-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Ukiyo-e


                  Κατσοσικα Χοκουσι: 36 ψεις Του ρους Φοτζι

     Ukiyo-e ( 浮世 絵 , σημανει εικνα-ες του πλωτο κσμου) εναι εδος ιαπωνικς ζωγραφικς & τυπωτικς τχνης που νθισε μεταξ 17ου-20ου αι. Οι καλλιτχνες του, δημιουργοσανε τυπσεις με ξλινα πλασια και πνακες με θματα πως: γυναικεας ομορφις, ηθοποιο καμποκι, παλαιστς σομο. σκηνς απ την ιστορα, λακς ιστορες. σκηνς ταξιδιο, τοπα -χλωρδα και πανδα- κι ερωτικ τχνη (Sunga). Εναι εδος ξυλογραφας και ζωγραφικς, που γνρισε νθιση τον 17ο ως τον 20ο αι. στην Ιαπωνα. Το Ουκγιο παραπμπει στη νεανικ παρορμητικ κουλτορα που νθισε στα αστικ κντρα των ντο (σημεριν Τκυο), Κυτο κι Οζκα. Το νομα παραπμπει ειρωνικ στην ομηχη λξη Θλιβερς κσμος憂き世 ), ο τπος απ' που θνατος και ανσταση γλυτνουνε τον νθρωπο σμφωνα με τη βουδδιστικ θεολογα. Ο νετερος ρος μερικς φορς χρησιμοποιθηκε για να σημανει ερωτικ κομψ, μεταξ λλων σημασιν κι ρθε να περιγρψει το ηδονιστικ πνεμα της εποχς για τις χαμηλτερες τξεις. Ο Asai Ryōi γιρτασε αυτ το πνεμα στο μυθιστρημα Ukiyo Monogatari (Tales of the Floating World, περ. 1661):

   "Ζντας μνο για τη στιγμ, απολαμβνοντας το φεγγρι, το χινι, τα νθη κερασις και τα φλλα σφενδμου, τραγουδντας τραγοδια, πνοντας σκε κι εκτρποντας τον εαυτ του μνο στη πλωτ, -χωρς να ανησυχε για τη προοπτικ της επικεμενης φτχειας, που φουντνει και ξεγνοιζει-, κολοκθα που μεταφρεται μαζ με το ρεμα του ποταμο: αυτ εναι που λμε ukiyo-e".


                                         Στρσιμο Σχεδου

     Τα Ουκγιο-ε ργα τανε προσιτ στο ευρ κοιν γιατ μποροσαν να παραχθον μαζικ. Προοριζταν αρχικ γι' αστος που δεν ταν αρκετ πλοσιοι για να αγορσουν ναν αυθεντικ πνακα. Τα αρχικ θματα τανε παραστσεις απ τη ζω της πλης, σκηνς διασκδασης, αθλητς του σομο και φημισμνοι ηθοποιο. Αργτερα, η θεματολογα επικεντρθηκε στα τοπα. Το σεξ δεν ταν επιτρεπμενο θμα αλλ παρουσιαζταν συχν σα θμα στα ουκγιο-ε. Συχν οι εκδτες κι οι δημιουργο τιμωρονταν για τη δημιουργα των σεξουαλικν ουκγιο-ε  σονγκα.

     Το 1603, η πλη ντο (Τκυο) γινε η δρα του κυβερνντος σογκουντου Τοκουγκβα. Οι εμπορικς τξεις, που τανε στα χαμηλ στρματα της κοινωνικς τξης, επωφεληθκανε περισστερο απ τη ταχεα οικονομικ ανπτυξη της πλης κι ρχισαν ν' απολαμβνουνε και να υποστηρζουνε τη διασκδαση του θετρου καμποκι, της γκισας και των ευγενν των περιοχν αναψυχς. Ο ρος ukiyo (πλωτς κσμος) ρθε να περιγρψει αυτν τον ηδονιστικ τρπο ζως. Τα τυπωμνα ζωγραφισμνα ργα ukiyo-e τανε δημοφιλ στη τξη των εμπρων, που εχανε γνει αρκετ πλοσιοι για να μπορον να στολσουν τα σπτια τους με αυτ.


                                          Κψιμο ξλινου πλαισου

     Τα 1α ργα του εμφανστηκαν στη 10ετα του 1670, με τους πνακες του Hishikawa Moronobu και τις μονχρωμες τυπσεις μορφων γυναικν. Οι γχρωμες τυπσεις εισχθησαν σταδιακ και στην αρχ χρησιμοποιθηκαν μνο για ειδικς προμθειες. Μχρι τη 10ετα του 1740, καλλιτχνες, πως ο Okumura Masanobu, χρησιμοποησαν πολλαπλς ξλινες τυπσεις για να τυπσουν γχρωμες περιοχς. Στη 10ετα του 1760, η επιτυχα των "τυπσεων μπροκρ" του Suzuki Harunobu οδγησε στη παραγωγ γχρωμης παραγωγς σε στνταρ, με 10 περισστερα πλασια που χρησιμοποιηθκανε για τη δημιουργα κθε τπωσης. Μερικο καλλιτχνες του ειδικεονταν στη παραγωγ πινκων, αλλ τα περισστερα τανε τυπωμνα. Οι καλλιτχνες σπνια σκαλζανε τα δικ τους πλασια για τπωση. Μλλον, η παραγωγ μοιρστηκε μεταξ του καλλιτχνη, που σχεδασε τις τυπσεις, του χαρκτη, που κοψε τα ξλινα πλασια, του τυπωτ, που προσθετε μελνι και πεζε τα ξλινα πλασια σε χειροποητο χαρτ και του εκδτη, που χρηματοδτησε, προθησε και μορασε τα ργα. Καθς η τπωση γινταν με το χρι, οι τυπωτς τανε σε θση να πετχουν αποτελσματα, μη πρακτικ με μηχανς, πως ανμειξη η διαβθμιση χρωμτων σε πλασιο τπωσης.


             Ο Αμερικανς ρνεστ Φενολλσα (καθηγητς Ιαπωνικς Τχνης)

     Οι ειδικο χουνε βραβεσει τα πορτρατα ομορφν γυναικν κι ηθοποιν, απ δασκλους πως οι: Torii Kiyonaga, Utamaro και Sharaku, που ρθανε στα τλη του 18ου αι. Ο 19ος αι. συνχισε επσης τους δασκλους της παρδοσης ukiyo-e, με τη δημιουργα του The Great Wave off of Kanagawa του καλλιτχνη Hokusai, -απ τα πιο γνωστ ργα της ιαπωνικς τχνης- και το The Fifty-Three Stations του Tōkaidō του Hiroshige. Μετ το θνατο των δο ηγετν της τχνης αυτς κι ενντια στον τεχνολογικ και κοινωνικ εκσυγχρονισμ που ακολοθησε την αποκατσταση της εποχς Meiji του 1868, η παραγωγ του ukiyo-e σημεωσε απτομη πτση. Ωστσο, ο 20ος αι. γνρισε μιαν αναβωση στην ιαπωνικ χαρακτικ: το εδος shin-hanga (νες τυπσεις) βασισμνο στο δυτικ ενδιαφρον για τυπσεις παραδοσιακν ιαπωνικν σκηνν και το κνημα sōsaku-hanga (δημιουργικς τυπσεις) προθησε ατομικ ργα σχεδιασμνα, σκαλισμνα και τυπωμνα απ ναν μνο καλλιτχνη. Οι τυπσεις απ τα τλη του 20ο αι. συνεχστηκαν σε ατομικ εππεδο, συχν κατασκευασμνες με τεχνικς που εισχθησαν απ τη Δση.


                      Suzuki Harunobu: Evening Snow on the Heater

     Το Ukiyo-e τανε κεντρικ για τη διαμρφωση της αντληψης της Δσης για την ιαπωνικ τχνη στα τλη του 19ου αι. ιδιατερα τα τοπα του Hokusai και του Hiroshige. Απ τη 10ετα του 1870 και μετ, ο ιαπωνικς τρπος κφρασης πρε εξχουσα θση κι εχεν ισχυρ επιρρο στους πριμους ιμπρεσσιονιστς πως οι Ντεγκ, Μαν και Μον, καθς επσης εχε κι αντκτυπο σε μετα-ιμπρεσσιονιστς πως ο Βαν Γκογκ και οι καλλιτχνες της Art Nouveau πως οι Ρουσσ και Τουλοζ-Λωτρκ. Η ιαπωνικ τχνη απ τη περοδο Χιαν (794–1185) εχε ακολουθσει 2 κριους δρμους: τη νατιβιστικ παρδοση Yamato-e, εστιζοντας σε ιαπωνικ θματα, πιο γνωστ απ τα ργα της σχολς Tosa και κινζικη μπνευση kara-e σε διφορα στυλ, πως οι μονχρωμοι πνακες σε μελνι του Sesshū Tōyō και των μαθητν του. Η σχολ ζωγραφικς Kanō ενσωμτωσε χαρακτηριστικ και των 2.


                             Μουσεο Ιαπωνικς Τχνης Ματσουμτο

     Απ την αρχαιτητα, η ιαπωνικ τχνη εχε βρει προσττες στην αριστοκρατα, τις στρατιωτικς κυβερνσεις και τις θρησκευτικς αρχς. Μχρι τον 16ο αι., η ζω των απλν ανθρπων δεν τανε το κριο αντικεμενο της ζωγραφικς κι ακμη κι ταν συμπεριληφθκανε, τα ργα ταν εδη πολυτελεας φτιαγμνα για τους κυραρχους σαμουρι και πλοσιες τξεις εμπρων. Αργτερα εμφανστηκαν ργα απ και για τους κατοκους της πλης, συμπεριλαμβανομνων των φθηνν μονχρωμων πινκων γυναικεας ομορφις και σκηνν του θετρου και των περιοχν αναψυχς. Η χειροποητη φση αυτν των shikomi-e περιρισε τη κλμακα της παραγωγς τους, ριο που σντομα ξεπερστηκε απ εδη που στραφκανε στη μαζικ παραγωγ ξλινων τυπσεων.


                  Χοκουσι: Μνγκα, Προετοιμασα Παλαιστν Σομο

     Στη διρκεια μιας παρατεταμνης περιδου εμφυλου πολμου τον 16ο αι., αναπτχθηκε κατηγορα πολιτικ ισχυρν εμπρων. Αυτο οι machishū, οι προκτοχοι του χνιν της περιδου ντο, συμμχησαν με την αυλ κι εχαν εξουσα πνω στις τοπικς κοιντητες. Η υποστριξ τους στις τχνες ενθρρυνε την αναβωση των κλασσικν τεχνν στα τλη του 16ου και στις αρχς του 17ου αινα. Στις αρχς του 17ου αινα, ο Τοκουγκουα Ιεγισου (1543-1616) ενοποησε τη χρα και διορστηκε σογκον με υπρτατη εξουσα στην Ιαπωνα. Εδραωσε τη κυβρνησ του στο χωρι ντο (σγχρονο Τκυο) κι απατησε απ τους ντπιους ρχοντες να συγκεντρωθον εκε με τους συνοδος τους. Οι απαιτσεις του αυξανμενου κεφαλαου τραβξανε πολλος εργτες απ τη χρα, τσι στε οι ντρες φτασαν να αποτελονε σχεδν το 70% του πληθυσμο. Το χωρι μεγλωσε στη περοδο Edo (1603-1867) κι απ πληθυσμ 1800 τομα σε πνω απ 1.000.000 τον 19ο αι.


                 Hiroshige (1838): Δο μανδαρνικες ππιες

     Το συγκεντρωτικ σογκουντο βαλε τλος στην εξουσα των πολεμρχων και χρισε τον πληθυσμ σε 4 κοινωνικς τξεις, με τη κυραρχη τξη σαμουρι στη κορυφ και τη τξη των εμπρων στο κτω μρος. Εν στερονται της πολιτικς τους επιρρος, οι μποροι επωφεληθκανε πιτερο απ τη ταχως αναπτυσσμενη οικονομα της περιδου ντο κι η βελτιωμνη θση τους επτρεψε ελεθερο χρνο που πολλο αναζητοσαν στις περιοχς αναψυχς -ιδιατερα στη Γιοσιβρα στο ντο- και τη συλλογ ργων τχνης για να διακοσμσουνε τα σπτια τους, που σε παλαιτερες εποχς αυτ θα ξεπερνοσε κατ πολ τις οικονομικς τους δυναττητες. Η εμπειρα των χρων αναψυχς ταν ανοιχτ σε κενους μ' επαρκ πλοτο, τρπους κι εκπαδευση.


