Πρüλογος
Το Πρþτο Σκαλß
Εις το Θεüκριτο παραπονιüνταν
μια μÝρα ο νÝος ποιητÞς ΕυμÝνης:
-"Τþρα δυü χρüνια πÝρασαν που γρÜφω
κι Ýνα ειδýλλιο Ýκαμα μονÜχα.
Το μüνον Üρτιü μου Ýργο εßναι.
Αλßμονον, εßναι ψηλÞ της Ποßησης η σκÜλα
κι απ' το σκαλß το πρþτο εδþ που εßμαι
ποτÝ δε θ' ανεβþ ο δυστυχισμÝνος".
Εßπ' ο Θεüκριτος:-"ΑυτÜ τα λüγια
ανÜρμοστα και βλασφημßες εßναι.
Κι αν εßσαι στο σκαλß το πρþτο, πρÝπει
να 'σαι περÞφανος κι ευτυχισμÝνος.
Εδþ που Ýφθασες, λßγο δεν εßναι,
τüσο που Ýκαμες, μεγÜλη δüξα.
Κι αυτü ακüμη το σκαλß το πρþτο
πολý απ' το κοινü το κüσμο απÝχει.
Εις το σκαλß για να πατÞσεις τοýτο
πρÝπει με το δικαßωμÜ σου να 'σαι
πολßτης εις των ιδεþν τη πüλη.
Και δýσκολο στη πüλη εκεßνην εßναι
και σπÜνιο να σε πολιτογραφÞσουν.
Στην αγορÜ της βρßσκεις ΝομοθÝτας
που δε γελÜ κανÝνας τυχοδιþκτης.
Εδþ που Ýφθασες, λßγο δεν εßναι,
τüσο που Ýκαμες, μεγÜλη δüξα".
Θεþρησα καλü να ξεκινÞσω αυτü το Üρθρο, με το θαυμÜσιο εκεßνο ποßημα του μεγÜλου μας ποιητÞ, ΚαβÜφη, κι ο χρüνος, το κεßμενο κι οι αναγνþσεις, θα δεßξουν αν Ýκανα καλÜ.
Το Üρθρο αυτü Ýρχεται να καλýψει Ýνα κενü στο ΣτÝκι, που αφορÜ στο 1ο αυτü σκαλß, τη Ποßηση εκ γενετÞς και πιο συγκεκριμÝνα στα κυριþτερα εßδη της στην αρχαιüτητα. ΑναγκαστικÜ, μεÜ τα γενικÜ της ποßησης, πρÝπει να συνεχßσει απü τη ΜετρικÞ και τους τüτε αρχαßους κανüνες καθþς καθüρισε και μερικþς καθορßζει ακüμα, ολÜκερη τη ποßηση εκ θεμελßων. Θα αναφερθοýνε κι üλα τα τüτε υπÜρχοντα μÝτρα κι ýστερα θα παρατεθοýνε με τη σειρÜ, üλα τα γνωστÜ εßδη της Αρχαßας ΕλληνικÞς Ποßησης, χωρßς να εξαιρεθεß κανÝνα, ακüμα κι αυτÜ που σÞμερα εßναι Üγνωστα. ΘÝλω να καταλÜβατε πως πρüκειται για αρκετÜ μεγÜλο Üρθρο κι ßσως φανεß κÜπως "βαρετü και μονüτονο", καθþς απλÜ παραθÝτει κÜπως μονüτονα το κÜθε τι, αλλÜ πιστÝψτε με, αξßζει τον κüπο και το χρüνο σας. ¢λλωστε υπüσχομαι πως στο αμÝσως επüμενο, θα Ýρθει η σειρÜ των Δημιουργþν, ανÜ εßδος και δεßγματα γραφÞς των και τüτε Ýχοντας Þδη μιαν ιδÝα γι' αυτÜ, θα εßναι πιο συναρπαστικü, καθþς θα πρüκειται για εξαßρετα κομμÜτια.
Θα παραθÝσω πρþτα γενικÜ για τη ποßηση, μετÜ τη μετρικÞ και μετÜ τα εßδη της Αρχαßας ΕλληνικÞς Ποßησης με τη σχετικÜ πιστÞ χρονικÞ τους σειρÜ -που ωστüσο μπορεß και να μην εßναι εντελþς σωστÞ και συγγνþμη εκ των προτÝρων, γιατß οι αναφορÝς εßναι λιγÜκι συγκεχυμÝνες κι ελλειπεßς, Üλλωστε εßναι τüσον ανακατωμÝνοι ορισμοß και τüσον αλληλοεμπλεκüμενα τα εßδη που στο τÝλος απηýδησα, το δηλþνω ευθαρσþς κι ελπßζω να μη τα 'χω πολý θαλασσþσει.
ΠÜμε λοιπüν γερÜ κι απολαýστε μαζß μου. Π. Χ.
==============================
ΠΟΙΗΣΗ ΓενικÜ:
"Το 800 π.Χ. ο ελληνικüς κüσμος Þταν φτωχüς, μικρüς κι ανοργÜνωτος. Οι κοινüτητÝς του Þταν μικρÝς και φοβερÜ πιεσμÝνες για την επιβßωσÞ τους σ' Ýνα φυσικü περιβÜλλον εχθρικü. Οι ¸λληνες ελÜχιστες επαφÝς εßχαν με τον εξωτερικü κüσμο και κανÝν ιδιαßτερο κεφÜλαιο, εκτüς αν ως τÝτοιο λογαριÜσουμε Ýνα θησαυρü απü παραδοσιακÝς ιστορßες και τις ισχυρÝς συντεχνßες που τις αφηγοýνταν και τις διÝδιδαν. Το 479 π.Χ., μετÜ την απüκρουση της εισβολÞς της ΠερσικÞς αυτοκρατορßας στη μητροπολιτικÞ ΕλλÜδα, ο ελληνικüς κüσμος εμφανßζεται εκτεταμÝνος και δυναμικüς, με περßπλοκη οργÜνωση, με διαρκþς αυξανüμενο πληθυσμü κι απεßρως δημιουργικüς".
-Robin Osborn, σýγχρονüς μας ιστορικüς.
ΕισαγωγÞ:
Αυτü που μεσολÜβησε Þταν η λεγüμενη αρχαúκÞ εποχÞ. ΑρχαúκÞ ονομÜστηκε (με üρο δÜνειον απü την ιστορßα της αρχαßας τÝχνης) η ιστορικÞ εποχÞ απü τη λÞξη των σκοτεινþν αιþνων (8ος αι. π.Χ.) ως την Ýναρξη της κλασσικÞς εποχÞς (μÝσα 5ου). Χαρακτηριστικü της: οι θεαματικÝς αλλαγÝς που διαμορφþσανε σ' üλο τον ελληνικü χþρο Ýνα μικτü σκηνικü, Ýντονης κρßσης αλλÜ και μεγÜλης δημιουργικüτητας σ' üλα τα μÝτωπα. Με την Ýναρξη των αρχαúκþν χρüνων, ο ελληνικüς κüσμος εισÝρχεται στη σκηνÞ πολιτικÜ πλÞρως διασπασμÝνος: οι προηγοýμενοι ευρýτεροι σχηματισμοß των σκοτεινþν αιþνων (1200-800 π.Χ.), Ýνας περιορισμÝνος αριθμüς φυλετικþν κρατþν (μια σκιÜ των ακüμη ολιγÜριθμων αλλÜ πολý ισχυρüτερων βασιλεßων της μυκηναúκÞς εποχÞς) εßτε Ýχουνε καταρρεýσει εßτε Ýχουνε χÜσει τη πρακτικÞ πολιτικÞ σημασßα τους. Αρχßζει η μακρÜ περßοδος αντικατÜστασÞς τους απü Ýνα πλÞθος μικροσκοπικþν κρατþν-πüλεων.
Η πüλη, η νÝα μικρομονÜδα κρατικÞς οργÜνωσης αποτελεßται απü τη πüλη και τη συνανÞκουσα χþρα της: η πüλη αποτελεß Ýναν αστικü οικισμü, χτισμÝνο πÜνω σε οχυρωμÝνο ýψωμα üπου κατοικοýσε μεγÜλο μÝρος του πληθυσμοý κι η αριστοκρατßα, ο υπüλοιπος πληθυσμüς διÝμενε στην ýπαιθρο, τον χþρο της αγροτικÞς παραγωγÞς, που τροφοδοτοýσε και τη στÞριζε, για να μπορÝσει να λειτουργÞσει θεσμικÜ, δηλαδÞ ως χþρος συνÜθροισης των πολιτþν, διοßκησης και πολιτικþν αποφÜσεων. ΚρÜτη τÝτοια δημιουργηθÞκανε στη διÜρκεια πολλþν αιþνων: η αρχαιüτερη πüλη τον 10ο αι. στην ΑττικÞ κι οι τελευταßες στα μÝσα του 4ου αι. π.Χ. στην ΑχαÀα. Για 5 αιþνες, στο μεγαλýτερο μÝρος της μητροπολιτικÞς ΕλλÜδας και των αποικιþν της στη Μεσüγειο, δεν υπÜρχει μορφÞ κρατικÞς οργÜνωσης ανþτερη απü τη πüλη.
Μια τüσο εκτεταμÝνη και τüσο ριζικÞ μεταβολÞ του πολιτικοý χÜρτη δεν θα μποροýσε να γßνει ειρηνικÜ, ιδιαßτερα üταν τη παρακολουθοýσε Ýνας συνδυασμüς πολιτικÞς αστÜθειας κι οικονομικÞ δυσπραγßας. ΠρÜγματι, üλ' αυτÜ τα χρüνια δεν Ýπαψαν οι σοβαρÝς ταραχÝς ν' ακολουθοýν η μια την Üλλη, απü την Ýλλειψη αγροτικþν κλÞρων, τις ξηρασßες, την αγροτικÞ υποπαραγωγÞ και την ανθρþπινη υπεργεννητικüτητα. Στο κενü ισχυρÞς κεντρικÞς εξουσßας, τη κατÜ τüπους πολιτικÞ ομαλüτητα την υπονομεýουν οι τýραννοι, ισχυρÝς προσωπικüτητες χωρßς νüμιμα κληρονομικÜ δικαιþματα επß της εξουσßας και τη κλονßζουν οι διεκδικÞσεις των μεγÜλων μαζþν του πληθυσμοý, τις οποßες τþρα θωρακßζει η μυστηριακÞ διονυσιακÞ λατρεßα, Ýνα σαρωτικü κßνημα θρησκευτικοý ριζοσπαστισμοý. Οι πολιτικÝς στÜσεις κι οι διασυνοριακοß πüλεμοι γßνονται ο κανüνας.
Η ισορροπßα επÝρχεται σταδιακÜ και με διαδικασßες, που διαφÝρουν απü τüπο σε τüπο: η διÝξοδος απü τις δυσμενεßς οικονομικÝς συνθÞκες και τις στÜσεις ταυτßζεται με τη μεγαλειþδη αποικιακÞ εξÜπλωση του ελληνισμοý. Με πρωτοβουλßα των καθÝκαστα πüλεων, 5 περßπου αιþνες μετÜ τον προηγοýμενο αχαúκü αποικισμü, τα üρια του ελληνικοý χþρου διευρýνονται γι' Üλλη μια φορÜ. Στον απÝραντο χþρο, απü την Ισπανßα ως τον Καýκασο κι απü τη νüτια Ρωσßα ως την Αßγυπτο, üπου εγκατασπεßρονται αντßτυπα των ελληνικþν πüλεων, αλλÜ και στην αναζωογονημÝνη μητρüπολη üλα πλÝον αρχßζουν να 'ναι μεγÜλα: η αρχιτεκτονικÞ μνημειþδης (ποτÝ δεν χτßστηκαν στον ελληνικü χþρο τüσο πολλοß κι επιβλητικοß ναοß κι ιερÜ σε τüσο μικρü διÜστημα)· η τÝχνη μεγαλουργεß στην αγγειογραφßα, στη γλυπτικÞ, στη μικροτεχνßα· καßριες καινοτομßες εισÜγονται, üπως το νüμισμα κι η γραφÞ, και θεμελιþνονται η ιστορßα, η φιλοσοφßα, οι επιστÞμες.
Ο Χορüς των Μουσþν με τον Απüλλωνα
Αλλ' ο αποικισμüς συνεπÜγεται και μαζικÞ εισβολÞ ανατολικþν επιδρÜσεων σ' üλους τους τομεßς· εμφανÝστερα απü οτιδÞποτε Üλλο ανατολßζουν οι εικαστικÝς τÝχνες κι η μουσικÞ. Παραταýτα, οι ¸λληνες καταφÝρανε κι αφομοιþσανε τις ξÝνες επιδρÜσεις και, στη διαδικασßαν αυτÞν, üχι μüνο δεν Ýχασαν τον εαυτü τους, αλλÜ αντßθετα τονε βρÞκανε. Γιατß απü τη τριβÞ με τους μη ¸λληνες (τους αλλüγλωσσους, βÜρβαρους) διαμορφþνεται τþρα 1η φορÜ üχι μüνον η ελληνικÞ ιδιοφυÀα (και παßρνει τα οριστικÜ χαρακτηριστικÜ της), αλλÜ κι η συνεßδησÞ της, απü τη παρατÞρηση πως üλοι üσοι μιλÜνε την ßδια γλþσσα, ασπÜζονται τους ßδιους θεοýς και διατηροýνε τα ßδια Þθη κι Ýθιμα πρÝπει δßχως Üλλο ν' ανÞκουνε στην ßδια εθνüτητα.
Συμβολικü σημεßο αναφορÜς της συνεßδησης του ελληνισμοý και της εθνικÞς ενüτητας αναδεικνýεται ο ¼μηρος. Εξ ορισμοý το Ýπος αναπαρÜγει μια συνολικÞ και πλÞρη εικüνα του κüσμου. Κι η ιδεολογßα του πλÞρους κüσμου των επþν προβÜλλει ως 1η αρετÞ την ακατÜβλητη αγωνιστικüτητα (το αἰὲν ἀριστεýειν), που την ενσαρκþνουν εμβληματικÝς μορφÝς σαν τους Þρωες της ΙλιÜδας και τον ΟδυσσÝα. ΑυτÞ η πολεμικÞ-αθλητικÞ εκδοχÞ της αγωνιστικüτητας που διαποτßζει κÜθε μορφÞ συλλογικÞς κι ατομικÞς συμπεριφορÜς -μηδÝ της πολιτικÞς εξαιρουμÝνης- εßχεν Ýλξη ικανÞ να οδηγÞσει τις νÝες γενιÝς του ελληνισμοý στη μεγαλειþδη εξüρμησÞ τους. Γι' αυτü δεν εßναι διüλου τυχαßο üτι τη καταγραφÞ των ομηρικþν επþν (που ως τüτε κυκλοφοροýσανε και διαδßδονταν προφορικÜ απü τις συντεχνßες των ραψωδþν) την οφεßλουμε στον τυραννικü οßκο των Πεισιστρατιδþν, ο οποßος ακüμη δßνει την εντολÞ η ΙλιÜδα κι η Οδýσσεια να εκτελοýνται εφ' εξÞς δι' εκφραστικÞς απαγγελßας στους παναθηναúκοýς αγþνες.
Σαν αντιστÜθμισμα, επομÝνως, προς τον πολιτικü κατακερματισμü του ελληνικοý κüσμου, επÝρχεται τελικÜ η προσπÜθεια συνÝνωσÞς του στη πολιτιστικÞ σφαßρα. Κορυφαßα σÞματÜ της αποτελοýν η καθιÝρωση των πανελληνßων αγþνων, η ßδρυση των αμφικτυονιþν και το μÝγα θρησκευτικü-πολιτικü κýρος του Μαντεßου των Δελφþν. ΜÝσα σ' αυτÜ τα συμφραζüμενα πρÝπει να εγγραφεß, για να κατανοηθεß και το φαινüμενο της λυρικÞς ποßησης, οι μεγÜλοι εκπρüσωποι της ανÝλαβαν ν' ανταποκριθοýνε στη συντελοýμενη γýρω τους κοσμογονßα με τη δικÞ τους εμπνοÞ -μη διστÜζοντας και να διαφοροποιηθοýν Þ και να συγκρουστοýν, üταν χρειαζüταν, με τη κυρßαρχη ομηρικÞ ιδεολογßα. ΧÜρη στη στÜση τους ο παραδοσιακüς ρüλος της ποßησης ως κοινωνικÞς κι ιδεολογικÞς κριτικÞς απÝκτησε πλÝον πολυφωνικÜ χαρακτηριστικÜ, πρÜγμα που ευνüησε τη φιλοσοφικÞ αναζÞτηση κι Üνοιξε το δρüμο προς τη δημοκρατßα, το κορυφαßο επßτευγμα της επüμενης, της κλασσικÞς, εποχÞς του ελληνισμοý.
Η ποßηση εßναι το αρχαιüτερο λογοτεχνικü εßδος. Πριν την ανακÜλυψη της γραφÞς, ο Üνθρωπος Þταν αδýνατο ν' αναπτýξει τη τÝχνη του πεζοý λüγου και ν' απομνημονεýσει πεζογρÜφημα. ΠοιÞματα üμως (üπως επιφωνηματικÝς επικλÞσεις κι ýμνους στους θεοýς, θρÞνους και ξεσπÜσματα χαρÜς) Ýπλασε πολý νωρßς ο πρωτüγονος Üνθρωπος, συνδυασμÝνα με μουσικÞ και χορü. Η ποßηση λοιπüν, μια απü τις 2 βασικÝς κατηγορßες του λüγου, του Ýμμετρου, Ýναντι του πεζοý λüγου και του διαλüγου και κατ' επÝκταση της Λογοτεχνßας, Þταν ανÝκαθεν δýσκολο να οριστεß και γι' αυτü Ýχουνε δοθεß διÜφοροι ορισμοß ανÜ τους αιþνες. Σýμφωνα με τον σημαντικü Αργεντινü συγγραφÝα Χüρχε Λουßς Μπüρχες: "Ποßηση εßναι η Ýκφραση του ωραßου, διαμÝσου λÝξεων περßτεχνα υφασμÝνων μεταξý τους".
Για τη μελÝτη της πολιτικÞς, κοινωνικÞς κι οικονομικÞς ιστορßας ενüς λαοý Þ ενüς τüπου εßναι δυνατüν ν' αναζητηθοýνε διÜφορα σχετικÜ συγγρÜμματα που üμως θα οδηγÞσουν μακρυÜ απü το σκοπü τους αν δεν αναζητηθεß κι η τÝχνη μ' üλα τα παρακλÜδια της που ανÝπτυξε ο συγκεκριμÝνος λαüς συγκεκριμÝνου τüπου. ΑνÜμεσα στις διÜφορες τÝχνες τη 1η θÝση κατÝχει πÜντα η ΤÝχνη του Λüγου, που αποτελεß τη ΤÝχνη των Τεχνþν, αφοý κýριο üργανü της εßναι η γλþσσα, το κατ' εξοχÞν εκφραστικü μÝσο του ανθρþπου. Πιο παλιÜ μορφÞ της ΤÝχνης του Λüγου εßναι η Ποßηση που εßναι κι η πλÝον συναισθηματικÞ, πιο μουσικÞ, συνεπþς και πιο ψυχικÞ απü τον πεζü λüγο και τον σκηνικü διÜλογο.
ΜετÜ τα παραπÜνω η μελÝτη της Ποßησης αποτελεß την ασφαλÝστερη οδü της ψυχικÞς αποκÜλυψης και του βßου ανθρþπων, αλλÜ και τüπων που Ýζησαν αυτοß. ΔιαφÝρει σε πολλÜ σημεßα απü τη πεζογραφßα. Οι διαφορÝς εßναι εξωτερικÝς κι εσωτερικÝς. Πρþτα-πρþτα τα ποιÞματα εßναι γραμμÝνα σε στßχους, σε σειρÝς λÝξεων, που Ýχουνε ρυθμü και μÝτρο, δηλαδÞ οι συλλαβÝς τους κυλοýν με Ýναν ορισμÝνο τρüπο, þστε να παρουσιÜζουνε στο αυτß ευχÜριστο αποτÝλεσμα. Αντßθετα στο πεζογρÜφημα τα νοÞματα εßναι διατυπωμÝνα σε προτÜσεις, που η μια ακολουθεß την Üλλη με βÜση μüνο τους κανüνες της γραμματικÞς. Οι εσωτερικÝς διαφορÝς εßναι κι αυτÝς μεγÜλες. Ο ποιητÞς χρησιμοποιεß τη φαντασßα για να δημιουργÞσει συγκßνηση στον αναγνþστη Þ ακροατÞ. Απευθýνεται στο συναßσθημα κι üχι τη νüηση, üπως ο πεζογρÜφος.
Οι αρχαßοι ¸λληνες ανÝπτυξαν ιδιαßτερα την ποßηση και συγκεκριμÝνα το Ýπος, τη λυρικÞ ποßηση και το δρÜμα ως ποιητικÜ εßδη, χωρßς üμως αυτü να σημαßνει πως δεν Üνθισαν κι Üλλα εßδη, üπως η βουκολικÞ ποßηση. Αξιοσημεßωτο εßναι üτι 5 απü τις 9 Μοýσες Þτανε προστÜτιδες των διαφüρων ειδþν της ποßησης. Τα 1α Ýντεχνα γραπτÜ μνημεßα της αρχαßας ελληνικÞς λογοτεχνßας εßναι τα Ýπη του ΟμÞρου, ποιητÞ για τον οποßο ελÜχιστες πληροφορßες εßναι γνωστÝς, ενþ δεν εßναι βÝβαιο οýτε το με ποιον τρüπο συνÝθεσε Þ Ýγραψε τα 2 Ýπη, οýτε αν Ýγραψε ο ßδιος και τα 2. Το βÝβαιο εßναι πως η σýνθεσÞ τους μπορεß να τοποθετηθεß στον 8ο αι., η ΙλιÜδα εßναι 2 Þ 3 10ετßες προγενÝστερη κι εßναι και τα 2 το αποκορýφωμα μιας προφορικÞς επικÞς παρÜδοσης που δεν σþζεται σÞμερα, απü την οποßα Ýχουν αντλÞσει θÝματα και στοιχεßα τεχνικÞς, χωρßς üμως να εßναι σßγουρο το αν Þταν αποτÝλεσμα αποκλειστικÜ προφορικÞς σýνθεσης Þ αν χρησιμοποιÞθηκε η γραφÞ σε κÜποιο βαθμü, οýτε το πüτε καταγραφÞκανε για 1η φορÜ.
Χαρακτηριστικü της πνευματικÞς ζωÞς της αρχαúκÞς περιüδου εßναι η γεωγραφικÞ διασπορÜ της πνευματικÞς ζωÞς σε πολλÜ κÝντρα: Ιωνßα, Σικελßα, ΑθÞνα, νησιÜ του Αιγαßου, ΣπÜρτη. Εκτüς απü τη συνÝχεια της επικÞς παρÜδοσης, σημειþνεται μεγÜλη Üνθηση της λυρικÞς ποßησης: ολüκληρη η περßοδος Ýχει χαρακτηριστεß λυρικÞ εποχÞ της ΕλλÜδας. Ο χþρος ανÜπτυξης της λυρικÞς ποßησης Þταν το αριστοκρατικü περιβÜλλον. Αρκετοß ποιητÝς εßχαν ενεργÞ πολιτικÞ δρÜση και κÜποιοι σχετßστηκαν με τυρÜννους που προστÜτευαν τα γρÜμματα και τις τÝχνες (Αρßων, Στησßχορος, ΑνακρÝων), ενþ Üλλοι εξÝφρασαν την αντßθεσÞ τους (ΑλκμÜν, Ιππþναξ). Στην Ιωνßα, απ' üπου προÞλθε το Ýπος, ξεκßνησε κι η ανÜπτυξη του πεζοý λüγου, με τους λογογρÜφους, προδρüμους της ιστοριογραφßας και τους 1ους φιλοσüφους. Στην ΑθÞνα στο τÝλος της αρχαúκÞς εποχÞς Üρχισε να διαμορφþνεται η δραματικÞ ποßηση.
Η ΙλιÜδα κι η Οδýσσεια δεν Þταν τα μüνα Ýπη που γρÜφτηκαν. ΥπÞρχε μια σειρÜ Üλλων κειμÝνων που αποτελοýσαν τον λεγüμενο επικü κýκλο, για τα οποßα μας δßνει πληροφορßες ο Πρüκλος ο Νεοπλατωνικüς στο Ýργο του Χρηστομαθεßα ΓραμματικÞ. Τα Ýπη του κýκλου αυτοý Þταν η Τιτανομαχßα, του Αρκτßνου του ΜιλÞσιου Þ του Εýμηλου του Κορßνθιου, με περιεχüμενü τη θεογονßα και τη σýγκρουση των θεþν ως την εγκατÜσταση του Δßα, τα 3 Ýπη του Θηβαúκοý Κýκλου (Οιδιπüδεια που αποδßδεται στον Κιναßθωνα τον Λακεδαιμüνιο, ΘηβαÀδα κι Επßγονοι που εßχαν αποδοθεß στον ¼μηρο), τα οποßα εξιστοροýν την ιστορßα του Οιδßποδα και την εκστρατεßα των Αργεßων εναντßον της ΘÞβας και τÝλος, τα Ýπη του Τρωικοý Κýκλου (Κýπρια, Αιθιοπßς, ΜικρÜ ΙλιÜς, Ιλßου ΠÝρσις, Νüστοι, Τηλεγüνεια), που εξιστοροýνε τον Τρωικü Πüλεμο απ' τη προúστορßα μÝχρι το τÝλος του, την επιστροφÞ των ΕλλÞνων και το θÜνατο του ΟδυσσÝα απü το γιο που εßχε αποκτÞσει με την Κßρκη. Στον ¼μηρο αποδüθηκαν επßσης κÜποια Ýργα του επικοý κýκλου, αρκετοß θρησκευτικοß ýμνοι (οι λεγüμενοι ομηρικοß ýμνοι), η επικÞ παρωδßα Βατραχομυομαχßα κι η κωμικÞ αφÞγηση Μαργßτης. Η σýγχρονη Ýρευνα αρνεßται αυτÝς τις πληροφορßες.
Στον 7ο και 6ο αι. π.Χ. γραφτÞκανε κι Üλλα Ýπη, απü τα οποßα υπÜρχουνε λßγες μνεßες κι ελÜχιστα δεßγματα. Στη Κüρινθο ακμÜζει ο Εýμηλος, για τον οποßο λεγüταν üτι Þταν απü τη μεγÜλη γενιÜ των Βακχιαδþν. Τα ΚορινθιακÜ του εßναι διÞγηση της μυθικÞς προúστορßας της γενÝτειρας. ¸γραψε επßσης Τιτανομαχßα, üπου εμφανßζει τον θαλασσινü θεü Αιγαßωνα σα βοηθü των ΤιτÜνων κι Üλλα 2 Ýπη, την Ευρωπßα και τη Βουγωνßα, για τις οποßες δεν Ýχουμε πληροφορßες. Ακüμη παραδßδονται 2 6μετροι στßχοι σε αιολικÞ διÜλεκτο απü Ýνα προσüδιο, που λÝγανε πως το συνÝθεσε για τη γιορτÞ του Απüλλωνα με προτροπÞ του βασιλιÜ της Μεσσηνßας Φιντßα. Η Φορωνßδα, Ýργο ανþνυμου συγγραφÝα, εξιστοροýσε την προúστορßα της Αργολßδας. Ο Καρκßνος απü τη Ναýπακτο συνÝθεσε τα ΝαυπακτιακÜ που διηγοýνταν συμβÜντα απü την αργοναυτικÞ εκστρατεßα. Για τον Λακεδαιμüνιο Κιναßθωνα, γνωρßζουμε πως Ýγραψε ποßημα για τον ΗρακλÞ κι Üλλα με γενεαλογικÜ θÝματα. Στη ΠοιητικÞ ο ΑριστοτÝλης επικρßνει τους ποιητÝς επþν, üπως εßναι η Ηρακληßδα κι η Θησηßδα, γιατß δε μποροýν να διαγρÜψουνε τα σýνορα του θÝματüς τους.
¢λλοι επικοß ποιητÝς, για τους οποßους üμως δε γνωρßζομε πολλÜ πρÜγματα, εßναι ο ¢σιος, που ασχολÞθηκε με γενεαλογικÜ θÝματα, ο Πεßσανδρος απü τη Ρüδο κι ο Πεισßνος απü τη Λßνδο, γρÜψαν Ýπη για τον ΗρακλÞ. Το τελευταßο δεßγμα τÝτοιας επικÞς ποßησης Þταν η ΗρÜκλεια, με 14 βιβλßα, του Πανýαση απü την Αλικαρνασσü, θεßου του Ηροδüτου. Τελευταßος επικüς ποιητÞς φαßνεται üτι εßναι ο ΠανυÜσης ο Αλικαρνασσεýς, ο οποßος Ýγραψε την ΗρÜκλεια σε 14 βιβλßα. Ο Ηρüδοτος Þταν ανιψιüς του. Ο Πανýασης Ýγραψε επßσης τα ΙωνικÜ, που μÜλλον εξιστοροýσανε την ßδρυση των ιωνικþν αποικιþν. ΤÝλος, ο Φωκυλßδης ο ΜιλÞσιος συνÝχισε τη παρÜδοση της γνωμικÞς διδασκαλßας του Ησιüδου και συνÝθεσε αποφθÝγματα σ' 6μετρους στßχους. Απ' αυτοýς τους ποιητÝς φαßνεται üτι διακρßθηκαν ο Πανýασης, ο Πεßσανδρος κι ο Αντßμαχος, που συμπεριελÞφθηκαν απü αρχαßους κριτικοýς στον κανüνα των 5 κλασικþν επικþν ποιητþν μαζß με τον ¼μηρο και τον Ησßοδο.
Με τον Ησßοδο περνοýμε απü το ηρωικü στο διδακτικü Ýπος. ¹δη η αρχαιüτητα μνημüνευε παρÜλληλα τον ¼μηρο και τον Ησßοδο κι Ýλεγαν μÜλιστα üτι πÞρανε μÝρος σε κοινü ποιητικü αγþνα üπου, αν κι οι στßχοι του ΟμÞρου θεωρÞθηκαν ωραιüτεροι, βραβεýτηκε ο Ησßοδος επειδÞ το Ýργο του εξυμνοýσε την ειρηνικÞ ζωÞ. Ο Ηρüδοτος (Ιστορßαι, 2.52), εßχε πει üτι 2 επικοß ποιητÝς Þταν εκεßνοι που δημιουργÞσανε τους θεοýς για τους ¸λληνες. ΑνÜμεσα üμως στους 2 ποιητÝς υπÜρχουνε πρÜγματι ομοιüτητες, üπως η κοινÞ λογοτεχνικÞ παρÜδοση, το μÝτρο κι η γλþσσα, αλλÜ και σημαντικÝς διαφορÝς που οφεßλονται στις διαφορετικÝς πνευματικÝς καταβολÝς: ο ¼μηρος διακρßνεται απü το ιωνικü πνεýμα, ενþ αντßθετα ο Ησßοδος, μεγαλωμÝνος στην αιολικÞ Βοιωτßα, σε αγροτικü περιβÜλλον, εßχε διαφορετικÞ πνευματικÞ συγκρüτηση. Η Θεογονßα του Ησßοδου αφηγεßται τη γÝνεση του κüσμου και των θεþν και το ¸ργα Και ΗμÝραι, με αφορμÞ μια διαφωνßα του ποιητÞ με τον αδερφü του για τη πατρικÞ κληρονομιÜ, πραγματεýεται θÝματα της καθημερινÞς ζωÞς, κυρßως της ζωÞς των αγροτþν, αλλÜ κι ευρýτερα ηθικÜ ζητÞματα.
Απü τους μεγαλýτερους ποιητÝς του κüσμου εßναι οι αρχαßοι ¸λληνες τραγικοß Αισχýλος, ΣοφοκλÞς κι Ευριπßδης, οι κωμικοß ΑριστοφÜνης και ΜÝνανδρος, κι οι λυρικοß Πßνδαρος, Σαπφþ κι Αλκαßος.
Τα γÝνη της ποßησης εßναι 3:
* Η επικÞ ποßηση εßναι το αρχαιüτερο εßδος ποßησης. Τα Ýπη ασχολοýνται με τη περιγραφÞ κι αφÞγηση λüγων, πρÜξεων και κατορθωμÜτων θεþν (θρησκευτικüν Ýπος) κι ηρþων (ηρωικüν Ýπος). Στο Ýπος, ο ποιητÞς αφηγεßται σε 3ο πρüσωπο μιαν ιστορßα, που δανεßζεται απü το μýθο, Ýχει εκτεταμÝνο μÝγεθος (μπορεß ν' αποτελεßται απü χιλιÜδες στßχους) και συνÞθως γρÜφεται κι απαγγÝλλεται σε στßχους 6μετρους. Η ΙλιÜδα κι η Οδýσσεια του ΟμÞρου εßναι τα αρχαιüτερα ελληνικÜ Ýπη.
* Στη λυρικÞ ποßηση, ο ποιητÞς περιγρÜφει σε 1ο πρüσωπο μιαν εικüνα Þ κατÜσταση, αποφεýγοντας συνÞθως την εξιστüρηση μýθου. Χρησιμοποιεß διηγηματικÜ στοιχεßα για να παραδειγματßσει, να φρονηματßσει Þ να εξωτερικεýσει προσωπικÜ συναισθÞματα, σκÝψεις κι εντυπþσεις και μÜλιστα με τη χρÞση Üφθονων εκφραστικþν μÝσων (π.χ. σχÞματα λüγου: πλεονασμοýς, παρομοιþσεις, ομοιοκαταληξßες, μεταφορÝς κ.Ü.). Εßναι η ποßηση της καθημερινüτητας, του ανθρþπου που ζει κοινωνικοπολιτικÝς μεταβολÝς και δεν επιμÝνει σε ακλüνητες αξßες κι υψηλοýς χαρακτÞρες, στοιχεßα που συναντÜμε στο Ýπος, αλλÜ ασχολεßται με τα απλÜ προβλÞματα καθημερινÞς ζωÞς. Το μÝγεθος του λυρικοý ποιÞματος εßναι σýντομο (μπορεß να περιορßζεται σε μüνο 2 στßχους). Η λυρικÞ ποßηση εßναι αδüμενη (τραγουδιÝται) κι Ýχει μεγÜλη ποικιλßα μÝτρων κÜτι που διευκολýνει τη συνοδεßα της απü μουσικü üργανο. Αρχαßα λυρικÜ ποιÞματα Þταν οι ωδÝς, οι ýμνοι (μελικÞ ποßηση) κι οι διθýραμβοι, τα εγκþμια, οι παιÜνες (χορικÞ ποßηση).
* Η δραματικÞ ποßηση συνταιριÜζει Ýπος και λυρισμü σε μορφÞ θεατρικÞ. Στο δρÜμα, ο ποιητÞς γρÜφει σε 2ο πρüσωπο. Διηγεßται και παρουσιÜζει (συνÞθως επß σκηνÞς) ιστορßες που 'χουν αντλÞσει το θÝμα τους απü κÜποιο μýθο. ¸χει μεσαßο μÝγεθος, üχι πÜνω απü 1000-1600 στßχους κι αποτελεßται απü μεικτÜ μÝτρα. ΤÝτοια εßναι η αρχαßα τραγωδßα, κωμωδßα και σÜτιρα.
Η Παγκüσμια ΗμÝρα Ποßησης εορτÜζεται κÜθε χρüνο στις 21 ΜÜρτη.
==============================
ΜΕΤΡΙΚΗ
ΜετρικÞ λÝγεται η επιστÞμη που εξετÜζει κι ερευνÜ τους νüμους και τους κανüνες που διÝπουνε τη στιχουργικÞ τÝχνη. ΜελετÜ τους κανüνες των μÝτρων, που προσδßδοντÜς τους ρυθμü στο λüγο, τονε καθιστοýνε ποßημα. Με τον üρο μετρικÞ δηλþνουμε το συνδυασμü τονισμÝνων και Üτονων, μακρþν Þ βραχÝων συλλαβþν που επαναλαμβÜνονται μÝσα στους στßχους. Σημαντικü εßναι να τονιστεß εδþ πως το αρχαιοελληνικü μετρικü σýστημα στηρßζεται στη διÜκριση των συλλαβþν σε μακρÝς και βραχεßες κι üτι η δημιουργßα του στßχου γινüταν βÜσει του μÝτρου, της κανονικÞς δηλαδÞ επανÜληψης της μικρüτερης μονÜδας, αποτελοýμενης απü Ýναν αριθμü μακρþν και βραχÝων συλλαβþν.
Οι ρßζες της αρχαßας ελληνικÞς μετρικÞς χÜνονται μες στο χρüνο με 1ο θεωρητικü της μετρικÞς στην αρχαßα ΕλλÜδα να θεωρεßται ο ΔÜμωνας, που σ' Ýνα σýγγραμμÜ του ανÝλυσε τα επιμÝρους μÝτρα, αλλÜ κι ο Αριστüξενος. Η μετρικÞ καλλιεργÞθηκε περισσüτερο απü τους γραμματικοýς των Ελληνιστικþν Χρüνων, üπως τον Ηφαιστßωνα, τον Ειρηναßο, τον Φιλüξενο, τον Πτολεμαßο, τον Ηλιüδωρο κ.α., που προσπÜθησαν να αναλýσουν, να σχολιÜσουνε και να ερμηνεýσουνε τους μετρικοýς κανüνες που εφÜρμοζαν οι αρχαßοι ποιητÝς. ¼,τι σþθηκε, üμως, απü την εργασßα των αρχαßων ΕλλÞνων μετρικþν περιλαμβÜνεται κυρßως στην επιτομÞ της μετρικÞς του Ηφαιστßωνα (130-190 μ.Χ.).
Τα συστατικÜ στοιχεßα της μετρικÞς ως τÝχνης εßναι:
* Προσωδßα: Η θεωρßα που αφορÜ στη ποσοτικÞ αξßα των συλλαβþν.
* Κυρßως ΜετρικÞ: ΔιδÜσκει τα διÜφορα εßδη των μÝτρων.
* ΣτροφικÞ: ΔιδÜσκει τον τρüπο με τον οποßο απαρτßζονται οι στροφÝς.
Γενικοß Κανüνες Προσωδßας:
1. Βραχεßα συλλαβÞ: συλλαβÞ το φωνÞεν της οποßας εßναι βραχý (ε, ο, α, ι, υ), υπü τη προûπüθεση να ακολουθεß μüνον Ýν απλü σýμφωνο: τα Üφωνα: κ, γ, χ, π, β, φ, τ, δ, θ, τα ημßφωνα: λ, ρ (υγρÜ), μ, ν (Ýνρινα) και σ / ς (συριστικü).
2. (Φýσει) μακρÜ συλλαβÞ: συλλαβÞ το φωνÞεν της οποßας εßναι μακρü (η, ω, α, ι, υ) Þ συλλαβÞ η οποßα περιÝχει δßφθογγο (αι, οι, ει, υι, ωι = φ, ηι = π). Οι δßφθογγοι αι κι οι ακüμη κι üταν βρßσκονται στο τÝλος κλιτÞς ασυναßρετης λÝξης παραμÝνουν μακρüχρονοι.
3. (ΘÝσει) μακρÜ συλλαβÞ: συλλαβÞ με βραχý φωνÞεν, μετÜ το οποßο ακολουθοýν (στο εσωτερικü της ßδιας λÝξης Þ στην αρχÞ της επüμενης) περισσüτερα απü Ýν, απλÜ σýμφωνα Þ Ýνα διπλü (ζ, ξ, ψ).
4. ΑττικÞ βρÜχυνση (correptio Attica): το σýμπλεγμα Üφωνου κι υγροý συμφþνου θεωρεßταi συχνÜ ως απλü, ειδικÜ αν βρßσκεται στην αρχÞ της επüμενης λÝξης. ¢λλα συμφωνικÜ συμπλÝγματα που Ýχουνε συχνÜ μονοσυμφωνικÞν αξßα (muta cum lßqußda) εßναι τα: σκ, στ, πτ, νδρ, αλλÜ και το διπλü ζ. Τα συμφωνικÜ συμπλÝγματα που αποτελοýνται απü Üφωνο κι Ýνρινο Ýχουνε σπανιþτερα μονοσυμφωνικÞ αξßα.
5. ΑπλÜ σýμφωνα στην αρχÞ της λÝξης αποκτοýν μερικÝς φορÝς διπλοσυμφωνικÞν αξßα, δηλαδÞ το βραχý φωνÞεν με το οποßο τελειþνει η προηγοýμενη λÝξη θεωρεßται θÝσει μακρüν. Αυτü συμβαßνει κυρßως με τους εξακολουθητικοýς φθüγγους (λ, ρ, μ, ν, σ, f).
ΜΕΤΡΟ
ΜÝτρο εßναι η μικρüτερη μονÜδα απü την οποßα, με τη κανονικÞ επανÜληψη της, μπορεß ν' αποτελεστεß ο στßχος. Στην αρχαßα ελληνικÞ προσωδßα το μÝτρο εßναι η καθορισμÝνη ομÜδα μακρþν Þ βραχÝων συλλαβþν που περιλαμβÜνει 2 διαφορετικοýς χρüνους, σýνολο απü Üρσεις και θÝσεις που συγκροτοýνε το στßχο. Γι' αυτü το λüγο η αρχαßα ελληνικÞ μετρικÞ ονομÜζεται προσωδιακÞ και τα μÝτρα της προσωδιακÜ. Στη προσωδßα κεßνο που γεννÜ το αßσθημα του ρυθμοý εßναι η, με ορισμÝνη τÜξη εναλλαγÞ συλλαβþν με μεγαλýτερη και συλλαβþν με μικρüτερη διÜρκεια στη προφορÜ της. Σýμφωνα με τον Ηρωδιανü στο Ýργο του Περὶ Καθολικῆς Προσωδßας: "Προσωδßα ἐστὶ ποιÜ τÜσις ἐγγραμμÜτου φωνῆς ὑγιοῦς".
Στην αρχαßα ελληνικÞ μετρικÞ δεν Ýχουνε σημασßα στο στßχο οι οξýτονες, βαρýτονες και περισπωμÝνες συλλαβÝς. Ο τüνος στα αρχαßα ελληνικÜ Þταν μουσικüς, δηλαδÞ η τονισμÝνη συλλαβÞ διÝφερε απü την Üτονη ως προς το ýψος.
Τα κýρια μετρικÜ συστÞματα στην ποßηση εßναι τα εξÞς:
* Συλλαβικü Σýστημα: ΜετρÜμε τον αριθμü των συλλαβþν κατÜ στßχο.
* Τονικü Σýστημα: ΜετρÜμε τους τüνους των συλλαβþν.
* Συλλαβο-τονικü Σýστημα: Υπολογßζουμε τον αριθμü των συλλαβþν και των τüνων.
* Ποσοτικü Σýστημα: Μετροýμε τις μακρÝς και βραχεßες συλλαβÝς.
Τα βασικþτερα μÝτρα εßναι τα εξÞς:
* Δακτυλικü Þ Ηρωικü ΕξÜμετρο: Αποτελεßται απü Ýξι δακτýλους (- ∪ ∪). Οι 2 βραχεßες συλλαβÝς του δακτýλου μπορεß ν' αντικατασταθοýν απü μßα μακρÜ συλλαβÞ (- - σπονδεßος). Με την εναλλαγÞ δακτýλων και σπονδεßων, Ýχουμε τις εξÞς τρεις κυριüτερες μορφÝς:
ΣπονδειÜζων: ¸χει σπονδεßο στη 5η μετρικÞ μονÜδα.
Ολοσπüνδειος: Αποτελεßται απü 6 σπονδεßους.
ΟλοδÜκτυλος: Αποτελεßται απü 5 δακτýλους.
* Αναπαιστικü ΜÝτρο: Αποτελεßται απü 3 συλλαβÝς (∪ ∪ -). Οι βασικþτερες μορφÝς του εßναι:
Αναπαιστικü Δßμετρο: - ∪ ∪ - ∪ ∪ - ∪ ∪ - ∪ ∪ | ∪ ∪ - ∪ ∪ - ∪ ∪ - ∪ ∪ -
Καταληκτικü Δßμετρο: - ∪ ∪ - ∪ ∪ - | ∪ ∪ - ∪ ∪ - ∪ ∪ - -
Μονüμετρος: - ∪ ∪ - | ∪ ∪ - ∪ ∪ -
Καταληκτικüς Μονüμετρος: ∪ ∪ - -
* Ιαμβικü ΜÝτρο: Εßναι 2συλλαβο (∪ -) που τονßζεται πÜντα η 2η, εßναι δηλαδÞ μια ιαμβικÞ διποδßα. Η βασικþτερη μορφÞ εßναι ιαμβικü 3μετρο (∪ - ∪ - ∪ - ∪ - ∪ - ∪ -), κι εßναι το πιο συνηθισμÝνο των διαλογικþν μερþν του αρχαßου ελληνικοý δρÜματος (τραγωδßας & κωμωδßας). ¸νας ιαμβικüς πους αποτελεßται απü Ýνα βραχý στοιχεßο κι Ýνα μακρü (U -). ¸νας ιαμβικüς στßχος αποτελεßται απü 3 ιαμβικÜ μÝτρα δηλαδÞ Ýχει 12 συλλαβÝς ως το σχÞμα: . Οι κυριþτερες τομÝς στο ιαμβικü 3μετρο εßναι:
ΠενθημιμερÞς: ΠÜντα μετÜ απü το 2ο Üλογο (Üλογο Þ anceps πληθ. ancipites = συλλαβÞ σε μετρικÞ γραμμÞ που μπορεß να εßναι εßτε βραχεßα εßτε μακρÜ. Μια συλλαβÞ μπορεß να ονομαστεß ελεýθερη Þ Üλογη ανÜλογα με το μετρο που αναφÝρεται και συμβολßζεται στο μÝτριμα μεΕπßσης υπÜρχει και το δßλογο -biceps-, üπου αναφÝρεται σε 2 βραχεßες συλλαβÝς που κÜλλιστα μποροýν ν' αντικατασταθοýν απü μια μακρÜ και συμβολßζεται με).
ΕφθημιμερÞς: ΠÜντα μετÜ απü το 2 βραχý.
ΜÝση τομÞ: πολý σπÜνια, λüγω της κακÞς ακουσnκÞς εντýπωσης που προκαλεß. Στη θÝση της ο ποιητÞς τοποθετεß λÝξη που 'χει πÜθει Ýκθλιψη, οπüτε ουσιασnκÜ συμπροφÝρεται με την επüμενη.
Τα ζεýγματÜ του εßναι τα εξÞς:
1. Ζεýγμα του Porson (Lex Porsoniana): üταν το 3ο Üλογο εßναι μακρü απαγορεýεται η μακρÜ αυτÞ συλλαβÞ να 'ναι η τελευταßα μιας πολυσýλλαβης λÝξης.
2. Νüμος των Wilamowitz-Κnox: μετÜ το 4ο και το 5ο μακρü Þ ýστερα απü το 2ο βραχý και το 3ο Üλογο του ßδιου στßχου απαγορεýεται να τελειþνει λÝξη.
Στον ιαμβικü 3μετρο στßχο πολλÝς φορÝς 1 μακρü (εκτüς απü το τελευταßο) αναλýεται σε 2 βραχÝα (- = U U). ΤÝτοιου εßδους αναλýσεις στο δρÜμα εßναι αρκετÜ συχ;νÝς: α) μετÜ τη τομÞ και στην αρχÞ του στßχου και β) üταν στο στßχο περιÝχεται κýριο üνομα ποy Ýχει περισσüτερες απü 1 βραχεßες συλλαβÝς. ΕιδικÜ üταν 2 βραχεßες αντικαθιστοýν το Ιο Þ το 2o βραχý του στßχου τüτε Ýχουμε το φαινüμενο του μερισμοý.
* Χωλßαμβος: (ßαμβος σκÜζων = στßχος κατÜλληλος για παρωδßα, που χωλαßνει Þ σκÜζει) μÝτρο αλλÜ κι εßδος ποßησης που εισÞγαγε 1η φορÜ ο Ιππþναξ κι εßναι ιαμβικü 3μετρο (U - U - U - U - U - U -), στο οποßο η 3η συλλαβÞ εßναι μακρÜ, στη θÝση της 3ης βραχεßας -δηλαδÞ Ýχει τις τελευτεßες 5 συλλαβÝς μακρÝς- και το τελευταßο κομμÜτι (U -), αντικαθßσταται με σπονδεßο (- -).
* Χορßαμβος: Αποτελεßται απü Ýναν χορεßο κι Ýναν ßαμβο (- ∪ ∪ -).
* Τροχαúκü ΜÝτρο: Αποτελεßται απü 2 συλλαβÝς (- ∪). Η βασικþτερη μορφÞ του εßναι τροχαúκü 4μετρο (- ∪ - ∪ - ∪ - ∪ - ∪ - ∪ - ∪ -)
* Αντßσπαστος: Αποτελεßται απü 2 μακρÝς συλλαβÝς κλεισμÝνες με 2 βραχεßες (∪ - - ∪).
* Ιωνικü ΜÝτρο: Εßναι το μüνο μÝτρο στο οποßο 2 μακρÝς συλλαβÝς βρßσκονται η μια μετÜ την Üλλη. Γι' αυτü ο ρυθμüς αυτüς θεωρÞθηκε στην αρχαιüτητα ως μη ελληνικüς. Θεωρεßται αποκλειστικü μÝτρο σýνθεσης της λυρικÞς ποßησης. ΒασικÜ χαρακτηριστικÜ του:
Ιωνικü απ' ελÜσσονος (a minore): Η βασικÞ του μορφÞ εßναι ∪ ∪ - -
Ιωνικü απü μεßζονος (a maiore): Η βασικÞ του μορφÞ εßναι - - ∪ ∪
ΑπαντÜ σε 2μετρο πιο συχνÜ, 3μετρο και 4μετρο στßχο, αλλÜ επßσης και με τις εξÞς παραλλαγÝς:
l. αποβολÞ της τελευταßας συλλαβÞς του 2ου μÝτρου (ßσως και του 1ου)
2. ανÜλυση του μακροý σε 2 βραχÝα
3. αντικατÜσταση των 2 βραχÝων με 1 μακρü
4. αποβολÞ της μιας απü τις 2 βραχεßες συλλαβÝς
5. αποβολÞ της μιας απü τις 2 μακρÝς συλλαβÝς του 1ου μÝτρου
6. συγκοπÞ της βραχεßας συλλαβÞς του 2ου μÝτρου
TÝλος, ιδιαßτερη μορφÞ του ιωνικοý 2μετρου στßχου αποτελεß το λεγüμενο ανακλþμενο μÝτρο (= ανακρεüντειο): υ υ - υ - υ - - . Το μÝτρο αυτü προκýπτει αν στο κανονικü ιωνικü 2μετρο αλλÜξουνε θÝση το 2ο μακρü και το 3ο βραχý ( φαινüμενο της ανÜκλασης).
* Παιωνικοß Ρυθμοß: Με ανÜλυση της 1ης Þ της 2ης μακρÜς συλλαβÞς του κρητικοý μÝτρου (- ∪ -) προκýπτουν:
ΤÝταρτος Παßωνας: ∪ ∪ ∪ ∪ -
Πρþτος Παßωνας: - ∪ ∪ ∪ ∪
* ΑιολικÜ ΜÝτρα: Βασικü χαρακτηριστικü των μÝτρων που χρησιμοποßησαν στα ποιÞματÜ τους η Σαπφþ κι ο Αλκαßος εßναι ο σταθερüς αριθμüς των συλλαβþν τους. Μ' Üλλα λüγια δεν εßναι εφικτÞ η ανÜλυση μιας μακρÜς συλλαβÞς σε 2 βραχεßες οýτε η αντικατÜσταση 2 βραχýχρονων συλλαβþν σε μια μακρÜ. Τα πιο γνωστÜ αιολικÜ μÝτρα εßναι τα ακüλουθα:
1). Γλυκþνειος: ο ο-υ υ-υ-
2). ΦερεκρÜτειος: οο-υυ--
3). ΙππωνÜκτειος: ο ο-υ υ - υ --
4). Τα δýο Üλογα στοιχεßα (ancipitia) στην αρχÞ των στßχων αυτþν αποτελοýν την αιολικÞ βÜση. ΣυνÞθως καλýπτονταν απü 1 τροχαßο ( - υ), Üλλοτε απü 1 σπονδεßο (--) και σπÜνια απü 1 ßαμβο (υ-). Ακüμη σπανιüτερα η αιολικÞ βÜση καλýπτεται απü 2 βραχεßες συλλαβÝς (υ υ).
5). ΑκÝφαλος ο γλυκþνειος ονομÜζεται τελεσßλλειο: χ- υ υ- υ-
6). Αν προσθÝσουμε στο γλυκþνειο κι 1 βακχεßο υ - - τüτε προκýπτει ο φαλαßκειος ο ο- ιι υ- υ-υ--
7). Αν προσθÝσουμε 1 ιαμβικü μÝτρο χ - υ - πριν απü τον τελεσßλλειο τüτε προκýπτει ο αλκαúκüς 11σýλλαβος χ - 1) - χ -υ υ - υ -
8). Αν προσθÝσουμε 1 κρητικü (- υ -) πριν τον ακÝφαλο ιππωνÜκτειο, τüτε προκýπτει ο σαπφικüς 11σýλλαβος - υ - χ - υ υ - υ - -
9) Αργüτερα περß τον 4ο αι. π.Χ. ο ποιητÞς Αισχρßων ο ΣÜμιος ονομÜτισε κÜποιο ιππωνÜκτειο σε Αισχριþνειο, δεν Ýχουμε στοιχεßα περαιτÝρω, πÝρα απ' τ' ü,τι το μεταχειρßζονταν οι αρχαßοι διδακτικοß ποιητÝς. ¢λλη ονομασßα του γνωστοý ιππωνÜκτειου μÝτρου που το πρωτοχρησιμοποιοýαν οι ιαμβογρÜφοι Ιππþναξ κι ΑνÜνιος στη σκωπτικÞ ποßηση.
* ΣαπφικÞ & ΑλκαúκÞ ΣτροφÞ: ΣτροφÞ στην αδüμενη ποßηση ονομÜζεται η μετρικÞ ενüτητα που αποτελεßται απü περισσüτερες üμοιες Þ ανüμοιες περιüδους, οι οποßες επαναλαμβÜνονται üσες φορÝς θÝλει ο ποιητÞς. Στη Σαπφþ και στον Αλκαßο απαντοýνε τα πιο χαρακτηριστικÜ δεßγματα επωδικÜ κατασκευασμÝνων στροφþν (μετÜ απü 2 üμοιες στροφÝς ακολουθεß μια 3η διαφορετικÞ).
α). ΣαπφικÞ στροφÞ: - υ- χ- υ υ- υ-- (κρητ.+ιππ. = σαπφ. 11σýλλαβος)
- υ- χ- υ υ- υ--(κρητ.+ιππ. = σαπφ. 11σýλλαβος)
-υ- χ- υ υ- υ- χ- υ υ-- (κρητ.+γλυκ.+φερ.)
β). ΑλκαúκÞ στροφÞ: χ- υ- χ- υ υ- υ- (ια.+γλυκ. = αλκ. llσýλλαβος)
χ- υ- χ- υ υ- υ- (ια.+γλυκ. = αλκ. llσýλλαβος)
χ- υ- χ- υ- χ- υ υ- υ υ -υ-- (2ια+ιππ.+εσωτ. προσθÞκη- υ
====================================
ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
Το Ýπος (απü το αρχαßο ελληνικü ρÞμα Ýπω, μιλÜω) εßναι λογοτεχνικü αφηγηματικü εßδος του Ýμμετρου λüγου, που το κýριο χαρακτηριστικü εßναι ο μεγÜλος αριθμüς στßχων με θεματολογßα μυθολογικÞ Þ ιστορικÞ, ηρωικÞ Þ διδακτικÞ, πλοýσια σε ιδεολογικÜ και πολιτιστικÜ στοιχεßα. Η δε δομÞ, πλοκÞ και τεχνικÞ του, διανθßζεται συνÞθως απü πλοýσια καλολογικÜ στοιχεßα που το κÜνουν ιδιαßτερα δημοφιλÝς και κλασσικü στο χρüνο. Εκ του Ýπους ορßζεται ομοßως το ιδιαßτερο αυτü εßδος της ποßησης ως επικÞ ποßηση. Ιδιαßτερα επßσης χαρακτηριστικÜ του Ýπους εßναι αφενüς μεν ο αντικειμενικüς του χαρακτÞρας, δηλαδÞ χωρßς τις υποκειμενικÝς και προσωπικÝς απüψεις του ποιητÞ κι αφετÝρου üτι δεν τραγουδιÝται αλλ' απαγγÝλλεται, σ' αντßθεση μ' Üλλα ποιÞματα, λυρικÜ Þ δραματικÜ.
Η λÝξη Ýπος σημαßνει λüγος, αφÞγηση κι Ýχει στενÞ νοηματικÞ σχÝση με την Ýννοια ιστορþ. Στη σýγχρονη λεξικογραφßα, σαν Ýπος ορßζεται το μεγαλειþδες Ýργο, τüσο σε Ýκταση, üσο και σε θεματογραφßα. Με τον üρο εποποιßα εννοεßται η περßοδος ακμÞς, Þ η ηρωικÞ και μεγαλüπνοη πρÜξη. Η επικÞ ποßηση περιλαμβÜνει μεγαλüπνοα ποιÞματα, που μας διηγοýνται σ' 100Üδες στßχους ηρωικÝς κι αξιοθαýμαστες πρÜξεις. Ο Þρωας στον οποßο αναφÝρεται, μπορεß να 'ναι Ýνας Þ περισσüτεροι. Γýρω του κινοýνται πολλÜ Üλλα πρüσωπα. Οι πρÜξεις καß τα γεγονüτα, που συνθÝτουνε την ßστορßα, ξετυλßγονται με φυσικÞ σειρÜ, προκαλþντας το ενδιαφÝρον να μÜθουμε τι Ýγινε ως το τÝλος. Μ' Üλλα λüγια το Ýπος εßναι σÜν Ýνα μυθιστüρημα, αλλÜ γραμμÝνο σε στßχους. Τα επεισüδια μες απü τα οποßα προβÜλλει η μορφÞ του Þρωα ξεπερνÜνε το κοινü μÝτρο. Εßναι πρÜξεις που κρατοýνε τη ψυχÞ μας σε θαυμασμü, που κρατÜνε τη φαντασßα μας σε διÝγερση. ΠρÜξεις, που εμπνÝουνε τη διÜθεση να πρÜξουμε κι εμεßς κÜτι ανÜλογο. Τα Ýπη διακρßνονται σε πολλÜ εßδη ανÜλογα του περιεχομÝνου τους. Ο δημιουργüς (ποιητÞς) του Ýπους καλεßται εποποιüς κι η θεματολογßα Ýπους ονομÜζεται εποποιÀα. Ο εποποιüς συχνÜ δεν εßναι γνωστüς. ΕικÜζεται üτι κÜποια Ýπη Ýχουνε γραφτεß συλλογικÜ, απü τη παρÜδοση κι üχι απü Ýναν Üνθρωπο.
Απü τα ομηρικÜ Ýπη, η IλιÜδα Ýχει κεντρικü θÝμα το θυμü του AχιλλÝα, που διαρκεß 51 μÝρες, ο ποιητÞς üμως περιÝκλεισε σ' αυτÝς ολÜκερο το 10ετÞ πüλεμο, που 'γινε στη MυκηναúκÞ εποχÞ (~1700-1100 κι ονομÜστηκε απü τις ΜυκÞνες, το σημαντικþτερο κÝντρο της εποχÞς) -πιθανüτατα αρχÝς του 12ου αι. π.X-, και κατÝστησε Ýτσι το Ýπος του αληθινÞ IλιÜδα κι üχι Aχιλληßδα, ενþ η Oδýσσεια ιστορεß τον 10ετÞ αγþνα του OδυσσÝα για τον νüστο, ο ποιητÞς üμως ενÝταξε üλες τις μεταπολεμικÝς περιπÝτειες του Þρωα (κι üχι μüνο) σε 41 μÝρες. Tα ποιÞματα αυτÜ, ωστüσο, δημιουργÞθηκανε στη ΓεωμετρικÞ εποχÞ (~1100-700 κι ονομÜστηκεν Ýτσι απ' τα γεωμετρικÜ σχÞματα των Ýργων τÝχνης που κατασκευÜζονταν τßτε), ειδικþτερα στις τελευταßες 10ετßες του 8ου αι. π.X. (η Oδýσσεια πιθανüν στις αρχÝς του 7ου αι.), στη δυτικÞ M. Aσßα, üπου οι Aχαιοß (που δεν ονομÜζονταν ακüμη ¸λληνες) εßχαν ιδρýσει αποικßες απü τον 11ο αι. π.X., üπως και στα νησιÜ του Aιγαßου. Στις νÝες αυτÝς πατρßδες οι Üποικοι τραγουδοýσαν με νοσταλγßα και περηφÜνεια τα κατορθþματα των μεγÜλων παλαιþν ηρþων του ελλαδικοý χþρου· τα συνÝδεαν, μÜλιστα, και με νεüτερους θρýλους για τις περιπÝτειες των ναυτικþν, που αφθονοýσαν κατÜ την εποχÞ του αποικισμοý. Ο OδυσσÝας, π.χ., εκτüς απü πολεμιστÞς και πρωταγωνιστÞς στον πüλεμο της Tροßας, εßναι και εκπρüσωπος των ναυτικþν, που ταξßδευαν για να πλουτßσουν και να γνωρßσουν νÝους τüπους και πολιτισμοýς, και ο ξενιτεμÝνος που επιστρÝφει κτλ. Aπü τη μακραßωνη αυτÞ ποιητικÞ παρÜδοση αντλοýν στοιχεßα τα ομηρικÜ Ýπη, αλλÜ και απü την εποχÞ στην οποßα ζει ο ποιητÞς τους και τον επηρεÜζει Üμεσα.
Ο ¼μηρος απü τον Philippe-Laurent Roland (Λοýβρος)
YπÜρχουν Ýτσι πολιτισμικÝς διαστρωματþσεις αιþνων στα ποιÞματÜ του και αναχρονισμοß. Γενικεýοντας, μποροýμε να ποýμε üτι τα ομηρικÜ Ýπη αναφÝρονται σε μυθοποιημÝνα γεγονüτα της MυκηναúκÞς εποχÞς (στον Tρωικü πüλεμο, κυρßως), προβÜλλουν, ωστüσο, και την εποχÞ κατÜ την οποßα γρÜφονται (τη ΓεωμετρικÞ), που εßναι στραμμÝνη σ' Ýργα ειρηνικÜ (ναυτιλßα, εμπüριο, ανÜπτυξη πüλεων), χαρακτηρßζεται üμως κι απü πολιτικÝς συγκροýσεις (κλονßζεται κυρßως ο θεσμüς της βασιλεßας). Τα βασικÜ γνωρßσματα του ηρωικοý Ýπους εßναι τα εξÞς:
α). ΠαρουσιÜζει μυθοποιημÝνα γεγονüτα ενüς μακρυνοý παρελθüντος σαν να 'ναι αληθινÜ.
β). ¸χει αντικειμενικü χαρακτÞρα, δεν εκφρÜζει δηλαδÞ το Ýπος τις υποκειμενικÝς-προσωπικÝς απüψεις του ποιητÞ, αλλÜ üλη τη κοινωνßα στην οποßα δημιουργεßται.
Τα κýρια γνωρßσματα της επικÞς ποßησης:
1). ΑναφÝρεται στο μακρυνü παρελθüν, που παρουσιÜζεται ιδανικü κι ανþτερο απü την εποχÞ του ποιητÞ.
2). ΕκφρÜζει αντιλÞψεις της κοινωνßας ολüκληρης κι εßναι συλλογικü δημιοýργημα.
3). Εßναι σýνθεση ανωνýμων ποιητþν.
4). Θεωροýνταν δημιýυργημα της Μοýσας, της θεÜς δηλαδÞ που ενÝπνεε τον ποιητÞ στη σýνθεσÞ της.
5). Εßναι γραμμÝνη σε ιωνικÞ διÜλεκτο, ανÜμεικτη με πολλÜ αιολικÜ στοιχεßα.
