, οι θερμαστÝς...
Του κÜκου, γνþριζεν αυτüς -καθþς το ξÝρουμ' üλοι-
üτι του ΑννÜμ τα στßγματα δε βγαßνουνε ποτÝς...

ΚÜποια βραδιÜ ως περνοýσαμε απü το Bay of Bisky
μ' Ýνα μικρü το βρÞκανε στα στÞθια του σπαθß.
Ο πλοßαρχος εßπε: "ΘÝλησε το στßγμα του να σβÞσει"
και διÜταξε στη θÜλασσα τη κρýα να κηδευτεß.

William George Allum
==============================

   6η). ¸να απü τα αγαπημÝνα ελληνικÜ, της εφηβεßας μου, Þταν αυτü του ΧρÞστου ΛεοντÞ -τη κοπÝλλα δεν την εßχα ακüμα ακοýσει τüτε- με τον εξαßρετο Μανþλη ΜητσιÜ... ΓενικÜ ο ΜητσιÜς εßχε κι Ýχει κÜτι στη φωνÞ του που μου τη "σβουρßζει" που λÝνε, μου τη δßνει. Σκεφτεßτε πως μερικÜ τραγοýδια του, τα 'χουνε πει, -θεωρητικÜ- ισχυρüτερα και... καλλßτερα ονüματα, ωστüσο η δικÞ του ερμηνεßα τα κυριεýει..
Εßναι μια ερωτικÞ ιστορßα, που συνταιριÜζει με Ýνα φυσικü φαινüμενο, προσδßδοντας Ýτσι Ýνα μýθο με τρüπο μελωδικü. ΛατρεμμÝνο τραγοýδι και πÜμε παρεοýλα...

Το Στρεßδι Και Το ΜαργαριτÜρι

Στßχοι: ΚωστÞς Σκαλιþρας
ΜουσικÞ: ΧρÞστος ΛεοντÞς
1η εκτ.: Μανþλης ΜητσιÜς & ΤÜνια Τσανακλßδου
¢λμπουμ: "ΠαραστÜσεις"1975

Ο νιüς αφÝντης απ' το Τοýνεζι*,
μαýρος σαν του βυθοý το στρεßδι,
αυτüς που πιÜστηκε στα δßχτυα του Ýρωτα
εßχε Ýνα μÜτι, μÜτι, μÜτι
εßχε Ýνα μÜτι σαν αχÜτης
Αυτüς που πιÜστηκε στα δßχτυα του Ýρωτα,
που πιÜστηκε στα δßχτυα του ÝρωτÜ της.

ΛευκÞ, λευκüτερη κι απ’ την αυγÞ
Η Λεωνüρα, ινφÜντη** απ’ τη Καστßλη
Το δÝρμα της λουλοýδι της μανüλιας
τ’ αυτÜκι της σαν το κοχýλι
στα δßχτυα πιÜστηκε κι αυτÞ του Ýρωτα
στα δßχτυα πιÜστηκε κι αυτÞ του ÝρωτÜ του,
του νιοý απü το Τοýνεζι,
μαýρου σαν του βυθοý το στρεßδι
που γßνεται χλωμüς μüλις τη δει.

Το στρεßδι ανοßγει, ανοßγει τρυφερÜ
κι Ýπειτα μÝσα του τη κλεßνει
λευκÞ, λευκüτερη κι απ’ την αυγÞ
με χεßλη που Ýτρεμαν πολý
εκεßνη τον γλυκοφιλεß.

Μα παραμüνευαν απ’ το ΚαστÝλι
οι τρεις δικοß της αδελφοß
αστρÜψαν ξαφνικÜ τα βÝλη
κι ο νιüς απü το Τοýνεζι
πÜει τον κατÜπιε η θÜλασσα.

Μαýρος σαν στρεßδι αυτüς μαζß της
στην Üβυσσο κατρακυλÜ
Με τη καλÞ του αγκαλιÜ,
τη σεντεφÝνια*** κοπελιÜ

Στης θÜλασσας τα βÜθη ο μαýρος
σα στρεßδι Ýμεινε κλειστü
Κι εκεßνη Ýγινε μαργαριτÜρι
Χλωμüτερο απ’ το θÜνατο.

    * Τοýνεζι         = ΓενικÜ οι ακτÝς της Τυνησßας
  ** ινφÜντη          = ισπανικüς τßτλος για πριγκηποποýλα, βασιλοποýλα
*** σεντεφÝνια  = καλυμμÝνη με σεντÝφι=σκληρü, λευκü κι ιριδßζον υλικü, που καλýπτει την εσωτερικÞ πλευρÜ θαλασσινþν οστρÜκων και χρησιμοποιεßται ως διακοσμητικü υλικü

Το Στρεßδι Και Το ΜαργαριτÜρι
============================== 

   7η). Το τραγοýδι εßναι παρτιζÜνικο απü τον εμφýλιο στην Ισπανßα απü Üγνωστο στιχουργü κι Ýχει πολý μεγÜλη ιστορßα. Εßναι το "Sin Pan" που εμφανßστηκε γýρω στα 1936. Στην ΕλλÜδα εμφανßστηκε το 1942 στα συσσßτια του Ερυθροý Σταυροý üπου σατιρßζονταν διÜφορες "ατασθαλßες" πÜλι με στßχους αγνþστων που περßμεναν στις ουρÝς. Επßσης, το τραγοýδι αυτü Ýλεγε "θα παραπονεθþ" κι üχι "θα πÜω να το πω". Μιας κι υπÞρχε επß τüπου κουτß παραπüνων, πÜγια διαδικασßα των δημοσßων αρχþν κι οργανισμþν απü τüτε üπως και σÞμερα.
     Για ακοýστε τους στßχους... σας θυμßζουνε τßποτα;

ΠατÜω ¸να Κουμπß

Στßχοι-ΜουσικÞ: Üγνωστον
1η εκτ.: Üγνωστον 1942
2η εκτ.: (εδþ) ΠÜνος ΤζαβÝλλας 1980

ΠατÜω Ýνα κουμπß
και βγαßνει μια χοντρÞ
και λÝει στα παιδÜκια "νιξ" φαÀ*.
(* nichts στα γερμανικÜ σημαßνει τßποτα)
Θα πÜω να το πω
στον ¸ρυθρο Σταυρü,
πως εßσαστε συνÝταιροι κι οι δυü.

Εσý με το ρολü,
που κλÝβεις το χυλü
και κÜνεις τα φαγÜκια με φελü!
Κι εσý κυρÜ ξανθιÜ,
που κλÝβεις τα γλυκÜ
κι αφÞνεις τα παιδÜκια νηστικÜ.

Θα πÜω να το πω
στον Ερυθρü Σταυρü,
πως εßσαστε συνÝταιροι κι οι δυο.
Κι εσý ο φαφλατÜς
τα üσπρια βουτÜς
και νηστικü τον κüσμο τον κοιτÜς.
Με πüση απονιÜ
κι εσý ομορφονιÜ,
που κλÝβεις το χαροýπι του ντουνιÜ.

Θα πÜω να το πω
στον Ερυθρü Σταυρü,
πως εßσαστε συνÝταιροι κι οι δυο.
Και "ντýνεστε" παρÜ
και λßρες με ουρÜ,
κι ο κüσμος Ýχει μαýρη συμφορÜ.
Μα και γερμανικÝς
κονσÝρβες μερικÝς,
βουτÜτε με "μασιÝν" αρπαχτικÝς.

Θα πÜω να το πω
στον ¸ρυθρο Σταυρü,
πως εßσαστε συνÝταιροι κι οι δυü.

ΠατÜω ¸να Κουμπß
==================================

   8η). ¢λλη μια üμορφη ιστορßα εßναι κι αυτÞ για το αυτü ελληνικü τραγουδÜκι. ΠÜμε να τη δοýμε παρÝα.
     Εßμαστε στο 2001, Ýχει Þδη μπει το νερü που λÝμε, στο αυλÜκι, για να γßνει Ýνας δßσκος, σε στßχους και μουσικÞ του ΜιχÜλη ΔÝλτα κι ερμηνεßες της ΤÜνιας Τσανακλßδου. Δε γνωρßζονται μεταξý τους κι Ýτσι κανονßζουνε μια συνÜντηση, στο σπßτι της, για να ποýνε κÜποιες λεπτομÝρειες για τον επικεßμενο δßσκο.
     ΒÜζουνε κÜτι ποτηρÜκια, τα τσακÜνε, κι Ýρχονται στα μερÜκια, με αποτÝλεσμα να καταλÞξουν αγκαλιασμÝνοι, δακρυσμÝνοι, να λÝνε τα σþψυχÜ τους στο καναπÝ του σαλονιοý της. ΚρÜτησε κÜμποσην þρα αυτü κι Ýτσι μÜλιστα ξεκßνησε κι Ýνα δÝσιμο μεταξý τους. Προς το χÜραμα, αποχαιιρετιοýνται κι ο ΜιχÜλης μπαßνει στο ασανσÝρ, πατÜ το κουμπß του ισογεßου, βγÜζει μαγεμÝνος το μπλοκÜκι του κι απü τον 5ο üροφο, που Ýμενε η ΤÜνια, μÝχρι να φτÜσει κÜτω, εßχε γρÜψει Ýνα τραγουδÜκι. Ο ßδιος αργüτερα εßπε, πως ποτÝ στη ζωÞ του δεν εßχε γρÜψει γρηγορþτερα, Ýνα τραγοýδι. Το Üσμα λοιπüν αυτü το ονüμασε "ΠÝμπτος ¼ροφος" και φυσικÜ συμπεριελÞφθη στο δßσκο που ετοιμÜσανε λßγον αργüτερα, με συνολικü τßτλο: "Το Χρþμα Της ΜÝρας".
     Το τραγουδÜκι λοιπüν εκεßνο, εßναι κι αυτü που θα ακοýσουμε παρÝα! Απολαýστε το!

ΠÝμπτος ¼ροφος

Στßχοι-ΜουσικÞ: ΜιχÜλης ΔÝλτα
1η εκτ.: ΤÜνια Τσανακλßδου 2001
¢λμπουμ: "Το Χρþμα Της ΜÝρας"

¸σβησες πßσω απ' τη πüρτα.
Απ' τον πÝμπτο στο ισüγειο κατεβαßνω
και μετρþ κÜθε üροφο,
κÜθε τοßχο λευκü,
κÜθε σημÜδι της καινοýριας σου ζωÞς.
Πüσο μου φτÜνει που εßσαι εκεß.

Δεν μπορþ,
δεν αντÝχω να σ`αφÞσω.
Η ψυχÞ μου επιστρÝφει
και τα μÜτια σου φιλÜ
και μαζß σου ξενυχτÜ
καθþς κοιμÜσαι,
καθþς βαθαßνει το σκοτÜδι
που αγαπÞσαμε κι οι δυο.

¸σβησες πßσω απ' τους Þχους.
Απ' τον πÝμπτο στο ισüγειο
εßναι χρüνος αρκετüς
για να υπÜρξω Üνθρωπος,
για να διασχßσω τη καρδιÜ μου,
Ýχοντας εσÝνα για Θεü.

Δεν μπορþ,
δεν αντÝχω να σ`αφÞσω.
Απ`τον πÝμπτο στο ισüγειο
στο ασανσÝρ με τον καθρÝφτη,
απ' τα μÜτια σου κερδßζω
κι ανοßγω σ`Ýναν κüσμο μαγικü.
Απ' αυτÞ την ευτυχßα, σου χαρßζω.

ΠÝμπτος ¼ροφος
===============================

   9η). ¢λλη μια üμορφη ιστορßα για Ýνα τραγοýδι θα σας πω (ßσως τελικÜ και να μην ισχýει, αλλÜ εßναι üμορφη) κι αυτÞ Ýχει και θαυμασμü και πλÜκα!
     Το 1959 ο Ντßμης ΔαδÞρας σκηνοθετεß τη ταινßα "Το Νησß Των Γενναßων" (ΟΛΥΜΠΙΑ FILM) με πρωταγωνιστÝς τη ΤζÝνη ΚαρÝζη και τον ΑλÝκο ΑλεξανδρÜκη. Την μουσικÞ της ταινßας γρÜφει ο ΜÜνος ΧατζιδÜκις κι Ýχει υποσχεθεß στη ΤζÝνη Ýνα τραγοýδι. Ο καιρüς περνÜ, τα γυρßσματα κοντεýουνε να τελειþσουνε και το τραγοýδι τßποτα. ¸χουν αραιþσει τα γυρßσματα πλÝον, κι η ΤζÝνη ανεβοκατεβαßνει αραιÜ και που, βρßσκωντας χρüνο να το ρßξει και λιγÜκι Ýξω. ¸να βρÜδυ Ýχουνε βγει και στο δρüμο συναντÜνε μια παρÝα, που τους πληροφορεß πως στο τÜδε σπßτι Ýχει πÜρτι και τους παßρνει μαζß, -αυτÞνε και τον τüτε Üντρα της ΖÜχο Χατζηφωτßου, üστις τα διηγεßται. Στο σπßτι που πÜνε εßναι κι ο ΜÜνος ΧατζηδÜκις, ΚÜποια στιγμÞ, η ΤζÝνη τονε πλησιÜζει και τονε ρωτÜ για το τραγοýδι, Αυτüς της απαντÜ:
-"ΣιγÜ καημÝνη πως κÜνεις Ýτσι";
-"Βρε αýριο πετÜω στις δÝκα το πρωß, για κÜτω και θα το θελα",
-"Ε ωραßα, πÝρνα απü το σπßτι το πρωß να στο δþσω".
     Την Üλλη μÝρα το πρωß, στις 7 περικαλþ, νÜσου η ΤζÝνη στο σπßτι του ΜÜνου. ΧτυπÜ μια, χτυπÜ δυο, χτυπÜ τρεις, τßποτε. ΧτυπÜ και δυνατüτερα τσατισμÝνη κι ακοýει απü μÝσα τον Þχο απü κÜτι κατσÜρια να σοýρνωνται. Ανοßγει ο ΜÜνος με τη τσßμπλα στο μÜτι.
-"Τß θες χριστιανÞ μου πρωινιÜτικα; Στον ýπνο σου μ' Ýβλεπες";
-"Δεν εßπαμε ρε ΜÜνο να περÜσω να πÜρω το τραγοýδι";
-"Ααα το τραγοýδι ναι... εντÜξει, ΦτιÜξε Ýνα καφÝ".
-"Βρε ΜÜνο θα χÜσω το αεροπλÜνο".
-"Τß þρα πετÜς";
-"ΔÝκα",
-"Ε εντÜξει προφταßνεις".
     ΑμÝσως κÜθεται στο πιÜνο του με το τσιγαρο στο στüμα κι αρχßζει να παßζει νüτες και να γρÜφει σ' Ýνα χαρτß, ενþ η ΤζÝνη τρÝμουσα και φρßττουσα φτιÜχνει καφÝ. Του τονε φÝρνειι κι εκεßνος τη βÜζει να κÜνει Ýνα "Α Α Α Α" παßζοντας μια νüτα στο πιÜνο. Την ακοýει και της λÝει:
-"ΕντÜξει, το 'χεις".
     Συνεχßζει τη μελωδßα, η ΤζÝνη τονε παρακολουθεß μαγεμÝνη και σε δÝκα λεπτÜκια της þρας εßχε φτιÜξει αυτü το αριστοýργημα:

Μην Το ΡωτÜς Τον Ουρανü

ΜουσικÞ: ΜÜνος ΧατζηδÜκις
Στßχοι: ΓιÜννης Ιωαννßδης & Παναγιþτης Κοκοντßνης
1η εκτ.: ΤζÝνη ΚαρÝζη 1959 που το ερμηνεýει μοναδικÜ.
2η εκτ.: Μαßρη Λω 1959 επßσης, απü την εταιρεßα Fidelity
3η εκτ.: Brenda Lee με τßτλο "All Αlone Αm I" 1962
Στßχοι: Arthur Altman
(¸φτÜσε 3η θÝση αμερικανικοý TOP-100 ΝοÝμβρη 1962 κι 7η στα charts της Μ. Βρετανßας ΦλεβÜρη 1963)

Λüγο στο λüγο
και ξεχαστÞκαμε
μας πÞρε ο πüνος
και νυχτωθÞκαμε
σβÞσε το δÜκρυ
με το μαντßλι σου
να πιω τον Þλιο
μÝσα απ' τα χεßλη σου

Μην τον ρωτÜς τον ουρανü
το σýννεφο και το φεγγÜρι
το βλÝμμα σου το σκοτεινü
κÜτι απ' τη νýχτα Ýχει πÜρει

¼,τι μας βρÞκε
κι ü,τι μας λýπησε
σαν το μαχαßρι
κρυφÜ μας χτýπησε
σβÞσε το δÜκρυ
με το μαντßλι σου
να πιω τον Þλιο
μες απ' τα χεßλη σου

Μην τον ρωτÜς τον ουρανü
το σýννεφο και το φεγγÜρι
το βλÝμμα σου το σκοτεινü
κÜτι απ' τη νýχτα Ýχει πÜρει

Μην Τον ΡωτÜς Τον Ουρανü  η ΚαρÝζη

All Alone Am I η ΜπρÝντα Λη
================================

  10η). Μια αληθινÞ ιστορßα απü το "ΣαμιωτÜκι"!!!
   Τις 1ες 10ετßες του 20οý αιþνα τα «ζυθοπωλεßα», λαúκüτερα «μπιραρßες» Þ απλÜ «μπßρες», συναγωνßζονταν τις ταβÝρνες. «Οι ιππüται της ταβÝρνας εξελßχθησαν εις ιππüτας των ζυθοπωλεßων», Ýγραφε ο Τßμος Μωραúτßνης, εννοþντας πως εκεß μεταφÝρονταν πλÝον ο κουτσαβακισμüς κι ο τραμπουκισμüς, ο παλικαρισμüς με τις νÝες πλÝον μορφÝς του. Απü τις πλÝον ξακουστÝς Þταν η «Μπßρα του “ΠΙΚΙΝΟΥ”». Λειτουργοýσε στο ισüγειο ενüς παραδοσιακοý κτιρßου στο Θησεßο, το οποßο σþζεται ως τις μÝρες μας. ¸μεινε στην ιστορßα αφοý Ýγινε ρεμπÝτικο τραγοýδι λüγω της δολοφονßας του Πßκινου, γνωστοý μÜγκα και ρεμπÝτη της εποχÞς.
     Το «Πßκινος» Þταν παρατσοýκλι, στη πραγματικüτητα λεγüτανε Κωνσταντßνος Ααρþν κι Þταν γεννημÝνος το 1894. Σýμφωνα με üσα αφηγÞθηκε αργüτερα ο γνωστüς ρεμπÝτης Κþστας Ροýκουνας, «σαν ετοýτο τον Πßκινο οýτε που θα υπÜρξει τÝτοιος Üνθρωπος. ΤÝτοιο Üντρα εßναι δýσκολο στα χρüνια μας να βρεις. ΚουβαρντÜς, μπεσαλÞς, παλικÜρι κι ας τον Ýφαγε Ýνας χαμÝνος. Το ‘λεγε η ψυχÞ του».
     Προς τη δυτικÞ πλευρÜ της Ακρüπολης, απü το Θησεßο και τα ΠετρÜλωνα μÝχρι τον Βοτανικü, Þκμαζε το ρεμπÝτικο στοιχεßο. Το τροφοδοτοýσαν οι πρüσφυγες που εßχαν εγκατασταθεß στους διÜφορους συνοικισμοýς γýρω απü τις κατοικημÝνες περιοχÝς (Αεριüφωτος, ΑσυρμÜτου, Παλαιþν Σφαγεßων κ.Ü.). Σημαντικοß ρεμπÝτες κατοικοýσαν Þ εργαζüντουσαν στη περιοχÞ κι ανÜμεσÜ τους ο Ροýκουνας, πους εργαζüτανε στη Μπιραρßα του Πßκινου, Ýχοντας κοντÜ του Ýνα σαντοýρι (Κþστας Τζüβενος) κι Ýνα βιολß (Γιþργος Κερατζüπουλος). Το μαγαζß Þταν ανοιχτü μÝχρι το πρωß και πολλÜκις Ýφτανε επτÜ Þ οκτþ η þρα και τα üργανα Ýπαιζαν ακüμη, αν υπÞρχε «γαζÝτα», üπως αποκαλοýσαν τα τÜλιρα. Ο τραγουδιστÞς Ýφτανε να λÝει ακüμη κι 100 αμανÝδες τη βραδιÜ!
     ΒραδÜκι ΣαββÜτου, Ιοýνης 1931 κι η ορχÞστρα εßχε ξεκινÞσει απü νωρßς. Μια παρÝα σοβατζÞδων, 5-6 Üτομα, πßνει αρκετÜ και δßνει συνεχþς παραγγελιÝς. ¼μως τα μÝλη της δυστρüπησαν üταν αργÜ το βρÜδυ το μαγαζß γÝμισε, οπüτε η ορχÞστρα δεχüταν παραγγελιÝς απ' üλους. Οι σοβατζÞδες παρεξηγÞθηκαν, φþναξαν κι Ýβρισαν το γκαρσüνι, ενþ Ýνας εμφÜνισε και γερμανικü σουγιÜ. ΕιδοποιÞθηκε ο Πßκινος, πους εξÞγησε στους πελÜτες üτι η ορχÞστρα Ýπρεπε να παßζει για üλους. Εýσχημα τους πÞρε και τον σουγιÜ. ΣυνÝχισαν üμως να 'ναι εριστικοß, ενþ χτýπησαν με ποτÞρι τον 28χρονο οργανοπαßχτη Τζüβενο. Η παρεξÞγηση δεν Üφηνε περιθþρια. ΠαρενÝβη πÜλι ο Πßκινος: «ΜÜγκες, πληρþστε το λογαριασμü και δρüμο». ¸καναν üτι Ýφυγαν, αλλÜ Ýνας επÝστρεψε. ΑγανακτισμÝνος ο Πßκινος, üρμησε επÜνω του κι αμÝσως μαζεýτηκε, Ýσκυψε κÜτω: «Με μαχαιρþσανε», ψÝλλισε, «με μαχαιρþσανε» κι Ýπεσε αιμüφυρτος. Ο 25χρονος υδροχρωματιστÞς Κ. Ευγενικüς -üχι Χατζßνας, üπως πιστευüταν ως σÞμερα- του 'χε δþσει «μπαμπÝσικη» μαχαιριÜ. ¹τανε τρεις τα ξημερþματα ΚυριακÞς 28 Ιουνßου 1931, στην οδü ΑκÜμαντος 28 στο Θησεßο.
     12 μÝρες αργüτερα ο 37χρονος Πßκινος Üφηνε τη τελευταßα πνοÞ του στο Δημοτικü Νοσοκομεßο, üπου κι εγχειρßστηκε. ΠαρÜ τα σενÜρια που γρÜφτηκαν εκεßνη την εποχÞ, αιτßα του θανÜτου του υπÞρξε η περιτονßτιδα. Η κηδεßα του μετατρÜπηκε σε ρεμπÝτικη σýναξη, με επικεφαλÞς τον αδελφü του, τον ΔημÞτρη (ΜÞτσο) Ααρþν, γνωστü με το ψευδþνυμο «Κανεßς». Ο αυτüπτης μÜρτυρας Κþστας Ροýκουνας Ýγραψε (1933) και ηχογρÜφησε (1934, εταιρεßα Parlophone) το σπÜνιο ρεμπÝτικο τραγοýδι «Ο ΠΙΚΙΝΟΣ» («Ξýπνα, καημÝνε Πßκινε»).
    «ΣαμιωτÜκι» αποκαλοýσαν τον Ροýκουνα, -λüγω της σαμιþτικης καταγωγÞς του- που 2 χρüνια αργüτερα (1935) Ýγραψε ακüμη Ýνα τραγοýδι με τßτλο «Η μπßρα του Πßκινου», στο οποßο Ýκανε αναφορÝς για τις «Ýνδοξες» ημÝρες του μαγαζιοý.
     Τη 10ετßα του 1950 το κτßριο στÝγασε μια βιοτεχνßα που Ýφτιαχνε κουτιÜ κι απεικονßστηκε στη ταινßα «Το αμαξÜκι» (ΟρÝστης ΜακρÞς, Γεωργßα ΒασιλειÜδου, Αντιγüνη ΒαλÜκου κ.Ü.). Αργüτερα, λειτοýργησε ως τυπογραφεßο μÝχρι τη 10ετßα του '70 κι η ζωÞ το Þθελε πÜλι χþρο διασκÝδασης, αφοý επανÞλθε στην αρχικÞ μορφÞ του, ως üμορφη αθηναúκÞ ταβÝρνα.

Ο Πßκινος

Στßχοι - ΜουσικÞ - 1η Εκτ.: Κþστας Ροýκουνας 1933

Μες στο Θησεßο, βρε παιδιÜ,
στου Πßκινου τη μπßρα
γλÝντησε üλος ο ντουνιÜς
Περαßας και ΑθÞνα
ΑμÜν

¢ντρες γυναßκες λÝγανε
πÜμε παιδιÜ να πιοýμε
στου φßλου μας του Πßκινου
και να ξημερωθοýμε

ΛÝγανε πα' ν' ακοýσουμε
σαντοýρι του ΓιαννÜκη
και τραγουδÜκια Ýμορφα
απü το "ΣαμιωτÜκι"
ΑμÜν

Τþρα, καημÝνε Πßκινε,
οýτε μια παλιοτÝντα
δεν Ýμεινε στη μπßρα σου
για μια παλιοκουβÝντα

Ξýπνα, καημÝνε Πßκινε,
απü το μαýρο χþμα
κι Ýλα να δεις τους φßλους σου
που σε θυμοýνται ακüμα
ΑμÜν

Οι φßλοι σου, ρε Πßκινε,
για σÝνα θρηνοýνε
πως Üδικα σε σκüτωσαν
και μÝσα τους πονοýνε.

Ο Πßκινος
===============================

   11η). ¸να Τραγοýδι, Μια Ιστορßα!
     ¼ταν οι Τοýρκοι πολιορκοýσανε το Σοýλι κι üλα δεßχναν Üσχημα, οι κÜτοικοι της Σαμαρßνας, -το πιο ψηλüτερο χωριü των Βαλκανßων με 1800 μÝτρα υψüμετρο- μην Ýχοντας τι Üλλο να προσφÝρουνε, στεßλαν üλο τον ανθü τους, παιδιÜ κι Ýφηβους που μποροýσαν να κρατÞσουν üπλο, κÜτω στο Σοýλι για να συνεχßσουνε την Üμυνα. Απü τα παιδιÜ αυτÜ της Σαμαρßνας δε γλýτωσε κανÝνα. Ο πüνος τους Ýφτιαξε αυτü το τραγοýδι:
"ΠαιδιÜ της Σαμαρßνας, μωρÝ παιδιÜ καημÝνα
(γυρßστε πßσω) κι ας εßστε λερωμÝνα (απü τη μÜχη και τα αßματα)."

ΠαιδιÜ Της Σαμαρßνας
==============================

     12η). ΑυτÞ η ιστορßα Ýχει να κÜνει με τους "καταραμÝνους" που τους θυμÞθηκα χÜρις σε μια φßλη... και πιο καταραμÝνος απ' üλους αυτüς:
ΦρανσουÜ Βιγιüν.
     Ο πρþτος "καταραμÝνος ποιητÞς" της ιστορßας, o πιο διÜσημος και σημαντικüς ποιητÞς του Μεσαßωνα, γεννÞθηκε στο Παρßσι το 1431 ως Francois de Montcorbier Þ des Loges απü πολý φτωχοýς γονεßς. Σε μικρÞ ηλικßα Ýμεινε ορφανüς και την ανατροφÞ του ανÝλαβε ο ιερÝας Guillaume de Villon, Ýνας Üνθρωπος αγαθüς και με πολý ψηλÞ μüρφωση. Απü τον προστÜτη του, που 'τρεφε απÝραντην αγÜπη κι αφοσßωση, δανεßστηκε το επþνυμο του. Στα 12, γρÜφεται στο ΠανεπιστÞμιο και το 1452 παßρνει πτυχßο ως ΔÜσκαλος Των Τεχνþν. ¸χοντας το δικαßωμα να εισαχθεß σ' οποιαδÞποτε ανþτερη πανεπιστημιακÞ σχολÞ, επιλÝγει τη νομικÞ, αλλÜ πολý γρÞγορα περνÜ στην üχθη της παρανομßας. Τα κεφÜλαια της Üσωτης ζωÞς του περιελÜμβαναν κλοπÝς, ληστεßες, προστασßα γυναικþν, φüνους και παρÝα του Þταν τα "εκλεκτÜ" μÝλη του παρισινοý υποκüσμου.
     Η εγκληματικÞ δρÜση του αρχßζει το 1455 με τον φüνο του ιερÝα ΣερμουÜζ. Αν κι ο ιερÝας, προτοý πεθÜνει, ζητÜ να μη φυλακιστεß, Ýχει Þδη, εγκαταλεßψει το Παρßσι. Επüμενος σταθμüς, το ΚολÝγιο ΝαβÜρας, απü üπου κλÝβει 500 χρυσÜ σκοýδα μαζß μ' Üλλους τÝσσερις συνεργÜτες. ¸χοντας πÜρει μερßδιο, περιπλανÜται στη Γαλλßα και μπλÝκει με τη φοβερÞ συμμορßα των "ΚοκιγιÜρ" απü τους οποßους μαθαßνει το ακατανüητο γλωσσικü ιδßωμα, το "ζαργκüν", στο οποßο Ýγραψε ορισμÝνες απü τις μπαλÜντες του. Σ' αυτÝς, μÜλιστα, δßνει συμβουλÝς στους φßλους, πως να κÜνουν τις δουλειÝς τους, χωρßς να τους πιÜνει η αστυνομßα.
     Ο πλÜνητας κακοποιüς φτÜνει πεινασμÝνος και σ' Üθλια κατÜσταση στο ΜπλουÜ. Εκεß ο ΚÜρολος, Δοýκας της ΟρλεÜνης κι αξιüλογος ποιητÞς, του προσφÝρει Üσυλο. Η περßφημη μπαλÜντα του με τις αντιθÝσεις σε κÜθε στßχο -üπως το: "πεθαßνω απü δßψα πλÜι στη πηγÞ..."- γρÜφτηκε κεßνη τη περßοδο σε ποιητικü διαγωνισμü που οργÜνωσε ο ΚÜρολος. Γι' Üγνωστο üμως λüγο, φυλακßστηκε στην ΟρλεÜνη και περßμενε τη θανÜτωση. Ο προστÜτης ΚÜρολος, τον αποφυλακßζει. Ξαναγυρßζει στο Παρßσι üπου Ýχει πÜρει αμνηστßα για τη κλοπÞ στη ΝαβÜρα, αλλÜ η συμμετοχÞ στον τραυματισμü ενüς συμβολαιογρÜφου, τον οδηγεß, το 1462 και πÜλι στα σκοτεινÜ κι υγρÜ κελιÜ. Η ποινÞ του θανÜτου μετατρÝπεται σ' εξορßα 10 χρüνων κι απü το 1463, τα ßχνη του χÜνονται. Ουδεßς γνωρßζει που, πüτε και πως πÝθανε. Απü το ποιητικü Ýργο του σþθηκαν μüνο 3.000 στßχοι. Θεωρεßται βÝβαιο πως το Ýργο του "Το ΡομÜντζο Της ΔιαβολοπορδÞς", που 'γραψε μετÜ τις φοιτητικÝς αναταραχÝς του 1453, Ýχει χαθεß.
     3 χρüνια μετÜ γρÜφει το ποßημα "Κληροδοσßα" (Le Lais) πιο γνωστü με το üνομα "ΜικρÞ ΔιαθÞκη", üπως το παρουσßασαν αργüτερα οι εκδüτες, σ' αντιδιαστολÞ με τ' Üλλο του Ýργο, τη "ΜεγÜλη ΔιαθÞκη" που Ýγραψε üταν αποφυλακßστηκε απü το Μαιν-Συρ-ΛουÜρ το 1461. Η "Κληροδοσßα" εßναι Ýνα πολý εýθυμο ποßημα, που 'γραψε üταν εγκατÝλειπε το Παρßσι απογοητευμÝνος απü Ýναν ανεκπλÞρωτο Ýρωτα. Σ' αυτü κληροδοτοýσε στους φßλους του "τα παλιÜ του παποýτσια, τη "καλÞ" του φÞμη, "το γÜιδαρο και το σπαθß του", αν και το τελευταßο το 'χεν Þδη δþσει ως ενÝχυρο. Το πιο σημαντικü του Ýργο εßν' η "ΔιαθÞκη" αποτελοýμενη απü 163 οκτÜστιχες στροφÝς, στις οποßες παρεμβÜλλονται 16 μπαλÜντες και μικρüτερα ποιÞματα. ΑνÜμεσα στις αριστοτεχνικÜ δομημÝνες μπαλÜντες, εßναι η "ΜπαλÜντα Των Παροιμιþν", η "ΜπαλÜντα Των ΚυρÜδων Του Παλιοý Καιροý", η "ΜπαλÜντα-ΠροσευχÞ", η "ΜπαλÜντα Των ΚρεμασμÝνων", η "ΜπαλÜντα Για Τη Πüρνη Χοντρü-Μαργκü", τις οποßες ο ΒÜρναλης εßχε χαρακτηρßσει αριστουργÞματα της παγκüσμιας λογοτεχνßας.
     Η πρþτη Ýκδοση των ποιημÜτων του Ýγινε το 1489 με γοτθικÜ τυπογραφικÜ στοιχεßα και ξυλογραφßες. Αν και κυνηγημÝνος απü το νüμο και τη τÜξη, το ποιητικü Ýργο του κÝρδισε την αποδοχÞ του κüσμου, αφοý üταν ζοýσε, τα χειρüγραφα του κυκλοφοροýσαν σε πολλαπλÜ αντßγραφα. Στα ελληνικÜ μεταφρÜστηκε απü τον ΚαρυωτÜκη, τον ΒÜρναλη και τον Σπýρο ΣκιαδαρÝση. ΠÝρυσι μÜλιστα ο ΘÜνος Μικροýτσικος συνεπαρμÝνος απü το Ýργο του ηχογρÜφησε απαγγελßες των στßχων του στον δßσκο "Στον Τüπο Μου Εßμαι ΤÝλεια ΞÝνος".
     Οι μπαλÜντες ακüμη και σÞμερα εßναι δροσερÝς, πρωτüτυπες και με μεγÜλην εκφραστικÞ δýναμη. Η ποßηση του αναδýεται ολοζþντανη χωρßς επιτÞδευση, προσποßηση, ρητορεßα Þ περßτεχνα γλωσσικÜ στολßδια. Εßναι γνÞσια κι ειλικρινÞς, πηγÜζει απü την ßδια του τη ζωÞ, τα εγκλÞματα του, τον φüβο της φυλÜκισης, τη φρßκη της αγχüνης. Το κÝφι του, üμως, δεν τον εγκαταλεßπει ποτÝ, οýτε στις χειρüτερες του στιγμÝς.
Το Üσμα τα χþνει προφανþς σε κÜποιονε που τονε πεßραξε, αλλÜ και σÞμερα θα μποροýσε να χρησιμοποιηθεß θαυμÜσια... κατÜ παντüς υπευθýνου, και πÜμε να το απολαýσουμε παρÝα...

Η ΜπαλÜντα Των Φτονερþν Γλωσσþν

Στßχοι: ΦρανσουÜ Βιγιüν
ΜουσικÞ: ΘÜνος Μικροýτσικος
1η εκτ.: ΧÜρης Κατσιμßχας 2001
¢λμπουμ: "Στον Τüπο Μου Εßμαι ΤÝλεια ΞÝνος"*

Σ' αρσενικü, σε νßτρο, στη φωτιÜ
τ' ασβÝστη, σε μολýβι αναβρασμÝνο
-για να ξεμαγαρßσουν πιο καλÜ-,
σε πισσÜλειμμα καλοδιαλυμÝνο
σε ζουμß ΟβριÜς κÜτουρα φτιασμÝνο
και σκατÜ. Σ' αποπλýματα λεπρþν,
σε λßγδες ποδαριþν και παπουτσιþν,
σ' αψιÜ φαρμÜκια Þ μÝσα σε καμπüσες
χολÝς φιδιþνε, λýκων, τσακαλιþν,
τοýτες οι φτονερÝς ας βρÜσουν γλþσσες!

Σε μαýρου γερογÜτου τα μυαλÜ
φαφοýτη με τομÜρι ψωριασμÝνο,
σε γÝρου μοýργου -π' üμοια Ýχει καλÜ-
λυσσÜρικου, το σÜλιο το πηγμÝνο,
σ' αφροýς απü μουλÜρι αρρωστημÝνο
που τ' üργωσαν οι κüψες ψαλιδιþν,
σε νερÜ που πνιγμÝνων ποντικþν,
πλÝνε κουφÜρια, βÜτραχοι και τüσες
φßνες ρÜτσες ζουδιþν σιχαμερþν,
τοýτες οι φτονερÝς ας βρÜσουν γλþσσες!

Σε σουμπλιμÝ που καßει τα σωθικÜ
και σ' αφαλü απü φßδι μανιασμÝνο.
Σ' αßμα που το ξεραßνουνε σ' αγγειÜ
οι κουρÝηδες, -σα βγαßνει γιομισμÝνο
το φεγγÜρι- μαυροπρασινισμÝνο.
Σε φÜουσας Ýμπυα, σε νερÜ σγουρνþν
που πλÝνουν κωλοπÜνια σε πορνþν
κλßσματα, -δε με νιþθουν üσοι κι üσες
δε τρÝχουν στα μπουρδÝλα üπως εγþ-,
τοýτες οι φτονερÝς ας βρÜσουν γλþσσες!

Για το σοýρωμα αυτþν των λιχουδιþν
πÜρε τον πÜτο των χεσμÝνονε βρακιþν
πρßγκηπÜ μου. Πρþτα üμως σε καμπüσες
τσßρλες μικρουλικþνε γουρουνιþν,
τοýτες οι φτονερÝς ας βρÜσουν γλþσσες!

* σε μετÜφραση Σπýρου ΣκιαδαρÝση Εκδüσεις Γαβριηλßδη

Η ΜπαλλÜντα Των Φτονερþν Γλωσσþν
================================

   13η). Ο Κþστας ΧατζÞς γεννÞθηκε στη ΛειβαδιÜ, 13 Αυγοýστου 1936 κι εßναι ¸λληνας τσιγγÜνος ερμηνευτÞς και τραγουδοποιüς. Εßναι πολý δημοφιλÞς λαúκüς κιθαρωδüς και τραγουδοποιüς. Εßναι διÜσημος κυρßως στην ΕλλÜδα και τη Κýπρο, αλλÜ και στον απüδημο ελληνισμü.
ΚατÜγεται απü οικογÝνεια τσιγγÜνων λαúκþν μουσικþν, καθþς ο παπποýς του Κþστας ΚαραγιÜννης (απü το γÝνος της μητÝρας του) Þταν Ýνας απü τους διασημüτερους δημοτικοýς κλαρινßστες της εποχÞς του στην ΕλλÜδα και ο πατÝρας του ΕυÜγγελος ΧατζÞς Þταν δεξιοτÝχνης στο σαντοýρι.[6] Στα δεκαÝξι του χρüνια τραγουδοýσε μαζß με τον πατÝρα του σε γÜμους, σε βαφτßσια και σε Üλλες εκδηλþσεις. ΑυτÞ τη περßοδο γρÜφει τα πρþτα του τραγοýδια, που μιλÜνε σχεδüν αποκλειστικÜ για τους καημοýς και τα βÜσανα της φυλÞς του.
     Το 1957, Ýπειτα απü Ýνα μεγÜλο διÜστημα περιοδειþν στην ελληνικÞ επικρÜτεια εγκαθßσταται στην ΑθÞνα. ¸πειτα απü πολλÝς στερÞσεις αρχßζει σταδιακÜ να γßνεται ευρýτερα γνωστüς και κÜνει την πρþτη του εμφÜνιση το 1961 στη Πλακιþτικη μπουÜτ «Τιποýκειτος» του ΜπουκουβÜλα. Με το πÝρασμα του χρüνου γßνεται περισσüτερο γνωστüς, παρουσιÜζοντας και ηχογραφþντας δικÜ του τραγοýδια, που τον ανÝδειξαν σταδιακÜ σε φυσιογνωμßα σýγχρονου τροβαδοýρου με ιδιüτυπη φωνÞ και προσωπικü ερμηνευτικü ýφος. Ο ΧατζÞς τραγουδοýσε μπαλÜντες, που συνÞθως περιεßχαν θÝματα Ýντονης κοινωνικÞς κριτικÞς, εκφρÜζοντας την φτωχÞ τÜξη της εποχÞς, γεγονüς που τον καθιÝρωσε στη συνεßδηση του κüσμου.
     Τρßα χρüνια αργüτερα, το 1963, ηχογρÜφησε τον πρþτο του δßσκο που περιÝχει το τραγοýδι του Μßμη ΠλÝσσα «¸φυγε η αγÜπη μου». Στη συνÝχεια εμφανßστηκε στη «μπουÜτ του Γýφτου» με πολý μεγÜλη επιτυχßα. ΔιετÝλεσε απü τους κυριüτερους εκπροσþπους του μουσικοý ΝÝου Κýματος, ενþ εßχε πληθωρικÞ συμμετοχÞ με αριθμü τραγουδιþν του και σε δßσκους Üλλων καλλιτεχνþν. ΔιÜσημοι συνθÝτες της εποχÞς, üπως οι ΜÜνος ΧατζιδÜκις, Μßμης ΠλÝσσας, Μßκης ΘεοδωρÜκης, ΓιÜννης Μαρκüπουλος και Σταýρος ΞαρχÜκος, τον ανακαλýπτουν και του δßνουν να ερμηνεýσει τραγοýδια, στα οποßα προσδßδει τη δικÞ του φυσιογνωμßα. ΣημαντικÞ στιγμÞ εßναι η συμμετοχÞ του στο δßσκο του ΓιÜννη Μαρκüπουλου «Το κορßτσι με το κορδελÜκι» (ΓκρεμισμÝνα σπßτια, κ.Ü.) σε στßχους του Νüτη ΠεργιÜλη. Το 1968 κυκλοφορεß η πρþτη του ολοκληρωμÝνη δισκογραφικÞ δουλειÜ με τßτλο «ΑναγÝννησις Αλüννησος» σε μουσικÞ και ενορχÞστρωση του ιδßου. Ακολουθοýν αρκετÝς δουλειÝς του τα επüμενα χρüνια, üπου σε συνεργασßα με κορυφαßους στιχουργοýς χαρßζουν στο ελληνικü τραγοýδι πολλÝς σημαντικÝς στιγμÝς. Με την πιο στενÞ συνεργÜτιδÜ του, τη Σþτια Τσþτου, γρÜφουν τραγοýδια üπως: «Ο ΣτρατÞς», «Δε βαριÝσαι αδελφÝ», «ΚÜτι τρÝχει», «Τι σÞμερα τι αýριο τι χθες», «Λεωφορεßο ο κüσμος», «Νυχτþνει δüξα τω Θεþ», «¼λα ανÜποδα τα βλÝπει», «Η φωτογραφßα», «¸νας Γερμανüς και μια Εβραßα», «Απ' το αεροπλÜνο», «Μη μας περιφρονÜς», «Ο κýριος κανεßς», «Αν ερχüσουν», κ.Ü.
     Μεταξý πολλþν Üλλων εμφανßσεων εξαιρετικÜ επιτυχημÝνη αποδεßχθηκε η συνýπαρξÞ του με τη ΜαρινÝλλα στην Πλακιþτικη μπουÜτ «Σκορπιüς» και στη πρεμιÝρα τους στις 28 Μαρτßου 1976 παρουσßασαν το πρüγραμμα «ΡεσιτÜλ» που περιεßχε 50 τραγοýδια του, τα περισσüτερα σε στßχους της Σþτιας Τσþτου (Σýνορα η αγÜπη δε γνωρßζει, Σπουδαßοι Üνθρωποι αλλÜ, Η αγÜπη üλα τα υπομÝνει, Δεν εßμ' εγþ, Κι ýστερα, Σ' αγαπþ, ¼λος ο κüσμος εßσ' εσý, Μονολογοýμε, ΠÜρε με μαζß σου τσιγγÜνε, ΑμÞν, Τρελüς Þ παλικÜρι, κ.Ü.). Η ζωντανÞ ηχογρÜφηση που προÝκυψε κυκλοφüρησε σε τριπλü δßσκο το ΠÜσχα του ßδιου χρüνου και σημεßωσε μεγÜλη εμπορικÞ επιτυχßα φτÜνοντας τις 500.000 πωλÞσιες και αποτελεß μÝχρι σÞμερα Ýναν απü τους δÝκα πιο εμπορικοýς δßσκους της ελληνικÞς δισκογραφßας. Με τη ΜαρινÝλλα συνεργÜστηκαν αργüτερα το 1980 με τον δßσκο «Ταμ - ταμ» (Μια χαμÝνη ΚυριακÞ, ΠÜρε Ýνα κοχýλι απ' το Αιγαßο, Ζητεßται φßλος, Δεν θÝλω γρÜμμα, Το γυφτÜκι, κ.Ü.) και το 1987 με τον δßσκο «ΣυνÜντηση» (ΙθÜκη, Μας κüψαν το φως, Να 'ταν ο κüσμος μια κÜλπη, Τα σ' αγαπþ σου Ýνα σωρü, κ.Ü.)
Στο τÝλος της δεκαετßας του 1970, εν μÝσω περιοδεßας επισκÝπτεται την ΑμερικÞ για συναυλßες στους ¸λληνες της διασπορÜς. Αξιοσημεßωτο εßναι πως η φÞμη του ως τραγουδιστÞ της ειρÞνης Ýφτασε μÝχρι και το Λευκü Οßκο, üπου ο τüτε Πρüεδρος Τζßμι ΚÜρτερ τονε προσκÜλεσε για να τονε γνωρßσει και να τονε συγχαρεß για το Ýργο του. Εßναι απü τους λßγους ¸λληνες καλλιτÝχνες που Ýχουν προσκληθεß απü τον Αμερικανü Πρüεδρο για να τους συγχαρεß προσωπικÜ για το Þθος και το Ýργο τους.
     Στις 18 Οκτþβρη του 2011 εμφανßστηκε στο ΜÝγαρο ΜουσικÞς Αθηνþν με τη μουσικÞ παρÜσταση «¼ταν κοιτÜς απü ψηλÜ», ερμηνεýοντας τραγοýδια απü την πολυετÞ καριÝρα του. Μαζß του στη σκηνÞ εμφανßστηκαν η Μαρßα Αλεξßου και η Αντωνßα Χατζßδη.
¢λλα πολý γνωστÜ τραγοýδια του Κþστα ΧατζÞ εßναι: «Τα καρφιÜ», «ΧÜσαμε», «Αντßο, λοιπüν αντßο», «Να 'χαν üλοι οι Üνθρωποι μια αγÜπη üπως εγþ», «ΘυμÜμαι», «Καληνýχτα Μαργαρßτα», «Η γαλαρßα», «ΣτÜσου ποý πας», «Εßμαι Ýνας Üνθρωπος απλüς», «Το ταμ - ταμ», «ΠÜλι ýπνος δε με πιÜνει», «Αρουραßοι της νýχτας», «Κι Üλλο παιδß γεννÞθηκε απüψε», «Και λεγüμαστε Üνθρωποι», «ΓÝρνει ο Þλιος», «Η Γη ακüμα ζει», «Ραμüνα», «Η φωτογραφßα», «Στο διεθνÝς το μαγαζß», «Περιστρεφüμαστε», κ.Ü.
     ΥπÞρξε νυμφευμÝνος με τη Γερμανßδα σýντροφü του Οýρσουλα Βον Γιüρντις (Ursula von Jordis). Ο γιος τους ΑλÝξανδρος ΧατζÞς ασχολεßται επαγγελματικÜ με τη μουσικÞ, ενþ συμμετÝχει σε συναυλßες μαζß με τον πατÝρα του, Κþστα ΧατζÞ[. Η δεýτερη σýζυγüς του εßναι η Αντωνßα Χατζßδη, ενþ συνολικÜ και απü τους δýο του γÜμους Ýχει Ýξι παιδιÜ. Εßναι μÝλος των Μαρτýρων του ΙεχωβÜ.

Κι ¼μως Σ' Αγαπþ

ΜουσικÞ-Στßχοι: Κþστας ΧατζÞς
1η εκτ.: Κþστας ΧατζÞς 1989

¾στερα απü τüσα χρüνια
πÝρασα εχτÝς το γιüμα
απ' το σπßτι το παλιü
κει π' αφÞσαμε κι δυο
απü Ýνα χωρισμü

Και με πιÜσανε τα δÜκρυα
λες και Þτανε εχθÝς
Þταν βÝβαια νευρικü
δε μπορεß να σ' αγαπþ
ßσως συμπτωματικü
δε μπορεß να σ' αγαπþ
Þταν μÜλλον νευρικü

¾στερα απü τüσα χρüνια
σÞμερα συγκεκριμÝνα
κοßταζες κÜποια βιτρßνα
κι Ýτρεξα να σ' αγκαλιÜσω
φιλικÜ να σου μιλÞσω
και δεν Þσουνα εσý
Κι Ýκλαψα για μια στιγμÞ
λες κι ακüμα σ' αγαπþ
Þταν συμπτωματικü
δε μπορεß να σ' αγαπþ
Þταν μÜλλον νευρικü

¾στερα απü τüσα χρüνια
σ' εßδα απüψε στ' üνειρü μου
κρÜταγες Ýνα λουλοýδι
και με φßλησες στο στüμα
και μου γýρισες τη πλÜτη
κι Ýφυγες üπως και πρþτα

Ξýπνησα μες στα χαρÜματα
και με πÞρανε τα κλÜματα
λες κι ακüμα σ' αγαπþ
λες κι ακüμα σ' αγαπþ
λες κι ακüμα σ' αγαπþ

¾στερα απü τüσα χρüνια
δε συνÞθισα ακüμα
το να ζω χωρßς εσÝνα
κι üλο τη καρδιÜ παιδεýω
κι üλο τÞνε κοροúδεýω
τÜχα πως δε σ' αγαπþ
κι εßναι μÜλλον νευρικü
Þ και συμπτωματικü
κι üμως σ' αγαπþ...
σ' αγαπþ... σ' αγαπþ...

Κι ¼μως Σ' Αγαπþ
===============================

   14η). ΚÜτι πονεμÝνο κι ελληνικü κι αληθινü και πονεμÝνο και πονεμÝνο... ΠÜμε:
     Ο Νικüλας ¢σιμος (20 Αυγοýστου 1949 – 17 Μαρτßου 1988), γεννημÝνος Νικüλαος Ασημüπουλος, Þταν στιχουργüς, συνθÝτης και τραγουδιστÞς κυρßως του ελληνικοý ροκ, Üλλα τραγοýδησε και πολιτικÜ, μπαλλÜντες και λαúκÜ. ¹ταν περßπτωση ιδιαßτερα αντισυμβατικοý καλλιτÝχνη, κυρßως üσον αφορÜ τον τρüπο ζωÞς. Οι συμπεριφορÝς του και τα τραγοýδια που Ýγραψε θεωρÞθηκαν συχνÜ προκλητικÜ. Επρüκειτο για Ýνα Ýντονα πολιτικοποιημÝνο Üτομο, που δεν αποδεχüταν την «ταξινüμηση» σε κÜποια ιδεολογßα. Ο ¢σιμος Þταν αρχικÜ αριστερüς, απÝκτησε üμως αναρχικÞ συνεßδηση λßγο αργüτερα και στη συνÝχεια ξεπÝρασε και τον αναρχισμü, καθþς δεν επιθυμοýσε να του «κολλοýν ταμπÝλες».
     Ο Νικüλας ¢σιμος γεννÞθηκε στη Θεσσαλονßκη και μεγÜλωσε στην ΚοζÜνη. Ο πατÝρας του, ΛÜζαρος Ασημüπουλος, Þταν ιδιοκτÞτης καταστÞματος γενικοý εμπορßου στο κÝντρο της ΚοζÜνης κι η μητÝρα του, Μαρßκα Ασημοποýλου, το γÝνος Πινελßδη, ασχολεßτο με τα οικιακÜ κι Þταν προσφυγικÞς καταγωγÞς. Ο Νßκος υπÞρξε μÝτριος μαθητÞς, ασχολÞθηκε με τον στßβο και το ποδüσφαιρο (Ýπαιζε τερματοφýλακας) και στην εφηβεßα του αγÜπησε τα ποιÞματα του ΣουρÞ και διασκÝδαζε τους συμμαθητÝς του σκαρþνοντας σατιρικοýς στßχους πÜνω σε μελωδßες ξÝνων επιτυχιþν της εποχÞς, üπως το γαλλικü τραγοýδι Monsieur Cannibale του 1966 που τραγοýδησε ο Sacha Distel. Εστειλε μÜλιστα το συγκεκριμÝνο στιχοýργημÜ του σε στÞλη για τη νεολαßα που διατηροýσε ο δημοσιογρÜφος Νßκος ΜαστορÜκης στην εφημερßδα Ελεýθερος Κüσμος, χρησιμοποιþντας πρþτη φορÜ το ψευδþνυμο Ασιμος (υπÝγραψε «Νßκος '¢σιμος»).
     Το 1967 εισÞχθη στη ΦιλοσοφικÞ ΣχολÞ του Α.Π.Θ., üπου ασχολÞθηκε με το φοιτητικü θÝατρο, ενþ παρÜλληλα παρακολοýθησε μαθÞματα στην ιδιωτικÞ ΔραματικÞ ΣχολÞ του ΚυριαζÞ ΧαρατσÜρη, χωρßς να αποφοιτÞσει. Στη Θεσσαλονßκη αγüρασε τη πρþτη του κιθÜρα και ξεκßνησε να παßζει ως αυτοδßδακτος και να συνθÝτει τα πρþτα του τραγοýδια. Τον ΔεκÝμβριο του 1972 πρωτοεμφανßστηκε στο κοινü ως τραγουδοποιüς, αλλÜ κι ως ηθοποιüς (ερμÞνευε το μονüπρακτο «Το Πανηγýρι» του Ζαν Κοκτþ) στο δþμα του Λευκοý Πýργου, που 'χε μετατραπεß σε μπουÜτ. Εκεß προÝκυψαν για πρþτη φορÜ διαφωνßες και ρÞξεις με συνεργÜτες του, Ýνα φαινüμενο που τον ακολοýθησε σ' üλη τη καλλιτεχνικÞ διαδρομÞ του.
     Τον ΜÜη του 1973 εγκατÝλειψε τις σπουδÝς του, Ýφυγε απü τη Θεσσαλονßκη και κατÝβηκε στην ΑθÞνα. ¢ρχισε ν' ασχολεßται üλο και περισσüτερο με τη μουσικÞ, περιλαμβÜνοντας üμως πÜντα θεατρικÜ στοιχεßα στις εμφανßσεις του. Στις μπουÜτ της ΠλÜκας συνεργÜστηκε, μεταξý Üλλων, με καλλιτÝχνες üπως ο ΠÜνος ΤζαβÝλας, ο ΘανÜσης Γκαúφýλλιας, ο ΓιÜννης ΖουγανÝλης, ο ΣÜκης ΜπουλÜς, ο ΘÜνος Αδριανüς, ο ΠερικλÞς ΧαρβÜς, η ΜαριÜννα Τüλη και το ντουÝτο ΛÞδα-Σπýρος. Το 1974 σκηνοθÝτησε μια βραχýβια μουσικοθεατρικÞ παρÜσταση στη μπουÜτ «ΕντεκÜτη ΕντολÞ», χωρßς ανταπüκριση απü το κοινü.
     Το 1975 σημειþθηκε η πρþτη του παρουσßα στη δισκογραφßα με Ýνα δßσκο 45 στροφþν που περιεßχε τα τραγοýδια «Ο Μηχανισμüς» (Α' πλευρÜ) και «Ο Ρωμιüς» (Β' πλευρÜ) σε ενορχÞστρωση του Γιþργου ΣτεφανÜκη. Τον Ýβγαλε η εταιρεßα «Λýρα» του ΑλÝκου ΠατσιφÜ (1912-1981) κι Ýπεσε θýμα λογοκρισßας: δηλαδÞ μποροýσε κÜποιος να τον αγορÜσει στα δισκοπωλεßα, αλλÜ απαγορευüταν η μετÜδοσÞ του απü τη δημüσια ραδιοτηλεüραση. Την ßδια χρονιÜ συμμετεßχε στο πρüγραμμα του Μουσικοý Καφενεßου «Σοýσουρο» (υπüγειο στην οδü Αδριανοý 134 στη ΠλÜκα), ενüς, κατÜ κÜποιον τρüπο, πολιτικοý καμπαρÝ της Μεταπολßτευσης.
     Το 1976 απÝκτησε μια κüρη απü την εκτüς γÜμου σχÝση του με την αναρχοφεμινßστρια Λßλιαν ΧαριτÜκη.
     Τον Οκτþβρη του 1977, λßγο πριν απü τις βουλευτικÝς εκλογÝς της 20ης Νοεμβρßου εκεßνης της χρονιÜς, προσÞχθη και προφυλακßστηκε στις φυλακÝς της Αßγινας μαζß με πÝντε εκδüτες πολιτικþν εντýπων (τÝσσερις αναρχικοýς κι Ýναν αριστεριστÞ), γιατß παρουσιÜστηκαν απü την Αστυνομßα σαν «ηθικοß αυτουργοß» ταραχþν που ξÝσπασαν στην ΑθÞνα κατÜ τη διÜρκεια αντιγερμανικþν διαδηλþσεων, με αφορμÞ τους θανÜτους μελþν της Ýνοπλης οργÜνωσης «ΦρÜξια Κüκκινος Στρατüς» («RAF») στα διαβüητα «λευκÜ κελιÜ» των φυλακþν ΣταμχÜιμ στη ΔυτικÞ Γερμανßα. ΜετÜ απü λßγες εβδομÜδες αφÝθηκε ελεýθερος.
     Το 1978 ξεκßνησε η περιπÝτειÜ του για να αποφýγει την στρÜτευση. ΠÞρε απαλλαγÞ προσποιοýμενος τον ψυχοπαθÞ και κατÜφερε να του αναγνωριστεß üτι πÜσχει απü σχιζοειδÞ ψýχωση. Οπως περιγρÜφει στο βιβλßο του «Αναζητþντας ΚροκÜνθρωπους», ιδιωτικÞ Ýκδοση με πλÞθος αυτοβιογραφικþν στοιχεßων, που τýπωσε το 1980 και διακινοýσε ο ßδιος, υιοθÝτησε αυτÞ τη συμπεριφορÜ γιατß Þταν αντßθετος προς τη στρÜτευση.
     Απü τον ΣεπτÝμβρη του 1978 ως τον ΜÜρτη του 1987 κυκλοφüρησε 8 παρÜνομες κασÝτες με, λιγüτερο Þ περισσüτερο, πρüχειρες ηχογραφÞσεις τραγουδιþν του. Τις διακινοýσε κυρßως ο ßδιος, στα κÜγκελα του Πολυτεχνεßου στην οδü Πατησßων, τριγυρνþντας σε μαγαζιÜ, νυχτερινÜ κÝντρα και μπαρ Þ στα «μαγαζüσπιτα» που ζοýσε κατÜ καιροýς, με πιο χαρακτηριστικü το ημιυπüγειο επß της οδοý Αραχþβης 41 στα ΕξÜρχεια, την περßφημη «υπüγα» του ¢σιμου, εκεß που διÝμεινε απü το φθινüπωρο του 1978 ως την Üνοιξη του 1983.
     Απü το 1981 δρομολογεßται η επþδυνη σχÝση του με τα ψυχιατρεßα, στα οποßα νοσηλεýτηκε αρκετÝς φορÝς.
     Το ΝοÝμβρη του 1982 κυκλοφüρησε απü την εταιρεßα δßσκων «Μßνως» ο μοναδικüς δßσκος 33 στροφþν (LP) που Ýβγαλε üσο ζοýσε, με τßτλο «Ο ΞαναπÝς», σε ενορχÞστρωση του ΘανÜση Μπßκου και παραγωγÞ του Ηλßα ΜπενÝτου. Συμμετεßχαν η ΧÜρις Αλεξßου σε δýο τραγοýδια («Αμα σε λÝγαν ΒÜσω» και «ΠαπÜκι»), ο Βασßλης Παπακωνσταντßνου σε Üλλα δýο («ΠιÜστηκα Σχοινß Κορδüνι» και «Της ΕπανÜστασης») κι η ΑθηναÀκÞ Κομπανßα σε Ýνα, («Σεισμüς»), το üνομα της οποßας δε γρÜφτηκε στο εξþφυλλο, διüτι θεωρÞθηκε πολý «εμπορικÞ» για τον «αντÜρτη» ¢σιμο.
     Εστηνε αυτοσχÝδιες παραστÜσεις στο δρüμο (happenings) στο κÝντρο της ΑθÞνας, για τις οποßες εßχε επινοÞσει τους üρους «Κροκ» (στη δεκαετßα του '70) και «Βüλτα» (στη δεκαετßα του '80 στο Λüφο του ΣτρÝφη), ακολουθοýμενος απü περιστασιακοýς συνοδοιπüρους του στο πλαßσιο μιας αρχηγικÞς καλλιτεχνικÞς και πολιτικÞς παρÝμβασης. ¸κανε σýντομα περÜσματα σε κινηματογραφικÝς ταινßες. ¸φτιαξε δýο βραχýβια μουσικÜ συγκροτÞματα, την «Exarchia Square Band», με τον ΧρÞστο ΖυγομαλÜ, και τους «Νικüλας ´Ασιμος κι οι Εναπομεßναντες» με τον Τüλη ΒουλτζÜτη και τη Λßτσα ΠερρÜκη, με τα οποßα δεν ηχογρÜφησε.
     Τον Απρßλιο του 1987 ο Βασßλης Παπακωνσταντßνου τραγοýδησε στον δßσκο του «Χαιρετßσματα» πÝντε τραγοýδια του : «Ο σÜλιαγκας κι ο μÜλιαγκας», «ΑγαπÜω κι αδιαφορþ», «Θα 'ρθω να σε βρþ», «Θα νικÞσουμε (Venceremos)», «ΚαταρρÝω».
     Τα τελευταßα χρüνια της ζωÞς του εξÝφρασε μεταφυσικÝς ανησυχßες, απÝκτησε εμμονÞ με το Ýργο του Αμερικανοý ανθρωπολüγου και συγγραφÝα ΚÜρλος ΚαστανιÝδα (1925-1998) και, σýμφωνα με μαρτυρßες, πßστεψε üτι διÝθετε ικανüτητες σαμÜνου κι Ýκανε «πειρÜματα αθανασßας» σκοτþνοντας Üτυχα κατοικßδια ζþα τα οποßα μετÜ προσπαθοýσε να «αναστÞσει».
     Το 1987 κατηγορÞθηκε για το βιασμü μßας κοπÝλας. Η Δαμüκλειος ΣπÜθη της επικεßμενης δßκης εßχε βαρýτατες συνÝπειες στη ψυχοσωματικÞ του κατÜσταση. Τα ξημερþματα της ΠÝμπτης 17 Μαρτßου 1988 Ýδωσε τÝλος στη ζωÞ του, πριν δικαστεß. ΚρεμÜστηκε απü σωλÞνα ýδρευσης στο «Χþρο Προετοιμασßας» üπως αποκαλοýσε το τελευταßο μαγαζüσπιτü του στην οδü Καλλιδρομßου 55 στα ΕξÜρχεια. ΠÝθανε σε ηλικßα 38 ετþν.
Το 1995 ο ΣτÝλιος Καζαντζßδης περιÝλαβε Ýνα τραγοýδι με τßτλο «Ο Φßλος μας» στο δßσκο «Τα βιþματÜ μου», σε στßχους ΛευτÝρη ΧαψιÜδη και μουσικÞ ΘανÜση Πολυκανδριþτη. Το τραγοýδι αυτü, üπως σημειþνεται στο εξþφυλλο του δßσκου «εßναι αφιερωμÝνο στον Νικüλα ¢σιμο. Τον καλλιτÝχνη κι Üνθρωπο που Ýζησε κι αμφισβÞτησε με συνÝπεια και πßστη αυτüν τον κüσμο της βαρβαρüτητας».
     Ακολοýθησαν μεταθανÜτιες εκδüσεις τραγουδιþν του και διασκευÝς απü νεüτερους καλλιτÝχνες.

1975, «Ο Μηχανισμüς (Α' πλευρÜ) - Ο Ρωμιüς (Β' πλευρÜ)». Δßσκος 45 στροφþν (ΛΥΡΑ).
1978, "Η ΚασÝτα με το ΒαρÝλι που για να Βγει το ΣπÜει" (ΠαρÜνομη ΚασÝτα Νο.000001). ΗχολÞπτης Þταν ο τεχνικüς του ΟΤΕ ΣτÝλιος ΛογοθÝτης.
1979, "ΤριπλÞ ΚασÝτα ΜπÝλα Με Χωρßς ΤαμπÝλα". Εκδοση τριþν κασετþν. ΗχολÞπτης Þταν πÜλι ο ΣτÝλιος ΛογοθÝτης.
"Εßμαι παλιÜνθρωπος" (ΠαρÜνομη ΚασÝτα No.000002)
"Γιατß φορÜς κλουβß" (ΠαρÜνομη ΚασÝτα No.000003)
«Klaste Eleftheros» (ΠαρÜνομη ΚασÝτα No.000004)
1982, «Ο ΞαναπÝς». Δßσκος 33 στροφþν (ΜΙΝΩΣ). ΣυμμετÝχουν η ΧÜρις Αλεξßου, ο Βασßλης Παπακωνσταντßνου. και η ΑθηναÀκÞ Κομπανßα.
1986, "ΤριπλÞ ΚασÝτα". Εκδοση τριþν κασετþν.ΗχολÞπτης Þταν ο Νßκος ΠÝππας - Studio Diva.
"Ο ΣÜλιαγκας" (ΠαρÜνομη ΚασÝτα No.000005)
"Η ΖαβολιÜ" (ΠαρÜνομη ΚασÝτα No.000006)
"ΠÜλι στην Ξεφτßλα" (ΠαρÜνομη ΚασÝτα No.000007)
1987, "Το ΦανÜρι του ΔιογÝνη" (ΠαρÜνομη ΚασÝτα No.000008). ΤραγουδÜει η Σωτηρßα ΛεονÜρδου. ΗχογρÜφηση Studio Diva.
1987, ΣυμμετοχÞ με 5 τραγοýδια στο δßσκο "Χαιρετßσματα" του τραγουδιστÞ Βασßλη Παπακωνσταντßνου.
1988, ΣυμμετοχÞ στο δßσκο "¹χοι του Χειμþνα" με ηχογρÜφηση του τραγουδιοý "ΠÜλι στην ξεφτßλα" απü συναυλßα.
1989, "Το ΦανÜρι του ΔιογÝνη" (ΜΙΝΩΣ). Ο πρþτος μεταθανÜτιος δßσκος με τραγοýδια του. ΠεριÝχει κομμÜτια απü την ΠαρÜνομη κασÝτα No.000008 με κÜποιες παρεμβÜσεις στο στοýντιο και νÝα μßξη Þχου απü τους συνεργÜτες του Θýμιο Παπαδüπουλο και ΔημÞτρη ΤραντÜλη. ΣυμμετÝχει η Σωτηρßα ΛεονÜρδου. Στον «ΜπαγÜσα», το πιο γνωστü τραγοýδι του, οι Παπαδüπουλος και ΤραντÜλης κρÜτησαν στο δßσκο μüνο τη φωνÞ του αυτüχειρα τραγουδοποιοý. Ωστüσο στην ομüτιτλη παρÜνομη κασÝτα του 1987 ο «ΜπαγÜσας» ακοýγεται ως ντουÝτο του ¢σιμου με τη ΛεονÜρδου.
1992, "Στο ΦαλημÝντο του Κüσμου/Γιουσουροýμ" (MUSIC BOX). Ο δεýτερος μεταθανÜτιος δßσκος. ΠεριÝχει δýο εντελþς νÝες ηχογραφÞσεις με τη φωνÞ του Βασßλη Παπακωνσταντßνου (στα τραγοýδια «Πας φιρß φιρß» και «Γιουσουροýμ») και τη φωνÞ του Ασιμου μαζß με κÜποιες βÜσεις ηχογραφÞσεων απü τις παρÜνομες κασÝτες «εμπλουτισμÝνες» με πρüσθετα üργανα.
1997, Το συγκρüτημα Magic de Spell διασκευÜζει το τραγοýδι "Μπαταρßα" του Νικüλα ¢σιμου στο cd single τους "Ο Φüβος Ýχει üνομα".
1997, Ο Βασßλης Παπακωνσταντßνου διασκευÜζει 5 τραγοýδια του Νικüλα ¢σιμου στο δßσκο "Πες μου Ýνα ψÝμα ν' αποκοιμηθþ".
2000, Το συγκρüτημα ΕνδελÝχεια διασκευÜζει το τραγοýδι "ΜπαγÜσας" του Νικüλα ¢σιμου στο Cd single τους "ΚαθρÝφτης".
2002, ΣυλλογÞ (2 Cd) ονομαζüμενη "Βιομηχανßα του πεζοδρομßου" με επιλογÝς απü τις παρÜνομες κασÝτες του Νικüλα ¢σιμου.
2009, Μια παρÜσταση (2 Cd) με ζωντανÞ ηχογρÜφηση στο Rodeo Club (26/02/1986).
2014, «ΑρνÞθηκα ΠολλÜ» (b-otherside Records). Δßσκος βινυλßου 33 στροφþν. ΠεριÝχει Ýξι ανÝκδοτα τραγοýδια τα οποßα ο 'Ασιμος επεξεργαζüταν το χρονικü διÜστημα λßγο πριν την αυτοκτονßα του και βρÝθηκαν στο μαγαζß-σπßτι της οδοý Καλλιδρομßου 55 μετÜ την αυτοκτονßα του.

    "Δεν εßμαι συν-θÝτης εßμαι πλην-θÝτης" εßχε πει ο Νικüλαος Ασημüπουλος σε συνÝντευξη που εßχε δþσει στον Γιþργο ΒιδÜλη 10 μÞνες πριν φýγει απü τη ζωÞ. ¸νας σεμνüς καλλιτÝχνης, με üλη τη σημασßα της λÝξης που δεν Üντεξε το σýστημα. ¸λεγε "με λÝνε Νικüλα ¢σιμο οýτε Νικüλαο, οýτε Νßκο, οýτε Ασημüπουλο. ¢σιμο, και με ιþτα".Τα λüγια εßναι περιττÜ üμως ας τον θυμηθοýμε μÝσα απü Ýνα σπουδαßο τραγοýδι του. Το παπÜκι εßναι Ýνα τραγοýδι που το Ýγραψε για να κοιμßζει τη κüρη του. Τη πρþτη φορÜ που το Üκουσα δε μου πÝρασε καν απü το μυαλü üτι πρüκειται για νανοýρισμα. Εßναι μεν πÜρα πολý τρυφερü δεßχνοντας μας και το ρομαντισμü του ¢σιμου, αλλÜ για νανοýρισμα δε μου φαινüταν. Ωστüσο για του λüγου το αληθÝς σας παραθÝτω τα λüγια του Χ. Καρυþτη.

   "...Τονε θυμÜμαι στην ηχογρÜφηση ενüς συγκλονιστικοý νανουρßσματος. Το εßχε γρÜψει πριν απü μερικÜ χρüνια για να κοιμßζει τη κüρη του στο υπüγειο της οδοý Αραχþβης 41. ¹ταν το ΠαπÜκι. Μια μαγικÞ στιγμÞ που ερμÞνευσε η Χαροýλα Αλεξßου. Nα μη σου πω üτι, κÜποια στιγμÞ, ο ¢σιμος Þταν και ψιλοβουρκωμÝνος... Εßχε κρυφτεß πßσω της. Τραγουδοýσε για πÜρτη του αυτü που Üκουγε κεßνη τη στιγμÞ. . . Αυτü που τον φüρτιζε, αυτü που τον δονοýσε... ΣυγκινÞθηκε κι η Χαροýλα. Κι αυτü φαßνεται, εßναι λυγμικÞ. Οýτε γýρισε πßσω της να δει ποý εßναι ο Νικüλας, τι κÜνει. ΜπÞκε κι εκεßνη σ' αυτü που συνÝβαινε. Γιατß συνÝβαινε κÜτι ακαριαßο και μαγικü..."

   Υ.Γ. Η ερμηνεßα της Χαροýλας Αλεξßου Þταν καταπληκτικÞ. ¸χει την απαιτοýμενη συγκινησιακÞ φüρτιση αλλÜ ταυτüχρονα εßναι τüσο λιτÞ, üπως αρμüζει σ' Ýνα τÝτοιο τραγοýδι.

     ΕλÜτε να το απολαýσουμε παρÝα:

Το ΠαπÜκι

Στßχοι-ΜουσικÞ: Νικüλας ¢σιμος 1982
1η εκτ.: Νικüλας ¢σιμος & Χαροýλα Αλεξßου

¸χω Ýνα παπÜκι
να μου κÜνει πα
να μου κÜνει πα, πα, πα
Και Ýνα κουνελÜκι
που üλο μου κουνÜ
που üλο μου κουνÜ τ' αφτιÜ

Και δε μου καßγεται καρφß
αν εσý περνÜς,
και δε μου ξαναμιλÜς

ºσως να ξανÜρθεις
üταν θα Ýχω πια
üταν, θα Ýχω πια χαθεß
κι Þ θα μ' Ýχουν θÜψει
Þ θα Ýχω μα-
Þ θα Ýχω μαραθεß

Κι ας μη σου καßγεται καρφß
Κι ας συνÞθισες
κι ας συνÞθισες και εσý

Το ΠαπÜκι
==============================

   15η. ¸χουνε ξαπλþσει, ο κυρ-ΓιÜννης κι η γυναßκα του, αλλ' αυτüς κρατÜ αναμμÝνο το φως γιατß τονε ταλαιπωρεß Ýνας στßχος για να κλεßσει Ýνα τραγουδÜκι που ετοιμÜζει. Το πÜει απü δω, το πÜει απü κει... φυσÜ-ξεφυσÜ, þσπου η γυναßκα του αγανακτεß και του βÜζει τις φωνÝς:
 -"ΣβÞσε το φως να κοιμηθοýμε καημÝνε"!!!
     Τρελλαßνεται αυτüς. τη φιλÜ και της λÝει:
-"ΜπρÜβο ρε γυναßκα"!!
     Τη συνÝχεια τη ξÝρετε κι αν δε τη ξÝρετε... ακοýστε τη:

ΣβÞσε Το Φως Να Κοιμηθοýμε

Στßχοι-ΜουσικÞ-1η εκτ.: ΓιÜννης ΠαπαιωÜννου 1952
σεγüντο η ΡÝνα ΝτÜλια

¢σε με στη βαθειÜ σκοτοýρα,
και μην αρχßζεις τη μουρμοýρα,
κüφ' το γαζß, μη το τραβοýμε,
σβÞσε το φως να κοιμηθοýμε.

Μου 'χεις ζαλßσει το κεφÜλι,
πÜψε τη γκρßνια τη μεγÜλη,
σαν ξημερþσει θα τα ποýμε,
σβÞσε το φως να κοιμηθοýμε.

¸λα γλυκÜ και φßλησε με,
σβÞσε το φως κι αγκÜλιασε με,
με γκρßνιες Üκρη δε θα βροýμε,
σβÞσε το φως να κοιμηθοýμε.

ΣβÞσε Το Φως Να Κοιμηθοýμε 
===========================

Τα Α' , Β' , Γ' ,  ΜΕΡΗ πριν

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 4ου Μ¸ΡΟΥΣ... το 5ο ΜÝρος ΕΔΩ!

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers