ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì 

Cicero Marcus Tullius: ÑçôïñéêÞ & Ñçôïñåßá

                                             Πρüλογος

     Σε τοýτο το Üρθρο, θα γßνει ιστορικÞ αναφορÜ γενικÜ στις Ýννοιες "ρητορικÞ & ρητορεßα" üχι üμως εμπεριστατωμÝνα, καθþς Þδη εßναι μακροσκελÝς, αλλÜ Ýτσι συνεκτικÜ, ξεκινþντας απü τη γÝνεσÞ της μÝχρι τα ýστερα χρüνια της ΡωμαúκÞς Αυτοκρατορßας και θα σταματÞσει, ακουμπþντας πÜνω στο βιογραφικü, τη πορεßα και το θÜνατο του ΚικÝρωνα, του μεγÜλου αυτοý Ρωμαßου, Φιλüσοφου, Πολιτικοý, ΡÞτορα και ΣυγγραφÝα και λßγα ελÜχιστα λüγια μετÜ. σαν Ýνδειξη συνÝχειας. Εßμαι περÞφανος που το παρουσιÜζω στο ΣτÝκι, καθþς Ýλειπε και το 'χα στοχεýσει απü καιρü κι ελπßζω να τýχει κι αυτü τη θερμÞ υποδοχÞ που του αρμüζει.  Π. Χ.

                             ΡΗΤΟΡΕΙΑ & ΡΗΤΟΡΙΚ¹

                 απü τις αρχÝς μÝχpι και τον ΚικÝρωνα

εισαγωγÞ-γενικÜ

     O üρος ρητορικÞ (ενν. τÝχνη) (θηλ. γÝν. του αρχαιοελληνικοý επιθÝτου ρητορικüς, -Þ, -üν < ουσ. ὁ ῥÞτωρ) σημαßνει τη «τÝχνη του λüγου», δηλαδÞ τη μÝθοδο και τη τεχνικÞ της σýνθεσης λüγων που Ýχουνε τη δýναμη να πεßσουνε το κοινü. Η φρÜση ρητορικÞ τÝχνη απαντÜ 1η φορÜ στο Γοργßα του ΠλÜτωνα. Μια τÝχνη πρÝπει βÝβαια να μπορεß να διδαχθεß, νοεßται, μ' Üλλα λüγια, ως διδακτÞ, στην περßπτωση üμως της ρητορικÞς η συγκεκριμÝνη ιδιüτητα αποτÝλεσε κιüλας στην αρχαιüτητα αντικεßμενο σοβαρÞς αμφισβÞτησης.
     ΣυχνÜ ο üρος ρητορικÞ συγχÝεται με τον üρο ρητορεßα. Οι διαφορÝς üμως εßναι ευκρινεßς: ρητορεßα σημαßνει καταρχÞν τüσο στα αρχαßα üσο και στα νÝα ελληνικÜ την ευγλωττßα του ρÞτορα, την «Ýμφυτη Þ επßκτητη ικανüτητÜ του να διαμορφþνει τον προφορικü του λüγο με τρüπο ευχÜριστο και πειστικü» Þ δηλþνει (με ειρωνικÞ διÜθεση), στα νÝα ελληνικÜ, το στομφþδη τρüπο Ýκφρασης του ομιλητÞ/συγγραφÝα (βλ. π.χ. τη φρÜση «¢σε τις ρητορεßες!», που σημαßνει: «¢σε τις μεγαλοστομßες!», «¢σε τις πομπþδεις και κοýφιες νοÞματος εκφρÜσεις!») κιüλας εδþ διαφαßνεται μια απü τις συνÞθεις μομφÝς κατÜ της τÝχνης του λüγου (üτι δηλαδÞ οδηγεß στην υπερβολικÞ προσÞλωση στη μορφÞ, στο ýφος του λüγου κι επιχειρεß με τεχνÜσματα να κερδßσει τις εντυπþσεις του κοινοý και να το προσεταιριστεß αποπροσανατολßζοντÜς το). ΕπιπλÝον, στο ειδικü πλαßσιο της γραμματολογßας, ο üρος σημαßνει περιεκτικÜ τους ρÞτορες (τα ονüματα κι üσα γνωρßζουμε για τον βßο και τη δρÜση τους) και τους σωζüμενους λüγους τους. Ενþ λοιπüν ο üρος ρητορικÞ αναφÝρεται στη τÝχνη, στο σýνολο δηλαδÞ των κανüνων και των αρχþν που διÝπουνε τη σýνθεση του λüγου, ο üρος ρητορεßα δηλþνει καταρχÞν τη ποικιλüμορφη εφαρμογÞ αυτÞς της τÝχνης, τους λüγους των εκπροσþπων της, ενþ αναφÝρεται και σ' αυτοýς τους ßδιους τους ρÞτορες. Βεβαßως, θα μποροýσε κÜποιος να ισχυριστεß üτι η μετωνυμικÞ χρÞση επιτρÝπει επß της ουσßας τη σýγχυση των δýο üρων: ο αφηρημÝνος üρος («ρητορικÞ») χρησιμοποιεßται με τη σημασßα του αντßστοιχου συγκεκριμÝνου («ρητορεßα»). Σε κÜθε περßπτωση, θεωρßα και πρÜξη αποτελοýν 2 üψεις του ßδιου νομßσματος· η απüσπαση λοιπüν της μιας απü την Üλλη κι η απομüνωσÞ τους, üπου αυτÞ εßναι δυνατÞ, γßνεται επß της ουσßας μüνο για λüγους συστηματοποßησης και μεθüδου. Οι Ρωμαßοι, απü τη μια Üνθρωποι μεθοδικοß και πρακτικοß κι απü την Üλλη ιδιαßτερα καλοß μαθητÝς των ΕλλÞνων, διακρßνανε καλÜ τους ρητοροδιδÜσκαλους απü τους ρÞτορες, τους καθαροýς ομιλητÝς: για τους 1ους, τους dicendi magistri, (διδÜσκαλοι ρητορικÞς) επιφυλÜξανε κατÜ κανüνα το üνομα rhetores (rhetor, απü το αρχαιοελλ. ῥÞτωρ- πιθανüν γιατß οι 1οι δÜσκαλοι της ρητορικÞς στη Ρþμη, μες στον 2ο αι. π.Χ., Þταν ¸λληνες), ενþ τους 2ους τους ονüμασαν oratores (orator, λατ. ρ. orare: μιλþ, σýμφωνα με την αρχαßα του σημασßα). ¢λλωστε απüδοση της ελληνικÞς φρÜσης ῥητορικὴ (τÝχνη) αποτελεß η λατινικÞ ars rhetorica -η συνþνυμη φρÜση ars oratoria εßναι ως προς τα συστατικÜ της αμιγþς λατινικÞ. Σ' αυτÝς τις ονομασßες παραπÝμπουν αντßστοιχοι üροι διÜφορων σýγχρονων ευρωπαúκþν γλωσσþν (αγγλ. rhetoric, oratory, γαλλ. rhétorique, oratoire, γερμ. Rhetorik, ιταλ. retorica, oratoria).
     Η ΡητορικÞ αποδεικνýει τη δýναμη του λüγου και κρατÜ σπαθß στο χÝρι της. ΕτυμολογικÜ η λÝξη ΡητορικÞ προÝρχεται απü το ρω=ρ*, ρÞσις: η μÝθοδος, Þ η τÝχνη της σýνθεσης λüγων. Η λÝξη τÝχνη στην αρχαιüτητα δÞλωνε επιδεξιüτητα για εκτÝλεση κÜποιας δραστηριüτητας για τη δημιουργßα Ýργου σýμφωνα με ορισμÝνους κανüνες. (π.χ γραμματικÞ, ρητορικÞ, ναυπηγικÞ, αρχιτεκτονικÞ τÝχνη, γλυπτικÞ, ζωγραφικÞ, κ.Ü.). Ρητορεßα: εßναι o λüγος που εκφωνεßται. Περικλεßει Ýνα εßδος μυστηρßου που μπορεß να μαγÝψει το ακροατÞριο ακαριαßα. Ο εκφωνημÝνος λüγος χρειÜζεται ενθουσιασμü. (εν-θεü-ποιοýμε).
     «Ο λüγος εßναι Ýνας μεγÜλος αφÝντης, ο οποßος με Ýνα πολý μικρü και αδιüρατο σþμα πραγματοποιεß πολý θεúκÜ Ýργα (...)», Ýγραφε ο σοφιστÞς και δÜσκαλος της ρητορικÞς Γοργßας. Κι ο ΙσοκρÜτης Ýγραφε «Ο λüγος μας βοÞθησε να πραγματοποιÞσουμε σχεδüν üλα τα πρÜγματα που επινοÞσαμε. Αυτüς Ýκανε τους νüμους για τη δικαιοσýνη και την αδικßα, την τιμÞ και την ατιμßα. Με αυτüν αντικροýομε τους κακοýς και επαινοýμε τους καλοýς. Με αυτüν εκπαιδεýουμε τους αδαεßς και ελÝγχουμε τους σοφοýς (...)». Λüγος εßναι οτιδÞποτε γρÜφεται Þ λÝγεται. ΑλλÜ για να γßνεται ο λüγος της «πειθοýς δημιουργüς» πρÝπει να διαθÝτει λογισμü. ΔηλαδÞ θÝμα, τÜξη, επιχεßρημα. Στη τÝχνη του λüγου, κυρßως του δημüσιου λüγου, της ρητορικÞς τÝχνης, αφορÜ αυτü. Εßναι ευχÜριστο να εκφρÜζει κανεßς προφορικÜ τις σκÝψεις του Üνετα κι üμορφα. ¼ταν ο λüγος εßναι καθαρüς, διαθÝτει χÜρη και απλüτητα, Ýχει ταλÝντο, διεισδýει στη ψυχολογßα του ακροατηρßου και καθιστÜ το μÞνυμα ευδιÜκριτο.
     Η ΡητορικÞ προÝρχεται απü την ανÜγκη του Ανθρþπου για επικοινωνßα, με σκοπü τη διÜδοση ιδεþν και πληροφοριþν, την εμψýχωση, τη διαπαιδαγþγιση και τη ψυχαγωγßα. H ενασχüληση με την ΡητορικÞ μας δßνει μßα ιδÝα του μεγαλεßου που κατÝχουμε. Εßμαστε οι μνÞμες απü τους προγüνους μας που τους απασχüλησε η ΑλÞθεια για τις ΙδÝες και για το Ιδεþδες. Ο ¢νθρωπος παρατηρεß τον εαυτü του και το περιβÜλλον του. ΑυτÞ η εξÝταση τον βοηθÜ να αυτοπροσδιοριστεß και να τοποθετηθεß σε αυτü που λÝγεται ΖωÞ. Το μÝσο που διαθÝτει εßναι το Αßσθημα, η ΣκÝψη, το Συναßσθημα και ο Λüγος. Ο Λüγος εßναι ο κυριüτερος τρüπος Ýκφρασης του ανθρþπου, Üρα και ο πιο σημαντικüς. Η Ρητορεßα εßναι καλÞ üταν εκφρÜζει την ΑλÞθεια και το Δßκαιο στον ακροατÞ. Ο ΣωκρÜτης, ο ΠλÜτωνας κι ο Πλοýταρχος Þταν λÜτρεις της ΡητορικÞς και πολεμιστÝς της κοýφιας Ρητορεßας και του ψεýδους.
     Στην Αρχαιüτητα υπÞρχαν 3 βασικÜ μαθÞματα κλασσικÞς παιδεßας: η ΓραμματικÞ, η ΛογικÞ κι η ΡητορικÞ. Στους Αρχαßους ¸λληνες η ΡητορικÞ χρησßμευε για να τους προετοιμÜσει κατÜλληλα þστε να μποροýν να ασχοληθοýν με τα κοινÜ. Γνþριζαν üτι το να μιλÞσει κανεßς δημüσια εßχε δυσκολßες. Η ΡητορικÞ διδÜσκει ευγλωττßα, συλλογισμοýς κι επιχειρÞματα. Η ευγλωττßα η οποßα πÝρα απü Ýνα κληρονομημÝνο ταλÝντο, εßναι Ýν αγαθü που μπορεß κανεßς να το αποκτÞσει εýκολα, αρκεß να το επιθυμεß να το καλλιεργÞσει. Η ευγλωττßα εßναι Ýνα εργαλεßο χρÞσιμο, εκφραστικü καθþς και πανßσχυρο γλωσσικü. Ο ΡÞτορας χρειÜζεται να εκπαιδευτεß στην ικανüτητα της κρßσης, της διÜκρισης και της ορθÞς επιχειρηματολογßας. Ο ΡÞτορας εßναι σε θÝση να μιλÞσει για διÜφορα θÝματα μπρος σε κοινü. ¸χοντας ξεπερÜσει τις δυσκολßες Ýκθεσης του εαυτοý του, η αυτοπεποßθηση του κι η αυτοεκτßμηση του απü τη κατοχÞ και τη χρÞση αυτþν των τεχνικþν και των δεξιοτÞτων εßναι μεγÜλη. Οι ΣοφιστÝς δε, Þταν οι επαγγελματßες της εποχÞς που αναλÜμβαναν να διδÜξουν ρητορεßα ιδιωτικÜ, Ýναντι μεγÜλης αμοιβÞς.
     Απü τον ¼μηρο Ýχουμε δεßγματα φυσικÞς πρακτικÞς ρητορεßας. Για τον Ησßοδο ο ωραßος λüγος θεωρεßται δþρο των Μουσþν. Η Πολýμνια Þταν η Μοýσα της ΡητορικÞς. Ο Κüραξ κι ο Τεισßας απü τη Σικελßα (Συρακοýσες 467 π.Χ.) Þταν οι 1οι που συνÝταξαν Ýν εγχειρßδιο ΡητορικÞς και δßδασκαν αυτÞ τη τÝχνη. Παρατßθενται 10 ονüματα αττικþν ρητüρων: Αντιφþν, Ανδροκßδης, Λυσßας, Ισαßος, ΙσοκρÜτης, Υπερεßδης, Λυκοýργος, Αισχßνης, ΔημοσθÝνης, Δεßναρχος. Ο ΣωκρÜτης εξÜσκησε τη ΡητορικÞ χρησιμοποιþντας το Ρητορικü Ερþτημα με σκοπü να αιφνιδιÜσει, να προβληματßσει τον συνομιλητÞ του ως προς το ορθü, το Δßκαιο, το αληθÝς, το καλü και το χρÞσιμο, με σκοπü το γενικü καλü. Ο τρüπος αυτüς ανÝτρεπε την θÝση που εßχε αρχικÜ ο συνομιλητÞς κι απü τη συζÞτηση Üφηνε να φανεß η ΑλÞθεια των Ιδεþν, των γεγονüτων και των πρÜξεων. Η μÝθοδος αυτÞ ονομÜστηκε η ΜαιευτικÞ του ΣωκρÜτη. H ΡητορικÞ Ýχει κÜνει μεγÜλη διαδρομÞ ανÜ τους αιþνες. ¸χει φτÜσει και στις ημÝρες μας ως μßα διαχρονικÞ Αξßα. Η διδασκαλßα της ΡητορικÞς εßναι μßα πνευματικÞ-νοητικÞ εξÜσκηση. ¼σο την εξασκεß κανεßς τüσο καλýτερος γßνεται. Ωφελεßται ο Üνθρωπος ο οποßος την εντÜσσει στην καθημερινüτητα του.
     Αν η αρχαßα ελληνικÞ ρητορεßα μπορεß να διακριθεß με σαφÞνεια απü την αντßστοιχη ρωμαúκÞ με βÜση και μüνο το κριτÞριο της γλþσσας, δεν ισχýει το ßδιο για την αρχαßα ελληνικÞ και τη ρωμαúκÞ θεωρßα για τη σýνθεση του λüγου· κι αυτü, γιατß το ευκρινÝς αποτýπωμα της αρχαßας ελληνικÞς ρητορικÞς, üπως αυτÞ αναπτýχθηκε και διαμορφþθηκε προς το τÝλος του 4ου αι. π.Χ., για να αποτελÝσει τον ακρογωνιαßο λßθο της ελληνüφωνης εκπαßδευσης των νÝων σε ολüκληρη την εκπολιτισμÝνη Ýκταση της λεκÜνης της Μεσογεßου, Ýχει διασωθεß μüνο στα ρητορικÜ συγγρÜμματα της ρωμαúκÞς αρχαιüτητας. ¸χουμε λοιπüν λüγους ιστορικοýς και μεθοδολογικοýς να αναγνωρßζουμε την ελληνικÞ ρητορικÞ ως τμÞμα του üλου που συνθÝτουν η ελληνικÞ κι η ρωμαúκÞ ρητορικÞ παρÜδοση μαζß, και να μελετοýμε τη ρωμαúκÞ ρητορικÞ και ρητορεßα, üχι μüνο στο üνομα της ιδιαßτερης κι αυτüνομης επιστημονικÞς κι αισθητικÞς αξßας τους, αλλÜ και για ν' ανασυνθÝσουμε και να κατανοÞσουμε κατÜ το δυνατüν σε βÜθος τα αντßστοιχα δημιουργÞματα του αρχαßου ελληνικοý πνεýματος.
     Λüγος δυνÜστης μÝγας ἐστßν, γρÜφει ο Γοργßας (περ. 480-380 π.Χ.), Ýνας απü τους 1ους σοφιστÝς, στο ἙλÝνης ἐγκþμιον. Ο λüγος δυναστεýει τους πÜντες και τα πÜντα: μπορεß να σταματÞσει το φüβο, να σβÞσει τη λýπη, να προκαλÝσει χαρÜ, να ενισχýσει τη συμπÜθεια. ΑπÝναντß του φαντÜζουμε ανυπερÜσπιστοι. Αν λοιπüν η ΕλÝνη μαγεýτηκε απü τον λüγο του ΠÜρη, υποστηρßζει ο ρÞτορας, τüτε δεν μπορεß παρÜ να της αναγνωρßσει κανεßς σοβαρÜ ελαφρυντικÜ. Ακολουθþντας το πνεýμα του Γοργßα ο μαθητÞς του ο ΙσοκρÜτης (436-338 π.Χ.) λÝει περßπου τα εξÞς για τον ρητορικü λüγο σε μια απü τις πρþτες παραγρÜφους του Πανηγυρικοý: «οι λüγοι Ýχουν απü τη φýση τους τη δýναμη να μιλÞσουν με ποικßλους τρüπους για τα ßδια πρÜγματα, να κÜνουνε τα σπουδαßα μικρÜ και να δþσουνε διαστÜσεις μεγÜλες στα μικρÜ κι ασÞμαντα, να παρουσιÜσουνε τα παλιÜ με τρüπο καινοτüμο και να μιλÞσουν με αρχαιοπρÝπεια για üσα γßνανε πρüσφατα». Αν θα θÝλαμε να ερμηνεýσουμε το περιεχüμενο του αποσπÜσματος με üρους της εποχÞς μας, θα λÝγαμε πως ο Ýντεχνος λüγος Ýχει τη δýναμη να συνθÝσει μιαν «εικονικÞ» πραγματικüτητα στον αντßποδα κεßνης που θα χαρακτÞριζε κανεßς ως κατεξοχÞν αντιληπτÞ με τη νüηση και τις αισθÞσεις, Üρα, ως (εν ευρεßα εννοßα) «αληθινÞ». Η ρητορικÞ θα μποροýσε, επομÝνως, να θεωρηθεß üχι απλÜ κι αφηρημÝνα ως τÝχνη της πειθοýς, αλλÜ, τουλÜχιστον σε κÜποιες περιπτþσεις, ως τÝχνη της δημαγωγßας, της παραπλÜνησης και της απÜτης.
     Η σκÝψη για το περιεχüμενο και τον σκοπü της τÝχνης του λüγου, που γεννιÝται αυτüματα κÜθε φορÜ που το (σκεπτüμενο) κοινü καλεßται να ακολουθÞσει τη θÝση του ρÞτορα, να αναλογιστεß με Üλλα λüγια για την αλÞθεια της, τη δικαιοσýνη και τη σκοπιμüτητÜ της, οδηγεß αυτüματα σε μια σειρÜ απü ερωτÞματα: απü ποý εκπορεýεται η εκπληκτικÞ δýναμη επιρροÞς του τεχνικÜ Üρτιου λüγου; ΠοιÜ ακριβþς εßναι η φýση της; Εßναι η δýναμη του λüγου διδακτÞ; Εßναι με Üλλα λüγια τÝχνη η ρητορικÞ και ποιü ακριβþς εßναι το αντικεßμενü της; ΠοιÜ η συμμετοχÞ και η συμβολÞ της στον αγþνα του ανθρþπου για την κατÜκτηση της γνþσης; ΠοιÝς οι ηθικÝς διαστÜσεις και τα üριÜ της; ΠοιÝς οι κοινωνικÝς και πολιτικÝς συνÝπειÝς της;
     Στην ΑθÞνα των κλασσικþν χρüνων, σε μια πüλη-κρÜτος βαθιÜ σκεπτüμενων, στη πλειονüτητÜ τους, πολιτþν, üπου οι δεινοß ρÞτορες προκαλοýνε για μεγÜλο χρονικü διÜστημα ενθουσιþδες παραλÞρημα στο κοινü, εßναι διÜχυτη κι η δυσπιστßα προς τη ρητορεßα και τη τÝχνη της, üπως αποδεικνýουνε τραγικοß και κωμικοß χαρακτÞρες του αττικοý δρÜματος που αμφισβητοýνε τα παραπλανητικÜ και στρυφνÜ σοφιστικÜ τεχνÜσματα. Η μεγαλýτερη üμως αμφισβÞτηση της αξßας της ρητορικÞς διδασκαλßας των σοφιστþν Ýρχεται απü τους φιλοσüφους, ιδιαßτερα απü τον ΠλÜτωνα. Μποροýμε να φανταστοýμε αυτÞ την αντιπαρÜθεση (σοφιστþν και φιλοσüφων) σαν Ýνα παρÜδειγμα ἀντιλογßας (λεκτικÞς αντιπαρÜθεσης στο πλαßσιο μιας αντιδικßας). Σε αυτÞ την Ýντονη διαμÜχη οι φιλüσοφοι αξιοποιοýνε τα μÝσα της ρητορικÞς, τις περισσüτερες φορÝς, εßναι αλÞθεια, üχι για να τη πολεμÞσουν αλλÜ για ν' ανασυντÜξουνε τους στüχους και τις μεθüδους της με σκοπü, üπως πιστεýουν, να προστατÝψουνε τους πÜντες και την ßδια αυτÞ την τÝχνη, απü τον κßνδυνο να γßνει αντικεßμενο κατÜχρησης και μÝσο παραπλÜνησης και να την αναδεßξουν, εν τÝλει, σε χρÞσιμο üργανο για την ανεýρεση, τη διερεýνηση και τη κατÜδειξη της αλÞθειας. Αιþνες μετÜ τον ΠλÜτωνα, στην αρχαßα Ρþμη, ο πρþτος «κρατικοδßαιτος» καθηγητÞς της ρητορικÞς, ο Κοúντιλιανüς (περ. 35-100 μ.Χ.), θα σχολιÜσει με αυστηρüτητα τη παρÜδοξη ασυνÝπεια κÜποιων εχθρþν της τÝχνης του λüγου (Institutio oratoria 2.16.1): «ορισμÝνοι πολεμοýν τη ρητορικÞ αξιοποιþντας τις δυνÜμεις της κι αυτü εßναι που τους εκθÝτει περισσüτερο». ¢λλωστε, üπως θα σημειþσει πολλÝς 100Üδες χρüνια μετÜ ο θεωρητικüς της γλþσσας και της λογοτεχνßας και διανοητÞς της σημειωτικÞς Roland Barthes (1915-1980), ο κüσμος μας εßναι απßστευτα γεμÜτος απü αρχαßα ρητορικÞ. Θα Ýχει βεβαßως μεσολαβÞσει το μεσουρÜνημα της ρητορικÞς στο εκπαιδευτικü πρüγραμμα των ανθρωπιστþν και μετÜ απü αυτü η αμφισβÞτηση και πÜλι της συγκεκριμÝνης τÝχνης απü σημαντικοýς διαφωτιστÝς ως μÝσου για την Ýκφραση και διατýπωση της εμπειρικÞς γνþσης. Μες σε αυτÞ την ιστορικÞ πορεßα το δüγμα για την αδιÜρρηκτη σýζευξη αρετÞς κι ευγλωττßας (vir bonus dicendi peritus - ἀνὴρ ἀγαθüς τε καὶ εὔγλωττος), θÝση με καταβολÝς στην αρχαßα ΕλλÜδα και θερμÞ προβολÞ στην αρχαßα Ρþμη, θÝτει διαχρονικÜ, παρÜ τη δικÞ του ιστορικÞ ταυτüτητα, το ýψιστο üριο ασφαλεßας για τη χρÞση της τÝχνης του λüγου: η ρητορικÞ εßναι καλÞ κι επωφελÞς μüνο üταν συνδυÜζεται με την ηθικÞ ακεραιüτητα.
     Το αργüτερο απü το τελευταßο 1/4 του 5ου αι. π.Χ. και μετÜ, οι σοφιστÝς διδÜσκουν -κατÜ κανüνα αντß εντυπωσιακÜ υψηλοý τιμÞματος- πþς μπορεß να χειριστεß κανεßς τον λüγο αποτελεσματικÜ, να προσεταιριστεß με Üλλα λüγια το κοινü του με τη πειθþ. Απþτερος στüχος της διδασκαλßας εßναι μια επιφανÞς σταδιοδρομßα στη δικανικÞ «αρÝνα» Þ/και, κυρßως, στη πολιτικÞ σκηνÞ. Ο τεχνικÜ Üρτιος λüγος αναδεικνýεται σε ισχυρü κι εντυπωσιακü εργαλεßο των πολιτþν, που ζητοýν να λýσουνε τις διαφορÝς μεταξý τους, να ρυθμßσουνε τις σχÝσεις τους με τη πολιτεßα και ν' αναδεßξουνε τις οφειλÝς και τη προσφορÜ τους προς αυτÞ, αλλÜ και να οριοθετÞσουνε τη συνýπαρξÞ τους με Üλλες πολιτικÝς κοινüτητες. ¸τσι ως αντικεßμενο της σοφιστικÞς διδασκαλßας η ρητορικÞ, θα διεισδýσει γρÞγορα στα διÜφορα επßπεδα της κοινωνικÞς ζωÞς των αρχαßων ΕλλÞνων και των ποικßλων εκφÜνσεþν της. Αν μÜλιστα αναλογιστεß κανεßς üτι στην αρχαßα δημοκρατικÞ ΑθÞνα κÜθε χρüνο 6.000 Üρρενες πολßτες κληρþνονταν για να στελεχþσουν τα δικαστÞρια της πüλης, αντιλαμβÜνεται τη τερÜστια επιρροÞ που θα μποροýσαν να ασκÞσουν οι λüγοι που εκφωνοýνταν στο πλαßσιο των δικανικþν αντιπαραθÝσεων στις συνειδÞσεις, στο πνεýμα, στη ψυχÞ και στην ομιλßα των ακροατþν τους, εν τÝλει στο σýνολο της πολιτικÞς κοινüτητας και τις ποικßλες δραστηριüτητÝς της.
     Η ρητορικÞ αποκτÜ μÜλιστα τη δυναμικÞ μιας «εισαγωγÞς στον δημüσιο βßο», μια που οι σοφιστÝς επαγγÝλλονται πως προσφÝρουνε στους μαθητÝς τους γνþσεις üχι μüνο για το πþς να κατευθýνουνε και να επηρεÜσουνε τους συμπολßτες τους με το λüγο, αλλÜ και για το πþς να κατακτÞσουνε τη πολιτικÞ αρετÞ, στην οποßα οι ßδιοι αποδßδουνε περιεχüμενο πραγματιστικü, ατομικü κι ωφελιμιστικü, καθþς την αντιλαμβÜνονται ως κατÜκτηση της κορφÞς της πολιτικÞς κοινüτητας κι επικρÜτηση πÜνω στο σýνολο των υπüλοιπων πολιτþν. Ως αντßβαρο στις θÝσεις των σοφιστþν γεννιÝται μÝσα στον 4ο αι. π.Χ. η ιδÝα μιας περισσüτερο «φιλοσοφικÞς» και λιγüτερο πραγματιστικÞς ρητορικÞς. ΤÝθηκαν με αυτüν τον τρüπο οι προûποθÝσεις για να επιβιþσει η ρητορικÞ και μετÜ τη κατÜρρευση των μορφþν πολιτικÞς οργÜνωσης που τη γÝννησαν. Σε συνδυασμü με τη φιλοσοφßα -η σýζευξη εγγυÜται τη προστασßα της ρητορικÞς τÝχνης απü την κατÜχρησÞ της ως μÝσου δημαγωγßας- η τÝχνη του λüγου γßνεται κιüλας στην αρχαιüτητα η βÜση ενüς εκπαιδευτικοý προγρÜμματος που αναδεικνýεται σ' Ýνα απü τα πιο πολýπλευρα και πλοýσια σε επιδρÜσεις στην ιστορßα του ευρωπαúκοý πολιτισμοý -η επιρροÞ του φτÜνει μÝχρι τις μÝρες μας. Οι καταβολÝς του βρßσκονται κιüλας στα Ýργα του μεγαλýτερου πολÝμιου της σοφιστικÞς ρητορικÞς, του ΠλÜτωνα (428/7-348/7 π.Χ.), που αναζητÜ τη γνÞσια ρητορικÞ, τον οδηγü προς την αλÞθεια και τη δικαιοσýνη και στα κεßμενα του μαθητÞ του του ΑριστοτÝλη (384-322 π.Χ.), που αναλýει το λüγο περισσüτερο με διÜθεση επιστημονικÞ παρÜ απü ενδιαφÝρον για τη πρÜξη. Το συγκεκριμÝνο üμως πρüγραμμα εδραιþνεται ουσιαστικÜ απü τον ΙσοκρÜτη (436-338 π.Χ.) -με τη «φιλοσοφßα» του, üπως χαρακτÞριζε τη ρητορικÞ του διδασκαλßα, Ýδωσε κατευθýνσεις που αφοροýσαν το χαρακτÞρα και την ηθικÞ διÜπλαση του ατüμου- και φτÜνει στη πλÞρη ανÜπτυξÞ του στη Ρþμη με τον ΚικÝρωνα (106-43 π.Χ.) και τον Κοúντιλιανü (περ. 35-100 μ.Χ.). ΒασικÞ ιδÝα αυτοý του προγρÜμματος εßναι üτι το να μÜθει κÜποιος να μιλÜ καλÜ σημαßνει στη πραγματικüτητα να γνωρßζει να σκÝφτεται και να ζει ορθÜ.
     Προς τα τÝλη λοιπüν του 4ου αι., üταν πια εξαιτßας της κατÜρρευσης της πüλης-κρÜτους το πολιτικü σκηνικü που γÝννησε τη ρητορικÞ παýει να υπÜρχει, η τÝχνη του λüγου, που βεβαßως εξακολουθεß να γοητεýει με τα παρÜγωγÜ της στο χþρο της πολιτικÞς και των δικαστηρßων, γßνεται απü τη μια ο ακρογωνιαßος λßθος της εκπαßδευσης των εκλεκτþν, ενþ προσφÝρει απü την Üλλη τις κατηγορßες, τις Ýννοιες και τους üρους για τη συστηματικÞ μελÝτη της καθαρÞς λογοτεχνßας. ¢λλωστε στο πλαßσιο της ρητορικÞς βρßσκουνε τη θÝση τους κρßσιμες παρατηρÞσεις για ειδικÜ θÝματα που αφοροýνε στη γλþσσα, στη γραμματικÞ, στη κριτικÞ, στη μουσικÞ, στη παρÜσταση ενþπιον του κοινοý, στη ψυχολογßα. Εýγλωττα δεßγματα ρητορεßας αλλÜ και κεßμενα καθαρþς λογοτεχνικÜ αξιοποιοýνται εξÜλλου συστηματικÜ στο πλαßσιο της ρητορικÞς διδασκαλßας, για να συζητηθεß η εξωραúστικÞ σκευÞ του προφορικοý και του γραπτοý λüγου. ¸τσι γεννιÝται στην ελληνορωμαúκÞ αρχαιüτητα Ýνα πρþτο δεßγμα αισθητικÞς του λüγου, μια πρþιμη θεωρßα της λογοτεχνßας.
     Στο ρητορικü του σýγγραμμα De Inventione (1.2.2-3) ο ΚικÝρωνας (106-43 π.Χ.) αφηγεßται μιαν ενδιαφÝρουσα ιστορßα: Οι πρþτοι Üνθρωποι ζοýσανε σε συνθÞκες πρωτüγονες, στηρßζονταν στη φυσικÞ τους δýναμη και περιπλανιüνταν στους αγροýς κατÜ τον τρüπο των Üγριων θηρßων χωρßς καμμßα αντßληψη του μÝτρου Þ του καθÞκοντος. ΚÜποτε Ýνας σπουδαßος, σοφüς κι ευφραδÞς Üνδρας κατÜφερε μιλþντας τους να τους στρÝψει σε Ýνα χρÞσιμο κι αξιοπρεπÞ τρüπο κοινωνικÞς συμβßωσης βγÜζοντÜς τους απü τις παλιÝς τους συνÞθειες. Ο μýθος που μας αφηγεßται μιλÜ για κεßνον που 1ος ανακÜλυψε τη δýναμη του λüγου να πεßθει και να κατευθýνει. ΠροβÜλλει εξÜλλου με τον συμβολισμü του την αξßα του συνδυασμοý της ευγλωττßας με τη σοφßα. Για τους ¸λληνες, μüνον Ýνας θεüς θα μποροýσε να προσφÝρει αυτÞ τη δýναμη κι αυτüς δεν Þταν Üλλος απü τον ΕρμÞ -καθüλου τυχαßα, αν λÜβει κανεßς υπüψη πως ο συγκεκριμÝνος θεüς Þταν Ýμπορος, κλÝφτης, πονηρüς λογοπλüκος, κομιστÞς ειδÞσεων αλλÜ και των ψυχþν στο ΚÜτω Κüσμο, στη ζωÞ πÝρα απü τον θÜνατο.
     Τα πρþτα κομψοτεχνÞματα Ýντεχνου λüγου στα ελληνικÜ τα συναντÜμε κιüλας στη ποßηση της αρχαúκÞς περιüδου (8ος αι.-τÝλη 6ου αι. π.Χ.). Ο ΝÝστορας, «ο γλυκομßλητος αγορητÞς […], που πιο γλυκÜ απü μÝλι ανÜβρυζαν τα λüγια του απ' το στüμα» (ἸλιÜς Α 248-249, μτφρ. Φ. Ι. ΚακριδÞ) κι ο πολýτροπος ΟδυσσÝας, εßναι εμβληματικÝς μορφÝς ομιλητþν στη ποßηση του ΟμÞρου, δεν εßναι üμως οι μüνες ομηρικÝς φιγοýρες που προσφÝρουν με τα λüγια τους δεßγματα Ýντεχνου λüγου. Η ΙλιÜδα αποτελεßται σχεδüν κατÜ το 1/2 απü λüγους, ενþ η Οδýσσεια κατÜ τα 2/3. Αποδεικνýεται Ýτσι με σαφÞνεια πως η ομιλßα για την εξυπηρÝτηση πρακτικþν στüχων (üπως η προτροπÞ για ανÜληψη συγκεκριμÝνης δρÜσης Þ η απüδοση ευθυνþν) Þτανε διαδεδομÝνη στη ζωÞ των ΕλλÞνων των αρχαúκþν χρüνων, συνθÞκη απολýτως αναμενüμενη, αν λÜβει κανεßς υπüψη üτι στις ελληνικÝς πüλεις της συγκεκριμÝνης περιüδου υπÞρχανε κιüλας οι πολιτικοß και κοινωνικοß θεσμοß που ευνοοýσαν Þ επÝβαλλαν την εκφþνηση λüγου. ¢λλωστε στα ομηρικÜ Ýπη βρßσκουν εφαρμογÞ πολλÜ απü üσα συστηματοποιεß αργüτερα η τÝχνη μÝσα απü κανüνες (üπως για παρÜδειγμα Ýνα πλÞθος ρητορικþν σχημÜτων και τρüπων).
     ΚÜποιοι ρητοροδιδÜσκαλοι βλÝπαν μÜλιστα στον ¼μηρο τον ευρετÞ της ρητορικÞς. Kι εßναι αλÞθεια πως στα ομηρικÜ Ýπη δεν εντοπßζουμε απλÜ τα 1α δεßγματα ρητορεßας, αλλÜ και τα 1α, αν κι ισχνÜ, δεßγματα στοχασμοý για τη δýναμη του προφορικοý λüγου, üπως και διδασκαλßας της σýνθεσÞς του. Στη ραψωδßα Γ' της ΙλιÜδας, π. χ., ο ΑντÞνορας περιγρÜφει τον τρüπο ομιλßας του ΜενÝλαου και του ΟδυσσÝα, üταν Þλθαν για 1η φορÜ ως πρεσβευτÝς στη Τροßα, επιμÝνοντας μÜλιστα στην εντýπωση που προκαλÝσαν στο κοινü (Γ 212-224), ενþ στη ραψωδßα Ι', ο παιδαγωγüς του ΑχιλλÝα, ο Φοßνικας, ισχυρßζεται, ως μÝλος της πρεσβεßας στο θυμωμÝνο Þρωα, πως εßχε απü τον ΠηλÝα εντολÞ να διδÜξει τον νεαρü ΑχιλλÝα üχι μüνο να δρα αλλÜ και να μιλÜ.
     Δεν εßναι üμως ο ¼μηρος ο μüνος ποιητÞς της αρχαúκÞς περιüδου που αναγνωρßζει τη δýναμη του λüγου: για τον Ησßοδο (Θεογονßα 83-87) üποιος δικÜζει, στο üνομα του υψηλοý αξιþματüς του στην κοινüτητα, εßναι ευλογημÝνος απü τις Μοýσες, αφοý Ýχει τη δýναμη να πεßσει με τον λüγο του για τις δßκαιες αποφÜσεις του. ΕξÜλλου στον ομηρικü ¾μνο στον ΕρμÞ (Εἰς Ἑρμῆν 322-396, πιθ. 6ος αι. π.Χ.) Ýχουμε την αρχαιüτερη σωζüμενη στην αρχαßα ελληνικÞ γραμματεßα σκηνÞ που θυμßζει δßκη, καθþς εδþ διασταυρþνουνε τους λüγους τους ενþπιον του Δßα, που αναλαμβÜνει ρüλο κριτÞ, ο Απüλλωνας κι ο ΕρμÞς: ο 1ος κατηγορεß το 2ο για τη κλοπÞ των βοδιþν του· ο κατηγοροýμενος προσπαθεß να κερδßσει την εýνοια του κριτÞ.
     Βεβαßως, τßποτε δεν μας δεσμεýει να υποθÝσουμε üτι κιüλας στους αρχαúκοýς χρüνους η σýνθεση λüγου διδÜσκεται με τρüπο συστηματικü. ¢λλωστε οι συνθÞκες που θα καταστÞσουνε το λüγο, εργαλεßο εντυπωσιακÜ αποτελεσματικü για τη δικαßωση και τη κοινωνικÞ και πολιτικÞ καταξßωση του ατüμου, ανεξÜρτητα απü τη κοινωνικÞ του προÝλευση Þ/και το μερßδιü του στην αρετÞ, δεν Ýχουν διαμορφωθεß ακüμη. Μπορεß λοιπüν ο Θερσßτης της ΙλιÜδας να μιλÜ με οξýτητα, νεýρο κι ορμÞ -ο χαρακτηρισμüς του ως λιγÝως ἀγορητοῦ (ἸλιÜς Β 246), ακüμη κι αν υποθÝσουμε üτι διαποτßζεται απü το υπονομευτικü πνεýμα της ειρωνεßας, τον φÝρνει κοντÜ στον ευφραδÞ ΝÝστορα- ωστüσο, παραμÝνει μια απολýτως αντιηρωúκÞ μορφÞ, που κÜθε Üλλο παρÜ καταφÝρνει να κερδßσει την εκτßμηση των συμπολεμιστþν του. 
     Με τοýτα και τ' Üλλα αφÞνουμε πßσω μας τον Ελληνικü χþρο, κÜμποσο πßσω, εκεß κοντÜ στο 300 π. Χ., για να πιÜσουμε λιμÜνι στη δημιουργημÝνη ΡωμαúκÞ Αυτοκρατορßα, σýντομα, þστε να πλησιÜσουμε και το στüχο του Üρθρου. Η δημοκρατßα (res publica) εγκαθιδρýεται στη Ρþμη στα τÝλη του 6ου αι. π.Χ., μετÜ το διωγμü του τελευταßου ετροýσκου βασιλιÜ, του Ταρκýνιου του ΥπερÞφανου (Tarquinius Superbus). Η θανÜτωση του τελευταßου μεγÜλου υπερασπιστÞ της, του ρÞτορα και φιλοσüφου ΚικÝρωνα (43 π.Χ.), σημαßνει το τÝλος της περιüδου της ρωμαúκÞς res publica.
     ΜετÜ τη μÜχη της Χαιρþνειας (338 π.Χ.) και την επικρÜτηση των Μακεδüνων οι ελληνικÝς πüλεις παýουν να εßναι ανεξÜρτητες. Μαζß με την αυτονομßα τους σβÞνει κι η πολιτικÞ των λαúκþν συνελεýσεων, üπου οι εýγλωττοι ομιλητÝς εßχανε την ευκαιρßα ν' αναδεßξουνε τη ρητορικÞ τους δýναμη. Βεβαßως, η ρητορεßα ακολουθεß τον δρüμο της στις ελεýθερες πüλεις της ΑνατολÞς. ΑλλÜ και στην ßδια την ΑθÞνα αρχßζει να εκδηλþνεται προς το τÝλος του 4ου αι. μια τÜση προς το παθητικü και το ανθηρü ýφος, που παραπÝμπει στην «ασιανικÞ» ρητορεßα, τη ρητορεßα που αναπτýσσεται απü τις αρχÝς του 3ου αι. π.Χ. στις ελεýθερες πüλεις της Μ. Ασßας και των παραλßων της. ¢λλωστε ο δημüσιος λüγος δεν παýει να εκφωνεßται: η ρητορεßα εßχε με βεβαιüτητα την ιδιαßτερα σημαντικÞ θÝση της στις διπλωματικÝς αποστολÝς, τις οποßες αναλαμβÜνανε συχνÜ φιλüσοφοι, ενþ τις δικανικÝς υποθÝσεις υποστηρßζανε κατÜ κανüνα εξασκημÝνοι ομιλητÝς, που Þτανε σε θÝση ασφαλþς ολοÝνα και περισσüτερο, καθþς προχωροýμε μÝσα στον 4ο αι., να εμβαθýνουνε σε θÝματα ýφους του λüγου και χρÞσης των επιχειρημÜτων.
     Το μεγαλýτερο μÝρος της ρητορεßας και των ρητορικþν συγγραμμÜτων αυτÞς της περιüδου (323-31/30 π.Χ.) δεν Ýχει διασωθεß. Οι σχετικÝς πληροφορßες αντλοýνται απü αποσπÜσματα, την Ýμμεση παρÜδοση και τα λατινικÜ κεßμενα του ΚικÝρωνα, του επιφανÝστερου ρÞτορα της Ρþμης, και του Κοúντιλιανοý (35-96; μ.Χ.), του σημαντικüτερου ρητοροδιδÜσκαλου της ρωμαúκÞς αρχαιüτητας. Μποροýμε πÜντως να ποýμε με βεβαιüτητα üτι η εýρεση των επιχειρημÜτων και το ýφος εßναι τα ἔργα του ρÞτορα που απολαμβÜνουνε κατÜ την ελληνιστικÞ περßοδο τη μεγαλýτερη προσοχÞ και τη συστηματικüτερη πραγμÜτευση. ΕπιπλÝον, η ρητορικÞ αποκτÜ τþρα μια νÝα λειτουργßα: γßνεται πια «το σημαντικüτερο üργανο μιας μÝσης γενικÞς παιδεßας». Η διδασκαλßα της, που περιλαμβÜνει μελÝτη των κλασικþν και πρακτικÞν εξÜσκηση στο ýφος και την επιχειρηματολογßα, εγγυÜται υψηλü επßπεδο χρÞσης των ελληνικþν στο γραπτü και τον προφορικü λüγο.
     ΕξÜλλου το σýστημα της ρητορικÞς τÝχνης, που κατÜ τους ελληνιστικοýς χρüνους αναπτýσσεται κι εμπλουτßζεται στο σýνολü του, υπηρετεß τη σýνθεση λüγου με λογοτεχνικÝς αξιþσεις, ενþ προσφÝρει μια υποτυπþδη «θεωρßα της λογοτεχνßας». Το Ýργο Περὶ ἑρμηνεßας, ενδεχομÝνως του Δημητρßου απü το ΦÜληρον, τα συγγρÜμματα ρητορικÞς του Διονýσιου απü την Αλικαρνασσü, Þ το Ýργο Περὶ Ὕψους, που αποδßδεται σε κÜποιον Διονýσιο Þ σε κÜποιον Λογγßνο Þ και στο Διονýσιο Λογγßνο, εßναι ταυτüχρονα και συγγρÜμματα κριτικÞς του λüγου. ¸τσι η σýνδεση της ποιητικÞς με τη ρητορικÞ, που ενυπÜρχει κιüλας στα ομþνυμα αριστοτελικÜ συγγρÜμματα, βαθαßνει κατÜ τους ελληνιστικοýς χρüνους και προβÜλλει με μεγαλýτερη σαφÞνεια. ¢λλωστε η ρητορικÞ διδασκαλßα (μες απü τη θεωρßα της αλλÜ και τις εφαρμογÝς της) συνδιαμορφþνει τις τÜσεις στη λογοτεχνικÞ παραγωγÞ. ΕπιδρÜσεις δÝχεται η ιστοριογραφßα, η μυθιστορßα, η νουβÝλα, η επιστολογραφßα αλλÜ κι η ποßηση. Οι τÜσεις αυτÝς εκδηλþνονται γενικÜ σε πρþιμη μορφÞ απü τον 1ο αι. π.Χ. (στο ελληνüφωνο περιβÜλλον κατÜ περßπτωση κιüλας απü τον 2ο) και παßρνουνε διαστÜσεις μες στους αυτοκρατορικοýς χρüνους.
     Ιδιαßτερον ενδιαφÝρον παρουσιÜζει το ερþτημα αν προûποθÝτει ο τýπος του ρητορικοý προγυμνÜσματος που εßναι γνωστüς ως διÞγημα το ελληνιστικü ερωτικü μυθιστüρημα ως Þδη διαμορφωμÝνη λογοτεχνικÞ μορφÞ Þ αν, αντßστροφα, το συγκεκριμÝνο λογοτεχνικü εßδος γεννÞθηκε κÜτω απü την επßδραση και του διηγÞματος. Σε κÜθε περßπτωση, το διÞγημα παρουσιÜζει ιδιαßτερη συγγÝνεια με την ýστερη ερωτικÞ κι ιστορικÞ τραγωδßα üπως και με τη νÝα κωμωδßα. ºσως λοιπüν ο χαρακτηρισμüς του μυθιστορÞματος της ýστερης εποχÞς ως δρÜματος Þ δραματικοý (ενν. διηγÞματος) ν' αποτυπþνει ακριβþς τη προÝλευση του μυθιστορÞματος απü τη συγκεκριμÝνη ρητορικÞ Üσκηση.
¸ν ακüμη χαρακτηριστικü αυτÞς της περιüδου εßναι üτι τα κÝντρα ρητορεßας και ρητορικÞς θεωρßας εντοπßζονται πια εκτüς Αθηνþν: στην ΑνατολÞ η Ρüδος κι οι πüλεις της Μ. Ασßας, στη Δýση η Ρþμη, αναλαμβÜνουνε πρωταγωνιστικü ρüλο και γßνονται τüποι εκδÞλωσης κι ανÜπτυξης νÝων τÜσεων, ιδιαßτερα σημαντικþν για την ιστορßα της ρητορικÞς, üπως αυτþν του ασιανισμοý και του αττικισμοý.
     Ο συγκεκριμÝνος κανüνας ακολουθεß το πνεýμα και των Üλλων κανüνων που συνÝταξαν οι αλεξανδρινοß φιλüλογοι. Ταυτüχρονα üμως φαßνεται üτι εξυπηρετεß την ανÜγκη να οριστοýνε συγκεκριμÝνα πρüτυπα ýφους, που 'χουν üλα τους κοινü χαρακτηριστικü πως εκπροσωποýν υποδειγματικÜ, κατÜ την Üποψη του συντÜκτη αυτοý του καταλüγου, την αττικÞ ρητορεßα. Η επιλογÞ αυτÞ ανταποκρßνεται λοιπüν στις αξιþσεις της κßνησης του αττικισμοý -στο πλαßσιü της διακρßνονται Ýξοχοι εκπρüσωποι της αττικÞς πεζογραφßας μ' Ýργα που προβÜλλονται ως υψηλÜ πρüτυπα ýφους, Üξια μßμησης. ΕνδÝχεται μÜλιστα η εισÞγηση αυτþν των 10 ονομÜτων ως των κορυφαßων αττικþν ρητüρων να οφεßλεται στη Ῥητορικὴ τÝχνη του Απολλüδωρου απü τη ΠÝργαμο (1ος αι. π.Χ.), Ýργο που δεν Ýχει διασωθεß. ΚατÜ μιαν Üλλην Üποψην Þταν ο Καικßλιος απü τη ΚαλÞ ΑκτÞ, Ýνας απü τους κýριους εκπροσþπους της 2ης φÜσης του αττικισμοý κατÜ τον 1ο αι. π.Χ, ο συντÜκτης κι εισηγητÞς του κανüνα -πιθανüτατα με το Ýργο του Περὶ τοῦ χαρακτῆρος τῶν δÝκα ῥητüρων. Πιθανüν σε αυτü το Ýργο να 'χε ενσωματþσει τις ÝρευνÝς του γýρω απü τον βßο των συγκεκριμÝνων ρητüρων, τη γνησιüτητα και την αισθητικÞ αξßα των λüγων τους. ºσως μÜλιστα το Ýργο αυτü ν' αποτÝλεσε τη πηγÞ του Διονýσιου του ΑλικαρνασσÝα και του συντÜκτη των ψευδοπλουτÜρχειων Βßων τῶν δÝκα ῥητüρων.
     ΜÝχρι και τον 2ο αι. π.Χ. δεν φαßνεται να υπÜρχει θεωρßα λüγου Þ συστηματικÞ εκπαßδευση των ρητüρων στη Ρþμη -εßναι χαρακτηριστικü πως οι Ýλληνες φιλüσοφοι και ρητοροδιδÜσκαλοι διþκονται απü τη πüλη το 161 π.Χ., πρÜγμα που εμμÝσως αποδεικνýει üτι μποροýσαν να ασκÞσουν μεγÜλη επιρροÞ στο ρωμαúκü πλÞθος. Ωστüσο, ο ΚικÝρωνας στο Ýργο του Brutus ανÜγει τις ρßζες της ρωμαúκÞς ρητορεßας στη πρþιμη περßοδο της Δημοκρατßας. Για κεßνον οι 1οι μεγÜλοι πολιτικοß εßναι και μεγÜλοι ρÞτορες. Σε αυτοýς ανÞκουν ο ΚÜτων ο ΤιμητÞς, ο Λαßλιος, οι ΤιβÝριος & ΓÜιος ΓρÜκχος, ο ΚρÜσσος κι ο Αντþνιος. ¢λλωστε στα μÝσα του 2ου αι. στη Ρþμη διδÜσκουν ως ιδιþτες Ýλληνες δÜσκαλοι της γραμματικÞς και της ρητορικÞς.
     Ο ΚÜτων (234-149 π.Χ.) εßναι ο 1ος Ρωμαßος που δημοσιεýει ο ßδιος τους λüγους του. Η βασικÞ του αρχÞ εßναι: rem tene, verba sequenturμεßνε προσηλωμÝνος στο θÝμα, τα λüγια θα ακολουθÞσουν») πρüκειται για τυπικü δεßγμα αυστηρÞς ρωμαúκÞς στÜσης που προκρßνει την αυτοσυγκρÜτηση και τη λιτüτητα απÝναντι στην πολυτÝλεια κÜθε μορφÞς. Κιüλας πριν απü τον ΚÜτωνα ο ¢ππιος Κλαýδιος μιλÜ στη Σýγκλητο ενÜντια στη σýναψη ειρÞνης με τον Πýρρο, τον βασιλιÜ της Ηπεßρου (280/279 π.Χ.). Ο λüγος του, που δημοσιεýεται, αποτελεß πρüδρομο των κατωνικþν λüγων. Ωστüσο, κατÜ τον ΚικÝρωνα, ο 1ος ρωμαßος ρÞτορας που θα μποροýσε να συγκριθεß με τους αττικοýς Þταν ο Μ. Αιμßλιος ΛÝπιδος, ο επονομαζüμενος Πορκßνας (M. Aemilius Lepidus Porcina, ýπατος το 137 π.Χ., ΚικÝρων, Brutus 25.95-96).
     Η ελληνικÞ επßδραση εßναι ευδιÜκριτη και στη ρωμαúκÞ ρητορεßα -ο ρωμαúκüς πολιτισμüς φÝρει κιüλας απü τις απαρχÝς του τη σφραγßδα του ελληνικοý πνεýματος- ακüμη και στη περßπτωση ενüς ορκισμÝνου εχθροý των ξÝνων επιρροþν, üπως εßναι ο ΚÜτωνας· Üλλωστε οι ηγεμüνες της οικουμÝνης επιθυμοýν να εφαρμüσουν ü,τι Ýχουν μÜθει απü τους Ýλληνες οικοδιδασκÜλους τους. Το αρχαιüτερο βεβαßως εßδος (γÝνος) δημüσιου λüγου στη Ρþμη εßναι το ἐπιδεικτικüν (genus demonstrativum): οι laudationes funebres, οι επικÞδειοι λüγοι, üπως και λüγοι πανηγυρικοß, για παρÜδειγμα ο λüγος που εκφþνησε ο Αιμßλιος Παýλος μετÜ το θριÜμβü του (για τη νßκη του επß του μακεδüνα βασιλιÜ ΠερσÝα στη Πýδνα) στα 167 π.Χ. (Λßβιος, Ab urbe condita 45.41). ΠαρÜλληλα ανθεß η δικανικÞ κι η πολιτικÞ ρητορεßα. Οι πÜτρωνες εßναι υποχρεωμÝνοι να αναλÜβουν αμισθß την υπερÜσπιση των πελατþν τους σε δßκες -η διαφορÜ απü το ελληνικü Ýθος, να αγορεýουν δηλαδÞ στο πλαßσιο της διαδικασßας οι ßδιοι οι διÜδικοι, εßναι χαρακτηριστικÞ· οι Συγκλητικοß διατυπþνουν τις θÝσεις τους στις συνελεýσεις του Σþματος (dicere sententiam in senatu)· η λαúκÞ συνÝλευση (contio) προσφÝρει το πλαßσιο για την εκφþνηση συμβουλευτικþν λüγων· λüγους απευθýνουν οι στρατηγοß στους στρατιþτες τους (allocutio). Βεβαßως, στον «κýκλο των Σκιπιþνων» (μÝσα του 2ου αι. π.Χ.), Ýνα σýνολο ισχυρþν πολιτικþν και των προστατευüμενων διανοουμÝνων τους, που συνδÝονται μεταξý τους στ' üνομα του κοινοý πνευματικοý στüχου, να καλλιεργÞσουνε και να προωθÞσουνε την ελληνικÞ παιδεßα στη Ρþμη, το βÜρος πÝφτει ολοÝνα και περισσüτερο στη θεωρßα, την καθαρÞ ρητορικÞ. Οι πολιτικÝς συνθÞκες ευνοοýνε την ανÜπτυξη της πολιτικÞς ρητορεßας: οι λüγοι των δημÜρχων μποροýν να ασκÞσουν ιδιαßτερα μεγÜλη επιρροÞ. Οι δýο ΓρÜκχοι (ΤιβÝριος & ΓÜιος) Ýχουν μικρασιατικÞ ρητορικÞ παιδεßα, αλλÜ ο λüγος τους διακρßνεται απü την απλÞ κι εýστοχην Ýκφραση. Στους ýστερους χρüνους της Δημοκρατßας και μÝσα σε συνθÞκες κρßσης η ρητορεßα γνωρßζει στο ΛÜτιο μεγÜλην Üνθηση. Η ζωÞ και το Ýργο του ΜÜρκου Τ(ο)ýλλιου ΚικÝρωνα, του μεγαλýτερου ρÞτορα της αρχαßας Ρþμης (κι ο μεγαλýτερος ρÞτορας της αρχαιüτητας μετÜ τον 'Ελληνα ΔημοσθÝνη), αντικατοπτρßζουν ακριβþς αυτÝς τις συνθÞκες.
     Μες στο 1ο μισü του 5ου αι. π.Χ. στις ελληνικÝς αποικßες της Σικελßας ξεσποýνε πολιτικÝς αναταραχÝς που οδηγοýνε σ' ανατροπÞ της τυραννßας: το 471 π.Χ. η δυναστεßα του ΘÞρωνα στον ΑκρÜγαντα φτÜνει στο τÝλος της, ενþ το 463 π.Χ. ο ΙÝρωνας χÜνει την εξουσßα του στις Συρακοýσες. Οι πολßτες εßναι πια ελεýθεροι να διεκδικÞσουνε σε μια σειρÜ απü δßκες τις περιουσßες που εßχανε καταπατÞσει οι τýραννοι των πüλεων. Οι ¸λληνες εßχαν ανÝκαθεν Ýμφυτη προδιÜθεση προς το λüγο κι ενδιαφÝρον για την επικοινωνßα μÝσα απü συζητÞσεις -ο ¼μηρος εßναι αδιÜψευστος μÜρτυρας- τþρα üμως διαμορφþνονται κι οι πολιτικÝς συνθÞκες που ευνοοýνε την εκφορÜ δημüσιου λüγου και την ανÜδειξη των ικανþν ρητüρων σε πρüσωπα με πολιτικÞ και κοινωνικÞ δýναμη.
     Η γÝννηση της τÝχνης του λüγου συνδÝεται κατÜ την παρÜδοση με ονüματα Σικελþν: του φιλüσοφου ΕμπεδοκλÞ απü τον ΑκρÜγαντα, του Κüρακα και του Τ(ε)ισßα απü τις Συρακοýσες -τους 2 τελευταßους συνδÝει σχÝση δασκÜλου-μαθητÞ. Σýμφωνα με το ΔιογÝνη ΛαÝρτιο (8.57) ο ΑριστοτÝλης ανÝφερε στον διÜλογü του ΣοφιστÞς üτι ευρετÞς της ρητορικÞς Þταν ο ΕμπεδοκλÞς. Τα ονüματα πÜλι του Κüρακα και του Τ(ε)ισßα συσχετßζονται με τη συγγραφÞ ενüς εγχειριδßου διδασκαλßας της ρητορικÞς (ΚικÝρων, Brutus 12.46). ΚατÜ τη μαρτυρßα του ΠλÜτωνα (Φαῖδρος 273a6-273c9) και του ΑριστοτÝλη (ῬητορικÞ 2.14.1402a17-23) -ο 1ος κÜνει λüγο για τον Τ(ε)ισßα, ο 2ος για τον Κüρακα- φαßνεται πως ασχολÞθηκαν με την απüδειξη βÜσει ενδεßξεων Þ τον συλλογισμü που στηρßζεται στο πιθανüν, το εἰκüς. ¢λλωστε οι ανεκδοτολογικοý τýπου ιστορßες για τις οικονομικÝς οφειλÝς του Τ(ε)ισßα στον δÜσκαλü του αποδεικνýουν πως οι τεχνÞεντες συλλογισμοß, οι λεγüμενες «σοφιστεßες» (τα φαινüμενα εἰκüτα, αλλÜ üχι αληθÞ συμπερÜσματα), συνιστοýσαν απü την αρχÞ σημαντικü κεφÜλαιο της αρχαßας ρητορικÞς. Στον Κüρακα αποδßδεται εξÜλλου και η επινüηση της διαßρεσης του λüγου σε επτÜ μÝρη: προοßμιον, προκατασκευÞ, προκατÜστασις, κατÜστασις, ἀγῶνες, παρÝκβασις, ἐπßλογος. Σýμφωνα με τη παρÜδοση, ο ΕμπεδοκλÞς θεωρεßται δÜσκαλος του Γοργßα, ενþ ο Τ(ε)ισßας του Λυσßα και του ΙσοκρÜτη. ΑναρωτιÝται βÝβαια κανεßς πþς θα πρÝπει να φανταστοýμε τη διδασκαλßα της τÝχνης του λüγου σε αυτÞ τη πρþιμη εποχÞ. Το πιθανüτερο εßναι πως αυτοß οι πρüδρομοι ρητοροδιδÜσκαλοι διατýπωναν με βÜση την εμπειρικÞ παρατÞρηση γενικοýς κανüνες· πÜνω τους θα στηριζüταν αργüτερα η συστηματικÞ διδασκαλßα της ρητορικÞς τÝχνης.
     Μπορεß η ρητορικÞ να γεννÞθηκε στη Σικελßα, γνþρισε üμως ιδιαßτερην Üνθηση στην ΑθÞνα. Η πüλη περνÜ τον 5ο και τον 4ο αι. μες απü διÜφορες ιστορικÝς και πολιτικÝς περιπÝτειες: σε συμμαχßα με τους ΣπαρτιÜτες καταφÝρνει να κατατροπþσει τους ΠÝρσες επιδρομεßς. ΑποκτÜ Ýτσι δýναμη πÜνω στους συμμÜχους της. Στο τÝλος συγκροýεται με τη ΣπÜρτη. ΜετÜ την Þττα στον Πελοποννησιακü Πüλεμο, την εγκαθßδρυση του ολιγαρχικοý καθεστþτος και, τÝλος, τη κατÜρρευσÞ του, Ýχουμε την αποκατÜσταση της δημοκρατßας. ΚÜτω απü αυτÝς τις συνθÞκες η συμβουλευτικÞ ρητορεßα, που ενεργοποιεßται κÜθε τüσο και την οποßα αναλαμβÜνουν πρüσωπα που θα πρÝπει να στηριχθοýν στην προσωπικÞ τους ικανüτητα κι ευχÝρεια κι üχι σε κοινωνικοýς μηχανισμοýς για να πεßσουνε το κοινü τους, εξελßσσεται σε υψηλÞ τÝχνη. ¢νθηση üμως γνωρßζουν και τα 2 Üλλα εßδη λüγων: οι δικανικοß κι οι πανηγυρικοß. Σε αυτÞ την κυριαρχßα του λüγου στη ζωÞ της πüλης παραπÝμπει αυτüματα τον αναγνþστη η σκηνÞ απü τον Γοργßα του ΠλÜτωνα, üπου ο ΣωκρÜτης ρωτÜ τον ομþνυμο δÜσκαλο της ρητορικÞς ποιü εßναι το μεγαλýτερο αγαθü που κατÜ τους δικοýς του ισχυρισμοýς προσφÝρει ο ßδιος στους ανθρþπους, κι εκεßνος του απαντÜ με ενθουσιασμü: Ὅπερ ἐστίν, ὦ Σώκρατες, τῇ ἀληθείᾳ μέγιστον ἀγαθὸν καὶ αἴτιον ἅμα μὲν ἐλευθερίας αὐτοῖς τοῖς ἀνθρώποις, ἅμα δὲ τοῦ ἄλλων ἄρχειν ἐν τῇ αὑτοῦ πόλει ἑκάστῳ. («Αυτü, ΣωκρÜτη, που εßναι πρÜγματι το μεγαλýτερο αγαθü και ταυτüχρονα η αιτßα και για την ελευθερßα των ßδιων των ανθρþπων και για την εξουσßα του καθενüς πÜνω στους Üλλους στο πλαßσιο της πüλης του».). Στο μυαλü του ο Γοργßας Ýχει, üπως εξηγεß στη συνÝχεια, τη πειθþ, τη δýναμη και την ευχÝρεια να προσεταιρßζεται κανεßς με το λüγο του το κοινü του στο δικαστÞριο, στο βουλευτÞριο, στην εκκλησßα του ΔÞμου Þ σε üποια Üλλη συνÝλευση των πολιτþν.
     ΜÝχρι την εποχÞ που εκδηλþνεται στον ελλαδικü χþρο η εκπαιδευτικÞ επανÜσταση που εßναι γνωστÞ ως «σοφιστικÞ κßνηση», η ΕλλÜδα δεν εßχε γνωρßσει Üλλους παιδαγωγοýς απü τους προπονητÝς αγþνων, τους αρχιτεχνßτες εργαστηρßων και τους απλοýς δασκÜλους του αλφÜβητου. Απü τα μÝσα üμως του 5ου αι. π.Χ. αναπτýσσεται -κυρßως στην ΑθÞνα, που μετÜ τους Περσικοýς ΠολÝμους αναδεικνýεται σε κυρßαρχη ελληνικÞ δýναμη- μια νÝα εκπαιδευτικÞ τÜση με πρωταγωνιστÝς Üνδρες ευφυεßς κι εýγλωττους, τους σοφιστÝς. Η σοφιστικÞ κßνηση στηρßζεται βÝβαια σε μια πλοýσια πνευματικÞ παρÜδοση, κυρßως αυτÞ των προσωκρατικþν φιλοσüφων, με την οποßα βρßσκεται σε κριτικü διÜλογο. Οι καινοτομßες των σοφιστþν κι οι πρωτüτυπες θÝσεις τους γεννιοýνται μες απü αυτÞ τη γüνιμη αντιπαρÜθεση. Εßναι αλÞθεια πως ü,τι γνωρßζουμε για το κßνημα των σοφιστþν το οφεßλουμε σε ελÜχιστα αποσπÜσματα και κυρßως σε δοξογραφικÝς καταγραφÝς, στοιχεßα που Ýχουν μÜλλον περιορισμÝνο κýρος, για να μπορεß κανεßς να τ' αντιτÜξει στις γοητευτικÝς, αλλÜ μÜλλον παραπλανητικÝς, σατιρικÝς εικüνες της αρχαßας κωμωδßας και στην αρνητικÞ εντýπωση που προκαλεß η επικριτικÞ παρουσßαση αυτþν των ανδρþν απü τον ΠλÜτωνα. ΠÜντως, στις δημηγορßες του Θουκυδßδη, που απεικονßζουνε τα εßδη των επιχειρημÜτων που Þταν σε χρÞση τον 5ο αι., αποτυπþνονται πιθανüν κι οι τεχνικÝς των σοφιστþν. Εßναι üμως πολý δýσκολο, αν εßναι γενικÜ δυνατü, να σχηματßσουμε μιαν ιστορικÜ ακριβÞ εικüνα για τη συγκεκριμÝνη πνευματικÞ κßνηση.
     Μπορεß ο σýγχρονος üρος σοφιστÞς να Ýχει, κυρßως στον προφορικü λüγο και στη σκιÜ της αντßληψÞς του απü τον ΠλÜτωνα, αρνητικÞ σημασßα, αφοý χαρακτηρßζει μειωτικÜ εκεßνον που χρησιμοποιεß λογικÜ παιχνßδια που παγιδεýουν τον συνομιλητÞ σε αναληθÞ συμπερÜσματα (σοφιστεßες), στην αρχαιüτητα üμως ο ßδιος üρος σημαßνει καταρχÞν αυτüν που κατÝχει σε βÜθος τη σοφßα Þ μια τÝχνη, επομÝνως τον επιδÝξιο κι ευφυÞ Üνθρωπο· επιπλÝον, τον συνετü πολιτικü. Ο Ηρüδοτος χρησιμοποιεß τον üρο για μÜντεις (2.49), ο Πßνδαρος για ποιητÝς (Ἴσθμια 5.36), κÜποιοι δραματικοß ποιητÝς για μουσικοýς (βλ. π.χ. Ευριπßδη, Ρῆσος 924). Ωστüσο, απü την εποχÞ του ΠλÜτωνα και μετÜ, ο üρος σημαßνει τον δÜσκαλο της ρητορικÞς, της γραμματικÞς, της πολιτικÞς, κÜποτε üμως και των μαθηματικþν, της μουσικÞς και της αστρονομßας, üπως και των φυσικþν επιστημþν, που αμεßβεται κατÜ κανüνα αδρÜ για τις παραδüσεις του (Ξενοφþν, Ἀπομνημονεýματα 1.6.13). Παιδεýειν ἀνθρþπους εßναι εξÜλλου ο ορισμüς που δßνει στο Ýργο των σοφιστþν, κατÜ τον ΠλÜτωνα, ο Πρωταγüρας, Ýνας απü τους σημαντικüτερους εκπροσþπους του κινÞματος (Πρωταγüρας 317b4-5). Ο σοφιστÞς οφεßλει μÜλιστα να εßναι σε θÝση να μιλÜ για το καθετß με τρüπο πειστικü και αποτελεσματικü, συνθÞκη που προûποθÝτει εντυπωσιακÞ ευρυμÜθεια ακüμη και σε τομεßς που απÝχουν απü τη ρητορικÞ Þ την εριστικÞ -ο Ιππßας ο Ηλεßος, για παρÜδειγμα, φημιζüταν για την πολυπραγμοσýνη του και την ιδιαßτερη αγÜπη του για τις μαθηματικÝς τÝχνες, την αριθμητικÞ, τη γεωμετρßα, την αστρονομßα.
     Η σοφιστικÞ κßνηση γεννÞθηκε μαζß με τη ρητορικÞ. Κι οι δýο συνδÝονται χρονικÜ κι αιτιατÜ με συνθÞκες επαναστατικþν αλλαγþν: η ρητορικÞ με την ανατροπÞ του πολιτικοý καθεστþτος της τυραννßας· η σοφιστικÞ κßνηση με τον κλονισμü των πολιτικþν κι ιδεολογικþν δομþν της αριστοκρατßας κι επιπλÝον με την ισχυρÞν αμφισβÞτηση των παραδοσιακþν κοινωνικþν και θρησκευτικþν αντιλÞψεων. ΑπÝναντι στον πολιτισμü, στη γλþσσα, στη θρησκεßα, στο κρÜτος, στην ηθικÞ, στο δßκαιο, στη κοινωνßα, οι σοφιστÝς υιοθετοýνε στÜση κριτικÞ. ¸τσι προωθοýν μες στον 5ο αι. π.Χ. τη σκÝψη για ηθικÝς και πολιτικÝς Ýννοιες που απασχολοýν αυτÞ την εποχÞ τους διανοητÝς -üπως προκýπτει απü την ιστοριογραφßα του Θουκυδßδη αλλÜ και τους διαλüγους του ΠλÜτωνα-, με τρüπο πρωτüγνωρο. ΠαρÜλληλα υπηρετοýνε τις νÝες ανÜγκες: υπüσχονται -ως μεταλαμπαδευτÝς μιας ανþτερης παιδεßας- üτι μποροýν να διδÜξουν üποιον το επιθυμεß -και, φυσικÜ, εßναι σε θÝση να εξασφαλßσει τα δßδακτρα των μαθημÜτων, συχνÜ ιδιαιτÝρως υψηλÜ- πþς να αναδειχθεß, αξιοποιþντας τους πολιτικοýς θεσμοýς και στηριγμÝνος στις πνευματικÝς του δυνÜμεις, σε Üνδρα που διαθÝτει πολιτικÞν ἀρετÞν, σε Üριστο πολßτη δηλαδÞ, που εßναι σε θÝση να διοικεß με τον καλýτερο τρüπο τα του οßκου του και τα της πüλεως.
     Οι σοφιστÝς εκπαιδεýανε τους μαθητÝς τους στη σýνθεση λüγου παρÝχοντÜς τους προς μßμησην υποδειγματικÝς ομιλßες. Για να προβÜλλουνε τη τÝχνη τους και να γßνουνε γνωστοß, μετακινοýνταν απü τüπο σε τüπο κι Ýδιναν διαλÝξεις (ἐπιδεßξεις) εßτε στις πüλεις üπου αποφÜσιζαν να εγκατασταθοýν εßτε σε κÜποιο πανελλÞνιο ιερü. Σε αυτÜ τα μÝρη συνÝρρεαν ¸λληνες απü διÜφορες περιοχÝς στο πλαßσιο των εορτþν που διοργανþνονταν εκεß. Οι λüγοι των σοφιστþν εßχανε το χαρακτÞρα επιμελημÝνων Þ αυτοσχÝδιων ομιλιþν. Οι ομιλητÝς μιλοýσαν με ýφος ειδικοý, παßρνοντας επßσημη στÜση. Εκφωνοýσανε τους λüγους τους απü ψηλü βÜθρο, φορþντας μÜλιστα τα θριαμβικÜ ροýχα των ραψωδþν. Η εμφÜνιση αυτÞ εßναι βÝβαιο üτι εντυπωσßαζε τους νÝους κι ερÝθιζε τις φιλοδοξßες τους -αντßδραση απολýτως ευπρüσδεκτη γι' αυτοýς τους πρþτους «εμπüρους» της γνþσης. Στις εξειδικευμÝνες εκτενεßς διαλÝξεις τους αναπτýσσανε το θÝμα τους με βÜση γενικÝς κρßσεις και τα δεδομÝνα της εμπειρßας. Αξιοποιοýσαν μÜλιστα ρητορικÜ σχÞματα και χρησιμοποιοýσανε λεξιλüγιο αρκετÜ εξεζητημÝνο. Τα λογικÜ Üλματα κÜθε Üλλο παρÜ αποκλεßονταν, üπως Üλλωστε κι η χρÞση üρων κι εννοιþν που φαßνεται να συγγενεýουνε σημασιολογικÜ σα να πρüκειται για συνþνυμα, δεν Ýχουν üμως στη πραγματικüτητα ακριβþς το ßδιο λογικü εýρος. Στις μεθüδους των σοφιστþν συγκαταλÝγονταν εξÜλλου ο μýθος κι η ερμηνεßα ποιημÜτων. Ο μýθος βÝβαια, που χρησιμοποιεßται κιüλας στον ¼μηρο για να ενισχýσει τη πειθþ του λüγου (ἸλιÜς, Ι 529-600, μýθος του ΜελÝαγρου· Ω 602-618, μýθος της Νιüβης), αναμφßβολα μÝσο τÝρψης του αναγνþστη-ακροατÞ, παρουσιÜζει σοβαρÜ μειονεκτÞματα ως üργανο λογικÞς διερεýνησης ενüς ζητÞματος, αφοý στηρßζεται στην εμπειρßα και στην απλοýστευση. Ωστüσο, εßναι βÝβαιο πως οι σοφιστÝς καταβÜλανε σοβαρÞ προσπÜθεια, για να περιορßσουν αυτÝς τις αδυναμßες. Ο ποιητικüς λüγος εξÜλλου, λüγος συγκινησιακüς, συχνÜ μεταφορικüς κι ως εκ τοýτου σκοτεινüς, δεν μπορεß να θεωρηθεß το πλÝον αξιüπιστο μÝσο αναζÞτησης της αλÞθειας.
     Απü τον 4ο αι. π.Χ. οι μÝχρι τüτε μετακινοýμενοι σοφιστÝς ιδρýουνε σχολÝς με σταθερÞ Ýδρα, μεταξý των οποßων αναπτýσσεται σκληρüς ανταγωνισμüς. Οι σημαντικüτεροι εκπρüσωποι αυτÞς της πνευματικÞς κßνησης εßναι ο Γοργßας ο Λεοντßνος, ο Θρασýμαχος ο Χαλκηδüνιος, ο Πρüδικος ο Κεßος, ο Πρωταγüρας ο Αβδηρßτης, ο Ιππßας ο Ηλεßος (ΚικÝρων, Brutus 8.30, Κοúντιλιανüς, Institutio oratoria 3.1.8-13). ΑνÜμεσÜ τους εξÝχουσα θÝση κατÝχουν οι Γοργßας και Πρωταγüρας. Η σýγκρουση της φιλοσοφßας με τη σοφιστικÞ εßναι αναπüφευκτη, αφοý κι οι δýο γεννιοýνται σε εποχÞ κρßσης κι ανακατατÜξεων, Ýχουνε κοινοýς στüχους και παραλÞπτες -επικαλοýμενες τον ορθü λüγο υπüσχονται να προσφÝρουν κατευθýνσεις για Ýναν ευτυχισμÝνο βßο-, αλλÜ προτεßνουν για την επßτευξÞ τους διαφορετικοýς δρüμους: οι σοφιστÝς εßναι σκεπτικιστÝς και σχετικιστÝς· διδÜσκουνε πþς μπορεß να επιβιþσει κανεßς μες σ' Ýναν ωκεανü διαφορετικþν αντιλÞψεων. Οι φιλüσοφοι θÝτουν τη λογικÞ στην υπηρεσßα του συνüλου κι üχι του ατüμου· με αυτü το πνεýμα φιλοδοξοýν να στÞσουν Ýνα στÝρεο σýστημα διαχρονικþν αξιþν που να μπορεß να αντικαταστÞσει την προηγοýμενη παρÜδοση.
     Δεν εßναι üμως μüνο η ενασχüληση των σοφιστþν με θÝματα φιλοσοφικÜ αλλÜ, κυρßως, οι μÝθοδοι που χρησιμοποιοýνε στη διδασκαλßα τους, ο λüγος που προκαλεß την Ýντονη αντßδραση και κριτικÞ των φιλοσüφων. Για τον ΠλÜτωνα η ἐριστικÞ εßναι μια λεκτικÞ αντιπαρÜθεση εν εßδη παιδιÜς, ξÝνη προς την αναζÞτηση της αλÞθειας (Πολιτεßα 7.539b1-c3, ΣοφιστÞς 231e1-233c11, 268c8-d5). Με ανÜλογη επιφýλαξη αντιμετωπßζει ο ΑριστοτÝλης την αρχÞ τον ἥττω λüγον μεßζω ποιεῖν, που κυριαρχεß στη ρητορικÞ και την ἐριστικÞ κι υποστηρßζει το πιθανüν, εν τÝλει το ψÝμα (ῬητορικÞ2.1402a24-28). Ενþ λοιπüν η διαλεκτικÞ των σοφιστþν, ως μÝθοδος αντιπαρÜθεσης με τον συνομιλητÞ, επικεντρþνει το ενδιαφÝρον στη δýναμη πειθοýς των επιχειρημÜτων, η διαλεκτικÞ των φιλοσüφων ασχολεßται με την ακρßβεια και την αλÞθεια των συλλογισμþν. Η λογικÞ αποβλÝπει στην ανεýρεση του αληθοýς, η ρητορικÞ στην πειστικÞ διατýπωση του πιθανοý. Ωστüσο, ακüμη κι ο πιο Üσπονδος πολÝμιος της σοφιστικÞς ρητορικÞς, ο ΠλÜτωνας, δε θα παραγνωρßσει τη προοπτικÞ σýνταξης μιας γνÞσιας τÝχνης του λüγου, μιας ιδανικÞς, αληθοýς κι ουσιαστικÜ χρÞσιμης ρητορικÞς.
     ΑυτÞ Þτανε πÜνω-κÜτω η κατÜσταση, μÝχρι την εποχÞ που γεννÞθηκε ο ΚικÝρωνας, γι' αυτü θα προχωρÞσω με κεßνον.

                             ΜΑΡΚΟΥΣ ΤΟΥΛΙΟΥΣ ΤΣΙΤΣΕΡΟ



     Ο ΜÜρκος Τ(ο)ýλλιος ΚικÝρωνας (Marcus Tullius Cicero, 106-43 π.Χ.) γνωστüς κι ως ΚικÝρων, Þτανε Ρωμαßος φιλüσοφος, πολιτικüς, δικηγüρος, ρÞτορας, ýπατος και συνταγματολüγος. Δεν Þταν, ασφαλþς, το ισχυρüτερο πολιτικü πνεýμα της Ρþμης, υπÞρξεν üμως αναντßρρητα ο μεγαλýτερος ρÞτορÜς της , ανελßχθηκε σε πολλÜ ýπατα αξιþματα της ρωμαúκÞς δημοκρατßας, κατÜ τη διÜρκεια της ζωÞς του κι επιπλÝον, Þταν Ýνας αριστοτÝχνης του λατινικοý λüγου με μοναδικÞ και καθοριστικÞ για τους μεταγενÝστερους εκφραστικÞ δýναμη. Επßσης. χÜρη στο οξý πνεýμα του, την εξαιρετικÞ του μüρφωση και το αναμφισβÞτητο ρητορικü του ταλÝντο κÝρδισε το κÜθε τι κι üχι συνεπεßα συμμαχιþν Þ Üλλων εμμÝσων και πλαγßων τρüπων. Συμμετεßχε Þ παρακολοýθησε απü πολý κοντÜ üλα τα μεßζονα πολιτικÜ γεγονüτα του 1ου αιþνα π.Χ. Απü την προνομιακÞ οπτικÞ του γωνßα μπüρεσε να αντιληφθεß και να αποτιμÞσει τις δυνÜμεις που κινοýσαν τον δημüσιο βßο της εποχÞς του. ΜÝσα απü το πλοýσιο Ýργο του, που περιλαμβÜνει ρητορικοýς λüγους, φιλοσοφικÝς και πολιτικÝς πραγματεßες, υποστÞριξε το ιδανικü της humanitas, στο οποßο περιλαμβÜνονται üλες οι ανθρωπιστικÝς αξßες του αρχαßου ελληνικοý και ρωμαúκοý κüσμου, üπως η παιδεßα, η δικαιοσýνη, η ανδρεßα, η ευπρÝπεια και η σýνεση.



     Το φιλοσοφικü Ýργο του, Ýχοντας αφομοιþσει τις αρχαßες ελληνικÝς κι ελληνιστικÝς επιρροÝς, εν συνεχεßα αναπτýσσεται αυτüνομα ως απüκριση στα ρωμαúκÜ πρÜγματα της εποχÞς του. Εκκινþντας απü τη θεωρßα, στρÝφεται γρÞγορα στην πραγματικüτητα, υποστηρßζοντας τις θÝσεις και τις προτÜσεις του συγγραφÝα μÝσα απü αναγνωρßσιμα παραδεßγματα. Παντρεýτηκε 2 φορÝς κι απÝκτησε 2 παιδιÜ απü τη 1η του σýζυγο, τον ΜÜρκο και τη Τυλλßα. ΑποτÝλεσε το πρüτυπο της λατινικÞς πρüζας για τις επüμενες γενιÝς, δημιοýργησε τους επιστημονικοýς και φιλοσοφικοýς üρους που λεßπαν απü τη γλþσσα του, απλοποßησε και διÝδωσε τις βασικÝς αρχÝς της αρχαßας ελληνικÞς φιλοσοφßας στην Ευρþπη κι επηρÝασε τον τρüπο σκÝψης της ανÜ τους αιþνες. Εßναι ακüμη ο συγγραφÝας μιας σειρÜς εξαιρετικÜ σημαντικþν φιλοσοφικþν και ρητορικþν συγγραμμÜτων· σε αυτÜ οφεßλουμε εν πολλοßς και τη γνþση μας για τα επιτεýγματα των σκοτεινþν για μας αλλÜ εξαιρετικÜ γüνιμων (απü την Üποψη της προüδου σε θÝματα ρητορικÞς θεωρßας) ελληνιστικþν χρüνων. ΣυνολικÜ Ýγραψε 107 λüγους, θεωρητικÜ συγγρÜμματα για τη ρητορικÞ τÝχνη, φιλοσοφικÝς πραγματεßες, 774 επιστολÝς, ποιÞματα, ιστορικÜ Ýργα κι 1 γεωγραφικü σýγγραμμα! Μιλοýσε δε, Üπταιστα ελληνικÜ κι ασχολÞθηκε και με μεταφρÜσεις.



     ΓεννÞθηκε στις 3 ΓενÜρη 106 π.Χ. στο Αρπßvο (80 χλμ. νοτιοανατολικÜ της Ρþμης) και καταγüταν απü Üσημη οικογÝνεια ιππÝων, στην Ýπαυλη της οικογÝνειÜς εκεß. Για τη μητÝρα του Ελβßα, λÝνε πως Þτανε κι ευγενικÞς καταγωγÞς και πως διÞγαγε τον βßο της καλþς. Για τον πατÝρα αντßθετα, οι απüψεις διßστανται. ¢λλοι λÝνε πως γεννÞθηκε κι ανατρÜφηκε σε πλυσταριü κι Üλλοι üτι κρατÜ απü το γÝνος του Τýλλου ¢ττιου, που βασßλεψε λαμπρÜ των Ουολοýσκων (ιταλικü φýλο που αρχικÜ πολÝμησε σθεναρÜ τους Ρωμαßους κι αργüτερα Ýγινε υποτελÝς σε αυτοýς). Ο 1ος που πÞρε το üνομα ΚικÝρων, φαßνεται πως Þταν Üξιος λüγου Üντρας γιατß ονομασßες βÜσει των καρπþν που καλλιεργοýσανε στις αρχÝς οι παλιοß Ρωμαßοι, τις δßνανε σε δυνατοýς κι Üξιους Üρχοντες -κßκερ στα λατινικÜ σημαßνει ρεβýθι, συνεπþς δüθηκε το üνομα τιμητικÜ μεν, αλλÜ και γιατß εßχεν Ýνα χþρισμα στη μýτη του, üπως ο καρπüς του ρεβυθιοý. Ο Πλοýταρχος στους Βßους του γι' αυτüν, αναφÝρει: "ΛÝνε πως γεννÞθηκε εýκολα κι ανþδυνα απü τη μητÝρα του κατÜ τη 3η μÝρα των Καλανδþν (3 ΓενÜρη, τη μÝρα δηλαδÞ που οι Üρχοντες εýχονται και τελοýνε θυσßες υπÝρ του εκÜστοτε ηγεμüνα τους) και πως η τροφüς του, εßδε üραμα τÜχα και προφÞτεψε, πως αυτüς που θα γεννηθεß θα φÝρει πολλÜ καλÜ στους Ρωμαßους. ΑλλÜ αυτÜ", προσÝθεσεν ο Πλοýταρχος, "αν κι Þταν αρχικÜ, λüγια και φλýαρες φÞμες, τελικÜ με τη πÜροδο των ετþν βγÞκαν αληθινÜ". 
     ΠÝρασε τη παιδικÞ του ηλικßα μÝσα σε μια συντηρητικÞ, σχετικÜ εýπορη οικοyÝνεια. Ο πατÝρας του εßχε πÜρει στο σπßτι τον ¸λληνα διδÜσκαλο Διüδοτο, ο οποßος Þταν οπαδüς της ΣτωικÞς φιλοσοφßας. Αυτü εßχε σαν αποτÝλεσμα τη γρÞγορη ωρßμανση του νεαροý ΚικÝρωνα. Αργüτερα σποýδασε στη Ρþμη κοντÜ στον Λεýκιο Αßλιο (Πραικονßνο Στßλωνα) και συνδÝθηκε με τους 2 συνονüματους, περßφημους, νομικοýς που εßχαν το üνομα Scaevola, πρþτα με τον οιωνοσκüπο και μετÜ με τον ποντßφηκα. ΚοντÜ στον οιωνοσκüπο γνþρισε και τον Titus Pomponius Atlicus, με τον οποßο συνδÝθηκε με στενÞ φιλßα για üλη του τη ζωÞ. Σα νÝος Þτανε φιλομαθÝστατος και γεμÜτος φιλοδοξßα να παßξει Ýνα ρüλο στο δnμüσιο βßο. Την ισχυρüτερη επßδραση πÜνω στη ρητορικÞ του παιδεßα εßχεν ο Απολλþνιος Μüλων απü τη Ρüδο -Ýνας απü τους μεγαλýτερους ρÞτορες της ΣχολÞς της Ρüδου.
     Απü νωρßς ασχολÞθηκε με φιλοσοφικÝς σπουδÝς, Üκουσε τον επικοýρειο Φαßδρο και το Φßλωνα (το Λαρισαßο ακαδημαúκüν αρχηγü της αποκαλοýμενης 4ης ακαδημßας) που εßχαν Ýρθει στη Ρþμη κι αργüτερα στnv ΑθÞνα τον Αντßοχο τον Ασκαλωvßτη και στη Ρüδο τον στωικü Ποσειδþνιο. ΚατÜ το Ýθος των ρωμαúκþν οικογενειþν που ανÞκαν Þ εßχανε σχÝσεις με τους κýκλους της αριστοκρατßας, μαθÞτευσε δßπλα σε επιφανεßς Üνδρες της εποχÞς του, στους διασημüτερους ρÞτορες του 1ου μισοý του τελευταßου προχριστιανικοý αιþνα, τον Λεýκιο Λικßνιο ΚρÜσσο (Lucius Licinius Crassus, ýπατο το 95 π.Χ.) και τον ΜÜρκο Αντþνιο (Marcus Antonius, ýπατο το 99 π.Χ.), üπως και δßπλα στους κορυφαßους νομομαθεßς Μοýκιο Σκαιβüλα τον Οιωνοσκüπο (Mucius Scaevola Augur) και Μοýκιο Σκαιβüλα τον Ποντßφηκα (Mucius Scaevola Pontifex). ΠαρÜλληλα, παρακολουθοýσε τις αγορεýσεις των μεγÜλων ρητüρων της εποχÞς.



     Η μαθητεßα δßπλα σε μεγÜλους ρÞτορες συνδυÜζεται μ' Ýνα ταραχþδη πολιτικü βßο. Το 81 π.Χ. κÜνει το δυναμικü «ντεμποýτο» του ως δικηγüρος υπερÜσπισης του ΣÝξτου Ρþσκιου (Pro S. Roscio) -η υπüθεση αυτÞ, που Ýχει δημüσιο χαρακτÞρα (causa publica), τον φÝρνει αντιμÝτωπο με υποστηρικτÝς του πανßσχυρου Σýλλα. Τον κατηγορÞσανε ψεýτικα για πατροκτονßα, προφανþς λüγω της πολιτικÞς του αντßθεσης με to κüμμα του Σýλλα. Ο λüγος του ΚικÝρωνα εßχε μεγÜλη επιτυχßα κι ο πελÜτης του απαλλÜχτηκε, αλλÜ ο ßδιος Ýπρεπε ν' απομακρυνθεß για κÜμποσο διÜστημα κι Ýτσι ξεκßνησε τα ταξßδια στην ΕλλÜδα -ΑθÞνα & Ρüδο- και στη Μ. Ασßα (79-77). Εκεß βρÞκε την ευκαιρßα να συνεχßσει σπουδÝς στην ΑθÞνα, üπου ακοýει φιλοσüφους (κυρßως το Φßλωνα) και στη Ρüδο, üπου μαθητεýει δßπλα στον ρητοροδιδÜσκαλο Απολλþνιο τον Μüλωνα, που τονε βοηθÜ ν' αναπτýξει μια σωτÞρια για την υγεßα του τεχνικÞ εκφþνησης του λüγου.
     Απü το 76 και μετÜ, üταν επιστρÝφει στη Ρþμη, τονε βρßσκουμε δικηγüρο ν' αναλαμβÜνει σημαντικÝς δικανικÝς υποθÝσεις. ΑνÜμεσÜ τους ξεχωρßζουν οι καταγγελτικοß λüγοι εναντßον του συγκλητικοý ΒÝρρη, που ως διοικητÞς-πραßτωρας της Σικελßας εßχε βρει την ευκαιρßα να καταλεηλατÞσει το νησß κι üταν πÞγε ο ΚικÝρων εκεß το 75 σαν αγορανüμος-ταμßας, βρÞκε μπüλικο υλικü. ΠÝτυχε με λαμπρü λüγο τη καταδßκη του κι οι επιτυχßες του τονε κÜνανε 1ο ρÞτορα της Ρþμης. ΠÝραν απü τις φιλοδοξßες του ως ρÞτορα Þταν κι οι πολιτικÝς του βλÝψεις του με αναφορÜ στην υπüθεση του ΒÝρρη κι Ýτσι για vα εδραιþσει και σταθεροποιÞσει τη φÞμη του δημοσιεýει τα: Divinatio (απüφαση γtα την εκλογÞ του δημüσιου κατηγüρου στην υπüθεση), Actio prima (ο λüγος της κατηγορßας), Actio secunda (üπως ονομÜστηκαν οι 5 μη εκφωνηθÝντες λüγοι) και το De signis (που αφορÜ τα Ýργα τÝχνης που Üρπαξε απü ιδιωτικÝς συλλογÝς και ναοýς) εναντßον του ΒÝρρη. Η δßκη αυτÞ Ýλαβε χþρα γýρω στο 70 π.Χ..



