Πρüλογος
Η τýχη με αξßωσε να στÞσω Üλλο Ýνα Üρθρο για μια θαυμÜσια Γυναßκα Του Κüσμου -και τüσο σýντομα- και την ευχαριστþ γι' αυτü. Εßναι το 22ο κι αφορÜ μιαν Üγια γυναßκα, συγγραφÝα, καλüγρια και φιλüσοφο. ΔιÝθετε λÝνε, ιδιαßτερες δυνατüτητες, αλλÜ αυτÜ θα τα δοýμε στη πορεßα.
ΕισαγωγÞ
Η Ισπανßα τον 16ο αι., στα σýνορα με τη ΡωμαúκÞ Αυτοκρατορßα, αποτελοýνταν απü αρκετÝς ομÜδες με διαφορετικÞ εθνικüτητα. ΧρειÜστηκαν 700 χρüνια για να καταφÝρει ν' αποκτÞσει την ενüτητα και την εθνικÞ της ταυτüτητα, μÝσα απü μÜχες που Ýδωσε εναντßον των ΜουσουλμÜνων εισβολÝων, κÜτω απü την Ýνωση της Καστßλλης και της Αραγονßας. ΕπιβλÞθηκε η απÝλαση των Μαυριτανþν και των Εβραßων, απü την ΙσαβÝλλα και τον ΦερνÜντο, στ' üνομα της υπερÜσπισης της ΧριστιανικÞς πßστης ενÜντια στις ξÝνες αιρÝσεις. Τα κÜστρα και τα μοναστÞρια αποτÝλεσαν ντüπια σýμβολα ενüς Ýθνους υπü διαμüρφωση. ¹τανε παρÜδοξο, κι üμως, ο 16ος αι. ονομÜστηκε Χρυσüς Αιþνας της λογοτεχνßας, της πßστης και της φιλοσοφßας. ¹ταν η εποχÞ που η Ισπανßα Ýδωσε στον κüσμο τüσο διÜσημους μυστικιστÝς üπως: ο ¢γιος ΙωÜννης του Σταυροý (St. John of the Cross), ο Fray Luis de Leon κι η Αγßα ΤερÝζα του Ιησοý (St. Teresa de Jesus).
Ο Ισπανικüς Μυστικισμüς (16ος αι.) αποτÝλεσε το σπουδαιüτερο επßτευγμα της ΡωμαιοκαθολικÞς Μεταρρýθμισης, που πραγματοποιÞθηκε ως ανταπÜντηση στη ΠροτεσταντικÞ Μεταρρýθμιση (Λοýθηρος). Ως μÝρος της γενικÞς αλλαγÞς του Καθολικισμοý, που αποσκοποýσε üχι μüνο ν’ ανανεωθεß η δομÞ της εκκλησßας αλλÜ και το πνεýμα της, ο Ισπανικüς Μυστικισμüς κατÜφερε το αδýνατο, δηλαδÞ να εκφρÜσει με λüγια την εμπειρßα της μυστικÞς σχÝσης με το Χριστü. Οι εκπρüσωποß του Þτανε σαν μια γÝφυρα ανÜμεσα στην απλÞ γλþσσα και στην αρχÞ της υψηλÞς αισθητικÞς του μπαρüκ. Τα γραπτÜ τους Þταν εμπνευσμÝνα απü τη πßστη τους στο Θεü, που βασιζüτανε στην επιθυμßα κι üχι στην υποχρÝωση.
Η Αγßα Της ¢βιλα
Στις 28 Μαρτßου 1515 γεννÞθηκε στην ¢βιλα της ΠαλιÜς Καστßλης, στην Ισπανßα, η ΤερÝζα ντε ΘεπÝδα υ ΑχουμÜδα (Teresa de Cepeda y Ahumada), που αργüτερα ονομÜστηκε Αγßα ΤερÝζα του Ιησοý. Οι ρßζες της οικογÝνειας της προÝρχονταν απü το ΤολÝδο και το ΟλμÝδο. ¹ταν Ýνα απü τα 11 παιδιÜ του Don Alonzo de Cepeda και της Dona Beatriz Ahumada, μορφωμÝνα μÝλη χαμηλÞς αριστοκρατικÞς τÜξης. Απü μικρÞ ηλικßα της εμφýσησαν βαθýτατα ευσεβÞ κι ασκητικÜ ιδανικÜ, κατÜ το πρüτυπο Αγßων και Μαρτýρων. ¹τανε μετρßου αναστÞματος, με μαýρες μποýκλες, Üσπρο μÝτωπο, φωτεινÜ μÜτια και κινÞσεις με φυσικÞ χÜρη κι αξιοπρÝπεια. ¹ταν η τρßτη απü τα 11 παιδιÜ του Αλüνζο ΣÜνσεζ και της Μπεατρßζ ΑχουμÜδα. Ο παπποýς της απü τη πλευρÜ του πατÝρα της Þταν προσÞλυτος Εβραßος που ασπÜστηκε το Χριστιανισμü μετÜ τις εναντßον τους διþξεις το 1492, ενþ ο πατÝρας της εξαγüρασε τßτλο ευγενεßας και μετÝφερε την οικογενειακÞ επιχεßρηση απü το ΤολÝδο στην ¢βιλα.
Με τον πνευματικü της αγþνα και την αφοσßωση της ζωÞς στο Χριστü αναδεßχθηκε σε μßα σημαντικÞ προσωπικüτητα εκπροσþπου του "χρυσοý" αιþνα της Ισπανßα καθþς Þταν Ýνας εποχÞ αναζητÞσεων, κατακτÞσεων, δüξας και αξιþν. Η προσωπικüτητα της χαρακτηρßζονταν απü εξωστρÝφεια, ζωηρÜδα, προσαρμοστικüτητα σε κÜθε περßπτωση, δεξιοτεχνßα σε καθετß που καταπιανüταν, ενθουσιασμü και γενναιüτητα. Απüδειξη αυτοý Þταν üτι στα 7 της πÞρε τον αδερφü της Rodrigo κι Ýφυγαν απü το σπßτι, προκειμÝνου ν' αναζητÞσουν και να συναντÞσουν τους Μαυριτανοýς στην ΑφρικÞ και να πεθÜνουν με μαρτυρικü τρüπο. Ευτυχþς, που Ýνας θεßος τους ματαßωσε αυτü το ηρωικü σχÝδιο, αφοý τους εντüπισε Ýξω απü τη πüλη και τους πÞρε πßσω μαζß του. Επßσης, εßχε ευπαθÞ υγεßα, σπÜνια Þταν χωρßς πυρετü, που τις περισσüτερες φορÝς κατÝληγε σε προσωρινÞ παρÜλυση και μερικÝς φορÝς σε παραμιλητÜ. ΜεγÜλωσε σ' Ýνα ευσεβÝς οικογενειακü περιβÜλλον διαβÜζοντας βßους αγßων και μαρτýρων, αλλÜ κι ιπποτικÜ μυθιστορÞματα της εποχÞς.
Στα 12 της μειþθηκε η θÝρμη της ευσÝβειας της. ¢ρχισε να ενδιαφÝρεται περισσüτερο για την εμφÜνισÞ της και για τα ιπποτικÜ βιβλßα, παρακινοýμενη σ' αυτü απü κÜποιους συγγενεßς της, καθþς και για το γÜμο. ΦοβερÜ ενοχλημÝνος ο πατÝρας της μ' üλα αυτÜ, παρüλο που της εßχε αδυναμßα, της εναντιþθηκε. Σ' αυτÞ την Üσχημη περßοδο, και στα 14, πÝθανε η μητÝρα της κι εκεßνη απελπισμÝνη στρÜφηκε στη μητρικÞ εικüνα της ΠαρθÝνου. ¹ταν μεγÜλο πλÞγμα για τη μικρÞ ΤερÝζα αυτü, γιατß αγαποýσε πολý τη μητÝρα της. Ο πατÝρας της πÝθανε üταν εκεßνη Þταν 33 ετþν. Το 1531 εστÜλη στις ΑυγουστιανÝς μοναχÝς, αλλÜ εξαιτßας μιας αρρþστιας της επÝστρεψε σπßτι της. Σε ηλικßα, πια, 23 Ýφυγε κρυφÜ απü το σπßτι της κι εισÞλθε στο μοναστÞρι της Ενσαρκþσεως, των Καρμελιτþν μοναχþν στην ¢βιλα (εστιÜζουν στη περισυλλογÞ μÝσα απü τη προσευχÞ, ο ΠροφÞτης Ηλßας κι η ΠαρθÝνος θεωροýνται οι ιδρυτÝς Þ εμπνευστÝς του τÜγματος).
Εκεß πÝρα (1535) υπÝφερε πολý απü διÜφορες ασθÝνειες. ¼μως εßκοσι χρüνια πιο μετÜ Ýζησε μια εμπειρßα, üπως αναφÝρεται, μπροστÜ σε μια προσομοßωση του Χριστοý που μαστιγþθηκε κι αυτü την Ýκανε να πιστÝψει και να αλλÜξει την πßστη της. ¸πεσε μÝχρι και σε κþμα. ¸πειτα εßχε πρüβλημα και με το πüδι της. Τüσα χρüνια τυραννιüταν και δεν σημεßωνε καμμßα πνευματικÞ πρüοδο, πÝρα απü κÜποια πνευματικÜ ορÜματα. ΠαρολαυτÜ προσπÜθησε να ξεπερÜσει κÜθε εμπüδιο μÝσω της προσευχÞς και τüτε Üρχισε να Ýχει μεταφυσικÝς εμπειρßες, που αρχικÜ τüσον η ßδια üσο κι οι παπÜδες νüμιζαν üτι εßχαν να κÜνουν με πλÜνες και φαντασιοπληξßες. ¹ρθε, φυσικÜ, η þρα που θεþρησε τα ορÜματÜ της αληθινÝς αποκαλýψεις, που Þθελαν να τη πεßσουν για Ýνα πρÜγμα: üτι Þταν υποχρεωμÝνη να εργασθεß σκληρÜ για να σþσει ψυχÝς και να συμβÜλλει στη στερÝωση του Χριστιανισμοý.
Ωστüσο, δýο ΙησουÀτες εξομολογητÝς της πεßστηκαν για τις πνευματικÝς της εμπειρßες και την ενθÜρρυναν να τις ενδυναμþσει διαμÝσου της προσευχÞς και της εξÜσκησης της αρετÞς. H ßδια αναφÝρει στην αυτοβιογραφßα της: "Δεν ξÝρω πþς να προχωρÞσω στη προσευχÞ Þ πþς να τη ξαναθυμηθþ κι Ýτσι παßρνω μεγαλýτερη ευχαρßστηση απ' αυτü κι αποφÜσισα ν' ακολουθÞσω αυτü το μονοπÜτι μ' üλη μου τη δýναμη". Κι Ýτσι βßωσε περιüδους πνευματικÞς Ýκστασης, χρησιμοποιþντας Ýνα βιβλßο Abecedario espiritual, (πνευματικÞ αλφÜβητος). Αυτü το βιβλßο, ακολουθþντας το παρÜδειγμα παρüμοιων Ýργων μεσαιωνικþν μυστικιστþν, αποτελοýνταν απ' οδηγßες για Ýλεγχο της συνεßδησης, πνευματικÞ αυτοσυγκÝντρωση κι ενδοσκüπηση, καθþς κι Üλλα θρησκευτικÜ πονÞματα. ΜÝσα απü τις εκστÜσεις της, κατανüησε και συσχÝτισε διÜφορÜ πρÜγματα. ¸νιωθε μÝσα απü τη προσευχÞ να της δßνει ο Θεüς πνευματικÞ ευχαρßστηση, να κυριεýει τις αισθÞσεις της, να λυþνει η ψυχÞ της μπρος στη λÜμψη του. ΜερικÝς φορÝς το σþμα της σηκωνüταν απü το Ýδαφος κι üταν το Ýνιωθε να ελαφραßνει πολý επÝστρεφε στη γη και καλοýσε τις καλογριÝς να καθßσουν επÜνω της, για να μην συμβεß ξανÜ. Παρακαλοýσε το Θεü να μη της συμβαßνουν αυτÜ μπροστÜ στον κüσμο. Ο ισχυρισμüς διαφüρων φßλων της üτι οι υπερφυσικÝς της εμπειρßες εßχαν να κÜνουν με κÜτι διαβολικü κι üχι με θεßα εýνοια, πρÜγμα που ολοÝνα αυξανüταν, την οδÞγησε σε σκληρÜ, επιβαλλüμενα απü την ßδια μαρτýρια που υπερÝβαιναν κατÜ πολý τον συνηθισμÝνο ασκητικü τρüπο ζωÞς της. ΜÝχρι που τη καθησýχασε ο Francis Borgia στον οποßο κι εξομολογÞθηκε.
Απü το 1558 Üρχισε να ασχολεßται μ' Ýνα μεταρρυθμιστικü σχÝδιο, που θα επανÝφερε το καρμηλιτικü τÜγμα στην αυστηρÞ και πνευματικÞ ζωÞ απ' üπου εßχε απομακρυνθεß τον 14ο και 15ο αι. ΣκÝφθηκε να επιβÜλλει στον εαυτü της και σε üσους θα Þταν πρüθυμοι ν' ακολουθÞσουν το παρÜδειγμα της, τη πιο αυστηρÞ αυτοπειθαρχßα. Κι αποφÜσισε ν' αναμορφþσει το τÜγμα των Καρμελιτþν και των Καρμελιτισσþν. Υπερνικþντας τις αντιδρÜσεις της ηγουμÝνης και των περισσüτερων αδελφþν της ΜονÞς ßδρυσε, μες στο ßδιο το τÜγμα (üπως εßχε γßνει με τους Καπουτσßνους μες στο τÜγμα των Φραγκισκανþν), Ýνα αυστηρüτερο κι ασκητικüτερο τÜγμα. Το τÜγμα των Ανυπüδητων üπως ονομÜστηκε, που τα μÝλη του φοροýσανε σανδÜλια αντß παποýτσια.
Το 1562 οδηγοýμενη απü το γεγονüς, στις 24 Αυγοýστου ιδρýει το μικρü μοναστÞρι του Σαντ ΖοζÝφ κι αυτü εßναι μüνο η αρχÞ καθþς ακολοýθησαν και τα Μεντßνα Νελ ΚÜμπο (1567), Μαλαζüν (1568), Βαλαδολßδ (1568), ΠαστρÜνα (1569), ΤολÝδ (1569). Και το πνευματικü της Ýργο συνεχßζεται.για να ιδρýσει το πρþτο δÝχτηκε την οικονομικÞ στÞριξη μιας φßλης της. Με την εξουσιοδüτηση του ΠÜπα Πßου Δ' η ΤερÝζα ßδρυσε το 1562 τη μονÞ του Αγßου ΙωσÞφ, το πρþτο μοναστÞρι üπου εφαρμüστηκε η ΚαρμηλιτικÞ Μεταρρýθμιση. Με μεγÜλο σθÝνος η ΤερÝζα εφÜρμοσε αυτü που εßχε αποφασßσει. Η απüλυτη πενßα της νÝας μονÞς προκÜλεσε σκÜνδαλο στους κατοßκους, αρχικÜ και στη συνÝχεια στις αρχÝς της ¢βιλα κι Ýφτασε στον κßνδυνο του διωγμοý για τη ΤερÝζα. ¼μως, με τη προστασßα του επισκüπου αυτü ξεπερÜστηκε. Εκεß τα 5 πρþτα χρüνια Þταν σε απομüνωση κι Ýγραψε το 1ο σημαντικü Ýργο της, την Αυτοβιογραφßα της, κεßμενο απü τα πιο σπÜνια, ýστερα απü διαταγÞ. Εκεß απεικονßζει τα διαφορετικÜ στÜδια της προσευχÞς, με μεταφορÝς παρμÝνες απü τον τρüπο που εξασφαλßζει κÜποιος νερü για να ποτßσει Ýνα κÞπο. Το ýφος της Þταν μειλßχιο και ταπεινü, προκειμÝνου να μη στρÝψει εναντßον της την ΙερÜ ΕξÝταση. Οι μυστικιστικÝς εμπειρßες, που περιγρÜφει, οδηγοýνε τον αναγνþστη σε ποιητικÞ συγκßνηση, ξυπνÜνε μÝσα του τον ποιητÞ, αν υπÜρχει.
Το 1567 ο επικεφαλÞς του καρμηλιτικοý τÜγματος, ΙωÜννης ΒαπτιστÞς Ρüσι, ενÝκρινε τη μεταρρýθμιση, δßνοντας εντολÞ στη ΤερÝζα να ιδρýσει κι Üλλα γυναικεßα μοναστÞρια κι ανδρικÜ. ¹ταν 51 ετþν, αλλÜ αυτü δεν σταματοýσε τη δρÜση της, που την υποχρÝωνε να ταξιδεýει συνÝχεια σε διÜφορα μÝρη της Ισπανßας. Στη διÜρκεια της θεμελßωσης Üλλης μιας μονÞς, στη Medina del Campo, η ΤερÝζα γνþρισε Ýναν νεαρü Καρμηλßτη ιερÝα, τον Fray John of St. Matias, τον μετÝπειτα ποιητÞ και μυστικιστÞ ΙωÜννη του Σταυροý (Juan de la Cruz), στο πρüσωπü του εßδε εξομολογητÞ, αδελφü και πατÝρα Τüτε η ΤερÝζα Ýγραψε το Ýργο Ο δρüμος της Τελειüτητας, üπου απευθýνεται στις μοναχÝς της διδÜσκοντας τις βασικÝς αρετÝς, που απαιτοýν προσπÜθεια απü μÝρους τους, διαφωτßζοντας τη πρακτικÞ της προσευχÞς. ¸ργο οδηγü για τη πνευματικÞ πειθαρχßα. Ο ¢γιος ΙωÜννης αγκÜλιασε με βαθý πÜθος τη μορφÞ της ΤερÝζας, Ýγινε μαθητÞς της και προσπÜθησε να εξαπλþσει τις ιδÝες της, πρÜγμα που τον οδÞγησε στη φυλακÞ του ΤολÝδο (1577), απü την οποßα δραπÝτευσε, αλλÜ σýντομα οι διþξεις τον Ýκαμψαν και πÝθανε στα 49. Η Αγßα ΤερÝζα της ¢βιλα κι ο ΙωÜννης του Σταυροý, σýμφωνα με πηγÝς, καθþς και προγενÝστεροι Καθολικοß μοναχοß και μýστες δÝχονταν τις ΝεοπλατωνικÝς αντιλÞψεις περß μετενσÜρκωσης, εßτε αποδεχüμενοι τις απüψεις Üλλων μυστþν, εßτε απü προσωπικÞ εμπειρßα που απÝκτησαν με προσευχÞ, εσωστροφÞ και διαλογισμü. ¹ταν οι μÝγιστοι μýστες του Χριστιανισμοý στην Ισπανßα του 16ου αι.
ΠαρÜ την ευαßσθητη υγεßα της και τις μεγÜλες δυσκολßες που αντιμετþπισε, πÝρασε τα υπüλοιπα χρüνια της ζωÞς της ιδρýοντας κι οργανþνοντας Üλλες 16 μονÝς σε διÜφορες περιοχÝς της Ισπανßας. Το 1575 ο ΠÜπας Γρηγüριος ο ΙΓ', ως αρχηγüς των Καρμελιτþν, απαγüρευσε τη συνÝχιση της δραστηριüτητας της, κι Ýτσι ξÝσπασε μια διοικητικοý χαρακτÞρα διÝνεξη ανÜμεσα στους Ενυπüδητους Καρμελßτες και στους Ανυπüδητους. Αυτü το περßμενε η ΤερÝζα, αλλÜ δεν Þξερε πþς να το αποτρÝψει. ¼μως, στα 60 της εßχε αναπτýξει μÝσα της πεßρα, βοýληση και πεßσμα, που δεν μποροýσε παρÜ να οδηγÞσει στη νßκη. ΠαρÜ τη συμμαχßα της με τον Φßλιππο τον Β' και τον Δοýκα της ¢λβα φυλακßστηκε στο ΤολÝδο για 2 χρüνια. ΤελικÜ, ýστερα απü επßμονες διαπραγματεýσεις ο Φßλιππος ο Β' ανÝλαβε τη διοικητικÞ αυτονομßα του τÜγματος των Ανυπüδητων Καρμελιτþν. Το 1977 Ýγραψε Το Εσωτερικü ΚÜστρο, Ýνα þριμο Ýργο που αποτυπþνει τον τρüπο μετατροπÞς της προσευχÞς απü την Ýκσταση στον πνευματικü γÜμο με το Χριστü και το Θεü. Το εσωτερικü κÜστρο εßναι η ψυχÞ, στης οποßας τον πυρÞνα κατοικεß η ΤριÜδα. Η εξÝλιξη στη προσευχÞ επιτρÝπει στο Üτομο ν' αποκτÞσει μεγαλýτερη οικειüτητα με το Θεü. Η οικειüτητα αυτÞ σηματοδοτεßται απü Ýνα προοδευτικü ταξßδι μÝσα απ' τα δωμÜτια του κÜστρου, απü το πιο απομακρυσμÝνο στο πιο κεντρικü και φωτεινü. ΚαθÝνα απü τα δωμÜτια διακρßνεται απü Ýνα διαφορετικü στÜδιο εξÝλιξης της προσευχÞς, με τις ακüλουθες επιδρÜσεις σε κÜθε φÜση στην ζωÞ του ατüμου.
ΜÜλιστα, η ΤερÝζα μεταρρýθμισε και την αντρικÞ πτÝρυγα των Καρμηλιτþν με τη βοÞθεια του Αγßου ΙωÜννη του Σταυροý (Ζεν Ντε Λα ΚρουÜ). Στη συνÝχεια, απü το 1575 μÝχρι το 1579, παρουσιÜστηκαν κÜποιες δυσκολßες üμως αυτü δε την εμπüδισε να ιδρýσει ακüμη τα ΒιλανουÝβα υ ΒαλÝνθια (1580) και Σüρια (1581). ΜετÜ τη 17η ßδρυσÞ της στο Μπουργκüς το 1582, μεταβαßνει στην ¢λμπα ντε Τüρμες. Εκεß στις 4 Οκτωβρßου του 1582 αφÞνει την τελευταßα της πνοÞ, ευχαριστþντας το Θεü που την Ýκανε κοπÝλα της εκκλησßας.
Οι διδαχÝς της ΤερÝζας διακρßνονταν απü Ýναν üμορφο συνδυασμü απλüτητας και βÜθους, παρÜλληλα. ¸λεγε πως εßναι πολý σημαντικü να μπορεß κÜποιος ν' απομονωθεß και να 'χει χρüνο να βρεθεß με αυτüν που ξÝρουμε üτι μας αγαπÜ. Επßσης, Ýλεγε, üτι δεν εßναι σημαντικü να σκÝφτεται κÜποιος πολý, αλλÜ ν' αγαπÜ πολý κι Ýτσι να κÜνει το καλλßτερο που τον παρακινεß στην αγÜπη. Η αγÜπη, επισÞμαινε, δεν εßναι σπουδαßα ευχαρßστηση, αλλÜ επιθυμßα να ευχαριστÞσεις το Θεü για καθετß. Για κεßνην η πνευματικÞ ζωÞ Þταν μια στÜση ζωÞς κι üχι Ýνας κανüνας. Μας λÝει ποιος εßναι ο δρüμος που οδηγεß στην Ýνωση της ψυχÞς με το Θεü, μÝσω κÜποιων σταδßων (ευσεβÞς διαλογισμüς Þ συγκÝντρωση, απüσυρση της ψυχÞς απü εξωτερικÜ ερεθßσματα, ευσεβÞς αναλογισμüς των μαρτυρßων του Χριστοý και της μετÜνοιας). ΠαρüλαυτÜ διακÞρυττε τη φτþχεια, πßστευε στην εργασßα κι üχι στη ζητιανιÜ. Πßστευε στην υπακοÞ στο Θεü περισσüτερο απü την ποινÞ της μετÜνοιας,κι Ýλεγε: "Αν κÜνεις κÜτι λÜθος, μη τιμωρεßς τον εαυτü σου, Üλλαξε". ¼ταν κÜποιος Ýνιωθε δυστυχισμÝνος η συμβουλÞ της Þταν: "Να πας σ' Ýνα μÝρος που θα μπορεßς να βλÝπεις τον ουρανü, να κÜνεις μια βüλτα". Επßσης, κÜποιοι Ýμεναν Üναυδοι üταν πÞγαινε να φÜει καλÜ κι εκεßνη απαντοýσε: "ΥπÜρχει Ýνας χρüνος για πÝρδικα κι Ýνας χρüνος για μετÜνοια". Στ' αδÝρφιÜ της, που επιθυμοýσαν να διαλογιστοýν πÜνω στη κüλαση, η απÜντησÞ της Þταν: "Μη το κÜνεις".
Η Αγßα ΤερÝζα απεικονßστηκε πÜνω σε διÜφορους πßνακες καθþς και σε πολλÜ μνημεßα. Επßσης, το Ýργο της εξυμνÞθηκε απü πολλοýς σýγχρονους της και μη, Ýνας εκ των οποßων Þταν κι ο Φραγκßσκος της Ασßζης.
Επßσης, εκτüς üσων αναφÝρθηκαν παραπÜνω Ýγραψε ακüμα τα εξÞς: ΠνευματικÝς σχÝσεις, (εκεß θßγει τη σχÝση της ψυχÞς με τη γαλÞνη που αυτÞ νιþθει και δεν μπορεß ακριβþς να περιγρÜψει "Εßναι τüσο δýσκολο να περιγρÜψεις αυτÜ τα εσþτερα της ψυχÞς, και πολý περισσüτερο να τα περιγρÜψεις με τÝτοιο τρüπο þστε να γßνουν κατανοητÜ, ιδιαßτερα Ýτσι üπως φεýγουν γρÞγορα". Κι ακüμη αναφÝρει "Εκεß κÜποιες φορÝς ξεπηδÜ μια εσωτερικÞ ειρÞνη και γαλÞνη που εßναι πλÞρεις ευτυχßας, επειδÞ η ψυχÞ εßναι σε μια τÝτοια κατÜσταση που νομßζει üτι δεν υπÜρχει τßποτα να της λεßπει"), ΚραυγÝς της ψυχÞς προς τον Θεü, ΑντιλÞψεις σχετικÜ με την ΑγÜπη του Θεοý, Το βιβλßο των ΒÜσεων, 458 επιστολÝς και πολλÜ ποιÞματα. Δρüμο προς τη ποßηση Üνοιξε πρþτη η ΤερÝζα κι üχι ο ΙγνÜτιος Λογιüλα, üπως θεωρεßται απü πολλοýς. ΠαρακÜτω εßναι Ýνα απü τα πολλÜ ποιÞματα της, πολý δημοφιλÝς, που το χρησιμοποιοýσε ως σελιδοδεßκτη στα βιβλßα της. ΒρÝθηκε στο βιβλßο των προσευχþν της μετÜ το θÜνατο της στις 4 Οκτωβρßου 1582 στην ¢λβα της ΣαλαμÜνκα. ¼σια Ýγινε στις 24 Απριλßου 1614, απü τον ΠÜπα Παýλο V και Αγßα στις 12 Μαρτßου 1622, απü τον ΠÜπα Γρηγüριο XV. Σýμβολα της εßναι η καρδιÜ, το βÝλος, το φτερü, το βιβλßο και το ρÜσο των Ανυπüδητων Καρμελιτþν. ΘεωρÞθηκε το 1970 ως μßα απü τους 33 διδασκαλους της εκκλησßας, για τα γραπτÜ της και τις διδαχÝς της στην προσευχÞ.
Παρακολουθþντας ολüκληρη τη ζωÞ της Αγßας ΤερÝζας μποροýμε να συμπερÜνουμε üτι üταν ο Üνθρωπος ενωθεß με το Θεü, στο βαθμü που του επιτρÝπεται σ' αυτü τον κüσμο, τüτε βρßσκεται στο επικÝντρο του εαυτοý του. Μ' Üλλα λüγια, κατακτÜ την ακεραιüτητα ενüς παιδιοý του Θεοý κι ενüς ανθρþπινου üντος, που Ýχει εκπληρþσει το σκοπü της -τωρινÞς του- ýπαρξης.
Η Αγßα Της ¢βιλα
"Στη καρδιÜ της παλιÜς Καστßγια, χαμÝνη μες στα ψηλÜ κι Ýρημα οροπÝδια, που διαδÝχονται τη σιÝρρα της ΓκουαδαρρÜμα, υψþνεται μια μικρÞ πολιτεßα: η ¢βιλα. Το τοπßο γýρω της εßναι μια πÝνθιμη στÝπα. ¼,τι δßνει σ' αυτü το τοπßο Ýναν ιδιαßτερο χαρακτÞρα, δραματοποιþντας την ερÞμωσÞ του, εßναι το θÝαμα αναρßθμητων μεγÜλων γκρßζων μονüλιθων, σκüρπιων εδþ κι εκεß σαν ερεßπια κυκλωπικþν τειχþν. Ωστüσο, δεν αφÞνει κανεßς την ¢βιλα με την εντýπωση της παγερüτητας. Περνþντας απü κατÜγυμνα κι απüτομα βρÜχια, θα Ýχει τýχει να πÜρει το μÜτι Ýνα μικρü κÜποτε λουλοýδι φυτρωμÝνο κατÜ τÝτοιο τρüπο σε μια σχισμÜδα πÝτρας που να μοιÜζει σαν κρεμασμÝνο στο χÜος. Ο αγÝρας το κουνÜ απ' τη ρßζα του, μα το μικρü κατÜμονο λουλοýδι αντÝχει αδιÜκοπα τη ξεριζωτικÞ του δýναμη. ΑναρωτιÝται κανεßς με συγκßνηση πως το λουλοýδι αυτü μπüρεσε και φýτρωσε μÝσα σε μια πÝτρα, ποý μια τüσο μεγÜλη αδυναμßα βρßσκει τÝτοια δýναμη αντοχÞς. Κι üσο κοιτÜτε τüσο νιþθετε να γεμßζει απαλüτητα η ψυχÞ σας. Η γýρω αγριüτητα εξημερþνεται με την απροσδüκητη και τρυφερÞ αυτÞ παρουσßα. Φεýγοντας Ýχετε ξεχÜσει τους σκυθρωποýς γκρßζους βρÜχους και δε θυμÜστε παρÜ το λουλοýδι. ¸τσι κι απü την ¢βιλα των Αγßων ü,τι παßρνετε μαζß σας απü την επßσκεψÞ της εßναι μια παθητικÞ ανÜμνηση Üνθους. Το Üνθος αυτü εßναι μια γυναßκα". Κþστας ΟυρÜνης
Στα Ýργα της συγκαταλÝγονται πολλÜ βιβλßα που θεωροýνται αριστουργÞματα. Εßναι γνωστÞ ακüμη για τη μεταρρυθμιστικÞ της παρÝμβαση στο τÜγμα των Καρμηλιτþν ενþ επανÝφερε την πρακτκÞ του διαλογισμοý, τον οποßα εξασκοýσε η ßδια και Ýγινε γνωστÞ για φαινüμενα Ýκστασης, ενþ λÝγεται ακüμη üτι πνευματικÜ μεταφερüταν σε Üλλους τüπους και χþρους.
ΥπÞρξε επßσης ιδρýτρια πολλþν μοναστηριþν μεταξý αυτþν και της μονÞς του Αγßου ΙωσÞφ (Σαντ ΖοζÝφ).
Εßναι μßα απü τις 4 γυναßκες που απÝκτησαν ποτÝ τον τßτλο του ΔιδÜκτωρα της Εκκλησßας. Οι Üλλες τρεις Þταν η Χßλντεγκαρντ του Μπßνγκεν, η Κατερßνα της ΣιÝνα κι η Θηρεσßα του ΛισιÝ.
¢λλα Ýργα της εßναι: Βιβλßο της ΖωÞς, Αυτοβιογραφßα, ΠνευματικÝς ΣχÝσεις, Ο δρüμος της τελειüτητας, Εσωτερικü κÜστρο, Ιδρýσεις. Σ' αυτÜ διηγεßται και βÜλλεται υπÝρ των εμπειριþν της σαν μοναχÞ üπως και της διδασκαλßας της. Μια σýνοψη των πνευματικþν σκÝψεων της, δηλαδÞ: "Το σημαντικü δεν εßναι να σκÝφτεσαι πολý, αλλÜ να αγαπÜς πολý".
Η Αγßα ΤερÝζα της ¢βιλα Üσκησε μεγÜλη επßδραση τüσο στο ΤÜγμα των Καρμηλιτþν, üσο κι ευρýτερα στη πνευματικÞ ζωÞ της Δýσης. ΥπÞρξε επßσης πηγÞ Ýμπνευσης για διÜφορους καλλιτÝχνες üπως για τον ζωγρÜφο,αρχιτÝκτονα και γλýπτη, ΛορÝντζο Μπερνßνι ο οποßος δημιοýργησε το γλυπτü Η Ýκσταση της Αγßας ΤερÝζας, αλλÜ και για Üλλους üπως ο Πßτερ Πολ Ροýμπενς, ΜÜρτιν Μποργκ και ΦρανσουÜ ΖερÜρ.
Η ¸κσταση της Αγßας ΤερÝζας εßναι γλυπτü σýμπλεγμα σε λευκü μÜρμαρο, τοποθετημÝνο σε υπερυψωμÝνο βÜθρο της εκκλησßας ΣÜντα Μαρßα ντε λα Βιττüρια στη Ρþμη. ΣχεδιÜστηκε και εκτελÝστηκε απü τον Τζαν ΛορÝντσο Μπερνßνι, εξÝχοντα γλýπτη της εποχÞς του, και θεωρεßται ως Ýνα απü τα αριστουργÞματα της γλυπτικÞς της ýστερης εποχÞς του Ιταλικοý μπαρüκ.
Το Ýργο πραγματοποιÞθηκε επß παπoσýνης ΙννοκÝντιου Ι’ (1644-1655). ¼ταν ο ΙννοκÝντιος ανÞλθε στον παπικü θρüνο απÝφευγε να εκμεταλλευτεß τις καλλιτεχνικÝς υπηρεσßες του Μπερνßνι, ο οποßος υπÞρξε ευνοοýμενος του προηγοýμενου πÜπα, Ουρβανοý Η’, Μπαρμπερßνι (1623-1644). Χωρßς τη παπικÞ υποστÞριξη ο Μπερνßνι στρÜφηκε στον Ενετü καρδινÜλιο Φεντερßκο ΚορνÜρο (1579-1653). Ο ΚορνÜρο εßχε επιλÝξει την ως τüτε Üσημη εκκλησßα του ΤÜγματος των Ανυπüδητων Καρμηλιτþν, ως τοποθεσßα της ταφÞς του (Εßχε λüγους να αποφýγει να ταφεß στη Βενετßα, καθþς η χειροτüνησÞ του ως καρδινÜλιου απü τον πÜπα Ουρβανü Η' Ýγινε, ενþ δüγης στη πüλη Þταν ο πατÝρας του, ΤζιοβÜνι. Καθüσον η κατοχÞ συγχρüνως, υψηλþν πολιτικþν κι εκκλησιαστικþν αξιωμÜτων απü την ßδια οικογÝνεια απαγορευüτανε, το γεγονüς εßχε προκαλÝσει ανησυχßα στον πληθυσμü). Εκεß ο Μπερνßνι, κατ´εντολÞν του ΚορνÜρο, τοποθÝτησε το αριστοýργημÜ του.
Το γλυπτü σýμπλεγμα φωτßζεται απü φυσικü φως που διηθεßται απü Ýνα κρυφü παρÜθυρο και συμβολοποιεßται απü επιχρυσωμÝνες πλαστικÝς ακτßνες, ως αλληγορßα του Αγßου Πνεýματος. Το σýμπλεγμα απεικονßζει δýο μορφÝς. Η μßα, Ýνας αρχÜγγελος Σεραφεßμ λογχßζει την Αγßα ΤερÝζα απü την ¢βιλα, τη συνιδρýτρια και προσφÜτως αγιοποιηθεßσα (1622) πρþτη αγßα του ΤÜγματος των Καρμηλιτþν, που απεικονßζεται εκστασιασμÝνη κι ημιλιπüθυμη πÜνω σε Ýνα σýννεφο, υπονοþντας üτι εßμαστε μÜρτυρες μιας θεúκÞς εμφÜνισης. ¢λλοι μÜρτυρες εμφανßζονται στους δýο πλαúνοýς τοßχους. Οι Ýκτυπες μορφÝς σε φυσικü μÝγεθος των αρρÝνων μελþν της δωρÞτριας οικογÝνειας του Ýργου, ΚορνÜρο, εμφανßζονται να συζητοýν για το γεγονüς σαν να βρßσκονται σε θεωρεßο θεÜτρου, ενþ στο θüλο εßναι στερεωμÝνες μορφÝς αγγÝλων χερουβεßμ. Η σκηνÞ εßναι παρμÝνη απü το αυτοβιογραφικü βιβλßο της αγßας, Η ζωÞ ΤερÝζας του Ιησοý, κι εξομοιþνεται με την εμπειρßα της ερωτικÞς πρÜξης.
”Μια μÝρα εμφανßστηκε μπροστÜ μου Ýνας Üγγελος Σεραφεßμ (φλογερüς) απαρÜμιλλα üμορφος. Εßδα να κρατÜ στο χÝρι του Ýνα μακρý βÝλος που στη Üκρη του Ýμοιαζε να Ýχει μια πυρωμÝνη αιχμÞ. ¸νοιωσα να με τρυπÜ επανειλημμÝνα στη καρδιÜ και να εισχωρεß βαθιÜ μÝσα μου. Ο πüνος Þταν τüσο αληθινüς που με Ýκανε και βüγκηξα δυνατÜ πολλÝς φορÝς, αλλÜ και τüσο γλυκüς που δεν επιθυμοýσα ν' απελευθερωθþ απü αυτüν. Καμμßα επßγεια χαρÜ δεν μπορεß να δþσει μια τÝτοια ικανοποßηση. ¼ταν ο Üγγελος τρÜβηξε τη λüγχη του απü μÝσα μου, Ýμεινα με μια μεγÜλη αγÜπη προς τον Θεü. Η ψυχÞ μου, στη στιγμÞ, ξαναμαζεýτηκε και μπÞκα σε μια κατÜσταση ησυχßας Þ Ýκστασης, üπου δεν μποροýσα να χρησιμοποιÞσω καμμßα απü τις ικανüτητες Þ αισθÞσεις μου... Τα πÜντα εßναι ακßνητα κι η ψυχÞ αφÞνεται σε μßα κατÜσταση μεγÜλης ησυχßας και βαθιÜς ικανοποßησης... Εßναι τüσο δýσκολο να περιγρÜψεις αυτÜ τα εσþτερα της ψυχÞς και πολý περισσüτερο να τα περιγρÜψεις με τÝτοιο τρüπο þστε να γßνουν κατανοητÜ, ιδιαßτερα Ýτσι üπως φεýγουν γρÞγορα... Εκεß κÜποιες φορÝς ξεπηδÜ μια εσωτερικÞ ειρÞνη και γαλÞνη που εßναι πλÞρεις ευτυχßας, επειδÞ η ψυχÞ εßναι σε μια τÝτοια κατÜσταση που νομßζει üτι δεν υπÜρχει τßποτα να της λεßπει. Ακüμη κι η ομιλßα -εννοþ τη προφορικÞ προσευχÞ και τον διαλογισμü- τη κουρÜζουνε: δεν θÝλει τßποτα Üλλο παρÜ αγÜπη. ΑυτÞ η κατÜσταση μπορεß να διαρκεß για λßγο Þ μπορεß να διαρκεß μεγαλýτερα χρονικÜ διαστÞματα".
Με αυτÜ τα λüγια η Αγßα Θηρεσßα της ¢βßλα (Santa Teresa d’Avila) περιγρÜφει στην αυτοβιογραφßα της (Libro de su vida, capitulo XXIX, vers. 13) τη συνÜντηση με τον Üγγελο. ¼ταν λÝει "Η ψυχÞ μου στη στιγμÞ ξαναμαζεýτηκε", χρησιμοποιεß τον üρο "ξαναμαζεýτηκε" με μια παραδοσιακÜ πνευματικÞ Ýννοια, υποδηλþνοντας üτι ο νους της κι οι αισθÞσεις της, που φυσικÜ κατευθýνονται προς τα Ýξω, τþρα γυρßζουν προς τα μÝσα. ΜετÜ βιþνει αυτü που αποκαλεß "κατÜσταση ησυχßας Þ Ýκστασης", üπου ο νους της σιωπÜ, πλημμυρισμÝνος με μακαριüτητα και βαθιÜ ικανοποßηση. Πιο κÜτω πÜλι δßνει Ýμφαση στην ειρÞνη, τη σιγÞ, την ευτυχßα και την απüλυτη εκπλÞρωση στην αγÜπη που χαρακτηρßζουν αυτÞν την εμπειρßα. Η εμπειρßα της μας θυμßζει την εδραßωση της 4ης κατÜσταση συνειδητüτητας (ΥπερβατικÞ Συνειδητüτητα), που Ýρχεται με τη τακτικÞ Üσκηση του Υπερβατικοý Διαλογισμοý. Η νοητικÞ δραστηριüτητα κατασταλÜζει προς τα μÝσα, πηγαßνει πÝρα απü αντιλÞψεις, σκÝψεις και συναισθÞματα. Βιþνουμε μια εσωτερικÞ πληρüτητα. Ο νους ξýπνιος και σε ετοιμüτητα, πÝρα απü κÜθε üριο συγκεκριμÝνης σκÝψης, ο ωκεανüς της συνειδητüτητας τþρα ξυπνÜ μüνο στον εαυτü του απü την ßδια του την απÝραντη φýση.
¼πως Ýχουνε ξεκαθαρßσει εκατοντÜδες επιστημονικÝς μελÝτες στη τεχνικÞ του Υπερβατικοý Διαλογισμοý, η τακτικÞ εμπειρßα αυτÞς της κατÜστασης συνειδητüτητας ολοκληρþνει τη λειτουργßα του εγκεφÜλου, μειþνει το στρες, βελτιþνει την υγεßα, αυξÜνει τη δημιουργικüτητα και τη διÜνοια, αναπτýσσει τη προσωπικüτητα του ατüμου, προÜγει την ολοκλÞρωση στις διαπροσωπικÝς σχÝσεις -βελτιþνει ακüμα και τη ποιüτητα της ζωÞς των Üλλων, εßτε αυτοß διαλογßζονται εßτε üχι. Για την Αγßα ΤερÝζα üπως και για τüσους Üλλους, αυτÞ η εμπειρßα Þταν ο στüχος της πνευματικÞς αναζÞτησης. Εßμαστε τυχεροß που ο Μαχαρßσι Ýφερε στο φως, απü την αρχαιüτερη στον κüσμο αδιÜκοπη παρÜδοση της γνþσης, μια απλÞ, φυσικÞ, αβßαστη τεχνικÞ -τη τεχνικÞ του Υπερβατικοý Διαλογισμοý- με την οποßα οποιοσδÞποτε μπορεß εýκολα να Ýχει αυτÞ την εμπειρßα και να χαßρεται τα αναρßθμητα της οφÝλη. "Η εμπειρßα της τÝταρτης κατÜστασης της συνειδητüτητας, της ΥπερβατικÞς Συνειδητüτητας, εßναι το εκ γενετÞς δικαßωμα üλων", τονßζει ο Μαχαρßσι, "κι αυτÞ η εμπειρßα μας δεßχνει τη πýλη για Þρεμες ανþτερες καταστÜσεις συνειδητüτητας, πιο υψηλÝς σφαßρες ανθρþπινης ανÜπτυξης, που η κÜθε μßα φÝρνει Ýναν νÝο κüσμο γνþσης και εμπειρßας και μια δýναμη που θρÝφει τη ζωÞ"
Μην αφÞσεις τßποτα να σε ταρÜξει
τßποτα να σε τρομÜξει
Αυτüς που αγαπÜ το Θεü
Δεν χÜνει τßποτα
Ο Θεüς αρκεß...
Η Αγßα ΤερÝζα της ¢βιλα ισχυριζüταν üτι η ψυχÞ της ταξßδευε σε μÝρη εκτüς σþματος, την ßδια στιγμÞ που και Üλλοι Üγιοι ανÝφεραν παρüμοιες εμπειρßες. ΑπÝκτησε μÜλιστα μεταφυσικÞ ικανüτητα απü τις μακροχρüνιες περιüδους διαλογισμοý και προσευχÞς, που κÜνανε τη ψυχÞ της να Ýρθει κοντýτερα στον Θεü. ΘρησκευτικÞ Ýκσταση, μυστικιστικüς οργασμüς, αυτοερωτισμüς και φαντασßωση; Δεν θα το μÜθουμε ποτÝ. Το σημαντικü στην ιστορßα μας εßναι πως η αφÞγησÞ της, αποτÝλεσε Ýναυσμα για Ýνα απü τα πιο μεγÜλα αριστοτεχνÞματα του Μπερνßνι.
O ναüς της Santa Maria della Vittoria (ΣÜντα Μαρßα ντÝλα Βιτüρια | Παναγßα της Νßκης) εßναι μια μονüκλιτη εκκλησßα μπαρüκ κοντÜ στο κÝντρο της Ρþμης. Η κατασκευÞ της Ýγινε με Ýξοδα του ΤÜγματος των Ανυπüδητων Καρμελιτþν κι ολοκληρþθηκε το 1620, σε σχÝδιο του αρχιτÝκτονα ΚÜρλο ΜαντÝρνο. Το üνομα Παναγßα της Νßκης προÝρχεται απü τη νßκη των καθολικþν κατÜ των προτεσταντþν στην μÜχη του Λευκοý ¼ρους, κοντÜ στη ΠρÜγα, το 1620. Τüτε, στην Αγßα ΤρÜπεζα της εκκλησßας τοποθετÞθηκε και μια εικüνα της Παναγßας απü τη Βοημßα. Η εκκλησßα εßναι πλοýσια διακοσμημÝνη με μÜρμαρο, επιχρυσωμÝνο γυψομÜρμαρο και πßνακες. ΔιαθÝτει επßσης κι Ýνα αξιüλογο εκκλησιαστικü üργανο. Αυτü που τη κÜνει να ξεχωρßζει üμως, εßναι αναμφισβÞτητα το παρεκκλÞσι Cornaro. Στο εσωτερικü του δεσπüζει Ýνα απü τα κυριüτερα μαρμÜρινα γλυπτÜ του Τζαν ΛορÝντσο Μπερνßνι, Þ ¸κσταση της Αγßας Θηρεσßας της Αβßλα. Η κατασκευÞ διÞρκεσε 8 χρüνια (1644-52) και κüστισε 12.000 σκοýδα, που αντιστοιχοýν σε πÜνω απü €120.000.
Η Αγßα εßναι ξαπλωμÝνη σ' Ýνα σýννεφο με το στüμα μισÜνοιχτο, το κεφÜλι γερμÝνο πßσω και τα μÜτια κλειστÜ, ενþ το σþμα της καλýπτει πτυχωτü ýφασμα. Απü ψηλÜ τη κοιτÜ Ýνας χαμογελαστüς Üγγελος που της παραμερßζει τα ροýχα κι εßναι Ýτοιμος να τη τρυπÞσει με Ýνα βÝλος.
Οι πλοýσιες πτυχþσεις των ροýχων κι η στÜση των σωμÜτων εγκαταλεßπουν τους κλασσικοýς περιορισμοýς και συνθÝτουν μια παθιασμÝνη, κατÜ Üλλους υπερβολικÜ φιλÞδονη εικüνα. ΠÜνω απ' τις μαρμÜρινες μορφÝς Ýχουνε κατασκευαστεß ακτßνες που αναπαριστοýνε το θεßο φως απü μπροýντζο. Το ßδιο το παρεκκλÞσι Ýχει κτιστεß Ýτσι þστε να θυμßζει σκηνÞ θεÜτρου. ΔιαθÝτει μÜλιστα και μικρÜ θεωρεßα απ' üπου ο ευεργÝτης της εκκλησßας ΚαρδινÜλιος Φεντερßκο ΚορνÜρο κι οι πρüγονοß του, με τη μορφÞ γλυπτþν, μοιÜζουν σαν να παρακολουθοýν τη σκηνÞ που εξελßσσεται μπροστÜ τους. Το μαρμÜρινο σýμπλεγμα φωτßζεται απü φυσικü φως που μπαßνει στην εκκλησßα απü μια εσοχÞ, αθÝατη απü το εξωτερικü του ναοý, δημιουργþντας μια εξωπραγματικÞ εικüνα.
ΑδÝρφια της ΤερÝσα της ¢βιλα: Juana de Cepeda y Ahumada, Juan Vásquez de Cepeda del Peso y Henao, Rodrigo de Cepeda y Ahumada, Agustín De Cepeda y Ahumada, María Cepeda del Peso y Henao, Jerónimo de Cepeda y Ahumada, Antonio de Cepeda y Ahumada, Lorenzo de Cepeda y Ahumada. Juan de Cepeda y Ahumada, Pedro de Cepeda y Ahumada, Hernando de Cepeda y Ahumada
ΦτÜσαμε στο τÝλος κι αυτοý του Üρθρου και πλÝον συνεχßζουμε ακÜθεκτα για το επüμενο που, εκ των πραγμÜτων εßναι η Αρτεμισßα ΤζεντιλÝσκι, ζωγρÜφος του 16ου αι. και δεßτε το αμÝσως μετÜ. Θα τα ξαναποýμε εν ευθÝτω... Π. Χ.