6). Δεν τα απαγγÝλλεται, αλλÜ τη τραγουδοýσαν οι αοιδοß με τη συνοδεßα φüρμιγγας ('η κιθÜρας).
7). ΠαρουσιÜζεται σε δημüσιους χþρους, συμπüσια, ανÜκτορα βασιλÝων, σπßτια ευγενþν, στην αγορÜ, με αφορμÞ κÜποιας γιορτÞς Þ αγþνων.
Η σýνθεση κι η εκτÝλεση των επþν: μεγÜλο ερþτημα, που προκýπτει απ' τη τερÜστια Ýκταση των επþν, εßναι το πως οι αοιδοß μποροýσαν να θυμοýνται τüσο μεγÜλα ποιÞματα. Σßγουρα θα εßχαν:
Α). ιδιαßτερο ταλÝντο (απομνημüνευση, ανασýνθεση, αυτοσχεδιασμüς)
Β). ειδικÝς τεχνικÝς.
Στις ειδικÝς αυτÝς τεχνικÝς εντÜσσονται οι λεγüμενες τυπικÝς φüρμες:
α). ΦρÜσεις, ονοματικÝς Þ ρηματικÝς, που επαναλαμβÜνονταν αυτοýσιες.
β). Ετοιμοι στßχοι που εμφανßζονταν αυτοýσιοι.
γ). ΤυπικÝς σκηνÝς για συγκεκριμÝνα θÝματα, ενÝργειες, δραστηριüτητες.
.
Τα ηρωικÜ Ýπη, που εßναι και τα σημαντικþτερα του εßδους, κατÜ κýριο λüγο περιγρÜφουνε θρυλικÝς πρÜξεις θεþν, ημßθεων, καθþς και φιλüθεων ηρþων του παρελθüντος, ενþ το θÝμα τους εßναι συχνüτερα μυθολογικü, τις περισσüτερες φορÝς με αλληγορικÞ σημασßα. ¢λλα εßδη Ýπους εßναι το διδακτικü, το ιστορικü, το θρησκευτικü, το βιοσοφικü, που περιλαμβÜνει το φιλοσοφικü και το γενεαλογικü, καθþς και το παρωδικü, με σατιρικü χαρακτÞρα. Tο ηρωικüν Ýπος, στο οποßο ανÞκουνε και τα ομηρικÜ ποιÞματα ΙλιÜδα κι Οδýσσεια, αφηγεßται κατορθþματα ηρþων αλλÜ και θεþν, που συχνÜ συνυπÜρχουν με τους ανθρþπους και κατευθýνουνε τη δρÜση τους. Θεωροýνται μÜλιστα τα αριστουργÞματα της παγκüσμιας φιλολογßας, üλων των αιþνων. Το ηρωικü Ýπος παρουσιÜζει μυθοποιημÝνα γεγονüτα ενüς μακρυνοý παρελθüντος σαν να 'ναι αληθινÜ, κι Ýχει αντικειμενικü χαρακτÞρα, δηλαδÞ, δεν εκφρÜζει τις προσωπικÝς απüψεις του ποιητÞ, αλλÜ üλη τη κοινωνßα στην οποßα δημιουργεßται.
Εκτüς απü τα 2 ομηρικÜ, μας Ýχει παραδοθεß κι Ýνας αξιüλογος κýκλος επþν(σε περιλÞψεις και μικρÜ αποσπÜσματα) μ' Ýντονα χαρακτηριστικÜ IλιÜδας κι Oδýσσειας, ο λεγüμενος επικüς κýκλος Þ κýκλια Ýπη, που αρχßζουν απü τη δημιουργßα του κüσμου και τελειþνουνε με τον θÜνατο του OδυσσÝα. ¼σα απü αυτÜ τα Ýπη σχετßζονται με τον Tρωικü πüλεμο αποτελοýν, ειδικüτερα, τον τρωικü κýκλο -και εßναι τα εξÞς:
α). Tα Kýπρια, που διηγοýνταν τη προúστορßα του Tρωικοý πολÝμου και τα πολεμικÜ γεγονüτα μÝχρι την αρχÞ της IλιÜδας· ο τßτλος τους τα συνδÝει Üμεσα Þ Ýμμεσα με τη Kýπρο (üπου πιθανüν συντÝθηκαν απü τον Στασßνο τον Kýπριο) και με την Kýπριδα, που λατρευüτανε στη μεγαλüνησο, τη θεωροýμενη ιδιαßτερη πατρßδα της. Στη ΠÜφο υπÞρχε πανελλÞνια ονομαστüς ναüς της θεÜς. H Ἰλιὰς εξιστορεß τον Τρωικü πüλεμο μÝχρι τον θÜνατο του ¸κτορα.
β). H Αἰθιοπὶς, που παρουσßαζε κυρßως τις νικηφüρες μÜχες του AχιλλÝα εναντßον του βασιλιÜ των Aιθιüπων MÝμνονα (συμμÜχου των Tρþων) αλλÜ και τον θÜνατο του ßδιου του AχιλλÝα.
γ). H Μικρὰ ἸλιÜς, που αναφερüτανε στη διαμÜχη του OδυσσÝα και του Tελαμþνιου Aßαντα για τα üπλα του AχιλλÝα, μÝχρι και την εßσοδο του Δοýρειου ºππου στην Tροßα.
δ). H Ἰλßου ΠÝρσις (πÝρθω=εκ-πορθþ, πορθητÞς), που περιÝγραφε üσα διαδραματßστηκανε στην Üλωση της Tροßας.
ε). Oι Nüστοι (νÝσομαι. νÝομαι = επανÝρχομαι, επιστρÝφω στη πατρßδα), που εξιστοροýσανε τις περιπÝτειες των τρωικþν ηρþων (εκτüς του OδυσσÝα) στην επιστροφÞ στις πατρßδες τους.
ζ). H Τηλεγüνεια Þ Tηλεγονßα ( τῆλε + γoν- = τηλÝγονος: ο γεννημÝνος μακρυÜ απü το γονÝα του), που εξιστοροýσε τα γεγονüτα μετÜ την Ὀδýσσεια· τις περιπÝτειες δηλαδÞ του OδυσσÝα μετÜ τον νüστο και μÝχρι το θÜνατο απü το γιο του, τον TηλÝγονο, που κατÜ τον μýθο, εßχε αποκτÞσει με τη Kßρκη. O TηλÝγονος, üταν μεγÜλωσε, αναζητοýσε τον πατÝρα του, σε μια σýγκρουση üμως τονε σκüτωσε εν αγνοßα του.
Tα 6 Ýπη του τρωικοý κýκλου θεωροýνται, κατÜ την επικρατÝστερη Üποψη, μεταομηρικÜ και μαζß με την IλιÜδα και την Oδýσσεια συμπληρþνουν τον μýθο του Tρωικοý πολÝμου.
Εδþ μερικÜ απü τα αρχαßα μουσικÜ üργανα
¸πος εßπαμε, σÞμαινε αρχικÜ λüγος, üμως απü τον 5ο αι. π.Χ. η λÝξη χρησιμοποιÞθηκε με μιαν ειδικÞ σημασßα που σÞμαινε αφηγηματικü ποßημα σε δακτυλικü 6μετρο. Τα παλαιüτερα απü τα αρχαßα ελληνικÜ Ýπη εßχανε περιεχüμενο μυθολογικü, αργüτερα συνετÝθησαν Ýπη και με διδακτικü, φιλοσοφικü η Üλλο περιεχüμενο. Τα μυθολογικÜ αφηγηματικÜ ποιÞματα αγαποýσαν πολý οι ¸λληνες που εγκατασταθÞκανε στον ελλαδικü χþρο περßπου το 2000 π.Χ. Εßμαστε βÝβαιοι üτι τουλÜχιστον τα μυκηναúκÜ χρüνια (17ος-12ος αι. π.Χ.) υπÞρχανε τραγουδοποιοß Þ αλλιþς αοιδοß που αυτοσχεδιÜζανε και τραγουδοýσανε τÝτοια ποιÞματα. ΑυτÝς οι συνθÝσεις Þταν οι 1ες μορφÝς του Ýπους.
Η μεγÜλη ανÜπτυξη της επικÞς ποßησης εßναι στα λεγüμενα γεωμετρικÜ χρüνια, (11ος-8ος αι. π.Χ.). ¼ταν τα κÝντρα του μυκηναúκοý πολιτισμοý παρακμÜσανε κι οι κÜτοικοι αναγκÜστηκαν να μεταναστεýσουνε και να εποικßσουνε τη Μ. Ασßα και τα νησιÜ, φÝρανε στους νÝους τüπους τα τραγοýδια τους. Το κýριο γνþρισμα της επικÞς ποßησης εßναι üτι μιλÜ για Ýνα μακρυνü παρελθüν, που στα μÜτια του ποιητÞ φÜνταζε ανþτερο της δικÞς του εποχÞς. Τα περισσüτερα απ' τα Ýπη αναφÝρονται στην αργοναυτικÞ εκστρατεßα (Αργοναυτικüς Κýκλος), στους αγþνες για τη κατÜκτηση των Θηβþν (Θηβαúκüς Κýκλος) και κυρßως στον Τρωικü Πüλεμο κι üσα συνÝβησαν μετÜ απ' αυτüν (Τρωικüς Κýκλος).
Οι παλιοß επικοß ποιητÝς, της προομηρικÞς κυρßως εποχÞς, ονομÜζονταν ἀοιδοὶ ( ᾄδω,/ἀεßδω, ἀοιδÞ, ᾠδὴ = τραγουδþ, τραγοýδι), γιατß τραγουδοýσανε τα Ýπη τους, με τη συνοδεßα μÜλιστα κιθÜρας/φüρμιγγας. Kαι τα συνÝθεταν αυτοσχεδιÜζοντας προφορικÜ βοηθοýμενοι, üπως πßστευαν, απü τη Mοýσα· πως αυτÞ τÜχα τους υπαγüρευε τα θÝματα που επÝλεγαν να τραγουδÞσουνε,, σε συμπüσια κυρßως ανακτορικÜ Þ σε εορταστικÝς εκδηλþσεις της κοινüτητας. ¸γιναν Ýτσι επαγγελματßες περιζÞτητοι και κÜθε ανÜκτορο Þθελε να Ýχει τον αοιδü του. H αλÞθεια üμως εßναι πως οι αοιδοß μποροýσαν ν' αυτοσχεδιÜζουν γιατß, εκτüς απü το ταλÝντο που σßγουρα διÝθεταν, εκπαιδεýονταν για το Ýργο τους, οι νεþτεροι απü τους παλαιüτερους, γονεßς Þ δασκÜλους. Μαθαßνανε δηλαδÞ τους θρýλους για τα σημαντικÜ γεγονüτα και τους Þρωες του λαοý τους κι απομνημονεýανε τυποποιημÝνα στοιχεßα, üπως συνδυασμοýς επιθÝτων κι ουσιαστικþν, φρÜσεις και στßχους Þ και σκηνÝς ολÜκερες, τους βοηθοýσε στην απομνημüνευση κι ο 6μετρος στßχος, που 'χε καθιερωθεß σα στßχος του Ýπους. Eßχαν Ýτσι πρüχειρο Ýνα απüθεμα που το προσαρμ'οζανε στο τραγοýδι που επιλÝγανε κÜθε φορÜ να ποýνε. Tραγουδοýσανε λοιπüν αυτοσχεδιÜζοντας αλλÜ εξοπλισμÝνοι καλÜ για το Ýργο τους.
Οι ραψωδοß (ῥÜπτω+ᾠδὴ) αργüτερα, που διαδÝχτηκαν εξελικτικÜ τους αοιδοýς (προς το τÝλος του 8ου αι. π.X), δεν αυτοσχεδßαζαν. AρχικÜ φαßνεται πως συνÝρραπταν,/συναρμολογοýσανε ποιÞματα, κατÝληξαν üμως ν' απομνημονεýουνε και ν' απαγγÝλλουν ρυθμικÜ, Ýτοιμα καταγραμμÝνα Ýπη (Üλλων Þ δικÜ τους) κρατþντας ραβδß, σýμβολο εξουσßας δοσμÝνης απü τους θεοýς. Δεν ζοýσανε σ' ανÜκτορα, αλλÜ ανÞκανε σ' επαγγελματικÜ σωματεßα, ταξßδευαν απü τüπο σε τüπο και παρουσιÜζανε τα Ýπη (κυρßως τα ομηρικÜ) σε χþρους ανοιχτοýς, στις μεγÜλες προπαντüς γιορτÝς των EλλÞνων, üπου γßνονταν και ραψωδικοß αγþνες. ¸τσι, τα Ýπη ακοýγονταν παντοý üπου υπÞρχαν ¸λληνες. Κι ο ¼μηρος φαßνεται üτι ταξßδευε για να απαγγÝλλει τα ποιÞματÜ του, που πρÝπει να τα συνÝθεσε χρησιμοποιþντας γραφÞ, ßσως να εßναι κι ο 1ος που κρÜτησε ραβδß εγκαινιÜζοντας το εßδος των ραψωδþν. Πιστεýεται πως Ýζησε στον 8ο (ßσως μÝχρι και τις αρχÝς του 7ου) αι. π.X. στην Iωνßα, χωρßς ακριβÞ προσδιορισμü της πατρßδας του, 7 πüλεις τον διεκδικοýσαν, με πιθανþτερες τη Σμýρνη και τη Xßο. H παρÜδοση τον Þθελε τυφλü, πρÜγμα που θεωρεßται απßθανο.
Εδþ σýγχρονη κατασκευÞ αρχαßας λýρας
Με την ονομασßα ΟμηρικÜ, εννοοýνται τα ηρωικÜ Ýπη του ΟμÞρου, ΙλιÜδα κι Οδýσσεια. ΑυτÜ αποτελοýν τα αρχαιüτερα Ýπη που Ýχουνε πλÞρως διασωθεß απü την αρχαßα ελληνικÞ γραμματεßα και κατ' επÝκτασιν, απü την Ευρþπη. (Το Ομηρικü ΖÞτημα εßναι Ýνα Üλλο, μεγÜλο και σπουδαßο θÝμα, που üμως δε θα το αναπτýξω εδþ, αλλÜ πιθανüν σε κÜποιο Üλλο ξεχωριστü Üρθρο, καθþς δεν εßναι και της παροýσης). Αρχαßα παρüμοια λογοτεχνικÜ κεßμενα, φÝρονται κι απü Üλλους λαοýς üπως π.χ. το ¸πος του ΓκιλγκαμÝς, η νεþτερα üπως το Μπεογοýλφ και πιο σýγχρονα üπως η βüρεια ΚÜλεβαλα, καθþς κι Üλλα περιστασιακÜ, μεμονωμÝνα Ýργα πιο σýγχρονων συγγραφÝων.
==============================
ΛΥΡΙΚ¹ ΠΟΙΗΣΗ
Η λυρικÞ ποßηση εßναι λογοτεχνικü εßδος, το οποßο αναπτýχθηκε στην Αρχαßα ΕλλÜδα. Εßναι ποßηση που, μες απ' τα μονοπÜτια της τÝρψης, εκφρÜζει τα προβλÞματα του ανθρþπου. Απü τον 7ο μÝχρι τον 5ο π.Χ. αι. εμφανßζεται στην ΕλλÜδα κι εκπρüσωπüς της εßναι ο Αρχßλοχος ο ΠÜριος. ΟνομÜστηκε Ýτσι απü τη λýρα, διüτι επρüκειτο για αδþμενη ποßηση κι üχι για ποßηση που προοριζüτανε για απαγγελßα. Το επßθετο λυρικüς αρχικÜ δÞλωνε αυτüν που εßχε την ικανüτητα να παßζει λýρα. Στη συνÝχεια Ýδωσε τ' üνομÜ του και στο εßδος της ποßησης αφοý οι λυρικοß ποιητÝς συνÝθεταν οι ßδιοι τη μουσικÞ των ποιημÜτων τους. Στον 7ο αι. π.Χ., κατÜ τη μαρτυρßα του Αρχßλοχου, παρÜ το üτι υπÞρχε η λυρικÞ ποßηση, δεν υπÞρχε ο üρος λυρικüς. Αντ' αυτοý, χρησιμοποιεßτο ο üρος μÝλος που σÞμαινε μελωδικÞ γραμμÞ, μελωδßα (οι ποιητÝς αναφÝρονται ως μελικοß). Τον 5ο π.Χ. αιþνα προστßθεται ο üρος μÝλπος. Η λÝξη λυρικÞ, εßναι μεταγενÝστερη επινüηση των Αλεξανδρινþν γραμματικþν για να δηλþσει τη ποßηση που μπορεß να τραγουδηθεß συνοδεßα λýρας, μουσικοý οργÜνου συνηθισμÝνου στην αρχαιüτητα, (για το οποßο πιστεýεται πως Þρθε στη ΜυκηναúκÞ ΕλλÜδα μÝσω της ΜινωικÞς ΚρÞτης), αλλÜ και συνοδεßα φüρμιγγας (Η Φüρμιγξ Þταν Ýγχορδο μουσικü üργανο της ελληνικÞς αρχαιüτητας και συγκεκριμÝνα της εποχÞς του ΟμÞρου, που αναφÝρει στην ΙλιÜδα και την Οδýσσεια, üτι Þτανε καλυμμÝνη χρυσÜφι κι ελεφαντüδοντο κι οι Þχοι της συνüδευαν τον ποιητÞ κατÜ την απαγγελßα του Ýπους. ΑρχαιολογικÜ ευρÞματα, καθþς και κεßμενα του Ησßοδου και του ΑριστοφÜνη μας λÝν üτι εßχε 4 χορδÝς, üπως και 4 νüτες εßχε η ΙωνικÞ μουσικÞ. Τη συναντÜμε απü τον 9ο μÝχρι τον 6ο αι. π.Χ Αργüτερα παραχþρησε τη θÝση της στη κιθÜρα και τη λýρα.) καθþς κι Üλλων Ýγχορδων μουσικþν οργÜνων. Η λÝξη, σαν üρος, πρωτοεμφανßζεται στο Φιλüδημο, ο οποßος Þτανε φιλüσοφος κι επιγραμματοποιüς κι Ýζησε τον 1ο π.Χ. αι.. Αυτüς, στο Περß ΠοιητικÞς, ορßζει 3 κατηγορßες ποßησης: κωμικÞ, τραγικÞ και λυρικÞ.
Η Φüρμιγξ
Η λυρικÞ ποßηση εßναι 1 απ' τα 3 γÝνη της ποßησης. Το 1o εßναι το Ýπος, το 2ο εßναι η λυρικÞ ποßηση και 3ο εßναι το δρÜμα. Οι πηγÝς της λυρικÞς ποßησης εßναι τρεις: α) Το ανþνυμο Þ δημþδες τραγοýδι, που επηρÝασε βαθιÜ τους λυρικοýς ποιητÝς κι αυτü φαßνεται στους γαμÞλιους θρÞνους της Σαπφοýς. β) Η μουσικÞ: αν μουσικÞ κι üρχηση λυρικÞς ποßησης Ýχει σχεδüν εκλεßψει, εντοýτοις, στον 7ο αι. υπÞρξε πλοýσια μουσικÞ ζωÞ. Η λυρικÞ ποßηση συνοδευüταν απü λýρα, φüρμιγγα και διÜφορα Üλλα Ýγχορδα. Εκτüς τοýτου, μουσικοß ρυθμοß κι üργανα της ΑνατολÞς (απü Αßγυπτο, Βαβυλþνα, Παλαιστßνη) εßχαν εισÝλθει στην ΕλλÜδα μÝσω κÜποιων σημαντικþν πολιτιστικþν κÝντρων κι ενδιÜμεσων ταξιδιωτικþν σταθμþν, üπως Þταν η ΛÝσβος. γ) Το Ýπος: ΔÝχτηκε σημαντικÞν επßδραση απ' το αρχαúκüν Ýπος που κεßνη την εποχÞ, προερχüμενο απü αριστοτÝχνες του εßδους, πρüσφερε πρüτυπα ηρþων, υψηλÞ τεχνικÞ αρτιüτητα και συγχρüνως ιδεολογικÝς προτÜσεις που εμπνεýσανε τους λυρικοýς ποιητÝς. ΑποσπÜ νοÞματα κι Þρωες απü το Ýπος, χειρßζεται üμως κατÜλληλα τη πλοκÞ, αναπλÜθει τους χαρακτÞρες, δßνει νÝο νüημα και το ερμηνεýει με δικü της τρüπο.
Ασχολεßται με ποικßλα θÝματα, üπως η καθημερινüτητα, τ' ανθρþπινα συναισθÞματα, οι πολεμικÝς αφηγÞσεις. Ο Ýρωτας, επßσης, αποτελεß κýριο θÝμα της που ανÝκαθεν και σ' üλους τους λαοýς, συνüδευε τις θρησκευτικÝς τελετÝς και τις οικιακÝς Þ αγροτικÝς εργασßες. Πρþτοι λυρικοß ποιητÝς Þταν η Σαπφþ, ο Αλκαßος απü τη ΛÝσβο κι ο Πßνδαρος απü τη Βοιωτßα. Ακολοýθησαν ο Καλλßνος ο ΕφÝσιος, ο Αρχßλοχος απü τη ΠÜρο, ο Τυρταßος, ο Σιμωνßδης ο Κεßος, ο Μßμνερμος απü τη Κολοφþνα, ο ΑνακρÝων ο ΤÞιος, ο ΑλκμÜν απü τη ΣπÜρτη, ο Βακχυλßδης, ο ºβυκος, ο Σüλων, ο ΘÝογνις ο Μεγαρεýς, ο Φωκυλßδης ο ΜιλÞσιος κι ο Στησßχορος ο Ιμεραßος.
Ο ΤÝρπανδρος κι αργüτερα ο Στησßχορος ακολουθοýνε το δρüμο του ΟμÞρου: απλÜ μελοποιοýν μυθικÝς αφηγÞσεις επικοý τýπου. Αντßθετα, ο Αρχßλοχος, ξεκινÜ μια νÝα λυρικÞ πορεßα: απορρßπτει σαν θÝμα τον μýθο, αντß να χρησιμοποιÞσει στη τεχνικÞ του το δακτυλικü 6μετρο (ο οποßος ακουγüταν επαναλαμβανüμενος και μονüτονος), εισχþρησε μετρικÜ σχÞματα και στροφικÝς ενüτητες που δημιουργοýν Ýνα εßδος σýντομου Üσματος.
αλλÜζει ριζικÜ την ιδεολογßα: εγκαταλεßπει το επικü Üσμα και τις αξßες του κι αντß για πολεμικÝς δüξες προβÜλλει την ευθραυστüτητα της ανθρþπινης ýπαρξης. Ο Αρχßλοχος ιαμβογρÜφος κι ελεγειακüς, με ταλÝντο στη στιχουργικÞ αλλÜ και προκλητικüτητα, Ýχει αποσπÜσει το θαυμασμü απü την αρχαιüτητα ως σÞμερα.
Αργüτερα, με τον ποιητÞ Αλκαßο, τη Σαπφþ και τον ΑνακρÝοντα, ο αρχαúκüς λυρισμüς φτÜνει στην ωρßμανση του. Η Σαπφþ προσθÝτει στη ποßησÞ της φιλοσοφικÝς προεκτÜσεις. Ο Αλκαßος ασχολεßται με τους πολιτικοýς αγþνες που τους μεταφρÜζει σε γνÞσια ποßηση, ενþ ο ΑνακρÝων γρÜφει για τα πÜθη του Ýρωτα και του κρασιοý. Με λßγα λüγια, περνÜ στη χρυσÞ εποχÞ της. Ο ºβυκος γρÜφει ερωτικÞ ποßηση, χρωματßζοντας το λüγο του με Üφθονα κοσμητικÜ επßθετα, ενþ αρχßζει ν' απομακρýνεται απü τη γραμμικÞ ανÜπτυξη του ποιÞματος, που εßχε καθιερþσει ο ΑλκμÜν. Ο Πßνδαρος ν' αγγßζει τη κορφÞ του αρχαιοελληνικοý λυρισμοý με τις εκπληκτικÝς εικüνες που κατÜφερνε να περιγρÜφει, τη βαθειÜ θρησκευτικÞ πνοÞ και τον εξαιρετικü τρüπο που χρησιμοποιοýσε τη γλþσσα. Ο Βακχυλßδης με τον τρüπο του, μας εισÜγει στη περιοχÞ του δρÜματος, ενþ η στοχαστικÞ και θρηνητικÞ ποßηση του Σιμωνßδη συγκλονßζει ακüμα και τον σημερινü αναγνþστη. Οι δημüσιες γιορτÝς, οι τελετÝς και τα συμπüσια Þταν ο κατεξοχÞν χþρος εκτÝλεσης της ΛυρικÞς Ποßησης. Σε κεßνο το στÜδιο, η ποßηση δεν ανÞκε σε χþρο απομακρυσμÝνο απ' τη πρακτικÞ ζωÞ και τις δραστηριüτητες των ανθρþπων, αλλ' αντßθετα αποτελοýσε αναπüσπαστο τμÞμα της. Η απαγγελßα πληροýσε μια μοναδικÞ, επικοινωνιακÞ λειτουργßα για αισθÞματα, ιδÝες και σχÝδια, που κεßνη την εποχÞ δεν μποροýσαν να ανακοινωθοýν μ' Üλλα μÝσα, ενþ μποροýσε να λÜβει χþρα σε üποιο σημεßο Þταν πιθανü να βρεθοýν συγκεντρωμÝνοι οι αποδÝκτες του ποιÞματος.
ΠοιητÞς Με Λýρα
Στις πüλεις της Ιωνßας και της κυρßως ΕλλÜδας υπÞρχε πÜντα πρüθυμο ακροατÞριο για τους ποιητÝς. Τα πρÜγματα Üλλαξαν απü τον 4ο αι. και μετÜ, üταν η ποßηση Üρχισε απλþς να διαβÜζεται με το μÜτι και χωρßς τη συνοδεßα οργÜνων. Για τους αρχαßους, üλα üσα τελοýσαν υπü τη προστασßα των μουσþν (ποßηση, γρÜμματα, τÝχνες, ιστορßα) εßχανε κοινü παρονομαστÞ: το αισθητικÜ "ωραßο" δεν πρÝπει μüνο να τÝρπει αλλÜ και να διδÜσκει. Για την αρχαßα αντßληψη, το τερπνüν υπÞρχε μüνον μετÜ του ωφελßμου. Ο ποιητÞς εκφρÜζει τα συναισθÞματα του μες σ' Ýνα εßδος επικοινωνιακοý κενοý, γεγονüς που βοηθÜ την αποκÜλυψη προσωπικþν ψυχολογικþν καταστÜσεων ως διÜθεση να εκφραστεß üχι απÝναντι σε κÜποιον Üλλον, αλλÜ στον ßδιο τον εαυτü του. Ο λυρισμüς θεωρεßται πληθωρικüς ποιητικüς λüγος, μολονüτι πολλÝς φορÝς η υπερβολÞ κι η προσθÞκη φλýαρων στοιχεßων τον υπονομεýει και μαζß μ' αυτüν και τον υποκειμενισμü. Η ρητορικÞ υπερβολÞ μειþνει, κατÜ κÜποιο τρüπο, την ειλικρßνεια του συναισθÞματος. ΠετυχημÝνη εξισορρüπηση του πληθωρικοý συναισθÞματος με το λιτü λüγο, εßναι το ιδανικü ζητοýμενο της λυρικÞς ποßησης. Η "καθαρÞ" λειτουργßα της εßναι, κατÜ βÜση, περιγραφικÞ: Σαρþνοντας το χþρο, "περιγρÜφει" ü,τι βλÝπει: αφενüς εικüνες εξωτερικÝς ως προς τον Üνθρωπο (εικüνες της φýσης) κι αφετÝρου εικüνες των συναισθημÜτων και της κατÜστασÞς του. ¼πως συμβαßνει στα ποιÞματÜ της, οι εξωτερικÝς εικüνες εσωτερικεýονται ενþ, δßνοντας συμβολισμοýς, συνδÝουνε τον εξωτερικü με τον εσωτερικü κüσμο του ανθρþπου.
¢ξονες της λυρικÞς ποßησης:
ΥποβλητικÞ διαδοχÞ λÝξεων κι εικüνων
ΕσωτερικÞ μουσικüτητα
Υποκειμενικüτητα
Φαντασßα
Ρυθμüς
Ομοιοκαταληξßα (üχι πÜντα)
Εικüνες (κυριολεκτικÝς, μεταφορικÝς, συμβολικÝς).
Ταξινüμηση λυρικþν ποιημÜτων -κριτÞρια:
• γλþσσα: ΙωνικÞ διÜλεκτος -ßαμβος και λυρικÞ μονωδßα Þ ΔωρικÞ -χορικÞ λυρικÞ ποßηση.
• το κοινü που απευθýνονται Þ ο προορισμüς των -σε θεοýς Þ ανθρþπους, ανÜλογο το περιεχüμενο.
• το θÝμα κι οι περιστÜσεις: συμποτικÜ, ερωτικÜ, πολεμικÜ, στασιαστικÜ κ.Ü.
• βασικÞ γνωστÞ ταξινüμηση: α) απαγγελλüμενα -ßαμβος κι ελεγεßα, β) αδüμενα -μονωδßα και χορικÞ ποßηση.
Το ανþνυμο Þ δημþδες τραγοýδι εßναι η αποτýπωση της λυρικÞς ποßησης. Πρωτοεμφανßστηκε ως προφορικüν Ýπος. Τα 1α üμως δεßγματα λυρικÞς ποßησης με τα εßδη, τα μÝτρα, τις θεματικÝς προτιμÞσεις και τις τεχνοτροπικÝς συμβÜσεις που σþζονται μÝχρι σÞμερα, αναφÝρονται στις αρχÝς του 7ου αι. μ' εκπρüσωπους τον Αρχßλοχο και τον ΑλκμÜνα. ΠαρüλαυτÜ, κÜποια χαρακτηριστικÜ (π.χ. μÝτρο, λογüτυποι, εκφρÜσεις), μας αναγκÜζουν να τη τοποθετοýμε σε παλιüτερα χρüνια, στα χρüνια του ΟμÞρου και του Ησιüδου, λüγω κοινþν χαρακτηριστικþν. Στα ΟμηρικÜ ¸πη ανιχνεýονται ßχνη λυρικþν τραγουδιþν (π.χ. ο παιÜνας εξιλÝωσης στον οργισμÝνο Απüλλωνα, (ΙλιÜδα 1.472), το τραγοýδι του υμεναßου (ΙλιÜδα 18.493), Þ οι θρÞνοι του ΠÜτροκλου, του ¸κτορα (ΙλιÜδα Ω 678-805) και το τραγοýδι της Καλυψοýς στην Οδýσσεια).
Απü τ' üργανο που συνüδευε το εκÜστοτε Üσμα, διακρßθηκε σε 3 μÝρη: στη κυρßως λυρικÞ, την ελεγεßα και τον ßαμβο. Η ελεγεßα διακρßνεται αναλüγως περιεχομÝνου σε πολεμικÞ, πολιτικÞ και συμποσικÞ. Η κυρßως λυρικÞ ποßηση, απλþς περιγρÜφει καταστÜσεις και δεν αφηγεßται γεγονüτα üπως κÜνει το Ýπος. Χρησιμοποιεß γλþσσα κι ýφος απλÜ και φυσικü, ενþ αναφÝρεται στο παρüν και παßρνει θÝματα απü αυτü, χωρßς να στηρßζεται σε μýθους. Η κυρßως λυρικÞ ποßηση διακρßνεται σε:
α). μονωδικÞ: (μονωδßα) MονωδιακÞ (μελικÞ) ποßηση: Οι μονωδßες Þτανε μικρÜ Üσματα που αποτελοýνταν απü μερικÝς στροφÝς 2-4, σýντομες και γραμμÝνες σε απλÜ μÝτρα. ΓρÜφονταν στη τοπικÞ διÜλεκτο, -ο Αλκαßος κι η Σαπφþ γρÜφανε στην αιολικÞ μια και κατÜγονταν κι οι 2 απü τη ΛÝσβο, ο ΑνακρÝων Ýγραφε στην ιωνικÞ διÜλεκτο που καταγüταν απü τη ΤÝω. Οι 3 αυτοß ποιητÝς εßναι οι αvτιπροσωπευτικοß του εßδους. Οι ποιητÝς τραγουδοýσαν μüνοι τους τις μονωδßες με τη συνοδεßα λýρας και πιθανüν να επαναλαμβÜνανε κÜθε στροφÞ. Οι μονωδßες γρÜφονταν στο τÝλος του 7ου και τον 6ο αι. κι Þτανε προúüν μιας αριστοκρατικÞς κοινωνßας απειλοýμενης απü τη τυραννßα αλλÜ που τη στÞριζεν ο λαüς.. Η μελικÞ ποßηση ονομÜστηκε Ýτσι απü το μÝλος, δηλαδÞ τη μελωδßα και καλλιεργÞθηκε στην Αιολßδα (αιολικü μÝλος). Οι μελικοß ποιητÝς γρÜφουνε ποιÞματα σ' αιολικÞ διÜλεκτο, που το περιεχüμενü των αναφÝρεται στα προσωπικÜ τους συναισθÞματα, στους θεοýς, στους ανθρþπους και σε γεγονüτα της καθημερινÞς ζωÞς. ΔιδÜσκουνε τη πολιτικÞ σýνεση και την ευσÝβεια και συχνÜ χρησιμοποιοýνται προκειμÝνου να ενισχυθεß το ηθικü των πολιτþν.
¹ταν "ιδιωτικοý" περιεχομÝνου ποßηση κι αφορουσε σ' Ýνα στενü κýκλο ακροατþν.¸τσι, π.χ. ο Αλκαßος απευθυνüταν στους φßλους του 'εταßρους', συμπολεμιστÝς και πολιτικοýς φßλους, η Σαπφþ στις φιλενÜδες της, ανÜλογα προς τους "εταßρους" των ανδρþν κι ο ΑνακρÝων Þτανε ποιητÞς των κþμων, υμνοýσε το Διüνυσο στις οινοποσßες. ¹τανε ποßηση της επικαιρüτητας. Οι ποιητÝς αναφÝρονται στην ιστορßα της πατρßδας τους και της μικρÞς κοινωνικÞς ομÜδας στην οποßα εντÜσσονταν. Τα μÝλη εßναι γραμμÝνα σε τοπικÝς διαλÝκτους κι Üδονται απü 1 τραγουδιστÞ με συνοδεßα μουσικþν οργÜνων. ΤÝλος, Þτανε και προφορικÞ παρÜδοση, που δßνει στις προσωπικÝς καταστÜσεις κι αισθÞματα αντικειμενικÞν Ýκφραση, με τις εικüνες και τους μýθους. ΜÜλιστα, πολλÝς φορÝς ο μýθος χρησιμοποιεßται για να δþσει ο ποιητÞς Ýνα μÜθημα.
Το εßδος της ποßησης αυτÞς γνþρισε ιδιαßτερη Üνθηση στη ΛÝσβο, üπου ο πληθυσμüς της εßχε σα κýρια απασχüληση τις αγροτικÝς εργασßες κι η διασκÝδαση κατεßχε σημαντικÞ θÝση στον τρüπο ζωÞς του. Σε τÝτοιο περιβÜλλον Þτανε φυσικü να κÜνουνε την εμφÜνισÞ τους καλλιτÝχνες που τα δημιουργÞματÜ τους εßναι απλÜ κι εκφρÜζουνε προσωπικÝς συγκινÞσεις. BασικÞ μονÜδα του αιολικοý μÝλους εßναι η στροφÞ (σαπφικÞ κι αλκαúκÞ). Η λεσβιακÞ ωδÞ αποτελεßται απü σειρÜ στροφþν που εßναι σýντομες και με σýμμετρη δομÞ. Η αιολικÞ μονωδßα που την εκπροσωποýν ο Αλκαßος κι η Σαπφþ αναπτýχθηκε στη ΛÝσβο, με τα δÜση της και το κυνÞγι, τις πεδιÜδες, τις πλαγιÝς, τ' αμπÝλια και τα βοσκοτüπια, στοιχεßα που ενÝπνευσαν τη τÝχνη. Η ΛÝσβος Þτανε γνωστÞ ως η γη των τεχνþν πριν απü τον Αλκαßο και τη Σαπφþ και στο νησß υπÞρχε μßα παρÜδοση λαúκÞς ποßησης.
Ο TÝρπανδρος εßναι ο αρχαιüτερος απü τους ποιητÝς της ΛÝσβου. ΕγκατÝλειψε το νησß του και περιπλανÞθηκε στις ελληνικÝς πüλεις ψÜλλοντας τα ομηρικÜ Ýπη. Λßγα χρüνια μετÜ το τÝλος του Α' Μεσσηνιακοý ΠολÝμου (724 π.Χ) κλÞθηκε, κατüπιν χρησμοý, απü τη ΣπÜρτη και συνÝβαλε στην κατÜπαυση των εμφýλιων συγκροýσεων και ταραχþν. ΤιμÞθηκε πολý απü τους κατοßκους της κι η ΣπÜρτη υπÞρξε γι' αυτüν 2η πατρßδα. Με τον ΤÝρπανδρο αρχßζει νÝα περßοδος της μουσικÞς τÝχνης. ΕισÞγαγε την 7χορδη κιθÜρα κι επινüησε Üλλο μουσικü üργανο, τη βÜρβιτο*. Εßναι ο διαμορφωτÞς του "Νüμου" (μουσικοý-ποιητικοý εßδους αφιερωμÝνου στον Απüλλωνα)1.
Στον ΤÝρπανδρο αποδþσανε τα σκüλια2, Üσματα δηλαδÞ συμποτικÜ (επιτραπÝζια Þ παροßνια (παρ' οßνου), που τα ψÜλλαν οι συνδαιτυμüνες συνοδεßα λýρας. ΣυνÞθως η μονωδßα Þτανε γραμμÝνη στην αιολικÞ διÜλεκτο κι Þταν απλοýστερη στη δομÞ, με προσωπικü και συναισθηματικü χαρακτÞρα. Κýριοι εκπρüσωποι της μονωδßας εßναι ο Αλκαßος κι η Σαπφþ, ενþ θεμελιωτÞς εßναι ο ΤÝρπανδρος που εφηýρε και την 7χορδη λýρα ως συνοδεßα στα μονωδικÜ τραγοýδια.
¼πως προανεφÝρθη, η χορικÞ λυρικÞ ποßηση Þτανε θρησκευτικÞ κι ατπικÞ. Συγκεντρþνει τη κοινüτητα των ποιητþν για να υμνηθεß Ýνας απü τους θεοýς-προστÜτες της Þ Ýνας απü τους λαμπροýς γιους της. Οι μουσικÝς εκτελÝσεις κι οι αγþνες συνÝχ;ισαν να κρατοýνε σηιμανnκÞ θÝση στη πολιτιστικÞ ζωÞ της ΕλλÜδας του 6ου και 5ου αι. Το χορικü Üσμα Ýφτασε σε νÝα Üνθιση το 1ο μισü του 5ου και στο Ýργο των Σιμωνßδη, ΠßνδÜαου και Βακχuλiδη. Οι ποιητÝς Ýγραφαν τραγοýδια για 4 μεγÜλες εθνικÝς γιορτÝς, Ολýμπια, Πýθια, ΝÝμεα κι ºσθμοα. Οι αθλητικÝς νßκες γιορτÜζονταν με φροντßδα. Οι ωδÝς παραγγÝλλονταν απü το vικητÞ Þ την οικογÝνειÜ του κι εκτελοýνταν στις εορταστικÝς εκδηλþσεις κατÜ τη θριαμβευτικÞ επιστροφÞ του νικητÞ στη πατρßδα του.
___________
Η βÜρβιτος του ΤερπÜνδρου
*. Η βÜρβιτος Þ το βÜρβιτον Þταν αρχαßο Ýγχορδο μουσικü üργανο, μια παραλλαγÞ της λýρας. Ητανe πιο στενÞ απü τη λýρα και μακρýτερη, επομÝνως οι χορδÝς της Þταν μακρýτερες κι η Ýκταση χαμηλüτερη. Στον ΑθÞναιο υπÜρχουν 2 διαφορετικÝς εκδοχÝς για την εφεýρεσÞ του. ΚατÜ τον Πßνδαρο, ο ΤÝρπανδρος υπÞρξεν εφευρÝτης του οργÜνου. ΚατÜ τον ΝεÜνθη üμως τον ιστορικü απü τη Κýζικο, Þταν εφεýρεση του ΑνακρÝοντα. ΒÝβαιον εßναι πως Þταν üργανο που απολÜμβανε μεγÜλη τιμÞ στη σχολÞ της ΛÝσβου. Ο αριθμüς των χορδþν του βÜρβιτου δεν εßναι γνωστüς. Ο Θεüκριτος αναφÝρει πως Þτανε πολýχορδο üργανο ("βÜρβιτον ες πολýχορδον"), ενþ ο κωμικüς ποιητÞς Αναξßλας στο Λυροποιü του μιλÜ για τρßχορδο βαρβιτο ("εγþ δε βαρβßτους τριχüρδους"). Στον ΑθÞναιο συναντþνται κι Üλλα ονüματα, üπως βÜρμος, βÜρωμος και βαρýμιτον, αν κι ο βÜρωμος αναφÝρεται σα καθαρÜ διαφορετικü üργανο. Η λÝξη βαρýμιτον προÝρχεται απü το βαρýς (χαμηλüς) και μßτος (χορδÞ). Για την Ýκφραση "παßζω το (τη) βÜρβιτο" χρησιμοποιοýσαν το ρÞμα βαρβιτßζω, ο εκτελεστÞς του βαρβßτου λεγüτανε βαρβιτιστÞς κι ο τραγουδιστÞς, που συνüδευε ο ßδιος το τραγοýδι του στο βÜρβιτο, βαρβιτωδüς. Με μια μικρÞ παραλλαγÞ, υπÞρχεν η ΔιονυσιακÞ ΒÜρβιτος.
Η ΔιονυσιακÞ ΒÜρβιτος
1. O Tιμüθεος ο MιλÞσιος (450-360 π.X.) συνÝθεσε Nüμους. ¸να μεγÜλο απüσπασμα, οι ΠÝρσαι, ιστορεß τη ναυμαχßα της Σαλαμßνας.
2. Aπü το επßθετο σκολιÜς = λοξüς (πρβλ. σκολßωση). Tα τραγοýδια εßχαν ακανüνιστη πορεßα στη συντροφιÜ των συμποσιαστþν, γιατß δεν τα τραγουδοýσαν üλοι μαζß, αλλÜ οι πιο κατÜλληλοι, üπου και αν κÜθονταν, κρατþντας Ýνα κλαδß μυρτιÜς.
___________
β). χορικÞ: Η ποßηση αυτÞ εßναι κυρßως θρησκευτικÞ κι ασnκÞ. Συγκεντρþνει τη κοινüτητα των πολιτþν για να υμνηθεß Ýνας απü τους θεοýς-προστÜτες της Þ Ýνας απü τους λαμπροýς γιους του. Η κατÜταξη των ωδþν ακολουθεß τις διÜφορες περιστÜσεις: ýμνοι, παιÜνες, διθýραμβοι και προσωδßες που εξυμνοýνε τους θεοýς, επßνικοι, εγκþμια και θρÞνοι τιμοýνε τους ανθρþπους. Το χορικü λυρικü ποßημα εßναι Ýνα σημαντικü λογοτεχνικü εßδος απü τον 3ον ως την αρχÞ του 4ου π.Χ. αι. Στις ωδÝς συμμετεßχανε χοροß που τους αποτελοýσαν πολßτες-Üντρες, αγüρια, γυναßκες-κορßτσια καθþς και συντεχνßες επαγγελματιþν. Τα τραγοýδια συνοδεýονταν απü κιθÜρα Þ αυλü και χορεýονταν απ' üμιλο χορευτþν σε δημüσιες θρησκευτικÝς γιορτÝς Þ σε σπουδαßα οικογενειακÜ γεγονüτα, üπως οι γÜμοι κι οι κηδεßες. Ο ποιητÞς συνÝθετε και τη μουσικÞ και τα λüγια. Η διÜλεκτος Þτανε δωρικÞ. Τα κýρια θÝματα που παρουσιÜζουνε τα χορικÜ ποιÞματα εßναι τα ανθρþmνα αισθÞματα, το πÜθος, η φυσικÞ ομορφιÜ ανδρþν και φýσης, η πüλη κι οι μýθοι της. Τα πρþιμα χορικÜ ποιÞματα συνδυÜζουν την μυθικÞ διÞγηση με το σÜτυρο και αποτελοýν την Ýμπνευση για τη τραγωδßα. Σýμφωνα με τις λειτουργικÝς ανÜγκες της κοινωνßας, των πüλεων και της εποχÞς, αναπτυχθÞκανε τα εξÞς εßδη λυρικÞς χορικÞς ποßησης:
* Τραγοýδια που προορßζονταν για τους θεοýς:
α). ¾μνος (με υποεßδη το παρθÝνιον Üσμα, που εκτελοýνταν απü χορü νεανßδων) και το προσüδιον Üσμα που συνüδευε πομπÝς προς τους βωμοýς και τους ναοýς των θεþν. Πρüκειται για λατρευτικü τραγοýδι αφιερωμÝνο σε κÜποιο θεü, σε αντιδιαστολÞ προς το ἐγκþμιον που επαινοýσε κÜποιον θνητü. Παλιüτερα η λÝξη αναφερüτανε σ' αφηγηματικÞ ποßηση γραμμÝνη σε δακτυλικü 6μετρο, üπως οι ýμνοι που παραδßδονται με το üνομα του ΟμÞρου. Οι μικρüτεροι απü αυτοýς λειτουργοýσανε πρωταρχικÜ σαν Ýνα εισαγωγικü προοßμιο στην απαγγελßα ενüς Ýπους που ακολουθοýσε. Αντßθετα, στους εκτενÝστερους ομηρικοýς ýμνους το κομμÜτι της εξιστüρησης των κατορθωμÜτων του θεοý αναπτýχθηκε σε αυτüνομο ποιητικü εßδος.
Στον ýμνο ανÞκουν επιμÝρους μορφÝς του χορικοý Üσματος, üπως ο παιÜν, ο διθýραμβος Þ το προσüδιο. ¾μνοι απαγγÝλλονταν σε διÜφορες γιορτÝς θεþν και σε αγþνες τραγουδιοý. ΤυπικÜ μÝρη του ýμνου εßναι: η επßκληση του θεοý, η μνεßα της καταγωγÞς και των αρετþν του, η εξιστüρηση των επιφανþν πρÜξεþν του και, τÝλος, η παρÜκληση / χαιρετισμüς προς το θεü. ΑνÜλογα με το περιεχüμενü του διακρßνεται σε ευκτικü κι απευκτικü κι ανÜλογα με τη μορφÞ του σε κλητικü κι υμνικü. Οι ýμνοι που συνÝθεσαν οι λυρικοß ποιητÝς αποτελοýνε ποιÞματα γραμμÝνα με στροφικÞ μορφÞ και λυρικÜ μÝτρα που συνοδεýονταν μουσικÜ απü κιθÜρα. Αυτü ισχýει τüσο για τους ýμνους που προορßζονταν για σüλο εκτÝλεση (üπως οι ýμνοι της Σαπφοýς, του Αλκαßου και του Αρχßλοχου) üσο και για τους ýμνους της χορικÞς ποßησης που ακοýγονταν στις λατρευτικÝς εκδηλþσεις προς τιμÞν των θεþν (üπως οι ýμνοι του ΑλκμÜνα, του ΠινδÜρου και του Βακχυλßδη).
α1). ΠαρθÝνιον Þ ΠαρθÝνειον: υμνητικü Üσμα προς τιμÞν των θεþν που Üδεται απü χορü νεαρþν κοριτσιþν αριστοκρατικþν οικογενειþν με συνοδεßα αυλοý. ΚατÜ την εκτÝλεση του Üσματος οι νεανßδες συνδιαλÝγονται με τον αρχηγü του χοροý που τις περισσüτερες φορÝς εßναι ο ßδιος ο συνθÝτης. Το ποιητικü αυτü εßδος αναπτýχθηκε ιδιαßτερα στην Ιωνßα και την ΑθÞνα, στα χÝρια, ωστüσο, του ΑλκμÜνα στη ΣπÜρτη απÝκτησε την ιδιαßτερη μορφÞ του.
α2). Προσüδιον: πομπικü τραγοýδι που ψαλλüταν με συνοδεßα αυλοý καθοδüν προς τους βωμοýς και τους ναοýς των θεþν. Ο ΚλωνÜς αναφÝρεται ως ο 1ος συνθÝτης προσοδßων. Ο Παυσανßας (4. 32. 2) αναφÝρει στßχους απü πολý πρþιμο παρÜδειγμα προσοδßου προς τιμÞ του Απüλλωνα που ανÝθεσαν οι Κορßνθιοι να συνθÝσει ο Εýμηλος απü τη Κüρινθο. Προσüδια σε δþριο τρüπο Ýγραψαν ο ΑλκμÜν, ο Σιμωνßδης, ο Πßνδαρος κι ο Βακχυλßδης. Αν και το λυρικü αυτü εßδος δεν μαρτυρεßται αρκετÜ στις γραπτÝς πηγÝς, διαθÝτουμε αρκετÝς παραστÜσεις πομπικþν τραγουδιþν στη πλαστικÞ τÝχνη.
β). Διθýραμβος ενθουσιαστικü χορικüν Üσμα προς τιμÞ του Διüνυσου, (που Þταν ο αγαπητüς θεüς των αρχαßων ΕλλÞνων, γιος του Δßα και της θνητÞς ΣεμÝλης. ¹τανε θεüς της βλÜστησης, του αμπελιοý, του κρασιοý, της μÝθης και της διασκÝδασης. Η λατρεßα του, που αργüτερα ενσωμÜτωσε οργιαστικÜ στοιχεßα ανατολικÞς προÝλευσης, εßχε μυστηριακü κι εκστατικü χαρακτÞρα· μολονüτι ξεκßνησε απü τη ΘρÜκη, πÞρε πανελλÞνιο χαρακτÞρα κι οι γιορτÝς προς τιμÞ του Þταν πολυÜριθμες (ΜεγÜλα και ΜικρÜ Διονýσια, ΛÞναια, ΑνθεστÞρια κ.Ü.). Ως θεüς της μανßας εßχε την επωνυμßα ΒÜκχος. Συνοδοß του θεοý Þταν ο Σ(ε)ιληνüς, οι ΣÜτυροι κι οι ΜαινÜδες Þ ΒÜκχες. Κυριþτερα εμβλÞματÜ του: ο τρÜγος, το αμπÝλι, ο κισσüς και ο θýρσος -ξýλο τυλιγμÝνο με φýλλα κισσοý), αφηγηματικοý περιεχομÝνου και λατρευτικÞς λειτουργßας, που τραγουδοýσε ο ιερüς θßασος των πιστþν του με συνοδεßα αυλοý, χορεýοντας γýρω απü το βωμü του. Ο ýμνος αυτüς εßναι πολý πιθανüν üτι περιεßχε επιπρüσθετα μιαν αφÞγηση σχετικÞ με τη ζωÞ και τα παθÞματα του θεοý. Την απüδοση της αφÞγησης αναλÜμβανε ο 1ος των χορευτþν, ο ἐξÜρχων, που Ýκανε την αρχÞ στο τραγοýδι, ενþ Χορüς 50 χορευτþν, μεταμφιεσμÝνων ßσως σε τρÜγους, εκτελοýσε κυκλικÜ (κýκλιοι χοροß) το διθýραμβο.
Στην αρχÞ Þταν αυτοσχÝδιος κι Üτεχνος, απü τη μορφÞ αυτÞ των λαúκþν λατρευτικþν εκδηλþσεων παρÜγονται τα 3 εßδη της δραματικÞς ποßησης: η τραγωδßα, η κωμωδßα και το σατυρικü δρÜμα. Στην εξÝλιξÞ του απü τον αρχÝγονο αυτοσχεδιασμü σ' Ýντεχνη μορφÞ συνÝβαλε Ýνας σημαντικüς ποιητÞς και μουσικüς, ο Αρßων, που καταγüταν απü τη ΜÞθυμνα της ΛÝσβου (6ος αι. π.Χ.). Σýμφωνα με μαρτυρßα του Hρüδοτου (I, 23), ο Αρßων 1ος συνÝθεσε διθýραμβο, του Ýδωσε λυρικÞ μορφÞ κι αφηγηματικü περιεχüμενο και τονε παρουσßασε στην αυλÞ του φιλüτεχνου τυρÜννου Περßανδρου, στη Κüρινθο. Παρουσßασεν επßσης τους χορευτÝς μεταμφιεσμÝνους σε Σατýρους, δηλαδÞ με χαρακτηριστικÜ τρÜγων, γι' αυτü κι ονομÜστηκε "ευρετÞς του τραγικοý τρüπου". Οι ΣÜτυροι, που ως τüτε ενεργοýσαν ως δαßμονες των δασþν, ενταχθÞκανε στη λατρεßα του Διονýσου κι αποτÝλεσαν μüνιμη ομÜδα που ακολουθοýσε παντοý το θεü. Οι τραγüμορφοι αυτοß τραγουδιστÝς ονομÜζονταν τραγωδοß (τρÜγων ωδÞ), δηλαδÞ Üσμα Χοροý που εßναι μεταμφιεσμÝνος σε Σατýρους.
Ως λατρευτικü τραγοýδι εßχε στο περιεχüμενü του αφηγηματικÜ και στη παρουσßασÞ του μιμητικÜ στοιχεßα. Με τη καθοδÞγηση των εξαρχüντων του ο Χορüς θα διηγüτανε και με τις χορευτικÝς κινÞσεις του θα αναπαριστοýσε, τα πÜθη και τα κατορθþματα του θεοý. Νωρßς, μÝσα στον 6ο π.Χ. αιþνα υποθÝτουμε, οι εξÜρχοντες ξεκßνησαν σιγÜ σιγÜ να παρεμβαßνουν στο τραγοýδι, αντιπροσωπεýοντας κÜποιο συγκεκριμÝνο πρüσωπο της αφÞγησης. ¸τσι ο κορυφαßος τραγουδιστÞς απüκτησε ξεχωριστü ρüλο και μποροýσε, με την υποθετικÞ του ταυτüτητα, να υποκρßνεται, δηλαδÞ να απαντÜ στις ερωτÞσεις του Χοροý. Στα αρχαßα ελληνικÜ ὑποκρßνομαι σημαßνει "απαντþ" κι ὑποκριτÞς εßναι αρχικÜ "αυτüς που δßνει απαντÞσεις", αργüτερα κι ο ηθοποιüς.
ΑρκετÜ νωρßς, υποθÝτουμε, εμφανßστηκαν και διθυραμβικÜ τραγοýδια που πια δεν αναφÝρονταν στον Διüνυσο, αλλÜ διηγüνταν ιστορßες για Üλλους θεοýς και Þρωες. Χαρακτηριστικü εßναι Ýνα πολý νεüτερο παρÜδειγμα, ο διθýραμβος Θησεýς του Βακχυλßδη (σ. 108): ο Χορüς, που τον αποτελοýν, υποτßθεται, Αθηναßοι της εποχÞς του μýθου, ρωτÜ τον βασιλιÜ ΑιγÝα, που παριστÜνεται απü τον κορυφαßο, γιατß ακοýστηκε πολεμικü σÜλπισμα· και αυτüς απαντÜ πως πλησιÜζει την ΑθÞνα Ýνας Üγνωστος νÝος, φοβερüς και τρομερüς, σκοτþνοντας στον δρüμο του πλÞθος θηρßα και ληστÝς - ο ΘησÝας.
Ο Αρßων Þταν ο 1ος που φÝρεται üτι συνÝθεσε διθýραμβο, τονε τιτλοφüρησε, τονε δßδαξε σε χορü και τον εκτÝλεσε σε παρÜσταση στη Κüρινθο. ΚατÜ τον Ηρüδοτο, "ο Αρßων Þταν ο 1ος που ξÝρουμε να συνÝθεσε, να ονομÜτισε και να δßδαξε διθýραμβο, στη Κüρινθο" (1.23), στην αυλÞ του Περßανδρου. Ωστüσο, ο διθýραμβος Þτανε πολý νωρßτερα γνωστüς, π.χ. στον Αρχßλοχο. Το διθýραμβο που αρχικÜ δεν εßχε ρυθμü, τονε τελειοποßησε ο ΛÜσος ο ΕρμιονÝας, ο φιλüμουσος τýραννος των Αθηνþν Πεισßστρατος τον εισÞγαγε στις μεγαλüπρεπες εορτÝς που ο ßδιος καθιÝρωσε, στα ΜεγÜλα Διονýσια.
Στη πιο εξελιγμÝνη μορφÞ του θα ξεφýγει απü τα üρια του διονυσιακοý μýθου, θα εμπλουτιστεß με νÝα στοιχεßα και θα αποτελÝσει τεχνικÜ τον προθÜλαμο της τραγωδßας. ΣιγÜ-σιγÜ το διονυσιακü χορικü τραγοýδι αποσπÜται απü το λατρευτικü περιβÜλλον μες στο οποßο γεννÞθηκε κι ακολουθεß αυτüνομη πορεßα καθþς θα καλλιεργηθεß απü πολλοýς ποιητÝς. Στο ΛÜσο τον ΕρμιονÝα και στη μουσικÞ θεωρßα που διατýπωσε το β' μισü του 6ου αι. οφεßλει τη καλλιτεχνικÞ διαμüρφωσÞ του. ΚÜτω απü την επßδρασÞ του καθιερωθÞκανε στην ΑθÞνα την εποχÞ του ΙππÜρχου αγþνες διθυρÜμβου, ανεξÜρτητοι απ' αυτοýς της τραγωδßας στις μεγÜλες θρησκευτικÝς γιορτÝς. Η εκτÝλεση διθυρÜμβων στα Μ. Διονýσια και στα ΛÞναια συνιστÜ τη νÝα Ýκφραση της διονυσιακÞς λατρεßας και συμβÜλλει καθοριστικÜ στη πολιτικÞ και κοινωνικÞ ζωÞ της πüλης με τη συμμετοχÞ του δÞμου και την ουσιαστικÞ υποστÞριξη του τυρÜννου. Ολüκληροι σþζονται διθýραμβοι του Βακχυλßδη και σπαραγματικÜ του ΠινδÜρου.
γ). ΠαιÜν (Üσμα επιβλητικü, συνÞθως προς τιμÞν του Απüλλωνα, με υποεßδος τον συμποτικü παιÜνα ο οποßος ακουγüτανε σε συμπüσια), εßναι χορικüν Üσμα αφιερωμÝνο αρχικÜ στη λατρεßα του Απüλλωνα θεραπευτÞ. Η ετυμολογßα του üρου εßναι Üγνωστη· κÜποιοι συνδÝουν τη λÝξη με το ρ. παßειν (= χτυπþ), Üλλοι συνδÝουν τον παιÜνα με τον ΠαιÜν Þ ΠαιÞων, Ýναν θεü της ιατρικÞς, ο οποßος στην ΙλιÜδα αναφÝρεται ως ιατρüς των θεþν. Αργüτερα η μορφÞ αυτÞ ταυτßστηκε με τον Απüλλωνα. Τυπικü χαρακτηριστικü γνþρισμα του παιÜνα εßναι η λατρευτικÞ κραυγÞ που επανερχüτανε σαν επωδüς, η επßκληση του θεοý ἰὴ ΠαιÜν. Η κραυγÞ αυτÞ ακοýγεται ακüμη κι ανεξÜρτητα απü το χορικü αυτü εßδος.
Το περιεχüμενο του παιÜνα Þταν παρακλητικü Þ ευχαριστÞριο. Εκτελοýνταν σε διÜφορες περιστÜσεις της κοινωνικÞ ζωÞς, üπως κατÜ τη διÜρκεια συμποσßων, σε λατρευτικÝς εκδηλþσεις, πριν Þ κατÜ τη διÜρκεια πολεμικþν αναμετρÞσεων κ.α. Στα χρüνια που ακολουθÞσανε, παιÜνες τιμοýσανε κι Üλλους θεοýς, üπως τον Ασκληπιü, την ¢ρτεμη και τον Διüνυσο, ενþ σπÜνια εκτελοýνταν προς τιμÞ κÜποιου θνητοý. Δεßγματα παιÜνων διαθÝτουμε απü τον Αρχßλοχο, ο οποßος μιλÜ για το ανÜκρουσμα ενüς λÝσβιου παιÜνα και σαφþς περισσüτερα απü τον Πßνδαρο και τον Βακχυλßδη.
δ). Νüμος, (Üσμα προς τιμÞν του Απüλλωνα Þ της ΑθηνÜς, ο οποßος εκτελοýνταν εßτε μονωδικÜ απü Ýνα σολßστα με τη συνοδεßα της κιθÜρας του, εßτε χορικÜ). Ως μουσικüς üρος συνδηλþνει τον σκοπü Þ τη μελωδßα. Ως ποιητικü εßδος παραπÝμπει σε Ýνα μονωδικü τραγοýδι που Üδεται με συνοδεßα κιθÜρας Þ αυλοý εßτε για χορικü Üσμα προς τιμÞ του Απüλλωνα (üπως κι ο παιÜνας). Η εξÝλιξη του νüμου συνδÝεται με κÜποιους μυθικοýς μουσικοýς της αρχαιüτητας, üπως με τον ΤÝρπανδρο απü τη ΛÝσβο που φÝρεται ως ο ευρετÞς του κιθαρωδικοý νüμου, καθþς Ýντυσε μελωδικÜ τα ομηρικÜ και δικÜ του 6μετρα συνθÝματα, με τον ΚλωνÜ απü τη ΤεγÝα που θεωρεßται ο διαμορφωτÞς του αυλωδικοý νüμου και με τον ΣακÜδα απü το ¢ργος, τον 1ο νικητÞ στα Πýθια του 582 π.Χ. με Ýναν οργανικü αυλωδικü νüμο. ΘÝμα αυτοý του πυθικοý νüμου Þταν ο αγþνας του Απüλλωνα με τον δρÜκοντα Πýθωνα. Η παρÜδοση αναφÝρει üτι η φÞμη που απÝκτησε ο ΣακÜδας απü τις νßκες του σε μουσικοýς αγþνες Þτανε τÝτοια που ακüμη κι ο Απüλλωνας, üταν Üκουσε τη μουσικÞ του, ξεπÝρασε την απÝχθεια που Ýτρεφε για τον αυλü.
ΧαρακτηριστικÜ γνωρßσματα του ýφους του νüμου εßναι η λιτüτητα, η αυστηρüτητα, η εμμονÞ στην τÜσιν (τüνο) κι η απαγüρευση κÜθε εναλλαγÞς ρυθμοý κι αρμονßας. Ο νüμος αποτελεßται απü 7 μÝρη, απü τα οποßα τα 4 1α αντιστοιχοýνε στη βÜση και στο γýρισμα (ἀρχÜ, μεταρχÜ, κατατροπÜ, μετακατατροπÜ) και ζευγαρþνουν αντßστοιχα. Ο ὀμφαλüς, το μεσαßο και πιο σημαντικü μÝρος του νüμου, περιÝχει τη μυθολογικÞ διÞγηση. -παλιüτερα η διαμüρφωσÞ του Þταν Üμεσα εξαρτημÝνη απü το Ýπος. Σφραγßς ονομαζüταν το μÝρος εκεßνο του νüμου, üπου ο ποιητÞς μιλοýσε για τον εαυτü του, τις σκÝψεις και τις επιθυμßες του (Τιμüθεος, ΠÝρσαι 202-220P). Ο νüμος Ýκλεινε με τον ἐπßλογο (Τιμüθεος, ΠÝρσαι 237-240P). ΝÝα πνοÞ και μεγαλýτερη ελευθερßα στον νüμο Ýδωσεν ο Φρýνις. Οι ΠÝρσες του Τιμüθεου εßναι το καλλßτερο δεßγμα της νÝας μορφÞς νüμου που Ýχουμε στη διÜθεσÞ μας.
ε). Υπüρχημα: πρüκειται για χορικü Üσμα με üρχηση. Αλλιþς ονομÜζεται πυρρßχη. Καθþς üλη η χορικÞ ποßηση χορεýεται, το üνομα πρÝπει να δηλþνει üτι πρüκειται για ιδιαßτερα ζωηρü τραγοýδι που συνοδεýεται απü μιμητικÜ βÞματα κι ερμηνευτικÝς χειρονομßες. ΑναφορÝς στο λυρικü αυτü εßδος γßνονται Þδη στον ¼μηρο κι ειδικþτερα στην ασπßδα του ΑχιλλÝα. Ωστüσο σ' αυτÞ τη πρþιμη φÜση εκτÝλεσÞς του, το υπüρχημα δεν εßχε αυστηρÜ χορικü χαρακτÞρα, αφοý στα ομηρικÜ ποιÞματα ο Δημüδοκος τραγουδÜ μüνος του. Πατρßδα του υπορχÞματος αναφÝρεται η ΚρÞτη κι η ΣπÜρτη, ενþ ο ΘÜλητας απü την Γüρτυνα θεωρεßται ως ο 1ος συνθÝτης τÝτοιων τραγουδιþν. Απüσπασμα υπορχÞματος σþζεται με τ' üνομα του Πρατßνα του Φλειασßου, ενþ σπαρÜγματα Ýχουμε στη διÜθεσÞ μας απü τα υπορχÞματα του ΠινδÜρου και του Βακχυλßδη. ΧÜρη στα λεßψανα που διαθÝτουμε απü υπορχÞματα του ΠινδÜρου διαπιστþνουμε πως: ο χορüς του υπορχÞματος ονομÜζεται κρητικüς τρüπος, τα υπορχÞματα εßναι γραμμÝνα σε κρητικü μÝτρο και, τÝλος, Ýχουν μýθο και γνþμες, χωρßς να εßναι σαφÞς η θÝση τους στο ποßημα.
* Τραγοýδια προορισμÝνα για επιφανεßς θνητοýς:
α). Εγκþμιο: με τον üρο εννοοýμε Ýνα εορταστικü τραγοýδι προς τιμÞ κÜποιου θνητοý (σε αντιδιαστολÞ προς τον ýμνο), με υποεßδος το επινßκιο Üσμα προς τιμÞ των νικητþν στους μεγÜλους αθλητικοýς αγþνες. ΕτυμολογικÜ η λÝξη παραπÝμπει στο τραγοýδι που εκτελεßται στο πλαßσιο μιας γιορτÞς Þ ενüς συμποσßου προς τιμÞ συγκεκριμÝνου προσþπου. Σε αντßθεση προς τον Ýπαινο των επινικßων, στα εγκþμια ο Ýπαινος του προσþπου εßναι γενικüς και δεν αφορμÜται απü κÜποια αθλητικÞ νßκη. Ωστüσο, η περßσταση εκτÝλεσης του εγκωμßου δεν εßναι τüσο επßσημη üσο η αντßστοιχη του επινικßου, στο πλαßσιο της οποßας ολüκληρη η πüλη γιορτÜζει μαζß με τον νικητÞ και την οικογÝνειÜ του. ΜουσικÜ συνοδευτικÜ üργανα της επινßκιας ωδÞς εßναι η φüρμιγγα, η λýρα κι ο αυλüς. Στα χρüνια που ακολοýθησαν και μÝχρι την εποχÞ του ΠλÜτωνα τα εγκþμια υφßστανται κÜποιες αλλαγÝς και φτÜνουν να χρησιμοποιοýνται üπως κι ο ýμνος, προς τιμÞν των θεþν. ¸ξοχο δεßγμα εγκωμßου διαθÝτουμε απü τον ºβυκο, αλλÜ ο Σιμωνßδης, ο Πßνδαρος κι ο Βακχυλßδης εßναι κυρßως οι ποιητÝς που επιδοθÞκανε σ' αυτü το ποιητικü εßδος. Οι Αλεξανδρινοß συνÝλεξαν, ταξινüμησαν κι εκδüσανε τα εγκþμια των παραπÜνω ποιητþν σε ιδιαßτερα βιβλßα.
α1). Επινßκιον: πρüκειται για μιαν ιδιαßτερη μορφÞ εγκωμßου που εξυμνεß τους νικητÝς των διαφüρων αγωνισμÜτων στις 4 μεγÜλες αθλητικÝς διοργανþσεις της αρχαιüτητας (Ολýμπια, Πýθια, ΝÝμεα, ºσθμια). Οι ωδÝς αυτÝς εκτελοýνταν κυρßως στη πατρßδα των νικητþν και πιο σπÜνια στον τüπο διεξαγωγÞς του εκÜστοτε αγþνα. Εßναι γραμμÝνες σε τριαδικÞ μορφÞ (στροφÞ, αντιστροφÞ, επωδüς), πραγματεýεται συγκεκριμÝνα θÝματα (Ýπαινος του νικητÞ, της οικογÝνειÜς του, της πατρßδας του, προπονητÞ του) κι Ýχει τυπικÞ δομÞ (ιστορικÝς συνθÞκες, μýθος, γνωμικü). Συχνüτερα üργανα συνοδεßας της επινßκιας ωδÞς εßναι τα Ýγχορδα ενþ σπÜνια χρησιμοποιεßται ο αυλüς. Οι κυριþτεροι δημιουργοß του λυρικοý αυτοý εßδους εßναι ο Σιμωνßδης, ο Πßνδαρος κι ο Βακχυλßδης. Απü αυτοýς ο Πßνδαρος Ýφερε στο επινßκιο Üσμα τη τελειüτητα σε μορφÞ κι Ýκφραση.
β). Σκüλιον (παροßνιον): η λÝξη προÝρχεται απü το επßθετο σκολιüς που σημαßνει λοξüς, στρεβλüς. Το λεγüμενο συμποτικü τραγοýδι (παροßνιον) εντÜσσεται στη γενικÞ κατηγορßα του εγκωμßου. Αδüταν εßτε solo εßτε απü ομÜδα συμποσιαστþν (üπως τα συμποτικÜ τραγοýδια του ºβυκου, του ΠινδÜρου και του Βακχυλßδη) με συνοδεßα λýρας. Αρχαßες πηγÝς μαρτυροýν την ýπαρξη 3 ειδþν τραγουδιοý κατÜ το συμπüσιο: με το πÝρας του τραγουδιοý üλη η συντροφιÜ τραγουδοýσε τον παιÜνα, στη συνÝχεια ο καθÝνας με τη σειρÜ Ýλεγε κÜτι μüνος του (ΑνακρÝων απüσπ. 300P) και στο τÝλος τραγουδοýσανε κατ' Üνδρα μüνον üσοι διÝθεταν μεγαλýτερες φωνητικÝς, ßσως και ποιητικÝς, ικανüτητες. Γι' αυτü κι η φρÜση σκüλιον μÝλος πιθανþς να προÞλθε απü αυτÞ την ανομοιογενÞ πορεßα του τραγουδιοý. ΕπιπροσθÝτως πληροφοροýμαστε üτι üποιος Ýπαιρνε τον λüγο για να τραγουδÞσει κρατοýσε στο χÝρι του κλαδß δÜφνης Þ μυρτιÜς, üπως επßσης κι üτι üποιος επιθυμοýσε συνüδευε το τραγοýδι του μουσικÜ. ΘεματικÜ τα σκüλια ασχολοýνται εßτε με τη πολιτικÞ και κοινωνικÞ επικαιρüτητα εßτε εκφρÜζουνε προσωπικÜ συναισθÞματα κι απüψεις. Ο ΑθÞναιος στο 15ο βιβλßο των Δειπνοσοφιστþν του μας διÝσωσε μια μικρÞ συλλογÞ απü ανþνυμα αττικÜ σκüλια που χρονολογοýνται στα τÝλη του 6ου και τις αρχÝς του 5ου αι. π.Χ. Ο ΠλÜτωνας δηλþνει üτι χαρακτηριστικü της ανþτερης φýσης και της λυρικÞς ποßησης εßναι το üτι στο συμποσιακü περιβÜλλον, πλÜι στα Ýργα του Διονýσου και της Αφροδßτης, ισüτιμη θÝση κατÝχουν οι "καλοß λüγοι" (δηλαδÞ οι σοβαρÝς συζητÞσεις, εξοý και το γνωστü απüφθεγμα "ἡ χωρὶς λüγων τρÜπεζα, φÜτνης οὐδὲν διαφÝρει" κι επßσης, οι "ποιητικοß αγþνες". Οι συμπüτες, Ýνας Ýνας με τη σειρÜ, καλοýνταν να αυτοσχεδιÜσουνε σε θεωρητικü Þ σε ποιητικü λüγο. ΕÜν στεροýνταν δημιουργικοý ταλÝντου, εκτελοýσαν μουσικÝς επιτυχßες γνωστþν ποιητþν της εποχÞς.
γ). ΥμÝναιος-επιθαλÜμιον: üροι που παραπÝμπουνε σε γαμÞλια τραγοýδια που αν κι Üδονταν σε διαφορετικÝς φÜσεις του γαμÞλιου τελετουργικοý στις πηγÝς μας χρησιμοποιοýνται κι οι δýο παρÜλληλα κι εναλλακτικÜ. Ο υμÝναιος αναφÝρεται στο γαμÞλιο Üσμα που ακοýγεται κατÜ τη μεταφορÜ της νýφης στο νÝο της σπιτικü μες στην Üμαξα με τη συνοδεßα συζýγου και παρανýμφου. Η ονομασßα ὙμÝναιος προÝρχεται απü την επßκληση Ὑμὴν ὦ ὙμÝναιε, που επαναλαμβÜνεται στο τραγοýδι και απευθυνüταν στον ὙμÝνα, προστÜτη-θεü των γÜμων. ¸τσι σιγÜ-σιγÜ τα τραγοýδια αυτÜ αποκτοýνε θρησκευτικü χαρακτÞρα. ΥμÝναιοι αναφÝρονται Þδη στον ¼μηρο. ΣημαντικÜ δεßγματα του ποιητικοý αυτοý εßδους διαθÝτουμε απü τη Σαπφþ.
Ο üρος επιθαλÜμιον σημαßνει κοντÜ στον γαμÞλιο κοιτþνα Þ προ του νυφικοý θαλÜμου. Πρüκειται για Ýνα πομπικü Üσμα τελετουργικοý χαρακτÞρα, αδüμενο απü χορü νεαρþν ανδρþν και γυναικþν üταν το νυφικü ζευγÜρι Ýφτανε μπροε στη νυφικÞ παστÜδα. Το Üσμα αυτü συνδÝεται πολý συχνÜ με αστεúσμοýς, πειρÜγματα κι ειρωνεßες. Σε παιÜνα του ΠινδÜρου αναφÝρεται ο λýδιος τρüπος σε σχÝση με τα τραγοýδια του γÜμου. Η Σαπφþ εßναι η 1η που Ýδωσε στο επιθαλÜμιο λογοτεχνικÞ μορφÞ. Αν και θεωρεßται η κυριþτερη εκπρüσωπος του ποιητικοý αυτοý εßδους, σþζονται ελÜχιστοι στßχοι απü τα επιθαλÜμιÜ της, τα οποßα εßναι συγκεντρωμÝνα στο 9ο βιβλßο των απÜντων της.
δ). ΘρÞνος (μοιρολüι, επικÞδειον): Üσμα αφιερωμÝνο στους νεκροýς. ΣυνιστÜ λογοτεχνικÞ εξÝλιξη του μοιρολογιοý, εßχε λατρευτικü χαρακτÞρα κι εκτελοýνταν στο πλαßσιο τελετÞς που συνοδευüταν απü δεßπνο, εßτε στο σημεßο ενταφιασμοý των πεσüντων (εφüσον επρüκειτο για πολεμιστÝς), εßτε σε οποιοδÞποτε Üλλο κατÜλληλο μνημεßο Þ κενοτÜφιο. ΑποσπÜσματα θρÞνων που φτÜνουν ως τις μÝρες μας δεßχνουν üτι Ýνας πρωτοστατεß (ἐξῆρχε γüοιο) και οι πολλοß συνοδεýουν βγÜζοντας απλþς θρηνητικÝς κραυγÝς. ΧαρακτηριστικÜ παραδεßγματα θρÞνου εßναι το Üσμα που Üδουν οι επαγγελματßες τραγουδιστÝς πÜνω απü τη νεκρικÞ κλßνη του ¸κτορα ενþ οι Τρωαδßτισσες αποκρßνονται με θρηνητικÝς κραυγÝς Þ üταν οι Μοýσες θρηνοýνε σε αμοιβαßο τραγοýδι τον νεκρü ΑχιλλÝα. Ο Σιμωνßδης Þταν ο 1ος που ανÞγαγε το θρÞνο σε λογοτεχνικü εßδος. ΚατÜλληλος για τους θρÞνους θεωροýνταν στην αρχαιüτητα ο λýδιος τρüπος. Σýμφωνα με τη παρÜδοση ο μυθικüς αυλητÞς ¼λυμπος συνÝθεσε θρηνητικÞ μελωδßα για σüλο αυλü σε λýδιο τρüπο. Για το ιδιαßτερα υψηλü τονικü ýψος του, ο ΠλÜτωνας τον απÝκλεισε απü την ιδανικÞ του πολιτεßα. Ο θρÞνος Þταν αναπüσπαστο κομμÜτι αρχικÜ στις κηδεßες, ενþ αργüτερα αποδεσμεýτηκε.
ε). Επωδüς στην αρχαßα ελληνικÞ ποßηση, ονομαζüτανε κυρßως η 3η στροφÞ του χορικοý ποιÞματος. Εßχε χαρακτÞρα συμπερασματικü και τραγουδιüταν απü το σýνολο των χορευτþν. Το γενικü σχÞμα Þταεν: θÝση, σχολιασμüς, συμπÝρασμα. Στο σχÞμα αυτü βρßσκεται, απü δομικÞ Üποψη, η ρßζα της φιλοσοφικÞς επιχειρηματολογßας. Ο Αρχßλοχος για να εξυπηρετÞσει τους σκοποýς της σκωπτικÞς διÜθεσÞς του, επινüησε Ýνα εßδος ποιÞματος με δßστιχες στροφÝς, αποτελοýμενες απü Ýνα μεγÜλο στßχο κι Ýνα μικρüτερο. Τα ποιÞματα αυτÜ τα εßπαν επωδοýς για μετρικοýς λüγους. ΦυσικÜ, η εσωτερικÞ τους σχÝση με τη χορικÞ ποßηση εßναι Üδηλη. Σημασßα Ýχει πως ο Αρχßλοχος επινüησε τη 1η ποιητικÞ τεχνικÞ της ειρωνεßας: την αναστολÞ της κανονικüτητας του μÝτρου και τη περικοπÞ του λüγου, þστε να γßνεται το σκþμμα αιχμηρüτερο.
στ). Επßγραμμα: σýντομη επιγραφÞ σ' ελεγειακü 2στιχο χαραγμÝνη στη βÜση αγαλμÜτων (αναθηματικü επßγραμμα), ταφüπετρες (επιτýμβιο επßγραμμα) Þ Üλλα αναθηματικÜ αντικεßμενα. Στον Σιμωνßδη τον Κεßο αποδßδονται πολλÜ απü τα ανþνυμα επιγρÜμματα της αρχαιüτητας που διασþζονται στη ΠΑ (Σιμωνßδης απüσπ. 105D). ΠοιητικÝς συλλογÝς επιγραμμÜτων εμφανßζονται τον 4ο αι. π.Χ. üταν το επßγραμμα γßνεται λογοτεχνικü εßδος που χρησιμοποιεßται σε πολλÝς και διαφορετικÝς περιστÜσεις της κοινωνικÞς ζωÞς. ΠÜντως και παλιüτερα, επιγρÜμματι γρÜφονταν τüσο για ανθρþπους, üσο και για Θεοýς.
Η σημασßα της λυρικÞς ποßησης στην αρχαιüτητα Þτανε το τραγοýδι που συνοδευüταν απü λýρα και περιελÜμβανε 2 εßδη, τη χορικÞ ποßηση και τη μονωδßα. Η μουσικÞ (μÝλος) και το τραγοýδι Þταν αλληλÝνδετα με τη ποßηση. ¢λλα 2 εßδη, που σÞμερα Ýχει καθιερωθεß να κατατÜσσονται στη λυρικÞ, η ελεγεßα κι ο ßαμβος, συνοδεýονταν απü Üλλα üργανα: η ελεγειακÞ απü τον αυλü κι ο ßαμβος απü την ιαμβýκη (Η Σαμβýκη λεγüμενη κι ιαμβýκη Þταν Ýνα αρχαßο Ýγχορδο üργανο, τριγωνικοý σχÞματος, σε μια ορθογþνια κατασκευÞ της οποßας η υποτεßνουσα Þταν καμπýλη απü την οποßα και φÝρονταν κÜθετες χορδÝς στο οριζüντιο σκÝλος του οργÜνου. ¸μοιαζε δε πολý με την αιγυπτιακÞ Üρπα με το γνωστü ημισÝληνο σχÞμα της αλλÜ σε μικρüτερο μÝγεθος εκεßνης. Χειριζüμενη με τα δÜκτυλα παρÞγαγε οξεßς Þχους περισσüτερο για να συνοδεýει γυναικεßες φωνÝς.Θεωρεßται ανατολικÞς προÝλευσης μουσικü üργανο που το αναφÝρει ο ΑριστοφÜνης ως το πλÝον αγαπητü üργανο στην αρχαßα ΕλλÜδα και κατÜ τον ΜαρτιÜλιο το προσφιλÝστερο στη Ρþμη. Στη τÝχνη Ýχει αποδοθεß το üργανο αυτü. Ο ΑθÞναιος υποστÞριζε πως στη ΜυτιλÞνη υπÞρχε αρχαúκü Üγαλμα που παρουσßαζε Μοýσα να κρατÜει σαμβýκη. Επßσης περß της ιδÝας της ρωμαúκÞς σαμβýκης λαμβÜνεται απü αρχαßα τοιχογραφßα στο κÞπο του ΦαρνÝζε üπου παριστÜνεται γυναßκα καθιστÞ να παßζει 7χορδη σαμβýκη.) και τον κλεψßαμβο (Ο Κλεψßαμβος Þταν Ýγχορδο 9χορδο μουσικü üργανο που συνüδευε τους ιÜμβους του Αρχßλοχου). Φαßνεται ακüμη, üτι σχετικÜ νωρßς ανεξαρτητοποιÞθηκαν απü το τραγοýδι.
Ο Þχος ενüς σýγχρονου κλεψßαμβου
Τα 1α γραπτÜ μνημεßα της λυρικÞς ποßησης που Ýχονε σωθεß, απü τον 7ο αι. π.Χ., εßχανε τις ρßζες τους σε μια παρÜδοση τραγουδιþν που συνοδεýανε θρησκευτικÝς τελετÝς, καθημερινÝς δραστηριüτητες Þ λαúκÜ Ýθιμα, üπως Ýνα λαúκü τραγοýδι για το Üλεσμα, το ροδιακü χελιδüνισμα και τα επιθαλÜμια τραγοýδια, απü τα οποßα επηρεÜστηκε η Σαπφþ. Οι αλεξανδρινοß φιλüλογοι εßχαν απαρτßσει Ýνα κανüνα 9 λυρικþν ποιητþν, που περιελÜμβανε τον Αλκαßο, τη Σαπφþ, τον ΑνακρÝοντα, τον ΑλκμÜνα, τον Στησßχορο, τον ºβυκο, τον Σιμωνßδη, τον Βακχυλßδη και τον Πßνδαρο. Η λυρικÞ ποßηση με τη σημερινÞ σημασßα μπορεß να διακριθεß σε επιμÝρους κατηγορßες με διÜφορα κριτÞρια (περιεχüμενο, μετρικÞ μορφÞ, τρüπο παρουσßασης και συνοδεßας).
Η 1η εμφÜνιση του üρου λυρικüς γßνεται τον 1ο μ.Χ. αι. στο Ýργο του Φιλüδημου Περß ΠοιημÜτων, üπου χωρßζει τα ποιÞματα σε τραγικÜ, κωμικÜ και λυρικÜ. Τα λυρικÜ ποιÞματα με τη σειρÜ τους, χωρßζονται σε μονωδßες (ποιÞματα που τραγουδιοýνται απü 1 Üτομο) και σε χορικÞ ποßηση (ποιÞματα που τραγουδιοýνται απü πολλÜ Üτομα, Ýνα χορü). Πριν την εμφÜνιση του üρου λυρικüς, στην αρχαßα ΕλλÜδα υπÞρχεν ο üρος μελικüς που 'χε ακριβþς την ßδια σημασßα κι οι üροι εναλλÜσσονταν χωρßς καμμßα διÜκριση. Ο üρος μελικüς προερχüταν απü τη λÝξη μÝλος κι αντιστοιχοýσε στον παραλληλισμü των αρχαßων ¸λλÞνων για τα μÝλη που απαρτßζουνε το ανθρþπινο σþμα, üπως κι οι στροφÝς που αποτελοýνε τη μεταφορικÞ Üρθρωση ενüς τραγουδιοý.
Η Ιαμβýκη Þ Σαμβýκη
Οι κυριþτεροι εκπρüσωποι της λυρικÞς ποßησης περιλαμβÜνονται στον Κανüνα των 9 λυρικþν ποιητþν (üσοι κι οι Μοýσες). Στον Κανüνα αυτü δεν περιλαμβÜνονται οι ιαμβογρÜφοι κι οι ελεγειακοß ποιητÝς Καλλßνος, Τυρταßος, Αρχßλοχος, Μßμνερμος, Σüλων, ΞενοφÜνης, ΘÝογνις, Σιμωνßδης, Φωκυλßδης, Ιππþναξ.
==============================
ΕΛΕΓΕΙΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
Η λÝξη ἐλεγεßα (ἐλεγεῖον, ἔλεγος) εßναι μικρασιÜτικη, ßσως φρυγικÞ, αλλÜ η αρχικÞ σημασßα της μας εßναι Üγνωστη. Για τις ρßζες και το δημιουργü της ελεγεßας οι αρχαßες μαρτυρßες εßναι συγκεχυμÝνες. Ο ΟρÜτιος στη ΠοιητικÞ ΤÝχνη (Ars Ρoetica. 77) αναφÝρει üτι οι γραμματικοß διαφωνοýσανε για το δημιουργü της. Η επικρατοýσα Üποψη Þταν üτι οι ρßζες της βρßσκονται στον νεκρικü θρÞνο. ΠρÜγματι δεν εßναι απßθανο στις περιοχÝς της Λυδßας και της Φρυγßας, απ' üπου φαßνεται üτι προÞλθε, αρχικÜ να 'χε αυτÞ τη σημασßα. ΕξÜλλου ο Ευριπßδης αναφÝρει τη λÝξη ἔλεγος με τη σημασßα του θρÞνου. ¼μως τα 1α δεßγματα που γνωρßζουμε Ýχουνε διαφορετικü περιεχüμενο. Η λÝξη ἐλεγεῖον εμφανßζεται 1η φορÜ τον 5ο αι. για να χαρακτηρßσει τη στιχουργικÞ μορφÞ του 5μετρου. Ο ιαμβικüς 5μετρος αποτελεßται απü 2 ημιστßχια του 6μετρου κομμÝνα στη 5θημιμερÞ τομÞ και τοποθετημÝνα στη σειρÜ σαν ενιαßος στßχος. ΣυνÞθως αυτüς ο στßχος συνδυαζüταν μ' Ýναν 6μετρο και σχημÜτιζε το ελεγειακü δßστιχο.
Μολονüτι η ελεγεßα λüγω του μÝτρου της διαθÝτει επικÞ καταγωγÞ, διακρßνεται απü λυρικÜ Ýνστικτα. Το ελεγειακü 2στιχο εßναι μια παραλλαγÞ του ηρωικοý 6μετρου προς τη κατεýθυνση της λυρικÞς ποßησης. Η ελεγεßα τραγουδιüταν Þ συνοδευüταν με αυλü, σωλÞνα με σφυριχτü Þχο. Η λÝξη Ýχει γλωσσικÞ συγγÝνεια με το αρμενικü elegn (αυλüς). Η προταθεßσα απ' τους Αλεξανδρινοýς ετυμολογßα απ' το ἐ λÝγειν εßναι μÜλλον παρετυμολογßα. Στη κλασσικÞ ΕλλÜδα η λÝξη ἔλεγος σημαßνει Ýνα θρηνητικü τραγοýδι οποιασδÞποτε μορφÞς). Το ελεγειακü μÝτρο θεωροýνταν ιδανικü για θρÞνους, ωστüσο χρησιμοποιÞθηκε απü νωρßς για ποικßλλα θÝματα. Γλþσσα της η ΙωνικÞ, πλοýσια σε ομηρισμοýς και φανερÜ επηρεασμÝνη απü τα ομηρικÜ Ýπη, üπως π.χ. οι ελεγεßες του Καλλßνου του ΕφÝσιου, ο οποßος γρÜφει για τον πüλεμο με τους ΚιμμÝριους στις ελληνικÝς πüλεις της Ιωνßας κατÜ τον 7ο π.Χ. αι. Aνακεφαλαιþνοντας, τα βασικÜ χαρακτηριστικÜ της πρþιμης ελληνικÞς ελεγεßας εßναι:
α). η θεματικÞ πολυπραγμοσýνη
β). το γεγονüς üτι εμφανßζει κοινωνικÞ λειτουργικüτητα, δηλαδÞ παρÜλληλα με την αισθητικÞ της αξßα αποτελεß κι üργανο πολιτικÞς πειθοýς, ηθικÞς προτροπÞς κι ιδεολογικÞς κατÞχησης των μελþν μιας κοινüτητας.
¹δη απü τον 7ο αι. π.Χ. το ελεγειακü 2στιχο εμφανßζεται ως πλÞρως ανεπτυγμÝνη ποιητικÞ μορφÞ. Ο Αρχßλοχος σε ελεγειακÜ δßστιχα δηλþνει üτι προτßμησε να ρßξει την ασπßδα του και να σωθεß παρÜ να πÝσεινεκρüς στο πεδßο της μÜχης. Ο Καλλßνος απü την ¸φεσο (7ος αι. π.Χ.) και ο Τυρταßος απü τη ΣπÜρτη (μÝσα 7ου αι. π.Χ.) συνθÝτουν ελεγεßες, που παρακινοýνε για πολεμικÜ ανδραγαθÞματα, ενþ ο Σüλωνας (640-560 π.Χ.) επιλÝγει το ελεγειακü μÝτρο, για να διατυπþσει τις πολιτικÝς του απüψεις. Ο ΘÝογνις ο Μεγαρεýς συνθÝτει συμποσιακÜ κι ερωτικÜ επιγρÜμματα για τον νεαρü Κýρνο. Ο Μßμνερμος ο Κολοφþνιος (7ος αι. π.Χ.) γρÜφει μßα συλλογÞ ελεγειþν με τον τßτλο Ναννþ (πιθανüτατα üνομα αυλητρßδας) με ερωτικü περιεχüμενο. ΜÜλιστα, ο ΠροπÝρτιος συγκαταλÝγει τον Μßμνερμο στους ερωτικοýς ποιητÝς ενþ οι ελληνιστικοß ποιητÝς φαßνεται üτι τονε θεωροýσαν ιδρυτÞ της ερωτικÞς ελεγεßας. Ωστüσο, οι ελεγεßες του Μßμνερμου δεν κινοýνταν στην ßδια γραμμÞ με τις αντßστοιχες των Ρωμαßων ελεγειακþν.
Ο 1ος εκπρüσωπος της ελεγεßας εßναι ο Καλλßνος ο ΕφÝσιος (περßπου στο μÝσον του 7ου αι. π.Χ.). Τα Ýργα του, üπως και τα Ýργα του λßγο νεþτερου Τυρταßου που Ýδρασε στη ΣπÜρτη, εßναι πολεμικÝς ελεγεßες που εμψυχþνουνε για τη μÜχη, προβÜλλοντας ηρωικÜ ιδανικÜ που δεν απÝχουνε πολý απü τα ομηρικÜ. Περισσüτερο αφηγηματικü περιεχüμενο Ýχουν οι ελεγεßες του Μßμνερμου του Κολοφþνιου (γýρω στο 600 π.Χ.). Ο Σüλων συνÝθεσε πολλÝς ελεγεßες στις οποßες ανÝπτυσσε τις πολιτικÝς ιδÝες του και το μεταρρυθμιστικü του πρüγραμμα. ΤÝλος, Ýλεγεßες με γνωμικü τüνο Ýγραψε ο ΘÝογνις (περ. 570-500 π.Χ.).
Στην αρχαιüτητα ελεγεßα χαρακτηριζüταν κÜθε ποßημα που αναπτυσσüτανε σε 2στιχα. Πατρßδα της Þταν η αρχαßα ΕλλÜδα. Στην αρχαιοελληνικÞ και ρωμαúκÞ παρÜδοση η ελεγεßα συνδÝεται πολλαπλÜ με το θρÞνο· καθþς μÜλιστα ως ποιητικü εßδος η ελεγεßα πρωτοεμφανßστηκε στη μικρασιατικÞ Ιωνßα, φαßνεται πιθανü η απþτερη προÝλευσÞ της να εßναι απü τον ανατολßτικο θρÞνο, üπως π.χ. τον περιγρÜφει ο ποιητÞς της ΙλιÜδας (Ω 719-76). ΑνατολικÞ προÝλευση εßχε πιθανüτατα και το μουσικü üργανο που συνüδευε την εκφορÜ της ελεγεßας, ο αυλüς. Ο πολυχρωματικüς, μακρüσυρτος, διαπεραστικüς Þχος του συνταιριÜζει κι αυτüς απüλυτα με το θρηνητικü κλßμα*. ¼μως, üλα τα ελεγεßα που μας παραδοθÞκανε δεν εßναι θρÞνοι, δεδομÝνου πως η μετρικÞ αναστολÞ που επιχειρεß ο 5μετρος αποδßδει συγκρατημÝνη θλßψη Þ μελαγχολικÞ διÜθεση.
ΑρχικÜ ο üρος εκ του Ýλεγος σÞμαινε θρησκευτικü Üσμα σε μορφÞ 2στιχου ποιÞματος. Αργüτερα σÞμαινε εκεßνη την ΩδÞ της οποßας ο 1ος στßχος Þτανε δακτυλικüς οτελο6μετρος (απýμενος απü 2 ακατÜληκτες τριποδßες) κι ο 2ος δακτυλικüς 5μετρος, (αποτελοýμενος απü 2 καταληκτικÝς τριποδßες) λεγüμενα "ελεγειακÜ ποιÞματα", καταλÞγοντας Ýτσι καηριι σε χαρακτσμü ποιητικοý μÝτρου.
Αινιγματικüς εßναι κι ο τρüπος εκφορÜς του ελεγειακοý διστßχου. Σε γενικÝς γραμμÝς μποροýμε να φανταστοýμε Ýναν αρχιτραγουδιστÞ να τραγουδÜ τον 1ο στßχο και γýρω του Ýνα Χορü να παρεμβαßνει, επαναλαμβÜνοντας Ýνα μÝρος του στßχου που μüλις Üκουσε. Αυτüς ο τρüπος απαντÜ στις επιτÜφιες τελετÝς, αρχαßες και νεþτερες, üταν σα Χορüς οι παριστÜμενοι στηρßζουνε το κεντρικü πρüσωπο του θρÞνου· απαντÜ üμως και σ' Üλλες, ανοιχτüκαρδες κοινωνικÝς εκδηλþσεις, üπως στα συμπüσια, üταν Ýνας πÜρει να τραγουδÜ κι ολüκληρη η παρÝα συμμετÝχει στο τραγοýδι του, παρεμβÜλλοντας γυρßσματα Þ επαναλαμβÜνοντας, μισüν Þ ολüκληρο, τον στßχο που μüλις Ýχει ακοýσει**.
Ο Αρχßλοχος υπÞρξε σπουδαßος δημιουργüς ελεγεßων. Η ειρωνικÞ διÜθεσÞ του, η εντυπωσιακÞ κοινωνικÞ κριτικÞ που ασκεß κι ο δυναμικüς μηδενισμüς του, βρÞκανε στο ελεγεßο σωστü καταφýγιο. Χαρακτηριστικüτερο, κλασσικü παρÜδειγμα ελεγεßας εßναι το περßφημο επßγραμμα των πεσüντων Λακεδαιμονßων στις Θερμοπýλες που συνÝγραψε ο Σιμωνßδης ο Κεßος:
Ὦ ξεῖν', ἀγγÝλλειν Λακεδαιμονßοις ὅτι τῇδε
κεßμεθα, τοῖς κεßνων ῥÞμασι πειθüμενοι.
ΠρωτοπαρουσιÜστηκε στην Ιωνßα κατÜ τις αρχÝς του 7ου αι. π.Χ. και φαßνεται üτι αρχικÜ συνοδευüταν απü αυλü (η λÝξη Ýλεγος εßναι αρμενικÞς Þ φρυγικÞς καταγωγÞς και σημαßνει αυλüς). Οι Αλεξανδρινοß φιλüλογοι, ωστüσο, πßστευαν üτι η λÝξη Ýλεγος Þταν ελληνικÞ και σÞμαινε θλßψη, θρÞνο κι üτι Þτανε θρηνητικü Üσμα. Στη πραγματικüτητα, üμως, οι αρχαιüτερες εßχανε ποικßλο περιεχüμενο. Στη πορεßα, Ýγινε Üσμα που εξιστοροýσε μυθικÝς κι ερωτικÝς περιπÝτειες κι απÝκτησε μελαγχολικü και συναισθηματικü τüνο, στοιχεßο που θεωρεßται ιδιαßτερο χαρακτηριστικü του εßδους, απü το οποßο εμπνεýστηκαν Ýπειτα οι Λατßνοι ποιητÝς. Με αυτοýς, απÝκτησε υποκειμενικü κι αυτοβιογραφικü χαρακτÞρα και -παρüτι η σýγκριση εßναι εξαιρετικÜ δýσκολη, εξαιτßας του üτι δεν διασþζεται τßποτα απü την αλεξανδρινÞ παραγωγÞ- φαßνεται να πÞρε νÝα πνοÞ. Αργüτερα, ο üρος χρησιμοποιÞθηκε για να υποδηλþσει üχι μüνο την ποιητικÞ σýνθεση σε ελεγειακÜ δßστιχα αλλÜ οποιαδÞποτε ποßηση Þ πρüζα εμπνευσμÝνη απü τα συναισθÞματα του πüνου και της μελαγχολßας. Οι απþτατες αρχÝς αλλÜ κι ο δημιουργüς της ελεγεßας, του ελληνικοý ποιητικοý εßδους με το οποßο εκφρÜζονταν διÜφορα συναισθÞματα, ενισχυüταν το πολιτικü φρüνημα, μεταδßδονταν φιλοσοφικÝς ιδÝες και διατυπþνονταν αποφθÝγματα, δεν εßναι γνωστÜ με απüλυτη βεβαιüτητα.
_____________________
* ΘρηνητικÝς ελεγεßες υπÞρξανε σßγουρα πολλÝς· üμως δε σþθηκε παρÜ μüνο μßα, αυτÞ που Ýγραψε ο Αρχßλοχος üταν σε Ýνα ναυÜγιο χαθÞκανε πολλοß ΠÜριοι.
** ¸τσι εκφÝρονται σÞμερα τα λαúκÜ 2στιχα (μαντινÜδες, στιχοπλÜκια, κοτσÜκια κλπ.), που συχνÜ αυτοσχεδιÜζονται απü τον 1ο τραγουδιστÞ, üπως και τα μοιρολüγια.
_____________________
Μποροýμε να συνεχßσουμε τη περιÞγησÞ μας στον κüσμο της ελεγεßας αναφερüμενοι στον Καλλßνο τον ΕφÝσιο, που τοποθετεßται χρονολογικÜ στο 1ο μισü του 7ου αι. π.Χ., εποχÞ που ο μικρασιατικüς ελληνισμüς διατρÝχει σοβαρü κßνδυνο εξαιτßας της εισβολÞς των Κιμμερßων, που Ýλαβε χþρα περß το 675. ΕπομÝνως, ο Καλλßνος εßναι σýγχρονος του Αρχιλüχου, και μÜλιστα πιο προχωρημÝνης ηλικßας (ο 2ος Ýζησε κι Ýδρασε περß τα μÝσα του 7ου αι. π.Χ.). Απü πλευρÜς διανοημÜτων, κινεßται μÝσα στον κüσμο του ΟμÞρου, σε πλÞρη αντßθεση προς τον Αρχßλοχο. Ωστüσο, στο Ýργο του δεν υπÜρχει η ηρωικÞ διÜθεση του Ýπους, καθþς ο πüλεμος δεν εßναι πλÝον η πρÜξη εκεßνη που κατεξοχÞν εξυψþνει την ανθρþπινη ζωÞ, αλλÜ απλþς το μÝσο για την αναχαßτιση των εχθρþν που απειλοýν την πüλη. Η τεχνικÞ των στßχων, η γλþσσα και το ýφος του επηρεÜζονται σε τÝτοιο βαθμü απü την ομηρικÞ ποßηση, þστε να μποροýμε να θεωρÞσουμε την πολιτικÞ και συμβουλευτικÞ ελεγεßα του ως παραφυÜδα του Ýπους.
Σε κεßνα τα δýσκολα χρüνια βιþνει τη κατÜρρευση του φρυγικοý κρÜτους και τη πυρπüληση του Αρτεμισßου της ΕφÝσου. Ο ποιητÞς, ως μÝλος της πολεμικÞς αριστοκρατßας, απευθýνει Ýκκληση προς τους συμπολßτες του για τη μÝγιστη δυνατÞ προσπÜθεια και την Ýσχατη θυσßα. ΕκφρÜζοντας τα ιδεþδη μιας παλαιüτερης γενιÜς πολιτþν, παρουσιÜζεται στους κατÜ τα φαινüμενα αδιÜφορους νÝους και τους ξεσηκþνει για τη μÜχη, τους προτρÝπει να πολεμÞσουνε, για να υπερασπιστοýνε τη πατρßδα τους. Δßνει νÝα πνοÞ στο ελληνικü πατριωτικü πνεýμα, υπÞρξε το πρüτυπο σýμφωνα με το οποßο διαμüρφωσε το ποιητικü Ýργο του κι ο Τυρταßος. Και στις ελεγεßες του Τυρταßου ο θεματικüς πυρÞνας δεν εßναι Üλλος απü την αποφασιστικüτητα της πüλης, üταν κρßνεται η Ýκβαση του πολÝμου. Ο ßδιος ο ποιητÞς ορßζει επακριβþς τη θÝση του Ýργου του στο διÜβα των αιþνων. Οι πρüγονοß του, ýστερα απü 20 Ýτη σκληρþν πολεμικþν συγκροýσεων (Α’ Μεσσηνιακüς Πüλεμος, 743-724 π.Χ.), καταλÜβανε την εýφορη μεσσηνιακÞ γη και φορτþσανε τους υποταγμÝνους κατοßκους της με δυσβÜστακτα βÜρη.
Στη ποßηση του Τυρταßου τþρα, δεν προτÜσσεται, üπως στην ΙλιÜδα, ο μεμονωμÝνος πολεμιστÞς, που με τα λαμπρÜ κατορθþματÜ του αφÞνει üλους τους Üλλους στη σκιÜ και στην αφÜνεια, αλλÜ η παντοτινÞ φÞμη που εξασφαλßζει η φροντßδα για το σýνολο, η θυσßα για τη κοινÞ υπüθεση. Στο 1ο μισü του 7ου αι. π.Χ. οι υποδουλωμÝνοι ΜεσσÞνιοι ξεσηκωθÞκανε κι ο Β' Μεσσηνιακüς Πüλεμος (685-667 π.Χ.) εξελßχθηκε σε μÜχη επιβßωσης για τη ΣπÜρτη. ΑσαφÝς παραμÝνει το ζÞτημα της καταγωγÞς του Τυρταßου, αν Þταν δηλαδÞ γÝννημα θρÝμμα ΣπαρτιÜτης Þ εßχε Ýλθει απü Üλλον τüπο, καθþς η ΣπÜρτη του τüτε, Þταν ακüμη ανοιχτÞ στους ξÝνους. Σýμφωνα με το λεξικü Σουßδα, Þτανε ΛÜκωνας Þ ΜιλÞσιος. Σýμφωνα πÜντως με üσα φανερþνουνε τα λιγοστÜ αλλÜ Üκρως ενδεικτικÜ στοιχεßα της δωρικÞς διαλÝκτου στη γλþσσα του, ο Τυρταßος Þταν Ýνας ΣπαρτιÜτης που στις κρßσιμες για τη πüλη του στιγμÝς Ýδωσε το παρüν, ßσως κι ως πολεμιστÞς.
ΟλοφÜνερες εßναι οι επιδρÜσεις που Ýχει δεχτεß ο Τυρταßος, τüσο στη γλþσσα üσο και στα θÝματα, απü τον Καλλßνο και την ιωνικÞ ελεγεßα, αλλÜ κι απü τον ¼μηρο. Πρωταρχικü αßτημα της ποßησÞς του, εßναι το να ριψοκινδυνεýσει κανεßς τη ζωÞ του για τη νßκη πολεμþντας στη 1η γραμμÞ. Στα σωζüμενα αποσπÜσματÜ του, επαναλαμβÜνοντας ξανÜ και ξανÜ τις εκκλÞσεις του, προτρÝπει τους συμπατριþτες του να διακριθοýν, να αναδειχθοýν την þρα της καθοριστικÞς μÜχης. Τους ζητÜ να προχωροýνε σταθερÜ, να σφßγγουνε τα δüντια, να πολεμοýν με γενναιüτητα στις μÜχες εκ του συστÜδην και να επιμÝνουν μÝχρι τÝλους, ως το θÜνατο, που αποτελεß την ýψιστη τιμÞ για Ýνα πολεμιστÞ. Μüνον η θαρραλÝα στÜση του πολεμιστÞ μπρος στον εχθρü, στο πεδßο της μÜχης, προσφÝρει πραγματικÞ αξßα σε αυτüν, τον καθιστÜ Üνδρα αγαθü, που τιμÜται στο μÝγιστο βαθμü, εßτε ζωντανüς εßτε νεκρüς. ΤÝλος, συγγενικü εßδος της ελεγεßας εßναι το επßγραμμα, το οποßο αποτελεßται απü 1 Þ πιüτερα 2στιχα και ξεκßνησε απü τις αναθηματικÝς και τις επιτýμβιες επιγραφÝς.
Οι ελεγεßες εξÝφραζαν διÜφορα συναισθÞματα, απü τη καθημερινÞ ζωÞ των αρχαßων ΕλλÞνων, Ýτσι συνοπτικÜ, διακρßνονταν, ανÜλογα αυτþν, σε:
ΠολεμικÝς ελεγεßες, που Þτανε και θοýρια, -γρÜψαν ο Τυρταßος κι ο Καλλßνος.
Ελεγεßες αγÜπης, -Ýγραψε ο Μßμνερμος.
Ελεγεßες λýπης.
Ελεγεßες διδακτικÝς, με τις οποßες μεταδßδονταν φιλοσοφικÝς ιδÝες -Ýγραψε ο ΞενοφÜνης
Ελεγεßες σοφιστικÝς, που περιεßχαν αποφθÝγματα -Ýγραψε ο Φωκυλßδης.
Ελεγεßες θριαμβικÝς, -Ýγραψαν ο Σüλων κι ο ΘÝογνις ο Μεγαρεýς μ' Ýντονο πολιτικü χαρακτÞρα.
Κþμοι-Παρακλαυσßθυρα υπÜρχει Þδη...
ΓενικÜ οι ελεγεßες στην αρχαßα ΕλλÜδα απαγγÝλονταν με συνοδεßα αυλητþν. Ελεγεßες επßσης συνÝγραψαν εκτüς των παραπÜνω και πολλοß Üλλοι üπως οι Αντßμαχος, Αισχýλος, ºων, οι φιλüσοφοι ΞενοφÜνης, Παρμενßδης, ΠλÜτων, ΑριστοτÝλης καθþς κι ο Κριτßας εις εκ των τριÜκοντα. Στις ελεγεßες ανÞκουν üλα τα ποιητικÜ Ýργα που εßναι γραμμÝνα σε ελεγειακü δßστιχο, Ýνα δßστιχο üπου ο 1ος και μεγαλýτερος στßχος ταυτßζεται με τον δακτυλικü 6μετρο στßχο του Ýπους κι ο 2ος, λßγο μικρüτερος, αποτελεß 2Þ επανÜληψη του 1ου μÝρους ενüς δακτυλικοý 5μετρου. Η μικρüτερη δυνατÞ ελεγεßα απαρτßζεται απü 1 μüνο 2στιχο, οι Üλλες απü μιαν ακολουθßα απü 2στιχα, üσα χρειαστοýν.
¼ποια κι αν Þταν η μακρυνÞ προÝλευση κι ο αρχικüς τρüπος εκφορÜς της, στα ιστορικÜ χρüνια που τη συναντÜμε, η ελεγεßα Ýχει ολοκληρþσει τη μορφολογικÞ της τελεßωση κι Ýχει επεκταθεß σε πολλÜ και ποικßλα θεματικÜ πεδßα. ΟυσιαστικÜ, οι λυρικοß ποιητÝς μποροýσαν να εκφρÜσουνε σ' ελεγειακÜ 2στιχα οποιοδÞποτε συναßσθημα, σκÝψη κλπ.· και üταν μιλοýμε για πολεμικÝς, ερωτικÝς, πολιτικÝς και γνωμικÝς ελεγεßες, Üλλο δεν κÜνουμε πÜλι απü το να ξεχωρßζουμε τις μεγαλýτερες και πιο συνηθισμÝνες κατηγορßες. ¸χοντας αναπτυχτεß στην Ιωνßα κι ακολουθþντας δακτυλικÜ μÝτρα και ρυθμοýς, φυσικüν Þταν να υιοθετÞσει και τη ποιητικÞ γλþσσα του Ýπους· üμως και πÜρα πÝρα: ιδιαßτερα σε θÝματα üπως ο πüλεμος, üπου το Ýπος εßχε προηγηθεß, οι ελεγειακοß ποιητÝς βλÝπουμε να Ýχουνε δεχτεß πλÞθος επικÝς επιδρÜσεις, να υιοθετοýν üχι μüνο λÝξεις κι εκφρÜσεις αλλÜ και σκÝψεις κι εικüνες που μας εßναι γνωστÝς απü την ΙλιÜδα και την Οδýσσεια.
Οι Αλεξανδρινοß με ηγετικÞ τους φυσιογνωμßα τον Καλλßμαχο εßχαν ορθþσει το ανÜστημÜ τους ενÜντια στη δουλικÞ μßμηση των ομηρικþν επþν, που εßχε σαν τραγικü αποτÝλεσμα τη συσσþρευση μεγÜλης ποσüτητας ποιητικÞς παραγωγÞς που αναπαρÞγαγε στεßρα και κακüτεχνα το ýφος του μεγÜλου επικοý ποιητÞ. Στον πρüλογο των Αιτßων, του πιο σημαντικοý ßσως Ýργου του Καλλßμαχου, διατυπþνεται το λογοτεχνικü μανιφÝστο των Αλεξανδρινþν, το οποßο μπορεß να κωδικοποιηθεß στα εξÞς:
• ΑπÜρνηση Ýπους. στροφÞ σε μικρüτερης κλßμακας συνθÝσεις, που üμως θα πρÝπει να 'ναι αποτÝλεσμα μακρüχρονης καλλιτεχνικÞς επεξεργασßας και επßπονης Ýρευνας.
• Η ποßηση θα πρÝπει να κρßνεται απü τη τÝχνη της κι üχι απü το μÝγεθüς της. Το εýκολο και συνηθισμÝνο απορρßπτεται, αντικεßμενο προς λογοτεχνικÞ επεξεργασßα αποτελεß εκεßνο που θα ξαφνιÜσει και θα θÝλξει με τη σπανιüτητÜ του τον υποψιασμÝνο αναγνþστη.
• Δηλþνεται προτßμηση για τα δýσκολα και σκοτεινÜ θÝματα, μακριÜ απü τα τετριμμÝνα.
• ΠροβÜλλεται το μοντÝλο του ποιητÞ-λüγιου (ποιητÞς ἅμα καß κριτικüς), ο οποßος συνθÝτει τα λεπτοδουλεμÝνα ποιÞματÜ του ýστερα απü βαθιÜ μελÝτη στις βιβλιοθÞκες.
• Πρüκειται στην ουσßα για ποßηση δýσκολη και ελιτßστικη, με μεγÜλες απαιτÞσεις τüσο απü τη μεριÜ του ποιητÞ üσο και του αναγνþστη.
Ο Καλλßμαχος, επομÝνως, καθßσταται 1ος θεωρητικüς της λογοτεχνßας που γεννιÝται μÝσα απü Ýνα φιλολογικü περιβÜλλον. Κι Ýτσι στην ελληνιστικÞ περßοδο οι ελεγεßες αν και διατηρÞσανε τη μορφÞ τους, εμπλουτßστηκαν Ýντονα, ιδßως απü τους Αλεξανδρινοýς, με θÝματα απü την ΕλληνικÞ Μυθολογßα, χÜνοντας Ýτσι τον παλαιüτερο χαρακτÞρα τους. Σπουδαßοι ελεγειακοß ποιητÝς της περιüδου εκεßνης Þταν οι: ΦιλητÜς ο Κþος, ΕρμησιÜναξ ο Κολοφþνιος, Καλλßμαχος ο Κυρηναßος (που κρßθηκε Üριστος πÜντων), ΑλÝξανδρος ο Αιτωλüς (σýγχρονος του ΚαλλιμÜχου) καθþς κι ο ΠαρθÝνιος ο Νικαεýς που υπÞρξε και δÜσκαλος του Βιργιλßου. Στη ΡωμαúκÞ περßοδο οι ελεγεßες συνεχßστηκαν απü εξαßρετους Λατßνους ποιητÝς που επαναφÝραμε το εßδος αυτü στον αρχικü του χαρακτÞρα. ΕπιφανÝστεροι εξ αυτþν Þταν οι: Οβßδιος, Τßβουλλος, ΚÜτουλλος και ΠροπÝρτιος. (ΥπÜρχει σχετικü Üρθρο για τη ΡωμαúκÞ Ελεγεßα).
==============================
ΔΡΑΜΑΤΙΚ¹ ΠΟΙΗΣΗ
Απ' üλα τα λογοτεχνικÜ εßδη που Üνθισαν απü την αρχαúκÞ εποχÞ ως τους ρωμαúκοýς χρüνους, εκεßνο που θεωρÞθηκε το πιο σημαντικü στην ΑναγÝννηση εßναι η τραγωδßα. Λογοτεχνικü εßδος που Þδη στην Αρχαιüτητα εßχε προκαλÝσει συζητÞσεις περß λογοτεχνßας κι εßναι χαρακτηριστικü της δυτικÞς παρÜδοσης. ¢λλωστε, τοτεμικÝς τελετÝς μεταμφιεσμÝνων, αναπαραστÜσεις μυθολογικþν συμβÜντων, μυσταγωγικÝς τελετουργßες που μιμοýνται τους κýκλους της φýσης και της ζωÞς, εκστατικοýς χοροýς κι Üσματα προς τιμÞν διαφüρων θεοτÞτων, συναντÜμε σχεδüν σ' üλους τους λαοýς της γης. Μüνο στην αρχαßα ΕλλÜδα üμως δημιουργÞθηκε μια Ýντεχνη καλλιτεχνικÞ Ýκφραση απü τη παρÜδοση τÝτοιου εßδους λατρευτικþν τελετþν: το δρÜμα, δηλαδÞ η τραγωδßα κι η κωμωδßα. Με τον üρο Ýντεχνη εννοοýμε πως η Ýκφραση αυτÞ αυτονομÞθηκε σε σχÝση με το λατρευτικü της υπüβαθρο κι απÝκτησε σημαντικÞ αισθητικÞ ελευθερßα. Εßναι ωστüσο λÜθος να χαρακτηρßσουμε ως τÝχνη την αρχαßα ελληνικÞ τραγωδßα με τη σýγχρονη Ýννοια του üρου. Η σημερινÞ Ýννοια προûποθÝτει Ýνα καλλιτÝχνη δημιουργü κι Ýχει εν γÝνει, εντελþς διαφορετικÞ σημασßα απ' ü,τι εßχε η
τραγωδßα την εποχÞ της δημιουργßας και της ακμÞς της.
Η δημιουργικÞ, ωστüσο, ανεξαρτησßα των συγγραφÝων διαφαßνεται τüσο μÝσα απü την εξÝλιξη των τρüπων της αναπαρÜστασης -στην üχι πλÝον υποχρεωτικÜ θρησκευτικÞ/μυθολογικÞ θεματολογßα της- üσο και στους ανεξÜρτητους απü την üποια λατρευτικÞ τελετουργßα στüχους της. Αυτü δεν σημαßνει βÝβαια üτι διαρραγÞκανε καθολικÜ οι δεσμοß της με τη μυθολογικÞ αντßληψη του κüσμου, απü την οποßα προÞλθε κι η οποßα τη καθüρισε, αλλÜ üτι μεταβλÞθηκαν με Ýνα τρüπο που επÝτρεπε νÝου εßδους αναζητÞσεις και νÝες ερμηνεßες της ανθρþπινης κατÜστασης.
H δραματικÞ ποßηση συνθÝτει στοιχεßα κι απü τα 2 εßδη που προηγοýνται χρονικÜ, το Ýπος και τη λυρικÞ, αλλÜ ξεχωρßζει απ' αυτÜ γιατß προορßζεται για παρÜσταση. ΑναπαριστÜ δηλαδÞ, και ζωντανεýει Ýνα γεγονüς που εξελßσσεται μπρος στους θεατÝς, üπως δηλþνει και τ' üνομÜ της (δρÜμα = δρÜω –ῶ = πρÜττω). Το αρχαßο ελληνικü θÝατρο Üκμασε στα κλασσικÜ χρüνια, üμως οι ρßζες του εßναι πανÜρχαιες και τα 1α του βÞματα ανιχνεýονται στην ΑρχαúκÞ εποχÞ, τον 6ο π.Χ. αι.
"ΣÞμερα θεωροýμε αυτονüητο üτι το Ýπος, η λυρικÞ ποßηση και το δρÜμα εßναι ποιητικÜ εßδη που συνυπÜρχουν στη δυτικÞ λογοτεχνßα. Στην ΕλλÜδα üμως, üπου δημιουργÞθηκαν ως φορεßς μεγÜλης ποßησης, αυτÜ τα ποιητικÜ εßδη Üκμασαν διαδοχικÜ και üχι παρÜλληλα. ¼ταν παρακμÜζει το Ýπος, προβÜλλει η λυρικÞ ποßηση, και üταν αυτÞ πλησιÜζει στο τÝλος της, γεννιÝται το δρÜμα". (Μ. Σνελ.)
Ο ΑριστοτÝλης δεν αφÞνει καμιÜν αμφιβολßα. Η τραγωδßα, γρÜφει, αναπτýχτηκε ἀπü τῶν ἐξαρχüντων τὸν διθýραμβον (ΠοιητικÞ 1449a), δηλαδÞ απü τους κορυφαßους τραγουδιστÝς που καθοδηγοýσαν τους Χοροýς üταν ψÜλλανε λατρευτικÜ τραγοýδια για το Διüνυσο. ¸τσι, οι ρßζες του θεÜτρου πρÝπει να αναζητηθοýν στην εξÝλιξη του διθυρÜμβου (βλ. παραπÜνω).
¹δη στην Αρχαιüτητα διßστανται οι απüψεις για τις καταβολÝς και τις ακριβεßς συνθÞκες γÝννησης της τραγωδßας. ΣÞμερα, μπορεß να θεωρηθεß σχεδüν βÝβαιο üτι πρüκειται για μετεξÝλιξη λατρευτικþν τελετþν, εκστατικþν χορþν κι ýμνων, των επονομαζüμενων διθυρÜμβων, προς τιμÞ του Διονýσου, που συνδυÜζανε λüγο και μÝλος, δωρικÜ κι ιωνικÜ στοιχεßα. ΜετÜ την ανÜληψη της εξουσßας απü τον Πεισßστρατο (600-527 π.X.) και την εισαγωγÞ του διαλüγου μεταξý του χοροý και του 1ου υποκριτÞ, δημιουργοýνται οι απαραßτητες προûποθÝσεις για τη διαμüρφωση του λογοτεχνικοý εßδους που ονομÜζουμε σÞμερα αρχαßα τραγωδßα. (Cancik, 3019).
Το δρÜμα αποτελεß εßδος της αρχαßας ελληνικÞς ποßησης το οποßο συνθÝτει στοιχεßα απü τα δýο εßδη που προηγοýνται χρονικÜ, το Ýπος και τη λυρικÞ ποßηση. Η λÝξη «δρÜμα» στην νÝα ελληνικÞ γλþσσα σημαßνει δυσÜρεστο γεγονüς Þ ανεπιθýμητη κατÜσταση. ¼σον αφορÜ üμως στον αρχαιοελληνικü πολιτισμü, η λÝξη Ýχει εντελþς διαφορετικÞ σημασßα. ΕτυμολογικÜ προÝρχεται απü το ρÞμα δρÜω-ω, επομÝνως σημαßνει το εßδος της ποßησης που συνοδεýεται απü αναπαρÜσταση των πρÜξεων που περιγρÜφει (σε αντιδιαστολÞ με το Ýπος και τη λυρικÞ ποßηση). Εßναι δημιοýργημα του ελληνικοý πνεýματος. ΓεννÞθηκε κι αναπτýχθηκε στην ΑττικÞ απü τις γιορτÝς που γßνονταν προς τιμÞν του θεοý Διονýσου, οι οποßες προσφÝρανε σ' αυτü πολλÜ δραματικÜ στοιχεßα (τα δρþμενα). Ξεκßνησε απü το αρχικü Üσμα, το διθýραμβο, που τραγουδοýσανε κατÜ τη λατρεßα του θεοý Διονýσου και το συνüδευαν με αυλü κι ορχηστρικÝς Þ μιμητικÝς κινÞσεις.
Tο δρÜμα προÞλθε απü τις θρησκευτικÝς τελετÝς, τὰ δρþμενα (= ιερÝς συμβολικÝς πρÜξεις) και συνδÝθηκε απü την αρχÞ με τις τελετουργικÝς γιορτÝς για τη γονιμüτητα και τη βλÜστηση που γßνονταν στην αρχαιüτητα προς τιμÞν του θεοý Διονýσου. O Διüνυσος κατεßχε κεντρικÞ θÝση στο αθηναúκü εορτολüγιο. H λατρεßα του Þταν εξαιρετικÜ δημοφιλÞς, ιδιαßτερα στις λαúκÝς τÜξεις και τους αγρüτες κι υποστηρßχθηκε πολý απü τους τοπικοýς Üρχοντες που αναζητοýσανε λαúκÜ ερεßσματα. ΧαρακτηριστικÜ της λατρεßας του Διονýσου Þταν:
η ιερÞ μανßα, που προκαλεß την Ýκστασιν (εξßσταμαι = βγαßνω απü τον εαυτü μου και επικοινωνþ με το θεßο)·
η θεοληψßα (θεüς + λαμβÜνω), η κατÜσταση δηλαδÞ κατÜ την οποßα ο πιστüς Ýνιωθε üτι κατÝχεται απü το πνεýμα του λατρευüμενου θεοý / θεßα Ýμπνευση·
ο Ýξαλλος ενθουσιασμüς των οπαδþν (ἔνθεος, < ἐν-θεüς· ενθουσιÜζω = εμπνÝομαι)
το μιμητικü στοιχεßο στις κινÞσεις και στη φωνÞ των πιστþν, για να εκφρÜσουν συναισθηματικÝς καταστÜσεις·
η μεταμφßεση των πιστþν σε Σατýρους, ζωüμορφους ακüλουθους του θεοý. Οι ΣÜτυροι εßχαν κυρßαρχο ρüλο στις διονυσιακÝς γιορτÝς.
Στις μεταμφιÝσεις αυτÝς των πιστþν, καθþς και στο τραγοýδι (διθýραμβος) που ψÜλλανε χορεýοντας προς τιμÞ του θεοý, βρßσκονται οι απαρχÝς του δρÜματος. Τα εßδη του δρÜματος εßναι 3, τα εξÞς:
Η κωμωδßα
Η τραγωδßα
Το σατυρικü δρÜμα
Τραγωδßα
Η προÝλευση της τραγωδßας απü τη διονυσιακÞ λατρεßα στο δραματικü εßδος üπως μας λÝει ο ΑριστοτÝλης, καθþς θεωρεß üτι γεννÞθηκε απü τους αυτοσχεδιασμοýς των πρωτοτραγουδιστþν, "τῶν ἐξαρχüντων τὸν διθýραμβον", (Περὶ Ποιητικῆς, IV, 1449α). Το μεγÜλο βÞμα για τη μετÜβαση απü τν διθýραμβο στη τραγωδßα Ýγινε στις αμπελüφυτες περιοχÝς της ΑττικÞς, üταν, στα μÝσα του 6ου αι. π.Χ., ο ποιητÞς ΘÝσπις απü την Ικαρßα (σημ. Διüνυσο), στÜθηκε απÝναντι απü το Χορü και συνδιαλÝχθηκε με στßχους, δηλαδÞ αντß να τραγουδÞσει μιαν ιστορßα Üρχισε να την αφηγεßται. Στη θÝση του ἐξÜρχοντος ο ΘÝσπις εισÞγαγε Üλλο πρüσωπο, εκτüς Χοροý, τον υποκριτÞ (υποκρßνομαι = αποκρßνομαι) ηθοποιü, που Ýκανε διÜλογο με το Χορü, συνδυÜζοντας το επικü στοιχεßο (λüγος) με το αντßστοιχο λυρικü (μουσικÞ)· συνÝπεια αυτÞς της καινοτομßας Þταν η γÝννηση της τραγωδßας στην ΑττικÞ.
Η 1η επßσημη διδασκαλßα (παρÜσταση) τραγωδßας Ýγινε απü τον ßδιο το 534 π.Χ., στα ΜεγÜλα Διονýσια. ¹ταν η εποχÞ που την ΑθÞνα κυβερνοýσε ο τýραννος Πεισßστρατος, που ασκþντας φιλολαúκÞ πολιτικÞ ενßσχυσε τη λατρεßα του Διονýσου, καθιÝρωσε τα "ΜεγÜλα ἤ ἐν ἄστει Διονýσια" κι η τραγωδßα εντÜχθηκε στο επßσημο πλαßσιο της διονυσιακÞς γιορτÞς. Στην αττικÞ γη οι μιμικÝς λατρευτικÝς τελετÝς -απομßμηση σκηνþν καθημερινÞς ζωÞς, οι κλιματολογικÝς συνθÞκες, αλλÜ, κυρßως, οι κοινωνικÝς συνθÞκες (Üμβλυνση συγκροýσεων) κι η πολιτειακÞ οργÜνωση με τους δημοκρατικοýς θεσμοýς οδηγÞσανε στη διαμüρφωση αυτοý του λογοτεχνικοý εßδους. Σε λßγες 10ετßες, με τη γüνιμη επßδραση της επικÞς και της λυρικÞς ποßησης, την ανÜπτυξη της ρητορεßας, την εμφÜνιση του φιλοσοφικοý λüγου καθþς και την ατομικÞ συμβολÞ προικισμÝνων ατüμων, η τραγωδßα εξελßχθηκε ταχýτατα και διαμορφþθηκε σ' εντελþς νÝο εßδος με δικοýς του κανüνες, δικÜ του γνωρßσματα και δικοýς του στüχους.
Η προÝλευση του εßδους εßναι καθαρÜ θρησκευτικÞ. Στη πορεßα της η τραγωδßα διατÞρησε πολλÜ διονυσιακÜ στοιχεßα (Χορüς, μεταμφßεση, σκευÞ= ενδυμασßα) ηθοποιþν), τα θÝματÜ της üμως δεν εßχανε σχÝση με το Διüνυσο -το "οὐδὲν πρὸς τὸν Διüνυσον" (καμμιÜ σχÝση με το Διüνυσο) Þταν Þδη απü την αρχαιüτητα παροιμιακÞ φρÜση. Ωστüσο, στα εξωτερικÜ της χαρακτηριστικÜ η τραγωδßα ποτÝ δεν απαρνÞθηκε τη διονυσιακÞ της προÝλευση (αποτελοýσε μÝρος της λατρεßας του θεοý, κατÜ τη διÜρκεια των εορτþν του, οι παραστÜσεις γßνονταν στον ιερü χþρο του ΕλευθερÝως Διονýσου, οι ιερεßς του κατεßχανε τιμητικÞ θÝση στη 1η σειρÜ των επισÞμων, οι νικητÝς των δραματικþν αγþνων στεφανþνονταν με κισσü, ιερü φυτü του Διονýσου. Τη σýνδεση της τραγωδßας με τη λατρεßα του Διονýσου μαρτυρεß και το θÝατρο προς τιμÞ του (Διονυσιακü), στη νüτια πλευρÜ της Ακρüπολης, που σþζεται μÝχρι σÞμερα κι η δομÞ του αποτÝλεσε το πρüτυπο για üλα τα μεταγενÝστερα αρχαßα θÝατρα.
H απαρχÞ της τραγωδßας εßναι στενÜ συνδεδεμÝνη με την οργÜνωση της πολιτικÞς ζωÞς και την ανÜπτυξη της δρÜσης του πολßτη. Οι διδασκαλßες δραμÜτων στην ΑθÞνα, üπως κι οι αθλητικοß αγþνες, αποκτησανε μεγαλýτερη σημασßα για τους θεατÝς, γιατß Þτανε διαγωνισμοß κατορθωμÜτων μπρος στα μÜτια της κοινüτητας κι εκφρÜζανε το αγωνιστικü πνεýμα της αρχαßας ελληνικÞς κοινωνßας και τον πολιτικü χαρακτÞρα της δημοκρατικÞς πüλης των Αθηνþν. Δεν εßναι καθüλου τυχαßο üτι το εßδος ανθεß ταυτüχρονα με τη δημοκρατικÞ οργÜνωση της πüλης-κρÜτους της ΑθÞνας (Üμεση συμμετοχÞ των πολιτþν στα κοινÜ ζητÞματα - Εκκλησßα του ΔÞμου, üπου γßνεται αντιπαρÜθεση απüψεων, διÜλογος, σε κλßμα ελευθερßας, ισοτιμßας κι ισηγορßας). Αναπτýσσεται κυρßως στη διÜρκεια του χρυσοý αιþνα, üταν η ΑθÞνα, μετÜ τη νικηφüρα Ýκβαση των Μηδικþν πολÝμων, διαθÝτει μεγÜλη ισχý και δüξα και συγχρüνως αποτελεß σπουδαßο πνευματικü και πολιτιστικü κÝντρο. Η δημοκρατικÞ αυτÞ οργÜνωση, που Üρχισε με τον ΚλεισθÝνη (508 π.Χ.), σηματοδοτεß üλους τους τομεßς της ανθρþπινης δρÜσης (επιστÞμη, τÝχνη, οικονομßα), δßνοντÜς τους νÝα þθηση κι εξÝλιξη.
Στην ΑθÞνα της κλασσικÞς εποχÞς, που χαρακτηρßζεται απü Ýξαρσην ηρωικοý πνεýματος, οι τραγωδßες εßναι σκηνικÝς παραστÜσεις που εξυμνεßται ο ηρωικüς Üνθρωπος, που συγκροýεται με τη Μοßρα, την ΑνÜγκη, τη θεßα δικαιοσýνη. Το 3δικü σχÞμα (ὕβρις - ἄτη - δßκη), που παρουσιÜζεται ολοκληρωμÝνο στον Σüλωνα (6ος αι. π.Χ.), αποτελεß το ηθικü υπüβαθρο της τραγωδßας. Σýμφωνα μ' αυτü, η ýβρη, που οδηγεß στον üλεθρο, προκαλεß τη θεúκÞ τιμωρßα (τßσις) κι Ýτσι επανÝρχεται η τÜξη με το θρßαμβο της δικαιοσýνης.
Οι συγγραφεßς τραγωδιþν αντλοýν τα θÝματÜ τους συνÞθως απü την ανεξÜντλητη πηγÞ των μýθων -μοναδικÞ εξαßρεση (απü τα σωζüμενα Ýργα) οι ΠÝρσαι του Αισχýλου κι οι ΒÜκχαι του Ευριπßδη-, τους οποßους üμως συνδÝουν με τη σýγχρονη επικαιρüτητα και τους καθιστοýν φορεßς των προβληματισμþν τους. Οι ποιητÝς απευθýνονται σ' ευρý κοινü που συγκεντρωνüτανε στο χþρο του θεÜτρου για επßσημη εκδÞλωση και προσπαθοýσαν να προσελκýσουνε το ενδιαφÝρον του πολßτη, ενüς πολßτη συμμÝτοχου που βßωνε τις περßλαμπρες νßκες κατÜ των Περσþν, την αμφισβÞτηση και τις νÝες ιδÝες των σοφιστþν, την οδýνη ενüς μακροχρüνιου εμφýλιου πολÝμου, ζοýσε δηλαδÞ Ýνα κλßμα γüνιμο σ' Ýργα και στοχασμοýς. Το κλßμα αυτü ανακλÜται στη τραγωδßα, ποßυ επηρεÜζεται απü τις καταστÜσεις και τρÝφεται με τις μεταβολÝς. ¸τσι εξηγεßται η θÝση που κατÝχουνε στις ελληνικÝς τραγωδßες τα μεγÜλα ανθρωπολογικÜ προβλÞματα του πολÝμου και της ειρÞνης, της δικαιοσýνης και της φιλοπατρßας.
Εßναι δημιοýργημα καθαρÜ ελληνικü. ΓεννÞθηκε στην πüλη της ΠαλλÜδας ΑθηνÜς, κατÜ την εποχÞ της αθηναúκÞς δημοκρατßας, και γνþρισε ως πνευματικü και καλλιτεχνικü επßτευγμα μεγÜλη επιτυχßα, που διÞρκεσε ογδüντα περßπου χρüνια. ¼ταν σÞμερα μιλÜμε για τραγωδßα, αναφερüμαστε αποκλειστικÜ στα 32 σωζüμενα Ýργα των 3 μεγÜλων τραγικþν, 7 του Αισχýλου, 7 του ΣοφοκλÞ και 18 του Ευριπßδη. ¸χουνε διασωθεß, δυστυχþς, ελÜχιστα Ýργα, ενþ εßχανε γραφεß πιüτερα απü 1.000, απü 270 περßπου δραματουργοýς, των οποßων ξÝρουμε τα ονüματα μüνο Þ τους τßτλους των Ýργων τους. ΟπωσδÞποτε, θα 'χανε γραφεß και τραγωδßες ενδεχομÝνως ανþτερες απ' αυτÝς που διασþθηκαν. Εßναι, Üλλωστε γνωστü πως ο Αισχýλος, ο ΣοφοκλÞς κι ο Ευριπßδης δεν Þτανε πÜντα νικητÝς στους ετÞσιους δραματικοýς αγþνες. Στις τραγωδßες üμως που σþθηκαν οι συλλογισμοß για τον Üνθρωπο ξεχωρßζουν με τη πρωταρχικÞ τους δýναμη και τροφοδοτοýνε δυναμικÜ την ευαισθησßα και τη σκÝψη κÜθε αναγνþστη σε κÜθε εποχÞ.
Δραματικοß αγþνες, Διαδικασßα: H παρÜσταση των τραγωδιþν στο θÝατρο γινüταν:
στα ΜεγÜλα ἤ ἔν ἄστει Διονýσια τον μÞνα Ελαφηβολιþνα (τÝλη Μαρτßου Ýως μÝσα Απριλßου), üπου διαγωνßζονταν οι τραγικοß ποιητÝς.
στα ΜικρÜ ἤ κατ' ἀγροὺς Διονýσια, κατÜ τον μÞνα Ποσειδεþνα (τÝλη Δεκεμβρßου Ýως αρχÝς Ιανουαρßου), γßνονταν μüνο επαναλÞψεις Ýργων,
στα ΛÞναια, τον μÞνα Γαμηλιþνα (τÝλη Ιανουαρßου-αρχÝς Φεβρουαρßου), γßνονταν κυρßως τραγικοß και κωμικοß αγþνες, ενþ
στα ΑνθεστÞρια, τον μÞνα Ανθεστηριþνα (τÝλη Φεβρουαρßου-αρχÝς Μαρτßου), αρχικÜ δε διδÜσκονταν δρÜματα, αλλÜ αργüτερα προστÝθηκαν δραματικοß αγþνες.
ΝÝες τραγωδßες διδÜσκονταν, στα ΛÞναια (απü το 433 π.Χ.) και στα ΜεγÜλα Διονýσια (απü το 534 π.Χ.). Οι δραματικοß αγþνες αποτελοýσαν υπüθεση της πüλης-κρÜτους και οργανþνονταν με κρατικÞ φροντßδα, υπü την επßβλεψη του επωνýμου Üρχοντος. Η κρατικÞ αυτÞ μÝριμνα, εκτüς απü τη διοργÜνωση των δραματικþν αγþνων, περιλÜμβανε:
ΕπιλογÞ των ποιητþν απü τον Üρχοντα, απü τον κατÜλογο εκεßνων που εßχαν υποβÜλει αßτηση (διαγωνßζονταν τελικÜ τρεις ποιητÝς με μια τετραλογßα ο καθÝνας: τρεις τραγωδßες και Ýνα σατυρικü δρÜμα). Πριν απü τις ημÝρες των παραστÜσεων, ο ποιητÞς «ἤτει χορüν» (Ýκανε αßτηση) απü τον επþνυμο Üρχοντα, ο οποßος «ἐδßδου (= Ýδινε) χορüν» και του υποδεßκνυε τον χορηγü που εßχε ορßσει η φυλÞ.
ΕπιλογÞ των χορηγþν, πλοýσιων πολιτþν που αναλÜμβαναν τα Ýξοδα της παρÜστασης: για τον Χορü, τον χοροδιδÜσκαλο, τον αυλητÞ, τη σκευÞ (= μÜσκες, ενδυμασßα).
ΕπιλογÞ των δÝκα κριτþν (Ýνας απü κÜθε φυλÞ) με κλÞρωση. Οι κριτÝς των Ýργων Ýγραφαν σε πινακßδα την κρßση τους. Οι πινακßδες ρßχνονταν σε κÜλπη, απü την οποßα ανασýρονταν πÝντε και απü αυτÝς προÝκυπτε, ανÜλογα με τις ψÞφους, το τελικü αποτÝλεσμα. Πριν απü τη διδασκαλßα της τραγωδßας, γινüταν στο Ωδεßο (στεγασμÝνο θÝατρο) ὁ προαγþν (πρὸ τοῦ ἀγῶνος = δοκιμÞ), κατÜ τον οποßο ο ποιητÞς παρουσßαζε τους χορευτÝς και τους υποκριτÝς στους θεατÝς χωρßς προσωπεßα.
ΑπονομÞ απü την Εκκλησßα του ΔÞμου, σε πανηγυρικÞ τελετÞ, των βραβεßων (στÝφανος κισσοý) στους νικητÝς ποιητÝς (πρωτεßα, δευτερεßα, τριτεßα) και στους χορηγοýς (χÜλκινος τρßπους).
ΑναγραφÞ των ονομÜτων των ποιητþν, χορηγþν και πρωταγωνιστþν σε πλÜκες και κατÜθεσÞ τους στο δημüσιο αρχεßο (διδασκαλßαι).
Οι χορηγοß Þσαν ευκατÜστατοι πολßτες που αναλÜμβαναν μ' ÝξοδÜ τους τη συγκρüτηση του χοροý, δηλαδÞ της ομÜδας ανθρþπων που συμμετεßχε σε θεατρικÜ Ýργα κι επßσημες τελετÝς. Ο χÜλκινος τρßποδας Þτανε το 1ο βραβεßο των θεατρικþν αγþνων κι απονεμüταν στο χορηγü του δραματικοý Ýργου. Οι τρßποδες κατατßθονταν στο Ιερü του Διονýσου Þ τοποθετοýνταν στη γειτονικÞ οδü των Τριπüδων. ΠροκειμÝνου δε να εκτεθοýν με μεγαλοπρεπÝστερο τρüπο, οι τρßποδες Ýμπαιναν μερικÝς φορÝς σε ψηλÞ βÜση, που μποροýσε να 'χει τη μορφÞ κßονα Þ ακüμη και μνημεßου σε σχÞμα ναÀσκου, üπως Ýχει αυτÞ του ΛυσικρÜτους*.
_______________________
* Το χορηγικü Μνημεßο ΛυσικρÜτους (φωτ.: σÞμερα ΦανÜρι του ΔιογÝνη) βρßσκεται στην ΑθÞνα , επß της αρχαßας οδοý Τριπüδων, (ΠλÜκα), απÝναντι απü τη Πýλη του Αδριανοý. ΟικοδομÞθηκε το 335-4 π.Χ. απü το ΛυσικρÜτη προκειμÝνου να στηρßζει και να αναδεικνýει Ýνα σημαντικü αντικεßμενο στη κορφÞ του: το χÜλκινο τρßποδα που του 'χε δοθεß σαν Ýπαθλο για το ρüλο του ως χορηγοý (χρηματοδüτη) του νικητÞριου θεατρικοý Ýργου στους τελευταßους δραματικοýς αγþνες. Εßναι Ýνα πÝτρινο κτßσμα κυλινδρικοý σχÞματος, το καλλßτερα σωζüμενο χορηγικü μνημεßο της αρχαιüτητας.Αποτελεßται απü ορθογþνιο βÜθρο üπου υψþνεται το κυρßως μνημεßο: κυκλικüς ναÀσκος με 6 κορινθιακοýς κßονες, στη στÝγη του οποßου Þτανε τοποθετημÝνος τρßποδας υπερφυσικοý μεγÝθους στον οποßο αναγρÜφονταν οι συντελεστÝς της παρÜστασης. Τους χορηγικοýς τρßποδες, που Þτανε χÜλκινα Ýπαθλα των νικητþν στους διθυραμβικοýς χοροýς, αφιÝρωνε ο χορηγüς στον ναü του θεοý Þ τους Ýστηνε πÜνω σε βÜθρο. ΧορηγικÜ μνημεßα υπÞρχανε στην οδü Τριπüδων -τη σημαντικþτερη, μετÜ την οδü Παναθηναßων, αρχαßα οδü στην ΑθÞνα, που ξεκινοýσε απü τους βüρειους πρüποδες της Ακρüπολης κι Ýφτανε Ýως το θÝατρο του Διονýσου.
Το Μνημεßο ΛυσικρÜτους παρÝμεινε Üθικτο μÝχρι σÞμερα, παρ' üτι ο τρßποδας στη κορφÞ του δε σþζεται. Το 1669 ενσωματþθηκε στο γειτονικü ΜοναστÞρι των Καπουτσßνων που το κÜναν αναγνωστÞριο και βιβλιοθÞκη, αφοý εßχαν μετακινÞσει τον Ýνα ορθοστÜτη για να ανοßξουν εßσοδο. Η μονÞ καταστρÜφηκε στην ΕλληνικÞ ΕπανÜσταση. Αργüτερα, το μνημεßο περιÞλθε για κÜμποσο στη κυριüτητα του γαλλικοý κρÜτους. ΣÞμερα βρßσκεται στη πλατεßα ΛυσικρÜτους, στη συμβολÞ των οδþν ΛυσικρÜτους, Βýρωνος και ΣÝλλευ.
________________________
ΧιλιÜδες Αθηναßοι, μÝτοικοι και ξÝνοι, κατακλýζανε κÜθ' Ýτος το θÝατρο του Διονýσου και ζοýσανε 3 τρεις μÝρες, την Ýνταση των δραματικþν αγþνων. Το κοινü, που συμπεριλÜμβανε και γυναßκες, χειροκροτοýσε, επευφημοýσε, αλλÜ μερικÝς φορÝς αποδοκßμαζε. H παροχÞ χρηματικοý βοηθÞματος, των θεωρικþν (απü τον ΠερικλÞ), σε Üπορους πολßτες, για να παρακολουθÞσουνε δωρεÜν τις παραστÜσεις, χωρßς εισιτÞριο (σýμβολον) -μÝγιστο μÜθημα παιδεßας και δημοκρατßας- διευκüλυνε την ακþλυτη προσÝλευση του κüσμου. Το üλο θÝαμα εßχε χαρακτÞρα παλλαúκÞς γιορτÞς κι Þταν υπüθεση συλλογικÞ. Η τραγωδßα, λοιπüν, συνυφασμÝνη απ' την αρχÞ με την ανÜπτυξη της δημοκρατßας και της δραστηριüτητας των πολιτþν, εισβÜλλει στην αθηναúκÞ ζωÞ μ' επßσημη απüφαση της πολιτεßας κι αποτελεß συμπληρωματικü μÝσο παßδευσης του Αθηναßου πολßτη. Ο χþρος των παραστÜσεων Þτανε το θÝατρο, κυκλικüς χþρος που περιλÜμβανε:
-Το θÝατρο, που ονομαζüτανε και κοßλον, εξαιτßας του σχÞματος του, χþρο του θεᾶσθαι (θεÜομαι-þμαι = βλÝπω), üπου κÜθονταν οι θεατÝς ημικυκλικÜ, απÝναντι απ' τη σκηνÞ. Τα καθßσματα (ἑδþλια) των θεατþν, που Þτανε κτισμÝνα αμφιθεατρικÜ, διακ'οπτανε σκÜλες (κλßμακες, βαθμßδες) απ' üπου οι θεατÝς ανεβαßνανε στις υψηλüτερες θÝσεις. 2 μεγÜλοι διÜδρομοι (διαζþματα) χωρßιζανε το κοßλον σε 3 ζþνες, για να διευκολýνουνε τη κυκλοφορßα των θεατþν. Τα σφηνοειδÞ τμÞματα των εδωλßων, ανÜμεσα στις κλßμακες, ονομÜζονταν κερκßδες. Οι θÝσεις των θεατþν Þταν αριθμημÝνες.
-Την ορχÞστρα (ὀρχÝομαι-οῦμαι = χορεýω), κυκλικü Þ ημικυκλικü μÝρος για το Χορü, με τη θυμÝλη ( θýω), εßδος βωμοý, στο κÝντρο. Το κυκλικü σχÞμα σχετßζεται με τους κυκλικοýς χοροýς των λαúκþν γιορτþν.
-Τη σκηνÞ, ξýλινη επιμÞκη κατασκευÞ προς την ελεýθερη πλευρÜ της ορχÞστρας, με ειδικü χþρο στο πßσω μÝρος για τη σκηνογραφßα και την αλλαγÞ ενδυμασßας των υποκριτþν. Η πλευρÜ της σκηνÞς προς τους θεατÝς εικüνιζε συνÞθως τη πρüσοψη ανακτüρου Þ ναοý, με 3 θýρες, η μεσαßα (βασßλειος θýρα) χρησßμευε για την Ýξοδο του βασιλιÜ. ΔεξιÜ κι αριστερÜ της σκηνÞς υπÞρχανε 2 διÜδρομοι, οι πÜροδοι: Απü τη δεξιÜ για τους θεατÝς πÜροδο Ýμπαιναν üσα πρüσωπα του Ýργου Ýρχονταν (υποτßθεται) απ' τη πüλη Þ απ' το λιμÜνι κι απü την αριστερÞ üσα Ýρχονταν απü τους αγροýς Þ απü Üλλη πüλη. Στη διÜρκεια της παρÜστασης Ýμπαινε απü τη πÜροδο ο Χορüς, γι' αυτü και το 1ον Üσμα ονομαζüταν επßσης πÜροδος. Ο στενüς χþρος ανÜμεσα στη σκηνÞ και την ορχÞστρα αποτελοýσε τον κýριο χþρο δρÜσης των υποκριτþν, το χþρο των ομιλητþν: το λογεßον, που Þταν υπερυψωμÝνο δÜπεδο ξýλινο κι αργüτερα πÝτρινο Þ μαρμÜρινο. Το σκηνικü οικοδüμημα διÝθετε υπερυψωμÝνη εξÝδρα για την εμφÜνιση (επιφÜνεια) των θεþν: το θεολογεßον.
-ΣκηνογραφικÜ και μηχανικÜ μÝσα, τα θεατρικÜ μηχανÞματα, συνεπικουροýσανε στο Ýργο των ηθοποιþν και την απρüσκοπτη εξÝλιξη της δραματικÞς πλοκÞς. ΤÝτοια Þταν: το ἐκκýκλημα (ἐκ-κυκλÝω, τροχοφüρο δÜπεδο που πÜνω του παρουσιÜζανε στους θεατÝς ομοιþματα νεκρþν), ο γερανüς Þ αἰþρημα (αἰωρÝω, ανυψωτικÞ μηχανÞ για τον ἀπὸ μηχανῆς θεüν), το βροντεῖον και κεραυνοσκοπεῖον (για τη μηχανικÞ αναπαραγωγÞ της βροντÞς και της αστραπÞς), οι περßακτοι (περὶ + ἄγω), 2 ξýλινοι στýλοι για εναλλαγÞ σκηνικοý.
O Χορüς αποτελεß αναπüσπαστο στοιχεßο της τραγωδßας και με το πÝρασμα του χρüνου δÝχτηκε πολλÝς μεταβολÝς. Ο αριθμüς των μελþν του, απü 50 ερασιτÝχνες χορευτÝς που Þταν αρχικÜ στο διθýραμβο, Ýγινε 12 και με τον ΣοφοκλÞ 15, κατανεμüμενοι σε 2 ημιχüρια. O Χορüς, μ\ επικεφαλÞς τον αυλητÞ, Ýμπαινε απü τη δεξιÜ πÜροδο κατÜ ζυγÜ (μÝτωπο 5, βÜθος 3) Þ κατÜ στοßχους (μÝτωπο 3, βÜθος 5). ¹τανε ντυμÝνος απλοýστερα απü τους υποκριτÝς κι εκτελοýσε, υπü τον Þχο του αυλοý, τη κßνηση και την üρχηση εκφρÜζοντας τα συναισθÞματÜ του. Στη διÜρκεια της παρÜστασης εßχε τα νþτα στραμμÝνα προς τους θεατÝς και διαλεγüταν με τους υποκριτÝς μÝσω του κορυφαßου χωρßς να τÜσσεται ανοιχτÜ με το μÝρος κÜποιου απü τους Þρωες, αντιπροσþπευε τη κοινÞ γνþμη. ΑρχικÜ, η τραγωδßα Üρχιζε με την εßσοδο του Χοροý και τα χορικÜ κατεßχαν μεγÜλο μÝρος της Ýκτασης του Ýργου.
Πολλοß τßτλοι Ýργων μαρτυρÜνε τη σημασßα του Χοροý (π.χ. ἹκÝτιδες, Χοηφüροι, Εὐμενßδες, ΤρωÜδες, ΒÜκχαι), που αποτελεßται συνÞθως Þ απü γυναßκες (ἹκÝτιδες, Φοßνισσαι, Τραχßνιαι κ.Ü.) Þ απü γÝροντες (ΠÝρσαι, ΑγαμÝμνων, Οιδßπους Τýραννος, Οἰδßπους ἐπὶ Κολωνῷ κ.Ü.). H πορεßα της τραγωδßας καθορßζεται σταδιακÜ απ' τη μεßωση του λυρικοý-χορικοý στοιχεßου και την αýξηση του δραματικοý. Πριν απü το ΣοφοκλÞ, ο ποιητÞς Þτανε ταυτüχρονα κι υποκριτÞς, επειδÞ επικρατοýσε η Üποψη üτι Þταν ο πλÝον κατÜλληλος να υποκριθεß üσα περιÝχονταν στη τραγωδßα. Ο ΣοφοκλÞς κατÞργησε τη συνÞθεια αυτÞ και πρüσθεσε τον 3ο υποκριτÞ (το 2ο τον εισÞγαγε ο Αισχýλος, ενþ τον 1ο ο ΘÝσπις).
¼λα τα πρüσωπα του δρÜματος μοιρÜζονταν στους 3 υποκριτÝς, που Ýπρεπε σε λßγο χρüνο να αλλÜζουν ενδυμασßα· Þταν επαγγελματßες, Ýπαιρναν μισθü κι Þτανε κυρßως Αθηναßοι πολßτες. Τα γυναικεßα πρüσωπα υποδýονταν Üνδρες, που φοροýσανε προσωπεßα (μÜσκες). Για τον εξωραúσμü του προσþπου (μακιγιÜζ) χρησιμοποιοýσανε λευκÞ σκüνη απü ανθρακικü μüλυβδο, το ψιμýθιον. Oι υποκριτÝς εμφανßζονταν στη σκηνÞ επιβλητικÜ και μεγαλüπρεπα, Þτανε ντυμÝνοι με πολυτÝλεια, μ' ενδυμασßα ανÜλογη προς το πρüσωπο που υποδýονταν και με παρÜδοξη μεταμφßεση που παρÝπεμπε στο μυθικü κüσμο της τραγωδßας.
Ως θερÜποντες του Διονýσου, εßχαν εξασφαλßσει σημαντικÜ προνüμια (π.χ. απαλλαγÞ απü στρατιωτικÝς υπηρεσßες-συμμετοχÞ σε διπλωματικÝς αποστολÝς) κι η κοινωνικÞ τους θÝση Þταν επßζηλη. ΠαρÜλληλα, εßχαν ενωθεß σε μια συντεχνßα, στο λεγüμενο "κοινὸν τῶν περὶ τὸν Διüνυσον τεχνιτῶν". Τη προεδρßα της συντεχνßας εßχε συνÞθως ο ιερÝας του Διονýσου· Ýτσι, διατηρÞθηκε ο θρησκευτικüς χαρακτÞρας των παραστÜσεων.
Ο ΑριστοτÝλης, στο Ýργο του Περὶ ΠοιητικÞς (VI, 1449 β), δßνει τον εξÞς ορισμü για τη τραγωδßα:
"¸στιν οὖν τραγωδßα μßμησις πρÜξεως σπουδαßας καὶ τελεßας, μÝγεθος ἐχοýσης, ἡδυσμÝνῳ λüγῳ, χωρßς ἑκÜστῳ τῶν εἰδῶν ἐν τοῖς μορßοις, δρþντων καὶ οὐ δι' ἀπαγγελßας, δι' ἐλÝου καὶ φüβου περαßνουσα τὴν τῶν τοιοýτων παθημÜτων κÜθαρσιν".
H τραγωδßα, εßναι μßμηση πρÜξης εξαιρετικÞς και τÝλειας (με αρχÞ, μÝση και τÝλος), η οποßα Ýχει ευσýνοπτο μÝγεθος, με λüγο που τÝρπει, διαφορετικÞ για τα δýο μÝρη της (διαλογικü και χορικü), με πρüσωπα που δροýνε και δεν απαγγÝλλουν απλþς κι η οποßα με τη συμπÜθεια του θεατÞ (προς τον πÜσχοντα Þρωα) και το φüβο (μÞπως βρεθεß σε παρüμοια θÝση) επιφÝρει στο τÝλος τη λýτρωση απü παρüμοια πÜθη (κÜθαρση).
Η τραγωδßα, επομÝνως, εßναι η θεατρικÞ παρουσßαση ενüς μýθου (δρÜση) μ' εκφραστικü üργανο τον ποιητικü λüγο. Η λειτουργßα της εßναι ανθρωπογνωστικÞ και ο ρüλος της παιδευτικüς (διδασκαλßα): η αναπαρÜσταση ανθρþπινων καταστÜσεων και αντιδρÜσεων (αγÜπη, πüνος, μßσος, εκδßκηση κ.Ü.) διευρýνει τις γνþσεις του θεατÞ για την ανθρþπινη φýση και συμπληρþνει την εμπειρßα του. Η συναισθηματικÞ συμμετοχÞ των θεατþν στα διαδραματιζüμενα γεγονüτα, με τη δικαßωση του τραγικοý Þρωα Þ την αποκατÜσταση της κοινωνικÞς ισορροπßας και της ηθικÞς τÜξης, οδηγεß στη λýτρωση, στον εξαγνισμü τους· οι θεατÝς «καθαßρονται», γßνονται πνευματικÜ και ηθικÜ καλýτεροι, Ýχοντας κατανοÞσει βαθýτερα τα ανθρþπινα. Διαπιστþνουν, μÝσω του οßκτου και του φüβου που νιþθουν για τον πÜσχοντα Þρωα, üτι ο αγþνας και ο ηρωισμüς (αν και η Ýκβαση εßναι συχνÜ τραγικÞ) συνδÝονται αναπüσπαστα με την ανθρþπινη κατÜσταση. Εßναι σýνθεση επικþν και λυρικþν στοιχεßων· απαρτßζεται απü το δωρικü χορικü και τον ιωνικü διÜλογο, üπως ο Παρθενþνας συνδυÜζει τον ιωνικü με τον δωρικü ρυθμü. Ο ΑριστοτÝλης περιγρÜφει την τυπικÞ διÜρθρωσÞ της ως τα κατÜ ποσüν μÝρη αφοροýν την Ýκταση του Ýργου. ¹ταν συνÞθως 9: 5 διαλογικÜ και 4 χορικÜ:
Ι. ΔιαλογικÜ-ΕπικÜ (διÜλογος-αφÞγηση, κυρßως σε αττικÞ διÜλεκτο κι ιαμβικü 3μετρο):
-Πρüλογος: πρüκειται για τον 1ο λüγο του υποκριτÞ, που προηγεßται της εισüδου του Χοροý. Μπορεß να 'ναι μονüλογος, μια διαλογικÞ σκηνÞ Þ και τα 2. Με τον πρüλογο οι θεατÝς εισÜγονται στην υπüθεση της τραγωδßας. Δεν υπÞρχε στα παλαιüτερα Ýργα, που Üρχιζαν με τη πÜροδο.
-Ἐπεισüδια: αντßστοιχα με τις σημερινÝς πρÜξεις, που αναφÝρονται στη δρÜση των ηρþων. Διακüπτονται απü τα στÜσιμα κι ο αριθμüς τους ποικßλλει απü 2 ως 5. Με αυτÜ προωθεßται η υπüθεση κι η σκηνικÞ δρÜση με τις συγκροýσεις των προσþπων.
-Ἔξοδος: επισφραγßζει τη λýση της τραγωδßας. Αρχßζει αμÝσως μετÜ το τελευταßο στÜσιμο κι ακολουθεßται απü το εξüδιο Üσμα του Χοροý.
II. ΛυρικÜ-ΧορικÜ (με συνοδεßα μουσικÞς και χοροý σε δωρικÞ διÜλεκτο και σε διÜφορα λυρικÜ μÝτρα):
-Τα χορικÜ Üσματα Þταν πολýστιχα, αποτελοýνταν απü ζεýγη στροφþν κι αντιστροφþν, που χωρßζονταν απü τις επωδοýς και ψÜλλονταν απ' üλους τους χορευτÝς μ' επικεφαλÞς τον κορυφαßο.
-ΠÜροδος: εßναι το Üσμα που Ýψαλλε ο Χορüς στη 1η του εßσοδο, καθþς Ýμπαινε στην ορχÞστρα με ρυθμικü βηματισμü.
-ΣτÜσιμα: Üσματα που Ýψαλλε ο Χορüς üταν πια εßχε λÜβει τη θÝση του (στÜσιν), Þταν εμπνευσμÝνα απü το επεισüδιο που προηγÞθηκε, χωρßς να προωθοýνε την εξωτερικÞ δρÜση. Συνοδεýονταν απü μικρÝς κινÞσεις του Χοροý.
ΥπÞρχανε κι Üλλα λυρικÜ στοιχεßα που, κατÜ περßπτωση, παρεμβÜλλονταν στα διαλογικÜ μÝρη: οι μονωδßες κι οι διωδßες, Üσματα που Ýψαλλαν Ýνας Þ δýο υποκριτÝς κι οι κομμοß (κοπετüς , κüπτομαι = οδýρομαι), θρηνητικÜ Üσματα που Ýψαλλαν ο Χορüς κα Ýνας Þ δýο υποκριτÝς, εναλλÜξ ("Θρῆνος κοινὸς ἀπὸ χοροῦ καὶ ἀπὸ σκηνῆς", ΑριστοτÝλης, Περὶ Ποιητικῆς, ΧΙΙ, 2-3).
ΙΙΙ. Τα κατÜ ποιüν μÝρη αφοροýνε στην ανÜλυση, τη ποιüτητα του Ýργου:
-Μῦθος: η υπüθεση της τραγωδßας, το σενÜριο. Οι μýθοι αρχικÜ, εßχανε σχÝση με τη διονυσιακÞ παρÜδοση. Αργüτερα, οι υποθÝσεις αντλÞθηκαν απü τους μýθους που εßχανε πραγματευτεß οι επικοß ποιητÝς και κυρßως απü τον Αργοναυτικü, τον Θηβαúκü και τον Τρωικü, που Þτανε γνωστοß στο λαü κι αποτελοýσανε πολý ζωντανü κομμÜτι της παρÜδοσÞς του. Τους μýθους αυτοýς ο ποιητÞς τους τροποποιοýσε ανÜλογα με τους στüχους του. ΘÝματα στις τραγωδßες Ýδιναν επßσης τα ιστορικÜ γεγονüτα.
-Ἦθος: ο χαρακτÞρας των δρþντων προσþπων και το ποιüν της συμπεριφορÜς τους.
-ΛÝξις: η γλþσσα της τραγωδßας, η ποικιλßα των εκφραστικþν μÝσων και το ýφος.
-ΔιÜνοια: οι ιδÝες, οι σκÝψεις των προσþπων κι η επιχειρηματολογßα τους. Οι ιδÝες αυτÝς συνÞθως Ýχουνε διαχρονικü χαρακτÞρα.
-ΜÝλος: η μελωδßα, η μουσικÞ επÝνδυση των λυρικþν μερþν κι η οργανικÞ συνοδεßα (ενüργανη μουσικÞ).
-Ὄψις: η σκηνογραφßα κι η σκευÞ, δηλαδÞ üλα üσα φοροýσε Þ κρατοýσε ο ηθοποιüς: ενδυμασßα (χιτþνας -Ýνδυμα της κλασσικÞς εποχÞς- που Ýφτανε συνÞθως ως τα πüδια: ποδÞρης), προσωπεßα (μÜσκες), κüθορνοι (ψηλοτÜκουνα παποýτσια που Ýδιναν ýψος κι επιβλητικüτητα στους ηθοποιοýς).
H πλοκÞ του μýθου Ýπρεπε να 'ει περιπÝτεια (μεταστροφÞ της τýχης των ηρþων, συνÞθως απü την ευτυχßα στη δυστυχßα) κι αναγνþριση (μετÜβαση του Þρωα απü την Üγνοια στη γνþση), που συχνÜ αφορÜ στην αποκÜλυψη της συγγενικÞς σχÝσης μεταξý 2 προσþπων και γßνεται με τεκμÞρια. O συνδυασμüς περιπÝτειας κι αναγνþρισης, θεωρεßται ιδανικÞ περßπτωση, οπüτε ο μýθος γßνεται πιο δραματικüς. H δραματικüτητα επιτεßνεται με τη τραγικÞ ειρωνεßα, που Ýχουμε üταν ο θεατÞς γνωρßζει τη πραγματικüτητα, την αλÞθεια, που üμως αγνοοýν ακüμα τα πρüσωπα της τραγωδßας.
Απü τον 4ο αι. π.Χ. υπÜρχει Þδη το ενδιαφÝρον των τραγικþν ηθοποιþν ν' ανεβÜσουνε πÜλι Ýργα της κλασσικÞς περιüδου (επαναλÞψεις παλαιþν). Το 386 π.Χ., με επßσημη απüφαση των Αθηναßων, καθιερþθηκε ο διαγωνισμüς των ηθοποιþν στην αναβßωση παλαιþν Ýργων στα ΜεγÜλα Διονýσια. Στις παραστÜσεις αυτÝς υπεýθυνοι Þταν οι τραγικοß υποκριτÝς, οι οποßοι και προβÜλλανε τη δικÞ τους παρουσßα. Οι τßτλοι των νÝων τραγωδιþν του 4ου αι. δεßχνουν üτι οι γνωστοß μýθοι συνεχßζουν να προμηθεýουνε υλικü, που üμως Ýχει διασωθεß αποσπασματικÜ. Με την αλλαγÞ των πολιτικþν συνθηκþν, τον 1ο αι. π.Χ., ατονεß κι η αντßστοιχη θεατρικÞ παρÜδοση. Το ενδιαφÝρον üμως του κοινοý το κερδßζανε πÜντα μορφÝς σκηνικÞς παρουσßασης που εßχανε δραματικü χαρακτÞρα. Οι δραματικÝς παραστÜσεις επιζÞσανε και συνεχßσαν να εξελßσσονται, εκφρÜζοντας κÜθε φορÜ τη συγκεκριμÝνη πραγματικüτητα στην οποßα λειτουργοýν. ºσως, üμως, ο καθοριστικüτερος παρÜγοντας για τη μετÜδοση ολüκληρων Ýργων και τη διατÞρησÞ τους στο χρüνο υπÞρξεν η αδιÜλειπτη παρÝμβαση των μελετητþν, που, απü τον ΑριστοτÝλη ως τους Αλεξανδρινοýς γραμματικοýς, συγκεντρþσανε κι αναλýσανε τα κεßμενα της τραγωδßας διασφαλßζοντας Ýτσι την επιβßωσÞ τους.
Στο λατινüφωνο κüσμο η αρχαßα τραγωδßα Ýγινε γνωστÞ μÝσα απü τη μετÜφραση και τη προσαρμογÞ των θεμÜτων της στα Ýργα των Ρωμαßων ποιητþν, του επικοý ¸ννιου (3ος-2ος αι. π.Χ.), του τραγικοý ¢κκιου (2ος αι. π.Χ.) και του φιλüσοφου ΣενÝκα (1ος αι. μ.Χ).
Σατυρικü ΔρÜμα
Οι τραγικοß ποιητÝς Ýπρεπε να παρουσιÜσουν απü μßα 4λογßα, δηλαδÞ τρεις τραγωδßες και Ýνα σατυρικü δρÜμα, το οποßο αντλοýσε το κωμικü στοιχεßο απü την ευτρÜπελη χρÞση της γλþσσας και της δραματουργßας της τραγωδßας κι εßχε Ýντονο χαρακτÞρα παρωδßας. Η διακωμþδηση της τραγωδßας επιτυγχÜνεται χÜρη στη παρουσßα των Σατýρων, ακολοýθων του Διονýσου, που προσδßδουν και το üνομα στο εßδος. Οι ΣÜτυροι αυτοß παρεισφρýουν ως δρþντα πρüσωπα σε μια μυθολογικÞ κατÜσταση και δημιουργοýνε παρÜλογες καταστÜσεις, υπονομεýοντας την εξÝλιξη της συμβατικÞς αφÞγησης και του μυθολογικοý επεισοδßου. Για παρÜδειγμα, üταν ο ΟδυσσÝας επιχειρεß να μεθýσει τον Πολýφημο, οι ΣÜτυροι προσπαθοýν να του κλÝψουνε το κρασß.
Πολýφημος:
¢κου, ανθρωπÜκο, ο πλοýτος εßναι
ο αληθινüς θεüς για το σοφü,
τα Üλλα εßναι μüνο παχιÜ κι ωραßα λüγια.
Στα ακρωτÞρια στÝκουν οι ναοß
του Ποσειδþνα του πατÝρα μου·
οýτε με νοιÜζουν, γιατß τα επικαλεßσαι;
ΞÝνε, δεν με τρομÜζει ο κεραυνüς του Δßα.
Σε τι ο Δßας εßναι θεüς ανþτερος απü μÝνα;
Το μÝλλον δεν με μÝλλει, και γιατß δεν με μÝλλει,
Üκου: üταν απü τον ουρανü ρßχνει νερü
με τα σταμνιÜ σ’ αυτÞ τη σπηλιÜ εδþ
που σταγüνα δεν την περνÜ, απολαμβÜνω
μοσχÜρι στα κÜρβουνα ψητü Þ κυνÞγι.
ΑνÜσκελα πεσμÝνος ποτßζω την κοιλÜρα μου
κι ýστερα ρουφþ Ýναν αμφορÝα ξÝχειλο με γÜλα
κι απολαμβÜνω μüνος μου τον Ýρωτα.
Στρþνει το χιüνι ο θρακιþτης βοριÜς;
σκεπÜζομαι πατüκορφα με προβιÝς απü αγρßμια,
ανασκαλεýω τη φωτιÜ, και δεν με μÝλει η χιονιÜ.
Η γη, θÝλοντας και μη, βγÜζει χορτÜρι
Κι Ýτσι βüσκουν και παχαßνουν τα κοπÜδια μου.
Δε θυσιÜζω στους θεοýς, μüνο σε μÝνα,
σε μÝνα και στη θεüτητα την πιο μεγÜλη,
την κοιλÜρα μου. Το καθημερινü φαÀ,
το καθημερινü πιοτü αυτÜ εßναι
για τον μυαλωμÝνο Üνθρωπο ο Δßας.
¼πως πιστεýεται σÞμερα, τüσο το σατυρικü δρÜμα üσο κι η κωμωδßα, που γεννιοýνται κι ακμÜζουν αρχικÜ τον 5ο αι. π.Χ. στην ΑθÞνα, προÝρχονται απü γιορτÝς γονιμüτητας προς τιμÞν του Διονýσου. Ωστüσο, δεν ξÝρουμε πþς ακριβþς αυτÜ τα Ýθιμα μετασχηματιστÞκανε στην αθηναúκÞ κωμωδßα π.χ. ενüς ΑριστοφÜνη. ΕπειδÞ η κωμωδßα προστÝθηκε αργüτερα απ' ü,τι η τραγωδßα στο επßσημο εορταστικü πρüγραμμα των Διονυσßων και των Ληναßων, η ιστορßα της εßναι ακüμη πιο σκοτεινÞ απ' ü,τι συμβαßνει με την ιστορßα της τραγωδßας. ¸τσι οδηγοýνται σε αδιÝξοδο οι περισσüτερες αρχαßες και νεþτερες προσπÜθειες ανασýνθεσης της ιστορßας του εßδους αυτοý κατÜ τη προλογοτεχνικÞ περßοδο, προσπÜθειες που βασßζονται εßτε σε ενδυματολογικÝς λεπτομÝρειες üπως ο φαλλüς, εßτε σε συγκεκριμÝνες δομÝς και μορφÝς σýνθεσης των Ýργων. Στη δυσκολßα να εξιστορηθοýν οι απαρχÝς της ιστορßας του εßδους προστßθεται και το γεγονüς üτι σþθηκαν ελÜχιστα δεßγματα των δýο αυτþν δραματικþν ειδþν. Για την ακρßβεια, μας παραδüθηκαν ολüκληρα Ýνα σατυρικü δρÜμα του Ευριπßδη κι 11 κωμωδßες του ΑριστοφÜνη. Απü τον πολý μεγÜλο αριθμü που παρουσιÜστηκαν μεταξý του 486 και 120 π.Χ. -πρÝπει να πρüκειται για 2300 Ýργα που ανÞκουν σε 256 συγγραφεßς των οποßων γνωρßζουμε τα ονüματα- σþθηκαν μüνο πενιχρÜ λεßψανα.
Μολονüτι το σατυρικü δρÜμα εßναι παλαιüτερο εßδος, αφοý κωμωδßες εμφανßστηκαν για πρþτη φορÜ το 486 π.Χ., η παρουσßαση τüσο των σατυρικþν δραμÜτων üσο και των κωμωδιþν στο κοινü εßχε σκοπü να συνοδεýσει τις παραστÜσεις τραγωδιþν. Τις 3 τραγωδßες ακολουθοýσε το σατυρικü δρÜμα, και τις 3 μÝρες για τις τραγωδßες ακολουθοýσε 1 για τις κωμωδßες. ¸τσι, στο πρüγραμμα των δραματικþν αγþνων εφαρμοζüταν 2 φορÝς Ýνας γενικüς κανüνας που ορßζει üτι τα σοβαρÜ και λυπητερÜ θεÜματα σωστü εßναι να τα ακολουθεß ως κατακλεßδα κÜτι πιο ελαφρü και χαροýμενο, για να μη φεýγει ο θεατÞς με βαρειÜ καρδιÜ.
Τα σατυρικÜ δρÜματα, που πÞραν το üνομÜ τους απü το χορü των Σατýρων, εßχανε κÜποια κοινÜ στοιχεßα με τις τραγωδßες αλλÜ και μεγÜλες διαφορÝς απü αυτÝς. ¸τσι,αν και πιο σýντομα,τα σατυρικÜ δρÜματα εßχανε την ßδια γλþσσα, το ßδιο μÝτρο και παρüμοια θÝματα με τις τραγωδßες· τα θÝματα αυτÜ üμως τα παρουσßαζαν με σατιρικü ýφος, διακωμωδþντας τα με σκοπü να προκαλÝσουν το γÝλιο. Κι η κωμωδßα εßχε σκοπü να προκαλÝσει γÝλιο, αλλÜ, σε αντßθεση με τη τραγωδßα, Þτανε πιο ελεýθερη στην επιλογÞ του θÝματος κι οι περισσüτερες τραγωδßες αφοροýσανε στην επικαιρüτητα. Κι εδþ το αποτÝλεσμα προκýπτει κατ’ αρχÜς απü την αλληλεπßδραση χοροý κι υποκριτþν: Ενþ στο χορü αναλογοýσανε τα λυρικÜ, δηλαδÞ τα αδüμενα τμÞματα, οι υποκριτÝς εκφρÜζονταν με απαγγελλüμενους στßχους και με τον ενδεδειγμÝνο γι' αυτü το σκοπü ιαμβικü 3μετρο, που λüγω της ελευθερßας και της δυνατüτητας παραλλαγþν που προσφÝρει προσομοιÜζει με τον προφορικü λüγο. ¼ταν χορüς κι υποκριτÞς συνδιαλÝγονται, περνοýνε σε μουσικÞ απαγγελßα (ρετσιτατßβο) και χρησιμοποιοýν ιαμβικü, τροχαúκü κι αναπαιστικü 4μετρο. ¸τσι μια κωμωδßα του 5ου αιþνα π.Χ., αν παρατηρÞσει κανεßς τα εßδη απαγγελßας, μοιÜζει περισσüτερο με üπερα παρÜ με σýγχρονο θÝατρο πρüζας. Εξαιτßας του μεγÜλου ποσοστοý μουσικÜ απαγγελλüμενων στßχων, η κωμωδßα διαφοροποιεßται επßσης και απü την τραγωδßα της ßδιας εποχÞς.
==============================
ΙΑΜΒΙΚ¹ ΠΟΙΗΣΗ
Η ιαμβικÞ ποßηση χαρακτηρßζεται απü τη χρÞση του ιÜμβου. Η καθιÝρωση του μÝτρου αυτοý σÞμαινε αληθινÞ επανÜσταση στην αρχαßα ποßηση. Για τη προÝλευση της λÝξης ßαμβος δεν υπÜρχει καμßα τεκμηριωμÝνη Üποψη (η λÝξη εßναι προελληνικÞ) και κατÜ μιαν ετυμολογßα, παρÜγεται απü το "ιÜπτω" κι Üρα σημαßνει "υβριστÞς", "στηλιτευτÞς". Oι ρßζες της ανÜγονται στις πανÜρχαιες τελετÝς των Eλευσινßων Μυστηρßων, με τα Üσεμνα αστεßα (ιÜμβους), καθþς και στην κοινωνικÞ κριτικÞ. ΚατÜ τους αρχαßους χρüνους, η Ýκφραση "ιαμβßζω" σÞμαινε "βρßζω", "χυδαιολογþ". ΓενικÜ η ιαμβογραφßα συνδÝεται σα τÝχνη με τη μουσικÞ του αυλοý, οργανικÜ με τις γονιμικÝς γιορτÝς και κοινωνικÜ με τη σÜτιρα. Η σÜτιρα υπÞρξε το σÞμα κατατεθÝν κι η ειδοποιüς διαφορÜ της ιαμβικÞς απü τη λοιπÞ λυρικÞ ποßηση (τη μελικÞ και τη χορικÞ).
ΒασικÞ μονÜδα του ιαμβικοý μÝτρου Þταν ο 2σýλλαβος ιαμβικüς πους αποτελοýμενος απü μßα βραχεßα και μßα μακρÜ συλλαβÞ. Στην εφαρμογÞ του μÝτρου ακολουθοýνταν ο 2πλüς ιαμβικüς πους, δηλαδÞ βραχεßα μακρÜ, βραχεßα μακρÜ, καλοýμενη ιαμβικÞ διποδßα. Απü την επανÜληψη της ιαμβικÞς διποδßας προκýψανε το ιαμβικü 2μετρο, Þ το ιαμβικü 3μετρο, που Þτανε και το ευρýτερα διαδεδομÝνο και σπανιþτερα το ιαμβικü 4μετρο, που χρησιμοποιοýσαν οι αρχαßοι ¸λληνες ποιητÝς καλοýμενοι εξ αυτοý κι ιαμβογρÜφοι. Περß του ιαμβικοý μÝτρου αναφορÜ κÜνει ο ΑριστοτÝλης στο Ýργο του Περß ποιητικÞς.
ºαμβοι λÝγονταν τα αυτοσχεδιαζüμενα ευτρÜπελα τραγοýδια που εξακüντιζαν ο Ýνας στον Üλλο οι οπαδοß της θεÜς ΔÞμητρας. ΜυθικÞ εßναι η καταγωγÞ της λÝξης απü κÜποια γυναßκα ΙÜμβη (υπηρÝτρια του βασιλιÜ της Ελευσßνας Κελεοý, που με αστεßα Ýκανε τη περßλυπη ΔÞμητρα, που απελπισμÝνη αναζητοýσε τη Περσεφüνη, να γελÜσει). ¸χει δε, ρυθμü ζωντανü και παιγνιþδη. ΧρησιμοποιÞθηκεν επßσης για να προσδιορßσει ποιÞματα των οποßων το περιεχüμενο Þτανε περιπαικτικü κι εßχανε σκοπü να διορθþσουνε τα ελαττþματα ατüμων Þ κοινωνικοý συνüλου. ¸χει δε, μεγÜλη θεματικÞ ποικιλßα, γραμμÝνη σε μÝτρο ιαμβικü κι επαναλαμβανüμενο 3 φορÝς, (ιαμβικü 3μετρο) Þ σε τροχαúκü 4μετρο. ΚατÜ τον Παυσανßα, ο ßαμβος Þταν συνδεδεμÝνος με τη λατρεßα της ΔÞμητρας. Το ßδιο ισχυρßζεται κι ο Αρχßλοχος απü τη ΠÜρο (κατÜ τον Ηρüδοτο και Παυσανßα, ΔημητριÜς) και λατρευüταν με γιορτÝς γονιμüτητας, με ιδιαßτερα διαδεδομÝνες τις βωμολοχßες και τις Üσεμνες επιδεßξεις, ποßυ απÝτρεπαν πιθανÜ κακÜ.
Ο ßαμβος, απü τον οποßο Ýλαβε την ονομασßα της η ιαμβικÞ ποßηση, αναπτýχθηκε στην ßδια περßπου εποχÞ με την ελεγεßα. Η ελεγεßα κι ο ßαμβος, αν κι η προÝλευσÞ τους Þτανε διαφορετικÞ, εßχαν αρκετÜ κοινÜ στοιχεßα. Βασικü κοινü τους στοιχεßο Þταν η δευτερεýουσα θÝση που δßνανε στη μουσικÞ κι η παντελÞς τελικÜ απαλλαγÞ τους απü αυτÞ. ΣυχνÜ, ο ßδιος ποιητÞς χρησιμοποιεß και τα δýο εßδη με την ßδια επιτυχßα. Οι ßαμβοι, üπως κι οι ελεγεßες, εßναι γραμμÝνοι στην ιωνικÞ διÜλεκτο. MετρικÞ μονÜδα εßναι η ιαμβικÞ διποδßα (U - U -)· 3 διποδßες συγκροτοýσανε το ιαμβικü 3μετρο, που Þτανε πιο κοντÜ στο φυσικü ρυθμü του προφορικοý λüγου (πρβλ. διαλογικÜ μÝρη του δρÜματος). Οι 1οι ßαμβοι απαντοýν (εγκατεσπαρμÝνοι ανÜμεσα σε 6μÝτρους) στο Μαργßτη, σκωπτικü ποßημα αποδιδüμενο στον ¼μηρο. Επßσης η ιαμβικÞ ποßηση πραγματεýεται θÝματα κυρßως κοινωνικÜ και πολιτικÜ.
Δεν πρÝπει να ξεχνÜμε üτι οι ελεγεßες και οι ßαμβοι ξεκßνησαν üχι ως λογοτεχνßα, αλλÜ ως πρακτικÜ εργαλεßα για συγκεκριμÝνους σκοποýς και συχνÜ χρησιμοποιÞθηκαν ως κοινωνικÜ üπλα, üπως π.χ. το Πολεμικü ΣÜλπισμα του Καλλßνου. Ο ºαμβος Þταν αρχαßο ελληνικü μÝτρο της απαγγελλüμενης και της αδüμενης ποßησης. Οι ρßζες του ßαμβου βρßσκονται στις βωμολοχικÝς εκδηλþσεις που συνüδευαν τη λατρεßα της γονιμüτητας. ΕπειδÞ η μορφÞ που χρησιμοποιοýσαν Þταν ο ßαμβος, η Ýκφραση με ιÜμβους ισοδυναμοýσε με υβριστικÞ πρÜξη. Απü τους τρεις μεγÜλους εκπροσþπους του εßδους ο Αρχßλοχος, ο θεωροýμενος ¼μηρος του αρχαúκοý λυρισμοý, εßναι ο καταγωγικüτερος üλων, ο Σημωνßδης εκφραστÞς κοινωνικοý ελÝγχου, ενþ ο Ιππþναξ εßναι ο περιπλανþμενος που μυκτηρßζει τους προσωπικοýς του αντιπÜλους.
Ο Αρχßλοχος απü τη ΠÜρο, κατÜ τον 7ο π.Χ. αι., υπÞρξε, σýμφωνα με την αρχαßα φιλολογικÞ παρÜδοση, ο δημιουργüς και κορυφαßος χειριστÞς του λüγιου ιÜμβου. Χρησιμοποßησε την ιαμβικÞ μορφÞ σε ποßηση, χωρßς να την απομακρýνει απü τον κριτικü χαρακτÞρα της και στους ιÜμβους του αντιτßθεται στις καθιερωμÝνες αριστοκρατικÝς αντιλÞψεις και τα ηρωικÜ-πολεμικÜ ιδεþδη: δεν διστÜζει να δηλþσει τη χαρÜ του που Ýσωσε τη ζωÞ του üταν σε μια μÜχη πÝταξε την ασπßδα του και τρÜπηκε σε φυγÞ.
Εßναι ο ποιητÞς που απαγκßστρωσε τη ποßηση απü τη μυθικÞ παρÜδοση και την Ýστρεψε στον εσωτερικü κüσμο του ανθρþπου. Στους στßχους του αποτυπþνονται συμβÜντα της προσωπικÞς του ζωÞς με αφοπλιστικÞ ειλικρßνεια. Χωρßς αναστολÝς ομολογεß üτι υπÞρξε "ῥßψασπις" (= δειλüς), γιατß γι' αυτüν προÝχει η διÜσωση της ζωÞς. Συνειδητοποιεß την αστÜθεια, την αβεβαιüτητα και τη συνεχÞ μεταβολÞ του κüσμου. Πιστεýει üτι ο φüβος κι η ελπßδα, η ευτυχßα κι η δυστυχßα Ýρχονται και παρÝρχονται, για να επιβεβαιþσουνε τη συνεχÞ μεταβολÞ στην οποßα υπüκεινται τα ανθρþπινα πρÜγματα. Δßνει μια νÝα αντßληψη για τη φιλßα, πÝρα απü το παραδοσιακü ηρωικü σχÞμα, -με αγανÜκτηση εκφρÜζεται για τη προδομÝνη φιλßα. Με τη ποßησÞ του εκφρÜζει τις σημαντικÝς αλλαγÝς που συντελοýνται στην εποχÞ του σ' üλους τους τομεßς της καθημερινÞς ζωÞς (πολιτικÝς ανακατατÜξεις, ßδρυση αποικιþν, ανÜπτυξη εμπορßου). ΣωθÞκανε δε, 200 περßπου στßχοι (ßαμβοι, ελεγεßες, ýμνοι), που αυξηθÞκανε τα τελευταßα χρüνια απü παπυρικÜ ευρÞματα.
Απαισιüδοξη αντßληψη για τον κüσμο εκφρÜζει στους ιÜμβους του ο Σημωνßδης ο Αμοργßνος. Στον ßαμβο των γυναικþν παρουσιÜζει τις γυναßκες σαν το μεγαλýτερο απ' üλα τα κακÜ της ανθρþπινης ζωÞς. ¸νας Üλλος σημαντικüς ιαμβογρÜφος, ο Ιππþναξ ο ΕφÝσιος, στους ιÜμβους του διεκτραγωδεß τη φτþχεια του Þ κακολογεß τους εχθροýς του, με ρεαλισμü, χιοýμορ κι αθυροστομßα. ΓενικÜ η ιαμβογραφßα, με τη συνοδεßα και των ελασσüνων και με τις λοιπÝς δυνÜμεις του προκλασικοý διαφωτισμοý, ανοßγει την αυλαßα προς τη σÜτιρα προσþπων, ιδεþν και καταστÜσεων και Ýτσι με τη γλþσσα και τα θÝματÜ της θα τροφοδοτÞσει την αρχαßα κωμωδßα.
==============================
ΩΔΗ
Η Σαπφþ κι ο Αλκαßος καλλιÝργησαν Ýνα εßδος ποßησης που Ýμελλε να 'χει μακραßωνη ιστορßα. Η ωδÞ χαρακτηρßζεται συνÞθως απü το υψηλü, εγκωμιαστικü ýφος, μπορεß να Ýχει προσωπικÜ Þ κοινωνικÜ θÝματα και δεν ακολουθεß αυστηροýς μορφολογικοýς και μετρικοýς κανüνες. Ο ποιητÞς μποροýσε σε μια ωδÞ να πει οτιδÞποτε και με üποιον τρüπο προτιμοýσε. ¸τσι, οι ωδÝς της Σαπφþς και του Αλκαßου Ýχουνε ποικßλο αριθμü 4στιχων στροφþν με κοινÞ μεταξý τους μετρικÞ.
Ο Πßνδαρος (522 - 443 π.Χ.) επηρÝασε ιδιαßτερα τους μεταγενÝστερους κι Ýγινε γνωστüς κυρßως για τις επινßκιες ωδÝς του -το μüνο τμÞμα του Ýργου του που διασþθηκε μÝχρι τις μÝρες μας σχεδüν ακÝραιο. Προτßμησε Ýνα τριαδικü σχÞμα που αποτελοýνταν απü 2 διαφορετικÜ στροφικÜ σχÞματα και διαφορετικÜ μÝτρα, τις λεγüμενες επωδικÝς 3Üδες. Πρüκειται για σχÞμα που λÝγεται πως επινοÞθηκε στη ΜεγÜλη ΕλλÜδα απü τον ºβυκο Þ τον Στησßχορο. ΚÜθε 3Üδα αποτελεßται απü Ýν αντιστροφικü ζευγÜρι (μια στροφÞ και μιαν αντιστροφÞ, συνθεμÝνες στα ßδια ακριβþς μÝτρα, þστε να μποροýν να τραγουδηθοýν στο ßδιο μÝλος) και μιαν επωδü σε μÝτρα και μÝλος διαφορετικÜ. Το ßδιο σχÞμα επαναλαμβÜνεται üσες φορÝς χρειαστεß).
Το πρüτυπο της Σαπφοýς και του Αλκαßου, επηρεασμÝνο ωστüσο κι απü τον Πßνδαρο, ακολοýθησε αργüτερα κι ο ΟρÜτιος. ¸γραψε κυρßως ομοιοστροφικÝς ωδÝς, ωδÝς δηλαδÞ γραμμÝνες σε μια μüνο επαναλαμβανüμενη στροφικÞ μορφÞ κι αποτÝλεσε μαζß με τους αρχαßους ¸λληνες ποιητÝς, κυρßως με τον Πßνδαρο, το πρüτυπο που οδÞγησε στην αναγÝννηση κι εδραßωση της ωδÞς ως λυρικοý εßδους στους νεþτερους χρüνους.
Η επßκληση της Σαπφoýς στη θεÜ Αφροδßτη στην ΩδÞ στην Αφροδßτη, προσλαμβÜνει ικετευτικü τüνο, καθþς τη καλεß να ικανοποιÞσει τα αιτÞματÜ της και να τη συνδρÜμει Üμεσα, αποδιþχνοντας τις πßκρες και τα βÜσανα. Η μετÜβαση απü τον ευθý στον πλÜγιο λüγο και απü το παρüν στο παρελθüν γßνεται δεξιοτεχνικÜ μÝσω της αφÞγησης ενüς παρελθοντικοý βιþματος, κÜτι που προσδßδει αφηγηματικü χαρακτÞρα στο ποßημα. ΑμÝσως μετÜ, φαßνεται να παßρνει το λüγο η Αφροδßτη και να απευθýνεται στη Σαπφþ, ενþ εßναι η ßδια η Σαπφþ που μονολογεß και παρουσιÜζει τον ερωτικü καημü και τις επιθυμßες της, προσθÝτοντας θεατρικüτητα στην ωδÞ. Ο αρχαßος τεχνοκριτικüς Διονýσιος ο Αλικαρνασσεýς, που διÝσωσε το ποßημα, το αναφÝρει σαν παρÜδειγμα αρμονßας, χÜρη στο πηγαßο του αßσθημα, τη σοφÞ του σýνθεση, την παραστατικüτητα των εικüνων και τη χÜρη της Ýκφρασης. Σημειþνει, μÜλιστα πως η μελωδßα κι η χÜρη πηγÜζουν απ' τον τρüπο με τον οποßο συνδÝονται οι λÝξεις κι οι στßχοι, καθþς κι απü τη λεπτüτητα της σýνθεσης.
==============================
Επßλογος
Εδþ κλεßνει το παρüν Üρθρο, που αφοροýσε μüνο στη παρουσßαση -üσο πιο καλλßτερα μπüρεσα, ελπßζω- την ιστορßα, τη θεωρßα-βÜση, τη πορεßα κι εξÝλιξη της ποßησης απü αρχαιοτÜτων χρüνων, τα εßδη που ξεκßνησαν να ξεδιπλþνονται σιγÜ-σιγÜ και τÝλος, κλεßνει το Üρθρο στην αρχÞ των λατινικþν ετþν και των αλεξανδρινþν. Μια ανακεφαλαßωση αυτÞ στα μÝχρι τþρα γραφÝντα, δεßχνει που υπÜρχουν ελλεßψεις για περαιτÝρω πορεßα, ας ποýμε πως εδþ καλýφθηκε üλο το φÜσμα πλην κωμωδßας, που υπÜρχει üμως σε Üλλο Üρθρο, με αφορÞ τη παρουσßαση του ΜÝνανδρου και μÜλιστα κι αυτÞ απ' Üκρου σ' Üκρο, κι Ýτσι μÝνει σε Ýνα Þ σε δýο -εξαρτÜται το μÝγεθος- Üρθρα με δημιουργοýς και δεßγματα γραφÞς τους στο καθÝνα. Για να 'μαι ειλικρινÞς το 'χα ξεκινÞσει για μονü, αλλÜ δεν Þξερα ο φουκαρÜς τß μεγÜλον üγκο εßχε κι Ýτσι στη πορεßα, σκÝφτηκα καλλßτερα τη λýση των επüμενων Üρθρων. ¸χω αποσýρει Þδη τους 3 μαζß με τη Σαπφþ 4, αρχαßους ποιητÝς, που εßχα παρουσιÜσει σ' Ýνα μικρü αρθρÜκι πριν χρüνια, και τþρα μου παραπονιοýνται πως τους Ýχω παραμελÞσει. Ευχαριστþ αν διαβÜσατε μÝχρις εδþ, για την ακρßβεια, καμαρþνω αν διαβÜσατε μÝχρις εδþ, κι εýχομαι να το απολαýσατε üσο κι εγþ üταν το 'στηνα. Ραντεβοý στο επüμενο λοιπüν. Π. Χ.