     Το 67 εκλÝχτηκε πραßτωρας κι απÝκτησε και το κτÞμα στο Τοýσκουλο. Ως πραßτωρας τÜχθηκε με το μÝρος του Πομπnßου για να εnεκταθεß η αρχηγßα του σε üλη την Ασßα. Την εποχÞ αυτÞ Üρχισε κι η συνωμοσßα του Κατιλßνα και το 63 π.Χ. την αποκαλýπτει ως ýπατος. Το 58 π.Χ. αν και μετÜ τις αποκαλýψεις ονομÜστηκε, patriae pater "πατÝρας της πατρßδας", βÜσει νüμου που εισηγεßται ο προσωπικüς του εχθρüς Κλþδιος (Publius Clodius) ως δÞμαρχος απειλεßται με κατηγορßα για παρÜνομη δρÜση και με καταδßκη, γιατß οδÞγησε στην εκτÝλεση τους συνωμüτες χωρßς να προηγηθεß δßκη. Εγκαταλεßπει ο ßδιος τη Ρþμη πριν απü τη σχετικÞ ψηφοφορßα και ζει για 15 μÞνες αυτοεξüριστος. ΜετÜ την επιστροφÞ του προσεγγßζει τον ΠομπÞιο. Στον εμφýλιο μεταξý Καßσαρα και Πομπηßου, που θα ξεσπÜσει σε λßγο και μετÜ απü μια περßοδο δισταγμþν. Δεν θα λÜβει üμως μÝρος σε καμßα επιχεßρηση κι ο Καßσαρας θα τον αμνηστεýσει με το πÝρας του πολÝμου.
     Απü το πλÞθος των λüγων που συνÝταξε κι εκφþνησε μας Ýχουν παραδοθεß οι 47. Οι λüγοι μοιρÜζονται σε 10 περιüδους: Το ταξßδι στην ΑνατολÞ (79-77 π.Χ.) χωρßζει τη 1η απü τη 2η. Η 3η αρχßζει με τους λüγους εναντßον του ΒÝρρη (70 π.Χ.)· η πραιτωρßα κι η υπατεßα σφραγßζουνε τη 4η και τη 5η περßοδο. Η εξορßα (58-57 π.Χ.) αποτελεß τον πυρÞνα της 6ης και της 7ης περιüδου· η 8η αντιστοιχεß στους χρüνους της ωριμüτητας (55-52 π.Χ.). ΑυτÞ η χρονολογικÞ κατÜταξη κλεßνει με τους Καισαρικοýς και τους Φιλιππικοýς λüγους, που αποτελοýν αντßστοιχα την 9η και τη 10η ενüτητα. Τα ρητορικÜ συγγρÜμματα του ΚικÝρωνα χωρßζονται σε 3 μεγαλýτερες περιüδους δημιουργßας: τη πρþιμη, τη μεσαßα και την üψιμη. Στη 1η ανÞκει το πρωτüλειο Ýργο De inventione (81-80 π.Χ.· Περß ευρÝσεως). ΑφορÜ το 1ο μÝρος της ρητορικÞς τÝχνης, την εýρεση του υλικοý. ¢σκησε μεγÜλη επιρροÞ ως διδακτικü εγχειρßδιο μÝχρι τον Μεσαßωνα. Ωστüσο, ο ßδιος εßχε τη φιλοδοξßα να το αντικαταστÞσει με το μεταγενÝστερο, πολý πιο μεθοδικü κι þριμο Ýργο του, το De oratore (Περß του ρÞτορος). Τα προοßμια του Ýργου αναδεικνýουν ü,τι ο ßδιος εßχε αντιληφθεß ως Ýργο του βßου του: να ενþσει τη φιλοσοφßα με τη ρητορικÞ, Ýχοντας ως πρüτυπÜ του προηγοýμενους ρωμαßους ρÞτορες, τον ΚÜτωνα, τους ΓρÜκχους, το Σκιπßωνα, το Λαßλιο. Η συγγÝνεια με το ανþνυμο Ýργο Rhetorica ad Herennium Þ Auctor ad Herennium (ΡητορικÞ προς τον ΕρÝννιο), που πραγματεýεται τη ρητορικÞ τÝχνη στο σýνολü της, εßναι προφανÞς και πιθανüν οφεßλεται στην αξιοποßηση μιας κοινÞς πηγÞς.



     Το 55 π.Χ. εßναι η χρονιÜ του De oratore. To Ýργο, που Ýχει κατÜ βÜση διαλογικÞ μορφÞ κι εκτεßνεται σε 3 βιβλßα, θα μποροýσε να χαρακτηριστεß ως παρακαταθÞκη του ΚρÜσσου, του σπουδαßου δασκÜλου του συγγραφÝα, στους μεταγενÝστερους. Ο δραματικüς χρüνος του υποτιθÝμενου διαλüγου εßναι το 91 π.Χ. Στο 1ο βιβλßο ο ΚρÜσσος παρουσιÜζει τις προûποθÝσεις για το επÜγγελμα του ρÞτορα: η φυσικÞ προδιÜθεση θα πρÝπει να συνδυÜζεται με Üσκηση κι ευρεßα μüρφωση (De oratore 1.113-200). O ιδεþδης ρÞτορας εßναι μια ιδανικÞ προσωπικüτητα που γνωρßζει φιλοσοφßα, νομικÜ, ιστορßα, ποßηση και διακρßνεται απü εξαιρετικÞ ρητορικÞ ευχÝρεια. Πρüκειται για μια Ýξοχη σýνθεση του φιλοσüφου, του πολιτικοý και του ρÞτορα σε Ýνα πρüσωπο (De oratore 1.34, 1.48, 1.158-159, 1.201-202). Ο Αντþνιος υποστηρßζει την αντßθετη θÝση, üτι αρκεß η ρητορικÞ σκευÞ για τη σýνθεση ενüς αποτελεσματικοý λüγου (1.204-265). Ο Ýπαινος του τÝλειου ρÞτορα επανÝρχεται στο 2ο βιβλßο (2.33-38). Ο Αντþνιος παρουσιÜζει αμÝσως μετÜ την εýρεση (inventio), τη διÜταξη (dispositio) και τη μνÞμη (memoria). Η παρουσßασÞ του διακüπτεται απü την εκτενÞ παρÝκβαση για το αστεßο, που αναλαμβÜνει ο ΓÜιος Ιοýλιος Καßσαρας ΣτρÜβων (2.217-290). Στο 3ο βιβλßο ο ΚρÜσσος πραγματεýεται το ýφος (elocutio) και την εκφþνηση του λüγου (actio). Στο συγκεκριμÝνο σýγγραμμα ο ΚικÝρωνας επιδßδεται στην εξýμνηση της ρητορικÞς: εßναι η υψßστη τÝχνη, αφοý üλες οι Üλλες εξαρτþνται απ' αυτÞ, καθþς σε κÜθε τÝχνη σημασßα Ýχει η μετÜδοση γνþσης με τη χρÞση του λüγου (1.51, 1.59, 1.61, 1.65, 1.72). Σε κÜθε ειρηνικü κι ελεýθερο κρÜτος η σημασßα της εßναι εξαιρετικÞ (2.33). ΠροσφÝρει ακüμη τη μεγαλýτερη ηδονÞ στο αυτß και στη καρδιÜ (2.34). Εßναι απαραßτητη για την εκπαßδευση του λαοý κι εν τÝλει εßναι αυτÞ που θα φÝρει τη τιμωρßα στους αχρεßους και τη σωτηρßα στους αγαθοýς και τους αθþους (2.35).
     Ο ΚικÝρωνας στρÝφεται εδþ, üπως κι ο ΠλÜτωνας, εναντßον εκεßνων που περιορßζουνε τη ρητορικÞ σε μια «τεχνικÞ» εκπαßδευση, που αφορÜ τýπους και φüρμες για τα τμÞματα του λüγου χωρßς να μεταφÝρει γνþσεις για τους νüμους, τους θεσμοýς και τη πολιτεßα, τη δικαιοσýνη, τα Þθη και τη διαμüρφωσÞ τους, τα πÜθη, τους νüμους που διÝπουνε το θυμικü των ανθρþπων, τους τρüπους με τους οποßους ο λüγος μπορεß να κατευθýνει τον νου και τη ψυχÞ τους, τις αρχÝς για το πþς μπορεß κανεßς να ζÞσει με αξιοπρÝπεια που προσδßδει κýρος (De oratore 1.85-87). Απü μια Üποψη üμως θα μποροýσε κÜποιος να δει τη θεωρßα του ως μια επιστροφÞ στο σοφιστικü παιδαγωγικü ιδεþδες. Σε κÜθε περßπτωση, ο στüχος του εßναι μια επανÝνωση της ρητορικÞς με τη φιλοσοφßα, το χωρισμü των οποßων αποδßδει στο ΣωκρÜτη -για τους σοφιστÝς η ενüτητα Þταν αυτονüητη (De oratore 3.60, 3.72). Αν μÜλιστα ο ΠλÜτωνας υποτÜσσει τη ρητορικÞ στη φιλοσοφßα, ο ΚικÝρωνας υποβιβÜζει τη φιλοσοφßα σε υπηρÝτρια της ρητορικÞς.



     Οι Partitiones oratoriae (ΔιαιρÝσεις της ρητορικÞς) εßναι διδακτικü εγχειρßδιο που ο ΚικÝρωνας συνÝγραψε πιθανüτατα το 54 π.Χ. Το Ýργο ακολουθεß τον τýπο της κατηχÞσεως, εßναι δηλαδÞ γραμμÝνο με τη μορφÞ των ερωταποκρßσεων, üπου üμως, αντßθετα προς τα αναμενüμενα, τις ερωτÞσεις θÝτει ο μαθητÞς κι απαντÜ σε αυτÝς ο δÜσκαλος. Το Ýργο αρθρþνεται, με την εξαßρεση του προοιμßου (1-2), σε τρßα μÝρη: στο 1ο γßνεται λüγος για τα Ýργα του ρÞτορα (de vi oratoris, 3-26), στο 2ο για τα μÝρη του ßδιου του λüγου (orationis praecepta, 27-60), στο 3ο παρουσιÜζεται η διδασκαλßα για το θÝμα του λüγου (de quaestione, 61-138). Ακολουθεß ο επßλογος (139-140). Στα επüμενα 3 χρüνια το ενδιαφÝρον του συγγραφÝα στρÝφεται σε συγγρÜμματα πολιτικÞς θεωρßας και θεωρßας του δικαßου. Στο διÜστημα 54-51 π.Χ. συντÜσσει το De re publica (Περß της πολιτεßας), üπου καταθÝτει τη πεμπτουσßα της πολιτικÞς του θεωρßας. Ο ΚικÝρωνας προσφÝρει εδþ μια ιδανικÞ εικüνα της ρωμαúκÞς πολιτεßας. Η ισχυρÞ παντοκρÜτειρα Ρþμη παρουσιÜζεται ως Ýκφραση και δραστικÞ ιστορικÞ πραγμÜτωση της δικαιοσýνης και της ýψιστης ευτυχßας που οι θεοß üρισαν ως προορισμü των ανθρþπων. Σε παρÜλληλο πιθανüν διÜστημα ο ΚικÝρωνας συντÜσσει το Ýργο του De legibus (Περß των νüμων) ακολουθþντας ρητÜ τους Νüμους του ΠλÜτωνα ως πρüτυπο. ¸χουμε εδþ μια 1η μετÜ τη ΔωδεκÜδελτο κωδικοποßηση των διαφüρων μορφþν του ρωμαúκοý δικαßου.



     Το 46 π.Χ., μετÜ τις ταραχÝς και τις προσωπικÝς περιπÝτειες που του επιφýλαξε η περßοδος του εμφυλßου μεταξý Καßσαρα και ΠομπÞιου, συντÜσσει το Ýργο Brutus (Βροýτος). Πρüκειται για μια ιστορßα της ρωμαúκÞς ρητορεßας. Ο συγγραφÝας διακρßνει 5 περιüδους: μετÜ τους αρχαιüτερους ρωμαßους ρÞτορες (της 1ης περιüδου, 52-60) ακολουθοýν ο ΚÜτων ο Πρεσβýτερος κι οι σýγχρονοß του (61-96)· η 3η περßοδος σηματοδοτεßται απü τη ρητορεßα των ΓρÜκχων (96-126). Ακολουθεß η γενιÜ του ΚρÜσσου και του Αντωνßου (127-228) και τÝλος ο ßδιος ο ΚικÝρωνας, ο ΟρτÞνσιος κι οι σýγχρονοß τους (228-329). Εδþ αναφÝρεται στη θλιβερÞ κατÜσταση στην οποßα Ýχει περιÝλθει το ρωμαúκü πολßτευμα, üπου πια δεν υπÜρχει ελεýθερη Ýκφραση. ΜÜλιστα με απüλυτη αυτοπεποßθηση παρουσιÜζει τους δικοýς του λüγους ως το σημεßο ακμÞς της ρητορεßας στο ελεýθερο ρωμαúκü κρÜτος.
     Το καλοκαßρι της ßδιας χρονιÜς συντÜσσεται ο Orator (Ο ΡÞτορας) με θÝμα το ýφος του ρητορικοý λüγου και τη σημασßα του ρυθμοý στον πεζü λüγο. Ο συγγραφÝας αποκροýει εδþ τις επιθÝσεις των αττικιστþν για το δικü του ρητορικü ýφος κι υποστηρßζει üτι ο τÝλειος ρÞτορας θα πρÝπει να Ýχει φιλοσοφικÞ παιδεßα και να χειρßζεται και τις 3 μορφÝς ýφους: genus tenue (ἰσχνüν), genus medium (μÝσον), genus grande (μεγαλοπρεπÝς). Η πολεμικÞ εναντßον των ακραßων αττικιστþν συνεχßζεται και στο Ýργο De optimo genere oratorum (Περß του αρßστου εßδους ρητüρων, που συντÜσσεται ßσως το 46 π.Χ.) -εδþ προβÜλλεται ως πρüτυπο ýφους ο ΔημοσθÝνης κι üχι ο Λυσßας· πρüκειται για μια εισαγωγÞ στις μεταφρÜσεις του λüγου του ΔημοσθÝνη Περὶ τοῦ στεφÜνου και στον αντßστοιχο λüγο του Αισχßνη. Το 44 π.Χ. συντÜσσει, κατÜ τη διÜρκεια, üπως αναφÝρει, ενüς ταξιδιοý, τα Topica, ακüμη Ýνα Ýργο με θÝμα την εýρεση των αποδεßξεων. Στα ρητορικÜ συγγρÜμματα θα μποροýσε να ενταχθεß και το Ýργο Paradoxa Stoicorum (46 π.Χ.), που ο συγγραφÝας το χαρακτηρßζει parvum opusculum (μικρü εργÜκι) και το απευθýνει στο Μ. Βροýτο. Εδþ πραγματεýεται ρητορικÜ θÝσεις των Στωικþν που Ýρχονται σε αντßθεση με τη γενικÞ αντßληψη (contra opinionem omnium: prooem. 4).
     To 46 και το 45 εßναι για τον ΚικÝρωνα χρονιÝς προσωπικþν κι οικογενειακþν περιπετειþν, με αποκορýφωμα τον θÜνατο της κüρης του Τ(ο)υλλßας. ΑναζητÜ παρηγοριÜ στη φιλοσοφßα και συντÜσσει μια προσωπικÞ παραμυθßα για την απþλεια του αγαπημÝνου προσþπου. ΜετÜ τη δολοφονßα του Καßσαρα στις Ειδοýς του Μαρτßου (15 Μαρτßου) του 44 π.Χ., αγωνßστηκε να δοθεß αμνηστßα στους δολοφüνους του κι αφοσιþνεται ως υποστηρικτÞς της ρωμαúκÞς Δημοκρατßας στον αγþνα εναντßον του Αντωνßου. Οι Φιλιππικοß του λüγοι (Philippicae), τους οποßους συντÜσσει ακολουθþντας ως πρüτυπο τους Κατὰ Φιλßππου λüγους του ΔημοσθÝνη, διακρßνονται για την ιδιαßτερα αυστηρÞ τους γλþσσα. Την αντιπαρÜθεση αυτÞ üμως τη πλÞρωσε με τη ζωÞ του. Ο Αντþνιος σε συνεργασßα με τον Οκταβιανü θα συμπεριλÜβει το üνομα του αντιπÜλου του, του λαμπρüτερου ρÞτορα της Ρþμης, στις προγραφÝς (proscriptiones). Το 43 π.Χ. στις 7 ΔεκÝμβρη, ο ΚικÝρωνας αποκεφαλßζεται απü τους διþκτες του. Το κεφÜλι και τα χÝρια του εκτßθενται με εντολÞ του Αντωνßου στο Ρωμαúκü Φüρουμ (Forum Romanum). ΠÜλιν ο Πλοýταρχος μας λÝει πως πριν τη δολοφονßα του Καßσαρα κι üταν πια η προσωπßδα του Αντωνßου εßχε πÝσει κι εßχε πια φανεß η προδοσßα, ο Καßσαρ εßπε για τον ΚικÝρωνα πως Þτανε "λüγιος Üντρας και φιλüπατρις".

     Η Θεωρßα του ΚικÝρωνα: Ο πτωχüς, εργÜζεται. Ο πλοýσιος, τον εκμεταλλεýεται. Ο στρατιþτης, προστατεýει και τους δυο. Ο φορολογοýμενος, πληρþνει και για τους τρεις. Ο απατεþνας, εκμεταλλεýεται και τους τÝσσερεις. Ο μεθýστακας, πßνει στην υγεßα και των πÝντε. Ο τραπεζßτης, εξαπατÜει και τους Ýξι. Ο δικηγüρος, αγορεýει ξεγελþντας και τους επτÜ. Ο γιατρüς, σκοτþνει και τους οκτþ. Ο νεκροθÜφτης, θÜβει και τους εννÝα. Ο πολιτικüς, ζει σε βÜρος και των δÝκα. Επιβεβαßωση: Ο κüσμος δεν Ýχει αλλÜξει εδþ και δυü χιλιÜδες χρüνια !… Γι αυτü κι ο Πüπλιος Οβßδιος Ýγραψε: Bene qui latuit,bene vixit δηλαδÞ üποιος κÜνει το κορüιδο ζει ωραßα!

     Στη ζωÞ μου πολλÝς φορÝς μου δüθηκε η κατÜλληλη ευκαιρßα να πεθÜνω και μακÜρι να μου εßχε συμβεß αυτü. Εßχα κερδßσει üλα üσα Þθελα, εßχα εκπληρþσει τις υποχρεþσεις μου απÝναντι στη ζωÞ, το μüνο που μου απÝμενε Þταν ο αγþνας ενÜντια στη μοßρα...

     Ο Ýρωτας κι η λογικÞ μοιÜζουν με τον Þλιο και το φεγγÜρι. ¼ταν ανατÝλλει το Ýνα, δýει το Üλλο.

     ΣυχνÜ η πÝννα εßναι ισχυρüτερη απü το ξßφος, οι λÝξεις χωρßς ουσßα εßναι κενÝς κι η μßμησις εßναι η πιο ειλικρινÞς μορφÞ κολακεßας.

                      ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Συνωμοσßα Κατιλßνα

     Ο Λοýκιος ΣÝργιος Κατιλßνας (Lucius Sergius Catilina) γεννÞθηκε το 108 π.Χ κι Þταν γüνος μιας εκ των παλαιοτÝρων οικογενειþν πατρικßων της Ρþμης η οποßα εßχε αρνηθεß τα κοινωνικÜ και οικονομικÜ προνüμια που απÝρρεαν απü το αξßωμα. ΘεωρÞθηκε ως ο κινητÞριος μοχλüς της ιστορικÞς «συνωμοσßας» η οποßα φÝρει το üνομÜ του, βÜσει της οποßας απεπειρÜθη να ανατρÝψει το πολιτειακü καθεστþς της Ρþμης και συγκεκριμÝνα την πολιτικÞ δýναμη της αριστοκρατικÞς συγκλÞτου. ΑναφÝρεται ως υποστηρικτÞς του Σýλλα και περιγρÜφεται ως Üπληστος και σκληρüς. ΚατηγορÞθηκε üτι δολοφüνησε την σýζυγο και τον υιü του προκειμÝνου να παντρευτεß την üμορφη και πλοýσια ΟρÝστιλα Αυρηλßα. Επßσης υπÞρχαν υποψßες üτι εßχε διαπρÜξει μοιχεßα με τη ΦÜβια η οποßα Þταν ΕστιÜδα ΠαρθÝνα (ιÝρειες της αρχαßας Ρþμης) κι ετεροθαλÞς αδελφÞ της ΤερÝντιας, συζýγου του ΚικÝρωνα.
     Η στρατιωτικÞ διαδρομÞ του εßναι εντυπωσιακÞ, το 77 π.Χ Þταν κυαßστωρ (δημüσιο αξßωμα με αρμοδιüτητα την εφαρμογÞ των νüμων = αστυνομικüς διευθυντÞς) το 68 π.Χ πραßτωρ και το 67 π.Χ κυβερνÞτης της ΑφρικÞς. Το 64 π.Χ θÝτει υποψηφιüτητα για ¾πατος üμως κατατßθεται μομφÞ εναντßον του απü τον Clodius Pulcher η οποßα Ýχει ως αποτÝλεσμα να αποκλεισθεß η υποψÞφιüτητÜ του και να γßνει αφορμÞ για την πρþτη συνωμοσßα, κατÜ την οποßα σýμφωνα με φÞμες συνÝπραξε με νÝους üλων των τÜξεων, συμπεριλαμβανομÝνου του ΚρÜσσου και του Ιουλßου Καßσαρα προκειμÝνου οι νεοεκλεγÝντες ¾πατοι να δολοφονηθοýν την 1η Ιανουαρßου 65 π.Χ. ¼μως το σχÝδιο αποτυγχÜνει λüγω της ανυπομονησßας του να δþσει το σÞμα. Αργüτερα ο Κατιλßνας αθωþθηκε στη δßκη για εκβßαση συνωμοσßας.
     ΜετÜ το συμβÜν το σχÝδιü του Üλλαξε. Η πüλη επρüκειτο να πυρποληθεß και εκεßνοι που αντιτÜχθηκαν στην επανÜσταση να εκτελεσθοýν. ¼λα τα χρÝη θα ακυρþνονταν και οι εýποροι πολßτες θα προγρÜφονταν. Μεταξý των συνωμοτþν Þταν πολλοß Üνδρες που κατεßχαν υψηλÝς θÝσεις και ασκοýσαν μεγÜλη επιρροÞ. ¼πλα και χρÞματα συγκεντρþθηκαν, στρατολογÞθηκαν στρατιþτες και ζητÞθηκε η βοÞθεια των δοýλων. ΑλλÜ οι ελπßδες του Κατιλßνα διαψεýσθηκαν καθþς δεν κατÜφερε να εκλεγεß ¾πατος (64 π.Χ) για 2η φορÜ. ΕπιπλÝον Ýγινε σýντομα αντιληπτü üτι εις απ' τους νεοεκλεγÝντες ΥπÜτους -ΚικÝρων- Þταν μυστηριωδþς σε θÝση να γνωρßζει τα σχÝδια των συνωμοτþν. Στη πραγματικüτητα, τον ενημÝρωνε με κÜθε λεπτομÝρεια, η Φοýλβια, ερωμÝνη του Κοýριου, ενüς απü τους συνωμüτες, που σýντομα πεßσθηκε να γßνει κι αυτüς πληροφοριοδüτης. Ο Üλλος νεοεκλεγεßς ¾πατος, ΓÜúος Αντþνιος, στην υποστÞριξη του οποßου Þλπιζε ο Κατιλßνας, δεν ακολοýθησε λüγω του ΚικÝρωνα, ο οποßος προκειμÝνου να κερδßσει την εýνοιÜ του παραιτÞθηκε απü την επαρχßα της Μακεδονßας υπÝρ του, με αποτÝλεσμα να τον προσεταιρισθεß.
     Πριν την επüμενη συνεδρßα εκλογÞς ΥπÜτων ο ΚικÝρων προειδοποßησε για τον ελοχεýοντα κßνδυνο απü τυχüν εκλογÞ του Κατιλßνα, þστε για μßα ακüμη φορÜ απερρßφθη η υποψηφιüτητÜ του (63 π.Χ) κι επιπλÝον δüθηκε απüλυτη εξουσßα στους ΥπÜτους. Η μüνη λýση πλÝον για τον Κατιλßνα Þταν ο πüλεμος. Οι προετοιμασßες εßχαν Þδη καθοριστεß σε üλη την Ιταλßα και κυρßως στην Ετρουρßα, üπου το βασικü σþμα των επαναστατþν εßχε τεθεß απü τον εκατüνταρχο ΓÜúο ΜÜλλιο, Ýναν απü τους βετερÜνους πολεμιστÝς του Σýλλα. Το σχÝδιο üμως που προÝβλεπε την δολοφονßα του ΚικÝρωνα στο σπßτι του το πρωß της 7 Νοεμβρßου ματαιþθηκε.
     Εκεßνη τη χρονικÞ περßοδο ο ΚικÝρων αγορεýοντας στη Σýγκλητο, επιτÝθηκε Ýντονα στον Κατιλßνα (πρþτη αγüρευση κατÜ του Κατιλßνα üπου ελÝγχθη και το περßφημο o tempora o mores) κατηγορþντας üτι συγκÝντρωσε και κατÝφυγε με τον στρατü του στην Ετρουρßα. Την επομÝνη συνεδρßα ο ΚικÝρων τρομοκρÜτησε ακüμη περισσüτερο με μια δεýτερη αγüρευση, βÜσει της οποßας ο Κατιλßνας κι ο ΜÜλλιος ανακηρýχθηκαν «δημüσιοι εχθροß» και προς τοýτο ο ¾πατος ΓÜúος Αντþνιος (πρþην φßλος του Κατιλßνα) εστÜλη με στρατü εναντßον τους.
Εν τω μεταξý, η απερισκεψßα των συνωμοτþν στη Ρþμη συνετÝλεσε στη καταστροφÞ τους. Το επεισüδιο Ýχει ως εξÞς: ΟρισμÝνοι αντιπρüσωποι της Αλλοβριγßας (ΓαλατικÞ επαρχßα) οι οποßοι εßχαν μεταβεß στη Ρþμη για διευθÝτηση τοπικþν ζητημÜτων, προσεγγßσθηκαν απü τον Ποýμπλιο ΛÝντουλους Σοýρα, τον αρχηγü των συνωμοτþν, ο οποßος προσπÜθησε να τους στρατολογÞσει. ΜετÜ απü σκÝψη, οι αντιπρüσωποι αποφÜσισαν να γßνουν πληροφοριοδüτες και το σχÝδιο προδüθηκε στον ΚικÝρωνα, στην κατοχÞ του οποßου περιÞλθαν τα αποδεικτικÜ στοιχεßα που ενÝπλεκαν τον ΛÝντουλους και Üλλους. ΣυνελÞφθησαν και στις 5 ΔεκÝμβρη καταδικÜστηκαν σε θÜνατο δια στραγγαλισμοý στα υπüγεια του Καπιτωλßου στις φυλακÝς Tullianum.
     ΑυτÞν τη πρÜξη (που Þταν αντßθετος ο Ιοýλιος Καßσαρας ενþ υποστÞριζε ο Cato Titicensis κι εμμÝσως ο ΚικÝρων) κατÞγγειλαν αρκετοß ως παραβßαση του συντÜγματος, με το αιτιολογικü üτι η σýγκλητος δεν εßχε δικαßωμα ζωÞς και θανÜτου σε Ýνα Ρωμαßο πολßτη.
Δεν παýει üμως να Þταν Ýνα συντριπτικü πλÞγμα στα σχÝδια του Κατιλßνα, ο οποßος στις αρχÝς του 62 π.Χ, Ýβλεπε τις λεγεþνες του ελλιπþς οπλισμÝνες και μειωμÝνες λüγω λιποταξßας, αλλÜ κι εγκλωβισμÝνες μεταξý των αντßστοιχων λεγεþνων του ΜÝτελλου ΚÝλερ και ΓÜúου Αντωνßου. Στη μÜχη που διακινδýνευσε κοντÜ στη Πιστüρια με τις δυνÜμεις του τελευταßου, ηττÞθηκε μετÜ απü απÝλπιδα προσπÜθεια κατÜ την οποßα ο ßδιος μαχüμενος γενναßα επιτÝθηκε 1ος στις τÜξεις του εχθροý, με αποτÝλεσμα να βρει τον θÜνατο το 62 π.Χ.
     Αποκαλýπτοντας τη συνωμοσßα του Κατιλßνα εκφþνησε εναντßον του 4 απü τους καλλßτερους λüγους του, πετυχαßνοντας τη καταδßκη του συνωμüτη και των συνενüχων του. Αργüτερα Ýπεσε σε δυσμÝνεια κι εξορßστηκε για Ýνα διÜστημα στη Θεσσαλονßκη.

                                            ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Λüγοι
Απü τους συνολικÜ 107 λüγους του, μüνο 57 σþζονται σÞμερα.
Πρþιμη καριÝρα (πριν απü τη εξορßα του)
(66 π.Χ.) Pro Lege Manilia Þ De Imperio Cn. Pompei (ΥπÝρ Μανßλιου Νüμου Þ Περß αυτοκρατορßας του Γναßου Πομπηßου)
(63 π.Χ.) De Lege Agraria contra Rullum (Περß Νüμου Αγροτικοý κατÜ Ρýλλου)
(63 π.Χ.) In Catilinam (ΚατÜ Κατιλßνα)
(59 π.Χ.) Pro Flacco (ΥπÝρ ΦλÜκκου)
¼ψιμη καριÝρα
(52 π.Χ.) Pro Milone (ΥπÝρ Μßλωνα)
(46 π.Χ.) Pro Marcello (ΥπÝρ ΜαρκÝλλου)
(46 π.Χ.) Pro Ligario (ΥπÝρ ΛιγÜριου)
(46 π.Χ.) Pro rege Deiotaro (ΥπÝρ βασιλÝως ΔηιοτÜρου)
(44 π.Χ.) Philippicae (Φιλιππικοß κατÜ ΜÜρκου Αντωνßου)
(οι λüγοι Pro Marcello, Pro Ligario και Pro rege Deiotaro λÝγονται και «Λüγοι ΚαισÜριοι»).

Φιλοσοφßα
ΡητορικÞ
(84 π.Χ.) De inventione (Περß ανακÜλυψης)
(55 π.Χ.) De oratore (Περß ρÞτορος)
(54 π.Χ.) De partitiones oratoriae (Περß υποδιαιρÝσεων ρητορικÞς)
(52 π.Χ.) De optimo genere oratorum (Περß καλýτερου τýπου ρητüρων)
(46 π.Χ.) Brutus (Βροýτος)
(46 π.Χ.) Orator ad M. Brutum (Ο ΡÞτωρ, στον Μ. Βροýτο)
(44 π.Χ.) Topica (Τüπικα)
(?? π.Χ.) Rhetorica ad Herennium (ΡητoρικÜ στον ΕρÝννιο)
¢λλα φιλοσοφικÜ Ýργα
(51 π.Χ.) De Republica (Περß δημοκρατßας)
(45 π.Χ.) Hortensius (ΟρτÝνσιος)
(45 π.Χ.) Lucullus Þ Academica priora (Λοýκουλλος η Πρüτερα ακαδημαúκÜ)
(45 π.Χ.) Academica posteriora (ΑκαδημαúκÜ αργüτερα)
(45 π.Χ.) De finibus bonorum et malorum (Περß ορßων, καλþν και κακþν). Η πηγÞ του «Lorem ipsum»
(45 π.Χ.) Tusculanæ quaestiones (ΕρωτÞσεις ΤυσκυλανÝς)
(45 π.Χ.) De natura deorum (Περß φýσεως θεþν)
(45 π.Χ.) De divinatione (Περß μαντικÞς)
(45 π.Χ.) De fato (Περß μοßρας)
(44 π.Χ.) Cato Maior de senectute (ΚÜτων ο Πρεσβýτερος περß γÞρατος)
(44 π.Χ.) Laelius de amicitia (Λαßλιος περß φιλßας)[13]
(44 π.Χ.) De officiis (Περß καθηκüντων)
(?? π.Χ.) Paradoxa stoicorum (ΣτωικÜ παρÜδοξα)
(?? π.Χ.) De legibus (Περß νüμων)
(?? π.Χ.) De consulatu suo (Περß της υπατεßας του)
(?? π.Χ.) De temporibus suis (Περß της εποχÞς του)
(?? π.Χ.) Commentariolum petitionis (Εγχειρßδιο προεκλογικÞς εκστρατεßας)

ΕπιστολÝς

(68 π.Χ.-43 π.Χ.) Epistulae ad Atticum (ΕπιστολÝς στον Αττικü)
(59 π.Χ.-54 π.Χ.) Epistulae ad Quintum fratrem (ΕπιστολÝς στον Κüιντο (τον αδελφü του))
(43 π.Χ.) Epistulae ad Brutum (ΕπιστολÝς στον Βροýτο)
(62 π.Χ.-43 π.Χ.) Epistulae ad familiares (ΕπιστολÝς στους συγγενεßς του)

===============

                          ΕπιστολÝς Προς Πομπþνιο

1η.
     Πüσο λυποýμαι που τοýτες τις μÝρες του ΜαÀου, δεν βρßσκεσαι μαζß μας εδþ στο Τοýσκουλο, üπου τþρα και δýο εβδομÜδες ξεκουρÜζομαι απü το συμφερτü της αγορÜς και τους κοýφιους λüγους της ΣυγκλÞτου. Απü προχτÝς το πρωß φιλοξενþ τους κοινοýς μας φßλους και συμπüτες, τον ΜÜρκελλο, τον Καúκο, τον Ελουßλιο, τη Λßβυα, για μÝνα πÜντα νÝα, και μιαν Üγνωστη σου, την πρασινομÜτα την Κüριννα, που μου κουβÜλησε ο Οβßδιος. Τον θυμÜσαι τον Οβßδιο, τον ανοικονüμητο Οβßδιο. ΔιασκεδÜσαμε με τους καινοýργιους του Ýρωτες, üπως φυσικÜ θÝλει να μας τους ζωγραφßζει στα τελευταßα του ελεγεßα.

     Μνημονεýανε συχνÜ το üνομα σου οι καλοß μας φßλοι και αναθυμüτανε τα παλιÜ μας συμπüσια στην Ýπαυλη σου στην ¼στια. ΑλλÜ πüσο θα εßσαι μακριÜ απü üλα τοýτα τα ελαφρÜ, αφοσιωμÝνος τþρα, στα νÝα σου καθÞκοντα, εκεß, κÜτω απü τον ασυνÝφιαοτον ουρανü της ΑχαÀας. Και üμως εγþ βρßσκομαι πολý κοντÜ σου και σε σκÝπτομαι πολý, προπαντüς üταν μÝνω μüνος, Üγρυπνος τις νýχτες, κατÜ το συνÞθειο μου.
Βεβαßα δεν μποροýσες να αρνηθÞς την τιμÞ που σου Ýκανε ο Αýγουστος. Εßσαι νÝος και πολλοß μεγαλýτεροι σου πüσα και πüσα δε θα πÝρασαν για να κερδßσουν μιαν εýνοια, που εσÝνα στην πρüσφερε η τýχη, σχεδüν χωρßς να την περιμÝνης - μιαν εýνοια üμως, που σÝρνει πßσω της και κßνδυνους, φθüνους, δυσμÝνειες και ποιος ξÝρει τι Üλλα δεινÜ. Απü τις ανησυχßες μου αυτÝς κινημÝνος, εßπα, τþρα που Ýχω καιρü να σου γρÜψω ü,τι εßχε η πεßρα μου θησαυρßσει την εποχÞ που κι εγþ αγωνιζüμουνα στο ßδιο στßβο. ºσως και σε βοηθÞσω στο Ýργο σου εκεß κÜτω, ßσως μπορÝσω να σε αποτρÝψω απü τßποτε λÜθη Þ και απü κÜποιες στην αρχÞν αδιüρατες αδεξιüτητες, που üμως υπομονεýουν κÜποτε Ýνα πολýμηνο Ýργο. Συχþρεσε στα χρüνια μου το θÜρρος να σου γßνω απρüσκλητος ΜÝντορας, αν και ßσως διüλου να μην το χρειÜζεσαι. Μα εßπα, και λßγα αν εßναι üσα μπορεßς να ωφελÞθÞς απü τους λüγους μου, καλÜ θα εßναι και αυτÜ, μια που θα εßναι με τüση αγÜπη δοσμÝνα. ¢φησε λοιπüν τον παλιüν ανθýπατο της επαρχßας σου να σου προσφÝρη, κατÜ το λüγο του ΑχιλλÝα, "δþρον ολßγον τε φßλον τε". (Σ.Μ. Η φρÜσις εßναι γραμμÝνη ΕλληνικÜ στο πρωτüτυπο).
     Κερδßσαμε, αγαπητÝ Ατßλιε, τον κüσμο με τις λεγεþνες μας, αλλÜ θα μπορÝσομε να τον κρατÞσομε μονÜχα με την πολιτικÞ τÜξη που θα του προσφÝρομε. Διþξαμε τον πüλεμο στις παρυφÝς της γης. Απü τον Περσικü κüλπο ως τη Μαυριτανßα, απü τη γη των Αιθιüπων ως την Καληδονßα αδιατÜραχτη βασιλεýει Þ ρωμαúκÞ ειρÞνη. Δýσκολο φαßνεται να εξÞγηση κανεßς. πως μια πüλη Ýφθασε να κυβερνÜ την οικουμÝνη. ΜÝσα στους λüγους üμως που θα αναφÝρονταν για μια τÝτοια εξÞγηση, θα Ýπρεπε να Þταν πρþτος ετοýτος, καταλÜβαμε καθαρÜ και Ýγκαιρα πως υποτÜσσοντας ξÝνους λαοýς, αναλαμβÜναμε μιαν ευθýνη για την ευημερßα τους. Τοýτη Þ συνεßδηση της ευθýνης διακρßνει τους βÜρβαρους κατακτητÝς απü τους κοσμοκρÜτορες. ΜονÜχα ο ΑλÝξανδρος πριν απü εμÜς εßχε την συνεßδηση τοýτης της ευθýνης. Ευτυχþς για τη δüξα της Ρþμης πÝθανε νÝος, γιατß αλλιþς θα Þτανε οι ¸λληνες σÞμερα οι Üρχοντες του κüσμου. Αλßμονο στους λαοýς üταν τις πορσπÜθειÝς τους τις ενσαρκþνουν μονÜχα σε μεμονωμÝνα Üτομα, που περνοýν και üχι σε ανθρþπινες κοινüτητες, σε θεσμοýς, που αντÝχουν στη ροÞ των πραγμÜτων και σηκþνουν Üνετα τον üγκο των πολýχρονων Ýργων.
     ¸χομε τη σοφßα να μη θÝλομε να εßμαστε δυσβÜσταχτοι εκμεταλλευτÝς των λαþν, που υποτÜχτηκαν στην εξουσßα μας. ΚαταλÜβαμε πως μια τÝτοια εκμετÜλλευση καταντÜει ζημιÜ και ανησυχßα δαπανηρÞ, üταν ξεπερνÜει το πρεποýμενο μÝτρο. Και μÜλιστα üσο πιο εκτεßνεται η εξουσßα üσο πιο αραιþνουν οι φρουρÝς και αυξÜνει η δυσαναλογßα του αριθμοý των αρχüντων και των αρχομÝνων, τüσο η εκμετÜλλευση πρÝπει να γßνεται πιο ανεπαßσθητη, Ýνας ελαφρýς τüκος που οι λαοß μας πληρþνουν για την τÜξη και την ειρÞνη που τους εξασφαλßζουμε.
ΑλλÜ δεν φτÜνει να τους χαρßζωμε ειρÞνη και τÜξη, γιατß αυτÜ εßναι αρνητικÜ στοιχεßα, εßναι üροι, δεν αποτελοýν την ουσßα της ευδαιμονßας των ανθρþπων. ΠρÝπει να προÜγωμε την υλικÞ ευημερßα των λαþν μας, πρÝπει με την υπερÝχουσα τεχνικÞ μας να τους κατασκευÜζωμε υδραγωγεßα και αιωνüβιους δρüμους λιμÜνια, γιοφýρια και Üλλα Ýργα που κÜνουν τη ζωÞ των ανθρþπων πιο Üνετη και πιο εýκολη. Θα Ýπρεπε ακüμη και της φιλοσοφßας και της ποßησης τα δþρα να σκορποýσαμε στις χþρες που κυβερνοýμε. Το μÝγα üμως τοýτο Ýργο εßμαστε Üξιοι να το κÜμωμε μüνο στις δυτικÝς επαρχßες, γιατß εκεß που βρßσκεσαι εσý, οι Ýλληνες το επιτελοýν ακüμη σÞμερα καλλßτερα απü μας. Ας επαναλÜβωμε και εμεßς τη δυσÜρεστην ομολογßα του ΟρÜτιου Φλüκους GRAECIA CARTA, FERUM VICTOREM CEPIT, ET ARTES INTULIT AGRESTI LATIO (Η ΕλλÜς ηττηθεßσα κατÝκτησε τον νικητÞ και εισÞγαγε στο αγροßκο ΛÜτιο τη παιδεßα).
     ΑλλÜ δεν αρκεß να δßνη πολλÜ η Ρþμη στους λαοýς του κüσμου, πρÝπει να ξÝρει και να ανÝχεται πολλÜ, να συμβιβÜζεται με λογÞς αξιþσεις, λογικÝς και παρÜλογες, να συμμορφþνεται σε κÜθε τüπο με üτι ο τüπος αυτüς πιστεýει και επιδιþκει, πρÝπει να απαγορεýη, μüνο üταν η απαγüρευση επιβÜλλεται απü μßαν αδÞριτην πολιτικÞν ανÜγκη, πρÝπει να αναγνωρßζει üλες τις ελευθερßες που μπορεß να συνυπÜρξουν με τους γενικοýς σκοποýς της πολιτικÞς της. Τοýτου του μÝτρου ο καθορισμüς κÜθε φορÜ χρειÜζεται και πεßρα και τÝχνη και ανοχÞ περισσÞ. Και üποιος στρατηγüς, üποιος ανθýπατος, σαν και σÝνα, στις αχανεßς εκτÜσεις που εποπτεýετε, δεν βρη τοýτο το μÝτρο, κινδυνεýει σ' εκεßνην την περιοχÞ να μεßωση την αßγλη και το μεγαλεßο της δημοκρατßας μας, και να ζημιþση Ýνα Ýργο, που οικοδüμησαν η μετριοπÜθεια κι η σýνεση γενεþν, DAT. XIV KALENDAS ΜΑΙΑ5, DE TUSCULO. (Τοýσκουλο 14 ΜÜη).

2η.
     ΜÜθε, φßλτατε μου Ατßλιε, πως üσοι θÝλουν να εßναι κοσμοκρÜτορες, πρÝπει να Ýχουν νοοτροπßα πατρικßων και üχι νοοτροπßα ιππÝων. (Σ.Μ. Οι ιππεßς αποτελοýσανε τη δεýτερη κοινωνικÞ τÜξη στην αρχαßα Ρþμη, ýστερα απü τους πατρικßους. ¹ταν οι εýποροι, που δεν Þταν αριστοκρÜτες). Μερικοß απü τους δικοýς μας, προστατευμÝνοι απü την τρομερÞ σκιÜ των αετþν μας, κομßζουν τον τελευταßο καιρü εκεß στις επαρχßες μια βουλιμßα εμπορßας και εκμετÜλλευσης που εßναι ασυμβßβαστη με το λειτοýργημα της παγκüσμιας ηγεσßας. Αυτοß οι Üνθρωποι Üρχισαν να αποτελοýν την "Αχßλλειον πτÝρναν" της πολιτικÞς μας οργÜνωσης. Και σου προλÝγω πως Üμα αυτοß γßνουν περισσüτεροι απü τους Üλλους, εκεßνους που σκÝπτονται σαν πατρßκιοι, τüτε θα αρχßση τελειωτικÜ η κατÜπτωση της Ρþμης, θα ζÞ η Ρþμη τüτε πια απü τις θησαυρισμÝνες δυνÜμεις του μεγÜλου παρελθüντος, το παρüν δεν θα της πορßζη νÝα ζωÞ.

     Θα μποροýσε να συγχþρηση κανεßς μια τÝτοια νοοτροπßα σε Ýνα λαü στη μεγÜλη τÝχνη της ηγεσßας. Εßναι ευνüητη σε αυτüν η ροπÞ, μια που Ýγινε κυρßαρχος, να θÝλει να απüλαυση τα υλικÜ αγαθÜ που μπορεß να του προσπορßση η κυριαρχßα του.
Αν üμως προορισμüς και πρüθεση ενüς τÝτοιου Λαοý εßναι να κρÜτηση για χρüνους πολλοýς το θρüνο της κοσμοκρατορßας, τüτε θα προσÜρμοση με γρÞγορο ρυθμü το Þθος του στον σκοπü του και μÝσα στα σμÞνη των πολιτικþν πρακτüρων, που αναγκαστικÜ θα ξαποστÝλνει σε üλη την οικουμÝνη, θα επικρατοýν πÜντα εκεßνοι που σκÝπτονται και πρÜττουν σα πατρßκιοι.
Δεν θÝλω με αυτÜ να πω πως Ýνας κυρßαρχος λαüς θα δßνη και δεν θα παßρνη. Εßμαι και εγþ ρωμαßος, Ατßλιε ΝÜβιε. ΤÝχνη μας εßναι να παßρνωμε, αλλÜ üχι üπως ο αρχηγüς της οικογÝνειας παßρνει üτι κερδßζουν οι δικοß του. (Σημ.: Στο λατινικü κεßμενο γßνεται χρÞση του νομικοý üρου SUI. Κατ' αρχÞν üτι κÝρδιζαν οι SUI ανÞκε, σýμφωνα με το κλασικü ρωμαúκü δßκαιο, στον αρχηγü της οικογενεßας). Οι σοφοß της πολιτικÞς τÝχνης, Ýλληνες και δικοß μας, μας διδÜσκουν πως μπορεß και πρÝπει να ωφελοýνται οι κοσμοκρÜτορες, με ποια μÝθοδο και ως ποιο σημεßο και απü ποιο σημεßο και πÝρα αδικοýν και αδικþντας βλÜπτουν και αυτοýς που κυβερνÜν, αλλÜ προπαντüς τον εαυτü τους.
(Σημ.: Ο επιστολογρÜφος απü δω και πÝρα, σε σειρÜ απü επιστολÝς, αναλýει το πολιτικü Þθος τον ΕλλÞνων. Εßναι φανερü πως ο Ατßλιος ΝÜβιος διοικεß περιοχÝς μι ελληνικοýς πληθυσμοýς και ο ΜενÝνιος ¢πιος στον καιρü του εßχε κÜνει το ßδιο).
     Ο ¸λληνας εßναι πιο εγωιστÞς απü μας και συνεπþς και απü üλα τα Ýθνη του κüσμου. Το Üτομο του εßναι "πÜντων χρημÜτων μÝτρον" κατÜ το ρητü του Πρωταγüρα. ΑδÝσμευτο, αυθαßρετο, και ατßθασο, αλλÜ και αληθινÜ ελεýθερο ορθþνεται το εγþ των ΕλλÞνων. ΧÜρις σε αυτü σκεφθÞκανε πηγαßα, πρþτοι αυτοß, üσα εμεßς αναγκαζüμαστε σÞμερÜ να σκεφτοýμε σýμφωνα με τη σκÝψη τους. ΧÜρις σε αυτü βλÝπουν με τα μÜτια εκεßνων που εßδαν πριν απü αυτοýς. ΧÜρις σε αυτü η σχÝση τους με το σýμπαν, με τα πρÜματα και τους ανθρþπους δεν μπαγιατεýει, αλλÜ εßναι πÜντα νÝα, δροσερÞ και το κÜθε τι, χÜρις σ’ αυτü το εγþ αντιχτυπÜει σαν πρωτοφανÝρωτο στην ψυχÞ τους. Εßναι üμως και του καλοý και του κÜκου πηγÞ τοýτο το χÜρισμα. Το ßδιο εγþ που οικοδομεß τα ιδανικÜ πολιτικÜ συστÞματα αυτü διαλýει και τις πραγματικÝς πολιτεßες των ανθρþπων. Κι Þρθανε οι κοιροß üπου ο ελληνικüς εγωισμüς ξÝχασε την τÝχνη που οικοδομεß τους ιδανικοýς κüσμους, αλλÜ δεν ξÝχασε την τÝχνη που γκρεμßζει τις πραγματικÝς πολιτεßες. Και εμεßς τους συναντÞσαμε , καλÝ Ατßλιε σε τÝτοιους καιροýς και γι αυτü η κρßση μας γι αυτοýς συμβαßνει να εßναι τüσο αυστηρÞ , που κÜποτε καταντÜει Üδικη.
     ΑλλÜ και πως να μην εßναι; Η μοßρα μας Ýταξε νομοθÝτες του κüσμου και το ελληνικü Üτομο περιφρονεß το νüμο. Δεν παραδÝχεται Üλλη κρßση δικαßου παρÜ την ατομικÞ του, που δυστυχþς στηρßζεται σε ατομικÜ κριτÞρια. Απορεßς πως η πατρßδα των πιο μεγÜλων νομοθετþν Ýχει τüση λßγη πßστη στο νüμο. Και üμως απü τÝτοιες αντιθÝσεις πλÝκεται η ψυχÞ των ανθρþπων και η πορεßα της ζωÞς των. ΣπÜνια οι Ýλληνες πεßθονται «τοις κεßνων ρÞμασι». Πεßθονται μüνο στα ρÞματα τα δικÜ τους και Þ αλλÜζουν τους νüμους κÜθε λßγο, ανÜλογα με τα κÝφια της στιγμÞς Þ üταν μποροýν να τους αλλÜξουν τους αντιμετωπßζουν σαν εχθρικÝς δυνÜμεις και τüτε μεταχειρßζονται εναντßον του Þ τη βßα Þ το δüλο. Α! τüσο τη χαßρεται ο Ýλληνας την εýστροφη καταδολßευση τους, τους σοφιστικοýς διαλογισμοýς που μεταβÜλλουν τους νüμους σε ρÜκη.
     Ο ¸λληνας Ýχει πιο αδýναμη μνÞμη απü μας και γι αυτü Ýχει λιγüτερη συνÝχεια στον πολιτικü του βßο. Εßναι ανυπüμονος και κÜθε λßγο, μüλις δυσκολÝψουν τα πρÜγματα, αποφασßζει ριζικÝς μεταρρυθμßσεις. Θες να σαγηνÝψεις την εκκλησßα του δÞμου σε μια Πüλη ελληνικÞ; Πες τους: Σας υπüσχομαι αλλαγÞ. Πες τους: θα θεσπßσω νüμους. Αυτü αρκεß. Με αυτü χοντραßνει η ανυπομονησßα του, το αψßκορο πÜθος του. Τι φαεινÝς συλλÞψεις θα βρεις μÝσα σε αυτÜ τα ελληνικÜ δημιουργÞματα της ιδιοτροπßας της στιγμÞς. Εμεßς δειλÜ-δειλÜ και μüνο με το χÝρι του πραßτορα τολμÞσαμε, διολισθαßνοντας μÝσα στους αιþνες, να ξεφýγουμε απü τους Üκαμπτους κλοιοýς της ΔωδεκαδÝλτου μας, και πÜλι διατιμþντας üλους τους τüπους, üλα τα εξωτερικÜ περιβλÞματα. Τοýτη η υποκρισßα των μορφþν, üταν η ουσßα αλλÜζει, δεßχνει πüση εßναι η ταπεινοφροσýνη μας μπρος σε κÜθε τι που εßναι θεσμüς και Ýθος και παρÜδοση, πüσο το παρελθüν και η συνÝχεια του βαρýνουν στην πορεßα μας και πüσο δßκαια αντÝχουμε αιþνες εκεß που οι Ýλληνες εκÜμφθηκαν σε δεκαετηρßδες.
     ΜÝσα στους πιο πολλοýς Ýλληνες, Üμα σκαλßσεις λßγο θα βρεις Ýναν ισχνüν, υπερüπτη Κοριολανü, Ýναν Üσημον εκδικητικüν ΑλκιβιÜδη, Ýνα εγþ μεγαλýτερο απü την πατρßδα. ¼χι βÝβαια σε üλους , αλλιþς δεν υπÞρχαν σÞμερα ελληνικÝς πüλεις. ΑλλÜ üποιος διοικεß, σαν και σÝνα, Ýνα λαü, πρÝπει να γνωρßζη τις Üρχουσες ροπÝς, που δεν φτÜνουν βÝβαια ως τη φανερÞ ακρüτητα του ωραßου Αθηναßου Þ του δικοý μας ΓÜúου ΜÜρκου, αλλÜ που τεßνουν προς τα εκεß. Οι πολλοß, απü χßλιους δýο λüγους, γιατß εßναι πιο μικροß και πιο αδýνατοι, σταματοýν μεσοδρομßς. Μα και με αυτοýς το κακü γßνεται. Οι ¸λληνες λßγα πρÜγματα σÝβονται και σπÜνια üλοι τους τα ßδια. Και προς καλοý και προς κακοý στÝκουν απÜνω απü τα πρÜγματα.. Για να κρßνουν αν Ýνας νüμος εßναι δßκαιος, θα τον μετρÞσουν με το μÝτρο της προσωπικÞς των περßπτωσης, ακüμα και üταν υπεýθυνα τον κρßνουν στην εκκλησßα Þ στο δικαστÞριο. Ο Ýλληνας ζητεß απü το νüμο δικαιοσýνη για την δικÞ του προσωπικÞ περßπτωση.
     Αν τýχει και ο νüμος δßκαιος στην ολüτητÜ του, και δεν ταιριÜζει σε λßγες περιπτþσεις, üπως η δικÞ του, δεν μπορεß αυτü να το παραδεχθεß. Και εν τοýτοις τετρακüσια χρüνια τþρα το διακÞρυξε ο μεγÜλος τοýς ΠλÜτων, πως τÝτοια εßναι η μοßρα και η φýση των νüμων, πως Üλλο νüμος και Üλλο δικαιοσýνη, το διακÞρυξε και ο Σταγερßτης, χωρßζοντας το δßκαιο απü το επιεικÝς. ΑλλÜ δεν τ' ακοýει αυτÜ ο Ýλληνας. Δεν δÝχεται να θυσιÜσει τη δικÞ του περßπτωση, το δικü του εγþ σ´ Ýνα νüμο σκüπιμο και δßκαιο στη γενικüτητα του. ¸τσι εßναι οι πολλοß στις πüλεις που πρüκειται τþρα να διοικÞσεις, Ýτσι διαφορετικοß, αν üχι απü μας, üμως απü τους πατÝρες μας, που θεμελßωσαν το μεγαλεßο της παλιÜς, της αληθινÞς μας δημοκρατßας).
     ΠοτÝ ο Üρχων δεν πρÝπει να περιφρονÞ τον αρχüμενο, üσο Üξιος και αν εßναι αυτüς, και üσο ανÜξιοι οι αρχüμενοι. ΠρÝπει να σκýβη, να μελετÜ και να γνωρßζη το λαü του. Προ παντüς üταν Ýχει να κÜνη με τους δυσκολονüητους Ýλληνες. Για αυτü μη με βαρεθÞς, που θÝλω να σου τους δεßξω απü πολλÝς πλευρÝς και που τις πολλÝς τοýτες πλευρÝς πÜω να τις αναγκÜσω σε μια πρþτη ρßζα.
¼σο περνοýν οι αιþνες τüσο κι εμεßς και οι λαοß που κυβερνοýμε περισσüτερο ατομιστÝς, ως που μια μÝρα να μαραθοýμε üλοι μαζß μÝσα στη μüνωση των μικρþν εαυτþν μας. Νομßζω πως οι Ýλληνες απÜνω στους οποßους εσý τþρα Üρχεις εßναι πρωτοπüροι σε αυτüν θανÜσιμο κατÞφορο.
     Δεν σου Ýκανε κιüλας εντýπωση καλÝ μου ΝÜβιε η αδιαφορßα του Ýλληνα για το συμπολßτη του; ¼χι πως δεν θα του δανεßση μια χýτρα να μαγειρÝψει, üχι πως αν τýχη μια αρρþστια δεν θα τον γιατροπορÝψη, üχι πως δεν του αρÝσει να ανακατεýεται στις δουλειÝς του γεßτονα, γιο να του δεßξη μÜλιστα την αξιοσýνη του και την υπεροχÞ του, σε τÝτοιες περιπτþσεις βοηθÜει ο Ýλληνας περισσüτερο απü κÜθε Üλλον.
ΒοηθÜει πρüθυμα και τον ξÝνο, με την ιδÝα μÜλιστα, που χÜρις στους μεγÜλους στωικοýς, πÜντα τον κατÝχει, μιας πανανθρþπινης κοινωνßας, Του αρÝσει να δßνη στον ασθενÝστερο στον αβοÞθητο, εßναι και αυτü Ýνας τρüπος υπεροχÞς.
     ΛÝγοντας πως ο Ýλληνας αδιαφορεß για τον πλησßον του, κÜτι Üλλο θÝλω να πω. ΑλλÜ μου πÝφτει δýσκολο να στο εξηγÞσω. Θα αρχßσω με παραδεßγματα, που αν προσÝξης, ανÜλογα θα δης και εσý ο ßδιος πολλÜ με τα μÜτια σου. Ακüμη υπÜρχουνε ποιητÝς πολλοß και τεχνßτες στις μεγÜλες πüλεις της ΕλλÜδας. Πλησßασε τους, καθþς εßναι χρÝος σου, και πες μου αν Üκουσες κανÝναν απ' αυτοýς ποτÝ να επαινÞ τον ομüτεχνο του. Δεν χÜνει τον καιρü του σε επαßνους των Üλλων ο Ýλληνας. Δεν χαßρεται τον Ýπαινο. Χαßρετε üμως τον ψüγο και γι αυτüν βρßσκει πÜντα καιρü.
      Για την κατανüηση, την αληθινÞ, αυτÞν που βγαßνει απü τη συμπÜθεια γι αυτü που κατανοεßς, δεν θÝλει τßποτα να θυσιÜση. Το κßνητρο της δικαιοσýνης δεν τον κινεß για να επαινÝση üτι αξßζει τον Ýπαινο. ¼χι που δεν θα Þθελε να εßναι δßκαιος, αλλÜ δεν αντιλαμβÜνεται καν την αδικßα που κÜνει στον Üλλο. Αλλοý κοιτÜζει, θαυμÜζει üτι εßναι δικüς του κüσμος, κÜθε Üλλον τον υποτιμÜ. ¼ταν Ýνας πολßτης Üξιος δεν αναγνωρßζεται κατÜ την αξßα του, λÝει ο Ýλληνας: αφοý δεν αναγνωρßζομαι εγþ ο αξιüτερος του, τι πειρÜζει αν αυτüς δεν αναγνωρßζεται; Ο εγωκεντρισμüς αφαιρεß απü τον ¸λληνας τη δυνατüτητα να εßναι δßκαιος. Και αυτü εννοοýσα λÝγοντας, πως ο Ýλληνας αδιαφορεß για τον πλησßον του, το πÜθος του εγωισμοý τον εμποδßζει να ασχολεßται με τον Üλλο, να συνεργÜζεται μαζß του. Και φυσικÜ απü την Ýλλειψη τοýτης της αλληλεγγýης ματαιþνονται στις ελληνικÝς κοινωνßες οι κοινÝς προσπÜθειες. Η δρÜση του Ýλληνα κατακερματßζεται σε ατομικÝς ενÝργειες, που συχνÜ αλληλοεξουδετερþνονται και συγκροýονται.
     ΚÜποτε και τους νεκροýς ακüμα, üπου θα’ λÝγε κανεßς πως φθüνος δεν χωρεß, τους αφÞνουν ατßμητους οι Ýλληνες, γιατß δεν βρßσκουν μÝσα τους, τη διÜθεση να θυσιÜσουν κÜτι απü το νου και στην καρδιÜ τους για Ýνα τÝτοιο Ýργο δικαιοσýνης. Μüνο ο ηδονισμüς του μßσους μπορεß να τους κÜνει τυμβωρýχους. Το εγþ -το τρομερü αυτü εγþ- το πÜντα γυρισμÝνο προς τον εαυτü του, για να υψωθÞ, ταπεινþνει και τους νεκροýς και εκδικεßται ακüμη και για την περασμÝνη τους δüξα. Μüνο üταν δημιουργηθοýν συμφÝροντα που συμβαßνει να εßναι κοινÜ σε πολλÜ Üτομα μαζß, βλÝπεις την συναδÝλφωση και την αλληλεγγýη, πολý σπÜνια για την προÜσπιση κοινþν ιδανικþν. ΚοινÜ ιδανικÜ σχεδüν δεν υπÜρχουν. Στον καθÝνα Ýλληνα τα ιδανικÜ εßναι ατομικÜ. (Γι αυτü οι πολιτικÝς των φατρßες εßναι φατρßες συμφερüντων και το ιδανικü τον κÜθε ηγÝτη εßναι ο εαυτüς του).
     ΝÜβιε, ο ΚÜτωνας απü καιρü Ýχει πεθÜνει και πÝθανε μαζß του η παλιÜ μας δημοκρατßα. Τþρα βαδßζαμε και εμεßς τον δρüμο των ΕλλÞνων ως που και οι δικοß μας εγωισμοß, κÜθε μÝρα ωμüτεροι και βιαιüτεροι, να σκεπÜσουν με την πλημμυρßδα τους τη Σýγκλητο και την αγορÜ και ολüκληρη την αθÜνατη πüλη. Το κοινü μßσος και το κοινü συμφÝρον συνδÝουν τους ανθρþπους, προ παντüς τους ¸λληνες και τους ανατολικοýς λαοýς της Μικρασßας που οι ¸λληνες στα στερνÜ τους πολßτισαναν και τους δßδαξαν και μαζß τους αποχÜλασαν. ¼που λεßπει το κοινü μßσος και το κοινü συμφÝρον υπÜρχει συνÞθως το κενü, η αδιαφορßα του ανθρþπου προς τον συνÜνθρωπο.
     Μου Ýλεγε κÜποτε κÜποιος απü την Αλικαρνασσü: "Δοýλεψα üλη μου τη ζωÞ σκληρÜ και ανυστερüβουλα για την πüλη μου και θαρρþ πως δοýλεψα ωφÝλιμα και νüμιμα αλλÜ δεν σκÝφθηκα να απλþσω Ýντεχνα τη φÞμη μου στο δÞμο. Και Ýτσι εßμαι καταδικασμÝνος, αν üχι στην αφÜνεια, üμως στην εξßσωση μου με Ýνα σωρü μÝτριους και ασÞμαντους. Και πρÝπει να περιμÝνω το βραδý το χρüνο και το θÜνατο, που απÜγει προς την ανωνυμßα üλος τους πρüσκαιρους, ως το ξεχþρισμα και ως μια αργοπορημÝνη δικαßωση που ßσως μου ανÞκει. Εδþ και δυο βδομÜδες σου Ýγραφα για τον φυγüκεντρον εγωισμü των ελλÞνων. Δεν θυμÜμαι üμως αν σου Ýγραψα το χειρüτερο. ΚινημÝνος απü την ßδιον αυτÞν εγωπÜθεια, τη ρßζα αυτÞν κÜθε ελληνικοý κακοý, -ας βοηθÞσουν οι θεοß να μη γßνει και των δικþν μας δεινþν η μολυσμÝνη πηγÞ (ο Ýλληνας δε συχωρνÜει στο συμπολßτη του καμμιÜ προκοπÞ. ¼ποιος τον ξεπερÜσει, ο Ýλληνας τον φθονεß με πÜθος και αν εßναι στο χÝρι του να τον γκρεμßση απü εκεß που ανÝβηκε, θα το κÜνη).

     Μα το πιο σπουδαßο, για να καταλÜβης τον Ýλληνα, εßναι να σπουδÜσης, τον τρüπο με τον οποßο εκδηλþνει τον φθüνο του, τον τρüπο που εφεýρε για να γκρεμßζη καλλßτερα. Εßναι Ýνας τρüπος πιο κομψüς απü το δικü μας, γÝννημα σοφιστικÞς ευστροφßας και διανοητικÞς δεξιοτεχνßας. Δεν του αρÝσει η χοντροκομμÝνη δολοφονßα στους διαδρüμους του Παλατιοý, αλλÜ η λεπτοκαμωμÝνη συκοφαντßα, Ýνα εßδους αναßμακτου ηθικοý φüνου, ενüς φüνου διακριτικüτερου και ευτελÝστερου, που αφÞνει του δολοφονημÝνου τη σÜρκα σχεδüν ανÝπαφη, να περιφερÞ την ατßμωση και τη γýμνια της στους δρüμους και στις πλατεßες. Γιατß κι η συκοφαντßα, αγαπητÝ μου, την Ýχουν αναγÜγει σε τÝχνη αυτü. Οι θαυμÜσιοι, οι φιλüτεχνοι Ýλληνες οι πρþτοι δημιουργοß του καλοý και του κακοý λüγου.
     Το να επινüησης Ýνα ψÝμα για κÜποιον και να το διαλαλÞσεις, αυτü εßναι κοινüτυπο και Üτεχνο. Σε πιÜνει ο Üλλος απü το αυτß και σε αποδεßχνει εýκολα συκοφÜντη και σε εξευτελßζει. Η τÝχνη εßναι να συκοφαντÞς χωρßς να ενσωματþνεις πουθενÜ ολüκληρη τη συκοφαντßα, μüνο να την αφÞνεις να τη συνÜγουν οι Üλλοι απü τα συμφραζüμενα και Ýτσι ασυνεßδητα να υποβÜλλεται σε üποιον την ακοýει. Η τÝχνη εßναι να βρßσκης το διφοροýμενο λüγο, που Üμα σε ρωτÞσουν γιατß τον εßπες, να μπορÞς να πης πως τον εßπες με την καλÞ σημασßα, και πÜλι εκεßνος που τον ακοýει να αισθÜνεται πως πρÝπει να τον εννοÞσει με την κακÞ του σημασßα. Η τÝχνη εßναι να δημιουργÞς την ψεýτικη εντýπωση με την üλη ομιλßα, χωρßς κανÝνας λüγος μüνος του χωριστÜ να εßναι ψεýτικος, τüσο που να αναρωτιÝται ο καλüπιστος üταν ανακÜλυψη την αντßφαση, εßναι Üραγε αυτü συκοφαντßα Þ παρεξÞγηση; Υποβλητικüς, σεμνüτυφος, ντυμÝνος την ευπρÝπεια, πρÝπει να εßναι ο συκοφαντικüς λüγος και να μη διαρκÞ περισσüτερο απü üτι θα κοýραζε τον ακροατÞ και üμως με τις πρεποýμενες διακοπÝς, αν εßναι επßμονος, Ýτσι που να του εντυπþνεται χωρßς ο ßδιος να μπορεß να το καταλÜβη πως αυτü του συνÝβηκε. Δεν στηρßζεται σε ανýπαρκτα γεγονüτα η περßτεχνη συκοφαντßα, αλλÜ διαλÝγει κÜποιο ασÞμαντο, το βγÜζει απü τη σειρÜ του, το φουσκþνει, το βÜζει σε Üλλη σειρÜ και Ýτσι το κÜνει να αποδßδει μιαν εντελþς διαφορετικιÜ απü την αρχικÞν εντýπωση. Τüσο αλλÜζει, χωρßς να το αλλÜζει το ßδιο. Που εßναι η σûκοφαντßα; ´´ρωτÜει ο συκοφÜντης. Και πας να πÞς, δεν εßναι πουθενÜ, και üμως εßναι ολüκληρη εκεß, Üπιαστη αλλÜ ορατÞ. Χßλια μÞλα Ýχει η μηλιÜ και Ýχει Ýνα μüνο χαλασμÝνο. ¢μα üμως üλο γι αυτü μιλÜς βλÝπει ο Üλλος μπροστÜ του μια μηλιÜ σκουληκιασμÝνη. Και üμως οι λÝξεις που αρθρþθηκαν δε περιÝχουνε ψευτιÜ καμιÜ. Το ψÝμα εßναι πÝρα απü τις λÝξεις, στο νüημα το φευγαλÝο. ΚÜποτε οýτε το Ýνα μÞλο δεν Ýχει σÜπιο, αλλÜ Ýχει κÜτι που δεν αρÝσει στο δÞμο, το πλÞθος. Τüτε αυτüν που θες να φθεßρεις, τον παρουσιÜζεις μονÜχα απü αυτü το κÜτι που δεν αρÝσει. ΨÝμα; ΠουθενÜ, επιδÝξιες αποσπÜσεις απü τον ολüτητα της πραγματικüτητας, τονισμüς μιας λÝξης που δεν Þταν τονισμÝνη, μια ανεπαßσθητη αλλοßωση του φωτισμοý, κÜτι αληθινÜ ελÜχιστο, που δεν τολμÜς καν να το πεις διαστροφÞ. Διüτι πραγματικÜ δεν εßναι διαστροφÞ, δεν εßναι ψÝμα, εßναι üμως συκοφαντßα.
     Αυτü Εßναι το αγχÝμαχο üπλο με το οποßο πολεμÜει ο Ýλληνας τον Ýλληνα, ο ηγÝτης τον ηγÝτη, ποιητÞς τον ποιητÞ, αλλÜ και ανÜξιος τον Üξιο, ο ουσιαστικÜ αδýνατος τον ουσιαστικÜ δυνατü. Αν και ξÝνος θα δοκιμÜσης την αιχμÞ τοýτου του üπλου και εσý üπως τη δοκιμÜσεις και εγþ. Θα απορÞσης σε τι κοινωνικÞ περιωπÞ βÜζουν οι Ýλληνες τους δεξιοτÝχνες της συκοφαντßας, πως τους φοβοýνται οι πολλοß και αγαθοß, πως τους υπολÞπτονται, οι χρησιμοθÞρες και πως γλυκομßλητα τους χαιρετοýν üταν τους συναντÞσουν στις στοÝς και στην αγορÜ. Εßχα γνωρßσει Ýναν τÝτοιο δεξιοτÝχνη της συκοφαντßας στην ΑθÞνα εδþ και εßκοσι χρüνια. ¹ταν απ' αυτοýς που ονüμαζαν τον παλιü καιρü "λακωνßζοντας", νοσταλγüς κÜθε αρχαßου, αρνητÞς κÜθε νÝου, Ýντιμος πολßτης που ασκοýσε Ýντιμα το επÜγγελμα του συκοφÜντη. Οι πιο διαλεχτοß συμπολßτες του δοκßμασαν το κεντρß του. Συκοφαντοýσε με υπομονÞ, με ηδονÞ, με ευσυνειδησßα. Συκοφαντοýσε σýμφωνα με τη φýση του, üπως το φßδι δαγκÜνει, üπως η δρÜκαινα δηλητηριÜζει, üπως ο ταýρος κερατßζει. Λßγοι τον περιφρονοýσαν, περισσüτεροι τον φοβüτανε και σε πολλοýς Üρεσε. ΑρÝσει, για να ποýμε την αλÞθεια, στους περισσüτερους Ýλληνες, αλλÜ φευ και σε κÜμποσους πια απü τους δικοýς μας η πετυχημÝνη, η Ýντεχνα σκαρωμÝνη συκοφαντßα. Σχηματßζεται γýρω της μια συμπαθοýσα κοινÞ γνþμη απü üλες τις συγκλßνουσες μοχθηρßες, τις ζÞλιες, τις αρρωστημÝνες καχυποψßες, απü üλες τις κουρασμÝνες, τις τραυματισμÝνες ψυχÝς. Και Ýτσι κρυσταλλþνεται, γýρω απü τον αρχικüν ιοβüλο λüγο, Ýνα στÝρεο σÜρκωμα, Ýνας üγκος που στον καθÝναν επιβÜλλεται και τον φοβÜται ο καθÝνας και αποφεýγει να τον αγγßξει.
     Κι üμως, τον καιρü που βρισκüμουνα στην ΑθÞνα δυü-τρεις Üνθρωποι, που -δßκαια Þ Üδικα δεν ξÝρω- τους λογιÜζουνε πολλοß για απüβλητους και ξεστρατισμÝνους, τολμÞσανε να αντισταθοýν σε τοýτον τον δεξιοτÝχνη και να του κüψουν για καιρü τη λαλιÜ.
¸νας απü αυτοýς μÝρα μεσημÝρι, στη μÝση της αγορÜς, τον χαστοýκισε Ýτσι δυνατÜ που Ýπεσε χÜμω και κýλησε μÝσα στις σκüνες. ¸νας Üλλος, καθþς διÜβαινε μπρος απü τον Αρειο ΠÜγο ο συκοφÜντης, με το ειρωνικü μειδßαμα της οßησης στα πικρÜ του χεßλη, ανÝβηκε σε μια ψηλÞ πÝτρα απÜνω και στον κüσμο που Þταν μαζεμÝνος την þρα εκεßνη φþναξε : Αú! Αθηναßοι, τοýτος ο υπερüπτης που περνÜ εκεß δα, παρουσιÜσθηκε κατÞγορος του ανθρþπου που Ýσωσε την τιμÞ και τη ζωÞ του παιδιοý του". Αν Þταν αλÞθεια αυτÜ που εßπε δεν ξÝρω. ΘυμÜμαι μüνο πως ο δεξιοτÝχνης χλþμιασε και αποτραβÞχτηκε, χωρßς να πη τσιμουδιÜ και οýτε αργüτερα τüλμησε ποτÝ να του απαντÞσει. ΤÝτοιοι Üνθρωποι κατορθþσανε να φιμþσουν το απýλωτο στüμα της συκοφαντßας, μüνο τÝτοιοι και με τÝτοιους τρüπους, καλÝ ου ΝÜβιε. Οι καλοß, ας τους ποýμε καλοýς, εßχαν ξεχÜσει πως η αρετÞ αγωνßζεται. ¼λα, βλÝπεις Þταν Üτονα Þ χαλασμÝνα στο ιοστÝφανο ¢στυ. ΨÜχνω τþρα να θυμηθþ τα ονüματα αυτþν των ανθρþπων, αλλÜ δεν το κατορθþνω. Τι σημασßα Üλλωστε Ýχουν τα ονüματα; ¼λους αυτοýς τþρα πια, συκοφÜντες και συκοφαντημÝνους τους σκεπÜζουν τα χαμομÞλια και οι παπαροýνες του Κεραμεικοý. CURA UT VALEAS. (Πρüσεχε τον εαυτü σου και να 'σαι καλÜ).

...το, ανυπüταχτο σε κÜθε πειθαρχßα, η περιφρüνηση των Üλλων και ο φθüνος, η αρρωστημÝνη διογκωση της ατομικüτητας, σπρþχνουν σχεδüν τον κÜθε Ýλληνα να θεωρεß τον εαυτü του πρþτο μÝσα στους Üλλους. Αδιαφορþντας για üλους και για üλα, παραβλÝποντας üτι γßνηκε πριν και üτι γßνεται γýρω του, αρχßζει κÜθε φορÜ απü την αρχÞ και δεν αμφιβÜλει πως πορÝυεται πρþτος στο δρüμο το σωστü.

     Ταλαιπωρεß απü αιþνες την ελληνικÞ ζωÞ η υπÝρμετρη εμπιστοσýνη του Ýλληνα στην προσωπικÞ του γνþμη και στις προσωπικÝς του δυνατüτητες. ΠαρÜ να υποβÜλη τη σκÝψη του στη βÜσανο μιας ομαδικÞς συζÞτησης, προτιμÜει να ριψοκινδυνεýσει με μüνες τις προσωπικÝς του δυνÜμεις. Πρüσεξε τις συσκÝψεις των ηγετþν των πολιτικþν τους μερßδων με τους δÞθεν φßλους των και θα δης üτι οι περισσüτερες εßναι προσχÞματα. Ο ηγÝτης λÝει την γνþμη του, βελτιþνει τη διατýπωση της με τις πολλÝς επαναλÞψεις , χωρßς οýτε να περιμÝνει, οýτε να θÝλει καμßα αντιγνωμßα.. Και οι φßλοι του το ξÝρουν αυτü καλÜ και συχνÜζουν σε αυτÝς τις συσκÝψεις Þ για να μÜθουν τα νÝα της ημÝρας για να βρουν ευκαιρßα να κολακεýσουν τον ηγÝτη. Το αποτÝλεσμα εßναι üτι ο ¸λληνας πολιτικüς ανακυκλþνεται μüνος του μÝσα στις δικÝς του σκÝψεις, γιατß πιστεýει πως αυτÝς αρκοýν για το Ýργο του, Þ το χειρüτερο, γιατß η χρησιμοποßηση και των Üλλων στην εκτÝλεση του, θα περιüριζε την κυριüτητα του απÜνω στο Ýργο, θα το Ýκανε περισσüτερο τÝχνη, αλλÜ λιγüτερο δικü του, και εκεßνο που προÝχει για τον Ýλληνα δεν εßναι το πρþτο. αλλÜ το δεýτερο. ¸τσι σε πρþτη μοßρα Ýρχεται η τιμÞ του εγþ και δε δεýτερη η αξßα του Ýργου. ΑυτÞ εßναι η αδυναμßα του πολιτικοý Þθους που θα παρατÞρησης στους Ýλληνες δημüσιους Üνδρες που κατÜ τα Üλλα και πιο υψηλüφρονες εßναι και πιο αδÝκαστοι και σχεδüν üλοι οι πιο φτωχοß απü τους συγχρüνους δικοýς μας. Οι παλιοß üμως ρωμαßοι, αυτοß κατεßχαν την αρετÞ της μετριοφροσýνης που απουσιÜζει και απουσßαζε πÜντα απü την ελληνικÞ πολιτικÞ ζωÞ και γι αυτü τüτε κατορθþσανε αν και σε τüσα καθυστερημÝνοι, να πÜρουν την κοσμοκρατορßα απü τα χÝρια των ελλÞνων.
     Γιατß βλÝπεις, ταýτη η μοιραßα για την τýχη των ελλÞνων εγωπÜθεια, φÝρνει και Ýνα Üλλο χειρüτερο δεινü: üπου βασιλεýει, τα Ýργα σχεδιÜζονται πÜντα μÝσα στα στενÜ üρια της ατομικüτητας, σýντομα και βιαστικÜ, για να συντελεστοýν üλα, πριν το πρüσωπο Ýκλεßψη. Η πολιτικÞ üμως που θεμελιþνει τις μεγÜλες πολιτεßες δεν σηκþνει οýτε βιασýνη οýτε συντομßα. ΣχεδιÜζεται σε Ýκταση αιþνων. Δεν προσδÝνεται σε Üτομα, αλλÜ σε ομÜδες προσþπων, σε διαδοχικÝς γενεÝς. Στην εκτýλιξη της εξαφανßζεται το εφÞμερο Üτομο και παßρνουν την πρþτη θÝση, διαρκÝστερες υποστÜσεις, οικογÝνειες, πολιτικÝς μερßδες Þ κοινωνικÝς τÜξεις. Τα εδραßα πολιτικÜ Ýργα μÝσα στην Ιστορßα εßναι υπερπροσωπικÜ, Και δυστυχþς οι Ýλληνες μüνο σε προσωπικÜ Ýργα επιδßδονται με ζÞλο. Γι αυτü η δεν φθÜνουν ως την τελειþσει ενüς Üξιου πολιτικοý Ýργου Þ üταν φθασουν, φÝρνει μÝσα του, το Ýργο τους το ßδιü, το σπÝρμα της φθορÜς. Και αυτü εßναι δßκαιο. .Γιατß σκοπüς των ελλÞνων εßναι η πρüσκαιρη λÜμψη του πρüσκαιρου ατüμου, üχι η μüνιμη απρüσωπη ευüδωση του Ýργου του ßδιου.
     ¸πρεπε εξαιρετικÜ ευνοúκÝς περιστÜσεις να συντρÝξουν με την μεγαλοφυßα του ΑλÝξανδρου του Μακεδüνα, για να αποκτßσουν για λßγα χρüνια οι Ýλληνες μια κυρßαρχη πολιτικÞ θεση στην οικουμÝνη. ΑλλÜ και εκεßνο το Ýργο στηριγμÝνο ο' Ýνα πρüσωπο, üχι σε μιαν κοινüτητα ανθρþπων, οýτε σε μια πολýχρονη παρÜδοση, μüλις εξαφανßστηκε ο δημιουργüς, διαλýθηκε μÝσα στα χÝρια των ßδιων εκεßνων ανθρþπων, που üταν ο ΑλÝξανδρος ζοýσε, στÜθηκαν οι απαραßτητοι συντελεστÝς του. ΑλλÜ το Ýργο, βλÝπεις, δεν Þταν δικü τους. Δεν τους εßχε κÜνει ο αυταρχικüς ηγÝτης κοινωνοýς στην τιμÞ του Ýργου, αλλÜ θÞτες του γßγαντα εγωισμοý του.
     ¸λαβα προχτÝς το πρþτο σου γρÜμμα, που διασκÝδασε πολλÝς μου ανησυχßες. Φοβüμουνα αλÞθεια, πως οι παραινÝσεις μου θα σου φαßνονταν σα συστÜσεις κηδεμüνα που θÝλει σε κÜθε βÞμα να καθοδηγÞ τον κηδεμονευüμενο. ΑλλÜ κατÜλαβες την αληθινÞ πρüθεση μου και Ýτσι που μου γρÜφεις μου δημιουργεßς σχεδüν την υποχρÝωση να μην κλεßσω ακüμη τον κýκλο των στοχασμþν μου, για τον τρüπο που πρÝπει να διακυβερνþνται οι ελληνικÝς πüλεις, θα συνεχßσω λοιπüν, καλÝ και ευγενικÝ μου φßλε, τις παραινÝσεις μου και θα σε παρακαλÝσω να μην ξεχνÜς πως μη üντας καλλιτÝχνης του καλÜμου, διατυπþνομαι συνÞθως αδÝξια, πρüχειρα, και üχι με την κυριολεξßα που θα Þθελα. Γι αυτü εßσαι δικαιολογημÝνος που με παρεξÞγησες σε μερικÜ σημεßα. ΠοτÝ, μα ποτÝ δε θÝλησα να σου πω , üτι λεßπει η πολιτικÞ σκÝψη στην ΕλλÜδα. Απεναντßας, πιστεýω πως αφθονεß περισσüτερο μÜλιστα απü üτι φαντÜζεται üποιος βλÝπει τα πρÜγματα απ' Ýξω. Μüνο που δεν μας εßναι αισθητÞ η παρουσßα της γιατß οι Üνδρες που την κατÝχουν φθεßρονται ο Ýνας απü τον Üλλο σε μια αδιÜκοπη, πεισματικÞ και üτι πιο συχνÜ μÜταιη σýγκρουση. Αν λεßπει κÜτι των ελλÞνων πολιτικþν δεν εßναι οýτε η δýναμη της σκÝψης οýτε η αγωνιστικÞ διÜθεση. Στον χαρακτÞρα, στο Þθος φωλιÜζει η αρρþστια. ΦωλιÜζει στην Üρνηση τους να δεχθοýν να εξαφανßσουν το Üτομο τους, για την ευüδωση ενüς ομαδικοý Ýργου. Λεν κρßνουν ποτÝ με δικαιοσýνη τον συναγωνιστÞ τους και γι αυτü δεν υποτÜσσονται ποτÝ στην υπεροχÞ του. Δεν Ýχουν την υπομονÞ, μÝσα στον κýκλο των ισοτßμων, να περιμÝνουν με την τÜξη του κλÞρου Þ της ηλικßας τη σειρÜ τους. ¸τσι, διασταθμßζοντας τη δýναμη του και τις αρετÝς του σε περιττοýς αγþνες κατÜντησε ο ελληνικüς λαüς με την υψηλüτερη και την πλουσιþτερη στη θεωρßα πολιτικÞ σκÝψη, να μεßνη τüσο πßσω απü μας στις πρακτικÝς πολιτικÝς του επιδüσεις.
...(τα) δεινÜ, üσα υποφÝρανε ως τα σÞμερα οι Ýλληνες, μα θαρρþ και üσα θα υποφÝρουν στο μÝλλον μιας και Ýχουν κýρια και πρþτη πηγÞ, την φιλοπρωτßα, τη νüμιμη θυγατÝρα του τρομεροý των εγωισμοý.
     Μου γρÜφεις πως αυτü συμβαßνει και Üλλου και προς παντüς σ' εμÜς. Η διαφορÜ, καλÝ μου φßλε, Ýγκειται στο μÝτρο και στην Ýνταση της φιλοπρωτßας. ΒÝβαια και εμεßς σÞμερα δεν υστεροýμε. ΑλλÜ την εποχÞ που θεμελιþνονταν το μεγαλεßο της Ρþμης δεν εßχαν υπερβεß οι δικοß μας το πρεποýμενο μÝτρο, υποτÜσσονταν στο κοινü νüμο και στους γενικοýς σκοποýς της πολιτεßας. Ενþ οι ¸λληνες το ξεπÝρασαν, πριν προφτÜσουν να στεριþσουν τη δýναμη τους καθþς εßναι χρÝος μου, για μας τους ρωμαßους, δεν ξÝρω αν μεταξý των ρωμαßων και σÞμερα ακüμα, υπÜρχουν τüσοι φανατικοß και αδßστακτοι στο κυνÞγημα των τιμþν, üσοι υπÞρξανε μεταξý των ελλÞνων στους ενδοξüτερους των αιþνες.
     ΜÞπως üμως υπερβÜλλω, καλÝ μου φßλε; ΜÞπως βλÝπει το θαυμαστü γÝνος των ελλÞνων τα μÜτια της γεροντικÞς κακßας; Μα εßναι χρüνια τþρα που με το λυχνÜρι και με του Þλιου το φως διαβÜζω ΑριστοφÜνη, ΔημοσθÝνη, Ευριπßδη, Θεüφραστο, Επßκουρο, ΖÞνωνα, Χρýσιππο και üλο και βεβαιþνομαι περισσüτερο πως δεν εßμαι μüνος στον τρüπο που τους κρßνω. ¼χι, καλÝ μου φßλε, δεν βλÝπω πως εßμαι Üδικος, üταν λÝγω πως πρüθεση τους συνÞθως δεν εßναι να ξεπερÜσουν σε αξιüτητα Þ και σε καλÞ φÞμη τον αντßπαλο τους, αλλÜ να τον κατεβÜσουν στα μÜτια του κüσμου κÜτω απü τη δικÞ τους θÝση, üποια καν αν εßναι. Την αρχαßαν "ýβριν" των (Σημ.: η λÝξη στο πρωτüτυπο εßναι γραμμÝνη στα ελληνικÜ στοιχεßα) την κατεβÜσανε στο χαμηλüτερο επßπεδο. ΚÜποτε με τοýτην την ισοπÝδωση προς τα κÜτω νομßζουν πως επαναφÝρουν το πολßτευμα τους στην ορθÞ του βÜση. ΜÜταια ξεχþρισε ο μεγÜλος Σταγειρßτης τη δημοκρατßα (Σημ.: την παρεκβατικÞ δημοκρατßα, δηλ. την οχλοκρατßα) απü την "πολßτευμα" (Σ.Μ. την ορθÞ δημοκρατßα). Η θÝληση τους για ισüτητα, Üμα την ανÜλυσης, θα δεις üτι δεν απορρÝει απü την αγÜπη της δικαιοσýνης, αλλÜ απü τον φθüνο της υπÝρτερης αξßας "Μια που εγþ, λÝει ο Ýλληνας, δεν εßμαι .Üξιος να ανÝβþ ψηλüτερα απü σÝνα, τüτε τουλÜχιστον και εσý να μην ανεβεßς απüμενα ψηλüτερα. ΣυμβιβÜζομαι με την ισüτητα".
     ΣυμβιβÜζεται με την ισüτητα ο Ýλληνας, γιατß τι Üλλο εßναι παρÜ συμβιβασμüς να πιστεýεις ανομολüγητα πως αξßζεις την πρþτη θÝση και να δÝχεσαι μιαν ßση με των Üλλων. ΜÝσα του λοιπüν δεν αδικεß τüσο ο Ýλληνας, üσο πλανÜται. ΓεννÞθηκε με την ψευδαßσθηση της υπεροχÞς. Και ýστερα θα συνÜντησης και μεταξý των ελλÞνων την Üλλη ψευδαßσθηση που τους κÜνει να υπερτεροýνε την μιαν αρετÞ που Ýχουν και να υποτιμοýνε τις Üλλες που τους λεßπουν. Εßδα δειλοýς που φαντÜζονταν πως μποροýν να ξεπερÜσουν üλους μονÜχα με την εξυπνÜδα τους και ανδρεßους που πßστευαν πως φτÜνει για να ξεπερÜσουν üλους η ανδρεßα τους. Εßδα Ýξυπνους που φαντÜζονταν πως δεν χρειÜζεται για να γßνουν πρþτοι οýτε επιστÞμη, οýτε αρετÞ. Εßδα και κÜτι σοφοýς που Þθελαν να σταθοýν απÜνω και απü τους Ýξυπνους και απü τους ανδρεßους με μüνη την επιστÞμη και τη σοφßα. Πüσο αλÞθεια Üμαθοι της ζωÞς μπορεß να εßναι αυτοß οι αφεντÜδες της γνþσης! Τι κακü μας Ýκανε αυτüς ο ΠλÜτων!
     Πüσους δασκÜλους πÞρε στο λαιμü του που νομßζανε πως εßναι "Üνδρες βασιλικοß" (Σημ.: με ελληνικÜ στοιχεßα στο πρωτüτυπο). Μα εßδα τÝλος αγαπητÝ μου ΝÜβιε, και κÜτι ενÜρετους, που δεν το χþνευαν να μην εßναι πρþτοι στην πολιτεßα, αφοý Þταν πρþτοι στην αρετÞ. Και βÝβαια δεν στασßαζαν üπως οι βÜναυσοι και κακοß, αλλÜ Þ αποσýρονταν σιωπηλοß και απογοητευμÝνοι στους αγροýς των, αφÞνοντας το δÞμο στα χÝρια των δημαγωγοýν και των συκοφαντþν, Þ δηλητηριÜζανε την αποτυχßας των, ωσÜν οι ηγεσßες των πολιτειþν να μην Þταν μοßρα υποταγμÝνες στις ιδιοτροπßες της τýχης και του χρüνου και σε λογÞς Üλλους συνδυασμοýς δυνÜμεων, που συνεχþς τις απομακρýνουν απ' την ιδεατÞ τους μορφÞ και τις παραδßδουν στα χÝρια των ανÜξιων Þ των μÝτριων. ΤÝτοια εßναι τα πÜθη και οι αδυναμßες που φθεßρουν τους ηγÝτες των ελληνικþν πüλεων.
     ¼σο για τους οπαδοýς των ηγετþν αυτþν, Ýχουν και αυτοß την ιδιοτυπßα τους στον μακÜριον εκεßνον τüπο. Εßναι οπαδοß, πραγματικοß οπαδοß, μüνο üσοι Ýχασαν οριστικÜ την ελπßδα να γßνουν και αυτοß ηγÝτες. ¸τσι θα παρατÞρησης πως πιστοß οπαδοß εßναι μüνο οι γεροντüτεροι απü τον ηγÝτη τους. ΕλÜχιστοι εßναι οπαδοß απü πßστη ιδεολογικÞ Þ απü πßστη στον ηγÝτη, οι πολλοß εßναι πειθαναγκασμÝνοι απü τα πρÜγματα, γιατß ατýχησαν, γιατß βαρÝθηκαν Þ λιποψýχησαν. Γι αυτü εßναι και üλοι προσωρινοß, Üπιστοι, ενεδρεýοντες οπαδοß, ως που να πÝραση η κακÞ þρα.
     Μα και αυτοß που μÝνουν και üσο μÝνουν οπαδοß, προσπαθοýν συνεχþς να αναποδογυρßσουν την τÜξη της ηγεσßας και να διευθýνουν απü το παρασκÞνιο τον ηγÝτη. Γι αυτü και βλÝπεις τüσο συχνÜ να εßναι περιζÞτητοι οι μÝτριοι ηγÝτες, που προσφÝρονται ευκολþτερα στην παρασκηνιακÞν ηγεσßα των οπαδþν τους. Σε πολλÝς περιπτþσεις δεν Ýχει σημασßα να ξÝρης ποιος εßναι ο ονομαστικüς ηγÝτης μιας πολιτικÞς μερßδας, αλλÜ ποιοι εκ των του αφανοýς τον διευθýνουν. ΒλÝπεις, εßναι μερικοß Üνθρωποι που δεν εßναι προικισμÝνοι με τα χαρßσματα με τα οποßα αποκτÜς τα φαινüμενα της ηγεσßας, αλλÜ μüνο με εκεßνα που χρειÜζονται για την ουσßα της, για την Üσκηση της εξουσßας, εßναι αναγκασμÝνοι λοιπüν οι τÝτοιοι να περιοριστοýν στο ρüλο του υποβολÝα και να αφÞνουν τους Üλλους, που κατÝχουν τα φαινüμενα, να χαριεντßζονται απÜνω στη σκηνÞ.

------------------

     Εßναι επιστολÝς του ΚικÝρωνα προς τον Τßτο Πομπþνιο τον επιλεγüμενο Αττικü, γραμμÝνη το 60 π.Χ., και γρÜφτηκε πριν 2100 χρüνια περßπου.

 

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers