ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ Á8: Åðéâßùóç ÃÝíïõò Èçëõêïý

                                                   Πρüλογος

     Το παρüν Üρθρο καταπιανεται με κÜτι που ο κüσμος συνÞθως ξεχνÜ. Ο πüλεμος δεν εßναι για τις γυναßκες ισχυρßζονται ορισμÝνοι. Ωστüσο σε πολλÝς περιπτþσεις οι γυναßκες συμμετεßχανε στους πολÝμους. ΚÜποτε σχηματßστηκαν ακüμα και στρατιωτικÜ σþματα γυναικþν. ΔιÜσημος Üλλωστε Þταν ο θρýλος για τις Αμαζüνες στην αρχαιüτητα. ΑλλÜ θα πρÝπει να δοθεß και μια λογικÞ εξÞγηση γι' αυτü το φαινüμενο. ΜÜλλον... αντρικÞ αντιμετþπιση σε θÝματα γυναικεßα, δηλαδÞ σ' Ýνα χþρο κυρßως Üγνωστο για πολλοýς και φυσικÜ üσο πιο πßσω πÜει η ιστορßα, τüσο πιο Üγνωστος χþρος προκýπτει. Ωστüσο δεν θα καταπιαστοýμε με αυτü γιατß οýτε ειδικοß εßμαστε, οýτε Üπτεται του θÝματüς μας. Γιατß το θÝμα μας εßναι οι γυναßκες στα üπλα και πÜνω κει με üσα στοιχεßα υπÜρχουνε, θα στÞσουμε Ýνα Üρθρο κυρßως κατατοπιστικü. ΤÝλος τα λüγια και ξεκινÜμε το μακρý αυτü ταξßδι πßσω στην ιστορßα!

=========================

                                           ¢ρθρο 1ο: Αμαζüνες

     Το ταξßδι ξεκινÜ με τιο αρχαßες στην ιστορßα, τις Αμαζüνες που Þτανε φυλετικÞ ομÜδα κυνηγþν και πολεμιστþν της Ευρασßας που ανÞκανε στην ομÜδα νομαδικþν φυλþν που οι ¸λληνες ονüμαζαν γενικÜ Σκýθες. Τα βασικÜ χαρακτηριστικÜ αυτÞς της φυλετικÞς ομÜδας Þταν üτι εßχε πολεμικÞ κοινωνικÞ οργÜνωση κι üτι οι γυναßκες απολÜμβαναν μεγÜλο βαθμü ελευθερßας κι ισüτητας. Αυτü το τελευταßο χαρακτηριστικü εντυπωσßασε τüσο πολý τους ¸λληνες που δημιουργÞσανε τον αντßστοιχο μýθο σýμφωνα με τον οποßον ο λαüς αυτüς αποτελοýνταν αποκλειστικÜ απü γυναßκες που ζοýσανε χωρßς Üντρες κι Þταν Üρτια εκπαιδευμÝνες στρατιωτικÜ ενþ ζοýσαν νομαδικÜ κι αγαποýσαν πολý τα Üλογα και το κυνÞγι.
     Σýμφωνα με τον μýθο, οι πολεμßστριες Αμαζüνες κατÜγονταν απü τον θεü του πολÝμου ¢ρη και τη νýμφη Αρμονßα, Þ κατ' Üλλην εκδοχÞ τη θεÜ ¢ρτεμη Þ την ΑθηνÜ. Η ¢ρτεμις, θεÜ του κυνηγιοý, της ελεýθερης ζωÞς στη φýση και της Üρνησης του γÜμου, Þταν η θεüτητα που λατρεýανε κατÜ κýριο λüγο και προς τιμÞ της χορεýανε πυρρßχιους πολεμικοýς χοροýς. ΛÜτρευαν επßσης και τη θεÜ ΚυβÝλη στην οποßα θυσßαζαν Üλογα. Ο ΠλÜτων στη Πολιτεßα χρησιμοποßησε το παρÜδειγμα των μυθικþν Αμαζüνων ως επιχεßρημα για τη συμμετοχÞ των γυναικþν στον στρατü κι ο ΑριστοφÜνης εμπνεýστηκε απ' αυτÝς για να γρÜψει τη ΛυσιστρÜτη και τις ΕκκλησιÜζουσες. Οι μυθολογικÝς Αμαζüνες γοÞτευσαν üχι μüνο τους αρχαßους ¸λληνες, που δημιοýργησαν πολλÜ Ýργα τÝχνης κι ιστορßες σχετικÜ με αυτÝς, αλλÜ κι ολüκληρο το δυτικü κüσμο που συνÝχισε ν' ασχολεßται και να εμπνÝεται απ' αυτÝς μÝχρι και τις μÝρες μας. ΣÞμερα üταν μιλÜμε για Αμαζüνες εννοοýμε συνÞθως τις μυθολογικÝς γυναßκες πολεμßστριες της ελληνικÞς φαντασßας.
     Η αρχαιüτερη γραπτÞ αναφορÜ του ονüματος Αμαζüνες γßνεται στην ΙλιÜδα üπου ο ¼μηρος μιλÜ για "Αμαζüνες αντιÜνειραι". Ο πληθυντικüς θεωρεßται üτι δεν υποδÞλωνε απαραßτητα γυναßκες, αλλÜ Ýναν ολüκληρο λαü, üπως για παρÜδειγμα οι Μυρμιδüνες, οι Τρþες, οι ¸λληνες Þ οι ΠÝρσες. Οι αρχαßοι ¸λληνες, üταν Þθελαν να υποδηλþσουν ομÜδες γυναικþν δεν χρησιμοποιοýσαν τη κατÜληξη -ες, αλλÜ συνÞθως τη κατÜληξη -αι, π.χ. "νýμφαι" Þ "Τρωοßαι" (γυναßκες της Τροßας). Οι λαοß αυτοß που ονομÜζονταν Αμαζüνες απü τον ¼μηρο, χαρακτηρßζονταν απü τ' üτι συμπεριλÜμβαναν στο στρατü τους γυναßκες. Αυτü το χαρακτηριστικü Ýκανε τüσο μεγÜλη εντýπωση στους ¸λληνες που απü κÜποιο σημεßο και μετÜ αγνοÞσανε τα πÜντα εκτüς απ' αυτÝς τις τρομερÝς γυναßκες και κατÝληξαν να θεωροýνε τις Αμαζüνες ως γÝνος αποκλειστικÜ γυναικþν ενþ γενικÜ οι νομαδικοß λαοß της Ευρασßας πÞραν το üνομα Σκýθες.



     Το επßθετο "αντιÜνειραι", που πολλοß το Ýχουν ερμηνεýσει ως δολοφüνοι των αντρþν Þ εκεßνες που μισοýν τους Üντρες Þ αντßθετες προς τους Üντρες, επειδÞ εßναι διατυπωμÝνο στο θηλυκü γÝνος, για ορισμÝνους εßναι η απüδειξη πως οι Αμαζüνες Þταν αποκλειστικÜ γυναßκες. ¼μως η πρüθεση αντß δεν υποδÞλωνε την εποχÞ του ΟμÞρου αντßθεση üπως σÞμερα, αλλÜ ομοιüτητα και συγγÝνεια. Οι "αντιÜνειραι" δεν Þταν γυναßκες αντßθετες προς τους Üντρες αλλÜ ßσες Þ ταιριαστÝς με κεßνους. Χαρακτηριστικü εßναι πως ΑντιÜνειρα ονομÜζεται και μßα βασßλισσα Αμαζüνων και τ' üνομÜ της δεν δηλþνει αντßθεση Þ μßσος για τους Üντρες, αλλÜ üτι οι πολεμικÝς της ικανüτητες Þταν ßσες με κεßνες ενüς Üντρα. Αντßθετα, οι θεÝς ΑθηνÜ κι ¢ρτεμις, που δεν δßσταζαν να σκοτþσουν üποιον Üνδρα θεωροýσαν üτι Üξιζε τÝτοια τýχη, ονομÜζονταν συχνÜ ανδροκτüναι κι üχι αντιÜνειραι. Το γεγονüς üτι το επßθετο αντιÜνειραι εßναι θηλυκοý γÝνους δεν σημαßνει üτι οι Αμαζüνες Þταν üλες γυναßκες, αλλÜ επειδÞ το πιο εντυπωσιακü και χαρακτηριστικü στοιχεßο αυτοý του λαοý Þταν οι πολεμßστριες γυναßκες, το επßθετο χρησιμοποιεßται για να μιλÞσει συγκεκριμÝνα γι' αυτÝς. Το ßδιο κÜνουμε και στα νÝα ελληνικÜ αν προσπαθÞσουμε να το διατυπþσουμε με τον ßδιο τρüπο: Οι (Üντρες & γυναßκες) Αμαζüνες στους οποßους οι γυναßκες εßναι ισüτιμες (θηλυκü γÝνος) με τους Üντρες. ΣταδιακÜ με το πÝρασμα του χρüνου οι ¸λληνες Üρχισαν να θεωροýν üτι οι Αμαζüνες αποτελοýνταν αποκλειστικÜ απü γυναßκες και δημιοýργησαν μßα σειρÜ απü μýθους γýρω απü αυτüν τον υποτιθÝμενο αποκλειστικÜ γυναικεßο λαü.
     Η προÝλευση του ονüματος Αμαζüνες δεν εßναι σαφÞς και χÜνεται στο παρελθüν. Δεν εßναι γνωστü αν η λÝξη εßναι καθαρÜ ελληνικÞ Þ πρüκειται για εξελληνισμÝνη λÝξη που προÝρχεται απü την Ευρασßα, τον τüπο καταγωγÞς των Αμαζüνων. Σýμφωνα με τη πιο διαδεδομÝνη εκδοχÞ, τ' üνομα προÝρχεται απü το στερητικü Üλφα και τη λÝξη μαζüς που σημαßνει μαστüς, επειδÞ σýμφωνα με μια θεωρßα ακρωτηρßαζαν Þ συνÝθλιβαν το δεξß στÞθος τους για να διευκολýνουν το χειρισμü του τüξου. Αυτü βÝβαια δεν μπορεß να εßναι αλÞθεια γιατß οι μαστοß δεν εμποδßζουν με κανÝνα τρüπο την αποτελεσματικÞ χρÞση του τüξου. ¢λλωστε οι Αμαζüνες Þταν Ýνα απü τα αγαπημÝνα θÝματα των ΕλλÞνων καλλιτεχνþν και τις Ýχουν απεικονßσει αμÝτρητες φορÝς, αλλÜ ποτÝ δεν τις Ýχουν εμφανßσει με Ýναν μαστü. Αν δεχτοýμε ως πιθανÜ σωστÞ αυτÞ την ερμηνεßα τüτε η αφαßρεση του μαστοý Þταν απλÜ μια ποιητικÞ εφεýρεση για να υποδηλωθεß üτι οι Αμαζüνες, που μÜχονταν και ζοýσανε σαν Üνδρες, δεν Þταν απüλυτα γυναßκες, αλλÜ κατÜ κÜποιο τρüπο Þταν μισοß Üνδρες. ΠαρÜ το γεγονüς üτι αυτÞ η εξÞγηση εßναι η λιγüτερο πιθανÞ εßναι ταυτüχρονα κι εκεßνη που επαναλαμβÜνεται πιο συχνÜ λüγω της μυθολογßας που δημιουργεß γýρω απü τις Αμαζüνες ως σκληρÝς πολεμßστριες.



     Μßα Üλλη ερμηνεßα εßναι κεßνη του a-maza, δηλαδÞ "χωρßς σιτηρÜ" γιατß οι νομαδικοß λαοß απü τους οποßους προÝρχονταν οι Αμαζüνες δεν Ýτρωγαν σιτηρÜ, αλλÜ τρÝφονταν κυρßως με κρÝας και γÜλα αλüγου. Μßα τρßτη ερμηνεßα εßναι εκεßνη του ama-zonai, που σημαßνει "εκεßνες που φορÜνε ζþνες". ΦυσικÜ δεν πρüκειται για απλÝς ζþνες αλλÜ για ζωστÞρες, Ýνα συγκεκριμÝνο κομμÜτι πολεμικÞς εξÜρτυσης που φοροýσανε κι οι ¸λληνες. Με αυτü το üνομα υποδηλþνονταν το γεγονüς üτι οι γυναßκες αυτÝς φοροýσανε πλÞρη πολεμικÞ εξÜρτυση κι υπογραμμßζεται η πολεμικÞ τους διÜσταση. ¢λλωστε Ýνας απü τους Üθλους του ΗρακλÞ Þταν να αποκτÞσει τη ζþνη της αμαζüνας βασßλισσας Ιππολýτης. Αν επρüκειτο απλÜ για μßα γυναικεßα ζþνη θα Þταν δýσκολο να θεωρηθεß Üθλος η απüκτησÞ της. ΥπÜρχουν κι Üλλες ερμηνεßες απü τα αρχαßα περσικÜ, τα εβραúκÜ, τα μογγολικÜ, τα γοτθικÜ, τα σανσκριτικÜ, τα αρμενικÜ, τα φοινικικÜ, και τα σλαβικÜ. ΑνÜμεσα τους υπÜρχουν οι εξÞς: Απρüσιτη, χωρßς Üνδρα, Ýντιμη, που ζουν μαζß μüνο γυναßκες, πολεμßστρια, νÝα, ισχυρÞ, πεσοýσα γυναßκα, εξαßρετη γυναßκα, παρθÝνα, παιδß της θεÜς ΣελÞνης, μητÝρα αρχüντισσα, ανδροπρεπÞς γυναßκα. Καμμßα ερμηνεßα üμως δεν Ýχει αποδειχθεß μÝχρι σÞμερα.
     Σýμφωνα με τη σýγχρονη Ýρευνα, οι νομαδικÝς φυλÝς απü τις οποßες εμπνεýστηκαν οι αρχαßοι ¸λληνες για να δημιουργÞσουν τον μýθο των Αμαζüνων ζοýσαν στην ευρýτερη περιοχÞ που εκεßνοι ονüμαζαν Σκυθßα. Η Σκυθßα των αρχαßων ΕλλÞνων Þταν μια σχετικÜ απροσδιüριστη και αχανÞς περιοχÞ που εκτεßνονταν απü τη ΘρÜκη, την Ιλλυρßα και τη Μαýρη ΘÜλασσα, συμπεριλÜμβανε τις στÝπες της Ευρασßας και κατÝληγε μÝχρι τη Κßνα. ¼λοι ο νομαδικοß λαοß που ζοýσαν εκεß ονομÜζονταν συλλογικÜ απü τους ¸λληνες, Σκýθες. Οι ΠÝρσες τους αποκαλοýσαν ΣÜκα κι οι ΚινÝζοι Ζιüνγκνου Þ ΓιουÝζι Þ ΖιανμπÝι. Δεν εßναι τυχαßο που οι Αμαζüνες δεν εμφανßζονται μüνο σε ελληνικοýς μýθους αλλÜ και στους μýθους των λαþν που ζοýσαν σ' αυτÝς τις περιοχÝς. Σýμφωνα με τον ΙσοκρÜτη η ΑθÞνα εßχε τρεις μεγÜλους εχθροýς: τους ΘρÜκες, τους ΠÝρσες και τους "Σκýθες που ηγοýνται απü τις Αμαζüνες". Ο Διüδωρος ο Σικελüς συνδÝει επßσης τις Αμαζüνες με τους ΣÜκα-Σκýθες κι αναφÝρει την ιστορßα της Ζαρßνα που ηγÞθηκε του πολÝμου των Σκυθþν ενÜντια στους εχθροýς τους που üπως λÝει ο ßδιος, δεν Þταν σε καμμßα περßπτωση εξαßρεση.
     Σýμφωνα με τους αρχαßους ¸λληνες οι μυθολογικÝς Αμαζüνες εßχανε πολλÝς καταγωγÝς. Ο ¼μηρος στην ΙλιÜδα τις τοποθετεß στη Φρυγßα και τη Λυκßα ενþ ο Ευριπßδης στον Πüντο. Ο Αισχýλος στο Ýργο του ΠρομηθÝας Δεσμþτης προÝβλεψε üτι οι Αμαζüνες τελικÜ θα εγκαθßσταντο στη πüλη του Ευξεßνου Πüντου, Θεμßσκυρα, που βρισκüτανε κοντÜ στον ποταμü Θερμüδοντα. Σýμφωνα με τον Διüδωρο τον Σικελιþτη η αμαζüνα Πυθüδορις, μßα γυναßκα εξαιρετικÞς ευφυÀας, δýναμης και πολεμικÞς ικανüτητας, εκπαßδευσε μßα ομÜδα γυναικþν κι υποδοýλωσε μßα μεγÜλη περιοχÞ στον Εýξεινο Πüντο üπου κι ßδρυσε τα Θεμßσκυρα. Υπü την ηγεσßα αυτÞς της μεγαλüψυχης ηγεμüνισσας που Þταν πολý αγαπητÞ στους υπηκüους της, τα νεαρÜ κορßτσια εκπαιδεýονταν στο κυνÞγι και Ýκαναν πολεμικÝς ασκÞσεις κÜθε μÝρα. Οι Αμαζüνες, σýμφωνα με τους ¸λληνες, Ýκαναν πολλÝς επιδρομÝς στις γειτονικÝς χþρες αλλÜ και μακρýτερα, κτßζοντας ταυτüχρονα και καινοýριες πüλεις. Η ¸φεσος για παρÜδειγμα, που φιλοξενοýσε το ναü της ¢ρτεμης, της προστÜτιδας των Αμαζüνων, θεωρεßται πως Þταν αμαζονικÞ πüλη. Το ßδιο κι η Κολχßδα.



     Στα μετÝπειτα χρüνια οι ¸λληνες πÞγαν να ψÜξουνε το βασßλειü τους, αλλÜ δεν το βρÞκανε στη συγκεκριμÝνη περιοχÞ, γεγονüς που επιβεβαιþνει πως οι Αμαζüνες Þτανε κατÜ βÜση νομαδικüς λαüς και μετακινοýνταν συνεχþς. Ο Ηρüδοτος αναφÝρει üτι κατÝφυγαν σε βορειüτερες περιοχÝς (στο βüρειο Καýκασο) μετÜ την Þττα τους απü τον ΗρακλÞ, ο οποßος σε Ýναν Üθλο του Ýπρεπε να κλÝψει τη ζþνη της βασßλισσας των Αμαζüνων, Ιππολýτης. Ο ΣτρÜβων αναφÝρει ως τüπος καταγωγÞς τους τον Πüντο, τη Κολχßδα και τον Καýκασο. ΓενικÜ πÜντως, βασßλεια των Αμαζüνων θεωροýνταν üτι υπÞρχαν σε πολλÝς περιοχÝς του κüσμου, ακüμα και νοτιüτερα, π.χ. στη Λιβýη. Αν κι η ακριβÞς τοποθεσßα της υποτιθÝμενης πατρßδας των Αμαζüνων Þταν ασαφÞς ακüμα και για τους αρχαßους ¸λληνες το σημαντικü εßναι üτι πÜντα θεωροýνταν "εκτüς του πολιτισμÝνου κüσμου" στον οποßο κατοικοýσαν οι ¸λληνες.
     Τα περισσüτερα ονüματα Αμαζüνων που γνωρßζουμε σÞμερα εßναι ελληνικÜ, αλλÜ αυτü οφεßλεται στο üτι αυτÝς οι γυναßκες Ýγιναν γνωστÝς απü ελληνικοýς μýθους και τα ονüματÜ τους Þ Ýχουν εξελληνιστεß Þ Ýχουν εφευρεθεß απü τους ¸λληνες. ΠολλÝς Αμαζüνες üμως Ýχουν ονüματα που δεν μποροýν να ερμηνευθοýν ως ελληνικÜ αλλÜ προÝρχονται απü τις ιρανικÝς γλþσσες Þ τις γλþσσες του ΚαυκÜσου, δηλαδÞ τις γλþσσες που μιλοýσαν οι Σκýθες. Εßναι λογικü να υποθÝσουμε üτι οι Αμαζüνες μιλοýσαν σκυθικÜ, δηλαδÞ üλο αυτü το συνονθýλευμα γλωσσþν της Ευρασßας. ΣÞμερα Ρωμαßικα μιλοýν μüνο μερικÝς χιλιÜδες Üνθρωποι που ζουν στα βουνÜ της Μαýρης ΘÜλασσας οι περισσüτεροι απü τους οποßους εßναι ηλικιωμÝνες γυναßκες. Παρüλα αυτÜ, διÜφορες Üλλες θεωρßες, μßα εκ των οποßων χρησιμοποßησε και στο βιβλßο του ο Στßβεν ΠρÝσσφιλντ: Οι Τελευταßες Αμαζüνες, θεωροýν üτι οι αμαζüνες μιλοýσαν πελασγικÜ.



     Οι Αμαζüνες ως μυθολογικüς λαüς αποκλειστικÜ γυναικþν πολεμιστþν θεωροýνταν üτι ζοýσανε σε κοινωνßες που υπογρÜμμιζαν τον αντισυμβατικü τρüπο ζωÞς τους και συχνÜ οι θεωρßες σχετικÜ με τις κοινωνßες τους και τις σχÝσεις τους με τους Üντρες Ýφταναν σε σημεßο υπερβολÞς. ΟρισμÝνοι θεωροýσαν üτι στη πατρßδα των Αμαζüνων Üνδρες δεν επιτρÝπονταν καθüλου. Ο Ηρüδοτος (Ιστορßαι βλ. ΙV) περιγρÜφει τις Αμαζüνες σαν Ýθνος γυναικþν ανελÝητο και διαστροφικü. Οι γυναßκες Ýμεναν μüνες απü πεποßθηση και συνευρßσκονταν με Üντρες απü γειτονικÝς φυλÝς μüνο για να τεκνοποιÞσουν μßα φορÜ το χρüνο σαν τα ζþα. ΚατÜ τη παρÜδοση οι Γαργαρεßς συνευρßσκονταν κÜθε Üνοιξη με τις Αμαζüνες, που κατοικοýσαν σε κοντινÞ περιοχÞ, "τεκνοποιßας χÜριν, αφανþς τε και εν σκüτει ο τυχþν τη τυχοýση" (ΣτρÜβων, ΙΑ´ 504). Τα παιδιÜ που γεννιοýνταν απü τις συναντÞσεις αυτÝς, αν Þτανε κορßτσια τα κρατοýσαν οι Αμαζüνες, ενþ αν Þταν αγüρια τα Ýδιναν στους Γαργαρεßς.
     Αποκαλοýνταν παρθÝνες ατρüμητες στη μÜχη, γεγονüς που οδÞγησε ορισμÝνους να θεωρÞσουν üτι δεν εßχαν καθüλου σεξουαλικÝς σχÝσεις με Üντρες, αλλÜ στην αρχαιüτητα παρθÝνος δεν θεωροýνταν μßα Üπειρη σεξουαλικÜ γυναßκα, αλλÜ κÜθε σεξουαλικÜ ενεργÞ γυναßκα που δεν εßχε παντρευτεß. Ως πηγÞ της πεποßθησης üτι οι Αμαζüνες δεν εßχαν σεξουαλικÝς σχÝσεις με Üνδρες Þταν ßσως το γεγονüς üτι σε πολλÝς νομαδικÝς φυλÝς της Ευρασßας οι γυναßκες δεν επιτρεπüταν να παντρευτοýν παρÜ μüνο εφüσον αποδεßκνυαν την αξßα τους στο πεδßο της μÜχης. ΚÜποιες μÜλιστα επÝλεγαν να μη παντρευτοýνε ποτÝ. ΣυνηθισμÝνο επßσης Þταν για Ýναν Üντρα που Þθελε να παντρευτεß μßα γυναßκα να πρÝπει να τη νικÞσει πρþτα στη πÜλη, κÜτι που δεν Þταν καθüλου εýκολο δεδομÝνης της στρατιωτικÞς εκπαßδευσης των γυναικþν. Για παρÜδειγμα, οι Μογγüλοι μιλοýν για τις θρυλικÝς παλαßστριÝς τους, üπως Þταν η Χουτουλοýν (αυτÞ η ιστορßα εßναι παρακÜτω), που δεν ηττÞθηκε απü κανÝνα. Απ' αυτÞ τη παρθενικÞ ζωÞ των Αμαζüνων προÝκυψε κι η πεποßθηση üτι Þταν ομοφυλüφιλες, ΑυτÞ üμως η θεþρηση εßναι μια üχι αποδεδειγμÝνη εξÞγηση του 20οý αι. Κανεßς αρχαßος συγγραφÝας δεν υπονüησε κÜτι τÝτοιο, οýτε καν οι Ρωμαßοι που δεν δßστασαν ποτÝ να αναφερθοýν εκτενþς σε ομοερωτικες σεξουαλικÝς προτιμÞσεις αντρþν και γυναικþν. Μüνο τρεις Αμαζüνες, η Αλκßππη, η Σινþπη κι η Ωρεßθυια, εßχαν ορκιστεß αιþνια αγνüτητα και γι' αυτü τον λüγο θεωροýνταν εξαιρÝσεις.
     ΠροκειμÝνου να εξηγÞσουν το πþς αναπαρÜγονταν Ýνα αμιγþς γυναικεßο Ýθνος üπως θεωροýσαν üτι Þταν οι Αμαζüνες, οι αρχαßοι ¸λληνες Ýδιναν διÜφορες εξηγÞσεις. ΚÜποιοι Ýλεγαν üτι δýο μÞνες την Üνοιξη πÞγαιναν κι Ýμεναν με Ýναν γειτονικü αρσενικü λαü, τους Γαργαρεßς, που κατοικοýσανε στον Καýκασο. Απü τα παιδιÜ που γεννιοýνταν, κρατοýσαν μüνο τα θηλυκÜ. Τα αρσενικÜ Þ τα σκüτωναν, σýμφωνα με την εκδοχÞ κÜποιων, Þ τα Ýστελναν στους πατÝρες τους. Για τη προστασßα του κρÜτους τους Þταν üλες τους εξασκημÝνες στη χρÞση τüξου και ξßφους, και θεωροýνταν μÜλιστα ισÜξιες με πολεμιστÝς Üνδρες, για το θÜρρος τους και την ικανüτητÜ τους. Σε Üλλα κρÜτη, ßσως και να επÝτρεπαν τη παρουσßα ανδρþν, αλλÜ δεν τους επÝτρεπαν να Ýχουν σημαντικÝς θÝσεις. Στη πραγματικüτητα οι νομαδικÝς φυλÝς της Σκυθßας Þταν οργανωμÝνες αρκετÜ διαφορετικÜ. Οι Σκýθες ζοýσαν κυριολεκτικÜ απü τα Üλογα που τα χρησιμοποιοýσαν ως υποζýγια και πολεμικÜ Üτια αλλÜ κι ως κýρια πηγÞ τροφÞς καθþς παρεßχαν κρÝας και γÜλα. Η χρÞση του αλüγου στον πüλεμο λειτοýργησε ως εξισορροπητÞς των ικανοτÞτων των αντρþν και των γυναικþν που μποροýσαν να συμμετÝχουν στον πüλεμο χωρßς να χρειÜζεται να πολεμοýν σþμα με σþμα με τον εχθρü. Αντßθετα πολεμοýσαν εξ αποστÜσεως με τüξα και με γρÞγορες επιθÝσεις με τα Üλογα. Με αυτüν τον τρüπο οι γυναßκες μποροýσαν να εßναι εξßσου γρÞγορες και θανατηφüρες με τους Üντρες. Σýμφωνα με τους αρχαιολüγους μßα στις τρεις Þ τÝσσερις γυναßκες Þταν ενεργÞ πολεμßστρια που πÝθαινε στο πεδßο της μÜχης και θαβüταν με τα üπλα της. ΠÜντως, ανεξÜρτητα απü το αν οι σκληρÝς συνθÞκες ζωÞς αυτþν των φυλþν εξανÜγκαζαν τις γυναßκες να ζοýνε σαν Üντρες, πουθενÜ δεν προκýπτει üτι μισοýσαν τους Üνδρες Þ üτι τους μÜχονταν αναßτια. Αντßθετα αυτÝς οι κοινωνßες χαρακτηρßζονταν απü μεγÜλο βαθμü ισüτητας κι αμοιβαßας συνεργασßας στα φýλα κι οι γυναßκες δεν χρειÜζονταν να εγκαταλεßψουν τη μητρüτητα, το σεξ, τη συντροφικοτητα Þ τη θηλυκüτητÜ τους.



     Η λεπτομÝρεια πως σκοτþνανε τα σερνικÜ παιδιÜ τους Þ εναλλακτικÜ τα στÝλναν να μεγαλþσουν με τον πατÝρα τους ßσως να προÝκυψε απü τη συνÞθεια των Σκυθþν να στÝλνουν απü μικρÜ τα αγüρια να μεγαλþσουν σε Üλλες οικογÝνειες ως μßα μορφÞ αρραβþνα. Για τις νομαδικÝς αυτÝς φυλÝς που αντιμετþπιζαν Ýντονα τον κßνδυνο της ενδογαμßας, αυτÞ η τακτικÞ εξασφÜλιζε την τεκνοποιßα με μÝλη διαφορετικþν φυλþν. Εßναι χαρακτηριστικü üτι οι Μογγüλοι (που κατÜγονται απü τις νομαδικÝς φυλÝς που συλλογικÜ ονομÜστηκαν Σκýθες) εφαρμüζουν μÝχρι και σÞμερα αυτÞ τη πρακτικÞ της μεταστÝγασης των αγοριþν λüγω αρραβþνα. Ακüμα κι ο ΤζÝνγκις Χαν αρραβωνιÜστηκε με αυτüν τον τρüπο. Οι φυλÝς των Σκυθþν βρßσκονταν συνεχþς σε κßνηση και σε πüλεμο με αποτÝλεσμα η ζωÞ τους να εßναι εξαιρετικÜ δýσκολη. Αυτü εßχε σα συνÝπεια να χρειÜζεται να εκμεταλλευθοýν για την επιβßωσÞ τους κÜθε μÝλος της φυλÞς. Τüσο τα κορßτσια üσο και τα αγüρια εκπαιδεýονταν ως πολεμιστÝς απü μικρÜ και ντýνονταν με τα ßδια ροýχα ενþ γßνονταν εξαßρετοι ιππεßς και τοξüτες. Οι γυναßκες κι οι Üντρες Þταν υποχρεωμÝνοι να κυνηγοýν και να μÜχονται με αντßπαλες φυλÝς προκειμÝνου να εξασφαλßσουν πολýτιμη γη για τα κοπÜδια τους. ΣυχνÜ μßα γυναßκα μüνη Ýπρεπε να υπερασπιστεß το κοπÜδι της και τη περιουσßα της οικογÝνειÜς της καθþς οι Üντρες κÜποιες φορÝς βρßσκονταν μακριÜ ενþ δεν Þταν ασυνÞθιστο Ýνα κορßτσι να προκαλεß Ýνα αγüρι σε αγþνα ιππασßας η τοξοβολßας. Οι Σκýθες δεν εßχαν την πολυτÝλεια να διακρßνουν τα μÝλη των κοινοτÞτων τους με βÜση το φýλο αν Þθελαν να επιβιþσουν. Αυτü εßχε σαν αποτÝλεσμα οι γυναßκες συχνÜ να καταλαμβÜνουν αξιþματα üπως στρατηγοß Þ αρχηγοß φυλþν. Ακüμα και σÞμερα στο ΚαζακστÜν συχνÜ ηγÝτες των φυλþν ορßζονται γυναßκες που ονομÜζονται μητÝρες της φυλÞς. Οι αρχαßοι ¸λληνες üμως αναφÝρθηκαν σε μßα κοινωνßα üπου εßτε οι Üντρες δεν περιÝχονται καθüλου σε αυτÞν, εßτε üτι αποκλεßονται εντελþς απü τα αξιþματα. Η φαντασßα κι ο φüβος των ΕλλÞνων γι' αυτÝς τις επικßνδυνες γυναßκες τους οδÞγησε να φανταστοýν ακüμα κι üτι σκüτωναν τους Üντρες και τα σερνικÜ παιδιÜ. ΠουθενÜ üμως δεν υπÜρχουν ιστορικÜ Þ αρχαιολογικÜ στοιχεßα για κÜποια φυλÞ Þ φυλÝς που εφÜρμοζαν κÜτι τÝτοιο.



     Το θÝμα των Αμαζüνων Ýχει ιδιαßτερη θÝση στην αρχαßα ελληνικÞ εικονογρÜφηση, αλλÜ και στην ελληνικÞ λογοτεχνßα απü τους αρχαιüτατους χρüνους (π.χ. ΙλιÜδα), μÝχρι σÞμερα. Οι Αμαζüνες κατÜ καιροýς Ýχουνε θεωρηθεß απü αρνητικÜ πρüτυπα για τις Ελληνßδες γυναßκες, τερατþδεις φιγοýρες ξÝνων πολιτισμþν, απειλÞ για τη πατριαρχικÞ ελληνικÞ κοινωνßα και τον αντρισμü των ΕλλÞνων, αρνητικü παρÜδειγμα γυναικεßας επανÜστασης ενÜντια στην αντρικÞ καταπßεση, σýμβολα αχαλßνωτης και ζωþδους σεξουαλικÞς φýσης, κατþτεροι βÜρβαροι, ως κι αντεστραμμÝνη απεικüνιση του ελληνικοý πολιτισμοý. ¼μως η γοητεßα κι η Ýλξη που ασκÞσανε στους ¸λληνες δεν επιτρÝψανε ποτÝ να παρουσιαστοýν με τον ßδιο τερατþδη τρüπο που παρουσιÜστηκαν Üλλες θηλυκÝς μυθολογικÝς φιγοýρες üπως οι Ερινýες, η ΜÝδουσα, η Σκýλλα κι η ΧÜρυβδη. Αντßθετα οι Αμαζüνες Þταν πÜντα üμορφες, αθλητικÝς και σεξουαλικÜ ελκυστικÝς γυναßκες που προκαλοýσαν τον θαυμασμü, τη λαγνεßα αλλÜ και τον σεβασμü των ΕλλÞνων ακüμα κι üταν μÜχονταν εναντßον τους, ακüμα κι üταν απειλοýσαν την ßδια την Ακρüπολη των Αθηνþν. Ο ΑχιλλÝας για παρÜδειγμα σκοτþνει στη Τροßα τη βασßλισσα των Αμαζüνων Πενθεσßλεια μüνο και μüνο για την ερωτευτεß μüλις την αντικρýσει απü κοντÜ και σκοτþνει επιτüπου τον Θερσßτη που τολμÜ να την ειρωνευτεß.



     Στις περισσüτερες ελληνικÝς ιστορßες, üπως εßναι αναμενüμενο, οι ¸λληνες Þρωες στο τÝλος νικοýν τις Αμαζüνες, αλλÜ üχι πριν να προηγηθεß Ýνας αγþνας επß ßσοις üροις, γεγονüς που κÜνει τη νßκη τους ακüμα πιο σημαντικÞ. Στα διÜφορα αγγεßα οι σκηνÝς μÜχης που απεικονßζονται εßναι συχνÜ αμφßρροπες. Οι Αμαζüνες εμφανßζονται να νικοýν Þ να εßναι Ýτοιμες να αντεπιτεθοýν και στο χþμα συνÞθως βρßσκονται περισσüτεροι νεκροß Þ τραυματισμÝνοι ¸λληνες απ' üτι Αμαζüνες. Αντßθετα απü τους ΠÝρσες που συχνÜ απεικονßζονται να τρÝχουν μακριÜ τρομαγμÝνοι, οι Αμαζüνες πÜντα εμφανßζονται να τρÝχουν αποφασιστικÜ προς το μÝρος του εχθροý. ΚÜθε βασßλισσα των Αμαζüνων Ýχει τη δικÞ της μυθικÞ βιογραφßα που αποκαλýπτει το πüσο σημαντικÞ προσωπικüτητα θεωροýνταν ενþ γενικÜ οι Αμαζüνες συνÞθως πεθαßνουν νÝες στο πεδßο της μÜχης, Ýνας θÜνατος που θεωροýνταν ταιριαστüς σε Ýναν Þρωα, κι Ýτσι μετατρÝπονται στο αντßστοιχο κι ισüτιμο του ¸λληνα Þρωα.
     Χαρακτηριστικü εßναι επßσης üτι οι Αμαζüνες στη τÝχνη δεν εμφανßζονται μüνο ως Üγριες κι ατρüμητες πολεμßστριες αλλÜ συχνÜ απεικονßζονται σε πιο τρυφερÝς κι ανθρþπινες στιγμÝς üπως να κÜνουν μπÜνιο, να περιποιοýνται τ' ÜλογÜ τους Þ να θρηνοýνε για τις νεκρÝς συντρüφισσÝς τους. Οι ¸λληνες δεν αντιμετþπισαν τις Αμαζüνες ως Üλλο Ýνα εßδος απειλητικοý και βÜρβαρου ξÝνου, αλλÜ σαν αναπüληση μßας ιδεατÞς κατÜστασης στην οποßα θα Ýρχονταν αντιμÝτωποι με γυναßκες ισÜξιες κι ως συνÝπεια αυτÞς τους της ενεργητικÞς τους φýσης, Ýντονα σεξουαλικÜ επιθυμητÝς. Το γεγονüς üτι οι Αμαζüνες Þτανε σεξουαλικÜ φορτισμÝνες φιγοýρες διαφαßνεται τüσο απü τις πολυÜριθμες ιστορßες στις οποßες υπÜρχει περισσüτερος Ýρωτας παρÜ πüλεμος αλλÜ και στο üτι στη τÝχνη απεικονßζονται σε χαριτωμÝνες στÜσεις με τα ροýχα τους να κολλÜνε αισθησιακÜ στο σþμα τους. ¼ταν ο ΗρακλÞς πÞγε να πÜρει τη ζþνη της Ιππολýτης ως μÝρος των Üθλων του, η συνÜντηση με τη γοητευτικÞ βασßλισσα των Αμαζüνων δεν Þταν πολεμικÞ αλλÜ ερωτικÞ. Οι αυθüρμητη αντßδραση των δýο ηρþων Þταν να ερωτευθοýν ο Ýνας τον Üλλον, üχι να επιτεθοýν. Επßσης, πολλÜ πορνογραφικÜ Ýργα της ρωμαúκÞς περιüδου απεικονßζουν Αμαζüνες.



     ¼μως οι Αμαζüνες προφανþς Þτανε σýμβολα σεξουαλικüτητας και για τις γυναßκες γιατß κοσμοýνε και γυναικεßα αντικεßμενα, üπως κοσμηματοθÞκες και μπουκÜλια για Üρωμα. Σ' Ýνα αγγεßο για μýρο μÜλιστα απεικονßζεται Ýνας νÝος σε στÜση φλερτ απÝναντι σε μßα Αμαζüνα κι υπÜρχει η επιγραφÞ "ο παις καλüς", δηλαδÞ ο νεαρüς εßναι üμορφος. ¸χουνε βρεθεß ακüμα και κοýκλες που Ýχουνε τη μορφÞ Αμαζüνας. Οι Αμαζüνες Þταν και για τις Ελληνßδες πρüτυπα αξιοθαýμαστων γυναικþν απü τα παιδικÜ τους χρüνια. Οι αρχαßοι ¸λληνες και Ρωμαßοι Þτανε βÝβαιοι πως οι Αμαζüνες Þτανε πραγματικÝς (αν και πολλÝς απü τις ιστορßες που λÝγανε γι' αυτÝς δεν Þταν). Απü τη 10ετßα του '90 κι Ýπειτα οι αρχαιολüγοι Üρχισαν να ανακαλýπτουν μßα σειρÜ απü τÜφους στις περιοχÝς της Μογγολßας, του ΚαζακστÜν και της νüτιας Ρωσßας που περιεßχαν αποδεßξεις üτι οι θρυλικÝς Αμαζüνες υπÞρχανε πραγματικÜ. Αυτü συμφωνεß και με το γεγονüς üτι οι Αμαζüνες αρχικÜ για τους αρχαßους ¸λληνες Þταν Ýνας λαüς που αποτελοýνταν απü γυναßκες κι Üντρες και σε πολλÝς απεικονßσεις αμαζονομαχιþν εμφανßζονται κι Üντρες να πολεμοýν μαζß με τις γυναßκες.
     ΣταδιακÜ üμως, η ιδÝα τρομερþν κι αδÜμαστων γυναικþν πολεμιστριþν Þτανε τüσο γοητευτικÞ για τους ¸λληνες που Üρχισαν να θεωροýν τις Αμαζüνες αποκλειστικÜ φυλÞ γυναικþν και σταδιακÜ δημιοýργησαν μια ολüκληρη μυθολογßα γýρω απü το üνομÜ τους. ºσως η πιο γνωστÞ Ελληνßδα Αμαζüνα Þταν η ΑταλÜντη που Þταν δεινÞ κυνηγüς, δρομÝας και παλαιστÞς κι ενÝπνευσε πολλοýς μýθους αλλÜ και πολλÜ Ýργα τÝχνης. Επßσης, ο ΗρακλÞς, ως μÝρος των Üθλων του, ανÝλαβε να κλÝψει τη ζþνη της βασßλισσας των Αμαζüνων, Ιππολýτης. ΚατÜ τη διÜρκεια αυτÞς της εκστρατεßας, ο ΘησÝας, που συνüδευε τον ΗρακλÞ, Ýκλεψε μßα Αμαζüνα, την Αντιüπη. Αυτü το τελευταßο γεγονüς προκÜλεσε την επßθεση των Αμαζüνων στην ΑθÞνα. Η λεγüμενη Αμαζονομαχßα που ακολοýθησε αποτελεß Ýναν απü τους βασικοýς ιδρυτικοýς μýθους της ΑθÞνας και της κλασσικÞς ελληνικÞς αρχαιüτητας. Τüσο σημαντικÞ τη θεωροýσαν οι Αθηναßοι που την απεικüνισαν και στην μßα πλευρÜ της Ακρüπολης. Οι Αμαζüνες πÞραν επßσης μÝρος στον Τρωικü Πüλεμο. Για να βοηθÞσουν τον Πρßαμο, Ýστειλαν μια ομÜδα τους υπü τις εντολÝς της βασßλισσÜς τους, Πενθεσßλειας, αλλÜ ηττÞθηκαν απü τον ΑχιλλÝα. ΑυτÝς εßναι οι πιο γνωστÝς μυθολογικÝς ιστορßες σχετικÜ με τις Αμαζüνες αν κι υπÜρχουν πολλÝς περισσüτερες κι εßναι αδýνατον να αναφερθοýν üλες.-

=========================

                                    ¢ρθρο 2ο: Η Αργεßα ΤελÝσιλλα

     Η Αργεßα ποιÞτρια ΤελÝσιλλα Ýμεινε πιüτερο γνωστÞ απü την ηρωικÞ Üμυνα που αντÝταξε κατÜ του ΣπαρτιÜτη ΚλεομÝνη το 494 π.Χ. ΜετÜ τη καταστροφÞ που υπÝστη ο στρατüς των Αργεßων στο ιερü Üλσος της ΣÞπειας μεταξý Ναυπλßου και Τßρυνθας, üπου ο ΚλεομÝνης με δüλο κι ýστερα με εμπρησμü προκÜλεσε το θÜνατο 8.000 Αργεßων μαχητþν, την Üμυνα της πüλης οργÜνωσε η κοντüσωμη και μαχητικÞ ΤελÝσιλλα. ¼πλισε γυναßκες, γÝρους και παιδιÜ με üπλα και κÜθε λογÞς αντικεßμενα και τους παρÝταξε στις επÜλξεις.

     Στη κρßσιμη στιγμÞ για τη πατρßδα της, δημηγüρησε με θερμÜ λüγια πατριωτισμοý στις γυναßκες της πüλης, καλþντας αυτÝς να πολεμÞσουν και να θυσιαστοýν για την ελευθερßα των παιδιþν τους και της πüλης τους. Ο λüγος της εßχε θαυμαστüν αποτÝλεσμα. ¼λες οι γυναßκες της πüλης φüρεσαν πανοπλßες κι Ýζωσαν τα τεßχη της πüλης σαν στεφÜνι, Ýτοιμες να την υπερασπιστοýν Ýναντι των οπλιτþν του ΚλεομÝνη.
     Ο Παυσανßας αναφÝρει πως ο ΚλεομÝνης αντικρýζοντας τις γυναßκες του ¢ργους, θεþρησε (ορθÜ) πως η εýκολη νßκη που θα ερχüταν δεν θα πρüσθετε δÜφνες δüξας αλλÜ θα ατßμαζε τα ΣπαρτιατικÜ üπλα. Ο ΚλεομÝνης ρþτησε τους Üντρες του κι αυτοß του απÜντησαν üτι προτιμÜνε να πÝσουν απü το βουνü παρÜ να επιτεθοýν σε γυναßκες και παιδιÜ. ¸τσι αποφÜσισε διακριτικÞ πολιορκßα χωρßς μÜχες μÝχρι να παραδοθοýν απü τη πεßνα. ΑλλÜ μετÜ απü 3 μÝρες Üλλαξε Üποψη γιατß οι δωρικÞ ηθικÞ δεν επÝτρεπε να αφÞσει παιδιÜ να πεθÜνουν. ¸τσι πÞρε την ευθýνη και διÜταξε υποχþρηση στην ΣπÜρτη, üπου παρουσιÜστηκε μπροστÜ στους ¸φορους και δÞλωσε ντροπιασμÝνος αλλÜ υπÜκουος στον νüμο γιατß δε πολÝμησε γυναικüπαιδα και ζÞτησε να τον σκοτþσουν γιατß επßσης παραβßασε τον νüμο της ΣπÜρτης και δεßλιασε μπροστÜ στον εχθρü.
     Τþρα το δßλημμα Þταν στους Εφüρους. ΑποφÜσισαν üτι ο ΚλεομÝνης δεν θα αναλÜβει Üλλη εκστρατεßα μÝχρι νεωτÝρας ενþ κι οι Üντρες του θα δουλεýουνε στα χωρÜφια γιατß εßχαν επßορκο αρχηγü. Απü βασιλιÜ και στρατιþτη δεν μποροýσαν να τον καθαιρÝσουν γιατß το απογüρευε ο νüμος. Για δýο χρüνια δεν του ανατÝθηκε Üλλη εκστρατεßα αλλÜ μüνο üταν θεþρησαν üτι εßχε ντροπιαστεß αρκετÜ κι επειδÞ Þταν ο καλýτερος στρατηγüς της ΣπÜρτης επανÞλθε αυτüς κι οι Üντρες του ενεργÜ στο στρÜτευμα. ΠÜντα üμως θα Þταν δακτυλοδεικτοýμενοι λüγω δειλßας. ΑυτÜ εßναι τα απßστευτα του Σπαρτιατικοý Κþδικα!



     Ο Πλοýταρχος απü την Üλλη υποστηρßζει üτι Ýγινε κανονικÜ μÜχη, üπου οι ΣπαρτιÜτες ηττÞθηκαν κι υποχþρησαν, κÜτι που εßναι εντελþς απßθανο. ¼πως και να ‘χει η ΤελÝσιλλα κι οι γυναßκες του ¢ργους Ýσωσαν τη πüλη τους απü σßγουρη καταστροφÞ επιδεικνýοντας  θÜρρος κι ευψυχßα σε μιαν εποχÞ που η θÝση της γυναßκας Þταν υποτιμημÝνη και πÜντως εντελþς ασýμβατη με τον πüλεμο. Εις ανÜμνησιν της θαυμαστÞς σωτηρßας της πüλης τους, οι Αργßτες καθιÝρωσαν τη γιορτÞ των "Υβριστικþν". Στην γιορτÞ αυτÞ, οι γυναßκες του ¢ργους ντýνονταν με ανδρικÜ χιτþνια και χλαμýδες, ενþ οι Üνδρες με γυναικεßα πÝπλα κι ενδýματα. Οι Αργεßτισσες τüτε, λüγω της λειψανδρßας, πoλιτoγρÜφησαν περιοßκους και τους παντρεýτηκαν· αλλÜ με νüμο καθιÝρωσαν να βÜζουν προσθετÜ γÝνια, üταν πλÜγιαζαν μαζß τους, για να τους θυμßζουν τη ταπεινÞ τους καταγωγÞ.
     Οι Αργεßοι σε Ýνδειξη ευγνωμοσýνης ανÞγειραν προς τιμÞ της ΤελÝσιλλας μεγÜλη στÞλη στην οποßα παριστÜνονταν αυτÞ üρθια Ýχοντας στα πüδια της βιβλßα και κρατþντας στα χÝρια κρÜνος που παρατηροýσε Ýτοιμη να το φορÝσει στο κεφÜλι της. Η στÞλη αυτÞ Þταν τοποθετημÝνη πÜνω απü το θÝατρο του ¢ργους και μπροστÜ απü το ιερü Üγαλμα της θεÜς Αφροδßτης. Η στÞλη αυτÞ σþζονταν μÝχρι το 170 μ.Χ. που την εßδε ο Παυσανßας.
     Ο Παυσανßας αναφÝρει ( ΙΙ, 20, 8 ) üτι στο ιερü της Αφροδßτης, νüτια του θεÜτρου, εßχε δει στÞλη με ανÜγλυφη παρÜσταση της ΤελÝσιλλας, η οποßα ετοιμαζüταν να φορÝσει το κρÜνος της, ενþ στα πüδια της Þταν σκορπισμÝνα τα βιβλßα της. Για τη ΤελÝσιλλα Ýχουνε γρÜψει πολλοß αρχαßοι συγγραφεßς μÝχρι και τον 2ο μ.Χ. αι. και στη συνÝχεια Ýχουν δημοσιευτεß αρκετÝς μελÝτες. Οι πληροφορßες απü τις αρχαßες πηγÝς εßναι ßδιες και μüνο στις λεπτομÝρειες διαφÝρουν.
     Εντýπωση προξενεß το γεγονüς üτι ο Ηρüδοτος, που εßναι σχεδüν σýγχρονος των γεγονüτων κι αναφÝρεται διεξοδικÜ στην επßθεση του ΚλεομÝνη και στον αποδεκατισμü των Αργεßων (VI 76-85) δεν τη μνημονεýει καν. Το ßδιο κι ο μεταγενÝστερος ΑριστοτÝλης, ο οποßος αναφÝρεται στη πολιτογρÜφηση των περιοßκων στα "πολιτικÜ" του (1303 α, β). Η "ποιητικÞ" του ΑριστοτÝλη δυστυχþς δε μας παρÝχει καμßα πληροφορßα, γιατß ο πρþτος τüμος, που σþθηκε, αναφÝρεται μüνο στο Ýπος και στη τραγωδßα. ¢λλοι συγγραφεßς, αλλÜ πολý μεταγενÝστεροι, üπως ο Παυσανßας, ο Πλοýταρχος, ο Πολýαινος, της πλÝκουνε το εγκþμιο, τονßζοντας την ηρωικÞ της αντßσταση κατÜ των Σπαρτιατþν.
     Επισημαßνεται üμως, üτι ο ΚλεομÝνης τüτε δεν εßχε πρüθεση να καταλÜβει το ¢ργος, αλλÜ μüνο να το εξασθενÞσει και να το ταπεινþσει, þστε να μην αποτελεß πια υπολογßσιμη δýναμη στη Πελοπüννησο, πρÜγμα που εßχε επιτýχει Þδη με την εξüντωση του ανδρικοý πληθυσμοý. Δεν μπüρεσε τüτε να προβλÝψει üτι το ¢ργος σýντομα θα παρουσßαζε και πÜλι μεγÜλη ακμÞ κι üτι η ΣπÜρτη θα εßχε τα ßδια και χειρüτερα προβλÞματα. ΕξÜλλου, ο ΚλεομÝνης Þθελε ν’ αποφýγει τυχüν απþλειες απü τον αμυνüμενο Üμαχο πληθυσμü, που Þταν αποφασισμÝνος, ιδιαßτερα λüγω της λειψανδρßας που αντιμετþπιζε ανÝκαθεν η πατρßδα του και θεþρησε φρüνιμο να μην επιτεθεß στην πüλη. Η ΤελÝσιλλα πÜντως Ýγινε θρýλος και μυθοποιÞθηκε στη συνεßδηση του Αργειακοý λαοý.
     Τüσο σημαντικÞ κι ονομαστÞ Þτανε στην αρχαιüτητα η ΤελÝσιλλα, μα εßναι σχεδüν Üγνωστη σε μας, ακüμα και στους Αργεßους. Η Üγνοια αυτÞ οφεßλεται ßσως στις συγκεχυμÝνες πληροφορßες που μας παρÝδωσε η αρχαιüτητα για τη ζωÞ της και στη μυθολογßα που αναπτýχθηκε γýρω απü το πρüσωπο της ΤελÝσιλλας. Γνωρßζουμε üτι καταγüταν απü επιφανÞ οικογÝνεια του ¢ργους, που Þταν φημισμÝνη για κÜποιο Ýνδοξο παρελθüν της σýμφωνα με μαρτυρßα του Πλοýταρχου, που υποστηρßζει üτι Þταν λεπτοκαμωμÝνη και φιλÜσθενη στη νεανικÞ της ηλικßα. Η ασθενικÞ της φýση φαßνεται πως την ανÜγκαζε να ζει απομονωμÝνη, κλεισμÝνη στον εαυτü της, χωρßς συναναστροφÝς και κοινωνικüτητα, þσπου αποφÜσισε να απευθυνθεß στο Μαντεßο για να μÜθει για την εξÝλιξη της υγεßας της. Το "Μαντεßο του Θεοý" απÜντησε στη μικρüσωμη κι ασθενικÞ ΤελÝσιλλα üτι θα βρει την υγεßα και την επιτυχßα της, εφüσον υπηρετεß τις Μοýσες. Η μαντικÞ προσταγÞ "τας Μοýσας θεραπεýειν" σε συνδυασμü με το Ýμφυτο ποιητικü της ταλÝντο και την ÝφεσÞ της για τη μουσικÞ Ýκαναν τη ΤελÝσιλλα να αφοσιωθεß με πÜθος στην ποßηση και τη μουσικÞ, να βρει νüημα στη ζωÞ της και να κατακτÞσει την πνευματικÞ ομορφιÜ. Επιβεβαιþνεται Ýτσι η παρÜδοση που θÝλει να αποδßδει τα πνευματικÜ χαρßσματα σε Üτομα που στεροýνται το σωματικü κÜλλος.
     Πüτε Ýγιναν αυτÜ, πüτε Ýζησε δηλαδÞ η ΤελÝσιλλα δε γνωρßζουμε ακριβþς. ΚανÝνας συγγραφÝας, αρχαßος Þ σýγχρονος, απ’ αυτοýς που λßγο Þ πολý αναφÝρουν και σχολιÜζουν τη ποιÞτρια στα Ýργα τους, δε δßνει ακριβεßς πληροφορßες για το χρüνο της γÝννησÞς της και για την ηλικßα της. ¼λες οι πηγÝς, αρχαßες και νεþτερες, αναφÝρουν την ΤελÝσιλλα ως πρωταγωνßστρια που Ýσωσε το ¢ργος, üταν ο ΣπαρτιÜτης ΚλεομÝνης εξεστρÜτευσε εναντßον του ¢ργους. Η χρονολογßα üμως αυτÞς της εκστρατεßας του βασιλιÜ ΚλεομÝνη και της μÜχης που επακολοýθησε ανÜμεσα στη ΣπÜρτη και το ¢ργος δεν εßναι απüλυτα εξακριβωμÝνη. Τοποθετεßται στο 519, στο 509 Þ στο 494 π.Χ. Η τελευταßα αυτÞ χρονολογßα φαßνεται  η πιθανüτερη.



     Ο συσχετισμüς της ΤελÝσιλλας μ’ αυτÜ τα γεγονüτα οδηγεß τις περισσüτερες πηγÝς να αναφÝρουν δßπλα στο üνομÜ της τη χρονολογßα 510 π.Χ. χωρßς να διευκρινßζουν αν αυτÞ αναφÝρεται στη γÝννηση της ποιÞτριας Þ στη μÜχη των γυναικþν του ¢ργους και των Σπαρτιατþν. Αν υποθÝσουμε üτι η ΤελÝσιλλα γεννÞθηκε στα 510 π.Χ. θα πρÝπει να Þταν 16 χρονþν, üταν το 494 π.Χ. Ýγινε η επßθεση των Σπαρτιατþν εναντßον του ¢ργους. ΤÝτοια üμως υπüθεση αποκλεßεται, γιατß θα Þταν δýσκολο να δεχθοýμε üτι σε τüσο μικρÞ ηλικßα  εßχε τη δýναμη να ξεσηκþσει τις συμπατριþτισσÝς της και να πολεμÞσουν τους ΣπαρτιÜτες. Λογικüτερο φαßνεται να τοποθετÞσουμε τη γÝννησÞ της ανÜμεσα στο 520 -515 π.Χ., οπüτε στα γεγονüτα του 494 π.Χ. θα εßχε ηλικßα τουλÜχιστον 20-25 χρüνω και συνεπþς τη ψυχικÞ και πνευματικÞ ωριμüτητα να υπερασπιστεß την πατρßδα της που κινδýνευε. Σýγχρονη λοιπüν του Πßνδαρου και της Κüρρινας η ΤελÝσιλλα, δεν Ýχουμε περισσüτερες πληροφορßες για τη ζωÞ της. Απü την ΕΑ μαθαßνουμε üτι εßχε σýζυγο τον Ευξενßδα, ο οποßος μετÜ το θÜνατü της  ßδρυσε μνημεßο προς τιμÞν της με το εξÞς επßγραμμα:

 Μνημεßο, γλυκειÜ ΤελÝσιλλα, Ýστησε εδþ ο Ευξενßδας
για τη γυναßκα που νυμφεýτηκε,
γιατß πÜντα
Þτανε γεμÜτη πßστη, εýνοια, αρετÞ
κι αγÜπη.
Ας μÝνει και για τους μεταγενÝστερους
η φÞμη σου αξÝχαστη για πÜντα.

     ΙδανικÞ σýζυγος λοιπüν η ΤελÝσιλλα, αλλÜ και μεγÜλη ποιÞτρια αναγνωρισμÝνη πανελλÞνια και καýχημα για το ¢ργος, δεν υστεροýσε σε φιλοπατρßα κι ηρωισμü, αρετÝς που την οδÞγησαν στο λαμπρü κατüρθωμα να σþσει το ¢ργος, την πüλη της, απü την επιβουλÞ των στρατιωτþν του ΚλεομÝνη. Αξßζει να παρακολουθÞσουμε αυτÞ τη δραστηριüτητα της ΤελÝσιλλας, που παραδßδεται απ’ üλες τις αρχαßες πηγÝς με διÜφορες παραλλαγÝς, χωρßς üμως κανεßς να αμφισβητεß την ιστορικÞ αλÞθεια των γεγονüτων.
     Η ΣπÜρτη μετÜ τη νßκη στο Β’ Μεσσηνιακü πüλεμο (669-657) εßχε την Üνεση και την επιθυμßα να διεκδικÞσει την ηγεμονßα σ’ ολüκληρη την Πελοπüννησο. Στην προσπÜθειÜ της αυτÞ εμπüδιο στεκüταν το ¢ργος. Οι δυο πüλεις ποτÝ στην αρχαιüτητα δεν εßχαν καλÝς σχÝσεις, λειτουργοýσαν ανταγωνιστικÜ και πÜντοτε εßχαν διαφορÝς σε επßμαχα ζητÞματα.
     Στα τÝλη του 5ου αι. π.Χ. κυρßαρχη στον Ελλαδικü χþρο Þταν η ΠελοποννησιακÞ συμμαχßα με κýριους ισχυρüτερους εταßρους τη ΣπÜρτη του ΒασιλιÜ ΚλεομÝνη Α' και τη Κüρινθο. Η ισχυρüτερη πüλη εκτüς της συμμαχßας αυτÞς Þταν το ¢ργος, ο μεγÜλος ανταγωνιστÞς της ΣπÜρτης για πÜνω απü 2 αιþνες. Για να κατακτÞσουν λοιπüν οι ΣπαρτιÜτες την ηγεμονßα της ΠελοποννÞσου Ýπρεπε να εξασθενÞσουν και να ταπεινþσουν το ¢ργος. Επιχεßρησαν, πρÜγματι, μακροχρüνια στρατιωτικÞ και διπλωματικÞ επßθεση εναντßον του. Το 550 π.Χ. κατÝλαβαν με τη βßα τα Κýθηρα και τα παρÜλια του ΜαλÝα, που Þτανε κτÞσεις του ¢ργους. Γýρω στο 546 π.Χ. μετÜ απü σκληρü αγþνα πÞραν απü το ¢ργος τις περιοχÝς της Κυνουρßας και της ΘυρÝας. Η κρßσιμη στρατηγικÞ σημασßα των περιοχþν αυτþν ανÜγκασε τους Αργεßους, üταν συνÞλθαν απü τις Þττες, να επιχειρÞσουν καταστρεπτικü πüλεμο για την ανÜκτηση της Κυνουρßας.
     Τη περßοδο αυτÞ (520-487 π.Χ.) βασßλευε στη ΣπÜρτη Ýνας ικανüς, θαρραλÝος και σκληρüς Üνδρας, ο ΚλεομÝνης ο Α', γιος του Αναξανδρßδα του 15ου του  βασιλικοý οßκου των Αγιαδþν. Ο ΚλεομÝνης αποφÜσισε να ξεκαθαρßσει οριστικÜ με τους Αργεßτες κατακτþντας τη πüλη τους και προετοßμασε με κÜθε λεπτομÝρεια την επιχεßρησÞ του. Δεν παρÝλειψε μÜλιστα να ζητÞσει και σχετικü χρησμü απü το Μαντεßο των Δελφþν, που του απÜντησε üτι θα κυριεýσει το ¢ργος. Γýρω στο 500 π.Χ. εκστρατεýει εναντßον του ¢ργους και φθÜνει στον ποταμü Ερασßνο, που κατÜ τον Ηρüδοτο ξεκινÜ απü τη λßμνη Στυμφαλßα, χýνεται σ’ Ýνα κρυφü χÜσμα κι αναφαßνεται στο ¢ργος.
     Ο ΚλεομÝνης, τηρþντας πιστÜ τα θρησκευτικÜ Ýθιμα για να διασφαλßσει την επιτυχßα της εκστρατεßας του, θυσßασε στον ποταμü Ερασßνο, αλλÜ η θυσßα δεν του Ýδωσε καλÜ σημεßα κι αναγκÜστηκε να πÜρει το στρατü του και να υποχωρÞσει στη ΘυρÝα, στη περιοχÞ του ¢στρους. Εκεß θυσßασε Ýνα ταýρο στη θÜλασσα, επιβßβασε το στρατü σε πλοßα, το Üνθος των Σπαρτιατþν οπλιτþν στο Ναýπλιο, αποβιβÜστηκε στη περιοχÞ της ΣÞπειας, μεταξý Ναυπλßου και Τßρυνθας κι απü εκεß βÜδισε προς το ¢ργος.  Οι Αργεßοι Ýσπευσαν να στρατοπεδεýσουν στη ΣÞπεια, απÝναντι απü το Στρατü των Σπαρτιατþν, χωρßς να φοβοýνται την αναμÝτρηση, παρÜ μüνο μÞπως νικηθοýν με δüλο απü τους ΣπαρτιÜτες, γιατß üταν απειλÞθηκαν απü τον ΚλεομÝνη ζÞτησαν και πÞραν χρησμü απü τη Πυθßα, που Ýλεγε:

 ¼ταν η θηλυκÞ νικÞσει
διþχνωντας τον σερνικü,

και δοξασθεß μÝσα στους Αργεßους,
τüτε πολλÝς Αργεßτισσες
θα σχßσουνε τα μÜγουλÜ τους,

þστε κÜποτε να πει κÜποιος:
ο φοβερüς τριπλοτυλιγμÝνος üφις
χÜθηκε νικημÝνος απü το δüρυ
.

     ΘηλυκÞ για τους Αργεßους Þταν η ΣÞπεια κι αρσενικüς ο ΚλεομÝνης, αλλÜ φοβüντουσαν το φοβερü üφι, το δüλο, γι’ αυτü αποφÜσισαν να ακολουθοýν πιστÜ τα σÞματα του κÞρυκα των αντιπÜλων, για να μην εξαπατηθοýν. ¼,τι Ýλεγε ο κÞρυκας να κÜνουν οι ΣπαρτιÜτες, το ßδιο Ýκαναν κι οι Αργεßοι. Ο πανÝξυπνος ΚλεομÝνης üμως αντελÞφθη την τακτικÞ των Αργεßων και παρÜγγειλε κρυφÜ στους στρατιþτες του να πÜρουν τα üπλα και να ετοιμασθοýν για επßθεση, üταν ο κÞρυκας δþσει το σýνθημα για μεσημεριανü φαγητü, για "Üριστον".
     ¸τσι, üταν ο κÞρυκας Ýδωσε σÞμα για φαγητü, οι Αργεßοι κÜθισαν για συσσßτιο, οι Λακεδαιμüνιοι τους επιτÝθηκαν αιφνιδιαστικÜ κι οι Αργεßοι ζαλισμÝνοι απü τον αιφνιδιασμü δεν πρüλαβαν  να αντισταθοýν. Οι περισσüτεροι σκοτþθηκαν, ενþ üσοι γλýτωσαν κατÝφυγαν στο πυκνü Üλσος της ΣÞπειας, που οι Αργεßτες  το θεωροýσαν ιερü, γιατß Þταν αφιερωμÝνο στον ¢ργο, γιο του Δßα και της Νιüβης και διÜδοχο του βασιλιÜ ΦορωνÝα, απü τον οποßο πÞρε κι η πüλη το üνομÜ της. Ο ΚλεομÝνης, μια κι Þταν ανüσιο να εισβÜλει με το στρατü του στο ιερü Üλσος, μεταχειρßστηκε και πÜλι το δüλο για να εξοντþσει τους αποκλεισμÝνους Αργεßους.
     ΠληροφορÞθηκε απü αυτομüλους Αργεßους, που εßχε κοντÜ του, τα ονüματα üσων εßχαν αποκλεισθεß στο ιερü Üλσος κι Ýστειλε κÞρυκα να τους καλεß ονομαστικÜ να βγουν λÝγοντÜς τους üτι εßχε πÜρει τα λýτρα για την απελευθÝρωσÞ τους. ΠενÞντα Αργεßτες που ανταποκρßθηκαν στη πρüσκληση και βγÞκαν Ýξω τους συνÝλαβε ο ΚλεομÝνης και τους σκüτωσε. ΚÜποια στιγμÞ üμως Ýνας απü τους αποκλεισμÝνους στο πυκνü Üλσος Αργεßους ανÝβηκε σ’ Ýνα δÝντρο κι εßδε τι γινüταν Ýξω.
     Απü κεßνη τη στιγμÞ σταμÜτησαν να βγαßνουν Ýξω αυτοß που προσκαλοýνταν. Τüτε ο ΚλεομÝνης διÝταξε τους εßλωτες να συσσωρεýσουν φρýγανα γýρω απü το Üλσος, κατüπιν Ýβαλε φωτιÜ και το Ýκαψε μαζß με τους αποκλεισμÝνους Αργεßους. Την þρα που καιγüταν το ¢λσος ο ΚλεομÝνης ρþτησε Ýναν αυτüμολο σε ποιον εßναι αφιερωμÝνο κι üταν εκεßνος του απÜντησε üτι εßναι αφιερωμÝνο στον ¢ργο, πßστεψε üτι αυτü Þταν το "¢ργος" που του εßχε πει ο χρησμüς üτι θα κυριεýσει κι αναφþνησε με αναστεναγμü. "Απüλλωνα που δßνεις τους χρησμοýς, πüσο με εξαπÜτησες λÝγοντÜς μου üτι θα κυριεýσω το ¢ργος! Καταλαβαßνω üτι ο χρησμüς που μου ’δωσες ξεπληρþθηκε".
     Οι Αργεßτες πÜντως αποδεκατßστηκαν απ’ üλο το μÜχιμο ανδρικü πληθυσμü τους, αφοý σκοτþθηκαν στη ΣÞπεια 7.777 Αργεßοι κατÜ τον Πλοýταρχο και τον Πολýαινο Þ 5.000 κατÜ τον Παυσανßα Þ 6.000 κατÜ τον Ηρüδοτο. ΜετÜ απ’ αυτÜ, σýμφωνα με τον Ηρüδοτο που φαßνεται üτι αντλεß τις πληροφορßες του απü ΣπαρτιατικÝς πηγÝς, ο ΚλεομÝνης διÝταξε το μεγαλýτερο μÝρος του στρατοý του να επανÝλθει στη ΣπÜρτη και με χßλιους μüνο επßλεκτους πÞγε στο Ηραßον του ¢ργους για να θυσιÜσει. Ο ιερÝας της ¹ρας του το απαγüρευσε λÝγοντας üτι δεν εßναι üσιο να θυσιÜζουν οι ξÝνοι κι ο ΚλεομÝνης διÝταξε τους εßλωτες να τον μαστιγþσουν και θυσßασε δια της βßας. Το Üγαλμα της θεÜς τüτε Ýβγαλε φωτιÜ απü το στÞθος κι üχι απü το κεφÜλι, üπως Ýπρεπε κι ο ΚλεομÝνης κατÜλαβε üτι η θεÜ δεν Þταν διατεθειμÝνη να αφÞσει απροστÜτευτο το ¢ργος κι επανÞλθε στη ΣπÜρτη χωρßς να επιχειρÞσει επßθεση στο ¢ργος.
     Εκεß κατηγορÞθηκε απü τους εχθροýς και τους αντιπÜλους του üτι δωροδοκÞθηκε για να μη καταλÜβει το ¢ργος, αλλÜ υποστηρßζοντας στην απολογßα του πως πßστεψε üτι εκπληρþθηκε ο χρησμüς του Δßα με την κατÜληψη του ιεροý του ¢ργου κι üτι αποτρÜπηκε με τη στÜση της ¹ρας απü τη κατÜληψη του ¢ργους, Ýπεισε τους εφüρους, που ανÞκαν Üλλωστε στην παρÜταξÞ του και τον αθþωσαν με μεγÜλη πλειοψηφßα. Η διÞγηση αυτÞ απÝβλεπε προφανþς να δικαιολογÞσει τους ΣπαρτιÜτες και τον ΚλεομÝνη για την αποτυχßα τους να κυριεýσουν το ¢ργος μετÜ τη νßκη τους στη ΣÞπεια.
     Πιστüτερα τη πραγματικüτητα üμως φαßνεται να απεικονßζουν ο Παυσανßας και ο Πολýαινος, που αποδßδουν τη σωτηρßα του ¢ργους στον ηρωικü ρüλο της ποιÞτριας ΤελÝσιλλας. Σýμφωνα μ’ αυτÝς τις πηγÝς, λοιπüν, ο ΚλεομÝνης μετÜ τη νßκη του στη ΣÞπεια βÜδισε εναντßον του ¢ργους, που Þλπιζε üτι θα το κυριεýσει εýκολα απογυμνωμÝνο απü τους Üνδρες υπερασπιστÝς του. Το ¢ργος κινδýνευε Üμεσα με μüνους  υπερασπιστÝς τους γÝρους, τα παιδιÜ και τις γυναßκες κÜθε ηλικßας.
     Η τρομερÞ εßδηση Ýφτασε στην πüλη κι Ýριξε σ’ απελπισßα κι απüγνωση γυναßκες, γÝρους και παιδιÜ.  Τüτε Þταν που μια φωνÞ ξεχþρισε, μια γενναßα γυναßκα.  ¹ταν η ποιÞτρια ΤελÝσιλλα, μια λεπτοκαμωμÝνη και φιλÜσθενη κοπÝλα, που τις κÜλεσε σε αντßσταση.  ¹ταν Ýνας στρατüς γυναικþν, που παρατÜχθηκε Ýξω απ' τα τεßχη της πüλης, ακλüνητος κι αποφασισμÝνος να προασπßσει τα ιερÜ και τα üσια της πατρßδας, να υπερασπιστεß το δßκιο και την τιμÞ του Aργους, να μην υποταχθεß και να μην υποκýψει. Τη κρßσιμη αυτÞ στιγμÞ η ποιÞτρια ΤελÝσιλλα συγκÝντρωσε τους γÝρους, τα παιδιÜ και τις γυναßκες του ¢ργους, τους Ýδωσε κÜθε λογÞς üπλο που βρÞκε στα σπßτια και τους ναοýς, τüξα και βÝλη, κοντÜρια, ασπßδες, μαχαßρια, σπαθιÜ, ξýλα και πÝτρες και τις παρÝταξε στα τεßχη και τις επÜλξεις Ýτοιμες για αντßσταση.
     Ο στρατüς των Σπαρτιατþν Ýφτανε αλαλÜζοντας.  ΜακρυμÜλληδες τρομεροß αγριωποß ΣπαρτιÜτες, μεθυσμÝνοι απ' τη νßκη τους, σßγουροι πια για την κατÜκτηση της πüλης-κρÜτους του ¢ργους. ¼ταν πλησßασαν, με μεγÜλην Ýκπληξη, εßδαν τις Αργεßτισσες απτüητες μπρος τους και τη ΤελÝσιλλα στραμμÝνη προς τον ουρανü να αναπÝμπει δεÞσεις στους θεοýς: "Ω ¢ρτεμη, ω Απüλλωνα! ΒοηθÞστε μας να σþσουμε την πατρßδα!".
     ΑιφνιδιÜστηκαν φυσικÜ απü την αυτοσχÝδια καθοδηγÞτρια, που Ýδινε το σýνθημα του συναγερμοý και τις κατευθýνσεις για την Üμυνα του ¢ργους και βρÝθηκαν σε δßλημμα φοβερü: Αν Ýκαναν επßθεση και τις σκüτωναν, θα γßνονταν μισητοß κι Üνανδροι που σκüτωσαν γυναßκες. Αν αποτýγχαναν στην επßθεσÞ τους, θα Þτανε καταγÝλαστοι που ξακουστοß πολεμιστÝς αυτοß νικÞθηκαν απü γυναßκες με επικεφαλÞς, μÜλιστα, μια ποιÞτρια, τη ΤελÝσιλλα. Δοκßμασαν να τις τρομÜξουν με αλαλαγμοýς κι αντÜρα, αλλ’ αυτÝς στÝκονταν ακλüνητες στις επÜλξεις.
     ¸καναν κÜποιες επιθÝσεις εναντßον τους, αλλÜ οι γυναßκες τις απÝκρουσαν. ΤελικÜ οι περÞφανοι ΣπαρτιÜτες του ΚλεομÝνη αναγκÜστηκαν να υποχωρÞσουν για να βγουν απü το αδιÝξοδο με ακÝραιη την αξιοπρÝπειÜ τους. ΤελικÜ το ¢ργος δεν Ýπεσε! Σþθηκε απü τον ηρωισμü των γυναικþν του και τη γενναιüτητα της Ýξοχης ποιÞτριας ΤελÝσιλλας, που διÝψευσε μ’ αυτü τον τρüπο πανηγυρικÜ το γνωστü αξßωμα "η τÝχνη για την τÝχνη". ¼πως και να ‘χει η ΤελÝσιλλα κι οι γυναßκες του ¢ργους Ýσωσαν τη πüλη τους απü σßγουρη καταστροφÞ επιδεικνýοντας θÜρρος κι ευψυχßα σε μια εποχÞ που η θÝση της γυναßκας Þταν υποτιμημÝνη και πÜντως εντελþς ασýμβατη με τον πüλεμο. Γι ̉αυτÞ τη πρÜξη της θαυμÜστηκε και μνημονεýεται πιο πολý απü τις αρχαßες πηγÝς. Αυτü üμως δεν σημαßνει üτι υστÝρησε στη ποιητικÞ δημιουργßα.

=========================

                             ¢ρθρο 3ο: Η ΑÞττητη Χουτουλοýν

     Μßα απü τις γυναßκες που Üφησαν το σημÜδι τους στην μογγολικÞ ιστορßα Þτανε κι η πριγκÞπισσα Χουτουλοýν που 'χε το προσωνýμιο η ΠαλαιστÞς που δεν ηττÞθηκε ποτÝ απü κανÝναν, αναχαßτισε τον στρατü του ΚουμπλÜι Χαν κι Üφησε το σημÜδι της üχι μüνο στον μογγολικü πολιτισμü αλλÜ και στον ευρωπαúκü!
     Η Χουτουλοýν γεννÞθηκε γýρω στο 1260 μ. Χ. κι Þταν εγγονÞ του ΤζÝνγκις Χαν και ξαδÝρφη του ΚουμπλÜι Χαν. ΠαρÜ το γεγονüς üτι τ' üνομÜ της σημαßνει φεγγαρüφως η ßδια δεν Þταν καθüλου ρομαντικÞ Þ λεπτεπßλεπτη. ¹ταν μεγαλüσωμη, δυνατÞ κι η καρδιÜ της Þτανε δοσμÝνη στη περιπÝτεια, τη μÜχη και τον αθλητισμü. ΠαρÜ το γεγονüς üτι θα μποροýσε να ζει σε παλÜτι λüγω της ευγενικÞς της καταγωγÞς και να 'χει üλες τις ανÝσεις, εκεßνη προτßμησε να ζÞσει üλη της τη ζωÞ με το νομαδικü τρüπο και ν' απολαýσει την ελευθερßα της στÝππας. ¹ταν εξαßρετη αθλÞτρια με εξαιρετικÝς επιδüσεις στα 3 αγαπημÝνα αθλÞματα των Μογγüλων: την ιππασßα, τη πÜλη και τη τοξοβολßα. ΕιδικÜ στη πÜλη εßχε αποδειχθεß αÞττητη.
     Εκεßνη την εποχÞ στους αγþνες πÜλης συμμετεßχαν ελεýθερα κι οι γυναßκες που πÜλευαν, üχι μüνο μεταξý τους, αλλÜ και με τους Üντρες. Οι αντßπαλοι δεν επιλÝγονταν με βÜση το βÜρος τους Þ το μÝγεθüς τους αλλÜ οποιοσδÞποτε μποροýσε να παλÝψει με οποιονδÞποτε. Ο αγþνας επßσης δεν εßχε χρονικü περιθþριο και διαρκοýσε μÝχρι τελικÞς πτþσης. ¸χανε εκεßνος που ακουμποýσε πρþτος στο Ýδαφος. Οι διαγωνιζüμενοι αλλÜ κι οι θεατÝς, συνÞθως στοιχηματßζανε με κÝρδος το πιο πολýτιμο πρÜγμα για τους Μογγüλους: τα Üλογα. Η Χουτουλοýν Þτανε τüσο καλÞ στη πÜλη που 'χε δημιουργÞσει μιαν ολÜκερη περιουσßα απü στοιχÞματα που στο τÝλος Ýφτασε να ανταγωνßζεται κεßνη του αυτοκρÜτορα.



     Σýμφωνα με τις πεποιθÞσεις των Μογγüλων ο νικητÞς εßχε την εýνοια των πνευμÜτων και γι' αυτü Þταν αξιοσÝβαστη και θεωροýταν το πιο κατÜλληλο Üτομο για να συνοδεýει τον πατÝρα της στη μÜχη ενÜντια στο ξÜδερφü της τον ΚουμπλÜι χαν που Þθελε να κατακτÞσει τη φυλÞ της. Η εικüνα της πÜνω στο Üλογο στο πεδßο της μÜχης καθþς κι η φÞμη της ως αÞττητη παλαßστρια εμψýχωνε τον μογγολικü στρατü που Þτανε συνηθισμÝνος να βλÝπει γυναßκες να πολεμοýν στο πλÜι των αντρþν.
     ΠαραδοσιακÜ οι Μογγüλες πολεμοýσαν Ýφιππες με το τüξο, κÜτι που τους επÝτρεπε να κρατοýν απüσταση και ν' αποφεýγουν την Üμεση αντιπαρÜθεση με τον εχθρü αλλÜ οι ßδιες να επιφÝρουν το μÝγιστο πλÞγμα. ΜÝχρι σÞμερα οι γυναßκες στην Μογγολßα Ýχουν μßαν ιδιαßτερη σχÝση με τη τοξοβολßα και κερδßζουνε πολλÜ μετÜλλια σε αυτü το Üθλημα. Η Χουτουλοýν Þταν γνωστÞ για μια ιδιαßτερη μανοýβρα που Ýκανε στη διÜρκεια της μÜχης. ¼ταν Ýβρισκε την κατÜλληλη ευκαιρßα, ορμοýσε με το Üλογü της κι Üρπαζε κÜποιον αντßπαλο σαν αρπακτικü και τον μετÝφερε στον πατÝρα της. ΑυτÞ η κßνηση μπορεß να εßχε μικρÞ στρατηγικÞ σημασßα αλλÜ προκαλοýσε πανικü στον αντßπαλο και δημιουργοýσε τη φÞμη πως Þταν αÞττητη.



     Η Χουτουλοýν αγαποýσε τüσο την ελευθερßα και την ανεξαρτησßα που δεν Þθελε οýτε ν' ακοýσει για γÜμο. Για ν' αποφýγει βρÞκε δικαιολογßα üτι θα παντρευüταν μüνο τον Üντρα που θα τη κÝρδιζε στη πÜλη. Μιας και Þταν πριγκÞπισσα και μÜλιστα πÜμπλουτη, πολλοß Üντρες επιχεßρησαν να τη κερδßζουν, αλλÜ κανεßς δεν τα κατÜφερε. Σýμφωνα με τον ΜÜρκο Πüλο γýρω στο 1280 εμφανßστηκε Ýνας πρßγκηπας που τüτε θεωροýνταν πολýφερνος εργÝνης και στοιχημÜτισε χßλια Üλογα üτι θα τη κερδßσει. Οι γονεßς της τη παρακÜλεσαν να κÜνει πως χÜνει γιατß το στοßχημα Þταν αστρονομικü κι εκεßνη δÝχτηκε. ¼ταν οι δýο αντßπαλοι βρεθÞκανε στην αρÝνα, το πλÞθος Üρχισε να φωνÜζει ενθουσιασμÝνο προβλÝποντας μια επικÞ μÜχη. Μες στις ιαχÝς και τα επιφωνÞματα ξÝχασε την υπüσχεσÞ της κι αφÝθηκε να παρασυρθεß απü τον ενθουσιασμü του αγþνα. ΜετÜ απü σκληρÞ μÜχη κατÜφερε να κερδßσει κι αυτü τον αντßπαλο. Ο πρßγκηπας Ýφυγε ταπεινωμÝνος με χßλια Üλογα λιγüτερα κι εκεßνη Ýμεινε χωρßς Üντρα κÜτι που φαßνεται να μην την ενüχλησε καθüλου.
     ¼μως μßα γυναßκα που ζει μüνη της κι ανεξÜρτητη Þτανε κÜτι που δεν Þταν συνηθισμÝνοι ακüμα κι οι Μογγüλοι να βλÝπουν. ¢ρχισαν τα κουτσομπολιÜ κι οι αντßπαλοß της που δεν εßχανε καταφÝρει να τη κερδßσουνε στο πεδßο της μÜχης προσπÜθησαν να τη πλÞξουνε διαδßδοντας φÞμες üτι ο λüγος που δεν Þθελε να παντρευτεß Þταν üτι εßχε ανÞθικη σχÝση με τον πατÝρα της. Καταλαβαßνοντας üτι αυτÝς οι φÞμες πßκραιναν αφüρητα τον πατÝρα της και του Ýκαναν πολιτικü κακü, η Χουτουλοýν δÝχτηκε να παντρευτεß Ýναν Üντρα απü την ακολουθßα του πατÝρα της χωρßς να παλÝψει μαζß του. Ακüμα και μετÜ τον γÜμο της, üμως, παρÝμεινε αÞττητη και στο πεδßο της μÜχης και στην αρÝνα της πÜλης. Ο πατÝρας της συνÝχισε να τη συμβουλεýεται και να στηρßζεται σε κεßνη παρÜ το γεγονüς üτι εßχε Üλλα δεκατÝσσερα παιδιÜ, üλα αγüρια. Λßγο πριν τον θÜνατο του το 1301 μÜλιστα προσπÜθησε να την ορßσει Χαν στην θÝση του αλλÜ τα αδÝρφια της επαναστÜτησαν.



     Εκεßνη δεν Ýφερε και πολý αντßρρηση σ' αυτü γιατß φαßνεται üτι δεν Þθελε τüσο να γßνει Χαν. Προτιμοýσε να βρßσκεται στο πεδßο της μÜχης κι επÝλεξε να γßνει αρχιστρÜτηγος του νÝου Χαν, του αδερφοý της ¼ρος. Η Χουτουλοýν κι ο ¼ρος συνεργÜστηκαν Üψογα μÝχρι το 1306 που βρÝθηκε νεκρÞ κÜτω απü αδιευκρßνιστες συνθÞκες. ¹ταν 45 ετþν και μÝχρι τη τελευταßα στιγμÞ Ýζησε ελεýθερη κι αÞττητη.
     Αν κι αναφÝρεται σε αραβικÜ κεßμενα αλλÜ και στις διηγÞσεις του ΜÜρκο Πüλο, η ýπαρξÞ της αποσιωπÞθηκε και τελικÜ χÜθηκε μÝσα στην ομßχλη του παρελθüντος. Μüνο τον 18ο αι. Ýκανε πÜλι την εμφÜνισÞ της μια αλλοιωμÝνη εκδοχÞ στα γραπτÜ του ΓÜλλου ΦρανσουÜ ΝτελακρουÜ στα οποßα αναφÝρεται ως "τουραντü", δηλαδÞ "τουρκÜλα κüρη". Προφανþς για να ταιρßαζει περισσüτερο στις απüψεις των δυτικþν περß γυναικεßας ιδιοσυγκρασßας, η Χουτουλοýν/Τουραντü δεν συναγωνßζεται τους Üντρες στη πÜλη, αλλÜ τους βÜζει τρεις γρßφους κι üταν χÜνουνε το στοßχημα δεν εßναι Üλογα αλλÜ η ζωÞ τους που χÜνεται.
     Μισüν αιþνα αργüτερα ο Ιταλüς θεατρικüς συγγραφÝας ΚÜρλο Γκüτζι γρÜφει για μια "γυναßκα τßγρη με Üκαμπτη περηφÜνεια". Το Ýργο του μεταφρÜζεται στα γερμανικÜ απü τον Φρßντριχ φον Σßλλερ με τον τßτλο Τουραντü, ΠριγκÞπισσα Της Κßνας κι ο Γκαßτε το ανεβÜζει στη σκηνÞ της ΒαúμÜρης το 1802. ¸ναν αιþνα αργüτερα και συγκεκριμÝνα το 1924 ο ΤζιÜκομο Πουτσßνι πεθαßνει κι αφÞνει μισοτελειωμÝνη την üπερÜ του με τßτλο Τουραντü που γßνεται κι η πιο διÜσημη (και καθüλου πιστÞ) αναπαραγωγÞ της ζωÞς της Χουτουλοýν.
     Η ιστορßα της Χουτουλοýν ξεκßνησε ως Ýνα παρÜδειγμα γυναßκας με αδÜμαστο πνεýμα και εξαιρετικÝς αθλητικÝς και πολεμικÝς ικανüτητες που για τους Μογγüλους Þταν πηγÞ Ýμπνευσης και περηφÜνειας καθþς ηγÞθηκε της αντßστασης των μογγολικþν φυλþν ενÜντια στις κατακτητικÝς ορÝξεις του ΚουμπλÜι ΧÜν. Στη δýση üμως, η ζωÞ της ξÝπεσε σε μια ιστορßα για μιαν αλαζονικÞ γυναßκα που τελικÜ υποκýπτει στη δýναμη του Ýρωτα. Η συμπεριφορÜ στη μνÞμη της Χουτουλοýν δεν μας λÝει τßποτα για την ßδια αλλÜ μας λÝει πολλÜ για τον κÜθε λαü ανÜλογα με τον τρüπο που τη μνημονεýει.



     ¼μως η πραγματικÞ Χουτουλοýν η ΠαλαιστÞς δε ξεχÜστηκε. Εκτüς απü τ' üτι Þταν ακüμα μßα ισχυρÞ γυναßκα που συμπληρþνει το πÜνθεον των σημαντικþν γυναικþν στη μογγολικÞ παρÜδοση Üφησε ανεξßτηλο το σημÜδι της και στη μογγολικÞ πÜλη. ΣÞμερα üταν οι Μογγüλοι παλαιστÝς μπαßνουνε στην αρÝνα για να αγωνισθοýν εßναι υποχρεωμÝνοι να φορÜνε Ýνα εßδος γιλÝκου που 'χει μακριÜ μανßκια αλλÜ αφÞνει ακÜλυπτο το στÞθος και τη πλÜτη για να μην υπÜρχει αμφιβολßα üτι ο διαγωνιζüμενος εßναι Üντρας. Αυτü Üρχισε να εφαρμüζεται λßγο μετÜ τον θÜνατο της Χουτουλοýν, οπüτε κι Üρχισε ν' απαγορεýεται στις γυναßκες να παλεýουνε, λüγω της αÞττητης επßδοσÞς της. Οι Üντρες Þθελαν να βεβαιωθοýν üτι δεν θα ξαναβροýνε ποτÝ μπροστÜ τους Üλλη μια τÝτοια γυναßκα που δεν θα μποροýσαν να νικÞσουν. Στο τÝλος του κÜθε αγþνα σÞμερα ο νικητÞς κÜνει τον κýκλο της αρÝνας χορεýοντας Ýνα νικητÞριο χορü με ανοιχτÜ τα χÝρια σαν αετüς που πετÜ Ýτσι þστε να δουν üλοι το γυμνü του στÞθος. Αυτüς ο χορüς εßναι αφιερωμÝνος στη Χουτουλοýν, την πριγκÞπισσα που δεν νßκησε ποτÝ κανεßς.
     ¼σο κι αν κÜποιοι προσπÜθησαν να την εξαφανßσουν απü την ιστορßα, η Χουτουλοýν ζει μÝσα απü την üπερα του Πουτσßνι κι απü τους νικητÞριους χοροýς των αντρþν της Μογγολßας.

=========================

                                  ¢ρθρο 4ο: Οι φοβερÝςΑγκüτζι

     ¸να καθαρÜ γυναικεßο στρατιωτικü σþμα Þταν κι αυτü των "Αμαζüνων της ΔαχομÝης". Η πραγματικÞ ονομασßα του σþματος Þταν Ν' Νονμιτüν, που στη τοπικÞ γλþσσα σημαßνει "οι μητÝρες μας". Η ΔαχομÝη, το σημερινü Μπενßν της ΑφρικÞς, υπÞρξε κÜποτε Ýνα ισχυρü βασßλειο μÝχρι την υποταγÞ του στους ΓÜλλους αποικιοκρÜτες. Η ιστορßα των μαýρων αμαζüνων ξεκινÜ τον 17ο αι. ΥπÜρχουνε διÜφορες εκδοχÝς για το πþς σχηματßστηκε το σþμα. Σýμφωνα με ορισμÝνες πηγÝς οι γυναßκες Þταν αρχικÜ κυνηγοß ελεφÜντων που εξελßχθηκαν σε σωματοφυλακÞ του τοπικοý βασιλιÜ. ¢λλη εκδοχÞ αναφÝρει πως, βÜσει του νüμου, δεν επιτρεπüταν η παραμονÞ ανδρþν στο βασιλικü παλÜτι μετÜ τη δýση του ηλßου κι Ýτσι, καθþς ο βασιλιÜς χρειαζüταν σωματοφýλακες, το ρüλο αυτü ανÝλαβαν γυναßκες. ΟρισμÝνες Üλλωστε αμαζüνες προÝρχονταν απü τις βασιλικÝς συζýγους, το χαρÝμι δηλαδÞ του βασιλιÜ. Την ονομασßα αμαζüνες πÜντως προσÝδωσαν στο σþμα δυτικοß εξερευνητÝς και περιηγητÝς. Οι γυναßκες που υπηρετοýσαν στο σþμα απαγορευüταν να παντρευτοýν Þ να Ýχουν παιδιÜ. ΠολλÝς δε διατηροýσαν τη παρθενßα τους. Το 1863 ο Βρεττανüς εξερευνητÞς ΜπÜρτον επισκÝφτηκε τη ΔαχομÝη κι εßδε τις αμαζüνες.



     Οι Dahomey Mino (Agojie, Agoji, Mino, Þ Minon) Þταν Ýνα αποκλειστικÜ γυναικεßο στρατιωτικü σýνταγμα Fon του Βασιλεßου της Dahomey (στο σημερινü Μπενßν της Δ. ΑφρικÞς) που υπÞρχε απü το 1600 ως τα τÝλη του 1800. Εßναι Ýνας απü τους λßγους τεκμηριωμÝνους γυναικεßους στρατοýς στη σýγχρονη ιστορßα. ΟνομÜστηκαν Αμαζüνες απü τους Δυτικοευρωπαßους που τις συνÜντησαν, λüγω της ιστορßας των γυναικþν πολεμιστþν Þ Αμαζüνων στην ελληνικÞ μυθολογßα. Η εμφÜνιση ενüς στρατιωτικοý συντÜγματος αποκλειστικÜ γυναικþν, Þταν το αποτÝλεσμα του ανδρικοý πληθυσμοý της Dahomey που αντιμετþπιζε υψηλÝς απþλειες στην ολοÝνα και συχνüτερη βßα και τον πüλεμο με γειτονικÜ κρÜτη της Δ. ΑφρικÞς. Αυτü οδÞγησε τη Dahomey να εßναι Ýνα απü τα κορυφαßα κρÜτη στο εμπüριο σκλÜβων με την Αυτοκρατορßα Oyo, που χρησιμοποιοýσε σκλÜβους για ανταλλαγÞ εμπορευμÜτων στη Δ. ΑφρικÞ ως üτου η ΒρεττανικÞ Αυτοκρατορßα Ýβαλε τÝλος στο δουλεμπüριο στη περιοχÞ. Η Ýλλειψη ανδρþν πιθανüτατα οδÞγησε τους βασιλιÜδες της ΔαχομÝης να στρατολογÞσουν γυναßκες στο στρατü.
     Ο βασιλιÜς Houegbadja (κυβÝρνησε απü το 1645 ως το 1685), ο 3ος βασιλιÜς της Dahomey, λÝγεται üτι ξεκßνησε αρχικÜ την ομÜδα που αργüτερα θα γßνει η Mino ως Ýνα σþμα κυνηγþν ελεφÜντων που ονομÜζεται gbeto. Η κüρη του Houegbadja, βασßλισσα Hangbe (κυβÝρνησε απü το 1716 ως το 1718) ßδρυσε Ýνα σþμα γυναικεßας σωματοφυλακÞς κι Ευρωπαßοι Ýμποροι κατÝγραψαν τη παρουσßα τους. Σýμφωνα με τη παρÜδοση, ο αδερφüς και διÜδοχüς της, ο βασιλιÜς Agaja, το χρησιμοποßησε με επιτυχßα στην Þττα του γειτονικοý βασιλεßου του Savi απü τη Dahomey το 1727. Η ομÜδα των γυναικþν πολεμιστþν αναφερüταν ως Mino, που σημαßνει "Οι ΜητÝρες μας" στη γλþσσα Fon, απü τον ανδρικü στρατü της Dahomey. ¢λλες πηγÝς αμφισβητοýν τον ισχυρισμü üτι η μεγαλýτερη αδερφÞ του βασιλιÜ Agaja, βασßλισσα Hangbe, Þταν ηγεμüνας για την ßδρυση των μονÜδων, μερικÝς μÜλιστα Ýφτασαν στο σημεßο να αμφισβητÞσουν αν υπÞρχε Þ üχι η βασßλισσα Hangbe.



     Απü την εποχÞ του βασιλιÜ Ghezo (κυβÝρνησε απü το 1818 ως το 1858), η Dahomey Ýγινε üλο και πιο μιλιταριστικÞ. Ο Ghezo Ýδωσε μεγÜλη σημασßα στον στρατü, αυξÜνοντας τον προûπολογισμü του κι επισημοποιþντας τη δομÞ του απü τελετουργικÞ σε σοβαρÞ στρατιωτικÞ. Ενþ οι ευρωπαúκÝς αφηγÞσεις αναφÝρονται στις γυναßκες στρατιþτες ως "Αμαζüνες", αυτοαποκαλοýνταν ahosi (σýζυγοι του βασιλιÜ) Þ Mino (οι μητÝρες μας).
     Ο ΓκÝζο στρατολüγησε Üνδρες και γυναßκες ως στρατιþτες απü ξÝνους αιχμαλþτους. Γυναßκες στρατιþτες στρατολογÞθηκαν επßσης απü ελεýθερες γυναßκες απü τη ΔαχομÝη, με ορισμÝνες να εγγρÜφονται απü την ηλικßα των 8 ετþν. ¢λλες μαρτυρßες δεßχνουν üτι οι Μßνο στρατολογÞθηκαν μεταξý των αχüσι ("σýζυγοι του βασιλιÜ"), απü τους οποßους υπÞρχαν συχνÜ εκατοντÜδες. ΜερικÝς γυναßκες στη κοινωνßα του Fon Ýγιναν στρατιþτες εθελοντικÜ, ενþ Üλλες γρÜφτηκαν ακοýσια αν οι σýζυγοι Þ οι πατÝρες τους παραπονÝθηκαν στον βασιλιÜ για τη συμπεριφορÜ τους.
     Η ιδιüτητα μÝλους μεταξý των Mino υποτßθεται πως εξασκεß τυχüν επιθετικÜ χαρακτηριστικÜ χαρακτÞρα για σκοποýς πολÝμου. Στη διÜρκεια της ÝνταξÞς τους δεν τους επιτρεπüταν να κÜνουν παιδιÜ Þ να παντρευτοýν (αν κι Þταν νüμιμα παντρεμÝνες με το βασιλιÜ). ΠολλÝς απü αυτÝς Þταν παρθÝνες. Το σýνταγμα εßχε Ýνα ημι-ιερü καθεστþς, το οποßο Þταν συνυφασμÝνο με την πßστη του Fon στο Vodun. Η προφορικÞ παρÜδοση της χþρας υποστηρßζει üτι, κατÜ τη στρατολüγηση, οι Αμαζüνες υποβλÞθηκαν σε ακρωτηριασμü των γυναικεßων γεννητικþν οργÜνων.



     Η Μßνο εξασκÞθηκε μ' Ýντονη σωματικÞ Üσκηση. ¸μαθε δεξιüτητες επιβßωσης κι αδιαφορßα για τον πüνο και το θÜνατο, κατακλýζοντας τις Üμυνες απü αγκÜθια ακακßας σε στρατιωτικÝς ασκÞσεις κι εκτελþντας αιχμαλþτους. Δüθηκε Ýμφαση στην πειθαρχßα. Η υπηρεσßα αυτÞ προσÝφερε στις γυναßκες την ευκαιρßα να "ανÝβουν σε θÝσεις διοßκησης κι επιρροÞς" σε περιβÜλλον δομημÝνο για ατομικÞ ενδυνÜμωση. ¹ταν επßσης πλοýσιες κι εßχαν υψηλÞ θÝση. ¸παιξε δε, εξÝχοντα ρüλο στο ΜεγÜλο Συμβοýλιο, συζητþντας τη πολιτικÞ του βασιλεßου. Απü τη 10ετßα του 1840 ως τη 10ετßα του 1870 (üταν κατÝρρευσε το αντßπαλο κüμμα), η πλειοψηφßα τους υποστÞριξε γενικÜ την ειρÞνη, με τους ¸γκμπα της Αμπεοκοýτα να επιχειρηματολογοýν αντß για επιδρομÝς σε μικρüτερες, λιγüτερο αμυνüμενες φυλÝς. Αυτü τους Ýθεσε σε αντßθεση με τους Üνδρες στρατιωτικοýς συναδÝλφους τους που υποστÞριξαν μια πλÞρη επßθεση κατÜ του Abeokuta. Τα μÝλη του πολιτικοý συμβουλßου που συμμÜχησαν με τις Agojie υποστÞριξαν επßσης ισχυρüτερες εμπορικÝς σχÝσεις με την Αγγλßα, ευνοþντας το εμπüριο φοινικÝλαιου πÜνω απü αυτü των σκλÜβων. Εκτüς απü το συμβοýλιο, το ΕτÞσιο Ýθιμο της ΔαχομÝης περιελÜμβανε παρÝλαση και ανασκüπηση των στρατευμÜτων κι ορκωμοσßα των στρατευμÜτων στο βασιλιÜ. Οι εορτασμοß την 27η μÝρα των ΕτÞσιων Τελωνεßων αποτελοýνταν απü μια εικονικÞ μÜχη που οι Agojie επιτÝθηκαν σε Ýνα "οχυρü" και "συνÝλαβαν" τους σκλÜβους μÝσα, Ýνα Ýθιμο που καταγρÜφηκε απü τον ιερÝα Francesco Borghero στα ημερολüγιÜ του.
     Οι γυναßκες στρατιþτες εκπαιδεýτηκαν αυστηρÜ στην αντοχÞ στον πüνο και στη ταχýτητα. Μüλις ολοκληρþθηκε η εκπαßδευση τους δüθηκαν στολÝς. Στα μÝσα του 19ου αι., αριθμοýσαν μεταξý 1.000 και 6.000 γυναßκες, περßπου το 1/3 του συνüλου του στρατοý της Dahomey, σýμφωνα με αναφορÝς που γρÜφτηκαν απü επισκÝπτες. Οι αναφορÝς σημεßωσαν επßσης üτι οι γυναßκες στρατιþτες κρßθηκαν σταθερÜ ως ανþτερες απü τους Üνδρες στρατιþτες σε αποτελεσματικüτητα και γενναιüτητα στη μÜχη. Οι γυναßκες στρατιþτες λÝγεται üτι Þταν δομημÝνες παρÜλληλα με το στρατü στο σýνολü του, με μια κεντρικÞ πτÝρυγα (οι σωματοφýλακες του βασιλιÜ) πλαισιωμÝνη και στις δýο πλευρÝς, η καθεμßα υπü χωριστοýς διοικητÝς. ΟρισμÝνες αναφορÝς σημειþνουν üτι κÜθε Üνδρας στρατιþτης εßχε Ýναν μικρü αντßστοιχο. Σε μια αφÞγηση στα μÝσα του 19ου αι. απü Ýναν ¢γγλο παρατηρητÞ, τεκμηριþθηκε πως οι γυναßκες που εßχαν 3 λωρßδες λευκþματος γýρω απü κÜθε πüδι τιμοýνταν με σημÜδια διÜκρισης. Ο γυναικεßος στρατüς αποτελεßτο απü διÜφορα συντÜγματα: κυνηγοýς, τυφεκιοφüρους, θεριστÝς, τοξüτες και πυροβολητÝς. ΚÜθε σýνταγμα εßχε διαφορετικÝς στολÝς, διοικητÝς κι üπλα.



     Τη τελευταßα περßοδο, οι γυναßκες πολεμßστριες της ΔαχομÝης Þταν οπλισμÝνες με τουφÝκια Winchester, ρüπαλα και μαχαßρια. Οι μονÜδες Þταν υπü γυναικεßα διοßκηση. Μια δημοσιευμÝνη μετÜφραση του 1851 ενüς πολεμικοý τραγουδιοý των γυναικþν ισχυρßζεται πως οι πολεμιστÝς Ýψαλλαν: "...ο σιδερÜς παßρνει μια σιδερÝνια ρÜβδο και με τη φωτιÜ αλλÜζει μüδα, Ýτσι αλλÜξαμε τη φýση μας. Δεν εßμαστε πια γυναßκες, εßμαστε Üντρες".
     Οι μÜχες των Agojie εßναι κυρßως εντüς της ΑφρικÞς ενÜντια σε διÜφορα βασßλεια και φυλÝς. Στη διÜρκεια κεßνης της χρονικÞς περιüδου Þταν σýνηθες üτι üταν Ýνας εχθρüς ηττηθεß θα σκοτωνüταν Þ θα υποδουλωνüταν. ΠολλÝς αφρικανικÝς φυλÝς συμμετεßχαν σ' αυτü κι η Dahomey δεν Þταν εξαßρεση. ΣυχνÜ σκλÜβωναν τους εχθροýς και τους πουλοýσαν σ' ευρωπαßους δουλÝμπορους με αντÜλλαγμα üπλα. ¹δη απü το 1728 υπü καθοδÞγηση του βασιλιÜ Gezo, ο στρατüς της ΔαχομÝης κατÝκτησε τα βασßλεια της Whydah και του Popos. Το 1840, βοÞθησαν στη κατÜληψη του φρουρßου του Mahee στο Attahapahms. Ωστüσο, Þταν στα χÝρια του μακροχρüνιου εχθροý τους Abeokuta που υπÝστησαν συντριπτικÞ Þττα, με αποτÝλεσμα πολλÝς απþλειες.
     Η ευρωπαúκÞ εισβολÞ στη Δ. ΑφρικÞ κÝρδισε ρυθμü στο 2ο μισü του 19ου αι. και το 1890 ο βασιλιÜς Béhanzin Üρχισε να πολεμÜ τις γαλλικÝς δυνÜμεις στη διÜρκεια του Α' Γαλλο-ΔαχομÝης ΠολÝμου. Ευρωπαßοι παρατηρητÝς παρατÞρησαν üτι οι γυναßκες "χειρßστηκαν θαυμÜσια" τη μÜχη σþμα με σþμα, αλλÜ πυροβολοýσαν απü το ισχßο αντß να πυροβολοýν απü τον þμο. Οι Μßνο συμμετεßχαν σε μια μεγÜλη μÜχη: τη Κοτονοý, üπου χιλιÜδες ΔαχομÝοι (συμπεριλαμβανομÝνων πολλþν Μßνο) φüρτωσαν τις γαλλικÝς γραμμÝς κι ενÝπλεξαν τους υπερασπιστÝς σε μÜχη σþμα με σþμα. Οι Mino συντρßφθηκαν αποφασιστικÜ, με αρκετÝς εκατοντÜδες στρατιþτες να σκοτþνονται. Σýμφωνα με πληροφορßες, 129 μαχητÝς της σκοτþθηκαν σε μÜχη σþμα με σþμα στις γαλλικÝς γραμμÝς. Ο τελευταßος επιζþν της πιστεýεται πως Þταν μια γυναßκα με το üνομα Nawi. Σε μια συνÝντευξη του 1978 στο χωριü Κßντα, Ýνας ΜπενινÝζος ιστορικüς συνÜντησε τη ΝÜουι, που ισχυρßστηκε üτι πολÝμησε τους ΓÜλλους το 1892. Η ΝÜουι πÝθανε τον ΝοÝμβρη του 1979, σε ηλικßα πολý Üνω των 100 ετþν.



 * Οι Mino αναφÝρονται στο μυθιστüρημα επιστημονικÞς φαντασßας Robur the Conqueror (1886) του Βερν (ΚεφÜλαιο XV: Μια αψιμαχßα στη Dahomey).

 * Επßσης οι Mino εκπροσωπÞθηκαν στη ταινßα Cobra Verde (1987) του Γερμανοýü σκηνοθÝτη Werner Herzog.

 * Οι Mino παßζουν σημαντικü ρüλο στο μυθιστüρημα Flash for Freedom! (1971) του George MacDonald Fraser.

 * Οι πολεμßστριες εßναι το επßκεντρο στο θεατρικü του Layon Gray, The Dahomey Warriors.

 * Η Dora Milaje, πολεμßστρια και σωματοφýλακας του χαρακτÞρα Black Panther της Marvel Comics, βασßζεται εν μÝρει στις Mino.

 * Στο Age of Empires II: The African Kingdoms κι Age of Empires III: Στις African Royals υπÜρχει γυναικεßα μονÜδα με το üνομα Gbeto που Ýχει επηρεαστεß και πÜρει το üνομÜ της απü τις Mino.

 * Στο βιντεοπαιχνßδι Empire: Total War μπορεßτε να στρατολογÞσετε μονÜδες Dahomey Mino αν Ýχετε κατακτÞσει ορισμÝνες περιοχÝς στη Β. ΑφρικÞ.

 * Στο επεισüδιο Lovecraft Country "I Am", η Hippolyta μεταφÝρεται σ' Ýνα κüσμο üπου γßνεται Dahomey Mino.

 * Το 2015, η UNESCO δημοσßευσε το κωμικü μυθιστüρημα The Women Soldiers of Dahomey ως μÝρος της σειρÜς της για τις γυναßκες στην αφρικανικÞ ιστορßα. Ως καλλιτεχνικÞ κι εικαστικÞ ερμηνεßα που προορßζεται για ιδιωτικÞ Þ δημüσια χρÞση στις τÜξεις, αφηγεßται την ιστορßα των Μßνο σε σχÝση με την ευρωπαúκÞ αποικιακÞ κυριαρχßα στην ΑφρικÞ και τελειþνει με τη κληρονομιÜ τους για τη σημερινÞ Δημοκρατßα του Μπενßν: "Εκτüς απü το αποτýπωμα που Ýχουν αφÞσει στη συλλογικÞ μνÞμη, οι γυναßκες στρατιþτες που κληροδοτÞθηκαν στη Δημοκρατßα του Μπενßν χοροß που παßζονται μÝχρι σÞμερα στο Abomey, τραγοýδια και θρýλοι. ΥπÜρχουν πολλÝς γυναßκες στρατιþτες στις Ýνοπλες δυνÜμεις του Μπενßν σÞμερα. Διατηροýν τη μνÞμη των γυναικþν στρατιωτþν του Βασιλεßου της Dahomey ζωντανÞ".

 * Στο The Last Amazon of Dahomey εßναι Ýνα βραβευμÝνο με Booker μυθιστüρημα (2019) με τßτλο Girl, Woman, Other της Bernardine Evaristo.

 * Οι Mino εßναι το θÝμα της αμερικανικÞς ιστορικÞς επικÞς ταινßας του 2022 The Woman King, σε σκηνοθεσßα Τζßνα Πρινς-ΜπÜιθγουντ.

 * Οι Dahomey Amazons αντιπροσωπεýονται ως Minos στο μυθιστüρημα Sister Mother Warrior της Vanessa Riley (William Morrow, 12 Ιουλßου 2022).    "Καταλαβαßνεις üτι εßναι γυναßκες μüνο απü το στÞθος τους. Εßναι μυþδεις και δυνατÝς", Ýγραψε.



     Στο σþμα επικρατοýσε σιδηρÜ πειθαρχßα κι οι γυναßκες υφßσταντο εντατικÞ εκπαßδευση. Εκπαιδεýονταν να αντÝχουν στον πüνο, ενþ εκτελοýσαν και εκπαιδευτικÜ 10ημερα στη ζοýγκλα με μüνο üπλο μια ματσÝτα. Στη μÜχη αναμενüταν να αγωνιστοýν μÝχρι θανÜτου, ενþ Þταν αμεßλικτες στους αντιπÜλους, που συχνÜ τεμÜχιζαν κι Ýπαιρναν ως λÜφυρα τα κεφÜλια Þ πιο απüκρυφα τμÞματα του σþματüς τους.

     Υπολογßζεται üτι στα μÝσα του 19ου αι. οι γυναßκες αποτελοýσαν το 1/3 του στρατοý της ΔαχομÝης. Στη μÜχη τÜσσονταν στο κÝντρο της παρÜταξης καλýπτοντας και τον βασιλιÜ αν Þταν παρþν. Οι αμαζüνες Þταν εξοπλισμÝνες με μουσκÝτα, ξýλινους κεφαλοθραýστες και ματσÝτες. Αργüτερα εξοπλßστηκαν με τυφÝκια Winchester. ¼ταν Ýβγαιναν απü το παλÜτι μπροστÜ τους βÜδιζε Ýνας σκλÜβος με Ýνα καμπανÜκι που το χτυποýσε. Οι Üνδρες üφειλαν να στρÝψουν το βλÝμμα αντßθετα και να μη κοιτοýν τις αμαζüνες που περνοýσαν.
     Το 1890 ξÝσπασε ο πρþτος πüλεμος ΔαχομÝης-Γαλλßας. Ο βασιλιÜς Μπεανζßν χρησιμοποßησε τις αμαζüνες στις μÜχες. Οι ΓÜλλοι στρατιþτες αρχικÜ δßσταζαν να πυροβολÞσουν γυναßκες. ¼ταν üμως εßδαν πως οι γυναßκες αυτÝς πολεμοýσαν Üλλαξαν γνþμη. ΤελικÜ χρειÜστηκε κι η επÝμβαση της περßφημης Λεγεþνας των ΞÝνων για να επικρατÞσουν οι ΓÜλλοι. Ο 2ος πüλεμος ξÝσπασε το 1892 κι Ýληξε το 1894. Οι γυναßκες πολÝμησαν και πÜλι ηρωικÜ, αλλÜ η ΔαχομÝη ηττÞθηκε. ΠÜντως πολλοß ΓÜλλοι, που μετÜ τη νßκη επιχεßρησαν να χρησιμοποιÞσουν τις αιχμÜλωτες αμαζüνες ως παλλακßδες, πÝθαναν Üδοξα στο κρεββÜτι! Η τελευταßα αμαζüνα πÝθανε γýρω στο 1979.
     Οι Αγκüτζι εßναι μια πολεμικÞ ομÜδα αποτελοýμενη αποκλειστικÜ απü γυναßκες, που προστατεýει το αφρικανικü βασßλειο της ΔαχομÝης τον 19o αι. Αρχηγüς των απßστευτα πειθαρχημÝνων, ικανþν, σκληρþν, αποτελεσματικþν και δυνατþν πολεμιστριþν εßναι η Νανßσκα. ΚÜθε τüσο, ο κýκλος των μαχητριþν ανανεþνεται με νÝο αßμα. ΝεαρÜ κορßτσια, εßτε επειδÞ θÝλουν να ενταχθοýν στις Αγκüτζι γοητευμÝνες απü τον μýθο που τις περιβÜλλει, εßτε για να ξεφýγουν απü την προδιαγεγραμμÝνη μοßρα τους -να παντρευτοýν/πουληθοýν σε εκεßνον που θα διαλÝξει ο πατÝρας τους- περνÜνε τις απαραßτητες δοκιμασßες προκειμÝνου να επιλεγοýν για να υπηρετÞσουν τον βασιλιÜ στο πλευρü της επßλεκτης γυναικεßας ομÜδας.




                                          Τα ΙστορικÜ Γεγονüτα


     Πρωτοεμφανßστηκαν τον 17ο αι. και στο αποκορýφωμÜ τους αποτελοýσαν μεγÜλο μÝρος του στρατοý του Βασιλεßου της ΔαχομÝης -πρüκειται για το σημερινü Μπενßν της δυτικÞς ΑφρικÞς, με χιλιÜδες μÝλη- λÝγεται πþς το τÜγμα τον 19ο αι. αριθμοýσε 6.000 μÝλη σε στρατü συνολικÜ 25.000 πολεμιστριþν.

     Η ΔαχομÝη, γαλλικü προτεκτορÜτο απü το 1890 -ανεξÜρτητο κρÜτος ως Μπενßν απü το 1960- διαδραμÜτισε σημαντικü, αν και πρüσκαιρο, ρüλο στο δουλεμπüριο των Ευρωπαßων που ανθοýσε κεßνη την εποχÞ. Επßσης, η ΔαχομÝη, αν κι ενταγμÝνη σε αυστηρÜ πατριαρχικü περιβÜλλον, εßχε τις κατÜλληλες πολιτικÝς και κοινωνικÝς συνθÞκες þστε να επιτρÝπει την Üνοδο γυναικεßων πολεμικþν ομÜδων üπως οι Αγκüτζι. Στη παιδικÞ ηλικßα Ýπαιζαν αγüρια κορßτσια μαζß, ως την ενÞλικη ζωÞ τους, με τη συμμετοχÞ των γυναικþν σε οικονομικÝς δραστηριüτητες. ΑυτÜ τα πρüτυπα φýλου χρονολογοýνται απü τüτε. Για τις γυναßκες, για τις ΑφρικανÝς, για τη συγκεκριμÝνη "φυλÞ" των Αγκüτζι, για τη πατριαρχßα, για τη βßα των αντρþν και τη δýναμη των γυναικþν.
     Απü κüρες, πολεμßστριες. Απü σýζυγοι, στα üπλα. Εßναι οι μοναδικÝς καταγεγραμμÝνες γυναßκες πολεμßστριες στη πρþτη γραμμÞ στη σýγχρονη πολεμικÞ ιστορßα. Οι ξÝνοι τις ονüμαζαν Αμαζüνες της ΔαχομÝη, αν κι οι ßδιες αυτοαποκαλοýνταν N’Nonton που σημαßνει "οι μητÝρες μας". Προστατεýοντας το βασιλιÜ τους σε μια αιματηρÞ μÜχη, γßναν η ελßτ της πολεμικÞς δýναμης του βασιλεßου της ΔαχομÝης, της σημερινÞς Δημοκρατßας του Μπενßν. ΠεριγρÜφονταν ως ανßκητες, ορκιζüντουσαν παρθÝνες κι Þταν γνωστÝς για τους γρÞγορους αποκεφαλισμοýς. Δεν εßναι μυθικÝς. Η τελευταßα Αμαζüνα της ΔαχομÝη πÝθανε το 1979 στα 100 της. ¹ταν η Nawi κι ανακαλýφτηκε σ' Ýνα απομακρυσμÝνο χωριü. Τον 19ο αι. το τÜγμα τους εßχε 6.000 πολεμßστριες (συνολικÜ ο στρατüς εßχε 25.000 πολεμιστÝς).



     Η ιστορßα τους ξεκινÜ τον 17ο αιþνα και υπÜρχουν θεωρßες που προτεßνουν üτι ξεκßνησαν ως σþμα κυνηγþν ελÝφαντα κι εντυπωσßασαν το βασιλιÜ της ΔαχομÝης με τις ικανüτητÝς τους, ενþ οι σýζυγοß τους Ýλειπαν πολεμþντας Üλλες φυλÝς. Μια Üλλη θεωρßα προτεßνει üτι επειδÞ οι γυναßκες Þταν οι μοναδικοß Üνθρωποι που επιτρÝπονταν στο παλÜτι του βασιλιÜ αφüτου Ýπεφτε το σκοτÜδι, Ýγιναν οι σωματοφýλακÝς του. ¼ποια κι εßναι αλÞθεια, μüνο οι πιο ισχυρÝς, οι πιο υγιεßς κι οι πιο θαρραλÝες εκπαιδεýονταν σκληρÜ για να γßνουν πολεμικÝς μηχανÝς που θα τις φοβüταν üλη η ΑφρικÞ για περισσüτερο απü 2 αιþνες.
     ¹ταν οπλισμÝνες με ολλανδικÜ μουσκÝτα και μαχαßρια. Τα κορßτσια Ýπαιρναν üπλα απü τα 8 τους. Αν και κÜποιες γυναßκες κατατÜσσονταν εθελοντικÜ, Üλλες εγγρÜφονταν απü τους συζýγους τους γιατß τις θεωροýσαν απεßθαρχες και δεν μποροýσαν να τις ελÝγξουν. Οι N’Nonton δεν μποροýσαν να παντρευτοýν Þ να κÜνουν παιδιÜ, ενþ υπηρετοýσαν και θεωροýνταν παντρεμÝνες με τον βασιλιÜ τους μ' Ýναν üρκο αγνüτητας. Οýτε üμως κι ο βασιλιÜς τüλμησε ποτÝ να σπÜσει τους üρκους της αγαμßας τους κι üποιος τις Üγγιζε πÝθαινε. Την Üνοιξη του 1863, ο Βρεττανüς εξερευνητÞς Ρßτσαρντ ΜπÜρτον Ýφτασε στη δυτικÞ αφρικανικÞ παρÜκτια χþρα της ΔαχομÝης σε μιαν αποστολÞ για τη βρεττανικÞ κυβÝρνηση. ΑυτÝς οι γυναßκες Þταν που εξÝπληξαν τον ΜπÜρτον.



     ΠαρÜ τη δýσκολη εκπαßδευση τους, Þταν μια ευκαιρßα να ξεφýγουν απü την Üχαρη ζωÞ των γυναικþν. ¼σες υπηρετοýσαν στις N’Nonton εßχαν την ευκαιρßα να ανÝλθουν σε διοικητικÝς θÝσεις, να λÜβουν εξÝχοντα ρüλο στο ΜεγÜλο Συμβοýλιο, να συζητÜν για πολιτικÞ. Μποροýσαν ακüμη και να γßνουν πλοýσιες κι ανεξÜρτητες. ¼λες εßχαν σκλÜβους. ¼ταν κÜποια Αμαζüνα Ýβγαινε απü το παλÜτι, προηγοýνταν κÜποια σκλÜβα που μετÝφερε Ýνα κουδοýνι, ο θüρυβος του οποßου προειδοποιοýσε τους Üντρες να φεýγουν απü το δρüμο.
     Ακüμη και μετÜ τη γαλλικÞ επÝκταση στις χþρες της ΑφρικÞς στη 10ετßα του 1890, η "βασιλεßα" των Αμαζüνων συνÝχισε. ΓÜλλοι Ýνστολοι που τις Ýπαιρναν στο κρεββÜτι τους, συχνÜ βρßσκονταν νεκροß το πρωß. Στη διÜρκεια του πολÝμου μεταξý της Γαλλßας και της ΔαχομÝης πολλοß ΓÜλλοι στρατιþτες δßστασαν να επιτεθοýν στις N’Nonton. Οι ΓÜλλοι τελικÜ επικρÜτησαν, αλλÜ μüνο üταν χρησιμοποßησαν τη Λεγεþνα των ΞÝνων, που Þταν οπλισμÝνοι με πολυβüλα. Οι λεγεωνÜριοι αργüτερα Ýγραψαν για το "απßστευτο θÜρρος και θρÜσος" των Αμαζüνων.



     Το 2015, η Γαλλßδα καλλιτÝχνης του δρüμου YZ, ξεκßνησε δικÞ της εκστρατεßα για ν' αποτßσουν φüρο τιμÞς στα Üγρια θηλυκÜ του 19ου αι...
--------------------------------

   Κλεßνοντας εδþ Üλλο Ýνα Üρθρο, δεν μπορþ παρÜ να νιþσω θαυμασμü κι Üπειρο σεβασμü σ' αυτÝς üλες τις Γυναßκες των Üρθρων αυτþν!


                                                     Τ  Ε  Λ  Ο  Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers