ΕισαγωγÞ
Ζοýμε στο σÞμερα κι Ýχουμε τις συνÞθειÝς μας, τα ÝθιμÜ μας, τις παραδüσεις μας, τους Üγραφους νüμους καθþς και το πως ονοματßζουμε κÜποια πρÜγματα, κι αυτü φυσικÜ το θεωροýμε απüλυτα φυσιολογικü. Επßσης üμως κÜθε λßγο και λιγÜκι, μνημονεýουμε τους Αρχαßους Ημþν Προγüνους και συζητÜμε, σχολιÜζουμε Þ διδασκüμεθα, τη φιλοσοφßα τους, τα επιτεýγματÜ τους, τις μÜχες και τα πολιτικÜ τους, κι εν γÝνει ü,τι εßναι να συζητηθεß Þ διδαχθεß, με αποτÝλεσμα να μας βελτιþσει τη ζωÞ και το νου μας. ΥπÜρχουν üμως πρÜγματα, που δεν τα γνωρßσαμε, διδαχθÞκαμε Þ μελετÞσαμε, γιατß εßτε μας φανÞκαν ανοýσια, Þ αδιÜφορα Þ... δεδομÝνα γνωστÜ, ενþ δεν εßναι Ýτσι ακριβþς. Τοýτο λοιπüν το Üρθρο, Ýρχεται να καλýψει üσο μπορεß κι üσο επιτρÝπουν οι δυνÜμεις κι οι πηγÝς, αυτü το σχηματισμÝνο καιρü, κενü. Πþς και τß τρþγανε; Πως λÝγανε τις μÝρες Þ τους μÞνες τους, πως βριζüντουσαν, ποιÜ Þτανε τα ÝθιμÜ τους, οι προσκολλÞσεις τους, οι δεισιδαιμονßες τους κλπ. Μπορεß να ξÝρουμε σχεδüν τα πÜντα για Ýνα φιλüσοφο, αλλÜ το τß Ýτρωγε, τß πßστευε, τι απÝφευγε, τι προτιμοýσε, αν τονε πιÜνανε τα διαüλια του τß μπινελßκια κατÝβαζε, δεν τα μÜθαμε ποτÝ. Κι υπÜρχουνε τριγýρω σκüρπια. Τþρα λοιπüν θα υπÜρχουνε κι εδþ. αφοý λÝω να τα μαζÝψω üλα κι ελπßζω κι αυτü το Üρθρο να πÜρει τη θεσοýλα του, μαζß με τα Üλλα.
Πριν üμως περÜσουμε σε πιο λεπτομερεßς κι ειδικÝς λεπτομÝρειες επß μÝρους, λÝω να ξεκινÞσω απü την αρχÞ, τη ρßζα. Τß εßναι, πως αναπτýχθηκε και σχηματßστηκε η... Αρχαßα ΕλλÜδα. Νομßζω πως το πιο σωστü εßναι αυτü. ΔÝστε τις ζþνες γιατß κÜνουμε βουτιÜ 35 αιþνων και περιπλÝον για να πιÜσουμε τις Üκρες των νηματßων της πατρßδας μας. Φýγαμεεεε. Π. Χ.
===================
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ο üρος Αρχαßα ΕλλÜδα χρησιμοποιεßται για να περιγρÜψει τον ελληνικü κüσμο κατÜ τη περßοδο της αρχαιüτητας. ΑναφÝρεται üχι μüνο στις περιοχÝς του σýγχρονου ελληνικοý κρÜτους, αλλÜ üπου εγκαταστÜθηκαν και διαβιþσανε στους αρχαßους χρüνους ελληνικοß πληθυσμοß, συμπεριλαμβανομÝνων της Κýπρου, της Ιωνßας, της ΜεγÜλης ΕλλÜδας (Σικελßα και Νüτια Ιταλßα) και των διÜσπαρτων ελληνικþν εγκαταστÜσεων στις ακτÝς της Μεσογεßου, αλλÜ μÝχρι και τον Εýξεινο Πüντο.
ΓΕΝΙΚΑ: ΜετÜ τη κατÜρρευση των μυκηναúκþν ανακτορικþν κÝντρων το 12ο αι., τα ελληνικÜ φýλα εισÞλθανε στη φÜση των «σκοτεινþν αιþνων» για την οποßα λßγες γνþσεις διαθÝτουμε, εξ ου κι η ονομασßα της περιüδου αυτÞς. Η πληθυσμιακÞ πßεση οδÞγησε τα ελληνικÜ φýλα της ηπειρωτικÞς ΕλλÜδας σε μετανÜστευση στα νησιÜ και την αντßπερα ακτÞ του Αιγαßου. Την επüμενη περßοδο, οι εντεινüμενες επαφÝς των ελληνικþν φýλων με την ΑνατολÞ συμβÜλλανε στη δημιουργßα αλφαβÞτου και την ανÜπτυξη της ναοδομßας και της γλυπτικÞς. Με μονÜδα οργÜνωσης τη πüλη, οργανþθηκε η ßδρυση αποικιþν στις ακτÝς της Μεσογεßου και του Ευξεßνου Πüντου απü περßπου το 750 Ýως το 550 π.Χ.. Η περßοδος αυτÞ χαρακτηρßστηκε απü Ýντονες κοινωνικÝς και πολιτικÝς διεργασßες στο εσωτερικü των πüλεων, που στην ΑθÞνα καταλÞξανε στην εγκαθßδρυση δημοκρατßας. Στις αρχÝς του 5ου αι., Ýνας συνασπισμüς ελληνικþν πüλεων απÝκρουσε την επßθεση της ΠερσικÞς αυτοκρατορßας. ΜετÜ τη λÞξη των πολÝμων, την ηγεμονßα της συμμαχßας ανÝλαβε η ΑθÞνα, που αναδεßχθηκε σε πολιτικü και πολιτιστικü κÝντρο του ελληνικοý κüσμου κι οδηγÞθηκε σε σýγκρουση με την Üλλη μεγÜλη ελληνικÞ δýναμη, τη ΣπÜρτη. Ο Πελοποννησιακüς πüλεμος Ýληξε το 404 π.Χ. με Þττα της ΑθÞνας και των συμμÜχων της. ΕξασθενημÝνες απü τους συνεχεßς μεταξý τους πολÝμους κατÜ τον 4ο αι. π.Χ., οι ελληνικÝς πüλεις υποτÜχθηκαν στην ανερχüμενη ισχý του μακεδονικοý βασιλεßου.
Ο βασιλιÜς της Μακεδονßας ΑλÝξανδρος οδÞγησε τους ¸λληνες σε μßα επιτυχÞ εκστρατεßα κατÜλυσης της ΠερσικÞς Αυτοκρατορßας. ΜετÜ το θÜνατο του ΑλÝξανδρου το 323, οι διÜδοχοß του διαμοßρασαν την αυτοκρατορßα του σε διÜφορα βασßλεια. Ο ελληνικüς πολιτισμüς γνþρισε μεγÜλη διÜδοση στα εδÜφη των βασιλεßων αυτþν και, μετÜ τη κατÜκτησÞ τους απü τη Ρþμη, σε πολλÝς περιοχÝς της ΡωμαúκÞς Αυτοκρατορßας. Στους νεþτερους χρüνους, ο πολιτισμüς των αρχαßων ΕλλÞνων Üσκησε σημαντικÞ επßδραση στη γλþσσα, τη πολιτικÞ, τη φιλοσοφßα, την επιστÞμη και τις τÝχνες, ιδßως κατÜ τη περßοδο της ΑναγÝννησης στη ΔυτικÞ Ευρþπη και κατÜ τις κλασικιστικÝς περιüδους το 18ο και 19ο αι. στην Ευρþπη και τις ΗΠΑ, και η ρωμαúκÞ εκδοχÞ του αποτελεß το θεμÝλιο λßθο του νεþτερου δυτικοý πολιτισμοý.
Η περßοδος απü το 1600 π.Χ. Ýως το 1100 π.Χ., η ¾στερη εποχÞ του Χαλκοý, ονομÜζεται ΜυκηναúκÞ Περßοδος. Η περßοδος απü περßπου το 1100 π.Χ. Ýως περßπου το 800 π.Χ. ονομÜζεται Σκοτεινοß αιþνες Þ ΓεωμετρικÞ ΕποχÞ, για την οποßα διαθÝτουμε πλÝον τις ανÜλογες αρχαιολογικÝς μαρτυρßες, αλλÜ κι ενδιαφÝρουσες θεωρßες σημαντικþν ιστοριογρÜφων της εποχÞς μας, που ενßοτε αντικροýουνε τις κλασικÝς γνþσεις μας για τη ροÞ της ελληνικÞς ανÜπτυξης. Απü τον 8ο ως και τον 6ο π.Χ. αι. Ýχουμε την ΑρχαúκÞ ΕποχÞ. H ΚλασσικÞ εποχÞ οριοθετεßται με την Ýναρξη του 5ου π.Χ. αιþνα και το θÜνατο του ΑλεξÜνδρου, το 323 π.Χ., οπüτε ξεκινÜ κι η ΕλληνιστικÞ εποχÞ. Η τεκμηρßωση των ιστορικþν γεγονüτων που συνοδεýουν την ανÜπτυξη του ελληνικοý πολιτισμοý, πÝραν των φιλολογικþν μαρτυριþν ιστορικþν üπως ο Ηρüδοτος, ο Θουκυδßδης, ο Ξενοφþν, Þ ρητüρων üπως ο ΔημοσθÝνης κι ο ΙσοκρÜτης Þ φιλοσüφων üπως ο ΠλÜτων κι ο ΑριστοτÝλης εßναι εφικτÞ και μÝσω της ερμηνεßας των αρχαιολογικþν ευρημÜτων. Επßσης,παρüλο που σε γενικÝς γραμμÝς η αρχαßα ιστοριογραφßα επικεντρþνεται κυρßως στην ανÜπτυξη της ΑθÞνας, σýγχρονοι ερευνητÝς Ýχουνε δημοσιεýσει σωρεßα μελετþν και για τις Üλλες πüλεις της ηπειρωτικÞς ΕλλÜδας, παρÝχοντÜς μας πλÝον μια σφαιρικÞ εικüνα του αρχαιοελληνικοý πολιτισμοý.
Απü περßπου τη 10ετßα του 1980 για την Ýρευνα της ιστορßας και προÝλευσης πληθυσμþν πραγματοποιοýνται γενετικÝς μελÝτες που αξιοποιοýνε π.χ. το ανθρþπινο DNA. Πρüκειται για Ýνα πεδßο που, αν και παρÜγει αποτελÝσματα φαινομενικÜ εντυπωσιακÜ, δεν εßναι ακüμα μεθοδολογικÜ þριμο, οýτε παρÜγει αποτελÝσματα η ερμηνεßα των οποßων μπορεß απü μüνη της να δþσει απαντÞσεις σε σýνθετα ιστορικÜ ερωτÞματα, αν κι ενδÝχεται, σε συνδυασμü με τα πορßσματα της αρχαιολογßας Þ της γλωσσολογßας, να ενισχýσει υπÜρχουσες θεωρßες.
Σýμφωνα με τις ενδεßξεις απü την ως τþρα Ýρευνα, ελληνüφωνοι πληθυσμοß μεταναστεýσανε στην ελληνικÞ χερσüνησο κατÜ το τÝλος της 3ης π.Χ. χιλιετßας, αναμßχθηκαν με τους τοπικοýς προελληνικοýς πληθυσμοýς και στη συνÝχεια διαμüρφωσαν αυτü που γνωρßζουμε σÞμερα ως αρχαßο ελληνικü πολιτισμü. Στον ελλαδικü χþρο εßχανε λοιπüν προηγηθεß οι φορεßς της γεωργικÞς επανÜστασης της ýστερης μεσολιθικÞς και της νεολιθικÞς εποχÞς και, στη συνÝχεια, του Πρωτοελλαδικοý, Κυκλαδικοý και του λαμπροý Μινωικοý πολιτισμοý.
Τα αρχαιολογικÜ ευρÞματα δεßχνουνε πιθανÞ εισβολÞ επÞλυδων (ξενüφερτων εκ του επÝρχομαι) περß το τÝλος της Πρωτο-ΕλλαδικÞς ΙΙΙ περιüδου (2000 π.Χ.). Μια παλαιüτερη εισβολÞ πιστοποιεßται αρχαιολογικÜ κατÜ το τÝλος της Πρωτο-ΕλλαδικÞς ΙΙ περιüδου, 200 χρüνια νωρßτερα. Το ποια απü τις 2 εισβολÝς εßναι η κÜθοδος των ελληνüφωνων (ΠρωτοελλÞνων) στον ελλαδικü χþρο δεν μπορεß να ειπωθεß με βεβαιüτητα. ¸χει διατυπωθεß η (στηριγμÝνη σε φιλολογικÜ δεδομÝνα) θεωρßα οτι η 1η εισβολÞ προÞλθε απü πρωτο-λουβιακÜ στοιχεßα της Μ. Ασßας, τα οποßα Üφησαν στην ελληνικÞ γλþσσα τα προελληνικÜ φθογγικÜ στοιχεßα -σσ-, -νθ και -νδ- (βλ. λÝξεις Παρνασσüς, Κüρινθος, Λßνδος). ΑυτÞ η θεωρßα για τη πρωτοκαθεδρßα των Λουβßων στον ελλαδικü χþρο δεν εßναι δεκτÞ απü üλους τους ερευνητÝς, ωστüσο δεν αμφισβητεßται ο ινδοευρωπαúκüς χαρακτÞρας του προελληνικοý γλωσσικοý υποστρþματος.
Τα αρχαιολογικÜ ευρÞματα στη δυτικÞ (Νυδρß ΛευκÜδας) και την ανατολικÞ ΕλλÜδα (Εýτρηση, Ορχομενüς Βοιωτßας) κÜνουν ελκυστικÞ την υπüθεση της διαδρομÞς των ελληνüφωνων απü ΒορρÜ προς Νüτο δυτικÜ της Πßνδου, με πιθανÞ ταυτüχρονη κßνηση απü τα ανατολικÜ προς τα δυτικÜ, μÝσω των νησιþν του Αιγαßου. Η μετακßνηση δε φαßνεται να συνοδεýτηκε παντοý απü καταστροφÝς, παρ' üλο που τα αρχαιολογικÜ δεδομÝνα υποδεικνýουνε κÜποια βßαια επεισüδια κατÜ τη διÜρκεια των εισβολþν αυτþν. Σßγουρα, üμως, παρατηροýνται αλλαγÝς στον πολιτισμικü εξοπλισμü ακüμα κι εκεß που δεν παρατηροýνται καταστροφÝς. Τßποτα, πÜντως, δεν μπορεß να 'ναι απολýτως βÝβαιο για τη σκοτεινÞ αυτÞ εποχÞ, üπως π.χ. οποιαδÞποτε υπüθεση για την εθνολογικÞ διαφοροποßηση Þ μη, αυτþν των ομÜδων εισβολÝων. Οι προσπÜθειες στο παρελθüν να αποδοθοýνε συγκεκριμÝνα πολιτιστικÜ χαρακτηριστικÜ -üπως τα γκρßζα «μινυακÜ»* αγγεßα κι ο τýπος οικοδομÞματος που εßναι γνωστüς ως «μÝγαρον»- στους ελληνüφωνους εισβολεßς δεν εßναι πια αποδεκτÝς σÞμερα. Δεν ευσταθεß, ακüμα, η παλιÜ αντßληψη πως οι ελληνüφωνοι Ýφεραν τον κεραμικü τροχü, το Üρμα και τις οχυρωμÝνες ακροπüλεις. Αντßθετα, τα αρχαιολογικÜ ευρÞματα δεßχνουνε πως υπÞρξε σαφÞς πολιτισμικÞ οπισθοδρüμηση κατÜ τη ΜεσοελλαδικÞ περßοδο κι üτι οι νεοφερμÝνοι απÝκτησαν ανþτερο πολιτισμü μüνον üταν Þρθαν σ' επαφÞ με Üλλους πολιτισμοýς, üπως αυτüν των γειτüνων τους στο Αιγαßο.
_______________________________
* μινυακÜ, Αρχλ.= ΠροúστορικÜ αγγεßα που βρÝθηκαν στον Ορχομενü της Βοιωτßας. Οφεßλουνε την ονομασßα αυτÞ στους Μινýες, αν και νεüτερες Ýρευνες αποκλεßουνε τη συσχÝτιση αυτÞ. ΧαρακτηριστικÜ των αγγεßων εßναι το σκοýρο χρþμα του πηλοý κι η στιλβωμÝνη επιφÜνειÜ τους. Τα αρχαιüτερα εßναι χειροποßητα, ενþ τα νεüτερα, δηλαδÞ απü τον 17o αι. π.Χ. ως τη μυκηναúκÞ εποχÞ, εßναι κατασκευασμÝνα με τροχü. ΜερικÜ Ýχουνε βρεθεß και σε πολλÜ Üλλα μÝρη της αρχαßας ελλαδικÞς επικρÜτειας, üπως στη ΜÞλο, στη Θεσσαλßα και στη Τροßα. Μινýες = Οι Μινýες Þταν προúστορικü ελληνικü Ýθνος που κατοικοýσε στη Βοιωτßα και μÜλιστα στον Ορχομενü της Βοιωτßας σε αντιδιαστολÞ με τον Ορχομενü της Θεσσαλßας, üπως διαφαßνεται να συμφωνοýν οι: ¼μηρος (ΙλιÜδα Β´511 και Οδýσσεια ια´ 284), Ησßοδος (αποσπÜσματα 144), Πßνδαρος (Ολ. ΧΙV), και Θουκυδßδης (IV 76). Επιπρüσθετα σημειþνει ο ΣτρÜβων üτι αυτοß οι Μινýες της Βοιωτßας διÝφεραν απü κεßνους της Θεσσαλßας, ΙΧ 2, 3, 40.
ΓενÜρχης κι επþνυμος Þρωας των Μινýων, üπως επßσης σημειþνει ο Παυσανßας (ΙΧ 37, 7), Þταν ο Μινýας του οποßου τον τÜφο (θησαυρü) εßχε δει και αυτüς ο ßδιος. Επιπρüσθετα üπως σημειþνει και ο Απολλþνιος ο Ρüδιος ο γενÜρχης Μινýας καταγüταν απü την Ιωλκü της Θεσσαλßας ("την γαρ Ιωλκüν Μινýαι þκουν, þς φησι Σιμωνßδης εν Συμμßκτοις"). ºσως αυτÞ η Ιωλκüς να πρüκειται για την "Μινýα πüλις Θετταλßας, Þ πρüτερον Αλμωνßας" (που αναφÝρει ο Διüδωρος ο Σικελιþτης).
ΚατÜ την αρχαιολογικÞ σκαπÜνη κι ιστορικÞ Ýρευνα, σÞμερα Ýχει γßνει αποδεκτü üτι οι Μινýες που εγκαταστÜθηκαν στον Ορχομενü της Βοιωτßας υπÞρξε Ýθνος δραστÞριο και ιδßως ναυτικü που ανÝπτυξε εμπορικÝς σχÝσεις με Üλλα ελληνικÜ φýλα ομüδοξα, ομüγλωσσα και ομüτροπα, με συνÝπεια να αποκτÞσει μεγÜλο πλοýτο και ισχý. Σε απüδειξη αυτοý ο Παυσανßας αναφÝρει τον πολý πλοýσιο θησαυρü, (μνÞμα), του γενÜρχη Μινýα που ο ßδιος εßδε και που ανÞκε στους λεγüμενους μεσο-ελλαδικοýς χρüνους, δηλαδÞ τον 17ο με 16ο αιþνα π.Χ. Σýγχρονοι ιστορικοß θεωροýν üτι οι Μινýες αυτοß Üκμασαν ιδßως κατÜ το πρþτο Þμισυ της 2ης χιλιετßας π.Χ. και επß μακρü διÜστημα Ýτσι þστε ν´ αποκτÞσουν πολλÝς αποικßες.
ΑλλÜ και οι Μινýες της Θεσσαλßας δεν υπÞρξαν κατþτεροι αυτþν που αναδεßχθηκαν ιδιαßτερα ως ναυτικüς λαüς. ΒÝβαια η μορφολογßα του εδÜφους της Θεσσαλßας την εποχÞ εκεßνη συνÝβαλε κατÜ πολý στην ανÜδειξÞ τους αυτÞ. Ειδικüτερα θεωρεßται üτι η ΑργοναυτικÞ εκστρατεßα Þταν δημιοýργημα των Μινýων της Θεσσαλßας στα πλαßσια των μεγÜλων τüτε επιχειρÞσεων - μετακινÞσεων και δημιουργßας νÝων αποικιþν που σημειþθηκαν την εποχÞ εκεßνη.
Σημαντικüτερες αποικßες των Μινýων Þταν στη ΤÝω, τη ΛÞμνο, τη Σαντορßνη, την Πýλο, το ΑκρωτÞριο Ταßναρο αλλÜ και η Μινþα Αμοργοý στο λüφο πÜνω απü το λιμÜνι Καταπüλων, κ.Ü. που üλες εßναι παρÜλιες Þ νÞσοι Αιγαßου. Εκτüς üμως του Μινýα Üλλος σημαντικüς μυθικüς βασιλιÜς αυτþν Þταν ο Εργßνος που σýμφωνα με την ΕλληνικÞ Μυθολογßα ηττÞθηκε απü τον ΗρακλÞ και Ýγινε φüρου υποτελÞς των Θηβþν, üπως σημειþνουν ο Διüδωρος, ο ΙσοκρÜτης και ο Παυσανßας (που ßσως ν´ αποτελεß μια αλληγορικÞ ερμηνεßα της Καθüδου των Ηρακλειδþν). Σημειþνεται üτι την ßδια εποχÞ καταλýθηκαν και οι ΜυκÞνες. ΜετÜ üμως απü την ολοκληρωτικÞ επικρÜτηση των ΔωριÝων, 9ος αιþνας π.Χ., φαßνεται πως το κρÜτος των Μινýων εξαφανßσθηκε).
---------------------------------------------------------
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜ¼Σ: Η πληθυσμιακÞ και πολιτισμικÞ ανÜμειξη μεταξý των νεοφερμÝνων πρωτοελλÞνων και των προελλÞνων οδÞγησε στη γÝνεση του ελληνικοý πολιτισμοý. Οι περιοχÝς νüτια της Θεσσαλßας δεχτÞκανε την ισχυρÞ επßδραση του ανεπτυγμÝνου Μινωικοý πολιτισμοý, γεγονüς που οδÞγησε στην Üνθηση του Μυκηναúκοý πολιτισμοý. Αντßθετα, τα βορειοδυτικÜ ελληνικÜ φýλα, τα οποßα Ýμειναν Üμοιρα της ΜινωικÞς επßδρασης, παρÝμειναν σε χαμηλüτερο πολιτιστικü επßπεδο. Ο Μυκηναúκüς πολιτισμüς Ýδωσε τα μεγÜλα μυκηναúκÜ κÝντρα της Νüτιας ΕλλÜδας (ΜυκÞνες, Τßρυνθα, Πýλος, Ορχομενüς κ.α.) και της ΚρÞτης καθþς και τη 1η ελληνικÞ γραφÞ, τη ΓραμμικÞ Β'. Στις πινακßδες της ανιχνεýουμε και τα 1α στοιχεßα της μετÝπειτα αρχαßας ελληνικÞς θρησκεßας. Η παρακμÞ του Μυκηναúκοý κüσμου στο τÝλος της Υστερο-ΕλλαδικÞς περιüδου (στα τÝλη του 13ου αι. π.Χ.) οδÞγησε στη σταδιακÞ εξαφÜνιση των μυκηναúκþν κÝντρων κατÜ την ΥπομυκηναúκÞ περßοδο, η οποßα τελειþνει το 1.100 π.Χ. περßπου, την ολοκληρωτικÞ εξαφÜνιση της γραφÞς και τους λεγüμενους Σκοτεινοýς Αιþνες.
ΚÜποτε οι μελετητÝς συνÝδεαν τις καταστροφÝς του τÝλους της μυκηναúκÞς εποχÞς με την ΕπιστροφÞ των Ηρακλειδþν και τη ΚÜθοδο των ΔωριÝων οι οποßες περÜσανε στη μνÞμη της αρχαßας ηρωικÞς παρÜδοσης. ΣÞμερα üμως, λßγοι θα δÝχονταν την υπüθεση μιας τÝτοιας εισβολÞς, üπως τη δÝχονταν οι αρχαßοι ¸λληνες. Εßναι πιο αποδεκτÞ η θεωρßα της προσωρινÞς αναστÜτωσης λüγω επιδρομþν, ενþ η εισβολÞ νÝων φýλων μετατßθεται στα γεγονüτα της Πρþιμης ΕποχÞς του ΣιδÞρου (Σκοτεινοß Αιþνες).
Με το τÝλος της Πρþιμης ΕποχÞς του ΣιδÞρου, οι ¸λληνες διακρßνονται Þδη στις φυλÝς που γνωρßζουμε απü τη ΚλασσικÞ εποχÞ. Η παλαιüτερη θεωρßα κατÜ την οποßα οι ομιλητÝς των αχαúκþν κι ιωνικþν διαλÝκτων Þρθανε κατÜ κýματα στην εποχÞ της καθüδου των ελληνüφωνων στον ελλαδικü χþρο δεν εßναι πια αποδεκτÞ. ΕπομÝνως, πριν το τÝλος της μυκηναúκÞς περιüδου, δεν μποροýμε να μιλÜμε για σαφÞ διαχωρισμü των μετÝπειτα ελληνικþν διαλÝκτων αλλÜ για 3 το πολý γλωσσικÝς ομÜδες. Τη βüρειο-ελληνικÞ και τους 2 φορεßς της ΜυκηναúκÞς, την ΑρκαδικÞ (Þ ΑρκαδοκυπριακÞ) και την ΑιολικÞ, που Þτανε συνδεδεμÝνες μεταξý τους. Κατ' Üλλους μελετητÝς, οι δυο σπουδαιüτερες διÜλεκτοι στο Μυκηναúκü χþρο Þταν η ΑρκαδοκυπριακÞ κι η ΙωνικÞ.
ΚατÜ τους σκοτεινοýς αιþνες που ακολοýθησαν, Ýλαβε χþρα η τελευταßα μεγÜλη αναστÜτωση στον ελλαδικü χþρο, δηλαδÞ η ΚÜθοδος των ΔωριÝων. Εßναι γεγονüς πως η αρχαßα παρÜδοση γýρω απü την Ýλευση των ΔωριÝων Ýχει διασþσει κÜποιο ιστορικü πυρÞνα, üπως τη κατÜ προσÝγγιση διαδρομÞ τους απü βορρÜ προς νüτο. Στη παρÜδοση αυτÞ, üμως, Ýχουν παρεισφρýσει πολλÝς φανταστικÝς λεπτομÝρειες και στοιχεßα της πολιτικÞς προπαγÜνδας των μετÝπειτα ελληνικþν πüλεων-κρατþν. ΑρχαιολογικÜ, τα πιθανÜ αποδεικτικÜ στοιχεßα της καθüδου των ΔωριÝων εßναι πολý δýσκολο να αποτιμηθοýν. Επßσης, δεν εßναι αποδεκτü πως οι Δωριεßς Þταν αυτοß που φÝραν απü τη βüρεια ΒαλκανικÞ τη χρÞση του σιδÞρου, καθþς θεωρεßται εισαγωγÞ απü την ΑνατολÞ. Γßνεται πÜντως ελκυστικÞ η υπüθεση πως οι Δωριεßς Þτανε πολιτιστικÜ καθυστερημÝνοι νομÜδες κτηνοτρüφοι στο περιθþριο του μυκηναúκοý κüσμου, που κÜποια στιγμÞ ανÝλαβαν Ýντονη επιθετικÞ δραστηριüτητα, πιεζüμενοι κι αυτοß απü τα βüρεια.
Εδþ με κüκκινο οι ΕλληνικÝς και με κßτρινο οι ΦοινικικÝς αποικßες
Με το τÝλος της δωρικÞς επÝκτασης, απü τις μη βορειοελληνικÝς διαλÝκτους στη Πελοπüννησο απÝμεινε μüνο η αρκαδικÞ, στα ορεινÜ της Αρκαδßας. Εκεßνη την εποχÞ εßχε Þδη αρχßσει ο Α' Αποικισμüς κι οι Αιολεßς αποικÞσανε τα νησιÜ του Β. Αιγαßου και την Αιολßα της ΜικρÜς Ασßας ενþ οι ºωνες το κýριο μÝρος των νησιþν του Αιγαßου και τη κλασσικÞ Ιωνßα. ΚατÜ τον 8ο αι. π.Χ. προβÜλλοντας απü τη ΓεωμετρικÞ Περßοδο η ΕλλÜδα μεταβÜλλει τον πολιτισμü της απü προφορικü σε γραπτü. Η χρÞση ενüς προσαρμοσμÝνου απü τη φοινικικÞ γραφÞ αλφÜβητου μας παρÝχει τις 1ες γραπτÝς μαρτυρßες μιας ουσιαστικÞς μεταβολÞς για τον ελληνικü πολιτισμü, ενþ η ανÜπτυξη της μνημειακÞς γλυπτικÞς και της κεραμικÞς τον θεμελιþνει σε μια τεχνολογικÞ και καλλιτεχνικÞ βÜση. ΒÝβαια, η ενοποιημÝνη Üποψη που Ýχουμε σÞμερα για τον ελληνικü πολιτισμü δε συνεπÜγεται και την ανÜλογη ενüτητα σε κοινωνικü και πολιτικü επßπεδο εκεßνα τα χρüνια. Εξαιτßας της γεωγραφικÞς της ιδιαιτερüτητας η ΕλλÜδα της αρχαúκÞς και της κλασσικÞς περιüδου ακολουθεß λßγο-πολý τον τοπικισμü της μυκηναúκÞς εποχÞς, διαιρεμÝνη σε μικρÝς ανεξÜρτητες κοινüτητες που χαρακτηρßζονται με τον γενικü üρο πüλις-κρÜτος. Τον 8ο αι. επßσης εμφανßστηκε ως ανþτατη μονÜδα ανεξÜρτητης πολιτικÞς οργÜνωσης η πüλις. Οι ελληνικÝς πüλεις Þταν αστικοß οικισμοß που λειτουργοýσαν ως πολιτικÜ κÝντρα. Οι συνθÞκες κι η διαδικασßα δημιουργßας των πüλεων μÝνουν αδιευκρßνιστες, αλλÜ τη περßοδο της δημιουργßας τους παρατηρεßται πληθυσμιακÞ αýξηση κι η δημιουργßα των 1ων ναúκþν οικοδομημÜτων.
Η οικονομικÞ και δημογραφικÞ ανÜπτυξη του ελλαδικοý χþρου αλλÜ κι οι ενδοκοινοτικÝς πολιτικÝς συγκροýσεις οδÞγησαν Ýνα τμÞμα του ηπειρωτικοý και του νησιωτικοý πληθυσμοý σ' Ýνα ρεýμα αποικισμþν, που 'χεν ως αποτÝλεσμα τη δημιουργßα ενüς μεταναστευτικοý κýματος προς üλες τις περιοχÝς της Μεσογεßου. Απü το 750 π.Χ. ως το 550 π.Χ. οι ¸λληνες δημιοýργησαν αποικßες προς üλες τις κατευθýνσεις. Προς την ανατολÞ αποκßστηκε αρχικÜ η Κýπρος, προς το βορρÜ η ΧαλκιδικÞ, οι Ερετριεßς ßδρυσαν τη Μεθþνη, ενþ κυρßως η Μßλητος ßδρυσε πολυÜριθμες αποικßες στις ακτÝς της ΘρÜκης, τον Βüσπορο και τις νüτιες ακτÝς της Μαýρης ΘÜλασσας. Προς τη δýση οι ¸λληνες αποικßσανε τις ακτÝς του Ιονßου (η Κüρινθος αποßκισε τη ΚÝρκυρα, την Επßδαμνο, την Απολλωνßα κ.λπ.), την Ιλλυρßα, τη Σικελßα και τη Νüτια Ιταλßα, τη ΚορσικÞ και τις βüρειες μεσογειακÝς ακτÝς ως τις ΗρÜκλειες στÞλες. ΕλληνικÝς αποικßες απαντþνται, επßσης, στην Αßγυπτο και τη Λιβýη. Πüλεις üπως οι Συρακοýσες, η ΝÜπολη, η Μασσαλßα Þ η Κωνσταντινοýπολη προκýψαν απü τις ελληνικÝς αποικßες των Συρακουσþν, ΝεÜπολης, Þ του ΒυζÜντιου, αποικßας των ΜεγαρÝων.
Ως 1ος ελληνικüς αποικισμüς αναφÝρεται το αποτÝλεσμα των πληθυσμιακþν μεταναστεýσεων και των ανακατατÜξεων που συνÝβησαν στον Ελλαδικü χþρο απü τα μÝσα του 11ου ως τα τÝλη του 9ου αι. π.Χ.. Οι μετακινÞσεις αυτÝς οδÞγησαν στον αποικισμü των νησιþν του Αιγαßου, της Κýπρου, της ΚρÞτης, των ΕπτανÞσων και της δυτικÞς ακτÞς της Μ. Ασßας απü ελληνικÜ φýλα της ηπειρωτικÞς ΕλλÜδας και την ßδρυση νÝων πüλεων που αποτÝλεσαν τα μετÝπειτα χρüνια σημαντικÜ κÝντρα του ελληνικοý πολιτισμοý. Ο αποικισμüς πραγματοποιÞθηκε σε διαδοχικÜ κýματα και κατÜ φυλετικÝς ομÜδες και διακρßνεται σε Αιολικü, Ιωνικü, Δωρικü και Αχαúκü (Αρκαδικü) αποικισμü.
ΚατÜ τη διÜρκεια του 13ου αι. π.Χ. οι Δωριεßς με πιθανÞ αφετηρßα τις περιοχÝς της Ηπεßρου και της ΔυτικÞς Μακεδονßας μετακινÞθηκαν νοτιþτερα και σχημÜτισαν Ýν ισχυρü κρÜτος στην περιοχÞ της ΣτερεÜς ΕλλÜδας με κÝντρο τη μετÝπειτα Δωρßδα. Οι Δωριεßς που σε αντßθεση με τους παλαιüτερους κατοßκους της νüτιας ΕλλÜδας γνþριζαν την επεξεργασßα του σιδÞρου επεκτÜθηκαν γρÞγορα δημιουργþντας Ýνα μεγÜλο κρÜτος στα ορεινÜ της κεντρικÞς ΕλλÜδας που εκτüς απü τη μετÝπειτα Δωρßδα θα πρÝπει να εκτεινüταν δυτικüτερα σε περιοχÝς που κατεßχαν στα ιστορικÜ χρüνια οι Αιτωλοß κι οι Λοκροß. ΚαταλαμβÜνοντας την περιοχÞ εκτüπισαν τους παλαιüτερους της κατοßκους, τους Δρýοπες οι οποßοι κατÝφυγαν στην νüτια Εýβοια, στα νησιÜ των δυτικþν ΚυκλÜδων και στην νüτια Αργολßδα. Στην Εýβοια δημιοýργησαν κρÜτος με Ýδρα τη ΚÜρυστο ενþ στη Νüτια Αργολßδα ßδρυσαν τις πüλεις Ερμιüνη, Ασßνη, Ηιüνες και ΜÜσητας. Η μετακßνηση των Δρυüπων Þταν η 1η σημαντικÞ μετακßνηση στον χþρο της νüτιας ΕλλÜδας τη περßοδο της μετÜβασης απü την εποχÞ του χαλκοý στην εποχÞ του σιδÞρου.
ΜετÜ την εδραßωση τους στην περιοχÞ της ΣτερεÜς οι Δωριεßς οργÜνωσαν εκστρατεßα κατÜ των πλοýσιων κι ισχυρþν βασιλεßων των Αχαιþν στη Πελοπüννησο. Στην εκστρατεßα τους συμμετεßχαν και γειτονικÜ φýλα, üπως οι Αιτωλοß κι οι Βοιωτοß που εßτε συμμÜχησαν απλÜ με τους Δωριεßς εßτε βρßσκονταν κÜτω απü την εξουσßα τους εκεßνη τη περßοδο. Στα μÝσα του 12ου αι. π.Χ. οι Δωριεßς εισÝβαλαν στη Πελοπüννησο περνþντας με πλοßα τον πορθμü του Ρßου. Σýμφωνα με τη παρÜδοση για να περÜσουνε στη Πελοπüννησο απü το στενü του Ρßου-Αντßρριου ναυπÞγησαν στüλο στη περιοχÞ κι απ' αυτü το γεγονüς η τοποθεσßα αυτÞ ονομÜστηκε Ναýπακτος. ΜετÜ το πÝρασμÜ τους στη Πελοπüννησο διασπÜστηκαν σε 4 τμÞματα και καθÝνα απ' αυτÜ κινÞθηκε για τη κατÜληψη των κυριüτερων Αχαúκþν βασιλεßων. Μßα ομÜδα με αρχηγü τον Κρεσφüντη κινÞθηκε προς τη Μεσσηνßα και κατÝλυσε το βασßλειο της Πýλου. 2η ομÜδα με αρχηγü τον Αριστüδημο, κινÞθηκε στη Λακωνßα κι εγκαταστÜθηκε στη ΣπÜρτη και 3η ομÜδα με αρχηγü τον ΤÞμενο κατÝλαβε το ¢ργος και τις ΜυκÞνες. Υπολογßζεται πως η καταστροφÞ των Μυκηνþν απü την εισβολÞ των ΔωριÝων Ýγινε γýρω στο 1150 π.Χ. ΤÝλος 4η ομÜδα με αρχηγü τον ΑλÞτη κινÞθηκε προς τον Ισθμü και κατÝλαβε τη περιοχÞ της Κορινθßας.
Η επικρÜτηση των ΔωριÝων στη Πελοπüννησο προκÜλεσε νÝες ανακατατÜξεις και μετακινÞσεις πληθυσμþν. Οι Αχαιοß της Αργολßδας μετακινÞθηκαν βορειüτερα κι εγκαταστÜθηκαν στη περιοχÞ της μετÝπειτα ΑχαÀας. Απü τη περιοχÞ εκτüπισαν τους ºωνες οι οποßοι αργüτερα διωκüμενοι κι απü τη περιοχÞ της Κορινθßας μετακινηθÞκαν ανατολικüτερα. ΑρχικÜ εγκαταστÜθηκαν στην Εýβοια εκτοπßζοντας τους παλαιüτερους κατοßκους της, τους ¢βαντες και στη συνÝχεια πÝρασαν στο Αιγαßο και στα ΜικρασιατικÜ παρÜλια. Οι ºωνες τις ΑττικÞς κατÜφεραν ν' αποκροýσουνε την εισβολÞ των ΔωριÝων, γεγονüς που μαρτυρÜ κι η παρÜδοση του βασιλιÜ Κüδρου.
Αιολικüς αποικισμüς: Την ßδια περßοδο που οι Δωριεßς κινοýνταν προς τη Πελοπüννησο πραγματοποιÞθηκαν κι Üλλες μετακινÞσεις στον Ελλαδικü χþρο. Οι Θεσσαλοß προερχüμενοι απü τη περιοχÞ της Θεσπρωτßας μετακινÞθηκαν στη περιοχÞ της Θεσσαλßας εκτοπßζοντας παλαιüτερα αιολüφωνα φýλα που κατοικοýσανε στη περιοχÞ. ΑνÜμεσα στις φυλÝς που ζοýσανε στη Θεσσαλßα πριν την εγκατÜσταση των Θεσσαλþν Þταν κι οι Βοιωτοß οι οποßοι μετακινÞθηκαν νοτιþτερα κι εγκαταστÜθηκαν στη περιοχÞ της Βοιωτßας. ¢λλοι πληθυσμοß της Θεσσαλßας κι οι παλαιüτεροι κÜτοικοι της Βοιωτßας μετÜ την απþλεια των περιοχþν τους κατÝφυγαν στις περιοχÝς του Βορειοανατολικοý Αιγαßου κι εγκαταστÜθηκαν αρχικÜ στη ΛÝσβο, τη ΤÝνεδο και τις Εκατüννησους (ΜοσχονÞσια). Οι πληθυσμοß αυτοß ονομÜστηκαν αργüτερα Αιολεßς απü τ' üνομα ενüς Θεσσαλικοý φýλου που συμμετεßχε στη μετανÜστευση. Οι Αιολεßς, τα επüμενα χρüνια αποßκισαν την απÝναντι ΜικρασιατικÞ ακτÞ η οποßα ονομÜστηκε Αιολßδα. Ο Ηρüδοτος αναφÝρει την ßδρυση 12 πüλεων στο τμÞμα αυτü της ΜικρασιατικÞς ακτÞς. ΑυτÝς Þταν οι οι: ΑιγÝς, η Αιγειρüεσσα, η ΓρÜνεια, η Κßλλα, η Κýμη, η ΛÜρισα η Αιολßς, η Μýρινα, το ΝÝο Τεßχος, το Νüτιο, η ΠιτÜνη, η Σμýρνη κι η ΤÞμνος. Τον 7ο αι. π.Χ. οι Αιολεßς επεκτÜθηκαν και στη περιοχÞ της ΤρωÜδας ιδρýοντας τις πüλεις ΓÜργαρα, ¢σσος, ¢νταδρος, ΚεβρÞ, ΣκÞψις, ΝεÜνδρεια και Πιτýεια. Στην ΑιολικÞ μετανÜστευση συμμετεßχαν κι Αχαιοß της ΠελοποννÞσου που ακολοýθησαν τους Αιολüφωνους. Η παρÜδοση αναφÝρει τον ΟρÝστη ως ηγÝτη της μετανÜστευσης των ΑιολÝων κι η βασιλικÞ οικογÝνεια των Πενθßλßδων της ΜυτιλÞνης υποστÞριζε πως εßλκυε τη καταγωγÞ της απü τον ΟρÝστη.
Ιωνικüς αποικισμüς: Οι ºωνες πριν τη κÜθοδο των ΔωριÝων ζοýσανε στη βüρεια Πελοπüννησο, στη Μεγαρßδα και στην ΑττικÞ. ΜετÜ την απþλεια των περιοχþν τους απü τους Δωριεßς κι Αχαιοýς της Αργολßδας, μετακινÞθηκαν ανατολικüτερα κι εγκαταστÜθηκαν αρχικÜ στην Εýβοια εκτοπßζοντας τους παλαιüτερους της κατοßκους, τους ¢βαντες. Στα μÝσα του 11ου αι. π.Χ αποßκησαν τις βüρειες ΚυκλÜδες και μαζß με ºωνες της ΑττικÞς αποßκησαν τα νησιÜ ΣÜμος και Χßος και το κεντρικü τμÞμα των Μικρασιατικþν παραλιþν που ονομÜστηκε τα επüμενα χρüνια Ιωνßα. Οι ºωνες ßδρυσαν 12 πüλεις που διατÞρησαν φυλετικοýς δεσμοýς και παρÝμειναν ενωμÝνες σ' Ýνα εßδος κοινοπολιτεßας, το κοινü των Ιþνων. Οι πüλεις του κοινοý Þταν η Μßλητος, η Μυοýς, η ΠριÞνη, η ¸φεσος, η Κολοφþνα, Þ ΛÝβεδος, η ΤÝως, οι ΚλαζομενÝς, οι ΕρυθρÝς η Φþκαια κι οι νησιωτικÝς πüλεις Χßος και ΣÜμος. Θρησκευτικü τους κÝντρο αποτελοýσε ο ναüς του Ποσειδþνα, στη περιοχÞ της ΜυκÜλης.
Στη περιοχÞ της Ιωνßας εκτüς απü τους ºωνες εγκαταστÜθηκαν κι Üλλες φυλÝς üπως Αχαιοß της ΠελοποννÞσου, ΑρκÜδες, ¢βαντες, Μινýες απü τον Ορχομενü, Φωκεßς και Μολοσσοß. Οι ¢βαντες εγκαταστÜθηκαν στη Χßο και προηγÞθηκαν των Ιþνων που εγκαταστÜθηκαν στο νησß αργüτερα. ΕγκατÜσταση Αχαιþν απü τη Πυλßα αναφÝρεται στη Κολοφþνα, ενþ εγκατÜσταση Αχαιþν απü την Αργολßδα στη περιοχÞ των Κλαζομενþν. Στη ΤÝω αναφÝρεται εγκατÜσταση Μινýων και στη Φþκαια εγκατÜσταση Μινυþν και ΦωκÝων. Οι περισσüτερες παραδüσεις των Ιωνικþν πüλεων θεωροýν ηγÝτη της μετανÜστευσης κÜποιον απüγονο του Κüδρου και παρουσßαζαν ως αφετηρßα τους την ΑττικÞ.
Δωρικüς εποικισμüς: Οι Δωριεßς που κατÝλαβαν το ¢ργος και τη Κüρινθο επεκτÜθηκαν σταδιακÜ σε ολüκληρη τη βορειοανατολικÞ Πελοπüννησο. ΜετÜ την αποτυχßα κατÜληψης της ΑττικÞς στρÜφηκαν προς τη θÜλασσα. Με αφετηρßα τα δωρικÜ κρÜτη της Αργολßδας αποßκησαν, την Αßγινα, τις νüτιες ΚυκλÜδες, τη Κýπρο, τη ΚρÞτη, τα ΔωδεκÜνησα και τη νοτιοδυτικÞ ακτÞ της Μ. Ασßας. ΣυγκεκριμÝνα Δωριεßς απü τη ΤροιζÞνα αποßκησαν την Αλικαρνασσü, απü την Επßδαυρο τη Κω κι απü το ¢ργος τη Ρüδο, τη ΚρÞτη και τα νησιÜ των ΚυκλÜδων. Τα επüμενα χρüνια εγκαταστÜθηκαν και Δωριεßς απü τη Λακωνßα στη ΚρÞτη, στη ΘÞρα, στη ΜÞλο και στη Κνßδο. Οι Δωριεßς Üποικοι της περιοχÞς των ΔωδεκανÞσων και της ΝοτιοδυτικÞς ΜικρÜς Ασßας, συνδÝθηκαν με μßα μορφÞ κοινοπολιτεßας, τη ΔωρικÞ ΕξÜπολη η οποßα περιλÜμβανε τις πüλεις Αλικαρνασσü, Κνßδο, Λßνδο, Ιαλυσü, ΚÜμειρο και Κω. ΚÝντρο των ΔωριÝων της Μ. Ασßας Þταν ο ναüς του Απüλλωνα στο ακρωτÞριο Τριüπιο.
2ος ελληνικüς αποικισμüς ονομÜστηκε η οργανωμÝνη αποικιακÞ εξÜπλωση των αρχαßων ΕλλÞνων στον χþρο της Μεσογεßου και του Εýξεινου Πüντου, κατÜ τη περßοδο του 8ου, του 7ου και του 6ου αι. π.Χ. Ο αποικισμüς αυτüς διÝφερε απü τον 1ο γιατß αποτÝλεσε οργανωμÝνη επιχεßρηση απü τη μητρüπολη σε αντßθεση με την απλÞ μετακßνηση φυλþν που συντελÝστηκε κατÜ τον 1ο. ΠολλÝς αποικßες που ιδρýθηκαν αυτÞ τη περßοδο εξελßχθηκαν σε πüλεις ισχυρÝς κι Ýγιναν ανεξÜρτητες απü την μητρüπολη.
Τα αßτια του 2ου αποικισμοý εßχαν να κÜνουν με τη δημογραφικÞ Ýκρηξη αυτÞς της περιüδου, την ανÜπτυξη του εμπορßου, την ανÜγκη για εξασφÜλιση περισσüτερων α' υλþν αλλÜ και με πολιτικÜ γεγονüτα της περιüδου που οδÞγησαν ομÜδες πληθυσμοý στην εξορßα. Η αýξηση του πληθυσμοý δημιοýργησε στενüτητα χþρου και περιορισμü των καλλιεργÞσιμων εκτÜσεων που αναλογοýσαν σε κÜθε πολßτη κÜτι που ενßσχυσε την ανÜγκη για εγκατÜσταση μÝρους του πληθυσμοý σε Üλλη περιοχÞ. Η περιοχÞ εγκατÜστασης που διÝθετε ανεκμετÜλλευτους πüρους θα μποροýσε επßσης να προμηθεýει τη μητρüπολη με μÝρος των αγαθþν που θα παρÞγαγε. Η ανÜπτυξη του εμπορßου Þταν απü τα σημαντικüτερα κßνητρα ßδρυσης αποικιþν. Οι αποικßες αυτÝς θα δημιουργοýσαν νÝες αγορÝς, θα προμÞθευαν τη μητρüπολη με σημαντικÝς α' ýλες και θα αποτελοýσαν σημαντικοýς ενδιÜμεσους σταθμοýς στα μακρινÜ εμπορικÜ ταξßδια της εποχÞς. ΤÝλος η ταραγμÝνη πολιτικÞ κατÜσταση σε πολλÝς πüλεις με την εγκαθßδρυση τυραννικþν πολιτευμÜτων οδηγοýσε τους πολιτικοýς αντιπÜλους στην εξορßα και στην αναζÞτηση νÝου τüπου εγκατÜστασης.
Η ßδρυση των αποικιþν Þταν αποτÝλεσμα οργανωμÝνης επιχεßρησης. Η αποστολÞ οργανωνüταν απü τη μητρüπολη, ενþ σε πολλÝς περιπτþσεις συνεργÜζονταν περισσüτερες πüλεις. Η θÝση της αποικßας επιλεγüτανε προσεκτικÜ με στüχο να προσφÝρει εμπορικÜ πλεονεκτÞματα αλλÜ κι ασφÜλεια απÝναντι σε επιδρομεßς. Για να δημιουργηθεß Ýνα αßσθημα ασφÜλειας κι εμπιστοσýνης σχετικÜ με τη θÝση της νÝας αποικßας απÝδιδαν την επιλογÞ της θÝσης σε χρησμü του μαντεßου των Δελφþν. Η αποστολÞ διÝθετε πÜντα Ýναν αρχηγü που ονομαζüταν οικιστÞς. Στις νÝες πüλεις οι Üποικοι μοιρÜζονταν τη γη, συνÞθως με κλÞρωση. Το σýστημα εξουσßας που διαμορφωνüταν θýμιζε συνÞθως αυτü που ßσχυε στη μητρüπολη.
1οι ιδρυτÝς αποικιþν Þταν οι Ευβοεßς που ßδρυσαν αποικßες κατÜ τις αρχÝς του 8ου αι. π.Χ. στη ΚÜτω Ιταλßα και στη ΧαλκιδικÞ. Τα 2 ισχυρÜ κρÜτη τις Εýβοιας, η Χαλκßδα κι η ΕρÝτρια ßδρυσαν πολυÜριθμες αποικßες στη ΧαλκιδικÞ με σημαντικüτερη την ¼λυνθο κι Þταν οι 1οι που αποßκησαν τη ΚÜτω Ιταλßα. 1η αποικßα που ßδρυσαν εκεß Þταν οι Πιθηκοýσσες στο νησß ºσκια. Στην συνÝχεια ßδρυσαν τις αποικßες Κýμη, ΖÜγκλη, ΡÞγιο και ΝÜξο. Στα τÝλη του 8ου αι. η Εýβοια πÝφτει σε παρακμÞ με το ξÝσπασμα του ΛηλÜντιου πολÝμου και τη σκυτÜλη της ßδρυσης αποικιþν πÞραν Üλλες ελληνικÝς πüλεις. ΚατÜ τον 7ο αι. ιδρýονται πολυÜριθμες αποικßες στο Ιüνιο, στη ΚÜτω Ιταλßα, στη ΘρÜκη και στη ΜÜυρη ΘÜλασσα. ΕλληνικÝς αποικßες ιδρýθηκαν ακüμα και στις ΜεσογειακÝς ακτÝς της Γαλλßας, στη ΚυρρηναúκÞ χερσüνησο στην ΑφρικÞ αλλÜ και στην Αßγυπτο. Στην αποικιακÞ εξÜπλωση αυτÞ πρωτοστÜτησαν πüλεις üπως η Κüρινθος, η Μßλητος, τα ΜÝγαρα κι η Φþκαια.
Στη Βüρεια ΕλλÜδα ιδρýθηκαν πολλÝς αποικßες κυρßως στη περιοχÞ της ΧαλκιδικÞς αλλÜ και στη περιοχÞ της ΘρÜκης. Η ΧαλκιδικÞ αποικßστηκε απü Ευβοεßς, κυρßως απü τη Χαλκßδα. Στις αποικßες αυτÝς üφειλε το üνομÜ της. Σημαντικüτερες αποικßες των ΕυβοÝων στη ΧαλκιδικÞ Þταν η ¼λυνθος (στον αποικισμü της συμμετεßχαν κι Αθηναßοι), η Τορþνη, η ΜÝνδη, η Σερμýλη, Þ ¢φυτις κι οι Κλεþνες στη χερσüνησο του ¢θου. ¢λλες σημαντικÝς αποικßες στη ΧαλκιδικÞ Þταν η ¢κανθος , αποικßα που ßδρυσαν Üποικοι απü την ¢νδρο κι η Ποτßδαια, αποικßα της Κορßνθου. Στη περιοχÞ της ΘρÜκης οι περισσüτερες αποικßες ιδρýθηκαν απü ºωνες απü τα παρÜλια της Μ. Ασßας. Σημαντικüτερες αποικßες Þταν η Μαρþνεια και τα ¢βδηρα. Οι ΜιλÞσιοι ßδρυσαν επßσης στα στενÜ του ΕλλÞσποντου τις πüλεις ¢βυδος και Καρδßα και στη Προποντßδα τη Ραιδεστü. Οι ΣÜμιοι αποßκισαν το νησß της ΣαμοθρÜκης, γεγονüς στο οποßο οφεßλει το üνομÜ της. ΤÝλος οι ΠÜριοι αποßκησαν τη ΘÜσο με αρχηγü οικιστÞ τον πατÝρα του ποιητÞ Αρχßλοχου.
Η περιοχÞ του Ιονßου και της Ιλλυρßας αποικßστηκε αποκλειστικÜ σχεδüν απü Κορινθßους. Ιδρýσανε σημαντικÝς αποικßες κατÜ μÞκος του θαλÜσσιου δρüμου προς τη ΚÜτω Ιταλßα και τη δýση με τις οποßες πÝτυχαν να γßνουνε κυρßαρχοι στο εμπüριο της δυτικÞς πλευρÜς της Μεσογεßου. Σημαντικüτερες αποικßες των Κορινθßων Þταν η ΛευκÜδα, ο Αστακüς, το Ανακτüριο, το ¢κτιο, η Αμβρακßα, κι η ΚÝρκυρα. Οι Κορßνθιοι ßδρυσαν ακüμα 2 σημαντικÝς αποικßες στην Ιλλυρßα που εξελßχθηκαν σε σημαντικÝς πüλεις, την Απολλωνßα και την Επßδαμνο.
Οι 1οι που αποßκησαν τη ΚÜτω Ιταλßα Þταν οι Ευβοεßς, οι οποßοι με εκκßνηση τις Πιθηκοýσσες (στο νησß ºσχια) ßδρυσαν μια σειρÜ απü πüλεις στη περιοχÞ. 2η πüλη που ßδρυσαν Þταν η Κýμη, σχεδüν απÝναντι απü την ºσχια. ¢ποικοι απü τη Κýμη ßδρυσαν στη Σικελßα την ΖÜγκλη και στην απÝναντι ακτÞ το ΡÞγιο. Οι Ευβοεßς ßδρυσαν ακüμα τη πüλη ΝÜξο η οποßα Ýγινε η βÜση για την ßδρυση των πüλεων Λεοντßνοι, ΤαυρομÝνιο και ΚατÜνη.
Η ισχυρüτερη αποικßα της ΣικÝλßας Þταν οι Συρακοýσες, αποικßα των Κορινθßων τον 8ο αι. π.Χ. Την ßδια περßοδο περßπου, Üποικοι απü τη περιοχÞ της ΑχαÀας ιδρýσανε τις πüλεις Σýβαρη και Κρüτωνα στον κüλπο του ΤÜραντα αλλÜ και το Μεταπüντιο στην ßδια περιοχÞ. Στην ßδια περιοχÞ φυγÜδες απü τη ΣπÜρτη ιδρýσανε τον ΤÜραντα που εξελßχθηκε σε μßα απü τις ισχυρüτερες πüλεις της περιοχÞς. ¢λλα ελληνικÜ κρÜτη που ιδρýσαν αποικßες στη ΚÜτω Ιταλßα Þταν τα ΜÝγαρα με τα ΜÝγαρα Υβλαßα και το Σελινοýντα, η Φþκαια ßδρυσε την ΕλÝα, οι Ρüδιοι τη ΓÝλα μαζß με ΚρÞτες και τη Μελιγουνßδα (ΛιπÜρα) μαζß με Κνιδßους, καθþς κι οι Λοκροß τους Επιζεφýριους Λοκροýς στη Σικελßα. ΠολλÝς αποικßες της περιοχÞς Ýγιναν με τη σειρÜ τους μητροπüλεις για νÝες αποικßες üπως οι Συρακοýσσες που ιδρýσανε τη ΚαμÜρινα στα νüτια της Σικελßας Þ η ΖÜγκλη που πρωτοστÜτησε στην ßδρυση της αποικßας ΙμÝρα. Επßσης η ΝÜξος üπως εßδαμε παραπÜνω συμμετεßχε στην ßδρυση πολλþν αποικιþν ενþ η πολÞ Σýβαρη ßδρυσε την αποικßα Ποσειδωνßα στα βüρειÜ της. Η πüλη ΓÝλα που Þταν αποικßα Ροδßων και Κρητικþν ßδρυσε τη πüλη του ΑκρÜγαντα.
Στον αποικισμü του Εýξεινου Πüντου πρωτοστÜτησαν οι Μεγαρεßς και κÜποιες ΙωνικÝς πüλεις üπως η Μßλητος, η Φþκαια κι η ΤÝως. Οι περισσüτερες αποικßες στη περιοχÞ του Πüντου και της Προποντßδας ιδρυθÞκανε τον 7ο αι. π.Χ. Στη περιοχÞ της Προποντßδας οι Μεγαρεßς ιδρýσανε τις πüλεις Αστακü, Χαλκηδüνα και ΒυζÜντιο σε ιδιαßτερα προνομιακÝς θÝσεις. Η Μßλητος ßδρυσε τη Κýζικο κι οι Φωκαεßς τη ΛÜμψακο. Στη περιοχÞ του Εýξεινου πüντου στις δυτικÝς ακτÝς οι Μεγαρεßς ιδρýσανε τις πüλεις Σηλυμβρßα και πολý αργüτερα τη Μεσημβρßα. Λßγο βορειüτερα στη περιοχÞ της σημερινÞς Ρουμανßας οι ΜιλÞσιοι ιδρýσανε τις πüλεις ºστρια κι ΟργÜμη. Μια ακüμα πüλη που ßδρυσε η Μßλητος στη δυτικÞ ακτÞ του Εûξεινου Πüντου Þταν η Απολλωνßα. Στα νüτια του Εýξεινου πüντου σημαντικüτερη αποικßα Þταν η Σινþπη που σýμφωνα με την επικρατÝστερη Üποψη Þταν αποικßα της ΜιλÞτου. Η ακριβÞς χρονολογßα ßδρυσÞς της δεν εßναι σÞμερα γνωστÞ αλλÜ φαßνεται πως ιδρýθηκε κατÜ στα μÝσα περßπου του 7ου αι. π.Χ. Η Σινþπη με τη σειρÜ της ßδρυσε στη περιοχÞ του Πüντου τις πüλεις Τραπεζοýντα, Κερασοýντα, Κýτωρο, Κοτýωρα, Κρþμνα, ΠτÝριον, Τßειον κ.α. ΣημαντικÞ πüλη που ιδρýθηκε στη νüτια ακτÞ του Εýξεινου Πüντου Þταν επßσης η ΜεγαρικÞ αποικßα ΗρÜκλεια που ιδρýθηκε στα μÝσα του 6ου αι. π.Χ..
Στη βüρεια ακτÞ του Εýξεινου Πüντου κυριÜρχησε η Μßλητος. Οι αποικßες της σ' αυτÞ τη περιοχÞ Þταν η Ολβßα και το ΠαντικÜπαιο (σημερινü Κερτς). ΚατÜ τη διÜρκεια του 6ου αι. π.Χ. οι ΜιλÞσιοι ιδρýσανε στη περιοχÞ της σημερινÞς Ουκρανßας την Οδησσü. Βορειüτερα απü τις εκβολÝς του Δοýναβη οι ¸λληνες αποßκησαν Ýνα νησÜκι, το σημερινü ΜπερεζÜν (πιθανüν τüτε να 'τανε χερσüνησος). Αυτü βρßσκεται στις εκβολÝς των ποταμþν Μπουγκ (για τους αρχαßους ¸λληνες, ποταμüς ¾πανις) και Δνεßπερου (οι αρχαßοι τον üνüμαζαν ΒαρυσθÝνη). Η νησßδα Þ χερσüνησος, ονομαζüταν απü τους αρχαßους Βαρυσθενßδα. ΑπÝναντι απ' αυτÞ, βρισκüταν Þδη Þ οικοδομÞθηκε αργüτερα η Ολβßα. Δßπλα στην Ολβßα οικοδομÞθηκε Üλλη μßα ελληνικÞ αποικßα -αυτÞ εßχε ως μητρüπολη την Ιστρßα. Στη χερσüνησησο της Κριμαßας (οι Ελληνες τüτε την ονüμαζαν ΤαυρικÞ Χερσüνησο Þ Χερσüνησο των Ταýρων) ιδρýθηκαν επßσης οι πüλεις Συμφερüπολη (κοντÜ στο σημερινü Ζολοτüι), Νυμφαßον κι Ερμþνασσα (κοντÜ στο σημερινü ΚεκουβÜτσκ). Στην ΑζοφικÞ ΘÜλασσα (Μαιþτιδα Λßμνη για τους αρχαßους) ιδρýθηκε η ΤÜναúς (στο Ροστüφ), η ΤυριτÜκη, το ΜυρμÞκιον, η Κερκßνη κι η Φαναγορßα -η τελευταßα Þταν αποικßα Τηßων. Στα ανατολικÜ παρÜλια που ανÞκανε στην αρχαßα Κολχßδα και τα οποßα σÞμερα στο μεγαλýτερο μÝρος τους ανÞκουνε κυρßως στη Γεωργßα και στην αυτüνομη περιοχÞ της Αμπχαζßας, ¸λληνες ιδρýσανε τη ΦÜσι και τη ΔιοσκουριÜδα. Η τελευταßα ονομÜστηκε Σεβαστοýπολη απü τους Ρωμαßους και τους Βυζαντινοýς κι εκεß βρßσκεται σÞμερα το Σουχοýμι), τα ερεßπια των αρχαßων και βυζαντινþν κτισμÜτων βρßσκονται κυρßως κÜτω απü το νερü πλÝον.
Οι ελληνικÝς αποικßες εξαπλþθηκαν μÝχρι την Ισπανßα και τη Βüρεια ΑφρικÞ. Στη Β. ΑφρικÞ, στη χερσüνησο της ΚυρηναúκÞς Üποικοι απü τη ΘÞρα, ιδρýσανε τη ΚυρÞνη, που εξελßχθηκε σε πολý ισχυρÞ πüλη της περιοχÞς. ¢λλες αποικßες στη ΚυρηναúκÞ που αποτÝλεσαν αργüτερα μαζß με τη ΚυρÞνη τη ΚυρηναúκÞ ΠεντÜπολη Þταν η ΒÜρκη, οι Ευεσπερßδες (στη θÝση της σημερινÞς ΒεγγÜζης), η Ταýχειρα κι η Απολλωνßα.
Στη βüρεια πλευρÜ της Μεσογεßου οι Φωκαεßς, ßδρυσαν στις ακτÝς της Γαλλßας τη Μασσαλßα. Η Μασσαλßα με τη σειρÜ της Ýγινε βÜση για την ßδρυση ακüμα πιο απομακρυσμÝνων αποικιþν στη περιοχÞ της Ισπανßας. Η Φþκαια ßδρυσε επßσης στη ΚορσικÞ τη πüλη Αλαλßα και στη Σαρδηνßα την Ολβßα. Οι Φωκαεßς Ýφτασαν μÝχρι τις ακτÝς της ΙβηρικÞς χερσονÞσου. ¼πως αναφÝρει ο Ηρüδοτος, Ýνας τοπικüς βασιλιÜς προσκÜλεσε τους Φωκαεßς να ιδρýσουνε μßαν αποικßα στη περιοχÞ και τους παρεßχε χρηματικÞ βοÞθεια για την οχýρωση της πüλης. Οι Φωκαεßς στη περιοχÞ αυτÞ ιδρýσανε το Εμπüριο κι αργüτερα το ακüμα πιο απομακρυσμÝνο Ημεροσκοπεßον. ΚατÜ τα μÝσα του 7ου αι. ιδρýθηκε κι η μοναδικÞ ελληνικÞ αποικßα στην Αßγυπτο, Þ Ναýκρατη. Ο Φαραþ ΨαμμÞτιχος Α' της Αιγýπτου παραχþρησε σε ΜιλÞσιους εμπüρους μιαν Ýκταση στις üχθες του Νεßλου για να ιδρýσουν Ýναν εμπορικü σταθμü που εξελßχθηκε σε ακμÜζουσα πüλη μÝχρι τη ΠερσικÞ εισβολÞ στην Αßγυπτο το 525 π.Χ.
Με την ολοκλÞρωση του αποικισμοý, η κατανομÞ του ελληνισμοý στη Μεσüγειο Ýχει ολοκληρωθεß. Ως τα μÝσα του 6ου π.Χ. αι., η ΕλλÜδα Ýγινε το πολιτισμικü και γλωσσικü κÝντρο μιας γεωγραφικÞς περιοχÞς πολý μεγαλýτερης των φυσικþν ορßων της. Αν κι οι αποικßες δεν ελÝγχονταν πολιτικÜ απü τις μητροπüλεις τους, λüγω της απüστασης απü αυτÝς, η διατÞρηση των εμπορικþν, θρησκευτικþν και πολιτισμικþν δεσμþν βοÞθησε στη δημιουργßα ενüς ζωντανοý ιστοý αλληλεπßδρασης. Η κλασσικÞ περßοδος χαρακτηρßζεται Ýντονα απü την ανÜπτυξη της πüλης-κρÜτους, που εßχε Þδη γßνει η βασικÞ μονÜδα κοινωνικÞς και πολιτικÞς συγκρüτησης του ελληνικοý κüσμου.
Καθþς στην Ιωνßα οι ελληνικÝς πüλεις, üπου συμπεριλαμβÜνονταν μεγÜλα κÝντρα, üπως η Μßλητος κι η Αλικαρνασσüς, δε μπüρεσαν να διατηρÞσουνε την ανεξαρτησßα τους περιÞλθανε στη κυριαρχßα της περσικÞς αυτοκρατορßας προς τα μÝσα του 6ου π.Χ. αι.. Το 499 π.Χ. οι ¸λληνες των ιωνικþν πüλεων ξεκινÞσανε την ΙωνικÞ ΕπανÜσταση κι η ΑθÞνα μαζß με την ΕρÝτρια κινηθÞκανε προς βοÞθειÜ τους. Το 490 π.Χ. ο ΠÝρσης βασιλιÜς Δαρεßος Α', Ýχοντας καταστεßλει την εξÝγερση των ιωνικþν πüλεων απü το 494 π.Χ., Ýστειλε το στüλο του να τιμωρÞσει τις 2 πüλεις. Ο περσικüς στρατüς κατÝστρεψε την ΕρÝτρια κι αποβιβÜστηκε στην ΑττικÞ, αλλÜ στη μÜχη του Μαραθþνα ηττÞθηκε απü τους Αθηναßους κι Üλλους υπü το στρατηγü ΜιλτιÜδη.
10 χρüνια αργüτερα, ο διÜδοχος του Δαρεßου, ΞÝρξης Α', ηγÞθηκε μßας πολý ισχυρüτερης ναυτικÞς και στρατιωτικÞς δýναμης εναντßον των ΕλλÞνων. Αφοý καθυστερÞθηκε απü το βασιλιÜ της ΣπÜρτης Λεωνßδα στις Θερμοπýλες, ο ΞÝρξης προÝλασε στην ΑττικÞ και πυρπüλησε την ΑθÞνα. Οι Αθηναßοι, üμως, εßχαν εγκαταλεßψει τη πüλη τους και μαζß με τους υπüλοιπους ¸λληνες νßκησαν τους ΠÝρσες στη ναυμαχßα της Σαλαμßνας χÜρη στην ιδιοφυÀα του ΘεμιστοκλÞ. Τον επüμενο χρüνο, οι ¸λληνες υπü την ηγεσßα του ΣπαρτιÜτη στρατηγοý Παυσανßα, νßκησανε τον περσικü στρατü στις ΠλαταιÝς. Η 2η Þττα των Περσþν κι ο θÜνατος του στρατηγοý τους Μαρδüνιου οδηγÞσανε στην οπισθοχþρησÞ του στην Ασßα. Η κατÜληψη της Σηστοý απü τους ¸λληνες την ßδια χρονιÜ, θεωρεßται το τÝλος των περσικþν πολÝμων. Η σημασßα που εßχε για τους ¸λληνες η νßκη τους εναντßον των Περσþν Þτανε ζωτικÞ. ΑπομÜκρυνε τον κßνδυνο υποταγÞς και προκÜλεσε και μια σειρÜ κοινωνικþν αλλαγþν στο εσωτερικü των πüλεων. Ακüμη Üνοιξε ο δρüμος þστε η ΑθÞνα ν' αναδειχθεß ως ηγετικÞ πολιτικÞ, στρατιωτικÞ κι οικονομικÞ δýναμη στον ελλαδικü χþρο, ιδρýοντας τη ΔηλιακÞ Þ Α' ΑθηναúκÞ Συμμαχßα.
ΜετÜ τους Περσικοýς πολÝμους η πüλη της ΑθÞνας Ýγινε ο αδιαφιλονßκητος ηγÝτης στη θÜλασσα και το εμπüριο, αν και σοβαρüς ανταγωνιστÞς της παρÝμεινε η Κüρινθος με τη γεωργικÞ παραγωγÞ και τα φημισμÝνα κεραμικÜ της εργαστÞρια. ΗγετικÞ φυσιογνωμßα του χρυσοý αιþνα üπως αποκαλεßται για την αθηναúκÞ ανÜπτυξη και τη κυριαρχßα της στις Üλλες πüλεις υπÞρξεν ο ΠερικλÞς, για τον οποßο πληροφορßες συλλÝγουμε απü τον Θουκυδßδη και τον Πλοýταρχο. Εßναι κεßνος που χρησιμοποιεß τα χρÞματα των συμμÜχων του, προκειμÝνου να χτßσει τον Παρθενþνα κι Üλλα λαμπρÜ μνημεßα της κλασσικÞς ΑθÞνας. Ως τα μÝσα, καθοδηγοýμενη απü την απληστßα της ΑθÞνας η συμμαχßα της ΔÞλου μετατρÜπηκε ουσιαστικÜ σε αθηναúκÞ αυτοκρατορßα, γεγονüς που επικυρþθηκε απü τη μεταφορÜ του συμμαχικοý θησαυροý απü τη ΔÞλο στον Παρθενþνα το 454 π.Χ.
¼πως Þταν φυσικü ο πλοýτος της ΑθÞνας προσεßλκυσε χαρισματικοýς ανθρþπους απ' üλη την ΕλλÜδα, παρ' üλη την αυστηρüτητα του καθεστþτος των μετοßκων. Η ßδια η αθηναúκÞ πολιτεßα προþθησε τη γνþση και τις τÝχνες. ¸γινε το κÝντρο της αρχαιοελληνικÞς λογοτεχνßας, της φιλοσοφßας και των τεχνþν (θÝατρο και γλυπτικÞ). ΟρισμÝνα απü τα μεγαλýτερα ονüματα των τεχνþν και των γραμμÜτων Ýζησαν στην ΑθÞνα αυτÞς της περιüδου: ανÜμεσÜ τους δραματικοß ποιητÝς üπως ο Αισχýλος, o ΣοφοκλÞς, o Ευρυπßδης κι ο κωμωδιογρÜφος ΑριστοφÜνης, φιλüσοφοι üπως ο ΑριστοτÝλης, ο ΠλÜτων κι ο ΣωκρÜτης, ιστοριογρÜφοι üπως ο Ηρüδοτος, ο Θουκυδßδης κι ο Ξενοφþν, ποιητÝς üπως ο Σιμωνßδης και γλýπτες üπως ο Φειδßας. Η πüλη Ýγινε -σýμφωνα με τα λüγια του ßδιου του ΠερικλÞ- «το σχολεßο της ΕλλÜδας».
Οι Üλλες ελληνικÝς πüλεις-κρÜτη αποδÝχθηκαν αρχικÜ την αθηναúκÞ ηγεμονßα στον διαρκÞ πüλεμο κατÜ των Περσþν, αλλÜ σταδιακÜ η ΑθÞνα εξελßχθηκε σε ιμπεριαλιστικÞ δýναμη. ΜετÜ την ολοκληρωτικÞ νßκη των ΕλλÞνων επß των Περσþν üμως, ορισμÝνες πολιτεßες δυσανασχετησανε κι επεχεßρησαν να αποσχισθοýν απü τη συμμαχßα, με αποτÝλεσμα τη πλÞρη κι ωμÞ επßδειξη πολεμικÞς ισχýος απü μÝρους της ΑθÞνας, üπως τουλÜχιστον καταθÝτει ο Θουκυδßδης στον περßφημο διÜλογο των Μηλßων, μεσοýντος του Πελοποννησιακοý πολÝμου. Ο διÜλογος, Ýτσι üπως κατατßθεται απü τον ιστορικü, εßναι επßδειξη πολιτικοý ρεαλισμοý, σ' ü,τι αφορÜ τη πολεμικÞ ισχý. ΕπιβÜλλεται το δßκαιο του ισχυροτÝρου κι η Üποψη των Μηλßων πως η παρÜδοση εßναι πρÜξη δειλßας, αντιμετωπßζεται περιφρονητικÜ απü τους Αθηναßους (Θουκυδßδης 5.100). Αν οι ΜÞλιοι επιδεßξουνε σωφροσýνη -κλασσικÞ αρετÞ στη κοινωνßα του 5ου π.Χ. αι.- τüτε θα αναγνωρßσουν üτι δεν εßναι αγþν απü του ßσου περß ανδραγαθßας κι üτι η τιμωρßα δεν εßναι η αισχýνη (Θουκυδßδης 5.101). Το θÝμα εßναι η επιβßωση κι εδþ οι ηθικοß φραγμοß δεν Ýχουν κανÝνα νüημα. Σýμφωνα με τη γλþσσα του αθηναßου ιστορικοý, εßναι δýσκολο ν' ανταγωνιστεß κανεßς τη φυσικÞ πραγματικüτητα -στη προκειμÝνη περßπτωση τη πολεμικÞ ισχý των Αθηνþν. Αυτü εßναι το κομβικü σημεßο με το οποßο ανοßγουνε και κλεßνουν οι Αθηναßοι το διÜλογü τους με τους Μηλßους. Αντßθετα με τους Αθηναßους του Ηρüδοτου, που ποτÝ δεν παραδßδονται στον ΞÝρξη κι αρνοýνται να προδþσουνε τους ¸λληνες, οι Αθηναßοι του Θουκυδßδη αποτιμοýνε ψυχρÜ τη πολεμικÞ ισχý τους και φυσικÜ ακολουθοýνε τη λογικÞ αυτÞς της αποτßμησης με τ' ανÜλογα αποτελÝσματα ενüς εμφýλιου σπαραγμοý.
Με κüκκινο οι σýμμαχοι των Αθηνþν και με μπλε των Σπαρτιατþν στον Π.Π.
Αυτü που εßναι σÞμερα γνωστü ως Πελοποννησιακüς πüλεμος Þτανε στη πραγματικüτητα ο 2ος πüλεμος μεταξý των συνασπισμþν της ΑθÞνας και της ΣπÜρτης. Η σýγκρουση μεταξý τους Ýχει τις ρßζες της στους περσικοýς πολÝμους του 5ου π.Χ. αι.. ΜετÜ απü τη περσικÞ εκστρατεßα του ΞÝρξη ενÜντια στην ΕλλÜδα και την επακüλουθη απþθησÞ του το 479, οι Αθηναßοι αναλÜβανε την ηγεσßα του πολÝμου ενÜντια στη Περσßα στις ελληνικÝς ακτÝς της Μ. Ασßας. Η συμμαχßα της ΔÞλου, που σχηματßστηκε το 478, πÞρε τη μορφÞ μιας αυτοκρατορßας, καθþς οι Αθηναßοι Üρχισαν να χρησιμοποιοýνε την ωμÞ δýναμη, για να αποτρÝψουν οποιονδÞποτε απü τους «συμμÜχους» τους ν' αποσυρθεß απ' αυτÞν. Τοýτο εßχεν αποτÝλεσμα την εγρÞγορση της ΣπÜρτης κι εν τÝλει τη στρατιωτικÞ επÝμβασÞ της ενÜντια στις φιλοδοξßες των Αθηναßων για πανελλÞνια κυριαρχßα.
Ο Πελοποννησιακüς πüλεμος διαιρεßται παραδοσιακÜ σε τρεις φÜσεις: τον ΑρχιδÜμειο πüλεμο (431-421 π.Χ.), την ΕιρÞνη του Νικßα με τη ΣικελικÞ εκστρατεßα (420-413 π.Χ.) και τον Ιωνικü πüλεμο (412-404). Τα 1α 10 χρüνια του πολÝμου πÞραν το üνομα του σπαρτιÜτη βασιλÝα Αρχßδαμου Β', που ξεκßνησε τον πüλεμο ενÜντια στην ΑθÞνα και του οποßου η προσεκτικÞ πολιτικÞ κυριÜρχησε στη σπαρτιατικÞ στρατηγικÞ των 1ων πολεμικþν επιχειρÞσεων. Η σπαρτιατικÞ στρατηγικÞ σýμφωνα με τον Αρχßδαμο Þταν η συγκÝντρωση των στρατευμÜτων της συμμαχßας στον Ισθμü κι η εισβολÞ στην αττικÞ γη. Η στρατηγικÞ των Αθηναßων, αντßθετα, προúüν της ευφυÀας του ΠερικλÞ Þταν η απüσυρση των κατοßκων της υπαßθρου εντüς των τειχþν κι η εκτεταμÝνη επιθετικÞ παρουσßα του αθηναúκοý στüλου στις ακτÝς της ΠελοποννÞσου (Ναýπακτος). Παρüλο που αυτÞ η στρατηγικÞ απÝδωσε καρποýς ο λοιμüς που ξÝσπασε στην ΑθÞνα αφÜνισε περßπου τα 2/3 των πολιτþν, περιλαμβανομÝνου του ΠερικλÞ και των γιων του.
ΜετÜ τον θÜνατο του ΠερικλÞ οι Αθηναßοι εγκαταλεßψανε κατÜ προτροπÞ του δημαγωγοý ΚλÝωνα, τη πρüτερη συντηρητικÞ κι αμυντικÞ τακτικÞ τους φÝρνοντας τον πüλεμο κοντÜ στη ΣπÜρτη και τους συμμÜχους της και χτßζοντας φροýρια σε σημαντικÝς για τον πüλεμο περιοχÝς. ¸ν απü τα σημαντικüτερα βρισκüτανε κοντÜ στη Πýλο, στο νησÜκι της Σφακτηρßας. Εκεß οι Αθηναßοι üχι μüνο δÝχονταν τους αποστÜτες εßλωτες της σπαρτιατικÞς συμμαχßας, αλλÜ εξωθοýσανε τους εßλωτες σε εξÝγερση. Οι αποφασιστικÝς μÜχες, τις οποßες κÝρδισαν οι Αθηναßοι κι ο Üπειρος πολεμικÜ ΚλÝων, δοθÞκανε στη Πýλο και τη Σφακτηρßα. Οι ΣπαρτιÜτες υπü την καθοδÞγηση του Βρασßδα στραφÞκανε στην αθηναúκÞ αποικßα της Αμφßπολης, η οποßα Þλεγχε τους πüρους του παρακεßμενου ορυχεßου αργýρου, πüρους με τους οποßους χρηματοδοτεßτο οι αθηναúκüς στρατüς. Στη μÜχη της Αμφßπολης τüσον ο ΚλÝων üσο κι ο Βρασßδας σκοτþθηκαν. Οι αντßπαλοι αντÜλλαξαν αιχμαλþτους κι υπÝγραψαν ανακωχÞ.
Η ειρÞνη του Νικßα κρÜτησε 6 περßπου Ýτη, χωρßς οýτε μια στιγμÞ να πÜψουν οι αψιμαχßες κι οι τακτικοß ελιγμοß ανÜμεσα στα αντßπαλα στρατüπεδα, üπως κι οι εσωτερικÝς εντÜσεις στην αθηναúκÞ και τη σπαρτιατικÞ συμμαχßα. Καθ' ον χρüνον οι ΣπαρτιÜτες απεßχαν απü τη στρατιωτικÞ δρÜση, ορισμÝνοι απü τους συμμÜχους τους Üρχισαν να μιλοýν για εξÝγερση. ΥποστηρικτÞς τους Þταν το ¢ργος, ισχυρÞ πολιτεßα στη Πελοπüννησο. Οι Αργεßοι, σýμμαχοι των Αθηναßων, κατüρθωσαν να σχηματßσουν ισχυρÞ συμμαχßα κατÜ των Σπαρτιατþν. Στη μÜχη της Μαντßνειας το 418 π.Χ., Οι Λακεδαιμüνιοι με τους γεßτονÝς τους ΤεγεÜτες, αντιμετþπισαν τον ενωμÝνο στρατü του ¢ργους, των Αθηνþν και της Μαντßνειας της Αρκαδßας. Η συμμαχßα εßχε γßνει και με τις διπλωματικÝς κινÞσεις του ΑλκιβιÜδη, αλλÜ το αποτÝλεσμα Þταν αντßθετο απü üτι προσδοκοýσε. Η ΣπÜρτη νßκησε, ισχυροποιÞθηκε, σταθεροποßησε τη κατÜσταση στη Πελοπüννησο και κανεßς στη ΠελοποννησιακÞ Συμμαχßα δεν αμφισβÞτησε τη πρωτοκαθεδρßα της μÝχρι το τÝλος του πολÝμου. Η φιλοδοξßα του ΑλκιβιÜδη δεν περιορßστηκε μετÜ τη μÜχη της Μαντßνειας. Αντßθετα μÜλιστα μεγÜλωσε, αν κρßνουμε απü το μεγαλεπÞβολο σχÝδιü του για ανÜμειξη της ΑθÞνας στη Δýση και συγκεκριμÝνα στη Σικελßα üπου η πüλη της ΕγÝστας ζÞτησε τη βοÞθεια της ΑθÞνας κατÜ των Συρακουσþν.
Ο βασιλιÜς της Μακεδονßας Φßλιππος Β´ (359-336 π.Χ.) μετÜ απü την νßκη του στη Χαιρþνεια επß των Θηβαßων, το 338 π.Χ., και των Αθηναßων επιβÜλλει την ηγεμονßα του στον ελληνικü χþρο. ΜετÜ τη δολοφονßα του τονε διαδÝχεται ο Μ. ΑλÝξανδρος ο οποßος το 334 π.Χ. θα ξεκινÞσει τη μεγÜλη προÝλαση του στην Ασßα καταλýοντας τη ΠερσικÞ Αυτοκρατορßα (νßκες επß των Περσþν στον Γρανικü το 334 π.Χ., στην Ισσü το 333 π.Χ., στα ΓαυγÜμηλα το 331 π.Χ., κατÜληψη ΣογδιανÞς και ΒακτριανÞς το 329 π.Χ. κι εκστρατεßα στην Ινδßα το 326 π.Χ.). Το 323 π.Χ. πεθαßνει απü Üγνωστα, σÞμερα, αßτια στη Βαβυλþνα. ΜετÜ το θÜνατο του Μ.ΑλεξÜνδρου το 323 π.Χ., οι κατακτÞσεις διαμοιρÜστηκαν μεταξý των διαδüχων του. Απü τις συγκροýσεις μεταξý των διαδüχων, προÝκυψαν τα 4 ελληνιστικÜ βασßλεια: το πτολεμαúκü στην Αßγυπτο, το βασßλειο των Ατταλιδþν Þ βασßλειο της ΠεργÜμου, το βασßλειο των Σελευκιδþν και το βασßλειο της Μακεδονßας το οποßο, απü το 294 π.Χ. κι εξÞς, διοικοýσαν μÝλη της δυναστεßας των Αντιγονιδþν.
Εδþ πως διαιρÝθη το Μακεδονικü Βασßλειο μετÜ τη μÜχη της Ιψοý
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ: Ο 3ος π.Χ, αι., εßναι η εποχÞ της ακμÞς και της ισχýος των ελληνιστικþν βασιλεßων, κατÜ τη διÜρκεια του οποßου επικρατεß σχετικÞ σταθερüτητα. Η σταθερüτητα αυτÞ διαταρÜσσεται απü το 200 π.Χ. με την Ýναρξη του Β' μακεδονικοý πολÝμου, που εγκαινßασε την ανÜμειξη και τις ρυθμιστικÝς παρεμβÜσεις της ανερχüμενης δýναμης της εποχÞς, της Ρþμης, στις διενÝξεις των ελληνιστικþν πüλεων και βασιλεßων. Παρüλο που το μακεδονικü βασßλειο προσπÜθησε να αποκροýσει τις ρωμαúκÝς δυνÜμεις, η Þττα του Φιλßππου Ε´ στις Κυνüς Κεφαλαß το 197 π.Χ. και του ΠερσÝα στη Πýδνα το 168 π.Χ. σημÜνανε τη κατÜλυση του βασιλεßου. Την ßδια μοßρα ακολοýθησαν και τα υπüλοιπα κρÜτη της ηπειρωτικÞς ΕλλÜδας, η οποßα βρÝθηκε ολüκληρη υπü ρωμαúκÞ κυριαρχßα το 146 π.Χ.. Η επÝκταση της ρωμαúκÞς κυριαρχßας στην ελληνιστικÞ ΑνατολÞ ολοκληρþθηκε το 30 π.Χ. με τη κατÜλυση του τελευταßου εναπομεßναντος ελληνιστικοý βασιλεßου, του πτολεμαúκοý.
Η φιλοσοφßα στην αρχαßα ΕλλÜδα επικεντρþθηκε στο ρüλο της αιτßας και της Ýρευνας. ΕπÝδρασε σημαντικÜ στη σýγχρονη φιλοσοφßα κι επιστÞμη. Οι φιλüσοφοι της ελληνιστικÞς εποχÞς επηρεÜσανε τους ΜουσουλμÜνους φιλοσüφους και τους ΙσλαμιστÝς επιστÞμονες του Μεσαßωνα, τους φιλοσüφους της ΑναγÝννησης και του Διαφωτισμοý καθþς και τις κοσμικÝς επιστÞμες της σýγχρονης εποχÞς. Οýτε η αιτßα οýτε κι η Ýρευνα ξεκßνησαν με τους ¸λληνες. Ο καθορισμüς της διαφορÜς μεταξý της αναζÞτησης των ΕλλÞνων για τη γνþση και των αναζητÞσεων των παλαιüτερων πολιτισμþν, üπως των αρχαßων Αιγυπτßων και των Βαβυλωνßων, υπÞρξε για πολý καιρü το αντικεßμενο Ýρευνας των θεωρητικþν του πολιτισμοý. Μερικοß απü τους πιο γνωστοýς φιλοσüφους της αρχαßας ΕλλÜδας Þταν ο ΠλÜτωνας και ο ΣωκρÜτης. ΜÝσα απü Ýργα τους, üπως Η Πολιτεßα του ΠλÜτωνα, αντλοýμε πληροφορßες για την αρχαßα ελληνικÞ κοινωνßα.
Η αρχαßα ελληνικÞ κοινωνßα Ýδινε ιδιαßτερη Ýμφαση στη λογοτεχνßα. Πολλοß συγγραφεßς θεωροýν πως η δυτικÞ κουλτοýρα, üσον αφορÜ τη λογοτεχνßα, ξεκßνησε απü τα ομηρικÜ Ýπη ΙλιÜδα κι Οδýσσεια, τα οποßα διακρßνονται για τις επιδÝξιες και ζωντανÝς απεικονßσεις του πολÝμου και της ειρÞνης, της τιμÞς και της ατßμωσης, της αγÜπης και του μßσους. Μßα απü τις πιο αξιοσημεßωτες νεüτερες Ελληνßδες ποιÞτριες Þταν η Σαπφþ, η οποßα καθιÝρωσε ως εßδος ποßησης τη λυρικÞ.
Ο θεατρικüς συγγραφÝας Αισχýλος Üλλαξε τη δυτικÞ λογοτεχνßα για πÜντα üταν εισÞγαγε τις ιδÝες του διαλüγου και των αλληλεπιδρþντων χαρακτÞρων στη θεατρικÞ συγγραφÞ. Με αυτüν τον τρüπο επινüησε το «δρÜμα»: η ΟρÝστεια 3λογßα του θεωρεßται το σπουδαιüτερü του επßτευγμα. ¢λλοι σημαντικοß θεατρικοß συγγραφεßς Þταν ο ΣοφοκλÞς κι ο Ευρυπßδης. Ο ΣοφοκλÞς ανÝπτυξε την ειρωνεßα ως λογοτεχνικÞ μÝθοδο, με χαρακτηριστικüτερο παρÜδειγμα το Ýργο του Οιδßπους Τýραννος. Ο Ευριπßδης, απü την Üλλη, επεχεßρησε μÝσω των Ýργων του να αμφισβητÞσει τις κοινωνικÝς συμβÜσεις και τα Þθη, ενþ τα Ýργα του ΜÞδεια, ΒÜκχες και ΤρωÜδες Ýχουνε την ικανüτητα να μας κÜνουν να αναθεωρÞσουμε τις αντιλÞψεις μας üσον αφορÜ την ιδιοκτησßα, το φýλο και τον πüλεμο. Ο ΑριστοφÜνης, Ýνας κωμωδιογρÜφος, καθüρισε και διαμüρφωσε την ιδÝα της κωμωδßας, üπως ο Αισχýλος Ýκανε την τραγωδßα μορφÞ τÝχνης. ΟρισμÝνα απü τα πιο διÜσημα Ýργα του εßναι η ΛυσιστρÜτη κι οι ΒÜτραχοι.
Η φιλοσοφßα εισÞλθε στη λογοτεχνßα με τους διαλüγους του ΠλÜτωνα. Ο ΑριστοτÝλης, μαθητÞς του ΠλÜτωνα, Ýγραψε πÜρα πολλÜ Ýργα σχετικÜ με πολλοýς επιστημονικοýς κλÜδους, αλλÜ η μεγαλýτερÞ του συνεισφορÜ στη λογοτεχνßα Þταν πιθανüν το Ýργο του Περß ΠοιητικÞς, μÝσα απü το οποßο κατανοοýμε την αντßληψÞ του για το δρÜμα και το οποßο καθιερþνει τα 1α κριτÞρια για τη λογοτεχνικÞ κριτικÞ.
Η μουσικÞ Þταν παροýσα σε üλους σχεδüν τους τομεßς της αρχαßας ελληνικÞς κοινωνßας, απü τους γÜμους και τις κηδεßες μÝχρι τις θρησκευτικÝς τελετÝς, το θÝατρο, την παραδοσιακÞ μουσικÞ και τις απαγγελßες των επικþν ποιημÜτων. ΥπÜρχουν αρκετÜ δεßγματα της ελληνικÞς μουσικÞς σημειογραφßας, καθþς και πολλÝς λογοτεχνικÝς αναφορÝς στην αρχαßα ελληνικÞ μουσικÞ. Η ελληνικÞ τÝχνη απεικονßζει μουσικÜ üργανα και χορü. Η λÝξη «μουσικÞ» προÝρχεται απü το üνομα των Μουσþν. Οι Μοýσες Þτανε κüρες του Δßα και προστÜτιδες θεÝς των τεχνþν.
Η συνεισφορÜ των αρχαßων ΕλλÞνων Þταν μεγÜλη στον τομÝα των μαθηματικþν, με χαρακτηριστικüτερα παραδεßγματα τους βασικοýς κανüνες της γεωμετρßας, τις ανακαλýψεις στη θεωρßα των αριθμþν, στη μαθηματικÞ ανÜλυση και στα εφαρμοσμÝνα μαθηματικÜ. Οι ανακαλýψεις αρκετþν ΕλλÞνων μαθηματικþν, üπως του Πυθαγüρα, του Ευκλεßδη και του ΑρχιμÞδη, χρησιμοποιοýνται στη διδασκαλßα των μαθηματικþν μÝχρι και σÞμερα.
Οι ¸λληνες ανÝπτυξαν την αστρονομßα, την οποßα αντιμετþπισαν ως κλÜδο των μαθηματικþν. Τα 1α γεωμετρικÜ, τρισδιÜστατα μοντÝλα που εξηγοýσανε τη κßνηση των πλανητþν αναπτýχθηκαν κατÜ τον τον 4ο αι. π.Χ. απü τον Εýδοξο απü τη Κνßδο και τον ΚÜλλιπο απü τη Κýζικο. Ο Ηρακλεßδης ο Ποντικüς διατýπωσε την Üποψη üτι η γη κινεßται γýρω απü τον ÜξονÜ της. κατÜ τον 3ο αι. π.Χ. ο Αρßσταρχος ο ΣÜμιος Þταν ο 1ος που Ýκανε αναφορÜ στο ηλιοκεντρικü σýστημα. Ο ΑρχιμÞδης στη πραγματεßα του Ψαμμßτης αναβιþνει την υπüθεση του Αρßσταρχου üτι «τα αστÝρια και ο ¹λιος παραμÝνουν ακßνητα, ενþ η Γη περιστρÝφεται γýρω απü τον ¹λιο σε κυκλικÞ τροχιÜ». Ο ΕρατοσθÝνης υπολüγισε την τροχιÜ της Γης με μεγÜλη ακρßβεια.
Ο μηχανισμüς των ΑντικυθÞρων, μια συσκευÞ για τον υπολογισμü της κßνησης των πλανητþν, χρονολογεßται απü το 80 π.Χ. περßπου και θεωρεßται πρüγονος του αστρονομικοý υπολογιστÞ. Ανακαλýφθηκε σε Ýνα αρχαßο ναυÜγιο στο ελληνικü νησß των ΑντικυθÞρων, ανÜμεσα στα Κýθηρα και τη ΚρÞτη. Αυτüς ο μηχανισμüς Ýγινε διÜσημος για τη χρÞση του διαφορικοý γραναζιοý καθþς και για τη σμßκρυνση και την πολυπλοκüτητα των τμημÜτων του. Ο αυθεντικüς μηχανισμüς εκτßθεται στο Εθνικü Αρχαιολογικü Μουσεßο της ΑθÞνας και συνοδεýεται απü Ýν αντßγραφο.
Οι ¸λληνες Ýκαναν, επßσης, σπουδαßες ανακαλýψεις στον ιατρικü τομÝα. Ο ΙπποκρÜτης Þταν φυσικüς της ΚλασσικÞς εποχÞς και θεωρεßται μßα απü τις πιο διαπρεπεßς προσωπικüτητες στην ιστορßα της ιατρικÞς. Αποκαλεßται «ο πατÝρας της ιατρικÞς». ºδρυσε την ΙπποκρατικÞ ιατρικÞ σχολÞ. ΑυτÞ η σχολÞ Ýφερε επανÜσταση στην ιατρικÞ της αρχαßας ΕλλÜδας, δεδομÝνου üτι καθιÝρωσε την ιατρικÞ ως Ýνα ξεχωριστü επιστημονικü τομÝα και την Ýκανε επÜγγελμα.
Η τÝχνη της αρχαßας ΕλλÜδας Ýχει επηρεÜσει σημαντικÜ τον πολιτισμü πολλþν χωρþν, τüσο της αρχαßας üσο και της σýγχρονης εποχÞς, ιδιαßτερα τους τομεßς της γλυπτικÞς και της αρχιτεκτονικÞς. Στη Δýση, η τÝχνη της ΡωμαúκÞς Αυτοκρατορßας προÞλθε κατÜ κýριο λüγο απü τα ελληνικÜ πρüτυπα. Στην ΑνατολÞ, οι κατακτÞσεις του Μ. ΑλεξÜνδρου δÝχθηκαν επιδρÜσεις απü τον ελληνικü, τον ινδικü και τον πολιτισμü της κεντρικÞς Ασßας. ¸τσι δημιουργÞθηκε ο «Ελληνοβουδισμüς». Στην Ευρþπη της ΑναγÝννησης, η ανθρωπιστικÞ αισθητικÞ και τα υψηλÜ τεχνικÜ πρüτυπα της ελληνικÞς τÝχνης ενÝπνευσαν γενιÝς Ευρωπαßων καλλιτεχνþν. Στα μÝσα του 19ου αι., η κλασσικÞ παρÜδοση που προερχüταν απü την ΕλλÜδα κυριÜρχησε στην τÝχνη του δυτικοý κüσμου.
Η ελληνικÞ μυθολογßα αποτελεßται απü ιστορßες των αρχαßων ΕλλÞνων που αφοροýν τους θεοýς και τους ÞρωÝς τους, τη φýση του κüσμου και την προÝλευση και τη σημασßα των θρησκευτικþν πρακτικþν. Οι κυριüτεροι ¸λληνες θεοß Þταν οι 12 θεοß του Ολýμπου,δηλαδÞ ο Δßας, η γυναßκα του ¹ρα, ο Ποσειδþνας, ο ¢ρης, ο ΕρμÞς, ο ¹φαιστος, η Αφροδßτη, η ΑθηνÜ, ο Απüλλωνας, η ¢ρτεμις, η ΔÞμητρα κι ο Διüνυσος. ¢λλες σημαντικÝς θεüτητες Þταν η ¹βη, ο ¢δης, ο ¹λιος, η Εστßα, η Περσεφüνη κι ο ΗρακλÞς. Οι γονεßς του Δßα Þταν ο Κρüνος κι η ΡÝα, οι οποßοι Þτανε κι οι γονεßς του Ποσειδþνα, του ¢δη, της ¹ρας, της Εστßας και της ΔÞμητρας.
ΕΚΠΑºΔΕΥΣΗ: Η Αρχαßα ΕλλÜδα υπÞρξεν απü τους εκπαιδευτÝς του κüσμου.Τα διανοητικÜ, αισθητικÜ και πολιτικÜ επιτεýγματα της κλασσικÞς ΕλλÜδας μαγεýουν εδþ κι αιþνες τους μελετητÝς του δυτικοý πολιτισμοý. Η Þδη αχανÞς βιβλιογραφßα συνεχßζει να αυξÜνεται κι η πλÞρης κατανüηση του ελληνικοý πολιτισμοý απαιτεß κοπιαστικÞ μελÝτη των διαφορετικþν του üψεων. Μßα απ' αυτÝς τις üψεις εßναι η εκπαßδευση, που συνδÝεται Üρρηκτα με κÜθε εßδους πολιτισμικÞ ανÜπτυξη. Αναμφßβολα, εßναι γνωστü πως η εκπαßδευση στην αρχαßα ΕλλÜδα επηρÝασε σε μεγÜλο βαθμü την ανÜπτυξη ενüς δυναμικοý πολιτιστικοý συνεχοýς, που συνδÝει το παρελθüν με το μÝλλον, επεκτÜθηκε στην ευρωπαúκÞ Þπειρο και τις κτÞσεις της και εßναι γνωστü σÞμερα με το γενικü üρο «δυτικüς πολιτισμüς». Ωστüσο, οποιαδÞποτε μελÝτη των επιδρÜσεων της αρχαßας ελληνικÞς εκπαßδευσης στο σýγχρονο κüσμο απαιτεß γνþση του ßδιου του αντικεßμενου της εκπαßδευσης, Ýτσι üπως αναπτýχθηκε στις διαφορετικÝς πüλεις-κρÜτη της ελληνικÞς επικρÜτειας. Εδþ θα προσπαθÞσουμε συνοπτικÜ να δοýμε πþς γινüταν η εκπαßδευση καταρχÞν στη ΣπÜρτη και τη ΚρÞτη και κατüπιν στην ΑθÞνα, καθþς το παρÜδειγμα των Αθηνþν μιμÞθηκε σχεδüν üλη η υπüλοιπη ΕλλÜδα.
Σýμφωνα με το μýθο ο Σκýθης ΑνÜχαρσις, επιστρÝφοντας απü τα ταξßδια του, αναφÝρει πως οι ΣπαρτιÜτες Þταν ο μüνος ελληνικüς λαüς με τον οποßο κατüρθωσε να συζητÞσει λογικÜ, γιατß μüνον αυτüς εßχε το χρüνο να εßναι σοφüς. Παρ üλες τις αντιρρÞσεις του Ηρüδοτου, φαßνεται πως οι ΣπαρτιÜτες εßχαν Üφθονο χρüνο στη διÜθεσÞ τους, üντας απελευθερωμÝνοι σχετικÜ απü την ανÜγκη του πλουτισμοý. Δεν ασκοýσαν εμπüριο μÞτε Þταν απασχολημÝνοι με κÜποιο επÜγγελμα. ¸τσι, περνοýσαν üλο το χρüνο τους αφιερωμÝνοι στην εκπαßδευσÞ τους σýμφωνα με τα σπαρτιατικÜ ιδεþδη. Ο χρüνος τους μοιραζüταν ανÜμεσα στη φυσικÞ εξÜσκηση, τη στρατιωτικÞ εκπαßδευση το κυνÞγι. τα δημüσια πρÜγματα και τις αποκαλοýμενες «λÝσχες», στις οποßες δεν επιτρÝπονταν οι συζητÞσεις για δουλειÝς, παρÜ μüνο για ü,τι θεωρεßτο ευγενÝς. Σε αυτü το απüλυτα οργανωμÝνο κρÜτος το αγüρι Ýμενε σπßτι του ως τα 7 του. Ακüμη και τüτε, üμως, οι γονεßς τους, φρüντιζαν να τα παßρνουν μαζß τους στα φειδßτια Þ φιλßτια, τις κοινÝς τρÜπεζες των Σπαρτιατþν. Ακοýγοντας τις συζητÞσεις τους πÜνω σε πολιτικÜ θÝματα, τα αγüρια Þδη εκπαιδεýονταν στον σπαρτιατικü τρüπο ζωÞς. Τα κορßτσια μÝνανε στο σπßτι και παßρνανε το γεýμα μαζß με τη μητÝρα τους. Στα φειδßτια οι γονεßς Þταν υποχρεωμÝνοι να συνεισφÝρουνε κÜθε μÞνα Ýνα μÝδιμνο κριθÜρι, 8 χοÝς οßνου, 5 μνες τυρß και μισÞ μνα σýκα. Αν Þτανε τüσο φτωχοß, που δεν μποροýσαν να συνεισφÝρουν, τüτε χÜνανε τα δικαιþματÜ τους ως πολßτες και τα παιδιÜ τους δεν Þταν δυνατüν να εκπαιδευτοýν στο σπαρτιατικü σýστημα. ΓενικÜ, λοιπüν, τα σπαρτιατικÜ σχολεßα Þταν μüνο για τους ομοßους, δηλαδÞ για εκεßνους που μποροýσαν να πληρþσουν την εγγραφÞ σε εßδος.
Ωστüσο, γßνονταν επßσης δεκτÜ κι Üλλα παιδιÜ, αρκεß κÜποιος να συνεισÝφερε εκ μÝρους τους το απαιτοýμενο τßμημα, προκειμÝνου να συνοδεýουνε τα παιδιÜ του στο σχολεßο. O αριθμüς αυτþν των σχολικþν συνοδþν εξαρτÜτο Üμεσα απü το μÝγεθος της συνεισφορÜς σε εßδος, αλλÜ δε γßνονταν πολßτες üταν μεγÜλωναν. Η απüδοση της ιδιüτητας του πολßτη γινüταν μüνο σε εξαιρετικÝς περιπτþσεις, üταν η αξßα τους Þ οι υπηρεσßες Þτανε τÝτοιες που η πüλη-κρÜτος τις αναγνþριζε. ¢λλοι μαθητÝς παρüμοιου εßδους Þταν οι μüθωνες Þ μüθακες** κι οι τρüφιμοι. Η διαφορÜ με τους τρüφιμους βρßσκεται στο γεγονüς üτι Þτανε παιδιÜ ελεýθερων Σπαρτιατþν και συνεπþς εßχανε πλÞρη πολιτικÜ δικαιþματα. Σε μεταγενÝστερες περιüδους, στην εποχÞ της φθορÜς του θεσμοý πüλης-κρÜτους εξαιτßας του μεγÜλου δημογραφικοý προβλÞματος των ελληνικþν πüλεων-κρατþν, üσοι απολαμβÜνανε της σπαρτιατικÞς εκπαßδευσης αποκτοýσανε και πολιτικÜ δικαιþματα.
ΜετÜ τα 7, τα αγüρια απομακρýνονταν απü το σπßτι κι οργανþνονταν σε Ýναν ιδιαßτερα συστηματικü τρüπο εκπαßδευσης -ανÜλογο με εκεßνον της ΚρÞτης- σε αγÝλες Þ βοýες***. ΥποδιαιρÝσεις των αγελþν Þταν οι ßλες, οι οποßες πιθανþς εßχαν δýναμη 64 αγοριþν. Οι αγÝλες τρÝφονταν, κοιμοýνταν κι Ýπαιζαν μαζß και βρßσκονταν υπü την εποπτεßα του παιδονüμου, ενüς πολßτη που απολÜμβανε του γενικοý σεβασμοý και κατεßχε υψηλÞ θÝση. Βοηθοß του Þταν οι μαστιγοφüροι, οι οποßοι επÝβαλαν τη σκληρÞ πειθαρχßα, για την οποßα τüσο φημισμÝνη Þταν η σπαρτιατικÞ κοινωνßα. Ακüμη κι üταν Ýλειπε ο παιδονüμος Þ οι μαστιγοφüροι, φαßνεται πως η πειθαρχßα διατηρεßτο ακÝραια υπü την εποπτεßα του βουαγüρα Þ αγελÜρχη, δηλαδÞ του περισσüτερο θαρραλÝου και λογικοý αγοριοý σε κÜθε αγÝλη. Επßσης, σε κÜθε σχολεßο τοποθετεßτο Ýνας νÝος που εßχε συμπληρþσει το 20ο Ýτος κι ονομαζüταν εßρην Þ ιρÞν. Εκεßνος παρακολουθοýσε προσεκτικÜ τις μÜχες τους και τους χρησιμοποιοýσε ως υπηρÝτες στο σπßτι του για το γεýμα του. Τα μεγαλýτερα αγüρια του φÝρνανε ξýλα για τη φωτιÜ, ενþ τα μικρüτερα μαζεýανε λαχανικÜ. ΒÝβαια, ο μοναδικüς τρüπος για να αποκτηθοýν αυτÝς οι προμÞθειες Þταν η κλοπÞ απü τους κÞπους Þ τις λÝσχες των ανδρþν, γεγονüς που αýξανε τις ικανüτητες των νÝων στην ανßχνευση. Αφοý γευμÜτιζαν üλοι μαζß, τüτε ο εßρην τους προÝτρεπε να τραγουδÞσουνε και κατüπιν να συζητÞσουνε θÝματα ηθικÞς Þ πολιτικÞς.
Ο εßρην, ο παιδονüμος, Þ οποιοσδÞποτε πρεσβýτερος ασχολεßτο με την εκπαßδευση ελεýθερα και εθελοντικÜ. Τοýτο το σýστημα, βÝβαια, εξαιτßας της απλüτητÜς του δεν κüστιζε στη πüλη-κρÜτος. Επßσης, Þτανε σýστημα απüλυτα φυσικÞς εκπαßδευσης. Ο Πλοýταρχος αναφÝρει πως «μÜθαιναν γρÜμματα γιατß κÜτι τÝτοιο Þταν χρÞσιμο». Στη πραγματικüτητα οι γραπτοß νüμοι Þτανε πολý λßγοι και περνοýσαν απü γενιÜ σε γενιÜ μÝσω της προφορικÞς παρÜδοσης. ΦυσικÜ, η ρητορικÞ απαγορευüταν σε αντιπαρÜθεση με τις ελεγεßες του Τυρταßου, αλλÜ η δýναμη του λüγου Þτανε πανταχοý παροýσα. Ο ΠλÜτων στον Πρωταγüρα αναφÝρει πως «αν συζητÞσεις με Ýνα ΛÜκωνα, στην αρχÞ σου φαßνεται απλÜ ηλßθιος. ΞαφνικÜ, σε Ýνα κρßσιμο σημεßο, πετÜει λßγα λüγια και τüτε οι συνομιλητÝς του φαßνονται μικρÜ παιδιÜ μπροστÜ του».
ΟπωσδÞποτε, το αντικεßμενο της σπαρτιατικÞς εκπαßδευσης δεν Þταν η συσσþρευση γνþσης κι η διανοητικÞ οξýτητα, αλλÜ αυτü δε σημαßνει πως η ΣπÜρτη δεν Þταν αφεαυτÞς μια εκπαιδευτικÞ δýναμη. Στη πραγματικüτητα εßναι λßγα τα üσα γνωρßζουμε, προκειμÝνου να Ýχουμε αντικειμενικÞ Üποψη και σε ορισμÝνες περιπτþσεις τα συμπερÜσματÜ μας εßναι αυθαßρετα Þ αντιφατικÜ. Για παρÜδειγμα, γνωρßζουμε üτι οι ΣπαρτιÜτες εκτιμοýσανε πολý τον ¼μηρο για το ηρωικü του ýφος, παρüλο που ο τρüπος ζωÞς που περιÝγραφε Þταν Ιωνικüς κι üχι Δωρικüς. Σýμφωνα με τον ΒÝρνερ ΤζÜγκερ στο Ýργο του Παιδεßα, η πεποßθηση πως η σπαρτιατικÞ εκπαßδευση δεν Þταν τßποτε Üλλο απü στρατιωτικÞ εκπαßδευση, προÞλθε απü τις αφηγÞσεις του ΑριστοτÝλη στα ΠολιτικÜ και του ΠλÜτωνα στους Νüμους, üπου περιγρÜφει το πνεýμα του συντÜγματος του Λυκοýργου. Ωστüσο, εßναι πολý πιθανü τοýτες οι απüψεις να εßναι προúüν των συγκυριþν της εποχÞς της παρακμÞς της ΣπÜρτης, που κυριευμÝνη απü δßψα για δýναμη Ýχασε την ευνομßα για την οποßα τη θαýμαζε ο ελληνικüς κüσμος.
_____________________
** Μüθακες αποκαλοýνταν στην αρχαßα σπαρτιατικÞ κοινωνßα τα τÝκνα εκεßνα που υπü Üλλες συνθÞκες δεν θα μποροýσαν να ανÞκουν στην τÜξη των ομοßων, ωστüσο αποκτοýσαν τελικÜ κλÞρο και πολιτικÜ δικαιþματα εφüσον εßχαν ακολουθÞσει και ολοκληρþσει επιτυχþς τη σπαρτιατικÞ αγωγÞ. ¸νας μüθακας μποροýσε να κατÜγεται αρχικÜ απü οικογÝνεια ξÝνων. ¸χοντας üμως ανατραφεß στη ΣπÜρτη ακολουθþντας τα τοπικÜ Ýθιμα μποροýσε να θεωρηθεß ισÜξιος πολεμιστÞς και πολßτης με τα παιδιÜ των Λακεδαιμονßων. Μια Üλλη υπüθεση θÝλει τους μüθακες τÝκνα Σπαρτιατþν (επßσημα Þ νüθα) απü γυναßκες που κατÜγονταν απü την τÜξη των ειλþτων. Τρßτη περßπτωση εßναι τα τÝκνα Σπαρτιατþν που για κÜποιο λüγο εßχαν απολÝσει τα πολιτικÜ τους δικαιþματα, π.χ. γιατß εßχαν πÝσει σε δυσμÝνεια, Þ γιατß ζοýσαν σε οικονομικÞ ανÝχεια με αποτÝλεσμα να μην μποροýν να συνεισφÝρουν στα συσσßτια. Κοινüς παρονομαστÞς üλων τον ανωτÝρω Þταν η συμμετοχÞ στη σπαρτιατικÞ αγωγÞ και στις περισσüτερες περιπτþσεις η υιοθεσßα του απü κÜποια εýπορη οικογÝνεια. ΜετÜ την ολοκλÞρωση της αγωγÞς, κÜποιος που δεν γεννÞθηκε γνÞσιος ΣπαρτιÜτης μποροýσε να γßνει üμοιος πολεμιστÞς (Ýκτοτε ονομαζüταν νεοδαμþδης), να αποκτÞσει πολιτικÜ δικαιþματα και κλÞρο, ακüμη και να ανÝλθει πολý κοινωνικÜ, üπως Ýπραξε κÜποτε ο περßφημος Λýσανδρος.
ΛÝγονταν επßσης γιοι ειλþτων που εκπαιδεýονταν μαζß με νÝους ΣπαρτιÜτες, απελευθερþνονταν κατüπιν, αλλÜ δεν εßχανε πλÞρη πολιτικÜ δικαιþματα.
Τρüφιμοι δε, λÝγονταν οι γιοι φτωχþν ελεýθερων Σπαρτιατþν.
*** Βοýες εßναι Üλλη λÝξη για τις αγÝλες. Τα παιδιÜ αυτÜ λοιπüν λÝγονταν αγελαστοß Þ βοýα.
-----------------------------------------
Με τη σειρÜ του το κρητικü σýστημα εκπαßδευσης Þτανε παρüμοιο με κεßνο της ΣπÜρτης απü πολλÝς απüψεις. ΚατÜ τον ßδιο τρüπο η διδασκαλßα παρεχüταν απü Ýνα πρεσβýτερο μÝλος της κοινüτητας, αλλÜ στη ΚρÞτη η εκπαßδευση κüστιζε στους γονεßς ακüμη λιγüτερα απ ü,τι στη ΣπÜρτη, καθþς τα παιδιÜ τρÝφονταν κυρßως με δημüσια Ýξοδα. Οι γυναßκες Ýπαιρναν το γεýμα τους στο σπßτι, ενþ οι Üνδρες σε λÝσχες που αποκαλοýνταν ανδρεßα. Στα ανδρεßα συμμετεßχαν üλα τα αρσενικÜ της οικογÝνειας. ΣυνÞθως τα αγüρια δικαιοýνταν το μισü της τροφÞς των ενÞλικων, εκτüς απü τα ορφανÜ που δικαιοýνταν πλÞρη μερßδα στη λÝσχη του νεκροý πατÝρα τους.
Στη πραγματικüτητα η κρητικÞ λÝσχη εßναι αμÜλγαμα αρκετþν οικογενειþν σ' Ýνα εßδος πατριÜς, üλα τα αρσενικÜ μÝλη της που δειπνοýσαν μαζß. Τα αγüρια τοýτης της πατριÜς κοιμοýνταν πιθανþς μαζß σε κοιτþνες της λÝσχης και σχημÜτιζαν Ýνα ξεχωριστü σχολεßο. Στα κοινÜ συσσßτια με τη παρουσßα των πρεσβýτερων ενθαρρýνονταν οι συζητÞσεις γýρω απü πολιτικÜ κι ηθικÜ θÝματα, που üφειλαν να διδαχθοýν. Οι πρεσβýτεροι εκλÝγανε κÜποιον να υπηρετÞσει ως παιδονüμος Þ επιστÜτης των αγοριþν της λÝσχης. ΚÜτω απü την επßβλεψÞ του τα αγüρια μαθαßνανε γρÜμματα, γυμνÜζονταν διαρκþς, εκπαιδεýονταν στη χρÞση των üπλων -ιδιαßτερα του τüξου- και στους πολεμικοýς χοροýς, üπως ο χορüς των Κουρητþν κι ο Πυρρßχειος. ΜÜθαιναν σαν τραγοýδι τους νüμους της πατρßδας τους, για να τους αποστηθßζουν, μια κι η Üγνοια των νüμων δε δικαιολογεßτο. Ο παιÜνας Þταν η κýρια μορφÞ τραγουδιοý τους κι Þταν εκπαιδευμÝνοι στο λιτü ýφων των Λακεδαιμüνιων συναδÝλφων τους.
Οι νεαροß ΚρÞτες εκπαιδεýονταν στην ατομικÞ και την ομαδικÞ μÜχη ενÜντια σε Üλλες λÝσχες-σχολεßα. Επßσης, διδÜσκονταν την αντοχÞ σε πολλþν ειδþν δυσκολßες. Χειμþνα-καλοκαßρι φοροýσαν τον ßδιο κοντü χιτþνα -üπως κι οι ΣπαρτιÜτες- και μÜθαιναν ν' αψηφοýνε τη ζÝστη και το κρýο, τα ορεινÜ μονοπÜτια και τα χτυπÞματα που δÝχονταν στα γυμνÜσια και τις μÜχες. Στα σχολεßα παρÝμεναν ως τα 17 τους, οπüτε και γßνονταν Ýφηβοι με ειδικÞ τελετÞ, τα Εκδýσια. ¼πως οι νÝοι της ΑθÞνας, Ýδιναν üρκο υπακοÞς στο κρÜτος και μßσους ενÜντια στους εχθροýς του και κατüπιν Ýμπαιναν σε αγÝλες, τις οποßες συγκÝντρωναν γýρω τους πλοýσιοι και διακεκριμÝνοι Ýφηβοι. Ο αριθμüς των ατüμων που συγκÝντρωνε μια αγÝλη εξαρτÜτο κυρßως απü τον πλοýτο και τη δημοτικüτητα του νÝου, γεγονüς που προσδßδει στο θεσμü Ýνα αριστοκρατικü στοιχεßο, σε αντßθεση με τη ΣπÜρτη.
Ο πατÝρας του νεαροý αρχηγοý Þταν συνÞθως ο αρχηγüς της αγÝλης -αγελÜτης- κι εßχε πλÞρη εξουσßα. Καθοδηγοýσε τους νÝους στο κυνÞγι και τους δρüμους, δηλαδÞ τα γυμνÜσια των εφÞβων. ΜÜλιστα, οι ΚρÞτες που δεν εßχαν ακüμη εισÝλθει σε αγÝλες εξαιροýνταν αυτþν των γυμνασßων κι ονομÜζονταν απüδρομοι. Ο αρχηγüς της αγÝλης μÜζευε κοντÜ του την αγÝλη üπου επιθυμοýσε κι εßναι πολý πιθανü πως οι νÝοι Ýτρωγαν και κοιμοýνταν στο σπßτι του προστÜτη τους. Η ζωÞ τους περιβαλλüταν απü μια πολεμικÞ ατμüσφαιρα και θεωροýσανε πολýτιμα αγαθÜ τη στρατιωτικÞ στολÞ και τα üπλα τους. Στις αγÝλες οι νεαροß ΚρÞτες Ýμεναν ως τη μÝρα του γÜμου τους, οπüτε επÝστρεφαν στα σπßτια και τις λÝσχες τους.
Απü πρακτικÞς Üποψης δεν μποροýμε να ποýμε πολλÜ για τη κρητικÞ εκπαßδευση. Απü τον καιρü που ο ΙδομενÝας σαλπÜρισε απü τη Τροßα, η ΚρÞτη χÜνεται απü το επßκεντρο της ελληνικÞ ιστορßας. Πολý ισχυρÞ ως σýνολο κι ως προς την Ýκταση για να της επιτεθοýν οι γεßτονÝς της και συνÜμα πολý αδýναμη εξαιτßας των πολλþν φÝουδων, παρÝμεινε απομονωμÝνη απü την ηπειρωτικÞ ΕλλÜδα και το αρχιπÝλαγος ως το τÝλος της περιüδου της ανεξαρτησßας των Ελληνικþν πüλεων-κρατþν.
Στη Λακωνßα και την ΚρÞτη -κυρßως αγροτικÝς περιοχÝς που στηρßζονταν στο σýστημα της γαιοκτησßας- δεν υπÞρχε η ανÜγκη εκπαßδευσης σε θÝματα που σχετßζονταν με το εμπüριο Þ τη βιοτεχνßα. Θα περßμενε, λοιπüν, κανεßς ν' ανακαλýψει πολλÜ τÝτοια στοιχεßα στους Αθηναßους Þ τους ºωνες της Μ. Ασßας. Η πραγματικüτητα, üμως, Þταν εντελþς διαφορετικÞ. Για τον ¸λληνα η λÝξη εκπαßδευση σÞμαινε εκπαßδευση του χαρακτÞρα, αρμονικÞ ανÜπτυξη του σþματος, του νου και της φαντασßας και συνεπþς κÜθε εßδους τεχνικÞ εκπαßδευση αποκλειüταν απü τα ελληνικÜ σχολεßα ως βÜναυσος. Ο Ηρüδοτος ισχυρßζεται πως απÝκτησαν αυτÞ την Üποψη απü τους λαοýς που τους περιÝβαλαν. Με τη σειρÜ του ο ΠλÜτων θεωρεß τον Ýμπορο Þ τον τεχνßτη ακατÜλληλο ως ενεργü πολßτη, üπως κι ο ΑριστοτÝλης, ο οποßος θεωρεß ανÜξιο ü,τι παρεμβÜλλεται στη σωματικÞ Þ τη διανοητικÞ ανÜπτυξη.
Πþς, λοιπüν, διδÜσκονταν οι τÝχνες και το εμπüριο στην αρχαßα ΕλλÜδα; Απü τις φιλολογικÝς μαρτυρßες που διαθÝτουμε, οι τÝχνες Þ το εμπüριο Þτανε κυρßως κληρονομικÞ ενασχüληση. «Οι γιοι των τεχνιτþν μαθαßνουν την τÝχνη του πατÝρα τους, üσο μποροýν οι πατÝρες κι οι üμοιοß τους να τη διδÜξουν». Στη Πολιτεßα ο ΠλÜτων αναφÝρει πως οι παßδες, των κεραμιστþν -μια λÝξη που περιλαμβÜνει τους γιους και τους μαθητευüμενους- εßναι στη πραγματικüτητα υπηρÝτες και βοηθοß για μακρý χρονικü διÜστημα, πριν τους επιτραπεß να φτιÜξουνε το δικü τους κεραμικü. Οι μαθητÝς ενüς γιατροý που ονομαζüταν Πιτταλüς αναφÝρονται απü τον ΑριστοφÜνη, ενþ ο κωμωδιογρÜφος Σωσßπατρος βÜζει Ýνα μÜγειρα να λÝει πως οι μαθητÝς του πρÝπει να γνωρßζουν αστρολογßα, αρχιτεκτονικÞ και στρατηγικÞ, πριν Ýρθουν να μαθητεýσουν δßπλα του. Με τη σειρÜ του ο Σüλων, προκειμÝνου να ενθαρρýνει τους αθηναßους τεχνßτες, Ýλεγε πως «ο πατÝρας που δε δßδαξε το γιο του κÜποια τÝχνη, δεν μπορεß να απαιτεß βοÞθεια στα γερÜματÜ του».
ΥπÞρχε, λοιπüν, Ýνα σýστημα μεταβßβασης της γνþσης, σε ü,τι αφοροýσε στο εμπüριο και τις τÝχνες, αλλÜ η γενικÞ Üποψη Þταν πως: «η τεχνικÞ καθοδÞγηση και üλη η διδασκαλßα που αποβλÝπει στην οικονομικÞ απολαβÞ εßναι χυδαßα και δε δικαιοýται το üνομα της εκπαßδευσης. Η αληθινÞ εκπαßδευση στοχεýει αποκλειστικÜ στην αρετÞ, η οποßα ωθεß το παιδß να εßναι καλüς πολßτης, ικανüς να κυβερνÞσει και να υπακοýσει» (ΠλÜτων, Νüμοι). ¸τσι, οι ΣπαρτιÜτες κι οι ΚρÞτες δεν Þταν μüνοι. Εßχανε την υποστÞριξη üλης της ΕλλÜδας στην απüφασÞ τους να εξορßσουν απü τα σχολεßα τους κÜθε ιδÝα τεχνικÞς Þ επαγγελματικÞς εκπαßδευσης. ΠαρüλαυτÜ η εκπαßδευση και πÜλι Ýμεινε μισÞ, συγκρινüμενη με τα δεδομÝνα των σýγχρονων κοινωνιþν. Και τοýτο γιατß απευθυνüταν μüνο στα αγüρια της οικογÝνειας. Οι γυναßκες ζοýσανε περßπου σε καθεστþς ανατολßτικου περιορισμοý, εκτüς ßσως απü τη Χßο, τη Λοκρßδα, τη ΚρÞτη και φυσικÜ τη ΣπÜρτη. Σýμφωνα με τον ΠερικλÞ δια πÝννας Θουκυδßδη, η Αθηναßα μητÝρα οφεßλει να ζει τüσο αποσυρμÝνη ζωÞ, þστε το üνομÜ της να μην ακοýγεται ανÜμεσα στους Üνδρες, εßτε για καλü Þ για κακü.
Ο ΠλÜτων εßναι ο 1ος που ενδιαφÝρεται για την εκπαßδευση των γυναικþν, τις συζýγους των φυλÜκων στη κοινüτητα που περιγρÜφεται στη Πολιτεßα. Δεν τις αντιμετωπßζει μüνον ως συζýγους, αλλÜ θεωρεß πως θα πρÝπει κι εκεßνες να λαμβÜνουν μÝρος στη διοßκηση της ιδανικÞς πολιτεßας ως φýλακες. Θεωρεß πως οι γυναßκες των φυλÜκων εßναι ικανÝς για δημιουργικÞ συνεισφορÜ στο κτßσιμο της κοινüτητας, αλλÜ δεν περιμÝνει πως αυτü θα το κÜνουν μÝσω της οικογενειακÞς ζωÞς. Με αυτüν τον τρüπο αντιτßθεται στην επικρατοýσα Üποψη πως οι γυναßκες εßναι μüνο για να κÜνουνε παιδιÜ και να φροντßζουνε το νοικοκυριü τους. ΠαραδÝχεται πως διαθÝτουνε λιγüτερη σωματικÞ ρþμη, αλλÜ αυτü δεν μπορεß να τις εμποδßσει απü το να μοιρÜζονται τα καθÞκοντα των φυλÜκων. Αν, λοιπüν, εßναι ικανÝς να κÜνουνε την ßδια δουλειÜ, τüτε δικαιοýνται τροφÞς και παιδεßας. Αυτüς εßναι ο λüγος για τον οποßο θα πρÝπει να εκπαιδεýονται στη μουσικÞ, τη γυμναστικÞ και τον πüλεμο, üπως ακριβþς οι Üνδρες. Τοýτη η Üποψη εßναι στη πραγματικüτητα μια επαναστατικÞ ανανÝωση, που πιθανþς ξεσÞκωσε πολý γÝλιο στην εποχÞ της. Εßναι δυνατüν οι γυναßκες να γυμνÜζονται γυμνÝς στην παλαßστρα, üταν μÜλιστα σýμφωνα με τα λüγια του Ηρüδοτου η γυναßκα χÜνει τη σεμνüτητÜ της μαζß με τα ροýχα της;
¼μως ο ΠλÜτων δε θεωρεß πως κινδυνεýει η ηθικÞ απü τους κανüνες που θÝτει. ΣκÝπτεται πως Þταν οι βÜρβαροι εκεßνοι που επÝβαλαν τη Üποψη πως η γýμνια εßναι ατιμωτικÞ ακüμη και για τους Üνδρες, επηρεÜζοντας τους ¸λληνες της Μ. Ασßας. Η ÜποψÞ του συμβολßζει τις γενικüτερες κοινωνικÝς αλλαγÝς του 4ου ΠΚΕ αι., μια εποχÞ κατÜ την οποßα οι καλλιτÝχνες Üρχισαν να απεικονßζουνε τη γυναßκα γυμνÞ. Απü την Üλλη οι γυναßκες εßναι επιτυχημÝνες στην ιατρικÞ και τη μουσικÞ. Γιατß üχι, λοιπüν και στα αθλητικÜ Þ το χειρισμü των üπλων; ΕπιπλÝον, ο αυξανüμενος αριθμüς των γυναικεßων ρüλων στη τραγωδßα δεßχνει πως η γυναßκα σε αυτÞ την εποχÞ ανακαλýπτεται ως ανθρþπινο ον και πως συζητεßται πλÝον δημüσια το δικαßωμÜ της στην εκπαßδευση. Ο ΠλÜτων προσθÝτει μερικÝς σπαρτιατικÝς πινελιÝς στο σχÝδιü του. Αν, üμως, αφαιρεθοýν ορισμÝνα απü τα εξωτερικÜ χαρακτηριστικÜ, αυτü που μÝνει εßναι Ýνα σýγχρονο πρüγραμμα για την εκπαßδευση των γυναικþν. Αυτü το θÝμα, üμως, δικαιοýται γενικüτερης ανÜλυσης κι ερμηνεßας, γιατß αναδεýει σκοτεινÝς πτυχÝς ενüς λαμπροý κατÜ τα Üλλα πολιτισμοý, επηρεασμÝνου ωστüσο σαφþς απü το μýθο της πατριαρχßας. Ας επιστρÝψουμε στη προσπÜθειÜ μας να καταγρÜψουμε -Ýστω και συνοπτικÜ- την εκπαßδευση στην υπüλοιπη ΕλλÜδα.
Θα δοýμε πþς Þτανε διαρθρωμÝνη η παιδεßα στην ΑθÞνα και τις Üλλες πüλεις. Το σýνηθες σýστημα της Α'βÜθμιας -θα μποροýσαμε να ποýμε- εκπαßδευσης στην ΑθÞνα εßναι ευθýνη των γραμματιστþν, των κιθαριστþν και των παιδοτρßβων. Οι γραμματιστÝς διδÜσκανε γραφÞ, ανÜγνωση και στοιχεßα αριθμητικÞς και διδÜσκανε τους μαθητÝς τους να διαβÜζουνε και να μαθαßνουν απü στÞθους τους μεγÜλους ποιητÝς -¼μηρο, Ησßοδο κ.α. Οι κιθαριστÝς με τη σειρÜ τους διδÜσκανε τ' αγüρια πþς να παßζουνε την επτÜχορδη λýρα και να τραγουδÜνε τα Ýργα των λυρικþν ποιητþν. Οι παιδοτρßβες φρüντιζαν για τη φυσικÞ τους ανÜπτυξη με τρüπο επιστημονικü. Τους δßδασκαν πÜλη, παγκρÜτιο, πυγμαχßα, τρÝξιμο, δισκοβολßα, Üλμα και ποικßλες Üλλες ασκÞσεις στη παλαßστρα. Σε αυτü το 3πλü σýστημα ενßοτε προστßθετο και το σχÝδιο Þ η ζωγραφικÞ, ειδικüτερα απü τα τÝλη του 4ου ΠΚΕ αι. (ξεκινÜ 1η ΓενÜρη 400 π.Χ. και τελειþνει 31 ΔεκÝμβρη 301 π.Χ.). Ωστüσο, το σýνηθες σýστημα εκπαßδευσης περιελÜμβανε λογοτεχνßα, μουσικÞ κι αθλητικÜ.
Ποιü απ' üλα διδασκüτανε 1ο; ΜÜλλον διδÜσκονταν üλα ταυτüχρονα, αν κι η φυσικÞ εκπαßδευση σε απλουστευμÝνη μορφÞ Þταν η 1η ενασχüληση των αγοριþν απü τα 6 τους. Για τις πιο περßπλοκες ασκÞσεις και τεχνικÝς Ýπρεπε να περιμÝνουνε τουλÜχιστον ως τα 12. Ωστüσο, τüσον ο ΠλÜτων üσο κι ο ΑριστοτÝλης επιμÝνουνε πως η φυσικÞ προετοιμασßα πρÝπει να ξεκινÜ αρκετÜ χρüνια πριν απü κÜθε εßδους διανοητικÞ εκπαßδευση. Τη κýρια ευθýνη για τη σειρÜ προετοιμασßας και τη διευθÝτηση τÝτοιων θεμÜτων εßχεν ο παιδαγωγüς της οικογÝνειας, που ανÞκε στο υπηρετικü προσωπικü.
Σε παλαιüτερες εποχÝς τοýτη η Α'βÜθμια εκπαßδευση διαρκοýσε ως τα 18, αλλÜ προς το τÝλος του 5ου ΠΚΕ αι. δημιουργÞθηκε Β'βÜθμιο σýστημα εκπαßδευσης. Η πιο σημαντικÞ μαρτυρßα Ýρχεται απü τον ΠλÜτωνα, που περιγρÜφει στη Δημοκρατßα Ýνα σýστημα μαθητεßας στα μαθηματικÜ λßγο πριν την εφηβεßα. Σýμφωνα με τον ΑριστοτÝλη εφαρμοζüτανε 3 χρüνια πριν την εφηβεßα, αν και στη πραγματικüτητα η παρακολοýθηση των μαθημÜτων δεν Þταν αυστηρÜ καθορισμÝνη. Ενßοτε οι γιοι των φτωχþν ολοκληρþνανε γοργÜ το πρüγραμμα της Α'βÜθμιας εκπαßδευσης, ενþ οι γüνοι των πλουσßων τη καθυστεροýσαν üσο θÝλανε, γεγονüς που ο Ξενοφþν θεωρεß απαξιωτικü για την αθηναúκÞ εκπαßδευση.
ΜετÜ τα 18 οι νεαροß Αθηναßοι προχωροýσανε στη πολεμικÞ τους εκπαßδευση. Τον 1ο χρüνο αυτÞς της εκπαßδευσης τον περνοýσανε στην ΑθÞνα και τον 2ο σε φροýρια των συνüρων και σε στρατüπεδα. ΚατÜ τη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου μÜλλον διαθÝτανε λßγο χρüνο για διανοητικÝς ενασχολÞσεις. Ωστüσο, üταν κατÝρρευσε η στρατιωτικÞ δýναμη των Αθηνþν υπü την μακεδονικÞ κυριαρχßα, τα στρατιωτικÜ καθÞκοντα των εφÞβων Ýγιναν εθελοντικÜ κι η εκπαßδευσÞ τους αντικαταστÜθηκε απü μαθÞματα φιλοσοφßας και λογοτεχνßας. Το στρατιωτικü σýστημα Ýγινε ΠανεπιστÞμιο, το οποßο παρακολουθοýσανε λßγοι εýποροι νÝοι Þ πλοýσιοι ξÝνοι. Ως πρüδρομος του 1ου πανεπιστημßου, η 2χρονη εκπαßδευση των εφÞβων δικαιοýται τον τßτλο της Γ'βÜθμιας εκπαßδευσης, παρüλο που ως τον 3ο ΠΚΕ αι. παρεßχε μüνο στρατιωτικÞ εκπαßδευση.
Η αθηναúκÞ εκπαßδευση, üπως κι η εκπαßδευση των Üλλων πüλεων, διαιρεßται σε 3 στÜδια: Το Α'βÜθμιο, απü τα 6 ως τα 14, το Β'βÜθμιο απü τα 14 ως τα 18 και το Γ'βÜθμιο απü τα 18 ως τα20. Απü τα 3 στÜδια, το 3ο μüνον Þταν υποχρεωτικü και το παρεßχε η πüλη-κρÜτος. Το 2ο Þταν εντελþς προαιρετικü και μÜλλον για τους εýπορους. Απü το 1ο τα γρÜμματα Þταν μÜλλον δια νüμου υποχρεωτικÜ, üπως φαßνεται απü Ýνα παλιü νüμο που αποδßδεται στο Σüλωνα κι ο οποßος αναφÝρει πως το παιδß πρÝπει να διδÜσκεται γρÜμματα και κολýμπι. ΜετÜ απü αυτü οι φτωχοß μποροýν να στρÝψουνε τη προσοχÞ τους στη γεωργßα και το εμπüριο, ενþ οι πλουσιüτεροι στη μουσικÞ, την ιππασßα, τη γυμναστικÞ, το κυνÞγι και τη φιλοσοφßα.
Η παιδεßα των αρχαßων στη πλÞρη μορφÞ της υπÞρξε προνüμιο των εýπορων τÜξεων, κÜτι που αδιÜκριτα συμβαßνει ως τη σýγχρονη εποχÞ μας με συγκαλυμμÝνο Þ απροκÜλυπτο τρüπο. Ωστüσο, εßναι φανερü πως ο στüχος της ελληνικÞς εκπαßδευσης στην αρχαιüτητα θεωρητικÜ και πρακτικÜ Þταν η παραγωγÞ του καλλßτερου δυνατοý πολßτη κι üχι ο πλουτισμüς -σε αντιστροφÞ προς τη σýγχρονη πραγματικüτητα. Αναζητοýσε το καλü της κοινüτητας κι üχι το καλü του ατüμου. ΒÝβαια οι μÝθοδοι και τα υλικÜ της μαθητεßας διÝφεραν απü περιοχÞ σε περιοχÞ, üμως το ζητοýμενο Þτανε το ßδιο, η εκπαßδευση του χαρακτÞρα, κÜτι που οι ¸λληνες γονεßς ζητοýσαν επßμονα απü τους διευθυντÝς των σχολεßων.
Επßσης σημαντικÞ -αν κι üχι στη περßπτωση της ΣπÜρτης Þ της ΚρÞτης, üπου το ιδανικü ζητοýμενο Þταν η ανδρεßα, η τüλμη, η στρατιωτικÞ μαθητεßα και η διακυβÝρνηση- Þταν η αναζÞτηση της αισθητικÞς και της φαντασßας, μÝσω της τÝχνης και της μουσικÞς. Τοýτο γινüταν μÝσω της εξατομßκευσης και της απομÜκρυνσης του παιδιοý απü τις επιρροÝς της οικογÝνειας. Τüσον ο νεαρüς ΣπαρτιÜτης üσο κι ο νεαρüς Αθηναßος Þ ΕφÝσιος απü τα 6 μüλις χρüνια του περνοýσε üλη τη μÝρα του μακριÜ απü το σπßτι, με τη συντροφιÜ των συνομηλßκων του στη παλαßστρα Þ τους δρüμους. ΜÜθαινε να ξεκüβει απü την οικογÝνειÜ του και να σχετßζεται με τους αυριανοýς συμπολßτες του. Αναμφßβολα Ýχανε πολλÜ απü αυτü το σýστημα, αλλÜ Ýτσι εξασφαλιζüταν η ενüτητα κι η συνÝχεια της πüλης-κρÜτους. ¼λα εξασφÜλιζαν πως το παιδß θα συνειδητοποιοýσε üτι εßναι μÝλος μιας κοινüτητας, για την ευτυχßα και την ευημερßα της οποßας η προσωπικÞ τους επιθυμßα Þ ευχαρßστηση Ýπρεπε να υποτÜσσεται. Με αυτü τον τρüπο αναπτýχθηκε κι Ýμεινε στην ιστορικÞ μνÞμη η αßσθηση της αυτοθυσßας για χÜρη της πολιτεßας Þ της κοινüτητας.
---------------------------
Εδþ κλεßνει το Α' μÝρος που αφοροýσε στην Αρχαßα ΕλλÜδα. Αναγνωρßζω πως Þτανε λιγÜκι μονüτονο και μÜλλον κουραστικü, αλλÜ Ýτσι εßναι üταν παραθÝτει κανεßς στεγνÝς γνþσεις. ΠαρακολουθÞσαμε λοιπüν τον... σχηματισμü της, τον αποικισμü και την εξÜπλωσÞ της, το πολιτισμü, την εκπαßδευσÞ της, τους πολÝμους της και θα συνεχßσω στο επüμενο με Üλλα θÝματα, üπως Ýθιμα, μυστÞρια, Ýνδυση κλπ. Ελπßζω να το απολαýσατε κι εσεßς üσο κι εγþ üσο το Ýστηνα. Π. Χ.
ΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ ΕΔ¿!