                        Hosoki Toshikazu: Φτιχνοντας Τυπσεις 

     Η τπωση Woodblock στην Ιαπωνα ανγεται στον Hyakumantō Darani το 770 μ. Χ. Μχρι τον 17ο αι., μια ττοια τπωση προοριζτανε για βουδιστικς σφραγδες κι εικνες. Η χειροκνητη τπωση εμφανστηκε γρω στο 1600, αλλ καθς το ιαπωνικ σστημα γραφς απαιτοσε περπου 100.000 κομμτια, το χειργραφο κεμενο σε ξλινα πλασια ταν αποτελεσματικτερο. Στο Saga Domain, ο καλλιγρφος Hon'ami Kōetsu κι ο εκδτης Suminokura Soan συνδυσανε τυπωμνο κεμενο κι εικνες με προσαρμογ του The Tales of Ise (1608) κι λλων λογοτεχνικν ργων. Στην εποχ του Kan'ei (1624-1643) τα εικονογραφημνα βιβλα λακν παραμυθιν που ονομζονται tanrokubon (πορτοκαλοπρσινα βιβλα) τανε τα 1α βιβλα μαζικς παραγωγς που χρησιμοποιθηκε η τπωση ξλου.


                Suzuki Harunobu: Γυνακα επισκπτεται τον Να νχτα

     Οι εικνες Woodblock συνχισαν να εξελσσονται ως εικονογραφσεις του εδους kanazōshi των ιστοριν ηδονιστικς αστικς ζως στη να πρωτεουσα. Η ανοικοδμηση του ντο μετ τη Μεγλη Πυρκαγι του Μερκι το 1657 προκλεσε τον εκσυγχρονισμ της πλης κι η κδοση εικονογραφημνων τυπωμνων βιβλων νθισε στο ραγδαα αστικοποιημνο περιβλλον.
Οι πρτοι καλλιτχνες προλθαν απ τον κσμο της ιαπωνικς ζωγραφικς. Η ζωγραφικ Yamato-e του 17ου αι. εχε αναπτξει στυλ περιγεγραμμνων μορφν που επτρεπαν να στζουν μελνια σε μια υγρ επιφνεια και ν' απλωθονε προς τα περιγρμματα -το περγραμμα αυτ, των μορφν θα γνει το κυραρχο στυλ του ukiyo-e.

                                        Tsutaya Juzaburo: Σφραγδα

     Γρω στο 1661, ζωγραφισμνα κρεμαστ ειλητρια γνωστ ως Portraits of Kanbun Beauties αποκτσανε δημοτικτητα. Οι πνακες της Εποχς Kanbun (1661-73), που οι περισστεροι εναι αννυμοι, σηματοδοτσανε τις απαρχς του ukiyo-e ως ανεξρτητου σχολεου. Οι πνακες του Iwasa Matabei (1578-1650) χουν μεγλη συγγνεια με τους πνακες ukiyo-e. Οι μελετητς διαφωνον αν το διο το ργο του Matabei εναι ukiyo-e. Οι ισχυρισμο τι ταν ο ιδρυτς του εδους εναι ιδιατερα συνηθισμνοι στους Ιπωνες ερευνητς. Κατ καιρος, ο Matabei θεωρεται ως ο καλλιτχνης της ανυπγραφης οθνης Hikone, μια πτυσσμενη οθνη byōbu που μπορε να 'ναι απ τα παλαιτερα σωζμενα ργα ukiyo-e. Η οθνη εναι σε εκλεπτυσμνο στυλ Kanō κι απεικονζει τη σγχρονη ζω, παρ τα προβλεπμενα θματα των ζωγραφικν σχολν.


                            Utagawa Toyoharu: Aνοιξιτικο πρτυ

     Σε απντηση της αυξανμενης ζτησης για ργα ukiyo-e, ο Hishikawa Moronobu (1618-1694) παργαγε τις 1ες τυπσεις ukiyo-e σε woodblock. Μχρι το 1672, η επιτυχα του τανε ττοια που ρχισε να υπογρφει το ργο του -ο 1ος απ τους εικονογρφους βιβλων που το κανε. ταν νας γνιμος εικονογρφος που εργστηκε σε μεγλη ποικιλα ειδν κι ανπτυξεν επιδραστικ στυλ απεικνισης γυναικεας ομορφις. Το πιο σημαντικ εναι πως ρχισε να παργει εικονογραφσεις, χι μνο για βιβλα, αλλ ως εικνες απλ, που θα μποροσαν να σταθονε και μνες τους να χρησιμοποιηθονε σαν μρος μιας σειρς. Η σχολ Hishikawa προσλκυσε μεγλο αριθμ οπαδν, καθς και μιμητς πως ο Sugimura Jihei και σμανε την αρχ της εκλακευσης μιας νας μορφς τχνης.


                                    Sharaku: ηθοποις καμποκι

     Ο Torii Kiyonobu I κι ο Kaigetsudō Ando γναν εξχοντες εξομοιωτς του στυλ του Moronobu μετ το θνατο του, αν και κανες τους δεν ταν μλος της σχολς Hishikawa. Κι οι δο απορρψανε τις λεπτομρειες του φντου προς φελος της εστασης στην ανθρπινη φιγορα -ηθοποιο καμποκι, το γιακοσα του Κινιομπου και στη σχολ Τρι που τον ακολοθησε κι οι ευγενες στο bijin-ga του ντο και της σχολς Kaigetsudō. Ο Ando κι οι οπαδο του δημιοργησανε στερετυπη γυναικεα εικνα της οποας ο σχεδιασμς κι η στση προσφρθηκε στην αποτελεσματικ μαζικ παραγωγ κι η δημοτικτητ του δημιοργησε τη ζτηση για πνακες που λλοι καλλιτχνες και σχολς εκμεταλλετηκαν. Η σχολ Kaigetsudō κι η δημοφιλς της Kaigetsudō beauty τελεωσαν μετ την εξορα του Ando λγω του ρλου του στο σκνδαλο Ejima-Ikushima του 1714.


                    Yoshiiku (1862): ξλινο πλασιο τπωσης

     Ο κτοικος του Κυτο, Νισικβα Σουκενμπου (1671-1750) ζωγρφισε τεχνικ εκλεπτυσμνες εικνες Εταρων Γκεσν. Θεωρημνος δσκαλος των ερωτικν πορτρατων, τανε το αντικεμενο κυβερνητικς απαγρευσης το 1722, αν και πιστεεται τι συνχισε να δημιουργε ργα που κυκλοφοροσαν με διαφορετικ ονματα. Ο Sukenobu πρασε το μεγαλτερο μρος της καρριρας του στο Edo κι η επιρρο του τανε σημαντικ στη περιοχς Kantō και Kansai. Οι πνακες του Miyagawa Chōshun (1683-1752) απεικονζανε τη ζω των αρχν του 18ου αι. με λεπτ χρματα χωρς να κνει τυπσεις. Η σχολ Miyagawa που δρυσε στις αρχς του 18ου αι. ειδικετηκε σε ρομαντικος πνακες σε στυλ πιο εκλεπτυσμνο σε γραμμ και χρμα απ τη σχολ Kaigetsudō. Ο Τσασον επτρεψε μεγαλτερη εκφραστικ ελευθερα στους μαθητς του, ομδα που αργτερα περιλαβε και τον Χοκουσι.
Ακμα και στις 1ες μονχρωμες τυπσεις και βιβλα, προστθηκε χρμα με το χρι για ειδικς προμθειες. Η ζτηση για χρμα στις αρχς του 18ου αι. αντιμετωπστηκε με τυπσεις tan-e, χρωματισμνες στο χρι με πορτοκαλ και μερικς φορς πρσινο κτρινο. Ακολοθησαν τη 10ετα του 1720 με τη μδα για το ροζ beni-e κι αργτερα το μελνι που μοιζει με λκα του urushi-e. Το 1744, τα benizuri-e ταν οι 1ες επιτυχες στην γχρωμη τπωση, χρησιμοποιντας πολλαπλ πλασια ξλου -να για κθε χρμα, το πιο παλι ροζ και πρσινο λαχαν.


       Kitao Shigemasa (1777): Γκισα κι υπηρτρια κουβαλ το κουτ του σαμιζν

     νας μεγλος αυτοπροωθομενος καλλιτχνης, ο Okumura Masanobu (1686-1764) παιξε σημαντικ ρλο στη περοδο της ταχεας τεχνικς ανπτυξης στη τπωση, απ τα τλη του 17ου ως τα μσα του 18ου αι. νοιξε μια σχολ το 1707 και συνδασε στοιχεα των κορυφαων σγχρονων σχολν σε μια μεγλη ποικιλα ειδν, αν κι ο διος δεν ανκε σε καμμι. Μεταξ των καινοτομιν στις ρομαντικς, λυρικς του εικνες ταν η εισαγωγ γεωμετρικς προοπτικς στο εδος uki-e τη 10ετα του 1740. οι μακρστενες τυπσεις hashira-e. κι ο συνδυασμς γραφικν και λογοτεχνας σε τυπσεις που περιελμβανε αυτογραφημνη ποηση χακο. Το Ukiyo-e φτασε στο αποκορφωμ του στα τλη του 18ου αι. με την λευση των γχρωμων τυπσεων, που αναπτχθηκαν μετ την επιστροφ της Edo στην ευημερα υπ τον Tanuma Okitsugu μετ απ μια μακρ κατθλιψη. Αυτς οι δημοφιλες γχρωμες τυπσεις ονομστηκαν nishiki-e, εικνες μπροκρ, καθς τα λαμπρ χρματα τους μοιαζαν με τις εισαγμενες κινζικες μπροκρ Shuchiang, γνωστς στα ιαπωνικ ως Shokkō nishiki. Οι 1ες που εμφανστηκαν ταν ακριβς τυπσεις ημερολογου, τυπωμνες με πολλαπλ τεμχια σε πολ λεπτ χαρτ με βαρι, αδιαφαν μελνια. Αυτς οι τυπσεις εχανε τον αριθμ των ημερν για κθε μνα που κρυβτανε στο σχδιο και στλνονταν το νο τος ως εξατομικευμνοι χαιρετισμο, που φρανε τ' νομα του χορηγο-προσττη κι χι του καλλιτχνη. Τα πλασια γι' αυτς τις τυπσεις επαναχρησιμοποιθηκαν αργτερα για εμπορικ παραγωγ, σβνοντας το αρχικ νομα, αντικαθιστντας το με του καλλιτχνη.


                                   Suzuki Haronubu:Οiran*
                     * Οiran = εταρες υψηλς κοινωνας, κουρτεζν.

     Οι λεπτς, ρομαντικς τυπσεις του Suzuki Harunobu (1725-1770) ταν απ τις 1ες που συνειδητοποησαν εκφραστικ και πολπλοκα σχδια χρματος, τυπωμνα με ως και 12 ξεχωριστ πλασια για να χειριστονε διαφορετικ χρματα. Οι συγκρατημνες, χαριτωμνες τυπσεις του επικαλεστκανε τον κλασσικισμ της ποησης waka και τη ζωγραφικ Yamato-e. Ο γνιμος Harunobu ταν ο κυραρχος καλλιτχνης ukiyo-e της εποχς του. Η επιτυχα του πολχρωμου nishiki-e του απ το 1765 οδγησε σ' απτομη πτση της ζτησης για τις περιορισμνες παλτες benizuri-e κι urushi-e, καθς κι τυπσεις σε χρμα δρματος. Τση ενντια στον ιδεαλισμ των τυπσεων του Harunobu και της σχολς Torii αυξθηκε μετ το θνατο του, το 1770.


                                      Tokugawa Ieyasu σογκον

     Ο Katsukawa Shunshō (1726-1793) κι η σχολ του παργαγαν πορτρατα ηθοποιν καμποκι με μεγαλτερη πισττητα στα πραγματικ χαρακτηριστικ των ηθοποιν απ ,τι πριν. Το Κποιοι Συνεργτες του Koryūsai (1735-1790) κι ο Kitao Shigemasa (1739-1820) εχαν εξχουσες απεικονσεις γυναικν που απομκρυναν επσης το ukiyo-e απ τη κυριαρχα του ιδεαλισμο του Harunobu εστιζοντας στις σγχρονες αστικς μδες και τους δισημους αυλικος και τις γκισες. Ο Koryūsai ταν σως ο πιο παραγωγικς καλλιτχνης ukiyo-e του 18ου αι. και παργαγε μεγαλτερο αριθμ ργων ζωγραφικς και τπωσης απ' οποιονδποτε προκτοχ του. Η σχολ Kitao που δρυσε ο Shigemasa ταν απ τις κυραρχες σχολς των τελευταων 10ετιν του 18ου αι.


           Kaigetsudo Ando (1705-10): ρθιο πορτρατο Courtesan 

     Τη 10ετα του 1770, ο Utagawa Toyoharu παργαγε μια σειρ τυπσεων προοπτικς uki-e που καταδεξανε κυριαρχα των δυτικν τεχνικν προοπτικς που 'χανε διαφγει των προκατχων του στο εδος. Τα ργα του βοθησαν να πρωτοπορσει το τοπο ως θμα ukiyo-e κι χι απλ ως υπβαθρο για ανθρπινες φιγορες. Τον 19ο αινα, οι τεχνικς προοπτικς δυτικο τπου απορροφηθκανε στον ιαπωνικ καλλιτεχνικ πολιτισμ και χρησιμοποιηθκανε στα εκλεπτυσμνα τοπα καλλιτεχνν πως οι Hokusai και Hiroshige, που τανε μλη της σχολς Utagawa που δρυσε ο Toyoharu. Αυτ η σχολ επρκειτο να γνει να απ τα πιο επιδραστικ κντρα και παργαγε ργα σε πολ μεγαλτερη ποικιλα ειδν απ' οποιαδποτε λλη σχολ.


                 Utagawa Kunisada (1857): Διαδικασα τπωσης

     Παρ' λο που τα τλη του 18ου αι. γνωρσανε δσκολους οικονομικος καιρος, το ukiyo-e γνρισε κορφωση στη ποστητα και τη ποιτητα των ργων, ιδιατερα στην εποχ του Kansei (1789-1791), που φερε μιαν εσταση στην ομορφι και την αρμονα, την εποχ των μεταρρυθμσεων, που κατρρευσε σε παρακμ και δυσαρμονα τον επμενο αι. καθς οι μεταρρυθμσεις κατρρευσαν κι οι εντσεις αυξθηκαν, με αποκορφωμα την αποκατσταση Meiji του 1868. Ειδικ τη 10ετα του 1780, ο Torii Kiyonaga (1752-1815) της σχολς Torii απεικνιζε παραδοσιακ θματα ukiyo-e πως μορφες κοπλλες κι αστικς σκηνς, που τις τπωνε σε μεγλα φλλα χαρτιο, συχν ως οριζντια δπτυχα τρπτυχα πολλαπλν τυπσεων. Τα ργα του απρριψαν τα ποιητικ ονειρικ τοπα που κανε ο Harunobu, επιλγοντας αντθετα, ρεαλιστικς απεικονσεις εξιδανικευμνων γυναικεων μορφν ντυμνων με τη τελευταα μδα και ποζροντας σε γραφικς τοποθεσες. Επσης, παργαγε πορτρατα ηθοποιν καμποκι σε ρεαλιστικ φος που περιλμβανε συνοδος μουσικος και χορωδα.


          Chikanobu (1887): Καθρπτης Ιαπωνικς Αριστοκρατας 

     νας νμος τθηκε σε ισχ το 1790 που απαιτοσε να πωληθον οι τυπσεις που φρουνε σφραγδα γκρισης λογοκρισας. Η λογοκρισα αυξθηκε σε αυστηρτητα τις επμενες 10ετες κι οι παραβτες θα μποροσαν να χουνε σκληρς ποινς. Απ το 1799 ακμη και τα προσχδια απαιτοσαν γκριση. Ομδα παραβατν της σχολς Ουταγκουα, συμπεριλαμβανομνου του Τοιοκονι, δεχτκανε πισεις στα ργα τους το 1801 κι ο Ουταμρο φυλακστηκε το 1804 επειδ κανε τυπσεις του πολιτικο και στρατιωτικο ηγτη του 16ου αι. Toyotomi Hideyoshi. Ο Ουταμρο (1753-1806) κανε τ' νομ του τη 10ετα του 1790 με τα πορτρατα του bijin ōkubi-e (μεγλες κεφαλς μορφων γυναικν), εστιζοντας στο κεφλι και τον νω κορμ, στυλ που λλοι εχανε χρησιμοποισει προηγουμνως σε πορτρατα των ηθοποιν καμποκι. Πειραματστηκε με τεχνικς γραμμς, χρματος και τπωσης για ν' αναδεξει λεπτς διαφορς στα χαρακτηριστικ, τις εκφρσεις και τα φντα των θεμτων απ μια μεγλη ποικιλα κλσεων και φντων. Οι εξατομικευμνες ομορφις του τανε σ' ντονη αντθεση με τις στερετυπες, εξιδανικευμνες εικνες που ταν ο καννας. Μχρι το τλος της 10ετας, ειδικ μετ το θνατο του προσττη του Tsutaya Jūzaburō το 1797, η εξαιρετικ παραγωγ του μειθηκε σε ποιτητα και πθανε το 1806.


                           Utamaro (1788): Yoshiwara no Hana

     Εμφανστηκε ξαφνικ το 1794 κι εξαφανστηκε εξσου ξαφνικ 10 μνες αργτερα, -τα τυπματα του αινιγματικο Sharaku εναι απ τα πιο γνωστ του ukiyo-e. Ο Σαρκου δημιοργησε εντυπωσιακ πορτρατα ηθοποιν καμποκι, εισγοντας μεγαλτερο εππεδο ρεαλισμο στις τυπσεις του που τονσανε τις διαφορς μεταξ του ηθοποιο και του εικονιζμενου χαρακτρα. Τα εκφραστικ, στρεβλ πρσωπα που απεικνιζε ρχονταν σ' ντονη αντθεση με τα γαλνια, πρσωπα που μοιζουν με μσκες πιο συνηθισμνα σε καλλιτχνες πως ο Harunobu ο Utamaro. Δημοσιευμνο απ τον Tsutaya, το ργο του Sharaku βρκε αντδραση και το 1795 η παραγωγ του σταμτησε τσο μυστρια, σο εχε εμφανιστε κι η πραγματικ του ταυττητα εναι ακμα γνωστη. Ο Utagawa Toyokuni (1769-1825) δημιοργησε πορτρατα καμποκι σε στυλ που οι κτοικοι του ντο βρκανε πιο προσιτ, δνοντας μφαση στις δραματικς στσεις κι αποφεγοντας τον ρεαλισμ του Σαρκου. να σταθερ υψηλ εππεδο ποιτητας σηματοδοτε το ukiyo-e του τλους του 18ου αι., αλλ τα ργα του Utamaro και του Sharaku συχν επισκιζουν αυτος τους λλους τεχντες της εποχς. νας απ τους οπαδος του Kiyonaga, ο Eishi (1756-1829), εγκατλειψε τη θση του ως ζωγρφου για τον shōgun Tokugawa Ieharu για να ασχοληθε με το ukiyo-e. φερε μια εκλεπτυσμνη ασθηση στα πορτρατα του με χαριτωμνες, λεπτς εταρες γκισες κι φησε πσω του αρκετος σπουδαους μαθητς. Με μια λεπτ γραμμ, ο Eishōsai Chōki (fl. 1786-1808) σχεδασε πορτρατα λεπτν κουρτεσν. Η σχολ Utagawa κυριρχησε στη παραγωγ ukiyo-e στην στερη περοδο Edo.


                              Sharaku: 2 Ηθοποιο καμποκι

     Το Edo τανε το κριο κντρο παραγωγς ukiyo-e σ' λη τη περοδο Edo. να λλο μεγλο κντρο αναπτχθηκε στη περιοχ του Kamigata, που δροσε στις περιοχς εντς και γρω απ το Κυτο και την Οσκα. Σ' αντθεση με το φσμα των θεμτων στις τυπσεις Edo, αυτ του Kamigata τειναν να εναι πορτρατα ηθοποιν καμποκι. Το φος των τυπωμνων υλν του ταν ελχιστα διακριτ απ κενο του Edo μχρι τα τλη του 18ου αι. εν μρει επειδ οι καλλιτχνες συχν μετακινονταν μπρος-πσω μεταξ των 2 περιοχν. Τα χρματα τενουν να 'ναι πιο απαλ κι οι χρωστικς παχτερες στις τυπσεις Kamigata απ αυτς του Edo. Το 19ο αι. πολλς απ τις τυπσεις σχεδιστηκαν απ λτρεις του καμποκι κι λλους ερασιτχνες.


                    Hokusai (1817): Τα πρτα πλα στην Ιαπωνα

     Οι Μεταρρυθμσεις Tenpō του 1841-1843 προσπθησαν να καταστελουνε τις εμφανσεις πολυτλειας, συμπεριλαμβανομνης της απεικνισης αυλικν κι ηθοποιν. Με αποτλεσμα, πολλο καλλιτχνες του σχεδισανε σκηνς ταξιδιο κι εικνες φσης, ειδικ πουλι κι νθη. Τα τοπα εχανε λιγτερη προσοχ απ το Moronobu κι αποτλεσαν να σημαντικ στοιχεο στα ργα των Kiyonaga και Shunchō. Μνο στα τλη της περιδου Edo, το τοπο γινε δικ τους, ως εδος, ειδικ μσω των ργων των Hokusai και Hiroshige. Το εδος τοπου χει κυριαρχσει στις δυτικς αντιλψεις για το ukiyo-e, αν κι εχε μακρ ιστορα και μαζ τους οι δσκαλοι της στερης εποχς. Το ιαπωνικ τοπο διφερε απ τη δυτικ παρδοση στο τι στηρχθηκε περισστερο στη φαντασα, τη σνθεση και την ατμσφαιρα παρ στην αυστηρ τρηση της φσης.


                             Χοκουσι: Πενιες Και Καναρνι

     Ο αυτοαποκαλομενος "τρελς ζωγρφος" Χοκουσι (1760-1849) απολμβανε μια μακρ, ποικλη καρριρα. Το ργο του χαρακτηρζεται απ την λλειψη συναισθηματισμο που εναι κοιν στο ukiyo-e κι εσταση στο φορμαλισμ επηρεασμνο απ τη δυτικ τχνη. Μεταξ των επιτευγμτων του εναι οι εικονογραφσεις του μυθιστορματος του Takizawa Bakin Crescent Moon, η σειρ βιβλων με σκτσα Hokusai Manga κι η εκλακευση του εδους τοπου με τις 36 ψεις Του Βουνο Φοτζι, που περιλαμβνει τη πιο γνωστ τπωσ του, The Great Wave off Kanagawa, να απ τα πιο δισημα ργα της ιαπωνικς τχνης. Σ' αντθεση με το ργο των παλαιτερων δασκλων, τα χρματα του Χοκουσι τανε τολμηρ, εππεδα κι αφηρημνα και το θμα του δεν ταν οι περιοχς απλαυσεις κι ευχαρστησης, αλλ η ζω και το περιβλλον των απλν ανθρπων στην εργασα. Οι καθιερωμνοι δσκαλοι Eisen, Kuniyoshi και Kunisada ακολοθησαν επσης τα βματα του Hokusai στις τυπσεις τοπου τη 10ετα του 1830, παργοντας τυπσεις με τολμηρς συνθσεις κι εντυπωσιακ εφφ.      Αν και δεν τους δθηκε συχν η προσοχ των πιο γνωστν προγνων τους, η σχολ Utagawa δωσε μερικος δασκλους σ' αυτ τη πτωτικ περοδο. Ο γνιμος Kunisada (1786-1865) εχε λγους αντιπλους στη παρδοση της δημιουργας πορτρατων τυπσεων κουρτεζν κι ηθοποιν. νας απ αυτος τους αντιπλους ταν ο Eisen (1790-1848), που ταν επσης μπειρος στα τοπα. σως το τελευταο σημαντικ μλος αυτς της στερης περιδου, ο Kuniyoshi (1797-1861) δοκμασε τις δυνμεις του σε μια ποικιλα θεμτων και στυλ, πως κι ο Hokusai. Οι ιστορικς του σκηνς πολεμιστν σε βαιες μχες τανε δημοφιλες, ειδικ η σειρ ηρων του απ το Suikoden (1827-1830) και το Chūshingura (1847). ταν μπειρος σε τοπα και σατιρικς σκηνς -η τελευταα ταν μια περιοχ που σπνια εξερευνθηκε στη δικτατορικ ατμσφαιρα της περιδου του ντο. τι η Kuniyoshia μποροσε να τολμσει ν' αντιμετωπσει ττοια θματα ταν να σημδι της αποδυνμωσης του shogunate εκενη την εποχ.


                     Hiroshige: Καλμι κτω απ' το χινι κι αγρι​​παπια

     Ο Hiroshige (1797-1858) θεωρεται ο μεγαλτερος αντπαλος του Hokusai στο ανστημα. Ειδικετηκε σε εικνες πουλιν και λουλουδιν, και γαλνια τοπα, κι εναι περισστερο γνωστς για τις ταξιδιωτικς του σειρς, πως Οι 53 ψεις Του Tōkaidō κι Οι 69 ψεις Του Kiso Kaidō, ο τελευταος σε συνεργασα με τον Eisen. Το Το ργο του τανε πιο ρεαλιστικ, διακριτικ χρωματισμνο και πιο ατμοσφαιρικ απ' αυτ του Χοκουσι. Η φση κι οι εποχς τανε βασικ στοιχεα: η ομχλη, η βροχ, το χινι και το φως του φεγγαριο ταν εξχοντα μρη των συνθσεν του. Οι οπαδο του. συμπεριλαμβανομνου του υιοθετημνου γιου Hiroshige II και του γαμπρο Hiroshige III, συνεχσανε το στυλ του τοπου του κυρου τους, στην εποχ Meiji.


                            Χιροσγκε: 53 ψεις Του Τοκιντο                               

     Μετ τους θαντους των Hokusai και Hiroshige και την αποκατσταση του Meiji του 1868, το ukiyo-e υπστη απτομη πτση της ποστητας και της ποιτητας. Η ταχεα δυτικοποηση της περιδου Meiji που ακολοθησε εδε τη τπωση με ξλο να μετατρπει τις υπηρεσες της στη δημοσιογραφα και ν' αντιμετωπζει τον ανταγωνισμ απ τη φωτογραφα. Οι ασκομενοι του καθαρο ukiyo-e γνανε πιο σπνιοι κι οι γεσεις απομακρνθηκαν απ να εδος που θεωρεται ως κατλοιπο μιας παρωχημνης εποχς. Οι καλλιτχνες συνχισαν να παργουν περιστασιακ αξιοσημεωτα ργα, αλλ μχρι τη 10ετα του 1890 η παρδοση τανε λιγοστ.


Koryusai Hinazuru, Chojiya Kamuro Yasoji, Yasono Shinzo, Orizuru Kiyotsuru, Sayotsuru

     Συνθετικς χρωστικς που εισχθησαν απ τη Γερμανα ρχισαν ν' αντικαθιστονε τις παραδοσιακς βιολογικς, στα μσα του 19ου αι. Πολλς τυπσεις αυτς της εποχς χρησιμοποησαν εκτεταμνα ντονο κκκινο κι ονομστηκαν aka-e (κκκινες εικνες). Καλλιτχνες πως ο Yoshitoshi (1839-1892) οδηγσανε τη τση στη 10ετα του 1860 σε φρικτς σκηνς δολοφονιν και φαντασμτων, τρατα κι υπερφυσικ ντα και θρυλικος Ιπωνες και Κινζους ρωες. Οι 100 ψεις Της Σελνης (1885-1892) απεικονζουνε ποικιλα φανταστικν και κοσμικν θεμτων με μοτβο φεγγαριο. Ο Kiyochika (1847-1915) εναι γνωστς για τις τυπσεις του που τεκμηρινουνε το γργορο εκσυγχρονισμ του Τκυο, πως η εισαγωγ σιδηροδρμων και τις απεικονσεις των πολμων της Ιαπωνας με τη Κνα και τη Ρωσα. Νωρτερα ζωγρφος της σχολς Kanō, στη 10ετα του 1870 ο Chikanobu (1838-1912) στρφηκε σε τυπσεις, ιδιατερα της αυτοκρατορικς οικογνειας και σκηνς δυτικς επιρρος στην ιαπωνικ ζω στη περοδο Meiji.


                                    Kuniyoshi Utagawa: Suikoden

     Εκτς απ τους Ολλανδος εμπρους, που εχαν εμπορικς σχσεις που χρονολογονταν στις αρχς της περιδου Edo, οι Δυτικο δεν δνανε σημασα στην ιαπωνικ τχνη πριν απ τα μσα του 19ου αι. κι ταν το κνανε σπνια το διακρναν απ λλες τχνες απ' την Ανατολ. Ο Σουηδς φυσιοδφης Carl Peter Thunberg πρασε 1 τος στον Ολλανδικ εμπορικ οικισμ Dejima, κοντ στο Ναγκασκι κι ταν νας απ τους 1ους Δυτικος που συνλεξε ιαπωνικς τυπσεις. Η εξαγωγ του Ukiyo-e στη συνχεια αυξθηκε αργ και στις αρχς του 19ου αι. η συλλογ του Ολλανδο εμπρου μπορου Isaac Titsingh τρβηξε τη προσοχ στους γνστες της τχνης στο Παρσι.


                              Ουταμρο: Λεπτομρεια τπωσης 1

     Η φιξη στο ντο του Αμερικανο συναδλφου Μθιου Πρι το 1853 οδγησε στη Σμβαση Της Καναγκβα το 1854, που νοιξε την Ιαπωνα στον ξω κσμο μετ απ 2 αι. απομνωσης. Οι τυπσεις του Ukiyo-e ταν μεταξ των αντικειμνων που thn φερε πσω στις ΗΠA. Ττοιες τυπσεις εχαν εμφανιστε στο Παρσι τουλχιστον απ τη 10ετα του 1830 και μχρι τη 10ετα του 1850 τανe πολλς. η υποδοχ ταν μικτ κι ακμη κι ταν επαινονταν το Ukiyo-e θεωρονταν γενικ καττερο απ τα δυτικ ργα που δναν μφαση στη κυριαρχα της νατουραλιστικς προοπτικς και της ανατομας. Η ιαπωνικ τχνη τρβηξε τη προσοχ στη Διεθν κθεση του 1867 στο Παρσι κι γινε μδα στη Γαλλα και την Αγγλα στις 10ετες 1870 & 1880. Οι τυπσεις των Hokusai & Hiroshige παξαν εξχοντα ρλο στη διαμρφωση των δυτικν αντιλψεων για την ιαπωνικ τχνη. Τη στιγμ της εισαγωγς τους στη Δση, η τπωση με ξλο τανε το πιο συνηθισμνο μσο μαζικς ενημρωσης στην Ιαπωνα κι οι Ιπωνες το θεωροσαν μικρ αξα.


                          Yoshitoshi Τsuki: 100 ψεις Της Σελνης

     Οι 1οι Ευρωπαοι υποστηρικτς και μελετητς της τχνης Ukiyo-e και της Ιαπωνας γενικτερα περιλμβαναν τον συγγραφα Edmond de Goncourt και τον κριτικ τχνης Philippe Burty, που επινησαν τον ρο "ιαπωνισμς". νοιξαν καταστματα που πωλοσαν ιαπωνικ προντα, συμπεριλαμβανομνων αυτν του Εnduard Desoye το 1862 και του εμπρου ργων τχνης Siegfried Bing το 1875. Απ το 1888-91 o Bing δημοσευσε το περιοδικ Artistic Japan σε αγγλικς, γαλλικς και γερμανικς εκδσεις κι επιμελθηκε μια κθεση Ukiyo-e στο École des Beaux-Arts το 1890 που παρακολουθσανε καλλιτχνες πως η Mary Cassatt.


                                Kawase: διαβτης στο χινι

     Ο Αμερικανς ρνεστ Φενλλοσα ταν ο 1ος δυτικς θιαστης της ιαπωνικς κουλτορας κι κανε πολλ για τη προθηση της ιαπωνικς τχνης -τα ργα του Χοκουσι εμφανιστκανε στην εναρκτρια κθεση του ως 1ος επιμελητς του Ιαπωνικο Μουσεου Καλν Τεχνν Βοστνης, και στο Τκυο το 1898 επιμελθηκε τη 1η κθεση Ukiyo-e στην Ιαπωνα. Μχρι το τλος του 19ου αι. η δημοτικτητα του Ukiyo-e στη Δση οδγησε τις τιμς πρα ​​απ τις δυναττητες των περισστερων συλλεκτν -μερικο, πως ο Degas, ανταλλξανε δικος τους πνακες με ττοιες τυπσεις. Ο Tadamasa Hayashi τανε διακεκριμνος μπορος μ' δρα το Παρσι με σεβαστ γοστα, που το γραφεο του στο Τκυο ταν υπεθυνο για την αξιολγηση και την εξαγωγ μεγλων ποσοττων τυπσεων Ukiyo-e στη Δση, ττοιες ποστητες, στε οι Ιπωνες κριτικο τονε κατηγρησαν αργτερα πως μορασε τον εθνικ θησαυρ της χρας. Αυτ πρασε αρχικ απαρατρητο στην Ιαπωνα, καθς οι Ιπωνες καλλιτχνες βυθζονταν στις κλασσικς τεχνικς ζωγραφικς της Δσης.


                      Hirosighe: 53 ψεις Του Τokaido (1850)

     Η ιαπωνικ τχνη κι ιδιατερα οι τυπσεις Ukiyo-e, ρχισαν να επηρεζουν τη δυτικ τχνη απ την εποχ των πριμων ιμπρεσσιονιστν. Οι 1οι συλλκτες κι οι καλλιτχνες, ενσωμτωναν ιαπωνικ θματα και τεχνικς σνθεσης στα ργα τους δη απ τη 10ετα του 1860: οι ταπετσαρες και τα χαλι με σχδια στους πνακες του Manet ταν εμπνευσμνα απ τα κιμον με σχδια που βρθηκαν στις εικνες του Ukiyo-e  κι ο Whistler εστασε τη προσοχ του σ' εφμερα στοιχεα της φσης πως στα τοπα ukiyo-e. Ο Βαν Γκογκ ταν μανιδης συλλκτης και ζωγρφισε αντγραφα σε λδι με τυπσεις απ τους Hiroshige και Eisen. Οι Degas και Cassatt απεικνιζαν φευγαλες, καθημερινς στιγμς σε συνθσεις και προοπτικς που επηρεστηκαν απ την Ιαπωνα.


                           Ουταμρο: Λεπτομρεια τπωσης 2

     Η εππεδη προοπτικ του Ukiyo-e και τα μη διαμορφωμνα χρματα επηρασαν ιδιατερα τους γραφστες και τους κατασκευαστς αφισσν. Οι λιθογραφες του Toulouse-Lautrec δειξαν το ενδιαφρον του χι μνο για τα εππεδα χρματα και τις περιγραμμνες μορφς του, αλλ και για το θμα τους: ηθοποιο & ιερδουλες. Υπγραψε μεγλο μρος αυτο του ργου με τα αρχικ του σε κκλο, μιμομενος τις σφραγδες στις ιαπωνικς τυπσεις. λλοι καλλιτχνες της εποχς που ντλησαν επιρρο απ αυτ εναι: Monet, La Farge, Gauguin και τα πιο πρσφατα μλη πως ο Bonnard κι ο Vuillard. Ο Γλλος συνθτης Claude Debussy ντλησε μπνευση για τη μουσικ του απ τις τυπσεις των Hokusai & Hiroshige, με κυριτερο το La mer (1905). Ποιητς πως η ιμι Λουελ κι ο ζρα Πουντ βρκαν μπνευση εκε κι η Λουελ δημοσευσε να βιβλο ποησης που λγεται, Εικνες Του Πλωτο Κσμου (1919) με ανατολτικα θματα σε ανατολτικο φος.


                                Kano Hideyori: Maple Viewers

     Το ταξιδιωτικ σκτσο γινε δημοφιλς εδος απ το 1905 περπου, καθς η κυβρνηση Meiji προθησε τα ταξδια στην Ιαπωνα για να γνωρσουν οι πολτες καλλτερα τη χρα τους. Το 1915, ο εκδτης Shōzaburō Watanabe εισγαγε τον ρο shin-hanga (νες τυπσεις) για να περιγρψει να στυλ τυπσεων που δημοσευσε, εχε παραδοσιακ ιαπωνικ θμα κι απευθυντανε σε αριστοκρατικ ιαπωνικ κοιν. Μεταξ των επιφανν καλλιτεχνν περιλαμβνεται ο Goyō Hashiguchi, που ονομζεται "Utamaro της περιδου Taishō" για τον τρπο που απεικονζει τις γυνακες, ο Shinsui Itō, που εισγαγε πιο σγχρονες ευαισθησες στις εικνες των γυναικν κι ο Hasui Kawase, που φτιαχνε μοντρνα τοπα. Ο Watanabe δημοσευσε επσης ργα μη Ιαπνων καλλιτεχνν, που πρτη επιτυχα των ταν να σνολο τυπσεων με θμα την Ινδα και την Ιαπωνα, το 1916 απ τον γγλο Charles W. Bartlett (1860-1940). λλοι εκδτες ακολοθησαν την επιτυχα του Watanabe κι ορισμνοι καλλιτχνες shin-hanga πως ο Goyō κι ο Hiroshi Yoshida δημιουργσανε στοντιο για να δημοσιεσουνε το δικ τους ργο.


        Utagawa Kunisada (1857): Imayo mitate shino kosho yori shokunin

     Οι καλλιτχνες του κινματος sōsaku-hanga (δημιουργικς τυπσεις) ανλαβαν τον λεγχο κθε πτυχς της διαδικασας της τπωσης -ο σχεδιασμς, το πλασιο κι η τπωση γνονταν απ το διο τομο. Η Kanae Yamamoto (1882-1946), ττε φοιττρια στη Σχολ Καλν Τεχνν Τκυο, πιστνεται με τη γννηση αυτς της προσγγισης. Το 1904, παργαγε χρησιμοποιντας τπωση με ξλο, μια τεχνικ που μχρι ττε δεχτανε κακ σχολιασμ στην ιαπωνικ τχνη ως παλιομοδτικη και για τη σχση της με την εμπορικ μαζικ παραγωγ. Η δρυση της Ιαπωνικς νωσης Ξυλογλυπτν Καλλιτεχνν το 1918 σηματοδοτε την αρχ αυτς της προσγγισης ως κνημα. Το κνημα ευνησε την ατομικτητα στους καλλιτχνες κι ως εκ τοτου δεν χει κυραρχα θματα στυλ. Τα ργα κυμανονταν απ τα εντελς αφηρημνα του Kōshirō Onchi (1891-1955) ως τις παραδοσιακς εικονιστικς απεικονσεις των ιαπωνικν σκηνν του Un'ichi Hiratsuka (1895-1997). Αυτο οι καλλιτχνες παργαγαν τυπσεις χι επειδ λπιζαν να προσεγγσουν να μαζικ κοιν, αλλ ως δημιουργικ αυτοσκοπ και δεν περιρισαν τα ντυπα μσα στο ξλο του παραδοσιακο ukiyo-e.


                              Kanae Yamamoto: Ψαρς (1904)

     Οι τυπσεις απ τα τλη του 20ο και του 21ου αι. εξελχθηκαν απ τις ανησυχες των προηγομενων κινσεων, ειδικ απ την μφαση του κινματος sōsaku-hanga στην ατομικ κφραση. Η τπωση οθνης, η χραξη, η μεσοτυπα, τα μικτ μσα κι λλες δυτικς μθοδοι χουν ενταχθε στη παραδοσιακ ξυλογραφα μεταξ των τεχνικν των τυπογρφων. Οι 1οι καλλιτχνες του ukiyo-e φεραν μαζ τους μιαν εξελιγμνη γνση κι εκπαδευση στις αρχς σνθεσης της κλασσικς κινεζικς ζωγραφικς. σταδιακ αυτο οι καλλιτχνες ριξαν την εμφαν κινεζικ επιρρο για να αναπτξουν να γηγενς ιαπωνικ ιδωμα. Αυτο οι καλλιτχνες ονομστηκαν Primitives με την ννοια τι το μσο τπωσης ταν μια να πρκληση στην οποα προσρμοσαν αυτς τις πολυετες τεχνικς -τα σχδια εικνας τους δεν θεωρονται "πρωτγονα". Πολλο καλλιτχνες του ukiyo-e λαβαν εκπαδευση απ δασκλους του Kanō κι λλων ζωγραφικν σχολν.


            Okumura Masanobu: Taking the Evening Cool Ryogoku Bridge

     να καθοριστικ χαρακτηριστικ των περισστερων τυπσεων ukiyo-e εναι μια καλ καθορισμνη, ντονη, εππεδη γραμμ. Οι 1ες τυπσεις ταν μονχρωμες κι αυτς οι γραμμς τανε το μνο τυπωμνο στοιχεο, ακμη και με την λευση του χρματος αυτ η χαρακτηριστικ γραμμ συνχισε να κυριαρχε. Στο ukiyo-e οι φρμες σνθεσης εναι διατεταγμνες σ' εππεδους χρους με σχματα συνθως σ' ενιαο εππεδο βθους. Η προσοχ λκεται απ τις κθετες κι οριζντιες σχσεις, καθς και λεπτομρειες πως γραμμς, σχματα και σχδια, πως αυτ στα ροχα. Οι συνθσεις τανε συχν ασμμετρες κι η ποψη τανε συχν απ ασυνθιστες γωνες, πως απ ψηλ. Τα στοιχεα των εικνων συχν περικπτονταν, δνοντας στη σνθεση μια αυθρμητη ασθηση. Στις γχρωμες τυπσεις, τα περιγρμματα των περισστερων χρωματικν περιοχν καθορζονται απτομα, συνθως απ τη γραμμ. Η αισθητικ των εππεδων χρωματικν περιοχν ρχεται σ' αντθεση με τα διαμορφωμνα χρματα που αναμνονται στις δυτικς παραδσεις και μ' λλες εξχουσες σγχρονες παραδσεις στην ιαπωνικ τχνη που προστατεονται απ την αντερη τξη, πως στις λεπτς μονχρωμες πινελις μελνης ζωγραφικς πινλου zenga τονικ χρματα της σχολς Kanō της ζωγραφικς.


         Harunobu (1767): 2 Lovers Beneath an Umbrella in the Snow

     Τα πολχρωμα, επιδεικτικ και σνθετα μοτβα, που αφορονε στην αλλαγ μδας κι οι τεταμνες, δυναμικς πζες και συνθσεις στο ukiyo-e βρσκονται σ' εντυπωσιακ αντθεση με πολλς ννοιες στη παραδοσιακ ιαπωνικ αισθητικ. Μεταξ αυτν, το wabi-sabi ευνοε την απλτητα, την ασυμμετρα και την ατλεια, με αποδεξεις για το πρασμα του χρνου. και το shibui εκτιμ τη λεπττητα, τη ταπειντητα και την αυτοσυγκρτηση. Το ukiyo-e μπορε να 'ναι λιγτερο σε αντθεση με τις αισθητικς ννοιες, πως η κομψ, αστικ κομψτητα του iki. Εμφανζει ασυνθιστη προσγγιση στη γραφικ προοπτικ, μια προσγγιση που μπορε να φανεται υπανπτυκτη σε σγκριση με τους ευρωπακος πνακες της διας περιδου. Η γεωμετρικ προοπτικ δυτικο τπου τανε γνωστ στην Ιαπωνα -ασκθηκε ιδιατερα απ τους ζωγρφους Akita ranga της 10ετας του 1770- πως κι οι κινεζικς μθοδοι για να δημιουργσουν ασθηση βθους χρησιμοποιντας ομοιογνεια παρλληλων γραμμν.


                          Utagawa Yoshitora (1860): Ζεγος γγλων

     Οι τεχνικς εμφανζονταν μερικς φορς μαζ σε ργα ukiyo-e, η γεωμετρικ προοπτικ παρχει τη ψευδασθηση βθους στο παρασκνιο και τη πιο εκφραστικ κινεζικ προοπτικ στο προσκνιο. Οι τεχνικς πιθαντατα μαθανονταν στην αρχ μσω κινεζικν πινκων δυτικο τπου κι χι απευθεας απ δυτικ ργα. Πολ μετ την εξοικεωση μ' αυτς τις τεχνικς, οι καλλιτχνες συνχισαν να τις εναρμονζουν με τις παραδοσιακς μεθδους σμφωνα με τις συνθετικς και εκφραστικς ανγκες τους. λλοι τρποι νδειξης του βθους περιλαμβνανε τη κινεζικ μθοδο 3μερος σνθεσης που χρησιμοποιθηκε στις βουδιστικς εικνες, που η μεγλη μορφ τοποθετεται στο προσκνιο, η μικρτερη στο μεσαο κι ακμη μια μικρτερη στο παρασκνιο. Αυτ μπορε να φανε στο Μεγλο Κμα του Χοκουσι, με το μεγλο σκφος στο προσκνιο, το μικρτερο πσω του και πσω τους, η μικρογραφα του ρους Φοτζι.     Υπρχε μια τση απ την αρχ του ukiyo-e, να δημιουργε καλλονς σ' αυτ που ο ιστορικς τχνης Midori Wakakura αποκλεσε "φιδσια στση", που δειχνε τα σματα τους να στρβουν αφσικα κοιτντας πσω. Ο ιστορικς τχνης Motoaki Kōno ισχυρστηκε πως αυτ εχε τις ρζες του στον παραδοσιακ buyō χορ. Ο Haruo Suwa ανττεινε πως οι πζες τανε καλλιτεχνικ αδεα απ καλλιτχνες του ukiyo-e, προκαλντας μια φαινομενικ χαλαρ στση, να φτνει σε αφσικα αδνατα φυσικ κρα. Αυτ συνβαινε ακμη κι ταν εφαρμοστκανε ρεαλιστικς τεχνικς προοπτικς σ' λλα τμματα της σνθεσης.


                 Choki: εκπληκτικ διασκδαση στο Niwaka Φεστιβλ

    Χαρακτηριστικ θματα ταν οι γυναικεες καλλονς bijin-ga, οι ηθοποιο καμποκι yakusha-e και τοπα. Οι γυνακες που απεικονζονταν τανε συνθως κουρτεζν και γκισες στον ελεθερο χρνο τους και προωθοσανε να ψυχαγωγον ταν βρσκονταν σε μρη διασκδασης. Η λεπτομρεια που οι καλλιτχνες απεικονζανε τη μδα και τα χτενσματ των, επτρεψε στις τυπσεις να χρονολογονται με κποιαν αξιοπιστα. Λιγτερη προσοχ δθηκε στην ακρβεια των φυσικν χαρακτηριστικν των γυναικν, που ακολουθσανε τις εικονογραφικς μδες της μρας -τα στερετυπα πρσωπα, τα σματα ψηλ κι αδνατα σε μια γενι και μικροκαμωμνα στην λλη. Τα πορτρατα των διασημοττων εχαν μεγλη ζτηση, ιδως εκενα απ τον κσμο του καμποκι και του σομο, 2 απ τις πιο δημοφιλες ψυχαγωγες της εποχς. Εν το τοπο χει καθορσει το ukiyo-e για πολλος Δυτικος, τα τοπα ανθσανε σχετικ αργ στην ιστορα του.


          Miyagawa Choshun (1718):  Ryukyuan Dancer and Musicians

     Οι τυπσεις Ukiyo-e εξελχθηκαν απ την εικονογρφηση βιβλων -πολλς απ τις 1ες μονς σελδες του Moronobu ταν αρχικ σελδες απ βιβλα που 'χε εικονογραφσει. Τα εικονογραφημνα βιβλα E-hon τανε δημοφιλ και συνχισαν ν' αποτελον σημαντικ διξοδο για τους καλλιτχνες του. Στα τλη της περιδου, ο Χοκουσι παργαγε 3 τμους Εκατ ψεις του ρους Φοτζι και το 15τμο Χκουσα Μνγκα, -αυτ τανε συλλογ απ πνω απ 4000 σκτσα μιας μεγλης ποικιλας ρεαλιστικν και φανταστικν θεμτων.


                                 Ichiyosai Yoshitaki: prefade postfade

     Οι παραδοσιακς ιαπωνικς θρησκεες δεν θεωρονε το σεξ τη πορνογραφα ηθικ διαφθορ με την ννοια των πιτερων λοιπν θρησκειν κι ως του η αλλαγ της ηθικ της εποχς Meiji οδγησε στη καταστολ της, οι ερωτικς τυπσεις shunga ταν να σημαντικ εδος. Εν το καθεστς Tokugawa υπβαλε την Ιαπωνα σε αυστηρος νμους λογοκρισας, η πορνογραφα δεν θεωρθηκε σημαντικ αδκημα και γενικ συνπεσε με την γκριση των λογοκριτν. Πολλς απ αυτς τις τυπσεις εμφνιζαν υψηλ εππεδο δρσης και συχν χιομορ, στις ρητς απεικονσεις σκηνν κρεβατοκμαρας, voyer κι υπερμεγθης ανατομας. πως και με τις απεικονσεις κουρτεζν, αυτς οι εικνες τανε στεν συνδεδεμνες με τις ψυχαγωγικς των χρων αναψυχς. Σχεδν κθε καλλιτχνης ukiyo-e παργαγε shunga κποια στιγμ. Τα αρχεα για την κοινωνικ αποδοχ του shunga απουσιζουν, αν και ο Timon Screech ισχυρζεται πως υπρχανε σχεδν σγουρα ανησυχες για το θμα κι τι το εππεδο αποδοχς του ταν υπερβολικ απ μεταγενστερους συλλκτες, ειδικ στη Δση.     Οι σκηνς απ τη φση τανε σημαντικ μρος της ασιατικς τχνης σ' λη την ιστορα. Οι καλλιτχνες χουν μελετσει απ κοντ τις σωστς μορφς και την ανατομα των φυτν και των ζων, παρλο που οι απεικονσεις της ανθρπινης ανατομας παρμειναν πιο φανταστικς μχρι τη σγχρονη εποχ. Οι τυπσεις της φσης Ukiyo-e ονομζονται kachō-e, που μεταφρζονται ως "εικνες λουλουδιν και πουλιν", αν και το εδος ταν ανοιχτ σε περισστερα απ απλ λουλοδια πουλι και τα λουλοδια και τα πουλι δεν εμφανστηκαν απαρατητα μαζ. Οι λεπτομερες και ακριβες τυπσεις του Hokusai θεωρονται τι καθιρωσαν το kachō-e ως εδος.


                       Kitagaw Utamaro: δο καλλονς με μπαμπο

     Οι Μεταρρυθμσεις Tenpō της 10ετας του 1840 καταστελανε την απεικνιση ηθοποιν και κουρτεζν. Εκτς απ τοπα, οι καλλιτχνες στρφηκαν σε απεικονσεις ιστορικν σκηνν, πως αρχαων πολεμιστν σκηνν απ θρλους, λογοτεχνα και θρησκεα. Το παραμθι του Γντζι του 11ου αι. και το παραμθι του Χικ του 13ου αι. υπρξανε πηγς μπνευσης σ' λη την Ιαπωνικ ιστορα, συμπεριλαμβανομνου του ukiyo-e. Γνωστο πολεμιστς και ξιφομχοι πως ο Miyamoto Musashi (1584-1645) τανε συχν θματα, πως κι απεικονσεις τρατων, υπερφυσικν κι ηρων της ιαπωνικς και κινεζικς μυθολογας.


                           Miyamoto Musashi killing a giant nue

    Απ το 17ο ως το 19ο αι. η Ιαπωνα απομονθηκε απ τον υπλοιπο κσμο. Το εμπριο, κυρως με τους Ολλανδος και τους Κινζους, περιορστηκε στο νησ Dejima κοντ στο Ναγκασκι. Οι περεργες εικνες που ονομζονται Nagasaki-e πωλθηκαν σε τουρστες των ξνων χωρν. Στα μσα του 19ου αι. η Γιοκοχμα γινε ο κριος ξνος οικισμς μετ το 1859, απ τον οποο η δυτικ γνση πολλαπλασιστηκε στην Ιαπωνα. Ειδικ μεταξ 1858-62, η Yokohama-e τυπνει, με διφορα εππεδα πραγματικτητας και φαντασας, την αυξανμενη κοιντητα των κατοκων του κσμου με τους οποους οι Ιπωνες ρχονταν τρα σ' επαφ, -τα 3πτυχα σκηνν Δυτικν κι η τεχνολογα τους ταν ιδιατερα δημοφιλ. Οι εξειδικευμνες τυπσεις περιλμβαναν τυπσεις surimono, deluxe, περιορισμνης κδοσης που απευθνονταν σε γνστες, εκ των οποων να ποημα kyōka (τνγκα) 5 στχων τανε συνθως μρος του σχεδου και τυπωμνες βεντλιες χειρς uchiwa-e, που συχν υποφρουν απ το χειρισμ τους.


               Utagawa Kunisada I (1832): Dawn at Futamiga ura

     Οι καλλιτχνες του Ukiyo-e συχν κνανε τυπσεις και πνακες ζωγραφικς. μερικο εξειδικευμνοι στο να στο λλο. Αντθετα με τις προηγομενες παραδσεις, οι ζωγρφοι ukiyo-e προτιμοσανε φωτειν, κοφτερ χρματα και συχν σκιαγραφοσανε τα περιγρμματα με μελνι σομι, αποτλεσμα παρμοιο με το γραμμικ σε τυπσεις. Απεριριστα απ τους τεχνικος περιορισμος της τπωσης, να μεγαλτερο ερος τεχνικν, χρωστικν κι επιφανειν τανε διαθσιμο στο ζωγρφο. Καλλιτεχνες ζωγραφισμνες με χρωστικς ουσες απ ορυκτς οργανικς ουσες, πως κρκο, αλεσμνα κελφη, μλυβδο και κανλα κι αργτερα συνθετικς βαφς που εισχθησαν απ τη Δση, πως το πρσινο του Παρισιο και το μπλε της Πρωσας. Μεταξωτ χρτινοι κρεμασμνοι κλινδροι, χειροκνητα μηχανματα πτυσσμενες οθνες byōbu ταν οι πιο συνηθισμνες επιφνειες.

            Hashiguchi Goyo: Γυνακα στα μπλε χτενζει τα μαλλι της

     Οι τυπσεις Ukiyo-e ταν ργα ομδων τεχνιτν σε διφορα εργαστρια. τανε σπνιο για τους σχεδιαστς να κβουνε τα δικ τους πλασια. Η εργασα χωρστηκε σε 4 ομδες: τον εκδτη, ο οποος παργγελνε, προωθοσε και μοραζε τις τυπσεις, οι καλλιτχνες, που παρεχαν την εικνα του σχεδιασμο, οι ξυλογλπτες, που ετοιμζανε τα πλασια για τυπωση κι οι τυπωτς, που κανανε τις τυπσεις απ τα ξλινα πλασια σε χαρτ. Κανονικ μνο τα ονματα του καλλιτχνη και του εκδτη πιστνονταν τη τελικ τπωση.


                          Hiroshige Atake: Σε ξαφνικ νεροποντ

     Οι τυπσεις Ukiyo-e ταν εντυπωσιακς στο χειροποητο χαρτ χειροκνητα κι χι απ μηχανικ πρσα πως στη Δση. Ο καλλιτχνης παρεχε μελνι σε λεπτ χαρτ, που επικολλθηκε σε κομμτι ξλου κερασις και τρφτηκε με λδι μχρι ν' απομακρυνθον τα πνω στρματα χαρτιο, αφνοντας να ημιδιαφανς στρμα χαρτιο που ο κοπτρας θα μποροσε να χρησιμοποισει ως οδηγ. Ο κπτης πλαισου κοβε τις μη μαρες περιοχς της εικνας, αφνοντας υπερυψωμνες περιοχς που ταν μελανωμνες για να αφσουν εντπωση. Το αρχικ σχδιο καταστρφηκε μετ τη διαδικασα.


                            Utagawa Kunisada (1854): Πλη Soumo

     Οι τυπσεις γιναν με πλασια προς τα πνω, τσι στε ο τυπωτς να μπορε να μεταβλλει τηνπεση για διαφορετικ εφφ και να παρακολουθε το χαρτ να απορροφ το μελνι σομι με βση το νερ, που εφαρμζεται γργορα ακμη και σε οριζντιες πινελις. Μεταξ των κλπων του τυπωτ ταν η αποτπωση της εικνας, που επιτεχθηκε με το πτημα ενς μη συνδεδεμνου ξλου στο χαρτ για να επιτευχθον αποτελσματα, πως η υφ των σχεδων ροχων του διχτυο ψαρματος. λλα αποτελσματα περιλαμβνανε το τρψιμο του χαρτιο απαλ για να φωτσουνε τα χρματα, τα βερνκια, τις υπερτυπσεις, ξεσκνισμα με μταλλο μαρμαρυγα. και ψεκζει για να μιμηθε το χινι που πφτει. Η τπωση ukiyo-e ταν εμπορικ μορφ τχνης κι ο εκδτης παιζε σημαντικ ρλο. Η κδοση ταν ιδιατερα ανταγωνιστικ, περισστεροι απ 1000 εκδτες εναι γνωστο απ' λη τη περοδο. Ο αριθμς μεγλωσε περπου 250 ακμα, τη 10ετα του 1840 και του 1850, 200 μνο στο ντο, και σιγ -σιγ συρρικνθηκε μετ το νοιγμα της Ιαπωνας μχρι που περπου 40 παρμειναν στην ναρξη του 20ο αι. Οι εκδτες κατεχανε τα ξλινα πλασια και τα πνευματικ δικαιματα κι απ τα τλη του 18ου αι. επβαλαν πνευματικ δικαιματα μσω του Guild Publishers και του Picture Book Guild.


                                   Setsuri: Squid Bream Bonito

     Οι τυπσεις που πρασαν απ αρκετς πισεις ταν ιδιατερα κερδοφρες, καθς ο εκδτης μποροσε να ξαναχρησιμοποισει τα ξλινα πλασια χωρς λλη πληρωμ στον καλλιτχνη τον κπτη ξλου. Τα ξλινα πλασια διαπραγματεονταν επσης πωλονταν σ' λλους εκδτες ενεχυροδανειστρια. Οι εκδτες τανε συνθως επσης πωλητς και συνθως πουλοσαν ο νας στον λλο, στα καταστματ τους. Εκτς απ τη σφραγδα του καλλιτχνη, οι εκδτες σημδευαν τις τυπσεις με τις δικς τους σφραγδες -μερικς απλ λογτυπο, λλες αρκετ περτεχνες, ενσωματνοντας διεθυνση λλες πληροφορες.
Οι σχεδιαστς τυπσεων πρασαν μαθητεα προτο τους δοθε το δικαωμα να παργουνε δικς τους τυπσεις που θα μποροσαν να υπογρψουν με τα δικ τους ονματα. Οι νοι σχεδιαστς αναμνεται να καλψουν μρος το σνολο του κστους κοπς των ξλινων πλαισων. Καθς οι καλλιτχνες αποκτοσανε φμη, οι εκδτες συνθως κλυπταν αυτ τα ξοδα κι οι καλλιτχνες μποροσαν να απαιτσουν υψηλτερα τλη.


                 Toshusai Sharaku (1794): Otani Oniji (ηθοποις καμποκι)

     Στην προ-σγχρονη Ιαπωνα, οι νθρωποι μποροσαν να 'χουνε πολλ ονματα καθ' λη τη διρκεια της ζως τους, εν το παιδικ τους νομα εναι διαφορετικ απ το νομα zokumyō ως ενλικας. Τ' νομα ενς καλλιτχνη αποτελεται απ να gasei -επνυμο καλλιτχνη- ακολουθεται απ να προσωπικ νομα τχνης azana. Το gasei το πραν συχντερα απ τη σχολ που ανκε ο καλλιτχνης, πως ο Utagawa ο Torii, και το azana πρε κανονικ να κινζικο χαρακτρα απ τ' νομα τχνης του σχλαρχου -π.χ., πολλο μαθητς του Toyokuni ( 豊 国 ) πραν το "kuni" ( ) απ τ' νομ του, συμπεριλαμβανομνων των Kunisada ( 国 貞 ) και Kuniyoshi ( 国 芳 ). Τα ονματα των καλλιτεχνν που υπγραφαν στα ργα τους μπορε να εναι πηγ σγχυσης καθς μερικς φορς λλαξαν ονματα μσω της καρριρας τους. Ο Χοκουσι ταν μια ακραα περπτωση, χρησιμοποιντας πνω απ 100 ονματα σ' λη την 70χρονη καρριρα του.


                            Kuniyoshi Utagawa: Γερκι

     Οι τυπσεις κυκλοφορσανε σε μαζικ αγορ και μχρι τα μσα του 19ου αι., η συνολικ κυκλοφορα μιας τπωσης θα μποροσε να φτσει τις χιλιδες. Οι μποροι λιανικς κι οι ταξιδιωτικο πωλητς τους προωθσανε σε τιμς προσιτς σ' ευημεροσες πλεις. Σε ορισμνες περιπτσεις, οι τυπσεις διαφημζουνε σχδια κιμον απ τον καλλιτχνη τπωσης. Απ το 2ο ½ του 17ου αι., οι τυπσεις κυκλοφοροσανε συχν στο εμπριο σαν μρος μιας σειρς, κθε τπωση με σφραγδα, με τ' νομα της σειρς και τον αριθμ της τπωσης σ' αυτ τη σειρ. Αυτ ταν αποδεδειγμνα επιτυχημνη τεχνικ μρκετινγκ, καθς οι συλλκτες αγορσανε κθε να τπωση της σειρς για να διατηρσουνε πλρεις τις συλλογς τους. Μχρι τον 19ο αι., σειρς πως Οι 53 ψεις Του Tōkaidō του Hiroshige τρξανε σε 12δες τυπσεων. Εν η γχρωμη τπωση στην Ιαπωνα χρονολογεται στη 10ετα του 1640, οι 1ες τυπσεις ukiyo-e χρησιμοποιοσαν μνο μαρο μελνι. Το χρμα προστθηκε μερικς φορς με το χρι, χρησιμοποιντας να κκκινο μελνι μολβδου σε τυπσεις tan-e, αργτερα με ροζ μελνι κτρινου σε τυπσεις beni-e. Η γχρωμη τπωση φτασε στα βιβλα τη 10ετα του 1720 και σε τυπσεις σε να φλλο τη 10ετα του 1740, με διαφορετικ πλασιο και τπωση για κθε χρμα. Τα 1α χρματα περιορζονταν στο ροζ και το πρσινο. οι τεχνικς επεκταθκανε τις επμενες 2 10ετες, επιτρποντας ως και 5 χρματα. Τα μσα της 10ετας του 1760 φεραν γχρωμες τυπσεις nishiki-e κατασκευασμνες απ 10 περισστερα ξλινα πλασια. Για σωστ ευθυγρμμιση των πλαισων για κθε χρμα, τοποθετθηκαν τα σημδια εγγραφς που ονομζονται kentō σε μα γωνα και σε μια παρακεμενη πλευρ.


                       Χιροσγκε: 100 ψεις Του ντο

     Οι τυπωτς χρησιμοποισανε 1η φορ φυσικς χρωστικς βαφς απ' ορυκτς φυτικς πηγς. Οι βαφς εχαν ημιδιαφαν ποιτητα που επτρεψε την ανμειξη ποικιλας χρωμτων απ βασικ, κκκινα, μπλε και κτρινα χρματα. Τον 18ο αι., το πρωσσικ μπλε γινε δημοφιλς κι ταν ιδιατερα εμφανς στα τοπα του Hokusai και του Hiroshige, πως και το bokashi, που ο τυπωτς παργαγε διαβαθμσεις χρματος ανμειξε το να χρμα στο λλο. Φθηντερες και πιο συνεπες συνθετικς χρωστικς ανιλνης φτασαν απ τη Δση το 1864. Τα χρματα τανε πιο σκληρ και πιο φωτειν απ' τα παραδοσιακ. Η κυβρνηση Meiji προθησε τη χρση τους ως μρος ευρτερων πολιτικν δυτικοποησης. Οι σγχρονοι δσκοι των καλλιτεχνν ukiyo-e εναι σπνιοι. Το πιο σημαντικ εναι το Ukiyo-e Ruikō (Διφορες σκψεις για το ukiyo-e), μια συλλογ σχολων και βιογραφιν καλλιτεχνν. Ο Ōta Nanpo συνταξε τη 1η, που δεν υπρχε πλον, γρω στο 1790. Το ργο δεν εδε τπωση στην εποχ του ντο, αλλ κυκλοφρησε σε χειργραφες εκδσεις που υπστησαν πολλς προσθκες και τροποποισεις. εναι γνωστς πνω απ 120 παραλλαγς του Ukiyo-e Ruikō. Πριν απ το 2ο Παγκ. Πλ., η κυραρχη ποψη του ukiyo-e τνιζε τη κεντρικ θση των τυπσεων, -αυτ αποδδει την δρυση του ukiyo-e στο Moronobu. Μετ τον πλεμο, η σκψη στρφηκε στη σημασα της ζωγραφικς ukiyo-e και της μεσης σνδεσης με πνακες Yamato-e του 17ου αι. -αυτ βλπει τον Matabei ως δημιουργ του εδους και προτιμται ιδιατερα στην Ιαπωνα. Εχε γνει ευρως διαδεδομνη μεταξ των Ιαπνων ερευνητν στη 10ετα του 1930, αλλ η μιλιταριστικ κυβρνηση της εποχς τη κατστειλε, θλοντας να δσει μφαση στη διαρεση μεταξ των πινκων του Yamato-e, που σχετζονται με την αυλ και των τυπσεων που σχετζονται με τον ενοτε αντιεξουσιαστικ μπορο και την εκστοτε τξη.


                        Hishikawa Moronobu: Εραστς στη βερντα

     Τα πρτα περιεκτικ ιστορικ και κριτικ ργα για το ukiyo-e προλθαν απ τη Δση. Ο Ernest Fenollosa τανε καθηγητς Φιλοσοφας στο Imperial University Τκυο απ το 1878 κι ταν Επτροπος Καλν Τεχνν στην ιαπωνικ κυβρνηση απ το 1886. Οι Masters του Ukioy-e, το 1896 ταν η 1η ολοκληρωμνη επισκπηση κι θεσε βσεις για τα περισστερα μεταγενστερα ργα με προσγγιση στην ιστορα σον αφορ στις εποχς: ξεκινντας απ το Matabei σε μια πρωταρχικν εποχ, εξελχθηκε προς τη χρυσ εποχ στα τλη του 18ου αι. που ρχισε να φθνει με την λευση του Utamaro κι εχε σντομη αναβωση με τα τοπα των HokusaiHiroshige τη 10ετα του 1830. Ο Λρενς Μπινιν, ο Φλακας Ανατολικν Τυπσεων & Σχεδων/Βρετανικ Μουσεο, γραψε μιαν κθεση στη Ζωγραφικ στην πω Ανατολ το 1908 που τανε παρμοια με του Φενλλοσα, αλλ τοποθτησε τους Ουταμρο & Σαρκου μεταξ των δασκλων. Ο Arthur Davison Ficke βασστηκε στα ργα των Fenollosa και Binyon με να πιο περιεκτικ Chats on Japanese Prints το 1915. Ο The Floating World του James A. Michener το 1954 ακολοθησε σε γενικς γραμμς τις χρονολογες των προηγομενων ργων, αφνοντας παρλληλα ταξινομσεις σε περιδους κι αναγνωρζοντας τους προηγομενους καλλιτχνες χι σαν πρωτεργτες, αλλ σαν ολοκληρωμνοι δσκαλοι που προκυψαν απ παλαιτερες ζωγραφικς παραδσεις. Για τον Michener και τον λλοτε συνεργτη του Richard Lane, το ukiyo-e ξεκνησε με τον Moronobu και χι με τον Matabei. Οι Lasters's Masters of the Japanese Print του 1962 διατρησαν τη προσγγιση των διαιρσεων της περιδου εν τοποθετοσανε το ukiyo-e σταθερ στη γενεαλογα της ιαπωνικς τχνης. Το βιβλο αναγνωρζει καλλιτχνες πως ο Yoshitoshi κι ο Kiyochika ως μεταγενστερους δσκαλους.                              Χοκουσι: Ψαρβαρκες στον Γκσι

     Οι παραδοσιακς τυπσεις του Woodblock της Ιαπωνας του Seiichirō Takahashi του 1964 τοποθετσανε τους καλλιτχνες ukiyo-e σε 3 περιδους: η 1η ταν η πρωταρχικ περοδος που περιελμβανε το Harunobu, ακολουθομενη απ τη χρυσ εποχ των Kiyonaga, Utamaro & Sharaku και στη συνχεια η περοδος κλεισματος-παρακμς μετ τη διακρυξη που ξεκιν στη 10ετα του 1790 για αυστηρος νμους περ θεμελωσης που υπαγρευαν τι θα μποροσε να απεικονιστε στα ργα τχνης. Ωστσο, το βιβλο αναγνωρζει μεγαλτερο αριθμ δασκλων απ' λη αυτ τη τελευταα περοδο απ' , τι εχανε παλαιτερα ργα και θεωροσε τη ζωγραφικ ukiyo-e ως αναβωση της ζωγραφικς Yamato-e. Ο Tadashi Kobayashi εξειδκευσε περαιτρω την ανλυση του Takahashi προσδιορζοντας τη παρακμ που συμππτει με τις απελπισμνες προσπθειες του σογκουντου να διατηρσει την εξουσα μσω ψφισης δρακντειων νμων καθς η ισχς του στη χρα συνχιζε να καταρρει, με αποκορφωμα την αποκατσταση του Meiji το 1868.


                            Eisen: Γυνακα βγανει απ τη κουνουπιρα

     Η υποτροφα Ukiyo-e τενει να επικεντρνεται στη καταλογογρφηση καλλιτεχνν, προσγγιση που στερεται αυστηρτητας και πρωτοτυπας, που 'χει εφαρμοστε στην ανλυση τχνης σ' λλους τομες. Ττοιοι κατλογοι εναι πολυριθμοι, αλλ τενουνε συντριπτικ να επικεντρωθονε σε ομδα αναγνωρισμνων ιδιοφυιν. Μικρ πρωττυπη ρευνα χει προστεθε στις 1ες, θεμελιδεις αξιολογσεις του ukiyo-e και των καλλιτεχνν του, ειδικ σον αφορ σχετικ μικρος καλλιτχνες. Εν ο εμπορικς χαρακτρας του αναγνωριζτανε πντα, η αξιολγηση των καλλιτεχνν και των ργων τους βασστηκε στις αισθητικς προτιμσεις των γνσεων και δεν δωσεν ιδιατερη σημασα στη σγχρονη εμπορικ επιτυχα. Τα πρτυπα για την νταξη στο ukiyo-e canon εξελιχθκανε γργορα στην αρχικ βιβλιογραφα. Ο Utamaro ταν ιδιατερα αμφιλεγμενος, θεωρομενος απ τον Fenollosa κι λλους ως να εκφυλισμνο σμβολο της παρακμς του ukiyo-e. Ωστσο χει αποκτσει κτοτε γενικ αποδοχ ως νας απ τους μεγαλτερους δασκλους της φρμας. Οι καλλιτχνες του 19ου αι. πως ο Yoshitoshi αγνοθηκαν περιθωριοποιηθκανε, προσελκοντας την επιστημονικ προσοχ μνο προς το τλος του 20ο αι. ργα σε καλλιτχνες του Utagawa της στερης εποχς, πως ο Kunisada κι ο Kuniyoshi, αναβισανε κποια, απ' τη σγχρονη εκτμηση που απολμβαναν αυτο οι καλλιτχνες. Πολλ ψιμα ργα εξετζουνε τις κοινωνικς λλες συνθκες πσω απ τη τχνη και δεν ενδιαφρονται γι' αποτιμσεις που θα τη φρνανε σε περοδο παρακμς.


                                     Κουνισντα: 2 Κουρτεζν

     Ο μυθιστοριογρφος Jun'ichirō Tanizaki ταν επικριτικς για την αντερη στση των Δυτικν που υποστριζαν ναν υψηλτερο αισθητισμ, ισχυριζμενοι πως ανακαλψανε το ukiyo-e. Υποστριξε τι το ukiyo-e ταν απλς η ευκολτερη μορφ ιαπωνικς τχνης για να κατανοηθε απ την ποψη των αξιν των Δυτικν κι τι οι Ιπωνες λων των κοινωνικν τξεων απολμβαναν το ukiyo-e, αλλ πως η ηθικ του Κομφοκιου της εποχς τους εμπδισε να το συζητσουν ελεθερα, κοινωνικ θη που παραβιστηκαν απ την επιδενωση της ανακλυψης απ τη Δση. Απ την αυγ του 20ο αι., οι ιστορικο του manga -τα ιαπωνικ κμικς κι η γελοιογραφα- χουν αναπτξει αφηγσεις που συνδουνε τη μορφ τχνης με την ιαπωνικ τχνη πριν απ τον 20 αι. Ιδιατερη μφαση δνεται στο Hokusai Manga ως πρδρομο, αν και το βιβλο του δεν εναι αφηγηματικ, οτε ο ρος manga προρχεται απ τον Hokusai. Στα αγγλικ και σ' λλες γλσσες, η λξη manga χρησιμοποιεται με τη περιοριστικ ννοια των "ιαπωνικν κμικς" "κμικς ιαπωνικο στιλ", εν στα ιαπωνικ δεχνει λες τις μορφς κμικς, γελοιογραφας και καρικατορας.


                                  Katsukawa: Ηθοποις καμποκι

     Οι ρχουσες τξεις περιρισαν αυστηρ το χρο που επιτρπεται για τα σπτια των χαμηλτερων κοινωνικν τξεων. το σχετικ μικρ μγεθος των ργων ukiyo-e ταν ιδανικ για να κρμεται σ' αυτ τα σπτια. Λγο ρεκρ για τους θαμνες των ργων ukiyo-e χει διασωθε. Πουληθκανε για σημαντικ ψηλτερες τιμς απ τις τυπσεις -ως και πολλς χιλιδες φορς περισστερο-, κι τσι πρπει να χουν αγοραστε απ πλοσιους, πιθανς εμπρους κι σως μερικος απ τη τξη των σαμουρι. Οι τυπσεις της στερης εποχς εναι τα πολυριθμα υπρχοντα παραδεγματα, καθς παρχθησαν στις μεγαλτερες ποστητες τον 19ο αι, κι σο πιο παλι εναι μια τπωση, τσο λιγτερες εναι οι πιθαντητες επιβωσης. Το Ukiyo-e συνδθηκε σε μεγλο βαθμ με το Edo κι οι επισκπτες του αγορζανε συχν αυτ που αποκαλοσαν azuma-e ως αναμνηστικ. Τα καταστματα που τα πολησαν ενδχεται να ειδικεονται σε προντα πως οι βεντλιες χειρς να προσφρουνε μια ποικιλα επιλογν.


                          Kiyonobu Yamanaka Ichikawa (1714)

     Η αγορ τπωσης ukiyo-e τανε πολ διαφοροποιημνη καθς πωλθηκε σ' ετερογενς κοιν, απ εργτες ως πλοσιους εμπρους. Λγες συγκεκριμνες πληροφορες εναι γνωστς για τις συνθειες παραγωγς και κατανλωσης. Λεπτομερ αρχεα στο ντο τηρηθκανε για μεγλη ποικιλα απ κουρτεζν, ηθοποιος και παλαιστς σομο, αλλ δεν υπρχανε ττοια αρχεα που να αφορονε το ουκιγιε - σως να υπρξαν ποτ κποτε. Ο προσδιορισμς του τι γνεται κατανοητ απ τα δημογραφικ στοιχεα της κατανλωσης ukiyo-e απαιτε μμεσα μσα. Ο προσδιορισμς σε ποιες τιμς πωλονται οι τυπσεις αποτελε πρκληση για τους ειδικος, καθς τα σταθερ αρχεα αριθμν εναι λιγοστ κι υπρχε μεγλη ποικιλα στη ποιτητα παραγωγς, το μγεθος, τη προσφορ και τη ζτηση και τις μεθδους, που πρασαν απ αλλαγς πως η εισαγωγ πλρους χρματος τπωση. Το πσον ακριβς τιμς μπορον να ληφθον υπψην εναι επσης δσκολο να προσδιοριστε, καθς οι κοινωνικς κι οικονομικς συνθκες τανε σ' εξλιξη καθ' λη τη διρκεια της περιδου. Τον 19ο αι., σζονται πλασια τυπσεων που πωλονται, απ 16 ως 100 cm. για πολυτελες εκδσεις. Ο Jun'ichi Ōkubo προτενει πως οι τιμς της 10ετας του 1920 και του 1930 τανε πιθανς κοινς για τυπικς τυπσεις.


                            Kaigetsudo Ando Yasunori: Bijin

     Οι βαφς στις τυπσεις ukiyo-e εναι ευασθητες στο ξεθριασμα ταν εκτθενται ακμη και σε χαμηλ εππεδα φωτς. Αυτ καθιστ τη μακροχρνια κθεση ανεπιθμητη. Το χαρτ που τυπνονται αλλοινεται ταν ρχεται σ' επαφ με ξινα υλικ, επομνως τα κουτι αποθκευσης, οι φκελοι κι οι βσεις, πρπει να εναι ουδτερου pH αλκαλικο. Οι τυπσεις πρπει να ελγχονται τακτικ για προβλματα που χρειζονται θεραπεα και ν' αποθηκεονται σε σχετικ υγρασα 70% λιγτερο για ν' αποφευχθον οι αποχρωματισμο των μυκτων. Το χαρτ κι οι χρωστικς ουσες στους πνακες ukiyo-e εναι ευασθητες στο φως και τις εποχικς αλλαγς στην υγρασα. Οι βσεις πρπει να 'ναι εκαμπτες, καθς τα φλλα μπορον να σκιστονε κτω απ' απτομες αλλαγς υγρασας. Στην εποχ ντο, τα σεντνια τανε τοποθετημνα σε μακρχρωμο χαρτ και διατηρηθκανε κυλιμενα σ' απλς ξλινες κοτες, τοποθετημνες σ' λλο ξλινο κουτ απ λκα. Στις ρυθμσεις του μουσεου, οι χρνοι προβολς εναι πολ περιορισμνοι για ν' αποφευχθε η επιδενωση απ την κθεση στο φως και τη ρπανση του περιβλλοντος και λαμβνεται μριμνα για το ξετλιγμα και την αναδπλωση των κυλνδρων, με τη κλιση να προκαλε κοιλτητες στο χαρτ, καθς και το ξετλιγμα και την αναδπλωση των κυλνδρων που προκαλονε τσαλκωμα. Τα εππεδα υγρασας που διατηρονται οι κλινδροι εναι γενικ μεταξ 50 κι 60%, καθς οι κλινδροι που διατηρονται σε πολ ξηρ ατμσφαιρα γνονται εθραυστοι.


                                         Toyokuni: Ηθοποις καμποκι

     Επειδ οι τυπσεις ukiyo-e παρχθησαν μαζικ, η συλλογ τους παρουσιζει διαφορετικς εκτιμσεις απ τη συλλογ ργων ζωγραφικς. Υπρχει μεγλη ποικιλα στη κατσταση, τη σπανιτητα, το κστος και τη ποιτητα των υφιστμενων τυπσεων. Οι τυπσεις μπορε να χουνε λεκδες, αλεποδες, σκουληκτρυπες, δκρυα, τσακσεις στγματα, τα χρματα μπορε να 'χουνε ξεθωρισει να 'χουνε ρετουσαριστε. Οι σκαλιστς μπορε να 'χουν αλλξει τα χρματα τη σνθεση των τυπσεων που πρασαν απ πολλς εκδσεις. ταν κβεται μετ τη τπωση, το χαρτ μπορε να 'χει κοπε εντς του περιθωρου. Οι τιμς των τυπσεων εξαρτνται απ διφορους παργοντες, πως η φμη του καλλιτχνη, η κατσταση τπωσης, η σπανιτητα κι αν πρκειται για πρωττυπο πτημα -ακμη και τυπσεις υψηλς ποιτητας αργτερα θ' αποκτσουν να κλσμα της αποτμησης ενς πρωτοτπου.


            Hishikawa Moronobu: Κοιτζοντας τους ανθος κερασις

     Οι τυπσεις Ukiyo-e συχν περνοσαν απ πολλς εκδσεις, μερικς φορς μ' αλλαγς που γνανε στα πλασια σε μεταγενστερες εκδσεις. Κυκλοφορον επσης εκδσεις απ ξυλοδαρμος, πως νμιμες μεταγενστερες αναπαραγωγς, καθς και πειρατικς εκδσεις κι λλα πλαστ. Ο Τακαμιζβα ντζι (1870-1927), παραγωγς αναπαραγωγν ukiyo-e, ανπτυξε μθοδο επαναφορς των ξλινων πλαισων για τη τπωση φρσκου χρματος σε ξεθωριασμνα πρωττυπα, πνω απ τα οποα χρησιμοποησε τφρα καπνο για να κνει το φρσκο ​​μελνι να φανεται γηρασμνο. Αυτς τις ανανεωμνες τυπσεις τις μεταπλησε ως πρωττυπες. Μεταξ των απατενων συλλεκτν ταν ο Αμερικανς αρχιτκτονας Φρανκ Λιντ Ριτ, που 'φερε μαζ του 1500 τυπσεις Τακαμιζβα απ την Ιαπωνα στις ΗΠΑ, μερικς απ τις οποες εχε πουλσει πριν ανακαλυφθε η αλθεια. Οι καλλιτχνες Ukiyo-e αναφρονται στο ιαπωνικ στυλ, το επνυμο προηγεται του προσωπικο ονματος και γνωστο καλλιτχνες πως ο Utamaro κι ο Hokusai μνο με το προσωπικ τους νομα. Οι μποροι συνθως αναφρονται στις τυπσεις ukiyo-e με τα ονματα των τυπικν μεγεθν, συνηθστερα το aiban 34,5 x 22,5 εκατοστν (13,6 ντσες × 8,9 ν.), το chūban 22,5 x 19 εκ. (8,9 ν. χ 5 7,5 ν.) και το byōban 23 χ 23 εκ. (15,0 ν. 9,1 ν.) -τα ακριβ μεγθη ποικλλουνε και το χαρτ συχν κβεται μετ τη τπωση.


                           Sugimura Jihei: Η κυρα της αυλς

     Πολλς απ τις μεγαλτερες συλλογς υψηλς ποιτητας ukiyo-e βρσκονται εκτς Ιαπωνας. Παραδεγματα εισαχθκανε στη συλλογ της Εθνικς Βιβλιοθκης Γαλλας στο 1ο  ½ του 19ου αι. Το Βρετανικ Μουσεο ξεκνησε μια συλλογ το 1860 που αριθμοσε στα τλη του 20ο αι. 70000 αντικεμενα! Η μεγαλτερη, που ξεπερν τα 100000 αντικεμενα, βρσκεται στο Μουσεο Καλν Τεχνν Βοστνης, που ξεκνησε ταν ο ρνεστ Φενλλοσα δρισε τη συλλογ του το 1912! Η 1η κθεση στην Ιαπωνα με τυπσεις ukiyo-e πιθαντατα ταν αυτ που παρουσασε ο Kōjirō Matsukata το 1925, που συγκντρωσε τη συλλογ στο Παρσι στη διρκεια του Α' Παγκ. Πολ. κι αργτερα τη δρισε στο Εθνικ Μουσεο Μοντρνας Τχνης, Τκυο. Η μεγαλτερη συλλογ ukiyo-e στην Ιαπωνα εναι τα 100000 κομμτια στο Japan Ukiyo-e Museum στη πλη Ματσουμτο.

             Nishikawa Sukenobu: 3 κουρτεζν ετοιμζονται για το πρτυ

   Συνοψζοντας:  Ουκγιο- ( 浮世絵  εικνα εικνες του επιπλοντος κσμου) εναι εδος ξυλογραφας και ζωγραφικς που γνρισε νθιση απ το 17ο ως τον 20ο αι. στην Ιαπωνα. Παραπμπει στη νεανικ παρορμητικ κουλτορα που νθισε στα αστικ κντρα του ντο (σημεριν Τκυο), Κυτο κι Οζκα. Τ' νομα παραπμπει ειρωνικ στην ομηχη λξη Θλιβερς κσμος (憂き世), ο τπος απ' που θνατος κι ανσταση γλιτνουνε τον νθρωπο σμφωνα με τη βουδιστικ θεολογα. Η τχνη αυτ γνωρισε ιδιατερη νθιση στο ντο (σημεριν Τκυο) το 2 ½ του 17ου αι., εμπνευσμνη απ τα μονχρωμα ργα του Χισικουα Μορονμπου στα 1670. Αρχικ μνο ινδικ μελνι χρησιμοποιονταν, αργτερα οι τυπωμνες αφσες ζωγραφιζονταν, αλλ τον 18ο αινα ο Σουζοκι Χαρουνμπου εξλιξε τη τεχνικ της πολχρωμης τυπογραφας σ' να νο ιδος το νισκι-ε (nishiki-e).
τανε προσιτ στο ευρ κοιν γιατ μποροσαν να παραχθον μαζικ. Προορζονταν αρχικ γι' αστος που δεν ταν αρκετ πλοσιοι για να αγορσουν αυθεντικ πνακα. Τ' αρχικ θματα ταν παραστσεις απ τη ζω της πλης, σκηνς διασκδασης, αθλητς του σομο και φημισμνοι ηθοποιο. Αργτερα, η θεματολογα επικεντρθηκε στα τοπα. Το σεξ δεν ταν επιτρεπμενο θμα αλλ παρουσιαζτανε συχν σα θμα. Συχν εκδτες και δημιουργο τιμωρονταν για τη δημιουργα των σεξουαλικν ουκγιο-ε σονγκα (shunga).
     Η τπωση των ουκγιο-ε γινταν με την ακλουθη διαδικασα:

   1. Ο καλλιτχνης παργε το κριο ργο σε μελνι
   2. Οι τεχντες κολλοσανε τη ζωγραφι σε ξλινο πλασιο κβοντας τις περιοχς που το χαρτ τανε λευκ
   3. Το ξλο στη συνχεια καλυπτταν με μελνη και τυπωντανε σε χαρτ
   4. Οι τυπσεις κολλονταν σε ξλο στις επιφνειες του σχεδου με το συγκεκριμνο χρμα μελανιο.
   5. Η διαδικασα επαναλαμβαντανε για λα τα χρματα που χρησιμοποιονταν στη σνθεση και κποιες φορς περισστερες απ μα, τσι στε το τελικ ργο να 'ει το επιθυμητ χρμα.

    Σημαντικο Καλλιτχνες

  1. Χιροσγκε (Hiroshige)
  2. Χισικουα Μορονμπου (Hishikawa Μοronobu)
  3. Χοκουσι (Hokusai)
  4. Κουνιτσκα (Kunichika)
  5. Κουνισντα (Kunisada)
  6. Ουταγκουα Κουνιγισι (Utagawa Kuniyoshi)
  7. Σαρκου (Sharaku)
  8. Τογιοκονι (Toyokuni)
  9. Ουταμρο (Utamaro)
10. Τσι Γιοσντα (Toshi Yoshida)
11. Χιρσι Γιοσντα (Hiroshi Yoshida)
12. Γιοσιτσι (Yoshitoshi)

                                        Τ  Ε  Λ  Ο  Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers