ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí. 

18ïò ×ÑÏÍÏÓ ËÅÉÔÏÕÑÃÉÁÓ!!!

                                       8/9/2021

                                      21/11/11

     ΠÝρασε καιρüς πολýς που 'χα να γρÜψω εδþ κι οι λüγοι Þτανε πολλοß και διÜφοροι. Ωστüσο, üπως λÝει κι ο Τενεσß Ουßλιαμς (που μüλις χτες ολοκλÞρωσα τη παρουσßα του και το καταφχαριστÞθηκα): "Το παρελθüν μεγαλþνει συνÝχεια εις βÜρος του μÝλλοντος" κι Ýτσι δε θα σταθþ καθüλου σε περασμÝνα προβλÞματα. ΜπροστÜ μας υπÜρχει Ýνα μÝλλον κι ελπßζω, -μÝρες που 'ναι και μÝρες που 'ρχονται- ναναι καλýτερο απ' üσα μÝχρι τþρα Ýχουνε δει τα ματÜκια μας! Κυρßες και κýριοι αναγνþστες-επισκÝπτες, δεν εßμαι πολιτικüς, μÞτε οικονομικüς παρÜγων για να σας εγγυηθþ το μÝλλον της χþρας μας, μüνον ευχÝς μπορþ να κÜνω εκ βÜθους καρδßας. Μπορþ üμως να εγγυηθþ το μÝλλον του Στεκιοý τοýτου δω, üσο ζω και βρßσκομαι. Κι üχι μüνον απλÜ Ýνα μÝλλον σα διÜρκεια απλþς χρονικÞ, που κυλÜ και βρßσκεται, αλλÜ μπορþ να εγγυηθþ και τη σταθερÞ παραμονÞ στη ποιüτητÜ του!
     Πριν ξεκινÞσω περιληπτικÜ τα πεπραγμÝνα των τελευταßων ημερþν, θα κÜνω μια παρÜκληση σε κεßνους και κεßνες που χανε στεßλει μÝηλς στο ΣτÝκι προ των προβλημÜτων, να μου ξαναστεßλουνε γιατß δεν Ýχει σωθεß κανÝνα. (ΛουκÜ, κýριε με τη διüρθωση της ΣαλομÝ, κýριε με τη διüρθωση του ΧÜρλαν ¸λισον, κορßτσια που χατε στεßλει δουλειÝς σας για να τις αναρτÞσω κλπ) ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΤΕ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΙΑ.
     Λοιπüν τις τελευταßες βδομÜδες που δειλÜ-δειλÜ ξανÜρχισε να λειτουργεß το ΣτÝκι εßχαμε μερικÝς μοναδικÝς στιγμÝς και θÝλω να τις πω. ΚατÜφερα να ανεβÜσω τη παρÜσταση του ΚÜρλο Γκολντüνι: "ΥπηρÝτης Δυο ΑφεντÜδων" μια πολý καλÞ παρÜσταση, που χα τη τýχη να τη παρακολουθÞσω στην... ýστερη εφηβεßα μου, (1978) απü το θßασο του αεßμνηστου Καρüλου Κουν, με Τρουφαλδßνο τον Γιþργο ΑρμÝνη κι Ýκτοτε μου χε γßνει ...εμμονÞ. ΕπιτÝλους λοιπüν ολοκληρþθηκε αυτÞ η επßπονη δουλειÜ. Το θαυμÜσιο βιογραφικü του, εßναι δουλειÜ μιας πολý καλÞς φßλης, της Μαρßας ΑλεξιÜδου, που πραγματικÜ ζωγρÜφισε. Τη Μαρßα τη συναντÞσαμε και στο παρελθüν, με το βιογραφικü του Αντþνη ΣαμαρÜκη, αλλÜ θα τη συναντÞσουμε και στο μÝλλον με Üλλες εξßσου θαυμÜσιες δουλειÝς της σε βιογραφικÜ, σε Ντßκενς, ΜολιÝρο κλπ.
     Επüμενη ανÜρτηση Þταν Ýνα σπÜνιο εýρημα: αρχαßα κινÝζικη ζωγραφικÞ σε μετÜφραση των πληροφοριþν του κÜθε πßνακα, απü τον Üλλο μεγÜλο φßλο και ναι θα το πω: συνεργÜτη, τονε θεωρþ, τον ΜπÜμπη ΔερμιτζÜκη! Πρüκειται για Ýνα μÝρος απü τους πßνακες που κÜποτε εßχα στη διÜθεσÞ μου, πριν μου χαλÜσει ο φορητüς δßσκος -μεγÜλη ιστορßα- και που τελικÜ σωθÞκαν μüνον αυτÜ τα μοναδικÜ αριστουργÞματα.
     Ακολοýθησε ο Αισχýλος με τους "ΠÝρσες" του, που ναι, θα μου πεßτε, υπÞρχε και πριν, αλλÜ δεν υπÞρχεν Ýργο, μüνο το βιογραφικü του. Τþρα εßναι πλÞρης καθþς κι Ýργο υπÜρχει και βελτιþσεις-συμπληρþσεις στο βßο του μεγÜλου τραγωδοý. Το Ýργο αυτü προσεγγßζει τους ελληνοπερσικοýς πολÝμους απ' τη σκοπιÜ των Περσþν και το κÜνει χωρßς ψευτοπερηφÜνεια, χωρßς χολÞ, χωρßς κομπασμü, αλλÜ με ανθρωπιÜ, πüνο, και κατανüηση. Αξßζει τον κüπο μια ακüμα ανÜγνωση σε üσους το χουνε διαβÜσει Þ δει και σßγουρα αξßζει μια πρþτη ανÜγνωση στους υπüλοιπους.
     ¸χω Þδη κÜμποσα πρÜματα να νιþθω περÞφανος που υπÜρχουνε στο ΣτÝκι μου, αλλÜ για την ανÜρτηση του Αμπρüουζ Μπιρς μπορþ να νιþσω ακüμα πιüτερο, καθþς δεν υπÜρχει επßσης πουθενÜ αλλοý, αλλÜ και γιατß υπÞρξε πραγματικÜ Ýνας παραξηγημÝνος, "καταραμÝνος" συγγραφÝας! ΔιÜλεξα για τοýτο, το μικρü του αριστοýργημα: "Ο ΘÜνατος Του ΧÜλπιν ΦρÝιζερ" κι üταν το τελεßωσα Ýνιωσα τρομερüς και φοβερüς! Και νομßζω πως θα επανÝλθω σε κεßνον και με Üλλα Ýργα του.
     ΜετÜ εßπα να μεταφÝρω μια σχετικÜ σýντομη βιογραφßα της Λßλιθ, της ξακουστÞς ...κακßστρως του μεσαßωνα που λÝγεται πως Þτανε χειρüτερη απü τον Κüμη Ντρακιοýλα, της Elizabeth Bathory ποý και πως Ýζησε, πþς Ýδρασε και τελικÜ τß εßναι üλο αυτü που της καταλογßζεται. Φιλοξενεßται στο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ. Και μετÜ, καθþς βρισκüμουν εκεß, στο φανταστικü χþρο δηλαδÞ με Λßλιθ και Μπιρς, εßχα τη τýχη να βρω και να προσθÝσω κÜποια πρÜματα, καθþς και να το σουλουπþσω λιγÜκι, το κομμÜτι του Üλλου μεγÜλου ξακουστοý της ΕΦ, του ΜπρÜμ Στüκερ!
     ¹ξερα πως Ýπρεπε να επανÝλθω στα ΚΛΑΣΣΙΚΑ κι Ýτσι ανÝβασα τον μεγÜλο γÜλλο συγγραφÝα, Γκι Ντε ΜοπασÜν, που στα νιÜτα μου εßχα διαβÜσει τα 2 κορυφαßα του δημιουργÞματα: "ΜιÜ ΖωÞ" και "Ο ΦιλαρÜκος Μας" και μου χαν αρÝσει πÜρα πολý. ΣυνÝχισα και μετÜ απü πÜρα πολý δουλειÜ και κüπο και κÜτι μικροατυχßες, κατÜφερα να φÝρω σε πÝρας μια πολý δýσκολη ανÜρτηση, αυτÞ του ΧÝρμαν ¸σσε, πολý το φχαριστÞθηκα, σας το λÝω. ΒÝβαια το κομμÜτι που Ýβαλα μÝσα, μιας και δε βρÞκα κÜτι μικρü και βολικü, δεν εßναι απü τα πιο χαρακτηριστικÜ του, ωστüσο το βιογραφικü του εßναι φουλ! Θα συνιστοýσα ιδιαßτερα τη "ΡοσÜλντε" του! ενþ εßναι γνωστÝς κορυφαßες δημιουργßες, τα: "ΣιντÜρτα", "Ο Λýκος Της ΣτÝπας" κι ο "ΝτÝμιαν".
     Στην ßδια κατηγορßα, Ýβαλα τον μεγÜλο και κολοσιαßο μÜστορα της θεατρολογßας, τον Τενεσß Ουßλιαμς, δουλειÜ που μου φαγε 3 μÝρες μÝχρι να την ολοκληρþσω καθþς τýχανε πολλÝς αναποδιÝς και λÝω μüνο τοýτο: 2 φορÝς Ýφτασα στο παραπÝντε να τη τελειþσω μετÜ απü κÜτι σερß 3þρα και 2 φορÝς χαθÞκανε τα δεδομÝνα απü αβλεψßες! Ο Üνθρωπος τα χει πει üλα και πÜνω απü 2 φορÝς το καθÝνα! Παρüλη την ατυχßα και τις δυσκολßες το καταφχαριστÞθηκα κι αυτü!
     ΤÝλος Ýβαλα στα ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ μια νÝα και ταλαντοýχα φßλη του Στεκιοý την ΚασσÜνδρα Αλογοσκοýφι, με το κεßμενü της: "Ο Αοιδüς Και Το Αηδüνι", που ελπßζω κι εýχομαι να σας αρÝσει κι εσÜς üσο κι εμÝνα και πως η καλÞ μου φßλη θα στεßλει κι Üλλα της κομμÜτια. Εδþ θÝλω να υπενθυμßσω, περιληπτικÜ και μερικÝς παλιüτερες αναρτÞσεις, στην ßδια κατηγορßα, που δεν εßχα παρουσιÜσει τüτε, καθþς σιγοýσα üπως εßπα στην εισαγωγÞ:
 1. ΣωτÞρης Γλυκοφρýδης με πολý καλÞ δουλειÜ του στον Παρμενßδη
 2. ¸φη Καλογεροποýλου (κüκκινη κßσσα) με μικρÜ γρÜμματα Ποßηση
 3. ΝÝστορας ΠουλÜκος ψιθυριστÜ...       επßσης ποßηση
 4. ΑγγελικÞ ΚορρÝ   ΜετÜ Τη ΒροχÞ             θεατρικü


     Εκτüς αυτþν που ανÜφερα, υπÞρξανε και πÜρα πολλÝς και μÜλιστα αρκετÜ ενδιαφÝρουσες προσθÞκες στον ΚΗΠΟ κι αξßζει να του ρßξετε μια ματιÜ.
     Τþρα για το μÝλλον Ýχω βÜλει μερικοýς στüχους νÝων αναρτÞσεων: Ντßκενς, Μποστ, ΜολιÝρος, Νεροýδα, κλπ, θÝλω να διορθþσω μερικÜ κακþς κεßμενα στο ΣτÝκι, για τα οποßα ζητþ συγνþμη, αλλÜ ξεκινÞσαν üταν αλλÜξαμε τη δομÞ και τον κειμενογρÜφο. ΔηλαδÞ εννοþ εκεßνες τις ...τερÜστιες αποστÜσεις μεταξý των γραμμþν που τυχüν Ýχουνε δημιουργηθεß σε αναρτημμÝνα κεßμενα και θÝλει πολλÞ δουλειÜ για να εντοπιστοýνε και να διορθωθοýνε. Να συμπληρþσω βιογραφικÜ üπου λεßπουν Þ εßναι βιοτηλεγραφÞματα, σε πινακοθÞκη, κλασσικÜ κλπ, χρωστÜω και μερικοýς ζωγρÜφους ακüμα. Και ορßζω σαν μια νÝα ημερομηνßα προσπÜθειας του να χαρτογραφηθεß το ΣτÝκι μÝσω ενüς index, πρÜμα που ναι üνειρü μου απü τüτε που η φßλη ΔÜφνη Χρονοποýλου, μου βαλε την ιδÝα κι Ýκτοτε δε μπορþ να ησυχÜσω. Αυτü θα πÜρει καιρü και κüπο, αλλÜ θα αξßζει! ΤÝλος εßναι πολλÝς νÝες προσθÞκες που περιμÝνουνε να μποýνε στον ΚÞπο (που κι αυτüς θÝλει μια ταχτοποßηση).
     ΑυτÜ εßχα να πω, θÝλω να ξαναευχηθþ καλýτερο μÝλλον κι Ýξω απü το ΣτÝκι, και να θυμÜστε πως στις δýσκολες þρες, η ΤÝχνη εßναι μια διÝξοδος που σε κÜνει να ηρεμεßς, να ξεχνÜς τα προβλÞματα και να ξεφεýγεις, Ýστω λßγο, τις þρες που εσý το επιθυμεßς να γßνει. ΑυτÜ κι Ýπεται... συνÝχεια!!!

                                     20/11/11

     Για πιο προσωπικÜ μηνýματα, ισχýει το pathat και τα ... υπüλοιπα, (δηλαδÞ παπÜκι peri-grafis τελεßα cοm). ΟυσιαστικÜ αναποδογυρßζετε τ' ονοματεπþνυμü μου, απü το παλιü κι üλα τ' Üλλα εßναι ßδια. Ο λüγος εßναι ο ßδιος ο κλασσικüς, αρκεß να σας πω πως πλÝον λαμβÜνω περß τα 50-60 σπαμ μÝηλς (spam mails) καθημερινÜ και το μπÜχαλο που επικρατεß εßναι Üνευ προηγουμÝνου. Γιαυτü θα παρακαλÝσω üλες κι üλους üσοι εßχανε στεßλει το τελευταßο διÜστημα, αν δεν τους κÜνει κüπο, ας μου τα ξαναστεßλουνε. 
     Για üλα τα υπüλοιπα, υπÞρχαν τα:
adminfo@peri-grafis.net  που πλÝον καταργεßται και τη θÝση τους θα πÜρει το periadmin παπÜκι peri-grafis τελεßα cοm

                                         02/02/09

     'Αλλος Ýνας μÞνας πÝρασε στην ιστορßα και τþρα στο ξεκßνημα του νÝου μ' ü,τι Ýχει να μας φÝρει, Ýρχομαι να ξαναπþ μερικÜ λüγια, πριν ξεκινÞσω για τα του Στεκιοý. Τον προηγοýμενο εßχα ξεκινÞσει να λÝω κÜτι και σÞμερα θα το τελειþσω, αν και... τÝλος πÜντων!
     ¼πως εßχα αρχßσει να λÝω και τüτε, για να 'χουνε νüημα οι ευχÝς μας κÜθε φορÜ, πρÝπει ν' αποβÜλλουμε απü τη ζωÞ μας οριστικÜ, μερικÜ πρÜματα και για να γßνει αυτü πρÝπει να ξαναδþσουμε τη πραγματικÞ σημασßα κι αξßα στις λÝξεις μας. ΛÝξεις και φρÜσεις που χρησιμοποιοýμε. Εßναι η μüνη σωστÞ αρχÞ! Και συνεχßζω με μερικÝς ακüμα φρÜσεις που τις Ýχω βÜλει στη μαýρη λßστα:

  ...ε) "...για ü,τι Ýγινε αναλαμβÜνω προσωπικÜ την ευθýνη!" ΜεγÜλη κουβÝντα και μαγκιÜ του αυτουνοý που Ýχει τ' αρχßδια να την εκφÝρει, αρκεß φυσικÜ να την εννοεß! Γιατß, ξÝρετε τß σημαßνει ουσιαστικÜ αυτÞ η φρÜση; "Κýριοι, σ' αυτü που προσπÜθησα να κÜνω, απÝτυχα κι επειδÞ απÝτυχα πρÝπει να το χρεþσετε σε μÝνα και μüνο σε μÝνα και τις επιλογÝς μου κι αν πρÝπει να συνεχßσετε να μ' εμπιστεýεστε θα πρÝπει την επüμενη φορÜ ν' αλλÜξω στÜση και τακτικÞ". Αν üχι να παραιτηθεß, αν üχι ν' αποσυρθεß παντελþς, αν üχι τßποτ' Üλλο, τουλÜχιστον αυτü. Η ζωÞ μας δεν εßναι επικοινωνιακü τÝχνασμα και το ßδιο κι οι ευχÝς που χρωστÜμε στον εαυτü και στους γýρω μας.
  στ). "...καιρüς ν' αναλÜβουμε üλοι τις ευθýνες μας!" Αυτü κι αν εßναι αστεßο! ΟυσιαστικÜ σημαßνει, καιρüς ν' αναλÜβει κÜποιος την ευθýνη για να γλυτþσω εγþ και να μη τη φÜω ολÜκερη! ΔειλÞ φρÜση, ειδικÜ αν δε συνοδεýεται κι απü περιγραφÞ εκεßνων που οφεßλουν να μοιραστοýνε την ευθýνη! Και γενικüτερα, ü,τι ισχýει κι ανωτÝρω!
   ζ). "...πρÝπει üλοι μας να σφßξουμε τα δüντια και το ζωνÜρι!" Αυτü επßσης εßναι κÜτι που συνηθßζεται σε δýσκολες þρες. ΕπειδÞ üμως εκεßνος που το προτεßνει, ουσιαστικÜ προτεßνει κÜτι ...Üσχημο, για να 'χει αξßα κι υπüσταση, να μπορεß να πεßσει και να συμπαρασýρει Ýνα πλÞθος, θα πρÝπει πρþτος αυτüς να δþσει το καλü παρÜδειγμα! Αν δε το κÜνει, τüτε δεν Ýχει καμμιÜν ουσßα και σημασßα και καλüν εßναι ν' αγνοεßται ως μη λεχθÝν.
   η). "...ας βγÜλει Ýκαστος τα συμπερÜσματÜ του!" Ευχαριστοýμε πολý που μας επιτρÝπετε να το κÜνουμε, εßστε τüσο καλüς/Þ. Πλην üμως για να γßνει αυτü θα πρÝπει να 'χουμε üλο το πακÝτο πληροφοριþν που απαιτεßται για κÜτι τÝτοιο. ¸πειτα, πολλÜκις μας λÝτε τα δικÜ σας συμπερÜσματα, χωρßς να μας δßνετε αυτÞ την ευκαιρßα. Γιατß ειδικÜ εδþ θα πρÝπει να τα βγÜλουμε μüνοι μας; Και ...φυσικÜ εμεßς πÜντα θα βγÜζουμε τα δικÜ μας συμπερÜσματα, αλλÜ ευχαριστοýμε για την ευγενικÞ παραχþρηση! ¸τσι! ¼ταν εßναι ... να μας το λÝτε, να τα ...βγÜζουμε!
   θ). "...επιτÝλους πρÝπει να κÜνουμε κÜτι!" Να μια φρÜση γενναßα! Μας προτρÝπει να κÜνουμε κÜτι, Ýνας καθιστüς, παχυλüς, εýπορος Þ Üλλο τι χαρωπü, ουσιαστικÜ προτρÝποντÜς μας να κÜνουμε μεις κÜτι ενþ εκεßνος θα κÜθεται στο σπιτÜκι του να βλÝπει τηλεüραση κλπ. Και φυσικÜ ποτÝ δε πßστεψα πως τρÝχοντας Ýνα μαραθþνιο αγÜπης, μπορþ να σταματÞσω τους βομβαρδισμοýς στη ΓÜζα! ΑυτÜ εßναι αστεßα πρÜματα και το λÝω με πλÞρη επßγνωση του τß λÝω και πως το λÝω. ΞÝρω üμως, πως εßναι ευκολüτερο να τρÝξω Ýνα μαραθþνιο αγÜπης, απü κεßνα που θα πρεπε Þ θα μποροýσα να κÜνω, για να σταματÞσω τον βομβαρδισμü. 'Αρα προτιμþ το ευκολüτερο! Ε λοιπüν αυτü πρÝπει να σταματÞσει!

     Ολοκληρþνω εδþ αυτÜ τα ...πρÜματα μιας και νομßζω δεν Ýχει νüημα να συνεχßσω προς το παρüν. ¸χω μüνο να πω μερικÜ πρÜματα για το ΣτÝκι μου και για την ιδÝα που 'χω γι' αυτü! ¼ταν το 'στησα κι αργüτερα που σιγÜ-σιγÜ το μεγÜλωσα, Þθελα να 'ναι κÜτι üσο το δυνατüν πιο üμορφο, πιο Þσυχο και κÜτι που θα κρατοýσε μακρυÜ κÜθε τι Üσχημο. Προς Θεοý, ξÝρω πως υπÜρχουνε κι Üσχημα πρÜματα κει Ýξω. Εδþ üμως Þθελα και θÝλω, να μην επιτρÝψω να περÜσουν. Αυτü εßναι θÝση και στÜση ζωÞς, για τοýτον εδþ το χþρο. Αυτü δεν Ýχει αλλÜξει κι αυτü θα συνεχßσει να γßνεται και στο μÝλλον.
     Τοýτο το μÞνα εßχαμε στο ΣτÝκι σχετικÜ λßγα πρÜματα και πολý υπüγειο. ΒλÝπετε, τελευταßα μου μπÞκε η ιδÝα των βßντεο φλας και μÜλιστα υποτιτλισμÝνα, üπως το Üνωθεν τραγοýδι. ¸φαγα μπüλικο χρüνο για κεßνο κι Ýχω σπαταλÞσει αρκετüν επßσης γι' Üλλα κομμÜτια που θ' ακολουθÞσουν αργüτερα. Επßσης σπατÜλησα χρüνο συγκεντρþνοντας υλικü για μελλοντικÝς αναρτÞσεις, υλικü εξαßρετο και πλοýσιο. ¸τσι, δεν εßδατε και πολλÜ, αλλÜ υπüσχομαι πως θα δεßτε στο εγγýς μÝλλον.
     Σας χαιρετþ προς το παρüν και σας λÝω υπεýθυνα πως ...Ýπεται και συνÝχεια!!!
            Καλü μας ΜÞνα!!!                      ΦλεβÜρης '09

                                              02/01/08

     ΝÝα χρονιÜ, αλλÜ πριν αρχßσω τις ευχÝς και τα του Στεκιοý, θα 'θελα να πω μερικÜ πρÜματα. Στην ουσßα θα 'θελα να παραθÝσω μερικÝς φρÜσεις που δε θα 'θελα να ξανακοýσω στη μετÝπειτα ζωÞ μου ολÜκερη. Τοýτο, γιατß üχι μüνο δε προωθοýνε τις ευχÝς μας, αλλÜ σκεπÜζουνε κι üλα τα προβλÞματα κÜτω απü Ýνα χαλß-Üλλοθι. Ξεκινþ λοιπüν να παραθÝτω τις πρþτες απ' αυτÝς για τοýτο το μÞνα:
   α). "...για üλα φταιν οι γνωστοß-Üγνωστοι..." Δεν υπÜρχει αυτü, αγαπητοß μου επισκÝπτες-αναγνþστες! Κι üσο πιο Üμεσα το αφαιρÝσουμε απü τη φρασεολογßα μας, τüσο το καλýτερο. ¹ εßναι γνωστοß κι Üρα αν üντως φταßνε, τους πιÜνουμε κι üλα πÜνε καλýτερα, Þ εßναι Üγνωστοι κι Üρα κÜνουμε μþκο, αλλÜ παρÜλληλα κÜνουμε τ' αδýνατα δυνατÜ να τους βροýμε αποδεδειγμÝνα, να τους πιÜσουμε και να τους απομονþσουμε.
   β). "...δρÜσανε πÜλι υπογεßως τα γνωστÜ -üνομα και μη χωριü- κÝντρα παραεξουσßας..." Το ßδιο με τα παραπÜνω. Δε μπορþ Üλλο να δεχτþ πως κÜποιος Þ κÜποιοι, ξÝρουνε ποιοß κρýβονται κÜτω απü το κÜθε τι και δε το λÝνε. Αν φοβοýνται, τüτε καλýτερα ας μη το λÝνε, γιατß στο κÜτω-κÜτω, ο κßνδυνος που... διατρÝχουν ελÜχιστα μειþνεται. Αν πÜλι θÝλουνε να κÜνουνε τους Ýξυπνους και τους ενÞμερους, ας κÜνουνε κÜτι για να το δεßξουνε, πιÜνοντÜς τους. Εßναι απλü!
   γ). "...θα κÜνω ü,τι περνÜει απü το χÝρι μου..." ¼χι! Δε πληρþνεσαι, εκλÝγεσαι, διορßζεσαι (κλπ) για να κÜνεις μüνον ü,τι περνÜει απü το χÝρι σου. Αυτü συνÞθως το κÜνει κι η κουτσÞ-ΜαριÜ. Εσý πληρþνεσαι, εκλÝγεσαι, διορßζεσαι, γιατß θεωρεßσαι ειδικüς κι Üρα üχι μüνον ü,τι περνÜει απü το χÝρι σου να κÜνεις, αλλÜ και κÜτι παραπÜνω. Κι üχι μüνο κÜτι παραπÜνω, θα πρüτεινα κÜτι πολý παραπÜνω, απ' ü,τι περνÜει απλþς απ' το χÝρι σου.
   δ). "...εßναι φως-φανÜρι..." ¼χι! Τßποτα δεν εßναι απαραßτητα φως-φανÜρι, εξüν κι αν φροντßσει ο επικαλεσθεßς, πÜση δυνÜμει, να το καταστÞσει τÝτοιο και για üλο τον κüσμο. Πριν απ' αυτü, ας θεωρÞσει πως τßποτα δεν εßναι φως-φανÜρι.

                (θα συνεχιστεß αυτü και σ' επüμενα σημειþματα)

     Προ καιροý, ανÝβασα στο ΣτÝκι, Ýνα κεßμενο του Σολζενßτσιν με τßτλο: "Να Μη Ζοýμε Με ΨÝμματα" κι αφοροýσε φυσικÜ μια του αντßδραση στο επικρατοýν τüτε, καθεστþς της Ρωσßας. ¼σοι κι üσες δε το διαβÜσανε, τους προτρÝπω να το κÜνουνε τþρα. Τþρα που βÝβαια δεν υπÜρχει τÝτοιο καθεστþς, ωστüσο στο κεßμενο αυτü εμπεριÝχονται θαυμÜσιες συμβουλÝς, για το πως πρÜγματι μποροýμε να μÜθουμε να ζοýμε χωρßς ψÝμματα. ΒλÝπετε, τα ψÝμματα δεν εßναι αποκλειστικü προνüμιο μüνο των ολοκληρωτικþν καθεστþτων, μÞτε μüνο των ανÜλγητων δικτατüρων. Τα ψÝμματα υπÜρχουνε παντοý κι üσο βρßσκουνε πρüσφορον Ýδαφος προσκολλþνται και δυστυχþς δηλητηριÜζουνε τις ...ευχÝς μας, ακüμα και πριν προλÜβουμε καν να τις εκφρÜσουμε.
     ¼σο για το ΣτÝκι, πρþτη φορÜ μπορþ να πω πως βαδßζει ακριβþς πÜνω στο πλÜνο που 'θεσα στο σημεßωμÜ μου πριν λßγες μÝρες κι απλÜ θα συνεχßσω πÜνω σ' αυτü με την ßδια ζÝση κι ευχαριστÞση, που ελπßζω να 'ναι και δικÞ σας.
     Τþρα νιþθω καλýτερα και πιο Ýτοιμος να ευχηθþ σ' üλο τον κüσμο, ΚαλÞ ΧρονιÜ, Χρüνια ΠολλÜ και καλÜ και φυσικÜ και καλü μας μÞνα κι ... Ýπεται συνÝχεια!!!
                                                         ΓενÜρης 2009

                                         19/12/'08

     Χαιρετþ Ýστω και καθυστερημÝνα τους επισκÝπτες μου αλλÜ νιþθω μια χαρÜ, γιατß επιτÝλους το νερü μπÞκε στ' αυλÜκι του κι üλα θ' αρχßσουνε ξανÜ με το παλιü τους ρυθμü. Οι... υπüγειες εργασßες Ýχουνε σχεδüν ολοκληρωθεß και πλÝον εßμαι σε θÝση να μπορþ ν' αναγγÝλλω κÜποια πρÜματα εκ του ασφαλοýς και στα σßγουρα. ΜετÜ λοιπüν τις γιορτÝς üλα παßρνουνε το δρüμο τους.
     Πρþτον, ξανανοßγει ο ΚÞπος, üχι μüνο βελτιωμÝνος, αλλÜ κι εμπλουτισμÝνος και ταξινομημÝνος. ΒÝβαια λüγω του μεγÜλου του üγκου και φυσικÜ και του εýρους ζþνης (bandwidth), που ßσταται πÜνω απü το κεφÜλι μας σα πÝλεκυς, θα συνεχßσω να τον ανοßγω εκ περιτροπÞς, μια φορÜ τη βδομÜδα. Τη πρþτη μüνο φορÜ θα τον ανοßξω ολÜκερο, για να μπορÝσετε να δεßτε üλο το μÝχρι στιγμÞς μÝγεθüς του -που φυσικÜ θα συνεχßζει να μεγαλþνει- και μετÜ, ανÜλογα και το πως θα πÜει, κÜθε βδομÜδα θ' ανοßγει και διαφορετικü κομμÜτι: πχ. Ποßηση, Þ Πεζογραφßα Þ ΕΦ κλπ. Σας γνωστοποιþ üμως πως αν κÜποιο μÞνα, το εýρος καλυφθεß γρÞγορα, τüτε για üλο τον υπüλοιπο μÞνα θα παραμεßνει κλειστüς.
     ¼λο το ΣτÝκι πια βρßσκεται με αλφαβητικÞ σειρÜ, πρÜμα που διευκολýνει αφÜνταστα την αναζÞτηση κειμÝνων Þ Ýργων των δημιουργþν που φιλοξενεß και μÜλιστα με ταχýτητα, και διορθωμÝνο üπου υπÞρχε πρüβλημα συνεπεßα ασυμβατüτητας του παλιοý με τον νÝο και βελτιωμÝνο επεξεργαστÞ μου. Επßσης συνεχßζεται η ενοποßηση των γραμματοσειρþν σ' üλο το ΣτÝκι: βιογραφικÜ -> βερντÜνα 10, κεßμενα -> ταχüμα 10, κι üπου απαιτεßται ειδικÞ σÞμανση -> τα εκÜστοτε προτεινüμενα φοντς.
     Πριν συνεχßσω παρακÜτω, να υπενθυμÞσω πως για κÜποιο διÜστημα πριν, γýρω στις αρχÝς με τÝλη καλοκαιριοý, εßχα λεßψει απü τις νÝες και παλιÝς αναρτÞσεις λüγω φüρτου εργασßας και στο καπÜκι, ξεκßνησα τις υπüγειες εργασßες στο ΣτÝκι, προεκτεßνοντας Ýτσι την οπτικÞ παρουσßα μου. ΠρÝπει να πω πως αυτÝς οι εργασßες εδþ, κρατÞσανε γýρω στους 2 γεμÜτους μÞνες, μ' επßμονη, επßπονη και σκληρÞ δουλειÜ και πως για τοýτο, εκκρεμοýν ακüμα στα mail-boxes μου αρκετÝς αποσταλμÝνες δουλειÝς. ΘÝλω λοιπüν να ζητÞσω συγγνþμη απü κεßνους που περιμÝνουν υπομονετικÜ τüσο καιρü και να τους πω πως δεν Ýχω ξεχÜσει... ΕιδικÜ προς τον κýριο Βελλιανßτη, που üμως Þρθε κι η σειρÜ του, Ýστω κι αν Üργησα.
     Ωστüσο που και που εýρισκα ευκαιρßα ν' αναρτþ πρÜματα κι üπως θα 'δατε, εßχαμε μπüλικους νÝους κι ενδιαφÝροντες δημιουργοýς. Στα ΚλασικÜ, ο Ρßλκε κι ο Γητς Þτανε τα νÝα πρüσωπα, στο Φανταστικü, ο ΧÜρλαν, αλλÜ και στα ΕικαστικÜ εßχαμε διÜφορα.
     Τþρα τß μÝλλεται; Ε φυσικÜ οι εκκρεμοýσες αναρτÞσεις που μßλησα πιο πÜνω. Στα ΕικαστικÜ θα συνεχßσω με τα Χρþματα, αστεßες φωτü, ζωγραφικÞ χεριþν και σþματος, τοπßα και μερικÝς φωτü απü το ΔιÜστημα. Στη ΓλυπτικÞ-ΑρχιτεκτονικÞ, θα προσθÝσω μερικÜ αρχιτεκτονικÜ σýγχρονα θαýματα. Στα ΚλασικÜ σειρÜ παßρνει ο ΝτοστογιÝφσκη -και πολý Üργησε μÜλιστα- και διüρθωση/εμπλουτισμü σε Βαλερß και ΠαβÝζε. Στη ΔιασκÝδαση θα βÜλω κÜποια ενδιαφÝροντα κεßμενα-Ýκπληξη. Στο Φανταστικü Þρθε κι η þρα του Ρüμπερτ ΖελÜζνυ, αλλÜ και μερικÜ ακüμα του πρüσφατα χαμÝνου 'Αρθουρ Κλαρκ. Στη ΠινακοθÞκη, πριν προχωρÞσω σε νÝες αναρτÞσεις, θα συμπληρþσω τα κενÜ στα βιογραφικÜ και θα εμπλουτßσω μερικοýς απü τους πιο δημοφιλεßς καλλιτÝχνες üπως οι: ΠικÜσο, ¸σερ, Νταλß, ΡενουÜρ, Βαν Γκογκ κλπ. ΤÝλος θÝλω να αναγγεßλω και την επüμενη βελτιωτικÞ προσθÞκη στο ΣτÝκι, τη 10Üδα των νÝων προσθηκþν, που ουσιαστικÜ καταργεß τη πρüχειρα στημÝνη ΠροθÞκη και βελτιþνει ακüμα πιüτερο την αναζÞτηση στον χþρο μου. Ωστüσο θα επιμεßνω: μÝχρι να συμβεß αυτü να κοιτÜτε στη ΠροθÞκη, γιατß εκεß αναφÝρω νÝες προσθÞκες που δεν εßναι δυνατü να εμφανιστοýνε στην 20Üδα νÝων αναρτÞσεων.
     ΑυτÜ εßχα να πω προς το παρüν. ΚαθυστÝρησα κÜπως τοýτο το μηνιαßο μου σημεßωμα, Ýτσι þστε, εκτüς που να 'χω βÜλει το νερü στ' αυλÜκι, να 'χουμε πλησιÜσει αρκετÜ τις γιορτÝς και να προσθÝσω κι εγþ τις δικÝς μου ευχÝς σ' Ýνα κüσμο που αλλÜζει... αλλÜζει και... Δε κωφεýω στις πρüσφατες θλιβερÝς εξελßξεις αλλÜ Ýκαστος εφ' þ ετÜχθη...
     Εýχομαι λοιπüν σε κÜθενα και καθεμιÜ, απü τη δικÞ τους θÝση, με τη δικÞ τους επιλογÞ και με τον καλýτερο δυνατü τρüπο, να κÜνει ü,τι μπορεß (κι ακüμα πιüτερο) για να βελτιþσει τοýτη τη καημÝνη τη ζÞση. ¸τσι! Γιατß ... Ýπεται και συνÝχεια!

          ΚαλÜ Χριστοýγεννα  Χρüνια ΠολλÜ κι ΕυτυχÝς το ΝÝον ¸τος 2009!!!

     
                                          6/11/'08

     Φθινοπþριασε... ΠÝρασε κÜμποσο διÜστημα που 'χα να εμφανßσω κÜτι στο ΣτÝκι μου, κυρßως λüγω φüρτου, αλλÜ και μετÜ λüγω αλλαγþν ριζικþν που λαμβÜνουνε χþρα κι εßναι σε σας αüρατες. Εκεßνο που σßγουρα θα προσÝξατε και που, πιστÝψτε με δεν Þτανε καθüλου λßγο κι εýκολο, εßναι η εισαγωγÞ αλφαβητικÞς σειρÜς σ' üλους τους χþρους του, με ξεκßνημα στις πρþτες κατηγορßες üπως: ΚλασσικÜ, ΠινακοθÞκη, ΕρωτικÞ Λογοτεχνßα, Φανταστικü, ΔιασκÝδαση, ΕικαστικÜ, ΓλυπτικÞ, Λογο-Παßγνια (αν κι ακüμα εßναι ... αχρησιμοποßητα) και σ' üλες τις δικÝς μου κατηγορßες (τις 6 πρþτες δηλαδÞ). Εκκρεμοýν ακüμα οι δυο επßσης δýσκολες κατηγορßες: Διαδικτýου κι ΕκδοθÝντες. αλλÜ κι αυτÝς τις προσεχεßς μÝρες θα γßνουνε!
     Μη φανταστεßτε πως Þταν εýκολο, γιατß εκτüς üτι τις πÝρασα με το χÝρι μια-μια, προκýπτανε και προβλÞματα ασυμβατüτητας του σημερινοý, σýγχρονου και πανßσχυρου επεξεργαστÞ κειμÝνων που 'χω προσαρμüσει στο ΣτÝκι, με τα του παλιοý κι αρκεß να ρßξετε μια ματιÜ στα ΚλασσικÜ, (ειδικÜ στον ΝτÜριο Φο) και θα καταλÜβετε τι με περιμÝνει ακüμα. Πλην üμως εßναι κÜτι που πρÝπει να γßνει και θα γßνει ü,τι κι αν κοστßσει, üσο κι αν κουρÜσει. ΛιγÜκι υπομονÞ, κι αναφÝρομαι σε κεßνους που περιμÝνουν ανÜρτηση κι εßναι μπüλικοι. ΤÝλος αναγγÝλλω τη δημιουργßα "Üγκιστρου", δηλαδÞ θα χτυπÜ κÜποιος το συνδεδεμÝνο üνομα που τυχüν θ' αναφÝρεται σε κÜποιο κεßμενο, και θα πηγαßνει αυτüματα στο ακριβÝς σημεßο üπου αναφÝρεται ξανÜ το εν λüγω üνομα, σε Üλλο κεßμενο κι üχι στην αρχÞ της συγκεκριμÝνης σελßδας, üπως συνÝβαινε μÝχρι σÞμερα, μ' αποτÝλεσμα να πρÝπει να ξαναδιαβαστεß και το Üλλο μÝχρι να βρει την αναφορÜ. Αυτü θα 'χει σαν αποτÝλεσμα, να φτιαχτεß στο Üμεσο μÝλλον Ýνα ευρετÞριο ακριβÝς στο ΣτÝκι, αλλÜ κι Ýνας ακριβÞς "χÜρτης" του. Να σας πω την αλÞθεια μου, κι εγþ παρüλο που 'μαι ιδιοκτÞτης και κýριος αναρτητÞς των üποιων κειμÝνων, εßχα φτÜσει σε σημεßο να μη μπορþ να βρω κÜτι που Ýψαχνα κι αναγκαζüμουν να το αναζητþ μÝσω... Γκουγκλ στο ΣτÝκι μου το ßδιο. Τþρα τÝλος σ' αυτÜ.
     ¼λα τοýτα, κι Üλλα πολλÜ, κρατÞσανε μακριÜ τις νÝες Þ προσθετικÜ παλιÝς αναρτÞσεις, αλλÜ τþρα σιγÜ-σιγÜ επανερχüμαστε στα παλιÜ. Οι παλιοß επισκÝπτες θα ξÝρουνε καλÜ τß εννοþ! Επßσης αναγγÝλλω τον εμπλουτισμü των βιβλßων μου στον ΚÞπο, σε μεγÜλο βαθμü, αλλÜ κι αυτü θα το δεßτε πιο μετÜ στο μÞνα, γιατß κι εκεß εßχα μιαν αβαρßα... τÝλος πÜντων. Επßσης να πω πως Üλλαξα πÜλι σÝρβερ για πιο καλÞ και γρÞγορη λειτουργßα και να ξαναδηλþσω πως διαφημßσεις στο ΣτÝκι δε πρüκειται να μποýνε στον αιþνα τον Üπαντα!
     ΑυτÜ εßχα να πω προς το παρüν, συνιστþ υπομονÞ και θα ευχηθþ καλü μÞνα και καλÝς διαδικτυακÝς περιπλανÞσεις (πολλÝς απ' αυτÝς στο ΣτÝκι, ελπßζω) γιατß üπως πολý καλÜ το ξÝρετε πλÝον... Ýπεται και ...συνÝχεια!


                                      ;-}


                                              6/9/08

Και τþρα, που το τÝλος εßναι κοντÜ
και λßγο πριν πÝσει η αυλαßα,
φßλοι μου, θα σας μιλÞσω για κεßνα
που με καθüρισανε.

¸ζησα μια γεμÜτη ζωÞ.
ΣεργιÜνισα κÜθε σοκÜκι, κÜθε λεωφüρο.
Μα πιüτερο κι απ' αυτü,
εßναι πως το 'κανα με το δικü μου τρüπο.

ΜετÜνιωσα για κÜμποσα, εßν' αλÞθεια!
Τüσο λßγα, που δεν αξßζουνε μνημüνεψη.
¸καμα ντρÝτα, χωρßς ν' αποφýγω ποτÝ,
αυτü που 'πρεπε να κÜμω.

ΔιδÜχτηκα απü τα μαθÞματα της ζωÞς
και σχÝδιασα προσεχτικÜ το κÜθε βÞμα.
Μα πιüτερο κι απ' αυτü,
εßναι πως το 'κανα με το δικü μου τρüπο.

ΥπÞρξανε φορÝς -εßμαι βÝβαιος πως το ξÝρετε δα-
που δÜγκωσα πιüτερο απ' αυτü
που θα μποροýσα να μασÞσω.
Μα το 'φαγα κι üταν Ýπρεπε το 'φτυσα.
ΠÜλεψα και στÜθηκα καλÜ
και τo 'κανα με τον δικü μου τρüπο.

ΑγÜπησα και γÝλασα και Ýκλαψα.
Εßχα και πλοýτος και μερßδιο στη χασοýρα.
Και τþρα που στεγνþσανε τα δÜκρυα
το βρßσκω üλο τοýτο, τüσο συναρπαστικü.
ΣκÝφτομαι, πως εγþ το 'κανα üλο τοýτο
και μπορþ να πω, üχι ντροπιασμÝνα.
¼χι... ¼χι... Ω üχι εγþ!
Εγþ το 'κανα με το δικü μου τρüπο.

Γι' αυτÜ που υπÜρχει Ýνας Üντρας,
γι' αυτÜ που κατÝχει
κι αν üχι απü μüνος του, τüτε εßναι μηδενικü.
Να λÝει αυτÜ που νιþθει πραγματικÜ.
Το παρελθüν μου δεßχνει πως πÞρα το ρßσκο μου
και το 'κανα με τον δικü μου τρüπο
.
      ("My Way" Frank Sinatra)

     Θεþρησα καλü να ξεκινÞσω τοýτο το μηνιαßο σημεßωμα με τοýτο το τραγοýδι, που κÜποιαν Üλλην εποχÞ, Ýκατσα και μετÝφρασα -με το δικü μου τρüπο βÝβαια. Κι αυτü, γιατß το ΣτÝκι μου Ýκλεισε 4 συναπτÜ χρüνια ζωÞς και μπαßνει στο 5ο και ταιριÜζει θαυμÜσια σα μια επεξηγητικÞ ανασκüπηση. Ο κüσμος αλλÜζει ραγδαßα, με τρüπο που, πολλÜκις δυσκολευüμαστε να παρακολουθÞσουμε τις αλλαγÝς του. Σε τÝτοιες περιπτþσεις λοιπüν, αναζητοýμε γýρω μας πρÜματα καλÜ κι αναλλοßωτα, þστε να μποροýμε να μετρÜμε το παλιü με το νÝο, να μποροýμε να ξαναπροσανατολιζüμαστε και να συνεχßζουμε την üποια πορεßα μας.
     Και το ΣτÝκι αλλÜζει, αλλÜ τοýτο γßνεται σιγανÜ, απαλÜ, προσεκτικÜ και τρυφερÜ Ýως ανεπαßσθητα και πÜντα -ελπßζω- προς το καλýτερο. Προσδοκßες μεγÜλες, αναρτÞσεις πολλÝς, θεματολογßα ευρεßα και πÜντα ανοιχτü, τüσο σε παλιÝς üσο και νÝες ιδÝες, το ΣτÝκι θα συνεχßσει να ßσταται, σ' Ýνα κüσμο που τρÝχει ιλιγγιωδþς, και να περιδιαβαßνει Þρεμο, τους ΚÞπους της Βαβυλþνας.
     Εßναι γεγονüς πως τοýτο το καλοκαßρι, τα φüρτωσα στον κüκκορα λιγÜκι και ζητþ Üλλη μια φορÜ συγγνþμη, αλλÜ εßναι κÜτι που πÝρασε πια και το ΣτÝκι μπαßνει σε ρυθμοýς φθινοπþρου-χειμþνα  κι Ýπεται ...συνÝχεια.

                                  Καλü Φθινüπωρο λοιπüν (κατ' αρχÞν) κι Ευχαριστþ!

                                            17/8/08

     Με συνοπτικÝς διαδικασßες, Ýχω να πω πως με τις αρχÝς του ΣεπτÝμβρη θα τα ξαναποýμε δυνατÜ, πως επßκεινται μπüλικες ενδιαφÝρουσες αναρτÞσεις και πως ζητþ συγνþμη για τη καλοκαιριÜτικη διακοπÞ-απουσßα. Να σημειþσω μüνο πως φüρτωσα μερικÝς φωτü στην Ιδιαßτερη Πατρßδα  μου και πως πüτισα τον ...ΚÞπο. Δεν Ýκανα απολýτως τßποτ' Üλλο.
     Χαιρετþ κι εýχομαι καλüν υπüλοιπον Üδειας, γιατß μετÜ ...Ýπεται συνÝχεια!
                                                      :-}}}}}

                                             2/6/08

     ΤελικÜ, χαθÞκαμε ε; Αχ Üτιμη κενωνßα που Üλλους τους ανεβÜζεις κι Üλλους τους ρßχνεις στην απüξω... Πþς περÜσανε 2 μÞνες σχεδüν απü τη τελευταßα φορÜ που 'γραψα σημεßωμα, ειλικρινÜ, δε το κατÜλαβα. ¼πως και να 'χει, σας χαιρετþ, μου λεßψατε πολý κι ελπßζω να σας Ýλειψε κι εσÜς το ΣτÝκι με τις συνεχεßς Þ Ýστω με τις σχεδüν συνεχεßς, αναρτÞσεις. ΠÜντως εδþ εßμαι κι απ' üσο μπορþ να ξÝρω και να υποσχεθþ, θα 'μαι δω για πολý καιρü ακüμα... ¸πεσε φüρτος, ασθÝνεια, κοýραση και μια διÜθεση για... "Üλλα" πρÜματα, που με κρÜτησε μακρυÜ.
     Τον περασμÝνο μÞνα, στις 12 ΜÜη, εßχαμε την επÝτειο του θανÜτου του μεγÜλου δÜσκαλου στον στßχο, του Νßκου ΓκÜτσου κι Ýτσι βρÞκα τη χρυσÞν ευκαιρßα να του ανανεþσω τη σελßδα του και ρßξτε μια ματιÜ παρακαλþ. Επßσης, ανÜρτησα Λιμüνοφ και πιο συγκεκριμÝνα, μερικÜ πολý ενδιαφÝροντα αποσπÜσματα απü Ýνα βιβλßο Ýκπληξη που 'χα τη τýχη να διαβÜσω και μου Üρεσε πολý, με τßτλο: "ΔÞμιος Γυναικþν". ΤÝλος, εßναι σ' εξÝλιξη η ανÜρτηση του αγαπημÝνου ΑλμπÝρτο ΜορÜβια, με το 1ο κεφÜλαιο του εξαιρετικÜ ενδιαφÝροντος βιβλßου, "Εγþ Κι Αυτüς" κι ακüμα Ýχει μεßνει κÜμποσο, αλλÜ υπομονÞ... Επßσης ο φßλος Βασßλης ΙωÜννου, προσÝθεσε κι Üλλο σπουδαßο υλικü, üπως κι οι, ΘοδωρÞς ΒοριÜςΦοßβη και ΜετÝωρος 'Αγγελος. ΠρÝπει να πω, τÝλος, πως η ανÜρτηση της ΑναÀς Νιν δεν εßναι νÝα, απλÜ μεταφÝρθηκε σε νÝα θÝση για τεχνικοýς λüγους. Α... μη το ξεχÜσω, πρüσθεσα κι Ýνα εικονßδιο με το νεομοδßτικο στÝκι, το FACEBOOK, στην αρχικÞ σελßδα, -αν και προσωπικÜ πιστεýω πως... τÝλος πÜντων, καλÜ ταξßδια!
     ΑυτÜ εν συντομßα, εßναι τα περασμÝνα, κι üσο για τα επüμενα, ολοκληρþνεται ο ΜορÜβια, Ýρχεται η ΣÜρα Σοýλμαν και ...βλÝπουμε. Ναι, εßναι γεγονüς πως μπÞκε το καλοκαιρÜκι κι üλα βρßσκονται... υπ' ατμüν και σκιÜν -κατÜ προτßμηση. ΠÜντως μην ανησυχεßτε, γιατß ...Ýπεται συνÝχεια!
                              Καλü ΜÞνα & Καλü Καλοκαßρι!
                                                                             ΜÜης-Ιοýνης '08


                                            13/4/08

     ΕντÜξει... εßπαμε πως το ΣτÝκι θα παραμεßνει κλειστü για μερικÝς þρες, αλλÜ τελικÜ και για το καλü üλων, Ýμεινε κλειστü κÜποιες μÝρες. Οι αλλαγÝς πολλÝς, ορατÝς και μη, κι ως εκ τοýτου, τον περασμÝνο μÞνα δεν εßχαμε και πολλÝς αναρτÞσεις. Μüλις τÝσσερις αλλÜ νομßζω σημαντικÝς: ΜαλαρμÝ, Μαρνß, ΚαρακÜση (προσοχÞ μη μπερδευτεßτε, γιατß το ΣτÝκι πλÝον φιλοξενεß 3 με το ßδιο επßθετο, αλλÜ εντελþς διαφορετικοýς), και μιαν επανεμφÜνιση του παλιοý και καλοý φßλου ΛÜκη ΦουρουκλÜ. ΛυπÜμαι πολý για τη μακριÜ απουσßα και θα πρÝπει να πω πως μου λεßψατε κι εσεßς και το ΣτÝκι, üλες τοýτες τις μÝρες.
     Το μÝλλον εßναι καλýτερο και θα το δεßτε. ¸ρχονται πÜρα πολλÜ διαμÜντια της Παγκüσμιας Λογοτεχνßας, Ýχουν Þδη επιλεγεß και περιμÝνουν υπομονετικÜ τη σειρÜ τους. Πλην üμως Ýτσι üπως Ýγινε το πρÜμα, ο Απρßλης που διανýουμε κüντυνε πολý κι ο φüρτος εßναι πλÝον αυξημÝνος, Üρα πÜλι για τοýτο το μÞνα δε θα δεßτε πολλÜ. Ελπßζω üμως πως θα δεßτε αυτÜ τα λßγα, αλλÜ θα σας εßναι ικανοποιητικÜ.
     Συγνþμη για üλη αυτÞ την απουσßα και συγνþμη γιατß τοýτες τις τελευταßες μÝρες, ακüμα κι αν μου στÝλνατε μÝηλς, δεν τα λÜβαινα κι Üρα θα πρÝπει να μου τα ξαναστεßλετε στις ßδιες διευθýνσεις, üπως και πριν, ειδÜλλως πÜνε χαμÝνα. Επßσης üλο τοýτο το διÜστημα δεν εßχα στατιστικÜ εμπεριστατωμÝνα, þστε να ξÝρω επακριβþς πþς πÞγε η κßνηση στο ΣτÝκι, μα απü δω κι εμπρüς üλα θα ξαναπÜρουνε τη κανονικÞ τους πορεßα.
     ¸ρχεται το ΠÜσχα και σας εýχομαι απü βÜθους καρδßας, χρüνια πολλÜ και καλÜ και σας ευχαριστþ που συνεχßζετε να τιμÜτε το χþρο κι εμÝνα τον ßδιο με την αγÜπη και τις επισκÝψεις σας. Μη πτοεßσθε, γιατß Ýπεται... ΣυνÝχεια...

            Καλü μÞνα και καλÞν ΑνÜσταση!!!
                                                                         ΜÜρτης-Απρßλης '08

-------------------------------------------------------------------------------------------

                                             2/3/08

                  "...To παιδß-φρικιü στο ρυθμü σου αποκτÜει σπßτι
                    ποιοýς παλμοýς τραβοýν οι ρυθμοß σου και ποιü μαγνÞτη
..."


     Να 'σαι Üστεγος σε τοýτη τη πüλη εßναι φαινüμενο που συμβαßνει κι εßναι φυσικÜ αποτρüπαιο. Να 'σαι Üστεγος κÜτω απü το ßδιο σου το σπßτι, ε... εßναι κÜτι σπÜνιο, üπως και να το κÜνουμε. ΞυπνÜς μιαν ωραßα πρωÀα -Þ και μεσημβρßαν ενßοτε- κι εßσαι Þ πεθαμÝνος -Θεüς φυλÜξοι- Þ ξÝνος. Το πρþτο εßναι τüσον οριστικü, που πιüτερο δε γßνεται και φυσικÜ δε μπορεßς ακüμα και να 'ξερες Þ να 'θελες, να κÜνεις κÜτι. Το δεýτερο εßναι, ευτυχþς, κÜπως πιο αναστρÝψιμο... Το θÝμα εδþ εßναι, τß μπορεßς, τß ξÝρεις, τß θÝλεις να κÜνεις γι' αυτü... Γιατß...

                   "...Δεν εßναι ρυθμüς να ...κατοικÞσω
                     εßναι λüγος να λιγοθυμÞσω
..." (και συγνþμη Κýριε Σαββüπουλε)


     ΑυτÞ η παρÜγραφος εßναι η -ας ποýμε- ...λογοτεχνικÞ ταπεινÞ μου συνεισφορÜ, γι' αυτü το μÞνα, που εκτüς των Üλλων, εßχε και το Üνοιγμα του Τριωδßου. ΜασκαρÜδες üλου το κüσμου ενωθεßτε! Και ...πÜμε παρακÜτω.
     Ξεκινþ με την ανακοßνωση που 'χω βÜλει εδþ και λßγες μÝρες στον "ΚÞπο":

                                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Απü τον επüμενο μÞνα, ΜÜρτη του '08, και λüγω τεχνικþν προβλημÜτων, ο "ΚÞπος" θα λειτουργεß μüνο μια μÝρα τη βδομÜδα. ΑυτÞ η μÝρα θα 'ναι τυχαßα και θα το καταλαβαßνει ο επισκÝπτης, üτι λειτουργεß, αν κι εφüσον το εικονιδιÜκι Ýξω, στην αρχικÞ σελßδα, θα 'ναι χρωματισμÝνο. Αν εßναι μαυρüασπρο, τüτε παναπεß πως το μαγαζÜκι θα 'ναι κλειστü.

    
Για να το εξηγÞσω και στους τυχüν αμýητους για τα περß διαδικτýου, θα πω, πως κÜθε στÝκι Ýχει Ýν επιτρεπτü üριο badwidth  ανÜ μÞνα, που δεν πρÝπει να ξεπερνÜ, γιατß εßτε θα πρÝπει να κλεßσει για το υπüλοιπο διÜστημα μÝχρι το τÝλος του συγκεκριμÝνου μηνüς, απü την þρα που το πιÜνει και μετÜ, εßτε θα πρÝπει ο ιδιοκτÞτης να βÜλει το χÝρι πÜαααρα πολý βαθιÜ το χÝρι στη τσÝπη. Με τις αναρτÞσεις του "ΚÞπου" και τα αλλεπÜλληλα κατεβÜσματα (downloads), το üριο αυτü ξεπερÜστηκε και συνεχßζει να πιÝζεται πολý Ýντονα εδþ και κÜμποσους μÞνες. ΕπειδÞ λοιπüν δε θÝλω να κλεßσει το ΣτÝκι οýτε μÝρα, οýτε þρα, δεν Ýχω τη δυνατüτητα να βÜλω τüσο πια βαθιÜ το χÝρι στη τσÝπη, αλλÜ και θÝλω να συνεχßσω την üλη προσπÜθεια χωρßς να παραλεßπεται κÜτι, σκÝφτηκα τη σολομþντεια τοýτη λýση του εκ περιτροπÞς ανοßγματος του "ΚÞπου". Ελπßζω αυτü το μÝτρο ν' αποδþσει και να μη χρειαστεß να λÜβω Üλλα πιο σοβαρÜ μÝτρα. ΤÝλος μ' αυτü και πÜμε παρακÜτω...
     Τοýτος ο μÞνας, ο μικρüτερος του χρüνου, στÜθηκε ψηλÜ σ' üλα του. ΥψηλÞ επισκεψιμüτητα, υψηλü τρÜφικ, üλα πολý κοντÜ στα ρεκüρ και φυσικÜ κÜμποσες ενδιαφÝρουσες αναρτÞσεις. Ξεκινþ με την επανεμφÜνιση της φßλης ΔÜφνης, που Üλλη μια φορÜ Ýδειξε δροσερÞ και φρÝσκια κι ενδιαφÝρουσα και χαριτωμÝνη. ΑλλÜ εßχε και την αρκετÜ εξαιρετικÞ δουλειÜ της 'Αννας ΚανατÜ, τüσο στα ΕικαστικÜ, üσο και στα ΠοιÞματÜ της. Επßσης εßχε νÝες παρουσßες, üπως: Πüπη Σταυροποýλου, Βασßλη ΙωÜννου, Κατερßνα ΚωστÜκη, ΛευτÝρη Πανοýση, ΜιχÜλη ΠιερÞΔιονυσßα ΝτÜλιου, Τζüνι Ντρογκα. Εßχε τα θαυμÜσια κολÜζ του Ελýτη, Βασιλικü, Νεσßν, απü τους κλασικοýς πλÝον λογοτÝχνες, και τÝλος στα ΛαογραφικÜ, εßχε 3 θαυμÜσιες παρουσßες με τους, ΜπιλÜνα, Ισπανοýς ποιητÝς 15-17ου αιþνα, και τον Αισχýλο. Τοýτο το μÞνα δε, πρüλαβα και πρüσθεσα 2 δικÜ μου κεßμενα και μερικÝς περßεργες φωτογραφßες στα ΕικαστικÜ.
     Πλοýσιος μÞνας λοιπüν και για τον επüμενο Ýχω να πω, πως λüγω αυξημÝνου φüρτου, θα μποýνε λιγüτερα, αλλÜ πÜντα σημαντικÜ κι ενδιαφÝροντα. Δε θÝλω να κÜνω αναγγελßες τοýτη τη φορÜ, αλλÜ θα το αφÞσω Ýτσι üπως πÜει. ΠÜντως να προειδοποιÞσω πως το ΣτÝκι θα μεßνει κλειστü για 24 περßπου þρες, κÜποια προσεχÞ στιγμÞ, λüγω αλλαγÞς κι αναβÜθμισης του παροχÝα. Δεν Ýχω να προσθÝσω κÜτι Üλλο, παρÜ μüνο να ευχαριστÞσω ξανÜ επισκÝπτες κι αποστολεßς για την αγÜπη που δεßχνουνε στο χþρο μου. ΦυσικÜ, -üπως πÜντα Δαφνοýλα- Ýπεται... συνÝχεια!
     Καλü μας μÞνα!
                                                                      ΦλεβÜρης '08

------------------------------------------------------------------------------------------------


                                             2/2/08

     ¸νας ακüμα μÞνας κýλησε σα σταγüνα και πÝρασε πßσω, στα χτισμÝνα, αφÞνοντÜς μας να συνεχßζουμε, βαδßζοντας μαγεμÝνοι, τη μακριÜ πορεßα. ¼,τι κýλησε μαζß με τοýτη τη σταγüνα, γÝλια, δÜκρυα, στιγμÝς, πÞγανε στα θεμÝλια του οικοδομÞματος, ανÜκατα με πÝτρες, ξýλα και ρινßσματα αγÜπης και σιδÞρου, μßσους κι ευχαρßστησης, στερεοποιηθÞκανε πλÝον, δημιουργþντας Ýνα νÝο τοßχωμα, Ýνα νÝο πÜτημα-πÜτωμα...
     ¹ταν Ýνας φαινομενικÜ Þσυχος μÞνας. ¸φερεν ωστüσο τüσα ορατÜ κι αüρατα, Ýφερεν ακüμα μιαν Üνοδο, μÝσα στις Üλλες, τις τüσες και πüσες πτþσεις σ' Üλλα θÝματα -δυστυχþς- κι ελπßζω να πρüσθεσε λιγÜκι ομορφιÜ, μες στον τüσο βüρβορο, που ÜθελÜ μας κολυμπÞσαμε τον τελευταßο καιρü. Και να 'ταν ο τελευταßος, πÜει καλÜ... Πιστεýω, πως üσο μεγÜλη κι αν εßναι η γýρω δυσωδßα, η ευωδιÜ της τÝχνης ημπορεß να τη καλýψει. Δεν εθελοτυφλþ, απλÜ επιλÝγω κι επιλÝγω να θαμπþνομαι απü τα üμορφα γýρω, μην επιτρÝποντας να μ' αγγßζουνε τα σκατÜ, που Üλλωστε δε λεßπουνε δα και ποτÝ. ΤÝλος πÜντων!
     ¸τσι λοιπüν εßχαμε τοýτο το μÞνα στο ΣτÝκι, αρκετÜ ενδιαφÝροντα πρÜματα: Σω, ΓκωτιÝ, ΔιαλλινÜ, Αßσωπο, Παζολßνι, Φασμπßντερ, αλλÜ και μερικÝς προσθÞκες απü νÝα Üτομα, üπως ο Νüτας κι ο ΜαραγκÜκης. Θα σταθþ λιγÜκι παραπÜνω, στην ανÜρτηση του ΜιχÜλη ΔιαλλινÜ με τη "Κριτσωτοποýλα" του, γιατß Þταν Ýνα μεγÜλο, δýσκολο και κοπιαστικü πüνημα, λüγω πολλþν τεχνικþν δυσχερειþν που δεν εßναι του παρüντος, αλλÜ κÜλυψε μεγÜλο μÝρος τοýτου του μÞνα για να ολοκληρωθεß. Τþρα βρßσκεται πλÝον εδþ και νιþθω περÞφανος γιατß τα ΛαογραφικÜ εμπλουτιστÞκανε μ' Üλλον Ýνα σπÜνιο -Ýως ανýπαρκτο- κεßμενο, που δε μπορεß να το βρει κανεßς αλλοý, κι Üρα χαλÜλι ο κüπος. ΦυσικÜ θα πρÝπει να εξÜρω τη συνεισφορÜ του φßλου ΜπÜμπη ΔερμιτζÜκη, δßχως τον οποßο, δε θα μποροýσε να 'χε πραγματοποιηθεß αυτü.
     Εντωμεταξý, οι επισκÝπτες ανÜ μÝρα, φτÜσανε πια τους 1100 περßπου και γενικÜ το ΣτÝκι κερδßζει σιγÜ-σιγÜ, üλο και καλýτερη θÝση, στις καρδιÝς των φιλüτεχνων κι αυτü, -üπως δε θα κουραστþ να το γρÜφω- με γεμßζει ικανοποßηση και χαρÜ. Εßναι σημαντικü να κÜνεις κÜτι που χαßρει γενικÞς επιδοκιμασßας, γιατß τüτε, ακüμα κι αν δεν εßχες, αναζητÜς λüγους, δυνÜμεις για να συνεχßσεις αυτü που κÜνεις. Ευχαριστþ λοιπüν ακüμα μια φορÜ τους επισκÝπτες που στηρßζουνε τα ...δÜχτυλÜ μου.
     Τþρα για τον αγαπημÝνο μου ΚουτσοφλÝβαρο, Ýχω να πω, πως θα 'ναι ακüμα Ýνας ενδιαφÝρων μÞνας κι ας Ýχει λιγüτερες μÝρες. ΠροαναγγÝλλω, εκτüς üσων δεν επρüκαμα τον περασμÝνο μÞνα, κι Ýνα μεγÜλο της παγκüσμιας λογοτεχνßας: τον Τσινγκßζ ΑúτμÜτοφ, αλλÜ κι Ýνα δικü μας μεγÜλο και σýγχρονο: -ναι καλÜ ακοýτε- τον ΛευτÝρη Πανοýση. Τß; Δεν τονε γνωρßζετε; Ε καλÜ, σÜματι κι εγþ τον Þξερα! ΑλλÜ Ýννοια σας και θα τονε μÜθετε σýντομα. Αχ πüσο ζÞλεψα τη σμßλη-πÝνα του! Επßσης ελπßζω να κλεßσω τις εκκρεμüτητες και τα συμπληρþματα, γιατß μετÜ, τον ΜÜρτη, αρχßζουνε ξανÜ δυσκολßες λüγου αυξημÝνου φüρτου. ΠÜντως ελπßζω να προφτÜσω και λßγο απü τους ΤεννεσÞ Ουßλιαμς κι ΕυγÝνιο Ο' Νηλ.
     Ας μη πω Üλλα προς το παρüν, γιατß üπως πÜντα...
                                                       ...Ýπεται συνÝχεια... (Δαφνοýλα χÜθηκες)!
                            ΦλεβÜρης '08
-------------------------------------------------------------------------------------------

                                             2/1/08

        "...ποιοýς παλμοýς αγγßζουν οι ρυθμοß σου και ποιü μαγνÞτη..."

     Μ' αυτü το στßχο, που 'ναι μια θαυμÜσια ερþτηση, αλλÜ και μια θαυμÜσια απÜντηση, ξεκινþ το μηνιαßο μου σχüλιο για τη ΝÝα ΧρονιÜ, καθþς τολμþ να πω, πως βρßσκομαι στο μÝσο μιας εκρηκτικÞς μÝθης, για την οποßα δεν Ýχω Üλλο üνομα, πÝραν αυτοý του στßχου. Εßναι στιγμÝς που νιþθω πολý Ýντονα, αυτü που περιÝγραψε κÜποτε ο ΚαζαντζÜκης, δια στüματος "ΖορμπÜ": "...να μεγαλþνει το μυαλü μου σα πωρικü.." Ανοßγω τüτε διÜπλατα, üλες τις πýλες και δÝχομαι τη βροχÞ, μια θλιβερÞ, αλλÜ και χαροýμενη βροχÞ, σαν απü αστρÜκια. Ξεκινþ λοιπüν το 2008 με το δεξß ποδÜρι και ξÝρω πως ετοýτος ο χρüνος θα 'ναι μεγÜλος, σπουδαßος κι ατÝλειωτος! Για üλα! ¼χι δεν εßμαι προφÞτης, αλλÜ Ýχω μιαν Ýντονη διαßσθηση.
     Το ΣτÝκι γιορτÜζει. ΔηλαδÞ, μεταξý μας, απ' αρχÞ γιüρταζε τον κÜθε μÞνα, μα τοýτος εßναι διαφορετικüς. ¸χει σταθεροποιÞσει πια τους 1000 (!) επισκÝπτες ανÜ μÝρα, κατÜ μÝσον üρο. ΜπÞκανε πολλÜ στη διÜρκεια τοýτης της χρονιÜς κι αρκετÜ ενδιαφÝροντα. Τον τελευταßο μÞνα κατÜφερα να προλÜβω να εκπληρþσω την υπüσχεσÞ μου για τον ºψεν, -κÜτι εξαιρετικÜ δýσκολο απü πολλÝς απüψεις που δεν ενδιαφÝρει τß και πþς, αρκεß ο λüγος μου-, μ' εν αριστοτεχνικÜ στημÝνο θεατρικü του. ΜπÞκεν ο ΜποντλÝρ, που απü καιρü τον εßχα βÜλει στο... μÜτι, ο αγαπημÝνος Νταλß με γλυπτÜ του, αλλÜ κι Üλλους πßνακÝς του στη ΠινακοθÞκη, ο Σßντινγκ, μια ιστορßα του Καλβßνο στο Φανταστικü, αλλÜ κοντÜ σ' αυτÜ, νÝοι φßλοι Þρθανε να προστεθοýνε στο λογαριασμü: ΔημÞτρης Νüτας, ΕιρÞνη ΤαμβÜκηΝεφÝλη, Ευγενßα ΒογιατζÞ, ΕλÝνη-ΑριÜδνη Σιοýφτα, ΜιχÜλης ΜαραγκÜκης, Σεραφεßμ Χατζüπουλος, Νßκος ΚαρακÜσης, αλλÜ κι ο καλüς φßλος, παλιüς γνþριμος ΛÜκης ΦουρουκλÜς με τη νÝα του δουλειÜ.
     Στο νÝο χρüνο, ετοιμÜζω Τζορτζ ΜπÝρναρ Σω, τη "Κριτσωτοποýλα", του ΔιαλλινÜ, -Ýνα Ýργο που δεν... υπÜρχει, παρÜ μüνο σε παλιÜ πολυγραφημÝνα αντßτυπα- μερικÜ ακüμα κομμÜτια του ΚαστοριÜδη, λßγο Βασιλικü, Üλλο Ýν ακüμα Ýργο του ΑριστοφÜνη και τη ΒανÝσα Μπελ για τη ΠινακοθÞκη, χωρßς ν' αποκλειστοýν εκπλÞξεις και ξαφνικÝς παρορμητικÝς αναρτÞσεις. ΦυσικÜ περιμÝνω κι Üλλο κüσμο και νÝες αναρτÞσεις, απü τους επισκÝπτες μου.
     Τþρα μÝνει να ευχηθþ üτι καλýτερο για τη νÝα χρονιÜ, μüνο καλÝς δημιουργßες και περισσüτερην Ýμπνευση για üλους κι üλες. Μιας και ξεκßνησα με Σαββüπουλο λοιπüν τοýτο το σημεßωμα, λÝω να κλεßσω και μ' αυτüν κι.. ακοýστε:

             "...Οι (μ)πÜντες παßζουν το τραγοýδι σας
              που τα κενÜ μας συμπληρþνει
              κι ο ουρανüς που αιμορραγεß
              στα πεýκα κει, μας αθωþνει.
              Θα 'ταν τρελü να προσπαθþ
              αυτü τον Üνεμο να εκφρÜσω.
              Με τα φαναρÜκια του μου αρκεß να γειτονÝψω
..."


...Ýπεται συνÝχεια...           Χρüνια ΠολλÜ        ΓενÜρης 2008
------------------------------------------------------------------------------


                                             2/12/07

     ¹μουνα στη παραλßα καταμεσÞμερο κι Ýνιωσα δßψα μεγÜλη κι απÝραντη σαν Ýρημο. ¸τρεξα γρÞγορα σ' Ýνα καφÝ κει κοντÜ και πÞγα σε μια βρýση με παγωμÝνο νερü. ΔιÜλεξα Ýνα ποτÞρι κι Üρχισα να το γεμßζω και να πßνω... να το ξαναγεμßζω και να πßνω... ξανÜ και ξανÜ. Η δßψα μου δε στÝρευε καθüλου, -πιüτερο πιθανü μου φÜνηκε να στερÝψει η βρýση. ¼λο σκεφτüμουν: "Να! Με τοýτη τη γεμισιÜ, θα ξεδιψÜσω..." κι üταν δε ξεδßψαγα, σκÝφτηκα πως Ýπρεπε να 'χα διαλÝξει, üχι τοýτο το ποτηρÜκι, μα ßσως κεßνη κει τη κανÜτα. Εßχεν Ýρθει κι Ýνα μικρü σκυλÜκι, -γλýκα να το κοιτÜς- κι Ýκανε χαρÝς και παιγνßδια κρατþντας μια μπαλßτσα στο στüμα, προκαλþντας με να παßξω μαζß του. ¹τανε καταμεσÞμερο üταν δßψασα κι Ýσπευσα και τþρα πια, εßχε φτÜσει απüγιομα, üταν Üρχισα να πßνω απü τη κανÜτα. ΠαρÜλληλα, δε μπüρεσα να χαλÜσω χατÞρι στο σκυλÜκι, με το 'να μου χÝρι του πετοýσα τη μπÜλα μακριÜ, να μου τη φÝρνει κι üσο να το κÜνει, κατÝβαζα κανÜτες. ΞÜφνου, απü το πουθενÜ, βρεθÞκανε δßπλα μου κι Ýνα σωρü παιδÜκια κι αρχßσανε να παßζουνε κι αυτÜ με το σκυλÜκι και τη μπÜλα. ΖÞλεψα! ΠαρÜτησα τη κανÜτα και τη δßψα, που Ýτσι κι αλλιþς δεν Ýλεγε να κοπÜσει, για να παßξω μαζß τους, þσπου... κει που πÞγα να χαηδÝψω το σκυλÜκι, που τüσο πρüθυμα μας Ýφερνε τη μπÜλα, και να ξαναγεμßσω τη κανÜτα για μιαν ακüμα φορÜ... ξýπνησα με το στüμα μου θεüστεγνο.
     Σηκþθηκα πÜνω σβÝλτα, απüλυτα ξýπνιος κι ορεξÜτος θα μποροýσα να πω. ΠÞγα στη κουζßνα, κατÝβασα απνευστß τρßα ποτÞρια νερü και γÝμισα Ýνα τÝταρτο να το πιω σιγÜ-σιγÜ. Γýρισα στο κρεβÜτι, κοßταξα την þρα: δýο και δÝκα, Üγρια νýχτα! ΠλÜγιασα μπας και καταφÝρω να ξεγελÜσω τον ΜορφÝα, μα του κÜκου. Στριφογýρισα νευρικÜ για κÜμποσο και σε κÜθε γýρισμα, η κοιλιÜ μου Ýκανε γκλοýκου-γκλοýκου. Εκνευρßστηκα, πρÜμα ασυγχþρητο για üποιον θÝλει να μαυλßσει ξανÜ τον ΜορφÝα. Σηκþθηκα, Üναψα το φως: η þρα δýο και πενηνταεφτÜ στο ηλεκτρονικü ρολüι. "Πüτε πÝρασε τüση þρα και πþς;" σκÝφτηκα. 'Αναψα τσιγÜρο κι Ýφτιαξα Ýνα καφÝ. "Αφοý δε μπορþ να τονε ξεγελÜσω, τουλÜχιστον ας τονε κουρÜσω", σκÝφτηκα ξανÜ. ΜετÜ θυμÞθηκα πως την επομÝνη, εßχα πολý πρωινÞ Ýγερση για τη δουλειÜ.
     Δεν εßχα üρεξη να γρÜψω, οýτε καμμιÜν ιδÝα στα σκαριÜ, μα üπως συνÞθως συμβαßνει με μÝνα üταν εßμαι μüνος με τον εαυτü μου και γενικÜ σε τÝτοιες περιπτþσεις, Ýνιωσα ...φαγοýρα στο δεξß μου χÝρι. Δüξα τω Θεþ, απü σημειωματÜρια Ýνα σωρü, κι üσο για στυλü, ου... να φÜνε κι οι κüτες! ¸να στυλü πÜντα στη τσÝπη του πουκαμßσου μου, -ταυτüχρονα, αν εßναι χειμþνας και μια στη τσÝπη του σακακιοý Þ του παλτοý- Ýναν εφεδρικü στο τσαντÜκι και στο ντουλÜπι μου καμμιÜ δεκαριÜ. Με τα στυλü Ýχω μανßα, ειδικÜ με κεßνα που 'χουνε πολý λεπτÞ μýτη, των πÝντε χιλιοστþν -κι η χαρÜ μου μεγÜλη üταν διαπßστωσα πως κυκλοφορÜνε πλÝον και των τεσσÜρων χιλιοστþν. Ο λüγος που τα προτιμþ με τüσο λεπτÞ μýτη, εßναι μπας και καταφÝρω να κÜνω τα γραφüμενÜ μου ευκρινÝστερα και καλýτερα στην ανÜγνωση. Για üσους δε το ξÝρουν, να πω πως τα γρÜμματÜ μου, παρüλο που γρÜφω κεφαλαßα, εßναι δυσανÜγνωστα κι Üσχημα, ακüμα και για μÝνα τον ßδιο. Τα στυλü με τις λεπτÝς μýτες λοιπüν βελτιþνουνε πολý αυτü το τομÝα, ρÝει η γραφÞ και γßνεται απüλαυση. Ναι, αγαπþ μÝχρις αηδßας τα στυλü μου και δÝνομαι μαζß τους αρκετÜ. ¼ταν πια τελειþνουνε και πρÝπει να τα πετÜξω, το κÜνω με βαριÜ καρδιÜ.
     Δε συμβαßνει το ßδιο με τα σημειωματÜριÜ μου. ΑυτÜ τα επιλÝγω με μüνα κριτÞρια το να 'ναι μεγÜλα και με πολλÝς σελßδες. Κι απü δαýτα Ýχω πολλÜ και παντοý. Στη τσÜντα, στο αυτοκßνητο, στο σπßτι και στο υπνοδωμÜτιο. Θα πρÝπει να σταματÞσω λßγο τþρα, για να πÜω να κατεβÜσω κανα-δυü ποτÞρια νερü! Τß δßψα εßναι αυτÞ! Λες κι Ýχω καταπιεß πυρκαγιÜ! 'Ασε που 'χω καπνßσει κιüλας πÝντε τσιγÜρα κι η þρα εßναι πια τÝσσερις και πÝντε.
     ΞανÜρθα. ΣκÝφτομαι πως τις τελευταßες μÝρες Ýχω δουλÝψει πολý και καλÜ στο ΣτÝκι. Καταγßνηκα να φτιÜξω Üρθρα και βιογραφικÜ για μερικοýς αγαπημÝνους μου καλλιτÝχνες. Με τον ΠαβÝζε συγκλονßστηκα! Απßστευτα κι απρüσμενα δυνατüς. Ο Γουßτμαν μου δßνει την εντýπωση, την εικüνα σχεδüν, του ΙωσÞφ, του αγαθοý κι εργατικοý ξυλουργοý: ακαταπüνητος, επßμονος, γραφικüς. Η ερωτικüτατη ΜÜνσφιλντ που μια τüσο σýντομη ζωÞ τη πÝρασε παλεýοντας με τους φρÜχτες και τα μικρÜ ξεφτßδια ζωÞς που μÝνουνε πßσω, üταν κανεßς αναχωρεß απü κÜπου, κι αυτÜ πÜνε και σκαλþνουνε πÜνω στους φρÜχτες ανεμßζοντας. Με γοÞτευε πÜντα, με ξαναγοÞτευσε και τþρα. Περνþντας τους αγκαθωτοýς φρÜχτες της κοινωνßας, για να μπεις στους κÞπους της ηδονÞς(οδÞνης), δεν αφÞνεις γλυκýτατη ΚÜθριν, μικρÜ μüνο ξεφτßδια ζωÞς ανÜκατα. ΑφÞνεις μικρÜ Þ μεγαλýτερα κομμÜτια σÜρκας εκ της σαρκüς σου, με το αναλογοýν ξεφτßδι στο κÜθε πÝρασμα. Ο Πεσσüα, οποßα (ξαν)ανακÜλυψη! Κι üμως... αυτüς ο Üνθρωπος Ýζησε 47 συναπτÜ Ýτη! Κι Ýγραψε μÜλιστα. Και τüσα πολλÜ! Τüσο σοφÜ, τüσον απüμακρα και τüσο κοντινÜ. ΔιασπÜστηκε κι αυτüς σε κομμÜτια, σε ξεφτßδια ζωÞς, σ' αποκüμματα χαρακτÞρων, ßσα για ν' αφÞσει Ýνα σφριγηλü αποτýπωμα, μιας Üφαντης, κατÜ τ' Üλλα, ζωÞς.
     Ορßστε! Με τη φλυαρßα πÞγε κιüλας πÝντε παρÜ, τελειþσανε τα τσιγÜρα, ο ýπνος ακüμα φευγÜτος, αντßθετα με τη δßψα μου που εßναι ακüμα παροýσα. Μου γρατζουνÜ τον ουρανßσκο, τη γλþσσα, τα χεßλια κι üχι τßποτ' Üλλο: το στομÜχι μου εßναι τßγκα στο νερü. Τß σπαστικü να διψÜς και να μην Ýχεις Üμεσα νερü! ΑλλÜ τß οδυνηρü, να διψÜς, να 'χεις νερü Üφθονο, αλλÜ να μην Ýχεις χþρο να το βÜλεις! ΣκÝφτηκα ποτÞρι και θυμÞθηκα το απαλÜ τρομακτικü διÞγημα του Τζον Κüλιερ, "Το Επüμενο Ποτü"... Αχ τß καλÜ! Τþρα κÜνω σα τη Δαφνοýλα! ΤελικÜ αυτü το κορßτσι Ýχει κÜτι το üμορφα κολλητικü. Τþρα θα κοιμÜται σßγουρα!
     ΚÜτι μου λÝει πως σε λιγÜκι, θ' ασχοληθþ επιτÝλους με τον αγαπημÝνο μου ºψεν. 'Αντε να τελειþσω με τον απαßσιο-υπÝροχο, τον ΜπÝκετ. Τß απαßσιος üμως! Τι εκπληκτικÜ απαßσιος! Ο "Γκοντü" του Μοναδικüς! ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ! ¸να Ýργο εýπλαστο, ευπροσÜρμοστο, που χωρÜ πÜντα, παντοý και τα πÜντα. ¸να Ýργο τüσο θλιβερü και τüσον αστεßο. Τüσο θλιβερÜ μοναχικü και τüσο ...ζεστü συνÜμα. ¸να Ýργο που ανÜλογα πως θα το παßξει κανεßς, θα του προσδþσει κι Üλλη ρüτα. Κüλαση σκÝτη! Να θυμηθþ να φρεσκÜρω τη ΠινακοθÞκη, Ýχει μερικÝς ελλεßψεις, δηλαδÞ μπüλικες ελλεßψεις, για να 'μαι τßμιος.
     ΔιψÜω! ¸τσι μου 'ρχεται να καπνßσω τοýτες τις γραμμÝνες σελßδες! Τß σου 'ναι ο Üνθρωπος τελικÜ; ¸να μεγÜλο θεριü που μπορεß να κÜμει μια χαψιÜ ολÜκερο το πλανÞτη και ταυτüχρονα να παßξει μ' Ýνα μικρü γλυκýτατο σκυλÜκι που 'ρχεται κοντÜ, κρατþντας στο στüμα του μια μπÜλα. ΔιαλÝγεις και παßρνεις. Αν και νομßζω πως εßναι το ßδιο πρÜμα!
     ΠÝντε παρÜ τÝταρτο... μου 'χει μεßνει κÜτι λιγüτερο απü μισÞ σελßδα, σε τοýτο το σημειωματÜριο. Και ...μÝχρι να γρÜψω κι αυτü ...στοπ! Δεν ανοßγω Üλλο! ΦτÜνουνε πια οι μποýρδες ω Μορφεý. Τσακßσου κι Ýλα... ΔιψÜω, δεν Ýχω τσιγÜρα και δεν Ýχω Üλλη σελßδα λευκÞ... ΤελικÜ εγþ πßσω μου δεν αφÞνω ξεφτßδια κι αποκüμματα μüνο: αφÞνω και του κüσμου τ' αποτσßγαρα. Χα!
     ΠÝντε παρÜ δÝκα... πþς πÝρασεν η þρα;
     ΠÝντε παρÜ πÝντε... πþς περÜσανε τα χρüνια! (κλεμμÝνο).
                                                                                         Καληνýχτα.
        και ... ΚαλÝς ΓιορτÝς!!!           ΔεκÝμβρης 2007
-----------------------------------------------------------------------------


                                           2/10/-2/11 /07

    
ΔιÜβασα πρüσφατα κÜπου, σαν αστεßο, μια φρÜση που ενþ τη παρÝκαμψα στην αρχÞ, χωρßς καν να χαμογελÜσω, μετÜ κατÜφερε να μου καρφωθεß στο νου κι üχι μüνον αυτÞ, αυτοýσια, μα κι οι ...χιλιÜδες εφαρμογÝς της. "Εßναι πολý πιο εýκολο ν' απορρßψεις Ýνα βιβλßο απü το εξþφυλλü του, παρÜ να κÜνεις τον κüπο να το διαβÜσεις ολÜκερο" ("και να τ' απορρßψεις Þ üχι" προσθÝτω γω, αν και δεν Ýχει τüση σημασßα). ΕπειδÞ λοιπüν πιστεýω πως δεν εßμαι και πολý ευφυÞς, αντßθετα με τους επισκÝπτες και τους αναγνþστες μου, κρßνω σκüπιμο να πÜω πÜρα πÝρα και ν' αφÞσω τους üποιους προβληματισμοýς ξυπνÜ τοýτη η φρÜση, λεýτερους κι ιπτÜμενους.

     Αντ' αυτοý, να ζητÞσω τη συμπÜθειÜ σας γιατß δε κατÜφερα να γρÜψω το προηγοýμενο μηνιαßο σημεßωμα κι αναφÝρομαι φυσικÜ σ' üποιους το παρακολουθοýν ανελλιπþς και τους Ýλειψε. Ο λüγος που δεν Ýγραψα, εßναι γιατß δε πρüλαβα, επειδÞ οι μÝρες που περÜσαν Þτανε πολý δýσκολες και γεμÜτες απü κÜθε Üποψη. Ορßστε, και τþρα δα που γρÜφω τοýτο το σημεßωμα, Ýχει φτÜσει κιüλας 8 ΝοÝμβρη και λßγο ακüμα και ... ΤÝλος πÜντων. Φüρτος λοιπüν πολýς, προβλÞματα τεχνικÞς φýσης και προσωπικÝς δυσχÝρειες, με κρατÞσαν μακρυÜ απü το ΣτÝκι, Ýτσι, συγκριτικÜ με πιο πριν, εßχα λιγüτερη ενεργÞ παρουσßα και φυσικÜ λιγüτερη δουλειÜ με τις αναρτÞσεις.
     Ωστüσο, τους τελευταßους μÞνες οι επισκÝψεις ανεβÞκανε πολý, Ýσπασε το προηγοýμενο ρεκüρ των 24.000 επισκÝψεων και μÜλιστα συνετρßβη θα 'λεγα, καθþς Üγγιξε τις 30.000 κι üπως Þτανε φυσικü, ο μÝσος üρος επισκÝψεων ανÜ μÝρα, απü περßπου 700 και κÜτι, Ýφτασε τους 1.000 σχεδüν και συνεχßζει, μÝρα τη μÝρα, ν' ανεβαßνει. Δε λÝω Üλλα για τους αριθμοýς, αλλÜ ξÝρετε Þδη απü παλιüτερα σημειþματα για παλιüτερα ρεκüρ, πως αυτü με κÜνει πολý χαροýμενο και μου δßνει κουρÜγιο και δýναμη ν' ανεβÜζω ρυθμοýς και να προσπαθþ να βελτιþνω τη ποιüτητα του Στεκιοý. Απü τþρα και πÝρα και για κÜμποσο διÜστημα, θα 'χω λßγο περισσüτερο χρüνο, Ýχω -üπως πÜντα- απßστευτα πολýν üγκο υλικοý προς ανÜρτηση και φυσικÜ κÝφι μεγαλýτερο. ΠÜντως, θ' αποφýγω ν' αναγγεßλω πρÜματα, εκτüς απü τα σßγουρα: πως δηλαδÞ θ' αναβαθμιστεß κι Üλλο η ταχýτητα του Στεκιοý, θα προστεθεß κι Üλλος χþρος, θα υπÜρξουνε μερικÝς πρþτες βελτιþσεις, που θα τις δεßτε σýντομα στις οθüνες σας -σιγÜ-σιγÜ βÝβαια- και φυσικÜ ü,τι Üλλο, θα 'ναι Ýκπληξη για σας κι ελπßζω ευχÜριστη.
     Τα ΚλασσικÜ πληθýνανε, με κÜποια πολý σπουδαßα κομμÜτια, εßχα στα ΕικαστικÜ πολý καλÝς νÝες παρουσßες, απü δυο αξιüλογες, σýγχρονες κυρßες της ζωγραφικÞς: ΕιρÞνη ΚαστελλÜνου & 'Αννα ΚανατÜ, Ýβαλα στα ΛαογραφικÜ, Ýνα θαυμÜσιο δοκßμιο για τη ποßηση, του ΚορνÞλιου ΚαστοριÜδη, κι η Δαφνοýλα συνÝχισε το ...Ýργο της με την ßδια ζÝση κι ομορφιÜ, üπως πÜντα. ΤÝλος συνεχßζουν να πληθαßνουνε τα ...Βιβλßα και να δοýμε που θα φτÜσουμε!
     Για το Üμεσο μÝλλον εξüν των προαναγγελθεισþν αλλαγþν, θα 'θελα να προκÜμω να κλεßσω κÜποιες εκκρεμüτητες που 'χω αφÞσει και χρονßζουν απü παλιÝς αναρτÞσεις και να συνεχßσει δυνατÜ, τοýτη η Üνοδος που παρατηρÞθηκε τελευταßα.
     Βρισκüμαστε στις παρυφÝς του χειμþνα. "Τοýτο το χειμþνα, Üμα τον πηδÞξαμε... γι' Üλλα δÝκα χρüνια, Üντε καθαρßσαμε"! λÝει ο Σαββüπουλος κι αν αυτüς προμηνýεται ζüρικος και κρýος, θα περÜσει πολý-πολý ευχÜριστα κι ελπßζω γρÞγορα, για να φτÜσει πÜλι 'Ανοιξη. ¼πως Ýχετε καταλÜβει, Ýχουμε μπει πια στον 4ο χρüνο λειτουργßας και μÜλιστα στον 39ο μÞνα κι η ...εγκυμοσýνη με τα γεννοβüλια, καλÜ κρατεß, γιατß...
...Ýπεται συνÝχεια.
                            Καλü ΜÞνα & Καλü Χειμþνα
                                                                         Οκτþβρης-ΝοÝμβρης '07
-----------------------------------------------------------------------------


                                               2/9/07

     Εßχα σκοπü να πω πολλÜ μιας κι Þρθανε τα τρßτα γενÝθλια του Στεκιοý, συνοδευμÝνα απü μια πληθþρα νÝων αναρτÞσεων, λüγω που ο Αýγουστος Þταν Ýνας μÞνας Üνεσης κι üχι τüσο φορτωμÝνος, μα λüγω των τελευταßων εξελßξεων με τις πυρκαγιÝς θα πω μüνο λßγα λüγια, πειθüμενος στο κλßμα της εποχÞς.
     'Αλλη μια φορÜ, η ανθρþπινη κακßα, μαζß με την ανθρþπινη ανικανüτητα και τη μαλακßα, δημιουργÞσανε πολý κακü κλßμα σε μεγÜλο μÝρος της πατρßδας μας και στο υπüλοιπο, φρßκη, συγκßνηση κι αγωνßα. Δυστυχþς δεν εßναι κÜτι νÝο, Ýτσι þστε να ποýμε: "Δε βαριÝσαι... Πρþτη φορÜ συμβαßνει, δε θα ξανασυμβεß". ΜακÜρι να 'χω Üδικο σ' αυτü. Το βραχυπρüθεσμον üφελος, μετρÜ πÜντα, δυστυχþς κι αντß να στÞνουμε, να χτßζουμε, να δημιουργοýμε, κοιτÜμε πως να κÜνουμε τη κακßα μας, πως να ποýμε τη κακßα μας, κοιτÜμε πως να μειþσουμε το κÜτι καλü που τυχüν πÜει ν' ανθßσει και παρÜλληλα να συντηρÞσουμε üλα μα üλα τα κακþς κεßμενα, μη πω και τα χειροτερÝψουμε. ¸τσι δε γßνεται δουλειÜ, πÜει και τÝλειωσε. ΧρειÜζονται μüνο δραστικÝς λýσεις κι üχι Üλλα ημßμετρα, üχι Üλλες συσκÝψεις επß συσκÝψεων, üχι Üλλες επιτροπÝς των επιτροπþν κι üχι Üλλες ενÝργειες που θα πηγÜζουν μüνον απü το εγγυσμελλοντικüν üφελος.
     Το 'χω ξαναγρÜψει εδþ -και μπορεßτε να το αναζητÞσετε σε παλιüτερα σημειþματα- εßναι ü,τι πιο εýκολο, να καθßσει κÜποιος σε μιαν Üκρη, δßχως να πλερþνει τßποτις, δßχως να 'χει κοπιÜσει για τßποτις, δßχως να 'χει -ενδεχομÝνως- κατιτßς üμορφο πÜνω του και κοιτÜζοντας τους περαστικοýς και τις περαστικÝς, να ψÜχνει να τους βρει Ýνα Ýστω μικροýλι ψεγÜδι -που μπορεß κατÜ τ' Üλλα να 'ναι τÝλειοι που λÝει ο λüγος- για να μπορÝσει να πει τη χαζομÜρα του. Ε λοιπüν το ßδιο εýκολο εßναι να πετÜξει Ýνα σπßρτο, Ýνα αποτσßγαρο, Ýναν εμπρηστικü μηχανισμü και να κÜψει Ýνα ζωογüνο και πανÝμορφο δÜσος, που το μüνο του ψεγÜδι εßναι πως υπÞρξε στην ΕλλÜδα και μÜλιστα τοýτη τη κακÞν εποχÞ.
     Το κακü εßναι πολý εýκολο λοιπüν να το κÜνει κανεßς Þ να το πει, να το μεταφÝρει, να το μεταδþσει, να το δημιουργÞσει. Κεßνο που 'ναι δýσκολο και μÜλιστα πολý, εßναι να κÜνει καλü, να πει καλü λüγο, να μεταφÝρει και μεταδþσει κÜτι üμορφο Þ να βρει λýσεις σε προβλÞματα, που να μην Ýχουν Üμεσο Þ Ýμμεσο, -τþρα Þ αργüτερα-, προσωπικüν üφελος. Γιατß; Γιατß ..."Προ του νüμου ßσταται φýλαξ..." κ.λπ. απü το απüσπασμα που 'χω αναρτÞσει απü τη "Δßκη" του ΚÜφκα και σας προτρÝπω να του ρßξετε Üλλη μια καλÞ ματιÜ. Απüσπασμα που μ' Ýκανε -μεταξý Üλλων- να φτιÜξω και το κεßμενü μου με τßτλο "Σüλων... Σüλων...".
     Δυστυχþς λοιπüν προ του νüμου ßσταται φýλαξ, Ýνας χωρικüς αγροßκος, γεμÜτος ψýλλους, ρακÝνδυτος, αγρÜμματος κι αγριωπüς κι ενþ η πüρτα του νüμου εßναι για μας, -για τον καθÝνα απü μας-, κεßνος δε μας αφÞνει να περÜσουμε. Δε θα περÜσουμε üσον ο νüμος γßνεται μεν για μας, αλλÜ üχι ακριβþς για μας. Σκεφτεßτε το λιγÜκι...
     Δεν Ýχω να γρÜψω Üλλα επß του παρüντος και δεν αρμüζει, ελπßζω ν' αρμüζει και να μπορþ να γρÜψω, στο επüμενο σημεßωμÜ μου. Τα γενÝθλια λÝνε, κρατÜνε σαρÜντα μÝρες.
    Ελπßζω κι εýχομαι να 'χουμε Ýνα καλýτερο μÞνα κι ειδικÜ κεßνοι οι Üνθρωποι που σßγουρα θα 'χουνε μεγαλýτερην ανÜγκη για κÜτι τÝτοιο.

                                                                     ΣεπτÝμβρης '07

                                               4/8/07

     Αχ αυτÝς οι αυγουστιÜτικες νýχτες, οι γιομÜτες Ýμπνευση, οßστρο κι ιδρþτα, Ýρχονται κι Ýρχονται... και ξημερþνουν οι μÝρες και μας βρßσκουν Ýκπληκτους, κατÜπληκτους σαν τα βρÜχια του Σκαρßμπα αν και πολλÜκις και σαν το ΣπασμÝνο του ΚαρÜβι. ΟδÞνη κι ηδονÞ... και τÝρμα ο λυρισμüς και ξανÜ στη δουλειÜ...
     Λοιπüν ποý εßχαμε μεßνει; Α ναι... Τοýτος ο μÞνας που μας πÝρασεν εξüν του καýσωνα, εßχε και παραλßγο νÝο ρεκüρ επισκεπτþν. ΚÜτι λßγες επισκÝψεις μÝνανε για να σπÜσει κι αυτü, αλλÜ που θα πÜει; Θα σπÜσει κι αυτü για να σπαστεß με τη σειρÜ του αργüτερα. Ε λοιπüν ο ΜετÝωρος 'Αγγελος ξαναμßλησε, τοýτη τη φορÜ απü τη σκοπιÜ, την Ýπαλξη, της θητεßας του και μßλησε πÜλι σωστÜ. Τον αναφÝρω πρþτο, γιατß, για να πω την αλÞθεια μου, εßχα αρχßσει ν' ανησυχþ... Ωστüσο πÜνω που θα του μηνοýσα να τονε ρωτÞσω αν εßναι καλÜ, Þρθανε τα ...μαντÜτα και μου Üρεσε πÜρα πολý αυτü. (Εκεßνος ο Ηλßας ο Πολßτης τß να γßνεται Üραγε; Να του στεßλω Ýνα μÞνυμα Þ να περιμÝνω üταν θελÞσει να ξαναεμφανιστεß;)
     ΝÝες εßσοδοι, απü τον Νßκο τον ΜπατσικανÞ, την ΕιρÞνη τη ΚαστελλÜνου, τη Φοßβη, αρκετÜ ενδιαφÝρουσες και κοντÜ σ' αυτοýς, τÝλειωσαν οι "ΒÜτραχοι" του ΑριστοφÜνη (πολý επßκαιρο τüτε που αποφÜσισα να λÜβω τον κüπο και να το πληκτρολογÞσω, και θ' ακολουθÞσει κι Üλλο εν ευθÝτω!), Ýβαλα και κÜτι που το 'χα υποσχεθεß, τον ΑδαμÜντιο ΚοραÞ, ο ΛÜρι Κουλ κι η Μüνα συνεχßσανε να τιμÜνε το ΣτÝκι και φυσικÜ η ΔÜφνη συνÝχισε με την ßδια φρεσκÜδα να στÝλνει τις ταλαντοýχες "ΕπιστολÝς" της, δßνοντας Ýνα παρüν πολý θηλυκü και χαριτωμÝνο τüσο, που με κÜνει να εκπλÞσσομαι και ν' απορþ, πως τα καταφÝρνει.
     Ο Αýγουστος λÝνε πως θα 'χει μελτÝμια κι ßσως και ξαφνικÜ καλοκαιρινÜ μπουρßνια, πλαισιωμÝνα με μερικοýς καυσþνους Ýτσι για να σιÜξουμε. Δε ξÝρω τß λÝν οι μετεωρολüγοι, ξÝρω πως στο ΣτÝκι θα 'χει πραγματικÞ ..."καταιγßδα" (μικρü μÝρος της ßσως Ýχετε προσÝξει, μιας και τþρα που γρÜφω το μηνιαßο σημεßωμÜ μου Ýχει πλÝον 5 ο μÞνας) αναρτÞσεων και μÜλιστα δυνατþν, πολý δυνατþν. Γκüγκολ, ΚαζαντζÜκης, Γκüρκυ, Μπüρχες, Λüρκα, κοντοζυγþνει κι ο ΜπÝκετ, μερικÜ ελληνüφωνα e-books (επιτÝλους! κι Ýπονται κι Üλλα!) δυο ακüμα νÝες εßσοδοι, του Νßκου Κρητικοý με πρωτüτυπη δουλειÜ, μιαν Ýκπληξη-ανÜρτηση που 'ναι Ýτοιμη μα περιμÝνω το τελικüν οκ  για να τη περÜσω και ...που 'στε ακüμα... ¸χει ακüμα πολλÝς μÝρες ο Αýγουστος, Üρα ...Ýχουμε δρüμο πολý. Να μη ξεχÜσω τα γενÝθλια μας, του Στεκιοý και τα δικÜ μου. Τα δικÜ μου περÜσανε μüλις, του Στεκιοý Ýρχονται σýντομα. ΜÝχρι τüτε θα 'χει πολλÜ... δþρα!
     Προς το παρüν üμως, συνεχßστε τα μπανÜκια και τις διακοπÝς σας (üσοι/ες κÜνετε) Þ συνεχßστε τη καλÞ δουλειÜ, üσοι δεν Ýχετε ακüμα ξεκινÞσει, Þ, λυπÜμαι πολý που το λÝω, ας κÜνουμε τη πÜπια εμεßς οι υπüλοιποι κι υπομονÞ γιατß...
...Ýπεται συνÝχεια... (üπως λÝει και μια ψυχÞ κÜπου σε κÜποια παραλßα, καλÞ της þρα!)
     Καλü μας μÞνα!
                                               Αýγουστος '07

                                               6/7/07

     ΠÝρασε κι ο μÞνας του καýσωνα και της πηλÜλας και τελικÜ κατÜφερα, πριν βγει κι ο επüμενος, να γρÜψω δυο λüγια. Δε θα ζαλßσω με τα ßδια και τα ßδια περß φüρτου μιας κι εßναι γνωστÜ πλÝον, οýτε με στατιστικÜ. Ο καýσωνας επηρÝασε τα πÜντα.
     Τοýτο το μÞνα εßχαμε Ýνα νÝο φßλο, τον Νßκο ΜπατσικανÞ, που Þρθε να προστεθεß στη παρÝα του Στεκιοý με δουλειÜ του, Ýν ακüμα επεισüδιο απü τους "ΒατρÜχους" του ΑριστοφÜνη, κÜτι διαδικτυακÝς φωτü, μερικÜ συμπληρþματα σε Πορφýρα, ΒρεττÜκο, ΣαμιωτÜκη, στη (Τζßνα Μ.) Τζßνα Μουκριþτη, Ýβαλα σýνδεσμο με βßντεο στη ΠιÜφ κι Ýν ακüμα ποßημα του φιλαρÜκου μου ΘοδωρÞ ΒοριÜ και τßποτε παραπÝρα.
     Λßγα, πολý λßγα, μα το παλεýω üπως κι üσο μπορþ. Τοýτο το μÞνα Ýλαμψε η απουσßα της Δαφνοýλας, μα δε πειρÜζει. Ας κÜνει τα μπανÜκια της, να περνÜ καλÜ και να γεμßσει τις μπαταρßες της για το μÝλλον. Σε τοýτο λοιπüν το μÞνα, τον πριν των αδειþν, υπüσχομαι να κÜνω πιüτερα μιας κι εικÜζω πως θα 'χω πιüτερο χρüνο λεýτερο.
     Μη ξεχνÜτε: Ýπεται ...συνÝχεια!
     Καλü μÞνα και καλÝς διακοπÝς!
                                                               Ιοýλης 07

                                               7/6/07

     Τοýτος ο μÞνας που πÝρασε, εßχε και βροχÝς δυνατÝς και ζÝστες σχετικÜ αβÜσταχτες και γενικÜ, πολλÜ αντικρουüμενα συναισθÞματα. Το ΣτÝκι εßχε μεßωση επισκÝψεων σαν τελικüν αποτÝλεσμα,-αλλÜ να ξÝρετε πως 2 μÝρες δε δοýλεψε ο μετρητÞς λüγω βλÜβης του σÝρβερ. Πλην üμως εßχα νÝο ρεκüρ επισκÝψεων σε μια μÝρα κι Þτανε περß τα 1250(!!!) Üτομα στη βδομÜδα του μηνüς. Επßσης υπÜρχει αýξηση του μÝσου χρüνου παραμονÞς στο ΣτÝκι, πρÜγμα που μου δεßχνει πως μπορεß να κρατÜ το ενδιαφÝρον και τη προσοχÞ των επισκεπτþν, ακüμα πιüτερο απü παλιÜ. Η ΠινακοθÞκη μου ξεπÝρασε πλÝον τις 200.000 (!!!) επισκÝψεις και τα ΚλασικÜ τις 75.000!
     Στα πεπραγμÝνα του (αναρτημÝνα) εßχαμε: το 24ο κομμÜτι της ΔÜφνης που συνεχßζει να γοητεýει üπως στις αρχÝς, ανÜρτησα κι ολοκλÞρωσα παρουσßαση ενüς πολý μεγÜλου Üντρα για τη πατρßδα μας, του ΙωÜννη Καποδßστρια και νιþθω περÞφανος γι' αυτü, ξεκßνησα ν' ανεβÜζω τους "ΒατρÜχους" του ΑριστοφÜνη που εßναι φυσικÜ σ' üλους μας γνωστüς -και πüσο σημερινüς αλÞθεια!- και τÝλος σε μιαν ακροýλα των Λαογραφικþν (προσωρινÞ θÝση) ανÝβασα Ýνα σημαντικü ΓÜλλο παιδαγωγü και παραμυθÜ, τον Leonce Bourliaguet, -εκκρεμμεß ακüμα το βιογραφικü του. Πρüκειται για πολý ξεχωριστÜ και θαυμÜσια παραμýθια, ενüς ξεχωριστοý και θαυμÜσιου ανθρþπου, εντελþς Ýξω απü τα συνÞθη και γι' αυτü τον επÝλεξα. ΠρÝπει επßσης να πω, πως αυτÞ η ανÜρτηση εßναι Üλλη μια "πρþτη", μια αποκλειστικüτητα, μιας και δεν υπÜρχουνε πουθενÜ αλλοý -πλην γαλλικþν στεκιþν και στα γαλλικÜ φυσικÜ- αναφορÝς γι' αυτüν αλλÜ κι αποσπÜσματα Ýργων του Þ παραμýθια του. ΤÝλος πρüστεσα στο δοκßμιο με τη ζωÞ της Εντßθ ΠιÜφ Ýνα σýνδεσμο που περιÝχει μερικÜ απü τα ωραιüτερα τραγοýδια της κι αξßζει να ρßξετε μια καλÞ ματιÜ.
     Σας γνωστοποιþ πως εδþ και λßγο καιρü, συμμετÝχω με τον τρüπο μου, στις παρουσιÜσεις βιβλßων του ΛÝξημα (βλ. ΣυνδÝσμους) με μια παρουσßαση τον μÞνα, με τßτλο "Ξεσκονßζοντας Τη ΒιβλιοθÞκη Μας" κι αυτü επßσης εßναι κÜτι που μ' αρÝσει και το θεωρþ σπουδαßο, μιας κι επιλÝγω βιβλßα που μου αρÝσανε πÜρα πολý και που δε κÜνανε πÜταγο με την ÝκδοσÞ τους. ΦυσικÜ, ανÝβασα κι ü,τι μου στεßλαν οι Þδη υπÜρχοντες αναρτημÝνοι στο ΣτÝκι και τους ευχαριστþ και πÜλι για τη προτßμηση και τη τιμÞ που κÜνουνε στο χþρο μου με τη παρουσßα τους.
     Τοýτο τον μÞνα, φüρτου επιτρÝποντος και Θεοý θÝλοντος, πρüκειται να συμπληρþσω τα κενÜ, üπου υπÜρχουν, να συνεχßσω με τον ΑριστοφÜνη, ν' ανεβÜσω Ýναν ακüμα σπουδαßο, μεγÜλο Üντρα της πατρßδας μας, να επεκτεßνω λßγο τον Λουκιανü, με μιαν ανÜρτηση-Ýκπληξη και να συνεχßσω ν' αναρτþ ü,τι θα μου στεßλετε σεις.
     Δαφνοýλα περιμÝνουμε και σÝνα, γιατß το μÜθαμε πια πως Ýπεται... συνÝχεια!

                     Καλü μÞνα  και καλü καλοκαßρι               Ιοýνης 2007

                                             2/5/07

     Το καλοκαßρι πλησιÜζει με μεγÜλη ταχýτητα, εγþ αναρτþ με μικρÞ κι οι επισκÝψεις συνεχßζουν να προχωροýν την ανηφüρα, παρüλο που κι αυτü το μÞνα εßχα πολý λßγες αναρτÞσεις. ΠÜντως, σκÝφτομαι πως Þδη υπÜρχει στο ΣτÝκι πληθþρα ýλης, που μπορεß κανεßς να περÜσει μπüλικην þρα, ακüμα κι αν δεν υπÜρχει νÝα ýλη. Αποκλεßω προσωπικÜ, να υπÜρχει επισκÝπτης που να τα 'χει διαβÜσει Þ δει üλα üσα υπÜρχουν εδþ μÝσα. Ε καλÜ δεν εßναι δικαιολογßα για... λοýφα απü μÝρους μου αυτü, μα εßπαμε... φüρτος και κοýραση! Τþρα που κοιτÜζω τα πεπραγμÝνα του παρελθüντος μηνüς διαπιστþνω πως Ýβαλα μüνο τις νÝες φωτογραφßες απü το δßκτυο και τßποτε Üλλο! Εκκρεμοýνε λοιπüν οι αναγγελßες που 'χα πει και στο προηγοýμενο σημεßωμÜ μου και να δοýμε πüτε θα τα βÜλω. Επßσης üμως ετοιμÜζω και κÜτι ακüμα που θα 'ναι εκτüς σειρÜς κι Ýκπληξη κατÜ κÜποιο τρüπο, γιατß πρüκειται για κÜτι που δεν υπÜρχει πουθενÜ αλλοý. Περισσüτερα γι' αυτü... επß της οθüνης.
     Το Üρθρο της ΠιÜφ  Ýπιασε θÝση -Üκουσα πως η ταινßα που παßζεται για τη ζωÞ της εßναι πολý καλÞ-, αλλÜ ο Γκαουντß  μου Ýχασε μια θÝση. Κρßμα γιατß πρüκειται για Ýνα πραγματικü πρωτοπüρο της αρχιτεκτονικÞς, αλλÜ και της τÝχνης γενικüτερα. ΚατÜ τ' Üλλα τα ßδια.
     Χθες εργαζüμουνα μÝχρι πολý αργÜ το βρÜδυ, -σχüλασα κατÜ τις τρεισÞμιση τη νýχτα- και σÞμερα νιþθω πως δε ξÝρω σε ποιαν ακριβþς θÝση εßναι το κÜθε κüκαλü μου κι ο κÜθε μυς μου. ¹ρθα με κÝφι να γρÜψω πρÜματα, -το πνεýμα πρüθυμο- μα Ýκατσα στη καρÝκλα και μπροστÜ στον υπολογιστÞ και καταλαβαßνω πως πÜλι δε μπορþ να κÜνω κÜτι -η σαρξ ασθενÞς. Θα ζητÞσω λοιπüν μια μεγÜλη συγγνþμη και θα πÜω να χωθþ στη γωνßτσα μου μ' Ýνα πολý καλü βιβλßο που διαβÜζω τελευταßα κι... οψüμεθα εις Φιλßππους.
     Θα φτιÜξουνε τα πρÜματα Δαφνοýλα γιατß üπως καταλαβαßνεις... Ýπεται συνÝχεια.

                                                                    ΜÜης '07

                                              2/4/07

     Χριστüς ΑνÝστη φßλες και φßλοι επισκÝπτες κι εýχομαι ü,τι καλýτερο και δημιουργικüτερο απü δω κι εμπρüς.
     Το κλεßσιμο του ΜÜρτη βρÞκε το ΣτÝκι να 'χει δεχτεß περßπου 24.000 (!) επισκÝπτες, πρÜγμα που εßναι νÝο ρεκüρ κι ελπßζω κÜθε νÝος μÞνας να φÝρνει κÜτι ακüμα καλýτερο.
     ΑλλÜ για να 'μαστε δßκαιοι, θα πρÝπει να πω, πως τοýτον ακριβþς τον μÞνα του ρεκüρ, εγþ Ýγραψα το αρνητικüτερο ρεκüρ εισüδου μου κι αναρτÞσεων, απü καταβολÞς Στεκιοý κι εντεýθεν. Δυστυχþς (Þ μÜλλον ευτυχþς να πω) η νÝα μου απασχüληση εßναι πολý κουραστικÞ κι απαιτητικÞ κι Ýτσι αναγκαστικÜ ο χρüνος μου εßναι περιορισμÝνος, üπως κι οι δυνÜμεις που πια μου περισσεýουν, μετÜ το σχüλασμα. Πλην üμως το ΣτÝκι δε καταλαβαßνει απü τÝτοια, θα συνεχßσει να υπÜρχει και να εμπλουτßζεται, απλÜ με πιο βραδεßς ρυθμοýς.
     Τοýτος ο μÞνας Ýφερε το Üρθρο της ΠιÜφ, στη 4η θÝση πλÝον κι Üνετα το βλÝπω να πιÜνει τη 3η θÝση τις προσεχεßς μÝρες, ακολουθοýμενη απü κÜπως μακρýτερα, απü το Üλλο ενδιαφÝρον Üρθρο μου για τον Γκαουντß. Αυτü με χαροποιεß διπλÜ: γιατß εßναι δυο Üρθρα που κοπßασα πολý για να τα στÞσω και γιατß εγþ προσωπικÜ, για να τα στÞσω κιüλας, πιστεýω πραγματικÜ πως εßναι πολý ενδιαφÝροντες οι δυο αναφερüμενοι σ' αυτÜ. ΦυσικÜ στη 1η θÝση πλÝον, πιο σταθερÜ, εßναι ο ΠικÜσο, με 2ο τον Ρεστßφ Ντε Λα Μπρετüν, της ΕρωτικÞς Λογοτεχνßας.
     ΤÝλειωσεν η ανÜρτηση του βιβλßου του ΔερμιτζÜκη, "Το Χωριü Μου". Πολý λυπÞθηκα, γιατß μου Üρεσε πÜρα πολý και θα 'θελα να συνεχιζüταν ακüμα. ΠραγματικÜ θαυμÜσια δουλειÜ και τονε ξανασυγχαßρω δημüσια για τη λογοτεχνικÞ του παρουσßα γενικÜ, μα και για τη προτßμηση που δεßχνει, να τιμÜ το ΣτÝκι μου. ΑνÜρτησα κι Ýνα σαντορινιü παραμýθι που μου Ýστειλε η πολý καλÞ φßλη ΣτÝλλα ΚοντογιÜννη κι Ýγραψα μια προσωπικÞ γνþμη για το üμορφο καινοýριο βιβλßο του φßλου Ηλßα ΦλωρÜκη με τßτλο, "Ο ΘεραπευτÞς". Κι... ο μÞνας πÝρασε χωρßς Üλλα πρÜγματα κι Ýφερε το νÝο ρεκüρ.
     Στα μελλοντικÜ μου σχÝδια, εκτüς των αναρτÞσεων της νÝας ιστορßας του ΝÝστορα ΠουλÜκου και του 23ου μÝρους απü τις "ΕπιστολÝς" της αγαπημÝνης φßλης ΔÜφνης Χρονοποýλου, που μου 'χουν αποσταλεß Þδη, πρüκειται να βÜλω δυο γßγαντες των θεμελßων της ΕλλÜδας: τον ΑδαμÜντιο ΚοραÞ και τον ΙωÜννη Καποδßστρια, μερικοýς ακüμα γλýπτες, üπως τον Σκüπα, τον ΠραξιτÝλη και μερικοýς ακüμα ζωγρÜφους που 'χω στο νου μου. Τþρα πüτε ακριβþς θα γßνουν üλα τοýτα, μη ρωτÞσετε, αλλÜ Ýνα Ýχω να πω και μÜλιστα να το τονßσω ιδιαιτÝρως: ¸πεται... συνÝχεια φιλαρÜκια μου! (Δαφνοýλα εßδες;)
     Χρüνια ΠολλÜ και Καλü μας ΜÞνα.
                                                            Απρßλης '07

                                             2/3/07

     ΜπÞκε μια νÝα 'Ανοιξη και μας βρßσκει σε πολý καλü δρüμο, εκτιμþ. Τοýτος ο μÞνας που μας πÝρασε, Þτανε σημαδιακüς: εκτüς απü τ' üτι κλεßνουνε δυüμιση χρüνια απü καταβολÞς Στεκιοý, κλεßνουνε και τρßα χρüνια απü καταβολÞς σýλληψης της... ιδÝας για να υπÜρξει. ΦλεβÜρης '04 Þτανε που αποφÜσισα να το στÞσω κι απü κει και πÝρα, το πρÜμα πÞρε το δρüμο του. Ο δισεπετειακüς κουτσοΦλÝβαρος κατÜφερε να πετýχει ρεκüρ σε πολλοýς τομεßς. Επισκεψιμüτητα ανÜ μÞνα -κι αν εßχε και τις τρεις ακüμα μÝρες θα ξεπερνοýσαμε πρþτη φορÜ, τους 20.000 επισκÝπτες. Επßσης, εßχε ρεκüρ δουλειÜς, αναρτÞσεων, ρεκüρ ενδιαφÝροντος αλλÜ και ρεκüρ ευνοúκþν σχολßων, -αν και τþρα τελευταßα, σπÜνια ακοýω κÜτι μη ευνοúκü. Εßχε και ρεκüρ κüπου, αλλÜ ποιüς λογαριÜζει τον κüπο και τα ...Ýξοδα üταν πρüκειται να κÜνει το κÝφι του; ΞÝρετε σεις κανÝναν; Εγþ üχι!
     Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ξεπÝρασε προ πολλοý τις 150.000 επισκÝψεις, τα ΚΛΑΣΣΙΚΑ πλησιÜζουνε τις 60.000, η μονομαχßα ΠικÜσο και Μπρετüν καλÜ κρατεß, με συνεχεßς εναλλαγÝς -τοýτη τη στιγμÞ προηγεßται ο πρþτος, αλλÜ συνεχþς αλλÜζουν- κι Ýνα εκπληκτικü ανÝβασμα δυο, απü τ' Üρθρα μου: αυτü για την Εντßθ ΠιÜφ και κεßνο για τον Αντüνιο Γκαουντß, που πια Ýχουνε πλασσαριστεß στη 10Üδα και συνεχþς ανεβαßνουνε προς τα πÜνω. Εδþ συγκεντρþνονται και τα περισσüτερα καλÜ σχüλια που Ýχουνε πιÜσει οι ...αντÝνες μου. Οι συνÞθεις... "ýποπτοι" συνÝχισαν να στÝλνουνε δεßγματα σκÝψης και φαντασßας τους: ΜπÜμπης ΔερμιτζÜκης (ελπßζω να πÜει καλÜ μ' ü,τι Ýχει καταπιαστεß πρüσφατα), Ευρυδßκη-ΓκρατσιÝλα Ντε ΣÜλβο, ΛÜρι Κουλ, Μüνα, ΘοδωρÞς ΒοριÜς και Νßκη. Ελπßζω να 'χετε ασχοληθεß με τα ΚατεβÜσματα των Ηλεκτρονικþν Βιβλßων  που 'χω προσθÝσει. (Να κοιτÜζετε πÜντα τη ΠΡΟΘΗΚΗ, üταν μπαßνετε στο ΣτÝκι.)
     Το τελευταßο διÜστημα, Ýρριξα το βÜρος κυρßως σε δυο κατηγορßες που üντως τις εßχα αφÞσει κÜπως, πßσω. Τα ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ στην αρχÞ και τη ΓΛΥΠΤΙΚΗ στη συνÝχεια. Πρüσφατα, μερικοß απü τους κολοσσοýς του εßδους πÞρανε μια θÝση στο ΣτÝκι μου κι Ýπονται κι Üλλοι üπως: ΜπραμÜντε, Βερüκιο, Κανüβα, αλλÜ και Σκüπας, Μýρων κλπ, θ' ακολουθÞσουνε με τη σειρÜ τους. ΞÝρω επßσης πως σας χρωστþ Ýνα νοικοκýρεμα στη ΠινακοθÞκη, με κÜτι ελλιπÞ πορτρÝτα καλλιτεχνþν και Ýνα καλü ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ για τους χþρους του Στεκιοý, γιατß πλÝον επιβÜλλεται κÜτι τÝτοιο, λüγω του μεγÜλου üγκου αναρτÞσεων. ΤÝλος, χρωστþ Ýν ακüμα Üρθρο για μια ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ßσως να 'ναι και το τελευταßο αυτÞς της σειρÜς, μα ...σιγÜ-σιγÜ, κι üλα θα γßνουν.
     Θα δηλþσω Üλλη μια φορÜ δημüσια, πως τοýτο το ΣτÝκι εßναι καθαρÜ προσωπικü, δικÞ μου δηλαδÞ επιλογÞ, και δεν Ýχει καμιÜ κερδοσκοπικÞ προσδοκßα. Επßσης να πω, πως πÜλι ξαναρχßζει το χρονικü στρßμωγμÜ μου, Üρα οι αναρτÞσεις θα ...χαλαρþσουνε κÜπως, αλλÜ νομßζω πως δεν εßναι τßποτε το φοβερü, γιατß υπÜρχει Þδη υλικü για να περνÜ η þρα. Τα καλýτερα Ýπονται, λÝνε, αλλÜ και το ...παρελθüν εßναι σημαντικü, γιατß καθορßζει τη μελλοντικÞ πορεßα.
    'Ανοιξη λοιπüν μας μπÞκε, νÝος μÞνας περπατÜ σιγÜ, φÝρνοντας κοντÜ την ΑνÜσταση. 'Ανοιξη... κι 'Ανοιξη παντοý και στα πÜντα σας εýχομαι και να 'στε σßγουροι/ες πως ...Ýπεται συνÝχεια (Δαφνοýλα! Ευχαριστþ πολý!).

                                                                   ΜÜρτης '07
-----------------------------------------------------------------------------------------------

                                              2/2/07

     Πολý παραγωγικüς κι επιτυχημÝνος μÞνας Þτανε τοýτος εδþ που μας πÝρασε. Πρþτος στη νÝα χρονιÜ, αλλÜ κι απü τους πρþτους σε δουλειÜ, ορατÞ κι αüρατη και φυσικÜ με αýξηση στις επισκÝψεις. Τον περασμÝνο κλεßσαμε στις 15 χιλιÜδες και κÜτι και τþρα, ξεπερÜσαμεν Üνετα τις 18! Αυτü, üπως Ýχω πει και παλιüτερα, με κÜνει πολý χαροýμενο, σε βαθμü ...κακουργÞματος! ¼μως να τα πÜρουμε με τη σειρÜ. (Χωρßς ν' αναφÝρω πως πρþτη φορÜ, προηγοýμαι της συνÞθους ημερομηνßας που αναρτþ το μηνιαßο τοýτο σημεßωμα.)
    Κατ' αρχÞν απü αναρτÞσεις, εßχαμε πολλÝς κι αρκετÜ ποιοτικÝς, üπως πÜντα Üλλωστε. Για τις εýκολα ορατÝς, ας μη προσθÝσω τßποτε, γιατß σßγουρα θα τις εßδατε. ΥπÜρχουν üμως κι αφανεßς που μüνο κÜποιοι που τυχüν επισκÝπτονται το ΣτÝκι συστηματικÜ θα μποροýσαν να παρατηρÞσουν, αν δε διαβÜζουνε τη ΠΡΟΘΗΚΗ. ΣυμπλÞρωσα Ýνα διÞγημα του ΤσÝχωφ, που το ...χρωστοýσα κι εßναι θαυμÜσιο. ΣυμπλÞρωσα επßσης τον καημÝνο τον ΡοÀδη, τον ...αφορεσμÝνον απü τη παπικÞν εκκλησßα, καλλιτÝχνη -μÜλιστα εßδα πως μπορþ πλÝον ν' αναρτþ και σε πολυτονικü σýστημα γραφÞς, πρÜγμα που μ' ευχαριστεß τα μÜλα, εν üψει αρχαßων κειμÝνων που επßκειται ν' αναρτÞσω στο μÝλλον.
     Επßσης θÝλω να σταθþ στο γεγονüς πως ...ξανανακÜλυψα τον Κßπλινγκ, που μÝχρι πρüτινος εßχα για "σκÜρτο" με τους μüγληδες, τα ...ωραιüτερα διηγÞματα του κüσμου και το αφελÝς "Αν" (κατÜ τη γνþμη μου). Ωστüσο κι ενþ Þξερα τον Κßπλινγκ ως μυθιστορηματογρÜφο, τον αγνοοýσα επιδεικτικÜ ως ποιητÞ και διηγηματογρÜφο. ΣυνειδητÞ επιλογÞ, μα να που η τýχη μ' Ýριξε πÜνω σε μερικÝς συλλογÝς διηγημÜτων του κι ...Ýπεσα απü τα νÝφη! ΠραγματικÜ, δεν Þξερα ποιο να πρωτοδιαλÝξω για το ΣτÝκι. ΤελικÜ επÝλεξα Ýνα και θ' ακολουθÞσουνε κι Üλλα, το υπüσχομαι, üπως επßσης και πως θα σας αρÝσει αν τα διαβÜσετε. ΠραγματικÜ κοσμÞματα, απü Ýνα πραγματικü μαÝστρο του εßδους!
     Επßσης Ýβαλα μιαν ιστορßα του ΣÝκλι, στο Φανταστικü, που προσωπικÜ πιστεýω πως εßναι ο πιο γνÞσιος εκφραστÞς της ΕΦ, Ýτσι φυσικÜ, καταπþς εγþ την Ýχω στÞσει στο νου μου. ΘαυμÜζω το πικρü του χιοýμορ και τον τρüπο που διακωμωδεß τη πρüοδο της τεχνολογßας, χþρια τα κρυμμÝνα μηνýματα -λογικü- που περικλεßει. Το αστεßο εßναι πως η ßδια η ΕΦ γι' αυτοýς ακριβþς τους ßδιους λüγους τον Ýχει... παραγκωνßσει. ΤÝλος πÜντων, ρßχτε μια ματιÜ και θ' ακολουθÞσουνε κι Üλλες του. ΧÜθηκε σχετικÜ πρüσφατα κι Ýτσι τþρα βρßσκεται ανÜμεσÜ μας κι ßσως γελÜ ειρωνικÜ...
     Εκτüς üμως των αναρτÞσεων, γßνανε και πολλÝς αüρατες αλλαγÝς στο ΣτÝκι -σε λßγο θα 'ναι κι ορατÝς- κι ανακατατÜξεις. Σε λßγο καιρü υπüσχομαι -καλÜ νÜμαστε- μια πιο βατÞ πλοÞγηση στους χþρους του Στεκιοý. ¼χι πως και τþρα υπÜρχει πρüβλημα, μα θα ναι καλýτερα σε λßγο. Επßσης πρÝπει να πω πως δεν Üντεξα τελικÜ να περιμÝνω μÝχρι το τÝλος του ΓενÜρη για να εξαλεßψω απü το ΣτÝκι, τα παλιÜ μου μÝιλς, γιατß κüντευαν να μου σπÜσουνε τα νεýρα. ¸τσι στις 18 του, τα 'σβησα εντελþς κι Ýνιωσα θαυμÜσια και πια δε μπαßνει κανÝνα σκουπßδι -εßδατε τα ρομποτÜκια; Αχ βρε ΣÝκλι, πüσο δßκιον εßχες! ¸τσι λοιπüν μου δßνεται η ευκαιρßα να ξαναπþ, πως Ýχετε τρüπο να μου πεßτε τυχüν σχüλια, συμπληρþσεις, παρατηρÞσεις, υποδεßξεις Þ ιδÝες και πως δε πετÜω ποτÝ τßποτα, σαν Üχρηστο Þ αδιÜβαστο. Επßσης, μετÝφερα στα ΛαογραφικÜ τον "Ερωτüκριτο", το "ΘÝατρο Στην Ιαπωνßα" & "ΘÝατρο Στη Κßνα" του ΜπÜμπη ΔερμιτζÜκη και μερικÜ Üλλα, γιατß πιστεýω πως ταιριÜζουνε καλýτερα κει και τÝλος, ρßξτε μια καλÞ ματιÜ στα ΕικαστικÜ, και στη ΔιασκÝδαση, γιατß ανανεþνονται συχνÜ.
     Εßχα υποσχεθεß επßσης και "κατεβÜσματα" βιβλßων σ' ηλεκτρονικÞ μορφÞ (e-books) κι Þδη Ýχω ετοιμÜσει Ýνα σε δοκιμαστικÞ μορφÞ, (το üλο ζÞτημα, üχι το ßδιο το βιβλßο) και μπορεßτε να το κατεβÜσετε απü δω! Πρüκειται για τον "ΧαμÝνο ΠαρÜδεισο" του Μßλτον, στ' αγγλικÜ και μια φωτογραφßα Ýκπληξη. ΚατεβÜστε το κι αν παρατηρÞσετε κÜποιο πρüβλημα, ταχýτητας Þ ü,τι Üλλο, παρακαλþ να μου μηνýσετε. ΜÜθετε πÜντως πως Ýχω στα χÝρια μου καμμιÜ 50αριÜ τßτλους και σε λßγο, πολý λßγο, θα 'ναι προς ...βρþσιν. Εκεßνο που επισημαßνω ξανÜ, εßναι πως üλα τα βιβλßα εßναι στα αγγλικÜ.
     Τþρα Þρθεν η þρα να σας εκμυστηρευτþ κÜτι, μεταξý μας. Προ καιροý εßχα αναρτÞσει Ýνα Ευθυμοδοκßμιü μου, με τßτλο "Σüλων... Σüλων..." που το 'χα εμπνευστεß και γρÜψει πρüσφατα μ' ευκαιρßα το θÝμα που 'χει προκýψει για την αλλαγÞ του Üρθρου του συντÜγματος και της νομοθεσßας γενικÜ. ºσως να το 'χετε διαβÜσει Þδη. Πριν λßγες μÝρες λοιπüν, Ýκρινα πως Ýπρεπε να ξανακοιτÜξω τα χειρüγραφÜ μου για ν' αναρτÞσω κÜτι ακüμα δικü μου κι Ýψαχνα να βρω κÜτι σχετικÜ μικρü. ΠρÝπει να πω πως Ýχουνε μεßνει μερικÜ ακüμα κι üλα εßναι κÜπως μεγαλοýτσικα, εκτüς 3-4 που 'ναι ...πολý μεγαλοýτσικα. Ε λοιπüν ψÜχνοντας-ψÜχνοντας βρßσκω Ýνα κεßμενο με χρονολογßα: αρχÝς ΦλεβÜρη του 2004!!! με τßτλο "Κερκüπορτες" και το 'χα ξεχασμÝνο. ΠαραξενεμÝνος Ýκατσα να το διαβÜσω κι εßδα πως Þτανε το "Σüλων" !!! ΕξεπλÜγην δε τüσο πολý üταν διαπßστωσα πως πÜνω-κÜτω πρüκειται για το ßδιο κεßμενο με πολý μικρÝς κι αδιüρατες αλλαγÝς. Τþρα που 'πα το μυστικü που με ...βαραßνει, ελπßζω να με συμπαθÜτε που γηρÜσκω αεß γηρασκüμενος. ΤÝλος πÜντων, αυτü πρþτη φορÜ μου συμβαßνει!
     ΑφÞνω για το τÝλος κÜτι πολý καλü για το ΣτÝκι. ¸κανα Ýνα ψαξιματÜκι και διαπßστωσα με χαρÜ μου, πως συζητεßται σε μερικÜ fora -ελληνικÜ και ξÝνα-, με πολý καλÜ σχüλια πως προτεßνεται επßσης απü τα φορÜ αυτÜ και πως Ýχω μπει εν αγνοßα μου, σε μερικÜ ακüμα ΣτÝκια, ως εντüνως προτεινüμενος Χþρος. ΚÜποια στιγμÞ θα ζητÞσω την Üδεια και θ' αναρτÞσω στα Σχüλια, μερικÜ πολý καλÜ λüγια που διÜβασα να λÝγονται κει, για τον χþρο. Και για να μη λÝτε, θα πω πως σε πολý λßγα στÝκια, που δε μετριοýνται μÞτε στα δÜχτυλα μιας μοýτζας, εßδα και κÜτι μικροκακοÞθη σχολιÜκια, που μπορþ θαυμÜσια να τα παρακÜμψω. Θα μου πεßτε πως αυτü λÝγεται μεροληψßα και δε θα διαφωνÞσω, μα στεροýνται επιχειρημÜτων -τα κακÜ- κι Ýτσι δε χαλþ τη ζαχαρÝνια μου. Θα μου πεßτε, τα καλÜ Ýχουν ατρÜνταχτα επιχειρÞματα; Ε κοιτÜξτε, το να πει κανεßς, "μ' αρÝσει αυτü", δε νομßζω πως μπορεßς να του γυρÝψεις αποδεßξεις. Αρκεß που το λÝει δημüσια. Οι αποδεßξεις χρειÜζονται σε τυχüν κατηγορßες κι üχι σε σχüλια του στιλ; "Αυτü δε μ' αρÝσει". ΤÝλος μια παρατÞρηση: Το "μ' αρÝσει" Þ "δε μ' αρÝσει" δε σημαßνει με κανÝνα τρüπο, πως Ýχει πετýχει κÜτι Þ αντιστοßχως Ýχει αποτýχει κι η γνþμη μας Þ μια μÝσα σε τüσες δεν εßναι δα κι ο κανüνας που διÝπει τα πÜντα σε τοýτη τη γη. ΑπλÜ μια γνþμη εßναι μÝσα στις Üλλες κι αυτü ισχýει και στα δυο Üκρα.
     Εßδατε, το 'ριξα στη φλυαρßα και μεγÜλωσε πολý το μηνιαßο σημεßωμα, γι' αυτü θα το κλεßσω εδþ με υποσχÝσεις για το μÝλλον, γιατß ...Ýπεται (συναρπαστικüτερη, Δαφνοýλα!) συνÝχεια! Καλü μας μÞνα μασκαρÜδες  και καλÝς Απüκριες να 'χουμε.

                                                    ΦλεβÜρης '07
________________________________________________________
     

                                             2/1/07

     Να! εßδατε που πλÝον το 7 μπαßνει στο τÝλος; ΑλÞθεια, üτι το 'χα βαρεθεß αυτü το 6 και πÜνω στην þρα εισακοýστηκαν οι ευχÝς μου κι Üλλαξε. ΜπÞκε λοιπüν το ΝÝον ¸τος κι εýχομαι σ' üλες κι üλους τα καλýτερα. Ας πÜμε παρακÜτω...
     ΞεκινÜ μια νÝα χρονιÜ για τον κüσμο και για το ΣτÝκι, πολý δυνατÞ, εκτιμþ. Εßναι η χρονιÜ των θεσμικþν αλλαγþν και θα ξεκινÞσω με την αναγγελßα πως τα e-mails του Στεκιοý αλλÜζουν. Θα τα γρÜψω και στις οδηγßες φυσικÜ, ωστüσο θα πω κι εδþ δυο λüγια. ¸χω βαρεθεß σας το λÝω ειλικρινÜ τα λεγüμενα spam Þ junk mails που üλο κι Ýχουνε να πλασσÜρουνε προúüντα Þ παροχÝς υπηρεσιþν. ΚÜθε φορÜ που τ' ανοßγω, θα πρÝπει να σπαταλÞσω μιαν þρα περßπου, απü τον πολýτιμο χρüνο μου για τις αναρτÞσεις, για να σβÞσω και να περÜσω στη Μαýρη Λßστα αυτÜ τα αποβρÜσματα. Και να 'ταν μüνον αυτü; ¸χω χÜσει πÜνω στη ...φοýρια μου και μηνýματα φßλων. Πλην üμως εßναι πονηροß πλÝον οι ...βλÜχοι. Δε ξÝρω τß κÜνουνε κι αλλÜζουν αυτüματα τη διεýθυνσÞ τους, þστε να μη μπορεßς να τ' αποκλεßσεις. Ε πονηροß αυτοß πονηρüτεροι κι εμεßς. ΣτÝλνουν Ýνα ρομποτÜκι κι ανιχνεýει τα e-mails των Στεκιþν και μετÜ τα φλομþνουνε στο ..."φλοýδι". ¸τσι κι εγþ δε θ' αναγρÜψω τα καινοýρια ακριβþς, αλλÜ με οδηγßες. ΠροσÝξτε:
    Τα παλιÜ θα παραμεßνουνε μÝχρι τÝλος ΓενÜρη και μετÜ θα τα σβÞσω τελεßως, ενþ παρÜλληλα Ýχουνε τεθεß σε λειτουργßα και τα 2 νÝα. Παρακαλþ λοιπüν διαβÜστε προσεκτικÜ, þστε να μη γßνει κανÝνα λÜθος. ΠÜντως μÝχρι τÝλος ΓενÜρη που θα λαμβÜνω στα παλιÜ, θ' απαντþ μÝσω των νÝων þστε να το περÜσετε στη λßστα σας.
    ΤÝλος μια παρÜκληση: ¸χω λÜβει κατÜ καιροýς αρκετÜ μηνýματα που μÜλλον εßναι απü ιü, απü γνωστÜ μου πρüσωπα, που προφανþς εν αγνοßα τους, Ýχουνε τον ιü κι αυτüς αποστÝλλει σποραδικÜ. Μια συμβουλÞ για ν' αποφýγετε κÜτι τÝτοιο, αφοý πρþτα ελÝγξετε και καθαρßσετε το πισι σας, εßναι üταν φτιÜχνετε τη λßστα με τις διευθýνσεις σας (το λÝω γιατß μερικοß τοχουνε μερÜκι ναχουνε τακτοποιημÝνη λßστα), στÞστε πÜνω-πÜνω, στη κορφÞ της λßστας σας, δηλαδÞ στο πρþτο e-mail, Ýνα ψεýτικο. Ο ιüς θα ξεκινÞσει να στÝλνει απü ψηλÜ, μα θα σκαλþσει στο fake και δε θα συνεχßσει πιο κÜτω. ΑυτÞ τη συμβουλÞ μου την εßχανε δþσει παλιÜ και δε ξÝρω αν ισχýει ακüμα και σÞμερα, πÜντως δε χÜνετε τßποτε να δοκιμÜσετε.
     Μια νÝα αλλαγÞ απü φÝτος, εßναι πως πια δε πρüκειται να δημοσιεýω, εκδηλþσεις, διαγωνισμοýς και ποιητικÜ δρþμενα, κι οι λüγοι εßναι καθαρÜ προσωπικοß. ºσως το κÜνω για μερικÝς εξαιρετικÝς περιπτþσεις και φυσικÜ κι εκεß, η επιλογÞ θαναι καθαρÜ δικÞ μου και δε θαθελα να πικαριστεß κÜποιος, γιατß θα πρÝπει να σκεφτεß πως Ýχω τους λüγους μου κι εßναι σοβαροß αυτοß. ΤÝλος, θÝλω να υπενθυμßσω πως δεν αναρτþ-παρουσιÜζω βιβλßα, που δεν Ýχω στη κατοχÞ μου, που δεν εßναι επιλογÞ μου επßσης, Þ που τουλÜχιστον δεν Ýχω διαβÜσει εγþ. Αυτü το λÝω για να προλÜβω πιθανÝς παρεξηγÞσεις στο μÝλλον. Το να μου στεßλει κÜποιος μια φωτü ενüς εξωφýλλου και λßγα αποσπÜσματα, -αν κι αυτü μερικÝς φορÝς παραλεßπεται-, δε μου λÝει κÜτι, Þ μερικÝς φορÝς μÞτε κι αποσπÜσματα στÝλνονται και μüνο μια μικρÞ γενικÞ εξ απαλþν ονýχων περßληψη κι αυτÞ μπορεß να 'ναι ...παραπλανητικÞ.
     Για ν' αναρτÞσω κÜτι, απü Ýνα βιβλßο, θα πρÝπει να το 'χω Þ να το 'χω διαβÜσει üλο, να 'χω προσωπικÜ επιλÝξει τι αρÝσει σε μÝνα και να βÜλω κι Ýνα Ýστω υποτυπþδες βιογραφικü, -μα καλÜ, αυτü το τελευταßο, στις περιπτþσεις καλλιτεχνικþν ψευδωνýμων, μπορεß να παραλειφθεß. Επßσης, μπορþ και θÝλω και γουστÜρω, ν' αναρτÞσω Ýνα βιβλßο στα ...τυφλÜ, μüνον αν ανÞκει σε Üνθρωπο-καλλιτÝχνη που δεßχνει μια σαφÞ προτßμηση στο ΣτÝκι, κι αυτü εßναι προφανÝς. Πχ, ο ΘοδωρÞς ο ΒοριÜς, ο Ηλßας ο ΦλωρÜκης, ο Ηλßας ο Πολßτης, ο ΜετÝωρος 'Αγγελος, η ΔÜφνη Χρονοποýλου, η Μüνα, η Κατερßνα η Κατσßρη, ο ΜπÜμπης ο ΔερμιτζÜκης κι Üλλοι για να μην τους αναφÝρω üλους, που με τιμÜνε συνεχþς κι αδιÜλειπτα, με τη παρουσßα, με τις επισκÝψεις, με τις υποδεßξεις και τις παραινÝσεις και τις ενθαρρýνσεις τους. Ε! üσο ναναι Ýχουνε μια κερδισμÝνη θÝση στη καρδιÜ μου και δεν το θεωρþ κακü να κÜμω μια ...παρασπονδßα για χÜρη τους. ΑυτÜ για τοýτο το ...φλÝγον θÝμα!
     Σε λßγο καιρü, στο ΣτÝκι, προαναγγÝλω πως θα υπÜρχουν και free downloads με e-books, στ' αγγλικÜ üμως. ¸χω στη κατοχÞ μου καμιÜ 50αριÜ τßτλους, θα τους περÜσω στο ΣτÝκι και θα μπορεß, üποιος θÝλει να 'χει Ýνα τÝτοιο διαδικτυακü βιβλßο στη κατοχÞ του, να το κατεβÜσει. Θα τα 'χω σε μορφÞ εßτε pdf εßτε doc, εßτε txt. ΤÝλος. για να κλεßσω με τις αλλαγÝς, πÝρασα τον "Ερωτüκριτο" και τα "ΘÝατρα Κßνας & Ιαπωνßας" του ΜπÜμπη ΔερμιτζÜκη, στα ΛαογραφικÜ, γιατß νομßζω εκεß αρμüζουν καλýτερα. ΑυτÜ για τις Üμεσα μελλοντικÝς αλλαγÝς, χωρßς αυτü να σημαßνει πως δε θα γßνουν Üλλες αργüτερα, και πÜμε παρακÜτω...
     Το ΣτÝκι δεßχνει συνεχþς μιαν σταθερÜ Þρεμη ανοδικÞ πορεßα, που τελικÜ τη προτιμþ απü τα απüτομα σκαμπανεβÜσματα, που μαρτυροýν ..."νευρικüτητα" κι αστÜθεια, συνεπεßα, ευκαιριακÞς κι αμφιβüλου ποιüτητας περιεχομÝνων. Να σκεφθεßτε πως στην αρχÞ του χρüνου που μας πÝρασε ξεκßνησε με περßπου 8.000 και κÜτι, επισκÝπτες ανÜ μÞνα κι Ýκλεισε τη χρονιÜ με πÜνω απü 15.000 και μÜλιστα σ' Ýνα μÞνα, üπου μια μÝρα εßχε ...πÝσει, κι εßχαμε και τις ΓιορτÝς, που τüτε ο κüσμος κÜθε Üλλο παρÜ μπαßνει στο Διαδßκτυο. Νιþθω πολý ευχαριστημÝνος λοιπüν με τη πορεßα τοýτη κι ελπßζω πως θα συνεχιστεß και στο μÝλλον.
     Τοýτη τη χρονιÜ το ΣτÝκι φιλοξÝνησε θαυμÜσια πρÜγματα αν και προς το τÝλος λιγÜκι το παραμÝλησα λüγω φüρτου, ωστüσο συνολικÜ αν το κοιτÜξω..., ναι Þταν μια γεμÜτη χρονιÜ. Βιβλßα κλασικÜ, νÝων καλλιτεχνþν, αγνþστων Þ σχετικÜ γνωστþν, φιλοξενηθÞκανε στους χþρους του και πλÝον το κοσμοýνε με τη παρουσßα τους. ¸βαλα κι εγþ μερικÜ δικÜ μου ακüμα και δημιοýργησα μια σειρÜ που με κÜνει να νιþθω πολý üμορφα: τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, μ' επιλογÞ μερικþν γυναικþν που γρÜψαν ιστορßα. ΑυτÞ η σειρÜ δεν Ýχει σκοπü στο να με ...καθιερþσει σαν ...καλλιτÝχνη κι Ýτσι να διεκδικÞσω το επüμενο Νüμπελ, αλλÜ σκοπü Ýχει να παρουσιÜσει με τον δικü μου -Üλλοτε εýθυμο κι Üλλοτε συγκινησιακÜ φορτισμÝνο-, τρüπο, αυτÝς τις γυναßκες και να τις γνωρßσει στο ευρý κοινü, που μÝχρι πρüτινος τις αγνοοýσε. ΣυνÝλεξα στοιχεßα απ' üπου μποροýσα και τα συνÝθεσα καταπþς νüμιζα εγþ, Ýτσι þστε να φανεß -βÜσει του δικοý μου νου- üσο πιο καλÜ γßνεται, η παρουσßα των γυναικþν αυτþν στον Κüσμο. Η ΣαλομÝ, η Πιαφ, η Παρκς, η ΝÜιτινγκÝιλ, η ΣατλÝ, καθþς κι η ΜπÝηκερ που θ' ακολουθÞσει, Þτανε γυναßκες που σε κÜποιο τομÝα διαπρÝψανε, αλλÜ δε μεßναν εκεß και δε πÜψανε να 'ναι Üνθρωποι και να κÜνουν και το κÜτι ακüμα το παραπÜνω, που αν -λÝω αν- δε τýχαινε να το κÜνουνε, κανεßς δεν επρüκειτο να τις κατηγορÞσει. Ωστüσο το κÜνανε και μÜλιστα με πÜθος και λαχτÜρα. Αυτü ακριβþς Þτανε που με κÝντρισε να γρÜψω γι' αυτÝς Ýνα μακρý κι üσο πιο καλü βιογραφικü μπüρεσα, με σκοπü να τις παρουσιÜσω. Αν λοιπüν διαβÜσετε αυτÜ τα κεßμενα, μπορεßτε να κρßνετε κι αν εßναι να παινÝσετε Þ να επικρßνετε, υπÜρχουνε τα νÝα εμαßηλς γι' αυτÞ τη δουλειÜ κι εγþ ανοιχτüς σε κÜθε τι. Αν μÜλιστα βρεßτε κÜποιο λÜθος Þ αμÝλεια Þ απρÝπεια, μηνýστε μου το σωστü για να το διορθþσω.
     Τοýτο τον μÞνα δε θα σας προτεßνω μιαν απü τις κατηγορßες του Στεκιοý λüγου του μεγÜλου μηνιαßου-ετησßου σημειþματος, αλλÜ σας προτρÝπω ξανÜ, να ρßξετε μια ματιÜ στις κατηγορßες που πρüτεινα τους προηγοýμενους μÞνες κι εßναι κρßμα, ειδικÜ για τα ΛαογραφικÜ, να 'ναι σε χαμηλÞ θÝση, στις επισκÝψεις.
     ΘÝλω πÜλι να ευχαριστÞσω τους προαναφερθÝντες ..."συνεργÜτες" μου -πλÝον μπορþ να τους λÝω κι Ýτσι-, να ευχαριστÞσω τους παλιοýς και νÝους φανατικοýς επισκÝπτες, να ευχαριστÞσω επßσης τα ΣτÝκια που με προτεßνουνε και μÜλιστα αυθορμÞτως, σαν μια καλÞ πρüταση για τη ΤÝχνη, θÝλω να ευχαριστÞσω επßσης τον ...κατασκευαστÞ του Στεκιοý, για την υπομονÞ και την πολýτιμη αρωγÞ του σ' üτι βλÝπετε και γενικÜ θÝλω να ευχαριστÞσω και τους νÝους επισκÝπτες που θα 'ρθουνε στο ...07!
     Κλεßνω τοýτο το σημεßωμα με ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ για τις αλλαγÝς στα Ε-ΜΑΙLS και για τις Üλλες αλλαγÝς και φυσικÜ με τις καλýτερες ευχÝς μου για ü,τι μÝλλεται γιατß üπως πολý σωστÜ λÝει και το φιλαρÜκι μου η Δαφνοýλα...
                     ...Ýπεται και (συναρπαστικÞ) συνÝχεια...
                                                                     ΓενÜρης '07
__________________________________________________________


                                             2/11-12/06

     'Αργησα και πÜλι να γρÜψω το μηνιαßο σημεßωμα μου και πÜλι λüγω αυξημÝνου φüρτου και λυπÜμαι πολý γι' αυτü. ¸τσι τþρα καθυστερημÝνα θα μιλÞσω üσο πιο σýντομα μπορþ, για δυο μÞνες κι επειδÞ την επüμενη φορÜ που θα ξαναγρÜψω θα 'ναι πια περασμÝνες οι γιορτÝς, θα ευχηθþ σ' üλες κι üλους σας καλÝς γιορτÝς κι ευτυχισμÝνο το νÝον Ýτος, με υγεßα, ευτυχßα, αγÜπη και φρüνηση.
     Τοýτο το διÜστημα λοιπüν, üπως εßδατε εßχα σχετικÜ λßγες αναρτÞσεις, μα πολλÜ νÝα πρüσωπα στεßλανε δουλειÝς τους και τους ευχαριστþ, üπως φυσικÜ και παλιοß και καλοß φßλοι, συνεχßσανε να συνεισφÝρουνε κι αυτοß. ΠεριμÝνω κι Üλλους/ες, κι Üλλα...
     ΠροαναγγÝλλω μιαν ακüμα ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, να συνεχßσω και να τελειþσω το ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ, ΣΤΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, κι Ýν ακüμα κεßμενο στην ΕΡΩΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Δε λÝω περισσüτερα, γιατß μπορεß και να μη προκÜνω μÞτε κι αυτÜ.
     Τþρα θα πω δυο λüγια για δυο κατηγορßες στου Στεκιοý, üπως εßχα αρχßσει να κÜνω, μια για κÜθε μÞνα που πÝρασε.

                                 ΝοÝμβρης & ΛαογραφικÜ

     Τοýτη η κατηγορßα εßναι απü τις παλιüτερες κι επßσης εßναι απü τις πιο μικρÝς σε üγκο αναρτÞσεων, μα διüλου δεν υστερεß πιστεýω σε αξßα, καθþς περιÝχει μερικÜ εξαιρετικÜ σπÜνια κομμÜτια, που φυσικÜ δε βρßσκονται και τüσον εýκολα. ΑυτÞ η κατηγορßα επιβÜλλεται να υπÜρχει παντοý, κατÜ τη γνþμη μου και θα υπÜρχει πÜντα στο ΣτÝκι μου, ü,τι κι αν γßνει. Μπορεß κανεßς να χαλαρþσει διαβÜζοντÜς τα, κοιτÜζοντας παρÜλληλα τις πßσω σελßδες, τις ρßζες, τις παραδüσεις και τα διÜφορα συνÞθεια, Þθη κι Ýθιμα, παλιüτερων εποχþν και διαφüρων περιοχþν.
     Δε νομßζω πως μπορεß να γßνεται ομαλÞ μετÜβαση απü χρονιÜ σε χρονιÜ, εποχÞ σ' εποχÞ, χωρßς να υπÜρχει μßα επαφÞ με το παρελθüν. ΒÝβαια πρÝπει να κατανοεßτε πως οι πηγÝς εßναι πιο δýσκολες κι ως εκ τοýτου, θα χρειαστþ σßγουρα και τη βοÞθειÜ σας στις μελλοντικÝς αναρτÞσεις, γιατß προσωπικÜ εγþ δεν Ýχω τÝτοια αποκτÞματα στη βιβλιοθÞκη μου, για να τροφοδοτþ τοýτη τη μικρÞ-μεγÜλη κατηγορßα. Υπüσχομαι πÜντως να κÜμω ü,τι μπορþ.
    Ρßξτε της λοιπüν μπüλικες ματιÝς και βοηθÞστε. Το αξßζει και το χρειÜζεται!

                                 ΔεκÝμβρης & ΕικαστικÜ

     Μια κατηγορßα επßσης παλιÜ, που δημιουργÞθηκε και για λßγο διÜστημα Üνθισε απü το ενδιαφÝρον των αναρτÞθÝντων και των επισκεπτþν. Τþρα Ýχει κÜπως σκαλþσει καιρü κι ειλικρινÜ δε κατανοþ το γιατß. Βρßσκεται ψηλÜ σχετικÜ, απü πλευρÜς επισκεψιμüτητας, παρüλο που χει καιρü ν' αναρτηθεß κÜτι και τοýτο γιατß μÜλλον ο κüσμος διψÜ για ιδÝες με εικüνα.
     ΞÝρω πως πολλÝς/οß ασχολοýνται εßτε με τη φωτογραφßα, εßτε με τη ζωγραφικÞ, εßτε με ü,τι Üλλο παρεμφερÝς. Ε λοιπüν στεßλτε Üφοβα τις δουλειÝς σας, τις απüπειρÝς σας, τα θÝματÜ σας και θα προβληθοýν κι αυτÜ üπως üλα τ' Üλλα.
     ΠερÜστε λοιπüν κι απü κει και περιμÝνω... Δε χρειÜζεται να πω Üλλα!

      Καλü μÞνα κι ευχÝς! Χρüνια πολλÜ.                  ΔεκÝμβρης 2006
---------------------------------------------------------------------------------------------

                                              2/10/06

                                 Οκτþβρης & Φανταστικü

     Τοýτο το μÞνα δε θα μιλÞσω, καταπþς το συνÞθιζα για τα τεκταινüμενα στο ΣτÝκι, παρÜ θα προσπαθÞσω να παρουσιÜσω κÜθε μÞνα, για üσο κρατÞσει, μια-μια τις κατηγορßες του, Ýτσι σýντομα. Μüνο που πρÝπει να ζητÞσω συγνþμη για τις 2 μÝρες που το ΣτÝκι εßχε ..."πÝσει" και το πρüβλημα οφειλüτανε μÜλλον στον σÝρβερ. ¸τσι λοιπüν θα ξεκινÞσω την ας ποýμε ειδικÞ παρουσßαση με μιαν ιδιαßτερη κατηγορßα: το Φανταστικü.
     ΑυτÞ η κατηγορßα, Þταν απü τις τελευταßες που δημιοýργησα, και τοýτο γιατß Ýτσι Ýνιωσα πως Ýπρεπε να κÜμω, παρüλο που δεν Þτανε στις αρχικÝς μου προθÝσεις. ΓρÞγορα üμως, κÝρδισε το ενδιαφÝρον των επισκεπτþν κι αναρριχÞθηκε ψηλÜ και τοýτη την þρα που γρÜφω, βρßσκεται στην θÝση της σχετικÞς λßστας, επß συνüλου 18 κατηγοριþν! Αριθμεß 52 κεßμενα, γνωστþν και μη, του εßδους. Ονüματα üπως ο 'Αρθουρ Κλαρκ, ο Φßλιπ ΛÜβκραφτ, Στßβεν Κινγκ, ΡÝι ΜπρÜντμπερι κ.α. εßναι αφρüκρεμα στο εßδος αυτü, που προσωπικÜ το θεωρþ παραξηγημÝνο, απü το ευρý κοινü, αν και ξÝρω πως Ýχει φανατικοýς φßλους. Εκτüς αυτþν των γνωστþν, Ýχουνε στεßλει και κÜποιοι απü μας: ο φßλος και ταλαντοýχος Ηλßας ΦλωρÜκης, ο καταπληκτικüς Üνθρωπος και λüγιος ΜπÜμπης ΔερμιτζÜκης, Ýχω αναρτÞσει κι εγþ μερικÜ δικÜ μου εκεß και φυσικÜ περιμÝνω κι Üλλα.
     Η επιλογÞ βÝβαια εßναι καθαρÜ δικÞ μου, αλλÜ πιστεýω πως τα κομμÜτια που 'χω επιλÝξει να βÜλω, εßναι απü τα καλýτερα στο εßδος, μÜλιστα η καλýτερη απüδειξη τοýτου, εßναι πως μερικÜ εξ αυτþν, αναρτþνται Þδη και σ' Üλλα στÝκια, πιο εξειδικευμÝνα στην ΕΦ, που βρßσκονται στον ...αÝρα πολý περισσüτερο απü το ΣτÝκι μου κι ßσως με περισσüτερα ...εργατικÜ χÝρια. Ωστüσο, βρßσκονται και κεßμενα που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ κι αυτü σας το λÝω υπεýθυνα. ¼πως Ýχετε διαπιστþσει, δεν Ýχω μüνο μια κατηγορßα στο ΣτÝκι, αλλÜ ναστε σßγουροι πως ü,τι Ýχω αναρτÞσει μÝχρι σÞμερα, τüχω διαβÜσει απü πριν και φυσικÜ τüχω λατρÝψει. Εδþ νομßζω στÝκει να επαναλÜβω, πως αναρτþ μüνον ü,τι μου αρÝσει!
     ΜερικÜ πρÜματα, πρÝπει να ειπωθοýν, να γραφτοýν, να στηλιτευτοýν, να παινεθοýν μα δεν υπÜρχει κατÜλληλο στüρι για να γßνει κÜτι τÝτοιο, απü λογοτεχνικÞς Üποψης, και δεν εßναι πÜντα καλü το να τα γρÜψει κανεßς υπü μορφÞ δοκιμßων. Τüτε Ýρχεται η ΕΦ, που παρÝχει μιαν ελευθεριüτητα και μιαν "αυθαιρεσßα" (με τη καλÞν Ýννοια στους δυο üρους), στον καταρτισμü της ιστορßας, που θÝλουμε να συμπεριλÜβει αυτÜ. Μερικοß προτιμοýνε το σοýρεαλ, μερικοß Üλλοι τον συμβολισμü Þ Üλλα, μερικοß üμως χρησιμοποιοýνε τη γüνιμη φαντασßα τους μÝσα στην ΕΦ. Δε πρÝπει να παρακÜμπτουμε λοιπüν, ανασηκþνοντας το φρýδι μας ενοχλημÝνοι, τοýτο το εßδος, γιατß üπως κι üλα τ' Üλλα, Ýχει κι αυτü τα ..."σκουπßδια" και τα ..."διαμÜντια" του, χαρακτηρισμοß φυσικÜ που στον καθÝναν απü μας, διαφÝρουν, μα Ýνα εßναι το σßγουρο: Καταχωροýνται στο νου μας μüνον αν κι εφüσον, διαβÜσουμε πρþτα τα κεßμενα της ΕΦ χωρßς προκατÜληψη. ΠοτÝ πριν!
     ¼ταν λοιπüν επιλÝξω να βÜλω Ýνα κεßμενο που μ' Üρεσε, πρþτα-πρþτα αναζητþ το βιογραφικü του καλλιτÝχνη. Σε μερικÜ κεßμενα, τολμþ να πω, Þτανε πιüτερη δουλειÜ, το να μεταφρÜσω και να συνθÝσω το βιογραφικü του συγγραφÝα του, παρÜ το να πληκτρολογÞσω το κεßμενü του. Σαν πηγÝς χρησιμοποιþ το ...Google και την ΑναζÞτησÞ του. Φωτογραφßες, βιογραφικÜ στοιχεßα, τα οποßα συγκρßνω και συνθÝτω και μετÜ, üταν αυτü τελειþσει, τüτε γρÜφω το κεßμενο. (Εδþ θα σας ζητÞσω σαν χÜρη -Üνθρωποι εßμαστε- αν Ýχω κÜποιο λÜθος και κÜποιος/α γνωρßζει το αντßστοιχο σωστü, ας μου γρÜψει τη διüρθωση). Δυστυχþς στα ελληνικÜ, ελÜχιστα πρÜματα μπορεß κανεßς να βρει, üσον αφορÜ στα βιογραφικÜ στοιχεßα των συγγραφÝων, παρüλο που üπως εßπα πριν, υπÜρχουνε πολλÜ και καλÜ στÝκια με ΜΟΝΟΝ ΕΦ στη σýνθεσÞ τους. Επßσης θα επαναλÜβω πως, δεν Ýχω καμμιÜν υποστÞριξη απü περιοδικÜ Þ Üλλους φορεßς, για καμμιÜ κατηγορßα που διατηρþ στο ΣτÝκι μου.
     Στο ΣτÝκι μου διατηρþ 18 κατηγορßες, -οι πρþτες 6 εßναι δικÝς μου, 2 εßναι απü ü,τι μου στÝλνετε κι Üλλες 2 εßναι Σχüλια και Παιγνßδια- αλλÜ 8 εßναι που φιλοδοξþ να τις κÜνω να'ναι μοναδικÝς κι üσο πιο πλοýσιες μπορþ. ¹δη -και δε νομßζω πως γρÜφω μεγÜλη κουβÝντα- η ΠινακοθÞκη εßναι ü,τι πλουσιüτερο υπÜρχει εν ΕλλÜδι και στην ΕλληνικÞ γλþσσα.
     Το Φανταστικü λοιπüν εßναι το 1/8 τυπικÜ του Στεκιοý σε τοýτες τις κατηγορßες και συμπερασματικÜ θα πω: Þδη φιλοξενεß κεßμενα που ναι πραγματικÜ διαμÜντια, που μερικÜ εξ αυτþν δεν υπÜρχουνε πουθενÜ. Τα 'χω γρÜψει απü βιβλßα κι εκδüσεις που 'ναι πια εξαντλημÝνες Þ δυσεýρετες. Στο μÝλλον θ' ακολουθÞσουνε κι Üλλα κεßμενα κι αυτü εßναι δÝσμευση, αν φυσικÜ δε μου τýχει καμμιÜ στραβÞ και δε μπορþ να πληκτρολογþ Üλλο. Ρßχτε λοιπüν μια καλÞ ματιÜ και δεßτε μüνοι σας τι απ' ü,τι λÝω, ισχýει και τι üχι!
      Καλü μας ΜÞνα κι ...Ýπεται συνÝχεια!
                                                                ΣεπτÝμβρης 2006
_________________________________________________________


                                             3/9/06

     ΣÞμερα Ýχουμε γενÝθλια, το ΣτÝκι μου κι εγþ, εκεßνο κλεßνει δυο χρüνια συνεχοýς λειτουργßας κι εγþ Ýκλεισα προ ημερþν τα σαρÜντα Ýξη. Ε εßπαμε να το γιορτÜσουμε μαζß. Νιþθω πολý καλÜ γι' αυτü κι ας μου μοιÜζει απßστευτο. Δυο χρüνια κüποι, δυο χρüνια προσπÜθειες κι üλα τοýτα, με μüνο στüχο κι Üγχος, για τη ποιüτητα και την ευχαρßστηση, πρþτα τη δικÞ μου φυσικÜ κι ýστερα, üσο τοýτο εßναι δυνατü, και των επισκεπτþν. Τα στοιχεßα ως τþρα δεßχνουνε καλÜ. Το ΣτÝκι δεßχνει ναχει σταθεροποιηθεß ψηλÜ κι ελαφρþς ανοδικÜ κι αυτü σημαßνει πως με τη συνεχüμενη προσπÜθεια και τη περαιτÝρω βελτßωση, μπορεß να συνεχßσει Ýτσι και ν' ανεβεß κι Üλλο. ΒÝβαια δε λεßψανε μÞτε τα προβλÞματα, μÞτε οι δυσκολßες, μÞτε και τα ...κακþς κεßμενα, αλλÜ μÞτε και τα λÜθη. ¼μως και που δεν υπÜρχουν αυτÜ; Ποιος εßναι αλÜνθαστος κι Üτρωτος; Η ουσßα εßναι πως φυσþντας τα κερÜκια των γενεθλßων, κÜνω την ευχÞ, τοýτα üλα, αν üχι να εξαλειφθοýν, ε ας μειωθοýν αισθητÜ τουλÜχιστον.
     Τοýτος ο μÞνας -μÞνας διακοπþν κι ηρεμßας- εßχε νÝα πρÜματα να δεßξει. ¸φερε κÜποιες νÝες εμφανßσεις με νÝα κεßμενα, απü τους επισκÝπτες, Ýφερε νÝες αναρτÞσεις απü κλασσικοýς και κÜποιους νÝους σχεδιασμοýς. ΘÝλω να χαιρετßσω: τη Μελßνα Β., τον Γιþργο ΠÞττα, τη Μαρßνα Αποστüλου, το Κυκλοδßωκτον, που εμφανιστÞκανε κι εδþ, να ευχαριστÞσω επßσης τους παλιοýς: Μüνα, Δαφνοýλα, Κατσßρη Κατερßνα, Ηλßα Πολßτη και τους χαμογελþ γλυκÜ, για τη συνεχÞ τους συμμετοχÞ και συνεργασßα, επßσης τÝλος, να ευχαριστÞσω τους φανατικοýς αλλÜ κι ευκαιριακοýς επισκÝπτες τοýτου δω του χþρου. ΘÝλω üμως και να τους ... προκαλÝσω-παρακινÞσω, να συνεχßσουνε να υποστηρßζουνε το ΣτÝκι, να συμμετÝχουνε με προτÜσεις-ιδÝες κλπ κι αν θÝλουν ας το μεταδþσουνε και παραπÝρα, þστε τοýτη η μεγÜλη διαδικτυακÞ παρÝα, ν' αυξηθεß. ΥπÜρχει κÝφι, υπÜρχει διÜθεση κι υπÜρχει και χþρος για üλα τοýτα.
     Χρüνια πολλÜ σε üλους μας λοιπüν, καλü φθινüπωρο ναχουμε γιατß

                        ...Ýπεται συνÝχεια (Δαφνοýλα!).

                                           Αýγουστος '06
_________________________________________________________________

                                              4/8/06

    Πριν ξεκινÞσω να γρÜφω τοýτο το σημεßωμα για τον 23ο μÞνα λειτουργßας του Στεκιοý, Ýρριξα μια ματιÜ στα πßσω σημειþματα. ΤελικÜ θυμÞθηκα Ýναν-Ýνα και τους 23 μÞνες, με τη δουλßτσα του και τις αναρτÞσεις του. Νιþθω πολý καλÜ, κοιτÜζοντας το ΣτÝκι, βλÝποντας μÜλιστα σιγÜ-σιγÜ να συγκεντρþνεται δω μÝσα, ü,τι Ýχω αγαπÞσει. Γι' Üλλον Ýνα μÞνα üμως δε μου επÝτρεψεν ο πολýς φüρτος ν' ανεβÜσω πραματÜκια μα üλα εßναι υπü Ýλεγχον. ΤÝλος θÝλω να πω, πως το ΣτÝκι θα συνεχßσει να ßπταται στον αιθÝρα του διαδικτýου, τουλÜχιστον για Ýναν ακüμα χρüνο. ΠαρακÜτω δε λÝω μα υπüσχομαι τοýτος ο νÝος (σε λßγο κλεßνει 2 χρüνια συνεχοýς λειτουργßας) χρüνος, να ναι πλοýσιος, συναρπαστικüς και δυνατüς.
     Εßμαι πολý κουρασμÝνος σÞμερα για να συνεχßσω, αλλÜ τι κι αν δε γρÜψω ü,τι αναρτÞθηκε, αφοý πλÝον μπορεßτε να τα παρακολουθεßτε με πολλοýς τρüπους, τι κι αν δε γρÜψω τι θα επακολουθÞσει, αφοý θα το δεßτε μπροστÜ σας. ¸πειτα, γουστÜρω και το στοιχεßο της Ýκπληξης. Βασικü μÝλημα μου, σε τοýτο το μερÜκι, εßναι η üσο το δυνατü, πιο καλÞ ποιüτητα αλλÜ και ποσüτητα θησαυρþν και πÜνω σε τοýτο, θα κινοýμαι, üπως πÜντα.
     Σας εýχομαι καλü μÞνα, καλÝς διακοπÝς, να περνÜτε καλÜ, να περνÜτε κι απü το ΣτÝκι κι üταν γυρßσετε θαναι πιο δυνατü.
 
        Καλü μας ΜÞνα                                                     Ιοýλιος ´06
...................................................................................................................

                                            11/7/06

     ΚυλÞσανε δυο μÞνες χωρßς να το καταλÜβω. Χωρßς να βÜλω πολλÜ πραματÜκια στο ΣτÝκι μου, τουλÜχιστον üσα θα 'θελα. Ελπßζω να βελτιωθεß η απüδοση αυτÞ κι ελπßζω επßσης να 'χω τη δυνατüτητα να ..."μιλþ" μÝσω του Στεκιοý μου για πολý καιρü. Προς το παρüν, Ýχω να πω μερικÜ πρÜγματα που τüσο καιρü δε κατÜφερα να γρÜψω. ΕλÜχιστα πρÜματα λοιπüν κι üλα ορατÜ ακüμα στις 20 πρüσφατες αναρτÞσεις, πρÜμα σπÜνιο. Γι' αυτü δε θα πω τßποτε, πÝραν του ü,τι ελπßζω να σας Üρεσαν. Δε θα μιλÞσω επßσης, ακüμα για τις μελλοντικÝς αναρτÞσεις, γιατß δε θÝλω να φαßνομαι ασυνεπÞς. Και παλιüτερα Ýχω φανεß ασυνεπÞς, θα μποροýσε κανεßς να πει, μα εßχα αναγγεßλει δÝκα κι εßχα αναρτÞσει -ας ποýμε- οχτþ. Τþρα εßχα αναγγεßλει δÝκα κι ανÜρτησα δýο!!! ¸τσι σιωπþ.
     Τοýτο το ΣτÝκι, üπως Ýχω ξαναπεß, το αγαπþ πÜρα πολý. ¼,τι μα ü,τι βλÝπετε μÝσα, εßναι καθαρÜ δικÞς μου ευθýνης κι επιλογÞς και μüνον εγþ Ýχω να λογοδοτÞσω Þ να δρÝψω... δÜφνες! Αυτü το λÝω γιατß Ýχω τους λüγους μου. Επßσης Ýρχομαι να προσθÝσω, πως αυτü το ΣτÝκι, πÝραν üλων üσων εßπα, ßσως αποτελεß και τη δικÞ μου ..."θεραπεßα" (βλ. σχετικü ευθυμοδοκßμιü μου). ΣυνÞθως λοιπüν ευχüμαστε, οι δικÝς μας ..."θεραπεßες" να συμβαßνει να μη χαλÜνε τους δßπλα κι αν μÜλιστα βοηθοýν Þ τÝρπουν Þ ψυχαγωγοýν Þ γενικÜ τυχαßνουν καλÞς αποδοχÞς, τüτε θα μποροýσα να πω πως εßναι το επιθυμητü κι ευκταßο.
     Θα κλεßσω πÜλι γρÞγορα το επßσης σýντομο αυτü σημεßωμα, γιατß νιþθω πολý κουρασμÝνος και πρÝπει να κοιμηθþ. Αýριο πÜλι Ýχει μια κουραστικÞ, γεμÜτη μÝρα.
     Σας εýχομαι καλü μÞνα (Üκαιρα φυσικÜ μα τι να κÜνουμε;) κι επιφυλÜσσομαι...

                                                                            Ιοýνιος 2006
.............................................................................................................


                                            24/6/06

     'Αργησα τοýτο τον μÞνα να γρÜψω το μηνιαßο σημεßωμα πεπραγμÝνων και νÝων κι αν περßμενα λßγο ακüμα, θα 'γραφα για δυο μÞνες. ΤÝλος πÜντων. Φüρτος πολýς κι αφανεßς εργασßες κρατÞσανε χαμηλÜ τις νÝες αναρτÞσεις, που ωστüσο δε λεßψανε. Ας μη πω πολλÜ σε τοýτο το σημεßωμα, θα κρατÞσω τα πÜντα να τα πω σε λßγες μÝρες στον 22ο μÞνα. ΠÜντως üπως εßδατε το ΣτÝκι αλλÜζει μορφÞ σιγÜ-σιγÜ κι ελπßζω να τεßνει προς το καλýτερο. Ας ευχηθþ προς το παρüν, καλü μας μÞνα -για üσο ακüμα μÝνει- και τα λÝμε στις 2/7, με τα πεπραγμÝνα, τα νεüτερα και τα μελλοýμενα του Στεκιοý.
     Συγχωρεßστε μου την ...απουσßα. Καλü ΜÞνα!

                                                                                       ΜÜης 2006
----------------------------------------------------------------------------

                                            7/5/06

    "Να σας ευχαριστÞσω θερμÜ για τα τüσα πολλÜ ενδιαφÝροντα που εßδα και διÜβασα χÜρη σε σας. Κοντεýει 4.30 π.μ. και δεν μπορþ να ξεκολλÞσω. ΠÜλι Ýνα μεγÜλο ευχαριστþ και θα σας επισκεφθþ και πÜλι σýντομα. Να 'στε καλÜ".
     ¼ταν λαβαßνεις τÝτοια μηνýματα, πως να μη το φχαριστηθεßς; ΠαρÜλληλα η Üνοδος συνεχßζεται, ακüμα και τοýτο τον μÞνα που δεν εßχα και τις πολλÝς νÝες αναρτÞσεις δα. ΓουστÜρω και δυναμþνω!
     ΒÝβαια, δßκαιοι, σωστοß και μακριÜ απü τον ...Μεσαßωνα, να 'μαστε, υπÜρχουνε κι αρνητικÝς αντιδρÜσεις κι αρνητικÜ σχüλια, μα δε τους δßνω σημασßα, γιατß εßτε εßναι ανþνυμα, εßτε απλÜ κακεντρεχÞ και κακüγουστα, ενþ üλα μα üλα -εκτüς απü ανþνυμα- εßναι ανοýσια, χωρßς καμμιÜν αιτιολüγηση. Επßσης εßναι τüσο λßγα κι αφοροýν σε πολý μεμονωμÝνα κομμÜτια του Στεκιοý, πρÜμα Üδικο, σε 117 mb χþρο, να πιÜσεις να βρεις μια τρßχα του και να το κÜνεις θÝμα, που μου καταδεικνýει πως εßναι κÜτι Üλλο, παρÜ καλüπιστη κριτικÞ. ΤÝλος, γιατß γι' αυτü το θÝμα μßλησα εκτενþς στο προηγοýμενο σημεßωμα και κακþς, γιατß εδþ λÝω τα πεπραγμÝνα και τα μελλοýμενα.
     ΠιÜσαμε αισßως τη 1000Þ ανÜρτηση και δικαιωματικÜ κατÝλαβε τη θÝση αυτÞ, η Περß-ΑνÜγνωσης, ΕπιστολÞ της ΔÜφνης, που Üλλη μια φορÜ κατÜφερε να μαγÝψει, να εκπλÞξει και να προβληματßσει θετικÜ. Μα το κυριþτερο που 'γινε τοýτο τον μÞνα, Þταν η αναβÜθμιση του Στεκιοý στο θÝμα ταχýτητας και θαρρþ πως το αποτÝλεσμα εßναι εκπληκτικü. Επßσης üμως να πω, πως üσα emails σταλθÞκαν απü ΠÝμπτη απüγευμα και μÝχρι και σÞμερα ΚυριακÞ βρÜδι (και που δεν Ýχω απαντÞσει μÜλιστα) εßναι ολüτελα χαμÝνα. Οι ενδιαφερüμενοι ας τα ξαναστεßλουνε παρακαλþ.
     Τοýτος ο μÞνας εßχε τις γιορτÝς κι Üρα πολλÝς αργßες μα παρ' üλ' αυτÜ, δεν ανÜρτησα πολλÜ, ßσως γιατß θÝλησα να ξεκουραστþ και να το ρßξω και λιγÜκι ...Ýξω. Ωστüσο εßχε πολý üμορφα κι ενδιαφÝρονται πρÜγματα. Ο Αντüνιο Γκαουντß, Ýν απωθημÝνο ετþν, εßναι πλÝον αναρτημÝνος. ¼σο πιο καλýτερα μπüρεσα, χþρεσα την ιστορßα και μÝρος του Ýργου του, με σκοπü να τονε γνωρßσω στο ευρý κοινü. Το 1987 Üκουσα Ýνα θαυμÜσιο τραγοýδι των "Alan Parson's Project" με τßτλο "La Sagrada Familia" και μαγεýτηκα. Ακüμα και σÞμερα το θεωρþ Ýνα απü τα καλýτερα μουσικÜ κομμÜτια που 'χω ακοýσει. Με προβλημÜτισε ο τßτλος κι -üπως πÜντα περßεργος- ρþτησα. Μου εξÞγησαν κι Üρχισα να ρωτþ για περισσüτερα. ΜετÜ πολλÜ χρüνια κατÜφερα να δω σε φωτογραφßες, το αρχιτεκτüνημα τοýτο και φυσικÜ ξαναμαγεýτηκα. Τþρα πια ξÝρω üσα μου χρειÜζονται για κεßνο τον καλλιτÝχνη.
     Ωστüσο να πω πως μου πÞρε πολý χρüνο αυτü το κεßμενο. Το 'βαλα στα ΕικαστικÜ, μιας και δεν Ýχω ΑρχιτεκτονικÞ -και δεν εßναι στα Üμεσα σχÝδιÜ μου να βÜλω- και δε θÝλησα να φορτþσω κι Üλλο τη ΠινακοθÞκη. ºσα-ßσα, στο μÝλλον λÝω να ξεχωρßσω και τους Γλýπτες απü κει μÝσα, αν κι απ' αυτοýς θα περÜσω μüνο λßγους και φυσικÜ εκλεκτοýς κι επειδÞ λßγο-πολý, üλοι οι μεγÜλοι κλασσικοß γλýπτες, υπÞρξανε κι αρχιτÝκτονες, θα περÜσω κι εκεßνον εκεß, üταν θα φτιÜξω τη κατηγορßα.
     Επßσης, πολý χρüνο μου πÞρε και το στÞσιμο της ΠιÜφ. Μια καλλιτÝχνιδα που θαýμασα για τη μοναδικÞ δýναμη της φωνÞς και της ερμηνεßας της, αλλÜ και της προσωπικÞς "μυθικÞς" ζωÞς της. Εδþ βρßσκω την ευκαιρßα να πω, πως η προσωπικÞ μου επιλογÞ για τον κýκλο: "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" οφεßλεται στα εξÞς κýρια χαρακτηριστικÜ: Μια σημαντικÞ γυναικεßα προσωπικüτητα σε κÜποιο τομÝα, μια ιστορßα σα ...μýθο και παρÜλληλα, μια παρουσßα που βοÞθησε την Ανθρωπüτητα με κÜποιο τρüπο κι απü το δικü της μετερßζι. ΣυχνÜ και με κßνδυνο τη ζωÞ της.
     Η ΣαλομÝ, εκτüς που συναναστρÜφηκε üλη τη τüτε αφρüκρεμα της διανüησης, εκτüς που υπÞρξε καλλιτÝχνιδα και ψυχολüγος κι η ßδια, βοÞθησε τη Γυναßκα σαν ΙδÝα, στον κüσμο τοýτο. ΠτυχÞ που 'ταν Üγνωστη στο ευρý κοινü. ΒÝβαια, εκ των υστÝρων Ýμαθα πως Ýχει γραφτεß κι Ýνα βιβλßο για κεßνη, απü τις Εκδüσεις ΜελÜνι και το συνιστþ ανεπιφýλακτα. Μα εκεß θα πρÝπει να πληρþσετε και να διαβÜσετε üλες τις παραμικρÝς λεπτομÝρειες της ζωÞς της, ενþ εδþ Ýδωσα μια ιδÝα και τζÜμπα. ¸χω ακüμα σχεδιÜσει δυο ...ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: τη Παρκς και τη Ζüζεφιν ΜπÝηκερ και τους λüγους, -üσοι/ες δε τους ξÝρετε- θα τους μÜθετε στα κεßμενÜ τους.
     ΠÝρασα και μια προσωπικÞ μου ...φαντασßωση, στο κομμÜτι "Περß...Ποßησης", χþνωντÜς τα παρÜλληλα, σε κÜτι ...τýπους που "Ýχουν και κατÝχουν" üλα τα ...εφüδια για ν' αυτοανακηρýσσονται κριτÝς-επικριτÝς-ανακριτÝς-υποκριτÝς. Εßχαμε και τους ...συνÞθεις υπüπτους, σε πολý καλÝς στιγμÝς, πραγματικÜ: Ηλßα Πολßτη, Μüνα, ΘοδωρÞ ΒοριÜ, ΜετÝωρο 'Αγγελο, ΓκρατσιÝλα-Ευρυδßκη Ντε ΣÜλβο, 'Αννα Τ. Και σ' αυτοýς να προστεθοýν, ο μεγÜλος καλλιτÝχνης Τροýμαν Καπüτε, μ' Ýνα παρÜξενο διÞγημÜ του και θ' ακολουθÞσει βιογραφικü και δυο ακüμα κεßμενÜ του, στα ΚλασικÜ κι η νιüφερτη, αλλÜ διüλου ευκαταφρüνητη και φυσικÜ üχι νÝα στον χþρο, Κατερßνα ΓναφÜκη. Το "Μßριαμ" του αγαπημÝνου μου Καπüτε, επÝλεξα να το βÜλω στο Φανταστικü, γιατß στÝκει θαυμÜσια κι εκεß, εßναι περßφημο κεßμενο, üπως πÜρα πολλÜ δικÜ του κι ελπßζω να συχωρεθþ γι' αυτÞ τη ...παρατυπßα.
     Τι μας φÝρνει ο επüμενος μÞνας; Τις δυο Γυναßκες του Κüσμου, περισσüτερο Καπüτε, Τομ Ρüμπινς, περισσüτερο Φανταστικü, ßσως και κανÝνα δικü μου και φυσικÜ ü,τι μου στεßλετε.
     Χαιρετþ ευχüμενος Χρüνια ΠολλÜ, Χριστüς ΑνÝστη και Καλü ΜÞνα, γιατß ... (ναι Δαφνοýλα) ...η συνÝχεια Ýπεται...

                                                 Απρßλης 2006
------------------------------------------------------------------------------------------

                                                       2/4/06

     'Αλλος Ýνας δυνατüς κι ανοδικüς μÞνας πÝρασε κι ας Üργησα να γρÜψω τοýτο το μηνιαßο σημεßωμα. Με κρÜτησε μακριÜ μια κερατÝνια ßωση. Ωστüσο τοýτο τον μÞνα δε θα μιλÞσω για τεκταινüμενα και μελλοýμενα μα για μιαν ακüμα -και τελευταßα ελπßζω- φορÜ, θ' ασχοληθþ μ' Üλλα πρÜματα. Πριν προχωρÞσω οφεßλω να γνωστοποιÞσω πως επßκειται αναβÜθμιση σÝρβερ, üσον αφορÜ στη ταχýτητα κι ßσως επωφεληθþ απü τοýτη τη κατÜσταση για να κÜνω μερικÝς μικρÝς κι ουσιαστικÝς αλλαγÝς. Μη ρωτÜτε τι και πως γιατß ακüμα δε ξÝρω κι εγþ να πω ακριβÞ στοιχεßα μα θα δεßξει το μÝλλον. ΤÝλος με τοýτο και πÜμε παρακÜτω.
     ¼πως ßσως Ýχετε αντιληφθεß, λατρεýω τοýτο τον χþρο κι Ýχω πολλÜκις δηλþσει, με κßνδυνο να χαρακτηριστþ γραφικüς και κουραστικüς πως δε θα επιτρÝψω μÝσα δω, να μποýνε λÝξεις üπως κÝρδος, αντßτιμο, συνεισφορÜ, εκμετÜλλευση, διαφÞμιση -κι αναφÝρομαι στο να διαπραγματευτþ τοýτο το χþρο με τα πιο πÜνω. Επßσης δε θα φτιÜξω ποτÝ forum. Να υπενθýμισω επßσης για Üλλη μια φορÜ, πως μπορεß üποιος κι üποια θÝλει, να στεßλει ü,τι θÝλει κι üποτε θÝλει κι εγþ δεσμεýομαι να το αναρτÞσω ανÜλογα τη κατηγορßα του και πως δε θ' αναρτÞσω ποτÝ υβριστικÜ, συκοφαντικÜ, προσηλυτιστικÜ κεßμενα Þ κακüβουλες κριτικÝς χωρßς στÞριξη, Ýτσι απλÜ για να φανεß ο ...κρßνων üτι και καλÜ εßναι Ýξυπνος και μÜγκας. ΑυτÜ εßναι γνωστÜ απü καιρü μα τα ξαναθυμßζω Üλλη μια και τελευταßα φορÜ κι αν εßναι ν' αλλÜξει κÜτι θα ειδοποιÞσω πÜλι μÝσω τοýτου του μηνιαßου σημειþματος και μÜλιστα Ýγκαιρα. ΑυτÞ εßναι η γνþμη μου, η θÝση μου, το πιστεýω μου πÜει και τÝλειωσε.
      ΕπειδÞ λοιπüν αγαπþ το ΣτÝκι κι επειδÞ δε προσδοκþ κανÝνα οικονομικüν üφελος απ' αυτü, θÝλω να καταθÝσω επßσημα πως γουστÜρω τη κριτικÞ, εßτε τοýτη εßναι υπÝρ, εßτε εßναι κατÜ του Στεκιοý κι üχι μüνο τη γουστÜρω, μα την επιζητþ, τη προκαλþ, την επιδιþκω και σε τελευταßα ανÜλυση, την ΑΠΑΙΤΩ. Δüξα τω Θεþ, υπÜρχουνε πÝντε ε-μÝηλ μπüξις κι Ýνα γßγα χþρος, þστε να μου επιτρÝπεται αυτÞ η μεγÜλη πολυτÝλεια, να 'ναι δυνατü τοýτο κι ευκüλως προσβÜσιμο.
     Παρακαλþ λοιπüν, προτρÝπω, παρακινþ, προκαλþ, απειλþ (αν μου επιτρÝπετε τη λÝξη), απαιτþ την üποια κριτικÞ και περιμÝνω εναγωνßως. Πως üμως; ¼,τι εßναι να πεßτε, καλü Þ κακü, να 'ναι καλüσκεφτο, δεüντως στηριγμÝνο κι επß της ουσßας. Μηνýματα του στιλ: "Αχ τι ωραßο" Þ "τι μαλακßα εßναι αυτÞ" φυσικÜ δε θα λαμβÜνονται υπüψη, διüτι εßναι μηδενικοý πηλßκου για μÝνα. Εßναι καλü επειδÞ μπλαμπλαμπλα. Εßναι μαλακßα γιατß μπλαμπλαμπλα. Γιατß επιμÝνω σε τοýτο; Γιατß με τις σωστÝς κριτικÝς και παρατηρÞσεις, βελτιþνω, üπου κι üσο μπορþ, τοýτο τον χþρο που αγαπþ. ¹ αν δε μπορþ, ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ, πως σε κÜτι θα μεßνω ...πßσω. ºσως πÜλι να 'ναι κÜτι που το 'χω κÜνει λÜθος (Ýχει συμβεß κι ßσως ξανασυμβεß στο μÝλλον), ßσως κÜτι να μην Ýχω σκεφτεß κι Ýτσι ουσιαστικüτατα, να μπορÝσω να δþσω χþρο και στη δικÞ σας ευχαρßστηση.
     Το ΣτÝκι στÞθηκε απü κÜποιον που 'ναι ειδικüς, γιατß εγþ Ýχω μαýρα μεσÜνυχτα απü τεχνολογßα. Το ζÞτησα απλü (Üρα "ελαφρý" στις μετακινÞσεις και στα ...κατεβÜσματα) και παρÜλληλα, επειδÞ δεν εßμαι κανÜς Κüκκαλης, να 'ναι σχετικÜ φτηνü. ΣυγκεκριμÝνα γýρεψα βÜθος αναζÞτησης μÝχρι τρßα κλικ: εßσοδος-κατηγορßα-θÝμα κι αυτÜ τηρηθÞκανε μÝχρι κεραßας, εκτüς ολßγων περιπτþσεων, üπου μπορεß να απαιτηθεß και περισσüτερη ...αναζÞτηση. ¸γινε κι Ýνα σχετικÜ καλü γραφικü στÞσιμο και το ΣτÝκι Þταν Ýτοιμο. Στη πορεßα διαπßστωσα μερικÝς ελλεßψεις και μικροδιορθþσεις κι ο ειδικüς δε μου τις αρνÞθηκε, στα πλαßσια του να το κÜνω πιο βολικü και για μÝνα και για τους επισκÝπτες του. Τον ευχαριστþ λοιπüν Üλλη μια φορÜ και δημüσια για τοýτο. ¸τσι λοιπüν, Üλλος Ýνας λüγος που επιζητþ την ουσιαστικÞ κριτικÞ, εßναι μπας κι Ýχουμε παραλεßψει κÜτι ακüμα. Μη ξεχνÜτε πως εγþ κι αυτüς, δε μπαßνουμε σαν ..."επισκÝπτες" κι επßσης μπαßνουμε απü πανßσχυρα μηχανÞματα, Üρα δε μποροýμε να δοýμε γνÞσια, τυχοýσες καθυστερÞσεις, üπως εσεßς που μπαßνετε απü σπιτικÜ Þ λÜπτοπ.
     Αγαπþ λοιπüν τοýτο το ΣτÝκι και δε γουστÜρω επßσης -κι ßσως να μη το γουστÜρει και κανεßς απü σας- το να μπει κÜποιος πεταχτÜ, να φýγει μετÜ απü πÝντε λεπτÜκια, να πÜει κÜπου αλλοý, üπως πχ. στη τελευταßα μüδα που 'χει ξεσπÜσει: τα blogs, και ν' αρχßσει να τα χþνει στο ΣτÝκι δημüσια, πιασμÝνος απü μια λεπτομÝρεια, της Þδη αναρτημÝνης 115 mb ýλης, στηριγμÝνος σ' αυτÞ τη κακÞ -Ýστω- λεπτομÝρεια, παραγνωρßζοντας üλα τ' Üλλα. Τüσα και τüσα βιογραφικÜ, τüσα κεßμενα, τüσα στοιχεßα, Üνθρωπος εßμαι και μÜλιστα Ýνας, αν εßναι δυνατüν να μη γßνει κι Ýνα λÜθος. ºσα-ßσα, το θεωρþ εξαιρετικÜ πιθανü. Μπορεß θαυμÜσια να μου στεßλει Ýνα μÞνυμα, να μου υποδεßξει το λÜθος για να το διορθþσω πριν προβεß σε κÜτι τüσο κακüτροπο. Αν üμως εγþ και μετÜ το μÞνυμÜ του, δε κÜνω κÜτι, τüτε δικαιοýται, üχι μüνο να πÜει κÜπου αλλοý και να μου τα χþσει απλÜ, μα κι ü,τι ακüμα μπορεß να βÜλει ο νους. ¼χι üμως πριν.
     Αν κÜποιος θÝλει να κÜνει τον Ýξυπνο και τον σπουδαγμÝνο, ας πÜει να τονε κÜνει αλλοý και στη ρÜχη Üλλου και μαγκιÜ του. Εδþ üχι. ¸χω βÞμα κýριες και κýριοι και θα μποροýσα να κÜθομαι και να τα χþνω ζερβüδεξα, με τα τüσα κακþς κεßμενα που δüξα τω Θεþ υπÜρχουνε τριγýρω. Ωστüσο, προκαλþ πÜντας, να γυρÝψουνε στο ΣτÝκι μου, Ýστω κι Ýνα, επιμÝνω Ýνα, κι επαναλαμβÜνω: Ýνα, κεßμενο, Ýνα σχüλιο Þ Ýστω κÜτι, που να δεßχνει πως κÜτι εßδα κακü και το δηλþνω μÝσα δω. Μη παιδευτεßτε τζÜμπα! Εδþ μÝσα θα δεßτε μüνο πρÜματα που μ' αρÝσουνε κι üχι αυτÜ που σιχαßνομαι.
     Εßναι το πιο εýκολο πρÜμα στον κüσμο, πιστÝψτε με, το να κÜτσει κανεßς σε μια γωνιÜ, τζÜμπα, ανþνυμα κι Üκοπα, -σα τους γÝροντες στο ΜÜπετ Σüου- και να τα χþνει αριστερÜ και δεξιÜ. Το δýσκολο εßναι να υπογρÜφεις και να υποστηρßζεις ü,τι λες και παρÜλληλα να πληρþνεις το αντßτιμο και να 'σαι Ýτοιμος να δεχτεßς και τις συνÝπειες αυτοý που θα κÜνεις, σαν Üντρας και τßμια.
     Αγαπþ λοιπüν το ΣτÝκι μου κι απαιτþ τη κριτικÞ για να το κÜνω καλýτερο. Αν δεν Ýχει κανεßς να πει τßποτε, υπÝρ Þ κατÜ, ας κÜτσει σιωπηλüς κι ας περι...διαβÜσει μÝσα στους χþρους του Þ ας φýγει. Ευτυχþς Ýχω τρüπο ν' ανιχνεýω το δßκτυο για τÝτοια θÝματα και ξÝρω ν' αντιδρþ και ν' απαντþ. Και κÜτι τελευταßο: Σε τοýτο το ΣτÝκι, μπορεß να μπει οποιοσδÞποτε και να πÜρει οτιδÞποτε και το εννοþ. Η γνþση, η πληροφορßα, η τÝχνη, εßναι για να μοιρÜζονται σ' üσο το δυνατü πιο πολλοýς. Ας το κÜνει λοιπüν αρκεß ν' αναφÝρει τον δημιουργü και τον χþρο απ' üπου εκεßνο πÜρθηκε κι üλα θα 'ναι οκ.
     Κλεßνω τοýτο το κακü σημεßωμα λÝγοντας, πως δεν Ýχω καμμιÜ συνεργασßα με κανÝναν Üλλο φορÝα, κανÝνα Üλλο Üτομο και δεν εισπρÜττω απü πουθενÜ για τοýτο το ΣτÝκι. Τα πληρþνω üλα απü τη τσÝπη μου -και δε τα 'χω και πολλÜ δα-, ο κüπος üλος εßναι δικüς μου, πλην ολßγων εξαιρÝσεων, και δεν Ýχω κανÝναν απü πÜνω μου þστε να δßνω λογαριασμü. Οι μüνοι που θ' Üκουγα κι ßσως λÜμβανα υπüψην εßναι οι επισκÝπτες κι η μüνη μου πληρωμÞ εßναι η αýξηση της επισκεψιμüτητας εδþ. Στο επüμενο σημεßωμÜ μου θα μιλÞσω για πεπραγμÝνα και μελλοýμενα, που τþρα κακþς παρÝλειψα.
     Να 'στε üλες κι üλοι καλÜ, καλþς να μας Ýρθει το ΠÜσχα και σας ευχαριστþ για τις επισκÝψεις σας. Καλüν Απρßλη και καλÞν 'Ανοιξη.

                                                          ΦλεβÜρης 2006
-----------------------------------------------------------------------------------------

                                                    2/3/06

     "Κουτσü" τον αποκαλεß ο λαüς, μα δεν Þτανε διüλου κουτσüς για μÝνα και το ΣτÝκι (κι ελπßζω και για τους επισκÝπτες του το ßδιο, φανατικοýς Þ νÝους), τουναντßον μÜλιστα, Þτανε πλοýσιος και συναρπαστικüς. Μα τι λÝω; ΣÜματι κÜθε μÞνα λÝω τα ßδια μου φαßνεται. ΣχωρÝστε με μα κÜθε μÞνας εßναι ΚΑΙ ΑΝΟΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΣ, γιατß κÜτι νÝο και συναρπαστικü Ýχει να δεßξει.
     Τοýτος εδþ Ýφερε το δυνατü Üρθρο της Λου ΣαλομÝ-ΑντρÝας, Ýφερε νÝες εκδüσεις, γνωστþν κι αγαπητþν φßλων που Þδη αναρτþνται: ΘοδωρÞς ΒοριÜς, -τα 'παμε και πριν-, Ýφερε τη νÝα κι ßσως τη καλýτερη δουλειÜ του παλιοý μας γνþριμου και φßλου ΔημÞτρη ΛÝντζη, σ' Ýνα μικρü, κομψü βιβλßο, που 'χω τη τιμÞ και τýχη να κρατþ στα χÝρια μου και που επιφυλÜσσομαι ν' αναρτÞσω κομμÜτια και σχüλια γι' αυτü, Ýφερε το νÝο -3ο στη σειρÜ- βιβλßο της νεαρÞς, νεαρüτατης ποιÞτριας απü τη Κýπρο, ΧριστιÜνας Αβραμßδου και που θα φιλοξενηθεß προσεχþς στο ΣτÝκι, σχüλιο του οποßου Þδη Ýχει αναρτηθεß απü τον ¸κτορα, Ýφερε τον ΑντρÝα Γεωργαλλßδη ποιητÞ επßσης απü Κýπρο με μια θαυμÜσια δουλειÜ του, που 'χει επßσης εκδοθεß, Ýφερε την 'Αννα Τ. που μας μιλÜ με μια διαφορετικÞ φωνÞ, Ýφερε την απολαυστικüτατη ΡÝνα Οýτσικα, που 'χει τη δυνατüτητα να ονειρεýεται και παρÜλληλα να μας χρονογρÜφει με πολý Ýξυπνο και σπαρταριστü τρüπο τις 'Αγριες Ιστορßες της, Ýφερε τον ¸κτορα σε μεγÜλα κÝφια, τη Μüνα σε πλÞρην Ýξαρση, ΜετÝωρο 'Αγγελο κι Ηλßα Πολßτη, πÜντα στις ΕπÜλξεις και το 15ο κομμÜτι της ΔÜφνης, που üλοι ξÝρουμε πια καλÜ.
     Τοýτος λοιπüν ο ..."κουτσüς" μÞνας εßχε και πολý Φανταστικü, üπως συνÞθως τον τελευταßο καιρü και φυσικÜ μιαν ακüμα σημαντικÞν αýξηση των επισκεπτþν, πρÜμα που δεßχνει πως μÜλλον σιγÜ-σιγÜ καθιερþνεται στον χþρο, Ýστω και χωρßς -Θεüς ΦυλÜξοι- forum κι αýξηση των Στεκιþν που το προτεßνουνε σαν μια καλÞ λýση και τους ευχαριστþ. Εßχεν üμως και μιαν απþλεια, καθþς χÜσαμε Ýναν ακüμα μεγÜλο σýγχρονο ποιητÞ, τον Κουλοýρη, που 'ναι στα σχÝδιÜ μου ν' αναρτÞσω κομμÜτια του στο μÝλλον.
     Τþρα τι θα 'χει ο επüμενος; Ελπßζω νÝαν Üνοδο, υπüσχομαι κι Üλλο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, απü τα καλýτερα πÜντα στο εßδος, τα κομμÜτια που υποσχÝθηκα για τους νεοεκδοθÝντες και τον χαμÝνο μας ποιητÞ, ΕΡΩΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ κι επßσης προαναγγÝλλω μιαν ακüμα ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ τη Ζοζεφßν ΜπÝκερ κι ελπßζω να μπορÝσω τÜχιστα να βρω üλα τα στοιχεßα για τη σημαντικÞν αυτÞ γυναικεßα παρουσßα, και τÝλος φυσικÜ, ü,τι μου σταλθεß απü σας.
     ºσως υποσχÝθηκα πολλÜ και ξÝρω καλÜ πως ο πολýς φüρτος μπορεß να μη μου επιτρÝψει να τα υλοποιÞσω Üμεσα, μα τþρα ξÝρετε τους στüχους και (γειÜ σου Δαφνοýλα)... η συνÝχεια Ýπεται...

                                                 ΦλεβÜρης 2006
---------------------------------------------------------------------------------------

                                                   2/2/06

     ¸νας δυνατüς μÞνας! Ακüμα στις Üκριες των χειλιþν μας υπÜρχουν ßχνη ζÜχαρης Üχνης Þ γλýκας μελιοý και στα μαλλιÜ Þ στα μουστÜκια, νιφÜδες χιονιοý. Η λÜσπη, τα ρυÜκια, το σφßξιμο του κασκüλ, το χþσιμο των χεριþν μες στις τσÝπες, το ροýφηγμα της κοκκινισμÝνης μýτης, το ρüδισμα στα μÜγουλα, το κλεßσιμο μÝσα κι ο αχνüς στα τζÜμια, -που πÜνω τους μπορεßς να ζωγραφßσεις Ýνα ...καρÜβι Þ "... Ýνα του Μαγκρ στιχÜκι", ενþ κοιτÜζεις Ýξω μαγεμÝνος. Εκεßνες τις στιγμÝς, ακριβþς, νιþθει κανεßς τη ζεστασιÜ του σπιτιοý, την ασφÜλεια του δικοý του χþρου. ΚÜπως Ýτσι νιþθω κι εγþ, üποτε μπαßνω στο ΣτÝκι μου, να διαβÜσω, να περÜσω Þ να διορθþσω πραματÜκια, συν την ευχαριστÞση που αντλþ απü την üλη εργασßα, που μεγαλþνει μÝρα τη μÝρα, καθþς αυξÜνονται πια πολý γρÞγορα, οι επισκÝπτες και τα ΣτÝκια που το προτεßνουνε. ºσως κατηγορηθþ σαν Üπληστος μα ...ναι! θÝλω κι Üλλο! και θα προσπαθÞσω κι Üλλο για να το 'χω.
     Τοýτος ο μÞνας λοιπüν εßχε πολý ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ! ΠρÝπει να δηλþσω πως δεν εßμαι λÜτρης του εßδους κι Ýτσι Ýχω προεπιλÝξει μερικÜ κομμÜτια που θα περÜσω στο ΣτÝκι. Επßσης üμως να δηλþσω, πως παρ' üλο που δεν εßμαι λÜτρης, Ýχω βρει σ' αυτü το, πραγματικÜ δýσκολο κι ιδιüτροπον, εßδος, πραγματικÜ διαμÜντια. Στα Þδη λατρεμÝνα μου: "Η ΔουλειÜ Του Ντüτκιν" του Τζακ Βανς & "¼,τι ΑγαπÜς Θα Χαθεß" του ΣτÝφεν Κινγκ, Þρθε να προστεθεß κι η εκπληκτικÞ: "ΝÝα Πραγματικüτητα" του Τσαρλς ΧÜρνες, κεßμενο που πραγματικÜ με συγκλüνισε. ΑλλÜ μη θαρρεßτε πως εßναι αμελητÝα ποσüτης, η "Λιποταξßα" του Κλßφορντ ΣÜιμακ, το "ΚουκλοθÝατρο" του ΦρÝντρικ ΜπρÜουν Þ το "Επüμενο Ποτü" του Τζων Κüλιερ. ¼ταν τα διαβÜσετε, θα δεßτε.
     Mια μικρÞ παρÝνθεση-σχüλιο για τη "ΝÝα Πραγματικüτητα". ¸να απü τα πιο πλÞρη, πιο πλοýσια, πιο üμορφα και βαθιÜ κεßμενα που 'χω διαβÜσει. Δε χÜνεται σ' αμφισβητοýμενες ...αφαιρÝσεις και ...προσθÝσεις. Δε παρασýρεται στιγμÞ στο στρþσιμο της διÞγησης, μÞτε κι εμφανßζει τη ...τεχνÞεσσα ασυναρτητομπουρδολογßα. ¸χει Üποψη και τη στηρßζει δεüντως, χωρßς να μας κουνÜ στη μοýρη απειλητικÜ τον δεßκτη του. ¸χει Ýξυπνα δομημÝνο story, εßναι ευχÜριστο στην ανÜγνωση και κÜθε παρÜγραφüς του, σηκþνει πολλÜ ...καντÜρια συζÞτησης κι ανÜλυσης. ΑφÞγημα πλοýσιο σ' ευρÞματα και με σκελετü-καμβÜ τη "ΚριτικÞ Του Καθαροý Λüγου" του Καντ, στÞνεται Ýνα απßστευτο σκηνικü, μια απßστευτα πιστευτÞ γοητευτικÞ ιστορßα. Ο ΧÜρνες δεßχνει καλÜ μελετημÝνος, βαθιÜ σκεπτüμενος, ευφυÞς, με γνþσεις ανθρþπινης ψυχολογßας -αλλÜ και ψυχολογßας πωλÞσεων- προφητικüτατος, περνÜ θαυμÜσια, μεταξý Üλλων και τον ¸ρωτα -πως θα μποροýσε να λεßπει τÜχα;- μα και τη μÜχη του Καλοý και του Κακοý και μη ξεχνÜτε: Þτανε σýγχρονüς μας, -πÝθανε πÝρυσι τον ΣεπτÝμβρη- αλλÜ το κεßμενο τοýτο γρÜφτηκε το 1950! Δε θÝλω να πω περισσüτερα μÞπως και φανερþσω πλοκÞ, μα σας προτρÝπω-παρακαλþ διαβÜστε το και θα καταλÜβετε καλýτερα.
     Τοýτος ο μÞνας λοιπüν εßχε μια ...νÝα πραγματικüτητα, στην οποßα θα πρÝπει ν' αρχßσουμε να προσαρμοζüμαστε, ενþ παρÜλληλα να προετοιμÜζουμε το Ýδαφος για τη νÝα-νÝα που θ' ακολουθÞσει, απαλλαγμÝνη -ελπßζω- απο τα κακÜ των προηγουμÝνων και με βελτιωμÝνα τα καλÜ τοýτης. Νομßζω πως Ýτσι πρÝπει να δουλεýει τοýτος ο κüσμος, αλλιþς ...
    ...συνÝχεια δεν Ýπεται! (ΓειÜ σου βρε Δαφνοýλα)

   Υ.Γ. Δε μÝλλεται να φτιÜξω forum, αλλÜ για üποιον/α ενδιαφÝρεται να συμμετÝχει σε κÜτι τÝτοιο, Ýχω να συστÞσω Ýνα πολý καλü, -απü τα καλýτερα που 'χω δει εγþ στο Δßκτυο: Πρüκειται για το Poets. ΠροτρÝπω λοιπüν τους επισκÝπτες μου, üταν νιþσουνε κοýραση απü τον Þσυχο περßπατο στο ΣτÝκι μου, αφοý στεßλουνε φυσικÜ δουλειÝς τους εδþ, να σπεýσουν εκεß να το ...συζητÞσουμε.

                                                ΓενÜρης 2006
----------------------------------------------------------------------------------------

                                                    1/1/06

     Τοýτο το ιδιαßτερο μηνιαßο σημεßωμα, δε σκοπεýω να παραθÝσω στοιχεßα, üπως στα προηγοýμενα, για το τι στοχεýει τοýτη η προσπÜθεια και το τι Ýχω στο νου μου για το εγγýς μÝλλον, αλλÜ να μιλÞσω λιγÜκι, Ýτσι γενικÜ.
     ¼λοι κι üλες γεμßσαμε το στüμα μας ευχÝς και καλÜ λüγια και τα μυαλÜ μας με καλÝς προσδοκßες κι ελπßδες, üπως Üλλωστε κÜθε χρüνο, τÝτοιαν εποχÞ. ΞεχνÜμε συνÞθως να δοýμε, πως üλα τα προηγοýμενα ..."σκαλÜκια" που μας φÝρνουνε στο ΝÝο, καλÜ Þ κακÜ, αποτελοýνε πια τη βÜση στÞριξης κι αν δεν Þτανε δα και τüσο καλÜ üσο θα προσδοκοýσαμε, τüτε πιθανüν, δýσκολα θα μπορÝσει να σιÜξει το δüμημα απü δω και πÝρα. ¼χι πως αποκλεßεται, üχι πως δε το ευχüμαστε, üχι πως θÝλω να γßνω μÜρτυς κακþν! Προς Θεοý!
     'Αλλαξε μÞνας και χρονιÜ και για τοýτο το ΣτÝκι κι οι προοπτικÝς που μου δεßχνουνε τα στατιστικÜ στοιχεßα μÝχρι τþρα με κÜνουν να ελπßσω σε μια πολý καλÞ πορεßα για το 2006. ΘÝλω να πιστεýω και να ισχυρßζομαι φυσικÜ, πως στους περασμÝνους μÞνες Ýκτισα σχετικÜ σωστÜ κι Ýτσι να περιμÝνω χαμογελαστüς τα μελλοντικÜ αποτελÝσματα και να παßρνω δυνÜμεις για να συνεχßζω, για üσο ακüμα μπορþ.
     Οι ιδÝες πολλÝς, ο κüπος αρκετüς, κüστος που θα μποροýσα να χαρακτηρßσω Üνετα, τσουχτερü για το βαλÜντιü μου, πλην üμως κανÝν απ' αυτÜ δε μου 'χει περÜσει ..."μÝσα", üσο βλÝπω τοýτα να μου αποδßδουνε. Η ευχαρßστηση που αντλþ, τα ...εξαûλþνει σχεδüν. Και τþρα μπορþ να πω, τολμηρÜ ßσως, πως τη βρßσκω πÜρα πολý, να βλÝπω, μÝρος αγαπημÝνων μου καλλιτεχνημÜτων, να φιλοξενεßται στο ΣτÝκι μου, Üνθρωποι να συμμερßζονται μÝρος αυτοý του ...μÝρους και μερικοß μÜλιστα εξ αυτþν να μου μιλÜνε κολακευτικÜ, για τοýτα.
     Ο χþρος αυτüς εßναι πολυσυλλεκτικüς, üπως Þδη θα 'χετε αντιληφθεß, και τοýτο, κυρßως, γιατß κι εμÝνα του ιδßου, αρÝσουνε πολλÜ και διαφορετικÜ πρÜματα, παρüλο που δεν Ýχω δα και τις τελειüτερες γνþσεις στο κÜθε τι. Επßσης αγαπþ να βλÝπω τις σημαντικÝς προσπÜθειες που γßνονται. Τις πρþτες-πρþτες ακüμα, προσπÜθειες, ανθρþπων σε κÜθε τομÝα. ΒλÝπω δειλÜ-δειλÜ, να ξεπηδÜνε πρüσωπα πßσω απü γραπτÜ, φυσιογνωμßες, πÜθη, καταστÜσεις, Ýρωτες, πßκρες, μοναξιÝς. Διακρßνω κÜτω απü τις σκιες φωτογραφιþν, εικαστικþν, πινÜκων, ψυχÝς που αγωνßζονται να δρÝψουν λßγα λουλοýδια, Ýστω κι αγριολοýλουδα, για να συνεχßσουνε να νιþθουν Üνθρωποι και μÜλιστα ξεχωριστοß. Μερικοß/ες το καταφÝρνουνε μ' αγþνα, μερικοι/ες το παλεýουνε, μα σημασßα Ýχει η συμμετοχÞ κυρßως, παρÜ η τελικÞ επικρÜτηση.
     ΣυμμετÝχετε λοιπüν και συμμετÝχετε Üφοβα, διüτι εδþ δεν εßναι το ΚαθαρτÞριο, μÞτε Ýδρανο της ΙερÜς ΕξετÜσεως, αλλÜ Ýνα βÞμα καταθÝσεων προσπαθειþν και συμμετοχþν. ΚÜποτε κÜποιος δÞλωσε: "...πλÝον γρÜφουνε πÜρα πολλοß!" και μου φÜνηκε πως το 'πε κÜπως υποτιμητικÜ. Ε λοιπüν να το κοιτÜξουμε λιγÜκι σýντομα: Εßμαστε δÝκα εκατομμýρια πληθυσμüς με μικρü ποσοστü (σχετικÜ με παλιÜ) αναλφαβητισμοý κι αν αφαιρÝσουμε μικρÜ παιδÜκια, πολý ηλικιωμÝνους, γενικÜ ανÞμπορους, τüτε πρÝπει να μεßνουνε περßπου οι μισοß. Εγþ να πω τρια εκατομμýρια πληθυσμüς! Η γνþμη μου λοιπüν εßναι πως απü τα τρßα αυτÜ εκατομμýρια θα 'πρεπε να γρÜφουν üλα! Γιατß κÜτι τÝτοιο μαρτυρÜ πολιτισμü, ευαισθησßα, καλÞ σκÝψη κι επßπεδο καλλιÝργειας. ΕντÜξει, εντÜξει... μüνον Ýνας/μßα κÜθε χρüνο παßρνει Νüμπελ Λογοτεχνßας, το ξÝρω! Ε ας μη πÜρουμε το Νüμπελ ρε παιδιÜ.
     ΜαρτυρÜ πολιτισμü το να μποροýμε να καταγρÜφουμε, να περιγρÜφουμε τις σκÝψεις, τις ανησυχßες, τις ιδÝες και τις απüψεις μας. 'Αρα λοιπüν γρÜφουμε μÜλλον ...λßγοι! Τþρα ποιοι/ες γρÜφουνε ΚΑΛΑ, α! αυτü εßναι Üλλο θÝμα. Επßσης κÜποτε, Ýνα Üλλο πρüσωπο μου 'χε πει: "Να γρÜφεις ΠÜτροκλε και δεν Ýχει σημασßα αν δε γρÜφεις πÜντα καλÜ. Σημασßα Ýχει να γρÜφεις και το καλü θα 'ρθει και θα το αναγνωρßσεις". Τüτε εßχα σταματÞσει να γρÜφω για χρüνια και δεν Üκουσα το πρüσωπο αυτü, παρÜ μετÜ απü χρüνια. Τþρα το ευγνωμονþ, παρüλο που δε νομßζω πως Ýχω γρÜψει κÜτι πολý σπουδαßο. ¸χω üμως ετοιμÜσει σκαλÜκια, πÜνω στα οποßα πατþ και προχωρþ μπροστÜ και θÝλω να πιστεýω πως μÝρα τη μÝρα, μÞνα τον μÞνα, χρüνο το χρüνο, βελτιþνομαι σαν Üνθρωπος κι ας μη πÜρω ...Νüμπελ ποτÝ στη ζωÞ μου κι ας μη γρÜψω αριστοýργημα ποτÝ.
     Εκεßνο που üμως αξßζει εßναι να γρÜφω για ..."πλησßον" μου πρÜματα. Να μιλþ για κεßνα, να περιγρÜφω, Ýστω και κÜπως σημειολογικÜ, πρÜματα που Ýζησα και γνþρισα καλÜ, που με χαροποιÞσαν Þ με λυπÞσανε και να διÜγω τον βßο μου üσο πιο ..."κοντÜ" στις απüψεις, στα "θÝλω", στα "πρÝπει" και στα "πιστεýω" μου μπορþ. Ναι! Ýχει δßκιο η ΔÜφνη!!! Γιατß τüτε μüνον αποκτÜ αξßα κι ο Üνθρωπος και τα πεπραγμÝνα του, üταν εßναι κοντÜ σ' üλα τοýτα. Μüνο τüτε μπορεß να "δεßξει" να προτεßνει, να ζητÞσει, ν' αλλÜξει, üταν μιλÜ γνÞσια και με τη ψυχÞ του.
     Κλεßνω τοýτο το σημεßωμα -και συγνþμη που φλυÜρησα- με υπüσχεση βελτßωσης του χþρου και μεγαλýτερου ανοßγματος του, για περισσüτερο κüσμο. Ζητþ μüνο κατανüηση, υπομονÞ, πßστη, χρüνο και μεγαλýτερη συμμετοχÞ. ΕπιφυλÜσσομαι δε -στους λÜτρεις- στο επüμενο σημεßωμα μου να μιλÞσω για βελτιþσεις, πεπραγμÝνα, στατιστικÜ και μελλοντικÝς αναρτÞσεις.
     Σας χαιρετþ, σας εýχομαι ü,τι καλýτερο και πιο δυνατοß τη ΝÝα ΧρονιÜ!

                                                               ΔεκÝμβρης 2005

 

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers