Βιογραφικü
Ο Henry David Thoreau (ΧÝνρυ ΝτÝιβιντ Θορþ) Þταν Αμερικανüς φυσιοδßφης, δοκιμιογρÜφος, ποιητÞς και φιλüσοφος. Κορυφαßος υπερβατικüς, εßναι περισσüτερο γνωστüς για το βιβλßο του Walden, μια σκÝψη για την απλÞ διαβßωση στο φυσικü περιβÜλλον και το δοκßμιü του ΠολιτικÞ ΑνυπακοÞ (αρχικÜ δημοσιευμÝνο ως Αντßσταση Στη ΠολιτικÞ ΚυβÝρνηση), επιχεßρημα υπÝρ της ανυπακοÞς των πολιτþν ενÜντια σ' Üδικο κρÜτος. Τα βιβλßα, τα Üρθρα, τα δοκßμια, τα περιοδικÜ κι η ποßησÞ του ανÝρχονται σε περισσüτερους απü 20 τüμους. Μεταξý των διαρκþν συνεισφορþν εßναι τα γραπτÜ του για τη φυσικÞ ιστορßα και φιλοσοφßα, που προÝβλεψε τις μεθüδους και τα ευρÞματα της οικολογßας και της περιβαλλοντικÞς ιστορßας, 2 πηγÝς του σýγχρονου περιβαλλοντισμοý. Το λογοτεχνικü του ýφος συνυφαßνει στενÞ παρατÞρηση της φýσης, προσωπικÞ εμπειρßα, αιχμηρÞ ρητορικÞ, συμβολικÝς Ýννοιες κι ιστορικÞ παρÜδοση, ενþ επιδεικνýει ποιητικÞ ευαισθησßα, φιλοσοφικÞ λιτüτητα και προσοχÞ στη πρακτικÞ λεπτομÝρεια. Ενδιαφερüταν επßσης βαθιÜ για την ιδÝα της επιβßωσης απÝναντι στα εχθρικÜ στοιχεßα, την ιστορικÞ αλλαγÞ και τη φυσικÞ παρακμÞ. Ταυτüχρονα, υποστÞριξε την εγκατÜλειψη της σπατÜλης και της ψευδαßσθησης προκειμÝνου να ανακαλýψουμε τις πραγματικÝς βασικÝς ανÜγκες της ζωÞς. ¹ταν ισüβιος υπÝρμαχος της κατÜργησης της δουλεßας, δßνοντας διαλÝξεις που επιτÝθηκαν στον νüμο περß φυγÜδων σκλÜβων, ενþ παßνεσε τα γραπτÜ του Wendell Phillips κι υπερασπßστηκε τον υπÝρμαχο της κατÜργησης John Brown. Η φιλοσοφßα της πολιτικÞς ανυπακοÞς του Θορþ επηρÝασε αργüτερα τις πολιτικÝς σκÝψεις και πρÜξεις σημαντικþν προσωπικοτÞτων üπως ο Τολστüι, ο ΓκÜντι κι ο ΜÜρτιν Λοýθερ Κινγκ Τζοýνιορ. ΜερικÝς φορÝς αναφÝρεται αναδρομικÜ ως αναρχικüς, αλλÜ ßσως πιο σωστÜ θεωρεßται ως πρωτο-αναρχικüς. Στο σημαντικü δοκßμιü του, ΠολιτικÞ ΑνυπακοÞ, Ýγραψε τα εξÞς:
"ΑποδÝχομαι εγκÜρδια το σýνθημα: ΑυτÞ η κυβÝρνηση εßναι η καλýτερη που κυβερνÜ λιγüτερο και θα 'θελα να τη δω να ενεργεß πιο γρÞγορα και συστηματικÜ. Αν πραγματοποιηθεß, τελικÜ καταλÞγει σ' αυτü, που επßσης πιστεýω: ΑυτÞ η κυβÝρνηση εßναι η καλýτερη που δεν κυβερνÜ καθüλου κι üταν οι Üνθρωποι εßναι προετοιμασμÝνοι γι' αυτü, αυτü θα 'ναι το εßδος της κυβÝρνησης που θα Ýχουν... ΑλλÜ, για να μιλÞσω πρακτικÜ κι ως πολßτης, σ' αντßθεση με κεßνους που αυτοαποκαλοýνται Üνδρες χωρßς κυβÝρνηση, ζητþ, üχι αμÝσως καμμßα κυβÝρνηση, αλλÜ ταυτüχρονα μια καλýτερη κυβÝρνηση".
Ο Thoreau εßχε ξεχωριστÞ εμφÜνιση, με μýτη που ονüμασε το "πιο σημαντικü χαρακτηριστικü του". Για την εμφÜνιση και τη διÜθεσÞ του, ο Ellery Channing Ýγραψε:
"Το πρüσωπü του, μüλις το δεις, δεν μπορεßς να το ξεχÜσεις. Τα χαρακτηριστικÜ Þταν αρκετÜ Ýντονα: η μýτη aquiline Þ πολý ρωμαúκÞ, üπως τα πορτραßτα του Καßσαρα (πιüτερο σα ρÜμφος, üπως ειπþθηκε). μεγÜλα προεξÝχοντα φρýδια πÜνω απü τα βαθýτερα μπλε μÜτια που μποροýσαν να φανοýν, σε ορισμÝνα φþτα, και σε Üλλα γκρßζα, - μÜτια που εκφρÜζουν üλες τις αποχρþσεις του συναισθÞματος, αλλÜ ποτÝ αδýναμα Þ μυωπικÜ. το μÝτωπο üχι ασυνÞθιστα ευρý Þ υψηλü, γεμÜτο συγκεντρωμÝνη ενÝργεια και σκοπü. Το στüμα με τα προεξÝχοντα χεßλη, γεμÜτο νüημα και σκÝψη üταν σιωπÜ και δßνοντας üταν εßναι ανοιχτü με τα πιο ποικßλα κι ασυνÞθιστα διδακτικÜ λüγια".
Ο Thoreau γεννÞθηκε 12 Ιουλßου 1817 στο Concord της ΜασαχουσσÝτης, στη μÝτρια οικογÝνεια της ΝÝας Αγγλßας, του John Thoreau, κατασκευαστÞ μολυβιþν και της Cynthia Dunbar. Ο πατÝρας του Þτανε γαλλικÞς προτεσταντικÞς καταγωγÞς. Ο παπποýς απ' τη πλευρÜ του πατÝρα εßχε γεννηθεß στο νησß ΤζÝρσεú, που εξαρτÜται απü το στÝμμα του ΗνωμÝνου Βασιλεßου. Ο παπποýς απ' τη πλευρÜ της μητÝρας, ¢σα ΝτÜνμπαρ, ηγÞθηκε της φοιτητικÞς ΕξÝγερσης του Βουτýρου του ΧÜρβαρντ το 1766, της 1ης καταγεγραμμÝνης φοιτητικÞς διαμαρτυρßας στις αμερικανικÝς αποικßες. Ο David Henry πÞρε το üνομÜ του απü τον πρüσφατα αποθανüντα θεßο του πατÝρα του, David Thoreau. ¢ρχισε ν' αποκαλεß τον εαυτü του Henry David αφοý τελεßωσε το κολλÝγιο. ΠοτÝ δεν υπÝβαλε αßτηση για να κÜνει μια νüμιμη αλλαγÞ ονüματος. Εßχε 2 μεγαλýτερα αδÝλφια, την ¸λεν και τον Τζον Τζ. και μια μικρüτερη αδελφÞ, τη Σοφßα Θορþ. ΚανÝνα απü τα παιδιÜ δεν παντρεýτηκε. Η ΕλÝνη (1812-1849) πÝθανε στα 37 απü φυματßωση. Ο Τζον Τζ. (1814–1842) πÝθανε στα 27 απü τÝτανο αφοý κüπηκε ενþ ξυριζüταν. Ο ΧÝνρι ΝτÝιβιντ (1817-1862) πÝθανε σε ηλικßα 44 ετþν, απü φυματßωση. Η Σοφßα (1819-1876) επÝζησε κατÜ 14 χρüνια, πεθαßνοντας στα 56 απü φυματßωση επßσης.
Σποýδασε στο ΚολλÝγιο ΧÜρβαρντ μεταξý 1833-37. ¸ζησε στο Hollis Hall και παρακολοýθησε μαθÞματα ρητορικÞς, κλασσικþν, φιλοσοφßας, μαθηματικþν κι επιστημþν.¹ταν μÝλος του Ινστιτοýτου του 1770, (σÞμερα το Hasty Pudding Club). Σýμφωνα με το μýθο, ο Thoreau αρνÞθηκε να πληρþσει το τÝλος των 5 δολαρßων (περßπου ισοδýναμο με 153 το 2023) για μεταπτυχιακü δßπλωμα του ΧÜρβαρντ, που το περιÝγραψε ως εξÞς: "Το Harvard College το προσÝφερε σε αποφοßτους «που απÝδειξαν τη φυσικÞ τους αξßα με το να εßναι ζωντανοß 3 Ýτη μετÜ την αποφοßτησÞ τους και την αποταμßευση, την απüκτηση Þ την κληρονομιÜ ποιüτητας Þ κατÜστασης Ýχοντας 5 δολÜρια για να δþσουν στο κολλÝγιο". Σχολßασε, "ΚÜθε πρüβατο ας κρατÞσει το δÝρμα του", αναφορÜ στη παρÜδοση της χρÞσης βελοýδου απü δÝρμα προβÜτου για διπλþματα. Η γενÝτειρÜ του εξακολουθεß να υπÜρχει στην οδü Virginia Road στο Concord. Το σπßτι Ýχει αποκατασταθεß απü το Thoreau Farm Trust, μη κερδοσκοπικü οργανισμü κι εßναι πλÝον ανοιχτü στο κοινü.
Τα παραδοσιακÜ επαγγÝλματα που εßναι ανοιχτÜ στους αποφοßτους κολλεγßου -νομικÞ, εκκλησßα, επιχειρÞσεις, ιατρικÞ- δεν τον ενδιÝφεραν, Ýτσι το 1835 πÞρε Üδεια απουσßας απü το ΧÜρβαρντ, που στη διÜρκειÜ της δßδαξε σε σχολεßο στο Canton της ΜασαχουσσÝτης, ζþντας για 2 Ýτη σε προηγοýμενη Ýκδοση του σημερινοý Colonial Inn στο Concord. Ο παπποýς του κατεßχε το παλαιüτερο απü τα 3 κτßρια που αργüτερα ενþθηκαν. ΜετÜ την αποφοßτησÞ του το 1837, εντÜχθηκε στη σχολÞ του δημüσιου σχολεßου Concord, αλλÜ παραιτÞθηκε μετÜ απü μερικÝς βδομÜδες αντß να επιβÜλλει σωματικÞ τιμωρßα. Αυτüς κι ο αδελφüς του John Üνοιξαν τüτε την Ακαδημßα Concord, γυμνÜσιο στο Concord, το 1838. ΕισÞγαγαν διÜφορες προοδευτικÝς Ýννοιες, συμπεριλαμβανομÝνων των περιπÜτων στη φýση και των επισκÝψεων σε τοπικÜ καταστÞματα κι επιχειρÞσεις. Το σχολεßο Ýκλεισε üταν ο John αρρþστησε θανÜσιμα απü τÝτανο το 1842 αφοý κüπηκε στο ξýρισμα. ΠÝθανε στην αγκαλιÜ του Θορþ. ΜετÜ την αποφοßτησÞ του, επÝστρεψε στο σπßτι του στο Concord, üπου γνþρισε τον Ralph Waldo Emerson μÝσω ενüς κοινοý φßλου. Ο Emerson, που Þτανε 14 χρüνια μεγαλýτερüς, του Ýδειξε πατρικü και μερικÝς φορÝς πατρονικü ενδιαφÝρον, συμβουλεýοντÜς τον και συστÞνοντÜς τον σε κýκλο τοπικþν συγγραφÝων και στοχαστþν, συμπεριλαμβανομÝνων των Ellery Channing, Margaret Fuller, Bronson Alcott και Nathaniel Hawthorne και του γιου του Julian Hawthorne, που Þταν μικρü αγüρι κεßνη την εποχÞ.
Ο ¸μερσον παρüτρυνε τον Θορþ να συνεισφÝρει δοκßμια και ποιÞματα σε 3μηνιαßο περιοδικü, το The Dial, και πßεσε την εκδüτρια, ΜÜργκαρετ Φοýλερ, να δημοσιεýσει αυτÜ τα γραπτÜ. Το 1ο δοκßμιü του που δημοσιεýθηκε κει Þτανε το Aulus Persius Flaccus, δοκßμιο για τον Ρωμαßο ποιητÞ και σατιρικü, τον Ιοýλιο του 1840. Αποτελοýνταν απü αναθεωρημÝνα αποσπÜσματα απü το ημερολüγιü του, που 'χε αρχßσει να κρατÜ μετÜ απü πρüτασÞ του. Η 1η καταχþρηση ημερολογßου, στις 22 Οκτþβρη 1837, γρÜφει: "Τι κÜνεις τþρα; ρþτησε. ΚρατÜς ημερολüγιο; ¸τσι κÜνω τη 1η μου εßσοδο σÞμερα".
Ο Θορþ Þτανε φιλüσοφος της φýσης και της σχÝσης της με την ανθρþπινη κατÜσταση. Στα 1α του χρüνια ακολοýθησε τον υπερβατισμü, χαλαρÞ κι εκλεκτικÞ ιδεαλιστικÞ φιλοσοφßα που υποστÞριζαν οι Emerson, Fuller και Alcott. ΥποστÞριζαν üτι μια ιδανικÞ πνευματικÞ κατÜσταση υπερβαßνει, Þ πηγαßνει πÝρα απü το φυσικü κι εμπειρικü κι üτι κÜποιος επιτυγχÜνει αυτÞ τη διορατικüτητα μÝσω προσωπικÞς διαßσθησης κι üχι μÝσω θρησκευτικοý δüγματος. Στην ÜποψÞ τους, η φýση εßναι το εξωτερικü σημÜδι του εσωτερικοý πνεýματος, εκφρÜζοντας τη ριζοσπαστικÞ αντιστοιχßα των ορατþν πραγμÜτων και των ανθρþπινων σκÝψεων, üπως Ýγραψε ο Emerson στο Nature (1836).
Στις 18 Απρßλη 1841, μετακüμισε με τους ¸μερσον. Εκεß, απü το 1841 Ýως το 1844, υπηρÝτησε ως δÜσκαλος των παιδιþν. ¹ταν επßσης βοηθüς σýνταξης, επισκευαστÞς και κηπουρüς. Για λßγους μÞνες το 1843, μετακüμισε στο σπßτι του William Emerson στο Staten Island και δßδαξε τους γιους της οικογÝνειας, ενþ αναζητοýσε επαφÝς μεταξý λογοτεχνþν και δημοσιογρÜφων στη πüλη που θα μποροýσαν να βοηθÞσουν στη δημοσßευση των γραπτþν του, μαζß με τον μελλοντικü λογοτεχνικü εκπρüσωπο του, Horace Greeley.
ΕπÝστρεψε στο Concord κι εργÜστηκε στο εργοστÜσιο μολυβιþν της οικογÝνειÜς του, που θα συνÝχιζε να κÜνει παρÜλληλα με το γρÜψιμο κι Üλλες εργασßες του για το μεγαλýτερο μÝρος της ενÞλικης ζωÞς του. ΑνÝστησε τη διαδικασßα κατασκευÞς καλþν μολυβιþν με κατþτερο γραφßτη χρησιμοποιþντας πηλü ως συνδετικü υλικü. Η διαδικασßα ανÜμειξης γραφßτη και πηλοý, γνωστÞ ως Διαδικασßα Conté, εßχε κατοχυρωθεß 1η φορÜ με δßπλωμα ευρεσιτεχνßας απü τον Nicolas-Jacques Conté το 1795. Ο Θορþ Ýκανε κερδοφüρα χρÞση μιας πηγÞς γραφßτη που βρÝθηκε στο Νιου ΧÜμσαúρ κι εßχε αγοραστεß το 1821 απü τον θεßο του, Τσαρλς ΝτÜνμπαρ. Η Üλλη πηγÞ γραφßτη της εταιρεßας Þταν το Tantiusques, ορυχεßο που λειτουργοýσε απü ιθαγενεßς Αμερικανοýς στο Sturbridge της ΜασαχουσσÝτης. Αργüτερα, μετÝτρεψε το εργοστÜσιο μολυβιþν για να παρÜγει plumbago, üνομα γραφßτη κεßνη την εποχÞ, που χρησιμοποιÞθηκε στη διαδικασßα ηλεκτροτυπßας. Μüλις επÝστρεψε στο Concord, πÝρασε ανÞσυχη περßοδο. Τον Απρßλη του 1844 αυτüς κι ο φßλος του Edward Hoar Ýβαλαν κατÜ λÜθος φωτιÜ που κατÝκαψε 300 στρÝμματα (120 εκτÜρια) του Walden Woods.
"ΠÞγα στο δÜσος επειδÞ Þθελα να ζÞσω σκüπιμα, ν' αντιμετωπßσω μüνο τα βασικÜ γεγονüτα της ζωÞς και να δω αν δεν μποροýσα να μÜθω τι Ýπρεπε να διδÜξει κι üχι, üταν Þρθα να πεθÜνω, να ανακαλýψω üτι δεν εßχα ζÞσει. Δεν Þθελα να ζÞσω αυτü που δεν Þταν ζωÞ, η ζωÞ εßναι τüσο αγαπητÞ. Οýτε Þθελα να κÜνω τη παραßτηση, εκτüς αν Þταν απολýτως απαραßτητο. ¹θελα να ζÞσω βαθιÜ και να ρουφÞξω üλο το μεδοýλι της ζωÞς, να ζÞσω τüσο γερÜ και σαν ΣπαρτιÜτης þστε να καταστρÝψω üλα üσα δεν Þταν ζωÞ, να κüψω μια πλατειÜ λωρßδα και να ξυριστþ κοντÜ, να οδηγÞσω τη ζωÞ σε μια γωνßα και να τη μειþσω στους χαμηλüτερους üρους της κι αν αποδεικνυüταν κακÞ, Γιατß λοιπüν να αποκτÞσουμε üλη τη γνÞσια κακßα του και να τη δημοσιεýσουμε στον κüσμο; ¹ αν Þταν υπÝροχο, να το γνωρßσω εκ πεßρας και να μπορÝσω να δþσω μια αληθινÞ περιγραφÞ του στην επüμενη εκδρομÞ μου".
- Henry David Thoreau, Where I Lived, and What I Lived For, στο Walden.
Ο Θορþ Ýνιωσε την ανÜγκη να συγκεντρωθεß και να δουλÝψει περισσüτερο στο γρÜψιμü του. Το 1845, ο Ellery Channing του εßπε: "ΠÞγαινε Ýξω σε αυτü, χτßσε μια καλýβα κι εκεß Üρχισε τη μεγÜλη διαδικασßα να καταβροχθßσεις τον εαυτü σου ζωντανü. Δεν βλÝπω Üλλη εναλλακτικÞ λýση, καμμßα Üλλη ελπßδα για σÝνα". ¸τσι, στις 4 Ιουλßου 1845, ξεκßνησε 2ετÝς πεßραμα στην απλÞ ζωÞ, μετακομßζοντας σε μικρü σπßτι που εßχε χτßσει σε γη που ανÞκε στον Emerson σε δÜσος δεýτερης ανÜπτυξης γýρω απü τις üχθες της λßμνης Walden, Ýχοντας ζητÞσει να χτßσει καλýβα στη λßμνη Flints, κοντÜ σε κεßνη του φßλου του Charles Stearns Wheeler. ΑρνÞθηκαν οι γαιοκτÞμονες λüγω του περιστατικοý του Fairhaven Bay. Το σπßτι Þταν σε üμορφο βοσκüτοπο και δασικÞ Ýκταση 14 στρεμμÜτων (5,7 εκτÜρια) που εßχε αγορÜσει ο Emerson, 11⁄2+ μßλια (2,5 χιλιüμετρα) απü το σπßτι της οικογÝνειÜς του. Ενþ Þταν εκεß, Ýγραψε το μüνο εκτεταμÝνο κομμÜτι λογοτεχνικÞς κριτικÞς του, Thomas Carlyle & His Works" Στις 24 Þ 25 Ιουλßου 1846, συνÜντησε τον τοπικü φοροεισπρÜκτορα, Σαμ ΣτÝιπλς, που του ζÞτησε να πληρþσει 6 Ýτη εκπρüθεσμων φüρων δημοσκοπÞσεων. Ο Θορþ αρνÞθηκε λüγω της αντßθεσÞς του στον Μεξικανο-Αμερικανικü Πüλεμο και τη δουλεßα, και πÝρασε μια νýχτα στη φυλακÞ ε ξαιτßας αυτÞς της Üρνησης. Την επüμενη μÝρα απελευθερþθηκε üταν κÜποιος, πιθανüτατα Þταν η θεßα του, πλÞρωσε τον φüρο, παρÜ τη θÝλησÞ του. Η εμπειρßα εßχε ισχυρü αντßκτυπο στον Thoreau. ΓενÜρη & ΦλεβÜρη του 1848, Ýδωσε διαλÝξεις με θÝμα Τα δικαιþματα κι οι υποχρεþσεις του ατüμου σε σχÝση με την κυβÝρνηση, εξηγþντας τη φορολογικÞ του αντßσταση στο Λýκειο Concord. Ο Bronson Alcott παρακολοýθησε τη διÜλεξη, γρÜφοντας στο ημερολüγιü του στις 26 ΓενÜρη:
"¢κουσε τη διÜλεξη του Thoreau ενþπιον του Λυκεßου σχετικÜ με τη σχÝση του ατüμου με το κρÜτος – μια αξιοθαýμαστη δÞλωση των δικαιωμÜτων του ατüμου στην αυτοδιοßκηση κι Ýνα προσεκτικü ακροατÞριο. Οι υπαινιγμοß του για τον πüλεμο του Μεξικοý, για την απÝλαση του κ. Χüαρ απü την Καρολßνα, τη δικÞ του φυλÜκιση στο Κüνκορντ επειδÞ αρνÞθηκε να πληρþσει τον φüρο του, τη πληρωμÞ μου απü τον κ. Χüαρ üταν οδηγÞθηκε στη φυλακÞ για παρüμοια Üρνηση, Þταν üλα σχετικÜ, καλÜ μελετημÝνα κι αιτιολογημÝνα. ΧÜρηκα πολý με αυτÞ τη πρÜξη του Thoreau".
--- Bronson Alcott, ΠεριοδικÜ
Ο Thoreau αναθεþρησε τη διÜλεξη σε δοκßμιο με τßτλο Αντßσταση στη ΠολιτικÞ ΚυβÝρνηση (επßσης γνωστÞ ως ΠολιτικÞ ΑνυπακοÞ). Δημοσιεýθηκε απü την Elizabeth Peabody στα Aesthetic Papers ΜÜη του 1849. Εßχε υιοθετÞσει εκδοχÞ της αρχÞς του ΠÝρσι ΣÝλλεû στο πολιτικü ποßημα Η μÜσκα της αναρχßας (1819), που ξεκινÜ με τις ισχυρÝς εικüνες των Üδικων μορφþν εξουσßας της εποχÞς του και στη συνÝχεια φαντÜζεται τα ερεθßσματα ριζικÜ νÝας μορφÞς κοινωνικÞς δρÜσης. Στο Walden Pond, ολοκλÞρωσε Ýνα 1ο προσχÝδιο του A Week on the Concord and Merrimack Rivers, ελεγεßα για τον αδελφü του John, περιγρÜφοντας το ταξßδι τους στα ΛευκÜ ¼ρη το 1839. Δε βρÞκε εκδüτη για το βιβλßο κι αντ' αυτοý τýπωσε 1.000 αντßτυπα με δικÜ του Ýξοδα. Λιγüτερα απü 300 πωλÞθηκαν. Αυτοδημοσßευσε με τη συμβουλÞ του Emerson, χρησιμοποιþντας τον εκδüτη του, Munroe, που Ýκανε ελÜχιστα για να δημοσιοποιÞσει το βιβλßο. Τον Αýγουστο του 1846, Üφησε για λßγο το Walden για να ταξιδÝψει στο üρος Katahdin στο Maine, που αργüτερα καταγρÜφηκε στο Ktaadn, το 1ο μÝρος του The Maine Woods.
¸φυγε απü το Walden Pond 6 ΣεπτÝμβρη 1847. Κατüπιν αιτÞματος του Emerson, μετακüμισε αμÝσως πßσω στο σπßτι του για να βοηθÞσει τη σýζυγο του Emerson, Lidian, να διαχειριστεß το νοικοκυριü, ενþ ο σýζυγüς της Þταν σ' εκτεταμÝνο ταξßδι στην Ευρþπη. Για αρκετÜ χρüνια, καθþς εργαζüταν για να εξοφλÞσει τα χρÝη του, αναθεωροýσε συνεχþς το χειρüγραφο αυτοý που τελικÜ δημοσßευσε ως Walden, Þ Life in the Woods το 1854, εξιστορþντας τα 2 χρüνια, 2 μÞνες και 2 μÝρες που 'χε περÜσει στο Walden Pond. Το βιβλßο συμπιÝζει αυτü το χρüνο σε ημερολογιακü Ýτος, χρησιμοποιþντας το πÝρασμα των 4 εποχþν για να συμβολßσει την ανθρþπινη ανÜπτυξη. Εν μÝρει απομνημονεýματα κι εν μÝρει πνευματικÞ αναζÞτηση, το Walden αρχικÜ κÝρδισε λßγους θαυμαστÝς, αλλÜ μετÜ οι κριτικοß το θεþρησαν ως Ýνα κλασσικü αμερικανικü Ýργο που διερευνÜ τη φυσικÞ απλüτητα, την αρμονßα και την ομορφιÜ ως πρüτυπα για δßκαιες κοινωνικÝς και πολιτιστικÝς συνθÞκες. Ο Αμερικανüς ποιητÞς Robert Frost Ýγραψε για τον Thoreau: "Σε Ýνα βιβλßο... ΞεπερνÜ üλα üσα εßχαμε στην ΑμερικÞ". Ο Αμερικανüς συγγραφÝας John Updike εßπε για το βιβλßο: "ΕνÜμιση αιþνα μετÜ τη δημοσßευσÞ του, το Walden Ýχει γßνει Ýνα τÝτοιο τοτÝμ της νοοτροπßας της επιστροφÞς στη φýση, της συντÞρησης, κατÜ των επιχειρÞσεων, της πολιτικÞς ανυπακοÞς κι ο Thoreau τüσο ζωντανüς διαδηλωτÞς, τüσο τÝλειος μανιβÝλας κι ερημßτης Üγιος, που το βιβλßο κινδυνεýει να εßναι τüσο σεβαστü κι αδιÜβαστο üσο η Βßβλος".
Ο Θορþ μετακüμισε απü το σπßτι του ¸μερσον τον Ιοýλιο του 1848 και Ýμεινε σε Ýνα σπßτι στην κοντινÞ οδü Belknap. Το 1850, μετακüμισε σε Ýνα σπßτι στη 255 Main Street, üπου Ýζησε μÝχρι το θÜνατü του. Το καλοκαßρι του 1850, ο Θορþ και ο ΤσÜνινγκ ταξßδεψαν απü τη Βοστþνη στο Μüντρεαλ και το ΚεμπÝκ. ΑυτÜ θα Þταν τα μüνα ταξßδια του Thoreau εκτüς των ΗΠΑ. Ως αποτÝλεσμα αυτοý του ταξιδιοý ανÝπτυξε διαλÝξεις που τελικÜ Ýγιναν ¸νας ΓιÜνκης στον ΚαναδÜ. Εßπε üτι το μüνο που πÞρε απ' αυτÞ τη περιπÝτεια Þτανε κρýο. Στη πραγματικüτητα, αυτü αποδεßχθηκε μια ευκαιρßα να αντιπαραβληθεß το αμερικανικü πολιτικü πνεýμα κι οι δημοκρατικÝς αξßες με μια αποικßα που προφανþς κυβερνÜται απü παρÜνομη θρησκευτικÞ και στρατιωτικÞ εξουσßα. Ενþ η δικÞ του χþρα εßχε κÜνει την επανÜστασÞ της, στον ΚαναδÜ η ιστορßα εßχε αποτýχει να γυρßσει.
Το 1851, ο Thoreau γοητεýτηκε üλο και περισσüτερο με τη φυσικÞ ιστορßα και τις αφηγÞσεις του ταξιδιοý και της αποστολÞς. ΔιÜβαζε αχüρταγα για τη βοτανικÞ και συχνÜ Ýγραφε παρατηρÞσεις σχετικÜ με αυτü το θÝμα στο ημερολüγιü του. Θαýμαζε το Ταξßδι του Μπιγκλ του Γουßλιαμ ΜπÜρτραμ και του ΚÜρολου Δαρβßνου. ΚρÜτησε λεπτομερεßς παρατηρÞσεις σχετικÜ με τη φυσικÞ παρÜδοση του Concord, καταγρÜφοντας τα πÜντα, απü το πþς τα φροýτα ωρßμασαν με τη πÜροδο του χρüνου μÝχρι τα κυμαινüμενα βÜθη της λßμνης Walden και τις ημÝρες που μετανÜστευσαν ορισμÝνα πουλιÜ. Ο σκοπüς αυτοý του καθÞκοντος Þταν να «προβλÝψει» τις εποχÝς της φýσης, σýμφωνα με τον λüγο του.
¸γινε τοπογρÜφος και συνÝχισε να γρÜφει üλο και πιο λεπτομερεßς παρατηρÞσεις για τη φυσικÞ ιστορßα της πüλης, καλýπτοντας Ýκταση 26 τετραγωνικþν μιλßων (67 τετραγωνικþν χιλιομÝτρων), στο ημερολüγιü του, χειρüγραφο 2.000.000 περßπου λÝξεων που κρÜτησε για 24 χρüνια. ΚρÜτησε επßσης σειρÜ απü σημειωματÜρια κι αυτÝς οι παρατηρÞσεις Ýγιναν η πηγÞ των τελευταßων γραπτþν του για τη φυσικÞ ιστορßα, üπως οι ΦθινοπωρινÝς αποχρþσεις, Η διαδοχÞ των δÝντρων & ¢γρια μÞλα, δοκßμιο που θρηνεß τη καταστροφÞ των τοπικþν ειδþν Üγριων μÞλων.
Με την Üνοδο της περιβαλλοντικÞς ιστορßας και της οικοκριτικÞς ως ακαδημαúκþν κλÜδων, Üρχισαν να αναδýονται αρκετÝς νÝες αναγνþσεις του, δεßχνοντας üτι Þτανε φιλüσοφος κι αναλυτÞς των οικολογικþν προτýπων σε χωρÜφια και δασικÝς εκτÜσεις. Π.χ., το The Succession of Forest Trees, δεßχνει üτι χρησιμοποßησε πειρÜματα κι αναλýσεις για να εξηγÞσει πþς τα δÜση αναγεννιοýνται μετÜ απü πυρκαγιÜ Þ ανθρþπινη καταστροφÞ, μÝσω διασπορÜς σπüρων απü ανÝμους Þ ζþα. Σ' αυτÞ τη διÜλεξη, που παρουσιÜστηκε 1η φορÜ σ' Ýκθεση βοοειδþν στο Concord και θεωρεßται η μεγαλýτερη συμβολÞ του στην οικολογßα, εξÞγησε γιατß Ýνα εßδος δÝντρου μπορεß ν' αναπτυχθεß σε μÝρος üπου διαφορετικü δÝντρο Ýκανε προηγουμÝνως. ΠαρατÞρησε πως οι σκßουροι συχνÜ μεταφÝρουνε καρýδια μακρυÜ απ' το δÝντρο απ' üπου πÝσανε για να δημιουργÞσουνε κρυψþνες. Αυτοß εßναι πιθανü να βλαστÞσουνε και ν' αναπτυχθοýν αν ο σκßουρος πεθÜνει Þ εγκαταλεßψει το απüθεμα. Πιστþνει τον σκßουρο για την εκτÝλεση μιας μεγÜλης υπηρεσßας στην οικονομßα του σýμπαντος.
Ταξßδεψε στον Ανατολικü ΚαναδÜ 1 φορÜ, στο Cape Cod 4 και στο Maine 3. ΑυτÜ τα τοπßα ενÝπνευσαν τα βιβλßα εκδρομþν του, A Yankee in Canada, Cape Cod & The Maine Woods, που οι ταξιδιωτικÝς διαδρομÝς πλαισιþνουνε τις σκÝψεις του για τη γεωγραφßα, την ιστορßα και τη φιλοσοφßα. ¢λλα ταξßδια τον οδÞγησαν νοτιοδυτικÜ στη ΦιλαδÝλφεια και τη Ν. Υüρκη το 1854 και δυτικÜ στη περιοχÞ των ΜεγÜλων Λιμνþν το 1861, üταν επισκÝφθηκε τους καταρρÜκτες του ΝιαγÜρα, το Ντιτρüιτ, το ΣικÜγο, το Μιλγουüκι, τον ¢γιο Παýλο και το νησß Mackinac. ¹ταν επαρχιþτης στα δικÜ του ταξßδια, αλλÜ διÜβαζε ευρÝως για ταξßδια σ' Üλλες χþρες. Καταβρüχθισε üλες τις ταξιδιωτικÝς αφηγÞσεις απü πρþτο χÝρι που Þτανε διαθÝσιμες στην εποχÞ του, εποχÞ που εξερευνοýνταν οι τελευταßες αχαρτογρÜφητες περιοχÝς της γης. ΔιÜβασε ΜαγγελÜνο και ΤζÝιμς Κουκ οι αρκτικοß εξερευνητÝς John Franklin, Alexander Mackenzie και William Parry. ΝτÝιβιντ Λßβινγκστον και Ρßτσαρντ ΦρÜνσις ΜπÜρτον για την ΑφρικÞ. Λιοýις και Κλαρκ. κι εκατοντÜδες λιγüτερο γνωστÜ Ýργα εξερευνητþν κι εγγρÜμματων ταξιδιωτþν. Η εκπληκτικÞ ποσüτητα ανÜγνωσης τροφοδüτησε την ατελεßωτη περιÝργειÜ του για τους λαοýς, τους πολιτισμοýς, τις θρησκεßες και τη φυσικÞ ιστορßα του κüσμου κι Üφησε τα ßχνη της ως σχüλια στα ογκþδη ημερολüγιÜ του. Επεξεργαζüταν üλα üσα διÜβαζε, στο τοπικü εργαστÞριο της εμπειρßας του στο Concord. Μεταξý των διÜσημων αφορισμþν του εßναι η συμβουλÞ του να ζει στο σπßτι σαν ταξιδιþτης.
ΜετÜ την επιδρομÞ του Τζον ΜπρÜουν στο Harpers Ferry, πολλÝς εξÝχουσες φωνÝς στο κßνημα κατÜργησης της δουλεßας αποστασιοποιÞθηκαν απü τον ΜπρÜουν Þ τον καταδßκασαν με αμυδροýς επαßνους. Ο Θορþ Þταν αηδιασμÝνος απ' αυτü και συνÝθεσε βασικÞ ομιλßα, Μια Ýκκληση για τον καπετÜνιο Τζον ΜπρÜουν, που Þταν ασυμβßβαστη στην υπερÜσπιση του ΜπρÜουν και των πρÜξεþν του. Η ομιλßα του αποδεßχθηκε πειστικÞ: το κßνημα κατÜργησης Üρχισε να τονε δÝχεται ως μÜρτυρα και μÝχρι τη στιγμÞ του Αμερικανικοý Εμφυλßου ΠολÝμου ολüκληροι στρατοß του ΒορρÜ τραγουδοýσανε κυριολεκτικÜ τους επαßνους του. ¼πως το Ýθεσε Ýνας βιογρÜφος του ΜπρÜουν, "Αν, üπως προτεßνει ο ¢λφρεντ ΚÜζιν, χωρßς τον Τζον ΜπρÜουν δε θα υπÞρχε εμφýλιος πüλεμος, θα προσθÝταμε üτι χωρßς τους Υπερβατικοýς της Ομüνοιας, ο ΜπρÜουν θα 'χε μικρü πολιτιστικü αντßκτυπο".
Ο Thoreau προσβλÞθηκε απü φυματßωση το 1835 κι υπÝφερε απ' αυτÞ σποραδικÜ Ýπειτα. Το 1860, μετÜ απü νυχτερινÞ εκδρομÞ για να μετρÞσει τους δακτυλßους των κορμþν δÝντρων στη διÜρκεια καταιγßδας, αρρþστησε με βρογχßτιδα. Η υγεßα του επιδεινþθηκε, με σýντομες περιüδους ýφεσης, και τελικÜ Ýμεινε κλινÞρης. Αναγνωρßζοντας τη καταληκτικÞ φýση της ασθÝνειÜς του, πÝρασε τα τελευταßα χρüνια αναθεωρþντας κι επιμελοýμενος τ' αδημοσßευτα Ýργα του, ιδιαßτερα το The Maine Woods and Excursions και ζητþντας απü τους εκδüτες να εκτυπþσουν αναθεωρημÝνες εκδüσεις του A Week και του Walden. ¸γραφε επιστολÝς κι ημερολüγια μÝχρι που 'γινε πολý αδýναμος για να συνεχßσει. Οι φßλοι του θορυβÞθηκαν απü τη μειωμÝνη εμφÜνισÞ του και γοητεýτηκαν απü την Þρεμη αποδοχÞ του θανÜτου. ¼ταν η θεßα του Λουßζα τονε ρþτησε τις τελευταßες βδομÜδες του αν εßχε κÜνει ειρÞνη με το Θεü, απÜντησε: "Δεν Þξερα πως εßχαμε τσακωθεß ποτÝ". Γνωρßζοντας üτι πÝθαινε, τα τελευταßα λüγια του Þταν "Now comes good sailing", ακολουθοýμενα απü δýο μοναχικÝς λÝξεις, "moose" και "Indian". ΠÝθανε στις 6 ΜÜη1862, στα 44. Ο Amos Bronson Alcott σχεδßασε τη κηδεßα και διÜβασε επιλογÝς απü τα Ýργα του κι ο Channing παρουσßασε ýμνο. Ο ¸μερσον Ýγραψε το εγκþμιο που εκφωνÞθηκε. ΘÜφτηκε στο οικογενειακü τÜφο Dunbar. Τα λεßψανÜ του και κεßνα των μελþν της Üμεσης οικογÝνειÜς του μεταφÝρθηκαν τελικÜ στο νεκροταφεßο Sleepy Hollow στο Concord της ΜασαχουσÝτης.
"Οι περισσüτερες απ' τις πολυτÝλειες και πολλÝς απ' τις λεγüμενες ανÝσεις της ζωÞς δεν εßναι μüνον απαραßτητες, αλλÜ και θετικÜ εμπüδια στην ανýψωση της ανθρωπüτητας".
— Θορþ
Ο Thoreau Þταν Ýνας απü τους πρþτους υποστηρικτÝς της πεζοπορßας αναψυχÞς και του κανü, της διατÞρησης των φυσικþν πüρων σε ιδιωτικÞ γη και της διατÞρησης της Üγριας φýσης ως δημüσιας γης. ¹ταν ο ßδιος πολý ικανüς στο κανü. Ο Hawthorne, μετÜ απü μια βüλτα μαζß του, σημεßωσε üτι: "ο κ. Thoreau διαχειρßστηκε το σκÜφος τüσο τÝλεια, εßτε με δýο κουπιÜ εßτε μ' Ýνα, που φαινüταν Ýνστικτο με τη δικÞ του θÝληση και δεν απαιτοýσε σωματικÞ προσπÜθεια για να το οδηγÞσει".
Δεν Þταν αυστηρüς χορτοφÜγος, αν κι εßπε üτι προτιμοýσε αυτÞ τη δßαιτα και την υποστÞριζε ως μÝσο αυτοβελτßωσης. ¸γραψε στο Walden, "Η πρακτικÞ αντßρρηση για τις ζωοτροφÝς στη περßπτωσÞ μου Þταν η ακαθαρσßα τους κι εκτüς αυτοý, üταν εßχα πιÜσει, καθαρßσει, μαγειρÝψει και φÜει τα ψÜρια μου, φαινüταν üτι δεν με εßχανε ταÀσει ουσιαστικÜ. ¹ταν ασÞμαντο και περιττü και κüστιζε πιüτερο απü ü,τι Ýφτασε. Λßγο ψωμß Þ λßγες πατÜτες θα 'χανε κÜνει το ßδιο επßσης, με λιγüτερα προβλÞματα και βρωμιÜ".
Ο Θορþ οýτε απÝρριψε τον πολιτισμü οýτε αγκÜλιασε πλÞρως την Üγρια φýση. Αντ' αυτοý αναζÞτησε τη μÝση, το ποιμενικü βασßλειο που ενσωματþνει τη φýση και τον πολιτισμü. Η φιλοσοφßα του απαιτοýσε να 'ναι διδακτικüς διαιτητÞς μεταξý της ερημιÜς που βασιζüτανε τüσο πολý και της εξÜπλωσης της μÜζας της ανθρωπüτητας στη Β. ΑμερικÞ. ΕπÝκρινε το τελευταßο ασταμÜτητα, αλλÜ Ýνιωθε üτι Ýνας δÜσκαλος πρÝπει να 'ναι κοντÜ σε κεßνους που 'πρεπε να ακοýσουν τι Þθελε να τους πει. Η αγριÜδα που απολÜμβανε Þταν ο κοντινüς βÜλτος Þ δÜσος και προτιμοýσε μερικþς καλλιεργημÝνη χþρα. Η ιδÝα του να βρßσκεται μακρυÜ στις εσοχÝς της ερημιÜς του ΜÝιν Þταν να ταξιδÝψει στο μονοπÜτι του υλοτüμου και στο ινδικü μονοπÜτι, αλλÜ Ýκανε επßσης πεζοπορßα σε παρθÝνα γη.
Σε δοκßμιο με τßτλο Henry David Thoreau Philosopher, ο ιστορικüς περιβÜλλοντος Roderick Nash Ýγραψε: "Ο Thoreau Ýφυγε απü το Concord το 1846 για το 1ο απü 3 ταξßδια στο βüρειο Maine. Οι προσδοκßες του Þταν υψηλÝς επειδÞ Þλπιζε να βρει γνÞσια, αρχÝγονη ΑμερικÞ. ΑλλÜ η επαφÞ με τη πραγματικÞ Ýρημο στο ΜÝιν τον επηρÝασε πολý διαφορετικÜ απü ü,τι εßχε η ιδÝα της Üγριας φýσης στο Κüνκορντ. Αντß να βγει απü το δÜσος με βαθýτερη εκτßμηση της Üγριας φýσης, αισθÜνθηκε μεγαλýτερο σεβασμü για τον πολιτισμü και συνειδητοποßησε την αναγκαιüτητα της ισορροπßας". Για το αλκοüλ, ο Thoreau Ýγραψε: "Θα λιποθυμοýσα να παραμεßνω πÜντα νηφÜλιος... Πιστεýω üτι το νερü εßναι το μüνο ποτü για σοφü Üνθρωπο. Το κρασß δεν εßναι τüσο ευγενÝς ποτü. ... Απü üλη την ευγÝνεια, ποιος δεν προτιμÜ να μεθýσει απü τον αÝρα που αναπνÝει";
Ο Θορþ δε νυμφεýτηκε ποτÝ κι Þταν Üτεκνος. Το 1840, üταν Þταν 23 ετþν, Ýκανε πρüταση γÜμου στη δεκαοκτÜχρονη Ellen Sewall, αλλÜ εκεßνη τον αρνÞθηκε, με τη συμβουλÞ του πατÝρα της. Η Sophia Foord του Ýκανε πρüταση γÜμου, αλλÜ εκεßνος την απÝρριψε. Η σεξουαλικüτητÜ του Ýχει αποτελÝσει απü καιρü αντικεßμενο εικασιþν, μεταξý Üλλων κι απü τους συγχρüνους του. Οι κριτικοß τον Ýχουν αποκαλÝσει ετεροφυλüφιλο, ομοφυλüφιλο Þ ασÝξουαλ. Δεν υπÜρχουν στοιχεßα που να υποδηλþνουν üτι εßχε σωματικÝς σχÝσεις με οποιονδÞποτε, Üνδρα Þ γυναßκα. Ο Bronson Alcott Ýγραψε üτι "φαινüταν να μην Ýχει πειρασμοýς. ¼λες αυτÝς τις δυνατÝς επιθυμßες που μÜχονται με τη φýση των Üλλων ανθρþπων, δεν τις Þξερε". Μερικοß μελετητÝς Ýχουνε πει üτι τα ομοερωτικÜ συναισθÞματα διατρÝχουν τα γραπτÜ του και κατÝληξαν στο συμπÝρασμα üτι Þταν ομοφυλüφιλος. Η ελεγεßα Sympathy εμπνεýστηκε απü τον 11χρονο Edmund Sewall, που 'χε μüλις περÜσει 5 μÝρες στο σπßτι του το 1839. ¸νας μελετητÞς Ýχει πει πως Ýγραψε το ποßημα στον ¸ντμουντ επειδÞ δεν μποροýσε να το γρÜψει στην αδελφÞ του ¸ντμουντ, ¢ννα κι Ýνας Üλλος πως οι "συναισθηματικÝς εμπειρßες του Θορþ με τις γυναßκες μνημονεýονται κÜτω απü Ýνα καμουφλÜζ αρσενικþν αντωνυμιþν", αλλÜ Üλλοι μελετητÝς το απορρßπτουν. ¸χει υποστηριχθεß πως ο μακρýς παιÜνας στο Walden στο Γαλλοκαναδü ξυλοκüπο Alek Therien, που περιλαμβÜνει αναφορÝς στον ΑχιλλÝα και τον ΠÜτροκλο, εßναι Ýκφραση συγκρουüμενης επιθυμßας. Σε μερικÜ απü τα γραπτÜ του υπÜρχει η αßσθηση ενüς μυστικοý εαυτοý. Το 1840 γρÜφει στο ημερολüγιü του: "Ο φßλος μου εßναι η απολογßα για τη ζωÞ μου. Σ' αυτüν εßναι οι χþροι που διασχßζει η τροχιÜ μου".
Ο Θορþ επηρεÜστηκε Ýντονα απü τους ηθικοýς μεταρρυθμιστÝς της εποχÞς του, και αυτü μπορεß να ενστÜλαξε Üγχος και ενοχÞ για τη σεξουαλικÞ επιθυμßα. ¹ταν Ýνθερμος κατÜ της δουλεßας κι υποστÞριξε ενεργÜ το κßνημα κατÜργησÞς της. Συμμετεßχε ως μαÝστρος στον υπüγειο σιδηρüδρομο, Ýδωσε διαλÝξεις που επιτÝθηκαν στον νüμο περß φυγÜδων σκλÜβων και, σε αντßθεση με την κοινÞ γνþμη της εποχÞς, υποστÞριξε τον ριζοσπαστικü ηγÝτη της πολιτοφυλακÞς υπÝρ της κατÜργησης της δουλεßας John Brown και το κüμμα του. 2 βδομÜδες μετÜ την Üτυχη επιδρομÞ στο Harper's Ferry και τις εβδομÜδες που προηγÞθηκαν της εκτÝλεσης του Brown, Ýδωσε ομιλßα στους πολßτες του Concord που συνÝκρινε την αμερικανικÞ κυβÝρνηση με τον Πüντιο ΠιλÜτο και παρομοßασε την εκτÝλεση του Brown με τη σταýρωση του Ιησοý Χριστοý:
"Περßπου 1800 Ýτη πριν, ο Χριστüς σταυρþθηκε. σÞμερα το πρωß, πιθανüτατα, ο λοχαγüς ΜπρÜουν κρεμÜστηκε. ΑυτÜ εßναι 2 Üκρα αλυσßδας που δεν εßναι χωρßς κρßκους. Δεν εßναι πια ο ΓÝρο-ΜπρÜουν. Εßναι Ýνας Üγγελος φωτüς".
Στο The Last Days of John Brown, ο Thoreau περιÝγραψε τα λüγια και τις πρÜξεις του Brown ως ευγενÞ και παρÜδειγμα ηρωισμοý. ΕπιπλÝον, εξÝφρασε τη λýπη του για τους συντÜκτες των εφημερßδων που τον απÝρριψαν και το σχÝδιü του ως τρελλü. ¹ταν υποστηρικτÞς της περιορισμÝνης κυβÝρνησης και του ατομικισμοý. Αν κι Þλπιζε πως η ανθρωπüτητα θα μποροýσε δυνητικÜ να 'χει, μÝσω της αυτοβελτßωσης, το εßδος της κυβÝρνησης που δεν κυβερνÜ καθüλου, αποστασιοποιÞθηκε απü τους σýγχρονους ανθρþπους χωρßς κυβÝρνηση (αναρχικοýς), γρÜφοντας: "Ζητþ, üχι αμÝσως καμμßα κυβÝρνηση, αλλÜ ταυτüχρονα καλýτερη κυβÝρνηση". Θεþρησε την εξÝλιξη απü την απüλυτη μοναρχßα στη περιορισμÝνη μοναρχßα στη δημοκρατßα ως πρüοδο προς τον αληθινü σεβασμü του ατüμου και θεωρητικοποßησε περαιτÝρω βελτιþσεις προς την αναγνþριση και την οργÜνωση των δικαιωμÜτων του ανθρþπου. Απηχþντας αυτÞ τη πεποßθηση, συνÝχισε γρÜφοντας: "Δεν θα υπÜρξει ποτÝ πραγματικÜ ελεýθερο και φωτισμÝνο κρÜτος ως üτου το κρÜτος αναγνωρßσει το Üτομο ως ανþτερη κι ανεξÜρτητη δýναμη, απü üπου προÝρχεται üλη η δýναμη κι η εξουσßα του, και το μεταχειρßζεται ανÜλογα".
Εßναι σ' αυτÞ τη βÜση που θα μποροýσε τüσο Ýντονα να καταφερθεß εναντßον της βρεττανικÞς διοßκησης και του καθολικισμοý στο ¸νας ΓκιÜνκης Στον ΚαναδÜ. Η δεσποτικÞ εξουσßα, υποστÞριξε, εßχε συντρßψει την αßσθηση της εφευρετικüτητας και της επιχειρηματικüτητας του λαοý. Οι Καναδοß κÜτοικοι εßχαν υποβιβαστεß, κατÜ την ÜποψÞ του, σε διαρκÞ παιδικÞ κατÜσταση. Αγνοþντας τις πρüσφατες εξεγÝρσεις, υποστÞριξε üτι δεν θα υπÜρξει επανÜσταση στη κοιλÜδα του ποταμοý Αγßου Λαυρεντßου. Αν και πßστευε πως η αντßσταση στην Üδικα ασκοýμενη εξουσßα θα μποροýσε να 'ναι τüσο βßαιη (παρÜδειγμα η υποστÞριξÞ του στον Τζον ΜπρÜουν) üσο και μη βßαιη (το δικü του παρÜδειγμα φορολογικÞς αντßστασης üπως περιγρÜφεται στη ΠολιτικÞ ΑνυπακοÞ), θεωροýσε την ειρηνιστικÞ μη αντßσταση ως πειρασμü για παθητικüτητα, γρÜφοντας: "Ας μη διακηρυχθεß η ΕιρÞνη μας απü τη σκουριÜ στα σπαθιÜ μας, Þ απü την ανικανüτητÜ μας να τα τραβÞξουμε απü τα σπαθιÜ τους. ΑλλÜ ας Ýχει τουλÜχιστον τüση δουλειÜ στα χÝρια της, þστε να κρατÞσει αυτÜ τα σπαθιÜ φωτεινÜ και κοφτερÜ". ΕπιπλÝον, σ' επßσημη συζÞτηση στο λýκειο το 1841, συζÞτησε το θÝμα Εßναι ποτÝ σωστü να προσφÝρουμε βßαιη αντßσταση;, υποστηρßζοντας το καταφατικü. Ομοßως, η καταδßκη του Μεξικανο-Αμερικανικοý ΠολÝμου δε προÞλθε απü τον ειρηνισμü, αλλÜ μÜλλον επειδÞ θεωροýσε το Μεξικü Üδικα κατακτημÝνο απü ξÝνο στρατü ως μÝσο επÝκτασης της επικρÜτειας των σκλÜβων.
Ο Θορþ Þταν αμφßθυμος απÝναντι στην εκβιομηχÜνιση και τον καπιταλισμü. Απü τη μßα θεωροýσε το εμπüριο ως απροσδüκητα σßγουρο και γαλÞνιο, περιπετειþδες κι ακοýραστο κι εξÝφρασε θαυμασμü για τον σχετικü κοσμοπολιτισμü, γρÜφοντας: "Αναζωογονοýμαι κι επεκτεßνομαι üταν η εμπορικÞ αμαξοστοιχßα κουδουνßζει δßπλα μου και μυρßζω τα καταστÞματα που πηγαßνουν να διανεßμουν τις οσμÝς τους σε üλη τη διαδρομÞ απü το Long Wharf μÝχρι τη λßμνη Champlain, θυμßζοντÜς μου ξÝνα μÝρη, κοραλλιογενεßς υφÜλους κι ινδικοýς ωκεανοýς και τροπικÜ κλßματα και την Ýκταση του πλανÞτη. ΑισθÜνομαι περισσüτερο σαν πολßτης του κüσμου στη θÝα του φýλλου φοßνικα που θα καλýψει τüσα πολλÜ κεφÜλια λιναριοý της ΝÝας Αγγλßας το επüμενο καλοκαßρι". Απü την Üλλη, Ýγραψε υποτιμητικÜ για το εργοστασιακü σýστημα: "Δεν μπορþ να πιστÝψω üτι το εργοστασιακü μας σýστημα εßναι ο καλýτερος τρüπος ποy οι Üντρες μποροýν να πÜρουνε ροýχα. Η κατÜσταση των πρακτüρων γßνεται κÜθε μÝρα πιüτερο σαν αυτÞ των ¢γγλων. Και δεν μπορεß κανεßς ν' απορεß κανεßς, αφοý, απ' üσο Ýχω ακοýσει Þ παρατηρÞσει, ο κýριος στüχος δεν εßναι να 'ναι η ανθρωπüτητα καλÜ κι Ýντιμα, αλλÜ, αναμφισβÞτητα, να πλουτßσουν οι εταιρεßες".
¸υνοοýσε επßσης τη προστασßα των ζþων και των Üγριων περιοχþν, το ελεýθερο εμπüριο και τη φορολογßα για τα σχολεßα και τους αυτοκινητüδρομους κι υιοθÝτησε απüψεις που τουλÜχιστον εν μÝρει ευθυγραμμßζονται μ' αυτü που 'ναι σÞμερα γνωστü ως βιοπεριφερισμüς. Αποδοκßμαζε την υποδοýλωση των ιθαγενþν Αμερικανþν, τη δουλεßα, το φιλισταúσμü, τον τεχνολογικü ουτοπισμü κι αυτü που μπορεß να θεωρηθεß με τους σημερινοýς üρους ως καταναλωτισμüς, μαζικÞ ψυχαγωγßα κι επιπüλαιες εφαρμογÝς της τεχνολογßας. ΕπηρεÜστηκε απ' την ινδικÞ πνευματικÞ σκÝψη. Στο Walden, υπÜρχουν πολλÝς εμφανεßς αναφορÝς στα ιερÜ κεßμενα της Ινδßας. Π.χ., στο 1ο κεφ. (Οικονομßα), γρÜφει: "Πüσο πιο αξιοθαýμαστη εßναι η Bhagvat-Geeta απ' üλα τα ερεßπια της ΑνατολÞς"! Η American Philosophy: An Encyclopedia τονε κατατÜσσει ως απü τις πολλÝς προσωπικüτητες που υιοθÝτησαν πιο πανθεúστικÞ Þ πανδεúστικÞ προσÝγγιση απορρßπτοντας τις απüψεις του Θεοý ως ξεχωριστοý απü τον κüσμο, επßσης χαρακτηριστικü του Ινδουισμοý. ΕπιπλÝον, στο The Pond in Winter, εξισþνει τη λßμνη Walden με τον ιερü ποταμü ΓÜγγη, γρÜφοντας: "Το πρωß λοýζω τη διÜνοιÜ μου στην εκπληκτικÞ και κοσμογωνικÞ φιλοσοφßα της Bhagvat Geeta απü τüτε που Ýχουν περÜσει χρüνια σýνθεσης των θεþν και που σε σýγκριση της ο σýγχρονος κüσμος μας κι η λογοτεχνßα του φαßνονται μικροσκοπικÜ κι ασÞμαντα κι αμφιβÜλλω αν αυτÞ η φιλοσοφßα δεν πρÝπει ν' αναφÝρεται σε μια προηγοýμενη κατÜσταση ýπαρξης, τüσο απομακρυσμÝνο εßναι το μεγαλεßο της απ' τις αντιλÞψεις μας. ΒÜζω κÜτω το βιβλßο και πηγαßνω στο πηγÜδι μου για νερü κι εκεß συναντþ τον υπηρÝτη των ΒραχμÜνων, ιερÝα του ΜπρÜχμα και του Βισνοý και του ºντρα, που εξακολουθεß να κÜθεται στο ναü του στον ΓÜγγη διαβÜζοντας τις ΒÝδες Þ να κατοικεß στη ρßζα ενüς δÝντρου με τη κροýστα και τη κανÜτα νεροý του. Συναντþ τον υπηρÝτη του να 'ρχεται ν' αντλÞσει νερü για τον κýριü του και τους κουβÜδες μας üπως Þτανε σχÜρα μαζß στο ßδιο πηγÜδι. Το καθαρü νερü Walden αναμιγνýεται με το ιερü νερü του ΓÜγγη".
Ο Θορþ γνþριζε üτι οι εικüνες του ΓÜγγη θα μποροýσαν να 'ναι πραγματικÝς. ¸γραψε για τη συγκομιδÞ πÜγου στη λßμνη Walden. Κι Þξερε üτι οι Ýμποροι πÜγου της ΝÝας Αγγλßας Ýστελναν πÜγο σε ξÝνα λιμÜνια, συμπεριλαμβανομÝνης της Καλκοýτα. ΕπιπλÝον, ακολοýθησε διÜφορα ινδουιστικÜ Ýθιμα, συμπεριλαμβανομÝνης διατροφÞς που αποτελοýνταν σε μεγÜλο βαθμü απü ρýζι ("¹ταν κατÜλληλο να ζÞσω με ρýζι, κυρßως, που αγαποýσε τüσο καλÜ τη φιλοσοφßα της Ινδßας".), φλÜουτο (που θυμßζει την αγαπημÝνη μουσικÞ ενασχüληση του Κρßσνα) και γιüγκα. Σε μια επιστολÞ του 1849 προς τον φßλο του H.G.O. Blake, Ýγραψε για τη γιüγκα και το νüημÜ της γι' αυτüν:
"Ελεýθεροι σ' αυτü το κüσμο üπως τα πουλιÜ στον αÝρα, απελευθερωμÝνοι απü κÜθε εßδους αλυσßδες, εκεßνοι που ασκοýνε γιüγκα συγκεντρþνουνε στον ΜπρÜχμα τους συγκεκριμÝνους καρποýς των Ýργων τους. Βασιστεßτε σ' αυτü üτι, αγενÞς κι απρüσεκτος üπως εßμαι, θα λιποθυμοýσα να ασκÞσω πιστÜ τη γιüγκα. Ο γιüγκι, απορροφημÝνος απü τον στοχασμü, συμβÜλλει στο βαθμü του στη δημιουργßα. ΑναπνÝει θεúκü Üρωμα, ακοýει υπÝροχα πρÜγματα. ΘεúκÝς μορφÝς τονε διασχßζουν χωρßς να τον σκßζουνε κι ενωμÝνοι με τη φýση που του αρμüζει, πηγαßνει, ενεργεß ως εμψυχωτικÞ αρχικÞ ýλη. Σε κÜποιο βαθμü και σε σπÜνια χρονικÜ διαστÞματα, ακüμη κι εγþ εßμαι γιüγκι".
"Οι προσεκτικÝς παρατηρÞσεις και τα καταστροφικÜ συμπερÜσματα του Thoreau Ýχουνε κυματßσει στο χρüνο, γßνονται ισχυρüτερα καθþς οι αδυναμßες που σημεßωσε Ýχουνε γßνει πιο Ýντονες. Γεγονüτα που φαßνεται να 'ναι εντελþς Üσχετα με τη παραμονÞ του στο Walden Pond Ýχουν επηρεαστεß απ' αυτü, συμπεριλαμβανομÝνου του συστÞματος εθνικþν πÜρκων, του βρεττανικοý εργατικοý κινÞματος, της δημιουργßας της Ινδßας, του κινÞματος πολιτικþν δικαιωμÜτων, της επανÜστασης των χßπις, του περιβαλλοντικοý κινÞματος και του κινÞματος Üγριας φýσης. ΣÞμερα, τα λüγια του αναφÝρονται με συναßσθημα απü φιλελεýθερους, σοσιαλιστÝς, αναρχικοýς, ελευθεριακοýς και συντηρητικοýς".
-- Ken Kifer: ΑνÜλυση και σημειþσεις για το Walden: Henry Thoreau's Text with Adjacent Thoreauvian Commentary
Τα πολιτικÜ γραπτÜ του εßχανε μικρÞν επßδραση στη διÜρκεια της ζωÞς του, καθþς «οι σýγχρονοß του δεν τον Ýβλεπαν ως θεωρητικü Þ ως ριζοσπÜστη, θεωρþντας τον αντ' αυτοý φυσιοδßφη. Εßτε απÝρριψαν εßτε αγνüησαν τα πολιτικÜ του δοκßμια, συμπεριλαμβανομÝνης της ΠολιτικÞς ΑνυπακοÞς. Τα μüνα 2 ολοκληρωμÝνα βιβλßα (σε αντßθεση με τα δοκßμια) που δημοσιεýθηκαν στη ζωÞ του, το Walden και το A Week on the Concord & Merrimack Rivers (1849), ασχολÞθηκαν με τη Φýση, που «αγαποýσε να περιπλανιÝται. Η νεκρολογßα του συγχωνεýτηκε μ' Üλλες κι üχι ως ξεχωριστü Üρθρο, σε μια επετηρßδα του 1862. Οι κριτικοß και το κοινü συνÝχισαν εßτε να περιφρονοýν εßτε να τον αγνοοýνε για χρüνια, αλλÜ η δημοσßευση αποσπασμÜτων απü το ημερολüγιü του στη 10ετßα του 1880 απü τον φßλο του H.G.O. Blake κι ενüς οριστικοý συνüλου Ýργων του απ' το Riverside Press μεταξý 1893-1906, οδÞγησε στην Üνοδο αυτοý που ο ιστορικüς λογοτεχνßας F.L. Pattee ονüμασε λατρεßα του Θορþ.
Τα γραπτÜ του συνÝχισαν να επηρεÜζουνε πολλÜ δημüσια πρüσωπα. Πολιτικοß ηγÝτες και μεταρρυθμιστÝς üπως ο ΓκÜντι, ο πρüεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. ΚÝνεντι, ο Αμερικανüς ακτιβιστÞς πολιτικþν δικαιωμÜτων ΜÜρτιν Λοýθερ Κινγκ Τζοýνιορ, ο δικαστÞς του Ανþτατου Δικαστηρßου των ΗΠΑ Γουßλιαμ Ο. ΝτÜγκλας κι ο Ρþσος συγγραφÝας ΛÝων Τολστüι μßλησαν üλοι για το üτι επηρεÜστηκαν Ýντονα απü το Ýργο του, ιδιαßτερα απ' τη ΠολιτικÞ ΑνυπακοÞ, üπως κι ο δεξιüς θεωρητικüς Φρανκ Τσοντüροφ που αφιÝρωσε ολüκληρο τεýχος του μηνιαßου περιοδικοý του. ΑνÜλυση, σε μια εκτßμηση του Thoreau. Ο Θορþ επηρÝασε επßσης πολλοýς καλλιτÝχνες και συγγραφεßς, συμπεριλαμβανομÝνων των Edward Abbey, Willa Cather, Marcel Proust, William Butler Yeats, Sinclair Lewis, Ernest Hemingway, Upton Sinclair, E. B. White, Lewis Mumford, Frank Lloyd Wright, Alexander Posey και Gustav Stickley. ΕπηρÝασε επßσης φυσιοδßφες üπως ο John Burroughs, ο John Muir, ο E. O. Wilson, ο Edwin Way Teale, ο Joseph Wood Krutch, ο B. F. Skinner, ο David Brower κι η Loren Eiseley, που το Publishers Weekly αποκÜλεσε "οι σýγχρονοι Thoreau". Ο φßλος του Thoreau, William Ellery Channing, δημοσßευσε τη 1η του βιογραφßα, Thoreau the Poet-Naturalist, το 1873. Ο ¢γγλος συγγραφÝας Henry Stephens Salt Ýγραψε βιογραφßα του Thoreau το 1890, που διÝδωσε τις ιδÝες του στη Βρεττανßα: ο George Bernard Shaw, ο Edward Carpenter κι ο Robert Blatchford Þταν μεταξý κεßνων που Ýγιναν λÜτρεις του ως αποτÝλεσμα της υπερÜσπισης του Salt.
Ο Gandhi διÜβασε 1η φορÜ τo Walden το 1906, ενþ εργαζüταν ως ακτιβιστÞς πολιτικþν δικαιωμÜτων στο ΓιοχÜνεσμπουργκ της Νüτιας ΑφρικÞς. ΔιÜβασε 1η φορÜ τη ΠολιτικÞ ΑνυπακοÞ ενþ καθüτανε σε φυλακÞ της Ν.ΑφρικÞς για το Ýγκλημα της μη βßαιης διαμαρτυρßας κατÜ των διακρßσεων κατÜ του ινδικοý πληθυσμοý στο ΤρÜνσβααλ. Το δοκßμιο τονε κινητοποßησε, που Ýγραψε και δημοσßεψε σýνοψη του επιχειρÞματος του Thoreau, αποκαλþντας αυτü που ονüμασε "διεισδυτικÞ λογικÞ αναπÜντητη" κι αναφερüμενος στο Θορþ ως "Ýναν απü τους μεγαλýτερους και πιο ηθικοýς ανθρþπους που Ýχει βγÜλει η ΑμερικÞ". Εßπε στον Αμερικανü δημοσιογρÜφο Webb Miller: "Οι ιδÝες του Thoreau μ' επηρÝασαν πολý. ΥιοθÝτησα μερικÜ απ' αυτÜ και συνÝστησα τη μελÝτη του σ' üλους τους φßλους μου που με βοηθοýσανε στην υπüθεση της ΙνδικÞς Ανεξαρτησßας. Γιατß πÞρα το üνομα του κινÞματüς μου απü το δοκßμιü του Για το καθÞκον της πολιτικÞς ανυπακοÞς, που γρÜφτηκε πριν απü περßπου 80 χρüνια". Ο ΜÜρτιν Λοýθερ Κινγκ Τζοýνιορ σημεßωσε στην αυτοβιογραφßα του πως η 1η του επαφÞ με την ιδÝα της μη βßαιης αντßστασης Þταν η ανÜγνωση του "On Civil Disobedience" το 1944 ενþ φοιτοýσε στο Morehouse College. ¸γραψε στην αυτοβιογραφßα του:
"Εδþ, στην Üρνηση αυτοý του θαρραλÝου ΝεοÜγγλου να πληρþσει τους φüρους του και στην επιλογÞ της φυλακÞς αντß να υποστηρßξει Ýνα πüλεμο που θα εξÜπλωνε το Ýδαφος της δουλεßας στο Μεξικü, Ýκανα τη 1η μου επαφÞ με τη θεωρßα της μη βßαιης αντßστασης. ΓοητευμÝνος απü την ιδÝα της Üρνησης συνεργασßας με κακü σýστημα, συγκινÞθηκα τüσο βαθιÜ που ξαναδιÜβασα το Ýργο αρκετÝς φορÝς. Πεßστηκα üτι η μη συνεργασßα με το κακü εßναι τüσο ηθικÞ υποχρÝωση üσο κι η συνεργασßα με το καλü. Κανεßς Üλλος δεν Þτανε πιο εýγλωττος και παθιασμÝνος για να περÜσει αυτÞ την ιδÝα απü τον Thoreau. Ως αποτÝλεσμα των γραπτþν του και της προσωπικÞς μαρτυρßας του, εßμαστε οι κληρονüμοι μιας δημιουργικÞς διαμαρτυρßας. Οι διδασκαλßες του ζωντÜνεψαν στο κßνημÜ μας για τα πολιτικÜ δικαιþματα. ΠρÜγματι, εßναι πιο ζωντανÝς απü ποτÝ. Εßτε εκφρÜζεται σε καθιστικÞ διαμαρτυρßα σε πÜγκους μεσημεριανοý γεýματος. μια βüλτα ελευθερßας στο ΜισισιπÞ. μια ειρηνικÞ διαμαρτυρßα στο Albany της Γεωργßας. μποúκοτÜζ λεωφορεßων στο Μοντγκüμερι της ΑλαμπÜμα· ΑυτÜ εßναι αποτελÝσματα της επιμονÞς του üτι πρÝπει ν' αντισταθοýμε στο κακü κι üτι κανεßς ηθικüς Üνθρωπος δε μπορεß να προσαρμοστεß υπομονετικÜ στην αδικßα".
Ο Αμερικανüς ψυχολüγος B.F. Skinner Ýγραψε πως εßχε μαζß του αντßγραφο του Walden στ νιÜτα του. Στο Walden 2 (που δημοσιεýθηκε το 1948), Ýγραψε για φανταστικÞ ουτοπικÞ κοινüτητα περßπου 1.000 μελþν εμπνευσμÝνη απü τη ζωÞ του Thoreau. Ο Θορþ κι οι συνÜδελφοß του Υπερβατικοß απü το Κüνκορντ αποτÝλεσαν επßσης σημαντικÞ Ýμπνευση για τον Αμερικανü συνθÝτη Τσαρλς ¢ιβς, που η ΣονÜτα για πιÜνο αρ. 2 του 1915, γνωστÞ ως ΣονÜτα του Κüνκορντ, διαθÝτει ιμπρεσσιονιστικÝς εικüνες του ¸μερσον και του Θορþ και περιλαμβÜνει μÝρος για φλÜουτο, το üργανο του Θορþ, στο 4ο μÝρος της. Ο ηθοποιüς Ron Thompson Ýκανε δραματικÞ απεικüνιση του Thoreau στη τηλεοπτικÞ σειρÜ του NBC του 1976 The Rebels.
Οι ιδÝες του Ýχουν επηρεÜσει κι Ýχεουν απÞχηση σε διÜφορες τÜσεις στο αναρχικü κßνημα, με την Emma Goldman ν' αναφÝρεται σ' αυτüν ως τον μεγαλýτερο Αμερικανü αναρχικü. Ο πρÜσινος αναρχισμüς κι ο αναρχοπριμιτιβισμüς ειδικüτερα Ýχουν αντλÞσει Ýμπνευση κι οικολογικÝς απüψεις απü τα γραπτÜ του. Ο John Zerzan συμπεριÝλαβε το κεßμενο Excursions (1863) στην επιμελημÝνη συλλογÞ Ýργων της αναρχοπριμιτιβιστικÞς παρÜδοσης με τßτλο Against civilization: Readings and reflections. ΕπιπλÝον, ο Murray Rothbard, ιδρυτÞς του αναρχοκαπιταλισμοý, Ýχει αποφανθεß üτι Þταν Ýνας απ' τους μεγÜλους πνευματικοýς Þρωες του κινÞματüς του. Ο Θορþ Üσκησε επßσης σημαντικÞ επιρροÞ στον αναρχικü γυμνισμü του τÝλους του 19ου αι. Σε παγκüσμιο επßπεδο, οι Ýννοιες του εßχαν επßσης σημασßα στους ατομικιστικοýς αναρχικοýς κýκλους σε Ισπανßα, Γαλλßα και Πορτογαλßα.
Για την 200Þ επÝτειο απü τη γÝννησÞ του, οι εκδüτες κυκλοφüρησαν αρκετÝς νÝες εκδüσεις του Ýργου του: μια αναπαρÜσταση της Ýκδοσης του 1902 του Walden με εικονογραφÞσεις, Ýνα εικονογραφημÝνο βιβλßο με αποσπÜσματα απü τον Walden και μια σχολιασμÝνη συλλογÞ δοκιμßων του Thoreau για τη δουλεßα. Η ΤαχυδρομικÞ Υπηρεσßα των ΗΠΑ εξÝδωσε αναμνηστικü γραμματüσημο προς τιμÞ του στις 23 ΜÜη 2017, στο Concord, Το Ýργο κι η καρριÝρα του λÜβανε λßγη προσοχÞ απ' τους συγχρüνους του μÝχρι το 1865, üταν η North American Review δημοσßευσε τη κριτικÞ του James Russell Lowell για διÜφορα Ýγγραφα του Thoreau που ο Emerson εßχε συλλÝξει και επιμεληθεß. Το δοκßμιο του Λüουελ, ΓρÜμματα σε ΔιÜφορα Πρüσωπα, που επανεξÝδωσε ως κεφÜλαιο στο βιβλßο του, My Study Windows, χλεýαζε τον Θορþ ως Ýνα χιουμοριστικü ποζÝρ που διακινοýσε κοινοτοπßες, Ýνα συναισθηματιστÞ χωρßς φαντασßα, Ýνα ΔιογÝνη στο βαρÝλι του, επικρßνοντας με δυσαρÝσκεια αυτü που δεν μποροýσε να επιτýχει. Η καυστικÞ ανÜλυση του Λüουελ επηρÝασε τον ΣκωτσÝζο συγγραφÝα Ρüμπερτ Λοýις Στßβενσον, που τον επÝκρινε ως κρανßο, λÝγοντας üτι δεν Þθελε η αρετÞ να βγει απü μÝσα του ανÜμεσα στους συνανθρþπους του, αλλÜ να στριμωχτεß σε γωνßα για να τη συσσωρεýσει για τον εαυτü του».
Ο Nathaniel Hawthorne εßχε ανÜμεικτα συναισθÞματα για τον Thoreau. Σημεßωσε üτι εßναι Ýντονος κι ευαßσθητος παρατηρητÞς της φýσης - γνÞσιος παρατηρητÞς- που, υποψιÜζομαι, εßναι σχεδüν τüσο σπÜνιος χαρακτÞρας üσο ακüμη και πρωτüτυπος ποιητÞς. Κι η Φýση, σε αντÜλλαγμα για την αγÜπη του, φαßνεται να τον υιοθετεß ως ξεχωριστü παιδß της και του δεßχνει μυστικÜ που λßγοι Üλλοι επιτρÝπεται να δουν. Απü την Üλλη, Ýγραψε επßσης üτι ο Θορþ αποκÞρυξε üλους τους κανονικοýς τρüπους βιοπορισμοý και φαßνεται διατεθειμÝνος να ζÞσει Ýνα εßδος ινδικÞς ζωÞς ανÜμεσα σε πολιτισμÝνους ανθρþπους. Στο ßδιο πνεýμα, ο ποιητÞς John Greenleaf Whittier απεχθανüταν αυτü που θεωροýσε üτι Þταν το κακü κι ειδωλολατρικü μÞνυμα του Walden, υποστηρßζοντας üτι ο Thoreau Þθελε ο Üνθρωπος να χαμηλþσει τον εαυτü του στο επßπεδο ενüς woodchuck και να περπατÞσει στα τÝσσερα πüδια. Απαντþντας σε τÝτοιες επικρßσεις, ο ¢γγλος μυθιστοριογρÜφος George Eliot, γρÜφοντας 10ετßες μετÜ για το Westminster Review, χαρακτÞρισε αυτοýς τους κριτικοýς ως ανÝμπνευστους και στενüμυαλους:
"Οι Üνθρωποι -πολý σοφοß στα μÜτια τους- που θα τακτοποιοýσανε τη ζωÞ κÜθε ανθρþπου σýμφωνα με συγκεκριμÝνο πρüτυπο και που δεν ανÝχονται κÜθε ýπαρξη της οποßας η χρησιμüτητα δεν εßναι αισθητÞ σ' αυτοýς, μπορεß να κατηγορÞσουν τον κ. Θορþ κι αυτü το επεισüδιο στην ιστορßα του, ως μη πρακτικü κι ονειρικü".
Ο ßδιος ο Thoreau απÜντησε επßσης στη κριτικÞ σε μια παρÜγραφο του Ýργου του Walden τονßζοντας αυτü που Ýνιωθε üτι Þταν η ασχετοσýνη των ερευνþν τους:
"Δεν θα Ýπρεπε να παρεισφρÞσω τüσο πολý στις υποθÝσεις μου αν δεν εßχαν γßνει πολý συγκεκριμÝνες Ýρευνες απü τους κατοßκους της πüλης μου σχετικÜ με τον τρüπο ζωÞς μου, τον οποßο μερικοß θα αποκαλοýσαν θρασý, αν και δεν μου φαßνονται καθüλου θρασεßς, αλλÜ, λαμβÜνοντας υπüψη τις περιστÜσεις, πολý φυσικÝς και σχετικÝς. Μερικοß ρþτησαν τι Ýχω να φÜω. αν δεν Ýνιωθα μοναξιÜ. αν δεν φοβüμουν. και τα παρüμοια. ¢λλοι Þταν περßεργοι να μÜθουν ποιο μÝρος του εισοδÞματüς μου αφιÝρωσα σε φιλανθρωπικοýς σκοποýς. και μερικÜ, που Ýχουν πολýτεκνες οικογÝνειες, πüσα φτωχÜ παιδιÜ συντηροýσα. ... Δυστυχþς, περιορßζομαι σε αυτü το θÝμα λüγω της στενüτητας της εμπειρßας μου. ΕπιπλÝον, εγþ, απü την πλευρÜ μου, απαιτþ απü κÜθε συγγραφÝα, πρþτο Þ τελευταßο, μια απλÞ και ειλικρινÞ περιγραφÞ της δικÞς του ζωÞς, και üχι απλþς τι Ýχει ακοýσει για τη ζωÞ Üλλων ανθρþπων. ... Ελπßζω üτι κανεßς δεν θα τεντþσει τις ραφÝς για να φορÝσει το παλτü, γιατß μπορεß να προσφÝρει καλÝς υπηρεσßες σε αυτüν που ταιριÜζει".
Η πρüσφατη κριτικÞ τονε κατηγüρησε για υποκρισßα, μισανθρωπßα κι ανακρßβεια, με βÜση τα γραπτÜ του στο Walden, αν κι αυτÝς οι κριτικÝς Ýχουν θεωρηθεß ως εξαιρετικÜ επιλεκτικÝς.
ΡΗΤΑ:
Εßμαι Ýνα δÝμα μÜταιων προσπαθειþν δεμÝνων με Ýναν τυχαßο δεσμü μαζß.
Ο νüμος δεν θα κÜνει ποτÝ τους ανθρþπους ελεýθερους. Εßναι οι Üνθρωποι που πρÝπει να κÜνουν το νüμο ελεýθερο.
Αν πουλοýσα τüσο τα μεσημÝρια üσο και τα απογεýματÜ μου στην κοινωνßα, üπως φαßνεται να κÜνουν οι περισσüτεροι, εßμαι σßγουρος üτι για μÝνα δεν θα Ýμενε τßποτα Üξιο ζωÞς. ... Δεν υπÜρχει πιο μοιραßα γκÜφα απü αυτüν που καταναλþνει το μεγαλýτερο μÝρος της ζωÞς του για να ζÞσει.
Το βρßσκω ωφÝλιμο να εßμαι μüνος το μεγαλýτερο μÝρος του χρüνου. Το να εßσαι σε παρÝα, ακüμη και με τους καλýτερους, εßναι σýντομα κουραστικü και διασκορπισμÝνο. Μου αρÝσει να εßμαι μüνος. ΠοτÝ δεν βρÞκα τον σýντροφο που Þταν τüσο συντροφικüς üσο η μοναξιÜ.
Εßμαι ευγνþμων για αυτü που εßμαι και Ýχω. Η ευχαριστßα μου εßναι διαρκÞς. Εßναι εκπληκτικü το πüσο ικανοποιημÝνος μπορεß κανεßς να εßναι χωρßς τßποτα συγκεκριμÝνο – μüνο μια αßσθηση ýπαρξης.
Δεν εßναι αρκετü να εßσαι πολυÜσχολος. Το ßδιο εßναι και τα μυρμÞγκια. Το θÝμα εßναι πÜνω σε τι εßσαι πολυÜσχολος.
ΕÜν Ýνας Üνθρωπος πιστεýει και περιμÝνει μεγÜλα πρÜγματα απü τον εαυτü του, δεν Ýχει πιθανüτητες ποý τον βÜζετε Þ τι του δεßχνετε ... Θα περιβÜλλεται απü μεγαλεßο.
Οι περισσüτεροι Üνθρωποι ζουν ζωÝς μÝσα σε σιωπηλÞ απüγνωση.
Να εßσαι αληθινüς στη δουλειÜ σου, στο λüγο σου και στο φßλο σου.
¼ταν κÜποιος προχωρÜει αποφασιστικÜ προς την κατεýθυνση των ονεßρων του, και παλεýει για να ζÞσει τη ζωÞ που εßχε ονειρευτεß, θα συναντÞσει την επιτυχßα εκεß που δεν την περßμενε.
Η πιο αληθινÞ μας ζωÞ εßναι üταν εßμαστε βυθισμÝνοι στα üνειρÜ μας ξýπνιοι.
Αυτοýς που αγαπÜμε μποροýμε να τους μισÞσουμε. Οι Üλλοι μας εßναι αδιÜφοροι.
Η ζωÞ μας αναλþνεται σε λεπτομÝρειες… ΑπλοποιÞστε, απλοποιÞστε.
Το μεγαλýτερο κομπλιμÝντο που μου Ýκαναν ποτÝ Þταν üταν κÜποιος ρþτησε τη γνþμη μου και Ýδωσε προσοχÞ στην απÜντησÞ μου.
Δεν εßναι τι κοιτÜς που Ýχει σημασßα. Εßναι τι βλÝπεις.
Η ανυπακοÞ εßναι το πραγματικü θεμÝλιο της ελευθερßας. Οι υπÜκουοι πρÝπει να εßναι σκλÜβοι.
Οι Üνθρωποι Ýχουν γßνει τα εργαλεßα των εργαλεßων τους.
Δεν εßναι αρκετü να εßσαι πολυÜσχολος. Το ßδιο εßναι και τα μυρμÞγκια. Το θÝμα εßναι πÜνω σε τι εßσαι πολυÜσχολος.
Τα δÜση δεν εßναι ακατοßκητα αλλÜ ασφυκτικÜ γεμÜτα απü τßμια πνεýματα το ßδιο καλÜ μ’ εμÝνα… Αυτü που ονομÜζουμε Üγρια φýση, εßναι Ýνας πολιτισμüς διαφορετικüς απü τον δικü μας.
Αυτü που παßρνεις üταν πετυχαßνεις το στüχο σου δεν εßναι τüσο σημαντικü üσο αυτü που γßνεσαι üταν πετυχαßνεις το στüχο σου.
Η τιμÞ οποιουδÞποτε πρÜγματος ισοýται με την ποσüτητα ζωÞς που ανταλλÜξαμε γι’ αυτü.
Αν Ýχεις κτßσει κÜστρα στον αÝρα, η δουλειÜ σου δεν πÞγε χαμÝνη. Εκεß θα Ýπρεπε να εßναι. Τþρα βÜλε τα θεμÝλια απü κÜτω τους.
ΚανÝνα φÜρμακο δεν υπÜρχει για την αγÜπη, εκτüς απü την ßδια την αγÜπη.
Ακüμα και τα καλýτερα πρÜγματα δεν εßναι αντÜξια της φÞμης τους.
Πüσο μÜταιο εßναι να κÜθεσαι για να γρÜψεις, üταν δεν Ýχεις σηκωθεß για να ζÞσεις!
Αυτüς που ταξιδεýει μüνος του, μπορεß να ξεκινÞσει σÞμερα. ΑλλÜ αυτüς που ταξιδεýει με κÜποιον Üλλον πρÝπει να περιμÝνει μÝχρι να ετοιμαστεß κι ο Üλλος και γι’ αυτü μπορεß να πÜρει χρüνο προτοý φýγουν.
Δεν Ýχω καμßα αμφιβολßα üτι εßναι η μοßρα της ανθρωπüτητας, στην εξÝλιξÞ της, να σταματÞσει να τρþει ζþα, üπως ακριβþς οι Üγριες φυλÝς σταμÜτησαν να τρþνε η μßα την Üλλη, üταν Þρθαν σε επαφÞ με πιο προηγμÝνες φυλÝς.
Αυτü για το οποßο αναστενÜζει ο τραπεζßτης, ο τελευταßος αλÞτης μπορεß να το Ýχει: ελεýθερο χρüνο και το κεφÜλι του Þσυχο.
ΚÜθε γενιÜ κοροúδεýει τις παλιÝς μüδες, αλλÜ ακολουθεß με θρησκευτικÞ ευλÜβεια τις νÝες.
Η εμπειρßα εßναι στα δÜχτυλα και στο κεφÜλι. Η καρδιÜ δεν Ýχει εμπειρßα.
Πολλοß Üνθρωποι πηγαßνουν για ψÜρεμα üλη τους τη ζωÞ, χωρßς να ξÝρουν üτι δεν εßναι τα ψÜρια αυτü που ψÜχνουν.
Σε τι χρειÜζεται Ýνα σπßτι αν δεν Ýχεις Ýναν υποφερτü πλανÞτη να το βÜλεις επÜνω;
Τα πουλιÜ δεν τραγουδοýν ποτÝ μÝσα στις σπηλιÝς.
Η καλοσýνη εßναι η μüνη επÝνδυση που δεν αποτυχαßνει ποτÝ.
ΔιÜβασε τα καλýτερα βιβλßα πρþτα, αλλιþς θα ανακαλýψεις üτι δεν προλαβαßνεις.
Να φυλÜγεσαι απü ασχολßες που απαιτοýν καινοýργια ροýχα.
ΠρÝπει να ζεις στο παρüν, να καβαλικεýεις κÜθε κýμα, να βρßσκεις την αιωνιüτητÜ σου σε κÜθε στιγμÞ.
Η επιτυχßα συνÞθως βρßσκει αυτοýς που εßναι πολý απασχολημÝνοι για να βρουν χρüνο να την αναζητÞσουν.
ΠοτÝ μην κοιτÜς πßσω εκτüς αν σχεδιÜζεις να πας απü εκεß.
Καλü για το σþμα εßναι η εργασßα του σþματος, καλü για την ψυχÞ εßναι η εργασßα της ψυχÞς και καλü για οποιοδÞποτε απü τα δýο εßναι η εργασßα του Üλλου.
ΠρÝπει üχι μüνο να στοχεýεις καλÜ, αλλÜ και να τεντþνεις το τüξο με üλη σου τη δýναμη.
Εßμαστε γεννημÝνοι για να πετýχουμε, üχι να αποτýχουμε.
ΚαλοπÝραση εßναι η δυνατüτητα να γεýεσαι τη ζωÞ στο Ýπακρο.
ΧρειÜζονται δýο για ειπωθεß η αλÞθεια. ¸νας για να τη λÝει και Ýνας Üλλος για να την ακοýει.
Δεν Ýχω χρüνο να εßμαι βιαστικüς.
Δýο χιλιÜδες καλοκαßρια Ýχουν προσδþσει στα μνημεßα της αρχαßας ελληνικÞς λογοτεχνßας, üπως και στα μÜρμαρα της, μüνο μια þριμη χρυσÞ και φθινοπωρινÞ απüχρωση, Ýχοντας μεταφÝρει τη γαλÞνια και ουρÜνια ατμüσφαιρÜ τους σε üλη τη γη, για να τα προστατεýσουν απü τη διÜβρωση του χρüνου.
ΟποιοσδÞποτε ηλßθιος μπορεß να βγÜλει Ýνα κανüνα κι οποιοσδÞποτε ηλßθιος μπορεß να τον ακολουθÞσει.
Στους χßλιους που πελεκοýνε τα φýλλα του κακοý, Ýνας μüνο χτυπÜ το κακü στη ρßζα του.
Ο Ýρωτας πρÝπει να εßναι εξßσου φως και φλüγα.
Δεν χρειÜζονται πολý την αρχιτεκτονικÞ üσοι δεν Ýχουν ελιÝς και κρασιÜ στο κελÜρι τους.
Η τιμÞ οποιουδÞποτε πρÜγματος ισοýται με την ποσüτητα ζωÞς που ανταλλÜξαμε γι’ αυτü.
3)Αυτü για το οποßο αναστενÜζει ο τραπεζßτης, ο τελευταßος αλÞτης μπορεß να το Ýχει: ελεýθερο χρüνο και το κεφÜλι του Þσυχο.
4)Αν Ýχεις κτßσει κÜστρα στον αÝρα, η δουλειÜ σου δεν πÞγε χαμÝνη. Εκεß θα Ýπρεπε να εßναι. Τþρα βÜλε τα θεμÝλια απü κÜτω τους.
Τα πουλιÜ δεν τραγουδοýν ποτÝ μÝσα στις σπηλιÝς.
ΚανÝνα φÜρμακο δεν υπÜρχει για την αγÜπη, εκτüς απü την ßδια την αγÜπη.
Πολλοß Üνθρωποι πηγαßνουν για ψÜρεμα üλη τους τη ζωÞ, χωρßς να ξÝρουν üτι δεν εßναι τα ψÜρια αυτü που ψÜχνουν.
Ακüμα και τα καλýτερα πρÜγματα δεν εßναι αντÜξια της φÞμης τους.
Η πιο αληθινÞ μας ζωÞ εßναι üταν εßμαστε βυθισμÝνοι στα üνειρÜ μας ξýπνιοι.
ΠρÝπει üχι μüνο να στοχεýεις καλÜ, αλλÜ και να τεντþνεις το τüξο με üλη σου τη δýναμη.
Η επιτυχßα συνÞθως βρßσκει αυτοýς που εßναι πολý απασχολημÝνοι για να βρουν χρüνο να την αναζητÞσουν.
Οι περισσüτεροι Üνθρωποι ζουν ζωÝς μÝσα σε σιωπηλÞ απüγνωση.
Δεν εßναι τι κοιτÜς που Ýχει σημασßα. Εßναι τι βλÝπεις.
Η ανυπακοÞ εßναι το πραγματικü θεμÝλιο της ελευθερßας. Οι υπÜκουοι πρÝπει να εßναι σκλÜβοι.
Οι περισσüτεροι Üνθρωποι ζουν ζωÝς μÝσα σε σιωπηλÞ απüγνωση.
Να εßσαι αληθινüς στη δουλειÜ σου, στο λüγο σου και στο φßλο σου.
Η πιο αληθινÞ μας ζωÞ εßναι üταν εßμαστε βυθισμÝνοι στα üνειρÜ μας ξýπνιοι.
Αυτοýς που αγαπÜμε μποροýμε να τους μισÞσουμε. Οι Üλλοι μας εßναι αδιÜφοροι
Το μεγαλýτερο κομπλιμÝντο που μου Ýκαναν ποτÝ Þταν üταν κÜποιος ρþτησε τη γνþμη μου και Ýδωσε προσοχÞ στην απÜντησÞ μου.
Η ανυπακοÞ εßναι το πραγματικü θεμÝλιο της ελευθερßας. Οι υπÜκουοι πρÝπει να εßναι σκλÜβοι.
Οι Üνθρωποι Ýχουν γßνει τα εργαλεßα των εργαλεßων τους.
Δεν εßναι αρκετü να εßσαι πολυÜσχολος. Το ßδιο εßναι και τα μυρμÞγκια. Το θÝμα εßναι πÜνω σε τι εßσαι πολυÜσχολος.
Η τιμÞ οποιουδÞποτε πρÜγματος ισοýται με την ποσüτητα ζωÞς που ανταλλÜξαμε γι’ αυτü.
Αυτü που παßρνεις üταν πετυχαßνεις το στüχο σου δεν εßναι τüσο σημαντικü üσο αυτü που γßνεσαι üταν πετυχαßνεις το στüχο σου.
Ακüμα και τα καλýτερα πρÜγματα δεν εßναι αντÜξια της φÞμης τους.
ΚανÝνα φÜρμακο δεν υπÜρχει για την αγÜπη, εκτüς απü την ßδια την αγÜπη.
Αν Ýχεις κτßσει κÜστρα στον αÝρα, η δουλειÜ σου δεν πÞγε χαμÝνη. Εκεß θα Ýπρεπε να εßναι. Τþρα βÜλε τα θεμÝλια απü κÜτω τους.
Πüσο μÜταιο εßναι να κÜθεσαι για να γρÜψεις, üταν δεν Ýχεις σηκωθεß για να ζÞσεις!
Δεν Ýχω καμßα αμφιβολßα üτι εßναι η μοßρα της ανθρωπüτητας, στην εξÝλιξÞ της, να σταματÞσει να τρþει ζþα, üπως ακριβþς οι Üγριες φυλÝς σταμÜτησαν να τρþνε η μßα την Üλλη, üταν Þρθαν σε επαφÞ με πιο προηγμÝνες φυλÝς.
ΚÜθε γενιÜ κοροúδεýει τις παλιÝς μüδες, αλλÜ ακολουθεß με θρησκευτικÞ ευλÜβεια τις νÝες.
Η καλωσýνη εßναι η μüνη επÝνδυση που δεν αποτυχαßνει ποτÝ.
ΔιÜβασε τα καλýτερα βιβλßα πρþτα, αλλιþς θα ανακαλýψεις üτι δεν προλαβαßνεις.
Τραγωδßα στη ζωÞ του ανθρþπου εßναι ü,τι πεθαßνει μÝσα του ενþ εκεßνος ακüμη ζει.
Τι να το κÜνεις το ωραßο σπßτι, üταν δεν Ýχεις Ýνα υγιÞ πλανÞτη να το ακουμπÞσεις;
Δεν Ýχω καμßα αμφιβολßα πως εßναι μÝρος του προορισμοý της ανθρþπινης φυλÞς, στη σταδιακÞ βελτßωσÞ της, να σταματÞσει να τρþει ζþα
ΕΡΓΑ:
ΠολλÜ απü τα Ýργα του Θορþ δε δημοσιεýθηκαν üσο ζοýσε, συμπεριλαμβανομÝνων των ημερολογßων του και πολλþν ημιτελþν χειρογρÜφων.
"Aulus Persius Flaccus" (1840)
Η υπηρεσßα (1840)
"Μια βüλτα στη ΓουαχουσÝτη» (1842)
"Ο ΠαρÜδεισος (να ανακτηθεß)» (1843)
"Ο ιδιοκτÞτης" (1843)
"Σερ Γουüλτερ ΡÜλεú» (1844)
"ΚÞρυκας της Ελευθερßας» (1844)
"Wendell Phillips Πριν απü το Λýκειο Concord" (1845)
"Η μεταρρýθμιση και οι μεταρρυθμιστÝς» (1846–48)
"Ο Thomas Carlyle και τα Ýργα του» (1847)
Μια εβδομÜδα στους ποταμοýς Concord και Merrimack (1849)
"Αντßσταση στην πολιτικÞ κυβÝρνηση», Þ «πολιτικÞ ανυπακοÞ», Þ «ΣχετικÜ με το καθÞκον της πολιτικÞς ανυπακοÞς» (1849)
"Μια εκδρομÞ στον ΚαναδÜ" (1853)
"Δουλεßα στη ΜασαχουσÝτη» (1854)
Γουüλντεν (1854)
"Μια Ýκκληση για τον καπετÜνιο Τζον ΜπρÜουν» (1859)
"ΠαρατηρÞσεις μετÜ τον απαγχονισμü του Τζον ΜπρÜουν» (1859)
"Οι τελευταßες μÝρες του Τζον ΜπρÜουν» (1860)
"Περπατþντας» (1862)
"ΦθινοπωρινÝς αποχρþσεις" (1862)
"¢γρια μÞλα: Η ιστορßα της μηλιÜς" (1862)
"Η πτþση του φýλλου" (1863)
ΕκδρομÝς (1863)
"ΖωÞ χωρßς αρχÝς» (1863)
"Νýχτα και σεληνüφως" (1863)
"Το φως των υψιπÝδων" (1864)
"The Maine Woods" (1864 πλÞρως σχολιασμÝνη Ýκδοση. Jeffrey S. Cramer, επιμ., Yale University Press, 2009
"Cape Cod" (1865)
«ΓρÜμματα σε διÜφορα πρüσωπα» (1865)
¸νας ΓιÜνκης στον ΚαναδÜ, με Ýγγραφα κατÜ της δουλεßας και μεταρρýθμισης (1866)
"Νωρßς την Üνοιξη στη ΜασαχουσÝτη" (1881)
"Καλοκαßρι" (1884)
"Χειμþνας" (1888)
"Φθινüπωρο" (1892)
ΔιÜφορα (1894)[191]
ΓνωστÝς επιστολÝς του Henry David Thoreau (1894)
ΠοιÞματα της φýσης (1895)
ΜερικÝς ανÝκδοτες επιστολÝς του Henry D. και της Sophia E. Thoreau (1898)
Το πρþτο και το τελευταßο ταξßδι του Θορþ (1905)
Εφημερßδα του Henry David Thoreau (1906)
The Correspondence of Henry David Thoreau επιμÝλεια Walter Harding και Carl Bode (Washington Square: New York University Press, 1958)
«¸γινα üρθιος και μüνος»
«Το γαλαζοποýλι κουβαλÜει τον ουρανü στην πλÜτη του» (Stanyan, 1970)
"The Dispersion of Seeds" δημοσιευμÝνο ως Faith in a Seed (Island Press, 1993)
The Indian Notebooks (1847–1861) επιλογÝς απü τον Richard F. Fleck
Wild Fruits (ΗμιτελÞς κατÜ το θÜνατü του, W.W. Norton, 1999)
=========================
Walden
Το Walden δημοσιεýθηκε 1η φορÜ ως Walden; Þ, Life in the Woods εßναι Ýνα βιβλßο του 1854 απü τον Αμερικανü υπερβατικü συγγραφÝα Henry David Thoreau. Το κεßμενο εßναι Ýνας στοχασμüς πÜνω στην απλÞ διαβßωση του συγγραφÝα στο φυσικü περιβÜλλον. Το Ýργο εßναι μÝρος της προσωπικÞς διακÞρυξης της ανεξαρτησßας, του κοινωνικοý πειρÜματος, του ταξιδιοý της πνευματικÞς ανακÜλυψης, της σÜτιρας και, σε κÜποιο βαθμü, ενüς εγχειριδßου αυτοδυναμßας. ΠεριγρÜφει λεπτομερþς τις εμπειρßες του Thoreau στη διÜρκεια 2 ετþν, 2 μηνþν και 2 μερþν σε καμπßνα που Ýχτισε κοντÜ στο Walden Pond μÝσα σε δασικÞ Ýκταση που ανÞκει στον φßλο και μÝντορÜ του Ralph Waldo Emerson, κοντÜ στο Concord της ΜασαχουσÝτης.
Ο Thoreau κÜνει ακριβεßς επιστημονικÝς παρατηρÞσεις της φýσης καθþς και μεταφορικÝς και ποιητικÝς χρÞσεις των φυσικþν φαινομÝνων. Προσδιορßζει πολλÜ φυτÜ και ζþα τüσο με τα δημοφιλÞ üσο και με τα επιστημονικÜ τους ονüματα, καταγρÜφει λεπτομερþς το χρþμα και τη σαφÞνεια διαφορετικþν υδÜτινων σωμÜτων, χρονολογεß με ακρßβεια και περιγρÜφει την κατÜψυξη και την απüψυξη της λßμνης και αφηγεßται τα πειρÜματÜ του για να μετρÞσει το βÜθος και το σχÞμα του πυθμÝνα της υποτιθÝμενης «απýθμενης» λßμνης Walden.
ΥπÞρξαν πολλÝς εικασßες ως προς το γιατß ο Thoreau πÞγε να ζÞσει στη λßμνη. Ο Ε. Β. ΓουÜιτ δÞλωσε σε αυτü το σημεßωμα, "Ο ΧÝνρι πÞγε στη μÜχη üταν πÞγε στο δÜσος κι το Γουüλντεν εßναι η αναφορÜ ενüς ανθρþπου που σπαρÜσσεται απü δýο ισχυρÝς κι αντßθετες ορμÝς -την επιθυμßα να απολαýσει τον κüσμο και τη παρüρμηση να βÜλει τον κüσμο στη θÝση του", ενþ ο ΛÝων Μαρξ σημεßωσε üτι η παραμονÞ του Θορþ στη λßμνη Γουüλντεν Þταν Ýνα πεßραμα βασισμÝνο στη μÝθοδο και τη φýση του δασκÜλου του ¸μερσον κι üτι Þταν Ýνα Ýκθεση ενüς πειρÜματος στην υπερβατικÞ ποιμαντικÞ. ¢λλοι Ýχουν υποθÝσει üτι η πρüθεσÞ του στη διÜρκεια της παραμονÞς του στο Walden Pond Þταν να διεξÜγει Ýνα πεßραμα: Θα μποροýσε να επιβιþσει, ενδεχομÝνως ακüμη και να ευδοκιμÞσει, αφαιρþντας üλες τις περιττÝς πολυτÝλειες, ζþντας μια απλÞ, απλÞ ζωÞ σε ριζικÜ μειωμÝνες συνθÞκες. Το σκÝφτηκε ως Ýνα πεßραμα στην οικιακÞ οικονομßα. Αν κι ο Thoreau πÞγε στο Walden για να ξεφýγει απ' αυτü που θεωροýσε υπερ-πολιτισμü κι αναζητþντας την ωμÞ κι Üγρια απüλαυση της Üγριας φýσης, πÝρασε επßσης σημαντικü μÝρος του χρüνου του διαβÜζοντας και γρÜφοντας.
Ο Θορþ χρησιμοποßησε το χρüνο του στο Walden Pond (4/7/1845 - 6/9/1847) για να γρÜψει το 1ο του βιβλßο, A Week on the Concord and Merrimack Rivers (1849). Η εμπειρßα ενÝπνευσε αργüτερα το Walden, που συμπιÝζει το χρüνο σε ημερολογιακü Ýτος και χρησιμοποιεß περÜσματα 4 εποχþν για να συμβολßσει την ανθρþπινη ανÜπτυξη. Βυθßζοντας τον εαυτü του στη φýση, Þλπιζε ν' αποκτÞσει πιο αντικειμενικÞ κατανüηση της κοινωνßας μÝσω της ενδοσκüπησης. Η απλÞ διαβßωση κι η αυτÜρκεια Þταν οι Üλλοι στüχοι του. Το üλο Ýργο Þταν εμπνευσμÝνο απü την υπερβατικÞ φιλοσοφßα, Ýνα κεντρικü θÝμα της αμερικανικÞς ρομαντικÞς περιüδου.
"ΠÞγα στο δÜσος επειδÞ Þθελα να ζÞσω σκüπιμα, να αντιμετωπßσω μüνο τα βασικÜ γεγονüτα της ζωÞς και να δω αν δεν μποροýσα να μÜθω τι Ýπρεπε να διδÜξει και τι üχι, üταν Þρθα να πεθÜνω, να ανακαλýψω üτι δεν εßχα ζÞσει. Δεν Þθελα να ζÞσω αυτü που δεν Þταν ζωÞ, η ζωÞ εßναι τüσο αγαπητÞ. Οýτε Þθελα να κÜνω τη παραßτηση, εκτüς αν Þταν απολýτως απαραßτητο. ¹θελα να ζÞσω βαθιÜ και να ρουφÞξω üλο το μεδοýλι της ζωÞς, να ζÞσω τüσο γερÜ και σαν ΣπαρτιÜτης þστε να καταστρÝψω üλα üσα δεν Þταν ζωÞ, να κüψω μια πλατειÜ λωρßδα και να ξυριστþ κοντÜ, να οδηγÞσω τη ζωÞ σε μια γωνßα και να τη μειþσω στους χαμηλüτερους üρους της κι αν αποδεικνυüταν κακÞ, Γιατß λοιπüν να αποκτÞσουμε üλη και γνÞσια κακßα του και να δημοσιεýσουμε τη κακßα του στον κüσμο; ¹ αν Þταν υπÝροχο, να το γνωρßσω εκ πεßρας και να μπορÝσω να δþσω μια αληθινÞ περιγραφÞ του στην επüμενη εκδρομÞ μου".
Εν μÝρει απομνημονεýματα και εν μÝρει πνευματικÞ αναζÞτηση, το Walden ξεκινÜ με την ανακοßνωση üτι πÝρασε 2 χρüνια στο Walden Pond ζþντας απλÞ ζωÞ χωρßς κανενüς εßδους υποστÞριξη. Υπενθυμßζεται στους αναγνþστες üτι τη στιγμÞ της δημοσßευσης, επÝστρεψε στη ζωÞ ανÜμεσα στους πολιτισμÝνους. Το βιβλßο χωρßζεται σε διÜφορα κεφÜλαια, που καθÝνα επικεντρþνεται σε συγκεκριμÝνα θÝματα:
Οικονομßα: Σε αυτü το πρþτο και μεγαλýτερο κεφÜλαιο, ο Thoreau περιγρÜφει το Ýργο του: μια διετÞς, δßμηνη και διÞμερη διαμονÞ σε Ýνα ζεστü, σφιχτÜ βüτσαλο και σοβατισμÝνο, αγγλικοý στιλ εξοχικü σπßτι 10 επß 15 ποδιþν στο δÜσος κοντÜ στη λßμνη Walden. Το κÜνει αυτü, λÝει, για να δεßξει τα πνευματικÜ οφÝλη ενüς απλοποιημÝνου τρüπου ζωÞς. Προμηθεýει εýκολα τα τÝσσερα απαραßτητα για τη ζωÞ (τροφÞ, στÝγη, ροýχα και καýσιμα) με τη βοÞθεια της οικογÝνειας και των φßλων, ιδιαßτερα της μητÝρας του, του καλýτερου φßλου του και του κυρßου και της κυρßας Ralph Waldo Emerson. Ο τελευταßος παρεßχε στον Thoreau μια ανταλλαγÞ εργασßας: θα μποροýσε να χτßσει Ýνα μικρü σπßτι και να φυτÝψει Ýναν κÞπο αν καθÜριζε κÜποια γη στο δÜσος και Ýκανε Üλλες δουλειÝς ενþ Þταν εκεß. Ο Thoreau καταγρÜφει σχολαστικÜ τις δαπÜνες και τα κÝρδη του, αποδεικνýοντας την κατανüησÞ του για την «οικονομßα», καθþς χτßζει το σπßτι του και αγορÜζει και καλλιεργεß τρüφιμα. Το κüστος του σπιτιοý εßναι 28,12 δολÜρια ΗΠΑ (ισοδýναμο με 919,52 δολÜρια το 2023) και ο Thoreau δßνει «τις λεπτομÝρειες επειδÞ πολý λßγοι εßναι σε θÝση να πουν ακριβþς τι κοστßζουν τα σπßτια τους και ακüμα λιγüτεροι, αν υπÜρχουν, το ξεχωριστü κüστος των διαφüρων υλικþν που τα συνθÝτουν:
Ποý Ýζησα και για ποιο λüγο Ýζησα: ΘυμÜται τις σκÝψεις του για τα μÝρη που Ýμεινε πριν επιλÝξει τη λßμνη Walden και παραθÝτει τη συμβουλÞ του Ρωμαßου φιλοσüφου Cato "σκεφτεßτε να αγορÜσετε Ýνα αγρüκτημα πολý προσεκτικÜ πριν υπογρÜψετε τα Ýγγραφα". Οι δυνατüτητÝς του περιελÜμβαναν Ýνα κοντινü αγρüκτημα Hollowell (üπου η σýζυγος αποφÜσισε απροσδüκητα üτι Þθελε να κρατÞσει το αγρüκτημα). Ο Θορþ πηγαßνει στο δÜσος ονειρευüμενος μιαν ýπαρξη απαλλαγμÝνη απü υποχρεþσεις και γεμÜτη ελεýθερο χρüνο. Ανακοινþνει üτι κατοικεß μακρυÜ απü τις κοινωνικÝς σχÝσεις που αντιπροσωπεýει το ταχυδρομεßο και το μεγαλýτερο μÝρος του κεφαλαßου επικεντρþνεται στις σκÝψεις του ενþ κατασκευÜζει και ζει στο νÝο του σπßτι στο Walden.
ΑνÜγνωση: Ο Θορþ συζητÜ τα οφÝλη της κλασσικÞς λογοτεχνßας, κατÜ προτßμηση στο πρωτüτυπο ελληνικü Þ λατινικü, και θρηνεß για την Ýλλειψη πολυπλοκüτητας στην Ομüνοια που εßναι εμφανÞς στη δημοτικüτητα της απλÞς λογοτεχνßας. Αγαποýσε επßσης να διαβÜζει βιβλßα απü ταξιδιþτες του κüσμου. ΛαχταρÜ μια εποχÞ που κÜθε χωριü της ΝÝας Αγγλßας θα υποστηρßζει σοφοýς για να εκπαιδεýσει και Ýτσι να εξευγενßσει τον πληθυσμü.
¹χους: Ενθαρρýνει τον αναγνþστη να εßναι πÜντα σε εγρÞγορση και να κοιτÜ πÜντα αυτü που πρÝπει να δει. Αν κι η αλÞθεια μπορεß να βρεθεß στη λογοτεχνßα, μπορεß επßσης να βρεθεß στη φýση. Εκτüς απü την αυτο-ανÜπτυξη, η ανÜπτυξη της αντßληψης ενüς ατüμου μπορεß επßσης να ανακουφßσει τη πλÞξη. Αντß να ψÜχνει στο εξωτερικü για διασκÝδαση, στη κοινωνßα και στο θÝατρο, η ßδια η ζωÞ του, συμπεριλαμβανομÝνων των υποτιθÝμενων βαρετþν ασχολιþν üπως οι δουλειÝς του σπιτιοý, γßνεται πηγÞ διασκÝδασης που δεν παýει ποτÝ να εßναι μυθιστüρημα. Ομοßως, απολαμβÜνει ευχαρßστηση στους Þχους που γεμßζουν τη καμπßνα του: καμπÜνες εκκλησιþν που χτυποýν, Üμαξες που κροταλßζουν και βουßζουν, αγελÜδες που χαμηλþνουν, μαστßγιο που τραγουδÜ, κουκουβÜγιες που πυροβολοýν, βατρÜχια που κροταλßζουν και κωπηλÜτες που κλαψουρßζουν. ¼λοι οι Þχοι που ακοýγονται στη μεγαλýτερη δυνατÞ απüσταση, υποστηρßζει, παρÜγουν Ýνα και το αυτü αποτÝλεσμα.
ΜοναξιÜ: ΑντανακλÜ το αßσθημα της μοναξιÜς. Εξηγεß πþς μπορεß να συμβεß ακüμη και μεταξý των συντρüφων αν η καρδιÜ κÜποιου δεν εßναι ανοιχτÞ σε αυτοýς. Διαλογßζεται σχετικÜ με τις απολαýσεις της διαφυγÞς απü τη κοινωνßα και τα ασÞμαντα πρÜγματα που συνεπÜγεται η κοινωνßα (κουτσομπολιÜ, καυγÜδες κ.λπ.). ΣκÝφτεται επßσης τη νÝα του σýντροφο, Ýναν παλιü Üποικο που φτÜνει εκεß κοντÜ και μια ηλικιωμÝνη γυναßκα με μεγÜλη μνÞμη («η μνÞμη πηγαßνει πιο πßσω απü τη μυθολογßα»). Ο Thoreau επανειλημμÝνα αναλογßζεται τα οφÝλη της φýσης και της βαθειÜς επικοινωνßας του μαζß της και δηλþνει üτι το μüνο φÜρμακο που χρειÜζεται εßναι Ýνα ρεýμα πρωινοý αÝρα.
ΕπισκÝπτες: ΜιλÜ για το πþς απολαμβÜνει τη συντροφικüτητα (παρÜ την αγÜπη του για τη μοναξιÜ) κι αφÞνει πÜντα 3 καρÝκλες Ýτοιμες για τους επισκÝπτες. Ολüκληρο το κεφÜλαιο επικεντρþνεται στο πηγαινÝλα των επισκεπτþν και πþς Ýχει περισσüτερους επισκÝπτες στο Walden απü ü,τι στη πüλη. ΔÝχεται επισκÝψεις απü üσους ζουν Þ εργÜζονται κοντÜ και δßνει ιδιαßτερη προσοχÞ σε Ýναν Γαλλοκαναδü ξυλουργü που ονομÜζεται Alec Thérien. Σε αντßθεση με τον Thoreau, ο Thérien δεν μπορεß να διαβÜσει Þ να γρÜψει και περιγρÜφεται ως ζωþδης. Συγκρßνει το Thérien με το ßδιο το Walden Pond. ¸πειτα, αναλογßζεται τις γυναßκες και τα παιδιÜ που φαßνεται να απολαμβÜνουν τη λßμνη περισσüτερο απü τους Üνδρες και πþς οι Üνδρες περιορßζονται επειδÞ οι ζωÝς τους καταλαμβÜνονται.
Το χωρÜφι φασολιþν: Προβληματισμüς σχετικÜ με τη φýτευση του και την απüλαυση αυτÞς της νÝας δουλειÜς/χüμπι. Αγγßζει τις χαρÝς του περιβÜλλοντüς του, τις εικüνες και τους Þχους της φýσης, αλλÜ και τους στρατιωτικοýς Þχους γýρω του. Το υπüλοιπο κεφÜλαιο επικεντρþνεται στα κÝρδη του και στη καλλιÝργεια (συμπεριλαμβανομÝνου του τρüπου με τον οποßο ξοδεýει λßγο λιγüτερο απü 15 δολÜρια σε αυτü).
Το χωριü: Το κεφÜλαιο επικεντρþνεται στις σκÝψεις του σχετικÜ με τα ταξßδια που κÜνει αρκετÝς φορÝς τη βδομÜδα στο Concord, üπου συγκεντρþνει τα τελευταßα κουτσομπολιÜ και συναντÜ τους κατοßκους της πüλης. Σε Ýνα απü τα ταξßδια του στο Concord, κρατεßται και φυλακßζεται για την ÜρνησÞ του να πληρþσει φüρο δημοσκüπησης στο κρÜτος που αγορÜζει και πωλεß Üνδρες, γυναßκες και παιδιÜ, üπως τα βοοειδÞ στη πüρτα της γερουσßας του.
Οι λßμνες: Το φθινüπωρο, συζητÜ για την ýπαιθρο και γρÜφει τις παρατηρÞσεις του σχετικÜ με τη γεωγραφßα της λßμνης Walden και των γειτüνων της: Flint's Pond (Þ Sandy Pond), White Pond και Goose Pond. Αν κι η λßμνη του Flint εßναι η μεγαλýτερη, οι αγαπημÝνες του Thoreau εßναι οι λßμνες Walden και White, που τις περιγρÜφει ως πιο üμορφες απü τα διαμÜντια.
Baker Farm: Ενþ βρßσκεται σε μια απογευματινÞ βüλτα στο δÜσος, παγιδεýεται σε μια καταιγßδα και βρßσκει καταφýγιο στη βρþμικη, θλιβερÞ καλýβα του Τζον Φιλντ, ενüς απÝνταρου αλλÜ σκληρÜ εργαζüμενου Ιρλανδοý αγρüτη, της γυναßκας και των παιδιþν του. Ο Θορþ προτρÝπει τον Φιλντ να ζÞσει μια απλÞ αλλÜ ανεξÜρτητη κι ικανοποιητικÞ ζωÞ στο δÜσος, ελευθερþνοντας Ýτσι τον εαυτü του απü εργοδüτες και πιστωτÝς. ¼μως ο Ιρλανδüς δεν θα εγκαταλεßψει τις φιλοδοξßες του για πολυτÝλεια και την αναζÞτηση του αμερικανικοý ονεßρου.
Ανþτεροι νüμοι: Ο Thoreau συζητÜ αν εßναι απαραßτητο το κυνÞγι Üγριων ζþων κι η κατανÜλωση κρÝατος. Συμπεραßνει üτι ο πρωτüγονος, σαρκικüς αισθησιασμüς των ανθρþπων τους οδηγεß να σκοτþνουν και να τρþνε ζþα κι üτι Ýνα Üτομο που υπερβαßνει αυτÞ την τÜση εßναι ανþτερο απü κεßνους που δεν μποροýν. Ο Thoreau τρþει ψÜρι και περιστασιακÜ αλÜτισμÝνο χοιρινü. Εκτüς απü τη χορτοφαγßα, επαινεß την αγνüτητα, την εργασßα και τον ολοκληρωτισμü. Αναγνωρßζει επßσης üτι οι ιθαγενεßς Αμερικανοß πρÝπει να κυνηγοýν και να σκοτþνουν Üλκες για επιβßωση στο The Maine Woods και τρþει Üλκες σε Ýνα ταξßδι στο Maine ενþ ζοýσε στο Walden. Ακολουθεß μια λßστα με τους νüμους που αναφÝρει:
ΠρÝπει κανεßς να αγαπÜ την Üγρια φýση üσο αγαπÜ και την καλÞ.
Αυτü που οι Üνθρωποι Þδη γνωρßζουν ενστικτωδþς εßναι η αληθινÞ ανθρωπüτητα.
Ο κυνηγüς εßναι ο μεγαλýτερος φßλος του ζþου που θηρεýεται.
Κανεßς Üνθρωπος μεγαλýτερος απ' Ýναν Ýφηβο δε θα δολοφονοýσε αναßτια οποιοδÞποτε πλÜσμα που σÝβεται τη ζωÞ του üσο κι ο δολοφüνος.
Αν η μÝρα κι η νýχτα κÜνουν κÜποιον χαροýμενο, εßναι επιτυχημÝνος.
Η ψηλüτερη μορφÞ αυτοσυγκρÜτησης εßναι να μπορεß να συντηρÞσεις üχι Üλλα ζþα, αλλÜ φυτÜ και καλλιÝργειες που καλλιεργοýνται απ' τη γη.
Ωμοß γεßτονες: Αυτü το κεφÜλαιο εßναι μια απλοποιημÝνη εκδοχÞ μιας απü τις συνομιλßες του με τον William Ellery Channing, που μερικÝς φορÝς τονε συνüδευε σε αλιευτικÜ ταξßδια üταν ο Channing εßχε Ýρθει απü το Concord. Η συζÞτηση αφορÜ Ýναν ερημßτη (Thoreau) κι Ýναν ποιητÞ (Channing) και πþς ο ποιητÞς απορροφÜται στα σýννεφα ενþ ο ερημßτης ασχολεßται με το πιο πρακτικü Ýργο να πιÜσει ψÜρια για δεßπνο και πþς στο τÝλος, ο ποιητÞς μετανιþνει για την αποτυχßα του να πιÜσει ψÜρια. Το κεφÜλαιο αναφÝρει επßσης την αλληλεπßδραση του Thoreau με Ýνα ποντßκι με το οποßο ζει, μια σκηνÞ στην οποßα Ýνα μυρμÞγκι μÜχεται Ýνα μικρüτερο μυρμÞγκι και τις συχνÝς συναντÞσεις του με γÜτες.
ΘÝρμανση σπιτιοý: Αφοý μαζÝψει τα μοýρα του ΝοÝμβρη στο δÜσος, προσθÝτει μια καμινÜδα και τελικÜ σοβαντßζει τους τοßχους του ανθεκτικοý σπιτιοý του για να εξορκßσει το κρýο του επερχüμενου χειμþνα. ΒÜζει επßσης μια καλÞ προσφορÜ καυσüξυλων κι εκφρÜζει αγÜπη για το ξýλο και τη φωτιÜ.
Πρþην κÜτοικοι και χειμερινοß επισκÝπτες: Αφηγεßται τις ιστορßες ανθρþπων που ζοýσαν στο παρελθüν κοντÜ στη λßμνη Walden. Στη συνÝχεια, μιλÜ για μερικοýς απü τους επισκÝπτες που δÝχεται στη διÜρκεια του χειμþνα: Ýναν αγρüτη, Ýναν ξυλοκüπο και τον καλýτερü του φßλο, τον ποιητÞ Ellery Channing.
ΧειμερινÜ ζþα: ΔιασκεδÜζει παρακολουθþντας Üγρια ζþα στη διÜρκεια του χειμþνα. Αφηγεßται τις παρατηρÞσεις του για κουκουβÜγιες, λαγοýς, κüκκινους σκßουρους, ποντßκια και διÜφορα πουλιÜ καθþς κυνηγοýν, τραγουδοýν και τρþνε τα υπολεßμματα και το καλαμπüκι που τους Ýβαλε. ΠεριγρÜφει επßσης Ýνα κυνÞγι αλεποýς που περνÜ.
Η λßμνη το χειμþνα: ΠεριγρÜφει τη λßμνη Walden üπως εμφανßζεται στη διÜρκεια του χειμþνα. ΛÝει üτι Ýχει ακοýσει τα βÜθη του κι Ýχει εντοπßσει μια υπüγεια Ýξοδο. Στη συνÝχεια, αφηγεßται πþς 100 εργÜτες Þρθαν να κüψουν μεγÜλα κομμÜτια πÜγου απü τη λßμνη για να σταλοýν στις Καρολßνες.
¢νοιξη: Καθþς φτÜνει η Üνοιξη, το Walden κι οι Üλλες λßμνες λιþνουν με ισχυρÝς βροντÝς και βουητü. ΑπολαμβÜνει να παρακολουθεß την απüψυξη κι εκστασιÜζεται καθþς γßνεται μÜρτυρας της πρÜσινης αναγÝννησης της φýσης. Παρακολουθεß τις χÞνες να φτερουγßζουν βüρεια κι Ýνα γερÜκι να παßζει μüνο του στον ουρανü. Καθþς η φýση ξαναγεννιÝται, υπονοεß ο αφηγητÞς, το ßδιο υπονοεß κι αυτüς.
ΣυμπÝρασμα: Στο τελευταßο κεφÜλαιο, επικρßνει τη συμμüρφωση: "Αν Ýνας Üνθρωπος δεν συμβαδßζει με τους συντρüφους του, ßσως εßναι επειδÞ ακοýει Ýναν διαφορετικü ντρÜμερ. Ας πατÞσει στη μουσικÞ που ακοýει, üσο μετρημÝνη Þ μακρινÞ κι αν εßναι". ΚÜνοντÜς το αυτü, οι Üνθρωποι μποροýν να βρουν ευτυχßα κι αυτοεκπλÞρωση. Δεν λÝω üτι ο ΙωÜννης Þ ο ΙωνÜθαν θα τα συνειδητοποιÞσουν üλα αυτÜ. ΑλλÜ τÝτοιος εßναι ο χαρακτÞρας εκεßνου του αýριο που η απλÞ παρÝλευση του χρüνου δεν μπορεß ποτÝ να κÜνει να ξημερþσει. Το φως που σβÞνει τα μÜτια μας εßναι σκοτÜδι για μας. Μüνο κεßνη η μÝρα ξημερþνει που εßμαστε ξýπνιοι. ΥπÜρχει περισσüτερη μÝρα για να ξημερþσει. Ο Þλιος δεν εßναι παρÜ Ýνα πρωινü αστÝρι.
"Το Walden εßναι δýσκολο βιβλßο να διαβαστεß για τρεις λüγους: Πρþτον, γρÜφτηκε σε μια παλαιüτερη πεζογραφßα, η οποßα χρησιμοποιεß χειρουργικÜ ακριβÞ γλþσσα, εκτεταμÝνες, αλληγορικÝς μεταφορÝς, μακρÝς και σýνθετες παραγρÜφους και προτÜσεις και ζωντανÝς, λεπτομερεßς και διορατικÝς περιγραφÝς. Ο Thoreau δεν διστÜζει να χρησιμοποιÞσει μεταφορÝς, υπαινιγμοýς, υποτιμÞσεις, υπερβολÝς, προσωποποßηση, ειρωνεßα, σÜτιρα, μετωνυμßα, συνεκδοχÞ και οξýμωρα και μπορεß να μετατοπιστεß απü μια επιστημονικÞ σε μια υπερβατικÞ Üποψη στη μÝση της πρüτασης. Δεýτερον, η λογικÞ της βασßζεται σε μια διαφορετικÞ κατανüηση της ζωÞς, σε αντßθεση με αυτü που οι περισσüτεροι Üνθρωποι θα αποκαλοýσαν κοινÞ λογικÞ. ΚατÜ ειρωνικü τρüπο, αυτÞ η λογικÞ βασßζεται σε αυτü που οι περισσüτεροι Üνθρωποι λÝνε üτι πιστεýουν. Ο Thoreau, αναγνωρßζοντας αυτü, γεμßζει τον Walden με σαρκασμü, παρÜδοξα και διπλÝς εισüδους. Του αρÝσει να πειρÜζει, να προκαλεß και ακüμη και να ξεγελÜ τους αναγνþστες του. Και τρßτον, αρκετÜ συχνÜ οποιεσδÞποτε λÝξεις θα Þταν ανεπαρκεßς για να εκφρÜσουν πολλÝς απü τις μη λεκτικÝς ιδÝες του Thoreau για την αλÞθεια. Ο Thoreau πρÝπει να χρησιμοποιÞσει μη κυριολεκτικÞ γλþσσα για να εκφρÜσει αυτÝς τις Ýννοιες και ο αναγνþστης πρÝπει να φτÜσει για να καταλÜβει".
--- Κεν Κßφερ
Το Walden τονßζει τη σημασßα της μοναξιÜς, της περισυλλογÞς και της εγγýτητας με τη φýση στην υπÝρβαση της «απελπισμÝνης» ýπαρξης που, υποστηρßζει, εßναι η μοßρα των περισσüτερων ανθρþπων. Το βιβλßο δεν εßναι μια παραδοσιακÞ αυτοβιογραφßα, αλλÜ συνδυÜζει την αυτοβιογραφßα με μια κοινωνικÞ κριτικÞ των καταναλωτικþν και υλιστικþν συμπεριφορþν του σýγχρονου δυτικοý πολιτισμοý και της απüστασÞς του και της καταστροφÞς της φýσης. [12] Η εγγýτητα του Thoreau με την κοινωνßα Concord και ο θαυμασμüς του για την κλασικÞ λογοτεχνßα υποδηλþνουν üτι το βιβλßο δεν εßναι απλþς μια κριτικÞ της κοινωνßας, αλλÜ και μια προσπÜθεια δημιουργικÞς εμπλοκÞς με τις καλýτερες πτυχÝς του σýγχρονου πολιτισμοý. ΥπÜρχουν σημÜδια ασÜφειας Þ μια προσπÜθεια να δοýμε μια εναλλακτικÞ πλευρÜ σε κÜτι κοινü. ΜερικÜ απü τα κýρια θÝματα που υπÜρχουν στο κεßμενο εßναι:
Αυτοδυναμßα: Ο Θορþ αρνεßται συνεχþς να «χρειÜζεται» τη συντροφιÜ των Üλλων. Αν και συνειδητοποιεß τη σημασßα και τη σημασßα του, θεωρεß περιττü να το αναζητÜ πÜντα. Η αυτοδυναμßα, γι 'αυτüν, εßναι οικονομικÞ και κοινωνικÞ και εßναι μια αρχÞ που απü την Üποψη των οικονομικþν και διαπροσωπικþν σχÝσεων εßναι πιο πολýτιμη απü οτιδÞποτε Üλλο. Για τον Thoreau, η αυτοδυναμßα μπορεß να εßναι τüσο πνευματικÞ üσο και οικονομικÞ. Η αυτοδυναμßα Þταν Ýνα βασικü δüγμα του υπερβατισμοý, που εκφρÜστηκε περßφημα στο δοκßμιο του Emerson "Self-Reliance".
Απλüτητα: Η απλüτητα φαßνεται να εßναι το πρüτυπο ζωÞς του Thoreau. Σε üλο το βιβλßο, ο Thoreau επιδιþκει συνεχþς να απλοποιÞσει τον τρüπο ζωÞς του: μπαλþνει τα ροýχα του αντß να αγορÜζει καινοýργια, ελαχιστοποιεß την καταναλωτικÞ του δραστηριüτητα και βασßζεται στον ελεýθερο χρüνο και στον εαυτü του για τα πÜντα.
Πρüοδος: Σε Ýναν κüσμο üπου üλοι και üλα εßναι πρüθυμα να προχωρÞσουν απü την Üποψη της προüδου, ο Thoreau βρßσκει πεισματÜρης και σκεπτικüς να πιστεýει üτι οποιαδÞποτε εξωτερικÞ βελτßωση της ζωÞς μπορεß να φÝρει εσωτερικÞ ειρÞνη και ικανοποßηση.
Η ανÜγκη για πνευματικÞ αφýπνιση: Η πνευματικÞ αφýπνιση εßναι ο τρüπος για να βροýμε και να συνειδητοποιÞσουμε τις αλÞθειες της ζωÞς που συχνÜ θÜβονται κÜτω απü τα αναχþματα των καθημερινþν υποθÝσεων. Ο Θορþ θεωρεß üτι η πνευματικÞ αφýπνιση εßναι η πεμπτουσßα της ζωÞς. Εßναι η πηγÞ απü την οποßα ρÝουν üλα τα Üλλα θÝματα.
Ο Üνθρωπος ως μÝρος της φýσης
Η φýση και η αντανÜκλαση των ανθρþπινων συναισθημÜτων
Το κρÜτος ως Üδικο και διεφθαρμÝνο
Διαλογισμüς: Ο Thoreau Þταν Ýνας Üπληστος διαλογιστÞς και συχνÜ μιλοýσε για τα οφÝλη του διαλογισμοý.
ΥπομονÞ: Ο Thoreau συνειδητοποιεß üτι οι μÝθοδοι που προσπαθεß να χρησιμοποιÞσει στο Walden Pond δεν θα θεσμοθετηθοýν στο εγγýς μÝλλον. Δεν του αρÝσει ο συμβιβασμüς, οπüτε πρÝπει να περιμÝνει να συμβεß η αλλαγÞ. Δεν απομονþνεται στο δÜσος της ΜασαχουσÝτης για πÜνω απü 2 χρüνια για δικü του üφελος. ΘÝλει να μεταμορφþσει τον κüσμο γýρω του, αλλÜ καταλαβαßνει üτι θα χρειαστεß χρüνος. Το Walden Ýχει αποτελÝσει αντικεßμενο πολλþν επιστημονικþν Üρθρων. Βιβλιοκριτικοß, κριτικοß, μελετητÝς και πολλοß Üλλοι Ýχουν δημοσιεýσει βιβλιογραφßα για το Walden του Thoreau.
Ο Thoreau αφηγεßται προσεκτικÜ το χρüνο του στο δÜσος μÝσα απü τη γραφÞ του στο Walden. Οι κριτικοß Ýχουν αναλýσει διεξοδικÜ τα διαφορετικÜ στυλ γραφÞς που χρησιμοποιεß. Ο κριτικüς Nicholas Bagnall γρÜφει üτι οι παρατηρÞσεις του για τη φýση εßναι λυρικÝς κι ακριβεßς. ¸νας Üλλος κριτικüς, ο Henry Golemba, ισχυρßζεται üτι το στυλ γραφÞς του Walden εßναι πολý φυσικü. Χρησιμοποιεß διÜφορα στυλ γραφÞς üπου οι λÝξεις του εßναι τüσο περßπλοκες üσο κι απλÝς ταυτüχρονα. Η επιλογÞ των λÝξεων του μεταφÝρει συγκεκριμÝνη διÜθεση. Π.χ. üταν περιγρÜφει τη σιωπÞ της φýσης, ο αναγνþστης μπορεß να αισθανθεß κι αυτÞ τη γαλÞνια στιγμÞ. Συνεχßζει να συνδÝεται με τη φýση σ' üλο το βιβλßο, επειδÞ θÝλει να απεικονßσει αυτü που βßωσε κι εßδε.
Πολλοß μελετητÝς τον Ýχουνε συγκρßνει με τον συνÜδελφü του υπερβατικü συγγραφÝα ¸μερσον. Αν κι ο ¸μερσον Þταν 14 χρüνια μεγαλýτερüς του, μεγÜλο μÝρος της γραφÞς του Θορþ επηρεÜστηκε απü τον ¸μερσον. Ο κριτικüς John Brooks Moore εξÝτασε τη σχÝση μεταξý Thoreau κι Emerson και τις επιπτþσεις που 'χε στα αντßστοιχα Ýργα τους. Ισχυρßζεται üτι ο Thoreau δεν μιμÞθηκε απλþς το Ýργο του Emerson, αλλÜ Þταν στη πραγματικüτητα ο πιο κυρßαρχος στη σχÝση. Ο Thoreau Ýχει μÜθει απü τον Emerson και κÜποιος Emersonism μπορεß να βρεθεß στα Ýργα του, αλλÜ το Ýργο του εßναι διαφορετικü απ' αυτü του Emerson. Πολλοß κριτικοß Ýχουν επßσης δει την επιρροÞ του Thomas Carlyle (μεγÜλη επιρροÞ στον Emerson), ιδιαßτερα στη χρÞση απü τον Thoreau μιας εκτεταμÝνης μεταφορÜς ροýχων, που ο Carlyle εßχε χρησιμοποιÞσει στο Sartor Resartus (1831).
Οι μελετητÝς Ýχουν αναγνωρßσει τη χρÞση βιβλικþν υπαινιγμþν απü το Walden. ΤÝτοιοι υπαινιγμοß εßναι χρÞσιμα εργαλεßα για να πειστοýν οι αναγνþστες επειδÞ η Αγßα ΓραφÞ θεωρεßται ως το κýριο βιβλßο της αλÞθειας. Σýμφωνα με τη μελετÞτρια Judith Saunders, ο χαρακτηριστικüς βιβλικüς υπαινιγμüς που προσδιορßζεται στο βιβλßο εßναι, "Το Walden Þταν νεκρü κι εßναι ζωντανü ξανÜ". Αυτü εßναι σχεδüν αυτολεξεß απü το κατÜ ΛουκÜν 15.11-32. Ο Thoreau προσωποποιεß το Walden Pond για να προωθÞσει την ιστορßα που σχετßζεται με τη Βßβλο. Συγκρßνει τη διαδικασßα θανÜτου κι αναγÝννησης της λßμνης με την αυτο-μεταμüρφωση στους ανθρþπους.
Το Walden γνþρισε κÜποια επιτυχßα στη κυκλοφορßα του, αλλÜ χρειÜστηκαν 5 χρüνια για να πουλÞσει 2.000 αντßτυπα και στη συνÝχεια εξαντλÞθηκε μÝχρι το θÜνατο του Thoreau το 1862. ΠαρÜ το αργü ξεκßνημÜ του, οι μεταγενÝστεροι κριτικοß το επαßνεσαν ως αμερικανικü κλασσικü που εξερευνÜ τη φυσικÞ απλüτητα, την αρμονßα και την ομορφιÜ. Ο Αμερικανüς ποιητÞς, Robert Frost, Ýγραψε για τον Thoreau: "Σε Ýνα βιβλßο... ξεπερνÜ üλα üσα εßχαμε στην ΑμερικÞ".
ΣυχνÜ θεωρεßται üτι οι κριτικοß αρχικÜ αγνüησαν το Walden κι üτι εκεßνοι που αξιολüγησαν το βιβλßο Þταν ομοιüμορφα μοιρασμÝνοι Þ ελαφρþς πιο αρνητικοß παρÜ θετικοß στην αξιολüγησÞ τους γι' αυτü. ¼μως, οι ερευνητÝς Ýχουν δεßξει üτι το Walden στη πραγματικüτητα Þταν πιο ευνοúκÜ και ευρÝως αποδεκτü απü τους συγχρüνους του Thoreau απü ü, τι υποψιαζüταν μÝχρι τþρα. Απü τις 66 αρχικÝς κριτικÝς που Ýχουν βρεθεß μÝχρι στιγμÞς, 46 Þταν Ýντονα ευνοúκÝς. ΟρισμÝνες κριτικÝς Þταν μÜλλον επιφανειακÝς, απλþς συνιστþντας το βιβλßο Þ προβλÝποντας την επιτυχßα του με το κοινü. ¢λλοι Þταν πιο μακροσκελεßς, λεπτομερεßς και λεπτοß τüσο με θετικÜ üσο και με αρνητικÜ σχüλια. Τα θετικÜ σχüλια περιελÜμβαναν επαßνους για την ανεξαρτησßα, τη πρακτικüτητα, τη σοφßα, την ανδρικÞ απλüτητα και την αφοβßα του Θορþ. Λιγüτερο απü 3 βδομÜδες μετÜ τη δημοσßευση του βιβλßου, ο μÝντορας του Thoreau, Emerson, δÞλωσε: "¼λοι οι Αμερικανοß εßναι ευχαριστημÝνοι με το Walden üσο τüλμησαν να πουν". Απü την Üλλη, οι üροι γραφικüς Þ εκκεντρικüς εμφανßστηκαν σε περισσüτερες απü τις μισÝς αρχικÝς κριτικÝς του βιβλßου. ¢λλοι üροι επικριτικοß για τον Θορþ περιελÜμβαναν εγωιστÝς, παρÜξενους, μη πρακτικοýς, προνομιοýχους (Þ γεννημÝνους στο αρχοντικü) και μισÜνθρωπους. Μια ανασκüπηση συνÝκρινε κι αντιπαρÝβαλε τη μορφÞ ζωÞς του Thoreau με τον κομμουνισμü, πιθανþς üχι με την Ýννοια του μαρξισμοý, αλλÜ αντß της κοινοτικÞς ζωÞς Þ του θρησκευτικοý κομμουνισμοý. Ενþ εκτιμοýσε την ελευθερßα απü τα υπÜρχοντα, ο Θορþ δεν Þταν κοινüς με την Ýννοια της Üσκησης του μοιρÜσματος Þ της αποδοχÞς της κοινüτητας. ¸τσι, ο κομμουνισμüς εßναι καλýτερος απü τη μÝθοδο του ερημßτη μας για ν' απαλλαγοýμε απü το βÜρος.
Σε αντßθεση με την ανδρικÞ απλüτητα του Thoreau, σχεδüν 20 χρüνια μετÜ το θÜνατü του, ο ΣκωτσÝζος συγγραφÝας Robert Louis Stevenson Ýκρινε την υποστÞριξη του Thoreau να ζει μüνος στη φυσικÞ απλüτητα, εκτüς απü τη σýγχρονη κοινωνßα, ως σημÜδι θηλυπρÝπειας αποκαλþντας το γυναικεßα φροντßδα. Γιατß υπÜρχει κÜτι Üνανδρο, κÜτι σχεδüν ποταπü στον τρüπο ζωÞς. Ο ποιητÞς John Greenleaf Whittier επÝκρινε αυτü που αντιλαμβανüταν ως το μÞνυμα στο Walden üτι ο Üνθρωπος πρÝπει να χαμηλþσει τον εαυτü του στο επßπεδο ενüς woodchuck και να περπατÞσει στα 4 πüδια. Εßπε: "Το Walden του Thoreau εßναι Ýνα κεφαλαßο ανÜγνωσμα, αλλÜ πολý κακü και ειδωλολατρικü... ΕξÜλλου, για μÝνα, προτιμþ να περπατÜω στα 2 πüδια". Ο συγγραφÝας Edward Abbey επÝκρινε λεπτομερþς τις ιδÝες και τις εμπειρßες του Thoreau στο Walden καθ 'üλη τη διÜρκεια της απÜντησÞς του στον Walden με τßτλο Down the River with Thoreau, γραμμÝνο το 1980.
ΣÞμερα, παρÜ αυτÝς τις επικρßσεις, το Walden στÝκεται ως Ýνα απü τα πιο διÜσημα λογοτεχνικÜ Ýργα της ΑμερικÞς. Ο John Updike Ýγραψε για τον Walden: "ΕνÜμιση αιþνα μετÜ τη δημοσßευσÞ του, το Walden Ýχει γßνει Ýνα τÝτοιο τοτÝμ της νοοτροπßας επιστροφÞς στη φýση, συντηρητικÞ, αντι-επιχειρηματικÞ, πολιτικÞς ανυπακοÞς κι ο Thoreau τüσο ζωντανüς διαδηλωτÞς, τüσο τÝλειος κι ερημßτης Üγιος, που το βιβλßο κινδυνεýει να εßναι τüσο σεβαστü κι αδιÜβαστο üσο η Βßβλος". Ο Αμερικανüς ψυχολüγος B.F. Skinner Ýγραψε üτι εßχε μαζß του Ýνα αντßγραφο του Walden στα νιÜτα του και τελικÜ Ýγραψε το Walden Two το 1945, μια φανταστικÞ ουτοπßα για 1.000 μÝλη που ζουν μαζß σε μια κοινüτητα εμπνευσμÝνη απü το Thoreau.
Η Kathryn Schulz κατηγüρησε τον Thoreau για υποκρισßα, μισανθρωπßα κι ανακρßβειες με βÜση τα γραπτÜ του στο Walden, αν κι αυτÞ η κριτικÞ Ýχει θεωρηθεß ως εξαιρετικÜ επιλεκτικÞ.
Ο Ολλανδüς συγγραφÝας και ψυχßατρος Frederik van Eeden χρησιμοποßησε τις ιδÝες αυτοý του βιβλßου για να δημιουργÞσει το δικü του üραμα, πßσω στη φýση, στη κοινüτητα Walden στην Ολλανδßα το 1898.
Στο βιβλßο του 1948 Walden Two απü τον συμπεριφορικü ψυχολüγο B.F. Skinner η πειραματικÞ κοινüτητα Walden Two αναφÝρεται üτι Ýχει τα οφÝλη της ζωÞς σε Ýνα μÝρος üπως το Walden του Thoreau, αλλÜ με παρÝα.
Η ταινßα Walden του Jonas Mekas του 1968 εßναι χαλαρÜ εμπνευσμÝνη απü το βιβλßο.
Η 3λογßα My Side of the Mountain (1959) του Jean Craighead George αντλεß σε μεγÜλο βαθμü απü θÝματα που εκφρÜζονται στο Walden. Ο πρωταγωνιστÞς Sam Gribley Ýχει το παρατσοýκλι "Thoreau" απü Ýναν καθηγητÞ αγγλικþν με τον οποßο γßνεται φßλος. Η 2η ταινßα του Shane Carruth Upstream Color (2013) παρουσιÜζει το Walden ως κεντρικü στοιχεßο της ιστορßας της και βασßζεται σε μεγÜλο βαθμü στα θÝματα που εξÝφρασε ο Thoreau.
Το 1962, ο William Melvin Kelley τιτλοφüρησε το 1ο του μυθιστüρημα, A Different Drummer, απü Ýνα διÜσημο απüσπασμα του Walden: "Αν Ýνας Üνθρωπος δεν συμβαδßζει με τους συντρüφους του, ßσως εßναι επειδÞ ακοýει Ýναν διαφορετικü ντρÜμερ". Το απüσπασμα, καθþς και μια Üλλη στροφÞ απü το βιβλßο, εμφανßζεται ως επιγραφÞ στο μυθιστüρημα του Kelley, που απηχεß το θÝμα του Thoreau για τον ατομικισμü. Το üνομα του γκÝι ανδρικοý πολιτιστικοý και ειδησεογραφικοý περιοδικοý Drum, το οποßο Üρχισε να εκδßδεται το 1964, εμπνεýστηκε απü το ßδιο απüσπασμα, το οποßο εμφανßστηκε σε κÜθε Ýκδοση.
Η ταινßα του 1989 Dead Poets Society διαθÝτει σε μεγÜλο βαθμü Ýνα απüσπασμα απü το Walden ως μοτßβο στη πλοκÞ.
Το φινλανδικü symphonic metal συγκρüτημα Nightwish παρÜφρασε τη φρÜση "Αντß για αγÜπη, παρÜ χρÞματα, παρÜ φÞμη, δþσε μου αλÞθεια" στο τραγοýδι τους του 2011 The Crow, the Owl and the Dove απü το στοýντιο Üλμπουμ Imaginaerum. ΚÜνουν επßσης αρκετÝς αναφορÝς στο Walden στο 8ο στοýντιο Üλμπουμ τους Endless Forms Most Beautiful του 2015, συμπεριλαμβανομÝνου του τραγουδιοý με τßτλο My Walden και του τραγουδιοý Alpenglow.
Η εταιρεßα Ýρευνας επενδýσεων Morningstar, Inc. ονομÜστηκε για τη τελευταßα πρüταση στο Walden απü τον ιδρυτÞ και διευθýνοντα σýμβουλο Joe Mansueto και το "O" στο λογüτυπο της εταιρεßας Ýχει σχÞμα ανατÝλλοντος ηλßου.
Στο βιντεοπαιχνßδι Fallout 4 του 2015, που λαμβÜνει χþρα στη ΜασαχουσÝτη, υπÜρχει τοποθεσßα που ονομÜζεται Walden Pond, üπου ο παßκτης μπορεß να ακοýσει Ýναν αυτοματοποιημÝνο τουριστικü οδηγü να περιγρÜφει λεπτομερþς την εμπειρßα του Thoreau που ζει στην Ýρημο. Στην τοποθεσßα υπÜρχει Ýνα μικρü σπßτι που λÝγεται üτι εßναι το ßδιο σπßτι που Ýχτισε και Ýμεινε ο Θορþ.
Η Phoebe Bridgers αναφÝρεται στο βιβλßο στο τραγοýδι της Smoke Signals.
Το 2018, ο MC Lars κι ο Mega Ran κυκλοφüρησαν Ýνα τραγοýδι που ονομÜζεται Walden üπου συζητοýν το βιβλßο και την επιρροÞ του.
Στο επεισüδιο του 1997 Weight Gain 4000 του South Park, ο Eric Cartman γρÜφει Ýνα βραβευμÝνο δοκßμιο που αντιγρÜφηκε απü το Walden, αντικαθιστþντας το üνομα του Thoreau με το δικü του.
Ο καθηγητÞς Richard Primack απü το ΠανεπιστÞμιο της Βοστþνης χρησιμοποιεß πληροφορßες απü το Walden του Thoreau στην Ýρευνα για την κλιματικÞ αλλαγÞ.
Προτεßνεται üτι το εßδος της γραφÞς της φýσης στην αμερικανικÞ λογοτεχνßα προÝρχεται απü το Walden του Thoreau...