ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ 

Huxley Aldïus Leonard: Ãåííáßïò ÍÝïò Ãáëáîßáò

"ΤÝλεια δικτατορßα θα 'χει üψη δημοκρατßας. ΦυλακÞ χωρßς τοßχους, δεσμþτες δεν θα θÝλουν να δραπετεýουν. Δουλεßα που χÜρη στη κατανÜλωση και τη διασκÝδαση, οι δοýλοι θ' αγαπÞσουνε τη
                                             σκλαβιÜ τους...
" (¢λντους ΧÜξλεû)

 Βιογραφικü

     Ο ¢λντους ΧÜξλεû (Aldous Leonard Huxley) Þτανε Βρεττανüς μυθιστοριογρÜφος και σατιρικüς συγγραφÝας και κατÜ πολλοýς τρüπους, Þτανε τελευταßος των μεγÜλων βικτωριανþν συγγραφÝων, επιθυμοýσε ν' ασχοληθεß με την επιστÞμη σαν τους προγüνους και συγγενεßς του, προσδοκßα που δεν ευοδþθηκε εξ αιτßας της πρüωρης προσβολÞς του απü κερατßτιδα και της συνεπακüλουθης τýφλωσης κι αποτελεß μιαν ιδιÜζουσα περßπτωση στο χþρο της παγκüσμιας λογοτεχνßας. Τα üνειρα του, ωστüσο, δεν σταμÜτησαν εκεß, καθþς προχþρησε στην εκμÜθηση της Μεθüδου Braille και σε σπουδÝς στο ΠανεπιστÞμιο της Οξφüρδης, που τις συνδýασε με τη μερικÞ αποθεραπεßα της τυφλüτητας του, Ýφτιαξε τη δικÞ του οικογÝνεια, εργÜστηκε ως εκπαιδευτικüς αλλÜ κι ως δημοσιογρÜφος κι Ýζησε ευφυÞς και προσηνÞς, πÜντα πρüθυμος για συζητÞσεις και νÝες γνþσεις.
    ΜÝχρι το θÜνατο του κι Þδη απü τα φοιτητικÜ του χρüνια, βρÞκε καταφýγιο στη πÝννα, που του εξασφÜλιζε üχι μüνο τις βιοποριστικÝς ανÜγκες μÝσω της δημοσιογραφßας σε γνωστÝς λογοτεχνικÝς στÞλες, αλλÜ και τη βαθýτερη δυνατüτητα της Ýκφρασης. ΑσχολÞθηκε, Ýτσι, με τη ποßηση για περßπου 10 Ýτη κι Ýπειτα την εγκατÝλειψε για να επιδοθεß στη συγγραφÞ μυθιστορημÜτων και δοκιμßων, εκ των οποßων ξεχωρßζει Ýντονα πλÝον αυτü με τßτλο Θαυμαστüς Καινοýργιος Κüσμος, Ýνα φουτουριστικü παραμýθι για την σχÝση ουτοπßας και δυστοπßας, που ενÝπνευσε μεταξý Üλλων το 1984 του Τζορτζ ¼ργουελ, αλλÜ και το ευσýνοπτο Ýργο του, Οι Πýλες Της Αντßληψης. ¹ταν Ýνα απü τα πιο ανÞσυχα και δημιουργικÜ πνεýματα του καιροý του, που Üφησε ανεξßτηλο το στßγμα του στη λογοτεχνßα του αιþνα που πÝρασε με την Ουτοπßα (το κεφαλαßο Ο το χρησιμοποιοýμε γιατß δßνει τα χαρακτηριστικÜ της δυστοπßας σε μια ουτοπßα που Ýχει απüλυτη στüχευση και προκαθορισμÝνη μορφÞ) του, ο Θαυμαστüς Καινοýριος Κüσμος του μας παραδßδει στο συγκεκριμÝνο βιβλßο το περßγραμμα του συνüλου της σκÝψης του σε μια απü τις ωριμüτερες στιγμÝς της. ΚÜνει ýστατη προσπÜθεια να συνενþσει τα επιστημονικÜ, φιλοσοφικÜ, καλλιτεχνικÜ, και κυρßως ανθρωπιστικÜ ενδιαφÝροντÜ του, διαφορετικþν θεματικþν, που συγκλßνουν μεταξý τους χÜρη στη διαρκÞ ανÜγκη του να τονßσει σημαντικÜ για την ανθρωπüτητα προβλÞματα, χωρßς να φοβÜται να διακινδυνεýσει προβλÝψεις για θÝματα που σÞμερα ακüμη δýσκολα αντιμετωπßζουμε με την αντßστοιχη ευθýτητα -η αποψßλωση των δασþν, ο υπερπληθυσμüς, η υπερβολικÞ εξειδßκευση εßναι μερικÜ απü αυτÜ. Kρßνεται για τη διαθεματικüτητα και τη διεπιστημονικÞ προσÝγγιση, που τονε χαρακτηρßζουν ως Ýν απü τα σφαιρικüτερα πνεýματα της εποχÞς του.


                         Με τη ΜαμÜ Τζοýλια, 4 ετþν, το 1898

     ΓεννÞθηκε στο Godalming στην επαρχßα Surrey της Αγγλßας στις 26 Ιουλßου 1894. Η οικογÝνειÜ του παρουσιÜζει γενικüτερο ενδιαφÝρον γιατß απü τους κüλπους της αναδεßχτηκαν πολλοß αξιüλογοι επιστÞμονες, γιατροß, λογοτÝχνες και εκπαιδευτικοß. Παπποýς του Þταν ο διÜσημος Τüμας ΧÜξλεû βιολüγος κι αγνωστικιστÞς που υπÞρξε κι ενεργüς υποστηρικτÞς του Δαρβßνου, εξ ου και το παρατσοýκλι του "το μπουλντüγκ του Δαρβßνου" (Darwin's Bulldog). Ο ¢λντους Þταν το 3ο παιδß του ΛÝοναρντ ΧÜξλεû και της Τζοýλια ¢ρνολντ. Ο πατÝρας του Þτανε συγγραφÝας κι εκδüτης του περιοδικοý Cornhill Magazine και θεßα του η μυθιστοριογρÜφος ΧÜμφρι Γουüρντ. Η μητÝρα του εκπαιδευτικüς που το 1902 ßδρυσε το σχολεßο Prior's Field School. Ο μεγαλýτερος αδελφüς του, Τζοýλιαν ΧÜξλεû (γεν. 1887), Þτανε βιολüγος, φιλüσοφος, εκπαιδευτικüς και συγγραφÝας που συνÝβαλε στην ανÜπτυξη της Εμβρυολογßας και της μελÝτης της συμπεριφορÜς και της εξÝλιξης. ΔιετÝλεσε επßσης 1ος γενικüς διευθυντÞς της ΟυνÝσκο (1946-1948) κι ιδρυτικü στÝλεχος της WWF. Ο μεσαßος κατÜ σειρÜν αδελφüς του, Νüελ ΤρεβÝλυαν ΧÜξλεû (γεν. 1891) αυτοκτüνησε σε ηλικßα 23 ετþν. Ο Σερ ¢ντριου ΧÜξλεû (γεν.1917), ετεροθαλÞς αδελφüς του, πÞρε το Βραβεßο Νüμπελ Φυσιολογßας & ΙατρικÞς το 1963. Στην ασφÜλεια της πνευματικÞς αυτÞς αριστοκρατßας, θα μποροýσε να 'χε επαναστατÞσει και να 'χε γßνει Ýνας απü τους μεγÜλους Αγγλους εκκεντρικοýς των μÝσων του 20οý αι., π.χ. πρüεδρος της επιτροπÞς λογοκρισßας ταινιων Þ Ýνας αγνωστικιστÞς Αρχιεπßσκοπος του ΚαντÝρμπουρι.

               Το σπßτι του στη 16 Bracknell Gardens, στο Hampstead

     Το 1904 μπαßνει στο προπαρασκευαστικü σχολεßο Hillside School, üπως γινüταν και με πολλÜ Üλλα παιδιÜ της κοινωνικÞς τÜξης του. Το 1908 γρÜφεται στο ΚολλÝγιο ¹τον. Τüτε στα 14 του, προσβÜλλεται απü κερατßτιδα και τυφλþνεται. Τ' üνειρü του να γßνει κι αυτüς επιστÞμονας παßρνει τÝλος. Ωστüσο αντιμετωπßζει το δυστυχÝς αυτü γεγονüς με τρüπο αξιοθαýμαστο. Μαθαßνει τη ΜÝθοδο Braille κι επßσης βρßσκει κÜποια παρηγοριÜ στο πιÜνο που εßχεν Þδη αποκτÞσει ιδιαßτερη ικανüτητα. Το γεγονüς αυτü μπορεß να τον þθησε στην ενδοσκüπηση. Με το Ýνα του μÜτι γερü, σποýδασε αγγλικÞ φιλολογßα στην Οξφüρδη. Ητανε πολý ψηλüς, γεγονüς που Ýκανε τον Κρßστοφερ Ισεργουντ να πει üτι Ýνιωθε να τονε χωρßζει απü εκεßνον μια ανθρωπολογικÞ διαφορÜ. Την ßδια χρονιÜ πεθαßνει η μητÝρα του Τζοýλια. Απü το 1913 φοιτÜ στο Balliol College του Πανεπιστημßου Οξφüρδης. Στα φοιτητικÜ του χρüνια και με τη μερικÞ αποθεραπεßα της τυφλüτητÜς του, αναδεικνýεται σ' Ýναν ευφυÞ και προσηνÞ νÝο, με πολý καλü παρουσιαστικü, πρüθυμο για συζητÞσεις και συνεργασßες στη φιλολογικÞ ζωÞ του Πανεπιστημßου. Εκεß Ýμαθε πολý καλÜ τα ΓαλλικÜ (και το γαλλικü πολιστισμü) κι απÝκτησε Üνεση με τα ΛατινικÜ, τα ΙταλικÜ, τα ΙσπανικÜ και τα ΓερμανικÜ. Τüτε εκδüθηκε κι η 1η ποιητικÞ συλλογÞ του The Burning Wheel. ΑσχολÞθηκε με τη ποßηση για 10 Ýτη περßπου και μετÜ την εγκατÝλειψε για να επιδοθεß στη συγγραφÞ μυθιστορημÜτων και δοκιμßων.


                               Ο ΧÜξλεû το 1917, στα 23 του

     Λßγο πριν το τÝλος των σπουδþν του γνωρßζει τη Λαßδη Ottoline Morrell, που στο φιλολογικü σαλüνι της συχνÜζανε πρüσωπα üπως ο Ντ. Χ. Λþρενς, ο ΜπÝρτραντ ΡÜσελ, η ΚÜθριν ΜÜνσφιλντ κι ο Τζον Μßντλετον ΜÜρεû και κερδßζει εýκολα μια θÝση στον κýκλο τους. Εßναι πιθανüν το σπßτι στο Garsington κι η Λαßδη Ottoline Morell ν' αποτÝλεσαν το μοντÝλο για τη 1η νουβÝλα του Το Κßτρινο Κρüουμ (Crome Yellow, πρωτüλειο Ýργο κι υπÞρξε ßσως ο νεþτερος συγγραφÝας, μαζß με τον Φþκνερ με το Καθþς Ψυχορραγþ, που πρωτüλειο Ýργο του εßχεν αμÝσως ανταπüκριση στο κοινü). Εκεß επßσης γνþρισε κι ερωτεýτηκε τη 1η του γυναßκα Maria Nys, που Þτανε Βελγßδα πρüσφυγας.
Αποφοßτησε με διÜκριση κι Üρχισε να ψÜχνει τρüπους βιοπορισμοý του. Το 1917 δοýλεψε για λßγους μÞνες στο Γραφεßο ΠολÝμου και το 1918 δßδαξε στο ¹τον.
    O βιογρÜφος του περιγρÜφει τον γÜμο σαν ευτυχισμÝνο μολονüτι η Μαρßα Þταν αμφιφυλüφιλη. O ΧÜξλεú φαßνεται πως γρÞγορα υιοθÝτησε την ιδÝα ενüς ανοιχτοý γÜμου. Κυνηγοýσανε μαζß τις ßδιες ερωμÝνες, η Μαρßα ενθαρρýνοντας τον Αλντους, γνωρßζοντÜς τονε σε ωραßες γυναßκες που θαýμαζε, προετοιμÜζοντας το Ýδαφος και διασþζοντÜς τον απü τα κουραστικÜ ερωτικÜ προκαταρκτικÜ. ΖÞλεια και κτητικüτητα που αιχμαλωτßζουν Üλλους, φαßνεται πως ποτÝ δεν τον αγγßξανε πραγματικÜ, Ýνα ßσως συναισθηματικü μειονÝκτημα που οι αναγνþστες του θα 'χουν αντιληφθεß στα βιβλßα του. Στο τÝλος της 10ετßας του '30 μετακομßσανε στο Λος Αντζελες üπου εκεß η Μαρßα Ýγινε μÝλος του λεσβιακοý κýκλου του Χüλιγουντ που λÝγεται üτι περιελÜμβανε ΜÜρλεν Ντßτριχ και ΓκρÝτα ΓκÜρμπο.
     Πηγαßνει στο Λονδßνο üπου αρχßζει να δημοσιογραφεß σε λογοτεχνικÝς στÞλες,üπως στην Athenaeum που εξÝδιδε ο Τζ. Μ. ΜÜρεû. ΚÜποια απü τ' Üρθρα αυτÜ εκδοθÞκανε το 1923 στη συλλογÞ On The Margin. Το 1918 νυμφεýεται την αγαπημÝνη του Μαρßα και 2 χρüνια μετÜ γεννιÝται ο γιüς τους ΜÜθιου. Ο γÜμος του Þταν επιτυχημÝνος παρ' üλο που η κ. ΧÜξλεû δεν Þταν λογοτÝχνις, βοηθοýσε üμως πÜρα πολý, δακτυλογραφοýσε τα χειρüγραφÜ του, καθþς και φßλων του κι Þτανε πολý καλÞ οικοδÝσποινα σ' üλα τα μÝρη που ζÞσανε μαζß. ΜετÜ τα Crome Yellow & Antic Hey, Ýγινε αρκετÜ γνωστüς οπüτε εγκατÝλειψε τη δημοσιογραφßα και το Λονδßνο για πιο ηλιüλουστους τüπους.
Το περιφημüτερο Ýργο του εßναι Ο Θαυμαστüς Καινοýργιος Κüσμος, μια δυστοπικÞ, εφιαλτικÞ, προφητικÞ ενατÝνιση ενüς τÝλειου τεχνοκρατικÜ πολιτισμοý μιας μελλοντικÞς κοινωνßας που βασßζεται στο φυσικü και ψυχολογικü καταναγκασμü. Η απαισιüδοξη φουτουριστικÞ φαντασßα του, που με τον Θαυμαστü Καινοýριο Κüσμο Ýφτασε στο αποκορýφωμÜ της, χÜρισε στη λογοτεχνßα ΕπιστημονικÞς Φαντασßας του 20ου αι. μερικÝς απü τις πιο σημαντικÝς στιγμÝς της. Εßναι επßσης γνωστüς και για το Ýργο του Το Νησß (1962), Ýνα οικολογικü κι ανθρωπιστικü μανιφÝστο που θεωρεßται προπομπüς του κινÞματος των χßππυς.
.

                         Ο ΧÜξλεû στα 32 του, το 1926

     Το 1955 η σýζυγüς του πÝθανε απü καρκßνο μετÜ απü 36 χρüνια γÜμου και τον επüμενο χρüνο ο ΧÜξλεû νυμφεýθηκε τη συγγραφÝα και μετÝπειτα βιογρÜφο του Λþρα ΑρτσÝρα (Laura Archera, 1911-2007). Στη σýντομη διÜρκεια της χηρεßας του και συγκεκριμÝνα στις 24 ΔεκÝμβρη 1955, πÞρε τη 1η του δüση λυσεργικοý οξÝως (LSD). ΜÝχρι το τÝλος της ζωÞς του (1964), συνÝχισε τα πειρÜματα πÜνω στη διεýρυνση της συνεßδησης με ψυχοδηλωτικÜ (μεσκαλßνη κι LSD), αφιερþνοντας παρÜλληλα τον υπüλοιπο χρüνο του στη συστηματικÞ μελÝτη της ινδουúστικÞς Θρησκεßας και Φιλοσοφßας. Τη 1η ΓενÜρη 1958 κυκλοφüρησε στη ΝÝα Υüρκη απü τις εκδüσεις Harper & Row το δοκßμιü του ΕπιστροφÞ στον Θαυμαστü Καινοýργιο Κüσμο (Brave New World Revisited), πÜνω στο παλαιüτερο απαισιüδοξο διÞγημÜ του επιστημονικÞς φαντασßας, ενþ το 1959 τιμÞθηκε ως διηγηματογρÜφος απü την American Academy of Arts and Letters με το ανÜ 5ετßα λογοτεχνικü βραβεßο της για το ßδιο ακριβþς διÞγημÜ του του 1932.
         Προσανατολßστηκε λοιπüν στη διεýρυνση της ανθρþπινης συνεßδησης, τη φþτιση και τον μυστικισμü, üταν με συνδρομÞ του ψυχιÜτρου ΧÜμφρεû ¼σμοντ (Humphry Fortescue Osmond 1917-2004) δοκßμασε 1η φορÜ μεσκαλßνη. Το 1954 δημοσßευσε το πασßγνωστο δοκßμιü του Οι Πýλες Της Αντßληψης (The Doors of Perception), για τη διεýρυνση της ανθρþπινης συνεßδησης υπü την επßδραση των ψυχοδηλωτικþν (επß του προκειμÝνου της μεσκαλßνης), που θα γßνει τα επüμενα χρüνια best seller, ιδßως με τη ψυχεδελικÞ Ýξαρση της 10ετßας του '60. Για το νÝο αυτü προσανατολισμü του, ο ΛÞρυ σημειþνει: "Το 1954 ανακοινþνει την ανακÜλυψη του περÜσματος προς την ανατολÞ… τα ψυχοδηλωτικÜ μποροýν να φÝρουνε τη φþτιση, το κλειδß προς τους αντßποδες του νου, την υπερβατικÞ εμπειρßα. Μπορεß κανεßς να μη θÝλει να κÜνει αυτü το ταξßδι. Μπορεß να μη τον ενδιαφÝρει καθüλου η υπÝρβαση του πολιτισμικοý του νου. Πολý ωραßα. Ας μη πÜρει LSD. Μπορεß πÜλι να θÝλει τη φþτιση, αλλÜ ν' αντιτßθεται στον απευθεßας σýντομο δρüμο. ºσως να προτιμÜ τη δοκιμασßα των λεκτικþν ασκÞσεων και τελετουργιþν. Πολý ωραßα. Ας μην πÜρει LSD. Για üσους üμως μποροýν να δεχτοýνε τη θεßα χÜρη, ιδοý: το πανÜρχαιο πρüβλημα του πþς να βγοýμε Ýξω Ýχει επιτÝλους λυθεß κι ο βιοχημικüς μυσιτκισμüς εßναι Ýνα αποδεδειγμÝνο γεγονüς… Ωστüσο ο ¢λντους ΧÜξλεû δεν διεκÞρυσσε κÜποιο τρüπο φυγÞς απü τον παραλογισμü και την σημειολογικÞ τρÝλλα του 20οý αι. Το επüμενο μÞνυμÜ του δεν Þταν Ýνα μÞνυμα εφησυχασμοý και απÜθειας Arhat (αρχÜτ εßναι στο Βουδισμü το τελειοποιημÝνο ον, το πλÞρως απαλλαγμÝνο απü εγκüσμιες επιθυμßες και ψευδαισθÞσεις). Κανεßς σýγχρονüς του δεν Þτανε περισσüτερο αφοσιωμÝνος, παθιασμÝνος, προσηλωμÝνος στην ενεργητικÞ προσπÜθεια για τη καλýτερη εκμετÜλλευση των δýο κüσμων".



    Στις 28 ΜÜρτη 1962 εκδüθηκε το τελευταßο διÞγημÜ του με τßτλο Το Νησß (Island), εστιασμÝνο κι αυτü στη χημικÞ ανÜπτυξη της συνεßδησης, μßα φωτεινÞ ψυχεδελικÞ ουτοπßα σ' αντßθεση με τον απαισιüδοξο Θαυμαστü Καινοýργιο Κüσμο, που απαßτησε σýμφωνα με τον ßδιο, 20 χρüνια μελÝτης και στοχασμοý και 5 χρüνια συγγραφÞς. Η 20ετÞς του μελÝτη περιελÜμβανε μιαν απÝραντη ποικιλßα θεμÜτων, üπως ελληνικÞ Ιστορßα, πολυνησιακÞ ανθρωπολογßα, μεταφρÜσεις απü σανσκριτικÜ, κινεζικÜ και βουδιστικÜ κεßμενα, επιστημονικÜ συγγρÜμματα φαρμακολογßας, νευροφυσιολογßα, ψυχολογßα, εκπαιδευτικÜ συστÞματα, καθþς επßσης και διηγÞματα, ποιÞματα, κριτικÜ δοκßμια, ταξιδιωτικοýς οδηγοýς, πολιτικÜ σχüλια και συζητÞσεις με αμÝτρητους ανθρþπους, απü φιλοσüφους ως πρωταγωνßστριες του κινηματογρÜφου κι απü τροφßμους ψυχιατρεßων ως μεγιστÜνες μÝσα σε λιμουζßνες. Για το Νησß, ο ΛÞρυ Ýγραψε: "Αυτü το βιβλßο εßναι το αποκορýφωμα ενüς εξερευνητικοý ταξιδιοý που κρÜτησε 69 χρüνια. Εßναι Ýνα σπουδαßο βιβλßο. ¼πως üλα τα σπουδαßα βιβλßα, Ýτσι κι αυτü παρεξηγÞθηκε στο καιρü του, γιατß βρισκüτανε πολý πιο μπροστÜ απ' την εποχÞ του. ΠαραÞτανε δυνατü για το μυαλü τους. Το Νησß εßναι μßα Þπειρος, Ýνα ημισφαßριο, Ýνας ολüκληρος γαλαξßας...".


                              Ο ΧÜξλεû στα 33 του, το 1927

     Στις 12 ΜÜη 1961 ο πολυσχιδÞς αυτüς συγγραφÝας, Üρρωστος πια απü καρκßνο του λÜρυγγα, εßχε δεχθει Ýνα ακüμα πλÞγμα, üταν καταστρÜφηκε απü πυρκαγιÜ το σπßτι του στο Deronda Drive στο Hollywood Hills, μαζß μ' üλο σχεδüν το τερÜστιο αρχεßο του, αφÞνοντÜς τον, üπως ο ßδιος θα πει, Üνθρωπο δßχως περιουσßα και δßχως παρελθüν. Στις 22 ΝοÝμβρη 1963 ο ΧÜξλεû Ýσβησε απ' την ασθÝνειÜ του αρκετÜ αθüρυβα, καθþς τα μÝσα μαζικÞς ενημÝρωσης Þσαν απασχολημÝνα κεßνη τη μÝρα με τη δολοφονßα του προÝδρου ΚÝννεντυ. Σýμφωνα με τη γραπτÞ επιθυμßα του (καθþς δεν μποροýσε πια να μιλÞσει), τα τελευταßα 24ωρα της ζωÞς του, η σýζυγüς του Λþρα τοý χορηγοýσε τακτÝς δüσεις LSD και του διÜβαζε αποσπÜσματα απü τη ΘιβετανικÞ Βßβλο των Νεκρþν. Το σþμα του αποτεφρþθηκε κι οι στÜχτες του τοποθετÞθηκαν στον οικογενειακü τÜφο των ΧÜξλεû στην Αγγλßα.
    Για προβολÞ του Ýργου του, "ενüς ανθρþπου που δεν καθüταν ποτÝ να ποζÜρει για το οριστικü προτραßτο του, αλλ’ απλοýστατα δεν μποροýσε να ταιριÜξει απüλυτα σε καμßα ακαδημαúκÞ κατηγορßα", üπως τονε περιÝγραψε ο ΛÞρυ, ιδρýθηκε στις 25 Ιουνßου 1998 στο Μýνστερ της Γερμανßας η Εταιρεßα ¢λντους ΧÜξλεû (Aldous Huxley Society, AHS) σε συνεργασßα με το ΚÝντρο Σπουδþν για τον ¢λντους ΧÜξλεû (Centre for Aldous Huxley Studies, CAHS) του τοπικοý πανεπιστημßου (Westfalische Wilhelms Universitat). Επßσημο üργανο και των δýο φορÝων εßναι η ετÞσια επιθεþρηση Aldous Huxley Annual: A Journal of Twentieth-Century Thought and Beyond. Εκεßνος ο πολýτροπος και πολυμαθÞς συγγραφÝας, που το Ýργο του, πεζογραφικü και δοκιμιακü, εßναι κι Ýνας διÜλογος της λογοτεχνßας με την επιστÞμη, φαντÜστηκε Ýνα παγκüσμιο κρÜτος üπου οι επιστημονικÝς κατακτÞσεις θα εφαρμüζονταν σ' üλους τους τομεßς της ζωÞς και θα την Üλλαζαν ριζικÜ, εßχε σβÞσει για πÜντα.



     “Αν οι πýλες της αντßληψης ανοßξουν, καθετß θα παρουσιαστεß στον Üνθρωπο üπως εßναι: ¢πειρο...", Ýγραψε κÜποτε ο εκκεντρικüς ¢γγλος ποιητÞς Ουßλιαμ ΜπλÝηκ και δανειζüμενος μια φρÜση απ' αυτüν το διφοροýμενο στßχο, ο ΧÜξλεû προχþρησε στη συγγραφÞ ενüς σχετικοý δοκιμßου, üπου αφηγεßται μιαν Ýκρηξη της αντßληψης χÜρη στη μεσκαλßνη. Γι’ αυτü το προφανÝστατα πρωτüτυπο Ýργο του, ακολουθÞθηκε παρüμοια μια πρωτüτυπη συγγραφικÞ διαδικασßα, αφοý ο ßδιος ως οικειοθελÝς πειραματüζωο, σε συνεργασßα μ' Ýνα ψυχßατρο, προÝβη σε συστηματικÞ χρÞση LSD και μεσκαλßνης, που ακολουθοýνταν απü μαραθþνιες συζητÞσεις που ηχογραφοýνταν σε φορητü κασετüφωνο, με στüχο τη μÝγιστη δυνατÞ καταγραφÞ των παρενεργειþν.

     Στο δοκßμιο Οι Πýλες Της Αντßληψης, λοιπüν, δßνεται αυτÞ η πρωτüγνωρη εμπειρßα της χρÞσης, αλλÜ κι η ευρýτερη στÜση του απÝναντι στο θÝμα των συγκεκριμÝνων ναρκωτικþν, που απηχεß την εποχÞ του, την εποχÞ των ψυχεδελικþν 60'ς. Το ενδιαφÝρον του για το χþρο και το χρüνο μειþνεται, τα ερεθßσματα δεν υποτÜσσονται αυτüματα κι Üμεσα στις Ýννοιες και το κυριüτερο, οι οπτικÝς εντυπþσεις γßνονται εντονüτερες, καθþς το παραμικρü αντικεßμενο εξαπολýει μια εξοντωτικÞ ακτινοβολßα κι Ýναν ανεπανÜληπτο μαγνητισμü με τη μορφÞ και το σχÞμα του, φλογερÜ σα χειροπιαστÜ και τα χρþματα και τις εικüνες του να συνθÝτουν Ýνα μεθυστικü πανηγýρι. Για τις εμπειρßες αυτÝς, γρÜφει συγκλονισμÝνος. Στις αρÜδες του εν λüγω δοκιμßου φαßνεται να επανεκτιμÜ τα πρÜγματα, καταλÞγοντας στη θεωρßα του ΝÝου Κüσμου, του Κüσμου του Ασυνεßδητου, üπου το διαβατÞριο παρουσιÜζεται με τη χρÞση παραισθησιογüνων. Η τÝχνη με τα χρþματα της στους πßνακες ζωγραφικÞς, ο μαγνητισμüς που προκαλεß η γρÞγορη εναλλαγÞ εικüνας στον κινηματογρÜφο, ακüμα κι η απÞχηση που φαßνεται να 'χουνε τα χρþματα των πυροτεχνημÜτων, για τον ßδιο δεν εßναι παρÜ μηνýματα γι’ αυτü το νÝο κüσμο, μια ιδÝα που οφεßλει και το üνομÜ του το αμερικανικü ροκ συγκρüτημα, The Doors, ως οι πýλες για Ýναν Üλλον, Ýνα νÝο κüσμο.
     Ο συγγραφÝας του προφητικοý αυτοý βιβλßου, εßν' αυτüς που 'πε: "Μüνον Ýνα μεγÜλο λαúκü κßνημα υπÝρ αποκÝντρωσης της εξουσßας και της αυτοοργÜνωσης μπορεß να σταματÞσει τη σημερινÞ τÜση προς ολοκληρωτισμü. ¸να πρÜγματι αποτελεσματικü ολοκληρωτικü κρÜτος θα 'ν' αυτü που το ισχυρü διευθυντÞριο πολιτικþν αρχηγþν και της στρατιÜς των μÜνατζερ ελÝγχουν Ýνα πληθυσμü σκλÜβων χωρßς να χρειÜζεται ν ασκÞσουν εξαναγκασμü, γιατß θα τους αρÝσει η σκλαβιÜ τους και το να τους αρÝσει, Ýχει ανατεθεß απ' τα σημερινÜ ολοκληρωτικÜ κρÜτη σ' υπουργεßα προπαγÜνδας, στους εκδüτες, στους μιντιÜρχες, στους δασκÜλους και καθηγητÝς". (1962 1 χρüνο πριν πεθÜνει)´.



     Το 1926, ο ΧÜξλεú πραγματοποßησε Ýνα ταξßδι στις ΗΠΑ üπου -δεν επρüκειτο να την εγκαταλεßψει ποτÝ, βρßσκοντας εκεß το αληθινü σπßτι του. Στην αρχÞ Þτανε σκεπτικüς για τη χþρα, νιþθοντας Üβολα με την ασυνÞθιστη συμβßωση πουριτανισμοý κι ηδονισμοý. O ΜακιαβÝλι των μÝσων του 20οý αι., θα Þτανε διαφημιστÞς. O Ηγεμþν του, πραγματεßα της τÝχνης και της επιστÞμης να κοροúδεýεις συνεχþς τον κüσμο. ΑλλÜ προσελκýστηκε απü 2 θÝλγητρα που μüνο η Καλιφüρνια μποροýσε να προσφÝρει: τα λεφτÜ του κινηματογρÜφου κι ιδιαßτερα το θυμßαμα των φτηνþν θρησκειþν και διαφωτισμþν. Εßδε απü κοντÜ το σýστημα της γραμμÞς παραγωγÞς Þ γραμμÞς συναρμολüγησης του μεγιστÜνα της αυτοκινητοβιομηχανßας ΧÝνρι Φορντ και συνÝλαβε την ιδÝα πως ο φορντισμüς, αν εφαρμοζüτανε σε κÜθε περιοχÞ του επιστητοý και της κοινωνικÞς διαβßωσης, θα μποροýσε στο πολý μακρινü μÝλλον ν' αντικαταστÞσει üχι μüνο τα πολιτικÜ συστÞματα αλλÜ και τις θρησκεßες. Αποδεßχθηκε üτι σε μεγÜλο βαθμü το μακρινü μÝλλον δεν Þταν και τüσο μακρινü.
     ΦαντÜστηκε Ýνα παγκüσμιο κρÜτος üπου οι επιστημονικÝς κατακτÞσεις θα εφαρμüζοντανε σ' üλους τους τομεßς της ζωÞς και θα την Üλλαζε ριζικÜ. Κι αυτü που φαντÜστηκε, -δεν απεßχε και πολý απü τη πραγματικüτητα-, το μετÝφερε το 1932 στο διασημüτερο μυθιστüρημÜ του, απü τα κορυφαßα του 20οý αι., το Θαυμαστü Καινοýργιο Κüσμο. Βρισκüμαστε στο 632 μ.Φ. (μετÜ Φορντ), σ' Ýνα παγκüσμιο κρÜτος üπου Ýχουν εξαφανιστεß üλες οι ασθÝνειες του παρελθüντος: δεν υπÜρχει παρελθüν, η σεξουαλικÞ ελευθερßα εßναι απüλυτη, δεν υπÜρχει πεßνα, πüνος και δυστυχßα, τÝχνη δεν υφßσταται, οýτε Üγχος Þ νευρþσεις κι η οικογÝνεια Ýχει καταργηθεß. Το παρελθüν εßναι πλÝον ταμποý, δε γßνονται πια πüλεμοι, δεν υπÜρχει Ιστορßα, οýτε καν μνÞμη της Ιστορßας. Ωστε üταν πολλÜ χρüνια μετÜ ο ΦρÜνσις ΦουκουγιÜμα προÝβλεπε το τÝλος της Ιστορßας δεν Ýλεγε κÜτι νÝο. Οι θρησκεßες σ' αυτÞ την ευτυχισμÝνη μυρμηγκοφωλιÜ Ýχουν εκλεßψει. Ο καταναλωτισμüς εßναι η νÝα και μüνη θρησκεßα. Οι Üνθρωποι δε γερνÜνε κι üταν πεθαßνουν αποτεφρþνονται κι η τÝφρα τους χρησιμοποιεßται ως λßπασμα για ν' αναπτυχθοýν τα φυτÜ. Πεθαßνουν γαλÞνιοι γιατß εßναι χρÞσιμοι και μετÜ το θÜνατü τους.



     Ο Θαυμαστüς Καινοýργιος Κüσμος του εßναι ο Brave New World (Σαßξπηρ: Τρικυμßα), που αναφÝρεται, üπως επισημαßνει ο Τεοντüρ Αντüρνο, στον ΝÝο Κüσμο, την ΑμερικÞ, το εργαστÞρι της κοινωνßας του μÝλλοντος.
Ο νÝος θαυμαστüς κüσμος εßναι μια ταξικÞ κοινωνßα που υφßσταται Ýνα ολοκληρωτικü καθεστþς, üπου δεν υπÜρχει οικογÝνεια, Ýχει απαλειφθεß η ιστορικÞ μνÞμη κι υπÜρχει Ýνας γενικευμÝνος ηδονισμüς ως τρüπος ζωÞς. ¼λα εßναι ρευστÜ και δεν υπÜρχει καμμßα δÝσμευση καθþς ‘¼λοι ανÞκουν σ' üλους’. Η αναπαραγωγÞ του ανθρþπινου εßδους δεν γßνεται με φυσικü τρüπο αλλÜ στα κρατικÜ εργαστÞρια, με τη μÝθοδο του κλωνισμοý κι ανÜλογα με τη ποσüτητα οξυγüνου που παρÝχεται στα Ýμβρυα παρÜγονται πÝντε τýποι ανθρþπων: οι ¢λφα, οι ΒÞτα, οι ΓÜμμα, οι ΔÝλτα κι οι ¸ψιλον. ΔεδομÝνου λοιπüν üτι οι ικανüτητες κι η ευφυÀα προκαθορßζονται, ο καθεßς κÜνει τη δουλειÜ που εßναι βιολογικÜ προορισμÝνος κι Ýτσι οι αποτυχßες κι οι διαψεýσεις ανÞκουνε στο παρελθüν.
     Ο ηδονισμüς εßναι το νüημα και ο τρüπος ζωÞς των üντων αυτοý του νÝου κüσμου. Το σεξ εßναι ελεýθερο και μÜλιστα η πολιτεßα το προπαγανδßζει -οι πÜντες ανÞκουν στους πÜντες- κοινοκτημοσýνη σ' üλο της το μεγαλεßο, παρÝχοντας μÜλιστα και νÝες μορφÝς ηδονÞς. ¼λοι παßρνουν Ýνα ναρκωτικü που αποκαλεßται σüμα και τους δημιουργεß αισθÞματα ηδονικÞς ευφορßας. Στη κοινωνßα τοýτη Ýχουν εξαλειφθεß οι αρρþστιες, εßναι Ýνα στατιστικü και προκαθορισμÝνο μüρφωμα üπου δεν υπÜρχει τßποτε που να μην Ýχει προβλεφθεß. και εξαφανßζει üλες τις δυσÜρεστες συνÝπειες που προκαλεß συχνÜ η αßσθηση χþρου και χρüνου. Τους χορηγεßται σüμα και την þρα που πεθαßνουν παρακολουθþντας πορνογραφικÝς ταινßες.


                                    Ο ΧÜξλεû στα 53 του, το 1947

     Αρχηγüς λοιπüν αυτοý του κρÜτους των νÝων ηλιθßων, εßναι κÜποιος ΜουσταφÜ Μοντ. (Εχει υποστηριχθεß üτι το πρüτυπü του Þταν ο τοýρκος ηγÝτης ΜουσταφÜ ΚεμÜλ, üμως κι Üλλα ονüματα που παρελαýνουνε στο μυθιστüρημα παραπÝμπουν σε ιστορικÜ πρüσωπα). Δεν υπÜρχει πüνος, πεßνα και δυστυχßα. Αυτüς λοιπüν εßναι ο 2ος κεντρικüς Þρωας, αλλÜ εßναι ¢γριος, Ýνα κατÜλοιπο του σαιξπηρικοý κüσμου (δηλαδÞ ο τελευταßος Üνθρωπος), που δεν αντÝχει τη κοινωνßα των αυτομÜτων κι αυτοκτονεß. Ο ΜουσταφÜ Μοντ, αυτüς ο ψυχρüς θεωρητικüς της ευτυχßας, μοιÜζει με μαριονÝτα -αλλÜ Ýτσι μοιÜζουν κι Üλλοι χαρακτÞρες του βιβλßου.
     Αυτüς ο κüσμος, εν τοýτοις, üπου Ýχει χαθεß η ουσßα της ελευθερßας και της ατομικÞς ευθýνης, δεν εßναι αλþβητος. Σε μια τοποθεσßα του Νιου ΜÝξικο βρßσκεται Ýνα στρατüπεδο περιφραγμÝνο με ηλεκτροφüρο συρματüπλεγμα, μια αποικßα Αγρßων που εßναι κατÜλοιπο του παλιοý πολιτισμοý. Κανεßς, εκτüς απü κÜποιους υψηλüβαθμους Αλφα, δεν επιτρÝπεται να το επισκεφθεß. Κι üταν Ýνας απü τους Αγρßους (που πρüτυπü του εßναι κατÜ κÜποιο τρüπο ο ευγενÞς Üγριος του Ρουσü) βρßσκεται σε αυτüν το θαυμαστü καινοýργιο κüσμο, αναφωνεß επαναλαμβÜνοντας τα λüγια της κüρης του ΠροσπÝρο, ΜιρÜντα, στη Τρικυμßα του Σαßξπηρ (5η πρÜξη, 1η σκηνÞ): "Τß πολλÜ üμορφα πλÜσματα εßναι εδþ! Τß ωραßα που εßναι η ανθρωπüτης! Ω! εξαßσιος νÝος κüσμος"! (μτφρ.: Βασßλη Ρþτα).
     Ο τßτλος του μυθιστορÞματος, εßναι βεβαßως ειρωνικüς, αφοý το παγκüσμιο κρÜτος του ΜουσταφÜ Μοντ δεν Ýχει καμιÜ σχÝση με το νησß του ΠροσπÝρο. Για τοýτο και σýντομα ο Αγριος διαπιστþνει πως τα θαýματα που τον εντυπωσßασαν εßναι Üκυρα. Οτι εßναι πλασματικÞ κι επικßνδυνη αυτÞ η απüλυτη ευτυχßα, αφοý μας αποκüπτει απü την αιτßα των πραγμÜτων. Οτι η αφθονßα κι η ποσüτητα δεν μποροýν ν' αντικαταστÞσουνε τη ποιüτητα. Οτι η ζωÞ αποκτÜ το πραγματικü της νüημα üταν Ýχουμε Ýνα σκοπü, üταν αγαπÜμε, üταν ανÞκουμε κÜπου, üταν Ýχουμε δικαßωμα ακüμη και στη δυστυχßα. Κι τη στιγμÞ που üλ' αυτÜ παýουν να υπÜρχουν, η ζωÞ χÜνει κÜθε νüημα. Γ' ιαυτü και στο τÝλος ο δυστυχÞς Αγριος αυτοκτονεß.



     ΤελικÜ, ποιος, Üραγε, Ýχει δßκιο, ο ΧÜξλεú Þ ο ¼ργουελ, (ας βÜλουμε στο λογαριασμü και τον Κουρτ Βüνεγκατ, με το Σφαγεßο Νο 5). ΔιερωτÜται ο Νιλ Πüστμαν στο βιβλßο του Τηλεüραση, ο πολιτισμüς του θανÜτου. Ο τελευταßος θεωροýσε τη τηλεüραση ως κρßσιμο εργαλεßο για το νÝο πολιτισμü και το νÝο ολοκληρωτισμü. Κι αυτü γιατß η τηλεüραση συνιστÜ μßα μεταφορÜ (metaphora) κι η μεταφορικÞ λειτουργßα της συνßσταται στους συμβολισμοýς των πληροφοριþν της, τις πηγÝς, τη ποιüτητα και τη ταχýτητα της ενημÝρωσης και το περιβÜλλον στο οποßο παρÜγονται οι ειδÞσεις. Με τη μεταφορικÞ της λειτουργßα, η τηλεüραση ποιεß πολιτισμü, διüτι μεταβÜλλει ριζικÜ τον τρüπο και το περιεχüμενο του δημüσιου διαλüγου, πολιτισμü που απομυζοýνε τα χÜχανα κι ο νηπιακüς λüγος των δημüσιων συζητÞσεων, Ýνα πολιτισμü συνεχþν κýκλων ευτελοýς ψυχαγωγßας και γι' αυτü ικανü να εξαλεßψει τον πολιτισμü. Ο Πüστμαν παραδÝχεται πως υφßστανται οι πολιτισμοß-φυλακÝς κι οι μηχανισμοß ελÝγχου της σκÝψης üπως ακριβþς τις περιÝγραψε ο ¼ργουελ, üτι ο σýγχρονος πολιτισμüς χαρακτηρßζεται απü την υπερπληροφüρηση που πνßγει την αλÞθεια μες στο θüρυβο και τη σýγχυση -γεγονüς που καθιστÜ Üχρηστη την απαγüρευση- καταλÞγοντας στην καταξßωση της κοινοτοπßας, των σκουπιδιþν και του ανεξÜντλητου χÜχανου. ΣÞμερα, βασανιζüμαστε, üπως ο πληθυσμüς στο Θαυμαστü Καινοýργιο Κüσμο του ΧÜξλεû, üχι γιατß γελÜμε αντß να σκεφτüμαστε, αλλÜ γιατß δε ξÝρουμε οýτε γιατß γελÜμε οýτε για ποιο λüγο Ýχουμε σταματÞσει να σκεφτüμαστε.
     "ΣκÝφτομαι" Ýγραφε για τις ΗΠΑ ο Νüρμαν ΜÝιλερ (ΜÜγισσα ΤÝχνη) "üτι αυτÞ τη πλοýσια κι ισχυρÞ χþρα… αυτÞ την εταιρικÞ γη δßχως ενστικτþδη αντßδραση στην αισθητικÞ που τþρα διÝδιδε σ' ολüκληρο τον κüσμο, τη χειρüτερη εφαρμοσμÝνη αισθητικÞ στην ιστορßα του κüσμου… αυτÞ τη λαßμαργη δημοκρατßα που κατÝψυξε το φαÀ της προτοý το κÜψει... αυτÞ τη σαδιστικÜ επαναστατημÝνη Δημοκρατßα που τις Üρεσαν τα πÝτσινα, τα σαδομαζοχιστικÜ... ναι, αυτÞ η ΑμερικÞ, η τρομοκρατημÝνη, κÜλλιστα χρειαζüτανε τη τηλεüραση - εßμαι εδþ για να σε νεκρþσω, το χρειÜζεσαι"!



     Για τη τηλεüραση τα πÜντα εßναι η στιγμÞ, üλα εßναι στιγμιαßα και ταυτüχρονα. Το πνεýμα δεν εßναι πια παρÜ η οργανωμÝνη νοημοσýνη, η δεξιοτεχνßα, η Üσκηση καθþς κι η ευτελÞς χρησιμοθηρικÞ εξυπνÜδα. Η κουλτοýρα ως καλλιÝργεια δεν εßναι παρÜ μια επßφαση που χρησιμεýει ως Üλλοθι Ýναντι των βαρβÜρων, που εßναι οι απüκληροι, οι μετανÜστες. Η τηλεüραση διχοτομεß απüλυτα τη φαντασßα, που χÜνει τις αποχρþσεις, παýοντας να 'ναι φαντασßα. ΑπομÝνει Ýτσι μüνον ο δαιμονισμüς που εßναι "η μιλιÜ της βουβαμÜρας" (Κßκεργκωρ) του αποβλακωμÝνου και χειραγωγημÝνου ιδιþτη κι ο ζωþδης ηδονισμüς ως το νüημα της ζωÞς του, üπως εßχε προβλÝψει ο ΧÜξλεú, αυτüς που εßπε üτι: "Μπορεß αυτüς ο κüσμος να 'ναι η κüλαση κÜποιου Üλλου πλανÞτη". Ο σατιρικüς και σκεπτικιστÞς ΧÜξλεú δεν μας λÝει πουθενÜ αν και πþς μπορεß να γεφυρωθεß το χÜσμα ανÜμεσα στον κüσμο του Αγρßου και του παγκüσμιου κυβερνÞτη ΜουσταφÜ Μοντ. Το πρüβλημα παραμÝνει Üλυτο και στη δικÞ μας εποχÞ, επιβεβαιþνονας αυτü τον προφητικü συγγραφÝα που Ýγραψε πως "Το μÝλλον εßναι προβολÞ του παρüντος".
     "¸νας συγγραφÝας σαν τον ΧÜξλεú δεν Ýχει το δικαßωμα να προδßδει το μÝλλον, üπως Ýκανε σ’ αυτü το βιβλßο" Ýγραψε για τον Θαυμαστü καινοýργιο κüσμο ο Χ. Γκ. ΓουÝλς, τα ουτοπικÜ βιβλßα κι η πßστη στη πρüοδο του οποßου, δεν Üρεσαν διüλου στον ΧÜξλεú. Οταν εκδüθηκε το δικü του δυστοπικü μυθιστüρημα, δεν Þταν λßγοι üσοι το αντιμετþπισαν αρνητικÜ, ιδιαßτερα στις ΗΠΑ. Η μεγÜλη αξßα του θα αναγνωριζüταν αρκετÜ χρüνια αργüτερα. Εκεßνοι που θα το εκτιμοýσαν απü την αρχÞ Þταν οι φιλüσοφοι κι οι βιολüγοι. Αυτονüητο, θα Ýλεγε κανεßς, αφοý προερχüταν απü οικογÝνεια βιολüγων, που ανÞκε κι ο παπποýς του, Τüμας ΧÝνρι ΧÜξλεú, αποκαλοýμενος και μπουλντüγκ του Δαρβßνου κι ο αδελφüς του Τζοýλιαν. Ο ενημερωμÝνος αναγνþστης θα διαπιστþσει απü τις πρþτες ακüμη σελßδες üτι η σκιÜ του ΚÜρολου Δαρβßνου πÝφτει βαριÜ πÜνω στον Θαυμαστü καινοýργιο κüσμο.


                   Ο ΧÜξλεû στα 35 του, το 1929

     90 Ýτη μετÜ τη 1η Ýκδοση του μυθιστορÞματος εμεßς θαυμÜζουμε üσα με μεγÜλην ακρßβεια προÝβλεψε ο ΧÜξλεú: τον κλωνισμü, τα ταξßδια στο ΔιÜστημα, τα ιδιωτικÜ ελικüπτερα, τις πολυεθνικÝς εταιρεßες, τα ψυχοτρüπα φÜρμακα και τα ναρκωτικÜ που αλλÜζουνε την αßσθηση του χþρου και του χρüνου. Για τοýτο το τελευταßο, πειραματßστηκε παßρνοντας LSD κι Ýγραψε Ýνα βιβλßο βασικü στη παγκüσμια βιβλιογραφßα με τßτλο The Doors of Perception (Οι Πýλες Της Αντßληψης). Απ' αυτü επηρεÜστηκε ο Τζιμ Μüρισον κι ονüμασε Doors το συγκρüτημÜ του. Στον ΧÜξλεú και στο σüμα παραπÝμπει το διÜσημο τραγοýδι Lucy in the Sky with Diamonds των Μπιτλς. Στο σüμα επßσης μπορεß κανεßς ν' αναγνωρßσει ιδιüτητες του βÜλιουμ κι ιδßως του ecstacy, ακüμη και του Viagra. Ο καταναλωτισμüς, που τεßνει ν' αντικαταστÞσει τη θρησκεßα -κατÜ συνÝπεια κÜθε Üχρηστο υπαρξιακü ερþτημα κι üλη τη μεταφυσικÞ που προηγÞθηκε- κι υπÜρχει κßνδυνος ν' αποκτÞσει καθεστωτικü χαρακτÞρα, προβλÝφθηκε απü τον ßδιο. Σε μια κοινωνßα üπου Ýχουν οριστεß κι Üρα απαντηθεß τα πÜντα, ερωτÞματα δεν υπÜρχουν.
     Αν σκεφθεß κανεßς τη πολιτικÞ τοý ενüς παιδιοý στη Κßνα θα τονε θυμηθεß και τα üσα Ýχει γρÜψει για τον Ýλεγχο των γεννÞσεων. Ο κλωνισμüς κι η γενετικÞ μηχανικÞ που 'ναι καθημερινÞ πρακτικÞ σε παγκüσμιο επßπεδο, 1η φορÜ εφαρμüζονται με τÝτοιαν ανατριχιαστικÞ αποτελεσματικüτητα στο Θαυμαστü Καινοýργιο Κüσμο. Το üτι σÞμερα Ýχουμε πολλÝς φορÝς την αßσθηση üτι ζοýμε χαρÝς αλλÜ δεν τις χαιρüμαστε τονε θυμßζει που πολý πρþιμα μας ειδοποßησε üτι τÝτοιος θα 'ναι ο κüσμος του μÝλλοντος. Στο μυθιστüρημα επßσης, Ýχουμε 2 παρÜλληλους κüσμους: του ΜουσταφÜ Μοντ και του Αγριου. Σ' Ýνα παρüμοιο σýμπαν ζοýμε δυστυχþς και σÞμερα. Το üτι ο Θαυμαστüς Καινοýργιος Κüσμος εκδßδεται το 1932 Ýχει τη σημασßα του, αφοý τüτε παρατηρεßται η ραγδαßα Üνοδος του ναζισμοý και του ολοκληρωτισμοý που θα κυριαρχοýσε και θα σÜρωνε την Ευρþπη.
     Ο ΧÜξλεú πÝθανε στις 22 Νοεμβρßου 1963, την ημÝρα που δολοφονÞθηκε ο Τζον ΚÝνεντι. Για πολλοýς ιστορικοýς η μÝρα αυτÞ, üπου μÝσω της τεχνολογßας η ανθρωπüτητα ζοýσε μÝσω της τηλεüρασης Ýνα γεγονüς τη στιγμÞ σχεδüν που συνÝβη, σηματοδοτεß τη γÝννηση του παγκüσμιου χωριοý. Στις 13 ΦλεβÜρη 2017 δημοσιεýτηκε στους New York Times Üρθρο του συγγραφÝα Charles MacGraph, πρþην αρχισυντÜκτη του Book Review της εφημερßδας, με τßτλο Which Dystopian Novel Got it Right: Orwell’s 1984 or Haxley’s Brave New World?. Ο συγγραφÝας του συμπεραßνει πως ο ΧÜξλεú Ýχει περισσüτερο δßκιο απü τον Οργουελ. Εßναι ζÞτημα Üλλης τÜξεως φυσικÜ, κι οι 2 γνþριζαν Üριστα τα βιβλßα των συγγραφÝων της ουτοπßας που εßχανε προηγηθεß κι Þταν αμφüτεροι βουτηγμÝνοι ως τον λαιμü στην εποχÞ τους.


     Η διορατικüτητα του ΧÜξλεú τονε καθιστÜ μεταξý των συγγραφÝων του 20οý αι., Ýναν απü τους οξυδερκÝστερους οδηγοýς για το μÝλλον. Ακüμη κι οι δευτερεýουσες φρÜσεις του Ýχουνε πρωτεýουσα σημασßα για τη κατανüηση των καιρþν μας. Στη διÜρκεια του A' Παγκ. Πολ., πριν ακüμη την εμπλοκÞ της ΑμερικÞς, προειδοποιοýσε: "ΦοβÜμαι την αναπüφευκτη επιτÜχυνση της αμερικανικÞς κυριαρχßας του κüσμου, που θα 'ναι απüληξη της σýγκρουσης αυτÞς… η Ευρþπη θα πÜψει να 'ναι πια Ευρþπη". Οι καιροß μας απηχοýν αυτü το αßσθημα, μολονüτι εßναι πια πολý αργÜ να γßνει οτιδÞποτε για την αποτροπÞ του. H χειρüτερη μοßρα ενüς προφÞτη εßναι να βγουν αληθινÝς οι προφητεßες του üταν πια üλοι τον μισοýν εξαιτßας της διορατικüτητÜς του.
     Το σημαντικüτερο μυθιστüρημÜ του, εßναι μια κατÜ πολý βαθýτερη ματιÜ στη μορφÞ της μελλοντικÞς τυραννßας απü ü,τι το 1984, το üραμα του Οργουελ, για τη σταλινικÞ τρομοκρατßα. O κüσμος που περιγρÜφει εκεß ο ΧÜξλεú διαφÝρει ριζικÜ τρüπο απü το üραμα του Οργουελ, της εποχÞς που συνετρßβη το ανθρþπινο πρüσωπο. Τα θýματα του ΧÜξλεú αποδÝχονται, (αν δεν καλωσορßζουν) τη σκλαβιÜ τους, δεßχνοντας την ßδια παθητικüτητα, üπως οι σημερινοß Üνθρωποι απÝναντι στο πολιτισμü της ψυχαγωγßας. Το 1984 δεν Ýφθασε ποτÝ, αλλÜ ο Θαυμαστüς Καινοýργιος Κüσμος βρßσκεται ολüγυρÜ μας.
     Ενας Üλλος λüγος (εκτüς απü την ημερομηνßα θανÜτου του) για τη λÞθη του ΧÜξλεú, Þταν η σýνδεσÞ του με την ΟμÜδα του Μπλοýμσμπερι, την αναιμικÞ κεßνη παρÝα που στοιχειþνει τ' αγγλικÜ γρÜμματα üπως η αιμοφιλßα τους γαλαζοαßματους. Τα μυθιστορÞματÜ του, της 10ετßας του '20 απü το Αντικ Χαßη (ονομασßα παλιοý λαúκοý χοροý) ως το Στßξη Αντßστιξη Þτανε σκληρÝς σÜτιρες της μεσοαστικÞς τÜξης του καιροý του, αλλÜ Ýχουνε χÜσει πια την οξýτητÜ τους. Ομως, üπως δεßχνει ο Νßκολας ΜÜρει στη πλοýσια βιογραφßα του, ο ΧÜξλεú αποδεσμεýθηκε απü το Μπλοýμσμπερι.



     ΠαρÜλληλα κι αντßθετα, απü πολλοýς συναδÝλφους του μετανÜστες στο Χüλιγουντ που σνομπÜρισαν τον κινηματογρÜφο, Ýγινε πετυχημÝνος σεναριογρÜφος, üπως δεßχνουν οι συνεργασßες του στο ΠερηφÜνεια και προκατÜληψη και ΤζÝιν Εúρ. Το μεγÜλο του ενδιαφÝρον üμως Þταν το μυστÞριο του ανθρþπινου πνεýματος κι η δýναμη των φαρμÜκων ν' ανοßξουν τα üρια του νου, που συσκοτßζει ο αγþνας για επιβßωση. Στις Πýλες της αντßληψης το προφητικüτερο ßσως βιβλßο του, περιγρÜφει Ýνα απüγευμα του 1953, üταν πρωτοπÞρε μεσκαλßνη κι εßδε Ýνα σουπερμÜκετ να μεταμορφþνεται σε θαυμÜσιο καθεδρικü ναü. Πßστευε üτι τ' ανθρþπινα πλÜσματα πÜντα χρειÜζονται κÜποια χημικÞ ουσßα για να ολοκληρþσουνε τις διανοητικÝς τους δυνÜμεις. ΖÞτησε καθþς Þταν ετοιμοθÜνατος να του κÜνουν ενÝσεις με LSD και βυθßστηκε στο τελευταßο του κþμα, πιστεýοντας üτι μεταφÝρεται προς το φως. Ισως Þτανε περßεργος να δει πþς η συνεßδηση του θανÜτου του, θα μεταμορφωνüταν απü το παραισθητικü φÜρμακο κι ßσως Ýτσι η ερευνητικÞ του διÜνοια Ýζησε þς την ýστατη στιγμÞ.

ΡΗΤΑ:

 * Σε τελευταßα ανÜλυση, καλýτερα να 'σαι καλüς αστüς, üπως Üλλοι, παρÜ κακüς μποÝμ Þ ψευτοαριστοκρÜτης Þ διανοοýμενος Β' κατηγορßας.
 * Εμπειρßα δεν εßναι αυτü που σου συμβαßνει. Εßναι αυτü που κÜνεις σε σχÝση με αυτü που σου συμβαßνει.
 * Οι ατομικοß επιστÞμονες ετοιμÜζουν το κρεβÜτι που θα ξαπλþσει πÜνω του η ανθρωπüτητα.
 * ΠολλÝς δικαιολογßες εßναι πÜντα λιγüτερο πειστικÝς απü μßα.
 * Διανοοýμενος εßναι κÜποιος που ανακÜλυψε κÜτι πιο ενδιαφÝρον απü το σεξ.
 * Για το σκýλο του, κÜθε Üνθρωπος εßναι ΜÝγας ΝαπολÝων. Σ’ αυτü οφεßλεται κι η μεγÜλη δημοτικüτητα των σκýλων.
 * Δεν εßμαι ο καπετÜνιος της ψυχÞς μου. Εßμαι απλþς ο πιο θορυβþδης επιβÜτης.
 * Παρθενßα: Η πιο αφýσικη απü üλες τις σεξουαλικÝς αποκλßσεις.
 * Η καταπιεσμÝνη παρüρμηση ξεχειλßζει, γßνεται συναßσθημα, το συναßσθημα πÜθος, το πÜθος τρÝλλα.
 * Η αλÞθεια εßναι σημαντικÞ, αλλÜ απü πρακτικÞ σκοπιÜ η σιωπÞ γýρω απü την αλÞθεια εßναι σημαντικüτερη.
 * Η αλÞθεια εßναι σημαντικÞ, αλλÜ απü πρακτικÞ σκοπιÜ η σιωπÞ γýρω απü την αλÞθεια εßναι σημαντικüτερη.
 * Οι περισσüτεροι απü εμÜς παραμÝνουμε αδαεßς γýρω απü τον εαυτü μας, επειδÞ η αυτογνωσßα εßναι επþδυνη και προτιμοýμε την απüλαυση της ψευδαßσθησης.

 

 * ΝτρÝπομαι λßγο που μετÜ απü 45 χρüνια Ýρευνας και μελÝτης, η καλýτερη συμβουλÞ που μπορþ να δþσω στους ανθρþπους εßναι να φÝρονται στους Üλλους με λιγÜκι περισσüτερη καλοσýνη.
 * Η ιατρικÞ επιστÞμη Ýχει σημειþσει τüσο μεγÜλη πρüοδο, που δεν Ýχει μεßνει σχεδüν κανÝνας Üνθρωπος υγιÞς.
 * ΠροσÝξτε να μην εßστε υπερβολικÜ λογικοß. Στη χþρα των τρελþν, ο μυαλωμÝνος Üνθρωπος δεν γßνεται βασιλιÜς. Τον λιντσÜρουν.
 * Το ζÞτημα για την επüμενη γενιÜ δεν θα εßναι το πþς θα απελευθερωθοýν οι μÜζες, αλλÜ μÜλλον πþς θα πειστοýν να αγαπÞσουν τη δουλεßα τους.
 * ¼σο πιο δυνατü και πρωτüτυπο Ýνα μυαλü, τüσο περισσüτερο θα Ýχει κλßση προς τη θρησκεßα της μοναχικüτητας.
 * Οι ελευθερßες δεν χαρßζονται, παßρνονται.
 * Η τεχνολογικÞ πρüοδος απλþς μας Ýδωσε πιο αποτελεσματικÜ μÝσα για να οπισθοδρομÞσουμε.
 * Ο πατÝρας μου θεωροýσε Ýναν περßπατο στα βουνÜ ισοδýναμο του να πηγαßνεις στην εκκλησßα.
 * Ο θÜνατος εßναι το μüνο πρÜγμα που δεν Ýχουμε καταφÝρει ακüμη να εκχυδαÀσουμε τελεßως.
 * ΜετÜ τη σιωπÞ, αυτü που εßναι πιο κοντÜ στο να μπορÝσει να εκφρÜσει το ανεßπωτο εßναι η μουσικÞ.
 * Το μÜρμαρο, üπως το αντιλαμβÜνομαι, καλýπτει μια πλειÜδα απü αμαρτßες.
 * ΥπÜρχει μüνο Ýνα σημεßο στο σýμπαν που μπορεßς να εßσαι σßγουρος üτι μπορεßς να βελτιþσεις, και αυτü εßναι ο ßδιος σου ο εαυτüς.
 * Εßμαστε üλοι ιδιοφυÀες μÝχρι την ηλικßα των δÝκα ετþν.
 * ¼σο οι Üνθρωποι προσκυνοýν τους Καßσαρες και τους ΝαπολÝοντες, οι Καßσαρες και οι ΝαπολÝοντες θα Ýρχονται στην εξουσßα και θα κÜνουν τη ζωÞ μας δýσκολη.
 * Δεν φτÜνουμε στην ευτυχßα μετÜ απü Ýνα συνειδητü κυνÞγι της ευτυχßας. Η ευτυχßα εßναι συνÞθως το παραπροúüν Üλλων δραστηριοτÞτων.
 * Με ψυχολογικοýς üρους, φανατικüς εßναι εκεßνος που συνειδητÜ προσπαθεß να αντισταθμßσει σε υπερβολικü βαθμü μια μυστικÞ αμφιβολßα.
 * Σε κÜθε αγþνα δρüμου ανÜμεσα στον ανθρþπινο πληθυσμü και στους φυσικοýς πüρους, ο χρüνος εßναι εναντßον μας.
 * Το να βλÝπουμε τον εαυτü μας, üπως τον βλÝπουν οι Üλλοι, εßναι Ýνα πολý χρÞσιμο χÜρισμα. Και εßναι εξßσου σημαντικÞ η ικανüτητα να βλÝπουμε τους Üλλους üπως βλÝπουν οι ßδιοι τον εαυτü τους.

 * Οι παροιμßες εßναι κοινοτοπßες μÝχρι να αποκτÞσεις προσωπικÞ εμπειρßα για το πüσο αληθινÝς εßναι.
 * Τα δεδομÝνα δεν παýουν να ισχýουν μüνο και μüνο επειδÞ δεν λαμβÜνονται υπüψη.
 * Σ' Ýνα καλü και σ' Ýνα κακü βιβλßο κρýβεται μÝσα τους ο ßδιος κüπος.
 * Η ΙλιÜδα γρÜφτηκε εßτε απü τον ¼μηρο εßτε απü κÜποιον Üλλον με το ßδιο üνομα!
 * Η μνÞμη κÜθε ανθρþπου εßναι η ιδιωτικÞ του λογοτεχνßα.
 * Η τÝλεια δικτατορßα θα Ýχει την εμφÜνιση της δημοκρατßας. Μια φυλακÞ χωρßς τοßχους στην οποßα οι κρατοýμενοι δεν θα ονειρεýονται να δραπετεýσουν. ¸να σýστημα δουλεßας üπου, χÜρη στην κατανÜλωση και τη διασκÝδαση, οι δοýλοι θα αγαπÞσουν τη δουλεßα τους...


                        Ο οικογενειακüς τÜφος του ¢λντους ΧÜξλεû

ΕΡΓΑ:

ΜυθιστορÞματα

Crome yellow (Κßτρινο κρüουμ / Ο κßτρινος πýργος, 1921)

Antic hay (ΚολασμÝνος χορüς, 1923)
Those barren leaves (ΑυτÜ τα γυμνÜ φýλλα, 1925)
Point counter point (Κοντραποýντο / Αντßστιξη, 1928)
The rest cure (ΑναγκαστικÞ ανÜπαυση, 1930)
After the fireworks (ΜετÜ τα πυροτεχνÞματα, 1930)
The Gioconda smile (Το χαμüγελο της Τζοκüντα, 1932)
Brave new world (Θαυμαστüς καινοýριος κüσμος, 1932)
Eyeless in Gaza (Αüμματος στην ΓÜζα, 1936)
After many a summer (ΜετÜ απü πολλÜ καλοκαßρια, 1939)
Time must have a stop (Ο χρüνος πρÝπει να κÜνει μια στÜση, 1944)
Ape and essence (Ο πßθηκος και η αλÞθεια, 1948)
The genius and the goddess (Ο μεγαλοφυÞς κι η θεÜ, 1955)
Island (Το νησß, 1962)

Δοκßμια

Music at night (ΜουσικÞ τη νýχτα, 1931)
Ends and means (Σκοποß και μÝσα, 1937)
The doors of perception (Οι πýλες της αντßληψης, 1954)
Heaven and Hell (Κüλαση & ΠαρÜδεισος, 1956)
Brave New World Revisited (ΕπιστροφÞ στον Θαυμαστü Καινοýριο Κüσμο, 1958)
Literature and Science (Λογοτεχνßα κι επιστÞμη, 1963)




====================


                          Οι Πýλες Της Αντßληψης
(απüσπ.)

 -"¢ργησες! ¢ργησες πÜλι, üπως πÜντα!" Η φωνÞ του Τζουντ εßχε Ýναν τüνο αυστηρü κι επιτιμητικü. Οι λÝξεις Ýπεφταν κοφτÝς, σα ραμφßσματα.
     "Σα να 'μαι εγþ καρýδι κι αυτüς κüτσυφας", σκÝφτηκε φουρκισμÝνος ο ΜÜιλς ΦÜνινγκ "κι ωστüσο εßναι η αφοσßωση προσωποποιημÝνη και θα 'ταν Üξιος να κÜνει για μÝνα οτιδÞποτε. ΑλλÜ γι' αυτü ακριβþς, φαντÜζομαι, θεωρεß δικαßωμα του να σπÜζει το τσüφλι μου, κÜθε φορÜ που με βλÝπει". ¸βγαλε το συμπÝρασμα, üπως τüσες φορÝς πρωτýτερα, πþς, στη πραγματικüτητα, καμμιÜ απολýτως συμπÜθεια δεν αισθανüταν για τον Κüλιν Τζοýντ. "Εßναι ο πιο παλιüς μου φßλος, ποý, βÝβαια, σε τελευταßα ανÜλυση, δεν τον συμπαθþ διüλου. Κι üμως... κι üμως ο Τζοýντ Þταν Ýνα στÞριγμα κι Üξιζε να του 'χεις κÜποιαν επιεßκεια".
 -"Ορßστε, πÜρε την αλληλογραφßα σου", εξακολοýθησε η αυστηρÞ φωνÞ.
     Ο ΦÜνινγκ πÞρε το μικρü πακÝτο μουρμουρßζοντας. Εßναι αδýνατο, τελοσπÜντων, να γλιτþσει κανεßς απ' τα γρÜμματα. ΦτÜνουν ακüμα ως κι εδþ, στη Ρþμη. Φαßνεται πþς τρυπþνουν παντοý, σαν τα μικρüβια ποý περνÜνε το φßλτρο. Τß ευτυχισμÝνοι ποý Þταν οι Üνθρωποι πριν βρεθοýνε τα ταχυδρομεßα! Καθþς ρουφοýσε τον καφÝ του, κοßταξε, πÜνω απ' τα χεßλη του φλιτζανιοý, τις διευθýνσεις στους φακÝλλους.
 -"Πρþτος εσý θα παραπονιüσουν αν δε σου 'γραφαν", Ýκαμε επιθετικÜ ο Τζουντ. "Ορßστε τ' αυγü σου. ¸βρασε ακριβþς τρßα λεπτÜ, το πρüσεξα εγþ ο ßδιος".
 -"ΚÜνεις λÜθος", απÜντησε ο ΦÜνινγκ καθþς Ýπαιρνε τ' αυγü. "Πρþτος εγþ θα χαιρüμουνα. Γιατß üταν σου γρÜφουν οι Üνθρωποι, σημαßνει πþς υπÜρχουνε και το μüνο ποý ζητÜω, εßναι να πιστÝψω πþς ο κüσμος δεν υπÜρχει. Οι αμαρτωλοß φεýγουν, ακüμα κι üταν δεν τοýς καταδιþκει κανÝνας. Πþς τοýς καταλαβαßνω! Τα γρÜμματα üμως δε σ' αφÞνουν να κρυφτεßς σαν τη στρουθοκÜμηλο. Οι φροûδιστÝς λÝνε..."
     ΣταμÜτησεν απüτομα. Στο κÜτω-κÜτω, μιλοýσε στον Κüλιν, μÜλιστα, στον Κüλιν. Αυτü το εßδος της εξομολüγησης και της αυτοκατηγορßας δεν Ýστεκε διüλου. ¹τανε περιττü να δþσει στον Κüλιν την ευκαιρßα να πει κÜτι δυσÜρεστο. Ωστüσο, αυτü ποý εßχε αρχßσει να λÝει για τοýς φροûδιστÝς, Þταν πρωτüτυπο.
 -"Οι φροûδιστÝς..." Üρχισε πÜλι να λÝει...
__________________________

                         Ο Θαυμαστüς Καινοýριος Κüσμος
(απüσπ.)

     Ζοýμε μαζß με Üλλους ανθρþπους, επιδροýμε πÜνω τους, αντιδροýμε σ´αυτοýς. ΑλλÜ πÜντοτε και κÜτω απü üλες τις πιθανÝς συνθÞκες, εßμαστε μüνοι. Οι μÜρτυρες πηγαßνουν στην αρÝνα πιασμÝνοι χÝρι χÝρι, αλλÜ σταυρþνονται μüνοι. ΑγκαλιασμÝνοι οι εραστÝς προσπαθοýν απεγνωσμÝνα να ενþσουν τις μεμονωμÝνες τους εκστÜσεις σε μια μοναδικÞ υπÝρβαση του εαυτοý τους. ΜÜταια… Απü την ßδια του τη φýση το κÜθε πνεýμα εßναι καταδικασμÝνο να υποφÝρει και να απολαμβÜνει μÝσα στη μοναξιÜ. Οι αισθÞσεις, τα αισθÞματα, οι διαθÝσεις, οι φαντασιþσεις- üλα αυτÜ εßναι ιδιωτικÞ υπüθεση και- εßναι αδýνατο να μεταδοθοýν παρÜ μονÜχα με τη βοÞθεια συμβüλων, κι οπωσδÞποτε απü δεýτερο χÝρι.
     Εν τÝλει, η Ουτοπßα φαßνεται πως βρßσκεται πολý πιο κοντÜ μας απ´ ü,τι θα μποροýσαμε να φανταστουμε μüλις πριν δεκαπÝντε χρüνια. ¢λλωστε, την εßχα φανταστεß σαν κÜτι υπαρκτü μετÜ 600 χρüνια μÝλλοντος. ΣÞμερα μου φαßνεται πολý πιθανü να μας πλακþσει η φρßκη μÝσα σε Ýναν μüλις αιþνα. ¼πως και θα συμβεß, αν στο μεταξý δεν τιναχθοýμε μüνοι μας στον αÝρα. ΠρÜγματι, αν δεν διαλÝξουμε την αποκÝντρωση και την εφαρμοσμÝνη επιστÞμη, üχι ως σκοπü αλλÜ ως μÝσον για μια γενιÜ ελεýθερων ατüμων, Ýχουμε να διαλÝξουμε μüνο μßα απü τις ακüλουθες δýο δυνατüτητες: εßτε Ýναν αριθμü εθνικþν, στρατιωτικοποιημÝνων ολοκληρωτισμþν που θα Ýχουν για βÜση τους την τρομοκρατßα της ατομικÞς βüμβας και για επακüλουθü τους τη καταστροφÞ του πολιτισμοý (Þ, αν ο πüλεμος εßναι περιορισμÝνος, τη διαιþνιση του μιλιταρισμοý), εßτε Ýναν υπερεθνικü ολοκληρωτισμü, που θα τον γεννÞσει το κοινωνικü χÜος που θα 'ρθει σαν αποτÝλεσμα μιας γρÞγορης τεχνολογικÞς ανÜπτυξης γενικÜ και της εξÜπλωσης της ατομικÞς ενÝργειας ειδικÜ, καθþς και την ανÜτπυξη εξ αιτßας της ανÜγκης για αποτελεσματικüτητα και σταθερüτητα, της τυραννßας του κρÜτους πρüνοιας της Ουτοπßας.
____________________________

                                   ΕπιστολÞ Στον ¼ργουελ

     Λßγους μÞνες αφοý το 1984 του George Orwell τοποθετÞθηκε στα ρÜφια βιβλιοπωλεßων, ο Huxley του 'στειλε Ýνα γρÜμμα üπου, ενþ αρχικÜ επαινεß το βιβλßο, στη συνÝχεια κÜνει σýγκριση μεταξý αυτοý και του δικοý του, Θαυμαστüς Καινοýργιος Κüσμος, που 'χε γραφεß 17 χρüνια πριν κι εßχε παρüμοιο θÝμα. Οι δυο τους εßχανε και προσωπικÞ σχÝση, αφοý ο Huxley εßχε διδÜξει στο 14χρονο Orwell γαλλικÜ στο ΚολλÝγιο του Eton.

21 Οκτþβρη 1949

     ΑγαπητÝ κ. ¼ργουελ,
Þτανε πολý ευγενικü εκ μÝρους σας να πεßτε στους εκδüτες σας να μου στεßλουν Ýνα αντßτυπο του βιβλßου σας. ΚατÝφτασε ενþ Þμουν στη μÝση μιας εργασßας που απαιτοýσε πολý διÜβασμα και τη συμβουλÞ παραπομπþν κι εφüσον η κακÞ μου üραση απαιτεß να καταμερßζω το διÜβασμÜ μου, Ýπρεπε να περιμÝνω πολý καιρü πριν να εßμαι ικανüς να ξεκινÞσω το 1984.
     Συμφωνþντας με üλα üσα οι κριτικοß Ýχουν γρÜψει γι’ αυτü, δεν χρειÜζεται να σας πω, Üλλη μια φορÜ, πüσο ωραßο και πüσο βαθιÜ σημαντικü εßναι το βιβλßο. Μπορþ μÞπως, αντ’ αυτοý, να μιλÞσω γι’ αυτü με το οποßο ασχολεßται το βιβλßο: την απüλυτη επανÜσταση; Τα πρþτα ßχνη μιας φιλοσοφßας της απüλυτης επανÜστασης -της επανÜστασης που βρßσκεται πÝρα απü τη πολιτικÞ και την οικονομßα και που στοχεýει στην απüλυτη υπονüμευση της ψυχολογßας και φυσιολογßας του ατüμου- βρßσκονται στον ΜαρκÞσιο Ντε Σαντ, που θεωροýσε τον εαυτü του ως συνεχιστÞ, τον ολοκληρωτÞ, του ΡοβεσπιÝρου και του ΜπαμπÝφ. Η φιλοσοφßα της Üρχουσας μειοψηφßας στο 1984 εßναι Ýνας σαδισμüς που Ýχει φτÜσει στη λογικÞ του κατÜληξη με το να πηγαßνει πÝρα απü το σεξ και να το αρνεßται. Το αν στη κυριολεξßα η πολιτικÞ της μπüτας στο πρüσωπο μπορεß να συνεχιστεß επ' αüριστον φαßνεται αμφßβολο. Το δικü μου πιστεýω εßναι πως η Üρχουσα ολιγαρχßα θα βρει λιγüτερο επßμοχθους και σπÜταλους τρüπους διακυβÝρνησης κι ικανοποßησης της δßψας της για εξουσßα κι αυτοß οι τρüποι θα προσομοιÜσουν εκεßνους που περιÝγραψα στον Θαυμαστü Καινοýργιο Κüσμο. Εßχα την ευκαιρßα πρüσφατα ν' ασχοληθþ με την ιστορßα του ζωικοý μαγνητισμοý κι υπνωτισμοý και μου 'κανε μεγÜλη εντýπωση ο τρüπος με τον οποßο, επß 150 Ýτη, ο κüσμος Ýχει αρνηθεß ν' αποκτÞσει σοβαρÞ επßγνωση των ανακαλýψεων του Mesmer, του Braid, του Esdaile και των υπüλοιπων.
     Εν μÝρει λüγω του επικρατοýντος υλισμοý κι εν μÝρει λüγω της επικρατοýσας αßσθησης αξιοπρÝπειας, φιλüσοφοι κι Üνδρες της επιστÞμης του 19ου αι. δεν Þτανε πρüθυμοι να ερευνÞσουνε τα πιο παρÜξενα γεγονüτα της ψυχολογßας þστε πρακτικοß Üνθρωποι, üπως πολιτικοß, στρατιþτες κι αστυνομικοß, να τα εφαρμüσουνε στον χþρο της διακυβÝρνησης. ΧÜρη στη πρüθυμη Üγνοια των πατÝρων μας, ο ερχομüς της απüλυτης επανÜστασης καθυστÝρησε 5 Þ 6 γενιÝς. Ακüμα Ýν ευτυχÝς ατýχημα Þταν η ανικανüτητα του Φρüυντ να υπνωτßσει αποτελεσματικÜ κι η μετÝπειτα υποτßμηση του υπνωτισμοý. Αυτü καθυστÝρησε τη γενικÞ εφαρμογÞ του για τουλÜχιστον 40 χρüνια. ΑλλÜ τþρα η ψυχανÜλυση συνδÝεται με τον υπνωτισμü κι η ýπνωση Ýγινε εýκολη κι επ' αüριστον εκτατÞ μÝσω της χρÞσης βαρβιτουρικþν, που προκαλοýν μια υπνþδη κι ευεπηρÝαστη κατÜσταση ακüμα και στα πιο απεßθαρχα αντικεßμενα.
     ΜÝχρι την επüμενη γενιÜ πιστεýω πως οι εξουσιαστÝς του κüσμου θα ανακαλýψουνε πως ο βρεφικüς προγραμματισμüς κι ο ναρκο-υπνωτισμüς εßναι περισσüτερο αποτελεσματικÜ, ως εργαλεßα διακυβÝρνησης, απü τα γκλομπ και τις φυλακÝς και πως η δßψα για εξουσßα μπορεß εξßσου να ικανοποιηθεß με παρüτρυνση των ανθρþπων ν' αγαπÜνε τη δουλεßα τους üσο με το να τους χτυπÜνε και να τους κλωτσÜνε þστε να συμμορφωθοýν. Με Üλλα λüγια, αισθÜνομαι πως ο εφιÜλτης του 1984 εßναι προορισμÝνος να προσαρμοστεß στον εφιÜλτη ενüς κüσμου που θα προσομοιÜζει περισσüτερο αυτüν που φαντÜστηκα στον Θαυμαστü Καινοýργιο Κüσμο. Η αλλαγÞ θα προκληθεß ως αποτÝλεσμα μιας αισθητÞς ανÜγκης για αυξημÝνη απüδοση. Εν τω μεταξý, φυσικÜ, μπορεß να ξεσπÜσει Ýνας βιολογικüς και πυρηνικüς πüλεμος μεγÜλου μεγÝθους -στην οποßα περßπτωση θα 'χουμε εφιÜλτες διαφορετικοý και μετÜ βßας νοητοý τýπου.

Ευχαριστþ και πÜλι για το βιβλßο.

ΕιλικρινÜ δικüς σας,

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers