ΕισαγωγÞ
Στο Γ' μÝρος της ΕπιτομÞς της Αρχαßας ΕλλÜδας, μπαßνουμε στο πιο ευαßσθητο, στο πιο μυστικιστικü, στο πιο Üγνωστο και στο πιο ενδιαφÝρον ßσως κομμÜτι, τα Αρχαßα ΜυστÞρια κι ü,τι περικλεßεται σε αυτÜ: πüσα Þτανε, γιατß Þτανε, τß γινüτανε και πως, ποιοι λαμβÜνανε μÝρος κλπ. ΒÝβαια, απ´ üλα αυτÜ, ü,τι Ýφτασε στα' αυτιÜ, στα μÜτια και στην αντßληψÞ μας, καθþς επρüκειτο για αυστηρÜ ταμποý της εποχÞς και χρειαζüτανε μýηση και τα λοιπÜ. Ωστüσο αυτü θα απασχολÞσει το μεγαλýτερο μÝρος αυτοý του Üρθρου και στο τÝλος η ΔιατροφÞ των Αρχαßων ΕλλÞνων, γι' αυτü μη πολυλογþ και σας αφÞνω να συνεχßσετε. Χ. Π.
=================
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ: Η λÝξη ΜυστÞριο στην αρχαßα σÞμαινε το απüρρητο, το μυστικü, το Üρρητο μÝρος μιας τελετÞς Þ λατρεßας οι οποßες δεν γινüταν φανερÝς σε Üτομα που δεν εßχαν μυηθεß. ¼πως φαßνεται κι ετυμολογικÜ η λÝξη παρÜγεται απü το ρÞμα Μυεßν δηλαδÞ κλεßνω κι αναφÝρεται κυρßως στα μÜτια και στα χεßλη. Εκεßνοι που μυοýνται στα μυστÞρια του υπερβατικοý, απαγορεýεται να τα ανακοινþσουν σε Üλλους μη μυημÝνους, πρÝπει να κλεßνουν το στüμα τους. Τα αρχαßα ΜυστÞρια Þταν ßσως η ανþτερη πνευματικÞ κληρονομιÜ στην αρχαßα ΕλλÜδα. ¹ταν κυρßως κρυφÝς λατρεßες, üπου Ýπρεπε πρþτα κανεßς να μυηθεß, κοινþς να εισαχθεß. Ο οπαδüς αυτÞς της λατρεßας ονομαζüταν Μýστης και το πρüσωπο που τον εισÞγαγε σ' αυτÞ Μυσταγωγüς. ΚÜθε μυστηριακÞ κοινüτητα εßχε τα κοινÜ γεýματα , τους κοινοýς χοροýς και τις ιεροτελεστßες, üπου Üνθρωποι που Ýσμιξαν στο ßδιο χορü, που συμμετεßχαν στα ßδια δρþμενα Ýνιωθαν για πÜντα ενωμÝνοι. Στην εσωτερικÞ ÝννοιÜ τους παρουσßαζαν τις αιþνιες αλÞθειες εßτε Þταν φυσικÝς εßτε Þταν πνευματικÝς που διατηρÞθηκαν στο πÝρασμα χιλιÜδων ετþν. Φαßνεται üτι αυτοß που καθιÝρωσαν τα ΜυστÞρια για εμÜς, δεν Þταν αδιαφþτιστοι .Για πολý χρüνο αυτοß μας αποκÜλυψαν üτι οτιδÞποτε φτÜσει στον κÜτω κüσμο χωρßς να Ýχει μυηθεß και επιδοκιμαστεß, πÝφτει στο βοýρκο. Εκεßνος üμως που φτÜνει εκεß εξαγνισμÝνος και καθαγιασμÝνος, θα συγκατοικÞσει με τους Θεοýς. ΜυστÞρια επßσης ονομÜζονταν στην αρχαιüτητα οι ιερατικÝς εκεßνες σχολÝς που λειτουργοýσαν σε κλειστοýς χþρους κι ισχυρßζονταν üτι κατεßχανε γνþσεις απü υπÝρτερες του ανθρþπου συνειδÞσεις. Οι περισσüτεροι -αν üχι- üλοι οι Φιλüσοφοι Þταν μυημÝνοι στα Αρχαßα ΜυστÞρια. ο ΠλÜτωνας στο Θεαßτητο λÝει:
"H ψυχÞ, αν δεν Ýχει γνωρßσει την αλÞθεια δεν μπορεß να αποκτÞσει τη μορφÞ του ανθρþπου. Πρüκειται για ανÜμνηση üσων η ψυχÞ μας γνþριζε παλαιüτερα, üταν ταξßδευε με την θεüτητα, περιφρονþντας εκεßνα που θεωροýμε üτι υπÜρχουνε κι ατενßζοντας αυτü που πραγματικÜ εßναι. Για αυτü μüνον ο νους Þ πνεýμα του φιλοσüφου εßναι εξοπλισμÝνος με φτερÜ. Αυτüς üσο μπορεß καλýτερα διατηρεß στον νου του αυτÝς τις αναμνÞσεις, η ενατÝνιση των οποßων καθιστÜ θεßα ακüμη και την ßδια την θεüτητα. Χρησιμοποιþντας διαρκþς τον εαυτü του στα μυστÞρια, ο Üνθρωπος γßνεται πραγματικÜ τÝλειος- Ýνας μυημÝνος στη θεßα σοφßα".
Ο Πßνδαρος αναφÝρει :
"ΕυτυχÞς εßναι εκεßνος που εßδε τα Ελευσßνια μυστÞρια, γιατß γνωρßζει το τÝλος της ζωÞς του και τις αρχÝς που δüθηκαν στον Üνθρωπο απü τον Θεü", ενþ ο Αριστεßδης για την μýηση του εßπε: "Νüμισα üτι Þρθα σε επαφÞ με τον Θεü, και τον Ýνοιωσα να πλησιÜζει εγγýτερα, και Þμουν τüτε ανÜμεσα σε εγρÞγορση και ýπνο. Το πνεýμα μου Þταν ανÜλαφρο, þστε κανεßς που δεν Ýχει μυηθεß δεν μπορεß να μιλÞσει για αυτü Þ να το κατανοÞσει".
Στον ηπειρωτικü Ελληνικü χþρο ο ΟρφÝας Þ ¢ρφας που σημαßνει εκεßνος που θεραπεýει με το φως, θεωρεßται üτι εισÞγαγε 1η φορÜ τα ΜυστÞρια στην ΕλλÜδα. Τα κυριüτερα μυστÞρια στην αρχαßα ΕλλÜδα Þταν τα ΚρητικÜ, τα Καβεßρια, τα ΔιονυσιακÜ-ΟρφικÜ, και τα Ελευσßνια. ΓενικÜ θεμελιþδης διδασκαλßα των Καβεßριων μυστηρßων Þταν "η γÝννηση του ανθρþπου", ενþ των Ελευσßνιων η συμβολικÞ παρÜσταση της ψυχÞς, της καθüδου της στην ýλη, μετÜ την ανÜληψη της και την επιστροφÞ της στην αιþνια ζωÞ. Η θÝληση δηλαδÞ της ψυχÞς να γνωρßσει, την οδηγεß στον ¢δη. Εßναι η ßδια θÝληση για γνþση που οδÞγησε τους πρωτüπλαστους Ýξω απü τον παρÜδεισο. Και τÝλος των Διονυσιακþν μυστηρßων της αναγÝννησης του ανθρþπου που συμβολιζüταν απü τον θÜνατο του Διονýσου και τη 2η γÝννηση του απü τον Δßα.. Στον αρχαßο κüσμο η θεολογßα λειτουργοýσε σε 2 επßπεδα. Στο 1ο στη μεγÜλη μÜζα του πληθυσμοý διÜμεσου των μýθων, που εßχανε σκοπü τη διαπαιδαγþγηση του λαοý μÝσω των εξυμνÞσεων των θεþν και των ηρþων. Οι ßδιοι αυτοß μýθοι στο 2ο ανþτερο πνευματικÜ στÜδιο, Ýκρυβαν μεγÜλες αλÞθειες τüσο για τον Üνθρωπο üσο και για τον κüσμο. Σýμφωνα με τον πρωτοπüρο Ελβετü ψυχολüγο ΚÜρλ Γιοýνγκ, τα σýμβολα που χρησιμοποιοýνται στους μýθους εßναι πανÜρχαια και γεννÞθηκαν σ' εποχÝς που ο Üνθρωπος δεν εßχε αναπτýξει λογικÞ. Δεν κατασκευÜζονταν αλλÜ παρÜ γßνονταν αυτüματα απü την ßδια την ψυχÞ. Εßναι προúüν ανÜμνησης της μακραßωνης εξÝλιξης, αναπαρÜσταση του παγκüσμιου αρχÝτυπου. Οι μýθοι αποκαλýπτονταν δια μÝσου της μýησης που χρησιμοποιοýσε σýμβολα και εικüνες, Ýτσι þστε οι μυημÝνοι Þταν ικανοß να γνωρßσουν τα μυστικÜ του κüσμου. ΑρχετυπικÜ σýμβολα και εικüνες των οποßων η καθορισμÝνη διÜταξη επενεργοýσε στο ασυνεßδητο, Ýλκοντας την αποθηκευμÝνη γνþση που υπÜρχει στον Üνθρωπο. Ο μýθος σε αντßθεση με το παρÜ-μυθι, κρýβει μÝσα του μßα δομημÝνη συγκαλυμμÝνη ιστορικÞ αλÞθεια.
Oι αρχαßοι ¸λληνες για παρÜδειγμα, θεωροýσαν τον κüκκινο πλανÞτη ¢ρη σαν θεü του πολÝμου, κι υπογρÜμμιζαν üτι 2 Üτια Ýσερναν το Üρμα του στους Ουρανοýς, δßνοντας τους το üνομα "φüβος" και "Δεßμος", μÝχρι που το 1877 ανακÜλυψε ο ¢σαφ Χþλλ τους δορυφüρους του ¢ρη. Ο μýθος επßσης λÝει üτι ο Ουρανüς Ýτρωγε τα παιδιÜ του, και πρÜγματι üταν ανακαλýφθηκαν τα τηλεσκüπια, παρατηρÞσαμε üτι πρÜγματι κατÜπινε τους δορυφüρους του, οι οποßοι γßνονταν ξανÜ ορατοß μüλις εμφανßζονταν ξανÜ απü την Üλλη μεριÜ κατÜ τη περιφορÜ του πλανÞτη.
Ενας θεολüγος και φιλüσοφος εßπε σχετικÜ, με τις αλληγορßες και τα συγκεκαλυμμÝνα μηνýματα που κρýβουν τα αρχαßα κεßμενα.
"Δεν πρÝπει κανεßς να ακοýει οýτε να παßρνει κατÜ γρÜμμα üτι εßναι γραμμÝνο στα βιβλßα της δημιουργßας, οýτε να Ýχει ιδÝες σαν κι αυτÝς που Ýχει το κοινü, αλλιþς οι αρχαßοι σοφοß μας δεν θα μας συμβοýλευαν με τüση φροντßδα να κρýβουμε το νüημα τους και να μην σηκþνουμε καθüλου το αλληγορικü πÝπλο που κρýβει τις αλÞθειες που περιÝχει. ¼ταν αυτü το Ýργο το παßρνεις κατÜ γρÜμμα σου δßνει τις πιο παρÜλογες και εκτüς πραγματικüτητας ιδÝες για την θεüτητα. ΟποιοσδÞποτε üμως Þθελε να μαντÝψει την αληθινÞ Ýννοια, πρÝπει να αποφýγει πολý να την κοινολογÞσει. Εßναι Ýνα απüφθεγμα που μας το επαναλαμβÜνουν üλοι οι σοφοß μας, προ παντüς για τις βαθιÝς Ýννοιες που περιÝχει το Ýργο των Ýξι ημερþν. Εßναι δυνατüν εßτε μüνος του εßτε με την βοÞθεια των φþτων ενüς Üλλου κÜποιος να φτÜσει μÝχρι να μαντÝψει το νüημα. Τüτε πρÝπει να σιωπÜ Þ και αν μιλÞσει να μιλÜει καλυμμÝνα, üπως κÜνω εγþ, αφÞνοντας τα υπüλοιπα να τα μαντÝψουν σε εκεßνους που μποροýν να με ακοýσουν".
Στη μυητικÞ διαδικασßα των μυστÞριων χρησιμοποιοýσαν Ýνα εßδους θεßου δρÜματος , πλοýσιο απü εικüνες της θεüτητας διÜμεσου του οποßου ερχüταν ο Üνθρωπος σε επαφÞ με την θεßα του αρχÞ. Εßναι ιστορικÜ αποδεδειγμÝνο üτι η δημιουργßα του θεÜτρου οφεßλεται στις μυστηριακÝς τελετÝς. ΜÝσα απü τις θεατρικÝς παραστÜσεις προσπαθοýσαν να διεγεßρουν συγκεκριμÝνα συναισθÞματα απü τους συμμετÝχοντες θεατÝς. Με τις μυστηριακÝς τελετÝς οι Üνθρωποι αποκτοýσαν Ýνα μÝσο για να περÜσουν σε Ýνα ανþτερο επßπεδο αντßληψης. Ανυψþνονται απü επßπεδο σε επßπεδο και επικοινωνοýσαν με τον θεßο σπινθÞρα που Ýκρυβαν και κρýβουν μÝσα τους. Αυτü που οι πρüγονοι μας αποκαλοýσαν "δαιμüνιο".ΑυτÞ η διαδικασßα Þταν η μýηση. Η διεýρυνση δηλαδÞ της συνεßδησης, και η προσÝγγιση των θειικþν üψεων που κρýβει μÝσα του ο Üνθρωπος. Τα μυστÞρια εßχαν πÜντοτε ως σκοπü να αποκαλýψουν την τÝλεια διδασκαλεßα υπü 3πλÞ αντßληψη: των αισθÞσεων, της ψυχÞς και του πνεýματος. ΔηλαδÞ σκοπü να λÜμψει το Αüρατο πßσω απü το ορατü κι η αλÞθεια πßσω απü το σýμβολο. ΜÝσα απü τις περιπÝτειες των ηρþων και την ιδÝα της αναζÞτησης καλýπτεται μßα παγκοσμιüτητα, εßτε σαν τον μýθο του Αγßου δισκοπüτηρου και των Ιπποτþν του βασιλιÜ Αρθοýρου, εßτε σαν Οδýσσεια Þ ΑργοναυτικÞ εκστρατεßα. Η μÜνα Γη για παρÜδειγμα αποτÝλεσε για üλους τους αρχαßους λαοýς το Σýμβολο της ýλης, της μÞτρας του ανθρþπου.
ΜÝσα απü το πÝρασμα των αιþνων το σýμβολο αυτü εξυψþθηκε, απÝκτησε διαφορετικÞ διÜσταση και σÞμερα εßναι η μητÝρα του Χριστοý , του Βοýδα, του Κρßσνα, κλπ. Σε üλες τις αρχαßες κοσμογονßες η μητÝρα Γη γονιμοποιεßται απü τον Ουρανü-ΠατÝρα για να δþσει ζωÞ. Το θεúκü ζευγÜρι για τους ¸λληνες Þταν ο Ουρανüς κι η Γαßα, για τους Αιγυπτßους ΣÝμπ και Νοýτ, για τους ΙÜπωνες ΙζανÜμι και ΙζανÜγκι , τα ονüματα απλþς αλλÜζουν. ΠαραβολÝς κατÜ αντιστοιχßα με τον συμβολισμü των μýθων, χρησιμοποιοýσε κατÜ κüρον και ο Ιησοýς. ¼ταν οι μαθητÝς του τον ρþτησαν γιατß τις χρησιμοποιεß απÜντησε:
"Γιατß σε εσÜς Ýχει αποκαλυφθεß το βασßλειο των ουρανþν , ενþ σε αυτοýς ακüμα üχι, γιατß ενþ Ýχουν μÜτια δεν βλÝπουν, και ενþ Ýχουν αυτιÜ δεν ακοýν".
ΚÜτι παρüμοιο δηλαδÞ ποý εßχε πει και ο ΗρÜκλειτος "οι οφθαλμοß και τα αυτιÜ εßναι κακοß σýμβουλοι για βÜρβαρες ψυχÝς" , δηλαδÞ τις ψυχÝς που δεν καταλαβαßνουν την γλþσσα του Νου. Απü τα λßγα που γνωρßζουμε για αυτÜ φαßνεται üτι παρουσßαζαν αλληγορικÝς αναπαραστÜσεις που συμβολßζουν τα πεπρωμÝνα των ψυχþν μετÜ θÜνατον, το νüμο και την ενüτητα που συνδÝουν üλα τα üντα. Επßσης Þταν τελετουργßες για την ευκαρπßα της γης , για την πολυπüθητη βροχÞ. Και υπÞρχαν πÜντα τοπικÜ μυστÞρια, αλλÜ και μυστÞρια που απüκτησαν πανελλÞνια εμβÝλεια üπως τα Ελευσßνια, τα ΟρφικÜ , τα ΚρητικÜ και τα Καβεßρια. ¼λα σχεδüν επηρεασμÝνα απü αυτÜ της Αιγýπτου, αναδιοργανþθηκαν με τη παρÝμβαση μεγÜλων μυστþν και ιεροφαντþν που θÞτευσαν πριν στα ΑιγυπτιακÜ ιερÜ üπως ο ΚÜδμος, ο ΟρφÝας, ο Φερεκýδης, ο Επιμενßδης, ο Πυθαγüρας.
Στα μυστÞρια üλων των εποχþν και üλων των θρησκειþν οι Üνθρωποι επιδιþκουν τη βοÞθεια του θεοý Þ των θεþν. Και την επιδιþκουν απü την στιγμÞ που μπüρεσαν να συλλÜβουν την ιδÝα των πανßσχυρων θεþν και του υπερβατικοý τους κüσμου. Τα μυστÞρια εμφανßζονται σε Ýνα αρκετÜ αναπτυγμÝνο πολιτιστικü στÜδιο του ανθρþπου. Η σýλληψη της Ýννοιας των θεþν, των πνευμÜτων και ενüς υπερβατικοý κüσμου που υπÜρχει πÝρα απü τις αισθητÝς δυνατüτητες του ανθρþπου , αποτελοýν την αναγκαßα προûπüθεση για την ýπαρξη των μυστηρßων.
Βασικü στοιχεßο στην τÝλεση των μυστηρßων Þταν ο κýκλος των μυημÝνων. ΑλλÜ ως Ýνα βαθμü συμμετεßχαν και μη μυημÝνοι διαφορετικÜ δεν θα υπÞρχε συνÝχεια στα μυστÞρια αν δεν υπÞρχαν μυημÝνοι. Εκεß μποροýσαν να λÜβουν μÝρος μüνο üσοι πετýχαιναν μετÜ απü προετοιμασßες δοκιμασιþν και υποσχÝσεων (π.χ περß εχεμýθειας) και μüνο τüτε γßνονταν δεκτοß στο χþρο των μυημÝνων. Στους χþρους εκεßνους που υπÞρχε εξωτερικÞ και εσωτερικÞ λειτουργßα ιδιαßτερη Ýμφαση δινüταν στην ψυχικÞ ανýψωση του ανθρþπου προς την πνευματικÞ του ολοκλÞρωση και τελειοποßηση μÝσω του καθαρμοý και του εξαγνισμοý , για να κατακτÞσει ο μυημÝνος με την ψυχÞ του την αγÜπη και την πνευματικÞ ελευθερßα. Το κυριüτερο μÝρος απü την εξωτερικÞ μýηση Þταν οι καθαρμοß κι οι εξαγνισμοß , üπου το μÝρος αυτü των Μυστηρßων ονομαζüταν καθÜρσια Þ και καθαρμοß.
¼λα τα μυστÞρια του κüσμου Ýχουν για κÝντρο τους τη ΜητÝρα-Γη που στους διÜφορους λαοýς παßρνει και ιδιαßτερα ονüματα. Στους ΣουμÝριους λÝγεται ΙναννÜ, στους Βαβυλþνιους ΙστÜρ, στη Συρßα ΑστÜρτη, στη Φοινßκη ΑνÜθ, στην Αßγυπτο ºσιδα, στη ΜικρÜ Ασßα λÝγεται ΜεγÜλη ΜητÝρα, ΚυβÝλη, ΔινδυμÞνη, Μα, στους ¸λληνες ΔÞμητρα Þ ΡÝα κ.λ.π. Στο χþρο του Αιγαßου υπÜρχει το κοινü επßκεντρο της ΜεγÜλης ΜητÝρας Γης με τις αντßστοιχες της Δ.ΜικρÜς Ασßας, üπου στην αρχÞ μÜλλον δεν χρειαζüταν να αναφερθεß το üνομÜ της. Αργüτερα πÞρε το üνομα ΡÝα (που σημαßνει Γη - Γαßα) και επßσης ΔÞμητρα (Γη ΜÞτηρ). Στα πρþτα μυστÞρια στον κüσμο του Αιγαßου υπÜρχει και αρσενικüς θνÞσκων θεüς üπως σε üλα τα μυστÞρια της ΜÝσης ΑνατολÞς.Στις νεüτερες ανακαινßσεις των μυστηρßων εκλεßπει ο θνÞσκων θεüς και στη θÝση μπαßνει η "Κüρη - Περσεφüνη". Ο ουρÜνιος σýζυγος εξακολουθεß να υπÜρχει , αλλÜ με διÜφορα ονüματα üπως: Δßας, Ποσειδþνας, ºακχος Þ και ακüμα εßναι ανþνυμος θεüς. Παρατηροýμε üτι στα ΔιονυσιακÜ-ΟρφικÜ και στα ΚρητικÜ εξακολουθεß να παßζει κýριο ρüλο ο θνÞσκων θεüς üπως ο Διüνυσος που ταυτßζεται με τον ¼σιρη και ο ΟρφÝας. ΠÜντως στον κüσμο του Αιγαßου και της ΕλλÜδας γενικüτερα τα μυστÞρια γßνονταν δýο φορÝς το χρüνο, το φθινüπωρο με τη σπορÜ και την Üνοιξη üταν τα σπαρτÜ θÝλουν βροχÞ, αλλÜ. σε κÜθε περιοχÞ τα μυστÞρια τελοýνταν ανÜλογα με το κλßμα.
Ελευσßνια ΜυστÞρια: Η παρÜδοση ανÜγει την ßδρυση των Ελευσßνιων Μυστηρßων στην εποχÞ του βασιλÝως των Αθηνþν Πανδßονος, δηλ. στη ΜυκηναúκÞ Περßοδο, περß το 1350 π.Χ. Εßναι ωστüσο σßγουρο -κατüπιν των ανασκαφþν στην Κνωσü - üτι και τα Ελευσßνια ΜυστÞρια ανÜγονται στην ΜινωικÞ ΕποχÞ. Ο σκοπüς των Ελευσßνιων Μυστηρßων δεν Þταν Üλλος, παρÜ να δþσει τη γνþση στον Üνθρωπο üτι εßναι αθÜνατος, üχι βÝβαια σαν σþμα αλλÜ σαν ψυχÞ. Τα Ελευσßνια μυστÞρια διακρßνονταν στα ΜικρÜ και στα ΜεγÜλα. Τα μικρÜ τελοýνταν στην ¢γρα, προÜστιο των Αθηνþν, κοντÜ στον Αρδηττü στις üχθες του Ιλισοý. Τα μικρÜ μυστÞρια τελοýνταν σε τρεις περιüδους:
Α) κατÜ τον μÞνα Ανθεστηρßωνα (ΦεβρουÜριο-ΜÜρτιο)
Β) μετÜ 7 μÞνες (ΣεπτÝμβριο)
Γ) μετÜ Ýνα Ýτος απü τη 1η τÝλεση.
Η 1η περßοδος εßχε ως τüπο τÝλεσης την ¢γρα, ενþ οι 2 επüμενες την Ελευσßνα. Τα μικρÜ μυστÞρια Þτανε προπαρασκευαστικÜ και καθαρτικÜ στÜδια για τη μýηση στα μεγÜλα, Þ εποπτικÜ μυστÞρια που τελοýντα κÜθε 4ετßα κι εßχανε διÜρκεια 9 μÝρες. Οι κυρßως ιεροτελεστßες λÜμβαναν μÝρος τη νýχτα κι οι υποψÞφιοι μýστες επαναλÜμβαναν τη φρÜση:
"ενÞστευσα, Ýπιον τον κυκεþνα, Ýλαβον απü κιÜστης και αφοý εγεýθην, ετοποθÝτησα πÜλιν απü τον κÜλαθον εις την κýστην"
Οι τελετουργßες της μýησης διακρßνονταν στα δρþμενα, τα δεικνþμενα και τα λεγüμενα. Δρþμενα Þτανε χρÞση των ιερþν αντικειμÝνων, δεικνυþμενα üλες οι θεþμενες παραστÜσεις και λεγüμενα Þταν οι συμβολικÝς φρÜσεις των μυστþν.
Ανþτεροι τελετουργοß Þταν :
ΙεροφÜντης με την ΙεροφÜντιδα, καταγüμενοι απü την οικογÝνεια των Ευμολπιδþν
· Ο Ιεροκýρυξ απü τι γÝνος των Κηρýκων
· Ο Επιβþμιος Ιερεýς με την Επιβþμιο ΙÝρεια
· Ο Ιακχοφüρος, που Ýφερνε κατÜ τις τελετÝς και τις πομπÝς το εßδωλο του ΙÜκχου
· Ο Κουρüτροφος, ο οποßος φρüντιζε για την διατÞρηση του ΙÜκχου
ΠεριληπτικÜ και σýμφωνα με τις λßγες σωζüμενες πληροφορßες που Ýχουμε, διαδραματßζονταν τα εξÞς :
* 1η ημÝρα (14η Βοηδρομιþνος): Ξεκινοýσε απü την Ελευσßνα (Πομπεßον) η πομπÞ, με τον ΙεροφÜντη και τον Δαδοýχο επικεφαλÞς και δια της ΙερÜς Οδοý Ýφτανε στους πρüποδες της Ακρüπολης των Αθηνþν στο "εν Üστει Ελευσßνιο", üπου κατÜθεταν την ΙερÞ Κßστη με τα απüρρητα ΙερÜ Αντικεßμενα των Μυστηρßων.
* 2η ημÝρα (15η Βοηδρομιþνος).Το πλÞθος των μυστþν, οι Üρχοντες και οι Θρησκευτικοß λειτουργοß συναθροßζονταν στην Ποικßλη ΣτοÜ της ΑθηναúκÞς ΑγορÜς, üπου γινüταν η κÞρυξη των εορτþν. ΚατÜ την δεýτερη ημÝρα γινüταν η ανακοßνωση üσων γßνονταν δεκτοß για την μýηση, και η ανακοßνωση üσων αποκλεßονταν.
* 3η ημÝρα (16η Βοηδρομιþνος): Οι υποψÞφιοι μýστες βαπτßζονταν στα νερÜ του ΦαλÞρου. ΚατÜ την τρßτη ημÝρα ο ΚÞρυκας εκφωνοýσε το παρÜγγελμα "Üλαδε οι μýστε" προς το οποßο συμμορφοýμενοι οι προς την μýηση υποψÞφιοι πορεýονταν προς την θÜλασσα και καθαρßζονταν. Ο καθÝνας απü αυτοýς Ýσυρε Ýνα χοßρο, Ýνα εßδος αποδιοπομπαßου τρÜγου, το οποßο Ýπαιρνε το βÜρος των ανθρþπινων αδυναμιþν του ατüμου.
* 4η ημÝρα (17η Βοηδρομιþνος): τελοýσαν μεγÜλη θυσßα στο εν Üστει Ελευσßνιο της Ακρüπολης. ΚατÜ την τÝταρτη ημÝρα υπÞρχε πÝνθος και τηροýσαν νηστεßα. Oι τελετουργßες Þταν πÝνθιμες σε ανÜμνηση των δακρýων της ΔÞμητρας και της Περσεφüνης.
* 5η ημÝρα (18η Βοηδρομιþνος): τελοýσαν μεγÜλη θυσßα προς τιμÞν του Ασκληπιοý στο εν Üστει Ελευσßνιο (Ασκληπιεßο). Την ημÝρα αυτÞ υποδÝχονταν οι Αθηναßοι τις εξÝχουσες ξÝνες προσωπικüτητες, που Ýρχονταν για να μυηθοýν τα Ελευσßνια ΜυστÞρια. Την πÝμπτη ημÝρα τελοýσαν θυσßες στη ΑθÞνα, εκ των οποßων κÜποιες προς τιμÞ του Διονýσου.
* 6η ημÝρα (19η Βοηδρομιþνος). ¢ρχιζε η μεγÜλη πομπÞ απü το εν Üστει Ελευσßνιο της Ακρüπολης προς το ιερü της Ελευσßνας. Η πολυπληθÞς πομπÞ ακολουθοýσε την ΙερÜ Οδü με επικεφαλÞς τους αξιωματοýχους που μετÝφεραν τα ΙερÜ Αντικεßμενα και το ξüανο του ΙÜκχου. Πασßγνωστοι εßναι επßσης, οι γεφυρισμοß, δηλαδÞ τα πειρÜγματα και οι βωμολοχßες, που λÜμβαναν χþρα στη γÝφυρα του Ελευσινιακοý Κηφισσοý, απü τους κατοßκους της Ελευσßνας προς τους συμμετÝχοντες στην πομπÞ. Η πομπÞ γινüταν με πυρσοýς.
ΚατÜ την πομπÞ των πυρσþν στην Ελευσßνα, οι υποψÞφιοι μýστες κρατþντας ο καθÝνας δÜδα αναμμÝνη, παρηλαýνανε ανÜ δυÜδες. ΕισÝρχονταν στον ναü της ΔÞμητρας και υποβÜλλονταν κατÜ αυτü τον τρüπο στον συμβολικü καθαρμü δια του πυρüς.
* 7η, 8η,9η ημÝρα Απü την 7η και μετÜ τελοýνταν τα κυρßως μυστÞρια κι Þταν η στιγμÞ που ο κÞρυξ φþναζε "εκÜς, εκÜς οι βÝβηλοι". Οι βÝβηλοι και οι μη "καθαροß" Ýβγαιναν, ενþ οι υποψÞφιοι εισÝρχονταν στο εσωτερικü του ναοý. Οι μýστες νÞστευαν, Ýπιναν τον Κυκεþνα και κλεßνονταν στο ΤελεστÞριο με τον ερχομü της νýχτας, üπου ελÜμβαναν χþρα τα "Δρþμενα", για το οποßα γνωρßζουμε λßγα πρÜγματα.
O ΙεροφÜντης Ýδειχνε στους μýστες τα "Δεικνýμενα" (δηλ. τα ιερÜ που φυλÜσσονταν στην ιερÞ κßστη, στο Üδυτο του Τελεστηρßου), λÝγοντας κÜτω απü μεγÜλη φωτιÜ τα "Λεγüμενα". Οι μýστες απαντοýσαν με το "ýε-κýε" (βρÝξε-καρποφüρησε). "ΚαταρχÜς πλενüμαστε με ýδωρ ...Αφοý οδηγηθοýμε απü τον ΙεροφÜντη ,μας διαβÜζει απü λßθινο βιβλßο πρÜγματα τα οποßα επß ποινÞ θανÜτου δεν πρÝπει να ανακοινþσουμε σε κανÝνα"(Πορφýριος)..Στα λεγüμενα ανÞκει και η μυστηριþδης φρÜση "Κονξ-ομ-παξ" με την οποßα Ýκλεινε. Το τι ακριβþς σÞμαινε αυτÞ η φρÜση Ýχουνε προταθεß πολλÝς απüψεις. Η πιο πιθανÞ φαßνεται να εßναι αυτÞ που το ταυτßζει με την Πυθαγüρεια ΕντολÞ: "Üκουε, üρα, σßγα". ΚατÜ το λεξικü LIDDELL SCOTT το ρÞμα "κοωÝω-þ" σημαßνει "ακοýω/γνωρßζω", το "üμμα" σημαßνει "οφθαλμüς" ενþ το "πÜξ" σημαßνει "σιωπÞ". ¢ρα λοιπüν η μυστηριακÞ φρÜση "κüνξ-ομ-πÜξ" ßσως σημαßνει "Üκουε-βλÝπε-σþπα".
Σýμφωνα με τον W. Durant , οδηγοýσαν τους μýστες υπü το φως των πυρσþν σε σκοτεινÜ υπüγεια σπÞλαια τα οποßα συμβüλιζαν τον ¢δη και στην συνÝχεια τους οδηγοýσαν σε Ýνα φωτεινü δωμÜτιο, που αντιπροσþπευε την κατοικßα των ευδαιμüνων. Ο ΙεροκÞρυκας Ýλεγε τα εξÞς λüγια: "ιδοý βρßσκεστε στο υποχθüνιο κατþφλι της Περσεφüνης. Για να εννοÞσετε την μÝλλουσα ζωÞ και την παροýσα κατÜσταση σας, πρÝπει να διÝλθετε απü το κρÜτος του θανÜτου. ΑυτÞ εßναι η διαδικασßα των μυημÝνων. ΠρÝπει να μÜθετε να αψηφÜτε τα σκüτη για αν χαρεßτε το φως"(ΑυτοκρÜτορας Ιουλιανüς), και ακολουθοýσε η Εποπτεßα, η πεμπτουσßα ουσιαστικÜ των μυστηρßων, που Þταν η Üμεση επικοινωνßα με το "Θεßο".
Το μüνο που γνωρßζουμε εßναι üτι οι μýστες μες στο Üδυτο του Τελεστηρßου Ýβλεπαν και βßωναν Ýνα συγκλονιστικü üραμα μπρος απü μια μεγÜλη απüκοσμη φωτιÜ Þ λÜμψη! Η εμπειρßα αυτÞ Ýπειθε τους μýστες περß της Προàπαρξης και της Αθανασßας της ψυχÞς, αλλÜ δυστυχþς, για το πþς επιτυγχÜνετο αυτÞ η διαδικασßα, δεν γνωρßζουμε απολýτως τßποτα! Ας σημειωθεß üτι για να λÜβει κανεßς την ýψιστη μýηση της Εποπτεßας (και να καταστεß Επüπτης) Ýπρεπε το προηγοýμενο χρüνο να εßχε μυηθεß στα ΜικρÜ Þ εν ¢γραις.
Ο Πλοýταρχος περιγρÜφει τη διαδικασßα της μýησης μες στη νυχτερινÞ φωτιÜ ως την εμπειρßα της ψυχÞς, τη στιγμÞ του θανÜτου. ΑλλÜ κι ο ΠλÜτων (Φαßδρος) υπαινßσσεται, üτι στα μυστÞρια η ψυχÞ θυμÜται την θεßα καταγωγÞ της -ßσως και τις προηγοýμενες ενσαρκþσεις της- και χÜρη σ' αυτÞ την ανÜμνηση, ο θνητüς Üνθρωπος γßνεται "μýστης" κι "επüπτης"! ΑλλÜ και η χρυσÞ πλÜκα του Ιππωνßου αποκαλýπτει την Ελευσßνια εμπειρßα περß προàπαρξης και αθανασßας της ψυχÞς:
"Εßμαι παιδß της Γης και του ¸ναστρου Ουρανοý. ΣτÝγνωσα απ' τη δßψα και πεθαßνω. Γι' αυτü δþστε μου γρÞγορα κρýο νερü, απ' αυτü που κυλÜει απ' της Μνημοσýνης τη λßμνη. Οι βασιλιÜδες που εßναι κÜτω απü τη γη θα σε σπλαχνιστοýν και θα σου δþσουν να πιεις απü τη λßμνη της Μνημοσýνης. Και δρüμο παßρνεις πολυσýχναστο, δρüμο ιερü, που κι Üλλοι μýστες και βακχευτÝς ξακουστοß πορεýονται".
Στο παραπÜνω κεßμενο η ψυχÞ ζητÜ να πιει νερü απ' της Μνημοσýνης (ΜνÞμης) τη βρýση, για να θυμηθεß τη θεúκÞ προàπαρξÞ της. ¼ταν γßνει αυτü, τüτε βαδßζει πια στον ιερü δρüμο των Μυστþν κα απαλλÜσσεται απ' τον κýκλο των ενσαρκþσεων, üπως τüνισε και ο ΠλÜτων στα κλασσικÜ Ýργα του "Φαßδων", "ΜÝνων" κλπ. ΑυτÞ η πεποßθηση περß μετενσÜρκωσης γινüτανε βεβαιüτητα στα ΜυστÞρια της Ελευσßνας, τα οποßα Ýκλειναν με τη μυστηριþδη φρÜση, "Κüνξ-ομ-πÜξ". Τη τελευταßα ημÝρα γßνονται οι σπονδÝς στους νεκροýς και Üρχιζε η επιστροφÞ των Μυστþν στην ΑθÞνα. Την τελευταßα ημÝρα η καλοýμενη ως "πλυμοχüων" Þ "καταλισκþν", σημεßωνε την λÞξη των εορτþν. Οι μýστες επÝστρεφαν στην ΑθÞνα. Δýο πÞλινα αγγεßα γεμισμÝνα με νερü τοποθετοýνταν προς την ανατολÞ, και τη δýση του ναοý κι ανατρÝπονταν. Η μÝρα αυτÞ Þταν αφιερωμÝνη στη λατρεßα των δαιμüνων και των νεκρþν.
Η κüρη Ýπαιζε ασταμÜτητα στα λιβÜδια που τüσο πολý αγαποýσε. ¹ταν η εποχÞ που η ζωÞ εκδηλωνüταν στη γη με πολλÜ χρþματα. ΜÝσα στο παιχνßδι η κüρη εßδε Ýνα θεσπÝσιο λουλοýδι, Ýνα ΝÜρκισσο κι Ýτρεξε να τον πÜρει. Εκεß κοντÜ Ýβοσκε τους χοßρους του ο ΕυουλÝας και μüλις η κüρη Üγγιξε το ΝÜρκισσο ο Πλοýτωνας βρÞκε την ευκαιρßα να τη πÜρει κοντÜ του, ανοßγοντας Ýνα χÜσμα üπου μαζß με τη Περσεφüνη Ýπεσαν κι οι χοßροι του ΕυουλÝα. Η μητÝρα της Ýτρεξε να τη βρει δßχως αποτÝλεσμα και καθþς η λýπη της ΘεÜς συνεχιζüταν, ο Δßας θÝλοντας να τη βοηθÞσει Ýκανε μßα συμφωνßα με τον Πλοýτωνα. Το 1/3 του χρüνου να εßναι βασßλισσα του κÜτω κüσμου και τα 2/3 να εßναι επÜνω στη γη με την μητÝρα της.
Οι θεοß αυτþν των μυστηρßων εßναι δýο ζεýγη, η ΜητÝρα - Κüρη και ο Θεüς - ΘεÜ.
Ο μýθος της ΔÞμητρας και της Περσεφüνης αποτελεß το κÝντρο της λατρεßας των Ελευσινßων. Θεωρεßται üτι τα Ελευσßνια ΜυστÞρια ιδρýθηκαν απü τον Εýμολπο το 1.400 π.Χ κι üτι Üρχισαν να λειτουργοýν επßσημα τον 8ο αιþνα π.Χ ΥπÞρχαν τα μικρÜ (ΕλÜσσονα) τα εν ¢γραις και τα μεγÜλα (Μεßζονα) μυστÞρια. Σýμφωνα με ορισμÝνους μελετητÝς, δεν πρÝπει να ταυτßζονται τα μικρÜ (Ελευσßνια) με τα Ελευσßνια ΜυστÞρια. ΥπÞρχε σαφÞς διÜκριση μεταξý των Ελευσινßων και των Μυστηρßων, διüτι για την τιμÞ της ΔÞμητρας και της Κüρης γßνονταν πολλÝς γιορτÝς και οι πιο επßσημες Þταν üπως αναφÝραμε τα Ελευσßνια, τα Θεσμοφüρια, τα Αλþα και τα Θαλýσια.
ΚατÜ τη διÜρκεια του Ανθεστηρßωνα (Β' 15Þμερο ΦλεβÜρη κι Α' 15Þμερο ΜÜρτη) την εποχÞ της ¢νοιξης, τελοýνταν τα Ελευσßνια Þ τα "Εν ¢στει" ενþ τα "ΜυστÞρια εν Ελευσßνι" τα ονομαζüμενα μεγÜλα, τελοýνταν το μÞνα Βοηδρομιþνα (Β' 15Þμερο ΣεπτÝμβρη κι Α' 15Þμερο Οκτþβρη). Σýμφωνα μ' Üλλη εκδοχÞ κι οι 2 γιορτÝς τελοýνταν στην Ελευσßνα αλλÜ τα μεν ΜυστÞρια Þταν η καθαρÜ θρησκευτικÞ τελετÞ που παßρνανε μÝρος μüνο μýστες, ενþ τα δε Ελευσßνια Þταν αγþνες προς τιμÞν της ΔÞμητρας κι ονομÜστηκαν Ýτσι επειδÞ τελοýνταν στην Ελευσßνα. ¢λλοι μελετητÝς υποστηρßζουν üτι και στα μικρÜ τελοýνταν ΙερÝς μυητικÝς τελετουργßες προς τιμÞ της ΘεÜς Περσεφüνης (Κüρης) κι Þταν εισαγωγικÝς και προπαρασκευαστικÝς για τα ΜεγÜλα ΜυστÞρια. Οι μυοýμενοι θυσιÜζανε δÝλφακα (χοιρßδιο) και με τα νερÜ του ποταμοý (Ιλισσüς) καθαρßζονταν απü τα μιÜσματα με τη βοÞθεια ειδικοý ιερÝα που λεγüταν Υδρανüς. Ακολουθοýσε μÝγας üρκος τους μπρος στον üσιο Ευμολπßδη, ΙεροφÜντη της Ελευσινßας ΔÞμητρος και κατÞχησÞ τους απü τον τελευταßο, αναγκαßα για τη προπαρασκευÞ των μυστþν για τα μετÜ απü 5 ενιαυτοýς λεγüμενα ΜεγÜλα Ελευσßνια (Εποπτεßα). Στο τÝλος, οι μυοýμενοι ενθρονßζονταν κι οι ιερεßς χüρευαν τελετουργικÜ γýρω απ' αυτοýς ως σημεßο αποδοχÞς στον κýκλο της 1ης μýησης.
Απü τις 15 ως τις 22 του Βοηδρομιþνα τελοýνταν ανÜ 5ετßα στην Ελευσßνα τα ΜεγÜλα ΜυστÞρια που κατÝληγαν σε επιφÜνεια της ΘεÜς Περσεφüνης και μýηση των μυστþν στο "υπÝρτατο μυστικü της ζωÞς". Η 1η μÝρα της μýησης λεγüταν "Αγυρμüς", δηλαδÞ συγκÝντρωση και περνοýσε με τη προσÝλευση των υποψηφßων μυστþν στο Ιερü της Ελευσßνας. Η 2η μÝρα λεγüταν "¢λαδαι Μýσται" και περνοýσε με πομπÞ προς τη θÜλασσα και καθαρμοýς στα νερÜ της. Τη 3η μÝρα καθιερωνüταν απüλυτη νηστεßα κι Üρχιζε η χορÞγηση του περßφημου ποτοý κυκεþν. Η νηστεßα σταματοýσε το ßδιο βρÜδυ με λßγα "ιερÜ τρüφιμα" που δßνονταν στους μυοýμενους μÝσα απü μια "ΜυστικÞ Κýστη". Τη 4η μÝρα προσφÝρονταν θυσßες στις θεüτητες της Ελευσßνας και χορεýονταν ιερατικοß κυκλικοß χοροß. Τη 5η "Λαμπαδηφορßα" οι μυοýμενοι με πυρσü στο χÝρι σχημÜτιζαν ανÜ 2 σιωπηλÞ πομπÞ με επικεφαλÞς το "Δαδοýχο" ιερÝα κι Ýμπαιναν στο Ναü της ΘεÜς ΔÞμητρας. Η 6η λεγüταν "ºακχος" κι Þταν αφιερωμÝνη σε λατρευτικÝς πρÜξεις προς τιμÞ του θεοπαßδα ΙÜκχου με περιφορÜ του αγÜλματüς του (στεφανωμÝνου με μυρσßνη σε Ýνδειξη πÝνθους) και των ιερþν του αντικειμÝνων (Λικμüς,ΚÜλαθος,Φαλλüς) απü τον Κεραμεικü στην Ελευσßνα μÝσω της "ΙερÜς Οδοý". Η νýχτα προς την 7η μÝρα λεγüταν "ΙερÜ Νýξ" και εγκαινßαζε τη ΜεγÜλη Μýηση που ολοκληρωνüτανε την 9η μÝρα με τη τελικÞ ΙεροφÜνεια και τη ΘεαματικÞ επιφÜνεια της ΘεÜς Περσεφüνης που ανερχüταν απü τον ¢δη. Επßσης τα σýμβολα που αναφÝρονται üτι χρησιμοποιοýσαν στα μυστÞρια αυτÜ εßναι τα εξÞς: Η σφαßρα, το στÜχυ κι η χλüη, το φßδι, η Üκανθος, ο υÜκινθος, το σπειρωτü φßδι το κουκουνÜρι, το αυγü και ΚλÜδος Πßτυος.
Στα Ελευσßνια γýρω 176 μ.Χ μυÞθηκε κι ο Μ. ΑυρÞλιος ενþ στα ΜυστÞρια αυτÜ δεν γßνονταν δεκτοß ανθρωποκτüνοι, ιερüσυλοι, εναγεßς, μÜγοι κι Üθεοι (στους τελευταßους κατατÜσσονταν την ýστερη αρχαιüτητα οι Επικοýριοι κι οι Χριστιανοß). Τα ΜυστÞρια Ýπαψαν να τελοýνται το 395 μ.Χ με τη πλÞρη καταστροφÞ και πυρπüληση των Ιερþν απü τον Γüτθο χριστιανü ΑλÜριχο και τη μαρτυρικÞ θανÜτωση σýσσωμου του ιερατεßου πÜνω στη πυρÜ.
ΟρφικÜ ΜυστÞρια: Ο ΟρφÝας στÜθηκε το Ýμψυχο πνεýμα της ιερÞς ΕλλÜδας, αυτüς που αφýπνισε τη θεßα ψυχÞ. Η 7χορδη λýρα του αγκαλιÜζει το σýμπαν. ΚÜθε χορδÞ της αντιστοιχεß σ' Ýνα ρυθμü της ανθρþπινης ψυχÞς, περιÝχει το νüμο μιας επιστÞμης και μιας τÝχνης. Η θεουργικÞ και διονυσιακÞ þθηση, που κατüρθωσε να μεταδþσει στην ΕλλÜδα ο ΟρφÝας, μεταφÝρθηκε μÝσα απ' αυτÞν σε üλη την Ευρþπη. Εμφανßστηκε στη ΘρÜκη Þταν βασιλικÞς καταγωγÞς και με τη μελωδικÞ φωνÞ του ασκοýσε παρÜδοξη Ýλξη. ΞαφνικÜ ο νÝος αυτüς εξαφανßστηκε. ¸λεγαν üτι πÝθανε, üτι κατÝβηκε στον ¢δη. Εßχε φýγει για την Αßγυπτο üπου μυÞθηκε και ξαναγýρισε μετÜ απü πολλÜ χρüνια με Ýνα üνομα μýησης που πÞρε απü τους δασκÜλους του. Τþρα ονομαζüταν ΟρφÝας Þ ¢ρφα που σημαßνει "Εκεßνος που γιατρεýει με το φως".
Οι ιερεßς της Ροδüπης υποδÝχτηκαν τον μýστη της Αιγýπτου σαν σωτÞρα. Σε λßγο η επßδρασÞ του θα εισχωρÞσει σε üλα τα ιερÜ της ΕλλÜδας. Αυτüς καθιÝρωσε τη βασιλεßα του Δßα στη ΘρÜκη και του Απüλλωνα στους Δελφοýς, που Ýβαλε τις βÜσεις του Αμφικτιονικοý Συνεδρßου, το οποßο υπÞρξε η κοινοτικÞ ενüτητα της ΕλλÜδας. ΤÝλος με τη δημιουργßα των Μυστηρßων διαμüρφωσε τη θρησκευτικÞ ψυχÞ της πατρßδας του. Στην κορυφÞ της της μýησης συγχþνευσε τη θρησκεßα του Δßα με τη θρησκεßα του Διονýσου, σε μια παγκüσμια σκÝψη. Οι μýστες ασπÜζονταν απü τα διδÜγματÜ του το αγνü φως των υπÝρτατων αληθειþν. Κι αυτü το ßδιο φως Ýφθανε ως τον λαü κÜπως μετριασμÝνο, üχι üμως και λιγüτερο ευεργετικü, κÜτω απü το πÝπλο της ποßησης και των μαγευτικþν γιορτþν. Κατ' αυτü τον τρüπο Ýγινε ο αρχιερÝας της ΘρÜκης, μÝγας ιερÝας του Ολυμπßου Δßα, και για τους μýστες αυτüς που αποκÜλυπτε τον ΟυρÜνιο Διüνυσο.
Ο μýθος της Ευρυδßκης Ýχει μεγÜλο ενδιαφÝρον, αλλÜ üχι σαν ιστορßα αγÜπης. Εßναι Ýνα θεολογικü κομμÜτι που οικειοποιÞθηκε στην αρχÞ ο Διüνυσος. Η ΣεμÝλη, η πρασινισμÝνη γη, προβÜλλει απü κÜτω, χρüνο με το χρüνο μαζß της Ýρχεται κι ο Διüνυσος, ενþ εξαιτßας κÜποιου αισθÞματος ιπποτισμοý οι Üντρες εßπαν üτι πηγαßνει για τη φÝρει. Ο ρüλος του Διüνυσου περνÜ στον ΟρφÝα. ΠÜντως το πÜντρεμα μεταξý του Διονýσου ΖαγρÝα και του Ορφισμοý δεν Þταν καθüλου εýκολο. Ο ΟρφÝας ως ιερÝας του Διονýσου σφετερßστηκε την ανÜστασÞ και το θÜνατü του απ' üπου ξεπÞδησε η üμορφη ιστορßα αγÜπης. Εýκολα προστÝθηκε Ýνα στοιχεßο-ταμποý, κοινü σε πολλÝς πρωτüγονες ιστορßες. Χθüνιες τελετÝς συχνÜ επικαλοýνταν εμπεριÝχοντας την ιδÝα "να μην στραφεß κÜποιος πßσω" (αμεταστραπß). Στα ΟρφικÜ ΜυστÞρια υπÞρχαν διÜφορες τελετουργßες εξαγνισμοý, οι διÜφορες αποχÝς üπως η απαγüρευση της κρεοφαγßας. Ο Ορφισμüς επηρÝασε και τον Πυθαγüρα που Ýγινε ζηλωτÞς του τρüπου Ýκφρασης του ΟρφÝα. Στα χρüνια δε του Πεισßστρατου Þταν πολý δýσκολο να ξεχωρßσουν τα γνÞσια ΟρφικÜ απü τα Πυθαγüρεια. ¼σοι μυοýνταν στα ΟρφικÜ ΜυστÞρια τηροýσαν με θρησκευτικÞ ευλÜβεια μυστικÝς διατÜξεις, οι οποßες εßχαν μεγÜλης ομοιüτητα με τις ΠυθαγορικÝς αρχÝς. (Αποτελοýνταν απü 9 βαθμοýς και διαιροýνταν σε 3 κατηγορßες.
Σε αυτÜ που αφοροýσαν τη διαμüρφωση του ανθρþπου κι Ýδειχναν την προÝλευσÞ του, σε αυτÜ που δßδασκαν τις δυνÜμεις της φýσης, τις ποικιλßες των οργÜνων των διαφüρων μορφþν και μεγÜλα κι ιερÜ στα οποßα δεν Ýπρεπε να αναφÝρουν οýτε λÝξη για την ýπαρξÞ τους.
Στη 1η ομÜδα μυοýνταν Üντρες και γυναßκες κι υποβÜλλονταν σε 5ετÞ σιγÞ. Στη 2η μυοýνταν μüνον εξαγνισμÝνοι στο σþμα και στο νου και καθαροß απü ανομÞματα. Στη 3η μυοýνταν μüνο φωτισμÝνοι κι εμπνευσμÝνοι νÝοι κι αγνÝς κοπÝλες με ψυχικü κÜλλος).
Οι Ορφικοß ¾μνοι, μýθοι κι εξορκισμοß αν και γραμμÝνοι σε διαφορετικÝς εποχÝς απü διαφορετικοýς συγγραφεßς, (μολονüτι το üνομα του ΟρφÝα αρκετÝς φορÝς δεν αναφÝρεται πουθενÜ) εκφρÜζουνε θÝματα που εντÜσσονται στα πλαßσια του Ορφισμοý, μιας ονομασßας που Ýφτασε να 'ναι θρησκευτικÞ τÜση αν και μερικοß μελετητÝς τον θεωροýν ως θρησκεßα που 'χεν εισαχθεß απü Üλλες χþρες, ενþ Üλλοι ως αßρεση κι Üλλοι ως ρεýμα ελληνικÞς προÝλευσης με ξÝνες επιδρÜσεις (üπως η αντßληψη της ΟρφικÞς Κοσμογονßας με το Κοσμικü Αυγü κι η αθανασßα της ΨυχÞς με την αντßληψη του Ορφικοý Τροχοý Þ του Κýκλου του ακατÜπαυστου εξαγνισμοý.
Τα ΚρητικÜ ΜυστÞρια: Οι 1ες θρησκευτικÝς εκδηλþσεις του ανθρþπου, συνδÝονται Üμεσα με τα βασικÜ προβλÞματα που αντιμετωπßζει στη σκληρÞ του προσπÜθεια να επιζÞσει. Οι καιρικÝς συνθÞκες, οι εποχÝς του χρüνου, τα φυσικÜ φαινüμενα, τρομÜζουν τον Üνθρωπο και νιþθει αδýναμος, Ýτσι η μüνη διÝξοδος που βρßσκει εßναι η λατρεßα της φýσης που την ταυτßζει με τη ΜητÝρα - Γη. Η προσωποποßηση του κýκλου των εποχþν και της αναγÝννησης της φýσης παριστÜνεται με τη μορφÞ νεαροý βρÝφους Þ νεαροý θεοý που γεννιÝται, πεθαßνει και ανασταßνεται κÜθε χρüνο. Μßα εικüνα της μητÝρας φýσης που κρατÜ Ýνα νεογνü στην αγκαλιÜ της, οποßα επαναλαμβÜνεται συνεχþς σε üλες τις παγκüσμιες αρχαßες θρησκεßες.
Ο θÜνατος της ΗλιακÞς θεüτητας στη μεσογειακÞ λεκÜνη, συμβολßζει το χειμþνα ενþ η ανÜσταση συμβολßζει την ¢νοιξη-ζωÞ., εßτε μÝσω του μýθου του Διονýσου, εßτε μÝσω του Αιγυπτßου Θεοý ¼σιρη, που λατρεýτηκε σε ολüκληρη την Αßγυπτο. Ο Αιγýπτιος θεüς ¼σιρις ανÞκει σýμφωνα με τον εσωτερισμü στους θεοýς τους Γης, και σχετßζεται κυρßως με τον Διüνυσο και τον ¢δη. Οι κýριες αρχÝς της λατρεßας του ¼σιρη, Þταν η πßστη στο θÜνατο, στην ανÜσταση, και στον απüλυτο Ýλεγχο των μοιρþν των σωμÜτων και των ψυχþν των ανθρþπων.
Χαρακτηριστικü σημεßο επßσης εßναι ο χαρακτηρισμüς του ¼σιρη ως ποιμÝνα .Η ρÜβδος απεικονßστηκε στα χÝρια του ¼σιρη απü την ΑιγυπτιακÞ τÝχνη. Στη λογοτεχνßα τα επßθετα του sa και Asar-sa σημαßνουν "ποιμÝνας" κι "¼σιρις ο ποιμÝνας". Η ονομασßα ποιμÝνας αποτελεß τον κατÜλληλο τßτλο για πολυαγαπημÝνο πνευματικü ηγÝτη του οποßου η πßστη της ανÜστασης υποσχüταν ζωÞ μετÜ θÜνατο για τη ψυχÞ. Στον Ελλαδικü χþρο ο 1ος πολιτισμικÜ αλλÜ και θρησκευτικÜ ανεπτυγμÝνος πολιτισμüς εßναι αυτüς της μινωικÞς ΚρÞτης. (3000 π.x-1500 π.x). Εδþ Ýχουμε μυθολογικÜ τη γÝννηση του Δßα αλλÜ κι Üλλων Ελληνικþν Θεþν και τη τÝλεση των 1ων μυστηριακþν τελετþν, που καθþς φαßνεται επηρÝασαν καταλυτικÜ τα μετÝπειτα ΕλληνικÜ μυστÞρια. Χαρακτηριστικü της σημασßας των Μινωικþν μυστηρßων εßναι üτι ο Πυθαγüρας επισκÝφθηκε τη ΚρÞτη για να μυηθεß στα εκεß μυστÞρια. ΒÜση της μινωικÞς θρησκεßας, üπως κι üλων των πρωτüγονων θρησκειþν εßναι "ο κýκλος της βλÜστησης".
¼πως εßδαμε παραπÜνω το δÝος του ανθρþπου κι η προσπÜθεια του να κατανοÞσει και να ευδαιμονßσει τις διαρκþς μεταβαλλüμενες φυσικÝς δυνÜμεις, Þτανε φυσικü να οδηγÞσει στη θεοποßηση των φυσικþν δυνÜμεων και στη λατρεßα τους. ¸τσι και στη μινωικÞ ΚρÞτη μεγÜλη θεüτητα εßναι η ßδια η φýση, η ΜεγÜλη ΜητÝρα, ως "Ορεßα ΜÞτηρ" και "Πüτνια θηρþν", Üλλοτε ως "ΘεÜ των ¼φεων" Þ του ιεροý δÝντρου, των πουλιþν Þ των λουλουδιþν. ¢λλοτε πÜλι παρουσιÜζεται ως πολεμικÞ θεüτητα με ασπßδα και ξßφος κι Üλλοτε ως θαλÜσσια θεüτητα που ταξιδεýει μÝσα σε ιερü πλοßο. Οι κÜτοικοι της ΚρÞτης Þταν οι 1οι στον Ελλαδικü χþρο που απÝδωσαν στο θεßο σεβασμü μÝσω των μυστηρßων, που μÝσω της χρÞσης συμβüλων Üνδρες και γυναßκες, τελοýσανε στα ιερÜ τους μÝρη τις ιερουργßες και τις μυÞσεις τους.
Οι μειοýμενοι στα ΚρητικÜ ΜυστÞρια διδÜσκονταν την ΙατρικÞ, και τη μουσικÞ τÝχνη. ΑρχικÜ λÜτρευαν τη ΜεγÜλη ΜητÝρα, τη ΡÝα-Γη Þ Μα, γιατß αυτÞ συμβüλιζε τη παραγωγικÞ ανανεωτικÞ φροντßδα της ΜητÝρας Φýσης. Οι θρησκευτικÝς τελετÝς Þταν απüδοση σεβασμοý σ' αυτÞ κι εκδÞλωση της παρÜκλησης για τη βοÞθειÜ της. Και σ' αυτÝς πρωτεýουσα θÝση εßχαν οι ΙÝρειÝς της σαν ομüφυλες της ΜεγÜλης θεÜς. Αργüτερα πÞραν μÝρος στις τελετÝς κι Üνδρες, üταν ο βασιλιÜς Þτανε πλÝον κι ΑρχιερÝας κι η λατρεßα της "γονιμοποιητικÞς" δýναμης της Φýσης στη μορφÞ του νεαροý γιου της ΜεγÜλης ΜητÝρας, του ΚρηταγενÞ Δßα και του Ποσειδþνα στη λατρεßα του Ταýρου, κυριαρχÞσανε στη κρητικÞ θρησκεßα.
Η ΡÝα, η ΜεγÜλη πανÜρχαια ΘεÜ, η θυγατÝρα του Ουρανοý και της Γης, η σýζυγüς του Κρüνου και η μητÝρα του ΚρηταγενÞ Δßα, λατρευüτανε κÜτω απü το ιερü ΔÝντρο της στις υψηλÝς κορυφÝς των βουνþν και των λüφων, καθþς και στα ΙερÜ ΣπÞλαια. Το Ιερü ΔÝντρο και το Ιερü ΣπÞλαιο Þτανε σýμβολα μητρüτητας και ζωÞς, 2 σημαντικÜ σýμβολα που επßσης συναντοýνται σε üλες σχεδüν τις αρχαßες θρησκεßες. Μπρος απü το Ιερü δÝντρο γινüταν οι προσφορÝς κι οι χοροß. Το δÝντρο συμβüλιζε τη μητÝρα που προσφÝρει τον καρπü της ζωÞς. ¼πως πÜντα οι τελετÝς Üρχιζαν με την κÜθαρση, που Þταν συνÞθως πλýση των χεριþν με αγιασμÝνο νερü, γιατß οι πιστοß Ýπρεπε να περÜσουν καθαροß προς τον τüπο κατοικßας της θεüτητας. Ακολουθοýσαν οι προσφορÝς κι οι αναßμακτες θυσßες, καθþς και χοροß üπου χορευτÝς και χορεýτριες Ýρχονταν σ' Ýκσταση για διευκüλυνση της επικοινωνßας με τη θεüτητα. Απü τις γιορτÝς αυτÝς σημαντικüτερη Þταν Τα ΤαυροκαθÜψια. Παιγνßδια κι αγþνες με ταýρους που γßνονταν την εποχÞ που ξαναγεννιÝται η φýση και ο Üνθρωπος, την Üνοιξη. Ο ταýρος συλλαμβανüταν ζωντανüς, χωρßς να πληγωθεß.
Τα ΜυστÞρια στην αρχαßα ΚρÞτη Þταν διαχωρισμÝνα σε δυο μεγÜλες λατρευτικÝς κατηγορßες : στα της ΜεγÜλης ΜητÝρας ΡÝας - Γης και στα ΜυστÞρια του ΚρηταγενÞ Ιδαßου Δßα. Η γη εßναι ζωντανÞ και κÜθε χρüνο γεννÜ καρποýς με τους οποßους τρÝφονται τα ζþα κι ο Üνθρωπος. ΚÜθε μορφÞ ζωÞς στηρßζεται στους καρποýς που γεννÜ η γη. ¹ταν ανακÜλυψη, μßα επαναστατικÞ σκÝψη που επηρÝασε τις κατοπινÝς σκÝψεις του ανθρþπου στη δημιουργßα των διαφüρων πολιτισμþν που θα αναπτýξει. Η ΓΗ γεννÜ. ΑλλÜ για να γεννÞσει Ýπρεπε να Ýχει επαφÞ με κÜποιο αρσενικü. Στη ΠελασγικÞ ΚρÞτη το κýριο μÝρος της λατρεßας Þταν εστιασμÝνο στη ΜεγÜλη ΜητÝρα, τη ΡÝα-Γη σε ýστερους χρüνους, που συμβüλιζε την ανανεωτικÞ παραγωγικÞ φροντßδα της φýσης. Η ΘεÜ ΜητÝρα εßναι η χθüνια θεÜ με τα φßδια , η πüτνια θηρþν με λιοντÜρια κι αγρßμια κ.λ.π . Μαζß της λατρεýεται ο δυνατüς γονιμοποιüς θεüς (φαßνεται στη μορφÞ του ταýρου) και το νεαρü ζευγÜρι του αγοριοý και της κüρης που πεθαßνουν Þ χÜνονται το φθινüπωρο και ξαναγυρßζουνε την Üνοιξη στο φως και τη ζωÞ φανερþνοντας τη περιοδικÞ μορφÞ της φýσης. Αρκετοß υποστηρßζουν üτι τα ΚρητικÜ ΜυστÞρια διακρßνονται σε δýο κατηγορßες:
Α) Στα μυστÞρια της ΜεγÜλης ΜητÝρας ΡÝας-Γης
Β) Στα μυστÞρια του ΚρηταγενÞ Ιδαßου Δßα.
Πιθανολογεßται üτι τα ΜυστÞρια της ΜεγÜλης ΜητÝρας Þταν διαχωρισμÝνα σε ΜικρÜ και σε ΜεγÜλα. Στα ΜικρÜ Þταν αφιερωμÝνα στη ΘεÜ ΜητÝρα ΡÝα, που τη διαδÝχεται στη λατρεßα η ΘεÜ Δßκτυννα ΔÞμητρα και η κüρη της Δικτυναßα Βριτüμαρτυ-¢ρτεμη Þ η ßδια μορφÞ της ΘεÜς Ειλειθυßας, Ελευθþς Þ Ελευσßας και üπου Ýπρεπε να γßνει προπαρασκευÞ των γυναικþν που θα μυηθοýν σ' αυτÜ να γßνουν αγνÝς και καθαρÝς τüσο ψυχικÜ üσο και σωματικÜ για να μπορÝσουν να προχωρÞσουν στα ΜεγÜλα ΜυστÞρια. Επßσης Ýτσι φανερþνεται γιατß εßχανε χωριστÜ το Ιερü ΣπÞλαιο της Ειλειθυßας που Þτανε θεÜ της αναπαραγωγÞς και του τοκετοý σε σχÝση με τη θεÜ Βριτüμαρτυ δηλαδÞ τη γλυκειÜ παρθÝνο Þ την ¢ρτεμη. Σ' αυτÜ τα μυστÞρια διδÜσκονταν παραδüσεις Θεþν κι ηρþων κι οι συμβολισμοß της ΜεγÜλης ΜητÝρας καθþς κι οι δυνÜμεις και ιδιüτητÝς της στα 4 γνωστÜ στοιχεßα (γη-üφις, νερü-ιχθýς, αÝρα-περιστÝρα, φωτιÜ-λÝων). Μυοýνταν επßσης στην κατασκευÞ του συμβολικοý μßτου της ΑριÜδνης (απü εδþ πιθανüν να παρÜγεται το üνομα Μßτρα που δÞλωνε την Αφροδßτη συμβολßζοντας επßσης το υφÜδι ως νÞμα της ζωÞς Þ και την παρθενικÞ ζþνη).
Στα ΜεγÜλα ΜυστÞρια υπÞρχαν βαθμοß μυστικþν τελετουργιþν προς τη θεÜ των ¼φεων που συμβüλιζε τη μεγÜλη θεÜ. Πριν üμως απ' αυτÜ ξεκινοýσανε λιτανεßες, λατρευτικÝς προσφορÝς που προσφÝρονταν στο Ιερü ΔÝνδρο, αλλÜ και στη στÞλη του Διπλοý ΠÝλεκυ που βρισκüτανε στο κÝντρο Ιεροý Þ Σπηλαßου δεßχνοντας Ýτσι την ιερüτητα του χþρου. Το Ιερü ΔÝνδρο ως σýμβολο απü την Üλλη συμβüλιζε τη μητÝρα που προσφÝρει τον καρπü της ζωÞς. Η εκρßζωσÞ του γινüταν στο τÝλος της σοδειÜς του χρüνου κι ακολουθοýσαν επικλÞσεις κι Üσματα για την αναβλÜστησÞ του αποβλÝποντας στη διαιþνισÞ του. Η ΡÝα, κüρη του Ουρανοý και της Γης, σýζυγος του Κρüνου και μητÝρα του Δßα, λατρευüτανε κÜτω απü το Ιερü ΔÝνδρο στις ψηλÝς κορφÝς των βουνþν üπως και στα ΙερÜ ΣπÞλαια. Εßχε επßσης κι επßθετο ΑμμÜς, ΠελασγικÞς προελεýσεως που σÞμαινε τη μητÝρα κÜτι που αναγραμματισμÝνο υπÜρχει και σÞμερα με τη λÝξη "μαμÜ".
Σýμφωνα με το μýθο, üταν Þρθε η þρα να γεννÞσει η ΡÝα το μελλοντικü πατÝρα των θεþν, το Δßα Þρθε κι Ýκρυψε το παιδß σε σπÞλαιο (του üρους Αιγαßου Þ στο βουνü Δßκτυ Þ στο βουνü ºδη) για να μη το καταβροχθßσει ο σýζυγüς της ο Κρüνος. ¼ταν Üρχισαν οι πüνοι του τοκετοý, στηρßχτηκε με τα χÝρια στο Ýδαφος. ΑμÝσως το βουνü Ýβγαλε με μιας τüσα πνεýματα Þ θεοýς, üσα Þταν τα δÜκτυλα της ετοιμογÝννητης. Τα üντα αυτÜ διευκüλυναν τη γÝννα της θεÜς κι ονομÜζονται Ιδαßοι ΔÜκτυλοι, απü το βουνü ºδη και τα δÜκτυλα της ΡÝας, αλλÜ και κατÜ μßα Üλλη εκδοχÞ ονομÜζονται επßσης ΚουρÞτες και Κορýβαντες διüτι το üνομα των 1ων σημαßνει νÝοι και γιατß οι 2οι Þταν Þδη συνοδοß της ΡÝας. Αυτοß σýμφωνα με το μýθο Þταν οπλισμÝνοι με ξßφος κι ασπßδα και χüρευαν Ýνα πολεμικü χορü γýρω απü το νεογÝννητο παιδß της ΡÝας. Με τα üπλα τους Ýκαναν τüσο θüρυβο σκεπÜζοντας τα κλÜμματα του παιδιοý Ýτσι þστε να μη το ακοýσει ο Κρüνος.
Για τα ΜυστÞρια του ΚρηταγενÞ Δßα Ýχουμε κÜποια στοιχεßα που μας δßνει ο ΘαλÞτας απü τη Γüρτυνα ΚρÞτης (διÜσημος μýστης που Ýζησε τον 9ο π.Χ αιþνα) αναφÝροντας üτι οι μυοýμενοι στα μυστÞρια αυτÜ διδÜσκονταν ΙατρικÞ, καθαρτικÞ, ορχηστρικÞ και μουσικÞ τÝχνη.
Στα μυστÞρια αυτÜ Ýπαιρναν μÝρος οι ΚουρÞτες (τα μυστÞρια αυτÜ ονομÜζονταν και ΚορυβαντικÜ), ιερεßς που διακρßνονταν για τη σοφßα τους. ΥπÞρχαν κι εδþ βαθμοß μυÞσεων και γßνονταν προπαρασκευÝς με συμβολικοýς καθαρμοýς. ¸πειτα ακολουθοýσαν δοκιμασßες αξιüτητας üπως τα ταυροκαθÜψια που μετÝπειτα γßνανε δημοφιλÞ στις τοπικÝς γιορτÝς. ΜÝρος επßσης της τελετÞς Þταν η πυρρßχη ο Ýνοπλος χορüς. Το μυοýμενο τον οδηγοýσαν μÝσα σε σπÞλαιο üπου Ýμενε Ýγκλειστος για Ýνα διÜστημα 27 ημερþν. ΑναφÝρεται επßσης üτι την εποχÞ του Πυθαγüρα του ΣÜμιου τα κρητικÜ μυστÞρια ονομÜζονταν "ΜυστÞρια του Μüργου" διüτι ο Μüργος Þταν Ýνας απü τους Ιδαßους Δακτýλους .
Ο Πορφýριος αναφÝρει üτι üταν ο Πυθαγüρας πÞγε στη ΚρÞτη για να μυηθεß Ýκανε καθαρμοýς στη παραλßα της ΚρÞτης, νηστεýοντας 9 μÝρες κι Ýπειτα πÞγε στο Ιδαßο ¢ντρο üπου γßνονταν η μýηση. ΛÝγεται επßσης üτι ο Πυθαγüρας διδÜχθηκε απü τους Ιδαßους Δακτýλους üτι ο Ζευς δεν εßχε ακüμη θεοποιηθεß κι üτι Þτανε θνητüς εφüσον μÝσα στο Ιδαßο ¢ντρο υπÞρχε ο τÜφος του. Γι' αυτü το λüγο ξÝσπασαν διαμÜχες στην ΕλλÜδα üπου ο Καλλßμαχος κατÜκρινε τον Πυθαγüρα για ασÝβεια, παρουσιÜζοντας τον Δßα ως θνητü. ΠλÜτων μας πληροφορεß üτι οι Κορýβαντες Ýκαναν τη τελετÞ ενθρüνισης σε üποιον μυοýσαν στα ΜυστÞρια. Το γενικü συμπÝρασμα πÜντως των μυητικþν τελετþν εßναι ο πλασματικüς "θÜνατος" κι η "αναβßωση" του μýστη που αφÞνει τη παλιÜ του κατÜσταση κι ανασταßνεται σε μια υψηλüτερη σφαßρα.
Στα μυστÞρια της ΜεγÜλης ΜητÝρας ΡÝας Ýπαιρναν μÝρος οι ΚουρÞτες, ιερεßς που διακρßνονταν για τη σοφßα τους. Τα μυστÞρια αυτÜ εßχαν κÜποια ομοιüτητα με τα Ελευσßνια μυστÞρια. Τον μυοýμενο τον οδηγοýσανε σε σπÞλαιο που Ýμενε Ýγκλειστος για διÜστημα 27 συνολικÜ μÝρες. ΑφιερωμÝνα στην παραγωγικÞ δýναμη της φýσης, στην ανανεωτικÞ δηλαδÞ φροντßδα της με την χαρακτηριστικÞ ιδιüτητÜ της τη ζωÞ, εßχανε σ' αυτÜ καθþς εßναι επüμενο, οι γυναßκες αρχικÜ τη προτεραιüτητα στις μυÞσεις και στις τελετÝς. Τα ΜυστÞρια της ΜεγÜλης ΜητÝρας Þτανε διαχωρισμÝνα σε ΜεγÜλα και ΜικρÜ. Στα ΜικρÜ Ýπρεπε να προπαρασκευαστοýν οι νÝες γυναßκες για να καταστοýνε καθαρÝς κι αγνÝς σωματικÜ και ψυχικÜ και να προχωρÞσουνε κατüπιν στα ΜεγÜλα ΜυστÞρια. ΔιδÜσκονταν επßσης οι παραδüσεις γýρω απü τους Θεοýς και τους Þρωες κι η ερμηνεßα των συμβολισμþν της κυριαρχßας της ΜεγÜλης ΜητÝρας, η σχετικÞ πÜντοτε με τις φυσικÝς δυνÜμεις κι ιδιüτητÝς της, στη γη, στη θÜλασσα, στον αÝρα και στη φωτιÜ, που Þτανε συμβολικÜ ο üφις, ο ιχθýς, η περιστερÜ κι ο λÝων. Εδþ επßσης γινüτανε κι η μýηση της κατασκευÞς του συμβολικοý μßτου της ΑριÜδνης, που σÞμαινε το υφÜδι της ζωÞς Þ και τη παρθενικÞ ζþνη.
Στα ΜεγÜλα ΜυστÞρια λειτουργοýσαν βαθμοß μυστικþν τελετουργιþν προς τη θεÜ των üφεων, που συμβüλιζε τη ΜεγÜλη ΜητÝρα ΘεÜ.
Προκαταρκτικοß της τελικÞς μυστηριακÞς ιερουργßας Þταν οι ιεροß χοροß. ΑλλÜ εκτüς απ' αυτοýς γινüταν ακüμη συμβολικÝς λιτανεßες ιερειþν κι ιερÝων, μυστικÝς συνεστιÜσεις, λατρευτικÝς προσφορÝς και θυσßες μÝσα σε σπονδικÝς φιÜλες και ρυτÜ*, που προσφÝρονταν στο Ιερü ΔÝντρο και στη ΣτÞλη του Διπλοý ΠÝλεκυ. Ο Διπλüς ΠÝλεκυς βρισκüταν πÜντοτε στο κÝντρο του ιεροý και στην Αßθουσα του Θρüνου, για να φανερþνει την ιερüτητα και το "Üβατο" του μÝρους αυτοý. Ο διπλüς πÝλεκυς συμβüλιζε τη δημιουργικÞ Ýνωση των δυο δυνÜμεων της Φýσεως, της παραγωγικÞς και της γονιμοποιοý. Σε Ýναν ανþτερο πνευματικü βαθμü οι μýστες της ΚρητομινωικÞς θρησκεßας, γνþριζαν üτι τßποτα δε μπορεß να κατορθωθεß για τη πνευματικÞ αναγÝννηση και τη πνευματικÞ απελευθÝρωση των ανθρþπων, χωρßς τη διπλÞ ιερÞ Ýνωση, με τις ενωμÝνες δυνÜμεις της στον καρπü τους, στο θεü δηλαδÞ του πνευματικοý φωτüς, που προσφÝρεται σαν Θεßα ΔωρεÜ για Ýναν τÝτοιο σκοπü.
-------------------------------------
* Το ρυτü πληθ. ρυτÜ απü το αρχαιοελληνικü ῥυτüν εßναι δοχεßο για πüσιμα υγρÜ Þ χοÝς κατÜ τη διÜρκεια σχετικþν τελετουργιþν. ΕισηγμÝνα στην ΕλλÜδα μετÜ τους περσικοýς πολÝμους, τα ρυτÜ Þτανε γνωστÜ στην αρχαßα Περσßα, üπου ονομÜζονταν τακοýκ (تکوک). Η λÝξη αναφÝρεται üτι προÝρχεται απü το ρÞμα ρειν, και πιθανþς προÝρχεται απü Πρωτοúνδοευρωπαúκü sreu-. Στη τυπολογßα του αγγεßου ανÞκουνε χαρακτηριστικÜ üπως το ανοικτü στüμιο κι η οπÞ κοντÜ στον πυθμÝνα που πιθανþς χρησßμευε στη διÜχυση του υγροý. Η λÝξη ρυτüν δεν υπÜρχει στη μυκηναúκÞ ΕλληνικÞ, αλλÜ το ταυρüμορφο μινωικü ρυτüν, αναφÝρεται σε πινακßδες της Κνωσοý, üπως για παρÜδειγμα η πινακßδα 231 (K872), ως Κε-ρα-α, με το ιδεüγραμμα του ταýρου.
_________________________
Στα μυστÞρια του ΚρηταγενÞ Ιδαßου Δßα, λειτουργοýσανε σε 1η τÜξη τα ΜυστÞρια των Ιδαßων Δακτýλων Þ τα ΚορυβαντικÜ. Τα ΚορυβαντικÜ χαρακτÞριζαν οι εξωτερικÝς τους τελετÝς στις οποßες Ýπαιρναν μÝρος üλοι οι μυημÝνοι των πρþτων βαθμþν, που παρασκευÜζονταν για τις ανþτερες μυÞσεις. Το Ιερü ΔÝντρο και το Ιερü ΣπÞλαιο το διαδÝχεται στις ιερουργßες, η λατρεßα του Ιεροý Λαβýρινθου με τον μÝσα σ' αυτüν Μινþταυρο. Εδþ τþρα δßνεται Ýμφαση στη γονιμοποιü αρσενικÞ ενÝργεια, με τη παρουσßα του Μινþταυρου, χωρßς να παραμερßζει, την απαραßτητη Üλλωστε αναπαραγωγικÞ δýναμÞ , που συμβολßζεται απü την ΙερÞ ΜητÝρα. Κι αυτü γιατß λειτουργοýσε κι Üλλη τÜξη των ßδιων Μυστηρßων του Ιδαßου Δßα, Τα ΛαβυρινθικÜ Þ του Ιεροý Διπλοý ΠÝλεκυ. Στη τÜξη αυτÞ, στις ιεροπραξßες της πρωτοστατοýσαν οι Üνδρες ιερεßς του Θεοý Δßα, üπως στα ΜυστÞρια της ΜεγÜλης ΜητÝρας ΡÝας-Γης, πρωτοστατοýσαν οι ιÝρειÝς της, αν κι üπως προαναφÝρθηκε και στις δυο περιπτþσεις Ýπαιρναν μÝρος γυναßκες κι Üνδρες. Σýμφωνα με τις μινωικÝς παραδüσεις, οι Ιδαßοι ΔÜκτυλοι, οι Κορýβαντες κι οι ΚουρÞτες, Þταν οι συνοδοß της ΡÝας στο νησß της ΚρÞτης κι οι προστÜτες του νεαροý κοýρου της Δßα, γιατß αυτοß τον ανÝθρεψαν και τον προστÜτεψαν απü νεογÝννητο ακüμη.
Στα ΚορυβαντικÜ ΜυστÞρια γßνονταν η μýηση σε κÜποιο ανþτερο βαθμü με το λεγüμενο "Κορυβαντισμü", κÜθαρση δηλαδÞ κι αγιασμü με κορυβαντικÝς ιερουργßες και τελετÝς που κατÜ κÜποιο τρüπο γιÜτρευαν τους μυοýμενους απü του παλιοý εαυτοý τους τα πÜθη. Εδþ διαδραματßζονταν τα ΤαυροκαθÜψια κι η πυρρßχη, ο Ýνοπλος ενθουσιαστικüς χορüς, που Ýφερνε τους χορευτÝς σε ενθουσιαστικÞ Ýκσταση, τους Ýκανε δηλαδÞ σαν "μαινüμενους. Ο στüχος της μυητικÞς κορυβαντικÞς ιερουργßας και τελετÞς των Κορυβαντικþν Μυστηρßων, Þταν να αξιωθοýν οι μυηθÝντες να γßνουν ΚουρÞτες, δηλαδÞ οι νεοφþτιστοι να γßνουν φωτισμÝνοι μýστες του Ιδαßου Δßα. Να γßνουνε κατÜ συνÝπειαν Üξιοι για την εισδοχÞ τους σε ανþτερο βαθμü, στο βαθμü των "ΒÜκχων-ΙερÝων", που τους Ýδινε το δικαßωμα μετÜ της εισüδου στη τÜξη των Λαβυρινθικþν Μυστηρßων. Αυτü üμως για να γßνει Ýπρεπε ýστερα απü τον ιερü χορü και την αναγνþριση της αξιοσýνης τους μετÜ την ολοκλÞρωση της μυητικÞς τελετÞς, να ακολουθÞσει η θεßα ΜετÜληψη "της σÜρκας και του αßματος" του Διüνυσου ΖαγρÝα. Την ανακÞρυξη των μεμυημÝνων στα ΚορυβαντικÜ ως ιερÝων-βÜκχων, ακολουθοýσε η τελετÞ της Θρονþσεως Þ του Θρονισμοý. Τα ΚορυβαντικÜ εßχαν το σκοπü της προπαρασκευÞς των νεαρþν μυημÝνων για την ανþτερη τÜξη, με την επαφÞ τους με τις θεúκÝς δυνÜμεις και της προσφορÜς σ' αυτοýς της θεßας ΔωρεÜς με τη μετÜληψη του πνευματικοý φωτüς και την καθιÝρωσÞ τους στο βαθμü των ιερÝων του θεοý Δßα.
Παρüμοια με τα δρþμενα των Κορυβαντικþν Μυστηρßων, Þταν τα ΛαβυρινθικÜ. Σ' αυτÜ οι μυÞσεις Þτανε προορισμÝνες για τους λßγους δοκιμασμÝνους, εκεßνους που εßχανε περÜσει απü τη τελευταßα μýηση των Κορυβαντικþν, εκεßνους δηλαδÞ που εßχαν γßνει βÜκχοι-ιερεßς κι εßχαν υποστεß τη λεγüμενη Θρüνωση Þ Θρονισμü. Στις ιεροπραξßες τους λÜβαιναν μÝρος μüνο ιερεßς του Θεοý Δßα και της ΜεγÜλης ΜητÝρας ΡÝας-Γης. Οι ιεροπραξßες που γßνονταν σ' αυτÜ εßχαν τον ßδιο σκοπü και την ßδια ΤεχνικÞ με τις ιεροπραξßες της εσωτερικÞς λατρεßας της ΜεγÜλης ΜητÝρας. Εδþ πρωταγωνιστÝς Þταν οι Üντρες σαν αντιπρüσωποι του ηλιακοý στοιχεßου της γονιμüτητας, που συμβολιζüταν με τον Ηλιακü Ταýρο.
Βαθμοß μυÞσεως στα ΛαβυρινθικÜ που θεωροýνται κι εσωτερικοß βαθμοß των Κρητικþν Μυστηρßων του Ιδαßου Δßα, Þταν: ο Λαβυρινθικüς Χορüς, ο του ιεροý ΓÜμου Þ του Ιεροý Διπλοý ΠÝλεκυ κι ο Βαθμüς των ΙεροφÜντων μυσταγωγþν. Ο Λαβýρινθος Þτανε κυρßως μεγÜλο πολýπλοκο υπüγειο σπÞλαιο με πολλÝς και καμπυλωτÝς διüδους. Οι Λαβýρινθοι εßναι οι τüποι χοροý που συνδÝονται με Ýναν χορü Λαβυρινθικοý Τýπου. Στους χορευτικοýς λαβýρινθους ξεχωρßζει πÜντα μια γυναικεßα μορφÞ, που πρÝπει να κατακτÞσει ο Κορυφαßος του χοροý. Η κατÜκτησÞ της επομÝνως εßναι Ýνας ιερüς ΓÜμος, μια ιερÞ Ýνωση του νικητÞ, του ΙερÝα με τη ΘεÜ του -βασßλισσα που στη προκειμÝνη περßπτωση του Κρητομινωικοý Λαβýρινθου εßναι η ΑριÜδνη. Γιατß στην ΑριÜδνη, στη θυγατÝρα του Μßνωα και της ΠασιφÜης, που Þτανε πολý στενÜ συνδεδεμÝνη με το Διüνυσο απü την αρχÞ, για να γßνει σýζυγüς του Ýπειτα, στη μεγÜλη τοýτη θεÜ, ανÞκαν στα πανÜρχαια χρüνια οι Λαβυρινθικοß χοροß της ΚρÞτης και των Üλλων κÝντρων της λατρεßας της. ¸χουμε δηλαδÞ τη τÝλεση του Ιεροý ΓÜμου που εßναι ο βαθμüς εκεßνος της μυητικÞς ιερουργßας των Λαβυρινθικþν που προσφÝρει στους Μýστες της τη θεßα ΔωρεÜ, τις ενωμÝνες δηλαδÞ δυνÜμεις του ζεýγους των ΜεγÜλων Θεþν, στη μορφÞ του Διüνυσου ΕλευθερÝα, που εßναι σε ανþτερη μυσταγωγικÞ βαθμßδα η μεταμüρφωση του ΖαγρÝα των Κορυβαντικþν. Η θεßα αυτÞ ΧÜρη, η κÜθοδος της ενωμÝνης πνευματικÞς δýναμης του ζεýγους των ΜεγÜλων θεþν, που προσφÝρεται με τη νÝα μορφÞ του Διüνυσου των Λαβυρινθικþν, εßναι το αßμα κι η σÜρκα του θυσιαζüμενου Ιεροý Ταýρου, του Μινþταυρου, για να αναστηθεß με τη συμπαρÜσταση της ΑριÜδνης, στη νÝα μορφÞ του αγωνιστÞ κορυφαßου. Για να αναστηθεß δηλαδÞ στον νÝο ΙεροφÜντη Μυσταγωγü, στο γÞινο αντιπρüσωπο της θεüτητας, στον ΙερÝα-ΒασιλιÜ, τον ιερü δηλαδÞ Κρητικü Ταýρο. Σýμβολü του τüτε γßνεται ο Χρυσüς Διπλüς ΠÝλεκυς-ΙερÞ ποιμαντορικÞ ΡÜβδος-λÜφυρο της νßκης του, ιερü φυλακτü του, που κÝρδισε στη λαβυρινθικÞ δοκιμασßα. Στα χρüνια της ακμÞς του Μινωικοý πολιτισμοý οι πιστοß παραδÝχονταν üτι κι Üνθρωποι ικανοß κι ανþτεροι μποροýσαν να ενσαρκþσουν παροδικÜ Þ να δÝχονται τη θεüτητα. ΚÜτι παρüμοιο που κι εμεßς σÞμερα το λÝμε ΘεοφÜνεια, επικοινωνßα πνευματικÞ, Ýμπνευση και θεßα χÜρη δοσμÝνη απü το Θεü. ΥπÞρχαν üμως κι οραματικÜ ΘεοφÜνεια. Ιερεßς κι ΙÝρειες, πÝφτοντας σ' Ýκσταση μ' Ýναν οργιαστικü χορü, βλÝπανε τη ΘεÜ να κατεβαßνει για μια στιγμÞ κοντÜ στο μικρü ιερü Þ στο βωμü της. Ο μινωικüς πολιτισμüς αισθανüτανε τη θεüτητα σαν κÜτι μυστηριακü, φευγαλÝο κι Üπιαστο, που μüνο στιγμιαßα παρουσιαζüταν με ανθρþπινη μορφÞ Þ με διÜφορες μορφÝς ιερþν ζþων.
Στη ΚρÞτη ο ταýρος ταυτßζεται με τον ουρανü και τον Þλιο, που γονιμοποιοýν τη γη με τη ζÝστη και τις βροχÝς, ενþ το θηλυκü στοιχεßο, η θεúκÞ αγελÜδα, συσχετßζεται με τη ΣελÞνη, που το σχÞμα της θυμßζει τα κÝρατα. ¸τσι ο γÜμος του ταýρου με την αγελÜδα εßναι μαζß γÜμος του Þλιου και του φεγγαριοý, των 2 ουρÜνιων σωμÜτων που ρυθμßζουν τη ζωÞ πÜνω στον πλανÞτη. Αργüτερα τα πρüσωπα του ιεροý αυτοý γÜμου τα υποδýεται ο βασιλιÜς κι η βασßλισσα της Κνωσσοý, που το üνομα της ΠασιφÜης, δηλαδÞ ολüφωτη, δεßχνει ακριβþς τη σχÝση της βασßλισσας-ΘεÜς με τη ΣελÞνη. Ο γιος της ο Μινþταυρος, Üνθρωπος με κεφÜλι ταýρου, λÝγεται κι Αστερßων, γιατß κι αυτüς üπως κι ο πατÝρας του, ταυτßζεται με τον Ýναστρο ουρανü. Αυτüς λοιπüν ο Μινþταυρος μυθεýεται üτι φονεýεται απü το νικητÞ της ΛαβυρινθικÞς ιερουργßας. Η θυσßα Þ ο φüνος του Ταýρου, συμβüλιζε τη σκοπιμüτητα της ιεροπραξßας των Λαβυρινθικþν για την αναγÝννηση απü το αßμα του, του νÝου ΙεροφÜντη μυσταγωγοý. Η θυσßα του ταýρου üμως και ξεχωριστÜ η θυσßα του Μινþταυρου και το "ταυρεßο αßμα" του, που προσφερüταν ως θεßα δωρεÜ στους ιερεßς κι ιÝρειες των Λαβυρινθικþν, για να αναστηθεß απü τον πιο Üξιο ο νÝος ΙεροφÜντης, εßναι κÜτι συμβολικü που δýσκολα μποροýσε να ερμηνευθεß απü τους αμýητους.
ΚεντρικÜ στοιχεßα των μυητικþν τελετþν εßναι ο πλασματικüς θÜνατος κι η πλασματικÞ αναβßωση του μýστη, που πεθαßνει στη παλιÜ του κατÜσταση κι ανασταßνεται σε μια υψηλüτερη σφαßρα. Ο/η μυοýμενος/η, "πεθαßνει" για να "ξαναγεννηθεß", αποποιεßται την Üγνοια κι ασκεßται στη γνþση, στην ουσßα "εκπαιδεýεται". Η προσφορÜ του ΖαγρÝα Διüνυσου στα ΚορυβαντικÜ κι η θυσßα του Μινþταυρου-Ιεροý Ταýρου Διονýσου στα ΛαβυρινθικÜ, Þταν η θεßα ΔωρεÜ-κÜθοδος της πνευματικÞς δýναμης, του συμβολικοý ταυρεßου αßματος, που αφοý πÝρασε απü διÜφορα στÜδια και στα Üλλα ελληνικÜ ΜυστÞρια των ιστορικþν χρüνων, üπως και στα ΜιθραúκÜ των Περσþν κ.λ.π. πÝρασε και στα ΧριστιανικÜ στους μετÝπειτα αιþνες. ¸γινε δηλαδÞ το "Αßμα κι η ΣÜρκα του Χριστοý", θεßα δωρεÜ επßσης για τη ψυχοπνευματικÞ ανÜσταση των ανθρþπων της ΧριστιανικÞς θρησκεßας.
Η αντßστοιχη αλληγορßα του μυστικοý δεßπνου και της θεßας ευχαριστßας στον Χριστιανισμü, συμβολßζει τη μεταμüρφωση της ανθρþπινης φýσης σε θεßα. Ο τεμαχιζüμενος Üρτος συμβολßζει τη θεßα ουσßα του σýμπαντος, ενþ ο οßνος δηλþνει το πνεýμα που ενþνεται με την ουσßα , Ýτσι þστε ο Üνθρωπος να μετÜσχει της Θεüτητας. Το πνεýμα απορροφÜται απü την ουσßα και παρÜγεται η ýλη, που αποτελεß το φαινομενικü σýμπαν. Η ουσßα του παντüς βαπτισμÝνη στο αγνü πυρ, δηλαδÞ το πνεýμα κι Ýχοντας το απορροφÜ γεμßζοντας απü αυτü. ΚÜθε ατομικüτητα του πυρüς αυτοý μετÝχει και γονιμοποιεßται απü αυτü. Απü εδþ παρÜγεται η ψυχÞ.
Τα Καβεßρια ΜυστÞρια πιθανολογεßται να Þτανε πελασγικÞς, ΦρυγικÞς Þ ΦοινικικÞς προÝλευσης κι υπÜρχουν ελÜχιστες πληροφορßες. Τελοýνταν στη ΣαμοθρÜκη, τη ΛÞμνο την ºμβρο και τη ΘρÜκη. Σýμφωνα με το μýθο ο Δßας δßδαξε τις τελετÝς των Καβειρßων στον ΙÜσονα. ΚατÜ τον Ηρüδοτο üμως οι Πελασγοß οι 1οι κÜτοικοι της ΣαμοθρÜκης Þταν οι ιδρυτÝς των μυστηρßων, ενþ κατÜ τον Διüδωρο τον Σικελιþτη ο ΟρφÝας Þταν ο πρþτος που δßδαξε τις τελετÝς και τα μυστÞρια. Το σßγουρο εßναι üτι üταν οι πρþτοι Αχαιοß το 2200 π.χ κατÝγραψαν στον κατÜλογο των θεοτÞτων τα ονüματα του Δßα, της ΕκÜτης, του Απüλλωνα και των Καβεßρων.
Οι ¸λληνες ΚÜβειροι Þτανε 4: ο Αξßερος, η Αξιüκερσα, ο Αξιüκερσος κι ο ΚÜσμιλος, (στους Φοßνικες Þταν 7 που μÜλλον αντιστοιχοýσανε στους 7 πλανÞτες) και κατÜ το ρÞτορα Αριστεßδη Þτανε πρεσβýτεροι δαßμoνες και θεωροýνταν üπως οι ΤιτÜνες ως τÝκνα του Ουρανοý. Στη λατρεßα των Καβεßριων μυστηρßων πρωτεýοντα ρüλο Ýπαιζε το Πυρ, απü üπου φαßνεται üτι πÞραν και το üνομα τους απü την ρßζα της λÝξης κÜειν-καßω ΚÜFειροι. Η λατρεßα των Καβεßρων σχετßζονταν με τον ¹φαιστο τον Θεü της φωτιÜς, αλλÜ και των τεχνþν απü τον οποßο ο ΠρομηθÝας Ýκλεψε το πυρ για να το παραδþσει στους ανθρþπους. ¼ Διüδωρος ο Σικελιþτης μας αναφÝρει üτι οι επιφανÝστεροι των αρχαßων ηρþων εßχαν μυηθεß στα Καβεßρια üπως ο ΙÜσονας, οι Διüσκουροι, ο ΗρακλÞς , ο ΟρφÝας.
Σýμφωνα με τον Φιλüστρατο κÜθε χρüνο και σε ορισμÝνο χρονικü σημεßο στη ΛÞμνο (που κατÜ την αρχαιüτητα ονομαζüταν ΑιθαλιÜ) κατÜ τη διÜρκεια των εορτþν των τελετþν, Ýσβηναν üλα τα Φþτα στο νησß 9 μÝρες, μÝχρι να Ýρθει με πλοßο απü τη ΔÞλο το νÝο πυρ. Γι' αυτü το λüγο κι η λαμπÜδα Þτανε το σýμβολο των Καβεßρων. ΣυνÞθως η γιορτÞ γινüταν απü τον ΜÜη ως το ΣεπτÝμβρη και δεν εßχανε τον αυστηρü χαρακτÞρα του απüρρητου üπως συνÝβαινε στα Ελευσßνια, αλλÜ υπÞρχε υποχρεωτικÞ εξομολüγηση απü ειδικü ιερÝα που ονομαζüταν Κüης.
ΚατÜ τη μýηση ο μυοýμενος καθüταν σε θρüνο, για αυτü κι η μýηση λεγüτανε και θρονισμüς. Στο κεφÜλι του μυημÝνου τοποθετοýσαν στεφÜνι ελιÜς, ενþ στη κοιλιÜ του περνοýσανε πορφυρÞ ταινßα και κατüπιν ακολουθοýσε χορüς γýρω του. Εκτüς του ιερÝα εξομολογητÞ υπÞρχε και το δικαστÞριο των Ανακτοτελεστþν Þ κατηχητþν ιερÝων, που κρßναν αν ο υποψÞφιος Üξιζε να μυηθεß Þ üχι. Αν κι η λατρεßα τους Þτανε σχεδüν εξαπλωμÝνη σ' üλη την ΕλλÜδα üπως και στην Μ. Ασßα, Ýχουμε τα λιγüτερα στοιχεßα γι' αυτÜ τα ΜυστÞρια.
ΚατÜ τον Ηρüδοτο οι Πελασγοß ιδρýσανε τα Καβεßρια. Ο ßδιος üπως κι ο βασιλιÜς της ΣπÜρτης Λýσανδρος εßχαν μυηθεß στα μυστÞρια της ΣαμοθρÜκης. Ο Στησßμβροτος απü τη ΘÜσο, που τον αναφÝρει κι ο ΣτρÜβων, υποστÞριζε πως οι ΚÜβειροι προÝρχονταν απü το βουνü ΚÜβειρο της Φρυγßας üπου επßσης υπÜρχει και πüλη Καβειρßα και ΚÜβειρα στον Πüντο. Επßσης Üλλοι υποστηρßζουν üτι οι δαßμονες αυτοß Þρθαν απü τη Φοινßκη (απ' üπου εßχε Ýρθει κατÜ μßα εκδοχÞ ο ΚÜδμος). ΤÝλος Üλλοι λÝνε πως οι ΚÜβειροι εßναι θεüτητες που Ýρχονται απü την Αßγυπτο με τον ΚÜδμο που Ýζησε στη ΜÝμφιδα κι ýστερα στην Τýρο της Φοινßκης. Το καβßρ στις σημιτικÝς γλþσσες σημαßνει μεγÜλος, στην αραβικÞ γρÜφεται Kebir ενþ στα σανσκριτικÜ το Kawiras σημαßνει επßσης μεγÜλος. Απü την Üλλη πλευρÜ üμως κÜποιοι υποστηρßζουν üτι αυτü το üνομα εßναι ελληνικü και φαßνεται απü το ρÞμα καßω (καßειν - ΚαFeiροι) εφüσον κι οι ΚÜβειροι Ýχουνε σχÝση με τη φωτιÜ εφüσον Þταν παιδιÜ του ¹φαιστου. ΚατÜ τον Ηρüδοτο που επισκÝφθηκε την Αßγυπτο ο μεγÜλος θεüς της ΜÝμφιδας Þταν ο ΦθÜ Þ ΠτÜ που αποδßδεται στα ελληνικÜ με το üνομα ¹φαιστος.
Στην ελληνικÞ μυθολογßα οι ΚÜβειροι αλλÜ κι οι θηλυκÝς Καβειρßδες εßναι παιδιÜ του Ηφαßστου και της Καβειρþς. Σ' Üλλη παραλλαγÞ του μýθου ο ¹φαιστος κι η Καβειρþ απÝκτησαν τον ΚÜδμιλο και παιδιÜ του εßναι οι ΚÜβειροι και οι Καβειρßδες. Οι ΚÜβειροι εßναι στην ουσßα δαßμονες της γονιμικÞς μαγεßας κÜτι που προσδιορßζεται με τα üρθια αιδοßα που αναπαριστÜνονται. Τον ßδιο ρüλο Üλλωστε Ýχουν οι ΣÜτυροι και οι Σειληνοß στα ΔιονυσιακÜ ΜυστÞρια. ΑναφορÝς του ΟμÞρου τüσο στην ΙλιÜδα üσο και στην Οδýσσεια μας δεßχνουν üτι ο ΑγαμÝμνονας κι ο ΟδυσσÝας, ανÞκανε στον κýκλο των μυημÝνων αυτþν των μυστηρßων. Ο Φßλιππος ο Β' γνþρισε την μελλοντικÞ του γυναßκα την ΟλυμπιÜδα (μητÝρα του Μ. ΑλÝξανδρου) ενþ Þταν ιÝρεια στα ΜυστÞρια της ΣαμοθρÜκης, üταν αυτüς πÞγε να μυηθεß. Η διαφορÜ απü τα Üλλα μεγÜλα τοπικÜ κÝντρα Μυστηρßων της ΕλλÜδος Þταν η μεγÜλη εμβÝλεια που εßχαν αλλÜ και τ' üτι σ' αυτÜ μποροýσαν να συμμετÝχουν Üνθρωποι χωρßς διÜκριση φυλÞς, κοινωνικÞς τÜξης και φýλου. Κι αυτÜ τα ΜυστÞρια αποτελοýνταν απü διÜφορους βαθμοýς μýησης και διαιροýνταν σε ΜικρÜ και ΜεγÜλα ΜυστÞρια. ¸χουμε κι εδþ τη λατρεßα της ΜεγÜλης ΘεÜς που συσχετιζüταν με ιεροýς βρÜχους πÜνω στους οποßους γßνονταν προσφορÝς Þ θυσßες. Το üνομα της μεγÜλης θεÜς Þταν Αξßερος Αργüτερα οι ¸λληνες τη ταýτισαν με τη ΔÞμητρα. Την Ýλεγαν επßσης ΗλÝκτρα Þ ΑλÝκτρα , ΟδηγÞτρια (ΑλÝκ σημαßνει προστÜτης και στη δωρικÞ διÜλεκτο Ýχει σχÝση με το φως, üπως την ßδια ρßζα Ýχει και το üνομα του ΑλÝξανδρου).
Ο αντßστοιχος αρσενικüς θεüς Þταν ο ΚÜδμιλος που αργüτερα κι αυτüς ταυτßστηκε με τον ΕρμÞ. Ο ΚÜδμιλος σε στÞλη κρατÜ το κηρýκειο üπου μÝσα υπÜρχουν 2 μεγÜλα φßδια που συμβολßζανε τα 2 κοσμικÜ πνεýματα ,τους Καβεßρους που τους αναπαριστοýσαν σα δßδυμους αδελφοýς, ιθυφαλλικοýς και γυμνοýς. Οι ¸λληνες τους ταýτισαν με τους Διüσκουρους, τους Δßδυμους γιους του Δßα τον ΚÜστορα και τον Πολυδεýκη. Οι 2 πρþτες θεüτητες εßχανε κυρßως χθüνιο κι υπüγειο χαρακτÞρα. Η μßα εßναι ο θεüς του κÜτω κüσμου κι η Üλλη η σýζυγüς του που οι ¸λληνες αργüτερα ταýτισαν με τον ¢δη και τη Περσεφüνη. Στη προελληνικÞ γλþσσα λÝγονται Αξιüκερσος κι Αξιüκερσα. Οι χαρακτÞρες üμως των Καβεßρων αλλÜ κι ο αριθμüς τους εßναι διαφορετικοß απü τüπο σε τüπο. (Π.χ σε ΛÞμνο και Μακεδονßα λατρευüτανε 3Üδα, ενþ στη ΘÞβα ζεýγος αρσενικþν θεþν, ο ΚÜβειρος κι ο Παις ). Τα ονüματÜ τους üμως οι πιστοß δεν τα πρüφεραν, αλλÜ απλþς τους ονüμαζαν "¢νακτες", üπως στην Ελευσßνα οι "Θεοß" . Το δε πρüθεμα "Üξιος" σÞμαινε "Üγιος".
Η μεγαλýτερη εξÜπλωση αυτþν των Μυστηρßων Üρχισε τον 3ο π.Χ αι. üπου ευνοÞθηκαν απü τη ΜακεδονικÞ πολιτικÞ. Στην ¼λυνθο της ΧαλκιδικÞς βρÝθηκε επιγραφÞ που συνηγορεß στο γεγονüς üτι εκεß υπÞρχε ναüς των Καβεßρων. Επßσης νομßσματα της Θεσσαλονßκης Ýφεραν την επιγραφÞ ΚΑΒΕΙΡΟΣ, ενþ Üλλα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΚΑΒΕΙΡΟΙ. Επßσης στη Θεσσαλονßκη γßνονταν γιορτÝς κι αγþνες με τα ονüματα Καβεßρια Πýθια και Καβεßρια επινßκια. Η συμμετοχÞ στα μυστÞρια δεν Þταν αναγκαστικÞ για üσους πÞγαιναν στο ιερü των ΜεγÜλων Θεþν, üπως συνÝβαινε στην Ελευσßνα. Το ιερü Þταν ανοιχτü στον καθÝνα για τη λατρεßα των θεþν σε üλες τις δημüσιες εκδηλþσεις. Ο ΘÝωνας ο Σμυρναßος συγγραφÝας του 2ου μ.Χ αι. υποστηρßζει πως η μýηση στα Καβεßρια αποτελοýνταν απü 5 μÝρη που εßναι τα εξÞς:
1) Καθαρμüς,
2) ΠαρÜδοση της τελετÞς,
3) Εποπτεßα
4) ΑνÜδεση στεφÜνων,
5) Τελειοποßηση και ευδαιμονßα.
Η λειτουργßα των Καβειρßων Üρχιζε με τη δοκιμασßα της προηγοýμενης διαγωγÞς τους. Η εξομολüγηση Þταν υποχρεωτικÞ καθαρßζοντας ψυχικÜ τους υποψÞφιους. ΚατÜ τη μýηση βÜζανε τον υποψÞφιο πÜνω σε θρüνο γι' αυτü κι η μýηση ονομαζüταν θρονισμüς. Στο κεφÜλι του μυοýμενου Ýβαζαν στεφÜνι ελιÜς και γýρω απü τη κοιλιÜ μßα κüκκινη λωρßδα που θα τον προφýλαγε απü κÜθε κßνδυνο. ΜετÜ ακολουθοýσε ο ιερüς χορüς, üπου οι μυημÝνοι χüρευαν γýρω του. Στο ιερατεßο των Καβειρßων υπÞρχαν οι εξÞς: Ο Κüης Þ Κοßης που Þταν ο εξομολογητÞς ιερÝας, οι ΑνακτοτελεστÝς που αποφÜσιζαν ποιοι απ' αυτοýς που προσÝρχονταν Þταν Üξιοι να μυηθοýν κι η Λουτροφüρος που Þταν ιÝρεια που Þταν υπεýθυνη για τους καθαρμοýς των υποψηφßων. Οι μυÞσεις γßνονταν σε ορισμÝνη εποχÞ του χρüνου και διαρκοýσαν 9 ημÝρες. Σ' αυτÞ τη χρονικÞ διÜρκεια Ýσβηναν üλα τα φþτα στο νησß και πÝνθος απλωνüταν σε üλο το νησß. Νηστεßα και θρÞνος Þταν οι εκδηλþσεις του πÝνθους μÝχρι να Ýρθει το καινοýριο φως απü το ιερü νησß της ΔÞλου.
Το φως το Ýφερναν με πλοßο. Αν το πλοßο Ýρχονταν νωρßτερα περιφερüταν ανοιχτÜ του νησιοý. ¼ταν Ýφτανε η στιγμÞ το πλοßο Ýμπαινε στο λιμÜνι, οι Üνθρωποι Ýπαιρναν το φως πιστεýοντας üτι Ýτσι καθαρμÝνοι απü κÜθε κακü μπαßνανε σε καινοýρια ζωÞ, αναγεννιüντουσαν κÜνοντας μια νÝα αρχÞ. Στη συμβολικÞ τÝλεση των μυστηρßων Ýχουμε τη θυσßα κι ανÜσταση του Καδμßλου που αργüτερα νυμφεýεται τη χαμÝνη Κüρη. ΑναστημÝνος πια τελεß τον ιερü γÜμο που εßναι και το μεγÜλο μυστÞριο. Σε ετρουσκικÜ αγγεßα τη θυσßα του Καδμßλου τη κÜνουν τ' αδÝλφια του οι ΚÜβειροι και στην ανÜσταση που τη κÜνει ο ΕρμÞς παρευρßσκονται μüνο τα αδÝλφια του. Στα Καβεßρια θÜβεται το αρσενικü üπως σε üλα τα μυστÞρια της ΜÝσης ΑνατολÞς ενþ στην Ελευσßνα θÜβεται η Περσεφüνη. Στα Καβεßρια ο θνÞσκων θεüς εßναι αρσενικüς που συμβολßζει τον σπüρο κι ανασταßνεται για να δþσει νÝα ζωÞ κÜτι που επικρÜτησε και στη δικÞ μας θρησκεßα.
Γενικþς τα Καβεßρια ΜυστÞρια στη λειτουργßα τους εßχανε το θεμελιþδη σκοπü στο να επιδιþκουνε την ηθικοποßηση των ανθρþπων üπως το αναφÝρει κι ο Διüδωρος Σικελιþτης λÝγοντας "..οι μυοýμενοι γßνονταν ευσεβÝστεροι, δικαιüτεροι και κατÜ πÜντον καλλßτεροι". Επßσης σε αυτÜ γßνονταν και διδασκαλßες για τη γÝννηση του κüσμου και του ανθρþπου. ΔηλαδÞ πÝρα απü τη λατρεßα τους και τη θρησκευτικÞ τους υπüσταση εßχανε και το χαρακτÞρα της κοινωνικÞς αρετÞς üπως Üλλωστε üλα τα μυστÞρια (εßτε Þταν μικρÜ Þ τοπικÜ εßτε Þταν μεγÜλα) της αρχαßας ΕλλÜδας.
Τα ΔιονυσιακÜ ΜυστÞρια τελοýνταν στην ΑττικÞ κι εßχανε χαρακτÞρα τüσο κοσμικü, üσο και μυστηριακü. Τα μικρÜ Διονýσια τελοýνταν τον μÞνα Ποσειδεþνα (τÝλη ΔεκÝμβρη, αρχÝς ΓενÜρη), διακρßνονταν δε στα "κατÜ αγροýς", και στα "κατÜ Üστυ". Τα μεγÜλα Διονýσια τελοýνταν κατÜ τον μÞνα Ανθεστηρßωνα (τÝλος ΦλεβÜρη, αρχÝς ΜÜρτη) και τον Ελαφηβßωνα (28 ΜÜρτη ως 2 Απρßλη). ΚατÜ τον Ανθεστηρßωνα εορτÜζανε τα ΑνθεστÞρια, που διαρκοýσανε 3 μÝρες. Τη 1η μÝρα Üνοιγαν οι ασκοß και δοκιμÜζοταν το κρασß δωρεÜν. Οι επιβαßνοντες σε Üμαξα ξεστομßζανε τολμηρÜ αστεßα -απü τüτε Ýχει μεßνει η φρÜση "Üκουσε τα εξ αμÜξης". Τη 2η λαμβÜνανε χþρα τα Χüεια, üπου κÜθε δüκιμος πÝρναγε τον καθαρμü του πυρüς του ýδατος και του αÝρος. Και τη 3η γιορτÜζονταν οι Χýτροι, τα πÞλινα δοχεßα εντüς των οποßων ψÞνονταν κÜθε εßδους σπüροι τους οποßους πρüσφεραν στον Διüνυσο και τον ΕρμÞ. ΚατÜ την διÜρκεια των Διονυσιακþν τελετþν ψÝλναν οι ýμνοι Þ οι διθýραμβοι, που μετεξελßχθησαν σε αναπαραστÜσεις, αναπαραστÜσεις σε θεατρικÜ Ýργα και τραγωδßες Þ κωμωδßες. ¸τσι στην ΑθÞνα υπü την Αιγßδα του ΒÜκχου, γεννÞθηκε το ΘÝατρο κι η ποßηση.
======================
ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ των αρχαßων ΕλλÞνων χαρακτηρßζονταν απü λιτüτητα, κÜτι που αντικατüπτριζε τις δýσκολες συνθÞκες υπü τις οποßες διεξÜγετο η ελληνικÞ γεωργικÞ δραστηριüτητα. ΘεμÝλιü τους Þταν η λεγüμενη «μεσογειακÞ τριÜδα»: σιτÜρι, λÜδι και κρασß. Στη βÜση της διατροφÞς των αρχαßων ΕλλÞνων συναντÜμε τα δημητριακÜ σιτÜρι και, σε περιπτþσεις ανÜγκης, μεßγμα κριθαριοý με σιτÜρι, απü το οποßο παρασκευαζüταν ο Üρτος. Τα δημητριακÜ συνοδεýονταν συνÞθως απü οπωροκηπευτικÜ (λÜχανα, κρεμμýδια, φακÝς και ρεβýθια). Η κατανÜλωση κρÝατος και θαλασσινþν σχετιζüταν με την οικονομικÞ κατÜσταση της οικογÝνειας, αλλÜ και με το αν κατοικοýσε στη πüλη, στην ýπαιθρο Þ κοντÜ στη θÜλασσα. Οι ¸λληνες κατανÜλωναν ιδιαιτÝρως τα γαλακτοκομικÜ και κυρßως το τυρß. Το βοýτυρο Þτανε γνωστü, αλλ' αντ' αυτοý γινüτανε χρÞση κυρßως ελαιüλαδου. Το φαγητü συνüδευε κρασß (κüκκινο, λευκü Þ ροζÝ) αναμεμειγμÝνο με νερü. Πληροφορßες για τις διατροφικÝς συνÞθειες των αρχαßων ΕλλÞνων παρÝχουν τüσον οι γραπτÝς μαρτυρßες üσο και διÜφορες καλλιτεχνικÝς απεικονßσεις: οι κωμωδßες του ΑριστοφÜνη και το Ýργο του γραμματικοý ΑθÞναιου απü τη μßα πλευρÜ, τα κεραμικÜ αγγεßα και τα αγαλματßδια απü ψημÝνο πηλü απü την Üλλη.
Για τους αρχαßους τα γεýματα της μÝρας Þτανε 3. Το 1ο (ἀκρατισμüς) το πρωß, αποτελεßτο απü κριθαρÝνιο ψωμß βουτηγμÝνο σε κρασß (ἄκρατος), συνοδευüμενο απü σýκα Þ ελιÝς. Το 2ο (ἄριστον) το μεσημÝρι Þ νωρßς το απüγευμα. Το 3ο (δεῖπνον), που Þτανε και το σημαντικüτερο, σε γενικÝς γραμμÝς καταναλωνüταν αφοý η νýχτα εßχε πÝσει. Σε αυτÜ μπορεß να προστεθεß Ýνα επιπλÝον ελαφρý γεýμα (ἑσπÝρισμα) αργÜ το απüγευμα. ΤÝλος το ἀριστüδειπνον Þτανε κανονικü γεýμα που μποροýσε να σερβιριστεß αργÜ το απüγευμα στη θÝση του δεßπνου. Φαßνεται πως, στις περισσüτερες περιστÜσεις, οι γυναßκες γευματßζανε χωριστÜ απü τους Üνδρες. Αν το μÝγεθος του σπιτιοý το καθιστοýσε αδýνατο, οι Üνδρες κÜθονταν στο τραπÝζι πρþτοι, με τις γυναßκες να τους ακολουθοýν μüνο αφοý οι τελευταßοι εßχαν ολοκληρþσει το γεýμα τους. Ρüλο υπηρετþν διατηροýσαν οι δοýλοι. Στις φτωχÝς οικογÝνειες, σýμφωνα με τον φιλüσοφο ΑριστοτÝλη, τις υπηρεσßες τους προσÝφεραν οι γυναßκες και τα παιδιÜ, καλýπτοντας την απουσßα δοýλων.
ΧÜρις στο Ýθιμο της τοποθÝτησης στους τÜφους μικρþν μοντÝλων επßπλων απü ψημÝνο πηλü, σÞμερα κατÝχουμε σημαντικÝς πληροφορßες για το πþς Ýμοιαζαν. Οι ¸λληνες τρþγανε καθιστοß, ενþ οι πÜγκοι χρησιμοποιοýνταν κυρßως στα συμπüσια. Τα τραπÝζια, υψηλÜ για καθημερινÞ χρÞση και χαμηλÜ για τα συμπüσια, εßχανε συνÞθως ορθογþνιο σχÞμα. ΚατÜ τον 4ο αι. π.Χ. ιδιαßτερα διαδεδομÝνα Þτανε τα στρογγυλÜ τραπÝζια, συχνÜ με ζωüμορφα πüδια. ΚομμÜτια πεπλατυσμÝνου ψωμιοý μποροýσαν να χρησιμοποιηθοýν ως πιÜτα, ωστüσο τα πÞλινα δοχεßα Þταν και τα πιο διαδεδομÝνα. Τα πιÜτα με τη πÜροδο του χρüνου κατασκευÜζονταν με περισσüτερο γοýστο κι επιμÝλεια, με αποτÝλεσμα να συναντÜ κανεßς κατÜ τη ρωμαúκÞ περßοδο πιÜτα απü πολýτιμα μÝταλλα Þ ακüμη και γυαλß. Η χρÞση μαχαιροπßρουνων δεν Þταν και πολý συχνÞ: η χρÞση του πιρουνιοý Þταν Üγνωστη κι ο σýνηθης τρüπος λÞψης του φαγητοý Þταν με τα δÜχτυλα. Εντοýτοις μαχαßρια χρησιμοποιοýνταν για τη κοπÞ του κρÝατος, καθþς και κÜποια μορφÞ κουταλιþν για σοýπες και ζωμοýς. ΚομμÜτια ψωμιοý (ἀπομαγδαλßα) μποροýσαν να χρησιμεýσουν για τη λÞψη τροφÞς Þ ακüμη κι ως πετσÝτα για τα δÜχτυλα
Στην ελληνικÞ αρχαιüτητα εκτüς απü το καθημερινü δεßπνο υπÞρχε και το δειπνοýμενο γεýμα με φßλους Þ γνωστοýς που ονομÜζονταν συμπüσιο Þ εστßαση που σÞμερα λÝγεται συνεστßαση. ΥπÞρχανε και δεßπνα üπου οι συμμετÝχοντες συνεισÝφεραν Þ οικονομικÜ, Þ με τρüφιμα, τα οποßα και λÝγονταν συμβολÝς. Ο ¼μηρος τα αποκαλεß ερÜνους, ενþ γνωστÝς εßναι οι αρχαßες σχετικÝς φρÜσεις «δειπνεßν απü συμβολþν», Þ «δεßπνον απü σπυρßδος». Το συμπüσιον (λÝξη που σημαßνει «συνÜθροιση ανθρþπων που πßνουν») αποτελοýσε Ýναν απü τους πιο αγαπημÝνους τρüπους διασκÝδασης των ΕλλÞνων. ΠεριελÜμβανε 2 στÜδια: το 1ο Þταν αφιερωμÝνο στο φαγητü, που σε γενικÝς γραμμÝς Þτανε λιτü, ενþ το 2ο στη κατανÜλωση ποτοý. Στη πραγματικüτητα, οι αρχαßοι πßνανε κρασß και μαζß με το γεýμα, ενþ τα διÜφορα ποτÜ συνοδεýονταν απü μεζÝδες (τραγÞματα): κÜστανα, κουκκιÜ, ψημÝνοι κüκκοι σßτου Þ ακüμη γλυκßσματα απü μÝλι, που εßχανε στüχο την απορρüφηση του οινοπνεýματος þστε να επιμηκυνθεß ο χρüνος της συνÜθροισης. Το 2ο μÝρος ξεκινοýσε με σπονδÞ, τις περισσüτερες φορÝς προς τιμÞ του Διονýσου. Κατüπιν οι παριστÜμενοι συζητοýσαν Þ παßζανε διÜφορα επιτραπÝζια παιχνßδια, üπως ο κüτταβος*. Συνεπþς τα Üτομα Ýμεναν ξαπλωμÝνα σε ανÜκλιντρα (κλßναι), ενþ χαμηλÜ τραπÝζια φιλοξενοýσαν τα φαγþσιμα και τα παιχνßδια. Χορεýτριες, ακροβÜτες και μουσικοß συμπλÞρωναν τη ψυχαγωγßα των παρευρισκομÝνων. ¸νας «βασιλιÜς του συμποσßου» που εκλεγüτανε στη τýχη αναλÜμβανε να υποδεικνýει στους δοýλους την αναλογßα κρασιοý και νεροý κατÜ τη προετοιμασßα των ποτþν.
_________________
* Ο κüτταβος Þτανε παιχνßδι επιδεξιüτητας που Ýπαιζαν οι αρχαßοι ¸λληνες στα νυχτερινÜ συμπüσια για διασκÝδαση και για να περνÜ η þρα. Η προÝλευσÞ του τοποθετεßται στη Σικελßα. Σκοπüς του παιχνιδιοý αυτοý Þταν να πετýχουν Ýνα στüχο. Σαν βολÞ χρησιμοποιοýσαν κρασß που το εκσφενδüνιζαν με το στüμα Þ το πετοýσαν με το χÝρι κρατþντας Ýνα ρηχü πιÜτο. Στüχος Þταν η πλÜστιγγα, μια πιατÝλα που Þταν προσαρμοσμÝνη ψηλÜ σε Ýνα ραβδß, Þ Ýπλεε σε μια λεκÜνη με νερü. Η πλÜστιγγα Ýπρεπε να πÝσει κÜτω Þ να βυθιστεß Þ πÝφτοντας να γßνει "καπÝλο" σε Ýνα αγαλματÜκι που Þταν στημÝνο απü κÜτω. ΑνÜλογα με την περßπτωση το χρησιμοποιοýσαν κι ως μαντεßο, ερμηνεýοντας τη τροχιÜ του κρασιοý Þ της πλÜστιγγας κατÜ την ελεýθερη πτþση. Για ανταμοιβÞ Ýβαζαν την πλÜστιγγα, Þ διÜφορα Üλλα δþρα. Σημασßα εßχε üχι μüνο να πετýχουν το στüχο, αλλÜ και η καλαισθησßα της κßνησης και της τροχιÜς του βλÞματος κατÜ το παιχνßδι. Το παιχνßδι Þταν τüσο δημοφιλÝς, που κÜποιος ονüματι Αθηναßος λÝνε üτι εßχε συγκεντρþσει πλοýσια συλλογÞ βραβεßων.
ΑναπαρÜσταση σκηνÞς κüτταβου σε αρχαßο ελληνικü αγγεßο.
Η πλÜστιγγα εßναι προσαρμοσμÝνη επÜνω σε Ýνα μακρý ραβδß,
ενþ ο παßκτης σκοπεýει κρατþντας Ýναν δßσκο
Σε Ýνα ποßημα ο ¸ρωτας κι ο ΥμÝναιος παßζουν κüτταβο, ενþ ο ΓανυμÞδης με Ýνα στεφÜνι στα χÝρια εßναι διαιτητÞς. ΑνταμοιβÞ εßναι Ýνα αγαλματÜκι της ¹βης σε Ýναν αργυρü δßσκο. Ο ΥμÝναιος Ýριξε πρþτος, αλλÜ δεν πÝτυχε. Τüτε ο ¸ρως με την σειρÜ του σημÜδεψε, και πριν ρßξει, Ýκανε απü μÝσα του προσευχÞ στην μητÝρα του.
_________________________
Εντελþς απαγορευμÝνο στις γυναßκες, με εξαßρεση τις χορεýτριες και τις εταßρες, το συμπüσιο Þταν Ýνα σημαντικüτατο μÝσο κοινωνικοποßησης στην Αρχαßα ΕλλÜδα. Μποροýσε να διοργανωθεß απü ιδιþτη για φßλους Þ για τα μÝλη της οικογÝνειÜς του, üπως ακριβþς συμβαßνει και σÞμερα με τις προσκλÞσεις σε δεßπνο. Μποροýσε επßσης ν' αφορÜ τη μÜζωξη μελþν μιας θρησκευτικÞς ομÜδας Þ μιας εταιρεßας, ενüς εßδος κλειστοý κλαμπ για αριστοκρÜτες. Τα πολυτελÞ συμπüσια προφανþς προορßζονταν για τους πλοýσιους, ωστüσο στα περισσüτερα σπιτικÜ θρησκευτικÝς Þ οικογενειακÝς γιορτÝς αποτελοýσαν αφορμÞ για δεßπνο, Ýστω και μετριοπαθÝστερο. Το συμπüσιο ως πρακτικÞ εισÞγαγε κι Ýνα πραγματικü λογοτεχνικü ρεýμα: το Συμπüσιον του ΠλÜτωνα, το ομþνυμο του Ξενοφþντα, Τῶν ἑπτὰ σοφῶν συμπüσιον του ΠλουτÜρχου κι οι Δειπνοσοφισταß του ΑθÞναιου αποτελοýν χαρακτηριστικÜ Ýργα.
Τα συσσßτια Þτανε κοινÜ γεýματα πο συμμετεßχαν υποχρεωτικÜ Üνδρες κÜθε ηλικßας στα πλαßσια κοινωνικοý Þ θρησκευτικοý εθιμοτυπικοý. Οι χαρακτηριστικüτερες περιπτþσεις εντοπßζονται στη ΚρÞτη και τη ΣπÜρτη, αν κι ορισμÝνες πηγÝς κÜνουν αναφορÜ σε ανÜλογες πρακτικÝς και σε Üλλα μÝρη. ¢λλες γνωστÝς ονομασßες της πρακτικÞς αυτÞς εßναι φειδßτια κι ἀνδρεῖα. ΣυγκεκριμÝνα στην Αρχαßα ΣπÜρτη, η συμμετοχÞ στα συσσßτια Þταν υποχρεωτικÞ. ΑνÜμεσα στις υποχρεþσεις των Ομοßων, δηλαδÞ των μελþν της σπαρτιατικÞς κοινωνßας με πλÞρη πολιτικÜ δικαιþματα, Þταν η συνεισφορÜ τροφßμων (Þ Ýτερης αποζημßωσης) για τη διατροφÞ που τους παρεßχε το κρÜτος. Η αποτυχßα ανταπüκρισης στον κανüνα αυτü Þταν ατιμωτικÞ. Αντßθετα με τα συμπüσια, τα συσσßτια χαρακτÞριζε η λιτüτητα κι η μετριοπÜθεια.
Τα δημητριακÜ αποτελοýσαν τη βÜση της διατροφÞς των αρχαßων, κατÜ τη μινωικÞ, τη μυκηναúκÞ και τη κλασσικÞ περßοδο. Χαρακτηριστικü εßναι πως η ΑθÞνα του ΠερικλÞ, Þτανε ο μεγαλýτερος εισαγωγÝας σιτηρþν του αρχαßου κüσμου: τα φορτßα που κατÝφθαναν απü τη Μαýρη ΘÜλασσα και τον ΕλλÞσποντο ανÝρχονταν κατÜ μÝσο üρο σε 17.000 τüνους ετησßως. Κýρια προúüντα Þταν το σκληρü σιτÜρι (πýρος), η üλυρα (ζειÜ) και το κριθÜρι (κριθαß). Το σιτÜρι μουσκευüτανε προκειμÝνου να γßνει μαλακü και κατüπιν επεξεργαζüταν με 2 πιθανοýς τρüπους: 1ον Þταν το ÜλεσμÜ του προκειμÝνου να γßνει χυλüς, þστε να γßνει λαπÜς. 2ον Þταν να μετατραπεß σε αλεýρι (ἀλεßατα) απü το οποßο προÝκυπτε το ψωμß (ἄρτος) Þ διÜφορες πßττες, σκÝτες Þ γεμιστÝς με τυρß Þ μÝλι. Η μÝθοδος φουσκþματος του ψωμιοý Þτανε γνωστÞ. ΚατÜ τη ρωμαúκÞ εποχÞ οι ¸λληνες χρησιμοποßησαν κÜποιο αλκαλικü συστατικü Þ μαγιÜ σα καταλýτη της διαδικασßας.
Τα δημητριακÜ κατεßχαν εξÝχουσα θÝση στη διατροφÞ των Αρχαßων ΕλλÞνων. ¹δη απü την ομηρικÞ εποχÞ Þταν γνωστüς ο τρüπος καλλιÝργειας σßτου, κριθαριοý κι üλυρας. Η ζýμη ψηνüτανε στο σπßτι σε υπερυψωμÝνους φοýρνους απü Üργιλο (ἰπνüς). Μια απλοýστερη μÝθοδος προÝβλεπε τοποθÝτηση αναμμÝνων κÜρβουνων στο Ýδαφος και κÜλυψη του σκεýους με καπÜκι σε σχÞμα θüλου (πνιγεὐς). ¼ταν το Ýδαφος Þταν αρκετÜ ζεστü, τα κÜρβουνα απομακρýνονταν και στη θÝση τους τοποθετοýταν η ζýμη, που καλυπτüταν και πÜλι απü το καπÜκι. Κατüπιν τα κÜρβουνα αποθÝτονταν πÜνω Þ γýρω απü το καπÜκι για διατÞρηση της θερμοκρασßας. Οι πÝτρινοι φοýρνοι κÜνανε την εμφÜνισÞ τους στη ρωμαúκÞ πια περßοδο. Ο Σüλων, ο Αθηναßος, νομοθÝτης του 6ου αι. π.Χ., üρισε πως το ψωμß απü σιτÜρι Ýπρεπε να καταναλþνεται μüνο κατÜ τις εορτÝς. Απü τη κλασσικÞ εποχÞ κι Ýπειτα, μüνο για κεßνους που εßχανε τα οικονομικÜ μÝσα, το εν λüγω ψωμß Þτανε διαθÝσιμο καθημερινÜ στα αρτοπωλεßα.
Το κριθÜρι Þταν απλοýστερο στη παραγωγÞ, μα αρκετÜ πιο δýσχρηστο στη παραγωγÞ ψωμιοý. Το ψωμß που προκýπτει απü το κριθÜρι εßναι θρεπτικü αλλÜ και βαρýτερο. Συνεπþς συνÞθως ψηνüτανε προτοý αλεστεß για να προκýψει αλεýρι (ἄλφιτα), που χρησßμευε στη παραγωγÞ (τις περισσüτερες φορÝς Üνευ ψησßματος καθþς οι σπüροι Þταν Þδη ψημμÝνοι) του βασικοý πιÜτου της ελληνικÞς κουζßνας, που ονομαζüταν μᾶζα.
ΓενικÜ το σιταρÝνιο ψωμß λεγüταν Üρτος, το κριθαρÝνιο Üλφιτον, το προερχüμενο με ζýμη που ψηνüτανε σε χαμηλοýς κλιβÜνους (εßδος γÜστρας) λεγüτανε ζυμßτης, ενþ το προερχüμενο χωρßς ζýμη που ψηνüτανε σ' ανθρακιÜ λεγüταν Üζυμος κι ιδιαßτερα σποδßτης. ΟτιδÞποτε τρþγονταν με ψωμß (προσφÜγιο) λεγüταν üψον. Ο Üρτος Þ το Üλφιτο που τρþγοτανε βουτηγμÝνο σε Üκρατο οßνο (= ανÝρωτο) λεγüταν ακρÜτισμα, -κυρßως το πρωß- εξ ου και το πρωινü γεýμα λÝγονταν ομοßως ακρÜτισμα. Οι Ρωμαßοι αποκαλοýσαν τους ¸λληνες κριθαροφÜγους, ενþ στη κωμωδßα ΕιρÞνη ο ΑριστοφÜνης χρησιμοποιεß τη φρÜση «ἐσθßειν κριθὰς μüνας», που μεταφρÜζεται «το να ζει κανεßς μüνο με κριθÜρι» Þ κατÜ τη νεοελληνικÞ Ýκφραση «τη βγÜζω με νερü και ψωμß». Στις μÝρες μας επιβιþνουνε διÜφορες συνταγÝς για τη παρασκευÞ μÜζας. Σερβιριζüταν ψημÝνη Þ ωμÞ, με τη μορφÞ χυλοý Þ ζυμαρικþν Þ ακüμη και πßττας. Επßσης μποροýσε να νοστιμßσει με τυρß Þ μÝλι.
Τα δημητριακÜ σερβßρονταν συνÞθως με Ýνα συνοδευτικü γνωστü με τη γενικÞ ονομασßα ὄψον. ΑρχικÜ η ονομασßα αναφερüταν σε ü,τι μαγειρευüταν στη φωτιÜ, και, κατ' επÝκταση, σε ο,τιδÞποτε συνüδευε το ψωμß. Απü τη κλασσικÞ εποχÞ και μετÜ, πρüκειται για ψÜρι και λαχανικÜ: λÜχανα, κρεμμýδια (κρüμμυον), γλυκομπßζελα, πρÜσα, βολβοýς, μαροýλια, βλßτα, ραδßκια κ.Ü. Σερβßρονταν ως σοýπα, βραστÜ Þ πολτοποιημÝνα (ἔτνος), καρυκευμÝνα με ελαιüλαδο, ξýδι, χüρτα Þ μια σÜλτσα ψαριοý γνωστÞ με την ονομασßα γÜρον. Αν πιστÝψουμε τον ΑριστοφÜνη, ο πουρÝς Þταν Ýνα απü τα αγαπημÝνα πιÜτα του ΗρακλÞ, που στις κωμωδßες πÜντα παρουσιαζüταν ως μεγÜλος λιχοýδης. Οι πιο φτωχÝς οικογÝνειες κατανÜλωναν βελανßδια (βÜλανοι). Οι ελιÝς Þταν πολý συνηθισμÝνο συνοδευτικü, ωμÝς Þ συντηρημÝνες. ΕιδικÜ οι λαúκÝς τÜξεις καταναλþνανε πολý κι üσπρια. Προτιμοýσαν τους φασßολους, τις φακÝς, τα ρεβýθια, τα κουκκιÜ (κýαμοι) και τους θÝρμους (λοýπινα).
Για τους κατοßκους των πüλεων τα φρÝσκα οπωροκηπευτικÜ Þτανε πολý ακριβÜ κι Ýτσι καταναλþνονταν σπÜνια. Οι φτωχüτεροι πολßτες προτιμοýσαν τα ξηρÜ λαχανικÜ. Το τυπικü φαγητü του μÝσου εργÜτη Þταν η φακÞ. Μια τυπικÞ στρατιωτικÞ μερßδα περιλÜμβανε τυρß, σκüρδο και κρεμμýδια. Ο ΑριστοφÜνης συχνÜ συνδÝει την κατανÜλωση κρεμμυδιþν με τους στρατιþτες, για παρÜδειγμα στην ΕιρÞνη, ο χορüς που πανηγυρßζει για τη λÞξη των πολÝμων εκφρÜζει τη χαρÜ του που απαλλÜχτηκε πλÝον «απü το κρÜνος, το τυρß και τα κρεμμýδια». Ο πικρüς βßκος θεωροýταν φαγητü λιμοý. Τα φροýτα, φρÝσκα Þ ξηρÜ, τρþγονταν ως επιδüρπιο. Πρüκειται κυρßως για σýκα, σταφßδες, καρýδια και φουντοýκια. Τα ξερÜ σýκα χρησßμευαν επßσης ως ορεκτικü, πßνοντας παρÜλληλα κρασß. Στη περßπτωση αυτÞ, συνοδεýονταν συχνÜ απü ψητÜ κÜστανα, στραγÜλια Þ ψημÝνους καρποýς οξιÜς.
Η κατανÜλωση ψαριþν και κρεατικþν σχετßζεται με την οικονομικÞ επιφÜνεια του σπιτικοý αλλÜ και τη γεωγραφικÞ του θÝση: οι αγροτικÝς οικογÝνειες μÝσω του κυνηγιοý και της τοποθÝτησης μικροπαγßδων εßχανε πρüσβαση σε πτηνÜ και λαγοýς, ενþ μποροýσαν να μεγαλþνουν πουλερικÜ και χÞνες στις αυλÝς τους. Οι ελαφρþς πλουσιüτεροι μποροýσαν να διατηροýν κοπÜδια με πρüβατα, κατσßκες και γουροýνια. Στις πüλεις το κρÝας κüστιζε πÜρα πολý με εξαßρεση το χοιρινü: κατÜ την εποχÞ τοý ΑριστοφÜνη, Ýνα γουρουνÜκι γÜλακτος κüστιζε 3 δραχμÝς, ποσü που αντιστοιχεß σε 3 ημερομßσθια ενüς δημοσßου υπαλλÞλου. Στη κλασσικÞ ΑθÞνα, οι περισσüτεροι Ýτρωγαν κρÝας, αρνßσιο Þ κατσικßσιο, μονÜχα στις γιορτÝς. Μολαταýτα, τüσον οι πλοýσιοι üσο κι οι φτωχοß κατανÜλωναν λουκÜνικα. ΚατÜ τη μυκηναúκÞ περßοδο εßναι γνωστü πως κατανÜλωναν αρνßσιο, βοδινü και μοσχαρßσιο κρÝας. ΚατÜ τον 8ο αι. π.Χ. ο Ησßοδος, περιγρÜφει στο ¸ργα & ΗμÝραι την ιδανικÞ αγροτικÞ γιορτÞ:
«...εἴη πετραßη τε σκιὴ καὶ Βßβλινος οἶνος, μÜζα τ᾽ ἀμολγαßη γÜλα τ᾽ αἰγῶν σβεννυμενÜων, καὶ βοὸς ὑλοφÜγοιο κρÝας μÞ πω τετοκυßης πρωτογüνων τ᾽ ἐρßφων·»
«...θα μποροýσα να Ýχω τη σκιÜ ενüς βρÜχου και Βßβλινο κρασß, πÝτσα και γÜλα απü κατσßκες που Ýχουν στερÝψει και κρÝας δαμÜλιδος η οποßα τρÜφηκε στα δÜση και που δεν γÝννησε ποτÝ Þ εριφßων απü πρþτη γÝννα...»
Το κρÝας αναφÝρεται πολý λιγüτερο στα κεßμενα της κλασσικÞς εποχÞς σε σýγκριση με τη ποßηση της αρχαúκÞς εποχÞς. ΚατÜ πÜσα πιθανüτητα αυτü δεν οφεßλεται σε αλλαγÞ των διατροφικþν συνηθειþν, μα μüνο στους Üτυπους κανüνες που διÝπουνε τα 2 αυτÜ εßδη γραμματεßας. Η κατανÜλωση κρÝατος Ýχει εξÝχοντα ρüλο στα πλαßσια θρησκευτικþν εθιμοτυπικþν: η μερßδα των θεþν (λßπη κι οστÜ) παραδßδονται στις φλüγες, ενþ η μερßδα των ανθρþπων (το ψαχνü κρÝας) μοιρÜζεται στους παρευρισκομÝνους. ΠαρÜλληλα παρατηροýμε την ακμÞ ενüς εμπορικοý κλÜδου, εκεßνου των ψημÝνων Þ παστþν κρεÜτων, που φαßνονται επßσης να σχετßζονται με θρησκευτικÝς τελετÝς και θυσßες. Χαρακτηριστικü της τεχνικÞς του ¸λληνα χασÜπη εßναι πως το σφÜγιο δεν διαμελιζüταν ανÜλογα με τον τýπο των μελþν του, μα σε κομμÜτια ßσου βÜρους. Στη ΚρÞτη τα καλλßτερα απ' αυτÜ αποδßδονταν στους φρονιμüτερους πολßτες Þ στους καλýτερους πολεμιστÝς. Σε Üλλες περιοχÝς üπως στη Χαιρþνεια, οι μερßδες μοιρÜζονταν τυχαßα με αποτÝλεσμα να εßναι θÝμα τýχης για τον καθÝνα το αν θα λÜμβανε καλü Þ κακü κομμÜτι.
Κýρια τροφÞ των Σπαρτιατþν πολεμιστþν Þταν Ýνας ζωμüς απü χοιρινü, γνωστüς με την ονομασßα μÝλας ζωμüς. Ο Πλοýταρχος υποστηρßζει πως «ανÜμεσα στα πιÜτα, αυτü που Ýχαιρε της μεγαλýτερης εκτßμησης Þταν ο μÝλας ζωμüς, μÜλιστα σε τÝτοιο σημεßο που οι ηλικιωμÝνοι δεν αναζητοýσαν καθüλου το κρÝας. Το Üφηναν για τους νεüτερους και δειπνοýσαν μονÜχα με το ζωμü που τους παρεßχαν». Για τους υπüλοιπους ¸λληνες πρüκειται για αξιοπερßεργο φαινüμενο. «ΦυσικÜ κι οι ΣπαρτιÜτες εßναι οι γενναιüτεροι ανÜμεσα σε üλους», αστειεýεται Ýνας Συβαρßτης, «ο οποιοσδÞποτε λογικüς Üνθρωπος θα προτιμοýσε να πεθÜνει χßλιους θανÜτους παρÜ να διÜγει τüσο λιτü βßο». Το πιÜτο αυτü αποτελεßτο απü χοιρινü, αλÜτι, ξýδι κι αßμα. Συνοδευüταν απü τη γνωστÞ μÜζα, σýκα, τυρß και καμßα φορÜ απü θηρÜματα Þ ψÜρι. Ο Αιλιανüς, συγγραφÝας του 2ου & 3ου αι. μ.Χ., υποστηρßζει πως στους Λακεδαιμüνιους μÜγειρες απαγορευüταν να προετοιμÜζουν ο,τιδÞποτε Üλλο εκτüς απü κρÝας.
Η στÜση των ΕλλÞνων απÝναντι στο ψÜρι ποικßλλει ανÜλογα με την εποχÞ. Στο Ýπος της ΙλιÜδας δεν γßνεται κατανÜλωση ιχθýων παρÜ μüνο ψητοý κρÝατος. Ο ΠλÜτων το αποδßδει στην αυστηρüτητα των εθßμων της εποχÞς, εντοýτοις μοιÜζει πως το ψÜρι θεωροýνταν φαγητü για φτωχοýς. Στην Οδýσσεια αναφÝρεται πως οι σýντροφοι του ΟδυσσÝα κατÝφυγαν στο ψÜρι, αλλÜ μüνο γιατß υπÝφεραν απü την πεßνα αφοý πÝρασαν απü τα στενÜ της Σκýλλας και της ΧÜρυβδης κι Ýτσι αναγκÜστηκαν να φÜνε ü,τι υπÞρχε διαθÝσιμο. ΑντιθÝτως, κατÜ τη κλασσικÞν εποχÞ, το ψÜρι μετατρÝπεται σε προúüν πολυτελεßας, το οποßο αναζητοýνε για το τραπÝζι τους οι γευσιγνþστες. ΜÜλιστα κατÜ την ελληνιστικÞ περßοδο συναντοýμε και σχετικÞ βιβλιογραφßα, üπως Ýνα σýγγραμμα του ΛυγκÝως απü τη ΣÜμο που πραγματεýεται τη τÝχνη του να αγορÜζει κανεßς ψÜρι σε χαμηλÝς τιμÝς. ¢λλα ειδικÜ συγγρÜμματα της αρχαßας ελληνικÞς γραμματεßας με Ýξοχες και λεπτομερεßς περιγραφÝς ψαριþν εßναι: το Περß Ιχθýων του ΑριστοτÝλη, ο Αλιευτικüς του Νουμηνßου, η ΑλιευομÝνη, του ΑντιφÜνους, ο Ιχθýς του Αρχßππου. ΠÜντως üλα τα προúüντα αλιεßας δεν κοστßζανε το ßδιο. Μια στÞλη που ανÜγεται στα τÝλη του 3ου αι. π.Χ. και που προÝρχεται απü τη βοιωτικÞ πüλη Ακραιφνßα, στη λßμνη της ΚωπαÀδας, εμπεριÝχει τιμοκατÜλογο ψαριþν, ßσως για τη προστασßα των καταναλωτþν απü τη κερδοσκοπßα. Οικονομικüτεροι üλων εßναι οι σκÜροι, ενþ η κοιλιÜ του κüκκινου τüννου κοστßζει 3 φορÝς περισσüτερο. Οι σαρδÝλλες, οι αντζοýγιες κι οι μαρßδες εßναι οικονομικÝς κι εßναι φαγητÜ καθημερινüτητας για τους αρχαßους Αθηναßους. Επßσης στην ßδια κατηγορßα μποροýν να αναφερθοýν ο λευκüς τüνος, το λυθρßνι, το σαλÜχι, ο ξιφßας κι ο οξýρρυγχος, που καταναλþνεται αλατισμÝνος. Η λßμνη ΚωπαÀδα φημιζüτανε για τα χÝλια της, ξακουστÜ σ' ολüκληρη την ΕλλÜδα, που εξαßρονται και στους ΑχαρνÞς. ΑνÜμεσα στα ψÜρια του γλυκοý νεροý μποροýν να σημειωθοýνε το λαβρÜκι, ο κυπρßνος και το υποτιμημÝνο γατüψαρο.
Οι ¸λληνες απολÜμβαναν εξ ßσου και τα υπüλοιπα θαλασσινÜ. ΣουπιÝς (σηπßα), χταπüδια (πολýπους) και καλαμÜρια (τευθßς), μαγειρεýονταν ψητÜ Þ τηγανητÜ και σερβßρονταν ως ορεκτικÜ, ως συνοδευτικÜ Þ ακüμη και στα συμπüσια, αν Þταν μικροý μεγÝθους. Τα θαλασσινÜ μεγαλýτερου μεγÝθους συγκαταλÝγονταν στα πιÜτα της υψηλÞς μαγειρικÞς. Ο ποιητÞς ¸ριφος κατατÜσσει τις σουπιÝς, τη κοιλιÜ του τüνου και τον γüγγρο στα εδÝσματα των θεþν, απλησßαστα για τους θνητοýς με περιορισμÝνα οικονομικÜ μÝσα. Οι σουπιÝς και τα χταπüδια αποτελοýσανε παραδοσιακÜ δþρα κατÜ τον εορτασμü των Αμφιδρομßων, üταν οι γονεßς Ýδιναν ονüματα στα παιδιÜ τους. ¼σον αφορÜ στα οστρακοειδÞ, οι αρχαßες πηγÝς αναφÝρουνε τη κατανÜλωση σπειροειδþν κοχυλιþν, μυδιþν, πßννας, αυτιþν της θÜλασσας, αχιβÜδων, πεταλßδων και χτενιþν. Ο Γαληνüς εßναι ο 1ος που αναφÝρει τη κατανÜλωση ψητþν στρειδιþν (ὄστρεον). ΤÝλος εκτßμησης Ýχαιραν τα καβοýρια (καρκßνος), οι αστακοß (ἀστακüς), οι αχινοß (ἐχῖνος) κι οι καραβßδες (κÜραϐος). Οι ψαρÜδες στη πλειοψηφßα των περιπτþσεων Ýβγαιναν στη θÜλασσα μüνοι και παρÝμεναν κοντÜ στην ακτÞ. Χρησιμοποιοýσαν Üγκιστρα, κυρßως χÜλκινα, τα οποßα Ýδεναν με ορμιÜ (πετονιÜ), φτιαγμÝνη απü τρßχες ζþων Þ φυτικÝς ßνες. Για να βυθßζεται τ' Üγκιστρο, του δÝναν μολýβδινο βαρßδι. ΣυνηθισμÝνο Þτανε το ψÜρεμα με δßχτυα διαφüρων ειδþν ανÜλογα με το εßδος των ψαριþν, εφοδιασμÝνα με φελλοýς και βαρßδια, αλλÜ και το ψÜρεμα με καμÜκι (κÜμαξ) Þ τρßαινα. Χρησιμοποιοýσαν επßσης κýρτους πλεγμÝνους απü βÝργες. Πιο κατÜλληλες þρες για ψÜρεμα θεωροýσανε το σοýρουπο και το χÜραμα. ΨÜρευαν επßσης τη νýχτα με φως πυρσþν. Το μεγαλýτερο μÝρος της ψαριÜς πρÝπει να πωλεßτο στις αγορÝς των πüλεων σε ειδικοýς χþρους. Το ψÜρι εμφανßζεται συχνÜ διατηρημÝνο στην Üλμη. Πρüκειται για μια διαδικασßα πολý διαδεδομÝνη στα ψÜρια μικροý μεγÝθους, ωστüσο απαντÜται και σε μεγαλýτερα üπως η παλαμßδα, ο τüνος, το σκουμπρß, η πεσκανδρßτσα κι ο οξýρρυγχος, ακüμη στα καβοýρια και τους αχινοýς.
Οι ¸λληνες ανÝτρεφαν πÜπιες, χÞνες, ορτýκια και κüτες για να εξασφαλßζουν αυγÜ. ΟρισμÝνοι συγγραφεßς κÜνουν ακüμη αναφορÜ σε αυγÜ φασιανοý κι αιγυπτιακÞς χÞνας, εντοýτοις μποροýμε να υποθÝσουμε πως επρüκειτο για σπÜνια εδÝσματα. Τα αυγÜ καταναλþνονταν εßτε μελÜτα εßτε σφιχτÜ ως ορεκτικü Þ επιδüρπιο. ΕπιπλÝον τüσον ο κρüκος üσο και το ασπρÜδι του αυγοý γßνονταν, üπως και στις μÝρες μας, συστατικÜ διÜφορων συνταγþν. ¢λλα εδÝσματα των αρχαßων Þτανε γλυκÜ üπως η «σησαμßς» (εßτε με τη μορφÞ που Ýχει το σημερινü παστÝλι, εßτε σε σφαιροειδÞ μορφÞ), οι «πλακοýντες», η «Üμμιλος» (τοýρτα), η «μελιττοýτα» (εßδος γαλατüπιττας) καθþς και τα «αρτοκρÝατα» (κρεατüπιττες), οι «τηγανßτες» Þ τα «τÞγανα» (τηγανßτες Þ λουκουμÜδες). Στη πüση των δε, με την ευρýτερη κατανÜλωση Þταν προφανþς το νερü. Η αναζÞτηση νεροý υπαγüτανε στις εργασßες που Ýπρεπε να διεκπεραιþσουν καθημερινÜ οι γυναßκες. Αν κι η χρÞση πηγαδιοý συχνÜ Þταν αναπüφευκτη, üπως εßναι φυσικü υπÞρχε προτßμηση σε νερü απü πηγÞ πÜντα ρÝουσα και αναβλýζουσα. Το νερü θεωρεßται θρεπτικü- κÜνει τα δÝντρα και τα φυτÜ να αναπτýσσονται- αλλÜ και επιθυμητü. Ο Πßνδαρος ονομÜζει το νερü μιας πηγÞς ευχÜριστο σαν μÝλι. Οι πηγÝς περιγρÜφουνε κατÜ καιροýς το νερü ως βαρý (βαρυσταθμüτερος), ξηρü (κατÜξηρος), üξινο (Ὀξýς), να θυμßζει κρασß (Οἰνþδης) κ.Ü. ¸νας απü τους χαρακτÞρες του κωμικοý ποιητÞ ΑντιφÜνη υποστηρßζει πως θα μποροýσε να αναγνωρßσει ανÜμεσα σε üλο το νερü του κüσμου εκεßνο της ΑττικÞς απü την καλÞ του γεýση. ΤÝλος, ο ΑθÞναιος αναφÝρει μια σειρÜ απü φιλοσüφους που κατανÜλωναν παρÜ μüνο νερü, συνÞθεια που συνοδεýεται συνÞθως απü αυστηρÞ χορτοφαγßα. ¢λλα ποτÜ που καταναλþνονται συχνüτατα Þταν το γÜλα κατσßκας και το υδρüμελι. Το σκεýος που χρησιμοποιοýσαν για τη πüση Þταν ο σκýφος, κατασκευασμÝνος απü ξýλο, πηλü Þ μÝταλλο. Ο Κριτßας αναφÝρει δια μÝσου του Ýργου του ΠλουτÜρχου Ýνα λακωνικÞς καταγωγÞς κυκλικü αγγεßο, που ονομαζüταν κþθων. Θεωροýνταν απü τους αρχαßους το πιο κατÜλληλο για στρατιωτικÞ χρÞση, γιατß λüγω του χρþματος του δοχεßου εμποδßζονταν εκεßνος που Ýπινε να αντιληφθεß τις τυχüν ακαθαρσßες του νεροý και χþματα, ενþ παρÜλληλα εßχε αρκετÜ γυριστü χεßλος, þστε να μÝνουν σε αυτü οι ακαθαρσßες κατÜ την πüση. ¢λλο διαδεδομÝνο σκεýος Þταν η κýλιξ, ποτÞρι κυκλικοý σχÞματος, βαθý, αλλÜ τελεßως ανοιχτü, με βÜση και 2 λαβÝς. Επßσης, ο κÜνθαρος, αγγεßο με 2, συνÞθως ψηλÝς, κÜθετες λαβÝς και το ρυτüν που Þταν συχνÜ ζωüμορφο και που χρησιμοποιοýταν συνÞθως ως κρασοπüτηρο σε συμπüσια.
ΚατÜ την αρχαιüτητα υπÞρχανε πολλÜ εßδη κρασιοý: λευκü, κüκκινο, ροζÝ. ΥπÜρχουν μαρτυρßες για üλα τα εßδη καλλιÝργειας, απü το καθημερινü κρασß μÝχρι εκλεκτÝς ποικιλßες. Ξακουστοß αμπελþνες υπÞρχανε στη ΝÜξο, τη ΘÜσο, τη ΛÝσβο και τη Χßο. Δευτερεýον κρασß παραγüταν απü νερü και μοýστο, αναμεμειγμÝνο με κατακÜθια, που διατηροýσαν οι χωρικοß για προσωπικÞ τους χρÞση. ΟρισμÝνες φορÝς το κρασß γινüτανε γλυκýτερο με μÝλι, ενþ μποροýσε να χρησιμοποιηθεß και για φαρμακευτικοýς σκοποýς αν ανακατευüταν με θυμÜρι, κανÝλλα κι Üλλα βüτανα. ΚατÜ τη ρωμαúκÞ εποχÞ, ßσως και λßγο νωρßτερα, Þτανε γνωστüς Ýνας πρüγονος της σημερινÞς ρετσßνας και του βερμοýτ. Ο Αιλιανüς επßσης αναφÝρει Ýναν οßνο που αναμιγνυüταν με Üρωμα. Επßσης παρασκευαζüτανε και ζεστü κρασß, ενþ στη ΘÜσο Ýνα εßδος γλυκοý κρασιοý. Το κρασß στις περισσüτερες περιπτþσεις αραιωνüταν με νερü, καθþς ο Üκρατος δεν ενδεικνυüτανε για καθημερινÞ χρÞση. Το κρασß αναμιγνυüτανε σε κρατÞρα απ' üπου οι δοýλοι γεμßζανε τα ποτÞρια με τη βοÞθεια μιας οινοχüης. Το κρασß επßσης εßχε θÝση και στη γενικÞ ιατρικÞ, καθþς του αποδßδονταν φαρμακευτικÝς ιδιüτητες. Ο Αιλιανüς αναφÝρει πως το κρασß της Ηραßας στην Αρκαδßα μπορεß να επιφÝρει τρÝλλα στους Üντρες, αλλÜ και πως καθιστοýσε τις γυναßκες γüνιμες. ΑντιθÝτως Ýνα κρασß απü την ΑχαÀα εßχε τη φÞμη πως μποροýσε να επιφÝρει αποβολÞ. Εκτüς απü τις ιατρικÝς περιστÜσεις, η ελληνικÞ κοινωνßα αποδοκßμαζε τις γυναßκες που πßνανε κρασß. Σýμφωνα με τον Αιλιανü Ýνας νüμος στη Μασσαλßα απαγüρευε στις γυναßκες να πßνουν ο,τιδÞποτε εκτüς απü νερü. Η ΣπÜρτη Þταν η μοναδικÞ πüλη üπου επιτρεπüταν στις γυναßκες να καταναλþνουν ü,τι Þθελαν.
Τα κρασιÜ που προορßζονταν για τοπικÞ χρÞση διατηροýνταν σε ασκιÜ. Εκεßνα που επρüκειτο να πουληθοýνε τοποθετοýνταν σε πßθους, μεγÜλα αποθηκευτικÜ αγγεßα απü πηλü. Κατüπιν μεταφÝρονταν σε σφραγισμÝνους αμφορεßς για να πωληθοýν ανεξÜρτητα, εßτε στον ßδιο τüπο, εßτε σε Üλλο, μεταφερüμενοι με πλοßα. Τα επþνυμα κρασιÜ φÝραν ετικÝτες με τ' üνομα του παραγωγοý Þ των αρχüντων μιας πüλης που εγγυüντουσαν τη καταγωγÞ του. Εßναι το 1ο παρÜδειγμα στην ιστορßα μιας πρακτικÞς που επιβιþνει ως τις μÝρες μας. Ο ¸λληνες παρασκεýαζαν επßσης Ýνα τρüφιμο ανÜμεσα στο φαγητü και το ποτü που ονομαζüταν κυκεþν (προÝρχεται απü το ρÞμα κυκÜω που σημαßνει ανακατεýω). Πρüκειται για πλιγοýρι κριθαριοý που πρüσθεταν νερü και βüτανα. Στην ΙλιÜδα περιελÜμβανε επßσης τριμμÝνο κατσικßσιο τυρß. Στην Οδýσσεια, η μÜγισσα Κßρκη του προσÝθεσε μÝλι κι Ýνα μαγικü φßλτρο. Στον Ομηρικü ¾μνο της ΔÞμητρας, η θεÜ απορρßπτει το κüκκινο κρασß, ωστüσο δÝχεται κυκεþνα απü νερü, αλεýρι και βλÞχονα. ΧρÞσιμος κι ως ιερü ποτü στα Ελευσßνια ΜυστÞρια, ο κυκεþνας εßναι και λαúκÞ τροφÞ ιδßως στην ýπαιθρο: ο Θεüφραστος στους ΧαρακτÞρες του παρουσιÜζει Ýναν αγρüτη που Þπιε δυνατü κυκεþνα προκαλþντας δυσφορßα στους διπλανοýς στην Εκκλησßα του ΔÞμου με την αναπνοÞ του. Το ποτü αυτü εßναι επßσης φημισμÝνο για την ιδιüτητÜ του να βοηθÜ στη πÝψη. ¸τσι, στην ΕιρÞνη, ο θεüς ΕρμÞς το συνιστÜ στον πρωταγωνιστÞ που το παρÜκανε τρþγοντας ξηρÜ φροýτα. Στην ßδια λογικÞ, η πτισÜνη Þταν Ýνα αφÝψημα απü κριθÜρι που χρησßμευε ως τροφÞ για αρρþστους. Ο ΙπποκρÜτης το συνιστÜ σε ασθενεßς που υποφÝρουν απü οξεßες παθÞσεις.
ΚατÜ την αρχαúκÞ και κλασσικÞν εποχÞ, η λιτüτητα, που επÝβαλλαν οι φυσικÝς και κλιματικÝς συνθÞκες της ΕλλÜδας, αναγνωρßζεται ως αρετÞ. Οι ¸λληνες δεν αγνοοýνε τη καθαρÞ απüλαυση που μπορεß να προσφÝρει το φαγητü, εντοýτοις το τελευταßο þφειλε να παραμÝνει απλü. Ο Ησßοδος, ως Üνθρωπος της υπαßθρου, θεωρεß πραγματικü τσιμποýσι μια μερßδα κρÝατος ψημμÝνη στη σχÜρα, το γÜλα και τις γαλÝττες, üλα αυτÜ στα πλαßσια μιας ηλιüλουστης μÝρας. Ακüμη καλýτερο γεýμα θεωρεßται το δωρεÜν γεýμα: «ξεφÜντωμα χωρßς πληρωμÞ εßναι κÜτι που δεν πρÝπει να αφÞνει κανεßς να πÜει χαμÝνο», σημειþνει ο φιλüσοφος Χρýσιππος. Η επιδßωξη της γαστρονομικÞς υπερβολÞς θεωρεßτο, αντßθετα, απαρÜδεκτη, το δßχως Üλλο σημÜδι ανατολßτικης μαλθακüτητας: οι ΠÝρσες Þτανε πρüτυπο παρακμÞς εξαιτßας της αγÜπης τους για τη πολυτÝλεια, που εκδηλþνεται φυσικÜ και στο τραπÝζι. Οι αρχαßοι συγγραφεßς αρÝσκονταν στο να περιγρÜφουνε το γεýμα του ΜεγÜλου ΒασιλÝως των Αχαιμενιδþν: ο Ηρüδοτος, ο ΚλÝαρχος ο Σολεýς, ο ΣτρÜβων κι ακüμη περισσüτερο ο Κτησßας συμφωνοýν στις περιγραφÝς τους.
Απü την Üλλη πλευρÜ, οι ¸λληνες τüνιζαν με περηφÜνεια την αυστηρüτητα των διατροφικþν τους συνηθειþν. Ο Πλοýταρχος αφηγεßται πως Ýνας απü τους βασιλεßς του Πüντου, περßεργος να δοκιμÜσει τον περßφημο μÝλανα ζωμü των Λακεδαιμονßων, αγüρασε Ýναν μÜγειρα απü τη Λακωνßα. ΔοκιμÜζοντÜς το διαπßστωσε πως Þταν πολý Üνοστο για τα γοýστα του. Ο μÜγειρÜς του, ωστüσο, απεφÜνθη: «Ω βασιλιÜ, για να εκτιμÞσει κÜποιος αυτü το ζωμü, πρÝπει αρχικÜ να κολυμπÞσει στον ποταμü Ευρþτα». Σýμφωνα με τον Πολýαινο, ο ΑλÝξανδρος ο ΜÝγας, ανακαλýπτοντας την αßθουσα üπου δßνονταν τα γεýματα της περσικÞς αυλÞς, ειρωνεýτηκε το γοýστο τους στο φαγητü και σε αυτü απÝδωσε την Þττα τους. Ο Παυσανßας απü τη ΣπÜρτη, μαθαßνοντας τις διατροφικÝς συνÞθειες του ΠÝρση Μαρδüνιου, ειρωνεýτηκε τους ΠÝρσες που επιθυμοýσαν να κατακτÞσουνε τους ¸λληνες τη στιγμÞ που ζοýσανε τüσο απλÜ. ΑποτÝλεσμα αυτÞς της λατρεßας για την αυστηρüτητα, Þταν η κουζßνα να παραμÝνει για αιþνιες βασßλειο των γυναικþν, εßτε ελεýθερων εßτε δοýλων. Μολαταýτα, στη κλασσικÞ περßοδο κÜνουνε την εμφÜνισÞ τους στην αρχαßα γραμματεßα ειδικοß στη μαγειρικÞ. Τüσο ο Αιλιανüς, üσο κι ο ΑθÞναιος αναφÝρουνε τους 1000 μÜγειρες που συνοδεýανε τον Σμινδυρßδη απü τη Σýβαρη στο ταξßδι του στην ΑθÞνα κατÜ την εποχÞ του ΚλεισθÝνη, αν και με αποδοκιμασßα. Ο ΠλÜτων στο Γοργßα αναφÝρει το Θεαρßωνα τον αρτοποιü, τον Μßθαικο που συνÝγραψε πραγματεßα για τη μαγειρικÞ των Σικελþν και τον ΣÜραμβο που πωλοýσε κρασιÜ. 3 εξÝχοντες γνþστες των γλυκισμÜτων, της κουζßνας κα του οßνου. Και διÜφοροι Üλλοι μÜγειρες συνÝγραψαν Ýργα σχετικÜ με την τÝχνη τους.
Με το πÝρασμα του χρüνου, οι ¸λληνες üλο και πιο πολý εξελßσσονται σε καλοφαγÜδες. Ο Αιλιανüς σημειþνει: «στη Ρüδο, εκεßνος που προσÝχει ιδιαßτερα τα ψÜρια και τα εκτιμÜ κι εκεßνος που ξεπερνÜ τους πÜντες σε γευσιγνωσßα εγκωμιÜζεται, θα λÝγαμε, απü τους συμπολßτες του ως ευγενικü πνεýμα». Στην ελληνιστικÞ και κατüπιν στη ρωμαúκÞ περßοδο, οι ¸λληνες -τουλÜχιστον οι εýποροι- χÜνουνε σιγÜ-σιγÜ την εμμονÞ στη λιτüτητα. Οι συνδαιτημüνες του συμποσßου το οποßο αφηγεßται ο ΑθÞναιος κατÜ το 2ο-3ο αι. μ.Χ. αφιερþνουν μεγÜλο μÝρος της συζÞτησÞς τους σε απüψεις για το κρασß και τη γαστρονομßα. ΑναφÝρονται στις ιδιüτητες κÜποιων ποικιλιþν κρασιοý, λαχανικþν και κρεÜτων, καθþς και σε ξακουστÜ πιÜτα (γεμιστü καλαμÜρι, κοιλιÜ κüκκινου τüνου, καραβßδες, μαροýλια ποτισμÝνα με οßνο και μÝλι). Επικαλοýνται ακüμη μεγÜλους μÜγειρες üπως ο Σωτηρßδης, σεφ του βασιλÝως ΝικομÞδη Α' της Βιθυνßας. ¼ταν ο αφÝντης του Σωτηρßδη βρισκüτανε βαθιÜ στην ενδοχþρα πεθýμησε να φÜει αντζοýγιες. Εκεßνος τüτε προσομοßασε τη γεýση τους χρησιμοποιþντας ραπανÜκια προσεκτικÜ τυλιγμÝνα þστε να θυμßζουν αντζοýγιες, λαδωμÝνα κι αλατισμÝνα, πασπαλισμÝνα με σπüρους παπαροýνας. Το κατüρθωμα αυτü η Σουßδα, το αποδßδει λανθασμÝνα στο διÜσημο Ρωμαßο γευσιγνþστη Απßκιο (1ος αι. π.Χ.), απüδειξη πως οι ¸λληνες δεν υπολεßπονταν πλÝον σε τßποτα απü τους Ρωμαßους.
Ο ορφισμüς κι ο πυθαγορισμüς, αρχαιοελληνικÜ θρησκευτικÜ ρεýματα, πρüτειναν Ýνα διαφοροποιημÝνο τρüπο ζωÞς, βασισμÝνο στην αγνüτητα και τη κÜθαρση -στη πραγματικüτητα πρüκειται για μορφÞ Üσκησης. Στο πλαßσιο αυτü η χορτοφαγßα αποτελεß κεντρικü σημεßο στην ιδεολογßα του ορφισμοý, καθþς και σε μερικÝς απü τις παραλλαγÝς του πυθαγορισμοý. Ο ΕμπεδοκλÞς τον 5ο αι. π.Χ. πλαισιþνει τη χορτοφαγßα στη πεποßθηση της μετεμψýχωσης: ποιος μπορεß να εγγυηθεß üτι Ýνα ζþο που θανατþνεται δεν αποτελεß το καταφýγιο μιας ανθρþπινης ψυχÞς; Οφεßλουμε να παρατηρÞσουμε, ωστüσο, πως αν Þθελε να εßναι συνεπÞς με την ßδια του τη λογικÞ, θα Ýπρεπε να αρνεßται επßσης να καταναλþνει και φυτÜ για τον ßδιο λüγο. Η χορτοφαγßα πιθανþς επßσης εκπορεýεται απü την απÝχθεια προς τη θανÜτωση ζωντανþν οργανισμþν, καθþς ο ορφισμüς δßδασκε την αποχÞ απü αιματοχυσßες. Η διδασκαλßα του Πυθαγüρα τον 4ο αι. π.Χ. εßναι ακüμη δυσκολþτερο να οριοθετηθεß με ακρßβεια. Οι ποιητÝς της ΜÝσης Κωμωδßας, üπως ο ¢λεξις Þ ο Αριστοφþν, περιγρÜφουνε τους πυθαγüρειους ως αυστηρÜ χορτοφÜγους: μÜλιστα ορισμÝνοι περιορßζονταν μüνο στη κατανÜλωση ψωμιοý και νεροý. Ωστüσο, Üλλα ρεýματα περιορßζονταν στην απαγüρευση συγκεκριμÝνων φυτικþν τροφþν üπως τα κουκκιÜ Þ ιερþν ζþων üπως ο λευκüς κüκκορας Þ ακüμη συγκεκριμÝνων σημεßων του σþματος των ζþων. ΤÝλος, ακüμη κι οι οπαδοß της χορτοφαγßας σε συγκεκριμÝνες θρησκευτικÝς περιστÜσεις κατανÜλωναν θυσιασμÝνα ζþα, κατÜ την Üσκηση των θρησκευτικþν τους καθηκüντων.
Η χορτοφαγßα κι η ιδÝα της αγνüτητας παρÝμειναν στενÜ συνδεδεμÝνες κι ορισμÝνες φορÝς συνοδεýονταν κι απü την αποχÞ απü τη σεξουαλικÞ πρÜξη. Στο Περß Σαρκοφαγßας ο Πλοýταρχος αναβιþνει την αντßληψη πως η αιματοχυσßα αποτελεß βÜρβαρη πρÜξη και ζητÜ απü τον Üνθρωπο που καταναλþνει σÜρκα να δικαιολογÞσει τη προτßμησÞ του. Ο νεοπλατωνικüς Πορφýριος απü την Τýρο (3ος αι.) στο Ýργο του De abstinentia ab esu animalium συνδÝει τη χορτοφαγßα με τα κρητικÜ μυστÞρια και παρÝχει κατÜλογο με διÜσημους χορτοφÜγους του παρελθüντος, ξεκινþντας απü τον Επιμενßδη. Για κεßνον, εßναι ο Þρωας Τριπτüλεμος, που δÝχτηκε απü τη θεÜ ΔÞμητρα Ýνα στÜχυ ως δþρο, κεßνος που εισÞγαγε τη χορτοφαγßα. Οι 3 εντολÝς του Þταν: Τßμα τους γονεßς σου, Τßμα τους θεοýς με καρποýς & Δεßξε οßκτο στα ζþα.
Οι αρχαßοι ¸λληνες ιατροß συμφωνοýν για την αναγκαιüτητα ιδιαßτερης διατροφÞς για τους αρρþστους, εντοýτοις οι απüψεις τους για το ποια τρüφιμα πρÝπει να περιλαμβÜνει δεν συμφωνοýν. Στο Περß Διαßτης ΟξÝων ο ΙπποκρÜτης αναφÝρεται στις ευεργετικÝς ιδιüτητες της πτισÜνης, που αφομοιþνεται εýκολα απü τον οργανισμü και προκαλεß πτþση του πυρετοý. Εντοýτοις, Üλλοι τη θεωροýνε βαρειÜ, καθþς εμπεριÝχει σπüρους κριθαριοý, ενþ Üλλοι την συνιστοýν με τη προûπüθεση να μη τοποθετοýνται οι σπüροι αυτοß κατÜ τη προετοιμασßα της. ΟρισμÝνοι ιατροß δεν επιτρÝπουν παρÜ μüνο υγρÝς τροφÝς μÝχρι και την 7η μÝρα, και μετÜ επιτρÝπουνε τη πτισÜνη. ΤÝλος μερßδα εξ αυτþν υποστηρßζει πως δεν θα πρÝπει να καταναλþνονται στερεÝς τροφÝς καθ' üλη τη διÜρκεια της ασθÝνειας. Οι ßδιες μÝθοδοι του ΙπποκρÜτη εßναι αντικεßμενο διχογνωμßας ανÜμεσα στους διÜφορους ιατροýς: Üλλοι κατηγοροýνε το μεγÜλο ιατρü πως υποσιτßζει τους ασθενεßς του, ενþ Üλλοι πως τους τρÝφει υπερβολικÜ. ΚατÜ την ελληνιστικÞ εποχÞ, ο Αλεξανδρινüς Ερασßστρατος προσÜπτει στον ΙπποκρÜτη üτι απαγüρευε στους αρρþστους να τρþνε ο,τιδÞποτε παρÜ λßγο νερü, χωρßς να λαμβÜνουνε κανÝν Üλλο θρεπτικü στοιχεßο: πρüκειται πρÜγματι για τη πρακτικÞ των μεθοδικþν που δεν επÝτρεπαν στους ασθενεßς τη λÞψη τροφÞς κατÜ το πρþτο 48ωρο. Αντßθετα, κÜποιος ΠετρονÜς συνιστÜ τη κατανÜλωση χοιρινοý και τη λÞψη ανüθευτου οßνου.
Αν θεωρÞσουμε τον Αιλιανü αξιüπιστη πηγÞ, ο 1ος αθλητÞς που ακολοýθησε ποτÝ ειδικÞ διατροφÞ Þταν ο ºκκος απü τον ΤÜραντα, που Ýζησε τον 5ο αι.π.Χ. Ο ΠλÜτων επιβεβαιþνει πως ακολουθοýσε πολý πειθαρχημÝνο πρüγραμμα, με την Ýκφραση «γεýμα του ºκκου» να γßνεται παροιμιþδης. Ωστüσο, ο Μßλων απü τον Κρüτωνα, ολυμπιονßκης της πÜλης, κατεßχε τη φÞμη πως κατανÜλωνε 7,5 λßτρα κρασιοý, 9 κιλÜ ψωμß και κÜμποσο κρÝας καθημερινÜ. Πριν απü αυτüν, οι αθλητÝς της κλασσικÞς εποχÞς ακολουθοýσανε δßαιτα στηριγμÝνη στις ξηρÝς τροφÝς (ξηροφαγßα), üπως για παρÜδειγμα στα ξηρÜ σýκα, το τυρß και το ψωμß. Ο Πυθαγüρας (εßτε ο γνωστüς φιλüσοφος εßτε κÜποιος προπονητÞς αθλητþν) εßναι ο 1ος που συμβουλεýει τους αθλητÝς να καταναλþνουν κρÝας. Ακολοýθως, οι προπονητÝς συνιστοýνε προκαθορισμÝνη διατροφÞ: για να κατακτÞσει κÜποιος Ýναν ολυμπιακü τßτλο «πρÝπει να ακολουθεß ιδιαßτερη διατροφÞ, να μην τρþει επιδüρπια (…), να μην πßνει παγωμÝνο νερü και να μην καταναλþνει ποτÞρια κρασιοý üποτε του κÜνει κÝφι». Η διατροφÞ αυτÞ πρÝπει να εßχε σα βÜση το κρÝας, πληροφορßα που επιβεβαιþνει ο Παυσανßας. Ο Γαληνüς αποδοκιμÜζει τους σýγχρονοýς του αθλητÝς επειδÞ καταναλþνουν ωμü κρÝας που ακüμη στÜζει αßμα. Θεωρεß πως η συνÞθεια αυτÞ προκÜλεß πýκνωση της σαρκικÞς μÜζας εξαφανßζοντας την εσωτερικÞ θερμüτητα του σþματος, οδηγþντας σταδιακÜ τον αθλητÞ στο θÜνατο. Αντßθετα, υποστηρßζει πως η διατροφÞ πρÝπει να προσαρμüζεται στις ιδιαßτερες ανÜγκες του κÜθε αθλητÞ και να βασßζεται στις συμβουλÝς εξειδικευμÝνου ιατροý.
Για τις τροφÝς και τις διατροφικÝς συνÞθειες των Αρχαßων ΕλλÞνων, αντλοýμε πληροφορßες απü διαφορετικÝς πηγÝς, ανÜλογα με την εκÜστοτε εποχÞ. ΕιδικÜ, για τις πρþτες χιλιετßες, σημαντικÞ θεωρεßται η συμβολÞ της αρχαιολογßας. ¸τσι, απü πινακßδες της Πýλου και της Κνωσσοý πληροφοροýμαστε για τη διατροφÞ των Μυκηναßων και των Μινωιτþν. Για τη ΓεωμετρικÞ εποχÞ (1100-800 π.Χ.) χρησιμοποιοýνται τα Ýπη του ΟμÞρου, που κι απεικονßζουνε τη πραγματικüτητα. Αντßθετα, ωστüσο, με τις προηγοýμενες περιüδους, για τη ΚλασσικÞ εποχÞ η σπουδαιüτερη πηγÞ εßναι η αρχαßα ελληνικÞ γραμματεßα, üπως οι κωμωδßες του ΑριστοφÜνη και τα Ýργα του ΑθÞναιου. Σε γενικÝς γραμμÝς, πÜντως, πληροφορßες μας παρÝχουν και τα αγγεßα και τα αγαλματßδια.
ΤΕΛΟΣ Γ' Μ¸ΡΟΥΣ ΤΟ Δ' & ΤΕΛΕΥΤΑºΟ ΕΔΩ!